Полицията на Лесбос отблъсна хиляди мигранти със сълзотворен газ (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964454

На гръцкия остров Лесбос полицейски сили за борба с безредици отблъснаха с гранати със сълзотворен газ хиляди мигранти. Снощи мигрантите се опитаха да преминат през загражденията и да се качат на ферибот, нает специално, за да превози до атинското пристанище
На гръцкия остров Лесбос полицейски сили за борба с безредици отблъснаха с гранати със сълзотворен газ хиляди мигранти. Снощи мигрантите се опитаха да преминат през загражденията и да се качат на ферибот, нает специално, за да превози до атинското пристанище "Пирея" пристигналите на източния егейски остров, съобщава Франс прес.

Евтините пари от централните банки не са достатъчни за балансиран растеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=300566

Прекомерното разчитане на евтини пари, осигурени чрез либералната политика на централните банки, няма да доведе до балансиран икономически растеж, а лихвите ще трябва да бъдат повишени със засилването на икономическата активност. Това се посочва в заключителната декларация от срещата на финансовите министри и централните банкери на Г-20 в Анкара, предаде Ройтерс.

Жълти кодове за бурен вятър и жеги!

http://www.bnews.bg/article-141144

По Черноморието през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време.

Проф. Андрей Пантев: Неглижират Съединението заради аналогии с Крим

http://pik.bg/проф-андрей-пантев-неглижират-съединението-заради-аналогии-с-крим-news394477.html

Проф. Андрей Пантев: Неглижират Съединението заради аналогии с Крим

Съединението на България е период на необичайно за българите единомислие и единство, поведение на масата на дипломацията, на бойното поле, с което показахме, че отказваме да приемем предписанията на европейските договори и изкуственото разделение на две български държави.

Ако има една поука от Съединението, това е, че когато сме значими със собствената си решителност, и най-неблагоприятните отношения и решения за нашата съдба могат да бъдат преодолени.

Но за жалост негативизмите от това минало преобладават и враждебността на балканските държави, макар и днес да е прикривана с договори и посещения, ръкостискания и усмивки, все още съществува. Което е странно, защото скандинавските и иберийските народи са проливали не по-малко кръв един на друг – да не говорим за англичани и французи. Но те са преодолели това да имат тежко наследство от жестокостите в миналото и да живеят днес цивилизовано и дори в симпатии помежду си.

Историческите факти, довели до Съединението, са такива, че още при Берлинския конгрес беше ясно, че тези две области няма дълго да бъдат разделени и две държави да живеят отделно. В това отношение Съединението може като дата да е било изненада за европейското обществено мнение, но все пак не е изненада като стремление на два народа по билото на Стара планина да не живеят разделени. В това отношение можем да кажем, че успехът на Съединението показва провала на Берлинския конгрес и на Берлинския договор – дотолкова, доколкото ние се изсмяхме на този договор и бяхме готови да защитим това си начинание и тази кауза с ум, с кръв и с преговори.

По нашите ширини трудно се постига обединение, защото българите на съвременния етап за съединение говорят само при победа на националния ни отбор – България беше единна единствено когато станахме четвърти на световното по футбол. Иначе има една хоризонтална, повече битова отколкото политическа ненавист, която е органическа част от нашата история и която не можем да пренебрегваме, защото и днес боде очите ни.

Балканските народи имат причина да се оплакват от намеса на великите сили. Това е заложено още в идеите, че трябва да бъдат васални държави, после придобиват независимостта, както ние направихме през 1908 г. Но и балканските народи носят огромна историческа отговорност за своята съдба до толкова, доколкото те така се ненавиждат един друг, че стават лесна плячка. Когато турците идват на Балканския полуостров, те заварват разединени държави с общ верски корен. Когато турците напускат Балканите, изгонени по един или друг начин /чрез войни или чрез въстания/, Балканите са оставени на едни народи, които се ненавиждат не по-малко отколкото ненавиждат общия угнетител. За да стигне до такова разединение, е виновна и историята, която учи не само на благородство и помирение, тя учи на противопоставяне.

Свидетелство за това днес на наличието в някои балкански столици и градове на свирепи паметници на герои, които са проливали кръвта на другите, всеки един от тях, смятайки това за национална свещена кауза. Има една американска историчка Барбара Йелавич, която казва, че крал Милан спасил Съединението, затова защото, ако не беше коварната атака от страна на Сърбия, може би съдбата на Източна Румелия нямаше да бъде толкова благоприятно решена. Но има един много важен момент – неслучайно турците, живущи в Източна Румелия не протестират срещу Съединението. Това показва, че Източна Румелия в стопанско, в културно, в политическо и парламентарно отношение вече е по-привлекателна страна от тяхната историческа родина Турция.

Това е много важно да се знае. Защото, когато имаш културно и морално превъзходство, много по-лесно е да осъществиш един съединистки акт, отколкото в едни грандиозни и губителни войни. Всяка година на 6 септември честваме Съединението. Слава Богу тази година нямаше такива еднотипни тържества като друга година. Но другото мълчание е много странно. Обикновено на кръгла годишнина, каквато е тази година – 130 г., се правят сесии, издават се монографии, спомени, документални брошури. Аз предполагам, че една от причините за тази тишина е аналогията, която може да бъде направена между Източна Румелия и Крим.

Това вероятно е предпазило „умните” съветници на управляващите много-много да не се вдига този път шум, защото историческите аналогии свидетелстват, че съотношението между населението, което е присъединявано, и населението на страната, която осъществява съединението са много по-малки. В крайна сметка в Източна Румелия живеят по-малко българи, отколкото има руснаци в Крим. Налице е деликатното положение да кажем, че ние сме нарушили един договор. Ние навремето сме въвели войски – княжеската войска влиза в Пловдив. Но климатът в Източна Румелия е бил толкова благоприятен, че княжеската армия се целува с румелийската жандармерия.

И това е важно да се знае, защото тогава българският език се налага не защото е задължителен, а защото на него се водят дебатите в областното събрание на Източна Румелия, което е първообраз на бъдещия общ български парламент. Това обяснява лекотата, с която е осъществен този акт. Разбира се не трябва да се забравя, че тази лекота се дължи и на това, че в Източна Румелия не е имало турски войски. Колкото и да говорим за негативното отношение на Русия тогава, да не забравяме, че тогава няма турски войски в Източна Румелия благодарение на руската дипломация. / ……………………………………………….. Проф. Андрей Пантев, историк. 

Кметът на Букурещ арестуван за корупция

http://web.barometar.net/81517/

Влиятелният кмет на Букурещ Сорин Опреску е бил задържан по подозрение, че е взел подкупи от 25 000 евро от фирми, работещи за общината на румънската столица. По съобщение на специалната прокуратура за борба с корупцията, от 2013 до 2015 г. фирми, сключили договори с общината на Букурещ, са били задължени да плащат на високопоставени […]

Борисов сравни бежанците със земетресение

http://www.bnews.bg/article-141143

"Който иска да ходи на предсрочни избори – да ходи", заяви той.

Кола се вряза в публиката на рали в Испания, шестима загинаха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964448

Най-малко шест души са загинали днес по време на рали "Ла Коруня" в испанската провинция Галисия. Една от участващите коли е излязла извън трасето и се е врязала в зрителите, съобщава Ройтерс. Инцидентът е станал около 20 часа снощи в участъка в община Карал. Загинали са четири жени и двама мъже, предаде ТАСС. Десет души са пострадали.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/06/2604312_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето какви се очаква да бъдат акцентите на днешния ден:


Кола се вряза в публиката на рали в Испания, уби шестима (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964441

Най-малко шест души са загинали днес по време на рали "Ла Коруня" в испанската провинция Галисия. Една от участващите коли е излязла извън трасето и се е врязала в зрителите, съобщава Ройтерс. Инцидентът е станал около 20 часа снощи в участъка в община Карал. Загинали са четири жени и двама мъже, предаде ТАСС. Десет души са пострадали.

Княз Батенберг е във Варна в Деня на Съединението на България

http://web.barometar.net/81515/

Днес отбелязваме 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без географско разделение да стои помежду им. Денят 6 септември 1885 г. останал паметен за народа на Варна. Към 13 ч. от двореца Сандрово, препускайки […]

Честит празник, българи!

http://www.bnews.bg/article-141142

6 септември 1885 г. е забележителна дата в историята на България.

Сезонът е истински провал: Руските туристи с 36 % по-малко

http://petel.bg/Sezonat-e-istinski-proval--Ruskite-turisti-s-36---po-malko__125714

Илюстрация Булфото През първата половина на 2015 г. броят на почиващите в България руснаци е бил 124 500 или с 36,3% по-малко от миналата година....

Георги Гергов обясни в ефира на БТВ искрено как е спечелил първия милион

http://petel.bg/Georgi-Gergov-obyasni-v-efira-na-BTV-iskreno-kak-e-spechelil-parviya-milion-__125715

Нямам вина за срутването на хотел „Вероника”, каза в предаването „Тази неделя” по bTV собственикът на комплекса „Слънчев ден” и...

Шествие и колоездачна обиколка променят движението във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300561

Движението на автомобили в част от центъра на Варна ще бъде преустановено за около 15 минути от 10.50. до 11.05 часа днес - 6 септември заради шествие по повод 130-ата годишнина от Съединението на България. Това съобщиха за Moreto.

БДЖ връща бар-вагоните

http://pik.bg/бдж-връща-бар-вагоните-news394460.html

БДЖ връща бар-вагоните

Бар-вагоните се връщат в съставите на влаковете, обявиха от "БДЖ - Пътнически превози" вчера. От понеделник БДЖ ще възстанови движението на вагоните от тип „бистро” в бързите влакове със задължителна резервация, които пътуват между София и Варна.

По този начин клиентите на националния железопътен превозвач ще имат възможност по време на своето пътуване да си закупуват топли и студени закуски и напитки, които се предлагат в специализирания вагон. Вагоните от тип „бистро” разполагат със салон за консумация с бар за обслужване на пътниците. Барът е оборудван със съвременни уреди за съхранение, охлаждане и затопляне на предлаганите артикули от менюто.

В салона за консумация са разположени няколко сепарета с маси и седящи места. На страничната стена на салона за консумация е разположен барплот, който пътниците ще могат да ползват правостоящи при липса на свободни седящи места в сепаретата.

Влаковете, към композициите, на които ще бъдат включени вагони от тип „бистро”, са бързият влак със задължителна резервация № 2601 от София за Варна, който заминава от Централна гара София в 06:50 ч. и бързият влак със задължителна резервация № 2602 от Варна за София, който тръгва от гара Варна в 07:30 ч.

 

Честваме 130 години от Съединението на България

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chestvame-130-godini-ot-syedinenieto-na-bylgariia-6042181

1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност

Издирват изчезнала софиянка (снимка)

http://pik.bg/издирват-изчезнала-софиянка-снимка-news394459.html

Издирват изчезнала софиянка (снимка)

Столичната полиция издирва 30-годишна жена, изчезнала в началото на месеца. Колина Стаменова Стоицева напуснала апартамента си в столичния квартал “Младост 4” на 1 септември и не се е прибрала.

Сигналът в полицията подали нейни близки. Колина е средна на ръст. Жената е слаба и има тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи.

По данни на роднините Колина Стоицева е била облечена със синьозелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке. По неофициална информация Колина Стоицева е родом от Стара Загора.

Говорителят на полицията в Стара Загора обаче каза, че няма информация жената да се издирва на територията на областта.

Гражданите, които разполагат с допълнителна информация за жената, могат да сигнализират на тел. 112.

 

Рязко захлаждане! Температурите падат, мощни дъждове и градушки заливат страната,обявен е жълт код за опасен вятър

http://pik.bg/рязко-захлаждане-температурите-падат-мощни-дъждове-и-градушки-заливат-странатаобявен-е-жъл-news394429.html

Рязко захлаждане! Температурите падат, мощни дъждове и градушки заливат страната,обявен е жълт код за опасен вятър

През неделния ден настъпва промяна във времето. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух. Очакват се дъждове и градушки в страната.

С преминаването на студен атмосферен фронт, до обяд ще превали на места главно в Северозападна България, а след пладне и в други райони на страната, като вечерта в Източна България ще има условия за гръмотевични бури, съобщиха от НИМХ.

Максималните температури ще са в широки граници: от 25°-26° в северозападните, до 36°-38° в югоизточните райони. Над планините ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Облачността ще е променлива, по-значителна над Стара планина. На места от запад на изток краткотрайно ще превали, възможно е и да прегърми. Дневната температура на височина 1200 метра ще е 20°, а на 2000 метра около 14°.

По Черноморието през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време.

Първоначално вятърът ще е слаб от юг, но около и след пладне ще се ориентира от северозапад и ще се усили. По-късно след обяд облачността ще се увеличи и на места вечерта ще превали и прегърми.

През деня ще е горещо с максимални температури 32°-35°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала. 

Жълт код е обявен за 6 септември в 11 области на Северна България заради бурен вятър. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области ще духа силен до бурен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек и пулсации до 22-24 м/сек.

Жълт код е обявен и за 8 области в Южна и Източна България заради опасно високи температури. Кодът се отнася за областите Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка. В тези области ще бъде все още горещо с максимални температури около 35°-38°. По Черноморието също ще бъде горещо с максимални температури около 33-35°, във вътрешността до 37°. За Западна България е обявен зелен код.

 

Защитник на Божо Димитров в пряк финансов интерес от проекта за Плиска

http://www.bnews.bg/article-141038

Велев е собственик на една от фирмите в консорциума, който участва във възстановяването на Голямата базилика в Плиска - „Софийски строител“

Жълт код за вятър и дъжд в 11 области

http://offnews.bg/news/n_1/n_555495.html

Жълт код за силен вятър е обявен в 11 области в страната. Предупреждението е сила за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен. Там ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад със скорост 14-17 м/сек. С него постепенно ще започне да нахлува хладен въздух. До обяд ще превали на места главно в Северозападна България, а след пладне и на други места в страната, като вечерта в Източна България ще има условия за гръмотевични бури, има и вероятност за градушки. Все пак в осем области се очакват температури до 38 градуса - Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич.

Културистка от Бургас си направи селфи на гроба на майка си

http://web.barometar.net/81513/

Шампионката по културизъм Скарлет Дербал шашна приятелите си във Фейсбук, след като си качи селфи, направено… на гроба на майка си. Може да е лична причината, но фактът, че фотото е щракнато на такова място, шокира дори онези, които смятаха, че добре познават Скарлет. Бургазлийката явно е пристрастена към селфитата, тъй като повечето й снимки […]

И днес опасни горещини, но и силен вятър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964436

Жълт код за силен вятър е обявен в 11 области в страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус".
Кодът е в сила за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен . В областите ще духа силен до бурен запад-северозападен вятър
Жълт код за силен вятър е обявен в 11 области в страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус". Кодът е в сила за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен . В областите ще духа силен до бурен запад-северозападен вятър

Концепция за подлеза до Централната гара: Театър, кино, места за култура

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/06/2603160_koncepciia_za_podleza_do_centralnata_gara_teatur_kino/?ref=rss


Театър, концерти, кино, места за арт инсталации, велоцентър, социално-информационен и диагностичен център. Това са част от предложенията за нов облик на подлеза пред Централната гара в София, които организацията UnderGara ще предложи на Столичната община.

Проектът, който ще бъде представен следващата седмица, е финансиран от самата местна управа през 2013 г., въпреки че през тази година концепцията за ключово място в столицата се промени и бъдещото развитие зависи основно от...

Защо YouTube скоро няма да е същият

http://pik.bg/защо-youtube-скоро-няма-да-е-същият-news394456.html

Защо YouTube скоро няма да е същият

YouTube ще претърпи драстична промяна до края на 2015 година, твърди TheVerge. Според много източници, видео сайтът ще представи в идните месеци две абонаментни услуги. Едната е Music Key, която стои в бета от миналия ноември, а втората все още е анонимна, но се предполага, че ще е платена и предназначена за създателите на премиум съдържание.

 Тоест, докато досега YouTube носеше приходи на създателите на видео главно от реклама, новите му абонаментни услуги ще позволят на същите хора да печелят повече пари. И макар идеята за два абонаментни плана за една и съща услуга да звучи странно, тази практика се прилага широко от доставчиците на кабелна телевизия, които понякога предлагат различни пакети за спортно съдържание или филми.

 Реакцията на звукозаписната индустрия, обаче, е противоречива. Някои са на мнение, че целта на Music Key е просто договорите на лейбълите с YouTube, повечето от които изтичат през 2016 година, да бъдат подновени. Що се отнася до нас, обикновените потребители, можем да очакваме, че YouTube ще продължи да съществува и в познатата си днес форма. Отделно от нея, обаче, ще имаме възможност да гледаме съдържание без реклами или да съхраняваме видеоклипове за офлайн гледане, за което ще трябва да плащаме определена месечна такса.

Източник: digital.bg

Арест за двама гранични полицаи, пускали бежанци за 1000 лева

http://www.bnews.bg/article-141140

Полицаите са действали по сигнал, че колегите им на браздата в района на Драгоман изнудвали чужденците.

Кола връхлетя върху зрителите на рали в Испания, шестима загинаха

http://frognews.bg/news_97271/Kola-vrahletia-varhu-zritelite-na-rali-v-Ispaniia-shestima-zaginaha/

Най-малко шест души загинаха по време на рали Ла Коруня в испанската провинция Галисия. Една от колите излезе извън трасето и се вряза в зрителите, съобщи агенция ЕФЕ.

В Париж се проведе гражданско шествие в подкрепа на бежанците

http://europe.actualno.com/V-Parij-se-provede-grajdansko-shestvie-v-podkrepa-na-bejancite-news_493914.html

Вчера в Париж се проведе гражданско шествие в подкрепа на бежанците в Европа. „Не от наше име” е мотото на участниците, съобщи bTV. Те протестират срещу европейските лидери, които отказват солидарност в настоящата бежанска криза. „Мисля, че е важно французите да реагират на това, което се случва пред вратата на Европа. Това е работа на държавите, но и на гражданите, те трябва да се мобилизират”, коментира един от демонстрантите. „Вече си даваме сметка за ужаса и

Татяна Дончева: Kогато един закон е правен с пропагандни цели, той трябва да се прекрои наново

http://politics.actualno.com/Tatjana-Doncheva-Kogato-edin-zakon-e-praven-s-propagandni-celi-toj-trjabva-da-se-prekroi-nanovo-news_493916.html

"Ние имаме проблем с корупцията, но гласуването „за” на първо четене трябва да бъде продиктувано от съдържанието на закона и възможностите той да реши проблемите". Това заяви лидерът на „Движение” 21 Татяна Дончева пред Нова тв. "Смятам, че Меглена Кунева е политик, силно залитащ по пропагандни решения за сметка на ефективно и последователно решаване на проблеми. Ако законът не става, аз бих гласувала „против” и на първо четене”, коментира Дончева. Спо

Жълт код и днес - не само за горещини, но и за вятър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964434

Жълт код за силен вятър е обявен в 11 области в страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от
Жълт код за силен вятър е обявен в 11 области в страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, цитирана от "Фокус". Кодът е в сила за Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен . В областите ще духа силен до бурен запад-северозападен вятър

Как смартфоните ни ще станат още по-смарт в бъдеще

http://pik.bg/как-смартфоните-ни-ще-станат-още-по-смарт-в-бъдеще-news394453.html

Как смартфоните ни ще станат още по-смарт в бъдеще

Трите най-големи мобилни платформи вече имат свой собствен глас. Apple има Siri, Microsoft има Cortana, а Google – Google Now. Тези дигитални асистенти се справят с основни задачи чрез гласов контрол. Те могат да отговарят на прости въпроси, да отварят приложения, да пишат бележки и да изпращат съобщения.

Да, те са полезни, но в същото време далеч не са това, което ни се иска. В момента обаче се разработват много нови технологии, които драстично ще подобрят нашите устройства. Благодарение на Make Use Of можем да разберем как смартфоните ни ще станат още по-интелигентни в бъдеще.

Те ще виждат това, което виждаме ние

Технологиите за разпознаване на реч се развиха много през последните пет години. Съвременните смартфони могат да идентифицират реч с изненадваща точност и дори могат да идентифицират песни и телевизионни предавания въз основа на звука. Това е чудесно, но е само началото.

Хората не взаимодействат със света само чрез звук, а разчитат и на образите за комуникацията. Ето защо можем да очакваме, че съвсем скоро мобилните устройства ще станат добри и в разпознаването и обработването на изображения, като в тази връзка ще споменем, че вече има някои невероятни постижения в тази насока, сред които са приложенията за добавена реалност и опцията за търсене на снимки по ключова дума в Google Photo.

Те ще знаят какво харесваме

В бъдеще смартфоните ни ще ни познават много добре и ще могат да ни препоръчват конкретни възможности, които със сигурност ще са по вкуса ни. Първите стъпки в тази посока вече са извървени. Наскоро Spotify, представи полезна нова функция наречена “Discover Weekly”.

Тя предоставя персонализирани плейлисти, които са базирани на индивидуалните предпочитания на отделните потребители. Възможностите на тази технология са безкрайни – приложения, които ви препоръчват книги, които няма как да не харесате, сайтове за запознанства които препоръчват конкретен човек, с който да си биете среща и така нататък.

Те ще могат да разговарят с нас

Да и сега можем да разговаряме със смартфоните си, но все още с изкуственият интелект не може да водим истински разговори, така както бихме говорили с реален човек. Това, разбира се ще се промени. Google, Facebook и Microsoft, вече използват невронни мрежи за разпознаване на произнесени думи. Изследователите на Google Ориол Винялс и Куок Ле са “захранили” невронната мрежа на чатбота с филмови диалози, за да го научат какво да казва и как да формулира отговорите си. В допълнение към разговорите за смисъла на живота програмата може да оказва и техническа поддръжка, като пита хората дали компютрите им са включени, или дава указания да ги рестартират. Софтуерът би могъл да служи и като нов, по-интерактивен начин за представяне на новини. 

Източник: digital.bg

Deutsche Welle: Нацисткият влак със злато може да е фалшификат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964430

Нацисткият влак със злато, открит в Полша, може да се окаже фалшификат, съобщава Deutsche Welle. Това твърди експерт от краковския Институт за ненарушаващи методи на изследване Виеслав Наворски на база направен анализ на направените с помощта на георадари снимки на „златния влак“. „Това е видно и с невъоръжено око,

Deutsche Welle: Нацисткият влак със злато в Полша може да е фалшификат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964426

Нацисткият влак със злато, открит в Полша, може да се окаже фалшификат, съобщава Deutsche Welle. Това твърди експерт от краковския Институт за ненарушаващи методи на изследване Виеслав Наворски на база направен анализ на направените с помощта на георадари снимки на „златния влак“. „Това е видно и с невъоръжено око,

Саркози предлага да има центрове за задържане на мигранти в България и Сърбия

http://www.moreto.net/novini.php?n=300567

Бившият френски президент Никола Саркози предложи да бъдат създадени центрове за административно задържане на мигранти в "страни от периферията на Европа", т. е. в "държавите от Северна Африка, които биха желали, или в страни като Сърбия и България", съобщи на своя сайт телевизията на националния парламент, цитиран от БТА.

ИД разстреля пленена журналистка и баща й в Ирак

http://frognews.bg/news_97270/ID-razstrelia-plenena-jurnalistka-i-bashta-i-v-Irak/

Бойци от терористичната организация "Ислямска държава", която контролира райони в Ирак и Сирия, разстреляха в Мосул кореспондентката на местния вестник „Илхас ас Саати” и нейния баща.

България чества 130-та годишнина от Съединението

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/06/2603997_bulgariia_chestva_130-ta_godishnina_ot_suedinenieto/?ref=rss


С церемонни в цяла България днес ще бъде отбелязана тържествено 130-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 

Център на тържествата по традиция е Пловдив. Градът чества денят като свой празник. 

В 10 ч. в катедралният храм "Света Богородица"  пловдивският митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен. В 17 ч. на площад "Стефан Стамболов" започва празничен концерт.

Вечерта на площад "Съединение" ще се състои тържествена...

Повечето зеленчуци поскъпват в началото на септември

http://pik.bg/повечето-зеленчуци-поскъпват-в-началото-на-септември-news394439.html

Повечето зеленчуци поскъпват в началото на септември

От средата на юли до края на август Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отчита цените на хранителните стоки на едро, се покачи с близо 13 процента до 1,397 пункта.

Само тази седмица ИТЦ се покачи с 3,25 на сто, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Зелените чушки поскъпват по тържищата с 7,4 на сто до 1.02 лева за килограм. Червените чушки поевтиняват обаче с 5,1 на сто до 1,30 лв./кг. Цената на градинските домати се качва със 7,1 на сто до 0,75 лева за килограм, а оранжерийните домати се търгуват с 8,9 на сто по-скъпо по 1.22 лева за килограм.

Цената на краставиците, отглеждани на открити площи, скача тази седмица с 31,8 на сто до 1,45 лв./кг, а оранжерийните домати поскъпват с 3,4 на сто до 2.01 лева средна цена. Картофите поевтиняват с две стотинки до 0,51 лева за килограм, зелето се продава по 0,41 лева за килограм, а морковите по 0,73 лв./кг. Ябълките се продават по борсите средно по един лев за килограм, прасковите поскъпват с 4 процента до 1,03 лева за килограм, дините се продават по 0,44 лв. , а пъпешите се търгуват по 1,02 лева за килограм. Гроздето поевтинява с 5,2 на сто до 1,47 лв./кг.

Сиренето поевтинява с 3,2 на сто до 5,47 лв./кг, а кашкавал тип "Витоша" се продава по 10,15 лева за килограм. Олиото се продава по 2,18 лева за литър, брашното - по 0.84 лева за килограм, а яйцата по 18 стотинки бройката. Захарта поскъпва с 1,6 на сто до 1,25 лева за килограм.

Зрелият фасул се продава без промяна по 3,32 лв./кг. Замразеното пилешко месо се търгува по 3,89 лева за килограм, а каймата - по 4,70 лева за килограм.

 

Варненец скочи срещу пост от кмета Портних във Фейсбук, разпратен преди малко

http://petel.bg/Varnenets-skochi-sreshhu-post-ot-kmeta-Portnih-vav-Feysbuk--razpraten-predi-malko__125711

Варнецът Димитър Крумов изрази възмущение, след като получи във "Фейсбук" рекламен пост от кмета на града Иван Портних, с който той го...

Варна очаква колоездачите от Обиколката на Черно море около 15 часа

http://petel.bg/Varna-ochakva-koloezdachite-ot-Obikolkata-na-CHerno-more-okolo-15-chasa__125712

Участниците във втория и финален етап от Обиколката на Черно море ще финишират пред Севастопол във Варна около 15 часа. Стартът в Добрич е...

Повечето от британците са за излизане от ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67420/Povecheto-ot-britantsite-sa-za-izlizane-ot-ES

/Поглед.инфо/ Повечето британски граждани смятат, че страната им трябва да излезе от Европейския съюз, сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от компанията Survation по поръчка на вестник Daily Mail.

Внимание, селфито убива

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/06/2604450_vnimanie_selfito_ubiva/?ref=rss


Барак Обама го прави. Кралица Елизабет II го прави. Освен банална обаче манията да се снимаш със собственото си устройство - така нареченото селфи, е и обществено опасна, смятат органите в няколко държави, разказва "Ройтерс".

В Русия редица "екстремни селфита", завършили с нелепа смърт, принудиха властите да започнат информационна кампания срещу селфитата, подобни на тези срещу тютюнопушенето,

Така например руското вътрешно министерство предупреждава гражданите, че да се...

130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

http://www.moreto.net/novini.php?n=300559

На 6 септември всички българи отбелязваме Съединението на България. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

1 от 200 българи вече е с аутизъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962432

2/3 от тях не могат да общуват, единствен “лек” е подкрепата да се адаптират

Вие познавате поне един аутист, но не знаете, че обяснението за странностите на този човек е особеност в развитието на мозъка му, която го прави различен. Ако се изненадвате на това твърдение, причината не е във вас. А на това,
2/3 от тях не могат да общуват, единствен “лек” е подкрепата да се адаптират Вие познавате поне един аутист, но не знаете, че обяснението за странностите на този човек е особеност в развитието на мозъка му, която го прави различен. Ако се изненадвате на това твърдение, причината не е във вас. А на това,

Сноудън критикува Русия за ограничаване на човешките права

http://offnews.bg/news/n_1/n_555492.html

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС)  Едуард Сноудън отправи критики към Русия и определи ограничаването на човешките права и интернет свободата като „абсолютно погрешно“, съобщава ABC news. Сноудън направи изявлението по време на церемонията, на която получи норвежка награда за свободата на изразяване. Той не присъства на събитието, а осъществи видеовръзка от Русия, където живее в изгнание. Сноудън заяви, че ограниченията на Москва върху интернет са „грешка в политиката“. „Това е погрешно в Русия, ще бъде погрешно където и да е другаде“, заявил е 32-годишният разобличител на американската програма за следене. Сноудън посочи, че положението в Русия е „разочароващо“. Той допълни, че ще продължи да критикува опита на властите да „контролират интернет, това, което хората виждат, и част от личния им живот“, тъй като това е „абсолютно погрешно“. Не съжалявам за направените разкрития по програми за следене, принудили ме да заживея в изгнание, каза още бившият сътрудник на разузнаването на САЩ, който получи задочно наградата "Бьорнсон" за свобода на словото. Ще ви връчим наградата като на най-големия разобличител на нашето време, каза Хеге Нют Нури, ръководителката на норвежката Академия за литература и свобода на словото, която присъжда наградата "Бьорнсон". Според журито, положението на Сноудън показва, че светът на електронно интегрираната информация може да стане заплаха за личната неприкосновеност.

Стрелба на семеен празник в САЩ! Убито е 9-годишно дете, а друго е ранено

http://frognews.bg/news_97269/Strelba-na-semeen-praznik-v-SASHT!-Ubito-e-9-godishno-dete-a-drugo-e-raneno/

Неизвестен нападател откри огън по петчленно семейство и уби 9-годишно момиченце в американския град Шарлон, щата Северна Каролина, съобщи местната телевизия, цитирана от БГНЕС.

Йоббик: Унгария да затвори границите си за мигранти

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67419/Iobbik-Ungariya-da-zatvori-granitsite-si-za-migranti

/Поглед.инфо/ Лидерът на унгарската крайно дясна партия Йоббик Габор Вона се обяви за пълно затваряне на границите за мигрантите.

Ясновидецът на Хитлер предсказал за Путин и Меркел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964241

Ерик Ян Ханусен предвидил световните катаклизми

През 1889 година Австрия дава на света две имена. Едното е Адолф Шиклгрубер, другото е Ерик Ян Ханусен. Роденият във Виена Ерик ще си спечели славата на “всевиждащи очи” за доброто на хората като признат ясновидец. Адолф от малкото градче Браунау край Линц ще изкачи житейската стълба с фанфари и
Ерик Ян Ханусен предвидил световните катаклизми През 1889 година Австрия дава на света две имена. Едното е Адолф Шиклгрубер, другото е Ерик Ян Ханусен. Роденият във Виена Ерик ще си спечели славата на “всевиждащи очи” за доброто на хората като признат ясновидец. Адолф от малкото градче Браунау край Линц ще изкачи житейската стълба с фанфари и

Игра с оловни войничета (Размисли по кървавата есен на 1944 г.)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/06/2603082_igra_s_olovni_voinicheta_razmisli_po_kurvavata_esen_na/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста от 
портала "Култура"

В първите дни на септември 1944 г., малко преди влизането на съветските войски в София, швейцарският журналист Волфганг Бретхолц се озовава в българската столица.

Както и може да се очаква, градът е унил и безрадостен след тежките бомбардировки. Жителите, независимо от всичко, продължават да се разхождат по главните улици, но "София – някога най-чистият и най-подреденият град на Балканите – е съсипана от събитията"....

Саркози се обяви за създаване на „центрове за задържане“ в Северна Африка, Сърбия и България

http://europe.actualno.com/Sarkozi-se-objavi-za-syzdavane-na-centrove-za-zadyrjane-v-Severna-Afrika-Syrbija-i-Bylgarija-news_493910.html

Бившият френски президент Никола Саркози се обяви за създаване на „центрове за задържане“ в Северна Африка, Сърбия и България. В тях да се решава дали да се даде или не статут на политически бежанци на мигрантите, преди да влязат в Шенгенското пространство. Статутът на политически бежанец трябва да се дава или отказва преди прекосяването на Средиземно море. След това е прекалено късно – посочи той и препоръча организирането на „центрове за задържане в страните от Северн

Съдът в Царево остави за постоянно в ареста един от заловените каналджии

http://crime.actualno.com/Sydyt-v-Carevo-ostavi-za-postojanno-v-aresta-edin-ot-zalovenite-kanaldjii--news_493912.html

Съдът в Царево остави за постоянно в ареста третия от заловените преди дни за трафик на имигранти. Другите двама бяха осъдени на година и половина условно по бързата процедура. Съдът и прокуратурата в Царево работят почти денонощно и в почивните дни. От началото на годината досега има 9 осъдителни присъди за трафик на ходи. Всички осъдени трафиканти са осъдени условно, причината е, че шофьорите, които извозват бежанците с автомобили и бусове са избирани нарочни с чисто съдебно минало, пише bTV.

Управляващите в Берлин ще обсъждат бежанската криза

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67418/Upravlyavashtite-v-Berlin-shte-obsazhdat-bezhanskata-kriza

/Поглед.инфо/ Днес в Берлин ще се проведе среща на партиите от управляващата коалиция в Германия.

Дърводелски цех и ферма за животни изгоряха в Шейново

http://frognews.bg/news_97268/Darvodelski-tseh-i-ferma-za-jivotni-izgoriaha-v-SHeinovo/

Дърводелски цех за производство на дървени играчки и ферма за животни изгоряха тази нощ в двора на земеделската кооперация в Шейново.

Дърводелски цех и ферма за животни изгоряха в Шейново

http://pik.bg/дърводелски-цех-и-ферма-за-животни-изгоряха-в-шейново-news394426.html

Дърводелски цех и ферма за животни изгоряха в Шейново

Дърводелски цех за производство на дървени играчки и ферма за животни изгоряха тази нощ в двора на земеделската кооперация в Шейново.

Огънят е тръгнал от цеха за дървени играчки и бързо е обхванал цялата сграда, след което се е прехвърлил в обора на Лальо Мочев. Няма пострадали животни, тъй като той и съдружникът му са успели да изведат животните на безопасно място. Мочев изрази възмущението си, че противопожарните екипи са закъснели.

По неговите думи са подали сигнала към 2:20 часа, а огнеборците са пристигнали 40 минути по-късно " След двадесет звънения, благополучно пристигнаха след 40 минути. Пожара беше на половината на обекта, докато дойдат беше обхванал и другият обект. За това плащаме данъци, за нашите щастливи държавни служители" разказа гневният стопанин. "Благодарим на нашата велика държава и на нашите служители, за успешните им и благоприятни спасявания. Нека проверят в колко часа е подаден сигнала и в колко часа е дошла пожарната".

Село Шейново се намира на 12 километра от Казанлък. Тепърва ще се изясняват причините за инцидента и нанесените щети. Води се следствие. В светлата част на деня ще бъде направен повторен оглед от криминалисти и специалисти от пожарната./БГНЕС / Дата на публикуване: 2015-09-06 04:59:29 Категория: Инцидент Град: Казанлък Държава: България

Жан-Мари льо Пен основа своя партия, след като бе изключен от Националния фронт

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/67417/ZHan-Mari-lo-Pen-osnova-svoya-partiya-sled-kato-be-izklyuchen-ot-Natsionalniya-front

/Поглед.инфо/ Основателят на крайно дясната френска партия "Национален фронт" (НФ) Жан-Мари льо Пен, изключен от редовете й заради разногласия със сегашния й лидер – неговата дъщеря Марин льо Пен, създаде нова политическа партия, пише в. "Гардиън".

Рев на трабанти озвучи Лозница

http://petel.bg/Rev-na-trabanti-ozvuchi-Loznitsa__125709

Както вече беше оповестено, и тази година, по традиция на 05 септември 2015 година край с. Ловско, близо до гр. Лозница, се проведе...

Путин проговори за руските войници в Сирия

http://petel.bg/Putin-progovori-za-ruskite-voynitsi-v-Siriya__125710

Твърде рано е да се каже, че сме готови да направим това днес. Но ние вече оказваме на Сирия сериозна подкрепа, като осигуряваме оборудване...

Преглед на печата - 6 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=300563

"Сега": Бъчварова иска по-високи законови санкции срещу каналджийството Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще настоява спешно да бъдат разгледани законодателните промени за възможно най-високи санкции срещу каналджийството.

Мнозинството от британските избиратели искат излизане от ЕС заради имигрантите

http://offnews.bg/news/n_1/n_555489.html

Мнозинството от британските избиратели са за излизане от ЕС поради опасенията от имиграцията, показа проучване на общественото мнение за обществените нагласи преди референдума за британското членство в съюза, съобщава Ройтерс. Проучването на фирмата "Сървейшън" за в. "Мейл он сънди" установи, че 51 процента от анкетираните искат Великобритания да излезе от ЕС, а 49 процента искат да остане, изключвайки избирателите, които още не са решили. Резутатите показват покачване на броя на желаещите страната на напусне Евросъюза. Макар че резултатите са в рамките на статистическата грешка, предишно аналогично проучване в края на юни и началото на юли установи подкрепа за оставане в ЕС от 54 процента, докато 45 процента бяха за излизане. От компанията уточняват, че анкетата за първи път установява преднина на привържениците на напускането от ноември 2014 г. насам. Освен това значително мнозинство от избиратели, които подкрепят оставането, са склонни да променят мнението си, ако миграционната криза в Европа се задълбочи. Още миналата година кметът на Лондон Борис Джонсън подкрепи призивите за излизане на страната от Европейския съюз. Тогава Джонсън, който е един от най-популярните политици на Острова, заяви, че родината му не трябва да се страхува да напусне съюза, тъй като може да има „велико и славно бъдеще” извън него. Ако страната не предоговори отношенията си с Брюксел и не успее да си върне основни права, като това да контролира притока на чужденци, то би било по-добре да напусне един нереформиран ЕС, допълни кметът. Канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, че страната ѝ би приела евентуалното напускане на Великобритания.

Най-коментираното през седмицата: Русия, самолети, що е социализъм

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/09/06/2604442_nai-komentiranoto_prez_sedmicata_rusiia_samoleti_shto/?ref=rss


Двете големи международни теми на седмицата - сблъсъците пред парламента в Киев и мигрантската криза логично са сред десетте най-коментирани статии в "Дневник" през седмицата.Освен тях интерес са предизвикали руските действия, новините за военните маневри и техника и не на последно място - аварията на българския правителствен самолет "Фалкон". Анализът "Що е социализъм и има ли обходен път" също се нарежда сред най-обсъжданите текстове.

1. Граната избухна при сблъсъци пред парламента...

130 години от Съединението на България

http://frognews.bg/news_97267/130-godini-ot-Saedinenieto-na-Balgariia/

Отбелязваме 130 години от Съединението на България. Това е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Отбелязваме 130 години от Съединението на България

http://pik.bg/отбелязваме-130-години-от-съединението-на-българия-news394412.html

Отбелязваме 130 години от Съединението на България

Според историците 1885 година бележи един от най-високите върхове на волята на българския дух за държавност. На 6 септември е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България. Българските войски, разположени в околностите на Пловдив, начело с майор Данаил Николов и отрядите на Чардофон Велики (Продан Тишков) завземат конака и арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.

Създадено е временно правителство начело с Георги Странски, което обявява съединението на Източна Румелия с Княжество България.

По силата на Берлинския договор, подписан на 13 юли 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България: "Да бъде известено на моя любим народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след овладяването на тамошното досегашно правителство и избирането на друго правителство, обявиха съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушното Ме провъзгласиха за Княз на тая област. Като имам предвид благото Българский народ, неговото горещо желание да се слеят двете Български Държави в една и постигането на историческата му задача, аз признавам съединението за станало и приемам от сега нататък да бъда и се наименувам Княз на Северна и Южна България".

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 24 октомври 1885 г. е свикана конференция на представителите на Великите сили в Цариград за уреждане на Източнорумелийския въпрос. На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

След продължителна дипломация на 5 април 1886 г. в двореца Топхане в Цариград по време на Цариградската посланическа конференция (24 октомври 1885 - 5 април 1886) делегатите на Великите сили (Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Италия, Русия) и Турция подписват Българо-турска спогодба (Топханенски акт), с която се признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България. /редакция "Справочна информация"/


Най-важното от Варна във вчерашния 5 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300551

Детският кът в Морската градина ни кани да изпратим ваканцията Да изпратим лятната ваканция забавно ни канят от детския кът в Морската градина на Варна, научи Moreto.net. Десетина варненци протестираха срещу цените на горивата Няколко варненци, събрани в десетина коли протестираха днес срещу високите цени на горивата, видя репортер на Moreto.

Кашкавал на кюфтенца

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/09/06/2603947_kashkaval_na_kjuftenca/?ref=rss

Лято е и рубриката "С децата в кухнята" също получава своето време за почивка. В следващите няколко недели "Детски Дневник" ще ви припомни някои от най-популярните досега идеи за кулинарни подвизи с децата. От септември очаквайте нови свежи идеи.

"Искам кюфтаци от котараци!" е официалният боен вик на един палав и целеустремен малчуган, който дълбоко уважава тази неземна, по неговите думи, и безкрайно очарователна храна. Най-важното за кюфтетата е не толкова да бъдат от котараци...

България започва доиграването на квалификациите с гостуване на Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/06/2604456_bulgariia_zapochva_doigravaneto_na_kvalifikaciite_s/?ref=rss


Както доста често се случва в последните квалификационни цикли, българският национален отбор по футбол на практика загуби шансове за класиране доста преди края. При три оставащи мача тимът, воден от Ивайло Петев, изостава с пет точки от третото място, даващо право на участие в баражите, а следващият съперник е лидерът в група H Италия. 

Двата отбора се срещат тази вечер от 21.45 часа на "Ренцо Барбера" в Палермо. За българските футболисти всичко може да приключи и на теория,...

Унгария е твърдо решена да спре потока от мигранти, заяви Орбан

http://europe.actualno.com/Ungarija-e-tvyrdo-reshena-da-spre-potoka-ot-migranti-zajavi-Orban-news_493906.html

Унгария е събрала и превозила бежанците до границата с Австрия само защото те са представлявали обществена опасност, нарушавайки автомобилния и железопътен трафик, Това заяви пред репортери премиерът Виктор Орбан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Орбан подчерта, че Унгария е твърдо решена да спре потока от мигранти, преминаващи през страната. "Повечето от тези хора идват от региони, които не са засегнати от война. Те просто искат да водят живот като нашия. Аз ги разбирам, но това е не

При инцидент на рали в Испания загинаха шестима души

http://motosport.actualno.com/Pri-incident-na-rali-v-Ispanija-zaginaha-shestima-dushi-news_493908.html

Шестима души загинаха при инцидент по време на рали в испанската провинция Ла Коруня, съобщи агенция ЕФЕ, цитирана от БГНЕС. При един от завоите автомобилът е излетял от пистата и се разбил в публиката. Четирима мъже и две жени са убити, а няколко десетки бяха ранени. Състезанието - "Рали Коруня", беше прекратено

Спартак ще бие в памет на Живко Господинов

http://petel.bg/Spartak-shhe-bie-v-pamet-na-ZHivko-Gospodinov__125706

Новият ФК Спартак ще посвети евентуалната си първа победа на паметта на Живко Господинов. Легендата на спартаклии и футболна Варна е...

Осмокласник, даряващ храна на бедни: Печеля от лотарията всеки ден

http://petel.bg/Osmoklasnik--daryavashh-hrana-na-bedni--Pechelya-ot-lotariyata-vseki-den__125707

Кадър "Фейсбук" Около 28 са вече уличните хладилници, от които хората в нужда могат да вземат храна, съобщи инициаторът на идеята Стефан...

68-годишен отива на лекар с болки в кръста и корема, вижте какво намерили лекарите

http://petel.bg/68-godishen-otiva-na-lekar-s-bolki-v-krasta-i-korema--vizhte-kakvo-namerili-lekarite__125708

68-годишен мъж отишъл на лекар с болки в кръста и корема, а лекарите останали с отворени уста, след като направили рентгенова снимка....

България чества 130 години от Съединението

http://offnews.bg/news/n_1/n_555482.html

130 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия се отбелязват днес. След Берлинския конгрес от 1878 година България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Така през 1880 година е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. През есента на 1885 година двете части на страната се обединяват. По този повод в цялата страна са планирани различни събития. Днес някои от най-големите музеи в страната отварят безплатно врати. В Националния военноисторически музей за първи път, специално за празника, ще бъдат показани оригинални знамена на Съединението. Кулминацията на честванията по традиция ще бъде в Пловдив. Там празникът започва с тържествен молебен, отслужен от митрополит Николай в катедралния храм "Света Богородица". Президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествената заря-проверка на площад "Съединение", където ще произнесе слово. Преди това държавният глава ще разгледа националната изложба "Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции" в Регионалния исторически музей. Ще бъде представен проектът за 3D-визуализация на Музея на Съединението.  Във Велико Търново ще почетат годишнината с военен ритуал за издигане на националното знаме, а веднага след това започва празничен благослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий.  Във Варна тържествата започнаха от паметната плоча на княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив в морската столица, а в Шумен - с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Писмо до ФИФА пази точките на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964072

БФС ще прати писмо до ФИФА, с което да изясни пред световната централа статута на ЦСКА. Като клуб в процедура по обявяване в несъстоятелност той има право на отсрочки и дълъг гратисен период за погасяване на задължения към играчи и по други загубени дела. Световната централа би трябвало да замрази временно и исканията си за отнемане на точки от
БФС ще прати писмо до ФИФА, с което да изясни пред световната централа статута на ЦСКА. Като клуб в процедура по обявяване в несъстоятелност той има право на отсрочки и дълъг гратисен период за погасяване на задължения към играчи и по други загубени дела. Световната централа би трябвало да замрази временно и исканията си за отнемане на точки от

Пътна обстановка в страната - 6 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300554

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик: поради ремонтно-възстановителни работи на виадукта при км 67 на АМ “Тракия“, се въвежда ВОБД за улеснение на трафика: - в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София, - в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци.

35-годишен турист си наби в корема арматурно желязо

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EP88c73BX1Q/

Дежурният екип на противошокова зала в МБАЛ-Бургас изпадна шок тази нощ при гледката на пациент, докаран с линейка от Слънчев бряг. 35-годишният ирландски турист Мари-Пол Кристофър приличал по-скоро на подготвено за печене на чеверме – с набито в корема арматурно желязо, съобщи Кросс.
Инцидентът е станал около 01,30 ч. снощи при разходка из алеите в Слънчев бряг. Мари-Пол Кристофър и родителите му били отседнали във вила „Калина Обзор” край Свети Влас, но дошли да разгледат прославения курорт. Не е ясно какво количество алкохол изпил младият ирландец, но според показанията на родителите той е решил да се покатери на висока ограда, за да им докаже, че е в кондиция. Скочил от 3 метра височина в тъмното, надявайки се че долу има трева. Така се набол върху арматурата на подготвена за циментиране площадка. Наложило се е Спешната помощ от Слънчев бряг да вика пожарникари, за да срежат арматурното желязо и с около 40 см стърчащ шиш да го качат в линейката.
„Имаше опасност, ако извадим железния прът още на място, да предизвика още по-голям кръвоизлив и така със сигурно щеше да умре, докато стигнем до Бургас”, казаха лекари от спешната смяна в Слънчев бряг.
Благодарние на изключителния професионализъм на лекарите от Втора хирургия в МБАЛ-Бургас арматурното желязо е извадено от тялото на чуждия турист и му е извършена животоспасяваща операция.
За щастие шишът е преминал много близо до черния дроб, но не го е засегнал. Лекарите дават надежда, че Мари-Пол ще оживее и ще се възстанови.

Най-горещият септември от 100 години

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/souVBUuFmx0/

Първата седмица на септември се очертава като най-гореща от 100 г. насам. Това съобщи пред „24 часа” синоптикът от TV-MET Симеон Матев. В Хасково например в петък е отбелязан температурен рекорд – 35,6 градуса, при най-високо постижение досега 34 градуса в далечната 1945 г. Рекорди са регистрирани и в Плевен и Пловдив. От днес обаче горещините си отиват. Започва сериозно понижение на температурите, като най-напред ще захладнее в Западна и Северна България. Дневните температури ще паднат средно с около 9-10 градуса. И ако в петък и събота на някои места те са били рекордно високи – в София например 34,5, а в Ловеч почти 40, то днес ще се сринат до 25-26 градуса. Неделното захлаждане обаче няма да е съпроводено със сериозни валежи, каза Матев. Ще превали и прегърми само на отделни места в Източна България. Възможни са и градушки, но те едва ли ще представляват заплаха за ламарините на колите, коментира синоптикът. Вятърът ще се усили и в Дунавската равнина ще достига до 60-70 км/ч. В понеделник хладният въздух ще обхване цялата страна, като максималните дневни температури ще са между 23 и 29 градуса. Във вторник и сряда утрините ще са дори студени – по високите западни полета ще е не повече от 8-10 градуса, а на морския бряг – 15-18. Над южните райони ще се създадат условия за валежи. В четвъртък времето ще остане без промяна. Привечер от запад-югозапад ще се заоблачи и първоначално в южните райони ще завали. В петък и събота ще вали почти в цялата страна, като очакванията за по-сериозен дъжд са главно за Западна България. Ще бъде и по-хладно, като максималните температури няма да надвишават 19-25 градуса. В неделя обаче ще започне трайно подобрение на времето, сутрините ще са по-топли, а дневните температури ще отбележат стабилизиране. Първият учебен ден -15 септември, се очертава топъл и приятен, без дъждовни изненади.

Сблъсъци между бежанци и полиция на остров Лесбос

http://balkani.actualno.com/Sblysyci-mejdu-bejanci-i-policija-na-ostrov-Lesbos-news_493900.html

На гръцкия остров Лесбос полицейски сили за борба с безредици отблъснаха с гранати със сълзотворен газ хиляди мигранти. През изминалата нощ се опитаха да преминат през загражденията и да се качат на ферибота, нает специално, за да превози до Пирея пристигналите на източния егейски остров, предаде Франс прес, цитиран от bTV. Един бежанец е ранен при сблъсъците и е настанен в болница, съобщи полицията. По-рано през деня вчер стотици мигранти протестираха, скандирайки "Убежище, убежище", пред о

В Шейново изгоряха дърводелски цех и ферма за животни

http://society.actualno.com/V-Shejnovo-izgorjaha-dyrvodelski-ceh-i-ferma-za-jivotni-news_493902.html

Дърводелски цех за производство на дървени играчки и ферма за животни изгоряха тази нощ в двора на земеделската кооперация в Шейново, предаде БГНЕС. Огънят тръгна от цеха за дървени играчки и бързо обхвана цялата сграда, след което се прехвърли в съседство, в обора на мъж от Шейново. Няма пострадали животни, тъй като той и съдружникът му са успели да изведат животните на безопасно място. Мъжът изрази възмущението си, че противопожарните екипи са закъснели. По неговите думи са подали сигнала къ

Повечето британски граждани смятат, че страната им трябва да излезе от ЕС

http://europe.actualno.com/Povecheto-britanski-grajdani-smjatat-che-stranata-im-trjabva-da-izleze-ot-ES-news_493904.html

Повечето британски граждани смятат, че страната им трябва да излезе от Европейския съюз, сочат резултатите от социологическо проучване, проведено от компанията Survation по поръчка на вестник Daily Mail, цитиран от БГНЕС. Според Survation, това е първото такова разпределение на гласовете от ноември 2014 година. Референдум за членството на Великобритания в ЕС трябва да се проведе до края на 2017 година. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че е в интерес на Великобритания да остане в ЕС, но при усло

Те гласуваха по съвест, а часът на ДПС наближава

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/06/2603260_te_glasuvaha_po_suvest_a_chasut_na_dps_nablijava/?ref=rss


Два дни от новия политически сезон бяха достатъчни, за да блесне ослепително фалшът, че тъй наречените политици искат реална реформа на съдебната система и реална борба с корупцията. 

В сряда партньорът в четворната коалиция АБВ даде да се разбере, че на него няма да (или много трудно ще) се разчита в предстоящото първо гласуване на конституционните промени, което може би ще ги отложи за след изборите. В четвъртък пък - пак АБВ, с другия малък партньор Патриотичния фронт направо...

Числата за бебето ви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962165

Мили родители, честита рожба! Повярвайте на числата и не търсете нищо окултно или магическо в тях. Числата от рождените данни и имената на детето ви разкриват пълния проект на вселената за любимото ви същество така, както семето съдържа в себе си точния план на растението. Превърнете ги във ваш помощник. Успех!
Мили родители, честита рожба! Повярвайте на числата и не търсете нищо окултно или магическо в тях. Числата от рождените данни и имената на детето ви разкриват пълния проект на вселената за любимото ви същество така, както семето съдържа в себе си точния план на растението. Превърнете ги във ваш помощник. Успех!

Проверете се от коя зодия сте всъщност?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4962343

Родени сте под знака на Овена, но проявявате по-скоро Рибешки характеристики. Знаете, че характерът зависи от много неща - като започнем от асцендента и стигнем до възпитанието. Ще разберете от коя зодия сте ВСЪЩНОСТ, ако притежавате всички изброени характеристики на съответния знак.
Овен
Около вас е купон
1.
Родени сте под знака на Овена, но проявявате по-скоро Рибешки характеристики. Знаете, че характерът зависи от много неща - като започнем от асцендента и стигнем до възпитанието. Ще разберете от коя зодия сте ВСЪЩНОСТ, ако притежавате всички изброени характеристики на съответния знак. Овен Около вас е купон 1.

От утре БДЖ връща вагон - ресторантите по линията Варна - София

http://petel.bg/Ot-utre-BDZH-vrashha-vagon---restorantite-po-liniyata-Varna---Sofiya__125705

След над десетгодишно прекъсване от понеделник към бързите влакове от София до Варна в 6,50 ч и от Варна към София в 7,30 ч, ще бъдат прикачени...

6 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=300549

Събития: 394 — Състои се Битката при Фригид, в която християнският източноримски император Теодосий I побеждава и убива езичника узурпатор Флавий Евгений и неговия франкски magister militum Арбогаст. 1492 г. — Флотилията на мореплавателя Христофор Колумб напуска остров Ла Гомера (Канарски острови) и се отправя на запад; по-късно синът му Ернандо Колон приема, че това е началната дата на прехода през океана, довел до откриването на Америка.

130 години от Съединението на България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0-bgJrN1OJ4/

Днес отбелязваме 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
На 6 септември 1885 г. хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без географско разделение да стои помежду им.
Преди 130 години България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г. Това става след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.
България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г.
Начело на БТЦРК през февруари 1885г. застава Захари Стоянов, който се заема със задачата да пропагандира идеята за обединението на родината посредством публикации в пресата и организиране на публични мероприятия. Едно такова мероприятие е това на връх Бузлуджа след смъртта на Хаджи Димитър, на което се стичат хора както от Княжество България, така и от Източна Румелия.
Заради несправедливото разпокъсване на България с Берлинския договор, обединението на територията й и националното освобождение стават основен приоритет и мечтана развръзка на българския народ. Захари Стоянов е един от хората, които подкрепят идеята родината да се обедини под скиптъра на Княз Александър I. Така, след подготовка, започнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизатв Пловдив и свалят от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява създаденото временно правителство.
Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението. Това е безпрецедентен акт, преначертал картата и историята на Европа.
Във времето след този радостен за целия народ ден обаче идва предизвикателството Съединението да бъде опазено и защитено. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите, разделени несправедливо от Великите сили.
И днес актуални остават поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, превърнати в години бленувано желание, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко.
С чествания и други инициативи в цялата страна се отбелязва празникът. Поморие почита 130-та  годишнина с поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на участниците в борбата за Национално освобождение и с концерт на народната певица Николина Чакърдъкова от 20.00 ч. на централния площад.

Ден на отворените врати в музеи за 6 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_554334.html

Националният военноисторически музей и Музеят на авиацията ще отбележат 130-ата годишнина от Съединението с ден на отворените врати. В НВИМ от 10 до 18 ч. на 6 септември входът ще е свободен. За първи път, специално за празника, музеят ще представи оригинални знамена на Съединението. Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Думите върху него „Съединение или смърт“ ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали. Само в деня на Съединението гостите на НВИМ ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г. Съединението има своето място и в постоянната експозиция на НВИМ, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези смутни времена. По повод Деня на Съединението и празника на Пловдив – 6 септември, Музеят на авиацията ще работи с вход свободен от 9.00 до 17.00 ч. Специално за 130-ата годишнина от събитието музеят ще представи за първи път на своята публика тетрадка за волни помощи за въоръжаването на чета „Добруджа“, част от които са дарени в подкрепа на Съединението. Тя е предоставена на музея от наследниците на видния български летец Христо Топракчиев, чийто баща Андрей Топракчиев взима дейно участие в подготовката на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

“Левски” още дължи пари на Мъри Стоилов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964189

“Левски” продължава да дължи пари на най-успешния треньор в модерната си история, но изобщо не се сеща за него. Това разкри Станимир Стоилов - човекът, класирал “сините” за историческото първо за България участие в групите на Шампионската лига. Преди 9 години Мъри влезе в груповата фаза с родния гранд, а сега го направи и с “Астана”,
“Левски” продължава да дължи пари на най-успешния треньор в модерната си история, но изобщо не се сеща за него. Това разкри Станимир Стоилов - човекът, класирал “сините” за историческото първо за България участие в групите на Шампионската лига. Преди 9 години Мъри влезе в груповата фаза с родния гранд, а сега го направи и с “Астана”,

Затвориха пристанище Варна заради намалена видимост

http://varna.actualno.com/Zatvoriha-pristanishte-Varna-zaradi-namalena-vidimost-news_493897.html

Пристанище Варна е затворено заради намалена видимост, съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от Координационния център на порта. Вятърът в района на пристанището е слаб, вълнението на морето е около е един-два бала.

Повечето британци искат излиане на страната си от ЕС

http://news.ibox.bg/news/id_932592840

Такива биха били резултатите, ако рефередумът, който премиерът Дейвид Камерън заяви, че ще подготви, се бе провел днес

Реалната цел на борците ни са 3 медала и 5 квоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963523

В убийствената конкуренция на над 100 държави прогнозите на специалистите за шансовете на България на световното са 3 медала и 5 квоти за олимпиадата Рио 2016. Във Вегас се очертава най-силният шампионат на планетата в историята, като в някои категории има по около 60 заявки за участие. При класиците голямата ни надежда е световният №1 от Будапеща
В убийствената конкуренция на над 100 държави прогнозите на специалистите за шансовете на България на световното са 3 медала и 5 квоти за олимпиадата Рио 2016. Във Вегас се очертава най-силният шампионат на планетата в историята, като в някои категории има по около 60 заявки за участие. При класиците голямата ни надежда е световният №1 от Будапеща

Неделя идва с предупреждения за силен вятър в Северна България и за жеги в източните райони

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/06/2604444_nedelia_idva_s_preduprejdeniia_za_silen_viatur_v/?ref=rss


От днес започва промяна на времето в цялата страна, придружена от вятър, постепенно понижаване на температури и на места - дъжд

В неделя жълт код за опасно силен вятър е обявен за 11 области в Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В тези области се очаква вятърът да е от запад-северозапад със скорост 14-19 м/сек и пулсации до 22-24 м/сек. С него в страната ще започне да нахлува по-студен въздух.
...

Прогноза за времето - 6 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=300548

Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух. С преминаването на студен атмосферен фронт, до обяд ще превали на места главно в Северозападна България, а след пладне и в други райони на страната, като вечерта в Източна България ще има условия за гръмотевични бури, има и вероятност за градушки.

Мъгла се спусна над Варна, затвориха пристанището

http://petel.bg/Magla-se-spusna-nad-Varna--zatvoriha-pristanishheto__125702

Илюстрация Булфото Пристанище Варна е затворено заради намалена видимост, съобщиха от Координационния център на порта пред "Фокус"....

Репортаж от мястото: Огнен ад в Шейново! Изгоря цех за играчки и цяла ферма с животни

http://petel.bg/Reportazh-ot-myastoto--Ognen-ad-v-SHeynovo--Izgorya-tseh-za-igrachki-i-tsyala-ferma-s-zhivotni-__125704

Дърводелски цех за производство на дървени играчки и ферма за животни изгоряха тази нощ в двора на земеделската кооперация в Шейново,...

Германия превърна отровните клоаки в чисти реки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257124_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%B0%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D1%87%D0%B8

 Състоянието на германските реки се е подобрило значително. Проблемът с вливането на отрови от индустриалните предприятия вече е решен", заявява доволно Герхард Валмайер, един от основателите на германската секция на "Greenpeace". През 1980 г. активистите на екологичната организация "Greenpeace" подробно анализираха състоянието на речните води в Германия. "Навремето властите разрешаваха на предприятията да изливат отпадните си води направо в реките. Ограничения почти нямаше и всичко се пазеше в тайна. Благодарение на "Greenpeace" всичко това излезе на бял свят. Нашите разкрития предизвикаха големи политически промени", спомня си Валмайер.

Екологични катастрофи

По онова време светът преживя и редица драматични катастрофи, които оказаха силно въздействие над всички. През май 1986 стана атомната авария в Чернобил, в резултат на която обширни райони на Европа бяха замърсени радиоактивно. Само половин година по-късно в химическото предприятие "Sandoz", край Базел, избухна пожар, при който във водите на Рейн се вляха огромни количества силно отровни вещества, включително и живак - и то по протежение на 400 км. На практика, реката беше биологично мъртва.

Тогавашният германски канцлер Хелмут Кол реагира с незабавни мерки: през 1986 година беше създадено и министерство на околната среда. " Авариите и катастрофите накараха политиците да вземат мерки. Бяха приети нови закони, институциите въведоха мерки за контрол, а фирмите започнаха да се съобразяват с изискванията за опазването на околната среда", подчертава Валмайер. Именно така беше положено началото на германската политика в областта на екологията.

Пожарът в химическото предприятие Sandoz край Базел отрови Рейн през 1980-те години

В десетилетията след това качеството на речните води в Германия се подобри значително. Индустрията заложи на все по-модерни производствени процеси, щадящи природата. Навсякъде се изградиха пречиствателни съоръжения. Властите въведоха и т.нар. еко-такси – най-високи за онези, които замърсяват най-силно и обратно.

Нитрати, фосфати, остатъци от медикаменти

Голям проблем за чистота на речните води и до днес представляват фосфатите. До 80-те години на миналия век в Германия беше разрешено те да се използват като съставка в перилните препарати. Фосфатите обаче засилват растежа на водораслите, които от своя страна отнемат кислорода в речните води, а това убива рибата.

"Със забраната на фосфатите в перилните препарати и ограничаването им в почистващите препарати значително се подобри качеството на водите", казва Щефан Кьостер от Института за опазването на реките към университета Хамбург-Харбург. "Това беше правилна стъпка", казва той и добавя следното: "Междувременно пречиствателните техники са толкова добри, че съоръженията могат да превръщат мръсната отпадна вода в чиста питейна", казва той.

Но дали водите наистина се пречистват в достатъчна степен? Медикаментите, които попадат в речните води, са един от основните проблеми пред екологията в днешна Германия. Пречиствателните съоръжения не ги унищожават и така те продължават пътя си към реките. Герхард Валмайер посочва една от възможните последици: "Те влияят хормонално на живите организми и пречат на размножаването им."

Активисти на "Greenpeace" край Битерфелд през 1990 г.

Федералната служба по опазване на околната среда предлага конкретни мерки срещу този проблем: "Трябва да се забрани изхвърлянето на лекарства в тоалетните. На самите медикаменти би трябвало да има надпис, който да предупреждава за опасните последици за природата. Пречиствателните съоръжения също би трябвало да се модернизират с допълнително ниво на пречистване", изброява Йорг Райхенберг.

За пример в това отношение може да служи Швейцария. Тя е първата страна, приела подобни правила. "Разходите, които биха възникнали след подобни нововъведения, са приемливи. Годишно на глава от населението биха се падали 16 евро допълнителен разход", пояснява Райхенберг.

Достатъчни ли са тези мерки?

Друг голям проблем за чистотата на речните води е селското стопанство. Открай време земеделците пренаторяват почвите - най-вече с течни торове, в които се съдържат фосфати и нитрати. Те преминават в подпочвените води, а оттам - и в реките и езерата. Така концентрацията на нитратите, за които е установено, че предизвикват рак, става все по-висока. Този факт на свой ред оскъпява пречистването на водите, за което в последна сметка плащат потребителите.

Досега Германия не е въвела никакви мерки срещу пренаторяването. Европейската комисия обаче заплашва да заведе дело срещу Федералната република за нарушаване на максимално допустимите стойности на нитрати във водите. В крайна сметка правителството в Берлин беше принудено да се захване и с този проблем.

Въдичарите по Елба отново се радват на богат улов

Берлин предлага в бъдеще селските стопани да документират съвсем точно количеството използвани течни торове. В случай, че надвишат допустимите стойности, ще се налагат глоби.

Има обаче експерти, които смятат, че тези мерки са недостатъчни. За да се подобри качеството на водата, би трябвало занапред да се развива предимно екологично производство", убеден е Райхенберг. Неговият колега Дитрих Шулц от Федералната служба по опазване на околната среда споделя мнението му. "За съжаление обаче германското земеделие се движи в точно обратна посока", казва той.

“Bon, pour l'Orient“ (“Добре, за Ориента”)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257123_%E2%80%9CBon%2C+pour+l%27Orient%E2%80%9C+%28%E2%80%9C%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%9E%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%E2%80%9D%29

 Не си спомням колко пъти съм критикувал противоречивия подход на американското правителство към турската демокрация. Той е концентриран върху концепцията “Bon, pour l'Orient“ (“Добре, за Ориента”). Това е де факто разбирането на американското правителство, че ограничената, процедурна, тесногръда демокрация е , което турците са заслужили и това е всичко, което те могат да постигнат. Би било преувеличено да се твърди, че САЩ третират неспазването на човешките права, на демокрацията, на плурализма и на върховенството на закона по същия начин като Саудитска Арабия. Но всеки път, когато турската демокрация е имала изпитания и трудности, турските демократични сили виждат едно американско правителство, което е омагьосано от пентагонизма, т. е. отношенията в сигурността и във военната сфера са над върховенството на закона, демократичната солидарност, универсалните човешки права и уважаването на хуманизма. Би било несправедливо да се очаква САЩ да трябва да оказват натиск върху всички правителства за това, но сме в правото си да очакваме, че САЩ трябва да правят всичко, на което са способни, с мека сила да бъде сложен край на това един от съюзниците в НАТО да се отдръпва към диктатура. От тази гледна точка американските правителства ужасно и последователно провалят турските демократи. Припомнете си 28 февруари 1997 г.. Турският милитаристичен елит , конгломерат от военни, служители на правосъдието, бизнесмени, медийни личности и интелектуалци потискаха набожните мюсюлмани в страната. Ако Партията на справедливостта и развитието (ПСР) все още може да спечели 40% от гласовете, това е благодарение на травмите, останали от 28 февруари в мозъците, сърцата и съзнанието на практикуващите мюсюлмани. С други думи милитаристичният елит от 28 февруари е незаконният баща на ПСР и ердоганизма. По същия начин днес невинни граждани са потискани от държавата, само защото те не споделят мирогледа и начина на живот на хегемонистичния елит. По същия начин и днес журналисти, медии, асоциации на светското общество, частни училища, защитници на правата на човека и обикновени граждани биват постоянно малтретирани. Какво правеше правителството на САЩ по време на тези бурни, травмиращи, чудовищни и зли времена? Също като днес то бе пристрастено към военните отношения с Турция, и не се грижеше какво става в Турция. Журналистите във Вашингтон така и не чуха и една критична дума за всички тези недемократични и нехуманни действия на турската държава, само поради страха да не бъдат обезпокоени турските управници. Също като днес. Никой не призовава американското правителство Турция да бъде бомбардирана. Пази Боже! Никой не иска САЩ да подстрекават към извършване на преврат в Турция. Пази Боже! Дали наистина пълното мълчание или бомбардирането на Турция са двете единствени алтернативи? Не могат ли американските дипломатически мозъци да стигнат до съзидателни решения да окажат натиск върху турската държава да спази обещанието си за придържане към универсалните човешки права, върховенството на закона, уважението към всеки, демокрация и хуманно отношение към критиците й? Членовете на НАТО имат еднакви задължения и права по тези въпроси. Ако САЩ имат подобни проблеми в бъдеще (!), ние ще осъдим нашето собствено правителство за премълчаването на тези проблеми в приятелска страна.


Прокуратурата разследва журналист по сигнал на министър от кабинета "Орешарски"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257122_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B6%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%

 Срещу главния редактор нa сайта "Биволь" Атанас Чобанов е било образувано досъдебно производство за набеждаване. Това е станало след сигнал на бившия министър на инвестиционното проектиране от кабинета "Орешарски" Иван Данов. Новината съобщиха от "Биволъ" във facebook.

 
"И Прокуратурата размаха бухалката да сплаши "Биволъ". Главният редактор на сайта Атанас Чобанов е обект на досъдебно производство за "набеждаване" на "френския безработен" Иван Данов, образувано на 23 юни 2015 от прокурор Деян Славов. Поредният прокурор на #КОЙ е намерил данни за престъпление във факта, че Данов беше категорично изобличен. Престъпление на журналиста, а не на шмекера, източил френските социални служби" пише още в статуса на "Биволъ".
 
В началото на лятото на 2013 г.  "Биволъ" излезе с разследване от което ставаше ясно, че от септември 2004 до май 2005 Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френската държава под формата на държавна помощ. В продължение на осем месеца той е подписвал декларации, че е безработен, а в същото време е развивал бизнес в България.
 
Това е поредният случай, в който прокуратурата се изправя срещу медии и журналисти след избирането на Сотир Цацаров за ръководител на държавното обвинение. Още в началото на мандата си той разпореди проверка срещу журналист от "Mediapool" заради разкрит от него случай на незаконно подлсушване. Впоследствие държавното обвинение образува половин дузина предварителни проверки или досъдебни производства, по които журналисти и редактори са привиквани за да дават обяснения за източниците си на информация.
 
"Резултатът също е ясен - опозоряване и международно бламиране на корумпираната институция, предвождана от компрометирания и държан в зависимост от Пеевски главен прокурор - Сотир Цацаров", пишат от "Биволъ" в сайта си.
 

Маршрути на отчаянието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257121_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%88%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Една лятна сутрин полицай отваря задните врати на камион, който би трябвало да превозва храни. Вместо това открива разлагащите се трупове на няколко десетки души. Мигранти, поели към по-добрия живот в Европа през каналите за нелегален трафик. Европа е покрусена. Amnesty International казва, че тази "трагедия е била въпрос на време". А директорът на бежанската служба признава, че "ако не намерим по-добър начин да управляваме миграцията като цяло, хората ще продължат да се поставят в подобни опасни ситуации".  Европейските лидери се събират спешно, за да обсъждат кризисни мерки. В памет на загиналите граждани застават под огромен транспарант с надпис "Никога повече".

Не, това не е историята на 71 бежанци, които бяха открити мъртви в изоставен камион край Виена тази седмица. Това е историята на 58 китайци, намерени в хладилен камион край английския пристанищен град Дувър преди петнадесет години. Млади мъже и жени, починали от задушаване, докато се опитвали да пресекат Ламанша. Отзвукът от този нещастен случай е толкова голям, че води до подписването на Протокола от Палермо за предотвратяване, противодействие и наказване на трафика с хора, особено жени и деца. Важен документ, който допълва Конвенцията на ООН срещу международната организирана престъпност.

Може ли петнадесет години по-късно поредната нелепа смърт на 71 мигранти да принуди европейските политици да преосмислят своя подход към миграцията? Европа е изправена пред невиждана по размерите си вълна от бежанци, която поставя под въпрос не само ефективността на мерките срещу каналджийството, но и ценностите, с които европейските народи толкова се гордеем. Буквално всеки ден по море и по суша загиват отчаяни хора, търсещи спасение в Европа. А каналджийството се превръща във все по-успешна индустрия, която ще расте, докато европейските лидери не намерят по-трайно и безопасно решение за разпределяне на мигрантите в отделните страни.

Трафиканти или каналджии? Има ли значение

Разигралата се край Виена трагедия освети мащабите на схемата за контрабанда на мигранти на Балканите, в която България, оказа се, играе сериозна роля. Петима от задържаните от властите общо седем души във връзка с изоставения камион с бежанци, са с български паспорти. През седмицата прокуратурата обяви имената им, както и фактът, че всички имат предишни криминални регистрации за кражби, а някои от тях и влезли в сила осъдителни присъди. Двама от тях са познати и на полицията в Германия по обвинения за причастност към каналджийство, като единият - Методи Георгиев, вече е бил разследван в Германия за прекарване на хора с цел печалба. В края на юли година тази камион, регистриран на негово име с временна унгарска регистрация, е бил спрян за полицейска проверка в Германия и в него са намерени 38 души, предимно афганистанци. ДАНС коментираха пред "Капитал", че някои от задържаните по случая със загиналите 71 души са действали като организатори на канала, а други са участвали в незаконната дейност като водачи на използваните товарни автомобили. В Австрия, Унгария и България тече разследване, което работи по различни хипотези. Една от тях е за комплексно организирана българо-унгарска каналждийска банда. "Българските служби допринесоха изключително много за залавянето на заподозрените", обясни пред "Капитал" Гералд Татцгерн от криминалната служба към вътрешното министерство в Австрия.

Засега четирима от задържаните българи и един афганистанец се намират в ареста в унгарския град Кечкемет, откъдето се предполага, че е тръгнал злополучният камион. Предстои да се разбере къде ще се води делото срещу тях и в какво точно ще бъдат обвинени. От ДАНС обръщат внимание, че трябва да се прави разлика между трафика на хора и каналджийството. Първият термин задължително включва в себе си специална цел за използване на трафикираните лица - "за развратни действия, принудителен труд, просия, отнемане на телесен орган и други". В случая с намерения в Австрия изоставен камион говорим за контрабанда или каналджийство. В голямата си част каналите се изграждат с цел финансово облагодетелстване от незаконното прехвърляне (през граница) на мигрантите към държавата - крайна дестинация, като не се предвижда използването им, уточняват от ДАНС. Определението има значение, защото санкциите и мерките срещу трафика на хора и каналджийството са различни.

Инфографика



Камионът беше открит и все още е на територията на Австрия, там се извършват и аутопсията и идентифицирането на бежанците. Поради местонахождението на веществените доказателства е вероятно делото да се води тъкмо там, смята експерт по наказателно право. Според член 114 от Наказателния кодекс на Австрия, нормиращ каналджийството, без оглед на това на чия територия е извършено престъплението, предвидените за него наказания са в сила, ако страната има интерес. С други думи, ако бъдат съдени по австрийския закон, задържаните в Кечкемет могат да бъдат наказани с 2 до 10 години лишаване от свобода. В Унгария обаче също се води досъдебно производство и ако заподозрените бъдат съдени там, могат да получат дори по-тежко наказание. Според раздел 353 от унгарския Наказателен кодекс с 1 до 5 години затвор се наказва подпомагане или превеждане на мигранти през границата с цел финансова изгода. При наличие на утежняващи обстоятелства като организирана банда обаче наказанието може да стигне до 16 години, пише списание DieWelt. Дни преди случая със задушилите се бежанци в унгарския град Секешфехервар българин е осъден по бързата процедура на година и половина затвор за превеждане на мигранти, съобщи унгарски вестник. Българският гражданин се опитал да превози с микробус 9 сирийски бежанци до Германия.

След като участието на българи в трагедията с бежанците край Виена беше разгласено, българското Министерство на вътрешните работи обяви данни за задържаните от нашите власти каналджии. От началото на годината досега са арестувани 240 души за подпомагане или превеждане през границата на мигранти, като 84 от тях са български граждани. Обвинения са били повдигнати на 137 души, като възможните наказания според българския закон са лишаване от свобода от една до десет години, глоба от хиляда до три хиляди лева и конфискуване на имуществото на извършителя.

Според информация, предоставена на "Капитал" от немското вътрешно министерство, българите са в топ 5 на най-често задържаните за каналджийска дейност националности в Германия. От началото на годината досега там са арестувани 110 души с български паспорти с обвинение за незаконно прехвърляне на мигранти през границите. Най-много са унгарците, задържани за тази дейност - 227, а след тях се нареждат сирийците, сърбите и румънците. Германия, която е най-предпочитаната от бежанците дестинация за търсене на убежище, е заловила 1785 каналджии от началото на годината до юли. През 2014 делът им е пораснал с 40%.

Бизнес за милиони 

"В момента от каналджийството се правят много повече пари, отколкото от продажбата и разпространението на наркотици. Това прави трафика на хора изключително доходоносен бизнес, в който са замесени хора от цяла Европа", заяви тази седмица министърът на външните работи Даниел Митов в интервю за "Нова телевизия".

Анализаторите от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и Атанас Русев добавят, че за каналджиите напливът от бежанци и мигранти е не само златна мина, но и ги улеснява неимоверно. "Каналджийството носи много по-малко рискове спрямо печалбата, която организаторите получават", смятат те. В България например най-лошото, което може да се случи на каналджия, хванат на до 30 км от границата, е да бъде съден за съучастие в нелегално преминаване на границата, да му се наложи глоба и да му се отнеме транспортното средство. Самото преследване на по-високите ешелони на бизнеса с нерегламентирано прехвърляне през граница е още по-трудно. В България например липсва специализирано звено, което да разследва подобен тип дейност, казва Тихомир Безлов, и това размива отговорността за предотвратяването й. Трафикът на хора попада в ресора на дирекция "Борба с организираната престъпност" към МВР, но поради естеството на каналджийството, което обикновено започва още отвъд нашите граници или от бежанските лагери, "Гранична полиция", ДАНС, армията, а понякога и районните отделения на МВР участват в пресичането на каналите. Дори отделни елементи от схемите да бъдат уловени от компетентните органи, се появява проблем на ниво обвинение. "Много е трудно да се докаже организирана престъпна група при трафикантите. Те взимат много сериозни мерки да изолират отделните елементи от операциите един от друг", обясняват анализаторите от ЦИД. Според Тихомир Безлов, за да затруднят максимално разследването на подобни сигнали, трафикантите и каналджиите работят в своеобразен "свободен пазар", където отделни агенти предлагат различните услуги. Създава се своеобразен "каскаден бизнес", в който работата "прелива" от хора, близко до полицията и граничарите, през такива, осигуряващи транспорт, транзитни квартири, както и адвокатски и преводачески фирми, които да предоставят при нужда подправени паспорти, за да премине възможно най-безаварийно пътуването.

 
Маршрути на отчаянието

Преглед на оригинала

Автор: Капитал


Колкото и да опитват да "запушват" каналите за вход към Европа, разбивайки групите за контрабанда, силовите служби нa страните от ЕС не могат да спрат търсенето на транспортната услуга от страна на бежанците. Както във всеки свободен от държавата пазар, и в този за всяко търсене ще се намери кой да "предложи". Според Тихомир Безлов евентуални крайни мерки срещу трафикантите, които не са съпроводени с мерки за ограничаване на потока мигранти, биха довели само до оскъпяване на услугата и съответно повече пари в ръцете на престъпните групировки. Затова е крайно време Европа да предложи цялостен подход за справяне с миграционния натиск.

"Европа се проваля", казва и Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация по миграцията в България пред "Капитал", като има предвид както усилията на държавите от ЕС да противодействат на нерегламентираните прехвърляния през граница, така и отношението им към мигрантите. По думите му сегашните мерки са неактуални не само за моменти на криза, но и като цяло. "Реално не е възможно - освен проформа в някои редки случаи - за повечето хора да кандидатстват за работна виза в ЕС", казва той. Политиките за ограничаване на пристигането на мигрантите като изграждане на стени и центрове за настаняване не помагат, категоричен е той. "Миграцията е динамичен и непредвидим процес", казва Стаменков и допълва, че инвестицията в доброволни връщания, комбинирана с подкрепа при презаселването по родните домове е по-евтин и целенасочен вариант за справяне с кризата. Но действията в тази посока, както и в справянето с трафика са неясни и постоянно отлагащи се в европейския дневен ред.

Докато Европа безрезултатно се опитваше да си разпредели пилотно 40 хиляди бежанци през май тази година, още един проектозакон на Европейската комисия беше заметен под масата - планът за действие срещу трафика на хора за периода до 2020 г. Всички важни промени в европейското законодателство бяха отложени за 2016 г., което на практика означава, че докато новите правила влязат в сила, миграционната ситуация ще се е променила значително. Европейска стратегия за миграцията бе мъртвородена, след като срещна явното противопоставяне от страна на някои страни членки, планът за действие до голяма степен последва нейната съдба. За да излезе от кризата с бежанците и за да предотврати трагедии като тази в Австрия, Европа има нужда от силно лидерство и решения, които не излагат на опасност стотиците хиляди хора, търсещи убежище. Защото петнадесет години по-късно транспарантът "Никога повече" звучи все по-цинично.

Религиозен календар за 6 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963914

14 Неделя след
Петдесетница.
Мчк Евдоксий.
Св. преп. Архип.
Евдоксий бил военачалник по времето на император Диоклетиан и ревностен християнин. Когато започнало гонението, избягал със семейството си на пустинно място. Императорът изпратил по дирите му войска. Когато го довели и отказал да принесе жертва на езическите идоли,
14 Неделя след Петдесетница. Мчк Евдоксий. Св. преп. Архип. Евдоксий бил военачалник по времето на император Диоклетиан и ревностен християнин. Когато започнало гонението, избягал със семейството си на пустинно място. Императорът изпратил по дирите му войска. Когато го довели и отказал да принесе жертва на езическите идоли,

Меркел Храбрата: за бежанците германската канцлерка е смела, решителна и точна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257120_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%

 Ангела Меркел може да е най-влиятелният политик в Европа, но рядко е показвала склонност към смело лидерство. И във вътрешната политика, и особено в кризата с еврото, стилът на германската канцлерка е предпазлива постепенност. Тя избягва радикалните възгледи, отлага вземането на решения, когато е възможно и обикновено отразява, вместо да оформя, общественото мнение. Европейският съюз плати тежка цена за слабите й инстинкти, не на последно място защото те задълбочиха кризата в еврозоната и я протакаха повече от необходимото.

Като изключим това, подходът на Меркел към кризата с мигрантите в Европа е забележителен. В момент, когато огромни маси африканци и араби превърнаха италианските и гръцките острови, и източноевропейските железопътни гари в бежански лагери (и биват откривани мъртви в австрийски камиони), канцлерката зае смела позиция. Тя разкритикува ксенофобите, показа готовността на Германия да приеме повече сирийски бежанци и даде тласък за намирането на общоевропейско решение на
взривоопасен политически проблем.

На 31 август Меркел отправи драматичен призив за мобилизиране на силите и предупреди, че тежката участ на бежанците ще има по-тежки последици за бъдещето на ЕС от бъркотията с еврото. “Ако Европа се провали по въпроса с бежанците, това няма да е онази Европа, която искахме”, каза тя
и е права. ЕС се роди след унищожителна война с обещание за солидарност с преследваните и угнетените. Най-голямото преселение на хора след 1945 г. е изпитание за европейските ценности и за способността на държавите членки да работят заедно. Хората, бягащи от гражданските войни в Сирия и Ирак,
очевидно се нуждаят от помощ, а европейските страни могат да я предоставят само ако си разпределят задачите.

Това означава колективен отговор. Граничният контрол за повечето страни членки на ЕС е общ проблем, но за съжаление миграционната политика и предоставянето на убежище остават национални проблеми. Бежанците трябва да поискат убежище в първата европейска страна, в която са стъпили, която обикновено
е Италия или Гърция. Но тези страни са залети от хора и повечето искат да се насочат на север към Германия, Великобритания или Скандинавския полуостров. Това не е трудно, благодарение на
премахването на паспортния контрол на вътрешните граници в ЕС (система, известна с името Шенген, която обхваща 26 европейски страни, но не и Великобритания).

По някакъв начин това несъответствие между европейско и национално е отражение на напреженията в еврозоната, където валутата е обща, но дълговете на страните са индивидуални.
Незавършената интеграция сега подлага крак и на миграционната политика. Разликата е, че този път Меркел настоява за намиране на решение изцяло на ниво ЕС - система за преразпределение на
бежанци, в която всички членки на Шенгенското пространство да участват. Без такава система може да се окаже невъзможно да продължи пътуването без държавни граници из континента, което ще е голяма крачка назад за евроинтеграцията.

Малцина други европейски политици имаха куража да направят толкова ясна връзка между европейските ценности, колективния интерес на Европа и непоколебимите действия по въпроса с бежанците. За да ограничи броя на бежанците в страната си, британският премиер Дейвид Камерън равнодушно изтъква, че при присъединяването си към ЕС Великобритания е подписала клаузи, които й дават правото да не се придържа към европейските миграционни политики. Много източноевропейски политици
прибягнаха към ксенофобски изказвания и позиции, отказвайки да приемат бежанци в страните си, въпреки че техните граждани се ползват с привилегията да пътуват без граници. Без съмнение
действията на Меркел са повлияни от проблеми у дома. Германия очаква да регистрира до 800 000 кандидати за убежище тази година - много повече от всяка друга страна в ЕС и безпокойството на
гласоподавателите расте.

Но желанието за споделяне на товара не бива да бъде бъркано с егоизъм. В криза, с която Европа няма с какво да се гордее, лидерството на Меркел е блестящо изключение.

Непоказвани знамена и вход свободен за 6-ти септември в Националния военноисторически музей

http://society.actualno.com/Nepokazvani-znamena-i-vhod-svoboden-za-6-ti-septemvri-v-Nacionalnija-voennoistoricheski-muzej--news_493896.html

Днес от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен Националният военноисторически музей  отбелязва 130-ата годишнина от провъзгласяване Съединението на България, съобщиха от музея. За първи път, специално за празника, музеят ще представи оригинални знамена на Съединението, пише "Фокус", Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина

9-годишно момиче е убито след стрелба в САЩ

http://america.actualno.com/9-godishno-momiche-e-ubito-sled-strelba-v-SASht-news_493893.html

Неизвестен нападател откри огън по петчленно семейство и уби 9-годишно момиченце в американския град Шарлон, щата Северна Каролина, съобщи местна телевизия WSOC-TV, цитирана от БГНЕС. Инцидентът е станал по време на семеен празник, когато хората са били в двора на собствената си къща. Освен убитото момиченце, са ранени двама възрастни и едно дете. Мотивите на стрелеца са неизвестни. На мястото на инцидента има полицейски служители.

И премиерът помага за реформата в болниците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257119_%D0%98+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8

 Премиерът Бойко Борисов и здравният министър д-р Петър Москов са обсъдили в телефонен разговор в петък отхвърлените на второ четене в здравната комисия реформи в болниците. Това съобщиха за „Труд“ правителствени източници.

Двамата говорили, че в следващите дни до появата им в понеделник в столичната онкология, където ще се запознаят с разширяването на лъчетерапевтичния комплекс, ще трябва да се намери консенсус по спорните текстове в Закона за лечебните заведения. А поправките влизат за разглеждане на второ четене в пленарната зала навръх 9 септември.

В петък управляващи и опозиция единодушно отхвърлиха предложенията на министъра за приватизация на болниците, за комплексните грижи като условие за сключване на договор със здравната каса, за които толкова говори д-р Москов. Зачеркнаха и идеите му за обединения на лечебни заведения и сливането на психо-, онко- и кожните диспансери с местните многопрофилни болници.

ГЕРБ очакват Москов да разясни конкретно как вижда да се реализират поисканите от него комплексни грижи, заради които настоява за вливане и обединения на болници. „Ако една жена иска да бъде оперирана от рак на маточната шийка в добра столична АГ болница, а после да продължи лъчелечението си в местния онкологичен център примерно в Русе, защо да бъде лишавана от този достъп?! Нейното право на избор ще бъде нарушено, ако се принуждава да бъде оперирана в Русе и само там да й бъдат осигурени останалите грижи“, коментираха народни представители от партията на Бойко Борисов.

Депутатите от управляващата опозиция са за реформи в сектора, постоянно го заявяваха на четирите заседания на комисията тази седмица, но и постоянно питаха министъра за многото неизвестни, идващи с неговите идеи за промени. „Защо комплексните грижи трябва да се записват в закона, а не примерно в рамковия договор с НЗОК?! При изписването на пациента болниците могат да се накарат да го насочат към конкретно едно, две или три лечебни заведения, в които да е гарантирано да продължи терапията му“, дадоха примери за решение на проблема депутати от управляващото мнозинство.

От ГЕРБ добавиха, че клиничните пътеки са се изчерпали като приложение, те дават неравностойно устойностяване, а резултатът от лечението не е регламентиран. В същото време диагностично-свързаните групи, които биха осигурили реално плащане на извършените грижи и едновременно лечение на основното и съпътстващите заболявания, са зарязани и никой не работи за налагането им. А с тях грижите за болните българи щели да бъдат по-добри.

Отвън прилича на още една симпатична къща в Бояна, но само погледнете какво се крие вътре...

http://petel.bg/Otvan-prilicha-na-oshhe-edna-simpatichna-kashha-v-Boyana--no-samo-poglednete-kakvo-se-krie-vatre---__125636

Днес ще ви покажем един стилен имот, който може да наемете срещу 3200 евро на месец. Това е къща с площ 800 кв. метра в престижния квартал...

Важно за всички бъдещи майки! Ето докога може да работите

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-badeshhi-mayki--Eto-dokoga-mozhe-da-rabotite__125639

Американската медицинска асоциация извършва задълбочени проучвания за ефектите на бременността върху качеството на работа. Някои...

С Реформаторите ще се сблъскаме в общини, където трябва смяна на модела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257118_+%D0%A1+%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D0%B1%D0%BB%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%

 

Към настоящия момент нямам притеснение за управляващата коалиция. За промяната в конституцията съм оптимист

 

- Г-н Цветанов, в управляващата коалиция изобщо говорите ли си? Поставихте в словото си за старта на сезона приемането на промените в конституцията, същия ден АБВ се отметнаха от собствените си подписи и торпилират мнозинството от 180 гласа. Ден по-късно те и ПФ бламираха кабинета за антикорупционния закон, нищо че и той беше уж приоритет. Какво се случва?
- За конституционните промени аз съм оптимист. Според подкрепата в комисия за проекта към момента може да се формира мнозинство от 170-177 души.

- 174 точно, ако не броим евентуална подкрепа от независимите депутати и всички други са в залата.
- Убеден съм, че в оставащите дни или седмици до влизането на законопроекта в пленарната зала ще се проведат преговори с другите партии в парламента. Ще предложим това и на БСП, и на АБВ. Разбира се, и на „Атака“ можем да предложим това, което бихме искали да реализираме. И съм убеден, че може би ще стигнем до съгласие. При първия вариант на конституционните промени бяхме в невъзможност да съберем 160 гласа за влизане на проекта в пленарна зала. Затова започнаха динамичните консултации между Радан Кънев и Лютви Местан и дадоха резултат.

- Има ли общо между оттеглянето на АБВ от проекта за конституцията и думите на премиера, които така и не станаха много ясни - че хората трябва да разберат, че „съдебната реформа е за след Цацаров“?
- Не. Цялостната съдебна реформа е дълъг процес.

- Ден втори на новия сезон - антикорупционният закон не мина, бламиран от 2 от 4-те формации в мнозинството - АБВ и ПФ. От РБ започват да поставят под въпрос участието си във властта. Ще водите ли такъв разговор - и с тях, и с АБВ и ПФ?

- Имаше сериозно несъгласие по този закон от експертизата, която направиха другите партии. Но много бяха партиите, които заявяваха, че основният акцент на всяко правителство трябва да е борбата с корупцията. Това, което ние дадохме като гаранция, бе, че ГЕРБ ще подкрепим проекта на първо четене, но на второ четене ще дадем своите препоръки. За съжаление механичният сбор от ГЕРБ и РБ не може винаги да преодолее останалите партии. Те гласуваха предимно „въздържал се“, малко бяха „против“. Можем да приемем, че се отваря ново предизвикателство и сред партньорите в управлението, и сред останалите ПГ, чрез разговори да търсим конкретно решение, за да изпълним целите, които се лансират от правителството и парламента.

- Парадокс - дори ДПС и РБ успяха да постигнат „исторически компромис“, а със собствените си партньори от АБВ се разминахте по двата си основни приоритета за два дни.
- Силата на демокрацията е, че избирателите решиха да има 8 парламентарни групи. Ако имаше само 3 или 4 и ГЕРБ имаше мнозинство, мога да ви кажа, че в диалог с другите партии щяхме да гарантираме необходимия кворум, за да се приемат всички законопроекти. В момента обаче в тази сложна конструкция, която ние много добре осъзнаваме, само с диалог и търсене на консенсус може да има успех 43-тото НС.

- На този фон да не би Лютви Местан да е прав, че трябва нова формула на властта след местните избори? И какви са вариантите?
- Мога да кажа за изказванията в началото на политическия сезон, че всеки председател на ПГ е бил прав, защото изразява позициите на партията си и начина, по който се възприема бъдещата политика, която трябва да бъде правена. Аз мога да заявя категорично, че към настоящия момент не виждам причини за притеснения за коалиционното правителство и парламентарното мнозинство, което го подкрепя. Разбира се, че всяка от партиите има своята идентичност и формат, в който взема политическите си решения. Тук обаче искам да се върна към времето преди ваканцията и към това, което успяхме да постигнем с колегите от АБВ. Знаете, че тогава в динамичните преговори, които се водеха и с личната намеса на Георги Първанов, който е авторитетът в тази партия, успяхме да имаме подкрепа от трима народни представители, които се подписаха под промените в конституцията.

- Как ще калкулирате резултатите от местния вот - заедно с РБ или поотделно? Как резултатът ще повлияе на оценката за управлението и на разпределението в него?
- Разбира се, че ще се направи някакъв сбор. Но това, което ние сме заявили и сме правили винаги досега - явяваме се самостоятелно, със свои кандидати и листи. Това, което в момента правят РБ - ще участват заедно и поздравления. Общата регистрация ще даде реалната картина на подкрепата, която получава РБ, а и на ГЕРБ, както и на политиката, която правим и на местно ниво, и на национално. Всеки избор е тест за всяка политическа формация.

- Резултатът от евровота беше достатъчно основание да бутне кабинета „Орешарски“. Ще бъде ли причина местният вот за ревизия на тежестта на всяка от партиите в управлението? И дори да започне да се търси нова управленска конфигурация. А и не е тайна, че в ГЕРБ има недоволство от пропорциите и тежестта на РБ в правителството.
- Имам много ясно дефиниране на отговора, който бих могъл да дам, но ако го направя, утре ще има много интерпретации на това, което съм казал...
- Кажете го достатъчно ясно, за да няма възможност за интерпретации.
- Ще кажа това, което каза и премиерът: към настоящия момент коалиционното правителство е стабилно, имаме необходимата подкрепа и от ПФ, и от АБВ за целостта на правителството. Работим в сериозно напрежение на моменти, но това дава възможност за здравината на тази конструкция и се надяваме, че всички ние ще допринесем да имаме стабилно правителство. Нека минат местните избори и тогава да говорим, но сега се стремя само да покажем на хората нашите достойни кандидати и да покажем на хората резултатите, които те са постигнали. Искаме и да влезем в общини, в които трябва да се разруши сегашният модел. Тук може да имаме търкания с нашите партньори от РБ. За нас е по-важно не колко ще вземеш, а дали ще разбием моделите, които задушават, дали ще извършим промените, от които обществото се нуждае. Ще дам за пример Хасково - не знам, ако отидат на балотаж кандидатът на ГЕРБ и, доколкото разбирам, независимият кандидат Георги Иванов, кого ще подкрепи РБ? Дали ще запазим статуквото от вече 4 мандата, или ще подкрепят основния си коалиционен партньор ГЕРБ. В Монтана - ако отидем на балотаж, кой кого ще трябва да подкрепя там? А в София - как ще водим дебатите между Йорданка Фандъкова и Вили Лилков, защото той е бил дълго време в общинския съвет? А през 2005 г., когато Борисов стана кмет, трябваше да разбиваме корупционните схеми, които източваха столицата. Сега, когато имаме пълно мнозинство в София, вече има видими резултати за хората. Това ще е акцентът ни пред обществото - нека забравим популизма и да направим така, че да няма плаващи мнозинства, които дават стимул за задоволяване на всякакви други интереси.

- Добре, значи няма да си броите общи победи. Да питам така - ако някоя от партиите в коалицията не се представи блестящо на вота, това ще значи ли ревизия на мястото й в правителствената коалиция?
- Когато една конструкция е изградена и когато минават определени периоди - може да се окаже, че част от конструкцията е по-слаба. Ние трябва да направим политиката така, че конструкцията да бъде оздравена. И всичко това, което искате от мен да кажа, не смятам, че е коректно да го даваме като възможност и предположение сега. Трябва да бъдем много премерени. Постоянно говоря със структурите, усещам някой път техните вълнения за това каква е конфигурацията - че няма съразмерност в управлението. Но пак, както каза нашият лидер, нямаме достатъчно, за да управляваме самостоятелно. Затова трябваше да направим това правителство, което е допълнителна гаранция за бъдещето.

- Радан Кънев ви обвини, че сте склонявали хора от РБ да играят за ГЕРБ. Кого от техните кадри сте си харесали?
- Разговарях с Радан Кънев и поисках да ми каже един човек, на когото съм се обадил. Няма такъв. Много са хората от РБ от различните партии, които заявяват категорично, че ще подкрепят кандидатите на ГЕРБ. Защото виждат резултати или виждат нещо не съвсем чисто в кандидатите, които се издигат на някои места от РБ. Мога да дам пример с Варна, Пловдив...

- Защо Пловдив? Там ГЕРБ-ер излиза срещу ГЕРБ - депутатът Здравко Димитров, когото изключихте от ПГ, но не и от партията, ще е конкурент на Иван Тотев.
- Иван Тотев е безспорният лидер на местно ниво, той е единствената номинация за кмет на структурите, има големи заслуги и за обявяването на града за европейска столица на културата, и за това, че като реални инвестиции за м.г. Пловдив е на първо място. Колкото до Здравко Димитров - още не се е събирала Изпълнителната комисия, за да вземе решение за партийното му членство.

- Подобно е във Варна - Кирил Йорданов, който беше кмет с подкрепата на ГЕРБ, сега участва срещу Иван Портних. Сигурно сте чули версията, че ГЕРБ играе с два коня на вота, за да се преливат гласове на балотаж?

- Кирил Йорданов никога не е бил член на ГЕРБ. Решението през 2007 г. се взе, защото имахме един председател там, който капсулираше партията и не даваше възможност в нея да участват качествените хора. И категорично мога да кажа, че ГЕРБ има по един кандидат и в Пловдив, и във Варна. Другото са внушения.

- Къде още очаквате подкрепа от ДПС освен в Нова Загора?
- Харесва ми, че акцентирате все върху тези теми, по които се правят внушения. Добре е да се дават отговори. В Нова Загора Николай Грозев е подкрепян от N на брой партии и ще спечели на първи тур. Но заглавията „ГЕРБ и ДПС се прегърнаха“ явно са новина, за разлика от подкрепата на други партии. Защо никой не каза, че ДПС подкрепя РБ, когато оттам лансираха Соломон Паси за София, а Местан каза, че би го подкрепил?

Всяка пета българка спи с мъжа на най-добрата си приятелка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257117_%D0%92%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B8+%D1%81+%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1

 Всяка пета жена у нас е имала интимни отношения с мъж, с когото е имала връзка и нейната най-добра приятелка, разкри анкета за нагласите на българската жена, съобщава "Труд". А трите най-важни неща за нея са семейството, приятелите и кариерата. Богатството не е от ключово значение дори и за респондентките с високи доходи.

Проучването е проведено сред 668 дами по поръчка на FOX Life. Идеята е да се разбере повече за женското приятелство. Близо 70 на сто от истинските приятелства на дамите са продължили повече от 10 години, като най-често са завързани в училище. 60% от запитаните признават, че лъжата е това, заради което биха се разделили с дружката си.

Какъв е събирателният образ на българката през 2015 г.? Те се движат из парковете на ята от по три-четири, не отделят поглед от телефоните си и ако искат нещо да си кажат, си изпращат съобщение по месинджър или снимка по снапчат. Нищо че са на един лакът разстояние.

Най-горещият септември от 100 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257116_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D1%82+100+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 Първата седмица на септември се очертава като най-гореща от 100 г. насам. Това съобщи пред “24 часа” синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

В Хасково например в петък е отбелязан температурен рекорд - 35, 6 градуса, при най-високо постижение досега 34 градуса в далечната 1945 г. Рекорди са регистрирани и в Плевен и Пловдив.

От днес обаче горещините си отиват. Започва сериозно понижение на температурите, като най-напред ще захладнее в Западна и Северна България.

Дневните температури ще паднат средно с около 9-10 градуса. И ако в петък и събота на някои места те са били рекордно високи - в София например 34,5, а в Ловеч почти 40, то днес ще се сринат до 25-26 градуса.

Неделното захлаждане обаче няма да е съпроводено със сериозни валежи, каза Матев.

Ще превали и прегърми само на отделни места в Източна България. Възможни са и градушки, но те едва ли ще представляват заплаха за ламарините на колите, коментира синоптикът.

Вятърът ще се усили и в Дунавската равнина ще достига до 60-70 км/ч.
В понеделник хладният въздух ще обхване цялата страна, като максималните дневни температури ще са между 23 и 29 градуса.

Във вторник и сряда утрините ще са дори студени - по високите западни полета ще е не повече от 8-10 градуса, а на морския бряг - 15-18. Над южните райони ще се създадат условия за валежи.

В четвъртък времето ще остане без промяна. Привечер от запад-югозапад ще се заоблачи и първоначално в южните райони ще завали.
В петък и събота ще вали почти в цялата страна, като очакванията за по-сериозен дъжд са главно за Западна България.

Ще бъде и по-хладно, като максималните температури няма да надвишават 19-25 градуса.

В неделя обаче ще започне трайно подобрение на времето, сутрините ще са по-топли, а дневните температури ще отбележат стабилизиране.

Първият учебен ден - 15 септември, се очертава топъл и приятен, без дъждовни изненади, коментира Матев.

Издирват 30-годишната Калина, изчезнала на 1 септември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257115_%D0%98%D0%B7%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82+30-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%

 Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал "Младост" 4, съобщи БНР.

По данни на близките й, жената е в неизвесност от 1 септември. Тя излязла от дома си и не се е прибрала повече.

Калина е средна на ръст, слаба, с тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи. В деня на изчезването е била облечена със синьо-зелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке.

От полицията апелират хората, ако имат информация за нея, да се обадят на телефон 112, 9828760, 9828731, или в най-близкото поделение на МВР.

 

Зам. министър в Таджикистан разстреля 25 военни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257114_%D0%97%D0%B0%D0%BC.+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B2+%D0%A2%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F+25+%D0%B2%D

 Зам.-военният министър на Таджикистан Абдухалим Назарзода разстрелял 25 свои военнослужещи, които отказали да се присъединят към оглавена от него терористична група, съобщиха руски медии.

Назарзода бе уволнен в петък заради терористичната му дейност. Той оглавявал група, извършила серия от нападения срещу милиционери в столицата Душанбе и в град Вахдат. При престрелките загинали 8 души.

След уволнението Назарзода се отправил към Рамитското дефиле със своята група. По пътя предложил на доскоро подчиненото му подразделение да се присъедини към него. След отказа 25-те войници били разстреляни.

В момента спецчасти са блокирали дефилето и провеждат операция за ликвидирането на терористичната група.

Саркози иска мигрантите да се задържат в България, Сърбия или Северна Африка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257113_%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%B

 Бившият президент на Франция Никола Саркози се обяви за създаването на „центрове за задържане“ на мигрантите в Северна Африка, Сърбия или България, където да бъде решавано дали да им се даде статут на политически бежанци, преди да бъдат допуснати в Шенгенското пространство, предаде Франс прес, цитиран от „Фокус”.

Саркози обясни, че статут на политически бежанец трябва да бъде даван или отказван на мигрантите още преди прекосяването на Средиземно море.

„След това е твърде късно”, заяви той и препоръча създаването на „центрове за задържане в страните от Северна Африка, Сърбия или България – страни, които не са в Шенген“.

Саркози призова и за повторно основаване на свободната за движение зона.

„Не вярвам в реформирането на Шенген. Трябва да преосновем Шенген и Европа“, заяви председателят на партия „Републиканците“. Той посочи и че всички страни членки трябва да имат еднаква миграционна политика.

Президентът на Украйна призова да се лиши Русия от право на вето в Съвета за сигурност на ООН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257112_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D1%8

 Русия трябва да бъде лишена от правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, когато е страна в даден конфликт, това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко в интервю за The Voice of America
„Мисля, че Русия може да остане в Съвета за сигурност, но тя трябва да бъде лишена от правото си на вето в конфликтите, в които е страна. Подобен ход не само ще направи механизмите на Съвета за сигурност на ООН по-добри, но и ще върне ефективността на тези механизми, които сега са блокирани и не могат да изпълняват ролята си. Нямаме друга алтернатива“, каза Порошенко. 
Украинският президент се надява да се създаде Международен трибунал по делото за малайзийския самолет в хода на Общото събрание на ООН в края на септември.
По думите му това е терористична атака и Украйна, заедно с Холандия, Испания, Белгия, Малайзия и целия свят трябва да потърси отговорност за това катастрофално нападение. 
„Светът има право да знае кой е отговорен. За съжаление, само една държава в против такъв трибунал и това е Русия. Особено тъжно е, че тази страна, която е член на Съвета за сигурност на ООН и главен агресор срещу Украйна, има право на вето. Въпреки това, ние продължаваме усилията“, добави украинският президент.

Летище в Лос Анжелис е евакуирано заради бомба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257111_+%D0%9B%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%B2+%D0%9B%D0%BE%D1%81+%D0%90%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%81+%D0%B5+%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%

 Няколко от терминалите на международното летище в Лос Анжелис бяха евакуирани заради опасност от бомба, предаде РИА Новости. Около 14 часа (1 часа българско време) неизвестен мъж се обадил на ФБР и съобщил за взривното устройство. По думите му бомбата била заложена в микробус на охранителната служба около четвърти терминал.
Властите евакуирали пасажерите както от него, така и от трети, пети и шести терминал и от залата за получаване на багаж. Всички пътници били изведени на горния етаж на летището.
На мястото са извикани сапьори. Все още не е известно колко сериозна е заплахата. 

НАТО не е готов да покани Украйна в Алианса, както не беше и през 2008 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257110_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%90%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1

 НАТО ще откаже членството на Украйна, дори и властите в Киев да помолят за такова, смята президентът на Украйна Петро Порошенко. Той заяви това в интервю за The Voice of America.
„Дали Алиансът ще гласува присъединяването ни към НАТО? Не. И ние напълно го разбираме”, каза държавният глава. Той припомни, че Украйна засега не е искала членство, обаче за първи път над 50% от украинците подкрепят такава стъпка.
Въпреки това, по отношение на позицията на международните партньори, Порошенко каза, че по време на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., Алиансът е заявил, че „вратата на НАТО е затворена за Украйна“. Киев не си струва да чука на тази врата, а вместо това трябва да реформира страната си, за да изгради мира в Украйна, заедно с международните партньори, припомни украинският държавен глава.

Мачовете и спортът по телевизията в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963513

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Руски войници публикуват снимки от Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257109_+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B

 Руски войници публикуват в социалните мрежи фотографии от Сирия, съобщава изданието „Новое время“.
Снимките са качени от потребителя „Всичко е зле“ в Twitter. На тях се виждат руски военнослужещи на фона на пропускателни пунктове, бойни машини и военни части.
Постовете са с дати от юни до септември 2015 година. Под снимките войниците пишат за атаките, в които са участвали срещу опозиционната Свободна сирийска армия. 

Бездействието на Австралия за климатичните промени ще е водеща тема на тихоокеанските разговори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257108_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%B2%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%

 Австралия и Нова Зеландия ще се изправят пред остри критики на Форума на тихоокеанските острови, пише британският в. The Guardian. Лидерите от региона са разочаровани, че страните не полагат повече усилия в борбата с изменението на климата, и се опасяват, че глобалното затопляне ще застраши оцеляването на много малки островчета.
Въпросът вероятно ще е водеща тема на срещата на върха на лидерите на тихоокеанските острови тази седмица в Порт Морсби, в навечерието на конференцията на ООН за изменението на климата в Париж по-късно през годината .
Тихоокеанските лидери искат света да работи за ограничаване на повишилите се с около градус и половина температури, опасявайки се, че ако стигнат до 2 градуса по Целзий това ще застраши много малки островчета.
Срещата започва в понеделник, шест месеца след като тайфунът Пам изравни със земята голяма част от остров Вануату и предизвика тежки наводнения в Тувалу, Кирибати и Маршаловите острови.
Домакин ще бъде Папуа-Нова Гвинея, която се бори с друг проблем - най-голямата суша от 20 години насам и потенциална хранителна криза. Премиерът, Питър О'Нийл, заяви, че последствията от Ел Ниньо са изострени заради изменението на климата.
Соломоновите острови и Вануату също преживяват продължителна суша.

„Ислямска държава“ заплашва да окупира една от най-важните магистрали в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257107_%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80%

  Силите на „Ислямска държава“ в Сирия заплашват да завземат един от пътищата с първостепенно значение в страната, пише в. The Independent . Загубата на важната магистрала ще изгони милиони бежанци извън териториите, контролирани от правителството, в допълнение към четирите милиона души, които вече са избягали.
Терористичната групировка е напреднала и се намира на около 35 километра от магистралата M5, единственият основен път, свързващ териториите, контролирани от правителството в Дамаск, със земите на север и на запад.
Последната криза за правителството на президента Башар Асад започна на 6 август с превземането от ислямистите на стратегическия и в голяма степен християнски град Ал Карятейн североизточно от Дамаск. Оттогава бойците на „Ислямска държава“ напредват на запад, превземайки две села близо до М5. Досега сирийската армия не е успяла да си върне Ал Карятейн, където терористите са разрушили манастира Св. Елиън, части от който са на 1500 години.

Опит за рекорд на плажа в "Аспарухово" във Варна! Вижте най-дългата вечеря

http://petel.bg/Opit-za-rekord-na-plazha-v-Asparuhovo-vav-Varna--Vizhte-nay-dalgata-vecherya__125700

Кадър Нова тв Стотици души направиха подготовка за влизане в "Рекордите на Гинес", след като се събраха на най-дългата вечеря на плажа....

Отборът на Англия е първият, класирал се за Евро 2016

http://football.actualno.com/Otboryt-na-Anglija-e-pyrvijat-klasiral-se-za-Evro-2016-news_493894.html

Английският национален отбор е първият, класирал се за Евро 2016 година във Франция. Момчетата на Рой Ходжсън очаквано нямаха никакви проблеми срещу Сан Марино и спечелиха с 6:0 като гости. Това беше седма поредна победа за "трите лъва" в групата. Англичаните събраха актив от 21 точки. Мачът ще се запомни и с изравнения рекорд от страна на Уейн Рууни. Нападателят на Манчестър Юнайтед отбеляза 49-ия си гол с националната фланелка. Толкова има легендата сър Боби Чарлтън. Любопитен факт е, че и д

Ако духът на Съединението възкръсне, ще победим демоните си

http://viewpoint.actualno.com/Ako-duhyt-na-Syedinenieto-vyzkrysne-shte-pobedim-demonite-si-news_493668.html

Съединението е един от най-впечатляващите успехи на българския народ. И би трябвало да го чувстваме като голям празник. Но не е така... Разгледайте празничните програми на различните общини. На вашия град. Някоя и друга изложба, полагане на венци и цветя, и толкова. Като на повечето официални празници, за съжаление. Местната власт, а и може би самият народ, не счита за особено важно да има големи тържества на официалните празници. И така за пореден път ги отбелязваме в съзнанието си просто като

Днес в Берлин управляващите ще обсъждат бежанската криза

http://europe.actualno.com/Dnes-v-Berlin-upravljavashtite-shte-obsyjdat-bejanskata-kriza--news_493895.html

Днес в Берлин ще се проведе среща на партиите от управляващата коалиция в Германия. Участниците в срещата ще обсъдят политиката към мигрантите и бежанската криза в страната. Преодоляването на миграционната криза е национална задача на Германия. Това заяви канцлерът Ангела Меркел вчера в обръщение към гражданите на страната, пише БГНЕС. „Федералните провинции, общините, държавата – всеки тук е длъжен да даде своя принос (в решаване на проблема)“, каза Меркел и съобщи, че герма

9000 души са пострадали при наводненията в Усурийск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257106_9000+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%A3

 В резултат на наводнения в Усурийск, в руския Далечен изток, са пострадали 9000 души, предадеИнтерфакс.
Наводненията в Усурийския градски окръг са предизвикани от преминаването на тайфуна „Гони“. В града са наводнени 300 сгради, а 9000 души са пострадали. В селищата щети да нанесени на 146 дома и 1058 стопанства и са пострадали 415 жители.

Българин иска да стане шампион на ГДР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964149


Ще бъде хубаво, ако успеем да станем шампиони. Искаме да печелим точки срещу всички отбори от Източна Германия. Това обяви преди домакинския двубой срещу “Ханза” българският треньор на “Ерцгебирге” Павел Дочев. Дербито от 7-ия кръг на III немска лига между отборите от бившата ГДР завърши 0:0 в Ауе.
Ще бъде хубаво, ако успеем да станем шампиони. Искаме да печелим точки срещу всички отбори от Източна Германия. Това обяви преди домакинския двубой срещу “Ханза” българският треньор на “Ерцгебирге” Павел Дочев. Дербито от 7-ия кръг на III немска лига между отборите от бившата ГДР завърши 0:0 в Ауе.

В Северна България жълт код за бурен вятър, в други 8 области за горещини

http://society.actualno.com/V-Severna-Bylgarija-jylt-kod-za-buren-vjatyr-v-drugi-8-oblasti-za-goreshtini-news_493892.html

Жълт код за бурен вятър в Северна България, горещини в други 8 области. Жълт код е обявен за 6 септември в 11 области на Северна България заради бурен вятър, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска и Шуменска. В тези области ще духа силен до бурен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек и пулсации до 22-24 м/сек. Жълт код е обявен и за 8 области в Южна и Източна Бълг

Британски ловец на духове засне странен кадър в Лондонската кула

http://petel.bg/Britanski-lovets-na-duhove-zasne-stranen-kadar-v-Londonskata-kula__125699

Ловец на духове твърди, че има снимков материал, който доказва, че убити принцове в Лондонската кула все още обитава строителната...

Възстановена е Търновската конституция

http://chronicles.actualno.com/Vyzstanovena-e-Tyrnovskata-konstitucija-news_493383.html

На 6 септември 1883 година княз Александър Батенберг възстановява Търновската конституция. Това е първата конституция на България. Тя е приета на 16 април 1879 година. През 1881 година е отменена заради политически конфликти, но две години по-късно е възстановена. Търновската конституция е създадена след Освобождението на България, а нейни автори са известни български юристи. Тя цели да регламентира политическите и социалните промени в страната, които настъпват след възстановяването на българска

Смайващи портрети на растение убиец (ГАЛЕРИЯ)

http://curious.actualno.com/Smajvashti-portreti-na-rastenie-ubiec-GALERIJa-news_493729.html

Финландският фотограф естественик Джони Нимела (Joni Niemela) е направил серия снимки, на които е изобразен истински "сериен убиец" на насекоми – месоядното растение росянка. Росянка (или Drosera) вероятно е най-известното и разпространено хищно растение, което вирее почти на всякакви видове почва. То е получило названието си поради наличието на капки влага върху пипалцата си, подобни на привичната за всички нас роса. Независимо от безобидния си вид росянката действа като истински хищник

Пометен от автобус "баровец" към репортер: Не знаеш кой съм! Ще имаш проблеми!

http://petel.bg/Pometen-ot-avtobus-barovets-kam-reporter--Ne-znaesh-koy-sam--SHHe-imash-problemi-__125696

Пловдивчанинът с лъскавото Ауди А7, вратата на което бе отнесена от автобус 211 на спирката до БСУ, сипе заплахи по репортер на Флагман бг....

FOX Life изкара проучване за българките, след което ще гледате с друго око на най-добрата си приятелка

http://petel.bg/FOX-Life-izkara-prouchvane-za-balgarkite--sled-koeto-shhe-gledate-s-drugo-oko-na-nay-dobrata-si-priyatelka__125697

Всяка пета жена у нас е имала интимни отношения с мъж, с когото е имала връзка и нейната най-добра приятелка, разкри анкета за нагласите на...

Програма за честването на 130 години от Съединението на България във Варна

http://petel.bg/Programa-za-chestvaneto-na-130-godini-ot-Saedinenieto-na-Balgariya-vav-Varna__125632

6 септември 2015  10.30 Паметна плоча на княз Александър Батенберг пл. Независимост ВЪЗПОМЕНАНИЕ ЗА  6 СЕПТЕМВРИ 1885  10.50 ШЕСТВИЕ от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване