Плевнелиев: Не познавам по-добър шеф на митниците от Танов

http://offnews.bg/news/n_1/n_381350.html

"Ще ви кажа, че не познавам по-добър директор на Агенция „Митници" в цялата история на демократичния преход до сега. Шеф, който да е събрал повече пари от него", това каза днес президентът Росен Плевнелиев, в опит да защити назначението на Ваньо Танов за шеф на митниците. По думите на държавния глава в един труден момент за нацията, когато приходите са на дъното, а бюджетът "изначално е сгрешен нарочно ", когато митниците са неефективни - ако му посочат по-достойна кандидатура, с удоволствие би я приел. Според него става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, "които така или иначе чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани". Служебното правителство е на България, обяви президентът, запитан дали то не е продукт на ГЕРБ , каквито критики се отправят напоследък. "Това е едно правителство с амбициите не само да правим избори и нищо друго, а да спазва законите в държавата, които казват, че то е нормално правителство с пълни функции, с изключение на това,че няма законодателна инициатива", допълни Плевнелиев. По думите му обикновено статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация. А кабинетът "Близнашки" щял да назначи не повече от няколкостотин - нищожен процент на фона на всичко останало. За мен това е доказателство, че служебното правителство действа експертно и надпартийно, подчерта Плевнелиев. Той заяви още, че се радва, че  стратегията за НАТО  е излязла на бял свят. "Благодаря на тези, които по достоен начин стартираха публичния дебат в страната за това какво ние искаме да постигнем като член на НАТО и как виждаме сигурността по света", коментира още Плевнелиев. Правителството тепърва предстои да свърши своята част от работата, като тази работна версия се приеме от Съвета по сигурност към Министерски съвет, със сигурност МО тепърва ще работи с дебати по тази версия, смята президентът. Държавният глава допълни, че не е чел стратегията, но няма против начина, по който е било постъпено. "Политическите оценки са взети изцяло от официалната позиция на НАТО и на главния секретар. Съветвам българските политици да прочетат внимателно какво е казал генералният секретар на НАТО, оценката му не се различава от написаното от родните експерти, апелира държавният глава", допълни той.

Безсрочното примирие в Газа засега се спазва

http://www.mediapool.bg/bezsrochnoto-primirie-v-gaza-zasega-se-spazva-news224169.html

Безсрочното споразумение за прекратяване на огъня между Израел и палестинските радикали в ивицата Газа засега се спазва, а много хора и от двете страни в конфликта се питат какво е спечелено през 50-те дни на военни действия, предаде Асошиейтед прес в сряда.   Рано тази сутрин израелското военно командване каза, че няма съобщения за нарушения на примирието, влязло в сила в 19 ч местно (и българско) време снощи. Хамас обяви победа, макар че има твърде малко, с което да се похвали след една война, в която бяха убити 2143 палестинци, над 11 хиляди бяха ранени и около 100 хиляди останаха без жилища.   От израелска страна жертвите са 64 военни и 6-има цивилни. Хиляди жители на южните израелски райони, пострадали най-много от ракетния и минометен обстрел на Хамас, избягаха от домовете си, търсейки убежища на по-безопасни места страната, има и нарастващо недоволство от начина, по който правителството водеше тази война.   Израелски медии съобщиха, че премиерът Бенямин Нетаняху преднамерено не е поставил примирието на гласуване в своя т. нар. кабинет за сигурност заради съпротивата от някои министри, които са искали войната да продължи. Министърът на туризма Узи Ландау, известен ястреб ветеран, в радио интервю тази сутрин остро разкритикува правителството, което "искало мир на всяка цена". Според него този подход щял да подкопае способността на Израел да възпира екстремистите.   Десетки хиляди жители на Газа откликнаха на призивите на Хамас да излязат по улиците на Газа и другите селища в анклава, но според АП мнозина от тях се радваха повече на свободата да живеят без страх от израелски въздушни и артилерийски удари, отколкото да празнуват победа.   След повече от седем седмици война двете страни приеха едно двусмислено междинно споразумение, даващо им известен период на спокойствие. Хамас, макар и понесъл тежки удари, запазва контрола си над Газа, като част от военния му арсенал остава непокътнат. Израел и Египет запазват блокадата над анклава, затегната преди седем години въпреки отдавнашното искане на палестинското ислямистко движение за снемане на граничните ограничения.   През последните 72 часа на войната Израел разшири обхвата на атаките си от гъсто населените работнически райони, където подкрепата за Хамас е най-силна, към редица не така радикални области, вероятно в опит да мобилизира средната класа да окаже натиск върху ислямисткото движение да приеме примирие, което в една или друга степен е съобразено с интересите на Израел, отбелязва АП.

В английски град 1400 деца са станали жертва на сексуално насилие за шест години

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/27/2369279_v_angliiski_grad_1400_deca_sa_stanali_jertva_na/?ref=rss


Най-малко 1400 деца са станали жертва на сексуални престъпления в английския град Родъръм за периода от 1997 до 2013, сочи доклад, поръчан от общинския съвет на града. Престъпленията срещу деца най-малко на 11 години включват многократни изнасилвания, побои, отвличания и сплашвания, съобщава BBC.

Председателят на общинския съвет Роджър Стоун заяви, че незабавно ще подаде оставка. "Мисля, че единственото правилно нещо, което мога да направя като лидер, е да поема отговорността за този...

Според Радан Кънев на БСП й предстоят тежки времена

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/27/2369407_spored_radan_kunev_na_bsp_i_predstoiat_tejki_vremena/?ref=rss


В момента БСП се разпада пред очите ни, предстоят й трудни времена. Това каза лидерът на Реформаторския Блок (РБ) на пресконференция в Пловдив, съобщиха от пресофиса на блока. 

"Целта ни е да оставим БСП и ДПС извън властта поне за 10 години", заяви Кънев. Той обясни, че РБ се стреми към промяна, но това не е възможно, докато БСП и ДПС не бъдат отстранени от изпълнителната и съдебната власт и пряко, и косвено.

"Перущица се управлява от РБ и е пример за това, че България...

Бездомникът, приел награда вместо Майли, е издирван

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/bezdomnikyt-priel-nagrada-vmesto-majli-e-izdirvan-6020958

Бездомният, който прие наградата на Майли Сайръс от MTV, се издирва от полицията за нарушаване на пробация

Ето фирмите, на които НЕК е плащала приоритетно

http://frognews.bg/news_75279/

Националната електрическа компания е заплатила почти изцяло задълженията си към ТЕЦ-овете Марица Изток 2, Бобовдол, Брикел, Свилоза, Сливен и завод Видахим, сочат данни на Министерството на икономиката, оповестени късно снощи.

Русия няма да преразглежда транзитния договор с Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-dogovora-1427429.html

/КРОСС/ Русия няма да преразглежда условията на договора с Украйна за транзита на газ в Европа, каза министърът на енергетиката Александър Новак, предаде «Гласът на Русия». Освен това, според него, няма нужда от пренасяне на точката на продажбата на русия газ на Европейския съюз на границата между Русия и Украйна. Новак отбеляза, че предложенията за промяна на условията на договора са сложни и принципни.  

Серия трусове разлюляха Исландия

http://www.moreto.net/novini.php?n=262296

Най-малко два труса с магнитуд над и около 5 станаха в Исландия тази сутрин, според данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Две от земетресенията са с магнитуд 5,1 и 5,2 по скалата на Рихтер. Един от трусовете преди два дни в Исландия бе с магнитуд 5,3 - в района на вулкана Бардарбунга в югоизточната част на Исландия.

Еврофутбол: 16 отбора влизат в битката за 6 500 лева

http://www.cross.bg/tyrnir-tima-kompleks-1427428.html

/КРОСС/128 любители на футбола, разпределени в 16 отбора ще влязат в битка за наградния фонд от 6 500 лева на V-тия турнир по футбол за аматьори на „Еврофутбол", който ще се проведе на 06.09.2014 г. на спортен комплекс Green Sport (ПЖИ) в София. Още два тима ще имат шанса да излязат на терена, ако някой от 16-цата се откаже или отпадне при нарушение на правилата. Имената на отборите станаха ясни още вчера, когато бе и старта на записването, като само за пет часа в сайта на букмейкърската къща заявка подадоха 163 екипа от осем футболисти. Първите 15 от тях задно с победителя от IV-тия турнир - „Евротур", който автоматично получи правото да участва в инициативата, ще се борят за четирицифрената сума. Следващите два тима - по реда на подаване на заявката, останаха резерви. Ето и имената на всички участници: - аlfa, гр. София;- ВИП Атлетик, гр. София;- Европас, гр. София;- GFK, гр. София;- ФК СПОРТИСТ, гр. София;- FC CHAPA-SKIMUCHI, гр. София;- BMB, гр. София;- ПИРИН, гр. Благоевград;- Аутсайдерите, гр. Вършец;- АФК Галакси, гр. Перник;- fk.stambolovo, с. Стамболово;- Евротур, гр. София;- Ферион, гр. София;- Хулигани, гр. София;- Green Team, гр. София;- Juventus ND6, гр. София;- Fortuna, гр. София - резерва;- Нема прошка, гр. София - резерва. Схемата на турнира е добре познатата от предишните издания на състезанието. Отборите ще бъдат разпределени чрез жребий в четири групи, в които ще се играе по системата всеки срещу всеки

В памет на Валери Петров БНТ променя програмата си

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/27/2369305_v_pamet_na_valeri_petrov_bnt_promenia_programata_si/?ref=rss


В памет на големия български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, който почина днес на 94 години, Българската национална телевизия променя програмата си.

Тази вечер веднага след централната емисия "По света и у нас" от 21 ч. БНТ1 ще излъчи "Всички четат... Валери Петров" от поредицата "Умно село", създаден през 2010 г. по повод 90-годишнината на твореца.

След него зрителите могат да гледат филма "Един снимачен ден" от 1969 г. по сценарий на Валери...

От септември Жени Марчева се присъединява към "Тази събота" и "Тази неделя"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265359

Жени Марчева се присъединява към екипа на "Тази събота" и "Тази неделя", съобщиха от bTV. Предаванията се връщат в ефир още този уикенд, но вече бившата водеща на "Нека говорят" ще влезе в екипа на Мариана Векилска и Диана Любенова на 6 септември. 
Седмица по-късно, на 15-ти септември, стартира и екстремното реалити "Survivor". Жени Марчева се присъединява към екипа на "Тази събота" и "Тази неделя", съобщиха от bTV. Предаванията се връщат в ефир още този уикенд, но вече бившата водеща на "Нека говорят" ще влезе в екипа на Мариана Векилска и Диана Любенова на 6 септември.  Седмица по-късно, на 15-ти септември, стартира и екстремното реалити "Survivor".

Вижте как кмета на Ярджиловци нареди асфалтиране по време на събора на селото

http://www.zapernik.com/obshtestvo/vijte-kak-kmeta-na-yardjilovci-naredi-asfaltirane-po-vreme-na_33932/

Простотията ходи по хората. Защо кмета на село Ярджиловци чака до сега и реши да се асфалтира в дните, когато ще има много гости във връзка със събора и ще има много хора и коли?

Това май го прави нарочно, защото усеща, че му изтича времето,това е неговата лебедова песен!

Читателска статия от бутона "Изпрати новина".

Валери Петров, Светлин Русев и Антон Дончев (2003 г.): Никоя земна титла не гарантира безсмъртие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265337

През 2003 г. по повод удостояването им с академична титла Валери Петров, Антон Дончев и Светлин Русев дават специално интервю за През 2003 г. по повод удостояването им с академична титла Валери Петров, Антон Дончев и Светлин Русев дават специално интервю за "24 часа" - Коя беше първата мисъл, която мина през главите ви, когато разбрахте, че сте удостоени с високата научна титла, господа академици? Валери Петров: Човек е суетен и трябва да признае - каква е била първата ми

Разкрита е най-голямата римска крайпътна станция в Северна България

http://www.cross.bg/stantziya-troyan-sostra-1427427.html

/КРОСС/Археологическа експедиция от Националния исторически музей /НИМ/ завърши проучването на римската крайпътна станция Состра, разкрита край троянското село Ломец. Работата започна през пролетта на тази година със средства на дарители и на Община Троян, а последният етап бе финансиран от Министерството на културата. За няколко месеца работа на терен, при често неблагоприятни атмосферни условия, екип под ръководството на доц. д-р Иван Христов проучи 13 квадрата / 5/5 м / от план - квадратната мрежа на обекта и още 8 големи сондажа на обща площ 275 кв. м. Разкрити са частично 12 помещения от луксозната част на станцията и още 4 помещения от хана, приютявал обикновенни пътници и търговци. Общата площ на архелогическите структури надхвърля 1,5 дка, които са интегрирана част от крайпътния комплекс, заемащ площ от 6 кв. км в долината на река Осъм, северно от Троян. В източната и южната периферия на обекта са открити пещ за битова керамика и два зидани канала за вода. Трасирана е улица, свързваща станцията с основния римски път, преминаващ между обекта и крепостта Состра. Археолозите са открили и основите на късносредновековна сграда, която се предполага, че е малък мюсюлмански храм. Открити са 80 ценни предмети: златни, сребърни и бронзови монети, бронзови накити и статуетка, фрагмент от златен накит, костни игли, луксозна червенолакова керамика

Жени Марчева се присъединява към "Тази събота" и "Тази неделя"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265304

Жени Марчева се присъединява към екипа на Жени Марчева се присъединява към екипа на "Тази събота" и "Тази неделя", съобщиха от bTV. Предаванията се връщат в ефир още този уикенд, но вече бившата водеща на "Нека говорят" ще влезе в екипа на Мариана Векилска и Диана Любенова на 6 септември.  Седмица по-късно, на 15-ти септември, стартира и екстремното реалити "Survivor".

Правителството одобри създаването на Енергийния борд

http://econ.bg/Новини/Правителството-одобри-създаването-на-Енергийния-борд_l.a_i.563904_at.1.html

Правителството одобри създаването на Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет. Бордът ще решава важни и...

„Холдинг БДЖ” ЕАД ще осигури пътуването от София до Варна и обратно на участниците в Детския радиохор на БНР

http://www.cross.bg/sofiya-osigyri-varna-1427426.html

/КРОСС/„Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще осигури пътуването от София до Варна и обратно на участниците в Детския радиохор на Българското национално радио. На 28-ми август с влак от София до Варна ще пътуват 108 деца и техните ръководители. За тяхното удобно и комфортно пътуване националният железопътен превозвач ще осигури два специални допълнителни вагона към композицията на сутрешния бърз влак от София за морската столица. Младите певци ще прекарат част от лятната си ваканция в с. Кранево, където ще съчетаят своята почивка, с усилена подготовка за концерт, на който ще представят България по време на Дните на европейската култура във Франкфурт на Майн, Германия. „Холдинг БДЖ" ЕАД ще се погрижи и за прибирането на младите таланти в деня след приключването на летния лагер. Ръководството на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД подкрепя всички инициативи, чрез които се дава възможност на българските деца да разгърнат своя творчески потенциал и възможности.  

Плевнелиев: Служебното правителство е на България и e надпартийно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265348

Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено. То действа и доказа, че е надпартийно, каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев.
„Служебното правителство е на България. Това е едно правителство, Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено. То действа и доказа, че е надпартийно, каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев. „Служебното правителство е на България. Това е едно правителство,

"Зелените" скъсаха с Реформаторите: Искат ни пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265346

"Зелените" не се разбраха с Реформаторите и ще се явят самостоятелно на предсрочните избори. В декларация, публикувана на сайта на партията, се казва, че "Зелените" се отказват от Реформаторския блок, защото им искат пари.
"След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение "Зелените" не се разбраха с Реформаторите и ще се явят самостоятелно на предсрочните избори. В декларация, публикувана на сайта на партията, се казва, че "Зелените" се отказват от Реформаторския блок, защото им искат пари. "След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение

Поискаха оставката на председателя на ДКЕВР

http://econ.bg/Новини/Поискаха-оставката-на-председателя-на-ДКЕВР_l.a_i.563918_at.1.html

Служебното правителство е поискало оставката на трима членове на ДКЕВР, в това число и председателя Боян Боев. Това обяви след заседанието на...

"Зелените": Отказваме се от Реформаторите, защото ни искат пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265336

"Зелените" не се разбраха с Реформаторите и ще се явят самостоятелно на предсрочните избори. В декларация, публикувана на сайта на партията, се казва, че "Зелените" се отказват от Реформаторския блок, защото им искат пари. "След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение

Поискаха оставката на председателя на ДКЕВР

http://econ.bg/Новини/Щонов-поиска-оставката-на-председателя-на-ДКЕВР_l.a_i.563918_at.1.html

Служебното правителство е поискало оставката на трима членове на ДКЕВР, в това число и председателят Боян Боев. Това обяви след заседанието на...

Финландия и Швеция ще разрешат учения на НАТО на територията си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/27/2369325_finlandiia_i_shveciia_shte_razreshat_ucheniia_na_nato/?ref=rss


По време на срещата на върха на НАТО в Уелс Финландия ще подпише договор за военна помощ с организацията, съобщават финландски медии, позовавайки се на министъра на отбраната Карл Хаглунд.

Споразумението ще разреши на сили за бързо реагиране на НАТО да провеждат учения на територията на Финландия, като правителството на северната държава се задължава да решава всички технически и логистични проблеми и в частност снабдяването на военните с продоволствие и боеприпаси.

Освен...

Варненски боксьор остана със сребро от Олимпиадата в Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=262291

Душко Михайлов спечели сребърен медал в боксовия турнир от вторите младежки олимпийски игри, които завършват днес в Китай, съобщи bgolympic.org. На финала в кат. 56 кг българинът отстъпи по точки пред кубинеца Ибанес Диас. Това е пето отличие за страната ни в Нанджин, преди това титли спечелиха Лидия Ненчева в стрелбата и Божидар Андреев в щангите, а Бетина Темелкова и Кирил Милов взеха сребро съответно в джудото и борбата.

Кабинетът оттегли спорния проект за Визия 2020

http://politics.actualno.com/Kabinetyt-ottegli-spornija-proekt-za-Vizija-2020--news_47127.html

Правителството оттегли предложената от военното министерство визия за развитието на страната ни в НАТО и в европейската отбрана до 2020 година. В документа се казва, че България е в информационна войн...

Глобалното затопляне е реално, причинено от човека и опасно

http://climate.actualno.com/Globalnoto-zatopljane-e-realno-prichineno-ot-choveka-i-opasno-news_47132.html

Глобалното затопляне е реално, причинено от човека, вероятно вече е опасно и е възможно тенденцията към повишаване на температурите да е необратима, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на нов межд...

Малайзия отново иска достъп до мястото на катастрофата в Украйна

http://asia.actualno.com/Malajzija-otnovo-iska-dostyp-do-mjastoto-na-katastrofata-v-Ukrajna-news_47131.html

Министърът на отбраната на Малайзия Хишамудин Хусейн заяви, че страната му ще се опита отново да получи достъп до мястото на крушението на малайзийския Boeing 777 в източна Украйна, съобщиха местни...

Плевнелиев: Служебното правителство е надпартийно и работи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265342

Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено. То действа и доказа, че е надпартийно, каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев.
„Служебното правителство е на България. Това е едно правителство, Като държавен глава се погрижих да покрия целия спектър на българското общество затова вярвам, че служебното правителство е добре скроено. То действа и доказа, че е надпартийно, каза пред журналисти президентът на Република България Росен Плевнелиев. „Служебното правителство е на България. Това е едно правителство,

Официално: Кубрат Пулев – Владимир Кличко на 15-ти ноември

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/fX-UpDWEcDE/

Дългоочакваният дуел за световната титла по бокс тежка категория на Международната боксова федерация (IBF) между Владимир Кличко и Кубрат Пулев ще се състои на 15-ти ноември в Хамбург.

Новината идва директно от медийните представители на украинския шампион, като официалният му акаунт в Туитър публикува информацията, цитира sporta.bg

Шефката на МВФ Кристин Лагард е обвинена във Франция по делото "Тапи"

http://www.mediapool.bg/shefkata-na-mvf-kristin-lagard-e-obvinena-vav-frantsiya-po-deloto-tapi-news224168.html

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард съобщи, че е обвинена от френските власти в "престъпна небрежност" относно корупционен случай на стойност милиони евро по времето й като финансов министър на страната 2008 година. В коментар за Франс прес в сряда тя заяви, че няма никакво намерение да подава оставка от сегашния си пост във връзка с тези обвинения. Връщам се във Вашингтон, където ще запозная борда с това, е добавила Лагард. Преди ден Кристин Лагард даде показания пред Върховния съд, единствената юридическа инстанция във Франция, която може да разследва и осъжда членове на правителството за техни деяния при изпълнение на служебните им ангажименти. През май 2013-а г. на Кристин Лагард беше даден статутът на асистиран свидетел. Тогава тя избегна да бъде обвинена, което щеше да доведе до отнемане на ръководния пост в МВФ. От онзи момент Върховният съд винаги я беше уверявал в своята подкрепа. Обвиненията са свързани с т. нар. афера "Тапи" - продължителен процес между бизнесмена Бернар Тапи и несъществуващата вече държавна банка "Креди Лионе" (Credit Lyonnais). Лагард, която бе финансов министър при управлението на президента Никола Саркози от 2007 до 2011 г., е разследвана във връзка с решението й да повери на частен арбитраж решаването на спора между "Креди Лионе" и приятеля на Саркози Бернар Тапи. В арбитражното дело на Тапи бяха присъдени 403 млн. евро като компенсация за финансовия му спор с "Креди Лионе" за продажбата на акции в "Адидас" през 1993 г., припомня Ройтерс. Срещу Лагард е започнато официално разследване, което според френското законодателство означава, че властите са уверени, че има достатъчни данни за закононарушение. При подобни случаи обаче не винаги се стига до съдебен процес. Според източник, близък до Лагард, според нея обвинението в "небрежност" е неоснователно и тя ще го обжалва.

Шефката на МВФ Кристин Лагард е разследвана

http://www.mediapool.bg/shefkata-na-mvf-kristin-lagard-e-razsledvana-news224168.html

Ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард съобщи, че е официално разследвана във Франция по дело за измами, но не е обвиняема.   Лагард, която е бивш финансов министър на Франция, е разследвана за ролята й в проточил се политически процес, е заявил близък до нея източник пред Ройтерс.   По-рано тя е била разпитвана от магистрати в Париж в качеството си на свидетел. Лагард смята, че решението да стане разследвана по подозрения в "небрежност" е неоснователно и ще го обжалва.   Френски съдебни източници са потвърдили разследването. Във френското право магистратите поставят някого под официално разследване, когато смятат, че има индикации за правонарушения, но не винаги се стига до съдебен процес. Разследване, свързано с магната Бернар Тапи, вече засегна няколко министри от кабинета на бившия президент Никола Саркози, включително Кристин Лагард.   През 2008 г. Лагард е одобрила плащането на 403 млн. евро на бизнесмена и приятел на Саркози Бернар Тапи като компенсация за финансовия му спор с несъществуващата вече държавна банка "Креди Лионе" за продажбата на акции в "Адидас" през 1993 г.  

Близнашки си спомни работата си с поета Валери Петров във ВНС

http://www.cross.bg/petrov-valeri-bliznashki-1427425.html

/КРОСС/Кабинетът почете с минута мълчание паметта на големия български поет Валери Петров. Служебният премиер Георги Близнашки си спомни работата си с поета във Великото Народно събрание, както и последната редакция на преамбюла на Конституцията, направена от Петров. "Последната редакция на встъпителния текст към Конституцията е направен от него. Спомням си как дойде и настоя "Георги, това трябва да звучи разбираемо, човешко, да стигне до сърцата и душите на нашите съграждани", каза Близнашки. Той сподели още, че вероятно всеки от нас има любим стих, който си припомня от време на време. Близнашки изрецитира и своето любимо стихче, което казал и на заседанието на Министерския съвет: "Когато бях малък, имах голяма мечта - да си купя часовник,сега голям съм вече,имам часовник, но нямам мечта". Парламентът, в който бяха Тодор Колев, Радичков и Валери Петров - Седмото Велико народно събрание Със стихове на поета се изпълни и социалната мрежа Фейсбук днес. Хиляди българи почитат паметта на незаменимия Валери Петров. 

Защо е по-добре политиците да не се заливат с ''ледена кофа''

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/27/2369313_zashto_e_po-dobre_politicite_da_ne_se_zalivat_s_ledena/?ref=rss


 
Показното участие на политици в дарителски кампании опорочава идеята за благотворителност. А и може да се обърне срещу самите тях, смята Ясен Бояджиев. Коментарът му за   "Дойче веле"   е по повод благотворителните усилия на двама български политици.

От два дни социалните мрежи и медиите коментират усърдно едно видео (заснето и"споделено" по волята на заснетия), което показва как заместник-председателят на канеща се отново да управлява партия и бивш вътрешен министър се...

БНБ се подиграва с вложителите в КТБ

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/27/2369162_bnb_se_podigrava_s_vlojitelite_v_ktb/?ref=rss


Смесицата от истини, полуистини и лъжи по темата КТБ от страна на БНБ подкопават трайно доверието в банковата система и оставят впечатлението, че централната банка е готова да жертва финансовата стабилност в държавата, в името на личния интерес на ръководството си.  

Основното на което БНБ разчита, е ниската финансова и правна култура на политическите лидери, както и прякото участие на основните политически партии - ДПС, ГЕРБ и ДПС, в създаването и източването на пирамидата КТБ. Те,...

Щонов иска три оставки в ДКЕВР

http://frognews.bg/news_75277/

Енергийният министър Васил Щонов е поискал три оставки в ДКЕВР. След тях е и тази на председателя. Това стана ясно след редовното заседание на правителството.

Временно ограничение в движението в София заради “Лудогорец” - “Стяуа”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265327

Въвежда се временно ограничение на движението на ул. "Гурко" между бул. "Евлоги Георгиев" и бул. "Васил Левски", съобщиха от пресцентъра на МВР.
Във връзка с футболната среща между „Лудогорец“ и „Стяуа“ от 18.00 часа до приключване на мача ще бъде забранено и преминаването по алеите около спортното съоръжение. Въвежда се временно ограничение на движението на ул. "Гурко" между бул. "Евлоги Георгиев" и бул. "Васил Левски", съобщиха от пресцентъра на МВР. Във връзка с футболната среща между „Лудогорец“ и „Стяуа“ от 18.00 часа до приключване на мача ще бъде забранено и преминаването по алеите около спортното съоръжение.

Актьорът Илия Добрев за Валери Петров: Беше изключителен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265333

Валери Петров беше един изключителен мъдрец. Младите трябва да се учат от него, да четат Валери Петров, да знаят кой е той, това е много важно.
Това каза за БГНЕС актьорът Илия Добрев след тъжната вест за кончината на големия поет акад. Валери Петров.
"За мен Валери Петров е един от най-големите български поети, да не кажа най-големият. Валери Петров беше един изключителен мъдрец. Младите трябва да се учат от него, да четат Валери Петров, да знаят кой е той, това е много важно. Това каза за БГНЕС актьорът Илия Добрев след тъжната вест за кончината на големия поет акад. Валери Петров. "За мен Валери Петров е един от най-големите български поети, да не кажа най-големият.

Мартин Скорзесе превръща филма "Злокобен остров" в сериал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265120

Режисьорът и продуцент, носител на Режисьорът и продуцент, носител на "Оскар" Мартин Скорсезе, ще режисира пилотния епизод от телевизионен сериал, базиран на неговия филм от 2010 г. "Злокобен остров" (Shuter Island), в който участва Леонардо Ди Каприо, съобщи сайтът NME.com. Поредицата ще бъде излъчвана от HBO, а за създаването й телевизионната мрежа ще си партнира със студиото

Вносът и износът от и за Русия с отрицателен ръст

http://www.cross.bg/rysiya-ryskite-namalyal-1427423.html

/КРОСС/За първите 6 месеца българският износ на стоки за Русия е намалял с 2,1%, а руският внос - с 23 на сто. Това беше съобщено на провелия се в курорта "Албена" българско-руски бизнес форум. Руските бизнесмени твърдят, че нямат информация за българските курорти и руските туристи у нас също намаляват. Председателят на Българо-руската търговско-промишлена палата Желю Добрев оповести, че стокообменът между България и Русия за миналата година е 7 милиарда и 340 милиона щатски долара. Тази година по различни причини и вносът, и износът намаляват. За първото шестемесечие българският износ за Руската федерация е намалял с 2,1 процент, а руският внос е намалял с 23 процента, като най-голяма част е от нефт. Руските туристи тази година ще бъдат от 5 до 10 процента по-малко, каза Добрев. Според президента на Централната руска асоциация на търговско-промишлените палати Юрий Агафонов в Русия нямат информация за българските курорти и руските туристи у нас намаляват. Руските бизнесмени потвърдиха, че освен към туризма продължават да проявяват интерес към българските екологични плодове и зеленчуци.  

Поетът с кристално сърце литна в простора

http://www.bnews.bg/article-114843

Социалните мрежи са залети от стихове на Валери Петров, който си отиде от нашия свят по-рано днес.

Военна сводка: още 130 украински военни се предадоха в плен на ДНР

http://www.cross.bg/voenni-armiyata-ykrainskite-1427424.html

/КРОСС/ Днес още около 130 украински военни и нацгвардейци се предадоха в плен на армията на ДНР в населеното място Старобешево в Донецка област, съобщи РИА Новости позовавайки се на съобщението от щаба на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). По данни на донецката армия, в хода на нощни боеве в околностите на Донецк - Авдеевка и Ясиноватая, украинската армия е претърпяла загуби - 25 ранени и убити, 2 БТР, танк и склад с боеприпаси. В резултат на мощна огнева атака от страна на армията на ДНР в района на Красногоровка са унищожени 4 украински реактивни системи за залпов огън „Град", 2 танка и 2 БТР-а. В Луганска област близо до Валуйское, донецката армия е извела извън строй 5 камиона с боеприпаси. По данни от щаба на ДНР, в резултат на сблъсъка с украинските силови структури са загинали 8 военнослужещи. За една нощ, от 26 до 27 август, украинските сили са загубили 5 танка, 7 БТР-а, 4 установки „Град", 2 склада с боеприпаси и 5 камиона. Експертите смятат, че успехите на армията на ДНР в борбата с правителствените военни сили се обясняват с високо повдигнат морален дух, придобит опит, а също с наличие на военна техника, придобита от донецката армия по време на военните действия, започнали през април на 2014 година в югоизточна Украйна

Поклон пред паметта на Валери Петров!

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/poklon-pred-pametta-na-valeri-petrov-6020956

В социалните мрежи много хора си припомниха стиховете на поета в израз на почит към паметта му

Поклон пред паметта на Валери Петров!

http://www.vesti.bg/bulgaria/poklon-pred-pametta-na-valeri-petrov-6020956

В социалните мрежи много хора си припомниха стиховете на поета в израз на почит към паметта му

В село Бисер започва изграждането на канализация

http://www.cross.bg/izgrazhdaneto-biser-kanalizatziya-1427422.html

/КРОСС/В наводненото преди две години харманлийско село Бисер започва изграждането на канализация. Стойността на проекта е за 5 милиона и 500 хиляди лева, а средствата са осигурени по Програмата за развитието на селските райони. Предвижда се и изграждането на канализационна помпена станция и пречистващо съоръжение за питейната вода. Работата трябва да приключи за 200 дни.  

Въвеждане на модерни, надеждни и ефикасни процедури за планиране и изпълнение на бюджета на съдебната власт

http://www.mediapool.bg/vavezhdane-na-moderni-nadezhdni-i-efikasni-protseduri-za-planirane-i-izpalnenie-na-byudzheta-na-sadebnata-vlast-news224167.html

Днес в град Пловдив ще се проведе последната Кръгла маса по проект  „Въвеждане на модерни, надеждни и ефикасни процедури за планиране и изпълнение на бюджета на съдебната власт”. Резултатите по проекта бяха представени пред административните ръководители на органите на съдебната власт, магистрати и съдебни служители от петте апелативни района в София, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, на кръгли маси в периода 19-28 август 2014 г. Проектът с бенефициент Висшия съдебен съвет е на обща стойност 597 886,00 лева и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Целевите групи към които е насочен са: Висшия съдебен съвет и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към него, като предстои пилотно тестване на програмното бюджетиране във Висшия съдебен съвет, Върховния административен съд, Прокуратурата на Р България и Националния институт на правосъдието. Проектът е иницииран в съответствие със Стратегията за продължаване на реформата на съдебната система, според която първия заложен приоритет е подобряване управлението на органите на съдебната власт, а една от мерките е превръщането на бюджетната процедура в реален механизъм за обществен контрол. Въвеждането на програмното бюджетиране ще позволи остойностяване работата на отделния магистрат и служител и проследяване на нейната ефективност. По ясно ще бъде представено на обществеността какви са конкретните услуги и продукти, какви са постигнатите резултати за определен период от време, при каква натовареност работят отделните органи на съдебната власт, както и необходими ли са промени в съдебната карта на Р България. До 2013 година, включително, предлаганият от ВСС и одобряван от Народното събрание бюджет на съдебната власт се основава на разходите за предходен период и одобрените макроикономически показатели. С реализацията на проекта за програмно бюджетиране, този подход ще се замени с нов, при който ще се осъществи обвързване на бюджетирането на отделните звена на съдебната система с отчетените резултати от работата им в съответствие с определените програмни цели. Механизмът за дефиниране и приемане на програмни цели по отделните показатели за ефективност и качество, ще бъдат залагани във всеки следващ бюджет, с отчитане спецификата на отделните звена на съдебната власт, включително техните подразделения и регионалните нужди. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца като екипът на KPMG България ООД, във взаимодействие с представители на пилотните органи е преминал през основните етапи от цикъла на програмното бюджетиране свързани с: анализ на бюджетната практика в съдебната власт; изготвяне на проекти на стратегически и оперативни планове, разработване на проект на Методология за програмно бюджетиране в съдебната власт и провеждане на обучения. Въз основа на Методологията ще бъде финализиран подготвяният модел за разпределение на разходите и прогнозните тригодишни бюджетни заявки, разработени в програмен формат. Изготвената структура на програмния бюджет за съдебната власт, включва пет програми: Управление на органите на съдебната власт, Правораздаване, Повишаване квалификацията на магистратите и съдебните служители, Електронно правосъдие, и програма Администрация. Въвеждането на подхода на програмно бюджетиране в съдебната власт се оценява като положителна стъпка в посока реформиране и модернизиране на управлението в системата, а с оглед устойчивостта на предприетите действия следва да продължи надграждането и обогатяването на новия подход. Наред с по-ефективното и прозрачно управление и отчитане на изразходваните ресурси, ще се промени модела на планирането им. От база краткосрочно покриване на определени нужди ще се премине към планиране на база приоритизирани стратегически цели. Пример за прилагането на модерни практики в бюджетирането са съдебните системи в Обединеното кралство, Нова Зеландия, Франция, Словакия и Холандия, където са остойностени различните типове дела за различните инстанции. Този документ е създаден в рамките на проект "Въвеждане на модерни, надеждни и ефикасни процедури за планиране и изпълнение на бюджета на съдебната власт“, договор № С11-15-5/04.09.2012 г., който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Вулканите вече няма да спират авиацията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4263385

На 23 август 2014 г. властите на Исландия обявиха червен код за опасност от мащабно избухване на вулкана Бардарбунга и предупредиха авиокомпаниите да имат готовност за проблеми с въздушния трафик. Това е най-високата степен на опасност, след като на 16 август степента бе жълта, а на 18 август - оранжева. Бардарбунга е най-големият вулкан на остров На 23 август 2014 г. властите на Исландия обявиха червен код за опасност от мащабно избухване на вулкана Бардарбунга и предупредиха авиокомпаниите да имат готовност за проблеми с въздушния трафик. Това е най-високата степен на опасност, след като на 16 август степента бе жълта, а на 18 август - оранжева. Бардарбунга е най-големият вулкан на остров

АБВ и "Атака" искат оставката на военния министър заради позицията за Русия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/27/2369317_abv_i_ataka_iskat_ostavkata_na_voenniia_ministur/?ref=rss


АБВ на Георги Първанов и "Атака" на Волен Сидеров реагираха срещу проектодокумента "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", в който за първи път Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България. И настояха за оставката на служебния вонен министър Велизар Шламанов, чийто екип е разработил документа.

 

Той беше представен в началото на седмицата, а днес ще се обсъди в Съвета по сигурност към Министерския съвет. Документът ще...

БАБХ пред Фрог: Смъртта на животните в зоопарка ясна другата седмица

http://frognews.bg/news_75276/

Съмняваме се днес да стане ясна причината за смъртта на животните от столичния зоопарк, заявиха пред Фрог нюз от пресцентъра на БАБХ. Кметът на София Йорданка Фандъкова е обещала, че истината ще се знае в сряда, но това е малко вероятно, допълват от агенцията.

Външният дълг на България може да е и по-голям, предупредиха експерти

http://www.moreto.net/novini.php?n=262289

Има вероятност и данъкоплатците да участват по някакъв начин при погасяването на задълженията на НЕК, каза в студиото на БНТ икономическият експерт Петър Ганев. Той отбеляза, че има вероятност за взимане на нов дълг, но според него, това не е спешно необходимо.

ООН: Сепаратистите убиват, отвличат и изтезават в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265260

Проруските сепаратисти в Източна Украйна са виновни за масово погазване на човешките права в района, включително убийства, отвличания на хора и изтезания. Те получават и непрекъснати доставки на модерни оръжия и муниции, твърди доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.
Агенцията казва, че разполага с отчета на мисията от 34 наблюдатели, Проруските сепаратисти в Източна Украйна са виновни за масово погазване на човешките права в района, включително убийства, отвличания на хора и изтезания. Те получават и непрекъснати доставки на модерни оръжия и муниции, твърди доклад на ООН, цитиран от Ройтерс. Агенцията казва, че разполага с отчета на мисията от 34 наблюдатели,

Георги Търновалийски: Тежкото финансово състояние на държавата е познато само на членовете на експертния екип на ГЕРБ

http://www.cross.bg/turnovaliiiski-durzhavata-prihodite-1427421.html

/КРОСС/Последните няколко дни започна да се експлоатира темата за необходимостта от поемането на огромен държавен дълг, с мотивите за тежкото финансово състояние на държавата. На каква база членовете на експертния екип на ПП ГЕРБ правят тези изводи, като не спират да внушават страх от финансов колапс и го мотивират с някакво изключително и познато само на тях тежко финансово състояние на държавата. Това заяви Георги Търновалийски, водач на листата на „БСП лява България" в Пловдив-град, на пресконференция в централата на партията. Според него това е така, защото всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти. „А фактите по отношение на финансовото състояние на държавата, са именно в отчетите по Консолидираната фискална програма към съответния период, а в случая към юли 2014г. В тях не виждам нищо притеснително до степен, че да търсим поемане на дълг в порядъка до 6 млрд, както някои бяха предсказали", допълни той. Търновалийски е на мнение, че този призив за поемане на дълг е неизпълним от служебното правителство. Той поясни, че тези, които работят в Министерството на финансите, са наясно, че необходимите числа са заложени в календара на покриване на дълговете, осигурени са средства за това финансиране

Променят движението в София заради “Лудогорец” - “Стяуа”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265318

Въвежда се временно ограничение на движението на ул. Въвежда се временно ограничение на движението на ул. "Гурко" между бул. "Евлоги Георгиев" и бул. "Васил Левски", съобщиха от пресцентъра на МВР. Във връзка с футболната среща между „Лудогорец“ и „Стяуа“ от 18.00 часа до приключване на мача ще бъде забранено и преминаването по алеите около спортното съоръжение.

Сменят и областния управител на Сливен

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/smeniat-i-oblastniia-upravitel-na-sliven-6020955

Ще има и още смени на областни управители, защото някои от тях ще участват в предизборната кампания, но няма да надминем числото 14, каза премиерът Георги Близнашки

Шведски град посрещна неонацисти с мелодия от "Списъкът на Шиндлер"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/08/27/2369312_shvedski_grad_posreshtna_neonacisti_s_melodiia_ot/?ref=rss


Неонацисти, събрали се в шведския град Норшьопинг, бяха посрещнати с песента от "Списъка на Шиндлер" от градската управа, предаде "Асошиейтед прес".

Представителите на местните власти са решили, че мелодията от спечелилата "Оскар" драма за Холокоста на Стивън Спилбърг е подходящ начин да покажат, че градът им вярва, че всички хора са еднакво ценни.

В резултат камбаните на часовниковата кула пуснали песента преди и след политическо събрание на "Партията на шведите"...

СКАНДАЛ В ОБЩИНАТА! Росица Янакиева уволни кума на Ненко Темелков - Иван Лозанов - Мързела!

http://www.zapernik.com/politika/skandal-v-obshtinata-rosica-yanakieva-uvolni-kuma-na-nenko-temelkov_33930/

Кметицата на Перник Росица Янакиева е уволнила главния секретар на Община Перник Иван Лозанов, научи "За Перник". Разбира се от общинската пресслужба крият факта, но пред "за Перник" скрито покрито няма.

Иван Лозанов е поредното уволнение от метлата, която изритва приближените до лидера на БСП Перник хора. Иван Лозанов - Мързела е кум на лидера на БСП Перник Ненко Темелков.

Главният секретар на Общината се занимава с организация на администрацията. Той...

Продължава

Финансовите катаклизми са само в главите на ГЕРБ, убедени БСП

http://news.ibox.bg/news/id_996831088

Служебният кабинет се готви да управлява до края на 2015-а, смятат социалистите

Радан Кънев: Целта ни е да оставим БСП и ДПС извън властта поне за 10 години

http://www.cross.bg/kunev-radan-administratziyata-1427420.html

/КРОСС/Целта ни е да оставим БСП и ДПС извън властта поне за 10 години, така Радан Кънев мотивира номинацията си за лидер на Реформаторския блок (РБ). Пред журналисти на пресконференция днес на РБ в гр. Пловдив той обясни, че блокът се стреми към промяна, но това не е възможно, докато БСП и ДПС не бъдат отстранени от изпълнителната и съдебната власти пряко и косвено. Перущица се управлява от РБ и е пример за това, че България може да се ръководи добре. Според Кънев стига да се следва законът и да се управлява с грижа за хората България може да бъде променена. Той повтори, че РБ е събрала приоритетите си и ги е представила пред избирателите ясно и откровено в една страница. Сред тях са: 1. Спешни реформи в администрацията, която трябва да стане малка, прозрачна и професионална;2. Операция „Чисти ръце". Проверка на всички скандални назначения в администрацията, цялостна проверка на кредитните досиета в КТБ. Лустрация и отстраняване на всички лица свързани с тайните служби на комунистическия режим;3. Незабавно начало на правосъдната реформа в България;4. Ясна и подробна програма за електронно управление и електронни обществени поръчки и спиране на партийната корупция в администрацията и харченето на обществените пари; Според Радан Кънев на БСП й предстоят трудни времена. В момента тя се разпада пред очите ни, заключи той.   

Анхел ди Мария отрече да е искал да напусне "Реал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/27/2369306_anhel_di_mariia_otreche_da_e_iskal_da_napusne_real/?ref=rss


Новата рекордна покупка в английския футбол Анхел ди Мария отрече твърденията на бившия си треньор Карло Анчелоти, че е искал да напусне "Реал" (Мадрид).

"Ди Мария поиска да си тръгне и отказа офертата, която му предложи клубът, за да остане. В момента търсим решение на проблема", заяви Анчелоти на пресконференцията преди реванша с "Атлетико" (Мадрид) за Суперкупата на Испания в петък.

Аржентинското крило обаче изрази съвсем различно мнение след преминаването си в...

БНТ променя програмата си в памет на големия Валери Петров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265309

Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, съобщиха от БНТ.
Един от най-великите творци на нашето време ни напусна днес на 94-годишна възраст.
Тази вечер от 21:00 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“, Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, съобщиха от БНТ. Един от най-великите творци на нашето време ни напусна днес на 94-годишна възраст. Тази вечер от 21:00 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“,

БНТ променя програмата си в памет на Валери Петров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265305

Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, съобщиха от БНТ.
Един от най-великите творци на нашето време ни напусна днес на 94-годишна възраст.
Тази вечер от 21:00 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“, Българската национална телевизия променя програмата си в памет на големия български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров, съобщиха от БНТ. Един от най-великите творци на нашето време ни напусна днес на 94-годишна възраст. Тази вечер от 21:00 часа, веднага след централната емисия „По света и у нас“,

Пращаме военна и хуманитарна помощ на Ирак

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prashtame-voenna-i-humanitarna-pomosht-na-irak-6020953

Решението на кабинета е в изпълнение на Заключенията по Ирак от извънредния Съвет „Външни работи“ на Европейския съюз, състоял се на 15 август

АвтоВАЗ показва два нови концепта Lada днес на автосалона в Москва

http://www.cross.bg/lada-vesta-avtovaz-1427419.html

/КРОСС/Два нови концептуални автомобила - Lada Vesta и XRay показва от днес на международния автосалон в Москва АвтоВАЗ. Снимки на автомобилите се появиха в поредния брой на известното руско авторитетно автомобилно издание Авторевю, който излезе също днес в продажба, успоредно с отварянето на автосалона. Какво знаем досега за Lada Vesta? АВТОВАЗ готви модела с индекс 2180 като замяна на Lada Priora. Vesta има абсолютно нова платформа, разработена в Толиати като частично унифицирана с модели Renault и Nissan. Например задното полузависимо окачване и кормилното управление са същите както при Megane. Усилвателят на волана е електрически, воланът се регулира в две посоки. Отпред е използвана подрама и окачване с L-образни носачи. Под капака ще видим две предложения - атмосферен бензинов 1.8л мотор или турбо 1.4. Може би ще бъде предложен още 16-клапановият, 115 к.с. 1.6л от Renault, спирачките и радиаторите също идват от модели на Renault-Nissan... Ако се сравни новата кола с Приора, то се вижда, че Веста е по-голяма. Междуосието е увеличено със 128 мм до 2620, следата отпред и отзад е уеднакване на 1510 мм срещу 1410 и 1380 мм при Приора. По дължината на купето си от около 4500 мм Веста се приближава към долната гарница на пазарния С-клас, а коравината му е силно повишена - до15 000 Нм/градус.  

Няма данни за наличие на тигров комар във Варна

http://healthy.actualno.com/Njama-danni-za-nalichie-na-tigrov-komar-vyv-Varna-news_47123.html

Няма данни за наличието на т. нар. тигров комар на територията на община Варна, предаде БГНЕС. Регистрирано е наличието на общо 18 вида комари от подсемействата Anophelinae и Culicinae, уточниха от ...

Хванаха 14-годишен от Варна с открадната кола край Търново

http://www.moreto.net/novini.php?n=262288

Служители на сектор "Пътна полиция", заловиха 14-годишен водач на противозаконно отнет лек автомобил, съобщиха от ОД на МВР-Велико Търново за Moreto.net. Вчера на пътя В. Търново – Варна пътни полицаи забелязали спрян в района на бензиностанция лек автомобил "Нисан", с видимо непълнолетен водач.

Иззеха голямо количество археологически ценности

http://www.vesti.bg/novini/izzeha-goliamo-kolichestvo-arheologicheski-cennosti-6020957

Голямо количество археологически ценности е иззето от служители на ОДМВР- София, съобщиха от МВР.

Индиана Джоунс, Шерлок Холмс и Prison Break в Атина

http://www.grreporter.info/Indiana_Dzhouns_Sherlok_Holms_i_Prison_Break_v_Atina/16009

Ако сте почитатели на криминалните романи „Athens Clue” е точното място за вас. Пет стаи, изпълнени със загадки и ребуси, които трябва да решите, за да успеете да „избягате” съставят първата в Гърция жива игра за бягство.

прочети повече

"Мерси за търпението и ура за живота! "

http://offnews.bg/news/n_1/n_381349.html

На 94-годишна възраст почина големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров. Като начин да почетем паметта му, от редакцията на OFFNews подбрахме две стихотворения от голямото наследство, което поетът остави в българската литература. Оптимистично ... Да завършим, читателю, на по-весела нота: Мерси за търпението и ура за живота! За старостта Старостта си е старост, но едно й е лошото, че, както се знае, когато си кажеш: – Далече е още! - отдавна дошла е. Но още по-лоша е лъжата й тънка - помни я, човече! - че когато си мислиш: – Не се вижда отвънка! - тя вижда се вече. Но далече по-лошо е, че, уви, старостта е една вироглава, речеш ли: – Оставаме в своята стая! - не й се остава. И забави й търсиш, самотата, обаче, е непобедима, и най-лошото на старостта е това, че изобщо я има.

Производителите получават само половината от сумите, които им дължи НЕК

http://econ.bg/Новини/Производителите-получават-само-половината-от-сумите-които-им-дължи-НЕК_l.a_i.563914_at.1.html

Националната електрическа компания е платила средно около 53% от електроенергията, която е получила от производителите за първите седем месеца на...

Heineken увеличи дела си в "Загорка"

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3de6a9e8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cheineken0Euvelichi0Edela0Esi0Ev0Ezagorka0H1789210C/story01.htm

Холандската компания ще изкупи участието на Coca-Cola HBC в пивоварната, като така делът ѝ ще се увеличи до 98,86%


Променят движението в София заради "Лудогорец" - "Стяуа"

http://www.vesti.bg/bulgaria/promeniat-dvizhenieto-v-sofiia-zaradi-ludogorec-stiaua-6020952

Заради мача между "Лудогорец" и "Стяуа" днес се налагат ограничения на движението в София около стадиона "Васил Левски"

България твърдо подкрепя Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265291

България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.
На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов

Индийка уби леопард със сърп

http://www.vesti.bg/novini/indijka-ubi-leopard-sys-syrp-6020954

Индийска жена на 56 г. влязла в сражение с леопард, който я нападнал, и успяла да убие хищната котка, въоръжена само със сърп, предаде АФП.

България застава зад Кристалина Георгиева в битката за първи дипломат на ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265272

България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба.
На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката за сигурност на Европейския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. На 30 август държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на Европейския съюз трябва да номинират кандидати за нов

Кризите в света засега имат ограничено влияние върху германската икономика

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/27/2369299_krizite_v_sveta_zasega_imat_ogranicheno_vliianie_vurhu/?ref=rss


Многобройните кризи в света, например в Украйна и Ирак, засега имат ограничено влияние върху германската икономика според оценката на германския финансов министър Волфганг Шойбле, предаде ДПА.

"В момента ситуацията е контролируема. Икономическото положение остава стабилно най-вече благодарение на силното вътрешно търсене", посочва Шойбле пред електронното издание "Пасауер нойе пресе".

Важно е бюджетът да се поддържа в ред, за да има възможности за действие, отбелязва...

Кабинетът чака оставки от шефа на ДКЕВР и двама комисари

http://www.mediapool.bg/kabinetat-chaka-ostavki-ot-shefa-na-dkevr-i-dvama-komisari-news224166.html

Заради конфликт на интереси и политически изказвания са поискани оставките на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и на членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов след заседанието на правителството, на което бе решено да се създаде енергиен борд към Министерския съвет за решаване на дългогодишните проблеми в отрасъла. На тримата е даден срок до четвъртък да ги подадат. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева не пожела да каже какво ще стане, ако това не стане, но се разбра, че при отказ на оставки не може да бъдат сменени комисарите, които имат петгодишни мандати. "Ако зависеше от мен, щеше да има повече оставки", каза Щонов, но отказа да уточни дали е настоявал за смяната на целия 7-членен състав на ДКЕВР и защо правителството не се е съгласило с това негово искане. Тримата представители на ДКЕВР, чиито оставки иска сега правителството, бяха назначени от предишния кабинет на Пламен Орешарски и бяха острието на провежданата от БСП политика в областта на енергетиката, свеждана основно до намаляване на цената на тока през 2013 г. Това доведе до натрупване на огромни дефицити в системата, за чието решаване ще са нужни реформи, като цената на тока ще трябва да расте с 50% в следващите пет-десет години по думите на Васил Щонов. ЕК към кабинета "Орешарски": Подкопавате стабилността на държавата "Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК за първи път се посочва поименно председателят като пример за лошо политическо назначение", каза Захариева. Тя допълни, че работата на ДКЕВР е да регулира пазара и да осигурява баланс, а не да се изказва политически. "Ние сме в нарушение на Третият енергиен пакет, ако регулаторът се изказва политически", допълни вицепремиерът. Тя показа писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер до бившия министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от 4 април тази година, което е по повод акцията по отнемане на лицензите на доставчиците на ток, че "капацитетът на ДКЕВР не изглежда да е бил ефективно укрепен, както бяхме предложили в препоръките си от миналата година". Става въпрос за предложените от Европейската комисия и Световната банка мерки за оздравяване на сектора, които бяха изготвени по искане на предишния служебен кабинет, но правителството на Орешарски ги игнорира. "Точно обратното, назначаването на новия председател направо от висшия мениджмънт на "Българския енергиен холдинг" не допринася за изграждането на доверие в независимостта ни безпристрастността на регулатора. По същия начин политически изявления, указващи на регулатора да открие процедури за отнемане на лицензите на снабдителите, изглеждат в разрез с принципите за независимост на регулатора, които са заложени в Третия енергиен пакет", пише Йотингер на Стойнев. "Заради дефицитите по веригата, които водят до постоянно нарастващи загуби (особено в НЕК), ще е много важно да се реформира моделът на единствения купувач (на ток, какъвто е НЕК – бел. ред.) и задължителна квотна система, за която както Комисията, така и Световната банка подчертаха, че се нуждаят от спешно преструктуриране", препоръчва Йотингер. "Както знаете, аз съм много загрижен за цените на енергията, но те не могат да се поддържат на ниво, което не позволява да се покриват разходите, без да се подкопава стабилността на държавата, на НЕК и на елкетроразпределителните компании и в крайна сметка на държавния бюджет", предупреждава Йотингер, който очевидно не е бил чут от предишните управляващи. Задълженията на НЕК вече възлизат на 2.9 млрд. лв. към края на юни 2014 г., като в следващите 12 месеца се очаква да нараснат с още 900 млн. лв., каза Васил Щонов. Според него проблемът е, че през последната година регулаторът вместо да се търси изход от ситуацията с нарастващите дългове на НЕК, и управлението на дружеството, и регулаторът, са действали в синхрон, за да се саботира системата и мерките не са приети. Работено е на парче, голяма част от ценовите решения не се приемат от бизнеса, коментира министърът. Идеята за енергийния борд е изключително важна и това е единственият начин да се постигне консенсус и последователност. ДКЕВР бе подложена на съсипващи критики в одитен доклад на Сметната палата от септември 2013 г., в който се посочваше, че комисията работи без ясни правила и под диктовката на изпълнителната власт. Дейността на ДКЕВР създава проблеми за фирмите в енергийния и водния бранш, както и за сектора като цяло, предупреди преди по-малко от година Сметната палата, но властта не й обърна внимание, а ДКЕВР определи констатациите в доклада като "субективно усещане" . Регулаторът бе проверяван и от експерти от Европейската комисия заради процедурата по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" и по жалби на работещи фирми в отрасъла от решенията на комисията. Еленко Божков ръководи енергетиката и върти частен бизнес с ток На член на ДКЕВР Еленко Божков е поискана оставката заради съмнения за конфликт на интереси, каза Екатерина Захариева. Еленко Божков продължава да определя цените в енергетиката и в същото време да върти частен бизнес с производство, продажба и търгония на ток, става ясно от проверка в Търговския регистър. Това става чрез събирателното дружество "Еленерго – Спасов и сие", където Божков е съдружник и е забравил да излезе от него, след като става член на ДКЕВР през юни 2013 г. Освен това преди да влезе в регулатора Божков е бил управител на "Пирин Ват" от април 2008 г. до юни 2013 г.. Мажоритарен собственик на дружеството е бившият депутат от БСП Кирил Добрев. Той отказа да влезе в листите на социалистите за предстоящия вот, обиден от отреденото му второ място в София област. Еленко Божков е държал и половината от акциите в консултантската фирма за енергийна ефективност "Енерджи сейвинг", които обаче продава, когато става член на ДКЕВР, показва справка в Търговския регистър. За Лиляна Младенова не стана ясно в какво се изразява нейния конфликт на интереси. На страницата на ДКЕВР в интернет липсва биографична справка за за членовете на регулатора. Лустрация в енергетиката Заради натворените безобразия в последните десет години в енергийния сектор Щонов заяви, че "в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години". "Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото", коментира Щонов. По този начин той намекна за Боян Боев и Георги Христозов. Преди да бъде назначен в края на декември 2013 г. за председател на ДКЕВР, Боев беше директор на "Българския енергиен холдинг", а преди това финансов шеф в ТЕЦ "Марица Изток 2". Георги Христозов има акции в "ТЕЦ Видахим". Христозов беше сменен като председател на БЕХ неотдавна, като това беше едно от първите решения на новия служебен министър на икономиката и енергетиката. В сряда Васил Щонов съобщи и за втора смяна в съвета на директорите на БЕХ. Освободен е Илко Желязков, като на негово място е назначен 42-годишният Владимир Денчев, показва проверка на Mediapool в Търговския регистър. До момента Денчев е бил шеф на дирекция "Финанси и бюджет" в БЕХ. Всички освободени до момента не са си вършели добре работата в холдинга, аргументира смените Щонов. ДКЕВР бе подложена на съсипващи критики в одитен доклад на Сметната палата от септември 2013 г., в който се посочваше, че комисията работи без ясни правила и под диктовката на изпълнителната власт. Дейността на ДКЕВР създава проблеми за фирмите в енергийния и водния бранш, както и за сектора като цяло, предупреди преди по-малко от година Сметната палата, но властта не й обърна внимание, а ДКЕВР определи констатациите в доклада като "субективно усещане". Регулаторът бе проверяван и от експерти от Европейската комисия заради процедурата по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" и по жалби на работещи фирми в отрасъла от решенията на комисията.

Шефът на ДКЕВР и двама комисари ще бъдат сменени

http://www.mediapool.bg/shefat-na-dkevr-i-dvama-komisari-shte-badat-smeneni-news224166.html

Заради политически изказвания са поискани оставките на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и на членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков. Това заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов след правителственото заседание, на което бе решено да се създаде енергиен борд към Министерския съвет за решаване на дългогодишните проблеми в отрасъла. Тримата представители на ДКЕВР, чиито оставки иска сега правителството, бяха назначени от предишния кабинет на Пламен Орешарски и на практика бяха острието на провежданата от БСП политика в областта на енергетиката, свеждана основно до намаляване на цената на тока през 2013 г. Това доведе до натрупване на огромни дефицити в системата, за чието решаване ще са нужни реформи и поне 50 процента поскъпване на електроенергията, коментира по-рано в сряда Щонов. Вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков ще бъде взето в четвъртък. "Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение", каза още Захариева. Тя допълни, че работата на ДКЕВР е да регулира пазара и да осигурява баланс, а не да се изказва политически. "Ние сме в нарушение на Третият енергиен пакет, ако регулаторът се изказва политически”, допълни вицепремиерът. Тя показа писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер до бившия министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от 154 април тази година, в което се посочва по повод акцията по отнемане на лицензите на доставчиците на ток, че "капацитетът на ДКЕВР не изглежда да е бил ефективно укрепен, както бяхме предложили в препоръките си от миналата година". Става въпрос за предложените от Брюксел и Световната банка мерки за оздравяване на сектора, които бяха изготвени по искане на предишния служебен кабинет, но правителството на Орешарски ги игнорира. "Точно обратното, назначаването на новия председател направо от висшия мениджмънт на "Българския енергиен холдинг" не допринася за изграждането на доверие в независимостта ни безпристрастността на регулатора", пише Йотингер на Стойнев. "Заради дефицитите по веригата, които водят до постоянно нарастващи загуби (особено в НЕК), ще е много важно да се реформира моделът на единствения купувач (на ток, какъвто е НЕК – бел. ред.)", допълва той. Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки в ДКЕВР, заяви Васил Щонов. Той допълни, че решенията и предложенията, които излизат от тази комисия са неработещи на този етап. Проблемът, според Щонов, е, че през последната година регулаторът вместо да се търси изход от ситуацията с нарастващите дългове на НЕК, и управлението на дружеството, и регулаторът, са действали в синхрон, за да се саботира системата и мерките не са приети. Работено е на парче, голяма част от ценовите решения не се приемат от бизнеса, коментира министърът. Идеята за енергийния борд е изключително важна и това е единственият начин да се постигне консенсус и последователност. ДКЕВР бе подложена на съсипващи критики в одитен доклад на Сметната палата от септември 2013 г., в който се посочваше, че комисията работи без ясни правила и под диктовката на изпълнителната власт. Дейността на ДКЕВР създава проблеми за фирмите в енергийния и водния бранш, както и за сектора като цяло, предупреди преди по-малко от година Сметната палата, но властта не й обърна внимание, а ДКЕВР определи констатациите в доклада като "субективно усещане". Регулаторът бе проверяван и от експерти от Европейската комисия заради процедурата по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" и по жалби на работещи фирми в отрасъла от решенията на комисията. В енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години, каза още енергийният министър. "Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото”, коментира Щонов, ясно намеквайки, че Боян Боев преди да бъде назначен в края на декември 2013 г. за председател на ДКЕВР бе директор на "Българския енергиен холдинг", а преди това финансов шеф в ТЕЦ "Марица Изток 2". Малко преди това Щонов съобщи и за втора смяна в съвета на директорите на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), след като в първите дни на работата си махна като председател на борда Георги Христозов и сложи на негово място заместника си Антон Павлов. Освободен е Илко Желязков, съобщи Щонов пред бТВ. Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че на негово място е предложен 42-годишният Владимир Денчев, който в момента е шеф на Дирекция "Финанси и бюджет" в БЕХ Щонов допълни, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов и всички освободени до момента не са си вършели добре работата в холдинга.

Шефът на ДКЕВР и двама комисари са сменени

http://www.mediapool.bg/shefat-na-dkevr-i-dvama-komisari-sa-smeneni-news224166.html

Заради политически изказвания са поискани оставките на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и на членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков. Това заяви пред журналисти служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов след правителственото заседание, на което бе решено да се създаде енергиен борд към Министерския съвет за решаване на дългогодишните проблеми в отрасъла. Тримата представители на ДКЕВР, чиито оставки иска сега правителството, бяха назначени от предишния кабинет на Пламен Орешарски и на практика бяха острието на провежданата от БСП политика в областта на енергетиката, свеждана основно до намаляване на цената на тока през 2013 г. Това доведе до натрупване на огромни дефицити в системата, за чието решаване ще са нужни реформи и поне 50 процента поскъпване на електроенергията, коментира по-рано в сряда Щонов. Вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на Боян Боев, Лиляна Младенова, Еленко Божков ще бъде взето в четвъртък. "Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение", каза още Захариева. Тя допълни, че работата на ДКЕВР е да регулира пазара и да осигурява баланс, а не да се изказва политически. "Ние сме в нарушение на Третият енергиен пакет, ако регулатора се изказва политически”, допълни вицепремиерът. Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки, заяви Васил Щонов. Той допълни, че решенията и предложенията, които излизат от тази комисия са неработещи на този етап. ДКЕВР бе подложена на съсипващи критики в одитен доклад на Сметната палата от септември 2013 г., в който се посочваше, че комисията работи без ясни правила и под диктовката на изпълнителната власт. Дейността на ДКЕВР създава проблеми за фирмите в енергийния и водния бранш, както и за сектора като цяло, предупреди преди по-малко от година Сметната палата, но властта не й обърна внимание, а ДКЕВР определи констатациите в доклада като "субективно усещане". Регулаторът бе проверяван и от експерти от Европейската комисия по жалби на работещи фирми в отрасъла от решенията на комисията В енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години, каза още енергийният министър. "Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото”, коментира Щонов, ясно намеквайки, че Боян Боев преди да бъде назначен в края на декември 2013 г. за председател на ДКЕВР бе директор на "Българския енергиен холдинг", а преди това финансов шеф в ТЕЦ "Марица Изток 2". Малко преди това Щонов съобщи и за втора смяна в съвета на директорите на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), след като в първите дни на работата си махна като председател на борда Георги Христозов и сложи на негово място заместника си Антон Павлов. Освободен е Илко Желязков, съобщи Щонов пред бТВ. Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че на негово място е предложен 42-годишният Владимир Денчев, който в момента е шеф на Дирекция "Финанси и бюджет" в БЕХ Щонов допълни, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов и всички освободени до момента не са си вършели добре работата в холдинга.

Финансов шеф в БЕХ влиза в управата на енергийния холдинг

http://www.mediapool.bg/finansov-shef-v-beh-vliza-v-upravata-na-energiyniya-holding-news224166.html

Втора смяна в съвета на директорите на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) е предприел служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, след като в първите дни на работата си махна като председател на борда Георги Христозов и сложи на негово място заместника си Антон Павлов. Освободен е Илко Желязков, съобщи Щонов пред бТВ. Проверка на Mediapool в Търговския регистър показва, че на негово място е предложен 42-годишният Владимир Денчев, който в момента е шеф на Дирекция "Финанси и бюджет" в БЕХ Щонов допълни, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов и всички освободени до момента не са си вършели добре работата в холдинга.

Параскева Джукелова: майчинството укротява спонтанния ми характер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265269

"Обичам да изненадвам и зрителите, и себе си с всяка моя следваща роля - споделя Параскева Джукелова в откровено интервю в новия брой на "Всичко за семейството". Талантливата актриса не крие, че с раждането на дъщеря си Калина е позабавила ритъма на живот. Балансира умело между работата и отглеждането на детето.

Параскева Джукелова: майчинството укротява спонтанния ми характер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265283

"Обичам да изненадвам и зрителите, и себе си с всяка моя следваща роля - споделя Параскева Джукелова в откровено интервю в новия брой на "Всичко за семейството".
Талантливата актриса не крие, че с раждането на дъщеря си Калина е позабавила ритъма на живот. Балансира умело между работата и отглеждането на детето. "Обичам да изненадвам и зрителите, и себе си с всяка моя следваща роля - споделя Параскева Джукелова в откровено интервю в новия брой на "Всичко за семейството". Талантливата актриса не крие, че с раждането на дъщеря си Калина е позабавила ритъма на живот. Балансира умело между работата и отглеждането на детето.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/27/2369297_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от обедната емисия:

На 94-годишна възраст почина големия български поет, сценарист, драматург и преводач акaдемик Валери Петров. В знак на почит БНТ променя програмата си.

НЕК е заплатила почти изцяло задълженията си към Топлоелектрическите централи Марица Изток- 2, Бобовдол, Брикeл, Свилоза, Сливен и завод Видахим.

Служителите на затворите излизат на протест на 1 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=262290

Няма постигнато споразумение за основните искания на Синдиката на служителите в затворите в България и след проведена среща на 26 август, която е трета такава в рамките на последния месец, с представителите на УС на Синдиката в Министерството на правосъдието.

Правителството почете с едноминутно мълчание Валери Петров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265268

Правителството почете с едноминутно мълчание големия поет и драматург Валери Петров, който почина на 94-годишна възраст днес.
Преди пресконференцията след заседанието на Министерски съвет, премиерът Георги Близнашки и всички министри сведоха глави в памет на поета.
Валери Петров беше депутат във Великото народно събрание (1990-1991), Правителството почете с едноминутно мълчание големия поет и драматург Валери Петров, който почина на 94-годишна възраст днес. Преди пресконференцията след заседанието на Министерски съвет, премиерът Георги Близнашки и всички министри сведоха глави в памет на поета. Валери Петров беше депутат във Великото народно събрание (1990-1991),

Кабинетът почете с едноминутно мълчание Валери Петров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265277

Правителството почете с едноминутно мълчание големия поет и драматург Валери Петров, който почина на 94-годишна възраст днес.
Преди пресконференцията след заседанието на Министерски съвет, премиерът Георги Близнашки и всички министри сведоха глави в памет на поета.
Валери Петров беше депутат във Великото народно събрание (1990-1991), Правителството почете с едноминутно мълчание големия поет и драматург Валери Петров, който почина на 94-годишна възраст днес. Преди пресконференцията след заседанието на Министерски съвет, премиерът Георги Близнашки и всички министри сведоха глави в памет на поета. Валери Петров беше депутат във Великото народно събрание (1990-1991),

Александър Йорданов: Партията на Зелените върви по пътя на Надежда Нейнски

http://pik.bg/александър-йорданов-партията-на-зелените-върви-по-пътя-на-надежда-нейнски-news218545.html

Александър Йорданов: Партията на Зелените върви по пътя на Надежда Нейнски

"Партията на ЗЕЛЕНИТЕ поискала да влезе в Реформаторския блок. Това е същото упражнение, което се опита да направи и Надежда Нейнски преди година. Тогава и поискаха пари и тя отказа", написа в профила си във Фейсбук бившият председател на НС Александър Йорданов.

 

Ето как той защитава тезата си:

"Сега от декларация на Зелените разбирам, че горе долу същият разговор е проведен и с тях. Защото ето какво пишат те:" След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика." 
Подписвам се под всяка дума на това твърдение. Ще го допълня само със следната информация. До 1997 г. на нито един от кандидатите на СДС за избори не е поставяно условие да "бъде богат", да "осигури средства" и т.н. При товае партиите тогава все още не получаваха държавна субсидия. Агитацията си я правехме с личните автомобили и с лични средства. Ламтенето за пари и то много пари, се появи в СДС, когато главен секретар стана Христо Бисеров, а лидер Иван Костов. И все пак изборите през 1997 г. бяха спечелени без пари. След това нещата коренно се промениха. Напред в листите се пласираха кандидати, които "осигуряваха" кампанията на цялата листа намирайки "от някъде" стотици хиляди левове.Това "отнякъде" след това лъсваше като конкретни зависимости и услуги към едни или други "приятели" бизнесмени. Лично на мен се опитаха да приложат в СДС този номер през 2009 г. в рамките на "Синята коалиция". Наложи се да изтегля скромен кредит и финансирах: купуване на химикалки, запалки, шапки, снимки, фланелки, флаерчета. В гоненето на парите нашите от СДС бяха забравили, че най-важното в кампанията не са дрънкулките, а посланията, словото, изкуството да убеждаваш, достойнството. И за мой ужас кампанията тогава във Варна премина без нито една среща с обществеността. Затова пък "усвояването на средствата" вървеше скоростно. Резултатът бе плачевен. Сега Зелените са се сблъскали със същия феномен. "Идеолозите" на "честната" политика предпочитат за кандидати образи с пари и по възможност - много пари. Зелените са вече узрели."

Правителството създаде енергиен борд

http://www.vesti.bg/pari/pravitelstvoto-syzdade-energien-bord-6020950

Бордът се създава в изпълнение на приоритетите на служебния кабинет за продължаване на работата по реформите в енергийния сектор

Близнашки каза "Да" на преименуването на Благоевград като град Цар Самуил

http://www.cross.bg/samyil-povod-bliznashki-1427418.html

/КРОСС/Премиерът Георги Близнашки откликна на инициативата за честванията по повод 1 000 години от трагичната гибел на цар Самуил и идеята за преименуване на Благоевград на Цар Самуил. Имам отлична новина за всички, които се чувстват българи. Късно снощи, премиерът, професор Георги Близнашки ме зарадва с положителен отговор на молбата ми, чрез профила си в социалната мрежа. А именно, да приеме присърце подготовката и организацията на честванията по повод 1 000 години от трагичната гибел на цар Самуил, които бяха обречени на грандиозен провал заради липсата на политическа заинтересованост и сътресенията в управлението на Пламен Орешарски. В молбата ми съм посочила и настояването на хиляди български граждани от инициативния комитет във връзка с големия исторически повод, цяло хилядолетие, град Благоевград да получи своето съвременно, достойно и славно име - цар Самуил, посочи Цвета Кирилова от"Сдружение Азбукари". "Нека да отбележим и да отдадем честта на почитта към достойния български цар Самуил и по повод 1000 години от трагичната му гибел и да бъде преименуван катоград Цар Самуил сегашния град Благоевград. По този начин ще бъде засилено чувството за национално достойнство на вече доста изстрадалия български народ и направен опит за възстановяване на историческата ни памет" - посочва в призива си към служебния премиер тя. "Да, ще го направя" - заявява категорично проф. Близнашки.  

"Файненшъл таймс": Могерини поема дипломацията на ЕС още в събота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265258

Италианският външен министър Федерика Могерини най-вероятно ще бъде одобрена за наследничка на Катрин Аштън за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, пише вестник „Файненшъл таймс“. Според изданието назначаването на италианката ще стане ясно в събота. Италианският външен министър Федерика Могерини най-вероятно ще бъде одобрена за наследничка на Катрин Аштън за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, пише вестник „Файненшъл таймс“. Според изданието назначаването на италианката ще стане ясно в събота.

Благой Найденов спечели трета титла за България от младежката олимпиада

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/27/2369277_blagoi_naidenov_specheli_treta_titla_za_bulgariia_ot/?ref=rss


Българският боксьор Благой Найденов спечели титлата в категория до 81 килограма от младежките олимпийски игри в Нанджин.

Във финала той се наложи по точки над представителя на Казахстан Вадим Казаков с 2:1.

Тримата съдии присъдиха идентични оценки и за трите рунда. Първите два бяха спечелени от българина с 10:9, а последният отиде на сметката на Казаков със същия резултат.

Златният медал на Найденов е първи за българския бокс от младежка олимпиада.
...

Актьорът Илия Добрев: Валери Петров беше изключителен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265257

Валери Петров беше един изключителен мъдрец. Младите трябва да се учат от него, да четат Валери Петров, да знаят кой е той, това е много важно.
Това каза за БГНЕС актьорът Илия Добрев след тъжната вест за кончината на големия поет акад. Валери Петров.
Валери Петров беше един изключителен мъдрец. Младите трябва да се учат от него, да четат Валери Петров, да знаят кой е той, това е много важно. Това каза за БГНЕС актьорът Илия Добрев след тъжната вест за кончината на големия поет акад. Валери Петров. "За мен Валери Петров е един от най-големите български поети, да не кажа най-големият.

Измамник задигна 3000 лв. от домакиня

http://pik.bg/измамник-задигна-3000-лв-от-домакиня-news218544.html

Измамник задигна 3000 лв. от домакиня

Полицията в Добрич разследва телефонна измама, съобщиха от ОД на МВР-Добрич. Около 14:00 часа вчера 65-годишна жителка на град Генерал Тошево е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж, представящ се за лекар. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимия доктор заявява на тъжителката, че дъщеря й е болна от свински грип и за лечението е нужна сумата от 5 000 лева. Малко по-късно, жената предава сумата от 3 280 лева на непознат мъж.

По случая се работи в условията на досъдебно производство по описа на Районно управление „Полиция” - Генерал Тошево.

"Файненшъл таймс": Могерини ще оглави дипломацията на ЕС още в събота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265244

Италианският външен министър Федерика Могерини най-вероятно ще бъде одобрена за наследничка на Катрин Аштън за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, пише вестник „Файненшъл таймс“. Според изданието назначаването на италианката ще стане ясно в събота. Италианският външен министър Федерика Могерини най-вероятно ще бъде одобрена за наследничка на Катрин Аштън за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, пише вестник „Файненшъл таймс“. Според изданието назначаването на италианката ще стане ясно в събота.

Служебният кабинет назначи Валя Радева за областен на Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265254

Правителството освободи Корнелий Желязков като областен управител на област Сливен и назначи на поста Валя Радева, информира правителствената информационна служба.
С друго решение кабинетът потвърди назначението на Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия. Валя Радева постъпва в областната администрация в Сливен от 2004 г. Правителството освободи Корнелий Желязков като областен управител на област Сливен и назначи на поста Валя Радева, информира правителствената информационна служба. С друго решение кабинетът потвърди назначението на Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия. Валя Радева постъпва в областната администрация в Сливен от 2004 г.

Бившият финансов министър Петър Чобанов щял да води две листи на ДПС

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/08/27/2369276_bivshiiat_finansov_ministur_petur_chobanov_shtial_da/?ref=rss


Финансовият министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов ще води две листи на ДПС за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5 октомври - в 25-ти избирателен район в София и в Монтана. Това съобщава в днешния си брой в. "Преса". Пред "Дневник" от ДПС нито потвърдиха, нито отрекоха информацията, а самият Чобанов не отговаря на мобилния си телефон.

В Монтана, откъдето се избират петима народни представители, досега ДПС не е имала депутат. Там Чобанов ще се конкурира с бившия...

Бразилия би имала нов президент, ако изборите бяха днес

http://america.actualno.com/Brazilija-bi-imala-nov-prezident-ako-izborite-bjaha-dnes-news_47116.html

Дилма Русеф би загубила категорично насрочените за 5 октомври президентски избори в Бразилия, ако вотът беше сега. Това гласи публикуваният днес резултат от социологическо проучване, което показва шем...

Над 900 лагера за украински бежанци има вече в Русия

http://europe.actualno.com/Nad-900-lagera-za-ukrainski-bejanci-ima-veche-v-Rusija-news_47118.html

В различни региони на Русия са подготвени над 900 пунктове за временно настаняване на бежанци от югоизточна Украйна, в които вече се намират почти 59.000 души. Това съобщиха от министерството на из...

Полицията в Шумен от днес е с нов директор

http://politics.actualno.com/Policijata-v-Shumen-ot-dnes-e-s-nov-direktor-news_47120.html

Със заповед на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов от днес временно преназначен на длъжността директор на ОД на МВР - Шумен, е Илиян Николов, съобщават от полицията в областния град. Илиян ...

Търсят кръводарители за Клиниката по изгаряния в Университетската болница в Пловдив

http://healthy.actualno.com/Tyrsjat-kryvodariteli-za-Klinikata-po-izgarjanija-v-Universitetskata-bolnica-v-Plovdiv-news_47121.html

Кампания за кръводаряване в полза на петима свои пациенти започна Клиниката по изгаряния на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.Това съобщи началникът на клиничното звено д-р Г...

Кубрат Пулев: Остана ли нещо честно в бокса?

http://www.cross.bg/pylev-kybrat-vreme-1427417.html

/КРОСС/„Остана ли нещо честно в бокса? Само това питам и отговор не искам". Лаконичният коментар на Кубрат Пулев се появи в руските медии, които следят под лупа развръзката на отложения за неопределено време мач. Мобилният телефон на българина остана изключен до снощи, пише "Преса". Мълчание вчера предпочетоха да запазят и мениджърите му от отбора на Зауерланд, които ден по-рано реагираха гневно на отмяната на срещата. Това, което най-вероятно ще се случи, е, че в близките дни Пулев ще получи разрешение от своя клуб и агенцията си да се прибере за кратко до родината, за да изпусне парата и за да пробва да се успокои. Със сигурност поне в следващия месец той няма да продължи да се подготвя в същия зверски ритъм и спартански режим, както бе през последните три месеца в Берлин. В същото време Владимир Кличко заяви: „Не е вярно, че бягам." "Отлагам мача, не го отказвам. Случвало ми се е и друг път в кариерата да се контузя преди важна среща. За момента обаче това е най-доброто решение, което мога да взема лично за себе си", коментира Кличко в Туитър. „Не заслужавам нападките, с които съм засипван от вторник насам. Ще отговоря подобаващо. Като се завърна още по-силен", допълни той.  

В община Аксаково ще се проведе изложение посветено на традициите, културно и природно наследство"

http://www.moreto.net/novini.php?n=262270

В община Аксаково ще се проведе изложение посветено на традициите, културно и природно наследство". Това съобщиха организаторите на събитието. Провеждането на изложението е елемент от реализацията на стратегията за местно развитие.

Служебният кабинет назначи Валя Радева за областен на Сливен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265222

Правителството освободи Корнелий Желязков като областен управител на област Сливен и назначи на поста Валя Радева, информира правителствената информационна служба.
С друго решение кабинетът потвърди назначението на Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия. Валя Радева постъпва в областната администрация в Сливен от 2004 г. Правителството освободи Корнелий Желязков като областен управител на област Сливен и назначи на поста Валя Радева, информира правителствената информационна служба. С друго решение кабинетът потвърди назначението на Росен Руфев за генерален консул на България в Милано, Италия. Валя Радева постъпва в областната администрация в Сливен от 2004 г.

Кола потегли без шофьор, блъсна се в дърво, което счупи носа на жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265246

Лек автомобил "Рено Меган" потегли без шофьор, след като е бил паркиран на площада в Добринище, информира struma.bg.
Инцидентът е станал, когато 55-годишният водач на автомобила го е оставил, без да вземе необходимите мерки за безопасност.
При потеглянето превозното средство се блъска в ограничителни тротоарни топки и дърво, Лек автомобил "Рено Меган" потегли без шофьор, след като е бил паркиран на площада в Добринище, информира struma.bg. Инцидентът е станал, когато 55-годишният водач на автомобила го е оставил, без да вземе необходимите мерки за безопасност. При потеглянето превозното средство се блъска в ограничителни тротоарни топки и дърво,

Европа няма ресурс и капацитет да приема още имигранти

http://www.grreporter.info/Evropa_nyama_resurs_i_kapacitet_da_priema_oshche_imigranti/16008

Резултатите от последната ни анкета показват хладно отношение от страна на нашите читатели към имигрантските вълни от Азия и Африка.

прочети повече

Росатом: Украйна не ни е уведомявала за отказ от строежа в Хмелницката АЕЦ

http://www.vesti.bg/novini/rosatom-ukrajna-ne-ni-e-uvedomiavala-za-otkaz-ot-stroezha-v-hmelnickata-aec-6020951

Във връзка с появилата се информация, че Украйна се отказва от услугите на руската държавна корпорация "Росатом" за дострояването на 3-и и 4-и енергоблок на Хмелницката АЕЦ, от "Росатом" публикуваха своя официален коментар.

"Барселона" привлече нов десен защитник

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/27/2369258_barselona_privleche_nov_desen_zashtitnik/?ref=rss


"Барселона" привлече бразилския десен защитник Дъглас. Той е подписал петгодишен договор. 

Каталунците са платили 4 млн. евро на "Сао Пауло" за правата на Дъглас, а те могат да нараснат до 5.5 млн. евро в зависимост от представянето му. Бразилският клуб е искал, но впоследствие е склонил и на по-малка сума.

"Сао Пауло" държеше 60% от правата на Дъглас, а мениджърска агенция е притежавала останалите 40%.

24-годишният играч е седмото ново попълнение на...

Кабинетът Близнашки създаде Енергиен борд с председател Екатерина Захариева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265230

Правителството създаде Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката.
Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката. Правителството създаде Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката. Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката.

Лозанов: Предизборните кампании не са нито за политиците, нито за медиите, а за избирателите

http://www.cross.bg/mediite-lozanov-polititzite-1427416.html

/КРОСС/Съветът за електронни медии и Централната избирателна комисия подписаха споразумение във връзка с предстоящата предизборна кампания. На церемонията беше отправен призив към медиите да отразяват честно и безпристрастно кампанията, за да не се повтарят станалите емблематични случаи от близкото минало. Председателят на СЕМ Георги Лозанов вижда ролята на медиите в това да помогнат на избирателите да се ориентират и да направят свободно своето информирано решение. Медийните кампании не са направени за политиците, нито са направени за медиите. Те са направени за избирателя и аудиторията и тя си плаща. Ролята на медиите е да помогнат на избирателя да се ориентира и да направи своето информирано свободно решение, без натиск, категоричен бе той в интервю за БНР. Колкото по-неефективни са кампаниите, толкова повече се купуват гласове и епизодът "Костинброд" ще се повтаря, каза още Лозанов.  Все повече трябва да кажем на глас, че кампаниите в медиите са страшно ниско ефективни. Причината е, че се правят скучни и овладени от разбиранията на политиците кампании. Трябва да се изтрие дъската изцяло и наново да се преосмисли това, което наричаме предизборна кампания, коментира Георги Лозанов.  Лозанов посочи, че кампаниите трябва да имат повече журналистическа свобода, да има платена част, но тя да е ясно разграничена от другите. Той посъветва журналистите да работят активно с политиците както в нормално време и да не се плашат от политиците

Големи горски пожари горят в Португалия

http://www.moreto.net/novini.php?n=262279

Над 500 пожарникари се борят с голям горски пожар в Пампилоса да Сера, централна Португария. Противопожарната служба на иберийската държава обяви, че огънят е бил загасен към полунощ срещу сряда, след като няколко самолета и хеликоптера се включиха в битката срещу природното бедствие.

Кабинетът създаде Енергиен борд с председател Екатерина Захариева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265219

Правителството създаде Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката.
Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката. Правителството създаде Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката. Председател на Енергийния борд ще бъде вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, а заместник-председател – министърът на икономиката и енергетиката.

Би Би Си: Кристалина Георгиева с големи шансове да стане Върховен представител за външната политика на ЕС

http://www.cross.bg/predstavitel-evropeiiskiya-georgieva-1427415.html

/КРОСС/Кристалина Георгиева има големи шансове да стане Върховен представител по въпросите на външните работи на Европейския съюз. Това предрича в свой коментар авторитетната британска медия Би Би Си. В анализа се отбелязва, че основен конкурент на Кристалина Георгиева ще бъде италианският външен министър Федерика Могерини. Тази събота специална европейска среща на върха трябва да реши кой ще замени Херман ван Ромпой като председател на Европейския съвет и Катрин Аштън като шеф на външната политика на организацията. Павел Свидлицки от мозъчния тръст "Отворена Европа" отбелязва пред Би Би Си, че българската кандидатура има по-добри шансове и предложението на Рим може пак да бъде отхвърлено. Миналия месец Федерика Могерини не беше одобрена от Европейския съвет, тъй като много от лидерите от Източна Европа изразиха опасения, че тя е твърде приятелски настроена към Русия. Като шеф по външната политика г-жа Георгиева отговаря на изискванията на Източна Европа, казва Свидлицки. Според Би Би Си отношението към Москва и кризата в Украйна, както и настояването на новите страни-членки най-после да имат свой представител сред висшите европейски постове, ще бъде важен фактор при избора на председател на Европейския съвет и на шеф на европейската дипломация. Британската медия изтъква, че други двама силни претенденти за поста на Върховен представител, външните министри на Полша и Швеция Радослав Шикорски и Карл Билд, също могат да отпаднат

HP изтегля близо 6 млн. зарядни кабели за лаптопи заради фабричен дефект

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/27/2369253_hp_izteglia_blizo_6_mln_zariadni_kabeli_za_laptopi/?ref=rss


HP обяви, че изтегля близо 6 млн. кабела за зарядните на свои лаптопи, съобщава сп. PC World. Причината е открит дефект, който може да доведе до запалване на кабелите.

Става дума за моделите LS-15 AC, които се предлагат за лаптопи в САЩ и Канада под брандовете HP и Compaq. Преобладаващата част, близо 5.6 млн., от кабелите са в САЩ и са продадени в периода септември 2010 - юни 2012 г.

Хората, които са си купували или поръчвали лаптопи на HP от САЩ през този период, също...

Бареков се преклони пред паметта на Валери Петров

http://pik.bg/бареков-се-преклони-пред-паметта-на-валери-петров-news218541.html

Бареков се преклони пред паметта на Валери Петров

Вечна памет на големия Валери Петров. България загуби една от най-светлите си личности. Поклон! Това написа Николай Бареков в личния се Фейсбук.

Лидерът на ББЦ припомни и едно от стихотворенията на големия творец.

Хвърчащите хора
Те не идат от Космоса, те родени са тук,
но сърцата им просто са по-кристални от звук,
и виж, ето ги - литват над балкони с пране,
над калта, над сгурията в двора
и добре, че се срещат единици поне
от рода на хвърчащите хора.
А ний бутаме някакси и жени ни влекат,
а ний пием коняка си в битов някакъв кът
и говорим за глупости, важно вирейки нос
или с израз на мъдра умора
и изобщо - стараем се да не става въпрос
за рода на хвърчащите хора.
И е верно, че те не са от реалния свят,
не се срещат на тениса, нямат собствен 'Фиат'.
Но защо ли тогава нещо тук ни боли,
щом ги видим да литват в простора -
да не би да ни спомнят, че и ний сме били
от рода на хвърчащите хора?

Пътуваме все повече в чужбина

http://econ.bg/Новини/Пътуваме-все-повече-в-чужбина_l.a_i.563902_at.1.html

Българите пътуват все по-често в чужбина. През юли 453 800 хиляди души са посетили други държави, което е с 1,8% повече спрямо същия месец на...

Р. Гечев: ГЕРБ ще свързват Искър със Суецкия канал ли, че искат заем?

http://frognews.bg/news_75275/

ГЕРБ не спират да всяват страх от финансов колапс. Какво е финансовото състояние на страната обаче може да се види в отчетите на Министерство на финансите, в които не виждаме нищо притеснително. Това заявиха на пресконференция от БСП по повод нападките от страна на ГЕРБ.

Видео: Валери Петров чете свои стихове

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/08/27/2369259_video_valeri_petrov_chete_svoi_stihove/?ref=rss


Великата радост да откриваш наново... Поетът Валери Петров чете пред камерата на БНТ свои стихове. Насладете им се и се вслушайте в човечността им.



Валери Петров е поет, драматург и преводач, автор на лирична и сатирична поезия, книги за деца:

1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север";
1945 г. излиза стихотворния цикъл "Стари неща малко по новому";
1949 г. излиза стихосбирката му "Стихотворения".
1958 г. излиза пътеписът "Книга...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване