Залети бензиностанции по пътя София - Варна

http://society.actualno.com/Zaleti-benzinostancii-po-pytja-Sofija---Varna-news_48410.html

Залети са бензиностанции по главен път 1-4 “София - Варна”, в следствие на проливен дъжд, предаде „Фокус”. На място има екипи, които се опитват да отстранят ще...

Роле "Трапезица" влиза в еврорегистъра на традиционните храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282175

Роле Роле "Трапезица" влиза в регистъра на храните с традиционно специфичен характер. Това става след одобрение на Европейската комисия, съобщава БНР. Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта. Продуктът дължи наименованието си на името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния град Велико Търново.

МОСВ: Жълт код за дъжд в девет области за петък

http://www.cross.bg/reka-pritotzite-techenie-1428802.html

/КРОСС/ По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, утре в девет области е обявен жълт код за дъжд, съобщава пресцентърът на Министерството на околната среда и водите. По-интензивни и значителни ще са преваляванията в областите Видин, Монтана, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и София-област. По-интензивни ще са преваляванията в старопланинския район, западните райони на Тракийската низина и Ихтиманска Средна гора и Западна Рила. В тези области очакваните валежи са между 20 и 40 л/кв.м, като в повечето райони ще бъде между 15 и 20 л/кв.м. Реки с очаквани повишени нива: Дунавски водосборен басейн: реките Нишава, Ерма и притоците Лишковица и Ябланица, Войиншка и притоците Чичилска, Медешевска, Грамадска, Видбол, Арчар и притокът Вещицка, Скомля, река Лом и притоците Остакевска, Чупренкса, Нечинска бара, река Цибрица и притокът Душилница, река Огоста и притоците Превалска, Чипровска, Дългоделска Огоста, Златица, Бързия, Шугавица, Ботуня, Рибене, Скът, река Искър и притоците на реката над язовир Панчарево, река Лесновска, Владайска, Искрецка, Малък Искър и Златна Панега, река Вит в горното течение и притоците Черни Вит и Бели Вит, река Осъм в горното течение и притоците Черни Осъм, Бели Осъм, Команска река, Сухата река, Дрипла и река Янтра в горното течение и притоците Видима, Росица и Стара река

България е трета в ЕС по трафик на хора и продажба на органи

http://www.moreto.net/novini.php?n=263141

Трафикът на хора в България нараства повече от три пъти в периода от 2005-та до 2012-та година, съобщи адв. Милена Кадиева от Фондация „Джендър Алтернативи". През 2005 година жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-та техният брой достига 684 души, обясни Кадиева.

Митко, който наръга смъртоносно боксьора Евгени, написал във фейсбук: "Аз ще те излежим тебе"

http://pik.bg/митко-който-наръга-смъртоносно-боксьора-евгени-написал-във-фейсбук аз-ще-те-излежим-тебе-news221489.html

Митко, който наръга смъртоносно боксьора Евгени, написал във фейсбук:
"Аз ще те излежим тебе"

Софийски градски съд реши да не изменя мярката за неотклонение на Митко Мирчев, обвинен за това, че на 1 август е наръгал с нож Евгени Тодоров. Той остава с мярка „задържане под стража”, пише "Труд".

В съда прокурорът по делото каза, че Митко умишлено е умъртвил Евгени и посочи, че досега не са събрани доказателства, които да потвърждават обясненията, които е дал Мирчев за извършеното от него деяние.

Защитата на момчето изтъкна факта, че се Мирчев се е защитавал, тъй като Евгени е извадил палка, с която е посегнал да удари Митко.

Защитата не отрича, че ножът, станал предмет на убийството, е на Митко, но изтъкна пред съдията, че смъртта на Евгени не е причинена от пробождането с ножа, а от закъснялата лекарска помощ. От свидетелски показания се разбира, че след удара на Евгени, Митко замахва с ножа и така успява да го прободе.

В обясненията си Митко казва, че движенията на тялото на Евгени са причинили пробождането. Това обяснение на случилото се не беше прието от съдията. Пред съда, адвокатът на обвиняемия обясни, че 7 месеца по-рано Евгени и Митко са се срещнали, като при тази среща Евгени е проявил агресивно поведение и е ударил Митко. След това адвокатът разясни на съда, че срещу Евгени има подадени множество жалби и то именно за побой.

Момчето е било професионален боксьор и е бил обучен да се защитава с ръце, обясни още адвокатът. Като причина за измяна на мярката за неотклонение на Митко Мирчев, защитата посочи факта, че след инцидента Митко е поел грижата да се обади на полицията и на Бърза помощ. 

Адвокатът обясни, че Мирчев не е показал поведение, с което възнамерява да извърши повторно престъпление или да се укрие и да попречи на следствието.

Беше поставен и акцент на състоянието на обвиняемия след извършеното от него деяние - той е бил шокиран и изплашен. Пред съдията Митко каза, че съжалява за извършеното от него деяние и че не е знаел, че ще стане така. 

Тъй като враждата между момчетата, се заражда във фейсбук, съдията по делото прочете последното изречение от съобщението, което Митко е написал на Евгени в социалната мрежа, а именно – „Аз ще те излежим тебе”. След това, няколко дни по-късно момчето придобива ножът, станал предмет на престъплението.

В съдебната зала беше изложен и фактът, че обвиняемият се е движел постоянно с различен тип оръжия, включително и метален бокс.

Samsung с първия в света принтер с Android (Снимки)

http://econ.bg/Новини/Samsung-с-първия-в-света-принтер-с-Android-Снимки-_l.a_i.565579_at.1.html

Samsung обяви десет нови мултифункционални принтери за европейския пазар днес (4 септември) на откриващото събитие „Smart MultiXpress” на IFA 2014 в...

Наредба отнема шанса за живот на недоносени бебета

http://www.bnews.bg/article-115547

В отворено писмо до здравния министър неправителствени асоциации настоят за отмяна на наредбата, която променя границата между раждане и аборт.

Пращат Зелените на ДАНС за пречене на газови проучвания

http://pik.bg/пращат-зелените-на-данс-за-пречене-на-газови-проучвания-news221488.html

Пращат Зелените на ДАНС за пречене на газови проучвания

Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” категорично подкрепя издаденото разрешително от Министерство на околна среда и водите за съгласуване на проект за „ТЪРСЕНЕ И ПРОУЧВАНЕ” на нефт и природен газ в блок 1-11 в област Добрич, съобщиха от неправителствената екоорганизация в писмо до медиите.

Решението е абсолютно навременно, защото чрез него се дава възможност частично да се компенсира недалновидното решение за налагане на Мораториум върху проучванията за шистов газ в Североизточна България. Икономическата логика и практиката на всички цивилизовани страни е да проучат какви и колко полезни изкопаеми има на територията на страната, каква ще е ползата за хората и какъв избор ще бъде направен за технологията, гарантираща опазването на околната среда, коментират от Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” в съобщение до медиите.

Според екоорганизацията първият етап от този дългогодишен цикъл на проучвания е даването на възможност за изготвяне и съгласуване на проект за изпълнение на дейностите по проучване на залежите. Това всъщност е извършено от Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на околна среда и водите, защото това е жизнено необходимо на фона на икономическата криза и отлив от чуждестранни инвестиции в страната.

"Дори само вероятността за залежи от газ и нефт е вече първа стъпка за така жадуваната диверсификация на доставките.

Освен това е един изключително сериозен довод при преговорите за цената на газа. Не е тайна, че в момента България плаща най-високата доставна цена от $460 за 1000 кум. м. в цяла Европа", заявяват още от НПГ "Природата за хората и регионите".

Според представителите на коалицията енергетиката е част от националната сигурност на страната и противопоставянето на зелени неправителствени организации само на възможността за проучване на находищата на нефт и газ и други полезни изкопаеми говори за техния егоизъм, незачитане на необходимостта от енергийна независимост на страната и възможностите,които дава развитието на добивната индустрия за осигуряване на работни места, ликвидиране на безработицата и повишаване на жизнения стандарт.

"Клиентелизмът на тези организации поставя стотици хиляди домакинства в невъзможност да изплащат сметките си за топлоенергия.

Да не говорим за другите аспекти, свързани с високата себестойност на българската промишленост, селско стопанство и тяхната неконкурентно способност на външните пазари.

Противопоставяме се и на манипулативните твърдения, че „държавата е дала разрешение за добив на въглищен газ в област Добрич”. Както и в случая с шистовия газ, така и сега е ясно, че става въпрос единствено за ТЪРСЕНЕ и ПРОУЧВАНЕ на залежи от нефт и газ. Всичко друго е предизборна демагогия на политическа партия Зелените", категорични са от "Природата за хората и регионите".

Заради изброените от тях по-горе причини те дават сигнал до Държавната Агенция за Национална Сигурност срещу ръководството на политическа партия Зелените.

Екоминистърът обещала пред "Зелените" да забрани неконвенционални методи за добив на газ в Добруджа

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/04/2374564_ekoministurut_obeshtala_pred_zelenite_da_zabrani/?ref=rss


Министърът на екологията Светлана Жекова се е ангажирала да издаде забрана за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок "Вранино-1". За това съобщават ПП "Зелените" след проведена среща между техни представители и министъра този четвъртък. Тема на разговорите им е било съгласуване на рискови дейности на "Парк плейс енерджи" в Добруджа.

Според природозащитниците те са убедили министър Жекова за необходимостта от допълнителни мерки и ограничения към...

"Зелените": Министър Жекова обещава да забрани неконвенционални методи за добив на газ в Добруджа

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/04/2374564_zelenite_ministur_jekova_obeshtava_da_zabrani/?ref=rss


Министърът на екологията Светлана Жекова се е ангажирала да издаде забрана за използване на неконвенционални методи за добив и проучване на газ в блок "Вранино-1". За това съобщават ПП "Зелените" след проведена среща между техни представители и министъра този четвъртък. Тема на разговорите им е било съгласуване на рискови дейности на "Парк плейс енерджи" в Добруджа.

Според природозащитниците те са убедили министър Жекова за необходимостта от допълнителни мерки и ограничения към...

ИТАР-ТАСС: ЕК търси вариант за "Южен поток", може да го изключи от обхвата на Третия енергиен пакет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282187

ЕК настоява проектът "Южен поток" да премине процедура за изключване от обхвата на Третия енергиен пакет по модела на Трансадриатическия газопровод - ТАП (TAP). Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на информиран източник.
Двата газопровода пресичат територията на страни членки на Европейския съюз и на страни, ЕК настоява проектът "Южен поток" да премине процедура за изключване от обхвата на Третия енергиен пакет по модела на Трансадриатическия газопровод - ТАП (TAP). Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на информиран източник. Двата газопровода пресичат територията на страни членки на Европейския съюз и на страни,

Росен Кирилов от СК Кракра (Перник) взе участие в турнир за хора с увреждания в Кърджали

http://www.zapernik.com/sport/rosen-kirilov-ot-sk-krakra-pernik-vze-uchastie-v-turnir_34057/

Седмият турнир за хора с увреждания "Воля за победа" в Кърджали събра близо 80 състезатели от цяла България.

В леката категория по канадска борба при жените Ася Бурова спечели златния медал, а в тежката - златото грабна световната шампионка Емилия Стоянова от клуб „Родопи" Кърджали. Надпреварата по канадска борба премина при голям интерес, пише standartnews.com.

При мъжете в категория до 80 кг на финала се срещнаха представители на...

Продължава

ЕК може да пусне "Южен поток" като го изключи от обхвата на Третия енергиен пакет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282178

ЕК настоява проектът ЕК настоява проектът "Южен поток" да премине процедура за изключване от обхвата на Третия енергиен пакет по модела на Трансадриатическия газопровод - ТАП (TAP). Това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на информиран източник. Двата газопровода пресичат територията на страни членки на Европейския съюз и на страни,

Масов бой между скинари и сводници, двама младежи пострадали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282176

Две момчета на 19 и 21 години са пострадали при масово сбиване между скинари и сводници в София. За инцидента няма подаден сигнал в полицията, информира БНР.
Сбиването е станало на улица "Алдомировска“ във вторник срещу сряда. Девет момчета, част от които скинари, нападнали няколко мъже в близост до известно заведение в "Зона" Б18. Две момчета на 19 и 21 години са пострадали при масово сбиване между скинари и сводници в София. За инцидента няма подаден сигнал в полицията, информира БНР. Сбиването е станало на улица "Алдомировска“ във вторник срещу сряда. Девет момчета, част от които скинари, нападнали няколко мъже в близост до известно заведение в "Зона" Б18.

Майли Сайръс влюбена в прасето Прасе

http://www.bnews.bg/article-115561

Ексцентричната певица Майли Сайръс не спира да провокира феновете си.

Нова гавра перничани! Телефонът за сигнали на граждани в сайта на общината е менте!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nova-gavra-pernichani-telefonut-za-signali-na-grajdani-v-saita_34055/

„Горещият” номер 076 123 123 изобщо не съществува!

Ако искате да се оплачете от някаква нередност в община Перник или да подадете сигнал за корупция, няма как да го направите. На сайта на общината е посочен невалиден телефон за връзка, който, най-вероятно никога не е съществувал. Опитайте да се обадите на номер 076...

Продължава

Дъждовете събориха пешеходен мост в Сливен (снимки)

http://pik.bg/дъждовете-събориха-пешеходен-мост-в-сливен-снимки-news221484.html

Дъждовете събориха пешеходен мост в Сливен (снимки)

През изминалото денонощие в Сливен са паднали около 74 литра дъжд на квадратен метър. Все още се обобщават всички нанесени щети в областта.

Снощният порой е отнесъл и част от пешеходен мост над Дюлева река в източната част на Сливен.  Причината според живеещите в района е, че точно преди моста свършва корекцията на реката и с времето се е получило подкопаване на основите, а след снощния проливен дъжд и покаченото ниво на водата, част от моста се е срутила.

От общината уточниха, че има предвидено изграждане на по- голям мост в близост, както и път, който да осигури безопасно преминаване.

Пешеходният мост в момента обслужва няколко семейства, които постоянно живеят в района и преминаването над реката в момента е затруднено.

 

Новата шефка на Държавен фонд "Земеделие" направи първа копка на ремонта на пътя Гигинци - Църногорски манастир

http://www.zapernik.com/politika/novata-shefka-na-durjaven-fond-zemedelie-napravi-purva-kopka-na_34056/

Назначената преди седмица нова шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Лозана Василева направи в четвъртък първа копка на ремонта на петкилометровия път от пернишкото село Гигинци до Църногорския манастир, който ще струва над 1.61 млн. лв. и се финансира от Програмата за развитие на селските райони.

Участието на шеф на ДФЗ в подобна церемония е прецедент в практиката на ведомството, което управлява парите за земеделците и селските общини от еврофондовете....

Продължава

Разкопаха новия тротоар на бул. „Мария Луиза“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263139

На нерегламентирано разкопаване на новоизградения тротоар по бул. „Мария Луиза“ в пресечката с ул. „27-ми юли“ се натъкнаха служители на община Варна. Зам.-кметът Христо Иванов провери случая на място заедно с представител на отдел „Незаконно строителство“ към дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред".

Две момчета пострадаха при масов бой между скинари и сводници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282188

Две момчета на 19 и 21 години са пострадали при масово сбиване между скинари и сводници в София. За инцидента няма подаден сигнал в полицията, информира БНР.
Сбиването е станало на улица Две момчета на 19 и 21 години са пострадали при масово сбиване между скинари и сводници в София. За инцидента няма подаден сигнал в полицията, информира БНР. Сбиването е станало на улица "Алдомировска“ във вторник срещу сряда. Девет момчета, част от които скинари, нападнали няколко мъже в близост до известно заведение в "Зона" Б18.

Предупреждение: Нивата на реките се повишават, възможни са внезапни наводнения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282165

На база метеорологичната обстановка и очакваните на места интензивни валежи, през следващите две денонощия. Очаква да се повишават нивата на реките в цялата страна, като на места са вероятни внезапни наводнения, съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среса и водите.
По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология На база метеорологичната обстановка и очакваните на места интензивни валежи, през следващите две денонощия. Очаква да се повишават нивата на реките в цялата страна, като на места са вероятни внезапни наводнения, съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среса и водите. По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология

Бедственото положение в Златица падна

http://www.bnews.bg/article-115562

Кметицата Магдалена Иванова е отменила бедственото положение в землището на кметствата Карлиево и Петрич.

Бесни радомирци: Улица в града ни се превърна във фекална канализация, ВиК-то си измива ръцете с техници

http://www.zapernik.com/obshtestvo/besni-radomirci-ulica-v-grada-ni-se-prevurna-vuv-fekalna_34054/

Радомирци са бесни на ВиК - Перник и клона им в Радомир заради дупка, от която бликат фекални води. За това сигнализира радомирката Елена Славчева до рубриката "Моята новина" на Нова телевизия.

"Здравейте, Изпращам Ви снимки от улица в Радомир, по която текат фекалии от избила канализация. Улицата се намира малко над черквата. На 03.09.2014 г. сутринта от дупка в асфалта изби канализацията и потекоха фекалии. Аз и мои съседи многократно сигнализирахме...

Продължава

Кризата в Украйна разказана през изтекли телефонни разговори

http://www.mediapool.bg/krizata-v-ukraina-razkazana-prez-iztekli-telefonni-razgovori-news224488.html

"Ако поискам, мога да взема Киев за две седмици". Това се смята, че е казал руският президент Владимир Путин по време на телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, докато европейски и американски представители се опитват да възпрат силовата игра на Москва в Източна Украйна, пише "Вашингтон поуст". Заплахата, която се твърди, че е отправил Путин, бе публикувана миналата седмица в европейската преса.   Руснаците обаче опровергават това и в сряда заявиха, че искат да се даде публичност на стенограмата и на записа от разговора. Всъщност, те планират да "изтекат" своя собствен телефонен разговор.   Такива течове на конфиденциални разговори изиграха забележителна роля в досегашното развитие на конфликта в Украйна, въвличайки действащи лица от целия спектър, включително западни дипломати и смътни проруски сепаратисти.   "Вашингтон поуст" проследява как изтеклите записи от телефонни разговори са оформили прочита ни за най-опасния геополитически конфликт в най-новата история.   "F--- the E.U."   Записът, който отключи тренда с "изтичане" на записи, свързани с украинската криза, е особено вулгарен. В частен телефонен разговор, аудиозапис от който бе качен в YouTube през февруари, се чува как помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд ругае Европейския съюз, докато говори с американския посланик в Украйна Джефри Паят.   Нюланд по-късно потвърди автентичността на изтеклия запис и поднесе извинения на представителите на ЕС.   Пускането на разговора обаче дойде като шок. Фактът, че тези телефонни разговори на високопоставени американски служители очевидно са били записвани, в онзи момент беше изненада. Разкритието обаче освен това показа различия в подхода на Запада към украинската криза, която бе започнала няколко месеца преди това с протестите срещу тогавашния украински президент Виктор Янукович заради отказа му да подпише споразумение с ЕС. След като протестите в Киев доведоха до насилие и жертви, САЩ започнаха да стават все по-нетърпеливи към Европа заради мудната й реакция на кризата.   "В момента има все по-силно и по-силно разбиране, че не Янукович, а някой от новата коалиция, стои зад снайперистите."   Следващият разговор изтече в YouTube беше месец по-късно. В него естонският външен министър Урмас Пает казва на върховния външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън, че има подозрения, че снайперистите, които стреляха по протестиращи на Площада на независимостта в Киев (известен като Майдана) – са били агенти провокатори, работещи за дискредитиране на правителството. Реакцията на Аштън издава както нейната изненада, така и ланкаширските й корени. "Това е интересно", казва тя на Пает и добавя: "Боже мой."   Записът бе широко отразен от кремълските медии, които видяха в него признание, че протестите на Евромайдана са циничен заговор, а обвиненията към Янукович в ексцесии са неоснователни. Това допълнително увеличи недоверието на руснаците към протестите.   Макар че Аштън отказа да коментира изтеклия разговор, естонският външен министър призна, че записът е истински, но разкрива само описанието на Пает за всичко, което е чул за ситуацията в Киев. "Отхвърляме твърдението, че Пает е правил оценка за съпричастност на опозицията към насилието", заяви Естония в официалното си изявление.   "Трябва да ги ударим с ядрено оръжие"   През март в YouTube се появи запис, от който излиза, че бившият украински министър-председател Юлия Тимошенко призовава за насилие срещу украинските руснаци. В разговор с Нестор Шуфрич, бивш заместник-ръководител на украинските служби за сигурност, Тимошенко изглежда, че предлага 8-те милиона руснаци, живеещи в Украйна, да бъдат убити с ядрено оръжие.   Тимошенко, която бе звездата на Оранжевата революция през 2004 г., бе освободена от затвора след проевропейските протести и очевидно се е надявала, че получи важна политическа роля. Събитията като цяло обаче се развиха без нейното участие, а изтеклият запис е само една от причините да се случи така.   Тимошенко по-късно влезе в Twitter, за да обясни, че записът е бил редактиран, за да я дискредитира. В съобщението си тя включи и онези, за които явно смята, че стоят зад изтеклия запис – руската служба, наследник на КГБ: "Здравей ФСБ :)"   "Напишете нещо като 99 процента...добре, не 99 процента...Нека да кажем, че 89 процента са гласували за Донецката република."   В началото на май украинските служби за сигурност разпространиха запис за разговор, за който се твърди, че е между виден бунтовнически водач в Източна Украйна и Александър Баркашов, лидер на ултранационалистическата военизирана организация в Русия с явен фашистки уклон.   В разговора Баркашов дава съвети на събеседника си в Източна Украйна как да се действа на наближаващия референдум, довел до обявената от сепаритистите "Донецка народна република". Само дни по-късно представител на сепаратистите от избирателната комисия в Донецк заяви пред Ройтерс, че близо 90 процента са гласували за независимост (от Киев). "Осемдесет и девет процента, ако трябва да сме точни", каза той.   Властите в Киев от самото начало обвиняват Москва, че стои зад безредиците и сепаритисткия метеж в Източна Украйна. Изтеклият запис показва сътрудничеството и тайно споразумение между Русия и украинските бунтовници.   "Току що свалихме самолета" Трагичната катастрофа на малайзиския самолет в живописните житни поля на Източна Украйна отново насочи вниманието на света към конфликта между украинските сили и проруските бунтовници. Украинските служби за сигурност "изтекоха" запис на разговор, за който се твърди, че е между проруския сепаратистки командил Игор Безлер и предполагаем представител на руското разузнаване. Посочено беше, че разговорът е проведен 20 минути след падането на самолета. Други изтекли записи, свързани с катастрофата, задълбочиха обвиненията, че проруските бунтовници имат участие в свалянето на самолета, при което загинаха всички 298 човека на борда. "Москва пита къде са черните кутии. Те трябва да са под наш контрол"   От следващ разговор, който изтече в публичното пространство от украинските служби, става ясно, че Москва държи под контрол ситуацията след катастрофата на малайзиския Боинг. Единият участник в разговора се твърди, че е Александър Ходаковский, проруски бунтовнически командир. От думите му личи, че приятелите от другата страна на границата се стремят да получат в свои ръце черните кутии на самолета, които биха могли да помогнат на разследващите да възстановят какво точно се е случило с него.   Вместо това, безконтролното присъствие на бунтовници на мястото на катастрофата превърна разследването в трагичен фарс, като телата на загиналите бяха оставени да се разлагат в намиращи се наблизо жп вагони, а бунтовническите бойци отмъкваха отломките. Мнозина на Запад обвиняват Путин за създалия се хаос, заключава "Вашингтон поуст".  

Как ще посрещнем 11 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282159

Американският журналист Стивън Сотлоф загина от ножа на същия ислямист, който закла и колегата му Джеймс Фоули. Брутална, варварска екзекуция, непостижима за човешкия ум през XXI век. Тази двойна смърт е най-разтърсващата гледка в света тази година, макар че през 2014 г. човешкото око обръгна на кошмари и на покъртителни човешки трагедии - палежа Американският журналист Стивън Сотлоф загина от ножа на същия ислямист, който закла и колегата му Джеймс Фоули. Брутална, варварска екзекуция, непостижима за човешкия ум през XXI век. Тази двойна смърт е най-разтърсващата гледка в света тази година, макар че през 2014 г. човешкото око обръгна на кошмари и на покъртителни човешки трагедии - палежа

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=263140

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 5 септември - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:30 ч. до 12:00 ч. - гр.Варна - карето: бул.”Цар Освободител”, бул.

Само за две години гръцката брегова охрана е спасила живота на 10 хиляди имигранти

http://www.grreporter.info/_Samo_za_dve_godini_grckata_bregova_ohrana_e_spasila_zhivota_na_10_hilyadi_imigranti/16048

През следващата година се очаква прилив от един и половина, два милиона имигранти от страните от третия свят. Повечето от тях използват Гърция за транзит, 95 на сто от сирийците, които в момента се намират в нея, не искат да останат тук

прочети повече

Стойнев: Завихря се нова предизборна манипулация, която цели да очерни БСП

http://pik.bg/стойнев-завихря-се-нова-предизборна-манипулация-която-цели-да-очерни-бсп-news221481.html

Стойнев: Завихря се нова предизборна манипулация, която цели да очерни БСП

"Категорчна лъжа е, че аз съм взимал решенията за проекта "Парк Плейс Енерджи". Завихря се нова предизборна манипулация, която цели да очерни БСП. Става дума за разрешението за проучване на нефт и газ в Добруджа, издадено на "Парк Плейс Енерджи". През 2010 г. правителството на Бойко Борисов взема решението за проучване на нефт и газ там. Решението е обжалвано и през 2013 г. и съдът задължава държавата да го изпълни. Година след това нямаше как МИЕ да не се съобрази със съдебно решение". Това обяви Драгомир Стойнев по повод скандала с "Парк Плейс Енерджи".

"Истината е, че служебния кабинет трябваше да реши дали да одобри работния план на дружеството и да отпуши проекта. Разбирам, че министъра на екологията е направила точно това. Това си е тяхно решение и преценката остава за сегашните управляващи. Последствията за всички......", посочва Стойнев.

И прилага следните документи:

CBM Energy Limited започва процедура за издаване на разрешение за регистриране на тъговски отркирите, т.е. за търсене и проучване, а не за добив.

Правителството на Бойко Борисов взема решение:

РЕШЕНИЕ № 718 ОТ 4 ОКТОМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ТЪРСЕНЕ И ПРОУЧВАНЕ НА СУРОВ НЕФТ И ПРИРОДЕН ГАЗ - ПОДЗЕМНИ БОГАТСТВА ПО ЧЛ. 2, АЛ. 1, Т. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА, В БЛОК 1-11 ВРАНИНО, РАЗПОЛОЖЕН В ОБЛАСТ ДОБРИЧ(Обн. ДВ. бр.80 от 12 Октомври 2010г.)

Решението е обжалвано от друг кандидат - "Овергаз", което блокира проекта за няколко години. През юни 2013 г. тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата, но "Овергаз" така и не подаде нова пред петчленка в определения за това двуседмичен срок. Месец по-късно Park Place Energy обявява, че е постигнала споразумение, с което на практика се прекратява процедурата по обжалването.

МИЕ бави почти година изпълнението на решението на съда и поради това, че влиза в нарушение на закона дава разрешение за търсене и проучване през април 2014 г.

 

Над 200 експерти се срещат в Женева заради еболата

http://europe.actualno.com/Nad-200-eksperti-se-sreshtat-v-Jeneva-zaradi-ebolata-news_48399.html

Над 200 експерти обсъждат в Женева всички аспекти на борбата вируса ебола и на лечението с експериментални препарати. Срещата е под егидата на Световната здравна организацията, предаде БНР. Обект на...

Изпускат язовирите във Варненско

http://society.actualno.com/Izpuskat-jazovirite-vyv-Varnensko-news_48400.html

Три язовира във Варненска област се изпускат от вчера контролирано, за да се осигури свободен обем в тях. Това съобщи Доротея Василева, старши експерт в дирекция "Контрол" при Басейнова дире...

Министерство предупреждава: Повишават се нивата на реките, ще има внезапни наводнения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282157

На база метеорологичната обстановка и очакваните на места интензивни валежи, през следващите две денонощия. Очаква да се повишават нивата на реките в цялата страна, като на места са вероятни внезапни наводнения, съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среса и водите.
По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология На база метеорологичната обстановка и очакваните на места интензивни валежи, през следващите две денонощия. Очаква да се повишават нивата на реките в цялата страна, като на места са вероятни внезапни наводнения, съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среса и водите. По прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология

Бясна скорост и друга катастрофа натръшкала колите при Кресна

http://www.bnews.bg/article-115551

Инцидентът стана около 11:50 часа в района на Кресна. Разследващите са установили, че 44-годишен мъж от Благоевград е шофирал с несъобразена скорост, вследствие на което се е ударил в спрял поради пътен инцидент автомобил. След удара е навлязъл в насрещното платно като се е сблъскал с още две коли.

Новата шефка на ДФЗ направи първа копка на селски път в Пернишко

http://www.mediapool.bg/novata-shefka-na-dfz-napravi-parva-kopka-na-selski-pat-v-pernishko-news224487.html

Назначената преди седмица нова шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Лозана Василева направи в четвъртък първа копка на ремонта на петкилометровия път от пернишкото село Гигинци до Църногорския манастир, който ще струва над 1.61 млн. лв. и се финансира от Програмата за развитие на селските райони. Участието на шеф на ДФЗ в подобна церемония е прецедент в практиката на ведомството, което управлява парите за земеделците и селските общини от еврофондовете. В първата копка е участвал и  зам. кметът на община Брезник Иван Бъчваров, а Тържествен водосвет отслужили йеромонах Никанор от Църногорския манастир и енорийският свещеник на Брезник отец Константин Стойчев, съобщиха от фонда. Василева обявила, че по ПРСР досега за реализацията на проекти в област Перник са договорени над 77 млн.  лв. за изтичащия в края на 2014 г. период на ПРСР. Освен за пътя от Гигинци до манастира, около 4 млн. лв. са отпуснати за реконструкция на довеждащия водопровод от водохващането на групата Секирна до отклонението на с. Режанци. Над 3.6 млн. лв. от еврофондовете пък са дадени за за реставрация на храмове в областта. Църногорският манастир ще получи близо 800 000 лева от тях за ремонт на старото манастирско крило и освежаване на прилежащите пространства. Предстои и реставрацията на други 3 църкви в областта – "Св. Анна” в село Велковци, "Св. Петка” и "Св. Николай Мирликийски” в Трън. Вече са приключили и  ремонтните дейности по църквата "Св. Великомъченик Георги Победоносец” в Брезник, казва Василева, цитирана от пресцентъра си. За ремонт на улици и осветление, на читалища и за спортни площадки в областта са отпуснати 40 млн. лв., а други над 30 млн. лв. ще получат 210 частни фирми и земеделски производители. Така те ще излязат за първи път на пазара със собствена продукция, ще създадат и модернизират стопанства и преработвателни предприятия, ще задвижат проекти за селски туризъм и др., допълват от ДФЗ.

Заведете детето на зъболекар още на годинка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4281658

Родителите трябва да заведат детето си на първи преглед при стоматолог още на една година дори да не са му поникнали всичките зъбки. Целта - да се предотврати появата на кариес. 


"Такава е препоръката в световен аспект, но тя все още не е възприета у нас. Ако първото посещение е навреме, родителите ще получат информация за подходящия Родителите трябва да заведат детето си на първи преглед при стоматолог още на една година дори да не са му поникнали всичките зъбки. Целта - да се предотврати появата на кариес. "Такава е препоръката в световен аспект, но тя все още не е възприета у нас. Ако първото посещение е навреме, родителите ще получат информация за подходящия

"168 часа": Тайните знаци, които са скрити в парите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282152

Копие, което преминава през часовник и се забива в сърцето на Алеко Константинов е изображението върху 100-левовата банкнота, което любители на конспирацията откриха. Смъртта в цял ръст с косата в ръка пък, е изобразена на петолевката, настояват десетки в социалните мрежи. За скритите символи в доларите отдавна се е говорило. Копие, което преминава през часовник и се забива в сърцето на Алеко Константинов е изображението върху 100-левовата банкнота, което любители на конспирацията откриха. Смъртта в цял ръст с косата в ръка пък, е изобразена на петолевката, настояват десетки в социалните мрежи. За скритите символи в доларите отдавна се е говорило.

Горд съм, че Сърбия не въведе санкции срещу Русия, заяви Депардийо в Белград

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/09/04/2374494_gord_sum_che_surbiia_ne_vuvede_sankcii_sreshtu_rusiia/?ref=rss


Актьорът Жерар Депардийо, който от над година и половина е руски гражданин, заяви днес в Белград, че е "горд", че Сърбия не е въвела санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, предадоха ТАНЮГ и агенция "Франс прес".

Депардийо каза, че е горд, че Сърбия не следва политиката на Европейския съюз, когато става въпрос за санкциите срещу Русия, и добави, че "животът е твърде хубав, за да се занимаваме с конфликти". След среща с премиера Александър Вучич френският актьор каза...

Депардийо в Белград: Горд съм, че Сърбия не въведе санкции срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/09/04/2374494_depardiio_v_belgrad_gord_sum_che_surbiia_ne_vuvede/?ref=rss


Актьорът Жерар Депардийо, който от над година и половина е руски гражданин, заяви днес в Белград, че е "горд", че Сърбия не е въвела санкции срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна, предадоха ТАНЮГ и агенция "Франс прес".

Депардийо каза, че е горд, че Сърбия не следва политиката на Европейския съюз, когато става въпрос за санкциите срещу Русия, и добави, че "животът е твърде хубав, за да се занимаваме с конфликти". След среща с премиера Александър Вучич френският актьор каза...

Словакия иска смекчаване на новите санкции срещу Русия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e26403e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Cslovakiia0Eiska0Esmekchavane0Ena0Enovite0Esankcii0Esreshtu0Erusiia0H1794650C/story01.htm

Не искаме да нарушаваме единството на ЕС, но ще защитаваме икономическите си интереси много категорично, коментира премиерът Роберт Фицо


Видео: "Гинес" отчете новия най-далечен гол в историята

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/04/2374488_video_gines_otchete_noviia_nai-dalechen_gol_v/?ref=rss


Ватарят на "Стоук сити" Асмир Бегович намери своето място в книгата на рекордите "Гинес" отбелязването на най-далечния гол във футбола.

27-годишният босненец се разписа от игра с удар от собственото наказателно поле при равенството 1:1 със "Саутхемптън" през миналия ноември.

Тогава Бегович вкара още в 13-ата секунда на срещата, когато топката тупна коварно и прескочи вратаря на "светците" Артур Боруц. Измереното разстояние е 91.9 метра, поради което босненецът получава...

Започват обучения по новия регламент за етикетиране на храните

http://www.moreto.net/novini.php?n=263134

От Агенцията по безопасност на храните се похвалиха с първата си добра новина за новия месец. На пресконференция в началото на двудневен семинар от Агенцията обявиха сключването на договор между БАБХ, Съюза по хранителна промишленост и организации на хлебари и сладкари, по силата на който стартират обучения по новия регламент за етикетиране на храните.

МИЕ разсекрети документите по „Южен поток”

http://www.cross.bg/proekta-vruzka-pismo-1428801.html

/КРОСС/ Приоритет на служебното правителство е да запознае българското общество с фактите както за състоянието в енергетиката, така и по отношение на големите енергийни проекти. В тази връзка Министерството на икономиката и енергетиката публикува всички документи по проекта „Южен поток", които не представляват търговска тайна и не засягат трети страни. Експертите на МИЕ ще продължат да преглеждат документите и всички, достъпни за обществеността и представляващи интерес, ще бъдат публикувани, съобщава пресцентърът на икономическото министерство. Първите публикувани на сайта на МИЕ документи са справка с входящата и изходящата кореспонденция по „Южен поток", протоколно решение на министър Васил Щонов от 11 август 2014 г., писмо на премиера Пламен Орешарски, писма на министър Драгомир Стойнев до БЕХ от 12 юни и 8 юли 2014 г., Споразумение между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за сътрудничество при създаването на газопровод за транзит на природен газ през територията на Република България, писмо от министър Васил Щонов до Главния прокурор от 19 август 2014 г., писмо до постоянния представител на България в ЕС Димитър Цанчев от 9 юли 2014 г., комуникация с ЕС по Процедура за нарушение № 2014/2176 във връзка с изпълнението на българския участък на проекта, консултации между Република България и ЕК във връзка с морската част на проекта (26 юни 2014 г

Лидерите на НАТО изкритикуваха Русия

http://econ.bg/Новини/Лидерите-на-НАТО-изкритикуваха-Русия_l.a_i.565577_at.1.html

Западните лидери изкритикуваха Русия за „дестабилизиращото“ влияние, което страната оказва върху кризата в Украйна. НАТО и Великобритания...

Киев и сепаратистите може да спрат огъня

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/kiev-i-separatistite-mozhe-da-sprat-ogynia-6021601

И двете страни заявиха, че ще наредят прекратяване на огъня, ако в петък в Минск бъде утвърден мирен план

Хелзинкският комитет подкрепи искането на Кобляков за убежище у нас

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/04/2374486_helzinkskiiat_komitet_podkrepi_iskaneto_na_kobliakov/?ref=rss


Българският хелзинкски комитет подкрепя изцяло искането на Николай Кобляков за политическо убежище.

Това пише в писмо на организацията до президента Росен Плевнелиев, след като Кобляков внесе в президентската администрация искане за предоставяне на политическо убежище.

Кобляков, който е с руско и френско гражданство, пристигна в България в началото на август. Тогава той беше задържан за 72 часа на летище София заради това, че е обявен за международно издирване. В момента е...

В Монако разчитат на опита на Бербатов

http://www.bnews.bg/article-115559

"Нашите планове са дългосрочни. Искаме да изградим качествена смес между млади таланти и опитни футболисти", коментира Василиев.

Екоминистърът забрани строителството на "Корал"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/04/2374483_ekoministurut_zabrani_stroitelstvoto_na_koral/?ref=rss


Министърът на екологията Светлана Жекова е забранила строителните и монтажни работи по осъществяването на инвестиционни предложения в района на къмпинг "Корал", съобщават от пресцентъра на ведомството.

Това се случва в деня, в който и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева сезира главния прокурор заради разрешителни за строителство на 11 имота в община Царево – част от тях са също в близост до плаж Корал, като настоя за обявяването им за нищожни....

Екоминистърът забрани строителството до Корал

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/04/2374483_ekoministurut_zabrani_stroitelstvoto_do_koral/?ref=rss


Министърът на екологията Светлана Жекова е забранила строителните и монтажни работи по осъществяването на инвестиционни предложения в района на къмпинг Корал, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Това се случва в деня, в който и вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева сезира главния прокурор заради разрешителни за строителство на 11 имота в община Царева – част от тях са също в близост до плаж Корал, като настоя за обявяването им за нищожни.
...

Първи национален конкурс "На мегдана край морето" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263107

НЧ "Просвета 1927" Варна и школата за народни танци "Мегдана" Варна организират Първи национален конкурс "На мегдана край морето" на 6 септември, научи Moreto.net. Събитието е под патронажа на Община Варна, фонд „Култура” и в подкрепа на Варна кандидат за европейска столица на културата 2019.

„Роле „Трапезица” – защитено от ЕС наименование

http://www.cross.bg/trapezitza-role-naimenovanie-1428800.html

/КРОСС/ Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - роле „Трапезица", съобщиха от пресслужбата на институцията. Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта, след като миналия месец към него бяха добавени още панагюрската луканка и филе „Елена". Наименованието „Роле „Трапезица" произхожда етимологично от името на историческия хълм Трапезица в старопрестолния Велико Търново. Това наименование е придобило гражданственост, без географският регион да оказва влияние върху производството му, отбелязват от Еврокомисията. Според Брюксел наименованието е специфично само по себе си, защото се използва и е познато на територията на България и има дългогодишна история и репутация. Под това наименование продуктът се произвежда и е популярен в цялата страна. Роле „Трапезица" е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от охладен или замразен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в естествено черво или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. Роле „Трапезица" е подходящо за директна консумация след обелване на обвивката", продължава съобщението на евроинституцията. Защитените наименования са начин продуктите да носят един и същ знак и да се произвеждат по строго регламентиран начин

Звездите на ГЕРБ със селфи като на "Оскарите"! Цветанов, Дончев и Лили на първа линия! Липсва само Бойко (снимка)

http://pik.bg/звездите-на-герб-със-селфи-като-на-оскарите-цветанов-дончев-и-лили-на-първа-линия-липсва-с-news221463.html

Звездите на ГЕРБ със селфи като на "Оскарите"! Цветанов, Дончев и Лили на първа линия! Липсва само Бойко (снимка)

Днес на специална пресконференция ГЕРБ представи предизборната си програма. А в неделя, 7 септември 2014 г.,  политическата сила ще открие официално предизборната си кампания. 

След нелекия ден на изясняване какво трябва да се промени в държавата, част от екипа на ГЕРБ си направи яко селфи.

Подобно на снимката от "Оскарите", която водещата Елън Дедженеръс направи заедно с плеяда от холивудски знаменитости и която стана световен мегахит, евродепутатът Томислав Дончев се самоснима със звездния отбор на ГЕРБ.

Той побърза да сподели селфито в социалната мрежа, където то набира популярност.

"Програмата е факт : ) Ето част от отбора", написа Дончев.

На снимката ясно личат още усмихнатите лица на Делян Добрев, Йвайло Московски, Цветан Цветанов, Милена Дамянова, Лиляна Павлова.

Вижте го:

Трафикът на хора у нас нараства тройно за 7 години

http://www.vesti.bg/bulgaria/trafikyt-na-hora-u-nas-narastva-trojno-za-7-godini-6021598

През 2005 година жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-та техният брой достига 684 души

Европейската банка сваля основния лихвен процент в еврозоната

http://offnews.bg/news/n_1/n_384483.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) снижава основния лихвен процент в еврозоната до нов рекорден минимум от 0.05%, съобщава "Ройтерс". Решението цели предотвратяване на риска от дефлация през следващите месеци. Де сега минимумът на основния лихвен процент бе 0.15%. Депозитната лихва от своя страна спадна до -0.20%, което ще обезкуражи банките да пазят средства. Европейската банка смята да отпусне нова серия четиригодишни заеми, като новият лихвен процент ще ги направи по-привлекателни. Не е ясно обаче доколо снижението ще има този ефект , като се има предвид, че все още се наблюдават затруднения при отпускането на кредити. Това действие показва, че ЕЦБ е готова да се бори и да не допусне дефлация в Еврозоната, но на практика е козметична промяна. Банката смята да започне закупуване на обезпечени с активи ценни книжа и облигации, деноминирани в евро. Очаква се подробности около тази програма да има в началото на октомври. Скоро се очаква тя да пристъпи и към количествени облекчения, смятат специалисти близки до нея.

Станишев: За китайски инвестиции в България трябва системност и последователност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282113

Китайският модел на развитие е устойчив. Растежът на страната остава висок- за тази година се прогнозират 7,5% икономически растеж. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещите си с местната власт и главно представители на бизнеса в китайската провинция Хънан, цитиран от пресцентъра на БСП. Китайският модел на развитие е устойчив. Растежът на страната остава висок- за тази година се прогнозират 7,5% икономически растеж. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещите си с местната власт и главно представители на бизнеса в китайската провинция Хънан, цитиран от пресцентъра на БСП.

Порошенко ще заповяда спиране на огъня в Източна Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-voenni-ryski-1428799.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви по време на срещата на върха на НАТО, която се провежда в Уелс, че ще заповяда спиране на огъня от 15 ч. местно време на 5 септември, съобщи Reuters.  Условие за това ще бъде започването на планираните за утре мирни преговори в беларуската столица Минск. Порошенко очаква на срещата на контактната група в Минск да бъде подписан поетапен мирен план. НАТО твърди, че на територията на Украйна се намират „хиляди руски военни, стотици танкове и друга военна техника", според военнодипломатически източник, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Виждаме, че в Украйна има няколко хиляди руски военнослужещи, които имат на разположение стотици танкове и друга военна техника. Не се виждат съществени изменения по въпроса с пребиваването на руски войски на украинската територия", твърди източникът. НАТО счита, че в границите на Украйна са съсредоточени около 20 хиляди руски военни. Бойни действия са започнали на подстъпите към източната част на обсадения град Мариупол, съобщи ИТАР-ТАСС. „Чути са били отчетливи взривове и изстрели от едрокалибрени оръдия", се казва в съобщение от опълченците в мариуполския микрорайон „Восточний", които предполагат, че „боят се води от страната на Новоазовск". По различни информации украинските военни се опитват да пробият обкръжението около Мариупол

И бунтовническите републики са готови да спрат огъня в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282117

Бунтовническите републики в източна Украйна обявиха, че са готови да заповядат спиране на огъня в петък, информира РИА "Новости".
"Готови сме на 5 септември в 15.00 часа да заповядаме спиране на огъня в случай, че ще може да се постигне договореност и представителите на Украйна подпишат план за мирно регулиране на конфликта", Бунтовническите републики в източна Украйна обявиха, че са готови да заповядат спиране на огъня в петък, информира РИА "Новости". "Готови сме на 5 септември в 15.00 часа да заповядаме спиране на огъня в случай, че ще може да се постигне договореност и представителите на Украйна подпишат план за мирно регулиране на конфликта",

Бандит удари продавач в Балчик и сви оборота, спипаха го във Варна

http://www.bnews.bg/article-115552

Добрички полицаи издириха и закопчаха във Варна бандит, който в ранните часове на 4 септември ударил продавач в Балчик, свил му оборота и задигнал 22 кутии с цигари.

Чобанов: Губещи в конкурса "Европейска столица на културата 2019" няма

http://society.actualno.com/Chobanov-Gubeshti-v-konkursa-Evropejska-stolica-na-kulturata-2019-njama-news_48395.html

Губещи в конкурса „Европейска столица на културата 2019“ няма. Усилията по подготовката, издигането на кандидатурата, събирането на местната енергия, поставянето на културата в цен...

Плевнелиев: Ще лекуваме украински войници в България

http://politics.actualno.com/Plevneliev-Shte-lekuvame-ukrainski-vojnici-v-Bylgarija--news_48397.html

България ще подпомогне Украйна с 500 млн. лв. като тези пари няма да бъдат изпратени там, а ще останат у нас. У нас ще бъдат лекувани украински войници, предаде БГНЕС. Това заяви президентът Росен ...

Жители на "Аспарухово" излязоха на протест пред Община Варна

http://society.actualno.com/Jiteli-na-Asparuhovo-izljazoha-na-protest-pred-Obshtina-Varna-news_48398.html

Жители на варненския квартал "Аспарухово" се събраха на протест пред сградата на кметството. Според тях няма яснота за бъдещето на евакуираните хора от пострадалите от наводнението къщи, как...

ЕЦБ снижи основния лихвен процент в еврозоната до 0.05%

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/04/2374481_ecb_sniji_osnovniia_lihven_procent_v_evrozonata_do_005/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че намалява основния лихвен процент в еврозоната до нов рекорден минимум, съобщи агенция "Ройтерс". Мярката цели предотвратяване на риска от дефлация през следващите месеци.

Новият лихвен процент е 0.05%, в сравнение с 0.15% преди днешното събрание на ръководството на ЕЦБ. Депозитната лихва от своя страна спадна до -0.20%, което ще обезкуражи банките да пазят средства.

Банката планира да отпусне нова серия четиригодишни заеми, а...

В петък става ясно дали ще има мир в Източна Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263095

След срещата на тристранната контактна група в Минск в петък ще стане ясно дали размириците в Източна Украйна ще приключат. Това потвърди пред ТВ „Европа” украинският посланик в България Микола Балтажи. Колкото до санкциите на ЕС срещу Руската федерация, посланикът е на мнение, че техният ефект ще бъде усетен след време и то в дългосрочен план.

Бранджелина продадоха сватбата си за $2 млн.

http://www.bnews.bg/article-115555

Холивудската двойка се кълняха, че не искат никой да ги снима по време на венчавката, а само дни след това продадоха снимките си за милиони на най-известните списания в света.

Станишев: България има сериозни предимства за реализирането на китайски инвестиции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282090

Китайският модел на развитие е устойчив. Растежът на страната остава висок- за тази година се прогнозират 7,5% икономически растеж. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещите си с местната власт и главно представители на бизнеса в китайската провинция Хънан, цитиран от пресцентъра на БСП. Китайският модел на развитие е устойчив. Растежът на страната остава висок- за тази година се прогнозират 7,5% икономически растеж. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещите си с местната власт и главно представители на бизнеса в китайската провинция Хънан, цитиран от пресцентъра на БСП.

България е трета в ЕС по трафик на хора и продажба на органи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282086

Трафикът на хора в България нараства повече от три пъти от 2005-а до 2012 година. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от Фондация „Джендър Алтернативи", цитирана от Дарик. През 2005 година жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-а техният брой достига 684 души. В същото време обаче броят на съдебните дела намалява през последните няколко Трафикът на хора в България нараства повече от три пъти от 2005-а до 2012 година. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от Фондация „Джендър Алтернативи", цитирана от Дарик. През 2005 година жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-а техният брой достига 684 души. В същото време обаче броят на съдебните дела намалява през последните няколко

Жълт код за валежи 9 области в страната утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282087

Жълт код за обилни валежи е обявен за девет области в страната за утре, става ясно след със сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Кодът ще важи за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.
По-интензивни и значителни ще са преваляванията в старопланинския Жълт код за обилни валежи е обявен за девет области в страната за утре, става ясно след със сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът ще важи за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. По-интензивни и значителни ще са преваляванията в старопланинския

И бунтовническите републики спират огъня в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282077

Бунтовническите републики в източна Украйна обявиха, че са готови да заповядат спиране на огъня в петък, информира РИА Бунтовническите републики в източна Украйна обявиха, че са готови да заповядат спиране на огъня в петък, информира РИА "Новости". "Готови сме на 5 септември в 15.00 часа да заповядаме спиране на огъня в случай, че ще може да се постигне договореност и представителите на Украйна подпишат план за мирно регулиране на конфликта",

Без съкращения в "Български пощи"

http://econ.bg/Новини/Без-съкращения-в-Български-пощи-_l.a_i.565569_at.1.html

Няма да има съкращения в „Български пощи“. Това заяви новият изпълнителен директор на дружеството Станислав Дочев пред БНР. В момента в „Български...

Трафикът на хора у нас нараства тройно за 7 години, трети сме в ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282055

Трафикът на хора в България нараства повече от три пъти от 2005-а до 2012 година. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от Фондация „Джендър Алтернативи Трафикът на хора в България нараства повече от три пъти от 2005-а до 2012 година. Това съобщи адвокат Милена Кадиева от Фондация „Джендър Алтернативи", цитирана от Дарик. През 2005 година жертвите на трафик са 221 българи, а през 2012-а техният брой достига 684 души. В същото време обаче броят на съдебните дела намалява през последните няколко

Момченце е в реанимация, пило белина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282064

Дете от Разлог, пило белина, е прието по спешност в реанимация на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg.
Момченцето е под непрекъснато лекарско наблюдение. Няма опасност за живота Дете от Разлог, пило белина, е прието по спешност в реанимация на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg. Момченцето е под непрекъснато лекарско наблюдение. Няма опасност за живота

Четирима са ранени при катастрофата на "Хемус", няма опасност за живота им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282079

Четирима са пострадали при катастрофа на два автомобила на автомагистрала „Хемус” край Шумен, съобщи Недко Тодоров, началник на “Спешно отделение”- Шумен пред "Фокус".
В едната кола са пътували млад мъж и момиче, а в другия автомобил - мъж и жена на средна възраст. Тежко пострадал е младият мъж, който е с множество травми, и счупено бедро. Четирима са пострадали при катастрофа на два автомобила на автомагистрала „Хемус” край Шумен, съобщи Недко Тодоров, началник на “Спешно отделение”- Шумен пред "Фокус". В едната кола са пътували млад мъж и момиче, а в другия автомобил - мъж и жена на средна възраст. Тежко пострадал е младият мъж, който е с множество травми, и счупено бедро.

8 месеца затвор за 20-годишен варненец откаднал кола

http://www.moreto.net/novini.php?n=263120

Осъдителна присъда постанови Районен съд – Варна по отношение на младеж, извършил при повторност отнемане на автомобил и кражба на чужди вещи. Делото срещу 20-годишният А. Колев бе разгледано в процедура на съкратено съдебно следствие, съобщиха от съда за Moreto.

Дете е в реанимация, пило белина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282046

Дете от Разлог, пило белина, е прието по спешност в реанимация на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg.
Момченцето е под непрекъснато лекарско наблюдение. Няма опасност за живота Дете от Разлог, пило белина, е прието по спешност в реанимация на МБАЛ - Благоевград, съобщава struma.bg. Момченцето е под непрекъснато лекарско наблюдение. Няма опасност за живота

НПО искат отмяна на наредба за недоносените бебета

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/npo-iskat-otmiana-na-naredba-za-nedonosenite-bebeta-6021596

Според граждански сдружения и фондации с наредбата се цели изкуствено повлияване на статистиката за детската смъртност в страната

ЕК предлага Третият енергиен пакет да не важи за „Южен поток“

http://econ.bg/Новини/ЕК-предлага-Третият-енергиен-пакет-да-не-важи-за-Южен-поток-_l.a_i.565566_at.1.html

От Европейската комисия (ЕК) предлагат нов вариант за проекта „Южен поток“ - той да бъде изваден от регулациите на Третия енергиен пакет. Това...

Митко, който наръга смъртоносно боксьора Евгени, написал във фейсбук "Аз ще те излежим тебе"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282044

Софийски градски съд реши да не изменя мярката за неотклонение на Митко Мирчев, обвинен за това, че на 1 август е наръгал с нож Евгени Тодоров. Той остава с мярка „задържане под стража”.
В съда прокурорът по делото каза, че Митко умишлено е умъртвил Евгени и посочи, че досега не са събрани доказателства, които да потвърждават обясненията, Софийски градски съд реши да не изменя мярката за неотклонение на Митко Мирчев, обвинен за това, че на 1 август е наръгал с нож Евгени Тодоров. Той остава с мярка „задържане под стража”. В съда прокурорът по делото каза, че Митко умишлено е умъртвил Евгени и посочи, че досега не са събрани доказателства, които да потвърждават обясненията,

Мечката в Забърдо отново се появи! Напада прасетата!

http://www.bnews.bg/article-115553

В РИОСВ-Смолян са получени няколко сигнала за нападения на звяра, а групата за бързо реагиране е намерила две ранени прасета. Първият сигнал е получен в сряда вечерта от 55-годишен мъж, а малко по-късно е постъпило и съобщение за друго нападение на домашно животно.

Четирима са пострадали при катастрофата на "Хемус"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282050

Четирима са пострадали при катастрофа на два автомобила на автомагистрала „Хемус” край Шумен, съобщи Недко Тодоров, началник на “Спешно отделение”- Шумен пред Четирима са пострадали при катастрофа на два автомобила на автомагистрала „Хемус” край Шумен, съобщи Недко Тодоров, началник на “Спешно отделение”- Шумен пред "Фокус". В едната кола са пътували млад мъж и момиче, а в другия автомобил - мъж и жена на средна възраст. Тежко пострадал е младият мъж, който е с множество травми, и счупено бедро.

Почина съпругата на бившия президент на "Ботев" (Пд) Христолов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282022

След кратко боледуване днес почина Сашка Комитова, съпруга на бившия президент на ФК След кратко боледуване днес почина Сашка Комитова, съпруга на бившия президент на ФК "Ботев" - Димитър Христолов, съобщава Marica.bg. Близки на бившата волейболистка на "Марица" и националния отбор разкриха, че рак на гърдата е покосила 42-годишната майка на петгодишни

Емил Димитров-син написа песен за АБВ, Тони Димитрова пее за Първанов

http://offnews.bg/news/n_1/n_384453.html

Музикантите Тони Димитрова, Васил Петров и Дани Милев се включват в предизборната кампания на АБВ. Емил Димитров-син и Дани Милев дори са създали и подарили песен на формацията на Георги Първанов. Тя ще прозвучи за първи път утре - на откриването на предизборната кампания на АБВ в Летния театър във Варна. В събитието, което започва от 18 ч., ще вземе участие Георги Първанов – президент на България (2002 – 2012) и председател на ПП АБВ.  Ще бъдат представени водачите на листите в цялата страна. В концерта се включват и Тони Димитрова, Васил Петров и Дани Милев.

1850 българи искат да дарят стволови клетки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4281634

Всяка година стотици българи се нуждаят от трансплантация на стволови клетки. Обикновено те са болни от рак, а химиотерапията и лъчелечението не са успели да им помогнат. И стволовите клетки са единственото лекарство, което им остава, за да живеят.
Понякога донори могат да станат хора от семейството на пациента. В 70% от случаите обаче между Всяка година стотици българи се нуждаят от трансплантация на стволови клетки. Обикновено те са болни от рак, а химиотерапията и лъчелечението не са успели да им помогнат. И стволовите клетки са единственото лекарство, което им остава, за да живеят. Понякога донори могат да станат хора от семейството на пациента. В 70% от случаите обаче между

ЕЦБ снижи рекордно лихвите си, ще изкупува и финансови активи

http://www.mediapool.bg/etsb-snizhi-rekordno-lihvite-si-shte-izkupuva-i-finansovi-aktivi-news224486.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) свали базовата си лихва от 0.15 процента до рекордно ниската ставка от 0.05 на сто, а лихвата, на която търговските банки държат парите си в ЕЦБ, бе намалена от сегашните минус 0.1 процента до минус 0.2 на сто, предадоха световните агенции в четвъртък. Освен това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги обяви, че през октомври институцията ще започне да изкупува гарантирани с активи ценни книжа и обезпечени облигации. Рекордно ниските за Еврозоната нива целят стимулиране на европейската икономика, чийто ръст за второто тримесечие на 2014 г. беше нулев, за разлика от растежа на САЩ и Великобритания, които надхъврлиха предкризистните нива на брутния вътрешен продукт и заетостта. Ръстът на инфлация през август в Еврозоната пък се забави до 0.3 процента и притесненията са от дефлация, която се отразява негативно на бизнеса. След новината курсът на еврото падна под 1.2 долара за първи път от юли 2013 година. Марио Драги обяви на пресконференция, че членовете на ЕЦБ си запазват правото при нужда да използват допълнителни "нетрадиционни инструменти". Решението за допълнителното сваляне на лихвите, които вече бяха понижени през юни, подчертава решимостта на ЕЦБ да подкрепи слабата европейска икономика и по-късно може да бъде съчетано със стимулиращи мерки, отбелязва Асошиейтед прес. Водещата лихва определя колко плащат банките за кредити от ЕЦБ и се отразява върху лихвите по кредитите, които търговските банки предоставят на компаниите и потребителите. По-ниските лихви стимулират кредитирането и растежа. Лихвата по депозитите се плаща от банките, които държат парите си в централната институция, и при минусови ставки те нямат интерес да държат парите си в ЕЦБ, а ще бъдат принудени да ги извадят на пазара. Обявеното изкупуване на финансови активи пък цели да бъде спасено слабото икономическо възстановяване на еврозоната, предаде Асошиейтед прес. Гарантираните с активи ценни книжа са на основата на инвестиции като корпоративни кредити и ипотеки. Изкупуването им ще стимулира пазара на този вид книжа, както и отпускането на кредити от банките. По-рано през деня Ройтерс съобщи, че на заседанието на ЕЦБ се обсъжда покупката на ценни книжа, обезпечени с активи, и ипотечни бондове за 500 млрд. евро. Програмата за това изкупуване може да продължи три години, посочва агенцията. ЕЦБ определи в четвъртък и референтен курс от 1.3015 долара за едно евро спрямо 1,3151 долара предишния ден, предаде ДПА. Курсът на долара е съответно 0.7683 евро спрямо 0. 7604 евро вчера.

Почина съпругата на Димитър Христолов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282040

След кратко боледуване днес почина Сашка Комитова, съпруга на бившия президент на ФК "Ботев" - Димитър Христолов, съобщава Marica.bg.  Близки на бившата волейболистка на "Марица" и националния отбор разкриха, че рак на гърдата е покосила 42-годишната майка на петгодишни След кратко боледуване днес почина Сашка Комитова, съпруга на бившия президент на ФК "Ботев" - Димитър Христолов, съобщава Marica.bg. Близки на бившата волейболистка на "Марица" и националния отбор разкриха, че рак на гърдата е покосила 42-годишната майка на петгодишни

Туроператори ще правят нов опит да предложат общи балкански маршрути на чужденци

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/09/04/2374456_turoperatori_shte_praviat_nov_opit_da_predlojat_obshti/?ref=rss


Български туристически агенции ще се опитат да се обединят в предлагането туристически услуги на чужденци от цял свят в страните от Балканите.

По този повод в края на ноември в София ще се организира първият B2B форум у нас, който има за цел да обедини туристическия бизнес на балканските страни под мотото "Балканите - природа, история, култура", съобщи Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Нейни членове вече са създали консорциум...

Тютюнопроизводители искат диалог със СЗО

http://www.cross.bg/tyutyunoproizvoditelite-dialog-sybsidiite-1428798.html

/КРОСС/ Тютюнопроизводители призовават правителствата да проведат официални разговори с тях, след като Световната здравна организация (СЗО) публикува планове, които гарантират възможност за консултации по отношение на алтернативи на тютюна, но са заплашени субсидиите. Призивът е отправен по време на среща днес, организирана от Международната асоциация на тютюнопроизводителите (ITGA) в Пловдив, която събра българският министър на земеделието и храните Васил Грудев и тютюнопроизводители от България, Гърция, Република Македония, Сърбия, Киргизстан, Турция и Оман. „Тютюнопроизводството допринася за повече от 1 млрд. евро от износ в годишния оборот на Европейския съюз и представлява значителна част от БВП и заетостта в страните, представени днес тук. Съзнаваме необходимостта от установяване на диалог с тютюнопроизводителите и нуждата от мерки за подкрепа на тютюнопроизводството, за да може да се посрещнат предизвикателствата, пред които секторът е изправен", каза президентът на ITGA Франсоа фан дер Мерве при откриването на форума. Срещата се проведе на фона на неотдавнашната публикация на набор от предложения, които предстои да бъдат обсъждани по време на срещата на Световната здравна организация, която ще се състои в Москва следващия месец - Шестата конференция на страните по Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО

Кулинарно шоу би по рейтинг последната контрола на Англия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/04/2374447_kulinarno_shou_bi_po_reiting_poslednata_kontrola_na/?ref=rss


Интересът към английския национален отбор по футбол продължава да намалява с бързи темпове, а в сряда достигна едно от най-ниските си нива в последните години.

Селекцията на Рой Ходжсън записа минимална победа с 1:0 срещу Норвегия в последната си контрола преди европейските квалификации. "Трите лъва" играха пред 40 181 зрители, което е най-слабата посещаемост, откакто реконструираният 90-хиляден "Уембли" отвори врати през 2007 г.

Пред телевизионните екрани интересът също...

Жълт код за обилни валежи в 9 области в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282027

Жълт код за обилни валежи е обявен за девет области в страната за утре, става ясно след със сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Кодът ще важи за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.
По-интензивни и значителни ще са преваляванията в старопланинския Жълт код за обилни валежи е обявен за девет области в страната за утре, става ясно след със сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Кодът ще важи за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Габрово, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. По-интензивни и значителни ще са преваляванията в старопланинския

Извратенякът Янчо натискал жените по входовете, мастурбирал на пътя

http://www.bnews.bg/article-115548

Бургаските съдии оставиха зад решетките 23-годишния насилник, задържан за блудствени действия с три жени.

САЩ искат по-тежки санкции срещу Русия

http://america.actualno.com/SASht-iskat-po-tejki-sankcii-sreshtu-Rusija--news_48393.html

Американските власти смятат, че санкциите срещу Русия заради Украйна трябва да бъдат засилени. Това съобщи агенция Ройтерс, която се позовава на заявление на Белия дом, предаде БГЕНС. От своя стр...

Прогнозират 10% спад в туризма

http://business.actualno.com/Prognozirat-10-spad-v-turizma-news_48394.html

Близо 10% ще бъде спадът в приходите и броят на туристите през тази година. Това прогнозира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции Байко Байков, предаде Станда...

Metallica влизат в Книгата за рекорди на Гинес за 2015 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=263116

Metallica стана първата банда, която е свирила на седемте континента за една година. Това се случи по време на световното турне през 2013 година, а групата има честта да получи място в Книгата на рекордите Гинес. Metallica ще се появят в изданието за 2015 година.

Съдът остави в ареста Митко, който наръга смъртоносно с нож боксьора Евгени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4282023

Софийски градски съд реши да не изменя мярката за неотклонение на Митко Мирчев, обвинен за това, че на 1 август е наръгал с нож Евгени Тодоров. Той остава с мярка „задържане под стража”.
В съда прокурорът по делото каза, че Митко умишлено е умъртвил Евгени и посочи, че досега не са събрани доказателства, които да потвърждават обясненията, Софийски градски съд реши да не изменя мярката за неотклонение на Митко Мирчев, обвинен за това, че на 1 август е наръгал с нож Евгени Тодоров. Той остава с мярка „задържане под стража”. В съда прокурорът по делото каза, че Митко умишлено е умъртвил Евгени и посочи, че досега не са събрани доказателства, които да потвърждават обясненията,

Станишев: България има сериозни предимства за реализирането на китайски инвестиции

http://www.cross.bg/stanishev-bulgariya-kitaii-1428797.html

/КРОСС/ Китайският модел на развитие е устойчив. Растежът на страната остава висок - прогнозираният икономически растеж за тази година е 7,5%, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещите си с местната власт и главно представители на бизнеса в китайската провинция Хънан. След като международните пазари са започнали да се свиват заради кризата в Америка и ЕС, китайското ръководство много бързо се е преориентирало към вътрешния пазар. „Сега се вижда най-голям резерв и ресурс в развитието на пазара на Китай, защото няма по-голям пазар в света - 1,3 милиарда души", обясни Станишев. Има няколко основни подхода, които позволяват на страната да се развива толкова динамично, посочи той. „На първо място е последователността в политиката - планират дългосрочно нещата и ги изпълняват, без да се отклоняват от приоритетите, които са набелязали, за разлика от България", поясни Станишев. „При нас всяка година започваме нещо ново и с всяка смяна на властта се задрасква всичко, което е вършено и пак се започва от нулата, пример за което са „Белене", „Южен поток", разговорите за VII блок на АЕЦ „Козлодуй". Всяка нова власт отрича свършеното от предишната, вместо да се работи за държавата, да се създават работни места, хората да имат поминък и да се развиваме. България има нужда от национално съгласие по основни приоритети", категоричен бе президентът на ПЕС

8 наши компании са сред 500-те най-големи дружества в Централна и Източна Европа

http://econ.bg/Новини/8-наши-компании-са-сред-500-те-най-големи-дружества-в-Централна-и-Източна-Европа_l.a_i.565560_at.1.html

Осем български компании са включени в годишната класация на „Делойт“ за най-големите дружества в Централна и Източна Европа. Най-много са дружествата...

И "Роле Трапезица" вече е защитено от ЕС наименование

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/04/2374457_i_role_trapezica_veche_e_zashtiteno_ot_es_naimenovanie/?ref=rss


Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер - "Роле Трапезица", съобщиха от пресслужбата на институцията.

Българският деликатес ще бъде добавен в списъка на над 1200 защитени продукта, след като миналия месец към него бяха добавени още Панагюрската луканка и филе "Елена".

Наименованието "Роле Трапезица" произхожда етимологично от името на историческия хълм "Трапезица" в...

Гвардеец прави шоу пред Бъкингамския дворец по време на служба (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282032

Кралски гвардеец на Елизабет II бе заснет в момент да танцува по време на службата си пред Бъкингамския дворец във Великобритания. Видеото е направено преди около две седмици, но едва сега се превърна във водеща тема за европейските и световни медии, начело с БиБиСи.  Предполага се, че гвардеецът се е опитал да забавлява туристите пред двореца. Кралски гвардеец на Елизабет II бе заснет в момент да танцува по време на службата си пред Бъкингамския дворец във Великобритания. Видеото е направено преди около две седмици, но едва сега се превърна във водеща тема за европейските и световни медии, начело с БиБиСи. Предполага се, че гвардеецът се е опитал да забавлява туристите пред двореца.

28 тона канабис унищожиха в Благоевградско

http://www.vesti.bg/novini/28-tona-kanabis-unishtozhiha-v-blagoevgradsko-6021597

Близо 28 тона канабис са открити и унищожени в района на Благоевградско, съобщиха от МВР.

Гръмна тежък скандал в БСП! Кметът на Мездра напусна партията обиден и се прехвърли при Първанов! "Червените" се подиграли с Аспарухов

http://pik.bg/гръмна-тежък-скандал-в-бсп-кметът-на-мездра-напусна-партията-обиден-и-се-прехвърли-при-пър-news221444.html

Гръмна тежък скандал в БСП! Кметът на Мездра напусна партията обиден и се прехвърли при Първанов! "Червените" се подиграли с Аспарухов

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов скандално замрази членството си в БСП. Аспарухов е дългогодишен член на партията столетница и няколко мандата бе издиган за кмет на железничарския град от червените, а последните години се явяваше независим, но с подкрепата на БСП.

Още щом бе утвърдена листата на столетницата за врачанска област се заговори, че Аспарухов е имал желание да се пробва като водач на родната си партия или поне да е втори. Ръководството на БСП обаче изненадващо постави на първите две места Георги Божинов и Тома Томов, което очевидно е довело до драматичното решение червения кмет на Мездра да поведе конкурентната листа на АБВ, научи ПИК.

Медията ни го потърси да обясни конкретната причина, поради която БСП, но той не си вдигна телефона.

В неделя Иван Аспарухов прие предизвикателството да оглави листата на АБВ. „Чрез моето решение показвам, че всеки с ляво мислене има избор“, коментира той тогава.

От чисто морална гледна точка, Аспарухов още в понеделник подава заявление до общинската структура на БСП, с което уведомява, че се оттегля от партийния щаб, от бюрото, както и че си замразява членството в партията столетница.

„Смятам, че така е редно и това трябва да се направи“, каза още Аспарухов.  Той допълни, че коректно е бил и посочен при обявявеното му за водач на АБВ за област Враца, като под неговото име е записано, че е той е симпатизант на партията.

„Не съм член на АБВ и никой не ми е поставил подобно условие при оглавяване листата на партията“, коментира още кметът на Мездра.

 

Ивелин Попов: Бих жертвал клубната си кариера, ако знам, че с България ще играя на европейско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281952


Капитанът на националния отбор на България по футбол Ивелин Попов даде интервю за Капитанът на националния отбор на България по футбол Ивелин Попов даде интервю за "24 часа" преди старта на квалификациите за Евро 2016 във Франция и първото ни изпитание - гостуването на Азербайджан на 9 септември. - Ивелине, събрахте се на лагер за старта на евроквалификациите на рождения ден на Любо Пенев – какво му подарихте и какво му

До 2020 г. България ще има свръхкапацитет за производство на ток, смята министър Щонов

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/04/2374445_do_2020_g_bulgariia_shte_ima_svruhkapacitet_za/?ref=rss


В момента имаме свръхкапацитет в енергетиката и се очаква това да се задържи така до 2020 г., а дори и след това, каза на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество министърът на икономиката и енергетиката от служебното правителство Васил Щонов.

Увеличаването на енергийната ефективност, самата промяна на производството, което става все по-ефективно, водят до по-малко потребление на енергия, отбеляза той. Трябва да се разглеждат
възможностите за износ на...

Над 10% спад в туризма виждат от бранша

http://www.moreto.net/novini.php?n=263102

Спадът в туризма за тази година е над 10% прогнозираха от Асоциацията на българските туроператори и турагенти. Според тях това се дължи основно на слабия летен сезон и липсата на действия от страна на държавата по отношение на рекламна кампания.

Пращат Зелените на ДАНС за пречене на газови проучвания

http://www.bnews.bg/article-115543

Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” категорично подкрепя издаденото разрешително от Министерство на околна среда и водите за съгласуване на проект за „ТЪРСЕНЕ И ПРОУЧВАНЕ” на нефт и природен газ в блок 1-11 в област Добрич, съобщиха от неправителствената екоорганизация в писмо до медиите.

Молбите за закрила на бежанци през август са почти колкото за цялата 2012 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281960

Само през месец август тази година имаме 1102 молби за закрила на бежанци, което е почти толкова, колкото е било за цялата 2012 г. Това каза пред Фокус председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет - полк. д-р. Николай Чирпанлиев. По думите му потокът на желаещи се увеличава: „През месец август сме имали толкова бежанци, Само през месец август тази година имаме 1102 молби за закрила на бежанци, което е почти толкова, колкото е било за цялата 2012 г. Това каза пред Фокус председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет - полк. д-р. Николай Чирпанлиев. По думите му потокът на желаещи се увеличава: „През месец август сме имали толкова бежанци,

Чирпанлиев: Само през август има 1102 молби за закрила на бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4282008

Само през месец август тази година имаме 1102 молби за закрила на бежанци, което е почти толкова, колкото е било за цялата 2012 г. Това каза пред Фокус председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет - полк. д-р. Николай Чирпанлиев. По думите му потокът на желаещи се увеличава: „През месец август сме имали толкова бежанци, Само през месец август тази година имаме 1102 молби за закрила на бежанци, което е почти толкова, колкото е било за цялата 2012 г. Това каза пред Фокус председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет - полк. д-р. Николай Чирпанлиев. По думите му потокът на желаещи се увеличава: „През месец август сме имали толкова бежанци,

Светлана Жекова спря строителството в къмпинг Корал

http://www.bnews.bg/article-115550

Според експертите от екоминистерството строителството би довело до унищожаване на три типа дюни и шест вида растения

Гвардеец танцува пред Бъкингамския дворец по време на служба (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281963

Кралски гвардеец на Елизабет II бе заснет в момент да танцува по време на службата си пред Бъкингамския дворец във Великобритания. Видеото е направено преди около две седмици, но едва сега се превърна във водеща тема за европейските и световни медии, начело с БиБиСи.  Предполага се, че гвардеецът се е опитал да забавлява туристите пред двореца. Кралски гвардеец на Елизабет II бе заснет в момент да танцува по време на службата си пред Бъкингамския дворец във Великобритания. Видеото е направено преди около две седмици, но едва сега се превърна във водеща тема за европейските и световни медии, начело с БиБиСи. Предполага се, че гвардеецът се е опитал да забавлява туристите пред двореца.

Порошенко обяви, че в петък ще нареди спиране на огъня в Донбас

http://news.ibox.bg/news/id_799276312

Той разговаря с лидерите на САЩ, Германия, Италия, Франция и Великобритания

Пъдев пред Фрог: Уволненията продължават, смениха и чистачките

http://frognews.bg/news_75667/

Не бих се съгласил с твърденията, че дейността на МВР не е обезпечена. Всичко е обезщетено до края на календарната 2014 година, включително и извънредните плащания за полицаите. Когато някои твърди нещо друго, нека да излезе с конкретни цифри, така отговори пред Фрог нюз бившият депутат от БСП и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Пъдев на излязлата информация, че МВР е натрупало огромен дефицит.

80 000 български студенти учат в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=263117

80 хиляди български студенти се обучават в чужбина по неофициални данни на Асоциацията на частните университети. Това заяви един от организаторите на Форум „Кариера в България Нуша Спирова. Форумът е възможност за младите българи, които се завръщат у нас, да се срещат с работодатели и да намерят работа по-лесно, посочи тя.

Нанобомби може да взривявят бактерии и вируси

http://interest.actualno.com/Nanobombi-moje-da-vzrivjavjat-bakterii-i-virusi-news_48389.html

Ако се опитваме да победим армия от вируси, експлозиви в нано размери, направени от сферични въглеродни молекули, може да са подходящото оръжие, пише New Scientist. Миниатюрните сфери, състоящи се от...

Разсекретиха документи по "Южен поток"

http://politics.actualno.com/Razsekretiha-dokumenti-po-Ujen-potok-news_48390.html

Министерството на икономиката и енергетиката публикува документи по проекта "Южен поток", които не са търговска тайна и не засягат трети страни, съобщи пресцентърът на министерството. Докум...

Изложба “10 години пленер Еркеч”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Fm4o0JhEdwc/

На 5-ти септември от 18.00 ч. в НЧ “Просвета 1888″ ще бъдат представени творбите от международния пленер “Еркеч – 2013″.

plakat

 

7 месеца затвор за кражба на цигари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281854

34-годишен мъж бе осъден на 7 месеца затвор за кражба на цигари от супермаркет, предава varnautre.bg
М. Маринов се признал за виновен, че на 4 юли е откраднал стек с цигари на стойност 43 лева от квартален магазин във Варна.
Подсъдимият забелязал, че продавачката е ангажирана с друг клиент, пресегнал се през щанда, 34-годишен мъж бе осъден на 7 месеца затвор за кражба на цигари от супермаркет, предава varnautre.bg М. Маринов се признал за виновен, че на 4 юли е откраднал стек с цигари на стойност 43 лева от квартален магазин във Варна. Подсъдимият забелязал, че продавачката е ангажирана с друг клиент, пресегнал се през щанда,

Почина актьорът Донатас Банионис

http://www.cross.bg/banionis-donatas-pochina-1428796.html

/КРОСС/ На 91 години в Литва почина знаменитият актьор Донатас Банионис, предаде „Делфи", позовавайки се на сина му. „Той почина в болница във Вилнюс. Пред два дни получи инсулт", казва синът му. Преди шест години, след кончината на съпругата му здравословното му състояние силно се влошило. Поставен му е кардиостимулатор. На 17 юли е изпаднал в клинична смърт. Донатас Банионис е съветски и литовски актьор. Снимал се е в повече 50 филма, най-известните от които - „Соларис", „Никой не искаше да умира", Бягството на мистър Макинли".  

Нови министерства предвижда ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/novi-ministerstva-predvizhda-gerb-6021593

Стратегически приоритети за страната са усилията за подобряване на демографската картина, гарантирането на международната сигурност на страната и запазване на геополитическата й ориентация

Аржентина наказа Германия на немска земя

http://www.bnews.bg/article-115495

"Гаучосите" победиха кошмара си от Бразилия с 4:2, този път на негов терен, в приятелски мач, игран на стадион "Есприт Арена" в Дюселдорф.

Бареков връща казармата за неграмотните, ще въвежда ценз за гласуване и за детски

http://www.mediapool.bg/barekov-vrashta-kazarmata-za-negramotnite-shte-vavezhda-tsenz-za-glasuvane-i-za-detski-news224485.html

И партията на Николай Бареков "България без цензура“ обяви управленската си програма в сряда. В основата й е отварянето на 1 милион работни места за 8 години, заяви Бареков.   Програмата на ББЦ съдържа някои "радикални решения": връщане на казармата за неграмотните и слабо образованите, въвеждане на ценз за гласуване и за получаване на детски добавки.   "Социалната политика, която предлагаме, е уникална, мерките в нея не са нито леви, нито десни", каза Бареков. "В това отношение ние сме много по-различни и от БСП и от ГЕРБ. Каква социална политика могат да предложат те, след като управляваха и излъгаха хората", допълни той.   В програмата има четири проблема, на които е поставен акцент за решаването им - неграмотност, демографска криза, социална сегрегация и безработица.   ББЦ предлага още да има министерство на демографията и на миграционните въпроси. Това министерство ще се грижи "да се създадат условия, за да се връщат грамотните българи, които изнасяме в чужбина, както и да спрем изнасянето на просяци".   "Нашият центристки национализъм включва образование и социално приобщаване на населението. Образованият национализъм включва нашите мерки“, посочи Бареков.   Той смята, че ако дойде момент ББЦ да заеме мястото на ДПС в парламента и да решава кой ще управлява България, то ще постави своята програма и ще настоява да получи това ново министерство.   "Ще искаме да излъчим професионалисти, които ще гарантират, че можем да изпълним обещанията си към избирателите", обясни лидерът на ББЦ. Като второ условие той назова смяна на шефовете на БНБ и митниците.   ББЦ ще поиска след изборите отнемане лицензите на ЕРП-ата и затова вече поиска консултация с ЕП.

Осъдиха мъж на 7 месеца затвор, откраднал стек с цигари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4281943

34-годишен мъж бе осъден на 7 месеца затвор за кражба на цигари от супермаркет, предава varnautre.bg
М. Маринов се признал за виновен, че на 4 юли е откраднал стек с цигари на стойност 43 лева от квартален магазин във Варна.
Подсъдимият забелязал, че продавачката е ангажирана с друг клиент, пресегнал се през щанда, 34-годишен мъж бе осъден на 7 месеца затвор за кражба на цигари от супермаркет, предава varnautre.bg М. Маринов се признал за виновен, че на 4 юли е откраднал стек с цигари на стойност 43 лева от квартален магазин във Варна. Подсъдимият забелязал, че продавачката е ангажирана с друг клиент, пресегнал се през щанда,

Два автомобила изхвърчаха на Хемус!

http://www.bnews.bg/article-115549

Тежка катастрофа е станала на автомагистрала „Хемус” на 3 километра преди отбивката за Шумен и Бургас при 351 километър в посока София.

Не се намери място за четирима чужденци в картотеката на "Лудогорец" за Шампионската лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4281861

"Лудогорец" официално картотекира футболистите за груповата фаза на Шампионската лига. По изисквания на УЕФА българският шампион има право да картотекира само 21 футболисти. Разградчани разполагат с 28, така че 7 са аут. Първите трима бяха ясни още в началото - един от вратарите Георги Аргилашки, както и привлечените през лятото юношески национали "Лудогорец" официално картотекира футболистите за груповата фаза на Шампионската лига. По изисквания на УЕФА българският шампион има право да картотекира само 21 футболисти. Разградчани разполагат с 28, така че 7 са аут. Първите трима бяха ясни още в началото - един от вратарите Георги Аргилашки, както и привлечените през лятото юношески национали

ЕК призна "Роле Трапезица" за традиционно български продукт

http://econ.bg/Новини/ЕК-призна-Роле-Трапезица-за-традиционно-български-продукт_l.a_i.565563_at.1.html

Европейската комисия одобри включването на още един качествен български хранителен продукт в регистъра на храните с традиционно специфичен характер....

Цветан Цветанов и компания дариха по 1000 лева за деца с аутизъм (снимки)

http://pik.bg/цветан-цветанов-и-компания-дариха-по-1000-лева-за-деца-с-аутизъм-снимки-news221454.html

Цветан Цветанов и компания дариха по 1000 лева за деца с аутизъм (снимки)

Днес изпълних ангажимента, който бях поел към една благородна кауза. Заедно с кандидатката за народен представител от ГЕРБ Ирена Соколова, актрисата Елена Петрова, певицата Йоанна Драгнева и експерта по младежки политики Калин Каменов дарихме по 1000 лева на Терапевтичен център за деца с аутизъм "Тацитус", в столичния квартал Бояна, заяви в социалната мрежа "Фейсбук" Цветан Цветанов.

Своята съпричастност и средства за каузата дариха и кандидатът за депутат от ГЕРБ Станислав Иванов, мениджърът на националния отбор по карате шотокан Димитър Тодоранов, писателят Калин Терзийски и актьорът Калин Сърменов, които също се включиха в предизвикателството "Ледената кофа", в знак на подкрепа към децата с аутизъм.

Майките в терапевтичния център споделиха с мен, че ако всеки отдели само по една минутка внимание на техните деца и ги подкрепи в тяхната кауза, то тогава голямата мисия - децата с аутизъм да бъдат успешно интегрирани в обществото чрез подходящата терапия и обучение, ще бъде постигната.

Вярвам, че с нашата инициатива успяхме да популяризираме този проблем, и така той ще намери по-лесно решение. Голямото предизвикателство всъщност не беше поливането с ледена кофа вода, а извеждането на темата "аутизъм" на преден план в дневния ред на обществото.

 

 

 

Младежкото БСП смени ледената кофа с кампания "Дари кръв" и помогни на Светли от Перник

http://www.zapernik.com/politika/mladejkoto-bsp-smeni-ledenata-kofa-s-kampaniya-dari-kruv-i_34053/

Младежите от МО на БСП – Перник продължават една своя инициатива,днес младите социалисти за трети път дариха кръв. С това те подкрепиха кампанията „Да помогнем, заливайки се със студена вода“, но по един различен начин. „Заливането с кофа студена вода вече се превърна в начин да популяризираш своята кауза, каквато и да е тя, но ние искаме Светли да оздравее и да помогнем и на други хора като дарим кръв.” Това каазха младите кандидати за народни представители от „БСП лява България” Николай...

Продължава

По Черноморието ще се задържи предимно облачно и ветровито утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=263118

И през следващото денонощие времето ще остане без съществена промяна. Облачността ще бъде по-често значителна и все още в по-голямата част от страната ще има превалявания и гръмотевици, но и периоди на временни прекъсвания. По-чувствителни разкъсвания на облачността и по-незначителни ще са преваляванията в Североизточна България.

Отстраниха директор след противоградната ракета

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/otstraniha-direktor-sled-protivogradnata-raketa-6021590

Той не е пожелал да коментира нито самия инцидент, нито причините за временното му отстраняване

С 15% повече българи това лято избират комбинирана почивка в Родопите и на Бяло море

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/09/04/2374431_s_15_poveche_bulgari_tova_liato_izbirat_kombinirana/?ref=rss


Ръст от около 15 процента на туристите, комбиниращи почивка в Златоград и по плажовете на Северна Гърция, се наблюдава през това лято, съобщи Александър Митушев, председател на хотелиерското сдружение и управител на Етнографския ареален комплекс в Златоград, съобщи БТА.

Пътуващите към беломорските курорти българи не намаляват и през септември, когато нощувките в гръцките хотели поевтиняват с около 20 - 30 на сто. Преобладаваща част от туристите по плажовете
на Северна Гърция са...

Четирима чужденци отпаднаха от картотеката на "Лудогорец" за лигата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281638

"Лудогорец" официално картотекира футболистите за груповата фаза на Шампионската лига. По изисквания на УЕФА българският шампион има право да картотекира само 21 футболисти. Разградчани разполагат с 28, така че 7 са аут. Първите трима бяха ясни още в началото - един от вратарите Георги Аргилашки, както и привлечените през лятото юношески национали

Мистерия в Лом: Изчезна новородено!

http://www.bnews.bg/article-115540

Дете, родено преди седмица в село край Лом, е изчезнало безследно. Униформени и цивилни полицаи претърсват къщи и разкопават дворове, но досега не са открили бебето.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване