Премиерът ще отговаря за изборите

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-predsrochni-izbori/premieryt-shte-otgovaria-za-izborite-6019578

Това казва самият той в интервю за БНТ, след като назначената от президента Красимира Медарова се отказа от поста

Близнашки поема координацията на изборния процес

http://www.cross.bg/bliznashki-izborite-obstanovka-1424972.html

/КРОСС/ Министър-председателят проф. Георги Близнашки ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. Това обяви премиерът в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено днес след централната вечерна емисия новини на обществената телевизия, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Според министър-председателя, за нормалното произвеждане на изборите е необходима добра координация на администрацията и на връзките с гражданското общество. „Надявам се, че няма да допуснем никакви изненади", каза проф. Близнашки. Премиерът определи като добро предложението Красимира Медарова да заеме длъжността министър по изборните въпроси в служебното правителство. „Откликнахме на обществените критики, състоятелни или не, но в създалата се обстановка преценихме да не се създава подобна длъжност", заяви премиерът. „Не сме се отказали от провеждането на референдум за изборните правила", казва още министър-председателят пред БНТ. Той коментира, че референдумът вече можеше да се е състоял при наличие на добра воля. „Най-важното сега е да имаме нормална обстановка в страната", добави проф. Близнашки и обобщи основните цели на служебното правителство - да стабилизира страната и да подготви добре изборите. „Служебното правителство не участва в изборите, то ще създаде нормална обстановка за тяхното провеждане

Няма да има министър за изборите - Близнашки поема организацията по вота

http://offnews.bg/news/n_1/n_375357.html

Няма да има министър за изборите в служебното правителство. Лично премиерът проф. Георги Близнашки ще поеме тази функция. Това заявява той в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено тази вечер, след централната новинарска емисия. Проф. Близнашки ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия. Решението е взето след оттеглянето на Красимира Медарова. Съдия Медарова, която е бивш шеф на ЦИК от квотата на ГЕРБ, обяви, че се отказва от поста заради негативната обществена реакция срещу нея.

Задържаха 13-годишен, докато задига капаци на шахти в квартал "Хумни дол"

http://www.zapernik.com/krimi/zadurjaha-13-godishen-dokato-zadiga-kapaci-na-shahti-v-kvartal-humni_33615/

Пернишки криминалисти разкриха поредица от кражби. Петима са уличени в извършените престъпленията, съобщиха за ZaPernik.com от ОДМВР - Перник.

13-годишно момче е задържано вчера за кражба на капаци от шахти. Граждани алармирали на телефон 112, че на първокласен път І-6, в района на квартал „Хумни дол” се извършва кражба на метални капаци. Пристигналите на място полицаи задържали 13-годишно момче, което имало и помагачи, обявени за издирване.

Борисов: Не ГЕРБ, а пощальонът Стойнев договори "Южен поток" и "Уестингхаус"

http://offnews.bg/news/n_1/n_375329.html

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като "политическа наглост" обвиненията, че партията му е виновна за довора за “Южен поток” и този с “Уестингхаус”. Борисов коментира актуалната тема за двата договора във Фейсбук, провокиран от бившия енергиен министър Румен Овчаров , който тази сутрин заяви пред Нова телевизия, че консорциумът, който ще строи българската отсечка на "Южен поток" е бил избран именно от Бойко Борисов . Бившият министър-председател отвърна на нападките на Овчаров с думите: "Като гледах сутринта Р.Овч. какви ги говореше, и аз започнах да се чудя през последната година ГЕРБ ли управляваше, или тройната коалиция с мандатоносител БСП?" Лидерът на ГЕРБ каза още, че "пощальонът" Драгомир Стойнев е предал националния суверенитет, като лично е занесъл на еврокомисаря Йотингер  пълномощно, което позволява на ЕК да предоговори от името на България проeкта “Южен поток”. Тази сутрин Овчаров заяви, че хора на високи постове в БСП са накарали бившия енергиен министър Драгомир Стойнев да подпише в последните си минути на управлението договора с "Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Трамвай и кола се сблъскаха на кръстовище в столицата

http://pik.bg/трамвай-и-кола-се-сблъскаха-на-кръстовище-в-столицата-news212671.html

Трамвай и кола се сблъскаха на кръстовище в столицата

Трамвай 22 удари лек автомобил в София, неправомерно решил да премине през кръстовището.

„Ситроен”, който караше по бул. „Михаи Еминеску” посока гара „Подуяне” зави наляво по ул. Оборище и отне предимство на трамвай, който го удря странично и го влачи около 10 метра. Въздушните възглавници на лекия автомобил са се задействали и водачът не е пострадал. Превозното средство се намира между релсите и временно възпрепятства движението на трамваите. Автомобилът е със софийска регистрация, в него се е возил само един човек. 

Презаверяват рецептурни книжки и в събота

http://offnews.bg/news/n_1/n_375352.html

Столичната здравна каса ще работи и в събота до края на август заради необходимата презаверка на рецептурните книжки за хронично болни, съобщиха от Касата. Работното време в събота ще е между 9 и 15 часа, като рецептурните книжки ще се заверяват само в централния офис на Столичната здравна каса, който се намира на адрес: ж.к. Стрелбище, ул. „Енос” 12 – 14. В работните дни книжките ще се заверяват във всички офиси на Столичната здравна каса. Заверка на новите кодове на хроничните заболявания ще се прави и след 1 септември, но до датата на получаване на медикаментите е необходимо пациентите да презаверят рецептурната си книжка, уточняват от СЗОК. Решението на СЗОК да работи извънредно и в събота идва, след като стана ясно, че хронично болни се редят на опашки, за да презаверят рецептурните си книжки с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите.

Пернишки криминален герой гепи мобилен телефон и бутилки с уиски от магазин

http://www.zapernik.com/krimi/pernishki-kriminalen-geroi-gepi-mobilen-telefon-i-butilki-s-uiski_33614/

Пернишки криминалисти разкриха поредица от кражби. Петима са уличени в извършените престъпленията, съобщиха за ZaPernik.com от ОДМВР - Перник.
 

Служители от Първо РУ „Полиция” – Перник са установили извършителите на три кражби. В края на месец юли тази година били подадени сигнали за откраднат мобилен телефон, собственост на 46-годишна перничанка и бутилки уиски от магазин на улица „Св. св. Кирил и Методий” в областния...

Продължава

Споразумението не изисква инвестиции от АЕЦ "Козлодуй", смята "Уестингхаус"

http://www.moreto.net/novini.php?n=260792

"Уестингхаус" е поела ангажимент за значително разширяване на съществуващите производствени мощности в България, създавайки хиляди нови високоплатени работни места за реализацията на този проект и внедрявайки технологията AP1000.

Бареков: ГЕРБ открадна от програмата на ББЦ

http://www.bnews.bg/article-113522

ГЕРБ откраднаха част от нашата програма. Намаляването на областните управи от 28 на 6 е залегнало в нашата програма от европейските избори, каза Николай Бареков. Лидерът на ББЦ Николай Бареков представя официално след час участниците в коалиция "България без цензура".

Премиерът Близнашки поема сам подготовката на изборите

http://frognews.bg/news_74464/

Служебният премиер Георги Близнашки ще поеме сам подготовката на изборите, след като в неделя назначената за министър за този ресор Красимира Медарова се оттегли.

Украинските сили се готвят да овладеят Донецк

http://www.mediapool.bg/ukrainskite-sili-se-gotvyat-da-ovladeyat-donetsk-news223562.html

Украинските правителствени сили се готвят за последния етап от овладяването на Донецк, който в момента все още се намира в ръцете на проруските бунтовници, съобщи украински военен говорител, цитиран от Ройтерс. Андрий Лисенко отбеляза, че с постигнатите напоследък военни успехи правителствените сили са успели да разделят силите на сепаратистите. Според него украинските части са откъснали Донецк от другата крепост на бунтовниците - Луганск, който се намира край границата с Русия. "Работим за освобождаването на двата града, но е по-добре да освободим първо Донецк - той е по-важен", каза Лисенко пред Ройтерс. Според ИТАР-ТАСС през нощта срещу понеделник в целия град са се чували залпове от тежки оръдия. Стреляло се е най-вече откъм района на летището, където са разположени украинските сили. По информация на кметството един снаряд е попаднал в зоната на затворнически лагер със строг режим. В лагера са избухнали вълнения и 106 затворници са успели да избягат.

Летищни салони глезят с душ, масажи и мобилен офис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238429


Kогато летите по няколко пъти в месеца, както прави американката Габриела Рибейро Труман, намирането на удобно място, за да изчакате следващия полет и да хапнете набързо, може да направи пътуването ви много по-приятно.
Габриела доскоро имала достъп до летищните салони, поддържани съвместно от авиокомпаниите “Америкън ерлайнс” и “Ю Ес Еъруейс”, Kогато летите по няколко пъти в месеца, както прави американката Габриела Рибейро Труман, намирането на удобно място, за да изчакате следващия полет и да хапнете набързо, може да направи пътуването ви много по-приятно. Габриела доскоро имала достъп до летищните салони, поддържани съвместно от авиокомпаниите “Америкън ерлайнс” и “Ю Ес Еъруейс”,

Столичната здравна каса ще работи и в съботите на август заради презаверяването на рецептурни книжки

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/08/11/2359612_stolichnata_zdravna_kasa_shte_raboti_i_v_subotite_na/?ref=rss


Столичната Здравна каса ще работи извънредно в последните три съботи на август заради презаверяването на рецептурните книжки на пациентите с новите кодове за лекарствата.

В тези дни презавераването ще става само в централния офис на касата на улица "Енос", в квартал "Стрелбище", който ще работи от 9 до 15 часа. В работни дни гражданите ще бъдат обслужвани във всички офиси районните здравноосигурителни каси в София. 

Миналата седмица справка на вестник "24 часа" показа, че...

Етиен Леви се среща с роднини, открити по фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238380

Етиен Леви и сестра му Вивиан, която живее в Тел Авив, тръгват за вълнуваща среща в Пловдив с неизвестни досега роднини, съобщи певецът. Разпознаването станало във фейсбук, след като пловдивчанка прочела в Етиен Леви и сестра му Вивиан, която живее в Тел Авив, тръгват за вълнуваща среща в Пловдив с неизвестни досега роднини, съобщи певецът. Разпознаването станало във фейсбук, след като пловдивчанка прочела в "24 часа", че прабабата на Леви - Теофана Цалдар, е една от първите чехкини музикантки, дошли във военен оркестър по покана на цар Фердинанд.

Трамвай удари лек автомобил в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239432

Трамвай 22 удари лек автомобил в София, неправомерно решил да премине през кръстовището, предаде Фоку”. „Ситроен”, който караше по бул. „Михаи Еминеску” посока гара „Подуяне”, зави наляво по ул. Оборище и отне предимство на трамвай, който го удря странично и го влачи около 10 метра. Въздушните възглавници на лекия автомобил са се задействали и Трамвай 22 удари лек автомобил в София, неправомерно решил да премине през кръстовището, предаде Фоку”. „Ситроен”, който караше по бул. „Михаи Еминеску” посока гара „Подуяне”, зави наляво по ул. Оборище и отне предимство на трамвай, който го удря странично и го влачи около 10 метра. Въздушните възглавници на лекия автомобил са се задействали и

Над 50 хил. са украински бежанци във временните лагери в Русия

http://www.cross.bg/bezhantzi-rysiya-lageri-1424971.html

/КРОСС/ В Русия във временни лагери се намират почти 51 500 бежанци от югоизточна Украйна, съобщи представител на оперативния щаб. Според него, през почивните дни са разгърнати още 35 допълнителни лагера. През същия период за различни руски региони са изпратени 32 650 бежанци с всички видове транспорт, в това число по железницата, предава Гласът на Русия.  

"Уестингхаус": Не се изискват държавни гаранции

http://www.vesti.bg/bulgaria/uestinghaus-ne-se-iziskvat-dyrzhavni-garancii-6019577

Акционерното споразумение ангажира "Уестингхаус" да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, съобщават от американската компания

"Уестингхаус": Не се изискват държавни инвестиции

http://www.vesti.bg/bulgaria/uestinghaus-ne-se-iziskvat-dyrzhavni-investicii-6019577

Акционерното споразумение ангажира "Уестингхаус" да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, съобщават от американската компания

Николачко Георгиев дарява сграда на ул. Търговска

http://www.vesti.bg/pari/blagodetelstvo/nikolachko-georgiev-dariava-sgrada-na-ul.-tyrgovska-6019576

По волята на дарителя приходите от сградата отиват за издръжка на бедни изоставени деца и лечението на бедни болни

Асланов: Протестна мрежа се вживява като кадровик на държавата

http://offnews.bg/news/n_1/n_375325.html

Така наречената „Протестна мрежа” от известно време се вживява като кадровик на държавата и като монополист на единствената истина - с претенция само те да казват кое е честно и кое не и кое е морално и кое не. Трябваше да се вземе мнението на хора, които персонално са свързани с изборното законодателство и съм сигурен, че повечето от тях нямаше да кажат лоша дума за Красимира Медарова. Това заяви пред агенция Фокус социологът от БСП Юрий Асланов.  Според него Медарова "е един достоен човек и професионалист и с нищо не омърси името си, докато беше председател на ЦИК". Това не може да се каже за някои от героите, които в момента се упражняват на неин гръб, твърди Асланов. Върху честността на изборите винаги има съмнение. Лично за мен тези съмнения се засилват след оставката на Красимира Медарова, посочи още социологът. Основните проблеми, които касаят изборния процес, са на равнище секционни избирателни комисии и в много редки случаи - и на районни избирателни комисии, каза Асланов. Според него, в ЦИК винаги се е постигало някакво единодействие и съгласие по взетите решения. Аз също бях делегат на градската конференция на БСП и подкрепих предложението на Янаки Стоилов начело на листите навсякъде да са хора от БСП, каза социологът по повод подреждането на листите в Столетницата. По този начин щяло да се мотивира твърдото ядро на партията да работи за изборите с максимална енергия.

Над 144 млн. лева са влезли в бюджета от нощувки у нас през юни

http://econ.bg/Новини/Над-144-млн-лева-са-влезли-в-бюджета-от-нощувки-у-нас-през-юни_l.a_i.561185_at.1.html

144,7 млн. лева са приходите от нощувки в страната през юни, което представлява ръст от 11,6% за година. Регистрирано е увеличение както в приходите...

Първата целувка на Георги Енчев продължила 30 минути

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4237528

Как бихте се описали с 3 думи?
Рапър, бизнесмен, баща.
На колко години сте?
На 34 г.
Къде сте роден?
В Добрич.
Какво харесвате у себе си?
Жаждата за успех.
Чай или кафе? 
Турско кафе, арабски чай!
Любим ден от седмицата?
Петък - той е първият ден от седмицата, в който мога да се наспя.
Любим филм?
“Козият рог”, “Вчера”, “Опасен чар”, Как бихте се описали с 3 думи? Рапър, бизнесмен, баща. На колко години сте? На 34 г. Къде сте роден? В Добрич. Какво харесвате у себе си? Жаждата за успех. Чай или кафе? Турско кафе, арабски чай! Любим ден от седмицата? Петък - той е първият ден от седмицата, в който мога да се наспя. Любим филм? “Козият рог”, “Вчера”, “Опасен чар”,

Зуека и Рачков продават царевица, Любо Киров свири на барабани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238393

Зуека и Рачков продават царевица, Любо Киров свири на барабани в новия клип на Рафи Бохосян. Той е към песента му Зуека и Рачков продават царевица, Любо Киров свири на барабани в новия клип на Рафи Бохосян. Той е към песента му "Нали така" и е заснет в Бургас. В него участват и други известни приятели на певеца. Поли Генова се появява и си избира очила, Евгени Иванов играе плажен волейбол, а победителката от втория сезон на "Като две капки вода"

980 българи се нуждаят от бъбрек

http://pik.bg/980-българи-се-нуждаят-от-бъбрек-news212668.html

980 българи се нуждаят от бъбрек

980 пациенти в момента се нуждаят от трансплантация на бъбрек. Това съобщи проф. Петър Симеонов от Александровска болница, пише в. "Новинар". Тревожната статистика идва на фона на друга по-обнадеждаваща такава - българинът все по-често се решава да дари свой орган или такъв на близък, който е в мозъчна смърт. От началото на годината у нас са извършени 45 трансплантации на органи. Това е рязък скок от предходната година, когато броят им е бил 39, а през 2012 г. едва 8, съобщи за "Новинар" директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

От януари насам в най-добрите ни болници от живи донори са присадени 8 бъбрека и един черен дроб. Направени са и 4 операции за смяна на сърце. Останалите органи, по-голяма част от които са бъбреци, са били дарени от роднини на пациенти, които са изпаднали в мозъчна смърт. Получен е само един отказ от близък, който не разрешил присаждане. Статистиката показва и че тази година сме изпратили 3 черни дроба и едно сърце в Евротрансплант, тъй като у нас не е имало съвместими реципиенти. Наши пациенти също са се възползвали от програмата. Един българин получи шанс за живот благодарение на операция във Виена, където му присадиха бял дроб. За подобна интервенция се готви и младо момиче, което скоро трябва да отлети за австрийската столица. "Не е вярно, че българите не даряват органи.

Последните 2 години показаха, че хората са безкрайно добри в душата си. Тези, които спасиха толкова животи, са невероятни, защото трябваше да вземат това решение в много труден за тях момент, когато се разделят със свой близък. Дори после се обаждат, за да питат как са пациентите, на които са присадени органите. Искам да им благодаря както на тях, така и на всички лекари, които вършат изключително професионално работата си", заяви д-р Марияна Симеонова.

По думите й увеличението на броя трансплантации идва от по-добрата информираност на близките. За да се стигне до реално присаждане на органи, има изключително прецизни процедури, които са много строго описани, обясни шефът на агенцията.

"За да се извърши трансплантация, донорът трябва да е в мозъчна смърт, която се констатира от комисия, в която влизат много специалисти. Преди това трябва да са сигурни, че са положени абсолютно всички усилия за възстановяването на човека. Освен това органите се обследват на молекулярно ниво, за да се прецени дали има съвместимост и не са токсични за организма, на който ще се присадят. Това е един много сложен процес, който се извършва от лекарите преди да се вземе решение за трансплантиране", обясни д-р Симеонова. Тя добави, че пациентите, от които се вземат органи, трябва да са в болницата, за да се поддържа дишането по изкуствен път, за да не настъпят трайни увреждания в органите. В някои държави е възможно да се трансплантира сърце 40 минути, след като спре, но у нас нямало подходяща апаратура. Всеки, който иска да се информира повече за донорството, може да го направи на специално създадения сайт bgdonor.com.

Рушат се тракийските могили в община Хисаря

http://www.cross.bg/kmetut-hisarya-mogila-1424970.html

/КРОСС/ Тракийските могили в община Хисаря се рушат, каза кметът Пенка Ганева. Тя уточни, че управата не може да се грижи за археологическите паметници на своя територия. Храмът с колоните в могила "Хоризонт" и култовият комплекс Четиньова могила са в най-тежко състояние. Вследствие на натиска на могилния насип в "Хоризонт", има свличане на камъни и обектът е пред срутване. Показваме на туристите една развалина, казва кметът. Тежка е и ситуацията с Четиньова могила. Основната носеща конструкция е разрушена в източната си част. Крепидата на места достига пет метра, а обиколката й е над 240 метра. Тя не може да издържи тежестта на могилния насип, който заради проливните дъждове тази пролет е натежал още повече. На места водата руши и рони камъните, вследствие на което паметникът потъва. Рушенето на култовия комплекс е от години. През 2010 г., след пропадане на земните маси, тук се откъснаха големи каменни блокове, предава Дарик. Проблеми има и с резиденцията на тракийските царе на връх Кози грамади. Мястото на дворцовата зала е обрасло с буйна растителност, храсти и дървета. Обектът се съсипва и от натиска на земните маси, натежали от поройните дъждове през пролетта. Засечено е изместване на центъра на парадния вход с около 20 градуса, унищожени са щерните за вода, системите от улеи и част от крепостната стена. В същото време мястото е трудно достъпно и не се охранява. Нямаме приходи от туристи, за да назначим пазач, обясни кметът на Хисаря

Турция продължава да е основният ни търговски партньор извън ЕС

http://econ.bg/Новини/Турция-продължава-да-е-основният-ни-търговски-партньор-извън-ЕС_l.a_i.561184_at.1.html

Турция продължава да бъде основният ни търговски партньор извън ЕС. Изнесените стоки към южната ни съседка за първото полугодие възлизат на 1,9 млрд....

Ракът при децата е болест за цялото семейство

http://www.grreporter.info/Rakt_pri_decata_e_bolest_za_cyaloto_semeystvo/15938

Всеки човек на възраст от 18 до 45 години може да се регистрира като донор на костен мозък. Процедурата не крие никакъв риск и си заслужава да отделим няколко часа за да спасим един човешки живот, казва директорът на отделението за трансплантации в детската онкологична болница "Мариана Вардинояни - Елпида" Стелиос Графакос пред GRReporter.

прочети повече

професор Камен Плочев: Взети са превантивни мерки за разпространението на Ебола у нас

http://frognews.bg/news_74463/

Българските власти са направили всичко необходимо, за да предотвратят евентуалното разпространение на вируса Ебола, заяви пред "Хоризонт" професор Камен Плочев - началник на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия. Лекарите са в готовност да изолират и заразени, ако това се наложи:

И "Уестингхаус" разкри информация по договора за 7-и блок

http://www.bnews.bg/article-113519

От американската компания "Уестингхаус" разпространиха информация за споразумението за строеж на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". За него бе съобщено на 7-и август от централата , но със заличени части от текста.

Кой смачка саксофона на Венко Захариев?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238434

Странни работи се случват в Банско тези дни. След откриването на Международния джазфестивал на 8 август в малкия пирински курорт отново е пълно с меломани и заклети фенове на джаза. Но ето че сред тях бил забелязан най-невинно да похапва кебапчета цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази. От 15 г. е концертмайстор на Кралския консертгебау оркестър в Амст Странни работи се случват в Банско тези дни. След откриването на Международния джазфестивал на 8 август в малкия пирински курорт отново е пълно с меломани и заклети фенове на джаза. Но ето че сред тях бил забелязан най-невинно да похапва кебапчета цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази. От 15 г. е концертмайстор на Кралския консертгебау оркестър в Амст

Източна Украйна под огъня на украинската армия

http://www.cross.bg/obstrela-brikov-grada-1424968.html

/КРОСС/ Жители на източноукраинскя град Донецк съобщават, че през цялата нощ в града са отеквали залпове от  тежки оръдия, се съобщава на сайта на градския съвет. В резултат от обстрела са разрушени жилищни сгради в два района на града. Все още няма информация за жертви и ранении. В Кировски квартал снаряд е попаднал в жилищната част на затвор, в резултат от което е загинал един затворник, а 18 са били ранени.  Повече от сто затворници са избягали след обстрела на сградата. Украинската армия продължава да укрепва позиците си в покрайнините на Донецк. Основните сблъсъци са в района н гр. Красний луч. Военните опитват да превземат града, за да завършат обкръжаването на Донецк, но опълченците с цената на героични усилия, успяват да удържат позициите си. В Изюмски район в Харковска област е унищожена колона, превозваща боеприпаси за танковата бригада на армията. Четири камиона с боеприпаси са били взривени. Петият камион се оказал пълен с американски противотанкови управляеми ракети (ПТУР FGM-148 Джавелин (Javelin)). Вероятно, те са били доставени в Харков от американски военно-транспортни самолети. Шестима души са ранени по време на обстрела на Горловка. Един от снарядите се взривил в близост до Богоявленския катедрален храм по време на литургия. Ранени са местни жители, които в този момент били излязли от бомбоубежищата, за да подишат чист въдух край храма

Рапърът 100 Кила и още цял куп български изпълнители част от Balchik Jet Ski Competition

http://music.actualno.com/Rapyryt-100-Kila-i-oshte-cjal-kup-bylgarski-izpylniteli-chast-ot-Balchik-Jet-Ski-Competition-news_44389.html

Тази събота, 16 август, ще бъде даден старта на второто състезание с джетове Balchik Jet Ski Competition, част от веригата Black Sea Open Jet Ski Tour 2014. Записването на участниците ще започне в 10:...

Иран е готов да доставя газ в Европа през "Набуко"

http://europe.actualno.com/Iran-e-gotov-da-dostavja-gaz-v-Evropa-prez-Nabuko-news_44392.html

Иран е готов да доставя природен газ в Европа през тръбопровода „Набуко”, като две европейски държави вече са проявили интерес. Това съобщи иранският заместник-министър на петрола...

Цветан Василев дал 300 млн. лева на ТВ7 по сложна схема

http://business.actualno.com/Cvetan-Vasilev-dal-300-mln-leva-na-TV7-po-slojna-shema-news_44391.html

Банкерът Цветан Василев е използвал еднотипна схема, за да финансира както медии, така и други свои фирми. Това твърди в свое разследване вестник "Труд". Схемата е проста - Василев отпускал...

Как музиката ни прави по-силни

http://interest.actualno.com/Kak-muzikata-ni-pravi-po-silni-news_44395.html

Ново изследване доказва, че слушането на музика със силни баси помага на хората да се чувстват по-силни, пише Business Standard. Учените забелязали, че преди състезание спортистите често слушат музик...

Турция се путинизира

http://www.euinside.eu/bg/analyses/turkey-is-putinising

Не е изненада новината, че Реджеп Тайип Ердоган беше избран за президент на Турция на първите преки избори за държавен глава. Изненада обаче е реакцията на ЕС и на отделни страни-членки. Въпреки че вече има достатъчно доказателства, че Ердоган путинизира властта си, ЕС излезе с предпазливо-преду ...

Какво ни чака?

http://www.cross.bg/vlast-promenyat-reformi-1424969.html

/КРОСС/ Задават се нови избори. Парламентът, с неговите отвратителни задкулисни договорки, не спрели от първия до последния му ден, и роденото от него карикатурно правителство са зад гърба ни. Някои от най-видните им критици са в новото служебно правителство. Неговият премиер си позволява дори да каже, че в определен смисъл „протестът е на власт". Което в друг смисъл е донякъде смущаващо. Така или иначе във въздуха се носи плах оптимизъм, окрилен и от надеждата, че след политическото падение, което преживяхме през изтеклата година, по-зле не може да стане. „Може, може", нашепва обаче печалният опит. Спиралата на пропадането, по която се движим неотклонно през последните най-малко 10 години в България, дъно няма. Най-важният въпрос Питайки се „Какво ни чака?", мнозина се съсредоточават върху гаданията и прогнозите за това колко и кои партии ще влязат в следващия парламент, може ли да се повтори досегашният блокаж, ще има ли някой достатъчно мнозинство или ще се налага да се коалира. Далеч по-важният въпрос обаче е друг. Не кой и с кого, а как ще управлява. Не от кого (кои), а от какво имаме нужда.Да, държавата се нуждае от стабилно управление. Но стабилността сама по себе си няма да промени нищо без радикално нова политика

И част от Виница остава без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=260795

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради аварии днес без вода ще са следните райони: - кв."Виница" западната част от ниска зона и местност Малко Ю до 16 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - около старият хлебозавод - от 9.

Румънска звезда пее за празника на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260791

С множество прояви ще бъде отбелязан Денят на Варна и тази година, съобщиха от общината за Moreto.net.Празникът на града съвпада с големия християнски празник Успение Богородично. Две емблематични за варненци църкви празнуват своя храмов празник на 15 август - Катедралният храм паметник „Св.

Плевнелиев се отказа, няма да има министър за изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239421

Няма да има министър, който да отговаря за провеждането на изборите. Това е решил държавният глава Росен Плевнелиев, съобщи Нова телевизия.
В неделя Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли.
Тя прекара два дни като министър. Различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, Няма да има министър, който да отговаря за провеждането на изборите. Това е решил държавният глава Росен Плевнелиев, съобщи Нова телевизия. В неделя Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Тя прекара два дни като министър. Различни граждански организации критикуваха избора й с доводи,

Галатасарай иска двама от Арсенал

http://www.cross.bg/galatasaraii-lykash-podolski-1424967.html

/КРОСС/ Представители на Галатасарай ще летят тази седмица до Лондон, за да се опитат да направят двоен удар - като привлекат двама играчи на Арсенал. Турският гранд се надява да си осигури услугите на Лукаш Подолски и Джоел Кембъл. Daily Star информира още, че мениджърът Арсен Венгер възнамерява да задължи национала на Коста Рика, който игра под наем през последните сезони. В същото време Лукаш Подолски може би е много по-близо до Галатасарай, в сравнение със своя съотборник, пише Гонг.  

Няма да има министър за изборите (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239416

Няма да има министър, който да отговаря за провеждането на изборите. Това е решил държавният глава Росен Плевнелиев, съобщи Нова телевизия.
В неделя Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли.
Тя прекара два дни като министър. Различни граждански организации критикуваха избора й с доводи, Няма да има министър, който да отговаря за провеждането на изборите. Това е решил държавният глава Росен Плевнелиев, съобщи Нова телевизия. В неделя Красимира Медарова, за чието назначаване беше издаден указ в петък, предпочете да се оттегли. Тя прекара два дни като министър. Различни граждански организации критикуваха избора й с доводи,

Само 50% от германците знаят кога е построена Берлинската стена

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/11/2359593_samo_50_ot_germancite_znaiat_koga_e_postroena/?ref=rss


Само 50% от германците свързват датата 13 август 1961 г. с изграждането на Берлинската стена. Това сочи проучване на "Инфратест" за германската Фондация за преоценка на диктатурата в ГДР. 31% от участниците в изследването свързват датата с други събития като Карибската криза, полетът на Юрий Гагарин и оставката на канцлера Конрад Аденауер, а 19 на сто не асоциират 13 август 1961 г. с никакво историческо събитие.

При по-възрастното население резултатите са различни. 61% от германците...

От пролетта може да започнат директни полети от София до Чикаго и Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/08/11/2359583_ot_proletta_moje_da_zapochnat_direktni_poleti_ot/?ref=rss


Възможно е от пролетта да започнат да се изпълняват директни полети от София до Чикаго и Ню Йорк. До месец и половина се очаква да е готов проектът за продажба на билети, а от есента да могат вече да се правят и резервации. Това съобщават и превозвача Би Ейч Еър, цитирани от в. "24 часа".

Вече е направен тестов полет с доставения за тези дестинации самолет А 330-200. Той разполага с 242 места в икономичната класа и с 24 - в бизнес секцията.

Вече са получени почти всички...

Арестувала най-малко 40 души при операция срещу ислямисти в Косово

http://www.cross.bg/siriya-irak-islyamisti-1424966.html

/КРОСС/ Косовската полиция обяви, че е арестувала най-малко 40 души при голяма операция срещу ислямисти, за които се предполага, че се бият в Сирия и Ирак, предава БНР. Стотици полицаи са щурмували над 60 места в цялата страна. Сред тях са и импровизирани джамии, за които се смята, че служат като центрове за набиране на хора. Конфискувани са оръжия, муниции и експлозиви. Операцията е най-голямата подобна в Косово. Властите се мобилизираха, след като все по-голям брой косовски албанци започнаха да се присъединяват към ислямистите в Сирия и Ирак.  

Три часа спасяваха живота на 5-има младежи, напили се на чалга концерт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239407

Петима 20-годишни младежи бяха докарани по спешност в СПО в Благоевград в нетрезво състояние след поп-фолк концерт в града, съобщава в. "Вяра".
Медиците в спешното отделение повече от три часа се бориха да спасят живота им след солидния пиянски запой. Младежите са доведени от свои приятели директно от площада, където се състоял концертът. Петима 20-годишни младежи бяха докарани по спешност в СПО в Благоевград в нетрезво състояние след поп-фолк концерт в града, съобщава в. "Вяра". Медиците в спешното отделение повече от три часа се бориха да спасят живота им след солидния пиянски запой. Младежите са доведени от свои приятели директно от площада, където се състоял концертът.

Партийните листи - вход към новата номенклатура

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238615

За народа изборите са на 5 октомври. За политиците обаче борбата  е сега, през август и ще кулминира  на 2 септември, когато по закон в ЦИК трябва да бъдат подадени листите. Което обяснява особения кипеж в партийните среди в това отпускарско време, както и временното им оттегляне от  скандалите на деня - банкерските, “Южен поток”, геопол За народа изборите са на 5 октомври. За политиците обаче борбата е сега, през август и ще кулминира на 2 септември, когато по закон в ЦИК трябва да бъдат подадени листите. Което обяснява особения кипеж в партийните среди в това отпускарско време, както и временното им оттегляне от скандалите на деня - банкерските, “Южен поток”, геопол

„Козлодуй” и държавата не са финансово ангажирани, обяви „Уестингхаус”

http://news.ibox.bg/news/id_940765687

Компанията е поела ангажимент за значително разширяване на съществуващите производствени мощности в България. От там за пореден път подчертаха, че информация за хода на проекта е предоставена на всички политически партии у нас. Заради конкуренцията се принудили да скрият някои части от споразумението.

Три часа се бориха за живота на 5-има мъртвопияни младежи след чалга концерт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239404

Петима 20-годишни младежи бяха докарани по спешност в СПО в Благоевград в нетрезво състояние след поп-фолк концерт в града, съобщава в. Петима 20-годишни младежи бяха докарани по спешност в СПО в Благоевград в нетрезво състояние след поп-фолк концерт в града, съобщава в. "Вяра". Медиците в спешното отделение повече от три часа се бориха да спасят живота им след солидния пиянски запой. Младежите са доведени от свои приятели директно от площада, където се състоял концертът.

Оперната прима Стефка Евстатиева: Без музика не мога!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4238343

Стефка Евстатиева е сред най-именитите български оперни звезди на всички времена. Родена през 1947 г. и завършила Консерваторията в София при Елена Киселова, през 1974-та тя печели наградата на международния конкурс “Чайковски” в Москва, а през 1982 г. “Арена ди Верона” я удостоява със статуетката “Джовани Дзанатело”.
Четвърт век Евстатиева пее Стефка Евстатиева е сред най-именитите български оперни звезди на всички времена. Родена през 1947 г. и завършила Консерваторията в София при Елена Киселова, през 1974-та тя печели наградата на международния конкурс “Чайковски” в Москва, а през 1982 г. “Арена ди Верона” я удостоява със статуетката “Джовани Дзанатело”. Четвърт век Евстатиева пее

Котка открива лесни за разбиване Wi-Fi мрежи

http://www.cross.bg/wi-fi-mrezhi-otkriva-1424965.html

/КРОСС/ Много хакери използват автомобилите си, за да сканират различни Wi-Fi мрежи или да прихващат сигналите, от които имат нужда. Специалистът по дигитална сигурност Джийн Брансфийлд пък използва котката си WarKitteh. Експертът сглобява относително просто устройство, което помества в каишката на домашния си любимец. То включва GPS и Wi-Fi модули, чип Spark Core и малка батерия. По този начин котката открива отворени или слабо защитени Wi-Fi мрежи, които са лесни за разбиване. Разбира се, Джийн не се възползва от тях. След края на експеримента специалистът споделя, че WarKitteh открива много повече незащитени (най-вече с WEP криптиране) мрежи, отколкото би трябвало да има през 2014 г, пише HiComm.  

Спрете гаврата с Шипка, с опълченците, с паметта им

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244258_%D0%A1%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%A8%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B0%2C+%D1%81+%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D1%81+%D0%

Съобщиха, че Министерството на вътрешните работи снема охраната от паметника на връх Шипка, защото „не е стратегически обект“. (Подобно решение с подобни „мотиви“ беше подготвено и преди няколко години, но обществеността не допусна реализирането му.) Омерзително, че днешната българска държава в лицето на официалните си институции принизява историческия паметник на връх Шипка - мястото, СТРАТЕГИЧЕСКИ допринесло за освободителния изход на Руско-турската война (1877-1878 г.).

Отделен е въпросът защо такова свято място трябва да бъде охранявано! Та кой би посегнал върху националната светиня, символ на порива на българския народ за извоюване на свобода с първообраза на собствена армия - ОПЪЛЧЕНИЕ, близо 10 000 души като един заложили живота си в борбата срещу поробителя. От спомени на очевидци се знае, че в една от вечерите след най-драматичните боеве след 11 август (нов стил 23-ти) е имало пълно лунно затъмнение. Когато в светлата лятна нощ внезапно почернява, суеверните османлии (чийто символ е полумесецът) са попарени с леден душ, че Божията сила не е на тяхна страна, духът им е сломен. Като пиша тези редове, наближава пълнолуние. Затъмнение на небето няма, но за нашите души не съм сигурен…

На 26 август 2014 г. стават 80 лета, откакто този паметник на свободата е открит тържествено. За 80 години милиони българи са изкачили и продължават да изкачват свещения връх, за да се преклонят пред подвига на опълченците. Ако българската държава продължава да пъпли по своя жилав, изтормозен исторически път, би следвало подир двайсет години да честваме и вековния юбилей на паметника на Шипка. Ала ще го има ли паметникът? След като само за последните две десетилетия мрачната статистика по неговото разграбване е белязана с възходящата деградация на официалната българска държава. През 1994 г. оттам е откраднато 220-килограмово бронзово оръдие (по-късно намерено и върнато, ала повторно откраднато – този път безвъзвратно).

Преди няколко години вандали разфасоваха медното покритие на вечния огън, за да го продадат като скрап. Не е трудно да си представим какво ще настане на този чу-
товен връх, ако държавната охрана наистина абдикира.

***

Абсурдно е паметникът на връх Шипка да бъде определян като „обект, който не е стратегически“, и на това основание МВР да не го охранява. Нима е възможно писани закони и регламенти да затъмняват нравствената изначалност? Там, където България – над пролятата кръв - е възкръсвала като държава, мястото не е някакъв си „обект“, а светиня.


Димитър ТОМОВ


Представиха най-бързия джип в света

http://www.cross.bg/rover-sport-range-1424964.html

/КРОСС/ Land Rover представи официално виртуално най-бързият всъдеход в света - Range Rover Sport SVR. Джипът ще дебютира пред публика на 14 август, когато започва конкурсът за елегантност в Пебъл Бийч. Британската машина разчита на мощта на 5-литров V8 двигател с компресор с 550 к.с. и 680 Нм въртящ момент. Това е с 40 к.с. и 55 Нм повече спрямо Range Rover Sport Supercharged. Агрегатът работи в синхрон със спортно настроената 8-степенна автоматична трансмисия, благодарение на която ускорението от 0 до 100 км/ч се взема за едва 4,5 секунди, докато максималната скорост е електронно ограничена на 260 км/ч. Хардкор версията на Range Rover Sport записа рекордно постижение от 8 минути и 14 секунди на легендарната германска писта Нюрбургринг. На зеления ад най-бързият SUV се доближава до постиженията на такива коли като VW Golf R (Mk7), Alpina B3 Biturbo (2007 г.) и Mercedes SL65 AMG (2004 г.), пише Autoclub.

OMV: Кризата в Украйна няма да засегне строителството на "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=260785

Проектът "Южен поток" ще бъде завършен, макар и с малко закъснение. Това прогнозира изпълнителният директор на OMV Герхард Ройс. Според него въпреки ситуацията в Украйна и обтегнатите отношения между Запада и Русия след въведените санкции и контрасанкции, бъдещето на газопровода няма да бъде засегнато.

Подземни улици ще скрият трафика в центъра на саудитския град Унайза

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/08/11/2356905_podzemni_ulici_shte_skriiat_trafika_v_centura_na/?ref=rss


В саудитския град Унайза ще бъде изграден нов околвръстен път, в рамките на който по посока на центъра на града автомобилният транспорт ще преминава само под земята. Досегашните пътища ще се превърнат в пешеходни зони, съобщи WAN.

Проектът е на известния холандски архитект Ерик ван Егераат и за осъществяването му вече са работи по промяна в устройствения план на града.

Бъдещият околовръстен път ще опасва централните части на града на площ от 58 ха. Пътят ще е еднопосочен,...

Шведски кандидат депутат твърди, че е незаконен син на Митеран

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239395

Кандидат на десноцентристите за парламентарните избори в Швеция твърди пред местната преса, че е незаконен син на бившия френски президент Франсоа Митеран, предаде Франс прес.
25-годишният Хравен Форсне е син на 66-годишната Кристина Форсне, която споделя в миналото, че е имала авантюра с френския държавен глава Митеран в периода 1980 г.-1995 г. Кандидат на десноцентристите за парламентарните избори в Швеция твърди пред местната преса, че е незаконен син на бившия френски президент Франсоа Митеран, предаде Франс прес. 25-годишният Хравен Форсне е син на 66-годишната Кристина Форсне, която споделя в миналото, че е имала авантюра с френския държавен глава Митеран в периода 1980 г.-1995 г.

За да работите по-добре, работете по-малко

http://www.mediapool.bg/za-da-rabotite-po-dobre-rabotete-po-malko-news223561.html

Ако работи по-малко и има повече време за почивка, човек е склонен да работи по-добре и с по-висока производителност. Между 1853 и 1870 г. барон Осман наредил голяма част от Париж да бъде разрушена. Коптори били изравнени със земята и градът, който някога бил истински лабиринт, се превърнал в добре подредено място, пълно с широки булеварди (например, "Сен Жермен") и ъгловати авенюта ("Шан-з-Елизе"). Бедните парижани сеопитали да окажат съпротива, но в крайна сметка били принудени да напуснат, като техните домове били сринати за съвсем кратки срокове след съответното отправено предупреждение и срещу малко или никакво обезщетение. Френската столица претърпяла пълно преобразяване - от град на работническата класа със средновековен облик тя станала буржоазен и модерен и то за по-малко от две десетилетия. Всеки август Париж сега става свидетел на друга бърза трансформация. Туристите са господари на живописните улици. Магазините са затворени. Обичайната френска монотонна реч отстъпва място по улиците на напевен английски, италиански и испански говор. При условие че френските работници са задължени да си вземат най-малко 31 дни отпуска всяка година, почти всички те избраха тази година "да избягат" в Кан или Италия, Испания или Гърция, където средиземноморските фарове и живот не са спрели както тук. Някои наричат това мързел, но като почиват през целия август, французите избягват преработването. Точно както Париж се преобразува за една нощ, това става и с трудовите навици в страната - и този ваканционен период дава дивиденти. Това е така, защото въпреки че времето, което работите, е правопропорционално на вашата продуктивност, това съотношение става обратнопропорционално в определена точка. С други думи от един момент нататък, колкото повече работите, толкова по-малко продуктивни ставате. Например, полагането на труд в продължение на дълги часове често води до разсеяност, която убива производителността. Тази теза е поддържана от т. нар. Закон на Паркинсон, който гласи, че работата се върши за времето, определено за нейното свършване. Работете по-малко и ще сте склонни да работите по-добре. Нещата стоят по същия начин и с практикуването на занимания. Андерс Ериксон, професор по психология във Флоридския щатски университет, проведе проучване в Берлин и установи, че количеството време, което успелите музиканти свирят всеки ден, е изненадващо малко - само 90 минути. В действителност най-успелите музиканти не само свирят по-малко, но и си взимат повече почивки през деня и прекъсват своите репетиции, когато се почувстват уморени или стресирани. Отдавна е известно, че прекомерното работене причинява съкращаващ живота стрес. То води и до загуба на интерес към работния процес, тъй като вниманието просто не може да поддържано повече от 50 часа седмично. Дори Хенри Форд е бил наясно с проблема с преработването, след като е намалил работната седмица на своите служители от 48 на 40 часа. Той мислел, че полагането на труд повече от 40 часа седмично кара служителите да допускат много грешки, както пише в своята автобиография "Моят живот и работа". Разбира се, някои работници с ниски доходи са принудени да работят дълги часове и на няколко места просто за да свързват двата края. Защо обаче много други служители - включително такива, които получават невероятно добри възнаграждения - продължават да се преработват дори когато често не им се налага? Александра Мичел, съдружник в Goldman Sachs, която сега преподава в Университета на Пенсилвания, е установила, че в две много добре известни инвестиционни банки (които не назова) служителите работят средно по 120 часа седмично (т. е. по 17 часа на ден всеки ден). Така, както пише Мичел, те не само "пренебрегват семейството и здравето", но и работят дълги часове, дори когато шефовете им не ги принуждават и при условие че знаят, че 16-ият и 17-ият работен час няма да ги направи по-продуктивни. Мичел стигнала до заключението, че хората, които работят здраво, "бъхтят" дълги часове не заради "възнаграждения, наказания или по задължение", а "защото не могат да си представят нещата другояче, дори когато няма смисъл да правят така". Изглежда глупаво да работиш дълги часове просто самоцелно. Причината, поради която хората може би се преработват не заради "възнаграждение, наказание или по задължение", е, че това носи голям социален престиж. Заетостта предполага здрава работа, което предполага добър характер, сериозно образование и заможност сега или в бъдеще. Фразата "Не мога, зает съм" изпраща сигнал, че не само сте сериозен, но и важен човек. В много страни, по-специално в Съединените щати, освен това е разпространено убеждението, че работата по презумпция е благородно занимание. Мнозина се чувстват екзистенциално загубени без водещата функция на работата в своя живот, дори когато тази работа не е пропорционално печеливша, нито здравословна във физически и психически план. Всички вероятно ще се съгласят с Аристотел, че "ние работим, за да имаме свободно време, от което зависи щастието". Мотивацията за служителите да работят здраво е морковът на отмората след пенсиониране. Причинно-следствената връзка обаче често се обръща, тъй като ние нагаждаме нашия живот към работата, а не обратното. Широко разпространеното убеждение, че щастието и удовлетвореността от живота могат да бъдат намерени изключително чрез упорит труд, по същество е повече мениджърски мит, създаден да мотивира работниците, отколкото философска истина. В своето есе от 1932 г. "Във възхвала на безделието" британският философ Бъртранд Ръсел коригира тази идея, като пише: "Голяма вреда бе нанесена в съвременния свят от вярата в добродетелността на труда". По-скоро "пътят към щастието и просперитета минава през едно организирано намаляване на работата". Иначе казано щастието в крайна сметка е откривано не в дългите вечери, прекарани в работа, а в намирането на начин да се работи по-малко. Дори това да означава да се купуват по-малко неща намаляването на перспективите за постигане на професионален успех в живота в името на свободното време вече не говори за морални недостатъци. Икономистите пишат от доста дълго време за това колко просто би било да намалим работните си дни, с повишаването на ефективността на технологиите. Теорията на Адам Смит за карфиците гласи, че ако на работниците по принцип са им необходими 8 часа, за да изработят определян брой карфици, едно откритие, което удвои или утрои скоростта на производството, трябва да намали пропорционално количеството време, което работниците прекарват на работа. Според тази теория ние би трябвало, както допуска големият британски икономист Джон Мейнард Кейнс в своята книга "Икономическите възможности за нашите внуци", да работим по-малко. Може би ние не можем да постигнем 15-часовата работна седмица, която той предложил, но по-малкото работни часове така или иначе ще са добре дошли. В някои професии, като правото, има смисъл човек да работи повече от необходимото, тъй като възнагражденията са изчислявани почасово, а не като обща сума. Това, разбира се, вреди на клиента, който в крайна сметка плаща за непродуктивна работа, но в краткосрочен план е изгодно за юридическите фирми. Също така, въпреки че преработването води до рязко понижаване на трудовата ефективност (което струва на американските компании между 450 и 550 милиарда долара годишно в загубена производителност) и повишава стреса и заболеваемостта, то все пак излиза по-евтино да наемеш един служител да работи 80 часа седмично, отколкото двама по 40 часа седмично. Някои компании обаче започваха да се отклоняват от този начин на мислене, като възприеха философията "работи по-малко, работи по-добре". Мичиганската софтуерна фирма Menlo Innovations гледа с лошо око на служителите, които работят повече от 40 часа седмично, като възприема преработването не като знак за отдаденост, а като признак на неефективност. Извънредният труд дори довел до някои съкращения в компанията, твърди Бриджит Шулте, автор на книгата "Смазани: работа, любов и игра, когато никой няма време". Най-сетне, има една проста причина за преработването: културната инерция. Американците са работили дълги часове в миналото, така че, независимо от новите технологии или скокообразното повишаване на ефективността, ние продължаваме да работим същото количество часове, дори това да няма видим ефект или да има негативни последици за производителността. Освен това всеки е здраво приклещен в своя коловоз: да бъдеш първият човек в офиса, който започва да "краде" от работното време "в името на продуктивността", без да се страхуваш от ответни мерки, ще изисква смелост и малко наивност. Много хора все още не могат да се отърсят от разбирането за фундаменталната важност на работата в сравнение с работното време: подреждането на живота, което дава, целта, която осигурява, и етиката, която изразява. Какво ще стане обаче, ако ние гледаме на свободното време не като на размотаване, а като на необходимо време за размишляване, за вдъхновяване на креативността и за спестяване на мозъчни клетки и енергия за бъдеща работа? Въпреки че Франция има своите икономически проблеми, по-малко от 9% от служителите в страната работят "много дълги часове" (в контраст това се отнася за 11% от американците, а този дял е най-голям в Турция - цели 43%). Тя освен това Франция е една от страните в света, където балансът между работата и личния живот е най-добър. Прекомерното работене е, в най-добрия случай, безсмислено, а в най-лошия - действително вредно. То диктува нашето физическо и психическо здраве, времето, което прекарваме със семейството, и често се корени в собственото ни желание да придадем благороден характер на работата, да се чувстваме продуктивни (дори да не сме такива) и да сме в състояние да кажем на другите хора: "Зает съм", като признак на социален престиж. Построяването на съвременен Париж е изисквало сериозен труд. Барон Осман е бил мразен от голям брой парижани заради своята визия за един по-ефективен Париж и неговият 17-годишен план бил обект на силна съпротива през цялото време, както разказва Патрис дьо Монкан в своята книга "Париж на Осман". Той обаче не си взел нито една продължителна почивка по време на целия проект, тъй като Наполеон Трети непрекъснато го карал да приключи колкото се може по-бързо. В началото на 70-те години на 19-и век барон Осман завършил Площада на Операта и се подготвял да започне строителството на самата Национална опера. След като обаче Наполеон Трети назначил Емил Оливие, яростен критик на Осман, за премиер, императорът попаднал под влиянието на противниците на барона и го освободил от длъжност. Осман изпаднал в затруднено положение, прекарал известно време в чужбина и останал извън общественото внимание до края на 70-те години на 19-и век, когато се завърнал в Париж и влязъл отново в политиката. Година преди неговото завръщане, Операта била довършена.   По БТА.

„Уестингхаус“: Споразумението ни не изисква държавни гаранции

http://offnews.bg/news/n_1/n_375315.html

Споразумението, подписано с „Уестингхаус“, не изисква никакви инвестиции, държавни гаранции и договори за изкупуване на електроенергия, съобщиха от американската компания. „Акционерното споразумение не изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ „Козлодуй“, негови дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите“, посочват от „Уестингхаус“. От компанията допълват, че подписаното споразумение не изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност. Споразумението между акционерите предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията“. Чрез споразумението „Уестингхаус” се ангажира да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ „Козлодуй“, се казва още в съобщението на „Уестингхаус“. От компанията допълват, че при разкриването на съдържанието на подписаното споразумение е премахната част от информацията, свързана с „детайлното ценообразуване на специфични компоненти от оборудването на нашата стратегия за внедряване“, тъй като разкриването на тази информация би дала на конкурентите на компанията предимства на глобалния пазар. Информация за хода на проекта беше предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред, уточняват от „Уестингхаус“, като допълват, че гарантират безопасно разширяване на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“ и планират да разкрият над 10 000 работни места през следващите 3-5 години. Съобщението на „Уестингхаус“ идва няколко дни след публикуването на текста на подписаното споразумение от страна на АЕЦ „Козлодуй“.

Проф. Константинов: ГЕРБ няма да управляват сами след вота

http://offnews.bg/news/n_1/n_375307.html

ГЕРБ няма да могат да управляват самостоятелно в следващия парламент. Най-добрата комбинация е форматът „ЕНП“ – 105 мандата за ГЕРБ и 20 за Реформаторския блок, заяви проф. Михаил Константинов. Той прогнозира, че в следващия парламент се очаква да влязат 5 формации, като за 3 отсега е сигурно - ГЕРБ, БСП, ДПС. АБВ има шанс 50 на 50, особено след краха на традиционното ляво. Програмата минимум за Реформаторския блок е да влезе в парламента и ще бъде успех, ако има 20 мандата. „Патриотичен съюз“ са сериозна сила. Ако се добавят към електората на „Националния фронт за спасение на България“, стават сериозни кандидати за влизане. Засега не ги виждам вътре, но да не забравяме, че кампанията тепърва започва, заяви Константинов пред TV7. По думите му „Протестна мрежа“ няма потенциал за влизане в политиката, но организацията би могла да излъчи няколко популярни лица като кандидати за независими депутати. Един независим, непокорен депутат в едно блато, каквото е българският парламент, може да направи страшно много неща, каза той. Милион и двеста хиляди, както обикновено, са „мъртвите души“.  Те не са мъртви - в смисъл, че повечето от тях са живи хора. И аз чувам един изключително глупав аргумент – ама те имали право да гласуват. Тези хора са в чужбина. Те, като гласуват в чужбина, се оправи отделен списък за тях. Когато те са в чужбина, е абсолютно глупаво техните имена да висят по списъците в България. Затова става въпрос и аз се учудвам как някои хора не го разбират. 

Мерцедес изгоря в Етрополе

http://www.bnews.bg/article-113516

Лек автомобил е изгорял съвсем в неделя през нощта в Етрополе.

Дадохте на Борисов властта в ръцете да си играе със съдбите на всички ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244257_%D0%94%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%

“Тежкото детство” на Борисов всъщност тревожи сериозен брой хора. Оставете социологията. Социологията никога не пита този когото трябва и затова срамно често бърка изборните резултати. Думата ми е за Борисов, който трябва да отговори на някои неудобни въпроси, свързани с начина, по който забогатя от властта. С начина, по който си изкарваше хляба до заветната 2001 г., когато Бриго Аспарухов го е посочил на Царя като една възможна кандидатура за главен секретар на МВР.

Според мен и според вас – чисто безобразие е на най висшата професионална длъжност да се слага сикаджия, несъстоял се пожарникар, но г-н Аспарухов трябва да бъде попитан – какво аджеба, видя в Борисов, освен може би една марионетка на ъндърграунда, готова да сътрудничи и на НСС. Както се вижда и от информациите на Бареков. Дано наистина данните, с които разполага лидера на ББЦ, да са нови и достатъчно сериозни, за да се задейства прокуратурата. Защото Борисов се превръща в национална заплаха за сигурността.

Като си спомням какви безобразия се вършеха из Универсиада на местните избори – вижте новините отпреди 2-3 години, не съм сигурна в изборните резултати. Чувала съм от членове на комисии по места как по няколко хиляди гласа без проблем минават в “правилната” партия. Та сериозно се замислям – дори ако не гласувам, къде отива моя глас. Къде отива вашия глас, не ви ли вълнува.
Борисов има много бащи всъщност и дано доживеем момента всички те да бъдат призовани като свидетели в съда, пък и да им се яви насреща един държелив съдия с простичкия въпрос – какво видяхте в него, господа, че му дадохте държавния бюджет в ръцете.

Дадохте му в ръцете властта да си играе със съдбите на всички ни. Всъщност, не съм чула Борисов да нападне Маджо, например. За Пашата е ясно. И верно ли ПИБ, ЦКБ и още една банчица ще са новите касички на властта. Че вече ги е страх да “развият” само един банкер.
Бареков е единствената изненада в повтарящия се информационен поток срещу Борисов. Очаквам “Мазния”, очаквам да видим подробности около въпросните действия на Борисов за зачитане на следите. Очаквам Бареков да наруши политическата коректност и да попита американския посланик какво мисли за повторното връщане във властта на Борисов. В смисъл да следим ли изданието на Конгреса, за да се ориентираме защо, ЗАЩО бе джанъм, посолството подкрепя разбойниците във властта. Защо като им знае семката, им осигурява международна подкрепа. Важно е, защото без тяхно одобрение дори секретарка на министър-председателя не можеш да станеш. Камо ли министър-председател.

Нора Стоичкова


Търгуваме основно с 6 държави от ЕС

http://www.vesti.bg/novini/tyrguvame-osnovno-s-6-dyrzhavi-ot-es-6019575

През периода януари - май 2014 г. износът на България за ЕС се увеличава с 1.2% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 10.3 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Коста и Коста струват на ЦСКА 100 000 евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239380

Окончателният край на взаимоотношенията между ЦСКА и двама от най-спорните по качества футболисти през последните години в клуба е струвал около 100 000 евро.

За да няма проблеми с лиценза, ръководството е платило гигантски обезщетения - 100 000 лева на Костадин Стоянов и 90 000 на Коста Янев. Дуото дойде през 2009 година от “Сливен”, но ще се Окончателният край на взаимоотношенията между ЦСКА и двама от най-спорните по качества футболисти през последните години в клуба е струвал около 100 000 евро. За да няма проблеми с лиценза, ръководството е платило гигантски обезщетения - 100 000 лева на Костадин Стоянов и 90 000 на Коста Янев. Дуото дойде през 2009 година от “Сливен”, но ще се

За кожата на един ягуар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/11/2356401_za_kojata_na_edin_iaguar/?ref=rss


"Две нощи не съм спал... Толкова съжалявам, толкова ми е мъчно" - казва през сълзи ловецът Денко Цанков във вторник, попитан настоятелно от телевизионен репортер как се чувства, след като е застрелял ягуара Алонсо в ловешкия зоопарк в неделя. Остава впечатление, че мъжът е жертва на поредица от човешки грешки, заради които е бил поставен пред един единствен вариант - да стреля. За убийството на този рядък вид животно обаче има уместни съмнения дали е направено всичко възможно да бъде спасен,...

Презаверяват рецертурни книжки и в събота

http://www.cross.bg/kodove-lekarstvata-szok-1424963.html

/КРОСС/ Столичната здравноосигурителна каса ще работи извънредно последните три съботи от август, за да могат всички хронично болни граждани да презаверят рецептурните си книжки с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите. На 16-и, 23-и и 30-и август централният офис на СЗОК - в ж.к. Стрелбище, ул. "Енос" 12-14 - ще работи от 9 до 15 ч. През работните дни от седмицата гражданите ще се обслужват във всички офиси на СЗОК. Оттам напомнят, че заверка на новите кодове на хроничните заболявания ще се прави и след 1 септември. Пациентите трябва да са направили това преди датата на получаване на лекарствата. В противен случай няма да могат да си купуват лекарствата, поемани от Националната здравноосигурителна каса.  

Шведски кандидат депутат бил незаконен син на Митеран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239361

Кандидат на десноцентристите за парламентарните избори в Швеция твърди пред местната преса, че е незаконен син на бившия френски президент Франсоа Митеран, предаде Франс прес.
25-годишният Хравен Форсне е син на 66-годишната Кристина Форсне, която споделя в миналото, че е имала авантюра с френския държавен глава Митеран в периода 1980 г.-1995 г. Кандидат на десноцентристите за парламентарните избори в Швеция твърди пред местната преса, че е незаконен син на бившия френски президент Франсоа Митеран, предаде Франс прес. 25-годишният Хравен Форсне е син на 66-годишната Кристина Форсне, която споделя в миналото, че е имала авантюра с френския държавен глава Митеран в периода 1980 г.-1995 г.

Пожар изпепели автомобил в Етрополе

http://pik.bg/пожар-изпепели-автомобил-в-етрополе-news212653.html

Пожар изпепели автомобил в Етрополе

Служители на Районно управление-Етрополе разследват пожар на лек автомобил, съобщиха от ОД на МВР-София-област.

Вчера в 2.35 часа в районното управление в Етрополе се получил сигнал за горящ лек автомобил, паркиран на улица в града. Огнеборците от районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” са потушили пожара, а дежурна оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Установено е, че напълно е изгорял лек автомобил „Мерцедес“, собственост на местен жител.

Причините за възникването на пожара са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство.

KIA показа облика на третото поколение Sorento

http://cars.actualno.com/KIA-pokaza-oblika-na-tretoto-pokolenie-Sorento-news_44386.html

Първите официални снимки потвърждават изцяло новата визия на трето поколение Sorento SUV. По-дълъг, по-широк и по-нисък, с увеличено междуосие, новият KIA Sorento е конструиран върху успеха на своя п...

Очаква ни уникален звезден дъжд

http://pik.bg/очаква-ни-уникален-звезден-дъжд-news212654.html

Очаква ни уникален звезден дъжд

Tази вечер в небето ще  може да се наблюдава един от най-мощните метеорни потоци - Персеиди. Метеорният поток е започнал още на 5-6 август, но пикът му е на 11 срещу 12 август между 3 и 4 часа.

Очаква се броят на падащите звезди да достигне между 60 и 70 на час.

За съжаление, Луната е във фаза на пълнолуние и нейната разсеяна светлина в земната атмосфера ще попречи да бъдат забелязани множество от тези падащи звезди, които са с по-малка яркост, обясни пред „Фокус“ астрономът от Националната астрономическа обсерватория на Рожен Никола Петров.

Въпреки това ще можем да се насладим на по-ярките метеори, стига да няма облачна покривка над нас, уточни Петров.

Падащите звезди ще могат да се наблюдават без каквато и да е техника, но е по-добре това да стане извън градовете, за да не пречат градските светлини.

Падащите звезди са малки частици, останали от разпадането на кометата Темпъл-Тътъл. Когато навлизат в земната атмосфера, те започват да се нагряват и изгарят.

Докато горят, те изглеждат като падащи звезди, но реално нямат нищо общо със звездите, допълни астрономът.

Ток убива отлитащи щъркели край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260788

"През уикенда имахме ужасно преживяване с масово поразяване на ята отлитащи щъркели от електричество", алармират от Animal Hope Varna. "Натъкнахме се на ужасяващи гледки изпържени и разлагащи се птици, разкъсани на парчета и други агонизиращи и поредното бездействие и пълна абдикация на абсолютно всички институции във Варна, съобщават за Moreto.

Тракийските могили край Хисаря се рушат

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/trakijskite-mogili-kraj-hisaria-se-rushat-6019573

Местната управата не може да се грижи за археологическите паметници на своя територия

Израел и Хамас обявиха ново примирие и продължават мирните преговори

http://www.mediapool.bg/izrael-i-hamas-obyaviha-novo-primirie-i-prodalzhavat-mirnite-pregovori-news223560.html

Израел и Хамас приеха египетското предложение за ново 72-часово примирие в ивицата Газа, през които трябва да продължат преговорите за трайно примирие. Това е второто 72-часово прекратяване на огъня за по-малко от седмица. Двайсет и седем палестинци бяха убити от края на първото в петък сутринта до началото на новото. Според египетския вестник "Ал Аюм ас Себаа" израелска делегация вече се е върнала в Кайро. "Всяко трайно примирие в ивицата Газа трябва да доведе до вдигане на израелската блокада на палестинската територия", заяви лидерът на ислямисткото движение Хамас, което контролира анклава, Халед Мешаал, цитиран от Франс прес. В интервю за агенцията, дадено от катарската столица Доха, където живее, Мешаал каза, че договореното 72-часово прекратяване на огъня "е едно от средствата или тактиките, предназначени да доведат преговорите до успех или да бъде доставена хуманитарна помощ". В същото време той подчерта, че временното споразумение трябва да е прелюдия към едно трайно примирие, което да удовлетворява палестинските искания, включително за вдигане блокадата на ивицата Газа. Ако Израел обаче продължи своята агресия, Хамас и останалите палестински фракции са готови да оказват съпротива както на бойното поле, така и в политически план, предупреди Мешаал. Един от членовете на палестинската преговорна делегация в Кайро потвърди, че палестинските групировки ще спазват новото 72-часово прекратяване на огъня, след като Израел го прие без предварителни условия, предаде Ройтерс. Не сме се отказали от своите искания, които включват вдигане на израелската блокада на ивицата Газа и освобождаване на палестински затворници, подчерта Изат ар Решик, представител на Хамас. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства новото 72-часово прекратяване на огъня между Израел и Хамас и призова двете страни да работят за по-продължително примирие. Насилието през последните седмици отне живота на 1939 палестинци и 67 израелци.

Асистентът на ректора на УНСС Петкан Илиев оправдан за схема за търгуване с изпити

http://offnews.bg/news/n_1/n_375310.html

Петкан Илиев е оправдан окончателно по обвиненията за търговия с влияние. Вторият обвиняем Боян Тренчев е осъден на 2 г. условно за измама, пише в. "Сега". Решението е на Върховният касационен съд (състав: Вероника Имова, Даниела Атанасова и Красимир Шекерджиев). Петкан Илиев беше главен асистент на сегашния ректор на УНСС проф. Стати Статев. Илиев беше обвинен, че е ръководил престъпна мрежа за търгуване със заверки и изпити в УНСС. За негов посредник бе сочен Боян Тренчев. Двамата са арестувани през лятото на 2009 година. На 24 юли полицията ги залавя в столично заведение да получават белязани пари от кандидат-студент. Обвинението е, че срещу парите преподавателят и посредникът е трябвало да уредят дубльор, който да се яви и да вземе изпита в УНСС. Пред медиите от МВР обявяват, че са разкрили престъпна група за купуване на заверки и изпити в УНСС, водена от гл. ас. Петкан Илиев. По информация от полицията, тези "услуги" стрували между 500 и 4000 лева. Тогавашният ректор на УНСС проф. Борислав Борисов коментира пред журналисти, че не е знаел нищо. Главният асистент е уволнен дисциплинарно от университета. Илиев обжалва и печели делото пред Софийския районен съд през ноември 2013 г. УНСС трябва да плати на Илиев 6322 лв. обезщетение за времето, в което той е бил без работа. Решението още не е влязло в сила.

Иван Маркович потвърди, че "Палермо" е имал интерес към него

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/11/2359584_ivan_markovich_potvurdi_che_palermo_e_imal_interes_kum/?ref=rss


Полузащитникът на ЦСКА Иван Маркович заяви, че италианският "Палермо" е проявявал интерес към него по-рано през лятото. Клубът от Сицилия вече привлече друг играч на червените - национала Ивайло Чочев.

"Да, те бяха заинтересовани. Доколкото разбрах, президентът на клуба е искал да дойде и да ме гледа в мача със "Зимбру". Ако съм се представил добре, е щяло да се обсъжда мой трансфер", разказа Маркович пред "Тема спорт".

20-годишният сърбин се присъедини към "армейците" по...

Премиерът Близнашки поема сам подготовката на изборите

http://www.mediapool.bg/premierat-bliznashki-poema-sam-podgotovkata-na-izborite-news223559.html

Служебният премиер Георги Близнашки ще поеме сам подготовката на изборите, след като в неделя назначената за министър за този ресор Красимира Медарова се оттегли, научи Mediapool.   Часове след оттеглянето Близнашки каза пред журналисти, че днес (понеделник) ще се реши дали да има министър, който да се занимава конкретно с подготовката на изборите, или тази позиция да бъде закрита.   Премиерът призна, че му е било много трудно да намери фигура, която да разбира от изборен процес и изборно законодателство и която да се съгласи да напусне сегашната си позиция, за да бъде за два месеца министър. Той изказа съжаление, че Медарова, бивш председател на ЦИК по времето на ГЕРБ, се е отказала, защото е професионалист, но се съгласи с аргументите й за оттеглянето, че негативната реакция от назначението й може да се разпростре върху цялото правителство. Критиките към Медарова бяха, че в две изборни кампании - за президентските избори през 2011 и за парламентарните през 2013-та работата на ЦИК е оставила съмнение за пристрастност и затваряне на очите пред редица нарушения.   Очаква се по-късно през деня да стане известно какво е решението на президента Росен Плевнелиев и на премиера Георги Близнашки - постът министър за изборите да се запази и Близнашки да го поеме, или да се закрие.   Самият Близнашки в неделя съобщи още, че като свой съветник по изборните въпроси и по специално по изборното законодателство е привлякъл конституционния съдия Емилия Друмева.

Пет целувки дневно и по един път "Обичам те" за щастие

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/pet-celuvki-dnevno-i-po-edin-pyt-obicham-te-za-shtastie-6019572

Пет целувки дневно, по един път "Обичам те" и романтични вечери веднъж седмично са част от предпоставките за щастлива връзка

Млад шофьор, возещ трима души, се обърна в дере, борят се за живота му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239344

Млад мъж се бори за живота си в троянската болница след катастрофа между севлиевските села Дебнево и Бериево, съобщи Дарик.
Шофираният от него автомобил се преобърнал по таван в дере край пътя. В колата са пътували още трима души.
Инцидентът е станал вчера около 08:00 ч.
Водачът на лекия автомобил „БМВ” – 23-годишен мъж от село Ряховците, Млад мъж се бори за живота си в троянската болница след катастрофа между севлиевските села Дебнево и Бериево, съобщи Дарик. Шофираният от него автомобил се преобърнал по таван в дере край пътя. В колата са пътували още трима души. Инцидентът е станал вчера около 08:00 ч. Водачът на лекия автомобил „БМВ” – 23-годишен мъж от село Ряховците,

"Уестингхаус" разпространи информация за договора за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://www.cross.bg/yestinghays-kozlodyii-sporazymenie-1424962.html

/КРОСС/ Във връзка с публикуването на акционерното споразумение за изграждане на нови мощности в АЕЦ Козлодуй", Westinghouse Electric Company разпрати до медиите следната информация: „Уестингхаус" договори добросъвестно акционерното споразумение за разширяване на мощностите в АЕЦ „Козлодуй", съобразно най-добрите международни търговски практики и високи стандарти за реализация на проекти, за да гарантира, че изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй" ще се осъществи по безопасени ефикасен начин. Информация за хода на проекта беше предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред. Нашата цел е да предоставим на гражданите на България безопасна, надеждна и достъпна енергия, с оглед на необходимостта от диверсификация на ядреното гориво, енергийна независимост и икономически растеж. Разкриването на някои от условията в споразумението биха дали на нашите конкуренти значителни предимства на глобалния пазар. Затова се принудихме да премахнем част от информацията, свързана с детайлното ценообразуване на специфични компоненти от оборудването и нашата стратегия за внедряване. „Уестингхаус" работи в България повече от 20 години, като спазва високи стандарти на бизнес етика и ще продължи да го прави и по отношение на този проект

Млад шофьор бере душа, след като се обърна в дере

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239370

Млад мъж се бори за живота си в троянската болница след катастрофа между севлиевските села Дебнево и Бериево, съобщи Дарик.
Шофираният от него автомобил се преобърнал по таван в дере край пътя. В колата са пътували още трима души.
Инцидентът е станал вчера около 08:00 ч.
Водачът на лекия автомобил „БМВ” – 23-годишен мъж от село Ряховците, Млад мъж се бори за живота си в троянската болница след катастрофа между севлиевските села Дебнево и Бериево, съобщи Дарик. Шофираният от него автомобил се преобърнал по таван в дере край пътя. В колата са пътували още трима души. Инцидентът е станал вчера около 08:00 ч. Водачът на лекия автомобил „БМВ” – 23-годишен мъж от село Ряховците,

Докога учениците ще учат безполезни неща?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4238357


Помните ли формулите на стотиците съединения от органичната и неорганичната химия? А помните ли стотиците видове класификации на растения и животни или пък стотиците исторически личности от историята на света. Не? А може би си спомняте повече от 10 формули по физика?
Не се притеснявайте, никой освен тесните специалисти не си ги спомня. Помните ли формулите на стотиците съединения от органичната и неорганичната химия? А помните ли стотиците видове класификации на растения и животни или пък стотиците исторически личности от историята на света. Не? А може би си спомняте повече от 10 формули по физика? Не се притеснявайте, никой освен тесните специалисти не си ги спомня.

Износът ни към ЕС нараства през първите 5 месеца

http://econ.bg/Новини/Износът-ни-към-ЕС-нараства-през-първите-5-месеца_l.a_i.561182_at.1.html

Износът на България към страните от Европейския съюз е нараснал в периода януари-юни с 1,2% спрямо същия период на предходната година. Това показват...

"Вината в нашите звезди" е любимият филм на тийнейджърите

http://www.cross.bg/lyubima-tiiineiidzhurite-aktrisa-1424961.html

/КРОСС/ "Вината в нашите звезди" е любимият филм на тийнейджърите. Филмът триумфира в цели седем категории на наградите "Изборът на тийнейджърите". Актьорите Шайлийн Уудли и Ансел Елгорт, които се превъплатиха в ролите на Хейзъл и Гъс също грабнаха много награди - любим драматичен киноактьор и пробив за Елгорт и любима драматична и екшън актриса за Уудли. Двамата спечелиха и приза за най-добра целувка. Другият филм с участието на Шайлийн Уудли "Дивергенти" пък бе избран за най-добър екшън. Нина Добрев спечели наградата за любима телевизионна актриса в категорията за фентъзи за ролята си в сериала "Дневниците на вампира". Деми Ловато пък грабна приза за любима песен на лятото и любима певица. Групата One Direction пък триумфираха в цели осем категории - любима музикална група, любимо лятно турне, любима любовна песен ("You and I"), любима песен за раздяла и любим сингъл ("Story Of My Life"). Наградата за любима лятна група и пробив обаче спечелиха "Файв секъндс ъв съмър". Наградата за кънтри получи Тейлър Суифт. Селена Гомес пък бе наградена с "Върховен избор" за принос към развлекателната индустрия. В телевизионните категории най-много награди спечели сериалът "Малки сладки лъжкини", сред които за любим телевизионен драматичен актьор и драматична актриса на Иън Хардинг и Луси Хайл. Любима телевизионна комедийна актриса е Леа Мишел за "Клуб "Веселие"

Фандъкова: Дори в годините на криза не си позволихме да намалим парите за култура

http://pik.bg/фандъкова-дори-в-годините-на-криза-не-си-позволихме-да-намалим-парите-за-култура-news212644.html

Фандъкова: Дори в годините на криза не си позволихме да намалим парите за култура

Във всяка тема, която засяга градското развитие, всъщност има по една гражданска организация, която ни стимулира, дава ни сили или ни критикува, и по този начин можем да намери най-доброто решение за града. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в предаването „Денят започва с култура” на БНТ.

Според Фандъкова ролята на Столична община в развитието на културния живот е да създава условия и да подпомага гражданите, творците и особено младите хора да реализират идеите си. Тя припомни, че именно Столична община е първата, създала специален фонд за финансиране на граждански проекти по програма „Култура“, която вече няколко години отделя и предоставя средства за културни проекти. 

„Бюджетът на програмата е над 1 милион лева ежегодно. Дори в годините на криза не си позволихме да го намалим, напротив. По-късно към нея се добави програма „Европа“. Вече създадохме и първия иновативен проект за финансиране на културни събития“, обясни столичният кмет.

По думите й Столична община предлага един успешен модел за съвместна и ползотворна работа между граждани, творци, бизнес и институции. 

„С нашия ентусиазъм в годините ние успяхме да заразим и нашите съседи - това са съседните общини от Югозападния регион. Смятам, че това също е един специфичен, нов за България модел, където регионалната тема не е добре представена. Намерихме много общи допирни точки с колегите от Перник, Благоевград и Кюстендил, както и от останалите градове. И нека не забравяме, че Югозападният регион граничи с Гърция, Македония, Сърбия, т.е. това дава и едно балканско измерение на нашата кандидатура за „Европейска столица на културата“, допълни Фандъкова.

OMV: Противопоставянето на Запада и Русия няма да попречи на "Южен поток"

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d633a72/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Comv0Eprotivopostavianeto0Ena0Ezapada0Ei0Erusiia0Eniama0Eda0Epoprechi0Ena0Eiujen0Epotok0H1778750C/story01.htm

Увеличаването на броя на маршрутите за доставка на газ е добро за енергийната сигурност на Европа, смята президентът на австрийската компания


Фолк певица ще съди пластичен хирург, защото я обезобразил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239330

Фолк певицата Адриана обвини пластичния хирург д-р Емил Георгиев в това, че я е обезобразил с операцията, която й е направил на устните и обяви, че ще го съди пред Фолк певицата Адриана обвини пластичния хирург д-р Емил Георгиев в това, че я е обезобразил с операцията, която й е направил на устните и обяви, че ще го съди пред "Нова телевизия". „Бях малка и правех грешки, не знаех, че ще се получи така. Сега съжалявам за това. Аз исках да ми сложи хиалуронова киселина, а той ми сложи силикон”,

Британци спасяват БГ мечки

http://pik.bg/британци-спасяват-бг-мечки-news212650.html

Британци спасяват БГ мечки

Британци са се нагърбили да спасяват български мечки. Фондацията Wildwood, която се занимава с осигуряване на по-добри условия за живот на диви създания, прави мащабна кампания на Острова, за да откупи и транспортира две наши мечки.

Сумата, необходима за изграждането на нов дом на животните в графство Кент, както и тяхното транспортиране до Великобритания, възлиза на 50 000 лири. Според благотворителната организация, акцията върви добре и англичаните се отзовават, съчувствайки на съдбата на зверовете, но трябват още пари., пише в. "Монитор". В момента двете мечки се намират в „Кормисош“ в България.

Това е малък бетонен парк, някога използван като развъдник на мечки за лов. От 1993 г. обаче ловът на горското животно бе забранен у нас и центърът е изгубил функциите си. Оцелелите мечки се гледат лошо, живеят в малки бетонни кубове и се хранят оскъдно със сухо жито.

Те никога не са стъпвали по трева и дори не са виждали дървета, лишени от естествената им среда, те ще полудеят, жалват се от фондацията. Докато Wildwood се опитва да събере необходимите средства за спасяване на мечките, друга фондация Alertis от Холандия помага обгрижването на животните в България и осигуряването на поне базови условия за живот.

„Нямаме търпение да освободим мечките от мизерията и техния бетонен затвор и да ги настаним в зеления им нов дом в графство Кент”, споделят от фондацията и призовават англичаните да отворят сърцата си и портфейлите си за българските мечки.

Фолк певица ще съди пластичен хирург, защото я обезобразил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239348

Фолк певицата Адриана обвини пластичния хирург д-р Емил Георгиев в това, че я е обезобразил с операзията на устни, която й е направил на устните и обяви, че ще го съди, съобщи тя преди "Нова телевизия".
„Бях малка и правех грешки, не знаех, че ще се получи така. Сега съжалявам за това. Аз исках да ми сложи хиалуронова киселина, Фолк певицата Адриана обвини пластичния хирург д-р Емил Георгиев в това, че я е обезобразил с операзията на устни, която й е направил на устните и обяви, че ще го съди, съобщи тя преди "Нова телевизия". „Бях малка и правех грешки, не знаех, че ще се получи така. Сега съжалявам за това. Аз исках да ми сложи хиалуронова киселина,

Д-р Ангел Кунчев: Вероятността вирусът Ебола да достигне до България и Европа е малка

http://www.moreto.net/novini.php?n=260787

Вероятността вирусът Ебола да достигне до България не може да бъде изключена, но оценката на специалистите, както за страната ни, така и за Европа е, че тя е ниска, тъй като нямаме особени контакти със страните от Африка. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Болница се руши и разграбва, след като е ремонтирана с дарения от чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239345

Болница, ремонтирана, включително и с дарение от японци, днес е в тотална разруха. Сградата на бившата тубболница в Сливен е с разбити прозорци, дограмите са изнесени, кабелите са изтръгнати старателно от стените. За капак сградата е паметник на културата, информира Нова тв.
През 2008 година никой не е предполагал, Болница, ремонтирана, включително и с дарение от японци, днес е в тотална разруха. Сградата на бившата тубболница в Сливен е с разбити прозорци, дограмите са изнесени, кабелите са изтръгнати старателно от стените. За капак сградата е паметник на културата, информира Нова тв. През 2008 година никой не е предполагал,

Драстично намалява износът на България за трети страни

http://www.cross.bg/strani-treti-bulgariya-1424960.html

/КРОСС/ През периода януари - юни 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 12.1% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 7.5 млрд. лeвa. Основни търговски партньори на България са Турция, Сингапур, Китай, Руската федерация, бившата югославска република Македония и Сърбия, които формират 54.9% от износа за трети страни. През юни 2014 г. износът на България за трети страни се увеличава с 2.0% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.4 млрд. лeвa, сочат данни на НСИ. Вносът на България от трети страни за първите шест месеца на 2014 г. намалява с 6.0% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 9.4 млрд. лeвa (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. През юни 2014 г. вносът на България от трети страни намалява с 9.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.5 млрд. лeвa. Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - юни 2014 г. е отрицателно и е на стойност 1 865.3 млн. лeвa. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и възлиза на 1 380.3 млн. лева. През юни 2014 г. външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е отрицателно и е на стойност 98.4 млн. лeвa. При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите шест месеца на 2014 г

Поскъпване: 27 млн. лв. ще ни струват изборите октомври

http://www.bnews.bg/article-113502

ЦИК поиска увеличение на парите и заради медийните пакети, заяви пред BPost.bg Александър Андреев

Разкостват и разграбват болница, ремонтирана с дарение от Япония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239327

Болница, ремонтирана, включително и с дарение от японци, днес е в тотална разруха. Сградата на бившата тубболница в Сливен е с разбити прозорци, дограмите са изнесени, кабелите са изтръгнати старателно от стените. За капак сградата е паметник на културата, информира Нова тв.
През 2008 година никой не е предполагал, Болница, ремонтирана, включително и с дарение от японци, днес е в тотална разруха. Сградата на бившата тубболница в Сливен е с разбити прозорци, дограмите са изнесени, кабелите са изтръгнати старателно от стените. За капак сградата е паметник на културата, информира Нова тв. През 2008 година никой не е предполагал,

Мизия има нужда от доброволци, дезинфектанти и трайни храни

http://www.cross.bg/miziya-dobrovoltzi-slivenski-1424959.html

/КРОСС/ Водата в Мизия все още е негодна както за пиене, така и за миене. В предаването "Преди всички" Ясен Сливенски от Българския червен кръст призова всички, които могат, да станат доброволци за разчистване на щетите и отводняване на града:. "Много са активни във Фейсбук, но на терен днес има 4-ма доброволци. Молбата е да си спомним какво направиха доброволците във Варна и Добрич. Има разкрит офис на доброволците. В момента се откри възможност да се работи по къщите. Ситуацията е такава, че наистина трябва човешка помощ", призова той. Ясен Сливенски каза, че в Мизия има нужда и от много дезинфектанти, свършват и трайните храни. Кампанията в подкрепа на пострадалите след наводнението в Мизия продължава. Дарения се събират на специална банкова сметка и чрез смс на кратък номер 1466.    

Премиерът Георги Близнашки назначи първите заместник-министри

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VxlDZ6k-zwA/

Министър-председателят Георги Близнашки издаде заповеди за назначаването на първите заместник-министри.

Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова попълват екипа на Министерството на регионалното развитие. Ангел Петров беше заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство с премиер Марин Райков. Той е строителен инженер от ВИАС, завършил е и икономиката на строителството във ВИНС – Варна. Йорданка Чобанова в момента е съветник на Президента на Република България и лектор в Техническия университет в София. Тя е бакалавър по финанси от Икономическия университет във Варна, магистър по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща и е защитила дисертационен труд за придобиване на докторска степен от Европейския университет във Флоренция. Радослав Русев е мениджър с богат опит във ВиК-сектора – работил е в „Софийска вода” АД и „ВиК-Добрич”. В момента е старши съветник „Води и околна среда” в New Europe Corporate Advisory.

Заместник-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов е дипломиран архитект от УАСГ. От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт.

Магистър-фармацевт Лидия Нейчева е управител на болничната аптека на МБАЛ „Токуда Болница София” АД. В служебното правителство с премиер Марин Райков беше заместник-министър на здравеопазването с ресор „Лекарства и медицински изделия” и „Обществени поръчки.

Почти цялата трудова биография на новия заместник-министър на финансите Теменужка Петкова е свързана с Агенцията за държавна финансова инспекция, където е работила като държавен вътрешен одитор, началник отдел, директор на дирекция, а от август 2010 г. до юни 2013 г. – и като директор на АДФИ. Магистър е по „Финанси и контрол” от УНСС.

В екипа на министъра на вътрешните работи влизат Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев. Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи в предишното служебно правителство. Той е магистър по социална антропология от Лондонския икономически институт (ЛИИ) и по международни отношения от Колумбийския университет, САЩ, доктор по социология от ЛИИ. Андрей Янкулов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски” и до момента е прокурор в Софийска районна прокуратура. Бившият директор на ОДМВР – Смолян Кирил Хаджихристев сега е експерт към дирекция „Сигурност” на „Банка ДСК”. Той е завършил ВНВУ „В. Левски” във Велико Търново.

Доц. Десислава Йосифова и Павел Анастасов ще бъдат заместник-министри на отбраната. Доц. Йосифова е завършила УНСС. В момента е ръководител на катедра „Счетоводство и контрол” във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ „Тодор Каблешков”. До назначаването си за заместник-министър Павел Анастасов ръководи звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в Администрацията на Президента на Република България. В периода 2008-2009 г. е бил експерт в дирекция „Политика за сигурност и отбрана” в Министерството на отбраната. Бакалавър по политология от СУ „Св. Климент Охридски” и магистър по Централно- и Източноевропейски изследвания от Лондонския университетски колеж.

Катя Тодорова става заместник-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, в момента Катя Тодорова е посланик със специално поръчение в дирекция „Права на човека” – МВнР.

За заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов. Той е дипломиран инженер по автоматизация на производството от ХТМУ – София, където е защитил и докторантура, международен магистър по бизнес администрация от Бизнес училището към Университета на Южна Каролина, САЩ, и Стопанския университет във Виена. По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски”.

Заместник-министри на земеделието и храните стават бившият председател на Селскостопанската академия и настоящ ръководител на катедра „Лесовъдство” в Лесотехническия университет доц. Георги Костов, както и Марина Бракалова. Г-жа Бракалова е завършила международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски”. Има над 13-годишен опит на общинско и на национално ниво като мениджър, консултант, обучител, оценител и фасилитатор по проекти и програми на Фондация за общностно развитие ФОРА, Американския Червен кръст, UNDP, USAID, в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.

Като заместник-министър в МТСП влиза заместник-министърът на образованието, младежта и науката в периода 2010-2013 г. Петя Евтимова. Тя е юрист по образование и почти цялата й трудова кариера преминава на различни експертни и ръководни длъжности в МОН. Последно, до края на м. юни т. г., е била сътрудник на член на Европейския парламент.

По 1813 лв. са спестили българите за втора пенсия

http://pik.bg/по-1813-лв-са-спестили-българите-за-втора-пенсия-news212639.html

По 1813 лв. са спестили българите за втора пенсия

По 1813.61 лв. средно има в партидите за втора пенсия на българите, сочат последните данни за допълнителното пенсионно осигуряване на Комисията за финансов надзор, цитирани от „Сега".

За шест месеца спестяванията за старини на хората, родени след 1959 г., са се увеличили с близо 172 лв. Средствата във всяка партида са различни, а размерът им се определя от годините на осигуряване и размера на вноските, както и от това как всяко пенсионно дружество инвестира парите ни.

Последните анализи сочат, че кризата, която засегна дружествата и доведе до отрицателна доходност, вече е преодоляна. 6.69% е доходността на универсалните пенсионни фондове за периода от юни 2013 г. до юни 2014 г. Към края на полугодието в деветте универсални пенсионни фонда за задължително пенсионно осигуряване се осигуряват общо 3 368 769 българи. За шестте месеца брутните постъпления от вноски в универсалните фондове са над 432 млн. лв., което е с 66 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

Пенсионните дружества обаче печелят неколкократно по-високи суми от такси и удръжки, отколкото от управление на собствените си средства. 60.9 млн. лв. за такси са удържали пенсионните фондове през първите шест месеца на годината, за да управляват добре вноските ни.

Това е с над 11 млн. лв. повече от удържаното през същия период на миналата година. В същото време, управлявайки собствените си средства, фондовете са изкарали едва 4.5 млн. лв. или 13 пъти по-малко. Сумата се получава от разликата между спечеленото от инвестираните осигуровки, управлението на парите за гарантирана минимална доходност и др. и разходите за тези дейности.

Хилари Клинтън се дистанцира от Обама, но подкрепи Нетаняху

http://www.cross.bg/obama-klintun-hilari-1424958.html

/КРОСС/ Хилари Клинтън се дистанцира от външната политика на американския президент Барак Обама. Потенциалният кандидат за президентските избори през 2016 г. заяви, че решението САЩ да не се намесят в гражданската война в Сирия е било провал, предава Ройтерс. По нейни думи това е създало "вакуум, който джихадистите днес запълниха". "Една от причините, поради които се притеснявам от случващото се в Близкия изток, е способността на джихадистките групи да се роят. Това може да засегне Европа и САЩ", каза още Клинтън. Същевремнно тя изрази подкрепа за действията на Израел в Ивицата Газа и защити премиера Бенямин Нетаняху, който е в напрегнати отношения с Обама.    

Арабската лига осъди "престъпленията срещу човечеството" на ИДИЛ

http://asia.actualno.com/Arabskata-liga-osydi-prestyplenijata-sreshtu-chovechestvoto-na-IDIL-news_44380.html

Председателят на Арабската лига Набил ал Араби осъди „престъпленията срещу човечеството”, извършени от джихадистите в Ирак над малцинствената група йезиди, настоявайки извършителит...

След 4 дни приключва ремонтът на Женския пазар

http://business.actualno.com/Sled-4-dni-prikluchva-remontyt-na-Jenskija-pazar-news_44383.html

На 15 август /петък/ приключват строителните дейности на Женския пазар в частта от ул. "Кирил и Методий" до ул. "Екзарх Йосиф". След издаването на акт 16, в началото на септември...

Стойнев да бъде разследван за национално предателство, намеква Румен Петков

http://politics.actualno.com/Stojnev-da-byde-razsledvan-za-nacionalno-predatelstvo-namekva-Rumen-Petkov-news_44381.html

Драгомир Стойнев плюс ядрена енергетика е равно на национално предателство. Това заяви членът на ИС на АБВ Румен Петков по време на среща със симпатизанти във Велико Търново. С "Южен поток"...

11 катастрофи през изминалото денонощие са регистрирани във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=260786

Пътник в автомобил е пострадал при катастрофа на Аспарухов мост във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Инцидентът е регистриран около 8.30 часа тази сутрин. Не се е наложило спиране на трафика, движението се извършва нормално и в двете посоки, допълниха от полицията.

Лекар от Спешна помощ за жената, издъхнала от топлинен удар: Посетители на басейна казаха, че е бременна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239313

24-годишната жена, чието сърце не издържа от жегата в басейн в Пловдив, вероятно била бременна, съобщи "Марица".
Инцидентът стана в петък при 37-градусови температури около 14,30 в „Нептун”. Според първоначалната информация на медиците младата жена е имала сърдечни проблеми и е получила слънчев удар. 24-годишната жена, чието сърце не издържа от жегата в басейн в Пловдив, вероятно била бременна, съобщи "Марица". Инцидентът стана в петък при 37-градусови температури около 14,30 в „Нептун”. Според първоначалната информация на медиците младата жена е имала сърдечни проблеми и е получила слънчев удар.

Уестингхаус: Договорихме споразумение за разширяване на мощностите в АЕЦ „Козлодуй“

http://frognews.bg/news_74462/

"Уестингхаус" договори добросъвестно акционерното споразумение за разширяване на мощностите в АЕЦ "Козлодуй", съобразно най-добрите международни търговски практики и високи стандарти за реализация на проекти, за да гарантира, че изграждането на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще се осъществи по безопасен и ефикасен начин.

Трима румънци пострадаха при ПТП

http://www.vesti.bg/novini/trima-rumynci-postradaha-pri-ptp-6019571

Трима румънски граждани са пострадали при ПТП в област Сливен, съобщиха от ОД на МВР в Сливен.

Дайнов за кадъра на Борисов с два шарана: Недемократично е

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/dajnov-za-kadyra-na-borisov-s-dva-sharana-nedemokratichno-e-6019566

Дейвид Камерън, Меркел или Обама да сте ги виждали да помпат мускули. При демокрацията управляват слабите, а не мускулестите, категоричен е политологът

Пощальонът Стойнев договори енергийните проекти, не ГЕРБ, заяви Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/11/2359580_poshtalyonut_stoinev_dogovori_energiinite_proekti_ne/?ref=rss


Политическа наглост е да обвиняват ГЕРБ за "Южен поток" и "Уестингхаус", като се има предвид, че всички конкурси и подписвания на договори бяха проведени не от кого да е, а от кандидата за лидер на БСП – Драгомир Стойнев (пощальонът). Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Facebook.

Тази сутрин бившият министър на енергетиката Румен Овчаров заяви, че ако има критика към министерството на икономиката и енергетиката, тя е , че този консорциум, който ще строи...

Христо Иванов: Не съм министър на протеста

http://pik.bg/христо-иванов-не-съм-министър-на-протеста-news212635.html

Христо Иванов: Не съм министър на протеста

Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някак си не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа огромен антагонизъм и напрежение. Доста се разкаля публичният терен". Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието в служебния кабинет Христо Иванов пред БНР.

Той беше първият министър, срещу когото започна атака в различни медии (като например че не си е плащал членските вноски в адвокатската колегия). Според него "голяма част от нещата, които излизат, са по-скоро в спекулативния регистър". Иванов заяви, че иска максимално да тушира употребата на това, че е министър на протеста:

"Аз съм изпълнявал гражданския си дълг, участвал съм в множество протести през последните години. След като приключи краткият ми престой като министър, очаквам с нетърпение да се включа в естествената си гражданска роля. В този смисъл е абсурдна тази квалификация", заяви още министърът. Некоректно е протестът да се представя като "някаква трайна политическа формация, която има свои министри", посочи министърът.

Иванов обяви, че основната цел, която си поставя за двата месеца работа, които му предстоят, е да бъде завършена работата по стратегията за съдебната реформа. По този повод министърът ще се срещне в близките дни с неправителствени организации, които работят в сферата. По повод предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд, Иванов заяви:

"Когато става дума за назначения в съдебната власт, за хора с мандати от по 7 години, чието присъствие там ще има огромно влияние върху общия климат, трябва да заложим на професионални въпроси и критерии. Трябва да заложим на въпроси, свързани с тяхната нравственост и възприятие от колегите им, а не толкова да се занимаваме каква политическа подкрепа има за тях". Министърът потвърди, че негови заместници ще са съдиите Аглика Адамова и Петко Петков.

Започват проверки в строителния бранш

http://www.moreto.net/novini.php?n=260780

Заради зачестилите случаи на тежки инциденти в сектор „Строителство” Главна инспекция по труда стартира от днес - 11 август извънредна информационна и инспекционна кампания с основна цел превенция на злополуките в него, водещи най-често до смърт и инвалидност.

Габровският хан връща величието на Букурещ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239318

Подобно на кервансараите, с които някога били осеяни Персийската и Османската империя, крайпътните страноприемници, известни като ханове, са процъфтявали през ХVIIІ и ХIХ век в Румъния. С кръстопътното си положение между Изтока и Запада страната е привличала търговци от всички краища на Стария континент. Подобно на кервансараите, с които някога били осеяни Персийската и Османската империя, крайпътните страноприемници, известни като ханове, са процъфтявали през ХVIIІ и ХIХ век в Румъния. С кръстопътното си положение между Изтока и Запада страната е привличала търговци от всички краища на Стария континент.

Направено е всичко необходимо за предотвратяването на разпространението на Ебола у нас

http://www.cross.bg/ebola-bolesti-izlishno-1424957.html

/КРОСС/ Българските власти са направили всичко необходимо, за да предотвратят евентуалното разпространение на вируса Ебола, заяви пред "Хоризонт" професор Камен Плочев - началник на Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия. Лекарите са в готовност да изолират и заразени, ако това се наложи: "Трите неща, които трябваше да бъдат направени, са направени. Първо - имаме непрекъснат поток на информация. На второ място - имаме готови и обучени екипи. На трето място - имаме място за изолация. Там, където евентуално, недай си Боже, би се наложило да изолираме тази болест, имаме и костюмите, имаме всичко, което имат и останалите колеги, нямаме това, което нямат и те - лекарства", заяви той. Професор Плочев е предложил българските власти да закупят и специална носилка за транспортиране на заразно болни. "Хората не трябва да се тревожат, че заразени с Ебола бежанци ще достигнат до България, каквито коментари се появиха", каза д-р Мира Кожухарова - национален консултант по инфекциозни болести. Причината за това е, че бежанците обикновено пътуват по суша и това им отнема много време. "Мисля, че в това отношение е напълно излишно да се правят коментари и да се тревожи излишно населението с един проблем, както подчерта комисар Борг, все още е проблем само на готовност, само за приемане на единични случаи на граждани на ЕС", категорична бе тя.  

"Протестна мрежа" сезира Цацаров и МС за "Южен поток"

http://offnews.bg/news/n_1/n_375294.html

"Протестна мрежа" намери правни основания, въз основа на които разрешението за строеж на "Южен поток" може да бъде спряно и от Главния прокурор, и от Министерския съвет. Организацията ще внесе днес искания за спиране на разпореждането за предварително изпълнение на разрешението за строеж по проекта, издадено от министър Десислава Терзиева на 31 юли 2014 г. Представители на Протестна мрежа ще внесат искането в Главна прокуратура в 13.30 ч., а в 14.30 ще бъде входирано искането и до Министерския съвет.

Йордан Христосков: Ще бъдат направени няколко варианта за пенсионна реформа

http://econ.bg/Новини/Йордан-Христосков-Ще-бъдат-направени-няколко-варианта-за-пенсионна-реформа_l.a_i.561180_at.1.html

В месеците, в които служебният кабинет ще работи, ще бъдат изработени няколко варианта за пенсионна реформа. Нито един от тях обаче няма да се...

Да въртиш педалите от Амстердам до Истанбул... с ръце

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/11/2359490_da_vurtish_pedalite_ot_amsterdam_do_istanbul_s_ruce/?ref=rss


Холандия винаги предизвиква приятни асоциации в умовете на велосипедистите. Но тези дни един вестител оттам дойде на колело в България с позитивно послание към всички хора, независимо дали се придвижват на две колела или не. Първото й име значи здраве, а второто – добра новина или награда, която получаваш за добра новина. 52-годишната Фунда Мюжде, парализирана от кръста надолу, премина през България по време на 90-дневния си поход от Амстердам до Истанбул с велосипед, задвижван единствено със...

И по-лошо ще става

http://www.cross.bg/rysiya-evropa-ykraiina-1424956.html

/КРОСС/ Има един много стар виц, в който песимистът казал: "Е по-лошо не може да стане!" А оптимистът отвърнал: „Ааа, може, можеее!". Този стар анекдот онагледява ситуацията в Украйна, която ескалира напрежението между Русия, от една страна, и САЩ заедно с благоверната Европа, от друга. Отделно в самата Украйна няма никакви изгледи, че оръжията скоро ще замлъкнат, икономиката ще излезе от колапса, а хората отново ще заживеят нормално. Напрежението и откровено враждебните действия по оста Москва-Вашингтон не са били толкова големи от годините на Студената война. И докато само преди няколко седмици анализатори и от руска, и от американска страна оптимистично заявяваха, че не може да се говори за нова Студена война, за съжаление днес вече можем да направим констатацията на оптимиста: „Може, можее..." Жестоките санкции, с които Русия отвърна на САЩ, ЕС, Канада и още няколко страни, които обвиняват Москва за всички злини в Украйна, са най-прясното и най-практичното доказателство за това. На 7 август Москва официално забрани вноса на всякаква селскостопанска продукция от тези страни. Случайно или не, това става в разгара на земеделския сезон. САЩ, разбира се, няма да пострадат от спрения износ на месо, зеленчуци и месни продукти. Но Европа със сигурност ще. И в частност България. Гърците вече изпищяха на умряло, защото са един от най-сериозните износители на земеделска продукция в Русия

ГЕРБ ли управляваше или коалиция с мандат на БСП, зачуди се Борисов във Фейсбук

http://news.ibox.bg/news/id_144790212

Политическа наглост е да обвиняват ГЕРБ за "Южен поток" и "Уестингхаус", заявява експремиерът

Полицаи хванаха огромен питон убиец на котки във Флорида

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239280

Полицаи в американския град Порт Сейнт Луси, щата Флорида са заловили  3,65-метров питон, който  според съседите в квартала ядял котките в района, пише вестник USA Today.
Сержант Джон Холман пристигнал на мястото, където била заловена змията в 7:20 часа сутринта и видял мъртва котка. Той се приближил до висок храст близо до мъртвото животно и Полицаи в американския град Порт Сейнт Луси, щата Флорида са заловили  3,65-метров питон, който  според съседите в квартала ядял котките в района, пише вестник USA Today. Сержант Джон Холман пристигнал на мястото, където била заловена змията в 7:20 часа сутринта и видял мъртва котка. Той се приближил до висок храст близо до мъртвото животно и

Полицаи хванаха огромен питон убиец на котки във Флорида

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239302

Полицаи в американския град Порт Сейнт Луси, щата Флорида са заловили  3,65-метров питон, който  според съседите в квартала ядял котките в района, пише вестник USA Today.
Сержант Джон Холман пристигнал на мястото, където била заловена змията в 7:20 часа сутринта и видял мъртва котка. Той се приближил до висок храст близо до мъртвото животно и Полицаи в американския град Порт Сейнт Луси, щата Флорида са заловили  3,65-метров питон, който  според съседите в квартала ядял котките в района, пише вестник USA Today. Сержант Джон Холман пристигнал на мястото, където била заловена змията в 7:20 часа сутринта и видял мъртва котка. Той се приближил до висок храст близо до мъртвото животно и

Дъжд от падащи звезди ни очаква тази вечер

http://offnews.bg/news/n_1/n_375290.html

Един от най-мощните метеорни потоци, наречен Персеиди, ще има пик тази вечер, съобщават астрономи. Метеорният поток е започнал още на 5-6 август, но пикът му е на 11 срещу 12 август между 3 и 4 часа. Очаква се броят на падащите звезди да достигне между 60 и 70 на час. За съжаление, Луната е във фаза на пълнолуние и нейната разсеяна светлина в земната атмосфера ще попречи да бъдат забелязани множество от тези падащи звезди, които са с по-малка яркост, обясни пред „Фокус“ астрономът от Националната астрономическа обсерватория на Рожен Никола Петров. Въпреки това ще можем да се насладим на по-ярките метеори, стига да няма облачна покривка над нас, уточни Петров. Падащите звезди ще могат да се наблюдават без каквато и да е техника, но е по-добре това да стане извън градовете, за да не пречат градските светлини. Падащите звезди са малки частици, останали от разпадането на кометата Темпъл-Тътъл. Когато навлизат в земната атмосфера, те започват да се нагряват и изгарят. Докато горят, те изглеждат като падащи звезди, но реално нямат нищо общо със звездите, допълни астрономът.

Бареков поиска допълнителни компенсации за родните фермери

http://www.bnews.bg/article-113507

Лидерът на „България без цензура“ и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков се обърна към Европейската комисия заради въведените от Русия ограничения за внос на селскостопански продукти, както и за проблема със заразата „син език“ по животните у нас.

Христо Иванов: Искам максимално да туширам употребата на това, че съм министър на протеста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4239294

"Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някак си не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа "Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някак си не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа

Христо Иванов: Не съм министър на протеста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239275

"Аз съм един обикновен гражданин, който рязко прави прехода към публичната сфера. На тази граница е възможно да възникнат въпроси, да се окаже, че има неща, които от моя страна са недоглеждани. Някак си не съм се готвил за министър. Разбира се, има и елемент, който следва от факта, че през последните години в българското общество се натрупа

Какъв е "Изборът на тийнейджърите" за 2014 г.

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kakyv-e-izboryt-na-tijnejdzhyrite-za-2014-g-6019568

Голямата награда "Върховен избор" за принос към развлекателната индустрия получи 22-годишната певица и актриса Селена Гомес

Американците се хранят сами, а всяко 5-то ядене е в колата

http://www.vesti.bg/novini/amerikancite-se-hraniat-sami-a-vsiako-5-to-iadene-e-v-kolata-6019570

Може и да живеем в ерата на "социалните" медии, но що се отнася до храненето, сме доста самотни.

Жената, която издъхна от топлинен удар в басейн, вероятно била бременна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4239270

24-годишната жена, чието сърце не издържа от жегата в басейн в Пловдив, вероятно била бременна, съобщи 24-годишната жена, чието сърце не издържа от жегата в басейн в Пловдив, вероятно била бременна, съобщи "Марица". Инцидентът стана в петък при 37-градусови температури около 14,30 в „Нептун”. Според първоначалната информация на медиците младата жена е имала сърдечни проблеми и е получила слънчев удар.

Затвориха пътя за "Виница" заради изграждане на канализация

http://www.moreto.net/novini.php?n=260777

Нова промяна в организацията на движение е в сила във варненския квартал „Виница”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Основният път Варна – „Виница” е затворен за движение на моторни превозни средства / МПС / от светофара на разклона за с.

Резултатите в митниците са по-лоши, отколкото при ГЕРБ, изтеклите пари ще влязат в изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_374216.html

Григор Здравков е председател на Българска легия "Антимафия", която от години следи и сигнализира институциите за порочните практики в митниците. Разговаряме с него за равносметката в Агенция "Митници" за управлениерто на кабинета на Пламен Орешарски. Едно от нещата, заради които се заговори за нуждата за актуализация на бюджета, беше неочаквано слабото изпълнение на приходите от митниците. Защо се стигна дотам и какво може да се направи? Неизпълнението към края на годината в Агенция "Митници" в частта ДДС ще бъде около 850 млн. лв. На мен много ми харесва обяснението на специалиста-премиер Орешарски, че последните 5 години само веднъж е изпълняван плана на митниците, което ми дава ясен знак по какъв начин се прави бюджет. По тази логика изобщо не трябва да имаме приходна част в бюджета, а само разходна част. Защо се получи така? Защото въпреки обещанията на правителството и на всички финансисти-експерти, продължава да се краде чрез митниците. Факт е, че резултатите, които това правителство постигна, са по-слаби от резултатите при ГЕРБ. Контрабандата е нараснала, въпреки обещанията. През годината, докато управляваше това правителство, сменяха началника на Агенция "Митници" и заместниците му. Държавата е успяла да хване малко над 4 камиона цигари, но това е заедно с МВР, при обем на контрабандата, примерно между 800 и 1000 камиона само за вътрешния пазар. В това число не влиза транзита за държавите от ЕС. Тоест едни 850 млн. лв. ей така са изтекли в контрабанда? Не само, че са изтекли, а половината или две трети от тях се връщат и влизат в черната икономика. Заради тия 850 млн. трябва да се прави актуализация на бюджета, да се емитира дълг и гражданите после ще трябва да връща около 1,2 милиарда с лихвите. Т.е. това ръководство на Агенция "Митници", под контрола на Орешарски и Чобанов, за 6 месеца е задължило българския народ с милиард и двеста милиона, защото не може да се справи с поставените задачи или не иска, което за нас е все едно. А как се случи така, че изтекоха тия 850 млн.? По-обичайните схеми ли или някакви нови схеми се въведоха? Схемите при социалистическата партия са малко по-различни от тези при ГЕРБ. Аз мога да кажа конкретни числа за подкупи, които сме получили като информация. На част от тях, в разговорите са присъствали и наши сътрудници. Проблемът е, че когато МВР тръгна да прави разработки след 2 седмици информацията, към човека на средно ниво в "Позитано" изтече и не можеше да бъде арестуван. Най-малкият подкуп, който са искали представители от съответната партия е 4500 лв., за да ти направят предложение от местната организация за шеф на митническо бюро, митнически пункт. След това се дава два пъти по толкова, за да те пробутат примерно на градски съвет. По времето на Кирил Желев, т.е още когато течаха пазарлъците за Кирил Желев, последно за гранична митница се даваха от 200 000 хил. евро и до 7 млн. евро. за ръководен пост в Агенция "Митници". Тук трябва трябва да се прави разлика между партия и отделени хора. Партията пари не събира, събират отделните партийни функционери на средно ниво. Къде ги носят е друг въпрос. След това схемата се измени, след като от края на годината вече парите се събират от фирма, която се занимава с митническо посредничество. Много пъти сме говорили за нея, ръководител е бивш служител на високо ниво в Агенция "Митници". Това назначение е направено с прякото знание на Сергей Станишев, по предложение на Пламен Орешарски. Явно парите не са достигали до най-високо ниво в "Позитано", а до средния апарат или по-скоро до средния апарат  плюс това, което е в полицията. Т.е. БСП е трябвало да държи митниците, но общо взето не ги е хванала, а нейни функционери на средно ниво са ги обсебили, така ли? На този въпрос трябва да отговори Станишев. Ние сме го информирали няколко пъти, отговор не получихме. Факт е, че големият професионалист Чобанов и Орешарски се провалиха в митниците. Това да не можеш да намериш 12 месеца заместник началник, който отговаря за контрабандата, а първия да го сложиш такъв с отнет допуск...    Първо назначение - чисто партиен функционер Кирил Желев, който е виждал митници, само като е пътувал със самолет. Второ назначение - човек, който освен, че има CV колко много е работил в митницата на различните етажи, няма умения за толкова висока административна позиция. Кого визирате? Павел Тонев. Само да ви напомня, че Павел Тонев е дългогодишен началник на митница или РМД Пловдив по времето на Тройната Коалиция. А тогава не бяха ли ставали някакви неща с цар Киро? Точно така. Само да напомня, че митница „Свиленград“ тогава беше придобила много култова известност с пилешки бутчета и всякакви контрабандни схеми. Но явно за този човек е било преценено, че трябва да бъде повишен.  След това много ме радва  оправданието на Чобанов, при което твърди, че този човек понеже е бил от четири години извън системата, а тя системата се е променила и затова не се е справил. Това обяснение е, меко казано, смешно. Тук възниква следният въпрос - ако президентът твърди и настоява за актуализация, поради това, че не са събрани приходите, ми е много интересно, докога сегашният финансов министър ще търпи ръководството на Агенция "Митници". Защото актуализация на бюджета се прави при положение, че не могат да се съберат приходите. Ако някой ви каже, че ще има някога граждански контрол или нещо като гражданска квота в митниците не му вярвайте, там става въпрос единствено и само за пари. Така че, никой не би допуснал външен човек, който не е в определени или партийни, или олигархични кръгове, или част от корупционните схеми на митниците, да заеме когато и да е, какъвто и да е пост.  И друго - наблюдавайте за тези три месеца, когато ще е служебното правителство, колко акции ще има направени на тема международен наркотрафик и контрабанда от новия финансов министър и новия вътрешен министър.  Ще има или няма да има? Колко ще има. Аз твърдя, че няма да има. Защото това са последните месеци, в които се акумулират пари за избори. Просто никой не очакваше, че изборите ще бъдат толкова скоро. Забележете, че нито една политическа партия, било то малка или голяма, не коментира професионално митниците. Всеки коментира единствено отчета на министерството на финансите. Това говори, че нито БСП, нито ГЕРБ, нито която и да е парламентарно представена партия, има  професионален ресурс да прави анализи на митниците и да казва, ето тук е проблема или това е голямото зло, или зад този контрабанден канал седи ето този политик или ето този бизнесмен. Това за последните 13 месеца никога не се е случило. Ясно е, че държавният бюджет загуби от тия 850 млн., ако не са и повече, но кой спечели? Кой е от другата страна, която обира печалбите? Човекът, който контролира черните потоци от митницата към съответната партийна централа е бивш високопоставен кадър от Агенция "Митници". От много време го наричат Асен Дебелия. Но не го бъркайте с пиара от министерски съвет. Просто съвпадение на имена.  Аз казвам, че Станишев и Орешарски носят отговорност, защото те са си го назначили този. Кои са фирмите, компаниите, които са укривали акцизи в периода на Орешарски или поне, в кои браншове са? Ще ви напомня, че дори и социалистът Кадиев узря вече и твърди, че контрабандата при горива е 30%. Според нас тука е познал, след две години мислене е познал. Делът на контрабандните цигари според някои е 10%, според други е 30%, а според нас е над 40%, Просто нищо не се е променило - по-ниски приходи и по-малко хванати цигари, горива и алкохол по време на „експертния” кабинет, който е изцяло съставен от финансисти, които би трябвало да разбират. Вие поне от 2 години, а може би са и повече давате данни за обема обмитени цигари.. През 2008 г. са били 22 млрд. къса, през 2007 са били 19,8,  през 2009 са 17,9. Тази година ще бъдат обмитени около 11 млрд., малко над 11 млрд. къса цигари. Или българите са намалили пушенето или контрабандата се е увеличила двойно? Да кажем, че контрабандата в момента е в размерите на 45%, от това, което се обмитява. Т.е. половината се обмитява, половината не се обмитява? Грубо казано е така, да А кой печели? Предполагам, че може да се сметне 10-тина млрд. къса колко е? Аз веднага цитирам следната фраза на Орешарски по времето на предизборната кампания „Ние ще съберем милиард и половина от контрабандни цигари“. Те не само, че не вкараха този милиард и половина в бюджета, ами в момента са обмитили по-малко цигари в сравнение с миналата година, когато беше дъното на правителството на ГЕРБ, точно по време и на стачките и на оставката. А с алкохола какво е положението? Алкохолът е 50% контрабанда. Най-лесно се смята като се погледнат цените на питиетата на услугата Ол инклузив. Значи калкулирания алкохол излиза по-евтино, отколкото ако заплатиш само акциза. Тези приходи от този спестен акциз къде отиват, в кои среди? В производителите на алкохолни продукти, тъй като алкохол, който е в промишлени количества по Черноморието няма как да се направи в селски казан и обикновено това се прави във фабрики, в които се произвежда и легален алкохол.  Нали, заслуга на това правителство в кавички, е че промени наредба номер 3, за измервателните уреди на производителите на акцизни стоки, като им намали броя на точките и затова веднага спадна и официално произведеният алкохол.  А какво е положението с другите големи пера? Предполагам, че те са  бялата и черна техника? Не, не са те. Кои са най-големите пера, най-добре знаят българските селскостопански производители, които всяка година правят стачка и ви обясняват как ни заливат стоки, селскостопанска продукция от Турция, Македония, дори от ЕС. Сега данъчните се опитаха да направят нещо като фискален контрол, който няма да тръгне. Другия голям проблем е транзитите на наркотици към Европа. Най-голямото количество, което е залавяло това правителство преди 3-4 седмици, 100 килограма хероин и в същото време изпуснаха 80. Винаги си остава проблем с точенето на ДДС през така наречените каруселни сделки през ЕС.  Фалшивите марки, абсолютно всички фалшиви марки, които пътуват за от Турция и Украйна, минават през България. Така, че както се казва всичко е наред, ние си крадем нормално.  Ако предположим, че служебното правителство има много добро желание да се справи с тоя проблем и да увеличи приходите от митниците, какво следва да направи? Аз Ви казах - никога няма да видите човек, който е външен за системата (под системата имам предвид системата, която осигурява бакшишите) на ниво началник на Агенция "Митници" или заместник началник. Няма служебно правителство, няма редовно правителство. Толкова ли е безнадеждно положението, значи нищо не може да се направи? Мерките са много елементарни. Първо махаш шефа на Агенция "Митници", след това махаш тримата му заместници, след това махаш шефовете на митници. Шефовете на митници бяха избрани с много смешен конкурс, обявен по време на Коледа. Встъпиха в длъжност началото на февруари. За 6 месеца не са успели да се справят с нито един проблем, значи не стават. След това сядаш с министъра на вътрешните работи, правите набързо оперативка. Вижда се митниците какво са работили като разработки, тъй като митниците имат, да не забравяме, и полицейски функции. Вижда се дали са работили, дали въобще не са работили. Тръгва се към реализация и показваш на обществото, че за два месеца можеш да минимизираш загубите в бюджета и можеш да попречиш, поне малко, мръсни пари да се излеят на тия избори.  

Правосъдният министър: Целта е да зъвърша стратегията за съдебна реформа

http://frognews.bg/news_74461/

Главната ми цел е да завърша работата по стратегията за съдебна реформа. От утре свиквам всички неправителствени организации, за да започне дискусия по нея. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов по БНР.

Уестингхаус: Споразумението не изисква инвестиции от АЕЦ "Козлодуй"

http://www.vesti.bg/novini/uestinghaus-sporazumenieto-ne-iziskva-investicii-ot-aec-kozloduj-6019581

"Уестингхаус" е поела ангажимент за значително разширяване на съществуващите производствени мощности в България, създавайки хиляди нови високоплатени работни места за реализацията на този проект и внедрявайки технологията AP1000. Това се казва в прессъобщение на американския гигант, изпратено до БГНЕС.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване