След Първанов Бареков дава на прокурор и Божидар Димитров

http://frognews.bg/news_96186/Sled-Parvanov-Barekov-dava-na-prokuror-i-Bojidar-Dimitrov/

"Вторият сигнал, който ще внеса в прокуратурата, е за манипулиране на обществена поръчка от директора на НИМ Божидар Димитров. Самият той в национален ефир призна, че е назначил консорциум между три фирми, за да изхарчи по-бързо и по-лесно дадените му от правителството 120 хил. лв. за възстановяването на базиликата в Плиска", заяви Николай Бареков..

Русия призова САЩ да се откаже от ракетната защита над Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_546287.html

Русия призова САЩ да преустанови развитието на противоракетния щит в Европа след постигнатото през юли споразумение за ядрената програма на Иран, предава агенция ТАСС, цитирайки заместник-министъра на външните работи на РФ Сергей Рябков. "Не виждаме никакви причини да се продължи противоракетната отбрана с такива бързи темпове и с ясен фокус върху потенциала на Русия", каза министърът. Според Рябков Щатите измислят причини за необходимостта от такава система след като липсва заплахата от ирански ядрени оръжия. "За Руската федерация ситуация с употребата на балистични ракети със среден обсег в Европа е невъзможна. Затова смятаме, че Вашингтон търси изкуствени причини да продължи установяването на европейския противоракетен щит", заявява той и допълва, че Русия ще следи американската аргументация. На 14 юли във Виена Иран се договори с представителите на петте държави постоянни членки на ООН и Германия за прекратяване на ядрената си програма в замяна на вдигане на наложените ѝ санкции. 

Късо съединение подпали заведение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923871


Късо съединение в ел. инсталация подпалило заведение в Килифарево. Сигнал за инцидента е подаден в 5,50 часа призори в петък в оперативния център на пожарната служба във Велико Търново. На мястото е изпратен екип от трима огнеборци, които са потушили пламъците.
Изгорели са бойлер, кафе машина и пластмасова мивка.
Късо съединение в ел. инсталация подпалило заведение в Килифарево. Сигнал за инцидента е подаден в 5,50 часа призори в петък в оперативния център на пожарната служба във Велико Търново. На мястото е изпратен екип от трима огнеборци, които са потушили пламъците. Изгорели са бойлер, кафе машина и пластмасова мивка.

"Грийнпийс" набира средства, за да направи остров Родос соларен

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2015/08/14/2590425_griinpiis_nabira_sredstva_za_da_napravi_ostrov_rodos/?ref=rss


"Грийнпийс"- Гърция започва кампания за набиране на средства, с които гръцкия остров Родос да се захранва предимно от слънчева енергия, съобщава СийНюз.

"Родос е островът, на който битката за енергийното бъдеще на Гърция е най-силно видима", заявяват  от "Грийнпийс"-Гърция. Целта на екологичната организация е да инсталира соларни панели по покривите на къщи и сгради на острова и да покаже как страната може да използва още по-активно ресурса, с който разполага в изобилие. Необходимите...

Четири българчета с титли от Европейското по шахмат

http://offnews.bg/news/n_1/n_546293.html

Четири бългачета спечелиха купи в първенството на Европейския съюз по шахмат за деца от 8 до 14 г., което се проведе в гр. Мурек, Австрия, съобщи Viasport. Те са Надя Тончева, Светлен Иванов, Цветан Стоянов и Матей Петков. Светлен (до 8 г.) и Цветан (до 12 г.) спечелиха с 9 от 9 възможни точки. Надя Тончева е първа при момичетата до 10 г. със 7 точки и втора в главното класиране на турнира. Матей Петков спечели турнира при 14-годишните. Той и още двама шахматисти завършиха с 6,5 т. от 9 възможни. С третия допълнителен турнирен показател Матей изпревари втория Максимилиян Маецков от Германия. Наталия Грабчева пък зае третото място при 14-годишните момичета и шесто в главното класиране със своите 5,5 т. Светлен Иванов, Матей Петков и Надя Тончева са състезатели на ШК Локомотив (София), а Цветан Стоянов – на ШК Бургас 64. Наталия Грабчева е възпитаник на Столичен център по шахмат, София. В надпреварата се състезаваха момчета и момичета от 15 европейски страни.

Шофьорът-убиец от Лесидрен остава в ареста

http://www.cross.bg/mihaiilov-treto-aresta-1477180.html

/КРОСС/Окръжният съд в Ловеч уважи искането на прокуратурата относно мярката за неотклонение на Филип Михайлов от село Лесидрен и го остави в ареста.  Михайлов е обвиняем за това, че на 11.08.2015 г. е нарушил правилата, установени в Закона за движение по пътищата, вследствие на което по непредпазливост e причинил смъртта на 2 деца и тежко e пострадало трето дете - престъпление по чл. 343, ал.4 във вр. с чл. 343, ал.3, б. „б" във вр. с чл. 342, ал. 1, предложение трето от НК.

Шофьорът-убиец от Лесидрен остава в ареста

http://www.cross.bg/filip-aresta-treto-1477180.html

/КРОСС/Окръжният съд в Ловеч уважи искането на прокуратурата относно мярката за неотклонение на Филип Михайлов от село Лесидрен и го остави в ареста. Защитникът му - адвокат Владимир Маринов, настояваше мярката да бъде изменена на по-леката „домашен арест". Магистратите обаче решиха, че не бива да се повтаря случая с Хюриет Сюлейманов, който причини смъртта на трима студенти по право край Луковит на 5 май миналата година, но след като бе пуснат от ареста избяга и се скри в чужбина. 28-годишният Филип Михайлов - е обвиняем за това, че на 11.08.2015 г. е нарушил правилата, установени в Закона за движение по пътищата, вследствие на което по непредпазливост e причинил смъртта на 2 деца и тежко e пострадало трето дете - престъпление по чл. 343, ал.4 във вр. с чл. 343, ал.3, б. „б" във вр. с чл. 342, ал. 1, предложение трето от НК. Пред съда Филип обясни, че не е искал да се стигне до трагедията. Тя била предизвикана от Ален Асенов, който непрекъснато го засичал и за да избегне сблъсъка с мощното му БМВ, той избягал вдясно и ударил трите деца.  

Кириос се извини, глобен с $ 12 500

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923873


Най-големият скандалджия в тениса в последно време ще си плати за приказките по адрес на Стан Вавринка.
Австралиецът Ник Кириос бе глобен за инцидента по време на турнира от серията “Мастърс 1000” в Монреал, когато каза “Кокинакис е спал с твоята приятелка. Съжалявам, че трябва да ти го кажа, приятел” по адрес на швейцарския си съперник.
Най-големият скандалджия в тениса в последно време ще си плати за приказките по адрес на Стан Вавринка. Австралиецът Ник Кириос бе глобен за инцидента по време на турнира от серията “Мастърс 1000” в Монреал, когато каза “Кокинакис е спал с твоята приятелка. Съжалявам, че трябва да ти го кажа, приятел” по адрес на швейцарския си съперник.

Прокуратурата: Мъжът, прегазил дете в Ловеч, остава в ареста

http://petel.bg/Prokuraturata--Mazhat--pregazil-dete-v-Lovech--ostava-v-aresta__123293

"Пик" Мъжът, който късно снощи прегази 10-годишно момиченце в Ловеч, остава в ареста на този етап. Това заяви Валентин Вълков, прокурор от...

Мазните храни пречат на отслабването повече от въглехидратите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923862

Намаляването на мазнините в храненето дава повече резултати при отслабване от ограничаването на въглехидратите. Това показва проучване на лекари от Американските институти по здравеопазване, цитирано от Би Би Си и БГНЕС.
Повече информация прочетете в
Намаляването на мазнините в храненето дава повече резултати при отслабване от ограничаването на въглехидратите. Това показва проучване на лекари от Американските институти по здравеопазване, цитирано от Би Би Си и БГНЕС. Повече информация прочетете в "Хай

Борисов да се поучи от Сталин за жертвите на пътя

http://frognews.bg/news_96187/Borisov-da-se-pouchi-ot-Stalin-za-jertvite-na-patia/

След поредните драми на пътя и допълнения списък на жертвите, премиерът Борисов запита: Къде са бащите, майките, бабите? Уместен въпрос. Но защо пита, като знае отговора. Нали сам каза, че "май сме лош мат‘рял". Лош сме и никой не прави изключение.

Китай спря най-бързия суперкомпютър

http://www.cross.bg/namira-syperkompyutur-naii-burziya-1477179.html

/КРОСС/Работата на Tianhe-1A бе прекратена, тъй като машината се намира в близост до пристанището на Тянджин, където взрив отне живота на десетки китайци, пише technews.bg. Китай спря работата на най-бързия в света суперкомпютър от съображения за сигурност. Машината Tianhe-2 се намира в Националния суперкомпютърен център в Тянджин, където по-рано тази седмица избухна взрив на пристанището с десетки жертви. менно този инцидент е причина властите да разпоредят спиране на Tianhe-2, предаде местната агенция Синхуа. Компютърният център е разположен само на няколко километра от мястото на експлозията.Съобщава се, че взривната вълна е разбила прозореца на сградата, в която се намира суперкомпютърът, и е повредила тавана. Самият суперкомпютър и неговите бази данни не са повредени.Машината се намира в защитено помещение, но въпреки това ръководството на центъра е спряло работата на Tianhe-2, за да избегне каквито и да е рискове от повреда на суперкомпютъра.През 2010 г. Tianhe бе признат за най-бързия суперкомпютър в света. Изчислителната машина е способна да изпълнява 2,57 квадрилиона операции в секунда и все още е номер едно в класациите за суперкомпютри.  

Българи от Болград напускат украинската армия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923822

Жителите на населения с етнически българи Болградски район масово отказват мобилизация в украинската армия, съобщи ТАСС. От 236 жители, които са получили повиквателни само един човек се е присъединил към армията. В Одеска област също има масово отхвърляне на мобилизацията. Военните комисии се сблъскват с трудности при осъществяването на шестата
Жителите на населения с етнически българи Болградски район масово отказват мобилизация в украинската армия, съобщи ТАСС. От 236 жители, които са получили повиквателни само един човек се е присъединил към армията. В Одеска област също има масово отхвърляне на мобилизацията. Военните комисии се сблъскват с трудности при осъществяването на шестата

Кметът на Карлово се обяви за жертва на полицейско-прокурорска репресия

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-karlovo-se-obyavi-za-zhertva-na-politseisko-prokurorska-represiya-news237979.html

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов се обяви в петък за жертва на полицейска и прокурорска репресия и определи като "смехотворни" обвиненията срещу него, свързани с проекта за нов воден цикъл на града.   Преди няколко дни от държавното обвинения обявиха, че издирват Кабаиванов, за да му повдигнат обвинение за безстопанственост, която е причинила щети за около 23 000 лева. Той бил наел трима души да работят по водния цикъл на Карлово, но те не ходели на работа. Въпросните пари, които формират щетата, са заплатите им.   Прокуратурата обяви, че Кабаиванов не може да бъде намерен, за да му се повдигне обвинението. Всеки път, когато трябвало да се яви, той постъпвал в болница. Кметът оспори твърденията на държавното обвинение с аргумента, че наистина има здравословни проблеми.   Кабаиванов смята, че целта на полицията и прокуратурата е да го дискредитират преди местните избори. Той ще се яви на изборите с амбицията за трети мандат с подкрепата на Реформаторския блок. Кабаиванов е бивш лидер на СДС.   "Целта е да бъда дискредитиран, уплашен и в крайна сметка отстранен от предизборната надпревара, в която социологическите анкети вече месеци наред ми отреждат безапелационно първо място", каза кметът. Той допълва, че репресията срещу него е започнала през май: "...когато един районен прокурор от Карлово, братовчед на един от кандидатите за кмет, ме обвини в злоупотреба с доверие за мои действия, по които Окръжна прокуратура отдавна вече се е произнесла, че не са престъпления". Сега този прокурор е отведен от делото и очаквам обвинението срещу мен да бъде оттеглено, казва кметът.   В края на април Кабаиванов бе обвинен от прокуратурата и за злоупотреба с имущество на община Карлово. Причината бе сключен договор за апорт на общински терени в общо дружество с фирмата на Христо Ковачки "Баня голф енд спа резорт". С този договор общината предоставя на Ковачки целия спортен комплекс на град Баня срещу развитие на бъдеща спортна дейност. Такава обаче не се е осъществила. По това дело развитие все още няма.   "След като този опит за сплашване не постигна целения резултат, т.е. не успяха да ме "убедят" да се откажа от участие в изборите, последва "втора серия", обяснява кметът.   Той разказва, че тримата души, които са работили по водния проект и заради които е обвинен, също са били подложени на репресия. Единият от тях е дългогодишният кадър на СДС Милко Стрехин, който бе арестуван от ДАНС преди два месеца и после пуснат, без да му се повдигнат обвинения. " "В началото на юни бе задържан абсолютно неправомерно г-н Милко Стрехин, след обиск, продължил цял ден, за да търсят разследващите заповед, за която знаеха, че се намира в деловодството на Община Карлово. Един почтен възрастен /63 г./ мъж беше обискиран и държан без основание цяла нощ в ареста, като целта е била да го сплашат и да го привлекат като свидетел на обвинението", разказва Кабаиванов.   По подобен начин разследващите органи са подходили и към други служители във "водния" проект – Цветина Захарлиева и Яни Вангелов.   "Жертва на полицейщината беше и секретарят на община Карлово г-н Стефан Стефанов, който също беше призован и разпитван пред съдия – посред нощ и без да му бъде дадено право на адвокат", добавя карловският кмет.   Той обяснява, че на 30 юли е постъпил на лечение в карловската болница, а от 10 август е в болнични с режим домашно лечение. Болничният му лист бил представен надлежно на разследващите органи от адвокатите му. "Въпреки това вече два пъти, в нарушение на закона …. получавам призовки, за дати, за които се знае, че съм в болница, за да ми бъде предявено обвинението. Защо се бърза? Очевидно целта е да бъда дискредитиран, а съдебния процес да бъде превърнат в политически фарс", пише Кабаиванов.   Той казва, че въпреки това ще се яви на 17 август в прокуратурата, макар че законът му позволява и да не ходи там.   "Ще се явя, защото не искам да дам възможност на хора, в чиято добросъвестност се съмнявам, да устроят цирк с участието на полиция и съдебна охрана – както в случая с ареста на г-н Стрехин. По този начин щадя и самоуважението на българските полицаи, които, уверен съм, се срамуват, когато се налага да изпълняват подобни политически поръчки", казва кметът.   Той иска главният прокурор, Висшият съдебен съвет и съдебният инспекторат да проверят дали предприетите срещу него действия са законосъобразни.

62 пожарникари и полицаи вадили шофьора на цистерната

http://www.bnews.bg/article-140099

Над 2 часа мъжът е висял над пропастта, държейки се само на мускули, а кабината се крепяла на един болт.

Съучениците на прегазения Марино се простиха с него в двора на училището им (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923834

Съученици на прегазеният в незаконна гонка Марино Цветанов поставиха цветя в 51-во СОУ
Съученици на прегазеният в незаконна гонка Марино Цветанов поставиха цветя в 51-во СОУ "Елисавета Багряна" в София. Марино Цветанов издъхна в сряда в 17 ч. Той агонизира 22 часа, след като във вторник привечер ауди го помете край пътя за селото заедно с две момичета. Връстничката му Велислава Цанкова издъхна на място, а Петя Божкова, на 15 г.

Григор Димитров ще работи с Йортегрен до края на сезона

http://www.cross.bg/dimitrov-iiortegren-yimbuldun-1477178.html

/КРОСС/Българският тенисист Григор Димитров ще продължи да тренира под ръководството на Йохан Йортегрен. Двамата ще работят заедно до края на годината. Хасковлията се раздели с Роджър Рашийд след "Уимбълдън". Малко по-късно Good to Great, която помагаше на най-добрия български тенисист преди две години, обяви, че той ще работи временно с Йортегрен. Сега от академията съобщават, че треньорът ще помага на Димитров до края на сезона. Димитров минава през труден момент. След силния сезон миналата година, през 2015-а резултатите му са колебливи. Българинът си взе кратка почивка след "Уимбълдън" и се включи в турнирите във Вашингтон и Монреал. В канадската надпревара той се препъна срещу Джак Сок след оспорван мач. Преди това във Вашингтон отпадна с контузия в рамото.  

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 17-23 август 2015 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_39615/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Планираните изключвания...

Продължава

Обраха дядо Добри

http://www.moreto.net/novini.php?n=298504

Нагли крадци обраха живия светец на България дядо Добри. Това разказаха за "България Днес" от храм-паметника Св. "Александър Невски". Наглата кражба съкрушила добрия дядо, който дори не се появил в храма след обира.

Домашният насилник, крещял на полицаи "Мърши, ще ви изколя", остава в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923855


Районният съд в Горна Оряховица остави за постоянно в ареста 20-годишен домашен побойник, които след като преби жена си, обижда и дори наплю полицаи, дошли да го озаптят. Срещу него е повдигнато обвинение за хулиганство и възпрепятстване на орган на реда да изпълни задълженията си. Той ще бъде съден по бързото производство.
Районният съд в Горна Оряховица остави за постоянно в ареста 20-годишен домашен побойник, които след като преби жена си, обижда и дори наплю полицаи, дошли да го озаптят. Срещу него е повдигнато обвинение за хулиганство и възпрепятстване на орган на реда да изпълни задълженията си. Той ще бъде съден по бързото производство.

Успението на Светия синод

http://www.cross.bg/tzurkvata-dyado-zakoni-1477177.html

/КРОСС/Точно на 10 август, пет дни преди Успение Богородично, Българската православна църква се помръдна и даде явен знак, че е жива. Едни вече я бяха отписали, бидейки толкова далече и толкова бездушна към страданията на миряните. Те смятаха че тихо и безпаметно е дошло Успението на Светия синод и клирът се е възнесъл, след като и без друго е станал непотребен.Все още вярващите пък се надяваха, че тя просто дълбоко е заспала и все един ден ще се събуди, за да прави това, което е правила две хилядолетия - будела е умуве, спасявала е души.Та на 10 август се случи чудото. В официално писмо до Цецка Цачева, патриарх Неофит поиска църквата „да участва в законодателния процес по приемането на закони, потребни на българския народ".Боже, Ти който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето Царство, да бъде Твоята воля! Тука вярващите да се прекръстят.В писмото дядо Неофит тихо хока законодателя, че през последните 15 години двете институции се били поразлюбили, без да изтъква кой е виновен за раздора. Патриархът припомня, че парламентът обсъждал важни закони като Законопроектът за предучилищното и училищно образование. Били канени всякакви други представители на разни организации, а за Св. Синод никой не се сетил. После пак припомня , че се бави въвеждането на вероучението в българското училище

Ремонти, филми и книги променят движението в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_546288.html

До 22 август се забранява влизането на превозни средства по пътната връзка от бул. „Цариградско шосе” към бул. „П. Й. Яворов” в посока Телевизионната кула, съобщи Столична община. Заради снимките на два филма и фестивала "София диша", който тази неделя е на ул. "Ангел Кънчев" и е посветен на литературата, също има промени в движението.  За заснемане на игралния филм „Безкрайната градина”:  Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент”, както следва: - От 12.00 до 24.00 часа на 17.08.2015 г. на ул. „Кузман Шапкарев” между ул. „Ген. Гурко” и ул. „Стефан Караджа” . - От 12.00 до 24.00 часа на 17.08.2015 г. на ул. „Стефан Караджа” между ул. „Александър І” и ул. „Дякон Игнатий” - От 20.00 часа на 17.08.2015 г. до 04.00 часа на 18.08.2015 г. на пл. „Кн. Александър І”. - От 08.00 часа на 18.08.2015 г. до 03.00 часа на 19.08.2015 г. на ул. „Ген. Гурко” в частта до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. - От 08.00 до 14.00 часа на 22 и 23.08.2015 г. на пл. „Кн. Александър І”. - От 08.00 до 23.00 часа на 24.08.2015 г. на междублоковото пространство в близост до бл. 647, ж.к. „Люлин 6”. - От 08.00 часа на 25.08.2015 г. до 05.00 часа на 26.08.2015 г. на ул. „Мургаш” между ул. „Шейново” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” . - От 12.00 до 24.00 часа на 26.08.2015 г. на ул. „Ген. Гурко” в частта до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. - От 00.00 до 06.00 часа на 27.08.2015 г. на пл. „Кн. Александър І”. За заснемане на „Извън пътя”: От 08.00 до 12.00 часа на 16.08.2015 г. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на колите на снимачния екип и извън местата в режим на платено паркиране „служебен абонамент” на бул. „Христо Смирненски” между ул. „Малуша” и ул. „Добри Войников”. От 08.00 до 20.00 часа на 28.08.2015 г. се разрешава престоят и паркирането на автомобилите, обслужващи снимачния екип на ул. „Иван Вазов” от страната на театъра, без да се пречи на двупосочното движение по ул. „Иван Вазов” между ул. „Кузман Шапкарев” и ул. „Г.С.Раковски”.  Забрани заради „София диша” 1. Престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства ще бъдат забранени, както следва: 1.1. От 08.00 до 23.00 часа на 16.08.2015 г., както следва: - по ул. „Ангел Кънчев” между ул. „Солунска” и бул. „Патриарх Евтимий”; - пл. „Райко Даскалов”. 2. Влизането в двете посоки на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи събитието, ще бъде забранено, както следва: 2.1. От 08.00 до 22.00 часа на 16.08.2015 г. по: - ул. „Уилям Гладстон” между ул. „Рачо Димчев” и ул. „Ангел Кънчев”; - ул. „Хан Аспарух” между ул. „Г.С.Раковски” и ул. „Ангел Кънчев”; - ул. „Неофит Рилски” между ул. „Христо Белчев” и ул. „Ангел Кънчев”; - ул. „Петър Парчевич” между ул. „Христо Белчев” и ул. „Ангел Кънчев”; - по ул. „Д-р Георги Вълкович”.

Икономиката на ЕС е нараснала с 1,6% за година

http://econ.bg/Новини/Икономиката-на-ЕС-е-нараснала-с-1-6-за-годината_l.a_i.690957_at.1.html

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) е нараснала с 1,6% през второто тримесечие на 2015 г. за разлика от година по-рано. Общият брутен вътрешен...

Икономиката на ЕС е нараснала с 1,6% за година

http://econ.bg/Новини/Икономиката-на-ЕС-е-нараснала-с-1-6-за-година_l.a_i.690957_at.1.html

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) е нараснала с 1,6% през второто тримесечие на 2015 г. за разлика от година по-рано. Общият брутен вътрешен...

Поредният пиян шофьор отива на съд, удариха автоморга в Перник при спецакция

http://www.zapernik.com/krimi/poredniyat-piyan-shofior-otiva-na-sud-udariha-avtomorga-v-pernik_39614/

Разследващи полицай привлекли като обвиняем 58-годишният П.К. от Перник. На 08 август мъжът бил спрян за проверка, шофирайки лек автомобил „Форд”. При изпробването му с техническо средство, полицаите отчели 1, 92 промила в издишания от него въздух. П.К. има влязла в сила присъда за същото деяние през 2010 година. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка” и го грозят до 2 години лишаване от свобода и глоба от 100 до 300 лева.

Двигател със заличени номера е...

Продължава

Бареков дава на прокуратурата Божидар Димитров

http://www.cross.bg/barekov-dimitrov-bozhidar-1477176.html

/КРОСС/Евродепутатът Николай Бареков ще внесе подробности по сигнала до Главна прокуратура и ДАНС за придобития от сина на експрезидента Георги Първанов мултимилионен СПА хотел. Според лидерът на ББЦ и юридическия екип на партията става въпрос за класически случай на пране на пари от високопоставен политик. "Във връзка с този казус вече са организирани срещи с лидерите на европейските партии. В началото на септември лично ще ги запозная със съдържанието на сигнала.", заяви Бареков. "В никакъв случай банковият кредит и дълговете на хотела не покриват неговата пазарна стойност. Дори кредите от банката да са в размер на 3 млн. лв. и още толкова да са останалите задължения, пак се губят няколко милиона до реалната стойност на хотела, чиято оценка, дори в разгара на кризата, не е била 6 млн. лв. Тук говорим за хотел, който струва поне 10 млн. лв. по пазарна оценка.", категоричен е евродепутатът. Бареков е решен да търси отговор на въпроса по какъв начин президентският син Ивайло е платил останалите милиони. "Вторият сигнал, който ще внеса в прокуратурата, е за манипулиране на обществена поръчка от директора на НИМ Божидар Димитров. Самият той в национален ефир призна, че е назначил консорциум между три фирми, за да изхарчи по-бързо и по-лесно дадените му от правителството 120 хил. лв. за възстановяването на базиликата в Плиска", заяви още лидерът на ББЦ

Петролът сорт брент поевтиня с 52% за година

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/08/14/2590924_petrolut_sort_brent_poevtinia_s_52_za_godina/?ref=rss


Петролът сорт брент днес поевтиня до под 49 долара за барел. Сутринта сделки се сключваха и на нива от 48.93 долара. В ранния следобед обаче цената се покачи леко и към 14:30 ч. българско време достигна 49.20 долара за барел. Тя обаче е с с малко над 52 на сто по-ниска в сравнение с година по-рано. През миналия август суровината се търгуваше за около 104 долара за барел.

Цените на петрола се понижиха днес до шестгодишен минимум на фона на опасенията, породени от силния добив и...

На кървавата трагедия МВР отговори с помпозна пресконференция

http://bulgarski.pogled.info/news/66825/Na-karvavata-tragediya-MVR-otgovori-s-pompozna-preskonferentsiya

/Поглед.инфо/ На кървавата трагедия, завършваща с поредица от убити и осакатени деца, ръководството на МВР отговори с помпозна пресконференция.

В Турция хванаха бомби, с които можело да се разруши Диарбекир

http://balkani.actualno.com/V-Turcija-hvanaha-bombi-s-koito-mojelo-da-se-razrushi-Diarbekir-news_490055.html

Полицията в югоизточния турски град Диарбекир в рамките на няколко операции е задържала експлозиви, достатъчни да унищожат целия град. Това предава турският в. "Сабах", цитиран от БГНЕС. В съобщение на местната окръжна прокуратура се казва още, че в операциите между 20 юли и 13 август срещу членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) е било иззето голямо количество оръжия и муниции, в това число и над 100 самоделни бомби, 200 коктейла "Молотов" и над 100 килограма химикали. При операциите са

Крал Артур и Мерлин попадат в нова история

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4922389

Краят на V век е, а след смъртта на крал Утер в Англия цари хаос. Магьосникът Мерлин има видения за мрачно бъдеще и прави всичко необходимо младият и пламенен Артур - неизвестният син на Утер, отгледан като дете от народа - да бъде провъзгласен за крал.
Мерлин и Артур се настаняват в замъка Камелот заедно със съюзниците си - биологичната майка на
Краят на V век е, а след смъртта на крал Утер в Англия цари хаос. Магьосникът Мерлин има видения за мрачно бъдеще и прави всичко необходимо младият и пламенен Артур - неизвестният син на Утер, отгледан като дете от народа - да бъде провъзгласен за крал. Мерлин и Артур се настаняват в замъка Камелот заедно със съюзниците си - биологичната майка на

Шофьорът, убил две деца в Лесидрен, остава в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_546291.html

Окръжният съд в Ловеч остави за постоянно в ареста 28-годишния шофьор, който уби две деца и рани други две по време на нелегална гонка край село Лесидрен. Това съобщи за "Фокус" прокурорът от Окръжна прокуратура-Ловеч Валентин Вълков. Той съобщи, че предстои да бъде обсъдено и дали има достатъчно основания за постоянно в ареста да бъде оставен и мъжът, който късно снощи прегази 10-годишно момиченце в Ловеч. „Ще видим какво е събрано през нощта и до момента, както и дали имаме основания да остане в ареста. В момента той е задържан за 24 часа”, поясни Вълков. Инцидентът в Лесидрен стана във вторник около 18.50 часа. Тогава момче и момиче на 16 години загинаха, след като бяха пометени по време на гонка между двама младежи.  Местни жители разказаха, че мястото, на което стана катастрофата, често се използва за гонки.

Бой, скандали и счупени стъкла за денонощие в пернишко: 41-годишен мъж изпочупи стъклата на колата и заплаши бившата си жена, впоследствие го хванаха и с незаконно оръжие. Двама братя чупят прозорци на къща в Брезник, пиян перничанин наби продавачка

http://www.zapernik.com/pernik/boi-skandali-i-schupeni-stukla-za-denonoshtie-v-pernishko-41-godishen_39613/

Вчера, в Първо РУ – Перник е подала сигнал 50-годишна жена от областния център, за счупено стъкло на прозорец и заплахи от страна на мъж, с когото е живяла на семейни начала. Органите на реда предприели разследване на случая. В резултат на проведените процесуално-следствени действия бил претърсен лек автомобил и гараж, ползвани от 41-годишният С.Д., бивш приятел на жената. Разследващите иззели газов пистолет „Екол”, за който С.Д. не представил никакви документи. Мъжът е...

Продължава

Крадец отмъкна близо 150 кг. царевица от нива във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=298566

33-годишен жител на село Величково е спипан за кражба на близо 150 кг. царевица от нива край село Цонево. Това съобщиха от пресцентъра на полицията за Moreto.net. Царевицата е върната на собственика, а по случая е образувана преписка.

Филип Михайлов, прегазил децата в Лесидрен: Ален е виновен, засече ме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923807

28-годишният Филип Михайлов, който уби две деца край Лесидрен, остава за постоянно в ареста, реши Ловешкия окръжен съд. Въпреки настояването на защитникът му адвокат Владимир Маринов мярката да бъде изменена на по-леката
28-годишният Филип Михайлов, който уби две деца край Лесидрен, остава за постоянно в ареста, реши Ловешкия окръжен съд. Въпреки настояването на защитникът му адвокат Владимир Маринов мярката да бъде изменена на по-леката "домашен арест". Магистратите решиха, че не бива да се повтаря случая с Хюриет Сюлейманов.

Любопитни факти за тигрите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/liubopitni-fakti-za-tigrite-6041058

Тигърът заслужава внимание, той е застрашен вид и човечеството трябва да положи усилия за опазването му

Голяма Богородица на „Богородична стъпка"

http://www.cross.bg/bogoroditza-stupka-skalata-1477175.html

/КРОСС/На Успение Богородично се очаква стотици православни да посетят местността „Богородична стъпка" край село Старозагорски минерални бани. Мястото се смята за свято и енергийно. Намира се на 1,5 км. от края на селото, на един от хълмовете в Сърнена Средна гора и представлява природен феномен - на скалата има образование, подобно на огромна човешка стъпка. Край него е построен параклис „Рождество на Пресвета Богородица". Преданието гласи, че в епохата на римското владичество пред изкушени от християнството воини се явила Богородица. За да ги убеди, че това е най-силната вяра, Божията майка оставила стъпката си в скала над бойния стан. Войниците приели тук тайно християнството, а оттогава местността се превърнала в свято място. Дори и в най - големи горещини, вдлъбнатината, която Богородица оставила върху скалата, винаги е пълна с вода. Легендите разказват, че Богородица е стъпила с младенеца, за да избави от изтезания един вярващ човек. Върху огромна каменна скала има вдлъбнатина с форма на стъпка от човешки крак, която винаги е пълна с вода. За първи път от 100 години и наше най-голямо разочарование водата беше пресъхнала. Хората тук не помнят такава жега и суша, пресъхнало е и езерото в центъра на Баните. Встрани от стъпката има огромен каменен саркофаг. Пак хората говорят, че тук са пренощували монасите, които са пренасяли мощите на св. Иван Рилски. В околностите са открити още няколко такива саркофага

Думи за поета

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/08/14/2590863_dumi_za_poeta/?ref=rss


"Дневник" препубликува от портала "Култура" текста на Божидар Кунчев по повод 70-тия рожден ден на поета и писател Борис Христов.

Против конвенциите в обществото и културата, в поезията, в самото съществуване на човека… Против конвенциите, наложени с лекомислие и преднамереност, за да стане животът явление без морална и духовна същност. Против заради потреса му от пошлостта и безразсъдствата, въвлекли човека в света на злото и крушенията. С това "против" Борис Христов се опълчи на...

Маскирана преби баба-съседка заради 1,40 лв.

http://frognews.bg/news_96185/Maskirana-prebi-baba-sasedka-zaradi-1-40-lv/

Задържана е 39-годишна, нападнала и била възрастна жителка на плевенското село Тодорово, съобщава от пресцентъра на МВР. Пострадалата подала сама сигнала. Тя обяснила, че живее сама. По късна доба непозната, маскирана с качулка и шал, влязла през незаключена врата на приземния етаж в къщата и поискала пари. Тя заплашила старицата с нож, нападнала я с юмруци, нанесла й множество удари по тялото.

Янис Варуфакис готов да се оттегли от депутатското си място

http://www.cross.bg/varyfakis-zakonoproekta-yanis-1477174.html

/КРОСС/Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, който гласува против законопроекта по третия пакет финансова помощ за страната, заяви, че е готов да се оттегли от депутатското си място, ако това бъде поискано от премиера Алексис Ципрас, съобщиха местни медии. Мотивирайки решението си да отхвърли законопроекта, Варуфакис каза, че не е могъл да гласува едно споразумение, което не може да бъде изпълнено. Варуфакис се оплака, че през последно време е бил обект на "крайни словесни атаки и обвинения" за начина, по който е работил като финансов министър. Според него тези лични нападки са били провокирани от успешните, по думите му, усилия на правителството да възвърне за тези пет месеца, откакто е на власт, достойнството на гръцките граждани.  

Кипърският АПОЕЛ готви трансферен удар с привличането на Бербатов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923789

Кипърският АПОЕЛ се включи в борбата за подписа на апетитната трансферна хапка Димитър Бербатов, съобщи CyprusScore.com.
В края на миналия трансферен прозорец клубът от Никозия успя да привлече норвежеца Джон Арне Рийзе и сега се надява в последната минута да успее да повтори удара си с българина.
Според изданието източници,
Кипърският АПОЕЛ се включи в борбата за подписа на апетитната трансферна хапка Димитър Бербатов, съобщи CyprusScore.com. В края на миналия трансферен прозорец клубът от Никозия успя да привлече норвежеца Джон Арне Рийзе и сега се надява в последната минута да успее да повтори удара си с българина. Според изданието източници,

Кипърският АПОЕЛ готви трансферен удар - надява се да привлече Бербатов в последния ден на прозореца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923810

Кипърският АПОЕЛ се включи в борбата за подписа на апетитната трансферна хапка Димитър Бербатов, съобщи CyprusScore.com.
В края на миналия трансферен прозорец клубът от Никозия успя да привлече норвежеца Джон Арне Рийзе и сега се надява в последната минута да успее да повтори удара си с българина.
Според изданието източници,
Кипърският АПОЕЛ се включи в борбата за подписа на апетитната трансферна хапка Димитър Бербатов, съобщи CyprusScore.com. В края на миналия трансферен прозорец клубът от Никозия успя да привлече норвежеца Джон Арне Рийзе и сега се надява в последната минута да успее да повтори удара си с българина. Според изданието източници,

Адвокатът на шофьора, прегазил мъж в Пловдив: Свидетели са го пребили

http://petel.bg/Advokatat-na-shofora--pregazil-mazh-v-Plovdiv--Svideteli-sa-go-prebili__123292

Емил Кацаров, bTV Случайни свидетели на пътно-транспортното произшествие, при което в сряда вечерта 24-годишният Милан Димеков прегази и...

Държавата се справя адекватно с горските пожари според Бойко Борисов

http://www.moreto.net/novini.php?n=298568

Държавата се справя адекватно с горските пожари. Това каза в отговор на журналистически въпрос министър-председателят Бойко Борисов при посещение на новоизградения многофункционален спортен комплекс в "Зона Б - 5", част от парк "Възраждане", цитиран от БТА.

Пламен Марков: Не разбирам защо БФС изпрати ЦСКА във В група точно сега

http://www.cross.bg/tzska-markov-klyba-1477165.html

/КРОСС/ Изпълнителният директор на ФК ЦСКА Пламен Марков изрази недоумение защо точно сега от БФС са решили да изхвърлят „армейците" във „В" група. Според Марков футболните началници са правили безброй компромиси с различни клубове през последните години, но точно на ЦСКА е бил отнет лиценза. „Няма причини да има съмнение. Клубът функционира трудно с оглед на идеята, че говорихме да започнем като футболен клуб ЦСКА първенството, в последния момент получихме отказ. Това постави клуба в деликатна ситуация, въпреки всичко се справяме. Надявам се въпросът да се реши, за да имаме по-малко проблеми", коментира Марков на пресконференцията преди двубоя в неделя срещу Септември (София). „За нас най-важно е първият отбор да играе добре и привържениците да ни подкрепят. Този ентусиазъм да успеем да го задържим и да радваме тези фенове, заради които е играта. Трудностите са с функционирането на клуба, защото имаме текущи разходи. В момента съществуваме като ПФК ЦСКА, а има трудност в това отношение. Плащанията се извършват със затруднения, а не така както искаме да бъдат. Има яснота по отношение бъдещото развитие. В момента такива процедури трудно могат да станат, тъй като практически ръководството на клуба е старото ръководство като легитимно такова. Аз не бих се наел да правя такива промени като не съм изпълняващ длъжността", допълни бившия национален селекционер.  

Дълговете на домакинствата към лизингови дружества леко се свиват

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/08/14/2590908_dulgovete_na_domakinstvata_kum_lizingovi_drujestva/?ref=rss


Вземанията на лизинговите дружества по финансов и оперативен лизинг към края на юни се свиват на годишна база, показват данните на БНБ.

В края на второто тримесечие вземанията от домакинствата са за общо 215.6 млн. лв. при 247.8 млн. лв. в края на същия период на 2014 година. В сравнение с периода януари-март обаче има нарастване на тези задължения - с 0.7% до 1.5 млн. лв.

В същото време относителният дял на вземанията от домакинствата от общия им размер се свива от 7.8% в...

Убиецът на Велислава и Марино остава в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923787

Окръжният съд в Ловеч остави за постоянно в ареста 28-годишния шофьор, който уби две деца - Велислава и Марино, и рани други две по време на нелегална гонка край село Лесидрен.
Това заяви Валентин Вълков, прокурор от Окръжна прокуратура - Ловеч, цитиран от Фокус. Той съобщи, че след час предстои да бъде обсъдено и дали има достатъчно основания на
Окръжният съд в Ловеч остави за постоянно в ареста 28-годишния шофьор, който уби две деца - Велислава и Марино, и рани други две по време на нелегална гонка край село Лесидрен. Това заяви Валентин Вълков, прокурор от Окръжна прокуратура - Ловеч, цитиран от Фокус. Той съобщи, че след час предстои да бъде обсъдено и дали има достатъчно основания на

Два наркоудара в Слънчев бряг, разбиха лаборатория за пико и спипаха дилър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923777

18 дози със синтетична дрога са открили полицаите в дома на криминално проявения Кирил Ч., 39-годишен от Несебър.
Jова е станало при спецакция на отдел „Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас и Районно управление - Несебър.
Претърсeно е жилището на несебърлията в к-с „Стария възел" в Слънчев бряг. Дрогата е намерена там.
18 дози със синтетична дрога са открили полицаите в дома на криминално проявения Кирил Ч., 39-годишен от Несебър. Jова е станало при спецакция на отдел „Криминална полиция" при ОДМВР - Бургас и Районно управление - Несебър. Претърсeно е жилището на несебърлията в к-с „Стария възел" в Слънчев бряг. Дрогата е намерена там.

62 души вадили шофьора на увисналата цистерна

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/62-dushi-vadili-shofiora-na-uvisnalata-cisterna-6041060

Операцията е била сложна и е трябвало да се проведе при строго спазване на мерките за безопасност, с цел да бъде спасен човешкият живот и да не пострадат други участници в операцията

51 яхти опъват платна по българското Черноморие

http://www.vesti.bg/bulgaria/51-iahti-opyvat-platna-po-bylgarskoto-chernomorie-6041059

В регатата „Кор Карола” има български, британски, немски, френски и украински екипажи

Световен театър въпреки

http://offnews.bg/news/n_1/n_546275.html

Мисли по време на пътуването ми с Драматичен театър „Рачо Стоянов” при гостуването му със спектакъла „Жана Дарк” /режисьор Петринел Гочев/ на 55-то издание на престижния театрално-музикален фестивал „Охридско лято”, република Македония. През годините и до днес е жива традицията този форум да бъде сред водещите в Европа. Имена на театрални творци, школи, трупи и театри като тези на Брук, Гротовски, Комисаржевская, Фоменко, „Латерна магика”, Някрошюс, Жолдак, Остермайер и много други са дефилирали по откритите сцени на приказния Охрид, край Самуиловата крепост и паметниците на Климент и Наум, на брега на сияйното Охридско езеро. На 11 август 2015 година, в навечерието на своята 75 годишнина, Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово и режисьорът Петринел Гочев добавиха своите имена върху каменните зидове на пантеона на вечността.  Чувствах се горд. Заради това, че бе преодоляно недоверието един малък театър от провинцията в България да мери ръст с най-добрите на стария континент. На пресконференцията директорът на фестивала Георги Йолевски отсече: „ Най-интересните творчески инвенции и експерименти, истинските театрални събития се случват там, където има театрална ситуация, извън столицата. Габрово е такова място.” Това означава едно - Габрово вече е познато, Габрово вече е марка. Не само в Охрид и Битола, където седмица по-рано същият театър с ”Ромео и Жулиета„ на същия режисьор предизвика фурор на битолския Шекспировия фестивал. За театър „Рачо Стоянов” и неговата директорка Невена Митева вече говорят театралната критика, любителите на театъра, случайните зрители, гостите на града. Комисарят по разширяването на ЕС, който присъства на представлението на „Жана Дарк”, го нарече „световно”. Чувствах се горд. Заради мощния и оплождащ талант на Петринел Гочев, който за няколко часа, специално за сцената в Охрид, създаде ново представление. Заради всеотдайната и талантлива млада трупа, която предизвика бурни коментари и възхищение. Заради неистовата Гергана Змийчарова в ролята на Жана Дарк, която разтърси публиката. Заради сценичните работници, които, като същински нинджи, кацнали на покрива на сградата зад сцената, сътворяваха на живо, с риск за живота си/това е самата истина!/ една уникална сценографска феерия. Чувствах се горд въпреки. Въпреки нищожния, обиден бюджет за култура на нашата Чалгария – държавата на политическата чалга. Въпреки безумната реформа в театъра, която подтиква към раболепие, хитруване и нисък вкус. Въпреки чувството ми за съпричастие и безпомощност към членовете на трупата на театъра, които стоически брояха стотинките си, но нито за миг не престанаха да бъдат истински герои в професията си.  Подобна е ситуацията в повечето сценични институти у нас и причината за това не е само липсата на средства. Властта в Чалгария не обръща внимание на онези, от които не се страхува. Тук бунтовете никога не са започвали от сцената. Във Франция например, през 1830 година, при премиерата на пиесата „Ернани” от Виктор Юго, романтиците се сблъскват с традиционните привърженици на класицизма. По добра френска традиция безредиците прерастват в социални, оттам и в политически. Мечтая това да се случи и у нас!

Кметът на Карлово: Репресират ме предизборно

http://offnews.bg/news/n_1/n_546273.html

"Смехотворно обвинение, зрелищен арест и отстраняване от длъжност", очаква кметът на Карлово Емил Кабаиванов,  който в понеделник е призован в окръжна прокуратура в Пловдив. Градоначалникът твърди в своя позиция, разпространена до медиите, че е подложен на полицейска и прокурорска репресия.  Преди седмица обвинението обяви, ча Кабаиванов ще бъде привлечен под наказателна отговорност за безстопанственост в периода от април 2013 г. до април 2015 г. На общината били причинени щети за 22 849 лева.  В позицията на Кабаиванов се казва:  Два месеца преди местните избори на 25 октомври предизборната борба в Карлово, а вероятно и на други места в страната, започна. Започна по един непочтен и недемократичен и незаконен начин. Очаквам в понеделник, 17 август 2015 г. , когато съм призован в Окръжна прокуратура – Пловдив /въпреки забраната от лекуващите ме лекари да участвам в следствени действия/, да ми бъде повдигнато смехотворно обвинение, да бъда арестуван зрелищно и в последствие да бъде поискано от Окръжния съд отстраняването ми от длъжност. Този акт ще бъде логично следствие на полицейската и прокурорска репресия, която се упражнява в последните месеци срещу мен и някои служители в Община Карлово. Целта е да бъда дискредитиран, уплашен и в крайна сметка отстранен от предизборната надпревара, в която социологическите анкети вече месеци наред ми отреждат безапелационно първо място. Сагата с полицейско-прокурорския произвол започна през май, когато районен прокурор от Карлово, братовчед на един от кандидатите за кмет, ме обвини в злоупотреба с доверие за мои действия, по които Окръжна прокуратура отдавна вече се е произнесла, че не са престъпления. По-късно въпросният прокурор бе отведен от делото, очаквам скоро обвинението да бъде оттеглено. След като този опит за сплашване не постигна целения резултат, т.е. не успяха да ме "убедят" да се откажа от участие в изборите, последва "втора серия". В началото на юни бе задържан абсолютно неправомерно г-н Милко Стрехин,след обиск,продължил цял ден ,за да търсят разследващите заповед ,за която знаеха,че се намира в деловодството на Община Карлово. Един почтен възрастен /63 г./ мъж беше обискиран и държан без основание цяла нощ в ареста, като целта е била да го сплашат и да го привлекат като свидетел на обвинението. По подобен начин разследващите органи са подходили и към други служители във "водния" проект – г-жа Цветина Захарлиева и г-н Яни Вангелов. Жертва на полицейщината беше и секретарят на община Карлово г-н Стефан Стефанов, който също беше призован и разпитван пред съдия – посред нощ и без да му бъде дадено право на адвокат. В резултат на тази активност на правоохранителните органи и служби бе скалъпено едно смехотворно обвинение, според което съм допуснал разхищаване на над 20 хиляди лева от проекта за водния цикъл на Карлово. Това обвинение, което най-вероятно няма и да влезе в съда, все още не ми е връчено. Но активността на разследващите в тази връзка също е отвъд нормалната практика и разпоредбите на закона. От 30.07.2015 г. постъпих на лечение в карловската болница, а от 10.08.2015 г. съм в болнични с режим домашно лечение. Болничният ми лист е представен надлежно на разследващите органи от моите адвокати. Въпреки това вече два пъти, в нарушение на закона …. получавам призовки,за дати ,за които се знае ,че съм в болница, за да ми бъде предявено обвинението. Защо се бърза? Очевидно целта е да бъда дискредитиран, а съдебния процес да бъде превърнат в политически фарс. Аз ще се явя на 17 август в Окръжната прокуратура, въпреки, че законът ми позволява да откажа да го направя. Ще се явя, защото не искам да дам възможност на хора, в чиято добросъвестност се съмнявам, да устроят цирк с участието на полиция и съдебна охрана – както в случая с ареста на г-н Стрехин. По този начин щадя и самоуважението на българските полицаи, които, уверен съм, се срамуват, когато се налага да изпълняват подобни политически поръчки. Ще наруша режима на лечението си и ще отида да ми бъде повдигнато обвинение, защото съм уверен, че терорът и произволът над хората, които са работили с мен, трябва да приключи. Отговорността за моето здраве ,което с тормоза си прокуратурата е поставила на изключителен риск , оставям на нея. Намирам в случая за нормално Главният прокурор, Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към ВСС да се самосезират и да извършат проверка за това законосъобразни ли са действията на подчинените им прокурори ,следователи и полицаи и да дадат отговор на обществото. Аз вярвам в демокрацията. Отстоявал съм нейните принципи и като председател на СДС, и сега – като заместник – председател на СДС и кмет на Карлово втори мандат. Вярвам, че изборите са състезание за доверието на избирателите, а не мръсна игра, в които всички средства са позволени. Затова подобни нечистоплътни политически интриги, подобен произвол и терор, като тези, на който сме свидетели, ме мотивират допълнително. За да им дам отпор, да се противопоставя на опитите да бъде дискредитирана демокрацията. Всички опити да ме сплашат са обречени на неуспех. Аз ще се боря за доверието на съгражданите си. Но ще се боря и срещу онези, които сеят страх. Вярвам, че ще спечеля и двете битки! 

На България ѝ трябва инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“

http://politics.actualno.com/Na-Bylgarija--trjabva-investicionen-plan-podoben-na-Plana-Unker-news_490053.html

Необходимо е България да изработи свой инвестиционен план, подобен на Плана “Юнкер”, който да мобилизира публични и частни финансови ресурси за постигане на ясно определени инвестиционни задачи, ускоряване на икономическия растеж и създаване на нови работни места, съобщиха от Министерството на труда и социалната полтитика. Тази възможност обсъдиха на среща по-рано днес в София, заместник министър-председателят и министър на труда и социалната политика Ивайло  Калфин и заместник

БНБ и ДАНС със съвместни проверки за прането на пари

http://society.actualno.com/BNB-i-DANS-sys-syvmestni-proverki-za-praneto-na-pari-news_490052.html

Днес (14.08) Българската народна банка  и Държавна агенция „Национална сигурност“ подписаха инструкция за взаимодействие, която е основана на Закона за ДАНС и  правилника за прилагането му.В рамките на съвместната инструкция, която не представлява публичен документ, двете институции се ангажират да си взаимодействат в следните области: противодействие и превенция срещу изпирането на пари, противодействие и превенция срещу финансирането на тероризма, предотвратяване и разкри

Йохан Йортегрен остава треньор на Григор Димитров до края на сезона

http://tennis.actualno.com/Johan-Jortegren-ostava-trenior-na-Grigor-Dimitrov-do-kraja-na-sezona-news_490050.html

Йохан Йортегрен ще остане личен треньор на най-добрия български тенисист Григор Димитров до края на сезона. Акадамията Good to Great потвърди новината в социалната мрежа Twitter. “Горди сме да обявим, че отново ще работим с Григор Димитров. Йохан Йортегрен ще му помага до края на сезона и им желаем успех”, пише и на сайтана академията, чийто консултант е легендата Бьорн Борг. Григор и Йохан официално са заедно от 2 август. На 7 юли първата ни ракета в мъжкия тенис обяви, че се ра

С над половин милион проектират нова визия на стария град в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923765

Реконструкция на 36 улички в Старо Търново, ремонт на площадни пространства и площадки за наблюдение към р.Янтра и Боруна, както и обновяване на Археологическия музей и Регионалната народна бибилотека проектират екипи от архитекти за новия програмен период на еврофинансиране. За подготовката на инвестиционните проекти е осигурено безвъзмездна
Реконструкция на 36 улички в Старо Търново, ремонт на площадни пространства и площадки за наблюдение към р.Янтра и Боруна, както и обновяване на Археологическия музей и Регионалната народна бибилотека проектират екипи от архитекти за новия програмен период на еврофинансиране. За подготовката на инвестиционните проекти е осигурено безвъзмездна

Наградиха отличниците на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=298562

Двамата зрелостници от Варна са удостоени с почетното отличие „Национална диплома“ на Министерството на образованието. Преслава Енева, възпитаник на IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“, и Герасим Велчев – от МГ „Д-р Петър Берон“, са част от групата на пълни отличници в страната – общо 14 души, съобщиха от Общината за Moreto.

Борисов: Родителите знаят, че се организират гонки, но си мълчат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923748

Законите са достатъчно ясни. Кой закон позволява да караш с превишена скорост, да нарушаваш обществения ред, да вдигаш шум? Кой закон го позволява? По-интересно ми е кой родител позволява детето му да отиде там. Кой родител? Искате ли да приложим репресия, да накараме полицията да бъде по-твърда с тези хора и да видите по сутрешните блокове,
Законите са достатъчно ясни. Кой закон позволява да караш с превишена скорост, да нарушаваш обществения ред, да вдигаш шум? Кой закон го позволява? По-интересно ми е кой родител позволява детето му да отиде там. Кой родител? Искате ли да приложим репресия, да накараме полицията да бъде по-твърда с тези хора и да видите по сутрешните блокове,

Най-дългият полет в света вече ще е над 17 часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_546269.html

От 1 февруари 2016 г. авиокомпанията "Емирейтс" ще пусне директен полет, който ще обслужва най-дългия въздушен път в света, съобщава британският "Индипендънт". Става дума за маршрут от Дубай до столицата на Панама, а времето за изминаването му ще бъде 17,5 часа, което ще превърне полета в най-продължителния в света. Това ще е и първата дестинация на "Емирейтс" до Централна Америка. Самолетът, който ще обслужва маршрута е Boeing 777-200LR.  Досега най-дългият маршрут в света принадлежеше на авиокомпанията Qantas и беше от Сидни, Австралия до Далас, САЩ. Според сайта Great Circle Mapper обаче полетът на "Емирейтс" ще изминава 13, 824 км., което надминава маршрута на Qantas с 10 км.

Проклятието "Лесидрен" - на лобното място на Велислава е прегазен и синът на Въло Радев

http://petel.bg/Proklyatieto-Lesidren---na-lobnoto-myasto-na-Velislava-e-pregazen-i-sinat-na-Valo-Radev__123290

снимка: БулФото Тежко проклятие е надвиснало над ловешкото село Лесидрен, убедени са местните жители, пише "Марица".  Хората редуват...

Над 20 млн. лева ще струва гасенето на пожарите от последните седмици

http://www.cross.bg/durzhavata-pozharite-izklyuchitelno-1477171.html

/КРОСС/Гасенето на пожарите от последните седмици ще струва на държавата над 20 млн. лева, прогнозира премиерът Бойко Борисов. По думите на премиера, държавата се справя адекватно в потушаването на огнените стихии, причина за които е човешка небрежност. Виждате как всяка вечер в планините горят пожарите. И тези, които ги гасят - и те са български момчета, и те имат майки и бащи. Тези, които са седяли на 38 градуса температура и пожара - 1000 градуса, те са там, но и те имат родители, и те имат семейства. Някой си запалил да си пече сланина или си хвърлил фаса - що за идиотщина, коментира Борисов. Сухи треви и храсти пламнаха днес в района на Тюленово. Изяснява се дали има засегнати животински видове, дали местността, в която е извършен пожарът, не е под закрила на държавата, и стойността на причинените щети. На мястото на пожара са изпратени 6 екипа пожарникари. В гасенето на огъня участват и служители от Българската армия. От Районната прокуратура в Каварна съобщиха, че е започнало досъдебно производство срещу неизвестен извършител на палеж - престъпление по член 331, ал. 1 от Наказателния кодекс, което се наказва с лишаване до три години. Първоначално рискът е бил за две села. Към момента такъв риск не съществува, увери директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Той отново предупреди, че ситуацията е изключително рискова и трябва да се внимава

Запалиха колата на известен интелектуалец в Казанлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923751

Тази сутрин, около 04:30 часа, неизвестен подпали автомобила на казанлъшкия интелектуалец Румен Сомов, съобщи БГНЕС.
Автомобилът "Фолксваген" е бил паркиран пред дома на Сомов на ул. "Славянска" в Казанлък. След като се е чул силен тътен, той погледнал през прозореца и видял, че колата му гори. Направил опит да я загаси сам, но не успял.
Тази сутрин, около 04:30 часа, неизвестен подпали автомобила на казанлъшкия интелектуалец Румен Сомов, съобщи БГНЕС. Автомобилът "Фолксваген" е бил паркиран пред дома на Сомов на ул. "Славянска" в Казанлък. След като се е чул силен тътен, той погледнал през прозореца и видял, че колата му гори. Направил опит да я загаси сам, но не успял.

Запалиха колата на известен интелектуалец в Казанлък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923742

Тази сутрин, около 04:30 часа, неизвестен подпали автомобила на казанлъшкия интелектуалец Румен Сомов, съобщи БГНЕС.
Автомобилът
Тази сутрин, около 04:30 часа, неизвестен подпали автомобила на казанлъшкия интелектуалец Румен Сомов, съобщи БГНЕС. Автомобилът "Фолксваген" е бил паркиран пред дома на Сомов на ул. "Славянска" в Казанлък. След като се е чул силен тътен, той погледнал през прозореца и видял, че колата му гори. Направил опит да я загаси сам, но не успял.

50 загинали, 700 ранени след експлозията в Китай

http://frognews.bg/news_96180/50-zaginali-700-raneni-sled-eksploziiata-v-Kitai/

40 часа след експлозиите в китайския град Тянцзин все още има огнища на пожари на мястото на трагедията. Загиналите при взривовете в склада на фирмата станаха 50, а 701 души са в болница с различни травми, като 71 от тях са в критично състояние.

50 загинали, 700 ранени след чудовищната експлозия в Китай

http://frognews.bg/news_96180/50-zaginali-700-raneni-sled-chudovishtnata-eksploziia-v-Kitai/

40 часа след експлозиите в китайския град Тянцзин все още има огнища на пожари на мястото на трагедията. Загиналите при взривовете в склада на фирмата станаха 50, а 701 души са в болница с различни травми, като 71 от тях са в критично състояние.

Олег Чулев гасне в "Пирогов" от 20 дни след тежък инсулт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923715

Учредителят и бивш вицепрезидент на КТ
Учредителят и бивш вицепрезидент на КТ "Подкрепа" Олег Чулев гасне в "Пирогов" от 20 дни. Причината е тежък инсулт, вследствие на което пациентът е в кома.Това съобщи току-що пред "24 часа" шефът на реанимацията проф. Милан Миланов.Преди 3 седмици 64-годишният Чулев е попаднал в инцидент на пътя. Притекъл се да помага на пострадали при удар на два

Есента стартира изграждането на парк "Възраждане"

http://econ.bg/Новини/Есента-стартира-изграждането-на-парк-Възраждане-_l.a_i.690951_at.1.html

На 1 септември очакваме да започне изграждането на парк "Възраждане". Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. ...

В. Кънев: Спадът на цените на петрола се дължи на дисбаланса в търсенето и предлагането

http://www.cross.bg/tzenite-petrola-kunev-1477170.html

/КРОСС/Две са групите фактори за спада на цената на петрола - дисбалансът на търсенето и предлагането и съотношението на американската валута спрямо останалите валути, посочи председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев по повод спада на курса на петрола до най-ниското си ниво за 6 години, което се случва за втори път за една седмица. За икономиката е важно цените на нефта да бъдат стабилни, защото това може да доведе до пружиниращ ефект след време, което ще повлияе негативно на световната икономика, каза Кънев пред БНР. Има излишъци на нефт и намалено потребление, което води до намаляване на цените. Това, което, според мен, е повлияло за спада на цената на нефта, е поевтиняването на китайската валута и влиянието на китайската икономика на световната икономика, посочи той.  Валентин Кънев обясни, че спадът на цените на петрола вече се усеща в България, но не може да се очаква автоматизъм в цените на нефта, спрямо цените на горивата.  

ПЪРВО в ПИК! Бареков с нови горещи подробности по сигнала срещу Първанов!

http://pik.bg/първо-в-пик-бареков-с-нови-горещи-подробности-по-сигнала-срещу-първанов-news382355.html

ПЪРВО в ПИК! Бареков с нови горещи подробности по сигнала срещу Първанов!

"Днес предстои да внеса нови подробности по сигнала до Главна прокуратура и ДАНС за придобития от сина на експрезидента Георги Първанов мултимилионен СПА хотел". Това написа Николай Бареков на личната си страница във "Фейсбук".

"След подробна консултация с нашите юристи, преценихме, че става въпрос за класически случай на пране на пари от високопоставен политик. В никакъв случай банковият кредит и дълговете на хотела не покриват неговата пазарна стойност. Дори кредите от банката да са в размер на 3 млн. лв. и още толкова да са останалите задължения, пак се губят няколко милиона до реалната стойност на хотела, чиято оценка, дори в разгара на кризата, не е била 6 млн. лв. Тук говорим за хотел, който струва поне 10 млн. лв. по пазарна оценка", категоричен е Бареков.

"Остава въпросът по какъв начин президентският син Ивайло е платил останалите милиони. Отговор на този въпрос до момента не сме получили нито от експрезидента Първанов, нито от сина му.

Вторият сигнал, който ще внеса в прокуратурата, е за манипулиране на обществена поръчка от директора на НИМ Божидар Димитров. Самият той в национален ефир призна, че е назначил консорциум между три фирми, за да изхарчи по-бързо и по-лесно дадените му от правителството 120 хил. лв. за възстановяването на базиликата в Плиска", подчерта евродепутатът.

"За г-н Димитров това са смешни пари, но аз като европейски депутат и данъкоплатец не смятам, че 120 хил. лв. пари на народа могат да бъдат определени като „смешни“. Деянието, извършено от Божидар Димитров, предвижда няколко години затвор, освен ако той не e лъгал по телевизията, и се нарича корупция и търговия с влияние на висш държавен чиновник в особени големи размери", убеден е лидерът на ББЦ.

"Сигурно се питате защо реформаторите и ПМ мълчат и си натискат парцалите? Отговорът е съвсем прост – Радан и компания са седнали на трапезата заедно с двама агенти на ДС и лапат повече от тях във властта, защото автентичните десни избиратели бяха предадени от РБ и техните гласове отидоха, за да върнат агент Гоце на власт, а агентите от ДС да си купуват луксозни хотели и да принизят политиката в България до нивото на един селски панаир", завършва Николай Бареков.

ПЪРВО в ПИК! Бареков с нови горещи подробности по сигнала срещу Първанов! (документ)

http://pik.bg/първо-в-пик-бареков-с-нови-горещи-подробности-по-сигнала-срещу-първанов-документ-news382355.html

ПЪРВО в ПИК! Бареков с нови горещи подробности по сигнала срещу Първанов! (документ)

"Днес предстои да внеса нови подробности по сигнала до Главна прокуратура и ДАНС за придобития от сина на експрезидента Георги Първанов мултимилионен СПА хотел". Това написа Николай Бареков на личната си страница във "Фейсбук".

"След подробна консултация с нашите юристи, преценихме, че става въпрос за класически случай на пране на пари от високопоставен политик. В никакъв случай банковият кредит и дълговете на хотела не покриват неговата пазарна стойност. Дори кредитите от банката да са в размер на 3 млн. лв. и още толкова да са останалите задължения, пак се губят няколко милиона до реалната стойност на хотела, чиято оценка, дори в разгара на кризата, не е била 6 млн. лв. Тук говорим за хотел, който струва поне 10 млн. лв. по пазарна оценка", категоричен е Бареков.

"Остава въпросът по какъв начин президентският син Ивайло е платил останалите милиони. Отговор на този въпрос до момента не сме получили нито от експрезидента Първанов, нито от сина му.

Във връзка с този казус вече са организирани срещи с лидерите на европейските партии. В началото на септември лично ще ги запозная със съдържанието на сигнала, уточнява Бареков, прилагайки и допълнението към сигнала до главния прокурор.

 

Вторият сигнал, който ще внеса в прокуратурата, е за манипулиране на обществена поръчка от директора на НИМ Божидар Димитров. Самият той в национален ефир призна, че е назначил консорциум между три фирми, за да изхарчи по-бързо и по-лесно дадените му от правителството 120 хил. лв. за възстановяването на базиликата в Плиска", подчерта евродепутатът.

"За г-н Димитров това са смешни пари, но аз като европейски депутат и данъкоплатец не смятам, че 120 хил. лв. пари на народа могат да бъдат определени като „смешни“. Деянието, извършено от Божидар Димитров, предвижда няколко години затвор, освен ако той не e лъгал по телевизията, и се нарича корупция и търговия с влияние на висш държавен чиновник в особени големи размери", убеден е лидерът на ББЦ.

"Сигурно се питате защо реформаторите и ПМ мълчат и си натискат парцалите? Отговорът е съвсем прост – Радан и компания са седнали на трапезата заедно с двама агенти на ДС и лапат повече от тях във властта, защото автентичните десни избиратели бяха предадени от РБ и техните гласове отидоха, за да върнат агент Гоце на власт, а агентите от ДС да си купуват луксозни хотели и да принизят политиката в България до нивото на един селски панаир", завършва Николай Бареков.

Българската икономика се забърза

http://www.moreto.net/novini.php?n=298564

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 2.2% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.4% спрямо първото тримесечие на 2015 година. За периода БВП в номинално изражение достига 20 920 млн. лева.

Григор Димитров ще работи с Йортегрен до края на сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/08/14/2590904_grigor_dimitrov_shte_raboti_s_iortegren_do_kraia_na/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров ще продължи да тренира под ръководството на Йохан Йортегрен. Двамата ще работят заедно до края на годината.

Хасковлията се раздели с Роджър Рашийд след "Уимбълдън". Малко по-късно Good to Great, която помагаше на най-добрия български тенисист преди две години, обяви, че той ще работи временно с Йортегрен.

Сега от академията съобщават, че треньорът ще помага на Димитров до края на сезона.

Димитров минава през труден момент....

Пожарникарят, който спаси шофьора от цистерната на "Хемус": Кабината се поклащаше, момчето беше в шок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923739

62 служители на вътрешното министерство, от които 35-ма полицаи са взели участие в успешната спасителна операция по изваждането на водача на катастрофиралата на магистрала "Хемус" вчера цистерна.
Това заяви на брифинг ръководителят на спасителната операция по изваждането на водача от катастрофиралата цистерна комисар Тошко Бързилов,
62 служители на вътрешното министерство, от които 35-ма полицаи са взели участие в успешната спасителна операция по изваждането на водача на катастрофиралата на магистрала "Хемус" вчера цистерна. Това заяви на брифинг ръководителят на спасителната операция по изваждането на водача от катастрофиралата цистерна комисар Тошко Бързилов,

Свежо лято с „Кралица Роза“ на „REFAN“

http://pik.bg/свежо-лято-с-„кралица-роза“-на-„refan“-news382391.html

Свежо лято с „Кралица Роза“ на „REFAN“

Лятото е сезона, който ни зарежда с енергия и слънце. Плаж, море, загар. Слънчевите лъчи ни дават обаче не само прекрасен шоколадов тен. Под въздействието им, кожата губи част от влагата си, зачервява се и намалява нейната еластичност. Необходима е специална грижа, която да регенерира кожата.

Серия Кралица роза на Рефан България осигурява ефикасна грижа за възпалената и дехидратирана кожа след плаж. Високото съдържание на натурални розови продукти- розова вода, розово масло и конкрет, действат противовъзпалително, хидратиращо и мощно регенериращо кожата. Кожата на лицето и тялото много бързо възвръщат здравия си и сияен вид.

Незаменим помощник за летните дни е Спрей за лице и тяло Кралица роза. С високото си съдържание на натурална розова вода и алантоин, той успокоява зачервената кожа, хидратира и освежава в горещите дни. Екстракти от липа и сладък корен действат противовъзпалително, омекотяват и изглаждат. Може да се използва по всяко време и навсякъде. Не съдържа парфюм, оцветители и парабени. Не оставя мазни следи върху кожата.

Лосион за тяло Кралица роза съчетава безценните качества на розовия конкрет и розовото масло. Успокоява зачервената след плаж кожа, възстановява влагата в нея предпазва от преждевременно стареене. Екстрактът от сладък корен успокоява възникналите алергични реакции, регулира водо- солевата обмяна и подобрява дишането й.

Душ гел Кралица роза и Шампоан за коса Кралица роза са незаменими в грижата за косата и тялото след плаж. Съчетават хидратиращите и противовъзпалителни качества на розовата вода и розовия конкрет.

Не трябва да забравяме и грижата за лицето. Дневен крем Кралица роза съдържа висок процент розов конкрет и розово масло, които успокояват зачервената кожа и хидратират в дълбочина. Съдържа близки до състава на кожния себум сквалан от маслина, бадемово масло и масло от гроздови семки, които попиват бързо и дълбоко в кожата, като се грижат за нейната еластичност и мекота. Богатството от козметични качества се допълват от противовъзпалителните свойства на екстрактите от сладък корен и липа, създаващи цялостно усещане за комфорт.

Нощен крем Кралица роза комбинира противовъзпалителните свойства на розовото етерично масло и розовия конкрет, с незаменими за поддържане на кожата през нощта биологично активни вещества. Витамини А и Е регенерират увредените участъци и нормализират функциите на кожата. Екстракти от сладък корен, ружа и бял равнец я успокояват, хидратират и заздравяват. Бадемовото масло и маслото от гроздови семки попиват бързо и дълбоко в кожата, като я омекотяват и подхранват.

Козметичната серията “Кралица Роза” внася нежния полъх на Подбалкана с аромата и лечебната сила на българската роза, която е истински дар от природата за всяка кожа в знойните летни дни.

Докато украинската армия продължава да обстрелва Донбас, Русия отново достави хуманитарна помощ за жителите на региона

http://www.cross.bg/pomosht-hymanitarna-lygansk-1477168.html

/КРОСС/ Един мирен жител е загинал по време на обстрела на украинските военни на Горловка тази нощ,  съобщиха от информационния отдел в града, предаде Донецката информационна агенция. „В Никитовски квартал загина мъж, роден през 1938 г., след като снаряд се взриви върху дома му“, заявиха от информационния отдел. Регистрирани са преки попадания на снаряди върху жилищни сгради и в Калинински квартал на града. Обстрелът, по думите на събеседника на агенцията, е бил произведен с тежко оръдие. „Имаше „Град“ (реактивна система за залпов огън), както и САУ (самоходна артилерийска установка), каза той. Освен това, трима мирни жители са пострадали в резултат на обстрела на украинската армия в Макеевка (намиращ се в близост до Донецк), съобщи кметът на града Юрий Покинтелица. „При нас в резултат на обстрела пострада една жена. В момента тя е настанена в болница. Многобройни наранявания получи и 19-годишен младеж, а един мъж е контузен“, каза той. По думите на градоначалника, са били регистрирани пет попадения на снаряди върху частни сгради в Червоногвардейски квартал на града. Нарушено е също така електрозахранването. „Сега няма ток, но възстановителни работи вече се извършват“, добави Покинтелица. В същото време 35-тият конвой на МИС на Русия достави хуманитарна помощ в Донецк и Луганск

Британското кралско семейство скочи срещу папарашки снимки на принц Джордж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923603

Британското кралско семейство предупреди, че през последните месеци са се увеличили папарашките набези срещу сина на принц Уилям - малкия принц Джордж, предаде Би Би Си.
Тактиката на фотографите става все по-опасна, предупредиха от двореца Кенсингтън.
Кралското семейство призова да не се публикуват неразрешени снимки на 2-годишния принц.
Британското кралско семейство предупреди, че през последните месеци са се увеличили папарашките набези срещу сина на принц Уилям - малкия принц Джордж, предаде Би Би Си. Тактиката на фотографите става все по-опасна, предупредиха от двореца Кенсингтън. Кралското семейство призова да не се публикуват неразрешени снимки на 2-годишния принц.

Пламна и около Тюленово, пламъците стигнаха до началото на селото

http://www.bnews.bg/article-140096

Големият пожар е причина временно да бъдат затворена част от пътя Шабла – Тюленово.

ЕС и еврозоната ускоряват икономическия ръст на годишна база, но изостават от САЩ

http://www.mediapool.bg/es-i-evrozonata-uskoryavat-ikonomicheskiya-rast-na-godishna-baza-no-izostavat-ot-sasht-news237978.html

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) и на еврозоната е ускорила нарастването си на годишна база през второто тримесечие на 2015 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на 28-членния ЕС се повишава с 1.6% спрямо април-юни 2014 г., а през първото тримесечие на 2015 г. нарастването на годишна база беше 1.5%.   Малко по-голямо е повишението на икономиката на еврозоната – с 1.2% - през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, докато за януари-март 2015 г. нарастването беше 1%, сочат експресните сезонно изгладени данни на Евростат – статистическата служба на ЕС.   На тримесечна база обаче икономиката на еврозоната отчете изненадващо за икономистите забавяне. Ръстът на БВП на валутния блок спрямо януари-март 2015 г. е 0.3%, докато през първото тримесечие беше 0.4% спрямо последните три месеца на 2014 г. ЕС запазва темпа на ниво 0.4% ръст на БВП на тримесечна база през периода април-юни.   Сравнение на данните с най-голямата икономика в света – САЩ, показва, че и ЕС, и еврозоната изостават в икономическото си възстановяване. Годишният ръст на американския БВП през второто тримесечие на 2015 г. е 2.3%. През първото тримесечие повишението на БВП на годишна база достигна 2.9%. На тримесечна база обаче, отново обратно на тенденцията в ЕС и еврозоната, щатската икономика ускори ръста до 0.6% спрямо януари-март, когато повишението на БВП беше 0.2% спрямо последните три месеца на 2015 г.   Подобни данни не се харесват и на шефовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), които определят икономическото възстановяване във валутния съюз като "разочароващо", давайки пример с факта, че реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз в момента остава на нивата от 2008 г., докато в САЩ е регистрирано значително възстановяване на икономиката.   Изнесените час по-рано данни на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че на годишна база българската икономика е ускорила ръста си до 2.2% през второто тримесечие на 2015 г., с което страната ни изпреварва средния ръст в ЕС. Повишението на българския БВП обаче изостава от ръста в бивши социалистически страни като Чехия и Полша, чиито годишен ръст е съответно 4.4 и 3.6%.   Испания продължава да е сред най-добре представящите се големи икономики в ЕС, като на годишна база през второто тримесечие на 2015 г. икономиката ѝ е ускорила ръста до 3.1% спрямо 2.7% през януари-март.   Най-голямата европейска икономика – Германия, се е разширила с 1.6% на годишна база в периода април-юни 2015 г. спрямо 1.1% през първото тримесечие. Макар и по-слабо, френската икономика също засилва годишния ръст – от 0.9% през януари-март 2015 г. до 1% през второто тримесечие на 2015 г. Британската икономика обаче се е забавила. Годишният ѝ ръст през април-юни 2015 г. е 2.6%, докато през първото тримесечие беше 2.9%.   Очакващата трети спасителен заем Гърция изненада приятно и с икономически ръст от 1.5% на годишна база през второто тримесечие на 2015 г. спрямо 0.5% повишение на БВП към края на март. По-рано тази седмица вече бяха оповестени данни за 0.8% повишение на гръцкия БВП спрямо първото тримесечие, когато икономиката на задлъжнялата страна беше в стагнация спрямо октомври-декември 2014 г.   Неочаквано за анализаторите и френската икономика е в стагнация през второто тримесечие на 2015 г., тъй като БВП се запазва на същите нива спрямо януари-март 2015 г. През първото тримесечие Франция надмина очакванията със силен растеж от 0.7% на тримесечна основа. Анализатори прогнозираха в анкета на агенция "Блумбърг", че БВП на Франция ще се повиши с 0.2% на тримесечна база към края на юни.   Поевтиняването на енергийните суровини и слабото евро не са успели да помогнат на втората по големина икономика в еврозоната да постигне растеж за второто тримесечие. Франция се бори с висока безработица и неуспешни опити за реформи, отбелязва ДПА.   Германската икономика обаче е ускорила растежа си на тримесечна база през отчетния период до 0.4% спрямо 0.3% през първото тримесечие. Най-голямата европейска икономика е спечелила от слабостта на еврото, която е стимулирала износа ѝ, отбелязва статистическата служба на страната. Но и Германия разочарова икономистите, които очакваха 0.5% ръст на БВП.   Икономиката на Италия следва забавянето в еврозоната, като на тримесечна база БВП на страната се е повишил с 0.2% през април-юни, докато през първите три месеца ръста беше 0.3%. Анализаторите прогнозираха запазване на растежа от 0.3%. Годишният темп на ръст на италианската икономика се ускорява до 0.5% през второто тримесечие на 2015 г., докато в края на март беше едва 0.1%.   От ЕЦБ изразиха увереност, че, ако се наложи, биха коригирали стимулите заради "разочароващото" икономическо възстановяване в еврозоната.

Възстановяването на ЕС и еврозоната изостава от САЩ

http://www.mediapool.bg/vazstanovyavaneto-na-es-i-evrozonata-izostava-ot-sasht-news237978.html

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) и на еврозоната е ускорила нарастването си на годишна база през второто тримесечие на 2015 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на 28-членния ЕС се повишава с 1.6% спрямо април-юни 2014 г., а през първото тримесечие на 2015 г. нарастването на годишна база беше 1.5%. Малко по-голямо е повишението на икономиката на еврозоната – с 1.2% - през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, докато за януари-март 2015 г. нарастването беше 1%, сочат експресните сезонно изгладени данни на Евростат – статистическата служба на ЕС. На тримесечна база обаче икономиката на еврозоната отчете изненадващо за икономистите забавяне. Ръстът на БВП на валутния блок спрямо януари-март 2015 г. е 0.3%, докато през първото тримесечие беше 0.4% спрямо последните три месеца на 2014 г. ЕС запазва темпа на ниво 0.4% ръст на БВП на тримесечна база през периода април-юни. Сравнение на данните с най-голямата икономика в света – САЩ, показва, че и ЕС, и еврозоната изостават в икономическото си възстановяване. Годишният ръст на американския БВП през второто тримесечие на 2015 г. е 2.3%. През първото тримесечие повишението на БВП на годишна база достигна 2.9%. На тримесечна база обаче, отново обратно на тенденцията в ЕС и еврозоната, щатската икономика ускори ръста до 0.6% спрямо януари-март, когато повишението на БВП беше 0.2% спрямо последните три месеца на 2015 г. Подобни данни не се харесват и на шефовете на Европейската централна банка (ЕЦБ), които определят икономическото възстановяване във валутния съюз като "разочароващо", давайки пример с факта, че реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на валутния съюз в момента остава на нивата от 2008 г., докато в САЩ е регистрирано значително възстановяване на икономиката. Изнесените час по-рано данни на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че на годишна база българската икономика е ускорила ръста си до 2.2% през второто тримесечие на 2015 г., с което страната ни изпреварва средния ръст в ЕС. Повишението на българския БВП обаче изостава от ръста в бивши социалистически страни като Чехия и Полша, чиито годишен ръст е съответно 4.4 и 3.6%. Испания продължава да е сред най-добре представящите се големи икономики в ЕС, като на годишна база през второто тримесечие на 2015 г. икономиката ѝ е ускорила ръста до 3.1% спрямо 2.7% през януари-март. Най-голямата европейска икономика – Германия, се е разширила с 1.6% на годишна база в периода април-юни 2015 г. спрямо 1.1% през първото тримесечие. Макар и по-слабо, френската икономика също засилва годишния ръст – от 0.9% през януари-март 2015 г. до 1% през второто тримесечие на 2015 г. Британската икономика обаче се е забавила. Годишният ѝ ръст през април-юни 2015 г. е 2.6%, докато през първото тримесечие беше 2.9%. Очакващата трети спасителен заем Гърция изненада приятно и с икономически ръст от 1.5% на годишна база през второто тримесечие на 2015 г. спрямо 0.5% повишение на БВП към края на март. По-рано тази седмица вече бяха оповестени данни за 0.8% повишение на гръцкия БВП спрямо първото тримесечие, когато икономиката на задлъжнялата страна беше в стагнация спрямо октомври-декември 2014 г. Неочаквано за анализаторите и френската икономика е в стагнация през второто тримесечие на 2015 г., тъй като БВП се запазва на същите нива спрямо януари-март 2015 г. През първото тримесечие Франция надмина очакванията със силен растеж от 0.7% на тримесечна основа. Анализатори прогнозираха в анкета на агенция "Блумбърг", че БВП на Франция ще се повиши с 0.2% на тримесечна база към края на юни. Поевтиняването на енергийните суровини и слабото евро не са успели да помогнат на втората по големина икономика в еврозоната да постигне растеж за второто тримесечие. Франция се бори с висока безработица и неуспешни опити за реформи, отбелязва ДПА. Германската икономика обаче е ускорила растежа си на тримесечна база през отчетния период до 0.4% спрямо 0.3% през първото тримесечие. Най-голямата европейска икономика е спечелила от слабостта на еврото, която е стимулирала износа ѝ, отбелязва статистическата служба на страната. Но и Германия разочарова икономистите, които очакваха 0.5% ръст на БВП. Икономиката на Италия следва забавянето в еврозоната, като на тримесечна база БВП на страната се е повишил с 0.2% през април-юни, докато през първите три месеца ръста беше 0.3%. Анализаторите прогнозираха запазване на растежа от 0.3%. Годишният темп на ръст на италианската икономика се ускорява до 0.5% през второто тримесечие на 2015 г., докато в края на март беше едва 0.1%. От ЕЦБ изразиха увереност, че, ако се наложи, биха коригирали стимулите заради "разочароващото" икономическо възстановяване в еврозоната.

Две обвинения срещу Марешки, грозят го до 8 години затвор

http://varna.actualno.com/Dve-obvinenija-sreshtu-Mareshki-grozjat-go-do-8-godini-zatvor-news_490048.html

Скандалният варненски бизнесмен Веселин Марешки ще трябва да се изправи пред съда, след като Варненската окръжна прокуратура внесе официално обвинение срещу него. Обвинението срещу Марешки е за нанесена лека телесна повреда на длъжностно лице - престъпление по член 131, ал. 1, т. 1 във връзка с член 130, ал. 2 от НК, и за изнудване – престъпление по член 213а, ал. 3, т. 2 във връзка с ал. 2, т. 3 и т. 4, във връзка с ал. 1 от НК. Относно леката телесна повреда максималното наказание е до

Над 9 хил. дка опожарени гори само за 14 дни

http://society.actualno.com/Nad-9-hil-dka-opojareni-gori-samo-za-14-dni-news_490046.html

84 са горските пожари от 1 август 2015 г. до 15.30 часа на 14 август по информация на Изпълнителна агенция по горите, като данните се менят динамично. Засегнатите горски територии са 9 521 дка, като от тях 1 014 дка са засегнати от върхов пожар, обхванал короните на дърветата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. През същия период на 2013 година, когато годината също е била без валежи, като настоящата, са били регистрирани 42 горски пожара със засегната пло

Жените отвръщат на мъжете. Вижте как!

http://curious.actualno.com/Jenite-otvryshtat-na-myjete-Vijte-kak-news_490038.html

Съжителството, бракът... изобщо предизвикателството на симбиозата на мъжа и жената под един покрив, не винаги е един безболезнен процес. Често представителите на двата пола не разбират претенциите на другия. Този петък сме избрали достойния отговор на жените към най-вбесяващите мъжки "изяви“. Препоръчваме да се използват само в краен случай! Весел петък! Ако мъжът е разхвърлял чорапите си по пода в стаята, разлейте супа по пода в кухнята. Ако след секса се обърне и захърка –

Телефонът на Путин с космическа връзка, не може да бъде подслушван

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923719

Президентът Владимир Путиин използва космическа свръзка за разговорите си по телефона, защитена от апаратура с мощен шифратор, като на противника ще са му необходими 90 години, за да дешифрира разговора. Това каза военният експерт Генадий Авдеев пред АиФ.ру по повод не стихващия шпионски скандал с подслушването от ЦРУ на разговорите на първите
Президентът Владимир Путиин използва космическа свръзка за разговорите си по телефона, защитена от апаратура с мощен шифратор, като на противника ще са му необходими 90 години, за да дешифрира разговора. Това каза военният експерт Генадий Авдеев пред АиФ.ру по повод не стихващия шпионски скандал с подслушването от ЦРУ на разговорите на първите

Задържаха четирима за притежание и производство на наркотици в Несебър

http://pik.bg/задържаха-четирима-за-притежание-и-производство-на-наркотици-в-несебър-news382375.html

Задържаха четирима за притежание и производство на наркотици в Несебър

Полици задържаха криминално проявен мъж от Несебър, съобщиха от ОД на МВР - Бургас. При претърсване на жилището на 39-годишния К.Ч. в к-с „Стария възел” в Слънчев бряг са намерени и иззети: 18 полиетиленови пликчета, съдържащи около 20 гр. бяло прахообразно вещество, реагирало при извършения полеви нарко-тест на метамфетамин, сумата от 850 лв., метален бокс и газов пистолет. Мъжът е задържан за срок от 24 часа.

Екипите извършили проверка и по сигнал за наличие на мобилна лаборатория за производство на синтетични наркотици /метамфетамин или "пико"/, разположена в хотел "Сънсет Бийч 3" в Слънчев бряг. По време на производство на наркотимни вещества са задържани: 27-годишния П.Д. от Свети влас, 21-годишния А.Р. и 21-годишния А.С., и тримата от Бургас. Намерени и иззети са: прекурсори, множество съоръжения, служещи за производство на наркотик /ефедрин, червен фосфор, тулол, йод и др./, еднолитрова колба, съдържаща светлокафеникаво течно вещество, заготовка за производство на метамфетамин, електронна везна, йенско стъкло със светлокафеникаво кристаллообразно вещество, реагирало при полевия нарко-тест на метамфетамин.

Открити са още: полиетиленов плик с бяло кристалообразно вещество с тегло около 25 грама /амфетамин/, множество пликчетата, съдържащи светлокафеникаво кристалообразно вещество / метамфетамин/. Тримата младежи са задържани за срок от 24 часа.

Работата и по двата случая продължава от служители на отдел „Криминална полиция” при ОДМВР - Бургас и Районно управление – Несебър.

Припомняме, че за по-малко от месец на територията, обслужвана от ОДМВР – Бургас са разкрити още две лаборатории за производство на наркотици – едната в Несебър – за производство на синтетични наркотици, а втората в Бургас - за производство на марихуана.

Непоказвани автопортрети на съвременни български художници в Националната галерия

http://www.cross.bg/avtoportreti-bulgarski-hydozhnitzi-1477169.html

/КРОСС/Непоказвани автопортрети на най-емблематичните съвременни български художници могат да бъдат видяни от днес до 4 октомври в Националната Галерия (Двореца). Произведеният са част от уникалната по рода си изложба "Образ и подобие", която събира родни творци от различни поколения. Експозицията е резултат от двугодишна работа с авторите, поканени от колекционера Николай Неделчев и консултант-куратора Надя Тимова да представят концепция за художествено претворяване на собствения си образ. Много от авторите са били предложени и поканени и лично от акад. Светлин Русев. „Добрият автопортрет е не това, което един човек вижда в огледалото, а това, което човек вижда вътре в себе си. В този смисъл „Образ и подобие" не само разкрива креативността на артистите, но показва и техния вътрешен свят чрез собствената им дълбоко психологическа и откровена себеоценка." сподели мецената и колекционер Николай Неделчев, инициатор на проекта и собственик на творбите. „Посетителите на изложбата ще могат да видят облика на съвременното национално изкуство и светоусещането на български художници от различни школи на възраст между 26 и 92 години, обединени от съзерцанието и творческото превъплъщение на самите себе си.", допълни той. На стените на Националната Галерия са поставени една до друга картини както на утвърдени, така и на изгряващи млади автори

Не прехвърлйте вината от болната глава на здравата, г-н Борисов

http://bulgarski.pogled.info/news/66824/Ne-prehvarlite-vinata-ot-bolnata-glava-na-zdravata-g-n-Borisov

/Поглед.инфо/ Не прехвърлйте вината от болната глава на здравата, г-н Борисов. Какво може да направи майката на пияния циганин, когато той яхне стоте коня?

Международното състезание по ориентиране започва в Сливен

http://pik.bg/международното-състезание-по-ориентиране-започва-в-сливен-news382368.html

Международното състезание по ориентиране започва в Сливен

Международното състезание по ориентиране започва днес в Сливен. Състезанието е тридневно и ще продължи до 16 август. Проявата се провежда за седми пореден път в местността Карандила над Сливен. Над 400 състезатели от страната и чужбина ще участват в надпреварата, съобщи за Фокус Радостин Димитров – главен съдия на спортната инициатива.

Участниците са на възраст от 10 до над 60 години - мъже и жени. Състезателите са от България , Македония, Чехия и Франция. Първият ден е определен за спринтове, втори и трети ден за средна дистанция. През първите два дни ще се събират точки в класирането за Купа „Сливен”, а точките от третия ден ще са за класирането за купата на името на Дилян Ибришимов, загинал ориентировач. И през трите дни ще има организирани занимателни игри с елементи от ориентирането за деца под 10-годишна възраст. Началото днес е от 17.00 часа, в събота от 10.00, а награждаването на победителите ще бъде в 20.00 часа.

Третият ден състезанието ще започне в 9.00 часа. Състезателният център и палатковият лагер са разположени в местността Слънчева поляна до Горна лифтена станция. Организатори на международната инициатива са Община Сливен и Спортен клуб по ориентиране „Сини камъни” Сливен. Мероприятието е част от календарния план на Българската федерация по ориентиране.

Слаба реклама удря БГ туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=298555

Два фактора са довели до спада на приходите в туристическия бранш - липсата на реклама и ниските цени на услугите. Това стана ясно от коментари на председателя на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Байко Байков и на Боян Павлов от Института за анализи и оценки в туризма.

Пекин повиши курса на юана за първи път от девалвацията

http://www.investor.bg/novini/130/a/pekin-povishi-kursa-na-iuana-za-pyrvi-pyt-ot-devalvaciiata-200533/

Девалвацията през последните три дни е отнела достатъчно от негативния натиск върху валутата, поясни Централната банка на Китай

Държавата обещава ежедневен контрол върху добива на камъни

http://www.moreto.net/novini.php?n=298561

Държавата обещава ежедневен контрол върху добива на камъни, след като разследвания на bTV показаха как пасища се превръщат в кариери и как се добиват природни богатства, без да има концесия, в Сатовча и Ивайловградско. За да провери лунния пейзаж, който показахме от Сатовча, зам.

Обрат: Само домашен арест за шофьора Милан, който прегази човек на пешеходна пътека

http://petel.bg/Obrat--Samo-domashen-arest-za-shofora-Milan--koyto-pregazi-chovek-na-peshehodna-pateka__123289

 Съдът прати под домашен арест шофьора Милан Дивеков. Той ще изтърпява мярката в къщата на родителите си в Болярино. Шофьорската книжка...

Доходите се увеличили с 3.7%, разходите - със 7.9%

http://www.cross.bg/razhodite-trimesechie-baza-1477167.html

/КРОСС/Средният доход на човек през второто тримесечие на 2015 г. е 1 203 лева и нараства с 3.7% на годишна база, по данни на Националния статистически институт. В същото време, средните ни разходи се увеличават със 7.9%. В доходите ни най-висок е делът на заплатата - 55.9%, на второ място са пенсиите - 26.6%, следват доходите от самостоятелна заетост - 7%, и от социално осигуряване и помощи - 3.6%. В номинално изражение през второто тримесечие на годишна база доходите от заплата нарастват с 5.1% (от 640 на 673 лв.), от самостоятелна заетост намаляват с 1.6% (от 86 на 84 лв.), от пенсии нарастват с 5.1% (от 305 на 320 лв.), а от социално осигуряване и социални помощи остават без промяна (44 лв.). Средно разходите на човек през второто тримесечие на 2015 г. са 1 093 лв. и се увеличава със 7.9% спрямо същото тримесечие на 2014 година. Най-голям дял имат разходите за храна (33.7%), следвани от разходите за жилище (16.6%) и за транспорт и съобщения (11.5%). За тримесечието на годишна база растат разходите за храна с 3.7% (от 355 на 369 лв.), за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) - с 18.6% (от 153 на 182 лв.), за здравеопазване - с 10.1% (от 50 на 55 лв.), за алкохол и цигари - д 14.1% (от 45 на 51 лв.), за облекло и обувки - с 5.7% (от 35 на 37 лв.). Намаляват единствено разходите за транспорт и съобщения - с 1.5% (от 127 на 125 лв.). За същия период има намаление на консумацията на хляб и тестени изделия - с 0.5 кг (от 22.8 на 22

Четирима са задържани за телефонни измами

http://press.mvr.bg/NEWS/news150814_09.htm

Съвместните действия на служители от ГД „Национална полиция“ и колегите им от ОДМВР - Пловдив и Велико Търново са осъществени под наблюдението на Пловдивската районна прокуратура

Общо 62 служители на МВР участвали в спасителната операция на "Хемус"

http://pik.bg/общо-62-служители-на-мвр-участвали-в-спасителната-операция-на-хемус-news382364.html

Общо 62 служители на МВР участвали в спасителната операция на "Хемус"

Общо в спасителната операция на АМ "Хемус" взеха участие 62-ма служители. Това каза на брифинг началникът на отдел Национален оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Тошко Бързилов във връзка с вчерашния инцидент с преобърнала се цистерна на АМ "Хемус", където бе извършена специализирана спасителна операция, предаде Фокус.

"Благодаря на всички участници. Операцията беше сложна трябваше да се проведе, за да бъде спасен човека и да не пострадат и други хора. Сигналът беше подаден до ПБЗН. Бяха изпратени необходимите екипи. Наши хора заминаха от пожари. Организирано беше взаимодействието с Полицията и Бърза помощ. Общо в операцията взеха участие 62-ма служители на МВР, от Полицията 35", обясни Бързилов.

По думите му е било осигурено взаимодействие и с АПИ по отношение на изпращане на специализирана техника за изтеглянето на цистерната. "Преди пристигането на екипа ни осигурихме връзка с МО за вдигане на хеликоптер при необходимост. При пристигането ни бе направен оглед и се взе решение за провеждането на операцията. Около 19.45 часа започна спасителната операция, която приключи за около 20 минути", уточни Тошко Бързилов.

Той посочи, че служителите от ПБЗН, взели участие в операцията са Кирил Дикански, Йордан Михайлов Борислав Беров.

Кадри от дрон показват пораженията след взрива в Китай (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_546264.html

Дрон на китайски информационен сайт засне пораженията след взрива в промишлената зона на 15-милионния китайски пристанищен град Тянцзин.  По последни данни след двата взрива там са загинали 50 души и 701 ранени. 71 от тях са в критично състояние. Още 21 се водят безследно изчезнали. Кадрите, заснети от въздуха, показват опустошителната картина часове след експлозията.

Данаил Папазов награди победителите в турнира по плажен волейбол

http://pik.bg/данаил-папазов-награди-победителите-в-турнира-по-плажен-волейбол-news382362.html

Данаил Папазов награди победителите в турнира по плажен волейбол

Данаил Папазов награди победителите в турнира по плажен волейбол, организиран от Гражданската инициатива "Живот за Варна".

Той се проведе на игрището на плажа до Втора буна и премина при изключително голям интерес. В надпреварата се впуснаха 45 отбора, разпределени в три групи – жени, мъже и смесени двойки. При смесените двойки участие взе и националът по волейбол Мирослав Градинаров, заедно със съотборничката си Диана. "Благодаря на всички, че дойдохте, играхте и показахте колко се талантливи. Желая Ви успех и нека спортният хъс никога не Ви напуска", обърна се към състезателите Данаил Папазов.

Победителите получиха купи, медали и много награди. За тяхното настроение, както и за това на зрителите, се погрижиха момчетата от "Тутурутка". Ето и класирането в съответните категории: Жени: 1-во място: Отбор "Порт Варна", Стефани Кьосева и Деница Петрова 2-ро място: Отбор "Черешка", Весела Колева и Виктория Викторова 3-то място: Отбор "124 без 1", Радослава Тодорова и Екатерина Александрова Мъже:

1-во място: Отбор "Туршия", Георги Ботев и Димитър Василев 2-ро място: Отбор "Мотористите", Борис Димов и Лъчезар Стоименов 3-то място: Отбор "Сопа волей", Михаил Марков и Симеон Димитров Смесени двойки: 1-во място: Отбор "Мамба", Георги Ботев и Стефани Кьосева 2-ро място: Отбор "Торпедо", Калоян Канев и Екатерина Александрова 3-то място: Отбор "Баш майсторите", Радослава Тодорова и Борислав Йорданов Индивидуална награда за най - добро представяне бе присъдена на Стефани Кьосева. Тази вечер предстои финалът на турнира по стрийт баскетбол, които се провежда в двора Търговската гимназия.

За призовете места в него се борят 40 отбора. Изненадата за победителите ще е Тити Папазов, който ще дойде във Варна специално за награждаването. Същевременно продължават мачовете по футбол в Спортен комплекс "Тринити парк". Финалите ще са на 15 август. Всички турнири са организирани от Данаил Папазов и "Живот за Варна". 

Хиляди поклонници се стичат на Голяма Богородица в Арбанаси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923710

Хиляди поклонници се очаква да се стекат още в навечерието на църковния празник Голяма Богородица във великотърновското село Арбанаси. Гостите на архитектурния резерват ще се поклонят пред чудотворната икона, която по традиция навръх празника ще бъде изнесена от църквата на местния манастир "Свето Успение Богородично".
Хиляди поклонници се очаква да се стекат още в навечерието на църковния празник Голяма Богородица във великотърновското село Арбанаси. Гостите на архитектурния резерват ще се поклонят пред чудотворната икона, която по традиция навръх празника ще бъде изнесена от църквата на местния манастир "Свето Успение Богородично".

ПИК TV: 51 Яхти опъват платна за "Кор Кароли" в Черно море

http://pik.bg/пик-tv-51-яхти-опъват-платна-за-кор-кароли-в-черно-море-news382350.html

ПИК TV: 51 Яхти опъват платна за "Кор Кароли" в Черно море

Крейсерското ветроходство завладява българското Черноморие в дните от 14 до 16 август. В 15-то издание на регатата "Кор Кароли" се включиха 51 яхти, плаващи не само под български, но и под украински, британски, немски и френски флаг.

Името на регатата – "Кор Кароли" трябва да означава много не само за всеки любител на ветроходството, но и за всеки българин. Така се нарича ветроходната яхта на кап. Георги Георгиев, който преди 37-38 години (1976-1977 г.) прави първата българска околосветска обиколка на сам човек.

Регатата е кръстена в негова чест. Тя се прави и с цел да популяризира идеята, която запали искрицата не само за ветроходния спорт, но и за морето като професия на много млади хора от българското Черноморие. 

Обновиха гарата на детската железница в Пловдив

http://pik.bg/обновиха-гарата-на-детската-железница-в-пловдив-news382361.html

Обновиха гарата на детската железница в Пловдив

Детското влакче в подножието на Джендем тепе в Пловдив от днес тръгва от ремонтираната гара "Пионер".

Създадена през 1979 година по повод 35-годишнината на Димитровската пионерска организация "Септемврийче" и първата асамблея "Знаме на мира", детската железница оцеля през годините и продължава да се радва на неотменен интерес. Първите и пътници днес водят децата си. Имаше една десетгодишна пауза в живота на атракцията, но през 2007 година вагончетата бяха подменени и тя отново тръгна.

Преди нея през 1979 година се появява подобна детска железница в Кърджали, но в момента пловдивската е единствената работеща в страната. Както са малки вагончетата, така на играчка прилича и локомотивчето, но си има всичко, което имат и истинските локомотиви. Освен един педал, който машинистът трябва да натиска на всеки 15 минути, за да се увери влакът, че той е на линия. Затова детската железница се кара от двама машинисти едновременно, и двамата пенсионирани в БДЖ.

52 места има влакчето, децата под 10 години се возят с придружител, така че и доста майки и бащи, баби и дядовци се разхождат по релси под тепето. Влакчето се движи по теснолинейна линия, дълга 1090 м по маршрут от гара "Пионер" през мост, прелез с бариери, тунел, естакада, спирка Снежанка и гара Панорама. Така малките пътници могат да преживеят общо взето всички интересни подробности от едно пътуване с влак. И като всеки истински влак, и детският си има разписание - три пъти преди обед, три пъти следобед. В понеделник и вторник почива, защото пък съботата и неделята обикновено са много натоварени.

Дърво спука водопровод в Пловдив, отсякоха го

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dyrvo-spuka-vodoprovod-v-plovdiv-otsiakoha-go-6041056

Аварията стана на бул. "Христо Ботев" близо до Коматевския възел. Водата наводни платното и затрудни движението

Пътник от Варна се ядоса: Костюмарите да се качат на автобус, да видим колко ще издържат!

http://pik.bg/пътник-от-варна-се-ядоса-костюмарите-да-се-качат-на-автобус-да-видим-колко-ще-издържат-news382360.html

Пътник от Варна се ядоса: Костюмарите да се качат на автобус, да видим колко ще издържат!

Гневен сигнал за непоносима жега в автобус отправи към „Петел“ варненец. Горещината е всекидневно изпитание за пътуващите по линия 409, заяви той, като специално подчерта, че е недоволен от старите автобуси на превозвача „Делта кар“. Това е една от фирмите, които обслужват този маршрут, кой преминава на територията на община Варна, но и на община Аксаково.

„Искам хората с костюмите, които са подписали договора с тази фирма, да се качат, както са със сака и вратовръзки, в някой от автобусите. Искам да ги видя колко ще издържат преди да припаднат!“, коментира недоволният гражданин от Варна. Той обясни, че в транспортните средства не само няма климатик, но и прозорците им не се отварят. Така жегата става непоносима, а пътуването – кошмар. „Освен това автобусите постоянно се чупят“, добави той.

Положението с автобус 409 няма да се промени след новото решение на общинския съвет на Варна единствено нейната фирма „Градски транспорт“ да обслужва градските и крайградски линии. Това обясни представител на общината, като уточни, че тя е част от областната транспортна схема и съответно въпросите за обслужването й са от компетенциите на областния управител Стоян Пасев. Защо тази крайградска линия не е от онези крайградски линии, които вече могат да се обслужват само от общинския превозвач монополист, не е много ясно.

Борисов за "идиотщината" с пожарите и "децата, милите, с гонките"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/08/14/2590746_borisov_za_idiotshtinata_s_pojarite_i_decata_milite_s/?ref=rss


"Идиотщината с пожарите", които били резултат от човешката безотговорност като "печене на сланина и хвърляне на фас" в гората. Ролята на родителите, които пускали децата си да участват в гонки. И началото на строителството на спортен комплекс в София на "имотче, което синьо-червената мъгла не е откраднала".

Това бяха темите, по които говори премиерът Бойко Борисов, който посети новия спортен комплекс в столичния парк "Възраждане", заедно с кмета на града Йорданка Фандъкова, който...

Държавата ощетена с милиони! Има още свидетели за далаверите на Ковачки!

http://www.bnews.bg/article-140095

Сега е времето, ако наистина има дори бегла идея за правосъдие в България, да бъдат открити и другите, свързани с Ковачки подставени лица.

Горят сухи треви край шабленското село Тюленово, пожарът застрашава населението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4923703

Около 11,30 часа е подаден сигнал за голям пожар в района на шабленското село Тюленово, горят сухи треви на няколко места в района. Това съобщи началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич гл. инсп. Дарин Димитров, съобщи Фокус.
Село Тюленово е задимено, пламъците са стигнали до началото на селото,
Около 11,30 часа е подаден сигнал за голям пожар в района на шабленското село Тюленово, горят сухи треви на няколко места в района. Това съобщи началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич гл. инсп. Дарин Димитров, съобщи Фокус. Село Тюленово е задимено, пламъците са стигнали до началото на селото,

Горят сухи треви край шабленското село Тюленово, пожарът застрашава населението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4923695

Около 11,30 часа е подаден сигнал за голям пожар в района на шабленското село Тюленово, горят сухи треви на няколко места в района. Това съобщи началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич гл. инсп. Дарин Димитров, съобщи Фокус.
Село Тюленово е задимено, пламъците са стигнали до началото на селото,
Около 11,30 часа е подаден сигнал за голям пожар в района на шабленското село Тюленово, горят сухи треви на няколко места в района. Това съобщи началникът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич гл. инсп. Дарин Димитров, съобщи Фокус. Село Тюленово е задимено, пламъците са стигнали до началото на селото,

Девет банки санкционирани с 2 млрд. долара заради манипулиране на валутния пазар

http://econ.bg/Новини/Девет-банки-санкционирани-с-2-млрд-долара-заради-манипулиране-на-валутния-пазар_l.a_i.690938_at.1.html

Девет банки се съгласиха да разрешат проблемите си с американски инвеститори, които ги обвиниха в манипулиране на валутния пазар. Общият размер на...

Гасенето на пожара в Тянцзин с вода може да е причина за взривовете

http://www.mediapool.bg/gaseneto-na-pozhara-v-tyantszin-s-voda-mozhe-da-e-prichina-za-vzrivovete-news237977.html

В района на взривовете на индустриалния склад в Тянцзин и в цялата зона, в която се работи по ликвидиране на последиците, е констатирано наличие на цианид и на други опасни високотоксични химикали, съобщи китайското министерство на опазването на околната среда. По данни на министерството в една от дренажните тръби в зоната на експлозиите съдържанието на цианид превишава нормата осем пъти. В Тянцзин са спешно разположени 22 станции за наблюдение на околната среда. Пет от тях проверяват и качеството на водата. В района на ликвидиране на последствията от двата мощни взрива в нощта срещу четвъртък работят 214 военнослужещи от китайската армия, специализирани в радиационна, химическа и биологична защита. Високопоставен китайски служител, цитиран от Ройтерс, защити действията на пожарникарите, които първи пристигнали на мястото на взривовете и се опитали да гасят мощните пламъци с водни струи. Това по-късно се оказало грешен ход, който вероятно е допринесъл за разрастването на пожара. В склада за опасни и токсични химикали по времето на взрива имало имало амониев нитрат, калиев нитрат и калциев карбид, твърди полицията. Според агенция Синхуа няколко контейнера в склада се запалили преди експлозиите. Експерти по химическа защита, цитирани от Ройтерс, казаха, че калциевият карбид реагира с водата и се получава ацетилен - високоексплозивен газ. Именно това може да е бил причинило експлозията, след като огнеборците започнали да обливат с вода калциевия карбид, обясниха те. Представител на пресцентъра на китайската противопожарна служба, която е в структурата на министерството на обществената сигурност, потвърди, че първата група от пожарникари е използвала вода.   "Ние знаехме, че вътре има калциев карбид, но не знаехме дали той е вече експлодирал", каза той.   "В онзи момент никой не знаеше това, пожарникарите не са глупаци", защити ги пресаташето. Американският експерт по химическа защита Дейвид Легет, базиран в Калифорния, заяви пред Ройтерс, че ацетиленова експлозия може на свой ред да е детонирала амониевия нитрат. Между двата взрива в четвъртък вечерта е имало около 30 секунди, вторият е бил много по-мощен. Според него присъствието на амониевия нитрат дава лесно обяснение за мащабите на разрушението. Според австралийския химически експерт Стюарт Прескот водата е подходяща за гасене на двата вида нитрати, посочени в склада, но за калциевия карбид е необходим прахообразен химикал. Именно така действаха пристигналите по-късно на мястото на взривовете в Тянцзин пожарникари. Избухналият склад е бил транзитен и властите нямат ясна представа какво е имало вътре в момента на взривовете, каза служител от местната гражданска защита, цитиран от Асошиейтед прес. Според него това забавя и по-нататъшните действия на спасителните екипи, защото на мястото на катастрофата продължават да се смесват различни химикали с потенциално опасни последици. Така на всеки етап може да се получи химическа реакция или експлозия, добави той. Първата пожарникарска бригада е пристигнала в началото на пожара, преди първата експлозия. В последвалия първи взрив са загинали 17 огнеборци, а десетки са ранени. Все още има изчезнали от тях, които трескаво се издирват и чиято съдба предстои да се изяснява. Тази сутрин спасители са измъкнали жив пожарникар, останал притиснат под развалини в продължение на 32 часа. Той е настанен в болница с травми на лицето, гръдния кош и ходилата, съобщи Централната китайска телевизия, цитирана от АП. До момента загиналите са 54. Около 700 са ранените, 71 от тях тежко. Над огромна площ около мястото на взривовете и тази сутрин продължават да се издигат стълбове от дим. Още има непотушени огнища. Разрушенията обхващат огромен периметър. Има срутени стени на 2 км от взрива. Опожарени са хиляди леки коли и други автомобили - някои от тях чисто нови, складирани на пристанището. Силно затруднена е дейността на самото пристанище - 10-о по превоз на контейнери в света, намиращо се близо до избухналите складове. От редица пристанищни сгради са останали само обгорели железобетонни скелети. Наоколо се търкалят повредени контейнери, пълни със стоки, описва Ройтерс. Всекидневникът "Чайна дейли" съобщи, цитиран от БТА, че е арестуван мениджърът на логистичната компания "Жуйхай", която е собственик на складовете край пристанището. Администрацията по безопасност на корабоплаването в Тянцзин съобщи, че при проверка преди две години компанията е нарушила правилата за съхранение на опасни стоки. От проверените 4325 контейнера пет се оказали неправилно пакетирани. На сайта на компанията се казва, че тя има разрешение от правителството да борави с "опасни стоки". Телефоните, посочени на сайта, обаче са изключени, а компанията не отговаря на имейли, изпратени до нея. Президентът на Китай Си Цзинпин е казал, че виновните за трагедията трябва да бъдат сурово наказани. Китайското правителство обяви днес,че започва общонационална проверка на опасните химикали и експлозиви, предаде Ройтерс, цитирайки комюнике на Държавния съвет (китайския кабинет). "Трябва да извлечем дълбоки поуки от експлозиите в Тянцзин", се казва в него.

Кредиторите на Украйна продължават преговорите след срещата в Сан Франциско

http://www.investor.bg/evropa/334/a/kreditorite-na-ukraina-prodyljavat-pregovorite-sled-sreshtata-v-san-francisko-200522/

Киев заплаши, че ще преустанови плащанията по дълга, ако не се постигне споразумение по облекчаване на задълженията тази седмица

Москов призова да почетем с минута мълчание Деня на спасението

http://www.mediapool.bg/moskov-prizova-da-pochetem-s-minuta-malchanie-denya-na-spasenieto-news237976.html

По случай Деня на спасението министърът на здравеопазването д-р Петър Москов призова в събота, точно в 12 часа цялото българско общество да запази минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар. "На 15-ти август обществото ни ще отбележи Деня на спасението. На тази дата, преди половин век, 26-годишният д-р Стефан Черкезов изнася от горящ автобус 47 души и спасява живота им. На следващия ден самият той умира от раните си", припомня Москов в официално обръщение. Доскоро почитахме неговия подвиг неформално, но от 2012 год. 15 август е официално обявен от Министерски съвет за "Ден на спасението“. "Скъпи колеги, позволявам си да използвам този ден, в който всеки от нас се чувства горд, като лекар и съпричастен със саможертвата и подвига на нашия колега, за да призова всички вас и цялото българско общество на 15-ти август, събота, точно в 12 ч. да притихнем в минута мълчание пред доблестта и високия морал на българския лекар", призовава Москов. "Саможертвата на д-р Черкезов е доказателство, че нашата професия е не само най-хуманната, както тривиално сме свикнали да я определяме, но е най-вече призвание и дълбоко лично усещане за дълг, което ние, лекарите посрещаме достойно. Затова днес е ден за поклон, но и ден за гордост и професионално самочувствие. Поклон пред подвига на д-р Стефан Черкезов и на всички български герои, жертвали без колебание собствения си живот, за да спасят чуждия", се казва още в обръщението. Денят на спасението беше почетен в петък за 11-а поредна година във Военномедицинска академия. "Над 130 лекари и медицински сестри, както и полицаи, доброволци, граждани, са загинали при спасяване на човешки живот. Бог да ги прости", каза д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. "Български лекар” и инициатор на събитието. На официалната церемония пред паметника на медиците, загинали във войните, разположен пред ВМА, бяха положени венци и цветя. С едноминутно мълчание и вой на сирени от линейки бе почетена паметта на всички наши сънародници - лекари, медицински сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, изгубили живота си при изпълнение на професионалния си дълг. Почетният ритуал премина под звуците на камерна формация от Гвардейския представителен духов оркестър на Българската армия.

Британска мафия във Франция прехвърля мигранти отвъд Ламанша

http://www.mediapool.bg/britanska-mafiya-vav-frantsiya-prehvarlya-migranti-otvad-lamansha-news237975.html

Британска мафия в Северна Франция е организирала канал за прехвърляне на мигранти от Близкия изток и Северна Африка отвъд Ламанша - във Великобритания. За този бизнес информира в петък Би Би Си.   Според кмета на френската комуна Тетегем Франк Дерен, нелегалните, запътили се към Обединеното кралство, в крайна сметка попадат там с коли с британски номера.   Престъпниците, действащи край френския град Дюнкерк, където има бежански лагер, крият своите "клиенти" в камионите, превозващи стоки.   Мигрант съобщи за Би Би Си, че е изхарчил 15 000 британски лири (23 400 долара) в опит да стигне до Великобритания - 12 хиляди лири за пътуване до Франция и още 3 хиляди за каналджии, обещали да го прехвърлят през Ламанша.   Престъпниците имат навика да носят оръжие и често заплашват мигрантите, които не са склонни да приемат условията им.   Британски медии съобщиха по-рано, че френските власти ще засилят полицейското присъствие в Дюнкерк на брега на Ламанша заради подозрения, че група британци подпомагат нелегални, решили да проникнат в кралството.   Париж се опасява Дюнкерк да не стане нова проблемна точка на картата подобно на Кале, където са изпратени значителни сили, за да възпрепятстват незаконното влизане във Великобритания.

Три дни класическа музика под открито небе в Банско

http://pik.bg/три-дни-класическа-музика-под-открито-небе-в-банско-news382358.html

Три дни класическа музика под открито небе в Банско

В три поредни дни от 27 до 29 август, в Банско за шести пореден път ще звучи класическа музика под открито небе.

Банско Опера Фест ще представи продукция на високо професионално ниво за всички гости и жители на курортния град, съобщиха от Монте Мюзик. В първата фестивална вечер зрителите ще се насладят на класическа балетна постановка – на 27-ми август балетът на Държавна опера Русе ще представи световноизвестният "Дон Кихот" по адаптацията на Силвия Томова, която гарантира една вълшебна вечер за всеки почитател на балетното изкуство. Във втората вечер на фестивала, Държавна опера Варна ще представи операта от Жорж Бизе "Кармен" под диригентската палка на Светослав Борисов и режисьорската работа на Кузман Попов.

Солисти в брилянтното произведение на Бизе са големи имена от българската оперна сцена – Даниела Дякова, Иван Момиров, Пламен Димитров, Евгени Станимиров и др. Последната съботна вечер, на 29-ти август, ще е посветена на бляскавата оперета "Царицата на чардаша" от Имре Калман, представена от Държавна опера Русе с диригент Найден Тодоров и режисьор Марио Николов. Организаторите от Монте Мюзик и Държавна опера Русе за пръв път поставят оперета в рамките на фестивала и неслучайно подбират една от най-красивите и запомнящи се оперети.

В главните роли участват Мария Цветкова и Марио Николов. Шестото издание на оперния фестивал отново ще бъде на централния площад "Никола Вапцаров" в град Банско. Входът е свободен, а представленията започват от 20:30 часа.

Бареков се съвзе, тръгна с нови сигнали до прокуратурата

http://politics.actualno.com/Barekov-se-syvze-trygna-s-novi-signali-do-prokuraturata-news_490045.html

Евродепутатът Николай Бареков ще внесе подробности по сигнала до Главна прокуратура и ДАНС за придобития от сина на експрезидента Георги Първанов СПА хотел, съобщават от "България без цензура". Според лидерът на ББЦ и юридическия екип на партията става въпрос за класически случай на пране на пари от високопоставен политик. "Във връзка с този казус вече са организирани срещи с лидерите на европейските партии. В началото на септември лично ще ги запозная със съдържанието на сигнала", заяви Бареко

Няма виновни по случая "Шивиков"

http://society.actualno.com/Njama-vinovni-po-sluchaja-Shivikov-news_490043.html

Проверка на Инспектората на Министерство на отбраната установила, че предоставянето на информация по случая с повдигнатото обвинение на бриг. генерал Димитър Шивиков от Служба "Военна полиция" на Софийска военно-окръжна прокуратура е в съответствие със законовата и подзаконовата нормативна уредба, съобщава БГНЕС. Това се констатира в резултатите от проверката, които медията е поискала от военното ведомство. Тя започна още през юни, след като стана ясно, че именно Военна полиция - структур

По-добре котки, отколкото кучета… според еволюцията

http://interest.actualno.com/Po-dobre-kotki-otkolkoto-kucheta-spored-evolucijata-news_490026.html

От еволюционна гледна точка котките са се оказали по-приспособени от кучетата, пише The Independent, като цитира изследване на швейцарски учени, публикувано в сп. PNAS. Изследване на 2000 древни фосила е установило, че семейство котки исторически е било по-приспособено към оцеляване, отколкото семейство кучета, пише вестникът, като отбелязва, че именно заради котките са измрели повече от 40 вида кучета в Северна Америка. Това се случило в период, когато представители на семейство котки са прис

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване