Десет златни правила за организирането на партиен конгрес

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/14/2380450_deset_zlatni_pravila_za_organiziraneto_na_partien/?ref=rss


Коментарът на политолога Даниел Смилов е публикуван в профила му във "Фейсбук". Публикацията е от вчера сутрента, много преди провала на конгреса на Реформаторския блок, който днес трябваше да избере председател. 

Десет златни правила за организирането на партиен конгрес:

1) Не организирай конгрес, когато е ненужен;

2) Особено внимавай точно преди избори – тогава конгресът с огромна вероятност е ненужен;

3) Ако все пак си организирал ненужен конгрес...

Цветанов награди победителите в риболовен турнир в с. Конска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305996

След по-малко от месец ни предстоят много важни избори, на които трябва да докажем, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила в България. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който награди победителите в риболовен турнир в с. След по-малко от месец ни предстоят много важни избори, на които трябва да докажем, че ГЕРБ продължава да е първа политическа сила в България. Това каза заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който награди победителите в риболовен турнир в с.

Философът Цветан Тодоров е в България за представяне на книга

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/14/2380439_filosofut_cvetan_todorov_e_v_bulgariia_za_predstaviane/?ref=rss


Френският философ от български произход Цветан Тодоров е в България за представяне на книгата си "Несъвършената градина", съобщи порталът "Площад Славейков".

Събитието ще се състои на 23 септември във Френския културен институт, а инициативата е на Нов български университет, чието издателство публикува творбата.  

Цветан Тодоров, смятан за един от най-значимите в света интелектуалци, живее във Франция от 1963 г. и много рядко идва в България. 

Роден през 1939 г....

България завърши световното по борба без медал при мъжете

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/14/2380437_bulgariia_zavurshi_svetovnoto_po_borba_bez_medal_pri/?ref=rss


Българските борци записаха едно от най-разочароващите си световни първенства и завършиха без медал при мъжете от шампионата в Ташкент, Узбекистан. 

Единственото отличие за страната беше завоювано от Тайбе Юсеин, която взе бронз в категория до 60 килограма при жените. 

След като в началото на седмицата участниците при мъжете в свободния стил претърпяха пълен провал, същото се случи и с класиците през последните три дни. 

В петък Христо Маринов при...

Осъдиха млад американец на 6 г. каторга в Северна Корея

http://www.bnews.bg/article-116363

24-годишният Матю Тод Милър бе обвинен във „враждебни деяния, нелегално влизане в Северна Корея и опит за шпионаж” и поради тази причина получи присъда от 6 години лишаване от свобода в трудов лагер без право на обжалване.

Блъснаха хлапе с велосипед в Трявна

http://pik.bg/блъснаха-хлапе-с-велосипед-в-трявна-news225290.html

Блъснаха хлапе с велосипед в Трявна

В Трявна е блъсната дете, което е карало велосипед. Инцидентът станал вчера следобед между ул. "Бенковски" и ул. "Г. Измирлиев".

Лек автомобил „Мерцедес”, управляван от 36-годишен мъж от Дулово, при спускане блъснал велосипеда с момчето.

Детето е с комоцио, оказана му е медицинска помощ в ЦСМП, родителите са отказали настаняване в болнично заведение.

На местопроизшествието е извършен оглед. Водачът на автомобила е тестван за алкохол – техническото средство е отчело нулев резултат. По случая е започнато досъдебно производство.

Ярджиловци и Студена откриха началото на новия футболен сезон с 2:2

http://www.zapernik.com/sport/yardjilovci-i-studena-otkriha-nachaloto-na-noviya-futbolen-sezon-s_34225/

Със силен мач започна новия есенен сезон от А окръжната футболна група, предаде човек на ZaPernik.com.

Мачът се игра на стадиона в село Ярджиловци между местния отбор "Партизан" и отбора на село Студена.

Първият гол падна за студенчани, но след това партизаните изравниха....

Продължава

Янкова: Десните и либералите имат само икономически интереси

http://www.cross.bg/yankova-gerb-podkrepa-1430278.html

/КРОСС/ "Правителството на Орешарски бе правителство на размразяването, правителство, което даде първа социална милувка след тежкото управление на ГЕРБ и политиката на замразяване на Дянков." Това заяви водачът на листата на Коалиция „БСП лява България" в Смолянска област Дора Янкова, която проведе среща с жители на чепеларските села Малево, Орехово и Хвойна. В срещите се включиха и Слава Пепеланова, седма в червената листа, както и общинските съветници от БСП - Чепеларе Панталей Мемцов и Радост Петрова. Янкова припомни, че за 14 месеца правителството с мандата на БСП е направило много повече за развитието и подобряването на живота на хората, отколкото ГЕРБ за 4 години. „Докато ГЕРБ фалираха над 100 000 фирми и замразиха заплати и пенсии, ние увеличихме помощите за отглеждане на деца, възстановихме „щвейцарското правило" за индексация на пенсиите, гарантирахме добавки към пенсиите за Нова година и Великден. Работихме активно за регионалното развитие, инвестирайки милиони в обновяването на инфраструктура и подобряване на средата на живот и в малките населени места. Янкова подчерта, че първокласниците за първия учебен ден ще получат 250лв. Повишени са и всички видове социални помощи. Янкова разкри, че основна причина за неизпълнената част от програмата на БСП и Орешарски е липсата на подкрепа от представителите на либералната партия, които са се оказали капиталисти, крепящи десни политики

Почина мъжът, който се самозапали край Бургас

http://www.moreto.net/novini.php?n=264128

Почина мъжът, който в петък вечерта (12 септември) се заля с бензин и се запали сам на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище. Лекарите не успяха да се преборят за живота на 42-годишния Димитър Желев, който беше транспортиран с линейка от Бургас във варненска клиника със 100% изгаряния по тялото, съобщава ТВ7.

Вижте защо е полезно да ядем хляб

http://pik.bg/вижте-защо-е-полезно-да-ядем-хляб-news225287.html

Вижте защо е полезно да ядем хляб

Хлябът заема основно място на трапезата на българина. Зърнените продукти, наричани често "семена на цивилизацията", сред които хлябът безспорно заема челно място, се поставят от Световната здравна организация в основата на пирамидата на здравословното хранене - поради важната им роля като източници на енергия и незаменими хранителни вещества, както и заради значението им в превенцията на най-често срещаните днес заболявания.

Хлябът и зърнените храни дават над 50% от енергията, 75% от въглехидратите и повече от 30% от белтъците в менюто ни.
В актуализираните от експертната група по храни и хранене към Института по медицина на Националната академия на САЩ (Institute of Medicine of The National Academies) през 2005 г. референтни стойности за прием на енергия и нутриенти за първи път бе препоръчана консумация на минимум 130 грама въглехидрати на ден. Количеството им е изчислено на базата на потребностите на човек за поддържане на нормална мозъчна функция, пише zdrave.bg.

Въглехидратите идват само от растителните храни, животинските - месото и млечните продукти, не съдържат въглехидрати. Основният им източник са хлябът и зърнените храни - 70-75%, по 10% консумираме с картофите и плодовете, а по 5-10% - от добавената захар.
Обичайно 10-15% от приеманите калории идват от белтъчините, а останалите се поделят между мазнините и въглехидратите. При диета с намаляване на въглехидратите, това е за сметка на увеличаване на мазнините и обратно. Мазнините обаче съдържат наситени мастни киселини, които увеличават риска от атеросклероза, а оттам и от сърдечно-съдови заболявания.

Препоръчваните модерни протеинови диети за отслабване без въглехидрати водят неминуемо до покачване на приема на мазнини (белтъчните храни, месото и млечните продукти обаче съдържат значителни количества наситени мазнини), нарушават баланса на храненето, създават напрежение на адаптивните механизми на метаболизма (организмът може да синтезира глюкоза, но използва за това аминокиселините на белтъците), натоварват бъбречната функция и предизвикват неблагоприятни последствия.
Всичко това е убедително доказателство, че наблюдаваната тенденция на намаление в консумацията на хляб в диетите за отслабване не е оправдана.

Основната съставка на хляба са въглехидратите (нишесте) - 50%, но освен това той е източник и на незаменимите хранителни вещества: белтъци (7-13%), витамини, минерали и растителни фибри, като същевременно не съдържа мазнини.

Нишестето на хляба се асимилира от организма като глюкоза и доставя енергия. В хляба е най-високо съдържанието на витамини от група В като В1 (тиамин) и В6 (пиридоксин), които имат важно участие в процесите на обмяна на въглехидратите и белтъците както и в синтеза на медиатори за дейността на нервната система.

Рибофлавинът (витамин В2), ниацинът (витамин В3) и пантотеновата киселина (витамин В5) са катализатори на енергийния метаболизъм, а фолиевата киселина (витамин В9) участва в синтезните процеси, особено тези на ДНК.
Хлябът съдържа и витамин Е, който е основен антиоксидант.
От минералните вещества в 100 грама хляб, в зависимост от това дали е бял или пълнозърнест, се съдържат калций (100-150 мг), калий (100-250 мг), натрий (470-680 мг), фосфор (100-200 мг), магнезий (25-80 мг), желязо (2-4 мг), цинк (1-2 мг) и микроелементи като мед, манган, антиоксидантът селен и др.

В хляба се откриват и ценните каротеноиди - лутеин и зеаксантин, които са особено важни за очите антиоксиданти - за превенция на макуларната дегенерация в напреднала възраст.

Солта, добавяна в брашното, за да допринесе за бухването на тестото и да осигури приятния вкус на хляба, е около 1,0-1,2%.

Растителните фибри са много ценна съставка, тъй като са главен субстрат за ферментационните процеси на чревната микрофлора с важна регулираща роля за функцията на стомашно-чревния тракт и намаляване на риска от хронични заболявания.

Растителни фибри се намират в обвивката  на зърнените култури и затова пълнозърнестият хляб съдържа около 3 пъти повече влакнини (7%) от белия хляб (2,4%).

Независимо че белият хляб е с по-нежна текстура за стомашно-чревния тракт, пълнозърнестият е по-богат на белтък, на повечето минерални вещества, на някои витамини и особено на влакнини и затова се препоръчва да е поне половината от количеството, което ядем дневно. 

Редица епидемиологични изследвания при жени, публикувани в American Journal of Clinical Nutrition, са показали, че консумацията на пълнозърнест хляб вместо бял намалява риска от хипертония и нейните усложнения, от исхемична болест на сърцето и диабет тип 2, а ръженият намалява холестерола и неговата т.нар. фракция "лош" холестерол (LDL) в кръвта.

Стачка анулира половината полети на "Ер Франс"

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/stachka-anulira-polovinata-poleti-na-er-frans-6022334

Пилотите на "Ер Франс" се противопоставят на условията на разрастване на нискобюджетния филиал на компанията Трансавиа

Бареков призова разочаровани избиратели на РБ да подкрепят него

http://www.cross.bg/barekov-izbirateli-razocharovani-1430277.html

/КРОСС/ "Като човек, който е гласувал за СДС преди години, дълбоко съжалявам за настъпилия крах на Реформаторския блок. Отдавна предупреждавах, че този тюрлюгювеч, който беше забъркан от българската олигархия, ще свърши по този безславен начин и ще разочарова все още вярващите десни избиратели", пише Николай Бареков в блога си. "И реформаторите ги уби това, което навремето уби Надежда и Костов - опитът им да бъдат патерица на по-голяма от тях формация. Какъв сигнал за управленски капацитет може да излъчи някой, който нито може да проведе конгрес, нито може да си избере лидер. Проблемът за лидерството унищожи дясното и след управление им до 2001 г.", продължава той. "Призовавам всички разочаровани избиратели да подкрепят мен и моята партия като единствена алтернатива на задаващата се коалиция ГЕРБ-ДПС, чиито водещ мотив ще бъде ограбването на държавата и продължението на задкулисната практика", призовава Бареков.  

Румяна Бъчварова: Основните послания на ГЕРБ са за прозрачност и активно участие на гражданското общество

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305967

 Прозрачност и активно участие на гражданското общество, това са основните послания на ПП ГЕРБ. Това каза водачът на листата в 24 МИР –София Румяна Бъчварова при среща с жителите на район Сердика в столицата. По думите й, при управлението на ГЕРБ е имало диалог, преди да бъдат предприети каквито и да е законодателни действия.    Прозрачност и активно участие на гражданското общество, това са основните послания на ПП ГЕРБ. Това каза водачът на листата в 24 МИР –София Румяна Бъчварова при среща с жителите на район Сердика в столицата. По думите й, при управлението на ГЕРБ е имало диалог, преди да бъдат предприети каквито и да е законодателни действия.  "Около 350 хил.

Джак Изкормвача бил поляк, превъртял от мастурбиране

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302601

Само дни след като на бял свят се появи най-новата теория за самоличността на Джак Изкормвача, специалисти се втурнаха да я опровергават и страстите около една от най-големите загадки на викторианска Англия се разгоряха с нова сила.
Полски евреин фризьор е страховитият Джак Изкормвача, от когото цял Лондон треперел в края на XIX век. Само дни след като на бял свят се появи най-новата теория за самоличността на Джак Изкормвача, специалисти се втурнаха да я опровергават и страстите около една от най-големите загадки на викторианска Англия се разгоряха с нова сила. Полски евреин фризьор е страховитият Джак Изкормвача, от когото цял Лондон треперел в края на XIX век.

Автобус помете баба

http://pik.bg/автобус-помете-баба-news225285.html

Автобус помете баба

Възрастна жена от София е била блъсната на автогарата в Севлиево. Инцидентът станал вчера преди обед. От полицията уточняват, че автобус”Темса”, управляван от 56-годишен софиянец, при потегляне от сектор, ударил със страничната си дясна част 74-годишната жена.

Пострадалата е настанена в МБАЛ-Севлиево с фрактура на лявата ръка, без опасност за живота. На местопроизшествието е извършен оглед. Водачът на автобуса е изпробван за алкохол – техническото средство е отчело нулев резултат. По случая е започнато досъдебно производство.

Миков, Дъбов и Търновалийски разговаряха със студенти в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4305961

В цяла Европа и по света младите хора са леви, а те са перспективата и общественият двигател. Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред студенти от Колежa по икономика и администрация в Пловдив.      Бъдещи икономисти, финансисти, бизнес администратори и желаещи да работят в системата на националната сигурност препълниха аудиторията на В цяла Европа и по света младите хора са леви, а те са перспективата и общественият двигател. Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред студенти от Колежa по икономика и администрация в Пловдив.     Бъдещи икономисти, финансисти, бизнес администратори и желаещи да работят в системата на националната сигурност препълниха аудиторията на

Кметство изхвърли 10 тона фекалии от гълъби

http://www.cross.bg/fekalii-tavana-tienen-1430276.html

/КРОСС/ 10 тона фекалии от гълъби бяха изнесени от тавана на белгийско кметство бяха, съобщава "Фландерс нюз". В продължение на години пернатите живеели в административната сграда в град Тиенен, построена още през XVII век. Накрая екскрементите натежали толкова много, че създали опасност от падане на тавана, а служителите решили, че е крайно време да ги разчистят. Представителката на градския съвет Катрин Партика заявява, че гълъбовите фекалии не са повредили сградата и конструкцията й се намира в отлично състояние. Ако след почистването обаче се установи, че все пак има някакви поражения, сградата задължително ще бъде ремонтирана, пише News7. Тиенен се намира в провинция Фламандски Барбант и наброява население от 32 хил. жители. Градът е известен като най-големият център за производство на захар и лимонена киселина в Белгия.  

Миков, Дъбов и Търновалийски разговаряха със студенти в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305948

В цяла Европа и по света младите хора са леви, а те са перспективата и общественият двигател. Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред студенти от Колежa по икономика и администрация в Пловдив.      Бъдещи икономисти, финансисти, бизнес администратори и желаещи да работят в системата на националната сигурност препълниха аудиторията на В цяла Европа и по света младите хора са леви, а те са перспективата и общественият двигател. Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред студенти от Колежa по икономика и администрация в Пловдив.     Бъдещи икономисти, финансисти, бизнес администратори и желаещи да работят в системата на националната сигурност препълниха аудиторията на

Откриха 3 групи за целодневно предучилищно обучение в СОУ "Неофит Бозвели" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=264126

3 групи за целодневно предучилищно обучение на деца бяха открити в навечерието на новата учебна година във Варна, съобщиха от Общината за Moreto.net. Две от групите са за 5-годишни малчугани, а една - за 6-годишни, с възможност за сън след обяд.

Ръководството на ФИФА получило часовници за по 25 000 долара

http://www.cross.bg/fifa-chasovnitzi-podarutzi-1430275.html

/КРОСС/ Ръководството на ФИФА бе забъркано в нов скандал от английското издание Sunday Times. Според него, Сеп Блатер и още 26 члена на Изпълкома на ФИФА са получили като подаръци часовници на стойност 25 000 евро още при пристигането си в Бразилия за Мондиала. Етичният код на ФИФА обаче забранява приемането на подаръци. Според британеца Джим Бойс, който е член на Изпълкома, той е преживал „шока на живота си", когато е открил скъп часовник в плик с подаръци в своята хотелска стая. Немецът Тео Цванцигер е направил подобно признание. Други трима членове - американецът Сунил Гулати, австралиецът Моя Дод и Принц Али бин ал-Хюсеин от Йордания са декларирали часовниците пред ФИФА, пише Гонг. ФИФА веднага реагира с комюнике: „ФИФА не е раздавала никакви часовници, нито нейният президент, нито генералният секретар. Бразилската федерация е раздала възпоменателни часовници, дадени и от своите спонсори, на различни хора, сред които и членове на Изпълкома.Етичният комитет бе информиран и разглежда въпроса", твърдят от ФИФА.  

Почина самозапалилият се в Бургаско мъж

http://offnews.bg/news/n_1/n_388458.html

42-годишният Димитър Желев, който се самозапали в Бургаско, е починал в Клиниката по изгаряне във Варна. Безработният баща на две деца от Ямбол се самозапали в петък на пътя между селата Миролюбово и Изворище, Бургаско. Желев успял да се обади на съпругата си. Жената позвънила на тел. 112. Екипите на спешна помощ установили, че мъжът е със 100% изгаряния. Той беше транспортиран до Клиниката по изгаряне, където е починал около 12.30 часа днес, въпреки усилията на лекарите. Според познатите на Димитър Желев причината да се самозапали е това, че дълго време е бил без работа и е имал сериозни финансови проблеми.

Облаци и дъжд за първия учебен ден

http://society.actualno.com/Oblaci-i-dyjd-za-pyrvija-ucheben-den-news_49904.html

В първия учебен ден ще вали в Западна и Централна България, съобщават от НИМХ. В Северозападна България валежите ще достигнат и до 30-50 л/кв.м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и ...

Партията на Кличко се присъединява към Блока на Порошенко

http://europe.actualno.com/Partijata-na-Klichko-se-prisyedinjava-kym-Bloka-na-Poroshenko-news_49905.html

Партията УДАР с лидер кмета на Киев Виталий Кличко ще се яви на предсрочните избори за Върховна Рада на Украйна заедно с Блока на Петро Порошенко. Информацията е на агенция УНН, която се позовава на в...

Пак скъсаха рекламни пана на ДПС в Дулово

http://politics.actualno.com/Pak-skysaha-reklamni-pana-na-DPS-v-Dulovo-news_49908.html

Ново посегателство срещу рекламни пана, свързани с предизборната кампания е имало в община Дулово, оплакаха се от ДПС. Въпреки призивите на Движението за права и свободи за толерантна кампания и декла...

Местан: Срещата ми с Ердоган беше полезна за България

http://politics.actualno.com/Mestan-Sreshtata-mi-s-Erdogan-beshe-polezna-za-Bylgarija-news_49910.html

"Срещата и диалогът между председателя на ДПС и президента на Република Турция е нещо съвършено естествено. Точно обратното би било да няма такъв диалог". Това заяви пред bTV лидерът на ДПС ...

Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние

http://www.mediapool.bg/osnovnata-zaplaha-za-sigurnostta-na-bulgaria-e-neinoto-sobstveno-sastoyanie-news224841.html

Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние и състоянието на институциите ѝ, които са ерозирани и не са имунизирани срещу корупционно захващане. Това каза пред БНР в неделя вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов в служебния кабинет на Георги Близнашки.   "Корупцията в България не е индивидуално занятие, тя не е индивидуален спорт. В повечето случаи става дума за добре структурирани и ешелонирани корупционни мрежи, които имат конкретен модел на опериране и които са доста сериозен противник", разви тезата си вицепремиерът.   Според него търпението на Европа към липсата на реформи в съдебната система се е изчерпало. Министърът направи сравнение с Румния и каза, че и спрямо нея изоставаме все повече и повече. Христо Иванов посочи защо няма реформа:   "Основният проблем на българската съдебна реформа е, че отсъства последователна политическа воля за нейното извършване, че в българската политическа система има твърде много играчи, които предпочитат състоянието такова, каквото е, предпочитат да могат да се договарят с лобитата в съдебната система, каквито има, да си осигуряват безнаказаност по конкретни теми, да могат да си договарят използването на закона като бухалка, като натиск срещу други играчи".   Според Иванов, високите равнища на корупция не означават, че има много корумпирани магистрати, а че са овладени "ключови позиции и точки на влияние“ в системата и са изградени механизми за трансфер на влияние между политическата система и икономически задкулисни лобита.   "ВСС толкова години не можа да стане безспорен лидер на реформите в съдебната система. Опитът да компенсираме този вакуум на инициатива и на лидерство сега се пренасочва към това да прехвърли повече от инициативата на професионалното съсловие. В тези професии саморегулацията и вътрешният климат в съсловието са ключови за работата".   Министърът коментира и необходимостта от реформи в МВР заради загубеното доверие в него:   "В последните десет години и МВР са обект на политическа злоупотреба. Лечението на това е граждански контрол и прозрачност. Трябва ни много дълъг и много добре осъзнат процес на връщане на службите и поставянето им под граждански контрол, изграждане на каналите за прозрачност. В момента това го няма".   А по отношение на гарантирането на честността на предстоящите избори Христо Иванов остана скептичен за овладяване на контролирания вот. "Такъв вот у нас има, защото реалното договаряне се случва месеци преди вота. На държавата остава да преследва дребните дистрибутори в системата", констатира той.

Близнашки: Приказките за огромен обем „мъртви души" не отговарят на истината

http://www.cross.bg/bliznashki-izbiratelni-georgi-1430274.html

/КРОСС/ "Подготовката на изборния процес върви по график. Повече от половината от бюлетините вече са отпечатани при изключително строги мерки за сигурност. В процес е организацията на новите избирателни секции, които предстои да бъдат открити зад граница." Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в Основното училище „Васил Априлов". „Полагаме огромни усилия да мобилизираме администрацията, за да сме спокойни, че няма да се стигне до злоупотреби по време на изборите", каза министър-председателят. Той изтъкна и успешната работа на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, в който участват над 40 неправителствени организации. По думите на премиера, благодарение и на работата на Борда беше развенчан един от митовете на българския преход - за наличието на т. нар. „мъртви души" в избирателните списъци. „Става дума за хора с избирателни права, пребиваващи в чужбина, но с постоянен адрес в страната", поясни проф. Близнашки. „Всички приказки за огромен обем „мъртви души" не отговарят на истината. Доказано беше съответствие между издадените документи за самоличност и броя на гражданите в избирателни списъци. Това е една от ползите от Изборния борд - всички проблеми се поставят и получават съответен отговор", коментира още проф

Играчите на "Ливърпул": Ще се реваншираме срещу "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/14/2380418_igrachite_na_livurpul_shte_se_revanshirame_sreshtu/?ref=rss


Футболистите на "Ливърпул" заявиха, че отговорят подобаващо на разочароващата игра и домакинската загуба с 0:1 от "Астън вила", като спечелят срещу българския шампион "Лудогорец".

Двата отбора се изправят във вторник от 21.45 часа на стадион "Анфийлд". "Ливърпул" се завръща в Шампионската лига след петгодишно прекъсване, а "Лудогорец" ще играе за първи път в най-силния европейски клубен турнир.

"Всички сме много разочаровани и знаем, че трябва да бързо да отговорим на...

Кадиев: Срещата между Ердоган и Местан е груба намеса в наша кампания

http://www.cross.bg/erdogan-kadiev-namesa-1430273.html

/КРОСС/ "Срамно мълчание за недопустимата намеса на Турция във вътрешните работи на България. Срещата на турския президент Ердоган с председател на българска партия е дипломатически гаф, груба намеса в наша кампания и трябва остро да се осъди." Това пише в своя Фейсбук профил Георги Кадиев по повод срещата между президента на Турция Реджеп Ердоган и лидера на ДПС Лютви Местан. "Може председатели на партии, депутати, но не президент с партиен лидер", подчертава той. Същевременно Кадиев изрежда три причини, според които, по негов анализ, Ердоган се е срещнал с Местан: -изпраща послание към турците зад граница да правят партии-изпраща послание към Брюксел за влиянието си-изпраща послание към българските турци "Не разбирам защо го допускат политици от ДПС и защо мълчат всички останали вече 24 часа", пита Георги Кадиев.  

Радан Кънев се оттегли от битката за председател на РБ (видео и снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_388423.html

Председателят на ДСБ Радан Кънев официално оттегли кандидатурата си за председател на Реформаторския блок на днешното откриване на кампанията за изборите. "Нашите лични амбиции и съдби със сигурност не са най-важното. Нищо не е по-важно за обществения интерес от победата на РБ на изборите", заяви Радан Кънев. След това той изброи приоритетите на Блока, сред които са радикална промяна в правосъдието, край на корупцията, възможност за честно богатство и край на партийната намеса в основните сектори. "Не моето лидерство има значение, а лидерството на Реформаторския блок в българската политика", посочи Кънев и добави: „Не всички партийни ръководители са смели колкото избирателите си”. Само ден преди провеждането на конгреса за избор на председател на Реформаторския блок, изборът беше отложен за ноември и беше решено днес само да бъде открита предизборната кампания на Блока.  П артията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" и СДС  изпратиха писмо с искане за отлагането на избора на лидер. Причината е, че според тях днешният избор на лидер на РБ "ще доведе единствено до конфликти и до по-слаби резултати на вота”. Дали реформаторите ще влязат в правителство с ГЕРБ, избирателите ще решат на 5 октомври, обяви на свой ред лидерът на СДС Божидар Лукарски . Той отрече "сините" и хората на Меглена Кунева в последния момент днес да са се отказали от конгреса и обясни, че причината сега да не бъде избиран председател на Блока е липсата на консенсус по правилата за избора му. Освен това няма да предизвикаме "сбивания на партийните ни ядра, независимо кой би победил при избора на председател на Блока". Абсолютно твърди сме и постигнахме разбирателство с колегите да направим този избор, когато сме по-подготвени с правилата, кворумите и електоралният баланс няма да бъде нарушен, заяви Лукарски. На откриването на предизборната кампания на Реформаторския блок в столицата присъстваха лидерите на политическите сили Радан Кънев (ДСБ), Меглена Кунева (ДБГ), Борислав Лукарски (СДС), Корман Исмаилов (НПСД), Николай Ненчев (БЗНС) и  Ирина Репуц  (Християндемократическа партия). Евродепутатът Светослав Малинов откри форума и посочи пред делегатите на конгреса, че е подал заявление за членство на РБ в Европейската народна партия (ЕНП). ЕНП знае за РБ, каза той. В ЕНП се надявали на успеха на РБ на изборите на 5 октомври. "Тъкмо затова всичко е в нашите ръце. Европейското бъдеще на България е в наши ръце", подчерта евродепутатът. Той добави, че РБ ще победи на тези избори и "ще имаме правителството, което заслужаваме". Николай Ненчев , лидер на БЗНС, коментира на свой ред, че го тревожели празните очи на хората. Без морал и нравственост никакви реформи не бихме могли да направим, заяви той. Ненчев пожела РБ да е истинската морална алтернатива, от която хората имат нужда. Звездата на РБ винаги ще бъде европейска, каза Меглена Кунева . Лидерът на "Движение България на гражданите" се обърна към Радан Кънев и обяви, че оценява високо изказването му. Това, което искам да пожелая на всички, е успех, обърна се Кунева към мнозинството в залата. РБ може да води страната, категорична бе тя. Лидерът на СДС Божидар Лукарски предупреди, че задкулисието и мафията са силни, но РБ са заедно. Заедно ще бъдем силни, категоричен бе синият лидер. Само заедно ще бъдем силни и смели, подчерта той. Всичко е в нашите ръце, всичко е във вашите ръце, заяви още Лукарски и пожела РБ да смачка опонентите си. Корман Исмаилов , лидер на НПСД, коментира на свой ред, че пътят на победата е труден, кален и каменист. Моралът идва от вярата, подчерта Исмаилов. РБ знаели какво и как да направят. Хората очаквали РБ да бъде гарант, че нищо няма да е такова, каквото е било досега. Ирина Репуц от Християндемократическата партия видя знак в това, че конгресът днес се провежда на Кръстовден. Според нея победата на РБ е гарантирана. До 5 число комунистите ще си отидат, така казвал дядо й, на когото комунистите отнели фабриката преди години.

Повече от половината бюлетини за изборите са отпечатани

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/14/2380421_poveche_ot_polovinata_bjuletini_za_izborite_sa/?ref=rss


Повече от половината бюлетини за изборите вече са отпечатани и това става при изключително строги мерки за сигурност. Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки, цитиран от правителствената пресслужба. 

Подготовката на изборите върви по график, уточни премиерът, който при встъпването си в длъжност се ангажира да не се повтори случаят "Костинброд" на предишния парламентарен вот, когато в деня за размисъл се оказа, че в печатницата се съхраняват голямо количество бюлетини, обявени...

Защо Борисов се продаде толкова обидно на ДПС?

http://www.bnews.bg/article-116362

Защо Борисов се продаде на ДПС и турците по толкова обиден начин?

Отпускаме 1 млн. лева на българчетата в САЩ и Канада

http://pik.bg/отпускаме-1-млн-лева-на-българчетата--в-сащ-и-канада-news225277.html

Отпускаме 1 млн. лева на българчетата  в САЩ и Канада

Държавата отпуска повече от 1 млн. лева в помощ на обучението на българчетата от  САЩ  и Канада през тази година. Средствата се разпределят  според броя на децата, които са обхванати в българските учебни заведения.

Училищата са 31 на брой. 27 от тях са на територията на САЩ и 4  в Канада. Обхващат  над  1700  ученици, което на фона на големия брой имигранти  съвсем  не е много. В Чикаго е най-голямата българска общност,наброяваща повече от 200 000 души, но в  9-те български училища  са записани  около 1 000 деца.

В предградието  Елк гроув вилидж се намира  т.н. Малко българско училище, което противоположно на името си е с най-много ученици  и най-голямото  в САЩ и Канада, съобщава БНР. С близо 400 деца МБУ стартира новата учебна година и с финансова помощ  повече от 72 ,000 лв. ,а след него се нареждат  „Джон Атанасов“ в Чикаго, Училището към църквата „Света София“ в предградието Дес плейнс, училище „Хр.Ботев“ в Ню Йорк, училища от Бостън,Вашингтон.

Преди няколко години  Асоциацията на българските училища  в чужбина  успя да издействува финансови  средства  от Министерството на образованието  за подпомагане обучението по български език и литература ,по  история и география на България.

Министерството  лицензира много от български училища зад граница и въпреки, че учебните занятия са един път седмично дипломите се признават в България и  децата  на имигрантите, ако се  завърнат  могат да продължат образованието си в родината. Въпреки  всичко остават много нерешени проблеми. Един от най-актуалните е методиката на обучение. Условията са много специфични и въпреки усилията, учениците получават дипломи, но често пъти  почти не могат да говорят български.

В  малко българско училище от  три  години преподавателките  Маринела Петрова и Жени Вичева разработват  и прилагат в практиката си нови помагала за обучение в подготвителните групи и във втори клас. Учебниците, които са направили, почти са готови за печат и вероятно ще бъдат от полза на  преподавателите в българските училища зад граница  навсякъде по-света. Но такива помагала трябва да  има  и за останалите възрасти  и класове. Може би  повече трябва  да се заложи и въведе и използуването на новите технологии,  да се заменят традиционните форми на обучение с нови. Това със сигурност ще спести  пари на държавата, а качеството  на обучение най-вероятно  ще  бъде много  по-добро.

563 фирми подобриха с пари от ЕС условията на труд

http://www.moreto.net/novini.php?n=264120

563 фирми в България са спечелили финансиране по схема "Безопасен труд" на ОП "Развитие на човешките ресурси". Бюджетът на схемата от близо 70,735 млн. лв. е изчерпан напълно при голям интерес от страна на бизнеса.

Каролев: Избирането на лидер на РБ две седмици преди изборите е грешка

http://www.cross.bg/lider-reformatorite-izborite-1430272.html

/КРОСС/ "Избирането на лидер на РБ, като кандидати са партийните председатели, две седмици преди изборите е грешка. И не, защото го казвам аз, а защото така го възприемат избирателите на реформаторите (сред които съм и аз)." Това пише в своя Фейсбук профил Владимир Каролев. "Преди действията и обвиненията на Радан, Алфа Рисърч даваше на реформаторите между 7% и 9% с тенденция нагоре. След тези действия и истеризацията за лидер още утре, на всяка цена, отново Алфа Рисърч им дава 5%. Това е загуба на 1/3 доверие без да се е случило каквото и да било друго значимо с тях", припомня икономистът. "На всички ни е ясно, че ако ще бъде успешен, РБ рано или късно ще бъде единна партия с лидер. Но нито избирателите на ДСБ, нито тези на ДБГ, нито тези на другите партии, биха приели това да стане днес, а този лидер да бъде председателят на другата партия, без това да доведе до значим отлив на гласове. Да не говорим, че всички тези недоказани, а дори и вече опровергани, обвинения оставиха лош привкус на периферните избиратели като мен, които не се вълнуват чак толкова от протокола, по който протича заседанието на РБ за изготвяне на позиция за актуализация и дали тя е могла да бъде приета без Димитър Бъчваров да се е свързал по телефона с председателя на ДСБ. Не ми е това драмата на година или проблемът на месеца, съжалявам", пише още той

Самоков - най-четящ град за 2014 година

http://www.cross.bg/grad-samokov-proekta-1430271.html

/КРОСС/ Наградата за най-четящ град за 2014-а година спечели Самоков, обявиха организаторите на националният конкурс "Забавното лятно четене". "В Самоков децата, участващи в кампанията, са прочели най-много книги според регламента, обясни Катрин Иванова от организаторите на кампанията Информационния портал "Аз, детето", цитирана от БНР. Коефициентът се изчислява, така че Самоков става най-четящ град, защото има най-голяма активност в проекта. Това означава най-много, най-голям брой прочетени книги и участващи деца статистически спрямо големината на града. От Самоков е и най-четящото дете за 2014-та година. Това е 11-годишната Теодора Станоева. "Имаме най-активен читател от началото на проекта. Това е дете, което от началото на проекта последователно винаги попълва, участва в проекта и е факт с едно от децата с най-висока активност не за тази година, а изцяло нали откакто се е регистрирала. Това е Моника Михова на 12 години от град Бургас. Най-младият читател е София Митева, 8 години, от град София, като ще ви кажа какво значи най-активен млад читател. Това означава от всички първокласници, които са се регистрирали тази година, кое дете е било най-активно", каза още Станоева. Децата с най-високите призове получиха като награди освен книги, и електронен четец. Най-четящото училище за тази година е СОУ "Христо Ботев" - град Русе.  

Лидия Иванова - шеста на Европейската купа по плувен маратон

http://www.cross.bg/lidiya-more-ivanova-1430270.html

/КРОСС/ Лидия Иванова - Спортен талант на „Еврофутбол", се класира на шесто място в генералното подреждане на Европейската купа по плувен маратон. 24-годишната софиянка постигна две 8-ми места във финалния кръг в Кастелабате /Италия/, което й осигури влизането в ТОП 6 на Стария континент. На връх Кръстовден, 14.09.2014 г., Лидия преодоля 5-километровото разстояние в Тиренско море за 1:16:22 часа, което й отреди 8-та позиция в дисциплината. Победителка стана представителката на домакините Ариана Бриди. Вчера, при изключително тежки условия и бурно море, което затрудни всички участници, българката завърши отново на 8-мо място в олимпийската дисциплина на 10 километра. Първа финишира световната шампионка Кери-Ан Пейн от Великобритания.  

Полицаи спират руса жена, разпознават я - Галя от “Сатен”. И й казват: Изглеждате по-хубава, отколкото на екрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304416


Как бихте се описали с 3 думи?
Галина Димитрова Манова.
На колко години сте?
Е, нека бъдем по-деликатни.
Къде сте родена?
В Силистра.
Какво харесвате у себе си?
Достатъчно, за да имам висока самооценка.
Чай или кафе?
Кафе с мляко и малко захар.
Любим ден от седмицата?
Събота, защото тогава съм със семейството си. Как бихте се описали с 3 думи? Галина Димитрова Манова. На колко години сте? Е, нека бъдем по-деликатни. Къде сте родена? В Силистра. Какво харесвате у себе си? Достатъчно, за да имам висока самооценка. Чай или кафе? Кафе с мляко и малко захар. Любим ден от седмицата? Събота, защото тогава съм със семейството си.

Украйна плаши с ядрено оръжие, ако не получи подкрепа

http://europe.actualno.com/Ukrajna-plashi-s-jadreno-oryjie-ako-ne-poluchi-podkrepa-news_49897.html

Украйна може да обмисли възстановяването на статута си като ядрена държава, ако не получи подкрепа от Запада в настоящия въоръжен конфликт. Това заяви днес украинският министър на отбраната Валерий Ге...

ЦИК да не подменя вота с гласове от Турция, призоваха от Патриотичния фронт

http://www.cross.bg/vmro-tyrtziya-front-1430269.html

/КРОСС/ Протест пред Централната избирателна комисия организираха днес членове и симпатизанти на коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". Със знамена и възгласи няколкостотин протестиращи застанаха пред входа на ЦИК, за да изразят гнева и безпокойството си от действията на държавните чиновници, след като в петък се разбра, че 150 секции ще бъдат отворени в Република Турция за предстоящите избори за български парламент. Протестиращите огласиха площада пред ЦИК с викове „България", „Турска ЦИК", „Слуги на Ердоган", „Искаме отмяна", „ Долу ДПС", „ Местан - слуга на Ердоган". „В Македония, където живеят много българи, които искат да гласуват, ще има едва 3 секции, а в Турция, където живеят хора, наричащи себе си турци и доброволно са напуснали България - ще отворят 150", възмути се от трибуната съпредседателят на коалицията Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО. Той припомни как в предишни избори в подобни секции за минути са „гласували" стотици, а тези гласове подменят вота и диктуват какво ще е управлението на България. Каракачанов призова решението на ЦИК незабавно да бъде преразгледано и в Турция да има възможност да се гласува само в българските консулства и в посолството, както е в другите държави

Най-голямата италианска дива чуква 80 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302615

Cофия Шиколоне се ражда в една римска клиника на 20 септември 1934 г. в отделението, предназначено за самотни майки. Веднага след раждането майка и? Ромилда – скромна пианистка, я отнася в неаполитанското село Поцуоли, където я отглежда сама. Въпреки че я признава за своя дъщеря и и? дава фамилията си,
бащата Рикардо
Шиколоне, Cофия Шиколоне се ражда в една римска клиника на 20 септември 1934 г. в отделението, предназначено за самотни майки. Веднага след раждането майка и? Ромилда – скромна пианистка, я отнася в неаполитанското село Поцуоли, където я отглежда сама. Въпреки че я признава за своя дъщеря и и? дава фамилията си, бащата Рикардо Шиколоне,

Шампоан против пърхот и лимон лекуват сухите пети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304326

Kожата на ходилата расте много по-бавно от тази по всички останали части на тялото. Затова петите са много уязвими и често промяната във външните условия им се отразява визуално. А възстановяването на повредената кожа става много бавно и трудно.
Напуканите или сухи пети са не само грозни, но и опасни, Kожата на ходилата расте много по-бавно от тази по всички останали части на тялото. Затова петите са много уязвими и често промяната във външните условия им се отразява визуално. А възстановяването на повредената кожа става много бавно и трудно. Напуканите или сухи пети са не само грозни, но и опасни,

Моторист загина след тежка катастрофа в плевенско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4305909

Младеж на 24 години нелепо загина вчера следобед след тежка катастрофа почти в центъра на плевенското село Ясен, информираха от пресцентър на ОД на МВР Плевен.  По неофициална информация 24-годишният шофьор е бил неправоспособен, а до трагичния инцидент се е стигнало след сблъсък на мотоциклета в движещ се по пътя Плевен – София лек автомобил Младеж на 24 години нелепо загина вчера следобед след тежка катастрофа почти в центъра на плевенското село Ясен, информираха от пресцентър на ОД на МВР Плевен. По неофициална информация 24-годишният шофьор е бил неправоспособен, а до трагичния инцидент се е стигнало след сблъсък на мотоциклета в движещ се по пътя Плевен – София лек автомобил

Георгиева иска защита за хуманитарните работници

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/georgieva-iska-zashtita-za-humanitarnite-rabotnici-6022333

"Осъждам тази жалка и ужасна постъпка", заяви тя по повод обезглавяването от "Ислямска държава" на британеца Дейвид Хейнс

Румен Петков: България трябва да си върне селскостопанските пазари у нас, в Европа и в Русия

http://www.cross.bg/tzvetan-antov-rymen-1430268.html

/КРОСС/ По стар обичай днес, на Кръстовден, откриха сеитбата в плевенското село Коиловци с ритуал. Кооперацията обработва близо 10 хиляди декара земя. Сред гостите на сеитбата бяха водачът на листата на АБВ за 15-ти МИР Плевен Румен Петков, който е и съкооператор в Коиловци, както и вторият в листата - Цветан Антов. „Много е важно да сме със съзнанието, че отминаха тежки за България години, много е важно да разбираме, че на нас освен зърнопроизводство ни е необходимо и животновъдство, на нас ни е необходимо растениевъдство и за всичко това са ни необходими пазари. Това означава, че българският селскостопански производител трябва да се върне на българския пазар, защото от най-големия износител в Европа ние се превърнахме в най-големия пазар поради едно неразумно управление на българското селско стопанство, на инструментите, с които държавата разполага, за да защити нашите селскостопански производители. Голямата цел е ние отново да излезем на европейските и на руските пазари, защото там имаме традиции, имаме авторитет, защото там има хора, които познават и обичат българското селскостопанско производство, българските плодове и зеленчуци, българското месо, българските вина", заяви Румен Петков. Ние ще работим за по-справедливо разпределение на субсидиите в земеделието, заяви вторият в листата на АБВ - Цветан Антов. „Не е редно 80 процента от субсидиите да се разпределят в 6 процента от големите земеделци, по -точно - зърнопроизводители

И в районите с бедствия учебната година ще започне нормално, увери премиерът

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/14/2380419_i_v_raionite_s_bedstviia_uchebnata_godina_shte/?ref=rss


Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от бедствията, направено е необходимото. Това заяви премиерът Георги Близнашки пред журналисти в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в Основното училище "Васил Априлов".

"В това отношение успяхме да се справим и да преодолеем последиците от бедствията", заяви Близнашки, цитиран от правителствената пресслужба....

Разкъсана облачност и умерен вятър утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=264119

През следващото денонощие над по-голямата част от страната ще има значителна облачност. През нощта в Западна, а през деня и в Централна България ще има валежи, временно интензивни и с гръмотевици. Над Източна България ще бъде почти без валеж и с временни намаления на облачността.

Предупреждения за опасност от внезапни локални наводнения

http://www.mediapool.bg/preduprezhdeniya-za-opasnost-ot-vnezapni-lokalni-navodneniya-news224840.html

За понеделник в четири области в страната е обявен "оранжев" код за дъжд и в седем области - "жълт", предупреждават от Министерството на околната среда и водите.   От ведомството предупреждават, че предвид динамичната метеорологична обстановка съществува риск от локални, внезапни наводнения.   По данни и прогнози на НИМХ през нощта в Западна България, а в понеделник - и в Централна, ще има валежи. В Северозападна България валежите ще достигнат до 30-50 л/кв. м, а в останалите райони от Западна България - между 20 и 35 л/кв. метър.   Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и с по-слаба интензивност ще са в североизточните райони.   Сумарните очаквани количества са между 15 и 25 л/кв. м, като на места в Централна и в Западна България може да достигнат и до около 50 л/кв. метър.   През нощта срещу 15 септември и през целия ден ще вали дъжд, с очаквани количества между 30 и 50 л/кв. м. В областите Видин, Монтана, Враца и София-област е обявен "оранжев" код за дъжд.   Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето е опасно. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания, предупреждават от МОСВ.   В други седем области за утре е обявен "жълт" код за дъжд - в Плевен, Ловеч, Пловдив, София-град, Пазарджик, Кюстендил и Перник. Очакват се количества 20-35 л/кв. м.   Валежите ще продължат и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание. От ведомството предупреждават да се следят прогнозите за времето и да не се поема излишен риск при работа на открито.   На базата на метеорологичната и хидрологичната обстановка, още в неделя следобед и привечер се очаква повишение на речните нива в Западна България. През нощта срещу понеделник, както и утре през деня, се очаква увеличение на речния отток в Западна и в Централна България, като по-съществено ще се повишават нивата на реките предимно в Северозападна България.   Във вторник ще се запази тенденцията към повишение на речните нива в цялата страна, като значителни ще бъдат те на отделни места в Централна и в Западна България.   За периода 15-17 септември значително ще се повишават нивата на реките в западната част на Дунавския водосбор (между реките Тимок и Осъм), в горното течение на Марица и съответните притоци, в басейните на реките Места и Струма.

Предупреждения за внезапни локални наводнения

http://www.mediapool.bg/preduprezhdeniya-za-vnezapni-lokalni-navodneniya-news224840.html

Възможни са внезапни локални наводнения, предупредиха от Министерството на околната среда и водите в неделя. От министерството цитират прогнози на НИМХ, според в неделя в по-късните следобедни часове над Западна България са вероятни интензивни превалявания и гръмотевици.   Очакваните количества дъжд за неделя са между10 и 15 л/кв.м.   В следващите дни валежите ще продължат, обхващайки и по-източните райони на страната.   Интензивни и значителни по количество ще са валежите през нощта срещу понеделник в Северозападните райони, а през деня в понеделник и в цяла Западна България. Сумарните очаквани количества ще са между 20 и 30 л/кв. м, а в Северозападните райони и на места в Югозападна България, ще са около и над 50 л/кв. м.   Във вторник валежи ще има в цялата страна, на по-малко места и по-слаби те ще са в Североизточните райони. Общите количества ще са между 15 и 25 л/кв. м, в Централна България - между 50-60 л/кв. м.   В неделя вечерта и през нощта срещу понеделник, както и на 15 септември, се очаква да започне повишаване на речните нива в много райони на Западна България вследствие на очакваните интензивни валежи и на високата почвена влага от предишните валежи.   Значително покачване на нивото се очаква за следните реки: Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол (и притока й Грамадска), Арчар, Лом, Цибрица, Огоста (и притоците й - Дългоделска, Златица, Бързия, Шугавица, Ботуня, Скът), река Искър в средното и горно течение (както и притоците й Малък Искър, Бебреш, Златна Панега, Батулийска, Искрецка, Елешница, Макоцевска, Владайска), горното течение на р. Вит (както и притоците й Бели Вит, Калник, Черни Вит).   В предупреждението влизат още реките Габерска, Нишава, Ерма и Ябланица, река Тополница (над язовир Тополница) и река Мътивир, горното течение на р. Марица (и притоците й Ибър, Костенецка, Крива, Яденица, Чепинска), река Места (и притоците й Леевещица, Бяла Места, Грамадна, Честна, Белишка, Бабешка, Изток, Златарица, Добринишка, Безбожка, Ретиже, Матан, Граднишка, Канина, Неврокопска, Дъбнишка, Бистрица, Мътница), река Струма (и притоците й Мещичка, Светля, Треклянска, Драговищица, Соволянска Бистрица, Глогошка, Елешница, Джерман, Рилска, Благоевградска Бистрица, Градевска, Дяволска, Влахинска, Стара река, Сушичка, Цапаревска, Лебница, Санданска Бистрица, Мелнишка, Стумешница).

Шофьор без книжка блъсна дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4305900

Две катастрофи с участието на деца са станали вчера в област Пловдив. Около 10.40 часа в квартал "Стамболийски" движещ се с несъобразена скорост лек автомобил "Тойота" ударил 7-годишно момченце, докато пресичало пътното платно. Детето е настанено в болница с контузни рани, без опасност за живота. Няма данни за употреба на алкохол от шофьора на Две катастрофи с участието на деца са станали вчера в област Пловдив. Около 10.40 часа в квартал "Стамболийски" движещ се с несъобразена скорост лек автомобил "Тойота" ударил 7-годишно момченце, докато пресичало пътното платно. Детето е настанено в болница с контузни рани, без опасност за живота. Няма данни за употреба на алкохол от шофьора на

Моторист от Плевен загина след тежка катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305896

Младеж на 24 години нелепо загина вчера следобед след тежка катастрофа почти в центъра на плевенското село Ясен, информираха от пресцентър на ОД на МВР Плевен.  По неофициална информация 24-годишният шофьор е бил неправоспособен, а до трагичния инцидент се е стигнало след сблъсък на мотоциклета в движещ се по пътя Плевен – София лек автомобил Младеж на 24 години нелепо загина вчера следобед след тежка катастрофа почти в центъра на плевенското село Ясен, информираха от пресцентър на ОД на МВР Плевен. По неофициална информация 24-годишният шофьор е бил неправоспособен, а до трагичния инцидент се е стигнало след сблъсък на мотоциклета в движещ се по пътя Плевен – София лек автомобил

Мъж без книжка блъсна дете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305895

Две катастрофи с участието на деца са станали вчера в област Пловдив. Около 10.40 часа в квартал Две катастрофи с участието на деца са станали вчера в област Пловдив. Около 10.40 часа в квартал "Стамболийски" движещ се с несъобразена скорост лек автомобил "Тойота" ударил 7-годишно момченце, докато пресичало пътното платно. Детето е настанено в болница с контузни рани, без опасност за живота. Няма данни за употреба на алкохол от шофьора на

Реал Мадрид няма да стане шампион, сочи статистика

http://www.cross.bg/madrid-shampion-posledno-1430267.html

/КРОСС/ Отборът на Реал Мадрид никога не е ставал шампион след две загуби в първите три кръга на Примера, сочи статистиката на "Mister Chip". Последно "лос бланкос" допускат две поражения в първите си три мача за първенство през сезон 2005/06. Тогава тимът, воден от Вандерлей Люксембурго, приключва на 12 точки зад Барселона на Франк Рийкард. Преди девет години Мадрид губи у дома срещу Селта и при гостуването на Еспаньол. Само четири са случаите в цялата историята на Ла Лига, при които бъдещият шампион е допуснал две загуби в първите си три кръга. Последно подобно нещо се случва през сезон 1973/74, когато Барселона на Йохан Кройф триумфира с титлата. Валенсия (1970/71), Атлетик Билбао (1930/31) и отново Барса (1928/29) за момента остават единствените такива прецеденти, пише Sportal.    

Граничарят, убил бебе пиян, се оплака от болен черен дроб, не ще в ареста!

http://www.bnews.bg/article-116360

Неземна наглост - човекът, който пиян премаза бебе в Крушевец, поиска от съда да бъде пуснат от ареста заради болен черен дроб.

Моторист загина след челен удар в "Москвич"

http://pik.bg/моторист-загина-след-челен-удар-в-москвич-news225273.html

Моторист загина след челен удар в "Москвич"

24-годишен моторист загина след тежка катастрофа. Фаталният инцидент е станал почти в центъра на плевенското село Ясен. За случая потвърдиха от Пресцентър на ОД на МВР Плевен.

По неофициална информация шофьорът е бил неправоспособен, а до трагичния инцидент се е стигнало след сблъсък на мотоциклета в движещ се по пътя Плевен – София лек автомобил "Москвич", съобщава "Плевен за Плевен".

Причините за катастрофата се изясняват, но най-вероятно става въпрос за каране с несъобразена скорост. 

Комитетът за защита на банковата стабилност към Искров, Цацаров и Пенчев: Одиторите на КТБ не са работили в продължение на 20 дни, защо?

http://pik.bg/комитетът-за-защита-на-банковата-стабилност-към-искров-цацаров-и-пенчев-одиторите-на-ктб-н-news225270.html

Комитетът за защита на банковата стабилност към Искров, Цацаров и Пенчев: Одиторите на КТБ не са работили в продължение на 20 дни, защо?

От Комитета за защита на финансова и банковата стабилност в България изпратиха писмо до управителя на БНБ Иван Искров, главния прокурор Сотир Цацаров и омбудсмана Константин Пенчев, в което се твърди, че одиторите на Корпоративна търговска банка не са работили в продължение на 20 дни. 

Ето и пълният текст на писмото:

ПИСМО

От Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден на 19 август 2014г. в София от клиенти на КТБ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ИСКРОВ,

Разполагаме с вътрешна информация, според която одиторите на Корпоративна търговска банка не са работили в продължение на цели двайсет дни – от 21 юли до 10 август 2014 година!

За нас е абсолютно необяснимо защо тези хора са бездействали и Вие нито сте го съобщили на обществото, нито сте предприели някакви мерки това да не се случва. Как така одиторите са спрели работа за цели двайсет дни – това с Ваше знание ли е станало, по Ваше разпореждане или въпреки Вас? Дължите този отговор на стотиците хиляди клиенти на КТБ, които вече почти три месеца нямат достъп до сметките си. Още на 25 юни 2014г. беше съобщено, че одитори от три водещи фирми влизат в КТБ. Сега разбираме какво правят тези специалисти толкова много дни и защо докладът им ще е готов чак на 20 октомври – на тях им е позволено или „разпоредено“ да не работят. Кой и защо им е разпоредил да не работят? Вярно ли е, че одиторите на КТБ и банка Виктория ще получат възнаграждение от общо 1.6 милиона лева?

Настояваме за незабавен отговор от Ваша страна!

 

 

 

Учебната година ще започне нормално във всички райони, засегнати от бедствията

http://www.cross.bg/bliznashki-georgi-ministur-predsedatelyat-1430266.html

/КРОСС/ "Учебната година ще започне нормално и във всички райони, пострадали от бедствията, направено е необходимото." Това заяви премиерът проф. Георги Близнашки пред журналисти в силистренското село Голеш, където заедно с министъра на образованието и науката Румяна Коларова откри нов учебен корпус и физкултурен салон в Основното училище „Васил Априлов". „В това отношение успяхме да се справим и да преодолеем последиците от бедствията", заяви проф. Близнашки. Министър-председателят припомни, че служебното правителство е заявило пред Европейската комисия щети от наводненията на стойност над 300 млн. евро. „Такава е процедурата, заявили сме щети и очакваме да получим съответен процент от средствата. Дано това се случи по-бързо и това е нашето внушение към европейските институции", каза премиерът. Той допълни, че в останалите райони, за които все още не са заявени щети, държавата продължава да помага. „Надявам се, че и в Мизия ще се справят с това предизвикателство и ще извършат по-бързо оценката на щетите. На европейската солидарност не може да се разчита изцяло за преодоляване на последиците и неслучайно призовах за национална солидарност", коментира министър-председателят

ОМВ зареди 46 литра газ в бутилка от 42 литра. Клиентката отказва да си тръгне

http://offnews.bg/news/n_1/n_388438.html

ОМВ зареди 46 литра газ в бутилка от 42 литра. Това стана преди минути в бензиностанцията на кръстовището на Околовръстния път и бул. Бъкстон. Клиентката Боряна Хрисимова отказва да си тръгне и заяви, че ако трябва ще спи на бензиностанцията, но няма да допусне колонката да продължи да работи докато не бъде проверена. Автомобилът на Хрисимова е "Рено Меган" с фабрична газова уредба. В документите на колата пише, че бутилката е с вместимост 42 литра, а освен това бутилката не е била напълно празна, защото Хрисимова е дошла на газ до бензиностанцията. Уредбата е минала контролен преглед. Случва ми се за пореден път и все не ОМВ, каза Хрисимова. На два пъти управителят на бензиностанцията ми върна пари, каза, че е станала някаква грешка явно и че спират колонката. Този път служител на OMV й обяснил, че вероятно е развален поплавъкът на бутилката и така тя събира повече газ. Обадихме се и на телефона за оплаквания. Дойде служителка на ОМВ и обясни, че колонката е минала метрологичен надзор, пломбирана е и тя нищо не може да направи докато метрологичният надзор не я проверя. Ще стоя тук и ще чакам да дойде този метрологичен надзор. Колата ми е комби, нося си одеало и ще спя тук, каза гневно Хрисимова. OFFNews се опита да се свърже с ОМВ. На сайтът е публикуван само имейл, на който изпратихме запитване. Телефоните на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор не отговарят, а горещ телефон за спешни случаи не е посочен.

В Източна Украйна се стреля, дипломати разменят обвинения

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/v-iztochna-ukrajna-se-strelia-diplomati-razmeniat-obvineniia-6022332

Прекратяването на огъня в Украйна днес отново беше нарушено край летището в Донецк, на територия, на която действат проруските сепаратисти

В Източна Украйна се стреля, дипломати раменят обвинения

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/v-iztochna-ukrajna-se-strelia-diplomati-rameniat-obvineniia-6022332

Прекратяването на огъня в Украйна днес отново беше нарушено край летището в Донецк, на територия, на която действат проруските сепаратисти

Мюсюлмани зоват: Не наричайте онези Ислямска държава!

http://www.bnews.bg/article-116359

Политиците и медиите трябва да спрат да наричат фанатиците джихадисти „Ислямска държава“, защото така ги легитимират – това се призовава в отворено писмо от британски мюсюлмани към премиера Дейвид Камерън.

Днес е Кръстовден!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245253_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD%21

 Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен.

С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през 17 век.

Именно на 14 септември се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове.

Царица Елена в чест на победата на сина си Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.

И трите кръста много си приличали и кой е на Христа не могли да определят. В това време минавало погребално шествие. Царица Елена спряла шествието и допряла първия и втория кръст до ковчега на покойния младеж. Нищо не се получило. Но когато допряла кръста, на който бил разпнат Иисус Христос, станало чудо: мъртвецът оживял и се изправил.

Тези, които придружавали царица Елена прегръщали и целували Кръста Господен. Така кръстът от средство за наказание станал средство за спасение. Кръстът станал символ и знаме на Християните и с него те побеждавали всяко зло.

От тогава

всяка година на 14 септември Св. Кръст се изнасял за поклонение и колкото болни потърсели Божията милост, я получавали,

а благоразумни християни решили да разделят Св. Кръст на три части: една част останала в Йерусалим, друга изпратили в Рим и трета част в Константинопол (Цариград). Частта, която дали на Константинополската патриаршия, била сложена в специална ракла, обкована със злато и сребро.

След страданията и разпятието Христовият кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха. Той олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството. На този ден църквата извършва поклонение пред Светия и животворящ Кръст Господен.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Според народния обичай този ден се свързва с края на лятото и началото на есента. Осветява се семето за посев и се започва гроздоберът.

Имен ден празнуват: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана.

Иван Яхнаджиев рисува с деца на първия учебен ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4304481

Художникът ще рисува с деца огромно пано в Борисовата градина утре. То ще бъде част от кампанията на БНТ за безопасност по пътищата Художникът ще рисува с деца огромно пано в Борисовата градина утре. То ще бъде част от кампанията на БНТ за безопасност по пътищата "Спри, детето запази". Заради нея в парка започва голям празник от 16 ч. Там ще са и популярни водещи на телевизията като новинаря Спас Кьосев и Ася Методиева - лицето на сутрешния блок. Те ще пристигнат с

Почина мъжът, който се самозапали в Бургаско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4305844

42-годишният Димитър Желев, който се запали като факла на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище в петък, почина в Клиниката по изгаряния във Варна днес в 12:30 часа, пише "Петел".
Както е известно, той бе приет с 100 % изгаряния в петък вечерта, след като бе транспортиран с линейка от Бургас. 42-годишният Димитър Желев, който се запали като факла на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище в петък, почина в Клиниката по изгаряния във Варна днес в 12:30 часа, пише "Петел". Както е известно, той бе приет с 100 % изгаряния в петък вечерта, след като бе транспортиран с линейка от Бургас.

Почина мъжът, който се самозапали в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-zhivota-izgaryaniya-1430265.html

/КРОСС/ Почина мъжът, който в петък вечерта (12 септември) се заля с бензин и се запали сам на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище. Лекарите не успяха да се преборят за живота на 42-годишния Димитър Желев, който беше транспортиран с линейка от Бургас във варненска клиника със 100% изгаряния по тялото, съобщава ТВ7. Във фаталната вечер Димитър отбил от пътя за Бургас, извадил туба с бензин, която носел в колата си, залял се и се запалил. Преминаващи от там шофьори станали свидетели на трагичния акт. Екип на отделението от трима реаниматори и уролог правят всичко по силите си, за да стабилизират пациента и той да бъде транспортиран до клиниката по изгаряния във Варна. Въпреки усилията на медиците, изгарянията са толкова тежки, че са несъвместими с живота. Загиналият е от Ямбол, баща е на две деца и от дълго време е бил безработен. Предполага се, че тежкото му финансово състояние може да е причина за самозапалването. Засега не се знае той да е имал тежко заболяване и всички смятат, че причината да посегне на живота си е безпаричието.  

Няма кандидати за водолази-спасители

http://www.moreto.net/novini.php?n=264112

Липсват желаещи да бъдат водолази-спасители. В цялата страна те са едва 15-тина. „Почти всяко наше излизане е свързано със смъртни случаи или неприятни гледки", обяснява Борислав Арнаудов - старши спасител-водолаз от ПБЗН-София.

Миков: В цяла Европа и по света младите хора са леви

http://www.cross.bg/mikov-georgi-hora-1430264.html

/КРОСС/ "В цяла Европа и по света младите хора са леви, а те са перспективата и общественият двигател." Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред студенти от Колеж по икономика и администрация в Пловдив. Бъдещи икономисти, финансисти, бизнес администратори и желаещи да работят в системата на националната сигурност препълниха аудиторията на учебното заведение за разговора с председателя на 42.НС и двамата водачи на листи в града и областта - Георги Търновалийски и Димитър Дъбов. "Отиваме на тези избори със самочувствието, че можем да привлечем лявата част на българските граждани, които са повече", сподели Миков. Той анализира политическата обстановка, доминирана по думите му от ПР и телевизионни техники и допълнена от липсата на доверие, което характеризира периодите на криза. "В тази ситуация е доста трудно да се разчленят политическите послания, а хората очакват чудеса, но такива няма", поясни Михаил Миков. Той подчерта предимствата на столетницата със своята 120-годишна история, в която е била на власт и опозиция, но винаги е давала хоризонти на развитие. "През последната година и няколко месеца нашата основа цел в управлението беше размразяването на доходите", отчете лидерът на социалистите. Направеното от БСП в тежките условия на натиск и сложно партньорство с ДПС, изложи водачът на пловдивската листа с № 22 Георги Търновалийски

Пиян шофьор удари три коли

http://pik.bg/пиян-шофьор-удари-три-коли-news225268.html

Пиян шофьор удари три коли

Почерпен шофьор забърса три паркирани коли във Враца.

Катастрофата е станала в ранните часове на вчерашния ден. Б. Б. от гр.София, с лек автомобил ”Тойота Авенсис” се ударил последователно в паркираните лек автомобил ”Рено Сценик” собственост на А. М. от с.Косталево, лек автомобил ”Мазда2” собственост на Й. Т. от гр.Враца и лек автомобил ”Рено Меган” собственост на В. В. от гр.Враца.

При инцидента няма пострадали, щетите по колите са за около 2000 лв. Причините са несъобразена скорост от водача Б.Б. и употреба на алкохол - 1.29 промила.


Почина Димитър, който се запали като факла на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305838

42-годишният Димитър Желев, който се запали като факла на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище в петък, почина в Клиниката по изгаряния във Варна днес в 12:30 часа, пише 42-годишният Димитър Желев, който се запали като факла на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище в петък, почина в Клиниката по изгаряния във Варна днес в 12:30 часа, пише "Петел". Както е известно, той бе приет с 100 % изгаряния в петък вечерта, след като бе транспортиран с линейка от Бургас.

Кой е най-добрият треньор на Григор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305839

Григор Димитров е следващата голяма звезда на световния тенис.
В това са убедени и специалистите, и феновете по цял свят. Кой обаче е със заслугата момчето от Хасково да стигне до първите 8 в ранглистата? Спорен въпрос, в случая всеки от треньорите като че ли е добавял по нещо за изграждането на Димитров като тенисист, Григор Димитров е следващата голяма звезда на световния тенис. В това са убедени и специалистите, и феновете по цял свят. Кой обаче е със заслугата момчето от Хасково да стигне до първите 8 в ранглистата? Спорен въпрос, в случая всеки от треньорите като че ли е добавял по нещо за изграждането на Димитров като тенисист,

КТБ се съсипва умишлено, убеден Константин Тренчев

http://news.ibox.bg/news/id_354568683

Голяма е опасността покрай КТБ да се люшне цялата финансова система

Граничарят, убил бебе: Пуснете ме, имам болен черен дроб

http://offnews.bg/news/n_1/n_388428.html

Граничният полицай, прегазил 11-месечно бебе в село Крушевец, посика да го пуснат от ареста, защото има болен черен дроб. „Съжалявам за това, което се случи, не е било умишлено. Не трябва да оставам в ареста, защото се налага да се грижа за семейството си“, заяви Костадин Стоянов, цитиран от „Труд“. Стоянов обясни, че има увеличен черен дроб, заради което пиел лекарства. Той много рядко употребявал алкохол, но в нощта преди инцидента бил на рожден ден на колега в Малко Търново, където изпил 500 грама бяло вино. Според прокурора Димо Маджаров обаче през 2004 г. Стоянов е хванат да шофира след употреба на алкохол, като има и няколко акта за каране с превишена скорост. Съдът в Бургас взе решение Костадин Стоянов да остане в ареста. На 11 септември сутринта 36-годишният Костадин Стоянов блъсна с личния си автомобил количка с дете на улица в село Крушевец, Бургаска област. От удара 11-месечната Красимира почина на място. Тестът с дрегер веднага след инцидента показа 0,63 промила алкохол в кръвта, но се оказа, че колеги на граничния полицай са му купили кисело мляко, за да изтрезнее по-бързо. Кръвната проба е показала 0,3 промила, но тя е взета два часа след инцидента. Пробата от урината пък е показала 0,43 промила.

Северна Корея осъди американец на 6 г. трудов лагер

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/14/2380406_severna_koreia_osudi_amerikanec_na_6_g_trudov_lager/?ref=rss


Американският гражданин Матю Милър бе осъден в Северна Корея на шест години лишаване от свобода в трудов лагер, съобщи Асошиейтед прес. Милър е признат за виновен в нелегално влизане в страната и опит за шпионаж.

На днешното съдебно заседание е заявено, че 24-годишния Милър от Бейкрсфилд, Калифорния, е скъсал туристическата си виза на летището в Пхенян, когато е влязъл в КНДР на 10 април и е имал намерение "лично да усети какъв е животът в затвора, така че да проучи положението с...

А. Райчев:Срещата на Местан с Ердоган- събитие на годината

http://frognews.bg/news_76230/

ДПС направи голям завой на дясно и на Запад. Традиционно е възприемана като антиамериканска партия, но сега реши да се преориентира. Това заяви социологът Андрей Райчев в ефира на НоваТВ.

Лукарски и Кунева поискаха по-ясни правила за избор на лидер на реформаторите (видео)

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/14/2380399_lukarski_i_kuneva_poiskaha_po-iasni_pravila_za_izbor/?ref=rss


Председателите на СДС Божидар Лукарски и на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, които вчера с писмо през медиите до ДСБ спряха избор на лидер на Реформаторския блок, днес поискаха по-ясни правила за избора кой да оглави коалицията.

"Ние нямахме време за избор на кандидат и това беше част от въпросите, които ни задаваха нашите структури", заяви Кунева пред журналисти след откриването на кампанията на съюза, на която все пак тя и активът й се появиха. По думите й не са...

Бареков: Съжалявам, че реформаторите пропиляха десните надежди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305833

Като човек, който е гласувал за СДС преди години, дълбоко съжалявам за настъпилия крах на Реформаторския блок. Отдавна предупреждавах, че този тюрлюгювеч, който беше забъркан от българската олигархия, ще свърши по този безславен начин и ще разочарова все още вярващите десни избиратели.   И реформаторите ги уби това, Като човек, който е гласувал за СДС преди години, дълбоко съжалявам за настъпилия крах на Реформаторския блок. Отдавна предупреждавах, че този тюрлюгювеч, който беше забъркан от българската олигархия, ще свърши по този безславен начин и ще разочарова все още вярващите десни избиратели. И реформаторите ги уби това,

Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние

http://www.cross.bg/ivanov-bulgariya-reformi-1430263.html

/КРОСС/ "Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние и състоянието на институциите ѝ, които са ерозирани и не са имунизирани срещу корупционно захващане." Това каза за предаването „Неделя 150" по „Хорзинот" служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов. "Корупцията в България не е индивидуално занятие, тя не е индивидуален спорт. В повечето случаи става дума за добре структурирани и ешалонирани корупционни мрежи, които имат конкретен модел на опериране и които са доста сериозен противник", подчерта министърът. "Изчерпва се търпението на Европа към липсата на реформи в съдебната система", отчете Иванов, който допълни, че страната ни изостава от Румъния все повече в това отношение. Според Иванов, високите нива на корупция не означават че има много корумпирани магистрати, а че са овладени „ключови позиции и точки на влияние" в системата и са изградени механизми за трансфер на влияние между политическата система и икономически задкулисни лобита. "ВСС трябва да обсъди действията на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса с КТБ", смята Иванов. Дали ще има такова обсъждане, ще стане ясно още на следващото заседание на Съвета идната седмица. Министърът коментира и необходимостта от реформи в МВР заради загубеното доверие в него. "Контролиран вот у нас има защото реалното договаряне се случва месеци преди вота

Американец бе осъден на 6 години трудов лагер в Северна Корея

http://www.mediapool.bg/amerikanets-be-osaden-na-6-godini-trudov-lager-v-severna-koreya-news224839.html

Американският гражданин Матю Милър бе осъден в Северна Корея на шест години лишаване от свобода в трудов лагер, съобщи Асошиейтед прес. Милър бе признат за виновен в нелегално влизане в страната и опит за шпионаж.   На съдебното заседание в неделя бе заявено, че 24-годишният Милър от Бейкърсфийлд, Калифорния, е скъсал туристическата си виза на летището в Пхенян, когато е влязъл в КНДР на 10 април и е имал намерение "лично да усети какъв е животът в затвора, така че да проучи положението с правата на човека".   Присъдата не подлежи на обжалване.   Скоро се очаква да започне и процесът срещу още един американец, задържан в Северна Корея - 56-годишния Джефри Фаул, влязъл в страната като турист и арестуван, след като оставил Библия в хотелската си стая.

Тролеите по линия 83 във Варна отново тръгват от утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=264118

Тролеите по линия 83 във Варна отново ще тръгват от утре - 15 септември, съобщаиха от „Градски транспорт” ЕАД – Варна за Moreto.net. Утвърденият маршрут по спирки е както следа: "ТИС Север", "Осъм", "Трети март", "Искър", "Янтра", "Огоста", Централна автобаза, "Дом Младост", "Тих труд", "Техникумите", "Трансформатора", "Лятно кино Тракия", "Нептун", Централна поща, жп гара.

Почина мъжът, който се самозапали в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/d5oQow0G6hc/

Почина мъжът, който в петък вечерта (12 септември) се заля с бензин и се запали сам на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище. Лекарите не успяха да се преборят за живота на 42-годишния Димитър Желев, който беше транспортиран с линейка от Бургас във варненска клиника със 100% изгаряния по тялото.

Във фаталната вечер Димитър отбил от пътя за Бургас, извадил туба с бензин, която носел в колата си, залял се и се запалил. Преминаващи от там шофьори станали свидетели на трагичния акт.

Екип на отделението от трима реаниматори и уролог правят всичко по силите си, за да стабилизират пациента и той да бъде транспортиран до клиниката по изгаряния във Варна. Въпреки усилията на медиците, изгарянията са толкова тежки, че са несъвместими с живота.

Загиналият е от Ямбол, баща е на две деца и от дълго време е бил безработен. Предполага се, че тежкото му финансово състояние може да е причина за самозапалването, информира Кросс. Засега не се знае той да е имал тежко заболяване и всички смятат, че причината да посегне на живота си е безпаричието.

 

 

Властите в САЩ заплашили родителите на обезглавения Джеймс Фоули

http://www.cross.bg/foyli-roditelite-sina-1430262.html

/КРОСС/ Властите на САЩ са забранили на родителите на екзекутирания от бунтовниците на „Ислямска държава" американски журналист Джеймс Фоули да събират пари за откупа на сина им. По думите им те са били заплашени, че ако започнат това, срещу тях ще бъде заведено наказателно дело. Бащата на журналиста е съобщил, че на всичките въпроси за сина им представителите на правителството са отговаряли, че се прави всичко възможно за освобождаването му. Представителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф е уточнила, че американските власти не са заплашвали родителите на Фоули, а само са „информирали за законите, засягащи откупа, предава Гласът на Русия.  

Градски автобус в Пловдив прати двама в болница

http://pik.bg/градски-автобус-в-пловдив-прати-двама-в-болница-news225266.html

Градски автобус в Пловдив прати двама в болница

Продължава серията от злополуки в градския транспорт на Пловдив, която вкара вече десетина души в болница за една година, предаде  БГНЕС. 

В събота около 13.45 часа на кръстовището на бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" и бул. "Марица- юг", шофьор на автобус, пълен с хора, е натиснал внезапно спирачка, след което 64 годишна жена и мъж на 89 години са паднали на пода. 

Жената е настанена в болница за наблюдение без опасност за живота, а мъжът е освободен за домашно лечение.

Обичайната причина за типичното произшествие е засичане на автобуса от страна на водач на лек автомобил.

Почина мъжът, който се самозапали на пътя в Бургаско

http://www.bnews.bg/article-116357

Почина мъжът, който се самозапали на пътя между две села в Бургаско.

България е напред в класацията на паспортите според безвизовия режим

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-napred-v-klasatsiyata-na-pasportite-spored-bezvizoviya-rezhim-news224838.html

Издаваният в Италия "Бюлетин за европейски стратегии" помества в новия си брой световна класация на задграничните паспорти според това в колко страни могат да пътуват техните притежатели, без да се нуждаят от визи или като ги получават направо на границата, предаде БТА.   Класацията обхваща 196 държави и територии, които образуват 92 групи, като във всяка група страните са подредени по азбучен ред съобразно тяхното наименование на английски език.   Най-уважавани се оказват паспортите на Финландия, Швеция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, чиито граждани могат свободно да пътуват в 173 страни. След тях са Дания, Германия, Люксембург и САЩ с безвизов достъп до 172 страни, Белгия, Италия и Нидерландия - 171, и Канада, Франция, Ирландия, Япония, Норвегия, Португалия и Испания със 170 страни.   България е във високо пласираната група 21 заедно с Чили и Румъния, чиито паспортите осигуряват безвизов достъп до 141 страни. В рамките на Европейския съюз след българските и румънските паспорти се нареждат тези на Хърватия със 129 държави и територии.   От съседните на България и Румъния страни най-авторитетен е паспортът на Гърция, приет в 167 държави и територии, следван от този на Словения - 155. Паспортите на Сърбия и Македония са на безвизов режим съответно в 104 и 103 страни, на Черна гора - 98, на Турция - 94, на Босна и Херцеговина - 91 и на Албания - 88.   Косовските паспорти са в дъното на класацията със свободен достъп до 38 страни, като след тях остават само тези на Непал - 37, Еритрея - 36, Пакистан и Сомалия - 32, Ирак - 31 и Афганистан - 28.   Показателни са позициите на държавите от групата БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.   Докато бразилският паспорт е в елита с безвизов достъп до 146 страни, следващите го паспорти на Руската федерация и Република Южна Африка се ползват със същата привилегия съответно в 95 и 94 страни, а Индия и Китай са в дъното с 52 и 43 страни.   Това показва, че малката книжка от 30-40 страници със стандартни размери 9 на 12,5 сантиметра, наричана паспорт, отразява геополитически разпределения, които невинаги съответстват на икономическата мощ и на военно-политическото влияние на държавите, отбелязва БТА.

България е напред в класацията на задграничните паспорти според безвизовия режим

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-napred-v-klasatsiyata-na-zadgranichnite-pasporti-spored-bezvizoviya-rezhim-news224838.html

Издаваният в Италия "Бюлетин за европейски стратегии" помества в новия си брой световна класация на задграничните паспорти според това в колко страни могат да пътуват техните притежатели, без да се нуждаят от визи или като ги получават направо на границата, предаде БТА.   Класацията обхваща 196 държави и територии, които образуват 92 групи, като във всяка група страните са подредени по азбучен ред съобразно тяхното наименование на английски език.   Най-уважавани се оказват паспортите на Финландия, Швеция и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, чиито граждани могат свободно да пътуват в 173 страни. След тях са Дания, Германия, Люксембург и САЩ с безвизов достъп до 172 страни, Белгия, Италия и Нидерландия - 171, и Канада, Франция, Ирландия, Япония, Норвегия, Португалия и Испания със 170 страни.   България е във високо пласираната група 21 заедно с Чили и Румъния, чиито паспортите осигуряват безвизов достъп до 141 страни. В рамките на Европейския съюз след българските и румънските паспорти се нареждат тези на Хърватия със 129 държави и територии.   От съседните на България и Румъния страни най-авторитетен е паспортът на Гърция, приет в 167 държави и територии, следван от този на Словения - 155. Паспортите на Сърбия и Македония са на безвизов режим съответно в 104 и 103 страни, на Черна гора - 98, на Турция - 94, на Босна и Херцеговина - 91 и на Албания - 88.   Косовските паспорти са в дъното на класацията със свободен достъп до 38 страни, като след тях остават само тези на Непал - 37, Еритрея - 36, Пакистан и Сомалия - 32, Ирак - 31 и Афганистан - 28.   Показателни са позициите на държавите от групата БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.   Докато бразилският паспорт е в елита с безвизов достъп до 146 страни, следващите го паспорти на Руската федерация и Република Южна Африка се ползват със същата привилегия съответно в 95 и 94 страни, а Индия и Китай са в дъното с 52 и 43 страни.   Това показва, че малката книжка от 30-40 страници със стандартни размери 9 на 12,5 сантиметра, наричана паспорт, отразява геополитически разпределения, които невинаги съответстват на икономическата мощ и на военно-политическото влияние на държавите, отбелязва БТА.

Татяна Дончева свири на цигулка на главната улица в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_388424.html

Татяна Дончева взе цигулката на уличен музикант на главната улица в Пловдив и изсвири част от произведение на Вивалди. Облеченият като Моцарт музикант дори я накара да се качи на неговия подиум, а минувачи започнаха да я снимат с телефоните си. Откъде сте се научили така да свирите, попита музикантът? Дончева му обясни, че 10 години е свирила на цигулка във филхармонията. Оказа се, че уличният музикант е свирил при същия маестро, но е издържал само 3 години. Дончева е кандидат за депутат на изборите на 5 октомври, а нейното "Движение 21" е номер 1 в интегралната бюлетина.

Евтим Милошев: Операторът на "Властелинът на пръстените" снима и "Сървайвър"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302386

- Г-н Милошев, етикетът за - Г-н Милошев, етикетът за "Сървайвър" е, че това е най-гледаното тв риалити. След 5-годишна пауза новият сезон има ли шансове да е още по-успешен? - Би било самохвалство, ако кажа, че ще е най-успешният. Това може да се случи след края на последната серия, когато резултатите са налице. Но това наистина е най-доброто шоу, което сме правили някога

Окошариха братовчеди, гледали канабис

http://pik.bg/окошариха-братовчеди-гледали-канабис-news225265.html

Окошариха братовчеди, гледали канабис

Полицаите задържаха двама братовчеди от петричкото село Струмешница по време на спецакция за противодействие на разпространението на наркотици.

В дома на Красимир П. била намерена оранжерия с канабис, докато ченгетата щурмували обекта, братовчед на собственика й, направил опит за влезе в оранжерията, за да обере дрогата, за да не намерят нищо полицаите, но бил задържан на място. Пред очите на съселяните им посред бял ден двамата мъже са вкарани в полицейски автомобил и закарани в полицията. Оранжерията е запечатана, растенията са прибрани и ще бъдат унищожени.

Рачков и Зуека като политици: България на 3 планети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4305723

- Освен че си почивахте на плажа, това лято  продавахте и царевица. Успяхте ли да спестите някой лев за зимата, Митко, Васко?


Димитър Рачков: - Имаш предвид клипа на Рафи, в който участвахме? Рафи е наш приятел и затова се включихме в снимките.
Васил Василев-Зуека: - Идваха много деца да си купят царевица точно от нас (смее се).
Рачков: - Освен че си почивахте на плажа, това лято продавахте и царевица. Успяхте ли да спестите някой лев за зимата, Митко, Васко? Димитър Рачков: - Имаш предвид клипа на Рафи, в който участвахме? Рафи е наш приятел и затова се включихме в снимките. Васил Василев-Зуека: - Идваха много деца да си купят царевица точно от нас (смее се). Рачков:

Домът на Октавиан Август вече ще е достъпен за туристи

http://www.cross.bg/oktavian-otvoreno-kratko-1430261.html

/КРОСС/ Властите в Рим отварят дома на първия император на Древния град Октавиан Август за посещения от туристи. Атракцията започва от 25 септември, за радост на милионите гости на италианската столица. Жилището е открито от археолозите преди повече от век, но било изоставено на произвола на съдбата и затрупано. През 2008 г. то е частично възстановено и отворено за посещения, но за кратко, тъй като запазените стени и тавани започват да се рушат под въздействието на влагата и резките температурни промени. Веднага е поставено началото на сложна реставрация и консервация на помещенията в целия комплекс, която продължава шест години и е завършена в чест на 2000-ата годишнина от смъртта на Октавиан Август - 19 август в 14-а година след Христа. С цел запазването на античните фрески занапред визитите в императорските покои ще се осъществяват на групи от максимум 20 човека, като продължителността им ще бъде не повече от четвърт час. Домът на Октавиан Август и обичната му трета съпруга Ливия се намира на хълма Палатин, където според легендата бил вдигнал колиба единият от двамата основатели на Рим - Ромул. Точно до нея пък бил поискал да живее до края на дните си и императорът, който пожелал домът му да бъде от тухли и богато украсен. Всъщност става дума за две разкошни жилища - това на Ливия, първото, което е отворено за кратко през 2008 г., и това на Октавиан Август. Те са разделени от храма на древноримския бог Аполон, от който са запазени само основи на стени

40 загинали при срутване на сграда в Нигерия

http://www.vesti.bg/novini/40-zaginali-pri-srutvane-na-sgrada-v-nigeriia-6022331

Четиридесет души са загинали при рухване на сграда в Лагос, принадлежаща на църквата на един от най-известните телевизионни проповедници в Нигерия, предаде АФП.

Доходите от наем достигат почти половин милиард лева през 2013 г.

http://econ.bg/Новини/Доходите-от-наем-достигат-почти-половин-милиард-лева-през-2013-г-_l.a_i.567284_at.1.html

От Националната агенция по приходите (НАП) отчитат тенденция на нарастване на доброволно декларираните доходи от наем. Само през 2013 г. наемодатели...

Автомобил блъсна 9-годишно дете в Белозем

http://pik.bg/автомобил-блъсна-9-годишно-дете-в-белозем-news225264.html

Автомобил блъсна 9-годишно дете в Белозем

В събота около 20 часа в село Белозем 9-годишна велосипедистка е била блъсната от лек автомобил "Опел", който предприел десен завой. 

След преглед момиченцето е освободено за домашно лечение без сериозни наранявания. При проверката се оказало, че 35-годишният пловдивчанин, който управлявал колата, е с отнета шофьорска книжка. Алкохолната проба на мъжа е отрицателна, съобщиха от ОД на МВР в Пловдив. 

Това за съжаление не е единственият пътен инцидент с дете в областта за съботния ден. Около 10.40 часа в Стамболийски, поради движение с несъобразена скорост, лек автомобил "Тойота" ударил 7-годишно момченце докато пресичало пътното платно.

Детето е настанено в болница с контузни рани, без опасност за живота. Няма данни за употреба на алкохол от шофьора на колата, който е от Стамболийски. 

Лавров: САЩ искат да откъснат икономически ЕС от Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=264068

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че искат да прекъснат икономическите връзки между Москва и Европейския съюз. Изявлението дойде ден след влизането в сила на новите санкции на ЕС срещу Русия заради участието "Америка иска да се възползва от настоящата ситуация, за да откъсне икономически Европа от Русия и да си осигури максимално благоприятни условия в контекста на преговорите за създаване на трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство.

Реформаторите откриха кампанията си, а партийните лидери си стиснаха ръце

http://www.mediapool.bg/reformatorite-otkriha-kampaniyata-si-a-partiynite-lideri-si-stisnaha-ratse-news224837.html

Реформаторският блок откри в неделя предизборната си кампания в столичен мол в присъствието на лидерите на всички партии в коалицията и на фона на "дребните, вече преодолени противоречия" (по думите на лидера на СДС Божидар Лукарски).   Сбирката бе замислена като конгрес на блока с избор на негов председател и на Граждански съвет и едновременно с това и като откриване на предизборната кампания. В събота късно следобед или буквално в последния момент лидерите на две от партиите в коалицията Божидар Лукарски (СДС) и Меглена Кунева (Движение България на гражданите) оттеглиха участието на партиите си в конгреса и предложиха форумът да се проведе на 10 ноември, когато изборите ще са минали, а и датата е символично свързана с демократичните промени в България.   Много късно вечерта останалата част от коалицията около Демократи за силна България (ДСБ) се видяха принудени да оттеглят идеята за избор на председател и Граждански съвет и остана само откриването на кампанията на коалицията.   Пред пълната със симпатизанти и членове на партиите в коалицията Радан Кънев, лидер на ДСБ, заяви:   "Ничия лична амбиции и съдба не е по важна от обществения интерес, нищо не е по-важно за обществения интерес, от победата на Реформаторския блок. Българските граждани искат радикална, смела промяна, която само РБ може да им даде".   Сред целите, представени от Кънев, е ударно управление с кратък мандат, което да извърши обещаните реформи, да върне властта в ръцете на суверена и да поиска промяна в конституцията, за да бъде изрязана "веднъж завинаги язвата в българската съдебна система".   "В името на тези цели днес бях готов да представя пред вас кандидатурата си за председател на РБ, за да мога от ваше име да се боря за тези неща. В името на същата цел оттеглям тази кандидатура, въпреки наличната подкрепа, защото лидерството не е в урните, които бяха подготвени в тази зала, лидерството е в урните на 5 октомври", каза още Кънев.   По думите му не неговото лидерство в РБ има значение, а лидерството на РБ в българската политика има значение за всеки български гражданин.   Николай Ненчев (БЗНС) посочи, че без морал и нравственост никакви реформи не биха могли да бъдат направени. Нека РБ бъде истинската морална алтернатива, от която днес хората имат нужда, каза той.   От своя страна лидерът на ДБГ Меглена Кунева отбеляза, че "звездата на РБ винаги ще бъде европейска". По думите й РБ може да води страната.   Божидар Лукарски благодари на всички, защото са успели да преодолеят "дребните противоречия".   "Няма да е лесно, защото те са силни - задкулисието и мафията имат много инструменти, с които да ни борят, но ние сме заедно и за това сме силни", заяви Лукарски, който неведнъж бе заявявал, че смята да се кандидатира за председател на РБ.   Според Корман Исмаилов (Народна партия "Свобода и достойнство") Реформаторският блок е гаранцията, че нищо няма да е както преди. По думите му целта на блока е да има ясни правила, защото наложените през тези повече от 20 години модели са вече тотално изхабени.   Ирина Абаджиева - Репуц, лидер на най-новия партньор в Реформаторския блок - Християн-демократическата партия каза в приветствието си, че е добре да се вглеждат в знаците. "Днес е знаков ден - Кръстов ден, надявам се българският избирател на тези избори да избере промяната", посочи тя.   Очаквайте подробности

Съдът: Граничният полицай, убил Красимира, и друг път е карал пиян

http://pik.bg/съдът-граничният-полицай-убил-красимира-и-друг-път-е-карал-пиян-news225262.html

Съдът: Граничният полицай, убил Красимира, и друг път е карал пиян

Граничният полицай Костадин Стоянов, който уби при катастрофа в село Крушевец 11-месечната Красимира, е уличаван и друг път да шофира в нетрезво състояние, информира БТА позовавайки се на Окръжния съд.

От Съда уточниха, че общо четири са административните наказания на Стоянов в предходни периоди, едно от които е за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол.

На Стоянов е наложена постоянна мярка "задържане под стража".

Разследването на случая е все още в начална фаза, предстоят да се извършат още следствени действия и да се изготви автотехническа експертиза, посочиха от Съда.

Изплува труп на жена от устието на река Лом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4305818

Труп на възрастна жена е изваден в петък вечерта от устието на река Лом, в близост да лимана на пристанището, съобщиха от полицията. Случайни хора забелязали тялото във водата и подали сигнал на 112. От там пратили водолази.  Момчетата измъкнали трупа на бабата. В масивите на полицията обаче нямало данни за изчезнала възрастна жена, Труп на възрастна жена е изваден в петък вечерта от устието на река Лом, в близост да лимана на пристанището, съобщиха от полицията. Случайни хора забелязали тялото във водата и подали сигнал на 112. От там пратили водолази. Момчетата измъкнали трупа на бабата. В масивите на полицията обаче нямало данни за изчезнала възрастна жена,

Почина Димитър, който се запали като факла на пътя

http://pik.bg/почина-димитър-който-се-запали-като-факла-на-пътя-news225263.html

Почина Димитър, който се запали като факла на пътя

42-годишният Димитър Желев, който се запали като факла на пътя между бургаските села Миролюбово и Изворище в петък, почина в Клиниката по изгаряния във Варна.

Както е известно, той бе приет с 100 % изгаряния в петък вечерта, след като бе транспортиран с линейка от Бургас.

Димитър бе в изкуствена кома, а лекарите се бореха за живота му, но не успяха да го спасят.
Припомняме, че мъжът се заля с туба бензин докато пътувал от Слънчев бряг към Айтос на път за Ямбол.

В 18,10 часа в петък той спря колата си и на пътното платно си драсна клечката.

Димитър живее в Ямбол, но така и не се разбра какво е правил край Бургас. Той е безработен, има 2 деца.

Скок в събраните данъци от наеми, отчитат от НАП

http://www.cross.bg/otchitat-leva-naemi-1430260.html

/КРОСС/ Сериозен скок на събраните данъци от наеми отчитат от НАП в справка, изготвена за Нова ТВ. През 2013 г. 115 000 българи са имали квартиранти. Толкова от тях си признават и съответно - плащат на държавата. Доходите им достигат почти половин милиард лева. Оказва се, че година по-рано онези, които се отчитат чинно, че печелят от даване на имоти са 2 600 души по-малко. А разликата в спечелените и обявени пред НАП пари е почти 18 млн. лева. По думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров агенцията е предприела редица ревизии, но се наблюдава и тенденция на нарастване на доброволно декларираните доходи от наем.  

Бионсе и Джей Зи се обясняват в любов на концерт

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/bionse-i-dzhej-zi-se-obiasniavat-v-liubov-na-koncert-6022330

Звездната музикална двойка Бионсе и Джей Зи изнесоха на 13 септември вечерта много емоционален концерт на стадиона "Стад дьо Франс" във френската столица

Световна класация посочи най-уважаваните паспорти

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/09/14/2380400_svetovna_klasaciia_posochi_nai-uvajavanite_pasporti/?ref=rss


Българският задграничен паспорт дава безвизов достъп на притежателя си до 141 държави и това го проставя сред най-уважаваните в света, съобщи БТА като се позова на световна класация на задграничните паспорти, публикувана в издаваният в Италия "Бюлетин за европейски стратегии".
 
Класацията подрежда държавите според това в колко страни могат да пътуват техните притежатели, без да се нуждаят от визи или като ги получават направо на границата. Класацията обхваща 196 държави и...

Цветанов: Готови сме отново да управляваме

http://www.cross.bg/gerb-tzvetanov-zamestnik-predsedatelyat-1430259.html

/КРОСС/ "Нашата кауза е да възстановим стабилността на държавата, което ще доведе и до възход на икономиката. "Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на среща с общинските съветници и жители на град Трън. Той посочи, че в програмата на ГЕРБ са заложени мерки, които да подпомагат малките общини. Той се ангажира да осигури за местното училище две интерактивни дъски, компютър и принтер за класните стаи. „В навечерието на първия учебен ден ние ще помогнем на местното училище. Образованието е основен приоритет в управленската програма на ГЕРБ. Ние знаем, че учителите се нуждаят от по-добри условия за работа и ще се постараем да им го осигурим", каза още Цветанов. Той пожела на всички ученици успешна учебна година. Заместник-председателят на ГЕРБ бе категоричен, че страната има нужда от реформи, които ще са трудни, но са крайно необходими. По думите на Цветанов, избирателната активност трябва да е много висока, тъй като това е единственият начин да се противодейства на платения вот. „ГЕРБ ще работи за спечелването на парламентарно мнозинство в следващото Народно събрание. Ние сме готови отново да управляваме, защото знаем, че имаме потенциала да се справим с тежката ситуация и да работим за развитието на страната ни по европейски модел. За да се случи това обаче е важен всеки един глас", каза още заместник-председателят на ГЕРБ

Намериха труп на жена в устието на река Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4305802

Труп на възрастна жена е изваден в петък вечерта от устието на река Лом, в близост да лимана на пристанището, съобщиха от полицията. Случайни хора забелязали тялото във водата и подали сигнал на 112. От там пратили водолази.  Момчетата измъкнали трупа на бабата. В масивите на полицията обаче нямало данни за изчезнала възрастна жена, Труп на възрастна жена е изваден в петък вечерта от устието на река Лом, в близост да лимана на пристанището, съобщиха от полицията. Случайни хора забелязали тялото във водата и подали сигнал на 112. От там пратили водолази. Момчетата измъкнали трупа на бабата. В масивите на полицията обаче нямало данни за изчезнала възрастна жена,

Само 3% от децата използват мобилния за разговори

http://society.actualno.com/Samo-3-ot-decata-izpolzvat-mobilnija-za-razgovori-news_49894.html

Новото поколение, което може и да не знае кой е Стив Джобс и дори не може да връзва връзките на обувките си, знае повече за дигиталната технология от 45-годишните възрастни. Това показва годишно проу...

Проект на ОП "Образование и наука" създава условия за изучаване на майчин език

http://education.actualno.com/Proekt-na-OP-Obrazovanie-i-nauka-syzdava-uslovija-za-izuchavane-na-majchin-ezik-news_49895.html

Точно 106 милиона лева трябва да бъдат похарчени до 2020 година за ефективна интеграция в образователната система на деца, ученици и младежи от етническите малцинства и от други уязвими групи. Това ст...

81-годишен милиардер се ожени за модел на Playboy

http://www.cross.bg/lygner-shmitz-kati-1430258.html

/КРОСС/ 81-годишният австрийски милиардер Ричард Лугнер се ожени за 24-годишната си годеница Кати Шмиц, известна като Шпаци. За сватбената си церемония двамата избраха красивия замък Шонбрун във Виена. Сватбата започна като в приказките, а булката приличаше на принцеса в рокля на турския моден дизайнер Атил Кутоглу. Кати пристигна в луксозна каляска, теглена от 5 бели коня. Обкръжена от камери и любопитни журналисти, каляската премина през центъра на града. Десетки гости се забавляваха на празненството. След като Кати хвърли букета, двамата с Ричард пуснаха бели гълъби в небето с пожелание за дълъг и щастлив семеен живот. По-късно двамата разрязаха тортата, която приличаше повече на произведение на изкуството. "Надявам се, че този път постъпвам правилно ", заяви строителният магнат, който сключва пети брак. Кум на сватбата бе неговия най-голям син Александър. Сестрата на Шмиц, Беате, пък бе шаферка. Лугнер и Шмиц са двойка от февруари. Милиардерът притежава една от най-големите строителни компании в Австрия, както и търговския комплекс Lugner City, докато Шмиц е модел на Playboy и майка на малко дете. Лугнер е най-известен с това, че всяка година кани световни знаменитости да го придружат на Виенския бал като сред тях са били Ким Кардашиян, Памела Андерсън и Парис Хилтън, пише News7. Лугнер е говорил за тяхната връзка още преди годежа. "Освен разликата във възрастта всичко останало си е на място

Такси погубиха круизния туризъм у нас

http://pik.bg/такси-погубиха-круизния-туризъм-у-нас-news225260.html

Такси погубиха круизния туризъм у нас

Нови пристанищни такси убиха круизния туризъм в България. Затова алармират от бранша. Транспортното ведомство се оправдават с наложената от Европейския съюз (ЕС) компонента в тарифата - екотакса за отпадъците.

"Държавата уби пасажерския туризъм в България, като повиши с 2 до 10 пъти пристанищните такси". Това заяви вчера Владимир Караджов, шеф туристическа агенция на дискусия за круизния туризъм във Варна, цитиран от в. "Труд".

Караджов, чиято фирма е представител на няколко от най-големите круизни компании в света, заяви че заради повишението, догодина пасажерските кораби, които ще спрат във Варна, Бургас и Несебър ще са единици.

"Съжалявам, че ще ви разочаровам, но България не е уникална дестинация, като Египет и Венеция, например. Компаниите се интересуват от разходите, а те у нас са най-високи. Ще ви кажа една новина - "Роял Карибиан" вече изкара от календара си за следващите две години Черно море, а "Карнивал" все още обмисля", обясни Караджов.

Той заяви, че тази година е рекордна за посещения на пасажерски кораби у нас, поради стечение на обстоятелствата, а не заради някакви усилия на държавата за привличането им. "Заради кризата в Украйна, Одеса и Сочи отпаднаха, но вече бяха продадени пакетите за Черно море. В последния момент включиха нашите пристанища, но ние няма да се възползваме дългосрочно от това заради повишените разходи, които и без това бяха много високи", каза Караджов.

Досега един пасажерски кораб с 2000 туристи плащаше у нас такса от 70 000 долара, а с новите тарифи тази цена става 90 000 долара. За сравнение - таксата за същия кораб в Констанца е 40 000 долара.

64 000 първокласници посрещат 15 септември

http://www.cross.bg/purviya-stryva-purvoklasnitzi-1430257.html

/КРОСС/ Около 64 000 първокласници ще влязат утре в училище за първи път на 15 септември. Между 150 и 250 лв. струва подготовката за ученика за тази година. По традиция най-скъп излиза първокласникът, тъй като за него се купуват не само тетрадки и помагала, а бюро и стол, предава Нова телевизия. Новата учебна година ще започне с неприключили ремонти в над 50 училища. До отлагане на първия звънец няма да се стига твърдят от образователното министерство. След потопа едно от най-пострадалите училища ще успее да отвори врати за първия учебен ден. Хуманитарна гимназия в Добрич е напълно обновена за 15 септември. Ремонтът струва над 180 000 лева.  

КНДР осъди американец на 6 г. трудов лагер

http://www.vesti.bg/sviat/azia/kndr-osydi-amerikanec-na-6-g.-trudov-lager-6022328

Когато 24-годишният мъж пристигнал в Северна Корея на 10 април, той разкъсал туристическата си виза и поискал убежище в комунистическата страна

"Глория Виктория" е тазгодишния носител на Гран При на Световния анимационен фест Варна 2014 (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=264117

„Глория Виктория” е филмът, който спечели Гран При наградата на 10-тия Световен фестивал на анимационното кино, който завърши днес във Варна. Канадската продукция е на българския режисьор Теодор Ушев. В радел „Късометражни филми” с грамота бяха отличени полският „Хипопотами”, режисьор Пьотър Думала, руските филми „Брут”, на режисьора Светлана Филипова , „Бум-бум, дъщерята на рибаря” с режисьор Иван Максимов и „Мъж среща жена” на режисьора Дмитрий Гелер.

Труп на жена изплува от устието на река Лом

http://www.cross.bg/reka-zhena-politziyata-1430256.html

/КРОСС/ Труп на възрастна жена е изваден в петък вечерта от устието на река Лом, в близост да лимана на пристанището, съобщиха от полицията. Случайни хора забелязали тялото във водата и подали сигнал на 112. От там пратили водолази. Момчетата измъкнали трупа на бабата. В масивите на полицията обаче нямало данни за изчезнала възрастна жена. Късно вечерта в районното се появило семейство от ломския квартал „Младеново". Хората искали да подадат сигнал, че 90-годишната им баба Невена И. е изчезнала. Семейството живее в къща на метри от река Лом. Полицаите им съобщили за трупа, хората разпознали мъртвата и така се установило, че удавената е баба Невена. Според близките й тя страдала от склероза. Семейството предполага, че може да не е знаела точно какво прави и така да е попаднала в река Лом. Те обаче допускат, че е възможно бабата съвсем съзнатеелно да е сложила край на живота си, пише Конкурент.  

Константин Пенчев: Изглежда БНБ не желае да се занимава с КТБ

http://econ.bg/Новини/Константин-Пенчев-Изглежда-БНБ-не-желае-да-се-занимава-с-КТБ_l.a_i.567276_at.1.html

Българската народна банка (БНБ) има правомощията да се справи с проблема с Корпоративна търговска банка (КТБ), но БНБ не желае да работи. Това заяви...

ГЕРБ с приемен център в Бургас

http://pik.bg/герб-с-приемен-център-в-бургас-news225259.html

ГЕРБ с приемен център в Бургас

Водачът на листата на ГЕРБ-Бургас Ивелина Василева,  областният лидер Димитър Бойчев и останалите кандидати за народни представители символично дадоха старт на кампанията с откриването на приемна на партията. Тя е разположена до един от символите на морския град - Часовника. Пред представители на медиите и жителите на града бяха представени акценти от  регионалната програма за област Бургас за 2014-2018 година. 

Изненада за всички бе и специално изработеният пъзел на бургаския регион. 

Всеки ден в шатрата до Часовника до края на предизборната кампания гражданите ще могат да се срещат с кандидатите за народни представители и общинските съветници от ГЕРБ-Бургас. 

Жителите на крайморския град ще могат да получат рекламни материали и да научат повече за приоритетите, залегнали в националната и в регионалната предизборна програма.

Могерини преди 19 години на екскурзия в Европарламента заедно с Вигенин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4302187

Двама бъдещи външни министри - на Италия и на България, пътуват заедно до Европейския парламент през лятото на 1995 г. Едва ли тогава някой от тях подозира, че в бъдеще пътищата им пак ще се срещнат. Това са Кристиан Вигенин и Федерика Могерини. Той - бивш министър на външните работи на България, а тя - външен министър на Италия и от по-малко от Двама бъдещи външни министри - на Италия и на България, пътуват заедно до Европейския парламент през лятото на 1995 г. Едва ли тогава някой от тях подозира, че в бъдеще пътищата им пак ще се срещнат. Това са Кристиан Вигенин и Федерика Могерини. Той - бивш министър на външните работи на България, а тя - външен министър на Италия и от по-малко от

Пропада ли блокът?

http://www.cross.bg/blok-radan-kunev-1430255.html

/КРОСС/ ИА "КРОСС" публикува препечатаното от "Дневник" мнение на члена на Гражданския съвет на Реформаторския блок Стоян Радев, публикувано в профила му във "Фейсбук" по повод провала на конгреса на формацията. "Когато на 4-ти август 2014 г. Радан Кънев подаде оставка като говорител на Реформаторския блок, той посочи в мотивите си липса на организационен интегритет, която прави коалицията лесна за манипулиране и асимилиране. Ако изтъкнатите мотиви нямаха общо с истината, стабилният вътрешно Реформаторски блок можеше просто да отстрани Радан Кънев и да продължи смело напред. Това не се случи, защото Радан Кънев беше прав. И тогава - на 6-ти август - председателите се разбраха да направят решителна стъпка в посока на действително обединение и изработване на ясно и строго функциониращ регламент, който да позволи категоричното отстояване на целите, станали повод за създаването на блока. Мнозинството от членовете на Гражданския съвет не просто подкрепяше, но и настояваше за такова решение. Провеждането на съюзен конгрес през септември беше програмирано още в коалиционното споразумение на Реформаторския блок. С оглед възникналите въпроси подобно събрание стана наистина наложително. Конгресът трябваше да даде ясен знак за стройна организираност и реална дееспособност на блока, а изборът на председател да демонстрира, че личните амбиции на отделните лидери стоят по-ниско от осъзната нужда да бъде лансирана обединяваща фигура

15-и европейски ден на еврейската култура „Жените в юдаизма”

http://www.cross.bg/izrael-shalom-bulgariya-1430254.html

/КРОСС/ „Жените в юдаизма" е темата на 15-то издание на Европейския ден на еврейска култура - Деня на отворените врати, който се проведе днес, 14 септември 2014 г. в Еврейския културен дом в София. „Основната цел на Деня на отворените врати и темата тази година са неразривно свързани, защото жената в юдаизма е призвана да пази и предава еврейските традиции, да създава хармония и топлина. Не случайно в Тората има заповед само за жените - да палят свещите на Шабат, единствено в юдаизма има празник само за жените - Рош Ходеш - първия ден на всеки еврейски месец, първия ден на новолунието. При сътворението първият човек не е бил нито мъж, нито жена, защото ние сме едно цяло като Господ. Една еврейска поговорка гласи: зад всеки успял мъж стои една жена, а зад всеки, който се е провалил - поне две", каза при откриването на събитието д-р Александър Оскар, председател на РОЕ „Шалом" - София. Посланикът на Държавата Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз изрази с присъствието си своята подкрепа за българската и еврейската култура. „Жените в Израел имат своето достойно място. В отговор на предизвикателствата на днешния ден жените и мъжете заедно се грижат за дома и семейството, заедно създават блага за Държавата. В Израел има много успели жени директори на банки, офицери в армията, много жени генерали, много успешни жени в управлението, както и много успешни кметове на големи градове

САЩ подготвя и въоръжава 5000 сирийски бунтовници срещу джихадистите

http://www.moreto.net/novini.php?n=264109

Пентагонът обяви, че смята да обучи повече от 5000 сирийски бунтовници в рамките на една година, като това ще е част от новата стратегия на президента Барак Обама за борба с „Ислямска държава", пише „Вашингтон таймс". В петък администрацията на Обама обяви план на стойност 500 млн.

Зам.-кметът на Пловдив: Планът ни за Европейска столица на културата включва и "Столипиново"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/14/2379710_zam-kmetut_na_plovdiv_planut_ni_za_evropeiska_stolica/?ref=rss


За силните страни на Пловдив, ключовите бъдещи проекти за инфраструктура и култура, както и кои артисти могат да кандидатстват за участие "Дневник" разговаря със заместник-кмета на Пловдив по култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики Стефан Стоянов. Той отговори на въпросите, които зададохме писмено. 

Стоянов е възпитаник на 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" в София, след което завършва Българска филология в Софийски университет....

БМВ поднесе на завой, изкачи скат и падна върху идваща насреща кола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4305783

Лек автомобил БМВ поднесе в завой, покачи се по ската и падна върху идващ насреща му хюндай, в който пътува семейство на около 60 години. Като чудо на Кръстовден може да се определи липсата на пострадали при поредната и определено зрелищна катастрофа на ГП Е-79 в Кресненското дефиле, информира БГНЕС.
Сигналът за пътния инцидент е подаден в 11. Лек автомобил БМВ поднесе в завой, покачи се по ската и падна върху идващ насреща му хюндай, в който пътува семейство на около 60 години. Като чудо на Кръстовден може да се определи липсата на пострадали при поредната и определено зрелищна катастрофа на ГП Е-79 в Кресненското дефиле, информира БГНЕС. Сигналът за пътния инцидент е подаден в 11.

Сидеров: Българският народ не иска да враждува с Русия

http://www.cross.bg/siderov-rysiya-bulgariya-1430253.html

/КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, стотици симпатизанти и членове на партията присъстваха на 11-я събор на приятели на Русия на яз. „Копринка" край Казанлък. Националистът бе посрещнат с цветя и братски прегръдки от русофили, които го поздравяваха за позицията на "Атака" спрямо Русия. Присъстващите на събора заявиха, че Сидеров е последната им надежда в борбата с американския натиск и агресия. Те го поздравиха и благодариха за смелостта и доблестта единствен да се изправи срещу всички, и да заяви открито позицията си за Русия и за руските проекти у нас. Русофилите бяха категорични в своята твърда подкрепа за Сидеров в борбата му за християнските ценности и провославието, съобщават от пресцентъра на партията. От своя страна лидерът на "Атака" заяви, че българският народ не иска да враждува с Русия. „Затова ние сме тук, за да кажем, че не искаме санкции срещу Руската федерация, не искаме да ни вкарват във война срещу нашите братя-освободители, а искаме културно икономическо сътрудничество с тях. И тъй като ще трябва да избираме, каквото и да правим, не можем да избягаме от политическата реалност, ние трябва да направим така, че на власт да дойде правителство, което не да ни вкарва във война с Русия, а да каже ясно - не искаме санкции, няма да изпълняваме наредбите на САЩ, няма да ставаме пионки на Вашингтон", добави Сидеров

Откриха контрабанден тютюн, скътан в тайник на кола

http://pik.bg/откриха-контрабанден-тютюн-скътан-в-тайник-на-кола-news225258.html

Откриха контрабанден тютюн, скътан в тайник на кола

Над 60 кг. нарязан тютюн са намерили полицаи при проверка на лек автомобил „Рено Еспейс”, собственост на С. И. от с.Буковлък.

Колата била управлявана от Ж. Т. от същото село. В лекия автомобил са намерени 6 чувала и 2 найлонови плика с нарязан тютюн с общо тегло 60,100 кг., без български акцизен бандерол. Тютюнът е иззет. Образувана е преписка по описа на РУП-Б.Слатина.

Убийцата от Варна забогатяла заради мъртво дете

http://www.bnews.bg/article-116354

Жената, която уби бившия си съпруг снощи, е забогатяла преди 7 години по черен повод.

Моторист загина в плевенско село, автомобил блъсна 9-годишна в Белозем

http://crime.actualno.com/Motorist-zagina-v-plevensko-selo-avtomobil-blysna-9-godishna-v-Belozem-news_49889.html

Младеж на 24 години нелепо загина вчера следобед след тежка катастрофа почти в центъра на плевенското село Ясен, информираха от пресцентър на ОД на МВР Плевен. По неофициална информация 24-годишният ...

Михаил Миков обсъди бъдещето с млади икономисти в Пловдив

http://politics.actualno.com/Mihail-Mikov-obsydi-bydeshteto-s-mladi-ikonomisti-v-Plovdiv-news_49893.html

В цяла Европа и по света младите хора са леви, а те са перспективата и общественият двигател. Това каза председателят на БСП Михаил Миков пред студенти от Колежa по икономика и администрация в Пловдив...

Ужас! Труп на жена изплува от устието на река Лом

http://pik.bg/ужас-труп-на-жена-изплува-от-устието-на-река-лом-news225257.html

Ужас! Труп на жена изплува от устието на река Лом

Труп на възрастна жена е изваден в петък вечерта от устието на река Лом, в близост да лимана на пристанището, съобщиха от полицията.

Случайни хора забелязали тялото във водата и подали сигнал на 112.

От там пратили водолази. Момчетата измъкнали трупа на бабата. В масивите на полицията обаче нямало данни за изчезнала възрастна жена, съобщи "Конкурент".

Късно вечерта в районното се появило семейство от ломския квартал „Младеново”. Хората искали да подадат сигнал, че 90-годишната им баба Невена И. е изчезнала. Семейството живее в къща на метри от река Лом. Полицаите им съобщили за трупа, хората разпознали мъртвата и така се установило, че удавената е баба Невена.

Според близките й тя страдала от склероза. Семейството предполага, че може да не е знаела точно какво прави и така да е попаднала в река Лом. Те обаче допускат, че е възможно бабата съвсем съзнатеелно да е сложила край на живота си. 

Автомобил блъсна 9-годишно дете в Белозем

http://www.vesti.bg/novini/avtomobil-blysna-9-godishno-dete-v-belozem-6022329

В събота около 20 часа в село Белозем 9-годишна велосипедистка е била блъсната от лек автомобил "Опел", който предприел десен завой.

Общините имат право на дял от доходното облагане

http://www.mediapool.bg/obshtinite-imat-pravo-na-dyal-ot-dohodnoto-oblagane-news224836.html

Общините имат нужда от свеж ресурс за инвестиции – това е очевидно за всички. В момента структурата на фискалната политика в страната е такава, че неизбежно залага липсата на ресурс в общинските бюджети за инвестиции. Неслучайно почти всички публични инвестиции на местно ниво, които могат да бъдат дадени като примери за подобрение в качеството на живот, на практика се случват с европейски средства. Идете в който и да е областен град и първото, което ще ви направи впечатление, е, че или някой парк е напълно обновен, или плочките и градинките в центъра най-накрая са оправени. Нищо чудно местните да се похвалят и с някоя нова пречиствателна станция. Всичко това обикновено е направено с европейски средства.   Защо се случи така, че паркът и центърът, които са стояли без промяна още от началото на прехода, изведнъж се освежиха след членството в ЕС? Повечето хора биха казали, че това е, защото България е бедна страна и няма пари, а в последните години богатата Европа ни отпуска средства за такива проекти.   Това, обаче, не е точно така - за центъра и парка винаги е имало пари, просто нашата фискална политика концентрира всичкия наличен ресурс на жълтите павета.   През последните години неведнъж сме показвали с данни, че в общинските бюджети просто няма наличен свободен ресурс (собствени средства), който да бъде изразходван за капиталови инвестиции. Преразпределението на публичните средства в страната обслужва изцяло националните (в общия случай продънени) политики, изсмуква ресурс от регионите към центровете и убива малкия град и село.   Макар това общо взето да е ясно на всички, политическото задкулисие в страната така и не предприема някакви стъпки. Напротив, през последната година се случи точно обратното като беше измислен т. нар. "фонд” за развитие на регионите (няма фонд, просто се харчат едни пари от бюджета), който отново заложи на субсидирано развитие.   Вместо да говорят за собствени средства, политиците решиха да похарчат едни 500 млн. лв. за регионите, като отново решенията се вземат на жълтите павета. Разбира се, както се и очакваше, парите бяха разпределени по политическа линия и направиха местните власти още по-зависими от централната власт.   Истинската промяна на местно ниво ще настъпи не тогава, когато се усвояват повече европейски средства или държавата раздуе някакъв регионален фонд, а когато общините получат собствен ресурс.   Проучванията и дискусиите от последните години показват, че това е най-коректно да се случи по отношение на облагането на доходите, като първата стъпка може да бъде пренасочването на 2 процентни пункта от плоския данък (1/5 от данъка) към общинските бюджети.   Тук следва да направим някои уточнения, както и да коментираме предложението на водещата към момента партия за до 2% допълнителен данък върху доходите, който да бъде налаган от и да отива изцяло за общините като опция върху 10-те процента национален плосък данък върху доходите.   Във всеки вариант работата на данъчната администрация по събирането на приходите следва да продължи както и към момента. С други думи няма как да има различни процедури или плащания към републиканския и общинския бюджет. Хората ще продължат да внасят данъците си както и досега, а вътрешно и автоматично ще се прехвърля съответния ресурс към общинския бюджет.   Принципът може да бъде само един и той е безкрайно прост – пренасочването на данъчни приходи се прави по постоянен адрес в личната карта. Чуха се какви ли не мнения, че подобно насочване на част от подоходния данък към общините е едва ли не невъзможно, защото не се знае дали да се плаща по местоживеене, месторабота и т.н.   Ясно, че в страната преобладава хаос с реалното местожителство – много хора се водят на едно място, а всъщност учат или работят на друго, но това е съвсем решим казус. Следва се общата логика, че плащаш данъци там, където се водиш по лична карта, съответно където гласуваш и където често плащаш други местни данъци (за колата например). Нека отбележим, че макар да можеш да гласуваш на различни места (със заявление) на парламентарни избори, всеки може да гласува за кмет само в една община. Т.е. там, където гласуваш за кмет, там се внася и данъкът.   Дали това е справедливо? Някой ще каже, че много хора работят в столицата, а така ще плащат данъците си в други общини. Да, наистина, ще има и такава група данъкоплатци, но вариантът с плащане на данъци върху дохода по лична карта все пак е най-добрият възможен.   Не може проблемът с местоживеенето да се превръща в пречка пред адекватната данъчна политика. Нещо повече, отговорността и изборът къде да се плащат данъците остават у самия данъкоплатец. Ако човек се чувства жител на родното си населено място, макар и от край време да работи в столицата, например, защо да не насочи част от данъците си към своята община? Ако пък не, точно тази данъчна особеност може да се превърне в силен аргумент да си смени местожителството и парите му да отиват там, където така или иначе вече се е установил – на практика ще се появят и стимули част от хаоса с постоянните адреси да се разреши по естествен начин.   Дотук описахме, че част от приходите от облагането на доходите може бъде пренасочена към общините, както и че това следва да заложи на принципа „парите следват личната карта”.   Въпросът сега е администрацията може ли да се справи с подобно нещо.   Колкото и да е странно, данъчната администрация не е съвсем готова. Наскоро поискахме разбивка на приходите от подоходно облагане по общини и се оказа, че такава не може да бъде предоставена. С други думи, реализирането на тази идея изисква някакви промени в данъчната администрация.   Принципът "парите следват личната карта” обаче е достатъчно прост, за да реши този проблем. Решението не се крие в промени в данъчните декларации, тъй като повечето хора, така или иначе, не подават такива – масовият случай е хора на трудов договор, чийто подоходен данък се плаща директно от работодателя и данъчна декларация въобще не се подава. Кой и как е платил данъка обаче няма никакво значение. Важното е в данъчната администрация срещу всяко ЕГН да стои платен данък – такава информация би следвало да има. В същото време, от други масиви (МВР) знаем срещу всяко ЕГН какъв постоянен адрес стои. Връзката между платен данък и постоянен адрес очевидно може лесно да се направи през ЕГН-то, стига администрациите да си говорят.   Т.е. административно пренасочване на част от данъка върху доходите към общините е осъществимо.   Въпросите, които остават, е каква да е ставката и дали данъкът за общините да е над 10-те процента за централния бюджет.   Евентуални два процента на практика биха осигурили ресурс, които да надвишава 500-те милиона на въпросния регионален фонд. Запазването на 10-те процента национален плосък данък и предоставянето на възможност на общините да наложат собствени до два процента върху "десятъка” крие както политически, така и административни рискове. Първо, това означава, че няма пренасочване (държавата си запазва своето), а възможност общините само да покачват данъчното бреме. В същото време административно вече ни е нужна и трета променлива в информационния масив, а именно – ставката, гласувана от местния бюджет.   Не е невъзможно, но може да послужи като аргумент на политиците да забавят с още някоя и друга година промените. Макар данъчната свобода наистина да изисква не просто пренасочване на приходи, а реални правомощия в облагането, промяна, която е само в посока покачване на данъци, е много спорна.   Изборът трябва да е между подобно автоматично пренасочване на данъчни приходи или, например, разделяне на плоските 10 процента на две, като едната част се насочва към централния бюджет, а другата – към общинския. Това може да се случи още от следващата година, като замени тазгодишния регионален "фонд”.   Вече е въпрос на дискусии дали да се даде пълна свобода на общините да разполагат с преотстъпените приходи или, например, за първите години да важи правило, че тези пари могат да се харчат само за капиталови разходи и за покриване на задължения. Тоест, да има нещо като преходен оздравителен период за общинските бюджети. И в двата случая не само пада зависимостта от централната власт, но и се връща смисълът в демокрацията на местно ниво, тъй като общинският съвет ще е в по-голяма степен отговорен за финансите на общината.   В момента, например, "свободните” пари в една община идват по линия на европейски средства и през последната година – от т. нар. регионален "фонд”. И двете са в правомощията на кмета и администрацията му и реално нямат отношение към общинските съветници.   Собствените данъчни приходи, обаче, каквито биха били преотстъпените средства от данъка, не са проектни (разписани от администрацията в проект) и зависят изцяло от решенията на общинския съвет.   Това в дългосрочен план може да се окаже едно много оздравително решение за деформациите на местната демокрация в страната.

Столът на Ахил

http://www.cross.bg/pregovorite-ypravlenie-sledvashtoto-1430252.html

/КРОСС/ Доверието е най-ценното нещо в политиката. Когато претенциите ти са насочени към каймака на нацията и висините на мисълта, когато до изборите остават три седмици, когато социолозите ти отреждат влизане в парламента с 1-2 процента над бариерата, тогава нямаш никакво право да го губиш. Реформаторският блок обаче владее това до съвършенство. С упоритост и с плоски обяснения колко са единни всъщност. По-добре да си спестят думите, защото всички се сещаме за какво става въпрос. За пост. За най-важния пост - този на председателя, който ще води преговорите за следващото управление. Радан Кънев не иска ГЕРБ, Меглена Кунева и СДС май нямат нищо против една прегръдка с Борисов. Затова двете партии подляха вода на реформаторския конгрес, който трябваше да избере Председател днес, някакво лице по предизборните плакати, ако щете, и поискаха отсрочка за митичния 10 ноември. Датата е умилителна, обаче по това време пицата-баница вече ще е раздадена. В последния момент СДС и ДБГ получили сигнали от непартийни граждани, че това ще доведе до раздори, а после прогледнали, че нямало ясни правила за Избора, защото очевидно досега са пребивавали в друга държава или в друго измерение. Ясно е, че Лукарски няма шансове срещу Радан Кънев, основен фаворит за Поста. Ясно е, че Меглена Кунева очаква възмездие, след като Светослав Малинов й отмъкна мястото в Европарламента под носа, засега тя предпочита да играе с инсталирането на Лукарски, вместо лично да участват в битката

Депардийо се похвали, че може да изпие за ден 14 бутилки алкохол

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/14/2380394_depardiio_se_pohvali_che_moje_da_izpie_za_den_14/?ref=rss


Известният френски актьор Жерар Депардийо, който има и руско гражданство, признава в интервю, че може да изпие ат 12 до 14 бутилки алкохол на ден, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Като почна да пия, аз не пия като нормален човек. Мога да изпия 12, 13, 14 бутилки на ден", казва той пред списание "So film".

По думите му той пие главно от скука - почва сутрин към 10 часа със шампанско или червено вино, после пак шампанско, следвано от пастис (анасонов ликьор). На обяд по...

Северна Корея осъди американец на 6 г. трудов лагер заради „враждебна дейност“

http://offnews.bg/news/n_1/n_388419.html

24-годишен американец беше осъден на 6 години трудов лагер в Северна Корея заради „враждебна дейност“. Матю Милър е обвинен в нелегално влизане в Северна Корея и опит за шпионаж. Милър беше задържан на 10 април, като според местните медии причината за ареста му е „неадекватно поведение при проверката на документите му на границата“. Американският турист скъсал визата си и след това започнал да вика „Трябва ми убежище! Избрах Северна Корея за мое убежище!“. На заседанието на Върховния съд на Северна Корея беше подчертано, че влизайки в страната, Милър възнамерявал да усети лично какъв е животът в севернокорейските затвори, за да проучи положението с правата на човека. През май в Северна Корея беше задържан и американецът Джефри Фоул, след като в хотелската му стая била намерена Библия. В момента в страната се намира и американския гражданин с корейски произход Бей Чжун Хо. Миналата година той беше осъден на 15 години каторга за опит за пренасяне на ектремистка литература с цел подривна дейност срещу севернокорейското правителство.

Откриха метамфетамин в багажа на пандизчия

http://pik.bg/откриха-метамфетамин-в-багажа-на-пандизчия-news225256.html

Откриха метамфетамин в багажа на пандизчия

В багажа на лишен от свобода мъж са били открити Метаамфетамини, съобщиха от ОД на МВР.

При проверка във врачанския затвор на багажа, донесен по време на свиждане от Е. И. от гр.Белоградчик, в специално пригодени отвори в чифт джапанки са намерени 60 бр. малки бели таблетки. Багажът е бил за А. С. от гр.Белоградчик, Таблетките са предадени с протокол за доброволно предаване, Е. И. разпитан и освободен.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване