Прозявките охлаждат прегрелия мозък

Учени от университета на Виена установиха, че прозявките охлаждат прегрелия мозък, съобщи ЮПИ. Йорг Масен и Ким Душ са наблюдавали пешеходци във Виена и Аризона през зимата и лятото, за да установя...

Елче е ад за “Барса”

По традиция стадионът на “Елче” е като зареден с мини за “Барселона”. В историята каталунците имат отрицателен актив на “Мартинес Валеро”, а в неделя трябва да бият в неистовата битка за златото в Испания.

“Барса” има 7 победи, 4 ремита и 8 загуби в Елче. Стигало се е до серии от 4 поражения и 2 ремита през 60-те години. Последната победа е с 3: По традиция стадионът на “Елче” е като зареден с мини за “Барселона”. В историята каталунците имат отрицателен актив на “Мартинес Валеро”, а в неделя трябва да бият в неистовата битка за златото в Испания. “Барса” има 7 победи, 4 ремита и 8 загуби в Елче. Стигало се е до серии от 4 поражения и 2 ремита през 60-те години. Последната победа е с 3:

"Реал" е най-скъпият клуб, струва 3,3 милиарда долара

За втора година поред "Реал" (Мадрид) оглавява класацията на финансовото списание "Форбс" за най-ценен футболен клуб в света. В момента стойността на мадридския гранд се изчислява на 3,3 милиарда долара.

На втора позиция е вечният съперник на кралския клуб в Испания - "Барселона". Стойността на каталунците е 3,2 милиарда долара. Ето За втора година поред "Реал" (Мадрид) оглавява класацията на финансовото списание "Форбс" за най-ценен футболен клуб в света. В момента стойността на мадридския гранд се изчислява на 3,3 милиарда долара. На втора позиция е вечният съперник на кралския клуб в Испания - "Барселона". Стойността на каталунците е 3,2 милиарда долара. Ето

Бюджетната Octavia

С по-достъпния модел Rapid от Skoda доказват уникалното си умение да превръщат компактните коли на Volkswagen в удобни семейни автомобили


Канят варненци на Форум на вдъхновението

Община Варна и Eкипът на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 канят всички варненци - от артисти,художници и архитекти до ученици, активисти и предприемачи на Форум на вдъхновението. Той ще се проведе днес - 10 май от 09.

Лекарите у нас се екипират с електронни карти с чипове

Докторите в България вече ще имат електронни карти с чип, с което пациенти ще бъдат предпазвани от лекари-фантоми, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). Такива карти ще има всички членове на съюза, което на практика са всички лекари у нас. Европейската професионална карта, както ще се нарича новият документ, се въвежда у нас съгласно европейска директива, обясни за "Монитор" зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Тя наподобява личните карти и също като тях има няколко защити, тъй като в нея се съдържа цялата професионална информация за нейния собственик, допълни той. Картата ще съдържа освен трите имена на лекаря и неговия УИН код, още какви специалности има, обученията, които е преминал, специализираните семинари и допълнителните квалификации, защитени от него. В нея ще се вписва всичко, свързано с професията му, дори дали е имал наказания и плащал ли си е редовно членския внос в съсловната организация. Самата информация в картата ще бъде на български и на английски език. Тя ще бъде защитена с баркод, но ще има и чип. Посредством четец от нея ще може да бъде извличана информацията, която е необходима на БЛС за доктора или на бъдещ негов работодател. Те ще могат да се легитимират с нея пред пациентите. Същите данни ще бъдат вкарани и в електронен регистър на съсловната организация. До пълните данни от него ще имат достъп само хора от БЛС. Посредством програма обаче всеки пациент ще може да изтегли данни от мрежата за лекаря, който му е необходим – какви специалности има, къде преглежда, дали има договор с НЗОК, кои са приемните му часове и дори каква е таксата за преглед в часовете за свободен прием.

10 006 деца остават без място в столичните градини и ясли

Над 4000 деца на 5 и 6 г. не са включени в предучилищни групи

6,3 по Рихтер разтърси Мексико

На този етап няма данни за пострадали и сериозни щети


Потребителите ще харчат за "подобрения в дома“

Последната анкета на НСИ отчита леко подобрение в оценката на потребителите за икономическата ситуация. В резултат на нея те предвиждат през следващите 12 месеца да купуват предмети за дълготрайна употреба, които включват "подобрения в дома”.

Политик си изяде шапката

Политик изяде шапката си, след като неговата партия загуби изборите в Южна Африка.

Напрежението в Източна Украйна се засилва, докато регионът се готви за референдум

/КРОСС/ Напрежението в Източна Украйна продължава да се засилва, докато регионът се готви за планирания за неделя референдум за независимост. Сблъсъци между украинските сили и привържениците на федерализацията в Мариупол причиниха нови жертви и заплашват да изпарят последните надежди за избягването на гражданската война. Над 20 са загиналите, предаде Би Би Си, позовавайки се на украинското министерство на вътрешните работи. Един служител от силите на министерството е загинал, а петима са ранени. Съобщава се също, че са ранени 8 украински военни, но данните не са окончателни, тъй като загубите в състава на въоръжените сили се уточняват. Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Авако, заяви, че са убити около 20 сепаратисти, а четирима са взети в плен. Украинските власти са готови да амнистират сепаратистите, които доброволно се разоръжат и не са извършили убийства, е заявил изпълняващият президентските функции Александър Турчинов. „Тези, които са убивали, безусловно ще отговарят пред закона." - категоричен е Турчинов. По думите му, антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна се провежда с не особено бързи темпове, тъй като военните се стремят да не навредят на хората, зад които се крият терористите. Той заяви също, че сепаратистите, извършващи насилие, ще се изправят пред международния и Божия съд

Мним полицай измъкнал затворниците бегълци

Постовият не проверил кола със синя лампа


Надал изравни рекорд на Лендъл

Повечето рекорди в тениса са записани на името на Роджър Федерер, но този принадлежи на Рафаел Надал. Испанецът елиминира Томас Бердих от Чехия на четвъртфинала на турнира в Мадрид с 6:4, 6:2. Това бе 17-ата победа поред на Надал над Бердих - рекорд!

Бившият номер едно в света Иван Лендъл също има баланс от 17:0 срещу Тим Майот.

Преди да Повечето рекорди в тениса са записани на името на Роджър Федерер, но този принадлежи на Рафаел Надал. Испанецът елиминира Томас Бердих от Чехия на четвъртфинала на турнира в Мадрид с 6:4, 6:2. Това бе 17-ата победа поред на Надал над Бердих - рекорд! Бившият номер едно в света Иван Лендъл също има баланс от 17:0 срещу Тим Майот. Преди да

Дъждовно и облачно в източната половина на страната, температурите - от 17° до 24°

Облачността ще е предимно значителна с превалявания от дъжд в източната половина от страната. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималните температури ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните. В София – около 19°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Облачността ще е предимно значителна с превалявания от дъжд в източната половина от страната. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималните температури ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните. В София – около 19°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Напрежение и взети заложници в Източна Украйна преди референдума

Напрежението в Източна Украйна продължава да се засилва, докато регионът се готви за планирания за неделя референдум за независимост, предава AFP. Сблъсъци между украинските сили и привържениците на федерализацията в Мариупол причиниха нови жертви и заплашват да изпарят последните надежди за избягването на гражданската война. Въпреки изненадващия призив от Путин за отлагане на референдумите, сепаратистите, които държат под свой контрол няколко града в Източна Украйна, обещаха да изпълнят плановете си и да проведат гласуването, което се очаква да увеличи напрежението в региона. На фона на военната операция на украинската армия за прогонването на сепаратистите от региона, която причини десетки жертви, на неделния референдум жителите на индустриалния Донецки регион ще бъдат запитани дали искат независимост от Киев, което от много хора се разглежда като потенциална стъпка в посока на присъединяването към Русия. Подобен вот ще бъде проведен и в съседния Лугански регион. Междувременно 7 души от Международния комитет на Червения кръст бяха взети за заложници от проруски активисти в Донецк. Сред похитените има един гражданин на Франция. Останалите шестима са украинци - трима доброволци от Киев и трима от Донецк, съобщава "Взгляд". Доброволците пристигнали в петък в Донецк с товар медикаменти. Те са били похитени, докато са били в офиса на Червения кръст в центъра на града. Нападателите поставили всички под стража, но впоследствие освободили жените. После отвели пленниците, като взели със себе си и доставените медикаменти. Понастоящем заложниците се намират в сградата на Донецката областна държавна администрация. Сградата се контролира от ръководството на самопрозгласилата се Донецка народан република. Началникът на милицията в Мариупол също е бил отвлечен, съобщи и.д. министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

Лекарите излизат на протест от 15 май

Лекарите излизат на протести от 15 май. От съсловната организация обявиха, че ще подкрепят недоволство на колегите си от други европейски страни. В средата на месеца медици планират общоевропейска акция, на която ще настояват за по-добри условия на работа и за повече средства за здраве.

Графика на деня: Защо Аpple купува Beats Electronics?

Според проучване 46% oт американските младежи заявяват, че възнамеряват да си купят слушалки Beats


Облаци и дъжд в източната половина на страната, температурите - от 17° до 24°

Облачността ще е предимно значителна с превалявания от дъжд в източната половина от страната. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималните температури ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните. В София – около 19°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Облачността ще е предимно значителна с превалявания от дъжд в източната половина от страната. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад. Максималните температури ще са от 16° - 17° в крайните югоизточни райони до 22° - 24° в западните. В София – около 19°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Красива реферка плени Бразилия

 Появата на приказно красивата футболна реферка Фернанда Коломбо Улиана накара бразилците да загърбят страстта си към футбола в името на женската хубост. Преди ден изявите й на терена буквално взривиха социалната мрежа Twitter.

 

Фернанда Улиана стана главно действащо лице по време на двубоя за Купата на Бразилия между “Сао Пауло” и СРБ, когато бдително дебнеше играчите на двата състава, за да не се получи гол от засада. Фернанда свърши умело своята работа на тъчлинията, а с външността си зарадва не само 22-ма играчи на терена, а и феновете по трибуните, които не спряха да плакнат очи в симпатичната й външност.

 

Това бе едва втори мач за Фернанда в професионалния футбол, а и да е допуснала някоя малка грешка, това със сигурност е било простено от запалянковците.

 

Фернанда се готви от повече от година за сериозното и отговорно занятие на футболния терен, а бразилските медии заснеха и кратко филмче, в което показват как сексапилната съдийка се готви за всеки мач, изпипвайки и най-малките детайли.

Procter & Gamble изтегля от Германия „нацистки“ прах за пране

Числото 88, което бе отпечатано на кутиите с прах за пране, се смята за близко на неонацистите, защото се свързва с поздрава "Хайл Хитлер"


Черен списък за менте вносители на зарзават

 Рисковите вносители на зарзават, които системно нарушават родното законодателство, ще бъдат следени изкъсо, а обяснението, че внасят за лична консумация 1000 кг домати, вече няма да бъде допустимо заради затегнатия по границите контрол. Практиката един превозвач да внесе за семейството си няколко тона домати с лекотоварния си автомобил в три последователни дни, и то през различни пунктове, вече няма да е възможна, коментира за „Монитор” зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. По инициатива на аграрния министър Греков още преди началото на активния сезон за производство на плодове и зеленчуци

 

премиерът Орешарски създаде работна група

 

чиято цел е да пресече нерегламентирания внос на храни в страната. Тя се оглавява от Явор Гечев, в нея влизат още представители на финансовото министерство, МВР, Министерството на транспорта, Българската агенция по безопасност на храните, Агенция „Мит­ни­ци“ и Националната агенция по приходите. Включени са също така и експерти от екипа на икономическия вицепремиер Бобева.

 

Започва 24-часов контрол на границата на държавата от съвместни екипи от тези органи, ще се проверяват не само тирове, но и лекотоварни автомобили до 3,5 т за нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци, уточни зам.-министърът. Про­верки ще има също така и в магазинната мрежа, както и в складовете в цялата държава. Обхватът на заповедта е до 30 юни, като съществува опцията след това да се удължи работата на работната група.

 

От началото на годината у нас работи спецзвено към приходната агенция, което следи по т.нар. румънски модел за нарушения при вноса на рискови стоки. Резултатът от проверките в началото на годината сочи, че първите седмици масово е хващана всякаква стока – зеленчуци, плодове и месо, но след това контрабандистите са намалили своята активност, каза Гечев. Целта на новата кампания е да се усъвършенства и трайната връзка между контролните институции, които вече работят много добре помежду си, уточни той.

 

Досегашният анализ показва също така, че с незаконен внос на зарзават се занимават не само физически лица, но и малки и големи търговци. Работната група ще направи не само анализи на ситуацията, но и в края ще излезе и с предложение за законодателни промени.

 

Няма опасност да нарушим свободното движение на стоки, каза още Явор Гечев. България ще ползва примерите за работа на останалите държави от общността. На практика почти всяка страна в ЕС прави проверка на такъв тип на вътрешнообщностните доставки.

 

В момента, когато няма платежни документи за внос и сертификати за качество

 

стоката директно отива в сивия сектор

 

без да се плащат данъци и ДДС. При това положение родните производители са ощетени още в началото с 20%. Не е тайна, че тонове бракуван зарзават се внасят всеки ден от борсите в Солун и Серес.

 

Земеделски производители и изрядни търговци, които са ощетени от нелегалния внос, подават сигнали за контрабандистите. Очаква се те да бъдат още по-активни през лятото, когато собствената им реколта е готова за продажба. „Не сме спирали да получаваме сигнали и да комуникираме с всеки, който има информация за нарушения”, потвърди и Гечев. Според него, когато влязат зад границата нерегламентираните доставки, вече е късно. Затова идеята е да се локализират още на границата, а след това да се разшири контролът и навътре в страната.

Акция на седмицата – Адванс Терафонд

През изминалата седмица бе достигната рекордна цена в историята на АДСИЦ-а


Най-тясната къща в Лондон

Представяте ли си как бихте се чувствали в собствената си къщичка, която е широка едва два метра? Е, такава къщичка има и тя се намира в Лондон. Собственици на "имота" са Zim Properties, а...

Днес спират водата в част от столичния кв. „Лозенец”

 На 10 май 2014 г. (събота), във връзка с направа на връзка между новоизграден уличен водопровод и съществуващ  на ул. „Пейо Яворов” кв. „Лозенец”, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Златовръх”, ул. „Стоян Михайловски”, бул. „Пейо Яворов”, ул. „Кричим”.

 

При продължителност на ремонтите над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска, разположена на адрес: ул. „Проф. Харалампи Тачев”, ъгъла  с ул. „Симеоново”.

 

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване  мътността на водата.

МВФ може да занижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай

Към момента финансовата институция залага, че през 2014 г. страната ще постигне ръст от 7,5% - колкото прогнозира и правителството


Започват лот 3 на „Струма” без 15 км тунел

 Пътните отсечки от лот 3 (Благоевград - Сандански) от магистрала „Струма” ще бъдат изпълнявани като отделни поръчки от големия тунел през Кресненското дефиле, за да може да започне строителството им. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Петър Киров.

 

Участъците са между Благоевград и Крупник и от Кресна до Сандански и са съответно с дължини 24 км и 23 км.

 

„Искаме да убедим Европейската комисия (ЕК)

 

да одобри апликационните форми за пътните участъци

 

още тази година, с което ще може да започне работата по тях”, обясни още Киров. Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП), която отговаря за обекта, има готовност да обяви търговете за избор на строител до края на 2014 г. Предвижда се изграждането им да започне през 2015 г. Целта на отделянето е да не се забави проектът, който се финансира от ОП „Транспорт” 2014 – 2020 г. Закъснение може да има заради преразглеждане на проекта за тунелната част, за което настоява строителният бранш.

 

„Предложенията им са изключително интересни и ние ще обърнем сериозно внимание на това”, коментира зам.-министърът. Предстои да се видят подробните обосновки, както и да се проведат множество разговори с бранша, националната компания и Брюксел. Киров посочи, че всякакви решения ще бъдат взети заедно с ЕК, като това няма да става прибързано.

 

„Аз напълно разбирам притесненията на колегите, те бяха и мои, когато поех ръководството на оперативната програма, защото тя е изключително зависима от този проект”, обясни още той. И допълни, че ако 40% от бюджета на програмата отидат за един проект, излиза, че „слагаме всичките си яйца в една кошница”. Освен това се ограничават средства за други приоритетни обекти, каквито са например скоростният път към Видин и АМ „Хемус”.

 

Според строителния бранш алтернативата на 15-километровия тунел през Кресненското дефиле е

 

модернизация и разширение на съществуващия път

 

до четирилентов с проектна скорост 90 км/час. Подобно предложение е разработено още през 2001 г.

 

„Мотивите трябва да бъдат разгледани в тяхната цялост, както и да бъдат обсъдени различните технически възможности и тяхната осъществимост”, обясни зам.-министърът. „Дебатът е изключително важен и полезен, защото има недостиг на публични средства за развитието на инфраструктурата. Предстои да бъде установено дали има възможност за преразглеждане. Проучват се процедурните въпроси за новото обсъждане, защото това е много сложен въпрос”, добави той.

Най-важното от Черноморието от вчерашния 9 май

Започна изграждането на велоалеята в „Аспарухово” С асфалтиране на повредени участъци започна изграждането на трасе за велосипедисти от Аспаруховия мост до парка в едноименния квартал. Проектът, разработен от инженерите в Дирекция „Устройство на територията” в район „Аспарухово”, предвижда велоалея с обща дължина над 2 километра.

Днес да почерпят

Виктор Самуилов, поет, писател, преводач, 68 г.

Георги Коритаров, журналист, 55 г.

Чл.-кор. Георги Младенов, електроника, 73 г.

Игнатий, Плевенски митрополит, 76 г.

Кирил Икономов, композитор, 60 г.

Любомир Минчев, председател на съвета на директорите на ТелеЛинк, 41 г.

Д-р Юлиян Найденов, кмет на Силистра, 59 г. Виктор Самуилов, поет, писател, преводач, 68 г. Георги Коритаров, журналист, 55 г. Чл.-кор. Георги Младенов, електроника, 73 г. Игнатий, Плевенски митрополит, 76 г. Кирил Икономов, композитор, 60 г. Любомир Минчев, председател на съвета на директорите на ТелеЛинк, 41 г. Д-р Юлиян Найденов, кмет на Силистра, 59 г.

Загина още един работник на стадион в Бразилия

Строителните работи по стадионите вБразилия взеха нова жертва.

Самуиловата крепост новият туристически дракон

 Едно от най-живописните кътчета на България - Самуиловата крепост, незаслужено остава настрана от масовите туристически обекти. В последно време то съвсем потъна в сянката на Рупите, които преживяват ренесанс, откакто излезе сериалът за пророчицата Ванга, която обяви местността за свещен и енергиен център. Знайте, обаче, че си заслужава като  тръгнете за  Рупите или просто към  Гърция,  да се отбиете към Петрич, малко да го подминете и ще се окажете в райско малко - Самуиловата крепост. Тя е само на 5 км от границата с Македония.

 

След 2,30-3,00 часа шофиране от София намираме входа на Самуиловата крепост. Табелата е поставена на петнайсетина минути по пътя след Петрич, но самата крепост още не се вижда. Първо прекосяваме великолепна алея от дървета и идеално поддържана тревна площ, за да стигнем до същинския вход. Цялата Самуиловата крепост заема площ от 240 дка и е била разположена на невисок хълм, който сега е

 

превърнат във разкошен парк

 

истински зелен оазис, наричан музеен комплекс. Сезонът е идеален за разходка.  Всичко е ярко и свежо, кипи от живот, носи се благоухание на цветове, а местната река – Струмешница се е разляла от коритото си. Тя лъкатуши покрай крепостния хълм и е била естествена преграда от нашествениците. Сега водата лениво се плиска извън коритото си и образува причудлива джунгла от вековни чинари. Извити по най-невъобразим начин, те създават приказен декор. Това е входната алея, която отвежда до първоначалната точка за разглеждане на Самуиловата крепост.  Не очаквайте обаче да видите високи каменни стени, подобни на Трапезица във  Велико Търново, защото до наши дни са запазени само основите и те се виждат тук-там. Затова пък отбранителният ров още стои. Казват, че ако копнеш, все още може да извадиш от земята овъглени предмети –керамика и сечива на древните жители на крепостта. Но не го препоръчваме, защото музейният комплекс надеждно е оборудван с топлинни камери за дневно и нощно виждане, освен това 94 но-

 

ви осветителни тела хвърлят силна светлина и в най-тъмната нощ.

 

От официалния вход на крепостта тръгва полегата каскада от стълби и приятна пътека, която води към местния музей.  А малко по-нагоре, на самия връх се намира главната землянка на старейшината и наблюдателната кула, от която се вижда 360 градусова великолепна панорама. Незабравима гледка! Достойна за кадър от холивудски филм, от която ти се иска да запееш с пълно гърло.  От низините тучните поля плавно прерастват в обли зелени хълмове, от които докъдето ви стигне погледът може да разглеждате Македония и Гърция. Не случайно точно това място избира Самуил за наблюдателница към съседните територии. То изглежда

 

почти недокоснато от цивилизацията,

 

може би защото дълги години се намираше в строго охраняваната гранична зона и това обяснява защо обектът не е толкова популярен.  Но това скоро ще се промени.

 

Древното укрепление вече е включено в списъка на 100-те национални обекта и крепостта ще стане естествен център на тържествата по повод хиляда години от битката на цар Самуил (1014 г.), които ще се състоят през октомври. А дотогава общината бърза да стегне обекта и да го направи притегателен център за туристи. За тази цел вече е завършило неговото разчистване, обновяване и освежаване. Достъпно е за хора с увреждания като са построени допълнителни алеи и асансьори. Изработена е възстановка на стара славянска землянка, за да се види как е изглеждало жилището на обитателите на крепостта. В центъра на главната алея е издигната сцена за концерти и тържества. На нея аниматори могат да провеждат игри с туристите, които ще се състезават и в стрелба с лък на специални площадки. Посетителите ще могат да сглобят пъзел със съоръженията, които са се намирали вътре в крепостта и да се опитат да съставят родословното дърво на рода на Комитопулите, от който произхожда Самуил. До входа вече има изградени посетителски и интерактивен център, който ще служи и за обучение на ученици. В него се помещават холограмни изображения на предмети, открити при археологическите проучвания на обекта. Други холограми, общо 50 на брой, се намират в музея. Предвижда се холограмите да бъдат включени в пътуваща изложба за Самуиловата крепост. В музея се намира  и макетът на крепостта, който ни показва как е изглеждала в първоначалния си вид. Очаква се 30 000 души да посетят тази година обновената крепост.

Измамиха баба с 1790 лв. по телефона

Стандартната лъжа: неин близък претърпял катастрофа и трябвали пари


Пинк пак бременна?

Твърди се, че певицата Пинк отново е бременна и очаква второто си дете. 34-годишната музикантка вече има 2-годишна дъщеря Уилоу.

Метро и автобуси с удължен график заради Aerosmith

 Метрото и част от автобусните линии ще са с удължено работно време заради шоуто на Aerosmith на ст. „Локомотив” на 17 май. Организаторите от „София Мюзик Ентърпрайзис” в сътрудничество със Столичната община ще предприемат специални мерки за организацията на движението. Самият концерт пък е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019-а.

 

Стадион „Локомотив” е в отлично състояние и ще може да побере хилядите фенове на Aerosmith у нас, обявиха от СМЕ. За да бъде улеснен достъпът, на всички входове ще бъде монтирано допълнително осветление и с негова помощ пропусквателният режим ще е на много високо ниво. Вратите на стадиона ще бъдат отворени в 17:30 часа, а самото шоу ще започне около 20 часа.

 

Столична община ще предприеме специална организация на градския транспорт във връзка с дългоочаквания концерт. Ще бъде удължено работното време на метрото по линия 2 – „Обеля” -„Лозенец” с около 40 минути. В този период ще бъде увеличен броят на мотрисите и те ще се движат на по-кратки интервали. Работното време на автобусни линии 85 и 108 също ще бъде удължено, а интензитетът на движение ще бъде увеличен. Ще бъдат осигурени и допълнителни безплатни автобуси за извозване на всички зрители от стадиона до метростанции „Хан Кубрат” и „Мария Луиза”.

 

Aerosmith пристигат у нас в оригиналния си състав. Тайлър Смит и компания са подготвили уникално шоу, подплатено със спиращи дъха пиротехнически ефекти и огромни видеоекрани, а грандиозната сцена е с ширина над 35 метра.

 

Преди Aerosmith публиката ще подгреят момчетата от D2. Изпълнението им ще започне в 20,10 ч. Очакванията са Aerosmith да се появят на сцената около 21,10 ч, като шоуто им ще продължи поне два часа. По предварителен план концертът трябва да приключи към 23,15 ч.

Българският лекарски съюз отчете успешна финансова 2013 година

Изплатени са напълно глоба и кредит на организацията, а всички разходи са намалени под предвиденото в проектобюджета


10 006 софиянчета остават без детска градина и ясли

 10 006 деца остават без място в детските градини и яслите в София след първото класиране. Сметката направиха представители на родителски организации, пише "Труд".

От раз в забавачките бяха приети 8496 малчугани. Общият брой на кандидатите бе 25 528, но от тях 2676 се борели за преместване в друга градина. Така в системата останаха "висящи" 14 356 кандидатури.

"Сред тях са 1531 деца на 6 г. и 2891 деца на 5 г., които по закон трябва бъдат включени в предучилищни групи в детските градини и училищата", обясни зам.-кметът по образованието на Столичната община Тодор Чобанов. От "Московска" 33 не успяха да кажат колко от тези деца в момента посещават детско или учебно заведение, но твърдят, че през септември ще има места за всички.

Така след първото класиране остават 10 006 деца, които чакат за ясли и първа и втора група в детската градина. Към момента свободните места са само 437, но се очаква след записването да останат повече. До края на годината общината планира да бъдат разкрити още около 1000 нови места. "Най-голям продължава да бъде недостигът за яслените групи, като извън тях остават 6000 деца", обясни още Чобанов. Според сметките му за градини чакат общо 4000 малчугани, като недостигът за първа група е около 2200.

Списъците с класирането ще бъдат залепени днес в градините, както и обявени в интернет. Родителите ще получат информация на електронните си пощи. Записването започва в понеделник и ще продължи до 17 ч на 23 май. След това ще бъде проведено второ класиране. От началото на годината в София са построени 6 нови градини.

Нови сблъсъци в Украйна, има десетки загинали

Украйна преживя поредната си кървава нощ. Силите за сигурност и проруските сепаратисти водиха ожесточени престрелки в Мариупол, при които загинаха най-малко 20 души а според някои информационни агенции жертвите са поне 50.

Взрив в киевското метро, няма жертви

 Взрив прогърмя на входа на метростанция "Арсеналская" в украинската столица Киев, съобщава ИТАР-ТАСС.

Взривното устройство е било в раницата на мъж, чиято самоличност не бе огласена. В резултат на експлозията не е пострадал нито той, нито други хора. Мъжът е задържан и в момента е подложен на разпит. Разпитват се и свидетели. Милицията е поискала от собствениците на близките кафенета и магазини да затворят временно заведенията.

Депутат от ГЕРБ напуска и идва при нас, твърди пак Бареков

Ще водим курс къв предсрочни избори, заяви лидерът на ББЦ


Ботьо Ботев: 80% от изчезналите у нас са жертва на скрити убийства

- Г-н Ботев, в последните месеци зачестиха зловещите случаи на убийства на близки роднини и дори деца. Какво показва вашата дългогодишна практика, може ли всеки човек да достигне до определена точка и да посегне да отнеме живот?
- Този подход и начин на решаване на проблеми трябва да е залегнал в темперамента или, ако щете, характера на дадения - Г-н Ботев, в последните месеци зачестиха зловещите случаи на убийства на близки роднини и дори деца. Какво показва вашата дългогодишна практика, може ли всеки човек да достигне до определена точка и да посегне да отнеме живот? - Този подход и начин на решаване на проблеми трябва да е залегнал в темперамента или, ако щете, характера на дадения

Меси пред Стоичков: Ще взема титлите в Испания и Бразилия

Искам титлата в Бразилия и ще направя всичко, за да я постигна!

Думите са от последното интервю на четирикратния носител на “Златната топка” Лионел Меси. И то беше дадено пред българин - анализатора на “Телевиса” Христо Стоичков, който бе командирован до “Камп ноу” с невъзможната за почти цялото журналистическо воинство мисия. Невъзможна ли? Мир Искам титлата в Бразилия и ще направя всичко, за да я постигна! Думите са от последното интервю на четирикратния носител на “Златната топка” Лионел Меси. И то беше дадено пред българин - анализатора на “Телевиса” Христо Стоичков, който бе командирован до “Камп ноу” с невъзможната за почти цялото журналистическо воинство мисия. Невъзможна ли? Мир

Ariel изтегли "неонацистки" кутии с прах за пране от германския пазар


Производителят на праха за пране Ariel трябваше да изтегли продукта си от германските магазини, след като непредвидливо пусна продукт с нацистка асоциация. 

Ariel реши да отбележи спонсорството си на германския национален отбор по футбол за световното първенство в Бразилия, като пусна в продажба гигантски кутии, приличащи на фланелка на Бундестима.

За да е приликата още по-голяма, надписът Ariel беше поставено там, където обикновено се изписва името на футболиста. Всяка от...

Преглед на печата - 10 май

Вотът на недоверие срещу правителството, заявен от ГЕРБ, е сред водещите теми на съботните вестници. „ГЕРБ ще внесат пореден вот на недоверие срещу кабинета - този път за провал на правителството с сектор "Енергетика".

В САЩ заловиха 1 тон марихуана под люти чушки

 Полицията в американския щат Аризона залови близо 1,1 тона марихуана, скрита под товар с люти чушки.

Лютите чушки били натоварени в ремаркето на трактор, намиращ се в склад в Марипоза. Под зеленчуците полицаите открили 105 опаковки марихуана на стойност 1,2 млн. долара. Водачът на трактора, 50-годишен мексиканец, е бил предаден на имиграционната и митническата полиция

Започва второто издание на "Доверете се на българското"

 От 10 до 18 май, 2014 г. в Националния дворец на културата в София ще се проведе второто издание на търговското изложение "Доверете се на българското".

Организатор на изложението е Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Над 60 фирми производители, търговци, предприемачи, сред които водещи български компании ще представят продукцията си. На щандове ще се предлагат храни, напитки, козметични продукти, облекло, обувки, чанти, детски артикули, стоки за бита и други.

Чрез изложението БТПП продължава своята активна дейност в услуга на българските предприемачи и съдейства за развитието на бизнеса.

Търговското изложение "Доверете се на българското" събира на едно място само български производители и търговци. Участието в експозиция дава възможност както за представяне на фирмите и техните продукти, така и за директни срещи между представителите на бизнеса и потребителите.

Товарен влак дерайлира в Колорадо

 Товарен влак, превозващ цистерни с петрол, дерайлира в американския щат Колорадо. 

Инцидентът е станал край гр. Ла Сал, на 70 км от Денвър. Композицията се е състояла от общо 100 цистерни, 6 от които са се преобърнали. Част от петрола се е разлял, спасителни екипи ликвидират последствията от инцидента. Не се съобщава за пострадали.

Бивш зам.-кмет печели стотици хиляди от Столична община

Стотици хиляди левове печели една от фирмите на бившия зам.-кмет на София Милор Михайлов. "БМТ-Консулт" е прибрала 403 200 лв. за почистване на столичните трамваи.

Мърдок иска да създаде голяма европейска ТВ мрежа

Медийният магнат Рупърт Мърдок иска да групира сателитните телевизии Скай (Sky) и да създаде голяма европейска телевизионна мрежа, пише "Файненшъл Таймс", цитиран от БГНЕС. За целта милиа...

Оферта в САЩ: Подарък за майката - марсиански кратер, кръстен на нея

Компанията Uwingu, която набира средства за космически начинания, предлага специален подарък за Деня на майката, който в САЩ се отбелязва на 11 май, пише Space.com. Подаръкът включва сертификат за пот...

Медицитe ще се легитимират с карта с чип

Електронни карти с чип ще ни пазят от фалшиви доктори. С тях ще бъдат снабдени всички членове на Българския лекарски съюз (БЛС).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване