Пратиха танк да разчиства обърнатите вагони край Калояновец, не успя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189131

На мястото на инцидента на гара Калояновец пристигна танков влекач на Българската армия, който имаше за цел да изтегли смачкания до неузнаваемост локомотив от релсите, но не успя, предаде БГНЕС.  Вчера на гара Калояновец дерайлира бързия влак София-Варна. При инцидента загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени, На мястото на инцидента на гара Калояновец пристигна танков влекач на Българската армия, който имаше за цел да изтегли смачкания до неузнаваемост локомотив от релсите, но не успя, предаде БГНЕС. Вчера на гара Калояновец дерайлира бързия влак София-Варна. При инцидента загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени,

Граждани заплашват да не плащат за вода

http://www.cross.bg/vodata-tzenata-horata-1420516.html

/КРОСС/ Жителите на Симеоновград заплашиха, че няма да си плащат водата, ако държавата не вземе спешни мерки за подобряване на нейното качество. Причина за недоволството на хората е, че водата е доказано негодна за пиене и готвене, а цената и е една от най-високите в страната - близо 2,50 лева за кубик.На общоградско събрание хората пристигаха с туби пълни с мастилена течност, която твърдяха, че е напълнена от чешмите им. Освен че е мътна, водата е и опасна, защото е пълна с манган.Вариантът е изграждане на пречиствателна станция, за която е имало и избран изпълнител. Но преди два месеца от Министерството на регионалното развитие стопират процедурата и обявяват нова, което ще отнеме години.На общоградското събрание симеоновградчани приеха колективна жалба, която ще бъде изпратена на ДКЕВР с искане водата да бъде обявена за непитейна и цената и да бъде намалена драстично.„Това е цената и това са разходи, които са - това е себестойността на тази вода за цялата област. Има помпени станции, които работят непрекъснато", обясни обаче инж. Никола Каракехайов - гл. инж. ВиК-Хасково.Според хората намаляването на цената на водата е възможно, както е във Варна например. Там водата, която не може да бъде използвана за бита, струва 19 стотинки, а в Симеоновград тя е 2,48 лева, съобщи bTV.

Помощник-машинистът на дерайлиралия влак не е разбрал, че трябва да намали скоростта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/13/2342808_pomoshtnik-mashinistut_na_derailiraliia_vlak_ne_e/?ref=rss


Помощник- машинистът, който е управлявал тежко катастрофиралия вчера влак София - Варна не е разбрал, че трябва да намали скоростта от 100 на 40 км/ч, каквато е скоростта при отклоняване на движението. Това показват данните, установени при разследването, цитирани от БиТиВи.

Причината за този пропуск на машиниста е, че влакът се е движел от запад на изток. В 15.20 часа, когато става катастрофата, слънцето грее много ниско и е заслепило втория машинист и той не е могъл да види, че...

500 млн. евро под риск заради случващото се във фонд „Земеделие”

http://pik.bg/500-млн-евро-под-риск-заради-случващото-се-във-фонд-„земеделие”-news201910.html

500 млн. евро под риск заради случващото се във фонд „Земеделие”

Около 500 милиона евро са под риск заради случващото се в Държавен фонд „Земеделие”. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми. 

„Някъде около 500 милиона евро са – поне по отношение на трите основни Мерки: 121, 311, 312 и част от проектите за Миговете се очаква да бъдат около 500 милиона евро”, обясни Здравков. Той обясни, че в момента по всички одобрени проекти по Мерки 311 и 312 не са подписали договори. Крайният срок за изпълнение на проектите, които са със строително-монтажни работи не могат да бъдат реализирани никога, поради простата причина, че проектите трябва да бъдат отчетени до 2015 г., което прави невъзможно изпълнението. А имайте предвид, че все още не са разписани договорите – по каква причина, не е ясно, подчерта Здравков.

По думите му, лошото е, че в момента тези договори са с дати 30 юни и това е последният срок. Експресно Фонд „Земеделие“ по време когато беше Виолета Александрова и Мирослав Николов, задържаха договорите при тях. Те не са разписани в момента и който да дойде като директор в този момент във Фонд „Земеделие“ няма как да разпише тези договори със задна дата, обясни Здравков.

На въпрос, че е сезирана Европейската комисия за това, което се случва в ДФЗ и в тази връзка получен ли е някакъв отговор, Ивайло Здравко каза: „Имаме – той е официален отговор. Първият отговор беше от тях, когато ставаше въпрос да се вземе решение, самите те да вземат решение за скъпите автомобили – да бъдат отхвърлени.

Тогава Брюксел и към нас изпрати писмо и каза, че това трябва да стане категорично, иначе нито един лев няма да бъде одобрен по проект, който ще финансира закупуването на скъп автомобил.

Това така или иначе не стана – Фонд „Земеделие“ не се съобрази с това становище и от своя страна одобри абсолютно всички проекти за закупуване на автомобили. В момента очакваме второ становище от Брюксел за случващото се, за забавянето на проектите по 311 и 312 и 121”.

И Корнелия Нинова се включва в битката за председател на БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/13/2342810_i_korneliia_ninova_se_vkljuchva_v_bitkata_za/?ref=rss


Народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова става четвъртият за момента претендент за поста председател на БСП на мястото на Сергей Станишев. Бившият зам-председател на групата на левицата в парламента, която напусна поста сама, след резултатите на евроизборите, ще се конкурира с Мая Манолова, Драгомир Стойнев и Борислав Гоцанов. До конгреса на БСП на 27 юли, когато ще стане избора, вероятно ще има още кандидати.

Нинова увери на пресконференция, че ще участва в...

Богомил Николов: Държавата е длъжна да защити вложителите в КТБ

http://www.bnews.bg/article-110981

Държавата и БНБ да защитят вложенията в групата на КТБ на всички вложители - и физически, и юридически лица, и то не само в размера на гарантираните от закона 100 хил. евро. За това призоваха от асоциация "Активни потребители."

Истинският софиянец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4188926

Иво Сиромахов
Един от най-ожесточените конфликти в нашето общество е конфликтът между столичани и провинциалисти. Той е напълно безсмислен, защото в България столицата и провинцията са едно и също. Но битката между тях е титанична. Веднага щом дойде да живее Иво Сиромахов Един от най-ожесточените конфликти в нашето общество е конфликтът между столичани и провинциалисти. Той е напълно безсмислен, защото в България столицата и провинцията са едно и също. Но битката между тях е титанична. Веднага щом дойде да живее "на Софията", провинциалистът придобива огромно самочувствие и започва да гледа

Фотогалерия: Последната футболна самба на бразилските фенове

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/13/2342807_fotogaleriia_poslednata_futbolna_samba_na_brazilskite/?ref=rss


Почитателите на бразилския национален отбор по футбол очакваха повече от това, което "селесао" им  предостави на световното по футбол. Мнозина останаха разочаровани и доста от тях показаха недоволството си. Други използваха до последно възможността да се забавляват.

Смърт и зрелища пак по жп трасето

http://www.cross.bg/smurt-i-zrelishta-pak-po-zhp-traseto-1420515.html

Едва ли има човек в тази държава, който да се чувства сигурен, когато се вози с БДЖ. Както показа и съботният инцидент - хората имат основание за притесненията си.Но нямат и избор, защото именно железниците предлагат достъпната за обеднелия български народ цена за превоз.На този фон истерично загрижените политици, които вчера прииждаха на талази към Стара Загора, за да констатират какво е станало, изглеждаха смешни по две причини. Първо, БДЖ е в много тежко финансово състояние отдавна. И това те много добре знаят.Второ, влаковите инциденти въобще не са рядкост - локомотиви и вагони - горят, излизат от релсите и дори се разкачват.И тук идва въпросът, докога ще я караме така? Кога БГ пътникът ще се почувства европеец във влака, който не се моли да няма човешки грешки или технически недоразумения?   Коментар на Цветелина Катанска, в. "Труд" Снимка: Булфото, всички права запазени

Чия рожба са българските тарикати-банкери

http://www.cross.bg/frantziya-bulgariya-vinoven-1420514.html

Моя читателка ми пише, че вчера са излезли недоволни граждани в София да протестират срещу банковите тарикати. И тя е разочарована, че те били само ... 200 души... На тази моя читателка бих искал само да й дам отговор с примера какво направи Франция, какво направиха децата на Франция, и то заради едно дете-ромче от Босна, което бе изгонено от страната със семейството си. Беше ваканция, но децата на Франция излязоха като един на улиците. И сега момичето-ромче пак е във френското си училище...А си спомням как по време на събитията то дори си позволи да обиди президента на Франция, но Оланд не обърна внимание на това, върна я ... Ето, това е то гражданско общество в действие! Народът стачкува, властта го чува... И държавата върви напред! А в България? В България при катаклизъм започват, от който преди всичко пати обикновеният българин, както става и сега, да си прехвърлят топката - а, този е виновен, а, ама и другият и той е виновен, че лично тези не били виновни, те били употребени... Трябвало абстрактно да се търси вина... Абстрактно и вина?!? Да, познатият сценарий... След който следва... мъгла... И пак липса на възмездие... И пак кураж за следващите крадци... Иначе стрелите са насочени вече и към Искров. Но никой не се пита - как така такива хора се назначавани на най-високи и невралгични постове, където само едно невнимание може да раздруса държавата. То и така и стана, как само я разтърси! И още я тресе..

Фен в Баглдаеш подкрепя Бундестима с 3,5-километрово знаме

http://worldcup2014.actualno.com/Fen-v-Bagldaesh-podkrepja-Bundestima-s-35-kilometrovo-zname-news_39306.html

Един от най-върлите почитатели на германският национален отбор не живее на територията на федералната република, а в далечна Азия, Бангладеш. Фенът е на 65 години, казва се Бауер Амхад Хосаин и е заоб...

Бекенбауер: Германия вече е шампион на сърцата ни

http://worldcup2014.actualno.com/Bekenbauer-Germanija-veche-e-shampion-na-syrcata-ni-news_39309.html

Германската легенда Франц Бекенбауер коментира представянето на тима срещу Бразилия и очакванията си за финала пред испанския в. "Ас". Досега много малко хора ме питаха кой смятам, че ще сп...

Марадона: Фаворитът никога не печели

http://worldcup2014.actualno.com/Maradona-Favorityt-nikoga-ne-pecheli-news_39310.html

Аржентинската легенда Диего Марадона подкрепи отбора на Алехандро Сабея преди финала на световното първенство срещу Германия. Бившият национален селекционер разкри "Имам голяма вяра" в преда...

Финал в град, където живеят един върху друг

http://worldcup2014.actualno.com/Final-v-grad-kydeto-jivejat-edin-vyrhu-drug-news_39311.html

Те са по-близо до рая, отколкото някои от нас някога ще бъдат. Но иронията е, че точно в момента тези хора живеят в истински ад. Рио де Жанейро е разделен град. От едната страна са зашеметяващите злат...

Ще се стресне ли Вашингтон?

http://www.cross.bg/germaniya-berlin-vashington-1420513.html

Отзоваването на резидента на американските тайни служби в Берлин е отчаян опит да бъде стреснат Вашингтон. САЩ би следвало да приемат това като сериозен сигнал, пише в коментара си Михаел Книге. Германско-американското сътрудничество има стабилна основа. То е устоявало на редица тежки изпитания по време на Студената война и след нея - например около разногласията за войната в Ирак. И все пак сега то е разклатено от кризата, която предизвикаха разкритията на Едуард Сноудън преди година, и която от тогава насам ескалира поради скандалите с подслушванията и шпионажа на американските тайни служби в Германия. Този път отношенията между САЩ и Германия са на път да излязат извън релси. Положението е наистина сериозно, след като американският посланик в Берлин неколкократно бе привикван за обяснения, след като водещи германски политици необичайно остро критикуват поведението на САЩ и след като германското правителство в крайна сметка се реши на драстичната стъпка с отзоваването на резидента на американските тайни служби в Берлин. Упорство, равнодушие, игнорантност От избухването на кризата до днес Вашнгтон не предприе нищо поне да са опита да прояви разбиране към германските опасения, камо ли да ги разсее. Поведението на американското правителство досега може да се опише с три думи: упорство, равнодушие и игнорантност. При това германското правителство всъщност не очакваше чак толкова много от американското

ЕНЕРГО-ПРО съдейства за реализацията на проект в помощ на пострадалите от наводнението в кв. Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=257829

ЕНЕРГО-ПРО се отзова на молбата за съдействие на организаторите на временен център за безплатно пране в помощ на засегнатите от наводнението във Варненския квартал Аспарухово. Проектът включва инсталирането на контейнер с перални и сушилни в двора на СОУ „Любен Каравелов“ в Аспарухово, съобщиха от дружеството за Moreto.

Ивайло Здравков: Около 500 млн. евро са под риск заради случващото се във фонд „Земеделие”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189138

Около 500 милиона евро са под риск заради случващото се в Държавен фонд „Земеделие”. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми.   „Някъде около 500 милиона евро са – поне по отношение на трите основни Мерки: 121, 311, Около 500 милиона евро са под риск заради случващото се в Държавен фонд „Земеделие”. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми. „Някъде около 500 милиона евро са – поне по отношение на трите основни Мерки: 121, 311,

Около 500 млн. евро под риск заради случващото се във фонд „Земеделие”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189136

Около 500 милиона евро са под риск заради случващото се в Държавен фонд „Земеделие”. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми.   „Някъде около 500 милиона евро са – поне по отношение на трите основни Мерки: 121, 311, Около 500 милиона евро са под риск заради случващото се в Държавен фонд „Земеделие”. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми. „Някъде около 500 милиона евро са – поне по отношение на трите основни Мерки: 121, 311,

Бареков: Борисов и Плевнелиев застрашават сигурността на хората

http://www.bnews.bg/article-110980

Парите на хората и фирмите в КТБ трябва да бъдат възстановени от държавата, призова лидерът на ББЦ Николай Бареков, като предупреждава, че обратното застрашава сигурността на хората и политическата система. Той изразява възмущението си, че президентът не е поканил на консултациите в понеделник извънпарламентарните партии, които участваха в спасяването на банките преди две седмици.

КТБ – след нас и потоп

http://e-vestnik.bg/20930/ktb-sled-nas-i-potop/

Някой се опитва да прехвърли собствените си проблеми върху нашите глави

Илиян Василев. Снимка: Личен архив

От това което виждам днес по темата КТБ се налагат няколко извода

- Одиторите, както се и очакваше не могат да дават заключение с ранг на присъди, че кредитите са необезпечени или кредитополучателите не могат да ги върнат. Не могат да дадат и оценка за състоянието на банките. Ако те не могат да видят и искат още време, как БНБ може.  За разлика от политиците, одиторите управляват професионален риск и отговарят финансово ако дадат грешно заключение. Политиците винаги се измъкват.

- БНБ е далеч от стандартите и равнището на поведение, което се очаква от тази институция. Изглежда дългите години на валутен борд са приспали инстинктите на ръководството и способностите им да реагират в условията на криза. Сравнението с времето на Светослав Гаврийски се набива на очи.

- Обяснението, че надзорът на БНБ бил дистанционен, поради което централната ни банка не е отговорна, включително за кредитната експозиция към акционерите и други свързани лица е силно смущаващо и недопустимо за стожер на банковата ни система. БНБ борави с най-важната валута - доверието и трябва да си претегля всяка дума и действие - вместо арбитър, тя вече плътно играе в полето на една от спорещите страни. Страхувам се, че в този си състав Централната банка не може да си върне доверието. Не става само със срещи при президента и политическа воля. Прекалено силни са зависимостите, които пречат на централните ни банкери да си вършат работата.

- Мерките и особено предложението за “специален закон” са опит да се прехвърли топката в полето на чуждата и прикрие собствената отговорност. Това бездействие и липса на упражнен контрол от БНБ ще струват милиарди лева на данъкоплатците и още милиарди единици загубено доверие в тази ключова институция. Законодателната уредба предписва точни процедури  за действие в този случаи - неплатежоспособност или несъстоятелност, но само при независимо мнение, а не по оценка на ангажирани страни. БНБ вече е такава, тъй като започна да прозира обвързаност. Друго няма - външното управление е временна мярка. След това се върви по законовата процедура

- Няма как да се мине без да се поканят акционерите на банката да увеличат капитал или да участват в план по оздравяването - няма как по закон да се прескочи този етап. Няма да стане с извънредо законодателство вкарано в Народното събрание с линейка. И ако някои крупни кредитополучатели гледат в размътената вода да потънат на общия фон, а това обрича възможен план за оздравяване на банката, прокуратурата не трябва да се бави. Цялата словесна щумотевица и целенасочените опити за ограничаване на ударите срещу мажоритарния акционер само усилва ентропията в системата. Да не забравяме, че действията на БНБ подлежат на апелация и съд, при това и в чужбина.

- Оставам с впечатление, че в БНБ се опитват да координира действията си със заинтересована страна и да прехвърли на прокуратурата горещия картоф за последващо разследване може да отстрани мажоритарния собственик. Картината, представена от БНБ за “източването” на банката, е четиво за наивници. Дори да е вярна информацията, че са изтеглени огромни суми /остава загадката как това е станало “в брой”?!/ то линията на отговорността с тегленето е лесно проследима - кой е разрешил това? И изглежда по-скоро маневра отвличаща внимание. Истинският въпрос е кой “изчезна” кредитните досиета, защото някак твърде удобно се нагласяват нещата за кредитополучателите на повече от 5 милиарда лева. Макар, че е твърде наивно да се смята, че така лесно ще се заметат следите и отговорността им.

Моят въпрос е как се съотнася тегленето на сумата от “свързаното лице” с ...

13 неща, които не знаете за Ели Гигова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189056

В последния месец Ели Гигова е водеща на коментарните студиа на БНТ, посветени на Световното първенство по футбол, където си партнира с Камен Алипиев. До началото на тази година тя беше част от "Голата истина" по Би Ти Ви, където заедно с Любо Нейков бистреше гафовете от деня. Гигова е работила и в екипа на евродепутката Илияна Йотова в Брюксел. В последния месец Ели Гигова е водеща на коментарните студиа на БНТ, посветени на Световното първенство по футбол, където си партнира с Камен Алипиев. До началото на тази година тя беше част от "Голата истина" по Би Ти Ви, където заедно с Любо Нейков бистреше гафовете от деня. Гигова е работила и в екипа на евродепутката Илияна Йотова в Брюксел.

Танк ще разчиства обърнатите вагони край Калояновец

http://www.cross.bg/vagoni-stara-otbranata-1420512.html

/КРОСС/ Работата по възстановяването на трасето, където дерайлира влакът, е поета от Министерството на отбраната, съобщи starazagorautre.bg, позовавайки се на областният управител на Стара Загора Живка Аладжова. Тя е изпратила искане до министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната на Българска армия вицеадмирал Румен Николов за разрешение за използване на тежка военна техника, която да разчисти района след вчерашния пътен инцидент на жп гара Калояновец.Вече е получена Заповед за разрешение за използване на тежката верижка техника от министър Найденов и вицеадмирал Николов, съобщиха от Оперативния комуникационно-информационен център към ОУ Пожарна безопасност" Стара Загора.Преди минути машината, която ще премахне обърнатите вагони от релсите, за да се възобнови движението на влакове, е тръгнала от военно формирование 48 430 Стара Загора към Калояновец с полицейски конвой от автомобил и два мотоциклета.До края на деня се очаква да бъде възстановен единият железен път, за да се пусне движението на влаковете. А по другия път, върху който се намират обърнатият локомотив и вагони, ще се разчиства и ремонтира поне 20-25 дни, съобщиха от НКЖИ. Вагоните ще се режат за скрап на място и ще се изнасят поетапно.

Две са версиите за изчезналите пари от КТБ

http://econ.bg/Новини/Две-са-версиите-за-изчезналите-пари-от-КТБ_l.a_i.555656_at.1.html

Версиите за изчезналите над 205 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) ден преди да бъде поставена под специален надзор са две, твърдят...

Две са версиите за изчезналите пари от КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Две-са-версиите-за-изчезналите-пари-от-КТБ-АД_l.a_i.555656_at.1.html

Версиите за изчезналите над 205 млн. лева от Корпоративна търговска банка (КТБ) АД ден преди да бъде поставена под специален надзор са две, твърдят...

Неизвестен обект приближава Земята, а НАСА мълчи /видео/

http://www.cross.bg/zemyata-vizhda-rq-1420511.html

/КРОСС/ Неизвестен обект приближава Земята, а НАСА крие информация. В Интернет се появиха сензационни снимки на астероид номер 101955, известен също като 1999 RQ36. На него ясно се вижда странна черна пирамида. Тя има четири страни и плосък връх. На една от страните й свети правоъгълно петно. Астероидът е бил засечен от канадски спътник. Уфолози предполагат, че става въпрос за кораб на извънземни.И с просто око се вижда, че пирамидата е чуждо тяло, т.е. тя не е част от релефа на приближаващото небесно тяло. Формата й е прекалено правилна, за да е сътворена от природата. В случая категорично не става въпрос и за илюзия, предизвикана от играта на светлосенките. 1999 RQ36 е открит през 1999 година. Учените го определят като безвреден. Според изчисленията през 2182 година той ще бъде на най-минимално разстояние до Земята. Шансовете да се „приземи" на нашата планета се оценяват на 1 към 1 000.     video:http://www.youtube.com/watch?v=B6CfeX7y9j0

Янаки Стоилов: БСП трябва да възстанови моралния си авторитет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/13/2342792_ianaki_stoilov_bsp_triabva_da_vuzstanovi_moralniia_si/?ref=rss


Възстановяването на моралния авторитет е един от основните въпроси, който трябва да реши БСП. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов в ефира на Нова телевизия в неделя. 

Според него, симбиозата между областта на политика, бизнеса и медиите не е тайна, това е политически модел, по който се използва властта. Отговорност на всички партии – включително и на БСП, е че не се поставиха необходимите граници между тези области, за да се знае с какво се занимават хората в...

Forbes: Необикновеният случай на масово теглене на пари от български банки

http://www.moreto.net/novini.php?n=257827

Има твърде много неизвестни около случващето се банките в България. Масово хората започнаха да теглят парите си, пише списание "Форбс". А някои се опитва да дестабилизира банковата система може би по политически причини. Ликвидирането на КТБ и гарантирането на нейните депозити обаче ще доведе до повишаване на държавния дефицит, предупреждават от изданието.

Пращат тежка военна техника да изтегли преобърнатите вагони на Калояновец

http://pik.bg/пращат-тежка-военна-техника-да-изтегли-преобърнатите-вагони-на-калояновец-news201906.html

Пращат тежка военна техника да изтегли преобърнатите вагони на Калояновец

Работата по възстановяването на трасето е поета от Министерството на отбраната, съобщи starazagorautre.bg, позовавайки се на областният управител на Стара Загора Живка Аладжова.

Тя е изпратила искане до министъра на отбраната Ангел Найденов и началника на отбраната на Българска армия вицеадмирал Румен Николов за разрешение за използване на тежка военна техника, която да разчисти района след вчерашния пътен инцидент на жп гара Калояновец.

Вече е получена Заповед за разрешение за използване на тежката верижка техника от министър Найденов и вицеадмирал Николов, съобщиха от Оперативния комуникационно-информационен център към ОУ Пожарна безопасност” Стара Загора. 

Преди минути машината, която ще премахне обърнатите вагони от релсите, за да се възобнови движението на влакове, е тръгнала от военно формирование 48 430 Стара Загора към Калояновец с полицейски конвой от автомобил и два мотоциклета. 

До края на деня се очаква да бъде възстановен единият железен път, за да се пусне движението на влаковете. А по другия път, върху който се намират обърнатият локомотив и вагони, ще се разчиства и ремонтира поне 20-25 дни, съобщиха от НКЖИ. Вагоните ще се режат за скрап на място и ще се изнасят поетапно.

Танк не успя да изтегли обърнатите вагони край Калояновец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189129

На мястото на инцидента на гара Калояновец пристигна танков влекач на Българската армия, който имаше за цел да изтегли смачкания до неузнаваемост локомотив от релсите, но не успя, предаде БГНЕС.
Вчера на гара Калояновец дерайлира бързия влак София-Варна. При инцидента загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени, На мястото на инцидента на гара Калояновец пристигна танков влекач на Българската армия, който имаше за цел да изтегли смачкания до неузнаваемост локомотив от релсите, но не успя, предаде БГНЕС. Вчера на гара Калояновец дерайлира бързия влак София-Варна. При инцидента загина машинистът на влака, а 14 души бяха ранени,

26 000 полицаи на крак за финала на Мондиала

http://www.bnews.bg/article-110976

Полицията предполага, че арестуваните са подготвяли безредици по време на финала на световното първенство между Аржентина и Германия тази вечер.

Фен подкрепя Бундестима с 3,5-километрово знаме

http://worldcup2014.actualno.com/Fen-podkrepja-Bundestima-s-35-kilometrovo-zname-news_39306.html

Един от най-върлите почитатели на германският национален отбор не живее на територията на федералната република, а в далечна Азия, Бангладеш. Фенът е на 65 години, казва се Бауер Амхад Хосаин и е заоб...

Синигерчета намериха нов дом в екоинспекцията в Русе

http://ruse.actualno.com/Sinigercheta-nameriha-nov-dom-v-ekoinspekcijata-v-Ruse-news_39301.html

Три малки синигерчета получиха втори шанс за живот, след като попаднаха под грижите на служителите на екоинспекцията в Русе, съобщи БГНЕС.Птичетата са намерени от екип на "Гражданска защита"...

Падна версията за изнасяне на милиони в чували от КТБ

http://crime.actualno.com/Padna-versijata-za-iznasjane-na-milioni-v-chuvali-ot-KTB-news_39308.html

Обвинението за изнасяне на милиони с чували от Корпоративна търговска банка падна, заяви адвокат Христо Ботев, защитник на заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева – Кюч...

Робен: Юнайтед? Няма да напусна Байерн!

http://worldcup2014.actualno.com/Roben-Unajted-Njama-da-napusna-Bajern-news_39307.html

"Луис ван Гаал ми каза, че за мен винаги ще има място в Манчестър Юнайтед, но няма шанс да си тръгна от Байерн", обяви звездата на Холандия Ариен Робен, след като "лалетата" спечел...

Огнян Минчев за КТБ: Гледайте внимателно общия ни портфейл в ръцете на "полицая"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/13/2342797_ognian_minchev_za_ktb_gledaite_vnimatelno_obshtiia_ni/?ref=rss


Мнението е от фейсбук страницата на Огнян Минчев. 

Безсрамната версия за изнесени със самолет тон и половина пари показва, на първо място, наглото самодоволство на облечените с богатство и власт престъпници, които са уверени, че могат да се подиграват с населението на страната разказвайки му и най-абсурдните небивалици. На второ място, легендата за изнесените 200 и кусур милиона показва лековерието, с което всички ние приемаме и тиражираме подобни басни.

Далеч съм от...

Кери: Между Иран и "шесторката" остават значителни разногласия

http://www.cross.bg/iran-keri-znachitelni-1420510.html

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че между Иран и "шесторката" остават значителни разногласия, съобщава „Франс прес". "Това е много важна тема. Жизненоважно е да се убедим, че Иран не може да получи ядрено оръжия и ядрената му програма е изцяло мирна. Очаквам, че ние ще проведем редица подробни и важни срещи и преговори", каза Кери. По повод преговорите в най-скоро време той да се срещне с ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън. Очаква се също така в близките часове „шесторката" да проведе координационна среща, за да определи графика за по-нататъшни контакти с Иран.

Откриха мъртъв 59-годишен баща на наркоман

http://www.bnews.bg/article-110977

59-годишен баща на наркоман бе открит мъртъв в апартамента му в Бургас.

До края на деня отварят пътя към Бургас

http://econ.bg/Новини/До-края-на-деня-отварят-пътя-към-Бургас_l.a_i.555655_at.1.html

„Надявам се, че до края на деня ще бъде разчистен района на произшествието и движението по пътя към Бургас ще бъде пуснато”, заяви министърът на...

Русия се закани на Украйна заради инцидента в Донецк

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-strana-1420509.html

/КРОСС/ Русия ще даде твърд отговор на обстрела, извършен от страна на Украйна, който доведе до смъртта на един човек. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Григорий Карасин. Според руския дипломат, инцидентът е свидетелство за качествената ескалация на опасността за руснаците на руска територия. "Естествено, акцията няма да остане без подходящия отговор. Разговорът с украинска страна по този въпрос предстои. Той ще бъде сериозен и твърд", каза Карасин пред радиостанция радиостанции "Говорит Москва".По думите му инцидентът още веднъж потвърждава необходимостта от по-бърз край на кръвопролитията и възобновяването на преговорите в рамките на контактната група с участието на всички страни в конфликта. Припомняме, че по-рано днес бе съобщено, че един жител на Ростовска област е загинал, а други двама са ранени, след като снаряд, изстрелян от територията на Украйна е паднал в жилищен дом в Донецк (Ростовска област).

Бойко Борисов: Арести на всички от Цветлин Йовчев до Владимир Писанчев – Орешарски пръв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189116

Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: „Политиците са на ход”. Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати ние ли бяхме на ход. Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъде? Било каквото било – вече сме други, стига с тези глупости. Арести на тези хора. Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: „Политиците са на ход”. Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати ние ли бяхме на ход. Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъде? Било каквото било – вече сме други, стига с тези глупости. Арести на тези хора.

14 катастрофи са станали във Варна и областта през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=257832

14 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При една от катастрофите е пострадал пътник, тай е с контузия и е без опасност за живота.

Таксиметрови шофьори настояват за минимална тарифа за превоз

http://pik.bg/таксиметрови-шофьори-настояват-за-минимална-тарифа-за-превоз-news201901.html

Таксиметрови шофьори настояват за минимална тарифа за превоз

Собствениците на таксиметрови фирми в Благоевград настояват да се въведе долен праг на цените на услугите им, за да се защити бизнесът им. Под въпрос е препитанието на стотици шофьори при настоящите условия, коментират от бранша.

Според таксиджиите нелоялната конкуренция и сивият сектор са сред основните проблеми на бизнеса. Според председателя на Сдружението на таксиметровите превозвачи в Благоевград Росен Начев е логична след като има горен праг, да се въведе и долен.

По думите му липсата на минимална тарифа за превоз оказва негативно влияние върху бранша и обществото. Начев обяснява, че с горния праг на цените се защитават клиентите. При въвеждането на долен праг ще се опази и бизнесът на таксиметровите шофьори и ще спрат ценовите войни, предаде "Стандарт".

От бранша коментират още, че при изкуствено ниски цени, които някои фирми налагат, няма как да се спазят законовите изисквания, свързани с плащане на данъци и такси.

Борисов: Арести на всички от Йовчев до Писанчев – Орешарски пръв (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189112

Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: „Политиците са на ход”. Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати ние ли бяхме на ход. Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъде? Било каквото било – вече сме други, стига с тези глупости. Арести на тези хора. Иван Искров излезе и с цялата си наглост каза: „Политиците са на ход”. Ама защо ние да сме на ход? Когато взимахте големите заплати ние ли бяхме на ход. Премиерът взимаше 3200 лв. Те взимат 30 хил. на месец – откъде накъде? Било каквото било – вече сме други, стига с тези глупости. Арести на тези хора.

Фандъкова отпуши тапата при Семинарията

http://www.cross.bg/fandukova-seminariyata-stolitzata-1420508.html

София /КРОСС/ Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова откри естакадата при Семинарията. На събитието присъстваха и заместниците на Фандъкова Любомир Христов и Дончо Барбалов, кметове на райони на София, както и председателят на ГЕРБ и бивш кмет на столицата Бойко Борисов. „Искам да благодаря на изпълнителите, които се справиха с обекта въпреки тежките метеорологични условия. По мое настояване те работеха и събота и неделя с удължено работно време", подчерта Фандъкова и добави, че съоръжението се открива с два дни по-рано. Естакадата при Семинарията е втори етап от голям проект за подобряване на транспорта в тази част на столицата. Първият бе това при Телевизонната кула. Следващият етап е пробивът при болница „Токуда" до ул. „Сребърна". Последният е разширението на бул. „Черни връх".В момента текат отчуждителни процедури и се очаква държавата да прехвърли имот на общината, през който ще мине бъдещият пробив.

Полицията изяснява обстоятелствата около инцидент в монтанското с. Лехчево

http://press.mvr.bg/NEWS/news140713_01.htm

Досъдебно производство е образувано за употреба на огнестрелно оръжие на обществено място; няма пострадали

"Форбс" за скандала с КТБ: Мътна история, измама и корупция

http://pik.bg/форбс-за-скандала-с-ктб-мътна-история-измама-и-корупция-news201899.html

"Форбс" за скандала с КТБ: Мътна история, измама и корупция

В статия под заглавие "Любопитният случай с атаката срещу българската банка" американското списание "Форбс" разказва на сайта си за скандала около Корпоративната търговска банка.

След изреждане на фактите и събитията в текста се подчертава, че в изявлението си БНБ отправя обвинение в измама към Цветан Василев заради това, че ден преди поставянето на банката под държавен надзор от трезора й са изнесени близо 206  милиона лева (вкл. в равностойност евро) в брой и предадени на трети лица срещу разписка.От БНБ осъзнават, че нейният надзор по случая не е бил адекватен, но ръководството на централната банка хвърля отговорността върху един от подуправителите, който се занимава с банковия надзор. Всички членове в управителния съвет на БНБ бяха обявени за невинни, а това не вещае добро за банковия надзор в България, се казва в публикацията. В статията се подчертава, че пренасянето на такова количество пари в брой е изключително събитие поради техния физически обем.

"Със сигурност някой трябва да е забелязал камионите с левове и евро, напускащи банката ден преди рухването й. И тук нещата са доста мътни, посочва авторката Франсис Копола. Тя припомня, че ударът срещу КТБ е започнал със скандала между Василев и главния вложител в банката Делян Пеевски, който е изтеглил от нея авоарите си, и пита: Пеевски не може да бъде обвинен в обира на банката, но искам да знам защо той си е  изтеглил авоарите? Каква информация е предизвикала неговото решение и откъде е получил тази информация?

Според авторката има и друга още по-мрачна възможност - да се окаже вярно твърдението на Василев, че това е кампания с цел умишленото му дискредитиране. Тогава ще излезе, че не става дума само за измама и корупция, а за сложна политическа игра на българските олихарси с участието на банката, нейни служители, а може би и БНБ като пионки в играта.

Победителят печели контрол върху финансовата система и вероятно върху правителството на България, а победените свършват в затвора, в изгнание или в  гробищата, предполага Франсис Копола, но все пак отбелязва, че може би е прекалила с гледането на сериала "Играта на  троновете". Знаем, че е имало измама в КТБ, но още не знаем защо е била атаката срещу нея. И нямаме понятие каква е причината за удара  по Първа инвестиционна банка.

Знаем само, че БНБ обвинява "неизвестен извършител" в опит за дестабилизиране на банковата  система, вероятно по политически причини.

Арестувани бяха дребни фигури и разследването със сигурност ще продължи, но дали някога ще узнаем кой наистина е стоял зад всичко това и какви се му били целите, завършва материалът на сп. "Форбс", цитиран от БТА.


Феновете на Левски впечатлиха "BBC" и аудиторията й

http://bgfootball.actualno.com/Fenovete-na-Levski-vpechatliha-BBC-i-auditorijata-j-news_39297.html

Привържениците на Левски за пореден път получиха световно признание, след като снимката от тяхната хореография по време на юбилейния мач, направена от безпилотен самолет, достигна до "BBC". ...

Дерайлира вагон на товарен влак, няма пострадали

http://crime.actualno.com/Derajlira-vagon-na-tovaren-vlak-njama-postradali-news_39300.html

Вагон от композиция на товарен влак е дерайлирал между гарите „Чумерна" и „Гавраилово", съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Закъсалият влак е на частна „Българс...

Прогноза: Германия - Аржентина

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Germanija---Arjentina-news_39299.html

Време е за големия финал. Аржентина влиза в мача без да е допуснала гол в директните елиминации. Днес обаче предизвикателството е по-различно. Насреща е най-резултатният отбор на първенството - Герман...

Строителен предприемач от Поморие изчезна

http://burgas.actualno.com/Stroitelen-predpriemach-ot-Pomorie-izchezna-news_39298.html

Бизнесменът Никола Илиев от Поморие е изчезнал мистериозно край Слънчев бряг, полицията го издирва от седмица, научи Флагман.бг. Мъжът се занимава със строителен бизнес, но имал и пчелин в близост д...

Юнайтед срещу Сити за чилийски национал

http://worldcup2014.actualno.com/Unajted-sreshtu-Siti-za-chilijski-nacional-news_39304.html

Полузащитникът на Ювентус и на Чили Артуро Видал е привлякъл интереса и на друг английския клуб освен основния си кандидат Манчестър Юнайтед. Става дума за градския съперник на "червените дяволи&...

Магат: Бием Аржентина, те не функционират като едно цяло

http://worldcup2014.actualno.com/Magat-Biem-Arjentina-te-ne-funkcionirat-kato-edno-cjalo-news_39305.html

Треньорът на Фулъм Феликс Магат коментира представянето на сънародниците си от Германия на Мондиала. Според бившия треньор на Красимир Балъков в Щутгарт, "маншафта" ще спечели световната тит...

Охраната на мюфтийството нападнала екип на СКАТ

http://pik.bg/охраната-на-мюфтийството-нападнала-екип-на-скат-news201898.html

Охраната на мюфтийството нападнала екип на СКАТ

Екип на ТВ СКАТ е бил грубо възпрепятстван от охранители на Главното мюфтийство да заснеме турския вицепремиер Емрулах Ишлер, който е на полутайно посещение у нас, съобщиха от медията.

Когато турската делегация, придружавана от Главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, влязла в сградата на мюсюлманското изповедание, операторът на СКАТ е бил притиснат от един охранител и двама полицаи, а камерата му - изблъскана. 

Журналистите от екипа били изгонени със заплахи да не снимат, докато оператор от турска медия необезпокоявано прави кадри от събитието, съобщават още от телевизията.

Като вицепремиер на Турция и личен съветник на Ердоган, Емрулах Ишлер отговаря за политиката на Анкара сред т.нар. външни турци и братски общности на териториите на бившата Османска империя. Той лично наблюдава съхранението и възстановяването на Османското културно-историческо наследство на Балканите и в частност процесите в България, свързани с претенциите на мюфтийството за собствеността на вакъфските имоти.

Освен посещението при Главния мюфтия, дясната ръка на Ердоган проведе среща и с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Противно на обичайната практика, тази среща не беше предварително обявена и практически остана скрита за медиите. 

По-късно от пресцентъра на Министерския съвет разпространиха съобщение, от което става ясно, че турският вицепремиер е повдигнал отново въпроса за възстановяване на вакъфските имоти у нас.

Подобно на скандалното посещение в България на бившия турски вицепремиер Бекир Боздаг през август миналата година, визитата на неговия наследник на поста Емрулах Ишлер също се проведе тайно от българските медии, напомнят колегите.

Разчистват най-пострадалия паркинг при стихията в Аспарухово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189104

Започва разчистването на паркинга, събрал част от най-пострадалите от водната стихия в "Аспарухово" автомобили, предаде БГНЕС.
Повечето от превозните средства са намачкани до неузнаваемост. За да не станат обект на посегателства, автомобилите се пазят от полиция.
Варна пострада жестоко от катастрофалните наводнения, Започва разчистването на паркинга, събрал част от най-пострадалите от водната стихия в "Аспарухово" автомобили, предаде БГНЕС. Повечето от превозните средства са намачкани до неузнаваемост. За да не станат обект на посегателства, автомобилите се пазят от полиция. Варна пострада жестоко от катастрофалните наводнения,

Кунева: България няма план за влизане в еврозоната

http://www.cross.bg/bulgariya-kyneva-stranata-1420507.html

/КРОСС/ България няма план кога и как ще влезе в еврозоната. Еврозоната ни дава възможност да ползваме контролните механизми и системите за сигурност на ЕС. Веднага трябва да предприемем мерки и за влизане в Банковия съюз на Европа. Това заяви в ефира на „България он Ер" лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Тя припомни, че настояването на започване на действия по тези две членства е част от декларацията на Реформаторския блок от петък по повод последните събития в банковата система у нас.Кунева каза още, че не от вчера страната ни не предприема никакви действия към приемане на единната европейска валута и опроверга твърденията, че МВФ трябва да „влезе" в страната. Тя обясни, че повече от постигнатото до момента в условията на валутен борд МВФ няма как да допринесе, защото е възможно да партнира с България по три начина, като и трите са неизгодни или България не покрива критерии, за да се възползва. МВФ не може да влезе като „stand-by" споразумение, защото това значи Фондът да управлява страната, нито като т.нар. гъвкава кредитна линия, защото нямаме нужната политическа стабилност. България не може да ползва и т.нар. предпазно споразумение, което е за определен период от време, обясни Кунева и добави, че много по-добре за страната би било да започне преговори с Европейската централна банка за членство в Банковия съюз на Европа

Охраната на мюфтийството нападнала екип на СКАТ

http://www.bnews.bg/article-110975

Екип на ТВ СКАТ е бил грубо възпрепятстван от охранители на Главното мюфтийство да заснеме турския вицепремиер Емрулах Ишлер, който е на полутайно посещение у нас, съобщиха от медиата.

Лукойл – най-добрата бензиностанция в България

http://www.cross.bg/lykoiil-kompaniyata-kachestvo-1420506.html

/КРОСС/ Лукойл получи наградата QUDAL - Quality meDAL, която сертифицира най-високо качество на веригата бензиностанции според тазгодишно проучване на българския пазар. Международната организация ICERTIAS - International Certification Association GmbH проведе електронното проучване за първи път у нас през март тази година. Българските потребители дадоха своята оценка в над 100 категории, като в категория „Бензиностанции" най-много от анкетираните избраха Лукойл като компанията, предлагаща най-качествена комплексна услуга. На база личен опит и мнение мнозинството от участниците в проучването избра за абсолютен лидер Лукойл, като компанията събра 4 пъти повече гласове от втория в класацията, оставяйки далеч зад себе си конкурентите. Без значение от материалния си статус анкетираните посочиха високото качество на веригата бензиностанции Лукойл като определящо.От особено голямо значение за обективността на изследването е избраният подход, при който всеки анкетиран сам определя предпочитаната компания, тоест въпросът за най-добрата бензиностанция на българския пазар е отворен. На този въпрос повечето анкетирани отговориха: „Лукойл".Лукойл е една от най-големите частни нефтени компании в света, която от 15 години присъства на българския пазар на горива. В момента компанията разполага с 222 търговски обекта, собствени и на франчайз, на територията на България. По този начин висококачествените услуги и продукти на Лукойл са достъпни в цялата страна

Четирима, а не двама са задържаните за изнесените пари от КТБ, твърди БНР

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/13/2342779_chetirima_a_ne_dvama_sa_zadurjanite_za_iznesenite_pari/?ref=rss


Не двама, а четирима са задържаните за изнесените с чували близо 206 милиона от КТБ ден преди банката да бъде поставена под специален надзор, предаде БНР. Очаква се по-късно те да бъдат изправени пред Софийския градски съд, който трябва да се произнесе по искането на прокуратурата за постоянния им арест.

В петък от прокуратурата съобщиха, че са задържания директорът на управителния съвет на КТБ Орлин Русев и главната касиерка Маргарита Петрова. Според държавното обвинение Русев е...

„Форбс“ за КТБ и въпросите без отговор около казуса

http://www.vesti.bg/forbs-za-ktb-i-vyprosite-bez-otgovor-okolo-kazusa-6017152

Дали някога ще узнаем кой наистина е стоял зад всичко това и какви се му били целите, пита списанието

НСО пази Иван Искров

http://www.cross.bg/iskrov-zaplaha-hora-1420505.html

София /КРОСС/ Гуверньорът на БНБ Иван Искров е поставен под специална охрана на НСО, научи БИВОЛЪ. Причината за извънредните мерки за сигурност е анонимна заплаха, изпратена под формата на SMS. След като е получил посланието, Искров е сигнализирал ръководството на МВР и прокуратурата. Информацията е била спешно анализирана и е било преценено, че към момента съществува реална заплаха за здравето и живота на банкер номер едно в държавата. По сигнала е започнал работа сформираният преди няколко месеца отдел за тежки престъпления в ГД Криминална полиция, ръководен от Борислав Александров.В момента Искров е охраняван 24 часа в денонощието на 2 смени от НСО. Обичайната практика на службата в подобни случаи на заплаха срещу държавник от такъв ранг е да бъдат използвани поне по четирима гардове на смяна. Домът и семейството на охраняваната персона също са под постоянно наблюдение.Според източниците на БИВОЛЪ заплахата срещу Искров е отправена непосредствено след като той декларира, че БНБ ще предприеме спасителен план за оздравяването на Корпоративна Търговска Банка.Разследването по случая и засилената охрана на Искров се пазят в строга тайна. До момента не разполагаме с информация дали реалния поръчител на отправената заплаха е локализиран. Нямаме и официално потвърждение на точния й текст, затова се въздържаме да го публикуваме. Информацията, която имаме е, че SIM-картата, от която е изпратено посланието до шефа на БНБ е закупена от столичен мол

Петима от пострадалите при катастрофата край Калояновец остават в болница

http://www.moreto.net/novini.php?n=257831

Петима от пострадалите общо 12 човека при катастрофата на бързия влак София-Варна край гара Калояновец остават в болница „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Петрана Чакърова.

Нова версия за изчезналите от КТБ в един ден 205 милиона лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189092

Има две версии за 205-тe милиона лева, за които в петък шефът на БНБ Иван Искров обяви, че са изчезнали ден преди да влязат квесторите в Корпоративна Търговска Банка, твърдят неофициално източници от одита. Първият е вече тиражираният мистериозен начин да са били изнесени с чували, който предизвика десетки догадки колко точно тежат тези милиони, Има две версии за 205-тe милиона лева, за които в петък шефът на БНБ Иван Искров обяви, че са изчезнали ден преди да влязат квесторите в Корпоративна Търговска Банка, твърдят неофициално източници от одита. Първият е вече тиражираният мистериозен начин да са били изнесени с чували, който предизвика десетки догадки колко точно тежат тези милиони,

Първо в ПИК! Ето как изглежда новооткритата естакада на София! (снимки)

http://pik.bg/първо-в-пик-ето-как-изглежда-новооткритата-естакада-на-софия-снимки-news201890.html

Първо в ПИК! Ето как изглежда новооткритата естакада на София! (снимки)

От днес колите се движат на две нива при кръстовището на Семинарията в София.

Естакадата бе пусната два дни по-рано от Йорданка Фандъкова. На събитието присъства и Бойко Борисов.

Мащабният проект за отпушване на трафика в тази част на столицата, който започна с изграждането на естакадата при тв кулата, включва още 2 етапа. След новото кръстовище на 2 нива се планира изграждане на пробив, който ще минава покрай болница "Токуда" и ще прави директна връзка с бул. "Черни връх", както и разширение на булеварда до южната дъга на околовръстния път. В момента текат отчуждителни процедури и се очаква държавата да прехвърли имот на общината, през който ще мине бъдещият пробив.

До края на месеца обаче се задава нова голяма тапа - на Хладилника. Ще започне строителството на станцията на метрото до ул. "Сребърна". Стартът на разширението на втория лъч трябваше да тръгне през април, но беше отложен до завършване на естакадата на Семинарията. На обекта вече започнали подготвителни работи.
Станцията трябва да е готова след 22 месеца, а трасето от станция "Джеймс Баучер" до ул. "Сребърна" ще е 1,3 км. Разширението ще струва 42 млн. лв. Строителството със сигурност ще затрудни трафика по бул. "Черни връх" и ще наложи промени в линиите на градския транспорт, обслужващи района.

Общината е готова да започне и първия етап от ремонта на парка около НДК. Заради спрените средства по оперативна програма "Регионално развитие" обаче работите няма да започнат. "Знаете, че имаме одобрен проект за 4,8 млн. лв. Искам обаче да сме сигурни, че ще има плащания, а не да разкопаем и да се наложи да замразим работите", каза Фандъкова.

Поне 300 000 лв. глоба пък ще отнесе изпълнителят на ремонта на трамвайната линия на бул. "България" заради забавяне. Сумата е само за първата седмица на юли и със сигурност ще набъбне още, тъй като обектът все още не е завършен. "За всеки ден закъснение глобата е 0,5% от стойността на ремонта. Останалите обекти - бул. "Цариградско шосе" и естакадата на Лъвов мост, вървят в срок засега", каза Фандъкова.

Показва се „_ART0872.jpg“

Показва се „_ART0873.jpg“

Показва се „_ART0887.jpg“

Показва се „_ART0889.jpg“

 

„Хамас" са изстреляли 809 ракети по територията на Израел

http://www.cross.bg/izrael-izraelskata-operatziya-1420504.html

/КРОСС/ За пет дни бойците от „Хамас" са изстреляли по територията на Израел 809 ракети. Това съобщи израелската армия в своя „Туирът". За петте дни на израелската операция в Ивицата Газа са загинали около 160 палестинци, а над хиляда са ранени.Тази нощ спецчастите на ВМС на Израел са провели сухопътна операция за ликвидиране на ракетна площадка. По данни на армията, операцията е приключила успешно.

Мария се пече в Сен Тропе

http://www.bnews.bg/article-110969

Фолкпевицата Мария работи „много“ и затова реши, че й се полага почивка.

Земеделци: Има опасност България да изгуби над 300 млн. евро

http://econ.bg/Новини/Земеделци-Има-опасност-България-да-изгуби-над-300-млн-евро_l.a_i.555645_at.1.html

Земеделски производители коментират, че има реална опасност страната ни да изгуби над 300 млн. евро, поради забавяне в подписването на над 2000...

И Корнелия Нинова в битката за БСП

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/i-korneliia-ninova-v-bitkata-za-bsp-6017151

Депутатът заяви, че ако бъде избрана за председател, ще се бори за идейна чистота и категорична лява същност на партията

Ердоган: Пращам 100 милиона турци в защита на Босна

http://www.bnews.bg/article-110974

Всеки, който по един или друг начин се опита да засегне бошняците, трябва да знае, че срещу себе си ще има 100 милиона турци.

Разчистват най-пострадалия паркинг при стихията в Аспарухово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189087

Започва разчистването на паркинга, събрал част от най-пострадалите от водната стихия в Започва разчистването на паркинга, събрал част от най-пострадалите от водната стихия в "Аспарухово" автомобили, предаде БГНЕС. Повечето от превозните средства са намачкани до неузнаваемост. За да не станат обект на посегателства, автомобилите се пазят от полиция. Варна пострада жестоко от катастрофалните наводнения,

Сезар: Някои се превръщат в герои, а аз - в неудачник

http://worldcup2014.actualno.com/Sezar-Njakoi-se-prevryshtat-v-geroi-a-az---v-neudachnik-news_39295.html

Бразилският титулярен страж Жулио Сезар сподели разочарованието си от своето представяне на световното първенство в родината си. Футболистът на КПР инкасира 14 гола във вратата си по време на турнира...

Барселона си избра защитници на Мондиала

http://worldcup2014.actualno.com/Barselona-si-izbra-zashtitnici-na-Mondiala-news_39296.html

Ръководството на Барселона възнамерява да подсили защитната си линия с двама футболисти, които се изявяваха на световното първенство в Бразилия. В обсега на интереса на каталунците са германският наци...

19-годишен се удави в Албена

http://crime.actualno.com/19-godishen-se-udavi-v-Albena-news_39292.html

19-годишен се е удавил вчера в морето край Албена, съобщи ръководителят на сектор "Водно спасяване" в курорта Стоян Вълчев. Около 18.30 часа трима младежи, които работят в заведение в комп...

От ВиК-Варна са осигурили водоноска на ул. "Дубровник"

http://www.moreto.net/novini.php?n=257828

Във връзка с настъпилата авария в района на улица "Дубровник " за която Moreto.net по-рано съобщи от ВиК информират гражданите ,че е осигурена водоноска на кръстовището ул."Дубровник" с ул."Железни врата"/пазарчето/.

Корнелия Нинова: Приемам номинацията за председател на БСП

http://pik.bg/корнелия-нинова-приемам-номинацията-за-председател-на-бсп-news201887.html

Корнелия Нинова: Приемам номинацията за председател на БСП

Приемам номинацията за председател на БСП. Ще участвам в това заседание и обратно на някои слухове ще участвам докрай. Това каза на пресконференция народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова, предаде „Фокус”.

Нинова заяви, че ако бъде избрана за председател на БСП, ще направи три основни неща: „Ще поставя въпроса за промяната вътре в БСП и ще я осъществя, ще поставя на друга основа коалиционните отношения и ще бъда инициатор на разговори със всички политически и граждански структури и институции в държавата по четири въпроса, които намирам за изключително важни за България и за българите”. В

ъв връзка със ситуацията в БСП Нинова постави основен акцент на работата върху идейната чистота на партията, организационната програма, кадрите, стилът на партията и работата в коалиции.

По отношение на идейната чистота на партията, Нинова обясни, че ще касае интересите, които представлява партията, характера на социалната държава и има ли тя място в съвременните пазарни отношения, автентичен патриотизъм и българщина, категорично лява политика и същност изразени в конкретни мерки, както и ясен предварително начертан компромис, до който може да се стига при реализирането на тази лява политика.

По отношение на организационната промяна народният представител от Коалиция за България би обърнала напълно конструкцията, по която сега работи БСП, прекалената тежест, която има централният апарат, като би пренасочила към местните структури.

Идеите да идват отдолу от хората, а не да им бъдат налагани, по-голяма част от субсидията на партията да отива в местните структури, за да обезпечи работата им, местните структури да изграждат и реализират кадрите, а не централата да им спуска такива, обясни Нинова.

Категорично бих се разграничила от кариеристи и ласкатели. Ще търся професионалисти и естествени авторитети в обществото. Бих изградила едно цяло младо поколение в БСП политици, които да са управленско, политически грамотни патриоти без да ги противопоставям на старото поколение, каза още Корнелия Нинова.

Тя категорично би променила стила на работа и общуването вътре в БСП. „Да се спре с високомерието, с пропастта, която има между нас и между хората”, подчерта тя.

По въпроса с коалициите, Нинова заяви, че отдавна съществуващият казус дали форматът Коалиция за България е изчерпан ще бъде разгледан от нея при едно евентуалното и избиране за председател само след вътрешнопартийно допитване.

Освен това Корнелия Нинова заяви, че ще стане инициатор за провеждането на разговори между всички политически сили с оглед на четири основни теми: демографския въпрос, здравето, образованието и земеделието. 

Как БНБ и правителството се готвят да замажат кражбите в КТБ за три дни (пълен текст на готвения проектозакон)

http://noresharski.com/kak-bnb-pravitelstvoto-se-gotvyat-da-zamazhat-krazhbite-v-ktb-za-tri-dni-p-len-tekst-na-gotveniya-proektozakon/

За буквално три дни трябва да бъде приложена схемата по прехвърляне на „чистата част“ от активите и пасивите на КТБ в „Креди Агрикол България“, за да се спази обещанието вложителите да имат достъп до парите си на 21-ви юли, понеделник. Това показва предварителна версия на проектозакона, получена на пошата на Протестна мрежа в събота и чиято достоверност смятаме за достатъчна, за да публикуваме.

В извънредния проектозакон се уреждат всички извънредни мерки по предложената от БНБ триъгълна операция. Наливането на пари става чрез емитиране на ДЦК от държавата в неустановен засега размер (предполагаме това ще се реши в последния момент, но ще е достатъчен за осигуряване на ликвидност по огромната част от депозитите и разплащателните сметки на физически и юридически лица в КТБ) и незабавното им предоставяне на „Креди Агрикол България“ ЕАД, откъдето ще дойде и ликвидността.

Най-скандалното обаче е, че въпреки липсата на информация списъкът с прехвърлени активи ще трябва да бъде определен също за броени дни, което очевидно ще е по субективна преценка на БНБ и назначените от нея квестори.

Извънредният закон трябва да бъде приет буквално за два дни, до вторник 15 юли, за да не предизвика нова вълна от паника в банките, ако не бъде спазено обещанието за отваряне на сметките в КТБ, макар и през друга банка. Как ще стане това без да има политическо съгласие между партиите, остава неясно, а още по-неясно е защо БНБ и държавата настояват за извънредно законодателство при наличието на Закон за банковата несъстоятелност, по който е предвиден ясен ред как се процедира при затваряне на банка.

Ето и пълния текст на готвения проектозакон:

ПРОЕКТ

ЗАКОН ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА“ АД

РАЗДЕЛ I

Намаляване на собствения капитал на КТБ
Чл. 1 (1) „Корпоративна търговска банка“ АД намалява собствения си капитал с размера на натрупаната загуба по реда на чл. 117, ал. 2 от Закона за кредитните институции.
(2) Когато намаляването на капитала по ал. 1 засегне инструментите по чл.117, ал. 2, т. 6 и 7 от Закона за кредитните институции, вземанията по договорите, въз основа на които тези инструменти са формирани, се погасяват до размера, до който тези вземания са намалени с натрупаната загуба.
(3) Счетоводните операции по този член се извършват от квесторите на КТБ в срок три дни от датата на влизане на закона в сила.
(4) В случай, че след извършване на намаляването по ал. 1-3, собственият капитал на Корпоративна търговска банка“ АД е отрицателна величина, квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД уведомяват Българската народна банка за това, а Българската народна банка предприема действията по чл. 36, ал. 2 и чл. 37, ал. 2 от ЗКИ.
Чл. 2. В случай на обявяване на „Корпоративна търговска банка“ АД в несъстоятелност, правомощията на ФГВБ по Закона за банковата несъстоятелност се упражняват от министъра на финансите или от оправомощено от него лице, като чл. 25, ал. 1, т.12 и чл. 26, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност не се прилагат.
РАЗДЕЛ II
Отношения между държавата, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Корпоративна търговска банка“ АД
Чл. 3. „Корпоративна търговска банка“ АД прехвърля на държавата чрез министъра на финансите всички притежавани от нея акции в „Креди Агрикол България“ ЕАД, съставляващи 100 % от капитала, по цена в размер на .. лева.
Чл. 4. (1) Държавата чрез министъра на финансите замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД относно задължения по чл. 8 ал. 1 в размер …. лева.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг държавата чрез министъра на финансите относно задължения в размер от .. лв. по чл. 8, ал.1, срещу което придобива от държавата ДЦК в същия размер.
(3) За целите на ал. 2, държавата чрез министъра на финансите емитира ДЦК на в равностоен размер от …. . лева.
(4) Между държавата чрез министъра на финансите, „Корпоративна търговска банка“ АД и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор относно изпълнението на чл. 3 и ал. 1-3. В договора се уговаря и прихващане на задължението на държавата по чл. 3 към „Корпоративна търговска банка“ АД срещу вземането й към „Корпоративна търговска банка“ АД за заместването в дълг по ал. 1. За разликата държавата чрез министъра на финансите има вземане към „Корпоративна търговска банка“ АД.

Чл. 5. (1) Фондът за гарантиране на влоговете в банките (Фондът) замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД относно задължения в размер на … лв. по чл. 8, ал. 1, срещу което придобива вземане към „Корпоративна търговска банка“ АД в същия размер.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг Фонда относно задълженията в размер на …. лв по чл. 8, ал. 1, срещу което Фондът превежда на „Креди Агрикол България“ ЕАД по нейната сметка в БНБ сума в размер на…. лв.
(3) Между държавата чрез министъра на финансите, Фондът и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор относно изпълнението на ал. 1 и 2.

РАЗДЕЛ III

Прехвърляне на активи и задължения на „Корпоративна търговска банка“ АД
Чл. 6. (1) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на задължения в размер на …. лева по чл. 8, ал. 1, срещу прехвърляне на активи в равностоен размер по чл. 7.
Чл. 7 (1) „Корпоративна търговска банка“ АД прехвърля на „Креди Агрикол България“ ЕАД всички свои качествени активи размер на …. лева.
(2) Списък с активите, предмет на прехвъряне по ал. 1, се изготвя от квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД и се одобрява от Управителния съвет на БНБ.
(3) Активите се прехвърлят заедно с всички привилегии, обезпечения,и принадлежности и задбалалансови ангажименти, съврзани с тях.
Чл. 8 (1) В резултат на операциите по чл. 4 – 7 „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на всички нейни задължения в общ размер от …. лв., с изключение на задълженията по ал. 2.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД не замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на следните задължения:
1. Парични задължения към лица, по отношение на които „Корпоративна търговска банка“ АД не прехвърля вземанията си на „Креди Агрикол България“ ЕАД по реда на чл. 7;
2. Лица по чл. 5, ал. 1, т. 2, 3, 4, 5 от Закона за гарантиране на влоговете в банките;
Чл. 9 (1) За заместването в дълг по този закон съгласие на кредиторите на „Корпоративна търговска банка“ АД не се изисква.
(2) Длъжниците по вземания по кредити, включени в списъка с прехвърляните активи по чл. 7, и всички трети лица се считат уведомени за извършеното прехвърляне на вземания по кредити от „Корпоративна търговска банка“ АД на „Креди Агрикол България“ ЕАД с обнародване на закона в Държавен вестник.
Чл. 10. За целите на настоящия раздел между „Корпоративна търговска банка“ АД и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор. Прехвърлянето на активите се извършва по балансова стойност.

Преходни и заключителни разпоредби
§ 1. Всички действия, необходими за изпълнение на настоящия закон се извършват в срок до 3 дни от датата на влизането му в сила.
§ 2. Квесторите на „Креди Агрикол България“ ЕАД в срок до 10 дни от влизане на закона в сила свикват общо събрание на акционерите чрез покана до едноличния собственик на капитала по реда, предвиден в устава на банката, за приемане на необходимите решения от компетенциите на Общото събрание за промени в Устава, избор на Надзорен съвет и други.
§ 3. Този закон се прилага и към вземанията на кредитори по договори, представляващи елементи на капитала по чл. 117, ал. 2, т. 6 и 7 от Закона за кредитните институции, сключени преди датата на влизането му в сила.

§ 4. В Закона за кредитните институции (обн., ДВ. бр. 59 от 2006 г.; изм., бр. 105 от 2006 г.; изм. бр. 52, 59 и 109 от 2007 г.; изм., бр. 69 от 2008 г.; изм. бр. 23, 24, 44, 93 и 95 от 2009 г.; изм. бр. 94 и 101 от 2010 г.; изм. бр. 77 и 105 от 2011 г.; изм. бр. 38 и 44 от 2012 г.; изм. бр. 52, 70 и 109 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 22, 27, 35 и 53 от 2014 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. Чл. 36, ал. 7 след думата „лиценза“ се добавя „по чл.36, ал. 1.“
2. В чл. 37, ал. 3 изречение първо се изменя така: ”Решението на БНБ за отнемане на лиценз се връчва на банката и се обявява в търговския регистър.”
3. В чл. 103, ал. 2 т. 11 се изменя така:
„11. разпореди банката да намали собствения си капитал с размера на натрупаната загуба и/или да увеличи собствения си капитал в размер, срок и условия, определени от БНБ, при спазване на чл. 117 и 118;”.
4. В чл. 105, ал. 4 изречение първо се изменя така:
„(4) Квесторът декларира писмено пред БНБ обстоятелствата по ал.2.“
5. В чл. 107 се правят следните изменения и допълнения:
а) Алинея 2 се изменя така:
“(2) По време на управлението на квесторите общото събрание на акционерите може да се свиква само от квесторите и да взема решения само по обявения от тях дневен ред и проекти на решения. Общото събрание се свиква в срок от три дни от обявяване на поканата в търговския регистър. При липса на кворум общото събрание се провежда по същото време на следващия работен ден независимо от представения на събранието капитал, като регистърното производство не може да се спира.”
б) Създава се ал. 7:
“(7) Когато квесторите упражняват правомощията на общото събрание на акционерите, се прилага чл. 118, ал. 5.”
6. В чл. 109, ал. 1, изречение второ в края се добавя „като регистърното производство не може да се спира.“
7. В чл. 110 се правят следните изменения:
а) Алинея 4 се изменя така:
“(4) В случаите, когато не е отнет лицензът на банка, която не отговаря на изискванията за собствен капитал по Регламент (ЕС) № 575/2013 г, чл. 117 и 118 се прилагат съответно”.
б) Алинея 5 се отменя.
8. В чл. 115 се правят следните изменения и допълнения:
а) В ал. 3, изречение второ думите „т. 22“ се заменят с „т. 23“.
а) Създава се ал. 4:
“(4) В случаите на чл. 107, 109, 110 и чл. 115-121 разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа не се прилагат по отношение на банка-публично дружество.”
9. В чл. 116 се правят следните изменения и допълнения:
а) В ал. 1 т. 1 се изменя така:
“1. може да назначи квестори и да определи техните правомощия;”.
б) В ал. 2, точка 5 се изменя така:
„5. разпореди банката да намали собствения си капитал с размера на натрупаната загуба и/или да увеличи собствения си капитал в определени от БНБ размер, срок и условия при спазване на чл. 117 и 118;“;
в) в т. 7 се създава изречение второ: “В тези случаи размерът на притежаваните акции от лишения от право на глас акционер не се взема предвид при изчисляване на необходимия кворум за провеждане на общото събрание на акционерите и за вземане на решения от събранието;”;
г) точка 8 се изменя така:
„т. 8. Разпореди увеличаване размера на капитала чрез превръщане в акции на вземанията на кредитори по договори, представляващи елементи на капитала по чл. 117, ал. 1, т. 6 и 7, като определи съотношенията и реда за това. В тези случаи квесторите упражняват правомощията на общо събрание и чл. 118, ал. 5 се прилага съответно.“
д) Алинея 3 се изменя така:
„(3) По молба на БНБ в търговския регистър се вписва промяна в лицата, които управляват и представляват банката в случаите по ал. 1, съответно се обявяват актовете по ал. 2, т. 1-4 и 7.“
10. Член 117 се изменя така:
„Чл. 117. (1) Когато се установи, че банката е натрупала загуби, БНБ може да разпореди намаляване на собствения капитал на банката с техния размер.
(2) Намаляването на собствения капитал по ал. 1 се извършва в следната последователност:
1. неразпределената печалба;
2. фонд „Резервен”;
3. премийните резерви, свързани с инструменти по т. 5;
4. други резерви, част от собствения капитал;
5. капиталът, вписан в търговския регистър;
6. елементите на допълнителния капитал от първи ред по чл. 51 от Регламент (ЕС) № 575/2013;
7. елементите на капитала от втори ред по чл. 62 от Регламент (ЕС) № 575/2013”.
(3) Когато собственият капитал на банката спадне до размер, който не отговаря на изискванията на Регламент (ЕС) № 575/2013, БНБ може да разпореди неговото увеличаване, включително и чрез увеличаване на капитала с издаване на нови акции.“
11. Член 118 се изменя така:
“Чл. 118. (1) Българската народна банка може да разпореди едновременно с намаляването на собствения капитал на банката да се извърши неговото увеличаване.
(2) Когато поради размера на натрупаната загуба намаляването на собствения капитал по чл. 117, ал. 2 е засегнало в пълен размер позициите по чл. 117, ал. 2, т. 1- 5, увеличаването на собствения капитал се извършва, включително и чрез увеличаване на капитала с издаване на нови акции под условие, че новите акции бъдат придобити заедно или поотделно от държавата чрез министъра на финансите, Българската банка за развитие, Фонда за гарантиране на влоговете в банките или от други лица, одобрени от БНБ.
(3) Когато държавата, Българската банка за развитие или Фондът за гарантиране на влоговете в банките участват в увеличаването на капитала на банка по реда на ал. 2, одобрение на БНБ по чл. 28 не се изисква.
(4) Квесторите упражняват правомощията на общо събрание на акционерите и определят условията, реда и сроковете за записване на акции и извършване на вноските, както и приемането на свързаните с това изменения в устава. В тези случаи редът за увеличаване или намаляване на капитала, предвиден в устава на банката, не се прилага.
(5) В случаите по ал. 4 общото събрание на акционерите се провежда без обявяване на покана в търговския регистър, като за свикването и провеждането му не се прилагат чл. 220, 222-230 и чл. 231, ал. 1 от Търговския закон, както и предвиденият в устава на банката ред. Вписването в търговския регистър се извършва в деня на провеждане на събранието, като регистърното производство не може да се спира.”
12. В чл. 130, ал. 3 думата „управителят“ се заменя с „управителния съвет“, а думите „издава заповед, в която се“ се заличават.
13. В чл. 151 ал. 1 се изменя така:
“(1) Индивидуалните административни актове по чл. 14–17, чл. 23, ал. 5, чл. 28а, ал. 4, чл. 28б, ал. 6, чл. 29, 36, 38, чл. 103, ал. 2, т. 2-25, чл103, ал. 8, чл. 103а, 109, 110, 116 – 118, 122 и 131 се издават от управителния съвет на БНБ или от оправомощено от него длъжностно лице, а във всички останали случаи – от подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“, или от оправомощено от него длъжностно лице.”
14. Създава се чл. 151а:
“Чл. 151а. (1) Ако актът за отнемане на лиценз на банка по чл. 36, ал. 1 или чл. 38 бъде отменен от съда, банката не възстановява дейността си, а започнатото производство по ликвидация се довършва по реда на глава дванадесета, раздел втори.
(2) Ако актът за отнемане на лиценз на банка по чл. 36, ал. 2 бъде отменен от съда, банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация по реда на глава дванадесета, раздел втори.
(3) Ако акт по чл. 116, 117 и 118, засягащ права на акционери или други лица, бъде отменен от съда или ако бъде отменено произтичащо от този акт решение на общото събрание на акционерите или извършено вписване по чл. 29 и 30 от Закона за Търговския регистър, това не води до възстановяване на правата, които лицето е имало преди издаването на акта.“

§ 5. В Закона за Българската народна банка (обн., ДВ, бр. 46 от 1997 г.; изм., бр. 49 и 153 от 1998 г.; бр. 20 и 54 от 1999 г.; бр. 109 от 2001 г.; бр. 45 от 2002 г.; бр. 10 и 39 от 2005 г.; бр. 37 и 59 от 2006 г.; бр.108 от 2006 г.; бр. 52 и 59 от 2007 г.; бр. 24, 42 и 44 от 2009 г.; бр. 97 и 101 от 2010 г.) в чл. 20 се правят следните изменения:
1. В ал. 3 изречение второ се заличава.
2. В ал. 4 изречение второ се заличава.

§ 6. В Закона за гарантиране на влоговете в банките (oбн. ДВ, бр. 49 от 1998 г.; изм. бр. 73, 153 и 155 от 1998 г.; изм. бр. 54 от 1999 г.; бр.109 от 2001 г.; бр. 92 и 118 от 2002 г.; бр. 31 и 39 от 2005 г.; бр. 59, 64 и 86 от 2006 г.; бр. 67 и 98 от 2008 г.; бр. 42 и 44 от 2009 г.; бр. 97 и 101 от 2010 г.; бр. 109 от 2013 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 9 се създава ал. 12:
„(12) Фондът, неговите органи, оправомощените от тях лица и неговите служители не носят отговорност за вреди, причинени при упражняване на техните функции, освен ако са действали умишлено.”
2. В чл. 10 се създават ал. 4 и 5:
„(4) Членовете на управителния съвет на фонда могат да бъдат назначавани за членове на надзорния съвет на банка в случаите на придобиване на акции от фонда по реда на чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции или на заместване на банка в дълг. В този случай ограниченията на чл. 10, ал. 2 и ал. 3 не се прилагат.
(5) Ограниченията по чл. 10, ал. 1, т. 1 и 2, както и последиците, които този и други закони предвиждат за членовете на управителни и контролни органи на дружество в случай на обявяване на същото в несъстоятелност, не се прилагат за членовете на управителните и контролните органи на банка, назначени по реда на ал. 4.“
3. В чл. 12, ал. 1 т. 9 се изменя така:
„9. в случаите по чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции, взема решения за участие при увеличаване на собствения капитал на банки, включително чрез придобиване на акции, както и за сключване на договори за предоставяне на депозити или заеми на парични средства и/или ДЦК на банки.“
4. В чл. 22 :
а) в ал. 1 думата «само» се заличава;
б) алинея 2 се изменя така:
„(2) В случаите по чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции средствата на фонда могат да се използват за увеличаване собствения капитал на банки, включително чрез придобиване на акции, както и за предоставяне на депозити или заеми на парични средства и/или ДЦК на банки при следните условия:
1. ако това е необходимо за запазване стабилността на финансовата система и за защита на обществения интерес;
2. фондът разполага с достатъчно информация, която позволява да се извърши оценка на финансовото състояние на банката под специален надзор;
3. ако фондът, след извършен анализ на база на получената информация прецени, че по този начин могат да бъдат предотвратени по-големи разходи за изплащане на суми по гарантираните влогове и ще бъдат осъществени целите на оздравяването;
4. в резултат от използването на средствата от фонда не се застрашават функциите му по гарантиране на влоговете“;
в) създава се нова ал. 3:
“(3) Средствата на фонда, използвани за целите на ал. 2, са гарантирани от държавата.”;
г) създава се ал. 4:
„(4) Срокът за участие на фонда в капитала на банка не може да бъде по-дълъг от две години, като този срок може да бъде удължен с още две години по решение на Управителния съвет на БНБ. За периода, през който акциите са собственост на фонда, той не може да придобива други акции в същата банка.“
д) досегашната ал. 3 става ал. 5.
Създава се чл. 23а:
„Чл. 23а. Фондът замества в дълг банка при извършване на нейното преструктуриране по реда и при условията на специален закон.“

§ 7. В Закона за банковата несъстоятелност ( Обн., ДВ, бр. 92 от 27.09.2002 г., в сила от 28.12.2002 г., доп., бр. 67 от 29.07.2003 г., изм., бр. 36 от 30.04.2004 г., в сила от 31.07.2004 г., доп., бр. 31 от 8.04.2005 г., в сила от 8.10.2005 г., изм., бр. 105 от 29.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., бр. 30 от 11.04.2006 г., в сила от 12.07.2006 г., бр. 34 от 25.04.2006 г., в сила от 1.01.2008 г. (*) – изм., бр. 80 от 3.10.2006 г., в сила от 3.10.2006 г., изм. и доп., бр. 59 от 21.07.2006 г., в сила от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз – 1.01.2007 г., (*) изм., бр. 53 от 30.06.2007 г., в сила от 30.06.2007 г., бр. 59 от 20.07.2007 г., в сила от 1.03.2008 г., бр. 67 от 29.07.2008 г., бр. 105 от 29.12.2011 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 9, ал. 2 думите „издадена заповедта на управителя” се заменят с „издадено решение на управителния съвет на БНБ”;
2. В чл. 25, ал. 5 се отменя.
3. В чл. 94, ал. 1, в т. 4 след думата „суброгирал” се добавят думите „или е заместил банка в дълг”.

§ 8. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.

Как БНБ и правителството се готвят да замажат кражбите в КТБ за три дни (пълен текст на готвения проектозакон)

http://noresharski.com/kak-bnb-pravitelstvoto-se-gotvyat-da-zamazhat-krazhbite-v-ktb-za-tri-dni-p-len-tekst-na-gotveniya-proektozakon/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kak-bnb-pravitelstvoto-se-gotvyat-da-zamazhat-krazhbite-v-ktb-za-tri-dni-p-le

За буквално три дни трябва да бъде приложена схемата по прехвърляне на „чистата част“ от активите и пасивите на КТБ в „Креди Агрикол България“, за да се спази обещанието вложителите да имат достъп до парите си на 21-ви юли, понеделник. Това показва предварителна версия на проектозакона, получена на пошата на Протестна мрежа в събота и чиято достоверност смятаме за достатъчна, за да публикуваме.

В извънредния проектозакон се уреждат всички извънредни мерки по предложената от БНБ триъгълна операция. Наливането на пари става чрез емитиране на ДЦК от държавата в неустановен засега размер (предполагаме това ще се реши в последния момент, но ще е достатъчен за осигуряване на ликвидност по огромната част от депозитите и разплащателните сметки на физически и юридически лица в КТБ) и незабавното им предоставяне на „Креди Агрикол България“ ЕАД, откъдето ще дойде и ликвидността.

Най-скандалното обаче е, че въпреки липсата на информация списъкът с прехвърлени активи ще трябва да бъде определен също за броени дни, което очевидно ще е по субективна преценка на БНБ и назначените от нея квестори.

Извънредният закон трябва да бъде приет буквално за два дни, до вторник 15 юли, за да не предизвика нова вълна от паника в банките, ако не бъде спазено обещанието за отваряне на сметките в КТБ, макар и през друга банка. Как ще стане това без да има политическо съгласие между партиите, остава неясно, а още по-неясно е защо БНБ и държавата настояват за извънредно законодателство при наличието на Закон за банковата несъстоятелност, по който е предвиден ясен ред как се процедира при затваряне на банка.

Ето и пълния текст на готвения проектозакон:

ПРОЕКТ

ЗАКОН ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА“ АД

РАЗДЕЛ I

Намаляване на собствения капитал на КТБ
Чл. 1 (1) „Корпоративна търговска банка“ АД намалява собствения си капитал с размера на натрупаната загуба по реда на чл. 117, ал. 2 от Закона за кредитните институции.
(2) Когато намаляването на капитала по ал. 1 засегне инструментите по чл.117, ал. 2, т. 6 и 7 от Закона за кредитните институции, вземанията по договорите, въз основа на които тези инструменти са формирани, се погасяват до размера, до който тези вземания са намалени с натрупаната загуба.
(3) Счетоводните операции по този член се извършват от квесторите на КТБ в срок три дни от датата на влизане на закона в сила.
(4) В случай, че след извършване на намаляването по ал. 1-3, собственият капитал на Корпоративна търговска банка“ АД е отрицателна величина, квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД уведомяват Българската народна банка за това, а Българската народна банка предприема действията по чл. 36, ал. 2 и чл. 37, ал. 2 от ЗКИ.
Чл. 2. В случай на обявяване на „Корпоративна търговска банка“ АД в несъстоятелност, правомощията на ФГВБ по Закона за банковата несъстоятелност се упражняват от министъра на финансите или от оправомощено от него лице, като чл. 25, ал. 1, т.12 и чл. 26, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност не се прилагат.
РАЗДЕЛ II
Отношения между държавата, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Корпоративна търговска банка“ АД
Чл. 3. „Корпоративна търговска банка“ АД прехвърля на държавата чрез министъра на финансите всички притежавани от нея акции в „Креди Агрикол България“ ЕАД, съставляващи 100 % от капитала, по цена в размер на .. лева.
Чл. 4. (1) Държавата чрез министъра на финансите замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД относно задължения по чл. 8 ал. 1 в размер …. лева.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг държавата чрез министъра на финансите относно задължения в размер от .. лв. по чл. 8, ал.1, срещу което придобива от държавата ДЦК в същия размер.
(3) За целите на ал. 2, държавата чрез министъра на финансите емитира ДЦК на в равностоен размер от …. . лева.
(4) Между държавата чрез министъра на финансите, „Корпоративна търговска банка“ АД и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор относно изпълнението на чл. 3 и ал. 1-3. В договора се уговаря и прихващане на задължението на държавата по чл. 3 към „Корпоративна търговска банка“ АД срещу вземането й към „Корпоративна търговска банка“ АД за заместването в дълг по ал. 1. За разликата държавата чрез министъра на финансите има вземане към „Корпоративна търговска банка“ АД.

Чл. 5. (1) Фондът за гарантиране на влоговете в банките (Фондът) замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД относно задължения в размер на … лв. по чл. 8, ал. 1, срещу което придобива вземане към „Корпоративна търговска банка“ АД в същия размер.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг Фонда относно задълженията в размер на …. лв по чл. 8, ал. 1, срещу което Фондът превежда на „Креди Агрикол България“ ЕАД по нейната сметка в БНБ сума в размер на…. лв.
(3) Между държавата чрез министъра на финансите, Фондът и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор относно изпълнението на ал. 1 и 2.

РАЗДЕЛ III

Прехвърляне на активи и задължения на „Корпоративна търговска банка“ АД
Чл. 6. (1) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на задължения в размер на …. лева по чл. 8, ал. 1, срещу прехвърляне на активи в равностоен размер по чл. 7.
Чл. 7 (1) „Корпоративна търговска банка“ АД прехвърля на „Креди Агрикол България“ ЕАД всички свои качествени активи размер на …. лева.
(2) Списък с активите, предмет на прехвъряне по ал. 1, се изготвя от квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД и се одобрява от Управителния съвет на БНБ.
(3) Активите се прехвърлят заедно с всички привилегии, обезпечения,и принадлежности и задбалалансови ангажименти, съврзани с тях.
Чл. 8 (1) В резултат на операциите по чл. 4 – 7 „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на всички нейни задължения в общ размер от …. лв., с изключение на задълженията по ал. 2.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД не замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на следните задължения:
1. Парични задължения към лица, по отношение на които „Корпоративна търговска банка“ АД не прехвърля вземанията си на „Креди Агрикол България“ ЕАД по реда на чл. 7;
2. Лица по чл. 5, ал. 1, т. 2, 3, 4, 5 от Закона за гарантиране на влоговете в банките;
Чл. 9 (1) За заместването в дълг по този закон съгласие на кредиторите на „Корпоративна търговска банка“ АД не се изисква.
(2) Длъжниците по вземания по кредити, включени в списъка с прехвърляните активи по чл. 7, и всички трети лица се считат уведомени за извършеното прехвърляне на вземания по кредити от „Корпоративна търговска банка“ АД на „Креди Агрикол България“ ЕАД с обнародване на закона в Държавен вестник.
Чл. 10. За целите на настоящия раздел между „Корпоративна търговска банка“ АД и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор. Прехвърлянето на активите се извършва по балансова стойност.

Преходни и заключителни разпоредби
§ 1. Всички действия, необходими за изпълнение на настоящия закон се извършват в срок до 3 дни от датата на влизането му в сила.
§ 2. Квесторите на „Креди Агрикол България“ ЕАД в срок до 10 дни от влизане на закона в сила свикват общо събрание на акционерите чрез покана до едноличния собственик на капитала по реда, предвиден в устава на банката, за приемане на необходимите решения от компетенциите на Общото събрание за промени в Устава, избор на Надзорен съвет и други.
§ 3. Този закон се прилага и към вземанията на кредитори по договори, представляващи елементи на капитала по чл. 117, ал. 2, т. 6 и 7 от Закона за кредитните институции, сключени преди датата на влизането му в сила.

§ 4. В Закона за кредитните институции (обн., ДВ. бр. 59 от 2006 г.; изм., бр. 105 от 2006 г.; изм. бр. 52, 59 и 109 от 2007 г.; изм., бр. 69 от 2008 г.; изм. бр. 23, 24, 44, 93 и 95 от 2009 г.; изм. бр. 94 и 101 от 2010 г.; изм. бр. 77 и 105 от 2011 г.; изм. бр. 38 и 44 от 2012 г.; изм. бр. 52, 70 и 109 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 22, 27, 35 и 53 от 2014 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. Чл. 36, ал. 7 след думата „лиценза“ се добавя „по чл.36, ал. 1.“
2. В чл. 37, ал. 3 изречение първо се изменя така: ”Решението на БНБ за отнемане на лиценз се връчва на банката и се обявява в търговския регистър.”
3. В чл. 103, ал. 2 т. 11 се изменя така:
„11. разпореди банката да намали собствения си капитал с размера на натрупаната загуба и/или да увеличи собствения си капитал в размер, срок и условия, определени от БНБ, при спазване на чл. 117 и 118;”.
4. В чл. 105, ал. 4 изречение първо се изменя така:
„(4) Квесторът декларира писмено пред БНБ обстоятелствата по ал.2.“
5. В чл. 107 се правят следните изменения и допълнения:
а) Алинея 2 се изменя така:
“(2) По време на управлението на квесторите общото събрание на акционерите може да се свиква само от квесторите и да взема решения само по обявения от тях дневен ред и проекти на решения. Общото събрание се свиква в срок от три дни от обявяване на поканата в търговския регистър. При липса на кворум общото събрание се провежда по същото време на следващия работен ден независимо от представения на събранието капитал, като регистърното производство не може да се спира.”
б) Създава се ал. 7:
“(7) Когато квесторите упражняват правомощията на общото събрание на акционерите, се прилага чл. 118, ал. 5.”
6. В чл. 109, ал. 1, изречение второ в края се добавя „като регистърното производство не може да се спира.“
7. В чл. 110 се правят следните изменения:
а) Алинея 4 се изменя така:
“(4) В случаите, когато не е отнет лицензът на банка, която не отговаря на изискванията за собствен капитал по Регламент (ЕС) № 575/2013 г, чл. 117 и 118 се прилагат съответно”.
б) Алинея 5 се отменя.
8. В чл. 115 се правят следните изменения и допълнения:
а) В ал. 3, изречение второ думите „т. 22“ се заменят с „т. 23“.
а) Създава се ал. 4:
“(4) В случаите на чл. 107, 109, 110 и чл. 115-121 разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа не се прилагат по отношение на банка-публично дружество.”
9. В чл. 116 се правят следните изменения и допълнения:
а) В ал. 1 т. 1 се изменя така:
“1. може да назначи квестори и да определи техните правомощия;”.
б) В ал. 2, точка 5 се изменя така:
„5. разпореди банката да намали собствения си капитал с размера на натрупаната загуба и/или да увеличи собствения си капитал в определени от БНБ размер, срок и условия при спазване на чл. 117 и 118;“;
в) в т. 7 се създава изречение второ: “В тези случаи размерът на притежаваните акции от лишения от право на глас акционер не се взема предвид при изчисляване на необходимия кворум за провеждане на общото събрание на акционерите и за вземане на решения от събранието;”;
г) точка 8 се изменя така:
„т. 8. Разпореди увеличаване размера на капитала чрез превръщане в акции на вземанията на кредитори по договори, представляващи елементи на капитала по чл. 117, ал. 1, т. 6 и 7, като определи съотношенията и реда за това. В тези случаи квесторите упражняват правомощията на общо събрание и чл. 118, ал. 5 се прилага съответно.“
д) Алинея 3 се изменя така:
„(3) По молба на БНБ в търговския регистър се вписва промяна в лицата, които управляват и представляват банката в случаите по ал. 1, съответно се обявяват актовете по ал. 2, т. 1-4 и 7.“
10. Член 117 се изменя така:
„Чл. 117. (1) Когато се установи, че банката е натрупала загуби, БНБ може да разпореди намаляване на собствения капитал на банката с техния размер.
(2) Намаляването на собствения капитал по ал. 1 се извършва в следната последователност:
1. неразпределената печалба;
2. фонд „Резервен”;
3. премийните резерви, свързани с инструменти по т. 5;
4. други резерви, част от собствения капитал;
5. капиталът, вписан в търговския регистър;
6. елементите на допълнителния капитал от първи ред по чл. 51 от Регламент (ЕС) № 575/2013;
7. елементите на капитала от втори ред по чл. 62 от Регламент (ЕС) № 575/2013”.
(3) Когато собственият капитал на банката спадне до размер, който не отговаря на изискванията на Регламент (ЕС) № 575/2013, БНБ може да разпореди неговото увеличаване, включително и чрез увеличаване на капитала с издаване на нови акции.“
11. Член 118 се изменя така:
“Чл. 118. (1) Българската народна банка може да разпореди едновременно с намаляването на собствения капитал на банката да се извърши неговото увеличаване.
(2) Когато поради размера на натрупаната загуба намаляването на собствения капитал по чл. 117, ал. 2 е засегнало в пълен размер позициите по чл. 117, ал. 2, т. 1- 5, увеличаването на собствения капитал се извършва, включително и чрез увеличаване на капитала с издаване на нови акции под условие, че новите акции бъдат придобити заедно или поотделно от държавата чрез министъра на финансите, Българската банка за развитие, Фонда за гарантиране на влоговете в банките или от други лица, одобрени от БНБ.
(3) Когато държавата, Българската банка за развитие или Фондът за гарантиране на влоговете в банките участват в увеличаването на капитала на банка по реда на ал. 2, одобрение на БНБ по чл. 28 не се изисква.
(4) Квесторите упражняват правомощията на общо събрание на акционерите и определят условията, реда и сроковете за записване на акции и извършване на вноските, както и приемането на свързаните с това изменения в устава. В тези случаи редът за увеличаване или намаляване на капитала, предвиден в устава на банката, не се прилага.
(5) В случаите по ал. 4 общото събрание на акционерите се провежда без обявяване на покана в търговския регистър, като за свикването и провеждането му не се прилагат чл. 220, 222-230 и чл. 231, ал. 1 от Търговския закон, както и предвиденият в устава на банката ред. Вписването в търговския регистър се извършва в деня на провеждане на събранието, като регистърното производство не може да се спира.”
12. В чл. 130, ал. 3 думата „управителят“ се заменя с „управителния съвет“, а думите „издава заповед, в която се“ се заличават.
13. В чл. 151 ал. 1 се изменя така:
“(1) Индивидуалните административни актове по чл. 14–17, чл. 23, ал. 5, чл. 28а, ал. 4, чл. 28б, ал. 6, чл. 29, 36, 38, чл. 103, ал. 2, т. 2-25, чл103, ал. 8, чл. 103а, 109, 110, 116 – 118, 122 и 131 се издават от управителния съвет на БНБ или от оправомощено от него длъжностно лице, а във всички останали случаи – от подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“, или от оправомощено от него длъжностно лице.”
14. Създава се чл. 151а:
“Чл. 151а. (1) Ако актът за отнемане на лиценз на банка по чл. 36, ал. 1 или чл. 38 бъде отменен от съда, банката не възстановява дейността си, а започнатото производство по ликвидация се довършва по реда на глава дванадесета, раздел втори.
(2) Ако актът за отнемане на лиценз на банка по чл. 36, ал. 2 бъде отменен от съда, банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация по реда на глава дванадесета, раздел втори.
(3) Ако акт по чл. 116, 117 и 118, засягащ права на акционери или други лица, бъде отменен от съда или ако бъде отменено произтичащо от този акт решение на общото събрание на акционерите или извършено вписване по чл. 29 и 30 от Закона за Търговския регистър, това не води до възстановяване на правата, които лицето е имало преди издаването на акта.“

§ 5. В Закона за Българската народна банка (обн., ДВ, бр. 46 от 1997 г.; изм., бр. 49 и 153 от 1998 г.; бр. 20 и 54 от 1999 г.; бр. 109 от 2001 г.; бр. 45 от 2002 г.; бр. 10 и 39 от 2005 г.; бр. 37 и 59 от 2006 г.; бр.108 от 2006 г.; бр. 52 и 59 от 2007 г.; бр. 24, 42 и 44 от 2009 г.; бр. 97 и 101 от 2010 г.) в чл. 20 се правят следните изменения:
1. В ал. 3 изречение второ се заличава.
2. В ал. 4 изречение второ се заличава.

§ 6. В Закона за гарантиране на влоговете в банките (oбн. ДВ, бр. 49 от 1998 г.; изм. бр. 73, 153 и 155 от 1998 г.; изм. бр. 54 от 1999 г.; бр.109 от 2001 г.; бр. 92 и 118 от 2002 г.; бр. 31 и 39 от 2005 г.; бр. 59, 64 и 86 от 2006 г.; бр. 67 и 98 от 2008 г.; бр. 42 и 44 от 2009 г.; бр. 97 и 101 от 2010 г.; бр. 109 от 2013 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 9 се създава ал. 12:
„(12) Фондът, неговите органи, оправомощените от тях лица и неговите служители не носят отговорност за вреди, причинени при упражняване на техните функции, освен ако са действали умишлено.”
2. В чл. 10 се създават ал. 4 и 5:
„(4) Членовете на управителния съвет на фонда могат да бъдат назначавани за членове на надзорния съвет на банка в случаите на придобиване на акции от фонда по реда на чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции или на заместване на банка в дълг. В този случай ограниченията на чл. 10, ал. 2 и ал. 3 не се прилагат.
(5) Ограниченията по чл. 10, ал. 1, т. 1 и 2, както и последиците, които този и други закони предвиждат за членовете на управителни и контролни органи на дружество в случай на обявяване на същото в несъстоятелност, не се прилагат за членовете на управителните и контролните органи на банка, назначени по реда на ал. 4.“
3. В чл. 12, ал. 1 т. 9 се изменя така:
„9. в случаите по чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции, взема решения за участие при увеличаване на собствения капитал на банки, включително чрез придобиване на акции, както и за сключване на договори за предоставяне на депозити или заеми на парични средства и/или ДЦК на банки.“
4. В чл. 22 :
а) в ал. 1 думата «само» се заличава;
б) алинея 2 се изменя така:
„(2) В случаите по чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции средствата на фонда могат да се използват за увеличаване собствения капитал на банки, включително чрез придобиване на акции, както и за предоставяне на депозити или заеми на парични средства и/или ДЦК на банки при следните условия:
1. ако това е необходимо за запазване стабилността на финансовата система и за защита на обществения интерес;
2. фондът разполага с достатъчно информация, която позволява да се извърши оценка на финансовото състояние на банката под специален надзор;
3. ако фондът, след извършен анализ на база на получената информация прецени, че по този начин могат да бъдат предотвратени по-големи разходи за изплащане на суми по гарантираните влогове и ще бъдат осъществени целите на оздравяването;
4. в резултат от използването на средствата от фонда не се застрашават функциите му по гарантиране на влоговете“;
в) създава се нова ал. 3:
“(3) Средствата на фонда, използвани за целите на ал. 2, са гарантирани от държавата.”;
г) създава се ал. 4:
„(4) Срокът за участие на фонда в капитала на банка не може да бъде по-дълъг от две години, като този срок може да бъде удължен с още две години по решение на Управителния съвет на БНБ. За периода, през който акциите са собственост на фонда, той не може да придобива други акции в същата банка.“
д) досегашната ал. 3 става ал. 5.
Създава се чл. 23а:
„Чл. 23а. Фондът замества в дълг банка при извършване на нейното преструктуриране по реда и при условията на специален закон.“

§ 7. В Закона за банковата несъстоятелност ( Обн., ДВ, бр. 92 от 27.09.2002 г., в сила от 28.12.2002 г., доп., бр. 67 от 29.07.2003 г., изм., бр. 36 от 30.04.2004 г., в сила от 31.07.2004 г., доп., бр. 31 от 8.04.2005 г., в сила от 8.10.2005 г., изм., бр. 105 от 29.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., бр. 30 от 11.04.2006 г., в сила от 12.07.2006 г., бр. 34 от 25.04.2006 г., в сила от 1.01.2008 г. (*) – изм., бр. 80 от 3.10.2006 г., в сила от 3.10.2006 г., изм. и доп., бр. 59 от 21.07.2006 г., в сила от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз – 1.01.2007 г., (*) изм., бр. 53 от 30.06.2007 г., в сила от 30.06.2007 г., бр. 59 от 20.07.2007 г., в сила от 1.03.2008 г., бр. 67 от 29.07.2008 г., бр. 105 от 29.12.2011 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 9, ал. 2 думите „издадена заповедта на управителя” се заменят с „издадено решение на управителния съвет на БНБ”;
2. В чл. 25, ал. 5 се отменя.
3. В чл. 94, ал. 1, в т. 4 след думата „суброгирал” се добавят думите „или е заместил банка в дълг”.

§ 8. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.

The post Как БНБ и правителството се готвят да замажат кражбите в КТБ за три дни (пълен текст на готвения проектозакон) appeared first on Noresharski.com.

Как БНБ и правителството се готвят да замажат хаоса в КТБ за три дни (пълен текст на готвения проектозакон)

http://noresharski.com/kak-bnb-pravitelstvoto-se-gotvyat-da-zamazhat-haosa-v-ktb-za-tri-dni-p-len-tekst-na-gotveniya-proektozakon/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kak-bnb-pravitelstvoto-se-gotvyat-da-zamazhat-haosa-v-ktb-za-tri-dni-p-len-tekst-

За буквално три дни трябва да бъде приложена схемата по прехвърляне на „чистата част“ от активите и пасивите на КТБ в „Креди Агрикол България“, за да се спази обещанието вложителите да имат достъп до парите си на 21-ви юли, понеделник. Това показва предварителна версия на проектозакона, получена на пошата на Протестна мрежа в събота и чиято достоверност смятаме за достатъчна, за да публикуваме.

В извънредния проектозакон се уреждат всички извънредни мерки по предложената от БНБ триъгълна операция. Наливането на пари става чрез емитиране на ДЦК от държавата в неустановен засега размер (предполагаме това ще се реши в последния момент, но ще е достатъчен за осигуряване на ликвидност по огромната част от депозитите и разплащателните сметки на физически и юридически лица в КТБ) и незабавното им предоставяне на „Креди Агрикол България“ ЕАД, откъдето ще дойде и ликвидността.

Най-скандалното обаче е, че въпреки липсата на информация списъкът с прехвърлени активи ще трябва да бъде определен също за броени дни, което очевидно ще е по субективна преценка на БНБ и назначените от нея квестори.

Извънредният закон трябва да бъде приет буквално за два дни, до вторник 15 юли, за да не предизвика нова вълна от паника в банките, ако не бъде спазено обещанието за отваряне на сметките в КТБ, макар и през друга банка. Как ще стане това без да има политическо съгласие между партиите, остава неясно, а още по-неясно е защо БНБ и държавата настояват за извънредно законодателство при наличието на Закон за банковата несъстоятелност, по който е предвиден ясен ред как се процедира при затваряне на банка.

Ето и пълния текст на готвения проектозакон:

ПРОЕКТ

ЗАКОН ЗА ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА „КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА“ АД

РАЗДЕЛ I

Намаляване на собствения капитал на КТБ
Чл. 1 (1) „Корпоративна търговска банка“ АД намалява собствения си капитал с размера на натрупаната загуба по реда на чл. 117, ал. 2 от Закона за кредитните институции.
(2) Когато намаляването на капитала по ал. 1 засегне инструментите по чл.117, ал. 2, т. 6 и 7 от Закона за кредитните институции, вземанията по договорите, въз основа на които тези инструменти са формирани, се погасяват до размера, до който тези вземания са намалени с натрупаната загуба.
(3) Счетоводните операции по този член се извършват от квесторите на КТБ в срок три дни от датата на влизане на закона в сила.
(4) В случай, че след извършване на намаляването по ал. 1-3, собственият капитал на Корпоративна търговска банка“ АД е отрицателна величина, квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД уведомяват Българската народна банка за това, а Българската народна банка предприема действията по чл. 36, ал. 2 и чл. 37, ал. 2 от ЗКИ.
Чл. 2. В случай на обявяване на „Корпоративна търговска банка“ АД в несъстоятелност, правомощията на ФГВБ по Закона за банковата несъстоятелност се упражняват от министъра на финансите или от оправомощено от него лице, като чл. 25, ал. 1, т.12 и чл. 26, ал. 1 от Закона за банковата несъстоятелност не се прилагат.
РАЗДЕЛ II
Отношения между държавата, Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Корпоративна търговска банка“ АД
Чл. 3. „Корпоративна търговска банка“ АД прехвърля на държавата чрез министъра на финансите всички притежавани от нея акции в „Креди Агрикол България“ ЕАД, съставляващи 100 % от капитала, по цена в размер на .. лева.
Чл. 4. (1) Държавата чрез министъра на финансите замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД относно задължения по чл. 8 ал. 1 в размер …. лева.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг държавата чрез министъра на финансите относно задължения в размер от .. лв. по чл. 8, ал.1, срещу което придобива от държавата ДЦК в същия размер.
(3) За целите на ал. 2, държавата чрез министъра на финансите емитира ДЦК на в равностоен размер от …. . лева.
(4) Между държавата чрез министъра на финансите, „Корпоративна търговска банка“ АД и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор относно изпълнението на чл. 3 и ал. 1-3. В договора се уговаря и прихващане на задължението на държавата по чл. 3 към „Корпоративна търговска банка“ АД срещу вземането й към „Корпоративна търговска банка“ АД за заместването в дълг по ал. 1. За разликата държавата чрез министъра на финансите има вземане към „Корпоративна търговска банка“ АД.

Чл. 5. (1) Фондът за гарантиране на влоговете в банките (Фондът) замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД относно задължения в размер на … лв. по чл. 8, ал. 1, срещу което придобива вземане към „Корпоративна търговска банка“ АД в същия размер.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг Фонда относно задълженията в размер на …. лв по чл. 8, ал. 1, срещу което Фондът превежда на „Креди Агрикол България“ ЕАД по нейната сметка в БНБ сума в размер на…. лв.
(3) Между държавата чрез министъра на финансите, Фондът и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор относно изпълнението на ал. 1 и 2.

РАЗДЕЛ III

Прехвърляне на активи и задължения на „Корпоративна търговска банка“ АД
Чл. 6. (1) „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на задължения в размер на …. лева по чл. 8, ал. 1, срещу прехвърляне на активи в равностоен размер по чл. 7.
Чл. 7 (1) „Корпоративна търговска банка“ АД прехвърля на „Креди Агрикол България“ ЕАД всички свои качествени активи размер на …. лева.
(2) Списък с активите, предмет на прехвъряне по ал. 1, се изготвя от квесторите на „Корпоративна търговска банка“ АД и се одобрява от Управителния съвет на БНБ.
(3) Активите се прехвърлят заедно с всички привилегии, обезпечения,и принадлежности и задбалалансови ангажименти, съврзани с тях.
Чл. 8 (1) В резултат на операциите по чл. 4 – 7 „Креди Агрикол България“ ЕАД замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на всички нейни задължения в общ размер от …. лв., с изключение на задълженията по ал. 2.
(2) „Креди Агрикол България“ ЕАД не замества в дълг „Корпоративна търговска банка“ АД по отношение на следните задължения:
1. Парични задължения към лица, по отношение на които „Корпоративна търговска банка“ АД не прехвърля вземанията си на „Креди Агрикол България“ ЕАД по реда на чл. 7;
2. Лица по чл. 5, ал. 1, т. 2, 3, 4, 5 от Закона за гарантиране на влоговете в банките;
Чл. 9 (1) За заместването в дълг по този закон съгласие на кредиторите на „Корпоративна търговска банка“ АД не се изисква.
(2) Длъжниците по вземания по кредити, включени в списъка с прехвърляните активи по чл. 7, и всички трети лица се считат уведомени за извършеното прехвърляне на вземания по кредити от „Корпоративна търговска банка“ АД на „Креди Агрикол България“ ЕАД с обнародване на закона в Държавен вестник.
Чл. 10. За целите на настоящия раздел между „Корпоративна търговска банка“ АД и „Креди Агрикол България“ ЕАД се сключва договор. Прехвърлянето на активите се извършва по балансова стойност.

Преходни и заключителни разпоредби
§ 1. Всички действия, необходими за изпълнение на настоящия закон се извършват в срок до 3 дни от датата на влизането му в сила.
§ 2. Квесторите на „Креди Агрикол България“ ЕАД в срок до 10 дни от влизане на закона в сила свикват общо събрание на акционерите чрез покана до едноличния собственик на капитала по реда, предвиден в устава на банката, за приемане на необходимите решения от компетенциите на Общото събрание за промени в Устава, избор на Надзорен съвет и други.
§ 3. Този закон се прилага и към вземанията на кредитори по договори, представляващи елементи на капитала по чл. 117, ал. 2, т. 6 и 7 от Закона за кредитните институции, сключени преди датата на влизането му в сила.

§ 4. В Закона за кредитните институции (обн., ДВ. бр. 59 от 2006 г.; изм., бр. 105 от 2006 г.; изм. бр. 52, 59 и 109 от 2007 г.; изм., бр. 69 от 2008 г.; изм. бр. 23, 24, 44, 93 и 95 от 2009 г.; изм. бр. 94 и 101 от 2010 г.; изм. бр. 77 и 105 от 2011 г.; изм. бр. 38 и 44 от 2012 г.; изм. бр. 52, 70 и 109 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 22, 27, 35 и 53 от 2014 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. Чл. 36, ал. 7 след думата „лиценза“ се добавя „по чл.36, ал. 1.“
2. В чл. 37, ал. 3 изречение първо се изменя така: ”Решението на БНБ за отнемане на лиценз се връчва на банката и се обявява в търговския регистър.”
3. В чл. 103, ал. 2 т. 11 се изменя така:
„11. разпореди банката да намали собствения си капитал с размера на натрупаната загуба и/или да увеличи собствения си капитал в размер, срок и условия, определени от БНБ, при спазване на чл. 117 и 118;”.
4. В чл. 105, ал. 4 изречение първо се изменя така:
„(4) Квесторът декларира писмено пред БНБ обстоятелствата по ал.2.“
5. В чл. 107 се правят следните изменения и допълнения:
а) Алинея 2 се изменя така:
“(2) По време на управлението на квесторите общото събрание на акционерите може да се свиква само от квесторите и да взема решения само по обявения от тях дневен ред и проекти на решения. Общото събрание се свиква в срок от три дни от обявяване на поканата в търговския регистър. При липса на кворум общото събрание се провежда по същото време на следващия работен ден независимо от представения на събранието капитал, като регистърното производство не може да се спира.”
б) Създава се ал. 7:
“(7) Когато квесторите упражняват правомощията на общото събрание на акционерите, се прилага чл. 118, ал. 5.”
6. В чл. 109, ал. 1, изречение второ в края се добавя „като регистърното производство не може да се спира.“
7. В чл. 110 се правят следните изменения:
а) Алинея 4 се изменя така:
“(4) В случаите, когато не е отнет лицензът на банка, която не отговаря на изискванията за собствен капитал по Регламент (ЕС) № 575/2013 г, чл. 117 и 118 се прилагат съответно”.
б) Алинея 5 се отменя.
8. В чл. 115 се правят следните изменения и допълнения:
а) В ал. 3, изречение второ думите „т. 22“ се заменят с „т. 23“.
а) Създава се ал. 4:
“(4) В случаите на чл. 107, 109, 110 и чл. 115-121 разпоредбите на Закона за публичното предлагане на ценни книжа не се прилагат по отношение на банка-публично дружество.”
9. В чл. 116 се правят следните изменения и допълнения:
а) В ал. 1 т. 1 се изменя така:
“1. може да назначи квестори и да определи техните правомощия;”.
б) В ал. 2, точка 5 се изменя така:
„5. разпореди банката да намали собствения си капитал с размера на натрупаната загуба и/или да увеличи собствения си капитал в определени от БНБ размер, срок и условия при спазване на чл. 117 и 118;“;
в) в т. 7 се създава изречение второ: “В тези случаи размерът на притежаваните акции от лишения от право на глас акционер не се взема предвид при изчисляване на необходимия кворум за провеждане на общото събрание на акционерите и за вземане на решения от събранието;”;
г) точка 8 се изменя така:
„т. 8. Разпореди увеличаване размера на капитала чрез превръщане в акции на вземанията на кредитори по договори, представляващи елементи на капитала по чл. 117, ал. 1, т. 6 и 7, като определи съотношенията и реда за това. В тези случаи квесторите упражняват правомощията на общо събрание и чл. 118, ал. 5 се прилага съответно.“
д) Алинея 3 се изменя така:
„(3) По молба на БНБ в търговския регистър се вписва промяна в лицата, които управляват и представляват банката в случаите по ал. 1, съответно се обявяват актовете по ал. 2, т. 1-4 и 7.“
10. Член 117 се изменя така:
„Чл. 117. (1) Когато се установи, че банката е натрупала загуби, БНБ може да разпореди намаляване на собствения капитал на банката с техния размер.
(2) Намаляването на собствения капитал по ал. 1 се извършва в следната последователност:
1. неразпределената печалба;
2. фонд „Резервен”;
3. премийните резерви, свързани с инструменти по т. 5;
4. други резерви, част от собствения капитал;
5. капиталът, вписан в търговския регистър;
6. елементите на допълнителния капитал от първи ред по чл. 51 от Регламент (ЕС) № 575/2013;
7. елементите на капитала от втори ред по чл. 62 от Регламент (ЕС) № 575/2013”.
(3) Когато собственият капитал на банката спадне до размер, който не отговаря на изискванията на Регламент (ЕС) № 575/2013, БНБ може да разпореди неговото увеличаване, включително и чрез увеличаване на капитала с издаване на нови акции.“
11. Член 118 се изменя така:
“Чл. 118. (1) Българската народна банка може да разпореди едновременно с намаляването на собствения капитал на банката да се извърши неговото увеличаване.
(2) Когато поради размера на натрупаната загуба намаляването на собствения капитал по чл. 117, ал. 2 е засегнало в пълен размер позициите по чл. 117, ал. 2, т. 1- 5, увеличаването на собствения капитал се извършва, включително и чрез увеличаване на капитала с издаване на нови акции под условие, че новите акции бъдат придобити заедно или поотделно от държавата чрез министъра на финансите, Българската банка за развитие, Фонда за гарантиране на влоговете в банките или от други лица, одобрени от БНБ.
(3) Когато държавата, Българската банка за развитие или Фондът за гарантиране на влоговете в банките участват в увеличаването на капитала на банка по реда на ал. 2, одобрение на БНБ по чл. 28 не се изисква.
(4) Квесторите упражняват правомощията на общо събрание на акционерите и определят условията, реда и сроковете за записване на акции и извършване на вноските, както и приемането на свързаните с това изменения в устава. В тези случаи редът за увеличаване или намаляване на капитала, предвиден в устава на банката, не се прилага.
(5) В случаите по ал. 4 общото събрание на акционерите се провежда без обявяване на покана в търговския регистър, като за свикването и провеждането му не се прилагат чл. 220, 222-230 и чл. 231, ал. 1 от Търговския закон, както и предвиденият в устава на банката ред. Вписването в търговския регистър се извършва в деня на провеждане на събранието, като регистърното производство не може да се спира.”
12. В чл. 130, ал. 3 думата „управителят“ се заменя с „управителния съвет“, а думите „издава заповед, в която се“ се заличават.
13. В чл. 151 ал. 1 се изменя така:
“(1) Индивидуалните административни актове по чл. 14–17, чл. 23, ал. 5, чл. 28а, ал. 4, чл. 28б, ал. 6, чл. 29, 36, 38, чл. 103, ал. 2, т. 2-25, чл103, ал. 8, чл. 103а, 109, 110, 116 – 118, 122 и 131 се издават от управителния съвет на БНБ или от оправомощено от него длъжностно лице, а във всички останали случаи – от подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“, или от оправомощено от него длъжностно лице.”
14. Създава се чл. 151а:
“Чл. 151а. (1) Ако актът за отнемане на лиценз на банка по чл. 36, ал. 1 или чл. 38 бъде отменен от съда, банката не възстановява дейността си, а започнатото производство по ликвидация се довършва по реда на глава дванадесета, раздел втори.
(2) Ако актът за отнемане на лиценз на банка по чл. 36, ал. 2 бъде отменен от съда, банката не възстановява дейността си, а се открива производство по ликвидация по реда на глава дванадесета, раздел втори.
(3) Ако акт по чл. 116, 117 и 118, засягащ права на акционери или други лица, бъде отменен от съда или ако бъде отменено произтичащо от този акт решение на общото събрание на акционерите или извършено вписване по чл. 29 и 30 от Закона за Търговския регистър, това не води до възстановяване на правата, които лицето е имало преди издаването на акта.“

§ 5. В Закона за Българската народна банка (обн., ДВ, бр. 46 от 1997 г.; изм., бр. 49 и 153 от 1998 г.; бр. 20 и 54 от 1999 г.; бр. 109 от 2001 г.; бр. 45 от 2002 г.; бр. 10 и 39 от 2005 г.; бр. 37 и 59 от 2006 г.; бр.108 от 2006 г.; бр. 52 и 59 от 2007 г.; бр. 24, 42 и 44 от 2009 г.; бр. 97 и 101 от 2010 г.) в чл. 20 се правят следните изменения:
1. В ал. 3 изречение второ се заличава.
2. В ал. 4 изречение второ се заличава.

§ 6. В Закона за гарантиране на влоговете в банките (oбн. ДВ, бр. 49 от 1998 г.; изм. бр. 73, 153 и 155 от 1998 г.; изм. бр. 54 от 1999 г.; бр.109 от 2001 г.; бр. 92 и 118 от 2002 г.; бр. 31 и 39 от 2005 г.; бр. 59, 64 и 86 от 2006 г.; бр. 67 и 98 от 2008 г.; бр. 42 и 44 от 2009 г.; бр. 97 и 101 от 2010 г.; бр. 109 от 2013 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 9 се създава ал. 12:
„(12) Фондът, неговите органи, оправомощените от тях лица и неговите служители не носят отговорност за вреди, причинени при упражняване на техните функции, освен ако са действали умишлено.”
2. В чл. 10 се създават ал. 4 и 5:
„(4) Членовете на управителния съвет на фонда могат да бъдат назначавани за членове на надзорния съвет на банка в случаите на придобиване на акции от фонда по реда на чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции или на заместване на банка в дълг. В този случай ограниченията на чл. 10, ал. 2 и ал. 3 не се прилагат.
(5) Ограниченията по чл. 10, ал. 1, т. 1 и 2, както и последиците, които този и други закони предвиждат за членовете на управителни и контролни органи на дружество в случай на обявяване на същото в несъстоятелност, не се прилагат за членовете на управителните и контролните органи на банка, назначени по реда на ал. 4.“
3. В чл. 12, ал. 1 т. 9 се изменя така:
„9. в случаите по чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции, взема решения за участие при увеличаване на собствения капитал на банки, включително чрез придобиване на акции, както и за сключване на договори за предоставяне на депозити или заеми на парични средства и/или ДЦК на банки.“
4. В чл. 22 :
а) в ал. 1 думата «само» се заличава;
б) алинея 2 се изменя така:
„(2) В случаите по чл. 118, ал. 2 от Закона за кредитните институции средствата на фонда могат да се използват за увеличаване собствения капитал на банки, включително чрез придобиване на акции, както и за предоставяне на депозити или заеми на парични средства и/или ДЦК на банки при следните условия:
1. ако това е необходимо за запазване стабилността на финансовата система и за защита на обществения интерес;
2. фондът разполага с достатъчно информация, която позволява да се извърши оценка на финансовото състояние на банката под специален надзор;
3. ако фондът, след извършен анализ на база на получената информация прецени, че по този начин могат да бъдат предотвратени по-големи разходи за изплащане на суми по гарантираните влогове и ще бъдат осъществени целите на оздравяването;
4. в резултат от използването на средствата от фонда не се застрашават функциите му по гарантиране на влоговете“;
в) създава се нова ал. 3:
“(3) Средствата на фонда, използвани за целите на ал. 2, са гарантирани от държавата.”;
г) създава се ал. 4:
„(4) Срокът за участие на фонда в капитала на банка не може да бъде по-дълъг от две години, като този срок може да бъде удължен с още две години по решение на Управителния съвет на БНБ. За периода, през който акциите са собственост на фонда, той не може да придобива други акции в същата банка.“
д) досегашната ал. 3 става ал. 5.
Създава се чл. 23а:
„Чл. 23а. Фондът замества в дълг банка при извършване на нейното преструктуриране по реда и при условията на специален закон.“

§ 7. В Закона за банковата несъстоятелност ( Обн., ДВ, бр. 92 от 27.09.2002 г., в сила от 28.12.2002 г., доп., бр. 67 от 29.07.2003 г., изм., бр. 36 от 30.04.2004 г., в сила от 31.07.2004 г., доп., бр. 31 от 8.04.2005 г., в сила от 8.10.2005 г., изм., бр. 105 от 29.12.2005 г., в сила от 1.01.2006 г., бр. 30 от 11.04.2006 г., в сила от 12.07.2006 г., бр. 34 от 25.04.2006 г., в сила от 1.01.2008 г. (*) – изм., бр. 80 от 3.10.2006 г., в сила от 3.10.2006 г., изм. и доп., бр. 59 от 21.07.2006 г., в сила от деня на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз – 1.01.2007 г., (*) изм., бр. 53 от 30.06.2007 г., в сила от 30.06.2007 г., бр. 59 от 20.07.2007 г., в сила от 1.03.2008 г., бр. 67 от 29.07.2008 г., бр. 105 от 29.12.2011 г.) се правят следните изменения и допълнения:
1. В чл. 9, ал. 2 думите „издадена заповедта на управителя” се заменят с „издадено решение на управителния съвет на БНБ”;
2. В чл. 25, ал. 5 се отменя.
3. В чл. 94, ал. 1, в т. 4 след думата „суброгирал” се добавят думите „или е заместил банка в дълг”.

§ 8. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник.

The post Как БНБ и правителството се готвят да замажат хаоса в КТБ за три дни (пълен текст на готвения проектозакон) appeared first on Noresharski.com.

Измама предизвика масовото теглене на пари от българските банки, написа "Форбс"

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/07/13/2342776_izmama_predizvika_masovoto_teglene_na_pari_ot/?ref=rss


Вече знаем какво стои зад скорошното масово теглене на пари от български банки. И това е измама, съобщава авторитетното финансово списание "Форбс" в своя статия по темата, озаглавена "Любопитният случай с масовите тегления от български банки".

В нея се казва, че БНБ открива в Корпоративна търговска банка "меко казано, действия, несъвместими със закона и добрите банкови практики". Изданието информира за установените липси на кредитни досиета, отпускането на заеми на свързани с...

Откриха отвлечените жена и дете!

http://www.bnews.bg/article-110973

Отвлечената жена и детето й са намерени, съобщиха от полицията във Враца.

Борисов иска оставката на цялото ръководство на БНБ

http://www.cross.bg/borisov-ostavkata-tzyaloto-1420503.html

София /КРОСС/ Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че иска оставката на Управителя на БНБ Иван Искров и на цялото ръководство на Централната банка заради източването на Корпоративна търговска банка.Той заяви,че не е възможно да бъдат източени милиарди без БНБ да знае за това и попита къде са били през това време правителството и ДАНС.Борисов заяви, че след парламентарните избори ще бъде съставена парламентарна комисия пжо случая с КТБ и ще бъде потърсена отговорност от всички отговорни, начело с Пламен Орешарски,съобщи БНР.

НАБЧ: Правителството заграбва цялото Черноморие в последните си дни

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IaYsAV3AqoQ/

Олигарси натикват над 1 000 000 морски жители в резерват

Правителството на Орешарски е решило да унищожи тихомълком цялото българско Черноморие преди да си отиде завинаги. В последните дни от живота си правителството задейства чудовищен план за заграбване и унищожаване на поминъка на морските общини и нейните жители. В момента трескаво тече подмолна реализация на унищожителния план за създаване на Национален Парк „Българско Черноморие”. След като в края на миналия месец и трите обществени обсъждания се провалиха, а правителствените емисари бяха изгонени от народа, идеолозите на пъкления план нагло подновяват обществените обсъждания. Срещите по места са насрочени тайно и бързо, само три седмици след грандиозните провали.

Подготвени са само 4 обсъждания, подредени в 4 последователни дни.  Първото обществено обсъждане от „поправителната сесия” е насрочено за 14.07.2014 г. в Созопол, на следващият ден – 15 юли е обсъждането в Бургас, на 16-ти в Балчик и на 17-ти във Варна. Организацията прилича на маратонско бягане, а гласност тенденциозно не се дава. И съвсем логично, защото управляващите не желаят обществен дебат, нито се интересуват от мнението на народа. Тяхната единствена цел е да пробутат тихомълком т. нар. „обществени обсъждания” – фиктивно и светкавично. Защо бързат толкова много управляващите? Защо са решили „на живот и смърт” да сложат ръка на най-голямото богатство на България – Черноморието?

Заявяваме за пореден път, че зад проекта с помпозно име Национален Парк „Българско Черноморие” стоят поредните интереси на олигарсите. Вместо бързайки да спасяват финансовата нестабилност и държавата, които бяха разклатени от същите тези олигархо-политически кръгове, правителството бърза да обслужи за последно с царски дар своите послушни олигарси.

Господа управници, чии интереси защитавате? Заради колко олигарси жертвате поминъка на 1 000 000 обикновени българи? Заради кого сте готови да вкарате тези хорица в резерват? Може би заради зелената мафия? И каква е цената която получихте? Как може за толкова кратко време, хора които са заети да изхранят семействата си и да генерират 15% от БВП чрез туризъм, да се запознаят с проучването за парка? A колко милиарда трябва да плати целия български народ от джоба си, за тази мафиотска далавера по одържавяване на стотици хиляди декари общински и частни земи?

 

График на широк и всеобхватен обществен дебат (по Решение на НС) :

Созопол на 14.07.2014 г. от 13.00 ч. в читалище „Отец Паисий“ (ул.“Аполония“ № 1) – за общини Созопол, Царево, Приморско;

Бургас на 15.07.2014 г. от 13.00 ч. в зала № 2 на Областна администрация, (ул.„Цар Петър“ № 1) – за общини Бургас, Несебър, Поморие, Бяла;

Балчик на 16.07.2014 г. от 13.00 ч. в сградата на община Балчик (пл.“21 септември“ № 6) –  за общини Балчик, Каварна, Шабла;

Варна на 17.07.2014 г. от 13.00 ч. в зала „Пленарна“, община Варна (бул.“Осми приморски полк” № 43) – за общини Варна, Аврен, Аксаково, Долни Чифлик .

Управителен съвет
на
Национална асоциация „Българско Черноморие”

Валери Станков: Да спасяваме България от лакомите й управници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4188477

-“Достатъчно е човек да надзърне в очите на българина, за да види истината. Че България умира.” - писахте преди време в едно есе. Сега какво виждате в тези очи, г-н Станков? 
- За жалост, 12 години след излизането на книгата ми “Няма такава България”, по летищните терминали на родината виждам не очите, а гледам гърбовете на българи, които напускат -“Достатъчно е човек да надзърне в очите на българина, за да види истината. Че България умира.” - писахте преди време в едно есе. Сега какво виждате в тези очи, г-н Станков? - За жалост, 12 години след излизането на книгата ми “Няма такава България”, по летищните терминали на родината виждам не очите, а гледам гърбовете на българи, които напускат

Нинова: Ще нося лична, морална и политическа отговорност за всяка своя дума

http://www.cross.bg/ninova-rabota-korneliya-1420502.html

София /КРОСС/ Ще се постарая да променя БСП отвътре. С тези думи червеният депутат Корнелия Нинова обяви решението си да се включи в битката за лидерския пост на 27 юли. Ще участвам в това състезание докрай, без самоотводи и договорки в последния момент, категорична бе тя. Пет са основните теми по отношение на подхода в самата БСП, засегнати от Нинова - идейна чистота, организационна промяна, кадри, стил и коалиции.Необходима е идейна чистота за това чии интереси представляваме, за характера на социалната държава, за автентичния патриотизъм и българщината, обясни Нинова. По думите й БСП трябва да носи категорична лява същност, изразена в конкретни политики и ясни граници за компромисите по пътя към реализацията на тези политики. Не приемам тезата, че политиката и изборите вече са само технология. Ще направя така, че те да бъдат спор на идеи и противопоставяне на аргументи и нека по-добрите спечелят", закани се Корнелия Нинова.По отношение на организационната структура, Корнелия Нинова обеща да възложи повече права и задължения на местните структури, тъй като именно те са прекия контакт с хората. Цялата конструкция трябва да се размести - от прекалената тежест на централния апарат към общински и областни структури, което означава идейна, финансова и кадрова децентрализация, обясни Нинова.Вместо кариеристи и ласкатели, ще търся професионалист и естествени авторитети, обеща Нинова по отношение на кадрите в БСП

Нинова: Ще нося лична, морална и политическа отговорност за всяка своя дума

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-kategorichna-1420502.html

София /КРОСС/ Ще се постарая да променя БСП отвътре. С тези думи червеният депутат Корнелия Нинова обяви решението си да се включи в битката за лидерския пост на 27 юли. Ще участвам в това състезание докрай, без самоотводи и договорки в последния момент, категорична бе тя. Пет са основните теми по отношение на подхода в самата БСП, засегнати от Нинова - идейна чистота, организационна промяна, кадри, стил и коалиции.Необходима е идейна чистота за това чии интереси представляваме, за характера на социалната държава, за автентичния патриотизъм и българщината, обясни Нинова. По думите й БСП трябва да носи категорична лява същност, изразена в конкретни политики и ясни граници за компромисите по пътя към реализацията на тези политики. Не приемам тезата, че политиката и изборите вече са само технология. Ще направя така, че те да бъдат спор на идеи и противопоставяне на аргументи и нека по-добрите спечелят", закани се Корнелия Нинова.По отношение на организационната структура, Корнелия Нинова обеща да възложи повече права и задължения на местните структури, тъй като именно те са прекия контакт с хората. Цялата конструкция трябва да се размести - от прекалената тежест на централния апарат към общински и областни структури, което означава идейна, финансова и кадрова децентрализация, обясни Нинова.Вместо кариеристи и ласкатели, ще търся професионалист и естествени авторитети, обеща Нинова по отношение на кадрите в БСП

Русия и Аржентина подписаха споразумение в областта на ядрената енергетика

http://www.moreto.net/novini.php?n=257823

Руският президент Владимир Путин успява да увеличи влиянието на Москва в Латинска Акерика, където е на 5-дневна обиколка, коментират международните агенции. След като посети Куба и подписа споразумение за опрощаване на дълга Русия и Аржентина подписаха споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика.

При спецакция в Сл. бряг задържани двама издирвани, проститутки, измамници и наркомани

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vZgRNtEk3O0/

При поредната специализирана полицейска операция, проведена на територията на най-големия туристически комплекс в България – Слънчев бряг през изминалата нощ, са проверени общо 213 лица и 113 МПС /общо с резултатите от операцията предишната нощ са проверени 419 лица и 186 моторни превозни средства/. Задържани са осем лица за притежаване на наркотични вещества, кражби и грабежи и един мъж – 21 годишния М.В. от Димитровград, обявен за общодържавно издирване за прилагане на наложената му мярка”задържане под стража”. Образувани са пет бързи полицейски производства за притежаване на наркотични вещества, два акта за нарушаване на нощната тишина, 13 акта по Наредба МВР и два акта по Закона за българските документи за самоличност.
Около 3 часа днес 20-годишен български гражданин съобщил в РУ–Несебър за грабеж – отнет му е мобилният телефон. В резултат на бързите полицейски действия са задържани извършителите – 23-годишният И.Ю. и 20-годишния Ю.Х. От тях е иззет ограбеният мобилен телефон, който е върнат на потърпевшия. И.Ю. и Ю.Х. са задържани за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.
Около 00.20 часа днес от плажа е извършена кражба на оставена без надзор дамска чанта с лични вещи и парична сума, собственост на английска туристка, отседнала в курортния комплекс. Полицаите бързо влезли в следите на извършителя – 28 годишният Б.С. от с. Кошарица, община Несебър. Откраднатите вещи и пари са намерени и иззети, а срещу задържания за срок от 24 часа Б.С. е образувано досъдебно производство.

Борисов и Фандъкова откриха кръстовището при Семинарията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189079

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов откриха кръстовището при Семинарията след ремонтни дейности, предаде „Фокус”.  Очаква се трафикът в столицата да се облекчи в пъти повече след пускането на движението в района на Семинарията както и да се подобри чистотата на въздуха. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов откриха кръстовището при Семинарията след ремонтни дейности, предаде „Фокус”. Очаква се трафикът в столицата да се облекчи в пъти повече след пускането на движението в района на Семинарията както и да се подобри чистотата на въздуха.

Фандъкова и Борисов откриха кръстовището при Семинарията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189075

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов откриха кръстовището при Семинарията след ремонтни дейности, предаде „Фокус”.  Очаква се трафикът в столицата да се облекчи в пъти повече след пускането на движението в района на Семинарията както и да се подобри чистотата на въздуха. Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов откриха кръстовището при Семинарията след ремонтни дейности, предаде „Фокус”. Очаква се трафикът в столицата да се облекчи в пъти повече след пускането на движението в района на Семинарията както и да се подобри чистотата на въздуха.

Андреева: В момента в НЗОК има финансов ресурс

http://www.cross.bg/byudzheta-kasata-resyrs-1420501.html

София /КРОСС/ В момента в НЗОК има финансов ресурс и може да плаща за извършената дейност на болниците. Ако има забавяне, касата трябва да провери откъде идва то, коментира пред БНР здравният министър Таня Андреева.По повод исканата актуализация на бюджета в размера от 328 милиона лева, министър Таня Андреева смята, че този ресурс е завишен.„Защото имайте предвид, че това е прогноза за дефицит. Това не е дефицит, който вече е реализиран и има нужда от спешна актуализация, за да бъде набавен този ресурс и да се разплащаме на лечебните заведения. Нека кажем така - в момента в НЗОК има финансов ресурс, за да изплати дейността на лечебните заведения."Министърът посочи, че предстои разглеждането на актуализацията на бюджета на Министерски съвет.„След финансовата обосновка от Министерство на финансите, становището и след това, ако има гласуване „за" бюджета на заседание на Министерски съвет, то ще бъде внесено в парламента

Пеле тъгува за Бразилия, но чака Германия с купата

http://www.bnews.bg/article-110970

Германия е най-силният отбор на шампионата и заслужава титлата, убеден е Пеле.

Корнелия Нинова ще се бори за лидерския пост в БСП

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189071

Приемам номинациите за Председател на БСП.Ще участвам в това състезание докрай , без самоотводи и договорки в последния момент. Това съобщение бе разпространено до медиите от пресцентъра на БСП. Вижте и останалата част от текста:
Ако бъда избрана,ще се постарая да променя БСП отвътре. Ще поставя на различна основа коалиционните отношения. Приемам номинациите за Председател на БСП.Ще участвам в това състезание докрай , без самоотводи и договорки в последния момент. Това съобщение бе разпространено до медиите от пресцентъра на БСП. Вижте и останалата част от текста: Ако бъда избрана,ще се постарая да променя БСП отвътре. Ще поставя на различна основа коалиционните отношения.

Фред проплака: Аз съм виновен за провала ни

http://worldcup2014.actualno.com/Fred-proplaka-Az-sym-vinoven-za-provala-ni-news_39293.html

Нападателят на Бразилия Фред, който не оправда доверието на селекционера Луиш Фелипе Сколари с играта си на Мондиал 2014, пое отговорността за лошото представяне на отбора на турнира. Фред вкара само...

Финансовият министър на Сърбия подаде оставка

http://econ.bg/Новини/Финансовият-министър-на-Сърбия-подаде-оставка_l.a_i.555638_at.1.html

Сръбският финансов министър Лазар Кръстич подаде оставка. Като причина той изтъкна разногласия с премиера на страната Александър Вучич за темпа на...

Северна Корея на осминафинал - световното, каквото можехме да видим (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/13/2342757_severna_koreia_na_osminafinal_-_svetovnoto_kakvoto/?ref=rss


Във футбола невъзможни неща няма. Особено след като видяхме, че Бразилия губи мач с 1:7 като домакин на световното първенство.

Тогава защо отборът на Северна Корея да не играе осминафинал с Португалия? Да, вярно, че азиатците участваха на световното в Южна Африка и останаха последни с три загуби от три мача и голова разлика 1:12. Но пък от тогава минаха четири години.

В You Tube се появи видео, което показва кадри от държавната телевизия на Северна Корея. Водещата обявява,...

Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов откриха кръстовището при Семинарията

http://pik.bg/йорданка-фандъкова-и-бойко-борисов-откриха-кръстовището-при-семинарията-news201881.html

Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов откриха кръстовището при Семинарията

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов откриха кръстовището при Семинарията след ремонтни дейности, предаде Фокус”.

Очаква се трафикът в столицата да се облекчи в пъти повече след пускането на движението в района на Семинарията както и да се подобри чистотата на въздуха. 

Корнелия Нинова: Приемам номинациите за Председател на БСП (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189067

Приемам номинациите за Председател на БСП.Ще участвам в това състезание докрай , без самоотводи и договорки в последния момент. Това съобщение бе разпространено до медиите от пресцентъра на БСП.
Вижте и останалата част от текста:   Ако бъда избрана,ще се постарая да променя БСП отвътре. Ще поставя на различна основа коалиционните отношения. Приемам номинациите за Председател на БСП.Ще участвам в това състезание докрай , без самоотводи и договорки в последния момент. Това съобщение бе разпространено до медиите от пресцентъра на БСП. Вижте и останалата част от текста:  Ако бъда избрана,ще се постарая да променя БСП отвътре. Ще поставя на различна основа коалиционните отношения.

Охраната на мюфтийството нападна екип на СКАТ

http://www.cross.bg/ishler-vitzepremier-emrylah-1420500.html

/КРОСС/ Екип на ТВ СКАТ е бил грубо възпрепятстван от охранители на Главното мюфтийство да заснеме турския вицепремиер Емрулах Ишлер, който е на полу-тайно посещение у нас. Когато турската делегация, придружавана от Главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, влиза в сградата на мюсюлманското изповедание, операторът на ТВ СКАТ е бил притиснат от един охранител и двама полицаи, а камерата му изблъскана. Журналистите от СКАТ са изгонени със заплахи да не снимат, докато оператор от турска медия необезпокоявано прави кадри от събитието.Като вицепремиер на Турция и личен съветник на Ердоган, Емрулах Ишлер отговаря за политиката на Анкара сред т.нар. външни турци и братски общности на териториите на бившата Османска империя. Ишлер е възпитаник на Саудитската религиозна школа и е заемал важни постове в организацията "Ислямска конференция". Емрулах Ишлер лично наблюдава съхранението и възстановяването на Османското културно-историческо наследство на Балканите и в частност процесите в България, свързани с претенциите на мюфтийството за собствеността на вакъфските имоти.Освен посещението при Главния мюфтия, дясната ръка на Ердоган проведе среща и с вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Противно на обичайната практика, тази среща не беше предварително обявена и практически остана скрита за медиите

Ваня Добрева и Кирчо Атанасов представят Закона за професионалното образование в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-obrazovanie-vanya-1420499.html

Пловдив /КРОСС/ Проф. Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по наука и образование, и доц. Кирчо Атанасов, член на комисията, ще представят в Пловдив ЗИД на Закона за професионалното образование и обучение, окончателно приет в петък от НС. Събитието ще се състои на 14 юли, понеделник, от 11.00 часа в Пресцентъра на Международен панаир - Пловдив. Във форума ще участват директори и преподаватели в професионални гимназии, средни и основни училища на територията на Пловдив и областта. Срещата е открита за медиите. Заповядайте, колеги!

Земеделци: Има опасност България да загуби над 300 млн. евро

http://pik.bg/земеделци-има-опасност-българия-да-загуби-над-300-млн-евро-news201879.html

Земеделци: Има опасност България да загуби над 300 млн. евро

Житото е със занижено качество, а зърнопроизводителите очакват то да се понижи още повече, обясниха от едно от зърнените стопанства в пловдивското село Труд, пред Нова телевизия.

Това обаче се оказа, че е по-малкият проблем. Заради блокирането на фонд "Земеделие” в момента земеделците са силно изплашени, защото ще изгубят много пари, а освен това не знаят и как да подготвят следващата реколта. Проблеми имат и животновъдите.

"Има реална опасност България да загуби над 300 милиона евро, тъй като има забавяне в подписването на над 2000 договора на разгледани вече проекти, които чакат да бъдат одобрени. Има опасност и от фалити”, коментира един от животновъдите.

Друг проблем е, че земеделците не знаят какви култури могат да засеят, тъй като се чака нашата страна да вземе отношение относно прилагането на програмата за развитие на селските райони по отношение на плащанията.

Тигрицата Татяна забрави за задръжки на морето

http://www.bnews.bg/article-110971

Татяна представи най-горещата си песен и видеоклип досега - „ На морето”.

Благотворителна кампания събра 220 книжки за болни деца във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257825

Вчера, 12.07.2014 г., до Летния театър в Морската градина на Варна стартира благотворителната кампания за събиране на детски книжки в полза на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“. Акцията е под надслов „Приказни усмивки“ – „Дари книжка! Зарадвай болно дете!“.

Вдигат такса „смет”

http://www.cross.bg/ploshtadki-otpadutzi-taksa-1420498.html

София /КРОСС/ Общините ще вдигнат такса смет за гражданите, поради неизпълнение на задълженията им по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) за изграждане в срок на общински площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Това съобщават от Българската асоциация по рециклиране. Срокът, в които местните власти е трябвало да изпълнят задълженията си, изтича днес.От асоциацията припомнят, че вследствие на процедурни пречки заседанието на парламентарната Комисия по околна среда и водите на 10 юли се провали. Именно заради това депутатите не са разгледали законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, съгласно който се предлагали някои много важни отсрочки на задълженията на общините за изграждане на общинските площадки, както и за задължението на гражданите, които трябва от днес да предават металните си отпадъци на тези общински площадки, които на практика не съществуват и към днешна дата не са изградени.Според разпоредба на закона кметовете на общини са задължени да изграждат площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата, в населените места с население над 10 000 жители. След изтичане на срока днес, е предвидено размерът на отчисленията за всеки тон депониран отпадък, който общините заплащат, да се увеличи с 15 на сто.Определен е размер на отчисленията за всеки тон депониран отпадък, който поетапно от 2014 г. до 2020 г., се увеличава от 22 лв./тон до 95 лв./тон. На практика до отстраняване на неизпълнението, т

Земеделци: Има реална опасност България да загуби над 300 млн. евро

http://www.cross.bg/opasnost-realna-otnoshenie-1420497.html

/КРОСС/ Житото е със занижено качество, а зърнопроизводителите очакват то да се понижи още повече, обясниха пред Нова телевизия от едно от зърнените стопанства в пловдивското село Труд.Това обаче се оказа, че е по-малкият проблем. Заради блокирането на фонд "Земеделие" в момента земеделците са силно изплашени, защото ще изгубят много пари, а освен това не знаят и как да подготвят следващата реколта. Проблеми имат и животновъдите."Има реална опасност България да загуби над 300 милиона евро, тъй като има забавяне в подписването на над 2000 договора на разгледани вече проекти, които чакат да бъдат одобрени. Има опасност и от фалити", коментира един от животновъдите.Друг проблем е, че земеделците не знаят какви култури могат да засеят, тъй като се чака нашата страна да вземе отношение относно прилагането на програмата за развитие на селските райони по отношение на плащанията.

Откриха отвлечените жена и дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189057

Отвлечената жена и детето й са намерени, съобщиха от полицията във Враца. Вчера към 15.30 ч. е извършена полицейска проверка в село Крушовица, по време на която е установен местния жител И.И., който е бил с двамата маскирани похитители.  Намерен е и лекият автомобил "Опел", с който е извършено престъплението, съобщава "Конкурент", Отвлечената жена и детето й са намерени, съобщиха от полицията във Враца. Вчера към 15.30 ч. е извършена полицейска проверка в село Крушовица, по време на която е установен местния жител И.И., който е бил с двамата маскирани похитители. Намерен е и лекият автомобил "Опел", с който е извършено престъплението, съобщава "Конкурент",

Пилотът на самолета на Цветан Василев твърди, че с него не са изнасяни пари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/13/2342755_pilotut_na_samoleta_na_cvetan_vasilev_tvurdi_che_s/?ref=rss


Капитанът на самолета на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев Стефан Стефанов обяви по "Нова телевизия", че с машината не са изнасяни пари. Той сам потърсил медията, за да каже своята версия по твърденията на Вежди Рашидов. В своя жалба до прокуратурата бившият министър на културата посочи, че със самолета на Василев, броени дни преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, са изнесени 1.7 млрд. лева.

Стефанов отрече да е пратен от Цветан Василев и...

Пентагонът създаде самонасочващи се куршуми за снайпер /видео/

http://www.cross.bg/sistema-kyrshymi-samonasochvashti-1420496.html

/КРОСС/ Управлението за перспективни изследвания към Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) отчете първите успешни тестове на самонасочващи се снайперистки куршуми. Иновативната система е разработена в рамките на проекта EXACTO. Предполага се, че куршумът ще може да коригира траекторията на полета си още след изстрелването си. От DARPA не разкриват всички детайли около изобретението си, но вече се знае, че системата е за снайпер 50-и калибър (12.7 мм), специална лазерна система за насочване и управляеми куршуми. Последният съдържа оптични сензори за следене. Дължината на куршума е около 10 см. Тестовете на новите муниции-чудо били извършени на 21 април и сега видеоматериал от изпробването на куршумите бил пуснат в Youtube.Новата система ще направи американските снайперисти по-ефективни, доколкото им позволява да взимат на мушка движещи се мишени при всякакви бойни обстоятелства и да ги поразяват само с един изстрел. video:http://www.youtube.com/watch?v=vX8Z2MDYX3g

Над 220 човека тръгват по стъпките на Апостола

http://frognews.bg/news_72974/

Пред паметника на Васил Левски в Плевен тази вечер ще бъде дадено началото на 20-я национален туристически поход "По стъпките на Апостола". Над 220 участници ще преминат през Стара планина по маршрут от Плевен до Карлово, за да се включат на 18 юли в тържествата в родния град на великия българин по повод 177 години от рождението му.

Откриха отвлечените жена и дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189054

Отвлечената жена и детето й са намерени, съобщиха от полицията във Враца. Вчера към 15.30 ч. е извършена полицейска проверка в село Крушовица, по време на която е установен местния жител И.И., който е бил с двамата маскирани похитители.  Намерен е и лекият автомобил Отвлечената жена и детето й са намерени, съобщиха от полицията във Враца. Вчера към 15.30 ч. е извършена полицейска проверка в село Крушовица, по време на която е установен местния жител И.И., който е бил с двамата маскирани похитители. Намерен е и лекият автомобил "Опел", с който е извършено престъплението, съобщава "Конкурент",

Севернокорейците изстреляха ракети към Япония

http://www.bnews.bg/article-110966

Северна Корея изстреля ракети близо до границата с Южна Корея, в посока Японско море. Токио изрази протест пред Пхенян.

Земеделци: Има опасност България да загуби над 300 млн. евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189047

Житото е със занижено качество, а зърнопроизводителите очакват то да се понижи още повече, обясниха от едно от зърнените стопанства в пловдивското село Труд, пред Нова телевизия.
Това обаче се оказа, че е по-малкият проблем. Заради блокирането на фонд "Земеделие” в момента земеделците са силно изплашени, защото ще изгубят много пари, Житото е със занижено качество, а зърнопроизводителите очакват то да се понижи още повече, обясниха от едно от зърнените стопанства в пловдивското село Труд, пред Нова телевизия. Това обаче се оказа, че е по-малкият проблем. Заради блокирането на фонд "Земеделие” в момента земеделците са силно изплашени, защото ще изгубят много пари,

Земеделци: Има опасност България да загуби над 300 млн. евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189045

Житото е със занижено качество, а зърнопроизводителите очакват то да се понижи още повече, обясниха от едно от зърнените стопанства в пловдивското село Труд, пред Нова телевизия.
Това обаче се оказа, че е по-малкият проблем. Заради блокирането на фонд Житото е със занижено качество, а зърнопроизводителите очакват то да се понижи още повече, обясниха от едно от зърнените стопанства в пловдивското село Труд, пред Нова телевизия. Това обаче се оказа, че е по-малкият проблем. Заради блокирането на фонд "Земеделие” в момента земеделците са силно изплашени, защото ще изгубят много пари,

Златотърсачи: Под Рила и Пирин има залежи за трилион долара!

http://frognews.bg/news_72973/

Златотърсачи от цялата страна откриха Клондайк през уикенда в закътано място под железопътния мост на влака от Берковица към Монтана. Там река Бързия тече буйна, а едрият пясък е жълт като благородния метал.

Янаки Стоилов: Има проблеми с банковия надзор

http://frognews.bg/news_72972/

До голяма степен рискът за банковата система е преодолян, но това ще зависи и от последващите действия. Трябва да се извлекат поуки от случая с Корпоративна търговска банка. Това заяви в предаването "Събуди се" по Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов.

Костадин Паскалев също е в надпреварата за лидер на БСП

http://politics.actualno.com/Kostadin-Paskalev-syshto-e-v-nadprevarata-za-lider-na-BSP-news_39285.html

Бившият вицепремиер в правителството на Симеон Сакскобургготски Костадин Паскалев, който бе и кмет на Благоевград, може да влезе в надпреварата за лидер на БСП. В Пиринско той има най-много номинаци...

Бекъм вярва в Аржентина и Меси: Ще бият с 3:1

http://worldcup2014.actualno.com/Bekym-vjarva-v-Arjentina-i-Mesi-Shte-bijat-s-31-news_39286.html

Бившият капитан на Англия Дейвид Бекъм се разграничи от мнозинството футболни хора, които са на мнение, че Германия ще спечели финала на световното първенство срещу Аржентина тази вечер. Според англий...

Маркетингова смет

http://worldcup2014.actualno.com/Marketingova-smet-news_39287.html

Предпоследен мач от XX-тото Световно първенство по футбол. 17-та минута. Бърза атака на холандците отдясно, която не е спряна от страничния рефер, макар Джонатан Де Гузман да е в засада, но с много ма...

Клинсман: 24-годишното чакане за Германия трябва да свърши

http://worldcup2014.actualno.com/Klinsman-24-godishnoto-chakane-za-Germanija-trjabva-da-svyrshi-news_39288.html

Световният шампион от 1990 година с отбора на Германия Юрген Клинсман смята, че германците са фаворити във финала на световното първенство срещу Аржентина. "Германците са фаворити в предстоящия ...

Бивш офицер от ЦРУ: Шпионирахме Германия, защото там бяха подготвени атентатите от 11 септември

http://america.actualno.com/Bivsh-oficer-ot-CRU-Shpionirahme-Germanija-zashtoto-tam-bjaha-podgotveni-atentatite-ot-11-septemvri-news_39289.html

Бившият служител на ЦРУ Роберт Бер твърди, че германските разузнавателни служби не са достатъчно ефективни, тъй като са пропуснали информацията за подготвянето на атентатите от 11 септември. Поради ...

Роналдо, Азар и Фред в отбора на разочарованията

http://worldcup2014.actualno.com/Ronaldo-Azar-i-Fred-v-otbora-na-razocharovanijata-news_39291.html

Звездата на Португалия Кристиано Роналдо, Еден Азар от Белгия и длъжникът на Бразилия Фред намериха своето място в отбора на разочарованията на Мондиал 2014, подреден от агенция "Ройтерс". ...

Бачони е пострадалият моторист в катастрофата в центъра на Радомир

http://www.zapernik.com/krimi/bachoni-e-postradaliyat-motorist-v-katastrofata-v-centura-na-radomir_33035/

Пострадалият моторист в катастрофата, която стана вчера в центъра на Радомир се казва Християн Жориев - Бачони, съобщиха до ZaPernik.com читатели.

Миналата година той е завършил ПГТ "Юрий Гагарин" в Радомир. Момчето е на 20 години от дълго време е фен на моторите.

Състоянието му след катастрофата се стабилизира, като няма опасност за живота му.

Припомняме ви, че в събота около 13 часа мотор и лек автомобил "Ауди" катастрофираха в...

Продължава

Таня Андреева: Организацията на Спешна помощ след зверския инцидент с влака беше на ниво

http://pik.bg/таня-андреева-организацията-на-спешна-помощ-след-зверския-инцидент-с-влака-беше-на-ниво-news201872.html

Таня Андреева: Организацията на Спешна помощ след зверския инцидент с влака беше на ниво

Предстои операция на помощник-машиниста след катастрофата при гара „Калояновец”. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. 

„Петимата души, които са в Университетската болница в Стара Загора, са в стабилно състояние, предимно с мекотъканни наранявания, с които лекарите успяват да се справят. Прогнозата е добра за пострадалите. Предстои операция за помощник-машиниста, който е с разкъсвания на кръстните връзки на коляното. Новините от тази сутрин са добри”, обясни д-р Андреева.

По отношение на организацията на работата на медицинските екипи министърът я оцени много високо. „Колегите са се правили добре.

Организация вчера и на работещите в Спешната помощ, и на Спешно-приемно отделение на болницата е била на ниво. Аз им благодаря, защото вчерашната катастрофа беше много тежка и можеше да има много по-тежки последици”, каза още министър д-р Таня Андреева.

Порошенко няма да присъства на церемонията по закриване на Мондиала

http://www.cross.bg/poroshenko-ykraiina-prisustva-1420495.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко няма да присъства на церемонията по закриване на световното първенство по футбол в Рио де Жанейро, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Порошенко, както и други държавни глави, е получил покана от президента на Бразилия Дилма Русеф, но предвид ситуацията в Украйна смята за невъзможно да замине, гласи съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС.Говорител на бразилското президентство вчера съобщи, че в петък украинският президент е потвърдил, че ще присъства на финала, предаде Франс прес. Също вчера помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков заяви, че Москва не е против контакти с президента Порошенко в Рио де Жанейро.Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не изключи възможно общуване между президентите на Русия и Украйна по време на финала на световното първенство, но подчерта, че отделна среща между двамата не се планира. Путин ще има работна среща само с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Таня Андреева: Предстои операция на коляното на помощник-машиниста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189040

Предстои операция на помощник-машиниста след катастрофата при гара „Калояновец”. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.   „Петимата души, които са в Университетската болница в Стара Загора, са в стабилно състояние, предимно с мекотъканни наранявания, с които лекарите успяват да се справят. Предстои операция на помощник-машиниста след катастрофата при гара „Калояновец”. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. „Петимата души, които са в Университетската болница в Стара Загора, са в стабилно състояние, предимно с мекотъканни наранявания, с които лекарите успяват да се справят.

Продължава разчистването на гара "Калояновец"

http://www.moreto.net/novini.php?n=257824

Продължава разчистването при гара "Калояновец", където вчера дерайлира влак. Има доста поражения по самия релсов път. Условни ги наричат "Път 1" и "Път 2" – съответно към Бургас и Варна. Първият ще бъде пуснат веднага след премахването на вагоните, но работата по втория ще отнеме най-малко един месец.

Таня Андреева: Предстои операция на помощник-машиниста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4189036

Предстои операция на помощник-машиниста след катастрофата при гара „Калояновец”. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.   „Петимата души, които са в Университетската болница в Стара Загора, са в стабилно състояние, предимно с мекотъканни наранявания, с които лекарите успяват да се справят. Предстои операция на помощник-машиниста след катастрофата при гара „Калояновец”. Това заяви в предаването „Неделя 150” по БНР министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. „Петимата души, които са в Университетската болница в Стара Загора, са в стабилно състояние, предимно с мекотъканни наранявания, с които лекарите успяват да се справят.

Робен беше приветстван в "Манчестър юнайтед", но обяви, че остава в "Байерн"

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/13/2342754_roben_beshe_privetstvan_v_manchestur_junaited_no/?ref=rss


Ариен Робен беше приветстван в "Манчестър юнайтед" от новия мениджър на отбора Луис ван Гаал. Думите на холандския селекционер дойдоха след победата с 3:0 срещу Бразилия в мача за третото място.

"Той знае, че е добре дошъл", каза Ван Гаал пред холандската NOS. Треньорът вече насочва вниманието си към работата на "Олд Трафорд".

Робен каза, че Ван Гаал е най-добрият треньор, с когото е работил. Медиите отбелязват, че двамата имат отлични отношения. Въпреки това крилото...

Задържани са четирима за изнасянето на милиони от КТБ АД

http://econ.bg/Новини/Задържани-са-четирима-за-изнасянето-на-милиони-от-КТБ-АД_l.a_i.555639_at.1.html

Задържани са четирима души за изнасянето на милиони от Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, предаде БНР. Срещу шефа на Управителния съвет на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване