Папата към отците: Алчни сте и лицемерни (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504975


Папа Франциск шокира висшите духовници във Ватикана, като вместо коледни пожелания им отправи критики с безпрецедентно суров език на традиционното им събиране.
Светият отец описа 15-те “болести”, които заплашват висшето духовенство и Курията - правителството на Римокатолическата църква, предадоха агенциите.
Папа Франциск шокира висшите духовници във Ватикана, като вместо коледни пожелания им отправи критики с безпрецедентно суров език на традиционното им събиране. Светият отец описа 15-те “болести”, които заплашват висшето духовенство и Курията - правителството на Римокатолическата църква, предадоха агенциите.

Дизайнерски елхи

http://www.monitor.bg/article?id=455071

Всяка година музеят „Виктория и Албърт” в Лондон посреща гостите си със специално изработено коледно дърво - дело на някои от най-известните световни артисти и дизайнери. Тази година проектът е поверен в ръцете на Гарет Пю и неговия авангарден скулптурен стил.

Шофьорът на колата ковчег нямал книжка

http://www.bnews.bg/article-125171

Предполага се, че шофьорът се опитал да избегне удар в скалистия скат, минал в лявото платно и се ударил в мантинелата.

Община Бургас възстановява унищожена гора

http://www.cross.bg/byrgas-gorata-razprostranenieto-1445467.html

Бургас /КРОСС/ Община Бургас ще получи безвъзмездна финансова помощ за възстановяване на горските масиви край кварталите "Банево" и "Ветрен". Тя е в размер на 124 702, 83 лева. Залесяването на тази част на Бургас е по проект "Възстановяване на дъбовите гори в лесопарк "Минерални бани", с който Общината кандидатства пред Държавен фонд "Земеделие". 82 процента от сумата се осигурява от Европейския съюз, а останалите 18 - от държавния бюджет.Инвестицията трябва да бъде направена в срок от 24 месеца от датата на получаване на финансовата помощ.Теренът, който ще бъде залесен, е с площ от 92 декара. Растителността там е била унищожена при пожар преди години. За да се избегне подобен инцидент в бъдеще, са предвидени мерки срещу възникването и разпространението на пожари. В пет депа ще има на разположени технически средства и материали за гасене. През гората ще минава път, изграден от минерализирана настилка. Той едновременно ще спира разпространението на огъня и по него при нужда противопожарен автомобил ще може да навлезе във вътрешността на гората.

Към 20 часа! Движението от София за Перник е затруднено, заради катастрофа между софийски и кюстендилски автомобил

http://www.zapernik.com/pernik/kum-20-chasa-dvijenieto-ot-sofiya-za-pernik-e-zatrudneno_36526/

23. декември 2014г. - 19.55ч. Два автомобила са катастрофирали малко преди караулката на Владая и движението от София за Перник е силно затруднено, съобщи перничанин, който се движи по трасето.

Катастрофирали са софийски и кюстендилски автомобил - софийския автомобил е силно пострадал.

Едната лента на пътното платно е отцепена. На място има полиция.

САЩ: Решението за членството на Украйна в НАТО е на Алианса

http://www.cross.bg/nato-harf-ykraiina-1445466.html

/КРОСС/ Решението за евентуалното членство на Украйна в НАТО зависи от Алиасна. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф, коментирайки приетият от Върховната Рада закон, с който страната се отказва от извънблоковия си статут. "Ние подкрепяме съществуващата в НАТО политика на отворени врати. Всички искания по този повод се разглеждат. Но решението (за Украйна) трябва да приеме НАТО", каза Харф.    

Филмът "Интервю" все пак ще бъде показан на Коледа

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/23/2444668_filmut_intervju_vse_pak_shte_bude_pokazan_na_koleda/?ref=rss


След като оттегли филма си "Интервю" от кино екраните заради терористични заплахи, свързвани със Северна Корея, компанията "Сони", все пак ще позволи прожектирането му.

Това ще стане на 25 декември, като от "Сони" съобщават за "ограничено разпространение" в САЩ.

Новината разпространи собственик на независима верига кина в Тексас.

Breaking news: Sony has authorized screenings of THE INTERVIEW on Christmas Day. We are making shows available within the hour....

Мъж рани 11 души на коледен базар в Нант

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504949


Мъж се вряза с ван в посетители на коледен базар във френския град Нант, като рани 11 души, 5-има от които тежко, предаде АФП. Това стана ден след като психично болен се вряза в пешеходци в Дижон
с крясъци
“Аллах акбар” (“Бог е велик”) и рани 13 души.
И в двата случая властите изключват тероризъм, но по искане на президента Франсоа Оланд вчера
Мъж се вряза с ван в посетители на коледен базар във френския град Нант, като рани 11 души, 5-има от които тежко, предаде АФП. Това стана ден след като психично болен се вряза в пешеходци в Дижон с крясъци “Аллах акбар” (“Бог е велик”) и рани 13 души. И в двата случая властите изключват тероризъм, но по искане на президента Франсоа Оланд вчера

Най-опасните места за журналисти през 2014-а

http://www.cross.bg/zhyrnalisti-mesta-zashtita-1445465.html

/КРОСС/ Най-опасните места за журналисти през 2014 година са били Близкият Изток, Украйна и Афганистан. Това сочат данните от изследването на Комитета за защита на журналистите. В доклада е отбелязано, че в зоните на конфликти, девет от десет загинали са били регионални репортери.Комитетът за защита на журналистите припомня за някои представители на медиите, чиято смърт е привлякла общественото внимание, сред които германската фоторепортерка Аня Нийдрингхаус, която беше застреляна от полицията в Афганистан, журналистът на свободна практика Джеймс Фоли, който бе екзекутиран от екстремистите от "Ислямска държава" и Стивън Сотлоф, също отвлечен и обезглавен от ислямистите.    

Властта в Скопие отдава чест на Тодор Александров и Иван Михайлов

http://offnews.bg/news/n_1/n_436051.html

В Ново село Музеят на дейците на ВМРО от Щип и Щипско вече е отворен за посетители, съобщават от македонското министерство на културата. Целогодишната експозиция е разположена в Андонската къща, изградена "в стар македонски стил", и показва документи, оръжие и предмети, както и восъчни фигури на Мише Развигоров, Дончо Щипянчето, Владислав Kовачев, Тодор Лазаров, Тодор Александров, Панчо Михайлов, Иван Михайлов, Гоце Делчев и Даме Груев. Делчев и Груев са били учители в Щип. Музеят на дейците на ВМРО от периода 1983-1934 г. беше официално открит от македонския премиер Никола Груевски и министъра на културата Елизабета Канческа-Милевска.  На откриването Груевски, който е и председател на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, заяви: "Рядко има такива места като щипското Ново село, в което са родени и живяли толкова много известни революционери, войводи, комити и други дейци от илиндеския и постилинденския период. Всяко камъче в Ново село крие своя история" Чрез този музей ние отдаваме почит към делото на македонските революционери и осъществяваме културно взаимодействие между нашето минало и настояще, между историята и съвременния живот, заяви министър Елизабета Канческа-Милевска, която също е кадър на ВМРО-ДПМНЕ. На 31 август - деня на убийството на Тодор Александров, общинският комитет на ВМРО-ДПМНЕ в Щип организира панихида за революционера. Александров е роден в Ново село на 4 март 1881 г.

Голямото пътуване за празниците започна

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/goliamoto-pytuvane-za-praznicite-zapochna-6029398

От днес по най-натоварените пътища в страната има допълнителни полицейски екипи

Отвлякоха пощенски гълъб в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4505164


Най-бързият пощенски гълъб бе отвлечен в Германия. Цената на птицата е 150 000 евро и е изчезнала от кафеза си преди няколко дни. Гълъбът се казва AS 969 и е на 6 г. През 2010 г. той спечели приза “Най-добрият гълъб на Германия”. Пощенските гълъби се развъждат за състезания и достигат големи суми. Случай на отвлечен гълъб обаче не е имало досега.
Най-бързият пощенски гълъб бе отвлечен в Германия. Цената на птицата е 150 000 евро и е изчезнала от кафеза си преди няколко дни. Гълъбът се казва AS 969 и е на 6 г. През 2010 г. той спечели приза “Най-добрият гълъб на Германия”. Пощенските гълъби се развъждат за състезания и достигат големи суми. Случай на отвлечен гълъб обаче не е имало досега.

19 температурни рекорда на 23 декември

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyrni-izmereni-1445464.html

София /КРОСС/ Синоптиците на БАН отчетоха 19 температурни рекорда в страната на днешния 23 декември. Средната температура за деня е била между 16 - 17 градуса. Най-топло е било в Пловдив, където днес бяха измерени горещите за декември 21,4 градуса. В Пазарджик, Стара Загора, Чирпан, Ловеч, Монтана са измерени 20 градуса. А в София - 14.От НИМХ уточниха, че температурите са по-ниски от абсолютния максимум за декември от 29 градуса, измерен през 1941 година.

Втори неуспех, Гърция още няма президент

http://www.bnews.bg/article-125167

Ако и на третия тур не се съберат необходимите гласове, ще се проведат предсрочни парламентарни избори, които най-вероятно ще бъдат спечелени от крайнолявата партия „Сириза”, която иска да предоговори международния спасителен заем за Гърция и да отмени строгите мерки за икономии, следвани от гръцките правителства през последните години.

Заседналият начин на живот е направил човешките кости по-леки

http://www.cross.bg/zhivot-suvremenniya-plutnostta-1445437.html

/КРОСС/ Заседналият начин на живот е направил човешките кости по-леки. Експерти от Американския музей по естествена история са проучили и сравнили плътността на костите на съвременния човек, неандерталеца, австралопитека и шимпанзето. От работата им, публикувана в списание PNAS, става ясно, че скелетът на хомо сапиенс е много по-лек, отколкото този на ранните разновидности на човека. Учените предполагат, че промяната в костната плътност е свързана с преминаването към по заседнал начин на живот.Сравнението на скелетите показа, че при съвременния човек плътността на трабекуларната костна тъкан значително е намаляла и това се проявява най-ясно в долните крайници - в ханша, коленете и глезените. Според експертите това може да се дължи на преходът към уседнал начин на живот. Намаляването на костната плътност може да бъде предпоставка за развитието на остеопороза при съвременните хора.

Как кръщаваме децата си: Георги и Виктория са най-предпочитани имена за бебета (ОБЗОР)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504909

Георги и Виктория. Това са най-предпочитаните от българските родители имена за новородени момчета и момичета през изтичащата 2014 г., според предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията се запазва и за трета поредна година при момчетата след Георги (1 249 деца) следва Александър -1 222 деца.
Георги и Виктория. Това са най-предпочитаните от българските родители имена за новородени момчета и момичета през изтичащата 2014 г., според предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Тенденцията се запазва и за трета поредна година при момчетата след Георги (1 249 деца) следва Александър -1 222 деца.

Русатев: Разкриването на досиетата на военното разузнаване е заплаха за националната сигурност

http://www.cross.bg/razyznavane-voennoto-dosietata-1445463.html

София /КРОСС/ Разкриването на досиетата на военното разузнаване от времето на комунизма е заплаха за националната ни сигурност, особено що се касае чуждите агенти. Това каза пред БНТ бившият заместник-началник на военното разузнаване полковник Николай Русатев.Никой няма да иска да работи със специалните ни служби и с "Военно разузнаване" в частност, добави той.Според него няма гаранция, че имената на чуждите агенти в миналото преди 89-та няма да бъдат публикувани в средствата за масова информация.Ако бъде даден този архив на Комисията по досиетата, те са разсекретени и всеки има достъп до тази информация. Нямаме гаранция, че няма да бъдат обявени официално, отбеляза той.

Пращат писма с марка на гаджето

http://pik.bg/пращат-писма-с-марка-на-гаджето-news265032.html

Пращат писма с марка на гаджето

От "Български пощи" тази година предложиха нестандартен начин да зарадвате близките си. "Предлагаме на клиентите да си направят марки с техния образ или с важна за тях снимка и да изпратят коледна картичка на най-близките. Тези марки се правят по поръчка и изготвянето им отнема 3 дни, но са много харесвани", обясни началник на пощенски клон в София.

В същото време големите молове и шопинг центрове вече са препълнени с хора, втурнали се в търсене на най-добрите подаръци за Коледа и Нова Година. Проверка показа, че няколко от тях в София са увеличили оборота си с около 50% през последните дни. 

Ибрахимович се засегна, че е втори в класация за най-велик спортист в Швеция

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444656_ibrahimovich_se_zasegna_che_e_vtori_v_klasaciia_za/?ref=rss


Нападателят Златан Ибрахимович остана разочарован от това, че е поставен на второто място в класация за най-великите спортисти на Швеция за всички времена.

Местният вестник "Дагенс Нихетер" подреди 150-те най-изявени състезатели, като постави на върха бившия тенисист Бьорн Борг, носител на 11 титли от Големия шлем. Ибрахимович открито изрази недоволството си.

"Благодаря ви, но да съм втори е все едно, че съм последен", каза футболистът на ПСЖ.

На въпрос какво би...

Рак на белия дроб погуби Джо Кокър (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504933

Дрезгавият секси глас на Джо Кокър, който просълзяваше милиони почитатели с балади като You Are So Beautiful, замлъкна завинаги. Блус и рок певецът почина завчера в ранчото си в Колорадо, наречено на негов албум – “Лудото куче”, където живееше от 20 г. Той бе на 70 години.
Изпълнителят бе повален от рак на белия дроб след дълга мъчителна битка с
Дрезгавият секси глас на Джо Кокър, който просълзяваше милиони почитатели с балади като You Are So Beautiful, замлъкна завинаги. Блус и рок певецът почина завчера в ранчото си в Колорадо, наречено на негов албум – “Лудото куче”, където живееше от 20 г. Той бе на 70 години. Изпълнителят бе повален от рак на белия дроб след дълга мъчителна битка с

Половината "чудеса" на Д-р Оз нямат потвърждение в медицината, твърди изследване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/23/2444662_polovinata_chudesa_na_d-r_oz_niamat_potvurjdenie_v/?ref=rss


Не е сложно да се сети човек защо доктор Оз е толкова популярен и предаването му се гледа и извън САЩ. Наричан "докторът на Америка", водещият на едноименното телевизионно токшоу говори за иначе сложни медицински проблеми по начин, който масовата публика разбира и възприема лесно.

Проблемът е, че често в приповдигнатия си разговор Мехмет Оз говори за "чудеса" и за "революционни" пробиви. Хората му вярват и не могат да му се наситят - The Dr. Oz Show е сред петте водещи токшоу...

Иван Димитров: Здравната каса се превърна в касичка

http://www.cross.bg/pari-ivan-kasichka-1445462.html

София /КРОСС/ НЗОК се е превърнала в една касичка, която само дава пари, но няма правомощия да осъществява контрол. Заделят се 3 млрд. лв., като голяма част от тези пари изтичат и не е ясно за какво се харчат. Има болници, над които са разпънати чадъри и там изобщо не се знае какво става. Това заяви пред ТВ7 председателят на Федерацията "Български пациентски форум" Иван Димитров.В момента Здравната каса плаща само по документи и не може да провери качеството. Не може дори да попита защо един човек е влизал 6 пъти за лечение в рамките на една година, допълни Димитров. Той призова министъра на здравеопазването да си подреди къщичката.

Чакат Обама в Москва

http://www.monitor.bg/article?id=455045

РезюмеКремъл очаква американският лидер Барак Обама да посети Москва на 9 май догодина, информира агенция ТАСС. Русия е изпратила официална покана до президента на САЩ да присъства на тържествата и на военния парад посветени на 70-годишния юбилей от победата във Великата отечествена война над нацистка Гер­мания.

Дилов-син: БДЦ няма да се разпадне

http://www.cross.bg/barekov-tzenzyra-bulgariya-1445461.html

София /КРОСС/ До края на февруари "Български демократичен център" трябва да заяви ясно - продължава ли да съществува, в какъв състав и под каква форма. През това време "България без цензура" трябва да реши - дали става предсказуем политически субект, или продължава да бъде телевизионно предаване, което зависи от настроенията на своя водещ Николай Бареков. Това заяви за TV7 говорителят на БДЦ Любен Дилов-син. Изказването му идва в отговор на изненадващото решение на лидера на България без цензура Николай Бареков да оттегли подкрепата си от парламентарната група на БДЦ.Коалиционните партньори на Бареков са изненадани и от намеренията му той да търси общ проект с едната от управляващите партии - Реформаторския блок. Според Любен Дилов-син парламентарната група на Българския демократичен център няма да се разпадне. И не очаква депутатите на България без цензура да напуснат групата в парламента.

Осъден доживот прави гола стачка, не го срещнали със сексолог

http://pik.bg/осъден-доживот-прави-гола-стачка-не-го-срещнали-със-сексолог-news265031.html

Осъден доживот прави гола стачка, не го срещнали със сексолог

Административният съд в Стара Загора отхвърли като неоснователна жалба на осъдения доживот за убийство Назъм Назми Азис срещу надзиратели от Старозагорския затвор, не му присъди и исканото от него обезщетение от 3 хиляди лева. Азис се жалва, че бил малтретиран и получил наранявания без причина, докато се събличал чисто гол в карето за разходка на открито.

Според лишения от свобода, постъпките му не били нарушение на установения в затвора ред, а израз на "гол протест" и "гола стачка" срещу директора на затворническия медицински център заради отказа да му даде направление за сексолог, от какъвто специалист той имал нужда. Пред други затворници пък казвал, че си хвърлял демонстративно дрехите, защото искал да му осигурят жена, пише "24 часа".

Съдът обаче приема, че в случая спазването на реда и дисциплината в затвора не е можело да бъде осигурено без употреба на физическа сила и помощни средства, като действията на надзирателите били адекватни на моментното емоционално и психологическо състояние на затворника-ищец. Не били настъпили и вредни посредици за здравето на осъдения.

Екшънът зад решетките се разиграл на няколко пъти през октомври и ноември м.г., става ясно от материалите по делото. По време на разходката навън 35-годишният мъж внезапно се отклонявал от групата и хвърлял всичките си дрехи. След това отказвал да изпълни нарежданията на охраната да се облече отново, а вместо това се държал арогантно, буйствал и обявявал, че сам ще реши докога ще стои гол в карето и дори, че ще се самоубие. Това принуждавало надзирателите да приложат физическа сила, за да го облекат и приберат обратно в килията.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Назъм Азис от кърджалийското село Светулка е в Старозагорския затвор от 3 януари 2007 година. Той има влязла в сила доживотна присъда за убийството на таксиметровия шофьор от Хасково Димитър Янакиев, извършено през юни 2006 година край Стамболово. Тогава убиецът обяснил, че застрелял жертвата си с куршум в тила, защото тренирал за професионален убиец.

Несъстоялият се килър организирал и гладни стачки в затвора, преди да мине на "голи" стачки, в знак на протест срещу порядките зад решетките. От представените по делото епикризи е видно, че Назми нееднократно е лекуван в психиатричното отделение на болницата при затвора в Ловеч с диагноза "смесено личностно разстройство" и за други болести.

Бареков не може да носи отговорност за нечии бизнес интереси

http://www.bnews.bg/article-125170

След празниците Николай Бареков ще проведе срещи със структурите по градовете, с които ще започне обсъждането за предстоящите местни избори.

Две деца изгоряха при пожар в квартал "Факултета"

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dve-deca-izgoriaha-pri-pozhar-v-kvartal-fakulteta-6029397

Баща им бил на работа, а майка им - да вземе двете им по-големи сестри от коледното тържество в училището

Има промяна в чипа на българите, смята Сакскобургготски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444665_ima_promiana_v_chipa_na_bulgarite_smiata/?ref=rss


"Има промяна в чипа на българите. Годините минават, всеки е теглил заключения, урок от една или друга ситуация", каза днес по БНТ бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Изявлението му беше по повод негова крилата реплика от преди години.

Сакскобургготски смята, че ключово за успеха на държавата е хората да покажат воля и желание за промяна. Той призова и за загърбване на синдрома "Вуте", тоест стремежът да е съседът да е по-зле от нас.

Бившият премиер каза още, че е...

Образователният министър се оправда за днешната си изцепка

http://pik.bg/образователният-министър-се-оправда-за-днешната-си-изцепка-news265034.html

Образователният министър се оправда за днешната си изцепка

Образователният министър Тодор Танев постна извинение за гафа във врачанското училище от вчера. Както първи ПИК съобщи (Виж в Още по темата), той заяви, че "Ломоносов не е направил нищо, Асен Златаров и той не е нищо особено, а само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм. Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука", открива министърът "истината" за световните светила в химията. Видео с изказването на министъра се появи, а после бе изтрито от интернет.

Ето оправданието на министъра: 

"Скъпи приятели,
На 8 декември посетих във Враца едно от най-добрите училища в страната. Говорих с учениците и опитах да им покажа, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели. Фокусът на изказването ми беше, че Мария Складовска-Кюри е по-значим учен от останалите по две причини - първо, защото е получила две Нобелови награди в две различни сфери на науката, и второ, защото ги е получила по време, когато жените са присъствали много по-малко в научния и обществения живот, отколкото днес. Фредерик Жолио-Кюри наистина е променил фамилното си име, което не само през 20 в., но и сега е рядкост. Разбира се, че почитам постижението на всеки учен и мислител, който е дал своя принос за развитието на цивилизацията. И да, Мария Кюри възприемам като уникален пример за учен, защото е постигнала в един мъжки по онова време свят повече от мъжете.
Днес, две седмици по-късно, по този повод се надигна вълна от коментари и интерпретации в медиите и в социалните мрежи. Бих искал да уточня няколко неща.

Най-много ме заболя от намеците, че съм проявил неуважение към децата, които ми представиха постиженията си. Напротив – слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката.

Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите. Този център, който учредих през 1998 година, имаше за своя цел да спомага за преодоляването на уродливите тенденции за ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви в нашето общество. /Тогава не вярвах, че почти седемнайсет години по-късно нуждата от подобни институти ще е по-голяма от всякога./
След тези уточнения, поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители. Уви, понякога неформалната реч крие рискове. Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета, а също и да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми. 

И още нещо, като четвърт унгарец познавам от личната семейна хроника спомена за достойния начин, по който са вдигнали глава унгарците през 1956 година. Да, възхищавам се на историческото наследство, учещо ни да бъдем твърди и заедно срещу посегателствата върху принципите на правовото свободно и демократично общество, което гарантира правата и достойнството на всеки човек."

Путин: Евразийският съюз е открит и за други страни на Изток и Запад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4505145


Днешната сложна ситуация в света изисква съгласувани действия от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност”, заяви руският президент Владимир Путин на среща на организацията в Москва.
Лидерите на членуващите страни – Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан, приеха 22 документа.
Днешната сложна ситуация в света изисква съгласувани действия от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност”, заяви руският президент Владимир Путин на среща на организацията в Москва. Лидерите на членуващите страни – Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан, приеха 22 документа.

Над 90 хил. винетки за хората с увреждания вече са доставени

http://society.actualno.com/Nad-90-hil-vinetki-za-horata-s-uvrejdanija-veche-sa-dostaveni-news_448054.html

90 111 бр. годишни винетки за леки автомобили за 2015 г. на стойност 6 037 437 лв. e предоставила досега Агенция „Пътна инфраструктура“ на дирекциите „Социално подпомоган...

Броят на руските туристи в Турция намалява

http://europe.actualno.com/Brojat-na-ruskite-turisti-v-Turcija-namaljava--news_448057.html

Броят на руските туристи, посещаващи Турция, е намалял. Причина  за това е икономическата криза в Русия, причинена от спада на цените на петрола и слабата рубла. Броят на руснаците, посетили...

300 лв. гаранция за мъжа, ударил лекарка в гр. Раковски

http://plovdiv.actualno.com/300-lv-garancija-za-myja-udaril-lekarka-v-gr-Rakovski--news_448059.html

Окръжният съд в Пловдив потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция" от 300 лв. за мъжа, който удари лекарка в Раковски. Мярката беше определена в петък от състав на Районния съд. Въ...

Гришо с джип от тотото за №1 на България

http://www.monitor.bg/article?id=455026

Григор Димитров увеличи богатия си автопарк с джип Volvo XC60, подарен му вчера от Българския спортен тотализатор за избирането му за спортист на годината у нас. Ключовете на новия автомобил на стойност около 80 000 лв. бяха връчени от министъра на спорта Красен Кралев на бащата на тенисиста Димитър Димитров.

Кънев защити образователния министър

http://www.cross.bg/kunev-ministura-zashtiti-1445460.html

София /КРОСС/ Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити министъра на образованието Тодор Танев, който направи скандални изказвания пред ученици във Враца.„Какво да кажа освен "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват...", обърна се Кънев към министъра, който е член на Гражданския съвет на РБ.

Нойзи е представителят на OFFNews в Комисията по журналистическа етика

http://offnews.bg/news/n_1/n_436084.html

Дванадесет нови членове на националната Комисия по журналистическа етика започват работа през януари. Те ще разглеждат жалби за нарушения на Етичния кодекс на българските медии, приет през 2004 г., ще отправят принципни препоръки за добрите професионални стандарти и ще бъдат посредник между медиите и гражданското общество. Новите членове на комисията са известните журналисти Бойко Василев (БНТ), Гена Трайкова (бТВ), Даниела Тренчева (Нова телевизия), Иван Бедров (Клуб Зет), Илия Вълков (Дарик радио), Весислава Антонова (Капитал), Невена Праматарова (БНР) и Ивайло Цветков - Нойзи , който беше предложен от OFFNews. В нея влизат още медийните експерти: адв. Александър Кашъмов , проф. Нели Огнянова и доц. Райна Николова . 12-ят член е Петя Миронова , която е и председател на комисията по етика в Съюза на българските журналисти (СБЖ). Членовете на комисията бяха избрани от съвета на учредителите на Фондация “Национален съвет по журналистическа етика”, в която влизат представители на едни от най-влиятелните медийни организации в България – Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори - АБРО, Съюзът на издателите в България, СБЖ, Центърът за развитие на медиите. Тя е създадена през 2005 г. и досега работеха две комисии – по етика в печатните и по етика в електронните медии. След като анализира досегашната практика в саморегулацията, взе предвид развитието на медийната среда през изминалите 9 години и проведе консултации с представители на журналистическата гилдия и медийни експерти, Съветът на учредителите реши, че занапред по-ефективно ще бъде всички жалби да се разглеждат от една комисия с широка медийна и професионална представителност. Покана да номинират членове на комисията беше изпратена до повече от 500 медии, медийни организации и журналистически дружества. Във Фондация “Национален съвет за журналистическа етика” са убедени, че работата в единна Етична комисия и с доказани експерти, каквито са избраните членове, отговаря по най-добрия начин на изискванията на мултиплатформената медийна среда. Прилагането на Етичния кодекс на българските медии не препятства въвеждането на детайлни вътрешни етични правила, каквито съществуват в отделните медийни организации. Новоизбраната национална Етична комисия се явява най-авторитетната и подходяща платформа за прилагане на стандартите в електронни, печатни и интернет медии.

Коледни рецепти: Бисмарк чорбата на Етиен Леви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4501581

“По принцип съм градско чедо, роден съм на пъпа на София, но когато имам мерак да се науча да правя нещо, ми се получава много добре. Преди няколко дни човекът, който ми показа как да слагам зеле преди години, установи, че съм го направил страхотно. Зелевият ми сок има цвят на рубин. В кацата слагам хрян, царевица, червено цвекло на парчета, дюля”,
“По принцип съм градско чедо, роден съм на пъпа на София, но когато имам мерак да се науча да правя нещо, ми се получава много добре. Преди няколко дни човекът, който ми показа как да слагам зеле преди години, установи, че съм го направил страхотно. Зелевият ми сок има цвят на рубин. В кацата слагам хрян, царевица, червено цвекло на парчета, дюля”,

Джо Кокър загуби битката с рака (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504941

“Любовта ни издига нагоре, там, където принадлежим. Далеч от света, който познаваме... Миговете минават, не остава време да плачем...”, изпя Джо Кокър в донеслата му награда “Грами” Up Where We Belong. И музикантът ще остане там, където принадлежи - в сърцата на феновете си.
Британският певец почина на 70-годишна възраст след дълга битка с рак на
“Любовта ни издига нагоре, там, където принадлежим. Далеч от света, който познаваме... Миговете минават, не остава време да плачем...”, изпя Джо Кокър в донеслата му награда “Грами” Up Where We Belong. И музикантът ще остане там, където принадлежи - в сърцата на феновете си. Британският певец почина на 70-годишна възраст след дълга битка с рак на

Просветният министър се извини на засегнатите от думите му

http://www.cross.bg/vratza-ministurut-proyavil-1445459.html

София /КРОСС/ Министърът на образованието проф. Тодор Танев се извини на всеки, който се е почувствал засегнат от неформалния му разговор с ученици и учители във Враца. „Уви, понякога неформалната реч крие рискове. Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета, а също и да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми", написа министърът на страницата си във Фейсбук. Той отбелязва, че от всички коментари, които е чул по този повод, най-много го е заболяло от намеците, че е проявил неуважение към децата, които са представили постиженията си пред него. „Напротив - слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката", подчертава министърът. Ето и пълния текст на коментара му: На 8 декември посетих във Враца едно от най-добрите училища в страната. Говорих с учениците и опитах да им покажа, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели. Фокусът на изказването ми беше, че Мария Складовска-Кюри е по-значим учен от останалите по две причини - първо, защото е получила две Нобелови награди в две различни сфери на науката, и второ, защото ги е получила по време, когато жените са присъствали много по-малко в научния и обществения живот, отколкото днес. Фредерик Жолио-Кюри наистина е променил фамилното си име, което не само през 20 в., но и сега е рядкост

Просветният министър се извини във Фейсбук

http://www.cross.bg/vratza-ministurut-frederik-1445459.html

София /КРОСС/ Министърът на образованието проф. Тодор Танев се извини на всеки, който се е почувствал засегнат от неформалния му разговор с ученици и учители във Враца. „Уви, понякога неформалната реч крие рискове. Със сигурност е далеч по-безопасно да говорим с клишета, а също и да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми", написа министърът на страницата си във Фейсбук. Той отбелязва, че от всички коментари, които е чул по този повод, най-много го е заболяло от намеците, че е проявил неуважение към децата, които са представили постиженията си пред него. „Напротив - слушах ги много внимателно и съм възхитен от интереса им към науката", подчертава министърът. Ето и пълния текст на коментара му: На 8 декември посетих във Враца едно от най-добрите училища в страната. Говорих с учениците и опитах да им покажа, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели. Фокусът на изказването ми беше, че Мария Складовска-Кюри е по-значим учен от останалите по две причини - първо, защото е получила две Нобелови награди в две различни сфери на науката, и второ, защото ги е получила по време, когато жените са присъствали много по-малко в научния и обществения живот, отколкото днес. Фредерик Жолио-Кюри наистина е променил фамилното си име, което не само през 20 в., но и сега е рядкост

Над 50% от българите имат положително мнение за ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=275037

Повечето европейци вярват в светлото бъдеще на ЕС, показва ново изследване на Евробарометър, според което ирландците са най-големите оптимисти, съобщава "ИЮ Обзървър". Близо осем на всеки десет ирландски граждани заявили, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, малко повече от 75-те процента в Малта и 74% в Полша и Румъния.

Преди Коледа: Живакът счупи 19 рекорда!

http://www.bnews.bg/article-125168

Истински пролетни температури отчетоха термометрите ден преди първия празничен ден, с което бяха подобрени 19 температурни рекорда.

Евробарометър: Над 50% от българите имат положително мнение за ЕС

http://pik.bg/евробарометър-над-50-от-българите-имат-положително-мнение-за-ес-news265028.html

Евробарометър: Над 50% от българите имат положително мнение за ЕС

Повечето европейци вярват в светлото бъдеще на ЕС, показва ново изследване на Евробарометър, според което ирландците са най-големите оптимисти, съобщава "ИЮ Обзървър".

Близо осем на всеки десет ирландски граждани заявили, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, малко повече от 75-те процента в Малта и 74% в Полша и Румъния. Ирландия, която излезе от спасителната програма на ЕС на стойност 67 милиона евро през декември миналата година, сега има най-бързо нарастващата икономика в ЕС и се очаква растежът й да достигне близо 5% през 2015 г.

В същото време гърците, кипърците и италианците са единствените три народа, в които мнозинството от избирателите са песимистични за бъдещето на ЕС, като в Гърция това важи за 60% от гражданите. Избиратели от 28-те страни членки на съюза били анкетирани през ноември в рамките на есенното изследване на Евробарометър.

Поляците имат най-положително мнение за ЕС с 60% от гражданите, следвани от румънците с 59%, ирландците с 53% и малко над половината от гражданите на България и Люксембург. 39% от гражданите на страните членки на Евросъюза имат положително мнение за него, 37% са неутрални, а 22% имат негативно мнение. Гърците и кипърците са с най-лошо мнение за ЕС.

Високата безработица остава най-голямото притеснение за повечето европейци, следвана от икономическото положение. След разочароваща година икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 0,8% през 2014 г., а безработицата в съюза остава почти непроменена на ниво от 12%.

Имиграцията била посочена от 18% от анкетираните като най-важния проблем в ЕС, като тя тревожи най-много гражданите на Малта, Великобритания и Германия. Както британското, така и германското правителство представиха в последната година планове за прекратяване на т. нар. социален туризъм.

Предизборната кампания за европейските избори през май изглежда се е отразила на броя европейци, които вярват, че имат думата при вземането на решения в ЕС. Те са се увеличили от над 10 до 40%. Но повече от половината (53%) твърдят, че гласът им няма значение.

19 температурни рекорда паднаха днес и утре ще е нетипично топло за сезона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444661_19_temperaturni_rekorda_padnaha_dnes_i_utre_shte_e/?ref=rss


В страната днес са измерени 19 температурни рекорда, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на данните от Националният институт по метеорология и хидрология. Средната температура за деня е била между 16 – 17 градуса.

Най-топло днес е било в Пловдив – 21.4 градуса, а най-студено е било в Силистра – 11 градуса. В София максималната температура е била 14.2 градуса. От НИМХ уточниха, че температурите са по-ниски от абсолютният максимум за декември от 29 градуса, измерен през 1941...

Пол Маккартни: Джо Кокър изпя "Химна на душата"

http://offnews.bg/news/n_1/n_435896.html

Пол Маккартни и още много звезди на рока се преклониха пред паметта на легендата Джо Кокър. Роденият в Шефилд уникален вокалист почина вчера на 70 г., след като загуби битката с рака.  Пред сайта classicrock.teamrock.com Маккартни заяви: Винаги ще съм благодарен на Джо Кокър за това, че превърна песента на "Бийтълс"  "With A Little Help From My Friends " в "Химн на душата." "Спомням си как веднъж през 1968-ма той дойде в студиото, където работехме заедно с Джими Пейдж, Би Джей Уилсън от "Прокол Харум" на барабаните, и Том - на пианото. Тогав Джо запя с неговия характерен, северняшки тембър, който аз харесвах безкрайно много. Направо обожавах неговия начин на пеене. И бях изключително поласкан, когато той поиска да направи своя версия на "With A Little Help From My Friends". Спомням си още, когато Джо и Дени Кордел дойдоха по-късно в студиото и пред очите ми записаха песента. Това беше нещо като емоционална бомба, нещо невиждано! И наистина тогава той превърна тази песен в Химн на душата", каза Маккартни. Колегата му от "Бийтълс" Ринго Стар написа в профила си в Туитър: Сбогом, и Бог да благослови Джо Кокър. Оставаме си  приятели завинаги... Наред с Ринго своята почит изказаха още много рок звезди: Джо Уолш, "Eagles" : Когато чуеш песните на Джо Кокър, ще ти се иска да ги запееш сам. Благодаря за великата музика и приятелството. Брайън Уилсън, "The Beach Boys" : Почувствах се много зле, когато разбах, че Джо си е отишъл. Той беше велик певец, който можеше да превърне всяко парче в своя лична и красива песен. "The Doobie Brothers ": Светът загуби една легенда. Джо беше по-истински и от най-истинските неща. Ще ни липсва завинаги. Кийт Емерсън, ELP : Той беше изключителна, творческа натура, която можеше да даде посока и смисъл на всяка песен. Джо беше неповторим певец и сякаш гласът му извираше от някаква необятна душа. Бог да те благослови, Джо! Брайън Адамс : Почивай в мир, приятелю. Ти ще си останеш един от най-добрите рок певци завинаги! Питър Фрамптън : Много съм натъжен. Искам да чуя най-добрия вариант на "You Are So Beautiful" в изпълнението на Джо и Ники Хопкинс на пианото и ... сега ще си го пусна пак... Стивън Тайлър, "Aerosmith" : Джо, "Аеросмит" ще те обичаме и помним завинаги. Много ще ни липсваш... Пол Стенли, KISS : Поредната мрачна победа на рака...Спомням си, когато чух първия му албум и неговия невероятен глас...той беше и ще си остане неповторим певец... Дейв Мъстейн, "Megadeth" : Обръщам се към семейството на Джо Кокър: Боли ме за вашата загуба, но вярвам, че сега той пее в рая...

Рено пада в река, 3-ма ученици умират, 1 жив (Обзор, снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504925

Трима ученици на 18 г. от Девин загинаха на място, след като реното им се удари в крайпътна мантинела и падна в река Широколъшка, а техен приятел оцеля по чудо.
Момчетата се качили в колата да се разходят от Девин до Широка лъка. За последно били видени на площада в селото, преди да поемат обратно. На лек ляв завой след разклона за с....
Трима ученици на 18 г. от Девин загинаха на място, след като реното им се удари в крайпътна мантинела и падна в река Широколъшка, а техен приятел оцеля по чудо. Момчетата се качили в колата да се разходят от Девин до Широка лъка. За последно били видени на площада в селото, преди да поемат обратно. На лек ляв завой след разклона за с....

Стотици „джуджета” танцуваха в центъра на Бургас (снимка)

http://pik.bg/стотици-„джуджета”-танцуваха-в-центъра-на-бургас-снимка-news265027.html

Стотици „джуджета” танцуваха в центъра на Бургас (снимка)

Коледният флашмоб събра стотици бургазлии на общ танц. Дядо Коледа, Снежанка и Снежен човек забавляваха дошлите на място деца и възрастни. Всички участници бяха с коледни шапки, като по този начин създаваха още по-добро настроение.

Джуджетата танцуваха под ритмите на познатата коледна песен на Марая Кери – All I want for Christmas. Стъпките бяха много лесни. Това даде възможност на всеки минувач да участва в играта. Деца и възрастни танцуваха под светлините на празничната украса.

Коледният флашмов се превърна в традиция за бургазлии. Тази година отново сборният пунк беше Компаса на ул. „Александровска”.  Събитието се провежда всяка година и се радва на голям интерес./topnovini.bg

19 температурни рекорда в страната днес, 21.4 градуса в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505141

19 температурни рекорда са измерени в страната. Това съобщиха за Фокус от Националният институт по метеорология и хидрология. Средната температура за деня е била между 16 – 17 градуса. Най-топло е било в Пловдив – 21.4 градуса, а най-ниската максимална температура е измерена в Силистра – 11 градуса. В София максималната температура е била 14.
19 температурни рекорда са измерени в страната. Това съобщиха за Фокус от Националният институт по метеорология и хидрология. Средната температура за деня е била между 16 – 17 градуса. Най-топло е било в Пловдив – 21.4 градуса, а най-ниската максимална температура е измерена в Силистра – 11 градуса. В София максималната температура е била 14.

Живакът стигна 21.4 градуса в Пловдив днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4505119

19 температурни рекорда са измерени в страната. Това съобщиха за Фокус от Националният институт по метеорология и хидрология. Средната температура за деня е била между 16 – 17 градуса. Най-топло е било в Пловдив – 21.4 градуса, а най-ниската максимална температура е измерена в Силистра – 11 градуса. В София максималната температура е била 14.
19 температурни рекорда са измерени в страната. Това съобщиха за Фокус от Националният институт по метеорология и хидрология. Средната температура за деня е била между 16 – 17 градуса. Най-топло е било в Пловдив – 21.4 градуса, а най-ниската максимална температура е измерена в Силистра – 11 градуса. В София максималната температура е била 14.

Протестът като политическа инвестиция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505103

През последната година и половина определението „граждански протест” се изкриви и стана синоним на далавера. Основна заслуга за това имат няколко души, които се броят на пръстите на двете ръце и стоящите зад тях български и международни неправителствени организации.
С подкрепата на определен медиен кръг тази група успя да изроди гражданското
През последната година и половина определението „граждански протест” се изкриви и стана синоним на далавера. Основна заслуга за това имат няколко души, които се броят на пръстите на двете ръце и стоящите зад тях български и международни неправителствени организации. С подкрепата на определен медиен кръг тази група успя да изроди гражданското

Измина още една година изпълнена с учения, плавания, участие в операции и учения на НАТО

http://www.moreto.net/novini.php?n=275034

Измина още една година изпълнена с учения, плавания, участие в операции и учения на НАТО, съобщиха от ВМС за Moreto.net. През изминалата година Военноморските сили проведоха: учението на Военноморска база – ВМС и националното военноморското учение с международно участие „Бриз 2014”, 41 тактически учения на единичния кораб, 4 дивизионни тактически учения, 3 учения от типа PASSEX.

Coca-Cola отваря завод в Газа

http://www.cross.bg/coca-cola-otvarya-zavod-v-gaza-1445458.html

/КРОСС/ Компанията Coca-Cola ще открие свое предприятие в Ивицата Газа, съобщава The Washington Post. Изграждането на предприятието е одобрено от израелските власти. Откриването на завода е планирано за следващата година. Той ще осигури стотици работни места за палестинците, заяви Емад Гинди, директор на Palestinian National Beverage Company.    

Ники Михайлов пак търка пейката в Турция

http://www.bnews.bg/article-125163

След три изиграни мача в групата, в която са и тимовете на Бурсаспор и Самсунспор, Мерсин е с победа, равенство и загуба.

EVN и "Енерго-Про": Не отчитаме тока през 40 дни

http://business.actualno.com/EVN-i-Energo-Pro-Ne-otchitame-toka-prez-40-dni--news_448052.html

По-рано днес стана ясно, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток. По време на последното заседание на кабинета вчера виц...

Монсерат Кабайе сключи споразумение с Каталунската прокуратура

http://europe.actualno.com/Monserat-Kabaje-skluchi-sporazumenie-s-Katalunskata-prokuratura-news_448053.html

Оперната певица Монсерат Кабайе сключи споразумение с каталунската прокуратура, за да избегне затвор за укриване на данъци. През пролетта данъчните власти на Каталуния обвиниха родената в Барселона п...

Министър на образованието: Ломоносов нищо не е направил, Асен Златаров също

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444659_ministur_na_obrazovanieto_lomonosov_nishto_ne_e/?ref=rss


Видеоклип на БТА, публикуван в YouTube, бързо се превърна в сензация, заради поведението на министъра на образованието проф. Тодор Танев и оценките, които дава на популярни имена от химията. Пред дванадесетокласници, от паралелка с активно изучаване на биология и химия от СОУ "Хр. Ботев" във Враца, той посочва, че Ломоносов нищо не е направил особено, а Асен Златаров, не е нищо особено като учен.

За Фредерик Жолио-Кюри, министърът казва: "Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио-Кюри....

Маргарита Михнева: Сертов е получил заплаха за живота си в онзи петък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505092

Онзи петък, в който изчезва, Петко Сертов е получил заплаха за живота си и затова е отпътувал към Гърция, а оттам се е преместил в Италия и в Сан Марино. Там звъни на майката на момичето с колата - на Сурталов сестрата. Това разкри пред БНТ Маргарита Михнева.  Жената на Сертов днес е бомбардирана от всички медии.
Онзи петък, в който изчезва, Петко Сертов е получил заплаха за живота си и затова е отпътувал към Гърция, а оттам се е преместил в Италия и в Сан Марино. Там звъни на майката на момичето с колата - на Сурталов сестрата. Това разкри пред БНТ Маргарита Михнева. Жената на Сертов днес е бомбардирана от всички медии.

Проблемът с пренаселеността и лошите условия в затворите трябва да се разрешава комплексно

http://www.moreto.net/novini.php?n=275003

Проблемите с условията в затворите и следствените арести не могат да се решават изолирано. Те трябва да се разглеждат като част от цялостната наказателноправна политика на държавата. Разрешаването им трябва да става при добро сътрудничество между всички заинтересовани страни, включително политици, затворническа администрация, пробационни и социални служби, магистрати.

Кунева не иска всяко несъгласие да клати коалицията

http://offnews.bg/news/n_1/n_435963.html

"Не може при всяко несъгласие да започнем да се колебаем в основите на коалицията. Това е крайно безполезно", заяви Меглена Кунева пред bTV. Според нея РБ е много полезен коалиционен партньор, тъй като казва какво мисли и се съмнява в прибързаните решения. „Нашата програма не е тайна, нито пенсионната реформа. Тя е част от плановете на коалицията през 2015 година. Смятам, че РБ е полезен партньор, защото казва ясно какво мисли, защото се внася необходимата доза съмнение в едно решение, което е взето в последния момент без по-широко обсъждане. Смятам, че когато РБ каже: „Чакайте, не може да се преместват фондовете в НОИ и никога повече да не можеш да разчиташ на втория стълб с индивидуална партида”, това беше един много важен сигнал, който накара обществото да се заинтересува какво става с втория и третия стълб на осигуряването”, каза тя. Вицепремиерът бе категорична, че няма колебания за пътя, по който реформаторите са поели, стига този път да носи плодове, като за пример даде съдебната реформа, която ще бъде осъществена много трудно и с голяма вътрешна опозиция от самата съдебна власт и корупцията в нея, но все пак ще бъде направена. Кунева смята, че реформата трябва да бъде съгласувана с всички партии в парламента, като първите няколко основни закона ще бъдат предложени през февруари - закон за съдебната власт, за процесуалния кодекс и т.н. „Нито е мека силата, нито е безобиден натискът. ЕС иска да види промяна”, коментира тя писмото на 7-те посланици на европейски страни, призоваващо за промяна в правосъдието. Според Меглена Кунева инвеститорите се чувстват точно така, както се чувстват и българите и това трябва да се промени.

През 2014-а населението на Земята се увеличило с 80 млн. души

http://www.cross.bg/naselenieto-miliarda-sveta-1445457.html

/КРОСС/ През 2014 година населението на Земята се е увеличило с около 80 милиона души. Това сочат данните на немския фонд Stiftung Weltbevlkerung.Според данните, от 1 януари 2015 г. в света ще живеят почти 7,3 милиарда души. От тях около 10% ще бъдат европейци, 15% от африканските страни, 60% - от азиатските държави.През следващите 35 години, според прогнозите, населението на света ще нарасне с 34% до 9,76 милиарда души, а до 2050 г. броят на европейците, ще падне до 7,5% от общото население.    

Маргарита Михнева: Сертов е получил заплаха за живота си в онзи петък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4505084

Онзи петък, в който изчезва, Петко Сертов е получил заплаха за живота си и затова е отпътувал към Гърция, а оттам се е преместил в Италия и в Сан Марино. Там звъни на майката на момичето с колата - на Сурталов сестрата. Това разкри пред БНТ Маргарита Михнева.  Жената на Сертов днес е бомбардирана от всички медии.
Онзи петък, в който изчезва, Петко Сертов е получил заплаха за живота си и затова е отпътувал към Гърция, а оттам се е преместил в Италия и в Сан Марино. Там звъни на майката на момичето с колата - на Сурталов сестрата. Това разкри пред БНТ Маргарита Михнева. Жената на Сертов днес е бомбардирана от всички медии.

Ето хотела в Атина, където е бил Сертов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505074

Петко Сертов е жив и здрав, на 20 декември се е регистрирал в хотел в центъра на Атина и останал в него до 22 декемеври. Това съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Бившият шеф на ДАНС бе в неизвестност от 5 декември, когато напуснал страната в посока Гърция. Властите в южната ни съседка го засекли, че се е регистрирал с личнат
Петко Сертов е жив и здрав, на 20 декември се е регистрирал в хотел в центъра на Атина и останал в него до 22 декемеври. Това съобщи вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Бившият шеф на ДАНС бе в неизвестност от 5 декември, когато напуснал страната в посока Гърция. Властите в южната ни съседка го засекли, че се е регистрирал с личнат

Измерени са 19 температурни рекорда в страната

http://pik.bg/измерени-са-19-температурни-рекорда-в-страната-news265024.html

Измерени са 19 температурни рекорда в страната

19 температурни рекорда са измери в страната. Това съобщиха „Фокус”от Националният институт по метеорология и хидрология. Средната температура за деня е била между 16 – 17 градуса.

Най-топло е било в Пловдив – 21.4 градуса, а най-ниската максимална температура е измерена в Силистра – 11 градуса.

В София максималната температура е била 14.2 градуса. От НИМХ уточниха, че температурите са по-ниски от абсолютният максимум за декември от 29 градуса, измерен през 1941 година. 

Шуменската МБАЛ с над 100 хил. лв. печалба за 2014-а

http://www.cross.bg/mbal-zdravnoto-shymen-1445446.html

Шумен /КРОСС/ Многопрофилната болница за активно лечение ( МБАЛ) в Шумен ще завърши годината с положителен финансов резултат от над 100 хил. лв. печалба и е една от 5-те болници в страната, които нямат просрочени задължения", отчете днес изпълнителният директор на здравното заведение д-р Юлия Димитрова.Приходите са нараснали и за деветмесечието на тази година са 13 млн. лв., за сравнение през 2013 г. те са били общо 16,6 млн. МБАЛ работи по 216 клинични пътеки, около 700 души е целият персонал."Болницата най-после е финансово стабилна, има добре работещ екип, който мисли първо за общата дейност и за пациента, а после за отделните структури", обяви д-р Димитрова.Добрите финансови резултати са факт, въпреки, че разходите за персонала са се увеличили с 531 хил. лв. в сравнение с предходната година, с 6% са вдигнати трудовите възнаграждения и средната брутна работна заплата на лекарите вече е 924 лв.20 хиляди пациенти са преминали през 2014 г. през шуменската болница и броят им е по-голям в сравнение с предходните години. В същото време икономическите показатели сочат, че въпреки повечето пациенти и увеличените дейности, е намалена стойността за издръжката на един пациент с 2-8 %.През последните 2 години, МБАЛ е заделила 530 хил. лв. от собствените си приходи за нова апаратура, още 500 хил. лв. са дали Министерството на здравеопазването и община Шумен. За същия период здравното заведение е инвестирало и 400 хил. лв

Скандал! В ТВ7 се изгавриха с изчезналия Петко Сертов

http://pik.bg/скандал-в-тв7-се-изгавриха-с-изчезналия-петко-сертов-news265018.html

Скандал! В ТВ7 се изгавриха с изчезналия Петко Сертов

Изчезването на Петко Сертов стана повод за появата и на шеги по негов адрес. В ефира на TV7 добре се посмяха на една от тях, която е свързана и с предстоящите празници.

"Петко Сертов е тръгнал по-рано за Гърция, за да избегне трафика", каза с усмивка в шоурума водещият. Както е известно, днес е денят на голямото пътуване за Коледа, а именно движението към Кулата е най-засилено.

 

Мария Календерска: Бареков провежда срещи за създаване коалиция срещу управляващите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505061

В последните дни журналистите търсите повече скандала. Николай Бареков не беше съгласен с гласуването на част от депутатите от парламентарната група на БДЦ, част от която беше и ББЦ. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Мария Календерска, приятелка на Николай Бареков.  "Днес с Николай си говорихме,
В последните дни журналистите търсите повече скандала. Николай Бареков не беше съгласен с гласуването на част от депутатите от парламентарната група на БДЦ, част от която беше и ББЦ. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Мария Календерска, приятелка на Николай Бареков. "Днес с Николай си говорихме,

Пияни чужденци спретнаха екшън с патрулка

http://www.cross.bg/ylitza-patrylkata-vzel-1445456.html

София /КРОСС/ Безумен екшън са успели да спретнат двама чужденци в нощта срещу вторник малко след полунощ, разказаха за „Новинар" от столичната полиция.Дежурен патрул от пето районно е забелязал джип „Рейндж Роувър" да криволичи като слаломист по тясната улица „Борис I" край булевард „Патриарх Евтимий". Когато стъпил на булеварда, ченгетата вдигнали стоп палката, за да го отбият встрани и да го проверят. Вместо да се подчини, водачът, който е от Великобритания, взел възможно най-безумното решение. Дал газ и изчезнал. От този момент нататък се отприщила истинската лудница.Започнало преследване. На улица „Кожарска" роувърът внезапно спрял, а шофьорът взел поредното лошо решение за нощта - опитал да избяга пеша. Униформените го настигнали и свалили на земята.Докато се гонели с него обаче, започнала втора серия. Румънката, която се возела на дясната седалка на джипа, се възползвала от липсата на интерес към нея в този момент и се преместила на шофьорското място. Дала газ и офейкала пред смаяните погледи на униформените, които, след като си затворили увисналите ченета, се метнали на патрулката и продължили да гонят роувъра. Дали сигнал на колегите и им пратили подкрепления по маршрута на джипа беглец.На улица „Първа българска армия" преградили пътя на дамата, очаквайки, че това ще я спре. Почти познали. Спряло я, но с цената на катастрофа

Мария Календерска: Бареков провежда срещи за създаване коалиция срещу управляващите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4505057

В последните дни журналистите търсите повече скандала. Николай Бареков не беше съгласен с гласуването на част от депутатите от парламентарната група на БДЦ, част от която беше и ББЦ. Това каза в предаването
В последните дни журналистите търсите повече скандала. Николай Бареков не беше съгласен с гласуването на част от депутатите от парламентарната група на БДЦ, част от която беше и ББЦ. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Мария Календерска, приятелка на Николай Бареков. "Днес с Николай си говорихме,

Михнева: Сертов е получил заплаха за живота си

http://www.cross.bg/mihneva-zhivota-polychil-1445455.html

София /КРОСС/ Петко Сертов е получил заплаха за живота си и затова е изчезнал. Това заяви пред БНТ разследващият журналист Маргарита Михнева. Тя бе категорична, че изнесената днес от МВР информация, че бившият шеф на ДАНС е бил в хотел в Лариса, не е вярна. По думите й на 5 декември той е получил „светкавично предупреждение за заплаха за живота си". Това бил и мотивът му да напусне България през Гърция. „Имам информация, че от там е отишъл в Италия, в Сан Марино. Там се обажда на своя позната - майката на момичето, чиято кола кара. Два пъти й се е обадил. Оттогава телефонът, от който е звънял, е изключен, каза Михнева. Въобще не е бил толкова спокойно, както твърдят и българските, и гръцките власти, посочи тя.

БНБ: Ликвидната позиция на банките показа устойчивост след натиска в края на юни

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bnb-likvidnata-poziciia-na-bankite-pokaza-ustoichivost-sled-natiska-v-kraia-na-iuni-186272/

Повишената несигурност, фирмената задлъжнялост и понижената склонност на банките към поемане на риск ограничават растежа на кредитирането, смятат от банката

Размяна на ролите: Борисов взел ветото на Плевнелиев

http://www.bnews.bg/article-125165

Премиерското вето замени президентското, констатира Михаил Миков.

Осъден доживот прави гола стачка, не го срещнали със сексолог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504948

Назам Азис лежи в Стара Загора за убийството на таксиметров шофьор от Хасково  
Административният съд в Стара Загора отхвърли като неоснователна жалба на осъдения доживот за убийство Назъм Назми Азис срещу надзиратели от Старозагорския затвор, не му присъди и исканото от него обезщетение от 3 хиляди лева.
Назам Азис лежи в Стара Загора за убийството на таксиметров шофьор от Хасково Административният съд в Стара Загора отхвърли като неоснователна жалба на осъдения доживот за убийство Назъм Назми Азис срещу надзиратели от Старозагорския затвор, не му присъди и исканото от него обезщетение от 3 хиляди лева.

Петко Сертов тръгнал по-рано за Гърция, за да избегне трафика

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505049

Изчезването на Петко Сертов стана повод за появата и на виц.
 "Петко Сертов е тръгнал по-рано за Гърция, за да избегне трафика", каза с усмивка в водещ от TV7. Както е известно, днес е денят на голямото пътуване за Коледа, а именно движението към Кулата е най-засилено.
Днес от МВР разкриха, че Сертов се е регистрирал в хотел в Атина от 20 до 22
Изчезването на Петко Сертов стана повод за появата и на виц.  "Петко Сертов е тръгнал по-рано за Гърция, за да избегне трафика", каза с усмивка в водещ от TV7. Както е известно, днес е денят на голямото пътуване за Коледа, а именно движението към Кулата е най-засилено. Днес от МВР разкриха, че Сертов се е регистрирал в хотел в Атина от 20 до 22

Михнева: Сертов е получил заплаха за живота си! Бил е в Италия и Сан Марино (обновена)

http://pik.bg/михнева-сертов-е-получил-заплаха-за-живота-си-бил-е-в-италия-и-сан-марино-обновена-news265021.html

Михнева: Сертов е получил заплаха за живота си! Бил е в Италия и Сан Марино (обновена)

"Следите, които днес разпространи МВР за Петко Сертов не са верни. Той е получил заплаха за живота си в деня, в който изчезна. Това е мотивът му да напусне България в посока Гърция. След това е отишъл в Италия и в Сан Марино. Там звъни на майката на момичето с колата - на Сурталов сестрата". Това каза по БНТ Маргарита Михнева.

Днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разпространи информация, че Сертов се е регистрирал в хотел в Лариса, вечерял е и е изглеждал спокоен. 

"Жената на Сертов не знае какво се случва. Тя е бомбардирана днес от всички медии", заяви още журналистката.

"Сертов отива в Гърция, за да спаси живота си. От Гърция той е заминал за Италия. От там се е обадил на своя близка два пъти, но след това телефона му е изключен. Не мога да кажа дали е жив или мъртъв. Сертов е напуснал България, защото го е било страх и въобще не е бил спокоен, както твърдят от МВР. Това са тайни служби и операции на много високо ниво. Ще припомня, че Сертов беше единствения човек, който беше на втората инаугурация на Барак Обама. Давам още една подсказка-веднага след това той беше уволнен. Сертов е знаел много и за това е заплашен", категорична беше Михнева.

Тя продължи с нападките към Ангел Божилов и фирмата му "Вивид паур", където за последно е работил бившия шеф на ДАНС. "Този човек е направил големи финансови измами. Това го казва гръцки съдия през 2012 година. Ако българската прокуратура се заинтересува от делата му, ще излязат много интересни неща. Сертов е разбрал за всичките игрички на Божилов и офшорни фирми. Там има една много странна комбинация между ченгета. Този човек не спира да мами българския съд", заключи журналистката.

Михнева: Сертов е получил заплаха за живота си! Бил е в Италия и Сан Марино

http://pik.bg/михнева-сертов-е-получил-заплаха-за-живота-си-бил-е-в-италия-и-сан-марино-news265021.html

Михнева: Сертов е получил заплаха за живота си! Бил е в Италия и Сан Марино

"Следите, които днес разпространи МВР за Петко Сертов не са верни. Той е получил заплаха за живота си в деня, в който изчезна. Това е мотивът му да напусне България в посока Гърция. След това е отишъл в Италия и в Сан Марино. Там звъни на майката на момичето с колата - на Сурталов сестрата". Това каза по БНТ Маргарита Михнева.

Днес главният секретар на МВР Светлозар Лазаров разпространи информация, че Сертов се е регистрирал в хотел в Лариса, вечерял е и е изглеждал спокоен. 

"Жената на Сертов не знае какво се случва. Тя е бомбардирана днес от всички медии", заяви още журналистката.

Очаквайте подробности!!!

 

Варненците с нов треньор в "Казерта"

http://www.moreto.net/novini.php?n=275027

Варненските баскетболисти Божидар Аврамов и съотборникът му Деян Иванов имат нов треньор в Казерта. Ръководството на италианския клуб се раздели с досегашния наставник Заре Марковски и постави начело на тима Винченцо Еспозито. 45-годишният специалист бе помощник на Марковски през последните няколко месеца.

Петко Сертов тръгнал по-рано за Гърция, за да избегне трафика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4505021

Изчезването на Петко Сертов стана повод за появата и на виц.
 
Изчезването на Петко Сертов стана повод за появата и на виц.  "Петко Сертов е тръгнал по-рано за Гърция, за да избегне трафика", каза с усмивка в водещ от TV7. Както е известно, днес е денят на голямото пътуване за Коледа, а именно движението към Кулата е най-засилено. Днес от МВР разкриха, че Сертов се е регистрирал в хотел в Атина от 20 до 22

Луда гонка из София! Полицията преследва джип с чужденци

http://pik.bg/луда-гонка-из-софия-полицията-преследва-джип-с-чужденци-news265022.html

Луда гонка из София! Полицията преследва джип с чужденци

Двама чужденци спретнали див екшън в нощта срещу вторник малко след полунощ, пише „Новинар“, като се позовава на източник от столичната полиция.

Дежурен патрул от пето районно е забелязал джип „Рейндж Роувър“ да криволичи като слаломист по тясната улица „Борис I” край булевард „Патриарх Евтимий“.

Когато стъпил на булеварда, ченгетата вдигнали стоп палката, за да го отбият встрани и да го проверят. Вместо да се подчини, водачът, който е от Великобритания, взел възможно най-безумното решение. Дал газ и изчезнал. 

Започнало преследване. На улица „Кожарска“ роувърът внезапно спрял, а шофьорът взел поредното лошо решение – опитал да избяга пеша. Униформените го настигнали и свалили на земята.

Докато се гонели с него обаче, започнала втора серия. Румънката, която се возела на дясната седалка на джипа, се възползвала от липсата на интерес към нея в този момент и се преместила на шофьорското място. Дала газ и офейкала пред смаяните погледи на униформените, които се метнали на патрулката и продължили да гонят роувъра. Дали сигнал на колегите и им пратили подкрепления по маршрута на джипа беглец.

На улица „Първа българска армия“ преградили пътя на дамата, очаквайки, че това ще я спре. Почти познали. Спряло я, но с цената на катастрофа. Вместо да набие спирачки, смелата румънка дала газ и се опитала да мине през патрулката пред нея.

След като най-после возилото било спряно, свалили румънката и я закопчали.

41-годишният британец и 25-годишната румънка се озовали в пето районно. Дали им дрегер и уредът заковал 1,25 промила при мъжа и 1,41 - при жената. Двамата са били задържани за едно денонощие, а по случая е образувано досъдебно производство.

Гимназисти от Разград събраха 9300 лв. за възстановяването на своя съученичка

http://www.cross.bg/bori-razgrad-klas-1445454.html

Разград /КРОСС/ Дарения от 9300 лв. събраха гимназисти от Разград за възстановяването на своя съученичка.23 кутии бяха поставени на обществени места из целия град през последните месеци. Средствата бяха за рехабилитация на 17-годишната Борислава Колчагова от ПМГ"Акад. Никола Обрешков". 22 от купиите бяха отворени днес в училището, последата е в църквата "Св.Николай Мирликийски" и ще бъде отворена в средата на януари. Директорът на ПМГ Мануел Василев връчи на майката на момичето събраните средства с думите:„Искам да благодаря на всички, които се включиха в дарителската кампания „Има надежда за Бори". Няма да изброявам всички дарители, защото на голяма част от тях имената ще останат неизвестни. Но им желая светли празници, а 2015 година да бъде изпълнена с чудеса, защото те дадоха надежда за живот на един млад човек. Събраните и преведени по сметката средства са над 9300 лв. Искам да благодаря на учениците и на целия колектив на ПМГ „Акад. Н. Обрешков". И не на последно място - на децата от 6.б клас от ОУ „Н. Икономов" и на децата от 3.а клас от ОУ „В. Левски", защото направиха специални картички с коледни пожелания за Бори, които тя ще чете в тихата и свята коледна нощ. За Бори продължава борбата за възстановяване, а за нас също все още има възможност да помогнем, като пуснем дарения в кутията в Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец"

Струва ли си чакането: 17 часа на опашка, за да гледаш "Манчестър юнайтед"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444631_struva_li_si_chakaneto_17_chasa_na_opashka_za_da/?ref=rss


Третодивизионният "Йовил таун" ще посрещне "Манчестър юнайтед" на 4 януари в двубой от третия кръг за Купата на Англия.

Стадион "Хуиш парк" е за едва 9 500 зрители, а една трета от него ще бъде заета само от притежатели на сезонни карти. 2 000 билета са дадени на гостите от Манчестър.

Ситуацията принуди стотици фенове на "Йовил" да създадат импровизиран лагер пред касите на стадиона миналата неделя, за да бъдат първите, които ще си вземат билети в понеделник. Един от тези...

Зверство! Фермер изнасилил млада жена, забил брадва до главата й

http://pik.bg/зверство-фермер-изнасилил-млада-жена-забил-брадва-до-главата-й-news265020.html

Зверство! Фермер изнасилил млада жена, забил брадва до главата й

Фермер на 28 години е арестуван за изнасилване на 25-годишна жена. Ахмед Ахмед и неговият помагач и набор Ерол закарали жертвата си в с. Силен, община Стамболово.

Там след заплахи от двамата пияни мъже жертвата била изнасилена. За да не се съпротивлява, Ахмед забил брадва до главата на повалената жена.

В последния работен ден фермерът обжалва задържането си под стража пред Хасковския окръжен съд, но магистратите не го пуснаха от килията. Мотивите са, че има опасност той да се укрие или извърши друго престъпление.

Решението е окончателно. Ахмед е и в изпитателен срок по присъда за кражба на лаптоп в Берлин. В ареста остава и съучастникът му, който обаче нe обжалва решението на Районния съд.

Монсерат Кабайе се споразумя с прокуратурата

http://www.cross.bg/kabaiie-prokyratyrata-danutzi-1445453.html

/КРОСС/ Световноизвестната испанска оперна прима Монсерат Кабайе подписа споразумение с прокуратурата на Каталуния. Така певицата ще избегне затвора по обвинения в данъчни престъпления.Кабайе е обвинена в укриване на данъци испанската хазна през 2010 година. Като формален жител на Андора тя е избегнала плащането на данъци в Испания. Още през пролетта Кабайе отрече вината си и увери, че през по-голямата част на 2010 година е живяла на територията на Андора. По думите й, тя е ходила в Барселона само за медицински прегледи. Тя твърди, че през 2010 г. е спечела 300 хиляди евро, а не 2 милиона, както смята прокуратурата. Във вторник стана известно, че Кабайе се е съгласил да се признае за виновна и да плати глоба в размер на 250 000 евро.

Над 90% от хората на минимална заплата няма да ползват данъчно облекчение

http://www.moreto.net/novini.php?n=275028

Над 90 процента от хората, които получават минималната заплата, няма да могат да се възползват от данъчното облекчение, предвидено за тях, предупреди говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. От догодина няма да се ползва и 5 процента отстъпка, ако данъчната декларация бъде подадена на хартия.

Акцентите в бизнеса на 23 декември

http://www.investor.bg/sviat/6/a/akcentite-v-biznesa-na-23-dekemvri-186269/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Соломон Паси става водещ в БНТ1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504999

Соломон Паси прие предизвикателството да бъде водещ на сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва” заедно с Ася Методиева. Президентът на Атлантическия клуб в България ще се изяви в ефира на националната телевизия на 24-ти и 31-ви декември, съобщиха от националната телевизия.
Утре Соломон Паси и Ася Методиева ще обсъдят как ще изглежда светът през
Соломон Паси прие предизвикателството да бъде водещ на сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва” заедно с Ася Методиева. Президентът на Атлантическия клуб в България ще се изяви в ефира на националната телевизия на 24-ти и 31-ви декември, съобщиха от националната телевизия. Утре Соломон Паси и Ася Методиева ще обсъдят как ще изглежда светът през

Соломон Паси става водещ в БНТ1

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505012

Соломон Паси прие предизвикателството да бъде водещ на сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва” заедно с Ася Методиева. Президентът на Атлантическия клуб в България ще се изяви в ефира на националната телевизия на 24-ти и 31-ви декември, съобщиха от националната телевизия.
Утре Соломон Паси и Ася Методиева ще обсъдят как ще изглежда светът през
Соломон Паси прие предизвикателството да бъде водещ на сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва” заедно с Ася Методиева. Президентът на Атлантическия клуб в България ще се изяви в ефира на националната телевизия на 24-ти и 31-ви декември, съобщиха от националната телевизия. Утре Соломон Паси и Ася Методиева ще обсъдят как ще изглежда светът през

Шефът на Лекарския съюз иска оставката на надзора на НЗОК

http://healthy.actualno.com/Shefyt-na-Lekarskija-syuz-iska-ostavkata-na-nadzora-na-NZOK-news_448049.html

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов иска оставката на Надзорния съвет на НЗОК. Причина за искането е "некомпетентност". Искането е отправеното покрай решение...

Почина един от създателите на легендарния сериал "Ало, ало!"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4505000

Джеръми Лойд, един от създателите на легендарния британски сериал "Ало, ало!", е починал на 84-годишна възраст, съобщи Би Би Си.  Лойд е бил приет в болницата за пневмония, съобщи агентът му.  Той и Дейвид Крофт са създатели на популярния сериал "Ало, Ало!", който е излъчван от 1972 до 1985 година.
Лойд е бил женен три пъти,
Джеръми Лойд, един от създателите на легендарния британски сериал "Ало, ало!", е починал на 84-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Лойд е бил приет в болницата за пневмония, съобщи агентът му. Той и Дейвид Крофт са създатели на популярния сериал "Ало, Ало!", който е излъчван от 1972 до 1985 година. Лойд е бил женен три пъти,

Колони от коли на „Кулата”

http://www.cross.bg/koloni-ot-koli-na-kylata-1445452.html

/КРОСС/ Затруднено е движението на граничен пункт „Кулата", като се е образувала колона от изчакващи автомобили, съобщиха от „Гранична полиция". Причината за забавянето е натоварения трафик в навечерието на празничните почивни дни.На ГКПП Кулата - Промахон работят всички гишета на пълен капацитет. Няма забавяне на преминаването на границата на гръцка страна посока България.

Отблъснат ухажор стреля по спалнята на изгората си

http://www.bnews.bg/article-125164

Млада дама беше стресната посред нощ, след като отблъснат от нея мъж решил да стреля по стаята, в която се разполага спалнята й.

Почина един от създателите на "Ало, ало!"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504982

Джеръми Лойд, един от създателите на легендарния британски сериал
Джеръми Лойд, един от създателите на легендарния британски сериал "Ало, ало!", е починал на 84-годишна възраст, съобщи Би Би Си. Лойд е бил приет в болницата за пневмония, съобщи агентът му.  Той и Дейвид Крофт са създатели на популярния сериал "Ало, Ало!", който е излъчван от 1972 до 1985 година.  Лойд е бил женен три пъти,

Соломон Паси започва работа в БНТ

http://pik.bg/соломон-паси-започва-работа-в-бнт-news265015.html

Соломон Паси започва работа в БНТ

Соломон Паси прие предизвикателството да бъде водещ на сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва” заедно с Ася Методиева.

Президентът на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър е се изяви в ефира на националната телевизия на 24 и 31 декември.

Путин покани съседните страни в Евразийския икономически съюз

http://www.investor.bg/evropa/334/a/putin-pokani-sysednite-strani-v-evraziiskiia-ikonomicheski-syiuz-186271/

В съюза ще има обща политика за различни сектори, сред които енергетика, транспорт и селско стопанство

ЕНЕРГО-ПРО спазва стриктно нормативните изисквания за отчетен период на потреблението на електроенергия

http://www.moreto.net/novini.php?n=275036

Във връзка с информация, разпространена в медиите, за продължителността на отчетния период на консумираната електроенергия от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО за месец ноември, от дружеството правят следното уточнение: ЕНЕРГО-ПРО спазва стриктно нормативните изисквания за отчетен период на потреблението на електроенергия не по-дълъг от 31 дни.

Паси ще води сутрешния блок на БНТ

http://www.cross.bg/pasi-sytreshniya-blok-1445451.html

София /КРОСС/ Соломон Паси прие предизвикателството да бъде водещ на сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва" заедно с Ася Методиева. Президентът на Атлантическия клуб в България ще се изяви в ефира на националната телевизия на 24 и 31 декември.Утре Соломон Паси и Ася Методиева ще обсъдят как ще изглежда светът през следващата година и по какъв начин новите технологии ще оформят бъдещето. Гости по темата са младите предприемачи Антон Гавраилов и Теодор Панайотов. А режисьора Стефан Командарев ще попитат дали светът е голям и има ли спасение по Коледа.Репортерът на сутрешния блок Благой Цицелков ще бъде на гости при отец Иван в Нови Хан, с когото ще говорят за доброто всеки ден. Следващият разговор е с актрисата Снежина Петрова за човещината и каузата на „Българската Коледа".Със специални коледни изпълнения в студиото на „Денят започва" ще бъдат децата от вокална група „Дъга".

Кунева: Реформаторският блок е много полезен партньор, казва ясно какво мисли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504932

Реформаторският блок имаме цели и ще ги отстояваме. Искаме да бъдем чути. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева. Смятам, че РБ е един много полезен партньор, защото казва ясно какво мисли и се отнася с необходимата доза съмнение в едно решение, взето в последния момент без по-широко обсъждане, както е с пенсионните фондове, допълни тя пред  bTV.
Реформаторският блок имаме цели и ще ги отстояваме. Искаме да бъдем чути. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева. Смятам, че РБ е един много полезен партньор, защото казва ясно какво мисли и се отнася с необходимата доза съмнение в едно решение, взето в последния момент без по-широко обсъждане, както е с пенсионните фондове, допълни тя пред  bTV.

Почина един от създателите на "Ало, ало!"

http://www.cross.bg/loiid-alo-suzdatelite-1445450.html

/КРОСС/ На 84-годишна възраст почина един от създателите на легендарния британски сериал "Ало, ало!" Джеръми Лойд, съобщи Би Би Си. Лойд е издъхнал в болница. Той е бил хоспитализиран заради пневмония.Лойд създава култовата комедия за живота в малко френско градче по време на Втората световна война заедно с Дейвид Крофт. Сериалът се излъчва в продължение на 10 години - от 1982 г. до 1992 г.

Кунева: Реформаторският блок е много полезен партньор, казва ясно какво мисли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504946

Реформаторският блок имаме цели и ще ги отстояваме. Искаме да бъдем чути. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева. Смятам, че РБ е един много полезен партньор, защото казва ясно какво мисли и се отнася с необходимата доза съмнение в едно решение, взето в последния момент без по-широко обсъждане, както е с пенсионните фондове, допълни тя пред  bTV.
Реформаторският блок имаме цели и ще ги отстояваме. Искаме да бъдем чути. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева. Смятам, че РБ е един много полезен партньор, защото казва ясно какво мисли и се отнася с необходимата доза съмнение в едно решение, взето в последния момент без по-широко обсъждане, както е с пенсионните фондове, допълни тя пред  bTV.

Кой спечели безплатните билети за приказния "Концерт на възглавници"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/12/23/2444651_koi_specheli_bezplatnite_bileti_za_prikazniia_koncert/?ref=rss


 Nchaneva, maya5, rumensokolov и vhv са победителите в последната за тази година игра на "Детски Дневник" и "Концерти на възглавници". 

Те бяха късметлиите, които жребият определи сред правилно отговорилите на въпросите, публикувани миналата седмица на сайта, и ще могат да посетят безплатно на 28 декември концерта, посветен на Андерсеновите приказки.

Общо 133 читатели отговориха правилно на въпроса "Как се нарича най-важният човек в оркестъра след диригента?", като...

Цветан Цветанов: Създаваме парламентарни групи за сигурност и енергетика с Бундестага

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504884

С лидера на парламентарната група на ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА 

Бившите шефове на служби да се назначават в държавните бордове

Съмнявам се, че Шенген е възможен в началото на 2015 г.

МВР не направи най-добрия анализ на фактите около изчезването на Сертов

Другата есен вече може да ме питате за президентските избори
С лидера на парламентарната група на ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА Бившите шефове на служби да се назначават в държавните бордове Съмнявам се, че Шенген е възможен в началото на 2015 г. МВР не направи най-добрия анализ на фактите около изчезването на Сертов Другата есен вече може да ме питате за президентските избори

Варненци трябва да спринтират за 16 секунди на светофар

http://www.moreto.net/novini.php?n=275030

Светофарът на бул. „Цар Освободител“ до сградата на Проектантска и Медицинския колеж представлява опасност за гражданите, сигнализира читателка на Народно дело. Времетраенето за преминаването и на пешеходците, и на автомобилите е изключително кратко.

Кунева: Не мисля, че ГЕРБ искат да развалят коалицията

http://pik.bg/кунева-не-мисля-че-герб-искат-да-развалят-коалицията-news265012.html

Кунева: Не мисля, че ГЕРБ искат да развалят коалицията

Реформаторският блок има много стабилни цели и ще ги отстояваме със всички сили и средства. Нашето участие във властта е скрепено с коалиционно споразумение. РБ е полезен коалиционен партньор, защото казваме ясно какво мислим. Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви вицепремиерът Меглена Кунева.

Решението за частните пенсионни фондове беше взето в последния момент, но това спомогна за повдигането на дебат в обществото. Не може при всяко несъгласие да се колебаем за основите на коалицията. Всички бихме платили много висока цена за липсата на сигурност. Не можем да извършим съдебната реформа, ако няма стабилност.

Аз и правосъдния министър сме убедени, че трябва да отидем при всяка парламентарна група и да търсим подкрепа за съдебната реформа, разкри Кунева. Ако човек не е спокоен и убеден за това, което прави, той не става за управлението. За толкова кратък срок има доста решения за реформи в правосъдието, в здравеопазването, в икономиката. Не трябва да се страхуваме и да си слагаме вътрешна цензура. Не мисля, че РБ или ГЕРБ искат да развалят коалицията.

За ГЕРБ също е толкова важно да има стабилно управление, колкото и за РБ, категорична беше тя. Тя коментира и темата за съдебната система и реформа. Ясно е, че в системата има корупция. Още февруари ще предложим няколко закона, с които да започнем реформата. Запозната съм с писмото на посланиците от вчера.

Искам да уточня, че за да не влезем в Шенген е необходимо да ни спре една държава, а не седем. Никоя реформа няма 100% подкрепа. Въпросът е, когато бъде взето решение, то да се изпълни до край и в името на страната, каза още вицепремиерът.


168 часа: Бербо е №1 по приходи сред родните спортисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504109

В спорта успехите далеч не се измерват само с титли, сантиметри или секунди.  По традиция краят на годината е време за равносметки, но и за преглед на банковите сметки на звездите. През изминаващите 12 месеца някои от тях добавиха значителни суми към и без това впечатляващото си състояние. За други периодът не бе така успешен.
В спорта успехите далеч не се измерват само с титли, сантиметри или секунди. По традиция краят на годината е време за равносметки, но и за преглед на банковите сметки на звездите. През изминаващите 12 месеца някои от тях добавиха значителни суми към и без това впечатляващото си състояние. За други периодът не бе така успешен.

Каратист стана полицай на годината в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504288

Главният разследващ полицай на Районното управление на МВР в Монтана Даниел Псалтиров стана полицай на годината в региона. Почетната титла бе присъдена на пазителя на реда от ръководството и синдикатите в Областната дирекция на МВР.
Преди да се заеме с разплитането на престъпленията в северозападния район 33 -годишният полицай бе шеф на Районото
Главният разследващ полицай на Районното управление на МВР в Монтана Даниел Псалтиров стана полицай на годината в региона. Почетната титла бе присъдена на пазителя на реда от ръководството и синдикатите в Областната дирекция на МВР. Преди да се заеме с разплитането на престъпленията в северозападния район 33 -годишният полицай бе шеф на Районото

Миков: Пенсионната реформа е безпрецедентно непрозрачна

http://www.cross.bg/mikov-veto-prezidentut-1445449.html

София /КРОСС/ Дори някой някога да е допускал, че предколедната суматоха от няколко дни е достатъчен параван за взимането на толкова важно решение по толкова абсурдно непрозрачен начин, мисля, че се е объркал - така започва коментара си във Фйсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод пенсионната реформа на управляващите. Най- важното според лидера на левицата е: „безпрецедентната непрозрачност на т. нар. „пенсионна реформа" и с нищо непродиктуването бързане и натиск това да се случи на всяка цена". Миков изтъква, че този стил на действие на правителството на ГЕРБ не е бил засегнат от еволюционните процеси през последните години: „Еволюцията е заобиколила и онази част от механизмите за взимане на решения от управляващите, които се отнасят до тяхната коалиционна култура. И преди, и сега ГЕРБ управлява, като сключва непрозрачни парламентарни сделки с различни партии или пък стимулира процесите на роене в тях, за да ги контролира по-добре." Председателят на БСП съжалява за излъганите надежди на всички онези, които бяха подведени, че управлението ще бъде прозрачно, ясно разписано и всички коалиционни договорки ще бъдат писмени и обществено известни. Миков задава и въпроса: „Къде е Президентът в цялата тази ситуация? Обединител на нацията, човек с интереси в пенсионното дело, които не са от вчера, радетел за прозрачност и правова държава, той сякаш остана малко встрани от процеса

Агенцията за детето брои 60 бона за видео от 30 секунди

http://www.bnews.bg/article-125162

Видеоклипът трябва да представи "примери за ползите от процеса на деинституционализация на децата, лишени от родителска грижа", "грижата за деца с увреждания" и "приноса на местната власт" в тези области.

ВСС ще заседава извънредно на 8 януари 2015 г.

http://politics.actualno.com/VSS-shte-zasedava-izvynredno-na-8-januari-2015-g-news_448043.html

Министърът на правосъдието Христо Иванов отказа да насрочи извънредно заседание на Висшия съдебен съвет на 29 декември (вторник). Вместо това органът ще има заседание на 8 януари 2015 от 9.30 часа. Н...

Стачката на Amazon в Германия продължава

http://europe.actualno.com/Stachkata-na-Amazon-v-Germanija-prodyljava--news_448046.html

В Германия продължава стачката на един от най-големите доставчици на поръчки чрез интернет. Amazon- фирмата, която е известна с ниски цени и проблеми в плащането на предимно временно наети работници,...

NuSTAR направи уникални снимки на Слънцето

http://www.cross.bg/sluntzeto-nustar-nustar-1445412.html

/КРОСС/ Космическият телескоп на НАСА NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), предназначен за изучаване на черните дупки и други предмети далеч от нашата Слънчева система, направи уникални кадри на слънцето, съобщава на сайта си американската космическа агенция. Учените, които изучават Слънцето, за първи път стигат до заключението, че могат да използват NuStar, за да проучват единствената звезда от Слънчевата система още преди седем години, на етапа на неговото проектиране. "В началото си мислех, че идеята да използваме NuStar за проучване на Слънцето е безумна", признава Фиона Харисън от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена. Първата снимка на Слънцето, направена с помощта на NuStar, дава възможност на специалистите да проучат температурните слънчеви петна. Телескопът NuSTAR беше изстрелян в космоса през 2012 година. Резолюцията и чувствителността му позволява с него да се регистрират не само високоенергийни рентгенови излъчвания, идващи от дълбините на Космоса, но и да се определи природата на техния произход.

Кунева: Не може при всяко несъгласие да се колебаем за основите на коалицията

http://www.cross.bg/blok-kyneva-vitzepremierut-1445448.html

София /КРОСС/ Реформаторският блок има много стабилни цели и ще ги отстояваме с всички сили. Искаме да бъдем чути, каза пред bTV вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Смятам, че РБ е един много полезен партньор, защото казва ясно какво мисли и се отнася с необходимата доза съмнение в едно решение, взето в последния момент без по-широко обсъждане, както е с пенсионните фондове. Това, което ние предложихме, вече е част от формулата за 2015. Когато кажем, че не могат да се преместват фондовете в НОИ, беше много важен сигнал, който накара обществото какво става с втория и третия стълб на осигуряването, посочи тя и добави, че не може при всяко несъгласие да има колебание за основите на коалицията. Всички бихме платили много висока цена за липсата на сигурност. Да се направи един стабилен мандат за ГЕРБ е точно толкова важно, колкото и за Реформаторския блок, посочи вицепремиерът. Тя даде за пример канцлерът на Германия Ангела Меркел, която управлява само в коалиция.    

Мария Календерска: Николай Бареков няма да носи негативите от гласуването на депутатите на Ковачки (обновена)

http://pik.bg/мария-календерска-николай-бареков-няма-да-носи-негативите-от-гласуването-на-депутатите-на--news265001.html

Мария Календерска: Николай Бареков няма да носи негативите от гласуването на депутатите на Ковачки (обновена)

"Всички журналисти търсите скандала. Бареков не беше съгласен с гласуването на част от депутатите на БДЦ, които подкрепиха исканията на ГЕРБ", каза по Би Ти Ви пред Цветанка Ризова председателят на Контролния съвет на "България без цензура" Мария Календерска.

Припомняме, че вчера Николай Бареков подаде оставка като председател на председателския съвет на Коалиция от партии "България без цензура", която се яви на парламентарните избори и излъчи парламентарната група "Български демократичен център".

"Бареков няма да носи негативите от гласуването на депутатите на Христо Ковачки", заяви Календерска.

"Днес с Николай си говорихме, че Христо Ковачки е получил нов лиценз за един от своите тецове. Той се ядоса, че  е пропуснал този факт. Влизането на партия "Лидер" в коалицията ББЦ стана пред очите ви", поясни Календерска.

"Ние сме опозиция. Онзи ден гледах Михаил Миков, който е лидер на партията, която е естествената опозиция на ГЕРБ. Той наплю Николай, вместо да го използва като съюзник в борбата срещу управляващите. Беше смешно. Сергей Станишев поне се бореше с Бойко Борисов", категорична беше тя. "Николай е в България и провежда срещи. Обмисляме варианти за съставяне на коалиционно формирование срещу правителството", каза още Календерска.

Заедно с нея гост беше и депутатът от ББЦ Мартин Иванов-Данона. "ПГ на БДЦ се състои от три партии. Ние се разбрахме всеки да си гласува по съвест. Не може г-н Бареков да носи негативите от гласуването на останалите депутати. Нашите избиратели са гласували за нас, защото ние сме обявили, че ще бъдем опозиция на ГЕРБ и тяхното статукво. Реформите към този момент са само на приказки. Ние сме опозиция на това управление", заяви той.

Миков с важно изказване за пенсионната реформа

http://pik.bg/миков-с-важно-изказване-за-пенсионната-реформа-news265005.html

Миков с важно изказване за пенсионната реформа

„Дори някой някога да е допускал, че предколедната суматоха от няколко дни е достатъчен параван за взимането на толкова важно решение по толкова абсурдно непрозрачен начин, мисля, че се е объркал.” – така започва коментара си във Фйсбук председателят на БСП Михаил Миков по повод пенсионната реформа на управляващите. Най- важното според лидера на левицата е : „безпрецедентната непрозрачност на т. нар. „пенсионна реформа” и с нищо непродиктуването бързане и натиск това да се случи на всяка цена”.

Миков изтъква, че този стил на действие на правителството на ГЕРБ не е бил засегнат от еволюционните процеси през последните години: „Еволюцията е заобиколила и онази част от механизмите за взимане на решения от управляващите, които се отнасят до тяхната коалиционна култура. И преди, и сега ГЕРБ управлява, като сключва непрозрачни парламентарни сделки с различни партии или пък стимулира процесите на роене в тях, за да ги контролира по-добре.” Председателят на БСП съжалява за излъганите надежди на всички онези, които бяха подведени, че управлението ще бъде прозрачно, ясно разписано и всички коалиционни договорки ще бъдат писмени и обществено известни. Миков задава и въпроса: „Къде е Президентът в цялата тази ситуация? Обединител на нацията, човек с интереси в пенсионното дело, които не са от вчера, радетел за прозрачност и правова държава, той сякаш остана малко встрани от процеса.

Президентът, който налагаше вето върху актуализация на бюджета, само за да пречи на правителството, който публично заявяваше, че е необходимо да се спазва принципът за прозрачност и правова държава, сега изчерпа своята роля с едно вяло изявление, че вето няма да бъде налагано, макар и да не е съгласен с решението за пенсионните фондове.” Михаил Миков намира за странно друго – Президентът не наложи вето върху Закона за бюджета на Националния осигурителен институт, но функциите му в това оношение иззе Борисов, който обяви, че законът може и да е приет, но няма да бъде прилаган, докато се постигне обществен консенсус по въпроса.

„Така беше въведен институтът на „премиерското вето”, по който изследователите на конституционното право тепърва ще се изказват.” – коментира  лидерът на БСП. Той изразява  недоумение как някой отговорен държавник може да си помисли, камо ли – да заяви публично, че един приет закон, няма да бъде прилаган. „Законите не са ли задължителни за всички, в т. ч. и за правителството? Ясно е обаче, е „премиерското” вето в случая замества президентското. Друг е въпросът защо му е на едно правителство да инициира приемането на закони, които не възнамерява да спазва.”- изтъква Михаил Миков.         

 Пълен текст на кментара на Михаил Миков

 Повече от десетина дни основна тема за всички нас е онова, което някои наричат претенциозно „пенсионна реформа”, а за други е една доста добре обмислена финансова операция в частен интерес. Аргументите „за” и „против” вида, в който ГЕРБ и ДПС приеха Закон за бюджета на Националния осигурителен институт, още са актуални.

Засега няма да коментирам защо това решение е неправилно. За мен тази дискусия тепърва предстои и в нейния ход ще се определи достатъчно ясно кой как вижда това законодателно решение. Дори някой някога да е допускал, че предколедната суматоха от няколко дни е достатъчен параван за взимането на толкова важно решение по толкова абсурдно непрозрачен начин, мисля, че се е объркал.

Иска ми се обаче да споделя с вас някои много важни неща, които ми направиха впечатление покрай всичко това. На първо място това е безпрецедентната непрозрачност на т. нар. „пенсионна реформа” и с нищо непродиктуването бързане и натиск това да се случи на всяка цена. Мисля, че този стил на действие на правителството на ГЕРБ не е бил засегнат от еволюционните процеси през последните години. Всички помним как предишното правителство на ГЕРБ взимаше решенията си и по всичко личи, че в това отношение промяна няма да има.

Еволюцията е заобиколила и онази част от механизмите за взимане на решения от управляващите, които се отнасят до тяхната коалиционна култура. И преди, и сега ГЕРБ управлява, като сключва непрозрачни парламентарни сделки с различни партии или пък стимулира процесите на роене в тях, за да ги контролира по-добре. ГЕРБ практикува управление, което има своя фасада, но има и своя неофициална страна. Ако не се получи с официалната, ще се получи с неофициалната коалиция, важното е ГЕРБ да управлява. Не е мястото тук да коментирам отношенията между коалиционните партньори в управлението, но все ми се струва, че имам право да коментирам излъганите надежди на всички онези, които бяха подведени, че управлението ще бъде прозрачно, ясно разписано и всички коалиционни договорки ще бъдат писмени и обществено известни и – най-важното – каквито и да са те, да са в съответствие с Основния закон. Това явно няма да се случи.

Къде е Президентът в цялата тази ситуация? Обединител на нацията, човек с интереси в пенсионното дело, които не са от вчера, радетел за прозрачност и правова държава, той сякаш остана малко встрани от процеса. Президентът, който налагаше вето върху актуализация на бюджета, само за да пречи на правителството, който  публично заявяваше, че е необходимо да се спазва принципът за прозрачност и правова държава, сега изчерпа своята роля с едно вяло изявление, че вето няма да бъде налагано, макар и да не е съгласен с решението за пенсионните фондове. Това само доказва онова, което сме казвали десетки пъти – този Президент изпълнява правомощията си. Дали със своята пасивност Президентът целеше да угоди на Горанов, дали пък тя съвпадаше с вижданията му за развитие на пенсионните фондове – ще видим... Но едно е ясно – човек, който мери с двоен аршин, прокарва линии на разделение. Той не може да обединява.

Странно е обаче и друго – Президентът не наложи вето върху Закона за бюджета на Националния осигурителен институт, но функциите му в това оношение иззе не някой друг, а Борисов, който обяви, че законът може и да е приет, но няма да бъде прилаган, докато се постигне обществен консенсус по въпроса. Така беше въведен институтът на „премиерското вето”, по който изследователите на конституционното право тепърва ще се изказват. Тяхна ще е и задачата да изследват как това се съотнася с принципа за правовата държава. Всъщност, аз не разбирам как някой отговорен държавник може да си помисли, камо ли – да заяви публично, че един приет закон, дори един закон, приет по негово искане, няма да бъде прилаган. Това не решава премиерът, нито Президентът. Всички приети закони следва да се спазват, а онези, които са ги предложили и приели – да носят политическата и юридическата отговорност за това. Законите не са ли задължителни за всички, в т. ч. и за правителството? Ясно е обаче, е „премиерското” вето в случая замества президентското. Друг е въпросът защо му е на едно правителство да инициира приемането на закони, които не възнамерява да спазва.

Този въпрос се поставя с още по-голяма острота и защото в последните дни няколко посланици у нас заяви собствено мнение по иначе вътрешно държавния въпрос за съдебната реформа у нас. Тези посланици намират основание да коментират това като част от идеята България да се утвърждава като европейска правова държава. Добре би било, ако тези посланици действат последователно и заявят позиция и по въпроса за т. нар. „пенсионна реформа”, която видимо нарушава принципа Конституцията на България, но и общоевропейските ценности за правовата държава. Никой не може да спира действието на законите, защото Конституцията е над всичко. Поне така учат преподавателите по конституционно право у нас и в Европа...

Всичко това за мен е донякъде объркващо, но донякъде не е, защото сбъдва очаквания и доказва допускания, които има цялото ни общество. Нищо в модела на управление на ГЕРБ не се е променило към по-добро.

Задават се избори. Достатъчно е само да си даваме сметка за реалността около нас и да анализираме.

За пет дни продадоха винетки за 221 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=275025

90 111 бр. годишни винетки за леки автомобили за 2015 г. на стойност 6 037 437 лв. e предоставила досега Агенция „Пътна инфраструктура“ на дирекциите „Социално подпомогане“. Според нормативната уредба хората с увреждания получават безплатно годишен винетен стикер.

Вижте младежите, които загинаха трагично в зверската катастрофа край Девин (снимки)

http://pik.bg/вижте-младежите-които-загинаха-трагично-в-зверската-катастрофа-край-девин-снимки-news265004.html

Вижте младежите, които загинаха трагично в зверската катастрофа край Девин (снимки)

Трима 18-годишни ученици от Девин загинаха на място след катастрофа с Рено Меган около 21.30 часа в понеделник. Компанията от четирима приятели се качили в автомобила да се разходят от Девин до смолянското село Широка лъка, информира "Труд".

На площада в селото обърнали и тръгнали да се прибират към Девин, когато на ляв завой, след разклона за село Върбово, за да избегнат удар в ската, минават в лявото платно и се удрят в мантинелата. Заедно с предпазната ограда колата пада в коритото на река Широколъшка, където се обръща на таван.

От удара автомобила се смачкал и вратите не са можели да се отварят, разказаха запознати със случая. На място са починали три от момчетата, съобщиха от полицията (вижте техни снимки в галерията долу). Четвъртият младеж, Николай Велев, успява да излезе през задното стъкло минава 1 км по пътя до бензиностанцията в селото.

Беше мокър и уплашен, каза служителят на бензиностанцията Дамян Симеонов, който подал сигнал в полицията. Николай е откаран само с охлузни рани в болницата в Смолян, след което е освободен за домашно лечение.

Починалите са Симон Тютюнджиев, ученик в Професионалната гимназия по електротехника, Васил Гавазов и Александър Асенов, които заедно с Велев са ученици на СОУ "Христо Ботев" в Девин.

Според полицията, причината за катастрофата е несъобразена скорост. Телата и колата са извадени от реката от екипи на Спасителна дейност към смолянската пожарна. Направена е аутопсия и са взети кръвни проби за изследване на тримата починали младежи.

Още не е ясно кой е шофирал в момента на катастрофата, казаха от прокуратурата. Според оцелялото момче, което е разпитано вчера, на отиване към Широка лъка карал един от компанията, а на връщане се качил да шофира друг от младежите, който бил неправоспособен.

По разположението на телата в обърнатата кола обаче не става ясно със сигурност кое от момчетата е карало, предстои да го докаже разследването, казаха от прокуратурата.

На извънредна сесия Общинския съвет в Девин прие да се отпуснат по 1000 лв. помощ на всяко от опечалените семейства, а денят на Коледа да бъде обявен за ден на траур в общината. Майката и бащата на Симон са готвачи в Пампорово и Банско, а родителите на Васил работят в бутилираща компания за минерална вода в града, родителите на Александър са горски служител и масажист, жалеха ги потресени в родния им град. От управата отмениха всички тържества на открито в тридневен срок от траура. Със съучениците на починалите момчета работят психолози, съобщи кметът на Девин Цветалин Пенков.

След смъртта на момчетата на профила на Васил във Фейсбук е качен чат от телефон, в който Васил обяснява, че той кара колата. В профила на Симон в социалната мрежа има снимка на Реното от 22 ноември, с която той се хвали, че е негов и му честитят придобивката.

 

 

IT специалистите се обявиха против вдигане на максималния осигурителен доход

http://econ.bg/Новини/IT-специалистите-се-обявиха-против-вдигане-на-максималния-осигурителен-доход_l.a_i.631405_at.1.html

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обявиха против повишаване на...

Куюмджиев алармира за проблеми с тока заради спирането на ТЕЦ-Варна

http://www.cross.bg/kyyumdzhiev-tetz-varna-alarmira-1445447.html

/КРОСС/ Заради затварянето на ТЕЦ-Варна Североизточна България може да останат без ток за дни и седмици или пък да има проблем с качеството на електроенергията.За това алармира в интервю за Дарик енергийния експерт и областен лидер н БСП-Търговище Явор Куюмджиев. По думите му, изключването на ТЕЦ-Варна, който ще работи до края на 2014 година ще доведе до много тежки последици, за доставките на електричество в региона. „Ситуацията е напрегната", подчерта Куюмджиев.

Анонимен свидетел разкрива кой свали малайзийския Боинг

http://www.bnews.bg/article-125161

Час преди свалянето на малайзийския самолет във въздуха били вдигнати три изтребителя Су-25, като само един от тях бил въоръжен с ракети "въздух-въздух".

Страшната катастрофа край Широка лъка - вижте трите загинали момчета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504118

Трима 18-годишни ученици от Девин загинаха на място след катастрофа с Рено Меган около 21.30 часа в понеделник. Компанията от четирима приятели се качили в автомобила да се разходят от Девин до смолянското село Широка лъка. На площада в селото обърнали и тръгнали да се прибират към Девин, когато на ляв завой, след разклона за село Върбово,
Трима 18-годишни ученици от Девин загинаха на място след катастрофа с Рено Меган около 21.30 часа в понеделник. Компанията от четирима приятели се качили в автомобила да се разходят от Девин до смолянското село Широка лъка. На площада в селото обърнали и тръгнали да се прибират към Девин, когато на ляв завой, след разклона за село Върбово,

Утре ще е слънчево, температурите до 18°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504886

Ще бъде предимно слънчево и топло за сезона, с максимални температури между 13° и 18°. Такава е прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус.
Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за декември и през деня ще остане почти без промяна.
Ще бъде предимно слънчево и топло за сезона, с максимални температури между 13° и 18°. Такава е прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за декември и през деня ще остане почти без промяна.

ДАЗД дава 60 000 лв. за 30-секундно видео

http://www.cross.bg/dazd-izrabotvaneto-zadanieto-1445445.html

София /КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви обществена поръчка за изработването на един видеоклип, с продължителност 30 секунди и с прогнозна цена от 60 000 лв. с ДДС.Критерият за избор на победителя е икономически най-изгодна оферта, става ясно от заданието, пуснато на 23 декември 2014 г. Срокът за подаване на оферти е 13 януари 2015 г.Срещу сумата от 60 000 лв. от ДАЗД очакват изработването на видеоклип, който ще е посветен на популяризирането на проект "Подкрепа", финансиран със средства от Европейския съюз по Оперативна програма "Техническа помощ". От публичната покана става ясно, че видеоклипът трябва да популяризира дейностите на държавната агенция по извеждането на деца от интернатите и социалните домове.Видеоклипът трябва да представи "примери за ползите от процеса на деинституционализация на децата, лишени от родителска грижа", "грижата за деца с увреждания" и "приноса на местната власт" в тези области. От обществената поръчка става ясно още, че ДАЗД възнамерява да разпространява видеоклипа в телевизии с HD-качество на сигнала, както и в интернет.В заданието се посочва, че изпълнителят трябва да осигури "участие на едно или повече известни лица" във видеоклипа. От заданието не става ясно по какви критерии възложителят е определил максималната цена за изработването на един-единствен клип да възлиза на 60 000 лв. с ДДС

Призив: Помогнете на бездомните във Варна, храната в приюта не стига

http://www.moreto.net/novini.php?n=275031

Сериозни затруднения с изхранването на бездомните хора, които са настанени за зимата в общинския приют, изпитва ръководството на социалното заведение. „Имаме нужда от консерви и полуфабрикати, които могат да се консумират без обработка.

Дора Янкова подпомогна тричленно семейство, живеещо във фургон

http://www.cross.bg/yankova-smolyan-dora-1445444.html

Смолян /КРОСС/ В навечерието на най-светлите празници депутатът от БСП Лява България Дора Янкова, член на ИБ на БСП, подпомогна семейство без дом в Смолян. С помощта на предприемач от града, пожелал анонимност, Янкова осигури дърва за огрев на семейството до края на зимния сезон, както и парични средства, с които то да изкара Коледните и Новогодишни празници.Повече от три години Елена Шикова и двамата й синове живеят във фургон в „Станевска махала". Тесният фургон е жилище за тримата, след като по време на тежка зима счупено дърво поврежда сериозно къщата им. Две години по-късно тя е разрушена от община Смолян след като сградата започва да се руши опасно. Елена Шикова и синовете й живеят в крайна бедност. Миналата година те отново получиха подкрепа от Дора Янкова, която осигури чрез спонсори отоплението с дърва.Шикова изказа благодарността си към Дора Янкова за доброто дело. „Желая ви от сърце да сте винаги така добър човек, да работите за доброто на хората и да правите света по-добро място за живот", бяха пожеланията на Шикова.Тя подчерта, че въпреки острата нужда от социална закрила до момента никои от община Смолян не е предложил общинско жилище или друг вид помощ на семейството. Освен невъзможността да си подсигури нормални условия за живот Елена и двамата й синове имат нужда от дрехи, завивки и храна.

Утре ще е слънчево, температурите до 18°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504895

Ще бъде предимно слънчево и топло за сезона, с максимални температури между 13° и 18°. Такава е прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус.
Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за декември и през деня ще остане почти без промяна.
Ще бъде предимно слънчево и топло за сезона, с максимални температури между 13° и 18°. Такава е прогноза за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи Фокус. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за декември и през деня ще остане почти без промяна.

Община Шумен усвоила 25 млн. лв. от европроекти

http://www.cross.bg/obshtinata-shymen-proekta-1445443.html

Шумен /КРОСС/ През 2014 г. работихме в сложна и динамична обстановка. В тази кризисна година изключително сериозното значение за община Шумен имаше инвестиционният процес. Основният наш инструмент бяха европейските фондове, работихме по повече от 12 проекта и само пред 2014 г. бяха усвоени близо 25 млн. лв. Това е сериозно постижение, защото това са реални инвестиции в града и дават импулси за развитие. Това заяви на последната за годината пресконференция кметът Красимир Костов. Заедно със своите заместници Митко Киров, Александър Генчев, Иван Йонков, Живка Тонева и Седат Кадир те направиха традиционния годишен отчет пред журналистите.В своето изложение Костов подчерта, че общината успя през тази година да довърши проекта за лъчетерапията за 6 млн. лв., реализират се дейности по проект „Оттука започва България" за над 3,2 млн. лв., работи се по проекта „Шумен по добро място за живеене" за повече от 5,2 млн. лв. Сериозни ангажименти общината има и по реализацията на проекта по водния цикъл на стойност 75 млн. лв. Това ми дава основание да кажа, че през тази 2014 г. Шумен и общината се развиваха успешно и основният фактор беше местното самоуправление, каза Красимир Костов.Градоначалникът подчерта, че през 2015 г

Наградиха Григор Димитров и Ина Ананиева с джипове (снимки)

http://pik.bg/наградиха-григор-димитров-и-ина-ананиева-с-джипове-снимки-news264995.html

Наградиха Григор Димитров и Ина Ананиева с джипове (снимки)

Български спортен тотализатор и Министерство на младежта и спорта наградиха Спортист и Треньор № 1 на България за 2014 година, съобщиха от БСТ. Носителите на отличието са Григор Димитров и Ина Ананиева. Двамата получиха от Български спортен тотализатор като награда луксозни автомобили Volvo XC60.

Министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев и г-н Дамян Дамянов, изпълнителен директор на Български спортен тотализатор поздравиха шампионите на 2014 година. Министър Кралев връчи ключовете от луксозния автомобил на Треньор на годината - Ина Ананиева, а г-н Дамянов на Спортист на годината, като от името на Григор Димитров наградата прие неговият баща и дългогодишен треньор – Димитър Димитров.

„Знаете, че основната мисия на Български спортен тотализатор е да подпомага българския спорт и се радваме, че оказваме важна подкрепа за развитието му. През изминалата 2014 година БСТ е превело към Министерството на младежта и спорта 27 661 785 лева за спорт. От името на Български спортен тотализатор поздравявам Григор Димитров и Ина Ананиева за световните им постижения. Нека настъпващата 2015 година ни зарадва с още много спортни успехи”, каза г-н Дамянов на събитието.

Комисия оглежда незасетите земеделски площи в Ловешко

http://www.cross.bg/ploshti-hilyadi-lovech-1445442.html

Ловеч /КРОСС/ Комисия е започнала оглед на незасетите земеделски площи в Ловешка област. Заради лошите атмосферни условия близо 40 хиляди декара от обработените площи не могат да бъдат засети с есенни култури, предимно пшеница. Сериозно се бави и прибирането на царевицата в региона.Експертите ще проверяват площите на земеделски производители, които са подали заявления за незасети площи. Директорът на областната служба „Земеделие" в Ловеч Тони Паричев уточни, че проверката се извършва по нареждане на министерството на земеделието и храните във връзка със сеитбо - оборота , тъй като всеки арендатор трябва да има минимум 30% засети площи с култури със слята повърхност /пшеница и ечемик /, но някои от тях не са изпълнили това изискване. Тони Паричев каза още, че до момента са ожънати 63% от царевицата, като в община Угърчин са прибрани едва 30 на сто. Там неожънати остават близо 20 хиляди декара, а в общините Ловеч и Летница по около 10 хиляди. Въпреки закъснението зърнопроизводителите отчитат среден добив от 850 кг от декар, което е с над 200 кг повече от миналата година, предаде БНР.

Ивайла Бакалова ляга под ножа

http://www.bnews.bg/article-125154

„Мис България” искала да се подложи на пластична интервенция, която да заличи белезите от фрактурата на лявото коляно, която получи в края на шоуто „Къртицата” през пролетта.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване