Цветан Василев и Оманският фонд подали молби по делото за фалита на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/17/2421023_cvetan_vasilev_i_omanskiiat_fond_podali_molbi_po/?ref=rss


Фирмата "Бромак" на бившия шеф на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев, която е най-големият акционер в банката, е подала молба по делото за несъстоятелност, което е образувано в Софийския градски съд /СГС/ по искане на БНБ, съобщава сайтът "Правен свят". Чрез "Бромак" Цветан Василев владее 57 на сто от капитала на КТБ и е най-големият акционер в банката. Молбата е подадена на 13 ноември.
Ден по-късно - на 14 ноември, молба е подала и фирмата, контролирана от Държавния генерален резерв на...

Черна дупка за парите на Евросъюза

http://www.cross.bg/ykraiina-kiev-bryuksel-1440018.html

/КРОСС/ В ръководството на ЕС възникват все повече въпроси за обема на помощта, която искат властите в Киев. Тези дни стана ясно, че към 3-те млрд. долара, отпуснати по-рано през годината, Европа е обещала на Украйна допълнително още 2 млрд. за разплащане на руския газ. Европейските чиновници са шокирани от позицията на Киев, който иска все повече пари от Стария свят. В резултат на това се стига до абсурда ЕС да изпада в положение да търси оправдания, за да откаже на Киев и да защити собствените си интереси. „Украйна, както и преди, ще моли Европа за пари. И това във все по-голяма степен ще кара Запада да бъде нащрек", заяви руският анализатор Григорий Трофимчук. В Брюксел не спират да се учудват, че колкото и пари да отпускат на Киев, там винаги ще молят за още. При това получаването и разпределението на финансовите потоци се оказва много сложно за контролиране. Ясно е обаче, че част от европейската помощ ще потъне в джобовете на украинските олигарси и днешни управляващи. Спорът е само каква ще бъде тази част - по-малката или по-голямата. Известно време Брюксел се смиряваше с наглостта на Киев, тъй като пред него стоеше задачата да привлече Украйна в своята орбита. Сега нещата са променени. „Европейците се изплашиха, че може да пропилеят „победата от майдана" и започнаха да правят безпрецедентни отстъпки на украинците. Това въобще не е типично за Брюксел

България намалява драстично износа на ток до 2018 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_418772.html

Износът на ток в България ще намалее драстично до 2018 г. Това стана ясно от „Бюлетин за състоянието и развитието на българската енергетика – 2014“, публикуван от Министерството на икономиката и енергетиката. От 2011 г., когато износът на ток е бил 10,661 млрд. квтч, до 2018 г. се очаква износът да спадне с 40% - до 6,354 млрд. квтч. Причината за това е, че възможностите за производство на електроенергия намаляват, а вътрешното потребление се увеличава с около 1,8% годишно. От началото на годината до 8 ноември от страната са изнесени 7,710 млрд. квтч – с 58,5% повече в сравнение със същия период на 2013 г. Постигането на един такъв резултат обаче ще стане невъзможно още през 2016 г. и тенденцията ще продължи до края на десетилетието. На 1 януари 2015 г. трябва да бъде спряна ТЕЦ „Варна“ (инсталирани 1260 мегавата). През 2015 г. мощността на ТЕЦ „Русе“ пък ще трябва да бъде намалена наполовина – от 169 мегавата на 84 мегавата. Заради остарели съоръжения ще бъдат спрени вероятно още около 330 мегавата от въглищни централи. В Бюлетина не се споменава за пускане на нови базови мощности – нито от проекта АЕЦ „Белене“, нито от седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се към енергийната система да продължат да се присъединяват възобновяеми енергийни източници. Тяхното производство обаче не е постоянно, понеже зависи от втяър, слънце и валежи. Електроенергийният системен оператор прогнозира излишъка от електроенергия в страната да намалее дори още повече и износът на ток да спадне от 5,767 млрд. квтч през 2015 г. на 4,132 млрд. квтч през 2020 г.

Ключов играч на Реал (М) пропуска мача с Лудогорец?

http://www.bnews.bg/article-122046

Травмата на Модрич ще му попречи да вземе участие в гостуването на Реал на Базел в през следващата седмица, както и в предстоящите двубои с Ейбар и Малага.

"Сентиментъл суингърс" представят нов сингъл и документален филм за суинга у нас

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/17/2421027_sentimentul_suingurs_predstaviat_nov_singul_i/?ref=rss


Българското ретро трио "Сентиментъл суингърс" ще направи тройна премиера на новия си сингъл, видеоклип и първи кадри от любопитен филм за почитателите на суинга в България следващия четвъртък, 27 ноември, съобщават съорганизаторите на концерта от столичния "София лайв клуб".

Сингълът Life is an Eternal Swing включва три композиции на тромпетиста Михаил Йосифов - едноименната песен по текст на Златна Костова и още две на български език - "Циганско лято" (текст Златна Костова) и "Аз не...

Манчини щял да подсилва "Интер" с играчи от Висшата лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/17/2421041_manchini_shtial_da_podsilva_inter_s_igrachi_ot/?ref=rss


"Интер" ще се насочи към Англия в търсенето на нови футболисти. Завърналият се в клуба треньор Роберто Манчини е набелязал играчи от Висшата лига, твърди "Мирър".

На първо място в списъка си специалистът е оставил Александър Коларов. Левият бек на "Манчестър сити" е впечатлил Манчини, който иска да го върне в Италия.

Сърбинът познава футбола в Серия А, след като се състезава в "Лацио". След преминаването си при "гражданите" има 146 двубоя и 15 гола.

Треньорът на...

Автобус блъсна пешеходец

http://www.cross.bg/avtobys-blusna-peshehodetz-1440016.html

Варна /КРОСС/ Автобус на градския транспорт е блъснал млад мъж във Варна. Инцидентът е станал малко преди 13 часа днес на ул. „Александър Дякович". По данни на полицията пешеходецът е пресичал пътното платно на нерегламентирано място. Младият мъж е откаран в болница в контактно състояние. Има видими наранявания на главата, като предстои да бъдат извършени прегледи за установяване на по-сериозни травми. Автобусът, който се е движил по линия №31, е с материални щети. Предното му стъкло е счупено след сблъсъка с пешеходеца. Шофьорът на автобуса е на 58 години. По случая е образувано досъдебно производство.

Задържаха и другите двама мъчители на възрастното семейство от Мало Градище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431641

Криминалисти от Районно управление „Полиция”-Свиленград задържаха извършителите на грабеж над семейство, станал на 4 ноември в село Мало Градище, съобщиха от пресцентъра на МВР.
След като нахлули в къщата на Боню Дончев, на 82 г., и 77-годишната му съпруга Мавруда, тримата маскирани размахали моторна резачка и заплашили с разфасоване. Криминалисти от Районно управление „Полиция”-Свиленград задържаха извършителите на грабеж над семейство, станал на 4 ноември в село Мало Градище, съобщиха от пресцентъра на МВР. След като нахлули в къщата на Боню Дончев, на 82 г., и 77-годишната му съпруга Мавруда, тримата маскирани размахали моторна резачка и заплашили с разфасоване.

Откриха тримата, пребили възрастното семейство

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otkriha-trimata-prebili-vyzrastnoto-semejstvo-6027581

Единият от тях бил нает преди време от близки на семейството за дворна работа в къщата на възрастните хора в с. Мало Градище

Всяко десето бебе се ражда недоносено

http://www.cross.bg/detza-nedonosenite-kasa-1440017.html

/КРОСС/Всяко десето бебе се ражда недоносено. В Световния ден на недоносените деца - 17 ноември, родители и лекари настояват за по-добра грижа след раждането. У нас преждевременно се раждат над 6000 бебета всяка година. В някои райони на страната недоносените бебета са над 18% от всички раждания. Близо 14% от преждевременно родените деца са с изключително ниско тегло от около 1500 грама. Лекарите и родителите настояват за социална и психологическа подкрепа на семейството след раждането. В същото време кризата с медицинските кадри в неонатологията е драматична. Здравната каса да поеме профилактиката на всички недоносени деца поискаха днес родители и неонатолози. Към момента здравноосигурителната институция покрива единствено лечението на тези от недоносените деца, които са с тежки белодробни проблеми, подчерта проф. Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология в столичната АГ болница „Майчин дом". От пациентски организации пък инициираха петиция за въвеждане на единни европейски стандарти при обгрижването на недоносените деца. Очаква се на 25 ноември петицията да бъде внесена в Здравното министерство. При недоносените деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока, а всяка шеста бременна жена у нас няма достъп до пренатални грижи, отчита статистиката. Към момента обаче Здравната каса не покрива лечението на всички недоносени, посочва проф. Слънчева, която е и национален консултант по неонатология

Медведев поздрави Борисов за втория му мандат като премиер

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/17/2421038_medvedev_pozdravi_borisov_za_vtoriia_mu_mandat_kato/?ref=rss


Министър-председателят на Руската Федерация Дмитрий Медведев поздрави Бойко Борисов по повод избирането му за премиер, съобщи правителствената пресслужба.

"Убеден съм, че по-нататъшното развитие на двустранното взаимодействие в търговско-икономическата, научно-техническата и културно-хуманитарната област, реализация на големите съвместни проекти отговарят на коренните интереси на страните ни", казва в поздравителната си телеграма Медведев, който изтъква, че двете страни са свързани с...

Перничанин сглоби всъдеход от соц-автомобили

http://www.zapernik.com/pernik/pernichanin-sglobi-vsudehod-ot-soc-avtomobili_35821/

Изобретателно решение за дупките по Перник

Интересен всъдеход си измайстори мъж от Перник. За него и офроуд машината, направена от стари соц-автомобили разказва Нова тв.

Колата има купе от „Вартбург“ – автомобил, произвеждан в ГДР и доста популярен у нас преди 90-те години. Оригинално вартбургът има 3-цилиндров двутактов двигател и беше известен с характерния си шум и голямото количество син пушек, който бълваше ауспухът му.

В пернишката офроуд версия обаче е използвано само купето на вартбурга...

Продължава

14 изявени варненски ученици получават награди от Ротари Клуб „Варна – Евксиноград”

http://www.moreto.net/novini.php?n=271018

14 варненски средношколци ще получат награди от Ротари Клуб „Варна – Евксиноград” за значими постижения в овладяването на научните знания и практики, показани на национални и международни състезания, конкурси и олимпиади през учебната 2013/2014 година, научи Moreto.

4409 граждани написаха писма за помощ до президентската институция

http://pik.bg/4409-граждани-написаха-писма-за-помощ-до-президентската-институция-news250628.html

4409 граждани написаха писма за помощ до президентската институция

4409 граждани са написали писма за помощ до президентската институция за първите десет месеца на годината, съобщиха от „Дондуков" 2 за „Труд".

В това число влизат и всички искания по опрощаване на дългове, даване, възстановяване на българско гражданство и освобождаване от него, помилване и предоставяне на убежище, сигнали, жалби, декларации, петиции и предложения по въпроси, които са извън правомощията на президента. Жена е отправила искане до президента да я спаси от пчелите.

В писмото си до Плевнелиев тя го моли да й помогне, тъй като в селото има много кошери с пчели. Жената е алергична и всеки път, когато я ухапе някоя пчела, се налага спешно да лежи в болница.

Жената прави и предложение на президента да инициира закон, който да указва, че пчелните кошери трябва да стоят единствено извън населените места.

Президентът е отправил запитване до Министерството на земеделието и храните и получава отговор, че Законът за пчеларството допуска настаняването на пчелни семейства и в урегулирани поземлени имоти, като не са предвидени ограничения както за отстояния от други имоти, така и за броя на отглежданите пчелни семейства.

Изключение правят изискванията за разстояние до административни сгради, училища, детски градини и болници и до производствени замърсители на въздуха.

В част от изложенията до президента са поставени социални проблеми - нужда от финансова подкрепа и получаване на социални услуги, за намиране на работа, за решаване на жилищни проблеми, както и свързани с реда за отпускане на пенсия или нейния размер.

Имало и оплаквания от доставчици на обществени услуги, за проблеми в здравеопазването, образованието и науката, строителството и др.

Майка на три деца, чийто съпруг починал, потърсила помощ за отпускане на персонални пенсии на децата й, тъй като им били отказани наследствени пенсии поради недостатъчен осигурителен стаж на починалия.

Преписката била изпратена към НОИ, откъдето е получен подробен отговор, в който на подателката е указано какви документи са необходими, за да бъде преценено правото на персонална пенсия на децата й.


75 000 чужденци ще прекарат декемврийските празници в България

http://econ.bg/Новини/75-000-чужденци-ще-прекарат-декемврийските-празници-в-България_l.a_i.609398_at.1.html

Ниските цени в България продължават да привличат чужденците. Особено атрактивни са офертите за предстоящите декемврийски празници. Очаква се около 75...

Двубоят между Кубрат Пулев и Владимир Кличко е най-гледаното спортно събитие

http://econ.bg/Новини/Двубоят-между-Кубрат-Пулев-и-Владимир-Кличко-е-най-гледаното-спортно-събитие_l.a_i.609404_at.1.html

Най-дългоочакваният боксов мач на годината – двубоят между Кубрат Пулев и Владимир Кличко, е и най-гледаното предаване в историята на Нова телевизия....

СГС глоби защитника на Марчело Джотолов

http://www.cross.bg/chenalova-sudiya-deloto-1440015.html

София /КРОСС/ Председателят на съдебния състав, който гледа делото "Октопод" в Софийския градски съд, съдия Румяна Ченалова глоби адвоката на Марчело Джотолов. Динко Кънчев е санкциониран с 500 лева за груба обида към съда. При разпита на една от свидетелките по делото днес, той зададе въпрос, съдия Ченалова отговори, че съдът помни какво е говорил свидетелят, а адвокатът репликира с думите: "Аз искам да се уверя дали съдът помни". Румяна Ченалова прецени, че това е грубо нарушение на реда в съдебната зала. Затова и му наложи глобата.

Основните акционери в КТБ вероятно ще станат страни по несъстоятелността

http://business.actualno.com/Osnovnite-akcioneri-v-KTB-verojatno-shte-stanat-strani-po-nesystojatelnostta-news_60815.html

Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС), цитирана от "Правен свят". До тоз...

НДК с ново ръководство

http://society.actualno.com/NDK-s-novo-rykovodstvo--news_60817.html

С решение от днес на министъра на културата Вежди Рашидов Националният дворец на културата има нов Съвет на директорите. Досегашните членове Антоанета Желязкова, Велислава Кръстева, Веселина Минчева, ...

Студент изнасили овца, бил стресиран заради изпит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431634

Арестуваха американски студент, отдал се на интимни ласки с овца, пише в."Мирър".
23-годишният студент твърди, че извършил деянието, тъй като бил много "стресиран". По думите му след пиянска вечер той отишъл в плевнята на университета и налегнал животното, тъй като бил много изнервен заради предстоящ изпит. Арестуваха американски студент, отдал се на интимни ласки с овца, пише в."Мирър". 23-годишният студент твърди, че извършил деянието, тъй като бил много "стресиран". По думите му след пиянска вечер той отишъл в плевнята на университета и налегнал животното, тъй като бил много изнервен заради предстоящ изпит.

Разбиха стената и влязоха в офиса на Теленор в кв. Изток

http://www.zapernik.com/pernik/razbiha-stenata-i-vlyazoha-v-ofisa-na-telenor-v-kv_35820/

Опит за кражба от магазин на мобилен оператор е направена в пернишкия кв. „Изток”.

Сигналът в полицията е подаден на 15 ноември, около 23, 30 ч. от управителя на магазина, 30-годишна перничанка. Жената заявила, че в помещението е проникнато чрез разбиване на стена на съседно помещение, но кражба не е извършена. Органите на реда направили оглед на местопроизшествието.

Започнато е досъдебно производство и работата продължава. По информация на ZaPernik.com това е...

Продължава

Неизвестни влязоха в офис на мобилен оператор, като разбиха стената

http://www.zapernik.com/pernik/neizvestni-vlyazoha-v-ofis-na-mobilen-operator-kato-razbiha-stenata_35820/

Опит за кражба от магазин на мобилен оператор е направена в пернишкия кв. „Изток”.

Сигналът в полицията е подаден на 15 ноември, около 23, 30 ч. от управителя на магазина, 30-годишна перничанка. Жената заявила, че в помещението е проникнато чрез разбиване на стена на съседно помещение, но кражба не е извършена. Органите на реда направили оглед на местопроизшествието.

Започнато е досъдебно производство и работата продължава.

Арестуваха студент, изнасилил овца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431604

Арестуваха американски студент, отдал се на интимни ласки с овца, пише в. Арестуваха американски студент, отдал се на интимни ласки с овца, пише в."Мирър". 23-годишният студент твърди, че извършил деянието, тъй като бил много "стресиран". По думите му след пиянска вечер той отишъл в плевнята на университета и налегнал животното, тъй като бил много изнервен заради предстоящ изпит.

Най-големите акционери в КТБ с молби по делото за несъстоятелност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431617

Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС), съобщи Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС), съобщи "Правен свят". От съда до този момент не са отговорили на питането за какво са молбите. Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите,

Арабист: "Ислямска държава" е ферментирала "Ал Кайда"

http://pik.bg/арабист-ислямска-държава-е-ферментирала-ал-кайда-news250625.html

Арабист: "Ислямска държава" е ферментирала "Ал Кайда"

Арабистът Владимир Чуков коментира пред БНР, че ще се потвърди истинността на показания вчера от "Ислямска държава" видеозапис с поредното обезглавяване на западен заложник. Според Чуков, разгромът на екстремистите обаче е очевиден.

"Град Кобане вече е извън опасност и очевидно въздушните удари, предприети от САЩ и съюзници, дават своите резултати. Екстремистите се опитват всячески да предизвикат Съединените щати да предприемат и сухопътна операция. Техният единствен шанс е американците да повторят 2003 година, с което автоматично ще се сложи край на подредената вече западна коалиция, а то пък ще е в полза на терористите. Това, което идва като информация от Ирак, е, че американците са на път да повторят формулата от 2006-2008 година, когато бяха създадени трибалистичните съвети, основен инструмент за маргинализирането и неутрализирането на "Ал Кайда", заяви Чуков.

"Сега, в момента, американците се опитват да направят същото със сунитските племена в провинция Анбар, да направят нещо като гражданска гвардия, която да се противопостави на ислямистите. Обезглавяването на петия западен заложник е част от сплашването.

"Ислямска държава", за жалост, е ферментирала "Ал Кайда" - много по-силна, по-заздравена, на територията на две държави. Доста време беше проспано за неутрализирането на тези терористи. От мафиотска банда се превърнаха в сериозна милиция, те твърдят, че са армия. Това, което ме впечатли, е, че на техните монети, които започнаха скоро да секат, от едната страна на златния динар е изобразена картата на света, тоест имат световни претенции. Те имат хегемонистичен поглед, нещо, което "Ал Кайда" не правеше".

Ярджиловчанин, перничанин и дивотинец са пияните шофьори за този уикенд

http://www.zapernik.com/pernik/yardjilovchanin-pernichanin-i-divotinec-sa-piyanite-shofiori-za-tozi-uikend_35819/

Три бързи производства за шофиране след употреба на алкохол са започнати в Пернишко през почивните дни.

Класацията за най-пиян шофьор на пътя за този уикенд поведе 40-годишния Л. Д. от село Ярджиловци. Той е карал кола "Фиат" с цели 2,86 промила алкохол в кръвта. Ярджиловчанинът е спрян за проверка вчера, около 16, 30 ч., в гр. Брезник, на ул. „Ангел Коцелянов”. Нафиркания шофьор отказал кръвна проба за химичен анализ.

С малко по-малко - 2,02 промила алкохол в кръвта е спрян...

Продължава

90% от българите не знаят каква болест е хепатит С

http://www.moreto.net/novini.php?n=271019

90% от българите не знаят каква точно болест е хепатит С. Едва 9% от населението е наясно, че хепатит С е болест на черния дроб, а 16% са на мнение, че няма разлика между хепатит С и жълтеница. Това показват данните на GfK от проведеното през изминалия месец национално представително изследване за хепатит С.

10 добружански села изолирани от света

http://www.cross.bg/kryshari-obshtina-sela-1440014.html

/КРОСС/ От средата на септември жителите на села в добруджанската община Крушари са изолирани от света. Причината е, че само веднъж на ден през селата минава автобус. Така ако човек реши да отиде до областният център, няма с какво да се прибере.От промяната в разписанието са засегнати близо десет села, някои от които са чак до румънската граница. В село Коритен например живеят около 120 човека. Повечето жители са възрастни хора. Нямат аптека и достъп до лекарска помощ.Зъболекар има само до обяд в общинския център в Крушари. За да отидат на стоматолог, на хората от Коритен са му нужни три дни. В първия ден пътуват до Крушари, но автобуса пристига в час, в който лекарят вече си е заминал. На втория ден са в кабинета му, но автобусът тръгва преди да са приключили. И така на третия ден вече могат да се приберат у дома.Хората от Коритен и съседните села дори направили подписка до община Крушари, за да им възстановят линиите. Подписка от кметовете и кметските наместници на общината беше събрана в подкрепа на жителите на селото, тъй като спрените линии оставят цялата община в почивните дни без никакъв извънградски транспорт.Фирмата превозвач е спряла да обслужва част от линиите заради проблеми след наводнението в края на юни. По думите на кмета на община Крушари Добри Стефанов са предприети необходимите мерки, за възстановяване на допълнителните линии на автобусите до селата, съобщава ТВ7.

С леко закъснение Медведев поздрави Бойко Борисов

http://www.mediapool.bg/s-leko-zakasnenie-medvedev-pozdravi-boiko-borisov-news227286.html

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев поздрави Бойко Борисов по повод избирането му за министър-председател, съобщи правителствената пресслужба. "Русия и България са свързани с традиционно приятелски отношения. Убеден съм, че по-нататъшното развитие на двустранното взаимодействие в търговско-икономическата, научно-техническата и културно-хуманитарната област, реализация на големите съвместни проекти отговарят на коренните интереси на страните ни", казва в поздравителната си телеграма Медведев. Още преди да встъпи длъжност Борисов се закани да "оправи" отношенията с Русия, но до момента няма ясни индикации за поведението му към Москва.

Напрежението расте: Русия изгони полски дипломати

http://www.bnews.bg/article-122044

Мярката е в отговор на неотдавнашното изгонване на руски дипломати от Полша, заподозрени в шпионаж.

При невиждани мерки за сигурност Гърция отбелязва 41-та годишнина от събитията в атинската Политехника

http://www.grreporter.info/Pri_nevizhdani_merki_za_sigurnost_Grciya_otbelyazva_41-ta_godishnina_ot_sbitiyata_v_atinskata_Politehnika/16411

Традиционното протестно шествие започна от сградата на Политехниката, преминава през целия център на Атина и свършва пред сградата на американското посолство

прочети повече

След 2025 г.: Идва времето на колите с горивни клетки

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/sled-2025-g.-idva-vremeto-na-kolite-s-gorivni-kletki-6027580

В горивните клетки се смесва водород и кислород, при което се генерира електричество; при този процес се отделя само водна пара и топлина

Двамата най-големи акционери в КТБ с молби по делото за несъстоятелност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431610

Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС), съобщи "Правен свят".
От съда до този момент не са отговорили на питането за какво са молбите.
Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите, Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС), съобщи "Правен свят". От съда до този момент не са отговорили на питането за какво са молбите. Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите,

Русия е най-голямата заплаха за световния финансов пазар, смятат инвеститори

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/17/2421032_rusiia_e_nai-goliamata_zaplaha_za_svetovniia_finansov/?ref=rss


Русия е най-голямата заплаха са световния финансов пазар, сочи допитването до международни инвеститори Bloomberg Global Poll. От посочените пет възможни рискове за стабилността на пазара, 52% от инвеститорите посочват конфликта между Русия и Украйна.

На второ място с 26% се нарежда ислямистката групировка "Ислямска държава", откъснала значителни територии в Сирия и Иран и поставили си за цел да създадат нов "халифат", който да постави под властта си.

Епидемията от ебола,...

Плевнелиев: Гордеем се с инициативата Подкрепи една мечта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431607

"Гордеем се с инициативата „Подкрепи една мечта” , която стана една добра традиция в България". Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев на среща с младежи в неравностойно положение, подпомогнати по инициативата на държавния глава, съобщи "Фокус".
„В рамките на тази инициатива, вече за трета поредна година, "Гордеем се с инициативата „Подкрепи една мечта” , която стана една добра традиция в България". Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев на среща с младежи в неравностойно положение, подпомогнати по инициативата на държавния глава, съобщи "Фокус". „В рамките на тази инициатива, вече за трета поредна година,

Тестват нова мрежа срещу акули на полуостров Кейп

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/testvat-nova-mrezha-sreshtu-akuli-na-poluostrov-kejp-6027576

Мрежата представлява фиксиран на морското дъно кабел, на който са монтирани полутвърди антени, излъчващи във водата нискочестотни вълни, които прогонват хищниците

Задържаха трима за побоя над старците от Малко Градище

http://www.cross.bg/svilengrad-mnozhestvo-gradishte-1440012.html

Свиленград /КРОСС/ Криминалисти от Свиленград задържаха трима за грабежа над възрастното семейство в село Малко Градище, съобщиха от МВР. В хода на оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия криминалисти от РУ - Свиленград установиха и задържаха извършителите на грабеж над семейство, станал на 4 ноември в с. Мало Градище. През нощта в къщата на възрастните хора нахлуха трима маскирани и им нанесоха побой, за да получат информация къде държат парите си. От дома на семейството бяха откраднати мобилен телефон, моторна резачка и 2200 лева. Сигналът в полицията бе подаден едва на сутринта следващия ден.В хода на образуваното досъдебно производство са извършени множество разпознавания и разпити, назначени и извършени са експертизи на откритите веществени доказателства. В резултат на проведените действия по разследването е установено, че извършители на престъплението са трима жители на Свиленград на 24, 30 и 44 години. Изяснено е, че единият от тях - С.О. /24 г./ с множество криминални прояви и осъждан - бил нает преди време от близки на семейството за дворна работа в къщата на възрастните хора. В дирите му криминалистите влезли, след като на 13 ноември той продал откраднатия мобилен телефон в свиленградска заложна къща. Осъзнал грешката си, той го откупил и строшил. При задържането на С.О. полицаите намерили у него документи за извършения залог. Ден по-късно са задържани и двамата му съучастници. Те са с множество криминални прояви за кражби и грабежи и осъждани

Стилиян Петров: Заплаках, като се видях в огледало след силните стероиди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431609



Стилиян Петров някога бе капитан на “Астън Вила” и “Селтик”. Кариерата на рекордьора по мачове за българския национален отбор спря внезапно през 2012 г., когато лекарите му откриха левкемия. Сега 35-годишният Петров играе отново футбол - в неделна лига.
- Стилиян Петров, вашите приятели в отбора от неделната лига “Уичъл Уондърърс” винаги са се Стилиян Петров някога бе капитан на “Астън Вила” и “Селтик”. Кариерата на рекордьора по мачове за българския национален отбор спря внезапно през 2012 г., когато лекарите му откриха левкемия. Сега 35-годишният Петров играе отново футбол - в неделна лига. - Стилиян Петров, вашите приятели в отбора от неделната лига “Уичъл Уондърърс” винаги са се

Легенда на Спартак и Варна Живко Господинов благодари за помощта в битката с рака

http://www.moreto.net/novini.php?n=271021

Футболната легенда на Спартак и Варна Живко Господинов благодари на всички, които му помагат в битката с рака на белите дробове. От юли Живко се лекува с лъчетерапия и химиотерапия, като резултатите от направените процедури до този момент са положителни и лекарите са обнадеждени.

Пропадане събори подпорната стена край рибарското селище "Траката"

http://www.cross.bg/stenata-kolev-propadane-1440011.html

Варна /КРОСС/ Пропадане на земни маси събори подпорната стена, изградена за укрепване на свлачището в района на рибарското селище в местността Траката край Варна. Главният експерт на общината Олег Колев съобщи, че на мястото ще бъде направен нов изкоп, за да се уточни причината на пропадането. "Пътят, който е между стената и морето, е на отвоювана територия от водата чрез насипване на материали. Изградено е може би преди около 30 години и ние стъпваме на половината от естествения терен на ската, другата половина сме върху насипа. Не знаехме реално причината каква е и поради факта, че се наруши вече конструкцията, съборихме стената. Отстранено е всичко и днес ще направим един изкоп, за да установим каква е причината".Олег Колев съобщи още, че вече са готови проектите за укрепване на деретата на улиците "Моряшка" и "Горна Студена" в квартал "Аспарухово", предаде БНР.    

"Файненшъл таймс": Бумът за добив на шистов газ в Полша се превръща в скъп и безперспективен проект

http://www.cross.bg/polsha-shistov-kompanii-1440013.html

/КРОСС/Прехваленият бум за добив на шистов газ в Полша по същество се превръща в скъп и безперспективен проект, пише "Файненшъл таймс". Осъзнавайки това, чуждестранните нефтогазови компании се оказват от добива, като обясняват това с бюрократични препятствия и неприятелски инвестиционен климат. Разработката на находищата в Полша може да отнеме най-малко 6 години, докато те станат търговски жизнеспособни, уточнява вестникът. Полша разчиташе, че ускореното разработване на находищата от шистов газ ще й позволи да си осигури алтернатива на руските доставки, което ще и помогне да разреши и политически, и икономически проблеми. Големи компании като "ЕксънМоубил", "Тотал", "Коноко Филипс" навлязоха в страната, изкупувайки сондите. Но днес от 11 чуждестранни компании, решили да инвестират през последните 4 години в полския пазар на шистов газ, 7 се отказаха от своите планове, нищо че бяха вложили общо 623 млн. евро. Сега полските национални компании PKN Orlen, Lotos и PGNiG ще трябва да разчитат на подкрепата на правителството, а останалите чуждестранни играчи да изчакат как ще се развие ситуацията.За бягството на инвеститорите и за разочарованието от добива на шистов газ в Полша спомогна и падането на световните цени на енергоносителите, отбелязва вестникът. През 2011 г. се предполагаше, че запасите от шистов газ в Полша ще стигнат за 300 години. Правителството заговори, че страната ще може да се конкурира с Норвегия

Два влака на косъм от жесток удар на гара край Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-vlaka-yambol-1440010.html

/КРОСС/ Два пътнически влака замалко да катастрофират край гара Церковски, Бургас, тъй като били погрешно насочени един към друг. За радост машинистите реагирали бързо и професионално и предотвратили сблъсъка. Инцидентът е станал вчера привечер, съобщи пред БНР транспортният министър Ивайло Московски, който пътуваше за селото, за да извърши инспекция.Единият влак е пътувал от София за Варна, а другият - от Бургас за Ямбол. Малко преди 18 ч. на шести коловоз на гара Церковски спрял влакът от София за Варна. Същевременно към същия коловоз пътувал влакът Бургас - Ямбол. Машинистът на влака от Бургас за Ямбол е успял да спре на около двеста метра, преди да се сблъска с другия влак.По думи на министъра причината за тази ситуация е била проблем в сигнализацията. Той увери, че виновникът ще бъде наказан.Това е поредният инцидент, свързан с БДЖ, за последния месец. В края на октомври например машинистът на влака Русе-Варна заряза пътниците заради авария и ги остави 20 часа да зъзнат в студа.

Мика Зайкова: "Сивата" икономика е 50% в страната

http://frognews.bg/news_80420/

„Сивата” икономика в чужбина е в поносими размери, а тя пряко касае пазара на труда. В България „сивата” икономика официално е 35%, а неофициално приближава 50%. Това е чиста загуба за бюджетните системи.

Погребални агенции разкриват частни морги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431597

Погребалните агенции във Враца разкриват частни морги. Вече има 2 подобни помещения. В тях телата на мъртвите престояват до погребението, измиват се и обличат, съобщава Konkurent.bg.
Според запознати причината да се отворят помещения за съхраняване на трупове е да не плащат на морга във врачанската болница. Погребалните агенции във Враца разкриват частни морги. Вече има 2 подобни помещения. В тях телата на мъртвите престояват до погребението, измиват се и обличат, съобщава Konkurent.bg. Според запознати причината да се отворят помещения за съхраняване на трупове е да не плащат на морга във врачанската болница.

Уникален купон! Стохата си взе китарата и се завърна на сцената с гръм и трясък

http://www.zapernik.com/pernik/unikalen-kupon-stohata-si-vze-kitarata-i-se-zavurna-na_35818/

Най-съкровената мечта на Стоян се сбъдна! Той не само, че получи отново отнетата му китара, но и свири на една сцена със старите си приятели от група „Бед Сити”. Това се случи снощи в клуб „Търтеите”, по повод 3-годишнината от създаването на група „Стикс”. Входът за събитието бе дарен също в подкрепа на Стоян.

Стохата - една пернишка рок-легенда, претърпял тежка катастрофа, множество операции на главата и изгонен от собствения си дом, снощи свири така, все едно никога не е...

Продължава

Част от британския парламент за кратко беше евакуирана заради подозрителен пакет

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/11/17/2421030_chast_ot_britanskiia_parlament_za_kratko_beshe/?ref=rss


Част от британския парламент беше за кратко евакуирана в понеделник заради подозрителен пакет, съобщи агенция "Ройтерс". Става въпрос за административната сграда Portcullis House, където се намират офисите на много депутати. Персоналът вече е получил позволение да се върне обратно по работните си места.

Говорителка на лондонската полиция заяви, че Portcullis House, която се намира в непосредствена близост до метростанцията Westminsters, e била евакуирана, докато полицаите са...

Плевнелиев: Инициативата Подкрепи една мечта стана добра традиция в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431599

"Гордеем се с инициативата „Подкрепи една мечта” , която стана една добра традиция в България". Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев на среща с младежи в неравностойно положение, подпомогнати по инициативата на държавния глава, съобщи "Фокус". „В рамките на тази инициатива, вече за трета поредна година,

Боно от U2 с потрошена ръка след инцидент с колело

http://offnews.bg/news/n_1/n_418759.html

Вокалистът на U2 Боно е претърпял контузия, докато е карал колело в Ню Йорк, заради което бандата отменя участието си в предаването "The Tonight Show" с Джими Фалън, съобщи "Ройтерс". Групата трябваше да свири в "The Tonight Show" от понеделник до петък. "Изглежда, че ще трябва да изпълним гостуването си друг път - с един човек по-малко сме", написа групата в сайта си. Боно, който е на 54 г., "е наранил ръката си по време на колоездене и се налага лека хирургическа намеса. Сигурни сме, че съвсем скоро всичко ще му е наред и ще се върнем", казват още от U2. Сайтът не споменава какво точно е довело до инцидента. През 2010 г. Боно претърпя контузия на гръбнака, което наложи спешна медицинска намеса в Германия и отлагане на част от турнето.

Погребални агенции разкриват частни морги, съхраняват трупове в хладилни фургони

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431565

Погребалните агенции във Враца разкриват частни морги. Вече има 2 подобни помещения. В тях телата на мъртвите престояват до погребението, измиват се и обличат, съобщава Konkurent.bg.
Според запознати причината да се отворят помещения за съхраняване на трупове е да не плащат на морга във врачанската болница. Погребалните агенции във Враца разкриват частни морги. Вече има 2 подобни помещения. В тях телата на мъртвите престояват до погребението, измиват се и обличат, съобщава Konkurent.bg. Според запознати причината да се отворят помещения за съхраняване на трупове е да не плащат на морга във врачанската болница.

Япония отдаде рецесията на повишението на данъка върху продажбите

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponiia-otdade-recesiiata-na-povishenieto-na-danyka-vyrhu-prodajbite-183918/

Трябва да обмислим дали планираното ново покачване на налога няма да забави още възстановяването, посочи икономическият министър

Япония изпадна в рецесия

http://www.moreto.net/novini.php?n=271004

Японската икономика неочаквано влезе в рецесия през третото тримесечие, след като жилищните и бизнес инвестиции спаднаха след данъчно увеличение, съобщават световни медии. Това неизбежно ще накара премиера Шиндзо Абе да отложи увеличаването на ДДС-то с 10% следващата година след покачване до 8% от 5% през април, и да призове за предсрочни избори, за да затвърди властта си, обявиха анализатори.

Община Шумен ще отличи Хасан, Ибрахим и учителката им

http://shumen.actualno.com/Obshtina-Shumen-shte-otlichi-Hasan-Ibrahim-i-uchitelkata-im--news_60814.html

За успеха им в конкурса "Детска Евровизия" Хасан и Ибрахим Игнатови, както и учителката им по пиано Маринела Маринова ще бъдат удостоени с почетното звание „Носител на Златна значк...

Ресторант в Морската градина е горял вчера

http://www.moreto.net/novini.php?n=271007

Вчера около 14:10 часа, е получен сигнал за пожар в кухнята на ресторант, намиращ се в Морската градина на гр. Варна. Инцидентът е възникнал в резултат от самозапалване на аспирацията. Изгорели са 10 кв. м. покривна конструкция и система за аспирация, съобщиха от пресцентъра на МВР-Варна за Moreto.

Зам.-кметът на Съединение плати 5 бона за свободата си

http://www.bnews.bg/article-122041

Кметът на Съединение освободи от длъжност заместника си Георги Трендафилов, който беше закопчан за присвояване на 15 хиляди лева.

Московски: Задължително трябва да се прекрати ръчното регулиране на стрелките по ЖП гарите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431576

"Задължително трябва да се прекрати практиката с ръчно регулиране на стрелките по ЖП гарите". Това заяви в Ямбол министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде "Фокус". Министър Московки уточни, че отново ще се премине към трансбордиране на пътниците и те ще бъдат прехвърлени от влак и извозвани с

Боно и One Direction записаха песен за борба с ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431587

Фронтменът на U2 Боно, британският изпълнител Ед Шийрън и бандата "One Direction" заедно с други музиканти се включиха в проект за събиране на приходи за борба срещу вируса ебола, съобщи ВВС.
Музикантите взеха участие в благотворителния проект "Band Aid 30" и записаха сингъл, печалбите от който ще отидат в помощ на засегнатите от епидемията. Фронтменът на U2 Боно, британският изпълнител Ед Шийрън и бандата "One Direction" заедно с други музиканти се включиха в проект за събиране на приходи за борба срещу вируса ебола, съобщи ВВС. Музикантите взеха участие в благотворителния проект "Band Aid 30" и записаха сингъл, печалбите от който ще отидат в помощ на засегнатите от епидемията.

Московски: Задължително трябва да се прекрати ръчното регулиране на стрелките по ЖП гарите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431585

"Задължително трябва да се прекрати практиката с ръчно регулиране на стрелките по ЖП гарите". Това заяви в Ямбол министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде "Фокус".
Министър Московки уточни, че отново ще се премине към трансбордиране на пътниците и те ще бъдат прехвърлени от влак и извозвани с "Задължително трябва да се прекрати практиката с ръчно регулиране на стрелките по ЖП гарите". Това заяви в Ямбол министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде "Фокус". Министър Московки уточни, че отново ще се премине към трансбордиране на пътниците и те ще бъдат прехвърлени от влак и извозвани с

Безплатен софтуер спира източването на сметки и лични данни

http://www.cross.bg/danni-softyer-lichni-1440009.html

/КРОСС/ Частни компании, организации, държавни и общински институции от цялата страна могат да получат абсолютно безвъзмездно уникален софтуер, чрез който ще могат да подават и получават актуални данни за възможни заплахи от т.нар БОТНЕТ - паразитен софтуер, който прониква в компютърните системи на големи корпоративни мрежи и прави достъпно съдържанието на информацията без собствениците изобщо да подозират. Това заяви в интервю за Дарик Катя Великова, координатор на единствения в България проект по „Киберсигурност".България заема четвърто място в света по брой хакерски атаки след Китай, САЩ и Германия, показват последните проучвания. Рискът е огромен за корпоративни мрежи, в които протичат отговорни бизнес процеси, които предоставят административни услуги или са свързани с финансови транзакции и лични данни. Частният и публичният сектор в България обаче не съобщават винаги за пробиви в мрежовата и информационната им сигурност, уточни тя.Единственото условие за включване в програмата „Киберсигурност" е заинтересованите страни да заявят готовността си за участие в международния проект „Съвременен център за кибер-защита". Той е на стойност близо 15 540 000 EUR и трябва да се изпълни до лятото на 2015 г. Проектът е разработен и спечелен от консорциум от 28 компании от 14 държави членки на ЕС, а „Български пощи" ЕАД са единственият представител за България в този консорциум.Регистрацията става чрез попълване на т.нар

Бремен не искал своите музиканти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431473

Щом чуе за Бремен, всеки жител на планетата - от най-малките деца до старците, се сеща веднага за Бременските музиканти.
Приказките на Братя Грим са най-превежданото немско литературно произведение, а по времето на Студената война то “проби” в Източния блок и бе увековечавано дори от съветската кинематография. Щом чуе за Бремен, всеки жител на планетата - от най-малките деца до старците, се сеща веднага за Бременските музиканти. Приказките на Братя Грим са най-превежданото немско литературно произведение, а по времето на Студената война то “проби” в Източния блок и бе увековечавано дори от съветската кинематография.

Боно и One Direction записаха песен за ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431567

Фронтменът на U2 Боно, британският изпълнител Ед Шийрън и бандата Фронтменът на U2 Боно, британският изпълнител Ед Шийрън и бандата "One Direction" заедно с други музиканти се включиха в проект за събиране на приходи за борба срещу вируса ебола, съобщи ВВС. Музикантите взеха участие в благотворителния проект "Band Aid 30" и записаха сингъл, печалбите от който ще отидат в помощ на засегнатите от епидемията.

Частично бедствено положение обявиха в Пазарджик

http://frognews.bg/news_80419/

Частично бедствено положение е обявено в територията, в която река Тополница се влива в Марица. На брифинг кметът на гр. Пазарджик Тодор Попов обясни, че "теренът не е общински, но проблемът ще се превърне в такъв, защото ще засегне жителите на община Пазарджик", предаде Дарик.

Елин Рахнев става директор на хасковския театър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431569

Елин Рахнев става директор на хасковския театър Елин Рахнев става директор на хасковския театър "Иван Димов", съобщиха от културната институция вчера. Той ще изпълнява длъжността временно засега. Предшественикът му Боил Банов бе зам. министър на културата в служебния кабинет, но сега запази поста си в редовното правителство. В интервю за "24 часа" още в началото на септември т. г.

ЕС разширява санкциите срещу проруските сепаратисти от Източна Украйна

http://econ.bg/Новини/ЕС-разширява-санкциите-срещу-проруските-сепаратисти-от-Източна-Украйна_l.a_i.609367_at.1.html

ЕС ще решава днес въпроса за разширяване на санкциите срещу проруските сепаратисти от Източна Украйна, но ще се опита най-вече да върне руския...

МВР дава близо 4 млн. лв. за нови свидетелства за коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431013

Вътрешното ведомство търси фирма, която да изработи  2 150 000 лв. свидетелства за регистрация на МПС. Прогнозната стойност на поръчката е 3 698 000 лева.
В конкурса могат да участват фирми, които имат издаден лиценз от финансовото министерство за отпечатване на ценни книжа. Такива в България са единствено печатницата на БНБ, печатница "Демакс" и Вътрешното ведомство търси фирма, която да изработи 2 150 000 лв. свидетелства за регистрация на МПС. Прогнозната стойност на поръчката е 3 698 000 лева. В конкурса могат да участват фирми, които имат издаден лиценз от финансовото министерство за отпечатване на ценни книжа. Такива в България са единствено печатницата на БНБ, печатница "Демакс" и

Танева предлага Порожанов да оглави ДФ "Земеделие"

http://www.cross.bg/taneva-posta-predishnoto-1440007.html

/КРОСС/Земеделският министър Десислава Танева ще предложи служебният финансов министър Румен Порожанов отново да оглави Държавен фонд "Земеделие". Това тя казва в интервю за "Стандарт". Още след поемането на поста тя неколкократно подчерта, че при предишното му управление на фонда, резултатите са били най-добри. Той вече е заемал поста при предишното правителство на ГЕРБ в периода 31 март 2011 г. - септември 2013 г. Танева посочва, че има добри впечатления и от настоящия директор Лозана Василева и се надявала тя да остане в екипа. След като преди седмица беше освободен от поста заместник-директорът на Агенцията по храните, Танева заяви, че се очакват промени и в други агенции на подчинението на ведомството, защото било нормално всеки политически екип да идва с политическата си програма, която трябва да изпълнява.    

Парламентарната група на ГЕРБ ще засили значително сътрудничеството си с парламента на Холандия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431570

Парламентарната група на ГЕРБ ще засили значително сътрудничеството си с парламента на Холандия. За това се договориха председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и заместник-председателят на ЕНП Корийн Вортман-Кол. Това стана по време на Срещата на високо равнище между председателите на парламентарни групи от Парламентарната група на ГЕРБ ще засили значително сътрудничеството си с парламента на Холандия. За това се договориха председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и заместник-председателят на ЕНП Корийн Вортман-Кол. Това стана по време на Срещата на високо равнище между председателите на парламентарни групи от

Московски: В този вид БДЖ е неспасяемо

http://www.moreto.net/novini.php?n=270969

Това, което трябва да се случи в железниците през следващите месеци и години, е обновяване на техническия състав на "Пътнически превози". Това заяви пред БНТ транспортният министър Ивайло Московски. Според него механизмите са много и може да се разчита на капиталов трансфер от държавния бюджет, който в случая е недостатъчен, но би могъл да бъде повишен в определени параметри, заемни средства и по някоя от оперативните програми.

Парламентарната група на ГЕРБ ще засили значително сътрудничеството си с парламента на Холандия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431564

Парламентарната група на ГЕРБ ще засили значително сътрудничеството си с парламента на Холандия. За това се договориха председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и заместник-председателят на ЕНП Корийн Вортман-Кол. Това стана по време на Срещата на високо равнище между председателите на парламентарни групи от Парламентарната група на ГЕРБ ще засили значително сътрудничеството си с парламента на Холандия. За това се договориха председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и заместник-председателят на ЕНП Корийн Вортман-Кол. Това стана по време на Срещата на високо равнище между председателите на парламентарни групи от

Стефан Апелиус, изследовател: Ще мине още време докато границата в главите ни е напълно преодоляна

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/11/17/2418214_stefan_apelius_izsledovatel_shte_mine_oshte_vreme/?ref=rss

Доктор Стефан Апелиус е политически изследовател, с интерес в модерната история. Той е професор по политически науки в Университета в Олденбург, преподава и в Университета в Потсдам. Живее в Берлин. През 2001-2002 година е живял и в България, докато е директор на Центъра за германски и европейски изследвания в Софийския университет. По-късно му се случва да идва няколко пъти в България. Започва и изследване за източно-германците, които са се опитали да избягат през България на запад. В момента...

Опашка от ТИР-ове се изви на „Капъкуле”

http://www.cross.bg/gkpp-kapukyle-tyrskata-1440006.html

/КРОСС/ Близо 6 км. опашка от ТИР-ове се е образувала на ГКПП „Капъкуле". Според турските митнически власти причината за задръстването на „Капъкуле" е ремонтът на българския пункт „Капитан Андреево". Ремонтните работи и намаленият персонал на „Капитан Андреево" забавяли обработването на ТИР-овете, според турската страна.За да избегнат чакането, шофьорите се насочвали към другия ГКПП „Хамзабейли/Лесово", където опашката е от 8 км.От турската страна на границата ситуацията е нормална, няма проблеми.

Още един район остана без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=271017

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в част от кв."Левски" и абонатите около читалище "Маяковски" до 19 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха местностите: Пчелина и Франга дере до 18 часа.

Меркел: Русия няма да надделее в Украйна

http://offnews.bg/news/n_1/n_418714.html

Ангела Меркел призова Запада да не губи надежда в борбата с Русия за Украйна, като заяви, че Кремъл "няма да надделее", съобщават световните агенции. Руската анексация на Крим през март "постави под въпрос мира в цяла Европа и продължава да го държи на дневен ред, като изнася влияние и дестабилизира Източна Украйна", каза Меркел след срещата на Г20. "Кой би си помисли, че 25 години след падането на Берлинската стена, след края на Студената война, след края на разделението в Европа и края на това светът да е разделен на 2 - нещо подобно може да се случи точно в сърцето на Европа", запита канцлерката. Тя добави, че остарялото мислене в условия на теории за влияние, при което международните закони се потъпкват, няма да надделее. Меркел, която е израснала в Източна Германия, посъветва Запада да почерпи опит от историята как да подходи към дискусиите с Русия. "Най-голямата опасност е, че позволяваме да бъдем разделяни, да не сме единни, че се позволява на някой да ни разцепва", добави тя.

Държавата вече преговаря за нов външен дълг

http://www.bnews.bg/article-122040

До края на годината страната ни трябва да поеме нов дълг от 4,5 млрд. лева, като част от него ще обезпечи изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка.

Клошари продават открити на боклука стари лекарства

http://www.bnews.bg/article-122039

Килограми стари лекарства се изхвърлят в кофите за боклук. Това е опасно, но хората нямат друг избор, защото липсва ясен регламент за безопасното им унищожаване.

Медведев поздрави Бойко Борисов за избирането му за министър-председател

http://www.cross.bg/repyblika-bulgariya-borisov-1440005.html

/КРОСС/ Министър-председателят на Руската Федерация Дмитрий Медведев поздрави премиера на Република България Бойко Борисов по повод избирането му на поста. „Русия и България са свързани с традиционно приятелски отношения. Убеден съм, че по-нататъшното развитие на двустранното взаимодействие в търговско-икономическата, научно-техническата и културно-хуманитарната област, реализация на големите съвместни проекти отговарят на коренните интереси на страните ни", казва в поздравителната си телеграма Медведев. Поздравления за встъпването в длъжност към премиера Борисов изпрати и неговият колега от Република Хърватия Зоран Миланович. „Бих искал да отправя най-искрени поздравления по повод избирането Ви за министър-председател на Република България, както от мое лично име, така и от името на правителството на Република Хърватия, и да Ви пожелая успех. Убеден съм, че досегашните добри и приятелски отношения между Хърватия и България ще продължат да се развиват в наша взаимна полза и удовлетворение", казва в поздравителната си телеграма Зоран Миланович.    

Най-големите акционери в КТБ с молби по делото за фалита

http://www.cross.bg/deloto-falita-akyizishun-1440004.html

/КРОСС/Двамата най-големи акционери в КТБ са подали молби по делото за несъстоятелност на банката, показва справка в деловодството на Софийския градски съд (СГС), пише "Правен свят". От съда до този момент не са отговорили за какво са молбите. Законът за банковата несъстоятелност позволява на акционерите, които към датата на отнемане на лиценза са притежавали повече от 5 на сто от капитала на банката, да встъпят в делото за фалит. Още в четвъртък в съда е постъпила молба от фирмата на отстранения от длъжност и обвиняем шеф на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев "Бромак", която държи над 57% от КТБ. Ден по-късно е внесен документ и от косвено контролираната от Генералния държавен резерв на Султаната Оман "Бългериън акуизишън къмпани", която притежава 30 на сто от капитала на банката. За молбата на "Бългериън акуизишън къмпани" в деловодната система на СГС има отбелязване, че е за встъпване на акционер. За тази на "Бромак" няма подобен запис, а само, че има приложения. По закон искането на БНБ за фалита на КТБ трябва да бъде разгледано от СГС на заседание при закрити врати с представители на прокуратурата, КТБ (квесторите) и Фонда за гарантиране в влоговете в банките. Ако молбите на "Бромак" и "Бългериън акуизишън къмпани" са за участие в процеса, съдът ще трябва да призове и двете компании

При 10-секундна целувка разменяме 80 млн. бактерии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431554

Холандски учени изследваха еволюционното значение на целувката, при която се пренасят около 80 милиона бактерии, пише в. "Дейли мейл".
Целувката е част от културата на 90 на сто от народите по света. При целувка партньорите обменят бактерии, които са полезни за техните имунни системи и при борбата със заболяванията. Холандски учени изследваха еволюционното значение на целувката, при която се пренасят около 80 милиона бактерии, пише в. "Дейли мейл". Целувката е част от културата на 90 на сто от народите по света. При целувка партньорите обменят бактерии, които са полезни за техните имунни системи и при борбата със заболяванията.

Кунева ще ползва Румъния като пример за реформи в областта на правосъдието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/17/2421019_kuneva_shte_polzva_rumuniia_kato_primer_za_reformi_v/?ref=rss


Една от първите чуждестранни визити на вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева ще бъде в Букурещ, за да обсъди с представители на румънското правителство темата за влизането на двете страни в Шенген. Това стана ясно след среща между Кунева и посланикът на Румъния Антон Пакурецо. "Влизането в Шенген е постижима задача както за България, така и за Румъния", заявява Кунева, цитирана от правителствената пресслужба.

На срещата е обсъден и Механизмът за сътрудничество и...

Опашки от ТИР-ове са се образували по турско-българската граница

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/17/2420990_opashki_ot_tir-ove_sa_se_obrazuvali_po/?ref=rss


Опашка от ТИР-ове, достигнала 6 км дължина, се е образувала на граничния пункт "Капъкуле" на турско-българската граница, съобщава БТА.

Според турските митнически власти причината за задръстването е в ремонта на българския пункт на границата "Капитан Андреево". Това, както и намаленият персонал, забавяло обработването на тежкотоварните камиони.

За да се избегнат по-тежки задръствания, шофьорите се насочвали към ГКПП Хамзабейли - Лесово, където се е образувала опашка от 8...

Един загинал и осем ранени при обстрел на Донецк

http://www.cross.bg/donetzk-sgradi-grada-1440003.html

/КРОСС/ В резултат от обстрела на Донецк през изминалите почивни дни загина един мирен жител, а осем души бяха ранени, съобщават от градския съвет в града, предаде ТВ „Звезда”. Украинската армия не престава да обстрелва Донецк. На огнена атака са подложени Киевски и Куйбишевски квартали, където има редица разрушени жилищни сгради и магазини. По данни на опълченците, военните от Националната гвардия на Украйна са стреляли от Авдеевка и Тоненки. Октябрски квартал и летището са атакувани в посока от Песок. Не се чувстват в безопасност и жителите на Луганск, където опълченците съобщават за обстрел на предградията на Первомайск, при който са разрушени жилищни сгради. „Дано фашистите повече не стрелят тук. Никога. Това най-много искам сега”, казва през сълзи местна жителка. В същото време аварийни екипи работят по възстановяването на електричеството и газоснабдяването в града, повредени при бойните действия. Сутринта на 17 ноември без газ осъмнаха 2538 абоната, сред тях 4 многоетажни сгради, 1958 частни домове и 22 предприятия.

Днес във Варна започват работа детските градини „Жирафче“ и „Бисерче“

http://www.moreto.net/novini.php?n=271016

От днес филиал „Жирафче“ към ОДЗ №2“ Д-р Петър Берон“ започна да работи с деца. В градината в момента има 80 малчугани. Организирана е сутрешната закуска, има осигурено парно отопление. Във всички групи са назначени учителите и помощник-възпитателите.

Екатерина Рождественская покорява и София

http://www.cross.bg/rozhdestvenskaya-ekaterina-izlozhba-1440008.html

/КРОСС/ Повече от 150 са персоналните изложби по цял свят на фотографката-художник и дизайнер със световно име Случва се в семейство на талантливи и известни родители детето да не е наследило техния талант и тогава казваме, че природата си почива... Това обаче по никакъв начин не важи за Екатерина Рождественская - дъщеря на знаменития поет Роберт Рождественски и на литературния критик Ала Киреева. По-скоро обратното - природата не само не си почива, но е дарила Екатерина с изключителни и разнообразни таланти. Тя е сред ярките звезди на световния небосклон - знаменитост в областта на фотографията и дизайна. Не по-малко обаче е влечението й към литературата - Рождественская е превела повече от десет романа от английски и френски език на автори като Джон Льо Каре, Джон Стайнбек, Съмърсет Моъм, Шелдън и др. Всъщност по професия Екатерина Рождественская е дипломат - през 1979 г. тя завършва Московския държавен институт за международни отношения със специалност „Международни отношения". Увлича се по фотографията 20 години по-късно - през 1998-​а. За първи път снимките от проекта на Екатерина Рождественская „Частна колекция" се появяват на страниците на списание „Караван историй" през март 2000 г

Разменяме 80 млн. бактерии при 10-секундна целувка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431522

Холандски учени изследваха еволюционното значение на целувката, при която се пренасят около 80 милиона бактерии, пише в. Холандски учени изследваха еволюционното значение на целувката, при която се пренасят около 80 милиона бактерии, пише в. "Дейли мейл". Целувката е част от културата на 90 на сто от народите по света. При целувка партньорите обменят бактерии, които са полезни за техните имунни системи и при борбата със заболяванията.

90% от българите не знаят каква болест е хепатит С

http://www.cross.bg/hepatit-horata-proychvaneto-1440002.html

/КРОСС/ 90% от българите не знаят каква точно болест е хепатит С. Едва 9% от населението е наясно, че хепатит С е болест на черния дроб, а 16% са на мнение, че няма разлика между хепатит С и жълтеница. Това показват данните на GfK от проведеното през изминалия месец национално представително изследване за хепатит С. Младите хора (до 35 години) и жителите на по-малките населени места са по-слабо информирани по въпросите за заразяването и превенцията на хепатит С.Едва 10 % от хората са се изследвали за хепатит С през изминалата година, а 64% никога не са се тествали за заболяването. Половината от тези, които не са се изследвали, заявяват, че биха го направили само ако това е част от пакета със задължителни профилактични изследвания.Много ниска се оказва информираността на хората относно възможните методи за превенция на хепатит С - 64% смятат, че ако човек спазва добра лична хигиена, това е достатъчно да се предпази от заразяване. В действителност заболяването се предава по кръвен път и превенцията не е свързана с хигиенните навици на хората. Най-голямо объркване има при въпроса за проявите на симптоми за хепатит С - само 10% от участниците са посочили, че доста често симптоми при заразяване с болестта няма, което е точният отговор. Жълтеница, храносмилателни проблеми и потъмняване на урината са посочени от участниците в проучването като основните признаци, които сигнализират за заразяване с хепатит С

ГЕРБ и фракцията на ХДС/ХСС ще работят съвместно за сигурността и съдебната реформа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431544

Заместник-председателят на Фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага и бивш федерален вътрешен министър на Германия Ханс-Петер Фридрих поздрави заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с избирането му за председател на парламентарната група на най-голямата партия в 43-то Народно събрание. Това стана по време на работна среща между Цветанов с Фридрих Заместник-председателят на Фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага и бивш федерален вътрешен министър на Германия Ханс-Петер Фридрих поздрави заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с избирането му за председател на парламентарната група на най-голямата партия в 43-то Народно събрание. Това стана по време на работна среща между Цветанов с Фридрих

Бившата солистка на „Тату” чака бебе

http://www.cross.bg/bivshata-bebe-chaka-1440001.html

/КРОСС/ Бившата солистка на „Тату" Елена Катина чака бебе. По време на концерта си в Рим тя съобщи от сцената, че не смята да "скача като луда", тъй като е бременна в четвъртия месец. Баща на бебето е съпругът на Лена - рок музикантът от Словения Сашо Кузманович. Двамата се познават от 2003 година, започнаха да се срещат преди четири години, а през 2013-а решиха да узаконят връзката си.

Всяко 10-то бебе е недоносено

http://frognews.bg/news_80418/

Всяко десето бебе се ражда недоносено. В Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, родители и лекари настояват за по-добра грижа след раждането.

"Соцгурме": книга прави портрет на комунизма от ъгъла на неговата кухня

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/17/2420994_socgurme_kniga_pravi_portret_na_komunizma_ot_ugula_na/?ref=rss


Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014 г.? Защо всички знаят как изглежда Джулия Чайлд, а никой вече не знае коя е и как изглежда Пенка Чолчева? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти, защо магазините бяха винаги празни и как Никсън вдъхнови производството на шунка в България?

На тези и други въпроси обещава да отговори книгата "Соцгурме: Куриозната история на кухнята в НРБ" на главния...

ГЕРБ и Фракцията на ХДС/ХСС ще работят съвместно за сигурността и съдебната реформа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431533

Заместник-председателят на Фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага и бивш федерален вътрешен министър на Германия Ханс-Петер Фридрих поздрави заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с избирането му за председател на парламентарната група на най-голямата партия в 43-то Народно събрание. Това стана по време на работна среща между Цветанов с Фридрих Заместник-председателят на Фракцията на ХДС/ХСС в Бундестага и бивш федерален вътрешен министър на Германия Ханс-Петер Фридрих поздрави заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с избирането му за председател на парламентарната група на най-голямата партия в 43-то Народно събрание. Това стана по време на работна среща между Цветанов с Фридрих

Без промяна: Пиронкова остава 38-ма в света

http://www.bnews.bg/article-122038

Диа Евтимова се завърна в Топ 300 и вече е на 299-о място в класацията.

Съдът глоби с 500 лева адвоката на Марчело Джотолов за груба обида

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431531

Съдия Румяна Ченалова, председател на съдебния състав, който гледа делото „Октопод” в Софийски градски съд, глоби адвоката на един от подсъдимите по делото с 500 лв. за груба обида към съда, съобщи Дарик.
Глобеният е Динко Кънчев, адвокат на Марчело Джотолов. При разпита на една от свидетелките по делото днес той зададе въпрос, Съдия Румяна Ченалова, председател на съдебния състав, който гледа делото „Октопод” в Софийски градски съд, глоби адвоката на един от подсъдимите по делото с 500 лв. за груба обида към съда, съобщи Дарик. Глобеният е Динко Кънчев, адвокат на Марчело Джотолов. При разпита на една от свидетелките по делото днес той зададе въпрос,

Нарязаха гумите на над 100 автомобила в Бургас

http://frognews.bg/news_80417/

Жителите на Бургас осъмнаха с нарязани гуми на автомобилите си. Повече от 100 са колите, които са пострадали от вандалите.Н якои от колите са дори със счупени стъкла и фарове, съобщава News7.bg.

Съмнения за ебола на кораб в Пирея

http://www.grreporter.info/Smneniya_za_ebola_na_korab_v_Pireya/16410

Капитанът на търговски плавателен съд, плаващ под гръцки флаг е информирал гръцките власти, че на борда на кораба се намира моряк, който от 4 дни има висока температура и кърви

прочети повече

Британец: Синът ми май е сред палачите на ИД

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/britanec-sinyt-mi-maj-e-sred-palachite-na-id-6027573

Мъжът казва пред медиите, че смята, че е разпознал сина си, студент по медицина, сред мъжете, обезглавяващи заложници

Отиде си съдия Диана Данаилова от Окръжен съд - Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431525

Съдията от Окръжен съд - Кюстендил Диана Данаилова издъхна внезапно. 49-годишната съдийка е починала снощи в дома си.
Тя е магистрат от кариерата, като през последните няколко години правораздава в Кюстендилския окръжен съд, съобщава Struma.bg.
Младата жена оставя 25-годишен Съдията от Окръжен съд - Кюстендил Диана Данаилова издъхна внезапно. 49-годишната съдийка е починала снощи в дома си. Тя е магистрат от кариерата, като през последните няколко години правораздава в Кюстендилския окръжен съд, съобщава Struma.bg. Младата жена оставя 25-годишен

Крисия, Хасан и Ибрахим събраха над 1 милион зрители на детската Евровизия по БНТ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4431523

Над един милион зрители са гледали финала на “Детска Евровизия” в ефира на БНТ 1 и БНТ HD тази събота, съобщава БНТ.
Така Националната телевизия се превръща в абсолютен телевизионен лидер в този часови пояс на съботната вечер.
Пийпълметричните агенции отчитат, че БНТ е надминала в пъти гледаемостта на другите телевизии с национално покритие. Над един милион зрители са гледали финала на “Детска Евровизия” в ефира на БНТ 1 и БНТ HD тази събота, съобщава БНТ. Така Националната телевизия се превръща в абсолютен телевизионен лидер в този часови пояс на съботната вечер. Пийпълметричните агенции отчитат, че БНТ е надминала в пъти гледаемостта на другите телевизии с национално покритие.

Каква е причината в "Тролейбусен транспорт" да не се плаща?

http://www.zapernik.com/pernik/kakva-e-prichinata-v-troleibusen-transport-da-ne-se-plashta_35817/

Докога работниците в "Тролейбусен транспорт" няма да си получаваме парите? С какво ще живеем по този начин ,към кого да се обърнем?

Никакво отношение от страна нито на общината от никъде.

Много Ви моля от сайта "За Перник" да ни съдействате .Благодарим Ви предварително .

От колектива на Тролейбусен транспорт.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА В ТРОЛЕЙБУСЕН ТРАНСПОРТ ДА НЕ СЕ ПЛАЩА ?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kakva-e-prichinata-v-troleibusen-transport-da-ne-se-plashta_35817/

Докога работниците в Тролейбусен транспорт няма да си получаваме парите ? С какво ще живеем по този начин ,към кого да се обърнем ?Никакво отношение от страна нито на общината от никъде .Много Ви моля от сайта За Перник да ни съдействате .Благодарим Ви предварително . От колектива на Тролейбусен транспорт.

Maeстрото на хаус музиката NOIR този петък в YALTA CLUB

http://music.actualno.com/Maestroto-na-haus-muzikata-NOIR-tozi-petyk-v-YALTA-CLUB-news_60798.html

Този петък, 21 ноември, в YALTA CLUB ще застане маестрото Рене Кристенсен, познат на публиката като DJ NOIR. Световната легенда, носител на наградите “Upfront Deejay of the year”, ...

Играй и спечели две двойни покани за партито на DJ NOIR

http://music.actualno.com/Igraj-i-specheli-dve-dvojni-pokani-za-partito-na-DJ-NOIR-news_60801.html

Този петък, 21 ноември, в YALTA CLUB ще застане маестрото Рене Кристенсен, познат на публиката като DJ NOIR. Световната легенда, носител на наградите “Upfront Deejay of the year”, ...

Жена въздига Австрия

http://books.actualno.com/Jena-vyzdiga-Avstrija-news_60800.html

Първата половина на XVIII век. Карл VI от династията на Хабсбургите, император на Свещената Римска империя на германската нация, крал на Бохемия, Унгария и Хърватия, управлява 29 г. Хабсбургските държ...

Златка Димитрова и репортерката Ваня Чечева са водещите на „Кралица на Бургас”

http://burgas.actualno.com/Zlatka-Dimitrova-i-reporterkata-Vanja-Checheva-sa-vodeshtite-na-Kralica-na-Burgas-news_60803.html

Конкуръст „Кралица на Бургас” тази година ще изненада всички, тъй като на финалната вечер водещи ще бъдат две прекрасни дами. Едната е Златка Димитрова. По-известна  с п...

"Топлофикация": Блокираните пари няма да доведат до поскъпване на парното

http://society.actualno.com/Toplofikacija-Blokiranite-pari-njama-da-dovedat-do-poskypvane-na-parnoto-news_60802.html

Финансовото състояние на "Топлофикация София" продължава да се влошава. Заради блокираните в КТБ над 90 милиона лева на дружеството е възможно поскъпване на парното и топлата вода. Това з...

Задържаха хулиган в Бургас, бил за лудницата

http://burgas.actualno.com/Zadyrjaha-huligan-v-Burgas-bil-za-ludnicata-news_60808.html

В събота (15.11 – б.р.) около 10:00 ч. служители от Четвърто Районно управление „Полиция” задържали за срок от едно денонощие криминално проявения С.С., 27 годишен от Бур...

Задържаха затворник за телефонни измами зад решетките

http://sofia.actualno.com/Zadyrjaha-zatvornik-za-telefonni-izmami-zad-reshetkite-news_60806.html

След проведена акция от "Криминална полиция" в Софийския затвор, е бил задържан затворник, в момент на осъществяване на телефонна измама, съобщиха от МВР.  В хода на операцията на ...

Защо обичам Шумен?

http://shumen.actualno.com/Zashto-obicham-Shumen-news_60809.html

Шумен – град с уникална материална и духовна култура. Град, чиито крепостни стени са пазили народи, империи и цивилизации. Град с безспорен принос за възраждането на българския дух и държавн...

Калфин: Цялостната пенсионна реформа е приоритет

http://varna.actualno.com/Kalfin-Cjalostnata-pensionna-reforma-e-prioritet-news_60810.html

Цялостната пенсионна реформа е приоритет на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. На пресконференция във Варна той заяви, че пенсионната реформа е първото предизвикател...

Приключи проверката на ДАМТН за инцидента във Велинград

http://pazardjik.actualno.com/Prikluchi-proverkata-na-DAMTN-za-incidenta-vyv-Velingrad-news_60812.html

“Имаме обосновано предположение, че са били изключени (шунтирани) защитните системи на асансьора, за да не бъде викана поддържащата фирма често. Само в този случай е възможно едновременно да...

36 милиона души по света са роби

http://asia.actualno.com/36-miliona-dushi-po-sveta-sa-robi--news_60804.html

Дните на робството съвсем не са останали само в учебниците по история – в момента в света има 36 милиона души, които са роби. Това показва проучване на групата Walk Free, цитирано от BBC. С...

Глобиха адвоката на Марчело Джотолов за груба обида към съда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431518

Съдия Румяна Ченалова, председател на съдебния състав, който гледа делото „Октопод” в Софийски градски съд, глоби адвоката на един от подсъдимите по делото с 500 лв. за груба обида към съда, съобщи Дарик.
Глобеният е Динко Кънчев, адвокат на Марчело Джотолов. При разпита на една от свидетелките по делото днес той зададе въпрос, Съдия Румяна Ченалова, председател на съдебния състав, който гледа делото „Октопод” в Софийски градски съд, глоби адвоката на един от подсъдимите по делото с 500 лв. за груба обида към съда, съобщи Дарик. Глобеният е Динко Кънчев, адвокат на Марчело Джотолов. При разпита на една от свидетелките по делото днес той зададе въпрос,

Скандалният зам.-кмет на Съединение напусна поста си

http://pik.bg/скандалният-зам-кмет-на-съединение-напусна-поста-си-news250606.html

Скандалният зам.-кмет на Съединение напусна поста си

Заместник-кметът на Съединение Георги Трендафилов е бил освободен от поста си по взаимно съгласие. Това потвърди кметът на общината Георги Руменов, съобщи Дарик.

Трендафилов е подал тази сутрин молбата си за напускане, след като бе освободен от ареста с мярка „парична гаранция“ в размер на 5000 лв. „За момента няма да имам друг заместник-кмет, ще работя сам. Ако преценя, че имам нужда, тогава ще си назнача отново заместник“, коментира Руменов.

Скандалният заместник-кмет бе обвинен за присвояването на 35 000 лв от общинския бюджет за тържествата в града през 2013 и 2014 г. Сред присвоените средства са пари за озвучаване, осветление и кетъринг за възстановките за Съединението.

Над 1 милион зрители са гледали финала на Детската Евровизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431504

Над един милион зрители са гледали финала на “Детска Евровизия” в ефира на БНТ 1 и БНТ HD тази събота, съобщава БНТ.
Така Националната телевизия се превръща в абсолютен телевизионен лидер в този часови пояс на съботната вечер.
Пийпълметричните агенции отчитат, че БНТ е надминала в пъти гледаемостта на другите телевизии с национално покритие. Над един милион зрители са гледали финала на “Детска Евровизия” в ефира на БНТ 1 и БНТ HD тази събота, съобщава БНТ. Така Националната телевизия се превръща в абсолютен телевизионен лидер в този часови пояс на съботната вечер. Пийпълметричните агенции отчитат, че БНТ е надминала в пъти гледаемостта на другите телевизии с национално покритие.

С 10-секундна целувка пренасяме 80 млн. бактерии

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/s-10-sekundna-celuvka-prenasiame-80-mln.-bakterii-6027575

Целувките са еволюционно оправдани, тъй като спомагат за обмен на микробиотата - един съществен микс от полезни бактерии, които играят ключова роля при храносмилането и предпазването от болести

Внезапно почина съдия Диана Данаилова от Окръжен съд - Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431511

Съдията от Окръжен съд - Кюстендил Диана Данаилова издъхна внезапно. 49-годишната съдийка е починала снощи в дома си.
Тя е магистрат от кариерата, като през последните няколко години правораздава в Кюстендилския окръжен съд, съобщава Struma.bg.
Младата жена оставя 25-годишен Съдията от Окръжен съд - Кюстендил Диана Данаилова издъхна внезапно. 49-годишната съдийка е починала снощи в дома си. Тя е магистрат от кариерата, като през последните няколко години правораздава в Кюстендилския окръжен съд, съобщава Struma.bg. Младата жена оставя 25-годишен

Дядо от Острова едва не изгоря при пожар в наше село

http://www.bnews.bg/article-122037

В къщата от близо 10 години живеели британецът Уилям и съпругата му. Преселникът от Острова пострадал, докато сам се опитвал да загаси пламъците, тръгнали от неизправна печка на твърдо гориво.

Безплатен софтуер спира източването на сметки и лични данни

http://www.moreto.net/novini.php?n=271012

Частни компании, организации, държавни и общински институции от цялата страна могат да получат абсолютно безвъзмездно уникален софтуер, чрез който ще могат да подават и получават актуални данни за възможни заплахи от т.нар БОТНЕТ - паразитен софтуер, който прониква в компютърните системи на големи корпоративни мрежи и прави достъпно съдържанието на информацията без собствениците изобщо да подозират.

Родители и медици настояват НЗОК да поеме профилактиката на недоносените деца

http://www.mediapool.bg/roditeli-i-meditsi-nastoyavat-nzok-da-poeme-profilaktikata-na-nedonosenite-detsa-news227284.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плаща профилактиката срещу тежкия  респираторно-синцитиален вирус за всички недоносените бебета, настояха в понеделник родители и медици.  У нас едно на всеки 10 бебета се ражда недоносено и при тях рискът от инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висок отколкото при навременно родените. Нивото на преждевременните раждания в някои райони на страната достига до 18 на сто, а бебетата, родени с тегло под 1500 грама, са 13.8 на сто. В световен мащаб годишно около 95 на сто от всички деца под двегодишна възраст се заразяват с респираторния синцитиален вирус. В почти цяла Европа всички недоносени деца, родени преди 30-та гестационна седмица, подлежат на профилактика, но не и у нас, съобщи националният консултант по неонатология д-р Боряна Слънчева. В момента у нас се покрива лечението само на децата с тежка белодробна патология. Тя обясни, че макар това лечение да е скъпо, в крайна сметка е много по-ефективно, тъй като би спестило на социалните системи честите посещения на децата в болници и лекарски кабинети в бъдеще, болничните на техните родители и др. Затова родители и лекари са обединили усилията си в обща петиция за въвеждане на единни стандарти при грижата за недоносените деца, с което се цели да се осигурят по-добри условия за бебета и родилките. Сред идеите за по-добра грижа, освен профилактиката, е оказването на психологическа подкрепа на семействата на недоносените деца и обучения на сестрите и акушерките. Освен петицията, е сформиран и Обществен съвет по проблемите на недоносените деца, а лица на каузата стават журналистът Ники Кънчев и олимпийската шампионка Румяна Нейкова.

Задържаха 288 бойни пълнители Калашников на Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4431515

288 бойни пълнители за автомат 288 бойни пълнители за автомат "Калашников" откриха митничари на Капитан Андреево във влизащ в страната товарен микробус "Мерцедес" с немска регистрация, управляван от немски гражданин с турски произход, съобщиха от Агенция "Митници". При щателната проверка инспекторите на пункта откриват под седалките на микробуса и в сакове в багажа общо 288

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване