Още един Джордж Буш влиза в политиката

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/oshte-edin-dzhordzh-bush-vliza-v-politikata-6025024

Той е внук на президента Джордж Буш, племенник на другия президент Джордж У. Буш и син на евентуалния кандидат за президент Джеб Буш

Меркел: Санкциите не изключват воденето на диалог с Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=267548

Терористите от „Ислямска държава” посочиха като свои мишени държавите, чиито правителства обявиха война на групировката, включително и Германия, пише в. "Ди Велт". В ново пропагандно видео, заснето в Сирия, германски джихадист, родом от Северен Рейн-Вестфалия, заплаши канцлера Ангела Меркел и други лидери на държави от Европейския съюз.

Facebook ще помага на хората при природни бедствия

http://www.cross.bg/facebook-prirodni-bedstvieto-1435413.html

/КРОСС/ Социалната мрежа Facebook представи новата функция Safety Check. С нея ще може да се проверява безопасността на приятели и роднини по време на природни бедствия, съобщава The Verge. Мрежата автоматично ще открива местоположението на потребителя и ако е в близост до района на бедствието, ще му предложи да кликне върху „Аз съм в безопасност", за да бъдат приятелите му в течение на нещата. В този случай всички получатели ще получат автоматично генерирано съобщение. Също така, потребителите ще бъдат в състояние самостоятелно да определят кои от приятелите им се намират в зоната на бедствието. Новата функция бе представена от шефа на Facebook Марк Зукърбърг в Япония, която все още не се е възстановил напълно от последиците от земетресението и цунамито от 2011 година.

Коларова на изненадваща проверка в 4-то помощно училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_404490.html

Служебният министър на образованието доц. Румяна Коларова направи изненадваща проверка в 4-то помощно училище в София, съобщи пресцентърът на МОН. Проверката е следствие от сигнала на майка за сексуално посегателство над дъщеря й, болна от аутизъм, което е било извършено в училището. Коларова е извършила проверката заедно с директора на дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев. "Доц. Коларова изрази своята критика към директора Венета Бочева Ал-Шериф за констатираните многобройни нередности при проверката на МОН , извършена след сигнал на родители за упражнено насилие над тяхното дете в рамките на училището. Очаква се директорът да даде своите писмени обяснения пред дисциплинарната комисия на МОН в съответствие със законовите срокове", се казва в прессъобщението. Четирима служители на 4-то помощно училище в София са поискали да напуснат заради "неправомерния натиск", на който се чувствали подложени вследствие на отправените подозрения и обвинения за тормоз на дете, се казва още в съобщението. От него не става ясно дали наистина са напуснали или просто са се оплакали на проверяващите от МОН.

Протестиращите срещу затварянето на "ТЕЦ-Варна" блокираха улица "Раковска" в столицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371361

Протестиращите срещу затварянето на "ТЕЦ-Варна" се отправят към Министерството на икономиката и енергетиката, като блокираха движението на улица „Раковска” в столицата, предаде "Фокус".   Протестиращите искаха регионалният мениджър на „ЧЕЗ България” ЕАД Петър Докладал да излезе от сградата на разпределителното дружество и да говори със своите Протестиращите срещу затварянето на "ТЕЦ-Варна" се отправят към Министерството на икономиката и енергетиката, като блокираха движението на улица „Раковска” в столицата, предаде "Фокус". Протестиращите искаха регионалният мениджър на „ЧЕЗ България” ЕАД Петър Докладал да излезе от сградата на разпределителното дружество и да говори със своите

Протестиращи срещу затварянето на "ТЕЦ-Варна" блокираха столична улица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371350

Протестиращите срещу затварянето на Протестиращите срещу затварянето на "ТЕЦ-Варна" се отправят към Министерството на икономиката и енергетиката, като блокираха движението на улица „Раковска” в столицата, предаде "Фокус". Протестиращите искаха регионалният мениджър на „ЧЕЗ България” ЕАД Петър Докладал да излезе от сградата на разпределителното дружество и да говори със своите

Министър Коларова изненадващо посети IV Помощно училище

http://www.cross.bg/ychilishteto-kolarova-natisk-1435411.html

/КРОСС/ Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и директорът на дирекция „Организация, контрол и инспектиране" в МОН Лазар Додев изненадващо посетиха IV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров" в София, съобщават от МОН. Министърът се запозна на място с условията на работа в училището и с дежурните представители на персонала. Тя посети специализираните кабинети по кинезитерапия, арттерапия, сензорния кабинет и игротеката, както и заниманията, извършвани в момента в класните стаи.Представена беше и производствената практика, която се извършва от най-големите ученици в училището. Доц. Коларова изрази своята критика към директора Венета Бочева Ал-Шериф за констатираните многобройни нередности при проверката на МОН, извършена след сигнал на родители за упражнено насилие над тяхното дете в рамките на училището. Очаква се директорът да даде своите писмени обяснения пред дисциплинарната комисия на МОН в съответствие със законовите срокове. Представители на персонала изразиха пред министър Коларова безпокойствието си от неправомерния натиск, на който се чувстват подложени, вследствие на отправените подозрения и обвинения за тормоз на дете. Според тях в резултат на този натиск четирима служители от училището са пожелали да напуснат.

БНБ: От EPIC не са доказали, че искат и могат да спасят КТБ и "Виктория"

http://offnews.bg/news/n_1/n_404456.html

Базираната в Австрия компания EPIC не е доказала, че има готовност да осигури необходимите финансови средства за оздравяването на Корпоративна търговска банка, нито, че разполага с тях, не е предоставила и планове на БНБ за оздравяване или преструктуриране на КТБ. Това се казва в днешно прессъобщение на Българската народна банка до медиите. Също БНБ съобщи на 10 септември, че има потенциален инвеститор, който иска да придобие КТБ и че този инвеститор е EPIC - финансов консултант с изключителни права на консорциум, в който водещ е Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО). В консорциума влизат и "други не посочени акционери и потенциални инвеститори", съобщиха тогава от БНБ. "Към настоящия момент от EPIC не са представени поисканите с писма на БНБ от 15 септември 2014 г. и 30 септември 2014 г. документи, удостоверяващи готовността на акционерите, които EPIC евентуално представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери... До този момент EPIC не е представил в БНБ планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ „Виктория“ ЕАД", се казва в днешното прессъобщение на БНБ. ЕPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capital, нито документи, удостоверяващи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург, пишат от БНБ. Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург е дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда. EPIC е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от „Бромак“ ЕООД (фирмата е мажоритарен собственик на КТБ и е притежавана от Цветан Василев-бел.ред.). "По този повод БНБ вече е обърнала внимание, че във връзка с медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика на “Бромак” ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство", се казва още в прессъобщението.

Крисчън Бейл ще е новият Стив Джобс?

http://www.cross.bg/dzhobs-beiil-stiv-1435410.html

/КРОСС/ След отказа на холивудската звезда Леонардо ди Каприо да се снима в нов биографичен филм за покойния съосновател на „Епъл" Стив Джобс, преговори за главната роля в продукцията на „Сони пикчърс" води британският актьор Крисчън Бейл. Източници, запознати с проекта, твърдят, че от филмовото студио искат именно Бейл да изиграе Стив Джобс, пише Btvnews. След отказа на Ди Каприо за ролята бяха спрягани имената на Бен Афлек, Мат Деймън и Брадли Купър. Ако преговорите завършат успешно, снимките за все още неозаглавената биографична лента ще започнат следващата пролет, преди Крисчън Бейл да се ангажира с друг филмов проект - The Deep Blue Goodbye. Предстоящата екранизация на живота на починалия през 2011 г. от рак съосновател на „Епъл" е по книгата „Стив Джобс" на Уолтър Айзъксън . Лентата ще бъде режисирана от носителя на „Оскар", британеца Дани Бойл. Зад филмовия проект освен компания „Сони пикчърс" стоят и някои най-големите умове в съвременната филмова индустрия - продуцентът Скот Рудин и сценаристът и носител на „Оскар" Арън Соркин. Същият екип създаде хитовата продукция „Социалната мрежа" (2010 г.). Припомняме, че първият игрален филм за легендарния съосновател на "Епъл" бе представен в началото на януари месец миналата година, а в ролята на Стив Джобс влезе Аштън Къчър.

ББЦ склонни да отстъпят от много претенции към ГЕРБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bbc-sklonni-da-otstypiat-ot-mnogo-pretencii-kym-gerb-6025023

Желаем искрено бъдещото управление на страната да се ползва с възможно най-широка парламентарна подкрепа, заявяват от партията на Бареков

Близки до Путин структури се готвят да придобият независимия в. "Ведомости"

http://www.mediapool.bg/blizki-do-putin-strukturi-se-gotvyat-da-pridobiyat-nezavisimiya-v-vedomosti-news226084.html

Бизнесмени, близки до президента Владимир Путин, се готвят да купят руското независимо издание "Ведомости", съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на три информирани източника. Според плана, одобрен от кремълската администрация, дяловете на тримата чуждестранни акционери в изданието (Financial Times, The Wall Street Journal и Sanoma Oyi) може да бъдат изкупени от посредник, който след това да продаде на група, лоялна на Путин. Краен купувач може да стане медийният холдинг "Газпром-медиа" или компании, свързани с Юрий Ковалчук, твърдят източниците на Блумъбрг. На 15 октомври президентът Путин подписа закона, който ограничава до 20% собствеността на чуждестранния капител в руски медии. Неговият прессекретар Дмитрий Песков заяви, че пазарните процеси ще определят съдбата на "Ведомости". "Ние не знаем какво ще стане с "Ведомости", кой ще ги купи", коментира той пред Блумъбрг. От пресслужбите на "Газпромбанк", "Национална медийна група" на Ковалчук, News Corp., FT Group и Sanoma са отказали коментари. Главният редактор на изданието Татяна Лисова заяви, че Кремъл възприема акционерите на "Ведомости" като чуждестранни представителства – "WSJ – са САЩ, FT – Великобритания. Те искат руски собственик, за да могат да му се обаждат". Холандецът Дерк Сауер, който е основател на "Ведомости" и председател на съвета на директорите на РБК, заяви, че в Русия има много малко потенциални купувачи, които биха могли да гарантират независимостта на редакционната политика на вестника. Според него най-вероятният купувач е структура, близка до Путин, и това го безпокои. Съвсем скоро активите на базираната във Финландия Sanoma Independent Media може да бъдат закупени от Питър Герви, живеещ в Русия американец с руско потекло, основател на СТС Media, съобщи руският Forbes, като се позова на източници от медийния пазар. Сделката се очаква да бъде финализирана скоро, след което Герви може да изкупи дяловете на Dow Jones и FT Group във "Ведомости". Плановете му са през 2015 г. да продаде активи, сред които "Ведомости", на холдинга "Газпром медиа" или на структура на Ковалчук. Самият той заявява пред Forbes, че няма никаква сделка и е далеч от нейното подписване. Законът за ограничаване на чуждестранната собственост в руските медии бе приет в отговор на въведените санкции срещу Русия от страна на САЩ и ЕС. Путин обвини чужди страни, без да назовава кои, че провеждат "ожесточени информационни войни" срещу Русия. С бързото развитие на електронните медии, пресата "се превърна, може би, в опасно оръжие", което може да се използва за манипулиране на общественото мнение, каза още Путин. Макар че ще засегне развлекателни списания и телевизионни канали, законът за чуждестранната собственост в медиите е ясно насочен срещу "Ведомости", коментира Евгения Елбътс, редактор в "Ню Йорк таймс". "Съмнявам се, че FT ще води битка за "Ведомости". Нищо лично, просто бизнес", допълни тя. "Ведомости", който често публикува критични към управлението редакционни статии и мнения, както и Forbes -Русия (издавано от Axel Springer SE), са сред най-влиятелните независими медийни източници в Русия. През последните месеци властите отстраниха главния редактор на популярния уебсайт Lenta.ru и доведоха до финансов колапс кабелната телевизия "Дождь", която преди това имаше 20 милиона зрители. Кабелният оператор напусна "Дождь" след натиск от властите, а сега компанията може да разчита предимно на онлайн абонатите си (около 70 000), за да остане в бизнеса, коментира независимата анализаторка Маша Липман. Кремъл едно време позволяваше на няколко интелектуалци да нарушават спокойствието, но сега посоката е нулева толерантност, коментира Липман.

Поправителен труд за бургазлия, опитал да ухапе полицаи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371339

Поправителен труд ще трябва да положи бургазлия, който опитал да ухапе двама полицаи, дошли да го арестуват.
Днес районният съд в Бургас осъди Васил Димитров, признавайки го за виновен в това, че на 25 август м.г. около 21,30 ч. е извършил действия, грубо нарушаващи обществения ред.
След скандал със съседи Димитров е трябвало да бъде отведен в Поправителен труд ще трябва да положи бургазлия, който опитал да ухапе двама полицаи, дошли да го арестуват. Днес районният съд в Бургас осъди Васил Димитров, признавайки го за виновен в това, че на 25 август м.г. около 21,30 ч. е извършил действия, грубо нарушаващи обществения ред. След скандал със съседи Димитров е трябвало да бъде отведен в

Кметът на Димитровград глоби партията си

http://frognews.bg/news_78369/

Кметът на Димитровград Иво Димов глоби собствената си партия ГЕРБ, съобщиха от общината. Градоначалникът не възстанови направения депозит от 1000 лева, който се дължи при неспазване на 7-дневния срок за остраняването на поставените на публични места агитматериали след вота.

Резултатът от прегледа на Ана-Мария остава тайна

http://society.actualno.com/Rezultatyt-ot-pregleda-na-Ana-Marija-ostava-tajna--news_55294.html

Ана-Мария, детето с аутизъм, за което има съмнения, че е било сексуално насилвано в помощно училище, днес е била прегледана под пълна упойка в "Пирогов". Разследващи, лекари и родители обаче...

Човешка грешка все още е версия номер 1 за взрива в Горни Лом

http://society.actualno.com/Choveshka-greshka-vse-oshte-e-versija-nomer-1-za-vzriva-v-Gorni-Lom--news_55295.html

Взривът в завод "Миджур" в Горни Лом е човешка грешка. Никой не е такъв самоубиец, че да го предизвика. Това заяви в Монтана комисар Николай Николов, директор на главната дирекция "По...

До 20 ноември ще е ясна съдбата на КТБ

http://www.mediapool.bg/do-20-noemvri-shte-e-yasna-sadbata-na-ktb-news226083.html

Да не се удължава още специалният надзор над затворената в средата на юни заради недостатъчна ликвидност "Корпоративна търговска банка" (КТБ) и до 20 ноември, когато изтича надзорът, да има яснота за съдбата на финансовата институция. Това е обещал подуправителят на БНБ Димитър Костов на среща в четвъртък с представители на вложителите в КТБ, каза Даниел Божилов, депозитант на банката, цитиран от БНР. След четири месеца протести пред БНБ с искане да се осигури достъп до парите в КТБ, Костов се срещна с трима от основните лица на демонстрантите. Предишния ден пък финансовият министър Румен Порожанов увери, че през ноември ще започне изплащането на гарантираните влогове до 100 хил. евро в банката. Все още не е сигурно дали оздравяването на банката ще бъде крайният изход от ситуацията. Засега единственият кандидат за спасяване на КТБ е австрийският фонд EPIC, за който обаче в четвъртък от БНБ обявиха, че засега е представил редовни оторизационни писма само от мажоритарния акционер в банката - дружеството "Бромак" на Цветан Василев, който в момента се намира в Сърбия и чака съдът в Белград да реши дали да уважи искането на българската прокуратура за екстрадиция на Цветанов по обвнинение за източване на 206 млн. лв. от КТБ. От БНБ опровергаха и появила се медийна информация, че не оказва съдействие на базираната в Австрия ЕPIC да оцени състоянието на КТБ, тъй като е разработила няколко варианта за спасяване на банката. Според данните фондът искал да рекапитализира КТБ, готов е да добави в капитала на банката самостоятелно или в сътрудничество с държавата 600 млн. лв., но не срещал разбирането на българските власти и на БНБ. По този подов от Централната банка уточняват, че засега EPIC е представила пред БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от "Бромак“ ЕООД. Банковият регулатор обаче е обърнал внимание на потенциалния инвеститор, че заради разследването за пране на пари и други престъпления срещу Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство. От БНБ заявяват, че австрийският фонд не е представил документи, че представлява миноритарния акционер "ВТБ Кепитъл" (VTB Capital) на руската "Външно-търговска банка", нито такова от "Българиън Аскюзишън Къмпъни" (Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L.), Люксембург, което е косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман, и държи дял в КТБ. Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда, посочват от Централната банка. Тя допълва, че все не е получила поисканите с писма от 15 септември 2014 г. и 30 септември 2014 г. документи, удостоверяващи готовността на акционерите, които EPIC евентуално представлява, да осигурят нужните финансови средства за оздравяването на КТБ, както и действителната разполагаемост с такива средства или други активи от страна на тези акционери. "Във връзка с друга част от разпространяваните твърдения следва да бъде отбелязано, че до този момент EPIC не е представил в БНБ планове и варианти за оздравяване или преструктуриране на КТБ или ТБ "Виктория“ ЕАД", пише в съобщението на Централния трезор. "Последното засега писмо, изпратено от БНБ до EPIC, е от 3 октомври 2014 г., в което отново се изискват горепосочените документи, като до този момент няма постъпил отговор. На 8 октомври 2014 г. на EPIC са изпратени бележки и предложения по текста на Споразумение за неразкриване на информация, което би следвало да бъде подписано с квесторите на КТБ и ТБ "Виктория“ АД. До този момент няма постъпил отговор и по този въпрос", твърдят от БНБ. Регулаторът заявява, че е готов "за диалог и обсъждане на законово допустимите пазарни решения и предложения за решаване на изключително важния и сложен въпрос с КТБ. Централната банка и екипите от квестори и одитори продължават работата в съответствие с обявения публично график и в съществуващите законови рамки за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ и взимане на най-доброто решение, декларират от БНБ. Централната банка обяви в заключение, че няма да се поддаде на каквито и да е необосновани атаки през медиите към институцията и систематични опити за оказване на натиск и компрометиране на нейната независимост. Междувременно с ново писмо четиримата отстранени директорите на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев, Александър Панталеев заявиха, че след поставяне на КТБ под специален надзор проблемите на банката всъщност са се задълбочили. Според тях е силно преувеличено твърдението, че "банката продължава да изпитва остър недостиг на ликвидност за изпълнение на задълженията си към депозантите и други кредитори, които са в размер общо на 6.227 млрд. лв.",, тъй като няма в света финансова институция, която да разполага с ликвидни средства, достатъчни да изплатят наведнъж целия привлечен ресурс. "Твърдението, че акционерите не желаят да окажат ликвидна подкрепа на банката, също не съответства на истината", пишат още отстранените директори. Те допълват, че само от БНБ зависи да се осигури искания от акционерите достъп до актуална информация за КТБ, за да могат да предложат конкретни стъпки за възстановяване на дейността на банката. Според четиримата, едва сега в КТБ започва да действа специална комисия, която ще разрешава вътрешнобанкови операции, с които клиентите да погасяват задължения по получени кредити. те цитират данни от клиенти за подадени над 100 искания за прихващания и други операции с цел погасяване на задължения към банката, в резултат от договори за цесии, встъпвания в дълг и други. Забавянето на тези процедури лишава банката от пари, които да й помогнат за ликвидността, и се обезценява портфейлът й в бъдещия доклад на квесторите за състоянието на банката. Отстранените шефове на банката питат още дали назначените квестори в КТБ са достатъчно квалифицирани и опит, колко струва до момента процедурата по специалния надзор на банката и кой ще понесе отговорност, ако банката не бъде оздравена.

Испания, България и Румъния споделят успешни модели във Варна за интеграция на малцинствата

http://www.moreto.net/novini.php?n=267582

Общински експерти от България, Испания и Румъния обсъждат във Варна успешни модели за ефективна интеграция на малцинствени групи, научи Moreto.net. В рамките на два дни – 16 и 17 октомври, в голямата зала на Радио Варна те коментират стратегически стъпки за пълноценното приобщаване на различни малцинствени групи към системите на образование, трудова заетост и здравеопазване.

Четвърти час ГЕРБ и „Патриотичния фронт” преговарят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371337

Четвърти час ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” провеждат консултации, предаде репортер на Фокус. На консултациите присъстват съпредседателите на Патриотичният фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Полина Карастоянова и Искрен Веселинов, вместо очаквания екип. С тях Цецка Цачева, Четвърти час ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” провеждат консултации, предаде репортер на Фокус. На консултациите присъстват съпредседателите на Патриотичният фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и Полина Карастоянова и Искрен Веселинов, вместо очаквания екип. С тях Цецка Цачева,

ЕС с мерки срещу ебола

http://news.ibox.bg/news/id_352314874

Европейската комисия „веднага ще предприеме одит

БНБ опитва да фалира КТБ, като разпространява неверни твърдения

http://frognews.bg/news_78368/

БНБ опитва да фалира КТБ като разпространява неверни твърдения. Временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на банката са уведомили с писмо трите одиторски компании, министъра на финансите и президента на КТ „Подкрепа” за водената кореспонденция с Централната банка.

Никакво движение около зала "Запад" в парламента 4 ч., не излизат дори до тоалетна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371297

Никакво движение не се регистрира вече в продължение на 4 часа около зала Никакво движение не се регистрира вече в продължение на 4 часа около зала "Запад" на Народното събрание. След като точно в 13 ч там се затвориха да договарят бъдещо управление 7-ина - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ, и Красимир Каракачанов, Валери Симеонов, Полина Карастоянова и Искрен Веселинов от коалицията "Патриотичен

ЧЕЗ покани на среща представители на синдикатите

http://www.cross.bg/sindikatite-slyzhitelite-varna-1435408.html

/КРОСС/ Ръководството на ЧЕЗ България покани на среща представители на протестното митинг-шествие, организирано на 16 октомври 2014 г. от Федерацията на енергетиците „Подкрепа" пред офиса на компанията в София. За съжаление те не се отзоваха и срещата не се състоя. „Призоваваме за конструктивна и открита дискусия по въпросите, които повдигат синдикатите. Служителите са най-ценния ни актив и грижата за тях е наш основен ангажимент. Независимо от трудната ситуация, в която се намират всички компании на ЧЕЗ в България, правим всичко възможно, за да защитим интересите на нашите служители", каза Минчо Минчев, изпълнителен директор на ТЕЦ Варна. Досега ЧЕЗ многократно е информирала синдикатите и служителите за ситуацията и стъпките, които прави за удължаване на живота на ТЕЦ „Варна". Компанията напомни на синдикатите, че ако желаят, могат да внесат свои предложения в специално създадената съвместна работна група с Българския енергиен холдинг. Групата, чиито мандат е до 31 октомври, ще обсъди и ще направи икономически анализ на всяко аргументирано предложение, което получи. В момента тя анализира възможността да се сформира проектно дружество, което да финансира екологизацията на трите по-нови блока на ТЕЦ „Варна" (4-ти, 5-ти и 6-ти) и да вземе централата под наем. „Като собственик, който до момента е вложил 600 млн

Бързо досъдебно производство срещу Марешки

http://www.cross.bg/mareshki-biznesmenut-kostadin-1435409.html

Варна /КРОСС/ Бързо досъдебно производство за извършено престъпление по член 131 от Наказателния кодекс - причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди, е образувано във връзка с инцидента, при който бизнесменът Веселин Марешки е нанесъл удар с юмрук в лицето на общинския съветник Костадин Костадинов. Това съобщиха от Районната прокуратура във Варна.За това престъпление в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода за срок до една година или пробация.Веселин Марешки е задържан за 24 часа, съобщава БНР. Междувременно сайтът topnovini.bg съобщи, че бизнесменът, който бе приведен от ареста в МБАЛ „Св. Анна" заради влошаване на здравословното му състояние, първоначално е отказал да бъде хоспитализиран. След това обаче е поискал да лекува острия ларингит, с който е диагностициран и е настанен в клиниката по уши, нос, гърло. Така заместник-директорът на болницата д-р Красимир Петров обясни разминаването в информацията, след като по-рано съобщи, че бизнесменът е освободен от болничното заведение.Със сътресение на мозъка в болницата постъпи и удареният от него общински съветник Костадин Костадинов. Той се е почувствал зле тази нощ и потърсил помощ в здравното заведение, след което е настанен в клиниката по неврохирургия.

Младежи в крачка: Чупят кръстове и гробове наред

http://www.bnews.bg/article-119222

Младежи на 16 и 18 години са задържани, защото са счупили мраморни кръстове и части от надгробни плочи в Кочериново.

Бранимир Ботев откри международното изложение "Планините на България“

http://www.cross.bg/botev-razvitieto-tyristicheska-1435407.html

/КРОСС/ Служебният заместник-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев откри в Пампорово 11-ото издание на Международното туристически изложение "Планините на България - гостоприемство в четири сезона". Организатор на борсата е Регионалната туристическа асоциация "Родопи" съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).Изложението се е утвърдило през годините като специализиран форум за еко- и селски, приключенски и ски туризъм и е една успешна платформа, на която си дават среща всички заинтересовани от развитието на този вид услуги, подчерта на церемонията зам.-министър Ботев. В рамките на събитието предстоят редица срещи и обсъждания за предстоящия зимен сезон, както и представяне на резултатите от отминалото лято. В изложението се включиха общини, туристически сдружения и асоциации. МИЕ се представя с рекламен щанд и две презентации от дискусионната програма - за резултатите от сезон лято 2014 - изводи и препоръки, с участието на директора на дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма" Анелия Генова и за акцентите в държавната туристическа политика, представени от директора на дирекция „Туристическа политика" Мария Иванова.Борсата продължава до 18 октомври и ще бъде закрита с церемония за награждаване на участниците с най-голям принос за развитието на туризма в България.    

"Арсенал" подготвя 32 млн. паунда за Хумелс, "Челси" следи Кедира

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/16/2401547_arsenal_podgotvia_32_mln_paunda_za_humels_chelsi_sledi/?ref=rss


"Арсенал" ще се опита да пребори "Манчестър юнайтед" в битката за Матс Хумелс през зимата.

"Топчиите" били готови да платят 32 млн. паунда за защитника на "Борусия" (Дортмунд).

Английския вестник "Дейли Експрес" твърди, че Арсен Венгер ще разполага с 20 млн. паунда за нови футболисти в предстоящия трансферен прозорец.

През лятото клубът привлече Алексис Санчес, Калъм Чембърс, Матийо Дебюши, Давид Оспина и Дани Уелбек, но проблемите в защита са видни и през този...

Първият випуск на „Училище за радио" на БНР се дипломира

http://www.cross.bg/radio-akademiya-ychilishte-1435406.html

София /КРОСС/ Участниците в първия Майсторски клас на „Училище за радио" - БНР Академия се дипломираха успешно. На официална церемония в БНР, лекторите и учениците получиха своите сертификати лично от г-н Фредерик Франц - бизнес мениджър „Квалификации" в Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), г-н Жером Годфроа - популярен радиоводещ във Франция и преподавател във Висшето училище по журналистика в Монпелие и г-н Радослав Янкулов - генерален директор на БНР. „БНР сега разполага с екип от десет квалифицирани лектори, според стандартите на EBU, способни да преподават най-добрите практики в радиожурналистиката. Провеждам курсове в повече от десет държави по цял свят. Оценката ми за журналистите от БНР е изключително висока. Като виждам резултатите от тяхната работа днес и ентусиазма на техните ученици съм убеден, че проектът „Училище за радио" - БНР Академия ще продължава да се развива. Очаквам в новите випуски да се включат журналисти от всички български медии", заяви Фредерик Франц. В приветствието си към радиоабсолвентите г-н Жером Годфроа посочи, че една от тайните на добрия журналист е да умее да слуша внимателно събеседника си. „БНР е медията в България, която пази традициите на радиото повече от 80 години. Бъдещето на общественото радио е част от модернизирането на цялата медийна среда, а БНР Академия е проектът, който полага основите на това бъдеще

Как да избегнем заразяване с ебола

http://www.mediapool.bg/kak-da-izbegnem-zarazyavane-s-ebola-news226082.html

Превенцията включва избягване на директен контакт със заразени и необходимост здравните работници да спазват обеззаразителните процедури Как се разпространява ебола? Вирусът на ебола се предава чрез телесни течности от хора, които са сериозно болни, повръщат, кървят или имат диария. Кръвта, фекалиите и повръщаното са най-заразните течности, като в последните стадии на болестта дори съвсем малки количества могат да имат висока концентрация на вируса. Медицинска сестра, върху ръката на която е попаднала капка кръв от пациент, обаче може да я отмие със сапун и вода без всякакви опасни последици. Тя ще се зарази само ако е имала порезна рана или протъркване на ръката, или ако е докоснала устата, очите или носа си, което би позволило на вируса да премине в нейните телесни течности. Какви са симптомите? Симптомите могат да се появят до 21 дни след заразяването, макар че обикновено това става между петия и седмия ден. Типичните признаци обикновено са висока температура с главоболие, ставни и мускулни болки, възпалено гърло и голяма мускулна слабост. Много от тези симптоми са сходни с грипните, така че ебола не може да се разпознае веднага, но трябва да се подозира при всеки, който е бил наскоро в Западна Африка. След това се появяват диария, повръщане, обрив и стомашни болки. Бъбреците и черния дроб престават да функционират нормално. У пациентите може да се появи вътрешно кървене или кървене от ушите, носа, очите и устата. Ами от пот - например, може ли човек да се зарази с ебола от уреди във фитнес зала? Не. Никой, заразен с ебола или проявяващ нейните симптоми - тежка мускулна слабост или температура в ранните стадии - няма да се чувства достатъчно добре, за да влезе в гимнастическия салон, а докато не се появят симптоми, той не е заразен за околните. Потта сама по себе си вероятно не е източник на големи количества от вируса. СЗО всъщност твърди, че цял жив вирус никога досега не е бил изолиран от пот. Ами от слюнка? СЗО твърди, че в най-тежките стадии на болестта, слюнката, както и сълзите, може да носи известен риск, но проучванията не са категорични. Вирусът е бил засечен в майчино мляко. Изследване от 2007 г., публикувано в "Джърнъл ъв инфекшъс дизийзиз", изглежда най-меродавно за това къде се крие вирусът. Мога ли да се заразя с ебола от тоалетна чиния? Да. Фекалиите на заразен с ебола представляват сериозна опасност. Вирусът е бил засечен и в урина. Опасност обаче ще имасамо ако клозетът е бил използван от тежко болен човек, който го е осеял със зараза, а това става най-вероятно в неговия дом или в болницата. Обществените тоалетни, като цяло, е малко вероятно да представляват риск. Сексуално преносима ли е заразата с ебола? Да, и вирусът остава в семенната течност на хора, които са се излекували, може би в продължение на до 90 дни. Мога ли да се заразя с ебола в такси, което е возило пациент до болницата? Вирусът може да остане на повърхности, на които са попаднали телесни течности. Така че ако някой е кървял или повръщал на мястото, би възникнал риск за всеки, който има порезна рана или е докоснал лицето си със заразени ръце. В Европа или САЩ, ако пациент е диагностициран с ебола, обществените здравни власти биха предприели масирано усилие да проследят движенията на тези хора, както и контактите, които те са имали. Всяко такси, с което те са пътували, следва да бъде обеззаразено. Мога ли да се заразя с ебола от дръжки на врати, докосвани от пациент? Да, ако дръжката е била заразена с кръв, повръщано или фекалии, което би било най-вероятно в дома, в който е живял пациент, когато се е разболял, или в болницата. Но ако по кожатави няма рани, ако не докосвате очите, носа или устата си и ако често миете ръцете си, няма да се заразите. Какво може да се направи на гари, в училища или на други публични места, за да се предотврати заразяване? В Англия са въведени стриктни процедури за обеззаразяване, които следва да се спазват. Всяка видимо заразена зона - където има кръв, повръщано или фекалии - тоалетни и повърхности, докосвани от много хора, като дръжки на врати и телефони, трябва да бъдат забърсвани с кърпи за еднократна употреба, за да се отстранят всякакви видими останки от течности, после да бъдат третирани с почистващи препарати или сапун и вода, и да бъдат оставени да изсъхнат. След това те трябва да бъдат дезинфекцирани, например с разредена белина - една част белина и четири части вода. Тези, които почистват, трябва да бъдат изцяло покрити, да носят ризи с дълги ръкави, напъхани в ръкавици за еднократна употреба, и панталони, затъкнати в чорапи или затворени обувки. Всякакви рани или протърквания по кожата трябва да бъдат покрити с лейкопласт. Не е необходимо обаче да бъдат почиствани коридори или места, през които заразен човек току-що е преминал. Колко дълго може да оцелее вирусът? Вирусът е много неустойчив и лесно унищожим с ултравиолетова светлина, при сушене и високи температури (което помага в Западна Африка), с дезинфектанти, включително сапунена вода и алкохолен гел. Вирусът може да издържи най-дълго до няколко дни, ако е оставен в подходяща за него среда - в съд с телесна течност на хладно и влажно място. Безопасна ли е храната? Да, ако е готвена. Вирусът на ебола се инактивира при готвене. Сурово дивечово месо представлява риск. Предишни епидемии от ебола в Африка са били предизвиквани от лов, клане и приготвяне на дивечово месо за консумация. Пренася ли се вирусът на ебола по въздушен път? Необходимо ли е да се носи маска? Не. Вирусът не се пренася по въздуха. Въпреки спекулациите, Мисията на ООН за спешно реагиране при ебола твърди, че задълбочени изследвания на вируса не са показали случаи на въздушно предаване. Пациенти с тази болест не кашлят и не кихат много и СЗО отбелязва в инструкцията си по въпроса следното: "Епидемиологичните данни от мястото на епидемията не съвпадат с начина на предаване на заразата, наблюдаван при въздушнопреносимите вируси, като тези, които причиняват морбили или варицела, или при въздушнопреносими бактерии, които причиняват туберкулоза". Опасно ли е някой да кашля или да киха в лицето ми? Има теоретична вероятност човек, тежко заразен с ебола, да кашля силно и да пръска тежки мокри капчици в лицето на някого наблизо. Най-уязвим по такъв начин би бил човек, който обгрижва пациента, и е добре той да носи защитно облекло, включително и маска. Може ли вирусът на ебола да мутира, така че да се промени начинът на предаването му? Макар че вирусите наистина мутират, според учените няма известен случай на такава мутация, при която вирусът да промени начина на предаването си. Няма и данни това да се случва с ебола. Има ли полза от защитни костюми, подобни на космически скафандри,след като някои здравни работници, които са носели такива, се заразиха с ебола? Те помагат, при условие че се ползват правилно. Има стриктно предписани процедури за свалянето им, когато ръкавиците и външните повърхности на костюма може да са осеяни с вируси. Американският Център за контрол над болестите има указание за безопасно сваляне, за да се гарантира, че заразен материал не се докосва с голи ръце. Помагат ли скенери за заразени хора, влизащи във Великобритания? Не. Скенерите могат само да констатират повишена телесна температура. Тя може да бъде причинена от вирус на обикновена настинка или дори от менопауза, а съвсем не от ебола. Всеки, които има повишена температура, трябва след това да да бъде подложен на кръвен тест за ебола. Има два други проблема: хора могат да пристигат от Западна Африка от всяко друго летище, още повече че авиокомпаниите не летят директно от засегнатите страни. Така че логично би било да бъдат инсталирани скенери и по пристанищата, и на гарата, където пристига влакът от тунела под Ламанша. А най-големият проблем е, че че хора може да пристигнат в дните преди проявата на симптомите, когато още нямат температура и няма начин да се разбере дали не носят вируса на ебола. По БТА

Оборотите на строителните фирми намаляват

http://www.moreto.net/novini.php?n=267580

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков съобщи, че изработеното от строителните фирмите е за над 1 млрд. лева за тази година, като сертифицираните платени разходи са към 260 млн. лева и то по оперативна програма "Околна среда", а по оперативна програма "Регионално развитие" - към 90 млн.

Марси Рийс откри в Димитровград център за жертви на домашно насилие

http://www.cross.bg/pomosht-tzentur-dimitrovgrad-1435405.html

/КРОСС/ Кризисен център за жертви на домашно насилие отвори врати в Димитровград. Лентата на кризисния център днес прерязаха посланикът на САЩ в София Марси Рийс, кметът на общината Иво Димов, директорът на хасковския офис на Фондацията за джендър изследвания Петя Петкова. Той е създаден с проект по Програмата за хуманитарна помощ на Министерство на отбраната, като американското правителство отпусна за целта 236 000 щатски долара. За ремонт на покрива община Димитровград инвестира 50 000 лв. Проектът е на Фондацията за джендър изследвания, която в момента кандидатства пред норвежкия фонд, за да финансира дейността на социалното звено и там да бъде назначен необходимият персонал.В него 13 души ще могат едновременно да получават мултидисциплинарна помощ, подкрепа и защита в критични моменти. Обектът разполага със 7 стаи, кухня и трапезария, всекидневна, офиси за консултанти и девет бани. Част от помещенията са обзаведени с помощта на дарители, за останалите обаче, акцията по събиране на помощи продължава. През последните 3 години отдел „Военно сътрудничество" на американското правителство е инвестирал над 2 653 506 щатски долара в различни проекти за хуманитарна помощ в България.

ББЦ в декларация: Готови сме да отстъпим от много от претенциите си при преговорите с ГЕРБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371262

Когато стане сложно, е хубаво да се връщаме към простите истини. Водени от една такава проста истина, коалицията от партии „България без цензура“ заявяваме, че сме склонни да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо Когато стане сложно, е хубаво да се връщаме към простите истини. Водени от една такава проста истина, коалицията от партии „България без цензура“ заявяваме, че сме склонни да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо

Назначен е заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина

http://www.zapernik.com/bulgariya/naznachen-e-zamestnik-predsedatel-na-durjavnata-agenciya-za-bulgarite-v-chujbina_34989/

Със заповед на министър-председателя Ива Йорданова е назначена за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина. В досегашната си позиция на съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова тя отговаря за агенцията, като е работила в тясно сътрудничество с екипа през изминалите два месеца.

Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на...

Продължава

Бизнесмен от Враца пострада в катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371254

Известният врачански бизнесмен Веселин Каменов по прякор Гери е пострадал при тежка катастрофа в сряда, съобщи "Конкурент". Информацията е била потвърдена от шефа на областната дирекция на МВР комисар Иван Кирилов.  Общо четирима души са пострадали при тежкия инцидент на бул. "Втори юни", на изхода на града в посока Мездра. Известният врачански бизнесмен Веселин Каменов по прякор Гери е пострадал при тежка катастрофа в сряда, съобщи "Конкурент". Информацията е била потвърдена от шефа на областната дирекция на МВР комисар Иван Кирилов. Общо четирима души са пострадали при тежкия инцидент на бул. "Втори юни", на изхода на града в посока Мездра.

ББЦ: Склонни сме да отстъпим от много от претенциите си към ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371251

Когато стане сложно, е хубаво да се връщаме към простите истини. Водени от една такава проста истина, коалицията от партии „България без цензура“ заявяваме, че сме склонни да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо Когато стане сложно, е хубаво да се връщаме към простите истини. Водени от една такава проста истина, коалицията от партии „България без цензура“ заявяваме, че сме склонни да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо

Арсейний Яценюк: Украйна не може да гарантира газовите доставки за Европа

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/16/2401657_arseinii_iacenjuk_ukraina_ne_moje_da_garantira/?ref=rss


Украинският премиер Арсенй Яценюк заяви, че Украйна не може да гарантира доставките на природен газ за ЕС, съобщи РБК.

"Украйна декларира, че ние сме държава, което гарантира безпроблемния транзит на природен газ, но за да можем да гарантираме този безпроблемен транзит на европейските ни партньори, е необходимо да подпишем споразумение именно с европейски фирми, и ние сме готови за това", заяви Яценюк на заседание на кабинета.

Премиерът добави, че Украйна ще проведе...

Пиян крадец заспа на местопрестъплението

http://www.cross.bg/piyan-krazhba-zaspa-1435404.html

/КРОСС/ Пиян апаш заспа по време на кражба. Куриозната случка се разиграла в Елабуга, Татарстан. Жертвата разказва, че вечерта паркирал колата в близост до дома си. Около полунощ излязъл навън и установил, че в автомобила му спи непознат мъж. Забелязал и ясни следи от опит за кражба на акумулатора на возилото. Дошлите на място полици не успели да нарушат съня на фиркания престъпник. Те го натоварили в патрулката и го откарали в районното. Крадецът няма да бъде привлечен под наказателна отговорност, защото така и не успял извърши обир.

Врачански бизнесмен пострада в катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371249

Известният врачански бизнесмен Веселин Каменов по прякор Гери е пострадал при тежка катастрофа в сряда, съобщи Известният врачански бизнесмен Веселин Каменов по прякор Гери е пострадал при тежка катастрофа в сряда, съобщи "Конкурент". Информацията е била потвърдена от шефа на областната дирекция на МВР комисар Иван Кирилов. Общо четирима души са пострадали при тежкия инцидент на бул. "Втори юни", на изхода на града в посока Мездра.

Предлагат решение за спасение на Тубдиспансера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267587

Начин за излизане от тежкото финансово състояние, в което се намира Тубдиспансерът вече години наред, предлага настоящия му управител доц. Христо Ганчев. Той пое грижата за здравното заведение, когато никой друг не пожела да се нагърби с тежката задача.

Еврофобската група в ЕП на Найджъл Фараж се разпадна

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/evrofobskata-grupa-v-ep-na-najdzhyl-farazh-se-razpadna-6025020

Групата беше напусната от латвийката Ивета Григуле и вече не отговаря на изискването да има депутати от общо седем страни членки на ЕС

Кмет от ГЕРБ глоби партията си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371243


Кметът на Димитровград Иво Димов, който е и общински координатор на ГЕРБ, глоби собствената си партия с хилядарка.
Сформирана от градоначалника комисия обходи града и селата, за да опише, кои политически сили не са си почистили агитационните материали след изборите. Оказа се, че това не са сторили 5 формации. Кметът на Димитровград Иво Димов, който е и общински координатор на ГЕРБ, глоби собствената си партия с хилядарка. Сформирана от градоначалника комисия обходи града и селата, за да опише, кои политически сили не са си почистили агитационните материали след изборите. Оказа се, че това не са сторили 5 формации.

ББЦ: Склонни сме да отстъпим от много от претенциите си към ГЕРБ

http://www.cross.bg/pravitelstvo-gerb-partiya-1435403.html

/КРОСС/ "Когато стане сложно, е хубаво да се връщаме към простите истини. Водени от една такава проста истина, коалицията от партии „България без цензура" заявяваме, че сме склонни да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство." Това заявяват в декларация представителите на „България без цензура".  "Нито потребителите на ток, нито земеделските производители, нито вложителите в КТБ могат още дълго да търпят царящия в управлението хаос. Още по-малко ще се съобразява с политическата суета настъпваща зима или пък падежът по външния дълг", подчертават от ББЦ. "В тази връзка, влизайки на преговори с партия ГЕРБ, която по силата на Българската конституция е длъжна да се опита да състави правителство, завяваме, че желаем искрено бъдещето управление на страната да се ползва с възможно най-широка парламентарна подкрепа. Това ще даде сила на изпълнителната власт да предприеме тежки реформи, които са неминуеми. В същото време - повече партии, подкрепящи управлението, означава по-нисък корупционен риск и по-малка възможност една партия, коалиция или отделни депутати да рекетират бъдещето правителство", на мнение са те

Тежък грип тръшна Джони Деп

http://www.bnews.bg/article-119178

Снимките трябваше да траят 7 дни, но бяха отложени заради непредвиденото отсъствие на главната звезда във филма.

Скок на обема инвестиции между Сърбия и Русия

http://europe.actualno.com/Skok-na-obema-investicii-mejdu-Syrbija-i-Rusija--news_55290.html

Сърбия и Русия установяват все по-близки икономически връзки. В следващите три години съвкупният обем инвестиции между двете държави може да се удвои до 6 или дори 10 милиарда долара. Това стана ясн...

ЕС успокоява за ебола: Няма да ни стигне

http://europe.actualno.com/ES-uspokojava-za-ebola-Njama-da-ni-stigne--news_55292.html

Вероятността ебола да се разпространи в Европейския съюз е минимална. Не се притесняваме от епидемия в Европа. Това заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването Тонио Борг след спешнат...

Природният газ няма да забави глобалното затопляне

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/prirodniiat-gaz-niama-da-zabavi-globalnoto-zatopliane-6025015

Големите количества природен газ в САЩ изместиха добива на каменни въглища, чието използване води до увеличаване на емисиите въглероден диоксид, свързан с глобалното затопляне, сочат данните от ново изследване

Отиде си журналистът Боян Трайков

http://news.ibox.bg/news/id_455170647

Той е един от активните български журналисти и публицисти

Експерти настояват за адекватни мерки за реанимиране на енергетиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=267555

Български енергиен и минен форум оценява състоянието на българската енергетика като изключително тежко и настоява за адекватни действия за реанимирането й. Това коментираха представители на форума. На прага сме на голяма газова криза, заяви Христо Казанджиев от организацията и отбеляза, че природният газ влияе на енергийния баланс на страната.

Нещо красиво: Видео на "Шанел №5" с Жизел Бюндхен

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/neshto-krasivo-video-na-shanel-5-s-zhizel-biundhen-6025019

"Жизел сякаш идва от един нов свят на чувствителност. Това е едновременно свежо и в духа на Коко Шанел", казва режисьорът на видеото Баз Лурман

Болница в Тексас призна вината си за смъртта на пациента с ебола

http://www.bnews.bg/article-119193

Ръководството на тексаската Презвитерианска болница в Далас, щата Тексас, се извини за грешката при диагностицирането на болестта у починалия от ебола либериец Томас Ерик Дънкан.

Над три пъти по-скъпи самолетни билети за Нова година

http://www.cross.bg/bagazh-posoki-obiknoveno-1435402.html

/КРОСС/ С наближаването на 2015 г. цените на самолетните билети около новогодишната нощ растат стремглаво. Ако планирате да пътувате за Нова година до някой от големите европейски градове или да се завърнете в родината за празника, пригответе солидна сума и побързайте с резервациите. Проучване на туристическа агенция eSKY.bg сочи, че цените на билетите са вече над три пъти по-високи от обикновено и се очаква да нарастват още. В момента най-евтиният самолетен билет за периода около Нова година е до Берлин - малко над €100 в двете посоки, но без включен багаж и с кратък престой (връщане на 1-ви на обяд). Билетите до Виена са около €180 - с €50 по-скъпи от обикновено, но са сред най-изгодните, тъй като включват и багаж. Полетите до някои от най-атрактивните новогодишни дестинации като Лондон, Париж и Рим струват над €220 в двете посоки без багаж. Билетите до Милано, които обикновено могат да се намерят дори за 50 евро в двете посоки, за периода около нова година започват от €180 евро, също без включен багаж. Традиционно изгодни испански дестинации като Мадрид, Барселона и Валенсия са с цени на билетите над €300 за периода. Въпреки високите цени, обаче, през последната седмица на декември традиционно трафикът ще е засилен, сочат данните на агенцията. Хотелите също са покачили цените на услугите си, но в сравнение с авиокомпаниите - не толкова драстично

234 055 тона слънчогледово семе е произведено в Добричко

http://pik.bg/234-055-тона-слънчогледово-семе-е-произведено-в-добричко-news238365.html

234 055 тона слънчогледово семе е произведено в Добричко

В Добричкия регион са произведени 234 055 тона слънчогледово семе, съобщиха от областната земеделска служба.

Жътвата на маслодайната култура в областта, която е сред най-големите износители на слънчоглед в страната, приключи. Реколтата надхвърля производството от миналата стопанска година, когато в складовете бяха прибрани 225 079 тона слънчоглед.

Средният добив тази есен достига 258 килограма от декар при 264 килограма през миналата година, когато засетите масиви бяха по-малко. Реколтата сега е най-богата в община Добрич - 285 килограма, и община Добричка - 280 килограма от декар. Най-ниско е производството в община Крушари - 220 килограма от декар, отбелязва БТА.

Сръбският президент пред Путин: Всичко ни свързва

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/srybskiiat-prezident-pred-putin-vsichko-ni-svyrzva-6025018

Руският държавен глава Владимир Путин пристигна в Белград, където получи най-високото държавно отличие

БНБ: EPIC не е представила планове и варианти за оздравяване на КТБ

http://www.cross.bg/epic-moment-predstavil-1435400.html

/КРОСС/ БНБ излезе с официално разяснение във връзка с разпространена информация, че базираната в Австрия компания ЕPIC представлява тримата основни акционери на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), разработила е няколко варианта за спасяване на КТБ, желае да рекапитализира КТБ, готова е да добави в капитала на банката самостоятелно или в сътрудничество с държавата 600 млн. лв., но не получава достатъчно съдействие и необходимото разбиране от българските власти, включително БНБ, за да оцени реалното състояние на КТБ. "ЕPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера VTB Capital. EPIC не е представил в БНБ документи, удостоверяващи, че представлява акционера Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург. Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L., Люксембург е дружество, косвено контролирано чрез други компании от Генералния държавен резерв на Султаната на Оман. Към настоящия момент EPIC е представил мандатно писмо от Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (Фонда), който обаче не е пряк акционер в КТБ. Също така мандатното писмо е подписано от лице, за което не е потвърдено, че има представителни права по отношение на Фонда", категорични са от БНБ. "EPIC е представил в БНБ единствено редовни оторизационни документи, подписани от „Бромак" ЕООД

Приятелката на Лукарски стана зам.- шеф на Агенцията за българите в чужбина

http://frognews.bg/news_78367/

Със заповед на министър-председателя Ива Йорданова е назначена за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от правителствената информационна служба.

Путин иска да доставя автомобили Fiat от Сърбия

http://www.cross.bg/surbiya-avtomobili-pytin-1435401.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин обсъди с министър-председателя на Сърбия Александър Вучич доставката на автомобили от Сърбия. "Много съм доволен, че в рамките на мероприятията, свързани със 70-годишнината от освобождението на Белград, имаме възможността да обсъдим всички въпроси, които поставихме, включително и възможността за доставката на руския пазар на автомобили, произведени в Сърбия заедно с Fiat", каза Путин по време на срещата си с министър-председателя на Сърбия. "Като се имат предвид добрите ни отношения и с Италия, и с Fiat, както и нашите топли и близки отношения със Сърбия, мисля, че ще можем да се договорим доставките на тези автомобили на руския пазар", каза президентът на Русия. Той добави, че за първата половина на 2014 г. стокообменът между двете страни е нараснал с 17%.

Ще има санкции, ако не се приеме Европейското удостоверение за наследство

http://www.mediapool.bg/shte-ima-sanktsii-ako-ne-se-prieme-evropeiskoto-udostoverenie-za-nasledstvo-news226081.html

Най-късно до края на ноември Народното събрание трябва да приеме процедурата за издаване на Европейско удостоверение за наследство, иначе Европейската комисия ще образува наказателна процедура срещу България. Това напомниха в четвъртък от нотариалната камара. Този въпрос засяга хората с българско гражданство, които живеят или са живели дълго време в друга държава от ЕС. Например българин решава да отиде да живее във Франция и натрупва имущество. В един момент той решава да напише своето завещание, но остава неясно по кой закон това имущество трябва да бъде разпределено на неговите наследници – по българския или по френския. Законите за наследяване са твърде различни в държавите от ЕС. Поправките в българския закон трябва да изпълнят директива на ЕС от 2012 година. България трябва да признае право на този човек да определи сам по кой закон да се разпредели наследството му. Другата поправка в закона трябва да въведе процедура за издаване на Европейско удостоверение за наследство. Тя ще позволи на наследниците да се обърнат към нотариус в България, който трябва да проведе пълна проверка, преди да издаде удостоверението. Документът трябва да реши всички спорни въпроси по кой закон да се извърши наследяването и кои всъщност са наследниците. Разликите в ЕС са големи. Така например във Великобритания вдовецът или вдовицата получава цялото или по-голямата част от наследството на съпруга си, а във Франция неговият дял е фиксиран на 1/4 независимо броя на децата. От съществуващите 3 форми на последна воля – завещание, съвместно завещание и договор за наследство, в България е допустима само първата форма, докато в други държави се използват и трите. Европейският регламент се прилага спрямо всички аспекти на наследяването - от момента на откриването му до неговото окончателно уреждане, през неговото разпределяне и управление. Той обаче изрично изключва, наред с другото, всичко, свързано с дарения, договори за застраховка "Живот", имуществени режими на съпрузите, задължения за издръжка и данъчното облагане. Въпросът с наследяването на имот в друга държава засяга огромен брой граждани на ЕС, напомнят от Нотариалната камара. Близо 1.5 милиона българи живеят зад граница, като преобладаващата част са в държави от ЕС. Всички те биха могли да бъдат засегнати от правилата на европейския регламент, който трябва да бъде приет в България. Годишно възникват близо 400 000 спорни случая на наследства с международен елемент в ЕС, показва статистиката на Европейската комисия.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=267570

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 17 октомври - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 14:00 ч. - ул."Добри Войников" №17, 19, 21, 23, ул.

Goldman Sachs увеличава печалбата си с 50% през третото тримесечие

http://www.investor.bg/sasht/337/a/goldman-sachs-uvelichava-pechalbata-si-s-50-prez-tretoto-trimesechie-182019/

Внезапната активност на облигационния пазар през септември подкрепя приходите от търговска дейност на американската инвестиционна банка

Великобритания се сдоби с iPub

http://www.cross.bg/velikobritaniya-bira-ipub-1435390.html

/КРОСС/ Във Великобритания отвори врати първият iPub, съобщава The Independent. Заведението The Westbourne pub се намира в Суонзи. В него има три машини за бира, всяка от които е оборудвана с iPad. Посетителите ще могат да поръчват и плащат напитките си, без да се редят на опашки. Те ще получават специална карта, която се поставя в IPad-а и задейства машините за бира. Системата струва на собственика 20 000 паунда. Той разчита, че скоро ще избие разходите си, доколкото с новата система клиентите му ще могат да консумират повече алкохол. Още повече, е няма да развалят настроението си, чакайки да поръчат питието си на бара.

Посланичката на САЩ откри в Димитровград център за жертви на домашно насилие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371219

Посланичката на САЩ Марси Рийс откри в Димитровград център за жертви на домашно насилие, финансиран от американското правителство с 236 000 долара. Тя обаче отказа да коментира развитието на консултациите за съставяето на кабинет у нас  Посланичката на САЩ Марси Рийс откри в Димитровград център за жертви на домашно насилие, финансиран от американското правителство с 236 000 долара. Тя обаче отказа да коментира развитието на консултациите за съставяето на кабинет у нас

Исмаилов поиска от ГЕРБ позиция за агентите на ДС, ксенофобията и малцинствата

http://www.cross.bg/gerb-vruzka-ismailov-1435398.html

/КРОСС/ "Във връзка с проведените вчера консултации на ГЕРБ с Реформаторския блок за съставяне на стабилно политическо мнозинство, като председател на НПСД искам да споделя следното: Реформаторският блок е формация, която остро се противопоставя на опитите за разделение на българската нация и на всякакви опити за противопоставяне на етнически и религиозен признак. Като част от РБ в преговорите с ПП ГЕРБ поставих няколко чувствителни за нас въпроса, а именно, има ли воля ГЕРБ като основен носител на отговорността в едно бъдещо национално отговорно правителство да не допусне бивши агенти на репресивната комунистическа ДС да бъдат номинирани и избрани на висши ръководни постове в изпълнителната и законодателна власт и по-конкретно: министри, зам. министри, областни управители, държавни агенции и комисии, ръководители на мисии зад граница, ръководството на НС и ръководствата на неговите комисии и делегации." Това написа в своя Фейсбук профил председателят на НПСД Корман Исмаилов. "Както в Европа, така и в нашата страна всички сме свидетели на надигащи се настроения на национал популизъм, расизъм и ксенофобия. С тревога отчитаме, че у нас езикът на омразата се засилва, а прикритата и открита дискриманиця срещу „различните" се увеличава. В тази връзка има ли воля ГЕРБ да възпре надигащите се националпопулизъм, расизъм и ксенофобия, които ще имат силно парламентарно присъствие в 43 НС?", пита Исмаилов

Ива Йорданова е назначена за зам.-шеф на агенцията за българите в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/16/2401557_iva_iordanova_e_naznachena_za_zam-shef_na_agenciiata/?ref=rss


Съветникът в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова - Ива Йорданова е новият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Тя е назначена на поста със заповед на министър председателя Георги Близнашки, съобщиха от правителствената пресслужба.

В досегашната си позиция на Йорданова е отговаряла за ДАБЧ, като е ръководела екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която започна в навечерието на...

Назначен е зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/16/2401557_naznachen_e_zam-predsedatel_na_durjavnata_agenciia_za/?ref=rss


Съветникът в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова - Ива Йорданова е новият зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Тя е назначена на поста със заповед на министър председателя Георги Близнашки, съобщиха от правителствената пресслужба.

В досегашната си позиция на Йорданова е отговаряла за ДАБЧ, като е ръководела екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която започна в навечерието на...

Евгения Адърска: Докога ще сме без антиракова програма?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369657

“Труд” и Българското онкологично дружество организират дебат на тема “Присъда ли е диагнозата рак в България”, който ще се проведе на 21 октомври с представители на лекарското съсловие, пациентските организации и властта. Същия ден с вестника безплатно ще се разпространи книгата “Кой е застрашен от рак”. За това какви са проблемите на българите с о “Труд” и Българското онкологично дружество организират дебат на тема “Присъда ли е диагнозата рак в България”, който ще се проведе на 21 октомври с представители на лекарското съсловие, пациентските организации и властта. Същия ден с вестника безплатно ще се разпространи книгата “Кой е застрашен от рак”. За това какви са проблемите на българите с о

Луганск призова Русия, САЩ и Англия да възродят антифашистката коалиция

http://www.cross.bg/lygansk-obrushtenieto-koalitziya-1435399.html

/КРОСС/ В Луганск се проведе митинг в памет на загиналите в Югоизточна Украйна. Хората призоваха лидерите на Русия, САЩ и Англия да възродят антифашистката коалиция, предаде ТАСС. „Обръщаме се към лидерите на държавите-победителки, които пребориха нацизма през 1945 година, с призив да възродят коалиция, базирана на съвременна антифашистка и антинацистка идея. Такъв съюз от водещи световни лидери може да се превърне в непреодолима бариера за възраждането на фашизма, на човеконенавистническата идеология и кървавата политическа практика", се казва в обръщението на митингуващите в Луганск. „Ние сме сигурни, че вашето влияние и авторитет, без прилагане на никаква военна сила, ще принудят ръководството на Украйна да върне мира и окупираните територии на Луганска и Донецка народни републики. След това е необходимо да се осъществят комплексни мерки по денафикация и демилитаризаация на Украйна, както е станало през 1945 година в Германия", се отбелязва в обръщението. Митингуващите припомниха за предстоящата 70-годишнина от победата над нацизма и подчертаха, че тя е била постигната благодарение на усилията на великите държави, създали Антихитлеровската коалиция. „Нашите бащи и дядовци са вярвали, че такава трагедия, такава световна катастрофа повече никога няма да се повтори

50% повече милионери в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=267516

Заедно с развиващите се пазари расте и броят на милионерите в света. Това показва нов доклад на Credit Suisse. В сравнение със сегашните 35 милиона броят на милионерите ще скочи до 53 милиона до 2019 г. На първо място по брой милионери застава САЩ с около 14,2 милиона милионери - повече от всяка друга страна в света.

Фотоизложба събира непоказвани снимки на български военни от Първата световна война

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/16/2401553_fotoizlojba_subira_nepokazvani_snimki_na_bulgarski/?ref=rss


Националната художествена галерия ще отбележи 100-годишнината от Първата световна война с едноименна експозиция в Националния дворец на културата, която събира 45 неизлагани до момента кадъра от военновременното ежедневие на българските войски.

"Първа световна война - 100 години" ще бъде открита на 23 октомври от 18 ч. в "Арт галерия" НДК и показва мигове от живота по фронтовете в Беломорието и Македония между 1915 и 1918 г., съобщават организаторите. Снимките са подбрани от...

Съмнителна течност в центъра на Велико Търново притесни минувачи

http://www.cross.bg/sumnitelna-pototzi-technost-1435396.html

/КРОСС/ Съмнителна течност потече по една от улиците в централната част на В. Търново. Оцветените в бяло потоци събудиха любопитството на минувачите, а някои дори бяха искрено притеснени. Източникът на бялото вещество стана обект на предположения и догадки. Някои смятаха, че е мляко, а любители на конспиративните теории залагаха, че е опасен химикал. Проверка на Дарик установи, че белите потоци се стичат от площадка със строителни материали, в близост до сграда на улица „Марно поле". Вероятно забравени контейнери с бяла боя и изливащият се върху тях дъжд са причинили любопитната ситуация.  

Русе получава летището в Щръклево

http://www.cross.bg/letishteto-ryse-obshtinata-1435397.html

/КРОСС/ Русе ще стане първият град в България с общинско летище. След три безуспешни опита за отдаване на концесия транспортното министерство е взело решение да прехвърли на общината летището в село Щръклево, а днес общинските съветници подкрепиха единодушно идеята.Пистата е строена през 1967 г., а през осемдесетте години е удължена до 2500 м. През 90-те години е използвано от армията, но от началото на този век не работи. Намерението на общината е летището да бъде възстановено като гражданско с обществено ползване, да получи лиценз за летателна площадка, да започне авиационна дейност и в бъдеще да се търси инвеститор. На първо време на летището ще трябва два бъде възстановена маркировката, да се почисти тревата и да се оборудва един спасителен автомобил.

Коларова изненадващо посети 4-о помощно училище

http://education.actualno.com/Kolarova-iznenadvashto-poseti-4-o-pomoshtno-uchilishte-news_55289.html

Служебният министър на образованието Румяна Коларова и директорът на дирекция "Организация, контрол и инспектиране“ в МОН Лазар Додев направиха изненадващо посещение на 4-о помощно учи...

Евгени Минчев си тръгнал от ВИП Брадър с 250 бона

http://www.bnews.bg/article-119219

250 бона прибрал Евгени Минчев за пребиваването си в звездната къща на „ВИП Брадър“.

Вицепрезидентът на MTG: Нашият избор е "Нилсен"

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/viceprezidentyt-na-mtg-nashiiat-izbor-e-nilsen-6025016

По-близо до реалността е по-съвременната и по-широко използваната в по-голямата част от Европа система, която е на "Нилсен", казва Марек Сингер в интервю за "24 часа"

Черно знаме, черно злато

http://www.investor.bg/analizi/91/a/cherno-zname-cherno-zlato-182013/

"Ислямска държава" продължава да се финансира успешно чрез контрабанда на добития в Ирак нефт

Финансистът Емил Хърсев: Нормално, естествено и логично решение е ПИБ и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите

http://pik.bg/финансистът-емил-хърсев-нормално-естествено-и-логично-решение-е-пиб-и-цкб-да-вдигнат-лихви-news238358.html

Финансистът Емил Хърсев: Нормално, естествено и логично решение е ПИБ и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите

Нормално, естествено и логично решение е Първа инвестиционна банка (ПИБ) и ЦКБ да вдигнат лихвите по депозитите. Това заяви финансистът Емил Хърсев.

Българските банки работят дискриминационно спрямо тези с чужда собственост, които получават средства от централите-майки навън. Според него няма опасност за вложителите, защото става въпрос за ценова конкуренция, което е нещо нормално. Заради валутния борд е забранено рефинансирането на банките у нас.

Чуждите финансови институции обаче получават рефинансиране от Европейската централна банка. Докато България още не е в еврозоната. Лихвата, по която се подпомогна ПИБ с одобрението на Европейската комисия е 10 пъти по-голяма от тази на банките от еврозоната, които получават помощи от ЕЦБ, обясни Хърсев.

Например държавни помощи получиха в Италия няколко банки, сред които и Уникредит на стойност 27 млрд. евро при лихва от 0.25%. На гръцките банки се изляха 20 млрд. евро на същата лихва. Докато в България са дескриминирани - лихвата на помощта е 2.2%.

Съветник на Цанова стана зам.-директор на Агенцията за българите в чужбина

http://offnews.bg/news/n_1/n_404442.html

Ива Йорданова – съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова, е назначена за зам.-директор на Агенцията за българите в чужбина. Йорданова досега е отговаряла за Агенцията и е работила в тясно сътрудничество с екипа през последните два месеца, обясниха от правителствената пресслужба. Назначението на Йорданова идва ден след уволнението на изпълняващия длъжността директор на Агенцията Йордан Янев заради редица нарушения в ДАБЧ, сред които и нередности при издаването на удостоверения за български произход на македонци, албанци и косовари. Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк. Назначаването на Ива Йорданова е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на Агенцията и да се съдейства за проверката на дирекция „Главен инспекторат“ на Министерския съвет, назначена едновременно с уволнението на досегашния директор. Освен, че познава дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, Ива Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход, допълниха от правителствената пресслужба. По времето на служебния кабинет Йорданова създаде мрежа от Фейсбук групи с българи в чужбина. Ива Йорданова нашумя в публичното пространство, след като лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви малко преди изборите, че двамата имат връзка и че се развежда. Йорданова стана известна и с участието си в конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави".

Кмет глоби партията си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371194

Кметът на Димитровград Иво Димов глоби собствената си партия ГЕРБ, съобщиха от общината. Градоначалникът не възстанови направения депозит от 1000 лева, който се дължат при неспазване на 7-дневния срок за остраняването на поставените на публични места агитматериали след вота.
Депозитът на още две политически сили остава в хазната на местното Кметът на Димитровград Иво Димов глоби собствената си партия ГЕРБ, съобщиха от общината. Градоначалникът не възстанови направения депозит от 1000 лева, който се дължат при неспазване на 7-дневния срок за остраняването на поставените на публични места агитматериали след вота. Депозитът на още две политически сили остава в хазната на местното

Племенник на президента бит в ареста

http://frognews.bg/news_78366/

Племенникът на президента се жалва от полицейско насилие. Инцидентът станал в Благоевград при полицейска проверка на пътя. 22-годишният Станислав бил спрян от катаджии. Според служителите на реда той минал на червен светофар.

Утре по Черноморието ще се задържи ветровито, с умерен западен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=267568

Утре след преминалия размит атмосферен фронт, облачността над страната ще бъде променлива, на моменти значителна, но през деня ще е почти без валежи. Едва през нощта срещу събота в Северна България отново ще завали.Вятърът ще е западен, в Дунавската равнина и по Черноморието от време на време умерен.

Миков поздрави командира на Военновъздушните сили

http://www.cross.bg/mikov-sili-natzionalnata-1435395.html

София /КРОСС/ Председателят на БСП Михаил Миков изпрати поздравление до командира на Българските Военновъздушни сили генерал-майор Румен Радев по случай 102-та годишнина от създаването на Българската бойна авиация. В посланието си Миков поздравява всички генерали, офицери, сержанти и войници от кадъра, резерва и запаса на ВВС, както и цивилните служители. „Изразявам нашето уважение към всички вас за упоритата работа и за полаганите от вас усилия в интерес на укрепването на националната ни отбрана и авторитета и влиянието на Военновъздушните ни сили. Учебно-бойната ви подготовка и 24-часовата ви готовност да защитите родното небе, въпреки ограничените ресурси, високо се оценява и отчита и от нас - ръководството и членовете на БСП", казва в поздравителния адрес Михаил Миков. Той изразява убеденост, че командването на Българските Военновъздушни сили с още по-голяма енергия ще продължи да отстоява принципите на запазване, изграждане и развитие на българската въздушна мощ.„Надяваме се също така, експертното ви мнение да бъде определящо при избора на нов многоцелеви изтребител за родните ВВС. Защото изграждането на националната сигурност и отбраната на страната нямат цена", се казва още в поздравителния адрес на лидера на БСП

Русия внася сръбски "фиати" и свинско

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-vnasia-srybski-fiati-i-svinsko-6025021

На преговорите със сръбския премиер Александър Вучич руският президент Владимир Путин се е съгласил да се обсъди възможностите за внос от Сърбия на леки коли, произвеждани в сътрудничество с "Фиат".

Русия готова да внася сръбски "фиати" и свинско месо

http://www.vesti.bg/novini/rusiia-gotova-da-vnasia-srybski-fiati-i-svinsko-meso-6025017

На преговорите със сръбския премиер Александър Вучич руският президент Владимир Путин се е съгласил да се обсъди възможностите за внос от Сърбия на леки коли, произвеждани в сътрудничество с "Фиат".

149 животни измрели от „син език” в Пернишко

http://pik.bg/149-животни-измрели-от-„син-език”-в-пернишко-news238356.html

149 животни измрели от „син език” в Пернишко

149 животни в Пернишко са измрели от „син език”, пише Мироглед.

Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Въпреки че стопани и ветеринарни лекари сигнализираха за проблема още в края на август, властите твърдят, че болестта се е появила едва в края на септември.  В началото се твърдеше, че имало огнища на антитела, но зараза нямало. Месец по-късно стана ясно, че „синия език” не е подминал Перник, а собствениците на животни и ветеринарите са били прави. Засегнати са предимно селата Дивля, Мурено и Горна Врабча в община Земен, по-малко радомирското Дебели лаг и пернишкото Мещица.

Всички болни животни са предадени в екарисаж, стопаните им са подали заявления за обезщетяване. От 1 октомври не са регистрирани нови случаи в Пернишка област. Специалистите очакват със застудяването преносителите, които са предимно комари, да намалеят.

Не откриха доказателства за престъпление в случая със синьото мляко в асеновградска забавачка

http://www.cross.bg/mlyako-slychaya-dokazatelstva-1435394.html

/КРОСС/ Разследването по случая със синьото прясно мляко в асеновградската забавачка „Слънце" е приключено, съобщиха от Районната прокуратура в Асеновград. То бе водено за изготвяне на питие, предназначено за общо ползване, по начин, по който в него са попаднали опасни за здравето вещества.В хода на разследването е установено, че при термична обработка на прясното мляко в детската градина на 11.03.2014 год., случайно, при разливане на млякото от един съд в друг, в него е попаднало блокче от препарат „Сторм".Според заключението на изготвената по делото токсико-химическа експертиза, препаратът „Сторм" не е токсичен и по своята същност не е опасен за хора при еднократна употреба.Това заключение е дало основание да се приеме, че в случая не са налице доказателства за извършено престъпление от общ характер и воденото наказателно производство да бъде прекратено.

Влошава се бързината и достъпността до интернет в България

http://www.mediapool.bg/vloshava-se-barzinata-i-dostapnostta-do-internet-v-bulgaria-news226080.html

За последните пет години България пада от трето до 20-то място в класацията по бързина и достъпност на интернет в класацията на NET INDEX EXPLORER, която постоянно се променя според моментните данни, но няколкоседмично наблюдение на Асоциация Активни потребители установява, че в момента страната ни варира между 20-то и 22-о място. Според организацията влошаването и поскъпването на интернет услугите у нас се дължи на окрупняването на доставчиците и тенденцията в тази посока ще продължи. В момента световни лидери по бърз интернет са Хонконг, Сингапур и северната ни съседка Румъния, която е заела мястото на България от 2009 г.. Средната скорост на сваляне на данни у нас е 33.5 Mbps (мегабита в секунда) на цена от 0,47 долара. В Румъния за скорост от 55.7 Mbps клиентите плащат 0.59 долара За доста по-ниската скорост от 24 Mbps в Австрия и Германия цената надхвърля 3 долара. Любопитното е, че на местно ниво в България най-бърз е интернетът в малките градчета, където лидери са местните доставчици. Пазарджик води Топ 10 на градовете с най-бърз интернет със скорост на сваляне на данни от 47.14 Mbps, следван от Раковски, Троян, Ямбол и Раднево. Доста по-назад с 37.88 Mbps остава София. Освен това лидери по бърз интернет са малките и регионални доставчици, а не националните. Оставането ни в Топ 20 на най-бързия интернет в света все още е възможно именно заради малките доставчици, които засилват конкуренцията и са доста по-гъвкави от големите играчи и при ценовите оферти и при техническото обслужване. Това позволява у нас да има бърз интернет над средното ниво за Европа, качествено обслужване с време за реакция под 3 часа и персонален подход при решаване на проблеми и достъп в малките населени места. В България оперират над 600 регионални доставчици, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация Активни потребители въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.

Над 10 000 души поискали българско гражданство от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=267512

За първите девет месеца на 2014 година в Министерството на правосъдието са заведени над 10 000 преписки за българско гражданство. Това сочи справка на министерството, предоставена на БТА. За сравнение, за цялата 2013 година те са 17 512.

Любовницата на Лукарски става шеф в Агенцията за българите в чужбина

http://www.bnews.bg/article-119218

Ива Йорданова, съветничка на вицепремиера Илияна Цанова, получи шефско място в Държавната агенция за българите в чужбина.

Назначиха приятелката на Лукарски за зам.- шеф на Агенцията за българите в чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371182

Със заповед на министър-председателя Ива Йорданова е назначена за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от правителствената информационна служба.
В досегашната си позиция на съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова тя отговаря за агенцията, Със заповед на министър-председателя Ива Йорданова е назначена за заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщиха от правителствената информационна служба. В досегашната си позиция на съветник в политическия кабинет на вицепремиера Илияна Цанова тя отговаря за агенцията,

"Хоризонт" с ново политико-икономическо ток шоу "Събота 12+3"

http://www.cross.bg/horizont-predavaneto-1435393.html

София /КРОСС/ От 25 октомври в ефира на програма „Хоризонт" на Българското национално радио тръгва новото политико-икономическо ток шоу „Събота 12+3". В основата на обновената програмна линия е идеята за логичен завършек на една от най-популярните и престижни линии на „Хоризонт" - обедната програмна линия „12+3". Предаването е замислено като нова възможност за представянето на повече гледни точки, а „Хоризонт" и през уикенда в обедния часови пояс ще придобие завършен вид.„Досегашното предаване „Деконструкция", което се излъчва от 12.15 ч. до 14.00 часа, ще се включи с екипа си и ще се разположи във времето до 15 ч., като се раздели на две самостоятелни, но тематично и стилистично свързани части, излъчвани под общото име „Събота 12+3". Освен завършен вид, това ще придаде на обедната уикенд линия на програма „Хоризонт" динамика и съвременно звучене. В предаването ще се говори за политически ценности и икономически просперитет в стила на „Хоризонт" - без абстрактни дискусии, които често отблъскват по-младата и динамична аудитория", обясни Васил Чобанов, директор на програма „Хоризонт" на БНР

БНР укротява Волгин със "Събота 12 плюс 3" и Калин Манолов

http://offnews.bg/news/n_1/n_404408.html

От идната събота след обедния информационен бюлетин на БНР в ефира на "Хоризонт" ще звучи новото предаване "Събота 12 плюс 3". Предаването ще бъде в две части – "Конструкция" и "Деконструкция", а водещи ще са Калин Манолов и Петър Волгин.  "Събота 12 плюс 3" очевидно е поредният опит на ръководството на БНР да балансира между едностранчивите проруски и антизападни позиции на екипа на Волгин и задължителното изискване за плурализъм и многообразие на гледните точки в предаванията на обществените медии. Идеята е да можем да имаме повече гледни точки в това предаване, в този сегмент, и това ще започне от 25 октомври, следващата събота. Успяхме тези дни в дискусия да чуем Волгин и Манолов, да чуем техните аргументи, да ги уверим, че не търсим някаква форма на противодействие или среща на различните мнения. Идеята е едната седмица единият водещ да бъде първи и да предлага темата, другият водещ, ако желае да я продължи или да я представи по своето виждане, със своите слушатели, със своите гости. Другата седмица - обратното, коментира директорът на "Хоризонт" Васил Чобанов. Аз се радвам, че колегата Петър Волгин е един от малкото журналисти в БНР, който има добра комуникативна способност с аудиторията. Предаването, което той правеше и което ще влезе като панел в "Събота 12 плюс З", е едно от малкото предавания, в които има открита телефонна линия по програма "Хоризонт", добави и програмният директор на БНР Иво Тодоров.

Проклятие следва звездите от "Туйн Пийкс"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370653

Както "ТВ гид" вече писа, култовият сериал "Туйн Пийкс" се завръща на екран през 2016 г. Горещата новина съобщи самият създадел на лентата - Дейвид Линч.  Но какво се случва с актьорите, които бяха обсебили света чрез ролите си в началото на 90-те години?  Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ Както "ТВ гид" вече писа, култовият сериал "Туйн Пийкс" се завръща на екран през 2016 г. Горещата новина съобщи самият създадел на лентата - Дейвид Линч. Но какво се случва с актьорите, които бяха обсебили света чрез ролите си в началото на 90-те години? Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Проклятие следва звездите от "Туйн Пийкс"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370636

Както Както "ТВ гид" вече писа, култовият сериал "Туйн Пийкс" се завръща на екран през 2016 г. Горещата новина съобщи самият създадел на лентата - Дейвид Линч. Но какво се случва с актьорите, които бяха обсебили света чрез ролите си в началото на 90-те години? Цялата история и още интересни четива ще намерите във вестник "ТВ

Нарушения за близо 300 хил. лв. са направили от агенцията по храните

http://econ.bg/Новини/Нарушения-за-близо-300-хил-лв-са-направили-от-агенцията-по-храните_l.a_i.577752_at.1.html

Нарушения за общо 275 843 лв. са били извършени от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), показва доклад на Сметната палата. Те са...

Вицепремиерът Цанова се метна на колело

http://www.cross.bg/ministur-pridvizhva-kolelo-1435392.html

/КРОСС/ Заместник министър-председателят, отговарящ за управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова се придвижва с колело до работното си място. Министърката кара ефектен бял ситибайк на българска фирма. Това не е първият член на правителство, който е избрал да не се придвижва до работното си място в служебна лимузина. Колегата на Цанова и министър на културата Мартин Иванов също се придвижва с велосипед. И друг културен министър - този в предишния служебен кабинет Владо Пенев, е засичан да върти педалите към министерството.Финансовият министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков пък освен с колело ходеше до работа и с градския транспорт.   Снимки: Булфото, всички права запазени

Три часа продължават консултациите между ГЕРБ и „Патриотичния фронт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371180

Консултациите между ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” продължават вече три часа.   Разговорите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание. В преговорния екип на ГЕРБ са Цецка Цачева,Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а „Патриотичният фронт” е представен от съпредседателите на формацията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, Консултациите между ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” продължават вече три часа. Разговорите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание. В преговорния екип на ГЕРБ са Цецка Цачева,Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а „Патриотичният фронт” е представен от съпредседателите на формацията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов,

Три часа консултации между ГЕРБ и „Патриотичния фронт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371178

Консултациите между ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” продължават вече три часа.   Разговорите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание. В преговорния екип на ГЕРБ са Цецка Цачева,Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а „Патриотичният фронт” е представен от съпредседателите на формацията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, Консултациите между ГЕРБ и „Патриотичният фронт – НФСБ и ВМРО” продължават вече три часа. Разговорите се провеждат в зала „Запад” на Народното събрание. В преговорния екип на ГЕРБ са Цецка Цачева,Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, а „Патриотичният фронт” е представен от съпредседателите на формацията - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов,

От БНБ не изключиха вариант да се оздрави КТБ

http://frognews.bg/news_78364/

Вложителите от КТБ се срещнаха днес с ръководството на БНБ. Вместо с гуверньора Иван Искров, те се видяха с неговия заместник Димитър Костов.

Ветеран футболист точил сметки на мъртъвци в Гърция

http://www.bnews.bg/article-119176

Ветеранът футболист на „Панилиакос“ Тодорис Армилагос и още трима, сред които и жена нотариус, са извършвали измами за източване на банкови сметки на починали гърци.

Д. Костов: Надзорът над КТБ няма да се удължава

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/d.-kostov-nadzoryt-nad-ktb-niama-da-se-udylzhava-6025014

След четири месеца протести под прозорците на БНБ, днес вложители бяха приети от ръководството на централната ни банка

Четирима души починали преди да дочакат общински здравни помощи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267576

Четирима души, подали документи за еднократни здравни помощи, не са успели да ги дочакат и са починали преди официалното гласуване на финансовото подпомагане от общинарите. Това стана ясно по време на първото заседание на комисията по здравеопазване след предизборната кампания, предаде репортер на Moreto.

ЕК поиска от България повече обекти за "Натура 2000"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ek-poiska-ot-bylgariia-poveche-obekti-za-natura-2000-182016/

Комисията изпрати мотивирано становище на страната ни относно неизпълнение на Директивата за птиците

БАН удостои световноизвестния лингвист проф. д-р Игор Мелчук с почетен знак „Марин Дринов“

http://www.cross.bg/melchyk-igor-znak-1435391.html

София /КРОСС/ Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров удостои световноизвестния лингвист проф. д-р Игор Мелчук с почетния знак на БАН „Марин Дринов" - за високи постижения в областта на лингвистиката и компютърната лингвистика. Церемонията се проведе днес, 16 октомври 2014 г., в Българската академия на науките.Проф. д-р Игор Александрович Мелчук е от Монреалския университет, Канада. Той работи в областта на типологията, общото езикознание, семантиката, депендентната граматика, формалната морфология, общата и френската лексикография, генерирането на текст, машинния превод и други сфери на теоретичното и приложното езикознание. Неговите задълбочени теоретични разработки, свързани с различни езикови равнища и връзките между тях, намират приложение при изследването на различни езици. Едно от най-големите му постижения е създаването на теорията „Смисъл ⬄ Текст", която оказва значително влияние върху развитието на съвременната приложна и компютърна лингвистика.След церемонията проф. Игор Мелчук изнесе лекция на тема „Залог".Предложението за удостояването на световноизвестния лингвист с най-високото отличие на БАН - почетен знак „Марин Дринов" е на Института за български език „Проф. Л. Андрейчин". Проф. Светла Коева, директор на Института, представи приноса на изтъкнатия учен и подчерта, че неговото научно творчество е пример за вдъхновение

Шила Кристиано във "Фейсбук": Ще се видим в София

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/shila-kristiano-vyv-fejsbuk-shte-se-vidim-v-sofiia-6025013

Италианската оперна прима Шила Кристиано сподели във "Фейсбук" нетърпението си да пее на сцената на Зала 1 на НДК

Защо е в застой турската икономика?

http://balkani.actualno.com/Zashto-e-v-zastoj-turskata-ikonomika-news_55286.html

Макар да е сред силните икономики в света, в последната година в Турция няма стабилен икономически растеж. Докато преди 2013 година инвеститорите разглеждаха страната като сравнително безопасно мяст...

Вицепрезидентът на MTG Марек Сингер: Нашият избор е "Нилсен"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369548

46-годишният Марек Сингер е изпълнителен вицепрезидент на шведския медиен гигант MTG и отговаря за ефирните телевизии в България, Естония, Латвия, Литва, Чехия и Унгария, в които компанията оперира. Той е човекът, който пръв обявява, че Нова тв сменя доставчика си на пийпълметрични данни. Съвместява високия си пост с още един - шеф е на чешката тв 46-годишният Марек Сингер е изпълнителен вицепрезидент на шведския медиен гигант MTG и отговаря за ефирните телевизии в България, Естония, Латвия, Литва, Чехия и Унгария, в които компанията оперира. Той е човекът, който пръв обявява, че Нова тв сменя доставчика си на пийпълметрични данни. Съвместява високия си пост с още един - шеф е на чешката тв

Волейболният ЦСКА: Ще се борим и за невъзможното

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/16/2401545_voleibolniiat_cska_shte_se_borim_i_za_nevuzmojnoto/?ref=rss


Волейболният ЦСКА обяви, че продължава да се бори за стабилизирането на клуба. Червените се готвят за мача си с "Добруджа" в петък от първия кръг в Суперлигата.

Треньорът Александър Попов заяви, че очаква интересен и отговорен шампионат. Той ще бъде начело на отбора за 18-а поредна година.

"По мое мнение пет-шест отбора от провинцията направиха интересни селекции, което ще допринесе за непредсказуемостта на повечето мачове. Целта на нашия отбор е същата, каквато беше и в...

ЦИК наказа Лютви Местан за агитация на турски език

http://frognews.bg/news_78363/

Централна избирателна комисия реши да накаже лидера на ДПС Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов от движението заради това, че са водили предизборна агитация на турски език в три български села, съобщиха от ЦИК в сряда вечерта.

Йотингер: Южен поток е приемлив за ЕС, но не е приоритет

http://www.moreto.net/novini.php?n=267556

"Южен поток" е приемлив за ЕС, но не е приоритетен проект, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. "Южен поток" е напълно приемлив, но на този етап не е приоритет", каза той в Брюксел. Алтернативното газоснабдяване е приоритетът за ЕС и по-конкретно става дума за "Южния газов коридор", който трябва да бъде изграден в близко бъдеще.

Корман Исмаилов: Очаквам от ГЕРБ позиция за малцинствата, ксенофобията и агентите на ДС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/16/2401539_korman_ismailov_ochakvam_ot_gerb_poziciia_za/?ref=rss


Председателят на НПСД Корман Исмаилов настоя на следващ етап от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на правителство партията на Бойко Борисов да представи ясна позиция и гаранции, че ще работи в следващото управление срещу надигащата се ксенофобия и националпопулизъм, за интеграция на малцинствата и срещу назначаването на агенти на Държавна сигурност (ДС) на ръководни длъжности в държавата.

След разговорите в сряда между ГЕРБ и Реформаторите, завършили с...

Изработеното от строителните компании през тази година е за над 1 млрд. лв.

http://econ.bg/Новини/Изработеното-от-строителните-компании-през-тази-година-е-за-над-1-млрд-лв-_l.a_i.577749_at.1.html

Изработеното от строителните фирми през тази година е за над 1 млрд. лв. Това заяви изпълнителният директор на Камарата на строителите в България...

Столична община: Готови сме за посрещането на зимата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371168

София е подготвена за посрещането на зимния сезон. Това заяви Стефка Енчева, началник сектор „Инвестиционен контрол” в Столичния инспекторат, цитирана от Фокус.
Тя обясни, че над 230 машини ще участват в почистването през зимата. Енчева допълни, че приоритетно ще се почистват улиците, по които преминава масовият градски транспорт. София е подготвена за посрещането на зимния сезон. Това заяви Стефка Енчева, началник сектор „Инвестиционен контрол” в Столичния инспекторат, цитирана от Фокус. Тя обясни, че над 230 машини ще участват в почистването през зимата. Енчева допълни, че приоритетно ще се почистват улиците, по които преминава масовият градски транспорт.

Почина журналистът Боян Трайков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371157

На 82 години след кратко боледуване е починал журналистът Боян Трайков.
Един от основателите на в. "Поглед" през 1966 г. Бил е кореспондент на Комитета за телевизия и радио в Париж и на БТА във Варшава (1973 - 1977 г.) , генерален директор на Българското радио (1977 - 1981 г.), главен директор на БТА (1981 - 1990 г. На 82 години след кратко боледуване е починал журналистът Боян Трайков. Един от основателите на в. "Поглед" през 1966 г. Бил е кореспондент на Комитета за телевизия и радио в Париж и на БТА във Варшава (1973 - 1977 г.) , генерален директор на Българското радио (1977 - 1981 г.), главен директор на БТА (1981 - 1990 г.

Обвиняват утре Марешки за побоя?

http://www.bnews.bg/article-119216

Прокуратурата ще решава на 17 октомври дали да повдигне обвинение на аптекарския бос Веселин Марешки за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

ГЕРБ и Радан Кънев влязоха в епистоларна престрелка

http://offnews.bg/news/n_1/n_404396.html

"Безотговорното поведение на Радан Кънев по медиите не помага на преговорите. Освен това, от изявленията на РБ вчера и днес разбираме, че имаме съвпадения по 95% от програмите ни. Това за пореден път доказва, че говоренето от тяхна страна по време на предизборната кампания, че сме много различни, е поредният политически трик". Това съобщи преговорният екип на ГЕРБ в отворено писмо. Дамите, които преговарят от името на ГЕРБ - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова, Менда Стоянова , предлагат при евентуални следващи преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок, говорителят в оставка Радан Кънев да присъства на тях, а не да се опитва да пресъздава разговори, на които не е присъствал, обикаляйки националните медии. "От поведението на г-н Кънев разбираме, че той още не е разбрал, че изборите са минали и вече се водят преговори между ГЕРБ и РБ. Триковете на РБ от цялата им предизборна кампания, че ГЕРБ искал да управлява с ББЦ и ДПС, показват, че г-н Кънев все още не е осъзнал важността на разговорите между ГЕРБ и РБ. За да му стане ясно, още веднъж ще напомним, че във вторник преговорният екип на ГЕРБ отхвърли предварително декларираната безрезервна подкрепа на ДПС. Няма по-категоричен отговор на твърденията на г-н Кънев от отговора на ГЕРБ към ДПС, че няма начин да съставим правителство с тяхна подкрепа", се казва още в позицията. От ГЕРБ обявиха още, че са получили информация от представители на други партии в РБ, които не знаят за преговорите и не са били поканени от ръководството на блока да се включат в преговорите. "Те дори ни благодариха за въпроси, които сме задали от тяхно име. Това показва още веднъж, че РБ е нестабилен политически субект, който трудно може да гарантира политическата стабилност, нужна на едно коалиционно управление", обявиха от партията на Бойко Борисов . Преговорният екип на ГЕРБ настоява Радан Кънев да ревизира поведението си. Оттам уточниа, че въпреки решението на преговорния екип на партията да прекрати преговорите с РБ, лидерът им Бойко Борисов настоява екипът да направи всичко възможно да убеди обществото, че РБ е стабилен и единен политически субект.  Радан Кънев им отговори чрез профила си във Facebook: "Радвам се, че ГЕРБ са преосмислили прекратяването на преговорите. Това е разумната и отговорна позиция. След получаване на покана от страна на ГЕРБ, Председателството на РБ ще определи екип за преговори, на основата на взаимност и равнопоставеност. Може би действително е разумно да преговарят лидерите на РБ с Председателя и ръководството на ГЕРБ. Съставянето на реформаторски кабинет е необходимо не за нас или ГЕРБ, а за възстановяване на законността и стопанското развитие на страната ни".

Р. Петков: Държим да се знае кой с какви мотиви ще подкрепя правителството

http://frognews.bg/news_78362/

Ние държим на публичност, на договор пред обществото - кой и с какви мотиви ще подкрепя правителството. Това заяви в Русе заместник-председателят на АБВ Румен Петков.

Столична община: Готови сме за посрещането на зимния сезон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371140

София е подготвена за посрещането на зимния сезон. Това заяви Стефка Енчева, началник сектор „Инвестиционен контрол” в Столичния инспекторат, цитирана от Фокус.
Тя обясни, че над 230 машини ще участват в почистването през зимата. Енчева допълни, че приоритетно ще се почистват улиците, по които преминава масовият градски транспорт. София е подготвена за посрещането на зимния сезон. Това заяви Стефка Енчева, началник сектор „Инвестиционен контрол” в Столичния инспекторат, цитирана от Фокус. Тя обясни, че над 230 машини ще участват в почистването през зимата. Енчева допълни, че приоритетно ще се почистват улиците, по които преминава масовият градски транспорт.

Плод от джунглата лекува рак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371154

Ново лекарство срещу рак, извлечено от тропически плод, е убило над70% от туморите, на които е приложено при опити с животни, съобщи Би Би Си.
Експерименталният лек се нарича ЕВС-46 и е получен от семената в плода на ерве- ното дърво, което расте в джунглата на австралийския щат Куинсленд.
Целият текст и още много полезни четива -  само във Ново лекарство срещу рак, извлечено от тропически плод, е убило над70% от туморите, на които е приложено при опити с животни, съобщи Би Би Си. Експерименталният лек се нарича ЕВС-46 и е получен от семената в плода на ерве- ното дърво, което расте в джунглата на австралийския щат Куинсленд. Целият текст и още много полезни четива -  само във

Съдия изгони вратар, потупал ласкаво съперник отзад (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4371155

Съдия в Хондурас изгони вратар заради...ласкаво потупване отзад на съперник. При 1:1 в 89-ата минута на мача между местните "Реал Сосиедад" и "Маратон" вратарят на гостите бе изгонен с директен червен картон, но не заради грубо нарушение, а заради потупване по дупето на съперник. След консултация със страничния рефер,

Пристанището отбелязва 40 години от откриването на яхтклуб “Капитан Георги Георгиев-Порт Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=267564

40-години яхтклуб със стилна церемония ще отбележи само след дни „Пристанище Варна” ЕАД. Отбелязването на годишнината се планира за 19 октомври, когато награди ще получат членове на клуба, оставили светли дири в историята на родното ветроходство, научи Moreto.

На кино за 2 лева в Казанлък

http://pik.bg/на-кино-за-2-лева-в-казанлък-news238341.html

На кино за 2 лева в Казанлък

За трета поредна година София Филм Фест ще гостува в Казанлък с истински киномаратон. От 27 до 30 октомври почитателите на седмото изкуство ще могат да гледат някои от най-новите ленти от българското и европейското кино.

Благодарение на подкрепата на общината цената на билетите ще е само 2 лева, а за ученици, студенти и пенсионери - по 1 лев. Прожекциите са в кино „Лекс", а предварителната продажба на билети започва на 20 октомври, понеделник, в културно-информационния център.

Очакваният празник на киното в Града на розите ще стартира на 27 октомври с един от най-новите български филми, чиято премиера беше в рамките на 18-ия София Филм Фест през март и получи наградата на фестивалната публика – „Последните черноморски пирати", на режисьора Светослав Стоянов и сценаристката Ваня Райнова. Филмът ще бъде представен лично от операторите на филма – Орлин Руевски и Иван Николов.

Третото издание на „София Филм Фест в Казанлък" е част от проекта „Операция Кино", който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година.

Източник: standartnews.com

Почина журналистът Боян Трайков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371123

На 82 години след кратко боледуване е починал журналистът Боян Трайков. 
Един от основателите на в. На 82 години след кратко боледуване е починал журналистът Боян Трайков.  Един от основателите на в. "Поглед" през 1966 г. Бил е кореспондент на Комитета за телевизия и радио в Париж и на БТА във Варшава (1973 - 1977 г.) , генерален директор на Българското радио (1977 - 1981 г.), главен директор на БТА (1981 - 1990 г.

Над 2 тона нелегална ракия разкриха в Хасково

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nad-2-tona-nelegalna-rakiia-razkriha-v-haskovo-6025010

На собственика ще бъде издаден акт за установяване на административно нарушение по ЗАДС

Черногорски великошовинисти с мераци към България

http://news.ibox.bg/news/id_428894821

Под черногорския ботуш са попаднали и Македония и Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Хърватска, Словения, част от Унгария и Австрия и цяла Северна Италия

Новият шеф на "Ферари": Трябва да сритаме някои задници сред екипа си във F1

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/16/2401538_noviiat_shef_na_ferari_triabva_da_sritame_niakoi/?ref=rss


Новият президент на "Ферари" Серджо Маркионе заяви, че новите шефове на екипа във Формула 1 трябва "да сритат малко задници" в тима, за върнат марката към успехите в спорта.

Италианецът, който през тази седмица замени дългогодишният ръководител на компанията Лука ди Монтедземоло, даде ясно да се разбере за необходимостта от спешни мерки в Маранело.

Според него няма друг вариант, освен отборът да поеме рискове в опита си да тръгне отново нагоре, дори и това да е с цената на...

Даниел Митов: Бежанският поток се увеличи, ще искаме помощ от ЕК

http://www.mediapool.bg/daniel-mitov-bezhanskiyat-potok-se-uvelichi-shte-iskame-pomosht-ot-ek-news226079.html

Нестабилността в Близкия изток създава силен миграционен натиск върху България и целия ЕС, заяви външният министър Даниел Митов по време на редовна работна среща с посланиците на държавите членки на ЕС в София, домакин на която беше италианският посланик. Българският външен министър се спря на тежката ситуация в Сирия и Ирак, която поражда трайна нестабилност и представлява сериозен риск не само за съседните държави, но и за целия ЕС и световната сигурност. България подкрепя всички действия на нашите съюзници и партньори насочени срещу действията на терористите от организацията "Ислямска държава”. Митов информира европейските посланици за силния миграционен натиск, на който е подложена България. "Въпреки предприетите мерки, бежанският поток се увеличи през последната една година, поради което ние ще се обърнем към ЕК и останалите наши партньори за подкрепа и съдействие", посочи външният министър. Даниел Митов информира и за българската позиция по ситуацията в Украйна. "Изтеглянето на руската армия, която по официална информация провеждаше учение от границата с Украйна, поражда известни надежди за намиране на решение на конфликта. В същото време за нас е важно след сформирането на нов парламент в Киев, украинското правителство да реализира необходимите реформи в икономически и политически план”, заяви българският външен министър. Той отбеляза, че България следи внимателно и е в постоянен контакт с българското малцинство в Украйна. Европейските посланици в София и първият български дипломат обсъдиха енергийното сътрудничество, политиката на разширяване на ЕС, както и Източното партньорство.

БСК предупреди правителството за нова наказателна процедура на ЕК

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsk-predupredi-pravitelstvoto-za-nova-nakazatelna-procedura-na-ek-182010/

В момента България все още налага минимални тарифи за услугите на ветеринарните лекари, което е срещу предписанията на ЕК

Десет финалисти за „Мениджър на годината“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370630

Десет мениджъри са финалисти в тазгодишното, седмо поред издание на конкурса „Мениджър на годината 2014“, организирано от списание „Мениджър“ в партньорство с „Делойт България“.
Имената им бяха обявени на церемония вчера от главния изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Това са Александър Аврамов („Стоун Компютърс“ АД) Десет мениджъри са финалисти в тазгодишното, седмо поред издание на конкурса „Мениджър на годината 2014“, организирано от списание „Мениджър“ в партньорство с „Делойт България“. Имената им бяха обявени на церемония вчера от главния изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова. Това са Александър Аврамов („Стоун Компютърс“ АД)

Карадере за момента е спасен от поредните напъни за застрояване

http://pik.bg/карадере-за-момента-е-спасен-от-поредните-напъни-за-застрояване-news238337.html

Карадере за момента е спасен от поредните напъни за застрояване

Плажът на Карадере за момента е спасен от поредните напъни за застрояване, информира inews.bg След намесата на екоминистерството директорът на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов оттегли решението си, което дава "зелена светлина" на изграждането на къмпинг в местността, без да бъде направена оценка за въздействието върху околната среда. 

След оттеглянето на решението експертите ще трябва да изготвят анализ в каква степен проектът ще въздейства върху защитените зони и техния предмет на опазване, съобщиха от екоминистерството. 

Решението на Иванов за пореден път предизвика недоволството на е екозащитниците. Природозащитниците излязоха на протест с настояването да бъде изготвен ОВОС.  

Екоминистърът Светлана Жекова изиска документите за строителството от РИОСВ. При проверката в МОСВ се разбрало, че в документацията има сериозни пропуски, което дава основание разрешението за строителство да бъде отменено.

Виж как изгониха вратар за ласки към съперник (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4371128

Съдия в Хондурас изгони вратар заради...ласкаво потупване отзад на съперник. При 1:1 в 89-ата минута на мача между местните "Реал Сосиедад" и "Маратон" вратарят на гостите бе изгонен с директен червен картон, но не заради грубо нарушение, а заради потупване по дупето на съперник. След консултация със страничния рефер,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване