В Пловдив бе най-топло: Измериха 20,6 градуса!

http://pik.bg/в-пловдив-бе-най-топло-измериха-206-градуса-news264961.html

В Пловдив бе най-топло: Измериха 20,6 градуса!

Днес в Пловдив бяха измерени нетипичните за месец декември 20,6 градуса, пише Plovdiv24.bg от Националния институт по метеорология и хидрология. Това е и най-високата температура за деня в цяла България и вероятно е рекорд за този ден за последните няколко десетилетия за града под тепетата. 

 От НИМХ заявиха още, че на много места в страната температурите към 14,00 часа са били над 19 градуса. Около 19,5-19,6 е показвал живакът в Стара Загора, Пазарджик, Ловеч, Хасково. 
 
През нощта ще бъде ясно, а утре предимно слънчево и топло за сезона. В Източна България ще духа умерен вятър от запад, но привечер и там ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. 
 
Минималните температури сутринта ще са между 1° и 6°, максималните - предимно между 13° и 18°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за декември и през деня ще остане почти без промяна.

На дпланинитезатоплянето ще продължи. Ще бъде предимно слънчево, ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 6°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа умерен западен вятър, който вечерта ще отслабне и ще се ориентира от юг-югозапад. Максимални температури - между 12° и 15°. Температурата на морската вода е 8-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.




Борисов нареди проверка на отчитането на сметките за ток

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-naredi-proverka-na-otchitaneto-na-smetkite-za-tok-6029394

Съгласно правилата периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни

Огромен вълк падна от куршума на ловец в горите над Чипровци

http://pik.bg/огромен-вълк-падна-от-куршума-на-ловец-в-горите-над-чипровци-news264960.html

Огромен вълк падна от куршума на ловец в горите над Чипровци

Огромен вълк падна от куршума на ловец в горите над Чипровци. Звярът бе свален в планинския град и удиви с размерите си виделите всякакви диви зверове балканджии, пише "Труд".

Слуката споходи ловната чета на Чипровци миналата събота. 18-те мъже с пушки планирали да повалят диво прасе за пържоли по коледните празници и заели позиции в местността Албинци - на 7-8 км от града. Кучетата обаче не открили из шубраците даже косъм от глигани.

Из гъстаците обаче се измъкнали два вълка и се опитали да се спасят с бяг. Младият ловец Николай Нановски - работник в мината за флуорит, пробягал 500 м, пресякъл пътя на хищниците и с един изстрел повалил мъжкаря - едър колкото магаре звяр.

Мъжете едва успели да вдигнат покосения вълк, вързали го на джип и го свалили в града.
Мало и голямо се стекло да види горското чудовище, а стрелката на кантара, на която го закачили, показала 72 кг.

"Тази година Балкана е пълен с вълци. Само нашата дружинка отстреля пет, но глутниците не свършват. Като тоя звяр обаче и най-старите ловци не са виждали!" сподели зам. шефът на чипровските авджии Васко Бонин.
Горското чудовище ще бъде препарирано, за да остане като забележителност в балканския град.

Ще си циментирам главата, ако спра да старея!

http://www.bnews.bg/article-125148

Актрисата София Вергара е доста разтревожена за външния си вид, особено с течение на времето, когато възрастта й напредва.

За пет дни продадоха винетки за 221 млн. лв.

http://www.cross.bg/vinetki-leki-vidove-1445426.html

София /КРОСС/ 90 111 бр. годишни винетки за леки автомобили за 2015 г. на стойност 6 037 437 лв. e предоставила досега Агенция „Пътна инфраструктура" на дирекциите „Социално подпомогане". Според нормативната уредба хората с увреждания получават безплатно годишен винетен стикер. В Наредба №Н-19 от 2008 г. е посочено, че това право имат гражданите с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното им образование.През 2014 г. на дирекциите „Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане АПИ предостави безплатно над 176 хил. годишни винетки за близо 12 млн. лв.От началото на годината до 18 декември т. г. са продадени над 6,2 млн. винетки от различните видове и за отделните категории превозни средства. Начислените приходи са близо 221 млн. лв.Разпространението и продажбата на винетките за 2015 г. стартира от 15 декември. В момента в дистрибуторската мрежа има около 2,8 млн. броя винетки от различните видове. От тях 1,5 млн. бр. са годишните стикери за леки автомобили. Цените на винетките през 2015 г. са непроменени. За шеста поредна година цената на годишната винетка за леки автомобили е 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Без промяна са и цените на стикерите за тежкотоварните камиони и автобусите.До края на декември ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г

Пострадали от наводнението в Мизия са настанени във фургонно селище

http://www.mediapool.bg/postradali-ot-navodnenieto-v-miziya-sa-nastaneni-vav-furgonno-selishte-news228675.html

В навечерието на Коледните празници почти 60 от пострадалите от наводнението в Мизия през лятото, вече са настанени в изграденото фургонно селище в града, съобщи БТА като се позова на заместник-кмета на общината Николай Нековски.   Селището е от 30 фургона с различни размери и устройство на вътрешното пространство.   Според Нековски, не е имало проблеми при настаняването, а хората дори са доволни, че ще посрещнат празниците на топло и сухо. Той допълнил, че община Мизия ще поеме сметките за ток на настанените във фургоните, тъй като повечето не само са загубили домовете си по време на бедствието, станало в началото на август, но и са в тежко социално положение.   Други 20 жители на Мизия, останали без покрив над главата, защото къщите им са паднали при наводнението или се е наложило да бъдат разрушени след него като опасни, са настанени в основно ремонтираното ученическо общежитие, където има парно отопление.   Всички "новодомци" във фургонното селище и в общежитието ще получат коледни пакети с хранителни продукти. Както и останалите пострадали от наводнението, те са получили определени суми пари от фонда на БЧК и от набирателната сметка на община Мизия.

Sony е знаела за опасността от кибератака

http://www.investor.bg/novini/261/a/sony-e-znaela-za-opasnostta-ot-kiberataka-186245/

Филмовото студио твърди, че е имало специална защита, но хакерите са я разбили

Външният министър уверил френския посланик във волята на правителството за съдебна реформа

http://www.mediapool.bg/vanshniyat-ministar-uveril-frenskiya-poslanik-vav-volyata-na-pravitelstvoto-za-sadebna-reforma-news228674.html

Министър на външните работи Даниел Митов уверил френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, че правителството има категорична воля да се справи с проблемите, които стоят пред все по-засилената ни интеграция в ЕС, и по-специално – да извърши съдебна реформа.   Наясно сме, че реформата в съдебната ни система е част от тези проблеми и министърът на правосъдието е изключително отдаден на целта. Ценим мнението на европейските посланици, защото ние сме част от единна общност, в която можем да си говорим откровено, заявил Митов по време на среща с посланика, цитиран във вторник в съобщение от външно министерство.   Министърът е обсъдил с френския посланик българското искане за удължаване с още една година на срока за усвояване на еврофондовете от предишния програмен период. За България това ще бъде важен знак за подкрепа от страна на ЕК и европейските партньори, от който имаме нужда, подчертал той.   В контекста на последните развития в сферата на енергетиката не по-малко важно за България е и максимално бързото изграждане на интерконекторните връзки със съседните ни страни, на първо място с Гърция и Румъния. Това е основен приоритет за нас, защото ще позволи на региона да се измъкне от зависимостта си от един доставчик на газ, е заявил министърът.   Проектите не са огромни, но са важни и доста по-лесно реализируеми, казал френският посланик.   Даниел Митов и Ксавие Лапер дьо Кабан са обменили мнения и по отношение на идеята за изграждане на газов хъб във Варна. Министърът е отбелязал непроменената българска позиция по отношение на проекта "Южен поток" - реализация при спазване на правилата на ЕС.   В началото на декември френския посланик Ксавие дьо Кабан заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки" заради започналите дела срещу две дъщерни на френска компания дружества - "Белведере дистрибуция" и "Домейн менада".   В неделя пък в съвместно писмо дьо Кабан заедно с посланиците на Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия призова протестиращите магистрати от СГС, които "ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи", да бъдат чути.

Лидерите от ОДКС приеха 22 документа на срещата на върха в Кремъл

http://www.cross.bg/stranite-odks-pytin-1445425.html

/КРОСС/ Лидерите от страните в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) – Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия и Таджикистан приеха 22 документа на срещата на върха, която се състоя в Кремъл. Президентите на страните одобриха и специалното заявление в края на форума. В заявлението президентите на държавите от ОДКС изразиха обезпокоеност от нарастващата опасност от тероризма, разпространението на екстремизма в Централна Азия, в това число с отчет на афганистанския фактор. Подчертава се също така необходимостта от възстановяването на мира в Украйна. „Считаме за необходимо уреждането на преговорния процес между страните в конфликта, в това число и за приемането на извънредни мерки за преодоляване на последствията от хуманитарна катастрофа”, се казва в Заявлението на президентите на страните от ОДКС, подписан в края на днешната среща на върха. В документа се отбелязва, че „особена загриженост предизвикват човешките трагедии, гибелта на хората, в това число и на гражданското население”. В заявлението на лидерите на страните от ОДКС „изразиха загриженост от заплахата от използването на информационните и комуникационни технологии за намеса във вътрешните дела на държавите, както и с цел подкопаване на държавната стабилност”

Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=275009

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП. Формулярите, които ще се подават през 2015 г. са напълно нови и в значително намален обем. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор вече не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП.

Антоний Гълъбов: Партийната политическа система фалира окончателно

http://offnews.bg/news/n_1/n_435772.html

"Резултатите от изборите показаха, че българското общество е дълбоко фрагментирано и че нямаме споделени общи цели и общ хоризонт. Затова и произведохме този парламент с 8 политически фракции в него. Това показва, че нямаме консолидирано съгласие нито около сценарий на реформи, нито около някаква ясна перспектива за развитието на страната. Това е най-дълбокият проблем на българския политически живот. В момента нямаме обединяваща или поне мотивираща съществени групи от населението партийна система. Всъщност партийната политическа система фалира окончателно на парламентарните избори". Това заяви политологът  Антоний Гълъбов  в интервю за агенция "Фокус". "След изборите България не е стабилизирана и това се вижда във всички аспекти на публичния живот - в усилията на стабилизация на отделни сектори, други навлизат в негативна тенденция на развитие. Липсва цялостна представа за това как да бъде подобрено качеството на управлението", констатира политологът. Според него не е изключено мнозинството, което ще завърши управлението на 43-ия парламент да е различно от това, което го е формирало в началото му. Той е категоричен, че "политическите сили са много далече от консенсус, тъй като консенсусът е въпрос на споделени ценности", а виждаме как няма дори съгласие относно общи цели и спазването на собствените ангажименти на коалицията за вземане на решения, коментира Гълъбов, визирайки пенсионните промени, направени през главата на Реформаторския блок и АБВ, но с подкрепата на ДПС. През 2015 година няма да излезем от политическата криза, категоричен е политологът. Кризата през 2015 г. няма да дойде от липсата на финанси, а заради отказа от реформи, смята той. Ключовите реформи ще са съдебната и административната. Местните избори ще са много важни за партиите. "Ако БСП продължи да губи на местно равнище, това може би ще очертае още по-нисък хоризонт за развитие на партията. От друга страна, ако ГЕРБ не постигне видимо сериозен резултат на местните избори, това може да се отрази върху правителството. ДПС ще трябва да положи допълнителни усилия, за да запази влиянието си в редица райони в сферата на местната власт, за да може да се позиционира по-добре при следващите парламентарни избори. Изобщо от тези местни избори ще зависи цялостното разпределение на партийната власт в страната и очаквам в навечерието на тези местни избори много сериозно активиране на политическото напрежение", каза Гълъбов. "Много е важно - категоричен е той - правителството бързо да излезе от състоянието на разрастващо се подозрение за двусмисленост на споразуменията, за игра с поетите ангажименти, за наличието на двойни и тройни връзки между парламентарно представени политически сили. Ако се наложи образ на правителството във вид на многопосочни споразумения и договаряния, това няма да е основа, върху която да се разчита на по-сериозно обществено доверие."

Нивото на опасния язовир „Люляково” спадна с два метра

http://www.cross.bg/nivoto-kran-lyulyakovo-1445424.html

/КРОСС/ Нивото на недовършения язовир „Люляково" спадна с повече от два метра след като бе отворен повреденият изпускателен кран и бе предотвратена опасността водоемът да прелее. След проверка на областния управител Илия Илиев и екипи на „ВиК", „Пожарна безопасност" и ОД „Земеделие" на мястото бе изпратена аварийна група от хидроспециалисти, която успя да отвори клапана, макар и трудно, с помощта на пригодено за целта приспособление, и да осигури нормален оток.Яз. „Люляково" бе на път да създаде сериозни проблеми на институциите и да застраши околните населени места по време на обилните валежи в началото на декември, когато стана ясно, че хранилището е завирено почти наполовина, но изпускателния кран не работи и нивото бързо се покачва. Водоемът е под наблюдение на контролните органи през целия месец. Строителството му е започнало преди години с цел напояване на обработваемите земи в региона. Впоследствие обаче е изоставен, поради липса на средства. Съоръжението е в списъка на потенциално опасните микроязовири в Кърджалийско. Кризисната ситуация е овладяна, но за в бъдеще трябва да се търси генерално решение на проблема, заключи областният управител, съобщава 24rodopi.com.

ТИР аварира в тунел на Витиня и затрудни движението по Хемус

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504053

ТИР е аварирал в движение в тунел на прохода Витиня. Той се намира в една от лентите за движение, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус".
Районът е обезопасен, на място има служители, които регулират движението. Очаква се екип на „Пътна помощ” да изтегли авариралият ТИР. Движението е
ТИР е аварирал в движение в тунел на прохода Витиня. Той се намира в една от лентите за движение, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". Районът е обезопасен, на място има служители, които регулират движението. Очаква се екип на „Пътна помощ” да изтегли авариралият ТИР. Движението е

Професор от Панагюрище е първият българин, стъпил и на двата полюса на Земята

http://pik.bg/професор-от-панагюрище-е-първият-българин-стъпил-и-на-двата-полюса-на-земята-news264955.html

Професор от Панагюрище е първият българин, стъпил и на двата полюса на Земята

Шефът на надзорния съвет на медодобивното дружество " Асарел-Медет" в Панагюрище проф. Лъчезар Цоцорков е първият българин, стъпил и на двата полюса на земята. Това съобщи сайтът ClimbingGuideBg.com, който е на известния български алпинист Николай Петков, пише "24 часа".

Лъчезар Цоцорков е стъпил на Южния полюс на 15 декември, т.г., като е бил в състава на 10-членна международна експедиция.

Две години по-рано, през 2012г., отново с международна експедиция той е бил на Северния полюс.

На връщане от Южния полюс проф. Цоцорков се е присъединил към 23-та българска арктическа експедиция на остров Ливингстън.

Лекарският съюз иска оставката на Надзорния съвет на НЗОК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504046

Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция. Това каза пред
Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция. Това каза пред "Дарик" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Причината е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор.

Българският лекарски съюз поиска оставката на Надзорния съвет на НЗОК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504055

Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция. Това каза пред "Дарик" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.
Причината е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор.
Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция. Това каза пред "Дарик" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Причината е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор.

ТИР аварира в тунел на Витиня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504043

ТИР е аварирал в движение в тунел на прохода Витиня. Той се намира в една от лентите за движение, съобщиха от пресцентъра на МВР за
ТИР е аварирал в движение в тунел на прохода Витиня. Той се намира в една от лентите за движение, съобщиха от пресцентъра на МВР за "Фокус". Районът е обезопасен, на място има служители, които регулират движението. Очаква се екип на „Пътна помощ” да изтегли авариралият ТИР. Движението е

Аварирал ТИР блокира тунел "Витиня"

http://www.cross.bg/sofiya-avariral-vitinya-1445421.html

София /КРОСС/ Аварирал ТИР блокира тунел "Витиня" в най-натоварените часове преди коледните празници. Агенция "Пътна инфраструктура" съобщава, че движението в посока София по автомагистрала "Хемус" е затруднено.

НСО показва новите Ауди-та

http://www.cross.bg/avtomobili-slyzhba-dostavkata-1445422.html

София /КРОСС/ Доставката на автомобили за нуждите на НСО е изпълнена, съобщиха от Национална служба „Охрана". Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобила бе обявена през юли 2014 г. Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г. Доставката на леки автомобили висок клас /"Ауди" А8 L/ е изпълнена в пълен обем без неустойки. Возилата са предназначени за транспортното обслужване на министри, чуждестранни делегации и гости.Изпълнена е и доставката на леки автомобили компактен клас - Опел "Астра" - 12 броя, които ще осигуряват дейността на структурните звена на НСО. Новите автомобили ще бъдат представени на 29.12.2014 г. , понеделник в 14.00 в Национална служба за охрана.

Дежа вю за Борисов от февруари 2013-а: ЕРП-тата пак вадят 40-дневни сметки!

http://www.bnews.bg/article-125147

Томислав Дончев съобщил на премиера, че през получил няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.

Аварирал ТИР задръсти прохода Витиня

http://pik.bg/аварирал-тир-задръсти-прохода-витиня-news264953.html

Аварирал ТИР задръсти прохода Витиня

ТИР е аварирал в движение в тунел на прохода Витиня. Той се намира в една от лентите за движение. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Районът е обезопасен, на място има служители, които регулират движението.

Очаква се екип на „Пътна помощ” да изтегли авариралият ТИР. Движението е затруднено. 

Американски военни свалили МH370 край Малдивите?

http://news.ibox.bg/news/id_1875830096

Упрашили се, че е отвлечен от терористи и може да бъде използван за атака срещу САЩ

Млад ловец повали вълк-чудовище над Чипровци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504040


Огромен вълк падна от куршума на ловец в горите над Чипровци. Звярът бе свален в планинския град и удиви с размерите си виделите всякакви диви зверове балканджии.
Слуката споходи ловната чета на Чипровци миналата събота. 18-те мъже с пушки планирали да повалят диво прасе за пържоли по коледните празници и заели позиции в местността Албинци - на
Огромен вълк падна от куршума на ловец в горите над Чипровци. Звярът бе свален в планинския град и удиви с размерите си виделите всякакви диви зверове балканджии. Слуката споходи ловната чета на Чипровци миналата събота. 18-те мъже с пушки планирали да повалят диво прасе за пържоли по коледните празници и заели позиции в местността Албинци - на

ЧЕЗ трябва да понесе отговорност за ситуацията с ТЕЦ-Варна, смятат синдикати

http://www.moreto.net/novini.php?n=275012

Работата на ТЕЦ-Варна не трябва да спира и държавата трябва да направи всичко възможно централата да продължи да функционира и след началото на 2015-та. Зад тази позиция са застанали синдикалните организации КНСБ и Подкрепа по време на работната среща с губернатора Стоян Пасев, която се проведе днес в Областна управа, научи Moreto.

НСО представя новите коли на министри, чужди делегации и гости

http://pik.bg/нсо-представя-новите-коли-на-министри-чужди-делегации-и-гости-news264951.html

НСО представя новите коли на министри, чужди делегации и гости

НСО ще представи новите автомобили на министри, чуждестранни делегации и гости на 29 декември на пресконференция, съобщиха от Национална служба „Охрана”.

Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобили бе обявена през м. юли 2014 г. Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г. и е в съответствие с утвърдените изисквания от 2009 г. Доставката на леки автомобили висок клас (“Ауди“ А8 L) е изпълнена в пълен обем без неустойки.

Возилата са предназначени за транспортното обслужване на министри, чуждестранни делегации и гости.

Изпълнена е и доставката на леки автомобили компактен клас – „Опел Астра“ – 12 броя, които ще осигуряват дейността на структурните звена на НСО.

Управляващите се загрижиха за отчитането на сметките на ток по Нова година

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-se-zagrizhiha-za-otchitaneto-na-smetkite-na-tok-po-nova-godina-news228673.html

Министерството на енергетиката /МЕ/ поиска от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец, съобщиха от ведомството във вторник. Същевременно от съобщение на правителствения пресцентър става ясно, че проверката е по лично нареждане на министър-председателя Бойко Борисов.   "По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток. Темата за отчитането на сметките за ток е повдигната вчера на заседанието на правителството от вицепремиера Томислав Дончев. Той посочва, че е получил сигнали за срокове за отчитане на сметките от 40 дни", се казва в съобщението.   По време на заседанието премиерът посочва че когато отчитането стане за един по-дълъг период, идват големи сметки и то изведнъж веднага след Нова година.   "Вече един път това успя", казва премиерът, говорейки вероятно за протестите срещу високите сметки за ток през февруари миналата година.   Вицепремиерът Меглена Кунева допълва, че Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение.   От енергийното министерство пък уточняват, че искането за информация, отправено към ЕРП-тата, се налага във връзка със зачестили запитвания на граждани в Министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните дружества фактури през ноември т.г. са необосновано завишени.   От Министерството напомнят, че според правилата за измерване на количеството електрическа енергия, периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.   В отговор от "ЧЕЗ Разпределение България" АД посочват, че следват стриктно нормативните изисквания и за ноември само 0.1 на сто от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет.   "ЧЕЗ Разпределение България" ще отчита електромерите на своите клиенти в Западна България и през почивните дни на новата година - на 2, 3 и 4 януари, за да спази изискването срокът на отчитане да не надвишава 31 дни, съобщиха от компанията. За целта са ангажирани 594 служители.   От дружеството призовават клиентите да осигурят достъп до средствата за търговско измерване. В противен случай фактурата за ток ще бъде формирана на база но потреблението през аналогичен предходен период, съгласно Общите условия.   Битовите и малките стопански клиенти на дружеството, до чиито електромери няма достъп без тяхното присъствие на място и попадат в този период на отчитане, имат възможност да отчетат сами показанията на електромерите си. Те могат да декларират показанията на денонощната информационна линия 0700 10 010, по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на факс /02/ 8959 667 или в Центровете за обслужване на клиенти.   В получената от "Енерго-про Мрежи" АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028 на сто. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни.   От EVN информират, че 0.56 на сто от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метеорологични условия или други обективни причини.   Министерството на енергетиката ще предостави на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следи за резултатите от тях.

Правосъдният министър насрочи извънредно заседание на ВСС

http://www.cross.bg/zasedanie-pravosudieto-izvunredno-1445419.html

София /КРОСС/ На 22 декември в Министерството на правосъдието е получено писмо, подписано от 11 членове на ВСС, в което се отправя предложение до министъра на правосъдието да свика извънредно заседание на съвета на 29 декември 2014 г. от 10 часа. Авторите на писмото настояват, че свикването на извънредно заседание е наложително, за да бъде изслушан министърът а правосъдието във връзка с изявлението му, че „от ВСС излизат сигнали, че изборът на председател на ВКС е предрешен". Двама от подписалите членове (Магдалена Лазарова и Соня Найденова) смятат, че на това извънредно заседание на ВСС трябва да бъде обсъден предстоящият избор на председател на ВКС, както и писмото на седемте посланици на държави от ЕС от онзи ден, с което се изказва подкрепа на правото на съдиите да изразят публично мнението си по проблемите в СГС.Днес в МП отново бе внесено писмо до министър Христо Иванов, подписано от четирима членове на ВСС - главния прокурор Сотир Цацаров, Галя Георгиева, Димитър Узунов и Милка Итова. В него се прави допълнително предложение във връзка с насрочването на извънредно заседание на ВСС на 29 декември т.г., а именно - в дневния ред на това заседание да бъде включена отделна точка за обсъждане на писмата на съдиите от Софийския градски съд 10 декември и от 22 декември, с конкретни искания до ВСС, свързани с организацията на работата в съда и разпределението на делата

Ким Бейсинджър има интимна връзка с личния си стилист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504033

Актрисата Ким Бейсинджър има връзка с дългогодишния си стилист Мич Стоун, съобщи „Контактмюзик”. Източници от обкръжението на 61-годишната Бейсинджър разкриват за сп. „Клоузър”, че тя е много щастлива със своя възлюбен, който години наред се е грижил за прочутите ? златисти коси.
Мич Стоун е полагал грижи и за косата на Алек Болдуин,
Актрисата Ким Бейсинджър има връзка с дългогодишния си стилист Мич Стоун, съобщи „Контактмюзик”. Източници от обкръжението на 61-годишната Бейсинджър разкриват за сп. „Клоузър”, че тя е много щастлива със своя възлюбен, който години наред се е грижил за прочутите ? златисти коси. Мич Стоун е полагал грижи и за косата на Алек Болдуин,

Жури за 1 милион долара

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/23/2444334_juri_za_1_milion_dolara/?ref=rss


Най-добрите български идеи за бизнес в полза на общество ще бъдат ясни на 23 януари. Дотогава журито в конкурса за социално предприемачество The Venture ще определи българските полуфиналисти, един от които ще представи страната ни на международния конкурс в битката за 1 милион долара. Ако имате смислена бизнес идея, до 9 януари 2015 имате възможност да подадете документи за участие на www.theventure.com.
 
The Venture е глобална инициатива на Chivas Regal, в която предприемачи от 14...

Ким Бейсинджър има връзка със стилиста си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503992

Актрисата Ким Бейсинджър има връзка с дългогодишния си стилист Мич Стоун, съобщи „Контактмюзик”. Източници от обкръжението на 61-годишната Бейсинджър разкриват за сп. „Клоузър”, че тя е много щастлива със своя възлюбен, който години наред се е грижил за прочутите ? златисти коси.
Мич Стоун е полагал грижи и за косата на Алек Болдуин,
Актрисата Ким Бейсинджър има връзка с дългогодишния си стилист Мич Стоун, съобщи „Контактмюзик”. Източници от обкръжението на 61-годишната Бейсинджър разкриват за сп. „Клоузър”, че тя е много щастлива със своя възлюбен, който години наред се е грижил за прочутите ? златисти коси. Мич Стоун е полагал грижи и за косата на Алек Болдуин,

Румен Петков: АБВ нямаме коалиционно споразумение

http://pik.bg/румен-петков-абв-нямаме-коалиционно-споразумение-news264949.html

Румен Петков: АБВ нямаме коалиционно споразумение

 АБВ нямаме коалиционно споразумение и не считаме, че има необходимост от такова. Тези неща, които ни сближават с останалите партии достатъчно ясно са казани в програмната декларация. Това каза Румен Петков  по време на пресконференция на АБВ, предаде "Фокус".

С "Южен поток" проблемът не е създаден от това правителство. Предходното правителство направи много, за да затрие и двата стратегически проекта за България - и АЕЦ „Белене" и „Южен поток"”, заяви Петков. 

 

На въпрос дали АБВ се чувства изолирана от останалите партии Петков отрече и обясни, че все пак Ивайло Калфин участва в управлението.
Той добави, че АБВ няма усещането, че може да диктува правилата в парламента, а и решаването на проблемите може да става чрез спокойни преговори. 

„Усещането на българските граждани е, че въпросът с морала в съдебната система е заобикалян. Въпросът с последователността просто отсъства. Не очаквайте от нас да боравим с ултиматуми. Мотивацията ни да влезем в изпълнителната власт е същностна, въпрос преди всичко на отговорности", каза още Петков.

На 29 декември НСО представя новите коли на министри, чужди делегации и гости

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4504030

НСО ще представи новите автомобили на министри, чуждестранни делегации и гости на 29 декември на пресконференция, съобщиха от Национална служба „Охрана”.
Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобили бе обявена през м. юли 2014 г. Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г.
НСО ще представи новите автомобили на министри, чуждестранни делегации и гости на 29 декември на пресконференция, съобщиха от Национална служба „Охрана”. Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобили бе обявена през м. юли 2014 г. Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г.

Панагюрец е първият българин, стъпил и на двата полюса на Земята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503951

Шефът на надзорният съвет на медодобивното дружество
Шефът на надзорният съвет на медодобивното дружество " Асарел-Медет" в Панагюрище проф. Лъчезар Цоцорков е първият българин стъпил и на двата полюса на земята. Това съобщи сайтът ClimbingGuideBg.com , който е на известният български алпинист Николай Петков. Лъчезар Цоцорков е стъпил на Южния полюс на 15 декември, т.г.,

МОН: Не сме одобрявали изданието „Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи"

http://www.cross.bg/pomagalo-izdanie-pravopis-1445418.html

София /КРОСС/ Министерството на образованието и науката се самосезира след съобщения в медиите във връзка с печатно издание със заглавие „Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи". Извършена бе проверка, която констатира, че такова издание не е постъпвало за одобрение в МОН и не е одобрявано. В съответствие с нормативната уредба въпросното издание не може да се използва като помагало в учебния процес.Проверката установи, че книжното тяло е разпространено като дарение за учениците от първи клас в рамките единствено на един столичен район. Това е станало в периода между 19 и 20 декември 2013 година. Проверката констатира също така, че въпреки безплатното си разпространение, въпросното издание не е използвано и не се използва в образователно-възпитателния процес в училищата.Кои учебници и учебни помагала се използват във всяко училище е решение на Педагогическия съвет, съгласувано с представители на училищното настоятелство. Техният избор се предопределя от одобрените от МОН учебници и учебни помагала. На електронната страница на Министерството в директория „Учебници" е публикуван пълният списък на учебниците и на учебните помагала, които са утвърдени за използване в училище за съответната учебна година в рамките на образователно-възпитателния процес

Русата Ева излязла по чехли и изчезнала. Виждали ли сте я?

http://www.bnews.bg/article-125146

Момичето отговаря на следното описание: видима възраст 20 години, висока около 160 – 165 м., с нормално телосложение, кафяви очи и руса дълга коса.

Кремъл: Отбраната ни няма да пострада без "Мистрал"

http://www.cross.bg/pari-korabi-ivanov-1445417.html

/КРОСС/ Шефът на администрацията на руския президент Сергей Иванов заяви, че Москва ще е удовлетворена от всяко решение за френските "Мистрал" - пари или кораби. "Ние сме доволни от всеки сценарий - и от кораби, и от пари. Мога откровено да кажа, че защитата на нашата страна няма да бъде засегната, ако не получим корабите", каза Иванов. Заместник-министър на отбраната Юрий Борисов вече заявява, че руската страна ще е доволна на всеки един изход по повод ситуацията с "Мистрал".Френският президент заяви, че Русия ще получи корабите, само ако страната спазва споразуменията от Минск.

Апелативният съд потвърди присъдата на Филип Златанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444557_apelativniiat_sud_potvurdi_prisudata_na_filip_zlatanov/?ref=rss


Три и половина години лишаване от свобода за бившия председател на Комисията за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси Филип Златанов бяха потвърдени от второинстанционния Софийски апелативен съд. Присъдата може да бъде обжалвана пред Връховиня касационен съд.

Тричленен състав на Софийския апелативен съд  (Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев) признава за виновен Златанов, потвърждава  размера на наказанието и го лишава от право да заема изборна и ръководна...

НСО представя новите коли на министри, чужди делегации и гости на 29 декември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503994

НСО ще представи новите автомобили на министри, чуждестранни делегации и гости на 29 декември на пресконференция, съобщиха от Национална служба „Охрана”.
Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобили бе обявена през м. юли 2014 г. Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г.
НСО ще представи новите автомобили на министри, чуждестранни делегации и гости на 29 декември на пресконференция, съобщиха от Национална служба „Охрана”. Обществената поръчка за доставка на нови седем представителни автомобили бе обявена през м. юли 2014 г. Техническата спецификация не се отличава от тази през 2013 г.

Министерството на енергетиката пита кога са отчитани електромерите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/23/2444536_ministerstvoto_na_energetikata_pita_koga_sa_otchitani/?ref=rss


Министерството на енергетиката е поискало от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец.

Искането се налага във връзка със зачестили запитвания на граждани в министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните дружества фактури през ноември са необосновано завишени, посочват от ведомството. В допълнение от стенограмата от последното заседание на правителството се видя, че...

Видео: Корона от снаряди и гилзи за Путин

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/23/2444560_video_korona_ot_snariadi_i_gilzi_za_putin/?ref=rss



В контролирания от сепаратистите украински град Донецк художникът Виктор Михайлов използва гилзи и осколки, за да създава изкуство на войната.

Той е само една от жертвите на продължаващият месеци наред въоръжен конфликт с властите в Киев. Идеята му хрумнала, когато сраженията наближили дома му.

"Събираме гилзи и осколки от снаряди, защото планираме на направим от тях колона. Тези части нарязвам с флекс и ги използвам, когато ми хрумне някаква композиция. Но като цяло...

Миков: Несправедливото ползване на земеделските земи най-много тормози хората

http://www.moreto.net/novini.php?n=275002

„Земеделието е основен национален ресурс и има много какво да се направи там”. Това заяви на среща с Клуб на аграрниците социалисти председателят на НС на БСП Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на БСП. Според него едно от нещата, които най-много тормози хората е несправедливото ползване на земеделските земи.

Лавров: Решението на Украйна за неутралитета е абсолютно контрапродуктивно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503981

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че приемането на закона за неблоковия статут на Украйна е "абсолютно контрапродуктивно", съобщи АФП.
Този акт "създава впечатлението, че чрез този закон може да се създаде дълбока криза в украинската държава", каза Лавров в коментар по руска телевизия. "Вместо това е необходимо да се сложи край на
Руският външен министър Сергей Лавров каза, че приемането на закона за неблоковия статут на Украйна е "абсолютно контрапродуктивно", съобщи АФП. Този акт "създава впечатлението, че чрез този закон може да се създаде дълбока криза в украинската държава", каза Лавров в коментар по руска телевизия. "Вместо това е необходимо да се сложи край на

Лавров: Решението на Украйна за неутралитета е абсолютно контрапродуктивно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503971

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че приемането на закона за неблоковия статут на Украйна е
Руският външен министър Сергей Лавров каза, че приемането на закона за неблоковия статут на Украйна е "абсолютно контрапродуктивно", съобщи АФП. Този акт "създава впечатлението, че чрез този закон може да се създаде дълбока криза в украинската държава", каза Лавров в коментар по руска телевизия. "Вместо това е необходимо да се сложи край на

Шивачки и калоферци блокираха пътя София-Бургас

http://www.cross.bg/obslyzhvane-podbalkanskiya-intendantsko-1445416.html

/КРОСС/ Шивачки и граждани на Калофер блокираха спонтанно днес пътя София- Бургас. Това съобщи за Дарик кметът на подбалканския град Румен Стоянов. Към работниците на държавната фирма „Интендантско обслужване" са се присъединили и граждани.Недоволството сред служителите ескалира след като частна софийска фирма спечели обявения от Министерството на отбраната търг за ушиване на униформи, а няма капацитет да изпълни поръчката.Шивачките настояват търгът да се анулира и поръчката да се възложи на „Интендантско обслужване". Готови са да протестират отново на 29 декември, ако дотогава няма реакция.На 19 декември работещите в „Интендатско обслужване" ЕАД Калофер също имаха намерение да блокират подбалканския път, но до такива действия не се стигна. Тогава на място, за да потуши напрежението, пристигна военният министър Николай Ненчев.

Крепост стана атракция с 5 млн. лв. пари от Европа

http://www.cross.bg/sliven-tyida-tehnika-1445415.html

Сливен /КРОСС/ Средновековната крепост Туида се превърна в атракция с повече от 5 милиона лева европейски пари. Реновираната крепост бе тържествено открита от кмета на Сливен Кольо Милев. "Целта ни е тук да бъдат привлечени туристи", обяви градоначалникът.По европейския проект беше извършена цялостна консервация на крепостните стени. Закупена е експозиция на бойна техника и снаряжение, макети на воини в цял ръст, облекла, озвучителна и прожекционна техника. На крепостта вече работят 4 екскурзоводи и още толкова аниматори, които посрещат гостите на Туида, съобщава standartnews.com.

Парламентът на Гърция не можа да избере президент и във втория тур

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503967

Парламентът на Гърция не можа да избере президент на републиката и във втория тур на изборите за държавен глава, съобщи РИА Новости.
При гласуването на кандидатурата на Ставрос Димас за този пост са се въздържали повече от сто депутати от общо триста, като за избирането на президент са необходими минимум двеста гласа.
Парламентът на Гърция не можа да избере президент на републиката и във втория тур на изборите за държавен глава, съобщи РИА Новости. При гласуването на кандидатурата на Ставрос Димас за този пост са се въздържали повече от сто депутати от общо триста, като за избирането на президент са необходими минимум двеста гласа.

Спомняйки си февруари 2013-а, Борисов нареди проверка за отчитането на тока

http://news.ibox.bg/news/id_1686120737

Бойко Борисов казва следното пред министрите: "Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година... Вече един път това успя."

Лекарският съюз настоява за оставка на Надзорния съвет на НЗОК

http://www.cross.bg/ostavka-kasa-raiichinov-1445414.html

/КРОСС/Лекарският съюз ще поиска незабавна оставка на всички членове на надзорния съвет на Здравната каса и ще заведе дело срещу здравноосигурителната институция, каза в ефира на Дарик председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Причината е отказът на Здравната каса от подписване на Национален рамков договор. От институцията съобщиха, че няма да подпишат договора, защото не одобряват исканията на лекарите за по-високи цени на клиничните пътеки за инфекциозни болести и за диабет. Лекарите обаче приеха този отказ като акт на безочие и наглост, който блокира всякакви възможности за реформи в системата. „Това е поредното повече от неадекватно решение на Надзора. Да не говоря, че Надзорът през цялото време на преговорите не се появи веднъж поне в пълния си състав, обикновено двама-трима до четири човека. Т.е те отказаха практически да преговарят. Това е удостоверено с протоколи и всичко това ще влезе в съда. За мен това са някакви необясними по-скоро политически игри. И ще настояваме за незабавна оставка на хора, които не желаят очевидно да работят и да бъдат в този надзор, но са вътре", коментира д-р Райчинов.  

Варненски дужидисти с три медала в София

http://www.moreto.net/novini.php?n=274978

Отново успешно за варненските дужидисти от Judo Center Kano приключи Дванадесетия международен турнир по джудо „ Олимпия", събрал в зала Локомоти в София състезатели от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония през уикенда, научи Moreto.

АБВ скочи на ГЕРБ заради пенсиите: Дадоха им срок до 5-и януари да се поправят!

http://www.bnews.bg/article-125145

От партията на Георги Първанов заявиха участие във властта, но не с цената на всичко!

Гръцкият парламент не можа да избере президент на страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503954

Парламентът на Гърция не можа да избере президент на републиката и във втория тур на изборите за държавен глава, съобщи РИА Новости.
При гласуването на кандидатурата на Ставрос Димас за този пост са се въздържали повече от сто депутати от общо триста, като за избирането на президент са необходими минимум двеста гласа.
Парламентът на Гърция не можа да избере президент на републиката и във втория тур на изборите за държавен глава, съобщи РИА Новости. При гласуването на кандидатурата на Ставрос Димас за този пост са се въздържали повече от сто депутати от общо триста, като за избирането на президент са необходими минимум двеста гласа.

Изплащат забавени заплати на оръжейници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503950



Започна изплащането на забавени с месеци заплати на работниците от военния завод "Аркус" в Лясковец. Това станало след разговори на зам.председателя на ГЕРБ и депутат от Великотърновска област Цветан Цветанов с ръководството на предприятието.
"Вече са изплатени стари възнаграждения до октомври и собственикът на завода инж.
Започна изплащането на забавени с месеци заплати на работниците от военния завод "Аркус" в Лясковец. Това станало след разговори на зам.председателя на ГЕРБ и депутат от Великотърновска област Цветан Цветанов с ръководството на предприятието. "Вече са изплатени стари възнаграждения до октомври и собственикът на завода инж.

Войната в Сирия руши световното културно наследство

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/vojnata-v-siriia-rushi-svetovnoto-kulturno-nasledstvo-6029392

най-малко 290 обекта от световното културно наследство на ЮНЕСКО в Сирия са били повредени в хода на гражданската война

Калфин обсъдил наложените от ГЕРБ пенсионни промени с френския посланик

http://www.mediapool.bg/kalfin-obsadil-nalozhenite-ot-gerb-pensionni-promeni-s-frenskiya-poslanik-news228671.html

Посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан е поискал среща с министър Ивайло Калфин за разясняване на ситуацията с пенсионната реформа и промените в КСО, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика във вторник. Идеите, свързани с предстоящата пенсионна реформа и дебатите около размера на максималния осигурителен праг, гласуван от НС късно в петък, са станали повод за срещата между посланика и министъра на труда и социалната политика. Инициаторът й е поискал разяснения за последните събития, свързани с промените в пенсионната реформа и Държавното обществено осигуряване. Министърът го е запознал в детайли с приетите от парламента решения и с консултациите със социалните партньори от последните седмици. Той е изразил твърдата си убеденост за необходимостта от съгласие в обществото по дългосрочните параметри на пенсионната система, които да гарантират нейната сигурност, адекватност и справедливост. Министърът е запознал посланика на Франция със структурата на пенсионната система в България. "Нашата цел не е да променяме конструкцията, създадена през 1999 г., а да я укрепим и да отстраним нейните слабости, като потърсим най-доброто за гражданите съотношение между солидарен фонд и капиталови схеми", е коментирал Калфин. На въпрос, свързан с бъдещето на коалицията, министърът е отговорил: "В коалиция, в която има значителни идейни различия, е важно всеки да се чувства пълноценна част от нея, да вижда своите приоритети и същевременно - да има доверие на партньорите." Доверието, че всеки деликатен въпрос ще премине на обсъждане, а взетите решения ще се изпълняват от всички, е от централно значение за стабилността на тази коалиция, е посочил Калфин. "Надявам се да няма много поводи за напрежение, както беше през миналата седмица. Коалиционните проблеми раждат нестабилност", е отбелязал той.

Къде какво интересно можете да видите в България през януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503945

1 януари

Разлог - Новогодишен кукерски карнавал, централен площад, 10 ч.

Банско - Новогодишен кукерски карнавал и фолкорен концерт на Сестри Филатови, пл. "Никола Вапцаров", 11,30 ч.

Кюстендилско - В селата Жабокрът, Ябълково, Слокощица и Граница има кукерски празници.

3 януари
1 януари Разлог - Новогодишен кукерски карнавал, централен площад, 10 ч. Банско - Новогодишен кукерски карнавал и фолкорен концерт на Сестри Филатови, пл. "Никола Вапцаров", 11,30 ч. Кюстендилско - В селата Жабокрът, Ябълково, Слокощица и Граница има кукерски празници. 3 януари

Борисов се застрахова от зимни протести и разпореди проверки на сметките за ток

http://offnews.bg/news/n_1/n_435762.html

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток, съобщиха от правителствената пресслужба.  Вместо с прессъобщение обаче, това беше оповестено с публикуване на част от стенограмата от последното заседание на Министерски съвет.  От нея става видно, че Борисов разпорежда проверката, тъй като имало информация, че на някои места сметките за ток се отчитат на 40 дни, а според мнението на премиера, "вече един път това успя" - с това той вероятно има предвид февруарските протести на 2013 година, които доведоха до сваляне на първото правителство на ГЕРБ. Ето и пълния текст на дискусията, която е по тема, непредвидена в дневния ред. В нея участие взимат вицепремиерите Томислав Дончев и Меглена Кунева, както и министърът на енергетиката Теменужка Петкова:  ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми колеги, една тема, която не е в дневния ред, но е актуална. През уикенда, както и тази сутрин, получих няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток. Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така. Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична. Благодаря. БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Петкова! ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря, господин премиер. Аз също получих такава информация. Сега веднага задействам нещата, за да проверим как стои този въпрос и ще Ви докладвам. БОЙКО БОРИСОВ: Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година…Вече един път това успя. ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: И по неизвестно каква причина това се случва винаги зимата, когато сметките са по-високи. БОЙКО БОРИСОВ: Да. Госпожа Кунева! МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това е директно свързано със Закона за защита на потребителите. Понеже това е директива, която по мое време в Комисията беше приета, съм запозната детайлно с процедурата. Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение. Това е договор, договор между потребители и ЕРП-тата. БОЙКО БОРИСОВ: Вицепремиерът Кунева с Теменужка Петкова. Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно.

Украйна поема към НАТО

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ukraina-poema-kym-nato-186239/

Страната се отказа от неутралитета си, като целта е присъединяване към Северноатлантическия алианс

Ученици от Варна събраха средства за възстановяването на техен съученик

http://www.moreto.net/novini.php?n=275007

За поредна година преди Коледа инициативата „Вкусно похапни–добро направи” събра учители и ученици от Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров", научи Moreto.net. Целта на тазгодишната благотворителна кампания бе подпомагане възстановяването на Иван Здравков Георгиев от 12 д клас.

Коледни рецепти: Гювеч със заек по рецепта на Силвия Кацарова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4501606

КОЙ ГОТВИСилвия Кацарова често забърква вкусна содена питка и кексове. От майка си знае как се правят милинки, мекици, баници. Освен на тестените изделия певицата е майсторка и на гювечите. Прави страхотна капама с 3 вида месо и заек с червено вино. Ето я и рецептата.ПРОДУКТИ1 охладен заек, глава целина и няколко моркова, 2-3 глави лук,
КОЙ ГОТВИСилвия Кацарова често забърква вкусна содена питка и кексове. От майка си знае как се правят милинки, мекици, баници. Освен на тестените изделия певицата е майсторка и на гювечите. Прави страхотна капама с 3 вида месо и заек с червено вино. Ето я и рецептата.ПРОДУКТИ1 охладен заек, глава целина и няколко моркова, 2-3 глави лук,

Задържаха мъж в Кнежа, издирван по Шенгенската информационна система

http://pik.bg/задържаха-мъж-в-кнежа-издирван-по-шенгенската-информационна-система-news264935.html

Задържаха мъж в Кнежа, издирван по Шенгенската информационна система

В хода на проведена вчера специализирана операция на територията на Кнежа е задържан 39-годишен мъж, обявен за издирване по Шенгенската информационна система, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.

Държавата, въвела сигнала е Италия, а целта е предаване и екстрадиране на мъжа за престъпления, свързани с наркотиците. Оказало се, че той е с адресна регистрация в България, в град Пазарджик.

При проведената акция мъжът бил засечен на територията на Кнежа. Предприети са претърсвания, в рамките на които бил открит в таванско помещение.

Съзирайки униформените, той побягнал по покривите на ниски селскостопански постройки, но след кратко преследване белезниците щракнали на ръцете му. Мъжът е задържан в рамките на 24 часа.


40 кг хероин мина през България, хващат го в Словения

http://www.cross.bg/heroin-kapitan-andreevo-1445413.html

/КРОСС/40 килограма чист хероин е минал безпрепятствено в България и е бил заловен в Словения. Пратката е била скрита в хладилен камион, пътуващ от Турция за Словения. ТИР-ът е влязъл в България през КПП "Капитан Андреево". Бил е скрит в компресора над ремаркето в четири различни тайника с по 10 килограма хероин във всеки, пише OFFNews, позовавайки се на свой източник. Информацията не е оповестена от българска страна. Камионът е селектиран от българските власти за проверка, минал е на рентген и митничарят не е установил нищо. Това е поредната пратка, която минава през България, въпреки че е заложена в митническата система за проверка и е минала през рентгеновата проверка на българската граница. За всички тези пратки се разбра, едва след като бяха заловени от партньорски служби. Когато един камион бъде заложен в системата и бъде проверен на българската граница, това е индулгенцията му да мине свободно през целия Европейски съюз, като "проверен" (чист). На 9 октомври Германия оповести, че е заловила 330 кг хероин в буркани с кисели краставички и див чесън. Камионът е пътувал по дестинацията Иран-Холандия и е минал през Капитан Андреево. Так е селектиран от митнически служители, проверен е с рентген и не е открито никакво нарушение, въпреки рисковата дестинация. Холандия е най-големият производител на краставици в Европа. Но фактът, че внася кисели краставички от Иран не се е видял странен на митническите служители и те не са извършили физически оглед

Петко Сертов се регистрирал в хотел в Атина и после изчезнал пак

http://www.mediapool.bg/petko-sertov-se-registriral-v-hotel-v-atina-i-posle-izcheznal-pak-news228670.html

Изчезналият бивш председател на ДАНС Петко Сертов два дни е бил в хотел "Нана" в Атина, регистрирайки се с българската си лична карта. Това съобщи във вторник главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.   Сертов се е настанил в кв. "Лариса", близо до ж. п.- гарата в гръцката столица, на 20 декември и го е напуснал два дни по-късно. Гръцката полиция обаче отишла в хотела малко след като Сертов вече го е напуснал - в 8.00 ч. вчера - и така не могла да установи контакт с него.   Автомобилът, с който Сертов е напуснал България, обаче не бил засечен в района на хотела. Миналата седмица вътрешното министерство имаше само информация, че бившият шеф на ДАНС е стигнал границата с Гърция с въпросния автомобил, но нямаше данни за местонахождението му.   Не е ясно накъде е заминал Сертов след това. Според данните, с които българското и гръцкото МВР разполагат в момента, Сертов е бил сам и е вечерял в таверната на хотела.   Полицията установила, че Сертов се е разхождал спокоен в региона, говорил на английски и на гръцки.   За последното му местонахождение българската полиция е уведомила не съпругата на Сертов, която подаде сигнала за изчезването му, а сина му, посочи Лазаров.   Той призова бившия директор на ДАНС сам да се идентифицира в което и да е полицейско управление в ЕС с личната си карта, за да бъде спряно неговото издирване. Така ще спрем да ровим и в личния живот на Сертов, каза Лазаров и уточни, че дори съпругата на Сертов да поиска издирването му да спре, това не може да стане, докато надлежен орган не установи местонахождението и самоличността му.   Полицията няма данни Сертов да е извършил престъпление или да е жертва на престъпление. Лазаров обаче допуска и версия Сертов да не знае, че полицията на две държави го търси.   "Сертов нито е извършил е престъпление, нито има данни за нарушения, нито имаме някакви данни, които да говорят за осъществено насилие спрямо него, така че се надявам, ако следи процесите в страната, да направи един жест към нашите колеги", призова Лазаров.

"Дни на предизвикателствата“ продължават с филмовия шедьовър DamNation

http://cinema.actualno.com/Dni-na-predizvikatelstvata-prodyljavat-s-filmovija-shediovyr-DamNation------news_448024.html

След изключителния интерес към 10-тото издание на ежегодните "Дни на предизвикателствата“, посетенo от над 2500 души, събитията по повод кръглата годишнина продължават. На 15 януари 20...

МОН: "Лесен правопис -Учебно помагало за малки и големи" не е одобрявано

http://education.actualno.com/MON-Lesen-pravopis--Uchebno-pomagalo-za-malki-i-golemi-ne-e-odobrjavano--news_448026.html

Министерството на образованието и науката се самосезира след съобщения в медиите във връзка с печатно издание със заглавие "Лесен правопис - Учебно помагало за малки и големи", съобщиха ...

Как най-добре се сваля биреното коремче

http://curious.actualno.com/Kak-naj-dobre-se-svalja-birenoto-koremche-news_448021.html

Най-добре се сваля биреното коремче с вдигане на тежести, а не с джогинг и фитнес упражнения, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". Мъжете, които действат с гирите 20...

Американската икономика с най-висок растеж от 11 години

http://america.actualno.com/Amerikanskata-ikonomika-s-naj-visok-rastej-ot-11-godini-news_448029.html

Растежът на икономиката на САЩ достигна най-високото си ниво от 11 години през третото тримесечие, сочат данни на правителството, оповестени днес. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 5% между...

Полицаи намериха мъж, обявен за издирване по Шенгенската информационна система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503924

В хода на проведена вчера специализирана операция на територията на Кнежа е задържан 39-годишен, обявен за издирване по Шенгенската информационна система, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен. Държавата, въвела сигнала е Италия, а целта е предаване и екстрадиране на мъжа за престъпления, свързани с наркотиците.
В хода на проведена вчера специализирана операция на територията на Кнежа е задържан 39-годишен, обявен за издирване по Шенгенската информационна система, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен. Държавата, въвела сигнала е Италия, а целта е предаване и екстрадиране на мъжа за престъпления, свързани с наркотиците.

Бойко Борисов е наредил проверка на месечните сметки за ток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/23/2444509_boiko_borisov_e_naredil_proverka_na_mesechnite_smetki/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил да се направи проверка на отчитането на месечните сметки за ток, става ясно от разпространена стенограма от заседанието на Министерски съвет в понеделник.

"Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година… Вече един път това успя", реагира Борисов на съобщение на вицепремиера Томислав Дончев за сигнали...

Българи зад граница скочиха срещу „бивола“ Атанас Чобанов

http://www.bnews.bg/article-125142

Малцината, които го познават в Париж твърдят, че той с измамни действия е придобил права върху вестник „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка.

Близо 220 деца живеят и се обучават в социално-педагогически интернати и възпитателни училища

http://www.cross.bg/detza-internati-deteto-1445410.html

София /КРОСС/ Във връзка с твърдения в публичното пространство за хиляди деца, настанени в специализирани институции, Министерството на образованието и науката уточнява, че в момента близо 220 деца живеят и се обучават в социално-педагогически интернати и възпитателни училища-интернати. По изнесени факти за проблеми със социално-педагогическия интернат в Стралджа, МОН уточнява, че в него няма ученици от началото на месец септември 2014 година, тъй като интернатът е закрит. От края на 2013 година до този момент в социално-педагогическите интернати (СПИ) и възпитателните училища-интернати (ВУИ) бяха извършени множество проверки - от Министерството на образованието и науката (МОН), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), Върховна административна прокуратура (ВАП), регионалните инспекторати по образованието (РИО). Направените конкретни констатации по време на тези проверки, както и направените изводи от предишни проверки през последните години, потвърждават необходимостта от промяна на цялата системата в областта на правосъдието за детето. Установени са много нарушения и пропуски в работата и функционирането на тези интернати, свързани не само с нивото на образователния процес, но и с недостатъчния капацитет на персонала за неспецифични функции като социални

Полицаи намериха мъж, обявен за издирване по Шенгенската информационна система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503903

В хода на проведена вчера специализирана операция на територията на Кнежа е задържан 39-годишен, обявен за издирване по Шенгенската информационна система, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен. Държавата, въвела сигнала е Италия, а целта е предаване и екстрадиране на мъжа за престъпления, свързани с наркотиците.
В хода на проведена вчера специализирана операция на територията на Кнежа е задържан 39-годишен, обявен за издирване по Шенгенската информационна система, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен. Държавата, въвела сигнала е Италия, а целта е предаване и екстрадиране на мъжа за престъпления, свързани с наркотиците.

Американска банка готова да съфинансира българския бизнес по европроекти

http://www.cross.bg/bulgariya-lykarski-ministur-1445409.html

/КРОСС/ Американската банка Ситибанк планира разширяване на дейността си в България и подкрепа за съфинансиране на проекти по европейски програми за българския бизнес. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с г-н Холис Харт, управител на задграничните франчайзни поделения на американската Ситибанк в централата на банката в Ню Йорк.„Един от сериозните проблеми на българските предприятия е липсата на адекватна подкрепа от страна на банките за съфинансиране на проекти, реализирани по европейските програми. Това е и съществена причина перспективни бизнеси да се отказват да кандидатстват", заяви министър Лукарски на срещата с г-н Харт. На нея бяха обсъдени възможностите за предоставяне на специални банкови продукти, които да помогнат на българския бизнес при кандидатстването и реализирането на проекти по европейските програми. „Липсата на пазарни инструменти за финансово обезпечаване на проектите до размера на изискваното самофинансиране е пречка, която води не само до невъзможността на България да усвои предоставяните й средства в цялост, но и връзва ръцете на българските предприемачи и то онази част от тях, която има обективна нужда", допълни министър Лукарски. Той посочи, че големите компании често имат алтернативни средства за финансиране по проектите или разполагат с обезпечение за евентуален кредит, но при малките и средни предприятия ситуацията е различна

8 подценявани дестинации в Европа

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/8-podceniavani-destinacii-v-evropa-6029390

Има много прекрасни и подценявани от туристите страни, които със сигурност заслужават малко повече внимание, пише сайтът „Уоманайтли“

Интернет връзката в КНДР се срина

http://www.vesti.bg/sviat/azia/internet-vryzkata-v-kndr-se-srina-6029389

Случайно или не, това става дни след като Барак Обама обеща САЩ да реагират на хакерската атака срещу „Сони“

Министърът на образованието със скандални изказвания пред ученици (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=275010

"Ломоносов не е направил нищо. Асен Златаров и той не е нищо особено, само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм". Авторът на тези твърдения е министърът на образованието Тодор Танев. Това става ясно от видеоклип, заснет от БТА при посещение на министъра в СОУ "Христо Ботев" във Враца, където той изнася открит урок пред дванадесетокласници, пише „Преса".

ББЦ-Кюстендил поиска оставката на депутата Петър Петров

http://www.bnews.bg/article-125143

Подкрепям Николай Бареков, позицията си изразявам от името на общинското и областно ръководство, с действията си да ни освободи от коалицията с ЛИДЕР. Това каза областният председател на ББЦ в Кюстендил Васил Иванов.

ЧЕЗ ще отчита електромерите и през почивните дни в началото на 2015-а

http://www.cross.bg/otchitane-period-pochivnite-1445408.html

София /КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България ще отчита електромерите на своите клиенти в Западна България и през почивните дни на 2, 3 и 4 януари, за да спази изискването срокът на отчитане да не надвишава 31 дни. Компанията е ангажирала 594 служители, които ще работят през почивните дни в началото на януари 2015 г. „Призоваваме клиентите да осигурят достъп до средствата за търговско измерване, за да могат служителите да отчетат използваното количество енергия. В случай че не е осигурен достъп, фактурата за електроенергия ще бъде формирана на база потреблението през аналогичен предходен период, съгласно Общите условия. Дружеството гарантира спазването на максимален период на отчитане от 31 дни", каза Илиян Мутафчиев, директор „Мерене и управление на данните" в ЧЕЗ Разпределение България.Битовите и малките стопански клиенти на дружеството, до чиито електромери няма достъп без тяхното присъствие на място и попадат в този период на отчитане, имат възможност да отчетат сами показанията на електромерите си и да декларират показанията на денонощната информационна линия 0700 10 010, по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на факс (02) 8959 667 или в Центровете за обслужване на клиенти. Желаещите да направят самоотчет трябва да съобщят данните от измервателния уред по всички тарифи, клиентския си номер, датата на отчитане, трите имена на титуляря на партидата и адреса на обекта, за който декларират показания

Областната структура на ББЦ в Кюстендил поиска оставката на депутата Петър Петров

http://pik.bg/областната-структура-на-ббц-в-кюстендил-поиска-оставката-на-депутата-петър-петров-news264931.html

Областната структура на ББЦ в Кюстендил поиска оставката на депутата Петър Петров

Областният председател Васил Иванов и членовете на „България без цензура“ в Кюстендил  поискаха с декларация оставката на народния представител Петър Петров. Той избра да направи изявлението си на изнесена маса пред затворения офис на ЛИДЕР.

„Подкрепям Николай Бареков, позицията си изразявам от името на общинското и областно ръководство, с действията си да ни освободи от коалицията с ЛИДЕР, за която се оказах лош пророк. Тя беше създадена въпреки волята на голяма част на членовете на ББЦ. С неговите действия тези дни, аз и колегите ми се чувстваме свободни от зависимостите с коалиционния партньор - ПП ЛИДЕР, заяви Васил Иванов.

Той уточни, че е принуден да направи интервюто си на улицата, тъй като офисът на ЛИДЕР е затворен. Според споразумение офисът е трябвало да се поддържа от народния представител от КП ББЦ Петър Петров, но това не е изпълнено и вратите продължават да са заключени. "Оказах се лош пророк, защото още след създаването на КП ББЦ , пророкувах , че партия ЛИДЕР ще направи така, че да не гласува с депутатите от ББЦ.

Последвалите действия потвърдиха мислите ми. С последните изказвания и действия на Николай Бареков се чувстваме свободни от коалиционния партньор ЛИДЕР. Както виждате, принуден съм да давам това интервю пред вас на улицата, тъй като виждате зад мен офиса на ПП ЛИДЕР затворен.

По наше споразумение той трябваше да се поддържа от народния представител, избран от коалицията - Петър Петров, техническият сътрудник да бъде издържан от него, но както виждате това не се случва“, каза Иванов.

Пред медиите той обяви, че си е свършил перфектно работата по време на изборите, като е осигурил достатъчна подкрепа. Чрез журналистите той зададе и няколко въпроса към Петър Петров, защото вече с него не може да се разговаря. Той попита къде са гласували съпругата, децата, приятелите и съучениците на Петров? "Без 1 100 гласа преференциален вот за мен, Петър Петров щеше ли да бъде депутат? Той не изпълни и задълженията си като водач на листата, не осигури средства за възнаграждения на застъпниците.

Тъй като е преценил, че те са гласували с преференциален вот за мен. Искам да се извиня на всички кюстендилци, за които излезе, че съм подвел, но и да ги поздравя за добрата работа, защото като резултати на областно ниво сме втори след Монтана", коментира още Иванов.

Над 90% от хората на минимална заплата няма да ползват данъчно облекчение

http://www.cross.bg/oblekchenie-deklaratziya-zaplata-1445407.html

София /КРОСС/ Над 90 процента от хората, които получават минималната заплата, няма да могат да се възползват от данъчното облекчение, предвидено за тях, предупреди говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров. От догодина няма да се ползва и 5 процента отстъпка, ако данъчната декларация бъде подадена на хартия. Облекчението ще важи само за подадена до март декларация по електронен път. Според закона, всички, които имат доход само от трудов договор и той е до минималната работна заплата, могат да получат данъка си обратно. Оказа се обаче, че много малко хора ще могат да се възползват от това облекчение, обясни Росен Бъчваров.Всеки лев доход, бил той облагаем или необлагаем, различен от трудовия, води до невъзможност за ползване на облекчението. Например олихвяването с някаква много малка сума по дебитната карта на един гражданин, всъщност означава, че нормата на закона е формално нарушена.Бъчваров направи и едно важно уточнение относно данъчното облекчение за деца.Важно уточнение е, че приетото наскоро данъчно облекчение за деца, с което се намаляват до 200 лева, по 200 лева за всяко до третото дете данъчната основа, ще започне да действа и ще може да се упражнява през 2016, а не през 2015 година, така че през 2015 година е все още рано да очакваме ползването на данъчно облекчение за деца.От догодина ще можем да подаваме данъчните си декларации само с персонален индентификационен код по интернет

"Ферари" очаква нов тежък сезон, две победи e оптимистичната цел

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444472_ferari_ochakva_nov_tejuk_sezon_dve_pobedi_e/?ref=rss


Президентът на "Ферари" Серджио Маркионе предупреди, че 2015 г. ще бъде поредната тестова година за "черните кончета".

"2015 г. ще бъде заздравителна за нас. Очакваме труден сезон, който ще постави отборът в истинско изпитание", каза Маркионе.

Последният сезон на италианците беше катастрофален, като отборът не спечели нито едно състезание и бешe съпътстван от множество ръководни промени. Първо шефът на тима Стефано Доминикали беше заменен от Марко Матиачи през април....

Sony заплаши Twitter със съд заради разпространение на хакнати имейли

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/12/23/2444318_sony_zaplashi_twitter_sus_sud_zaradi_razprostranenie/?ref=rss


Sony Pictures Entertainment е заплашила микроблога Twitter със съд заради разпространени от потребителите публикации с линкове към информация от хакнатите имейли на компанията. Според Sony Twitter трябва да блокира всички акаунти, които разпространяват такива линкове, твърди онлайн изданието Motherboard на сп. Vice, като се позовава на вътрешни имейли между двете фирми.

Кореспонденцията е започнала от адвоката на Sony Давид Бойес. В имейл до Twitter той е написал, че "ако открадната...

В седем града е отчетено наднормено запрашаване на въздуха

http://pik.bg/в-седем-града-е-отчетено-наднормено-запрашаване-на-въздуха-news264930.html

В седем града е отчетено наднормено запрашаване на въздуха

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в седем града на страната в понеделник, предаде БТА, позовавайки се на данни от Изпълнителната агенция по околна среда.

Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Бургас, Видин, Перник, Смолян, Димитровград и Кърджали.

Стойностите са между 1,08 и 2,47 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в Смолян.


ЕЦБ подкрепи отпадането на банковата тайна за определени лица в България

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-подкрепи-отпадането-на-банковата-тайна-за-определени-лица-в-България_l.a_i.631264_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) подкрепи отпадането на банковата тайна за някои лица в България в случаи на преструктурирани финансови институции...

2014 г. въведе Фейсбук комуникацията и в политиката

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/2014-g.-vyvede-fejsbuk-komunikaciiata-i-v-politikata-6029381

Лидерите на повечето партии си изпращаха послания в профилите чрез тематични заглавия на песни

Шофьор на линейка прегазил медицинската сестра в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503885

Професионален шофьор на линейка е прегазил медицинската сестра в Благоевград, за която съобщихме по-рано днес, пише struma.bg. Инцидентът е станал на пешеходна пътека под поликлиниката.
Жената отивала на работа, когато внезапно била пометена от лек автомобил. Пострадалата е с счупен глезен на единия крак и фрактури на другия.
Професионален шофьор на линейка е прегазил медицинската сестра в Благоевград, за която съобщихме по-рано днес, пише struma.bg. Инцидентът е станал на пешеходна пътека под поликлиниката. Жената отивала на работа, когато внезапно била пометена от лек автомобил. Пострадалата е с счупен глезен на единия крак и фрактури на другия.

24 млн. евро са загубите на организаторите на Световното

http://www.bnews.bg/article-125072

Заради преместването на всички служители и екипи от Рабат до Маракеш, организаторите на Световно клубно първенство по футбол са загубили € 24 милиона.

Поредна трагедия преди Коледа! Неизгасена цигара погуби мъж

http://pik.bg/поредна-трагедия-преди-коледа-неизгасена-цигара-погуби-мъж-news264928.html

Поредна трагедия преди Коледа! Неизгасена цигара погуби мъж

66-годишен мъж е намерен мъртъв в дома си в силистренското село Попина. От полицията в Силистра съобщиха, че трупът е намерен в понеделник, 22 декември.

Веднага след като е подаден сигнал в полицията на място са изпратени екипи. При направения оглед по тялото е установено обгаряне, а в стаята имало следи от пожар.

Според първоначалните данни, човекът сам е предизвикал запалване с неизгасена цигара, вследствие на което се е задушил.

Тялото е транспортирано за аутопсия в силистренската болница.

Причините и обстоятелствата по случая се разследват в рамките на образуваното досъдебно производство.


Шофьор на линейка прегазил медицинската сестра в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503881

Професионален шофьор на линейка е прегазил медицинската сестра в Благоевград, за която съобщихме по-рано днес, пише struma.bg. Инцидентът е станал на пешеходна пътека под поликлиниката.
Жената отивала на работа, когато внезапно била пометена от лек автомобил. Пострадалата е с счупен глезен на единия крак и фрактури на другия.
Професионален шофьор на линейка е прегазил медицинската сестра в Благоевград, за която съобщихме по-рано днес, пише struma.bg. Инцидентът е станал на пешеходна пътека под поликлиниката. Жената отивала на работа, когато внезапно била пометена от лек автомобил. Пострадалата е с счупен глезен на единия крак и фрактури на другия.

Дядо Коледа гостува на военните моряци във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=275008

Днес добрият старец от Лапландия и неговите помощници бяха посрещнати в две от формированията на Военноморските сили, научи Moreto.net. Въпреки многобройните си ангажименти, Дядо Коледа намери време да зарадва малчуганите, а и техните родители, които служат и работят в Пункт за базиране Варна и в Авиобаза „Чайка”.

40 кг хероин мина през България, хващат го в Словения

http://offnews.bg/news/n_1/n_435713.html

40 килограма чист хероин е минал безпрепятствено в България и е бил заловен в Словения. Пратката е била скрита в хладилен камион, пътуващ от Турция за Словения. ТИР-ът е влязъл в България през КПП "Капитан Андреево". Бил е скрит в компресора над ремаркето в четири различни тайника с по 10 килограма хероин във всеки, научи OFFNews от свой източник. Информацията не е оповестена от българска страна. Камионът е селектиран от българските власти за проверка, минал е на рентген и митничарят не е установил нищо. Това е поредната пратка, която минава през България, въпреки че е заложена в митническата система за проверка и е минала през рентгеновата проверка на българската граница. За всички тези пратки се разбра, едва след като бяха заловени от партньорски служби. Когато един камион бъде заложен в системата и бъде проверен на българската граница, това е индулгенцията му да мине свободно през целия Европейски съюз, като "проверен" (чист). На 9 октомври Германия оповести, че е заловила 330 кг хероин в буркани с кисели краставички и див чесън. Камионът е пътувал по дестинацията Иран-Холандия и е минал през Капитан Андреево. Так е селектиран от митнически служители, проверен е с рентген и не е открито никакво нарушение, въпреки рисковата дестинация. Холандия е най-големият производител на краставици в Европа. Но фактът, че внася кисели краставички от Иран не се е видял странен на митническите служители и те не са извършили физически оглед. На 6 септември митничарите на "Дунав мост 2" при Видин задържаха 290 кг хероин под хавлиени кърпи, който също беше минал през "Капитан Андреево". OFFNews се обърна за коментар към Легия "Антимафия". Знаем за този случай. Камионът е пресякъл българската граница миналата седмица, след като "успешно" е бил проверен от митничарите на "Капитан Андреево". По сигнал той е заловен от словенските органи. В момента тече разследване, което цели да изясни дали това е инцидентен случай или става въпрос за добре организирана група за международен трафик. Това е поредната пратка, "проверена" на скенер и получила индулгенция да се движи в Европейският съюз. Знаем името на служителя, извършил проверката на рентген. Факт е, че митниците се опитват да скрият информацията за случая, каза председателят на Легия "Антимафия" Григор Здравков. Дестинацията Словения се счита за рискова, поради зачестилите митнически измами там.

Издирват 19-годишна, излязла от дома си преди 2 дни по чехли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503878

ОДМВР – Бургас издирва 19-годишната Ева Бранимирова Чолакова, която е в неизвестност от 10.30 ч. на 21 декември т.г., когато е напуснала дома си в село Черно море, съобщиха от ОД на МВР - Бургас.
Момичето отговаря на следното описание: видима възраст 20 години, висока около 160 – 165 м., с нормално телосложение, кафяви очи и руса дълга коса.
ОДМВР – Бургас издирва 19-годишната Ева Бранимирова Чолакова, която е в неизвестност от 10.30 ч. на 21 декември т.г., когато е напуснала дома си в село Черно море, съобщиха от ОД на МВР - Бургас. Момичето отговаря на следното описание: видима възраст 20 години, висока около 160 – 165 м., с нормално телосложение, кафяви очи и руса дълга коса.

Две деца загинаха при пожар във „Факултета"

http://www.cross.bg/pozhar-detza-postroiika-1445406.html

/КРОСС/ Две деца са загинали при пожар, възникнал в тухлена постройка. Сигналът за възникнал пожар в постройка на ул. „Гайтанци" в столичния квартал „Факултета" е подаден днес към 12.14 часа. На място веднага са насочени екипи от пожарникари, които бързо погасили пламъците. При последвалия оглед в стаята те открили телата на две деца - момиченце на две години и момче на 6 години. По първоначални данни майката ги е оставила за кратко сами вкъщи, а огънят е тръгнал от печка за твърдо гориво.

Две деца изгоряха във Факултета, майка им ги оставила сами!

http://www.bnews.bg/article-125141

Две деца - момиченце на две години и момче на 6 години, са изгорели в къща във факултета.

Полицията издирва 19-годишна, излязла от къщи по чехли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503860

ОДМВР – Бургас издирва 19-годишната Ева Бранимирова Чолакова, която е в неизвестност от 10.30 ч. на 21 декември т.г., когато е напуснала дома си в село Черно море, съобщиха от ОД на МВР - Бургас.
Момичето отговаря на следното описание: видима възраст 20 години, висока около 160 – 165 м., с нормално телосложение, кафяви очи и руса дълга коса.
ОДМВР – Бургас издирва 19-годишната Ева Бранимирова Чолакова, която е в неизвестност от 10.30 ч. на 21 декември т.г., когато е напуснала дома си в село Черно море, съобщиха от ОД на МВР - Бургас. Момичето отговаря на следното описание: видима възраст 20 години, висока около 160 – 165 м., с нормално телосложение, кафяви очи и руса дълга коса.

Бургаската полиция издирва 19-годишно момиче /снимка/

http://www.cross.bg/byrgas-cholakova-izdirva-1445405.html

Бургас /КРОСС/ ОДМВР - Бургас издирва 19-годишната Ева Бранимирова Чолакова, която е в неизвестност от 10.30 ч. на 21.12.т.г., когато е напуснала дома си в с. Черно море.Описание: жена на видима възраст 20 години, висока около 160 - 165 м., с нормално телосложение, кафяви очи и руса дълга коса. По време на напускане на дома си е била облечена с домашни дрехи и чехли. ОДМВР - Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на Ева Бранимирова Чолакова, да съобщят незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР!

Две деца загинаха при пожар във "Факултета"

http://offnews.bg/news/n_1/n_435739.html

Две деца са загинали при пожар, възникнал в тухлена постройка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигналът за възникнал пожар в постройка на ул. „Гайтанци“ в столичния квартал „Факултета“ е подаден днес към 12.14 часа. На място веднага са насочени екипи от пожарникари, които бързо погасили пламъците. При последвалия оглед в стаята те открили телата на две деца - момиченце на две години и момче на 6 години. По първоначални данни майката ги е оставила за кратко сами вкъщи, а огънят е тръгнал от печка за твърдо гориво.

Борисов разпореди да се проверява отчитането на месечните сметки за ток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503858

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет вчера.
Причината е, че във ведомството на Томислав Дончев са получили няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.
По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет вчера. Причината е, че във ведомството на Томислав Дончев са получили няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.

Здравната каса няма да подпише Националния рамков договор

http://www.moreto.net/novini.php?n=275006

Здравната каса няма да подпише Националния рамков договор за следващата година. Това каза пред журналисти управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова след заседание на Надзорния съвет. Тя подчерта, че няма право на глас в Надзорния съвет и уточни, че поради ангажименти председателят на съвета Кирил Ананиев не може да направи коментар пред представителите на медиите.

НЗОК няма да подпише рамковия договор за 2015 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/nzok-niama-da-podpishe-ramkoviia-dogovor-za-2015-g-6029391

Четирима от членовете на Надзорния съвет на НЗОК са били против подписването на НРД, трима са били "за". Тримата гласували "за" са от квотата на държавата

Министерството на енергетиката поиска от ЕРП-тата информация за периодите на отчитане

http://www.cross.bg/period-ministerstvoto-po-dulug-1445404.html

София /КРОСС/ Министерството на енергетиката поиска от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец. Искането се налага във връзка със зачестили запитвания на граждани в Министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните дружества фактури през м.ноември т.г. са необосновано завишени.Припомняме, че, съгласно правилата за измерване на количеството електрическа енергия, периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни. От „ЧЕЗ Разпределение България" АД посочват, че следват стриктно нормативните изисквания и за м. ноември само 0.1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет. В получената от „Енерго-про Мрежи" АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028%. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни. От EVN информират, че 0.56% от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метереологични условия или други обективни причини

Младо момиче изчезна по пантофи от дома си

http://pik.bg/младо-момиче-изчезна-по-пантофи-от-дома-си-news264923.html

Младо момиче изчезна по пантофи от дома си

Млада жена изчезна и вече два дни е в неизвестност, съобщиха от полицията. 19-годишната Ева Бранимирова Чолакова е напуснала дома си в село Черно море на 21 декември в 10.30 часа. Била е облечена с домашни дрехи и чехли.

Ева е на видима възраст 20 години, висока около 160 – 165 см, с нормално телосложение, кафяви очи и руса дълга коса.

Полицията в Бургас призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на Ева Бранимирова Чолакова, да съобщят незабавно на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

По неофициална информация младото момиче е избягало със своя приятел. 

 

Откриха обновена зала в Археологическия музей на Варна

http://web.barometar.net/66241/

Обновената експозиция на най-голямата зала в Археологическия музей бе открита днес от проф. д-р Валентин Плетньов, директор на  музея, и кмета на Варна Иван Портних. Специални каменни поставки и подходящо осветление вече представят пред посетителите експонати, свързани с архитектурата, строителството, големите обществени сгради и развитието на некрополите на Одесос и района през римската епоха (І-ІІІ [...]

Дълбоката мозъчна стимулация помага при паркинсон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503777

С много голяма сигурност мозъчният пейсмейкър помага при паркинсон. Досега в клиниката ни са направени 17 операции, но 30 пациенти с влошено качество на живот чакат. Това обясни неврохирургът д-р Красимир Минкин от университетската болница “Св. Иван Рилски” в София.
С много голяма сигурност мозъчният пейсмейкър помага при паркинсон. Досега в клиниката ни са направени 17 операции, но 30 пациенти с влошено качество на живот чакат. Това обясни неврохирургът д-р Красимир Минкин от университетската болница “Св. Иван Рилски” в София. "Очакваше се здравната каса да поеме цената на електродите, имаше обещание

Борисов разпореди проверка на отчитането на месечните сметки за ток (стенограма)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503849

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет вчера.
Причината е, че във ведомството на Томислав Дончев са получили няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.
По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет вчера. Причината е, че във ведомството на Томислав Дончев са получили няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.

Гонят Карамазов от телевизията заради издънки в Сървайвър

http://www.bnews.bg/article-125099

Владо Карамазов се изложи на финала на „Сървайвър Камбоджа”, забелязаха бдителни зрители. Още в началото на предаването той издаде неволно, че Ваня Джеферович ще грабне 100-те хиляди лева, които са голямата награда в предаването, задавайки единствено на него въпроса какво ще прави с парите.

Николай Хаджидончев: Базов 100% безплатен пакет генерични лекарства за масовите болести ще спести средства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503766

- Г-н Хаджидончев, продължава ли изтеглянето на лекарства?
- Още нямаме окончателния списък от всички членове на Асоциацията на производителите на генерични лекарства. Но по предварителни данни за последната 1,5 г. се изтеглят 100-ина молекули. Като конкретни лекарства броят е по-голям. Първо бяха изтеглени медикаменти, които са утвърден метод или
- Г-н Хаджидончев, продължава ли изтеглянето на лекарства? - Още нямаме окончателния списък от всички членове на Асоциацията на производителите на генерични лекарства. Но по предварителни данни за последната 1,5 г. се изтеглят 100-ина молекули. Като конкретни лекарства броят е по-голям. Първо бяха изтеглени медикаменти, които са утвърден метод или

Правят метаново гориво от екскрементите на астронавти

http://www.cross.bg/metan-vugleroden-nasa-1445411.html

/КРОСС/Американски учени са разработили технология, която преработва екскрементите на космонавтите в метаново гориво за космически кораби, съобщава Advances in Space Research, цитиран от Lenta.ru. Обичайната практика на НАСА е да се събират биологичните отпадъци в специални контейнери, които изгарят при обратното влизане на космическия апарат в атмосферата. Но за бъдещите дълги полети (в частност и при строежа на лунната база) това решение не е подходящо. Също така не е редно да се замърсява повърхността на Луната. От НАСА помолили за помощ професор Пратап Пуламанапалил (Pratap Pullammanappallil), като го снабдили с достатъчно количество контейнери с изкуствени екскременти и храноотводи за целите на експериментите му. Професорът анализирал скоростта и обемите на получения метан чрез серия опити. Станало ясно, че само за една седмица системата произвежда 290 литра метан на човек. Новият биореактор убива болестотворните микроорганизми и произвежда биогаз - смес от метан и въглероден диоксид. Апаратурата на Пуламанапалил разлага органичните съединения и може да извлече от отпадъците около 750 литра непитейна (техническа) вода. Тя по-късно може да бъде разделена на водород и кислород чрез електролиза и с нейна помощ да се възобновяват запасите от въздух за космонавтите. Мислите на професора стигат и по-надалеч. Издишаните от астронавтите въглероден диоксид и водород също ще могат да се конвертират на свой ред в метан и вода.  

Две деца загинаха при пожар в квартал Факултета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4503847

Две деца са загинали при пожар, възникнал в тухлена постройка, предаде БГНЕС.
Сигналът за възникнал пожар в постройка на ул. "Гайтанци" в столичния квартал "Факултета" е подаден днес към 12:14 часа. На място веднага са насочени екипи от пожарникари, които бързо погасили пламъците. При последвалия оглед в стаята те открили телата на две деца -
Две деца са загинали при пожар, възникнал в тухлена постройка, предаде БГНЕС. Сигналът за възникнал пожар в постройка на ул. "Гайтанци" в столичния квартал "Факултета" е подаден днес към 12:14 часа. На място веднага са насочени екипи от пожарникари, които бързо погасили пламъците. При последвалия оглед в стаята те открили телата на две деца -

Войната в Сирия разрушава световното културно наследство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/23/2444471_voinata_v_siriia_razrushava_svetovnoto_kulturno/?ref=rss


Над 290 обекта от археологическото и културно наследство на Сирия са били засегнати от продължаващия военен конфликт в региона, се твърди в доклад на Института за обучение и изследвания на Организацията на обединените нации (UNITAR), който беше публикуван във вторник.

Историята на Сирия е свързана с най-големите империи на Близкия изток - от древен Египет до Персия, а културни обекти и сгради в цялата страна, като например джамията и пазара в Алепо, са били разграбени, повредени или...

Войната в Сирия нанася непоправими щети на световното културно наследство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/23/2444471_voinata_v_siriia_nanasia_nepopravimi_shteti_na/?ref=rss


Над 290 обекта от археологическото и културно наследство на Сирия са били засегнати от продължаващия военен конфликт в региона, се твърди в доклад на Института за обучение и изследвания на Организацията на обединените нации (UNITAR), който беше публикуван във вторник.

Историята на Сирия е свързана с най-големите империи на Близкия изток, а културни обекти и сгради в цялата страна, като например джамията и пазара в Алепо, са били разграбени, повредени или унищожени в три-годишния...

Цветанов: Ще изкараме мандата, нали Меркел и Юнкер са с нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_435680.html

Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че правителството ще изкара пълния си мандат въпреки проблемите с коалиционните партньори. Стабилността на кабинета се разклади заради приетите зад гърба на Реформаторския блок и АБВ промени в пенсионната система. Без обществено обсъждане и дебат в съвета за тристранно сътрудничество поправките бяха прокарани през  парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и "България без цензура". Те рушат втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително пенсионно осигуряване, при което 5% от осигуровката за пенсия на всички родени след 31.12.1959 г. се трупа в лична партида в частен фонд. Промените отварят врата за наливането на всички пари в Националния осигурителен институт, където лични партиди няма, а парите отиват за пенсиите на настоящите пенсионери. "Нормално е, при така създаденото правителство, да има вътрешно напрежение. Въпреки това има диалог и съм уверен, че благодарение на него ще бъдат преодолявани невролгичните точки. Всички видяхме какво се случи в последните седмици, в последните 50 дни", заяви Цветанов, цитиран от агенция "Фокус" и поясни, че увереност му двали срещите на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата дали ясни сигнали за доверието и кредита, които се дават към сегашното българско правителство, смята Цветанов. "И още - бяха разблокирани спрените фондове по оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”, миналата седмица беше одобрена ОП „Транспорт” за новия финансов програмен период, а тя е в размер на около 4 милиарда лева, които пари ще влязат в България", обясни депутатът от ГЕРБ. Той не пропусна да разкритикува предишното управление на кабинета "Орешарски" с думите, че всичко това не е било направено в последната година и половина и България е била отдалечена от единствения възможен път за страната ни като член на ЕС – европейският.

McLaren P1 в цветовете на Gulf

http://www.cross.bg/gulf-mclaren-proizvedeni-1445403.html

/КРОСС/ Отделът за специални поръчки на McLaren MSO отдавна се е утвърдил като създател на изчанчени коли. Инженерите там са отговорни за няколко поръчкови модела, произведени в един-единствен брой, както и за съвършено побъркания P1 GTR. А също и за (сложете прилагателно по свой вкус тук) X-1. Днес разполагаме с нови снимки на лакиран с легендарните цветове на Gulf P1. Колата няма официално да се казва Gulf и според производителя е вдъхновена от състезателния McLaren F1 GTR. А всички знаем, че той беше облечен в цветовете на Gulf. Синьо-оранжевите елементи не се ограничават до външността. Освен каросерията оранжеви са още спирачните апарати, а шевовете по облечения в Алкантара волан са сини и оранжеви. Цветовете се простират дори върху могъщите бутони в интериора, включително този на системата DRS.Горд от своето произведение, собственикът и творец на колата не крие името си - това е бизнесменът Майлс Надал, щастлив притежател на един от 375-те произведени P1, съобщава topgear.bg.

По инициатива на Павел Христов бе подпомогнато лечението на варненец

http://web.barometar.net/66239/

По инициатива на народния представител и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна Павел Христов областната партийна организация подпомогна лечението на варненец със зрителни проблеми. С дарените средства бяха осигурени скъпоструващи медикаменти, които спасиха неговото зрение. В навечерието на коледните празници лечението даде резултат и буквално внесе светлина в живота на един доскоро незрящ човек. barometar.net

Две деца изгоряха при пожар в квартал Факултета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4503840

Две деца са загинали при пожар, възникнал в тухлена постройка, предаде БГНЕС.
Сигналът за възникнал пожар в постройка на ул.
Две деца са загинали при пожар, възникнал в тухлена постройка, предаде БГНЕС. Сигналът за възникнал пожар в постройка на ул. "Гайтанци" в столичния квартал "Факултета" е подаден днес към 12:14 часа. На място веднага са насочени екипи от пожарникари, които бързо погасили пламъците. При последвалия оглед в стаята те открили телата на две деца -

Европа арендува уникален руски самолет-разузнавач

http://www.cross.bg/ekspeditziya-evropa-strani-1445402.html

/КРОСС/ Първата тестова експедиция на руския самолет-разузнавач М-17РМ в рамките на европейския експеримент по изучаване на климата ще се състои през втората половина на 2015 г., съобщи ТАСС. По време на теста ще бъде изпробвано оборудването, а основната експедиция е запланирана за 2016 г. Екипажът на самолета ще е руски, но в самата експедиция ще участват десетки учени от няколко европейски страни. В момента самолетът се намира в град Жуковск, в завода „Мясищев" за предварителна подготовка. Договорът на стойност няколко милиона евро, между руската Обединена авиационна компания (ОАК) и Съвета на Европа за аренда на уникалния самолет разузнавач за целите на научна програма на ЕС бе подписан тази година. В научния проект StratoClim ще участват 28 европейски организации от Германия, Италия, Великобритания и други страни. Проектът е посветен на изучаване на азиатския мусон, пренасящ въздушни маси от Югоизточна Азия на север през Индия.  

Ужас в София! Майка остави двете си деца сами, те загинаха в пожар

http://pik.bg/ужас-в-софия-майка-остави-двете-си-деца-сами-те-загинаха-в-пожар-news264920.html

Ужас в София! Майка остави двете си деца сами, те загинаха в пожар

Две деца са загинали при пожар, възникнал в тухлена постройка, съобщиха от МВР.

Сигналът за възникнал пожар в постройка на ул. "Гайтанци" в столичния квартал "Факултета" е подаден днес към 12.14 часа. На място веднага са насочени екипи от пожарникари, които бързо погасили пламъците. При последвалия оглед в стаята те открили телата на две деца - момиченце на две години и момче на 6 години.

По първоначални данни майката ги е оставила за кратко сами вкъщи, а огънят е тръгнал от печка за твърдо гориво.

УЕФА: Няма проблем между Кристиано Роналдо и Платини

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/23/2444439_uefa_niama_problem_mejdu_kristiano_ronaldo_i_platini/?ref=rss


Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо и президентът на УЕФА Мишел Платини не са в конфликт, а случилото се при награждаването след финала на световното първенство е създало погрешни впечатления, заявиха от европейската футболна централа.

"Реал" спечели турнира след успех с 2:0 срещу "Сан Лоренсо". Когато играчите минаваха, за да получат своите медали, Роналдо не се ръкува с Платини, защото в този момент французинът разговаряше с Карло Анчелоти.

Това даде поводи да...

Продължава настаняването във временни жилища на пострадали от наводненията в Мизия

http://www.cross.bg/nastaneni-bedstvashti-hora-1445401.html

/КРОСС/ Продължава настаняването във временни жилища на пострадали от наводненията в Мизия. Това каза пред БНР кметът на град Мизия д-р Виолин Крушовенски. Част от пострадалите са настанени в бившия пансион на училището в града, сподели той.Това е двуетажен комплекс, разполага с 14 стаи, общи санитарни възли, бани и тоалетни. Подсигурили сме всичко, необходимо за прилично живеене. Днес ще раздадем и хранителни пакети.Също така бедстващи са настанени и в 20 фургона, предоставени на управата за временно ползване в т.нар. временно фургонно селище. Общо в двете места са настанени 70 бедстващи жители на града, сред които 10 семейства с малки деца, възрастни хора и хора в неравностойно положение, каза кметът. Трябва да се обезпечи издръжката на семействата, които ще живеят в пансиона и фургонното селище, допълни той.Добре е да се получат енергийни помощи. Общината осигурява отопление, осветление, ток, вода и всичко необходимо, защото хората нямат доходи. Това са бедстващи хора, които освен че нямат домове, нямат и сериозна работа, така че да посрещнат първата си необходимост. Така че ще ни трябва храна, ще ни трябват енергийни помощи от държавата. Направили сме съответното искане за разрешаването на този въпрос.Чрез дарителски акции са осигурени дрехи и перилни препарати, а БЧК е осигурила и финансови средства и ваучери за посуда, но хората все още имат нужда от помощ, допълни д-р Крушовенски.

Непълнолетен открадна златни накити за 1000 лв от апартамент във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274985

На 22 декември е подаден сигнал за кражба от частен дом, намиращ се на ул. "Вилите", съобщиха от варненската полиция за Moreto.net. Неизвестно лице е извършило кражбата на златна гривна и златен дамски пръстен с общо тегло около 20 гр.

Надзорният съвет на НЗОК с резерви към рамковия договор

http://www.cross.bg/suvet-suyuz-todorova-1445400.html

/КРОСС/Надзорният съвет на Националната здравна каса е против подписването на Националния рамков договор за 2015-та година, обяви след заседание на съвета управителят на Здравната каса Румяна Тодорова. На 17-ти имаше среща между Надзорния съвет на касата и управителния съвет на Лекарския съюз, където бяха коментирани техните предложения за увеличаване на цените на някои дейности. До едно време се стигна до компромисен вариант и така уж нещата бяха почти договорени, изведнъж Лекарският съюз се отказа от нашето предложение. Вчера получихме едно доста ултимативно писмо, в което се казва, че съборът е взел решение в събота, че текстовата част, така, както е договорена, те биха я подписали, но с договора за обем и цени те ще се съгласят, само ако се приемат техните цени. Това означава много хиляди направления по-малко, ако се приемат цените на Българския лекарски съюз, тоест ако се стъпи на обемите от тази година касата влиза в един сериозен дефицит с около 12 милиона за извън болничната помощ, коментра Тодорова.  Най-големият проблем е, че увеличаването на цените е за сметка на обемите медицинска дейност и така се ощетяват пациентите, каза Румяна Тодорова: Говорим за 50 стотинки, това едва ли ще се отрази кой знае колко в месечния доход на лекарите, докато като направления за нас е съществено намаление.  

САС потвърди: Филип Тефтерчето отива в затвора!

http://www.bnews.bg/article-125140

Златанов бе признат за виновен за това, че като длъжностно лице – председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към НС, не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за същата комисия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване