Прокуратурата: Eкстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи

http://www.cross.bg/durzhava-repyblika-vasilev-1429623.html

/КРОСС/ „Екстрадицията е производство, свързано с предаването на лице, което се намира на територията на една държава, на територията на друга държава, срещу което е: • образувано наказателно производство в другата държава или пред международен съд;• което се издирва за изтърпяване на наложено наказание „лишаване от свобода" от съдебните власти на друга държава или от международен съд;• на което е наложена от съдебните власти на другата държава или от международен съд мярка, изискваща задържане, припомня пресцентърът на Прокуратурата на Р България по повод запитвания на медии по отношение на Цветан Радоев Василев и допълва, че в случая с Василев са налице първата и третата хипотези. По повод информацията, че лицето се намира на територията на Република Сърбия, прокуратурата напомня „изрично", че Република Сърбия е ратифицирала Европейската Конвенция за екстрадиция. Сръбският съд е единствения компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава (в случая Република България) за съдене. Издирването на Цветан Василев на територията на Република Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохрантелни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия, отбелязва прокуратурата.  

Четирима перничаи за седмица тръшнати от белодробна туберкулоза

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chetirima-pernichai-za-sedmica-trushnati-ot-belodrobna-tuberkuloza_34177/

Четирима перничани са заболели от туберкулоза, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Перник. В края на месец август само един перничанин е страдал от болестта, но тази седмица са регистрирани още три случая на "жълтата гостенка".

Пациентите са настанени за лечение в Белодробната болница.

Общо 10 са случаите на остри респираторни заболявания в пернишко. Освен случаите на туберкулоза, има два случая на варицела, а четирима са с чревни инфекции. Пет са случаите на остри...

Продължава

U2 пусна новия си албум безплатно в iTunes

http://www.mediapool.bg/u2-pusna-noviya-si-album-bezplatno-v-itunes-news224684.html

Ирландските рок ветерани от U2 представиха във вторник новия си единадесети албум "Songs of Innocence" на корпоративно мероприятие на компанията "Епъл" ( Apple) и обявиха, че той ще достъпен безплатно за половин милион от потребителите на iTunes, изненадвайки феновете си. На мероприятието Купертино, на което "Епъл" обявиха нови продукти, включително последните два модела iPhone, музикантите изпълниха последния си сингъл "The Miracle (of Joey Ramone) и обявиха безплатния достъп до последния им албум, който веднага се появи в музикалната секция на iTunes Албумът ще стане и подарък за купувачите на продуктите на "Епъл". Взаимоотношенията на U2 и компанията започнаха през 2004 г. със специална серия iPod, които бяха пуснати на пазара с гравирани автографи на четиримата членове на бандата. Фронтменът на групата Боно бе приятел със Стив Джобс. Иначе "Songs of Innocence" ще излезе в луксозно издание на 14 октомври, заявиха от музикалната компания Interscope Records. Дата на пускането му го изключва от претендентите на наградите Грами, тъй като те обхващат само записи, излезли в периода от 1 октомври 2013 до 30 септември 2014 г. Ройтерс припомня, че през юли 2013 г. рапърът Джий Зи пусна албума си "Magna Carta Holy Grail" безплатно за милион потребители на смартфоните на "Самсунг" чрез специално приложение.

Ето най-новите странни рекорди на Гинес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294806

По повод 60-годишния си юбилей "Книгата на рекордите на Гинес" авансово представя най-странните нови рекорди, които ще бъдат включени в изданието догодина, предаде БГНЕС.
Рекордът за най-малка каравана е на писателя Яник Рийд от Великобритания. Тя е дълга 2,39 м., висока е метър и половина, а ширината й е 79 см. По повод 60-годишния си юбилей "Книгата на рекордите на Гинес" авансово представя най-странните нови рекорди, които ще бъдат включени в изданието догодина, предаде БГНЕС. Рекордът за най-малка каравана е на писателя Яник Рийд от Великобритания. Тя е дълга 2,39 м., висока е метър и половина, а ширината й е 79 см.

Три емисии формираха над 80% от оборота с акции на БФБ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e54a8bc/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Ctri0Eemisii0Eformiraha0Enad0E80A0Eot0Eoborota0Es0Eakcii0Ena0Ebfb0H1797930C/story01.htm

До изборите борсовата търговия вероятно ще остане относително неликвидна и с незначителни изменения в цените, смята Стоян Николов от ПФБК


Вижте най-новите странни рекорди на Гинес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294742

По повод 60-годишния си юбилей  По повод 60-годишния си юбилей "Книгата на рекордите на Гинес" авансово представя най-странните нови рекорди, които ще бъдат включени в изданието догодина, предаде БГНЕС. Рекордът за най-малка каравана е на писателя Яник Рийд от Великобритания. Тя е дълга 2,39 м., висока е метър и половина, а ширината й е 79 см.

Повече от 4,2 милиона къса цигари задържаха на митница Свиленград

http://www.cross.bg/tzigari-tekstilni-izdeliya-1429621.html

/КРОСС/ 4 255 000 къса нелегални цигари, 6901 контрабандни тоалетни води и парфюми и текстилни изделия, нарушаващи права на търговската марка, натовалрени в камион, задържаха тази нощ митнически служители на Митница Свиленград. Около 22.30 ч. на 9 септември, в района на ГКПП Капитан Петко войвода, е спрян за проверка товарен автомобил марка Iveco с прикачено полуремарке с български регистрационни номера. Товарният автомобил пътува от Турция през Гърция и България за Латвия и е управляван от водач - български гражданин с инициали С. Д. Шофьорът представил превозни документи за официалната стока - текстилни изделия. Камионът е отклонен за щателна митническа проверка и е извършено пролъчване с рентгенова апаратура на МП Капитан Андреево. Установено е, че зад тапа от текстилни изделия са скрити тоалетни води, а зад тях - цигари. Задържани са 4 255 000 къса (212 750 кутии) недекларирани цигари. От тях 212 250 кутии цигари са от марката Ashima, а останалите 500 кутии цигари - от марката Marble. Митническите служители преброили и 6901 недекларирани флакона тоалетни води и парфюми от различни марки. Установено е, че голяма част от декларираните текстилни изделия вероятно нарушават права на известни търговски марки, за което ще бъдат уведомени притежателите на съответните марки. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство по описа на Митница Свиленград.  

Българка става един от тримата основни говорители на ЕК

http://www.cross.bg/andreeva-govoriteli-osnovni-1429622.html

/КРОСС/ Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия. Това съобщи на пресконференция председателят Жан-Клод Юнкер при представянето на своя екип. Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. Тя бе първата и единствена българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Мануел Барозу.

Българка става един от тримата основни говорители на ЕК

http://www.mediapool.bg/balgarka-stava-edin-ot-trimata-osnovni-govoriteli-na-ek-news224683.html

Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това съобщи на пресконференция Юнкер при представянето на своя екип в сряда.   Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. Андреева бе първата и единствената българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Барозу, припомня БТА.

Татяна Дончева: Няма да робуваме на доктрините за ляво и дясно

http://offnews.bg/news/n_1/n_386858.html

Няма да робуваме на традиционните доктрини за ляво и дясно, обяви лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева при откриването на предизборната кампания на политическата формация днес. Слоганът на партията е "Внимавай в малкия текст".  "Внимавайте в малкия текст. Всички, които са потребители на банки, на мобилни оператори, на електроуреди и всякакви други услуги, знаят, че дяволът е заложен в малкия текст и в детайла. Затова гледайте малкия текст", призова Дончева. По думите й "Движение 21" е самосъздала се политическа формация за разлика от генните проекти на големите олигарси. "Ние не сме ничия реплика, ние сме автентични хора. Всички са недоволни от ситуацията в страната, но малцина искат да направят промяната. Много хора искат някой друг да направи промяната. Ние сме хората, които искат да направят промяната. Ние знаем, че да се обича партията с главно П не и не може да бъда професия. Трябва да се работи", обяви още лидерът на партията. Един от основен приоритет на "Движение 21" ще е да спре партийните назначения в държавната администрация. "Ние не сме заразени с пороците на съществуващата политическа система - корупция и безкраен клиентелизъм, безкраен и повсеместен конфликт на интереси, назначаване на роднини, баджанаци, шуренайки и прочие хора там. Ние сме хора професионалисти в своите области, които партиите не забелязват, да не кажа - никога не ги ползват, никога не ги питат, никога не ги привличат. Ние сме заложили в това начинание своята лична репутация, не се крием зад табели на партии. Ние не пишем опорни точки и тирета, родени в ПР агенции", каза още Татяна Дончева.  Икономистът Стоян Александров , който е водач на листа на движението, призна, че трудно се е съгласил отново да влезе в политиката. Той призна още, че вече не е сигурен дали иска децата му да се върнат от Англия в България. На откриването на предизборната кампания на "Движение 21" присъстваха актьорът Христо Гърбов и председателят на Федерацията по баскетбол Георги Глушков . Тяхното присъствие доказва, че гоним шампионски цели, уточни лидерът на партията.

Димитър Кочков пред Фрог: Емил Костадинов ще е Любимец 22

http://frognews.bg/news_75967/

Преференциалният вот дава възможност на партийни дейци, поставени назад в листата, да влязат в парламента. Това е най-силният мажоритарен елемент, който има до момента в парламентарните избори, коментира пред Фрог нюз един от вносителите на новия Изборен кодекс Димитър Кочков.

"Гардиън": Голямата четворка в тениса се задъхва под напора на Григор и още 4-има млади

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294790

"Голямата четворка" - Роджър Федерер, Рафаел Надал, Анди Мъри и Новак Джокович, се представя все по-колебливо и се задъхва под напора на "Новите петима" в тениса - Григор Димитров, Марин Чилич, Кей Нишикори, Милош Раонич и Ернестс Гулбис, твърди в свой коментар авторитетният английски вестник "Гардиън".

Сушат стотици съдебни дела след наводнението в Бургас

http://pik.bg/сушат-стотици-съдебни-дела-след-наводнението-в-бургас-news223752.html

Сушат стотици съдебни дела след наводнението в Бургас

Стотици съдебни дела от архива на бургаския съд са били буквално удавени в нощта на потопа миналата седмица. Служителите разбрали, че голяма част от документацията е морка на следващия ден след бедствието, съобщава "Стандарт".

Стаите на архива, които се намират на приземния етаж, плували във вода и всички папки, наредени на долните стелажи, са били залети. Документите вече са извадени и са прострени да съхнат по стаи, коридори и стълбища в съдебната палата. Никой не знае колко точно папки са засегнати. В момента всички са се заели да сушат делата и да ги възстановяват в предишния им вид.

От пресцентъра на съда категорично отрекоха да има унищожени папки. "Нямало е отворен прозорец и до момента не е ясно откъде е влязла водата", съобщиха от пресцентъра на съда.

Почти целият четвърти етаж на съдебната палата в момента се използва като сушилня. Стълбищата, върху които са проснати мокрите папки, са отцепени с пейки, за да не минават гражданите по тях. Осигурена е непрестанна охрана, която следи да не се пипат документите. В същото време мокрите папки са и под непрекъснато видеонаблюдение.

1,5 млн. лв. са щетите от наводненията в Първомайско

http://pik.bg/15-млн-лв-са-щетите-от-наводненията-в-първомайско-news223751.html

1,5 млн. лв. са щетите от наводненията в Първомайско

Щетите от наводненията в Първомайско през август се изчисляват на 1,5 милиона лева. Това съобщи за БТА вр. и. д. кмет на община Първомай Юлиян Димитров. Пораженията са най-вече върху общинската инфраструктура.

Сумата е изчислена след огледи в пострадалите от пороите и наводненията села Буково, Драгойново, Виница и Добри дол. Данните за пораженията ще бъдат изпратени до Областната управа в Пловдив и до Междуведомствената комисия по възстановяване и  подпомагане към Министерския съвет, уточни Димитров.

Ситуацията в с. Добри дол, което бе наводнено след преливане на язовир на 5 септември, е нормална, каза още Димитров. Прави се  контролирано изпускане на водоема, който до утре ще бъде изпразнен наполовина. Преди ден и община Асеновград поиска от държавата 101 127 лв. за ремонт на пътища и подпорни стени след обилните дъждове през лятото.

Книгата на Валери Трирвильор покори Франция, стана най-продаваната в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294785

Книгата на бившата първа дама на Франция Валери Трирвильор "Мерси за момента" подобри всички рекорди по продажба за тази година, съобщи ИТАР-ТАСС.
Само за четири дни след излизането на книгата са продадени 145 000 броя. Статистиката е на изследователския институт GfK. От тях 131 000 са класически печатни книги, а 14 000 в електронен формат. Книгата на бившата първа дама на Франция Валери Трирвильор "Мерси за момента" подобри всички рекорди по продажба за тази година, съобщи ИТАР-ТАСС. Само за четири дни след излизането на книгата са продадени 145 000 броя. Статистиката е на изследователския институт GfK. От тях 131 000 са класически печатни книги, а 14 000 в електронен формат.

Защо българското кино е на изчезване - в съвсем буквален смисъл

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/10/2377975_zashto_bulgarskoto_kino_e_na_izchezvane_-_v_suvsem/?ref=rss


Хранилищата на Българска национална филмотека са в окаяно състояние и аудиовизуалното наследство на страната е в сериозен риск, каза директорката й Антония Ковачева на пресконференция на другата голяма публична кино институция, Националния филмов център.

Причината за това е, че филмотеката, която стопанисва пет огромни сгради и пази архива на българското кинопроизводство, което догодина навършва сто години, никога не е разполагала с бюджет за съхранение на филми, обясни директорката...

Ангел Найденов на дебат във Варна: Държавата не е заплашена от фалит

http://www.moreto.net/novini.php?n=263695

„На всички хора трябва да е ясно, че държавата не е заплашена от фалит. Ако обаче продължаваме да се носим по вълните на войнстващия популизъм и на тези апокалиптични картини, наистина ще стигнем до фалит.” Това каза водачът на листата на Коалиция „БСП лява България” за Варна, Ангел Найденов, по време на предизборната дискусия, в предаването „Тази сутрин” по БТВ в морският град.

Всемогъщият прокурор и похлупакът над КТБ

http://www.mediapool.bg/vsemogashtiyat-prokuror-i-pohlupakat-nad-ktb-news224682.html

Главният прокурор на Република България е част от независимата съдебна власт и се избира за срок от седем години от Висшия съдебен съвет. Мандатът му е по-дълъг от времето, което конституцията отрежда във властта на президент, депутати, министри и кметове. Правомощията му също са огромни: Той е част от Висшия съдебен съвет, осъществява надзор върху всички прокурори и дава инструкции за дейността им. Не на последно място главният обвинител ръководи Националната следствена служба. Подобни правомощия впрочем не се срещат в демокрациите от западен тип. Разтегливи понятия и последна надежда Според българското законодателство обаче главният обвинител е една овластена почти до безкрай фигура. Конституцията и нормативната уредба му дават неограничена власт, за сметка на липсващ коректив, който да упражнява дори минимален контрол върху него. Именно по тая причина единственото, на което можем да се надяваме е главният прокурор да бъде кротък и добър човек, уважаващ разделението на властите и законовите норми. Да, понятията са разтегливи, но се оказват единствената опора, на която демократичността може да разчита при необятните възможности за действия, притежавани от шефа на обвинението. Нека припомним как Цацаров стигна до тях. Че дългогодишният шеф на Пловдивския окръжен съд ще бъде ръководител на обвинението се заговори още преди парламентът да избере Висш съдебен съвет, който по закон трябва да избере главен прокурор. Още в началото на 2012 година източници от ГЕРБ обясняваха надълго и широко, че лидерът на партията и тогавашен премиер Бойко Борисов се е спрял на Цацаров за поста. След спорната процедура по избирането на ръководител на обвинението (от спорно избрания в тиха коалиция между ГЕРБ и ДПС Висш съдебен съвет) публичност придоби и т.нар. "разговор от Банкя“ между Борисов и тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов. В раздумката обвинителят, който впоследствие плати за думите с поста си, упрекваше експремиера, че сам си е избрал "стабилния съдия“ от Пловдив. Историята оттам насетне е ясна. Цацаров, получил безграничната власт, даваща позицията му, само няколко месеца след това се включи в редица политико-прокурорски акции. Смяташе се, че най-шумната от тях - "аферата Костинброд“ е предрешила изборите и разчистила пътя за следващото управление. В този смисъл изказването на главния прокурор от миналата седмица, че "трябва да се надскочи законът“ (за гарантиране на влоговете) и да се търси "път за финансово оздравяване на КТБ, като се измисли вариант, при който всички вложители да получат парите си“ бе отдавна очаквано. Само не бе ясно кой точно нормативен акт ще поиска официално да прескочи шефът на обвинението. Похлупакът и неговото счупване Вдъхновен незнайно от какво изведнъж, в разрез с всяка логика, ръководителят на държавното обвинение обяви, че ще бъде медиатор по спора за КТБ. Въпреки, че дори само тази му амбиция буди сериозни въпроси, исканията му не спряха дотам. По думите на Цацаров всички вложители в банката (а не само тези с гарантираните от държавата депозити- б.ред.) трябва да получат парите си. Независимо какво пише в българското или европейското законодателство. Веднага след това, демонстрирайки литературни умения главният прокурор прозря отдавна известен факт: "КТБ е била скъпо банково украшение, което е било поставено под красив стъклен похлупак от държавата. Държавата е правила максимума, за да обгрижи този похлупак, за да държи парите си в този похлупак“, заяви той. В изказването си, обаче забрави да спомене, че ръководената от него институция волно или не бе част от "похлупака", тъй като въпреки поредицата медийни публикации за злоупотреби в банката, игнорираше темата. Впоследствие пък се се зае с отговорната задача … да го счупи с шумното влизане в офиси в сградата на банката и оповестяването на обвиненията към подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Веднага след като изигра една от основните роли за масовата паника около КТБ, довела до затварянето й, прокуратурата се зае да посредничи за стабилизирането на институцията. С едно малко допълнение - в свое интервю Цацаров не отрече, че по казуса с банката са възможни и още обвинения. После осигури " терен" на работодатели, синдикати и експерти, които да се срещнат и "изненадващо" да защитят тезата му, че КТБ трябва да бъде спасена с публични средства. Разбрали намека за нови обвинения и с ясното съзнание за безграничната власт на главния прокурор участниците в нетрадиционната сбирка не се поколебаха да обявят Цацаров за "добър домакин", а финансовият министър и управителят на БНБ панически избегнаха всякаква конкретика. Един от участниците в разговорите казва в прав текст, че дори това рафинирано насилие чрез любезно домакинство може да свърши работа в желаната от него посока. "Прокуратурата е единствената институция, която може да накара БНБ да си свърши бързо работата по отварянето на КТБ, признава Константин Тренчев. При това положение, участието на управителя на Централната банка и финансовия министър в "рандевуто" и възникналото след това недоразумение на тема - поемал ли е Иван Искров ангажимент да излезе с доклад за КТБ на 21 септември (или накаран ли е да поеме такъв ангажимент) единствено потвърждават съмненията, че самата фигура на главния обвинител представлява натиск. Така че - не е чудно, ако поканените вземат решения, каквито иначе свободно не биха взели - защото едва ли биха искали да проверят какво би могло да стане, ако най-силният човек в държавата престане да бъде любезен. В този смисъл прецедентът с КТБ е добра отправна точка за мислене в друга посока. Какво ще се случи ако главният обвинител прецени, че обществото има необходимост да бъде спасено от даден изборен резултат, например, и за тази си народополезна цел реши да „надскочи“ друг закон? Отговорът е лесен: формата на управление ще бъде различна от парламентарна. А прокурорската държава изглежда по-страшна дори от полицейската.

Книгата на Валери Трирвильор стана най-продаваната във Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294779

Книгата на бившата първа дама на Франция Валери Трирвильор Книгата на бившата първа дама на Франция Валери Трирвильор "Мерси за момента" подобри всички рекорди по продажба за тази година, съобщи ИТАР-ТАСС. Само за четири дни след излизането на книгата са продадени 145 000 броя. Статистиката е на изследователския институт GfK. От тях 131 000 са класически печатни книги, а 14 000 в електронен формат.

Екстремисти от Близкия Изток подготвят серия от мащабни атаки в арабските страни

http://www.cross.bg/strani-egipet-libiya-1429619.html

/КРОСС/ Екстремисти от целия Близък Изток събират поддръжниците си в Либия, готвейки серия от координирани нападения в няколко арабски страни, съобщава арабският портал „Ал Баваба".По-специално, по данни на разузнавателните служби на Алжир, свързани с антитерористичната борба в Северна Африка, около 700 бойци от Тунис, Египет, Алжир и Ирак са пристигнали наскоро по море от Сирия в либийския Бенгази. Този втори по големина град в страната, наричан "люлка" на либийската революция, сега отчасти се намира под контрола на салафистската групировка „Ансар аш Шариа" и по-малки въоръжени групи, включително с такива, свързани с "Ал Кайда". От докладите на разузнаването става ясно още, че през изминалата седмица „ансарите" са успели да вербуват голям брой нови попълнения в страните от Сахел. Със събирането на терористи се занима Махди ал Харати. Той е известен от близкото минало полеви командир, оглавил бунтовниците по време на конфликта в Либия и Сирия. Той е "дясната ръка" на ръководителя на Военния съвет на Триполи Абделхаким Белхаджа. Съдействие му оказват не само местните джихадисти, но и техните лидери в Алжир, Египет и Тунис. Именно тези три държави трябва да бъдат основната цел на широкомащабните атаки, които екстремистите планират да извършат едновременно. Те получават финансова подкрепа от редица арабски и западни страни

Юнкер: Кристалина Георгиева е силна и отговорна жена

http://pik.bg/юнкер-кристалина-георгиева-е-силна-и-отговорна-жена-news223749.html

Юнкер: Кристалина Георгиева е силна и отговорна жена

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни.

Георгиева ще бъде заместник -председател на Юнкер и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юнкер.

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.


Измериха наднормено запрашаване в шест града у нас

http://www.cross.bg/grada-varna-zaprashavane-1429618.html

/КРОСС/ Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в шест града в страната, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани в Бургас, Варна, Видин, Плевен, Ловеч и Шумен. Стойностите са между 1.01 и 1.23 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са във Варна (1.23), а най-ниски в Бургас(1.01).    

Кристалина Георгиева: Нови предизвикателства предстоят

http://www.cross.bg/georgieva-kristalina-zhan-klod-1429620.html

/КРОСС/"Нови предизвикателства предстоят!" - заяви в социалната мрежа след избора си за заместник-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Георгиева поема ресор "Бюджет и човешки ресурси", стана ясно днес  при обявяването на окончателния състав на новата Европейска комисия. След продължилите няколко месеца преговори на най-високо ниво, новоизбраният председател на комисията Жан-Клод Юнкер редстави имената на еврокомисарите и техните ресори. Благодаря на новоизбрания председател на ЕК, Жан-Клод Юнкер, за гласуваното доверие и благодаря на всички за подкрепата!, написа във Фейсбук Кристалина Георгиева и получи поздравления за избора й.  

Хомейюн Ершади или д-р Абдула в "Най-търсеният човек"

http://cinema.actualno.com/Homejun-Ershadi-ili-d-r-Abdula-v-Naj-tyrsenijat-chovek-news_49322.html

Известният ирански актьор Хомейюн Ершади, който участва във „Вкус на череши“ и „Пускачът на хвърчила“ играе енигматичния учен и благотворителен активист д-р Фей...

Имамбаялдъ

http://recipes.actualno.com/Imambajaldy-news_49326.html

Какво да приготвя с патладжани? Докато в турската кухня рецептите с патладжани са стотици и са много разнообразни, в българската кухня най-честно приготвяните рецепти с патладжани, които също са с тур...

Командироват близо 1000 чиновници за изборите в чужбина

http://politics.actualno.com/Komandirovat-blizo-1000-chinovnici-za-izborite-v-chujbina-news_49319.html

Близо 1000 души от държавната администрация ще бъдат командировани в чужбина за изборите. Това стана ясно от думите на служебния премиер. Официалната информация към момента сочи, че са подадени заявл...

Ще бъдат разплатени строителните дейности по магистралите „Хемус” и „Марица“

http://www.moreto.net/novini.php?n=263654

Правителството отпусна на Министерството на регионалното развитие допълнително 11 500 000 лева за 2014 г. за финансиране на приоритетни инфраструктурни проекти. Средствата са за отсечката Белокопитово – Каспичан от АМ „Хемус” (8,5 млн.

Dacia Rally Team с дебют в Balkan Breslau Rallye

http://www.cross.bg/dacia-iliev-breslau-1429616.html

/КРОСС/ Dacia Rally Team, съвместен проект на Dacia България и Safety Driving Academy, ще стартира в Balkan Breslau Rallye. Състезателният автомобил Dacia Duster с екипаж Иван Раев и Антон Дойков бе представен официално днес от Рено Нисан България и Safety Driving Academy. Проектът Dacia Rally Team има за цел да даде достъп до автомобилния спорт на млади пилоти с потенциал, за които това да са първите стъпки към сериозна кариера. Благодарение на партньорството между Dacia, Димитър Илиев и Safety Driving Academy, проектът е на път да стане реалност с участието на екипа в Balkan Breslau Rallye. Подготовката на състезателния автомобил Dacia Duster е реализирана от екипа на Владимир Илиев, според инструкциите получени от централния инженерен отдел на Renault, който подготвя автомобилите за Andros Trophy, Pikes Peak и рали Aicha des Gazelles. Автомобилът е максимално близък до серийния модел. За база е ползван Duster dCi 110 BVM6. Купето е усилено, амортисьорите са заменени, и са добавени всички нужни за състезателен автомобил елементи: ролбар, защитна скара за двигателя, диференциала и резервоара, спортни седалки SPARCO с 4 точкови колани TRS, спортен волан, опора за крака на навигатора и пилота, разговорно и трипмастер.Реализацията на проекта, и участието на екипажа в Balkan Breslau Rallye се финансира от Рено Нисан България

Украйна ще разположи съвременен отбранителен комплекс на границата с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-kompleks-1429617.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в сряда, че ако е необходимо, Киев ще разположи на границата с Русия съвременен мощен комплекс от отбранителни съоръжения, аналог на линията на Манерхайм, предаде RT. Линията на Манерхайм е комплекс от отбранителни съоръжения с дължина повече от 100 километра, създадена през 20-30-те години на миналия век във финландската част на Карелския провлак между Ладожкото езеро и Финския залив, за да спре възможно нападение от страна на Съветския съюз. По-рано министър-председателят на Украйна Арсений Яценюк обяви началото на строителството на "истинска граница с Русия", като проектът получи названието "Стената". Той трябва да бъде реализиран за 6 месеца.  

Русия тества успешно ядрена ракета

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e54c27d/l/0L0Sinvestor0Bbg0Ccentralna0Ei0Eiztochna0Eevropa0C3350Ca0Crusiia0Etestva0Euspeshno0Eiadrena0Eraketa0H1797890C/story01.htm

През октомври и ноември ще бъдат изпълнени още два теста, съобщи главнокомандващият на военноморските сили


Българка ще бъде един от тримата основни говорители на Еврокомисията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294765

Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер.
Това стана ясно на пресконференцията на Юнкер, на която той представи състава на новата ЕК.
Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това стана ясно на пресконференцията на Юнкер, на която той представи състава на новата ЕК. Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг.

Българката Мина Андреева става един от тримата основни говорители на ЕК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294748

Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер.
Това стана ясно на пресконференцията на Юнкер, на която той представи състава на новата ЕК.
Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това стана ясно на пресконференцията на Юнкер, на която той представи състава на новата ЕК. Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг.

Водата в Струма и Места се покачва тревожно

http://www.zapernik.com/bulgariya/vodata-v-struma-i-mesta-se-pokachva-trevojno_34176/

В сряда продължава да се наблюдават повишения на речните нива, сочат данните и прогнозите на Националния институт по метеоролгия и хидрология. Днес след обяд в Западна България и планините на места ще превали с възможни количества между 5 до 10 л/кв.м, съобщават от МОСВ.

Това денонощие известни повишения в речните нива са вероятни на отделни места главно в Западна България, по-съществено: в басейна на река Марица - Крива река, река Яденица, река Въча, река Чепеларска; река Места в...

Продължава

Художник твори страхотни портрети с паста за зъби

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/hudozhnik-tvori-strahotni-portreti-s-pasta-za-zybi-6022004

С уникалния си рисунък художникът е създал портрети на знаменитости като сър Елтън Джон, Майли Сайръс, Ема Уотсън

Валери Симеонов: Готови сме да работим с всички партии освен с ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294761

Готови сме да работим с всички партии, освен ДПС. С всички партии, които работят за доброто на България. Не става въпрос за никакви коалиции, а за подкрепа на решения. Това заяви пред "Фокус" Валери Симеонов, водач на листите на коалицията в 23-ти избирателен район София и 2-ри МИР Бургас.
"Ние сме издигнали като наша цел съставянето на Готови сме да работим с всички партии, освен ДПС. С всички партии, които работят за доброто на България. Не става въпрос за никакви коалиции, а за подкрепа на решения. Това заяви пред "Фокус" Валери Симеонов, водач на листите на коалицията в 23-ти избирателен район София и 2-ри МИР Бургас. "Ние сме издигнали като наша цел съставянето на

Наднормено запрашаване на въздуха бе измерено в 6 града

http://pik.bg/наднормено-запрашаване-на-въздуха-бе-измерено-в-6-града-news223743.html

Наднормено запрашаване на въздуха бе измерено в 6 града

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в шест града в страната, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда.

Фини прахови частици в повече са регистрирани в Бургас, Варна, Видин, Плевен, Ловеч и Шумен.

Стойностите са между 1.01 и 1.23 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са във Варна.


Строим все повече хотели, идват все по-малко туристи

http://offnews.bg/news/n_1/n_386884.html

В България се строят все повече хотели, но идват все по-малко туристи. Това е видно от статистиката на НСИ за туризма през юли. Броят на местата за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи, се е увеличил с 6.7% до общо 2923, а на леглата в тях - с 3.8% до 289 400 през миналия месец. За сметка на това броят на заетостта на леглата намалява с 3.8 процентни пункта, сочат данните на НСИ. Вероятно сред причините за намалението са и наводненията, засегнали и област Варна. Общата заетост на леглата е била 55.0%. Най-пълни са били хотелите с 4 и 5 звезди, където преобладават туристите от чужбина - 66.1%. В тризвездните хотели има най-голям спад на броя туристи спрямо миналата година - с 5.3%. Там пълняемостта е била 57%. В местата за настаняване с 1 и 2 звезди тя е била 38.9%. Общо нощувките през юли са с 3.4% по-малко от юли 2013 г. (4 854 200). Най-голямо намаление на нощувките (с 9.8%) се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. През юли 2014 г. в хотели с 4 и 5 звезди са реализирани 54.3% от общия брой нощувки на чужди граждани и 23.1% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 27.7% от нощувките на български граждани и 33.3% - на чужденци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 49.2 и 12.4%. Пренощувалите лица в местата за настаняване през юли 2014 г. намаляват с 4.0% в сравнение със същия месец на 2013 г. и достигат 916 900. От всички пренощували лица 38.5% са българи, като по-голямата част от тях (73.8%) са нощували в места за настаняване с 1, 2 или 3 звезди и са реализирали средно по 3.6 нощувки. Пренощувалите чужденци са 563.6 хил., като 56.9% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди и са реализирали средно по 6.2 нощувки. Приходите от нощувки през юли 2014 г. достигат 227.9 млн. лв., или с 9.2% повече в сравнение с юли 2013 година. Регистрирано е увеличение както в приходите от български граждани - с 20.9%, така и от чужди граждани - с 6.8%.

Камерън призова шотландците да останат в Обединеното кралство

http://www.mediapool.bg/kameran-prizova-shotlandtsite-da-ostanat-v-obedinenoto-kralstvo-news224681.html

Британският премиер Дейвид Камерън призова шотландците да не разкъсват съюза, създал Обединеното кралство, и да гласуват против независимостта на Шотландия на референдума на 18 септември.   В статия във вестник "Дейли мейл" Камерън нарича Великобритания "особена страна" и предупреждава, че сега бъдещето й е под въпрос. Нашият съюз е скъпоценен, не го разкъсвайте, призовава премиерът. Той напомня общото историческо минало на Шотландия и другите части на Обединеното кралство, изтъква социалните завоевания на страната, преди всичко системата на здравеопазване, гарантираща безплатно лечение на всички граждани, както и пенсионната система. Благодарение на това целият свят гледа на Великобритания с благоговение и завист, пише Камерън.   "Нека никой в Шотландия не се съмнява: ние отчаяно искаме вие да останете, не искаме това семейство на народи да бъде разкъсано на части", призовава Камерън.   До неотдавна привържениците на запазването на Обединеното кралство в сегашния му вид бяха доста повече от искащите независимост. Но публикувано в неделя допитване показа, че за отделяне на Шотландия са готови да гласуват 51 на сто от тези, които искат да участват в референдума.   Лидерите на трите основни политически сили във Великобритания оставят настрана партийните си съперничества и се отправят към Шотландия в отчаян съвместен опит да спрат увеличаването на подкрепата за отцепване на района от Обединеното кралство, пише в. "Гардиън" в сряда.   Дейвид Камерън, Ед Милибанд и Ник Клег ще обикалят днес Шотландия, за да отправят общ призив към шотландците да не гласуват за независимост на референдума на 18 септември.   Първият министър на Шотландия Алекс Салмънд определи решението на лидерите на консерваторите, лейбъристите и либералните демократи като "най-голямата грешка на кампанията" и заяви, че върхушката в Уестминстър е в "пълна паника" заради сриването на кампанията й.   Безпрецедентното сътрудничество между главните британски политически сили свидетелства за неприкрития страх в Лондон, че шотландските избиратели не се вслушват в тревожните сигнали, идващи от финансовите пазари, и в мрачните предупреждения за необратимите рискове за икономиката на Шотландия при евентуално гласуване в подкрепа на независимостта на референдума следващата седмица, коментира изданието.

Разярен баща потроши кола на социални, взели му децата

http://pik.bg/разярен-баща-потроши-кола-на-социални-взели-му-децата-news223740.html

Разярен баща потроши кола на социални, взели му децата

На истинска драма станали свидетели социални работници при опит да отнемат децата на разтревожен родител. Баща изтръгнал вратата на служебен автомобил, карал децата му в дом за лишени от родителска грижа, съобщи tribali.info.

Случката стигнала и до съда във Враца, като магистратите наложили глоба на мъжа.Митко И. от село Галиче, заедно с жена си Анка И. и 6 от общо 8-те им деца, живеели в общинско жилище във врачанския жилищен комплекс „Сениче“.

Поради неплащане на вноските за наем и недобро поддържане на апартамента обаче семейството било принудено да напусне дома си. 

На 29 юли около 11 часа социалните работници в отдел „Закрила на детето” към дирекция „Социално подпомагане” Петя Флорова и Харитина Алексиева, придружени от инспектор Е. Иванов от „Детска педагогическа стая” при районното полицейско управление във Враца и още двама полицейски служители, посетили жилището, за да изведат и настанят 4 от децата, които живеели там, в дома за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров“.

Въпреки оказаната емоционална съпротива от страна на майката малчуганите били натоварени в автомобил на полицията „Фолксваген Мултиван Стартлайн” и тръгнали заедно със служителите. На излизане от квартал „Сениче“ срещу буса внезапно се появил, тичайки, подсъдимият Митко, който застанал точно пред автомобила, принуждавайки водача да спре. 

Полицейските служители му направили забележка, казали му да се премести и да не създава проблеми, след което бусът отново потеглил на бавен ход. Бащата обаче се затичал след превозното средство, настигнал го, като съумял да се хване за дясната странична плъзгаща врата, която започнал силно да дърпа, воден от намерението да я отвори, за да види децата си. Вратата на буса се откачила от закрепващите я панти и подсъдимият паднал заедно с нея на асфалтовата настилка.

За това, че е увредил чужда движима вещ – автомобил, собственост на областната дирекция на МВР във Враца, Митко И. трябва да заплати глоба в полза на държавата в размер на 200 лева и да покрие направените разноски по делото. 

България се изложила, като отнела имоти на Симеон II

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/bylgariia-se-izlozhila-kato-otnela-imoti-na-simeon-ii-6022011

Според Симеон Сакскобургготски решението на съда за "Царска Бистрица" може да откаже чужденци от инвестиции у нас

САЩ крият, че личната армия на украински олигарх е свалила полет МН17

http://www.cross.bg/mn-kolomoiiski-ykraiina-1429615.html

/КРОСС/ Един от най-шокиращите моменти в отразяването на катастрофата на полета МН17 (малайзийския Boeing) от страна на западните медии е липсата на сериозно и внимателно журналистическо разследване. А те впрочем би трябвало да започнат отразяването на трагедията с няколко важни въпроса, останали без отговор. Главният въпрос е защото киевската служба за управление на полетите е заповядала на полета МН17 да се отклони от зададения маршрут, който заобикаля зоната на бойните действия в Източна Украйна. Според първите отчети на сайта FlightAware.com, проследяващ всички пътнически и цивилни полети в реално време, в четвъртък на 17 юли полетът МН17 на Малайзийските авиолинии от амстердамското летище Схипхол за Куала Лумпур (Малайзия) значително се е отклонил по височина и траектория в сравнение с всички други полети на пътническите самолети, които след началото на гражданската война в Източна Украйна са заобикаляли от юг районът на конфликта. Другите основни въпроси, пренебрегнати от Киев, администрацията на Обама и повече западни медии, са следните - защо пилотът е летял в затворено въздушно пространство? Какви инструкции, ако ги е имало, са били дадени от киевското управление на полетите към пилота минута преди трагичния взрив? „Неопровержимите доказателства" Любопитно е, че след първата публикация на данните сайтът FlightAware изненадващо е променил своята версия на траекторията на полета МН17

Подлезът на ул. „Шипка“ във Варна е за спешен ремонт

http://www.moreto.net/novini.php?n=263661

Сериозни дупки са се отворили в асфалта на автомобилния подлез на ул. „Шипка“. Някои от тях са с твърде сериозна площ, а дълбочината им всеки ден нараства. Компрометираната част от пътната настилка е около две „кръпки“, направени преди време при отстраняване на водопроводна авария.

Българка ще бъде един от тримата основни говорители на ЕК

http://offnews.bg/news/n_1/n_386891.html

Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия. Това съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при представянето на екипа си. Мина Андреева заемаше досега поста на говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. По-рано стана ясно, че Кристалина Георгиева ще заеме поста зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси.

Разкриха тайната на Стоунхендж

http://www.cross.bg/stoynhendzh-karta-otkritie-1429614.html

/КРОСС/ Британски археолози откриха 17 неизвестни досега ритуални съоръжения в непосредствена близост до известния неолитен паметник Стоунхендж в югозападното английското графство Уилтшир. С помощта на георадари и магнитометри на дълбочина от няколко метра в равнината Солсбъри специалистите са се натъкнали на равни каменни кръгове с диаметър около 30 метра (3000 -2500 г. пр.н.е.), малки храмове и няколко гроба, съобщават медиите на Острова. Експертите са създали триизмерна карта на ландшафта на района. "По-голямата част от района никога не е проучвана. Ето защо ние създадохме тази най-подробна археологическа карта", сподели един от ръководителите на проекта, професор Винс Гафни."Нашето откритие трябва коренно да промени представата за Стоунхендж като отделно съоръжение от периода на неолита", добави той. Според негов колегата от настоящото откритие трябва да послужи като опорна точка за нови изследвания в един от най-известните археологически обекти в света.    

Кисинджър пропагандира Вестфалски световен ред

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294150

През по-голямата част на първата половина на XVII век - 1618-1648 г., Централна Европа се раздира от серия въоръжени конфликти - Тридесетгодишната война. Тя е най-продължителната и най-пагубната преди световните сблъсъци през ХХ век.
Войната се води почти изцяло върху територията на днешна Германия като първоначално е борба между католиците и През по-голямата част на първата половина на XVII век - 1618-1648 г., Централна Европа се раздира от серия въоръжени конфликти - Тридесетгодишната война. Тя е най-продължителната и най-пагубната преди световните сблъсъци през ХХ век. Войната се води почти изцяло върху територията на днешна Германия като първоначално е борба между католиците и

Няколко ранени при силна експлозия в химически завод в Германия

http://www.mediapool.bg/nyakolko-raneni-pri-silna-eksploziya-v-himicheski-zavod-v-germaniya-news224680.html

Няколко души са пострадали от силна експлозия, станала във вторник вечер в химически завод недалеч от Бремен, Северна Германия, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки местната полиция. Един човек, вероятно работещ в завода, е с тежки изгаряния. По-леко са пострадали няколко жители на градчето Ритерхуде, където се намира предприятието.   Причината за взрива все още не ясна. В завода е избухнал пожар и там още не могат да влязат следователи, предаде Ройтерс.   Експлозията е била много силна, чута е била на десетки километри и е нанесла материални щети на разположените най-близо до завода къщи. Пристигналите пожарникари не са установили във въздуха около горящото предприятие да има опасни изпарения.   Ритерхуде, град с население от 15 000 души, се намира северно от Бремен в провинция Долна Саксония. Заводът, в който е проехтял взривът, е на компанията Органо флуид, която извлича ценни компоненти от разтворители.   Мястото още не е достъпно за следователите заради твърде високата температура в резултат на взрива и пожара. На помощ са пристигнали 200 пожарникари и още 150 спасители, отбелязва ДПА.   Местните власти предупредиха над 14 000 жители в района, че е възможна евакуация заради взрива в завода за преработка на опасни отпадъци. Според британската телевизия "Скай нюз" хората са били посъветвани да не напускат домовете си.   Експлозията е разрушила предприятието и спасители продължават да търсят хора под отломките.   Местни жители неколкократно са се обръщали към властите с искане за закриване на завода.

"Файненшъл таймс": Юнкер се обгради с десни, икономически консервативни комисари

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/09/10/2377959_fainenshul_taims_junker_se_obgradi_s_desni/?ref=rss


Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер издигна своите съюзници дясноцентристи на ключовите икономически постове в изпълнителната власт на ЕС, пише "Файненшъл таймс". Според изданието единственият социалист – французинът Пиер Московиси – няма да е в състояние да промени политиката на съюза за справяне с икономическата криза.

Бившият финансов министър в администрацията на Франоса Оланд спечели поста на комисар по икономическите въпроси, но ще бъде заобиколен от...

Скрит участник се появява изненадващо в “Сървайвър”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294372

Двайсет и двама мъже и жени заминаха през февруари за Камбоджа, за да участват в новия Двайсет и двама мъже и жени заминаха през февруари за Камбоджа, за да участват в новия "Сървайвър". Половината от тях са все познати лица - хора, които са били в предишните сезони на приключенското риалити. Останалите са обикновени зрители, които винаги са искали да разберат какво е усещането да са в предаването. Екипът и участниците тръгват

Мъж със счупени ръце и крак след падане от дърво

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294724

68-годишен мъж от кочериновското село Стоб паднал от орех и потрошен е приет за лечение в благоевградската болница. Инцидентът станал около 12,30 часа. Възрастният мъж решил да обере ореха и паднал от него. Няма опасност за живота му, съобщава Struma.bg.
В момента ортопеди оказват лекарска помощ на пострадалия. Той е с две счупени ръце и един крак. 68-годишен мъж от кочериновското село Стоб паднал от орех и потрошен е приет за лечение в благоевградската болница. Инцидентът станал около 12,30 часа. Възрастният мъж решил да обере ореха и паднал от него. Няма опасност за живота му, съобщава Struma.bg. В момента ортопеди оказват лекарска помощ на пострадалия. Той е с две счупени ръце и един крак.

Crème De La Crème: Харалан Александров (част 3)

http://offnews.bg/news/n_1/n_386883.html

Crème De La Crème: Харалан Александров (част I) Crème De La Crème: Харалан Александров (част 2) Как да се измъкнем от капана „екзогамна общностна семейна структура” (съжителство на младите семейства и родителите и т.н.), по която трагично си приличаме с Русия и въобще с източната държавност? По моему този капан – плюс априори колективистичното - е драматичен културен проблем, за който никой не си дава сметка, и от който следват повечето обяснения за почти вечните несгоди на Третата българска държава. Той дори съдържа и най-бързото обяснение защо комунизмът, уви, намери почва единствено на изток, т.е. партията-държава просто сякаш заменя регулаторните механизми на въпросната семейна структура. Патриархалната семейна структура не само предоставя регулаторни механизми на патерналистичната държава - тя осигурява прост и достъпен обяснителен модел за социалния свят, в който властовата йерархия възпроизвежда познатите семейни отношения. Затова този модел е така мирогледно устойчив – той представя и узаконява политическия ред като “естествен”, природен, едва ли не биологически зададен. Не случайно либералният поврат в политическото мислене започва с трактатите на Джон Лок срещу патриархата, които оспорват дадените свише права на бащата – респективно владетеля - върху неговото домочадие. При това екзогамният семеен модел, за който чудесно напомняш, е идеален механизъм за поддъжане на културната идентичност на затворените общности. Устойчивата идентичност се постига чрез стриктно регулиране на границите на общността. Всяко нерегламентирано свързване с външния свят - който се схваща, разбира се, като опасен, застрашаващ, враждебен, злонамерен и омърсяващ, - се преживява като предателство и се наказва сурово. Чрез поредица от табута върху свързването с други общности – например забраната на смесените бракове - културата успява да се съхрани и увековечи, като се изолира от променящия се свят и валоризира собствената си “уникална” идентичност и традиция. Същите механизми са в ход при вирулентния национализъм. Но всъщност, през повечето време, става въпрос за много плътен вътресоциален контрол и йерархия. Защото „въсточното” винаги е и изначално йерархично. Всички традиционни общества са организирани в ригидни йерархии, източните просто са на по-ранен етап на модернизация. В малките традиционни общности няма разгърната йерархия от феодален тип, но има възрастова и полова йерархия: на социалния връх стоят възрастните мъже, след това възрастните жени, следват младите мъже, после младите жени и накрая децата. Основната функция на йерархията, независимо от нейната специфична структура, е да осигури стабилност и порядък, надежден ориентир за организация на социалния живот. Колкото по-трудно е на членовете на групата да се самоорганизират, толкова по-важна е наследената социална организация. В някои общества, като например твоята „любима” съмодържавна Русия, йерархията е закрепена чрез разгърната система на чинове и рангове, която се опитва да обхване всички аспекти на социалния и културен живот - това е прототипът на тоталитарното общество. Но в общия случай културата предоставя наготово външна структура на групата и на индивида, когато не може да бъде породена вътрешна. Нещо като екзоскелет. Именно, като онези насекоми, които имат хитинова обвивка и изглеждат много страшни и опасни, но отвътре са пихтиести, само външната структура ги поддъжа цели. Проблемът е, че когато отпадне външната структура, остава само пихтията. Това се случва с индивидите, социализирани в тоталитарни общества, след като външните структури се разпаднат. Индивидът става страшно уязвим, на практика остава без структура и опора, особено ако попадне в динамично обкръжение. За разлика от хората с развити вътрешни психични структури – т.е. осъзнати, осмислени, избрани ценности, принципи, модели на поведение и пр., които са в състояние да функционират автономно в неподредена и несигурна среда, като сами пораждат подреденост. Мисля, че горе-долу това обяснява и срива при т. нар. „преход” в България. Разпадна се репресивната обвивка, която едновременно беше и защитна. Тя те оковава и те държи като в затвор, но и те пази. Хем не пуска външния свят вътре, хем и теб не те пуска навън. Нещо като социална какавида. Просто отвратително (смях). Милош Форман, впрочем, го беше казал чудесно - че в социалистическия свят си като животно в зоологическа градина. Има решетки, но поне те хранят три пъти на ден. Да, и решетките те пазят от хищниците. Докато в „онзи” свят е джунгла и трябва сам да оцеляваш, но пък можеш да припкаш свободно и радостно из саваната. Разбира се, има риск да те изядат хищниците, които също припкат на воля. Това е красива метафора, но всъщност развитите общества с пазарна икономика и либерална демокрация приличат повече на подреден и подстриган английски парк, отколкото на джунгла. Техният свят е институционално подреден и предсказуем. Джунглата е тук, при нас, в репресивния хаос на несвършващия преход, при който социалните институции не само не защитават уязвимите от хищниците, но сами са се превърнали в едри хищници. Нищо чудно, че демокрацията се преживява като нещо страшно, непонятно, чуждо и застрашително. Тъй че проблемът не е само в умовете на хората, той е и в социалната и политическа реалност, която вече обсъдихме с теб. Но тази реалност е такава не защото има конспирация срещу България, а защото умовете на българите не са подготвени да въобразят, създадат и поддържат тази различна реалност. И затова масово тъгуват по неугледната, ограничаваща, но позната сигурност на соца. Която впрочем е безвъзвратно загубена. Хитиновата броня на соц-а. Разбираемо, но същевременно и неоправдаемо. Пак досадният, чернобял, сякаш постсъветски свят – хлябът за 40 стотинки срещу свободното поемане на въздух, нормалността. Шепата мислещи, които искат правила и що-годе честност, и които винаги губят с 0:7 от непробудната маса. Не можем да обвиняваме жертвите за това, че са жертви. Хората не са съоръжени с психични и когнитивни структури, за да се справят с предизвикателствата на живота в отворен, нестабилен, глобализиращ се свят. Те са, как да кажа… Като някой, когото са изстреляли в космоса, без да са го обучили преди това. Затова търсят заслон от промените, затова гледат с носталгия към миналото и произвеждат някакви уродливи квази-феодални форми на социална организация, които са дори по-примитивни от тоталитарния социализам. Този регрес е закономерен резултат от трагичната неподготвеност на тоталитания и пост-тоталитарен човек да развие сполучлив „интерфейс” със сложната и неподредена среда, в която се оказа захвърлен от историята. Не е ли това задача на лидерството? Точно така, това е задачата на лидерството по отношение на общността, и задачата на егото по отношение на индивида. Егото е онази агенция в ума, чиято функция е да регулира транзакциите с външната среда – ако се справя добре, индивидът се развива и благоденства, а ако се проваля, индивидът страда и крее. По подобен начин доброто лидерство управлява сполучливо транзакзците между групата, организацията или общността с големия свят, а лошото се проваля. Патиархалното, племенно лидерство по правило се проваля, защото е обърнато навътре, то е заето с поддъжане на властта и йерархията вътре в общността, а не с управление на транзакциите по нейните граници. Иронията е, че в отворен свят сполучливото лидерство е по-близко до природата на предприемачеството, отколкото на бюрокрацията или политическото главатарство. Но както вече ти каза, традиционните общности, поради колективистичните си рефлекси, се отнасят с подозрение и неприязън към предприемачеството, което еманципира индивида от групата, и затова обикновено се нахендрят на лидерство от племенен, главатарски тип, което им обещава колективно блаженство – без индивидуално усилие. Нима е въможно „колективно” блаженство? Сякаш никога не ни се е случил Хайдегер? Не само е възможно, но прототипът на всяко блаженство е майчината прегръдка след обилно накърмяне, и затова всеки човек копнее да регресира до пеленаче, да свре глава между гърдите на обгрижващата го майка. В колективната фантазия групата, общността, дори нацията се отъждествява със символичната майка-кърмилница, която обгрижва и приласкава своите деца. Затова хората няма да спрат да търсят и създават първични топли групи и общности, в които да се приютят и да заспят блажено, заслонени от световните тревоги. Всъщност въпросът е дали е възможно блаженство извън майчината прегръдка на групата. Аха. Но колективистичните общества насърчават този тип групово функциониране - например чрез репресивни форми на социален контрол. Точно това правят, след което узаконяват това функциониране чрез система от правила и го увековечават, като го вграждат в културната традиция. Важно е да се знае, че регресивни и дори репресивни - от гледна точка на западната индивидуалистична цивилизация - форми на групова организация се преживяват от членовете на общността като сплотеност, солидарност и подкрепа, като вярност на традицията и дори като културно превъзходство и повод за национална гордост. Уви, това се постига с цената на затваряне и застой. Хората са толкова потопени и втренчени в собствената си групова култура, така плътно обкръжени и погълнати от нея, че нямат пространство за рефлексия и развитие. В такива общности не остава време за мислене, защото всички са твърде заети с това да са заедно, човек никога не остава сам с мислите си. Наблюдавал съм това като етнограф в традиционните селски общности: цялото семейство живее накуп, всеки се занимава с всички останали, животът преминава в режим на групово оживление, в резултат на което индивидуалната психична структура остава недоразвита, с неустойчиви и крехки граници. И пак - груповата култура като екзоскелет. Да, може би не точно хитинова броня, но нещо като колективна кожа. Впрочем психоанилитичната теория допуска, че понякога културата може да функционира като “втора кожа” на индивида, която го предпазва от болезнени срещи с външния свят, ограничава интерфейса му с реалността и му спестява мъките на ученето от опита. Затворените групи са самодостатъчни в емоционално отношение – те имат изключително интензивна вътрешна комуникация и конструират паралелен, емоционално поглъщащ свят, в който членовете се чувстват ценни, значими, специални, дори привилегировани и избрани. Индивидът е постоянно подложен на бомбардировка от стимули (за които стана дума), и които го държат превъзбуден, зает и ангажиран: никога не възниква този вид дистанция между теб и външния свят, която позволява да конструираш автономно вътрешно пространство. Затова членовете на такива групи изглеждат толкова еднакви и неразличими – сякаш мислят с един ум. Между другото, тази групова динамика е присъща не само на традиционните затворени общности, но и на повечето конспиратвни и революционни ядки, както и на религиозните секти, а напоследък и на някои самовлюбени групи в социалните мрежи. Зад всичко това стои травматичен индивидуален опит и регресивен копнеж по пребиваване в топла, телесно-емоционална общност, в която всеки докосва другия и се отърква в него. Точно такава група на тактилно, сенсуално, извънвремево взамодействие въобразява и изобразява „любимата” ти родна чалга, от която така се вбесяваш. Just don’t get me started (смях). Митьо Пайнера е вид олигарх и няма как да схване, че груповата регресивна култура на чалгата отказва да бъде във връзка с реалността и да мисли за нея, защото всъщност ненавижда и потиска мисленето. Мисленето нарушва хармонията на единението. На българския „Титаник” оркестърът е цигански и т.н. Именно - регресиралата група живее като кошерен организъм, тук и сега, наслаждава се на самата себе си, бори срещу въображаеми врагове или се опиянява от съдбовната си мисия. В света на нарцистичните групови фантазии настоящето превзема миналото и не оставя място за бъдеще. Кошерът се унася в блажено безвремие, заслушан в своето неспирно и безмислено жужене. Затова и ползваме собствената си история като френски колаборационисти - вярваме на всеки, който каже, че те, съпротивата, искат да те затрият – „но аз ще те спася, ако ми направиш услуга”. В нашия случай – като гласуваш за мен. След което, по правило, пак попадаш в мазетата на Гестапо. И така и никога не бяхме maquisards, и няма да бъдем. Защото сме склонни да „свръхупотребяваме” историята като организиращ принцип - поради трудността да приложим по-адекватен и оригинален метод за обяснение на един сложен и бързо променящ се свят. В този смисъл обяснителният модел изостава спрямо реалността. Ако културният ни климат е свръхисторициран, няма как да сме адекватни - ще си останем на ниво „Божидар Димитров на две ракии по телевизията”. Аз изпитвам известно уважение към популярната историография, в която се упражнява Божидар Димитров - тя проблематизира историческите митове в умерена степен, колкото може да понесе българската аудитория, жертва на десетилетия националистическа и идеологическа индоктринация. Намирам този подход за щадящ и разумен. Затова и неговата аудитория е голяма, а нашата е скромна. По-големият проблем според мен е, че образователният канон представлява зле организиран набор от исторически факти и митове, които се преподават аконтекстуално, и това затруднява рефлексията върху тях. Младите хора знаят някакви неща, например за Крум Страшний и любимия ни с теб череп на Никифор, но не знаят нито в кой век се е случило това, нито защо, нито дори къде. Това е „затворената”, обърната навътре употреба на историята, която съответства на затворената и самодостатъчна култура, която обсъждахме досега. Но все пак културата поспепенно се отваря, а с нея и интересът към историята. Макар и като система от фактоиди. Така е, и то благодарение на медиите, но пак благодарение на тях интересът остава парцелиран, откъснат от контекста. Напоследък доста хора гледат сериала “Великолепният век” и се вълнуват от драмата на Сюлейман и неговия харем, но им е трудно да свържат събитията в Османската империя, част от която сме били ние, с бурните развития в Европа и света по същото време, чиято диря може да бъде проследена до наши дни. Малцина си дават сметка например, че Сюлейман I Кануни не е единственият автократ на 16-и век с драматична съдба, той е съвремнник на поне още шестима могъщи владетели, които оставят траен отпечатък в историята – сещам се за Карл V Хабсбург, Франсоа I Валоа, Хенри VIII Тюдор, Иван IV Грозни, индийският император Мухамад Акбар I, наречен Велики, всесилният шогун на Япония Токугава Иеясу. Всеки от тези забележителни лидери създава собствен модел на абсолютизъм и ако не бъдат изучавани в сравнителен план, няма как да се разбере, че става дума за обща тенденция в развитието на обществата в този момент от историята. Да не забравяме Мартин Лутер, който по същото време прекроява християнския свят и така подготвя религиозните войни в Европа и по-специално Трийсетгодишната война в Германия, която завършва с Вестфалския мирен договор, който поставя основите на съвременния междудържавен ред, и т.н., и т.н. Да не говорим, че в същото време тече бесен Ренесанс - в смисъла на Еразъм, който казва на папа Лъв Х, че „нашето столетие обещава да бъде златен век”, или в „Животописите” на Вазари. Тече пълноводен Ренесанс, та чак прелива отвъд границите на Европа. Но днес май никой не си дава труд да изучава и преподава нито Вазари, нито дори Еразъм и Лутер – добре, че напоследък пускат шарени сериали за Медичите и Борджиите, та децата научиха кой е Макиавели и че не бива да се бърка със Савонарола, да речем. От друга страна, услужливият чичко Гугъл винаги е на разположение на по-любопитните. Но, забележи, задачата на доброто образование не е да натрупа в умовете на учениците факти, а да ги съоръжи със система за тяхната интерпретация. Добрата новина е, че се появи една автономна култура на търсене на смисъл и връзки между явленията, която се разгръща през интернет, някак паралелно на формалното образование, и която на някакво ниво посреща потребността от развиване на ума и обогатяване на мирогледа. В тази по български закъсняло-провинциална версия на New Agе се преплитат по странен начин западен окултизъм, източен езотеризъм, ламаистки будизъм и популярни теории на конспирацията. Резултатът от това е концептуална каша, която все пак предлага някакво обяснение и утеха. Този безразборен глад за познание е трогателен и позволява, макар и в ограничен периметър, на търсещите умове да проявават креативност, опитвайки се да вържат във всеобяснителна схема хаоса на битието. Разбира се, това знание е крайно ненадеждно, тъй като не се основава на данни и свидетелства, събрани и интерпретирани с научен метод. Псевдонаучното е сериозен проблем. Например това, че може да си въобразяваш корелации между звездите и човешкото поведение – т.е. астрологията, - не означава, че става въпрос за наука. Границите между наука и антинаука са зверски размити – заради непобедимия възход на брандинга. Това с брандинга не го разбирам, но като цяло си прав. Има обаче още по-дълбок проблем – това, което днес минава за знание, е лишено от организиращи принципи. Отсъства не просто свързващият порядък, мета-знанието за природата на познанието, но и разбирането, че всяка теория има ограничен обяснителен потенциал. Няма и идея за метод, чрез който един обяснителен модел може да бъде проверен, верифициран и фалсифициран, в категориите на Карл Попър, т.е. да може да бъде отхвърлен като ненадежден. Няма чувствителност към това, че далеч не всяко правдоподобно обяснение е валидно. Самата идея за валидност и надеждност на знанието отсъства. Това отваря бездната на суеверията, които самонадеяно се представят като знание от последна инстанция. И как се решава този проблем? Като спешно се въведе в училище предмет „наука” – който да въвежда съвременните идеи за научното знание и неговите епистемологични основания по най-базисен и достъпен начин, като във всеки европейски колеж, защото умовете на младите българи са опасно объркани. Самонадеяното псевдознание започва да има сериозни последици не само за психичното здраве на нацията, което бездруго е разклатено, но и за физическото здраве на отделния индивид. Рязко нараства, например - и това го знам от лекари, - броят на хора, които просто отказват да се лекуват и предпочитат да ходят по врачки, баячки и екстрасенси. От доста време тече Фейсбук-кампания срещу имунизацията на децата - въз основа на някакъв упорит слух, че тя предизвиква аутизъм, за което няма нито едно сериозно научно доказателство. Това дори не заслужава коментар - то е сякаш предцивилизационно суеверие. Така е, но виж до какво води комбинацията между комуникационните технологии и невежите умове. Възникват самоиндуциращи се панически вълни - аз го наричам „морална паника” - които могат да се прицелят в най-различни неща: ГМО, ваксината за дребна шарка, Делян Пеевски или шистовия газ, все тая. Понякога тази морална паника е здравословна, движена от основателна тревога, но най-често става въпрос за невъзможност на хората да преработят, подредят и опитомят страховете си. За което обаче не са виновни хората, а онези, които трябва да развиват, утвърждават и узаконяват знанието, т.е. авторитетите. Авторитетите обаче отсъстват или присъстват крайно неубедително, което отваря мегдан за нарояване на псевдо-авторитети. Ако се върнем към рудиментарния мит: тези, които трябва да обяснят светкавицата, защо небето гърми. (смях) Именно. Вече не ясно кой има ценз да обяснява защо гърми небето, всеки е квалифициран за шаман. Този феномен е изследван от Улрих Бек в теорията му за рисковото общество - поради ускоряването на технологичното развитие и демократизирането на достъпа до специализирана информация, се разколебава доверието в традиционната наука и се появяват някакви самоуки, квазинаучни експерти, които четат ненаситно в интернет, формулират свои теории и ги пробутват на невежите за истина от последна инстанция. Сигурно си попадал на такива „умници”, просто нямат надприказване. Впрочем на мен това донякъде ми допада, защото освобождава знанието от монопола на академичния „естаблишмънт” и го превръща в достояние на всички четящи. Потребяването на знание и производството на ново знание става демократично занимание и това е чудесно, просто трябва да се прави малко по-систематично, инфоримирано и отговорно. Мисля, че сме свидетели на края на традиционните авторитети, облечени в социален статус и академични титли. Впрочем аз затова се отказах да се държа като академичен авторитет, въпреки че има няколко области, в които смея да твърдя че съм свърх-информиран – главно поради способността ми да чета големи обеми специализирана литертура за кратко време и пристрастеността ми към това странно занимание. Kudos. Но пак неприятен момент: масата, получила достъп до медия, не знае, че няма окончателно знание. И че единствено свръхчовешките усилия на малцина водят до малки стъпки към истинското знание. Без съмнение. Но винаги е било така. Прогресът се движи, както отдавна е забелязал Арнолд Тойнби, от креативни малцинства. Масите охотно и самодоволно потребяват постиженията на прогреса, най-често без да отчитат, че те са продукт на усилията на предходните поколения. Масовото сънание е по дефиниция плитко и лениво, с къса и избирателна памет, и затова е така склонно да обърква артефактите с природните факти, тоест да възприема постиженията на цивилизацията като естествена даденост. Поне докато не ги загуби, когато обикновено е твърде късно. Знаеш ли какво се е променило в сравнение с кроманьонския човек? Всички все така седят и гледат, че в момента небето гърми и го разцепва светкавица, и дори ни дави, но най-важното е, че сега всички заедно могат да го обсъдят. (бурен смях) Точно така. Могат до го коментират във Фейсбук-група и да си разменят вълнуващи снимки на удавници, и после групово да открият радостта от това, че не са сред тях. Но има и нещо друго - копнежът към индивидуално развитие, който в нашата колективистична култура са възпрема като асоциален. Живеем в свят, в който психичното благополучие, вътрешното ти развитие, оформянето на ума, изграждането на ценности - всичко това, което те прави пълноценен човек, - е напълно отпаднало от дневния ред на обществените институции и публичните авторитети, оставено е изцяло на грижата на индивида и семейството. Подивяването на нацията е пряко следствие от тази небрежна приватизация на човекоправенето, ако можем да преведем така неологизма „people making”. Средното образование със сигурност е абдикирало от тази мисия, ако изобщо знае, че има такава мисия. Аз дори не съм сигурен как точно училището схваща своята задача. Най-вероятно да раздава заплати на служителите, като за целта осигури необходимия брой деца, които да прекарват определен брой часове в клас, скучаейки заедно със своите изнервени учители. Има, разбира се, и благородни изключения, но те няма как да променят статуквото. Знаеш ли какъв е неосъзнатият, „мета”-проблем с българското училище, според мен? Вместо да те подготвя за свят, в който има възвращаемост на инвестиции, то те подготвя за свят, в който има възвращаемост на услуги. Това е просто великолепно казано. Т.е. училището - всеотдайно, макар и неосъзнато - се стреми да увековечи провалената култура на корумпирания патриархат. Благодаря. Но, уви, далеч не изчерпва целия проблем. И по моему няма как да съществува добър - или дори приемлив – просвещенски тип обществен договор, без той да бъде внимателно „вменяван” или „насаждан” в малките умове още в училище. С малки, интелитентни стъпки. „Целият” проблем, ако се хвана за твоя израз, е свързан най-вече с корупцията, която се радва на завидна легитимност в нашата култура. Ние имплицитно сме сключили корупционен обществен договор. Т.е. мнозинството от хората се приели, че властта е дадена, за да се злоупотреби с нея. (Това не е мое откритие, а на икономиста Петър Игнатиев, който преди доста години написа задълбочена книга за първата банкова криза, и тя звучи страшно актуално днес, когато сме на път да си организираме втора.) Както вече казах, това е устойчив и много изследван феномен, който има разнообразни проявления във всички средиземноморски общества. Известен е под названието “аморален фамилизъм” и описва корупцията като парадоксална културна норма – прието е всички да я практикуват тайно и да я осъждат публично. Спомни си какъв скандал предизивика Доган, когато дръзна да наруши тази лицемерна конвенция, като открито се похвали с обръчите си от фирми. Тази непоклатима, свята вяра в универсалната поквареност води до тежка демотивация на хората в публични роли. Отказът да се приеме, че може да има друга, трансцедентална мотивация за обществена дейност, отвъд забогатяването чрез корупция, прави политиката крайно непривлекателна за почтените хора. Парадоксално, но за да бъдеш добър политик в такава среда, трябва да развиеш не просто способност за автономна преценка, но известна дистанцираност, нещо като избирателна асоциалност. Т.е. да не ти пука какво мислят за тебе и в какво те подозират, инатливо да следваш своя дневен ред, ако трябва да вървиш срещу течението, приемайки, че неизбежно ще бъдеш похарчен и че така или иначе ще те намразят. Колкото и да е странно, в България има такива политици – емблематичният пример е Иван Костов, който явно следва макисмата “прави каквото трябва, пък да става каквото ще”. Отделен въпрос е дали одобряваме онова, което той смята за редно да се прави. Ето, дойде време да споменем добрия стар Костов, както ти препоръча в предишния ни разговор. Не казвай като мен, че става само Костов, и неговата „лидерска идиосинкразия”. Дори да е вярно. Не е само той, слава богу, просто на него много му личи въпросната лидерска идиосинкразия. Има обаче едни такива инатливи кметове, които казват “аз смятам, че това трябва да се направи и ще го направя, макар че е непопулярно, и няма да ходя да се обяснявам защо го правя, рано или късно хората ще го оценят.” Например моят приятел Петър Паунов, като си науми, че нещо е добро за Кюстендил, няма сила, която да го откаже. Ние често спорим за местните политики, и макар че мога да бъда много убедителен, никак не ми е лесно да изляза на глава с него. Познавам и други политици, които в даден момент от кариерата си постигат емоционалната зрялост, необходима да следваш убежденията си въпреки груповия натиск. Разбира се, те са в малцинство във всички партии, навсякъде преобладава конформизмът. Това, че общността продължава да излъчва и такова лидерство, е повод за известен оптимизъм. Или? Така е, но това не променя корупционната културална норма, която е „днеска аз, утре ти”. Не случайно ротацията във властта е толкова ускорена – това предоставя възможност на всеки активен и що-годе внятен българин да влезе в управленска роля в някакъв момент от живота си; тази благина някак се „полага” на всеки, който е готов да направи необходимото усилие. То е малко като викторина в училище, през която всички трябва да минат и, рано или късно, всеки трябва да изтегли печеливш номер. Трябва да признаем, че това е доста демократично разбиране за смисъла на управлението: след като властта така или иначе работи в частна, а не в обществена полза, нека поне всички се пробват. Справедливо е всеки да има своя звезден миг, своя шанс да се обогати чрез делавера. Да направи “удар” и “да си оправи живота”. Тъкмо затова се грижим никой да не се заседява твърде дълго в управението и не изпитваме особен свян да си продаваме гласа по избори. Така корупцията се социализира, а келепирът от нея се разпределя някак по-демократично. --------------- Ако някой нещо с автора, знаете – cremedelacreme@abv.bg

Мъж счупи ръцете си и крак след падане от дърво

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294707

68-годишен мъж от кочериновското село Стоб паднал от орех и потрошен е приет за лечение в благоевградската болница. Инцидентът станал около 12,30 часа. Възрастният мъж решил да обере ореха и паднал от него. Няма опасност за живота му, съобщава Struma.bg.
В момента ортопеди оказват лекарска помощ на пострадалия. Той е с две счупени ръце и един крак. 68-годишен мъж от кочериновското село Стоб паднал от орех и потрошен е приет за лечение в благоевградската болница. Инцидентът станал около 12,30 часа. Възрастният мъж решил да обере ореха и паднал от него. Няма опасност за живота му, съобщава Struma.bg. В момента ортопеди оказват лекарска помощ на пострадалия. Той е с две счупени ръце и един крак.

Руски министър прехвърли на Украйна цялата отговорност за малайзийския Боинг

http://www.mediapool.bg/ruski-ministar-prehvarli-na-ukraina-tsyalata-otgovornost-za-malaiziyskiya-boing-news224679.html

Украйна е изцяло отговорна за свалянето на самолета на Малейжа еърлайнс, изпълняващ полет МН17, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ДПА.   "Катастрофата е станала във въздушното пространство на Украйна, която носи цялата отговорност за случилото се", заяви Шойгу на среща в Москва с малайзийския си колега Хишамудин бин Тун Хюсейн.   Трагедията можеше да бъде избегната, ако Украйна не бе решила да използва въоръжените си сили да решава вътрешни проблеми, допълни Шойгу.   Това бе първият коментар на представител на руското правителство, след като вчера Холандия публикува предварителен доклад за катастрофата.   Хюсейн благодари на Русия за съдействието в разследването на катастрофата на малайзийския Боинг, съобщи ИТАР-ТАСС.   "Аз съм тук също за да установя тясно сътрудничество и да поискам вашия съвет какви по-нататъшни мерки и стъпки да предприемем, за да възтържествува справедливостта", каза Хюсейн, обръщайки се към руския си колега.

Над 50 училища ще посрещнат учебната година в ремонти

http://www.mediapool.bg/nad-50-uchilishta-shte-posreshtnat-uchebnata-godina-v-remonti-news224678.html

Все още продължават ремонтите в повече от 200 училища в страната като в над 50 от тях строителните дейности няма да успеят да приключат до началото на учебната година. Това обаче няма да попречи на нормалното започване на учебния процес и безопасността на децата е гарантирана, каза пред БНР в сряда заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Същия ден правителството отпусна допълнителни 10 392 879 лв. на министерствата на образованието, на земеделието и на културата за ремонти на училищни сгради и на бази за учебно-практическо обучение. С парите ще се извършват дейности по енергийна ефективност, ремонт на учебни стаи, стаи в общежития, покриви, отоплителни и ВиК-системи, санитарни възли и коридори, допълват от правителствената пресслужба. Навсякъде се действа много експедитивно, много оперативно, за да могат да се отстраняват всички поражения от наводненията или да се приключат ремонтите, каза Кастрева. Тя допълни, че от началото на 2014 г. заради липса на деца са закрити седем общински училища и две професионални гимназии. Още две училища са променили статута си чрез сливане. В Каварна е закрит един междуучилищен център. В същото време са открити пет частни училища, сред които и един колеж, още 10 детски градини и един общински детски комплекс в град Ветово, съобщи зам.-министърът.  

Над 10 млн. лв. получават училища за ремонти

http://www.mediapool.bg/nad-10-mln-lv-poluchavat-uchilishta-za-remonti-news224678.html

Допълнителни 10 392 879 лв. отпусна правителството на министерствата на образованието, на земеделието и на културата за ремонти на училищни сгради и на бази за учебно-практическо обучение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет след заседанието на кабинета в сряда. Средствата се осигуряват от Националната програма "Модернизация на материалната база в училище". С тях ще се ремонтират учебни работилници, лаборатории и други бази за практическо обучение. Ще се извършват дейности по енергийна ефективност, ремонт на учебни стаи, стаи в общежития, покриви, отоплителни и ВиК-системи, санитарни възли и коридори, допълват от правителствената пресслужба.

Близнашки: Цветан Василев може да се върне, в България смъртното наказание е отменено

http://offnews.bg/news/n_1/n_386887.html

Тепърва предстои да се представят планове за оздравяване на КТБ. Трябва да се намери решение за стабилизиране на банката, защото, ако там се допусне грешка, може да има далеко отиващи последици. Това коментира след заседанието на правителството в сряда пред журналисти премиерът Георги Близнашки. Според него част от решението на проблема с банката са обясненията на Цветан Василев по случая. Това обаче можело да стане единствено, след като банкерът поеме отговорност и се върне в страната, за да съдейства на властите. "В България е отменено смъртното наказание, ние сме цивилизована държава, пълноправни членове на ЕС и тук нещата трябва да влязат в едно нормално русло“, коментира премиерът.    Според Близнашки: "Всички очакваме с нетърпение това, което има да ни каже господин Цветан Василев по същество". Той предупреди, че "ако нещата отидат на зле" ще има сериозни финансови и социални последици. Близнашки каза още, че ако проблемът с КТБ бъде "изпуснат", той може да повлече и други банки: „Банките ни са стабилни, но ние трябва да се справим с казуса КТБ, който, ако излезе извън контрол, това може да има негативно отражение и върху други банки.“  "Така че, ако искаме да ускорим нещата в тази сфера, смятам, че той е ключовата фигура. Не е достатъчно да изпраща писма зад граница и планове за стабилизиране, което само по себе си е похвално... Но да дойде тук и като всеки добър гражданин да съдейства на правосъдието за изясняване на ситуацията, свързана с тази банка. Мисля, че не трябва да се драматизират нещата. В личен план всеки трябва да поеме своята отговорност. Смятам, че всички очакваме с нетърпение това, което има да ни каже господин Цветан Василев по същество. И не само на нас, но и не онези граждани, които протестират. Някои опитват да пренасочат протеста в друга посока. Иначе протестите сами по себе си са изблик на емоция но създават излишно напрежение в обществото“, каза още премиерът.  Срещите по случая с КТБ, които се проведоха във вторник при главния прокурор Сотир Цацаров, били с информативен характер. Обвинител номер едно е искал да се запознае подборно със ситуацията и това какви действия предприема БНБ в рамките на специалния надзор, който осъществява над Корпоративна търговска банка (КТБ). Това разкри финансовият министър Румен Порожанов, който също се срещна с Цацаров. Той обаче беше предпазлив в коментара си за това какво си е казал с Цацаров и управителя на БНБ Иван Искров. Порожанов обясни само, че ставало въпрос за среща с информативен характер. От срещата си с работодателите и синдикатите пък, Цацаров трябвало да си изгради представа за опасенията им за „един или друг развой на събитията по казуса КТБ“.  „В никакъв случай не бих си позволил да взимам ролята на БНБ и да коментирам какво правят те“, каза финансовият министър. Той обясни, че предстои Централната банка да предостави план са преструктуриране и оздравяване на КТБ, а работата на правителтвото е да вземе решение нужна ли е държавна помощ за осигуряване на ликвидност или „на нещо друго“. Това дали да има частичен достъп до малките депозити в КТБ може да реши само Централната банка. От там обаче се бавили с взимането на решение, защото имали опасения от юридически характер. Към момента депозити до 1000 лв. в КТБ имат 180 хил. души, които при отваряне на банката, биха занулили сметките си, обясни финансовият министър. 

Плевнелиев: Новата позиция на Кристалина Георгиева в ЕК е огромен успех за България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294677

Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в

Плевнелиев за Кристалина Георгиева: За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294708

Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в

Гигантски смок предизвика паника в магазин в Монтана

http://pik.bg/гигантски-смок-предизвика-паника-в-магазин-в-монтана-news223738.html

Гигантски смок предизвика паника в магазин в Монтана

Голям смок се промъкнал в магазин в Монтана и стреснал продавачка и клиенти. Уплашените хора извикали на помощ спасители, които заловили влечугото, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал във вторник следобед в магазин в квартал "Плиска" в областния град.

Граждани, които пазарували, с ужас забелязали край краката им да се извива грамаден смок. Хората веднага се обадили на тел. 112 и на място пристигнал екип от "Спасителни дейности".

Специалистите уловили влечугото, напъхали го в чувал и го пуснали в полето на свобода. През последните месеци Монтана е налазена от пълчища смокове. През ден влечуги влизат по къщи и автомобили и предизвикват паника сред жителите.

Според спасители, които се отзовават на сигналите за помощ, влечугите са безобидни, досега в града и околностите му не са забелязвани отровни змии, пише "Труд".


Близнашки за избора на Кристалина: Преизпълнен съм с възторг

http://frognews.bg/news_75966/

В следващия петгодишен период тя ще бъде финансовият министър на Европа. Преизпълнен съм с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа, че Господ е българин. Изборът на заместник-председател на ЕК е от огромно значение. Това е изключително важно ново начало в дейността на ЕС, за Европа като цяло.

Продължава лятната АНТИСПИН кампания

http://healthy.actualno.com/Prodyljava-ljatnata-ANTISPIN-kampanija-news_49313.html

Продължава лятната АНТИСПИН кампания на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", съобщават от МЗ. Датите, на които всеки желаещ може да провери напълно безплатно и анонимно актуалния си...

Сотир Гелев: Комиксът отдавна се е превърнал в пълноправно изкуство

http://art.actualno.com/Sotir-Gelev-Komiksyt-otdavna-se-e-prevyrnal-v-pylnopravno-izkustvo-news_49318.html

Сотир Гелев e роден през 1960 г. в Асеновград. Завършил е училище за Сценични изкуства в Пловдив през 1979 г. Служи две години в Армията като артилерист. След това работи в завод за пластмасови опак...

Прокуратурата: Само сръбският съд може да се произнесе за екстрадицията на Василев

http://society.actualno.com/Prokuraturata-Samo-srybskijat-syd-moje-da-se-proiznese-za-ekstradicijata-na-Vasilev--news_49317.html

Eкстрадицията на Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи, заявяват в съобщение от прокуратурата. В съобщението си прокуратурата обяснява още какво е екстрадиция. &...

Готови са първите две санирани сгради

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/10/2377951_gotovi_sa_purvite_dve_sanirani_sgradi/?ref=rss


Приключиха строително-монтажните работи на първите две сгради, санирани по проект "Енергийно обновяване на българските домове" в София, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписан Акт 15.

Строителните дейности започнаха в края на април.

Сградите, намиращи се на ул. "Чарлз Дарвин" №3, район "Изгрев", и бл. 17, район "Илинден", жк "Захарна фабрика" в София, са изцяло обновени.

Направена...

Президентът: За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК

http://www.cross.bg/bulgariya-evropa-georgieva-1429612.html

/КРОСС/ "Изборът на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК и фактът, че в ръцете й е поверен един от най-важните и влиятелни ресори в комисията - а именно бюджетът на ЕС и човешките ресурси, представлява изключително висока оценка преди всичко за нея като професионалист и убеден европеец." Това се казва в официална позиция на държавният глава Росен Плевнелиев, изпратена до медиите. Безспорни са репутацията и признанието за работата на Кристалина Георгиева по света. Убедени сме, че от новата много по-висока и отговорна позиция комисар Георгиева ще бъде изключително полезна на обединена Европа в този труден момент, като резултатите, които ще постигне, и работата, която ще свърши, ще получат своята висока оценка в Европа и по света, допълват от прессекретариата на президента. "За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК. Това представлява огромен успех за държавата и ще допринесе за подобряване на позициите на страната на европейската сцена, както и за задълбочаване на процесите на европейската интеграция. Това, че България ще получи за първи път позицията Вицепрезидент на ЕК доказва, че Европа не се дели на силни и слаби, на малки и големи, на стари и на нови държави-членки

Екокоалицията иска спиране на заменките и вкарването им в регистър

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/10/2377956_ekokoaliciiata_iska_spirane_na_zamenkite_i_vkarvaneto/?ref=rss

Правителството да вкара спешно в кадастъра заменените гори и земи и да спре всякакви разпоредителни сделки със тях. За това настояват от коалицията "За да остане природа в България" в своя позиция, разпространена до медиите в сряда.

Според природозащитниците в противен случай данъкоплатците ще платят сметката за заменките. В края на миналата седмица Европейската комисия задължи България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделки за замени на гори. На основание това решение министърът на земеделието и храните трябва да изиска да се наложи обезпечение по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс върху заменените гори във връзка с изплащането на незаконната държавна помощ.

След това публични изпълнители от Агенцията за държавни вземания (структура на Националната агенция за приходите) трябва незабавно да наложат възбраната, посочват природозащитниците, като предлагат действия, които гарантират, че държавната помощ ще бъде върната или заплатена в пълен размер, за да не се налага и тази схема да бъде платена от данъкоплатците.

"Зелените" подчертават, че превантивни мерки са необходими и за заменките на земеделски земи. Те също са обект на разследване от Европейската комисия, което беше забавено заради процедурата за горските заменки.

Коалицията повтаря старата си позицията по казуса: получателите на тази държавна помощ да върнат заменените гори на държавата или да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката. Сега това иска и Европейската комисия.

Европейската комисия даде на българското правителство няколко месеца време, за да предприеме мерки по проблема. През този период, смятат от екокоалицията, съществува опасност заменените гори да сменят собственика си нарочно именно за да "се заметат следите".

Ако България не предприеме нищо, ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори за около два милиарда лева.

Европейската комисия се задейства след жалба на природозащитни организации, подадена през 2008 г. В жалбата бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица. Много замени са извършени преди влизането на България в Европейския съюз, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната, резюмират от коалицията.

Екокоалицията иска спиране на сделки със заменките и вкарването им в регистър

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/09/10/2377956_ekokoaliciiata_iska_spirane_na_sdelki_sus_zamenkite_i/?ref=rss

Правителството да вкара спешно в кадастъра заменените гори и земи и да спре всякакви разпоредителни сделки със тях. За това настояват от коалицията "За да остане природа в България" в своя позиция, разпространена до медиите в сряда.

Според природозащитниците в противен случай данъкоплатците ще платят сметката за заменките. В края на миналата седмица Европейската комисия задължи България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделки за замени на гори. На основание това...

Осигурени са средства за нормалното функциониране на съдебната власт

http://www.moreto.net/novini.php?n=263667

Правителството предостави по бюджета на съдебната власт за тази година допълнителни 9 225 000 лв. Отпускането на средствата създава условия за нормално функциониране на съдебната система. С допълнителния бюджет ще се обезпечи изплащането на възнаграждения и социални осигуровки за обявените конкурси за младши съдии и младши прокурори, за издръжка на органите на съдебната власт (вода, горива, енергия, материали, поддръжка на софтуер и хардуер, пощенски и телекомуникационни услуги, вещи лица и експертизи, преводачески услуги и др.

Национал на ЦАР в “Славия”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294686



Защитникът Фернандер Касай, който е на 27 г., пристигна на проби в “Славия”. Той има 9 мача за националния отбор на Централноафриканската република.
За последно е ритал за френския втородивизионен “Льо Ман”. В този клуб пристига на 18 г., като до 2012-а е във втория отбор и два пъти е преотстъпван. Защитникът Фернандер Касай, който е на 27 г., пристигна на проби в “Славия”. Той има 9 мача за националния отбор на Централноафриканската република. За последно е ритал за френския втородивизионен “Льо Ман”. В този клуб пристига на 18 г., като до 2012-а е във втория отбор и два пъти е преотстъпван.

В над 50 училища ремонтите ще продължат и след 15-и септември

http://www.cross.bg/ychilishta-kastreva-zamestnik-ministurut-1429613.html

/КРОСС/Всички училища ще започнат нормално учебната година. Навсякъде се действа много експедитивно, много оперативно, за да могат да се отстраняват всички поражения от наводненията или да се приключат ремонтите, заяви пред БНР заместник-министърът на образованието с ресор „средно образование" Ваня Кастрева. Тя обаче посочи, че все още се извършват ремонти в над 200 училища на територията на страната като по данните, с които разполага, в над 50 училища те ще продължат и след 15-и септември. Това по никакъв начин няма да попречи на организацията на учебния процес, на нормалното откриване на учебната година и на гарантиране на безопасни условия за децата ни, увери Кастрева. От началото на календарната година заради липса на деца са закрити 7 общински училища и 2 професионални гимназии. Още 2 училища са променили статута си чрез сливане. В Каварна е закрит един междуучилищен център, допълни заместник-министърът. На фона на демографската картина това е един процес, който се случва внимателно и в чисто процедурен аспект винаги заедно с общините. Открити са 5 частни училища, сред които и един колеж, още 10 детски градини и един общински детски комплекс в град Ветово, съобщи Кастрева. Тази година в системата на образованието се търсят преподаватели в сферата на началното образование, учители по чужди езици, информатика, физическо възпитание и спорт.  

Българите в чужбина с рекорден брой секции за вота на 5 октомври (карта)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294648

Над 350 ще са местата по света, където българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Около 450 ще са секциите, съобщава информационният и координационен сайт за българите в чужбина news-bg-abroad.com.
Виж тук карта на секциите по света.
Над 350 ще са местата по света, където българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Около 450 ще са секциите, съобщава информационният и координационен сайт за българите в чужбина news-bg-abroad.com. Виж тук карта на секциите по света. "Проектът за подпомагане на масовото гласуване на българите извън страната

Българите в чужбина с рекорден брой секции за вота на 5 октомври (карта)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294688

Над 350 ще са местата по света, където българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Около 450 ще са секциите, съобщава информационният и координационен сайт за българите в чужбина news-bg-abroad.com.
Виж тук карта на секциите по света.
"Проектът за подпомагане на масовото гласуване на българите извън страната Над 350 ще са местата по света, където българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Около 450 ще са секциите, съобщава информационният и координационен сайт за българите в чужбина news-bg-abroad.com. Виж тук карта на секциите по света. "Проектът за подпомагане на масовото гласуване на българите извън страната

Янков: Служебният кабинет прави опит да овладее системата

http://www.cross.bg/sistemata-yankov-raboti-1429609.html

/КРОСС/ "Този служебен кабинет и този служебен министър забравиха, че основният им ангажимент е осигуряване на изборите за 43-то Народно събрание." Това заяви във Варна Красимир Янков, кандидат за народен представител от Коалиция „БСП лява България" в 3 Варненски МИР. Той коментира, че в момента се наблюдава грубо вмешателство в работата на Министерството на вътрешните работи, чрез подмяна на експертното и професионално ръководство на системата. „За това са отговорни и премиера Близнашки, и министъра на вътрешните работи, и аз мисля, че трябва да има остра обществена реакция, защото се прави опит да се овладее системата. Въпреки приетия Закон за МВР, който до голяма степен удовлетворява всички работещи в системата, се правят кадрови промени, които да обслужват задкулисно интереса не на някой друг, а на Бойко Борисов и Цветан Цветанов", каза в заключение Красимир Янков.  

Отложиха решението за екстрадиция на Кобляков

http://frognews.bg/news_75965/

СГС отложи решението дали да екстрадира активиста срещу Кремъл Николай Кобляков. Причината е, че магистратите трябва да се запознаят с добълнителна информация на редакцията на местния закон, по който той е бил обвинен за присвояването на 1.2 млн. евро от френска компания.

Jumbo с 10% ръст на приходите от продажби за юли-август

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e548aa8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cjumbo0Es0E10A0Eryst0Ena0Eprihodite0Eot0Eprodajbi0Eza0Eiuli0Eavgust0H1797860C/story01.htm

Гръцката верига магазини за играчки предвижда 4-6% ръст на продажбите през настоящата фискална година след 8% в предходната


Американски самолети доставят оръжия в Украйна

http://www.cross.bg/zalpov-ogun-ystanovki-1429611.html

/КРОСС/ Две установки за залпов огън - РСЗО LAROM, румънско производство, и испански Teruel-3, доставиха в Харков американски самолети, съобщи ИТАР-ТАСС. От двата военно-товарни самолета Hercules са били разтоварени боеприпаси за установки за залпов огън, след което реактивните системи са потеглили по околовръстния път към Старобелск, съобщава щабът на армията на Донецката народна република.    

Американски самолети доставят оръжия в Украйна

http://www.cross.bg/zalpov-ystanovki-ogun-1429611.html

/КРОСС/ В Харков американски самолети доставиха две установки за залпов огън - РСЗО LAROM румънско производство и испански Teruel-3, съобщи ИТАР-ТАСС. Също така, от бордовете на двата военно-товарни самолета Hercules са били разтоварени боеприпаси за установки за залпов огън, това съобщиха от щаба на армията на ДНР. „След това реактивните системи потеглиха по околовръстния път към Старобелск", заявиха опълченците.  

Twitter, Netflix, Mozilla и Reddit на протест в защита на неутралността на интернет

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/10/2377763_twitter_netflix_mozilla_i_reddit_na_protest_v_zashtita/?ref=rss


Множество фирми, сред които Twitter и Netflix, ще излязат на протест срещу предложените от американската Федерална комисия по комуникации (FCC) мерки за интернет неутралност. Към тях ще се присъединят и много организации и онлайн общества, включително и представители на Reddit, съобщава БиБиСи.

Причината за протеста е притеснението на фирмите и организациите, че предложенията на FCC ще доведат до допълнителни такси за използването на по-бърза интернет връзка, което практически ще...

Валери Симеонов: Трябва да освободим дребния и среден бизнес от бюрокрацията, само с ДПС няма да работим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294673

Готови сме да работим с всички партии, освен ДПС. С всички партии, които работят за доброто на България. Не става въпрос за никакви коалиции, а за подкрепа на решения. Това заяви пред Готови сме да работим с всички партии, освен ДПС. С всички партии, които работят за доброто на България. Не става въпрос за никакви коалиции, а за подкрепа на решения. Това заяви пред "Фокус" Валери Симеонов, водач на листите на коалицията в 23-ти избирателен район София и 2-ри МИР Бургас. "Ние сме издигнали като наша цел съставянето на

Български ИКТ компании участват на Международната изложба в Истанбул

http://www.cross.bg/sofiya-ychastie-cebit-1429607.html

/КРОСС/ В периода 11 - 14 септември 2014 г. Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира национално участие на българските компании в Международната специализирана изложба за информационни и комуникационни технологии Cebit Bilișim Eurasia 2014, която ще се проведе в Истанбул, Турция. Българското участие в авторитетната международна изложба Cebit Bilișim Eurasia се превърна в традиция. Тази година на нашия национален щанд се представят 19 компании. На обща площ от 250 кв.м. в Istanbul Expo Center (зала 10, щанд С 06) своите услуги и стоки презентират следните фирми: Аксидиа АД - София, Арфид ООД - София, Девижън ООД - София, Едимит експорт и импорт ООД - София, ГенСофт ООД - София, Лаборатория за интегрирани системи - ИСЛ ООД - София, Кабината БГ ООД - София, Прим 41 ООД - Варна, Проксиад България ЕАД - София, Риск Електроник ООД - София, Сентър Майн ЕООД - София, Скортел ООД - София, Сирма Мобайл АД - София, Соларити БГ ООД - Пловдив, Степ Софт ООД - София, СТС Софт АД - Габрово, Тумба Сълюшънс ЕООД - София, Уебмедиа ЕООД - София, Уеб Технолоджи ЕООД - София. Изложбата в Истанбул е част от проекта CeBit на Deutshe Messe AG - Германия, който се реализира на световните пазари с цел представяне на последните постижения в развитието на информационните и комуникационните технологии, новите тенденции и привличането на инвестиции в сектора. Събитието се провежда ежегодно от 1992 г

Измислиха хапче, което подобрява настроението

http://www.cross.bg/izmisliha-hapche-koeto-podobryava-nastroenieto-1429608.html

/КРОСС/ Австралийски учени създадоха иновативно хапче, което е в състояние да подобри настроението. Възможно е в най-скоро време лекарството против лошо настроение да се появи в аптеките по света. Изследователите от Университетите на Мелбърн и Куинсланд вече провеждат клинични тестове на новия медикамент, който се състои от пет натурални съставки.Следва да се отбележи, че за разлика от антидепресантите, новото хапче не действа само на една област, а върху няколко невробиологични процеса. В резултат, в човешкия мозък се задействат много невротрансмитери и химични пътища.    

Петър Стоянов: Еднопартийното управление внушава повече стабилност

http://www.cross.bg/bulgariya-stoyanov-ypravlenie-1429610.html

/КРОСС/Ако се доверяваме на социологическите агенции, никой в България няма да спечели абсолютно мнозинство на изборите. Освен коалиционно управление, сякаш в България друго не може да има, въпреки че, имайки предвид нашите нагласи през последните 25 години, еднопартийните управления са били по-успешни. Те създават чувство за повече стабилност, за по-голяма прогнозируемост. Това каза пред БНР Петър Стоянов, президент на България от 1997-а до 2002-ра г. Все пак има партийно ръководство, има лидер. Няма няколко партии, които непрекъснато трябва да се договарят, да не говорим, че еднопартийните управления създават чувство за по-голяма прозрачност и за по-малко корупция, защото се смята, че ако управлява една партия, то само нейните водачи имат достъп до източниците на облагодетелстване. Каква порочна логика и какво порочно мислене! Но това е обичайното мислене в България. Ако са няколко коалиционни партньора, смята недоверчивият наш български гражданин, то ще има няколко повече гърла за хранене. Според мен, в масовото съзнание на българите днес еднопартийното управление е за предпочитане, каза още Стоянов. Навсякъде по света се смята, че коалиционното управление е източник на по-голяма сигурност, защото имаш възможност да стъпиш само на един крак. Дали това ще се случи в България, Господ знае. Въпрос на коалиционна култура, която ние нямаме в излишък

Борисов: Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори

http://www.cross.bg/kristalina-borisov-bulgariya-1429605.html

/КРОСС/ "Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори - Бюджет и човешки ресурси - и зам.-председателско място в Европейската комисия. Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност", написа във Фейсбук профила си лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Пожелавам на нея и на Жан-Клод Юнкер, един изключителен приятел на България, който започна предизборната си кампания за председател на ЕК от зала „Арена Армеец", много успехи в тези сложни за Европа времена", пише още Борисов.  

Приключи санирането на първите две сгради по проекта за енергийно обновяване на българските домове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294625

Приключиха строително-монтажните работи на първите две сгради, санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в София, съобщават от Министерството на регионалното развитие. Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписани Акт обр. 15. /констативни актове за установяване на годността за приемане на строежа /. Приключиха строително-монтажните работи на първите две сгради, санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в София, съобщават от Министерството на регионалното развитие. Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписани Акт обр. 15. /констативни актове за установяване на годността за приемане на строежа /.

Приключи санирането на първите две сгради по проекта за енергийно обновяване на българските домове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294651

Приключиха строително-монтажните работи на първите две сгради, санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в София, съобщават от Министерството на регионалното развитие. Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписани Акт обр. 15. /констативни актове за установяване на годността за приемане на строежа /. Приключиха строително-монтажните работи на първите две сгради, санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ в София, съобщават от Министерството на регионалното развитие. Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписани Акт обр. 15. /констативни актове за установяване на годността за приемане на строежа /.

Близнашки: Ресорът на Георгиева е израз на доверие към нашата страна

http://www.cross.bg/georgieva-bliznashki-izklyuchitelno-1429606.html

София /КРОСС/ Горд съм като министър-председател и като български гражданин, че Кристалина Георгиева е заместник-председател на Европейската комисия и комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси. Този ресор е изключително отговорен и влиятелен, каза на пресконференция премиерът Георги Близнашки. По думите му Георгиева е доказан професионалист. "В ЕК се спазва и принципът на старейшинството. Поради тази причина тя имаше значително по-големи шансове. Действително се сбъднаха най-смелите ни очаквания и тя получи може би най-добрия ресор", добави той. Служебният премиер смята, че ресорът на Георгиева е израз на доверие към нашата страна. Въпреки че кандидатът за еврокомисар се номинира лично от министър-председателя, Близнашки благодари на президента за отстояването на кандидатурата на Георгиева. Според него съставът на бъдещата ЕК като цяло включва големи авторитети и изключително добре подготвени хора. "Много ми се иска с този избор да се чувстваме не само пълноправни, но и пълноценни членове на ЕС", посочи той. Служебният премиер каза още, че вече е разговарял с Кристалина Георгиева по телефона и тя е заявила, че на плещите й се стоварва огромна отговорност - бюджет от 140 млрд. евро и персонал от 30 хил. служители в ЕК.

Хванаха търговци във Варна, използвали кантари несъответстващи на изискванията

http://www.moreto.net/novini.php?n=263682

На 9 септември, служители на отдел “Икономическа полиция” при ОД МВР Варна, със съдействието на инспектори от главна дирекция “Метрологичен надзор” – сектор Варна, извършиха проверки при търговията с плодове в района на Зеленчукова борса.

Обявиха Рилския манастир за обект с национално значение

http://frognews.bg/news_75964/

Правителството обяви Рилския манастир за обект с национално значение. Това стана по смисъла на Закона за устройството на територията. Това ще позволи да се опази културното наследство на Светата обител.

Борисов: Кристалина получи един от най-сложните ресори в ЕК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294626

Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори – Бюджет и човешки ресурси – и зам.-председателско място в Европейската комисия. Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност. Това заяви във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Пожелавам на нея и на Жан-Клод Юнкер, един изключителен приятел на България, Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори – Бюджет и човешки ресурси – и зам.-председателско място в Европейската комисия. Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност. Това заяви във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Пожелавам на нея и на Жан-Клод Юнкер, един изключителен приятел на България,

Борисов: Кристалина получи един от най-сложните ресори в Еврокомисията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294640

Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори – Бюджет и човешки ресурси – и зам.-председателско място в Европейската комисия. Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност. Това заяви във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Пожелавам на нея и на Жан-Клод Юнкер, един изключителен приятел на България, Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори – Бюджет и човешки ресурси – и зам.-председателско място в Европейската комисия. Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност. Това заяви във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Пожелавам на нея и на Жан-Клод Юнкер, един изключителен приятел на България,

Митническа мобилна група откри в каменоломна 900 л горива без документи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294628

900 л горива без документи задържа митническа мобилна група в склад за дялан камък в столицата, съобщиха от Агенция "Митници".
Служители от митническа мобилна група проверяват складова база на каменоломна в София. Базата е редовен потребител на маркирано гориво за загряване на машини и там се съхраняват около 4 тона редовно маркирано гориво. 900 л горива без документи задържа митническа мобилна група в склад за дялан камък в столицата, съобщиха от Агенция "Митници". Служители от митническа мобилна група проверяват складова база на каменоломна в София. Базата е редовен потребител на маркирано гориво за загряване на машини и там се съхраняват около 4 тона редовно маркирано гориво.

Кабинетът разреши отпускането на 750 млн. лева за спрените европрограми

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-разреши-отпускането-на-750-млн-лева-за-спрените-европрограми_l.a_i.566538_at.1.html

Правителството разреши на финансовия министър да осигури до 750 млн. лева финансиране за плащания по проекти от спрените европрограми „Околна среда“...

1000 коня на пистата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294531

Много ли ви се струват 916 конски сили в McLaren P1? Е, има хора, на които им се виждат малко. За такива взискателни натури британският производител на спортни автомобили готви още по-мощна версия на хибридния си топмодел. 
Представеният засега само като концепт P1 GTR ще разполага с 1000 конски сили - твърде много и дори опасно за масовите пътища. Много ли ви се струват 916 конски сили в McLaren P1? Е, има хора, на които им се виждат малко. За такива взискателни натури британският производител на спортни автомобили готви още по-мощна версия на хибридния си топмодел.  Представеният засега само като концепт P1 GTR ще разполага с 1000 конски сили - твърде много и дори опасно за масовите пътища.

Представят до края на септември варианти за актуализацията на бюджета

http://econ.bg/Новини/Представят-до-края-на-септември-варианти-за-актуализацията-на-бюджета_l.a_i.566537_at.1.html

Актуализацията на бюджета ще бъде подготвена до края на септември и тя се оказа неизбежна. Това заяви днес служебният премиер Георги Близнашки....

Българка ще е сред основните говорители на ЕК

http://pik.bg/българка-ще-е-сред-основните-говорители-на-ек-news223730.html

Българка ще е сред основните говорители на ЕК

Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Това съобщи на пресконференция Юнкер при представянето на своя екип.

Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг.

Андреева бе първата и единствената българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Мануел Барозу.


ГЕРБ продължава почистването на наводнените сгради в община Георги Дамяново (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294593

Водачите на кандидат-депутатските листи на ГЕРБ в Монтана, Плевен и Видин Десислава Атанасова, Цецка Цачева и Ивайло Московски, заедно с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев, почистиха помещенията на бившата здравна служба в село Говежда, община Георги Дамяново, която бе залята при наводнението преди няколко дни, Водачите на кандидат-депутатските листи на ГЕРБ в Монтана, Плевен и Видин Десислава Атанасова, Цецка Цачева и Ивайло Московски, заедно с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев, почистиха помещенията на бившата здравна служба в село Говежда, община Георги Дамяново, която бе залята при наводнението преди няколко дни,

Коментари: Постът на Георгиева надмина очакванията

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/komentari-postyt-na-georgieva-nadmina-ochakvaniiata-6022009

"Действително се сбъднаха най-смелите ни очаквания и тя получи може би най-добрия ресор", обяви служебният премиер

Близнашки: Постът на Георгиева надмина очакванията

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bliznashki-postyt-na-georgieva-nadmina-ochakvaniiata-6022009

"Действително се сбъднаха най-смелите ни очаквания и тя получи може би най-добрия ресор", обяви служебният премиер

900 л горива без документи задържа митническа мобилна група в каменоломна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294613

900 л горива без документи задържа митническа мобилна група в склад за дялан камък в столицата, съобщиха от Агенция 900 л горива без документи задържа митническа мобилна група в склад за дялан камък в столицата, съобщиха от Агенция "Митници". Служители от митническа мобилна група проверяват складова база на каменоломна в София. Базата е редовен потребител на маркирано гориво за загряване на машини и там се съхраняват около 4 тона редовно маркирано гориво.

Спипаха крадец докато разбива патронник

http://pik.bg/спипаха-крадец-докато-разбива-патронник-news223729.html

Спипаха крадец докато разбива патронник

43-годишен софиянец е задържан вчера в момент на взломяване на патронника на входна врата на апартамент в града, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Р.Н. бил оборудван с ръкавици и комплект уреди за отваряне на секретни брави. При направената справка криминалистите установили, че Р.Н. е с “богат актив” от домови кражби и противовзаконно отнемане на МПС в столицата и Софийска област, осъждан е.

Той е в ареста с полицейска заповед за 24 часа. Работата по случая продължава РУ - Кюстендил.


"Амнести" има доказателства за военни престъпления и на двете страни в Украйна

http://europe.actualno.com/Amnesti-ima-dokazatelstva-za-voenni-prestyplenija-i-na-dvete-strani-v-Ukrajna-news_49308.html

Организацията "Амнести интернешънъл" заяви днес, че е документирала доказателства за военни престъпления и на двете страни в конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти в Източ...

Няколко силни магнитни бури ни чакат през септември

http://health.actualno.com/Njakolko-silni-magnitni-buri-ni-chakat-prez-septemvri-news_49310.html

Няколко силни магнитни бури се очакват през септември, съобщава руският институт по геофизика. Като цяло геомагнитното поле на Земята е спокойно с няколко неустойчиви периода. Учените прогнозират по...

Само Франция подкрепя излизане на Великобритания от ЕС

http://europe.actualno.com/Samo-Francija-podkrepja-izlizane-na-Velikobritanija-ot-ES--news_49314.html

Жителите на повечето страни от Европейския съюз искат Великобритания да остане в блока, с изключение на Франция, показва ново проучване. Фондацията "Джърман Маршал Фонд" е провела изследв...

Кристалина Георгиева става зам.-председател на ЕК и комисар по бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=263685

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател на ЕК и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата комисия. Това се посочва в съобщение на комисията. Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс (Холандия), който ще бъде комисар за междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права, съобщи БТА.

Приключи санирането на първите две сгради по проекта за енергийно обновяване

http://www.cross.bg/obnovyavane-domove-energiiino-1429604.html

/КРОСС/ Приключиха строително-монтажните работи на първите две сгради, санирани по проект „Енергийно обновяване на българските домове" в София. Кооперациите са пред въвеждане в експлоатация, с подписани Акт обр. 15. /констативни актове за установяване на годността за приемане на строежа /. Строителните дейности започнаха в края на месец април т.г. Сградите, намиращи се на ул. „Чарлз Дарвин" № 3, район „Изгрев", и бл. 17, район „Илинден", ж.к. „Захарна фабрика" в София, са изцяло обновени. Извършено е топлинно изолиране на външните стени на сградите, пребоядисване на фасадите, монтирана е нова дограма с рамка от поливинилхлорид и стъклопакет с високо термично съпротивление. Положена е топлинна изолация на покрива, пода и на тръбната мрежа за горещо водоснабдяване, която също е изцяло подновена. Обновени са и общите части на жилищните блокове. Общата стойност на строително-монтажните работи е 250 192.48 лв. с ДДС. Изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове" се финансира с общо 50 109 134,20 лв. чрез Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.  

ГЕРБ продължава почистването на наводнените домове и публични сгради в Георги Дамяново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294617

Водачите на кандидат-депутатските листи на ГЕРБ в Монтана, Плевен и Видин Десислава Атанасова, Цецка Цачева и Ивайло Московски, заедно с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев, почистиха помещенията на бившата здравна служба в село Говежда, община Георги Дамяново, която бе залята при наводнението преди няколко дни, Водачите на кандидат-депутатските листи на ГЕРБ в Монтана, Плевен и Видин Десислава Атанасова, Цецка Цачева и Ивайло Московски, заедно с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев, почистиха помещенията на бившата здравна служба в село Говежда, община Георги Дамяново, която бе залята при наводнението преди няколко дни,

Ученическите пособия излизат по-евтино в интернет и малките книжарници

http://econ.bg/Новини/Ученическите-пособия-излизат-по-евтино-в-интернет-и-малките-книжарници_l.a_i.566502_at.1.html

Идва 15 септември и повечето от родителите вече са се опитали да заделят известна сума пари за подготовката на децата си за училище. Оказа се, че...

Миков: Имаме добра законодателна уредба, просто трябва да се спазват законите

http://www.cross.bg/mikov-zakona-predsedatelyat-1429603.html

/КРОСС/ "Много от въпросите, които си задаваме, намират своите отговори в действащото ни законодателство, в Закона за нормативните актове е от около 40 години. Проблемът е, че никой не го е чел и не го спазва." Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков на конференцията на тема „Въздействие на законодателството за по-добро управление". По думите му ако се прилага този закон, там много ясно е казано, че всеки орган, който готви законопроект, е длъжен да има придружителен доклад. Той припомни, че в чл. 53 изрично е казано, че органът, на който се възлага изпълнението на акта, когато е закон на изпълнителната власт на съответното министерство, когато е подзаконов акт, може да се възложи на някоя агенция да организира след влизането му в сила периодично проучване на резултатите от неговото прилагане. Миков допълни, че за тях се прави доклад и в чл. 55 ал. 2 е записано, че докладът се изпраща на органа, издал акта. „Аз за това време, в което бях председател на Народното събрание, нито един доклад не получих. Интересувах се от предишни председатели на НС и те никакви доклади не са получавали", каза още той. Според него големият смисъл на конференцията е да се опитаме да погледнем доколко тези, които пряко отговарят, изпълняват това, което им се възлага от закона

Бойко: Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори, пожелавам й много успехи

http://pik.bg/бойко-кристалина-георгиева-получи-един-от-най-сложните-ресори-пожелавам-й-много-успехи-news223728.html

Бойко: Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори, пожелавам й много успехи

"Кристалина Георгиева получи един от най-сложните ресори – Бюджет и човешки ресурси – и зам.-председателско място в Европейската комисия." Това написа Бойко Борисов на личната си страница във "Фейсбук".

"Това е признание както за Кристалина, така и за България и е голяма отговорност. Пожелавам на нея и на Jean-Claude Juncker, един изключителен приятел на България, който започна предизборната си кампания за председател на ЕК от зала „Арена Армеец”, много успехи в тези сложни за Европа времена", завършва бившият премиер,

Близнашки смени още 7 областни управители

http://frognews.bg/news_75963/

Министерски съвет излезе с решение днес да бъдат сменени още 7 областни управители в страната, съобщиха от кабинета. Така назначените от правителството на Близнашки губернатори стават общо 16. Досега бяха сменени губернаторите на Пловдив, Благоевград, Русе, Монтана, Плевен, Перник, Варна, Стара Загора.

Стотици граждани и Станишев подкрепиха благотворителната инициатива на Кирил Добрев

http://www.cross.bg/dobrev-gabrovo-kiril-1429601.html

/КРОСС/ Звездите на българската музика Мариана Попова и Орлин Горанов превърнаха в истински празник за габровци благотворителния концерт, който се състоя вчера в града. Зала "Възраждане" се оказа тясна за всички симпатизанти, дошли да подкрепят благотворителната кауза на водача на листата на социалистите в Габрово Кирил Добрев и кандидатите за народни представители от листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в 7-ми МИР. Събраните средства от концерта ще бъдат дарени чрез БЧК в помощ на пострадалите от наводненията. За да подкрепи Кирил Добрев и неговата благотворителна кауза в Габрово бе и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Пред присъстващите в залата стотици хора Кирил Добрев подчерта, че да води тази листа е най-високата политическа чест и привилегия, която е получавал, както и, че тя е съставена от млади и необременени хора, които са се доказали като професионалисти. "Винаги съм разбирал политиката като екипна работа и затова първия ангажимент, който съм готов да поема пред вас, е да запазя този екип силен и работещ и след изборите", категоричен бе Добрев и допълни, че за него тази кампания няма да бъде един месец, а ще продължи цял мандат. "Вторият ангажимент, който поемам, е да успея да организирам всички габровски депутати, без значение на коя политическа сила са представители, и да защитаваме жизненоважните за района проекти като тунела под Шипка, язовир "Нейковци", язовир "Мокра бяла" и други

Ани Ленъкс сложи край на кариерата си

http://www.cross.bg/lenuks-karierata-kraii-1429602.html

/КРОСС/ Шотландската певица, носителка на "Оскар", "Златен глобус", четири "Грами" и осем рекордни "BRIT Awards", Ани Ленъкс обяви, че слага край на кариерата си. Изпълнителката се оттегля от сцената , за да посвети повече време на семейството си. През последните години бившият вокал на Eurythmics активно участва в дейността на организациите на Greanpeace и Amnesty International, припомня британският вестник Daily Mirror. Ани Ленъкс е включена в списъка на 100-те най-велики изпълнители на всички времена на списание Rolling Stone.    

"Зелените" се обявиха срещу продължаване работата на ТЕЦ "Бобов дол"

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/10/2377919_zelenite_se_obiaviha_sreshtu_produljavane_rabotata_na/?ref=rss


ПП "Зелените" се обявиха против продължаване работата на ТЕЦ "Бобов Дол" въпреки липсата на работещи и сертифицирани сероочистващи инсталации. В сряда те излязоха със своя позиция по темата, която "Дневник" публикува:

Зелените категорично се противопоставяме на намеренията на правителството да жертва спазването на българското и европейското екологично законодателство, за да си купи социален мир. Това е на път да се случи, ако бъде позволено на един от най-големите замърсители в...

Двама гърци в новата Европейска комисия

http://www.grreporter.info/Dvama_grci_v_novata_Evropeyska_komisiya/16076

Димитрис Аврамопулос е новият еврокомисар по миграцията и вътрешните работи, а Маргаритис Схинас - неин говорител.

прочети повече

В МБАЛ „Света Анна“-Варна започна ремонт на покрива на сградата с бръшляните

http://www.moreto.net/novini.php?n=263626

Започна ремонт на покрива на старата сграда с бръшляните в МБАЛ „Света Анна“ във Варна. Ще бъде подменена част от дървената конструкция, ще бъдат поставени нова хидроизолация и битумни керемиди. Старите улуци ще бъдат подменени с нови, нова обшивка ще бъде направена на комините и на козирките.

Премиерът: Цветан Василев трябва да се върне за да се реши проблемът с КТБ

http://frognews.bg/news_75962/

Банкерът Цветан Василев да се върне в България и да съдейства на прокуратурата за изясняване на кризата около Корпоративна търговска банка. Този призив отправи от Гранитна зала на МС служебният премиер проф. Георги Близнашки по време на пресконференция след днешното редовно заседание на кабинета.

Рама и Къцян обсъдиха проект за път между Албания и Македония

http://www.vesti.bg/novini/rama-i-kycian-obsydiha-proekt-za-pyt-mezhdu-albaniia-i-makedoniia-6022010

Проектът за изграждане на път, който да свърже Албания с Македония, е бил обсъден по време на срещата на албанския премиер Еди Рама и китайския му колега Ли Къцян в Пекин.

Близнашки: Преизпълнен съм с възторг - Кристалина е финансовият министър на Европа!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294566

От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания, каза на пресконференция служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод номинацията на Кристалина Георгиев. „В следващия петгодишен период тя ще бъде финансовият министър на Европа. Преизпълнен съм с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа, От Брюксел пристигна добрата вест и тя надхвърли всички наши очаквания, каза на пресконференция служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по повод номинацията на Кристалина Георгиев. „В следващия петгодишен период тя ще бъде финансовият министър на Европа. Преизпълнен съм с възторг. Ако бяхме на футболен мач, сигурно щях да кажа,

Рекорден брой секции в чужбина за вота на 5 октомври (карта)

http://offnews.bg/news/n_1/n_386856.html

Над 350 ще са местата по света, където българи ще могат да гласуват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври. Около 450 ще са секциите, съобщава информационният и координационен сайт за българите в чужбина news-bg-abroad.com. Проектът за подпомагане на масовото гласуване на българите извън страната приключва с невероятен успех своята първа фаза. Това е абсолютен рекорд, надминаващ и най-смелите прогнози, пишат организаторите на инициативата за масово гласуване на българите в чужбина. Оттук нататък те ще се заемат с подготовката за самия изборен ден, която включва намиране на подходящи помещения, предлагане на състави на СИК и на наблюдатели и тясна координация и сътрудничество с посолствата и консулствата по света. КАРТА С МЕСТАТА ПО СВЕТА, КЪДЕТО ЩЕ ИМА СЕКЦИЯ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА 5 ОКТОМВРИ ВИЖТЕ ТУК.

Товарен автомобил блъсна велосипедист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294568

Товарен автомобил „Мерцедес“ натресе велосипедист от Бяла Слатина във вторник към 15 ч., съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Зад волана на немското возило е бил К.И. от града. Водачите са изпробвани за наличие на алкохол, уредът е отчел отрицателен резултат на водача на МПС-то, а на велосипедистът А.И. е отчел 1. Товарен автомобил „Мерцедес“ натресе велосипедист от Бяла Слатина във вторник към 15 ч., съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Зад волана на немското возило е бил К.И. от града. Водачите са изпробвани за наличие на алкохол, уредът е отчел отрицателен резултат на водача на МПС-то, а на велосипедистът А.И. е отчел 1.

Кличко към Пулев: Докажи на ринга, че си по-силен. Другото е от Лукавия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294571



Кой каквото и да си говори, има ринг - излез на него и докажи, че си по-силен. Останалото е от Лукавия. Така световният шампион в тежка категория на професионалния бокс Владимир Кличко отвърна на Кубрат Пулев, който се съмнява, че украинецът е симулирал контузия.
На 25 август от щаба на Кличко обявиха, Кой каквото и да си говори, има ринг - излез на него и докажи, че си по-силен. Останалото е от Лукавия. Така световният шампион в тежка категория на професионалния бокс Владимир Кличко отвърна на Кубрат Пулев, който се съмнява, че украинецът е симулирал контузия. На 25 август от щаба на Кличко обявиха,

В Сандански приеха по спешност две деца от социален дом

http://pik.bg/в-сандански-приеха-по-спешност-две-деца-от-социален-дом-news223724.html

В Сандански приеха по спешност две деца от социален дом

Две деца са били приети по спешност в болницата в Сандански. Момче на 12 г. и момиче на 17 г., които са били на екскурзия в Сандански, са приети в МБАЛ „Свети Врач“ с гадене и повръщане.

След направения им преглед от спешно извикан педиатър и хирург медиците установили, че момичето е с пневмония, а момчето със съмнения за остър апандисит, съобщи struma.bg.

Децата са от дом за сираци в Смолян, заедно с директора на дома Станислав Шиков са на едноседмична екскурзия в курортния град.


Камион блъсна велосипедист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4294573

Товарен автомобил „Мерцедес“ натресе велосипедист от Бяла Слатина във вторник към 15 ч., съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Зад волана на немското возило е бил К.И. от града. Водачите са изпробвани за наличие на алкохол, уредът е отчел отрицателен резултат на водача на МПС-то, а на велосипедистът А.И. е отчел 1. Товарен автомобил „Мерцедес“ натресе велосипедист от Бяла Слатина във вторник към 15 ч., съобщиха от областната дирекция на полицията във Враца. Зад волана на немското возило е бил К.И. от града. Водачите са изпробвани за наличие на алкохол, уредът е отчел отрицателен резултат на водача на МПС-то, а на велосипедистът А.И. е отчел 1.

Внимание! Струма и Места се покачват опасно

http://pik.bg/внимание-струма-и-места-се-покачват-опасно-news223723.html

Внимание! Струма и Места се покачват опасно

В сряда продължава да се наблюдават повишения на речните нива, сочат данните и прогнозите на Националния институт по метеоролгия и хидрология. Днес след обяд в Западна България и планините на места ще превали с възможни количества между 5 до 10 л/кв.м, съобщават от МОСВ.

Това денонощие известни повишения в речните нива са вероятни на отделни места главно в Западна България, по-съществено: в басейна на река Марица - Крива река, река Яденица, река Въча, река Чепеларска; река Места в горното течение и притоците ѝ - река Бела Места, река Черна Места, река Каменица, река Костена, река Брезнишка, река Коница, река Бистрица; в басейна на река Струма - реките Бистрица, Елешница, Пиринска Бистрица;

По прогноза за четвъртък и петък, следобедите в същите райони са възможни слаби превалявания с по-незначителни количества. На отделни места в Югозападните райони е възможно да превали слаб дъжд с количества под 5 л/кв.м. 

100 ченгета претарашиха Столипиново

http://frognews.bg/news_75961/

Над 100 ченгета претарашиха пловдивския ромски квартал „Столипиново” тази сутрин.

Одитори: “Медиарисърч” е с добра прозрачност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4294407

Пийпълметричната компания Пийпълметричната компания "Медиарисърч" е с добра прозрачност. Тя трябва да проследява потребителите си и да обсъжда с тях новото развитие. Това са изводите от доклада на норвежката компания "Роберт Рууд Анализетьенистер", която одитира работата на пийпълметричната агенция у нас от юни до септември. Одитът е направен от независимия медиен

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване