Шофьор опита да подкупи полицаи със 105 лв., арестуваха го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336316

Мъж се озова с белезници в ареста, след като опита да подкупи двама полицаи със 105 лева, пише Мъж се озова с белезници в ареста, след като опита да подкупи двама полицаи със 105 лева, пише "marica.bg". Случката се разиграла вчера около 17 часа на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”, съобщиха от полицията. Автопатрул спрял за рутинна проверка лек автомобил . Зад волана бил 48-годишен пловдивчанин.

Бум на опасни и вредни храни в родните училища

http://pik.bg/бум-на-опасни-и-вредни-храни-в-родните-училища-news230812.html

Бум на опасни и вредни храни в родните училища

Бум на вредни храни, съдържащи много Е-та, сокове с подсладители и сандвичи с изтекъл срок на годност консумират децата в училищните лавки. Това констатира в Пловдив проверка на Нова телевизия и инспекторите от Агенцията по безопасност на храните.

Спонтанната проверка започва от училищната лавка в една от гимназиите в центъра на Пловдив – „Паисий Хиленадрски”. С отварянето на първия хладилник инспекторите отриват фрапантно нарушение. Замразени пици, внесени от Румъния, опасни за децата.

„Съдържат доста Е-та, антиоксиданти, подобрители, консерванти, оцветители, което е не допустимо. Това всичко ще бъде описано в констативния протокол с акт за забрана и протокол за отговорно пазене, ще бъде съответно поставено под забрана”, обясни д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

В следващото училище инспекторите щателно проверяват какво съдържат сандвичите и откриват, че срокът на годност на част от тестените закуски изтича. Това всъщност е и най-честото нарушение, с което се сблъскват.

„Защото в повечето случаи те са така бързоразвалящи се, говорим за тестени закуски и подобни на тях. Те са в рамките на часове да кажем 24-36 часа и понякога са случва да констатираме такива с изтекъл срок на годност, което е недопустимо”, добавя д-р Мария Бочукова от Агенцията по безопасност на храните.

Другият проблем е сандвичите, в които има колбас или кашкавал, което изисква хладилно съхранение, не се съхраняват в хладилно съоръжение, а на обикновени витрини при стайна температура, което е груба грешка”, заяви Мариела Стоименова от Агенцията по безопасност на храните.

Собственикът на този училищен павилион вижда несправедливост в Закона за здравословното хранене, защото под прицела на наредбите не попадат същинските нарушители.

„Не трябва да се продава чипс. Не трябва да се продават вафли. Не трябва да се продават такива храни, които са забранени, а буквално на 10 метра от самия вход на училището се продава всичко, което е забранено по Наредба 37, което е недобре обмислено като закон”, твърди Станимир Чолаков, собственик на павилион.

Затова и учениците продължават да се хранят нездравословно. Признават, че често притичват до павилионите отсреща. Това притеснява родителите.

За да затегне контролът в училищните лавки и столове, Агенцията по безопасност по храните обеща проверките тази година да бъдат ежеседмични.

 

Откриха 5 кг контрабанден тютюн, скрит в кола

http://pik.bg/откриха-5-кг-контрабанден-тютюн-скрит-в-кола-news230813.html

Откриха 5 кг контрабанден тютюн, скрит в кола

Полицията намери два чувала с контрабанден тютюн, скрит в лек автомобил.

Стоката без акциз е била намерена в събота около 11 ч. в село Бутан по време на проверка на лек автомобил „Опел Тигра“. Автомобилът е ползван и управляван от жител на село Буковлък. В колата полицаите намерили 2 чувала, в които били натъпкани 45 пакета с тютюн. Общото тегло е 5 кг. По случая тече разследване.

Nixie – дрон на китката (видео)

http://www.cross.bg/nixie-nosi-konkyrsa-1432299.html

/КРОСС/ Трима американци създадоха прототип на безпилотно летящо устройство с камера, което е толкова малко, че може да се носи на китката като ръчен часовник. С него те са сред десетте финалисти в конкурса на компанията Intel за изобретения, които могат да се носят от човек и чрез сливане на дигитално и физическо да променят начина на живот и гледната точка към света.Екипът на Nixie е с капитан Кристоф Костал и членове Йелена Йованович и Майкъл Нидермайр. Кристоф обяснява, че изобретението им представлява дрон с гъвкави рамена, завършващи с миниатюрни двигатели, който е свързан със смартфон или подобно устройство, което човек носи. Nixie може да изпълнява две основни операции - да следва човека, който го е пуснал, докато той се движи, или да се отдалечава като бумеранг, да прави снимки или запис и да се връща. „Това е първата летяща камера, която можете да носите на тялото си. По ваша команда Nixie се разгъва и излита. След това прави перфектната снимка от страхотна перспектива, улавяйки момент, който не искате да пропуснете", казват авторите в краткото представяне на продукта си. Финалистите в конкурса, включващ още такива идеи като достъпна за повечето хора протеза за ръка или тениска с видеокамера, която може да ви покаже какво вижда на терена Лионел Меси например в реално време. Специалисти и спортисти смятат, че навлизането на подобна видеотехника в спорта може да предизвика малка революция в медиите, отразяващи спортни събития

Плевнелиев: Бюджетът бе сбъркан изначално и нарочно

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-biudzhetyt-be-sbyrkan-iznachalno-i-narochno-6023435

По думите на президента с подготвения проект за актуализация на бюджета служебното правителство казва истината на народа за приходите

Автобус и кола се удариха в Козлодуй

http://pik.bg/автобус-и-кола-се-удариха-в-козлодуй-news230810.html

Автобус и кола се удариха в Козлодуй

Автобус и лек автомобил катастрофираха в Козлодуй.

Инцидентът е станал в събота сутринта, малко след 9 ч. От полицията във Враца съобщиха, че причината за инцидента е отнето предимство от страна на водача на лекия автомобил „Опел“.

Щетите по двете превозни средства са за около 400 лв.

Ново управление на ГЕРБ е мазохизъм, обяви Станишев

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/28/2388811_novo_upravlenie_na_gerb_e_mazohizum_obiavi_stanishev/?ref=rss


"Страхът у хората от ГЕРБ се връща. Хората са притискани да гласуват за ГЕРБ под заплаха да си загубят работата. Цели сектори като горския – и дърводобива, и дървопреработването са под натиск да се гласува за тази партия, иначе няма дърва, бизнесът се плаши, че пак ще кредитира държавата. От ГЕРБ обещават по-скъп ток и още по-сериозно обедняване." Това каза Дора Янкова, водач на листата на "БСП Лява България" в Смолян пред избиратели в село Змеица.

Спомнете си какво заварихме след...

Няма големи и малки държави, има големи и малки държавници

http://www.moreto.net/novini.php?n=265652

В средата на септември започна шестото заседание на шестдесет и деветата асамблея на ООН. В него взеха участие десетки държавни глави от целия свят - сред тях и президентите на Армения и България. На 24 септември президентът на Армения – Серж Саркисян, държа рядко срещана в средите на международната дипломация реч.

К. Тренчев: Държавата разполага с всички инструменти за оздравяване на КТБ

http://econ.bg/Новини/К-Тренчев-Държавата-разполага-с-всички-инструменти-за-оздравяване-на-КТБ_l.a_i.570603_at.1.html

Нормативната уредба на страната разполага с всички инструменти, за да реши казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира...

Седмицата започва със слънце

http://society.actualno.com/Sedmicata-zapochva-sys-slynce-news_52055.html

През нощта ще е ясно, утре предимно слънчево. Почти тихо. Минимални температури между 6° и 11°, максимални между 17° и 22°. В София минимална 8°, максимална око...

Цветан Цветанов: В момента дефицитът в бюджета на МВР е 160 милиона лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336305

В момента дефицитът в бюджета на МВР е 160 милиона лева. Ако държавата не помогне, то към декември ситуацията ще бъде много сложна. Това каза заместник- председателят на ППГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на разговора си с пенсионирани служители на МВР в село Ряхово, Община Сливо поле. В момента дефицитът в бюджета на МВР е 160 милиона лева. Ако държавата не помогне, то към декември ситуацията ще бъде много сложна. Това каза заместник- председателят на ППГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на разговора си с пенсионирани служители на МВР в село Ряхово, Община Сливо поле.

Красимир Яков: Докога лимитите на НЗОК ще определят качеството на здравеопазването в България?

http://www.cross.bg/horata-yankov-krasimir-1432298.html

/КРОСС/ „Здравна реформа трябва да има и тя трябва да бъде резултат от национално обединение и съгласие на всички партии, а не да бъде направена на гърба на хората, които имат най-голяма нужда от социална подкрепа и защита от страна на държавата", заяви за КРОСС кандидатът за народен представител и лидер на Областния съвет на БСП във Варна Красимир Янков.  По думите му ролята на БСП като социална партия е именно да осигури на хората достъп до качествено здравеопазване. Час по-скоро трябва да се финализира процедурата по въвеждането на електронното здравеопазване - електронната здравна карта. Така ще бъдат ограничени възможностите за некоректни хоспитализации на пациенти. „Онкологията е голямата кауза, която трябва да бъде приоритет на държавата. По този начин ще бъде избегната порочната практика НЗОК да ограничава лечението на хората", отбеляза Янков. Кандидатът за депутат от БСП е категоричен, че наложеният в момента модел ограничава лечението на хората с онкологични заболявания. Причина за това са въведените ограничения за преглед при специалист, които са крайно недостатъчни, а именно четири посещения през първата година, две през втората година и само едно след третата година. Поставените лимити лишават болните от адекватно и навременно лечение, а хората без здравни осигуровки дори не могат да получат обезболяващи лекарства

Три мотора се удариха в Сопот

http://pik.bg/три-мотора-се-удариха-в-сопот-news230806.html

Три мотора се удариха в Сопот

Три мотора, управлявани от младежи се сблъскаха в Сопот. За щастие при произшествието, няма сериозно пострадали. Според първоначалната информация към 15.30 часа вчера на бул. “Христо Ботев”, мотоциклет “Хонда”, управляван от 24-годишен неправоспособен младеж удря излизащия от паркинг мотоциклет “Ямаха” с 17-годишна водачка от Сопот, също неправоспособна.

В резултат на удара “Хондата” се блъска и във втора “Ямаха” с 23-годишен моторист от Сопот, който е откаран в болница заедно със спътничката му на 15 години. След преглед двамата са освободени за домашно лечение с леки контузии. С подобни наранявания са и 16-годишно момиче, което се возило на мотора му. Кръвни проби за алкохол са взети на 17-годишната и на 23-годишния, а 24-годишният причинител на катастрофата е тестван с дрегер, резултатът е отрицателен. Работата по изясняване на обстоятелствата около катастрофата продължават служители от РУ – Карлово.

Други трима младежи са ранени при катастрофа вчера в Пловдив. Пътният инцидент настъпва малко преди 23 часа на бул. “Найчо Цанов” с лек автомобил “Мерцедес”, с който се придвижват четирима асеновградчани – трима 18-годишни и 19-годишен. По първоначални данни, в следствие на несъобразена скорост и поради загуба на контрол автомобилът навлиза в лентата за насрещно движение, където се ударя последователно в паркирано “Пежо” и в крайпътно дърво. В болница са настанени тримата спътници на 18-годишния шофьор, чиято алкохолна проба е отрицателна.

Вижте още от вашите снимки от първия учебен ден за играта на "24 часа"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4335635

Не само щастливи и горди родители изпращат снимки на усмихнатите си деца, но и учители на учениците си. Публикуваните кадри са само малка част от писмата, които всекидневно пристигат в служебната ни поща.
Фотосите изпращат читатели, които са решили да участват във фотоконкурса “Усмихни се с детето ни”, който “24 часа” и “Виваком” обявиха миналат Не само щастливи и горди родители изпращат снимки на усмихнатите си деца, но и учители на учениците си. Публикуваните кадри са само малка част от писмата, които всекидневно пристигат в служебната ни поща. Фотосите изпращат читатели, които са решили да участват във фотоконкурса “Усмихни се с детето ни”, който “24 часа” и “Виваком” обявиха миналат

Тренчев: Има вариант да се отстрани цялото ръководство на БНБ

http://frognews.bg/news_77078/

Има потенциален вариант новият парламент да отстрани целия Управителен съвет на БНБ. Това предвиди председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Къванч Татлъту хванат в изневяра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336300

Къванч Татлъту не е мъж за пример, гръмнаха турските медии. Според издания от южната ни съседка секссимволът кръшнал на приятелката си - стилистката Башак Дизер.
Случката се разиграла на последната почивка на горещата двойка в родната им Турция.
Припомняме, че преди няколко седмици Башак и Къванч се бяха усамотили като корабокрушенци на самотен Къванч Татлъту не е мъж за пример, гръмнаха турските медии. Според издания от южната ни съседка секссимволът кръшнал на приятелката си - стилистката Башак Дизер. Случката се разиграла на последната почивка на горещата двойка в родната им Турция. Припомняме, че преди няколко седмици Башак и Къванч се бяха усамотили като корабокрушенци на самотен

Дора Янкова: Ще настояваме за допълнителни пари за производителите на ориенталски тютюн в Бюджет 2015

http://www.cross.bg/yankova-tyutyun-orientalski-1432297.html

/КРОСС/ Ще поискаме национално дофинансиране за тютюнопроизводителите, включващо компенсацията за това, което вече няма да получаваме от ЕС, в бюджета за догодина, каза водачът на листата на Коалиция „БСП лява България" в Смолян Дора Янкова в отговор на въпрос за възможните ограничения в отглеждането на ориенталски тютюн. Янкова бе на посещение в Доспат. Отглеждането на ориенталски тютюн е традиционен поминък за общината. На срещата присъстваше и президентът на ПЕС Сергей Станишев, който добави, че ЕК не забранява производството на ориенталски тютюн, който е важна добавка в редица марки цигари, но няма да субсидира производството му. „Денят за размисъл да е 4, а не 6 октомври", призова Станишев. Дребният бизнес, предприемчивите хора, селскостопанските производители да се самонаемат, сдружават, да кандидатстват по програми, а социално по-слабите да получават подкрепа от държавата, предлага Янкова. „В Родопите не искаме да бъдем ограбвани, лишавани от поминък, горите ни да бъдат ограждани, а хората сплашвани, защото който се опитва да ни плаши, ще им се върне", допълни Валентина Павлова, кандидат за народен представител. „Заедно бяхме, когато се борихме за болницата, заедно протестирахме и когато ГЕРБ даде за 35 години под наем „Омана". Подкрепете ни, за да продължим заедно да се борим за нашите права и развитието на региона да продължи", допълни тя

Цветан Цветанов: В момента дефицитът в бюджета на МВР е 160 милиона лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336294

В момента дефицитът в бюджета на МВР е 160 милиона лева. Ако държавата не помогне, то към декември ситуацията ще бъде много сложна. Това каза заместник- председателят на ППГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на разговора си с пенсионирани служители на МВР в село Ряхово, Община Сливо поле. В момента дефицитът в бюджета на МВР е 160 милиона лева. Ако държавата не помогне, то към декември ситуацията ще бъде много сложна. Това каза заместник- председателят на ППГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов по време на разговора си с пенсионирани служители на МВР в село Ряхово, Община Сливо поле.

Къванч Татлъту хванат в изневяра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4332194

Къванч Татлъту не е мъж за пример, гръмнаха турските медии. Според издания от южната ни съседка секссимволът кръшнал на приятелката си - стилистката Башак Дизер. Случката се разиграла на последната почивка на горещата двойка в родната им Турция.Припомняме, че преди няколко седмици Башак и Къванч се бяха усамотили като корабокрушенци на самотен Къванч Татлъту не е мъж за пример, гръмнаха турските медии. Според издания от южната ни съседка секссимволът кръшнал на приятелката си - стилистката Башак Дизер. Случката се разиграла на последната почивка на горещата двойка в родната им Турция.Припомняме, че преди няколко седмици Башак и Къванч се бяха усамотили като корабокрушенци на самотен

Закопчаха двама младежи след пловдивското дерби

http://pik.bg/закопчаха-двама-младежи-след-пловдивското-дерби-news230802.html

Закопчаха двама младежи след пловдивското дерби

Двама младежи са отведени в Първо РУ за противообществени прояви по време на дербито между футболните отбори на “Ботев” и “Локомотив” вчера в Пловдив. В ареста на районното управление за едно денонощие е задържан 24-годишен пловдивчанин, информира "Дарик".

Срещу него е започнато бързо производство под наблюдението на Районна прокуратура - Пловдив за отправени обиди и оказана съпротива на полицейски служители.

Другият нарушител е 18-годишен, който днес бе осъден от Пловдивски районен съд с глоба в размер на 200 лева. Мярката спрямо младия пловдивчанин е взета заради внесено и хвърлено на стадиона пиротехническо изделие.

И двамата младежи са фенове на Ботев-Пловдив, съобщиха от полицията.

Варненка отвя конкуренцията на шосейния пробег "Варна"

http://www.moreto.net/novini.php?n=265651

Състезателката на Черно море Атлетик Елена Георгиева отвя конкуренцията при момичетата до 16 г. в лекоатлетическия пробег "Варна", който се проведе в центъра на морската столица. Надпреварата бе организирана от спортен клуб Черно море Атлетик (Варна), федерацията по лека атлетика, Община Варна и медийна компания MAG Communication.

Близнашки: Дано няма прилив на бежанци, защото сме в много тежко финансово положение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336278

Трябва да мобилизираме нашите ресурси и нещата да останат под контрол, за да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото знаете, че се намираме в много тежко финансово положение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след като прочете откъс от хърватския писател Иво Андрич, Трябва да мобилизираме нашите ресурси и нещата да останат под контрол, за да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото знаете, че се намираме в много тежко финансово положение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след като прочете откъс от хърватския писател Иво Андрич,

По-високи разходи и драстично увеличение на държавния дълг

http://www.mediapool.bg/po-visoki-razhodi-i-drastichno-uvelichenie-na-darzhavniya-dalg-news225330.html

Още с приемането на Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2014 г. имаше достатъчно аргументи в полза на тезата, че в него има прекалено оптимистично заложени приходи, които е невъзможно да бъдат изпълнени. След проваления опит за актуализация на бюджета от правителството на Пламен Орешарски, служебното правителство в съботния ден на 27 септември предложи своя версия за актуализация. В предложеия документ и в мотивите към него правят впечатление два основни момента: -          вместо сериозен опит за консолидиране (намаляване) на неефективните разходи, бюджетните разходи са увеличени; -          създадена е предпоставка за спасяване на КТБ с изцяло държавни средства, включително на пълния размер на намиращите се в банката средства по депозити и разплащателни сметки, като е предвидено двукратно увеличение на размера държавния дълг спрямо заложения в първоначалния бюджет, а именно с още 4.5 млрд лв. до 8.9 млрд. лв. за годината. И двете характеристики на предложението на Министреския съвет, респективно Министреството на финансите, са притеснителни и де факто отговарят на неотдавна лансираната теза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че за справяне с трудната икономическа и финансова ситуация в страната държавата трябва да изтегли допълнителен дълг в размер на 4.5 млрд. лв., за да покрие натрупаните дефицити в НЕК, НЗОК и за спасяване на КТБ. Коалиция Десните вече изрази своето неодобрение за подобна визия за разрешаване на кризата в страната в своя публична позиция, но настоящата актуализация, предложена от служебното правителство, изисква още веднъж да се изрази категорично несъгласие с подобен подход. Заложеното намаление на актуализираните приходи е 1.1. млрд. лв., което е свързано с неизпълнението на приходите от ДДС и акцизи във връзка с дефлационните процеси, както в страната, така и на световните пазари, по-слабото от очакваното възстановяване на вътрешното търсене и намаления внос. И ако това намаление на приходите е обяснимо и разбираемо, то не така стоят нещата с решението за увеличение на разходите в актуализацията на бюджета с 448.5 млн. лв. Това, което е притеснително в случая, е, че почти не е направен опит за оптимизиране или редуциране на разходите, а върху заложените в настоящия бюджет са прибавени нови. Обяснението за този подход според мотивите към актуализацията на бюджета са поетите вече ангажименти за разходи в редица разпоредители с бюджетни средства. В случая правителството приема, че след като има такива поети ангажименти, съответните разходи трябва да бъдат направени. Единствената редукция на разходи се дължи на неусвоените и недоговорени средства от инвестиционната програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите” в размер на 130 млн. лв. Следва да се отбележи, че посочените 448.5 млн. лв. са записани не по различните видове пера в бюджета, а в точката “Резерв за непредвидени и/или неотложни разходи”, което де факто дава пълна свобода на министъра на финансите да използва тези средства по свое усмотрение, въпреки че в мотивите към проектозакона фигурират конкретни нужди по различни програми и за конкретни държави структури. Част от средствата в размер на 100 млн. лв. ще бъдат насочени за актуализиране бюджета на НЗОК, който вече беше веднъж увеличен с 225 млн. лв., въпреки разкритите напоследък случаи на сериозно източване на Здравната каса с десетки милиони лева. Трябва да бъде посочено също така, че в актуализацията на бюджета не са отчетени наличните буфери от неизпълнение на някои разходи, които ще оставят допълнителен ресурс на разположение на министъра на финансите за преразпределение. Такъв е случаят, например, с капиталовите разходи, чието изпълнение към края на юли е в размер на 24.7% от заложените в бюджета. Това е перото, което всяка година търпи сериозно неизпълнение и най-вероятно през настоящата няма да има разлика в това отношение. Ако все пак се допусне, че до края на годината ще има някакво наваксване на посочените разходи, то е съвсем реалистично да се очаква неизпълнение на тези разходи от порядъка на 30%, което означава спестени средства в размер на около 315 млн. лв. Най-вероятно този размер ще бъде по-голям. Така се оказва, че въпреки критиките към разходната част на бюджета от страна на служебното правителство, вместо сериозна редукция в актуализирания бюджет всъщност е заложено тяхното увеличение и то не за конкретни цели, а по усмотрение на правителството. Ясно е, че при подобен подход бюджетният дефицит ще надхвърли сериозно не само предварително заложения, но и границата от 3%, над която срещу България ще бъде задействана процедурата за свръхдефицит на Европейската комисия със съответните бъдещи фискални ограничения и санкции. Заложеният дефицит в актуализирания вариант на бюджета е 4% или 3.15 млрд лв. Подобен подход за решаване на фискалните проблеми на страната неминуемо водят и до увеличение на държавия дълг. За съжаление заложеното увеличение на държавния дълг не е само с по-големия размер на бюджетния дефицит, спрямо предварително заложения. Актуализираните параметри на бюджета водят до допълнителен дефицит от 1.5 млрд. лв., който заедно с първоначално заложения в размер на 1.47 млрд. лв. достига 2.9 млрд.  Държавният дълг в случая би следвало да се увеличи само с още 1.5 млрд. лв., докато всъщност правителството предлага увеличение с допълнителни 4.5 млрд. лв. Разликата от 2.9 млрд. лв. всъщност е предвидено да се използва като директна подкрепа за банките в рамките на одобрената от ЕК държавна помощ , като в същата рамка е разрешено на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да получи заем в размер на 700 млн. лв. Ако не се прибегне до държавна помощ, а само до варианта на заем за фонда от 700 млн. лв., най-вероятно ще се върви към фалит на КТБ и изплащане само на гарантираните депозити, чийто размер най-вероятно е намалял в сравнение с първоначалната информация и затова необходимата сума на Фонда е по-малка от очакваната. При варианта на допълнителни 2.9 млрд. лв. държавна помощ явно ще се търси спасяване на банката с държавни средства, включително на пълния размер на депозитите, като разбира се тези пари могат да бъдат използвани и за стабилизиране на банковата система при необходимост. Възможен е и комбиниран вариант, включващ заем за Фонда от 700 млн. лв. и държавна помощ в размер на 2.2 млрд. лв. Ако се тръгне към цялостно спасяване на КТБ, това със сигурност ще изисква приемането на специален закон от новия парламент. В предложението за актуализация на бюджета е заложено и поемането на държавни гаранции в полза на ФГВБ, което дава възможност на фонда да изтегли заем в размер на допълнителни 2 млрд. лв. В този случай най-вероятно се допуска възможността спасяването на КТБ и на възможни допълнителни проблеми в банковата система да се покрие единствено със заеми от Фонда. Комбинираният ресурс в случая – държавна помощ и държавно гарантиран заем за ФГВБ достига 4.9 млрд. лв. Не трябва да се забравя в случая, че във Фонда има на разположение още 2.1 млрд. лв., което прави общата сума на разположение 7 млрд. лв. Това е повече от достатъчен ресурс за цялостно спасяване на КТБ, ако новото правителство реши да предприеме подобен ход. От всичко казано до тук ясно се вижда, че актуализацията на бюджета всъщност не предполага някакви реформи или обуздаване на нереалистично планираните разходи. Напротив разходите, заложени в бюджета от правителството на Пламен Орешарски са запазени почти без изменение, с козметични корекции и всъщност върху тях са добавени нови. Този подход води до драстично увеличение на държавния дълг на България, като общото увеличение за 2014 г. може да достигне 8.9 млрд. лв. или общо 22.5 млрд. лв. (28.4% от БВП на страната). Този подход обаче предвещава бъдещи санкции и фискални ограничения, включително свързани с процедурите на ЕС, което най-вероятно ще влоши допълнително икономическата среда в България и ще задълбочи очертаващата се стагнация. На този фон обещанията за увеличение на данъците и бъдещите държавни разходи започват да изглеждат плашещи и подтискащи не само икономическото развитие на страна, но и изпращат негативни сигнали към външните инвеститори. Предстоящото управление на ГЕРБ само ще задълбочи наслоените вече проблеми, тъй като в своята същност предлаганата актуализация се вписва в цялостната визия на тази партия за решаване на проблемите в България. Ние от Коалиция Десните изразяваме категорично несъгласие с подобно развитие, което ще доведе единствено до бъдещото влошаване на икономическата ситуация в страната и превръщането на настоящата фискална и финансова криза в перманентна. *Юлиан Войнов е водач на листата на Коалиция “Десните” в МИР 24 – София.

Плевнелиев: Бюджетът бе сбъркан изначално и нарочно

http://offnews.bg/news/n_1/n_394631.html

"Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран." Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който се включи в инициативата "Чети с мен", която се провежда под негов патронаж. "Бюджетът беше сбъркан и нарочно, а това прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не беше казана в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно. Съзнателно бяха планирани 2 млрд. лева повече, но те нямаше как да се случат", посочи Плевнелиев. Служебното правителство има една единствена функция – да бъде честно към народа и да каже истината за цифрите и фактите, подчерта държавният глава. "Разбира се, в парламента ще има дебати и всяка от партиите ще има своите конкретни аргументи за това в каква степен да се вземе нов дълг и в каква степен да се подкрепи финансовата система, както и как да се разпределят разходите, коментира още Росен Плевнелиев. Той даде и два примера. "В началото на годината, когато е изготвян Законът за МВР, е обещано на 60 000 служители по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това струва 160 милиона лева, а няма в бюджета няма предвиден и 1 лев за тази цел. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?”, запита държавният глава. "Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати. Следователно бюджетът трябва да се актуализира", каза още президентът Плевнелиев. "Същото се отнася и за еврофондовете – няма как да спрат да разплащат през февруари месец 900 милиона лева по еврофондовете, знаейки, че сме длъжни да ги усвояваме и да изпълняваме тези проекти”, посочи държавният глава. Той обясни, че ако проектите не бъдат реализирани, няма как да бъдат изпълнени целите на меморандумите и еврофондовете могат да бъдат загубени изцяло. "Някой е трябвало да предвиди в бюджета възможността да се разплаща", обясни президентът. "За мен е важно, когато държавата е нестабилна и когато има сериозни предпоставки след изборите да има допълнителни турболенции, което не си го пожелавам, но съм длъжен да предвидя, да имаме достатъчен резерв, за да можем да преведем държавата в труден и непредсказуем момент по разумен начин. Пожелавам си много бързо да заработи Народното събрание и още по-бързо да се сформира правителство", допълни Росен Плевнелиев и посочи, че не бива държавата да остане без бюджет и без конкретна перспектива. " Служебното правителство не може да чака и просто да прави избори, когато има финансова нестабилност. Това, което трябва да се направи е служебното правителство да подготви и да свърши работата, за да бъде неговото предложение навреме в парламента и в съответните комисии“, отбеляза държавният глава и подчерта, че крайната дума не е на служебното правителство, а на парламента и бъдещия кабинет. „От мен очаквайте две ясни и категорични неща – истината за цифрите и дефицита, както и това да дам всичко от себе си, за да имаме много бързо работещ парламент и правителство. Това е много важно за България и се надявам новоизбраното правителство да има своята крайна дума и да носи своята отговорност за това“, категоричен бе Росен Плевнелиев. „Пожелавам си да има повече добри дела от всички“, каза президентът след като прочете пред стотици деца откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“. Според него всяка прочетена книга добавя стойност към живота и може да помогне на човек да прогледне и да стане по-добър. „Винаги намирам време за четене“, каза още държавният глава.

Близнашки: Дано няма прилив на бежанци, в много тежко финансово положение сме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336260

Трябва да мобилизираме нашите ресурси и нещата да останат под контрол, за да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото знаете, че се намираме в много тежко финансово положение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след като прочете откъс от хърватския писател Иво Андрич, Трябва да мобилизираме нашите ресурси и нещата да останат под контрол, за да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото знаете, че се намираме в много тежко финансово положение. Това каза пред журналисти служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след като прочете откъс от хърватския писател Иво Андрич,

Една от гимнастичките ни шампионки: Тренирах 15 години и най-сетне се случи

http://offnews.bg/news/n_1/n_394638.html

"В шок сме в момента. Никога не сме вярвали, че може да станем световни шампионки в многобоя. Тренирах 15 години и това най-сетне се случи." Това сподели Християна Тодорова - една от гимнастичките в българския ансамбъл, който стана световен шампион в многобоя, цитирана от "Дневник". След 18-годишно чакане българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златните медали в многобоя на световното първенство в турския град Измир. Възпитаничките на Ина Ананиева в състав - Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова, изиграха страхотно и двете си композиции. Българките са със сбор от 34.449 точки, след като получиха за изпълненията си на пет чифта бухалки 17.133 точки, а на три топки и две ленти - 17.316 точки. Рускините останаха четвърти, след като гимнастичките гониха бухалка извън терена и допуснаха неточности на ленти и топки. На второ място е Италия с 34.282 точки, а на трето - Беларус с 34.133 точки. За последен път българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златен медал на Мондиал в Будапеща през 1996 година. "Посвещавам този толкова жадуван и дълги години чакан златен медал на всички големи световни и европейски шампионки на България, на всички големи треньори, които са живи и здрави и на тези, които вече не са между нас, на всички, на голямата българска школа, на всички българи и любители на художествената гимнастика, които ни вярваха, обичаха и подкрепяха! Посвещавам златния ни медал на България!", написа президентът на федерацията Илиана Раева в страницата си във "Фейсбук". България се класира и за двата финала днес с трети оценки. Състезанието започва в 15 часа.

Пилотите на "Ер Франс" прекратяват стачката си

http://europe.actualno.com/-Pilotite-na-Er-Frans-prekratjavat-stachkata-si-news_52050.html

Синдикатът на пилотите във френската авиокомпания „Ер Франс” обяви, че прекратява продължаващата от две седмици стачка, въпреки че управата не е удовлетворила исканията на профсъюз...

Сидеров иска прекратяване на договорите с ЕРП-тата

http://politics.actualno.com/Siderov-iska-prekratjavane-na-dogovorite-s-ERP-tata-news_52053.html

Според проучване 46% от хората в България не могат да си платят тока, лекарствата и дори храната. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров на импровизирана трибуна пред сградата на Енерго...

„Нова алтернатива”: Служебното правителство руши националната сигурност

http://www.cross.bg/pravitelstvo-sigyrnost-alternativa-1432296.html

/КРОСС/ Партия „Нова алтернатива" се противопоставя категорично на отнемането на социалните права на военнослужещите, полицаите, надзирателите в местата за лишаване от свобода, служителите на ДАНС и други категории служители, пряко ангажирани с опазване на националната сигурност, заявява партията в декларация във връзка с визираните от служебното правителство промени в чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.  Приетите от служебното правителство изменения в чл. 69 от КСО създават несигурност и демотивират хората, отговорни за опазването на реда и сигурността в страната да изпълняват служебния си дълг. Страната е изправена пред сериозни предизвикателства за националната сигурност - и външни, и вътрешни, и гражданите с право са загрижени за безопасността си. В такъв момент действия, които засягат професионалната и социалната сигурност на хората, чийто дълг е да бранят и опазват сигурността на страната, са неприемливи. Служебното правителство превишава правомощията си, като взема по административен път решения, за които трябва да има ясна политическа воля и консенсус. По този начин кабинетът върши мръсната работа на бъдещото правителство на ГЕРБ и безотговорно нагнетява напрежение сред българските военнослужещи и полицаи. Подкрепяме и ще подкрепим всички форми на протест срещу това безотговорно и опасно решение на служебния кабинет

Британски министър подаде оставка заради снимки със сексуално съдържание

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/28/2388800_britanski_ministur_podade_ostavka_zaradi_snimki_sus/?ref=rss


Заради снимки с експлицитно сексуално съдържание, изпратени на журналистка, британски министър подаде оставка, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Брукс Нюмарк, консерватор и министър към правителствената канцелария, отговарящ за гражданското общество, обяви, че подава оставка, след като научил, че днес във в. "Сънди мирър" излиза статия, посветена на скандалните снимки.

Изданието съобщава, че Нюмарк, който е на 56 години, разменял порнографски снимки с журналистка,...

Напрежение! МВР синдикат иска оставката на министър заради пенсионната възраст

http://frognews.bg/news_77076/

Синдикална Федерация на Служителите в МВР - СФСМВР поиска незабавната оставка на министъра на труда и социалната политика. От федерацията разпространиха съобщение във връзка с разпространена от медиите информация за обсъждани и подготвяни от служебното правителство мерки за ограничаване на социални права на заетите в Сектор Сигурност Управителният съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Григор Димитров и Шарапова не са разделени

http://web.barometar.net/65258/

Мария Шарапова започна с победа участието си на турнира „China Open“, който се провежда в Пекин и е с награден фонд 5,43 милиона долара. Рускинята се наложи с 6:4, 6:1 срещу естонката Кая Канепи и се класира във втория кръг. Любопитното бе, че място на трибуните беше заел и Григор Димитров, който гледаше влюбено изявите [...]

Министерство на отбраната пуска на търг 25 имота на цена от 30 млн. лв.

http://econ.bg/Новини/Министерство-на-отбраната-пуска-на-търг-25-имота-на-цена-от-30-млн-лв-_l.a_i.570595_at.1.html

Министерство на отбраната пуска на търг свои имоти. Става въпрос за общо 25 имота, като тяхната обявена стартова цена е малко повече от 30 млн. лв....

Хенри Кисинджър: Путин не е лесен, но не е и Хитлер

http://www.moreto.net/novini.php?n=265621

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър даде интервю за The Independent за новата си книга World Order, в което описва поведението на Запада и Русия. Кисинджър припомня, че от 17 век до средата на 20 век Русия е доказала, че може да играе критично важна роля в поддържането на баланса между страните в света, като е осуетила експанзионистките мечти на крал Карл Дванайсети на Швеция, на Наполеон и на Хитлер.

Кристиано е вкарал повече голове от цели 14 отбора

http://www.bnews.bg/article-117546

Португалецът има 10 гола от началото на сезона, следван от Неймар с 6 и Лео Меси с 5 попадения.

Легендарната Брижит Бардо става на 80 години

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/legendarnata-brizhit-bardo-stava-na-80-godini-6023434

Обожавана икона през 50-те и 60-те години заради невероятната ѝ чувственост, актрисата днес живее усамотено

Легендарната Бриджит Бардо става на 80 години

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/legendarnata-bridzhit-bardo-stava-na-80-godini-6023434

Обожавана икона през 50-те и 60-те години заради невероятната ѝ чувственост, актрисата днес живее усамотено

Легендарната Бриждит Бардо става на 80 години

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/legendarnata-brizhdit-bardo-stava-na-80-godini-6023434

Обожавана икона през 50-те и 60-те години заради невероятната ѝ чувственост, актрисата днес живее усамотено

Нова жертва в катастрофа

http://frognews.bg/news_77075/

Мъж от врачанското село Згориград загина в тежка катастрофа в Оряхово. Инцидентът е станал в събота около 5,15 ч. между два товарни автомобила.

Арменската Апостолическа църква във Варна отпразнува 170 години от създаването си

http://web.barometar.net/65255/

С тържествена служба, Арменската Апостолическа Православна Света Църква „Св. Саркис“ във Варна отпразнува 170 години от създаването си. За да отбележи светлата дата с голяма част от арменската общност в морската столица, гост на тържествената литургия беше и кметът на града Иван Портних. Той поздрави миряните, като сподели, че по време на службата се е [...]

Вижте снимки от сватбата на Джордж Клуни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336182

Известният американски актьор и режисьор Джордж Клуни и любимата му Амал Аламудин се ожениха в събота на частна церемония във Венеция. За съпруга и съпруг двойката бе обявена от бившия кмет на Рим Валтер Велтрони. 
Известният американски актьор и режисьор Джордж Клуни и любимата му Амал Аламудин се ожениха в събота на частна церемония във Венеция. За съпруга и съпруг двойката бе обявена от бившия кмет на Рим Валтер Велтрони.  "Джордж Клуни и Амал Аламудин се ожениха вчера, събота, 27 септември, по време на частна церемония във Венеция, Италия",

А. Найденов се възмути от идеята да има пенсионна възраст за военните

http://frognews.bg/news_77074/

Поредният удар, който служебното правителство нанася е по условията за пенсиониране, с въвеждането на изискване на определена възраст, освен изискването за осигурителен стаж, който сега е 27 години. Това каза Ангел Найденов, бивш военен министър в правителството на Пламен Орешарски.

Балканите – земя за вербуване на джихадисти

http://balkani.actualno.com/Balkanite--zemja-za-verbuvane-na-djihadisti--news_52047.html

Обхванати от голяма тревога заради растящия брой доброволци, които отиват да се бият в Близкия изток, балканските държави се опитват да овладеят тази тенденция, за която допринася общият икономичес...

Видео: Над 30 са вероятно жертвите от изригналия вулкан в Япония

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/28/2388809_video_nad_30_sa_veroiatno_jertvite_ot_izrignaliia/?ref=rss


Над 30 безжизнени туристи са открити в зоната на изригналия внезапно вчера, 27 септември, вулкан в планината Онтаке в централна Япония, предаде "Ройтерс", позовавайки се на местната полиция.

Според спасителните екипи става дума за "хора без признаци на сърдечна дейност". Този термин е използван често в Япония, когато властите са намерили жертви, но все още съдебни лекари не са издали смъртни актове.

Във видео, публикувано от японските служби, се вижда хеликоптер, който...

Порожанов: Предвидени са няколко варианта за КТБ

http://frognews.bg/news_77073/

Предвидени са няколко варианта за ситуацията в КТБ. За да бъде допълнен Фондът за гарнватиране на влоговете, държавата може поеме гаранции за 2 милиарда лева чрез облигации на вътрешния пазар. До края на октомври се очаква отваряне на плащанията по ОП „Околна среда“. Това каза в интервю за БНР служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Станишев: Нов мандат на ГЕРБ ще бъде мазохизъм

http://www.cross.bg/gerb-stanishev-pavlova-1432295.html

/КРОСС/ „Спомнете си какво заварихме след правителството на ГЕРБ - замразени доходи и пенсиите, на практика социалната политика, която водеше нашето правителство, бе тройно свита. Дребният и среден бизнес едва креташе, защото беше рекетиран. Държавата не възстановяваше ДДС и така реално бизнесът кредитираше правителството. Реалната икономика бе сгазена. Фискалният резерв беше стопен. И всичкото това се случи в условията на страх и несвобода. Нищо друго не ни очаква, ако ГЕРБ отново получи властта. За какво ни е това? Ново управление на ГЕРБ е мазохизъм, заяви президент на ПЕС Сергей Станишев в село Змеица, съобщава пресцентърът на БСП. Той призова хората да преценят и да гласуват за реалните резултати и за социалната политика, която води само БСП. „Само за година открихме 60 хиляди нови работни места, а заради ГЕРБ фалираха 100 хиляди малки фирми", припомни той. Единствено социалистите, за първи път от 20 години, успяха да задържат цената на тока при предишното правителство, за да не се бърка в джоба на по-бедните слоеве, които са мнозинство, напомни Станишев. Разкриването на нови работни места и младежката заетост ще бъдат приоритет за социалистите в новия парламент.   Сергей Станишев напомни, че в началото битката за девинската болница през мандата на Борисов е изглеждала безнадеждна, но с усилията на Дора Янкова, на инициативния комитет на девинци и на Валентина Павлова е завършила успешно

Станишев: Нов мандат на ГЕРБ ше бъде мазохизъм

http://www.cross.bg/gerb-stanishev-hilyadi-1432295.html

/КРОСС/ „Спомнете си какво заварихме след правителството на ГЕРБ - замразени доходи и пенсиите, на практика социалната политика, която водеше нашето правителство, бе тройно свита. Дребният и среден бизнес едва креташе, защото беше рекетиран. Държавата не възстановяваше ДДС и така реално бизнесът кредитираше правителството. Реалната икономика бе сгазена. Фискалният резерв беше стопен. И всичкото това се случи в условията на страх и несвобода. Нищо друго не ни очаква, ако ГЕРБ отново получи властта. За какво ни е това? Ново управление на ГЕРБ е мазохизъм, заяви президент на ПЕС Сергей Станишев в село Змеица, съобщава пресцентърът на БСП. Той призова хората да преценят и да гласуват за реалните резултати и за социалната политика, която води само БСП. „Само за година открихме 60 хиляди нови работни места, а заради ГЕРБ фалираха 100 хиляди малки фирми", припомни той. Единствено социалистите, за първи път от 20 години, успяха да задържат цената на тока при предишното правителство, за да не се бърка в джоба на по-бедните слоеве, които са мнозинство, напомни Станишев. Разкриването на нови работни места и младежката заетост ще бъдат приоритет за социалистите в новия парламент.   Сергей Станишев напомни, че в началото битката за девинската болница през мандата на Борисов е изглеждала безнадеждна, но с усилията на Дора Янкова, на инициативния комитет на девинци и на Валентина Павлова е завършила успешно

Близнашки чете за търпение, Плевнелиев нападна Орешарски

http://www.bnews.bg/article-117545

Президентът и служебният премиер се включиха в кампанията „Чети с мен“.

Решението за КТБ ще бъде ясно до края на октомври

http://econ.bg/Новини/Решението-за-КТБ-ще-бъде-ясно-до-края-на-октомври_l.a_i.570582_at.1.html

До края на октомври ще бъде ясно решението за поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). Това потвърди в ефира на БНР...

Световна шампионка от ансамбъла: "Още сме в шок"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/28/2388803_svetovna_shampionka_ot_ansambula_oshte_sme_v_shok/?ref=rss


Момичетата от българския ансамбъл още не могат да повярват какво са постигнали със спечелването на световната титла в многобоя на първенството в Измир.

"В шок сме в момента. Никога не сме вярвали, че може да станем световни шампионки в многобоя. Тренирах 15 години и това най-сетне се случи", каза след състезанието Християна Тодорова. 

Българският ансамбъл днес има шанс за нови отличия във финалите на отделните уреди. Състезанието от последния ден на шампионата започва в...

Семпли булчински букети превзеха пазара във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265558

Малки, семпли и естетични булченски букети в овална форма се търсят все по-често на цветарските пазари във Варна. Интересът към тях се обяснява със сверяването на часовника на младоженките с европейските и световни тенденции. За разлика от преди десет години, сега почти не се предлагат огромни, нагиздени и претоварени букети, разказват търговци.

Плевнелиев: Бюджетът нарочно беше сбъркан

http://frognews.bg/news_77072/

Бюджетът беше сбъркан нарочно и това прави неговата актуализация още по-необходима. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев в Борисовата градина. Той и премиерът Георги Близнашки присътваха на четене на книги на открито, по инициатива на културното министерство.

В Москва почетоха паметта на загиналите в Донбас

http://www.cross.bg/v-moskva-pochetoha-pametta-na-zaginalite-v-donbas-1432294.html

/КРОСС/ Хиляди взеха участие в акция в памет на загиналите в Донбас в Москва. Техният брой надхвърли очаквания почти шест пъти, предава РИА „Новости". По данни на полицията, в акцията са участвали около 17 хиляди души. Те изразиха подкрепа за украинския народ и се обявиха за международно разследване на военните престъпления в Донбас през последните няколко месеца. В същото време, в Одеса, Киев, Днепропетровск и Харков се проведоха „маршове на мира" срещу войната в Донбас.

В Москва почетоха паметта на загиналите в Донбас

http://www.cross.bg/donbas-hilyadi-aktziyata-1432294.html

/КРОСС/ В Москва хиляди хора взеха участие в акцията в памет на загиналите в Донбас. Техният брой почти шест пъти надхвърли заявеното количество, предаде РИА новости. По данни на полицията, в акцията са участвали около 17 хиляди души, които изразили подкрепа на народа в Украйна и се изказали за международно разследване на военните престъпления, които стават в Донбас през последните няколко месеца. Освен това, в събота „Маршове на мира" срещу войната в Донбас се проведоха в Одеса, Киев, Днепропетровск и Харков.  

Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан нарочно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336153

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“ в Борисовата градина, съобщи Фокус.
„Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“ в Борисовата градина, съобщи Фокус. „Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима,

Гери Дончева се отърка опасно до Стивън Сегал

http://www.bnews.bg/article-117544

„Хванаха ни още на първия ден! Всички френски таблоиди... Бум!”, написа в социалната мрежа Facebook пеещата манекенка.

Плевнелиев: Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336143

Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“ в Борисовата градина, съобщи Фокус.
„Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров „Пет приказки“ в Борисовата градина, съобщи Фокус. „Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима,

Станишев в Змеица: Хората са притискани да гласуват за ГЕРБ под заплаха да си загубят работата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336149

Спомнете си какво заварихме след правителството на ГЕРБ - замразени доходи и пенсиите, на практика тройно бе свита цялата социална политика, която водеше нашето правителство.
Дребният и среден бизнес креташе от страх, защото беше рекетиран. Държавата не възстановяваше ДДС и така реално бизнесът кредитираше правителството. Спомнете си какво заварихме след правителството на ГЕРБ - замразени доходи и пенсиите, на практика тройно бе свита цялата социална политика, която водеше нашето правителство. Дребният и среден бизнес креташе от страх, защото беше рекетиран. Държавата не възстановяваше ДДС и така реално бизнесът кредитираше правителството.

Цветанов: Ако ГЕРБ спечели изборите, европейските програми ще бъдат размразени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336146

На 5 октомври гласувайте, за да продължи реализирането на важни за България инфраструктурни проекти. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който се запозна със строителството на бул. „Тутракан“ в Русе.   Той бе придружаван от водача на листата на ГЕРБ за Русе На 5 октомври гласувайте, за да продължи реализирането на важни за България инфраструктурни проекти. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който се запозна със строителството на бул. „Тутракан“ в Русе. Той бе придружаван от водача на листата на ГЕРБ за Русе

Полиция залови още 30 нелегални чужденци в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=265647

Полицията в София е заловила в неделя още 30 нелегални бежанци. След получен сигнал, служителите на реда са задържали група мъже, жени и деца в столичния кв. „Дружба“-2 . Служителите на СДВР продължават действията по изясняване на всички факти и обстоятелства по случая.

Протест на ВМРО и НФСБ пред сградата на ЦИК

http://offnews.bg/news/n_1/n_394628.html

Представители на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" излязоха на протест пред сградата на ЦИК в центъра на София в 12 ч. Събрали са се около 50-60 души, съобщи "Фокус". Те протестират заради отказа на Централната избирателна комисия да се съобрази с решение на Върховния административен съд, което отмени решението на ЦИК за разкриване на секции в Турция. "Събираме се пред сградата на ЦИК на пл. Независимист 1 да покажем за пореден път, че изборните секции в Турция са незаконни! Елате с нас! България над всичко", гласи призивът за протеста, публикуван във Фейсбук страницата му. Сградата на ЦИК е оградена с метални съоръжение и полицейското присъствие е засилено в района. Движението по бул. „Цар Освободител” се осъществява нормално.

Русия няма никакво желание да продължи войната на санкциите, обяви Лавров

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/28/2388793_rusiia_niama_nikakvo_jelanie_da_produlji_voinata_na/?ref=rss


Русия няма никакво желание да продължи войната на санкциите, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за руския Пети телевизионен канал, предаде ИТАР-ТАСС.

"Не сме заинтересовани настоящият период да се проточва до безкрай. Ние нямаме никакво желание да продължим войната на санкциите, размяната на удари. Ние няма да продължим да налагаме санкции само, за да дразним някого, както се случва с нашите партньори, когато те приемат по отношение на нас принудителни...

Станишев в Змеица: Хората са притискани да гласуват за ГЕРБ под заплаха да си загубят работата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336139

Спомнете си какво заварихме след правителството на ГЕРБ - замразени доходи и пенсиите, на практика тройно бе свита цялата социална политика, която водеше нашето правителство.
Дребният и среден бизнес креташе от страх, защото беше рекетиран. Държавата не възстановяваше ДДС и така реално бизнесът кредитираше правителството. Спомнете си какво заварихме след правителството на ГЕРБ - замразени доходи и пенсиите, на практика тройно бе свита цялата социална политика, която водеше нашето правителство. Дребният и среден бизнес креташе от страх, защото беше рекетиран. Държавата не възстановяваше ДДС и така реално бизнесът кредитираше правителството.

Камерън обмислял оставка, ако Шотландия се отдели

http://europe.actualno.com/Kameryn-obmisljal-ostavka-ako-Shotlandija-se-otdeli-news_52035.html

Британският премиер Дейвид Камерън е обмислял да подаде оставка, ако референдумът, който се проведе на 18 септември в Шотландия, беше завършил с отделянето на британската област, предаде AFP. &bd...

Синдикатът на МВР заплашва с протести, иска оставката на Христосков

http://politics.actualno.com/Sindikatyt-na-MVR-zaplashva-s-protesti-iska-ostavkata-na-Hristoskov--news_52046.html

Синдикалната федерация на служителите в МВР се обявява категорично срещу всички опити за ограничаване на техните социални права. Тя заплаши с ефективни протестни действия, ако не се прекратят тези ...

Откриха удавен мъжа, нарязал жена си с резачка

http://frognews.bg/news_77071/

Мъжът, който наряза жена си с бензинава резачка се е удавил във водоем край Боримечково. Водолази извадиха от водите тялото на Редчеп Мечков, когото всички наричали Радко.

Зеленчуците с голямо поскъпване през есента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336130

Цените на плодовете и зеленчуците през септември търпят най-големи промени в сравнение с нивата си от предходния месец сред всички хранителни стоки, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31%, а на оранжерийните - с 20 на сто. Цените на плодовете и зеленчуците през септември търпят най-големи промени в сравнение с нивата си от предходния месец сред всички хранителни стоки, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31%, а на оранжерийните - с 20 на сто.

Плодовете и зеленчуците през септември – по-скъпи отпреди година

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gzYsPtoAvjI/

Цените на плодовете и зеленчуците през септември са с най-големи промени в сравнение с нивата си от предходния месец сред всички хранителни стоки, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитира КРОСС.

Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31%, а на оранжерийните – с 20%. Поскъпването през септември при краставиците от открити площи е 9%, а на оранжерийните – 5,6%. През септември зелените чушки поскъпват с 12,6%, а картофите – с 5%.

Повечето плодове поевтиняват през септември, като ябълките и гроздето са поевтинели с между 9% и 14%, а дините – с 3 на сто.

След рязкото поскъпване на лимоните в края на юли и началото на август, от средата на август и септември цената им се стабилизира, макар и на високо ниво – повече от 3,30 лв. за килограм. На годишна база обаче цената на лимоните се е покачила с около 60%.

В резултат на много фактори – неблагоприятни климатични условия, заболявания по растенията и ембаргото към Русия, цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през септември тази година останаха на по-високи нива спрямо същия месец на предходната година, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при градинските домати – 28 на сто, и при червените чушки – 25 на сто. При цените на оранжерийните домати, зелените чушки и гроздето се отчита ръст спрямо същия месец на миналата година с около 11-17 на сто.

Малко по-високи са цените през тази година и на ябълките и дините (3-4 на сто). На годишна база картофите поевтиняват с 26 на сто, оранжерийните краставици – с 22 на сто, и градинските краставици – със 7 на сто.

През септември при цените на захарта, фасула, ориза, олиото и млечните произведения има лек спад с около 1-3 на сто спрямо август. Незначително колебание нагоре има при цената на свинското месо и колбасите. Цените на брашното, яйцата и пилешкото месо се задържат около нивата от август. На годишна база цените на млечните произведения са почти без промяна. Месото и месните произведения поевтиняват с 2-3 на сто, само цената на каймата е със 7% по-ниска.

За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул – 9 на сто, но тенденцията през последните месеци е на стабилизирането й. Цената на ориза се качва на годишна база с 4.5 на сто.

Поевтиняването на захарта на годишна база е 33%, на олиото – 13%, и на брашното – 5,7 на сто. Цената на яйцата не се променя.

Кениец свали под 2.03 часа рекорда в маратона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/28/2388792_keniec_svali_pod_203_chasa_rekorda_v_maratona/?ref=rss


Кениецът Денис Кимето постави нов световен рекорд в маратона в Берлин, където спечели бягането с време 2.02:57 часа. 

Победителят в маратоните Токио и Чикаго през миналата година се превърна в първия човек, пробягал класическата дистанция от 42.195 км за по малко от 2.03 часа.

30-годишният Кимето, който беше смятан за фаворит преди състезанието, се откъсна с група от седем бегачи след 20 километра. В нея бяха още сънародниците му Емануел Мутай и Джофри Камворор. Четири...

Зеленчуците поскъпват през есента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336111

Цените на плодовете и зеленчуците през септември търпят най-големи промени в сравнение с нивата си от предходния месец сред всички хранителни стоки, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31%, а на оранжерийните - с 20 на сто. Цените на плодовете и зеленчуците през септември търпят най-големи промени в сравнение с нивата си от предходния месец сред всички хранителни стоки, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Поскъпването на месечна база при градинските домати е 31%, а на оранжерийните - с 20 на сто.

Цветанов: Ако ГЕРБ спечели изборите, европейските програми ще бъдат размразени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336119

На 5 октомври гласувайте, за да продължи реализирането на важни за България инфраструктурни проекти. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който се запозна със строителството на бул. „Тутракан“ в Русе.   Той бе придружаван от водача на листата на ГЕРБ за Русе На 5 октомври гласувайте, за да продължи реализирането на важни за България инфраструктурни проекти. Това заяви заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, който се запозна със строителството на бул. „Тутракан“ в Русе. Той бе придружаван от водача на листата на ГЕРБ за Русе

В САЩ създадоха дрон, който се носи на китката

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/28/2388526_v_sasht_suzdadoha_dron_koito_se_nosi_na_kitkata/?ref=rss




Трима американци създадоха прототип на безпилотно летящо устройство с камера, което е толкова малко, че може да се носи на китката като ръчен часовник.

С него те са сред 10-те финалисти в конкурса на компанията "Интел" за изобретения, които могат да се носят от човек и чрез сливане на дигитално и физическо да променят начина на живот и гледната точка към света.

Екипът на "Никси" (Nixie) е с капитан Кристоф Костал и членове Йелена Йованович и Майкъл...

Плевнелиев: Бюджетът беше сбъркан нарочно

http://www.cross.bg/plevneliev-pravi-istinata-1432293.html

/КРОСС/ Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран, заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. „Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима. В началото на годината истината не беше казана, а цифрите бяха съзнателно сгрешени", посочи Плевнелиев и добави, че с подготвения проект за актуализация служебното правителство не прави нищо повече от това да каже на народа истината за приходите. „Разходите, на базата на съзнателно планираните 2 млрд. лева повече приходи, нямаше как да се случат. Разходите обаче се случиха ", посочи Плевнелиев. Единствената задача на служебното правителство е да бъде честно към народа и да каже истината за цифрите и фактите, подчерта той. „Разбира се, в парламента ще има дебати и ще се прецени в каква степен да се вземе нов дълг и в каква степен да се подкрепи финансовата система, както и как да се разпределят разходите", коментира Плевнелиев. Той даде и два, според него показателни, примера: „В началото на годината, когато се прави Закон за МВР, на 50 хиляди служители са обещани по-големи заплати и допълнителни бонуси. Това нещо струва 160 млн. лв., а в бюджета няма 1 лев. Кой е честен с българския народ? Кога и как се прави бюджет?", пита държавният глава. „Няма как да приемем факта, че в края на ноември и декември служителите на МВР ще останат без заплати

#четисмен: Книгите празнуват в Борисовата градина!

http://www.bnews.bg/article-117541

Инициативата #четисмен се превърна в истински празник на книгата, а екип на BNews.bg бе на мястото в Борисовата градина, за да улови настроението.

Мъж загина в тежка катастрофа в Оряхово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336109

Мъж от врачанското село Згориград загина в тежка катастрофа в Оряхово. Инцидентът е станал в събота около 5,15 ч. между два товарни автомобила. Загиналият мъж е управлявал „Щаер“ и се блъска в „МАН“ с прикачено полуремарке на плевенска фирма, съобщава "Конкурент".
Водачът е приет във врачанската болница в изключително тежко състояние в реанимация. Мъж от врачанското село Згориград загина в тежка катастрофа в Оряхово. Инцидентът е станал в събота около 5,15 ч. между два товарни автомобила. Загиналият мъж е управлявал „Щаер“ и се блъска в „МАН“ с прикачено полуремарке на плевенска фирма, съобщава "Конкурент". Водачът е приет във врачанската болница в изключително тежко състояние в реанимация.

Близнашки: Не може на всяко нещо да се тръгва с протести

http://frognews.bg/news_77070/

Не може на всяко нещо да се тръгва с протести. Това каза премиерът Георги Близнашки пред журналисти във връзка с недоволството на военни и полицаи срещу въвеждането на пенсионна възраст.

Хандбал: “Поморие” загуби от “Шумен 98″ с 15:19

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/2S-sHsFalXU/

Отборът на “Поморие” записа втора загуба в първенството на “А” хандбалната група при жените. Поморийки загубиха като домакини от тима на “Шумен 98 ” с 15:19 /9:10/.

През първата част на двубоя се игра гол за гол, като едва в края гостенките поведоха в резултата с едно попадение. През втората част съставът на “Шумен 98” успя да вземе минимален аванс от 3 гола, който поддържаше почти през цялото време до края на мача. До края на мача отборът на “Шумен 98” успя да реализира още три попадения и да се поздрави с победа като гост.

В следващия трети кръг в групата на майсторките поморийки ще почиват.

Бюджетът беше сбъркан нарочно, обяви Плевнелиев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/28/2388796_bjudjetut_beshe_sburkan_narochno_obiavi_plevneliev/?ref=rss


Когато един бюджет е сбъркан изначално, той трябва да бъде актуализиран. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като прочете откъс от книгата на Валери Петров "Пет приказки" в Борисовата градина, включвайки се в националната кампания "Чети с мен".

"Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не бяха казани в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно", добави Плевнелиев, цитиран...

„Роснефт” и „Ексън мобил” откриха нефтено находище в Арктика

http://www.cross.bg/rosneft-mobil-eksun-1432292.html

/КРОСС/ Въпреки успешните съвместни сондажи, разработването ще бъде проблем заради западните санкции срещу Русия Руската петролна компания „Роснефт" и американската корпорация „Ексън мобил" са открили нефтени залежи в крайбрежно находище в Арктика при съвместни сондажи, предаде „Ройтерс", цитирайки съобщение на руския нефтен гигант. По-нататъшното разработване на находището обаче вероятно ще бъде проблемно, тъй като големите международни петролни фирми трябва да ограничат дейността си в Русия заради западните санкции във връзка с кризата в Украйна. През 2011 г. „Роснефт" и „Ексън мобил" подписаха споразумение на стойност 3,2 млрд. долара за разработване на залежите в района. „Роснефт" и нейният президент Игор Сечин попаднаха сред санкционираните компании и лица. Наказателните мерки, наложени от Европейския съюз и САЩ, на практика замразяват достъпа на руски компании до чуждестранни технологии и забраняват на западните фирми да влизат в сътрудничество в Арктика, а също да участват в проучвания и дълбоководни сондажи. „Роснефт" каза, че заедно с „Ексън мобил" успешно са завършили сондажите в кладенеца „Университетская-1" в Карско море. „Добит беше първият нефт. Той е учудващ пример за лек нефт, който въз основа на резултатите от извършения анализ е сравним със сибирския лек нефт", отбеляза Сечин

Какво сe случи с убиеца?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kakvo-se-sluchi-s-ubieca_34569/

Искам, така обичания сайт, да ни осведоми какво стана с убиеца на Габриела? Да, убиец защото той е карал колата, той е употребилия алкохол (както беше отбелязано в сайта), той е карал бързо. Едно прекрасно създание (макар много хора да не я харесваха) си отиде, и все още дори не мога да го осъзная, че е станало. А какво стана с него?

Какво си случи с убиеца?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kakvo-si-sluchi-s-ubieca_34569/

Искам, така обичания сайт, да ни осведоми какво стана с убиеца на Габриела? Да, убиец защото той е карал колата, той е употребилия алкохол (както беше отбелязано в сайта), той е карал бързо. Едно прекрасно създание (макар много хора да не я харесваха) си отиде, и все още дори не мога да го осъзная, че е станало. А какво стана с него?

Тежка катастрофа отне живота на мъж в Оряхово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336103

Мъж от врачанското село Згориград загина в тежка катастрофа в Оряхово. Инцидентът е станал в събота около 5,15 ч. между два товарни автомобила. Загиналият мъж е управлявал „Щаер“ и се блъска в „МАН“ с прикачено полуремарке на плевенска фирма, съобщава Мъж от врачанското село Згориград загина в тежка катастрофа в Оряхово. Инцидентът е станал в събота около 5,15 ч. между два товарни автомобила. Загиналият мъж е управлявал „Щаер“ и се блъска в „МАН“ с прикачено полуремарке на плевенска фирма, съобщава "Конкурент". Водачът е приет във врачанската болница в изключително тежко състояние в реанимация.

22 катастрофи и двама пострадали за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265650

Двама души са с опасност за живота след катастрофа във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. Произшествието е станало вчера по пътя към Златни пясъци. 22 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие.

Отложено е изслушването на Тонев по расистките обвинения

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/28/2388788_otlojeno_e_izslushvaneto_na_tonev_po_rasistkite/?ref=rss


Шотландската футболна асоциация отложи изслушването на Александър Тонев по обвиненията за расистки коментар по време на мач от местната Висша лига.

Българският национал, който играе в "Селтик" като преотстъпен от английския "Астън вила" до края на сезона, беше обвинен от чернокожия защитник на "Абърдийн" Шей Лоугън за обида на расова основа при победата на зелено-белите с 2:1 на 13 септември....

Идеалният бюст - 45:55, не балон, а повдигнат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4335685

Kакво е общото между Афродита, Брижит Бардо, Кейт Мидълтън и Скарлет Йохансон? Всички те имат идеални гърди от научна гледна точка, които са с точните математически пропорции, доказали се през вековете като най-харесвани и от мъже, и от жени.
Елитен пластичен хирург, който работи в Лондон, разкри формулата за идеалния женски бюст. Kакво е общото между Афродита, Брижит Бардо, Кейт Мидълтън и Скарлет Йохансон? Всички те имат идеални гърди от научна гледна точка, които са с точните математически пропорции, доказали се през вековете като най-харесвани и от мъже, и от жени. Елитен пластичен хирург, който работи в Лондон, разкри формулата за идеалния женски бюст.

„БСП лява България” внесе жалба в РИК срещу зам.-кмет на Смолян

http://www.cross.bg/smolyan-zahariev-lyava-1432291.html

/КРОСС/ „БСП лява България" внесе в Районната избирателна комисия - Смолян жалба срещу Марин Ташев Захариев за грубо нарушаване на изборното законодателство. Кандидатът за народен представител от ГЕРБ Марин Захариев продължава да изпълнява функцията си на зам.-кмет на община Смолян, което е недопустимо по смисъла на чл.182, ал.1 от Изборния кодекс. На 26 септември Захариев е участвал в качеството му на заместник-кмет в официалното представяне на децата от Смолян, участвали в „Спешъл Олимпикс", организирано от Ресурсния център в Смолян. Пресцентърът на Община Смолян е разпространил съобщение по случая. „БСП лява България" счита, че по този начин децата от Ресурсния център, техните родители и близки, са положени на неправомерна политическа агитация. Самият Марин Захариев би трябвало да е в отпуск, както изисква законъг. „БСП лява България" смята за недопустимо раздвояването на Захариев като кандидат-депутат от ГЕРБ и зам.-кмет на община Смолян. Свободният достъп на Захариев до Община Смолян и изпълняването на задълженията като зам.-кмет може да попречи на нормалния изборен процес и го поставя в облагодетелствана позиция спрямо останалите кандидати за представители в XLIII Народно събрание. „БСП лява България" очаква Районната избирателна комисия - Смолян да вземе мерки и да преустанови порочната практика представители на община Смолян да участват активно в предизборната кампания.  

Кристиян Коев, говорител на ДПС: Така и не разбрах с какво Пеевски ще навреди на ДАНС

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/09/28/2387617_kristiian_koev_govoritel_na_dps_taka_i_ne_razbrah_s/?ref=rss


Флейтистът Кристиян Коев стана известен извън музикалните си изяви като един от активните протестиращи срещу кабинета "Борисов" през февруари 2013 г.

На изборите миналата година беше кандидат-депутат на партията "Средна европейска класа", а месец преди сегашните името му изненадващо се завъртя като почти сигурен водач на листата на ДПС в Перник. В последния момент той отпадна от изборната надпревара с обяснението на лидера на партията Лютви Местан, че е твърде ангажиран с концертни...

Намериха трупа на мъжа, убил съпругата си с резачка

http://pik.bg/намериха-трупа-на-мъжа-убил-съпругата-си-с-резачка-news230777.html

Намериха трупа на мъжа, убил съпругата си с резачка

Около 11 часа тази сутрин водолази  от службата по "Бедствия и аварии" откриха и извадиха от микроязовира над село Боримечково тялото на 39-годишния Радко Мечов, който преди два дни уби жена си с моторна резачка.

Както вече съобщихме, Силвия бе открита в събота сутринта в дере на около два километра от селото, нарязана с моторния трион. Според очевидци преди да я убие Радко я привързал за дърво със синджир , който заключил с катинар. След това с резачката я разполовил през корема. Бутнал останките в близко дере. 

След като извършил жестокото убийство мъжът се прибрал вкъщи, оставил пари на 14-годишния си син Ахмед и му заръчал да се грижи за 9-годишното си братче Евра. Малко по-късно Радко минал през местната кръчма купил си 200 гр. мастика и се отправил към микроязовира над селото. Предполага се, че се е удавил още късно вечерта в четвъртък. В момента по тялото на удавника работят криминалисти от областната полицейска дирекция в Пазарджик.

Във Видин стягат протест срещу разбитите улици

http://pik.bg/във-видин-стягат-протест-срещу-разбитите-улици-news230776.html

Във Видин стягат протест срещу разбитите улици

Граждански движения готвят протест срещу лошото състояние на улиците във Видин. Жителите на крайдунавския град ще изразят недоволството си на 11 октомври.   

„Улиците са разкопани, хората са принудени да газят в прах и кал, а най-лошото е, че никой не знае докога ще продължи това положение. Различни слухове се носят за това, че парите са свършили и всичко ще остане така, както е в момента - разкопано и занемарено. До кога ще търпим това безобразие?”, пише в призива на движенията ''Аз обичам Видин'', „ДНЕС'' и ''Видин''. Автомобилният протест е насрочен за 11 октомври /събота/ 2014 г.от 11 ч. с начален маршрут магазин ''Технополис'' на бул.''Панония'', пише "Конкурент".

„Каним всички видинчани, автобусните превозвачи, мото клубовете и таксиметрови шофьори да се присъединят към нас! Видинчани, не проспивайте живота си за пореден път! Да кажем СТОП! Кой Ви плаща ремонта на колите Ви?”, пишат още организаторите.

Те допълват, че същия ден ще поискат и среща с временния кмет Д. Дилов и инж. на фирмата-изпълнител да обяснят на видинските граждани, защо се стигна до това безобразие и до кога? Има ли виновни по веригата и КОИ са те?

„Ще искаме среща от 13 ч. в залата на общинския съвет във Видин!

Да покажем гражданската си позиция!”, категорични са гражданските движения.

Бурята "Рейчъл" прерасна в ураган край бреговете на Мексико

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/28/2388790_buriata_reichul_prerasna_v_uragan_krai_bregovete_na/?ref=rss


Тропическата буря "Рейчъл" прерасна в ураган и според прогнозите се очаква да се движи край тихоокеанските брегове на Мексико, но без да застрашава сушата, предаде Асошиейтед прес.

Снощи ветровете бяха с максимална постоянна скорост от 140 км/ ч. Центърът на бурята беше на 735 км югозападно от южна край на полуостров Долна Калифорния и се придвижваше на северозапад със скорост 11 км/ ч.

Националният център за ураганите в Маями съобщи, че е възможно бурята да набере сила...

Suzuki Vitara - дълго чакано завръщане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4332364

Малки, големи и още по-големи коли ще бъдат представени на предстоящото автомобилно изложение в Париж в началото на октомври. "Авто Труд" ви запознава предварително с най-интересните премиери.
Един от пионерите в конструирането на автомобили с двойно предаване - Suzuki, събуди за нов живот популярния по света и у нас SUV с компактни размери - Малки, големи и още по-големи коли ще бъдат представени на предстоящото автомобилно изложение в Париж в началото на октомври. "Авто Труд" ви запознава предварително с най-интересните премиери. Един от пионерите в конструирането на автомобили с двойно предаване - Suzuki, събуди за нов живот популярния по света и у нас SUV с компактни размери -

Газовият спор между Украйна и Русия върви към разрешаване

http://www.cross.bg/ykraiina-sporazymenie-rysiya-1432290.html

/КРОСС/ Според The Wall Street Journal Украйна е близо до разрешаването на продължаващия с месеци спор с Русия за природния газ, докато задълбочаващата се икономическа криза у дома и натискът от Европа все по-силно притискат прозападното правителство в Киев да се съгласи на компромис с Москва. Потенциалното споразумение, постигнато в Берлин, има за основни точки факти, които показват постепенното изместване на стратегията на Кремъл от военна в икономическа такава, в опита й да попречи на усилията на Украйна да се сближи със Запада. Междувременно се стигна до споразумение, че Украйна ще заплати 3.1 млрд. долара от дълга си до края на годината в замяна на възобновяване на газовите доставки, но само за зимните месеци и то на цена над средната, според представители на ЕС и Русия. Министърът на енергетиката в Украйна Юрий Продан бе по-скоро предпазлив относно споразумението, което все още трябва да получи одобрението на Москва и Киев. Той обаче не оспори размера на плащането и сигнализира, че засега Украйна е склонна да се съгласи с руската цена. Конфликтът стана един от най-сериозните икономически проблеми, произлезли от украинската криза. Русия заплаши да остави Украйна без енергийни доставки, които са й нужни за отопление на домакинствата и за поддържане на икономиката през тази зима. Москва заплаши също да спре доставките на руски газ за потребителите на Запад, както се случи през 2009 г

Извадиха от миркоязовир тялото на мъжа, който уби жена си с резачка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336094

Около 11 часа тази сутрин водолази  от службата по "Бедствия и аварии" откриха и извадиха от микроязовира над село Боримечково тялото на 39-годишният Радко Мечов, който преди два дни уби жена си с моторна резачка, съобщи "24 часа".
Както вече съобщихме, Силвия бе открита в събота сутринта в дере на около два километра от селото, Около 11 часа тази сутрин водолази  от службата по "Бедствия и аварии" откриха и извадиха от микроязовира над село Боримечково тялото на 39-годишният Радко Мечов, който преди два дни уби жена си с моторна резачка, съобщи "24 часа". Както вече съобщихме, Силвия бе открита в събота сутринта в дере на около два километра от селото,

Румен Порожанов: Предложената актуализация на бюджета не обслужва никого

http://www.mediapool.bg/rumen-porozhanov-predlozhenata-aktualizatsiya-na-byudzheta-ne-obsluzhva-nikogo-news225329.html

Предложението за актуализация на бюджета, което ние внасяме, единствено обективно отразява снимката на бюджетните, на публичните финанси към момента. Тази актуализация не обслужва никого. Това каза в неделя пред БНР служебният министър на финансите Румен Порожанов. По принцип Законът за бюджета обслужва цялата държава, обслужва публичните финанси, публичните услуги, които се предоставят на населението, обслужва бизнеса. Диспропорциите, които ние установихме и заварихме, не сме ги установили само ние, те се формираха още в началото, още при приемането на Закона за бюджета. Нашата цел е да ги посочим, добави той. Порожанов каза, че, ако трябва, предвиденото на понеделник заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще бъде отложено за сряда, за да могат синдикатите и  работодателите да се запознаят с предложението за актуализация. Той уточни, че материалите са им били изпратени още в събота, но нормативните уредби изискват два работни дни. Ускоряване на работата по актуализацията не е имало. Ние заявихме, че към 15 септември ще направим оценка, такава каквато е, на бюджета и в рамките до изборите ще  приемем един проект на закон за актуализация, който да бъде предоставен на вниманието на новия парламент, обясни действията на кабинета финансовият министър. По думите му служебното правителство е успяло да намали неизпълнението на приходите по различни мерки, свързани с контрола. Безспорно е, че в бюджета са заложени с 1,7 млрд. повече данъчни приходи и  с 2 млрд. повече приходи на консолидирана основа, спрямо отчетеното за 2013 г. Трябва да се има предвид, че заложената инфлация и ръст на БВП за 2014 г. по макроикономическата прогноза беше 1.8. За съжаление, този номинален ръст на БВП не се случи  и дефлаторът, който се изчислява в рамките на тази година е отрицателен и ще направи БВП на по-ниски нива от заложения, с около 2,4 млрд. лв.. Което буквално се отразява както на приходите, така и на параметрите, които се изчисляват по Закона, каза Порожанов. Според него, като се отчитат всички корекции, правени досега, практически министерствата трябва да работят с бюджети, намалени с 22%. Министърът обясни фактическото състояние на фискалния резерв. Той е бил в размер на 8,2 млрд. лева при встъпването на служебния кабинет. Резервът е основно формиран от привличането на външен ресурс, тъй като излишъци от бюджета не е имало от 2008 година. Този ресурс обаче е предвиден да покрие предстоящи разходи:  по дефицита на бюджета, който е към момента, без предлаганата актуализация; плащанията по обслужвание на дълга към момента, и януарските плащания, където имаме струпване на големи плащания по външен дълг – близо 1.7 млрд.; дефицити, които се формират в бъджета в началото на всяка година; и директните плащания на площ за селскостопанските производители. Порожанов каза, че министерството му вече подготвя промени в Закона за гарантиране влоговете, които да съответстват на европейската директива за изплащане на депозити. Целта е проектът да бъде предложен на Народното събрание веднага след сформирането му. През миналата седмица Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България за това, че не е въвела адекватно в законодателството си директивата за изплащане на депозити. Според Закона за Фонда за гарантиране на влоговете в банки, изплащането на депозити може да започне след отнемането на лиценз на дадена банка. От Брюксел пък настояват вложителите незабавно да получат достъп до парите си. Порожанов коментира защо в предложения проект за актуализация на бюджета са предвидени възможности за покриване на евентуални ликвидни проблеми в банките. "Защото, ако се случат и няма предвидени средства, ще има по-тежки последствия", обясни той. Затова в проекта са заложени около 5.8 млрд. лв. "за евентуално ново финансиране" в банковата сфера. "Задължително ще има префинансиране на ликвидната подкрепа, дадена на една банка" (ПИБ - бел. ред.), допълни министърът и уточни, че тази подкрепа ще бъде частично погасена. В проекта са предвидени няколко варианта за ситуацията в КТБ в зависимост от това дали ще бъде отнет лицензът на банката или тя ще бъде оздравена. При отнемане на лиценза Фондът за гарантиране на влоговоте трябва да изплати гарантираните депозити, но в него има по-малко от нужната сума - само 1.6 млрд. лв. Затова в проекта е записано, че държавните гаранции по заеми се увеличават на 2 млрд. лв. По този начин Фондът за гарантиране на влоговете може да пласира на пазара емисия облигации, гарантирана от държавата. От фонда обаче изразили опасения, че може да не успеят да пласират цялата емисия, която би покрила недостига и затова в проекта за актуализация е предвидена възможността и да се отпусне заем от държавата до 700 млн. лв. В служебното правителство е формирано мнение е, че създаването на пропасти, на ликвидации, оставянето на Фонда за гарантиране на влоговете със заем, а не със средства, би породило по-скоро напрежение, недоверие, каза Порожанов, отговоряйки на въпроса трябва ли да се спасява КТБ с държавни средства. До края на октомври се очаква отваряне на плащанията по ОП „Околна среда“, допълни той.

Мъж издъхна при зверска катастрофа в Оряхово

http://pik.bg/мъж-издъхна-при-зверска-катастрофа-в-оряхово-news230775.html

Мъж издъхна при зверска катастрофа в Оряхово

Мъж от врачанското село Згориград загина в зверска катастрофа в Оряхово. Инцидентът е станал в събота около 5.15 ч. между тва товарни автомобила. Загиналият мъж е управлявал „Щаер“ и се блъска в „МАН“ с прикачено полуремърке на плевенска фирма.

Водачът е приет във врачанската болница в изключително тежко състояние в реанимация. Мъжът е бил със спукан далак, ампутиран десен крак под коляното и гръдна травма. Малко по-късно е издъхнал. За случая е уведомен дежурен прокурор. Причините за инцидента са отклонено внимание поради умора от страна на починалия водач, информира "Конкурент".

Цветанов: Категорично няма да правим коалиция с БСП и ДПС

http://frognews.bg/news_77069/

Категорчно няма да правим коалиция с БСП и ДПС . Това заяви в Русе зам.-председателят на ГЕРБ и ръководител на предизборния щаб на партията Цветан Цветанов.

Реформатор пита пред детектор на лъжата изкарали ли са политиците пари от изборите (видео)

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/28/2388783_reformator_pita_pred_detektor_na_lujata_izkarali_li_sa/?ref=rss


По инициатива на кандидата за депутат от 24 МИР на Реформаторския блок Антони Тренчев в понеделник пл."Александър Невски" в 10.00 ч. детектор на лъжата ще очаква политиците, съобщиха от партията

Тренчев иска да зададе на всички честни политици, които искат да докажат своите безкористни действия, въпроса "Изкарахте ли пари от политиката?"

Лични покани да се явят пред полиграфа са получили лидерите на политическите партии Бойко Борисов, Лютви Местан, Михаил Миков, Николай...

България да купи от Гърция остров Свети Ахил искат кмет и военни

http://www.cross.bg/samyil-ahil-gurtziya-1432289.html

/КРОСС/ България да направи постъпки пред Гърция да купи остров Свети Ахил, където е погребан цар Самуил, предлагат в писмо до служебния премиер проф. Георги Близнашки кметът на Дупница Методи Чимев и председателят на местната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса о.з. полк. Иван Шопов, пише „Преса". Идеята е на всички военно-патриотични организации в града. Писмото е адресирано до Близнашки и в качеството му на председател на Националния комитет за честване на 1000 години от рождението на цар Самуил. За увековечаване на паметта на великия българин се предлага още автомагистрала „Струма" да се преименува на „Цар Самуил". Другата идея е в местността Крушовица, край Дупница, да се издигне и мемориална композиция. Свети Ахил е островче в Малкото преспанско езеро между Гърция и Албания, в гръцки териториални води. Свързано е с брега с понтонен мост. Тук се намират развалините на средновековния български град Преспа. В едноименната базилика са гробовете на Самуил, сина му Гаврил Радомир и племенника му Иван Владислав. Техните мощи са открити през 1965 г. от проф. Николаос Муцопулос. „Гърците не отричат, че тук са костите на българския цар. Мисля, че ще се съгласят да ни продадат острова. Ако това не може да стане, поне да купим парцела, където е гробницата на Самуил", каза Стоян Ушатов, зам.-председател на дупнишкия съюз на запасните военни

Извадиха от микроязовир тялото на мъжа, убил жена си с резачка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336087

Около 11 часа тази сутрин водолази  от службата Около 11 часа тази сутрин водолази  от службата "Бедствия и аварии" откриха и извадиха от микроязовира над село Боримечково тялото на 39-годишния Радко Мечов, който преди два дни уби жена си с моторна резачка. Както вече съобщихме, Силвия бе открита в събота сутринта в дере на около два километра от селото, нарязана с моторния трион.

Със стихотворение Плевнелиев критикува предишното управление

http://news.ibox.bg/news/id_1699228816

По време на инициативата на културното министерство за четене на открито държавният глава прочете стихче, свързано с лъжи, фалш и "беда за околната среда" с уговорката, че е тематично за последните две години.

Емилио Бутрагеньо: Трябва ни победа в София

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/28/2388778_emilio_butragenyo_triabva_ni_pobeda_v_sofiia/?ref=rss


Легендарният бивш нападател на "Реал" (Мадрид) и настоящ директор в клуба Емилио Бутрагеньо заяви, че испанският отбор ще търси задължителна победа в мача от Шампионската лига срещу "Лудогорец" в София.

Защитаващият титлата си от миналия сезон тим на Карло Анчелоти гостува на националния стадион "Васил Левски" в сряда от 21.45 часа в търсене на втори пореден успех, след като откри кампанията с убедително 5:1 над "Базел" на "Сантяго Бернабеу". 

"Мислим само за едно и това е...

Конете комуникират помежду си с уши

http://curious.actualno.com/Konete-komunikirat-pomejdu-si-s-ushi-news_52034.html

Британски учени установиха, че конете комуникират помежду си посредством ушите си, но също с поглед, съобщава сп. "Сианс е авнир". С ушите си конят показва на събратята си, че вниманието му...

Бюджетът беше сбъркан нарочно

http://cite.actualno.com/Budjetyt-beshe-sbyrkan-narochno-news_52033.html

"Бюджетът беше сбъркан нарочно, което прави неговата актуализация още по-необходима, защото истината за цифрите в държавата не бяха казани в началото на годината, а бяха сгрешени съзнателно&...

Загиналият на пътя Русе - Разград е 61-годишен мъж

http://pik.bg/загиналият-на-пътя-русе---разград-е-61-годишен-мъж-news230772.html

Загиналият на пътя Русе - Разград е 61-годишен мъж

61-годишен мъж е загиналият при катастрофата, станала вчера на пътя Русе – Разград. Това съобщиха от ОД на МВР Русе.

На 27 септември 2014 г. около 14.40 ч. на пътя Русе – Разград в посока град Варна, след разклона за село Щръклево, лек автомобил "Пежо" с русенски регистрационен номер, пресича двете пътни ленти, напуска пътното платно в ляво по посока на движението си и се преобръща в крайпътна нива. В резултат на пътнотранспортното произшествие на място е починал 61-годишният водач на автомобила.

Причините за пътния инцидент се изясняват. По случая е образувано досъдебно производство.

Путин с визита в Белград на 16 октомври

http://www.cross.bg/belgrad-pytin-lavrov-1432288.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще посети Сърбия за празненствата за 70-ата годишнина от освобождаването на Белград по време на Втората световна война, съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Празненствата са предвидени за 16 октомври в Белград. По време на визитата си Путин ще обсъди с домакините общите двустранни проекти. „ Той разкритикува президента на САЩ Барак Обама за думите му от трибуната на ООН, че Русия е сред основните заплахи за света, наред с ебола и тероризма. Руският първи дипломат изрази увереност, че светът не споделя мнението на Обама, както и че Русия е готова да работи равноправно със САЩ, когато те узреят за това. Русия ще направи всичко за продължаване и извеждане до успешен край на мирния процес в Украйна, обеща Лавров. Той отбеляза, че главното, което може да направи външнополитическата служба на ЕС за уреждане на конфликта, е да не се меси. Като отложи за 2016 г. прилагането на споразумението за асоцииране с ЕС, Украйна се върна там, откъдето тръгна. Единствената разлика са няколко хиляди човешки живота, каза Лавров. Той определи разширяването на НАТО като грешка и в известна степен - провокация и нарушаване на задължения.    

Парфюмите "Ернесто" и "Уго" ядосаха кубинското правителство

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/28/2388779_parfjumite_ernesto_i_ugo_iadosaha_kubinskoto/?ref=rss


По-рано тази седмица държавната компания "Лабиофам" представи два парфюма с имената "Ернесто" и "Уго" и кръстени на Ернесто "Че" Гевара и Уго Чавес, което предизвика неодобрението на кубинското правителство, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

"За тази сериозна грешка ще бъдат взети съответните дисциплинарни мерки, защото подобен род инициативи няма никога да бъдат толерирани от нашия народ, нито от нашето революционно правителство", се казва в изявление на кабинета,...

Путин с визита в Белград на 16 октомври

http://www.cross.bg/lavrov-pytin-rysiya-1432288.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин, който вчера поздрави зоолозите за Деня на тигъра, ще посети Сърбия за празненствата за 70-ата годишнина от освобождаването на Белград по време на Втората световна война. Това съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Празненствата са предвидени за 16 октомври в Белград. По време на визитата си Путин ще обсъди с домакините общите двустранни проекти. "Няма никакво съмнение, че в списъка имаме много сериозни общи проекти - икономически и инвестиционни. Има какво да говорим и анализираме", подчерта още Лавров. Той разкритикува президента на САЩ Барак Обама за думите му от трибуната на ООН, че Русия е сред основните заплахи за света наред с ебола и тероризма. Руският първи дипломат изрази увереност, че светът не споделя мнението на Обама, както и, че Русия е готова да работи равноправно със САЩ, когато те узреят за това. Русия ще направи всичко за продължаване и извеждане до успешен край на мирния процес в Украйна, обеща Лавров. Той отбеляза, че главното, което може да направи външнополитическата служба на ЕС за уреждане на конфликта, е да не се меси. Като отложи за 2016 г. прилагането на споразумението за асоцииране с ЕС, Украйна се върна там, откъдето тръгна. Единствената разлика са няколко хиляди човешки живота, каза Лавров. Той определи разширяването на НАТО като грешка и в известна степен - провокация и нарушаване на задължения

Порожанов: Ликвидна подкрепа за банковата система ще стабилизира икономиката

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/porojanov-likvidna-podkrepa-za-bankovata-sistema-shte-stabilizira-ikonomikata,180795/

Задължително ще има префинансиране на ликвидна подкрепа, която е дадена в момента за конкретна банка, заяви финансовият министър

Калфин: АБВ е подготвила серия от законопроекти, които да помогнат на България да излезе от кризата

http://offnews.bg/news/n_1/n_394605.html

"АБВ има готовност да внесе в следващото Народно събрание серия от законопроекти, които да помогнат на държавата да излезе от кризата", заяви Ивайло Калфин пред Нова ТВ.  Водачът на листите Коалиция АБВ за 3 МИР-Варна и 25 МИР-София  участва в телевизионен дебат в ефира на Нова телевизия. По думите му, страната ни се нуждае от спешни промени в Закона за енергетиката, които да регулират сектора, както и начина, по който се определя цената на електроенергията в България. "С действията си ДКЕВР , например, отдавна доказа, че е политически зависим орган, който няма право да се произнася за това, колко трябва да бъде стойността на електроенергията у нас, тъй като на практика от него не зависи нищо", посочи Калфин. Той бе категоричен, че от промяна се нуждаят и законите за образованието и здравеопазването. "Те трябва да осигурят въвеждането на професионалната дуална система на обучение в българското училище и да дадат равен достъп до качествени медицински услуги. АБВ ще се бори и за неколкократно намаляване на партийните субсидии", каза още Ивайло Калфин, Според бившия евродепутат  в наредбите, които регламентират управлението на държавните фирми, също трябва да бъде предприета промяна така, че да не бъдат допускани повече партийни назначени в бордовете на тези предприятия.

ИЗБОРИ 2014: Румен Иванов: ГЕРБ е силната добруджанска листа, която ще представлява региона

http://dobrudjatv.net/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-2014-%d1%80%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%b1-%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%be/

Листата на ГЕРБ е силната добруджанска листа, която ще представлява Добрич и региона в Парламента. Благодарим ви за традиционно високото доверие, което винаги сте ни оказвали. За да има бъдеще за българите в България, за да останат децата ни в Добрич, ни е нужна отново […]

Съдът отмени решенията на Общото събрание на акционерите на “Слънчев бряг” АД

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D-dvDsIZzmw/

Легитимен остава Съветът на директорите с председател Иво Маринов и изп. директор Златко Димитров

С решение № 71/25.09.2014 Бургаският апелативен съд в публичното заседание от 18.09.2014  в състав с председател  Румяна Казларова и членове Нели Събева и Ирина Сурчева  като разгледа докладваното от съдия И. Сурчева  по възз. търг. дело № 183 по описа за 2014 отмени всички решения на проведеното общо събрание на акционерите /ОСА/ на „Слънчев бряг”АД.

С решението се отменя решение № 123 от 10.04.2014г. по търг.дело № 712/2013г. по описа на Бургаския окръжен съд, с което е отхвърлен иска на Стойчо Малаков от  Несебър при участието на основание чл. 74 ал. 3 от Търговския закон като съищец и на Илиан  Димитров от Несебър за отмяна на всички решения, приети на проведеното на 23.12.2013 ОСА на „Слънчев бряг”АД /СБАД/ и вместо него постановява:
- отменя всички решения, приети на проведеното на 23.12.2013 ОСА
- осъжда  СБАД да заплати на Стойчо Малаков  сумата от 480,00  лв разноски по делото -осъжда  СБАД да заплати на Илиан Димитров сумата от 160,00 лв разноски по делото. Решението може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд в едномесечен срок от връчването му на страните.

Преди това упълномощеният адвокат Райко Илиев бе внесъл  документите от проведеното на 23 юни извънредно ОСА на СБАД заедно депозиран протокол и решения от проведения Съвет на директорите /СД/,избран на 23 юни.Адвокатът е депозирал и пълномощно,подписано от Йордан Георгиев, избран междувременно за изпълнителен директор на СБАД.И в двата случая-за избора на Георгиев,и на Веселин Маринов – за председател на СД, решенията са гласувани единодушно.

Още тогава Бургаският окръжен съд /БОС/ излезе с решения за три отказа. Първият от тях е по искова молба на акционера Петър Михайлов.С определение №740/03.07.2014 Антоанета Андонова-Парашкевова-съдия в БОС мотивира отказа си с висящо дело по опита за вписване на  взетите решения от извънредното общо събрание на акционерите/ИОСА/ на „Слънчев бряг”АД, взети на 23.06.2014.

Със същите мотиви съдия Андонова-Парашкевова е подписва и определение №741/03.07.2014 по исковата молба на акционера Илиан Димитров,който посочва в иска си забрана не само на решението на новия СД, а на всички взети решения.

Третият отказ е по молба на акционера Стойчо Малаков.Той се съдържа в определение №742/03.07.2014, подписано от съдия Боряна Димитрова със същите мотиви, като цит. по-горе определения.

При тези обстоятелства легитимен остава СД с председател Иво Маринов и изп. директор Златко Димитров. Така ще бъде до приключване на влязъл в сила акт по дела с №: 296, 298 и 300, заведени чрез адвокатите на цит.акционери.

                                                Максим МОМЧИЛОВ

Проф. Чуков: Трябва да наблюдаваме какво прави Турция, отстоява интересите си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4336085

„Това, което виждаме като информация и опит от Близкия изток не би трябвало да ни окуражи. Вчера излязоха много интересни цифри за прилива към Ислямска държава въпреки всичко. Бумът на прилив на членска маса е бил през юли месец, когато беше обявен Халифата – 6300 души са преминали на страната на Абу Бакр ал Багдади, „Това, което виждаме като информация и опит от Близкия изток не би трябвало да ни окуражи. Вчера излязоха много интересни цифри за прилива към Ислямска държава въпреки всичко. Бумът на прилив на членска маса е бил през юли месец, когато беше обявен Халифата – 6300 души са преминали на страната на Абу Бакр ал Багдади,

Проф. Чуков: Информацията от Близкия изток не трябва да ни окуражи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4336083

„Това, което виждаме като информация и опит от Близкия изток не би трябвало да ни окуражи. Вчера излязоха много интересни цифри за прилива към Ислямска държава въпреки всичко. Бумът на прилив на членска маса е бил през юли месец, когато беше обявен Халифата – 6300 души са преминали на страната на Абу Бакр ал Багдади, „Това, което виждаме като информация и опит от Близкия изток не би трябвало да ни окуражи. Вчера излязоха много интересни цифри за прилива към Ислямска държава въпреки всичко. Бумът на прилив на членска маса е бил през юли месец, когато беше обявен Халифата – 6300 души са преминали на страната на Абу Бакр ал Багдади,

Установиха броя на загиналите след изригването на вулкана в Япония

http://econ.bg/Новини/Установиха-броя-на-загиналите-след-изригването-на-вулкана-в-Япония_l.a_i.570560_at.1.html

Изригналият в Япония вулкан Онтаке е взел живота на най-малко 30 души. Той изригна неочаквано вчера (27 септември). Хората са починали от задушаване...

До 100 млн. лв. повече за здраве са предвидени в актуализацията на бюджета

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/28/2388776_do_100_mln_lv_poveche_za_zdrave_sa_predvideni_v/?ref=rss


До 100 млн. лв. повече за здраве са предвидени в проекта за актуализация на бюджета и би трябвало да стигнат до края на годината. Те са и в допълнение на вече актуализирания бюджет на здравната каса през лятото. Това съобщи в предаването "Неделя 150" на БНР Румен Порожанов, служебен министър на финансите.

Проектът беше представен публично вчера на интернет страницата на ведомството.

Порожанов обясни, че този път парите за здраве са изчислени след анализ на системата, а не...

Столичната полиция задържа 30 чужденци

http://www.cross.bg/zadurzhani-politziyata-kvartal-1432287.html

/КРОСС/ 30 чужди граждани, сред които девет деца, са били задържани в столичния квартал „Дружба" 2, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Имигрантите са арестувани в рамките на операция на полицията след сигнал, подаден около 8 ч. сутринта в неделя, за голяма група мъже, жени и деца, забелязана в района на последна спирка на масовия градски транспорт. Служителите на СДВР продължават действията по изясняване на всички факти и обстоятелства по случая. По отношение на чуждите граждани предстои да бъдат взети мерки от компетентните институции. В събота при две подобни акции на полицията в Северен парк и квартал Враждебна бяха задържани 70 души, избягали от конфликтите в Ирак и Сирия. Гражданите бяха задържани от органите на реда, защото нямат документи и са влезли нелегално на територията на България. Предполага се, че са оставени в София от каналджии. От Държавната агенция за бежанците информираха, че чужденците все още не са подали документи за бежански статут - когато това се случи, ще може да бъдат настанени във временните центрове за бежанци.

Старица сама се измъкна от огнен капан

http://pik.bg/старица-сама-се-измъкна-от-огнен-капан-news230768.html

Старица сама се измъкна от огнен капан

Собственичката на пламналия апартамент в блок „Дунав” в петък вечерта сама е успяла да напусне имота си, преди пламъците да обхванат целия апартамент. Това става ясно от полицейския бюлетин днес.

Пожарът е унищожил кухненско помещение и част от покъщнината в съседни стаи на апартамент в ж.к. „Левски” в Разград – уточняват още от ОДМВР-Разград. Огънят пламнал около 18.50 часа на 26 септември. В жилището била собственичката В.Н. на 84 години, която успяла да напусне имота. Пожарът е загасен от дежурната смяна на ПБЗН-Разград. При направения оглед е установено, че огънят е тръгнал от късо съединение в елинсталацията, близо до кухнята.

Хилари и Бил Клинтън станаха баба и дядо

http://www.bnews.bg/article-117536

Дъщерята на Бил и Хилъри Клинтън, Челси роди първото си дете - дъщеря на име Шарлът Клинтън Мезвински, Майката обяви раждането на бебето в "Туитър", допълвайки, че тя и съпругът й Марк Мезвински са "изпълнени с любов, възхищение и благодарност, отбелязвайки раждането на нашата дъщеря".

Нова група от 30 имигранти задържаха в столицата

http://frognews.bg/news_77068/

Столичната полиция задържа нова група от 30 чужди граждани в столицата тази сутрин около 8 часа. Между тях има девет деца, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване