Етническият германец Клаус Йоханис спечели изборите за президент на Румъния

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430841

Кметът на румънския град Сибиу и лидер на румънската десница Клаус Йоханис, който е от германското малцинство в страната, спечели президентските избори в страната, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС.
Министър-председателят - социалдемократът Виктор Понта призна поражението си и поздрави съперника си.
"Ние спечелихме! Кметът на румънския град Сибиу и лидер на румънската десница Клаус Йоханис, който е от германското малцинство в страната, спечели президентските избори в страната, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС. Министър-председателят - социалдемократът Виктор Понта призна поражението си и поздрави съперника си. "Ние спечелихме!

Реформаторите не се разпадат, те така си се държат

http://www.cross.bg/politologut-durzhat-blok-1439939.html

/КРОСС/Реформаторският блок не се разпада, те така си се държат. Това е техният вътрешнополитически живот, коментира по TV7 политологът Първан Симеонов. По думите му същински разпад няма да има, а по-скоро студен мир. В Реформаторския блок, обясни той, има няколко сериозни вътрешни противоречия - първо противопоставянето ДСБ срещу "България на гражданите" и СДС, после разделението между либерали срещу консерватори и не на последно място, искреното разделение по отношение на Бойко Борисов. С такива много разделения не се учудвам, че понякога им е трудно да разговарят помежду си, коментира политологът.  

Кличко: С по-голям простак от Кубрат Пулев не съм се бил

http://www.mediapool.bg/klichko-s-po-golyam-prostak-ot-kubrat-pulev-ne-sam-se-bil-news227269.html

Световният шампион по бокс Владимир Кличко заяви, че досега не се е бил с по-голям простак от Кубрат Пулев. "Такъв простак като Кубрат Пулев досега не бях имал за съперник. Честно ви казвам, такова поведение, такива несъответстващи с реалността жалби, такива изказвания, които, извинете ме, но не желая да повтарям, никога не бях виждал и не бях чувал досега. И изобщо не очаквах да видя и да чуя в изпълнение на Пулев", заяви украинецът пред "Советский спорт". "Кличко не заслужава уважение". Това заяви Кубрат Пулев при пристигането си в София. Българският боксьор загуби с нокаут в петия рунд боя срещу световния шампион в тежка категория Владимир Кличко. Българинът каза също, че е изключително трудно да се изправиш срещу такава "империя и мафия”.

Европа трябва да започне диалог не с Русия, а с Евразийския съюз

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/11/17/2420461_evropa_triabva_da_zapochne_dialog_ne_s_rusiia_a_s/?ref=rss


Препубликуваме от портал "Култура" изказването (под заглавие "Недовършена работа в сърцето на Европа") на Иван Кръстев на конференцията "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", част от инициативата "25 години свободна България".

Заглавието и акцентите са на "Дневник". 

През 1999 г., десет години след падането на Берлинската стена, британският дипломат Робърт Купър каза, че нейният демонтаж разделя миналото от бъдещето, както преди това стената е разделяла...

Томислав Дончев: Ако РБ имаше лидер, би ускорило вземането на решения

http://frognews.bg/news_80390/

Ако Реформаторският блок имаха лидер, това би ускорило вземането на решения. Никой няма интерес от разделение в партията. Коалицията ни е конструкция с напрежение. Въпреки това имаме диалог. Една стабилна коалиция ще е от полза за самото общество.

Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430836

Кметът на румънския град Сибиу и лидер на румънската десница Клаус Йоханис, който е от германското малцинство в страната, спечели президентските избори в страната, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС.
Министър-председателят - социалдемократът Виктор Понта призна поражението си и поздрави съперника си.
Кметът на румънския град Сибиу и лидер на румънската десница Клаус Йоханис, който е от германското малцинство в страната, спечели президентските избори в страната, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС. Министър-председателят - социалдемократът Виктор Понта призна поражението си и поздрави съперника си. "Ние спечелихме!

Ремонт налага временна промяна на маршрута на трамваи 20 и 23

http://pik.bg/ремонт-налага-временна-промяна-на-маршрута-на-трамваи-20-и-23-news250484.html

Ремонт налага временна промяна на маршрута на трамваи 20 и 23

От 4.30 часа на 22 ноември (събота) до 24.00 часа на 25 ноември (вторник) ще бъде въведена временна организация на движението поради извършването на основен ремонт на трамвайната линия пред трамвайно депо "Искър" и прелез по трамвайна линия номер 20 на ул. "Димитър Пешев" и бул. "Мюнхен". Това съобщиха от Столичната община, предаде dnes.bg.

За горепосочения период трамвайната линия номер 20 ще се движи от метростанция "Опълченска" до трамвайна ухо "Гео Милев".

Трамвайна линия номер 23 ще се движи от ул. "Обиколна" до ул. "Искърско шосе".

Ще бъде разкрита временна автобусна линия номер 20-ТМ с маршрут: от ж.к. Дружба 1 (спирка "Ж.к. Дружба 1" на тролейбусна линия номер 11) по ул. "Димитър Пешев", ул. "Искърско шосе", бул. "Асен Йорданов", бул. "Шипченски проход" и по ул. "Иван Димитров - Куклата" до автостанция "Гео Милев".

Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки по маршрута и на следните временни спирки: - на бул. "Асен Йорданов" на 50 метра след бул. "Христофор Колумб" в посока автостанция "Гео Милев"; - на бул. "Асен Йорданов" на 30 метра след ул. "Кап. Димитър Списаревски" в посока депо "Искър".


Дяков: Вината е в нас, треньорският щаб е перфектен (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/17/2420527_diakov_vinata_e_v_nas_trenyorskiiat_shtab_e_perfekten/?ref=rss


Полузащитникът на националния отбор Светослав Дяков заяви, че футболистите са виновни за слабото представяне в квалификациите за Евро 2016. България завърши 1:1 с Малта и има четири точки от четири мача.

"Отново разочаровахме и не знам какво да кажа. Много съм разочарован. Резултатът е трагичен за нас", започна Дяков.

"Причините няма да ги кажа аз. В националния отбор няма групички. Нормално е някои момчета заради клубовете да са си по-близки. Това, което със сигурност...

Фотогалерия: Калифорнийската Венеция

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/11/17/2419139_fotogaleriia_kaliforniiskata_veneciia/?ref=rss


Trip Tips: Venice Beach, where geeks meet boho chic
By Eric Kelsey VENICE, Calif., Nov 14 (Reuters) - Venice Beach, one of the few spots in car-choked Los Angeles with a vibrant street life, has been a cultural melting pot for more than half a century, welcoming everyone from hippies and homeless wanderers to the latest generation of tech executives.

The neighborhood known for its palm trees and cool Pacific breezes has been on a winning streak in recent years, transforming from...

АПИ поиска спешни мерки от фирмите, поддържащи пътищата в Перник

http://www.zapernik.com/pernik/api-poiska-speshni-merki-ot-firmite-poddurjashti-putishtata-v-pernik_35797/

От днес се въвежда зимно поддържане на републиканските пътища с денонощен режим на работа

От днес се въвежда зимно поддържане на републиканските пътища. В 27-те пътни управления в страната и в поддържащите фирми се въвеждат денонощен режим на работа, съобщава Дневник.

Тази година фирмите, които почистват републиканската мрежа, ще трябва да имат готовност за реакция 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж. Указанията на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) гласят, че "техниката трябва да е разположена на определените места и шофьорите да са в...

Продължава

България отпадна от Евро 2016

http://www.cross.bg/minyta-chetiri-machut-1439938.html

/КРОСС/България загуби шансовете си да участва в Европейското първенство по футбол през 2016 година след равенството от квалификацията с Малта снощи. Мачът завърши 1:1 и ни остави с четири точки от четири мача. Голът за тима на Любослав Пенев отбеляза Андрей Гълъбинов в шестата минута. В 49-ата минута обаче гостите изравниха след дузпа, изпълнена от фейла. В 75-ата минута Ивелин Попов изпусна дузпа и така мачът завърши 1:1. Мачът се игра на Националния стадион "Васил Левски" пред не повече от 1000 души публика. Предстои ни и домакинство срещу Италия, но страната ни вече няма шансове за класиране.  

БСП-София: Решението за цесия на парите на "Топлофикация" в КТБ закъсня

http://offnews.bg/news/n_1/n_418616.html

Столичният общински съвет реши на 6-ти ноември "Топлофикация-София" да продаде изцяло вземанията си към КТБ, които възлизат на 80 милиона лева, но това беше закъсняло решение. Това обяви в интервю за БНТ председателят на Градският съвет на БСП–София Калоян Паргов , който е и общински съветник от БСП в Столичния общински съвет (СОС). Общинското дружество "Топлофикация-София" има блокирани 80 млн. лв. в КТБ, които не са гарантирани. Оформянето на договора за цесия беше възложено на общинските комисии по финанси и стопанска политика, но заседание на двете комисии все още няма, очаква се те да се съберат едва днес, обяви Паргов. По думите му решението на СОС от 6 ноември е решение проформа, защото е доста закъсняло. "Ние взехме решението точно на датата, на която БНБ отне лиценза на КТБ, което обезсмисля нашето решение. Единственият правилен ход и за това сме водили разговор с депутатите от БСП – Лява България в НС, е допълнение към законопроекта, който Министерството на финансите внася за КТБ. В него, доколкото знам, се предвиждат клаузи МФ да поеме изплащането на тези вложения към държавните дружества, като после то ще си ги търси. Там да бъде записано, че това се отнася и за общински търговски дружества, каквото е „Топлофикация“, коментира още Паргов.

Путин защити правото на самоопределение на народите

http://asia.actualno.com/Putin-zashtiti-pravoto-na-samoopredelenie-na-narodite-news_60702.html

Руският президент Владимир Путин нарече реакцията на Запада на влизането на Крим в състава на Руската федерация абсолютно неадекватна, защото не е имало нарушение на международното право. Това той ...

Как живее една истинска "тройка" в Швеция

http://curious.actualno.com/Kak-jivee-edna-istinska-trojka-v-Shvecija-news_60704.html

Любовта понякога приема невероятни измерения и излиза извън рамките на общоприетите норми. Някои обаче не се притесняват от това и намират начин да запазят щастието и хармонията в семейството, независ...

Износът на ток от България ще намалее драстично до 2018 г.

http://www.cross.bg/mlrd-kvtch-iznosut-1439937.html

/КРОСС/За енергетиката идват още по-тежки времена. Износът на ток от България ще намалее драстично до 2018 г. Спрямо най-добрата година - 2011, когато експортът е бил 10,661 млрд. квтч, количеството ще спадне с 40% до 6,354 млрд. квтч. Причината е, че възможностите за производство на електроенергия у нас ще стават по-малко, ТЕЦ-овете ще бъдат затваряни, а вътрешното потребление ще расте. Това стана ясно от Бюлетин за енергетиката - 2014, публикуван от ресорното министерство. В него няма нито дума за АЕЦ "Белене" и 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Само за десетте месеца на тази година страната ни е изнесла 7,710 млрд. квтч., пише "Преса". Това постижение ще стане невъзможно за цялата 2016 и за всички години до края на десетилетието. На 1 януари 2015 г. трябва да спре цялата ТЕЦ Варна /инсталирани 1260 мегавата/. Също догодина ТЕЦ Русе ще се лиши от половината си мощност - 84 от 169 мегавата. Заради остарели съоръжения вероятно ще спрат и други 330 мегавата във въглищни централи. В същото време не се предвижда пускането на нови базови мощности. Към енергийната система ще се присъединяват главно ВЕИ, за които вече има сключени договори. Тяхното производство обаче е непостоянно, тъй като зависи от природните сили. Според прогнозата на Електроенергийния системен оператор излишъците от електроенергия в страната са още по-малко. Затова възможностите за износ ще спаднат от 5,767 млрд. вктч догодина на 4,132 млрд. квтч. през 2020.

Младежка банка - Перник ще финансира проектни идеи на млади хора

http://www.zapernik.com/pernik/mladejka-banka-pernik-shte-finansira-proektni-idei-na-mladi_35796/

Екипът на "Младежка банка-Перник" достигна до етап, в който да обяви таз годишния конкурс за събиране на проектни идеи част, от които ще бъдат финансирани. Разчитаме на вас да популяризирате конкурса, за да могат да се включат възможно най-голям брой млади хора.

“Младежка Банка- Перник” е екип от млади доброволци, които искат да бъдат полезни, готови са да отделят от свободното си време и да поемат отговорност за действията си. Чрез благотворителни събития и камапнии ние набираме...

Продължава

Гласуването може да стане задължително още догодина

http://www.cross.bg/imynitet-gerb-polovina-1439936.html

/КРОСС/„На последните избори видяхме, че има притеснения за демократичните устои. Когато всеки даде гласа си, ще има по-реална представителност в институциите. За мен е по-важно 70-80% от избирателите да определят представителността в българския парламент, отколкото 48 на сто, колкото бяха на последния вот". Това коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ пред „24 часа". Запитан дали това може да стане следващата година след референдум, той обясни: „Може всички политически формации да се обединим около задължителното гласуване и то да се постигне с промени в законодателството, включително конституционни". По отношение на Шенген Цветанов обясни: „От това, което се случи в последната година и половина, към настоящия момент не можем да бъдем оптимисти. Да се върнем на есента от 2012 г., когато беше последният доклад в правителството на ГЕРБ и когато знаете, че ЕК отчете направеното и реши следващият да е след година и половина. Докато за Румъния, която тогава беше много по-зле от нас, запазиха докладите през 6 месеца. Сега разликата се обърна в полза на Румъния, а ние слязохме на нейното ниво от 2012 г". Попитан как се чувства без имунитет, зам.-председателят на ГЕРБ заяви: „По същия начин, както с имунитет. Аз никога не съм го възприемал като някаква защита и винаги съм казвал, че този имунитет е погрешно разбран от мнозина

1700 варненски семейства без детски заради неизвинени отсъствия

http://www.moreto.net/novini.php?n=270955

1744 варненски семейства са останали без детски надбавки през последната учебна година заради натрупани неизвинени отсъствия от децата им. Санкцията им е наложена заради бягствата на 1922 ученици. Всяко домакинство с доход на човек до 350 лв.

18 годишната перничанка Дениса Асенова се яви на конкурс Мис Естествен бюст, мечтаейки да стане еротичен модел

http://www.zapernik.com/pernik/18-godishnata-pernichanka-denisa-asenova-se-yavi-na-konkurs-mis_35795/

18 годишна перничанка се яви на конкурс за красота "Мис Естествен бюст", научи zaPernik.com.

Въпреки, че не успя да спечели конкурса, защото бе победена от 21 годишната Виктория Димитрова, чиито естествен бюст е с обиколка 86 см, перничанката не се предава.

Пред журито и публиката на конкурса "Мис Естествен бюст", перничанката Дениса Асенова каза, че мечте да стане известен еротичен модел. Нейната конкурентка, в лицето на 21-годишната Никол Георгиева...

Продължава

"Реформата на Вежди Рашидов превърна театрите в евтини кабарета"

http://offnews.bg/news/n_1/n_418618.html

"Театралната реформа на Вежди Рашидов превърна театрите в евтини кабарета. Когато субсидиите, делегираните бюджети са на база продадени билети, директорите на театрите, щат - не щат, се ориентират към евтин репертоар. Евтин в смисъл на качество" това заяви музикалният продуцент и мениджър Виктор Лилов пред Нова тв. Той е един от българските артисти, обявили се категорично срещу връщането на Рашидов като министър на културата. С тези думи той отговори на защитаващия Рашидов в студиото на Нова директор на Сатиричния театър Калин Сърменов . Според Сърменов театралната реформа е абсолютен успех, показвала, че Рашидов е визионер и мисли в перспектива. "Нека да кажем въпросната театрална реформа какъв успех е. Една година се опитваме да намерим сцена за моноспектакъл. Абсолютно невъзможно е в България да се постави дебютна работа на дебютен режисьор. В резултат на тази реформа театрите се превърнаха в евтини кабарета, които поставят евтини спектакли. Никой няма да даде шанс на млади режисьори. Когато субсидиите, делегираните бюджети са на база продадени билети директорите на театрите, щат - не щат, се ориентират към евтин репертоар. Евтин в смисъл на качества. Да не говорим за други неща, които той (бел. ред. Рашидов) не е направил", репликира го Лилов . Той даде преводите на българска литература като друг пример за лоша политика при първото управление на Вежди Рашидов в Министерството на културата. "Знаете ли, че на пръсти се броят преводачите от български език на чужд? Знаете ли, че факултети по славистика в западни университети се закриват? Това ли е помощта за българската култура. На практика чуждите държави нямат достъп до българска литература. Тя се крепи единствено на добрата воля на няколко преводача. Това ли е реформата? Знаете ли бюджетът за помощ на книгата колко е? 40 000 лева. А имаме милиони дадени за някакъв Лувър, който не знаем за какво е предназначен", каза Лилов . "Иска ми се да спрем да се връщаме към прословутата фраза „От какво ме е страх? От министъра на културата, или от културата на министъра", каза още Виктор Лилов, който посочи, че Рашидов не трябва да е министър, защото той не е технократ, няма визията какво трябва да се случи с културата през следващите 10-15 години.

Започва Седмица на бащата

http://www.cross.bg/ivanovo-pravo-otoplenie-1439935.html

/КРОСС/В рамките на националната кампания "Да бъдеш баща", от днес започва Седмица на бащата. Целта е да привлече общественото внимание към ролята на татковците за пълноценното развитие на децата. Имат ли бащите равни права с майките, обяснява пред БНР Валентин Иванов от русенското село Иваново, който сам отглежда шестте си деца: Детето като се роди, по последния Закон за детето от 1973 година, който и сега важи, всички права се предоставят само на майките. Значи те имат право, аз два-три пъти съм ходил да питам социалните, един път в годината да пътуват безплатно с влак и с автобус, за да заведат децата на курорт или на лагер на море или на планина, имат право да получават детските, имат право да получават помощи за отопление. Жена ми като я нямаше 3-4 години, аз си извадих служебен развод, за да ми прехвърлят правата, за да получавам детските. Сега ме карат да си взема жителство в Иваново, защото аз съм жител на Обзор, и в Иваново не ми дават помощи за отопление, защото не съм имал жителство.  

Виктор Лилов: Вежди Рашидов не бива да е министър на културата

http://pik.bg/виктор-лилов-вежди-рашидов-не-бива-да-е-министър-на-културата-news250481.html

Виктор Лилов: Вежди Рашидов не бива да е министър на културата

„Иска ми се да спрем да се връщаме към прословутата фраза „От какво ме е страх? От министъра на културата, или от културата на министъра”. Министърът на културата трябва да е технократ, който знае какво трябва да се случи с културата през следващите 5, дори 10 години. Вежди Рашидов няма такава визия”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия Виктор Лилов, музикален продуцент и мениджър

Той смята, че Вежди Рашидов не бива да е министър на културата. Според него много измерения и аспекти на културата не присъстват в неговата визия. „Неговата визия се състои в това 50 човека в центъра на България да правят култура. Това не е културата”, смята експертът и допълни, че в много места на страната няма достъп до култура. „След трите години, в които Вежди Рашидов беше министър има резултат. През този период за първи път беше направена театрална реформа”, каза от своя страна Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър. По думите му Рашидов е визионер. По думите на Виктор Лилов е невъзможно в България да се постави дебютна работа на дебютен режисьор.

„В резултата на тази реформа театрите станаха феодални”, каза той. „В резултат на тази реформа театрите се превърнаха в евтини кабарета, които поставят евтини спектакли”, каза той. От своя страна Калин Сърменов заяви, че по времето на неговото управление в Сатиричния театър е имало не само млади автори, но и млади режисьори. Според Лилов българският Лувър е голям провал. „Започва се строителство на галерия без концепция. Какво ще сложим вътре”, попита той.  

Незаседаващият Изпълнителен съвет на реформаторите трябвало да подготви форума

http://www.mediapool.bg/nezasedavashtiyat-izpalnitelen-savet-na-reformatorite-tryabvalo-da-podgotvi-foruma-news227267.html

Поредна неразбория около вечно предстоящия конгрес на Реформаторския блок се заформи във вторник, когато депутатът Гроздан Караджов "насрочи" форума за началото на идната година, а лидерът на ДБГ и вицепремиер без портфейл Меглена Кунева отклони искането с посочени от нея процедурни спънки. В сутрешния блок на бТВ членът на Гражданския съвет на блока и народен представител Караджов обясни, че в основата на размяната на реплики в коалицията от последните дни стои започналата организация за провеждането на конгрес в началото на 2015 г. По думите му именно тя е "камъчето на раздора" между ДСБ и ДБГ. Караджов обаче се ангажира, че форумът ще се състои. "Януари или февруари конгрес ще има, с или без всички желаещи. Защото организация, която не може да управлява себе си, тя ще управлява България ли? Ние трябва да започнем да управляваме себе си и тогава да управляваме страната", каза депутатът. Часове по-късно лидерът на ДБГ без да отказва категорично провеждането на конгрес даде ясен сигнал, че подобен развой е малко вероятен. По думите на Кунева форумът трябва да се подготви от Изпълнителния съвет. Тя не отвори дума за единно лидерство, а изтъкна, че на конгреса трябва да бъде избран и нов Граждански съвет. "В избрани извадки от нашето учредително споразумение се казва, че Изпълнителният съвет на Реформаторския блок определя правилата за свикване на конгрес и делегати, а този съвет не работи, няма правила, следователно няма как да се свика конгрес преди това, защото някой може най-малкото да обжалва решенията на конгреса. Това, което трябваше да се направи на нашето събиране преди изборите, е да се избере Граждански съвет, защото той определя коалиционната политика”, заяви Кунева. Попитана дали от Движение България на гражданите са склонни да има конгрес в началото на следващата година, Кунева заяви: "Аз не мисля, че преди да сме изпълнили тези условия можем да фиксираме дата на конгрес, защото поставяме каруцата пред коня. Как се избират делегати, с каква квота, самите правила за конгреса не са изработени и няма орган, формулиран в Изпълнителния съвет, който да ги изработи. Това е процедура, но демокрацията е процедура. За да няма спекулации, трябва да четем и спазваме коалиционното си споразумение. Това е най-добрият начин да се върви напред”. Кунева призна, че Изпълнителен съвет в момента не се свиква и допълни, че според нея това трябва да бъде поправено, за да "можем да имаме нещо, на което да стъпим". ИС на блока последно бе свикван през юли 2014 година, а веднага след това с решение на Председателството на реформаторите (в което влиза и Меглена Кунева) дейността му бе замразена, а всичките функции на съвета бяха поети от лидерите на партиите в коалицията. Именно заради това решение преди несъстоялия се конгрес през септември председателите на блока създадоха работна група, която да състави правила и квоти за делегатите на форума. Групата не се събра нито веднъж, а членът на ГС Петър Славов (настоящ депутат) изработи сам правилата за конгреса. Документът, изготвен от него обаче не бе приет и то основно от хората на ДБГ, защото не е подготвен от работната група. Междувременно пък един от аргументите, с който дейността на Изпълнителния съвет бе прекратена е, че той взема решенията си твърде мудно, поради големия си състав от 18 души. Възстановяването му ще отнеме време, а създаването на нова работна група в неговите рамки със сигурност ще удължи още повече срокът, в който конгрес на блока няма да се проведе. Част от членовете на Гражданския съвет към реформаторите смятат, че от партията на Кунева нарочно искат протакане на процедурата, за да може настоящият състав на съвета да стане нелегитимен. Според документите на блока до края на тази календарна година висш форум трябва да избере нов състав на ГС, чийто мандат изтича през декември. Ако има съмнения за легитимността на гражданите, участващи в ръководството на блока, то тогава важните решения, които минават през санкцията на съвета, като коалиционна политика и секторни политики, ще се вземат само от председателството. Въпреки че причината за поредното противопоставяне между ДСБ и ДБГ в състава на коалицията очевидно се дължи на натиска от страна на Радан Кънев за провеждане на конгрес, от формацията на Кунева, в която не желаят провеждането на форум и единно лидерство на коалицията, обясняват разногласията с други фактори. В Реформаторския блок цари недоверие. То е породено от неспазена „джентълменска уговорка”. Това заяви пред бТВ в понеделник Димитър Делчев от Движение България на гражданите. Той не пожела да седи в студиото до Гроздан Караджов, който също е депутат от политическото обединение и затова двамата "едномишленици“ стояха на различни места в студиото. Делчев обясни, че партиите от РБ се разбрали да подкрепят Найден Зеленогорски за съпредседател, след като Меглена Кунева стана вицепремиер. По думите му от ДСБ не спазили договорката, не посочили основателен аргумент и Зеленогорски не събрал нужните 2/3 от гласовете. Преди дни пред бТВ здравният министър Петър Москов илюстрира дразгите в Реформаторския блок с виц. "Петър Москов има доста важна задача за тежка реформа. Вицовете не са полезни, когато имаш да правиш толкова сериозни неща. Той не знае детайлите, не е бил на заседанията на парламентарната група", коментира Делчев, според когото неразбирателството в редиците на "реформаторите” е "грешка на растежа”. Друга причина за раздорите била, че хората на Кунева изработили правила за предлагане на заместник-министри в новия кабинет. "Отново беше гласувано против. Те гласуват против, а в един момент започват да се появяват имена на зам.-министри, които изобщо не са обсъждани в "Реформаторския блок", а се явяват като общи кандидати", каза Делчев. В отговор Гроздан Караджов от "Реформаторския блок" обаче коментира, че кандидатурата на Зеленогорски не е била в дневния ред на конкретното заседание, което Делчев визира. После обаче Зеленогорски бил избран с абсолютно мнозинство. Караджов на свой ред попита "джентълменско споразумение, което е счупено на две как ви звучи", като имаше предвид споразумението между формациите за конгрес през лятото, на който да бъде избран лидер на блока. Според Делчев обаче никога не е имало уговорка Радан Кънев да бъде избиран лидер задължително преди парламентарните избори.

Сред реформаторите цари недоверие заради неспазена "джентълменска уговорка"

http://www.mediapool.bg/sred-reformatorite-tsari-nedoverie-zaradi-nespazena-dzhentalmenska-ugovorka-news227267.html

В Реформаторския блок цари недоверие. То е породено от неспазена „джентълменска уговорка”. Това заяви пред бТВ в понеделник Димитър Делчев от Движение България на гражданите. Той не пожела да седи в студиото до Гроздан Караджов, който също е депутат от политическото обединение и затова двамата "едномишленици“ стояха на различни места в студиото. Делчев обясни, че партиите от РБ се разбрали да подкрепят Найден Зеленогорски за съпредседател, след като Меглена Кунева стана вицепремиер. По думите му от ДСБ не спазили договорката, не посочили основателен аргумент и Зеленогорски не събрал нужните 2/3 от гласовете. Преди дни пред бТВ здравният министър Петър Москов илюстрира дразгите в Реформаторския блок с виц. "Петър Москов има доста важна задача за тежка реформа. Вицовете не са полезни, когато имаш да правиш толкова сериозни неща. Той не знае детайлите, не е бил на заседанията на парламентарната група", коментира Делчев, според когото неразбирателството в редиците на "реформаторите” е "грешка на растежа”. Друга причина за раздорите била, че хората на Кунева изработили правила за предлагане на заместник-министри в новия кабинет. "Отново беше гласувано против. Те гласуват против, а в един момент започват да се появяват имена на зам.-министри, които изобщо не са обсъждани в "Реформаторския блок", а се явяват като общи кандидати", каза Делчев. В отговор Гроздан Караджов от "Реформаторския блок" обаче коментира, че кандидатурата на Зеленогорски не е била в дневния ред на конкретното заседание, което Делчев визира. После обаче Зеленогорски бил избран с абсолютно мнозинство. Караджов на свой ред попита "джентълменско споразумение, което е счупено на две как ви звучи", като имаше предвид споразумението между формациите за конгрес през лятото, на който да бъде избран лидер на блока. Според Делчев обаче никога не е имало уговорка Радан Кънев да бъде избиран лидер задължително преди парламентарните избори. На финала Караджов бе категоричен, че започналата организация за провеждането на конгрес в началото на 2015 г., която стана "камъчето на раздора" между ДСБ и ДБГ, ще продължи. "Януари или февруари конгрес ще има, с или без всички желаещи. Защото организация, която не може да управлява себе си, тя ще управлява България ли? Ние трябва да започнем да управляваме себе си и тогава да управляваме страната", категоричен бе той.

БСП – София настоява за законови промени, за да се спасят парите на "Топлофикация" в КТБ

http://www.cross.bg/dryzhestva-pargov-reshenie-1439934.html

/КРОСС/Столичният общински съвет реши на 6-и ноември "Топлофикация-София" да продаде изцяло вземанията си към КТБ, които възлизат на 80 милиона лева. Оформянето на договора за цесия беше възложено на общинските комисии по финанси и стопанска политика. Според председателя на Градският съвет на БСП - София Калоян Паргов, заседание на двете комисии все още няма, очаква се те да се съберат едва днес. Това решение на 6-ти ноември беше просто проформа решение, което трябваше да покаже ангажираност и желание за справяне с проблема. Две-три седмици преди тази дата и държавни, и частни дружества търсеха възможности да спасят депозитите и вложенията си в банката, заяви Паргов пред БНР. Според него решението за цесия е трябвало да се вземе много по-рано. Ние взехме решението точно на датата, на която БНБ отне лиценза на КТБ, което обезсмисля нашето решение. Единственият правилен ход и за това сме водили разговор с депутатите от "БСП лява България" в НС, е допълнение към законопроекта, който Министерството на финансите внася за КТБ. В него, доколкото знам, се предвиждат клаузи МФ да поеме изплащането на тези вложения към държавните дружества, като после то ще си ги търси. Там да бъде записано, че това се отнася и за общински търговски дружества, каквото е "Топлофикация", каза още Паргов.   

И тефтерчета, и делата пак ще се разнасят по коли и трамваи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430089


ДА не си мисли някой, че в съдебните сгради има стаи, в които вещите лица могат да работят? Или пък че има средства и ресурс някой да охранява вещите лица, докато разнасят между правозащитните институции и домовете си доказателства и дела? Просто няма.
Как някой може да си представи, че едно дело може да се изчете внимателно и да се реши, ДА не си мисли някой, че в съдебните сгради има стаи, в които вещите лица могат да работят? Или пък че има средства и ресурс някой да охранява вещите лица, докато разнасят между правозащитните институции и домовете си доказателства и дела? Просто няма. Как някой може да си представи, че едно дело може да се изчете внимателно и да се реши,

Пътешествие в Индия от Перник: Дружество ВЕДА предлага на перничани да станат част от културата на Индия

http://www.zapernik.com/pernik/puteshestvie-v-indiya-ot-pernik-drujestvo-veda-predlaga-na-pernichani_35794/

За втора поредна година Перник на младите и Дружество "ВЕДА" организират пътешествие в Индия.

Преживейте красивата и завладяваща Индия в Перник. Да, точно така. Разберете какво е сари и как се облича, какви са традиционните дрехи в Индия – ще имате възможност да се преобразите в тях, да изрисувате ръцете си с къна, а лицето с традиционни гримове. Вкусете и екзотичната кухня на Индия.

Уъркшопът е начин не само да научите за другата култура, но и да се потопите в нея като пряк...

Продължава

Томислав Дончев за скандала в РБ: Управлението е заредено с вътрешна доза нестабилност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430810

Най-лошото, което видях, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев пред БТВ минути след като двама депутати от Реформаторския блок отказаха да седнат един до друг в студиото.
Предшестващата участието му сцена дотолкова го потресе, Най-лошото, което видях, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев пред БТВ минути след като двама депутати от Реформаторския блок отказаха да седнат един до друг в студиото. Предшестващата участието му сцена дотолкова го потресе,

Задържаха издирван в Австрия българин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430815

34-годишен жител на варненското село Синдел, който е обявен за издирване, е задържан от полицията в Полски Тръмбеш, съобщава Дарик.
При специализирана полицейска операция е бил спрян автомобилът му „Форд”, а проверката установила, че мъжът е търсен в Австрия. Той се издирва от 9 октомври с мярка „установяване на адрес”. 34-годишен жител на варненското село Синдел, който е обявен за издирване, е задържан от полицията в Полски Тръмбеш, съобщава Дарик. При специализирана полицейска операция е бил спрян автомобилът му „Форд”, а проверката установила, че мъжът е търсен в Австрия. Той се издирва от 9 октомври с мярка „установяване на адрес”.

Томислав Дончев: Коалицията ни е конструкция с напрежение!

http://pik.bg/томислав-дончев-коалицията-ни-е-конструкция-с-напрежение-news250478.html

Томислав Дончев: Коалицията ни е конструкция с напрежение!

"Коалицията ни е конструкция с напрежение. Въпреки това имаме диалог. Една стабилна коалиция ще е от полза за самото общество."

Това каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев в сутрешния блок на Би Ти Ви. За разделението в коалиционния си партньор, Томислав Дончев заяви:

"Ако Реформаторският блок имаха лидер, това би ускорило взимането на решения. Никой няма интерес от разделение в партията". "Ситуацията с еврофондовете е тежка", призна Дончев.

На въпрос кой е виновен за тежкото положение с еврофонсовете, Дончев каза:

"Спомнете си кой управлява в последните 2 години". Според министърът по еврофондовете имаме нужда от това да гледаме напред, а не назад.

"Администрацията може да си върши работата добре или зле, но решенията ги взима правителството. Ако парите тръгнат чак през втората половина на 2015 г. ще има много негативен ефект върху икономиката ни. има възможност да ползваме средства от бюджета, а през втората половина на годината да поискаме те да ни бъдат възстановени", посочи той.

"Г-н Лукарски се отнася съвестно и отговорно със задълженията си. Министърът на икономиката не е задължително да бъде икономист или тънък специалист по макроикономическите въпроси. С него коментирахме, че трябва да има две основни задачи - да привлича инвеститори и да има стратегическа визия. Радва ме, че той също споделя това мнение", посочи Дончев. "От инфраструктурните проекти "Хемус" е наш приоритет. За да преодолеем разликите между Севера и Юга това е най-важния приоритет. Той ще се случи до края на мандата ни", увери Дончев.

Пулев: Кличко не заслужава уважение

http://www.cross.bg/pylev-yvazhenie-klichko-1439933.html

/КРОСС/Българският боксьор Кубрат Пулев се завърна на родна земя. Кобрата бе посрещнат на летище "София" с питка и мед от десетки фенове и представители на медиите. Веднага след пристигането си у нас Кобрата коментира и снощната загуба от световния шампион Владимир Кличко.  "Искам да благодаря на цяла България, че беше с мен. Благодаря на хората, които дойдоха не просто да ме гледат в Хамбург, а да ме подкрепят. Доказахме не само, че сме единен народ, но и доста топъл народ. Продължавам да се развивам, да се уча, защото животът е едно училище, боксът - също. Продължаваме напред и не се отказваме. Много хора казват "горе главата", но по-нагоре няма накъде" - каза Пулев, цитиран от Sportal.bg. "Спах нормално след мача, не е лесно да се бориш сам срещу такава огромна империя и мафия. Имаше много голяма публика, по-голямата част бе българска. Имах чувството, че съм в България и това ми помогна. Тепърва ще правим анализите, ще има пресконференция. Изиграх добре боя, но в бокса има и късмет. Не мисля, че съм подходил емоционално в изказванията си след двубоя. Съмнява ме да дадат реванш" - допълни боксьорът.  Българинът отговори и на критиките, че не е проявил нужното уважение към шампиона: "И сега нямам уважение към него. Той не заслужава уважение. Тактиката беше да го пресирам, да съм по-близо до него. Всичко се разви много бързо. Много е тежко да се абстрахираш от всички обстоятелства

Томислав Дончев за скандала в РБ: Най-лошото е, че колегите не могат да седнат и да си говорят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430805

Най-лошото, което видях, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев пред БТВ минути след като двама депутати от Реформаторския блок отказаха да седнат един до друг в студиото.
Предшестващата участието му сцена дотолкова го потресе, Най-лошото, което видях, е невъзможността на колегите да седнат един до друг и да си говорят. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев пред БТВ минути след като двама депутати от Реформаторския блок отказаха да седнат един до друг в студиото. Предшестващата участието му сцена дотолкова го потресе,

Започва изплащането на обезщетенията заради болестта "син език"

http://pik.bg/започва-изплащането-на-обезщетенията-заради-болестта-син-език-news250475.html

Започва изплащането на обезщетенията заради болестта "син език"

От днес започва изплащането на първите обезщетения на стопани, загубили животните си заради "син език".

До този момент от болестта са умрели около 27 000 овце, съобщи novini.bg, позовавайки се на Би Ти Ви. Държавата се очаква да отпусне 16 млн. лв. за обезщетения. Първите плащания ще са за сметка на Земеделското министерство.


Депутат от РБ: Назначават зам.-министри без да знаем!

http://www.bnews.bg/article-121998

Депутатите от Реформаторския блок Димитър Делчев и Гроздан Караджов отказаха да седнат един до друг в телевизионно студио. Разделителната линия в РБ има, заяви депутатът от РБ Гроздан Караджов и призна, че има недоверие сред реформаторите заради това, че не са обсъждали зам.-министри и нападна опонента си, че споразумението, подписано през август, за да се избере лидер на блока, е било скъсано. Не е прав, не сме имали договорка да избираме Радан Кънев за лидер преди изборите, опонира му Димитър Делчев - също депутат от РБ.

От днес неподготвените за зимата - с глоби

http://frognews.bg/news_80389/

Глоби на шофьорите, които не са подготвили автомобилите си за зимния сезон, започват да налагат днес от Пътна полиция. Ако се наложи ще има спрени от движение автомобили. Ще се набляга преди всичко на гумите, дали съответно отговаря протекторът, който имат грайферите на автомобилите, отвинтени джанти, чистачките дали работят, устройства за миене на предното стъкло, фарове, стопове.

Засякоха издирван в Австрия българин от варненско село

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430809

34-годишен жител на варненското село Синдел, който е обявен за издирване, е задържан от полицията в Полски Тръмбеш, съобщава Дарик.
При специализирана полицейска операция е бил спрян автомобилът му „Форд”, а проверката установила, че мъжът е търсен в Австрия. Той се издирва от 9 октомври с мярка „установяване на адрес”. 34-годишен жител на варненското село Синдел, който е обявен за издирване, е задържан от полицията в Полски Тръмбеш, съобщава Дарик. При специализирана полицейска операция е бил спрян автомобилът му „Форд”, а проверката установила, че мъжът е търсен в Австрия. Той се издирва от 9 октомври с мярка „установяване на адрес”.

Виктор Лилов: Театрите се превърнаха в евтини кабарета с евтини спектакли

http://www.cross.bg/kyltyrata-evtini-rashidov-1439932.html

/КРОСС/„Иска ми се да спрем да се връщаме към прословутата фраза „От какво ме е страх? От министъра на културата, или от културата на министъра". Министърът на културата трябва да е технократ, който знае какво трябва да се случи с културата през следващите 5, дори 10 години. Вежди Рашидов няма такава визия", каза в сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Лилов, който е музикален продуцент и мениджър и смята, че Вежди Рашидов не бива да е министър на културата. Според него много измерения и аспекти на културата не присъстват в неговата визия. „Неговата визия се състои в това 50 човека в центъра на България да правят култура. Това не е културата", смята експертът и допълни, че в много места на страната няма достъп до култура. „След трите години, в които Вежди Рашидов беше министър има резултат. През този период за първи път беше направена театрална реформа", каза от своя страна Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър. По думите му Рашидов е визионер. По думите на Виктор Лилов е невъзможно в България да се постави дебютна работа на дебютен режисьор. „В резултата на тази реформа театрите станаха феодални", каза той. „В резултат на тази реформа театрите се превърнаха в евтини кабарета, които поставят евтини спектакли", каза той. От своя страна Калин Сърменов заяви, че по времето на неговото управление в Сатиричния театър е имало не само млади автори, но и млади режисьори

Московски: Има опасност да загубим стотици милиони за инфраструктура

http://pik.bg/московски-има-опасност-да-загубим-стотици-милиони-за-инфраструктура-news250476.html

Московски: Има опасност да загубим стотици милиони за инфраструктура

Това, което искаме да се случи в следващите години в БДЖ е да има обновяване на подвижния състав. Към момента финансовите показатели на дружеството не позволяват да се кандидатства по ОП "Транспорт" за средства. Рано е да се говори, че средствата ще дойдат от бюджета за 2015 година, защото той тепърва ще се обсъжда. Това каза в сутрешния блок на БНТ Ивайло Московски, министър на транспорта.

Ние сме нов екип и тепърва ще се правят анализи на състоянието на железниците. Трябва да се компенсират дълговете на железниците. Рано или късно тези пари трябва да бъдат платени. Аз оставих задължения за малко повече от 3 млн. лева. За година и нещо те са станали 14 млн. лева. Така, както е структурирано БДЖ, никой не може да го изправи на крака. Правим всичко възможно да се избегнат инцидентите с влакове. Ще бъда краен и ако се наложи, ще затваряме железопътни участъци, поясни Московски. Към следващата година съществува риск да загубим стотици милиони за инфраструктурата заради закъснение.

Не искам да се връщам назад и да обвинявам някого, но това закъснение е станало през последната година и половина. Според мен това се дължи на липсата на политическа воля. Разделянето на министерството на регионалното развитие при предишните управляващи е забавило работата с минимум 6-7 месеца по всички инфраструктурни проекти. Като прибавим забавянето при отчуждителните процедури и археологията, нещата отиват на повече от година. Точно поради тези причини ще има забавяне и при АМ "Марица", каза още транспортният министър.

Започа зимната поддръжка на пътната мрежа

http://www.mediapool.bg/zapocha-zimnata-poddrazhka-na-patnata-mrezha-news227266.html

От понеделник се въвежда зимно поддържане на републиканските пътища. В 27-те пътни управления в страната и в поддържащите фирми се въвеждат денонощен режим на работа. Тази година фирмите, които почистват републиканската мрежа, ще трябва да имат готовност за реакция 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж. Указанията на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) гласят, че "техниката трябва да е разположена на определените места и шофьорите да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности". Според нормативни изисквания от 2012 г. пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден (магистралите и първокласните пътища) трябва да бъдат почистени в рамките на 2 часа след спирането на валежа, а дебелината на снежната покривка при снеговалеж не трябва да е над 3 см. Тези нива обаче не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни валежи с големи навявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение. Над 3 хил. снегорина и машини за разпръскване на пясък ще осигуряват поддържането на 20 000 км републикански пътища. В петък стана ясно, че областите София, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян не са напълно готови за зимата. Затова и Пътната агенция е изискала от фирмите за поддръжка на пътищата дапредприемат спешни мерки за отстраняване на откритите пропуски. От АПИ уверяват, че областите Монтана и Силистра са готови за зимата на 100%, а други осем области са много добре подготвени – Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Разград и Добрич. В останалите области са доставени около 60% от суровините, необходими за поддържането на републиканските пътища.

От днес Перник е с кмет, Иван Иванов встъпва в длъжност

http://www.zapernik.com/pernik/ot-dnes-pernik-e-s-kmet-ivan-ivanov-vstupva-v_35793/

Това е решението на съда, но то подлежи на обжалване

От днес Перник ще има кмет. Избраният от общинския съвет на града Иван Иванов от днес ще встъпи в длъжност. Административният съд реши, че "допуска предварителното изпълнение на решението на Общински съвет - Перник. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване.

Решението на съветниците Иван Иванов да заеме кметския пост, овакантен от Росица Янакиева бе обжалвано в законния срок от тримата заместници на бившият кмет и настоящ депутат Росица Янакиева.

Една от жалбите бе...

Продължава

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/17/2420382_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които днес ще следи обществената телевизия:

Дразгите в Реформаторския блок - грешки на растежа

http://www.cross.bg/delchev-zelenogorski-karadzhov-1439931.html

/КРОСС/В Реформаторския блок цари недоверие. То е породено от неспазена „джентълменска уговорка", разкри пред bTV Димитър Делчев от „Движение България на гражданите". Той не пожела да седи в студиото до Гроздан Караджов, който също е депутат от политическото обединение. Делчев обясни, че партиите от РБ се разбрали да подкрепят Найден Зеленогорски за съпредседател, след като Меглена Кунева стана вицепремиер. По думите му от ДСБ не спазили договорката, не посочили основателен аргумент и Зеленогорски не събрал нужните 2/3 от гласовете. Преди дни пред bTV здравният министър Петър Москов илюстрира дразгите в Реформаторския блок с виц. Петър Москов има доста важна задача за тежка реформа. Вицовете не са полезни, когато имаш да правиш толкова сериозни неща. Той не знае детайлите, не е бил на заседанията на парламентарната група, коментира Делчев, според когото неразбирателството в редиците на „реформаторите" е „грешка на растежа". Гроздан Караджов обаче се намеси, като поясни, че Зеленогорски първоначално не бил избран, защото това не било в дневния ред. После обаче получил пълно мнозинство. Караджов припомни също, че лидерите в РБ през август се разбраха да се съберат за конгрес, за да се избере лидер, но тази договорка също не била спазена. Той обаче категорично заяви, че конгрес ще има през януари или февруари догодина и той ще е за желаещите да присъстват на него

Сред Реформаторите имало недоверие, но не искат закриване на Гражданския съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/17/2420517_sred_reformatorite_imalo_nedoverie_no_ne_iskat/?ref=rss


Депутатът от Движение "България на гражданите" Димитър Делчев отхвърли тиражираните в медиите твърдения, че съпартийците му искат закриването на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

"Ние не искаме закриване на гражданския съвет и никога не сме искали", заяви той в утрешния блок на Би Ти Ви, но не скри, че между формациите в коалицията има напрежение. По думите му сред Реформаторите има недоверие. То било породено от неспазването на уговорката ДСБ да подкрепят Найден Зеленогорски...

Министър Московски: Така, както е структурирано БДЖ, никой не може да го изправи на крака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430798

Към момента финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се кандидатства по ОП "Транспорт" за средства. Рано е да се говори, че средствата ще дойдат от бюджета за 2015 година, защото той тепърва ще се обсъжда. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Ивайло Московски, министър на транспорта.
През следващите години в БДЖ е възможно да има обновяване на Към момента финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се кандидатства по ОП "Транспорт" за средства. Рано е да се говори, че средствата ще дойдат от бюджета за 2015 година, защото той тепърва ще се обсъжда. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Ивайло Московски, министър на транспорта. През следващите години в БДЖ е възможно да има обновяване на

Новите карти за рейса в Пловдив - защитени като банкноти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4429806

Край на фалшификациите и измамите слага новата защита на картите за градския транспорт, предназначени за ученици, студенти и пенсионери в Пловдив. Край на фалшификациите и измамите слага новата защита на картите за градския транспорт, предназначени за ученици, студенти и пенсионери в Пловдив. "Те ще наподобяват личните документи, издавани от МВР. Имат холограма като на банкнотите, което прави почти невъзможно тяхната имитация", съобщи шефът на "Автобусни превози" Петко Ангелов.

България ще емитира вътрешен дълг от 1,5 млрд. лв. до Коледа

http://econ.bg/Новини/България-ще-емитира-вътрешен-дълг-от-1-5-млрд-лв-до-Коледа_l.a_i.609171_at.1.html

България ще емитира до Коледа нов държавен дълг в размер на 1,5 млрд. лв. на вътрешния пазар. Освен това от финансовото министерство вече предприемат...

Каква е тази жена, която така страстно президента Плевнелиев мачка?

http://www.zapernik.com/politika/kakva-e-tazi-jena-koyato-taka-strastno-prezidenta-plevneliev-machka_35792/

По време на изпращането на официална австрийска делегация, президентът Росен Плевнелиев попадна в три конфузни ситуации, стана ясно от предаването „Папараци” по bTV.

Първата е свързана с изпращането на гостите, които подминават българския президент, без да се сбогуват с него, макар че той стои съвсем близо до очакващата ги лимузина. Малко след това, държавният глава нервно жестикулира, за да запълни времето си до заминаването на колата на гостите.

Накрая се...

Продължава

Клаус Йоханис изненадващо спечели президентските избори в Румъния

http://www.mediapool.bg/klaus-yohanis-iznenadvashto-specheli-prezidentskite-izbori-v-rumaniya-news227265.html

Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис спечели изненадващо президентските избори в Румъния на балотажа с премиера Виктор Понта, като взе близо 55% от гласовете.   Победата му шокира страната, а хиляди противници на правителството излязоха да ликуват по улиците в неделната вечер. Йоханис, което е етнически германец, е кмет на Сибиу и ще стане първият държавен глава от етническо малцинство.   Понта убедително победи на първия тур на 2 ноември и преди балотажа социологическите проучвания прогнозираха негова победа с разлика от 8-11%. Според местни медии вотът зад граница е обърнал резултата.   55-годишният Клаус Йоханис е преподавател по физика, като влезе в политиката през 2000 г., когато стана кмет на централния град Сибиу. После издигна града до западните стандарти и го превърна в една от най-атрактивните туристически дестинации в страната. Обвиняван, че не е истински румънец, той също така беше подложен на критики от Социалдемократическата партия, че няма деца и предпочита да инвестира в недвижими имоти.   В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България.   55-годишният Йоханис беше подкрепян от Европейската народна партия и от иконата в борбата с корупцията Моника Маковей.   Премиерът Виктор Понта не изчака следващо обявяване на данни, призна поражението си и поздрави победителя, издигнат от две дясноцентристки партии. По улиците на Букурещ и по-големите градове излязоха хиляди недоволни от управлението му. В неделната нощ те настояваха за оставката му и някои тъпчеха предизборните му плакати.   Изборите зад граница обърнали вота   Огромната изненада се оказа активността на избирателите в чужбина, която според мнозина се е оказала решаващият фактор за поражението на управляващите. Близо 4 милиона румънци живеят зад граница и пред урните в неделя се явиха близо половин милион от имащите право на глас. Общата избирателна активност достигна 62% - най-високата на президентски избори от близо 20 години насам.   Заради нередности в първия тур имаше много протести, довели до оставката на външния министър. Това сплоти лагера от противници на Понта, а румънската диаспора показно гласува на втория тур.   Въпреки пречките от страна на правителството, румънците в Европа превзеха избирателните секции още от сутринта, разказват румънските издания, цитирани от БТА.   "За да гласуват в избирателната секция, отворена в румънския културен институт в Лондон, хора бяха пристигнали още в нощта преди изборите и при отварянето на секцията сутринта пред нея вече имаше хиляда души", разказва румънският посланик във Великобритания Йоан Жинга и допълва, че в секцията в консулството на обяд опашката от желаещи да гласуват е стигала два километра. В Италия румънците чакаха на опашка по шест часа, за да гласуват, пише вестник "Путеря".   Телевизионни репортажи от Мюнхен показаха как наредилите се на опашка размахват четки за зъби, за да демонстрират колко дълго са готови да чакат, за да пуснат гласа си.   "Скъпи румънци, днес бяхте феноменални", каза Йоханис пред събралите се в столицата. "Видяхме голяма избирателна активност и искам специално да благодаря на гласувалите в чужбина", добави той.   Победата на Йоханис може да поднови политическото напрежение   Анализатори казваха, че победа на Понта може да донесе повече стабилност в Румъния, тъй като в ръцете на лявоцентристкия блок ще се концентрира повече власт. Но това засили и опасенията, че 42-годишният премиер може да засили контрола си над правораздавателните органи и медиите в страната.   От друга страна, победа на 55-годишния Йоханис би подновила политическото напрежение, цитира мненията им "Ройтерс", защото той най-малкото ще трябва да работи с едно враждебно парламентарно мнозинство.   Премиерът изключва да подаде оставка след поражението си и казва, че неговият социал-демократически съюз ще остане на власт до редовните парламентарни избори през 2016г.   Румъния излиза от период на болезнени бюджетни съкращения, икономиката ще нарасне с над 3% през 2014 г., но корупцията и укриването на доходи са масови, а напредъкът в реформите и свиването на раздутия държавен сектор са твърде бавни.   Йоханис - сериозният германец, който мълчи и действа   Още преди да попадне в голямата политика, кметът на трансилванския град Сибиу Клаус Йоханис вече беше легенда - сериозният германец, който мълчи и действа.   Йоханис твърди, че той би бил най-подходящият за продължаване на борбата на Румъния срещу корупцията и за осигуряване на независимост на правосъдната система. Той е възприеман като джентълмен в изпълнената с грубост и бъркотия румънска политика.   Йоханис произлиза от семейство на трансилвански саши (етнически германци), които след пенсионирането си през 1992 г. емигрират в Германия. На въпрос защо не е последвал примера на родителите си, Йоханис признава, че съпругата му не била съгласна. Кармен Йоханис е преподавател по английски език в колеж в Сибиу. Двамата нямат деца.   От 2000 г. Клаус Йоханис е кмет на Сибиу, преизбиран със смазващи резултати през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. През 2007 г. градът беше културна столица на Европа, което му донесе слава и пари. Градът бе посетен тогава от един милион туристи.   Кметският мандат обаче донесе на Йоханис не само лаври, но и съдебни проблеми. През 2009 г. той беше разследван от Националната дирекция за борба с корупцията за злоупотреба със служебно положение за връщането на терени на лица, които не изпълнявали условията. Същата година Националната агенция по прозрачността се самосезира, обвинявайки го в конфликт на интереси. Йоханис атакува решението в съда и спечели процеса през 2010 година.   Три години по-късно Националната агенция по прозрачността издаде ново решение за несъвместимост, като Йоханис отново спечели процеса в Апелативния съд в окръг Алба, но предстои произнасянето и на Върховния касационен съд.   Популярен в местен план, Клаус Йоханис не беше политически играч на национално равнище до 2009 година, когато бе предложен за премиер. Въпреки че през 2007 г. го бе наградил с национален орден, президентът Траян Бъсеску отказа да го назначи.   Завръщането на Йоханис в голямата политика беше изненадващо - през 2013 г. тогавашният лидер на Национално-либералната партия Крин Антонеску го покани в партията и го издигна до първи заместник-председател. Отхвърлената номинация на Йоханис в началото на 2014 г. за вътрешен министър и вицепремиер, отговарящ за икономиката, се оказа формалният повод за разпадането на съюза между социалдемократите на Понта и либералите на Крин Антонеску.   След изборите за Европейски парламент, на които Национално-либералната партия не се представи много убедително, Йоханис пое лидерския пост от Крин Антонеску, а след това бе издигнат и като кандидат за президент. Кандидатурата му бе подкрепена и от Демократично-либералната партия, която е част от Християн-либералния съюз.   Наричан "германецът" от опонентите си, той казва, че неговото семейство живее в Румъния от 500 години.

Клаус Йоханис бе избран за президент на Румъния

http://www.mediapool.bg/klaus-yohanis-be-izbran-za-prezident-na-rumaniya-news227265.html

Кметът на румънския град Сибиу и лидер на румънската десница Клаус Йоханис спечели изненадващо президентските избори в страната. Министър-председателят - социалдемократът Виктор Понта, призна поражението си и поздрави съперника си. "Ние спечелихме!", написа 55-годишният Йоханис в профила си във "Фейсбук". Той събра 54,81% от гласовете. Това показват данните на Централното избирателно бюро след обработване на 76,53% от бюлетините. Понта печели 45,18% от вота. Преди неделния балотаж социологическите проучвания прогнозираха победа за Виктор Понта с разлика от 8-11%. Румънски експерти отбелязаха, че върху мнението на румънците е повлияла голямата безработица, която по различни оценки достига 4 милиона души. 55-годишният Клаус Йоханис, идващ от немското малцинство, е преподавател по физика. Той влезе в политиката през 2000 г., когато стана кмет на централния град Сибиу. После издигна града до западните стандарти и го превърна в една от най-атрактивните туристически дестинации в страната. Обвиняван, че не е истински румънец, той също така беше подложен на критики от Социалдемократическата партия, че няма деца и предпочита да инвестира в недвижими имоти. В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България. 55-годишният Йоханис беше подкрепян от Европейската народна партия и от иконата в борбата с корупцията Моника Маковей.

От днес се въвежда зимното поддържане в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430789

От днес се въвежда зимното поддържане в страната. Това каза Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред БНТ. Лазаров каза още, че от днес почистващите фирми вече са задължени да поддържат необходимите количества луга и соли, иначе ги грозят финансови санкции.
Относно опасността някои области и градове да затънат в преспи От днес се въвежда зимното поддържане в страната. Това каза Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред БНТ. Лазаров каза още, че от днес почистващите фирми вече са задължени да поддържат необходимите количества луга и соли, иначе ги грозят финансови санкции. Относно опасността някои области и градове да затънат в преспи

България отпадна от Евро 2016

http://offnews.bg/news/n_1/n_418612.html

България загуби шансовете си да участва в Европейското първенство по футбол през 2016 година след равенството от квалификацията с Малта снощи. Мачът завърши 1:1 и ни остави с четири точки от четири мача. Голът за тима на Любослав Пенев отбеляза Андрей Гълъбинов в шестата минута. В 49-ата минута обаче гостите изравниха след дузпа, изпълнена от фейла. В 75-ата минута Ивелин Попов изпусна дузпа и така мачът завърши 1:1. Мачът се игра на Националния стадион "Васил Левски" пред не повече от 1000 души публика. Предстои ни и домакинство срещу Италия, но страната ни вече няма шансове за класиране.

Шефът на „Пътна инфраструктура“: От днес се въвежда зимното поддържане в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430785

От днес се въвежда зимното поддържане в страната. Това каза Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред БНТ. Лазаров каза още, че от днес почистващите фирми вече са задължени да поддържат необходимите количества луга и соли, иначе ги грозят финансови санкции.
Относно опасността някои области и градове да затънат в преспи От днес се въвежда зимното поддържане в страната. Това каза Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред БНТ. Лазаров каза още, че от днес почистващите фирми вече са задължени да поддържат необходимите количества луга и соли, иначе ги грозят финансови санкции. Относно опасността някои области и градове да затънат в преспи

Какво каза размазания Кобра на кацане в България?

http://www.zapernik.com/sport/kakvo-kaza-razmazaniya-kobra-na-kacane-v-bulgariya_35791/

Кубрат Пулев се спря пред журналистите след завръщането си от Германия, предаде БЛИЦ. Както е известно, снощи най-добрият ни боксьор загуби битката за световната титла в тежка категория срещу Владимир Кличко в петия рунд. Украинецът го нокаутира. Кобрата нападна остро Кличко и го определи като боксьор, който използва твърде много трикове и мръсни номера в мачовете си.

"Аз не уважавам Кличко и няма как да го уважавам. Той не заслужава уважение. Ще ви обясня подробно защо мисля така, но...

Продължава

Етнически германец става президент на Румъния, Клаус Йоханис победи Виктор Понта на балотажа

http://www.moreto.net/novini.php?n=270949

Пълна изненада – така може да се определи най-меко загубата на Виктор Понта на президентските избори в Румъния, спечелени от етнически германец. Клаус Йоханис, кмет на трансилванския град Сибиу, успя да навакса изоставане от 10% от първия тур и спечели балотажа с разлика около един процент пред опонента си от Социалдемократическата партия.

Борислав Михайлов: Странно е, но толкова искат играчите (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/17/2420518_borislav_mihailov_stranno_e_no_tolkova_iskat_igrachite/?ref=rss


Президентът на БФС Борислав Михайлов остана изненадан и недоволен от равенството 1:1 с Малта в София. Според него липсва желание у футболистите.

"Не може Малта да не играе за нищо и да вземат точка на България. Очевидно на играчите ни нещо им липсва. Не съм убеден, че толкова могат, а по-скоро, че толкова искат. Това е странно", каза Михайлов.

По думите му футболистите са прегорели в квалификацията. "Всички имахме надежди и бяхме много близо до бараж. Очевидно или не са...

Московски: Има риск да загубим стотици милиони за инфраструктурата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430791

Към момента финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се кандидатства по ОП Към момента финансовите показатели на БДЖ не позволяват да се кандидатства по ОП "Транспорт" за средства. Рано е да се говори, че средствата ще дойдат от бюджета за 2015 година, защото той тепърва ще се обсъжда. Това заяви в сутрешния блок на БНТ Ивайло Московски, министър на транспорта. През следващите години в БДЖ е възможно да има обновяване на

Българи създадоха мобилно приложение за здравословно хранене

http://www.cross.bg/hranene-evelina-prilozhenie-1439930.html

/КРОСС/Трима млади българи създадоха първото по рода си мобилно приложение за здравословно хранене, което изцяло замества личния диетолог. В "EatWell" или "Храни се добре" е заложен иновативен алгоритъм за определяне на здравословния режим на всеки потребител, при това напълно безплатно. Идейният двигател зад мобилното приложение е Павел, студент в Холандия, на когото и хрумва идеята. Дизайнерът е Иван, студент в Германия. ИТ специалистът е Евелина, която „движи" и нещата с реализацията на проекта им, защото само тя е в България. Над 70% от хората не се хранят правилно и това води до здравословни проблеми и нашата глобална цел е да подобрим здравето на хората чрез хранене, обяснява Евелина Атанасова, цитирана от БНТ.На практика - личният диетолог се "пренася" в смартфона, позволявайки на потребителите да се възползват от него навсякъде и по всяко време. Само няколко минути отнема попълването на биометрични данни, преди да се генерира всеки индивидуален режим за правилно хранене. Режимът за една седмица напред е готов и към всяко ядене сме подбрали най-хубавите, най-лесни за приготвяне рецепти, допълва IT специалистът. 6 месеца по-рано стартира работата по реализацията на проекта, в който са вложени всичките им спестявания. Сега са необходими още средства, а екипът не спира да търси вариант към успеха. Евелина Атанасова се надява  на поне 100 хиляди юзера до 2 години

Екшън в ефир! Кандидати за имами се сбиха, полицията ги разтърва

http://pik.bg/екшън-в-ефир-кандидати-за-имами-се-сбиха-полицията-ги-разтърва-news250468.html

Екшън в ефир! Кандидати за имами се сбиха, полицията ги разтърва

Саморазправа в село Света Петка. Война на имаме създава размирици в селото. Брадата на имам е била запалена, понеже жителите на селото не го искат. След това пък гръм е ударил двамията. Полицията не можа да въведе ред в спора.

Част от хората не признават победата на един от кандидатите и това е довело до напражение. Спорещите не признаха пристигналия районен мюфтия, коментират по Би Ти Ви.

Оказа се, че той също е бил нападан и въпреки че отрича, местните упорито твърдят, че преди време дори му е подпалвана брадата.

Сред скандалните обвинения бяха включени и твърдения за блудство с момиче. Имамът, изгубил конкурса иска да води молитвата в джамията, разказват местните.

"Комисията ми издаде решение, каза Ибрахим Илмер", срещу който хората се бунтуват.

Хората обвиняват назначения имам, че ги бие и не го искат.

Абдула Селих коментира, че е бил проведен конкурс по всички правила. Държавните институции не ни помагат. Новият имам а не може да влезе в храма. Аз съм пуснал жалби. Конкурсът е фалшив, обвиниха го хората. Този фашив имам Ибрахим вместо да учи момичетата на Корана, той ги опипва.



Япония изпадна в рецесия

http://www.cross.bg/yaponiya-izpadna-retzesiya-1439929.html

/КРОСС/Япония изпадна в рецесия. Това показват данните за брутния вътрешен продукт на страната през третото тримесечие. Доларът направи внезапен скок и надхвърли 117 йени в Токио. Това може допълнително да увеличи пропастта в паричната политика на Съединените щати и Япония и да направи йената по-малко привлекателна за инвеститорите. Съобщението за поредния спад на икономиката на Япония идва ден преди премиерът Шиндзо Абе да обяви дата за предсрочни избори.  

Кметът, карал пиян и убил човек на пътя, отново в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430783

Днес в Бургас почва делото срещу криминално проявеният кмет на сливенското село Ковачите, който кара пиян и уби човек, а след това бе заснет да шофира системно без книжка, съобщи Нова тв.
Кметът Атанас Гурков призна вина пред съда в Сливен и получи 3 години и половина затвор. Сега обаче изненадващо обжалва, че е невинен. Днес в Бургас почва делото срещу криминално проявеният кмет на сливенското село Ковачите, който кара пиян и уби човек, а след това бе заснет да шофира системно без книжка, съобщи Нова тв. Кметът Атанас Гурков призна вина пред съда в Сливен и получи 3 години и половина затвор. Сега обаче изненадващо обжалва, че е невинен.

Извънредно! Имами са млатиха в ефира на БТВ!

http://www.zapernik.com/krimi/izvunredno-imami-sa-mlatiha-v-efira-na-btv_35790/

Страхотни ексцесии се разиграха в прекия национален ефир на bTV. В сутрешния блок днес кандидати за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг, като се наложи намесата на полицай, който да ги разтърве.

Причина за екшъна стана противоречив конкурс за имам. Част от хората не признават победата на един от кандидатите. Това е довело до напрежение в селото, а страстите стигнаха връхната си точка именно днес. Спорещите не признаха дори...

Продължава

Опасност от сблъсък между влакове на 9 "развързани" гари

http://www.bnews.bg/article-121999

Има общо 9 гари, които са с извадена от експлоатация сигнализация и сигнално-охранителна техника поради строителните дейности.

Джони Деп се появи пиян на Холивудските награди за кино

http://www.cross.bg/zapochna-holivydskite-nagradi-1439954.html

/КРОСС/Джони Деп твърди, че от близо две години няма проблеми с алкохола, но появата му на Холивудските филмови награди постави думите му под съмнение. Актьорът се качи на сцената, за да връчи приза за документален филм на Шеп Гордън (Supermensch: The Legend of Shep Gordon) и направи истинско шоу за публиката. Деп бе видимо некоординиран, постоянно заекваше и правеше несвързани изречения. Той имаше проблем с микрофона, а мисълта му бе повече от хаотична. В един момент дори започна да псува и когато се усети, че е на живо, запуши с ръка устата си и започна да се смее като ученик. Режисьорът на лентата Майк Майърс каза зад кулисите, че актьорът е бил много рокендрол", но колеги на звездата критикуваха нехайното му поведение. video:http://www.youtube.com/watch?v=7CBsBvT_D3E

Гледат делото срещу кмета, карал пиян и убил човек на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430773

Днес в Бургас почва делото срещу криминално проявеният кмет на сливенското село Ковачите, който кара пиян и уби човек, а след това бе заснет да шофира системно без книжка, съобщи Нова тв.
Кметът Атанас Гурков призна вина пред съда в Сливен и получи 3 години и половина затвор. Сега обаче изненадващо обжалва, че е невинен. Днес в Бургас почва делото срещу криминално проявеният кмет на сливенското село Ковачите, който кара пиян и уби човек, а след това бе заснет да шофира системно без книжка, съобщи Нова тв. Кметът Атанас Гурков призна вина пред съда в Сливен и получи 3 години и половина затвор. Сега обаче изненадващо обжалва, че е невинен.

В каква посока ще поеме Фед?

http://www.investor.bg/novini/130/a/v-kakva-posoka-shte-poeme-fed-183884/

Статистическите данни от Стария континент ще бъдат също отново във фокуса на инвеститорите

Кобрата: Боксът е училище, продължавам напред

http://frognews.bg/news_80387/

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев се завърна в България снощи. Кобрата беше посрещнат като истински шампион. Той благодари на цяла България за подкрепата. "Наистина топло посрещане. Искам на първо място да благодаря на цяла България, че беше с мене", каза спортистът на летище София. Той заяви, че е здрав и че продължава да се развива и да се учи.

От днес се въвежда зимното поддържане в страната

http://pik.bg/от-днес-се-въвежда-зимното-поддържане-в-страната-news250467.html

От днес се въвежда зимното поддържане в страната

От днес се въвежда зимното поддържане в страната. Това каза Лазар Лазаров, председател на Агенция „Пътна инфраструктура“, в интервю за предаването „Денят започва“ на БНТ. 

Лазаров каза още, че от днес почистващите фирми вече са задължени да поддържат необходимите количества луга и соли, иначе ги грозят финансови санкции. Относно опасността някои области и градове да затънат в преспи председателят на агенцията обясни, че мотивите за обозначаване на тези области като критични са различни.

За Област Перник той посочи като причина изтичащия договор на почистващата фирма, като подчерта, че при невъзможност да се подпише договор със същата фирма има готовност за сключване на договори с фирми от съседни области. Той призна, че забавеното сключване на договорите е проблем, въпреки че те са били изработени още в средата на 2013 г. „Необяснимо е за мен защо се чакаше юли и август 2014 г. тези договори да бъдат пуснати като процедури, имайки предвид, че те са атрактивни, четиригодишни, това е заетост на фирмата и на техните служители“, каза още Лазаров.

Започва зимното поддържане на пътищата

http://www.vesti.bg/bulgaria/zapochva-zimnoto-poddyrzhane-na-pytishtata-6027543

На неизрядните шофьори, хванати по време на акция „Зима“, вече няма само да се отправят предупреждения, а ще се налагат и глоби

Путин: Украйна има бъдеще само при федерализация

http://www.mediapool.bg/putin-ukraina-ima-badeshte-samo-pri-federalizatsiya-news227264.html

Украйна има бъдеще само при федерализация, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за германската телевизия А Ер Де. "Украйна е сложна страна не само по етнически състав, по и по процеса на създаването й в сегашния й вид", отбеляза той. Путин предложи на западните държави да работят заедно за постигането на единно политическо пространство в Източна Украйна. Можем да се движим в тази посока, но само заедно, каза руският президент. Той призна, че по въпросите за осигуряване на сигурността подходите на лидерите на Русия и Германия "далеч не винаги съвпадат". Ясно е обаче, че Москва и Берлин искат ситуацията да бъде регулирана (...) ще се стремим споразумението от Минск да бъде изпълнявано, каза Путин. През последните 10-15 години бе поставена добра основа за развитието на отношенията между Русия и Германия и ще бъде жалко тя да бъде загубена, отбеляза президентът. Според него договореностите от Минск не се изпълняват напълно. Има определени проблеми , свързани с това, че и двете страни в конфликта не оставят част от населените места, договорени в Минск. Путин се зарече, че Русия няма да позволи на украинските власти да унищожат всички свои политически опоненти. Според руския държавен глава разширяването на НАТО и приближаването му към границите на Русия съществено е изменило геополитическото пространство, расте и броят на базите. "Нима руски бази са разпръснати из целия свят? Не, базите на НАТО, американските бази са разпръснати по целия свят, включително и близо до нашите граници", каза той. Путин заяви, че преди няколко години Русия е взела решение да възобнови далечните полети на стратегическата авиация, тъй като не е забелязвала "насрещни стъпки" от САЩ и НАТО. Президентът на Русия определи като неадекватна реакцията на Запада на присъединяването на Крим, тъй като Москва е действала според прецедента с Косово. В неделя Владимир Путин отпътува по-рано от Бризбейн и стана първият световен лидер, напуснал срещата на върха на Г-20, на която бе подложен на критики заради намесата на Москва в Украйна. Американският президент Барак Обама обвини Русия за инвазията в Украйна, а британският премиер Дейвид Камерън предупреди за евентуален "замразен конфликт" в Европа. Последователното настъпване на руски танкове, артилерия и войски в превзетия от бунтовници Донбаски район в Източна Украйна, документирано миналата седмица от НАТО и независими международни наблюдатели, е тревожно напомняне, че кризата, възникнала след анексирането на Крим през март, далеч не е приключила, коментира британският в. "Обзървър", цитиран от БТА. Както винаги намеренията на Русия в Украйна са неясни. Придвижването на войски, които е възможно да включват чеченски и казашки наемници, може да е просто опит за подпомагане на сепаратистите, които не разполагат с човешки ресурси и оръжие да оказват съпротива на Киев вечно. Възможно е това да е част от по-широки усилия да се подкрепи независимостта на Донбас след победата на сепаратистите на нагласените избори, които единствено Москва смята за законни. Някои анализатори се опасяват, че преследвайки опасните си фантазии за възраждане на руската империя, Путин крои дългосрочни планове да превърне Източна Украйна в постоянно, милитаризирано предмостие или автономна държава (нещо като съвременна Спарта), откъдето да осъществява продължителна кампания за дестабилизация срещу Украйна и прозападното й ръководство, отбелязва вестникът. Какъвто и да е замисълът, фактът, че всичко това се случва точно когато Путин се срещна с Барак Обама, Дейвид Камерън и други световни лидери от Г-20 в Бризбейн, е меко казано невероятен. Путин е уязвим. Засилващият се финансов натиск и нарастващата подкрепа на НАТО за европейски страни, граничещи с Русия, може да убеди Москва, че цената на антисоциалното поведение е непоносимо висока. Колкото до руския президент - световните лидери би трябвало да престанат да се държат с него сякаш е един от тях. Путин и путинизмът са завръщане към по-поляризирана и агресивна ера. Не трябва да се допуска той да ни завлече отново в миналото, заключава "Обзървър". Русия продължава да всява хаос. Положението в Украйна бързо се влошава, Москва продължава да поражда недоумение около съдбата на малайзийския самолет, свален над Източна Украйна, наблюдава се руска военна активност край границите на НАТО, а точно преди срещата на върха на Г-20 в Бризбейн Русия разположи флотилия от военни кораби край бреговете на Австралия, пише в. "Дейли телеграф". Лидерите на западните демокрации този път изглеждаха единни в неодобрението си към Владимир Путин. Острите думи обаче не могат да заменят действията. Заплахата, която поражда Путин за бъдещето на Украйна, би трябвало да безпокои западната демокрация. Когато голяма държава сплашва по-малка, без от това за нея да има последствия, международното право и ред са застрашени. Няма лесно решение на тази криза, но Западът трябва да продължи да упражнява натиск върху Русия, за да убеди категорично Путин и приближените му, че агресивният подход няма да се толерира, отбелязва вестникът. Целият свят вече е наясно - цял отрязък от границата на Украйна е достъпна за Русия, границата там на практика не съществува. Въпросът е не дали в Източна Украйна има руски войски, а каква е числеността им, посочва френският в. "Монд". Цял свято го знае, а Москва отрича. Блокажи, лъжи, създаване на пречки. Още няма яснота за ракетата, отнела живота на 298 цивилни, пътували с малайзийския самолет. Русия говори за мир, но разпалва война, цитира "Монд" изказване на американския посланик в ООН Саманта Пауър от миналата седмица. Внезапно Западът си дава сметка за очевидното: Русия на Владимир Путин не приема вече правилата на играта. Нито днешните, нито тези от вчера. Вестникът цитира и Хeнри Кисинджър, според когото Путин е "тактическа сила, която прикрива стратегическа слабост". Тази слабост е толкова тревожеща, колкото и слабостта на руската икономика под двойния ефект на западните санкции и спадането на цените на петрола, от които тя е силно зависима. Именно тази уязвимост кара Западът да премисля два пъти преди да наложи нова серия санкции на един непредвидим режим. Единственото предвидимо е продължителността на изпитанието - то ще е трае дълго, допълва "Монд".

Путин вижда бъдещето на Украйна като федерализация

http://www.mediapool.bg/putin-vizhda-badeshteto-na-ukraina-kato-federalizatsiya-news227264.html

Руският президент Владимир Путин обяви, че Украйна има бъдеще само при федерализация. В интервю за германската телевизия ARD той каза, цитиран от БНР: "Украйна е сложна страна, не само по етнически състав, но и по процеса на формирането й в сегашния й вид." Путин и добави, че не разбира нежеланието на някои политически сили в Киев да чуят за възможността за федерализация. В същото време той заяви, че Русия няма да позволи на украинските власти да унищожат противниците си в източната част на страната. По думите на Путин, властите е трябвало не да привличат войски, а да започнат диалог, когато жителите на Донбас са се хванали за оръжието. В същото интервю, руският президент нарече реакцията на Запада на влизането на Крим в състава на Руската федерация абсолютно неадекватна, защото не е имало нарушение на международното право.

Бой между имами и заплахи за палене на бради в тв ефира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430776

Войната на имамите в пазарджишко село прерасна в саморазправа. В сутрешния блок на bTV днес кандидати за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг, като се наложи намесата на полиция, която да ги разтърве.
Причина за екшъна стана противоречив конкурс за имам. Войната на имамите в пазарджишко село прерасна в саморазправа. В сутрешния блок на bTV днес кандидати за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг, като се наложи намесата на полиция, която да ги разтърве. Причина за екшъна стана противоречив конкурс за имам.

Реформатор: Хората не се интересуват от шеги и закачки, а искат реформи

http://offnews.bg/news/n_1/n_418600.html

Дали ще си говорим с шеги закачки, знаете, че имаше и с песни комуникация съвсем скоро, това хората не ги интересува, те очкавта реформи.  Това обяви Настанимир Ананиев от "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е част от Реформаторския блок, в интервю за БНТ по повод последната размяна на закачливи реплики между Петър Москов  от ДСБ и Даниел Вълчев от ДБГ през уикенда. Москов, който е здравен министър, коментира пред bTV разединението в Реформаторския блок и декларацията на ДБГ, в която се говори за високо ниво на недоверие в коалицията с анекдота: "Една жена искала за развод, защото след 4 години брак с комунист, той й обещал: "Утре ще го направим" и тя останала девствена". На това Вълчев отговори в интервю за БНТ със следната реплика: "Ние в момента сме точно като във вица за двете блондинки: "- Муцка, направих си втора дупка на ухото. - И кво сега? По-добре ли чуваш?" Като си изберем лидер какво точно ще стане, хората ще ни вярват повече, по-добри реформи ще направим, по-добри ще са отношенията между нас, какво ще спечелим повече от това, освен че някой ще се накичи с карамфил на ревера". Ние сме Реформаторски блок и трябва да заслужим името си, обяви днес Ананиев от ДБГ. На въпрос дали това напрежение в Блока не тлее от месец, но са изчакали да се състави правителство, той напомни, че Реформаторският блок съществува от една година и досега е доказал, че може да бъде единен. Депутатът призна, че все пак има напрежение в Блока. Според него то може да бъде преодоляно. В сутрешният блок на Btv гости бяха други двама Реформатори -  Димитър Делчев от ДБГ и Гроздан Караджов от СДС, но те отказаха да седнат един до друг. Димитър Делчев се оплака, че в правителството се назначават зам. -министри, които не са съгласувани с ДБГ. Караджов отрече това обвинение. "Бях изненадан, че човек от нашата коалиция е забранил да стоим заедно в студио и да си говорим, което ме потриса. Искам да се извиня. Това не е мое искане", уточни той.

Преглед на печата, понеделник, 17 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-17-ноември_l.a_i.609165_at.1.html

СТАНДАРТ: Нов вътрешен дълг за 1,5 млрд. до Коледа Държавен дълг в размер на близо 1,5 млрд. лв. ще бъде пласиран на вътрешния пазар до...

В гримьорната на Крисия: Сълзи от щастие, сподавена в прегръдки еуфория и повтарящата се мантра, че току-що са пренаписали историята за българското участие на „Евровизия”

http://www.zapernik.com/hailaif/v-grimiornata-na-krisiya-sulzi-ot-shtastie-spodavena-v-pregrudki_35789/

Сълзи от щастие, сподавена в прегръдки еуфория и повтарящата се мантра, че току-що са пренаписали историята за българското участие на „Евровизия” – това изпълваше гримьорната на Крисия Тодорова и братята Хасан и Ибрахим Игнатови секунди след като взеха среброто в детския аналог на конкурса завчера в Малта.

12 точки не достигнаха на харизматичното трио, за да бетонира позицията си на абсолютен фаворит на Европа. Страната ни събра 147 точки благодарение на вота на...

Продължава

Наблюдаващият прокурор по КТБ: Това не е банка, а схема за кражба

http://www.cross.bg/banka-deloto-prokyror-1439928.html

/КРОСС/„Проверяваме абсолютно всичко по това дело. Още от началото на участието си в това досъдебно производство твърдя, включително и многократно пред различни съдебни състави, че за мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида (каквото е мнението на професор Ханке), отколкото нормална търговска банка". Това коментира в интервю за „24 часа" наблюдаващият прокурор по делото „КТБ" Иван Гешев. „На базата на доказателствата по делото смятам, че тази структура поне в последните години е функционирала с цел да обслужва бизнеса на собственика си", добави той.„Може би ще останем в учебника по история, защото не ми е известно да може да се даде друг подобен пример в световната история за това как една реално функционираща банка е превърната в някаква пирамидална структура. Потвърждават го и икономисти, с които разговарях. И то в страна от ЕС при действащи транспонирани европейски директиви, които са перфектни, при наличие на вътрешен и външен одит, надзор и регулатор", каза още прокурорът. Според него вината за създалата се ситуация не е само на БНБ: „За мен, познавайки доказателствата по делото, вината да се стигне до това незавидно положение, което в крайна сметка нанася и големи имиджови щети на самата държава, имат различни органи, а не само БНБ. В ДАНС например има цяла дирекция, която се занимава с финансова и банкова сигурност

9 катастрофи и един пострадал за денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270952

Един човек е пострадал при пътен инцидент през изминалото денонощие във Варна. Раненият е водач, който е самокатастрофирал. Той е с контузия на варта, като за живота му няма опасност. Произшествията само с материални щети са 8.

Путин: Украйна има бъдеще само при федерализация

http://www.cross.bg/ykraiina-voiina-pytin-1439927.html

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин обяви, че Украйна има бъдеще само при федерализация. В интервю за германската телевизия ARD той каза: Украйна е сложна страна, не само по етнически състав, но и по процеса на формирането й в сегашния й вид. Путин добави, че не разбира нежеланието на някои политически сили в Киев да чуят за възможността за федерализация. В същото време той заяви, че Русия няма да позволи на украинските власти да унищожат противниците си в източната част на страната. По думите на Путин, властите е трябвало не да привличат войски, а да започнат диалог, когато жителите на Донбас са се хванали за оръжието. Руският президент нарече реакцията на Запада на влизането на Крим в състава на Руската федерация абсолютно неадекватна, защото не е имало нарушение на международното право. От своя страна, президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната му е подготвена за сценарий на тотална война, но посочи, че предпочита мирно решение на конфликта. Не искаме война, искаме мир и се борим за европейските ценности. Русия обаче не спазва никое споразумение. Не се боя от война с руските войски и сме се подготвили за сценарий на тотална война, каза Порошенко в интервю за вестник "Билд". От повече от седмица Киев твърди, че в Източна Украйна масово навлизат руски войски и танкове.  

Бой за имами в пазарджишко село

http://frognews.bg/news_80386/

Кандидати за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг. Полиция се намеси в опит да ги разтърве. Органите на реда чакат подкрепление. Причина за екшъна стана противоречив конкурс за имам. Част от хората не признават победата на един от кандидатите.

Дискусия за пастирската грижа към затворника ще се проведе в София

http://pik.bg/дискусия-за-пастирската-грижа-към-затворника-ще-се-проведе-в-софия-news250462.html

Дискусия за пастирската грижа към затворника ще се проведе в София

Дискусия за пастирската грижа към затворника ще се проведе в София.

Темата е “Престъпление и покаяние – за пастирската грижа към затворника”. За ролята на духовника в живота на лишените от свобода и други поддобни въпроси ще говори отец Николай Георгиев, първопроходец на обгрижването на затворниците у нас в новите демократични времена. 

Събитието ще се състои днес от 18:30 часа в ателие-книжарница „Къща за птици” в София.

Напрежение в село Света Петка заради избора на имам

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/naprezhenie-v-selo-sveta-petka-zaradi-izbora-na-imam-6027542

До напрежението в селото се стигнал, след като кандидатът, неиздържал изпита за имам, се настанил в джамията и води молитвите

Имами си спретнаха бой в ефира на bTV

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430769

Войната на имамите в пазарджишко село прерасна в саморазправа. В сутрешния блок на bTV днес кандидати за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг, като се наложи намесата на полиция, която да ги разтърве.
Причина за екшъна стана противоречив конкурс за имам. Войната на имамите в пазарджишко село прерасна в саморазправа. В сутрешния блок на bTV днес кандидати за имами в пазарджишкото село Света Петка и придружаващите ги поддръжници си налетяха един на друг, като се наложи намесата на полиция, която да ги разтърве. Причина за екшъна стана противоречив конкурс за имам.

Настимир Ананиев: Случиха се неща, които разклатиха доверието в РБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430767

Има напрежение в Реформаторския блок. Случиха се неща, които разклатиха доверието в блока. Хората очакват реформи и ние трябва да заслужим името си. Това каза пред камерите на БНТ Настимир Ананиев от Движение "България на гражданите".
Блокът е на по-малко от година. Ние знаем, че има големи очаквания към нас. Има напрежение в Реформаторския блок. Случиха се неща, които разклатиха доверието в блока. Хората очакват реформи и ние трябва да заслужим името си. Това каза пред камерите на БНТ Настимир Ананиев от Движение "България на гражданите". Блокът е на по-малко от година. Ние знаем, че има големи очаквания към нас.

Настимир Ананиев: Има напрежение в Реформаторския блок. Доверието е разклатено

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430760

Има напрежение в Реформаторския блок. Случиха се неща, които разклатиха доверието в блока. Хората очакват реформи и ние трябва да заслужим името си. Това каза пред камерите на БНТ Настимир Ананиев от Движение Има напрежение в Реформаторския блок. Случиха се неща, които разклатиха доверието в блока. Хората очакват реформи и ние трябва да заслужим името си. Това каза пред камерите на БНТ Настимир Ананиев от Движение "България на гражданите". Блокът е на по-малко от година. Ние знаем, че има големи очаквания към нас.

Започва зимното поддържане на пътищата

http://www.cross.bg/poddurzhane-putishtata-gotovi-1439926.html

/КРОСС/Зимното поддържане на пътищата влиза в сила от днес. В областните пътни управления и в поддържащите фирми се въвежда 24-часов режим на работа. Всики снегопочистващи фирми вече са задължени да прилагат правилата за почиставне на пътищата при зимна обстановка. За да се съкрати времето за реакция от фирмите се изисква 6 часа преди началото на прогниозирания снеговалеж техниката им да е на разположение на определените места, като шофьорите им трябва да са готови за започване на дейностите за обработка. Максималният срок за провеждането на тези дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента за установяване на заледяването на пътищата варира от 2 до 8 часа, в зависимост от нивото на зимно поддържане на пътя. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж отново зависи от нивото на пътя и е от 3 до 10 сантиметра. Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров уточни, че има обещание материалите за снегопочистванеда бъдат налични във фирмите. Ако това не стане и те не са готови да почистват, то ще се ползва фирма от съседна област. За цялата страна през зимата са нужни 76 тона сол, но в наличност има само 53. От необходимите за сезона 233 тона пясък, страната разполага с малко над половината. Най- тежко е състоянието на техниката за поддържане на магистралите "Струма" и "Люлин". Там има едва 4 от нужните 66 машини

Димитър Делчев и Гроздан Караджов от Реформаторския блок отказаха да седнат един до друг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430762

Двама депутати от Реформаторския блок - Димитър Делчев и Гроздан Караджов, отказаха да седнат един до друг в телевизионен блок.
"В РБ има недоверие. Част от членовете ни не подкрепиха г-жа Меглена Кунева да стане председател на блока. След като тя се оттегли, трябваше Найден Зеленогорски да стане. Появяват се имена на зам. Двама депутати от Реформаторския блок - Димитър Делчев и Гроздан Караджов, отказаха да седнат един до друг в телевизионен блок. "В РБ има недоверие. Част от членовете ни не подкрепиха г-жа Меглена Кунева да стане председател на блока. След като тя се оттегли, трябваше Найден Зеленогорски да стане. Появяват се имена на зам.

Започва зимното поддържане на пътищата

http://www.cross.bg/putishtata-poddurzhane-shofyorite-1439926.html

/КРОСС/Зимното поддържане на пътищата влиза в сила от днес. В областните пътни управления и в поддържащите фирми се въвежда 24-часов режим на работа. Всики снегопочистващи фирми вече са задължени да прилагат правилата за почиставне на пътищата при зимна обстановка. За да се съкрати времето за реакция от фирмите се изисква 6 часа преди началото на прогниозирания снеговалеж техниката им да е на разположение на определените места, като шофьорите им трябва да са готови за започване на дейностите за обработка. Максималният срок за провеждането на тези дейности от момента на спиране на снеговалежа или от момента за установяване на заледяването на пътищата варира от 2 до 8 часа, в зависимост от нивото на зимно поддържане на пътя. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж отново зависи от нивото на пътя и е от 3 до 10 сантиметра. Поддържането на 20-те хиляди километра републикански пътища ще бъде осигурено от над 3 хиялди снегопочистващи машини, снегорини и техника за разпръскване на пясък. В опорните пунктове са доставени над 142 хиляди тона пясък, близо 54 хиляди тона сол и над 3700 тона луга. Областите София Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян все още не са напълно готови да започнат дейностите по зимното поддържане. Паралелно с изпълнението на ангажиментите към проходимостта на пътищата започва и акция, насочена към шофьорите

След Рашидов театрите станаха евтини кабарета!

http://www.bnews.bg/article-121997

В резултат на тази реформа на Вежди Рашидов театрите се превърнаха в евтини кабарета, които предлагат евтини спектакли, а българският Лувър е най-големият му провал. Това заяви Виктор Лилов, който заедно с Калин Сърменов поспориха за новия министър на културата.

Започва изплащането на обезщетенията за болестта "син език"

http://www.cross.bg/obezshteteniyata-leva-bolestta-1439925.html

/КРОСС/Министерството на земеделието започва изплащане на обезщетенията на стопаните, които изгубиха животните си заради болестта "син език". 27 хиляди овце са жертва на болестта и на бавната реакция на властите при овладяването му. Освен че не реагира адекватно за ограничаване и справяне със заболяването, администрацията е забавила и обработката на документите на фермерите за компенсиране на загубите, съобщи преди дни земеделският министър Десислава Танева. Според нея всички документи ще бъдат готови днес, а тези, които вече са обработени, са върнати към областните дирекции по безопасност на храните. Първият транш от компенсациите в размер на 300 хиляди лева е бил преведен още в петък. Общата сума, с която агроведомството разполага преди актуализацията на бюджета за изплащането на обезщетенията, е милион и половина лева. При промените в държавните финанси са заложени още 2 милиона лева за тези цел. Още тази седмица ще бъде свикан Консултативен съвет по животновъдство, за да се обсъдят мерките за справяне с кризата в сектора, каза още министър Танева.  

Б. Цеков: Парламентът трябва да възстанови Консултативния съвет по законодателството

http://www.cross.bg/tzekov-kontrol-vuzmozhnost-1439924.html

/КРОСС/Институтът за модерна политика внесе своя встъпителен доклад за състоянието на парламентарното управление. Докладът не е оценка на 43-тото Народно събрание, а обобщава констатации, проблемни зони, негативни тенденции от предходни парламенти, съчетани вече с анализ на парламентарната конфигурация в новоизбрания парламент, обясни пред БНР Борислав Цеков - един от авторите на доклада. Той посочи, че в документа са включени и препоръки. Една от тях е прозрачност на законодателния процес. Да се публикуват в Интернет предложенията на депутатите за второ четене на законопроектите. Това е в момента единствената брънка от законодателния процес, която е вън от този тип публичност. Това ще даде възможност на засегнати, заинтересовани страни, за граждански или медиен контрол. От друга страна трябва да се въведе един принцип, който ние наричаме радикална прозрачност на бюджетните разходи с една малка поправка в Закона за държавния бюджет. Би могло да се въведе една практика, която съществува от няколко години в САЩ - всички разходи на ведомствата по основни пера да бъдат включени в една публична и достъпна за обществеността база данни. Това е възможност за текущ контрол, който снема голяма част от напрежението, което възниква, когато видим докладите на Сметната палата за години назад. Тогава се правят констатации, но всичко е постфактум, коментира Цеков

Пловдив посреща Нова година с два паралелни купона на открито

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4429788

За първи път Пловдив ще посрещне Нова година с две партита на открито по едно и също време. Едното ще е на традиционното място - на сцената пред общината, където ще пеят и танцуват ансамбъл За първи път Пловдив ще посрещне Нова година с две партита на открито по едно и също време. Едното ще е на традиционното място - на сцената пред общината, където ще пеят и танцуват ансамбъл "Тракия" и други звезди. Програмата още се уточнява, обясни зам.-кметът по културата Стефан Стоянов. Паралелно тържество в новогодишната нощ

Етническият германец Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

http://offnews.bg/news/n_1/n_418603.html

Клаус Йоханис е новият президент на Румъния. При обработени 33% от бюлетините Йоханис получава 55.79% от гласовете във втория тур на президентските избори, а неговият съперник Виктор Понта - 44.2%. Активността е била рекордно висока - 62.04%, с 10% над активността на първия тур на 2 ноември. Премиерът на Румъния 42-годишният бивш адвокат Виктор Понта не дочака обявяването на окончателните резулатати, призна се за победен и поздрави съперника си. Йоханис е етнически германец. Той е лидер на румънската десница. От 2000 г. досега Йоханис е кмет на румънския град Сибиу. Под управлението му градът се превърна в една от най-атрактивните туристически дестинации в страната, а нивото му отговаря за западните стандарти. Той бе преизбиран през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. на този пост. 55-годишният Йоханис е физик. Образът му на честен човек беше накърнен от Националната агенция по интегритет, която го обвини, че е членувал в Управителния съвет на местна компания, докато заемал кметския пост, несъвместимост, която е санкционирана от закона, припомня БГНЕС. В своята предизборна кампания Клаус Йоханис постави ударението върху борбата срещу корупцията и желанието си да реформира икономическите структури в 20-милионната страна, която е на предпоследно място в ЕС по бедност, следвана само от България. Румънският президент има широки правомощия не само в областта на външната политика и политиката по сигурността, но и предлага кандидати за ключовите ръководни постове в прокуратурата, контролира изпълнителната и законодателната власти, тайните служби и правосъдието.

Скандал: Двама депутати от РБ отказаха да седнат един до друг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430755

Двама депутати от Реформаторския блок - Димитър Делчев и Гроздан Караджов, отказаха да седнат един до друг в телевизионен блок.
Двама депутати от Реформаторския блок - Димитър Делчев и Гроздан Караджов, отказаха да седнат един до друг в телевизионен блок. "В РБ има недоверие. Част от членовете ни не подкрепиха г-жа Меглена Кунева да стане председател на блока. След като тя се оттегли, трябваше Найден Зеленогорски да стане. Появяват се имена на зам.

ДБГ: Има напрежение при реформаторите

http://pik.bg/дбг-има-напрежение-при-реформаторите-news250461.html

ДБГ: Има напрежение при реформаторите

"Има напрежение в Реформаторския блок. Случиха се неща, които разклатиха доверието в блока. Хората очакват реформи и ние трябва да заслужим името си."

Това каза пред камерите на БНТ Настимир Ананиев от Движение "България на гражданите". "Блокът е на по-малко от година. Ние знаем, че има големи очаквания към нас. Доверието може би е разклатено, но ние имаме голямо поле на съгласие. Трябва да си говорим какво ни обединява. Проблемът е, че има напрежение, но ние можем да го преодолеем. В ДБГ нямаме проблем Радан Кънев да стане председател на блока. За нас лидерът трябва да бъде и обединител. Утре ще дискутираме кога да бъде проведен конгрес. Аз съм сигурен, че ще намерим пътя на съгласието. Обещанията, които сме дали на избирателите ни задължават за това", обясни Ананиев.

ПГ на РБ седи зад реформите. Провеждането на реформи няма да бъде никак лесно. Трябва да работим за това. Нямаме абсолютно никакви съмнения към министрите ни. Сигурен съм, че те ще се справят, убеден беше членът на ДБГ.

Реформаторите Делчев и Караджов отказаха да седят заедно

http://frognews.bg/news_80385/

Двама народни представители от Реформаторския блок - Димитър Делчев и Гроздан Караджов, отказаха да седнат един до друг в студиото на сутрешния блок на бТВ. Причина за това е разпореждане от лагера на "Движение България на гражданите", породено от разногласията между различните фракции в РБ по въпроса дали веднага след нова година обединението да избере общ лидер.

След резила срещу Малта, Евро 2016 остава мираж

http://www.moreto.net/novini.php?n=270948

България затвори поредната врата пред себе си, като измъкна само 1:1 от Малта, в европейската квалификация, на Националния стадион "Васил Левски". Празните трибуни на Националния стадион бяха в унисон с мразовитото време и скованата игра на терена.

Започна демонтирането на тролейбусната мрежа

http://dobrudjatv.net/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b9%d0%b1%d1%83%d1%81%d0%bd/

От няколко дни започна демонтирането на тролейбусната мрежа в Добрич. Припомняме, че през месец август общински съвет взе решение контактната тролейбусна мрежа в града да бъде продадена на публичен търг при начална цена 1 200 000 лева. Според направената инвентаризация въздушната контактна мрежа надхвърля 41 […]

Започва изплащането на обезщетенията заради "син език"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430742

От днес започва изплащането на първите обезщетения на стопани, загубили животните си заради "син език". До този момент от болестта са умрели около 27 000 овце, съобщи БТВ.
Държавата се очаква да отпусне 16 млн. лв за обезщетения. Първите плащания ще са за сметка на Земеделското От днес започва изплащането на първите обезщетения на стопани, загубили животните си заради "син език". До този момент от болестта са умрели около 27 000 овце, съобщи БТВ. Държавата се очаква да отпусне 16 млн. лв за обезщетения. Първите плащания ще са за сметка на Земеделското

Предвижда се до 1% икономически ръст през следващата година

http://econ.bg/Новини/Предвижда-се-до-1-икономически-ръст-през-следващата-година_l.a_i.609160_at.1.html

Икономическият растеж в България през следващата година ще е в рамките на 1%. Това предвижда проектобюджетът за 2015 г., който трябва да бъде внесен...

Майка удави бебето си след консултация с врачка

http://www.bnews.bg/article-121996

Пенка Тодорова ще отговаря за умишлено убийство на невръстната си рожба. "Не знаех, че съм бременна", кълне се 38-годишната жена, чиято постъпка потресе колежките й от "Интендантско обслужване" в Калофер.

Започва изплащането на обезщетенията заради "син език"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430733

От днес започва изплащането на първите обезщетения на стопани, загубили животните си заради От днес започва изплащането на първите обезщетения на стопани, загубили животните си заради "син език". До този момент от болестта са умрели около 27 000 овце, съобщи БТВ. Държавата се очаква да отпусне 16 млн. лв за обезщетения. Първите плащания ще са за сметка на Земеделското

Кубрат Пулев: Продължаваме напред!

http://www.cross.bg/pylev-kybrat-bulgariya-1439923.html

/КРОСС/Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев се завърна в България снощи. Кобрата беше посрещнат като истински шампион. Той благодари на цяла България за подкрепата.  "Наистина топло посрещане. Искам на първо място да благодаря на цяла България, че беше с мене", каза спортистът на летище София. Той заяви, че е здрав и че продължава да се развива и да се учи. "Животът е едно училище и боксът също. И продължаваме напред." - каза Пулев и допълни: "Не е лесно да се бориш сам срещу една огромна империя и мафия". Кубрат Пулев заяви, че партньорът му в мача на 15 ноември - Владимир Кличко, не уважава уважението му - нито на ринга тогава, нито сега. Защо да го уважавам?! - попита риторично Пулев.  Кубрат Пулев не смята, че е подходил емоционално към мача, а че го е изиграл добре.   

От сряда застудява, температурите падат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430735

От сряда започва постепенно понижение на температурите, съобщи Фокус, позовавайки се на информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Във вторник ще е предимно облачно и мъгливо. На отделни места, главно в северозападните райони, ще превали слабо. Ще духа слаб южен вятър. От сряда започва постепенно понижение на температурите, съобщи Фокус, позовавайки се на информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Във вторник ще е предимно облачно и мъгливо. На отделни места, главно в северозападните райони, ще превали слабо. Ще духа слаб южен вятър.

Преглед на варненския печат - 17 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270947

Не могат да “озаптят” свлачището на Траката, алармира Черно море. Пропадна новоизградената подпорна стена в източната част на проблемния район. Укрепването е започнало само преди 20 дни, като до момента екипът е успял да реализира едва една трета от работата, казва експертът по свлачищата Олег Колев от общината.

Глоби за неподготвени за зимата автомобили

http://www.cross.bg/leva-avtomobili-avtomobilite-1439922.html

/КРОСС/От днес Пътна полиция ще налага глоби на шофьорите, които не са подготвили автомобилите си за зимния сезон. Ще се спират автомобили от движение, ако се наложи. Ще се набляга преди всичко на гумите, дали съответно отговаря протекторът, който имат грайферите на автомобилите, отвинтени джанти, чистачките дали работят, устройства за миене на предното стъкло, фарове, стопове. Кампания ще направим за окомплектоването на товарните автомобили - те трябва да имат и малко повече светлоотразителни неща по тях. Имаме идея да проверяваме и автобуси, особено превозващи деца, казаЛюбомир Костадинов от Столичната дирекция на вътрешните работи. Глобата за износени зимни гуми може да бъде 50 лева, за светлините - 20 лева, за техническа неизправност, която му позволява да се придвижи до мястото за ремонт на тези неща - 30 лева.  

В Холандия засякоха силно патогенен щам на птичия грип

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/v-holandiia-zasiakoha-silno-patogenen-shtam-na-ptichiia-grip-6027541

През 2003 г. година страната беше тежко засегната от щама H7N7; тогава здравните власти унищожиха около 30 млн. птици

Нови скандали в Реформаторския блок! Делчев и Караджов не пожелаха да седнат един до друг в ефир (обновена)

http://pik.bg/нови-скандали-в-реформаторския-блок-делчев-и-караджов-не-пожелаха-да-седнат-един-до-друг-в-news250458.html

Нови скандали в Реформаторския блок! Делчев и Караджов не пожелаха да седнат един до друг в ефир (обновена)

В студиото на "Тази сутрин" гости бяха Димитър Делчев и Гроздан Караджов, членове на Реформаторския блок. Двамата обаче, дори не пожелаха да седнат един до друг и затова се наложи на Антон Хекимян да претичва между двамата.

В РБ има недоверие. Част от членовете ни не подкрепиха г-жа Меглена Кунева да стане председател на блока. След като тя се оттегли трябваше Найден Зеленогорски да стане. Появяват се имена на зам.-министри, които въобще не са били обсъждани, същевременно предложенията, които са били одобрени след това не се гласува за тях", каза Димитър Делчев.

"Министър Петър Москов има много важна задача в здравеопазването. Вицовете не са полезни, когато имаш да правиш сериозни реформи, отбеляза той. На въпрос дали в блока има тайни договорки, които го разцепват, Делчев заяви:

"За тайни договорки не знам. Но тези имена, които се появяват допринасят за загубата на доверие в групата ни. С г-н Караджов можем да си изчистим отношенията винаги. Защо тогава не седнете заедно - попита водещият.

Гостът отказа  с аргумента, че могат да направят това в Народното събрание.

"Разделителната линия в РБ има и я виждате в момента, коментира депутатът от РБ Гроздан Караджов. Бях изненадан, че човек от нашата коалиция ни е забранил да седим заедно, посочи Караджов.

"Извинявам се на зрителите и им казвам, че това не е мое искане. Аз съм диалогичен човек. Има недоверие, заради това, че не са обсъждали зам.-министри, коментира той. Ако между нас има спорове и не провеждаме реформи, това е висока степен на недоверие в блока. Споразумението, което беше подписано през август, за да се избере лидер на блока, беше скъсано", обяви Караджов.

Той не е прав, не сме имали договорка да избираме Радан Кънев за лидер преди изборите, посочи Делчев. Имахме джентълменска договорка. Найден Зеленогорски е избран с пълно мнозинство и по този начин тя е спазена.

Конгрес на РБ ще има, нежелаещите да участват в него ще останат да си вегитират. Лидерът на РБ ще изкристализира въз основа на това какви реформи ще има. Предстои да има конгрес на желаещите. Организация, която не може да се разбере отвътре ще управлява страната. Срам ме е от това положение, посочи Караджов, показвайки как с колегата му не могат дори да седнат заедно.




От сряда започва постепенно понижение на температурите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430732

От сряда започва постепенно понижение на температурите, съобщи Фокус, позовавайки се на информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Във вторник ще е предимно облачно и мъгливо. На отделни места, главно в северозападните райони, ще превали слабо. Ще духа слаб южен вятър. От сряда започва постепенно понижение на температурите, съобщи Фокус, позовавайки се на информация от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Във вторник ще е предимно облачно и мъгливо. На отделни места, главно в северозападните райони, ще превали слабо. Ще духа слаб южен вятър.

Изненадваща победа на Клаус Йоханис в Румъния

http://www.cross.bg/iiohanis-ponta-klays-1439921.html

/КРОСС/Изненадващо - десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис спечели президентските избори в Румъния като изпревари премиера Виктор Понта на балотажа. След като преброи една трета от подадените бюлетини, Централното избирателно бюро обяви, че Йоханис е събрал близо 56 на сто от гласовете. Понта призна поражението си още преди тези данни да бъдат огласени. Разликата от 12% е обратното на това, което прогнозираха повечето социологически агенции. Неочаквана бе и избирателната активност - 62 на сто или 10%, отколкото на първия тур, спечелен от Понта преди две седмици. Снощи също пред няколко румънски посолства и консулства в Европа се проточиха опашки от емигранти, желаещи да гласуват. Полицията в Париж бе принудена да използва сълзотворен газ срещу хората, недоволни от нежеланието на правителството да осигури повече избирателни секции в чужбина. Според Франс прес Йоханис е спечелил избирателите с обещанието да се пребори с корупцията, която засегна управляващите социалдемократи. Те обаче не възнамеряват да се оттеглят от изпълнителната власт - поне такава заявка даде лидерът им Виктор Понта.  

Наблюдаващият прокурор по КТБ Иван Гешев: Това не е банка, а схема за кражба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430233

- Г-н Гешев, в какво се състоят проверките, свързани с разследването, и какви изводи се налагат от тях?
- Проверяваме абсолютно всичко по това дело. Още от началото на участието си в това досъдебно производство твърдя, включително и многократно пред различни съдебни състави, че за мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида - Г-н Гешев, в какво се състоят проверките, свързани с разследването, и какви изводи се налагат от тях? - Проверяваме абсолютно всичко по това дело. Още от началото на участието си в това досъдебно производство твърдя, включително и многократно пред различни съдебни състави, че за мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида

Крисия ще пее в Лувъра

http://frognews.bg/news_80384/

Новата любимка на България Крисия ще пее в Лувъра напролет. Тя ще извиси глас за откриването на уникалната изложба с тракийски съкровища в най-великия музей на света.

Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена

http://www.cross.bg/durvo-otsecheno-pada-1439920.html

/КРОСС/Петко Рачев Славейков (1827 - 1895) - български поет, публицист, общественик и фолклорист: Всяка власт, която се отдалечава от народа, пада като дърво отсечено в корена.

КАТ ще проверява и глобява за готовност за зимата

http://offnews.bg/news/n_1/n_418586.html

КАТ заедно с ДАИ стартират акция „Зима”, при която автомобилите ще бъдат проверявани на пътя за готовност за зимата. Шофьорите имаха две седмици толеранс, през които само бяха предупреждавани, без да бъдат глобявани, съобщи Нова телевизия. От днес всички шофьори ще бъдат санкционирани, ако автомобилът им не е готов за зимата. Катаджиите ще следят за изправни чистачки, гуми и светлини. Съвместно с инспекторите от ДАИ на практика ще извършват технически прегледи на пътя. От днес се въвежда и зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Всички снегопочистващи фирми са задължени да бъдат в денонощна готовност. Снегорините вече трябва да са на пътя 6 часа преди да започне снеговалежът. Машините ще бъдат позиционирани на 300 рискови точки из цялата страна, така че да бъде сигурно, че няма да има непочистени пътища. В някои общини няма готовност на фирмите за зимно почистване, каза пред БНТ шефън на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров. Областите София, Стара Загора, Плевен, Перник и Смолян са в критично състояние заради неподписани все още договори с фирми и може да са застрашени от потъване в преспи. Лазаров уточни, че до утре вече има обещание да бъдат налични във фирмите материалите за снегопочистване. Ако това не стане и те не са готови да почистват, то ще се ползва фирма от съседна област. Той призна, че и АПИ не е съвсем готова за зимата заради дупка от 15 млн. лв. в бюджета на агенцията, които тя очаква да получи с актуализацията на Бюджет 2014 г. Тези пари не са за зимно почистване на републиканската пътна мрежа, а за подготовка на пътищата, уточни Лазаров. Парите за почистване на снега били осигурени.

Преглед на печата от 17 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/17/2420450_pregled_na_pechata_ot_17_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

България остава без нови европрограми поне още година
Само две програми вероятно ще бъдат подадени официално до крайния срок в понеделник, а останалите ЕК ще остави за след юни 2015 г.
 
Разходите за зимно почистване ще са около 60 млн. лв
40% от снегопочистващите фирми не са готови за новия сезон

Сега

Прекрояването на няколко ведомства блокира държавната администрация
Депутати, министри и...

Губим 100 млн. лева за онколечение от неусвоени европари

http://www.moreto.net/novini.php?n=270946

България губи 100 милиона лева европейски пари, с които можеше да се лекуват хиляди онкоболни пациенти. Сумата е трябвало да бъде усвоена до края на годината. Остава обаче твърде малко време, за да се задейства машината на обществените поръчки.

Частни уроци на промоция заради кризата

http://pik.bg/частни-уроци-на-промоция-заради-кризата-news250454.html

Частни уроци на промоция заради кризата

Мрежата прелива от оферти за частни уроци, като учителите вече промотират платено обучение дори и в сайт за готови материали и пищови. Става дума за интернет страницата рomagalo.соm, от която ученици и студенти масово теглят и купуват чрез есемеси готови разработки. Сайтът обаче вече е популярен не само за младежите, но и за учители от цялата страна, които предлагат частните си уроци там. „Създайте профил, с който ще ви рекламираме сред близо 1 000 000 ученици и студенти, ползващи рomagalo.com всяка година“, така администраторите на сайта приканват педагозите да се регистрират, пише "Монитор".

„За пръв път чувам за подобна реклама. Това вероятно са учителите, които трудно си намират ученици. Топучителите нямат нужда изобщо от реклама, тях родителите ги знаят и сами ги търсят“, коментира директорът на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров. Той допълни, че това е опит на педагозите да се рекламират пред по-голям брой ученици, но не е нарушение. Незаконно би било само ако учител дава частни уроци на дете от училището, в което работи.

Кризата е смъкнала цената на частните уроци и те се предлагат дори и срещу 5 лв. Срещу такава сума учители предлагат подготовка както за децата в предучилищната, така и за ученици, които се готвят за сериозни изпити като националното външно оценяване след седми клас и матура. Обикновено педагозите, които предлагат частни уроци на такава тарифа, са млади учители без много стаж. Не липсват обаче и по-опитни педагози, които са смъкнали рязко цените. Така например учителка от Нова Загора с 25-годишен стаж предлага уроци за гимназисти по български език за 5 лв. за учебен час. Срещу такава сума се предлага и платено обучение във Варна, Пазарджик и Добрич.  Цената на частните уроци стига до 30 лв. Най-скъпо е обучението по чужди езици и подготовка за матура. Обикновено на такава цена са уроците при учителите от столицата с дългогодишен стаж.

Молби за извиняване на отсъствия по семейни причини се продават в интернет срещу 1,2 лв. отново в сайтовете за готови материали като prepishi.com и  pomagalo.соm, показа проверка на „Монитор“. Заплащането става чрез есемес. В замяна учениците получават бланка – образец, която всъщност могат да си напишат и сами. „Вероятно само някои неориентирани ученици биха заплатили за такава бележка“, коментира  директорът на 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров. Той допълни, че учениците в неговото училище не дават фалшиви бележки, защото родителите моментално разбират, че децата им не са в клас по мейла. Съобщението достига до тях чрез електронния дневник, който ги уведомява за всякаква важна информация за училищния живот на децата им.

Крисия: Много съм щастлива, искам да продължавам да пея

http://offnews.bg/news/n_1/n_418591.html

"Много съм щастлива, че сме на второ място. Искам да продължавам да пея." Това каза малката българска звезда 10-годишната Крисия на летище София при завръщането си на родна земя след детския конкурс Евровизия в Малта, донесъл сребро на България след изпълнението на Крисия, Хасан и Ибрахим. Искам да видя всички, моето семейство, приятелите, каза още Крисия. 10-годишните Крисия, Хасан и Ибрахим бяха най-малките участници в тазгодишната Евровизия. Крисия, Хасан и Ибрахим на летище София след завръщането им от Малта Снимка: Александър Михайлов, Булфото Тримата бяха посрещнати емоционално на летището, където бяха и много почитатели, така и семействата на децата. Режимът на Крисия, която е от Разград, е много строг. Тя пее минимум по четири часа на ден под вещото ръководство на музикалния й педагог Свилена Дечева. Според автора на песента – Крисия, Хасан и Ибрахим показали истински професионализъм, не само на гала концерта, а и на генералната репетиция, когато токът спря, а Крисия продължи да пее. За Хасан и Ибрахим от Шумен излизането на толкова голяма сцена е наистна дългочакана мечта. Крисия избра песента “Моя страна, моя България” да бъде първия й поздрав към българската публика след идването й у нас. То се случи в музикалното шоу на bTV “Гласът на България”.

От днес започва зимното поддържане на пътищата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/17/2419777_ot_dnes_zapochva_zimnoto_poddurjane_na_putishtata/?ref=rss


От днес се въвежда зимно поддържане на републиканските пътища. В 27-те пътни управления в страната и в поддържащите фирми се въвеждат денонощен режим на работа.

Тази година фирмите, които почистват републиканската мрежа, ще трябва да имат готовност за реакция 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж. Указанията на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) гласят, че "техниката трябва да е разположена на определените места и шофьорите да са в готовност за...

Св. Григорий, епископ Неокесарийски чудотворец

http://www.cross.bg/grigoriii-episkop-putya-1439919.html

/КРОСС/Житие на св. Григорий, епископ Неокесарийски, Чудотворец Този велик светител живял през ІІІ век. Той се родил в езическо семейство и до кръщението се наричал Теодор. Когато станал юноша, за да се подготви да заеме светска служба, той заедно с брат си Атинодор отишъл в гр. Берит, където имало прочута школа за правни науки. По пътя юношата посетил Кесария КападокийскаРечник. По това време великият учител от Александрийската школа Ориген преподавал философия. Кесарийският епископ Фирмилиан запознал с Ориген двамата неокесарийски юноши. Това запознанство определило пътя им за цял живот. Теодор и Атинодор, като послушали великия учител, решили да не отиват по-нататък, за да станат негови ученици. Скоро под негово ръковоство те разбрали, че мъдростта и истината са само в Христовото учение. Божествената светлина на вярата озарила техните сърца и те приели св. Кръщение, при което Теодор бил наречен Григорий. Григорий се привързал от все сърце към великия учител, който му посочил пътя на истината. Слушал го няколко години подред и в Кесария, и в Александрия, и после се върнал ревностен християнин в отечеството си Неокесария. Да живее за Бога, да Му служи, като изпълнява Неговите свети заповеди, станало предмет на всички негови старания. Като презрял всякакви богатства и почести, Григорий временно се отдалечил в пустинята, за да може в молитва и усамотение да заякне в трудния подвиг на живота

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1439918.html

/КРОСС/Проф. д-р Александър Кьосев, културолог, директор на Университетския културен център и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", 61 г. проф. Виктор Паунов, художник, зам.-ректор на Националната художествена академия, 57 г. акад. проф. д.и.н. Георги Марков, историк, 67 г. Георги Танев, министър на земеделието в правителството на Любен Беров, 78 г. Йордан Биков, олимпийски, световен и европейски шампион по вдигане на тежести, 64 г. Панчо Панчев - Дядо Пънч, писател и драматург, 81 г.

Преглед на печата - 17 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270945

„24 часа": Цветан Цветанов пред "24 часа": Гласуването може да стане задължително още догодина Приоритет на правителството е да се върнем в единствения възможен правилен път - европейската ни интеграция, която минава през еврофондовете, солидарността, която Европа е отделила за България.

Кметът на Солун се снима гол в подкрепа на гейовете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4430725

Кметът на Солун Янис Бутарис се снима гол в списание в подкрепа на гейовете, пише "Български новини".
Пред списание “Adore”, Бутарис посочи перспективите на Солун да се превърне в отворен град, като подчерта, че би било от голяма полза за града, за да бъде домакин на 50 000 гейове в следващия гей парад. Кметът на Солун Янис Бутарис се снима гол в списание в подкрепа на гейовете, пише "Български новини". Пред списание “Adore”, Бутарис посочи перспективите на Солун да се превърне в отворен град, като подчерта, че би било от голяма полза за града, за да бъде домакин на 50 000 гейове в следващия гей парад.

17 ноември в историята

http://www.cross.bg/obyaven-repyblika-purvoto-1439917.html

/КРОСС/284 г. - Диоклециан е обявен за римски император от войниците си. 1558 г. - След смъртта на кралица Мария Тюдор на английския трон застава Елизабет I.1800 г. - Провежда се първото заседание на Конгреса на САЩ във Вашингтон.1831 г. - Еквадор и Венецуела се отделят като самостоятелни държави от Велика Колумбия.1855 г. - Шотландският изследовател на Африка Дейвид Ливингстън открива голям водопад на река Замбези и го назовава "Виктория". 1903 г. - Дахомей (дн. Бенин) става протекторат на Франция.1912 г. - Балканската война: Начало на Чаталджанската операция.1919 г. - Гражданска война в Русия: Червената армия превзема град Курск.1939 г. - Девет студенти от Университета на Прага, в т. ч. лидера на протеста Ян Оплетал, са убити от нацистките окупатори; събитието става повод за обявяването на деня за Международен ден на студентите и първото му честване през 1941 г. в Лондон.1948 г. - Крайцерът Аврора е изведен от експлоатация. Същата година е обявен за паметник на революцията и превърнат в музей.1950 г. - Тензин Гятсо - 14-ият Далай Лама, е ръкоположен за държавен глава на Тибет.1953 г. - След смъртта на Сталин и поставянето на балсамираното му тяло в Мавзолея на Ленин в Москва, сградата е открита като Мавзолей на Ленин и Сталин.1954 г. - Гамал Абдел Насър е избран за президент на Египет.1958 г. - В Судан е извършен държавен преврат от военните и цялата власт преминава в ръцете на генерал Ибрахим Абуд.1962 г

Вашингтон поуст: България ограничи своята гостоприемност след притока на сирийски бежанци

http://pik.bg/вашингтон-поуст-българия-ограничи-своята-гостоприемност-след-притока-на-сирийски-бежанци-news250448.html

Вашингтон поуст: България ограничи своята гостоприемност след притока на сирийски бежанци

След силния приток на сирийски бежанци през миналата година България ограничи своята гостоприемност. Най-бедната и най-корумпирана страна членка на ЕС – България, предизвика остри критики с изграждането на стена по границите си, с подозренията за лошо отношение към бежанците, които се опитват да влязат в балканската страна от Турция, както и с ксенофобската атмосфера, която посреща тези, които успеят да получат убежище, коментира Washington post.

От миналата година насам близо 15 хиляди сирийци са пристигнали в България в опит да избягат от гражданската война в страната си. На пътя между Изтока и Запада, България се оказа естествена точка на преминаване за хората, пътуващи от Близкия изток към Европа.

Въпреки сигналите на неправителствените организации за неизбежна имиграционна криза българските власти се оказаха неподготвени за притока на сирийци, които пристигнаха в страната през лятото на 2013 г.

Със "скелети от гардероба" се занимава новата власт

http://frognews.bg/news_80383/

Първите месеци на новата власт ще бъдат заети основно с вадене на "скелети от гардероба", преподреждане на министерства и агенции и кадрово прочистване и освежаване на администрацията. Само заради закриването на странното Министерство на инвестиционното проектиране трябва да бъдат прекроени 65 закона.

Коварен рак поразява очите на мъже

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4429815

Серия от случаи на рак на окото разтревожи лекарите от университетската болница Серия от случаи на рак на окото разтревожи лекарите от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Само за няколко дни са приети трима мъже на възраст от 40 до 60 г. с вътреочни тумори - малигнен меланом. "Направо се изплашихме, тъй като никога не сме имали толкова пациенти накуп с това заболяване. Годишно лекуваме по 10-15 души",

Кметът на Солун се снима гол заради гейовете, ще слага табели на турски из града

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4430721

Кметът на Солун Янис Бутарис се снима гол в списание в подкрепа на гейовете, пише Кметът на Солун Янис Бутарис се снима гол в списание в подкрепа на гейовете, пише "Български новини". Пред списание “Adore”, Бутарис посочи перспективите на Солун да се превърне в отворен град, като подчерта, че би било от голяма полза за града, за да бъде домакин на 50 000 гейове в следващия гей парад.

Китай прави собствена болница за ебола в Либерия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ebola/kitaj-pravi-sobstvena-bolnica-za-ebola-v-liberiia-6027539

За разлика от другите международни проекти, клиниката ще се строи и ще бъде управлявана изцяло от китайски персонал

Изненада: Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

http://www.bnews.bg/article-121993

Активността на втория тур на президентските избори в Румъния е била рекордно висока- 62.04%.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване