Нарушения при сключване на обществени поръчки в Агенцията по храните

http://www.moreto.net/novini.php?n=267559

275 843 лв. с неизяснен характер са намерени в Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) след извършения одит на Сметната палата за периода 1 януари 2012 г. - 30 юни 2013 г. За продължителен период от време в агенцията не е издаден вътрешен акт за определяне реда за събиране на приходи от държавни такси, в резултат на което са и неясните приходи.

Facebook пуска приложение за връзка с близки при бедствия

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/16/2401293_facebook_puska_prilojenie_za_vruzka_s_blizki_pri/?ref=rss


Facebook продължава стратегията си с пускане на разнообразни приложения, които да използват социалната мрежа по различни начини. Такова е и новото й предложение Safety Check.

Идеята на тази апликация е да улеснява хората по-бързо и лесно да се свързват помежду си при бедствия. Safety Check ще позволява с натискането на един бутон да се публикува уведомление, че потребителят е добре или пък не е в зоната на бедствието.

Когато се случи някакво бедствие, Facebook ще изпраща...

Кънев иска да се преговаря с Борисов

http://frognews.bg/news_78360/

Радвам се, че ГЕРБ са преосмислили прекратяването на преговорите. Това е разумната и отговорна позиция, написа в профила си във фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод становището на преговорния екип на ГЕРБ.

Политолог пред Фрог: Смърт за РБ при подкрепа на Борисов

http://frognews.bg/news_78361/

Не ми се ще да вярвам, че това, което се случва в момента в РБ, е заради търговия на постове. Не искам да го повярвам, но е напълно възможно. Това силно би дискредитирало проектът РБ, коментира пред Фрог нюз политологът Страхил Делийски.

Трима украински войници са били убити в Източна Украйна

http://www.mediapool.bg/trima-ukrainski-voinitsi-sa-bili-ubiti-v-iztochna-ukraina-news226078.html

Трима украински войници бяха убити, а девет - ранени, през последните 24 часа в боеве срещу проруски бунтовници в източната част на страната, съобщи военен говорител, цитиран от Франс прес.   Сепаратистите са бомбардирали с реактивни системи за залпов огън и миномети позиции на армията в североизточни предградия на стратегическото пристанище Мариупол на брега на Азовско море, заяви Андрий Лисенко.   Въпреки въвеждането на примирие на 5 септември, боевете, макар и намалели като интензивност, продължават в някои горещи точки, сред които е летището на Донецк, отбелязва АФП, цитирана от БТА.   Участници в митинг в Луганск в памет на загиналите в Източна Украйна призоваха Русия, САЩ и Великобритания да възродят антифашистката коалиция, предаде ТАСС.   "Обръщаме се към вас като лидери на държавите-победителки, които разгромиха нацизма през 1945 г., с призив да възродите коалицията на съвременна, антифашистка и антинацистка основа. Такъв съюз на водещите държави в света може да стане непреодолима преграда пред разпространяването на човеконенавистна идеология и кървава политическа практика. Уверени сме, че вашето влияние и авторитет ще позволят без прибягване до военна сила да бъде накарано държавното ръководство на Украйна да приеме мира и да върне окупираните територии на Донецката и Луганската народна република, след което е необходимо да се осъществят редица мерки по денацификацията и демилитаризацията на Украйна, като през 1945 г. в Германия", се казва в обръщението.   Първият заместник-председател на руската парламентарна комисия за културата, певецът Йосиф Кобзон, съобщи, че ще участва в полагането на основите на паметник на жертвите на украинския геноцид в Донецк.   "На 27 (октомври) заминавам за Донецк, където ще се състои полагане на основите на паметник на жертвите на украинския геноцид, а на 28-и ще съм в Луганск", уточни Кобзон. Той добави,че е написал химн на Донбас, който ще бъде изпълнен по време на тази негова визита.

РИА Новости Украйна: В страната назрява Майдан 3.0

http://www.cross.bg/ykraiina-kiev-harchenko-1435388.html

/КРОСС/ В Украйна разочарованието от сегашната власт нараства, протестът вече започва да се забелязва на улицата. Експерти, с които разговаря кореспондентът на РИА Новости в Украйна, дават на Киев не повече от половин година, за да извърши радикални промени – в противен случай страната е застрашена  от нов преврат, но този път военен. Победата на Евромайдана не оправда надеждите на украинците, и още през пролетта може да се очаква „Майдан 3.0“, смята анализаторът на РИА Новости. Засега Киев все още успява да прехвърля недоволството на обществото към Русия, но все по-често в Украйна се появява и недоволство от собственото правителство. Например, няколко стотици гвардейци, служили година и половина вместо само година, се отправиха към сградата на администрацията на президента, където настояха за демобилизация. Друг пример: участниците в осемхилядния марш в памет на Украинска въстаническа армия организираха безредици пред Върховната рада, когато парламентаристите не включиха в дневния ред законопроект за признаването на членовете на УПА за „борци за независимост“ на Украйна.„“ “След сегашния Майдан имаше и има извънредно високи очаквания към политиците относно възможността за формирането на нова система, но промените не се случват, или се случват, но много бавно, това не удовлетворява гражданите”, казва политологът Юлия Тищенко

Симеонов: Бихме участвали в държавния апарат

http://politics.actualno.com/Simeonov-Bihme-uchastvali-v-dyrjavnija-aparat--news_55283.html

Нямаме претенции за постове в държавния апарат, но ако ни предложат да участваме, ще представим специалисти. Това заяви Валери Симеонов от Патриотичния фронт минути след края на консултациите с ГЕРБ. ...

Не сме отстъпили от приоритетите си, заяви Цачева

http://politics.actualno.com/Ne-sme-otstypili-ot-prioritetite-si-zajavi-Cacheva--news_55284.html

Не сме отстъпили от нито един от приоритетите си. С оглед големината на парламентарните групи, подкрепа от Патриотичния фронт не е достатъчна и продължаваме диалога. Това заяви Цецка Цачева от ГЕРБ с...

Групата на Фараж в ЕП се разпадна

http://www.cross.bg/farazh-grypata-depytatka-1435386.html

/КРОСС/ Групата на британския евроскептик Найджъл Фараж в Европейския парламент се разпадна, след като латвийска депутатка се оттегли и така сложи край на краткосрочния съюз след европейските избори през май. "Латвийската депутатка Ивета Григуле напусна EFDD. Групата вече няма членове от поне седем страни, така че днес се обявява за разпусната", заяви говорителят на ЕП Жауме Дух в Туитър. Минималният брой партии, необходими за сформиране на група в Европейския парламент, е седем. Фараж, чиято Партия на независимостта набира все по-голяма популярност в родината си, създаде групата "Европа на свобода и пряка демокрация" (EFDD) с популисткото движение "Пет звезди" на италианския комик Бепе Грило. Ударът за Фараж идва само няколко дни след като ЮКИП спечели първо място в Камарата на общините във Великобритания.

Почина журналистът Боян Трайков

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2014/10/16/2401529_pochina_jurnalistut_boian_traikov/?ref=rss

На 82 години след кратко боледуване почина известният журналист Боян Трайков, съобщи БНР.

Трайков е един от основателите на в. "Поглед" през 1966 г. Бил е кореспондент на Комитета за телевизия и радио в Париж и на БТА във Варшава. През 70-те години е генерален директор на Българското радио , а през 80-те - ръководи БТА. Заместник-председател е на Европейския съюз на агенциите по печата (септември 1982-1984).

Като главен директор на БТА организира и ръководи акция за...

Тристранната среща по газа ще се състои на 21 октомври

http://www.cross.bg/sreshta-ykraiina-gaza-1435389.html

/КРОСС/ Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер потвърди, че тристранната среща по газа ще се състои на 21 октомври в Брюксел, предаде „Гласът на Русия". Представителите на ЕС, Русия и Украйна ще се съберат на дългоочакваната среща за преговори в Брюксел. Напомняме, че предишният рунд на преговорите по доставките на гориво се състоя в Берлин на 26 септември. Тогава страните се договориха, че Украйна ще изплати дълга си към „Газпром" до края на годината, който е в размер на 3,1 млрд долара. Освен това, след като плати дълга Украйна ще закупи минимум 5 млрд. куб.м. газ на временна цена от 385 долара за хиляда куб.м. за сметка на 100-доларово намаление, което се предоставя само за 6 месеца.    

Екоинспекцията в Бургас оттегли решението си за Карадере

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2014/10/16/2401526_ekoinspekciiata_v_burgas_ottegli_reshenieto_si_za/?ref=rss


В сряда вечерта (15 октомври 2014 г.) директорът на Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас Антоний Иванов е оттеглил решението си, с което разреши на фирма "Макси І" да строи на Карадере без екологична оценка. Това се случва на базата на две жалби, подадени до инспекцията, в последния възможен ден от изчаквателния срок, който даде Светлана Жекова по време на среща с представители на гражданска инициатива "Да спасим Карадере" и сайта "Биволъ", както и Тома Белев от "Зелени...

Кола прегази защитен вид видра

http://pik.bg/кола-прегази-защитен-вид-видра-news238332.html

Кола прегази защитен вид видра

Защитен вид видра е убит от автомобил на главния път Сливен-Ямбол. Това каза за „Фокус” екологът Мария Диловска.

Видрата е защитен вид по Закона за биорзанообразието и е включен в Червената книга, обясни екологът.

Тя поясни, че сега видрите правят сезонна миграция и излизат на пътя, където лесно стават жертви, особено на шофьори, каращи с несъобразена скорост. Голяма част от популацията на видрата е заплашена не само от МПС-та, но и от бракониерството, тъй като тя се храни с риба и това озлобява арендаторите на водоемите да вземат крайни мерки за изчезването на видрата от техните рибарници.

БНБ: Надзорът над КТБ няма да се удължава

http://offnews.bg/news/n_1/n_404405.html

Специалният надзор над Корпоративна търговска банка няма да бъде удължаван. Това е обещал подуправителят на БНБ Димитър Костов по време на среща с вложители в затворената на 20 юни банка с мажоритарен собственик Цветан Василев, предаде Нова тв. Хората бяха приети в БНБ по време на поредния протест под прозорците на Централната банка заради казуса "КТБ". До края на ноември ще е ясно какво ще се случи с банката, уверил Костов. Все още възможен е вариантът банката да бъде оздравена.

Толкова ли е важно участието на Реформаторите във властта

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/16/2401520_tolkova_li_e_vajno_uchastieto_na_reformatorite_vuv/?ref=rss


 
Кинопередвижката отново завъртя мелодрамата вдясно "Прелъстен и изоставен". Предварителните нагласи, месени "на ръка" от медии, политолози, социолози и анализатори, за успешни преговори между Реформаторския блок и ГЕРБ в стил "Цяла България очаква дясно управление", се оказаха "безотпадно производство" (по Рогозин). Тоест не изпълниха предварително зададените резултати, а завъртяха латерна с разнопосочна информация.  
 
И двата преговорни екипи представиха свой разказ, всеки...

Цецо Соколов спечели Суперкупата по волейбол на Турция

http://www.bnews.bg/article-119210

С реализираните 25 точки българския национал Цветан Соколов бе в основата на неговия отбор Халкбанк за спечелването на Суперкупата на Турция по волейбол.

Инвеститорският песимизъм преобладаваше на борсите в Азия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/investitorskiiat-pesimizym-preobladavashe-na-borsite-v-aziia-182012/

Назряващите опасения относно глобалния растеж и разпространението на Ебола повлякоха индексите на водещите борси в Азия, но с изключение на пазара в Австралия

БНР пуска алтернативно на "Деконструкция" на Волгин предаване

http://www.mediapool.bg/bnr-puska-alternativno-na-dekonstruktsiya-na-volgin-predavane-news226077.html

БНР ще "неутрализира" проблемът с предаването на Петър Волгин "Деконструкция", като пусне негова алтернатива.   Предаването, упреквано в системна едностранчивост и отказ от представяне на повече гледни точки, бе спряно от ръководството на радиото в периода на предизборната кампания. Авторът му, който застъпва леви и проруски позиции, както и негови подръжници, изразиха съмнение, че предаването изобщо няма да бъде върнато в ефир.   В четвъртък обаче от радиото обявиха, че от 25 октомври всяка събота по програма "Хоризонт" започва да се излъчва ново "политико-икономическо токшоу". Предаването е озаглавено "Събота 12+3" и ще се състои от два панела - "Конструкция" и "Деконструкция" с водещи Калин Манолов и Петър Волгин. То ще започва непосредствено след обедните новини около 12.20 часа.   Директорът на програма "Хоризонт" Васил Чобанов обясни, че във всеки панел с продължителност около 75 минути ще се запази откритата телефонна линия за слушатели. По думите му целта на новото предаване е не да създава конфронтации и сблъсъци, а да предлага палитра от различни мнения и гледни точки.   Всяка седмица един от водещите на ротационен принцип ще предлага тема на предаването, която ще се следва и в двата панела.

Мъж е с опасност за живота след сбиване с 23-годишната му съседка

http://www.mediapool.bg/mazh-e-s-opasnost-za-zhivota-sled-sbivane-s-23-godishnata-mu-sasedka-news226076.html

58-годишен мъж е с опасност за живота след междусъседски скандал в Асеновград, съобщават от местната полиция в четвъртък. Сигналът за инцидента е подаден малко преди 12.00 часа в сряда на спешния тел. 112.   Съобщено е за сбиване на ул. "Мануш Войвода", при което с твърд предмет по главата е ударен единият от участниците в скандала. Пострадалият е транспортиран в болница за оказване на спешна медицинска помощ.   В хода на разследването станало ясно, че ударът е нанесен от 23-годишната му съседка. Тя е задържана в ареста за 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.

Около 1-1.50 лв./кв.м. върви паспортизацията на сгради трета категория във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267566

В края на септември общината стартира разяснителна кампания относно задължителната паспортизация на сгради във Варна. Новината, че до края на годината всички жилищни здания от трета категория(над 5 етажа и над 15 метра височина) трябва да се сдобият с документа разтревожи не малко варненци.

Каспичан решава с референдум за изграждането на инсинератор

http://www.cross.bg/kaspichan-hora-izgrazhdaneto-1435385.html

/КРОСС/ Местен референдум е насрочен в град Каспичан и квартал „Калугерица" за 19 октомври (неделя) от 6.00 до 19.00 часа. Хората ще отговарят с „ДА" или „НЕ" на въпроса „Да се забрани ли изграждането и експлоатацията на инсталации за изгаряне на отпадъци на територията на град Каспичан?".Решението за провеждане на това допитване е прието на извънредна сесия на общинския съвет в Каспичан, а със заповед на кмета на общината Милена Недева вече са определени пет избирателни секции, където местните жители ще упражнят правото си на вот. За организирането му са заложени в общинския бюджет 6000 лева. За да се зачете резултатът от референдума, трябва да гласуват минимум толкова хора, колкото са гласували на последните избори за общински съветници - 1560 души. За да се спре изграждането на инсинератора, повече от половината от гласувалите трябва да са отговорили с „ДА"В социалната мрежа Фейсбук вече има призив към каспичанци: „Гласувай с „да" на 19 октомври 2014 година! ДА на чист въздух, ДА на здрави хора, ДА, за да останат хора в Каспичан!" .Дида Лазарова от Каспичан също апелира чрез Фейсбук: „Нека този път всички заедно, въпреки различията си, да направим нещо хубаво за нашия град. На 19 октомври да излезем и да гласуваме с „да"!".

Първи национален фестивал на ореха

http://www.cross.bg/oreha-festival-golyamo-1435387.html

/КРОСС/Национален фестивал на ореха ще се проведе за първ път у нас в събота, 18 октомври. Домакин на събитието е казанлъшкото село Голямо Дряново. „Нарекли сме го първи национален фестивал на ореха и амбициите ни наистина са големи", обяви ден преди очакваното събитие кметът на селото Петьо Апостолов. Той припомни, че до 70-те години на миналия век в Голямо Дряново е хвърлял сянка най-старият орех на Балканите - на повече от 500 години. Споменът за огромното дърво, с което е свързан животът на поколения голямодряновци, е бил увековечен и на пощенска марка. „Да възродим и развививаме традициите в отглеждането на този толкова полезен плод е основната ни цел", добави Георги Василев, които се грижи за над 1500 дка орехови градини в Голямо Дряново и други селища наоколо. Заради лошото време тази година добивът се е сринал да 7 кг/дка, но производителите се надяват да релизират голяма част от продукцията си на западните пазари. Засега има интерес от Унгария, Холандия, Англия. Търговската цена е 3 евро за кг орехи с черупките и 30 лв/ кг почистени орехови ядки. На първия фестивал на ореха очакват производители от Варненско, Добричко, Разградско, Великотърновско и други региони, в които вкусният черупков плод е на почит. „Смятаме празникът да стане ежегоден, като разширим и географията му с участници от чужбина", добави Спас Момов, другият производител от селото, прегърнал и подкрепил финансово идеята за празник на ореха

Групата на евроскептика Фараж се разпадна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371087

Групата в Европейския парламент на лидера на британските евроскептици Найджъл Фараж се разпадна, след като латвийска депутатка се оттегли и така сложи край на краткосрочния съюз след европейските избори през май, съобщи Франс прес.
Фараж, чиято Партия на независимостта е все по-популярна на Острова, Групата в Европейския парламент на лидера на британските евроскептици Найджъл Фараж се разпадна, след като латвийска депутатка се оттегли и така сложи край на краткосрочния съюз след европейските избори през май, съобщи Франс прес. Фараж, чиято Партия на независимостта е все по-популярна на Острова,

Ана-Мария се скрила зад татко си като видяла лекар в Пирогов

http://www.bnews.bg/article-119214

Лекари в Пирогов направиха днес под пълна упойка гинекологичен преглед на Ана-Мария. Резултатите от него обаче са следствана тайна.

"Котката ни гледа" измества "Боли ме главата"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kotkata-ni-gleda-izmestva-boli-me-glavata-6025007

75% от британците, които имат домашни любимци, предпочитат любимеца пред половинката си

Шофьор на маршрутка заплаши с пистолет пешеходец в София

http://www.mediapool.bg/shofyor-na-marshrutka-zaplashi-s-pistolet-peshehodets-v-sofiya-news226075.html

Шофьор на маршрутка заплаши с пистолет пешеходец, защото пресякъл неправилно, съобщават от МВР в четвъртък.   Инцидентът се е случил в района на кръстовщето на столичните бул. "Сливница" и ул. "Опълченска".   След кратка разправия шофьорът извадил оръжието и го опрял в главата на пешеходеца. Пристигналият на мястото патрул на 3-то РПУ е отвел и двамата за снемане на обяснения.   В полицията са привикани за показания и очевидци на кавгата, които в този момент са преминавали в района на оживеното кръстовище, допълва Дарик радио.

ЕК иска да определим повече зони за защита на птиците

http://www.cross.bg/zoni-bulgariya-ptitzite-1435384.html

/КРОСС/ Европейската комисия поиска от България да определи повече обекти за защита на птиците в европейската мрежа от защитени природни зони „Натура 2000". Съгласно Директивата за птиците държавите членки трябва да определят най-подходящите места за специални защитени зони (ССЗ) за опазването на птичите видове.Първоначално България определи достатъчен брой ССЗ (114), но площта на шест от определените зони бе значително по-малка от площта, изисквана съгласно списъка на орнитологично важните места (ОВМ), въз основа на който Комисията и Съдът на ЕС преценяват дали държавите членки са спазили задължението си да определят ССЗ.Комисията откри процедура за нарушение през 2008 г. и макар че много от ССЗ понастоящем са в съответствие с изискванията за ОВМ, продължават да съществуват проблеми в специалната защитена зона „Калиакра" (във връзка с която вече има висящо дело пред Съда на ЕС) и в областта на Рила, където понастоящем на 17 вида птици, изброени в Директивата, не е предоставена достатъчна защита. Поради това Комисията изпраща мотивирано становище. Ако в срок от два месеца България не предприеме действия за разрешаване на проблема, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС.

“Булсатком” изстрелва първия български геостационарен спътник в Космоса

http://www.moreto.net/novini.php?n=267545

Този спътник ще бъде изстрелян в открития Космос през 2016-а година и ще предлага телевизионни и интернет услуги на целия Балкански полуостров. Това ще бъде и първият български геостационарен сателит. Устройството е собственост на родния телевизионен оператор "Булсатком" и ще носи името „Бългерия Сат-1” Инвестицията на българската компания е в размер на 150 млн.

Мая Манолова става тъща - Ралица, единствената й дъщеря, се сгоди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370972

Единствената дъщеря на екс зам.-председателя на НС и червена депутатка трети пореден мандат Мая Манолова - Ралица, се сгодила навръх рождения си ден в сряда - при това без да пита майка си, сподели видимо развълнувана самата бъдеща тъща.
Годеникът е Мартин Мирчев, завършил УНСС. Икономистка е и годеницата му Рали, Единствената дъщеря на екс зам.-председателя на НС и червена депутатка трети пореден мандат Мая Манолова - Ралица, се сгодила навръх рождения си ден в сряда - при това без да пита майка си, сподели видимо развълнувана самата бъдеща тъща. Годеникът е Мартин Мирчев, завършил УНСС. Икономистка е и годеницата му Рали,

Политическият дебат отстъпи място на купения и контролиран вот

http://www.cross.bg/kypeniyat-kypeniya-granitzi-1435383.html

София /КРОСС/ 2,5 пъти е нараснал купеният вот спрямо нивата от предходните избори. Това отчете Калин Славов от „Прозрачност без граници", който представи на пресконференция в Пресклуба на БТА доклада от наблюдението на изборите на 5 октомври. По думите му купеният вот вече е 8 процента, контролираният - 15%. Организационните нарушения, върху които акцентирахме немалко преди, са спаднали, но за съжаление това не е за сметка на по-добрата организация, а именно за сметка на нарастване на контролирания и купения вот, добави той. Резултатът е, че партиите в момента се намират в тежка и трудна за формиране на политическо управление ситуация, отбеляза Славов. По думите му се е оказало, че купеният вот не може да бъде онова предимство, което да отвори пътя към политическата власт.„Всякакъв политически дебат отстъпи място на технологията на купения и контролиран вот", коментира още Калин Славов.Той посочи като единствен изход от ситуацията политическите партии отново да се върнат на полето на политическия дебат.По думите на Ваня Нушева от асоциацията, купуването на гласове и контролираният вот са най-големият проблем на изборите в България.От „Прозрачност без граници" са наблюдавали и работата на ЦИК.„ЦИК се затрудняваше да изпълнява контрол над изборния процес, особено по време на първата част на предизборната кампания. Липсваше й инициатива", обобщи Нушева.

Еврофобската група в Европейския парламент се разпада

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2014/10/16/2401530_evrofobskata_grupa_v_evropeiskiia_parlament_se_razpada/?ref=rss


Еврофобската група в Европейския парламент, предвождана от лидера на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, се разпадна, съобщи БТА, като се позова на Франс прес.

Групата беше сформирана след европейските избори през май тази година и се наричаше "Европа на свободата и пряката демокрация". Тя се разпадна, след като депутатката от Латвия Ивета Григуле я напусна. Така групата вече не отговаря на изискването да има поне 25 евродепутати от...

Автомобил прегази защитен вид видра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371060

Защитен вид видра е убит от автомобил на главния път Сливен-Ямбол. Това каза за „Фокус” екологът Мария Диловска.
Видрата е защитен вид по Закона за биорзанообразието и е включен в Червената книга, обясни екологът.
Тя поясни, че сега видрите правят сезонна миграция и излизат на пътя, където лесно стават жертви, особено на шофьори, Защитен вид видра е убит от автомобил на главния път Сливен-Ямбол. Това каза за „Фокус” екологът Мария Диловска. Видрата е защитен вид по Закона за биорзанообразието и е включен в Червената книга, обясни екологът. Тя поясни, че сега видрите правят сезонна миграция и излизат на пътя, където лесно стават жертви, особено на шофьори,

Групата на Фараж в Европарламента се разпадна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371066

Групата в Европейския парламент на лидера на британските евроскептици Найджъл Фараж се разпадна, след като латвийска депутатка се оттегли и така сложи край на краткосрочния съюз след европейските избори през май, съобщи Франс прес.
Фараж, чиято Партия на независимостта е все по-популярна на Острова, Групата в Европейския парламент на лидера на британските евроскептици Найджъл Фараж се разпадна, след като латвийска депутатка се оттегли и така сложи край на краткосрочния съюз след европейските избори през май, съобщи Франс прес. Фараж, чиято Партия на независимостта е все по-популярна на Острова,

В Белград тържествено посрещнаха Путин

http://www.cross.bg/pytin-surbiya-belgrad-1435382.html

/КРОСС/ В Белград посрещнаха тържествено президента на Русия Владимир Путин с митинг в подкрепа на Русия и Сърбия, който се проведе днес в центъра на Белград, предаде ТАСС. Акцията е посветена специално на визитата на руския президент в столицата на Сърбия. Няколко хиляди души носели знамена на Русия, портрети на руския президент Путин и на руския император Николай Втори. Митингът започнал минути, след като Путин и президентът на Сърбия Томислав Николич възложили венци пред паметника на загиналите войници. В същото време, след официалната церемония на срещата, сръбският и руският лидери започнали двустранни преговори. Веднага след тази беседа, Путин ще се срещне с премиера на Сърбия Александър Вучич. Напомняме, че президентът Путин идва в Сърбия по случай 70-та годишнина от освобождаването на Белград. Сръбската управа подготви помпозен военен парад и висок орден за руския гост.    

Шофьорът, заплашил пешеходец с пистолет, е задържан

http://www.vesti.bg/novini/shofioryt-zaplashil-peshehodec-s-pistolet-e-zadyrzhan-6025008

Арестуваха шофьора на маршрутка, който опря пистолет в главата на пешеходец в центъра на София след скандал за неправилно пресичане.

Трайков: Реформаторите не са лесни за разбиране

http://frognews.bg/news_78359/

Реформаторският блок наистина не е лесен за разбиране като механизми и начин на действие. Въпреки това , при положение че имаме толкова огромно съвпадение в програмите и в начина на мислене, ми се стори странно това да се изтъква като причина за незабавно и необратимо прекратяване на разговора.

Автомобил прегази защитен вид видра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371054

Защитен вид видра е убит от автомобил на главния път Сливен-Ямбол. Това каза за „Фокус” екологът Мария Диловска.
Видрата е защитен вид по Закона за биорзанообразието и е включен в Червената книга, обясни екологът.
Тя поясни, че сега видрите правят сезонна миграция и излизат на пътя, където лесно стават жертви, особено на шофьори, Защитен вид видра е убит от автомобил на главния път Сливен-Ямбол. Това каза за „Фокус” екологът Мария Диловска. Видрата е защитен вид по Закона за биорзанообразието и е включен в Червената книга, обясни екологът. Тя поясни, че сега видрите правят сезонна миграция и излизат на пътя, където лесно стават жертви, особено на шофьори,

Приключи схемата за кредитиране на пчеларите

http://econ.bg/Новини/Приключи-схемата-за-кредитиране-на-пчеларите_l.a_i.577723_at.1.html

Приключи прилаганата за трета поредна година схема за кредитиране със средства на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) на лица с одобрени проекти по Националната...

ЕК: БГ от най-потърпевшите, ако Русия спре газа

http://www.vesti.bg/bulgaria/ek-bg-ot-naj-potyrpevshite-ako-rusiia-spre-gaza-6025006

Три страни от общността - България, Естония и Финландия, покриват с руски газ 100% от потреблението си

Цигани реват в Съдебната палата, ихтиманските убийци остават в ареста

http://www.bnews.bg/article-119211

Софийски апелативен съд (САС) остави в ареста тримата цигани Васил Миланов Желязков, Васил Атанасов Желязков и Сашко Асенов, обвинени за убийството на 27-годишния Велко Иванов и за опит за убийство на Любомир Иванов в Ихтиман.

Домашният любимец в спалнята пречи на секса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371050

75% от британците, които имат домашни любимци, предпочитат любимеца пред половинката си, показва изследване на компанията за застраховки на домашни животни Vetsure Pet Insurance.
Партньорите често негодуват заради любимеца на другия. Понякога дори се поражда ревност към кучето, например. Ако се обръща повече внимание на любимеца, 75% от британците, които имат домашни любимци, предпочитат любимеца пред половинката си, показва изследване на компанията за застраховки на домашни животни Vetsure Pet Insurance. Партньорите често негодуват заради любимеца на другия. Понякога дори се поражда ревност към кучето, например. Ако се обръща повече внимание на любимеца,

75% от британците с домашни любимци, предпочитат животното пред половинката си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371011

75% от британците, които имат домашни любимци, предпочитат любимеца пред половинката си, показва изследване на компанията за застраховки на домашни животни Vetsure Pet Insurance.
Партньорите често негодуват заради любимеца на другия. Понякога дори се поражда ревност към кучето, например. Ако се обръща повече внимание на любимеца, 75% от британците, които имат домашни любимци, предпочитат любимеца пред половинката си, показва изследване на компанията за застраховки на домашни животни Vetsure Pet Insurance. Партньорите често негодуват заради любимеца на другия. Понякога дори се поражда ревност към кучето, например. Ако се обръща повече внимание на любимеца,

Горчиво! Дъщерята на Мая Манолова се сгоди навръх рождения си ден (снимки)

http://pik.bg/горчиво-дъщерята-на-мая-манолова-се-сгоди-навръх-рождения-си-ден-снимки-news238295.html

Горчиво! Дъщерята на Мая Манолова се сгоди навръх рождения си ден (снимки)

Украйна не може да гарантира доставките на газ за Европа

http://econ.bg/Новини/Украйна-не-може-да-гарантира-доставките-на-газ-за-Европа_l.a_i.577727_at.1.html

Украйна не може да гарантира  изцяло безопасността на транзита на газ за Европа при сега действащи договори с Русия. Това заяви премиерът на...

Почина журналистът Боян Трайков

http://www.vesti.bg/bulgaria/pochina-zhurnalistyt-boian-trajkov-6025003

Трайков беше едно от талантливите пера в българската публицистика и целият му живот премина под знака на журналистиката

Селският туризъм край Варна не върви

http://www.moreto.net/novini.php?n=267553

Селският туризъм край Варна не е особено печелившо занимание. Това каза пред „Черно море“ доц. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Мащабите на селския туризъм по морето не са такива като на други места в страната. Тук обикновено туристите идват през лятото, за да ползват море и плаж, не да ходят на село, казаха пред вестника ни туроператори.

Ако Украйна краде газ, спираме доставките за ЕС, категоричен е Путин

http://europe.actualno.com/Ako-Ukrajna-krade-gaz-spirame-dostavkite-za-ES-kategorichen-e-Putin-news_55276.html

Русия ще намали доставките на газ за Европа, ако Украйна отклонява без разрешение синьо гориво от тези доставки. Това каза в прав текст руският президент Владимир Путин при официалното си посещение в ...

120 млн. евро са нужни за спасяването на "ТЕЦ-Варна"

http://sofia.actualno.com/120-mln-evro-sa-nujni-za-spasjavaneto-na-TEC-Varna-news_55278.html

Необходими са инвестиции в размер на 120 млн. евро, за да се осигурят екологизация и ефективност на работата на ТЕЦ-Варна. Те (инвестициите - бел.ред.) обаче нямат гарантирана възвращаемост и така има...

ГЕРБ постигна съгласие с "Патриотичния фронт", но при определени условия

http://politics.actualno.com/GERB-postigna-syglasie-s-Patriotichnija-front-no-pri-opredeleni-uslovija-news_55280.html

Въпреки първоначалните разминавания, успяхме да постигнем съгласие по всички точки в нашите позиции. Това заяви Румяна Бъчварова, която е част от преговарящия екип на ГЕРБ за новото правителство след ...

За две години Opel Mokka врътна 300 000 поръчки

http://cars.actualno.com/Za-dve-godini-Opel-Mokka-vrytna-300-000-porychki-news_55282.html

В продължение на двете години, откакто е на пазара, малкият SUV успя да постигне 300 000 поръчки, а в последно време продажбите на Mokka получиха допълнителен тласък – най-актуалните 100 000...

Стресирани заради претоварване с работа са 65.4% от българите, сочи анализ

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/hubs/socialna_zashtita_i_zdrave/2014/10/16/2401523_stresirani_zaradi_pretovarvane_s_rabota_sa_654_ot/?ref=rss


Стресът е вторият най-често докладван здравен проблем на работното място, показва последният анализ на Европейската агенция по здраве и безопасност при работа от 2013 година, съобщава блогът Otgovori.Info, цитиран от БТА.

В данните за България се посочва, че 65,4 на сто от работниците съобщават за стрес поради претоварване с работа, 40,5 на сто - за стрес поради липса на време, а над 20 процента са изложени на психически или физически тормоз по време на работа.

Според...

С артрит и връзките на обувките не можеш да си вържеш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369633

Има хора, които не могат да се хранят с лъжица, защото ставите им са изкривени. Други не са в състояние да завържат дори връзките на обувките си, защото гръбнакът им е скован, а някои жени никога вече няма да могат да носят висок ток.
Това са все последствия на ревматичните заболявания, сред които най-често срещан е артритът. Все още не е известна Има хора, които не могат да се хранят с лъжица, защото ставите им са изкривени. Други не са в състояние да завържат дори връзките на обувките си, защото гръбнакът им е скован, а някои жени никога вече няма да могат да носят висок ток. Това са все последствия на ревматичните заболявания, сред които най-често срещан е артритът. Все още не е известна

Стресирани, заради претоварване с работа, са 65.4% от българите, сочи анализ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/16/2401523_stresirani_zaradi_pretovarvane_s_rabota_sa_654_ot/?ref=rss


Стресът е вторият, най-често докладван, здравен проблем на работното място, показва последният анализ на Европейската агенция по здраве и безопасност при работа от 2013 година, съобщава блогът Otgovori.Info, цитиран от БТА.

В данните за България се посочва, че 65,4 на сто от работниците съобщават за стрес поради претоварване с работа, 40,5 на сто - за стрес поради липса на време, а над 20 процента са изложени на психически или физически тормоз по време на работа. На семинар,...

Виж как Белград посрещна Путин (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371010

Руският президент Владимир Путин пристигна в Белград.
На летището е бил посрещнат от сръбския си колега Томислав Николич. След пристигането Путин замина към Паметника на освободителите на Белград, където ще положи Руският президент Владимир Путин пристигна в Белград. На летището е бил посрещнат от сръбския си колега Томислав Николич. След пристигането Путин замина към Паметника на освободителите на Белград, където ще положи

Проф. Александър Кьосев за Борисов, СИК и Европа...

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/prof.-aleksandyr-kiosev-za-borisov-sik-i-evropa-6025005

Засега разцепеният по ужасен начин български електорат е казал доста ясно какво очаква от изпокаралата се група от политически клоуни и играчи: искаме социален мир, искаме оправяне на хаоса в държавата, функциониране на институциите, оправяне на банковата система, излизане от икономическата криза, геополитическа ориентация към ЕС, елементарна почтеност и прозрачност във вашите игри. Това е мандатът, който тези политическите представителства са получили, друг нямат, пише проф. Александър Кьосев

ЦИК наказа Лютви Местан за агитацията на турски език

http://www.mediapool.bg/tsik-nakaza-lyutvi-mestan-za-agitatsiyata-na-turski-ezik-news226074.html

Централна избирателна комисия реши да накаже лидера на ДПС Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов от движението заради това, че са водили предизборна агитация на турски език в три български села, съобщиха от ЦИК в сряда вечерта. Комисията е била сезирана с редица сигнали от граждани за извършено от двамата представители на ДПС нарушение на разпоредбата на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, забраняваща предизборната кампания да се води на език различен от българския. На двамата са съставени актове за административни нарушения, които са изпратени на областните управители на област Велико Търново, Пловдив и Кърджали, където са извършени нарушенията. Те сега трябва да определят и наложат съответните глоби за Местан и Хафъзов. Установено е, че лидерът на ДПС е агитирал на турски език на 16 септември в село Върбовка, община Павликени, на 23 септември - в село Долни Воден, област Пловдив, както и на 29 септември - в село Подкова, област Кърджали. Също в Подкова предизборна кампания на различен от българския език е водил и Хюсеин Хафъзов.

"Патриотите" изненадаха ГЕРБ с участието на лидерите си в преговорите

http://www.mediapool.bg/patriotite-iznenadaha-gerb-s-uchastieto-na-liderite-si-v-pregovorite-news226074.html

Лидерите на коалицията "Патриотичен фронт" Валери Симеонов и Красимир Каракачанов изненадаха преговорния екип на ГЕРБ, като се появиха за участие в консултациите между двете формации за формиране на коалиционно правителство. По предварителна заявка на преговорите с Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от страна на Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО трябваше да дойдат Силвия Трендафилова, Искрен Веселинов и Полина Карастоянова. В началния час на разговорите – 13 ч., пристигнаха лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, придружени от Веселинов и Карастоянова. Решението на ГЕРБ е в първия тур от поредните преговори с всички политически сили да участват трите представителки на партийното ръководство, а председателят Бойко Борисов да се включи при втория кръг, ако такъв има. Консултациите с ПФ, който е пета политическа сила и има 19 депутати в новия парламент, са четвърти поред за ГЕРБ. Партията победител на изборите, която има само 84 народни представители, вече се срещна последователно с БСП, ДПС и Реформаторския блок. ГЕРБ отказа правителство с БСП и ДПС, с които преговори повече няма да се водят, а с Реформаторския блок е възможно да има нови разговори след неуспеха на проведените в сряда. *Очаквайте подробности

Ива Йорданова поема Държавната агенция за българите в чужбина

http://www.cross.bg/iiordanova-agentziyata-inspektorat-1435380.html

/КРОСС/ Със заповед на министър-председателя за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина е назначена Ива Йорданова, съобщава правителственият пресцентър. В досегашната си позиция на съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова тя отговаря за агенцията, като е работила в тясно сътрудничество с екипа през изминалите два месеца. Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли" в САЩ - 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски". Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация" на ООН в Ню Йорк. Назначаването на Ива Йорданова е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на агенцията и да се съдейства на проверяващите органи, след като вчера беше освободен досегашният и.д. председател, а в институцията влязоха инспектори от дирекция „Главен инспекторат" на Министерски съвет. Първата задача на новия заместник-председател е да осигури на проверяващите достъп до цялата информация, за да може в срок да се изготви доклад до премиера от страна на Главния инспекторат.  

В. Сидеров: В следващото правителство ще са проамерикански марионетки

http://frognews.bg/news_78358/

Всеки един министерски пост в новото правителство ще бъде съгласуван с Брюксел, респективно Вашингтон, а в бъдещото правителство щели да застанат проамерикански марионетки.

БЕМФ: България е на прага на сериозна газова криза

http://www.cross.bg/potok-bulgariya-yuzhen-1435381.html

/КРОСС/ Без тежки и сериозни реформи в сектор "Енергетика", увеличение на цената на тока ще има още следващата година. Това заявиха от Българския енергиен и минен форум. От неправителствената организация се обявиха твърдо против проекта "Южен поток", който, според тях, не носи никакви ползи на страната ни и ще последва съдбата на АЕЦ "Белене". От енергийния форум определиха вдигането на цената на тока като най-лесния начин за решаване на кризата в сектора. Оскъпяването на електроенергията обаче ще покрие малка част от дефицита в системата, изчисли Иван Хиновски: Дефицитът е 900 милиона, който се трупа ежегодно. През следващата година може да бъде и повече. Без реформи, само с повишаването цената на електроенергията, той може да бъде компенсиран някъде около двеста милиона.По темата "Южен поток", според експертите, България трябва да се откаже от проекта и да остави компанията "Газпром" сама да реализира газопровода. "Парите от "Южен поток" и от редица други проекти генерират огромна политическа корупция, всъщност това са хранилките на статуквото в България", каза професор Христо Казанджиев."България е на прага на сериозна газова криза, предупредиха от БЕМФ

РИОСВ–Бургас оттегли решението си за Кара дере

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/riosvburgas-ottegli-reshenieto-si-za-kara-dere-6025004

Предстои експертите от екоинспекцията да вземат решение относно степента на въздействие върху защитените зони и техния предмет на опазване

Нов филм за Перник!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nov-film-za-pernik_34988/

Поредицата „Световните градове на Бълг ария“ по БНТ2 и БНТ- Свят продължава с документален филм за град Перник и известните пернишки мини.

„Перник – една внезапна спирка“ е заглавието на документалния филм, който ще промени изцяло представите за град Перник. Лентата разказва за това, как един български град попада в центъра на Треската за черно злато и до къде го отвежда тя.

Сценарист е продуцентът на поредицата „Световните градове на...

Продължава

Трудният избор на Брюксел: Москва или Вашингтон?

http://www.cross.bg/sanktziite-rysiya-lavrov-1435379.html

/КРОСС/ В края на октомври Европа ще направи „ревизия” на пакета от санкции, въведени срещу Москва под влиянието на Вашингтон, пише „Гласът на Русия”. Но въпреки настоятелните искания на европейския бизнес, не трябва да очакваме пълно отменяне на санкциите. Някакво отслабване на режима на ограниченията обаче, може и да има. С мерките срещу Русия Брюксел, с подкрепата на все същия Вашингтон, сам се постави натясно: да бъдат отменени санкциите, би означавало автоматично да бъде признат статутът на Крим като част от РФ. Да не бъдат отменени, значи, да продължава да понася многомилирдни загуби. Тази година загубите на ЕС ще бъдат около 40 милиарда евро. През следващата ще стигнат до 50 милиарда. Излиза, че както и да постъпи Брюксел, при всички положения ще загуби: икономически или политически. На 15 октомври в интервю за американския телевизионен канал CNBC руският премиер Дмитрий Медведев посочи позицията на Москва за санкциите. Засега той не вижда „колосални проблеми” от санкциите и ситуацията с тях „още може да се разгърне”. Но заедно с това Медведев обърна внимание, че сега Китай е първият търговски партньор на Русия, макар че преди известно време такъв беше и Германия. Русия страда от санкциите така, както някога страдаше от тях Съветският съюз, но Европа може да понесе непоправими последствия

Отново ще разгледат плановете за "луксозен къмпинг" в Карадере

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/otnovo-shte-razgledat-planovete-za-luksozen-kymping-v-karadere-182009/

РИОСВ - Бургас върна решението си да не бъде правена оценка за въздействието на проекта върху околната среда

Аштън смята за възможно споразумение за иранската ядрена програма до 24 ноември

http://www.mediapool.bg/ashtan-smyata-za-vazmozhno-sporazumenie-za-iranskata-yadrena-programa-do-24-noemvri-news226073.html

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън смята, че е възможно да се постигне споразумение за иранската ядрена програма до 24 ноември, съобщи нейният говорител Майкъл Ман, цитиран от ТАСС. "Днес е 16 октомври, има още време", посочи Ман.   Иран и преговарящите с него шест световни сили са определили 24 ноември като краен срок за окончателно споразумение по иранската ядрена програма.   Вчера във Виена се състоя среща на шефовете на дипломациите на ЕС, САЩ и Иран, която продължи повече от 6 часа. За резултатите й Аштън и Зариф ще информират политическите директори на шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия).   Иранският външен министър Джавад Зариф съобщи пред ирански журналисти, че следващата среща между него, Катрин Аштън и Джон Кери може да се състои до 3-4 седмици. Според Зариф до 1-2 седмици трябва да се състои срещата на експертно равнище, а министерската среща в тристранен формат - след 3-4 седмици. Той допълни, че мястото й все още не е уточнено.   Зариф определи вчерашните преговори като "много трудни, сериозни и интензивни". той каза, че на тях са били обсъждани не само проблеми, но и решения, предаде Ройтерс.

"Барселона" отбелязва десет години от дебюта на Лионел Меси

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/16/2401514_barselona_otbeliazva_deset_godini_ot_debjuta_na_lionel/?ref=rss


"Барселона" чества десет години от дебюта на Лионел Меси. Аржентинският нападател изигра първите си минути за отбора срещу "Еспаньол".

В каталунското дерби на 16 октомври 2004 г. той се появи на терена като резерва на мястото на Деко. Тогава начело на "Барселона" беше Франк Рийкард.

За тези десет години Меси постигна много в отборен и личен план. Шест пъти стана шампион в Примера дивисион и три пъти триумфира в Шампионската лига. Четири пъти той получи "Златната топка"....

ЕС с отрицателен търговски баланс в размер на 8,9 млрд. евро през август

http://econ.bg/Новини/ЕС-с-отрицателен-търговски-баланс-в-размер-на-8-9-млрд-евро-през-август_l.a_i.577722_at.1.html

Европейският съюз е с отрицателен търговски баланс в размер на 8,9 млрд. евро през август 2014 г. В сравнение с изминалия месец юли износът от...

Отиде си известният журналист Боян Трайков

http://www.cross.bg/direktor-zhyrnalist-boyan-1435378.html

София /КРОСС/ На 82 години след кратко боледуване почина известният журналист Боян Трайков.Той беше едно от талантливите пера в българската публицистика. Целият му живот премина под знака на журналистиката. Един от основателите на в. "Поглед" през 1966 г. Бил е кореспондент на Комитета за телевизия и радио в Париж и на БТА във Варшава. От 1973 до 1977 г. , Генерален директор на Българското радио 1977 - 1981 г. Главен директор на БТА 1981 - 1990 г. Заместник-председател на Европейския съюз на агенциите по печата (септември 1982-1984).Като главен директор на БТА организира и ръководи акция за спасяването на Сергей Антонов, станал жертва в процеса срещу Али Агджа по повод покушението на папа Йоан Павел Втори на 13 май 1981 г.Поклон пред паметта му!

ЕК: България ще е сред най-тежко пострадалите при евентуално спиране на руския газ

http://www.moreto.net/novini.php?n=267554

България, Естония, Литва, Финландия и Румъния ще пострадат най-тежко, ако в идните шест месеца бъдат спрени доставките на руски газ за страните членки на Евросъюза. Това съобщи представителка на Европейската комисия. Оценявайки възможността за крайно развитие на ситуацията, пожелалата да остане анонимна представителка на висшия изпълнителен орган на ЕС съобщи, че в случай на пълно преустановяване на доставките в указания период на газа от Руската федерация по всички маршрути, делът на дефицита на "синьо гориво" в общия обем на вноса ще възлиза на около 22%, пише БГНЕС.

РИОСВ Бургас оттегли решението си за Карадере

http://news.ibox.bg/news/id_1556236694

Връща административното производство на етап уведомяване на компетентния орган

Любо Киров изгуби личната си карта, търси я чрез фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370995

Любо Киров е изгубил личната си карта пред КАТ в столицата. Бившият вокалист на група "Те" помоли в социалните мрежи да се свърже с него този, който евентуално я е намерил.
Ако някой е намерил личната ми карта пред КАТ София, моля да се свърже с мен тук ! Благодаря!
Това написа певецът, който е и част от журито на "Х Фактор" във фейсбук преди Любо Киров е изгубил личната си карта пред КАТ в столицата. Бившият вокалист на група "Те" помоли в социалните мрежи да се свърже с него този, който евентуално я е намерил. Ако някой е намерил личната ми карта пред КАТ София, моля да се свърже с мен тук ! Благодаря! Това написа певецът, който е и част от журито на "Х Фактор" във фейсбук преди

Пиронкова отива на ¼ финал в Москва

http://frognews.bg/news_78357/

Цветана Пиронкова се класира за четвъртфиналите на турнира Kremlin Cup в Москва с награден фонд $710,000. Първата ни ракета преодоля с лекота съпротивата на сръбкинята Александра Крунич (№109 в света) с 6:2, 6:3 и си осигури 100 точки, които на този етап я връщат в Топ 40 на световната ранглиста, както и чек на стойност $18,460, пише Topsport.bg.

ГЕРБ и „Патриотичният фронт" водят преговорят втори час

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370992

ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” водят консултации в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вместо очакваният екип на Патриотичният фронт”, на консултациите дойдоха съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Полина Карастоянова и Искрен Веселинов.   С тях преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” водят консултации в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вместо очакваният екип на Патриотичният фронт”, на консултациите дойдоха съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Полина Карастоянова и Искрен Веселинов. С тях преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева,

Любо Киров изгуби личната си карта, търси я чрез фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370977

Любо Киров е изгубил личната си карта пред КАТ в столицата. Бившият вокалист на група Любо Киров е изгубил личната си карта пред КАТ в столицата. Бившият вокалист на група "Те" помоли в социалните мрежи да се свърже с него този, който евентуално я е намерил. Ако някой е намерил личната ми карта пред КАТ София, моля да се свърже с мен тук ! Благодаря! Това написа певецът, който е и част от журито на "Х Фактор" във фейсбук преди

Втори час ГЕРБ и Патриотичният фронт водят преговори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370979

ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” водят консултации в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вместо очакваният екип на Патриотичният фронт”, на консултациите дойдоха съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Полина Карастоянова и Искрен Веселинов.   С тях преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева, ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” водят консултации в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Вместо очакваният екип на Патриотичният фронт”, на консултациите дойдоха съпредседателите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Полина Карастоянова и Искрен Веселинов. С тях преговорният екип на ГЕРБ – Цецка Цачева,

След боя Марешки приет в болница с настинка

http://offnews.bg/news/n_1/n_404364.html

Арестуваният след бой във Варна Веселин Марешки, който е и собственик на едноименна верига аптеки, е бил преместен по спешност в болница заради настинка. Това съобщи адвокатът му Милен Ралчев, цитиран от "Дневник". Вечерта, когато бил арестуван, той се оплакал на дежурния полицейски екип, че не се чувства добре. След това се е наложило да му бъдат направени изследвания. В ареста бил извикан медицински екип, който го е отвел в болница. Марешки е бил откаран в болницата "Св. Анна". След преглед в шоковата зала на болницата е било установено, че той има зачервено гърло и страда от настинка, заради което се налага да остане в болничното заведение. Междувременно и битият от Марешки общински съветник от Варна Костадин Костадинов, също е бил приет в болница. Костадинов се оплакал от "замайване", което получил вследствие на удара от аптечния бос. По неофициална информация общинският съветник също ще трябва да остане в болница. Предполага се, че той ще остане в болничното заведение поне три дни, докато състоянието му се подобри. Веселин Марешки е бил задържан снощи за 24 часа. До ареста се е стигнало, след като той е ударил Костадинов с юмрук в лицето в спор за наем на заведение.

Проф. Константинов: Да си ходят вкъщи, щом не могат да се разберат

http://offnews.bg/news/n_1/n_404291.html

Продължавам да вярвам или по-скоро ми се иска да вярвам, че разумът ще надделее и кабинет ще има. Ако не успеят да си направят кабинет и ако организират нови избори, нека да бъдат така добри всичките да слязат сред хората – например, да слязат пред площада на НС, но не зад загражденията, ами лично сред хората и да обяснят, защо не са могли да се разберат. Да видим какво ще кажат хората, коментира пред агенция "Фокус" проф. Михаил Константинов. Защото така е много лесно, стоиш си, преговаряш си, поставяш си разни условия. Да слязат сред обикновените хора, които изнесоха вече 25 години един невероятен преход на гърба си, и които разчитат на някакво спокойствие, и на някаква стабилизация, и на някакво положително развитие изобщо. Нека да отидат да им обяснят, че не са могли да се разберат. Като не могат да се разберат, нека си ходят всички вкъщи, да си гледат децата и внуците и да дойдат други, призова математикът. Ясно е, че на РБ им липсва централно здраво ръководство и един лидер. Така че, всеки отива, носи някакви предложения и те се вписват в един безкраен списък. Една формация не може да няма лидер. Не може да има нещо, което да има 5 или 7 лидера. Аз така и не разбрах реформаторите колко партии са. 5 ли са, 7 ли са. Колкото и да са, те трябва да имат един лидер, който да говори, а не петима души или седем души да говорят различни неща. Тогава нещата евентуално ще потръгнат, затова аз лично им желая час по-скоро да се съберат, да си изберат лидер и държат като единна формация с единна политическа воля, каза проф. Константинов. Не принадлежа към този блок, реформаторски, нито към неговия граждански съвет. Те не могат да се разберат и понасят помежду си все още. От там идват тези работи. Иначе по принцип приоритетите са ясни. Ако едно нещо не можеш да го кажеш с две думи или с две изречения - какъв ти е приоритетът, няма да успееш да го кажеш и на 20 страници. Да бъдат така добри да говорят ясно и разбираемо. Не само за колегите си, но и за хората, които са ги избирали. Обидно е да се държат с нас, като че ние сме малоумни. Казвате какво искате, казвате с какво бихте се съгласили и казвате с какво никога не бихте се съгласили. Всичко ясно, просто на масата сложено. Всичко друго е някакво шикалкавене, което аз не го разбирам. Това, разбира се, не се отнася само за реформаторите, а за всички политически сили. Крайно време е да се научат да говорят и да се държат разумно и отговорно, призова той. Вижте, ние нямаме друг шанс. Следващите избори трябва да бъдат средата на януари или в края на януари. Представете си един двуметров сняг в България и избори. Също така и една разгневена тълпа от хора, която вече е извадила бухалките и отива да говори със своите политически представители. Да видим как ще се чувстват тогава, коментира проф. Константинов.

Нов индийски хит: "Светлината на моя живот" замества "Цветовете на любовта"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370609

От днес в ефира на bTV тръгва нов сертиал. Както "Тв гид" вече съобщи премиерната за България лента носи заглавието "Светлината на моя живот". Идва на мястото на хитовия "Цветовете на любовта" - сериал, чийто интерес сюжет спечели огрмона аудитория у нас.  Новата поредица "Светлината на моя живот" ще се излъчва всеки делничен ден от 15:30. От днес в ефира на bTV тръгва нов сертиал. Както "Тв гид" вече съобщи премиерната за България лента носи заглавието "Светлината на моя живот". Идва на мястото на хитовия "Цветовете на любовта" - сериал, чийто интерес сюжет спечели огрмона аудитория у нас. Новата поредица "Светлината на моя живот" ще се излъчва всеки делничен ден от 15:30.

Нов индийски хит: "Светлината на моя живот" замества "Цветовете на любовта"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370595

От днес в ефира на bTV тръгва нов сертиал. Както От днес в ефира на bTV тръгва нов сертиал. Както "Тв гид" вече съобщи премиерната за България лента носи заглавието "Светлината на моя живот". Идва на мястото на хитовия "Цветовете на любовта" - сериал, чийто интерес сюжет спечели огрмона аудитория у нас. Новата поредица "Светлината на моя живот" ще се излъчва всеки делничен ден от 15:30.

Майкъл Джексън е най-печелившата покойна звезда

http://www.moreto.net/novini.php?n=267535

Списание "Форбс" обяви Майкъл Джексън за най-високо платената звезда, която не е сред живите, за втора поредна година. Според изданието проекти, свързани с Краля на попа, са донесли приходи от 140 милиона долара през последните 11 месеца.

Първо в "Труд": Ива Йорданова поема Държавната агенция за българите в чужбина (обновена)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370945

Ива Йорданова, съветничка в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова, поема ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина на мястото на Йордан Янев, научи "Труд".
 Заповедта за назначаването й вече е подписана от премиера Георги Близнашки и влиза в сила утре, когато изтича болничният лист на Янев и той ще бъде официално Ива Йорданова, съветничка в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова, поема ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина на мястото на Йордан Янев, научи "Труд". Заповедта за назначаването й вече е подписана от премиера Георги Близнашки и влиза в сила утре, когато изтича болничният лист на Янев и той ще бъде официално

ООН: Ебола и „Ислямска държава" са най-големите заплахи за света

http://www.cross.bg/durzhava-zeiid-zaplahi-1435377.html

/КРОСС/ Върховният комисар на ООН по правата на човека, принцът на Йордания Зейд Раад Зейд ал Хюсеин нарече избухването на епидемията от вируса ебола и дейността на радикалната група "Ислямска държава" като "най-сериозната заплаха" за световната сигурност. Той подчерта, че международната общност е подценила тези заплахи. Принцът отбеляза, че и двете са се появили незабележимо и първоначално са били игнорирани.Говорейки за „Ислямска държава", ал Хюсеин изрази мнение, че проповядващите геноцид екстремисти са "нова форма на нихилизъм в настоящата цифрова ера".

МВнР на Русия изрази възмущението си от показните акции на неонацистите в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-dolgov-borbata-1435374.html

/КРОСС/ Москва изрази безпокойството си във връзка с ескалирането на неонацистките настроения в Украйна и определи проведените във вторник акции като грубо нарушение на фундаменталните принципи и норми на международното право. Това заяви пълномощникът на министерството на външните работи на Русия по въпросите за човешките права Константин Долгов, цитиран от РИА Новости. На 14октомври в редица украински градове се проведоха шествия по повод годишнината от създаването на „Украинската бунтовническа армия” (УБА). Тя е сформирана през 1942 г. като част от Организацията на украинските националисти с основна цел борбата за независимост на Украйна. УБА е действала преди всичко на територията на Западна Украйна и е воювала срещу съветските войски, а в продължение на известно време – и срещу хитлеристите. След края на войната армията е продължила борбата си срещу съветската власт. Героизирането на УПА и нейните лидери Степан Бандера и Роман Шухевич предизвиква множество критики от страна на ветераните от Великата отечествена война, както и от политиците, обвиняващи бандеровците в сътрудничество с нацистите

Феминистката, наръгала восъчния Путин ще плати 6000 евро глоба

http://www.cross.bg/evro-zhdanova-pytin-1435376.html

/КРОСС/ Френският съд наложи глоба от 6000 евро на активистка от украинската организация за голи протести „Фемен", съобщи RFI. Причината за глобата е акцията през юни в Париж, когато тя наръга с нож восъчната фигура на президента на Русия Владимир Путин. По време на инцидента върху голите гърди на феминистката е било изписано „Убий Путин". Така 26-годишната Яна Жданова стана първата осъдена активистка на „Фемен" във Франция. На 5 юни Жданова отиде в залата с восъчни фигури на държавни глави в музея „Гревен", свалила си блузата и забила във восъчния Путин дървен кол, боядисан с червена боя в единия му край. Така нареченоото „убийство" украинката възпроизвела под истеричните крясъци „Путин е диктатор!". Съдът на Франция глобява Жданова с 1500 евро за сексуален ексхибиционизъм. За първи път френски съд разглежда акциите на „Фемен" като действия от сексуален характер. Освен това, Жданова трябва да плати още 3004 евро на музея „Гревен" за материалните щети, които е нанесла, а също 1000 евро за обида и 500 евро съдебни разходи по делото. Яна Жданова пристига във Франция преди 2 години от Източна Украйна. „Много е странно, това е някаква шега", каза тя след произнасянето на присъдата. „За първи път ни съдят за ексхибиционизъм. Това е нашата форма на протест, правила съм го в Украйна, в Турция."    

Дъщерята на Мая Манолова се сгоди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370951

Ралица Манолова, дъщеря на кюстендилската червена депутатка Мая Манолова, получи предложение за брак от приятеля си Мартин Мирчев. Красивата депутатска наследница казала “да” на предложението на избранника си навръх рождения си ден и вече получава поздравления за годежа и красивия годежен пръстен, с който се похвали в социалните мрежи. Ралица Манолова, дъщеря на кюстендилската червена депутатка Мая Манолова, получи предложение за брак от приятеля си Мартин Мирчев. Красивата депутатска наследница казала “да” на предложението на избранника си навръх рождения си ден и вече получава поздравления за годежа и красивия годежен пръстен, с който се похвали в социалните мрежи.

Йотингер: "Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370958

"Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Алтернативното газоснабдяване е приоритетът за ЕС и по-конкретно става дума за "Южния газов коридор", който трябва да бъде изграден в близко бъдеще. По него се предвижда да бъде доставян азебрайджански газ, "Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Алтернативното газоснабдяване е приоритетът за ЕС и по-конкретно става дума за "Южния газов коридор", който трябва да бъде изграден в близко бъдеще. По него се предвижда да бъде доставян азебрайджански газ,

ББЦ: Нямаме сериозни различия с ГЕРБ по приоритетните им цели

http://www.cross.bg/gerb-stefanov-ekip-1435375.html

/КРОСС/Преговорният екип на коалиция "България без цензура" е упълномощен да взема решения от името ѝ, защото всъщност е председателски съвет, упълномощен със споразумението, с което тя се е явила на изборите. Седемте партии във формированието са представяни от четирима представляващи и ако се стигне до коалиционно споразумение, то ще бъде подписано от тях. Това каза за БНР Драгомир Стефанов от движение "Гергьовден", който е част от преговорния екип на ББЦ, ден преди срещата му с ГЕРБ. Няма сериозни различия с ГЕРБ по целите, посочени от партията на Борисов като приоритетни в 18 точки, допълни той. Утре преговорния екип на ГЕРБ ще се срещне с групата за консултации на "България без цензура". В рамките на седмицата на политическите консултации първата най-голяма политическа сила вече разговаря със следващите три: БСП, ДПС, РБ. Все още не е приключила срещата им с Патриотичния фронт.  Според Драгомир Стефанов различия би могло да има в политиките за постигане на съответните цели. ББЦ също има своите пет приоритетни точки, сред които и създаване на условия за развитието на бизнеса така, че да може да отваря работни места, допълни той. Бих посъветвал колегите от Реформаторския блок да не бързат да търсят разделителни линии, а да погледнат малко по-отговорно, а не като хора, които току-що са се добрали до властта и отново се опитват да се възползват от нея, каза Драгомир Стефанов

Варненка е победител в конкурса за лого на Басейнова дирекция за Черноморски район-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267510

23-годишната Елена Литова от Варна е победителят в конкурса за лого на Басейнова дирекция за Черноморски район – Варна (БДЧР - Варна), научи Moreto.net. На второ място журито класира предложението на Марина Стоянова от София, а на трето – на Кристияна Илиева от град Силистра.

Йотингер: "Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370942

"Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел. Алтернативното газоснабдяване е приоритетът за ЕС и по-конкретно става дума за "Южния газов коридор", който трябва да бъде изграден в близко бъдеще. По него се предвижда да бъде доставян азебрайджански газ,

Радан Кънев отговаря на трите дами от ГЕРБ: По-добре е да преговаряме лидерите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370953

Може би действително е разумно да преговарят лидерите на Реформаторския блок с председателя и ръководството на ГЕРБ.
Това пише говорителят в оставка на РБ Радан Кънев в личния си профил във фейсбук след като преговорния екип на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, излезе с позиция, Може би действително е разумно да преговарят лидерите на Реформаторския блок с председателя и ръководството на ГЕРБ. Това пише говорителят в оставка на РБ Радан Кънев в личния си профил във фейсбук след като преговорния екип на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова, излезе с позиция,

Полша потвърди, че е арестувала двама шпиони

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/polsha-potvyrdi-che-e-arestuvala-dvama-shpioni-6025002

Не е официално потвърдено, но се смята, че двамата – полковник и цивилен с двойно гражданство, са шпионирали в полза на Русия

"Патек Филип" представи часовник за 2,6 млн долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245997_%22%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BA+%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%22+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+2%2C6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD

 По повод своята 175-годишнина швейцарската луксозна марка "Патек Филип" представи часовник за 2,6 милиона долара.

Часовникът Grandmaster Chime е изработен от 18-каратово злато и сапфири и е най-скъпият модел "Патек", създаван някога. Той има две лица – едното показва времето, а другото – календара. Циферблатът може да бъде завъртян по вертикална ос, за да се сменят лицата на часовника.

Това е най-усложненият ръчен часовник, създаван някога, с различно звънене и репетири. Компанията е заделила 100 000 часа за разработването, производството и сглобяването на часовника с 11 060 старателно изработени части в седемте екземпляра на часовника.

Един от тях ще бъде показан в постоянната колекция на компанията, а останалите шест ще бъдат продадени на цена 2,5 милиона швейцарски франка (2,6 милиона долара). /БГНЕС

 

Женева / Швейцария

Еврофобската група в ЕП на Найджъл Фараж се разпадна

http://www.mediapool.bg/evrofobskata-grupa-v-ep-na-naidzhal-farazh-se-razpadna-news226072.html

Еврофобската група в Европейския парламент, предвождана от лидера на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, се разпадна, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на ЕП.   Групата беше сформирана след европейските избори през май тази година и се наричаше "Европа на свободата и пряката демокрация".   Тя се разпада, след като депутатката от Латвия Ивета Григуле я напусна. Така групата вече не отговаря на изискването да има депутати от общо седем страни членки на ЕС.

Русия е отделила 15 млн. евро в борбата срещу ебола

http://europe.actualno.com/Rusija-e-otdelila-15-mln-evro-v-borbata-sreshtu-ebola-news_55272.html

Русия е отделила 779 милиона рубли (около 15 милиона евро) в борбата с ебола. Информацията съобщи държавната агенция ТАСС, която се позовава на съобщение на руското външно министерство. От цялата сум...

"Ислямска държава" е почти изтласкана от Кобани

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-e-pochti-iztlaskana-ot-Kobani-news_55270.html

Американски военни самолети са нанесли 14 удара срещу позиции на "Ислямска държава" в сирийския пограничен град Кобани през изминалото денонощие, съобщи американската армия. Благодарение на...

Когато "Най-доброто в мен" е най-доброто за теб

http://cinema.actualno.com/Kogato-Naj-dobroto-v-men-e-naj-dobroto-za-teb-news_55277.html

Когато обичаш един човек истински, си мислиш, че знаеш кое е най-доброто за него. Подарък, поглед, отношение. Какво става обаче, когато се окаже, че грешим? Или когато си мислим, че ние не сме най-доб...

Зам.-началникът на отбраната Нейко Ненов се оказа агент на ДС

http://www.mediapool.bg/zam-nachalnikat-na-otbranata-neiko-nenov-se-okaza-agent-na-ds-news226071.html

Зам.-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов е бил агент на бившата Държавна сигурност, съобщиха от Комисията по досиетата. Ненов е бил агент към Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) с псевдоним "Емил". Той е един от най-способните млади генерали в армията. Бил е командир на бригада Югоизточна Европа в Констанца, началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместната подготовка на силите към Съюзното командване по трансформациите в Бидгошч, командващ Сухопътните войски и други.

Путин: "Южен поток" ще донесе на Сърбия 2 млрд. евро инвестиции

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/16/2401500_putin_jujen_potok_shte_donese_na_surbiia_2_mlrd_evro/?ref=rss


Транзитът на руски природен газ за Европа през Украйна остава проблематичен и за решаването на въпроса би трябвало да се използват алтернативни пътища като планирания тръбопровод "Южен поток", отбелязва руският президент в интервюто за в. "Политика", цитиран от Ройтерс.

Осъществяването на проекта "Южен поток" се очаква да донесе на Сърбия над 2 милиарда евро нови инвестиции и съществено да увеличи енергийната сигурност на страната, казва Путин, цитиран от ТАСС.

"Южен поток...

Дъщерята на Мая Манолова се сгоди

http://www.cross.bg/manolova-ralitza-zaedno-1435373.html

/КРОСС/Ралица Манолова, дъщеря на кюстендилската червена депутатка Мая Манолова, получи предложение за брак от приятелят си Мартин Мирчев. Красивата депутатска наследница казала "да" на предложението на избранника си навръх рождения си ден и вече получава поздравления за годежа и красивия годежен пръстен, с който се похвали в социалните мрежи. Младият мъж изчакал да минат изборите за народни представители, за да може Ралица, която извлече на гърба си предизборната битка на социалистите в Кюстендилско и бе плътно до майка си, кандидат депутат от БСП, да бъде свободна и да се наслади напълно на мига, пиоше struma.bg. Ралица Манолова е единственото дете на Мая Манолова и Милен Манолов. Тя завърши икономика в Германия, а след завръщането си в България работи първоначално в столицата в чуждестранна фирма, занимаваща се с внос и износ, а в момента е служител в Министерството на труда и социалните грижи. Бъдещият депутатски зет също е кюстендилец, завършил УНСС, след което останал на работа в столицата. Двамата са заедно от няколко години, след завръщането на Ралица в България, но са сериозно обвързани от около година, споделят близки на двойката. Според приятелите им Рали и Мартин са лъчезарна двойка, а двамата ще бъдат много щастливи заедно. Минути след като обяви годежа си новата двойка получи и множество пожелания за много любов и дълъг семеен живот.  

Променливо време ни очаква в края на седмицата

http://www.vesti.bg/bulgaria/promenlivo-vreme-ni-ochakva-v-kraia-na-sedmicata-6024999

Утре след преминалия размит атмосферен фронт, облачността над страната ще бъде променлива, на моменти значителна, но през деня ще е почти без валежи

Нестабилността в Близкия Изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС

http://www.cross.bg/ministur-mitov-bulgariya-1435371.html

/КРОСС/ Нестабилността в Близкия Изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС. Това подчерта външният министър Даниел Митов на днешната си редовна работна среща с посланиците на държавите членки на ЕС в София, домакин на която беше италианският посланик.Българският външен министър се спря на тежката ситуация в Сирия и Ирак, която поражда трайна нестабилност и представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност. „България подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори насочени срещу действията на терористите от организацията „Ислямска държава". Министър Митов информира европейските посланици за силния миграционен натиск, на който е подложена България. „Въпреки предприетите мерки, бежанският поток се увеличи през последната една година, поради което ние ще се обърнем към ЕК и останалите наши партньори за подкрепа и съдействие", изтъкна външният министър. Сред останалите теми, които европейските посланици дискутираха с министър Митов, беше предстоящото на 20 октомври т.г. заседание на Съвет „Външни работи" на ЕС в Люксембург. Министър Даниел Митов информира за българската позиция по ситуацията в Украйна. „Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение от границата с Украйна поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта

Сърбия посреща руския президент Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=267541

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия. На много места в Белград са поставени знамена на Русия и Сърбия, както и плакати с образа на руския президент. За посещението в сръбската столица са пристигнали представители на 1000 чуждестранни медии.

Пиронкова без проблеми на 1/4-финал в Москва

http://news.ibox.bg/news/id_1539342313

Следващата съперничка на първата ни ракета при жените е румънката Ирина-Камелия Бегу, която два пъти е губила от Пиронкова.

Правителството освободи от длъжност консула на България в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-bulgariya-avramov-1435372.html

/КРОСС/ Правителството на България освободи от длъжност украинския гражданин Иван Аврамов от длъжност почетен консул на Република България в Украйна, със седалище в град Донецк и с консулски окръг, който обхваща Донецка, Луганска и Запорожка области на Украйна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна. Името на българския почетен консул се свързва с публикации за негова съпричастност към дейности срещу украинската държава, което е сериозна пречка за осъществяване на основните функции на длъжността, смята правителството. Напомняме, че Иван Аврамов е съсобственик на „Еврогаз Украйна" ООД, който държеше лиценза за разработването на гигантските находища от шистов газ в Донбас, чрез принадлежащия му фонд „Нови технологии". Украинските медии го сочат за опосредстван собственик на „Донбассхолдинг", занимаваща се с добив на въглища в Луганска и Донецка област. Негов е Енакиевският коксохимически завод. Бизнесменът заема 107-о място в класацията с 200-те най-богати хора в Украйна. Състоянието му се оценява на 103 млн. долара. /Преса/  

Митницата спипа 2,2 тона нелегална пърцуца

http://frognews.bg/news_78356/

Мобилна митническа група разкри 2,2 тона нелегална ракия в Хасково, съобщиха от Агенция „Митници". В гаража на частен имот в кв. „Болярово" митничарите се натъкнали на 8 бидона по 120 литра ракия без документи.

На Карадере няма да се строи...засега

http://offnews.bg/news/n_1/n_404366.html

С решение от 15 октомври директорът на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов е оттеглил решението си по казуса "Карадере", като така ще върне административното производство на етап уведомяване на компетентния орган по околна среда и засегнатото население. На Карадере няма да се строи луксозен къмпинг, както бе по план, а решението за това тепърва ще се преразглежда. „Поставените условия в административния акт и техният характер категорично показват безспорната необходимост от изясняване на допълнителни фактори и обстоятелства в степен на подробност и тяхното въздействие върху околната среда, което трябва да бъде предмет на по-задълбочена оценка“, са част от мотивите, посочени в Решението на директора на РИОСВ – Бургас. Припомняме, че още на 9 октомври министър Светлана Жекова констатира сериозни пропуски в първоначалното решение на Антоний Иванов, в което беше преценено да не се извършва ОВОС на инвестиционното намерение в местността Карадере и изрази публичното си несъгласие с него.

Сидеров: Истинските преговори за кабинет текат в Банкя с лидери на реформаторите, ББЦ и ПФ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370936

Лидерът на АТАКА Волен Сидеров определи проведените консултации при президента като задкулисие. Във всекидневния си коментар по АЛФА ТВ той заяви, че е отишъл при Плевнелиев с искането разговорите да са открити за медиите, за да разбере обществото какво се говори от лидерите на партиите, представени в парламента, Лидерът на АТАКА Волен Сидеров определи проведените консултации при президента като задкулисие. Във всекидневния си коментар по АЛФА ТВ той заяви, че е отишъл при Плевнелиев с искането разговорите да са открити за медиите, за да разбере обществото какво се говори от лидерите на партиите, представени в парламента,

Направиха гинекологичен преглед на пернишкото момиче Ана- Мария в Пирогов

http://www.zapernik.com/obshtestvo/napraviha-ginekologichen-pregled-na-pernishkoto-momiche-ana-mariya-v-pirogov_34987/

Гинекологичен преглед е направен в столичната клиника „Пирогов“ на пернишкото момиче Ана- Мария, което е със заболяване даун и с него са извършени блудствени действия в Четвърто помощно училище „Проф. Димитър Кацаров“ в София.

Прегледът е извършен под упойка, 13-годишното момиче е излязло от упойката и се чувства добре, каза бащата Росен Симеонов. Резултатите са следствена тайна, те ще бъдат предоставени на прокуратурата,заяви бащата.

Доста трудно се справили екипът от лекари и...

Продължава

Репуц: РБ ни пренебрегна от преговорите с ГЕРБ

http://frognews.bg/news_78355/

Нов скандал избухна в Реформаторския блок, след като водачът на една от партиите публично заяви, че са били пренебрегнати и изолирани от преговорите с ГЕРБ. За мен бе неприятна изненада отношението на Реформаторския блок към християндемократите, което се прояви след изборите. Това каза Ирина Абаджиева - Репуц, лидер на Християндемократическата партия на България.

Мъртво пиян и без книжка без драскотина при катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370921

Пиян до козирката мъж оцеля по чудо оцеля след като катастрофира с рекордна за последните години доза алкохол в кръвта.
44-годишният Минчо Рупчев от смолянското село Виево се движел по шосето между селата Момчиловци и Виево със Ситроен към 22 часа вечерта, когато се забил в крайпътен камък и излязал извън платното. Пиян до козирката мъж оцеля по чудо оцеля след като катастрофира с рекордна за последните години доза алкохол в кръвта. 44-годишният Минчо Рупчев от смолянското село Виево се движел по шосето между селата Момчиловци и Виево със Ситроен към 22 часа вечерта, когато се забил в крайпътен камък и излязал извън платното.

Среща решава конфликта между хора и мечки в Карловско

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/16/2401452_sreshta_reshava_konflikta_mejdu_hora_i_mechki_v/?ref=rss


Среща в Карлово, в която участваха заместник-министърът на околната среда и водите Владимир Дончев, експерти от РИОСВ - Пловдив, дирекция Национален парк "Централен Балкан" и Изпълнителната агенция по горите, набеляза мерки за решаване на конфликта между хора и мечки в районите на Карлово и Калофер, съобщиха от РИОСВ – Пловдив.

Във връзка със зачестилите сигнали за посегателства на мечки над кошери и приближаване в опасна близост до къщите са извършени 10 проверки на място....

Паметлива вода лекува като хапче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370928

Тя приема информация от медикаментите
ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА
Авангардна технология с вода представиха чуждестранни участници в конференцията “Физика, химия и биология на водата”, състояла се от 9 до 12 октомври в Пампорово.
Нарича се IC Medicals и чрез нея се правят информационни копия на лекарствени препарати върху вода. Тя приема информация от медикаментите ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА Авангардна технология с вода представиха чуждестранни участници в конференцията “Физика, химия и биология на водата”, състояла се от 9 до 12 октомври в Пампорово. Нарича се IC Medicals и чрез нея се правят информационни копия на лекарствени препарати върху вода.

Нигерийски национал нападна журналистка

http://www.cross.bg/skandal-zhyrnalistka-ogromen-1435370.html

/КРОСС/ Халфът на нигерийския национален отбор по футбол Джон Оби Микел се оказа в центъра на огромен скандал. След тренировка на националите журналистка от местна радиостанция е помолила полузащитника за интервю. В отговор обаче получила удар в корема. Играчът, който в момента рита на Острова, отдавна е в обтегнати отношения с местните медии. Действията му предизвикаха огромен скандал в страната.

Китайски фармацевтичен концерн ще изпробва в Африка лекарство срещу ебола

http://www.mediapool.bg/kitaiski-farmatsevtichen-kontsern-shte-izprobva-v-afrika-lekarstvo-sreshtu-ebola-news226070.html

Китайски фармацевтичен производител, свързан с въоръжените сили, е изпратил в Африка експериментално лекарство срещу ебола, което да се използва от китайските хуманитарни работници. Там ще бъдат направени и клинични тестове в опит да се спре смъртоносната епидемия, съобщиха шефове на фирмата, цитирани от Ройтерс.   Фармацевтичният концерн "Съхуан" е изпратил няколко хиляди дози от лекарството Джей Кей - 05 (JK-05) в региона, като при нужда може да се изпратят и още дози, съобщи оперативният шеф на компанията.   "Хуманитарни работници вече носят лекарството със себе си и ако сред тях се появи случай на зараза, те могат да го използват", добави друг шеф на фирмата. Тя е подписала споразумение с Академията за военномедицински науки, която първоначално е разработвала лекарството, което засега е одобрено от китайските власти само за спешна военна употреба.   Компанията обаче се надява, че това, както и тестовете в Африка, ще помогнат то да бъде одобрено по ускорена процедура за гражданска употреба в Китай. До момента лекарството не е пробвано върху китайски граждани.   Ако експерименталният медикамент се окаже ефективен, това ще бъде голям стимул за китайската фармацевтична индустрия и ще засили влиянието на Китай в Африка, която е партньор с все по-нарастващо значение за втората световна икономическа сила, отбелязва Ройтерс.   Американската инвестиционна банка "Морган Стенли" притежава дял от "Съхуан".

Каша с таксите, имотите и назначенията в Агенцията по храните

http://www.mediapool.bg/kasha-s-taksite-imotite-i-naznacheniyata-v-agentsiyata-po-hranite-news226069.html

Отдавани за безвъзмездно ползване имоти на Агенцията по храните, които в същото време са поддържани с бюджетни пари. Надплатени за ваксинация на животните суми, които не съответстват на реално направените разходи. Назначени в нарушение на правилата чиновници, проблемни обществени поръчки и почти 276 хил. лв. приходи на ведомството с неясен характер. Това са констатациите на Сметната палата след извършен одит на работата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в периода 1 януари 2012 – 30 юни 2013 г. Тогава шеф на звеното бе Йордан Войнов, който го пое от сформирането през февруари 2011 г. и подаде оставка през април 2013 г. след скандал с дезинфекцията на автомобилите на българо-турската граница от избрана от БАБХ при съмнителни обстоятелство фирма, която събираше баснословни такси за обработка на превозните средства. До октомври 2013 г. начело на агенция бе един от зам.-директорите, преди на поста да бъде сложен Пламен Моллов. Според доклада агенцията е давала на частни ветеринарни лекари да ползват безвъзмездно държавни лечебници, което е неправомерна държавна помощ и нарушава правилата на конкуренцията, тъй като тези ветеринари са в по-благоприятно положение спрямо останалите си колеги. В същото време дадените на частници без пари държавни лечебници са били издържани с пари от бюджета на ведомството. Не се посочва обаче какви са щетите за ведомството от това. Проблемите договори с изброените поименно фирми са описани в приложенията на одита. Сметната палата отчита още, че БАБХ не е осъществявала добър контрол върху отчетите на частните ветеринари за извършените от тях ваксинации и контрол и ликвидиране на болести по държавната профилактична програма и така са били платени суми, които не съответстват на действително извършената и отчетена работа. Липсата на разписани правила за контрол от длъжностни лица за достоверността на отчетите за извършените ваксинации и други дейности и изплащането на договорите по държавната програма създават риск за незаконосъобразни разходи, посочва одитът. А именно изпълнението на Държавната профилактична програма е погълнало 62.6 на сто в общия размер на разходите на агенцията. Проверката констатира още, че агенцията е извършвала разходи без да е провела обществени поръчки за тях. При 6 от проверените 11 процедури за възлагане на обществените поръчки в периода пък не са спазени нормативните изисквания и утвърденият вътрешен ред. Нарушения има и при обществените поръчки за избор на изпълнители на финансирани от Европейската комисия програми за контрол и ерадикация на някои заболявания в България за 2011 г. и 2012 г. Общо за двете години по тези програми за изразходвани над 8.665 млн. лв. като от Брюксел вече са наложили на ведомството санкции за над 175 хил. евро и не са признали разходи за близо 336 хил. лв. Повечето договори за доставки по финансираните от Брюксел програми са сключени с единствения кандидат на по-високи от обявените цени. Освен това при обявяване на обществените поръчки възложителят не винаги се е придържал към обявените максимални средни цени за лабораторни тестове и диагностикуми, определени в решенията на ЕК, в резултат на което извършени от БАБХ разходи не са възстановени и остават за сметка на държавния бюджет. Доставките през 2011 г. и 2012 г. за изпълнение на програмите са с едни и същи фирми, въпреки че са извършени по реда на Закона за обществените поръчки. Липсата на конкуренция създава предпоставки за неикономично разходване на средства от държавния бюджет за изпълнение на програмите, съфинансирани от Европейския съюз, посочва Сметната палата. Одитната институция отчита и нарушения при назначаването на държавни служители в агенцията. Установено е, че чиновници са вземани на работа по заместване, а после са преназначаване на освободени позиции, без да са провеждани задължителните конкурси, други получавали постове, въпреки че нямало обявени свободни места по устройствен правилник. Проверяващите открили и 275 843 лв. с неясен произход, за които се смята, че са приходи от държавни такси, но заради продължителна липса на вътрешен акт за определяне реда за събирането на държавните такси парите не са отразени в системата. Издадените документи за съгласуване на размера на таксите не са регистрирани в деловодната система на БАБХ, като по този начин не е минимизиран корупционния риск при осъществяване на дейностите и са създадени предпоставки за извършване на измами, пише в одита на Сметната палата. В подкрепа на констатациите от одитния доклад са събрани 321 броя одитни доказателства, които заедно с работните документи, отразяващи отделните етапи на одитния процес, са в Сметната палата. Докладът е изпратен на шефа на БАБХ Пламен Моллов, който има четири месеца да изпълни отправените от Сметната палата препоръки за отстраняване на нередностите.

Варна ще отбележи паметта на св. Йоан Рилски

http://www.moreto.net/novini.php?n=267544

На 19 октомври Църквата прославя небесния покровител на българския народ - св. Йоан Рилски Чудотворец. По този повод на 18 октомври (събота), от 18.00 часа в Катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна ще се отслужи всенощно бдение, а на 19 (неделя) от 9.

Лидерите на Патриотичния фронт се включиха в преговорите с ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/16/2401431_liderite_na_patriotichniia_front_se_vkljuchiha_v/?ref=rss


Лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО) се включиха в консултациите за съставяне на правителство с преговарящия екип от ГЕРБ Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. 

Фронтът е единствената политическа сила засега, чиито лидери се появяват още на първия кръг от преговорите.

Досега ГЕРБ проведоха консултации с преговорни екипи на по-ниско от лидерското ниво, излъчени от БСП, ДПС и Реформаторския блок. Излъчената от...

Летище София отчете 10% на пътниците

http://www.vesti.bg/novini/letishte-sofiia-otchete-10-na-pytnicite-6025001

За деветте месеца на 2014 г. на Летище София са обслужени общо 2 939 747 пристигащи и заминаващи пътници - с 10 % над предходната година.

Йотингер: „Южен поток” не ни е приоритет

http://frognews.bg/news_78354/

"Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел.

Епидемията от ебола може да предизвика тежка продоволствена криза в Африка

http://www.mediapool.bg/epidemiyata-ot-ebola-mozhe-da-predizvika-tezhka-prodovolstvena-kriza-v-afrika-news226068.html

Глобалната система за предотвратяване на глада предрича голяма продоволствена криза, ако епидемията от ебола продължи да се разраства през идните месеци. ООН все още не успяла да достигне до 750 хиляди хора, нуждаещи се от храна в Западна Африка, където цените растат главоломно, а стопанствата са изоставяни поради страха от заразата, предаде Асошиейтед прес.   По случай Световния ден на прехраната, който се отбелязва в четвъртък, агенции на ООН и неправителствени организации положиха сериозни усилия да предотвратят масов глад. "Светът се мобилизира и ние трябва да достигнем до най-малките села в най-затънтените райони. Данните сочат, че нещата ще се влошат, преди да започнат да се подобряват. Докъде ще стигне влошаването зависи от всички нас", каза Денис Браун, регионален директор за Западна Африка на Световната програма на ООН по прехраната (СПП).   Според СПП 1,3 млн. души в най-тежко засегнатите от епидемията райони на Либерия, Сиера Леоне и Гвинея очакват спешно хранителна помощ и трябва да се достигне до тях. До момента СПП е доставила храна на 534 хил. души и очаква още този месец да достигне до 700 хиляди. СПП доставя храна на пациенти в центровете за лечение на ебола, на оцелели от вируса, които вече са освободени от центровете, и на общини, поставени под карантина или сред които е отбелязано масово разпространение на заразата, включително на семействата на заразените.   СПП се занимава и с логистика и осъществява хуманитарни полети между трите най-тежко засегнати страни и съседните летища в Дакар (Сенегал) и Акра (Гана), за да могат хуманитарните работници по-бързо да достигат необходимите места.   Канайо Нванзе - президент на Международния фонд на ООН за селскостопанско развитие, съобщи в понеделник, че до 40 процента от фермите в най-засегнатите райони на Сиера Леоне са били изоставени и вече има недостиг на храни в Сенегал и други страни от Западна Африка, защото регионалните търговски връзки са нарушени.   Същевременно рязко растат цените на хранителните продукти, има и недостиг на работна ръка поради ограниченията върху движението на хора. Това принуждава фермерите да изоставят нивите и реколтата си и да търсят убежище в места, смятани за по-слабо изложени на опасност от вируса на ебола, каза Андрея Тамбурини, шеф на неправителствената организация "Действие срещу глада", цитиран от АП.

Задържаха сериен крадец на асансьорни части

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370911

Сериен крадец на части от аснсьори задържаха криминалистите от Второ районно полицейско управление в Стара Загора, съобщиха от полицията.
33-годишният Г.З. от Пловдив е бил арестуван за извършени 12 кражби на електромагнитни отбивачки от различни асансьори кабини в жилищни блокове в Стара Загора.
Г.З. Сериен крадец на части от аснсьори задържаха криминалистите от Второ районно полицейско управление в Стара Загора, съобщиха от полицията. 33-годишният Г.З. от Пловдив е бил арестуван за извършени 12 кражби на електромагнитни отбивачки от различни асансьори кабини в жилищни блокове в Стара Загора. Г.З.

Оттеглиха решението за строеж на Карадере, искат задълбочена оценка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370913

Директорът на РИОСВ - Бургас Антоний Иванов оттегли Решение БС - 78/2014 за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение "Изграждане на луксозен къмпинг" по плана на ЗО "Бяла север", гр. Бяла, Община Бяла".
Иванов е оттеглил решението си по казуса "Карадере" вчера вечерта. Директорът на РИОСВ - Бургас Антоний Иванов оттегли Решение БС - 78/2014 за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение "Изграждане на луксозен къмпинг" по плана на ЗО "Бяла север", гр. Бяла, Община Бяла". Иванов е оттеглил решението си по казуса "Карадере" вчера вечерта.

Кънев доволен, че от ГЕРБ са премислили за преговорите

http://www.cross.bg/gerb-kunev-napisa-1435369.html

София /КРОСС/ Радвам се, че ГЕРБ са преосмислили прекратяването на преговорите. Това е разумната и отговорна позиция. Това написа във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев. „След получаване на покана от страна на ГЕРБ, Председателството на РБ ще определи екип за преговори, на основата на взаимност и равнопоставеност. Може би действително е разумно да преговарят лидерите на РБ с Председателя и ръководството на ГЕРБ. Съставянето на реформаторски кабинет е необходимо не за нас или ГЕРБ, а за възстановяване на законността и стопанското развитие на страната ни", написа Кънев.

17-годишно момиче издъхна, прегазено от ремарке на трактор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370897

17-годишно момиче издъхна в болницата в Пазарджик след като е било прегазено от ремаркето на трактор, съобщиха от полицията.
Тежкият инцидент е станал около 18ч. в сряда на улица в пазарджишкото село Юнаците. Непълнолетното момиче, което е от близкото село Злокучене, работело на полето край Юнаците. 17-годишно момиче издъхна в болницата в Пазарджик след като е било прегазено от ремаркето на трактор, съобщиха от полицията. Тежкият инцидент е станал около 18ч. в сряда на улица в пазарджишкото село Юнаците. Непълнолетното момиче, което е от близкото село Злокучене, работело на полето край Юнаците.

Сара от "Д-р Хаус" почина на 40

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370567

Актрисата Сара Голдбърг, която е играла в сериала 'Д-р Хаус Актрисата Сара Голдбърг, която е играла в сериала 'Д-р Хаус" почина на 40 години. Причината за внезапната смърт се изяснява, но колегите и приятели й са в шок.  Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване