Хамилтън спечели в Италия и поведе с 53 точки пред Розберг

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/06/2604629_hamiltun_specheli_v_italiia_i_povede_s_53_tochki_pred/?ref=rss


Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран при на Италия и увеличи значително преднината си в генералното класиране, след като съотборникът му в "Мерцедес" Нико Розберг не завърши състезанието заради проблеми с двигателя. 

В края на състезанието лидерът в шампионата също се оплака от липса на темпо. Това доведе до известно напрежение в комуникацията с бокса, но в крайна сметка англичанинът финишира с огромен аванс от 25 секунди пред Себастиан Фетел. 

В последните...

Пътят към квартал „Виница“ ще бъде отворен до петък

http://web.barometar.net/81520/

Кметът на Варна Иван Портних информира, че вчера е инспектирал как протича ремонта на пътя към кв.“Виница“. „Над 200 пилота вече поддържат свличащото се шосе. В следващите дни отсечката ще бъде изцяло асфалтирана. Пътят ще бъде отворен за движение до петък. След това започваме цялостен ремонт на бул. „Цар Борис III” в кв. „Виница“ (от […]

Илиана Беновска в скандал по Нова тв. Че какво друго

http://frognews.bg/news_97294/Iliana-Benovska-v-skandal-po-Nova-tv-CHe-kakvo-drugo/

Известната единствено със скандалното си поведение Илиана Беновска вдигна поредния скандал в предаването "Комбина" на Нова тв. Бяха я поканили да говори за журналистиката в България, но разговор не стана, както би трябвало да се очаква.

Илиана Беновска готова да работи за ИД

http://frognews.bg/news_97294/Iliana-Benovska-gotova-da-raboti-za-ID/

Аз не съм наета в Канал 3, аз съм поканена. Чувствам се комфортно там. Не се интересувам кой е собственикът на телевизията, не съм се ровила в Търговския регистър. Това заяви в „Комбина” журналистката Илиана Беновска.

Илияна Беновска готова да работи за ИД

http://frognews.bg/news_97294/Iliiana-Benovska-gotova-da-raboti-za-ID/

Аз не съм наета в Канал 3, аз съм поканена. Чувствам се комфортно там. Не се интересувам кой е собственикът на телевизията, не съм се ровила в Търговския регистър. Това заяви в „Комбина” журналистката Илиана Беновска.

Очертанията на новия план на Еврокомисията за разселване на бежанци се проясняват

http://www.mediapool.bg/ochertaniyata-na-noviya-plan-na-evrokomisiyata-za-razselvane-na-bezhantsi-se-proyasnyavat-news238892.html

Според план на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Германия трябва да приеме допълнително 31 443-ма бежанци, намиращи се в Унгария, Гърция и Италия, твърди в днешния си брой германският вестник "Велт ам Зонтаг", цитиран от осведомителните агенции. Вестникът се позовава на официален документ, за който се говори от няколко дни, съдържащ нови предложения на Еврокомисията за увеличен прием на мигранти, който Юнкер смята да представи на 9 септември. Комисията смятала да предложи страните от ЕС да поемат ангажименти за приемане на допълнително 120 000 бежанци плюс 40-те хиляди, за които бе постигнато споразумение през юли. По този начин трябва да бъдат "разтоварени" Унгария, Гърция и Италия, където главно се трупат мигрантите. Според плана на Юнкер Германия ще приеме най-много бежанци. На Франция ще бъде предложено да приеме 24 000, на Испания - 15 000. Германските власти вече се съгласиха да приемат 10 000 от първоначалната бройка от 40 000 бежанци. Друг германски вестник - "Билд ам Зонтаг", публикува днес интервю с Юнкер, в което той подлага на остра критика дискусиите за въвеждане на граничен контрол в страните от ЕС, разгорели се на фона на миграционната криза. "Правото на свободно придвижване е едно от основните постижения на Европа и на него не трябва да се посяга. Не трябва да поставяме на карта Шенген само защото някои страни членки на ЕС нарушават европейските правила", подчертава шефът на Еврокомисията пред вестника. Според  “Франкфуртер Зонтагсцайтунг”  е предвидено създаването на специален фонд за подпомагане на приемащите държави. Всяка от тях ще получи по 6000 евро на бежанец. Същевременно ЕК проявява разбиране към страните, които са срещу квотите, като всяка страна, доказала, че не е в състояние да поеме бежанци, ще бъде освобождавана от този ангажимент за 1 година. Тя обаче ще трябва да изложи обективни причини, които да не са в разрез с основните ценности на ЕС. Това означава, че на практика освободените от прием на чужденци страни ще могат да се “откупят”. Всяка държава, която бъде освободена от приемна квота, ще трябва да внесе съответна сума в специално създадения фонд, пише изданието без да уточнява размера на сумата. Извънредният план, който ще е в сила през следващите две години, се отнася за бежанци от Сирия, Еритрея и Афганистан. Тези хора са и с най-големи шансове да получат политическо убежище – над 75 на сто.

Христо Стоичков за известен рефер: Тъпак и помияр!

http://www.bnews.bg/article-141160

Надявам се, че страницата е затворена и лошите чувства са забравени, каза Жоел Киню.

Пламен Орешарски: Станишев и Местан дадоха предложението за Пеевски за шеф на ДАНС

http://politics.actualno.com/Plamen-Oresharski-Stanishev-i-Mestan-dadoha-predlojenieto-za-Peevski-za-shef-na-DANS-news_493986.html

"Бях употребен от обстоятелствата. Моят мандат започна по време, когато разделителните линии вече бяха маркирани. Пролетта на протести беше започнала, в такава среда не може да се очакват само позитиви, дори обратното. В тази ситуация някой трябваше да свърши "черната работа", но не съжалявам, че я свърших". Това заяви бившият министър-председател Пламен Орешарски пред Нова тв. Относно номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС, Орешарски заяви, че и тогава не било негово решение и не би могъл да ра

ЦСКА с победа от 6:0 над Велбъжд (Кюстендил)

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-s-pobeda-ot-60-nad-Velbyjd-Kustendil--news_493988.html

ЦСКА продължава с победната си серият във "В" група. Тимът на Христо Янев записа поредна победа, този път с 6:0 срещу Велбъжд Кюстендил на "Армията". Според слуховете двубоят може да е последен за "армейците" на Югозапад. Появиха се информации за отнемане да точки и изхвърляне на тима в по-долното ниво на родния футбол - "А" окръжна. В момента ЦСКА е лидер в класирането с пълен актив от точки - 15 и 22:0 голова разлика. Вижте развитието на мача в Sportline.bg.    

Льо Пен прави нова партия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965195


Основателят на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари льо Пен обяви създаването на нова политическа формация във Франция, предаде Ройтерс. Миналия месец 87-годишният Льо Пен беше изключен от партията си, оглавявана от дъщеря му.
Новата структура ще се нарича “Обединение синьо-бяло-червено” по цветовете на френското знаме. “Няма да бъдем сираци.
Основателят на крайнодесния Национален фронт Жан-Мари льо Пен обяви създаването на нова политическа формация във Франция, предаде Ройтерс. Миналия месец 87-годишният Льо Пен беше изключен от партията си, оглавявана от дъщеря му. Новата структура ще се нарича “Обединение синьо-бяло-червено” по цветовете на френското знаме. “Няма да бъдем сираци.

Бивш ортак на Гриша Ганчев иска да реже бракувани кораби в Русе

http://www.cross.bg/ryse-nemski-sreda-1479849.html

Русе /КРОСС/ На територията на Община Русе е предвидено да се реализира инвестиционно предложение "Обособяване на площадка за рязане на бракувани кораби".Възложител е фирма "Кемстийл" ЕООД с управители Димитър Христов Немски и Димитър Венциславов Дачевски. Едноличен собственик на капитала на столичното дружество е Димитър Христов Немски, който според Търговски регистър до февруари 2013 е част от Съвета на директорите на ПФК "Литекс - Ловеч" АД, но според официалния сайт на ловешкия клуб с почетен президент Гриша Ганчев Немски е още член на УС. До февруари 2013 Немски е и управител и съдружник в "Литекспорт" заедно с основаното от Гриша Ганчев "Литекс Комерс".Справка в Търговски регистър сочи, че "Кемстийл" е сред правоприемниците на заличеното през 2009 г. "Феникс" ЕООД, управлявано от Радко Томов Калайджиев и със собственик друго дружество с подобни име от Кърджали с управител Тодор Георгиев Вакрилов, който държи и основния капитал.Фирма "Кемстийл" ЕООД е основана през 1997 г. Основната дейност на фирмата е търговия с метални отпадъци, всички видове опаковки. Развива търговска дейност и в химическата промишленост, основно в дезинфекцията на води. Фирмата разполага и със складова база в района на Пристанищен комплекс в Източна промишлена зона по бул. Тутракан в Русе

Сноудън изрази разочарование от спазването на човешките права в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=300615

Едуард Сноудън, който получи политическо убежище в Русия, внезапно разкритикува страната заради неспазването на човешките права. Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност изрази разочарование от цензурата на интернет в Русия, Сноудът получи задочно наградата "Бьорнсон" за свобода на словото на церемония в Норвегия.

Средната възраст на лекарите у нас е около 50- 52 години

http://pik.bg/средната-възраст-на-лекарите-у-нас-е-около-50--52-години-news394683.html

Средната възраст на лекарите у нас е около 50- 52 години

Средната възраст на лекарите в България за последните десетина години е около 50- 52 години. Това каза пред Радио „Фокус д-р Петко Желязков, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас. Според него е европейска практика, лекарите, които работят в по-неблагоприятни условия и с по-ниско заплащане, да практикуват в страни, където има по-висок жизнен стандарт. 

„Това е една тенденция, лекарите от Източна Европа да заминават към Западна Европа, а лекарите от Западна Европа заминават за Щатите или Швеция, където възнагражденията са още по-високи“, обясни специалистът като посочи, че това се превръща в голям проблем. 

„Средната възраст на лекарите в България за последните десетина години е около 50- 52 години. Оказва се, че все по- малко лекари, които сега завършват, желаят да останат да работят в страната. Повечето, над 80 %, желаят при взимането на специалност да заминат да работят в Западна Европа, така че това е една тенденция, която в близките години не виждам как може да се обърне“, коментира Желязков. 

По неговите думи, здравната администрация в страната не благоприятства за развитието на младите лекари, особено младите лекари в специалността „Обща медицина“. По неговите думи, последната Наредба за специализацията кара атестираните практики да заплатят пълна заплата на този лекар. 

„Държавата се отдръпва от този свои ангажимент и предоставя това задължение на лекаря, който ще поеме обучението да заплати цялата заплата. Това в големите болници може би не е чак толкова голям проблем, но при една акредитирана практика за първична помощ, ако трябва да се обучава млад лекар, той трябва да получи над 1000 лева обикновено“, обясни общопрактикуващият лекар. Според него, няма нужда специализантът да е на пълен работен ден. 

„Това са едни неразбории, които пречат на специализацията на младите лекари и е може би в основата на тяхното желание да заминат на Запад“, коментира д-р Желязков. С тези проблеми са запознати компетентните органи и се търси решение. Наблюдава се заплащане на труда на специализантите, не толкова високо, но преди младият лекар е заплащал за своето обучение. 

По неговите наблюдения, винаги има недостиг на лични лекари и незаети практики. По неговите думи, проблемът е от години, особено в някои области на страната. Той посочи, че такъв проблем има в Айтос и околните села в общината. „Въпреки, че няма оставен пациент без личен лекар, той е записан някъде. Въпросът е, че този лекар може да обслужва 8-10 селца и обслужването на това население е много трудно“, разясни д-р Желязков, като допълни, че при липса на личен транспорт е трудно на личния лекар да удовлетвори всички изисквания на пациентите.

„Много по- лесно е практиката да е в голям град, така че лекарят да си стои на едно място и пациентите да идват при него“, категоричен беше той. По неговите думи, в област Бургас дефицитът не е толкова остър като в други области на страната.

Гърция отряза САЩ заради Русия

http://www.cross.bg/gurtziya-hymanitarna-prostranstvo-1479848.html

/КРОСС/ Гърция отказа да удовлетвори молбата на посолството на САЩ в Атина да затвори въздушното си пространство за руски самолети, натоварени с хуманитарна помощ за Сирия, съобщи дипломатически източник в Атина."В събота посолството на САЩ се обърна към служебното гръцко правителство с молба да забрани полетите на руски самолети през въздушното пространство на Гърция. Правителството е отказало да направи това, за да влоши отношенията с Русия", съобщи източник пред РИА „Новости".По думите му Москва е поискала и получила разрешение за полети за транспортиране на хуманитарна помощ за Сирия в периода от 1 до 24 септември. Официално потвърждение на тази информация все още няма.    

Възобнояват бутането на ромски къщи в Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_555623.html

От понеделник продължава събарянето на постройките в ромския квартал „Кремиковци“ на община Гърмен.  Това каза пред „Фокус’’ кметът на общината Минка Капитанова. Събарянето ще започне утре в 10,30 часа. По думите на Капитанова вече е получила официално уведомление за действията на Дирекцията за национален строителен контрол. Акцията по събарянето ще се проведе в периода от понеделник до петък. Събарянето на незаконните къщи започна в края на юни и две седмици след това бе преустановено заради жалба в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), който издаде привременна мярка, изискваща да се спазва правото социално уязвимите семейства да бъдат подсигурени с временни жилища. Дирекция "Национален строителен контрол" удължи срока за разрушаване на къщите на две от семействата, в които има деца с увреждания, до края на септември. Междувременно от контролната институция поискаха кметът на Гърмен незабавно да уведоми, дали е осигурен подслон на други пет семейства, чиито постройки предстои да бъдат съборени. Капитанова е изпратила писмо, в което твърди, че на хората са предложени жилища за временно настаняване.

Борисов: Екоминистърът на Катар предложи да създадем съвместна компания (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965171

Днес се срещнах с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди. Той предложи да бъде създадена съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании, които произвеждат месо, плодове и зеленчуци.
Днес се срещнах с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди. Той предложи да бъде създадена съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании, които произвеждат месо, плодове и зеленчуци.

Двама удавници живеят втори живот в Бургас

http://petel.bg/Dvama-udavnitsi-zhiveyat-vtori-zhivot-v-Burgas__125762

снимка: Булфото, архив   Двама удавници, извадени полуживи от морето в Бургас живеят втори живот. Десет дни те са били на командно...

Борисов: Екоминистърът на Катар предложи да създадем съвместна компания (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965178

Днес се срещнах с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди. Той предложи да бъде създадена съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании, които произвеждат месо, плодове и зеленчуци.
Днес се срещнах с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди. Той предложи да бъде създадена съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании, които произвеждат месо, плодове и зеленчуци.

Медицински самолет със седем души на борда изчезна в Сенегал

http://www.cross.bg/senegal-izchezna-borda-1479847.html

/КРОСС/ Медицински самолет със седем души на борда изчезна в западната част на Сенегал след излитане от Буркина Фасо, предаде „Ройтерс".Според Министерството на гражданската авиация на Сенегал самолетът Senegalair е пътувал към Дакар. Той изчезна от радарите в събота вечер на 118 км. западно от столицата на Сенегал.На борда е имало седем души, включително един пациент - френски гражданин. Военновъздушните сили на Сенегал издирват машината.

Откъс от "Шарлот" на Давид Фоенкинос

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/06/2604627_otkus_ot_sharlot_na_david_foenkinos/?ref=rss


В рубриката "Четиво" на "Дневник" публикуваме откъс от романа "Шарлот" на Давид Фоенкинос, издаден наскоро от "Колибри". Написан изцяло в свободен стих, той спечели последователно две престижни отличия на Франция през 2014 г.: "Рьонодо" и "Гонкур" на гимназистите.

Книгата е спомен за художничката Шарлот Саломон (1917 - 1943), убита в "Аушвиц" на 26 години. Написан в свободен стих, романът пресъздава трагичната участ на немската еврейка с рядка чувствителност и дълбочина.
...

От утре започва извънредният прием по мярка 121 и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965148

„От утре започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители,
„От утре започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители,

От утре започва извънредният прием по мярка 121 и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965161

„От утре започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители,
„От утре започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители,

Лондон ще приютява сирийци за сметка на чуждестранната си помощ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/06/2604597_london_shte_prijutiava_siriici_za_smetka_na/?ref=rss


Правителството на Великобритания, което е критикувано, че е подслонило малко над 5000 бежанци от Сирия, ще приюти хиляди, търсещи убежище от войната, но това ще е за сметка на чуждестранната помощ, съобщи финансовият министър Джордж Озбърн.

Премиерът Дейвид Камерън досега отказваше да се ангажира с обещание да приюти сирийци, навлезли в Европа, в края на седмицата отстъпи, но без да посочва конкретен брой хора. Според говорителка на Комисариата на ООН за бежанците става дума за 4000...

ЕС със стратегия за обща външна политика до лятото на 2016 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-sys-strategiia-za-obshta-vynshna-politika-do-liatoto-na-2016-g-201831/

Борбата с хибридните заплахи и тероризма изисква общ отговор на общността, посочват още европейските чиновници

Хиляди протестират в Молдова срещу "мафиотската държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/06/2604625_hiliadi_protestirat_v_moldova_sreshtu_mafiotskata/?ref=rss


Кишине сейчас... Принято: остаемся на Площади до ухода мафиозной власти....организация протестов во всех райцентрах.. pic.twitter.com/bW5XbaZdbx

— Румынская сотня (@dacoromania) September 6, 2015

Най-масовият протест от последните 20 години събра в центъра на Кишинев десетки хиляди хора. Те настояват за пълно реформиране на държавното управление – от националната банка през прокуратурата до митниците и Съвета за защита на конкуренцията.

Според полицията на...

В новия сайт на Валерия Велева топ новина струва 500 лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/06/2604591_v_noviia_sait_na_valeriia_veleva_top_novina_struva_500/?ref=rss


Малко повече от месец, след като вестник "Преса" спря да излиза, вече бившият му зам.-главен редактор Валерия Велева пусна нов медиен проект, като обяви и тарифи за рекламни журналистически текстове в него. 

"От днес стартира новият информационно-аналитичен сайт "Епицентър.бг", се казва в съобщение до медиите, разпратено днес от редакцията. В него се отбелязва, че сайтът предлага новини от България и света, журналистически коментари, анализи на български и международни експерти,...

Татяна Дончева: "Левски" е очевадно зависим от Борисов и Пеевски

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/06/2604624_tatiana_doncheva_levski_e_ochevadno_zavisim_ot_borisov/?ref=rss


Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева обяви, че премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски притежават футболния "Левски" чрез подставени лица. Според нея сините са най-очевидният пример за политическа зависимост в българския футбол. 

"Вижте само футболния отбор "Левски". Вижте сагата във футбола, която тече. В "Левски" запалянковците казват под сурдинка, и това вече тече от месеци, че знаят кой е собственикът, но не искат да го назоват на глас. Вътре се намира...

Проверяват пешеходните пътеки и знаци за първия учебен ден

http://pik.bg/проверяват-пешеходните-пътеки-и-знаци-за-първия-учебен-ден-news394676.html

Проверяват пешеходните пътеки и знаци за първия учебен ден

Засилени полицейски проверки се провеждат около училищата и детските градини у нас заради първия учебен ден.

Служители на Пътната полиция проверяват състоянието на пешеходните пътеки и пътните знаци в районите около учебните заведения, съобщава бТВ.

Всички знаци за безопасност трябва да са поставени до 15 септември.

В тази връзка полицаите трябва да обходят над 3500 училища и детски градини в страната. 

При установени нередности общините трябва да ги отстранят в най-кратки срокове. 

Училищата в големите градове, намиращи се на оживени булеварди, са най-рискови за учениците.

Проверяват пътни знаци и зебри около школата преди 15 септември

http://www.cross.bg/znatzi-puteki-peshehodnite-1479846.html

София /КРОСС/ Засилени полицейски проверки около училищата и детските градини у нас.Преди началото на учебната година Пътната полиция проверява състоянието на пешеходните пътеки и пътните знаци в районите около учебните заведения.До 15-и септември знаците за безопасност трябва да са поставени, а парапетите - да са стабилни. Над 3500 училища и детски градини в страната трябва да бъдат обходени от полицията, за да се направят огледи. В случай, че има установени нередности, общините трябва веднага да ги отстранят.Най-рискови за безопасността на децата са училищата в големите градове, особено тези, които са на оживени булеварди. Затова и проверките в София започват от Първа английска гимназия.„Важно е оградите да са здрави и загражденията. Защото децата гледат най-прекия път, откъдето да минат", обясни пред bTV Сашо Кудев от „Пътна полиция"-СДВР.Пешеходната пътека в района е изтрита, а знаците са надраскани, установява още проверката.Най-често констатираните нарушения са износена маркировка, повредени знаци, липсващи знаци, липсващ парапет.От Столичната община твърдят, че има график за ремонтите и че до 15-и септември всичко ще е в изправност.Някои директори обаче се оплакват, че всичко се прави в последния момент и след многократни сигнали до общината.„От една страна, действително тези дейности се осъществяват август и септември

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=300601

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 7 септември (понеделник), ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко райони на Варна, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Градушка в Неапол рани хора и изпочупи коли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965127

Градушка с големина на яйце падна в италианския град Неапол. Няколко души са ранени, а стотици автомобили са изпочупени. Повредени са покриви и електрическата мрежа. Градушката  е продължила няколко минути. Тя е била част от циклон, предизвикал гръмотевични бури над голям район от Средиземно

Конкурс за длъжността директор на Народния театър, обявява МК

http://society.actualno.com/Konkurs-za-dlyjnostta-direktor-na-Narodnija-teatyr-objavjava-MK-news_493973.html

Министерството на културата обяви в понеделник – 7 септември конкурс за длъжността директор на Народния театър „Иван Вазов”, след като на 4 септември Александър Морфов подаде молба да бъде освободен от поста, предаде БГНЕС. Министърът на културата Вежди Рашидов благодари на Александър Морфов за работата му начело на театъра. До провеждането на конкурса начело на Народния театър е заместник-директорът Милица Трайкова. Досегашният директор на Народния театър Александър Морфов з

Отчитат скок в цената на зеленчуците през лятото

http://business.actualno.com/Otchitat-skok-v-cenata-na-zelenchucite-prez-ljatoto-news_493977.html

Зеленчуците поскъпват сериозно от средата на юли до края на август, отчетоха от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Общо индексът на борсата, който измерва изменението на цените на стоките на едро, се е покачил с близо 13% за периода. През последната седмица продължаващото поскъпване на храните се дължи основно на по-високите цени на едро на краставиците и доматите. Краставиците, отглеждани на открити площи, са поскъпнали с близо 32 % на едро. Минимално поевтиняват част

Градушка колкото яйце в Неапол рани хора, изпочупи коли (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965120

Градушка с големина на яйце падна в италианския град Неапол. Няколко души са ранени, а стотици автомобили са изпочупени. Повредени са покриви и електрическата мрежа. Градушката  е продължила няколко минути. Тя е била част от циклон, предизвикал гръмотевични бури над голям район от Средиземно

5 важни факта за Съединението (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/5-vazhni-fakta-za-syedinenieto-video-6042193

Според историците 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност

Катарски министър предлага създаването на съвместна компания в областта на храните

http://www.cross.bg/katar-hymeiidi-strani-1479845.html

София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на околната среда на Държавата Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди и водената от него делегация. По време на срещата г-н Ал Хумейди предложи да бъде създадена съвместна компания- акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании произвеждащи месо, плодове и зеленчуци.Условията по създаването на компанията ще бъдат предмет на обсъждане между двете страни през следващите два дни от посещението на делегацията. Премиерът Борисов и министър Ал Хумейди се договориха да бъде създадена и комисия от правителствени представители на България и Катар, чиято цел ще бъде да задълбочи съвместното сътрудничество. Пред представителите на Държавата Катар, министър-председателят гарантира за високото качество и безопасността на българските храни, както и че производството им отговаря на всички европейски стандарти.„В съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив има голям интерес към българската продукция", посочи г-н Мохамед Ахмед Алобейдли член на борда на директорите на Катарската търговска палата и Председател на Комитета по земеделие. Министър Ал Хумейди увери българския премиер, че Търговската палата на Катар ще бъде двигател за засилване на сътрудничеството и търговията между двете страни, както и че катарски фирми ще направият бързо проучване на българския пазар

Бум на наши и чужди туристи за фестивала „Пирин фолк"

http://www.cross.bg/tyristi-chyzhdi-leva-1479844.html

Сандански /КРОСС/ Над 3000 български и чужди любители на фолклора на Балканите напълниха хотелите в курорта Сандански и в Мелник. Атаката на туристите е заради Международния фестивал „Пирин фолк 2015", който се провежда този уикенд. Фен клубове от страната също дойдоха в града, за да се докоснат до събитието и да почувстват магията на балканската музика. Тази година интерес проявиха българи от Италия и Испания, които се организираха с автобуси, за да присъстват на събитието.В курорта има много гърци, сърби и македонци, легловата база е пълна на 100% през уикенда, съобщава "Стандарт". В съботната вечер от 20,30 часа в Летния театър се проведе конкурсът за нови авторски песни. 4 часа по-рано по улица "Македония" мина дефиле на фолклорни групи, които в 17,30 часа изнесоха концерт на площад "България". Късно тази вечер е международният конкурс за изпълнители, а след него ще станат ясни победителите, които ще бъдат наградени. Билетите струват 5,7 и 9 лева в зависимост от местата.„Истински бум на наши и чужди туристи има за фестивала. Почти всички гости са тук заради фестивалните вечери. Напливът е огромен не само от страна на българските туристи, но и на гости от съседните страни - Гърция, Сърбия и Македония", сподели Мария Таушанова от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Сандански

Шести ден без следа от изчезналата красавица Колина

http://petel.bg/SHesti-den-bez-sleda-ot-izcheznalata-krasavitsa-Kolina__125761

снимки: МВР 30-годишната красавица Колина Стаменова Стоицева, която изчезна на 1 септември, все още не е открита, съобщиха от 7-о РУП в...

Имигранти в Унгария изхвърлят донесената им храна и вода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965114

Полицията в Унгария разпространи видеозапис, на който се вижда как група имигранти не позволяват на униформените мъже и жени да доставят на бежанците храна и вода, съобщи skynews.com. Цели стекове с бутилки минерална вода веднага са изхвърляни на релсите, семейства, приели храната, биват освирквани,

Имигранти в Унгария изхвърлят донесената им храна и вода (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965101

Полицията в Унгария разпространи видеозапис, на който се вижда как група имигранти не позволяват на униформените мъже и жени да доставят на бежанците храна и вода, съобщи skynews.com. Цели стекове с бутилки минерална вода веднага са изхвърляни на релсите, семейства, приели храната, биват освирквани,

Джони Деп се пожегува: Убих кучетата си и ги изядох!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965088

Актьорът Джони Деп, който през настоящия уикенд се намира във Венеция, се пошегува, че е
Актьорът Джони Деп, който през настоящия уикенд се намира във Венеция, се пошегува, че е "убил и изял" кучетата си, съобщи ДПА. Йоркширските териери на актьора Пистъл и Бу станаха известни през пролетта, когато получи предупреждение да изведе кучетата си от Австралия или те ще бъдат евтаназирани, защото при пристигането им в страната не били

Македония регистрира над 2000 бежанци за денонощие

http://www.cross.bg/makedoniya-registrira-nad-bezhantzi-za-denonoshtie-1479843.html

/КРОСС/ Само през последните 24 часа на територията на съседна Република Македония официално са регистрирани 2165 мигранти, съобщи БГНЕС. Сред тях има и 107 деца, които пътуват без родители. От 19 юни до днес в западната ни съседка са пристигнали 62 586 души. Всички те идват организирано от Гърция с влакове и автобуси.Мигрантите след това се отправят към границата със Сърбия и Унгария.

Национална инициатива "Правосъдие за всеки" учредяват в Пловдив

http://pik.bg/национална-инициатива-правосъдие-за-всеки-учредяват-в-пловдив-news394665.html

Национална инициатива "Правосъдие за всеки" учредяват в Пловдив

Седем ключови идеи за съдебна реформа дефинира учредяващата се днес в Пловдив Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки". Първата акция е подписка в тяхна подкрепа. Те допълват, според организаторите, договорените от политическите сили предложения за промени в Конституцията.

Две от идеите са свързани с главния прокурор. Да се премахне методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите и да се намали мандатът му, гласят те. От новоучредената инициатива настояват за намаляване на парламентарната квота и мандата на членовете на ВСС, създаване на две колегии- една за съдии и една за прокурори и следователи и явно гласуване на всички кадрови въпроси в колегиите и пленума на ВСС с цел прозрачност и носене на лична отговорност.

Сред ключовите идеи е и създаване на нова длъжност заместник-главен прокурор за борба с корупцията, който действа самостоятелно и без възлагане от Главния прокурор. Идеите представя Велислав Величков, юрист, бивш депутат от СДС, номиниран за Инициативния съвет. Сред учредителите има юристи, общественици, лица на Протестна мрежа.

Волейнационалите се изкачиха на осмо място в световната ранглиста

http://www.cross.bg/tochki-rysiya-braziliya-1479842.html

София /КРОСС/ Мъжкият ни национален отбор по волейбол се изкачи с една позиция в световната ранглиста на FIVB(Международната федерация по волейбол). Тимът, воден от Пламен Константинов, вече заема осмо място със 150 точки. Начело в класацията остава Бразилия с 360 точки. Русия е втора с 324, а тройката се допълва от Полша с 285 точки. Ето и как изглежда топ 10: 1. Бразилия 330 точки2. Русия 3243. Полша 2854. Италия 2525. САЩ 2156. Сърбия 1727. Аржентина 1708. БЪЛГАРИЯ 1509. Германия 14010. Куба 131

Кой кара влака в България?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965050

Журналистката от регионалния вестник
Журналистката от регионалния вестник "Шуменска заря" Валентина Минчева изпрати до "Онлайн редакцията" разказ за пътуването си с БДЖ от Варна до Шумен. Гневна и ядосана от условията на железницата, тя иска да сподели с читателите на нашия сайт абсурдите, които е изживяла.  Публикуваме текста й без редакторска намеса.

Кой кара влака в България?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965102

Журналистката от регионалния вестник "Шуменска заря" Валентина Минчева изпрати до "Онлайн редакцията" разказ за пътуването си с БДЖ от Варна до Шумен. Гневна и ядосана от условията на железницата, тя иска да сподели с читателите на нашия сайт абсурдите, които е изживяла. 
Публикуваме текста й без редакторска намеса.
Журналистката от регионалния вестник "Шуменска заря" Валентина Минчева изпрати до "Онлайн редакцията" разказ за пътуването си с БДЖ от Варна до Шумен. Гневна и ядосана от условията на железницата, тя иска да сподели с читателите на нашия сайт абсурдите, които е изживяла.  Публикуваме текста й без редакторска намеса.

Стоичков: Жоел Киню е помияр, прокълнат до последния си ден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965087

Много псувни са отнесли съдиите. Най-вече Жоел Киню. Той винаги ще остане в историята на световния футбол. Един помияр. За мен той е помияр. Защото се подигра с една нация, подигра се с един отбор, подигра се с един треньор, подигра се с всички фенове, които бяха на стадиона. Не може, когато 24 години не са играли финал Бразилия и Италия,
Много псувни са отнесли съдиите. Най-вече Жоел Киню. Той винаги ще остане в историята на световния футбол. Един помияр. За мен той е помияр. Защото се подигра с една нация, подигра се с един отбор, подигра се с един треньор, подигра се с всички фенове, които бяха на стадиона. Не може, когато 24 години не са играли финал Бразилия и Италия,

Българин участвал и в смъртоносен трафик на хора от Шри Ланка

http://pik.bg/българин-участвал-и-в-смъртоносен-трафик-на-хора-от-шри-ланка-news394660.html

Българин участвал и в смъртоносен трафик на хора от Шри Ланка

"Има българска нишка в един смъртоносен трафик преди 20 години на хора от Шри Ланка. Аз се срещнах с шофьора на този камион, който е смятан и за организатор на трафика". Това разказа журналистката Миролюба Бенатова в ефира на Нова телевизия.

Нищо не се случва за първи път и участието на българи в смъртоносен трафик на хора също не е. Пламен Трифонов е осъден на 8 години затвор за смъртта на 18 бежанци, след като преди две години е открит в САЩ и екстрадиран. Той твърди, че е бил заставен да качи чужденците и твърди, че няма нищо общо с организация и трафик, разказва Миролюба.

Преди 20 години Пламен Трифонов е на 40 години с опит в международния транспорт, а според данни на службите в цяла Европа и с опит в международния трафик на хора. Когато вижда мъртвите, той бяга и успява да се върне на стоп в България.

Италия и Испания умуват как да си върнат руските туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=300612

Властите в Испания и Италия са сериозно загрижени от резкия спад на руски туристи, пише The Guardian. Те възнамеряват да предприемат стъпки за връщане на руснаците. По-специално, органите на испанската автономна област Андалусия са планирани над 20 събития, които биха рекламирали региона в Русия.

Стоичков: Жоел Киню е помияр, прокълнат до последния си ден

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965092

Много псувни са отнесли съдиите. Най-вече Жоел Киню. Той винаги ще остане в историята на световния футбол. Един помияр. За мен той е помияр. Защото се подигра с една нация, подигра се с един отбор, подигра се с един треньор, подигра се с всички фенове, които бяха на стадиона. Не може, когато 24 години не са играли финал Бразилия и Италия,
Много псувни са отнесли съдиите. Най-вече Жоел Киню. Той винаги ще остане в историята на световния футбол. Един помияр. За мен той е помияр. Защото се подигра с една нация, подигра се с един отбор, подигра се с един треньор, подигра се с всички фенове, които бяха на стадиона. Не може, когато 24 години не са играли финал Бразилия и Италия,

От утре започва извънредният прием по мярка 121 и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш

http://www.cross.bg/grydev-priem-proektite-1479841.html

Харманли /КРОСС/ От утре започва подаването на документи по извънредния прием по мярка 121 от старата Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. и раздаването на ваучерите за гориво от втория транш. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща със земеделски производители, след като участва в празника „Гроздобер - Южен Сакар" в Харманли. Той припомни, че извънредният прием е до 12 септември и той е предвиден само за земеделска техника с бюджет 50 млн. евро. Крайният срок за приключване на проектите е 20 ноември. Заместник-министър Грудев призова земеделските стопани да бъдат изключително активни при подаването на проектите. По отношение на ваучерите за гориво той коментира, че крайният срок за получаването им е 25 септември в общинските служби земеделие.По време на срещата зам.-министър Грудев заяви, че „тази година се очаква една изключително добра реколта от над 250 000 т. винено грозде, от която ще бъдат произведени над 175 млн. литра вино". Той припомни, че за периода 2014-2018 г. парите, които са предвидени по лозаро-винарската програма са 133 млн. евро и че средствата по нея ще бъдат изцяло усвоени. Пред земеделските производители зам.-министър Грудев коментира, че секторите плодове и зеленчуци, животновъдство и биоземеделие са приоритетни през този програмен период. Това се вижда и от резултатите от приключилия прием по подмярка 4

Ципрас: Първият на изборите ще сформира кабинет

http://www.cross.bg/sformira-izbori-tzipras-1479840.html

/КРОСС/ Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас отново изключи сътрудничество с дясноцентристката партия "Нова демокрация" след парламентарните избори, но изрази увереност във възможността за сформиране на правителство.Предсрочните избори в Гърция ще се проведат на 20 септември. Ако се съди по социологическите проучвания, нито една политическа сила няма да бъде в състояние да получи парламентарно мнозинство и самостоятелно да сформира правителство, съобщава РИА „Новости". "Няма условия за сътрудничество (с „Нова демокрация"), защото нашите политически различия са твърде големи, няма обща цел. Искаме да прекратим това, което "Нова демокрация" и лидерът й искат да съхранят", каза Ципрас в интервю за Skai."Защо така внезапно се харесах на Вангелис Меймаракис? Когато той идва и ме нарича "лъжец", "хитрец", "политически измамник", как сега може да говори, че иска да си сътрудничим? Това е лицемерие", заяви Ципрас.Той се изказа скептично и за възможна коалиция с лявоцентристката партия ПАСОК и "To Potami". "Едното е да искате диалог, а друго - да искаш да работиш с хора, които имат различна идеология, въпреки че те са честни", отбеляза лидерът на СИРИЗА.Бившият премиер е уверен в победата в предстоящите избори и във възможността за сформиране на правителство. "Всеки знае, че този, който ще бъде първи в изборите, ще сформира кабинет

За два дни австрийските железници са превозили над 13 000 мигранти до границата с Германия

http://europe.actualno.com/Za-dva-dni-avstrijskite-jeleznici-sa-prevozili-nad-13-000-migranti-do-granicata-s-Germanija-news_493974.html

За два дни австрийските железници са превозили повече от 13 000 мигранти до границата с Германия, предаде ДПА, цитирана от БГНЕС. Близо 11 000 са били натоварени на влакове за Германия в събота и още 2200 са били превозени днес, съобщава агенцията, като се позовава на информация от ж.п. компанията. До края на деня се очаква към четиридесет влака да се отправят за Германия. Жп компанията е подготвила и 20 автобуса, за да транспортират бежанци от унгарската граница до австрийския град Залцбург.

Томислав Дончев: Органът, който трябва да се произнесе за цените на горивата е КЗК

http://politics.actualno.com/Tomislav-Donchev-Organyt-kojto-trjabva-da-se-proiznese-za-cenite-na-gorivata-e-KZK-news_493982.html

"51 млн. лв за избори са много, особено ако направим сравнение с предишните избори, които може би са под 40 млн. Едва ли може да заподозрете, че много искаме да даваме пари. Трябва да следваме закона и изборния кодекс. Откриваме много изборни секции, като на някои места не са нужни, в чужбина ще се открият над 400 секции". Това заяви Томислав Дончев пред bTV. Той допълни, че подкрепя електронното гласуване.Всяка инициатива, в която повече граждани могат да дадат демократично гласа си трябва да

Предизборен сеир на морето: Ценко Чоков гол до кръста върти гюбеци

http://frognews.bg/news_97293/Predizboren-seir-na-moreto-TSenko-CHokov-gol-do-krasta-varti-giubetsi/

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков прави всичко възможно неговите гости да прекарат незабравими дни край морето, съобщава tribali.info. Каращият четвърти мандат управник е популярен в цялата страна с нестандартните си идеи за мотивиране на електората преди избори. Тази година Чоков покани 200 жители на селото да отидат на почивка на море и онзи ден с няколко автобуса закара записалите се в комплекс „Ривиера Бей“ край Варна.

Българин лови змии по цял свят, хванал и в тоалетната на Аграрния университет в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965073

Д-р Георги Попгеоргиев е един от малкото български авантюристи, които освен, че се занимават със сериозна наука, правят и неща, които другите намират за странни и неприемливи. Такова е ловенето на змии. Попгеоргиев е един от малкото херпетолози, които прекарват летата си в експедиции, за да проучват влечуги, птици и редки животински видове.
Д-р Георги Попгеоргиев е един от малкото български авантюристи, които освен, че се занимават със сериозна наука, правят и неща, които другите намират за странни и неприемливи. Такова е ловенето на змии. Попгеоргиев е един от малкото херпетолози, които прекарват летата си в експедиции, за да проучват влечуги, птици и редки животински видове.

Българин лови змии по цял свят, хванал и в тоалетната на Аграрния университет в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965079

Д-р Георги Попгеоргиев е един от малкото български авантюристи, които освен, че се занимават със сериозна наука, правят и неща, които другите намират за странни и неприемливи. Такова е ловенето на змии. Попгеоргиев е един от малкото херпетолози, които прекарват летата си в експедиции, за да проучват влечуги, птици и редки животински видове.
Д-р Георги Попгеоргиев е един от малкото български авантюристи, които освен, че се занимават със сериозна наука, правят и неща, които другите намират за странни и неприемливи. Такова е ловенето на змии. Попгеоргиев е един от малкото херпетолози, които прекарват летата си в експедиции, за да проучват влечуги, птици и редки животински видове.

Украинец спечели Обиколката на Черноморието

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/06/2604598_ukrainec_specheli_obikolkata_na_chernomorieto/?ref=rss


Украинецът Виталий Бутс спечели колоездачната обиколка на Черноморието. След като вчера спечели първия етап от надпреварата, днес състезателят на "Колос" беше най-бърз и във втората и последна отсечка.

Бившият колоездач на "Лампре" измина 102-километровата дистанция от Добрич до Варна за 2.22:05 часа.

Втори в етапа завърши състезателят на Seven Rivers Нурболат Кулимбетов от Казахстан, а трети се нареди сънародникът му Жандош Бижигитов от Vino 4ever. 

Бутс, който...

Митилини излъчва сигнал за помощ SOS

http://www.grreporter.info/mitilini-izlchva-signal-za-pomoshch-sos/17857

Кметът на Лесбос Спирос Галинос призова гражданите да не участват на изборите на 20 септември и предупреди, че на острова няма да се изградят изборни секции, ако не се реши незабавно проблемът с имигрантите и бежанците

прочети повече

Гърция е загубила 37 милиарда евро от ДДС измами за пет години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965057

Европейската комисия публикува доклад, в който се описват загубите, понесени от държавите-членки на Европейския съюз, поради укриване на ДДС от 2009-2013 и хвърля светлина върху мащаба на проблема в Гърция. През тези пет години гръцката държава загубила общо 37 милиарда евро от ДДС измами, пише
Европейската комисия публикува доклад, в който се описват загубите, понесени от държавите-членки на Европейския съюз, поради укриване на ДДС от 2009-2013 и хвърля светлина върху мащаба на проблема в Гърция. През тези пет години гръцката държава загубила общо 37 милиарда евро от ДДС измами, пише "Български новини".

Гърция е загубила 37 милиарда евро от ДДС измами за пет години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965069

Европейската комисия публикува доклад, в който се описват загубите, понесени от държавите-членки на Европейския съюз, поради укриване на ДДС от 2009-2013 и хвърля светлина върху мащаба на проблема в Гърция. През тези пет години гръцката държава загубила общо 37 милиарда евро от ДДС измами, пише "Български новини".
Европейската комисия публикува доклад, в който се описват загубите, понесени от държавите-членки на Европейския съюз, поради укриване на ДДС от 2009-2013 и хвърля светлина върху мащаба на проблема в Гърция. През тези пет години гръцката държава загубила общо 37 милиарда евро от ДДС измами, пише "Български новини".

Над Сенегал изчезна самолет със 7 медици 

http://offnews.bg/news/n_1/n_555612.html

Самолет за медицинска евакуация със седем души на борда, включително френски пациент, изчезна вчера по време на полет от Буркина Фасо за Дакар, съобщи сенегалската служба за гражданско въздухоплаване, цитирана от Ройтерс. Самолетът на авиокомпания Сенагалеър (Senegalair), нает специално за целта и изпълняващ полет от Уагадугу, изчезна от екраните на радарите в 19.08 ч на 118 км западно от сенегалската столица, се казва в изявление на службата. В него се допълва, че сенегалските въоръжени сили издирват самолета, съобщава bTV.  Инцидентът станал вчера със самолет Боинг-777. "Докато захождал към Манила, капитанът поискал кацане с приоритет, тъй като на борда имало ранени, сред които три деца и двама членове на екипажа", се посочва в разпространено изявление. На летището във филипинската столица своевременно е оказана медицинска помощ. Службата за гражданско въздухоплаване отбелязва, че произшествието се разследва. Най-малко 40 души, включително и три деца, получиха наранявания вчера, след като самолет на авиокомпания Катар еъруейс (Qatar Airways), изпълняващ полет по маршрута Доха-Манила, попадна в зона на силна турбуленция, съобщи днес филипинската служба за гражданско въздухоплаване, цитиранa от ТАСС.

ДБГ започва подписка в подкрепа на антикорупционния закон

http://pik.bg/дбг-започва-подписка-в-подкрепа-на-антикорупционния-закон-news394656.html

ДБГ започва подписка в подкрепа на антикорупционния закон

108 гласа отхвърлиха антикорупционния закон, от утре в страната местните структури на Движение "България на гражданите" започват подписка с амбицията до 3 декември да съберат поне 108 000 граждански гласа в негова полза. Това стана ясно след приключилия Национален съвет на ДБГ, който се провежда в Пловдив.

80 кандидати ще представи ДБГ на Реформаторския блок, включително кметове и районни кметове, каза Меглена Кунева. Всички те са достойни хора и са минали теста за почтеност по отхвърления антикорупционен закон. В последните месеци движението има 43 новосъздадени структури по места, каза още неговият лидер. "Движение България на гражданите ще провежда силна централизирана кампания за борбата с корупцията чрез създаването на Граждански съвет за реформи, важни за страната ни, каза още Кунева.

Депутатите на движението имат задача да излязат с техен законопроект за промени между първо и второ четене на Конституционния закон за явно гласуване на ВСС. Друг приоритет на движението е електронното гласуване, което ще даде възможност и на сънародниците ни зад граница да участват в политиката. Машинното гласуване трябваше да бъде достъпно в цялата страна, но след последните избори няма никаква разлика, каза Кунева, а то дава възможност да се спрат измамите.

Кунева ще събира 108 000 подписа в подкрепа на антикорупционния закон

http://www.moreto.net/novini.php?n=300610

„Движение България на гражданите” започва кампания за събиране на гражданска подкрепа от 108 хиляди подписа в подкрепа на антикорупционния закон. За проекта на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева гласуваха само ГЕРБ и Реформаторите, а АБВ и Патриотите се въздържаха и така той не мина.

Шок: Германски медици се дрогираха, въргалят се по земята!

http://www.bnews.bg/article-141159

Потърпевшите страдали от халюцинации, сърцебиене и крампи, а контактът с тях е бил изключително труден.

29 германски лекари в болница, търкалят се на поляна след употреба на амфетамин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257154_29+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%2C+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5

 29 германски лекари се озоваха в болница, след като се дрогираха с халюциногенен наркотик на научна конференция край Хамбург, съобщава сайтът на вестник "Билд".

90 служители на Червения кръст, 70 пожарникари и 15 линейки участваха в мащабната операция по спасяването им, в която бил включен и хеликоптер.

Дрогираните медици се търкаляли по поляна пред заседателната зала.

Потърпевшите страдали от халюцинации, сърцебиене и крампи, а контактът с тях е бил изключително труден. Не се знае дали са приели дрогата по своя воля или някой ги е подмамил.

Специалисти установили, че пострадалите медици, които са на възраст между 25 и 55 години, са използвали амфетамини.

Докато изтрезнеят и си спомнят развоя на събитията, полицията е завела наказателна процедура срещу тях. Полицаите били буквално шокирани от случващото се.

За щастие няма пострадали с опасност за живота.

13-те най-известни суеверия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257153_13-%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%83%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Черна котка на пътя ни, счупено огледало, разпиляна сол на масата. Ами защо не трябва да изхвърляш боклука през нощта или да ядеш с нож. Или да се подава нещо през прага. Защо не се взема нищо намерено на кръстопът. И още, и още...

Защо робуваме на суеверия във века на високите технологии? Откъде са дошли поверията и има ли в тях зрънце истина?

Най-лошият късмет е черна котка да счупи огледало. Да, нелепо и абсурдно е, но много от нас въпреки очевидната глупост на народните поверия продължават да вярват в тях. А суеверията са пренесени в голямата си част от фолклора на народите - от индианците в Перу, келтите в Англия, викингите в Скандинавия, африканските племена и славянското море на Изток. Предавани от уста на уста, те минават през всякакви географски граници. Много от тях идват от древността и Средновековието и са свързани с конкретни исторически събития, обичаи, условия на живот и т.н.

Навсякъде думата суеверие има едно значение - “суе” означава напразна, пуста, т.е. напразна, пуста или лъжовна вяра. Ето някои от най-популярните поверия в света:

Петък, 13-и

През ноември за трети път тази година ще преживеем петък, 13-о число. За мнозина това не е просто суеверие, а паническо разстройство. Съчетанието от древни времена предизвиква необясним страх - едни отказват да пътуват на този ден, други дори въобще не стават от леглото, а много ресторанти и атракциони не работят, а 80 на сто от небостъргачите нямат 13-и етаж, нито стая №13. В САЩ бизнесът губи между 800 и 900 милиона долара от това суеверие. На гръцки страхът от петък, 13-и, е наречен paraskevi dekatria phobia, а улиците във Флоренция нямат номер 13.

Според нумеролозите числото 13 “страда" заради неговата позиция след 12, което се смята за най-хармонично, за знак на съвършенство - има 12 месеца в година, 12 зодиакални знака, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. Петък е денят, в който разпъват Исус.

В петък, 13-и, 1307 г. са заловени, а после изгорени на клада хиляди рицари от Ордена на тамплиерите - най-влиятелната в средновековна Европа организация.

В картите таро 13-ата е картата на смъртта. И имената на някои от най-известните серийни убийци като Джак Изкормвача (Jack the Ripper) съдържат по 13 букви.

В испаноговорещите страни вторник, 13-и, е лошият ден. Елините също са смятали вторник, 13-и, за каръшки и контролиран от бога на войната Арес (Марс).

Свиркаш ли си, оставаш без пари

Това суеверие тръгва от моряците. По време на безветрие всички от екипажа - от капитана до юнгата, започвали да свирят, за да извикат вятъра и той да опъне платната.
Това поверие често се илюстрира в анимацията.

Някои обясняват това с езическото поверие, че свирката вика злите духове. Затова вкъщи не се разрешавало да се свири, за да не помете внезапен порив на вятъра всичките семейни спестявания.

Подарен часовник ти отмерва живота

Това суеверие идва в Европа от Китай. Зловещо е, но се смята, че с тиктакането си часовникът отмерва времето ти на земята и едва ли не е покана за твоето погребение. А да подариш часовник на гаджето или на жена си, означава също, че стрелките започват да отмерват времето ви заедно.

За да се неутрализира ефектът на това поверие, е достатъчно за часовника да дадеш някоя монета. Това задължително се прави и ако ви подарят нож. Така се приема, че всъщност сте си купили въпросната вещ и отрицателното й въздействие се загубва.

Не празнувай 40-годишнина

Предупреждението важи особено за мъжете. Свързано е с мистиката на 40-те дни след смъртта, която се среща във всички религии. Честването на 40-ия рожден ден се смята за подигравка със смъртта и може да донесе на юбиляря болести и дори преждевременна смърт.

Конската подкова e символ на късмет

Подковата е може би най-известният талисман за късмет, успех, богатство в един дом и ритуалът със закачането на входната врата е популярен в цял свят. През Античността я сочат за свещен символ. Да “обуеш” коня, е струвало доста пари и хората са вярвали, че намирането на подкова е голям успех.

Дори оприличават формата с тази на символа на египетската богиня на плодородието Изида. Турските народи пък виждат в нея полумесец, затова ѝ носила късмет. Китайците и индийците пък оприличават формата на подковата с извивките на свещената змия Нагендра. Келтите са смятали желязото за благороден метал, способен да предотврати нещастие. Намерена подкова се поставя на видно място вкъщи, за да привлича като магнит доброто.

Много известна е и английската легенда за свети Дънстан, който от обикновен ковач през 959 г. се издигнал до архиепископ на Кентърбъри. Той разпознал дявола и вместо да подкове коня му, подковал самия него. Виейки от болка, рогатият започнал да се моли. Св. Дънстан го освободил едва когато дяволът обещал да не припарва в къща, на чиято порта виси окачена конска подкова.

Смятало се, че подкованият кон е защитен от вещици и зли духове, тъй като желязото ги прогонвало. Подковата е сухопътен талисман, но ако се закачи към мачтата, над вратата на каютата или под палубата, то късметът ще е спътник и на кораба. Фрегатата на прочутия адмирал Нелсън е имала закачена на мачтата подкова.

Няма едно мнение накъде трябва да бъде обърната окачената подкова. В Русия и други народи я закачат обърната нагоре, за да не може късметът да “избяга”, да се “излее". Други я закачат обърната настрани, за да символизира буквата “С” - първата в името Христово (Christ).

 

Не палете 3 цигари от 1 огънче

Поверие гласи, че е на лошо да се палят три цигари от една кибритена клечка или от едно пламъче на запалка. Това става актуално през Първата световна война, тъй като през нощта пламъче служило за ориентир на врага и ставало мишена. Щом забележат началното огънче, те се подготвят за стрелба, прицелват се във втората запалена цигара и вече при изстрела третият пушач пада убит.

 

Черна котка да ти пресече пътя

Това е един от баналните примери на суеверие, който се среща у много народи. В древни времена котките са смятани за почти свещени животни. През Средновековието нещата се преобръщат на 180 градуса и в тях се припознава дявола. Това е епохата на епидемии, разнасяни от плъховете, а най-близо до тях стои котката, т.е. и двете животни са приносители на зарази и инфекции.

Затова в западната култура черната котка е символ на лоша поличба. Хората вярвали в съществуването на вещици, които, за да се прикрият, се превръщат в черни котки. И ако ви мине черна котка път, то значи вещица ви пресреща, т.е. чакайте злини и проблеми. Черните котки са смятани за изгорени на кладата вещици през Инквизицията. И историята има пръст - по пътя за битката при Ватерло Наполеон попада на черна котка и, както знаете, претърпява поражение, което води и до рухването на империята му.

В древни времена в Русия котките са били скъпи на,. собственика и никога не би ги изхвърлил на двора. Защото, ако котка тичаше из селото, това означава само някакво нещастие - смъртта на собствениците или пожар.

В Англия обаче котката не се смята за предвестник на страдание, а напротив - на щастие. В Северна Африка черната котка е символ на добър късмет, а черното куче носи лош късмет. Черните врани също са смятани за лош знак.

 

Не давай, нито вземай нещо през прага

 

От древността се смята, че прагът на дома е вид граница, която разделя света на живите от света на мъртвите. Затова не се ръкувайте през прага, нито вземайте или подавайте вещи. Това може да наруши мира на мъртвите, а и за живите не вещае нищо добро.

Ако прекрачите прага, излизайки от дома си, и после се върнете, не е на добро. Нали прагът е един вид граница между световете, ако излезете от къщата, но не се върнете по средата на пътя, духовната ви сила отслабва и ви чакат неприятни изненади. Това може да се неутрализира, когато преди да напуснете отново дома си, се погледнете в огледалото. Смята се, че то отразява духовната сила и ще я удвои.

 

Не яжте направо от ножа

 

Ядете ли направо с нож, ставате зъл и лош. Не вземайте и нож, който сте намерили, защото ще ви донесе само неприятности. Въобще се смята, че всяка чужда вещ, намерена на пътя, не трябва да се пипа и носи в дома, защото носи енергията на собственика, която може да е лоша. Подарят ли ви нож, платете го символично с монета - острите предмети се купуват, а не се приемат като дар. Ако падне нож на пода, чакайте мъж да дойде на гости.

Думата “нож" не се изрича в морето, за да не пререже моряшкия късмет. Но моряците забиват нож в мачтата за късмет в плаването.

 

Разпиляна сол - ще има кавги

Днес солта е много евтина, но някога универсалната подправка се продавала на цената на златото. Солта била показател за благополучието на едно семейство и я слагали на масата само когато гостували най-знатни гости. Разсипването на сол се приемало като върха на разточителството, а също и за неуважение към домакините.

Битуват няколко версии за поверието, че солта носи нещастие. В картината от Леонардо да Винчи “Тайната вечеря" Юда Искариотски е изобразен с обърната солница пред себе си. Много етимолози смятат, че този детайл е причина за суеверието. Но солта присъства в религиозните церемонии и много преди Юда. В някои източни страни дори са правили т.нар. солени договори - вождовете сключвали съюз, като поръсвали сол в устата си.

 

Счупеното огледало е на нещастие

 

Това е от най-разпространените суеверия. Някои даже говорят, че разбито огледало вещае 7 години нещастие в дома. Смята се, че огледалото поема част от енергията на човека, който всекидневно се оглежда в него. Пред огледалото той невинаги е в добро разположение на духа, понякога е сърдит, обиден или направо озлобен, затова счупеното огледало освобождава напластената от години негативна енергия и в семейството започват неприятности.

Предлолага се, че това суеверие възниква от древните представи за отражението на човешката душа. И душата заедно с огледалото се разпръсква на парчета, страда и човек или умира, или се лишава от възможността след смъртта си душата му да отиде на небето.

Този предразсъдък се корени в Средновековието. Първите стъклени огледала се появяват във Венеция и са много скъпи. За да се заставят девойките на заможните родители, а и техните селски слугини, да боравят внимателно със скъпото огледало, било измислено и поверието - счупиш ли го, чака те нещастие.

Не минавай под стълбите

Преминаването под стълбите, опрени на стената, по целия свят се приема за лоша поличба, така че повечето хора, които са наясно с признаците, опитват по всякакъв начин да я избегнат.

Някои вярват, че опряната на стената стълба, стъпила на пода, образува триъгълник, който е олицетворение на Светата Троица. А преминаването оттам прекъсва баланса и нарушава хармонията.

Почукай на дърво

Мнозина извършват този прост ритуал почти механично по няколко пъти на ден, за да предотврати беда или да се развалят уроки. Смята се, че като чукне на дърво, човек се защитава от посегателства. Затова в някои страни за сигурност хората дори носят в чантата си малко парче дърво.

Суеверието идва от древността, когато нашите предци са вярвали, че добрите духове живеят в дървета и по всяко време могат да ги извикат на помощ с почукване. Но освен езическото обяснение има и религиозен смисъл. Старите християни вярвали, че като докоснат повърхността на дърво, те викат на помощ Исус, Който е бил разпънат на дървен кръст. Оттук е и обичаят беглец да търси закрила в Църквата. В мига, в който той докосне дървената порта на храма, се смята за спасен и църквата го взема под закрила.

Почина художникът Румен Скорчев

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2015/09/06/2604596_pochina_hudojnikut_rumen_skorchev/?ref=rss


Големият български художник aкадемик проф. Румен Скорчев е починал тази нощ след продължително боледуване, съобщава БТА, позовавайки се на семейството му.

Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. Той работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта и е с огромен принос за популяризирането на това изкуство по света. Професор в катедра "Графични изкуства" в Национaлната художествена академия.

Негови работи са притежание на Националната...

Почина големият български художник проф. Румен Скорчев

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2015/09/06/2604596_pochina_golemiiat_bulgarski_hudojnik_prof_rumen/?ref=rss


Големият български художник aкадемик проф. Румен Скорчев е починал тази нощ след продължително боледуване, съобщава БТА, позовавайки се на семейството му.

Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. Той работи в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта и е с огромен принос за популяризирането на това изкуство по света. Професор в катедра "Графични изкуства" в Национaлната художествена академия.

Негови работи са притежание на Националната...

Македония регистрира над 2000 бежанци само за денонощие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965035

Само през последните 24 часа на територията на съседна Република Македония официално са регистрирани 2165 мигранти, съобщи БГНЕС.
Сред тях има и 107 деца, които пътуват без родители. От 19 юни до днес в западната ни съседка са пристигнали 62 586 души. Всички те идват организирано от Гърция с влакове и автобуси.
Само през последните 24 часа на територията на съседна Република Македония официално са регистрирани 2165 мигранти, съобщи БГНЕС. Сред тях има и 107 деца, които пътуват без родители. От 19 юни до днес в западната ни съседка са пристигнали 62 586 души. Всички те идват организирано от Гърция с влакове и автобуси.

Папата ще даде убежище на бежанци във Ватикана, призова всички енории да го направят

http://www.mediapool.bg/papata-shte-dade-ubezhishte-na-bezhantsi-vav-vatikana-prizova-vsichki-enorii-da-go-napravyat-news238891.html

Папа Франциск обяви, че ще даде убежище на бежанци на територията на Ватикана и призова същото да сторят всички католически епархии, енории и манастири в Европа, предаде БТА от Рим в неделя. Той отправи апела си по време на традиционната неделна молитва, като използва термина "бежанци" вместо "мигранти", който според някои тълкувания имал негативно звучене. "В навечерието на Юбилейната година на милосърдието отправям призив към енориите, към религиозните общности, манастири и светилища в цяла Европа да дадат конкретен израз на Евангелието и да приемат по едно семейство бежанци. Всяка европейска енория, религиозна общност, манастир и светилище да окаже гостоприемство на едно семейство, като се започне от моята Римска епархия. Обръщам се към моите братя, европейски епископи и истински пастири, да подкрепят този мой призив в техните епархии, припомняйки, че милосърдието е второто име на любовта. Това, което ще направите само за едно (семейство) от тях, ще го направите за мен, мои по-малки братя. Двете енории във Ватикана също ще приемат в близките дни две семейства бежанци", каза папата. Римската епархия, на която папата е епископ, е разделена на 5 сектора, всеки един оглавяван от помощник епископ. Епархията обхваща 334 енории, към които се прибавят още две в предградието Остия, които са пряко подчинени на Ватикана, както и двете енории на ватиканска територия, чиито храмове са "Свети Петър" и "Света Ана".

Македония регистрира над 2000 бежанци само за денонощие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965037

Само през последните 24 часа на територията на съседна Република Македония официално са регистрирани 2165 мигранти, съобщи БГНЕС.
Сред тях има и 107 деца, които пътуват без родители. От 19 юни до днес в западната ни съседка са пристигнали 62 586 души. Всички те идват организирано от Гърция с влакове и автобуси.
Само през последните 24 часа на територията на съседна Република Македония официално са регистрирани 2165 мигранти, съобщи БГНЕС. Сред тях има и 107 деца, които пътуват без родители. От 19 юни до днес в западната ни съседка са пристигнали 62 586 души. Всички те идват организирано от Гърция с влакове и автобуси.

Движение "България на гражданите" започват подписка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257152_%D0%94%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%22%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%22+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%

 108 гласа отхвърлиха антикорупционния закон, от утре в страната местните структури на Движение "България на гражданите" започват подписка с амбицията до 3 декември да съберат поне 108 000 граждански гласа в негова полза. Това стана ясно след приключилия Национален съвет на ДБГ, който се провежда в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. 80 кандидати ще представи ДБГ на Реформаторския блок, включително кметове и районни кметове, каза Меглена Кунева. Всички те са достойни хора и са минали теста за почтеност по отхвърления антикорупционен закон. В последните месеци движението има 43 новосъздадени структури по места, каза още неговият лидер. "Движение България на гражданите ще провежда силна централизирана кампания за борбата с корупцията чрез създаването на Граждански съвет за реформи, важни за страната ни, каза още Кунева. Депутатите на движението имат задача да излязат с техен законопроект за промени между първо и второ четене на Конституционния закон за явно гласуване на ВСС. Друг приоритет на движението е електронното гласуване, което ще даде възможност и на сънародниците ни зад граница да участват в политиката. Машинното гласуване трябваше да бъде достъпно в цялата страна, но след последните избори няма никаква разлика, каза Кунева, а то дава възможност да се спрат измамите.


Изчезна самолет със седем души на борда

http://africa.actualno.com/Izchezna-samolet-sys-sedem-dushi-na-borda-news_493969.html

Самолет за медицинска евакуация със седем души на борда, включително френски пациент, e изчезнал по време на полет от Буркина Фасо за Дакар, съобщи Ройтерс, цитирана от Нова тв. Самолетът на авиокомпания "Senegalair", нает специално за целта и изпълняващ полет от Уагадугу, е изчезнал от екраните на радарите в 19.08 ч на 118 километра западно от сенегалската столица. Сенегалските въоръжени сили издирват самолета, съобщи БТА.

Ципрас стана фен на Бербо (СНИМКА)

http://bgfootball.actualno.com/Cipras-stana-fen-na-Berbo-SNIMKA-news_493981.html

Манията по Димитър Бербатов в Гърция достигна своя връх. С екип на родния нападател беше облечен дори вече бившият министър председател на комшиите Алексис Ципрас. Лидерът на най-голямата политическа партия в Гърция беше на посещение в Солун и мина пред стадиона на ПАОК "Тумба". Там той получи скъп подарък - екип на Бербо с номер 10, същият с който Димитър беше представен пред феновете на тима преди няколко дни. Интересното е, че в Гърция Ципрас вика за Панатинайкос.  Подробности чет

В Полша днес се провежда референдум

http://europe.actualno.com/V-Polsha-dnes-se-provejda-referendum--news_493970.html

В Полша днес се провежда референдум, на който избирателите трябва да се произнесат за въвеждането на мажоритарна система на изборите за долната камара на парламента. Другите два въпроса в националното допитване са свързани с финансирането на политическите партии от държавния бюджет, както и за въвеждането на по-общ принцип за решаване на спорове по данъчно право. Спорният референдум беше обявен от бившия президент Бронислав Коморовски само няколко седмици преди края на мандата му. Според после

Лидерите на ЕС подготвят създаването на мащабна сила за защита на границите на общността

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257151_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0

 Лидерите на ЕС подготвят създаването на мащабна сила за защита на границите на общността, която да работи по бежанската криза1 заливаща Стария континент. Според плановете , обсъждани от длъжностни лица в Брюксел, юридическата отговорност за депортирането на хората, смятани за икономически имигранти, ще бъде пренасочена от страните членки към ЕС. Предложението, което ще има юридическа сила, ще бъде обсъдено на срещата на вътрешните министри, която ще се проведе по-късно този месец. В същото време Еврокомисията ще състави списък от „сигурни страни по месторождение”. Мигрантите от тези страни ще бъдат връщани по родните им места, тъй като ЕС смята техните страни за достатъчно сигурни. Очаква се в списъка да бъдат включени всички балкански страни, Пакистан, Бангладеш, Сенегал и редица други африкански държави. Планът ще означава, че Фронтекс – агенцията на ЕС, която в момента действа като звено за връзка за граничния контрол между отделните страни-членки - ще поеме нови правни отговорности . Агенцията ще е в състояние да урежда депортирането от територията на цяла Европа на хора, определяни като икономически мигранти, както и евентуалното управление за пренасочване на бежанците вътре в ЕС. На 9 септември президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи план за преместването на 120 000 сирийци, иракчани и еритрейци, които вече са влезли в ЕС в държави в рамките на общността. Това е допълнение към преместването на 40000 бежанци, предложено по-рано. Не се очаква Великобритания да участва в програмата за разпределяне на бежанците, тъй като има това право по силата на Лисабонския договор. Дейвид Камерън обеща, че Великобритания ще приветства „хиляди” от сирийските бежанци по отделна схема. Европейският план трябва да преодолее опозицията на Испания и няколко източноевропейски страни, които досега се противопоставяха на преразпределянето на бежанците. Преди два месеца лидерите на страните от ЕС отхвърлиха плановете на Еврокомисията за подобна схема от задължителни квоти и се споразумяха да бъдат разпределени 32 000 бежанци, което беше под предварително планираното число от 40 000. Очаква се обръщението на Юнкер да сложи началото на одобрение на нов план преди извънредната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС на 14 септември. Фронтекс беше създадена през 2004 г. за укрепване и рационализиране на сътрудничеството между националните гранични власти. Но според новия план отговорностите и правомощията на агенцията ще бъдат значително увеличени. Но новата идея може да се срещне с трудности, тъй като планът трябва да бъде одобрен не само от страните-членки, но и от Европарламента. Все пак има вероятност той да бъде подкрепен от някои страни-членки, включително и от Унгария, които имат желание за по-твърда линия по въпросите на имиграцията на Стария континент. „Ако не обсъдим действителния проблем, който е граничния контрол, обсъждането може да се насочи в грешна посока”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, „Без осигуряването на стриктен граничен контрол, просто приказването за квотна система би означавало покана кза тези, които биха искали да дойдат. Това е проблем.” Политическите търкания, подриващи реакцията на ЕС по отношение на бежанската криза, бяха изложени в началото на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург на 4 септември. Страни като Германия и Италия призова ЕС към бързото въвеждане на обща система за предоставяне на убежище на бежанците или общността би се изправила пред колапс на своето съкровено право на свободно движение. „Ако сме научили нещо през последните три-четири седмици, то е че няма да преодолеем кризата, ако продължаваме да се сочим един друг с пръсти”, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Той призова страните да подкрепят съвместните усилия на Германия и Франция за обвързваща квотна система за обработка на бежанците. Но италианският външен министър Паоло Джентилони каза, че това не е достатъчно за пълното справяне с кризата. „Проблемът не е толкова в квотите. Истинският проблем е, че се нуждаем от общо право за убежище. ” Сегашните правила – известни като Регулацията от Дъблин, които правят отговорна за съдбата на бежанците първата страна от ЕС, през която са влезли в общността, повече не работят, подчерта Джентилони. „Тези, които бягат от войни или кървави диктатури, не искат да остават в първата страна, до която са стигнали. Те искат да дойдат в Европа. Ако продължим с този конфликт на всеки срещу всеки, рискуваме да застрашим правото на свободно придвижване”, каза той и допълни, че „това не става чрез изграждане на стени, което дава възможност на страни да останат извън процеса”. Президентът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще предложи следващата седмица по-мащабна квотна система за разпределяне на бежанците. Очаква се новото число да е 160 000 души – четири пъти повече от 40 000, което беше прието от някои държави, като тежестта се разпредели между страните членки, за да бъдат облекчени проблемите, с които се сблъскват Гърция Италия и Унгария. Комисията по бежанците призова британското правителство да обмисли приемането на десетки хиляди бежанци „и да направи съществена разлика за тези, които се опитват да оцелеят в региона . Върховният комисар по бежанските въпроси на ООН предполага, че броят на приетите от Великобритания бежанци може да бъде 4000, но числото тепърва трябва да бъде съобщено. Комисариатът по бежанските въпроси на световната организация съобщи, че досега през годината над 300 000 бежанци и мигранти са използвали морските пътища за прекосяване на Средиземно море, като почти 200 000 от тях са стигнали до Гърция, а други 110 000 – до Италия. Правителството на Италия създаде през октомври 2013 г. операция по издирване и спасяване под името Mare Nostrum, която миналата година беше заменена от по.малка операция на ЕС, която почти спря издирвателните и спасителните действия. Италианският премиер Матео Ренци и неговите министри подкрепиха създаването на общоевропейска политика за имиграцията и правото на убежище, за да бъде намален товара за държавите от предната линия.


Унгария спазва стриктно всички правила на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257150_%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+

 Говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан - Золтан Ковач остро разкритикува властите в Австрия и Германия заради прилагане на двойни стандарти. В интервю за австрийския вестник „Ди пресе”, Ковач призова двете държави да помогнат на Будапеща при изграждането на стената по външните граници на ЕС. Според него бежанците продължават да пристигат в страните на ЕС, защото стената, която строи Унгария все още не е готова. Австрия и Германия би трябвало да ни помогнат да приключим с изграждането на оградата, а не да ни критикуват непрекъснато. Стената не защитава само нас, но и Австрия, и Германия, каза Ковач. Той смята, че оградата е един шанс, защото в противен случай всеки ден в Германия и Австрия ще пристигат десетки хиляди хора. И поради тази причина той призова Австрия най-накрая да демонстрира солидарност. Золтан Ковач остро разкритикува властите в Австрия и Германия заради прилагане на двойни стандарти. / БГНЕС Ковач подчерта, че Унгария спазва стриктно всички правила на ЕС, но мигрантите не ги спазват, защото германските и австрийските медии създават впечатление, че всички бежанци са добре дошли. И поради тази причина тези хора все по-масово отказват да сътрудничат на властите и да се регистрират. Ковач припомня, че всички тези лица са преди всичко нелегални мигранти, докато не се установи дали са бежанци. Ковач също припомня, че съгласно законите, всички са длъжни да дадат пръстови отпечатъци, но медийната истерия доведе до това нелегалните мигранти да отказват да направят това и не спазват законите и изискванията на унгарските власти. По повод критиките, че Унгария за кратко отвори железопътните гари за бежанците, а след това отново ги затвори и в крайна сметка с автобуси транспортира бежанци, дали става въпрос за непоследователност, Ковач отговори, че австрийците пускат 4500 души в страната без проверка на тяхната самоличност. „Точно това видях снощи на границата. Вие не знаете кого пускате в страната. Никого не питахте за документите. Освен това имахме 20 км колона на границата и европейските граждани чакаха 4 часа в колите си. Крайно време е Австрия и Германия да се позамислят върху тяхната непоследователност”, заръча Ковач. Попитан защо Унгария веднага не е разрешила на бежанците да пътуват в Австрия, той отговори, че това не може да стане само по волята на мигрантите. Крайно време е Австрия и Германия да се позамислят върху тяхната непоследователност”, заръча Золтан Ковач. / БГНЕС „Не може само защото мигрантите искат да отидат в Австрия и Германия, ние да ги депортираме на границата”, каза говорителят. Той остро атакува и австрийския канцлер Вернер Файман и съобщи, че унгарският премиер Виктор Орбан, когато бежанците са тръгнали пеша по магистралата за Австрия, е опитвал в продължение на часове да се свърже безуспешно с неговия австрийски колега. „В продължение на часове Файман не беше достъпен за унгарския премиер, те се чуха чак в полунощ – шест часа по-късно. И след това Файман написа позицията си във фейсбук. За какво става дума? Това е невъзпитано”, каза Ковач. Унгария ще направи всичко възможно да изпълни всички свои ангажименти и задължения и ще се опита да регистрира лицата в приемните центрове. / БГНЕС Той поясни, че Унгария ще направи всичко възможно да изпълни всички свои ангажименти и задължения и ще се опита да регистрира лицата в приемните центрове. Също така Унгария иска да защити границите си и поради тази причина е ускорила изграждането на стената. Ковач съобщи, че от 150 000 души, които са влезли в Унгария през зелената граница, повечето от тях са подали молба за убежище, но след това са продължи пътя си за Австрия и Германия. Унгария се опитва да се справи в условията на неработещата система на ЕС, включително и правната система на ЕС и двусмислените послания, кои / БГНЕС Унгария се опитва да се справи в условията на неработещата система на ЕС, включително и правната система на ЕС и двусмислените послания, които изпращат Австрия и Германия. „Най-големият проблем са отворените граници. Гърция на практика пуска всички”, заяви още Ковач.


29 германски лекари в болница с халюцинации след употреба на амфетамин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965030

29 германски лекари се озоваха в болница, след като се дрогираха с халюциногенен наркотик на научна конференция край Хамбург, съобщава сайтът на вестник "Билд".
90 служители на Червения кръст, 70 пожарникари и 15 линейки участваха в мащабната операция по спасяването им, в която бил включен и хеликоптер.
29 германски лекари се озоваха в болница, след като се дрогираха с халюциногенен наркотик на научна конференция край Хамбург, съобщава сайтът на вестник "Билд". 90 служители на Червения кръст, 70 пожарникари и 15 линейки участваха в мащабната операция по спасяването им, в която бил включен и хеликоптер.

Проф. Божидар Димитров: Разделението в България след Първата световна война, продължава и до днес

http://petel.bg/Prof--Bozhidar-Dimitrov--Razdelenieto-v-Balgariya-sled-Parvata-svetovna-voyna--prodalzhava-i-do-dnes__125759

снимка: Булфото  За да има величествена кауза като Съединението, е необходима висша национална цел и обединение. Това каза в интервю за...

Лятото си отива, но тежките инциденти по плажовете продължават

http://petel.bg/Lyatoto-si-otiva--no-tezhkite-intsidenti-po-plazhovete-prodalzhavat__125760

илюстрация: Булфото   Лятото си отива, но тежките водни инциденти по плажовете продължават. Морето е изключително опасно с опасни...

29 германски лекари в болница, търкалят се на поляна след употреба на амфетамин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965020

29 германски лекари се озоваха в болница, след като се дрогираха с халюциногенен наркотик на научна конференция край Хамбург, съобщава сайтът на вестник
29 германски лекари се озоваха в болница, след като се дрогираха с халюциногенен наркотик на научна конференция край Хамбург, съобщава сайтът на вестник "Билд". 90 служители на Червения кръст, 70 пожарникари и 15 линейки участваха в мащабната операция по спасяването им, в която бил включен и хеликоптер.

Папата призова католиците да приемат бежанските семейства

http://www.cross.bg/ybezhishte-frantzisk-enorii-1479839.html

/КРОСС/ Папа Франциск призова всички католически енории, манастири и църкви в Европа да предоставят убежище на бежанците.Той се обърна към католическата общност с молба да предостави убежище на тези, които бягат от "смъртта, войната и глада.""Не е достатъчно просто да се говори: „Бъдете смели", подчерта Франциск в проповедта си. Папата добави, че две енории във Ватикана вече са изразили готовност да приемат две семейства бежанци, но не уточни кога ще се случи това.    

Волейболистите се изкачиха на осмо място в световната ранглиста

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/06/2604592_voleibolistite_se_izkachiha_na_osmo_miasto_v/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол се изкачи на осмо място в световната ранглиста на FIVB. Тимът, воден от Пламен Константинов, напредна с една позиция след обновяването на класацията на базата на резултатите от Световната лига. 

Българските волейболисти събират 150 точки. Те спечелиха 24 точки от Световната лига, след като достигнаха до финала във втора дивизия. В него те загубиха от Франция, която впоследствие спечели Световната лига. 

Бразилия остава начело в...

Значителна облачност утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=300596

През нощта над страната ще има разкъсана, предимно значителна облачност. На отделни места, главно в Източна България ще превали краткотраен дъжд. Вятърът от северозапад ще отслабне до умерен. Утре облачността над по-голямата част от страната ще намалее до слънчево, като по-значителна ще се задържи тя над южните райони и Черноморието.

Медицински самолет с пациент изчезна на път за Дакар

http://frognews.bg/news_97292/Meditsinski-samolet-s-patsient-izchezna-na-pat-za-Dakar/

Самолет за медицинска евакуация със седем души на борда, включително френски пациент, изчезна вчера по време на полет от Буркина Фасо за Дакар, съобщи сенегалската служба за гражданско въздухоплаване, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Сидеров: На тези избори "Атака" ще вземе по-добри резултати

http://offnews.bg/news/n_1/n_555598.html

На тези избори "Атака" ще вземе по-добри  резултати от тези на изборите 2011 г., заяви лидерът на партията Волен Сидеров, след като внесе документите за регистрация в ЦИК. Сидеров отбеляза, че е внесъл 7500 подписа, но добави, че това е излишно изискване за партия, която е в парламента. По думите му по-добрите резултати, които се очакват, са от завръщащите се симпатизанти, откъснати преди време от "Атака" чрез политически проекти като "Патриотичен фронт", които в момента не били в добро състояние. Ще имаме вот нагоре за "Атака", тъй като днешното управление показва, че води нещата към по-лошо, добави Сидеров. Той отбеляза, че не навсякъде издигат кандидати за кметове, но листи имат навсякъде. По думите му големи са очакванията за добър резултат във Варна и София. Местните избори винаги са били кланови, купени, най-корпоративни и клиентелистки и в този смисъл най-голям успех ще имат ГЕРБ и ДПС, а БСП ще има снижение, прогнозира Сидеров. Той добави, че ДПС може да се окаже втора сила след ГЕРБ.

ДБГ започва подписка в подкрепа на антикорупционния закон

http://www.mediapool.bg/dbg-zapochva-podpiska-v-podkrepa-na-antikoruptsionniya-zakon-news238890.html

"Движение България на гражданите” започва кампания за събиране на гражданска подкрепа от 108 хиляди подписа в подкрепа на строго антикорупционно законодателство. Целта е срещу всеки от 108-те депутатски гласа, които в четвъртък отхвърлиха антикорупционния закон, да се съберат по 1000 граждански подписа. Това решение било взето снощи на Национален съвет, провел се в Пловдив, съобщиха от партията в неделя. В съобщението се цитира вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която днес на пресконференция заяви, че отхвърленият закон се крепи на основни постаменти, срещу които никой не е повдигнал критики - да е единен орган, да се ръководи еднолично и да е фокусиран върху висшите етажи на властта и хората с достъп до обществени средства. Кунева изрази задоволство, че ГЕРБ и РБ застанаха единни зад този законопроект, което по думите й е знак за стабилност в отношенията между двете сили в управлението. От четвъртък досега разговарях няколко пъти с премиера, говорих и с председателя на Народното събрание г-жа Цачева, има силна решимост, каза още вицепремиерът. По думите й приемането на закона и въобще прилагането на строги антикорупционни мерки е гаранция за повече инвестиции в България. Тя посочи, че на страната ще бъде много трудно да защити силна позиция пред мисията на ЕК в края на месеца по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава напредъка на България в правосъдието и борбата с корупцията. По отношение на анонимните сигнали Кунева определи като странно положението прокуратурата, която е по-тежкият наказателен орган, да може да се самосезира по анонимни публикации, а бюрото, което е административен орган, да не може да приема анонимни сигнали. Тя заяви, че не може да приеме твърденията на лидера на БСП Михаил Миков, че проверките са репресия. Нима да те спрат от КАТ или това, че партиите се проверяват от Сметната палата, е репресия, попита вицепремиерът. Демокрацията е да бъдеш държан отговорен за действията си. Аз искам да бъда държана отговорна и не ме е страх от това. Да, ще свикнем да има проверки. Това е цената да се занимаваш с обществена работа, каза Кунева. Вицепремиерът коментира, че е разочарована от решението на депутатите, но не и разколебана. Тя заяви, че донякъде разбира депутатите, които са посочили аргументи против навлизането в личното им пространство и са гласували срещу закона, но не може да разбере тези, които са се въздържали. Как е възможно да нямаш мнение по толкова важна тема като борбата с корупцията, попита тя. Кунева коментира още, че създаването на антикорупционно бюро изисква време и финансов ресурс. Планирах да бъде включено в бюджета за следващата година, сега това се отлага, посочи тя. Сред другите решения на Националния съвет са депутатите на ДБГ да внесат поправки в конституционните промени между първо и второ четене за явно гласуване във Висшия съдебен съвет. Прието беше и решение Движението да участва в кампанията в подкрепа на електронното гласуване за референдума. Не отстъпваме от настояването за машинно гласуване в цялата страна, подчерта Кунева и посочи, че то е гаранция за честността на изборите. Предлагаме на РБ 80 кандидата от нашата квота, съобщи още тя. Лидерът на ДБГ посочи, че в Пловдив ще има единна кандидатура на РБ за кмет и че Движението ще обяви решението си във вторник.

Спипаха пиян неправоспособен шофьор в Крапец

http://pik.bg/спипаха-пиян-неправоспособен-шофьор-в-крапец-news394650.html

Спипаха пиян неправоспособен шофьор в Крапец

 Вчера около 20.20 часа в села Крапец патрул е спрял за проверка мотопед “Баотиан- Танко 49” управляван от С.К. от Своге.


След извършена проверка с дрегер, уредът е отчел 1.16 промила алкохол в издишания въздух. Униформените установили още едно нарушение – водачът не притежава свидетелство за управление на моторно превозно средство.


Съставени са му два акта, издаден му е и талон за медицински преглед.
С.К. е отказал да даде кръв за лабораторна обработка.

Класиците отпътуваха за Лас Вегас

http://pik.bg/класиците-отпътуваха-за-лас-вегас-news394649.html

Класиците отпътуваха за Лас Вегас

Класиците отпътуваха от Бойсе, където бяха на лагер, за Лас Вегас. От утре в града на хазарта стартират схватките от световното първенство по борба, което ще бъде и квалификация за олимпиадата. Първите 5 във всяка категория вземат визи за игрите Рио 2016. В убийствената конкуренция на над 100 държави прогнозите на специалистите за шансовете на България на световното са 3 медала и 5 квоти за олимпиадата Рио 2016, пише в прогнозата си в. "Труд".

Във Вегас се очертава най-силният шампионат на планетата в историята, като в някои категории има по около 60 заявки за участие. При класиците голямата ни надежда е световният №1 от Будапеща 2013 при 59-килограмовите Иво Ангелов. След промените в категориите обаче сега той е при най-леките с двойна конкуренция, защото всички от 55 преминаха при 59 кг. Другите ни трима бивши световни първенци не са били в голямата игра за медалите отдавна.

Лекувалият контузия Елис Гури от 2011-а, Христо Маринов от 2012-а, а Явор Янакиев от олимпиадата Пекин 2008. Разбира се, рулетката във Вегас е най-доброто място да се изстрелят на печеливша позиция. Скритият ни коз е... много голям в буквалния и преносния смисъл - тежкият Любомир Димитров (130 кг). Европейският вицешампион от Финландия 2014 е готов за бум. Трябва само да си повярва, че е ударил неговият час. В две от неолимпийските категории България ще разчита на тазгодишните си открития - първият медалист на страната ни от Европейски игри - „бронзовият“ Даниел Александров-Рамбо и Свилен Костадинов (71 кг), пети в Баку 2015.

Така 1-2 медала и 2 визи изглеждат резонни за четата на двукратния покорител на Олимп - Армен Назарян. При отсъствието на лидера Станка Златева при дамите разчитаме най-вече на носителката на 6 медала от големи първенства Тайбе Юсеин (63 кг). Тимът на тандема Серафим Бързаков - Петър Касабов е заложил поне още 4 „мини“ - №1 в света при девойките Елица Янкова (48), другата медалистка от Европейските игри Евелина Николова (53) плюс Мими Христова (58) и Джанан Манолова (60).

Медал и 2 квоти са прогнозите и в този стил. С най-скромни очаквания от трите тима заминават свободняците заради провала на Европейските игри, където нашите останаха без отличие. Странен избор направи „сребърният“ от европейското и световното през 2013-а Владимир Дубов. Той изобщо не приличаше на себе си при сваляне в най-леката категория в Баку 2015 и реши във Вегас да участва в неолимпийската - до 61 кг.

И ако конкурентът му Георги Вангелов (57) не спечели квота, Вовата ще се пробва да го направи в някоя от 3-те квалификации през пролетта на 2016 година - в Турция, Сърбия или Монголия. Световният ни първенец от Москва 2010 Михаил Ганев (86) връща формата си след серия контузии, но дали времето за оптимално бойно състояние му е стигнало, ще се разбере в „борцовото“ казино на категорията с десетки терминатори. Приятна изненада очакваме и от Борислав Новачков (65), който има победи над олимпийския шампион Асгаров (Азербайджан) и световния Романов (Русия), както и над иранските асове. Остава да го направи и в едно и също състезание.

Вегас е идеалната сцена. Медал и квота за нашите отреждат световните експерти в борбата. Малко ли са предричаните ни 3 отличия и 5 квоти? Времето ще покаже. Досега нашите са отвоювали по 11-12 олимпийски визи след световно и 3 квалификации. Сметката и сега се движи към тези показатели. Не трябва да сме максималисти, защото 8 от 11-те страни в олимпийската класация по медали имат световни първенци в борбата през последния 4-годишен цикъл - САЩ, Китай, Русия, Германия, Корея, Франция, Унгария и Япония. Като прибавим Иран, Турция, Куба, Азербайджан, всички бивши съветски републики и скандинавските страни, ситуацията се наелектризира максимално.

И малцина ще имат шанса да пробият до финалите, за да са сред 6-те, които ще вземат виза в по 6 категории на трите стила. Всяко място там ще е геройство и дано 22-мата ни представители се покажат достойни за него! Всяка схватка се предава директно по интернет ЛАС ВЕГАС - Феновете на борбата по света ще имат свободен достъп до всички схватки от световното първенство. В интернет ще се предават пряко дуелите от тепиха на „Орлиънс Арена“.

Само с няколко кликвания на мишката запалянковците ще могат да гледат на запис схватките от деня. „След борците най-важното нещо в нашия спорт са феновете - каза Ненад Лалович, президент на международната федерация. - Милиони хора по света искат да гледат и ние ще им осигурим чрез нашия уебсайт.“ Освен директни предавания и мачове на запис в сайта ще има видеоинтервюта, резултати, новини и актуални репортажи.

„Орлиънс Арена“ струва $109 милиона ЛАС ВЕГАС - Най-силните мъже в най-древния спорт ще мерят сили в струващата 109 милиона долара зала „Орлиънс Арена“, която е с капацитет 9500 места и от 7 до 12 септември е домакин на световното по борба. Лас Вегас няма известни спортни отбори. Догодина за първи път ще се създава хокеен тим, заради който се прави напълно нова арена. Но да се върнем в „Орлиънс Арена“.

В нея до миналата година играеше хокейният „Лас Вегас Ранглърс“, който никога не стигна до НХЛ. Отборът отказа участие тази година, чака нови перспективи в новата зала. В „Орлиънс Арена“ най-голямата атракция са мачовете на женския тим по американски футбол „Лас Вегас Синс“ (в превод от английски - „Греховете на Лас Вегас“).

Странно за очите на европейските запалянковци е да се гледат полуголите тела на състезателките, играещи с протектори. Последният отбор, който се изявява в „Орлиънс Арена“, е практикуващият сокър в зала тим на „Лас Вегас Леджъндс“. Борбата няма да дебютира тук. Във Вегас най-често са шампионатите на САЩ в един от най-уважаваните спортове в страната, в която всеки уважаван колеж има тим по борба.

29-годишен мъж от Монтана е загиналият в снощната катастрофа с ТИР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965016

29-годишен мъж от Монтана е загиналият снощи при катастрофата край село Сумер. Мъжът с инициали П.Д.В. е бил зад волана на
29-годишен мъж от Монтана е загиналият снощи при катастрофата край село Сумер. Мъжът с инициали П.Д.В. е бил зад волана на "Фолксваген Пасат" и се е движел от Враца към Монтана по главен път Е-79. При изпреварване той се се забил челно в ТИР с турска регистрация, съобщи tribali.info. Младият шофьор на колата е издъхнал на място.

България отбеляза Съединението

http://www.cross.bg/suedinenieto-pametnika-ventzi-1479838.html

София /КРОСС/ В цялата страна се провеждат чествания по повод 130-ата годишнина годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемония в София се проведе пред мавзолея- костница на княз Александър Батенберг. За да отдадат почит и признателност към героите, които през 1885 година обединиха разпокъсаните български земи, пред мавзолея на княз Александър Батенберг дойдоха деца и възрастни. Заместник-кметът по култура и образование към Столична община Тодор Чобанов посочи, че Съединението е едно от най-забележителните събития в българската история. Тържествата във Варна започнаха с поднасянето на венци и цветя пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на площад „Независимост". По-късно празничното шествие, водено от представителния духов оркестър на Военноморските сили, премина по булевард „Мария Луиза" до паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Актьори от Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров", припомниха събитията от 1885-та, когато княз Александър Батенберг, който е във Варна, получава от Пловдив телеграма от временното правителство за прогласяване на Съединението и пред възторжените варненци той обявява подкрепата си за него.Във Велико Търново в Деня на Съединението беше издигнато националното знаме

Германия ще приеме допълнително 31 хил. бежанци ок Унгария, Гърция и Италия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-shte-prieme-dopylnitelno-31-hil-bejanci-ok-ungariia-gyrciia-i-italiia-201829/

От години работим за живот и движение без огради и забрани в Европа, припомни Жан-Клод Юнкер в критика срещу ограниченото движение на бежанците

Всяка енория да приюти бежанско семейство, призова папа Франциск

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/06/2604581_vsiaka_enoriia_da_prijuti_bejansko_semeistvo_prizova/?ref=rss


Папа Франциск призова днес всяка европейска енория и религиозна общност да приеме по едно бежанско семейство като жест на солидарност, предаде "Ройтерс". 

Обръщам се към енориите, религиозните общества, манастирите и светите места по цяла Европа да приемат по едно семейство бежанци, каза главата на Римокатолическата църква на редовното си неделно обръщение. 

Ватиканът ще даде пример още в близките дни, като приюти две семейства. Там се намират две от десетките хиляди...

ЕК мисли за ново разпределение на бежанците

http://offnews.bg/news/n_1/n_555590.html

На 9 септември Европейската комисия (ЕК) ще представи нов план за разпределението на бежанците сред държавите от Европейския съюз (ЕС), съобщава германският вестник Die Welt. Според подготвяния документ Германия ще трябва да приеме над 30 хиляди нови бежанци, които в момента са на териториите на Унгария, Гърция и Италия. Освен това ЕК ще предложи на държавите членки да поемат задължението да приемат още 120 хиляди имигранта, които търсят специален политически статут на закрила. Новият план предвижда по-голямата част от тях да бъде приета от Германия. След нея се нарежда Франция, която ще трябва да подслони близо 24 хиляди бежанци, а на трето място е Испания (14 хиляди). Новият план на ЕК едва ли ще се хареса на Германия, тъй като данните до този момент показват, че държавата ще трябва да плати близо 10 милиарда евро за издръжката на бежанците, които са на нейната територия. Тази предварителна сума е с 4 пъти по-голяма от тази за миналата година. Тогава в Германия са пристигнали около 200 хиляди имигранти, а тази година страната се готви да приеме до 800 хиляди. Разбираемо е и защо Великобритания не е в челната тройка на държавите, на които ще им се наложи да приемат допълнителен брой бежанци. Проучване на общественото мнение за обществените нагласи преди референдума за британското членство в съюза показа, че мнозинството от британските избиратели са за излизане от ЕС поради опасенията от и увеличаващата се имиграция в държавата. 51 процента от анкетираните искат страната им да напусне Евросъюза.

Съвместна компания с България в областта на храните предложи катарският министър на околната среда

http://politics.actualno.com/Syvmestna-kompanija-s-Bylgarija-v-oblastta-na-hranite-predloji-katarskijat-ministyr-na-okolnata-sreda-news_493968.html

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на околната среда на Държавата Катар Н. Пр. Ахмед бин Амер Ал Хумейди и водената от него делегация. По време на срещата Ал Хумейди предложи да бъде създадена съвместна компания- акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании произвеждащи месо, плодове и зеленчуци. Това съобщиха от пресцентъра на правителствената информационна служба.

Около 20 000 бежанци са влезли в Австрия и Германия в събота

http://www.moreto.net/novini.php?n=300607

В събота хиляди бежанци пристигнаха в Австрия и Германия с влакове и автобуси въпреки усилията на унгарските власти, които предните дни се опитаха да ги задържат. Около 8000 мигранти са достигнали Германия, като 6000 от тях са пристигнали в Мюнхен.

Мариус Куркински: Животът е абсолютен стремеж към радостта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964215

В ТЕАТЪРА БОРБАТА Е ЗА ВСЯКА ОТДЕЛНА ДУША
Мариус Куркински представи на “Аполония” своя авторски спектакъл “Юбилей” от А. П. Чехов. Актьорът участва и в срещата “Цената на успеха” в Созопол, по време на която артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова му връчи наградата на ОББ, която традиционно се присъжда по време на празниците на
В ТЕАТЪРА БОРБАТА Е ЗА ВСЯКА ОТДЕЛНА ДУША Мариус Куркински представи на “Аполония” своя авторски спектакъл “Юбилей” от А. П. Чехов. Актьорът участва и в срещата “Цената на успеха” в Созопол, по време на която артистичният директор на фестивала Маргарита Димитрова му връчи наградата на ОББ, която традиционно се присъжда по време на празниците на

Кметът на Галиче Ценко Чоков се вихри полугол в ресторант

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4965004

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков се старае неговите гости да прекарат незабравими дни край морето, пише tribali.info.
Кметът, който кара четвърти мандат стана популярен в цялата страна с нестандартните си идеи за мотивиране на електората преди избори. Тази година Чоков покани 200 жители на селото да отидат на почивка на море.
Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков се старае неговите гости да прекарат незабравими дни край морето, пише tribali.info. Кметът, който кара четвърти мандат стана популярен в цялата страна с нестандартните си идеи за мотивиране на електората преди избори. Тази година Чоков покани 200 жители на селото да отидат на почивка на море.

Кметът на Галиче Ценко Чоков се вихри полугол в ресторант

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4965007

Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков се старае неговите гости да прекарат незабравими дни край морето, пише tribali.info.
Кметът, който кара четвърти мандат стана популярен в цялата страна с нестандартните си идеи за мотивиране на електората преди избори. Тази година Чоков покани 200 жители на селото да отидат на почивка на море.
Кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков се старае неговите гости да прекарат незабравими дни край морето, пише tribali.info. Кметът, който кара четвърти мандат стана популярен в цялата страна с нестандартните си идеи за мотивиране на електората преди избори. Тази година Чоков покани 200 жители на селото да отидат на почивка на море.

Израел е твърде малък да приема сирийски бежанци, заяви Нетаняху

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/06/2604583_izrael_e_tvurde_maluk_da_priema_siriiski_bejanci/?ref=rss


Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли призиви на опозиционен лидер в страната да приюти сирийски бежанци. Според него Израел е прекалено малка държава, за да си го позволи.

"Не сме безразлични към човешката трагедия", каза премиерът в началото на правителственото заседание и припомни, че в израелски болници се лекуват ранени бойци от гражданската война в Сирия.

"Но Израел е много малка държава. Нямаме нито географски, нито демографски капацитет", добави той....

Спад в приходите от туризъм

http://www.vesti.bg/pari/biznes/spad-v-prihodite-ot-turizym-6042192

Близо 4 милиона евро не са влезли в хазната само за месец август

Седмичен хороскоп на Алена-Козирог-добри възможности,Стрелец-fосъществяване на високи цели ...

http://petel.bg/Sedmichen-horoskop-na-Alena-Kozirog-dobri-vazmozhnosti-Strelets-fosashhestvyavane-na-visoki-tseli----__125753

zajenata.bg Постигнатото, къде с повече усилия, къде с нечия подкрепа, ще ви мотивира да поддържате темпото си, оставяйки на втори план...

Лимона с приказна сватба, но кой грабна жартиера?

http://petel.bg/Limona-s-prikazna-svatba--no-koy-grabna-zhartiera-__125757

фото: marica.bg Тодор Тимонов-Лимона вдигна сватба за чудо и приказ миналата вечер във Виенския павилион в Панаира, предаде marica.bg....

"Спартак" започна да пише история с гол на Ивайло Димитров

http://petel.bg/Spartak-zapochna-da-pishe-istoriya-s-gol-na-Ivaylo-Dimitrov--__125758

Новият футболен "Спартак" тръгна да пише своята история на стадион "Локомотив" в момента. В края на първото полувреме спартаклии водят на...

Партията на Кунева започва подписка в подкрепа на антикорупционния закон

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/06/2604577_partiiata_na_kuneva_zapochva_podpiska_v_podkrepa_na/?ref=rss


Движение "България на гражданите" (ДБГ) обяви, че започва национална кампания за събиране на гражданска подкрепа на строго антикорупционно законодателство. Целта е срещу всеки депутатски глас "против", даден в четвъртък при гласуването на проектозакона в Народното събрание", да се съберат по 1000 граждански подписа. От партията са изчислили, че са им необходими 108 хил. подписа.

Законопроектът беше отхвърлен от парламента, след като в негова подкрепа се обявиха единствено ГЕРБ и...

Арабската коалиция удари президентския дворец в Йемен

http://www.cross.bg/arabiya-sayditska-sana-1479837.html

/КРОСС/ Авиацията на арабските страни, водена от Саудитска Арабия, нанесе въздушен удар по президентския дворец в центъра на йеменската столица Сана. Към момента няма информация за жертви и пострадали, информира Sputnik. По-рано бе съобщено, че водената от Саудитска Арабия коалиция е започнала безпрецедентна бомбардировка в Сана. Цел на съюзниците са обекти на шиитските бунтовници в няколко части на града, сред които ракетните бригади и международното летище в града.    

Самолет със седем души на борда изчезна западно от Сенегал

http://www.mediapool.bg/samolet-sas-sedem-dushi-na-borda-izchezna-zapadno-ot-senegal-news238889.html

Самолет за медицинска евакуация със седем души на борда, включително френски пациент, изчезна вчера по време на полет от Буркина Фасо за Дакар, съобщи сенегалската служба за гражданско въздухоплаване, цитирана от Ройтерс в неделя. Самолетът на авиокомпания Сенагалеър (Senegalair), нает специално за целта и изпълняващ полет от Уагадугу, изчезна от екраните на радарите в 19.08 ч. на 118 км западно от сенегалската столица, се казва в изявление на службата. В него се допълва, че сенегалските въоръжени сили издирват самолета. Най-малко 40 души, включително и три деца, получиха наранявания вчера, след като самолет на авиокомпания Катар еъруейс (Qatar Airways), изпълняващ полет по маршрута Доха - Манила, попадна в зона на силна турбуленция. Това съобщи днес филипинската служба за гражданско въздухоплаване. Инцидентът станал вчера със самолет Боинг-777. "Докато захождал към Манила, капитанът поискал кацане с приоритет, тъй като на борда имало ранени, сред които три деца и двама членове на екипажа", се посочва в разпространено изявление. На летището във филипинската столица своевременно е оказана медицинска помощ. Службата за гражданско въздухоплаване отбелязва, че произшествието се разследва.

13-те най-известни суеверия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964867

Петък, 13-и
През ноември за трети път тази година ще преживеем петък, 13-о число. За мнозина това не е просто суеверие, а паническо разстройство. Съчетанието от древни времена предизвиква необясним страх - едни отказват да пътуват на този ден, други дори въобще не стават от леглото, а много ресторанти и атракциони не работят,
Петък, 13-и През ноември за трети път тази година ще преживеем петък, 13-о число. За мнозина това не е просто суеверие, а паническо разстройство. Съчетанието от древни времена предизвиква необясним страх - едни отказват да пътуват на този ден, други дори въобще не стават от леглото, а много ресторанти и атракциони не работят,

Въпреки намаленията българинът пак отбягва родното Черноморие

http://www.cross.bg/kyrortite-varna-kraii-1479836.html

/КРОСС/ Въпреки намаленията за почивка в курортите край Варна, българите, които се възползват от изгодните оферти, не са много, показа репортерската ни проверка. Повечето от хотелите са пълни, но гостите са предимно от Германия, Полша и Румъния.В курортите край Варна цените за нощувка вече са с около 20% по-ниски, а след 15-ти септември ще паднат с още толкова. С атрактивните оферти хотелиерите се опитват да привлекат повече туристи след пиковия сезон, като се надяват да има и повече българи."При българския пазар възниква факторът време, т.е. резревациите зависят от какво ще бъде времето. Така че, въпреки че има български национални празници, на които се почива, не можем да разчитаме като хотелиери изцяло на българския пазар", коментира пред БНТ Розалина Петрова, маркетинг директор в хотел.Цената за нощувка и пълен пансион в хотел с категория 4 звезди е около 40 лева. За много българи обаче и това е скъпо."Общо взето цените в България са много високи, поне моето впечатление от посещения в различни курорти преди години, пък и последната година. Все по-малко и по-малко българи биха могли да си позволят за жалост", казва Тодорка Танева.Сега в курортите край Варна почиват много чуждестранни туристи, които са направили резервациите си месеци по-рано."За първи път съм в България, много ми харесва, всички ми препоръчваха да дойда. Българите са много дружелюбни хора

Забраниха движението на коли между хижите "Бъндерица" и "Вихрен”

http://pik.bg/забраниха-движението-на-коли-между-хижите-бъндерица-и-вихрен”-news394640.html

Забраниха движението на коли между хижите "Бъндерица" и "Вихрен”

До 15 септември ще важи временната забрана за движение на коли по пътя между хижите "Бъндерица" и "Вихрен" в Пирин планина, съобщава "Стандарт". Заповедта е на кмета на община Банско Георги Икономов.

Разпореждането на градоначалника е заради увеличения автомобилен трафик през активния туристически сезон и риска от възникване на опасност за сигурността и живота на пешеходците и туристите в района.

Целта на забраната е да се избегнат задръствания и да се улесни придвижването на автомобили със специален режим на движение.

Юнкер праща над 30 000 имигранти в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=300606

В съответствие с плана, предложен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, Германия ще трябва да приеме допълнително 31 443 бежанци, които в момента се намират в Унгария, Италия и Гърция, пише Welt am sontag. "Правото на свобода придвижване е едно от постиженията на Европа, то не трябва да се погазва.

Непостижимото съединение и олигархията

http://www.mediapool.bg/nepostizhimoto-saedinenie-i-oligarhiyata-news238888.html

Националните празници са повод за равносметка на постигнатото, а в случая на България то никак не е малко. Една забравена провинция на Османската империя за около век и половина се е превърнала в развита страна, член на най-престижните политически съюзи в съвременния свят. Най-бедният член, някой веднага ще каже, но подобни дребнави подмятания не омаловажават сериозната крачка напред. Крачка, която сравнително малко други държави са успели да направят за толкова къс период. В този смисъл традиционната българска национална гордост е разбираема – тя не стъпва само на историята на средновековни царе и техните истински и митологизирани битки, но на реални, модерни постижения. Това, което е почти неразбираемо обаче, е липсата на уважение и доверие от страна на хората в държавните и публичните институции. Това не е само български феномен – доверието в партии и парламенти навсякъде в развития свят е ниско: в добрата стара Англия, например, около 14% вярват на политическите партии. При нас това недоверие се разпростира и върху другите институции на държавността – съдебната власт, независимите регулаторни органи и разбира се – правителствата. Другото, което е тревожно, е наслагващото се чувство – оправдано или не, че всички тези институции са „захванати“, овладени от някой друг. В България днес това не е чуждестранен нашественик, а собствената „олигархия‘“ или „продажният елит“, който се грижи за своите собствени интереси и загърбва „народа“. В политическата наука диагнозата за това състояние е „популизъм“ – идеология, която разделя „елит“ от „народ“ и представя елитът като корумпиран и егоистичен. Тържеството на тази идеология у нас е сигнал, че идеалът за „чиста и свята република“ не е постигнат или поне не се възприема като постигнат. България може и да е „съединена“ териториално (в границите на исторически възможното), но вътрешно се налага едно много сериозно разделение и противопоставяне между народ и неговите представители, неговите институции. А доколкото тези представители и институции са колективният разум на нацията, инструментът, чрез който тя се самоуправлява, става разбираемо защо българите са песимисти и обезверени. Няма вяра в собствения потенциал за самоуправление. Как сме стигнали дотук? Как е станало така, че една модерна нация, заредена с енергия и оптимизъм, се е превърнала в хленчеща и оплакваща се група от индивиди, които все пак принадлежат към далеч по-привилегированата част от човечеството? Откъде идва това усещане за безнадеждност, че нищо не може да се направи, когато историята ни показва, че все пак доста вече е било сторено? Факторите за насаждането на това неверие са и глобални, и местни. България е интересна с това, че местните фактори усилват неимоверно влиянието на по-общите, които са видни и в най-развитите демокрации. Вземете възхода на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, например. Тя е симптом за голяма бездна между „народ“ и „елит“, бездна, която само титанични юнаци от калибъра на Берлускони могат да преодолеят. Тръмп е всъщност един американски Берлускони. В български вариант тези юнаци са се явявали под формата на бивш цар, харизматичния му бодигард, а дори и в по-скромни персонификации откъм ръст и биография. Общото е, че всички те твърдят, че останалият елит е корумпиран, че само те могат някак да представляват реалните интереси на народа. Нуждата от подобни герои се обуславя от следните фактори: Представителната демокрация има вградени олигархични тенденции (глобален фактор) Древните гърци са знаели, че изборите за представители водят или до аристокрация, или до олигархия (и двете са управления на елита). Това е така, защото хората избират най-доброто като качества, а обикновено тези качества се откриват сред най-богатите и най-образованите, сред елита на обществото. В този смисъл изборите по естествен начин изкопават ров между „народ“ и „елит“. В Конгреса на САЩ, например, няма (или са изключително малко) не-милионерите. Това не е поради правна забрана за тяхно участие в надпреварата, а е ефект на избирателната (мажоритарна) система, плюс правилата за финансиране на кампании. За да избегнат подобен ефект, древните гърци са разчитали на назначения чрез жребий (лотария), при който всеки има еднакъв шанс да попадне във властта. Контра-демокрацията (глобален фактор) Френският теоретик Розанвалон въвежда един странен термин – контра-демокрация – с който описва инструментите на съвременната демокрация как да се справи или поне да смекчи олигархичните си тенденции. Контра-демократичните институции са такива, които помагат на гражданите да държат под контрол своите представители. Това са и съдилищата, и гражданските мониторингови организации, и свободните медии, и независимите регулаторни агенции и органи. Всички те имат за задача да следят „представители“, да дадат възможност на гражданите да реагират при отклонение и патологии в олигархична посока. Проблемът е, че органите на контра-демокрацията са колкото решение, толкова и проблем, сами по себе си. Защото те също могат да бъдат „захванати“ от елита, от образованата, богатата част на обществото. И наистина и у нас, и в чужбина сме свидетели на критики към съдебните органи (че са защитници на привилегированата част на обществото), или към гражданските организации – че обслужват не „народни“, а олигархични или чужди интереси. В този смисъл, Розанвалоновата „контра-демокрация“ е пример за „решение“ на един проблем, което е в състояние да го задълбочи още повече. Българската ситуация (местни фактори) У нас изпробвахме достатъчно с варианта „Доналд Тръмп“ – политик с извънредни качества, който по уникален начин може да управлява народа. Сакскобургготски беше израз на надеждата, че един потомствен аристократ и бивш български цар не може да се подаде на дребнави олигархични изкушения за управление в лична изгода. Борисов бе въплъщение на надеждата в народния талант, човекът от народа, който добре познава хората и говори техния език. Джобен формат „харизматици“ пък дойдоха на вълната на вярата в непогрешимостта на „патриота“, отдаден на служба на хората. Здравословното в сегашната ситуация е, че повечето от хората са разочаровани от подобни аргументи и не биха се подали масово на тях. Тревожното обаче е, че няма друга позитивна платформа, която да привлича гласове. В резултат имаме силно раздробен парламент, пълен основно с провалени „харизматици“ – кой по-убедителен, кой съвсем пропаднал. Разбираемо е подобен парламент да не ражда ентусиазъм, а по-скоро насмешка и резигнация. Всъщност има две институции – и двете извън парламента, които все още се ползват с по-високо доверие. На първо място това е ЕС (макар че за седем години одобрението му спадна от над 70% до около 50%) и телевизиите (колективно). България е странно общество, в което около 70% заявяват доверие в телевизиите – това е единственият показател, по който се доближаваме до скандинавски държави като Финландия например. И ЕС, и телевизиите изпълняват сходни функции – те осъществяват „мониторинг“ на българския елит и са (единствени) в състояние да го санкционират при констатирани нарушения. В този смисъл България демонстрира елементи от описаната от Джон Кийн „мониторингова демокрация“, която стъпва на идеята, че гражданите постоянно следят какво прави елита. Какво липсва? Картината дотук показва, че институциите на съвременната демокрация сами по себе си не решават проблема с разлома между „елит“ и „народ“, а могат дори да го задълбочат. Има и илюзорни „решения“ – като Тръмп например – които са по-скоро симптом на болестта. При по-успешните демокрации, обаче, има нещо отвъд институциите, което ги спасява от олигархизация. Това е нещо много крехко и същевременно достатъчно устойчиво, за да се превърне във фундамент на една истинска res publica – обществено дело. Този допълнителен, екстра-фактор е банален. Той се нарича мислещ и активен гражданин, който създава критична и бързо реагираща публична среда. Ако този гражданин отсъства, и представителните, и мониторинговите, и контра-демократичните институции се изпразват от съдържание и заживяват свой, собствен живот. България през 2015 г. се намира на вододел. От 1878 г. насам нашата основна стратегия е била да внасяме институции от развития свят и с тези институции да опитаме да „издърпаме“ едно като цяло инертно и зле образовано общество в модерността. Тази стратегия е работила, но днес вече виждаме нейните граници. За да функционират по-добре институциите, е необходим активен, отговорен гражданин, който да оказва нужния натиск върху тях, който да изисква определен етос и да го демонстрира в собственото си поведение. Тоест разликата между България и скандинавските държави не е в това, че техните институции са по-различни или по-модерни. Разликата е по-скоро в гражданите, в публичната среда на двете общества. Институциите не заменят гражданина – те просто са инструмент, който му спестява усилия, но не отменя неговите отговорности. Затова, когато БНБ и КФН – да речем – са се провалили като регулатори в банковия сектор, когато НС се е провалило като висш орган в контрола над подобни регулатори, в крайна сметка отговорни са гражданите. Те не са показали на обитателите на въпросните институции, че такова поведение е неприемливо. Гражданите имат хиляди начини да го сторят – не само като направят една разходка пред парламента с подходящи плакати и вувузели. Но ако реакция няма, ако институционалните провали потъват в обществено блато на мълчание, няма какво да спаси демокрацията от олигархизация. За мен тази картина е по-скоро оптимистична, но разбирам и хората, които биха се стреснали от изискванията за една добре функционираща демокрация. Така или иначе, колкото по-бързо тези условия се разбират, толкова повече вероятността да ги покрием се увеличава. Дано това да не отнеме още 150 г. Публикуваме текста от "Култура” - Портал за култура, изкуство и общество.

България 2015: Непостижимото съединение и олигархията

http://www.mediapool.bg/bulgaria-2015-nepostizhimoto-saedinenie-i-oligarhiyata-news238888.html

Националните празници са повод за равносметка на постигнатото, а в случая на България то никак не е малко. Една забравена провинция на Османската империя за около век и половина се е превърнала в развита страна, член на най-престижните политически съюзи в съвременния свят. Най-бедният член, някой веднага ще каже, но подобни дребнави подмятания не омаловажават сериозната крачка напред. Крачка, която сравнително малко други държави са успели да направят за толкова къс период. В този смисъл традиционната българска национална гордост е разбираема – тя не стъпва само на историята на средновековни царе и техните истински и митологизирани битки, но на реални, модерни постижения. Това, което е почти неразбираемо обаче, е липсата на уважение и доверие от страна на хората в държавните и публичните институции. Това не е само български феномен – доверието в партии и парламенти навсякъде в развития свят е ниско: в добрата стара Англия, например, около 14% вярват на политическите партии. При нас това недоверие се разпростира и върху другите институции на държавността – съдебната власт, независимите регулаторни органи и разбира се – правителствата. Другото, което е тревожно, е наслагващото се чувство – оправдано или не, че всички тези институции са „захванати“, овладени от някой друг. В България днес това не е чуждестранен нашественик, а собствената „олигархия‘“ или „продажният елит“, който се грижи за своите собствени интереси и загърбва „народа“. В политическата наука диагнозата за това състояние е „популизъм“ – идеология, която разделя „елит“ от „народ“ и представя елитът като корумпиран и егоистичен. Тържеството на тази идеология у нас е сигнал, че идеалът за „чиста и свята република“ не е постигнат или поне не се възприема като постигнат. България може и да е „съединена“ териториално (в границите на исторически възможното), но вътрешно се налага едно много сериозно разделение и противопоставяне между народ и неговите представители, неговите институции. А доколкото тези представители и институции са колективният разум на нацията, инструментът, чрез който тя се самоуправлява, става разбираемо защо българите са песимисти и обезверени. Няма вяра в собствения потенциал за самоуправление. Как сме стигнали дотук? Как е станало така, че една модерна нация, заредена с енергия и оптимизъм, се е превърнала в хленчеща и оплакваща се група от индивиди, които все пак принадлежат към далеч по-привилегированата част от човечеството? Откъде идва това усещане за безнадеждност, че нищо не може да се направи, когато историята ни показва, че все пак доста вече е било сторено? Факторите за насаждането на това неверие са и глобални, и местни. България е интересна с това, че местните фактори усилват неимоверно влиянието на по-общите, които са видни и в най-развитите демокрации. Вземете възхода на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, например. Тя е симптом за голяма бездна между „народ“ и „елит“, бездна, която само титанични юнаци от калибъра на Берлускони могат да преодолеят. Тръмп е всъщност един американски Берлускони. В български вариант тези юнаци са се явявали под формата на бивш цар, харизматичния му бодигард, а дори и в по-скромни персонификации откъм ръст и биография. Общото е, че всички те твърдят, че останалият елит е корумпиран, че само те могат някак да представляват реалните интереси на народа. Нуждата от подобни герои се обуславя от следните фактори: Представителната демокрация има вградени олигархични тенденции (глобален фактор) Древните гърци са знаели, че изборите за представители водят или до аристокрация, или до олигархия (и двете са управления на елита). Това е така, защото хората избират най-доброто като качества, а обикновено тези качества се откриват сред най-богатите и най-образованите, сред елита на обществото. В този смисъл изборите по естествен начин изкопават ров между „народ“ и „елит“. В Конгреса на САЩ, например, няма (или са изключително малко) не-милионерите. Това не е поради правна забрана за тяхно участие в надпреварата, а е ефект на избирателната (мажоритарна) система, плюс правилата за финансиране на кампании. За да избегнат подобен ефект, древните гърци са разчитали на назначения чрез жребий (лотария), при който всеки има еднакъв шанс да попадне във властта. Контра-демокрацията (глобален фактор) Френският теоретик Розанвалон въвежда един странен термин – контра-демокрация – с който описва инструментите на съвременната демокрация как да се справи или поне да смекчи олигархичните си тенденции. Контра-демократичните институции са такива, които помагат на гражданите да държат под контрол своите представители. Това са и съдилищата, и гражданските мониторингови организации, и свободните медии, и независимите регулаторни агенции и органи. Всички те имат за задача да следят „представители“, да дадат възможност на гражданите да реагират при отклонение и патологии в олигархична посока. Проблемът е, че органите на контра-демокрацията са колкото решение, толкова и проблем, сами по себе си. Защото те също могат да бъдат „захванати“ от елита, от образованата, богатата част на обществото. И наистина и у нас, и в чужбина сме свидетели на критики към съдебните органи (че са защитници на привилегированата част на обществото), или към гражданските организации – че обслужват не „народни“, а олигархични или чужди интереси. В този смисъл, Розанвалоновата „контра-демокрация“ е пример за „решение“ на един проблем, което е в състояние да го задълбочи още повече. Българската ситуация (местни фактори) У нас изпробвахме достатъчно с варианта „Доналд Тръмп“ – политик с извънредни качества, който по уникален начин може да управлява народа. Сакскобургготски беше израз на надеждата, че един потомствен аристократ и бивш български цар не може да се подаде на дребнави олигархични изкушения за управление в лична изгода. Борисов бе въплъщение на надеждата в народния талант, човекът от народа, който добре познава хората и говори техния език. Джобен формат „харизматици“ пък дойдоха на вълната на вярата в непогрешимостта на „патриота“, отдаден на служба на хората. Здравословното в сегашната ситуация е, че повечето от хората са разочаровани от подобни аргументи и не биха се подали масово на тях. Тревожното обаче е, че няма друга позитивна платформа, която да привлича гласове. В резултат имаме силно раздробен парламент, пълен основно с провалени „харизматици“ – кой по-убедителен, кой съвсем пропаднал. Разбираемо е подобен парламент да не ражда ентусиазъм, а по-скоро насмешка и резигнация. Всъщност има две институции – и двете извън парламента, които все още се ползват с по-високо доверие. На първо място това е ЕС (макар че за седем години одобрението му спадна от над 70% до около 50%) и телевизиите (колективно). България е странно общество, в което около 70% заявяват доверие в телевизиите – това е единственият показател, по който се доближаваме до скандинавски държави като Финландия например. И ЕС, и телевизиите изпълняват сходни функции – те осъществяват „мониторинг“ на българския елит и са (единствени) в състояние да го санкционират при констатирани нарушения. В този смисъл България демонстрира елементи от описаната от Джон Кийн „мониторингова демокрация“, която стъпва на идеята, че гражданите постоянно следят какво прави елита. Какво липсва? Картината дотук показва, че институциите на съвременната демокрация сами по себе си не решават проблема с разлома между „елит“ и „народ“, а могат дори да го задълбочат. Има и илюзорни „решения“ – като Тръмп например – които са по-скоро симптом на болестта. При по-успешните демокрации, обаче, има нещо отвъд институциите, което ги спасява от олигархизация. Това е нещо много крехко и същевременно достатъчно устойчиво, за да се превърне във фундамент на една истинска res publica – обществено дело. Този допълнителен, екстра-фактор е банален. Той се нарича мислещ и активен гражданин, който създава критична и бързо реагираща публична среда. Ако този гражданин отсъства, и представителните, и мониторинговите, и контра-демократичните институции се изпразват от съдържание и заживяват свой, собствен живот. България през 2015 г. се намира на вододел. От 1878 г. насам нашата основна стратегия е била да внасяме институции от развития свят и с тези институции да опитаме да „издърпаме“ едно като цяло инертно и зле образовано общество в модерността. Тази стратегия е работила, но днес вече виждаме нейните граници. За да функционират по-добре институциите, е необходим активен, отговорен гражданин, който да оказва нужния натиск върху тях, който да изисква определен етос и да го демонстрира в собственото си поведение. Тоест разликата между България и скандинавските държави не е в това, че техните институции са по-различни или по-модерни. Разликата е по-скоро в гражданите, в публичната среда на двете общества. Институциите не заменят гражданина – те просто са инструмент, който му спестява усилия, но не отменя неговите отговорности. Затова, когато БНБ и КФН – да речем – са се провалили като регулатори в банковия сектор, когато НС се е провалило като висш орган в контрола над подобни регулатори, в крайна сметка отговорни са гражданите. Те не са показали на обитателите на въпросните институции, че такова поведение е неприемливо. Гражданите имат хиляди начини да го сторят – не само като направят една разходка пред парламента с подходящи плакати и вувузели. Но ако реакция няма, ако институционалните провали потъват в обществено блато на мълчание, няма какво да спаси демокрацията от олигархизация. За мен тази картина е по-скоро оптимистична, но разбирам и хората, които биха се стреснали от изискванията за една добре функционираща демокрация. Така или иначе, колкото по-бързо тези условия се разбират, толкова повече вероятността да ги покрием се увеличава. Дано това да не отнеме още 150 г. Публикуваме текста от "Култура” - Портал за култура, изкуство и общество.

Проф. Овчаров: Перперикон е контролирал добива на злато

http://pik.bg/проф-овчаров-перперикон-е-контролирал-добива-на-злато-news394636.html

Проф. Овчаров: Перперикон е контролирал добива на злато

Двуфитилна лампа, бронзов печат и чаша за вино намерили археолози край Перперикон. Това обяви проф. Николай Овчаров и поясни, че двуфитилната лампа е от керамика и върху нея има много изображения, като в центъра е изображението на бога на любовта Ерос.

Виждали се фризове от лозници и геометрични елементи. Тя била от края на втори - началото на трети век, вероятно произведена в района на Ефес.

Бронзовият печат бил на занаятчия от същия период, а на него пишело Димитриус Селюли. Изследователите имат две хипотези - фамилията или професията на човека. Той вероятно е правил луксозни столове или носилки за аристократи.

До 2013 г. са открити 610 монети от римския период - от император Траян до монети от 498 година. На няколко метра от цитаделата на Перперикон са намерени табели. На едната пишело Амониус (Амоний). Тя била от 2-3 век. Това вероятно са хора, които са се заселили, предимно ветерани.

„Всички монети и надписи доказват, че регионът има огромно значение. На три километра са най-големите златни рудници. Затова Перперикон е контролирал добива на злато в целия район. По няколко десетки хиляди туристи минават на месец. До края на годината може би Перперикон ще са посетили около 200 000 човека”, прогнозира Овчаров.

Президентът Росен Плевнелиев е удостоил с отличие Македонската патриотична организация

http://politics.actualno.com/Prezidentyt-Rosen-Plevneliev-e-udostoil-s-otlichie-Makedonskata-patriotichna-organizacija-news_493967.html

Президентът Росен Плевнелиев е удостоил с Почетния знак на Държавния глава Македонската патриотична организация за нейната роля за съхранението на българския дух, култура и традиции сред емигрантите в САЩ и Канада от географската област Македония. На 94-тaта годишна конференция на организацията, която се е провела в американския град Детройт, с почетния знак е бил удостоен и нейният председател Джордан Лебамоф, съобщава БНР. Македонската патриотична организация е основана през 1922 г. в САЩ от

Юнкер ще представи нов план за разпределение на бежанците в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964970

В сряда (9 септември) ЕК ще представи нов план за разпределение на бежанците сред държавите от ЕС. Това съобщи неделното издание на германския вестник Die Welt am Sonntag.
Съгласно подготвяния документ Германия ще трябва да приеме повече от 30 хил. нови бежанци, които към момента пребивават на териториите на Унгария, Гърция и Италия.
В сряда (9 септември) ЕК ще представи нов план за разпределение на бежанците сред държавите от ЕС. Това съобщи неделното издание на германския вестник Die Welt am Sonntag. Съгласно подготвяния документ Германия ще трябва да приеме повече от 30 хил. нови бежанци, които към момента пребивават на териториите на Унгария, Гърция и Италия.

Австрия иска спешна среща на върха на ЕС заради бежанците

http://www.cross.bg/avstriya-myarka-faiiman-1479835.html

/КРОСС/ Австрийският канцлер Вернер Файман предложи да се проведе извънредна среща на върха на Европейския съюз, посветена на миграционната криза в Европа, пишат в неделя западните медии. Точната дата не се назова, но се отбеляза, че тя може да се случи "веднага след" срещата на вътрешните министри, насрочена за 14 септември.В същото време Файман подчертава, че това, че Австрия е приела няколко хиляди мигранти, е само "временна мярка". "Подобна мярка не може да бъде решение", подчерта той.

Юнкер ще представи нов план за разпределение на бежанците в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964977

В сряда (9 септември) ЕК ще представи нов план за разпределение на бежанците сред държавите от ЕС. Това съобщи неделното издание на германския вестник Die Welt am Sonntag.
Съгласно подготвяния документ Германия ще трябва да приеме повече от 30 хил. нови бежанци, които към момента пребивават на териториите на Унгария, Гърция и Италия.
В сряда (9 септември) ЕК ще представи нов план за разпределение на бежанците сред държавите от ЕС. Това съобщи неделното издание на германския вестник Die Welt am Sonntag. Съгласно подготвяния документ Германия ще трябва да приеме повече от 30 хил. нови бежанци, които към момента пребивават на териториите на Унгария, Гърция и Италия.

Почина академик Румен Скорчев

http://www.mediapool.bg/pochina-akademik-rumen-skorchev-news238887.html

Почина големият български художник Румен Скорчев, известен с работата си в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, предаде БНР в неделя. Носител на над 50 национални и международни награди. Творби на академик Скорчев са притежание не само на Националната художествена галерия, но и на държавни галерии в Германия, Австрия, Франция, Великобритания, САЩ, както и на горями частни колекции в редица държави. Опелото ще се състои в сряда, 9 септември, от 15 часа в храма "Света София".

Италия и Испания опитват да си върнат руските туристи

http://www.investor.bg/evropa/334/a/italiia-i-ispaniia-opitvat-da-si-vyrnat-ruskite-turisti-201828/

Топ дестинации за руснаците през тази година са България, Гърция, Кипър, Турция, Египет и Черна гора

Клон премаза Голф в Пловдив, минута по-рано отдолу минала майка с количка

http://petel.bg/Klon-premaza-Golf-v-Plovdiv--minuta-po-rano-otdolu-minala-mayka-s-kolichka-__125752

фото: TrafficNews.bg   "Днес малко след 10 часа се скърши този огромен клон пред жилищна сграда, след редица молби до кмета на район Южен от...

Сензационно току що по Нова тв Тодор Славков разкри как е починала майка му - Людмила Живкова

http://petel.bg/Senzatsionno-toku-shho-po-Nova-tv-Todor-Slavkov-razkri-kak-e-pochinala-mayka-mu---Lyudmila-ZHivkova-__125754

Обидно ми е за това, което се говори за смъртта на майка ми. Това каза Тодор Славков – внука на комунистическия вожд Тодор Живков, за майка...

Папата: Всеки храм в Европа да приема бежански семейства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964962

Римският папа Франциск призова всяка католическа енория в Европа да приеме бежански семейства, съобщи AFP. Светият предстоятел подчерта, че две от енориите на Ватикана ще направят това, за да дадат пример на другите.
Папата препоръча „всяка енория, всяка религиозна общност, всеки манастир, всяко светилище в Европа да приеме семейство“.
Римският папа Франциск призова всяка католическа енория в Европа да приеме бежански семейства, съобщи AFP. Светият предстоятел подчерта, че две от енориите на Ватикана ще направят това, за да дадат пример на другите. Папата препоръча „всяка енория, всяка религиозна общност, всеки манастир, всяко светилище в Европа да приеме семейство“.

Папа Франциск: Всеки храм в Европа да приема бежански семейства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964965

Римският папа Франциск призова всяка католическа енория в Европа да приеме бежански семейства, съобщи AFP. Светият предстоятел подчерта, че две от енориите на Ватикана ще направят това, за да дадат пример на другите.
Папата препоръча „всяка енория, всяка религиозна общност, всеки манастир, всяко светилище в Европа да приеме семейство“.
Римският папа Франциск призова всяка католическа енория в Европа да приеме бежански семейства, съобщи AFP. Светият предстоятел подчерта, че две от енориите на Ватикана ще направят това, за да дадат пример на другите. Папата препоръча „всяка енория, всяка религиозна общност, всеки манастир, всяко светилище в Европа да приеме семейство“.

Велико Търново подготвя Съединението с първия комитет "Единство"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964953

Велико Търново отбеляза с военен ритуал 130-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред събралите се около сградата на Общината и паметника
Велико Търново отбеляза с военен ритуал 130-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред събралите се около сградата на Общината и паметника "Майка България" жители и гости на старопрестолния град заместник-кметът Снежана Данева припомни, че търновци имат своята значима роля за големия исторически акт.

Грозданов спечели държавното по тенис след впечатляващ обрат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964964

Тихомир Грозданов стана шампион на държавното първенство по тенис за мъже.
В изключителен финал националът ни за купа
Тихомир Грозданов стана шампион на държавното първенство по тенис за мъже. В изключителен финал националът ни за купа "Дейвис" направи обрат от 0:2 сета и 2:4 гейма и надделя над достойния финалист Петър Трендафилов. Двубоят им продължи 3 часа и 7 минути и завърши с резултат 2:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.

Азаров за новата военна доктрина на Украйна: Сбъдна се мечтата на Хитлер

http://www.cross.bg/rysiya-azarov-voiina-1479834.html

/КРОСС/ Украинското правителство ще продължи да развива темата с подготовката на война срещу Русия. Това каза бившият министър-председател на Украйна Микола Азаров, коментирайки новата военна доктрина на страната, в която Русия е определена като военен враг на Киев. "Сбъдна се мечтата на Хитлер и други като него народите от руския свят да се насъскват един срещу друг. При цялата абсурдност, нереалност и непоследователност на тази доктрина, режимът в Киев ще продължи да  развива темата за подготовка на война с Русия", написа Азаров на страница си във Фейсбук.Ако Украйна отприщи война срещу Русия, тя ще предизвика страдание на народите и в двете страни, смята политикът."Ако този престъпен режим с помощта на западните покровители все пак успее да отприщи тази война - може ли да я спечели? Колко жертви, страдания ще донесе това на нашите народи и всичко това само за да се удължи агонията на този режим, който днес ограбва нашия народ", пише Азаров и определя идеята като безумие. "Страна с мизерни бюджет, със сриваща се икономика, с огромни дългове планира война срещу Русия. Това е типично безумие. Безумците могат да се доберат до властта - това го е имало в историята. Но наистина ли цялата страна се зарази с тази лудост?!", пита в заключение Азаров.

Варненски художници откриват изложба във Варшава

http://www.moreto.net/novini.php?n=300604

Утре, 7 септември, от 18 часа в Българския културен институт в полската столица Варшава ще се открие колективната изложба на варненски художници „Следващите 8” (07.09.-20.09.2015), с която тържествено ще се отбележи 130 годишнината от Съединението на България и ще бъде даден старта на на културния сезон 2015/2016, съобщиха организаторите за Moreto.

Почина големият български художник Румен Скорчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_555583.html

На 82-годишна възраст почина големият български художник Румен Скорчев, съобщи БНР. Той е известен с работата си в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта. Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. Носител е на над 50 национални и международни награди. Негови творби са притежание не само на Националната художествена галерия, но и на държавни галерии в Германия, Австрия, Франция, Великобритания, САЩ, както и на големи частни колекции в редица държави. Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги за деца и възрастни. Опелото ще е в 15.00 часа в сряда, 9 септември, в храма „Света София".

Почина големият български художник Румен Скорчев!

http://pik.bg/почина-големият-български-художник-румен-скорчев-news394624.html

Почина големият български художник Румен Скорчев!

Почина големият български художник Румен Скорчев, известен с работата си в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта, съобщи БНР. Носител на над 50 национални и международни награди.

Творби на академик Скорчев са притежание не само на Националната художествена галерия, но и на държавни галерии в Германия, Австрия, Франция, Великобритания, САЩ, както и на големи частни колекции в редица държави.

Опелото ще се състои в сряда, 9 септември, от 15 часа в храма "Света София". 

Агенция ПИК поднася съболезнования до близките!

Медицински самолет със седем души на борда изчезна западно от Сенегал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964937

Медицински самолет, изпълняващ полет от Буркина Фасо към Дакар, изчезна в събота западно от Сенегал, съобщи Ройтерс. На борда на машината са пътували седем души, сред които и пациент с френско гражданство.
Частният самолет е изчезнал от радарите в 19.07 часа (местно време) в събота вечер на 118 км западно от сенегалската столица Дакар.
Медицински самолет, изпълняващ полет от Буркина Фасо към Дакар, изчезна в събота западно от Сенегал, съобщи Ройтерс. На борда на машината са пътували седем души, сред които и пациент с френско гражданство. Частният самолет е изчезнал от радарите в 19.07 часа (местно време) в събота вечер на 118 км западно от сенегалската столица Дакар.

Двоен стандарт: Паякът в София не вдига личните коли на полицаи (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964952

Видео, в което ясно личи двойният стандарт, който прилагат от Центъра за градска мобилност, беше разпространено от
Видео, в което ясно личи двойният стандарт, който прилагат от Центъра за градска мобилност, беше разпространено от "Господари на ефира". Столичният паяк не вдига личните коли на полицаите на ул. "Позитано" при сградата на СДВР. За тях няма и скоби, само бележки на прозореца. Видеото е заснето от недоволни граждани,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване