Електронните цигари могат да ви тласнат към наркотици

http://www.vesti.bg/novini/elektronnite-cigari-mogat-da-vi-tlasnat-kym-narkotici-6021568

Електронните цигари, предназначени да помагат на хората да се откажат от пушенето, могат да служат като "мост" към пристрастяването към твърди наркотици.

40 000 лв. за новата учебна година в несебърско училище

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7iMGrEpknOo/

Дни преди старта на новата учебна година сградата на СОУ”Любен Каравелов” – Несебър е готова за откриването на новата учебна година. През летните месеци са извършени ремонтни дейности на стойност около 40 000 лв.

Оборудвана е една нова класна стая за ученици от начален етап. Пет класни стаи ще посрещнат учениците с подновена мебелировка и мултимедийни устройства. В сградата са поставени нови осветителни тела, извършена е профилактика и ремонт на отоплителната система. Освежена е мазилката в класните стаи, коридорите и физкултурния салон. В училищния двор са оформени тревните площи, цветните градинки и прилежащите им площадки.

Предстои надстрояване и разширение на училищната сграда в западната част с нови 4 класни стаи.

За обучението и възпитанието  на учениците през учебната 2014/2015 г. ще се грижат 66 педагози и 22 души помощен персонал.

                                             Мара МОМЧИЛОВА

Пострадалият край Кресна е полицай, с тежка черепно-лицева травма е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280934

Пострадалият при катастрофата в района на Кресненското ханче е полицаят Борислав Г. от първо управление на МВР в Благоевград. Това предаде struma.com.
Пътният инцидент стана около 10 часа тази сутрин. Борислав Г. изтървал управлението на автомобила си и се преобърнал на пътя.
Той е с тежка черепно-лицева травма и след оказана помощ е транспортиран Пострадалият при катастрофата в района на Кресненското ханче е полицаят Борислав Г. от първо управление на МВР в Благоевград. Това предаде struma.com. Пътният инцидент стана около 10 часа тази сутрин. Борислав Г. изтървал управлението на автомобила си и се преобърнал на пътя. Той е с тежка черепно-лицева травма и след оказана помощ е транспортиран

"Атака" открива предизборната си кампания в зала 1 на НДК

http://pik.bg/атака-открива-предизборната-си-кампания-в-зала-1-на-ндк-news221341.html

"Атака" открива предизборната си кампания в зала 1 на НДК

Политическа партия "Атака" ще открие предизборната с кампания на 07.09. 2014 година.

Мястото е зала 1 на НДК от 13:00 часа, съобщиха от пресцентъра на партията.

 

Каракачанов: Нека водачите от другите листи да слязат от джиповете

http://pik.bg/каракачанов-нека-водачите-от-другите-листи-да-слязат-от-джиповете-news221340.html

Каракачанов: Нека водачите от другите листи да слязат от джиповете

Лидерите на коалицията Патриотичен фронт - ВМРО - НФСБ представиха кандидатите за народни представители в листите на 23, 24, 25 и 26 многомандатни избирателни райони – София – град и София – област. Водач на листата в 23-ти многомандатен район ще е лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

На трето място в листата е Карлос Контрера. В листата им се е съгласил да участва и синът на Николай Хайтов - Александър Хайтов, обяви Валери Симеонов. Евродепутатът Ангел Джамбазки представи листата в 24 район, която е водена от него. На второ място в листата е Юлиан Ангелов, след него са Султанка Петрова, Силвия Трендафилова. Няма нито една друга листа, не е запозната толкова много с проблемите на София, заяви Джамбазки.

Водач в 25-ти многомандатен район е Красимир Каракачанов. Трети в листата в Слави Бинев. Нашата листа е трудна, заяви лидерът на ВМРО и покани лидерите на БСП и ГЕРБ на дебат. Време е да отстраним престъпните лица на българския преход, независимо от коя партия са, заявиха от Патриотичния фронт. По време на пресконференцията стана ясно, че официалният старт на политическата им кампания се открива в неделя на 7 септември. Валери Симеонов посочи, коментирайки енергийната тема, че покачване на цената на тока не бива да се допусне по никакъв начин. В сегашната цена на тока има достатъчно много резерви, това да не се допусне.

Относно ромските гета Симеонов коментира, че е медийна интерпретация на програмата на НФСБ превръщането на ромските гета в атракция. Създаване на атракционни гета не е програмата на НФСБ, подчерта Симеонов. Нищо друго не искаме освен прилагането на закона, посочи още той. Каракачанов подчерта: „Ние не сме антицигански организации.“ Каракачанов коментира и конфликта в Украйна, отговаряйки на журналистически въпрос. Вместо да се водят военни конфликти най-добре е да се седне на масата на преговорите, заяви лидерът на ВМРО.

От този военен конфликт губят не само украинците, но губим и ние, по думите му, тъй като това се е отразило дори и на туризма това лято. Мисля да правя реална кампания, лично да се срещам с хората.

Призовавам водачите от другите листи да слязат от джиповете, посочи лидерът на ВМРО.


Ветеринарите искат да са лекари, а не стопани

http://frognews.bg/news_75654/

Българският ветеринарен съюз излиза на национален протест срещу работата на Агенцията по храните, като изисква наказания на висши чиновници заради допускането на разрастването на заразата от "син език" по селскостопанските животни и учредяване на самостоятелна национална ветеринарно-медицинска служба, съобщи БНР.

Снимките от сватбата на Брад и Анджелина са продадени за 2 млн. долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280919

Анджелина Джоли и Брад Пит продали правата върху снимките от сватбата си на списанията People и Hello! за два милиона долара, съобщи Celebrity, отблязвайки, че двете издания трябвало да съберат солидна сума пари за ексклузивните фотографии.
Двамата актьори се венчаха в Южна Франция на тайна церемония само с най-близките приятели и семейството си. Анджелина Джоли и Брад Пит продали правата върху снимките от сватбата си на списанията People и Hello! за два милиона долара, съобщи Celebrity, отблязвайки, че двете издания трябвало да съберат солидна сума пари за ексклузивните фотографии. Двамата актьори се венчаха в Южна Франция на тайна церемония само с най-близките приятели и семейството си.

Раненият в катастрофата на Е-79 е полицай

http://pik.bg/раненият-в-катастрофата-на-е-79-е-полицай-news221339.html

Раненият в катастрофата на Е-79 е полицай

Раненият в катастрофата на главен път Е-79 е полицай в първо РУП – Благоевград, пише "Струма Бг".

Пътният инцидент стана тази сутрин около 10.00 часа в Кресненското дефиле в района на ханчетата. Мъжът се опитал да избегне паднали камъни в опасния участък в дефилето и се забил в скалите.

Както писахме, той е с тежка лицево-челюстна травма и е транспортиран за столичния институт „Пирогов”.

Euractiv: Кристалина Георгиева става комисар за данъците и борба с измамите

http://offnews.bg/news/n_1/n_384294.html

Онлайн изданието за европейска политика Еuractiv твърди, че Кристалина Георгиева ще получи ресора данъци и борба с измамите в новата Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер. Същевременно шансовете й за поста заместник-председател в Комисията са сведени до нула. Еuractiv отбелязва, че България определено е "жертва" на късното включване в състезанието на полския вицепремиер и министър на инфраструктурата и развитието Елжбиета Биенковска. Георгиева беше смятана за авторитетен кандидат за мястото на Катрин Аштън като първи дипломат на ЕС, а след като постът беше отреден за италианския външен министър Федерика Могерини, българката трябваше да поеме позицията "еврокомисар по бюджета." Кристалина Георгиева обаче е изместена от Биенковска, отбелязва Еuractiv.

Сърбия очаква по-силен натиск от ЕС заради Русия

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/09/04/2374173_surbiia_ochakva_po-silen_natisk_ot_es_zaradi_rusiia/?ref=rss


Очаквам все по-силен натиск върху Сърбия да въведе санкции срещу Русия с изострянето на конфликта в Украйна, оцени пред вестник "Данас" Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия и вицепремиер, предаде БТА.

Дачич заяви, че отношението на Европейския съюз към становището на Сърбия да не въвежда санкции срещу Русия ще се променя в съответствие с интензивността на конфликта в Украйна и изострянето на конфликта между ЕС и Русия.

С оглед на много острото становище на...

В Мировяне останаха без ток заради кражба в трансформатор

http://www.mediapool.bg/v-mirovyane-ostanaha-bez-tok-zaradi-krazhba-v-transformator-news224465.html

Около 300 домакинства са останали без ток в нощта срещу четвъртък заради кражба на трансформаторно масло, съобщиха от доставчика на ток в Западна България ЧЕЗ. Работи се за възстановяване на електрозахранването, очаква се това да стане около 13 часа. От компанията посочват, че маслото осигурява изолацията на трансформатора и когато то се източи, съоръжението аварира и трябва да се подмени. Трансформатори от типа на повредения в с. Мировяне струват на компанията между 15 и 20 хил. лв. При други обстоятелства тези извънредни инвестиции биха могли да се използват за подобряване на услугите, обръщат внимание от ЧЕЗ. Дружеството допълва, че през първото полугодие на 2014 г. са източени 24 262 литра масло от негови трансформатори преките щети от това са 145 хил. лева, а индиректните разходи в резултат на повреждането на съоръженията надхвърлят 2.1 млн. лева.

На първото си заседание НСТС се запозна със състоянието на държавния бюджет и на сектор „Енергетика“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mea7TRXxVhA/

„Не бива да се дават пари без реформи“, каза заместник- министърът на финансите Кирил Ананиев, който представи състоянието на държавния бюджет по време на провелото се днес първо заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество . Пред социалните партньори Ананиев обясни, че в извънредни ситуации, каквато е в НЗОК, това се налага.

По време на заседанието министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов представи състоянието в сектор „Енергетика“, в частност електроенергия. Министърът посочи, че един от приоритетите, по които работи министерството е удължаването на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Той каза също и, че цената на тока няма да бъде увеличена без да бъде осигурена защита за домакинствата.

Социалните партньори не обсъдиха Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, тъй като по нея е било постигнато общо съгласие и тя предстои да бъде внесена за разглеждане от Министерския съвет.

По време на срещата представителите на синдикатите и работодателите благодариха на правителството за възобновения диалог.

Днес изтича срокът за подаване на документи за безплатна магистърска бизнес програма

http://www.moreto.net/novini.php?n=263083

Днес - 4 септември до 16:00 часа изтича срокът за подаване на документи в Икономическият университет - Варна за прием в две иновативни бизнес ориентирани магистърски програми, научи Moreto.net. Магистърските програми са от тип „бизнес симулатор“ и се въвеждат за първи път в България.

Пристанище Варна вече е отворено

http://pik.bg/пристанище-варна-вече-е-отворено-news221338.html

Пристанище Варна вече е отворено

Пристанище "Варна" вече е отворено, съобщиха от Ръководството на корабния трафик.

Отворени за маневриране са и всички плавателни канали.

Портът бе затворен по-рано днес заради силен вятър.

Ресорът на Кристалина: Данъчно облагане и борба с измамите

http://www.bnews.bg/article-115512

За българския еврокомисар Кристалина Георгиева е определен ресорът "Данъчно облагане, борба с измамите", сочи предварителен документ, с който се е сдобило изданието EurActiv. Той отразява нагласите в разпределението на ресорите в ЕК към 2 септември.

Лидерите на НАТО ще обсъждат кризата в Украйна

http://econ.bg/Новини/Лидерите-на-НАТО-ще-обсъждат-кризата-в-Украйна_l.a_i.565499_at.1.html

Лидерите на всички 28 членки на НАТО се събират в Уелс, за да обсъдят кризата в Украйна, както и отношенията си с Русия. Заедно това основна тема ще...

43-годишна жена се удави в Обзор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PtP_x4_UJRA/

На 3.09. около 17.00 часа в Полицейски участък Обзор към Районно управление «Полиция» – Несебър е съобщено за удавена жена в района на обзорския плаж до спасителен пост № 8 пред комплекс «Обзор Бийч Резорт».

Установено е, че това е 43-годишната С.Л. от Плевен. На местопроизшествието е пристигнал екип на «Бърза помощ» от – гр. Бяла, обл. Варна, който констатирал смъртта на жената. Трупът и е изпратен за аутопсия в катедра «Съдебна медицина».  По случая е образувано досъдебно производство.

"Ал Кайда" ще се бори за халифат в Южна Азия

http://www.cross.bg/kaiida-zayahiri-krilo-1428736.html

/КРОСС/ Лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда" Айман аз Зауахири обяви във видеозапис, разпространен в интернет, създаването на ново крило на терористичната мрежа, предадоха световните агенции. То ще бъде на територията на субконтинента Индия. В 55-минутното видео Зауахири уверява, че новото крило на "Ал Кайда" ще се бори за създаването на халифат в Мианмар, Бангладеш и в някои части на Индия. Групировката ще се нарича "Джихадът на "Ал Кайда" на индийския субконтинент". Зауахири пояснява, че новото крило вече действа активно в Афганистан и Пакистан. То е под командването на пакистанеца Асим Умар, който пък е под командването на шефа на афганистанските талибани молла Мохамед Омар, предава Дневник.  

Предупреждение: Възможни са внезапни наводнения

http://pik.bg/предупреждение-възможни-са-внезапни-наводнения-news221337.html

Предупреждение: Възможни са внезапни наводнения

И през това денонощие ще продължи да вали дъжд. В Северозападна България, Предбалкана, в Тракия и Родопската област се очакват по-значителни валежи, като на места количествата за денонощието ще достигнат 20-30 л/кв.м., съобщиха от МОСВ 

От ведомството предупредиха, че са възможни внезапни наводнения

Очаква се по-значително да се повишават нивата на реките Тополовец, Войнишка, Видбул, Арчар, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Вит и Осъм в долното течение, р. Янтра в горното течение, р. Русокастренска, р. Средецка, Тунджа, Марица в горното и средното течение, Арда в горното  течение, Върбица и Места. 

Водните количества по цялото протежение на р. Искър ще се повишат. По-значителни повишения ще има във водосборите на р. Искър над яз. Панчарево, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Владайска, р. Батулийска,р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега. 

За днес е обявен жълт код в 13 области на Северозападна, Централна и Южна България заради проливни дъждове, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Кърджалийска, Смолянска и Хасковска. 

Кристалина ще е комисар по данъците и измамите

http://frognews.bg/news_75652/

Въпреки че избраният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер все още интервюира кандидатите за еврокомисари, електронното издание EurActiv публикува предварително разпределение на ресорите. Въпреки че нещата не са окончателни, все пак дават насоките, в които се движат мненията на новите европейски шефове. Така става ясно, че Кристалина Георгиева вероятно ще поеме ресор "Данъчно облагане, борба с измамите".

Джокович отстрани Мъри и стигна полуфинал

http://www.bnews.bg/article-115504

Напред в надпреварата продължава и световната №1 при тенисистките Серина Уилямс от САЩ.

Човекът на Волен Сидеров и партия Атака в Перник - Румен Ваташки чукна 52 години

http://www.zapernik.com/politika/chovekut-na-volen-siderov-i-partiya-ataka-v-pernik_34044/

Днес председателят на политическа партия "Атака" - Перник Румен Ваташки навършва 52 години, предаде човек на ZaPernik.com.

Човекът на Волен Сидеров в Перник ще отбележи своя рожден ден на две места - в офиса на партия "Атака" в Перник и в дома си.

В 12:30 часа Румен Ваташки ще представи на пресконференция листата на "Атака" - Перник за предстоящите избори. След пресконференцията той ще се събере със съпартийци и...

Продължава

48-годишен помориец оказал съпротива при задържане

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/yj5OklOui9Q/

На 03.09.т.г. около 20.10 ч. служители от Районно управление «Полиция» – Поморие посетили адрес, разположен на поморийскатd улица «Искър» за връчване на призовки, като констатирали че живеещия в дом № 5 – И.С., 48 годишен от Поморие бил в нетрезво състояние и започнал умишлено да пречи на служителите да изпълняват служебните си задължения. Отправял към тях обиди и закани, след което посегнал и скъсал пагона на единия от полицаите и оказва съпротива при задържането. Това наложило употребата на физическа сила и помощни средства /белезници/. И.С. е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Бареков: Обещавам пълен разгром на ГЕРБ на вота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280659

Твърдо ще заложим на патриотизма и национализма по време на кампанията, обяви лидерът на "България без цензура".
Всички предатели на българската национална идея, в това число - Реформаторският блок, ГЕРБ, БСП и РЗС, ще бъдат пометени от новия центристки национализъм в България, който ще защити българският народ и бизнес. Твърдо ще заложим на патриотизма и национализма по време на кампанията, обяви лидерът на "България без цензура". Всички предатели на българската национална идея, в това число - Реформаторският блок, ГЕРБ, БСП и РЗС, ще бъдат пометени от новия центристки национализъм в България, който ще защити българският народ и бизнес.

Бареков: Обещавам пълен разгром на ГЕРБ на вота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280637

Твърдо ще заложим на патриотизма и национализма по време на кампанията, обяви лидерът на Твърдо ще заложим на патриотизма и национализма по време на кампанията, обяви лидерът на "България без цензура". Всички предатели на българската национална идея, в това число - Реформаторският блок, ГЕРБ, БСП и РЗС, ще бъдат пометени от новия центристки национализъм в България, който ще защити българският народ и бизнес.

Предложения от Габровско: Ракия, музика, фенери, занаяти и... котки, разбира се

http://www.cross.bg/gabrovo-zanayati-myzika-1428738.html

/КРОСС/Ракия, рок музика, хартиени фенери, народни занаяти и много смях.  Предложението е от района на Габрово. От 5-ти до 7-ми септември в село Ганчовец, Дряново, ще се проведе фестивалът на домашната ракия и рок музиката "Ракия-Магия". Междувременно - на 6 септември - може да отскочите до съседно Габрово, за да пуснете по един хартиен фенер от площад „Възраждане" в града. Малко след като слънцето се скрие, небето над Габрово ще се изпълне със стотици хартиени фенери на фона на красива музика. На следващия ден може да си допиете в Ганчовец. Хубава домашна ракия, много музика и забавления ви очакват на Ракия-Магия фест там.  Ежегодно (първите петък, събота и неделя от месец септември) се провежда и Международният панаир на народните занаяти в архитектурно-етнографски комплекс "Етър". В продължение на три дни Етъра ще се превърне в машина на времето, в която майстори на стари занаяти от цял свят ще демонстрират уменията си.  Може да отскочите и там да похапнете симит.  Предложенията за забавление в свободното време от Габрово продължават и през октомври. Домът на хумора и сатирата отбелязва подобаващо животното-символ на Габрово с изложбата "Аз съм котарак и съм страхотен".  Атрактивната тематична колекция е подбрана от художествения фонд „Хумор на народите" и препраща с весело намигване към един от символите на Габрово

Млечният път обитава огромен галактичен комплекс

http://cosmos.actualno.com/Mlechnijat-pyt-obitava-ogromen-galaktichen-kompleks-news_48352.html

Галактиката Млечен път обитава покрайнините на неизвестен досега масивен галактичен свръхкуп, наречен от учените Ланиакея. На хавайски наименованието означава "неизмерим рай", предаде Ройтер...

Няма да има бежанска вълна от Ирак, успокоява ЕС

http://europe.actualno.com/Njama-da-ima-bejanska-vylna-ot-Irak-uspokojava-ES-news_48350.html

В Европа не се очаква бежанска вълна от Ирак заради действията на радикалната групировка "Ислямска държава". Напускащите страната хора се насочват по-скоро към съседни държави. Това заяви ев...

Най-малко 50 души загинаха при инцидент с автобус в Индия

http://asia.actualno.com/Naj-malko-50-dushi-zaginaha-pri-incident-s-avtobus-v-Indija--news_48351.html

Най-малко 50 души загинаха, след като придошли води повлякоха автобус в пропаст в планина в индийския щат Кашмир. Полицията съобщи, че спасители са били изпратени на мястото на бедствието, но проливн...

МРР сигнализира главния прокурор за строежи до плажа "Корал"

http://business.actualno.com/MRR-signalizira-glavnija-prokuror-za-stroeji-do-plaja-Koral-news_48354.html

Вицепремиерът на икономиката и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров заради разрешителни за строеж на 11 имота в...

Валери Трирвильор: На Оланд не му пука за бедните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280602

"На Оланд въпреки че е социалист, изобщо не му пука за бедните", пише в мемоарите си бившата приятелка на френския президент Валери Трирвильор.  "Той се представя като човек, който не обича богатите. Непрекъснато парадира с това, че е социалист, но всъщност изобщо не му пука за бедните. Той, който е представител на левите,

Бившата на Оланд: На него не му пука за бедните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280643

"На Оланд въпреки че е социалист, изобщо не му пука за бедните", пише в мемоарите си бившата приятелка на френския президент Валери Трирвильор. 
"Той се представя като човек, който не обича богатите. Непрекъснато парадира с това, че е социалист, но всъщност изобщо не му пука за бедните. Той, който е представител на левите, "На Оланд въпреки че е социалист, изобщо не му пука за бедните", пише в мемоарите си бившата приятелка на френския президент Валери Трирвильор.  "Той се представя като човек, който не обича богатите. Непрекъснато парадира с това, че е социалист, но всъщност изобщо не му пука за бедните. Той, който е представител на левите,

Пияни благоевградчани се сбили с полицаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280653

Двама порядъчно пийнали благоевградчани налитали на бой на клиенти на известно заведение, съобщава struma.com.  При ареста им в полицията оказали яростна съпротива и даже нападнали дежурните полицаи. В схватката единият от буйните благоевградчани е Двама порядъчно пийнали благоевградчани налитали на бой на клиенти на известно заведение, съобщава struma.com. При ареста им в полицията оказали яростна съпротива и даже нападнали дежурните полицаи. В схватката единият от буйните благоевградчани е

Измиха паметника на Съединението с 15 литра шампоан с аромат на цитрус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280626

С шампоан с аромат на цитрус бе измит паметникът на Съединението в Пловдив два дни преди тържествата пред него по повод 6 септември, съобщи пред журналисти Иван Стоянов, директор на ОП „Чистота“.
За да блесне символът на Съединението тази година се използват 15 литра шампоан. Той бе излъскан до блясък от няколко служители на предприятието, С шампоан с аромат на цитрус бе измит паметникът на Съединението в Пловдив два дни преди тържествата пред него по повод 6 септември, съобщи пред журналисти Иван Стоянов, директор на ОП „Чистота“. За да блесне символът на Съединението тази година се използват 15 литра шампоан. Той бе излъскан до блясък от няколко служители на предприятието,

Паметникът на Съединението бе лъснат с 15 литра шампоан с аромат на цитрус

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280648

С шампоан с аромат на цитрус бе измит паметникът на Съединението в Пловдив два дни преди тържествата пред него по повод 6 септември, съобщи пред журналисти Иван Стоянов, директор на ОП „Чистота“.
За да блесне символът на Съединението тази година се използват 15 литра шампоан. Той бе излъскан до блясък от няколко служители на предприятието, С шампоан с аромат на цитрус бе измит паметникът на Съединението в Пловдив два дни преди тържествата пред него по повод 6 септември, съобщи пред журналисти Иван Стоянов, директор на ОП „Чистота“. За да блесне символът на Съединението тази година се използват 15 литра шампоан. Той бе излъскан до блясък от няколко служители на предприятието,

"Слънцестоения над Черната река" представя архитектурата на Скопие в звук, поезия и снимки

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/04/2373929_sluncestoeniia_nad_chernata_reka_predstavia/?ref=rss


В рамките на фестивала за съвременно изкуство NE Fest в столичната "Фабрика за градско изкуство" на Сточна гара, на 17 септември мултимедийният проект "Слънцестоения над Черната река" ще пренесе в София един мистичен образ на македонската столица Скопие в звук, думи и снимки, съобщават организаторите.

"Слънцестоения над Черната река" е по идея на българския поет и преводач Калоян Праматаров, който в поетическите си импресии вижда града като "макабрено и гротескно от архитектурна...

Кристалина Георгиева може да поеме данъчната политика и борбата с измамите в ЕК

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-mozhe-da-poeme-danachnata-politika-i-borbata-s-izmamite-v-ek-news224464.html

Номинираната за български еврокомисар Кристалина Георгиева с голяма вероятност ще получи ресора данъчна политика и борба с измамите. Това твърди електронното издание "Еурактив", като се позовава на документ с предварителното разпределение на ресорите в новата европейска комисия. Разпределението е към 2 септември, уточнява изданието.   В момента тече неофициалните разговори на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с кандидатите за еврокомисари, предложени от страните членки. Според изданието документът не е окончателен, но на този етап съдържа някои изненади.   Досега Кристалина Георгиева отговаряше за политиката на ЕК при бедствия и хуманитарни кризи. След като кандидатурата й за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, не бе приета, от официалните български среди се чуха уверения, че Георгиева ще получи добър и сериозен ресор и вероятно ще бъде един от зам.-председателите на ЕК.   Според цитирания от "Еурактив" документ председателят на ЕК ще има шестима заместници и те ще бъдат подбрани сред номинираните, които са заемали високи постове в страните си. Което автоматично изключва Георгиева от списъка.   Зам.-председатели ще бъдат премиерите на Словения Аленка Братушек, на Латвия Валдис Домбровкис, на Естония Андрус Ансип. Такава позиция ще заемат още вицепремиерът на Полша Елжбиета Биенковска и външният министър на Холандия Франс Тимерманс.   Италианката Федерика Могерини, която в събота беше избрана за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, ще има също зам-председателски функции.   Според италианското издание "Летера куантра тре", цитирано от БТА, Юнкер вероятно ще има не шест, а седем "супер" заместник-председатели. Те ще отговарят за координацията на работата на определени европейски комисари, заемащи определени ресори, продължава изданието.   Така например финландецът Юрки Катайен вероятно ще е вицепрезидентът, който ще координира дейността на еврокомисарите за промишлеността, икономиката, вътрешния пазар и конкуренцията, пише в "Летера куантра тре". Федерика Могерини, която е бъдещ върховен представител на ЕС за външната политика, ще е и заместник-председател, който ще координира дейността в международната област, тоест разширяването, политиката на съседство, сътрудничеството и международната помощ, продължава да гради варианти изданието.   То посочва като други зам.-председатели холандеца Франс Тимерманс, който ще отговаря за търговията, и естонеца Андрус Ансип (цифровите технологии). То обаче добавя сред номинираните словакът Марош Шефчович (според изданието ще вземе ресора вътрешни работи и правосъдие).   "Еурактив" обаче посочва, че в новата ЕК ще бъдат трансформирани някои ресори, други ще бъдат закрити. Ще липсват ресорите вътрешен пазар, цифров дневен ред, разширяване.   Сред зам.-председателите ще има с ресори енергиен съюз, растеж, икономически и паричен съюз, и така нареченият "Европейски семестър и социален диалог".   "Еурактив" твърди, че новата новата комисия ще бъде политически балансирана, като дванадесет от комисарите са от ЕНП, осем са от ПЕС и петима са от АЛДЕ, като двама от тях ще са зам.-председатели.   Великобритания и Франция нямало да получат избраните от тях портфейли. Въпреки че британският премиер Дейвид Камерън държеше кандидатът му да бъде заместник-председател, номинираният от страната му Джонатан Хил ще отговаря за енергетиката и климатичните промени и най-вероятно ще бъде под шапката на Домбровскис, който ще има ресора енергиен съюз.   Недоволство ще има вероятно и в Париж, тъй като френският президент Франсоа Оланд се бореше за икономическия ресор, но Пиер Московиси ще отговаря за конкуренцията.   За икономиката ще отговаря бившият финландски премиер Юрки Катайнен, който вече работи по портфолиото, след като досегашният еврокомисар от Финландия Оли Рен стана евродепутат.   Ако разпределението се запази в този вид, разочаровани ще бъдат Словакия, Испания и Чехия.   Досегашният еврокомисар за вътрешно-институционалните отношения и заместник-председател на ЕК Марош Шефчович ще получи доста по-слабия ресор развитие.   Испания, която също се надяваше на силно досие, ще отговаря за изследванията и иновациите.   Чешкият кандидат Вера Юрова, която искаше регионалното развитие, ще се грижи за транспорта.   Според "Дневник", който цитира "Еурактив", Белгия "ще бъде наказана" заради забавянето си с номинацията на еврокомисар и ще получи един от най-слабите ресори, наречен умения, младеж и многоезичие. Името на еврокомисар за Белгия все още липсва заради политическата ситуация в страната, но според местните медии ще бъде номинирана Мариан Тисен, което е евродепутат.   Изданието коментира "лошия късмет" на България и Румъния, които отново нямало да получат най-желаните позиции. Румъния дълго време се бори за земеделския ресор, а след това премиерът Виктор Понта обяви, че е договорил регионалното развитие. Според предварителната подредба обаче румънският еврокомисар ще получи досегашния "български" ресор хуманитарната помощ.   "България може да се смята за жертва на включилата се късно в състезанието полякиня Биенковска. Кристалина Георгиева, настоящият български комисар, отговаряща за хуманитарната помощ, която беше силен кандидат да замести Катрин Аштън като първи дипломат на ЕС, трябваше да получи комисар по бюджета в екипа на Юнкер", пише "Еурактив".   Най-малка е изненадата в комисията за Германия, или по-точно изобщо няма такава. Досегашният еврокомисар за енергетиката Гюнтер Йотингер ще отговаря за търговията в новата еврокомисия и именно това е позицията, която Германия искаше. Това означава още, че германският политик ще отговаря за преговорите със САЩ по спорното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.   Разпределянето на ресорите в еврокомисията няма да стане преди 10 септември, прогнозира италианското издание "Летера куантра тре".

Кристалина Георгиева може да вземе ресора данъчна политика и борба с измамите в ЕК

http://www.mediapool.bg/kristalina-georgieva-mozhe-da-vzeme-resora-danachna-politika-i-borba-s-izmamite-v-ek-news224464.html

Номинираната за български еврокомисар Кристалина Георгиева с голяма вероятност ще получи ресора данъчна политика и борба с измамите. Това твърди електронното издание "Еурактив", като се позовава на документ с предварителното разпределение на ресорите в новата европейска комисия. Разпределението е към 2 септември, уточнява изданието.   В момента тече неофициалните разговори на избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с кандидатите за еврокомисари, предложени от страните членки. Според изданието документът не е окончателен, но на този етап съдържа някои изненади.   Досега Кристалина Георгиева отговаряше за политиката на ЕК при бедствия и хуманитарни кризи. След като кандидатурата й за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, не бе приета, от официалните български среди се чуха уверения, че Георгиева ще получи добър и сериозен ресор и вероятно ще бъде един от зам.-председателите на ЕК.   Според цитирания от Еурактив документ председателят на ЕК ще има шестима заместници и те ще бъдат подбрани сред номинираните, които са заемали високи постове в страните си. Което автоматично изключва Георгиева от списъка.   Зам.-председатели ще бъдат премиерите на Словения Аленка Братушек, на Латвия Валдис Домбровкис, на Естония Андрус Ансип. Такава позиция ще заемат още вицепремиерът на Полша Елжбиета Биенковска и външният министър на Холандия Франс Тимерманс.   Италианката Федерика Могерини, която в събота беше избрана за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, ще има също зам-председателски функции.   В новата ЕК ще бъдат трансформирани някои ресори, други ще бъдат закрити. Ще липсват ресорите вътрешен пазар, цифров дневен ред, разширяване.   Сред зам.-председателите ще има с ресори енергиен съюз, растеж, икономически и паричен съюз, и така нареченият "Европейски семестър и социален диалог".   Еурактив твърди, че новата новата комисия ще бъде политически балансирана, като дванадесет от комисарите са от ЕНП, осем са от ПЕС и петима са от АЛДЕ, като двама от тях ще са зам.-председатели.   Великобритания и Франция нямало да получат избраните от тях портфейли. Въпреки че британският премиер Дейвид Камерън държеше кандидатът му да бъде заместник-председател, номинираният от страната му Джонатан Хил ще отговаря за енергетиката и климатичните промени и най-вероятно ще бъде под шапката на Домбровскис, който ще има ресора енергиен съюз.   Недоволство ще има вероятно и в Париж, тъй като френският президент Франсоа Оланд се бореше за икономическия ресор, но Пиер Московиси ще отговаря за конкуренцията.   За икономиката ще отговаря бившият финландски премиер Юрки Катайнен, който вече работи по портфолиото, след като досегашният еврокомисар от Финландия Оли Рен стана евродепутат.   Ако разпределението се запази в този вид, разочаровани ще бъдат Словакия, Испания и Чехия.   Досегашният еврокомисар за вътрешно-институционалните отношения и заместник-председател на досегашната ЕК Марош Шефчович ще получи доста по-слабия ресор развитие.   Испания, която също се надяваше на силно досие, ще отговаря за изследванията и иновациите.   Чешкият кандидат Вера Юрова, която искаше регионалното развитие, ще се грижи за транспорта.

Финансовите къщи се регистрират в НАП до края на септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=263082

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ.

На 9 септември представят предварителен доклад за причините за падането на малайзийския Боинг в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280633

Предварителният доклад за причините за падането на малайзийския Боинг, изпълняващ полет MH17, в Украйна ще бъде представен на 9 септември, съобщава Съветът за сигурност на Холандия, предаде РИА Новости.
„Съветът ще публикува предварителния доклад за MH17 във вторник, 9 септември. В доклада ще бъде представена фактическа информация от източници на Предварителният доклад за причините за падането на малайзийския Боинг, изпълняващ полет MH17, в Украйна ще бъде представен на 9 септември, съобщава Съветът за сигурност на Холандия, предаде РИА Новости. „Съветът ще публикува предварителния доклад за MH17 във вторник, 9 септември. В доклада ще бъде представена фактическа информация от източници на

Мъж пострада в катастрофа в Кресненското дефиле, колата му се обърна по таван

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280627

30-годишен мъж е пострадал при катастрофа в Кресненското дефиле. Около 10.00 часа тази сутрин автомобил се е преобърнал по таван на около километър след Кресненски ханчета в посока град Кресна, пише БГНЕС.
Друга кола не успява да спре навреме и се блъска в обърнатия автомобил. В следствие на инцидента е пострадал един от водачите - 30-годишен мъж 30-годишен мъж е пострадал при катастрофа в Кресненското дефиле. Около 10.00 часа тази сутрин автомобил се е преобърнал по таван на около километър след Кресненски ханчета в посока град Кресна, пише БГНЕС. Друга кола не успява да спре навреме и се блъска в обърнатия автомобил. В следствие на инцидента е пострадал един от водачите - 30-годишен мъж

Кола се обърна по таван в Кресненското дефиле, мъж пострада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280606

30-годишен мъж е пострадал при катастрофа в Кресненското дефиле. Около 10.00 часа тази сутрин автомобил се е преобърнал по таван на около километър след Кресненски ханчета в посока град Кресна, пише БГНЕС.
Друга кола не успява да спре навреме и се блъска в обърнатия автомобил. В следствие на инцидента е пострадал един от водачите - 30-годишен мъж 30-годишен мъж е пострадал при катастрофа в Кресненското дефиле. Около 10.00 часа тази сутрин автомобил се е преобърнал по таван на около километър след Кресненски ханчета в посока град Кресна, пише БГНЕС. Друга кола не успява да спре навреме и се блъска в обърнатия автомобил. В следствие на инцидента е пострадал един от водачите - 30-годишен мъж

Къщи в Стария град пред падане заради нов строеж

http://www.cross.bg/stroezha-padane-grad-1428735.html

Пловдив/КРОСС/Две къщи в Стария град пред падане заради строежа на мястото на кръчма "Рожен". Строежът първо притесни археолозите, които сигнализираха Министерството на културата за прескочени важни процедури и поискаха незабавно спиране на работата на терена.  Около строежа изникват и други потулени тайни и незаконни дейности. Още в първите дни от изкопните работи хора, които са били на спирката пред обекта стават свидетели на изравянето на голяма запазена делва, за която в момента нищо не се знае.

Скандал! Пеевски пак кадрува, спасява шефа на НАП

http://frognews.bg/news_75651/

Ексдепутатът и кандидат за народен представител от ДПС Делян Пеевски отново кадрува по високите етажи на властта. Той спрял освобождаването на Бойко Атанасов от поста му като шеф на Националната агенция по приходите. Това съобщиха за Фрог нюз източници от правителството.

Физическо на покрива

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/04/2374013_fizichesko_na_pokriva/?ref=rss


Начално училище в китайския град Тянтай се сдоби с писта за бягане на покрива си.

Причината за изграждането на 200-метровото лекоатлетическо съоръжение на покрива е, че така се пести място. Според автора на идеята - архитекта Руан Хао (LYCS Architecture), решението може да се приложи в много други обществени сгради в страната, които са с ограничено пространство. 

Пистата работи от 1 септември и ще е на разположение на всичките 1800 деца в училище номер 2. 
...

Андрей Макаревич от „Машина времени“ пристига в Кранево за джаз фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=263084

От 7-ми до 14-ти септември в Кранево ще се проведе Международния джаз фестивал Jazz CAMP. Многобройните събития, съпътстващи фестивала, ще се състоят в комплекс Aqualife и на първа линия на плажа във First Line Restaurant & Bar, Кранево, за да обещаят една музикална седмица под лазурното небе.

"Република БГ" предлага психотестове и за кандидат-депутати

http://www.cross.bg/bolnite-zabolyavaniya-psihichno-1428734.html

/КРОСС/ Никой не знае броя на психично болните в България. Този сериозен социален и здравен проблем все още стои нерешен, а неговото задълбочаване започва след като през 2001 година бе отменено задължението за тяхната диспансеризация. Според официални данни броят на гражданите в Европа с някакви психични отклонения е около 40%. У нас вероятността отдавна да сме задминали тези проценти е голяма, поради редица социални фактори като бедност, трайна безработица, високи нива на престъпност, лошо образование, липсваща практика за превенция на подобен род заболявания, коментират от ПП "Република БГ". В България недостигът на средства и подготвени кадри за лечение на хора с психични отклонения е хроничен проблем. Въпреки че значителна част от болните получават необходимата медицинска помощ, след излизане от болницата те се сблъскват с редица други трудности, поради липсата на специализирани служби, поради липсата на подготвени екипи, които да следят периодично състоянието им и поради негативното обществено отношение към тях, на мнение са от партията. Според "Република БГ" е необходима инициатива за законодателни промени в посока да се позволи на близки на психично болните български граждани, след кратко обучение, да се грижат за тях срещу заплащане, осигурявано от бюджета на социалното министерство

Драгомир Стойнев: Необосновано е искането за близо 18% увеличение цената на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280608

Необосновано високо е искането на ЕВН за повишаване цената на тока с близо 18%. Това заяви пред БГНЕС бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев.
"Всяка година ЕРП-тата предявяват такива искания към ДКЕВР. За мен това е лично необосновано високо. Ние по-скоро трябва да търсим резерви в системата", каза още Стойнев. Необосновано високо е искането на ЕВН за повишаване цената на тока с близо 18%. Това заяви пред БГНЕС бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев. "Всяка година ЕРП-тата предявяват такива искания към ДКЕВР. За мен това е лично необосновано високо. Ние по-скоро трябва да търсим резерви в системата", каза още Стойнев.

Днес е последния ден за безплатна кастрация на домашни любимци. Възползвайте се!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/dnes-e-posledniya-den-za-bezplatna-kastraciya-na-domashni-lyubimci_34043/

Днес е последния ден, в който можете да кастрирате безплатно домашните си любимци.

Интервенцията се извършва в Брезник - сградата на ветеринарнаа лечебница, но кампанията важи за животни от цялата област. Целта е да се намали нежеланата популация сред домашните животни. За никой не е тайна, че много хора изхвърлят поколението на домашния си любимец на улицата, а по този начин увеличават броя на бездомните животни. Единствено чрез отговрното отношение на хората към популацията на...

Продължава

ПТП на пътя Каблешково – Дъбник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oOpCGM_JslE/

На 03.09.т.г. около 07.30 ч. на пътя Каблешково – с. Дъбник, л.а. «Опел Астра», с пернишка регистрация, управляван от 48 годишния Д.Д. от Сливен, по неустановени до момента причини навлиза в лентата за насрещно движение и с предната си лява част блъска предна лява част на насрещно движещия се л.а. «Хюндай I 30», с бургаска регистрация, управляван от 55 годишната В.П. от Бургас. От ПТП за лечение в отделение «Реанимация» на МБАЛ – Бургас със счупен таз, с опасност за живота, е настанен водачът на л.а. «Опел».

Санкциите срещу Русия могат да съсипят икономиката на Словения

http://www.vesti.bg/novini/sankciite-sreshtu-rusiia-mogat-da-sysipiat-ikonomikata-na-sloveniia-6021567

Строгите санкции срещу Русия влияят неблагоприятно на икономиката на Словения, предупреди председателят на Търговската камара на страната Алеш Чантарути на стратегическия форум в Блед.

Стойнев: Необосновано е искането за близо 18% увеличение цената на тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280581

Необосновано високо е искането на ЕВН за повишаване цената на тока с близо 18%. Това заяви пред БГНЕС бившият енергиен министър от кабинета Необосновано високо е искането на ЕВН за повишаване цената на тока с близо 18%. Това заяви пред БГНЕС бившият енергиен министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев. "Всяка година ЕРП-тата предявяват такива искания към ДКЕВР. За мен това е лично необосновано високо. Ние по-скоро трябва да търсим резерви в системата", каза още Стойнев.

България е първенец по сенчеста икономика в ЕС

http://econ.bg/Новини/България-е-първенец-по-сенчеста-икономика-в-ЕС_l.a_i.565490_at.1.html

Сенчестата икономика в България е на най-високо равнище в сравнение с всички страни от ЕС. Това заяви Росица Джеркова от „Витоша Рисърч“ по време на...

Близнашки: Положението е изключително тежко, няма пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_384295.html

Ревизията свърши, няма пари. Това обясни пред бизнес и синдикати премиерът Георги Близнашки на заседанието на при откриването на Националният съвет за тристранно сътрудничество.  Истината е, че положението е изключително тежко. Действително в момента сме изправени пред много тежки проблеми. Пренасочваме средства от едни програми към други, за да можем да решаваме неотложни проблеми, по-специално въпроса с бедствията. По думите на премиера три са проблемните сектори: финансите на държавата, банковата сфера и енергетиката. Въобще този експеримент да се задържат цените на електроенергията се оказа изключително вреден. Създадоха се погрешни илюзии в нашето общество. Сега ще трябва да извървим един път на едно плавно покачване на цените така или иначе, обясни Близнашки. За енергетиката Близнашки посочи, че положението е повече от тревожно. "Натрупват се и тази година 900 млн. лева задължения, с тези тенденция дупката ще достигне 3,8 млрд. лева догодина”, заяви той и подчерта, че експериментът да се задържат цените на електроенергията се е оказа изключително вреден, тъй като са се създали илюзии в обществото.  Правителството, според премиера, се ползва с високото доверие извън страната. Показателен е фактът, че подписването на партньорското споразумение за новия програмен период е направено веднага след неговото встъпване. Ако се усвоят планираните до 2020-та година европари, се очаква жизненото равнище у нас да се повиши с 38 процента. Близнашки подчерта, че правителството работи с ясното съзнание, че основната цел е подготовката на изборите и осигуряването на спокойствие. В този контекст се правят и смените на областните управители.

Пияни благоевградчани нападнали полицаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280590

Двама порядъчно пийнали благоевградчани налитали на бой на клиенти на известно заведение, съобщава struma.com.  При ареста им в полицията оказали яростна съпротива и даже нападнали дежурните полицаи. В схватката единият от буйните благоевградчани е Двама порядъчно пийнали благоевградчани налитали на бой на клиенти на известно заведение, съобщава struma.com. При ареста им в полицията оказали яростна съпротива и даже нападнали дежурните полицаи. В схватката единият от буйните благоевградчани е

Във вторник представят предварителен доклад за причините за падането на малайзийския Боинг в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280591

Предварителният доклад за причините за падането на малайзийския Боинг, изпълняващ полет MH17, в Украйна ще бъде представен на 9 септември, съобщава Съветът за сигурност на Холандия, предаде РИА Новости.
„Съветът ще публикува предварителния доклад за MH17 във вторник, 9 септември. В доклада ще бъде представена фактическа информация от източници на Предварителният доклад за причините за падането на малайзийския Боинг, изпълняващ полет MH17, в Украйна ще бъде представен на 9 септември, съобщава Съветът за сигурност на Холандия, предаде РИА Новости. „Съветът ще публикува предварителния доклад за MH17 във вторник, 9 септември. В доклада ще бъде представена фактическа информация от източници на

Ислямска държава към Путин: Тронът ти е заплашен, на път сме (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280572

Бойци от Бойци от "Ислямска държава" отправиха заплаха към руския президент. Във видеозапис, качен в интернет, джихадистите обявяват, че ще детронират Владимир Путин заради подкрепата на Русия за сирийския режим, съобщиха международните медии. В записа се вижда боен самолет, който според радикалните ислямисти е доставен от Москва на режима на сирийския

Нападател на "Монако" започна тренировки с "Левски"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280592

Нападател от втория отбор на френския „Монако“ тренира тази сутрин с отбора на „Левски“, съобщи „Гонг“.
Името на футболиста е Алексис Алар, като подробности ще станат ясни по-късно. За последно той игра за втородивизионния френски „Истр“.
Както е известно „сините“ усилено търсят нов нападател, с когото да подсилят атаката си, Нападател от втория отбор на френския „Монако“ тренира тази сутрин с отбора на „Левски“, съобщи „Гонг“. Името на футболиста е Алексис Алар, като подробности ще станат ясни по-късно. За последно той игра за втородивизионния френски „Истр“. Както е известно „сините“ усилено търсят нов нападател, с когото да подсилят атаката си,

Ислямска държава към Путин: На път сме, тронът ти ще падне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280594

Бойци от Ислямска държава отправиха заплаха към руския президент. Във видеозапис, качен в интернет, джихадистите обявяват, че ще детронират Владимир Путин заради подкрепата на Русия за сирийския режим, съобщиха международните медии.
В записа се вижда боен самолет, който според радикалните ислямисти е доставен от Москва на режима на сирийския Бойци от Ислямска държава отправиха заплаха към руския президент. Във видеозапис, качен в интернет, джихадистите обявяват, че ще детронират Владимир Путин заради подкрепата на Русия за сирийския режим, съобщиха международните медии. В записа се вижда боен самолет, който според радикалните ислямисти е доставен от Москва на режима на сирийския

Ограбиха руски турист на плажа между Ахелой и Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/b8VG2X4JVTI/

На 03.09.т.г. около 16.30 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение от 55 годишен руски турист, отседнал в Поморие, за това че от лекия му автомобил «Хюндай I 20», с бургаска регистрация, паркиран на плажа между Поморие и Ахелой, е извършена кражба на мобилен телефон и сумата от 300 евро и 15 000 рубли. Работата по случая продължава от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

 

Три язовира във Варненска област се изпускат контролирано за осигуряване на свободен обем

http://www.moreto.net/novini.php?n=263077

Три язовира във Варненска област се изпускат контролирано за осигуряване на свободен обем. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Доротея Василева, старши експерт в дирекция “Контрол” при Басейнова дирекция управление на водите в Черноморски район – Варна.

Защо Западът понякога, но невинаги се разбира с Русия?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4279764

През 988 г. от н.л. Киевска Рус приема от  България православното християнство. Християнизацията на Древна Русия се осъществява с българското духовенство и с приемането на три комуникационни канала: официален църковен език (старобългарския), държавна религия (православно християнство) и национална азбука (кирилица, което е евфемизъм за българица) През 988 г. от н.л. Киевска Рус приема от  България православното християнство. Християнизацията на Древна Русия се осъществява с българското духовенство и с приемането на три комуникационни канала: официален църковен език (старобългарския), държавна религия (православно християнство) и национална азбука (кирилица, което е евфемизъм за българица)

Вложители и служители в КТБ апелираха за подкрепа на протеста срещу БНБ

http://www.cross.bg/federatziya-bulgarska-tzvetan-1428732.html

/КРОСС/ Членовете на групата КТБAlive с апел към ръководството, привържениците и служителите на всички фирми, собственост на г-н Цветан Василев и подпомаганите от него и от КТБ баскетболен, футболен, волейболен клуб, Българска федерация по мотоциклетизъм, Българска федерация по бридж, Българска федерация по волейбол, Българска федерация по тенис, Българска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи, сдружения, популярни личности, изявени български спортисти, учебни заведения, хора на науката, на изкуството и частни лица. Ето и пълния текст на апела: Уважаеми дами и господа, Обръщаме се към вас с апел за подкрепа на нашите протести в София, Пловдив, Бургас, Варна, Плевен, Русе и Сливен. Протестите са под надслов и с призив ПРОТЕСТ за уволнението на Искров и отваряне на оздравената КТБ. Ние, вложителите и служителите в банковата група и в различни фирми, представителите на спортни клубове, федерации и всички, подпомагани активно от г-н Цветан Василев, сме направили своя избор да имаме взаимоотношения с този човек и досега не сме били предавани и разочаровани от него. Всеки един от нас е получил внимание, подкрепа, сигурност и удовлетворение от неговата коректност и лична ангажираност проектите ни да осъществят по най-добрия начин - били те бизнес начинания или национални и благотворителни каузи, артистични събития, спортни успехи, образователни инициативи и мн. др. Това ни е донесло не малко радост, гордост, самочувствие и кураж да продължим

Заклаха варненец на площада в Провадия

http://pik.bg/заклаха-варненец-на-площада-в-провадия-news221329.html

Заклаха варненец на площада в Провадия

38-годишен мъж от Варна е бил намушкан в корема вчера около 1 часа на пл. "П. Р. Славейков" в Провадия, пише "Петел".

Извършителят е З.И. на 42 г. от  Провадия, криминално проявен и осъждан.

Потърпевшият е настанен за лечение в МБАЛ "Св. Анна", с опасност за живота.

Извършителят е задържан за срок от 72 часа, по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. 

Хубавите спомени са по-зареждащи от шоколада

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/hubavite-spomeni-sa-po-zarezhdashti-ot-shokolada-6021565

Допитването разкрива, че 80 на сто от хората са най-щастливи, когато си припомнят и обсъждат с близки и приятели "доброто старо време"

Пълен списък на генномодифицираните храни в България

http://pik.bg/пълен-списък-на-генномодифицираните-храни-в-българия-news221327.html

Пълен списък на генномодифицираните храни в България

Десетки храни и добавки, влагани в хранителни продукти в България, съдържат ГМО. Те са изредени в документ, разпространен до Районните здравни инспекции в страната, с който agronovinite.com разполага.

„До юни, 2007 г. в България не е постъпвало заявление за пускане на пазара на генномодифицирани храни. Това обаче не означава, че на българския пазар няма такива храни.

28-те Районни здравни инспекции извършват контрол на пазара в България, като досега проверките са показали наличието на следните ГМ продукти на българския пазар:   царевично брашно – българско производство и внос, пуканки – внос, соево брашно – внос, колбаси (със съставки от ГМ соеви зърна) – българско производство, соеви изолати и гранулати – внос”, се казва в документа.

Тези продукти са разрешени за консумация в ЕС, въпреки че съдържат ГМО.

Кои са генномодифицираните храни на българския пазар, за които трябва да внимаваме?

Доматено пюре и кетчуп. Доматеното пюре може да бъде произведено от ГМО домати, които са модифицирани, за да не гният. Първоначалният им производител е E.g. FlavrSavr.

Пиците по правило се приготвят с доматено пюре, което може да е произведено от ГМО домати.

EurActiv: Кристалина Георгиева - еврокомисар за данъчно облагане и и борба с измамите

http://www.cross.bg/komisar-yunker-suyuz-1428733.html

/КРОСС/Кристалина Георгиева е номинирана за еврокомисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите, съобщава "Юрактив". Комисията на новоизбрания ръководител на Жан-Клод Юнкер почти сигурно ще получи подкрепа от страна на ЕП, тъй като е осигурила девет жени в екипа си, колкото беше и досегашният брой на дамите в комисията на Барозу. Три от тях ще бъдат негови заместници. В екипа на Юнкер ще има баланс между половете. Документът не е окончателен вариант и подлежи на промени, но се очаква Юнкер да представи официално кандидатите си следващата седмица.  Заместник-председател на комисията и върховен представител за външните работи и сигурността ще бъде италианката Федерика Могерини. За бюджета и финансовия контрол ще отговаря Елжбиета Биенковска, бивш министър на регионалното развитие на Полша. Бившият словенски премиер Аленка Братушек ще поеме научните изследвания и иновациите. Сесилия Малмстрьом от Швеция, която досега отговаряше за вътрешните работи на ЕС, ще бъде в екипа на Юнкер на поста комисар по правосъдието. Министърът на икономиката на Дания Маргрете Вестагер е номинирана за комисар по околната среда. Чешката министърка на регионалното развитие Вера Юрова е кандидатът за комисар по транспорта. Румънският евродепутат Корина Крецу ще поеме грижата за хуманитарната помощ, а белгийката Мариан Тьосен ще бъде комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта

ИМП: ГЕРБ води на БСП с 12 %

http://frognews.bg/news_75649/

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 36% от гласовете на избирателите, а подкрепата за БСП Лява България при старта на кампанията възлиза на 24 %. Това показва национално представително проучване на Института за модерна политика.

Някои министерства няма да могат да изплатят заплатите на служителите си, предупреждава Ананиев

http://business.actualno.com/Njakoi-ministerstva-njama-da-mogat-da-izplatjat-zaplatite-na-slujitelite-si-preduprejdava-Ananiev--news_48346.html

В края на годината някои министерства няма да могат да изплатят заплатите. Това каза служебният зам.-министър на финансите Кирил Ананиев пред медиите, предаде БГНЕС. Ананиев повтори думите на Георги...

ГЕРБ заговори за разделяне на МИЕ

http://business.actualno.com/GERB-zagovori-za-razdeljane-na-MIE--news_48348.html

Институционални реформи - отделни министерства на икономиката, на енергетиката и на туризма, обединяване на НАП и Агенция "Митници", финансова децентрализация на общините, външна оценка на б...

КТБAlive призова всички желаещи да се включат в протестите за отваряне на КТБ

http://econ.bg/Новини/КТБAlive-призова-всички-желаещи-да-се-включат-в-протестите-за-отваряне-на-КТБ_l.a_i.565491_at.1.html

Фейсбук групата КТБAlive призова ръководството, привържениците и служителите на всички фирми, собственост на мажоритарния собственик на Корпоративна...

Номинираха Кристалина Георгиева за еврокомисар по данъците и борбата с измамите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280563

Кристалина Георгиева е номинирана за еврокомисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите, съобщава Кристалина Георгиева е номинирана за еврокомисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите, съобщава "Юрактив". Според документа, с който изданието разполага, в председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще има шестима заместник-председатели. - Аленка Братушек (Словения), на Валдис Домбровскис (Латвия),

София - домакин на Международния фестивал за уличен и куклен театър

http://www.cross.bg/sofiya-teatur-bulgariya-1428730.html

/КРОСС/ От 16 до 22 септември, София ще бъде домакин на VIII-то издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър "SOFIA PUPPET FAIR 2014". Богатата международна програма на фестивала ще запознае зрителите с най-новите тенденции в областта на кукления и уличен театър у нас и в Европа. Организатори на фестивала са Столичен куклен театър, Столична община, Mинистерство на Културата, Асоциация на Куклените Театри в България "АКТ - УНИМА, България" и Съюз на Артистите в България - САБ. Зад фестивала като партньори застават и Чешки център София, Гьоте Институт България, Институт Сервантес София, Италиански културен институт София, Полски институт София, Театър София, Театър 199, Театър Българска армия, Народен театър „Иван Вазов", Камерен театър Възраждане, Театрална работилница Сфумато. Фестивалът вече е с утвърдена репутация както в българското, така и в световното културно пространство. От 2002 година той е неразделна част от културния афиш на столицата. В тазгодишното издание на "ПАНАИР НА КУКЛИТЕ" ще вземат участие 13 театрални трупи от България и 12 от Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Чехия, Словения, Полша, Словакия. Съвместно с Чешки център, ще бъде открита и изложба "Образци на чешката сценография" в СГХГ

Финансовите къщи се регистрират в НАП до края на септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280526

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция.
Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ. Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ.

Възобновява се общественото доверие към институциите, заяви Близнашки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/04/2374164_vuzobnoviava_se_obshtestvenoto_doverie_kum/?ref=rss


Възобновява се общественото доверие към институциите. Това заяви министър-председателят Георги Близнашки при откриването на Националният съвет за тристранно сътрудничество, съобщи "Фокус". Той даде за пример факта, че именно затова първото действие, което служебното правителство е направило, е да премахне металните заграждения пред Народното събрание. 

"Нашето желание е да успокоим политическите страсти и да организираме нормални избори, които да осигурят легитимен резултат", допълни...

Служебното правителство ще изготви актуализация на бюджета и ще го предложи за одобрение след изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=263073

Министър-председателят Георги Близнашки съобщи, че служебното правителство ще изготви актуализация на бюджета, която ще предложи на новото Народно събрание след изборите на 5 октомври. Според премиера ситуацията е много тежка във финансите, в банковата сфера и в енергетиката.

Финансовите къщи се регистрират в НАП до края на септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280543

Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция.
Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ. Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ.

Нападател на "Монако" (но не Бербатов) тренира с "Левски"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280541

Нападател от втория отбор на френския „Монако“ тренира тази сутрин с отбора на „Левски“, съобщи „Гонг“.
Името на футболиста е Алексис Алар, като подробности ще станат ясни по-късно. За последно той игра за втородивизионния френски „Истр“.
Както е известно „сините“ усилено търсят нов нападател, с когото да подсилят атаката си, Нападател от втория отбор на френския „Монако“ тренира тази сутрин с отбора на „Левски“, съобщи „Гонг“. Името на футболиста е Алексис Алар, като подробности ще станат ясни по-късно. За последно той игра за втородивизионния френски „Истр“. Както е известно „сините“ усилено търсят нов нападател, с когото да подсилят атаката си,

В Уелс започва срещата на върха на НАТО

http://www.cross.bg/nato-ychastvat-stranite-1428731.html

/КРОСС/Днес в уелския Ню Порт започва срещата на високо равнище на страните членки на НАТО, на която се очаква да бъдат взети ключови решения за бъдещето на алианса и за международната сигурност.Очаква се сред основните теми да бъде ситуацията в  Украйна. България ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев. Във водената от държавния глава делегация са министърът на отбраната Велизар Шаламанов и министърът на външните работи Даниел Митов.Лидерите на страните от атлантическото пространство ще одобрят идеята на британския премиер Дейвид Камерън за създаването на сили за бързо реагиране на НАТО. Предвижда се в тях да участват около 10 хиляди военнослужещи от Великобритания, Дания, Литва, Латвия, Естония, Норвегия и Холандия.В новите сили за бързо реагиране ще има подразделения от ВВС, ВМС и сухопътните войски.Очаква се също на форума да бъде обсъдено укрепването на източните граници на алианса. По-рано германски медии съобщиха, че ще бъдат създадени пет нови бази в Източна Европа - на територията на Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша.На лидерите ще бъде предложено да одобрят изпращането на военно оборудване за страните от Източна Европа.Предвижда се също 5 страни да получат нов статут в отношенията си с алианса.Швеция, Финландия, Австралия, Грузия и Йордания ще получат „златна карта" и ще се разглеждат като „партньор номер 1", което е най-високият статут преди членство в НАТО, отбелязва шведското издание

Кристалина Георгиева предложена за еврокомисар по данъците и борбата с измамите, няма да е заместник на Юнкер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280525

Кристалина Георгиева е номинирана за еврокомисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите, съобщава "Юрактив".
Според документа, с който изданието разполага, в председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще има шестима заместник-председатели. - Аленка Братушек (Словения), на Валдис Домбровскис (Латвия), Кристалина Георгиева е номинирана за еврокомисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите, съобщава "Юрактив". Според документа, с който изданието разполага, в председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще има шестима заместник-председатели. - Аленка Братушек (Словения), на Валдис Домбровскис (Латвия),

Конструираха тоалетна чиния, която разсейва лошите миризми

http://www.cross.bg/loshite-mirizmi-adam-1428729.html

/КРОСС/Американски рационализатор конструира тоалетна чиния, оборудвана с вентилаторче, която разсейва лошите миризми, пише в. "Дейли мейл".А. Разработката е дело на инженера от Нашвил Адам Пейз и е наречена "Фреш еър плюс". Досега са били използвани, не винаги успешно, няколко метода за "освежаване" на тоалетните - палене на свещи, въздушни струи,употреба на на ароматизатори и др. Но чинията на Адам Пейз просто извежда навън зловонията, като използва вентилаторче. Когато се седне върху тоалетната дъска, тя е снабдена със сензор, който задейства вентилаторчето. То всмуква лошия мирис и го извежда навън чрез специален маркуч. За задействането на вентилатора е нужен електрически контакт. Конструкторът твърди, че неговото изобретение е значително по-доброто решение, отколкото монтирането на вентилатор на тавана на тоалетното помещение. Когато той "проветрява", лошите миризми са се вече разнесли из помещението. Докато при "Фреш еър плюс", те се елиминират "в самия им зародиш".

САЩ и страни от НАТО ще проведат учение в Западна Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/04/2374158_sasht_i_strani_ot_nato_shte_provedat_uchenie_v_zapadna/?ref=rss


САЩ и други страни от НАТО през този месец ще проведат учения в Западна Украйна, съобщи агенция "Ройтерс". В учението ще вземат участие повече от 1000 войници.

Учението Rapid Trident ще се проведе между 16 и 26 септември и се разчита като знак, че НАТО ще подкрепя Украйна, но няма се меси във военния конфликт между правителствените войски и проруските сепаратисти в източната част на държавата. Тренировъчните действия ще се проведат в базата в Яворов край украинската граница с...

Сигнал до прокуратурата за строежи край "Корал"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/signal-do-prokuraturata-za-stroezhi-kraj-koral-6021564

Според ДНСК издадените от главния архитект на Царево разрешения за строеж и направените презаверки са извършени при съществени противоречия със закона

Предупреждение: Възможни са внезапни наводнения

http://www.vesti.bg/bulgaria/preduprezhdenie-vyzmozhni-sa-vnezapni-navodneniia-6021563

За днес е обявен жълт код в 13 области на Северозападна, Централна и Южна България заради проливни дъждове,

Финансовите къщи се регистрират в НАП до края на септември

http://www.cross.bg/kushti-valyta-turgyvat-1428728.html

/КРОСС/ Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция. Изискването беше въведено с промени във Валутния закон заради практиката някои финансови къщи да търгуват с валута без да се съобразяват с изискването за разлика в курсовете не по-голяма от 5% от фиксинга на БНБ. Заобикалянето на закона беше възможно заради различния правен режим на обменните бюра и финансовите къщи и факта, че НАП няма право да контролира дейността на финансовите къщи. С промените, приети в началото на годината тази практика ще бъде преустановена, допълват от НАП. По действащата нормативна уредба обменните бюра могат да търгуват валута по курс, различаващ се с не повече от 5% от фиксинга на Българската народна банка за деня. От НАП припомнят, че за всяка сделка по обмяна на валута трябва да се издава документ. Сигнали за нарушения при обмяната на валута могат да се подават на цената на градски разговор на телефон 0700 18 700 или чрез електронна поща infocenter@nra.bg.  

Тв7 връща предаванията си, но наполовина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4279606

Сезонът започва и за Тв7, въпреки мрачните прогнози това лято, че телевизията е пред затваряне.

Някои от емблематичните лица на медията пак ще водят своите предавания. Новото ръководство на Тв7 увеличава телевизионното присъствие на бившия политик и настоящ водещ Емил Кошлуков. Сезонът започва и за Тв7, въпреки мрачните прогнози това лято, че телевизията е пред затваряне. Някои от емблематичните лица на медията пак ще водят своите предавания. Новото ръководство на Тв7 увеличава телевизионното присъствие на бившия политик и настоящ водещ Емил Кошлуков. "Факторът Кошлуков" вече ще е на екрана и в събота, и в неделя от 9

Бареков: Страхът на Борисов от мен е огромен

http://www.cross.bg/izbori-borisov-liderut-1428727.html

/КРОСС/ "Твърдо ще заложим на патриотизма и национализма по време на кампанията. Обещавам пълен разгром на ГЕРБ на парламентарните избори", обяви лидерът на „България без цензура". „Страхът на Борисов от мен е огромен! Вместо да излезе срещу мен в Пловдив, катерицата Борисов се е скрила в своята хралупа, където е натрупала откраднатите от народа орехчета, и праща срещу мен малки мишки като Яне, които само църкат по сутрешните блокове", коментира Бареков медийните изяви на Янев от тази сутрин. „Нашата партия и коалиция е единствената, която е спечелила избори, но бе лишена от представителство в ЦИК. Това означава, че по служебен път статуквото атакува ББЦ. След като спечелим парламентарните избори на 5 октомври, ще ми бъде интересно дали президентът Росен Плевнелиев ще продължава да не поставя наш представител в ЦИК. Гарантирам, че ще променим Изборния кодекс", категоричен е лидерът на ББЦ.  

Варна чества 129 години от Съединението на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=263074

По случай 129 годишнината от Съединението на България на 6 септември 2014 - събота, община Варна е подготвила празнична програма: 10:30 - Възпоменание за 6 септември 1885 г. Паметна плоча на княз Александър Батенберг пл. Независимост 10:50 - Шествие от Паметната плоча на княз Александър Батенберг по бул.

Причината за верижната катастрофа край Кресна е несъобразена скорост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280518

Несъобразена скорост е причина за верижната катастрофа в Кресненското дефиле, която предизвика километрични задръствания в сряда. Това съобщиха от пресцентъра на МВР-Благоевград.
Инцидентът стана около 11:50 часа в района на Кресна. 44-годишен мъж от Благоевград е шофирал с несъобразена скорост и се е ударил в спрял автомобил, Несъобразена скорост е причина за верижната катастрофа в Кресненското дефиле, която предизвика километрични задръствания в сряда. Това съобщиха от пресцентъра на МВР-Благоевград. Инцидентът стана около 11:50 часа в района на Кресна. 44-годишен мъж от Благоевград е шофирал с несъобразена скорост и се е ударил в спрял автомобил,

30-годишен мъж е пострадал при катастрофа в Кресненското дефиле

http://www.vesti.bg/novini/30-godishen-myzh-e-postradal-pri-katastrofa-v-kresnenskoto-defile-6021566

30-годишен мъж е пострадал при катастрофа в Кресненското дефиле, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Малмстрьом коментира възможното създаване на "Фронтекс плюс"

http://www.cross.bg/fronteks-operatziya-plyus-1428726.html

/КРОСС/ Комисарят по правосъдие, вътрешни работи и граждански права на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом проведе вчера една от последните си срещи с Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, с която работеше през последните 5 години. Комисията бе председателствана от евродепутат Илияна Йотова, в качеството й на заместник-председател на комисията. Основните въпроси, разисквани по време на срещата бяха резултатите през мандата на комисаря, както и възможното създаване на агенцията "Фронтекс плюс". Като основни постижения през последните 5 г. в нейния ресор, комисар Малмстрьом отчете законодателните актове в сферата на легалната миграция /Директива за сезонните работници, Директива за вътрешнокорпоративните трансфери, Директива за условия за влизане и пребиваване на граждани на трети държави за целите на висококвалифицирана трудова заетост, т.нар. Синя карта. Отчете напредък по отношение на защитата и опазването на личните данни, борбата с организираната престъпност, корупцията, тероризма и трафика на хора. Коментира също така и работата на изпълнителните агенции на ЕС в сферата на правосъдието и вътрешните работи, както и напредъка постигнат по отношение на визовата политика на ЕС с трети страни. Основен акцент на срещата бе предстоящата операцията "Фронтекс плюс", предназначена да подпомогне италианските власти за справяне с кризата с бежанците в Средиземноморието

Бивш министър на отбраната: Русия няма да води война срещу България

http://pik.bg/бивш-министър-на-отбраната-русия-няма-да-води-война-срещу-българия-news221317.html

Бивш министър на отбраната: Русия няма да води война срещу България

В София се провежда кръгла маса на тема "Предизвикателствата пред НАТО след руската агресия в Украйна". В дискусията участва ген. Джеймс Джонс, съветник по национална сигурност на САЩ в периода 2009-2010-а година.

В интервю за БНР Бойко Ноев, политик и дипломат, бивш министър на отбраната, каза, че у нас дебатите по сигурността винаги са оцветени по партиен начин. Той коментира документа "Визия 20-20", като каза, че документът не покрива целия спектър по въпросите на сигурността. Авторите казват, че нямат и такива претенции. Но защо трябваше да бъде публикуван, да предизвика тази обществена дискусия. Реакциите по този документ показаха поляризацията на българското общество и показаха кой къде седи, коментира той. На въпрос трябва ли ни армия, Ноев отговори:

"Българската армия трябва да бъде финансирана достатъчно. Тя е със старо въоръжение. Военнослужещите работят и живеят в лоши условия. Два процента от българския вътрешен продукт не са толкова много средства. На тезата "няма да дам пари за армията, защото няма", изказана тези дни от Бойко Борисов, аз отговарям, че пари има. Ако парите не отиват безцелно, ще има повече пари за здравеопазване и за отбрана. Дали има риск за нас – разбира се, че има.

Но той не бива да се преувеличава. Русия няма да води война срещу България. Русия има достатъчно привърженици в България, които с удоволствие биха продали българските интереси за сметка на Путин. Но за България има рискове – ако погледнете по-високо, от Космоса, и погледнете къде се намираме – от юг "Ислямската държава" в Сирия и Ирак, кръвопролитията в Украйна. Всичко това са нестабилности. Това кара българските политици да мислят по-геополитически.

Смятам, че при връщането си от срещата на високо равнище президентът Плевнелиев трябва да свика Съвет по национална сигурност, за да информира лидерите на политическите сили, за да каже какво се е случило в Кардиф, за да може преди изборите да се постигне съгласие, с което да си имунизира сигурността от политическите превратности. Да се имунизира от това бързо ли ще се състави правителство, кой ще го състави".

Бил Гейтс дари 25 млн. долара за СПИН изследвания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280498

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дари 25 милиона долара на учени от медицинския университет на щата Орегон, които обявиха, че са тествали върху маймуни ваксина срещу СПИН, предаде Ройтерс.  Учените планират с дадената сума да разработят ваксина, която е не само превантивна срещу вируса на СПИН, но и която елиминира вируса от вече заразените хора. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дари 25 милиона долара на учени от медицинския университет на щата Орегон, които обявиха, че са тествали върху маймуни ваксина срещу СПИН, предаде Ройтерс. Учените планират с дадената сума да разработят ваксина, която е не само превантивна срещу вируса на СПИН, но и която елиминира вируса от вече заразените хора.

Екоминистерството предупреди за наводнения

http://offnews.bg/news/n_1/n_384281.html

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреди, че на места в страната са възможни внезапни наводнения днес заради продължаващите валежи. По-значителни превалявания се очакват в Северозападна България, включително по поречието на Скът, а така също в Предбалкана и в Родопската област. Ще се повишат водните количества по цялото протежение на река Искър. В Сливен проливният дъжд е наводнил приземни етажи и мазета в града. След проливен дъжд река Тополница е излязла тази нощ от коритото си и е заляла над 600 декара земеделски земи, основно в землището на панагюрското село Поибрене. Наводнена е само една къща, но тя е необитаема, уточни за "Хоризонт" кметът на селото Иван Пандуров. Екип обхожда района, за да направи първоначална оценка на щетите. Опасенията са, че преливните води от Тополница може и да са замърсили земеделските земи, тъй като реката минава през няколко хвостохранилища на рудници над Поибрене. В момента водите се оттичат и се прибират в коритото на реката. Според началника на връзки с обществеността към Община Панагюрище Цеца Плачкова-Попова обстановката в останалите части на региона е нормална. Специализиран екип е обходил тази сутрин всички водоеми и към момента няма опасност от наводнения. Заради очакваните обилни дъждове през следващите три дни всички язовири и реки в Пазарджишка област са под 24-часово наблюдение. Към момента няма причини за тревога, уверяват от районното управление на "Пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии". Междувременно река Луда Яна покачи нивото си с 90 см в района на Панагюрище. Малко по-късно но тя се оттече. Има 7 подадени сигнала за наводнения в Кърджали. Няма пострадали граждани, както и сериозни материални щети. Отводнявани са къща в кв. „Байкал”, на няколко места на пътното платно на бул. „България”, няколко складови помещения, кухненски бокс в детска градина и гаражи. Не е обявено бедствено положение в града.

Социолог: Страната ще минава от избори в избори

http://frognews.bg/news_75648/

В следващите 2-3 години страната ни вероятно ще мине през поредица от избори, прогнозира в студиото на TV7 социологът Васил Тончев. Причината е, че и на предстоящите избори за парламент не се очертава нито една партия да формира стабилно мнозинство за съставяне на самостоятелно правителство.

Майкъл Блумбърг се връща начело на създадената от него едноименна компания

http://www.mediapool.bg/maikal-blumbarg-se-vrashta-nachelo-na-sazdadenata-ot-nego-ednoimenna-kompaniya-news224463.html

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се завръща начело на своята финансово-информационна империя, след като настоящият президент и генерален директор Даниъл Доктороф се оттегли от поста, предадоха световните агенции.   Седемдесет и две годишният Блумбърг призна, че никога не си е помислял, че ще се върне на лидерския пост на империята Блумбърг, която напусна преди 12 години, за да стане кмет на Ню Йорк за три мандата (2002-2013 г.).   Дан Доктороф, на 56 години, беше начело на империята от януари 2008 г. Той ще се оттегли официално от поста в края на 2014 г. Причините за оттеглянето засега не се съобщават.   Блумбърг заяви, че уважава решението му, въпреки че му е мъчно. Дан Доктороф беше за шест години по времето на кметския мандант на Блумбърг заместник-кмет на Ню Йорк и помогна за икономическото съживяване на града след атентатите от 11 септември.   При управлението на Доктороф приходите на компанията на Блумбърг се увеличиха от 5.4 млрд. долара през 2007 г. на 9 млрд. долара през 2014 г. въпреки икономическата криза.   Компанията Блумбърг беше основана през 1981 г. Основният й продукт е Блумбърг терминал, чрез който може да се получи достъп до практически всички пазари и до системата за електронна търговия с облигации и други ценни книжа.   Компанията притежава телевизионни канали, сайтове и радио, както и приложения за мобилни устройства.

Ето как изглежда боклукът в село Дивотино благодарение на община Перник и Янакиева

http://www.zapernik.com/obshtestvo/eto-kak-izglejda-boklukut-v-selo-divotino-blagodarenie-na-obshtina_34040/

От снимките ще видите как изглежда едно село в което хората са задължени да плащат данък смет,а нямат място да изхвърлят боклука си,благодарение на община Перник и на Г-жа Янакиева.Боклука не е изхвърлян от един месец и се разнася по...

Продължава

Несъобразена скорост е причина за верижната катастрофа край Кресна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280489

Несъобразена скорост е причина за верижната катастрофа в Кресненското дефиле, която предизвика километрични задръствания в сряда. Това съобщиха от пресцентъра на МВР-Благоевград.
Инцидентът стана около 11:50 часа в района на Кресна. 44-годишен мъж от Благоевград е шофирал с несъобразена скорост и се е ударил в спрял автомобил, Несъобразена скорост е причина за верижната катастрофа в Кресненското дефиле, която предизвика километрични задръствания в сряда. Това съобщиха от пресцентъра на МВР-Благоевград. Инцидентът стана около 11:50 часа в района на Кресна. 44-годишен мъж от Благоевград е шофирал с несъобразена скорост и се е ударил в спрял автомобил,

Ленти от 30 страни ще се борят за голямата награда на фестивала на анимационния филм

http://www.cross.bg/filma-filmi-animatziya-1428725.html

/КРОСС/От 10 до 14 септември 2014 във Фестивалния и конгресен център (ФКЦ), гр. Варна ще се проведе десетото издание на Световния фестивал на анимационния филм (СФАФ) - Варна 2014 г. В конкурсната програма зрителите ще видят 86 филма от 30 държави, съобщиха организаторите. За наградите на фестивала ще се съревновават пълнометражни, късометражни, детски, телевизионни и студентски анимации. Участниците ще бъдат оценявани от международно жури с утвърдени специалисти в сферата на анимацията от Швейцария, Франция, Русия, България и Белгия. Организаторите на традиционния варненски културен форум предвиждат множество интересни прожекции, ретроспективи, лекции, презентации, работилници, изложби, които буквално ще залеят морската столица с най-доброто и актуално от световната анимационна сцена. 2/3 от прожекциите и събитията към Фестивала са с вход свободен! Фестивалът се открива с две изложби - изкуството на чешкия майстор-аниматор Ян Шванкмайер в градската галерия "Борис Георгиев"(10.09.2014, 16:00 ч.) и изложба на комикси "Спиро - петзвезден герой" пред Зала 1 на ФКЦ (10.09.2014, 17:30 ч.), предоставена със съдействието на Делегация Валония-Брюксел. "Най-доброто от света" - 2 специално подбрани програми с 26 филма от 20 страни. Лентата се връща назад с тържествена прожекция "10 награждавани филма от българската анимационна школа по време на СФАФ 1979-1989"

Национални телевизии проявяват рецидивиращ идиотизъм

http://cite.actualno.com/Nacionalni-televizii-projavjavat-recidivirasht-idiotizym-news_48343.html

Национални телевизии проявяват рецидивиращ идиотизъм - продължават да рекламират "резултати от социологически изследвания" направени - о, Боже - от "социологическите агенции" Мъди ...

Рокадите в енергетиката продължават

http://econ.bg/Новини/Рокадите-в-енергетиката-продължават_l.a_i.565476_at.1.html

Ще има нови смени в енергетиката. Това ще стане след направен анализ от новото ръководство на Български енергиен холдинг (БЕХ). Това заяви служебният...

Близнашки: Ще предложим актуализацията на бюджета след изборите

http://econ.bg/Новини/Близнашки-Ще-предложим-актуализацията-на-бюджета-след-изборите_l.a_i.565472_at.1.html

Ще се наложи актуализация на бюджета и ще я предложим след провеждането на предсрочните парламентарни избори. Това потвърди служебният...

Фотографи запечатаха Млечния път в уникални кадри

http://www.cross.bg/peshkom-markova-fotografkata-1428724.html

/КРОСС/Уникални кадри запечатаха в обективите си четирима варненски фотографа в Пирин планина. В последните дни на август Албена Маркова, Добринка Митева, Александър Господинов и Деян Недялков изминават пешком разстоянието от хижа Синаница до Тевно езеро, за да уловят вълшебната звездна феерия на Млечния път и нейното отражение във водния басейн. Пред Topnovini.bg фотографката пейзажистка Албена Маркова сподели, че е много сложно изпитание за една жена да измине пешком такова разстояние с 14 килограма багаж на гърба, но преживяването определено си е струвало. Кадрите показват само част от истината за едно изумително небесно представление, което фотографите са уловили. „Със собствени очи беше в пъти по-красиво. Няма измислена техника, която може да отрази това, което преживяхме - все едно сме в центъра на звездна сфера. Отраженията на звездите в езерото даваха усещането, че сме в открития Космос" - споделя още фотографката. Жителите на големите градове рядко виждат изпъстрено със звезди небе. Заради силната осветеност от уличните лампи и прозорците на жилищата в безоблачна нощ във Варна се виждат 20-30 звезди. Високо в планината обаче погледът може да улови милиони небесни тела.  

Откриха мъртъв издирвания Георги Гайдаров от Бургас (снимка)

http://pik.bg/откриха-мъртъв-издирвания-георги-гайдаров-от-бургас-снимка-news221313.html

Откриха мъртъв издирвания Георги Гайдаров от Бургас (снимка)

Откриха мъртъв 71-годишния Георги Гайдаров от Бургас, който бе издирван от полицията. От месец юли до момента той бе в неизвестност.

Мъжът е обявен за издирване от брат си заради спор за подялба на имущество.

В 7 часа тази сутрин Георги Гайдаров е открит починал в дома си на бургаската ул. „Самуил”. На място пристига линейка и полицейски екип.

Трупът е откаран за аутопсия. По първоначални данни, мъжът е починал от естествена смърт.

Жълто - черната футболна сила Миньор приема Балкан (Варвара) в неделя

http://www.zapernik.com/sport/julto-chernata-futbolna-sila-minior-priema-balkan-varvara-v_34041/

Пернишкият футболен отбор "Миньор" ще приеме "Балкан" (Варвара) в неделя, научи ZaPernik.com.

Мачът ще се изиграе на стадион "Миньор" в Перник. Началото на футболния двубой ще бъде дадено в 17 часа.

Пернишките футболни фенове очакват с нетърпение мача, на които ще подкрепят любимия отбор.

Преди няколко дни "Миньор" се завърна от гостуване в Герман, където се изправи срещу местния "Конелиано". Мачът,...

Продължава

ЕК и Русия ще подновяват преговорите за цената на газа за Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263048

Нови разговори за цената на газа за Украйна и за сигурността на транзитните доставки за Европа ще се проведат утре в Брюксел. Срещата на експертно ниво с Русия е по инициатива на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, който посредничи в газовия спор между Москва и Киев.

"Ал Кайда" обяви създаването на нов клон в Южна Азия (видео)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/04/2374155_al_kaida_obiavi_suzdavaneto_na_nov_klon_v_jujna_aziia/?ref=rss




Лидерът на терористичната мрежа "Ал Кайда" Айман аз Зауахири обяви във видеозапис, разпространен в интернет, създаването на ново крило на терористичната мрежа, предадоха световните агенции. То ще бъде на територията на субконтинента Индия.

В 55-минутното видео Зауахири уверява, че новото крило на "Ал Кайда" ще се бори за създаването на халифат в Мианмар, Бангладеш и в някои части на Индия.

Групировката ще се нарича "Джихадът на "Ал Кайда" на индийския...

Зверска катастрофа! Кола се обърна в Кресненското дефиле

http://pik.bg/зверска-катастрофа-кола-се-обърна-в-кресненското-дефиле-news221311.html

Зверска катастрофа! Кола се обърна в Кресненското дефиле

Зверска катастрофа стана преди минути в на главен път Е-79 в района на ханчетата в Кресненското дефиле, съобщи E79news.

Има обърнат автомобил, пострадалите са повикали помощ. Един е пострадал в катастрофата. Раненият е транспортиран в Спешно-приемно отделение на благоевградската болница с лицева травма. В момента му се правят изследвания за уточняване на състоянието.

На мястото на пътния инцидент има полиция, която изяснява причините за сблъсъка. 

 

За новата европейска държава Новорусия и за бъдещето на НАТО и ЕС

http://www.cross.bg/rysiya-novorysiya-nato-1428723.html

/КРОСС/ Най-знаменателното събитие през изминалата седмица за мене бе обръщението на Путин към опълченците на Новорусия. Знаменателно най-вече с официализирането на името Новорусия, с което бе сложен край на приказките за единна неутрална украинска федерация с балансирани търговски отношения и с ЕС, и с Русия, на които пригласях през март. Упоритостта на киевския режим (и западните му ментори), мащабите на военните му престъпления, колапсът на украинската самоидентификация на жителите на Изтока и решителността на донбаските опълченци създадоха нова европейска държава - Новорусия (рус. Новорóссия или Новорýссия), която в началото явно ще приеме облика на „голямо Приднестровие", след което ще започне да обраства с официални признания по примера на Косово. Това е свършен факт, който никой не може да отмени. Ходът на войната, в която инициативата вече мина на страната на Новорусия, бързината на колапса на киевския режим, както и устойчивостта на новоукраинската самоидентификация в останала Украйна извън историческа Галиция и Волиния ще определят не дали ще има Новорусия, а какви ще са границите й и отношенията й със съседната остатъчна украинска държава

Легендата на ЦСКА Велизар Димитров: В Украйна искат еднo нещо - мир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4279486

В неделя Велизар Димитров ще получи златна звезда в Алеята на славата на ЦСКА. Заслужено! Трикратният шампион на България е един от най-добрите футболисти, играли в “червено” през новия век. Беше лидер на ЦСКА при последната титла през 2008 година.
Днес Велизар е скаут за своята втора футболна любов - украинския “Металург” (Донецк). Благодарение н В неделя Велизар Димитров ще получи златна звезда в Алеята на славата на ЦСКА. Заслужено! Трикратният шампион на България е един от най-добрите футболисти, играли в “червено” през новия век. Беше лидер на ЦСКА при последната титла през 2008 година. Днес Велизар е скаут за своята втора футболна любов - украинския “Металург” (Донецк). Благодарение н

Нашето Черноморие загуби българския турист

http://www.cross.bg/tyristi-chernomorie-strani-1428722.html

/КРОСС/През август на Южното Черноморие с чартърни полети и автобуси са посрещнати 352 482 туристи, сочи анализ на Бургаската туристическа камара. Това представлява ръст от 2%. Морето на юг от Бургас е предпочетено най-вече от латвийци - 53%, беларуси - 42%, естонци - 25% и казахстанци - 21.6%. Много под 20% посещаемост регистрират поляци, австрийци, датчани и германци. В първата десетка са още руснаците и чехите, макар и с малко над 3% посещаемост. Украинците, за които се предполагаше, че ще почиват у нас заради кризата в Крим бележат спад в посещенията с 51%. По пазари обаче най-голям е спадът на туристи от Кувейт, Италия, Швейцария и Норвегия. Тези страни регистрират по-малко почивки у нас между 128 и 68%. Между 50 и 4% е спаднал броят на почиващите от Гърция, Швеция, Литва, Словения, Финландия, Армения, Холандия, Дания, Ирландия, Франция и Белгия.Сред положителните показатели данните сочат, че се възстановяват се нашите позиции през м. август на полския, германския, австрийския и датски пазари, въпреки че все още не е преодолян спадът от тези страни. Запазват нивото си от 2013 г. пазари като Великобритания и Унгария. Провеждащите се през последните три-четири години детски фестивали с участието на изтъкнати детски групи от Русия, Украйна, Чехия, Словакия, Сърбия, Македония също спомага за приток на туристи. През тази година рязко са намалели рекламациите от детския и юношески туризъм и отдих от Обзор  до Китен

Мая Манолова: Голямата афера на изборите е Близнашки

http://frognews.bg/news_75647/

Голямата афера на тези избори се казва Близнашки. Предизборната кампания на ГЕРБ се води от Служебния кабинет, правителството на Близнашки е марионетка на Борисов, убедена е Манолова. Според нея, за повече от 100 депутати от ГЕРБ в следващия парламент е абсурдно да се говори.Това заяви в интервю за предаването „Добро утро, България” на TV7 бившият зам.-председател на 42-то Народното събрание и водач на листата за изборите на БСП за десети избирател район–Кюстендил Мая Манолова.

Новият сезон на „Градове на показ” разсъблича сградите пласт по пласт

http://www.cross.bg/pokaz-sgradite-venetziya-1428720.html

/КРОСС/ „Градове на показ" използва компютърна анимация и реални кадри, за да съблече градовете от бетона и стоманата и да разкрие скритата им инфраструктура, геология и археология. На 5-ти септември, петък, от 20:00 ч. поредицата разкрива как Ню Йорк предпазва метрото си от наводнения. С помощта на науката и модерните технологии разбираме защо перлата на Адриатика, Венеция, потъва и може ли да бъде спасена. Поредицата се опитва да даде отговор и на въпросакак в малкото разстояние между морето и планината в Токио успяват да живеят 13 милиона души. Новите епизоди на „Градове на показ" ще разбулят мистериите на едни от най-големите градове в света, като премахнат стъклото от сградите и отделят асфалта от пътищата. На показ се оказват Ню Йорк, Чикаго, Венеция, Токио, Ню Орлиънс, Париж, Мачу Пикчу и Лос Анжелис. Докато сериите разкриват какво се скрие под всеки един метрополис, зрителите се срещат с хората, които поддържат функционирането на градовете - инженерите, отговорни за инфраструктурата. Ще разберем как специалистите успяват да увеличат метро мрежата в Париж и как работниците в Лос Анжелис строят устойчиви на земетресения небостъргачи и мостове. Въпроси като как сградите в Чикаго устояват на изгарящата топлина и каква е новата защита на Ню Орлиънс срещу най-смъртоносните урагани в света ще намерят научното си обяснение и ще докоснат зрителите до любопитни подробности за строителните технологии.  

Ветеринари протестират заради неуспеха за овладяване на „син език“

http://econ.bg/Новини/Ветеринари-протестират-заради-неуспеха-за-овладяване-на-син-език-_l.a_i.565471_at.1.html

Ветеринарни лекари от цялата страна излизат на национален протест заради неуспеха за овладяване на заразата „син език“. Те ще настояват за оставки на...

Ветеринари: Шефът на агенцията по храните да си ходи, след като отмени незаконосъобразните си заповеди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4280452

„Персонално ще поискаме оставките на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните – проф. д-р Пламен Моллов, на зам.-изпълнителния директор д-р Радослав Карабаджаков и на шефа на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" д-р Пенчо Каменов, защото според нас те носят отговорност за тежката епизоотичната обстановка „Персонално ще поискаме оставките на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните – проф. д-р Пламен Моллов, на зам.-изпълнителния директор д-р Радослав Карабаджаков и на шефа на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" д-р Пенчо Каменов, защото според нас те носят отговорност за тежката епизоотичната обстановка

Бил Гейтс дари 25 млн. долара за борбата със СПИН

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280458

Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дари 25 милиона долара на учени от медицинския университет на щата Орегон, които обявиха, че са тествали върху маймуни ваксина срещу СПИН, предаде Ройтерс.  Учените планират с дадената сума да разработят ваксина, която е не само превантивна срещу вируса на СПИН, но и която елиминира вируса от вече заразените хора. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс дари 25 милиона долара на учени от медицинския университет на щата Орегон, които обявиха, че са тествали върху маймуни ваксина срещу СПИН, предаде Ройтерс. Учените планират с дадената сума да разработят ваксина, която е не само превантивна срещу вируса на СПИН, но и която елиминира вируса от вече заразените хора.

Аз искам да те помня все така

http://noresharski.com/az-iskam-da-te-pomnya-vse-taka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=az-iskam-da-te-pomnya-vse-taka

Автор: Богдан Блъчков

Легендарната зала 272 в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ никога няма да бъде същата. Вековните, скърцащи на умряло и сраснали се с историята на българското образование и държава въобще, пейки са изкорубени. Извисяващите се скелета са предвестник на ремонта, който трябва да превърне мястото, от което са тръгнали безброй студенти, в нова и модерна зала, отговаряща (уж) на всички европейски стандарти.

Сигурно очаквате да попитам „дали“? Дали трябваше това да става, дали трябваше да се затрива огромна и съществена част от историята на Университета, който неслучайно пишем с главно „У“, дали не трябваше ремонтът просто да допринесе за това 272 да може да превръща деца в личности, без нейната идентичност да бъде изтрита от лицето на Земята… Разочаровам ви, съжалявам. Друга ми е мисълта.

2
272 в началото на юли, 2014 г.
снимка: Рая Раева

Когато един период от живота ни си тръгва, носталгията е неизбежна. Периодът „272“ за студентите, завършили, а и учащи в рожбата на братята Евлоги и Христо Георгиеви, не е просто период. Той е ера. Когато пиша тези думи, напълно осъзнавам, че много мои колеги ще се засмеят, ще подходят иронично, може би дори ще ме посочат с пръст. Съжалявам една много голяма част от тях, макар и знаейки, че ако бях на тяхното място, може би щях да си мисля същото.

Съжалявам ги, че ще си спомнят 272 с безкрайните откривания на учебната година, със залата, пълна догоре с нови надъхани млади физиономии и вечно блъскащи се амбициозни родители и изваяни като в един и същи калъп речи всяка Божа година. С биещи се в гърдите нови, стари и вечни политици. Съжалявам ги, че ще си я спомнят със скучните или дори с интересните лекции, с наклонените редове, с напрежението преди изпити – през ред и през място. Мога само да бъде изключително щастлив за тези, които ще запомнят 272 с това, с което ще я запомня аз. Защото 272 не е просто някаква учебна зала, никога не е била и няма да бъде.

272 е символ на свободния дух, на независимостта на младите хора, на интелигентността, на идейността.

За два месеца в края на миналата година 272 беше командният пункт на нашето бъдеще – бъдеще, което ни дава възможности, бъдеще, което не се дави в блатото на ченгесарски номера, демагогия и популизъм, бъдеще, в което вярвахме и все още вярваме. През тези невероятни мигове в България сякаш съществуваше държава в държавата – държава, по-различна от онази, чийто мътилник е само на няколко десетки метра от Ректората и която от години ни е стиснала в безнравствените си лапи. Най-безценното беше обаче друго:

Светлината в края на тунела никога не е изглеждала толкова близо.

272zala

272 по време на окупацията на СУ, 2013 г.
снимка: Ранобудните студенти

С това ще запомня 272. Не със звука на изстрадалите дървени банки, не с гласа на най-добрите или най-посредствените лектори, а с пламъка в очите на хората, за които не всичко е загубено, защото то наистина е загубено само когато се предадем, колкото и банално да звучи. Затова се гордея с тези, които промениха представата ми за 272 – тези, които никога няма да изоставят мечтите си и може би дори по-важното – няма да изоставят мен и вас. Разбира се, имаше грешки. Разбира се, имаше разочарования, но те са част от целия процес, чието начало поставихме с протест. Тези грешки изграждат характера ни и ни правят това, което сме.

Не искам да крада този стих от великия ни поет и мой съгражданин Димчо Дебелянов, но няма как да го напиша по-точно: „Аз искам да те помня все така…“:

С потрошените пейки. С мръсната дъска. С усмихнатите „окупиращи“ физиономии. С моята история. С вашата история.

Източник: banitza.net

The post Аз искам да те помня все така appeared first on Noresharski.com.

EurActiv: Кристалина Георгиева ще отговаря за данъчното облагане в новата Еврокомисия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/04/2374147_euractiv_kristalina_georgieva_shte_otgovaria_za/?ref=rss


Въпреки че избраният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер все още интервюира кандидатите за еврокомисари, електронното издание EurActiv се е сдобило с предварителното разпределение на ресорите, което е било към 2 септември. Документът подлежи на промяна, но в него отсега се забелязват не една изненади. За българския еврокомисар Кристалина Георгиева е определен ресорът "Данъчно облагане, борба с измамите".

Според документа, с който EurActiv разполага, в новата...

Валдес ще подпише с Ливърпул

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/3e2345f0/l/0L0Sdnes0Bbg0Csport0C20A140C0A90C0A40Cvaldes0Eshte0Epodpishe0Es0Elivyrpul0B237847/story01.htm

Според слуховете червените ще се подсилят с вратаря, който още се възстановява от контузия


"Замръзналото кралство" с късометражно продължение

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/zamryznaloto-kralstvo-s-kysometrazhno-prodylzhenie-6021558

Новата продукция ще бъде режисирана от Крис Бък и Дженифър Лий - създателите на миналогодишния хит

Ветеринари: Шефът на агенцията по храните да отмени незаконосъобразните си заповеди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4280448

„Персонално ще поискаме оставките на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните – проф. д-р Пламен Моллов, на зам.-изпълнителния директор д-р Радослав Карабаджаков и на шефа на Дирекция „Персонално ще поискаме оставките на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните – проф. д-р Пламен Моллов, на зам.-изпълнителния директор д-р Радослав Карабаджаков и на шефа на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" д-р Пенчо Каменов, защото според нас те носят отговорност за тежката епизоотичната обстановка

България ще участва във военни учения в Западна Украйна

http://www.cross.bg/sustoyat-ykraiina-bulgariya-1428719.html

/КРОСС/ В Западна Украйна от 13 до 26 септември ще се състоят военни учения с участието на десетина страни, включително Съединените щати и България, ВЕСТИ.БГ. Това става ясно от съобщение на полското министерство на националната отбрана, цитирано от Франс прес. Маневрите "Бърз тризъбец 14", които са планирани отдавна, ще се състоят на фона на въоръжения конфликт между украинската армия и проруските бунтовници в източната част на Украйна.Ученията ще се проведат на полигон в западната Лвовска област. Освен украински, в тях ще участват американски, полски, румънски, молдовски, български, испански, естонски, британски, германски, литовски и норвежки части.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване