Надуха рог за хаджията Орешарски

Премиерът Пламен Орешарски се поклони в Ерусалим на Божи гроб. Така стана хаджия. Министър-председателят се срещна с ерусалимския православен патриарх Теофил III и бе награден с ордена на Ерусалимския кръст.

Хитър-Петър преметна "Карфур" със скъпа водка

Ловки български потомци на Хитър Петър пазарували от магазин "Карфур" в бургаския мол "Галерия" на цени, които са десетки пъти по-ниски от реалните. Оказа се, че потребителският им подход е напълно противозаконен. Затова лично ръководителят на отдел "Сигурност" в магазина сигнализирал местната полиция и поискал нарушителите да бъдат издирени, защото ощетили "Карфур" с 558 лева.

Пернишките аптеки първи се вписаха в първия електронен регистър за здравни обекти в страната

Фармацевтите от Пернишка област първи в страната са изготвили електронен регистър на аптеките в региона. Освен, че дава яснота за териториалното разпределение на здравните обекти, регистърът съдържа информация и за квалификацията на персонала.

Национален електронен регистър в момента готвят съсловните организации на лекари и фармацевти. В края на миналата седмица се тиражира информацията, че така наречените генерици, или евтините заместители на скъпите оригинални...

Продължава

Шофьорите от Перник по Околовръстното да не настъпват газта утре, ограничават скоростта

Утре между 6:00 и 17:00 часа шофьорите да бъдат внимателни по Южната дъга на Околовръстния път на София в посока от Перник към "Младост", призова Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е, че със специална мобилна сонда ще бъдат взети проби от пътната настилка.

За повишаване на безопасността на движението е необходимо шофьорите да карат внимателно, да спазват пътната сигнализация и въведената временна организация на движението в отсечката,...

Продължава

Катастрофата при бизнес комплекс "Елена" станала заради неправилно изпреварване

Катастрофата при бизнес комплекс "Елена" в Перник станала заради неправилно изпреварване.

Както по - рано първо ZaPernik.com съобщи дете е блъснато на пешеходната пътека пред бизнес комплекса. Инцидентът е станал тази вечер около 19 часа. На пътното платно са спрели маршрутка и лек автомобил. Екип на "Пътна полиция" - Перник уточняваше причините за катастрофата. По данни на очевидци детето е транспортирано с кола до спешния център на пернишката...

Продължава

Доктор: Условията в бежанския център в Ковачевци са много добри, а хората прекрасни

Няма опасност от епидемия в страната ни. Това заяви педиатърът д-р Здравко Георгиев, един от шестимата български медици, обвинени, че са заразили със СПИН 400 либийски деца в болницата в Бенгази пред БТВ.

Според него при влизане в страната ни всички бежанци се изследват, децата се имунизират. Досега не съм срещал подобни случаи, категоричен е докторът. Докторът обяви, че е щастлив, че магнатът Янг Бари е основал фондация за подпомагане на бежанци в страната ни, в...

Продължава

В пернишко и още седем области няма да има подвижни избирателни секции за хората с увреждания

В осем области у нас няма да има подвижни секции за хората с увреждания, показа проверка на „Новинар“ по районните избирателни комисии (РИК).

Без мобилни урни ще бъдат две от големите области - Благоевград и Смолян. В област Сливен, Габрово, Ловеч, Пазарджик и Перник също няма да има такива секции. Там, където те липсват, ще бъдат предоставени необходимите условия за хората с увреждания. Така например, ако гласуването става в сграда на два етажа, е...

Продължава

Над 300 фенове ще викат и пеят за Миньор на мача за Купата в Пловдив

Над 300 фенове от Перник се очаква да присъстват на финала за Купата на Аматьорската футболна лига между отборите на "Верея" и "Миньор", който ще се състои на базата на "Ботев" в Коматева.

"Жълто-черните" ултраси са една от най-буйните агитки в България, но не се очаква да правят зулуми, тъй като са в добри отношения с привържениците на "Ботев". Aгитката на "Миньор" бе една от малкото в България, която...

Продължава

Маскирани нахлуха в апартамент в Силистра, като част от операция "Лион"

Истински екшън се разиграл тази сутрин около 6 часа в центъра на Силистра, разказаха свидетели, събудени от шума. Според тях маскирани и въоръжени блокирали района около блок „Акация”, влезли в един от входовете и разбили врата на апартамент. Никой не видял дали извеждат арестуван, нито пък станало ясно кои са атакуващите хора. На паркинга на блока бил претърсен лек автомобил.

Борисов: Властта фалира общините

Орешарски обеща 250 хиляди работни места, а всъщност има 40 хил. нови безработни и 7 млрд. нови кредити. Управляващите умишлено задържат цената на тока преди изборите. Това заяви пред представители на бизнеса в Стара Загора председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Актьорът Антон Касабов стана кавалер на пернишка абитуриентка

Антон Касабов се върна двадесет години назад и отново отпразнува завършването на средното си образование. Антон Касабов стана кавалер за бала на една своя фенка.

Българската надежда в Холивуд се радва на суперуспешно завръщане у дома. Той не танцува така добре като Стелла Ангелова, но и не показва нейната арогантност и високомерие. Красавецът впечатли до такава степен феновете на Dancing Stars, че се превърна във всеобщ любимец, пише kliuki.bg. Антон Касабов няма...

Продължава

Кой отговаря за пернишките работници по програмите, които се крият и взимат пари?

Попитайте ако обичате община Перник кой отговаря за тези работници по разни програми, и защо в Перник има около 1000 такива работници града тъне в мърсотия! Ние плащаме те да се крият по цял ден и да вземат пари от програма после от бюро по труда за безработни после обезщетения от НОЙ е писна ни не стига че 2000000 души харним цялата страна но това вече е безобразие

BG- номера! Завърналият се в ГЕРБ депутат пак пристана на Бареков

Депутатът Даниел Георгиев окончателно напусна ГЕРБ и отиде при Николай Бареков и "България без цензура". Той пристигна заедно със Светлин Танчев от София в Бургас, където тече срещата на ББЦ и коалиция с местната общественост.

Коалиция за България закри предизборната си кампания в Перник. Вижте как!

Танцьорите от Ансамбъл „Граово” закриха предизборната кампания на коалиция за България в Перник днес. На сцената се качиха кандидатите за евродепутати Николай Джагаров и Александър Симов, които прекараха този ден изцяло в Перник и се срещаха с перничани. До тях застанаха народните представители на БСП Евдокия Ассенова и Станислав Владимиров, местният председател на партията Ненко Темелков, както и областния управител арх. Михаил...

Продължава

Бутнаха дете на пешеходната пътека пред бизнес комплекс Елена

Бутнаха дете на пешеходната пътека пред бизнес комплекс "Елена" в Перник, съобщи читател до zaPernik.com.

Инцидентът е станал преди броени минути, около 19:00 часа. На място са спрели маршрутка и лек автомобил, има и полицейска кола. Вероятно лекият автомобил е ударил детето, тъй като е спрял в средатан пътното платно.

Веднага след инцидента бутнатото дете е транспортирано с кола в пернишката болница. Към момента няма информация за...

Продължава

Жители на Караманица пак запалиха гуми и отровиха въздуха на Перник

Отново тровят въздуха на квартал "Могиличе" и съседните квартали с палене на гуми. За пореден път ромите от "Караманица" палят гуми.

Въпреки предупрежденията на пожарникарите, гуми в този район се палят редовно. Преди седмица пожарникари гасиха за пореден път запалените на площадката гуми.

Очевидно на жителите на квартала не им стига замърсения въздух, който...

Продължава

След 2 месеца закани уволниха полицаите, снимали в Лясковец

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев полицаите Павел Ангелов и Радослав Георгиев са уволнени дисциплинарно заради това, че са снимали преди акцията в Лясковец, съобщава Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Писмо на БСП-Лондон до антибългарина Найджъл Фараж

Открито писмо rpm,djr БСП-Лондон до британската Партия за независимост (ЮКИП) и нейния лидер Найджъл Фараж.Писмото е в отговор на продължаващата и до днес масирана негативна кампания срещу българските и румънски граждани, живеещи в Обединеното кралство от страна на антиевропейската партия на Фараж и няколко печатни издания. То е своеобразно продължение на проведения на 8 май в гр. Лондон дебат на тема: "Новите европейци във Великобритания - трябва ли да останем или трябва да си тръгнем", отново организиран от основната партийна организация на БСП - Лондон, който бе широко отразен в

Вихрен Матев: Пламен Борисов използва деца в предизборната си кампания. Зачерква собствената си кауза

За да бъдеш политик трябва призвание и усет за стриктно спазване на закона

Г-н Пламен Борисов, кандидат за евро-депутат от ПП "ГЕРБ" зачеркна собствената си предизборна кампания, като самият той наруши Закона за закрила на детето. В публикация в сайта www.zapernik.com, същият се е снимал с деца, нахлузили рекламни фланелки на ПП "ГЕРБ".

Като че ли напук на собствената си кампания, в която лайтмотив беше вкарана идеята за защита на правата на родителите и техните деца, Г-н Борисов не се посвени да използва деца за политически цели....

Продължава

Сидеров:Другите партии блеят по европейските гей-ценности, ние държим на нашите

Въпрос на проучване е вота на недоверие, да видим за какво става дума. Ще чуем какво има в предвид ГЕРБ. Да чуем как виждат нещата, перспективата, как виждат България догодина, какво правителство искат. Не изключвам всичко като вероятност. Всичко е въпрос на аргументи.Това каза в "Лице в лице" по bTV лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Откриха в "Джендема" младежите, загубени в Балкана! Омаломощени, но добре!

В добро състояние са открити тримата младежи, които се загубиха на 17 май в района на връх Ботев, съобщиха от Планинска спасителна служба към Български червен кръст.

Бареков води за изборите… по реклама. Финансирането – неясно

Партията на Николай Бареков е убедителен водач в предизборната надпревара. Става въпрос обаче не за брой предполагаеми гласове на 25 май, а за финансови средства, инвестирани в реклама в медиите. Това сочат новите междинни данни от мониторинга, който Институтът за развитие на публичната среда прави сред 33 медии с цел да следи изпълнението на изискванията в Изборния кодекс за обявяване на оферти за отразяване и публикуване на информация за сключени договори между медиите и кандидатите за избори 2014 г.

Според кодекса медиите трябва да публикуват оферти за отразяване 40 дни преди изборния ден, а данните за сключените договори между медии и участници в изборите се публикуват в тридневен срок след подписване на договорите и се премахват не по-рано от обявяване на резултатите от изборите. Информацията, ползвана от ИРПС, е от официалните сайтове на медиите и е актуална към 18 май.

Коалицията на „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и Гергьовден е сключила договори на обща стойност 734 412,52 лв., сочи мониторингът. Техният произход обаче остава неясен, след като нито една от партиите в коалицията няма държавна субсидия, а официално декларираните пред Сметната палата дарения са на стойност 113 хил. лв. Припомняме, че по-рано днес Протестна мрежа внесе в прокуратурата допълнение към сигнала си за финансирането на ББЦ, в който е показано как Бареков заобикаля Изборния кодекс, за да осигури пари за партията си.

Screenshot from 2014-05-20 17_54_06

Screenshot from 2014-05-20 19_22_02

Следващи по размер на договорите с медии до този момент са КП „Коалиция за България“ с 666 747, 93 лв. и ПП „Атака“ с 428,982 лв.

Водещите партии по стойност на публикуваните договори с медии:

КП България без цензура
КП Коалиция за България
ПП Атака
КП Реформаторски блок
ПП ДПС
ПП ГЕРБ

Сумите обаче не включват договори за външна реклама, което вероятно би увеличило сериозно общите стойности на разходите за реклама на отделните партии и коалиции. Това важи особено силно за „България без цензура“ и „Атака“, с чиито билбордове е залята цялата страна. Според Изборния кодекс общият размер на финансирането на тази предизборна кампания на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети не може да надхвърля 2 000 000 лв.

Всички статистики от мониторинга на Института за развитие на публичната среда можете да видите на този линк.

The post Бареков води за изборите… по реклама. Финансирането – неясно appeared first on Noresharski.com.

Станишев: Трябва да бъде разрушен Картагенът на страха

Вотът на недоверие трябва да бъде разгледан след изборите, на спокойствие. По време на пресконференция в Пазарджик лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев се обърна към вносителите на вота на недоверие за енергетика с думите:

Фрог научи: Жорж ще ни образова културно, търси медия

Жорж Ганчев окончателно скъса с политиката и се посвети на културата. „Няма смисъл вече да си хвърлям парите, енергията и името ми за хора, които не заслужават моите жестове. Не мога да обединя патриотите в България, тъй като те са винаги орел, рак и щука”, заяви той пред Фрог нюз.

Изпускат язовир Студена с по 1000 литра в секунда

Източването започна от миналата сряда, то се извършва под контрол и няма опасност от наводнения и заливане на териториите по поречието на Струма, съобщи управителят на местната ВиК Камен Каменов.

Проливните дъждове през последния месец спасиха Перник от воден режим, но напълниха водоема. В момента в язовира има 23 379 280 куб.м при капацитет 25 200 000 куб.м. Притокът към днешна дата е 3000 л/сек., а разходът – 1300 л/сек. Според Каменов до няколко дни двата показателя ще се...

Продължава

Свикват извънредна сесия за единия милион, уреден от Станката за спорта в Перник

Свиква се извънредна сесия на Общинския съвет /ОбС/ в Перник Продължава

В Израел Орешарски напомни за спасяването на българските евреи

Това е място, което заслужава дълбок поклон пред паметта на всички, които са загинали в резултат на Холокоста. То ни задължава да помним и да работим това никога да не се повтаря, заяви премиерът Пламен Орешарски по време на посещението си в Мемориала „Яд Вашем" в Ерусалим, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Александър Симов: Хората искат българските евродепутати да се обединят около една кауза - българския национален интерес

Европа не е причината, която разделя България. Причината са нашите политически дребни страсти, каза Александър Симов в Перник

В България има политически кръгове, които са си въобразили, че когато говориш критично за Европейския съюз, едва ли не си на страната на Путин. Не. Когато говориш критично за Европейския съюз, ти ставаш европеец, каза в Перник кандидата за евродепутат от Коалиция за България Александър Симов. Заедно с другия кандидат за евродепутат на левите сили – Николай Джагаров, той даде пресконференция в Перник.Продължава

Мерджанов ще иска законодателни промени заради разрешителните за оръжия

Повече от 211 хил. издадени разрешителни за оръжия, над 340 хил. огнестрелни оръжия и почти половин милион боеприпаси са количества, които будят тревога и представляват потенциална опасност, както за гражданите, така и за националната ни сигурност. Поради тази причина помолих пълният доклад на прокуратурата да бъде предоставен на вниманието на членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред с оглед евентуалната необходимост от законодателни промени, заяви Атанас Мерджанов, председател на Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Президентът за комисията: Няма да легитимирам противоконституционни действия

Плевнелиев заяви, че няма да легитимира противоконституционни и антидемократични действия с явяването си пред Временната анкетна комисия „за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия,

Стойнев: Процедурата на ЕК срещу страната ни е заради Борисов

Процедурата на ЕК срещу страната ни е на база жалби на граждани и фирми и представлява обмен на информация между страната ни и ЕК, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев информацията за започнала процедура срещу България. Процедурата е започнала след жалба на бившия премиер Бойко Борисов до комисаря Йотингер, подчерта Стойнев.

Животът на младежите, изгубени в Балкана, бил въпрос на късмет

Продължава издирването на тримата младежи, изчезнали в Стара планина. Използват се всички възможности. Има полети над 5 - 6 часа, с три хеликоптера, използват се термокамери за наблюдение и обследване на района. В търсенето участват над 50 планински спасители.

Автобус горя на шуменската автогара

Автобус с добричка регистрация, обслужващ линията Тервел-Шумен, се запали по време на престой на автогарата в Шумен. Пострадали няма, тъй като в този момент нямало пътници в превозното средство.

Откриха изчезнало преди 2 години момиче

Полицията е открила живо и здраво, изчезнало преди 2 години непълнолетно момиче в София, съобщиха от МВР.

М. Константинов: Реформаторите и АБВ все още имат шанс за 1 мандат

По отношение на разпределението на мандатите проф. Константинов посочи, че според последните данни на „Галъп” са 6:6:3:2, но по думите му е възможен и вариантът 6:6:3:1:1.

Прекратиха преписката срещу Румен Петков в СРП

По преписката срещу Румен Петков, е постановен отказ от образуване на наказателно производство. Преписката в Софийска районна прокуратура е прекратена.

Цацаров: Българите имат повече оръжия от армията

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов представиха резултатите от проверката за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Проверката беше разпоредена на 19 март 2014 г. и е приключила на 25 април 2014 година.

Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Русия, има 4 жертви

В Наро-Фоминский район в Русия са се сблъскали пътнически и товарен влак, съобщи ИТАР-ТАСС. От удара четирима са загинали, а 15 са ранени.

Кандидатите за евродепутати от Коалиция за България проф. Андрей Пантев, Александър Симов и Николай Джагаров взеха участие на дискусия, посветена на родолюбието и националната индетичност в Перник

Среща с дейците на културата Андрей Пантев, Иван Гранитски и Антон Дончев бе организирана в конферентната зала на Двореца на културата в Перник.

 Дискусионният форум бе на тема „Съвременното изменение на родолюбието и на националната идентичност”. Целта на срещата бе в навечерието на 24 май да се насочи вниманието на обществеността към науката, към изкуството, духовността, националното самочувствие и съхранение.

 Срещата бе открита от областния управител...

Продължава

Министър Цветлин Йовчев: Със Споразумението за сътрудничество налагаме стандарти, които ще доведат до повишаване на ефективността в работата и до реални резултати

Документът, подписан от МВР и Националното сдружение на общините в Република България, определя насоките на бъдещото сътрудничество с основна цел създаване на по-добра среда за гражданите на страната и за ефективно противодействие на престъпността. „Подобно споразумение се подписва за първи път“ - изтъкна председателят на управителния съвет на сдружението Тодор Попов

Предоставяме видеорепортаж от подписването на споразумението

Протестна мрежа пита, партиите отговарят: Зелените

В понеделник „Протестна мрежа“ се обърна с 5 въпроса към партиите, участващи в изборите за ЕП. Ето отговорите на Зелените, публикувани на официалния им сайт (запазен е оригиналният правопис).

1. Виждате ли алтернатива на членството на България в ЕС?
Не, европейският цивилизационен избор на България няма алтернатива. България е поела по този път още с приемането на християнството през 9 век и ние самите, като народ и нация сме положили основата на съвременната европейскa цивилизация. Няма как да напуснем нещо, което сами сме създали.

2. Виждате ли мръсни пари в българската политика и какво ще направите срещу тях?
Да. Зелените настояваме за забрана за участие на офшорни фирми в търгове с обществени средства. Искаме възобновяване на разследването за изнесените пари чрез външнотърговските дружества, включително и чрез наемане на фирми-търсачи на изнесени пари и връщането им в България. Смятаме че има нужда от „Черен списък“ на забранени инвеститори в България. Настояваме за промяна на законодателството и с включване на силови мерки за борба с мафията и контрабандата, които да обхванат и семействата и роднините на участниците.

3. Какво ще направите, за да не продължава българският парламент да е Лафка за продажба на депутатски места и приемане на закони, диктувани от Газпром?
Зелените настояваме протоколите от заседанията на всички комисии да се водят на аудио/видеозапис. Искаме промяна на законодателството за утрояване на наказанията за определени престъпления, когато са извършени от депутати, членове на техните семейства, сътрудници и други свързани с тях лица.

4. Кои са партиите, срещу които ще поставите санитарен кордон, за да не влияят върху управлението на страната?
Партиите, които нямат своя идеология, а се ползват като параван за икономическо ограбване на населението и целят единствено облагодетелстването на собствените си лидери. Тези политически формирования не са политически партии в смисъла на това понятие, а ООД, заети да правят пари. За тях благоденствието на народа е последна грижа, а популизмът и псевдонационализът е основното им оръжие.
Такива са ДПС, която се представя за партия на турското малцинство, а всъщност е мафиотска организация, БСП – скрита зад леви идеи, а е основен крепител на олигархията, АТАКА – псевдонационалистическа партия, която проповядва проруски интереси и открито работи против България, ББЦ, която дори няма политическа платформа и никой не знае дали е дясна или лява партия и т.н. т.н. примерите са много.
Настояваме за лустрация и за разследване връзките на депутати и министри с фирми-бенефициенти по еврофондовете.

5. Зависите ли от медиите на Пеевски и имали ли сте уговорки за „чадъри“ с тях?
Разбира се, че не. Лошата новина е, че сме от малцината политически формирования, които избират почтенността пред слугинажа на удобни медии.

Noresharski.com ще публикува отговорите и на останалите политически формации и кандидати за евродепутати, които имат достойнството да отговорят на отправените от Протестна мрежа 5 прости въпроса.

The post Протестна мрежа пита, партиите отговарят: Зелените appeared first on Noresharski.com.

Засечените 3 точки не са на изгубените момчета

Локализирани бяха три неподвижни термоточки в местността Джендема в Калоферския Балкан. За съжаление бързо стана ясно, че не са на изгубилите се момчета. Най-вероятно е била засечена група от участващите в акцията по издирването им, посочва един от планинските спасители пред marica.bg.

Папазов: Превозвачите нямат причина за протест

В момента няма обстановка, която да налага протести на превозвачите. Прави се всичко възможно да се защитят интересите на българските превозвачи. Въпреки това е тяхно право да протестират, ако сметнат за добре.

След тежка нощ блудният син Даниел Георгиев се върна в ГЕРБ

Искам и оставам в ГЕРБ, заяви народният представител Даниел Георгиев. Той каза, че реакцията му, че напуска ГЕРБ и отива в ББЦ е била умишлена и породена от публикации, които месеци наред са излизали в медиите.

Протестна мрежа иска от прокуратурата разпускане на „България без цензура“ заради незаконно финансиране

Данни и факти за дейността на учреденото от Николай Бареков гражданско сдружение „България без цензура“ и политическа партия със същото име бяха предоставени на Главна прокуратура днес. Вторият сигнал е допълнение към подадения на 25 февруари от името на 13 граждани (активисти на „Протестна мрежа“) сигнал с данни и факти относно Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. В него се съдържа информация относно начина, по който Николай Бареков заобикаля закона и финансира незаконно партията си.

ПМ очаква от прокуратурата, след като се запознае в детайли с представената информация, да прецени дали не следва да се отиде по-далеч и да поиска: 1. разпускане на партията на Николай Бареков, която се финансира незаконно, и 2. разпускане на НПО-то му, което е официално създадено за „непартиина дейност“, но всъщност е средство Бареков да финансира по незаконен начин партията си с половин милион, които отделно от това са и с неизяснен произход.

В отделно допълнение бяха предоставени нови данни, пораждащи съмнение за търговия с влияние, неясно финансиране на медийната група на Делян Пеевски от Корпоративна търговска банка и на други свързани с нея юридически лица в нарушение на българското законодателство. Това допълнение, както и основният сигнал, няма да бъде публикувано с цел да се осигури нормалната работа на прокуратурата по случая. Поради наличието на данни и факти, пораждащи съмнение за пробив в системата на национална сигурност във връзка с издадения допуск до най-високо ниво на класифицирана информация (включително NATO SECRET и EU SECRET), копие от сигнала е изпратено и до всички 33 партньорски служби на ДАНС от ЕС и НАТО.

Предоставяме на медиите пълния текст на допълнението, свързано с незаконна дейност на „България без цензура“.

До Главен прокурор на Република България
Допълнение към сигнал вх.номер ****/25.02.2014г
(допълнен ****-**/19.05.2014г)

Уважаеми господин Цацаров,

Поради голямото обществено значение, допълваме фактологическата обосновка във връзка с вече подаден сигнал относно няколко лица, включително и Николай Бареков и оглавяваната от него ПП „България без цензура”. Съпоставени с вече предоставената Ви от нас информация в сигнал вх. № ****/25.02.2014г (допълнен ****-**/19.05.2014г), тези факти звучат достатъчно обезпокоително и остават впечатление у българската общественост за извършени престъпления от общ характер и нарушения на данъчното законодателство и законодателството относно политическите партии и юридическите лица с нестопанска цел. В тази връзка, предоставяме допълнителна и по-подробна обосновка в това специално допълнение, в което допълваме с цитати, факти и публикации.

Фактическата обстановка по случая е следната:

В свое изявление от 28 януари 2014 г. лидерът на ПП „България без цензура“ Николай Тихомиров Бареков заявява следното: „В духа на прозрачността, за която само „България без цензура“ работи, утре, 29 януари 2014 г., ще извърша лично дарение от моята банкова сметка в Райфайзенбанк към сметката на Гражданско сдружение „България без цензура“ в същата банка. За първи път в българската история политически лидер прави подобно прехвърляне на лични авоари към политическата си формация.“

На 8 март 2014г. г-н Бареков уточнява пред медиите, че въпросното дарение възлиза на сумата от 480 000 (четиристотин и осемдесет хиляди) лева, които той прехвърля на юридическото лице с нестопанска цел, извършващо обществено полезна дейност – гражданско сдружение („ГС“) „България без цензура“ с номер в Регистър БУЛСТАТ 176599571.

Връзката между ГС „България без цензура“ и политическата партия („ПП“) „България без цензура“ е очевидна.

На първо място, управителният съвет на ГС „България без цензура“ е в състав: Николай Бареков, Десислава Балабанова, Боряна Павлова и Теодора Стоянова – всички те са и членове на ПП „България без цензура“. Николай Бареков е председател на ПП „България без цензура“, Десислава Балабанова, Боряна Павлова и Теодора Стоянова са членове на „Националния съвет на регионите“ на ПП „България без цензура“.
На второ място, седалището на ПП „България без цензура“ и на ГС „България без цензура“ е едно и също: гр. София, бул. „Черни връх“ №25А, бизнес център Хемус, ет. 1“

На трето място, самият г-н Бареков в изявлението си от 28 януари 2014г. определя надареното ГС като „политическата си формация“. Допълнително се затвърждава неговото отношение към ГС „България без цензура“ и на 16 март 2014 г., когато се подписва коалиционно споразумение между ПП „България без цензура“, ВМРО и ЗНС . Тогава Николай Бареков заявява: „За първи път гражданско движение, прераснало в партия, заедно с две от най-старите формации у нас искат цялата власт и отговорност за управлението на България“. Още по-категоричен е коментарът му от 22 декември 2013 г. за предаването на bTV „Тази неделя“, където той на няколко пъти смесва дейностите на гражданското сдружение с политическата си дейност: „Ние сме единственият политически субект, който още преди да стане партия, се радва на голяма подкрепа в обществото. „България без цензура“ увеличава подкрепата към себе си. Доказателство за това е, че през последните три месеца гражданското сдружение е увеличило резултата си три пъти. Дори най-неблагоприятните социологически проучвания му дават сега около 3% подкрепа. Но данните се отнасят за 100% избирателна активност. При един реален вот тя е около 40-50 на сто, което означава резултат от 8-9% или 20-30 депутати. Но ако изборите са през октомври, тогава неща биха били по-други – около 80 депутати. Само за три месеца качихме 3%. 150 000 твърди избиратели са зад нас и искаме да се докажем на европейските избори, на които ще имаме минимум двама депутати.“

Въз основа на гореизложените факти е видно, че ГС „България без цензура“ не извършва общественополезна дейност, а е единствено средство за заобикаляне на Закона за политическите партии за незаконно финансиране на ПП „България без цензура“.

В целите на ГС „България без цензура“, които са обявени в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел, извършващи общественополезна дейност („ЦРЮЛНЦ“) е ясно записано, че то извършва „непредубеден и непартиен граждански контрол върху изборния процес“. Същевременно дейностите на ГС „България без цензура“ са изцяло обвързани с едноименната партия. От изказването на Николай Бареков от 22 декември 2013г. става ясно, че ГС „България без цензура“ води политическа дейност и възнамерява да участва на избори за народни представители.

Приложимо право и правен анализ на ГС и ПП „България без цензура“:

Разпоредбата на чл. 3 от Закона за политическите партии (ЗПП) е категорична: единствено политически партии могат да участват в избори. Заявявайки, че ГС „България без цензура“ води политическа дейност и възнамерява да участва на избори за народни представители, г-н Бареков грубо и открито нарушава ЗПП.

От изказванията на г-н Бареков също така става ясно, че ГС „България без цензура“ е политически субект, който цели да стане партия. Участието в изборния процес е партийна дейност (чл. 3 от ЗПП) и категорично не отговаря на целите на гражданското сдружение за „непредубеден и непартиен граждански контрол върху изборния процес“.

Имаме основателни съмнения, че на основание на цитираните медийни публикации съществуват и редица нередности относно ГС „България без цензура“ особено в уредбата на начина, по който ГС ще се разпорежда с финансите си. На първо място, императивната разпоредба на чл. 41, ал. 2 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел („ЗЮЛНЦ“) гласи: „Подборът на лицата и начинът на тяхното подпомагане от юридическото лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, се извършват в зависимост от целта и финансовите възможности на юридическото лице с нестопанска цел съгласно обявения ред и правилата за осъществяване на дейността. Информацията за реда, по който се извършва подборът, е общодостъпна и се вписва в централния регистър.“

Гореспомената информация за реда, по който ще се извършва подборът на лицата и тяхното подпомагане не е вписана в ЦРЮЛНЦ за ГС „България без цензура“. Това е очевидно закононарушение. Но дори и при този пропуск, законът съдържа императивна норма, задължаваща всяко юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност да извършва подборът „в зависимост от целта на ЮЛНЦ“. В целите на ГС „България без цензура“ изрично е записано, че то ще осъществява своята дейност по „непредубеден и непартиен начин“. Очевидно е, че не може да бъде финансирана партия по непартиен начин, както и не може да бъде финансирана само една партия или коалиция непредубедено.

Управителният съвет на ГС „България без цензура“ се състои от Николай Бареков, Десислава Балабанова, Боряна Павлова и Теодора Стоянова. Всичките, заемащи ръководни позиции в ПП „България без цензура“. Съгласно чл. 41, ал. 4 от ЗЮЛНЦ „юридическото лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност не може да сключва сделки с лицата по ал. 3, т. 1, както и с юридически лица, в които посочените лица са управители или могат да наложат или възпрепятстват вземането на решения, освен ако сделките са в очевидна полза на юридическото лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност или са сключени при общи условия, публично обявени.“

Законът изрично забранява едно ЮЛНЦ да финансира физическо лице от състава на неговите органи или юридическо лице, в което лица от ЮЛНЦ заемат ръководни позиции. Единственото условие, при което подобен разход е възможен, е ако сделката е в очевидна полза за ЮЛНЦ (което в случая е невъзможно!) или тя е сключена под общи условия, които са публично обявени (чл. 41, ал. 4 от ЗЮЛНЦ).

Никъде не могат да бъдат открити публично обявени условия за кандидатстване. Но дори такива да бъдат обявени, не е възможно едно ЮЛНЦ, изрично записало в целите си, че извършва непартийна дейност, да одобри финансиране за политическа партия или за извършване на партийна дейност.

Въз основа на гореизложото е видно, че ГС „България без цензура“ не е създадено за да извършва обявените от ГС цели, а за да осъществява партийна дейност. Същевременно е видно, че чрез това по своята същност незаконосъобразна дейност на ГС „България без цензура“, ПП „България без цензура“ бива финансирана по незаконен начин.

Чрез двете юридически лица се прави опит за заобикаляне на забраната, формулирана в разпоредбата на чл. 23, ал. 2 от ЗПП, който изрично запретява едно физическо лице да дари повече от 10,000 (десет хиляди) лв. за една календарна година. Това е грубо нарушение на закона за политическите партии и прокуратурата трябва да иска разпускането на политическата партия на основание чл. 40, ал. 2, връзка с чл. 40, ал. 1, т. 1 от ЗПП.

Едновременно с това прокуратурата следва да иска прекратяването на ГС „България без цензура“ съобразно чл. 13, ал. 2, досежно чл. 13, ал.1, т. 3. б. „б“ ЗЮЛНЦ.

Уважаеми г-н Главен прокурор,

С оглед на гореизложеното според нас има достатъчно данни и законен повод за образуване на досъдебно производство срещу посочените в настоящия сигнал лица, както и за предприемане на съответните действия от страна на прокуратурата по отношение на ГС „България без цензура“ и на ПП „България без цензура“.

The post Протестна мрежа иска от прокуратурата разпускане на „България без цензура“ заради незаконно финансиране appeared first on Noresharski.com.

"Галъп" изравни БСП и ГЕРБ

Ако евроизборите бяха днес за БСП и ГЕРБ биха гласували по 18,3%, "България без цензура" - ще получи 7,2%, ДПС - 7,1%.

Кражби на трансформаторно масло оставиха клиенти на ЧЕЗ без ток

Две кражби на трансформаторно масло станаха причина за прекъсване на електрозахранването на клиенти на ЧЕЗ в с. Герман и Гара Искър на 19 май. Само за периода 17-19 май неизвестни извършители източиха маслото от 6 трансформатора в района на столицата и София област.

Денис Макшейн: Станишев е името, което ще чувате по-силно в ЕС

Можете ли да се сетите за името на някой български политик? Вероятно не. Това е на път да се промени. По-малко от десет години след присъединяването към ЕС бившият български премиер Сергей Станишев вероятно ще се превърне в голям европейски политически играч.

Момичето блъснато на спирка с опасност за живота

16-годишното момиче, което бе блъснато на автобусна спирка в Пловдив, все още е с опасност за живота. Момичето бе настанено в Клиника по анестезиология и интензивно лечение, в тежко състояние, с фрактури на двете бедра и фрактури на черепните кости.

Да се върне смъртното наказание, иска майката на убитата Алекс

Да се върне смъртното наказание. Това иска майката на мъртвата 8-годишна Александра от Поморие, която бе жестоко убита в началото на април. Първокласничката изчезна на път от училище към дома. 26 часа след това стана ясно, че детето е убито от наемателката на апартамент в същия вход.

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване