Религиозен календар за 4 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4279088

Св. свщмчк Вавила, еп. Антиохийски. Св. прор. и боговидец Моисей 
 Моисей е една от най-важните старозаветни личности - автор на първите 5 книги от Библията -  Моисеевото Петокнижие (Тора). Свещената книга го сочи като основна фигура за спасяването на израилтяните от египетски плен и преселението им в Ханаан, както и за консолидирането на еврейски Св. свщмчк Вавила, еп. Антиохийски. Св. прор. и боговидец Моисей Моисей е една от най-важните старозаветни личности - автор на първите 5 книги от Библията - Моисеевото Петокнижие (Тора). Свещената книга го сочи като основна фигура за спасяването на израилтяните от египетски плен и преселението им в Ханаан, както и за консолидирането на еврейски

Френски депутати се обявиха срещу антируските санкции

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244883_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80

 Група френски депутати от основната опозиционна и дясна партия "Съюз за народно движение" излезе с протест срещу санкциите на ЕС спрямо Русия.

Представителите на консервативното крило на партията са убедени, че Русия е важен партньор и е недопустим отказът от сътрудничество с нея.

"Приемането на санкции срещу Русия ще бъде не само неефективно, това ще представлява голяма геостратегическа грешка. Русия е ключов партньор на Европа в сферата на сигурността, по-специално в борбата с тероризма", смятат парламентаристите.

"Ние не трябва да викаме в един глас с "ултраевропейците", които искат многобройни санкции срещу Русия", заявяват авторите на протестното заявление.

Според депутатите

Париж "трябва спешно да заеме независима позиция" спрямо украинския конфликт,

заради който днес е налице изострянето на отношенията между Русия и Запада.

"Това ще позволи на Франция да даде своя принос в търсенето на компромисно решение, което би върнало мира в Украйна", подчертават законодателите.

Те смятат за "безотговорна и водеща към задълбочаване на конфликта" позицията на украинския президент Петро Порошенко, който "иска намеса на западните страни и приемането на страната му в НАТО".

Възванието е подписано от 8 влиятелни депутати от Националното събрание, представляващи групата "Народна десница", консервативното крило на партията. Сред тях е бившият транспортен министър Тиери Мариани, от правителството на предишния президент Никола Сракози.

Българин ще лежи две години във виетнамски затвор! Теглил пари с фалшиви карти

http://pik.bg/българин-ще-лежи-две-години-във-виетнамски-затвор-теглил-пари-с-фалшиви-карти-news221206.html

Българин ще лежи две години във виетнамски затвор! Теглил пари с фалшиви карти

Българинът Йордан Тодоров Валентинов, на 31 години, бе осъден на две години затвор за използване на фалшиви карти, с които е теглил пари от банкомати във виетнамския град Хошимин, предаде информационният портал Тhanhnien News. 

Валентинов беше арестуван на 26 октомври, 2013 г. У него са били открити 38 фалшиви карти.
Валентинов е заявил, че негов сънародник на име Иван му е дал картите и му е казал да ги използва, за да тегли пари. Той е направил около 140 транзакции, от които 96 са били успешни, и е успял да изтегли повече от 8,500 щатски долара общо. 

След ареста на Валентинов, семейството му е изплатило всички пари, които той си е присвоил от виетнамски банки.

Живот в огъня

http://literature.actualno.com/Jivot-v-ogynja-news_48273.html

Липсата на редовни средства продължава да тежи върху ежедневното съществуване на Марина Цветаева и на нейното семейство. Техните доходи са силно ограничени и идват от дребните хонорари, изплащани на М...

Експерти обсъждат всички аспекти на използването на експериментални медикаменти срещу ебола

http://africa.actualno.com/Eksperti-obsyjdat-vsichki-aspekti-na-izpolzvaneto-na-eksperimentalni-medikamenti-sreshtu-ebola-news_48274.html

Около 200 експерти днес и утре в Женева обсъждат под егидата на СЗО всички аспекти на борбата с ебола и на лечението с експериментални препарати, предаде ИТАР-ТАСС. Обект на дебатите ще бъдат около ...

Кораб с руско-украински екипаж се обърна в Японско море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244882_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1+%D1%81+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%B6+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B

 В Японско море се е преобърнал товарният кораб "Полайн", плаващ под флага на Камбоджа, съобщава ИТАР-ТАСС.

Екипажът на кораба се състои от руски и украински моряци. Инцидентът е станал по време не силен щорм. "Полайн", с товар от дървесина, е плавал от гр. Пластун в руския Приморски край за Китай. По предварителни данни, 10-членният екипаж е успял да се качи на спасителните лодки, преди корабът да се преобърне. По-късно моряците са били качени на борда на притекли се на помощ други кораби.

Тристранният съвет обсъжда състоянието на бюджета и на сектор енергетика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244881_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D

 Под председателството на служебния вицепремиер Йордан Христосков в сградата на Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от правителствената пресслужба.

Социалните партньори ще обсъдят промени в Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. По време на заседанието ще бъде представена информация за състоянието на държавния бюджет, както и на сектор "Енергетика". 

България и светът на Путин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244880_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 „Мини криза”-та (по израза на служебния премиер) се размина - Съветът по сигурността към МС одобри „с консенсус" редактиран вариант на документа "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020", в който били "отразени становищата на всички отговорни институции”.

Да припомним: единственият проблем в първия вариант на документа, качен на сайта на Министерството на отбраната, бе поименното посочване на Русия. В смисъл, че провежданата от Кремъл "нова хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война", е една от основните заплахи за България. И че „активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

"Консенсусният" вариант: Русия вече не представлява заплаха

Както можеше да се очаква, в "консенсусния" вариант на документа Русия вече не представлява пряка заплаха за България. Вместо това като "източник на значителни рискове за националната сигурност" е посочена "нестабилността на региони, намиращи се в близост", например Черноморския. От кого е предизвикана тази нестабилност - това не се казва, включително когато става дума за Източна Украйна. Русия вече не води и няма нищо общо с "хибридната война", а пък от изречението за "явната информационна война" няма и следа. Както и от българските „субекти” агенти на руската политика.

По отношение на анексирането на Крим като един вид малка компенсация е вмъкнато определението "незаконно". Няма да е чудно обаче, ако накрая (когато документът стигне до новия парламент) и то отпадне. Няма да е учудващо също така, ако вече въобще не се споменава Русия. Нито Крим, нито Украйна.

Но и без тези "редакционни поправки”, както вероятно ще ги определят авторите им, случилото се с „Визия 2020” е достатъчно показателно. За премиера то може да е "мини криза" - той си знае в какво се е изразила тя и кой му се е накарал. За България обаче това е свидетелство за нещо много по-важно.

"Мини криза" или голям проблем?

Страх да се назове истината

Първо, „мини кризата”-та за пореден път извади наяве познатия почти повсеместен страх да се каже истината, която иначе е известна на всички. А тя е, че България е зависима от Русия - и то в степен, която е недопустима от гледна точка на сигурността ѝ. Зависима заради единствените си, съветски самолети и заради единствената си, руска газова тръба. Заради „големия шлем” на руските проекти и интереси и заради съпътстващите ги финансови потоци. Те моделират в нужната посока икономиката и политическия живот, изпълнен с чакащи на опашка кандидат-„герхардшрьодеровци”.

Един министър си позволи да каже тази истина, макар и в далеч не най-острата възможна форма. След което бе шамаросан и принуден да се оправдава като ученик.

Информационната война

Второ, „мини криза”-та напълно потвърди истинността на тезата от първоначалния текст на документа за водената срещу България информационна война. Точно защото истината бе казана от овластено лице в официален документ, споменатите в него „субекти” на тази война изпаднаха в истерия.

Най-напред интернет форумите бяха буквално залети от писани като под индиго (или по-скоро преписани от някой руски вестник) антизападни ругатни, повтарящи в най-агресивна форма най-крайните и манипулативни руски националистически трактовки на събитията в Украйна и света.

После се включиха и голяма част от медиите с публикации като тази: „Мизия (разбирай пострадалите от потопа хора) чака Шаламанов, той се готви за война с Русия”. Както и знайни и незнайни експерти, които се впуснаха да обясняват, че „в последните 25 години България има най-слабите, най-посредствените, най-сервилните и най-продажните политици в Европа”, един от които, разбира се, е министърът на отбраната заради „грубата си сервилност пред Вашингтон” и „крайната си яростна русофобия”.

Задействаха се и политическите „субекти”. Пред Министерството на отбраната протестираха онези, които преди няколко месеца откриха предизборната си кампания в Москва и се разхождаха с георгиевски лентички в българския парламент, докато Русия анексираше Крим.

Към тях се присъединиха "по-умерените" застъпници на руския „голям шлем”, като поискаха оставката на военния министър.

На този фон дори лидерите на най-голямата „дясна” партия не се притесниха да обявят, че не смятат Русия за заплаха. Служебният премиер пък нареди „Визия 2020” да бъде свалена от сайта на Министерството, като каза, че „не иска да взема страна” и че „не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения”.

"Текуща кризисна ситуация" или прекрояване на света?

Всичко това се случва в момент, когато „текущата кризисна ситуация” от Крим се повтаря в още по-мащабна и извратена форма в цяла Югоизточна Украйна. Руските танкове и войници (които били „в отпуск”!) не просто завладяват територии, а рушат целия следвоенен международен ред. В изпълнение на очевидно отдавна замислен план управникът в Кремъл „води за носа” цяла Европа, прави каквото си поиска и не се знае докъде може да стигне.

Разбира се, в Русия далеч не всички са съгласни със ставащото. Ето каква диагноза му постави неотдавна писателката Людмила Улицка, едно от блестящите имена на руската култура: „Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата ѝ история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания... Моята страна всеки ден приближава света към нова война, нашият милитаризъм вече е изострил нокти в Чечения и Грузия, а сега тренира в Крим и Украйна... Възторгът пред милитаризма отшумява, но въпросът е каква цена ще платят нашето и следващото поколение за това безумие. Защото, разбира се, този път води към Трета световна война”.

Според българските агенти на руската политика, всичко това не засяга България. За тях, както и за “Руските патриоти”, Улицка е „предател” и “враг на руския народ”.

За какво ги боли най-много

Всъщност - това, за което ги боли най-много, което ги хвърля в истерия, е, че България е направила своя цивилизационен избор - западната либерална демокрация. Това не е русофобия, а избор за цивилизацията на Улицка, вместо за света на Путин. Боли ги, че като член на НАТО и ЕС България се е измъкнала от този свят и няма как да я сполети съдбата на Украйна.

Затова се опитват да поставят под съмнение и да обърнат този избор, като манипулират и разделят българското общество. За България това не е „мини криза”, а голям, жизненоважен проблем.

Примирие, но на каква цена?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244879_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B5%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%3F

 В Украйна сякаш предстои смяна на курса. В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин украинският държавен глава Петро Порошенко споменава споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна. Засега никой не знае подробностите, неизвестно остава и по какъв начин ще се стигне до евентуалното примирие. Киев, Москва и сепаратистите излъчват най-противоречиви сигнали по въпроса. За хората в районите на сражения примирието със сигурност ще бъде добра новина - стига да сложи край на боевете. В същото време то би предизвикало необозрими политически последици в един конфликт, който бушува вече от месеци.

Нов "замразен конфликт"

Ако бъде договорено трайно прекратяване на огъня, сепаратистите в Източна Украйна, които се радват на неприкрита руска подкрепа, ще излязат от конфликта като победители. Защото ще затвърдят, а и ще разширят властта си в окупираните области. Планът от 7 точки на Путин преследва именно тази цел. Така в Източна Украйна ще възникне един от онези „замразени конфликти”, които се разроиха в постсъветското пространство през последния четвърт век: Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия и Нагорни Карабах.

Руското ръководство обича тези „замразени конфликти”, защото умее добре да ги използва. Чрез създаването на двойствени държавни структури руските интереси се прокарват много по-лесно в рамките на безкрайни дипломатически преговори. На всичкото отгоре, така Русия получава възможност да въздейства и върху вътрешната политика на засегнатите страни.

Това не е нищо друго, освен политика на силата. След революцията на Евромайдана през февруари Русия изгуби най-важните си украински съюзници - президента Янукович и проруската Партия на регионите. Оттогава още е ясно, че Кремъл ще търси начин да окаже влияние върху политическото бъдеще на Украйна с други средства. Неслучайно руският президент Путин вече от седмици настоява за примирие: ясно е, че то ще бъде скрита победа за неговата политика спрямо Украйна.

Поражение за Порошенко

Украинският президент Петро Порошенко видимо също е склонен към примирие. Нищо чудно, като си припомним събитията от последните няколко дни: украинските правителствени войски отстъпват, а нови територии печелят сепаратистите, които навярно получават подкрепа дори от редовни руски подразделения. При това положение се очертава провал на плановете на Порошенко за военно решаване на конфликта. А новият фронт, открит от Русия край Мариупол, в най-южната част на Донецка област, допълнително усилва натиска върху Киев.

Евентуалното примирие би прекратило по-нататъшните кръвопролития. В политически аспект обаче то носи големи рискове за Порошенко и неговото правителство преди парламентарните избори, насрочени за октомври. Защото много украинци не биха му простили едно примирие, което практически е равнозначно на капитулация. Това с особена сила важи за многобройните националистически ориентирани доброволчески отряди, които през последните седмици претърпяха тежки загуби. Тъй че не се знае, дали тези формирования, които и без това трудно се поддават на контрол, изобщо ще приемат примирието. С други думи, можем да очакваме сериозни вътрешно-политически напрежения. Възможно е дори на изборите превес да вземат радикални партии. А не е изключено в Източна Украйна да избухне и партизанска война.

Още един губещ

Европейският съюз и особено Германия вече от седмици настояват за прекратяване на боевете и за политическо решение. Ако обаче в Източна Украйна действително възникне „замразен конфликт”, част от украинското общество може да обърне гръб на Европа. Вече от няколко седмици в Украйна върви мълвата, че Берлин и Москва ще сключат сделка, според която Порошенко ще се съгласи на примирие и ще предаде Донецк и Луганск в ръцете на сепаратистите. У много украинци такива слухове пораждат усещането, че Европа и специално Германия са ги предали.

Дори в някои страни от ЕС е разпространено убеждението, че политическа Европа не намира достатъчно решителен отговор на руската агресия в една съседна държава. Така че възникващият в Украйна „замразен конфликт” още години ще тресе ЕС. Отношенията с Русия, а навярно и с Украйна, са тежко увредени за дълго време напред. И Европа никога няма да се върне към статуквото отпреди конфликта.

Трирвильор разказа за Оланд в книга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244878_%D0%A2%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9E%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4+%D0%B2+%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0

 Бившата първа дама на Франция Валери Трирвильор написа книга, в която споделя подробности за отношенията си с Франсоа Оланд, съобщи сп. „Пари Мач”. Трирвильор разказва, че вестта за изневярата на президента я сварила в Елисейския дворец, когато и Оланд бил там.

 

Трирвильор пише, че когато на 9 януари 2014 г. видяла, че по всички телевизии предават подробности за отношенията между Франсоа Оланд и актрисата Жули Гайе, й станало лошо. „Втурнах се в банята,

 

за да взема хапчета

 

Франсоа ме последва”, споделя тя. При това Оланд се опитал да й вземе таблетките и лекарствата се разсипали. Трирвильор събрала част от тях и ги изпила. В този момент не й се щяло да мисли за бъдещето. На следващия ден я хоспитализирали.

 

След раздялата по думите на Трирвильор президентът всеки ден й пращал по няколко SMS-а, в които я молел да се върне.

 

Публикуването на книгата е пълна изненада за Елисейския дворец, отбелязва Франс прес.

 

Валери Трирвильор се запознава с Франсоа Оланд през 1988 г. Връзката между тях започва обаче чак през 2005 г. По онова време Трирвильор била омъжена за заместник главния редактор на „Пари Мач”. Журналистката се развела официално чак през 2010 г.

 

Трирвильор бе смятана за първа дама

 

на Франция, въпреки че не е сключвала официално брак с президента. Като първа дама тя придружава Оланд по време на гостуванията му в други страни и по време на официални мероприятия. На 25 януари 2014 г. френският президент съобщи за прекратяването на отношенията си с Трирвильор.

Продават централата на Скотланд ярд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244877_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4+%D1%8F%D1%80%D0%B4

 Срещу 250 млн. паунда може да бъде закупена централата на лондонското полицейско звено Скотланд ярд, предаде АФП.

 

22-етажната сграда с площ от 56 000 кв. м се намира в близост до Уестминстърския дворец, както и Бъкингамския дворец. “Поддръжката и управлението на тази сграда е изключително скъпо. Ако трябва да останем в тези помещения, трябва да похарчим 50 милиона паунда”, каза Крейг Макей, заместник-комисар на Скотланд ярд.

 

Вместо да остане в тази постройка, полицейското звено се мести в по-модерна сграда наблизо. Парите от продажбата и излишъците от намалените разходи за поддръжка ще бъдат инвестирани в дейностите на полицията на терен. Тук са включени камери, които полицаите ще носят върху униформата си, защитени таблети и смартфони, с които служителите на реда ще търсят информация в полицейските архиви, без да е необходимо да се връщат в централата.

 

Сградата Скотланд ярд е едно от най-известните места в света, но след продажбата името й няма да бъде запазено.

Светът губи битката срещу ебола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244876_%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 Светът губи битката срещу разпространението на епидемията от ебола в Западна Африка, предупреди председателката на “Лекари без граници” Джоан Лиу. “След шест месеца от най-тежката епидемия от ебола в историята светът губи битката за овладяването й. Лидерите не успяват да блокират тази транснационална заплаха”, заяви тя в реч в централата на ООН в Ню Йорк.

 

Джоан Лиу призова международната общност да финансира повече легла за създаване на мрежа от полеви болници, изпращане на квалифициран медицински персонал и разполагане на подвижни лаборатории в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия. Поради липса на места в претъпканите центрове за лечение в Либерия и Сиера Леоне болни продължават да умират в извънболнична среда, което увеличава рисковете от заразяване. “В Сиера Леоне силно заразните трупове гният по улиците”, подчертава организацията.

 

Вирусът на ебола, срещу който няма лечение или ваксина, е взел над 1550 жертви от 3069 регистрирани случая на заболяване към 26 август по данни на СЗО. От тях 694 души са загинали в Либерия, 430 в Гвинея и 422 в Сиера Леоне. Според СЗО при сегашните темпове на заразяване ще са нужни от шест до девет месеца и най-малко 490 милиона долара за овладяване на епидемията, която може да зарази 20 000 души.

 

СЗО официално потвърди, че огнището от ебола в ДР Конго, жертвите от което станаха 31 души, не е свързано с епидемията от болестта в Западна Африка, предаде ИТАР-ТАСС. “Огнището в ДР Конго е отделно и независимо събитие, което няма връзка с огнището в Западна Африка”, се казва в изявление на организацията.

 

В ДР Конго с ебола са заразени 53 души.

Кораби на НАТО навлизат в Черно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244875_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5

 В Черно море до 7 септември влизат четири бойни кораба на НАТО: ескадреният миноносец на САЩ „Рос”, френската корвета „Командан Биро”, канадската фрегата „Торонто” и испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Бурбон”. Това съобщи пред ИТАР-ТАСС военнодипломатически източник в Москва.

 

„Рос” и „Биро” са преминали през черноморските проливи вчера, а испанската и канадската фрегати се очаква да влязат в акваторията на Черно море на 6 септември.

 

Грузия ще получи пакет за сътрудничество с НАТО на срещата в Уелс, съобщи междувременно в Тбилиси грузинският министър за евроатлантическата интеграция Алекси Петриашвили. Пакетът предвижда създаване в страната на военноучебен център на НАТО и съвместни военни учения на нейна територия.

 

Швеция ще стане една от петте страни, които на срещата в Уелс ще получат нов статут в отношенията си с алианса, съобщи шведският в. „Свенска дагбладет”.

 

Заедно с Финландия, Австралия, Грузия и Йордания скандинавското кралство ще получи т.нар. златна карта и ще бъде смятано за „партньор номер едно”, което означава най-високо положение без фактическо членство в НАТО.

Театърът бие по популярност българския футбол

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244874_%D0%A2%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%8F%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+

 През 2013 г. за драматични и куклени постановки са продадени над 1,6 млн. билета. В същото време мачовете от „А" група, сезон 2013-2014, са с обща посещаемост под 500 хиляди.

Като говорим за арт предпочитания обаче, на най-голяма публика у нас през 2013 г. се радва киноизкуството - посещенията в киносалони са 4,76 млн. Зрителите избират предимно американските филми и все по-често пропускат българските. През последните години музеите печелят все повече посетители, все по-често ходим на оперни и балетни постановки, пише "Преса".

Но издателите предлагат все по-малко книги, а тиражите на преводните заглавия значително превъзхождат тези на родните. 68% от хората в страните на ЕС прочитат най-малко по една книга за 12 месеца. В България читателите обаче далеч не са толкова често срещано явление. Близо половината от анкетираните - 45%, не са прочели дори едно заглавие за година. На опашката след нас са кипърци, гърци, румънци и португалци.

41% от хората у нас посещават културно-исторически паметници, точно колкото италианците и малко странно, но доста повече от гърците, сред които едва 22% обикалят подобни забележителности. Изложбите и музейните експозиции привличат средно 37% от европейците. В тази област ние сме с едва 26%.

В библиотеки влизат само 18% от българите при средно 31% за страните в Европа, които смятат, че книгите вкъщи не стигат. Най-слаб интерес у европееца будят балетът и операта, привличащи едва 18% от населението. В България все пак всеки десети човек отива на подобен спектакъл поне веднъж годишно (колкото и румънците), но пък след нас опашката не е дълга - Унгария, Кипър и Гърция. Както може да се очаква, португалците са най-незаинтересовани от тези изкуства - с 8%.

 



Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/bulgariya-sredno-stranite-1428495.html#ixzz3CJKbrQOt

Петър Чобанов: Добре се сработихме с ДПС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244873_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%A7%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%81+%D0%94%D0%9F%D0%A1

 Добре се сработихме с ДПС. Това обясни вчера бившият финансов министър Петър Чобанов, който оглави две кандидат-депутатски листи на движението.

 

„Мисля, че това е напълно нормално. В рамките на мандата на кабинета „Орешарски” Движението за права и свободи подкрепяше политиките, които водихме, и добре се сработихме с икономическия му екип в лицето на Йордан Цонев и проф. Алиосман Имамов”, обясни Чобанов в ефира на Нова телевизия. Той обаче отрече да се е разочаровал от икономическите експерти на БСП.

 

В ДПС решили да задълбочат гражданската си квота

 

и затова го поканили за водач на листите в 25-и МИР-София и в Монтана. „Така или иначе, мандатът ми като министър приключи по-рано, отколкото трябваше според мен, а аз бях определил един период от живота си, в който да продължа да се занимавам с тази дейност”, поясни финансистът. И тъй като не бил потърсен от БСП за евентуалното му оставане в гражданската квота на левицата, решил да приеме предложението на Лютви Местан. Допадало му и това, че ДПС не се занимава с купуване на гласове.

 

Бившият министър отрече твърденията, че кабинетът „Орешарски” е оставил разруха след себе си. „БСП да спре да ме използва като удобното оправдание за своите грешки”, заяви още Чобанов. По този начин той отговори на Таско Ерменков от левицата, който го обвини във въвеждането на такса „ВЕИ” ­ средствата от която сега трябва да се връщат. Финансистът припомни, че спорната такса е била предложена от „Атака” и гласувана от парламента.

 

По отношение на казуса с КТБ бившият финансов министър посочи, че трябва ясно да се посочат отговорните институции – БНБ и подуправителят, отговарящ за „Банков надзор”, както и че той по закон не носи отговорност за стабилността на дадена банка.

 

Чобанов определи случилото се с КТБ като „следствие на

 

натрупвали се през годините събития

 

които са достигнали своята кулминация по времето, когато той бил финансов министър”. От мениджмънта на банката първоначално твърдели, че могат да се справят и сами. Кризата обаче се развила в рамките на една седмица и овладяването є станало невъзможно. Въпреки това той се опитвал да намери решение и бил против въвеждането на т.нар. банкова ваканция.

 

„Делян Пеевски няма нищо общо с финансовото здраве на КТБ. Факт е, че той не е част от нейното управление”, посочи още финансистът и допълни, че се познава с Делян Пеевски от началото на предишния парламент. В момента двамата комуникирали по-често, тъй като са водачи на листи и обсъждали дейностите си в хода на предизборната кампания.

Български филм с шанс за „Оскар“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244872_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC+%D1%81+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%E2%80%9C

 /КРОСС/ Българската лента „Виктория" е сред фаворитите на известния американски киносайт IndieWire за „Оскар" за чуждоезичен филм. Медията обяви наскоро предположенията си кои европейски продукции е най-вероятно да влязат в битката за престижното отличие, като нарежда родното заглавие в челните места. „Виктория"- епичната драма за отношенията между майка и дъщеря, заслужено е сочена като най-важния български филм за 2014 г., след като бе хвален на няколко международни фестивала", пише изданието.

Не за първи път то се изказва ласкаво за продукцията на режисьора Майя Виткова. След януарската световна премиера на филма в рамките на фестивала за независимо кино „Сънданс" сайтът определи дебюта й като впечатляващ. В следващите месеци лентата обиколи десетки кинофоруми, получи няколко престижни награди и още добри рецензии. А до края на годината тя ще стане част от още 20 престижни международни събития, където ще се бори за нови отличия, пише "Преса".

Българската премиера на "Виктория" ще бъде на 17 септември в Дома на киното, ще се прожектира само една седмица.

Филмът разказва за малката Виктория, която се ражда по време на режима като нежелано от майка си дете. Момичето обаче бързо се превръща във феномен на десетилетието, защото е без пъп. Самият Тодор Живков става неин кръстник и Виктория живее щастливо до ноември 1989 г. Заедно с политическите събития се преобръща и целият свят на детето. Единственото сигурно нещо в живота му остава майка му Боряна (Ирмена Чичикова), с която се опитва да се сближи.

 



Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/maiika-viktoriya-film-1428475.html#ixzz3CJK47oIJ

Красен Станчев: Поскъпването на тока е неизбежно

http://business.actualno.com/Krasen-Stanchev-Poskypvaneto-na-toka-e-neizbejno-news_48269.html

Поскъпването на тока е неизбежно. Това заяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) Красен Станчев. Според него е добре от 1 октомври цената да бъде увеличена...

Samsung представи Note 4 и революционния Note Edge

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244871_Samsung+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+Note+4+%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F+Note+Edge++

 / Samsung Electronics днес представи разширяването на своята флагман серия Galaxy Note с новите Galaxy Note 4 и Galaxy Note Edge.

„Серията Galaxy Note дава знак за изключителна иновация в технологичната индустрия. Големият размер на екрана и иконичната S Pen технология представиха нов стандарт в смартфон културата", каза ДжейКей Шин, главен изпълнителен директор на IT & Mobile Communication в Samsung Electronics.

5.7-инчовият екран е подобен на този на предшественика на Note 4, но идва с подобрения, които видяхме при Galaxy S5 като скенер за пръстови отпечатъци и Quad HD Super AMOLED дисплей. Освен скенера за пръстови отпечатъци, моделът идва и със сензор, измерващ пулса. Новият фаблет е и водо- и прахо-устройчив. Камерата е ъпгрейната от 13MP на 16MP, a при батерията почти не се усеща разлика - от 3200 mAh на Note 3 до 3220 mAh при Note 4. Предната камера е подобрена на 3.7MP. В некорейската си версия, процесорът е четириядрения Snapdragon 805 с 600MHz Adreno 420 GPU. Останалите спецификации включват 3GB RAM, a за вътрешна памет опциите са 32 или 64GB (като могат да бъдат добавени допълнително още 64GB, благодарение на слота за microSD карта).

Note 4 използва Android 4.4 KitKat с потребителския интерфейс на Galaxy S5. Нов е стилуса S Pen, при който е подобрена чувствителността при допир, като налице е и нов „pen mode".

Заедно с Galaxy Note 4, компанията представи и уникалния Galaxy Note Edge, който предоставя на потребителите нов начин за достъп до информация. Уникалният извит Edge екран на Galaxy Note Edge осигурява бърз достъп до често ползвани приложения, аларми и функции с едно плъзгане на палеца дори когато капакът е затворен. Потребителите могат също да получават известия директно на Edge екрана, докато гледат видеа, без да се нарушава процесът.

Galaxy Note 4 ще бъде достъпен в световен мащаб от октомври във черно, бяло, златно и розово. Galaxy Note Edge ще бъде достъпен на избрани пазари по-късно тази година в черно и бяло чрез продажба на дребно, електронна търговия и с доставка.



Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/note-galaxy-edge-1428628.html#ixzz3CJJD2rd8

Печатат тетрадки с Вазов и Ботев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244870_%D0%9F%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82+%D1%82%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8+%D1%81+%D0%92%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2

 Тетрадки с Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други велики българи се появиха в книжарниците дни преди старта на новата учебна година. На кориците са изобразени още Паисий Хилендарски и цар Симеон. Тетрадките са разработени от българско издателство съвместно с младежите от “Българска история”. Ини­циативата е съпротива на добилите популярност през изминалите години тетрадки с неморални визуални послания на кориците. Идеята на издателите е да засилят чувството на родолюбие сред учениците чрез стимулиране на любознателността им към великите личности в историята ни и техния принос.

 

“Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си”, е цитатът на гърба на тетрадката с лика на Васил Левски. На всяка от тетрадките представянето на личностите е допълнено чрез известна тяхна фраза, превърнала се в символ на делото им.

 

Цената на една тетрадка от 40 листа е 1,2 лв. и тя може да се поръча онлайн от сайта на издателството. Те са отпечатани на офсетова хартия във формат А5, с меки корици, широки редове. Тет­радките от 80 листа пък струват 2,2 лв. Освен тетрадки издателството предлага и тефтери с портрети на великите българи.

РАДЕЦКИ ПРИСТИГНА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244869_%D0%A0%D0%90%D0%94%D0%95%D0%A6%D0%9A%D0%98+%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%93%D0%9D%D0%90

 Параходът „Радецки“, който е копие на оригиналния, отново ще може да вози пътници на къси разстояния по Дунав.

 

Около три месеца единственият плаващ музей у нас не извършваше разходки по реката заради повреда в едно от колесата. След като беше ремонтиран в русенската корабостроителница, вчера плавателният съд хвърли котва на русенския кей. На това място параходът ще остане няколко дни за посещения, след което ще отпътува за Козлодуй.

 

„Повредата стана по време на разходка по Дунав в началото на юни при високи води. Тогава реката влачеше огромни дънери, които не се виждаха на повърхността. Едно от колесата засмука подводен плаващ предмет и се повреди. Макар че параходът беше основно ремонтиран преди две години, се наложи пак да го теглим до русенската корабостроителница. Както и преди, специалистите добре си свършиха работата и „Радецки“ вече е напълно безопасен за извършване на кратки разходки по реката.

 

С него могат да се возят до 100 души

 

каза капитанът Божин Божинов, който управлява кораба от близо 15 години.

 

Божинов обясни, че „Радецки“ извършва едночасови разходки единствено в акваторията на Козлодуй, където видимостта е много добра, а курсовете се правят само в светлата част на денонощието. Ако се наложи да пътува на по-дълги разстояния, плаващият музей е провлачван от друг съд. Не на собствен ход „Радецки“ ще напусне и Русе след няколко дни. Той ще бъде теглен от кораба „Георги Измирлиев“ на Параходство „Българско речно плаване“.

 

Капитанът допълни, че отстраняването на повредата е струвало към 30 хиляди лева, осигурени от АЕЦ „Козлодуй“. Ремонтът преди две години е бил за над 200 хиляди лева. Тогава е подменена напълно системата за известяване при пожар и наводнение на трюмовете, ремонтирани са всички агрегати, а откритите части са пребоядисани. Капитанът смята, че въпреки грижите за „Радецки“ е време да се помисли за построяването на нова реплика.

 

15 000 посетили плаващия музей за година

 

Оригиналният австрийски съд, на който се през 1876 г. се качват Ботев и четниците му, е построен през 1852 г. в Будапеща. През 1906 г. министър-председателят на България Димитър Петков прави постъпки за купуването му. Тъй като тогава страната ни е бедна, се обсъждал вариант корабът да бъде платен в натура. Със смъртта на Петков обаче инициативата затихва и през 1918 г. „Радецки” е бракуван и шест години по-късно унищожен. Сто години след построяването на оригинала същият завод в Будапеща прави пет парни влекача, като единият от тях – „Пловдив”, е купен от страната ни за нуждите на Българско речно плаване. Именно от този влекач през 1964 - 1966 г. е направено копието на „Радецки”. Първият му курс е на 26 август 1966 г. до Виена. Миналата година параходът е бил посетен от 15 хиляди души и е направил към 40 едночасови разходки по реката.

Наддаването за гара „Пионер” тръгва от 13 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244868_%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9F%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%E2%80%9D+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82

 Наддаването за гара „Пионер” в столицата ще тръгне от 13 млн. лв., съобщи вчера по време на пресконференция транспортният министър Николинка Ангелкова. Ще бъдат обявени търгове с тайно наддаване за продажбата на имоти, представляващи част от терена на бившата товарна гара. Имотите са с обща площ 37 078 кв. м. Планира се средствата, получени от продажбата, да бъдат вложени в текущо поддържане на жп инфраструктурата, както и за завършване на започнати ремонти на жп линиите.

 

Министър Ангелкова съобщи още, че е спряла проекта за изграждането на интермодален терминал във Варна. Причината за това е, че до 15 септември няма да може да бъде сключен договор с изпълнител. Проектът е част публичната инвестиционна програма на предишното правителство. Служебният кабинет обаче реши да прекрати всички проекти без договори до тази дата.

Президентът води двама министри на форума на НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244867_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83

 Президентът Росен Плевнелиев ще отиде на срещата на високо равнище на НАТО в Уелс заедно с двама министри – на отбраната Велизар Шаламанов и на външните работи Даниел Митов. Форумът е двудневен и започва днес.

 

Сред основните теми, които ще попаднат във фокуса на обсъжданията, са ситуацията и мерките в отговор на кризата в Украйна, развитието на способностите за колективна отбрана и потвърждаването на ангажимента на държавите членки за увеличаване на средствата за отбрана. Ще бъде обсъдено и присъствието на НАТО в Афганистан след приключването на мисията на ISAF в края на 2014 г.

 

В рамките на форума Плевнелиев ще проведе куп двустранни срещи с ръководители на други страни от алианса.

 

Както „Монитор“ писа, в Уелс държавният глава ще представи и основните акценти от документа „Визия 2020“, по който преди дни в Министерския съвет си стиснаха ръцете. В него се поема ангажимент за увеличаване на средствата, които страната ни отделя за отбрана.

Финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244866_%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0

 Финансовата смърт на КТБ не е решение за вложителите. Разследването на криминални престъпления в трезора няма и не трябва да има отношение към съдбата му, съответно към съдбата на вложенията на хората.

 

Това коментира вчера главният прокурор Сотир Цацаров в Мизия в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА.

 

По думите на обвинител №1 най-важният проблем, който вълнува обществото, е съдбата на парите на вложителите в нея.

 

Цацаров обясни, че в случая има две линии проблеми­ чисто криминалните престъпления, по които прокуратурата работи, и втората ­ финансовата, която определя съдбата на КТБ като банкова институция и съдбата на спестяванията на хората в нея. Стандартният отговор, който могат да получат вложителите, е според Закона за гарантиране на влоговете, но случаят с КТБ е нестандартен, смята главният прокурор. По думите му няма как да се даде такъв отговор на хората. Според него причината е, че в продължение не на месеци, а на години КТБ е била "скъпо банково украшение, поставено под похлупак от държавата", която е направила всичко да запази този "похлупак", да държи парите си и парите на държавните предприятия под него и да се грижи това, което е под него, да е "чисто, здраво и изглеждащо стабилно". Според Цацаров не може да се обвиняват хората, които са вложили парите си в КТБ, защото тя е съществувала в условията на банков надзор, който е създал най-благоприятните условия за нейното съществуване.

 

Главният прокурор посочи, че разследването на престъпленията и нарушенията в банката ще стигне докрай както по отношение на длъжностните лица в нея, така и в БНБ, и по-специално в "Банков надзор". Според обвинител №1 е необходимо "да се надскочи" Законът за гарантиране на влоговете, да се търси път за финансово оздравяване на банката и да се мисли за вариант, при който всички вложители да получат парите си. Според него извършените престъпления не могат да бъдат оправдание вложителите да бъдат ощетени. "Прокуратурата и лично аз бяхме обвинявани в какво ли не по случая с КТБ, но повечето от тези обвинения ги чух от хора, за които чета в страниците на досъдебното производство, има известна съпричастност към получаването на пари в брой от банката или от нейния собственик", коментира Цацаров в отговор на въпрос. Той допълни, че тези факти са били потвърдени в хода на разследването, включително от банкови служители. По думите му тези обвинения няма да спрат разследването по случая с КТБ.

Фед: Икономиката расте умерено, но без съществен напредък

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e20bccf/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cfed0Eikonomikata0Eraste0Eumereno0Eno0Ebez0Esyshtestven0Enapredyk0H179390A0C/story01.htm

Икономическият прогрес остава балансиран, но не достатъчно силен, за да бъде поддържан без приспособителна парична политика, издават данните от „Бежовата книга“


Пуснаха ремонтираното „Цариградско шосе”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244865_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%E2%80%9E%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D1%88%D0%B

 Движението по едно от най-натоварените трасета в столицата – бул. “Цариградско шосе”, беше пуснато днес с цели 11 дни по-рано от предвидения срок.

 

“Ще продължи да се работи единствено на пешеходния подлез на Окръжна болница, където се предвижда и монтиране на асансьори, но това няма да пречи на движението на автомобилите”, обясни вчера столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Според нея ще останат още някои неща за довършване, но те няма да пречат на движението.

 

Обновяването на основната пътна артерия на града започна през април. През това време майсторите направиха основна реконструкция на мостовете при 4-ти км и при разклона за летището, два пешеходни подлеза и един автомобилен при “Бриколаж”. Гаранцията на положената след ремонта хидроизолация е 10 години.

 

“Обновената настилка е около 2,3 км и сами виждате колко добре се е получило. Сега обаче малко ни притесняват кръпките в участъка от 4-ти километър до “Алея Яворов”. Затова този участък ще бъде ремонтиран през следващата година”, обясни Фандъкова.

 

За първия учебен ден трябва да приключи и цялостният ремонт на други основи булеварди - “Никола Мушанов”, “Овча купел”, “Тодор Каблешков”, както и ул. “Г.С. Раковски”.

 

“При бул. “Ботевградско шосе” има известно забавяне заради дъждовете и той ще е готов в средата на октомври”, каза още Фандъкова. С две седмици повече ще продължи и изграждането на естакадата на Лъвов мост. Там майсторите се забавиха с две седмици заради археологическите находки, които бяха открити по време на изкопните работи. Според плановете на общината мъките за шофьорите по ключовото кръстовище трябва да приключат в средата на ноември.

Държавните служители сами да плащат осигуровките си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/W8z7tFQm8uA/

Държавните служители сами да плащат осигуровките си, предлагат от Националната агенция за приходите в документ, с който Нова телевизия разполага. Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

В частния сектор 60 на сто от вноската за осигуровките се поема от работодателя, а 40 на сто от работника. Осигуровките на държавните служители обаче на 100% се поемат от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено – ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки.

„Тези предложения са неформални и не ангажират официалната позиция на НАП. Това е една дискусия, един разговор експертен, който тепърва ще бъде обсъждан”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.

„Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят”, коментира Нели Христова от КТ „Подкрепа”.

 

 

По-ниски заплати стимулират заетостта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244864_%D0%9F%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0

 Понижаването на възнагражденията е допринесло за увеличаване на заетостта особено в страните от еврозоната, но бъдещ спад на възнагражденията носи опасност от засилване на бедността, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от ДПА.

 

Прогнозите са за спад на безработицата в еврозоната до 11,2% към края на 2015 г. спрямо 11,7 на сто през последното тримесечие на 2014 г. Гърция и Испания също ще създадат работни места през идната година, но ще продължат да се борят с безработица от над 20%, или близо два пъти над нивата в повечето страни от валутния съюз. Темпът на създаване на работни места ще бъде най-бърз в САЩ, очаква ОИСР, прогнозирайки спад на американската безработица до 5,9 на сто към края на 2015 г. спрямо нива от 3,7 на сто в Япония и 4,7 на сто в Германия.

 

Средното ниво на безработицата в държавите от ОИСР се е понижило до 7,3% през юни спрямо 8,5% през октомври 2009 г., когато бе отчетено максимално равнище за периода след Втората световна война. Все още без работа са 12,1 милиона души повече, отколкото преди кризата.

24-часов телефон за аварирали асансьори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244863_24-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%84%D0%BE%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8

 24-часов телефон, на който ще можем да звъним, ако заседнем в асансьора, ще пусне Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН). Това съобщи нейният председател Стефан Цанков.

 

„Решихме в най-скоро време да пуснем този телефон, защото всяка година има стотици случаи на хора, блокирани в кабините на асансьорите, които звънят на техниците от поддържащите фирми, а те не отговарят”, каза той.

 

„Преди 2 месеца в хотел в Банско служители от рецепцията изкарвали хората от спрял между етажите асансьор. Много от нещастните случаи стават именно в подобни ситуации. Хора, които не са компетентни, не бива да се занимават с това”, предупреди Цанков.

 

Денонощният телефон

 

ще може да се ползва и за аварии

 

както и за сигнали за неизправни съоръжения.

 

„Ще направим и унифициран стикер, разпознаваем лесно от гражданите, който да се лепи в кабините на асансьорите и на други видни места в сградата”, каза още шефът на ДАМТН. „Сега всяка фирма изписва аварийните си телефони както реши, а там го няма нашия телефон. Във всеки асансьор ще искаме да го има. Така ще можем ние да изпратим екип, като помолим за съдействие друга фирма”, поясни той.

 

По думите на Цанков проверките от началото на годината са установили фрапиращи случаи на занемарена поддръжка на асансьорите. „Дори в Министерството за земеделието хванахме асансьори в трагично състояние, с разкъсани въжета, подобно на падналия, и с неработещи аварийни спирачки”, каза шефът на метрологията. Според него

 

най-наглото в

 

случая е, че

 

поддържащата фирма има постоянно човек

 

в сградата на държавното ведомство. „Не може той да е там и да не види, че цели снопове от въжето са скъсани”, учудва се Цанков. „Съоръженията вече са спрени, но още преди 2 години сме дали предписание да се сменят въжетата и да се отстранят другите установени нередности”, добави той.

 

По информация от ДАМТН окончателният вариант на доклада за падналия асансьор в столичния кв. „Гео Милев” ще бъде огласен във вторник.

Жълт код в 13 области за интензивни валежи

http://society.actualno.com/Jylt-kod-v-13-oblasti-za-intenzivni-valeji-news_48267.html

Жълт код е обявен за 4 септември в 13 области на Северозападна, Централна и Южна България заради проливни дъждове, съобщиха от НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Лове...

Ветеринарите излизат на протест

http://society.actualno.com/Veterinarite-izlizat-na-protest-news_48268.html

Ветеринарите отново излизат на национален протест. Те са недоволни от липсата на стратегия и управление на ветеринарномедицинската дейност в България. Частните ветеринари са недоволни от подготвян...

Джон Кери създава коалиция срещу ИД

http://america.actualno.com/Djon-Keri-syzdava-koalicija-sreshtu-ID-news_48270.html

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че създава международна коалиция за противодействие срещу ислямистката групировка Ислямска държава. Кери вече е провел телефонни разговори със своит...

Служебната кола и бакшишът влизат в БВП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244862_%D0%A1%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D1%88%D0%B8%D1%88%D1%8A%D1%82+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%91%D0%92%D0%9F

 Използването на служебните автомобили за лични цели и бакшишите, които даваме в таксито и фризьорския салон, са част от скритите дейности, които са включени при отчитането на брутния вътрешен продукт, съобщиха вчера от националната статистика. Освен това се измерва ефектът от куфарната търговия, неиздаването на касови бележки, доходите в натура и работата без договор.

 

От началото на следващият месец Националният статистически институт започва да следи и ползите за БВП от проституция и продажба на наркотици. За да бъдат отчетени тези дейности, НСИ няма да прави собствени изследвания, а ще се довери на данните, с които разполагат различни заинтересовани служби – Национална агенция за приходите, Агенция “Митници”, Агенция по заетостта, както и на информацията от Европол и Интерпол. Според последното огласено  изследване у нас

 

бизнесът със сексуслуги има над €1,665 млрд. оборот

 

от които само 210 млн. евро са получени на родна територия, а останалите са заработени зад граница. Данните обаче са от пика на икономическата криза, затова анализаторите прогнозират, че доходите от проституция и дрога ще вървят нагоре със съживяването на бизнеса.

 

Няколко страни в общността вече са внедрили новата методология и отчитат влиянието на тези скрити дейности върху икономиката им. Номиналното изменение на стойността на БВП при тях е между 2 и 6 на сто, като най-високото ниво е отчетено в Холандия, стана ясно вчера от думите на Елка Атанасова, директор „Макроикономическа статистика” в НСИ. На ревизия подлежат данните за брутния ни продукт от 1995 година насам. Като цяло по номинална стойност цялата сива икономика у нас е около 13 на сто, уточниха от НСИ.

 

По препоръка на Европейската комисия предстои да се подобрят данните за доходите в натура, които

 

включват разходите на работодателя за неговите подчинени

 

мобилни телефони, карти за градския транспорт, дрехи, ваучери за храна и др. По новата методология допълнителните сектори, в които ще се изследва доходът в натура, са сухопътен и въздушен транспорт, за които такава информация досега не се е събирала, обясни още Атанасова.

 

Другата препоръка от ЕК е за оценка за гаражите.

 

При последното преброяване е била поискана информация за гаражите, които се притежават от българските домакинства. За тези помещения трябва да бъде определена стойност, която да бъде включена към условния наем. Този показател показва колко бихме плащали, ако живеем под наем в собствените си жилища. Използването му се налага, защото в различните части на Европа населението е с различен дял на собственост върху жилищата и докато у нас той достига 97 на сто, то на Запад е максимум 47%.

 

Освен това досега се е смятало, че по селата не се дават имоти под наем и в отчетите е слаган държавен нормиран наем, който в крайна сметка обаче се е оказвал 8 пъти по-нисък от действителния.

 

По тази причина се налага да се правят нови изчисления, които ще окажат влияние върху БВП, каза Елена Бакалова, експерт в НСИ.

Очаква се повишаване на водните нива

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GONaV-O3o-g/

През следващото денонощие времето над страната ще бъде предимно облачно и на много места с прекъсвания ще продължи да вали дъжд. По-значителни ще са валежите в северозападните, централните и югоизточните райони. Ще има и гръмотевици. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има над югозападните райони, а по-късно през деня над Източна България.

По Черноморието ще има разкъсана облачност, значителна преди обяд. Главно по южното крайбрежие ще има валежи. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат около 25-26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, но към края на деня ще има и 4 бала.

От днес до неделя в резултат на предвижданите интензивни валежи и очакваните значителни водни количества ще се повишат водните нива в цялата страна. На места са възможни внезапни наводнения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Жълт код за обилни валежи е обявен в 13 области в страната за днес. Очакваните количества дъжд за денонощието са 20-30 л/кв.м.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

54-ти сме по конкурентоспособност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244861_54-%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 В доклад за глобалната конкурентоспособност - The Global Competitiveness Report 2014 – 2015, на Световния икономически форум България достига до 54-та позиция сред 144 страни със стойност на индекса 4,37, съобщиха от Центъра за икономическо развитие.

 

Трета поредна година България подобрява позициите си по отношение на националната конкурентоспособност. През 2011 г. тя е била на 74-то място в общата класация, през 2012 г. - заема 62-ро място, а през миналата година е 57-а. С този резултат изпреварваме няколко държави от ЕС - Румъния (59-та позиция), Унгария (60-та), Словения (70-та), Словакия (75), Хърватска (77), Гърция (81).

 

Глобалният индекс е разделен в три класации - базисни предпоставки; ефективност на икономиката и иновативност на икономиката. България има най-добри позиции (52-ра) по отношение ефективност на икономиката, който включва: висше образование и квалификация, ефективност на стоковите пазари, ефективност на пазара на труда, развитие на финансовите пазари, технологична готовност, размер на пазара.

 

В класацията за базисни предпоставки, включващ институции, инфраструктура, макроикономическа стабилност, здравеопазване и начално образование, стойността е 4,71, а позицията - 59-а. Негативни са резултатите в класацията за иновативност на икономиката с фактори иновации и зрелост на бизнеса - 3,27 пункта и 106-о място.

 

По отношение на макроикономическата стабилност през миналата година България е била на 30-о място, но сега отстъпва до 36-о.

Любим виц на Мартина Вачкова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4279366

Ако искате да съберете цялото си семейство на едно място, изключете интернета и изчакайте една минута в стаята с Ако искате да съберете цялото си семейство на едно място, изключете интернета и изчакайте една минута в стаята с

Тристранният съвет обсъжда състоянието на бюджета и на сектор енергетика

http://www.vesti.bg/novini/tristranniiat-syvet-obsyzhda-systoianieto-na-biudzheta-i-na-sektor-energetika-6021541

Под председателството на служебния вицепремиер Йордан Христосков в сградата на Министерския съвет ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от правителствената пресслужба.

Наистина ли има място за всички деца в класната стая?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244860_%D0%9D%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0+%D0%B2+%D0%BA%D0%BB%D0

 88% от родителите на деца със СОП твърдят, че подкрепата от училището е единствената, която получават извън семейството. Това сочат резултатите от национално представително проучване, проведено от Глобал Метрикс по поръчка на Център за приобщаващо образование. Данните сочат, че въпреки модерното законодателство, което съществува в нашата страна, има нужда от допълнителни усилия, насочени към ефективното му прилагане на практика. Над 70% от българските учители заявяват, че се нуждаят от методическа подкрепа и адаптирани модели, за да могат да развият потенциала на всяко дете в класната стая.

Изследването се провежда в рамките на проект „Едно училище за всички”, който се осъществява с подкрепата на фондация „Америка за България” и ще обучи учители и специалисти от 5 общообразователни училища в страната. По данни на Евростат България е на едно от първите места по брой на деца със СОП, отпаднали от образователната система ( България – 45% / ЕС – 22%). Център за приобщаващо образование работи с училищата-партньори по проекта, за да създаде български модел за изграждане на приобщаващо училище, койт​​о в последствие да помогне на повече училища

Независимо от усилията на държавните институции и модерната нормативна база, едва 40% от родителите на деца от 1-ви до 7-ми клас в България знаят какво е приобщаващо образование. След разясняване на идеята и целите на приобщаващото образование, над три четвърти изразяват подкрепа (36% категорично подкрепят, при 38% – „по-скоро подкрепям“). 43% от анкетираните са съгласни детето им да се обучава заедно с дете със СОП, също толкова се колебаят и 14% са против.

88% от родителите споделят, че очакват приобщаващата класна стая да има позитивен ефект върху техните деца. Очакваните положителни резултати са свързани с развиване на умение за общуване с „различни“ хора (56%), умения за разбиране и приемане на различието (52%), полза за всички деца в класната стая от въвеждането на разнообразни методи и подходи на обучение (31%). Все пак 22% от българските родители се страхуват, че децата със СОП биха свалили нивото на класа, а 11% се опасяват, че и тяхното дете би могло да придобие подобни затруднения в следствие на общуването с другите.

Без значение от поставената диагноза или наблюдаваните в момента затруднения, няма необучаеми деца. Всеки родител, учител и специалист може да помогне на детето със специални образователни потребности да се развива и обучава според своите възможности и силни страни. Българските учители категорично изразяват нуждата си от допълнителна подкрепа и ние ще  направим всичко възможно да пренесем най-добрите световни практики в модел, който да изградим специално за нашата образователна система ” – каза Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.

Проблеми, които родителите на деца със СОП идентифицират са липсата на адаптирани материали (79%), недостатъчните възможности за извънкласни занимания и дейности (35%), липса на подкрепа от специалисти и ресурсни учители (29%), недостигът на специалисти и подготвени кадри (22%). Според родителите на деца със СОП много често децата им срещат трудности при справяне с учебните задачи (35%), затрудняват се в социализацията и комуникацията с другите деца в училищната среда (28%).

 „Резултатите категорично показват, че основният източник на подкрепа за родителите на деца със СОП в България  е училището. Родителите, които са записали децата си в общообразователните училища разчитат основно на учителя на детето и на работата на ресурсния учител, където той е наличен. Докато разработвахме изследването се срещнахме с училища, в които няма такива специалисти и се разчита изцяло на ентусиазма на учителите, които от своя страна имат нужда от допълнително обучение. Липсват адаптирани учебни програми и материали, което прави този проект от изключително значение за общообразователната ни система.”, заяви Радостина Ангелова от Глобал Метрикс.

Център за приобщаващо образование /ЦПО/ е българска неправителствена организация, чиято основна цел е да помогне на колкото може повече деца да учат и играят заедно със своите връстници. Ние вярваме, че всяко дете трябва да получи шанса да бъде прието и ценено. Голяма част от нашите проекти и програми са насочени към децата с обучителни трудности. Знаем, че тази голяма и любима за нас група деца са незаслужено пренебрегнати, неразпознати и неподкрепени. Работим за социално приобщаване и качествено образование за всички деца, както и за закрилата на тези, които се нуждаят. Екипът на центъра работи активно с родители, учители, директори, специалисти, общински и държавни власти, бизнес организации, колеги от страната и чужбина – и се радваме заедно на промяната, която се случва постепенно. Щастливи сме, когато децата – всички деца – получават възможност да развият своите способности и талант и да живеят щастливо детство.

 

Фондация Америка за България подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния й потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация Америка за България предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

 

 

Новата Мазда МХ-5 наелектризира

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/09/04/2374056_novata_mazda_mh-5_naelektrizira/?ref=rss


Четвърт век след лансирането на първата "Мазда" МХ- 5 и след над 950 000 продажби, днес японската компания представи четвъртата генерация на култовия си роудстър. Колата беше показана едновременно в Япония, САЩ и Европа, а на пазара се чака през 2015 година.

Имах щастието да съм сред първите зърнали колата на живо и честно да си призная, тя ме наелектризира и вече нямам търпение да я подкарам. Подобно беше усещането и на повечето от другите присъстващи.

Автомобилът остава...

Свърши ли хубавото време за пазара на ваканционни имоти?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e20b933/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C1130Ca0Csvyrshi0Eli0Ehubavoto0Evreme0Eza0Epazara0Ena0Evakancionni0Eimoti0H1793350C/story01.htm

Пазарът се забавя заради санкциите между ЕС и Русия, наводненията, фалитите на туроператори, но и на фона на рекордната 2013 г.


ПИСМО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244859_%D0%9F%D0%98%D0%A1%D0%9C%D0%9E

 ДО

                                                Г-Н ИВАН ИСКРОВ

                                                УПРАВИТЕЛ НА БНБ

                                               

                                                КОПИЕ:

                                                ДО

                                                Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

                                                ПРЕЗИДЕНТ

                                                НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                                                ДО

                                                Г-Н ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ

                                                МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

                                                НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

                                                ДО

                                                Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ

                                                ОМБУДСМАН

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ




ПИСМО

От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август 2014г. в София от клиенти на КТБ

 

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Пишем Ви с изключително голямо безпокойство, предизвикано от отказа на назначените от Вас квестори на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка /КТБ/, да приемат паричните вноски, с които  клиенти на банката искат да погасяват  кредити.

Членове на нашия Комитет ни сигнализираха в последните няколко дни, че квесторите отказват да приемат вноските по кредитите, без да дават каквото и да било обяснение. Отказът противоречи не само на закона, но и на всякаква логика, тъй като на нас не ни е известно някъде да има банка, която да не иска да си върне дадените под формата на кредит пари.

Защо се стига до този абсурд? Поведението на квесторите, подкрепено от Вашето странно двумесечно мълчание, не е ли поведение на хора, които умишлено водят КТБ към фалит? Кредитополучателите, които се обърнаха към нас по случая, са много силно разтревожени, че някакви тайни интереси карат БНБ да съдейства за фалит на банката, вместо да положи максималните усилия да я оздрави и отвори в най-кратки срокове.

Настояваме за незабавна реакция от Ваша страна!





От учредителите на Комитета ylw s-CB-weight: normal'>От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август 2014г. в София от клиенти на КТБ

 

 

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Пишем Ви с изключително голямо безпокойство, предизвикано от отказа на назначените от Вас квестори на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка /КТБ/, да приемат паричните вноски, с които  клиенти на банката искат да погасяват  кредити.

Членове на нашия Комитет ни сигнализираха в последните няколко дни, че квесторите отказват да приемат вноските по кредитите, без да дават каквото и да било обяснение. Отказът противоречи не само на закона, но и на всякаква логика, тъй като на нас не ни е известно някъде да има банка, която да не иска да си върне дадените под формата на кредит пари.

Защо се стига до този абсурд? Поведението на квесторите, подкрепено от Вашето странно двумесечно мълчание, не е ли поведение на хора, които умишлено водят КТБ към фалит? Кредитополучателите, които се обърнаха към нас по случая, са много силно разтревожени, че някакви тайни интереси карат БНБ да съдейства за фалит на банката, вместо да положи максималните усилия да я оздрави и отвори в най-кратки срокове.

Настояваме за незабавна реакция от Ваша страна!


Бюджетът може да бъде изпълнен изключително трудно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244858_%D0%91%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82

 Изключително трудно може да бъде изпълнен бюджетът, който беше приет в последната секунда на предишното Народно събрание. Това каза вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева на пресконференция след редовното заседание на Министерския съвет, посветена на състоянието на икономиката. Увеличаването на бюджета на Здравната каса, без да бъде посочен източник за това, сключването на поредица от договори от предишното правителство, които не са финансово обезпечени, както и замразяването на част от оперативните програми създават сериозни затруднения за функционирането на системите, посочи  още заместник министър-председателят.

Тя даде за пример обявени обществени поръчки за над 1 млрд. лв., за които няма осигурено финансиране. По тази причина част от тях трябва да бъдат прекратени и този процес вече върви.

 По време на пресконференцията стана ясно още, че в Министерството на околната среда и водите има над 5 милиона лева недостиг, а във връзка със спряната оперативна програма самото ведомство дължи над 1,1 милиарда лева към националния бюджет.

Не по-розова е ситуацията и в Агенция „Пътна инфраструктура“, където недостигът на средства за разплащане по сключени договори е почти 66 млн. лв. Не са предвидени никакви средства за зимно поддържане, а за него са необходими 12 млн. лв., допълни още Екатерина Захариева.

Около 3 млрд. лв. е „дупката“ в енергетиката към настоящия момент. Рискът от увеличението ѝ през следващите 12 месеца е с още 900 млн. лв. Възможно е тези средства да бъдат трансформирани в държавен дълг, защото няма откъде да бъдат покрити, посочи още вицепремиерът. По нейните думи основната цел на новосъздадения енергиен борд, който проведе първото си заседание вчера, е да постави на принципна основа политиките и решенията в сектора и да предложи стъпки за реформиране на системата при пълна прозрачност и зачитане интересите на всички заинтересовани страни.

Заварихме изцяло спряна Оперативна програма „Околна среда”. 307 милиона лева по нея са дължими към строителите и общините, а още 500 млн. лв. са изпълнени, но нефактурирани, съобщи вицепремиерът. Още в първите дни от встъпването си в длъжност служебното правителство успя да възстанови плащанията от националния бюджет и по двете оперативни програми, така че бенефициентите да могат да си довършат проектите. По думите на Екатерина Захариева щеше да има огромен риск от загуба на средства по ОП „Околна среда”, ако не бяхме възстановили плащанията. Рискът по ОП „Регионално развитие” е сведен до 36 милиона лева, след като в началото на мандата преди месец той е бил около 390 милиона лева, каза още тя.

Паралелно с това правителството работи усилено за възстановяване на плащанията по двете европрограми. По думите на Екатерина Захариева се прави всичко възможно, за да бъдат възстановени плащанията до края на октомври поне по ос 3 на ОП „Регионално развитие“.

Като рисков проект с голямо забавяне в изпълнението Екатерина Захариева посочи „Енергийно обновяване на българските домове“. „Проведох среща с представители на сдружения на собственици, които отправиха критика към комуникацията с експертите. Успяхме да променим нещата, направихме ясен план за работа, подобрихме комуникацията.“, каза тя. „Оптимист съм за усвояването на поне по-голямата част от средствата при спазване на плана“, каза още вицепремиерът.

В рамките на ОП „Транспорт“ има пет рискови проекта, които ако не бъдат завършени до края на 2015 г., средствата за тях ще бъдат загубени. Сред тях са части от автомагистралите „Струма“  и „Марица“. Заместник министър-председателят съобщи, че до края на седмицата ще бъде взето решение дали да бъде прекратен договора със  строителя на лот 4 от АМ Струма. Актуализира се работният график за „Марица“, за да не допуснем загуба на средства.

По време на пресконференцията стана ясно, че заради липса на финансиране под риск са поставени редица проекти на АПИ. Сред тях са АМ „Хемус“, участъкът от АМ „Марица“, който се изгражда със средства от държавния бюджет, работата по виадуктите на АМ Тракия и АМ Хемус, моста на р. Луда Яна и др.

Много бавно са изпълнявани процесите на реформиране на ВиК сектора, каза още вицепремиерът. Забавено е одобрението на бизнес плановете на дружествата за периода 2014-2015 г. Над 270 млн. са загубите в сектора, като цените изкуствено са били задържани ниски, допълни тя.

Въпреки изразените инвестиционни намерения не заварихме нито една стартирала процедура за концесиониране на плаж, посочи още вицепремиерът. Вече са стартирани 10 процедури към тези обекти, за които има най-голям интерес.

По време на пресконференцията Екатерина Захариева съобщи, че правителството е освободило трима от членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това са Боян Боев и Лиляна Младенова, които подадоха молби, а Еленко Божков е отстранен поради конфликт на интереси.

За председател на комисията е избрана Светла Тодорова, а за членове – Евгения Харитонова и Костадинка Тодорова.

 

Представяне на електронен регистър на заинтересованите групи и инструменти за популяризиране на политиките на МРР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244857_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7

 На 4 септември 2014г. /четвъртък/ от 11.00 ч. представители на Министерството на регионалното развитие ще представят разработения  електронен регистър на заинтересованите групи и инструменти за промотиране на политиките на МРР, свързани с информационната стратегия за регионално, общинско и градско управление.

            Събитието ще се състои в сградата на EAST PARK TRADE CENTER , с адрес:  София, бул. „Никола Вапцаров“ 53 А. 

            Електронният регистър осигурява достъп и активно участие на различни групи, имащи отношение към сферите на регионалното развитие, електронното управление, архитектурата и градоустройството, инфраструктурата, устройствени планове, инфраструктурни проекти и геозащита, ВиК сектор, обновяване на жилища, образование, здравеопазване, административни услуги, младежки дейности, спорт и туризъм. 

            Регистърът подпомага разработената от Министерството на регионалното развитие  Секторна информационна стратегия за регионално, общинско и градско управление. 

            Стратегията и електронният регистър са по проект „Усъвършенстване на управлението на националната политика за развитие на електронното управление чрез разработване на Секторна информационна стратегия за регионално, общинско и градско управление и въвеждане на механизми за консултация и координация на МРР и останалите, въвлечени в процеса страни, за постигане на синергия на проектите на национално, регионално и местно ниво“. 

             Бенефициент по проекта е Министерството на регионалното развитие.

Средствата за изпълнението му - 477 799 лв. са осигурени по Оперативна програма „Административен капацитет“.

Секторната информационна стратегия е в подкрепа на приетата Стратегия за развитие на електронното управление в България за периода 2014 – 2020г.     

Възстановено е движението край Черния кос

http://pik.bg/възстановено-е-движението-край-черния-кос-news221194.html

Възстановено е движението край Черния кос

 Възстановено е движението по път І-1 /Е79/ в района на Черния Кос. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Както ПИК писа, движението по пътя беше временно ограничено движението поради наводняване на пътното платно. 

Заради изсипалия се снощи дъжд канавките не са могли да поемат голямото количество вода и са прелели. Затова пътят е бил наводнен.

Житие на св. пророк Мойсей Боговидец

http://celebrate.actualno.com/Jitie-na-sv-prorok-Mojsej-Bogovidec-news_48260.html

Мойсей бил третото дете на съпрузите Аврам и Йохаведа, принадлежащи към Левиевото коляно. По-големият брат се казвал Аарон, а сестрата – Мариам.Родил се около 1550 г. преди Рождество Христов...

Срещи на младото европейско кино”, който ще се проведе от 24 до 28 септември в София.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244856_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE%E2%80%9D%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82

 Четири млади дами – две българки и две французойки – ще внесат  европейски вкус и аромат в позанемарената родна кинодействителност. Ралица Асенова, Лиляна Антонова, Камий Бадюел и Лена Руксел – всички експерти по кино, визуални изкуства и културни политики от престижни европейски университети, организират чисто новия фестивал „Срещи на младото европейско кино”, който  ще се проведе от 24 до 28 септември в София. Селекцията от заглавия включва няколко програми от филми  в различен формат. Пълнометражните  са дело на  съвсем млади режисьори, представени от престижното френско списание „Кайе дьо синема” през април 2013 г. и показани на фестивала в Кан. Подбрани са и 9 среднометражни филма, между които спечелилият в Берлин 30 -минутен „Докато имаме оръжия”. В България този формат не е особено популярен, но в Европа съвсем не е така и именно той е предпочитан от младите автори за техните първи творби.  Във френския град Брив ежегодно се провежда мащабен фестивал за среднометражно кино, който е партньор на момичетата в инициативата и предоставя най-доброто от последните си издания.  Третата програма включва 6 късометражни филма, които ще дадат представа за новото поколение режисьори, завършили ФЕМИС - Висшето училище за кино във Франция.

Откриването на фестивала ще бъде на 24 септември в Дома на киното с филма на Ян Льо Келек „Чувствам ритъма в мен”.

По време на фестивала ще бъдат проведени няколко обучения и трейнинг програми за кинотворци, водени от известни европейски специалисти и продуценти. В момента всички желаещи могат да изпращат сценарни проекти, които са процес на разработване. Измежду тях ще бъдат селектирани 6 и в рамките на двудневен уъркшоп „Изкуството да презентираме кинопроект”  във Френския институт авторите им ще бъдат обучавани  да овладеят техникат „пичинг” – задължителен елемент в процеса на търсене на пари за реализиране на проектите. Иначе казано те ще тренират да презентират проекта си по най-добрия начин, да изтъкнат силните му страни, да синтезират най-доброто и продаваемото от него, за да предизвикат интерес сред потенциални финансови партньори. След обучението всеки участник ще бъде поканен да представи проекта си пред жури от специалисти, което ще отличи най-добрият,като  вероятността той да намери продуцент за заснемането му е почти 100-процентова.

Майсторски клас , воден от действащи продуценти от пет националаности ще запознае студенти, абсолвенти и вече действащи кинотворци с практиките на финансиране в различни европейски държави и най-вече с програмите, отворени за български кандидати.   Идеята е да се дадат напълно практически знания за подгтвянето на кинопроект с участие на две или повече държави, да се разкрият детайли около възможностите за копродуциране и да се отговори на конкретни въпроси от присъстващите. „Филмът е скъп продукт и все по-рядко за в бъдеще ще става възможно финансирането му от един –единствен източник, особено ако се очаква този източник да е българската държава. Затова новото поколение кинотворци трябва да търси копродуценти и пратньори и ние искаме да помогнем именно с информация в това отношение,  в изграждането на мрежа, чрез която по-лесно да се влиза в контакти и да се обменят идеи и проекти още на ниво замисъл” – казват организаторите на фестиала.

Съвсем нова за родната ни кинодействителност е идеята на организаторите да направят ателие „Първи опити в киното”, насочено към ученици. 40 деца от 9-та френска гимнация и от Френския лицей „Виктор Юго” ще гледат всички среднометражни филмии и след това ще участват в обсъждания и дискусии за видяното. Ще бъде създаден блог за публикуване на техните кинокритически бележки, отзиви и есета на български и френски език.  Най-добрите автори ще бъдат избрани в жури и ще връчат своя фестивална награда. „Във Франция киното е основна дисциплина в учебната програма още от началните класове до дипломирането – казва Ралица Асенова. Така както  у нас се изучават музика и изобразително изкуство, така във Франция се учи кино. Доказано е, че чрез движещите се изображения децата по-лесно опознават света, киното развива фантазията, въображението, творческото мислене, а чрез дискусиите учениците се научават да разсъждават, да излагат и защитават тези, да усъвършенстват речта и ораторските си умения.”

Фестивалът ще тече в Дома на киното, НАТФИЗ и Френският институт и специално за него ще дойдат 15 чуждестранни гости, режисьори и лектори. А от 26 до 28 ноември в Париж ще се състоят Дни на българското кино, чрез които френската публика да се срещне очи в очи с някои от новите и модерни опити на българската киноиндустрия. Домакини на прояват ще са Университетът Париж 8 Сен Дени, ФЕМИС, а в момента се договаря участието на известно парижко кино.

Четирите дами, обединени от асоциация „Изе”, имат амбицията да направят фестивала ежегоден, като още следващата година бъдат включени много повече филми от различни националности, програми за обучение, срещи на творци и конкурси. Подкрепят ги   столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Френския национален филмов център, Френския културен институт в София, НАТФИЗ и много други.

Днес ще има валежи, в отделни райони и гръмотевици

http://society.actualno.com/Dnes-shte-ima-valeji-v-otdelni-rajoni-i-grymotevici-news_48258.html

През следващото денонощие времето над страната ще бъде предимно облачно и на много места с прекъсвания ще продължи да вали дъжд, съобщиха от НИМХ. По-значителни ще са валежите в северозападните, це...

Софийска вода спира водата в части на столицата

http://society.actualno.com/Sofijska-voda-spira-vodata-v-chasti-na-stolicata--news_48257.html

На 4 септември 2014 г., във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Крушетата" кв. "Курило" , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа, съо...

Тодор Живков е осъден от ВКС на 7 г. затвор и глоба за злоупотреба с държавни средства

http://chronicles.actualno.com/Todor-Jivkov-e-osyden-ot-VKS-na-7-g-zatvor-i-globa-za-zloupotreba-s-dyrjavni-sredstva-news_48193.html

Тодор Христов Живков е български политик от Българската комунистическа партия. Често неофициално е наричан Тошо, бай Тошо и Тато. В продължение на 35 год. (в периода от 1954 до 1989 г.) оглавява упра...

Затвориха временно пътя при Черния кос заради наводнение

http://pik.bg/затвориха-временно-пътя-при-черния-кос-заради-наводнение-news221183.html

Затвориха временно пътя при Черния кос заради наводнение

Временно е ограничено движението по път І-1 /Е79/ в двете посоки в района на вилна зона Черния Кос, край София, поради наводняване на пътното платно, съобщи от Агенция "Пътна инфраструктура".

Заради изсипалия се снощи дъжд канавките не са могли да поемат голямото количество вода и са прелели. Затова пътят е бил наводнен.

Кораб с руско-украински екипаж се обърна в Японско море

http://www.vesti.bg/novini/korab-s-rusko-ukrainski-ekipazh-se-obyrna-v-iaponsko-more-6021540

В Японско море се е преобърнал товарният кораб "Полайн", плаващ под флага на Камбоджа, съобщава ИТАР-ТАСС.

Зъболекарят, лекувал Силвестър Сталоун, поведе листата на РБ в Перник

http://pik.bg/зъболекарят-лекувал-силвестър-сталоун-поведе-листата-на-рб-в-перник-news221167.html

Зъболекарят, лекувал Силвестър Сталоун, поведе листата на РБ в Перник

Един най-известните стоматолози в България, собственикът на веригата "ЕO Dent" д-р Валентин Павлов оглави листата на Реформаторския блок в Перник. Той и съпругата му д-р Венета Павлова работят заедно в тандем, а имената им се появиха и в публичното пространство, след като разкрасяваха участниците в "Пълна промяна" и лекуваха гостуващия за снимки у нас Силвестър Сталоун.

"В листата всички са от Перник и региона. Няма парашутисти. Когато избираш някого, от когото искаш да те представлява, той трябва да е запознат с проблемите на града, а не само да преспива в него”, заяви д-р Валентин Павлов.

 

Убиец издебна мъж под душа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4279677

Мъж на 54 години бил убит в банята в собствения си дом във видинското село Извор, съобщиха от полицията.
“Р. П. е умъртвен, докато се къпел”, уточниха пред “Труд” криминалисти. Жертвата, чиито пълни имена не се съобщават по настояване на роднините, е била изненадана в гръб и повалена с изключително силни удари по главата.
 След като паднал от изн Мъж на 54 години бил убит в банята в собствения си дом във видинското село Извор, съобщиха от полицията. “Р. П. е умъртвен, докато се къпел”, уточниха пред “Труд” криминалисти. Жертвата, чиито пълни имена не се съобщават по настояване на роднините, е била изненадана в гръб и повалена с изключително силни удари по главата. След като паднал от изн

Макарова отстрани Азаренка и е на първи полуфинал в Големия шлем

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/04/2374034_makarova_otstrani_azarenka_i_e_na_purvi_polufinal_v/?ref=rss


Рускинята Екатерина Макарова се класира за полуфинала на US Open и за първи път в кариерата си намери място сред най-добрите четири тенисистки в турнир от Големия шлем.

Тя елиминира поставената под номер 16 в схемата Виктория Азаренка с 6:4, 6:2 и в следващата фаза ще се изправи срещу победителката между Серена Уилямс и Флавия Пенета.

Макарова стигна до полуфинал в Шлема от петия опит след две поражения в четвъртфиналите на Australian Open и по едно в последните издания на...

В Турция осъдиха полицай за убийство на демонстрант

http://news.ibox.bg/news/id_1390277143

Прокуратурата поиска присъда от 25 години лишаване от свобода, съдът постанови 8

Държавните служители сами да плащат осигуровките си ?

http://frognews.bg/news_75631/

Държавните служители сами да плащат осигуровките си, предлагат от Националната агенция за приходите.Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

Защо украинската криза е по вина на Запада

http://e-vestnik.bg/21245/zashto-ukrainskata-kriza-e-po-vina-na-zapada/

Джон Миършаймър*

Джон Миършаймър. Снимка: Уикипедия

На Запад е прието да се смята, че практически единствената причина за украинската криза е агресията на Русия. Твърди се, че руският президент Владимир Путин е анексирал Крим, тъй като отдавна се стреми да възроди съветската империя. Че в по-далечно бъдеще може да се прицели и към останалата територия на Украйна и другите страни от Източна Европа. Че падането на президента на Украйна Виктор Янукович през февруари 2014 г. просто е било предлог руски войски да се отправят към Украйна.

Подобен поглед върху събитията обаче е погрешен. САЩ и техните европейски съюзници носят немалка част от отговорността за кризата. Коренът на проблема стана разширяването на НАТО – ключовият елемент за по-широка стратегия за извеждане на Украйна от руска орбита и сближаването й със Запада.
Важна роля също така изигра придвижването на ЕС на изток и подкрепата от страна на Запада на демократичното движение в Украйна, чието начало постави „оранжевата революция“ от 2004 година.

От средата на 90-те г. на ХХ в. руските лидери упорито се изправят срещу разширяването на НАТО, а в последните години дават ясно да се разбере, че нямат намерение да гледат спокойно как стратегически важният за тях съюзник се превръща в бастион на Запада.

За Путин незаконното сваляне на демократично избрания и проруски настроен президент на Украйна, което той справедливо нарича „преврат“, е капката, преляла чашата. В отговор той анексира полуостров Крим, където, както се опасяваше, би могла да се появи военноморска база на НАТО, и се зае да дестабилизира Украйна, за да може тя да престане с опитите си за присъединяване към Запада.
Отпорът, даден от Путин, не бива да учудва никого. В края на краищата руският президент нееднократно е подчертавал, че придвижвайки се към „задния двор“ на Русия, Западът заплашва основните й стратегически интереси.

Случилото се смая до такава степен американските и европейските елити главно защото те са склонни да смятат, че през XXI век логиката на реализма не работи и че либералните принципи на законността, икономическата взаимозависимост и демокрацията са в състояние да обезпечат свободата и единството на Стария континент.

В Украйна обаче тази схема се провали. Украинската криза показва, че „реалната политика“ продължава да е актуална и е твърде рисковано тя да бъде игнорирана.

Американските и европейски лидери не успяха да превърнат Украйна в крепост на Запада на руските граници. Сега, когато последствията от тази недомислена политика са очевидни, продължаването й би било още по-голяма грешка.

Провалът на Запада

В края на Студената война съветските лидери предпочитаха американските войски да останат в Европа и НАТО да запази своята цялост, тъй като се надяваха, че това ще спомогне Германия да остане мирна държава. Но и те, и техните руски приемници не желаеха НАТО да се разширява – смятайки, че западните дипломати ще разберат опасенията им.

Само че в средта на 90-те години на миналия век администрацията на Клинтън взе друго решение и се зае с разширяването на Североатлантическия пакт.

Първият етап на разширяването се състоя през 1999 година. Тогава към НАТО се присъединиха Чехия, Унгария и Полша. Вторият бе през 2004 година, когато част от пакта станаха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения.

От самото начало Москва активно се възмущаваше. Нека припомним, че когато през 1995 г. НАТО бомбардира босненските сърби, руският президент Борис Елцин заяви: „Положението на Балканите е първият признак за това какво може да се случи, когато НАТО се приближи до границите на Руската федерация… Огънят на войната може да избухне в цяла Европа“. Само че тогава руснаците бяха твърде слаби, за да попречат на Североатлантическия алианс да се придвижи на изток. Впрочем по онова време ...

тева

http://www.zapernik.com/obshtestvo/teva_34031/

тева

има 3 улични лампи те се на мират в кв,Тева блокове 71,72 и 73 никои не ги поглежда от три месеца близо от фирмата изпалнитал пред блоковете и паркинга е гробна тамница

Георги Първанов прагматичен: Нямаме пари за кампания, надявам се да сме първи! Янакиева романтична: Попътният вятър да бъде в нашите платна

http://www.zapernik.com/politika/georgi-purvanov-pragmatichen-nyamame-pari-za-kampaniya-nadyavam-se-da_34030/

Ще се опитаме да стигнем до колкото си може повече хора, до най-малките населени места. Нямаме пари и може би е за добро. Това предполага друг тип кампания, която и аз и Росица Янакиева сме правили. Това е кампания очи в очи, за да могат хората да ни питат, да ни критикуват. Това е честната кампания, каза Георги Първанов на учредяването на общинската структура на АБВ в Перник, предаде човек на "За Перник". На учредяването, което се проведе в Двореца на културата присъстваха стотина човека,...

Продължава

Трудно ли се реже глава?

http://e-vestnik.bg/21244/trudno-li-se-rezhe-glava/

Снимката от екзекуцията на журналиста Джеймс Фоули е извадена от видеото, заснето от ислямистките главорези. Главата на Фоули е леко замазана от e-vestnik, за да ограничи натуралистичното въздействие.

Това е колега фотожурналист, чиято глава е отрязана и сложена на гърба му, върху проснатия му по корем труп. Всичко се вижда ясно. Социалните мрежи отхвърлят такива снимки, блокират профили на хора, които ги качват. Но в сайтовете няма как да ги спрат. Тях пък Гугъл ги наказва, ако пускат често такова съдържание.
Но живеем в тази реалност и не трябва да се правим, че я няма. Опитах се да пикселизирам отрязаната глава на колегата, за да омекотя малко шока от гледката.

Трудно е да се приеме, че отрязаната глава е на колега, а човекът, който я е отрязал, е живял в цивилизован Лондон, обличал се е в размъкнатите дрехи от GAP или Mark & Spencer и т. н. Ислямизмът, развиващ се спокойно в толерантното лондонско общество, го е превърнал във варварин и главорез.

Аз съм вегетарианец. Не ям месо откак падна Тодор Живков. Но ми се случи на един Гергьовден да отрежа главата на едно преди това вече заклано и одрано агне, защото нямаше как да оставя това да го правят жени. С остър нож. И е ужасно трудно и отвратително. Затова имам представа какво е да си главорез.
В тоя ред на мисли си спомням как подскачаха от радост в Палестина и някои ислямски страни, когато кадрите от т. нар. 9/11 в Ню Йорк обиколиха света. И у нас някои подскачаха от радост, макар и не по телевизията.

И на двама българи отрязаха главите в Ирак преди време. Но това не пречи у нас да се намират симпатизанти на ислямисти, които искат да изтребят израелците и американците.
Глава се реже трудно, трябва да си голям дивак.
И затова разгледайте тази снимка.

Аз не съм много толерантен към исляма и опитите да налага правила в обществото.
Да, и намирам смешна идеята например 36-годишен палестинец емигрант да се кандидатира за кмет на Берлин, както се очертава. Не че не трябва да му разрешават, ама ако го изберат, ще е от някаква глупава толерантност, а не защото има качества. И това го казвам не от религиозна нетърпимост и ксенофобия.
А не ми стана много смешно, като чух преди време как в двора на иракското посолство в София блееха няколко овце или агнета, приготвени за клане там, на място, според обичая за курбан байрама. Щото не може какво да е агнешко, заклано не по правилата.

Един харвардски професор, вече покоен, написа цяла теория за сблъсъка на цивилизациите. Сигурно и него някой го е обвинявал в нетолерантност.
Но сблъсъкът е съвсем реален и политическата коректност не може да го предотврати.

Вчера отрязаха втора глава на друг колега журналист.

Взрив уби трима работници в Норвегия

http://www.vesti.bg/novini/vzriv-ubi-trima-rabotnici-v-norvegiia-6021539

Трима души загинаха при експлозия на динамит при прокопаване на ж.п. тунел в Норвегия, съобщава АФП.

850 души укрили 200 млн. лв. доходи

http://frognews.bg/news_75632/

850 физически лица, които са били ревизирани в периода от януари до юни тази година, са укрили 200 млн. лв. доходи и съответно 20 млн. данък за тях, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Станишев: Отношенията между ЕС и Китай ще определят следващия век

http://www.klassa.bg/News/Read/article/244855_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%95%D0%A1+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D1%89%D

 Развитието и отварянето на Китай са удивителни. Продължаването на тези тенденции е изключително важно за глобалното развитие. Независимо дали се отнася до мир, сигурност, икономически и хуманитарен прогрес - отношенията между Китай и ЕС ще определят следващия век. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на конференция в Пекин на тема „Партията и световния диалог 2014г.”, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Той подчерта, че пътят на реформите, поет от Китай, е много амбициозен и отразява световната сила, която е държавата днес. По думите му обаче ще има още пречки по пътя към китайската мечта. „Говорейки от гледната точка на европейския опит, мога да кажа, че да се постигне икономически растеж, докато се гради екологично отговорно общество, е предизвикателство, изискващо изключително взаимодействие между правителства, бизнес и граждани”, подчерта Станишев.
Той обясни, че и ЕС не е без своите проблеми, чието решаване е и от основните приоритети на ПЕС. Като един от най-сериозните такива, президентът на ПЕС посочи, че 25 млн. безработни граждани в Европа, 5 млн. от които под 25 години.

 

 
Като начин за справяне с този проблем, приложен от ПЕС в ЕС, той посочи европейската младежка гаранция, за която са заделени 6 млрд. евро от бюджета на съюза.

 

„Това е само пример за това как ние социалистите и социалдемократите виждаме начините за създаване на по-добро бъдеще: равни възможности за всички, повече и по-добри работни места, по-справедлив финансов сектор със значително икономическо развитие. Много от тези цели и предизвикателства в 21 век са глобални. За това е важно ЕС, Китай и други играчи на световната сецна да си сътрудничат колкото се може по-отблизо, за да се превърне света в едно по-добро място за живеене за всички ни”, категоричен бе той.

Различните политически системи, могат да съществуват заедно
Изисква се управляващата партия да има концепция, съобразена с времето, в което живеем и на базата на опита да бъдат поправени грешките и преодолени всички проблеми. Това заяви по време на конференцията Дзяруи Уан - министър на департамента по външна политика към ЦК на ККП. По думите му китайският модел представлява голям интерес за целия свят, но има различни интерпретации. Според него част от информацията е изкривена и затова ККП трябва да има канал за комуникация, чрез който да обясни що за партия е. „Някои от високопоставените членове на партията са отдалечени от хората, корумпирани са, злоупотребяват с партийното си положение, но ние сме решени на всичко, за да се преборим с корупцията”, категоричен бе той. Според него това е сериозен проблем, но не е такъв, който да налага смяната на ККП с друга партия. „Все още имаме проблеми за решаване и тук можем да се възползваме.

Той подчерта, че макар някои хора да казват, че силен Китай е заплаха за света, те грешат. „Всички искаме да се развиваме. Това, че една държава е сила, не означава, че тя непременно ще създава проблеми на околните на нея държави”, категоричен бе той.

По думите му различните политически системи могат да съществуват заедно. Нашата основна цел е запазване на партията и на Китай. Не окачаме всички да поддържат идеята на ККП, но и не искаме да бъдем заменени от друга система”, каза още Уан.

Боян Пайтич: България трябва да е горда, че има такива силни политици като Сергей Станишев

Всички трябва да разберат, че реформите отдавна не са въпрос на избор, заяви по време на конференцията Боян Пайтич, лидер на Демократическата партия на Сърбия и министър-председател на независимата провинция на Сърбия, Войводина. „Обществата, които не се развиват, са обществата, които се разпадат. Изискванията на гражданите към световните правителства се увеличават и силите на много от правителствата отслабват, притиснати между корпоративните цели и силата на медиите, собственост на някои от корпорациите“, каза той. По думите му този ефект може да се минимизира като държавите обменят опит и се обединяват за решаването на общите си проблеми.

След края на семинара Пайтич заяви пред журналисти, че провеждането на подобни делегации и международната комуникация е от съществено значение. Той заяви, че е доволен, че е имал възможността да участва в тази делегация на ПЕС, ръководена от нейния президент. „България трябва да е горда, че има такива силни политици като Сергей Станишев“, допълни той.

Освен тях участие взеха учени и дипломати от ККП, ПЕС, и от всички краища на света. По време на конференцията се направиха заявки за превръщането й на редовен форум за споделянето на международен опит в сферата на управлението, партийните системи.

По-късно делегацията на ПЕС, ръководена от президента на партията, отпътува към Хънан. Там тя бе посрещната от местното ръководство в лицето на Фумин Ву в град Джен Джоу. Той представи на делегацията макет на града и обясни методите, по които е бил строен и начините, по които се е разраснал. След това евро социалистите имаха възможност и на живо да видят част от най-забележителните сгради, показани на макета като част от запознаването им с региона.

 

 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4279461

Александър Михайлов, писател, 85 г.
Александър Спиридонов, литературен критик, 77 г.
Бисер Киров, певец, 72 г.
Григор Чернев, литературен и филмов критик, писател, 80 г.
Д-р Людмил Върляков, завеждащ отделението по ОАИЛ в болница “Софиямед”.
Николина Чакърдъкова, народна певица.
Петко Горанов, режисьор и сценарист на документални филми, 71 г. Александър Михайлов, писател, 85 г. Александър Спиридонов, литературен критик, 77 г. Бисер Киров, певец, 72 г. Григор Чернев, литературен и филмов критик, писател, 80 г. Д-р Людмил Върляков, завеждащ отделението по ОАИЛ в болница “Софиямед”. Николина Чакърдъкова, народна певица. Петко Горанов, режисьор и сценарист на документални филми, 71 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване