Могерини ще оглави в събота дипломацията на ЕС, твърди "Файненшъл таймс"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/08/27/2369141_mogerini_shte_oglavi_v_subota_diplomaciiata_na_es/?ref=rss


Въпреки критиките, че е неопитна и има слабост към Русия, италианският външен министър Федерика Могерини най-вероятно ще бъде одобрена за наследничка на Катрин Аштън за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия.

Това твърди "Файненшъл таймс", като според изданието въпросът ще бъде решен още тази събота на среща на лидерите на съюза. В статията няма и дума за това, че българският еврокомисар...

Могерини ще оглави в събота дипломацията на ЕС, твърди "Файненшъл таймс"

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/08/27/2369141_mogerini_shte_oglavi_v_subota_diplomaciiata_na_es/?ref=rss


Въпреки критиките, че е неопитна и има слабост към Русия, италианската външна министърка Федерика Могерини най-вероятно ще бъде одобрена за наследничка на Катрин Аштън за Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия.

Това твърди "Файненшъл таймс", като според изданието въпросът ще бъде решен още тази събота на среща на лидерите на Съюза. В статията няма и дума за това, че българският еврокомисар...

ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ?! Пияница обра мазето с алкохол на свой роднина от улица Витоша в Перник

http://www.zapernik.com/krimi/do-kude-stignahme-piyanica-obra-mazeto-s-alkohol-na-svoi_33923/

Криминално проявен перничанин е задържан за кражба на алкохол.

На 24 август, в Първо РУ „Полиция” – Перник е подаден сигнал, че от мазе на ул. „Витоша” в областния център е извършена кражба на алкохол. Органите на реда предприели разследване и много бързо стигнали до извършителя, 56-годишният А.С. Оказало се, че мъжът е в роднински взаимоотношения с потърпевшите. Познат е на полицията със закани и нанасяне на телесна повреда.

Започнато е досъдебно производство и работата...

Продължава

Проф. Михаил Константинов: Има опасност след 5 октомври да не може да бъде съставено правителство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265019

Има опасност след изборите на 5 октомври да не може да се сформира правителство, което ще се отрази много зле на държавата и би задълбочило политическата криза, каза проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус.
Той допълни, че политическите партии се състезават с листите си за предстоящите избори, a няма ясни политически послания. Има опасност след изборите на 5 октомври да не може да се сформира правителство, което ще се отрази много зле на държавата и би задълбочило политическата криза, каза проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус. Той допълни, че политическите партии се състезават с листите си за предстоящите избори, a няма ясни политически послания.

Селските кметове увътриха данакоплатците с високи телефонни сметки, заради постоянното влизане в zaPernik.com

http://www.zapernik.com/obshtestvo/selskite-kmetove-uvutriha-danakoplatcite-s-visoki-telefonni-smetki-zaradi-postoyannoto_33922/

Няколко селски кмета от пернишки села са получили космически сметки за служебните си телефони този месец, научи "За Перник". Причината е, че тарифните планове на служебните телефони не включват ползването на интернет, но селските кметове се подновили със смартфони и започнали да влизат в сайта zaPernik.com, за да четат местните новини, от което навъртяли луди сметки. Има фактури от по 500-700 лева, научи "За Перник".

Телефонните сметки на селските кметове се плащат от пернишките...

Продължава

Проф. Михаил Константинов: Може да няма правителство и след изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4265013

Има опасност след изборите на 5 октомври да не може да се сформира правителство, което ще се отрази много зле на държавата и би задълбочило политическата криза, каза проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус.
Той допълни, че политическите партии се състезават с листите си за предстоящите избори, a няма ясни политически послания. Има опасност след изборите на 5 октомври да не може да се сформира правителство, което ще се отрази много зле на държавата и би задълбочило политическата криза, каза проф. Михаил Константинов, цитиран от Фокус. Той допълни, че политическите партии се състезават с листите си за предстоящите избори, a няма ясни политически послания.

Свършиха ваксините за новородени в Бургас, има риск от инфекции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4265021

Хаос с бебешките ваксини настъпи в Бургас. Стотици пеленачета, родени от юни насам, не могат да бъдат ваксинирани срещу болести като дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца. Причината е, че има наредба за напълно нов продукт, за който няма доставка, съобщава "Флагман.
Бившият здравен министър Таня Андреева разписа да се Хаос с бебешките ваксини настъпи в Бургас. Стотици пеленачета, родени от юни насам, не могат да бъдат ваксинирани срещу болести като дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца. Причината е, че има наредба за напълно нов продукт, за който няма доставка, съобщава "Флагман. Бившият здравен министър Таня Андреева разписа да се

Били Айдъл пуска първия си албум от близо десетилетие

http://www.cross.bg/aiidul-diska-queens-1427401.html

/КРОСС/През октомври Били Айдъл ще пусне първия си албум от близо десетилетие, съобщи Контактмюзик. Преди това ще излезе неговият сингъл на завръщането, озаглавен "Can't Break Me Down".  Рокаджията оповести, че новият му диск "Kings and Queens of the Underground" трябва да излезе на 20 октомври, 9 години след албума му "Devil's Playground" от 2005 г. Повечето песни в диска са продуцирани от Тревър Хорн, а за създаването на две от тях е допринесъл Грег Кърстин. Обложката на диска е проектирана от стрийт художника и графичен дизайнер Шепърд Феъри. "Kings and Queens of the Underground" ще бъде издаден от звукозаписната компания на Били Айдъл "Би Еф Ай рекърдс". Между излизането на два негови диска често има големи паузи - "Devil's Playground" бе издаден 12 години след предишния му диск "Cyberpunk" от 1993 г. Освен това през ноември Били Айдъл ще тръгне на европейско турне с концерти във Великобритания, Германия и Италия. През октомври 58-годишният рокаджия ще издаде също автобиография, озаглавена "Да танцуваш със себе си".

Русия не е издигала условия за разрешаване на конфликта в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-pytin-1427402.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин съобщи, че на преговорите с украинския си колега Петро Порошенко не са обсъждани условията за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС. „Този въпрос не се е обсъждал. Ние, Русия, не можем да говорим за каквито и да било условия за прекратяване на огъня, за евентуалните споразумения между Киев, Донецк и Луганск", заяви Владимир Путин пред журналисти във вторник. Той отбеляза, че това не е работа на Русия, а на самата Украйна.„Ние можем само да способстваме за създаването на доверителна обстановка в хода на този възможен и крайно необходим преговорен процес. Това обсъдихме", поясни Путин. Руският лидер добави, че на преговорите беше постигнато споразумение за взаимодействие с Русия по оказване на хуманитарни помощи на населението в източна Украйна. „Ние разговаряхме за възможностите и необходимостта от оказване на хуманитарна помощ на Донецк и Луганск. Договорихме се, как именно ще си сътрудничим в тази област. Сега няма да изпреварвам събитията, но мога да кажа, че вече имаме някакви съгласувания", заяви руският президент. Напомняме, че във вторник, в Минск все пак се състоя двустранната среща между президентите на Русия и Украйна, която продължила около 2 часа. Путин заяви, че се е договорил с Порошенко за възобновяване на диалога във връзка с газовия проблем

Няма ваксини за новородените в Бургас, има риск от инфекции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264995

Хаос с бебешките ваксини настъпи в Бургас. Стотици пеленачета, родени от юни насам, не могат да бъдат ваксинирани срещу болести като дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца. Причината е, че има наредба за напълно нов продукт, за който няма доставка, съобщава Хаос с бебешките ваксини настъпи в Бургас. Стотици пеленачета, родени от юни насам, не могат да бъдат ваксинирани срещу болести като дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенца. Причината е, че има наредба за напълно нов продукт, за който няма доставка, съобщава "Флагман. Бившият здравен министър Таня Андреева разписа да се

Журналисти от New York Times разследват аферата с КТБ

http://www.cross.bg/aferata-podkrepa-zhyrnalisti-1427400.html

/КРОСС/Според председателя на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, журналисти от The New York Times разследват аферата с КТБ. Те се свързали с него, търсейки информация за фирмите, "опарени" от случая с КТБ, информира ТВ7.  Американските журналисти планират да направят журналистическо разследване за аферата и пристигат у нас, за да интервюират хора от спрели дейността си заводи и фирми, чийто сметки остават запорирани в банката. От КТ "Подкрепа" ще ги свържат със служители на Русенска корабостроителница, завод "Рила стил", "Аркус", Лясковец. За скандалната ситуация около четвъртата по големина банка у нас вече писаха редица световни медии. Вчера от Интерпол качиха на страницата си снимка на Цветан Василев в категорията за издирвани лица.  

Транспортното министерство върна стария шеф на пристанище Бургас

http://offnews.bg/news/n_1/n_381298.html

Старият директор на държавното дружество "Пристанище Бургас" Диян Димов е върнат отново на поста. Той беше назначен за изпълнителен директор на порта в мандата на ГЕРБ през периода 2010-2013 година.  От Транспортното министерство вчера мотивират връщането му на поста с добрите резултати при управлението му. Като шеф на порта той заварил дружеството с 13 млн. лв. загуба, но вследствие на дружеството подобрява значително финансовия си резултат и до средата на 2013 г. то реализира печалба от 5 млн. лв.  През този период пристанището бележи и сериозен ръст на обработените товари, като само за 2011 г. той е 13 % спрямо предходната година. През първите шест месеца на 2013 г., когато той все още е бил на поста изпълнителен директор, са обработени близо 80% от товарите за цялата година. От юли 2013 г. до днес пристанището показва влошено финансово състояние, като от началото на 2014 г. досега порта постига едва 176 хил. лв. печалба. Основна задача на новия изпълнителен директор на „Пристанище Бургас” ЕАД, е да работи активно за подобряване на финансово-икономическите показатели на дружеството, съобщават от министерството. Димов има повече от 25 години стаж на Пристанище Бургас, като през този период е заемал различни длъжности. От 1988 г. е началник на отдел „Анализ, статистика и труд“, след това през 2003 г. става заместник-ръководител на терминал „Насипни товари“. През 2009 г. е назначен за директор на дирекция „Експлоатация“ в порта, а в периода от 2010 г. до юли 2013 г. заема поста изпълнителен директор на пристанището. Димов беше свален от поста при правителството на Пламен Орешарски. Тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов върна бившият директор на пристанище Бургас Аргир Бояджиев, който е член на областния съвет на БСП, като председател на борда на директорите на дружеството. Младият социалист Николай Тишев пък беше назначен за директор.

Пътуващото лятно кино на БНТ и детска библиотека минават през Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262263

Пътуващото лятно кино с БНТ 1" ще мине и през Варна в края на тази седмица. Прожекцията ще се състои на "Червения площад" в петък - 29 август от 21 часа. Любителите на кино под звездите ще могат да гледат българската продукция "Аве", научи Moreto.

Диян Димов отново е изпълнителен директор на "Пристанище Бургас"

http://www.cross.bg/pristanishte-direktor-byrgas-1427399.html

/КРОСС/Диян Димов - бивш изпълнителен директор на "Пристанище Бургас" в периода 2010-2013, е възстановен на поста, става ясно от съобщение на транспортното министерство. В съобщението се посочва, че основната му задача е да работи активно за подобряване на финансово-икономическите показатели на дружеството, което от юли миналата година до днес е във влошено финансово състояние.

В руската преса: Путин бе категоричен: не, не и отново не

http://www.cross.bg/pytin-ykraiina-poroshenko-1427398.html

/КРОСС/Повечето издания са скептични към резултата от срещата между президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Петро Порошенко в Минск в рамките на срещата на върха на Украйна със страните от Митническия съюз (Русия, Беларус и Казахстан). Според британския Телеграф "Владимир Путин стигна твърде далеч в Украйна, за да отстъпи сега". Путин и Порошенко, "използвайки руския, говориха на различни езици", пише руският "Комерсант". Владимир Путин избра да говори на форума за икономика, а не за политика. Призивът на украинския президент Петро Порошенко да бъде разгледан неговият мирен план за Украйна остана без публичен отговор, констатира РБК дейли. Путин демонстрира, че не смята Порошенко за равноправен партньор в дискусии за войната и мира - за тях се преговаря между Москва и Вашингтон, коментира руският политолог Тимофей Бордачов. Говорейки за украинската евроинтеграция, Владимир Путин "бе категоричен: не, не и отново не", отбелязва "Московский комсомолец". "Както се очакваше, след срещата в Минск обстрелите на Донецк и Луганск не спряха и опълченците в Югоизточна Украйна не сложиха оръжие", пише Независимая газета.  

Васил Щонов поиска оставки в ДКЕВР

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3de543a6/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cna0Efokus0C4410Ca0Cvasil0Eshtonov0Epoiska0Eostavki0Ev0Edkevr0H17890A90C/story01.htm

Според служебния кабинет от енергийния регулатор са направили твърде много грешки през последните 1-2 години


Балансираме енергийната система с плавно поскъпване на тока

http://econ.bg/Новини/Балансираме-енергийната-система-с-плавно-поскъпване-на-тока_l.a_i.563878_at.1.html

Балансът в енергийната система може да бъде възстановен, ако цената на тока бъде повишена плавно през следващите няколко години. Това заяви...

Заради слабата реколта грозде ракията и виното поскъпват

http://www.cross.bg/grozde-lozarite-televiziya-1427397.html

/КРОСС/Започна гроздоберът, реколтата обаче е с близо една трета по-слаба от миналогодишната. Ако миналата година лозарите се оплакваха от липсата на пазар и ниски изкупни цени, то тази година за тях се оказа още по-тежка. Многото дъждове и градушки унищожиха голяма част от реколтата. А прекомерната влага доведе и до много вредители- като маната, която унищожи не само листата на лозята, но и гроздовете. За това прогнозата в началото на кампанията е за по-малки добиви от декар - средно с около 20% и за по-високи цени на гроздето, информира Нова телевизия. По-малкото грозде означава и по-малко вино и ракия. Земеделският министър Васил Грудев обеща държавна компенсация за лозарите, информира Нова телевизия. Той обясни: "Там където имаме напълно пропаднали площи земеделците ще бъдат обезщетени. Там, където обаче имаме недобро качество, там където има частично пропаднали площи, там нямаме механизъм да компенсираме нашите стопани". Ако държавата не помогне, по-малките производителите се заканват догодина да изоставят лозята. От бранша предупредиха, че по-малкото грозде тази година ще доведе до поскъпване на ракията. Прогнозите са за повишение на цените им средно с около 10%.    

АБВ и "Атака" искат оставката на министър Шаламанов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/abv-i-ataka-iskat-ostavkata-na-ministyr-shalamanov-6020941

Партията на Първанов изрази несъгласие с текст от проект за стратегически документ на военното министерство, според който България е обект на информационна война от страна на Русия

АБВ иска оставката на министър Велизар Шаламанов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/abv-iska-ostavkata-na-ministyr-velizar-shalamanov-6020941

Партията на Първанов изрази несъгласие с текст от проект за стратегически документ на военното министерство, според който България е обект на информационна война от страна на Русия

В Газа празнуват примирието, Израел предупреди, че всеки опит за нарушаването му ще бъде наказан

http://www.moreto.net/novini.php?n=262260

След 50 дни на ожесточен конфликт в Ивицата Газа със загинали над 2100 души, повечето от които цивилни, като от тях около 500 деца, израелци и палестинци се съгласиха да прекратят бойните действия. Така приключи войната в Ивицата Газа.

Близнашки: Актуализацията на бюджета става все по-належаща

http://politics.actualno.com/Bliznashki-Aktualizacijata-na-budjeta-stava-vse-po-nalejashta-news_47088.html

Ключов момент беше създаването на Енергиен борд. Това заяви служебният премиер Георги Близнашки на брифинг в Министерски съвет, предаде БГНЕС. Близнашки определи ситуацията в енергетиката като тежк...

Финландия планира да подпише с НАТО военно споразумение

http://europe.actualno.com/Finlandija-planira-da-podpishe-s-NATO-voenno-sporazumenie--news_47089.html

Финландия възнамерява да подпише на предстоящата среща на върха на НАТО споразумение с алианса за военна помощ при кризисни ситуации, съобщи нейният министър на отбраната Карл Хаглунд, цитиран от ИТАР...

Готвач, ама висшист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264133

Дипломата от университета е много важна, за да успееш в живота, но често още по-важни се оказват уменията, с които човек може да си намери работа. Такъв е случаят с хората, които сега искат да вземат тапия за придобитите от тях умения, нищо, че нямат общо с бакалавърската или магистърската специалност. (Виж 7-а стр.)
И е добре, че имат такава възм Дипломата от университета е много важна, за да успееш в живота, но често още по-важни се оказват уменията, с които човек може да си намери работа. Такъв е случаят с хората, които сега искат да вземат тапия за придобитите от тях умения, нищо, че нямат общо с бакалавърската или магистърската специалност. (Виж 7-а стр.) И е добре, че имат такава възм

Кои аромати спомагат за намаляване на апетита

http://www.vesti.bg/razvlechenia/koi-aromati-spomagat-za-namaliavane-na-apetita-6020940

Екстрактът от грейпфрут и миризми на свежи цитруси, сандалово дърво, джинджифил и ванилия намаляват апетита

Кочина

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kochina_33920/

Това сме принудени да дледаме всеки ден в кв. Тева, не че в останалата част на града е по чисто де. На 16 входа 2 малки контейнера! Има доста жалки човечета от общината и от крадливите фирмички за сметосъбиране за в затвора!!! Прокуратурата да не дреме да свърши нещо полезно за...

Продължава

Хванаха 14-годишен да шофира краден автомобил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264996

Пътни полицаи заловиха 14-годишно момче да шофира краден автомобил, съобщиха от полицията във Велико Търново.
Вчера на пътя Велико Търново – Варна униформените забелязали спрян в района на бензиностанция лек автомобил "Нисан", с видимо непълнолетен водач.
При извършената проверка е установено, че возилото се управлява от 14-годишно момче от Варна. Пътни полицаи заловиха 14-годишно момче да шофира краден автомобил, съобщиха от полицията във Велико Търново. Вчера на пътя Велико Търново – Варна униформените забелязали спрян в района на бензиностанция лек автомобил "Нисан", с видимо непълнолетен водач. При извършената проверка е установено, че возилото се управлява от 14-годишно момче от Варна.

Кадиев: Драма няма, има преференция

http://frognews.bg/news_75268/

Няма никаква драма. Аз съм си на мястото, на което ме подреди софийската конференция- осмо място. Абсолютно неизбираемо, но дори съм доволен от това, написа на стената си във Фейсбук Георги Кадиев от БСП.

Заловиха издирвано 14-годишно момче да шофира краден автомобил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264988

Пътни полицаи заловиха 14-годишно момче да шофира краден автомобил, съобщиха от полицията във Велико Търново.
Вчера на пътя Велико Търново – Варна униформените забелязали спрян в района на бензиностанция лек автомобил Пътни полицаи заловиха 14-годишно момче да шофира краден автомобил, съобщиха от полицията във Велико Търново. Вчера на пътя Велико Търново – Варна униформените забелязали спрян в района на бензиностанция лек автомобил "Нисан", с видимо непълнолетен водач. При извършената проверка е установено, че возилото се управлява от 14-годишно момче от Варна.

Откриха най-рунтавата овца в света, изгубила се в Тасмания преди години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264989

Жители на Австралия заявиха, че са открили най-рунтавата овца в света. Тя се изгубила на остров Тасмания и никога не е била стригана. Според хората, които я заловили, овцата има шанс да подобри рекорда за най-много вълна, свалена от едно животно. В момента рекордът е 27 килограма, а по приблизителна оценка тасманийската овца има по себе си повече

Коритаров: Ако това е българският патриотизъм, жална ни майка

http://www.cross.bg/koritarov-dzhambazki-tyrtziya-1427396.html

/КРОСС/Журналистът Георги Коритаров и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки влязоха в лют спор за гласуването на български граждани в Турция.  „Отварянето на секции на територията на друга държава означава, че българските граждани, които живеят на територията на тази държава, са се активизирали, което пък означава, че това е израз на активно приобщаване към политическата нация", заяви журналистът Георги Коритаров относно рекордния брой секции разкрити в Турция за вота наесен. Той не само че не вижда проблем, но и мисли, че това е нещо, което сме си пожелавали от години. „Това се висва в логиката на идеята да има задължително гласуване", аргументира се той. Коритаров даде пример с македонците, които са придобили българско гражданство. „Говори се, че са над 200 000. Те също могат да се организират и да гласуват", заяви журналистът. „Само че в Македония изборните секции се разкриват в българското посолство и консулство в Скопие и Битоля", възрази Ангел Джамбазки от ВМРО. По думите му гласуването в Турция е огромен проблем, защото е политическа злоупотреба и машинация. „През 2009 година в Турция са гласували 90 000 човека. Има секции, в които са гласували по 1000 човека, а е невъзможно това да се случи", даде пример Джамбазки. Според него гласуването в Турция е измама, защото там няма никакъв представител на българската държава

Откриха най-рунтавата овца в света (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264982

Жители на Австралия заявиха, че са открили най-рунтавата овца в света. Тя се изгубила на остров Тасмания и никога не е била стригана. Според хората, които я заловили, овцата има шанс да подобри рекорда за най-много вълна, свалена от едно животно. В момента рекордът е 27 килограма, а по приблизителна оценка тасманийската овца има по себе си повече

Лихвите по новите депозити продължават да спадат

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3de543ac/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Clihvite0Epo0Enovite0Edepoziti0Eprodyljavat0Eda0Espadat0H17890A40C/story01.htm

Банките са се възползвали от паниката в сектора през юни, за да понижат лихвите по депозитите в левове до 3,16%, а в евро - до 2,66%


ООН: Сепаратистите в Украйна нарушават правата на човека

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/oon-separatistite-v-ukrajna-narushavat-pravata-na-choveka-6020939

В доклада се посочват информации за нарушения на правата на човека, извършени и от украинските сили и от специалните батальони

15-годишна американка поднесе първата голяма изненада на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/27/2369060_15-godishna_amerikanka_podnese_purvata_goliama/?ref=rss


Американската тинейджърка Катрин Белис поднесе голямата изненада на US Open с победа над 12-ата в света Доминика Цибулкова.

15-годишната състезателка дебютира в турнир на WTA с "уайлд кард" и под номер 1208 в световната ранглиста, но срази финалистката от Australian Open с 6:1, 4:6, 6:4.

Представителката на домакините стана най-младата тенисистка с победа в надпреварата от Големия шлем в Ню Йорк след Анна Курникова през 1996 г.

Белис даде само гейм на опитната...

15-годишна американка поднесе голямата изненада на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/27/2369060_15-godishna_amerikanka_podnese_goliamata_iznenada_na/?ref=rss


Американската тинейджърка Катрин Белис поднесе голямата изненада на US Open с победа над 12-ата в света Доминика Цибулкова.

15-годишната състезателка дебютира в турнир на WTA с "уайлд кард" и под номер 1208 в световната ранглиста, но срази финалистката от Australian Open с 6:1, 4:6, 6:4.

Представителката на домакините стана най-младата тенисистка с победа в надпреварата от Големия шлем в Ню Йорк след Анна Курникова през 1996 г.

Белис даде само гейм на опитната...

Вигенин: Орешарски остави държавата в много по-добро състояние от ГЕРБ

http://frognews.bg/news_75267/

Ние сме единствената партия в България, която реди на всички нива листите си по един демократичен и прозрачен начин, водят се разговори и дискусии на местно ниво и се взимат правилните решения, каза по БТВ Кристиан Вигенин, който е водач на листата на БСП в Благоевград.

Извънредни мерки в хасковския зоопарк заради „син език“

http://www.cross.bg/ezik-zhivotni-bolestta-1427395.html

/КРОСС/Шефът на Зоопарка в Хасково разпореди извънредни мерки спешно пръскане срещу комари на цялата територия на парка като превенция срещу „син език". Най-обилно се напръскват зелени площи, хранилките, клетките и самите 22-чифтокопитни животни в зоокъта. Има сърни, сръндаци, няколко муфлона, диви кози и тибетския як. Валентин Ахтаров е предприел драконовски мерки след като в края на миналата седмица се разбра за две огнища на болестта в кърджалийския ловен резерват Женда и в с. Бориславци, където от развъжданите 400 муфлона 84 са умрели от син език, от болестта е умрял и един лопатар. Над 600 са умрелите животни в Хасковска област от син език от началото, когато болестта плъзна преди около два месеца. Най-тежко е положението в село Маджари община Стамболово, където са измрели почти всички домашни животни.  

Още два района останаха без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262273

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - част от кв."Трошево" до 16 часа; - абонатите от ул."Перикоп" до ул. "Горна студена " в кв.

Напусна ни големият български поет Валери Петров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LFEpDllPVA8/

Големият български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров напусна този свят на 94-годишна възраст, предаде БНР. Той бе приет във Военномедицинска академия в тежко състояние с диагноза инсулт в петък. Въпреки усилията на лекарите, акад. Петров издъхнал тази нощ, след като през уикенда изпадна в кома. Поклонението пред тленните останки на поета ще бъде в петък, 29 август, от 11.00 часа в Народния театър “Иван Вазов”.

Освен с богатото си поетично творчество, Валери Петров ни дари и с най-добрите преводи на велики чужди автори като Шекпир. Превеждал е от руски, английски и италиански, позволявайки на цяла България да се запознае със съкровищницата на европейската литература.

Носител е на Орден “Стара планина” І степен, както и множество други награди. Номиниран е и за Нобелов приз. Едно от най-забележителните неща обаче не е нито творчеството, нито богатата му биография, а светлината и оптимизмът, струящи от него.

Поклон пред паметта му!

 

Методи Андреев: Няма партия, която да изключим от задкулисието

http://offnews.bg/news/n_1/n_381290.html

„При протестите хората възстанаха срещу безпардонността в българската политика и олигархията и задкулисието. Не мога да изключа ГЕРБ от това. За съжаление няма българска партия, която да изключим. Трябва да влязат повече хора, които да го признават и които да се борят срещу това”, каза в студиото на „Здравей, България” една от изненадите в предизборната листа на ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата Методи Андреев. „Не е тайна, че ГЕРБ направи няколко сериозни грешки в предишното си управление, една от които е отношението към дребния и средния бизнес", обясни Андреев. "Знам какво е да си водач на листа и народен представител. За съжаление невинаги може да се помогне на всеки. Не съм имал вътрешен конфликт, защото знам какво губя, но знам и какво печеля”, допълни той.

ООН твърди, че сепаратистите убиват, отвличат и изтезават в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/27/2369056_oon_tvurdi_che_separatistite_ubivat_otvlichat_i/?ref=rss


Проруските сепаратисти в Източна Украйна за виновни за масово погазване на човешките права в района, включително убийства, отвличания на хора и изтезания. Те получават и непрекъснати доставки на модерни оръжия и муниции, твърди доклад на ООН, цитиран от "Ройтерс".

Агенцията казва, че разполага с отчета на мисията от 34 наблюдатели, работещи за комисията на ООН по правата на човека в Женева. В текста се посочвало също и за нарушения от страна на украинските военни части и специалните...

Обама: Изкореняването на "Ислямска държава" няма да е лесно, но ще го направим

http://www.moreto.net/novini.php?n=262267

Изкореняването на групировка като "Ислямска държава" няма да бъде лесно и бързо, но сме твърдо решени да го постигнем. Това заяви американският президент Барак Обама, който разреши разузнавателни полети над Сирия именно с цел да бъдат засечени базите и скривалищата на джихадистите.

Външният дълг на България може да е и по-голям, предупредиха експерти

http://www.cross.bg/dulg-ganev-petur-1427394.html

/КРОСС/Има вероятност и данъкоплатците да участват по някакъв начин при погасяването на задълженията на НЕК, каза в студиото на БНТ икономическият експерт Петър Ганев. Той отбеляза, че има вероятност за взимане на нов дълг, но според него, това не е спешно необходимо. Проф. Чавдар Николов също застана зад тезата, че външният дълг на България може и да е по-висок. Ако нашите политици обаче взимат тези дългове, става страшно, понеже не се знае за какво ги ползват, коментира проф. Николов. Според Петър Ганев дефицитите трябва да се намалят и да се промени изцяло фискалната политика. Той коментира и казуса "КТБ", като отбеляза, че ако се тръгне по пътя на изплащане на влогове, това означава още дълг от 1 или 2 млрд., понеже Фондът за гарантиране на влоговете няма достатъчно пари да покрие тези плащания. Икономистите признаха, че никой не е очаквал дефлация.  

Кубрат Пулев: Остана ли нещо честно в бокса?

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/vhauJQKmCSg/

„Остана ли нещо честно в бокса? Само това питам и отговор не искам”. Лаконичният коментар на Кубрат Пулев се появи в руските медии, които следят под лупа развръзката на отложения за неопределено време мач.

Мобилният телефон на българина остана изключен до снощи. Мълчание вчера предпочетоха да запазят и мениджърите му от отбора на Зауерланд, които ден по-рано реагираха гневно на отмяната на срещата.

Това, което най-вероятно ще се случи, е, че в близките дни Пулев ще получи разрешение от своя клуб и агенцията си да се прибере за кратко до родината, за да изпусне парата и за да пробва да се успокои. Със сигурност поне в следващия месец той няма да продължи да се подготвя в същия зверски ритъм и спартански режим, както бе през последните три месеца в Берлин.

В същото време Владимир Кличко заяви: „Не е вярно, че бягам.” “Отлагам мача, не го отказвам. Случвало ми се е и друг път в кариерата да се контузя преди важна среща. За момента обаче това е най-доброто решение, което мога да взема лично за себе си”, коментира Кличко в Туитър, цитира Кросс.. „Не заслужавам нападките, с които съм засипван от вторник насам. Ще отговоря подобаващо. Като се завърна още по-силен”, допълни той.

 

 

В Мизия искат щетите от бедствието да се възстановят с партийни субсидии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264966

Пострадалите от наводнението в Мизия хора настояват част от партийните субсидии да бъдат дадени за възстановяването на града от щетите, съобщи bTV.
Мизийците заплашиха с протести и бойкот на изборите, след като близо месец след трагедията те все още не знаят кога ще успеят да се върнат по домовете си. Пострадалите от наводнението в Мизия хора настояват част от партийните субсидии да бъдат дадени за възстановяването на града от щетите, съобщи bTV. Мизийците заплашиха с протести и бойкот на изборите, след като близо месец след трагедията те все още не знаят кога ще успеят да се върнат по домовете си.

Фалшификаторът на паспорти въртял и три цеха за евромонети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263999

Организаторът на канала за фалшиви сирийски паспорти от България за Турция бил съден неотдавна за изработка на монети менте от 2 евро. Това сочи справка в масивите на МВР, направена, след като под тепетата бе задържана група за производство на лъжедокументи. На 23 август т.г. полицията атакувала две печатни бази в Пловдив. В едната от тях ... Организаторът на канала за фалшиви сирийски паспорти от България за Турция бил съден неотдавна за изработка на монети менте от 2 евро. Това сочи справка в масивите на МВР, направена, след като под тепетата бе задържана група за производство на лъжедокументи. На 23 август т.г. полицията атакувала две печатни бази в Пловдив. В едната от тях ...

С партийни субсидии да се възстановят щетите от бедствието, искат в Мизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264948

Пострадалите от наводнението в Мизия хора настояват част от партийните субсидии да бъдат дадени за възстановяването на града от щетите, съобщи bTV.
Мизийците заплашиха с протести и бойкот на изборите, след като близо месец след трагедията те все още не знаят кога ще успеят да се върнат по домовете си. Пострадалите от наводнението в Мизия хора настояват част от партийните субсидии да бъдат дадени за възстановяването на града от щетите, съобщи bTV. Мизийците заплашиха с протести и бойкот на изборите, след като близо месец след трагедията те все още не знаят кога ще успеят да се върнат по домовете си.

И Цачева го каза: Премиер ще е Борисов... ако ГЕРБ управлява

http://www.cross.bg/tzacheva-gerb-izbori-1427393.html

/КРОСС/При победа на ГЕРБ на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври министър-председателят ще е Бойко Борисов, потвърди и Цецка Цачева. В студиото на сутрешния блок на БНТ тя отбеляза, че предизборната програма на ГЕРБ е почти на финала и ще е публично огласена на избирателите. Цачева открои, че една от точките й е административната реформа. Но няма да се намалява броят на общините, добави тя. Цачева отбеляза, че има идеи за сливане на данъчни и митници. Възможно е да се случи сливането им в една институция, за да може чрез електронно управление да се знае коя структура за какво отговаря, каза Цачева. Политикът от ГЕРБ отбеляза, че би се радвала на пробив в община Белене след предсрочните парламентарни избори на 5 октомври.  

След година НЕК ще е с дълг от 4 милиарда лева, прогнозира Щонов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/27/2369048_sled_godina_nek_shte_e_s_dulg_ot_4_miliarda_leva/?ref=rss


В периода от юли 2014 до юни 2015 година Националната електрическа компания (НЕК) се очаква да бъде с дълг от близо 1 милиард лева. Към това трябва да се добавят съществуващите задължения на НЕК, които са близо 3 милиарда, което прави близо 4 милиарда лева натрупване на НЕК. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Енергийният секторът е в много тежко финансово състояние, с много голяма задлъжнялост, която се е натрупала в един...

Реформи и плавно поскъпване на тока с 50% ще спасяват енергетиката

http://www.mediapool.bg/reformi-i-plavno-poskapvane-na-toka-s-50-shte-spasyavat-energetikata-news224156.html

Цената на тока трябва да расте плавно с приемливи за обществото темпове, като коментираното от служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов необходимо поскъпване на електроенергията с 50 процента ще става плавно – за 5-10 години. Освен това тази мярка за оздравяване на сектора ще върви паралелно със запушването на течовете напари в държавните енергийни дружества, предоговаряне на цената на скъпия ток от възобновяеми енергийни източници, по дългосрочните договори с американските централи "Марица Изток" 1 и 3 и заводските ТЕЦ-ове и либерализацията на пазара.   Това стана ясно след правителственото заседание в сряда, на което бе решено да се създаде енергиен борд към Министерския съвет, който ще се оглави от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева и в него ще влязат представители на икономическото министерство, на енергийния регулатор, на държавните и частните енергийни фирми, на банките, бизнес организациите, потребителски и синдикални организации.   Енергийният борд ще трябва да изготвя в консенсус редица решения и стратегии за оздравяването на енергетиката, която за последните няколко години натрупа милиардни дефицити.   Служебният премиера Георги Близнашки заяви, че не е приемливо да има драстичен скок на цената на тока, а министър Щонов заяви, че поскъпването трябва да върви с помощи за социално слабите.   Не стана ясно обаче дали се предвижда изготвянето на график за повишаването на цената на тока, какъвто имаше в периода 2001-2004 г. и за какъвто в последните години настояват различни бизнес организации с цел предвидимост и планиране на разходите.   По-рано през деня Васил Щонов коментира пред бТВ, че запълването на финансовата дупка в енергетиката може да бъде постигнато само с рязко увеличаване на цената на тока с 50 процента, което по думите му, заради социалните проблеми на хората няма как да се случи.   Предоговаряне на цените на американските ТЕЦ и ВЕИ-тата   "Разбира се, ако се вдигне цената рязко, системата ще влезе в баланс и всичко това ще може да се изчисти за една година, но това означава хората да плащат 50% или повече за ток, което е безсмислено", разви след заседанието на кабинета тезата си Щонов. Той обаче обясни, че ако не се приложат и допълващи мерки, дори и след подобно поскъпване на тока задлъжняването в системата ще продължи, ако не се реформира секторът и не се управлява добре "Националната електрическа компания", ако регулаторът не провежда последователна политика и ако не се предоговорят дългосрочните споразумения за изкупуване на ток.   ”Нещата ще се повторят после. За следващата година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева загуби. В момента компанията има пасив от 2.9 млрд. лева. Така общите загуби ще станат 4 млрд. лева, ако се продължава така", каза Щонов.   Той допълни, че положението в енергетиката се е влошило много през последната година и половина заради нехайно управление. Щонов обяви, че НЕК има около 3 млрд. лева приходи на година, но те са крайно недостатъчни.   ”Нужни са тежки последователни мерки, за да започнем да излизаме от тази ситуация. Това, което е липсвало в сектора, е последователност. На хората на власт им харесва да сключват големи проекти, а след 10 години проектът може да се обърне срещу нас. Вместо да има някаква прогноза в увеличението на цента тока, има увеличение, после намаление – няма последователност”, каза министърът.   "Не може, когато имаме най-ниската цена на тока в Европа ту да я вдигаме една година, следващата година да я сваляме както е било в периода 2011-214 година", каза Щонов.   Фирми на Ковачки фаворити при разплащанията на НЕК   Едновременно с това енергийното министерство публикува данни, които показват, че потъналата в 3 млрд. лв. дългове държавна "Национална електрическа компания" е плащала редовно и почти в пълен обем на ТЕЦ "Марица Иток 2" и на централи, близки до бизнесмена Христо Ковачки, чиято партия ЛИДЕР наскоро се присъедини към коалицията на бившия журналист Николай Бареков "България без цензура". В много по-малки обеми е плащано на АЕЦ "Козлодуй" – 50 на сто от дължимото, а най-критикуващите държавната енергийна политика – ЕВН и "Енерго-Про", са получавали едва около 23-29 на сто от дължимите им суми.   Причината за публикуването на данните е изказване на вицепремиера Екатерина Захариева, че някои компании с партийни връзки си получават парите с предимство.   Статистиката показва, че държавната ТЕЦ ”Марица Изток” 2, ТЕЦ ”Бобов дол” и ”Брикел” са фаворити при разплащанията на НЕК за изкупен ток през тази година. Държавната ТЕЦ е получила 91% от дължимите суми. На ТЕЦ ”Бобов дол” са платени 90 на сто от сумите, а на "Брикел" – 81%. Тези две дружества се свързват с Христо Ковачки, който на свой ред се свързва с партия ЛИДЕР.   Преди изборите избухна голям скандал, след като се видя, че работниците от мини "Бобов дол", които също са контролирани от Ковачки, са карани под строй да гласуват за БСП, за да има пари от държавата за рудника и ТЕЦ-а. Данните са в пълно съгласие със схемата.   На ТЕЦ ”Свилоза” са платени 72% от дължимите пари, на Топлофикация - Сливен - 71%, а на "Видахим", в която акционер е бившият шеф на борда на "българския енергиен холдинг" Георги Христозов – 70%.   Топлофикация-Плевен е получила 43% от дължимите й плащания, Топлофикация – София и АЕЦ Козлодуй – по половината, ”Софийска вода” – 52%, ТЕЦ Варна – 61%, Топлофикация-Перник – 68%.   Към 31 юли тази година задълженията на НЕК към контрагентите й са набъбнали до над 1.129 млрд. лева. Това е увеличение с 250 милиона лева от началото на 2014 година. Най-големи са дълговете към двете американски централи – ”КонтурГлобал Марица Изток” 3 и ”Ей и ЕС – ЗС Марица Изток” 1 - съответно над 216.4 млн. лева и малко над 288 млн. лева.   Средно НЕК е разплатила към контрагентите си 53% на сто от задълженията си. Но има тежки изключенията Топлофикацията на ЕВН е получили 23%, а ”Енерго-Про България” - 29 на сто.

Има нужда от реформи и токът да поскъпне с 50 процента

http://www.mediapool.bg/ima-nuzhda-ot-reformi-i-tokat-da-poskapne-s-50-protsenta-news224156.html

"Цената на тока е трябвало да расте плавно, но това не се е случвало през годините. За да се изчистят сега нещата в енергйния сектор за следващата една година, цената трябва да се увеличи рязко с 50%", обяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов пред бТВ. Той все пак се обяви за по-плавно увеличаване на цената на тока заради социалните проблеми на хората. Щонов говори за тежкото състояние на българската енергетика и лошите решения, които са вземани в сектора през последните 10 години. Едновременно с това енергийното министерство публикува данни, които показват, че близки до Ковачки предприятия и държавният ТЕЦ "Марица Изток" 2 са си получавали партите с предимство от НЕК. Според Щонов дори и поскъпването на тока с 50% няма да оправи нещата от само себе си, защото трябва да има и реформи. Той обаче напомни колко загуби трупа НЕК от това, че не са предприемани никакви решения. ”Дори и това да стане (да има поскъпване на тока с 50%), ако не се реформира секторът, нещата ще се повторят после. За следващата година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева загуби. В момента компанията има пасив от 2,9 млрд. лева. Така общите загуби ще станат 4 млрд. лева, ако се продължава така", каза Щонов. Той допълни, че положението в енергетиката се е влошило много през последната година и половина заради нехайно управление. Щонов обяви, че НЕК има около 3 млрд. лева приходи на година, но те са крайно недостатъчни. ”Нужни са тежки последователни мерки, за да започнем да излизаме от тази ситуация. Това, което е липсвало в сектора, е последователност. На хората на власт им харесва да сключват големи проекти, а след 10 години проектът може да се обърне срещу нас. Вместо да има някаква прогноза в увеличението на цента тока, има увеличение, после намаление – няма последователност”, каза министърът. Той допълни, че целта на Енергийния борд, който започва работа в сряда, е да изготви програма от мерки, за да се постигне последователност в политиката в сектора. Фаворитите при плащанията на НЕК Във вторник вечерта енергийното министерство публикува и график на плащанията на НЕК към фирмите от енергийния сектор. Причината за публикуването на данните е изказване на вицепремиера Екатерина Захариева, че някои компании с партийни връзки си получават парите с предимство. Статистиката показва, че държавната ТЕЦ ”Марица Изток” 2, ТЕЦ ”Бобов дол” и ”Брикел” са фаворити при разплащанията на НЕК за изкупен ток през тази година. Държавната ТЕЦ е получила 91% от дължимите суми. На ТЕЦ ”Бобов дол” са платени 90 на сто от сумите, а на Брикел – 81%. Тези две дружества се свързват с Христо Ковачки, който на свой ред се свързва с партия ЛИДЕР. Преди изборите избухна голям скандал, след като се видя, че миньорите от Бобов дол са карани под строй да гласуват за БСП, за да има пари от държавата за рудника и ТЕЦ-а. Данните са в пълно съгласие със схемата. На ТЕЦ ”Свилоза” са платени 72% от дължимите пари, на Топлофикация - Сливен  71%, а на Видахим – 70%. Топлофикация-Плевен е получила 43% от дължимите й плащания, Топлофикация – София и АЕЦ Козлодуй – по половината, ”Софийска вода” – 52%, ТЕЦ Варна – 61%, Топлофикация-Перник – 68%. Към 31 юли тази година задълженията на НЕК към контрагентите й са набъбнали до над 1.129 млрд. лева. Това е увеличение с 250 милиона лева от началото на 2014 година. Най-големи са дълговете към двете американски централи – ”Контур Глобал Марица Изток” 3 и ”Ей и ЕС – ЗС Марица Изток” 1 - съответно над 216.4 млн. лева и малко над 288 млн. лева. Средно НЕК е разплатила към контрагентите си 53% на сто от задълженията си. Но има тежки изключенията Топлофикацията на ЕВН е получили 23%, а ”Енерго-Про България” - 29 на сто.

Спешно заседание на Съвета по сигурността към премиера преди срещата на НАТО

http://www.cross.bg/nato-sreshtata-suveta-1427392.html

/КРОСС/Спешно заседание на Съвета по сигурност към премиера Георги Близнашки ще се проведе в сряда. То се свиква по предложение на военния министър Велизар Шаламанов и трябва да обсъди позицията на България за срещата на върха на НАТО в началото на септември. В Уелс страните-членки ще обсъдят отношенията си с Москва в контекста на украинската криза, както и готовността на НАТО да засили колективната отбрана.

Едва 20% от почиващите на Черноморието са българи

http://www.moreto.net/novini.php?n=262268

Туристическият сезон изглежда противоречиво заради метеорологичните условия. И през август се оказа, че има дъждовни уикенди, а това предпостави голяма част от българските туристи да се пренасочат към Егейско море и Северна Гърция, също така към Турция и част към Италия.

Началните учители с допълнителните часове за спорт на открито

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GAAXXBxMhbs/

С допълнение в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета правителството регламентира правото на началните учители да преподават не само часовете от задължителната подготовка по учебния предмет „Физическо възпитание и спорт”, но и допълнителния – трети час за спортни дейности на открито, когато няма учители по физическо възпитание.

С изменението се синхронизира действащата нормативна уредба в системата на спорта и на народната просвета. Професионалната квалификация и правоспособност, които придобива началният учител, са съобразени със спецификата на обучението в началния етап и гарантират правото му да преподава всички предмети от учебния план за началния етап на основното образование.

 

Загубите от „син език“ може да стигнат до 4000 лв. на фермер

http://econ.bg/Новини/Загубите-от-син-език-може-да-стигнат-до-4000-лв-на-фермер_l.a_i.563869_at.1.html

Загубите от „син език“ по животните може да достигне до 4000 лв. на фермер. Това съобщи председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер...

ГЕРБ подписа споразумение с партията на пенсионерите

http://politics.actualno.com/GERB-podpisa-sporazumenie-s-partijata-na-pensionerite-news_47086.html

ГЕРБ и "Обединена партия на пенсионерите в България" подписаха споразумение за политическо партньорство. Това съобщи пресцентърът на ГЕРБ. Според документа "Обединена партия за пенсио...

Oбезщетения по споразумения за забавено правосъдие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1kwrzozmygc/

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 303 930 лв. Средствата са предвидени в централния бюджет. Те са за изплащане на обезщетения през първото полугодие на 2014 г. по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

Тази мярка е регламентирана в Закона за съдебната власт като начин за компенсиране на гражданите и юридическите лица, пострадали от забавено правосъдие. Техните заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които е нарушено правото им на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Проверката и произнасянето по заявленията се извършват в 6-месечен срок, а обезщетенията се изплащат чрез бюджета на Министерството на правосъдието въз основа на сключено споразумение.

 

44 деца ще получат персонални пенсии по 101,70 лв.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/trhqnBztY2A/

44 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, ще получат персонални пенсии от 101,70 лв. месечно, реши правителството.

Пенсиите, които са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост, ще се изплащат от 1 септември 2014 г. По този начин ще бъдат подпомогнати 28 семейства, останали в затруднено финансово положение.

 

Земетресенията край исландските вулкани продължават 5 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264952

Два труса с магнитуд над и около 5 станаха в Исландия тази сутрин, съобщи Европейския сеизмологичен център.
Две от земетресенията са с магнитуд 5,1 и 5,2.
В края на миналата седмица трус от 5,3 по Рихтер разтърси вулкана Бардарбунга.
Сеизмичната активност в Исландия се повиши преди десет дни.
В събота вулканът Бардарбунга започна изригване под Два труса с магнитуд над и около 5 станаха в Исландия тази сутрин, съобщи Европейския сеизмологичен център. Две от земетресенията са с магнитуд 5,1 и 5,2. В края на миналата седмица трус от 5,3 по Рихтер разтърси вулкана Бардарбунга. Сеизмичната активност в Исландия се повиши преди десет дни. В събота вулканът Бардарбунга започна изригване под

Хуманитарната ситуация в Украйна тревожи ООН

http://www.cross.bg/ykraiina-broyat-hilyadi-1427391.html

/КРОСС/ ООН е обезпокоена от тежката хуманитарна ситуация в Украйна. По данни на организацията, броят на жертвите от въоръжения конфликт в югоизточна Украйна е достигнал 2249 души (най-малко 23 деца), а други 6033 са били ранени. Това заяви заместникът на генералния секретар по хуманитарните въпроси Валери Амос, след посещението си в Украйна, предаде «Гласът на Русия». Броят на вътрешно разселените лица се е увеличил до 190 хиляди души, а броят на украинските бежанци в Русия - до 207 хиляди. В редица градове в Донбас са разрушени къщи, детски градини, училища, спряно е водоснабдяването, затворени са около 20 болници, няма достатъчно лекари и медицински персонал, а рискът от инфекциозни заболявания вече е огромен.    

Силни земетресения край вулканите в Исландия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264944

Два труса с магнитуд над и около 5 станаха в Исландия тази сутрин, съобщи Европейския сеизмологичен център.
Две от земетресенията са с магнитуд 5,1 и 5,2.
В края на миналата седмица трус от 5,3 по Рихтер разтърси вулкана Бардарбунга.
Сеизмичната активност в Исландия се повиши преди десет дни.
В събота вулканът Бардарбунга започна изригване под Два труса с магнитуд над и около 5 станаха в Исландия тази сутрин, съобщи Европейския сеизмологичен център. Две от земетресенията са с магнитуд 5,1 и 5,2. В края на миналата седмица трус от 5,3 по Рихтер разтърси вулкана Бардарбунга. Сеизмичната активност в Исландия се повиши преди десет дни. В събота вулканът Бардарбунга започна изригване под

Водопроводчик поправя здрава тоалетна, иска 800 лева за ремонта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264946

Скрита камера на Нова телевизия разобличи водопроводчик, който предлага на клиентите си солени цени. За отпушване на тоалетна той иска 600 лева, а за поправка - 800. 
Екипът на телевизията уговорил среща с водопроводчика под претекст, че тоалетната трябва да се ремонтира. За по–малко от минута измамникът констатирал проблема -  запушване. Скрита камера на Нова телевизия разобличи водопроводчик, който предлага на клиентите си солени цени. За отпушване на тоалетна той иска 600 лева, а за поправка - 800.  Екипът на телевизията уговорил среща с водопроводчика под претекст, че тоалетната трябва да се ремонтира. За по–малко от минута измамникът констатирал проблема -  запушване.

Разходите за командировки за второто тримесечие на 2014 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DZdpmhmbtqw/

Правителството утвърди разходите за командировки в страната за второто тримесечие на 2014 г. на министрите, заместник-министрите, областните управители и на органите към Министерския съвет.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 10 694,91 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници – 2118,97 лв., за командировки на председатели и членове на държавни комисии – 1664,34 лв., за командировки на ръководители на държавни институции по чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията – 170 лв., и за командировки на областни управители – 6809,39 лв.

 

Затвор за еквадорски полицаи, заради атентат срещу президента

http://www.vesti.bg/novini/zatvor-za-ekvadorski-policai-zaradi-atentat-sreshtu-prezidenta-6020938

Шестима еквадорски полицаи бяха осъдени на 12 години затвор за извършено през 2010 г. покушение срещу президента на страната Рафаел Кореа, съобщи местният вестник "Република".

Кутев: Играем за победа на изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_381285.html

Ние играем на тези избори категорично за победа. Това каза пред Нова телевизия водачът на предизборната листа на БСП в Силистра Антон Кутев. „Това, което направихме през последната година и половина, показа какви са разликите между нас и ГЕРБ. Пенсиите никога не са растели толкова, колкото при БСП. При Борисов безработицата скочи, при Орешарски падна”, категоричен беше той. „Това, че местните организации не искат определен водач, се случва почти на всички избори. Не само в нашата партия водачите на листите се определят от партията. Проблемът в Благоевград е, че там хората са разделени – едните искат едно, други искат друго. Аз смятам, че Кристиан Вигенин е човек, който може да свърши работата, с изключително много политически опит. След две години ще разберем дали това е така или не”, каза Кутев. „Може да има и лична битка в подредбата на листите. Винаги има такава. Лично аз очаквам да бъдат значително повече местата от тези през 2009 например. Преживявали сме и по-тежки моменти. Нямам никакво съмнение, че ще имаме значително по-голям брой депутати в този парламент”, допълни представителят на левицата. „Не се притесняваме от преференцията. Напротив – тя беше част от закона, който приехме. Учудвам се, че Кадиев се кандидатира изобщо. Очаквах, че няма да го направи. Няма да агитирам хората за или против от преференцията”, допълни Кутев. „Орешарски беше изключително добър премиер за условията в които работи. Не знам обаче дали ДПС са му предлагали места. Ние имаме ясна кауза, която е социална. Тя е различна от другите. Това не е ГЕРБ, в която можеш да излезеш и да отидеш в друга партия. Като сме на власт сме виновни, че сме на власт. Като не сме – сме виновни, че Бойко Борисов е на власт”, заяви лидерът на листата на БСП в Силистра. "Станишев беше в София, беше за НС тук. Изглежда отпочинал и свалил напрежението. Виждам, че мисли за това, което се случва, и се опитва да дава насоки, да бъде полезен. Изтеглил се е, за да не пречи на работата на новия председател", категоричен бе Кутев.

Преди реванша от Шампионската лига между "Лудогорец" и "Стяуа"

http://www.moreto.net/novini.php?n=262265

Днес от 21.45 на стадион "Васил Левски” започва мачът на сезона за "Лудогорец" срещу "Стяуа". Българският шампион загуби първата среща от плейофа за влизане в групите на Шампионската лига в Букурещ с 0:1 и сега под зоркия поглед на испанския рефер Алберто Ундияно Майенко ще се опитат да влязат в историята.

София домакинства на световната конференция за изпълнителски изкуства IETM през септември

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/27/2368690_sofiia_domakinstva_na_svetovnata_konferenciia_za/?ref=rss


Тазгодишното издание на Фестивала за свободен театър ACT в през октомври в София ще се проведе паралелно с годишната среща на най-голямата професионална мрежа за съвременни изпълнителски изкуства - IETM, съобщават съорганизаторите й от фондациите "Арт Офис", "Бюро Култура" и "ACT".

Въпреки че съкращението идва от "Неформална среща на европейските театри" (Informal European Theatre Meeting), международната конференция, която се организира от 1981 г. и сега е за пръв път домакинствана...

Кутев: Играем на тези избори за победа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264933

„Ние играем на тези избори категорично за победа”. Това заяви пред Нова телевизия водачът на предизборната листа на БСП в Силистра Антон Кутев.
„Това, което направихме през последната година и половина, показа какви са разликите между нас и ГЕРБ. Пенсиите никога не са растяли толкова, колкото при БСП. „Ние играем на тези избори категорично за победа”. Това заяви пред Нова телевизия водачът на предизборната листа на БСП в Силистра Антон Кутев. „Това, което направихме през последната година и половина, показа какви са разликите между нас и ГЕРБ. Пенсиите никога не са растяли толкова, колкото при БСП.

Кутев: Ще имаме значително по-голям брой депутати в този парламент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264923

„Ние играем на тези избори категорично за победа”. Това заяви пред Нова телевизия водачът на предизборната листа на БСП в Силистра Антон Кутев.
„Това, което направихме през последната година и половина, показа какви са разликите между нас и ГЕРБ. Пенсиите никога не са растяли толкова, колкото при БСП. „Ние играем на тези избори категорично за победа”. Това заяви пред Нова телевизия водачът на предизборната листа на БСП в Силистра Антон Кутев. „Това, което направихме през последната година и половина, показа какви са разликите между нас и ГЕРБ. Пенсиите никога не са растяли толкова, колкото при БСП.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264931

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Ексминистрите на финансите и на спорта водят листите на ДПС в София

http://www.cross.bg/sofiiiski-finansite-petur-1427390.html

/КРОСС/Тежка артилерия вади ДПС в столицата за вота, пише "24 часа". Според изданието, доскорошните министри на финансите Петър Чобанов и на спорта проф. Мариана Георгиева ще са първи в софийски райони. Движението ще представи водачите си в цялата страна още днес, издали още източниците на вестника.  На миналите избори първи в трите софийски листи бяха Георги Горанов, Щерьо Щерев и Петър Ангелов, като и тримата влязоха в Народното събрание. Камен Костадинов, който през 2013 г. бе избран за депутат от Враца, сега повежда Велико Търново.  

Самоуби се синът на композитора Асен Масларски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264928

Нов шок сполетя Фамилия "Тоника" по-малко от година след смъртта на Гого. Певците са разтърсени от жестока трагедия - самоуби се синът на Асен Масларски. Той живее с колежката си Милица Божинова след развода с жена си и бил далеч от детето си, когато станала трагедията, пише в. "Телеграф".
Георги Масларски сложил край на живота си през април, Нов шок сполетя Фамилия "Тоника" по-малко от година след смъртта на Гого. Певците са разтърсени от жестока трагедия - самоуби се синът на Асен Масларски. Той живее с колежката си Милица Божинова след развода с жена си и бил далеч от детето си, когато станала трагедията, пише в. "Телеграф". Георги Масларски сложил край на живота си през април,

Путин нарече преговорите с Порошенко позитивни

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-vladimir-1427389.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин нарече състоялите се във вторник преговори с украинския му колега Петро Порошенко в Минск - позитивни, предаде «Гласът на Русия». Според него, срещата в такъв формат е била полезна. „Не знам как ще свърши всичко това, но поне имахме възможност да формулираме за пореден път нашите тревоги" - каза Владимир Путин. Руският президент изтъкна, че Русия ще прави всичко за мирния процес и прекратяване на кръвопролитието в Украйна. Владимир Путин съобщи, че на преговорите е постигната договореност Русия да окаже хуманитарна помощ на жителите на източна Украйна.    

Блъснат пешеходец е с черепно-мозъчна травма и с опасност за живота

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N60pi2z-uHs/

На 27.08.т.г. около 00.45 ч. на път Бургас – Варна, в района на Несебър, настъпва ПТП между : л.а. «Опел Вектра», със софийска регистрация, управляван от 40 год. И.Х. от Търговище и пешеходец с неустановена самоличност на видима възраст 20-25 год. От ПТП в МБАЛ – Бургас е откаран пешеходецът, който с черепно-мозъчна травма, с опасност за живота, е настанен за лечение в отделение «Неврохирургия». Причините за инцидента са в процес на изясняване.

Н`Гесан се проваля, щом облече синьо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4263985

"Левски" не подписа с очаквания с нетърпение Дани Н'Гесан, след като играчът се оказа "неподготвен", по думите на треньора и директор Георги Иванов.
Всъщност за "сините" категорично е по-добре, че французинът няма да играе на "Герена".

Визитката на атакуващия халф е впечатляваща, ако си търсите футболист с опит в долните английски дивизии. Най- "Левски" не подписа с очаквания с нетърпение Дани Н'Гесан, след като играчът се оказа "неподготвен", по думите на треньора и директор Георги Иванов. Всъщност за "сините" категорично е по-добре, че французинът няма да играе на "Герена". Визитката на атакуващия халф е впечатляваща, ако си търсите футболист с опит в долните английски дивизии. Най-

Нова трагедия във Фамилия "Тоника", самоуби се синът на Асен Масларски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264904

Нов шок сполетя Фамилия Нов шок сполетя Фамилия "Тоника" по-малко от година след смъртта на Гого. Певците са разтърсени от жестока трагедия - самоуби се синът на Асен Масларски. Той живее с колежката си Милица Божинова след развода с жена си и бил далеч от детето си, когато станала трагедията, пише в. "Телеграф". Георги Масларски сложил край на живота си през април,

Метамфетамини открити при полицейска проверка на кола

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Z5NJdsGtOUI/

На 26.08.т.г. около 21.00 ч. служители от Районно управление «Полиция» – Поморие спрели за полицейска проверка лек автомобил «БМВ», с бургаска регистрация, управляван от 20 год. А.С. от с. Гълъбец, с който се придвижвали и : 18 годишната К.Д. от с. Горица и 31 годишния Ф.Ю. от с. Гълъбец. Във Ф.Ю. са открити топчета от станиол, съдържащи жълто-кафяво вещество /метамфетамин/ и пакетче, съдържащо бяло прахообразно вещество / метамфетамин/, съобщиха от пресцентъра на полицията. Ф.Ю. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Ексминистрите на финансите и на спорта водят листите на ДПС в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264918

Тежка артилерия вади ДПС в столицата за вота. Доскорошните министри на финансите Петър Чобанов и на спорта проф. Мариана Георгиева ще са първи в софийски райони, научи Тежка артилерия вади ДПС в столицата за вота. Доскорошните министри на финансите Петър Чобанов и на спорта проф. Мариана Георгиева ще са първи в софийски райони, научи "24 часа" от отлично осведомени. Според източниците ни движението ще представи водачите си в цялата страна още днес. На миналите избори първи в трите софийски листи бяха Георги

Министърът на икономиката оглави Народната партия в Австрия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/27/2369049_ministurut_na_ikonomikata_oglavi_narodnata_partiia_v/?ref=rss


Австрийската консервативна Народна партия (OVP) - партньор в управляващата коалиция, избра министъра на икономиката Райнхолд Митерленер за свой председател. Причината е изненадващото оттегляне от поста и от правителството на министъра на финансите Михаел Шпинделегер. Той е недоволен от това, че не среща разбиране за данъчната реформа в страната както в кабинета, така и сред част от съпартийците си.

На пресконференция късно във вторник Митерленер обяви, че е получил единодушната...

Авария остави тролейбусите във Варна без климатици

http://www.moreto.net/novini.php?n=262269

Авария на електропреносната мрежа наложи тролейбусният транспорт в отсечките Аспарухов мост - Лятно кино "Тракия" и ЖП гара - Лятно кино "Тракия" да се вдижат на автономно захранване осигурено от хибридните двигатели на новите тролейбуси, съобщиха за Moreto.

Водопроводчик иска 800 лева, за да поправи здрава тоалетна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264870

Скрита камера на Нова телевизия разобличи водопроводчик, който мами клиентите си със стотици левове. За отпушване на тоалетна той иска 600 лева, а за поправка - 800. 
Екипът на телевизията уговорил среща с водопроводчика под претекст, че тоалетната трябва да се ремонтира. За по–малко от минута измамникът констатирал проблема -  запушване. Скрита камера на Нова телевизия разобличи водопроводчик, който мами клиентите си със стотици левове. За отпушване на тоалетна той иска 600 лева, а за поправка - 800.  Екипът на телевизията уговорил среща с водопроводчика под претекст, че тоалетната трябва да се ремонтира. За по–малко от минута измамникът констатирал проблема -  запушване.

Притваряме леко очи за греховете на болниците

http://www.cross.bg/bolnitzi-bolnitza-pomosht-1427388.html

/КРОСС/д-р Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването, пред "Стандарт"  - Д-р Ненков, защо се съгласихте да станете служебен министър?- Съгласих се да стана служебен зам.-министър, защото ме покани прекият ми шеф проф. Николай Петров, на който не мога да откажа. А се съгласих да стана цял министър, защото президентът ми го възложи като задача. Мога да си представя да откажа, но колко пъти и на колко хора ще се случи държавният глава да възложи задача! Наистина го възприемам като дълг. - Казахте, че ще направите преглед на документите на предишния кабинет, ще има ли промени в стратегическите документи като здравната стратегия?- Здравната стратегия и планът към нея не могат да са готови в рамките на година или едно управление. Това са стратегически документи, които ще определят развитието на системата за много години. Стратегията е готова, на този етап в Европейския съюз (ЕС) са я харесали. Тя е един вид диагнозата. "Лечебният план" тепърва ще се изгражда, има няколко, но ще цитирам стила им - „разработване на механизми за предприемане на мерки с цел подобраване ефикасността на системата на здравеопазване с цел колаборация на всички партньори"... Какво значи това - че изкарваме цялата пара през свирката и нищо не върти колелата, то е срамно да се предложи такъв тип изречение за екшън-план

Владимир Кличко: Повярвайте ми, аз не бягам от никого!

http://moresport.actualno.com/Vladimir-Klichko-Povjarvajte-mi-az-ne-bjagam-ot-nikogo-news_47078.html

Непосредствено след като Владимир Кличко сензационно отложи дългоочакваният двубой с Кубрат Пулев на 6 септември заради контузия, доста хора не повярваха в достоверността на информацията относно негов...

Втори работник на СЗО, заразен с ебола, ще бъде евакуиран в Германия

http://europe.actualno.com/Vtori-rabotnik-na-SZO-zarazen-s-ebola-shte-byde-evakuiran-v-Germanija-news_47079.html

Втори сътрудник на Световната здравна организация (СЗО) е заразен с вируса ебола в Западна Африка и ще бъде евакуиран в Германия, предаде ДПА, като се позова на длъжностни лица от сферата на здравеопа...

"Зелените" ще се явят самостоятелно на изборите

http://izbori2014.actualno.com/Zelenite-shte-se-javjat-samostojatelno-na-izborite-news_47080.html

През последната седмица ПП "Зелените" проведохме преговори за съвместно явяване на изборите с Реформаторския блок (РБ), водени от стремежа за постигане на общи действия за промяна на досегаш...

Над 1600 са жертвите досега на "синия език" в Източните Родопи

http://business.actualno.com/Nad-1600-sa-jertvite-dosega-na-sinija-ezik-v-Iztochnite-Rodopi-news_47081.html

Област Кърджали е сред най-засегнатите от болестта "син език" по преживните животни. До момента са умрели 1600 овце и близо 30 кози, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност н...

Правителството създаде Енергиен борд с председател Екатерина Захариева

http://politics.actualno.com/Pravitelstvoto-syzdade-Energien-bord-s-predsedatel-Ekaterina-Zaharieva--news_47083.html

Правителството реши да бъде създаден Енергиен борд като постоянно действащ консултативен орган на Министерския съвет за решаване на важни обществено значими въпроси в областта на енергетиката, преда...

BBC: Кристалина Георгиева с големи шансове за Върховен представител

http://europe.actualno.com/BBC-Kristalina-Georgieva-s-golemi-shansove-za-Vyrhoven-predstavitel-news_47085.html

Кристалина Георгиева има големи шансове да стане Върховен представител по въпросите на външните работи на Европейския съюз. Това предрича в свой коментар авторитетната британска медия Би Би Си. В ана...

Смениха втори от борда на БЕХ за несправяне с работата

http://www.bnews.bg/article-114811

Служебният министър на икономиката и енергетиката обяви, че увеличаване на цената на електроенергията предстои. То ще бъде плавно, а с колко, ще реши ДКЕВР. Той обяви смяната и на втори човек в директорския борд на БЕХ - тази на Илко Желязков, който си отива заради несправяне с работата.

559 гърци държат 140 млрд. евро в офшорки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264892

Финансовото богатство, скрито в офшорните зони по света, достига 8,9 трилиона долара, сочи изследване на известната световна компания „Бостън консултинг груп”, цитирано от гръцкия в. Финансовото богатство, скрито в офшорните зони по света, достига 8,9 трилиона долара, сочи изследване на известната световна компания „Бостън консултинг груп”, цитирано от гръцкия в. "Вима". 559 гърци са сред богаташите, притежаващи авоари в офшорни фирми и банки, пише атинското издание. Авоарите им в офшорки се изчисляват на 140 милиарда евро.

$8,9 трлн. скрити в офшорни зони по света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264907

Финансовото богатство, скрито в офшорните зони по света, достига 8,9 трилиона долара, сочи изследване на известната световна компания „Бостън консултинг груп”, цитирано от гръцкия в. "Вима".
559 гърци са сред богаташите, притежаващи авоари в офшорни фирми и банки, пише атинското издание. Авоарите им в офшорки се изчисляват на 140 милиарда евро. Финансовото богатство, скрито в офшорните зони по света, достига 8,9 трилиона долара, сочи изследване на известната световна компания „Бостън консултинг груп”, цитирано от гръцкия в. "Вима". 559 гърци са сред богаташите, притежаващи авоари в офшорни фирми и банки, пише атинското издание. Авоарите им в офшорки се изчисляват на 140 милиарда евро.

М. Андреев: ГЕРБ направи сериозни грешки, но подкрепям някои политики

http://frognews.bg/news_75263/

Не е тайна, че от година насам подкрепям определени политики на ГЕРБ, разговор обаче беше воден по-късно, перди това имаше само опипване на почвата, заяви по НТВ Методи Андреев, който оглаави една от листите на ГЕРБ, тази за Пловдив област.

Наркотрафиканти обстрелваха вертолети на албанската полиция

http://www.vesti.bg/novini/narkotrafikanti-obstrelvaha-vertoleti-na-albanskata-policiia-6020937

Група наркотрафиканти обстрелва два вертолета на албанската полиция и армия в северната част на страната.

От 1 септември НЕК увеличава цените на тока за фирмите

http://www.moreto.net/novini.php?n=262264

Националната електрическа компания увеличава от 1 септември с 16% цените на тока за фирмите, които не участват в свободния пазар на електроенергия. Това стана ясно от сайта на НЕК, както и от нейни писма до енергото. Поскъпването ще засегне близо една пета от бизнеса в България, сочат данни на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Февруарският протестър Кристиян Коев "Флейтата" води ДПС в Перник

http://offnews.bg/news/n_1/n_381279.html

Един от неформалните лидери на протестите през февруари 2013 година, които свалиха от власт Бойко Борисов заради цената на тока, ще поведе листата на ДПС в Перник, съобщава в. "Преса".  "Флейтата" стана популярен по време на протестите през февруари 2013 година, когато бе арестуван от полицията.  Разгневен от ареста си тогава, "Златната флейта" се зарече, че ще влезе в политиката. Кристиян Коев нашумя и с изказването си, че повторната окупация на СУ бе извършена не от "ранобудните" студенти, а от "млоумните" такива. OFFNews показа и кадър на "Флейтата" заедно със скандалната ГЕРБ-ерка Даниела Пеловска, която пък бе представена от експремиера Борисов за лице на протестите. Само за 10 минути тя бе разобличена от медиите като активистка на ГЕРБ. В другите части на страната бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов ще оглави листата на ДПС в 24-ти МИР в София. Бившият финансов министър Петър Чобанов ще е начело в 25-и МИР и в Монтана, а професорът по синтаксис Мариана Георгиева, която оглавяваше спортното ведомство, е първа в 23-ти МИР в София и втора в Пазарджик, което също е избираемо място. Екоминистърът Станислав Анастасов е начело във Видин, зам.-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов - в Ловеч. Лидерът на партията Лютви Местан отново ще води в Кърджали и Хасково. Две първи места ще имат и депутатите Делян Пеевски (в Пазарджик и Стара Загора) и Камен Костадинов (Враца и Шумен). Ромският активист Александър Методиев - Бат Сали, е първи в Кюстендил и втори в София-област. Още един ромски лидер - Илия Илиев от ДРОМ, ще води в Ямбол, той е втори в 25-и МИР. Изненада има и в Разград. Областният председател и кмет на Цар Калоян Ахмед Ахмедов измества от челото бившия здравен министър Хасан Адемов.

Александър Симов: Всеки, който гласува, да използва преференцията

http://www.cross.bg/simov-aleksandur-listi-1427387.html

/КРОСС/Начинът, по който се формират листите, е демократичен, не е авторитарен, както при други партии. Но в БСП тежат някои въпроси, на които никой не е давал отговор. Например каква е тежестта на коалиционните партньори, които се вкарват в тези листи, дали е нормално заради тях да се пренебрегва волята на цели партийни организации. Това каза журналистът от вестник "Дума" Александър Симов пред БНР в коментир на листите на БСП. Към тези избори БСП тръгна с коалиция, която трябваше да бъде в нов формат, но въпросът е, че никой не постави за дебати кои партии трябва да влязат в тази коалиция и каква е тяхната електорална тежест. Именно на подобни премълчавания се дължи напрежението, каза Симов. Според него Българската социалистическа партия е станала жертва на напрежение, трупано с години. Александър Симов, който бе кандидат за евродепутат през май, сега е в листата на БСП в Пловдив под номер 9. Според него преференцията е едно от най-ценните неща в тези листи. Не съм имал за цел да бъда някъде в първите места на тези листи. Смятам, че всеки човек, който излезе да гласува, трябва да използва преференция. Смятам, че това е добро оръжие, дадено в ръцете на избирателя, за да разваля партийни схеми, правени в нечий кабинет., каза Симов.   

Задържаните в Украйна кримски журналисти са освободени

http://www.vesti.bg/novini/zadyrzhanite-v-ukrajna-krimski-zhurnalisti-sa-osvobodeni-6020935

Двамата журналисти от кримския вестник "Кримски телеграф", които преди няколко дни бяха задържани в Украйна, докато отразяваха военните действия, вече са освободени недалеч от Запорожие, съобщи за ИТАР-ТАСС главната редакторка на изданието Мария Волконская.

НАТО иска да изгради свои бази в Източна Европа

http://www.mediapool.bg/nato-iska-da-izgradi-svoi-bazi-v-iztochna-evropa-news224155.html

НАТО има намерение да изгради свои бази в Източна Европа с цел да ограничи възможностите на Владимир Путин да предизвиква проблеми в региона. Това обяви във вторник вечерта генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен, цитиран от ”Гардиън”. НАТО за пръв път смята да изгради бази, на които за броени часове да разположи свои части за бързо реагиране като ответна мярка на евентуална руска военна заплаха. Решението трябва да бъде постигнато на срещата на върха на НАТО в Кардиф следващата седмица. САЩ и Великобритания подкрепят идеята, но Франция, Италия и Испания са "против". Германия се колебае, защото подобен ход ще предизвика остра реакция от Кремъл. "Ще приемем т.нар. план за готовност за действия с цел да сме способни да реагираме бързо в тази съвършено нова обстановка в Европа. Вече разполагаме с нещо, което наричаме сили на НАТО за бързо реагиране, чиято цел е да са способни при нужда бързо да се разгърнат. Сега намерението ни е да развием до много висока степен на готовност авангарда на тези сили", заяви Расмусен. Генералният секретар напомни, че тези военни сили имат нужда от съответната инфраструктура в приемащите държави, за да могат да се разгърнат по-лесно. Полша и трите балтийски републики призовават за това, но в Кардиф най-вероятно ще се използва формула, избягваща думата "постоянни бази". ”Става дума по-скоро за обекти, на които много често ще се сменят частите. Идеята е, че всеки потенциален агресор ще знае, че ако атакува член на НАТО, ще попадне не само на местната армия, но и на войски на алианса. Това е важното", каза Расмусен. Той призова страните от НАТО да приемат реалността, че Русия вече не смята Алианса за партньор. ”Русия е държава, която, за съжаление, за пръв път от края на Втората световна война заграби чужда територия със сила. Очевидно трябва да се адаптираме към това, което никой не очакваше. Особено след войната с Грузия през 2008 година забелязваме значителна промяна във военния подход и способностите на Русия да реагира бързо. Те са способни за много, много кратко време да превърнат големи маневри в нападателна операция", каза генералният секретар. Расмусен каза, че Русия съвсем очевидно е ангажирана с дестабилизирането на Източна Украйна. "Виждате една сложна комбинация от традиционни военни действия, смесени с информационни кампании и най-вече с дезинформация. За да се контрира подобна "хибридна война" ще е нужно нещо повече от НАТО", добави той. В същото време източник на "Гардиън" от НАТО разказва, че украинската армия е в трагично състояние: "Ако ние сме две стъпки зад руснаците, украинците изостават с 16 стъпки. Техните генерали просто искат да взривяват всичко наред. Но това не е война на сражения, а на информация", казва източникът, който неотдавна е бил на посещение в Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко ще присъства на форума в Кардиф и ще бъде единственият държавен глава на страна извън алианса, който ще разговаря с колегите си от НАТО.

Мним водопроводчик лъже стотици хора с хиляди левове

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mnim-vodoprovodchik-lyzhe-stotici-hora-s-hiliadi-levove-6020933

Веселин Михов взима по 790 лева за отпушване на тоалетни, а сигнали за лъжите му има в интернет от години

Вигенин: Гражданите да преценят на 5 октомври дали искат ГЕРБ 2

http://www.cross.bg/vigenin-listata-listite-1427386.html

/КРОСС/Ние сме единствената партия в България, която реди на всички нива листите си по един демократичен и прозрачен начин, водят се разговори и дискусии на местно ниво и се взимат правилните решения, каза Кристиан Вигенин, водач на листата на БСП в Благоевград. Факт е обаче, че крайното решение за подредбата и състава на листите се взима от Националния съвет на партията, допълни той.  В сутрешния блок на БТВ Вигенин коментира подредбата на листите за изборите на 5 октомври. Ние дадохме възможност на местната организация на левицата в Благоевград да излезе и да застане зад своя кандидатура за водач на листата там, но за съжаление не беше постигнат достатъчно сериозен консенсус за една определена фигура. В крайна сметка аз поех ангажимента да застана начело на Благоевградската листа и ще работя с всички сили да постигнем възможно най-добър резултат там. Трябва да се отбележи, че ние провеждаме избори в една абсолютно нова ситуация, понеже както знаем има възможността за преференциален вот и може да се каже, че никой в листите не е сигурен за мястото си. По отношение на работата на служебния кабинет Кристиан Вигенин изрази тезата, че с действията си и постоянната смяна на кадри в държавната администрация и по места се подготвя връщането на ГЕРБ на власт. Самите граждани трябва да преценят на 5 октомври дали искат второ издание и второ управление на ГЕРБ, след като са запознати с тяхното управление в продължение на три години и половина

Хората в Мизия протестират: Всичко е унищожено и ние не сме виновни за това

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/27/2369047_horata_v_miziia_protestirat_vsichko_e_unishtojeno_i/?ref=rss


В Мизия домовете на над 1 200 души са негодни за живеене, а повечето от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки са срутени или трябва да бъдат съборени. 

"Би трябвало държавата да помогне. Не се знае кой е виновен", коментира пред "Нова телевизия" останала без дом жена. Хората нямат застраховки на имуществото си. "Нямат такава практика. Ще разчитат основно на държавната помощ", коментира кметът на града Виолин Крушовенски. Той добави, че данъчната...

За първи път избираме барони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264117

Кой казва, че новите избори няма нищо да променят? Те внасят принципно нов, феодален елемент в българската политика. Принципът на феодализма е, че властта на кралете, херцозите и бароните идва от Бога. Не народът, а Бог е суверен. В случая просто заменяме Бог с Оня там - и нещата си идват на мястото. 

Паството ликува заради новата волност - то щ Кой казва, че новите избори няма нищо да променят? Те внасят принципно нов, феодален елемент в българската политика. Принципът на феодализма е, че властта на кралете, херцозите и бароните идва от Бога. Не народът, а Бог е суверен. В случая просто заменяме Бог с Оня там - и нещата си идват на мястото. Паството ликува заради новата волност - то щ

На път: На Белградското море

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/08/27/2367517_na_put_na_belgradskoto_more/?ref=rss


Всяка сряда разказваме как се почива на градските плажове в Европа. Досега представихме как може да се плажува в столицата на Франция Париж, как летуват виенчани в собствения си град и къде може да се отиде на плаж в Берлин и в София. Днес е ред на Белград.

Повечето хора вероятно не свързват сръбската столица с плаж, но като град, който се намирана две реки и не чака пари от европейските фондове, той е помислил и за отдиха на жителите си. Едно от най-популярните места за отдих през...

28 катастрофи и двама пострадали пешеходци за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=262262

Двама 14-годишни пешеходци са пострадали при пътен инцидент във Варна вчера, информираха за Дарик от полицията. Инцидентът е станал на бул. „Приморски“, посока басейните. Пешеходците са с леки наранявания, прегледани са и са освободени, без опасност за живота.

Министърът на икономиката Щонов: Цената на тока плавно ще расте

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264880

Цената на тока плавно ще расте. За да изчистим нещата за година, хората ще трябва да плащат с 50% по-скъп ток. Но дори и това да стане, ако не се реформира секторът, нещата ще се повторят после. За следващата година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева загуби. В момента компанията има пасив от 2,9 млрд. лева. Така общите загуби ще станат 4 млрд. лева. Цената на тока плавно ще расте. За да изчистим нещата за година, хората ще трябва да плащат с 50% по-скъп ток. Но дори и това да стане, ако не се реформира секторът, нещата ще се повторят после. За следващата година НЕК ще натрупа 1 млрд. лева загуби. В момента компанията има пасив от 2,9 млрд. лева. Така общите загуби ще станат 4 млрд. лева.

Дилма Русеф може да изгуби изборите за президент, сочат прогнози

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/27/2369045_dilma_rusef_moje_da_izgubi_izborite_za_prezident/?ref=rss


Бившият министър на околната среда на Бразилия Марина Силва рязко намали изоставането си по популярност от президентката Дилма Русеф и има шанс да я победи на балотаж, сочи социологическо проучване, разпространено късно във вторник.

Силва се включи в надпреварата за президентските избори на 5 октомври едва миналата седмица, след като загина в самолетна катастрофа кандидатът на нейната партия за държавен глава. Тя бе негов кандидат за вицепрезидент, но сега според института Ibope вече...

Щонов освободи и Илко Желязков от БЕХ

http://www.vesti.bg/novini/shtonov-osvobodi-i-ilko-zheliazkov-ot-beh-6020934

Илко Желязков, член на Съвета на директорите на БЕХ, е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни. Това каза пред бТВ служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Васил Щонов: Цената на тока плавно ще расте

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4264875

Илко Желязков, член на Съвета на директорите на БЕХ, е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни. Това каза пред bTV служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.
Той заяви, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели Илко Желязков, член на Съвета на директорите на БЕХ, е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни. Това каза пред bTV служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той заяви, че и бившият вече директор на БЕХ Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4264960

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

В Албания стреляха срещу полицейски хеликоптери

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/v-albaniia-streliaha-sreshtu-policejski-helikopteri-6020932

От няколко дни албанската полиция е започнала голяма операция в северната част на страната за унищожаване на плантации с марихуана

Цачева: 90-95% от листите ни са съобразени с хората по места

http://frognews.bg/news_75264/

При подреждането на нашите листи са спазени няколко основни принца, които ГЕРБ прилага от много години насам, заяви по БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева. На първо място е желанието на местните ни структури, съобразено вече с експертността на отделни колеги, с оглед на онова, което ще имаме нужда като народно представителство с конкретна специалност, с конкретни познания, в зависимост от различните комисии, в които трябва да се работи в НС.

Кубрат Пулев: Бог гледа и не забравя

http://moresport.actualno.com/Kubrat-Pulev-Bog-gleda-i-ne-zabravja-news_47070.html

Кубрат Пулев коментира отложения мач с Владимир Кличко и достоверността на неговата контузия пред в-к "Преса" "Бог гледа и не забравя. Аз съм чист пред съвестта си. Опитвам се да запаз...

Всеки втори асансьор в Пловдив - с константирана неизправност

http://sofia.actualno.com/Vseki-vtori-asansior-v-Plovdiv---s-konstantirana-neizpravnost-news_47073.html

Всеки втори проверен асансьор в Пловдив е с констатирана техническа или документална неизправност. Това съобщи за "Фокус" Димитър Михайлов, началник на регионалното звено на Инспекцията за д...

"Син език" заплашва дивите кози в пловдивския зоопарк

http://society.actualno.com/Sin-ezik-zaplashva-divite-kozi-v-plovdivskija-zoopark-news_47077.html

Болестта „син език” застрашава дивите кози в пловдивския зоопарк. Това каза д-р Марчо Дулев, директор на Зооветеринарния комплекс в Пловдив. По думите на Дулев има опасност зараза...

Антон Кутев: Играем на тези избори категорично за победа

http://www.cross.bg/kytev-vlast-listite-1427385.html

/КРОСС/Ние играем на тези избори категорично за победа, заяви пред Нова телевизия водачът на листата на БСП в Силистра Антон Кутев. „Това, че местните организации не искат определен водач, се случва почти на всички избори. Не само в нашата партия водачите на листите се определят от партията. Проблемът в Благоевград е, че там хората са разделени - едните искат едно, други искат друго. Аз смятам, че Кристиян Вигенин е човек, който може да свърши работата, с изключително много политически опит. След две години ще разберем дали това е така или не", каза Кутев. „Може да има и лична битка в подредбата на листите. Винаги има такава. Лично аз очаквам да бъдат значително повече местата от тези през 2009 например. Преживявали сме и по-тежки моменти. Нямам никакво съмнение, че ще имаме значително по-голям брой депутати в този парламент", допълни представителят на левицата. „Не се притесняваме от преференцията. Напротив - тя беше част от закона, който приехме. Учудвам се, че Кадиев се кандидатира изобщо. Очаквах, че няма да го направи. Няма да агитирам хората за или против от преференцията", допълни Кутев. На въпрос защо не предложиха участие в листите на експремиера Пламен Орешарски Кутев отгвори, че той едва ли би се съгласил. Не знам обаче дали ДПС са му предлагали места, допълни той. „Орешарски беше изключително добър премиер за условията, в които работи", подчерта за пореден път Кутев

Прогнозират до 10% спад на руските туристи у нас тази година

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3de4a7ed/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cikonomika0Ei0Epolitika0C3320Ca0Cprognozirat0Edo0E10A0Espad0Ena0Eruskite0Eturisti0Eu0Enas0Etazi0Egodina0H17890A0A0C/story01.htm

Много руснаци вече пътуват с шенгенски визи, имат имоти в България и туристопотокът от федерацията трудно може да бъде отразен реално


Ван Гаал: Не съм шокиран от загубата с 0:4, феновете трябва да ми вярват

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/08/27/2369043_van_gaal_ne_sum_shokiran_ot_zagubata_s_04_fenovete/?ref=rss


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Луис ван Гаал оправда срамната загуба с 0:4 от третодивизионния "Милтън Кийнс донс" за Купата на лигата с продължаващото изграждане на отбора.

"Червените дяволи" претърпяха едно от най-големите си унижения в последните 20 години, но според холандеца това не трябва да смущава доверието на феновете в неговата работа.

Специалистът остава без победа начело на "Юнайтед" след първите си три официални мача.

"Не, не съм шокиран от...

Давутоглу сменя Ердоган на премиерския пост

http://offnews.bg/news/n_1/n_381271.html

На извънреден конгрес управляващата в Турция - Партия на справедливостта и развитието, ще избере нов председател на мястото на премиера Реджеп Таип Ердоган. Само след един ден той официално ще встъпи в длъжността на президент на страната. Фаворит за нов партиен лидер пък е досегашният външен министър Ахмед Давутоглу. Лично Ердоган предложи Давутоглу за свой наследник на поста и днес се очаква делегатите да го изберат. В същото време Давутоглу ще наследи Ердоган и на поста премиер до изборите през март 2015-а г. Веднага след като Ердоган встъпи официално в длъжност на 28-и август, се предвижда да връчи мандат на Давутоглу за съставяне на новото правителство на страната. Започнаха да пристигат и официалните гости за церемонията по полагането на президентската клетва от Ердоган, която ще се състои в четвъртък. Представители на около 75 страни се очаква да присъстват на иногурацията на 12-ия турски президент, който за пръв път беше избран с всеобщо гласуване на 10-и август. Президентът на България Росен Плевнелиев, а също президентите на още 18 страни ще участват. Делегация от Америка, външният министър на Русия Сергей Лавров, външният министър на Армения Налбандиян също ще бъдат сред гостите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване