Земетресение с магнитуд 5.8 е регистрирано в Япония

http://news.ibox.bg/news/id_2072423899

Трусът е усетен в 23:53 ч. местно време, епицентърът е до източното крайбрежие

Безхаберници заседават в Общинската комисия по безопасност на движението във Варна

http://web.barometar.net/65437/

на този опасен завой се намира пешеходната пътека на улица Д-р Пискюлиев до Рибната борса

70% от българите купуват имоти със собствени средства вместо да теглят кредит

http://econ.bg/Новини/70-от-българите-купуват-имоти-със-собствени-средства-вместо-да-теглят-кредит_l.a_i.577297_at.1.html

70% от българите купуват имоти със собствени средства вместо да теглят ипотечен кредит. Причината е, че голяма част от хората се страхуват от...

Глад за контрабандни цигари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369495

Глад за контрабандни цигари заради недостатъчен нелегален внос и заловени пратки засекли в последните седмици икономически полицаи от Главна дирекция “Криминална полиция”. Заради хайките на митничари, данъчни и служители на МВР се променяли трасетата на различни канали, внасяли бусове през черни пътища на зелена граница, разкриват криминалисти. Глад за контрабандни цигари заради недостатъчен нелегален внос и заловени пратки засекли в последните седмици икономически полицаи от Главна дирекция “Криминална полиция”. Заради хайките на митничари, данъчни и служители на МВР се променяли трасетата на различни канали, внасяли бусове през черни пътища на зелена граница, разкриват криминалисти.

Преглед на варненския печат - 16 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267472

“Варненци вече ходят на ски в Австрия и Швейцария”, е водещото заглавие за вестник “Черно море”. Според Стоян Маринов от Варненската туристическа камара, престоят в двете държави излизал значително по-евтино от родните зимни курорти.

В четвъртия ден на политически консултации ГЕРБ се среща с Патриотичния фронт

http://www.cross.bg/gerb-pravitelstvo-front-1435276.html

/КРОСС/Продължават преговорите за коалиция. Четвъртите по ред ще се проведат с Патриотичния фронт. От ГЕРБ заявиха, че искат да бъде съставен кабинет на споделената отговорност с участието на министри от различни партии и с коалиционно споразумение. Патриотичният фронт, от своя страна, се обяви за програмно правителство. Коалицията "Патриотичен фронт-НФСБ и ВМРО" е за съставяне на програмно управление, правителство на националното спасение, съставено от издигнати от партиите специалисти, неполитически лица, и подкрепено от максимално голям брой политически сили. В основата на отказа за участие в коалиция с ГЕРБ е евентуалното участие на Реформаторския блок, където е партията на Касим Дал и Корман Исмаилов - "Народна партия свобода и достойнство". Разминавания между Патриотичния фронт и ГЕРБ има и по отношение необходимостта от актуализация на бюджета. За разлика от ГЕРБ, националистите многократно се изказваха против нов дълг, като поставяха под съмнение данните на служебното правителство за финансовото състояние на страната. Лидерите на коалицията многократно заявяваха, че властта за тях не е самоцел и че ще вземат окончателното си решение за политическото си поведение след разговорите с партията победител - ГЕРБ. От ГЕРБ се въздържаха до този момент да коментират евентуално политическо сътрудничество с националистите и също оставиха коментарите си за след официалните разговори в парламента

Продават кредити от банка на Цветан Василев

http://www.vesti.bg/novini/prodavat-krediti-ot-banka-na-cvetan-vasilev-6024956

Български банки са готови да купят кредити от затворената ТБ "Виктория" – дъщерна на КТБ, за над 300 милиона лева.

Няма опасност за живота на отец Иван

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370037

Започва вторият пост-оперативен ден. Още е рано за прогнози. За момента отец Иван е стабилен и животът му е извън опасност. Утре ще започнем да го раздвижваме. Това заяви пред Нова телевизия лекуващият го лекар.
Както Започва вторият пост-оперативен ден. Още е рано за прогнози. За момента отец Иван е стабилен и животът му е извън опасност. Утре ще започнем да го раздвижваме. Това заяви пред Нова телевизия лекуващият го лекар. Както "24 часа" съобщи, отец Иван от Нови хан катастрофира на остър завой по пътя към Съединение,

Спират делото за подслушване срещу Цветанов заради имунитета му

http://offnews.bg/news/n_1/n_404163.html

Делото за подслушванията , в което подсъдим е бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, най-вероятно днес ще бъде спряно. Причината е, че като депутат от новото Народно събрание Цветанов се ползва с имунитет . Освен Цветанов, подсъдими са и няколко бивши директори на несъществуващата вече Специализирана дирекция "Оперативни технически операции”. Делото за неосъществен контрол върху мобилната подслушвателна техника, станала по-известна като "цецомобили" в МВР е почти на финала си. Според обвинителния акт, Цветанов не е упражнил контрола си върху тримата бивши директори на СДОТО и така са били създадени предпоставки за нарушаване правата на българските граждани. Днес трябваше да бъдат разпитани последните свидетели и евентуално да започнат финалните пледоарии, но от седмица Цветан Цветанов е с имунитет, който главният прокурор трябва да поиска от новото 43-то Народно събрание. Това може да стане едва след 27 октомври, а продължителността на процедурата зависи от това дали заместник-председателят на ГЕРБ сам ще свали наказателната си неприкосновеност или ще се наложи решение на парламента. Цветан Цветанов има още две дела, вече на втора инстанция. По едното беше оправдан, а по другото има четиригодишна осъдителна присъда. В рамките на месец Софийският градски съд спря две дела срещу публични личности заради имунитет - процесът за загубени съдебни доклади от Сергей Станишев докато беше премиер и, вчера, делото за хулиганство и посегателство над полицай срещу лидера на "Атака"  Волен Сидеров .

Танчев: Бареков не е ходил при Борисов; имат непоносимост

http://frognews.bg/news_78325/

Ако е имало натиск, нека г-жа Баракова ни уведоми, за да вземем мерки, заяви по НТВ Светлин Танчев от ББЦ по повод обвиненията на Анна Баракова, която беше избрана с преференция, но каза, че от партията я натискали да се откаже в полза на втория в листата.

Удареният от Марешки: Ще го съдя, имам медицинско!

http://www.bnews.bg/article-119153

Удареният от Веселин Марешки общински съветник Костадин Костадинов заяви по Нова тв, че си е извадил медицинско и ще съди аптекарския бос.

Анализатори след преговорите между ГЕРБ и РБ: Правителство все пак ще има

http://pik.bg/анализатори-след-преговорите-между-герб-и-рб-правителство-все-пак-ще-има-news238099.html

Анализатори след преговорите между ГЕРБ и РБ: Правителство все пак ще има

Разнопосочни са коментарите на анализаторите за драматичната продължила близо шест часа консултации между ГЕРБ и Реформаторският блок. Нито един от тях не одобрява коалиция между двете политически сили.

Ето какво казват някои от най-изявените анализатори:

Андрей Райчев: Коалицията с Реформаторския блок е "главоболна работа, защото това са 5 партии, групирани в 2 големи групи, с различни виждания, различни интереси и при всяко нещо ще друса. Вие как си ги представяте като коалиционен партньор? Дългосрочните планове на Борисов са да стане президент на изборите през 2016 г. - заради което на предстоящите най-вероятно ще му е по-удобна коалиция. Една от коалиционните възможности е именно мълчаливата подкрепа на Движението за права и свободи. Другите варианти са ГЕРБ да получи самостоятелно 121 депутати, което е много малко вероятно, или да се коалира с БСП, което според социолога е най-разумното, но трудно обяснимо за избирателите и съпартийците решение.

Кънчо Стойчев: Ако не се състави правителство, това е самият край на ГЕРБ – втори път да не може да си направи правителство. Правителство ще бъде съставено. Трудно ми е да гадая точната формула и коалиция, но това, което към днешна дата можем с по-голяма степен да твърдим, е че в тази формула няма да бъдат пряко въвлечени БСП и ДПС. Най-вероятно това ще бъде сложна коалиция с всички останали 5 политически сили или по-вероятно част от тях в обстановка, в която трудно ще се маневрира, защото има твърде много различия. Най-голямата грешка, която може да се направи за България в момента, е след седмица разговорите да потънат в спорове за министри и разпределение на министерства. Няма нищо лошо да има пазарлъци за министри, но на база на конкретна програма. Когато има програма и се знае какво ще се прави в дадена сфера, тогава много по-лесно може да се потърси най-подходящият човек да свърши точно тази определена работа.

Николай Слатински: На първо четене (мислене) и без да имам цялата нужна информация, не съм склонен да драматизирам нещата, напротив, изпитвам известно облекчение:

1. ББ трябва най-сетне да понесе цялата отговорност за това, че вече толкова години е неясен, размит, безпринципен (т.е. без принципи) и непоследователен политик, че е манипулатор, въжеиграч, хитрец и популист.
2. РБ не бива да използва тези преговори за да изяснява на, със, при и чрез тях своите вътрешни противоречия.
3. Вотът на Т.В. избирателите не е такъв, какъвто се пропагандира от медиите - напротив, той даде мнозинство (почти квалифицирано) на сили, които са настроени носталгично и са обърнати към миналото, които залагат на не-свободата и на зависимостта на хората от държавата, които не стимулират личната отговорност на отделния човек, които не използват качествено нов, модерен политически език - езикът на 21 век, на рисковото общество на високите комуникационни и информационни технологии; т.е. това е мнозинство което е заседнало в 20 век, което е off-line, което циментира статуквото, което измества центъра на геополитическата ни ориентация в източна посока. 
4. РБ няма ясен, прореформен, проевропейски, продемократичен, либерално-пазарен, анти-ДС, анти-левичарски, анти-корупционен партньор в това Народно събрание и затова не може да служи като патерица на правителства, които не искат да правят реформи, не искат да управляват европейски, демократично, либерално-пазарно, с отрицание на мрежата на ДС, задушаваща редица ключови сфери на дейност и сектори на държавата, отнасят се скептично към Европа и ЕС, не искат да водят непримирима война с корупцията.

"Лудогорец" пуска в продажба билетите за мача с "Базел"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/16/2401134_ludogorec_puska_v_prodajba_biletite_za_macha_s_bazel/?ref=rss


"Лудогорец" пуска днес в продажба единичните билети за мача си с "Базел" в Шампионската лига. Двубоят е на 22 октомври в 21.45 ч. на Националния стадион "Васил Левски".

От клуба не съобщиха колко пропуски ще бъдат пуснати в продажба. Те са на цени от 30 до 80 лева.

Преди срещата с "Реал" (Мадрид) разградчани оповестиха, че са продали над 35 хиляди комбинирани билета за трите си срещи на "Васил Левски".

Желаещите могат да си купят билетите онлайн през системата...

Кюрдите са отвоювали квартали на Кобани от "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Kurdite-sa-otvouvali-kvartali-na-Kobani-ot-Isljamska-dyrjava-news_55161.html

Кюрдските бойци са си възвърнали контрола над някои квартали на кюрдския сирийски град Кобани от джихадистите от групировката "Ислямска държава" благодарение на въздушните удари на междун...

Съдът беше принуден от закона да влезе в услуга на Цветан Цветанов

http://crime.actualno.com/Sydyt-beshe-prinuden-ot-zakona-da-vleze-v-usluga-na-Cvetan-Cvetanov-news_55162.html

Заради депутатски имунитет, СГС спря делото срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов за незаконно подслушване. Припомняме, че вчера, отново заради депутатски имунитет, беше спряно делото за хулиганств...

Преглед на печата - 16 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267471

Перспективата за съставяне на ново правителство е водеща тема за вестниците в четвъртък. „ГЕРБ прекратява засега разговорите с Реформаторския блок за съставяне на правителство въпреки съвпаденията по 90% от приоритетите в програмите на двете партии, включително за спорната реформа в правосъдието.

Изкуствен спътник на НАСА с първи научни открития за Марс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370032

Изкуственият спътник на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който бе изпратен на Марс в края на миналия месец, показа първите си научни резултати, пише Space.com.
MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) e създаден, за да помогне на учените да разберат защо Марс се е превърнал от топъл и влажен свят в студената и суха Изкуственият спътник на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който бе изпратен на Марс в края на миналия месец, показа първите си научни резултати, пише Space.com. MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) e създаден, за да помогне на учените да разберат защо Марс се е превърнал от топъл и влажен свят в студената и суха

К. Костадинов: Ще стане много интересно, ако са пуснали Марешки

http://frognews.bg/news_78324/

Голям скандал, последван от бой с общинаря Костадин Костадинов, разтърси Варна в понеделник вечерта. В основата му се оказа аптечният бос Веселин Марешки, който беше отведен с белезници във варненската полиция.

Изкуствен спътник на НАСА с удивителни открития за Марс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370017

Изкуственият спътник на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който бе изпратен на Марс в края на миналия месец, показа първите си научни резултати, пише Space.com.
MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) e създаден, за да помогне на учените да разберат защо Марс се е превърнал от топъл и влажен свят в студената и суха Изкуственият спътник на Националната космическа агенция на САЩ (NASA), който бе изпратен на Марс в края на миналия месец, показа първите си научни резултати, пише Space.com. MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution mission) e създаден, за да помогне на учените да разберат защо Марс се е превърнал от топъл и влажен свят в студената и суха

ГЕРБ и Патриотичният фронт преговарят за правителство

http://offnews.bg/news/n_1/n_404157.html

Продължават консултациите на ГЕРБ с останалите партии, които влизат в парламента. Днес разговорите са с представителите на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.  По време на консултациите вчера ГЕРБ и Реформаторският блок не постигнаха съгласие по съставяне на правителство. Цецка Цачева от ГЕРБ заяви, че не получила отговор на въпроса как може да бъде съставено стабилно правителство, без да е ясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. Цачева посочи, че представителите на ГЕРБ остават с горчивина от начина, по който Реформаторите са се отнесли към консултациите. Според Реформаторите преговорите с ГЕРБ пропаднали, въпреки съвпаденията по 90% от приоритетите в програмите на двете партии, включително за спорната реформа в правосъдието. Реформаторите обаче не чули ясно изявление, че ГЕРБ не подкрепя модела "КОЙ" на срастване на политическа, икономическа и медийна власт.   И ГЕРБ, и Реформаторите до вчера не изключваха възможността националистическата коалиция като партньор за управление. При преговорите обаче лидерът на НПСД Корман Исмаилов постави въпроса доколко правителството ще зависи от националпопулистки формации. "Аз съм готов на нови преговори с Реформаторския блок, ако гарантират отговорност и дойдат с кадрови предложения", заяви след разговорите пред „24 часа онлайн“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Аз съм отговорен човек и съм готов, ако спрат да се държат все едно са в предизборна кампания, да назнача нови преговори, да пратя пак преговорен екип и да продължим. Но да ни гарантират отговорност, включително и с кадрови предложения относно ръководството в Народното събрание, правителството, агенциите и визия за споделена отговорност. Днес те не са имали тази готовност, посочи Борисов.

Отлъчиха поп рокер за разврат и светотатство

http://pik.bg/отлъчиха-поп-рокер-за-разврат-и-светотатство-news238117.html

Отлъчиха поп рокер за разврат и светотатство

Свещеник от Правец бе низвергнат заради разврат и светотатство. Наказанието на отец Страхил Гоцев е наложено от Светия синод след писмо на Ловчанския митрополит Гавриил и решение на Епархийския духове съд, стана ясно вчера. Отецът е известен като рокер и съосновател на ортобратството "Небесните сили". Преди да бъде разпопен, той служеше в правешката църква, "Св. Атанасий".

"Беше добър свещеник, но обича да флиртува с жените и заряза жена си", разказват миряни от Правец, цитирани от "Телеграф". Ловешкият владика бил подразнен, че отец Страхил прекарва повече време във фитнес залата, отколкото в църквата.


Джеолин Араб: Улицата е най-добрата сцена за танци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369609

От днес до 19 октомври в България пристигат над 400 световни лидери в областта на изпълнителските изкуства от повече от 50 държави за Международната среща за съвременни изкуства IETM София. IETM e най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства в света с център в Брюксел и над 500 членуващи организации от над 50 страни. 
Основната  цел От днес до 19 октомври в България пристигат над 400 световни лидери в областта на изпълнителските изкуства от повече от 50 държави за Международната среща за съвременни изкуства IETM София. IETM e най-голямата международна мрежа за изпълнителски изкуства в света с център в Брюксел и над 500 членуващи организации от над 50 страни. Основната цел

Най-важното от Варна във вчерашния 15 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267400

Последните от новите 30 тролейбуса са във Варна Последните 4 от 30-те нови тролейбуса пристигнаха днес - 4 дни по-рано от предвиденото, съобщи кметът на Варна Иван Портних. На Сточна гара в морската столица те бяха приети от комисия с представители на общинската фирма "Градски транспорт" и на чешкия производител "Шкода"съобщиха от Община Варна за Moreto.

Новите електронни табла за градския транспорт в София са провал (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_403786.html

Новите електронни информационни табла за градския транспорт в София са неоптимизирани и неудобни за ползване, показа проучване на OFFNews след читателски сигнали. Въпреки добрата идея за поставяне на таблата множество софиянци се оплакват от реализацията на проекта. Неработещи табла още в първите дни на поставянето им, съсипване на околната настилка при монтирането, неадекватно отразяване на оставащото време до следващото превозно средство и т.н. са част от забележките на жителите на София. След като от OFFNews станахме свидетели на подобни проблеми, решихме да проучим въпроса. Първия проблем , който отчетохме, беше на авиошоуто в събота на 11 октомври . След края му десетки чакаха превозно средство на една от спирките на градския транспорт над половин час, докато електронното табло не показваше абсолютно нищо, проблем, за който ни е сигнализирано и от други места в града. Звуковата сигнализация на таблата е или изключително слаба , или изобщо липсва на много места. Ако човек се намира по-далеч от 1 метър от него, няма никакъв шанс дори да чуе, че нещо се говори, камо ли да го разбере. За сравнение гласовата информация на оранжевите електронни табла е доста по-силна и отчетлива. Едно от старите оранжеви електронни табла. По случайност то също не работеше в деня, в който го снимахме - 14 октомври. Друг проблем е честотата на показване на минутите до следващото превозно средство. Времето, което ще отнеме на таблото, за да смени информацията от оставащите минути за едно превозно средство на друго, е близо 24 секунди, докато при другите два типа табла в столицата то е 3 секунди. Така при по-натоварените спирки с по няколко тролея, автобуса или трамвая може да ни отнеме средно между 1 и 3 минути, за да разберем кога ще дойде желаният от нас транспорт, а в случай че пропуснем нужната информация, отново ще трябва да изчакаме бавната система. При останалите 2 типа електронни табла, които се обновяват на всеки 3, а не 24 секунди, ще ни отнеме значително по-малко време в чакане. Вторият тип старо електронно информационно табло в София. Новите информационни уреди идват и в два различни варианта - с място за едновременно показване на данни за 1 превозно средство ( снимка А ) и с място за едновременно показване на данни за 2 превозни средства ( снимка Б1 и Б2 ). Вторият вариант доста би ускорил и улеснил гореописания процес с бавно зареждане на данни, но там се натъкваме на софтуерна пречка, характерна и за двата типа табла. Малко преди транспортното средство да е преминало и известно време след като го е направило, оставащото време, което се показва на таблото, е 0 минути. Бавното обновяване на информацията отнема над минута в много случаи. Така станахме свидетели как на спирката на тролеите и автобусите на бул. "Прага" при Петте кьошета в посока ВМА таблото няколко пъти показа, че оставащото време до тролеи номер 2 и 8 и автобус 260 е 0 минути, при положение, че те или бяха отминали, или дойдоха след 1-2 минути. По този начин гражданите се принуждават да гледат информация, която е неактуална, изобщо не им е потребна, и която забавя времето до интересуващите ги сведения. Снимка А. Снимка Б1. Снимка Б2. От OFFNews цял ден се опитваме да се свържем с представител на Общината или на Центъра за градска мобилност, който да даде повече информация за изхарчената сума за таблата и да отговори на други наши въпроси, но досега не сме успели да открием лице или лица, които да са отговорни за изпълнението на проекта. Таблата са част от Проекта за интегриран столичен градски транспорт, който предвижда инсталиране на 600 електронни информационни табла с дистанционно управление, предоставящи информация на пътниците в реално време (към момента такива табла има на 93 спирки). Снимка на разбитите плочки след поставянето на табло в центъра на столицата. Дизайнът на новите информационни табла ще гарантира, че пътниците ще получават цялата важна за тях информация – за вида на превозното средство (автобус, тролейбус или трамвай); номера на линията; крайната спирка на линията; актуалното време на пристигане на спирката, и времето в момента, се посочва в сайта на Центъра за градска мобилност в София.

Тоталното опростачване в България

http://e-vestnik.bg/21488/totalnoto-oprostachvane-v-balgariya/

Димо Райков. Снимка: личен архив

Да биеш бременна жена!?! Само защото тя е избрала да се омъжи за чужденец… Да я наричаш с какви ли не мръсни названия, на каквито сме “майстори”, само защото тя… обича чужденец, а не българин?!?
Не усещате ли тоталното оскотяване и опростачване?
В кой век живее моята страна…
Аз ви казвах, че ще стигнете до това…
Срам, срам и пак срам…
Къде са “умните”,”красивите”, “бунтуващите се” интелектуалци, за да бият камбаната?
Какво още трябва да стане в родината, за да проговори съвестта им? Която сега е ангажирана в поредното раздаване на картите, в поредната величава битка за поредната наградка… Наградка за послушание, за сивички,сресани текстове, в които има само положително, положително и пак положително…Или пък, ако има критика, то тя е за ония времена, далечните, историческите… Там сме много, ама много силни…
Вие всъщност осъзнавате ли докъде вече са стигнали нещата?
Да биеш човек, само защото не се е родил в… България? Само защото не е имал “лукса” да се пръкне в най-бедната и най-нещастна страна…
Ами, ако така постъпват в чужбина с милионите български емигранти?
Или вие ще кажете - хак им е, кой ги е карал да бягат там…
Това не може да ми го побере акъла - в страната, в която процентно има най-много хора, отишли да търсят препитание в чужбина, в държавата, където всяко семейство има човек в странство, който аргатува в 21 век като роб, който спи по палатки, яде, колкото да не умре, само и само за да изпрати в родината си на тях, “великите” и “красивите”, парички за оцеляване, за да бият те чужденците… И да мразят те толкова емигрантите, тоест да мразят своите съпрузи, деца, братовчеди, братя и сестри, да мразят… себе си…
Ами, ако вие отидете на екскурзия, на почивка в чужбина и там ви пребият, само защото говорите на… български…
Ей, хора, ей, българи, “смилате” ли това, което става пред очите ви, а и в сърцата ви…
И за какви правителства и коалиции ми говорите по цял ден и нощ, за какъв “спасител” бат Бойко, за каква “надежда” в бъдещето, след като в моята страна бият до припадък зова на сърцето…
А вие…мълчите!?! Хубаво,напоително мълчите… До следващия кокал, до следващата “наградка”…
До следващото протягане на ръка за подаяние, падайки, за кой ли път вече в своя живот, на…колене…
Какъв наистина “хубав” начин на живот?
На колене…

От страницата на Димо Райков, писател

Спират делото Бръмбаргейт заради имунитета на Цветанов

http://www.bnews.bg/article-119150

Така нареченото дело "Бръмбаргейт" срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима началници на бившата дирекция СДОТО вероятно ще бъде спряно от съда заради новия депутатски имунитет на дясната ръка на Бойко Борисов.

Днес ще бъде облачно, температурите ще достигнат 26 градуса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4370002

Слаби превалявания ще има в планинските и североизточните райони от страната. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури, в повечето места ще са между 21° и 26°. Днес облачността ще е значителна. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по-ниско от Слаби превалявания ще има в планинските и североизточните райони от страната. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури, в повечето места ще са между 21° и 26°. Днес облачността ще е значителна. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по-ниско от

Еболата в Западна Африка е различна от тази в Конго

http://africa.actualno.com/Ebolata-v-Zapadna-Afrika-e-razlichna-ot-tazi-v-Kongo--news_55158.html

Вирусът ебола в ДР Конго е с друг източник, различен от този, който предизвика епидемията в Западна Африка, са изводите от изследване, публикувано в "Ню Ингланд Джърнъл ъф Медисин". Макар...

След 52 години отсъствие, женският волейболен отбор на Сливен се завръща

http://volleyball.actualno.com/Sled-52-godini-otsystvie-jenskijat-volejbolen-otbor-na-Sliven-se-zavryshta-news_55155.html

В края на седмицата започва и НВЛ жени. През тази година сили ще мерят 6 отбора - ЕПУ – Перник и Спартак 1996 се отказаха от участие през предстоящия сезон, а ВК – Сливен е нов отб...

"Патриотичният фронт": Участието ни във властта не е задължително

http://politics.actualno.com/Patriotichnijat-front-Uchastieto-ni-vyv-vlastta-ne-e-zadyljitelno-news_55159.html

Правителство ще се състави на всяка цена, никой няма интерес от обратното. Участието на „Патриотичния фронт" в него съвсем не е задължително. Кабинет може да има и без нас - заяви предс...

Днес ще бъде облачно с температури до 26 градуса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4370000

Слаби превалявания ще има в планинските и североизточните райони от страната. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури, в повечето места ще са между 21° и 26°. Днес облачността ще е значителна. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по-ниско от Слаби превалявания ще има в планинските и североизточните райони от страната. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури, в повечето места ще са между 21° и 26°. Днес облачността ще е значителна. Атмосферното налягане ще се понижи още и ще бъде по-ниско от

Преговорите за правителство продължават със среща на ГЕРБ с Патриотичния фронт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/16/2394321_pregovorite_za_pravitelstvo_produljavat_sus_sreshta_na/?ref=rss


В четвъртия ден от началото на преговорите за съставяне на нов кабинет ГЕРБ ще се срещне с представители на Патриотичния фронт - националистическата коалиция между ВМРО и НФСБ, спечелила 19 депутатски места на предсрочните парламентарни избори в началото на октомври.

От понеделник насам преговорният екип на ГЕРБ, в който влизат Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, се консултира последователно с БСП, ДПС и Реформаторския блок. БСП и ДПС няма да участват в бъдещо...

ГЕРБ ще проведе консултации с Патриотичния фронт днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369997

Днес ГЕРБ ще проведе консултации с Патриотичния фронт в сградата на Народното събрание, предаде БГНЕС.
Разговорите от страна на Патриотичния фронт ще се водят от Полина Карастоянова, Силвия Трендафилова и Искрен Веселинов. Преди консултациите от коалицията напомниха, че на 12 октомври са заявили, че са за съставянето на програма за управление на Днес ГЕРБ ще проведе консултации с Патриотичния фронт в сградата на Народното събрание, предаде БГНЕС. Разговорите от страна на Патриотичния фронт ще се водят от Полина Карастоянова, Силвия Трендафилова и Искрен Веселинов. Преди консултациите от коалицията напомниха, че на 12 октомври са заявили, че са за съставянето на програма за управление на

Пътна обстановка в страната - 16 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267457

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Няма ремонтни дейности. АМ „Хемус”: Област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

887 хил. лева глоба за „Близу”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369659

Кабелният тв операторът „Близу” бе глобен вчера от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 887 260 лева за заблуда на потребител. Санкцията представлява 1% от нетните приходи на дружеството за 2013 г. и според решението на комисията е „леко”, тъй като дружеството е въвело в заблуждение само един клиент. Кабелният тв операторът „Близу” бе глобен вчера от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) с 887 260 лева за заблуда на потребител. Санкцията представлява 1% от нетните приходи на дружеството за 2013 г. и според решението на комисията е „леко”, тъй като дружеството е въвело в заблуждение само един клиент.

ГЕРБ преговаря и с Патриотичния фронт днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369993

Днес ГЕРБ ще проведе консултации с Патриотичния фронт в сградата на Народното събрание, предаде БГНЕС.
Разговорите от страна на Патриотичния фронт ще се водят от Полина Карастоянова, Силвия Трендафилова и Искрен Веселинов. Преди консултациите от коалицията напомниха, че на 12 октомври са заявили, че са за съставянето на програма за управление на Днес ГЕРБ ще проведе консултации с Патриотичния фронт в сградата на Народното събрание, предаде БГНЕС. Разговорите от страна на Патриотичния фронт ще се водят от Полина Карастоянова, Силвия Трендафилова и Искрен Веселинов. Преди консултациите от коалицията напомниха, че на 12 октомври са заявили, че са за съставянето на програма за управление на

Венета развя трудовата си книжка: Не съм била чистачка

http://www.bnews.bg/article-119077

След като в живото предаване на "Вип Брадър" в понеделник вечер майката на Албена Вулева - Людмила Захажаева заяви, че Венета Райкова била чистачка в „Евроком“, Венета развя трудовата си книжка, където пише, че е била търговски директор.

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=267456

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 16 октомври - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 13:00 ч. до 17:00 ч. - гр.Варна - бул. „Вл.Варненчик” бл.

Запознайте се с новия Nexus 6

http://sciencelogy.actualno.com/Zapoznajte-se-s-novija-Nexus-6-news_55153.html

Google представи новият смартфон Nexus 6, таблета Nexus 9 и приставката Nexus Player. Всички нови устройства ще работят с Android 5.0 Lollipop. Nexus 6, е първият таблет на Google над 5 инча. Диагона...

Има ли виновни за мишата отрова в млякото в градина "Слънце"?

http://society.actualno.com/Ima-li-vinovni-za-mishata-otrova-v-mljakoto-v-gradina-Slynce-news_55156.html

Седем месеца, след като в асеновградската детска градина "Слънце" на децата бе сервирано мляко с миша отрова вътре, прокуратурата прекрати досъдебното производство със заключение, че виновни...

Путин се озъби на САЩ заради Украйна

http://www.bnews.bg/article-119147

Руският президент Владимир Путин казва в интервю за сръбския в."Политика" , че Русия винаги се е стремяла към открити и партньорски отношения със САЩ, но в замяна е получавала различни условия и опити за вмешателство във вътрешните работи.

Светла Тодорова: Няма да увеличаваме тока през януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369504

Таксата “бедност” от 1 до 3% от приходите на енергийните компании
С председателя на ДКЕВРСветла Тодорова разговаря Марияна Бойкова

- Г-жо Тодорова, вие сте първият председател на ДКЕВР, който вдига цени преди избори. Защо го направихте?
- Щом казвате, вероятно е така. Но аз не само че не съм политик, Таксата “бедност” от 1 до 3% от приходите на енергийните компании С председателя на ДКЕВРСветла Тодорова разговаря Марияна Бойкова - Г-жо Тодорова, вие сте първият председател на ДКЕВР, който вдига цени преди избори. Защо го направихте? - Щом казвате, вероятно е така. Но аз не само че не съм политик,

Съдът пита, президентът не отговаря ясно за тефтера на Златанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369559

Номинирал ли е президентът Росен Плевнелиев през 2012 г. съветничката си Димана Ранкова за член на управителния съвет на БНБ? 
 Този въпрос изглежда ще бъде решаващ за присъдата на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов. 
Отговорът е изпратен в Софийския апелативен съд  (САС) Номинирал ли е президентът Росен Плевнелиев през 2012 г. съветничката си Димана Ранкова за член на управителния съвет на БНБ? Този въпрос изглежда ще бъде решаващ за присъдата на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов. Отговорът е изпратен в Софийския апелативен съд (САС)

Двама българи в топ 50 на най-скъпите играчи под 18 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369855



Заради мача Норвегия - България (2:1) и поставянето на рекорд за най-млад участник в европейска квалификация в него от авторитетния немски интернет сайт transfermarkt.de направиха поредната си класация. Тя е за най-скъпите футболисти под 18 г., а в топ 50 има двама българи.
Записалият дебют за мъжкия тим на Норвегия срещу нашите национали на 15 Заради мача Норвегия - България (2:1) и поставянето на рекорд за най-млад участник в европейска квалификация в него от авторитетния немски интернет сайт transfermarkt.de направиха поредната си класация. Тя е за най-скъпите футболисти под 18 г., а в топ 50 има двама българи. Записалият дебют за мъжкия тим на Норвегия срещу нашите национали на 15

Петролът поевтинява на световните борси, у нас дизелът и бензинът - не

http://pik.bg/петролът-поевтинява-на-световните-борси-у-нас-дизелът-и-бензинът---не-news238109.html

Петролът поевтинява на световните борси, у нас дизелът и бензинът - не

Бензинът и дизелът няма да поевтинеят скоро в България, независимо от драстичния спад в цените на петрола по световните борси. Това заявиха вчера експерти от петролния бранш пред „Труд”. Те поясниха, че в бургаската рафинерия на „Лукойл” се преработва сортът „Урал”, чиито котировки в момента не намаляват толкова рязко, както тези на останалите сортове петрол.

Цената на нефта по световните борси от вторник се срива. Американският лек суров петрол изпита най-големия си спад от 2 години насам, като котировките му паднаха до 81,84 долара за барел. Малко по-скъпият „Брент” поевтиня до 85,04 долара, което е 4-годишно дъно. Само във вторник корекциите бяха с 4,5% надолу. Вчера нямаше яснота какво е движението при “Урал”. Последните актуални котировки в специализираните платформи бяха за 87 долара в неделя. Въпреки резките спадове по бензиностанциите у нас дизелът се продава за 2,55 лв./л вече втора седмица, а най-масовият А 95 е 2,50 лв./л., пише още "Труд".


Скандалът между Марешки и Костадинов избухнал след обида, че бизнесменът има заболяване

http://web.barometar.net/65435/

Аптекарският бос Веселин Марешки е задържан за 24 часа след инцидент снощи, в който се твърди, че е ударил небезизвестният Костадин Костадинов. Последният беше общински съветник и след като за кратко време смени няколко партии, неудовлетворен си сформира своя партийна структура. С ушите си чух този господин, когото не познавам, но разбрах, че се казва [...]

Всеки четвърти българин гладува, а Европа изхвърля 90 млн. т годна храна

http://www.bnews.bg/article-119148

На 16 октомври - Световния ден на прехраната, Българската хранителна банка съобщава тревожната статистика, че всеки четвърти българин гладува.

Екатерина Захариева открива конференция за безопасността на труда

http://pik.bg/екатерина-захариева-открива-конференция-за-безопасността-на-труда-news238106.html

Екатерина Захариева открива конференция за безопасността на труда

Вицепремиерът по икономическа политика, министър на  регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране  Екатерина Захариева ще открие годишната конференция "Околна  среда, здравословни и безопасни условия на труд 2014", която е  под неин патронаж.

Форумът ще се състои в "Шератон Хотел Балкан"  от 9.00 часа.

Стартира форум за растежа на Европа в деня на предприемача

http://pik.bg/стартира-форум-за-растежа-на--европа-в-деня-на-предприемача-news238108.html

Стартира форум за растежа на  Европа в деня на предприемача

Форумът "Иновации и предприемачество - Растеж за Европа"  започва от 9.00 ч. в Интер експоцентър, София, съобщава БТА.

Проявата е по  повод европейския Ден на предприемача и се организира от  Министерството на икономиката и енергетиката, съвместно с  Представителството на ЕК в България и научноизследователския  сектор при СУ "Св. Климент Охридски".

Плевнелиев ще участва в срещата на върха на Азиатско-европейския форум в Милано

http://pik.bg/плевнелиев-ще-участва-в-срещата-на-върха-на-азиатско-европейския-форум-в-милано-news238107.html

Плевнелиев ще участва в срещата на върха на Азиатско-европейския форум в Милано

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Италия, където ще участва в Десетата среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), която ще се проведе в Милано.

Днес държавният глава ще представи позицията на България в рамките на Първата пленарна сесия на форума, която ще се проведе на тема: "Насърчаване на финансовото и икономическо сътрудничество чрез по-задълбочена свързаност между Европа и Азия", съобщиха от прессекретариата му.

По-късно през деня президентът ще участва във Втората пленарна сесия на АСЕМ, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с "Европейско-азиатското партньорство за справяне с глобални въпроси в един взаимосвързан свят", се посочва в съобщението.

В петък Плевнелиев ще присъства на среща на високо равнище, посветена на подобряването на диалога и сътрудничеството между Европа и Азия и определяне на бъдещата посока на развитие на АСЕМ.

16 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=267455

Събития 1555 г. — По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. — В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара. 1813 г. — На територията на Саксония, край Лайпциг, започва най-мащабната битка до Първата световна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); битката завършва след 3 дни с поражение на Наполеон.

Фандъкова пак действа след дъжд качулка

http://www.bnews.bg/article-119117

Жена умря в подлез, а кметицата Йорданка Фандъкова обеща да ремонтират опасното място. Същото стана след като се преби дете във фонтаните пред НДК, а какво стана с уличните кучета, след като от нахапванията им почина професор Ботьо Тачков? Да не забравяме, че 10-годишната Ида се преби в Докторската градина, заради скъсана люлка, също под контрола на Столична община.

ГЕРБ се среща с Патриотичния фронт

http://pik.bg/герб-се-среща-с-патриотичния-фронт-news238105.html

ГЕРБ се среща с Патриотичния фронт

Преговорният екип на ГЕРБ ще има консултации с представители на коалицията „Патриотичен фронт” днес. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

До сега консултациите с БСП, ДПС и Реформаторския блок не дадоха резултат и не бе заявена подкрепа от никоя политическа сила за евентуално бъдещо правителство, излъчено от ГЕРБ. 

Както и досега в консултациите ГЕРБ ще бъде представена от Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. В разговорите от страна на Патриотичния фронт ще се включат Полина Карастоянова, Силвия Трендафилова и Искрен Веселинов. 

Преди консултациите от коалицията напомниха, че на 12 октомври са заявили, че са за съставянето на програма за управление на правителство на националното спасение.

Какво в живота ни идва безплатно и наготово

http://www.grreporter.info/Kakvo_v_zhivota_ni_idva_bezplatno_i_nagotovo/16253

В хороскопа Петият дом е една от най-щастливите и благоприятните зони. В символиката и онова, което управлява този дом, всъщност са включени всички най-прекрасни и безплатни неща в живота

прочети повече

Борисов: Реформаторите имат условия, които биха предизвикали етническо напрежение

http://politics.actualno.com/Borisov-Reformatorite-imat-uslovija-koito-biha-predizvikali-etnichesko-naprejenie-news_55148.html

Разочарован съм от несериозното отношение на представителите на Реформаторския блок /РБ/ към преговорите за съставяне на правителство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след приключването ...

Актуализацията на бюджета и националистите разделили ГЕРБ и РБ

http://izbori2014.actualno.com/Aktualizacijata-na-budjeta-i-nacionalistite-razdelili-GERB-i-RB-news_55146.html

Евентуалното участие на националистическа партия в управлението и дали в актуализацията на бюджета трябва да бъде поет нов дълг. Това са били причините, поради които ГЕРБ и Реформаторския блок не успя...

Огнян Минчев: ДПС купи половината ромски гласове

http://politics.actualno.com/Ognjan-Minchev-DPS-kupi-polovinata-romski-glasove-news_55139.html

В интерес на истината, за пръв път от много време, имаше много полицейски акции за спиране на купуване на гласове. Вътрешният министър има вина, но проблемът му е, че няма ресурс. А и след като МВР за...

Жените-шофьори да не забравят, че има посока наляво, има и надясно

http://cite.actualno.com/Jenite-shofiori-da-ne-zabravjat-che-ima-posoka-naljavo-ima-i-nadjasno-news_55149.html

Това е съветът за безопасно шофиране на големия български актьор Камен Донев. "Професорът" направи и уточнение - няма лошо, че толкова много жени вече карат хубави коли, но нека използват ми...

Кунева: Ако има воля, няма непреодолими пречки между РБ и ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Kuneva-Ako-ima-volja-njama-nepreodolimi-prechki-mejdu-RB-i-GERB-news_55152.html

Ако има воля, няма непреодолими пречки между ГЕРБ и Реформаторския блок. Това заяви председателят на Движение „България на гражданите“ Меглена Кунева. Тя определи вчерашните разго...

Рехабилитатори стават магистри по морелечение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369351

32-ма професионални бакалаври, завършили медицински колежи със специалност “Рехабилитация”, ще са първите български магистри по “Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА”. Обучението по новата специалност стартира вчера в Медицинския университет във Варна.
“Курсът е двугодишен. Ползвали сме опита на водещи в балнеологията евродържави като Франция, 32-ма професионални бакалаври, завършили медицински колежи със специалност “Рехабилитация”, ще са първите български магистри по “Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА”. Обучението по новата специалност стартира вчера в Медицинския университет във Варна. “Курсът е двугодишен. Ползвали сме опита на водещи в балнеологията евродържави като Франция,

Прогноза за времето - 16 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=267453

Днес облачността ще е значителна. Слаби превалявания ще има на места в Северна България и в планините. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и Източна България – умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между 12° и 17°, максималните, в повечето места, ще са между 21° и 26°.

Св. мчк Лонгин стотник. Преп. Лонгин

http://www.cross.bg/longin-pilat-glavata-1435274.html

/КРОСС/ Когато нашият Господ Иисус Христос, по неизречената Си милост благоволил да ни спаси от погибел чрез доброволното Си страдание, кръста, смъртта и възкресението Си, един стотник на име Лонгин, родом от Кападокия, който служел при Пилат, изпълнявал заповедта с войниците си да пази при страданията и разпятието на Иисуса Христа. Като видял чудесата, станали при кръста Христов: земетресението, слънчевото затъмнение, отворените гробове, станалите от тях мъртъвци и разпукването на скалите, стотникът Лонгин изповядал, че Христос е Син Божий. За това събитие Божественият евангелист Матей разказва така: „А стотникът и ония, които с него заедно пазеха Иисуса, като видяха земетресението и всичко останало, твърде много се уплашиха и думаха: наистина Божий Син е бил Тоя Човек!" Така свидетелства за повярвалия в Христа стотник Лонгин Божественото Евангелие. А църковното Предание добавя към засвидетелстваното в Евангелието, че Лонгин е бил онзи воин, който пронизал ребрата на разпнатия Господ Иисус Христос и от изтеклата от тях кръв и вода получил изцеление за болните си очи. Същият Лонгин бил сред стражите, поставени от Пилат край Животворящото тяло на Иисус Христос, лежащо в гроба. Когато Господ възкръснал преславно и с чудното си ставане от гроба ужасил стражите, Лонгин и още двама воини окончателно повярвали в Христа и станали проповедници на Христовото Възкресение, защото те възвестили на Пилат и архиереите за всичко, което се случило

Предстоящи събития в страната за днес, 16 октомври

http://www.cross.bg/sofiyaot-preskonferentziya-provede-1435273.html

/КРОСС/ ***  София.От 13 ч. в зала „Запад" на Народно събрание преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на коалицията „Патриотичен фронт". *** Правец.Министър-председателят проф. Георги Близнашки ще присъства на тържественото честване на 33-годишнината от обявяването на Правец за град. В 17.15 ч. премиерът ще открие велоалея „Правец" на входа на велоалеята при Спортен комплекс - Правец. В 18 ч. министър-председателят ще се срещне с кмета на Община Правец Румен Гунински и с общинското ръководство в сградата на общината. Проф. Близнашки ще произнесе приветствено слово в началото на празничния концерт от 18.30 ч. в зала „Правец" в Народно читалище „Заря 1895", след което ще присъства на тържествена заря за празника на града. *** София.От 9 ч. в зала „Сердика" на „Шератон Хотел Балкан" вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще открие годишната конференция „Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд 2014", която се провежда под неин патронаж. *** София.От 9 ч. в Интер Експо център ще се проведе Европейски ден на предприемача 2014 „Иновации и предприемачество - Растеж за Европа". ***София.От 9.30 ч. ще се проведе заседание на Висшия съдебен съвет в заседателната зала в сградата на съвета, ул

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-iliev-zhyrnalist-1435269.html

/КРОСС/ Александър Манов, доайен на спортната журналистика, директор на музея на ЦСКА Д-р Емил Илиев, дерматолог, иглотерапевт, основател на Международния джаз фестивал в Банско Константин Илиев, белетрист и драматург Проф. Д-р Лъчезар Цоцорков, председател на НС на „Асарел медет" Миляна Велева, журналист, бивш шеф на дирекция „Новини и актуални предавания" в ТВ7 Петър Якимов, бивш депутат Пламен Църноречки, кмет на район „Красно село" - София Снежина Чипева, юрист, бивш депутат Стефка Янорова, актриса Стоян Бабеков, композитор и диригент Христо Кидиков, певец Николай Бареков, журналист и евродепутат, лидер на политическа партия „България без цензура"  

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/gost-tema-gerb-1435271.html

/КРОСС/ ВTV, "Тази сутрин" Тема: Kюстендил срещу Бат' Сали - рунд пореден Тема: Луксът и бедността ръка за ръка: Как властта харчи народната пара Тема: БСП накъде? Кирил Добрев за феодалните старци и болката вляво Гост: Кирил Добрев Тема: Реформатори или консуматори на властта: Радан Кънев за преговорите с ГЕРБ Гост: Радан КъневТема: Сърбия срещу Албания: Футболното дерби, което прерасна в кървав сблъсък. Какво ни разделя?Гост: журналистът Георги АтанасовТема: На кого донесоха късмет спортните ни талисмани? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: Отново напрежение в Галиче - подпален ресторант и съмнения за купуване на гласове. Гледайте на живо!Тема: Петър Москов за най-дългите консултации с ГЕРБ. Ще управляват ли заедно?Гост: Петър МосковТема: Партията на Бареков отговаря на първата отцепила се депутатка за заплахите срещу нея.Тема: Колко купени бяха изборите? Огнян Минчев с последни данни.Гост: Огнян МинчевТема: Мира Радева отваря пицария. Отказва ли се от политиците?Гост: Мира РадеваТема: На живо - отец Иван за поуките от катастрофата. Как ще се справят в приюта, докато той се лекува?Тема: Камен Донев изнася Възгледите извън България. Гост: Камен ДоневТема: Силни мъже с нежни души в X Factor - ще покорят ли голямата сцена двама от най-ярките участници в шоуто? TV7, "Добро утро, България" Тема:Жертва на конспирация или заслепен от дрога и лукс будала,е беднякът милионер от Пловдив, който за една година профука 8 млн

16 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-papa-izvestna-1435272.html

1555 г. - По заповед на Мария I Тюдор за изгорени като еретици двама протестантски епископи. 1793 г. - В Париж е гилотинирана Мария-Антоанета, кралица на Франция и Навара.1813 г. - На територията на Саксония, край Лайпциг, започва най-мащабната битка до Първата световна война, известна като Битка на народите, между коалицията на Наполеон Бонапарт (Франция, Полша и Саксония) и Шестата коалиция (Русия, Австрия, Прусия и Швеция); битката завършва след три дни с поражение на Наполеон.1840 г. - Нова Зеландия е обявена за британска колония.1843 г. - Уилям Роуън Хамилтон измисля кватернионите.1853 г. - Турция обявява война на Русия, известна като Кримска война, защото след намесата на Англия и Франция в подкрепа на Турция бойните действия се пренасят в района на Кримския полуостров.1912 г. - Балканската война: българската армия за първи път използва самолет за разузнаване на вражески обекти край Одрин 1946 г. - Изпълнение на смъртните присъди на група военнопрестъпници от Хитлеристка Германия, осъдени на Нюрнбергския процес.1964 г. - Китайската народна република детонира първото си ядрено оръжие.1969 г. - Перу, Боливия, Еквадор, Колумбия и Чили създава общност на държавите, през през чийто територии преминават Андите - Андска общност.1971 г. - В иранската столица Техеран е открита кулата "Азади" . 1978 г. - Кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II

Преглед на печата

http://www.cross.bg/tryd-kapital-deiili-1435270.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - 426 шамара от ЕС за земеделиетов. 24 часа - Сайт „уби" Рачков заради 300 лева на месецв. Стандарт - ГЕРБ и Реформаторите удариха на камъкв. Новинар - Световно по футбол за джихадистив. Дума - Плевнелиев свиква парламента на 27 октомврив. Сега - България остава в безвластие поне до средата на ноемврив. Земя - Ламбо бие звънеца на 27 октомврив. Всеки ден - Венета Райкова: Евгени Минчев ме риташев. България днес - Владимир: Ламбо напира за внучев. Капитал - Порожанов: Депозитите в КТБ може да се изплащат още през ноември Водещи заглавия на вътрешните страници Заверяват семестър в Свищов срещу карта за басейн в. Труд - стр. 7Гробовете влизат в електронен регистър в. Труд - стр. 7Президентът свика депутатите на 27 октомври след обяд - в. 24 часа - стр. 2, 3ГЕРБ и реформаторите не се разбраха след 6 часа преговори - в. 24 часа - стр. 3Депутатският брат Метин Казак става посланик в Катар - в. 24 часа - стр. 4Първото заседание на новия парламент ще е на 27 октомври - в. Капитал Дейли - стр. 4Реформаторите поискаха от ГЕРБ демонтаж на модела „Кой" - в. Капитал Дейли - стр. 5Реформаторите предлагат лустрация на 4 партии от властта - в. Сега - стр. 2Служебният кабинет се захвана и с рокади в посолствата - в. Сега - стр. 3Армията ще получи от САЩ техника за над 15 млн. долара - в. Сега - стр. 4Само 7 области в ЕС са "по-възрастни" от Видин - в. Сега - стр

Религиозен календар за 16 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369115

Св. мчк Лонгин стотник. Преп. Лонгин
При смъртта на Спасителя настанал мрак, земята се разтресла и скалите се пропукали. Природата се ужасила, както и стотникът Лонгин, който извикал “Наистина Божи Син е бил тоя Човек!”. След погребението на Иисус той станал свидетел на Христовото възкресение. Тогава напуснал службата си и приел светото кръщение. Св. мчк Лонгин стотник. Преп. Лонгин При смъртта на Спасителя настанал мрак, земята се разтресла и скалите се пропукали. Природата се ужасила, както и стотникът Лонгин, който извикал “Наистина Божи Син е бил тоя Човек!”. След погребението на Иисус той станал свидетел на Христовото възкресение. Тогава напуснал службата си и приел светото кръщение.

Кожената пола е на мода тази есен

http://www.bnews.bg/article-119122

Кожата е задължителна материя тази есен и си струва да платите малко повече за нещо, което знаете, че ще трае вечно и ще става все по-добро с годините.

Гърция не изплаща пенсии на български граждани

http://pik.bg/гърция-не-изплаща-пенсии-на-български-граждани-news238102.html

Гърция не изплаща пенсии на български граждани

Българи, работили в Гърция, продължават да се оплакват, че южната ни съседка бави с години отпускането на пенсия. Проблемът със забавянето на парите е от години и нашият осигурителен институт вчера се похвали със своеобразен пробив - български експерти са обсъждали как да се ускори процедурата с гръцките си колеги.Предали са им и списъци с хората със забавени пенсии. От обясненията на гръцката страна обаче не става ясно как ще бъде разрешен проблемът. Според гръцкото законодателство срокът за изчисляване на пенсиите е 2 години, като заявленията, подадени след 2012 г. щели да се обработват след приключване на работата по по-старите заявления, разяснили гръцките служители на българските си колеги, пише в. "Сега". "Бе поет ангажимент да бъде направена проверка по всеки конкретен случай и българската институция да бъде уведомена. От гръцка страна обясниха, че не съществува дискриминационно разграничение по национален принцип, а срокът за обработка е резултат от съкращенията на персонала в институцията, многобройните промени в законодателството и липсата на софтуерен продукт", обясняват от НОИ.

Над 200 хил. са българите, работещи в Гърция, заедно със сезонните работници, съобщиха в началото на лятото от КНСБ. Във "Фейсбук" пък съществува група "Проблем с пенсиите от Гърция" с 87 души. "Аз все още нямам пенсия. Документите са подадени на 05.12.2011 г. Към много инстанции се обърнах - нищо, включително и към ЕК", е написала през юли жена в групата.

1134 са гръцките пенсии, изплащани на българи. От тях обаче 118 пенсии са спрени поради непредставен гръцки осигурителен номер и данъчен номер. По други причини са спрени още 367 пенсии. От НОИ не успяха да дадат информация колко души са със забавени пенсии.

Не може 20 години да спиш и като се събудиш, да очакваш да се събудиш в своя си свят

http://cite.actualno.com/Ne-moje-20-godini-da-spish-i-kato-se-sybudish-da-ochakvash-da-se-sybudish-v-svoja-si-svjat-news_55140.html

Така политологът Огнян Минчев описа ситуацията в България в момента. Когато се събудиш, се събуждаш в света на Корпорацията. 20 и повече години Корпорацията и лицето ѝ ДПС са се настанявали и обсебвал...

Играй и спечели една двойна покана за Roger Sanchez

http://music.actualno.com/Igraj-i-specheli-edna-dvojna-pokana-za-Roger-Sanchez-news_54837.html

В две последователни вечери, на 17 и 18 октомври, в YALTA ще отпразнуваме старта на най-новото предаване в ефира на радио NOVA – CONTACT, зад което стои резидент диджеят на YALTA –...

Реформаторите и ГЕРБ активно горят мостове помежду си

http://izbori2014.actualno.com/Reformatorite-i-GERB-aktivno-gorjat-mostove-pomejdu-si-news_55142.html

Защо и как се провалиха седемчасовите преговори вчера между Реформаторския блок и ГЕРБ? Оказва се, че версиите двете страни се разминават диаметрално. Според лидера на ДСБ Радан Кънев ГЕРБ са търсели...

Културен център “G-8” - ново градско пространство за качествено и независимо арт-кино

http://scene.actualno.com/Kulturen-centyr-G-8---novo-gradsko-prostranstvo-za-kachestveno-i-nezavisimo-art-kino-news_55143.html

Културен център “G-8” е ново градско пространство за качествено и независимо арт-кино и събития, свързани с него и широкия спектър на визуалните и сценични изкуства, литературата, ...

Високи почести за Путин в Сърбия

http://balkani.actualno.com/Visoki-pochesti-za-Putin-v-Syrbija-news_55144.html

Руският президент отива в Сърбия по случай 70-та годишнина от освобождаването на Белград. Сръбската управа готви помпозен военен парад и висок орден за руския гост. Но се чуват и много критични оцен...

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4369649

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Плевнелиев ще участва в 10-ата среща на върха на Азиатско-европейския форум в Милано

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/16/2397856_plevneliev_shte_uchastva_v_10-ata_sreshta_na_vurha_na/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Италия, където ще участва в Десетата среща на върха на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ), която ще се проведе в Милано.

Днес държавният глава ще представи позицията на България в рамките на Първата пленарна сесия на форума, която ще се проведе на тема: "Насърчаване на финансовото и икономическо сътрудничество чрез по-задълбочена свързаност между Европа и Азия",...

Любим виц на Румънеца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369415


Любим виц на Румънеца:
- Скъпа, ти ходила ли си с друг преди мен?
- Не, те всички си имаха Любим виц на Румънеца: - Скъпа, ти ходила ли си с друг преди мен? - Не, те всички си имаха

Преглед на печата от 16 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/16/2401109_pregled_na_pechata_ot_16_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Порожанов: Депозитите в КТБ може да се изплащат още през ноември
Финансовият министър отново показа разминаване по темата с БНБ и прехвърли към нея за евентуален спасителен план

Христосков предлага преходен период за пенсиониране в сектор "Сигурност"
Постепенно увеличаване на възрастта трябва да обхване и служителите на МВР, отбраната и съдебното министерство

ТЕЦ "Бобов дол" ще получи екоразрешително през...

Инвеститорите попариха надеждите за излизане от Меморандума

http://www.grreporter.info/Investitorite_popariha_nadezhdite_za_izlizane_ot_Memoranduma/16252

Изявленията на премиера Андонис Самарас и на финансовия министър Гикас Хардувелис, че Гърция няма повече нужда от помощта на Международния валутен фонд се върнаха като бумеранг върху правителството

прочети повече

Нийл Патрик Харис ще бъде водещ на Оскарите

http://showbusiness.actualno.com/Nijl-Patrik-Haris-shte-byde-vodesht-na-Oskarite-news_55135.html

Американският актьор Нийл Патрик Харис ще бъде водещ на церемонията по връчването на филмовите награди "Оскар" през февруари 2015 г., съобщиха организаторите, цитирани от Франс прес. Харис, ...

Пълна каша между Реформаторите и ГЕРБ: Кой е КОЙ?

http://politics.actualno.com/Pylna-kasha-mejdu-Reformatorite-i-GERB-Koj-e-KOJ-news_55137.html

На вчерашните разговори никой не е говорил за нищо извън политиките, които трябва да се водят от следващато правителство. Това заяви един от преговарящите от страна на Реформаторския блок Петър Москов...

Животът под властта на „Ислямска държава” - как функционира?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245991_%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0

 Френското списание “Курие интернасионал” е събрало от различни западни и арабски медии разкази и анализи как функционира самопровъзгласилата  се т. нар. Ислямска държава. Материалът е подробен, допълнен от e-vestnik с карти и илюстрации.

Вдъхновявайки се от методите на ливанската Хизбула, джихадисткото движение се заема с управление на всекидневието. Пуска електричество и течаща вода и осигурява социални услуги благодарение на големите си финансови средства.

„Форин Полиси”, Вашингтон

„Ислямска държава” не само завладява нови територии, тя знае и как да ги управлява. А това значително усложнява задачата на войските, изпратени да завземат отново районите в Ирак и Сирия, минали под контрола й. Според американското разузнаване ръководителите на „Ислямска държава” се вдъхновяват от изпитаните методи на шиитската военна групировка Хизбула в Ливан и отделят значителни човешки и финансови ресурси за възстановяване на услуги от първа необходимост като: електричество, течаща вода и канализация.

„Добро управление”

Ислямистите организират и нови съдилища, за да наложат стриктното си тълкуване на шериата. Те наказват най-вече крадците, като им режат ръцете. Много християни и членове на малцинства, изповядващи друга религия, са осъдени на смърт заради вярата си.

Карта с районите контролирани от ИДИЛ. С опанжево са завладените територии, с линии - територии, в които се водят военни действия. Илюстрация: Би Би Си

Повечето от персонала на болниците, пазителите на реда, боклукчиите и заетите в други общински служби остават на работа. Много кметове и местни управници също запазват правомощията си.

Всички тези подробности показват бързото приспособяване на „Ислямска държава”. Тя не се задоволява да бъде най-добре въоръжената и финансирана терористична огранизация в света и без да губи време премахва пречките, свързани с управлението на завладените територии. Бунтът на местните жители срещу екстремистите изглежда все по-малко вероятен в състава на новообразуваната държава.

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

„Ислямска държава” е най-опасната терористична организация в света, понеже обединява бойната мощ на Ал Кайда с управленческите умения на Хизбула”, обобщава Дейвид Кълкълън, специалист в борбата срещу бунтовнически движения. „Явно ръководителите й искат да създадат държава и разбират колко е важно ефикасното управление.” В някои от завладените територии „Ислямска държава” отваря болници, строи пътища, пуска автобусни линии, отваря отново училищата (най-малкото за момчетата) и лансира програми за подпомагане на дребните предприятия и местната икономика. В Сирия, където хлябът е основна храна, ислямистите се съсредоточават върху хлебарниците, за да осигурят прехраната на население, често заплашвано от глад.

Желанието за „добро управление” – според ислямиските критерии – идва от върха на „Ислямска държава”. От първата си декларация, публикувана след завладяването на Мосул, самопровъзгласилият се за халиф Ал-Багдади призова „учените, просветените, съдиите, лекарите, инженерите и всички, които имат военен или административен опит” да участват в управлението на териториите, контролирани от „Ислямска държава”. И това не са празни приказки: малко преди превземането на града директорът на болницата в Ракка, сирийски град вече под властта на „Ислямска държава”, е преместен в Мосул, раказва Дейвид Кълкълън. Пътна полиция продължава да си върши работата по улиците на Ракка и гражданите плащат данъците си на ислямистите, които в замяна им издават разписки с емблемата на организацията.

Феминистки палят знамето на Исламска държава на протест в Париж. Снимка: от видео

Местен златар разказва пред „Ню Йорк Таймс”, че данъците били много по-ниски, отколкото подкупите, които искал режимът на Басар Ел-Асад. „Чувствам, че си имам работа с почтена държава, а не с бандити”, разказва занаятчията. „Ислямска държава” е „стартирала кампания” за спечелване на „сърцата и душите”. Един от най-тревожните примери: „ден за забавление”, организиран в Мосул с раздаване на футболни топки и конкурси за рецитиране на Корана.

Йочи Дрийзън
20 август, 2014 г.

„Железен похлупак” върху Мосул

Облекчени, че са се спасили от иракската армия, жителите на града бързо отстъпват пред начина на живот, който им се налага

— „Расийф22” (със съкращения), Бейрут

„Всяка сутрин оставям детето си на ясла, взимам колата и отивам в бакалията, която държа в квартал на средната класа в Мосул. Жена ми работеше в една банка в града. Вечер ходех на гости у приятели или семейно – на ресторант. В събота и неделя посещавахме роднините. Така живеехме преди идването на ДАЕШ (арабския акроним на „Ислямска държава”)”. Това разказва Ахмед, трийсетинагодишен мъж от Мосул.
Вторият по големина град в Ирак Мосул беше известен с етническата си религиозна мозайка. Преобладаващото мнозинство от араби сунити съжителстваше с най-голямата християнска общност в Ирак и малцинствени групи шиити и йезиди, живеещи в покрайнините.

Екцекуция от бойци на Ислямска държава. Снимка: видео

Преди идването на ДАЕШ през юли миналата година корупцията била пуснала пипала навсякъде. Можели да те арестуват само по подозрение и за да излезеш от затвора, трябвало да платиш голяма сума пари, разказва Ахмед. Градът се задушавал под контрола на армията, която не правила друго, освен да спира движението и да принуждава хората да прекарват часове в задръствания. Не минавало ден, без да избухне кола-бомба и да има загинали. Към това се прибавяло ужасното отношение на армията и полицията към населението.

След 10 юни Мосул е витрина на властта на „Ислямска държава”. Ахмед не крие, че ислямистката организация е успяла да се възползва от безчинствата на армията. Хората са почувствали облекчение при пристигането й и не искали да повярват на страшната слава, която се носела за нея в Сирия. Искало им се да вярват, че след всичките години на несигурност и сектантство (антисунитство) организацията ще подобри живота им.
ДАЕШ окупирала главните обществени сгради, както и изоставените от християните и шиитите къщи. Дори в банката, където работи съпругата на Ахмед, джихадистите назначили свой член, завършил финанси. Той сложил ръка върху документите, запорирал временно всички транзакции и забранил на служителите достъпа до бюрата им до установяване на новия ред. Но постепенно хората видели и тъмната страна на организацията.

ДАЕШ наложили на жените да носят бурка, а на мъжете да се обличат по „афганистански”. И не стига това, ами и да се „покаят”, за да могат да се влеят в редовете на „доброволците”, които патрулират по улиците на града, за да налагат нейния ред. Така хора с тежки съдебни досиета се превърнали в бюстители на закона.
Ако днес градът е неузнаваем и улиците му са празни, единствената причина не е покачване цената на бензина, поскъпнал тройно. „Ислямска държава” преследвала християните и разрушила историческите джамии. Освен това съсипала реномирания университет, като разделила студенти от студентки, премахнала факултета по изящни изкуство и променила напълно начина на преподаване на право. Освен това затворила редица факултети като: философски, химически и други, свързани с изучаването на естествени науки.

ДАЕШ създава диван-ал-хисба (служба за контрол), която следи пазарите, използването на мерките и теглилките и т.н., както и диван-ал-закат (ислямска данъчна служба). А службата за налагане на добродетели и борба с порока („религиозната полиция”) пък налага на жителите своята представа за морал по примера на еквивалента й в Саудитска Арабия.

ДАЕШ поддържа информационни центрове из целия град, за да проповядва и да прожектира видеоматериали, отразяващи военните й действия в Ирак и Сирия. Коли с надписи „Полиция – Ислямска държава” патрулират непрекъснато по улиците. Въоръжените й членове са от трийсетина различни националности. „Срещал съм такива, които говорят със саудитски, йеменски и разбира се, сирийски и иракски акцент. Някои са с азиатски черти, има и чеченци”, свидетелства Ахмед.

Екзекуция на кюрди от бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Според слуховете жените нямат повече право да работят. Страхът за бъдещето се шири сред жителите. Основната тема на разговор е войната между ДАЕШ и кюрдските пешмерга (военни формирования в Иракски Кюрдистан – б. пр.). Но преобладаващото впечатление е, че статуквото в „Ислямска държава” е временно. А и хората се страхуват не по-малко от това, което може да се случи, когато иракската армия се върне в града, жадна за отмъщение. С две думи: не знаят на кой бог да се молят. Мосул е тъжен и в положение на изчакване. Липсват му християните и звъна на камбаните от църквите им, както и мавзолеите на светците мюсюлмани (разрушени от ДАЕШ, понеже според тях са отклонение от правата вяра).

Али Адиб, иракски журналист
27 август, 2014 г.

За децата: сладолед, пързалки и доктрина

Джихадистите предлагат на децата забавления, за да ги примамят и да им промият мозъците
- „Нау”, Бейрут

Една от най-фрапантните разлики между „Ислямска държава” и предшествениците й джихадисти е необичайното внимание към децата и образованието. Отдаването на приоритет на образованието говори много за дългосрочните политически и идеологически цели на организацията. В този смисъл „Ислямска държава” е много по-опасна от останалите клонове на тайнствената „Ал Кайда”. Вече повече от година „Ислямска държава” и съперническите й групировка от „Ал Кайда” в Сирия, най-вече фронтът „Ал-Носра”, набират деца, фанатизират ги и ги изпращат на бойното поле, като ги превръщат в деца-войници или деца-терористи.

Скорошен доклад на международната организация за защита на правата на човека „Хюман Райтс Уоч” обвинява „Ислямска държава”, че „набира деца под прикритие на безплатно образование и ги учи да боравят с оръжия, след което ги изпраща на опасни мисии, най-вече самоубийствени атентати.”
13-годишно момче под измисленото име Мохамед наскоро разказа пред медиите за ужасите в юношеските тренировъчни лагери на „Ислямска държава”. Той и другарите му трябвало редовно да присъстват на варварски наказания като разпъване на кръст или убийства с камъни. Обучението им се състояло в това как се става терорист и камикадзе.

Палач от Исламска държава обезглавява американския журналист Джейм Фоули. Снимка: онт видео

Но неморалното отношение на „Ислямска държава” към децата, най-вече в сирийския град Ракка, не се ограничава само с изпращането им на бойното поле. За децата се организират дни със забавления с безплатен сладолед и надуваеми пързалки. По-този начин „Ислямска държава” се стреми да спечели новото поколение за каузата си и се мъчи да насажда доктрината си. За тях децата са следващото поколение на новия халифат. Това е показателно, че голяма част от сирийците и иракчаните сунити, които са преминали под властта им или се бият на тяхна страна, или най-малкото не се противопоставят, не са истински убедени в крайната им цел. И не е чудно, че „Ислямска държава” (която се смята за истинска държава и следователно за носител на истински обществен проект) инвестира в младежта и образованието. Както обяснява скорошен доклад на Иститута за стратегически изследвания „при вида на риториката и методите, използвани от „Ислямска държава” в образованието, става ясно, че основната цел на халифата е да създаде новото поколение джихадисти, новите граждани на ислямската държава. „Ислямска държава” не се смята за терористична организация, която вербува деца, а за суверенна държава, която образова гражданите си.”

Една идеология. „Ислямска държава” не е като останалите държави, тя е идеология. Идеология, която благодарание на интернет набира все повече младежи из целия мюсюлмански свят и ги подстрекава да се бият на нейна страна. И тук както в образователната система,въведена от организацията, целта е манипулиране и фанатизиране на младежкото съзнание. „Ислямска държава” възхвалява наизустяването и повтарянето на най-ретроградните текстове на мюсюлманския фундаментализъм. Много дисциплини като философия, химия, изкуства, музика, социология, история, философия, психология и богословие, най-вече мюсюлманско и християнско, са забранени.

Като всички радикални революционни движения „Ислямска държава” е създала нов човек и нов социален модел с цел да го наложи на останалия свят. И се надява да успее, като завладее умовете на децата и младежите. Несъмнено проектът за халифат е абсурден и няма да оцелее дълго, но преди да се сгромоляса под тежестта на собствените си противоречия, фанатизмът на „Ислямска държава” заплашва да погълне всички, които й се изпречат на пътя, умишлено или не.

Хюсеин Ибиш,
2 септември 2014 г.

Затворът за жените

Зад решетките са йезиди или непокорни шиити и сунити.

„Ал Хаят” (със съкращения), Лондон

„Ислямска държава” се отнася по два начина с жените в Мосул: използва женска полиция, съставена от съпруги на бойци на ДАЕШ, която се разхожда из женските пазари, за да следи за носенето на бурката или полиция, съставена от мъже, въоръжени с палки, за да удрят непокорните.

Женските полицейски отряди надзирават и женските затвори, само те имат достъп до тях. Според слуховете в затворите има задържани най-вече млади йезидки. Но в тях са хвърлени и жени шиитки и сунитки, които не се подчиняват на законите на ДАЕШ. Достатъчно е да не носиш бурка, за да се озовеш зад решетките. Арестувани са и съпрузите им, дори са екзекутирани. Единственият източник на информация са познати на съпруги, които работят за ДАЕШ. Млада бежанка от Кюрдистан казва, че съпругата на съседа й работи като надзирателка в затвор: „Жена близка до ДАЕШ ръководи женската полиция. Съседката ни работи под нейно командване, но не разказва нищо за затворничките. Определя ги само като неверници, върху които трябва да се приложат наказанията, предвидени от шериата.”

Кудул Ал-Амери
1 септември 2014 г.

Финансиране: петрол и изнудване

Въпреки че частните дарения от държавите в Персийския залив намаляват, „Ислямска държава” има достатъчно средства да продължи войната и да наложи властта си над 8 милиона души

„Уол Стрийт Джърнъл” (със съкращения), Ню Йорк

„Ислямска държава” управлява икономиката в завладените от нея територии в Сирия и Ирак. Продажбата на петрол и изнудването са в основата на една от най-богатите терористични организации в света. Тази незаконна икономика хвърля нова светлина върху финансовите ресурси на движението. Преди се е смяташе, че „Ислямска държава” получава основните си приходи от дарения от държавите в Персийския залив и ислямския свят като цяло. В действителност се оказва, че организацията се самозадоволява. Средствата от външни дарения „са малка цифра в сравнение с приходите от криминални и терористични действия”, които генерират милиони долари всеки месец, споделя представител на Държавния департамент.

Местните източници на финансиране са тежък проблем да западните и арабските страни: спирането на икономическите дейности рискува да предизвика хуманитарна криза във вече и без това пострадалия район. „Може ли да попречим на „Ислямска държава” да трупа активи? Не, защото тя вече ги е натрупала.”, споделя специалист в областта на борбата срещу тероризма. “Въпреки това трябва да се разруши търговската мрежа. Но ако нарушим търговията на определени продукти, рискуваме хиляди хора да измрат от глад.”

От Ракка в Сирия до Мосул в Ирак „Ислямска държава” управлява истинска мрежа, която събира данъци от фирми, селскостопански производители, потребители на обществен транспорт, християнски малцинства и всички останали, избрали да останат. Освен окупираните територия, тя контролира продажбата на петрол, зърно и антични предмети. Всичко се продава на черния пазар, основните купувачи са сирийският режим и бизнесмени шиити и кюрди от Ливан и Ирак.

„Ислямска държава” стабилизира горе-долу икономика в окупираните иракски и сирийски територии”, обяснява Хасаб Абу Хание, йордански специалист по въпросите на джихадизма. Откупите също представляват важен източник на приходи за организацията, но не са толкова съществени колкото икономическите дейности. По време на настъплението си в Сирия миналата година и мълниеносната война в Мосул в Ирак тази година

„Ислямска държава” сложи ръка върху петролни кладенци, земеделски земи и банки. Изненадващо за външните наблюдатели, но не и за специалистите, в това отношение „Ислямска държава” се показа като достоен наследник на Ал-Кайда в Ирак, която използваше същите методи и се превърна в най-богатата терористична организация.

„По онова време никой не можеше да направи нищо – камион не можеше да излезе на улицата – без да плати”, обяснява Хасан Абу Хание. „Сега се използва същата стратегия.” „Ислямска държава” има същата структура като предшественичката си Ал-Кайда и разполага с комисия, която играе роля на „министерство на финансите”, добавя той. Приходите, реализирани от сирийците и иракчаните, чиито семейства живеят в градовете, контролирани от „Ислямска държава”, показват степента на институционализация на събирането на средства и вътрешната търговия. Днес най-малкото 8 милиона сирийци и иракчани живеят под пълния или частичен контрол на „Ислямска държава”.

Контрабанда. Според отговорни западни и арабски служители разполагаме с малко достоверна информация за вътрешните икономически дейности на „Ислямска държава”. Де факто тя е различна в различните райони. Трудно е да се оцени и частта на рекета и различните удръжки, както и на продажбата на петрол и селскостопански продукти, тъй като контрабандната мрежа в Сирия, Ирак и съседните страни е изключително голяма.

В Сирия „Ислямска държава”е завладяла провинциите Ракка и Дейр аз-Зор, които преди това бяха в ръцете на сирийските бунтовници. Тя търгува със страните, с които воюва. Продава тежък нефт за 26-35 долара на барел на местния пазар, от другата страна на иракската граница или на рафинерии, финансирани от турски, ливански и иракски бизнесмени. Лекият петрол, който се продава по-скъпо на световните пазари, върви по 60 долара за барел. Петролът, който не се продава на място, струва по-скъпо, защото е трудно да се изнесе извън района.

Според сирийските бунтовници платформите, контролирани от „Ислямска държава” произвеждат между 30 000 и 70 000 барела на ден. Продажбата на петрол извън Сирия и извън иракската граница предполага наличие на мрежа. Петролът се прекарва до Иракски Кюрдистан от кюрдски търговци, които го продават на турски или иракски посредници. Те от своя страна го продават на пазарите в техните страни на по-ниски от нормалните цени или пък го препродават на сирийското правителство. Според турското министерство на външните работи количествата на конфискуван петрол от турските власти по протежение на турско-сирийската граница са нараснали с 300 % след началото на размириците в Сирия през 2011 г. „Опитваме се да спрем трафика, но границата е трудна за охраняване”, споделя високопоставен представител на турското министерство на външните работи.

За Запада е достатъчно ясно, че „Ислямска държава” разчита систематично на откупи от заложници за набиране на средства. Въпреки че броят на освободените заложници е толкова малък, че този източник на средства несъмнено е по-малко доходоносен от местната икономика. Богатите благодетели и крайните сунити от Персийския залив съставляват друг източник на финансиране. Но той значително намаля, откакто държавите в района разбраха заплахата, която представлява „Ислямска държава” за тях. В началото на август ООН наложи санкции на шестима души, замесени във финансиране или набиране на хора за „Ислямска държава”: засегнатите получиха забрана да пътуват и авоарите им бяха замразени. Кувейтските власти обявиха, че са арестували един от тях, кувейтски поданик, при завръщането му от Катар в средата на август, както и най-малко още двама души.

В брой. ООН предприе първите мерки за ограничаване на финансирането на „Ислямска държава”. Целта все още не е постигната според специалистите, тъй като организацията извлича главните си приходи от местната икономика и търговията се извършва основно в брой. Външните дарения представляват само „премия” за „Ислямска държава”, според Дъглас Оливант, който отговаря за Ирак в Съвета за сигурност на ООН. За Алекзандър Еванс, ръководител на екипа към ООН, натоварен с контрола на финансирането на „Ислямска държава”, мерките срещу икономическата й машина трябва да са съобразени с местното население. „Всяка нова санкция трябва да търси баланса между необходимостта да се пресече финансирането на „Ислямска държава” и задоволяване на хуманитарните нужди на населението, което страда под властта й.”

Нур Малас и Мария Аби-Хабиб
27 август 2014 г.

Според ЦРУ днес в Сирия и Ирак действат между 20 000 и 31 500 бойци на „Ислямска държава”, съобщава „Вашинготн Пост”. Цифрата почти се е утроила, тъй като по-рано американските разузнавателни служби оценяваха брой на джихадистите в „Ислямска държава” на 10 000. „Става дума за добре въоръжени бойци, които вече са доказали, че могат да се бият и да анексират територии”, подчертава от своя страна „Ню Йорк Таймс”.

Парад за Путин, но Сърбия действа предпазливо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245990_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D0%B0%D

 В мемоарите си от 1949 година, озаглавени “Източно сближаване”, британският офицер Фицрой Маклин пише, че е стоял горе в крепостта на Белград и е наблюдавал как нацистите отстъпват през река Сава, оставяйки столицата на Червената армия и югославските партизани.

Денят 20 октомври 1944 година става Ден на освобождението. Първоначално той е честван с военни паради, а след това с възпоменания в памет на убитите. В четвъртък оръжия, танкове и самолети отново ще се върнат в града, сега столица на Сърбия, за парада по случай Деня на освобождението, който ще се проведе четири дни по-рано заради почетния гост - руският президент Владимир Путин, който ще пристигне тук на път за срещата в Милано.

Това е жест с голяма символика в стила на Студената война и източно-западното разединение по въпроса за Украйна, което поставя Сърбия - политически задължена на Русия, но търсеща икономическо бъдеще в Европейския съюз, в деликатната роля на балансьор.

Съединените щати не приветстват идеята Путин и главнокомандващият армията му да получават почести на парад с участието на 4500 сръбски военнослужещи докато НАТО казва, че руски войници все още водят война в Източна Украйна.

“Може да имаш добри отношения с Русия и Китай и със Съединените щати. Но гледните ни точки относно посещенията на китайски и руски длъжностни лица се различават; китайците не са нападнали никой, но руснаците са”, каза миналия месец в интервю за в. “Вечерне новости” Майкъл Кърби, американски посланик в Сърбия.

Кърби след това посочи, че не се опитва да казва на Сърбия кого може да кани, но неговите изявления разкриха деликатното положение, в което се намира Сърбия.

След отстраняването от власт на Слободан Милошевич през 2000г. след десетилетие на война, санкции от Запада и изолация, Сърбия твърдо се обърна към Европа. Цифрите говорят сами: между 2007 и 2013 държавата с население от 7,3 милиона души е изнесла стоки за 32,6 милиарда евро за ЕС спрямо само 4,2 милиарда евро за Русия.

За същия период ЕС е бил източник на 9,2 милиарда евро преки чуждестранни инвестиции в Сърбия в сравнение с 2,5 милиарда евро от Русия.

Косово, където живеят предимно албанци и което се отдели от Сърбия след конфликта през 1998-99, който бе прекратен от въздушни удари на НАТО, остава проблем. Сърбия отказва да признае Косово за независима държава. Освен това, както и повечето от източноевропейските държани, Сърбия е зависима от руския газ.

Това принуждава Белград да лавира между Изтока и Запада - стратегия, ползвана превъзходно от Тито по време на Студената война, но след падането на Берлинската страна това вече не е така просто.

Сърбия се обяви в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, чиито крачки към ЕС предизвикаха анексирането на Крим от Москва и проруски бунт в източната й част. Но Белград отказа да се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия. По-късно тази година Сърбия ще приеме руски войници за съвместно военно учение близо до границата с членката на НАТО Хърватия.

“Това не е никак умно”, казва Йелена Милич, директор на белградския Център за евроатлантически проучвания. Тя описва сръбската политика като “лавираща и криволичеща”. “Няма стратегия за външната политика и съответно няма политика за сигурността”, казва Милич.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич казва обаче, че политиката е “кристално ясна”.

“Какво трябва да направи Сърбия? Да каже, че понеже искаме да се присъединим към ЕС, Русия, съжаляваме, вече не сме приятели с теб? Къде е нашият национален интерес тук?”, каза той по обществената телевизия миналата седмица. “Русия и Китай са единствените наши защитници от това Косово да се присъедини към Обединените нации”.

За Сърбия от значение е и споразумението за свободна търговия с Русия, подписано през 2000г., което привлича чужди фирми, възнамеряващи да се установят на Балканите. Сърбия има желание да го разшири с включване на автомобилите, които италианската компания Фиат прави тук, като направи цената им по-ниска на руския пазар. Икономическата криза в ЕС тества ентусиазма на сърбите и много от тях чувстват, че споделят повече ценности с православните руснаци, отколкото с либералните европейци.

“Имаме общи корени, език, вяра, обичаи и култура”, каза пред руската телевизия сръбският президент Томислав Николич. “Във всички войни винаги сме били на една страна”.

Бившият югославски външен министър Горан Свиланович смята обаче, че колкото повече Сърбия напредва към членството си в ЕС, ще трябва да приспособява външната си политика към тази на ЕС. Знак, че тя вече прави това, стои в поле, северно от Белград, където през ноември миналата година един оксиженист даде официален старт на сръбския участък на “Южен поток”. Строежът трябваше да започне през юли. Но поддавайки се на натиска на ЕС Сърбия изглежда, че тихомълком го е отложила. Никакво официално съобщение не бе направено, но министър-председателят Александър Вучич каза пред репортери миналата седмица: “Няма смисъл в това газопроводът да започне и свърши в Сърбия”.

За посещението на Путин той каза:

“Путин ще чуе, че Сърбия е на европейския път. Имаме други отношения, които развиваме с руската федерация, но стратегическата цел не се поставя под въпрос - Сърбия е на европейския път”.

Италия вика армията, за да отглежда евтина марихуана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245989_%D0%98%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D

 Италия узакони марихуаната за медицински цели миналата година, но високата цена на законно продаваната “трева” в аптеките означаваше, че малко хора биха се включили в тази схема. Сега правителството намери решение - да накара армията да я отглежда.

От следващата година в силно охранявана лаборатория във военен обект във Флоренция ще се отглежда канабис за здравната система на Италия. Това е експеримент, който според правителството може да осигури безопасна, законна и достъпна марихуана на страдащите пациенти.

Новите доставки от армията би трябвало да позволят на правителството да понижи цената за потребителите, които сега трябва да плащат до десет пъти повече за официално внесена от Холандия марихуана в аптеката, отколкото за пакет от местен наркопласьор на улицата.

Очаква се, че областните здравни власти ще я предлагат евтино или безплатно на одобрените пациенти, помагайки да бъдат извадени от бизнеса свързаните с мафията наркопласьори. Но дали в това ще се включат много хора ще зависи от културните фактори в една католическа страна, която по традиция заклеймява наркотиците.

На около 60 километра от Венеция водещият италиански специалист по канабис - агрономът Джанпаоло Граси - се опитва да отглежда съвършената “трева” в своята изследователска ферма с площ от 70 хектара, която е единственото място в страната, на което е разрешено да се отглежда марихуана на открито с повече от 0,2 процента съдържание на психоактивното вещество тетрахидроканабинол.

Очаква се неговите растения, цъфтящи на закрито под силни лампи и зад бронирани врати, да бъдат отглеждани във военната лаборатория във Флоренция, в която вече се произвеждат т.нар. лекарства сираци, предназначени за лечение на редки болести.

Въздухът във фермата на Граси е пропит със силната миризма от разцъфналите цветове. Около полето се издига 3-метрова ограда с бодлива тел отгоре, а пространството се наблюдава с видеокамери. Сложната система беше изградена преди няколко години, за да пази от крадците, които проникваха във фермата и разкъсваха стените на оранжериите, за да отмъкнат растенията. “Все хлапета”, подсмихва се Граси.

До 60-те години на 20 век това беше конопен край, където от векове се отглеждаше вид канабис за направата на въжета, дрехи и хартия. 57-годишният изследовател с умиление си спомня конопените полета от своята младост. По-късно, когато станал учен, той бил очарован от многостранното приложение на растението.

От 2002 г. Граси прави опити с около 330 различни сорта канабис за медицински цели, който векове наред бил използван като обезболяващо и лечебно средство, докато не бил забранен в по-голямата част на света през 20 век.

Засега планът за отглеждане на “трева” от армията все още се определя като “пилотен проект”, а подробностите за това кой ще бъде одобрен за лечение продължават да се уточняват.

Италианските власти дават ясно да се разбере, че не възнамеряват да следват примера на САЩ, където законите за разрешаване на марихуаната за медицински цели са последвани от пълно узаконяване на “тревата” в някои щати, включително за развлечение.

Италия иска да гарантира, че “лекуването на болни хора няма да се превърне в извинение за разширяване на употребата на веществото”, каза сенатор Карло Джованарди, който е виден католически активист против наркотиците. Узаконяването би довело до “общество от зомбита”, добави той.

Безплатна “трева”

Заради бюрократичните процедури за получаване на разрешение за внос, установяване на чистотата и контрол на продажбите законният канабис от Холандия сега струва в италианските аптеки около 38 евро на грам - за сравнение незаконната “трева” на улицата е само 5 евро.

Даже когато тя е предписана от лекар, държавата не покрива разходите, които могат да стигнат до около 1000 евро (1200 долара) на месец за обикновен пациент. Поради това, когато законната марихуана за медицински цели пристигна миналата година, се включиха само няколко десетки човека.

Здравната министърка Беатриче Лоренцин каза, че това би трябвало да се промени, щом започне военното производство. Армията би трябвало да може да произвежда марихуана с достатъчно високо качество, което да задоволи регулаторите и която да е повече от двойно по-евтина от вносната, позволявайки на правителството да я предлага на пациентите на занижени цени.

Министърката каза миналия месец на пресконференция, на която обяви проекта с участието на армията, че италианските областни власти, управляващи държавната здравна система, ще трябва да решат по колко пари да искат от пациентите. Засега около половината от 20-те области на Италия обещават да я осигурят безплатно.

Няма официални оценки колко хора може в крайна сметка да ползват марихуана за медицински цели в Италия, щом тя стане безплатна или достатъчно евтина, за да се конкурира с незаконната “трева”. Ако се включат всички, които може да се възползват от нея, е възможно броят да достигне милиони, смята изследователят Граси.

Все пак някои не са толкова сигурни, че клеймото върху вземането на наркотици е изчезнало. Анестезиологът и президент на италианската Асоциация за употреба на канабис с лечебна цел Франческо Крестани прогнозира, че тези, които ще вземат марихуана, ще са хиляди заради предпазливостта на медицинската общност и защото марихуаната обикновено се предписва само когато пациентът не се поддава на други лекарства.

Марихуаната за медицински цели е противоречива идея в страна, където католическата църква има силно влияние и проповядва против наркотиците. Едва в последните години например лекарите стават по-склонни да предписват опиати, а Италия все още използва по-малко лекарства с упойващи вещества от повечето европейски страни.

Канабисът “е много ефикасно лекарство, но тъй като е и наркотик . . . винаги има страх от употребата му”, каза бившият здравен министър и един от водещите онколози в Италия Умберто Веронези. “Същото стана с морфина, който от години никой не иска да предписва на горките пациенти, преживели ужасни страдания”, заяви той.

Законите срещу марихуаната в Италия са строги - продажбата или отглеждането й е престъпление, което може да доведе до затвор. Папа Франциск открито говори против “всякаква употреба на наркотици”, включително марихуана.

Логично решение

Агрономът Граси каза, че поставянето на производството на марихуана под военна охрана е “логично решение” на политическия проблем. “Някои политически решения са свързани с католическите нагласи в страната . . . Това прави отглеждането на канабис за медицински цели приемливо за всички”, заяви той.

Неговата работа би трябвало да облагодетелства хора като 36-годишната дизайнерка на дрехи Елиза Бертеро, която има рецепта за вземане на марихуана за медицински цели за облекчаване на нейната фибромиалгия - синдром, причиняващ болки в ставите, мускулите и сухожилията.

Бертеро каза, че опитвала много лекарства, за да облекчи своята болка, след като това състояние започнало преди четири години, но нито едно не подействало. Затова след проучване в интернет сама си направила “опит”, като пробвала канабис, който се оказал толкова ефикасен, че тя продължила да го взима.

Но Бертеро каза, че после се натъкнала на съпротива от десетина лекари, които не искали да предписват марихуана, въпреки че тя е законна от миналата година. В крайна сметка тя отишла при анестезиолога Крестани, който я прегледал, изслушал разказа й и предписал канабис.

“Дълго време го взимах всеки ден. Това беше единственото нещо, което ми позволяваше да стана от леглото сутрин”, каза Бертеро. Сега тя го взима само по няколко дни на седмица, като си прави чай с марихуана сутрин или инхалации вечер.

Бертеро казва, че макар канабисът да я кара да се чувства “щастлива и облекчена”, той не й пречи на работата, включваща мерене, разкрояване и шиене на дрехи. Понякога тя дори плаща официалната цена от 38 евро на грам, въпреки че той е толкова по-евтин на улицата.

“Когато имам парите, си го купувам от аптеката”, казва Бертеро. “Но тъй като не съм милионерка, често си уреждам да го купя за 5 евро на грам”, заявява тя.

Джихадисти вече върлуват в Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245988_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Студентката от Истанбулския университет Айшегюл Коркут е възмутена от картините, които вижда от Сирия. Но напоследък ужасите на групировката “Ислямска държава” изглеждат по близо до дома: Неотдавна тя се изправила лице в лице с маскирани поддръжници на бруталните бойци в кампуса на собствения си университет.

“Първоначално не можах да разбера”, казва 21-годишната студентка за момента, когато за първи път видяла въоръжените с пръти младежи да крачат в района на факултета по литература, скандирайки “Аллах акбар!” Само за минути тя и други студенти с леви възгледи били въвлечени в сбиване, като двете групи се замеряли със стъклени бутилки и обърнали наопаки научен панаир в централната аула. “Бях шокирана”, казва тя.

Сбиването на 26 септември, за което Коркут и пет-шест други студенти разказаха на АП, беше първото от поредица сблъсъци в кампуса Беязит на Истанбулския университет. От тогава насилието се повтаря периодично, а турските медии съобщиха за голям брой арести.

Само в понеделник 42 студенти бяха задържани, когато полицията се намеси при сбиване в двора на факултета, предаде държавната Анадолска агенция. Няколко пръти и метален сатър били намерени на мястото. Полицията и представители на университета не отговориха на съобщенията, с които бяха помолени за коментар.

Тези сбивания са един от многото знаци на подкрепа за “Ислямска държава”, които изникват в Истанбул - космополитна метрополия, известна на туристите повече с енергичния си нощен живот и постиженията на османската епоха.

Значки с черно-бялото знаме на бойците се продават в книжарница, тематично ориентирана към джихада, само на няколко преки от кампуса на Истанбулския университет. В нея списания носят лика на Осама бин Ладен и съдържат мемоарите на чеченския джихадист Ибн Хатаб. Собственикът на “Глобал букс” Осман Акйълдъз казва, че най-големите му клиенти са студенти и учащи.

Местните медии съобщават, че знаци на подкрепа за “Ислямска държава” се виждат и на други места: веещ се от прозорец на втория етаж черен флаг, например, или лепенка на задното стъкло на колата. Други все още пишат за “магазин за подаръци ИД” - сега празен, за който се твърди, че е продавал тениски и спортни стоки, украсени с емблемата на “Ислямска държава”. Направен неотдавна видеозапис, на който се вижда младеж с такава тениска в трамвай в Истанбул, предизвика тръпки на безпокойство в социалните медии.

Забелязването на няколко дребни предмета на “Ислямска държава” в един многолюден град с население от 14 милиона не означава на всяка цена значителна подкрепа. Не е ясно например до каква степен младежът в трамвая или маскираните бунтовници в Истанбулския университет са действителни поддръжници или само провокативно облечени симпатизанти.

Турският преподавател Ахмет Касъм Хан казва, че причина за притеснение все пак има. “Социологически погледнато всичко започва с тези знаци”, каза той в интервю наскоро от кабинета си в университета “Кадир Хас” в Истанбул. “Някои от онези хора, които обявяват симпатии, лесно би могло да бъдат радикализирани”, смята той.

Сбиванията в Истанбулския университет предполагат, че симпатизантите на групировката “Ислямска държава” не се страхуват да покажат присъствието си.

Дръзкото им поведение е отчасти резултат от липсата на категорично осъждане на официално ниво, казва Хан. Въпреки че групировката “Ислямска държава” беше обявена за терористична организация миналата година, турските власти все още избягват да използват термина публично.

В книжарницата Акйълдъз говореше за религиозни консервативни турци, когато каза, че джихадистите не заслужават да бъдат наричани терористи. “За всекиго определението за терорист е различно”, посочи той. “Според нас те са герои”.

Сблъсъкът на 26 септември в университета започнал, след като група с леви възгледи залепила плакат в аулата на факултета по литература, осъждайки убийствата, извършени от “банди на ИД”, казаха Коркут и други. В ранния следобед маскирани мъже дошли да отправят ултиматум: Свалете плаката, иначе . . .

Случилото се след това е било заснето от студенти, които записали схватката от балконите на залата. Поддръжници на “Ислямска държава”, облечени в ежедневно облекло и с черни маски и бейзболни шапки, закриващи лицата им, кръжаха на едно място, отделени от лявоориентираните студенти с барикада от сгъваеми маси, отмъкнати от научния панаир. Двете групи си крещяха взаимно, преди да започнат да хвърлят предмети из огромната стая.

“Охрана! Защо само гледате?”, викаше студент на фона на звука на чупещо се стъкло. “Защо не ги отведете?”

Ирем Метен, чиято студентска социалистическа група ФКФ, е заснела голяма част от видеото, казва, че мъжете без проблем влезли в кампуса, макар че на влизане в сградата се изисква идентификационен документ от университета.

Медийното внимание понякога принуждава хардлайнерите да се крият. “Магазинът за подаръци” на “Ислямска държава” в Багджълар, за който печатът съобщи по-рано тази година, сега е празен, запазен за няколко голи манекена и религиозен надпис над вратата. Хазяинът Кьоксал Джошкун казва, че наемателите си тръгнали, след като привлекли негативното внимание на съседите и полицията.

Маскираните нападатели в Истанбулския университет, напротив, не показват никакъв знак да преминат в нелегалност, дори и когато Турция бавно върви към присъединяване към военната интервенция, оглавявана от САЩ, в Сирия. В изявление, наскоро публикувано в сп. “Хаксьоз”, групировката поема отговорност за схватките, пренебрегвайки заплахата за арест.

“Ако на някого трябва да бъде търсена отговорност, няма да са онези, които водят джихад”, пише в изявлението. “Това ще са сътрудниците и т.нар. империалисти, които се крият зад НАТО, ООН и САЩ”.  Групировката не отговори на изпратен от АП имейл с молба за коментар.

Когато репортери посетиха университета на 30 септември, там цареше прикрито напрежение. Около 20 полицаи от силите за борба с безредиците, няколко от тях въоръжени с автомати, а някои в защитно облекло, се разхождаха около факултета по литература. Вътре всичко изглеждаше спокойно. Студентите пушеха, пиеха чай и играеха тенис на маса. Студентки от женския клуб на университета бяха заети да рисуват знак срещу “Ислямска държава”.

Много от тях се държаха наперено, но някои бяха искрено притеснени. Левите студенти сега отиват и си тръгват от кампуса на една голяма група, говорейки за числено превъзходство.

“Разбира се, че сме под напрежение”, казва Улаш Сюдер, 20-годишен студент по археология. “Какво бихте почувствали, ако организация, която тероризира Близкия изток, влезе във вашето училище?”.

Западните лидери отново призоваха Русия да изпълни ангажиментите си за мира в Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_1511014458

Американският президент Барак Обама проведе телеконференция с лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия...

Володя Стоянов издаде двоен албум за 1000 г. от смъртта на цар Самуил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4369417


“От Църни Дрин до Църно море…” и “Стадо и вълци” се казват двата диска на Войводата, които вече са на музикалния пазар. Володя Стоянов избра да ги издаде през тази година, защото се навършиха 1000 г. от смъртта на цар Самуил. Двойният албум е с общо времетраене 131,07 мин. и съпроводен с песнопойка на новите авторски песни. “От Църни Дрин до Църно море…” и “Стадо и вълци” се казват двата диска на Войводата, които вече са на музикалния пазар. Володя Стоянов избра да ги издаде през тази година, защото се навършиха 1000 г. от смъртта на цар Самуил. Двойният албум е с общо времетраене 131,07 мин. и съпроводен с песнопойка на новите авторски песни.

Путин: Опитите за натиск над Русия усложняват диалога

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245987_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%9E%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D

 Руският президент Владимир Путин даде интервюто за сръбския вестник "Политика" в навечерието на своето посещение в Белград. Там той ще вземе участие в тържествата по повод 70-та годишнина от освобождението на Белград от немските фашисти в хода на съвместна операция на съветски и югославски войски.

Владимир Путин изрази удовлетворение от настоящите руско - сръбски отношения и изрази увереност в по-нататъшното им укрепване. "Днес руско-сръбските отношения се намират в подем. Това ни позволи с президента на Сърбия Томислав Николич да подпишем през 2013 г. междудържавна декларация за стратегическо партньорство, потвърждаваща общата ни нагласа за развитие на мащабно взаимодействие във всички ключови области. Уверен съм, че сегашното ми посещение в Белград ще даде нов, сериозен импулс на традиционно приятелските руско - сръбски отношения, които с всяка година ще се усилват и укрепват. По думите на Путин Сърбия винаги е била и ще остане един от ключовите партньори на Русия в югоизточна Европа.

"Нашите страни и народи са обединени от многовековни традиции на дружба и плодотворно сътрудничество. Тяхното развитие допринася за общите интереси в политиката, икономиката, културата и много други сфери", каза той. "На този фон Русия и Сърбия поддържат активни политически контакти, в хода на които се обсъждат актуални въпроси от двустранен характер и международни проблеми, договарят се съвместни практически стъпки. Освен това двете държави тясно си взаимодействат с ООН, ОССЕ, Съвета на Европа и много други организации".

В интервюто Владимир Путин оцени като акт на враждебност включването от Обама на "руската агресия в Европа" сред трите основни заплахи пред човечеството. "Президентът Барак Обама от трибуната на Общото събрание на ООН включи "руската агресия в Европа" сред трите основни заплахи пред човечеството към настоящия момент наред със смъртоносната треска ебола и терористичната групировка "Ислямска държава. Заедно с ограниченията, въведени срещу цели сектори на нашата икономика, подобен подход трудно може да се нарече иначе освен враждебен", каза Путин. Говорейки за перспективите на руско-американските отношения Путин напомни, че Русия винаги се е стремяла към открити партньорски отношения със САЩ. В отговор обаче тя е получила резервираност и опити за вмешателство в нейните вътрешни работи.

Путин призова САЩ да прекратят безразсъдния шантаж спрямо Русия и да си припомнят какво може да струва раздор между две ядрени държави. "Нашите партньори трябва ясно да осъзнаят, че опитите за оказване на натиск върху Русия по пътя на едностранните, нелегитимни ограничителни мерки, не допринасят за урегулиране, а само усложняват диалога.Той отбеляза, че "ако основният стремеж е да се изолира нашата страна, то това е съвсем абсурдна, илюзорна цел". "Ясно е, че е невъзможно тя да бъде осъществена, макар че, разбира се /при опит това да стане/ може да бъде нанесена голяма вреда на икономическото здраве на Европа, а и на целия свят.

Западът трябва да осъзнае, че опитите за оказване на натиск върху Русия чрез санкции не допринасят за решаване, а напротив усложняват диалога, включително и по украинския въпрос. Продължителността на действието на санкциите по отношение на Русия зависи от САЩ и ЕС, а Русия ще реагира на новите ограничения, изхождайки от националните си интереси. "Що се касае до продължителността на действие на ограничителните мерки, то това зависи също от САЩ и Евросъюза. От своя страна ние ще трябва да подходим към оценка на рисковете и последствията от санкциите, да реагираме на тях, изхождайки от националните си интереси", каза той.

Путин обърна внимание на това, че намаляването на взаимното доверие не може да не окаже негативно въздействие както на международния делови климат, така и на дейността на европейските и американски компании в Русия, чието уронване на авторитета няма да е лесно да се възстанови. "В същото време и другите държави да се замислят добре доколко е разумно да доверяват своите средства на американската банкова система и да усилват зависимостта си от икономическото сътрудничество със САЩ", подчерта той.

Говорейки за санкциите на Запада, руският президент отбеляза, че е трудно да се разбере тяхната логика.

"На всеки непредубеден човек е ясно, че не Русия е съдействала за държавния преврат в Украйна, който доведе до сегашната сериозна вътрешнополитическа криза и гражданския разкол". "Именно противоконституционното вземане на властта стана отправна точка за последвалите събития, в това число и в Крим" Путин припомни, че жителите на Крим са решили да проведат референдума защитавайки правото си на роден език, култура и история, в пълно съответствие с устава на ООН, именно забирайки сложността и непредсказуемостта на развитието на ситуацията. "Резултатът беше обединението на полуострова с Русия".

Путин призовава политическите сили на Украйна по-скоро да пристъпят към диалог в името на сигурността на своите граждани. "Необходимо е колкото се може по-скоро да се пристъпи към реален вътрешно украински диалог с участието на представители на всички региони и на всички политически сили. Този подход е фиксиран в Женевската декларация от 17 април. В рамките на такъв общонационален диалог следва детайлно да се обсъди конституционната уредба, бъдещето на страната, в която да е удобно и безопасно да живеят всички, без изключение, граждани на Украйна.

Руският президент отбеляза, че именно сега се е появила раелна възможност за прекратяване на въоръжения конфликт, който всъщност е гражданска война в Украйна. Първите стъпки в това направление вече са направени, счита той. Взаимноизгодно сътрудничество с Киев ще е възможно след стабилизиране на ситуацията и постигане на траен мир в Украйна, каза той. "Независимо от настоящия сложен етап в руско-украинските отношения, ние сме заинтересовани за прогресивно, справедливо и взаимно изгодно сътрудничество с нашите украински партньори. На практика, това ще бъде възможно след постигането на устойчив мир и стабилизиране на положението в Украйна. Ето защо, ние се надяваме да се преодолее тази продължителна дълбока политическа и икономическа криза".

Не може да става и дума за деескалация на конфликта в Украйна, ако решенията за новите санкции се вземат едновременно с договореностите за насърчаване на мирния процес, каза руският държавен глава. Путин заяви, че разчита Европейската комисия в близко време да урегулира въпроса за използването на пълна мощност на газопровода OPAL. Путин отбеляза също необходимостта от разблокиране на ситуацията с газопровода "Южен поток". "Убедени сме, че този проект ще допринесе значително за общата енергийна сигурност на Европа. От това ще спечелят всички - и Русия, и европейските потребители и включително Сърбия", каза той. Проблемът с транзитирането на газ през Украйна остава и неговото очевидно решение е диверсификацията на маршрутите за доставки. 

Пентагонът: Трябва да сме готови за сблъсък с Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245986_%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82%3A+%D0%A2%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D

 Армията на САЩ трябва да бъде готова за среща с боеспособната руска армия, заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл.

"Изискванията към армията на САЩ ще стават все по-високи, разнообразни и сложни. Терористичната заплаха ще я има още дълго време, но ние трябва да сме готови и за сблъсък с ревизионистична Русия, с нейната съвременна и боеспособна армия, стояща на прага на НАТО", заяви Хейгъл.

Хейгъл отбелязва, че в днешно време достъпът до разрушителни технологии и мощно въоръжение имат не само отделните държави, но и "недържавни субекти". "Призракът на т.нар. хибридна война става все по-актуален. Високите оръжейни технологии вече се използват дори от терористите", обръща внимание шефът на Пентагона.

По думите на Хейгъл под шапката на Тихоокеанското командване служат 80 хил. американски войници, а в зоната на Централното командване - 40 хил. Още 28 хил. са американските военнослужещи в Европа, като в Африка и Южна Америка също има такива.

Две жертви на катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Dve-jertvi-na-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_55133.html

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 22 тежки ПТП, загинали са двама души, 24 са ранени, от които 1 е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МВР. За района на с...

Подозрения: Дали Ценко Чоков е палил заведение заради изборен неуспех?

http://vraza.actualno.com/Podozrenija-Dali-Cenko-Chokov-e-palil-zavedenie-zaradi-izboren-neuspeh-news_55134.html

Проблемите ни започнаха, откакто сложихме плакати на „България без цензура”. Това заяви собственикът на подпалено в село Галиче заведение Веселин Тушинов. При палежа изгоряха пет м...

Михаил Горбачов: Противник съм на всякакви стени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245985_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%87%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0%D0

 Германците сами изиграха решаващата роля за обединението на своята родина. Имам предвид не само техните масови изяви в подкрепа на единството, но и фактът, че в годините след Втората световна война и източните, и западните германци доказаха, че са научили уроците от миналото, че на тях може да им се вярва.

 

А затова обединението да бъде мирно и този процес да не доведе до опасна международна криза решаващата роля беше на Съветския Съюз. И ние в съветското ръководство знаехме, че руснаците, всички народи на Съветския Съюз се отнасят с разбиране към стремежа на германците да живеят в една, демократична държава.

Искам да отбележа, че освен СССР балансираност и отговорност проявиха и останалите участници в процеса за намирането на окончателно решение на германския въпрос. Имам предвид страните от антихитлеристката коалиция – САЩ, Великобритания и Франция. Днес вече не е тайна, че и Франсоа Митеран, и Маргарет Тачър имаха силни съмнения относно темповете на обединението. Все пак войната беше оставила дълбока следа. Но когато всички аспекти на този процес бяха разрешени, те подписаха документите, които поставиха точката в Студената война.

Обединението на Германия не беше изолирано явление, а част от процеса на прекратяване на Студената война. Това стана възможно благодарение на перестройката и демократизацията в СССР. Без тях Европа още десетилетия щеше да бъде разделена и "замразена". А излизането от това състояние щеше да е далеч по-трудно.

Какво представлява "новото мислене"? Това е признание, че съществуват глобални заплахи – а по онова време това беше преди всичко заплахата от ядрен конфликт, която можехме да избегнем само с общи усилия. Следователно, трябваше да изграждаме отношенията по нов начин, да водим диалог, да търсим пътища за прекратяване на оръжейната надпревара. Да признаем на всички народи правото на избор – и в същото време да отчитаме интересите си, да изграждаме сътрудничество, да създаваме контакти, за да могат конфликтите и войните в Европа да станат невъзможни.

Тези принципи легнаха в основата на Парижката харта /1990/ за нова Европа, най-важният политически документ, подписан от всички европейски страни, САЩ и Канада. И след това трябваше да развиваме и конкретизираме нейните клаузи, да създадем работещи структури, превантивни механизми, механизми на сътрудничеството. Не искам да противопоставям тогавашното поколение лидери на следващото. Но фактът е факт: това не беше направено. И европейското развитие придоби едностранчив характер, за което съдейства и отслабването на Русия през 90-те години на ХХ век.

Бих посъветвал западните лидери подробно да анализират всичко това, вместо да обвиняват за всичко Русия. Да си спомним каква Европа успяхме да създадем в началото на 90-те години и в какво се превърна тя през последните години.

Въпросът за "разширяването на НАТО" в онези години въобще не се обсъждаше и дори не беше възникнал. Заявявам това напълно отговорно. Нито една източноевропейска страна не го беше повдигала, включително и след като Варшавският договор престана да съществува през 1991 г. Не го повдигаха и западните лидери.

Обсъждаше се друг въпрос, който бяхме поставили ние: след обединението на Германия да няма придвижване на военни структури на НАТО и разгръщане на допълнителни въоръжени сили на алианса на територията на тогавашната ГДР. В този контекст беше направено изявлението на държавния секретар Джеймс Бейкър, който обеща да няма разширяване на Изток. Затова говореха и канцлерът Хелмут Кол и външният министър Ханс-Дитрих Геншер.

Беше направено всичко възможно и необходимо за поемането на подобен политически ангажимент. И беше изпълнено. В окончателния договор с Германия е посочено, че в източната част на страната няма да се създават нови военни структури, да се разгръщат допълнително количество войски, няма да се разполага оръжие за масово унищожение. Всичко това се съблюдава през всичките тези години. Така че не трябва да се представят Горбачов и тогавашното съветско ръководство като наивни хора, които са били направени на глупаци. Ако имаше някаква наивност, то тя дойде след това, когато възникна този въпрос и Русия поначало "не възразяваше".

Решението на САЩ и техните съюзници за разширяването на НАТО на Изток беше формулирано окончателно през 1993 г. От самото начало аз определих това като голяма грешка. Без съмнение, това беше нарушение на духа на тези изявления и уверения, които ни бяха дадени през 1990 г. Що се отнася до Германия, те бяха юридически оформени и се спазваха.

Трябва да признаем, че върху отношенията между Русия и Украйна е нанесен огромен удар. Не трябва да допуснем този удар да се превърне във взаимно отчуждение между руския и украинския народи. Огромната отговорност за това пада върху лидерите – президентите Владимир Путин и Петро Порошенко. Те трябва да дадат пример. Трябва да намалим градуса на страстите. Кой е прав, кой е крив – ще се разберем по-късно. Днес най-важното е да установим диалог по конкретни въпроси. Да се нормализира живота в регионите, които са пострадали най-много, да оставим настрана проблемите за статута и т.н. Тук и Украйна, и Русия, и Западът биха могли да помогнат – по-отделно, и заедно.

На украинците им предстои да направят много, за да настъпи примирие в родината им, за да може всеки човек да се чувства гражданин, чиито права и интереси са надеждно гарантирани. Въпросът даже не е толкова в конституционните, правовите гаранции, колкото в реалния ежедневен живот. Затова бих препоръчал освен избори колкото е възможно по-скоро да започне работа една "кръгла маса", на която да са представени всички региони, всички слоеве на населението. И където могат да бъдат поставени и обсъдени всички въпроси.

Що се отнася до отношенията на Русия със страните от Западна Европа и САЩ, то първата стъпка – трябва да се откажем от логиката на взаимните обвинения и санкции. Според мен, Русия вече направи тази стъпка, отказвайки се от ответни мерки след поредния кръг западни санкции. Сега топката е в полето на нашите партньори. Мисля, че те преди всичко трябва да се откажат от така наречените персонални санкции. Как да водим диалог, ако вие "наказвате" хората, вземащи решения, влияещи върху политиката? Трябва да разговаряме един с друг. Това е аксиома, която забравихме съвършено напразно. Убеден съм, че веднага след като бъде възстановен диалога, ще се появят и точките на съприкосновение.

Роналдо със 100 млн. фенове във "Фейсбук"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245984_%D0%A0%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81+100+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%22%D0%A4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%B1%D1%83%D0%BA%22

 Звездата на "Реал" (Мадрид) и португалски национал Кристиано Роналдо стана най-популярната спортна личност във "Фейсбук", след като неговият личен профил в социалната мрежа събра над 100 милиона "харесвания". Близо 78 процента от феновете на носителя на "Златната топка" са мъже, а 22 процента са жени.

"Толкова съм щастлив. Достигнах цифрата от 100 млн. приятели във "Фейсбук". Това е невероятно! Благодаря на всички ви", обърна се Роналдо към своите почитатели. Той публикува и кратко клипче с едни от най-майсторските му изпълнения на терена, връчването на "Златната топка" и неговия син.

"Още откакто бях малко момче, винаги съм мечтал за хубави моменти като тези. Горд съм, че съм една от най-харесваните публични личности във "Фейсбук", че имам вашата подкрепа и се радвам, че достигнахме до тази цифра", написа още Роналдо след като събра 100 милиона "харесвания".

Криза за ръководители на полети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245983_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8

 Над 2800 самолета прекосяват територията на България на всяко денонощие. Това обявиха от ДП “Ръководство на въздушното движение” в София, които отвориха вратите си във вторник и сряда за всички желаещи да се запознаят с тяхната дейност. Една от най-търсените отговорни и добре платени професии е тази на ръководител на полети. В РВД има обявен постоянен прием на документи на кандидати за длъжността, които трябва да са под 30-годишна възраст и поне бакалаври. Другото изискване е да владеят отлично английски език. Тези кандидати преминават редица етапи на подготовка, за да могат след няколко години учене да навлязат в професията.

 

Въздухоплаването в България е увеличено с поне 70%, особено след кризата в Украйна, която наложи пренасочване на целия въздушен трафик, който сега минава в голяма степен над територията на страната ни. Около 290 души, които са настанени в центровете в София, Пловдив, Варна, Бургас и Горна Оряховица, следят всички летателни машини, които преминават през страната ни. Нови хора са нужни, тъй като в близките години се очаква около 20 000 нови машини да се вдигнат във въздуха в световен мащаб.

50% повече милионери в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245982_50%25+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0

 Заедно с развиващите се пазари расте и броят на милионерите в света. Това показва нов доклад на Credit Suisse. В сравнение със сегашните 35 милиона броят на милионерите ще скочи до 53 милиона до 2019 г.

 

На първо място по брой милионери застава САЩ с около 14,2 милиона милионери - повече от всяка друга страна в света. Очаква се ръст с близо 40%, а средното богатство на човек в САЩ да нарасне с над 30%, или 18 000 долара, до 74 000 долара в следващите 5 г.

 

Броят на милионерите в Китай се очаква да се удвои до над 2 милиона, а средното богатство на човек, което в момента възлиза на 7000 долара, може да се увеличи двойно.

 

За Индия прогнозата е скок с над 37%, а Швейцария остава безспорният лидер по богатство на глава от населението, където средното богатството надхвърля 500 000 долара. След Швейцария се нареждат Австралия и Швеция.

ЕС сваля банковата тайна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245981_%D0%95%D0%A1+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0

 От 2017 г. всички страни членки на ЕС трябва да започнат автоматично да обменят банкова тайна. Такова споразумение подписаха министрите на финансите от 28-те членки на ЕС на среща в Люксембург. Така, ако жител на държава от ЕС държи парите си в банка в друга страна членка, то данъчните власти на държавата, чийто гражданин е, ще получават информация за всякакви движения по сметки и натрупани лихви от банкови влогове, съобщи БТА. По този начин укриването на данъци от страна на притежателите на банкови сметки ще се ограничи.

 

Европейските страни изчисляват по 1 трилион евро годишно загуби от укриване на данъци.

 

Австрия, която исторически е сред най-решителните поддръжници на банковата тайна, няколко пъти възпрепятства приемането на нови европейски регулации заради опасения, че

 

може да стане по-малко атрактивна финансова дестинация

 

На нея беше отпусната една допълнителна година за техническа подготовка - до 2018 г., за да въведе мярката. Австрийският финансов министър Ханс Йорг Шелинг посочи, че други страни (най-вече банковите центрове Швейцария, Лихтенщайн и САЩ) ще започнат да обменят такава информация едва през 2018 г.

 

Еврокомисарят по въпросите за данъчно облагане и митническия съюз Алгирдас Шемета приветства готовността на Швейцария, която е извън Европейския съюз, да се присъедини към автоматичния обмен на банкова информация.

 

Министрите обсъдиха и начини за съживяване на европейската икономика и подписаха споразумение с швейцарския си колега Евелин Видмер-Шлумпф за край на корпоративното данъчно облагане. Швейцария се съгласи

 

да спре да привлича чуждестранни компании

 

с корпоративни данъци, по-ниски от тези за местните фирми.

 

ДПА коментира, че битката срещу укриването на данъци е международна кауза и всички 28 страни членки трябва да вземат активно участие в затварянето на 'вратичките' в законодателството и да проправят път към смекчаването на банковата тайна. Експерти се опасяват, че до 2017 година, хората, който искат да укрият данъци, ще имат достатъчно време да прехвърлят парите си в други офшорни сметки.

Сноудън щял да се жени в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245980_%D0%A1%D0%BD%D0%BE%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BD+%D1%89%D1%8F%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Бившият американски информатор Едуард Сноудън може скоро да мине под венчило с приятелката си - танцьорката Линдзи Милс. С подобно предположение излезе вчера „Дейли Мейл”, като според изданието сватбата ще бъде в Москва.

 

Милс дойде при Сноудън в руската столица през юли т.г. През август пък беглецът получи ново удължаване на срока на престоя си в Русия с още три години и така може да е спокоен до 2017-а. Вероятно това е станало причина той да извика при себе си и Милс. Двамата вече успяха да попаднат

 

в обективите на пресата

 

в руската столица. Те бяха снимани заедно в един от московските театри, най-вероятно Болшой - ако се съди по червения плюш на фотографията. Предполага се, че двамата са гледали операта „Царска невеста”. Папараци „спипаха” влюбените и зад прозореца на дома, в който екссътрудникът на щатските спецслужби живее. Адвокатът на Сноудън Анатолий Кучерена съобщи, че Милс е дошла в Русия, за да подкрепи своя възлюбен. Юристът, цитиран от РИА Новости, обаче не посмя да прогнозира дали работата ще стигне до брак, но уточни, че клиентът му е доволен от присъствието на приятелката му. Според запознати Линдзи е пристигнала в мегаполиса с туристическа виза. Кучерена обяви, че при необходимост е готов да съдейства на гаджето на Едуард да получи временно жителство или убежище в Русия.

 

Пресата припомня, че през лятото на миналата година бившата колежка на американеца от руските служби Анна Чапман му предложи брак чрез социалните мрежи. В Туитър тя написа: „Сноудън, ще се ожениш ли за мен!?” Тогава юристи коментираха, че евентуален брак с руска гражданка ще даде право на беглеца да кандидатства за гражданство. Двамата станали известни ексшпиони обаче така и не вдигнаха сватба. Междувременно вчера стана ясно, че от либералдемократическата партия са поканили Едуард за водещ на програма в телевизията на политическата сила ЛДПР-ТВ. Ако приеме офертата, бившият агент ще седне в студио

 

заедно с депутата Андрей Луговой

 

който също навремето работеше в специалните служби. Програмата ще бъде посветена на нюансите в разузнаването по целия свят.

 

Преди дни американският шпионин бе номиниран от Норвежкия комитет за Нобелова награда за мир, което силно подразни Вашингтон. Шансът му обаче да получи отличието бе нулев, тъй като обикновено се избягва то да бъде връчвано на спорни фигури.

Зукърбърг купи захарна плантация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245979_%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Марк Зукърбърг е платил над 100 млн. долара за имот от около 2800 дка на хавайския остров Кауаи, пише сп. “Форбс”.

 

Вероятно създателят на Фейсбук, който е един от най-богатите хора в света със състояние от 33 млрд. долара на 30 г., възнамерява да си вдигне частно убежище на четвъртия по големина остров на Хаваите. В имота влизат прекрасен плаж, бивша плантация за захарна тръстика и други неща. Според хавайските закони достъпът до плажа на Зукърбърг ще трябва да остане свободен, тъй като на островите няма закон, разрешаващ приватизация на плажна ивица.

 

Зукърбърг е вторият милиардер от Силициевата долина, който купува част от Хаваите. През 2013 г. Лари Елисън, президентът на Oracle, купи за 600 млн. долара Ланаи, шестия по големина остров на Хаваите.

Американци открили в Ирак свое химическо оръжие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245978_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5+%D1%85%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA

 Американски военнослужещи са открили в Ирак в периода от 2004 до 2010 г. около 5000 единици химическо оръжие, в това число бойни глави, снаряди и авиационни бомби. Част от оръжията били произведени преди 1991 г. с подкрепата на западни страни, пише в. „Ню Йорк таймс”, като се позовава на интервюта и секретни документи, получени съгласно Закона за свобода на информацията.

 

В най-малко шест случая американци пострадали от вредните вещества. В пет от тях боеприпасите били проектирани в САЩ, произведени в Европа и запълнени на производствени линии, построени в Ирак от западни компании. Мнозина от пострадалите не получили необходимата медицинска помощ, понеже данните били засекретени от Пентагона.

Презареждането между Русия и САЩ - невъзможно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245977_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+-+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%

 „Презареждането” в отношенията между Москва и Русия и САЩ на този етап е невъзможно смята руският премиер Дмитрий Медедев. В интервю за CNBC министър-председателят бе категоричен, че в условията на санкции, наложени на Русия от Запада, не може да се говори за затопляне на диалога. Според Медведев първото необходимо условие е отношенията между страните да се върнат на „нулева позиция”.

 

 Премиерът не скри огорчението си от влошаването на сътрудничеството между Москва и Запада. Медведев призна, че му е „много мъчно”, че от трибуната на ООН американският лидер Барак Обама нареди Русия на второ място след вируса ебола в списъка на глобалните заплахи пред човечеството. И едва на трето – „Ислямската държава”. „Даже не искам да го коментирам, много е печално, това направо е някакво отклонение в мозъците. За какво „презареждане” може да говорим при това положение!?”, констатира министър-председателят. Медведев коментира и условието, което Обама постави на Русия за отмяна на санкциите, а именно – промяна на курса по отношение на Украйна. „Ние нищо не искаме. От президента Обама нещо може да иска само американският народ”, отсече премиерът. Освен това той предупреди австралийския си колега Тони Абът да си мери думите и му обеща „мощна дискусия” с руския президент джудист Владимир Путин. Преди дни Абът заяви, че по време на срещата на върха на Г-20 ще приложи против Путин похвата от австралийския футбол shirt-front. При него играчът нанася на противника си удар с рамо по гърдите с цел да го повали на земята и да му отнеме топката. По-късно Абът уточни, че думите му не бива да се възприемат буквално.

 

 В същото време Медведев подчерта, че санкционната война не е повлияла на личните му отношения с канцлера на Германия Ангела Меркел. „Аз знам, че и президентът е в добри отношения с всички. Разбирате ли, това не е въпрос на лични отношения, а на реална икономика и политика”, уточни премиерът пред CNBC.

Не е ясно дали ударилият общински съветник Веселин Марешки е арестуван

http://varna.actualno.com/Ne-e-jasno-dali-udarilijat-obshtinski-syvetnik-Veselin-Mareshki-e-arestuvan-news_55128.html

Спор за наем за заведение – това е довело до вчерашния екшън между аптекарския бос Веселин Марешки и варненския общински съветник Костадин Костадинов. Марешки е спрял тока на пицария във Ва...

Новият премиер на Шотландия е жена

http://europe.actualno.com/Novijat-premier-na-Shotlandija-e-jena-news_55129.html

Новият премиер на Шотландия ще бъде жена. Това е Никола Стърджън от Националната партия. Стърджън ще наследи Алекс Салмънд и като премиер, и като лидер на Шотландската национална партия. Тя беше и ед...

САЩ са готови за сблъсък с Русия?

http://africa.actualno.com/SASht-sa-gotovi-za-sblysyk-s-Rusija-news_55130.html

Армията на САЩ трябва да бъде готова за среща с боеспособната руска армия, заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл. "Изискванията към армията на САЩ ще стават все по-високи, разнообразни и сложни. Т...

ББЦ призна с половин уста за "разговор" с напускащия групата депутат

http://politics.actualno.com/BBC-prizna-s-polovin-usta-za-razgovor-s-napuskashtija-grupata-deputat-news_55131.html

Категорично не е поръчвано и няма как да има поръчка да се разбива апартамента на г-жа Ана Баракова. Използвам ефира, за да призова г-жа Ана Баракова да ни се обади – на мен, на г-н Бареков,...

Канада дава още $30 млн. за борба с ебола

http://america.actualno.com/Kanada-dava-oshte-30-mln-za-borba-s-ebola-news_55132.html

Канадското правителство ще отдели още 30 милиона долара за борба с болестта, причинена от вируса ебола, съобщи канадската телевизия Си Би Си, цитирана от ТАСС. По-рано пресслужбата на канадския пр...

Правят мондиал за джихадисти в Либия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245976_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%8F

 В Либия ще се проведе световно първенство по футбол за терористи и джихадисти, съобщи ТАСС, позовавайки се на местни медии. В него ще участват ислямисти, воюващи в Ирак, Сирия, Афганистан, Египет и Либия, заявили от групировката Ислямска държава, която е негов организатор.

 

Организационният комитет, в който влизат бивши спортисти, е решил да промени правилата на

 

най-популярната игра

 

в съответствие с шериата, но планираните промени още не са оповестени.

 

Според либийските медии „мондиалът“ ще се проведе в град Дерна на Средиземно море, разположен на 150 км източно от Бенгази – „люлката на либийската революция”. Не е известно обаче как смятат да се придвижат дотам джихадистките „национални гарнитури“.

 

В момента радикални ислямистки групировки държат под свой контрол Бенгази, както и либийската столица Триполи.

 

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама потвърди единството на антиджихадистката коалиция, но призна, че е силно разтревожен от ситуацията в сирийския град Кобане, половината от който вече е под контрола на групировката ИД, предаде АП.

 

Силно сме разтревожени от ситуацията във и около Кобане, каза Обама на среща във военновъздушната база Андрюс, Мериленд, с висши военни от 22-те страни, присъединили се към коалицията.

 

Американската армия заяви, че интензивните удари на американски и саудитски самолети през последните дни са „забавили настъплението“ на ИД срещу Кобане, отбраняван от кюрдски бойци.

 

Сирийският център за наблюдение на човешките права потвърди, че засилването на въздушните удари е попречило градът на турската граница да падне изцяло в ръцете на джихадистите, които вече владеят 50% от него.

 

Кюрдите вече контролират само западните райони, един северен квартал и част от градския център и се опитват да си върнат контрола над кварталите, завладени от ИД. Във вторник те успяха да възстановят контрола си над стратегически хълм западно от града.

 

В Ирак въпреки американските въздkшни удари ИД напредва в провинция Анбар, част от която контролира от началото на годината. Джихадистите са затегнали обръча около град Амрия ал Фалуджа,

 

един от последните бастиони на армията в сунитската провинция.

 

В Париж държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че двамата с руския външен министър Сергей Лавров са решили да засилят обмена на разузнавателна информация за ИД. Кери също така изрази увереност, че Турция ще разреши на международната коалиция да използва „някои свои съоръжения”. Турция отрече да има ново споразумение с Вашингтон, разрешаващо на коалицията достъп до базите й. Анкара иска създаването на буферна зона на границата със Сирия.

Храм на Диана разкрит в античния град Рациария

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245975_%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82+%D0%B2+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%A0%D0%B0%D1%

 Доказателства, че значимо светилище, посветено на богинята Диана, е съществувало в антична Рациария, са открили археолозите, които за втора поредна година проучват мястото, където се намират останките от римския град. Категоричен за това, че в Рациария е съществувал храм на богинята на лова и семейното огнище Диана е доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей  (НАИМ) при БАН , който е ръководител на разкопките.

 

Екипът, проучващ Ра­­циария, включва археолози от Регионален исторически музей – Видин (РИМ), доц. Иво Топалилов от Шумен­ския университет и  Николай Русев, докторант в НАИМ-БАН.

 

„Тази година общият параметър на разкопките е по-голям, отколкото през миналата година”, посочи доц. Димитров. Той обясни, че това се дължи както вече на поставената през 2013 г. основа, така и на по-голямото финансиране, получено за тазгодишните проучвания, за които от Минис­терството на културата бяха отпуснати 80 000 лв., най-голямото финансиране за археологически обект в България, дадено тази година от културното ведомство.

 

Очакванията са тази година резултатите от разкопките да позволят да се види начинът, по който оттук нататък Рациария може да се развива.

 

„Това е изключително важно за видинската об­­щественост – да се разбере какво точно правим и какво бихме могли да направим. На територията на антична Рациария са запазени и благодарение на едно ежегодно финансиране могат да се разкрият архитектурни съоръжения, които да се реставрират и да се експонират – това е и основната цел. Сред тези съоръжения са крепостните стени, защото това е

 

една мощна и много представителна римска крепост

 

както и сградите – административни, дори и някои частни, които са запазени във вътрешността на Рациария, каквито са резиденцията на провинциалния управител, късноантичната баня, която започнахме да проучваме миналата година. Като цяло отстраняването на насипите със специална техника и повечето работници, с които разполагаме, ни дават възможност да съберем запазилите се археологически материали. Не е лишен обектът от находки, които за науката имат сериозна стойност”, заяви доц. Здравко Димитров. През 2-ри век

 

Рациария е римска колония, която според римското право е град, равен като статус на столицата Рим. Само три такива римски града има в българските земи днес – Рациария, Ескус до с. Гиген и Делтум до Бургас, напомни ръководителят на разкопките.

 

Той обясни, че усилията за разкриване на архитектурните комплекси, които след това да бъдат реставрирани, консервирани и експонирани, са започнали от резиденцията на провинциалния управител, където през тази година е работено най-много – с най-много техника и човешка сила. „Можем да се похвалим с това, че две седмици преди края на разкопките резиденцията е разкрита в общите й очертания, а те са доста големи – може би 2-3 декара площ, най-голямата подобна сграда, разкрита до този момент в Северна Бъл­гария, специално от този период, 4-6 век”, посочи ръководителят на проучванията. Именно тази сграда, смята доц. Димитров, би могла да бъде центърът,

 

акцентът на един бъдещ туристически обект

 

затова и отсега се полагат усилия за временната й консервация, а в бъдеще трябва да се направят проекти и за реставрация.

Първи звънец за депутатите на 27 октомври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245974_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+27+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Първият звънец на 43-тото НС ще бъде ударен тържествено на 27 октомври – понеделник, точно в 14 часа. Датата обяви вчера президентът Росен Плевнелиев, който е длъжен по конституция да свика депутатите за учредително заседание до месец след изборите. Той посочи деня след среща на „Дондуков” 2 с представители на формациите, които попаднаха в новия състав на НС. На поканата за разговори

 

откликнаха всички осем

 

парламентарно представени сили, макар че лидерът на „Атака” Волен Сидеров демонстративно закъсня, а после и си тръгна преждевременно ядосан. Причина за недоволството му бе, че на сбирката на политическия елит не бяха допуснати медии. Освен това Сидеров не хареса датата, която президентът предложил още в началото на разговорите. На масата за преговори на „Дондуков” 2 партиите кръстосали две позиции за старта на НС. Зад идеята за по-спешно свикване на парламента между 20 и 22 октомври освен Сидеров застанали и левите в парламента – БСП и АБВ. Отдясно пък се чули идеи за първи звънец чак в последните дни на месеца. След обсъждането на всички варианти в крайна сметка държавният глава решил да заеме златната среда, като посочи 27 октомври. Така депутатите ще напълнят кулоарите на НС точно в деня, в който народната традиция почита Мишинден - с куп ритуали срещу заразните гризачи.

 

Президентът от своя страна определи датата като „добра”. „Да, има много спешни задачи за вършене, но най-важната от всички е 43-тото НС да тръгне с летящ старт, да тръгне с добре подготвени решения, а

 

не с проблеми и неразбирателство

 

аргументира Плевнелиев решението си да не избързва твърде много с първия звънец. При разговорите той призовал политиците началото на новия парламент да бъде белязано с декларация на приоритетите, под която да се подпишат всички. Плевнелиев припомни, че е поискал това и от предишното НС, което не успя да изкара мандата си, но депутатите в него не го послушали.

 

На вчерашната среща на „Дондуков” 2 формациите обсъдили и ключовите първи задачи, с които трябва да се захванат в първите дни от своята работа. Сред тях са актуализацията на бюджета за 2014 година и подготовката на този за следващата, решаване на казуса с КТБ, спешна адаптация на европейски директиви, включително и тази за гарантиране изплащането на депозитите до 100 000 евро, както и мерки в енергетиката. В тази връзка Плевнелиев обеща, че служебният кабинет ще предостави на парламентарните сили всички

 

актуални цифри за финансовото състояние на държавата.

 

Той призова формациите да приемат и декларация за „широко политическо съгласие за реформи”, като сам посочи някои от секторите - пенсионна система, здравеопазване, енергетика, администрация, сектор „Сигурност”, правораздаване.

 

Когато 43-тото НС започне работа, Плевнелиев ще свика нов тур консултации след тези, които провежда ГЕРБ в момента за намиране на успешна формула за кабинет. След това ще връчи първия мандат за съставяне на правителство, който ще отиде в ръцете на Бойко Борисов.

Hовата поредiца IN THE STUDIO.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245973_H%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4i%D1%86%D0%B0+IN+THE+STUDIO.

 В сериите на тази продукция ще имате
възможност да видите различни
изпълнители, които представят новите си
песни директно от студиото. Кадри от
времето на самия запис, процеса на
създаване на песента и други интересни
моменти случили се по време на
реализирането на бъдещите чарт брейкъри.

Eпизодите ще се случват в студия в цялата
страна с изпълнители от много лейбъли и
различни стилове. Трябва да се има в
предвид, че това не са официални видеа, а
по-скоро предпремиери на клиповете,
заснети изцяло на територята на студиото
в което е записана и песента! Зад идеята и
реализацията на IN THE STUDIO седи Centeo Productions.

Първите няколко епизода можете вече да
гледате в сайта vbox7.

Vess - 3мин. http://vbox7.com/play:99aad38c16
Sefu ft. Danny Morales - Crime - http://vbox7.com/play:2f4d64087a
Sefu ft. Vess - Губя Контрол - http://vbox7.com/play:3e5ab8cb2e

Отворено писмо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245972_%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE

 ДО

ТВ7

СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО

ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА САМОРЕГУЛАЦИЯ

НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКА ЕТИКА

АСОЦИАЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

Уважаеми дами и господа,

 

Ние от Национална мрежа за децата, обединение от 124 граждански организации в България, категорично се противопоставяме децата жертви на сексуално насилие да бъдат показвани и разпитвани в българските медии. Конкретен повод за нашето Отворено писмо е интервю с 8-годишно момиче от с. Калоянци, излъчено на 12 октомври 2014 г. в „Предаването“ по ТВ7, в което се разказва подробно как детето е изнасилено.

Показването на децата по телевизията и задаването на подобни директни въпроси, особено когато те са в уязвима ситуация, води до чувства на срам, на вина, на гняв и промяна в поведението на детето. Въздействието може да бъде опустошително и да доведе до дълготрайни психични проблеми през целия живот на човека. Разкриването на самоличността на детето е отпечатък за цял живот.

Други рискове свързани с участията на деца в медийни предавания и проекти са начинът, по който това се възприема от техните връстници. Даваме ли си сметка как излагането на показ на детето, неговата лична история и/или тази на семейството му ще бъде посрещната от неговите приятели, съученици и  как то ще намери отново своето място в училище и неговата си среда?

Разбираме решението на родителите от с. Калоянци да се появяват в медиите, за да разкажат за случилото се с цел привличане на общественото внимание и търсене на възмездие. В същото време, считаме, че липсата на родителско знание за негативния ефект на показването на детето им пред камери не оправдава нито една медия да се възползва от това и да нарушава правата на детето.

Смятаме, че интервюто и излъчването му са пряко нарушаване на правата на детето, създават сериозни рискове за здравето и развитието му и противоречат на международните и българските етични стандарти свързани с отразяването на теми, касаещи деца.

Конвенцията на ООН за правата на детето, ратифицирана от българското правителство, и  Закона за закрила на детето изискват зачитане и уважение на личността на детето, осигуряване на неговия най-добър интерес и специална закрила на дете в риск. 

Етичният кодекс на българските медии, както и Насоките и принципите за отразяване на въпросите, засягащи децата на Международната федерация на журналистите за поддържане на най-високи стандарти на етично поведение, когато отразяват теми, свързани с деца, препоръчват:

  • избягването използването на стереотипи и сензационни материали за рекламиране на журналистическа информация, включваща деца;

  • избягване включването в програми и публикуването на образи, които нахлуват в медийното пространство на децата с информация, която може да им нанесе вреда и

  • предпазване на децата от визуалното им или по друг начин идентифициране, освен когато то е явно в обществен интерес.

 

Предаването и интервюто с детето категорично противоречат и на Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност  от увреждане физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата[1]. Секция II. от документа подробно описва изискванията към доставчиците на медийни услуги, включително спазването на правото на личен живот на детето и недопускане участието на дете в аудио-визуални предавания, радиопредавания, различни форми на търговски съобщения и други елементи от програмното съдържание, в които безпричинно се използват думи и изрази от самото дете или от страна на други участници, които биха могли да създадат опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното му развитие.

Национална мрежа за детето настоява телевизията да свали незабавно интервюто от своята интернет страница и произнасяне на СЕМ, ДАЗД и Институцията на Омбудсмана по казуса.

 

14 октомври 2014 г.

 

Национална мрежа за децата



[1] Приети на основание на чл. 32, ал. 5 от Закона за радиото и телевизията, Протокол № 48 от 25.10.2011 год. на Съвета за електронни медии, и в сила от датата на приемането им.

ЗАДЛЪЖНЯВЯНЕТО ЗА ДЪЛЪГ ПЕРИОД Е ОСНОВНИЯТ СТРАХ НА КРЕДИТОПОЛУЧАТЕЛИТЕ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245971_%D0%97%D0%90%D0%94%D0%9B%D0%AA%D0%96%D0%9D%D0%AF%D0%92%D0%AF%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%9E+%D0%97%D0%90+%D0%94%D0%AA%D0%9B%D0%AA%D0%93+%D0%9F%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%9E%D0%94+%D0%95+%D0%9E%D0%A1%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%9D

 Какви са основните опасения на потребителите, когато пристъпват към тегленето на ипотечен кредит? Задълбоченият анализ на поведението и страховете на домакинствата у нас, направен от експертите на Кредит Център, формулира Топ 4 на страховете така: (1) страх от задлъжнялост за дълъг период от време (2) страх от загуба на доходи (3) рязко покачване на лихвите (4) рязък спад в цената на закупения имот.

 

„Месец септември е подходящ за проучване на възможностите за покупка на имот и организиране на първи огледи. Голям процент от клиентите през есента се консултират с цел до края на годината да реализират сделка. И ако преди години основните опасения, които споделяха, се отнасяха до скритите в малкия шрифт условия на банките, то днес се открояват по-скоро субективните страхове”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. „След кризата, в която в публичното пространство твърде често се говореше за лоши кредити и фалит на физически лица, съвестните и отговорни клиенти се завърнаха към старата максима на българина “по-добре да си го платя и да знам, че си е мое”. Това виждаме и от официалната статистика, където покупките на имот с изцяло собствени средства са около 70% от сделките, а само около 30% от сделките са с ипотечен кредит“, допълва Тошев.

 

Анализът еднозначно показва, че страховете се дължат основно на липсата на традиции в ползването на ипотечни кредити у нас. Практиката от послендите 10 години е спорна, тъй като кризата сложи своя отпечатък върху пазара и превъзмогването на последиците ще отнеме време. Тази предлазливост има своите положителни страни - хората вземат разумни, оразмерени спрямо техните възможности решения и това силно ограничава риска от проблеми на по-късен етап.

 

Втори по значимост са опасенията, свързани със загуба на доходи. Близо 30% от клиентите търсят гаранция в случай на безработица. “Практиката ни е показала, че трайно безработни остават само хората, които са ниско образовани или не искат да работят”, коментира Тошев. “Затова съветваме клиентите първо да планират кредитите си така, че да могат да покриват вноската, ако един от членовете на домакинството остане временно без доходи или да поддържат резерв от спестени средства, равен на поне три месечни вноски по ипотеката” Вариант за защита остават и застраховките срещу безработица, които се предлагат на пазара през последните години.

 

Рязката промяна в лихвените нива плаши почти половината от потребителите. Основните и опасения са свързани с исторически ниските нива на индексите “софибор” и “юрибор” в момента и очакванията те да започнат да се покачват.

“Важно е потребителите да знаят две основи правила - всеки кредит може и трябва да бъде предоговарян, ако лихвата по него стане непазарна. И второ - покачването на индексите се случва паралелно с растежа на икономиката на съответната страна или общност, което се отразява и на доходите на работещите”, обяснява Тошев. 

 

Най-малък /под 20%/ е делът на клиентите, които споделят опасения за спад в стойността на имота. Според Тошев кризата дойде неочаквано за част от българите, но продължи достатъчно дълго, за да приемем новите цени на имотите за нормални. Последната година имаме стабилизиран имотен пазар и очакванията за знаичтелен спад наистина са неоснователни. Промените в Закона за потребителкия кредит относно появата на кредити с ограничена отговорност дават решение за точно този дял от потребителите.

 

Средният размер на кредитите за страната през септември отново демонстрира ръст и е 35 352 евро. Съотношението между еврото и лева пак е в полза на родната валута, която заема дял от 88% от всички при 85% за последния летен месец август.

 

 

Град

Среден размер на изтеглените кредити в евро

Съотношение в евро/лева

%

София

39 670

33/67

Варна

24 193

9/91

Бургас

25 339

8/92

Пловдив

26 454

7/93

 

 

Средният размер в София през първия есенен месец достига близо 40 000 евро, което е покачване спрямо предходния август. Тенденцията при останалите големи градове е по-умерена и не демонстрира съществени промени. Еврото остава най-популярно в столицата – 33% от кредитите са в тази валута, докато в в другите 3 големи града над 90% от заемите са изтеглени в български пари.

 

 

 

РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КЛИЕНТИТЕ ПО ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

 

 

Възраст

 

% от 01.09.2014 г. до 30.09.2014 г.

 

18 – 25 г.

3,8%

26 – 35 г.

33,2%

36 – 45 г.

47,6%

Над 45 г.

15,4%

 

Покачва се възрастовата граница на най-активните кредитополучатели. Близо половината от тях през септември са на възраст между 36 и 45 години, а тези над 45-годишна възраст заемат дял от над 15% от всички. Най-младите са общо 3.8% от потребителите на ипотеки през изминалия месец, посочват още от Кредит Център.

 

 

 

ПРОЦЕНТНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА КРЕДИТИТЕ ПО РАЗМЕР

 

Размер в евро

% от 01.09.2014 г. до 30.09.2014 г.

от 0 до 10 000

3,4%

от 10 000 до 30 000

55,6%

от 30 000 до 50 000

25,6%

от 50 000 до 70 000

5,4%

от 70 000 до 90 000

5,8%

над  90 000

4,2%

 

 

За пореден месец кредитите между 10 000 и 30 000 евро остават най-желаните сред потребителите. През септември те вече са над 55% от всички. Около ¼ от ипотеките са на стойност между 30 000 и 50 000 евро, а най-скъпите – тези над 90 000 евро, заемат дял от 4.2%. Най-ниските по размер заеми – до 10 000 евро, са 3.4% от всички през септември.

 

Видове ипотечни кредити –

Септември 2014 г.

 

Покупка на жилище

99,6%

СМР

0%

Лично ползване

0,4%

 

 

Само 0.4% от всички кредити са изтеглени за лично ползване. Останалите са използвани за придобиването на жилище.

 

Срок на изтеглените ипотечни кредити – Септември 2014 г.

 

До 10 години

2,7%

10 до 15 години

10,2%

16 до 20 години

45,3%

21 до 25 години

32,3%

26 до 30 години

8,1%

Над 30 години

1,4%

 

Най-предпочитаният срок остава този между 16 и 25 години – над 45% са избрали този период за погасяване на задълженията си. Вторият по популярност е този между 21 и 25 години, като най-дългият – над 30 години, е изборът на едва 1.4% от потребителите. До 10 години ипотеката си ще изплащат 2.7% от потребителите на ипотечни кредити през септември.

 

 

% на финансиране – Септември 2014 г.

 

 

До 40%

6%

40% - 50%

16%

50% - 60%

18%

60% - 70%

26%

70% - 80%

21%

80% - 90%

10%

90% - 100%

3%

 

 

Финансиране на 60% до 70% от стойността на имота продължава да ползва най-голям дял от кредитополучателите – 26%. С 1% расте делът на най-сериозното външно финансиране и през септември този дял е 3%. Кредит, покриващ най-малко от стойността – до 40%, е бил изборът на 6% от потребителите на кредити.

 

 


 

Катастрофа на малък военен самолет в Боливия

http://www.vesti.bg/novini/katastrofa-na-malyk-voenen-samolet-v-boliviia-6024947

Малък самолет на боливийските ВВС е претърпял катастрофа, при което и двамата пироти на борда са загинали, съобщиха местни медии.

Св. мъченик Лонгин Стотник

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Longin-Stotnik-news_55125.html

Когато нашият Господ Иисус Христос, по неизречената Си милост благоволил да ни спаси от погибел чрез доброволното Си страдание, кръста, смъртта и възкресението Си, един стотник на име Лонгин, родом от...

Съмнение за ебола в Дубай, изследват 130 души в Тексас

http://africa.actualno.com/Symnenie-za-ebola-v-Dubaj-izsledvat-130-dushi-v-Teksas-news_55126.html

Здравните власти в Дубай поставиха под карантина пътник, идващ от Либерия, който имал симптоми подобни на тези на ебола. Това е първият случай на вероятно заразяване с вируса в района на Персийския за...

Екатерина Захариева ще открие конференцията „Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245970_%D0%95%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%

 Утре, 16 октомври,    вицепремиерът по икономическа политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране Екатерина Захариева ще открие годишната конференция „Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд 2014“, която се провежда под неин патронаж.

Форумът ще се проведе в зала „Роял“ 1 на „Шератон Хотел Балкан“ от 9.00 часа.

Целта на конференцията е да бъдат представени съвременните решения, технологии, процеси и практики в областта на устойчивото индустриално развитие, където приоритетно се насърчават здравословните и безопасни условия на труд.

Организатор на събитието е Сдружение „Средногорие мед индустриален клъстер“.

Облачно със слаби превалявания

http://society.actualno.com/Oblachno-sys-slabi-prevaljavanija-news_55124.html

Днес облачността ще е значителна. Слаби превалявания ще има на места в Северна България и в планините, съобщиха от НИМХ. След обяд ще се появи слаб, в Дунавската равнина и Източна България &ndash...

Италианският кабинет одобри "закона за стабилността"

http://www.vesti.bg/novini/italianskiiat-kabinet-odobri-zakona-za-stabilnostta-6024946

Италианското правителство одобри т.нар. закон за стабилността, който определя основните параметри на бюджета за 2015 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване