В Гърция обсъждат третата спасителна програма

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/v-gyrciia-obsyzhdat-tretata-spasitelna-programa-6041025

Масови протести имаше до късно през нощта на два площада в гръцката столица срещу споразумението между Гърция и нейните кредитори

Военни машини задръстват "Хемус" днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_546127.html

Военна техника ще задръсти днес тесните участъци на магистрала "Хемус" като част от учението "Шабла 2015". Изнасянето на военните машини ще продължи от 18.00 часа на 14 август 2015 г., до 06.00 часа на 15 август 2015 г. С цел обезопасяване на движението, екипи на „Военна полиция“ ще ескортират колоните. От 24 август 2015 г. до 27 август 2015 г. (резервен ден 28 август), от 08.30 часа до 19.00 часа на Зенитния полигон на Военновъздушните сили - Шабла, ще бъдат проведени планирани военни учения с международно участие „Шабла 2015“. Ученията включват полети на военни въздухоплавателни средства и стрелби с различни зенитно ракетни системи и артилерийско въоръжение.

Джак Лю: САЩ няма да карат другите държави да запазят санкциите срещу Иран

http://www.investor.bg/sasht/337/a/djak-liu-sasht-niama-da-karat-drugite-dyrjavi-da-zapaziat-sankciite-sreshtu-iran-200503/

Правителствата на другите страни няма да продължат да жертват своите интереси по наше настояване, твъди финансовият министър на САЩ

Хиляди хора се стичат в Бачковския манастир за храмовия празник на светата обител

http://pik.bg/хиляди-хора-се-стичат-в-бачковския-манастир-за-храмовия-празник-на-светата-обител-news382193.html

Хиляди хора се стичат в Бачковския манастир за храмовия празник на светата обител

Хиляди хора се очаква да посетят Бачковския манастир за храмовия му празник Успение Богородично. Празненствата започват още тази вечер в 19 часа с малка вечерня, а началото на всенощното бдение е от 21 часа. По време на вечернята ще се прочете молебният канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона на Бачковския манастир.

Около полунощ ще бъде отслужено опелото на Пресвета Богородица, след което ще започне литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на чудотворната икона.

Пред портите на светата обител ще се отслужи молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ. След това литията се връща в храма.

Около 4 часа сутринта на 15 август ще започне светата литургия за големия християнски празник. След нея, към 7 часа, ще бъде отслужен водосвет за здраве, след което ще се извърши лития за храмовия празник.

В 12 часа навръх Голяма Богородица ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни, споделили празника. В 18 часа ще се отслужи Велика вечeрня.

Храмът и манастирът ще бъдат непрекъснато отворени от сутринта на днешния ден до вечерта на 15 август, докато има посетители.

Целият цикъл на богослуженията ще протече с певческото участие на сборна формация църковни певци, сред които и членове на хора "Роман Сладкопевец". Осигурена е видеостена в двора на манастира, на която богослужебният цикъл ще бъде излъчван постоянно и пряко.

От манастирското братство са се постарали да осигурят постоянен медицински екип, минерална вода, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.

Манастирското братство приканва всички миряни стриктно да спазват разпоредбите на служителите на реда, за да протече празникът по християнски - мирно, спокойно и благочестиво.

14 август в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-armiya-1477112.html

/КРОСС/1040 г. - Шотландският крал Дънкан I е убит в битка срещу неговия братовчед и наследник Макбет. 1880 г. - Приключва строителството на Кьолнската катедрала.1885 г. - В Япония е регистриран първият патент - защитна боя.1893 г. - Франция въвежда регистрация на моторните превозни средства. 1935 г. - В Кентъки е извършена последната публична екзекуция в САЩ.1941 г. - Втора световна война: Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт подписват Атлантическата харта за следвоенно устройство на света.1943 г. - Втора световна война: От 14 до 15 август се състои посещение на цар Борис III в немската Главна квартира и са проведени разговори с Хитлер за изпращане на две български дивизии в Албания и Гърция на мястото на италианските.1945 г. - Втората световна война: Япония приема условията на съюзниците за безусловна капитулация, което слага край на войната.1947 г. - Великобритания обявява за новосформирана по религиозен принцип и независима държава Пакистан.1969 г. - Британската армия навлиза в Северна Ирландия под претекст предовратяване на стълкновенията между католици и протестанти.1971 г. - Бахрейн обявява независимостта си от Великобритания.1980 г. - Лех Валенса е обявен за лидер на на стачкуващите в Гданск работници, което е и рожден ден на профсъюза Солидарност.1992 г. - С навлизането на грузинската армия в Абхазия започва Грузинско-абхазката война.1992 г. - С указ на президента Борис Елцин в Русия започва масова (чекова) приватизация.1994 г

Борис Христов закръгля седемдесетия си август

http://www.cross.bg/boris-hristov-ezika-1476709.html

/КРОСС/ АвгустИ само в черковния двортревата напява дълбоките псалмина зелената своя религия. Ценителите на поезията знаят, че по-добрата книга на Борис Христов е „Вечерен тромпет". Стиховете му приличат на графики. От прожектора на фантазията му струи черно-бял филм, защото такива са цветовете на епохата. Времето е бавно, скучно, безсъбитийно. Стихотворението е част от тъгата и тъгата е част от стихотворението. На този фон всеки детайл изпъква и може да се превърне в обект на поезията. Духът на поета е статичен. Неговите единствени движения са надолу към земята и навътре към себе си. Отвъдният свят също е подземен и не витае някъде във висините на небето. Това му придава допълнителна плътност, подобно на безвремието, което е населено с библейски мотиви. Заслушан в глухите рими на езика, Борис Христов бавно руши класическия стих. Така той се опитва да обхване най-трайните изменения, както и най-нетрайните измерения на живота. Читателят има чувството, че тези стихове са съществували в него още преди да ги прочете, досътвори и преживее. Тъй като те са създадени от тъжен мислител, а не от обезнадежден и скучен философ. От човек, който се е научил не само да чувства с ума си, но и да мисли чрез сетивата си. Борис Христов е вулканична скала, върху която е стъпила почти цялата ни поезия от края на 70-те и началото на 80-те години. Някак съвсем естествено той съумява да извае от грубата всекидневна реч и нейните многообразни интонации своята неистово земна поетика

Още едно село настръхна срещу гонките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923036

Жителите на още едно село се оплакаха, че живеят в стрес от младежи, които карат с висока скорост по улиците. Група от 5-10 младежи почти всеки ден тормози хората в Габра с бързите си автомобили. Кметът на селото, което се намира на около 40 км от София, е поставил камери, но особен ефект от това нямало.
Жителите на още едно село се оплакаха, че живеят в стрес от младежи, които карат с висока скорост по улиците. Група от 5-10 младежи почти всеки ден тормози хората в Габра с бързите си автомобили. Кметът на селото, което се намира на около 40 км от София, е поставил камери, но особен ефект от това нямало.

Орел свали дрон на земята

http://www.mediapool.bg/orel-svali-dron-na-zemyata-news237949.html

Удивителни кадри на орел, който атакува и "обезврежда" дрон превзеха интернет, показвайки, че безпилотните самолети не само могат да са неприятни за хората, но са в състояние да причинят вреда и на животните, пише британският "Гардиън" (The Guardian). Дронът е атакуван от австралийски клиноопашат орел над гориста местност в околностите на Мелбърн. Птицата поврежда и сваля машината на земята, възприемайки я като заплаха. Клиноопашатите орли са в състояние да се издигат до почти 2000 метра височина и ревниво пазят територията си. Случвало се е да атакуват хеликоптери и параглайдери, които са навлезнали в пространството им, а сега в списъка на мишените им се добавят и дроните. Операторът на дрона Адам Ланкастър казва, че изглежда орелът е бил невредим след схватката, но дронът е имал нужда от ремонт. "Не пускайте дрони в близост до хищни птици, които летят, приземете ги", съветва Ланкастър в английския всекидневник. Не за пръв път орел атакува дрон. Тестова летателна машина с автопилот, която имитира движенията и звуците на различни птици, създадена от изследователи от Кралския мелбърнски технологичен институт беше нападната и отнесена от орел през май 2014 г. Службата за националните паркове на САЩ наложи забрана за полети на дрони над националните паркове през юни 2014 г. след успешно прилагане на тази политика в парка "Йосемити" в Калифорния. Птиците не са единствените животни, атакували роботизирани летателни апарати, които са нарушили територията им. Наред с това все по-масовото използване на евтините и лесно достъпни машини предизвиква опасения за защитата на личното пространство и безопасността на хората. Вече има и няколко случая на опасно близко разминаване на дрони с комерсиални самолети.

Лятно Ford Performance парти с рали шампиона Крум Дончев.

http://www.cross.bg/ford-mustang-performance-1477144.html

/КРОСС/Вчера вечерта в градината зад Народната библиотека емблематични спортни модели на Ford бяха представени пред медии, блогъри, клиенти и приятели на марката. На лежерно лятно Ford Performance парти в центъра на столицата присъстващите видяха събрани за първи път на едно място атрактивните и пъргави Fiesta Red & Black Edition, спортния Focus ST и легендарния Mustang. Култовият спортен модел на Ford бе кулминацията на вечерта и бе докаран от четирикратния рали шампион на България и носител на Европейския рали трофей за 2014 г. Крум Дончев, който разказа на гостите как едно от първите представяния в Европа е именно в България. Четирите модела са най-новите представители в семейството спортни автомобили на марката. Динамиката и състезанията са дълбоко вкоренени в ДНК-то на Ford. Първият звезден миг от спортната слава на марката датира от преди 114 години, когато Хенри Форд побеждава Александър Уинтън - най-великия състезател на Америка. Година и половина по-късно основава компанията Ford Motor Company. Иконата на Ford - Mustang - стъпва за пръв път официално на Стария континент в над 50-годишната си история, за радост на европейските си фенове. Предлага се с 5.0-литров V8 двигател с 421 к.с. и 530 Нм въртящ момент, който ускорява от 0 до 100 км/ч за 4.8 секунди. Специално за Европа е разработен и нов 2

Откриха оцелял от експлозията в китайския град Тянцзин (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923029

Спасители намериха един оцелял след серията от два мощни взрива в нощта срещу четвъртък в промишления пристанищен град Тянцзин в Китай, съобщи агенция Синхуа. "Един оцелял е открит в петък в 07:05 часа се казва в съобщението на агенцията. По последни данни е известно за смъртта на 50 души и 701 ранени. 71 от тях са в критично състояние.

Откриха оцелял от експлозията в китайския град Тянцзин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923034

Спасители намериха един оцелял след серията от два мощни взрива в нощта срещу четвъртък в промишления пристанищен град Тянцзин в Китай, съобщи агенция Синхуа. "Един оцелял е открит в петък в 07:05 часа се казва в съобщението на агенцията. По последни данни е известно за смъртта на 50 души и 701 ранени. 71 от тях са в критично състояние.

Борисов намери още виновни за Войната по пътищата - родителите

http://society.actualno.com/Borisov-nameri-oshte-vinovni-za-Vojnata-po-pytishtata---roditelite-news_489961.html

Трябва да се спазват законите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на откриването на многофункционалният спортен комплекс в кв. "Зона Б-5" във връзка с незаконните гонки по пътищата на страната, които през последните няколко дни взеха жертви, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тези, които карат вечерно време по пътищата и полицията ги преследва от едно място на друго, за да предотврати организираните гонки, те също имат родители вкъщи”, заяви Борисов. Според не

Google обмисля въвеждането на нова технология

http://interest.actualno.com/Google-obmislja-vyvejdaneto-na-nova-tehnologija-news_489924.html

Проект по създаването на генномодифицирани комари влезе сред бизнес идеите, разглеждани от компанията Google, съобщава порталът The Information. Предназначението на насекомите е да помогне в борбата с маларията и треската денга. Идеята се лобирала от един от мениджърите на Google - Линъс Ъптън (Linus Upton), който е участвал в разработката на браузъра Chrome. Google не е първата компания, привлечена от тази идея. Отглеждането на подобни насекоми повече от десет години занимава британската фирм

Трик, с който ще премахнете драскотините от телефона си за 5 минути

http://curious.actualno.com/Trik-s-kojto-shte-premahnete-draskotinite-ot-telefona-si-za-5-minuti-news_489936.html

Вие сте от онези личности, които се дразнят много на надраскванията по екрана на телефона си и търсите начин как да ги премахнете? Ако изпускате често телефона си, вашия екран със сигурност е покрит с безброй драскотини, които не знаете как да премахнете, защото мислите, че няма начин как да се оправи това. Но грешите, има един трик, който ще изтрие всички драскотини от екрана на вашия телефон само за 5 минути. Ето как да го направите: Вземете паста за зъби и поставяне на памук малко коли

Китай – лидерът в броя на Интернет потребителите

http://asia.actualno.com/Kitaj--lideryt-v-broja-na-Internet-potrebitelite-news_489962.html

Китай е световният лидер, когато говорим за брой потребители в Интернет. Над половин милиард (500 000 000) са потребителите на Интернет в Китай. Това означава, че в глобален мащаб един на всеки петима потребители е китаец. Любопитно е, че процентът на китайците, които са онлайн, се е увеличил значително само за последните 10 години. През 2006 г. едва 11 процента от населението на Китай е имало достъп до Интернет, докато през 2015 г. вече цели 50% от жителите на азиатската държава ползват услуг

Варуфакис готов да се откаже от депутатското място, ако Ципрас го поиска

http://www.grreporter.info/varufakis-gotov-da-se-otkazhe-ot-deputatskoto-myasto-ako-tsipras-go-poiska/17736

По време на поименното гласуване бившият финансов министър гласува „против” одобрението на споразумението за трети меморандум

прочети повече

Полски депутат от Европарламента ще посети Крим

http://www.cross.bg/krim-depytat-poseti-1477108.html

/КРОСС/ Полският депутат от Европарламента, основател на редица евроскептични партии Аняш Корвин-Микке разказа пред в. „Известия“, че планира да посети Крим, предаде РИА Новости. През юли Крим посети делегация от десет френски депутати. След това в медиите се появи информация, че депутати от Италия, Португалия и др. страни също проявяват интерес да посетят полуострова. В подкрепа на руската външна политика се изказват евроскептиците от много страни, сред които френският Национален фронт, Партията на независимостта на Великобритания, гръцката „Сириза“ и италианската Северна лига. „Смятам посещението на френските депутати в Крим за правилна стъпка, тъй като това признава днешния правен статут на Крим, че полуостровът наистина е влязъл в състава на РФ. Аз съм за такова посещение и ще се постарая да го осъществя, но, за съжаление, съм зает до 25 октомври в предизборната ми кампания“, каза полският депутат, като добави, че ще обсъди възможността за посещението в Крим с колеги. „Нашата партия разглежда Русия като силен противовес на ЕС. Бихме искали по-активно да развиваме търговските контакти с Русия и Китай… Трябва да има икономическа експанзия на Полша на Изток, а не на Запад“, каза депутатът.

Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система

http://frognews.bg/news_96163/Dots-Hinkov-Uchastnitsite-v-gonki-niamat-tsennostna-sistema/

Участниците в гонки нямат ценностна система, нямат и въображението да си представят колко е ценен живота и че могат да го загубят в името на някакво забавление. Това заяви пред БНТ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Спасиха шофьора от катастрофиралата цистерна на АМ „Хемус”

http://www.moreto.net/novini.php?n=298511

Благополучно приключи операцията по спасяване на шофьора, който буквално вися с цистерна от виадукта на магистрала Хемус. 28-годишният мъж прекара повече от 2 часа, заклещен в превозното средство, надвесено над пропастта с дълбочина 120 метра.

Ансамбълът влиза с големи надежди в турнира за Световната купа в "Арена Армеец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/14/2590575_ansambulut_vliza_s_golemi_nadejdi_v_turnira_za/?ref=rss


Турнирът за Световната купа по художествена гимнастика започва днес, а големите надежди за успех на българките се възлагат на ансамбъла. 

Той изигра чисто композициите си с пет ленти и с два обръча и три чифта бухалки на последната официална тренировка в "Арена Армеец" вчера. Момичетата на треньорката Ина Ананиева в състав Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова ще представят пред българска публика и новите си трика.
...

Пръскат за паразити в полицията, гишетата за документи и миграция ще работят до 16:30ч.

http://www.zapernik.com/krimi/pruskat-za-paraziti-v-policiyata-gishetata-za-dokumenti-i-migraciya_39607/

Утре, 14.08.2015 г. /петък/ ще се извърши обезпаразитяване на помещенията на група „Български документи за самоличност” и група „Миграция” при ОДМВР – Перник. Това налага работното време на гишетата за прием на граждани да бъде до 16, 30 ч. От двете служби предварително се извиняват на хората, за причиненото неудобство.

19-годишен загина при катастрофа край Гоце Делчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_546119.html

19-годишен младеж загина при катастрофа тази нощ край град Гоце Делчев, съобщи „Фокус“, цитирайки информация от МВР – Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден около 01.30 часа. Тежкият пътен инцидент е станал на пътя край село Копривлен. Лек автомобил, управляван от 19-годишно момче, излиза от пътя и се преобръща няколко пъти. Вследствие на това младежът загива на място. 

Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система

http://pik.bg/доц-хинков-участниците-в-гонки-нямат-ценностна-система-news382189.html

Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система

Участниците в гонки нямат ценностна система, нямат и въображението да си представят колко е ценен живота и че могат да го загубят в името на някакво забавление. Това заяви пред БНТ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Коментарът бе по повод на прегазените деца по време на незаконна гонка край Лесидрен.

Обществото ни е болно и ражда подобни туловища, иска ми се да извикате някой свещеник, а не психолог или психиатър и да се говори за доброто и злото, каза той.

Разкриха горещи телефони за природни бедствия в Брезник

http://pik.bg/разкриха-горещи-телефони-за-природни-бедствия-в-брезник-news382190.html

Разкриха горещи телефони за природни бедствия в Брезник

Горещи телефона при природни бедствия и пожари обяви общината в Брезник. Целта е по този начин при нужда институциите да реагират максимално бързо.

На сайта на общината са публикуване освен спешния номер 112 и тези на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – 07751/38-73 и на дежурния общински съвет по сигурност –  07751/20-34;20-10;20-67, GSM: 0899946040.

Разкриването на горещите телефони се наложи след като в продължение на няколко дни Брезник се бори с изключително сериозен пожар. Огнената стихия изпепели около 700 декара сухи треви, храсти и борова гора. В потушаването му се включиха огнеборци, доброволци и дори хеликоптер.

Поредна смърт на пътя: 19-годишен загина край Гоце Делчев!

http://www.bnews.bg/article-140076

Лек автомобил "Рено", управляван от 19-годишния Красимир К., излиза от пътя и се преобръща няколко пъти.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/08/14/2590424_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:

Сделката “Анкара - Вашингтон": Главата на кюрдите срещу главата на ИДИЛ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922428

Турско-сирийската граница днес прилича на афгано-пакистанската граница по време на съветската окупация през 80-те - всички влизат и излизат във военната зона оттам. Ролята, изиграна от Пакистан тогава като коридор за муджахидините към Афганистан, изглежда същата като тази, която Турция играе днес за джихадисти, кюрди от ПКК,
Турско-сирийската граница днес прилича на афгано-пакистанската граница по време на съветската окупация през 80-те - всички влизат и излизат във военната зона оттам. Ролята, изиграна от Пакистан тогава като коридор за муджахидините към Афганистан, изглежда същата като тази, която Турция играе днес за джихадисти, кюрди от ПКК,

7 открити сцени и дефилета всяка вечер на Международния фолклорен фестивал в Бургас

http://pik.bg/7-открити-сцени-и-дефилета-всяка-вечер-на-международния-фолклорен-фестивал-в-бургас-news382185.html

7 открити сцени и дефилета всяка вечер на Международния фолклорен фестивал в Бургас

Концерти на открито извън официалната програма на 43-то издание на Международен фолклорен фестивал организират домакините от община Бургас. Престижният форум за автентичен фолклор ще се проведе от 17 до 21 август.

Открите сцени ще има на 18, 19 и 20 август в ж.к. "Меден рудник", ж.к."Славейков", Охлюва, пред Община Бургас, пред Културния дом на нефтохимика, до "Флора", както и пред самия Летен театър, в който ще тече официалната програма. В нея всяка вечер ще участват по три състава. Тази година през всичките пет дни на фестивала ще има дефилета на участниците. Трупи от България, Албания, Виетнам (само на 20 август), Естония, Италия, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Грузия пристигат за фолклорното шоу.

Наградата "Нестинарка" ще получи фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев" , който празнува 70 години от създаването си. Откритите сцени ще бъдат и своеобразни танцови школи. На тях 5-минутни изпълнения ще имат 5 състава, а последният от програмата ще изнесе 30 минутна програма и още толкова време ще обучава желаещи от публиката. Във вторник, от 19 часа пред Летния театър Люляковското читалище ще направи сценична възстановка на предсватбения обичай "Меденик" на като част от съпътстващата програма.

Наказаха с "пробация" и 200 часа безвъзмезден труд санданчанин, шофирал без книжка

http://pik.bg/наказаха-с-пробация-и-200-часа-безвъзмезден-труд-санданчанин-шофирал-без-книжка-news382184.html

Наказаха с "пробация" и 200 часа безвъзмезден труд санданчанин, шофирал без книжка

С „пробация” за срок от три години наказаха санданчанина Григор Стоянов, управлявал МПС като неправоспособен. Присъдата постанови съдия Николинка Бузова в Районен съд - Сандански, предаде struma.bg. Тя призна за виновен Стоянов за това, че на 19 юли тази година е дръзнал да управлява лек автомобил „Сеат”, без да притежава свидетелство за управление, отнето му с наказателно постановление на началника на РУП - Сандански, и то в едногодишен срок от наказването му по административен ред.

Освен това Г. Стоянов бе наказан и с 200 часа безвъзмезден труд в полза на държавата, които трябва да приложи за срок от три години. Г. Стоянов бе включен и в програмата за обществено въздействие за срок от три години.

Това е най-тежката присъда, наложена в Районен съд - Сандански срещу шофьор, дръзнал да управлява МПС след наложено му административно наказание. Наложената присъда подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Благоевград.

Румен Овчаров за бомбата на Ламбовски: Където има много приказки, има много лъжи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923017


Бизнесът е в правото си да протестира срещу цената на тока. Но от друга страна, нека не забравяме, че българският бизнес е сред най-енергоемките в целия ЕС, каза Румен Овчаров пред Би Ти Ви. Според него нашият бизнес получава едни от най-ниските цени за ток в ЕС, само скандинавските страни били с по-ниски.
Бизнесът е в правото си да протестира срещу цената на тока. Но от друга страна, нека не забравяме, че българският бизнес е сред най-енергоемките в целия ЕС, каза Румен Овчаров пред Би Ти Ви. Според него нашият бизнес получава едни от най-ниските цени за ток в ЕС, само скандинавските страни били с по-ниски.

Опасно горещо ще е днес в 13 области в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923016

Отново предупредителен жълт код заради горещини ще е в сила за 14 август у нас, съобщи БГНЕС.
Кодът е обявен за 13 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В тези области времето ще е горещо с максимални температури между 35 и 37 градуса.
Отново предупредителен жълт код заради горещини ще е в сила за 14 август у нас, съобщи БГНЕС. Кодът е обявен за 13 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В тези области времето ще е горещо с максимални температури между 35 и 37 градуса.

Опасно горещо ще е днес в 13 области в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923019

Отново предупредителен жълт код заради горещини ще е в сила за 14 август у нас, съобщи БГНЕС.
Кодът е обявен за 13 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В тези области времето ще е горещо с максимални температури между 35 и 37 градуса.
Отново предупредителен жълт код заради горещини ще е в сила за 14 август у нас, съобщи БГНЕС. Кодът е обявен за 13 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Ямбол. В тези области времето ще е горещо с максимални температури между 35 и 37 градуса.

Ужас в Берковица! Откриха мъртво 17-годишно момче до стадиона

http://petel.bg/Uzhas-v-Berkovitsa--Otkriha-martvo-17-godishno-momche-do-stadiona__123254

17-годишно момче от Берковица е открито мъртво вчера преди обяд в подножието на високи скали в района на стадиона в града. По първоначални...

14 август - Къде служители на КАТ-Варна следят за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=298493

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 14 август, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10ч.-09:20ч. Южен пътен възел /вход/ 11:00ч.

Астрахански свещеници и немски депутати ще купят лекарства за жителите на Донбас

http://www.cross.bg/ykraiina-depytati-pomosht-1477106.html

/КРОСС/ Астраханската епархия подписа споразумение с немски депутати за помощ за жителите на югоизточната част на Украйна. За тях се планира закупуването на лекарства на стойност 100 хил. евро, съобщи наместникът на манастира „Йоан Предтеча“ игуменът Петър. „Немските представители лично посетиха Украйна, видяха бедственото положение на хората и поискаха да помогнат. Създадоха инициатива за събиране на дарения и хората в Германия даряваха от две до две хиляди евро. Към момента са се събрали около 100 хил. евро“, разказа игуменът. По думите му, споразумението е подписано със зам.-председателя на парламентарната фракция на Лявата партия Волфганг Гьорк. Немските депутати първоначално са поискали да преведат парите на Украйна, но властите й отказали даренията. След това представителите на Германия се обърнали към астраханските свещеници, които от май миналата година заедно с доброволци събират, изпращат и съпровождат хуманитарните конвои в Югоизточна Украйна. „Петнадесетина автомобила вече са изпратили. Освен това, в устава ни е фиксирано, че ние можем да се занимаваме с благотворителна дейност. За нашата помощ е известно дори в сайтовете на СБУ. Мен, например, вече са ме причислили към съучастниците на терористите. Аз приех това като награда, злобата им затъмнява очите“, подчерта събеседникът на агенцията

Един от джигитите в Лесидрен: Не беше гонка, но беше ужасно

http://frognews.bg/news_96165/Edin-ot-djigitite-v-Lesidren-Ne-beshe-gonka-no-beshe-ujasno/

Извинявам се за децата, но медиите разнасят така нещата, че е нарочно. Това не е състезание, карах след тях. По правата ги изпреварих Влязох в завоя, а те бяха след мен. Това е разказът на един от джигитите край Лесидрен,Ален Асенов, който участва в т.н. гонка, което той отрича.

Откриха оцелял след огнения ад в Тянцзин

http://offnews.bg/news/n_1/n_546109.html

Откриха оцелял мъж след огнения ад в Тянцзин, съобщи Синхуа. По последни данни след двата взрива там са загинали 50 души и 701 ранени. 71 от тях са в критично състояние. Още 21 се водят безследно изчезнали. Експлозията стана в промишлената зона на 15-милионния китайски пристанищен. Складът бил използват от компании, които се занимават с доставката на токсични вещества. Властите "не изключват да е имало съхраняване на опасни вещества". Пекин се намира на 123 км от Тянцзин, но според властите "качеството на въздуха в Тянцзин е в нормата", а вятърът отнесе дима към морето. 

След тежка зима – бум на бебета

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sled-tezhka-zima-bum-na-bebeta-6041021

Такава е равносметката след снежната буря, която парализира Ню Йорк през ноември

Подготвителната група деца на ОФК ”Поморие”на детски турнир

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7pfWzZqRagM/

Подготвителната група на ОФК “Поморие” за деца, родени 2005/2006 година, ще участва на детски турнир “Футбол 7″, който ще се проведе в град Бургас.
На 15.08.2015 г. /събота/ водени от треньора Красимир Пчеларов, малките спортисти ще изиграят две срещи на с.к. “Звездичка”.
Първият двубой започва в 9.40 ч., когато ДПГ на ОФК “Поморие” се изправя срещу ФК “Вихър” Айтос. А от 11.00 часа отборът ни ще играе срещу ДФК “Звездичка”.
Турнирът се организира и провежда от ОС на БФС-Бургас и ДФК “Звездичка”.

Пак смърт на пътя: 19-годишен катастрофира край Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923008

19-годишен младеж загина при катастрофа тази нощ край град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС.
Това е втори смъртен случай след пътно-транспортно произшествие в района, в рамките на едва 30 часа. Към 18.30 часа в сряда при движение на заден ход лек автомобил с 51-годишен водач от Мосомища блъсна и уби 79-годишна жена от същото село.
19-годишен младеж загина при катастрофа тази нощ край град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. Това е втори смъртен случай след пътно-транспортно произшествие в района, в рамките на едва 30 часа. Към 18.30 часа в сряда при движение на заден ход лек автомобил с 51-годишен водач от Мосомища блъсна и уби 79-годишна жена от същото село.

ЕС даде отсрочка на Google за отговора си по обвиненията в нелоялна конкуренция

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/08/14/2590599_es_dade_otsrochka_na_google_za_otgovora_si_po/?ref=rss


Европейската комисия (ЕК) даде още две седмици срок на Google да подготви своя отговор по повод започналите разследвания срещу интернет гиганта, съобщава онлайн изданието ZDNet. Обвиненията срещу компанията са за използване на доминиращата позиция в сегмента на търсачките за своя изгода.

Първоначално Google имаше срок до 17-ти август да изпрати отговора си и аргументите, че обвиненията са несъстоятелни. Компанията обаче е поискала отсрочката, защото времето не й стига.

"В...

Пак смърт на пътя: 19-годишен катастрофира край Гоце Делчев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923011

19-годишен младеж загина при катастрофа тази нощ край град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС.
Това е втори смъртен случай след пътно-транспортно произшествие в района, в рамките на едва 30 часа. Към 18.30 часа в сряда при движение на заден ход лек автомобил с 51-годишен водач от Мосомища блъсна и уби 79-годишна жена от същото село.
19-годишен младеж загина при катастрофа тази нощ край град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. Това е втори смъртен случай след пътно-транспортно произшествие в района, в рамките на едва 30 часа. Към 18.30 часа в сряда при движение на заден ход лек автомобил с 51-годишен водач от Мосомища блъсна и уби 79-годишна жена от същото село.

Лека кола уби 10-годишно момиче в центъра на Ловеч

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/leka-kola-ubi-10-godishno-momiche-v-centyra-na-lovech-6041020

Детето е било на сватбата на сестра си. Мъжът, управлявал автомобила, е задържан за 24 часа

Св. пророк Михей от Дванадесетте пророка

http://celebrate.actualno.com/Sv-prorok-Mihej-ot-Dvanadesette-proroka-news_489956.html

Св. пророк Михей произлизал от племето Юдово и живял във времето на пророк Исаия (VIII-VII в. пр.Хр.). Подобно на Исаия и той призовал развратилия се народ към покаяние и му напомнял безбройните Божии благодеяния. "Народе Мой, какво аз Ти сторих и с какво те отегчих?" – викал пророкът от името на Господа. "Аз те изведох от Египетската земя и от дома на робството те освободих... Възвестено ти бе в какво се състои доброто и какво иска от тебе Господ: да изпълняваш закона и да обичаш доброд

Боян Юруков за Actualno.com: България предлага динамична среда за нови бизнес възможности

http://interview.actualno.com/Bojan-Urukov-za-Actualnocom-Bylgarija-predlaga-dinamichna-sreda-za-novi-biznes-vyzmojnosti-news_489955.html

Боян Юруков от годините е сред най-известните блогъри у нас. Работи в сферата на информационните технологии. Въпреки че живее в Германия, непрестанно се интересува от случващото се в България. Боян ще бъде сред лекторите на предстоящия форум „Кариера в България. Защо не?”, който запознава българи, завършили или работещи в чужбина, с възможностите за професионално развитие в родината. Actualno.com поговори с него за реализацията на младите хора и за това що е успех. Г-н Юруков, от го

Убийство в Поморие след пиянски скандал

http://burgas.actualno.com/Ubijstvo-v-Pomorie-sled-pijanski-skandal-news_489954.html

Пиянска свада е най-вероятната причина за убийство в Поморие. Жертвата е 45-годишният Лъчезар И., а заподозрян за убийството е Стоян Кусев, който е задържан от МВР. Лъчезар е починал след като е бил намушкан в корема. От МВР съобщават, че непосредствено преди да бъде извършено престъплението, Стоян и Лъчезар са пили алкохол заедно в заведение в Поморие. По случая е образувано досъдебно производство под прякото ръководство на Бургаска окръжна прокуратура. Снимка: Архив

Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923000

Участниците в гонки нямат ценностна система, нямат и въображението да си представят колко е ценен живота и че могат да го загубят в името на някакво забавление. Това заяви пред БНТ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.
Коментарът бе по повод на прегазените деца по време на незаконна гонка край
Участниците в гонки нямат ценностна система, нямат и въображението да си представят колко е ценен живота и че могат да го загубят в името на някакво забавление. Това заяви пред БНТ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Коментарът бе по повод на прегазените деца по време на незаконна гонка край

Доц. Хинков: Участниците в гонки нямат ценностна система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923004

Участниците в гонки нямат ценностна система, нямат и въображението да си представят колко е ценен живота и че могат да го загубят в името на някакво забавление. Това заяви пред БНТ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.
Коментарът бе по повод на прегазените деца по време на незаконна гонка край
Участниците в гонки нямат ценностна система, нямат и въображението да си представят колко е ценен живота и че могат да го загубят в името на някакво забавление. Това заяви пред БНТ доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. Коментарът бе по повод на прегазените деца по време на незаконна гонка край

Гърция гласува новия спасителен план

http://offnews.bg/news/n_1/n_546110.html

Комисиите по финанси и право на гръцкия парламент одобриха по принцип и на второ четене текст по текст съдържанието на третата Спасителна програма , пише grreporter.info Обсъжданията преминаха в атмосфера на крайна нетърпимост и остри политически полемики. Малко след 22,30 започна поредният Председателски съвет, който трябва да определи подробно процедурата по гласуването на третия Меморандум. След приключването на Председателския съвет се очаква да започне и пленарното заседание, без да се знае какъвто и да е начален час. Сред депутатите на СИРИЗА цари пълен разкол като партията се движи между разцепление и унищожение. По-малко драматични, но също толкова язвителни бяха и дебатите в парламентарната група на Нова демокрация, която в крайна сметка реши да подкрепи Меморандума. Докато гръцкият парламент се забърка в дискутирането на процедурни детайли, финландският одобри новата тригодишна спасителна програма за Гърция на стойност 89 милиарда евро.

Отчаяни имигранти щурмуват влакове в Македония на път към Западна Европа

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/66815/Otchayani-imigranti-shturmuvat-vlakove-v-Makedoniya-na-pat-kam-Zapadna-Evropa

/Поглед.инфо/Хиляди отчаяни имигранти за пореден път бяха заснети как се тъпчат във влак, спрял на гара в южната част на Македония, с надеждата да започнат нов, по-добър живот в Европа.

След минути започва пресконференция на Пътна полиция за гонките с автомобили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923002

След минути започва пресконференция на Пътна полиция заради гонките с автомобили, които се правят в цялата страна абсолютно незаконно и отнемат човешки животи.
Много често гонките не са организирани, каза по Би Ти Ви Алекси Стратиев, бивш шеф на Пътна полиция. За сметка на това са често и всички знаят кои са местата в страната,
След минути започва пресконференция на Пътна полиция заради гонките с автомобили, които се правят в цялата страна абсолютно незаконно и отнемат човешки животи. Много често гонките не са организирани, каза по Би Ти Ви Алекси Стратиев, бивш шеф на Пътна полиция. За сметка на това са често и всички знаят кои са местата в страната,

Утре започва Международен фестивал на хвърчилата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=298513

Утре, когато се отбелязва и празникът на града, в 10 часа на плажа на Аспарухово ще стартира тазгодишното трето издание на Фестивала на хвърчилата във Варна. Събитието, ще продължи до вечерта, като дообяд за децата и любопитните ще е отворена работилница за изработване на хвърчила, оригами и маски на птици от хартия, в 17:30 часа гостите на фестивала ще бъдат завладяни от латино парти с Искрен Пецов.

20-годишният водач, блъснал мъж в собствения му двор: Хората с години вилнеят и никой не ги закача

http://pik.bg/20-годишният-водач-блъснал-мъж-в-собствения-му-двор-хората-с-години-вилнеят-и-никой-не-ги--news382177.html

20-годишният водач, блъснал мъж в собствения му двор: Хората с години вилнеят и никой не ги закача

Жител на Твърдица беше блъснат от кола в собствения си дом. Автомобилът връхлетял в двора му и отнесъл голяма част от оградата, докато отварял входната врата. Оказва се, че Твърдица е поредното място у нас, където се организират незаконни гонки.

Около 8 сутринта Димитър излизал за работа. Бил на двора и отварял вратата към улицата, когато оттам връхлетяла кола.

„Нищо не можах да направя, само викам: Какво направи бе? Кой ти даде книжка”, разказа потърпевшият пред bTV.

Колата, която влиза в двора и удря мъжа, е управлявана от 20-годишния Илиян от Твърдица.

Илия твърди, че карал с не повече от 70 км/час, но друга кола му пресякла пътя и той се завъртял. "Нали няма жертви, за какво да се притеснявам", заяви той.

"От месец имам книжка, колко да вилнея. Хората с години вилнеят и никой не ги закача, катастрофи правиха. В Твърдица гонките са отвсякъде”, твърди шофьорът.

"По онази улица свирят гуми, горе на кръговото, тук надолу, и те са много хлапета, половината са с купени книжки", казва на свой ред Димитър.

Оказва се, че инцидентът е само част от проблем, за който всички в Твърдица знаят. Местни шофьори се изявявали в стил „Бързи и яростни” по улиците на града.

От полицията твърдят, че знаят за проблема с местните джигити и упражняват всекидневен контрол.

"Не е с вързани ръце полицията, някои от тях имат съставени актове, тъй че са установени нарушения за скорост", посочи Мишо Михов,инспектор "Пътен контрол" в РУ-Твърдица.

Само за час след инцидента дъщерята на пострадалия е събрала 40 подписа с искане за "легнал полицай" на улицата. От общината твърдят, че са планирали изграждането му, но това не е достатъчно.

"Случи се така, че след като на едно място изградим легнал полицай, те се насочват към друго място", заяви Пламен Пенчев, секретар на Община Твърдица.

Пострадалият при инцидента ще заведе дело срещу шофьора.По случая е образувано досъдебно производство. Никой в Твърдица не вярва, че това ще спре гонките по улиците.

ИЗВЪНРЕДНО! Отново смърт на пътя, 19-годишен загина след зрелищна каскада край Гоце Делчев!

http://pik.bg/извънредно-отново-смърт-на-пътя-19-годишен-загина-след-зрелищна-каскада-край-гоце-делчев-news382176.html

ИЗВЪНРЕДНО! Отново смърт на пътя, 19-годишен загина след зрелищна каскада край Гоце Делчев!

19-годишен младеж загина при катастрофа тази нощ край град Гоце Делчев, предаде БГНЕС.

Това е втори смъртен случай след пътно-транспортно произшествие в района, в рамките на едва 30 часа. Към 18.30 часа в сряда при движение на заден ход лек автомобил с 51-годишен водач от Мосомища блъсна и уби 79-годишна жена от същото село.

Новият тежък пътен инцидент е станал в 01.30 часа тази нощ край село Копривлен. Лек автомобил "Рено", управляван от 19-годишния Красимир К., излиза от пътя и се преобръща няколко пъти. Вследствие на това 19-годишният младеж загива на място. По случая са работили пътните полицаи от Гоце Делчев.

Това е поредният случай на смърт на младеж в страната през последните дни, загинал при пътен инцидент.

Русия изпрати 35-тата колона с хуманитарна помощ за Донбас

http://www.cross.bg/pomosht-rysiya-kolonata-1477107.html

/КРОСС/ Тридесет и петата автомобилна колона на МИС на Русия с хуманитарна помощ потегли тази сутрин към Донбас, съобщиха пред журналисти от пресслужбата на ведомството, предаде РИА Новости. „В 4:00 ч. московско време колоната потегли от Донския спасителен център на МИС към границата“, се казва в съобщението. Над 100 автомобила ще доставят в Донецка и Луганска области над хиляда тона хуманитарни стоки, сред които хранителни продукти, лекарства и предмети от първа необходимост. Преди границата колоната ще се раздели на две равни части. „Едната ще се отправи към пропускателния пункт „Донецк“, а втората – към „Матвеев Курган“ за преминаване на необходимите митнически процедури в съответствие с международното законодателство за доставка на хуманитарни стоки“, уточниха от МИС. Зад волана на автомобилите стоят опитни шофьори-спасители, които са осъществили десетки спасителни операции в цял свят. В състава на колоната също така влизат медици и технически персонал за своевременна помощ на водачите и служителите, съпровождащи конвоя. От средата на август 2014 г. автомобилните колони на МИС  на Русия са доставили в Донбас над 42 хил. тона хуманитарна помощ.

Украинските военни обстрелват Горловка с тежки оръдия

http://www.cross.bg/edinitzi-voenni-suprikosnovenie-1477105.html

/КРОСС/ Украинските военни използваха тежки оръдия за обстрела на Горловка през нощта срещу 13 август. Това съобщи представителят на информационно-аналитичния отдел на администрацията на града. „Обстрелът започна отново около 22:30 ч.  Обстрелваха ни с тежко въоръжение, снарядите се приземяваха в района на с. Оксьоновка“, цитира думите му Донецката информационна агенция. Според информация на министерството на отбраната на ДНР, Горловка редовно е подлагана на обстрел от страна на украинските военни. От януари 2015 г., съгласно данни на градската администрация, жертви на обстрела са станали 164 жители, сред които 16 деца. Още 105 души са били ранени. От кметството на града добавиха, че в резултат на обстрелите са разрушени близо две хиляди жилищни сгради. Общо за изминалото денонощие киевската хунта 59 пъти е нарушила режима за прекратяване на огъня, съобщиха от министерството на отбраната на ДНР. „Броят на нарушенията на режима за прекратяване на огъня от украинска страна през изминалото денонощие се е увеличил над два пъти и достигна до 59 случая“, заявиха от ведомството. На най-интензивен обстрел са били подложени жилищните части на Горловка и покрайнините на Донецк, както и град Ясиноватая и Докучаевск, селищата Озеряновка, Белая Каменка, Комунаровка, Саханка, Новая Мариевка, Весьолое и Новоласпа. В резултат на обстрела на украинските военни от началото на август в Донбас са загинали почти тридесет мирни жители

Кога милостта на прокурора е вредна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922469


Бандитът Росен Животното трябвало да е в затвора още преди месец, но прокурорът Светлозар Костов отложил изпълнението на наказанието за месец и половина, за да си оперира коляното.
На пръв поглед всичко е наред - бандитите също са хора въпреки животинските си прякори, а и законът го позволява. Само че същото Животно било прибрано в затвора
Бандитът Росен Животното трябвало да е в затвора още преди месец, но прокурорът Светлозар Костов отложил изпълнението на наказанието за месец и половина, за да си оперира коляното. На пръв поглед всичко е наред - бандитите също са хора въпреки животинските си прякори, а и законът го позволява. Само че същото Животно било прибрано в затвора

"Специалната" лекарка, която вбеси Моуриньо и получи световна подкрепа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/14/2590565_specialnata_lekarka_koiato_vbesi_mourinyo_i_poluchi/?ref=rss


Лекарката на "Челси" д-р Ева Карнейро неволно предизвика гнева на Жозе Моуриньо, но получи подкрепата на цялата футболна общественост след скандал с португалския мениджър на английския шампион.

Карнейро стана главен герой в една професия, както много други във футбола, за които се смята, че са запазени само за мъже. Но начинът, по който Моуриньо ѝ издейства наказание, я направи най-известната представителка на жените лекарки в този спорт.

Карнейро се присъедини към "Челси"...

Путин изрази готовност за подкрепа на Ирак в борбата с тероризма

http://svetoven.pogled.info/news/66814/Putin-izrazi-gotovnost-za-podkrepa-na-Irak-v-borbata-s-terorizma

/Поглед.инфо/Президентът на РФ Владимир Путин изпрати телеграма, в която изразява на президента и премиера на Ирак – Фуад Маасум и Хайдар ал-Абади съболезнования във връзка с терористичното нападение в Североизточен Багдад.

Намериха 5 картини на Златю Бояджиев в стара ракла

http://pik.bg/намериха-5-картини-на-златю-бояджиев-в-стара-ракла-news382175.html

Намериха 5 картини на Златю Бояджиев в стара ракла

Безценни реликви бяха открити в отдавна забравена и неотваряна ракла, съхранявана в кметството на Стрелча.

Старият шкаф седял запечатан години наред в помещения до кабинета на градоначалника, съобщава Стандарт. Кметът Иван Евстатиев решил да разбере какво има в раклата, след като никой в общината не могъл да му отговор. Бяхме шокирани и изненадани, твърдят подчинените му, щом пред очите им грейнали пет неизвестни картини на Златю Бояджиев. Пейзажите са подарък на града. Те са с размери 50 на 55 сантиметра.

Рисувани са с маслени бои през 1952-1954 г. когато големият художник е бил на почивка там. Едната творба е наистина уникална, защото е изографисана и от двете страни, което се случва твърде рядко. В сейфа са открити още и 31 сребърни апликации от колесницата, намерена в Жаба могила през 1976 година от археолога Георги Китов. Има и две маслинови листа и плод от чисто злато. Те пък са част от златен венец, открит случайно през 1959 година до могила в местността Орела. Историци и археолози са на мнение, че изящните изделия са дело на ювелирните майстори, изработили ритуалните предмети, открити в Жаба могила.

Кметът на общината Иван Евстатиев вече е говорил с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за включването на прочутата могила в материалното културно наследство на световната организация. В Стрелча са амбицирани и ще се борят тя да стане едно от Чудесата на България за 2015 г. в инициативата на вестник "Стандарт". Релефът на лъв, намерен в Жаба могила, бе експониран в Лувъра като част от изложбата "Епопея на тракийските царе" и до днес вече е видян от милиони посетители от цял свят.

Само коланът е спасил шофьора на цистерната, виснал с кабината си над Витиня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922999

Само предпазният колан е спасил шофьора на цистерната, който увисна с кабината си от моста на Витиня на 13 сепетмври, съобщи Би Ти Ви. Катастрофата стана в четвъртък в късния следобед. Шофьорът, задържан само от колана, е висял повече от 2 часа над 120-метровата пропаст. "Жив съм", казал той, след като беше спасен, и се прекръстил.

Първото в страната водно шоу ще е утре по случай празника на Варна

http://petel.bg/Parvoto-v-stranata-vodno-shou-shhe-e-utre-po-sluchay-praznika-na-Varna__123251

*Снимката е илюстративна Първото в страната водно шоу и празнични илюминации над Варненския залив са гвоздеят в честването на Празника...

Мъже с джипове пребиха майка, баща и 15-годишния им син

http://petel.bg/Mazhe-s-dzhipove-prebiha-mayka--bashha-i-15-godishniya-im-sin__123252

Майка, баща и 15-годишният им син са били пребити снощи, около 23:00 часа до бившето ДЗС на село Игнатово, съобщиха от полицията. На 13 август...

Арестуваха шофьора-убиец на 10-годишното момиченце в Ловеч

http://frognews.bg/news_96166/Arestuvaha-shofjora-ubiets-na-10-godishnoto-momichentse-v-Lovech/

Арестуваха шофьора, който блъсна и уби 10-годишно момиче в Ловеч. Това съобщиха от ОДМВР – Ловеч. Момичето с инициали Г.Г, от град Троян е починало. То е родено през 2004 година. Момчето управлявало автомобила е с инициали Б.Н, роден през 1995 година. Той е задържан за 24 часа и е образувано досъдебно производство.

Петролът достигна шестгодишно дъно в Ню Йорк

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/66813/Petrolat-dostigna-shestgodishno-dano-v-Nyu-Iork

/Поглед.инфо/ Цените на петрола паднаха значително в четвъртък в Ню Йорк. За втори път през седмицата те са на най-ниското си ниво от март 2009 г. Това става на пазар, който показва малко признаци за излизане от тази спирала.

Нова трагедия за Троян, младеж прегази дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_546099.html

Младеж зад волана блъсна и уби 10-годишно момиче в Ловеч. Инцидентът е станал късно снощи в центъра на града.  Детето е с инициали Г.Г. от Троян, шофьорът Б.Н. е на 20 години и е задържан, съобщиха от полицията в Ловеч. За трагичния инцидент информира БНР. По случая е образувано досъдебно производство.  Вчера в Троян изпратиха 16-годишната Велислава, която загина на пътя след гонка между джигити в Лесидрен. 

7 открити сцени и дефилета всяка вечер на Международния фолклорен фестивал в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922897

Концерти на открито извън официалната програма на 43-то издание на Международен фолклорен фестивал организират домакините от община Бургас. Престижният форум за автентичен фолклор ще се проведе от 17 до 21 август.
Открите сцени ще има на 18, 19 и 20 август в ж.к.
Концерти на открито извън официалната програма на 43-то издание на Международен фолклорен фестивал организират домакините от община Бургас. Престижният форум за автентичен фолклор ще се проведе от 17 до 21 август. Открите сцени ще има на 18, 19 и 20 август в ж.к. "Меден рудник", ж.к."Славейков", Охлюва, пред Община Бургас,

Мини имплант ще засича развитието на ракови заболявания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922988

Злокачествените заболявания се развиват динамично, но засега лекарите разполагат само със статични моментни картини на настъпващите промени, за да определят начина на лечение, пише Tech Тimes, цитиран от Фокус.
Ново миниатюрно устройство, което се имплантира в тялото на пациента има потенциала да промени това.
Злокачествените заболявания се развиват динамично, но засега лекарите разполагат само със статични моментни картини на настъпващите промени, за да определят начина на лечение, пише Tech Тimes, цитиран от Фокус. Ново миниатюрно устройство, което се имплантира в тялото на пациента има потенциала да промени това.

Мини имплант ще засича развитието на ракови заболявания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922995

Злокачествените заболявания се развиват динамично, но засега лекарите разполагат само със статични моментни картини на настъпващите промени, за да определят начина на лечение, пише Tech Тimes, цитиран от Фокус.
Ново миниатюрно устройство, което се имплантира в тялото на пациента има потенциала да промени това.
Злокачествените заболявания се развиват динамично, но засега лекарите разполагат само със статични моментни картини на настъпващите промени, за да определят начина на лечение, пише Tech Тimes, цитиран от Фокус. Ново миниатюрно устройство, което се имплантира в тялото на пациента има потенциала да промени това.

Младите избират да учат за лесна диплома

http://www.cross.bg/vasileva-bulgariya-kadri-1477147.html

/КРОСС/Проучване на "Менпауър" показва, че за поредна година в първата петица на най-търсените кадри от българските работодателиса един и същи професии - инженери, квалифицирани работници мениджъри, ИТ специалисти и счетоводен и финансов персонал. Ако младите хора се интересуват от такива проучвания, преди да кандидатстват, това би било доста полезно. Опасявам се обаче, че изборът им се определя от това колко лесно биха получили дадена диплома за висше образование. Това казва в интервю за "Труд" Надя Василева, управляващ директор на международната компания за подбор на кадри за България, Сърбия и Хърватия.  От друга страна, много по-секси звучи да си психолог, отколкото да си инженер или специалист в сферата на енергетиката или транспорта, добавя тя по повод факта, че най-желаната специалност от кандидат-студентите и тази година е психологията.  Причина за това разминаване Надя Василева вижда в това, че не сме планова икономика и в несигурността на пазара. Хората в България завършват специалности, а след това не работят по тях. Работодателите не са сигурни в развитието на своя бизнес, допълва тя. Според Надя Василева единственото решение е промяна на образователната система. Университетите трябва да се адаптират, за да могат много бързо да се преструктурират и да обучават хора с необходимите качества в кратки срокове

Жител от Твърдица блъснат от кола в двора си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922992

Жител от Твърдица е блъснат от кола, докато влизал в дома си, показа Би Ти Ви. Човекът отворил входната врата на двора, тръгвайки за работа, когато го връхлетял лек автомобил. Ожулил крака му, но в същото време отнесъл част от оградата. "Много често си правят незаконни гонки тук", каза мъжът от Твърдица пред телевизията.

Мерилин Менсън ще играе индианец-наемен убиец в мрачна кримка

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/14/2590413_merilin_mensun_shte_igrae_indianec-naemen_ubiec_v/?ref=rss


Рокзвездата Мерилин Менсън сваля грима за втората си роля на екрана, пише "Ролинг стоун". Той ще играе индианец - наемен убиец в нов криминален филм на име Let Me Make You a Martyr ("Нека те направя мъченик"), а първия трейлър вече е онлайн. Продукцията, в която музикантът си партнира с колегата си от сериала "Синовете на анархията" Марк Буун Джуниър, ще излезе през 2016 г. 

Историята е за любов, жестокост, отмъщение и... леко сбъркани роднински връзки. Буун ще влезе в ролята на Лари...

За полугодието у нас са били продадени едва 20 електромобила

http://pik.bg/за-полугодието-у-нас-са-били-продадени-едва-20-електромобила-news382170.html

За полугодието у нас са били продадени едва 20 електромобила

За първото полугодие на годината у нас са били продадени едва 20 нови електрически автомобила, съобщават от Асоциацията на европейските автомобилни производители.

За същия период на миналата година броят на продадените електромобили у нас е бил само 2. В сегмента за продажба на хибридни електроавтомобили отчитаме нулеви продажби. Най-много електромобили в Европа за полугодието на тази година са били продадени в Англия - 14 838. Следват Франция - 10 427 продадени електромобила, Германия - 9 600, Холандия - 6 700, Швеция - 3 368 и други. Освен България най-малко електромобили са продадени също в Латвия - 9, Румъния - 11, Гърция - 21, Литва - 22.

Като цяло в Европа са били продадени над 52 хиляди електроавтомобила - при 29 хиляди за същия период на миналата години, или ръстът в продажбите е около 78 на сто. В сегмента хибриден електромобил за първите шест мессеца на 2015 г. най-силно е било търсенето във Франция - над 27 хиляди изтъргувани коли. Следват Англия - над 23 хиляди, Италия - над 13 хиляди, Германия - над 11 хиляди и др. При този сегмент на Стария континент за 6-те месеца на т.г. са били изтъргувани над 109 хиляди автомобила - при 90 хиляди за полугодието на 2014, или ръст от 21 на сто.

Какви са ползите от електромобилите?

Според експерти стимулите за електрическата мобилност в България са основно в две посоки: национален стимул - освобождаване от годишен данък на автомобила и общински стимули - безплатно паркиране на електромобили на синя и зелена зона в София и Бургас. Електромобилите осигуряват значителни ползи за околната среда и хората, при използването им като градски транспорт, най-вече поради факта, че не генерират въглеродни емисии. Някои от предимствата на електрическите превозни средства са: тихо придвижване; лесна за използване инфраструктура; практични и лесни за управление, особено в натоварен градски трафик; минимална поддръжка и ремонти;

лесно и удобно зареждане в домашни/работни условия; с електромобил няма нужда да се губи време по бензиностанции. Електромобилите са оборудвани с контакти за зареждане, към които се свързват специални кабели със стандартизирани щепсели. Зареждането става с включване в специализирана зарядна станция (електро колонка) или в стандартен контакт на електрическата мрежа.

Стандартното зареждане отнема 4-8 часа, а на бърза зарядна станция времето за зареждане се скъсява на 20-40 мин. На този етап повечето масови електромобили изминават до около 150 км с едно зареждане на батерията, което покрива нуждите на повечето шофьори, като според официални проучвания над 80 процента от европейците шофират по-малко от 100 км на ден. При електромобилите типичното "колко харчи" има други измерения. Средно сегашните електромобили изразходват по 15-20 кВтч електроенергия на 100 км. В повечето случаи зареждането им става нощем, когато тарифата е по-ниска и пробег от 100 км ще струва около 2 лв. На дневна тарифа разходът може да нарасне до 3-4 лв/100 км.

Юанът смени посоката

http://svetoven.pogled.info/news/66812/YUanat-smeni-posokata

/Поглед.инфо/ Китайската централна банка вдигна съвсем леко курса на юана спрямо долара, предаде АФП.

Откриха оцелял сред отломките от взрива в Китай

http://news.ibox.bg/news/id_1413725464

Все още няма информация за причините за взрива. Властите обаче не изключват да е имало съхраняване на опасни вещества

Зам.-министър Павел Гуджеров ще открие в Монтана обекти по ОПОС

http://pik.bg/зам-министър-павел-гуджеров-ще-открие-в-монтана-обекти-по-опос-news382167.html

Зам.-министър Павел Гуджеров ще открие в Монтана обекти по ОПОС

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров ще открие от 11.00 ч. обекти по проект „Разширение и рехабилитация на канализационната и водоснабдителната мрежа на град Монтана“, финансирани от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Общата стойност на инвестицията е 53,4 млн. лв. Дължината на положената линейна инфраструктура е близо 58 км. По проекта е изградена и комплексна инсталация за пречистване на фосфор в съществуващата пречиствателна станция на Монтана

Отчаяни сирийци се бият, за да се качат на влак от Македония за Унгария (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922982

Хиляди отчаяни имигранти бяха заснети в опитите си да се качат в препълнен влак, спрял на гара в южната част на Македония. Те се бият помежду си, за да се качат в претъпканите вагони на гара Гевгели на македонско-гръцката граница. Закъснелите да се качат през вратите, се опитват да влязат през прозорците, пише "Дейлимейл".

Отчаяни сирийци се бият, за да се качат на влак от Македония за Унгария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922984

Хиляди отчаяни имигранти бяха заснети в опитите си да се качат в препълнен влак, спрял на гара в южната част на Македония. Те се бият помежду си, за да се качат в претъпканите вагони на гара Гевгели на македонско-гръцката граница. Закъснелите да се качат през вратите, се опитват да влязат през прозорците, пише "Дейлимейл".

СДВР: Ще бъдем безкомпромисни към гонките

http://crime.actualno.com/SDVR-Shte-bydem-bezkompromisni-kym-gonkite--news_489944.html

Ще бъдем безкомпромисни към всички водачи, които използват пътното платно не за предвижване, а за състезания. Това каза по време на брифинг на тема „Анализ на пътно-транспортната обстановка през летния период и предприетите мерки за намаляване на пътния травматизъм“, комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция“ – СДВР, предаде "Фокус".  Той увери, че организацията по контрол на местата, където се провеждат гонки, ще продължи до края на летния сезон

Млади български автори, дебютни романи и нова преводна литература

http://art.actualno.com/Mladi-bylgarski-avtori-debutni-romani-i-nova-prevodna-literatura--news_489950.html

Третата част от програмата на „София диша” е посветена на ЛИТЕРАТУРАТА, а улицата е „Ангел Кънчев”. От 16.00 до 22.00 часа, на 16-и август, фестивалът за градска култура „София диша” 2015 ще се проведе на емблематичната за българската литература, софийска улица - „Ангел Кънчев”. Общо 10 български издателства и новите им литературни поредици ще се представят заедно с някои от авторите си във фестивалния ден. В неформалната атмосфера на уличния п

Ето къде няма да има вода в София

http://frognews.bg/news_96174/Eto-kade-niama-da-ima-voda-v-Sofiia/

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството. Във връзка с подмяна на спирателни кранове на бул. "Витоша", ж.к. "Иван Вазов", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. в района на бул. "Витоша", ул. "Янко Забунов", ул. "Балша", бул. "Петко Ю. Тодоров" и ул. "Бяла черква".

Хакери удариха община, разследват ги

http://pik.bg/хакери-удариха-община-разследват-ги-news382166.html

Хакери удариха община, разследват ги

Прокуратурата разследва хакерска атака над мрежата на община Пловдив. Преди няколко дни компютрите на общинарите били поразени от вирус, който буквално скрил служебните им файлове, като ги заключил със секретен код. За да се „освободят” компютрите хакерите искали по 600 евро на машина, съобщи в. „Марица”.

Атаката вече е била предадена за предварителна проверка на отдел „Икономическа полиция” към ОД на МВР-Пловдив, съобщиха вчера от държавното обвинение.

Целта е да се установи дали има данни за използване или достъп до компютърни данни в компютърната система без разрешение. Предварителната проверка трябва да изясни и има ли осъществен нерегламентиран достъп до компютърните системи в община-Пловдив и засегнати ли са информационните масиви, както и от кои IP адреси и лица. Срокът за приключване на проверката е двумесечен. Преди няколко месеца по подобен начин бе ударена системата и на Темида. Съдебната власт остана за няколко дни без интернет, а служебните компютри бяха приведени в режим офлайн.

Причината за това бе вирус, който атакувал работните файлове на съдебната власт. От атаката на новата компютърна зараза пострадали системите на съдилищата в Плевен и Велико Търново. От Висшия съдебен съвет спешно изпратили указание до всички системни администратори в съдилищата. В писмото се казва, че „заради новия вирус се забранява използването на външни носители на информация” като флашки, CD-та и дискети.

Над 200 хакерски атаки срещу компютърните системи на държавата са засечени от началото на 2014 година. Това сочат данните на Центъра за реагиране при инциденти във връзка с информационната сигурност (CERTbg) към Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи”, пише "Монитор". Центърът е основното звено у нас, през което минават всички данни дори при опит за пробив в системите на администрацията в която и да било част на страната.

Затова специалистите от CERTbg обясняват, че не е задължително хакерската атака да унищожи или зарази с вируси служебната информация. По техни данни от началото на годината до октомври са били атакувани 30 ведомства като са засегнати 110 IP адреса. В последните няколко години киберпрестъпниците атакуват все по-често и показно сайтове на ведомства. Само за последните месеци на няколко пъти бяха хакнати сайтовете на ДАНС, МВР, Министерството на културата и дори този на православната църква. Обичайно при удар на даден сайт се цели неговото омаскаряване, обясняват специалистите. Затова често вместо основната визуализация на интернет страницата се появява логото на организацията или хакера, ударил сайта. Често когато става дума за солови атаки, ИТ престъпниците използват свой уникален подпис, състоящ се от няколко цифри и букви.

Фидел Кастро напомни за огромния дълг на САЩ пред Куба

http://svetoven.pogled.info/news/66811/Fidel-Kastro-napomni-za-ogromniya-dalg-na-SASHT-pred-Kuba

/Поглед.инфо/ Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро се срещна навръх своя 89-ти рожден ден с президентите на Венецуела и Боливия, които са най-близките съюзници на Куба в Латинска Америка.

Бензинът ще поевтинява плавно

http://www.moreto.net/novini.php?n=298509

Дори да има спад на международните цени на петрола, това ще се отрази на вътрешните цени на бензина, но със закъснение и в по-малка степен, отколкото е международният спад на петрола. Това обясни пред "Стандарт" Десислава Николова, икономист в ИПИ.

Арестуваха шофьора, погубил 10-годишно момиче в Ловеч!

http://pik.bg/арестуваха-шофьора-погубил-10-годишно-момиче-в-ловеч-news382161.html

Арестуваха шофьора, погубил 10-годишно момиче в Ловеч!

Задържан е водачът на автомобила, който блъсна 10-годишно момиче в Ловеч. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на ОДМВР – Ловеч. В 22:30 лек автомобил, марка „Ауди” е блъснал 10-годишно момиче в центъра на Ловеч. Момичето с инициали Г.Г, от град Троян е починало. То е родено 2004 година.

Момчето управлявало автомобила е с инициали Б.Н, роден през 1995 година. Той е задържан за 24 часа и е образувано досъдебно производство. 

Български яйца консумират и в гръцките курорти, и в Швеция

http://pik.bg/български-яйца-консумират-и-в-гръцките-курорти-и-в-швеция-news382164.html

Български яйца консумират и в гръцките курорти, и в Швеция

Въпреки кризата, към българските яйца има интерес от страна на Гърция и около 20% от потреблението там разчита на българските производители на яйца. Освен по гръцките курорти яйцата ни намират място и в гръцката търговска мрежа. Това заяви в интервю за БГНЕС Ивайло Гълъбов, член на УС на Съюза на птицевъдите в България и производител. Освен към Гърция, сделки за износ на наши яйца има и за Швеция.

От друга страна, Гълъбов, посочи, че от една година насам цените на яйцата в България са едни от най-ниските в ЕС, заедно с Полша, Румъния и Белгия. В България цената на яйцата в момента е около 150 евро за килограм, което прави около 8 цента за яйце на едро. Ако се включи опаковката и дистрибуцията, цената, която плащат потребителите в магазините е малко по-висока. Производителят изтъкна, че през последните седмици има лек спад на цената на яйцата, който е под 1% и е характерен за този период от годината. Той очаква да няма друг спад, а цената на яйцата да се задържи.

По отношение на качеството на яйцата още през 1937 г. в САЩ е направена единица за окачествяване, освен това се прилага и една и съща Наредба за целия ЕС. Максималният срок, в който производителят трябва да реализират яйцата е 28 дни. "В българските търговски обекти се продават пресни яйца. Чрез маркирането на яйца става ясно до кога са годни и какъв е произходът им", коментира Гълъбов. Ивайло Гълъбов отправи апел да се купуват българските яйца.

Това е важно, защото това са пари, които влизат в българската икономика, каза той и добави, че в момента производителите ни задоволяват почти изцяло потреблението на яйца в България. Има готовност и при нарастване на търсенето. През 2011 г. се е отбелязало най-ниското ниво на регистрирани животновъдни обекти, тъй като тогава много наши ферми не са успели да изпълнят изискването за хуманно отношение към животните и са били изведени от регистъра.

От тогава насам ръстът е много голям, защото много от фермите са успели да се модернизират и да изпълнят изискванията, появили са се и нови ферми. Гълъбов отчете, че допреди Нова година относителният дял на контрабандно търгувани яйца у нас е бил много голям. Той добави, че сега контрабандата е намалена до минимум.

Производителят поясни, че птицевъдите много разчитат на европрограмите. "Чрез тях модернизираме фермите си, за да бъдем конкурентни. За съжаление, обаче първите данни по мярка 4.1 по ОП "Развитие на селските райони" не са много добри. Проектите в птицевъдството не събират достатъчно точки, за да се допуснат до финансиране. Дава се приоритет на проекти, които са свързани с развитие на биоземеделие. Едва ли така ще се усвоят всички средства", убеден е производителят. "За благосъстоянието на животните се съди по продуктивността им, а съдейки по продуктивността на българските кокошки, би трябвало да са много щастливи", заключи Ивайло Гълъбов. 

Полк. Даскалов: Под 2% от бойците ни стресирани след мисия

http://pik.bg/полк-даскалов-под-2-от-бойците-ни-стресирани-след-мисия-news382162.html

Полк. Даскалов: Под 2% от бойците ни стресирани след мисия

Военнослужещи, които се връщат от мисия с начални прояви на посттравматично стресово разстройство, които откриваме тук са между 1,2 – 1,6 до към 2%. Това каза пред БГНЕС полк. Красен Даскалов, началник на Центъра за психично здраве и превенция на ВМА.

Д-р Даскалов обясни, че обикновено това са между 1 или 2 души от завръщащите се от мисия. С намаляването на контингентите и с намаляване на интензивността на работата им, процентът леко спада. В тези случаи се наблюдава необяснима тревожност, спомени, които се връщат в ситуация, която е подобна на тази довела до стреса.

Има оплаквания и от трудно заспиване и неспокоен сън. След като се установят тези прояви, се информира психологът на съответния вид въоръжени сили, с което се включва системата на психологично осигуряване там. На третия и шестия месец се правят срещи, разговори, тестове и това продължава до момента, в който психологът установи дали военнослужещият е преодолял този стрес или пък нещата се задълбочават и тогава го праща, ако се наложи или в центъра, или в клиника.

Полк. Даскалов каза, че е имало няколко такива случаи. До момента най-много военни с посттравматично стресово разстройство е имало във Втория контингент в Ирак. С военните тогава по време на мисията е имало психолог и по негово предложения още тогава са върнати 7 или 8 души, а двама от тях по-късно са се уволнили. Дори и след трагичния инцидент в Кербала, при който загинаха петима български военнослужещи не е имало по-висок процент на посттравматичен стрес, каза специалистът.

В света темата за стреса по време на бойни действия и старт на изследванията за това се повдига след войната във Виетнам. След нея процентът на посттравматичен стрес сред ветераните в американската армия е 15 до 30. Посттравматичният стрес след мисията на ООН в Ливан е 15%, а сред американските войници след мисия в Сомалия е 8%. За Ирак този процент при американските войници достига 15. Посттравматичният стрес в американската армия в мисията на НАТО в Афганистан ISAF е достигнал 11%. 3% е стресът сред холандските бойци в бивша Югославия, като особено травмиращо за тях е било клането в Сребреница.

"Най-травмиращият момент в Сребреница по отношения на холандските военнослужещи е, че те не са имали право да се намесят. Така са избивали мюсюлманите буквално пред очите им, но без да могат холандците да направят каквото и да е било", каза полк. Красен Даскалов. Обяснението за това защо процентът на посттравматичен стрес сред българските военнослужещи е под 2, психолозите откриват в сравнително кратката продължителност на мисиите на българските военни – 6 месеца, при 12 например за американската армия.

"Втората причина е, че българските войници имат желязната мотивация и знаят защо са там за себе си – чисто финансова и възможността със заработеното да постигнеш някакви свои цели, т.е. не парите като такива, а като средство за постигане на цел. Но пък това очевидно работи", каза полк. Даскалов. Друга причина, която той посочи е, че българските бойци отиват на мисия много открити – готови за нови преживявания, на нов опит към нещо, което да научат, да видят, докато други нации отиват с идеята, че там нещо ще загубят – време, кариера, умения.

"За щастие до този момент от 1991 г. насам нямаме военнослужещ, който да е проявил рисково поведение по време на мисия. Няма военнослужещ, който да е върнат от мисия заради психологични или психиатрични проблеми", категоричен е началникът на Центъра по психично здраве и превенция. Центърът следи за психичното здраве на участниците в първата задгранична мисия на българската армия в Камбоджа от преди 24 години. Това се прави на четири етапа. Първият е още преди заминаване, когато се изготвя психологична оценка на бойците преди да заминат за мисия.

До преди няколко години тя е била до такава степен важна, че хора, които психолозите преценявали като негодни, не са заминавали на мисия. От 4 години психолозите в поделенията правят тази оценка и тя няма толкова определяща тежест за участието на войника в мисия, обясни д-р Даскалов. Ако все пак има бойци, които покажат някакви промени в психичното състояние, те се насочват в Центъра и оценката, която тук правят е решаваща за това дали ще заминат. Промяната е по няколко причини – едната финансова, другата е, че така се дава възможност на психолозите по места да правят оценката на хората, които се предполага, че познават.

След като се подберат хората за мисия се прави и обучение по психологическа подготовка, което е 3-дневно и по-засилено от ежеседмичните часове за всички военни в армията. То е концентрирано върху особеностите на самата мисия. Преди време първоначално е имало екип психолози, които посещавали мисиите. С началото на мисията в Ирак, с контингента е бил изпращан и специалист по психично здраве, за да бъде с бойците там през цялото време.

Това е продължило до края на миналата година, когато с края на мисията в Кабул, Афганистан, ръководството на армията преценява, че на оставащия в Кандахар контингент не е нужен психолог, разказа началникът на Центъра. "Така че в момента психолог зад граница няма", заяви полк. Даскалов и посочи, че и той е бил психолог по време на мисията в Кандахар. Той си спомни, че тогава е имало рекорд от 106 ракетни атаки по базата.

След като бойците се завърнат от мисия още с кацането в България успоредно с медицинските прегледи, те попълват и психологически въпросник, за да се установи дали има прояви на посттравматични стресови разстройства. След това се провежда и групова работа с тях, в която и могат да кажат какво се случило и как се чувствали там. У нас военните психолози, за разлика от колегите им по света, обаче, не работят със семействата на бойците, които са на мисия. "Дали работим със семействата? Не. Въпреки многократните предложения към редица министри, министерство на отбраната по някакви причини вече дълги години не разпознава тази дейност и не я приема като нещо, с което би трябвало да се ангажира", каза полк. Даскалов. 

Има задържан за прегазеното в Ловеч дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922978

Задържан е водачът на автомобила, който е блъснал 10-годишното момиче в Ловеч. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОДМВР – Ловеч.
В 22:30 лек автомобил, марка „Ауди” е блъснал 10-годишно момиче в центъра на Ловеч. Момичето с инициали Г.Г, от град Троян е починало. То е родено 2004 година.
Задържан е водачът на автомобила, който е блъснал 10-годишното момиче в Ловеч. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОДМВР – Ловеч. В 22:30 лек автомобил, марка „Ауди” е блъснал 10-годишно момиче в центъра на Ловеч. Момичето с инициали Г.Г, от град Троян е починало. То е родено 2004 година.

Колони с военна техника задръстват магистрала "Хемус"

http://bulgarski.pogled.info/news/66810/Koloni-s-voenna-tehnika-zadrastvat-magistrala-Hemus

/Поглед.инфо/ Колони с военна техника, ескортирани от екипи на "Военна полиция", ще се придвижват по автомагистрала "Хемус" в петък и събота и ще причиняват задръствания.

И прегазеното в Ловеч дете е от Троян като Велислава, убита в Лесидрен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922976

Задържан е водачът на автомобила, който е блъснал 10-годишното момиче в Ловеч. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОДМВР – Ловеч.
В 22:30 лек автомобил, марка „Ауди” е блъснал 10-годишно момиче в центъра на Ловеч. Момичето с инициали Г.Г, от град Троян е починало. То е родено 2004 година.
Задържан е водачът на автомобила, който е блъснал 10-годишното момиче в Ловеч. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на ОДМВР – Ловеч. В 22:30 лек автомобил, марка „Ауди” е блъснал 10-годишно момиче в центъра на Ловеч. Момичето с инициали Г.Г, от град Троян е починало. То е родено 2004 година.

Samsung представи Note 5 (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_546098.html

На пресконференция снощи корейският гигант Samsung представи новия си фаблет от серията Note. Телефонът ще излезе на световния пазар официално на 21 август. Note 5 разполага с 5.7-инчов дисплей, 8-ядрен процесор, 4 GB рам памет, като вътрешната памет ще бъде 32 или 64 GB. Задната камера на фаблета е 16 мегапиксела, а предната - 5 мегапиксела. Note 5 традиционно за серията ще има и стилус - S Pen от ново поколение. С представянето на новия фаблет Samsung официално "уби" поставянето на карти с памет и сменяемата батерия. Note 5 няма да са отваря подобно на своя предшественик Galaxy S6. Видео:

Пуснаха движението по АМ „Хемус“ след катастрофата

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/pusnaha-dvizhenieto-po-am-hemus-sled-katastrofata-6041016

То беше блокирано в четвъртък, а шофьорът чака над два часа, докато спасителите го извадят

Обмислят да санират чинията на Бузлуджа

http://pik.bg/обмислят-да-санират-чинията-на-бузлуджа-news382157.html

Обмислят да санират чинията на Бузлуджа

Един от най-големите европейски експерти по недвижими паметници на соца - проф. Йорг Хаспел ще пристигне у нас, за да се запознае със състоянието на рушащия се мономент на връх Бузлуджа, съобщава в. "Монитор".

Експертът е проявил интерес към чинията, след като се запознал с проект за нейното възраждане. Разработката е дело на наскоро дипломиралата се в Берлин българска архитектка Дора Иванова.

Младата архитектка изненадала с идеята си активистите на БСП, които дори не подозирали, че някой извън "Позитано" 20 се замисля за съдбата на паметника, в който са инвестирани 14 млн. лв. по цени от далечната 1979 г. По нейния замисъл, за санирането на мемориала ще са нужни 1 млн. лв. Проф. Хаспел ще бъде на историческия връх в понеделник, а три дни по-късно в София в сградата на Съюза на архитектите в България, където ще се проведе дискусия за съдбата на тоталитарното наследство.

Опасно горещо ще е днес в 13 области в страната

http://petel.bg/Opasno-goreshho-shhe-e-dnes-v-13-oblasti-v-stranata__123250

Отново предупредителен жълт код заради горещини ще е в сила за 14 август у нас, съобщи БГНЕС. Кодът е обявен за 13 области - Видин, Монтана,...

Фидел Кастро на 89-я си рожден ден: САЩ дължи на Куба милиони долари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922970

Бившият президент на Куба Фидел Кастро отбеляза 89-ят си рожден ден. Той публикува открито писмо към нацията, съобщи BBC.
В писмото Кастро посочва, че САЩ дължат на Куба милиони долари като компенсация за 53-годишното търговско ембарго, което не е свалено и до сега.
В писмото не се споменава по никакъв начин за възобновяването на посолството на
Бившият президент на Куба Фидел Кастро отбеляза 89-ят си рожден ден. Той публикува открито писмо към нацията, съобщи BBC. В писмото Кастро посочва, че САЩ дължат на Куба милиони долари като компенсация за 53-годишното търговско ембарго, което не е свалено и до сега. В писмото не се споменава по никакъв начин за възобновяването на посолството на

Фидел Кастро на 89-я си рожден ден: САЩ дължи на Куба милиони долари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922973

Бившият президент на Куба Фидел Кастро отбеляза 89-ят си рожден ден. Той публикува открито писмо към нацията, съобщи BBC.
В писмото Кастро посочва, че САЩ дължат на Куба милиони долари като компенсация за 53-годишното търговско ембарго, което не е свалено и до сега.
В писмото не се споменава по никакъв начин за възобновяването на посолството на
Бившият президент на Куба Фидел Кастро отбеляза 89-ят си рожден ден. Той публикува открито писмо към нацията, съобщи BBC. В писмото Кастро посочва, че САЩ дължат на Куба милиони долари като компенсация за 53-годишното търговско ембарго, което не е свалено и до сега. В писмото не се споменава по никакъв начин за възобновяването на посолството на

В София стартира Световната купа по художествена гимнастика

http://offnews.bg/news/n_1/n_545725.html

52 индивидуални гимнастички от 37 държави ще си оспорват отличията в Световната купа по художествена гимнастика, която стартира днес и ще продължи до 16 август в столичната зала „Арена Армеец". Първенството е част от кампанията "София - европейска столица на спорта 2018 година", като организацията му струва около 500 хил. лева, а нанградният фонд е 20 000 швейцарски франка. България ще бъде представена от ансамбъла при жените, Мария Матева и Невяна Владинова, а извън класирането ще видим Радина Филипова, Сара Стайкова и Катрин Тасева. При ансамблите участие са заявили 19 състава, като от фаворитите отсъства единствено Италия. Програмата вижте  ТУК . Входът за зрителите за Световната купа е свободен.

Най-важното от Варна във вчерашния 13 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=298469

За час доброволци във Варна събраха 4500 фаса от плажа 4500 фаса бяха събрани само за 1 час от доброволци на Централния плаж във Варна вчера. Доброволците събираха фасовете в късния следобед – и то само на малка част от плажната ивица, съобщиха организаторите за Moreto.

Как масовото конспиративното мислене подпомага възхода на популизма

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/08/14/2585898_kak_masovoto_konspirativnoto_mislene_podpomaga_vuzhoda/?ref=rss


Авторът д-р Кирил Аврамов е политолог, главен асистент в Новия български университет /НБУ/

 
На хоризонта отново се задават решаващи избори и политици, социолози и политолози за сетен път се стараят да отгатнат какво се случва в масовото съзнание, за да се изпълнят замислените предизборни стратегии и да получат максимално добри изборни резултати. Дотук - нищо необичайно или непознато. Необичайно ниски, с малки изключения, обаче са нивата на доверие в официалните институции,...

Лекари спасиха 700-грамово бебе с Моцарт

http://pik.bg/лекари-спасиха-700-грамово-бебе-с-моцарт-news382156.html

Лекари спасиха 700-грамово бебе с Моцарт

700-грамово бебе, което се родило 4 месеца преди термина на майката, оцеля и вече е при родителите, след като месец и половина лекарите в неонатологичното отделение на пазарджишката областна болница се грижиха за него, пише "Монитор".

Те пускали музика на Моцарт в кувьоза, където лежало недоносеното и освен медицинските грижи и усилия на здравните специалисти, бебето се развивало в спокойна обстановка, допълнена с класическа музика. Идеята била на завеждащата отделението д-р Мариела Захариева, която решила да озвучават апарата за недоносени, където лежало новороденото. Малката Радмила се появила на бял свят през юни заедно със сестричка близначка, която също тежала 700 грама.

За нещастие другото бебе не оцеляло, но благодарение на опита и професионализма на местните неонатолози едната близначка оживяла и се развила нормално, без някакви увреждания или аномалии и е в добро здравословно състояние. Белите престилки разказаха, че майката на родените преждевременно момиченца идвала всеки ден и седяла до кувьоза, където лежала Радмила, като пеела на новородената си дъщеря и й говорела през стъклената витрина. Дали от силната майчина вяра и несломим кураж или лекарските грижи, роденото с тегло 700 грама момиченце е живо и здраво и вече е изписано и е при семейството си.

11-годишна, изнасилена от пастрока си, роди в Парагвай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922964

11-годишно момиче, на което беше отказан аборт в Парагвай, роди дете, съобщи AП.
Момичето е родило момиче чрез цезарово сечение. Нямало е усложнения и майката и бебето са добре в клиника в Асунсион.
Девойката забременяла, след като е изнасилена от пастрока си, когато е била на 10 години. Той беше арестуван и очаква процес.
11-годишно момиче, на което беше отказан аборт в Парагвай, роди дете, съобщи AП. Момичето е родило момиче чрез цезарово сечение. Нямало е усложнения и майката и бебето са добре в клиника в Асунсион. Девойката забременяла, след като е изнасилена от пастрока си, когато е била на 10 години. Той беше арестуван и очаква процес.

11-годишна, изнасилена от пастрока си, роди в Парагвай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922966

11-годишно момиче, на което беше отказан аборт в Парагвай, роди дете, съобщи AП.
Момичето е родило момиче чрез цезарово сечение. Нямало е усложнения и майката и бебето са добре в клиника в Асунсион.
Девойката забременяла, след като е изнасилена от пастрока си, когато е била на 10 години. Той беше арестуван и очаква процес.
11-годишно момиче, на което беше отказан аборт в Парагвай, роди дете, съобщи AП. Момичето е родило момиче чрез цезарово сечение. Нямало е усложнения и майката и бебето са добре в клиника в Асунсион. Девойката забременяла, след като е изнасилена от пастрока си, когато е била на 10 години. Той беше арестуван и очаква процес.

Картини на великия Златю Бояджиев откриха в стара ракла

http://frognews.bg/news_96167/Kartini-na-velikiia-Zlatiu-Boiadjiev-otkriha-v-stara-rakla/

Пет платна на велекия Златю Боюджиев бяха открити в отдавна забравена и неотваряна ракла, съхранявана в кметството на Стрелча. Старият шкаф седял запечатан години наред в помещения до кабинета на градоначалника.

Възстановиха движението по магистрала "Хемус" след катастрофата с цистерна

http://www.bnews.bg/article-140072

То бе блокирано в четвъртък, а шофьорът вися над два часа, докато спасителите го извадят

Фалшива терористична атака спретнаха служители в турски хотел, туристите ужасени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922958

Служители в турски хотел организираха фалшива терористична атака около басейна на хотела, с което ужасиха британските туристи.
Случката се е разиграла миналия месец само няколко дни след нападението срещу чуждестранни туристи в Тунис, при което загинаха 40 души, разказва „Индипендънт”.
Туристите в хотел Grand Yazici Mares, в Ичмелер,
Служители в турски хотел организираха фалшива терористична атака около басейна на хотела, с което ужасиха британските туристи. Случката се е разиграла миналия месец само няколко дни след нападението срещу чуждестранни туристи в Тунис, при което загинаха 40 души, разказва „Индипендънт”. Туристите в хотел Grand Yazici Mares, в Ичмелер,

Фалшива терористична атака спретнаха служители в турски хотел, туристите ужасени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922955

Служители в турски хотел организираха фалшива терористична атака около басейна на хотела, с което ужасиха британските туристи.
Случката се е разиграла миналия месец само няколко дни след нападението срещу чуждестранни туристи в Тунис, при което загинаха 40 души, разказва „Индипендънт”.
Туристите в хотел Grand Yazici Mares, в Ичмелер,
Служители в турски хотел организираха фалшива терористична атака около басейна на хотела, с което ужасиха британските туристи. Случката се е разиграла миналия месец само няколко дни след нападението срещу чуждестранни туристи в Тунис, при което загинаха 40 души, разказва „Индипендънт”. Туристите в хотел Grand Yazici Mares, в Ичмелер,

Армията продава автопарка си от соца

http://pik.bg/армията-продава-автопарка-си-от-соца-news382151.html

Армията продава автопарка си от соца

Целият автопарк на родната армия от времето на соца е обявен за продан. Във военните бази купувачи чакат какви ли не соцвозила, събуждащи спомени от преди десетилетия, пише в. Монитор.

На тезгяха са извадени камиони Зил, ГАЗ-63, Ифа, Камаз, Роман, ЯАЗ, Прага и гордостта на съветската армия КРАЗ 255Б. Продават се дори произведени в Петербургския завод трактори Кировец К-701-модел от 1975 година, както и булдозери, електрокари, 12-тонен валяк Дира, както и многофункционална верижна машина за разчистване на пътища ВАЗ БАТ-М, която съчетава снегорин и кран в едно. Мераклиите да се сдобият с ретро машина на соцблока могат да си сглобят цял Москвич или УАЗ, за каквито МО е съхранило скоростни кутии и дори двигатели.

Оказва се, че освен от стотици имоти с отпаднала необходимост, армията не може да се отърве и от ненужната си техника от годините на соца. Във военните складове отдавна събират прах какви ли не атрибути, българско и съветско производство, въпреки че МО иска да ги продаде на символични цени. В дългия списък, публикуван на сайта на министерството, който съдържа цели 150 000 позиции фигурират всевъзможни зидаро-строителни и дърводелски подръчни средства и инструменти - от тесли, шпакли, ролетки, колички за извозване на строителни материали, кофи и гумени ботуши до горелки, електрожени, помпи за вода „Мир” и моторни триони „Дружба 4” - модел от преди 1990 година.

На тезгяха е изваден целият арсенал на закритите строителни войски. Складовете на МО очевидно са се превърнали в своеобразен антикварен мол, в който сякаш е изложена цялата продукция на соцблока.

В тях купувачи чакат още фотоапарати „ФЕД Микрон” и „Зенит”, пишещи машини „Хеброс”, телевизори „Мизия”, „София”, „Рубин” и „Електрон”, телефонни апарати с шайба, кинокамери „Кварц”, калкулатори „Елка”, сметачни машини „Електроника”, компютри „Правец 8” и „Правец 16”, черно-бели монитори, радиоточки, гъвкави антени „Куликов”, старинно пиано, грамофони „Акорд”, култовите радиоприемници ВЕФ 206, както и „Весна”, „Мелодия”, „Елица” „Симфония” и „Романс”, експометър „Ленинград-6” и ръчни сирени.

За колекционерите на антики МО е заделило дори учебници за психология на труда и за теглене на МПС и роботи ръка модел „Робко-01”, които се произвеждаха някога в завода за медицинска техника в София. За разлика от масата преди десетилетия армейците явно са се радвали обаче и на западна техника, от която сега искат да се отърват.

Войската продава например японски касетофони „Акай” и германски фотоапарати „Лайка”, ретро камера, на която марка неотдавна счупи рекордите за продажби, като бе изтъргувана за 2 млн. евро. Армията признава като проблем, че трябва да се грижи за съхранението на вече ненужните й вещи, от които е трупала огромни количества преди да бъде свита от 200 000 на 25 000 щика след десетоноемврийските събития, и да се преориентира към натовското оборудване. МО харчи годишно около 10 млн. лв. за частна охрана на имотите си с отпаднала необходимост, а голяма част от техниката е складирана именно в закрити вече казарми.

В тях войската трябва да опазва десетки хиляди калъфи за кирки и стотици хиляди фенерчета, сапуни, носни кърпички, куфарчета за документи, мешки, ръчни машинки за подстригване, бръснарски столове, одеяла, маратонки и кецове за борба, саба и галоши, ски обувки на позабравената вече марка „Младост”, ски „Пампорово” и „Пирин”, панталони, ризи, сака, якета, пижами, потници и гащи, ръкавици и дори заменените от чорапи прословути партенки, от които се съхраняват цели 160 000 бройки. До тях прашасват и мебели и готварски пособия.

Така например в складовите райони в Тученица, Пордим и Враца има купища картофобелачки и електрически скари, а в Разград са складирани печки „Мечта” и „Раховец”, кафе машини „Плевен-2”, както и близо 2000 буркана за зимнина, които трябва да бъдат изтъргувани чрез Софийската стокова борса.

Военните са обявили за продажба чрез търг и складиран в Божурище „психометър”, като явно са имали предвид психрометър за измерване на влагата. Както писа „Монитор”, мегаагенцията под шапката на МО „Снабдяване и търговия” обяви за продан неотдавна цял боен кораб - пенсионирания през 2012 година 40-метров ракетен катер „Гръм”, както и автомати „Калашников”, картечници, пистолети, снаряди, ремаркета и танкове Т-55 и Т-72. В дългия списък с ненужно снаряжение и оборудване на МО, с което може да бъде въоръжена до зъби цяла войска, фигурират също така гаубици, зенитни установки, съветски БТР-и „Чайка” и бронежилетки „Визит”, каски, надуваеми лодки, буксирно моторни катери БМК-130 и палатки, сред които дори „Генералска”.

Техника, автомобилни гуми и строителни материали на изключително ниски цени са част от включените вещи в последния търг, обявен от Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. От дългия списък с непотребни вече за звеното предмети всеки гражданин може да си избере каквото му е необходимо при това на абсолютен келепир. Така например климатици LG се продават едва за 30 лв. Прахосмукачките пък вървят при начална тръжна цена от 2 лв., като за толкова е обявена и електрическа скара.

Телевизор е пуснат за 3 лв., хладилник за 6 лв., а пералня за 10 лв. При това мераклиите да си купят отлежали в резерва вещи не пазаруват „на сляпо”. Те имат право на предварителен оглед, за да се запознаят със състоянието им. Това обаче става при спазването на строги правила, тъй като съхраняваните в складовете на агенцията количества по принцип са държавна тайна.

„Огледите следва да се извършват в строго определен периметър около вещите, предмет на търга и в присъствието на съответните длъжностни лица и служителя по сигурността на информацията”, изрично е посочено в правилата за организиране и провеждане на аукциона.

Изключително изгодно вървят продаваните от държавния резерв автомобилни гуми в сравнение с цените на свободния пазар. Цели комплекти от 4 броя 14 и 15 цола вървят едва за по 20 лв. В списъка с предмети са включени и 5000 цигулки с обявена начална тръжна цена от 200 лв. за всички. Продават се и 2000 щанги за 1200 лв., както и 11 000 керемиди за 1650 лв. Държавният резерв обявява и предмети, които скоро ще получат антикварна стойност, като например пишещи машини за по 3 лв. и 5 лв. В търга се включват обаче и абсолютни натурии, като пружина за легло за 3 лв. или пък дървени пейки за Зил за по левче. С начална цена от над 23 000 лв. се продават и повече от 100 тона скрап от отпадъчни метали.

Гледането на Game of Thrones кара сърцето да....

http://cinema.actualno.com/Gledaneto-na-Game-of-Thrones-kara-syrceto-da-news_489915.html

Изследователят от Калифорнийския университет Брендън Белинджър е измерил скоростта на сърцебиене на зрителите на една от сериите на популярния сериал "Игра на тронове" с помощта на приложението Apple Watch и е установил, че най-интензивно се е съкращавал сърдечният мускул по време на кървавата схватка, пише The Wall Street Journal. Приложението Cardiogram измерва пулса и съотнася неговите изменения към събитията от външния свят, които биха могли да доведат до ускоряване на сърдечния ритъм или о

Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма

http://balkani.actualno.com/Gryckijat-parlament-odobri-tretata-spasitelna-programa-news_489942.html

След преговори, продължили цяла нощ, гръцките депутати одобриха третата спасителна програма за южната ни съседка. Програмата е на стойност 85 млрд.евро, предаде АФП. Документът се състои от две статии, едната, от които включва списък с около 40 реформи, изисквани от кредиторите за освобождаване на траншове от програмата за заем. Втората статия упълномощава министъра на финансите и гръцкия Фонд за финансова стабилност да подпишат споразумението и всички документи, които вървят в пакета с нег

Ципрас: Мостовото финансиране ще доведе до безкрайна рецесия

http://balkani.actualno.com/Cipras-Mostovoto-finansirane-shte-dovede-do-bezkrajna-recesija-news_489939.html

Мостовото финансиране ще върне страната към безкрайна криза. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в петък сутринта, няколко часа преди Еврогрупата да реши дали да одобри новия план за помощ на Гърция, съобщава БГНЕС. Според Ципрас предложената от Германия алтернатива ще донесе нова криза. "Някои се стремят към това системно, но ние имаме отговорност да се противопоставим", заяви Ципрас в края на нощния парламентарен дебат. Гърция може да получи 6,04 милиарда евро мостово финансиране, ако

В Турция задържаха 10 души по подозрение за тероризъм

http://balkani.actualno.com/V-Turcija-zadyrjaha-10-dushi-po-podozrenie-za-terorizym-news_489937.html

В Турция при антитерористична операция са били задържани 10 души, които са заподозрени в оказване подкрепа на бойци на „Ислямска държава“, предаде CNN Turk. Арестите са извършени в района Пендик в провинция Истамбул, съобщават силите на реда. От задържаните са иззети пет пистолета, две пушки, много боеприпаси и документи.

Красота, агресия и история: BMW 3.0 CSL Hommage R

http://cars.actualno.com/Krasota-agresija-i-istorija-BMW-30-CSL-Hommage-R-news_489933.html

През 1975 г. е създадено подразделението BMW of North America – първото търговско представителство на марката извън Европа. В същото време BMW Motorsport решава за пръв път да участва със специално изработено BMW 3.0 CSL в американски автомобилни състезания - в серията IMSA. Само няколко седмици по-късно BMW постига първи исторически триумф в 12-часовото състезание на „Себринг“. Той е последван от множество успехи, например на „Лагуна Сека“, отдалечена само на 15 ми

Ремонти спират водата в столични райони

http://pik.bg/ремонти-спират-водата-в-столични-райони-news382150.html

Ремонти спират водата в столични райони

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството.

Във връзка с подмяна на спирателни кранове на бул. "Витоша", ж.к. "Иван Вазов", се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. в района на бул. "Витоша", ул. "Янко Забунов", ул. "Балша", бул. "Петко Ю. Тодоров" и ул. "Бяла черква".

Заради реконструкция на уличен водопровод на бул. "Македония" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. по бул. "Македония" от номер 2 до номер 38, бул. "Христо Ботев", бул. "Македония", ул. "20-ти април" и ул. "Дамян Груев".

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. "732", кв. "Бояна" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 ч. по ул. 732 от ул. "Кумата" до ул. "Подграмада"; по ул. "Калоянова крепост" от ул. 732 до ул. "Радецки"; по ул. "Радецки" от ул. "Калоянова крепост" до ул. "Кумата". Заради подмяна на спирателен кран на ул. "Неофит Рилски" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 14.00 ч. в района на ул. "Неофит Рилски", ул. "Георги Сава Раковски", ул. "Хан Крум", ул. "6-ти септември". Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. "Стара планина" се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 ч. по ул. "Черномен" от ул. "Искър" до ул. "Стара планина". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. "Малина", кв. "Сеславци" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. в района на ул. "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Мургаш", ул. "Еделвайс", ул. "Чавдар". Във връзка с направа на водопроводни връзки по бул. "Ботевградско шосе", кв. "Враждебна" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 19.00 ч. в района на бул. "Ботевградско шосе" от моста на р. Искър до с. Долни Богров . Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

 

Времето днес ще е горещо, над планините ще превали и прегърми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922942

Времето ще е предимно слънчево, след обяд и горещо. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 32° и 37°.Такава е прогнозата за времето,
Времето ще е предимно слънчево, след обяд и горещо. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 32° и 37°.Такава е прогнозата за времето,

Времето днес ще е горещо, над планините ще превали и прегърми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922946

Времето ще е предимно слънчево, след обяд и горещо. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 32° и 37°.Такава е прогнозата за времето,
Времето ще е предимно слънчево, след обяд и горещо. В следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 32° и 37°.Такава е прогнозата за времето,

Пъпеш "Лятна наслада"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4922566

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Колекционер: Минералите правят човека истински щастлив

http://pik.bg/колекционер-минералите-правят-човека-истински-щастлив-news382148.html

Колекционер: Минералите правят човека истински щастлив

Минералите правят човека истински щастлив, убеден е Иван Митев от Хасково. Той е колекционер на минерали, минералотерапевт и писател. Разказва за тях след завръщането си от пореден световен форум във Франция, където е бил заедно със съпругата си Гергана.

По думите му в продължение на повече от десет години двамата са единствените представители от Източна Европа на всички световни форуми по минералотерапия, където се представяли продукти и съобщения на научни институти от целия свят. Споменава за пътувания до екзотични дестинации, но уточнява, че пътешествията им са предимно заради старите аптеки, както и заради племената, които живеят там. Според Митев, за да бъдеш напълно здрав, трябва да отделяш за себе си десет минути сутрин и десет минути вечер. И ако го правиш, можеш да достигнеш до смайваща възраст.

"Непрекъснато казвам на хората, които искат да си помогнат с минерали - те трябва да се научат да отделят време за себе си. Организмът ни е много мощна самовъзстановяваща се система - само трябва да знаем как да му подадем сигнала за обновление", съветва Митев. При минералотерапията не е необходимо човек да вярва в нещо, но терапията за всеки човек е индивидуална - зависи от годините му, от кръвното му налягане, от състоянието на съня му, като има значение и дали работи с хора, отбелязва той.

Минералите, предназначени за терапия, трябва да отговарят на много условия - те не могат да бъдат просто минерали, предназначени за насипване на пътечки в двора, за басейна или за саксиите, добавя Митев. Според него ефектът от минералотерапията е мигновен, ако минералите са предназначени за терапия и ако комбинацията е съставена точно и компетентно. Няма противопоказания при минералотерапията, няма странични явления, няма възрастови ограничения, смята той.

Любителският му интерес към минералите преминал в научен през 1997 г. Тогава у дома им в Хасково пристигнал германец, който искал да разгледа колекцията му от минерали, както и да го придружи до местата, където е открил някои от експонатите си. Но точно тогава домакинът изпитвал силни болки в кръста и експедицията не се осъществила. Новият приятел на Митев му изпратил от Германия минерал "колкото резенче лимон".

В указанието към него пишело, че трябва само по една минута на ден да прави масаж върху определени точки. "Не вярвах, че ще ми помогне, но на третия ден болките ми изчезнаха. Тогава го попитахме как можем да научим повече за качествата на минералите и той ни покани на курсове в Германия. Таксата беше 5000 марки. Имахме ги тези средства - щяхме да строим гараж. И животът ни така тръгна - с минералите и тяхното въздействие върху човешкия организъм", споделя Иван Митев.

Той добавя, че годишно със съпругата си пътуват два пъти до Германия, един път до Франция, един път до Швейцария, един път до Италия - на световни форуми по минералотерапия, на които са канени. По думите му в Германия си правят домашни аптечки от минерали.

"Например, ако го заболи главата, там човекът взема една аметистова плочка, която е предназначена за тази цел и си прави масаж върху няколко биологично активни точки и главоболието му изчезва с природен продукт", посочва Митев. Според него бижутата от минерали имат лечебен ефект, но ако минералите са естествени - независимо дали е гривна, обеци или колие. Среброто и златото усилват действието на минерала, ако той е обкован, добавя той. Митев е убеден, че светът на минералите е нещо, което човешкият ум не го побира.

Запустялото село Одринци е на път да се превърне в германска колония

http://pik.bg/запустялото-село-одринци-е-на-път-да-се-превърне-в-германска-колония-news382147.html

Запустялото село Одринци е на път да се превърне в германска колония

Запустяло село в Източните Родопи е на път да се превърне в германска колония. Заможни германци избраха ивайловградското село Одринци за свой дом, след като години наред помагали на децата в Того.

Одринци е на километър от гръцката граница. Високо в Родопите, селото отдавна е запустяло. Няма хора, няма ток, а водата е само кладенчова. Точно тази девственост обаче привлича чужденците, разказва bTV.

„Енергията тук е много специална и е в унисон с групата. Затова решихме, че това ще е мястото. Дойдохме тук, започнахме да търсим наоколо, попаднахме на Одринци”, обясни Стефан Гумриш.

Денят там започва с медитиране. После всеки поема по своите задачи – едни месят хляб, други ремонтират.

В единствената ремонтирана стая спи бебето Милян, родено там. Другите засега са на палатки.

В миналото всеки един от германците е имал богат и охолен живот. Днес компютърен специалист, брокер, физиотерапевт гледат кози и разчитат на земята и слънцето, за да се изхранят.

Шаман на групата е Юрген Хумес – бивш дърводелец, чиято страст – билкарството, го прави водач.

Плановете на чужденците са да изкупят още къщи в Одринци. Затова групата вече усилено учи български език.

Военна техника задръства магистрала "Хемус" привечер

http://frognews.bg/news_96173/Voenna-tehnika-zadrastva-magistrala-Hemus-privecher/

Предстои ли ви пътуване в посока Варна днес, постарайте се да напуснете София преди 18 часа. След този час по маршрута тръгва колонна с военна техника. Влекачите ще превозват въоръжение, което ще участва в международното учение "Шабла 2015".

Пътна обстановка в страната - 14 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=298498

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София и Пазарджик, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: - път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив; - път І-8 София-Пловдив от п.

Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма

http://www.grreporter.info/grtskiyat-parlament-odobri-tretata-spasitelna-programa/17735

42-ма депутати от СИРИЗА гласуваха против, разпадането на коалицията се размина само с един отрицателен вот

прочети повече

Изправиха цистерната на магистрала "Хемус", движението е възстановено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922937

Възстановено е движението, в посока Варна при 37-ми км по автомагистрала „Хемус”, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.
По-рано стана ясно, че цистерната на АМ „Хемус” вече е изправена и се изтегля от пътното платно. Това съобщи за Агенция „Фокус” Тошко Бързилов, началник на отдел Национален оперативен център – ГД „Пожарна
Възстановено е движението, в посока Варна при 37-ми км по автомагистрала „Хемус”, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. По-рано стана ясно, че цистерната на АМ „Хемус” вече е изправена и се изтегля от пътното платно. Това съобщи за Агенция „Фокус” Тошко Бързилов, началник на отдел Национален оперативен център – ГД „Пожарна

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване