Лятната папаска резиденция до Рим вече приема туристи

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/09/12/2608648_liatnata_papaska_rezidenciia_do_rim_veche_priema/?ref=rss


Лятната папска резиденция край Рим днес бе отворена за първи път за посетители, тъй като е вече филиал на Ватиканските музеи.

Всяка събота туристите, снабдени с целодневен билет, ще могат да посещават не само Ватиканските музеи и Сикстинската капела, но и Апостолическия дворец в Папските вили (паркове), разположени в Кастел Гандолфо на хълмистите брегове на езерото Албано. Те ще имат удоволствието да се придвижват с влак от живописната и много рядко използвана Ватиканска гара....

Сребърен медал за ансамбъла ни по художествена гимнастика в Щутгарт

http://moresport.actualno.com/Srebyren-medal-za-ansambyla-ni-po-hudojestvena-gimnastika-v-Shtutgart-news_495318.html

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в многобоя на Световното първенство в Щутгарт. Нашите момичета завършиха само след големия фаворит Русия и изпревариха Испания. Българските грации заслужиха отличието в оспорваната надпревара. За първото си изпълнение – с пети ленти по музика от „Жар птица“ световните ни шампионки от миналата година получиха 17.783 точки. За съчетанието с бухалките и обръчи по филма „Цар лъв“ те заслужиха

Меркел призова Гърция по-добре да пази външните граници на Евросъюза

http://europe.actualno.com/Merkel-prizova-Gyrcija-po-dobre-da-pazi-vynshnite-granici-na-Evrosyuza-news_495320.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, чиято страна е залята от безпрецедентна вълна от бежанци, призова Гърция по-добре да пази външните граници на Евросъюза и поиска диалог с Турция заради хилядите мигранти от Сирия, които преминават транзитно през турската територия, пише БГНЕС. Гърция също трябва да поеме отговорността си за защитата на външните граници на ЕС, която сега не е гарантирана, каза Меркел на конгрес на своята партия Християндемократически съюз (ХДС) в Берлин. Много бежанци измина

5 гола на Роналдо и 6:0 за "Реал" срещу Еспаньол

http://football.actualno.com/5-gola-na-Ronaldo-i-60-za-Real-sreshtu-Espaniol-news_495324.html

С 5 гола на Кристиано Роналдо и 1 на Карим бензема отборът на Реал Мадрид победи Еспаньол в мач от третия кръг на Ла Лига, игран в Барселона. Роналдо отбеляза попаденията в  7, 17 (дузпа), 19, 62 и 81 мин . Негова е и асистенция за гола на Карим Бензема в 27-та минута. С петте си гола португалецът изпревари  Раул по брой попадения за мадридчани в Примера дивисион. Всички подробности вижте в Sportline.bg.  

Квотният принцип за бежанците не е обмислен добре, смята Калфин

http://politics.actualno.com/Kvotnijat-princip-za-bejancite-ne-e-obmislen-dobre-smjata-Kalfin-news_495322.html

България ще настоява за конкретни ангажименти в Европа за справяне с бежанската криза, заяви в Силистра вицепремиерът Ивайло Калфин. Той смята, че проблемът е много сериозен и изисква общи решения, а въведеният квотен принцип за приемане на бежанци в рамките на Евросъюза не е достатъчно добре обмислена мярка. България прави всичко по силите си за пресичане трафика на бежанци в страната и засега се справя, каза още Калфин, цитиран от националното радио. "Огромна трафикантска индустрия пренася

12 големи банки с глоба за 1,865 млрд. долара за пазарни манипулации

http://www.investor.bg/drugi/338/a/12-golemi-banki-s-globa-za-1865-mlrd-dolara-za-pazarni-manipulacii-202265/

Виновните са фиксирали цените и ограничавали конкуренцията на пазара на суапове за кредитно неизпълнение

Откъс от "Лудият от площад Свобода" на Хасан Бласим

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/12/2608412_otkus_ot_ludiiat_ot_ploshtad_svoboda_na_hasan_blasim/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Лудият от площад Свобода" - първият сборник с разкази на иракския писател и режисьор Хасан Бласим, издаден на български от "Жанет 45".

"...Вероятно най-добрият жив автор на художествена литература на арабски..." пише "Гардиън" за Бласим, чиято книга и се класира сред десетте най-добри през 2014 г. на "Пъблишърс уийкли", докато вторият му сборник "Иракският Христос"  печели престижната награда за чуждестранна литература на "Индипендънт"....

Измерват UV лъчението на входа на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=301212

Интензитета на слънчевите ултравиолетови лъчи ще измерват на входа на Морската градина доброволци на гражданската еко лаборатория към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР). На 13 септември (неделя) мобилната апаратура ще бъде разположена от 10 до 12 ч до Слънчевия часовник, съобщиха организаторите за Moreto.

824 000 лева чек за топлото на ученици в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979061

Министър Теменужка Петкова връчи на бургаския кмет Димитър Николов чек за 824 000 лева Те отиват за одобрен общински проект за обновяване на Районна отоплителна централа - Меден рудник. Вчера министър Петкова посети обекта, както и едно от
учебните заведения, които ще ползват топлинна енергия от бъдещата модерна централа.
Министър Теменужка Петкова връчи на бургаския кмет Димитър Николов чек за 824 000 лева Те отиват за одобрен общински проект за обновяване на Районна отоплителна централа - Меден рудник. Вчера министър Петкова посети обекта, както и едно от учебните заведения, които ще ползват топлинна енергия от бъдещата модерна централа.

Ляв радикал повежда лейбъристите в Англия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979067

Отявленият социалист и почитател на Карл Маркс - Джеръми Корбин, бе избран в събота за лидер на британската опозиционна Лейбъристка партия.
Корбин взе 59,5 на сто от гласовете и победи още на първи кръг на вътрешнопартийните избори. Негови съперници бяха бившите лейбъристки министри Анди Бърнам, Ивет Купър и Лиз Кендал - и тримата смятани за
Отявленият социалист и почитател на Карл Маркс - Джеръми Корбин, бе избран в събота за лидер на британската опозиционна Лейбъристка партия. Корбин взе 59,5 на сто от гласовете и победи още на първи кръг на вътрешнопартийните избори. Негови съперници бяха бившите лейбъристки министри Анди Бърнам, Ивет Купър и Лиз Кендал - и тримата смятани за

Още тази нощ! Валежите спират, живакът тръгва нагоре

http://petel.bg/Oshhe-tazi-noshh--Valezhite-spirat--zhivakat-tragva-nagore__126515

Снимка Булфото Още вечерта преваляванията в източните райони ще спрат. Започналото разкъсване и намаление на облачността ще обхване...

Шведи създадоха Refugee Air, или защо бежанците не използват самолети

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/12/2607968_shvedi_suzdadoha_refugee_air_ili_zashto_bejancite_ne/?ref=rss


Вместо бежанците да рискуват живота си в гумени лодки в морето, да се провират под граничните заграждения, да избягват враждебната охрана, група шведски активисти иска да им осигури по-лесен, по-безопасен и по-евтин начин да достигнат Европа - със самолет.

Refugee Air има за цел да транспортира бежанците директно от страните, граничещи Сирия като Ливан, Йордания и Турция, където живеят повече от 4 милиона сирийци, които са избягали по домовете си, пише "Ройтерс".

Хората,...

Затвърждава се тенденцията на нарастване на българския износ

http://econ.bg/Новини/Затвърждава-се-тенденцията-на-нарастване-на-българския-износ-_l.a_i.696505_at.1.html

Трайна е тенденцията за увеличаване на износа на България от началото на годината, както към ЕС, така и към трети страни”. Това заяви...

Готови са 5 км от защитната ограда по границата ни в ямболско

http://news.ibox.bg/news/id_1811122657

Още 30 км трябва да се достроят само в този регион.Ограда се строи още на територията на Хасковска и Бургаска област, като целта е да бъде обхваната цялата българо-турска граница.

Бан Ки Мун: Сегашната криза се разраства като цунами

http://www.cross.bg/kriza-izvunreden-sekretar-1480568.html

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун свиква на 30 септември специална среща на върха по миграцията, тъй като проблемът е извънреден. Това заяви самият той в интервю за руското предаване "Вести в субботу", предава ТАСС. "Сегашната криза се разраства като цунами. Първото, което е нужно да направят в такъв случай и европейските, и азиатските лидери - независимо къде и кога се появи подобна криза - е да осигурят на принудителните преселници достойнство и безопасност", каза генералният секретар на ООН. "В Европа се готвят колективно да обсъдят въпроса през ноември - но не е ли това прекалено далече. Проблемът е извънреден и налага спешни решения", подчерта Бан Ки Мун.  

Пътна полиция хваща по 600 шофьори без книжка седмично

http://www.moreto.net/novini.php?n=301214

Всяка седмица „Пътна полиция” хваща по 600 нарушители без книжки – тоест, или никога не са имали, или им е отнета и продължават да карат. Това съобщи в рубриката на Диана Найденова „Карай направо” в „Събуди се” Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция”.

НЗОК пак на червено, отпадна вариантът за национално споразумение при отстъпките

http://pik.bg/нзок-пак-на-червено-отпадна-вариантът-за-национално-споразумение-при-отстъпките-news398233.html

НЗОК пак на червено, отпадна вариантът за национално споразумение при отстъпките

Днешното заседание на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) приключи. На работната среща беше приет отчетът за изхарчените пари от първите 6 месеца на годината.

Стана ясно, че дефицитът е 98 млн. лева. От Надзорния съвет обаче уточниха, че тази сума може да се намали до 72 млн. лева. Това ще се случи, чрез договорените отстъпки с фармацевтичната индустрия и чрез по-голяма събираемост на вноските от здравните осигуровки, съобщи ТВ7.
Ако правителството не одобри актуализация на бюджета, дефицитът ще се прехвърли за следващата година и така касата ще стартира на минус.

Междувременно от НЗОК съобщиха, че около 100 притежатели на разрешителни за употреба подадоха заявления за отстъпки, това означава, че вариантът за национално споразумение отпада.

„НЗОК благодари на притежателите на разрешителни за употреба (ПРУ), които подадоха заявления за отстъпки по чл.21 от Наредба №10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти по чл. 262, ал.6, т. 1 и т.2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, както и на лекарствени продукти за здравни дейности по чл. 82, ал.2, т.3 от Закона за здравето. Въпреки изключително кратките срокове, те и НЗОК успяха да спазят заложените в нормативната база срокове.

Заявления са подали общо 103 ПРУ. По чл. 21, ал. 1, т. 1. от Наредбата заявления са подали 80 ПРУ, които генерират около 85% от разходите на НЗОК за лекарствените продукти, обект на договаряне. ПРУ, които са предпочели договаряне на отстъпки по чл. 21, ал. 1, т. 2 (чрез национално споразумение) от Наредбата, са 23 – съответно около 15%.

Въз основа на тези резултати вариантът за договаряне чрез присъединяване към национално споразумение отпада и НЗОК преминава към следващ етап на договаряне на отстъпки по реда на Наредбата, заявиха от Касата.

Поп Минчо Кръстев разказва за живота на българите преди Освобождението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4977263

Тая видрица носят закачена на ръката си циганките, които ходят от къща в къща, та просят. В нея събират всякакъв материал за ядене: айран, ишумик, сирене, варени тикви, артисала гозбица и прочие, и прочие, каквото си изпроси, та я подарят. И затова моето описание нарекох „Видрица”, защото има описано за българи, даскали, ученици, попове, училища,
Тая видрица носят закачена на ръката си циганките, които ходят от къща в къща, та просят. В нея събират всякакъв материал за ядене: айран, ишумик, сирене, варени тикви, артисала гозбица и прочие, и прочие, каквото си изпроси, та я подарят. И затова моето описание нарекох „Видрица”, защото има описано за българи, даскали, ученици, попове, училища,

Местните избори не могат да се извадят в самостоятелен контекст, смята Петков

http://politics.actualno.com/Mestnite-izbori-ne-mogat-da-se-izvadjat-v-samostojatelen-kontekst-smjata-Petkov-news_495316.html

Местните избори са нещо много по-различно от националната политика, но те не могат да бъдат извадени в самостоятелен контекст. Това каза Румен Петков, заместник-председател на ПП АБВ, в предаването „Беновска пита” по Канал 3. Румен Петков посочи, че те така или иначе са възможност, но и предпоставки и задължение за всяка една от политическите сили да покаже политиките. „Това е голямата задача, пред която сме изправени ние от АБВ, защото имаме един успешен зад гърба си

Взрив в ресторант в Индия взе жертви

http://asia.actualno.com/Vzriv-v-restorant-v-Indija-vze-jertvi-news_495317.html

Най-малко 89 души са загинали при взрив в ресторант в Централна Индия. До трагедията се е стигнало, след като първо е експлодирала газова бутилка, а след това – нелегално съхранявани детонатори, съобщи онлайн изданието на в.Гардиън, цитирано от bTV. Броят на жертвите според различните информационни агенции е между 70 и 104-ма души. Местните власти все още не са обявили официалния брой на загиналите. Сринатото до основи заведение е разположено в град Петлавад в щата Мадхя Прадеш в центр

Б. Чуков: Указанията до българското МВнР са дошли от Виктория Нюланд

http://www.cross.bg/siriya-durzhava-islyamska-1480567.html

/КРОСС/ Ако не беше косвената подкрепа за „Ислямска държава", което вече е позорно, отказът на българското правителство да предостави коридор за руските самолети щеше да е само приповдигнато мажоретно поведение. Но това е част от недоносената външна политика на ЕС в момента. Не сме изключение, за съжаление, каза доц. Дарина Григорова в интервю за предаването на БНР „Деконструкция" и добави: „Не мисля, че нещата са по-изострени заради усиленото присъствие на военни патрули, които да пазят инструкторите в тези бази в Сирия, които са отдавна там. По-скоро, чисто тактически, изтече информация, че по договор от 2007 г. Русия е продала на Сирия МиГ 31, а тези изтребители са много ефективни, и така се проваля отдавнашната идея на САЩ и Турция да се направи буферна зона, безпилотна. Фактически руската ПВО ще успява да изчисти всякакъв опит на американски или турски самолети да бомбардират Сирия под предлог, че се бомбардират терористите. Това е важно от тактическа гледна точка и затова е тази врява". Според Григорова, ставащото в Сирия фокусира три глобални проблема. Първият е битката между ислямистките и авторитарните светски режими. Вторият - необходимостта от реформа на ООН, като институция, която регулира международните отношения. Причината според Григорова е, чe Русия „надиграва САЩ на тази площадка"

Работа без договор установила всяка осма проверка по морето

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/12/2608640_rabota_bez_dogovor_ustanovila_vsiaka_osma_proverka_po/?ref=rss


Нарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на специалната инспекционна кампания по морските курорти, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Традиционно институцията засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната.

По време на кампанията са извършени 1286 проверки в областите с...

Обсъжда се идея за намалена ставка на ДДС за лекарства и храни

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/obsyjda-se-ideia-za-namalena-stavka-na-dds-za-lekarstva-i-hrani-202266/

Ставката на данъка няма да се променя за книги и вестници, категорична е зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева

МФ разглежда идея за намалена ставка на ДДС за лекарства и храни

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mf-razglejda-ideia-za-namalena-stavka-na-dds-za-lekarstva-i-hrani-202266/

Ставката на данъка няма да се променя за книги и вестници, категорична е зам.-министърът на финансите Даниела Везиева

Как природните бедствия се отразяват на кредитните рейтинги?

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kak-prirodnite-bedstviia-se-otraziavat-na-kreditnite-reitingi-202248/

Доклад на S&P изследва влиянието на бедствие, срещано веднъж на 250 г., върху кредитоспособността на държавите

Бисер Миланов се кандидатира за кмет на Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979058



Бисер Миланов е регистриран като независим кандидат за кмет на предстоящите местни избори в Русе, стана ясно от публикуваното решение на Общинската избирателна комисия /ОИК/ на официалния й сайт. Номинацията е на инициативен комитет, в който влизат Робърт Тодоров, Йоанна Капранджиева и Вероника Димитрова.
Бисер Миланов е регистриран като независим кандидат за кмет на предстоящите местни избори в Русе, стана ясно от публикуваното решение на Общинската избирателна комисия /ОИК/ на официалния й сайт. Номинацията е на инициативен комитет, в който влизат Робърт Тодоров, Йоанна Капранджиева и Вероника Димитрова.

Интерпол и Европол искат международна среща за мигрантите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/12/2608590_interpol_i_evropol_iskat_mejdunarodna_sreshta_za/?ref=rss


Шефовете на Интерпол и на Европол приканиха да се свика международна среща на полицейски началници, които да обсъдят каналите за нелегална миграция, действащи на небивали равнища, предаде Франс прес.

Броят на мигрантите в Европа е невиждан, заяви шефът на Европол Роб Уейнрайт след разговор с колегата си от Интерпол в международната полицейска централа в Лион, Източна Франция.

"Трагедията на тези хора засяга всички ни; спешна и незабавна задача за нас е да спрем престъпните...

Във Варна ще се проведе информационно-обучителна среща по Програма "Еразъм+"

http://www.moreto.net/novini.php?n=301210

Информационно-обучителна среща по Програма "Еразъм+" на Европейския съюз, сектор „Младеж“ ще се проведе на 17-ти септември в Младежкия дом във Варна, научи Moreto.net. Събитието се организира от Център за развитие на човешките ресурси с помощта на Община Варна.

Реформаторите внасят жалба срещу решението на ЦИК за еднакви номера в бюлетините

http://offnews.bg/news/n_1/n_557846.html

Реформаторският блок ще внесе в понеделник жалба срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) партиите да имат еднакви номера в бюлетините за предстоящите местни избори. Това съобщи във Велико Търново депутатът Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на блока. Вчера Централната избирателна комисия реши номерата на партиите, които са се регистрирали в ЦИК, да бъдат едни и същи в цялата страна. Това е противозаконно решение. В Изборният кодекс, чл. 423 казва, че номерата се разпределят в общинските избирателни комисии, така че всяка партия да си получи своя номер на място и да може да прави своята местна кампания. С това решение Централната избирателна комисия всъщност се опитва да превърне тези избори в национални. Дадени партии да могат по-лесно, използвайки, както знаете, изборните туристи, които бяха регистрирани преди април месец, да ги натовари на един автобус и да им каже един и същи номер, независимо къде отиват тези автобуси. Ние от Реформаторския блок смятаме, че това решение трябва да отпадне. То дискриминира местните коалиции, дискриминира малките партии, коментира той.

Л. Павлова: Не виждам причина да подам оставка

http://www.cross.bg/teritoriyata-izpulnyavat-zapovedi-1480566.html

/КРОСС/ „Всеки има право на протест, всеки има право на мнение. Не виждам причина да подам оставка за това, че спазвам закона", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в коментар на ситуацията в Гърмен и поисканата от протестиращите роми нейна оставка. Събарянето на незаконни постройки в цялата страна ще продължи, добави тя. Министър Павлова заяви, че съдът е установил, че издадените заповеди за премахване са законосъобразни и трябва да бъдат изпълнени, така че органите на ДНСК изпълняват влезлите в сила заповеди: „Трябва да кажем, че те не се изпълняват само на територията на община Гърмен, а се изпълняват на територията на цялата страна. Изпълнени са над 400 заповеди за премахване в цялата страна, така че в момента от тези 400, само шест са тези, които са на територията на Гърмен. Няма диференцирано отношение".

Украинецът, който се самоуби на стрелбище в Слънчев бряг, бил лекар, работел в Израел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979051

Украинец се самоуби показно на стрелбище "Кондор" в Слънчев бряг. 33-годишният лекар Владимир Берк пристигнал у нас преди няколко дни и отседнал в частен хотел в Свети Влас със семейството си. Той е женен за българка, която също е лекар. Двамата работели в Израел.
В деня на фаталния инцидент, Берк се появил на стрелбищния комплекс и казал,
Украинец се самоуби показно на стрелбище "Кондор" в Слънчев бряг. 33-годишният лекар Владимир Берк пристигнал у нас преди няколко дни и отседнал в частен хотел в Свети Влас със семейството си. Той е женен за българка, която също е лекар. Двамата работели в Израел. В деня на фаталния инцидент, Берк се появил на стрелбищния комплекс и казал,

Иран откри огромни залежи от уран

http://www.investor.bg/drugi/338/a/iran-otkri-ogromni-zaleji-ot-uran-202264/

Откритието идва само два месеца след споразумението по ядрената програма на Техеран със Запада

Ако гражданите на ЕС искат да гласуват на 25 октомври, да побързат

http://pik.bg/ако-гражданите-на-ес-искат-да-гласуват-на-25-октомври-да-побързат-news398231.html

Ако гражданите на ЕС искат да гласуват на 25 октомври, да побързат

Наближава крайният срок, в който гражданите на държава-членка на ЕС, които желаят да гласуват на местните избори на 25 октомври трябва да подадат декларация, за да могат да гласуват наесен. 

На 14 септември изтича крайният срок, в който гражданите на държава-членка на ЕС, които желаят да гласуват на местните избори на 25 октомври 2015 г. трябва да подадат декларация Приложение №8 МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци част ІІ. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване, напомнят от ЦИК.

Гражданите на държава-членка на ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата-членка, на която са граждани и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място.

КНСБ събра кандидати за кметове на Стара Загора на една маса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979039

Дискусия за проблемите на местната власт организира днес след обяд в Стара Загора КНСБ, присъстваха кандидатите за кмет на общината Живко Тодоров /ГЕРБ/, днешен градоначалник, д-р Стефан Шишков /БСП/, Димитър Чорбаджиев /РБ/ и Илия Златев /АБВ/. Организаторите очакваха и Николина Горова /ВМРО/, която не се яви.
Дискусия за проблемите на местната власт организира днес след обяд в Стара Загора КНСБ, присъстваха кандидатите за кмет на общината Живко Тодоров /ГЕРБ/, днешен градоначалник, д-р Стефан Шишков /БСП/, Димитър Чорбаджиев /РБ/ и Илия Златев /АБВ/. Организаторите очакваха и Николина Горова /ВМРО/, която не се яви.

БСП приключи с Кадиев

http://frognews.bg/news_97585/BSP-prikliuchi-s-Kadiev/

Георги Кадиев вече не е член на БСП. Тази новина дойде още преди началото на пленума, който социалистите провеждат на "Позитано" 20. На заседание снощи районният съвет на БСП в "Лозенец", където членува Кадиев, е установила "самоизключване", като решението за това било взето единодушно и въз основа на чл. 27, т. 5 от устава на партията.

Бездомен звяр нападна варненка, разкъса й крака! Жената съди общината

http://petel.bg/Bezdomen-zvyar-napadna-varnenka--razkasa-y-kraka--ZHenata-sadi-obshhinata__126514

Снимка Булфото 50-килограмова бездомна каракачанка нападна жена във Варна и едва не я уби. Жертвата е с разкъсано бедро и сътресение на...

Трагедия! Починалият в Илинденци бил за риба със сина си, момчето го открило

http://pik.bg/трагедия-починалият-в-илинденци-бил-за-риба-със-сина-си-момчето-го-открило-news398223.html

Трагедия! Починалият в Илинденци бил за риба със сина си, момчето го открило

Младият мъж, който бе открит мъртъв в палатка край река Струма в района на село Илинденци, община Струмяни, е починал от инфаркт, пише Struma.bg. 

Мъжът бил за риба с нaй-големия си син и останали да пренощуват на палатка.

Рано тази сутрин той забелязал безжизненото тяло на баща си и веднага сигнализирали на тел. 112. Пристигналите на място екипи на Спешен център само констатирали смъртта.

Починалият е от село Микрево, семеен и има три деца.

Ахмед Башев кандидат-кмет от ДПС за Гърмен

http://frognews.bg/news_97584/Ahmed-Bashev-kandidat-kmet-ot-DPS-za-Garmen/

Кандидат-кметът на ДПС в Гърмен е бившият народен представител Ахмед Башев, съобщава зам.-председателят на движението Рушен Риза в „Епицентър".

В края на годината очакваният дефицит за НЗОК е 98 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=301208

98 милиона лева ще бъде дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса в края на годината. Той може да бъде намален до 72 милиона, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители.

Легендарен боксьор от САЩ стана руски гражданин

http://www.cross.bg/rysko-grazhdanstvo-dzhons-1480565.html

/КРОСС/ Президентът Владимир Путин връчи руско гражданство на легендарния американски боксьор Рой Джонс младши. Указът вече е публикуван на официалния сайт на Кремъл, пише news.bg. На 19 август Рой се е срещал с Путин в Севастопол и е изразил желание да получи руско гражданство. Руският президент се е съгласил при условие, че боксьорът обвърже бъдещето си с дейност в Русия. На 20 август в Ялта американецът е написал заявление за получаване на руско гражданство. За времето си Рой Джонс младши е считан за най-силният боксьор в света без значение в каква категори. Започнал професионалната си кариера през 1989 година, Джонс е ставал световен шампион в четири категории. Той прави и уникално постижение, печелейки шампионския колан в средна, втора средна, полутежка и тежка категории, а също така е и сребърен медалист от Олимпиадата в Сеул през 1988 година.  

Масово по морето се работи без трудови договори

http://pik.bg/масово-по-морето-се-работи-без-трудови-договори-news398226.html

Масово по морето се работи без трудови договори

Всяка осма проверка на Инспекцията по труда из морските ни курорти установява лица, работещи без сключен договор. Нарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на специалната инспекционна кампания по морските курорти.

Традиционно Главна инспекция по труда (ГИТ) засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната. По време на кампанията през 2015 г. са извършени 1286 проверки в областите с курортни селища - Варна, Бургас и Добрич. Това е с 321 проверки повече от лято 2014 г. Проверени са 1282 предприятия с 24 041 заети лица в тях.

Установени са 152 лица, които са работили без сключен писмен трудов договор, т.е. такова нарушение е установявано средно при всяка осма проверка. Не може да се отчете обаче превантивният ефект от проверките, тъй като се наблюдава практиката масово да се сключват договори след обявяване на кампания. Има и тенденция след проверки работодател, при когото са установени лица без трудови договори, да регистрира такива и за други работници, които не са били установени на работните им места от контролните органи.

От ГИТ обясняват и реда на действие: Когато се установи лице без договор, задължително се съставя акт за установяване на административно нарушение, с който са свързани и последващи финансови санкции. Те не могат да бъдат под 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно.

Има и един случай, когато едни и същи лица са установени два пъти да работят без договори. Подобно поведение предполага и по-високи санкции, които могат да стигнат до 15 000 лв., а при липса на съдействие от страна на работодателите и до 30 000 лв. Установени са 21 случая на непълнолетни, които са работили без разрешение от Инспекцията по труда и съответно без договори. За тези случаи се сигнализира прокуратурата, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс.

Установените по време на кампанията нарушения, свързани с разпределението на работното време, са 606 броя. Най-често става въпрос за нерегламентираното полагане на извънреден труд, неспазване на изискванията за междуседмична и междудневна почивка, липса на документи на обектите, от които да е видно кой работник кога се е явил на работа и кога трябва да е приключил работният му ден. За установяване на нарушенията на работното време се налагат по няколко посещения на обектите дори в един и същ ден. Необходимо е и съдействие на самите работещи, каквото обикновено инспекторите не получават.

По заплащането на труда са установени 144, най-често за незаплащане на положен нощен труд и на по-високи надници за работа в почивни дни. Съставените актове са 390. Продължава тенденцията работещите да подават сигнали за нарушения след прекратяване на трудовите им правоотношения или когато вече са напуснали работа. Инспекторите на агенцията припомнят, че за да може да се защитят правата на работниците и служителите, те трябва да полагат труд в момента на проверката. Няма как контролните органи да докажат, че са работили без трудов договор, ако не бъдат установени на работните им места.

След прекратени трудови правоотношения работниците и служителите могат да претендират за дължими суми или незаконност на уволнението си единствено по съдебен ред. По време на кампанията през 2014 г. са извършени 961 проверки в 959 предприятия с 13 290 наети в тях. Установени са 63 лица да работят без трудови договори или средно при всяка 15-а проверка. Обяснение за задълбочаване на негативната тенденция за работа без договори може да се търси в по-тежкия, според хотелиерите, летен сезон, с много по-малко туристи. През 2014 г. нарушенията по работното време са 488, а по заплащането на труда нарушенията са 178.

Крайният срок за вписване на граждани на държави от ЕС в избирателните списъци е 14 септември

http://www.cross.bg/glasyvat-podaval-vpisvane-1480564.html

/КРОСС/ Крайният срок, в който гражданите на държава от ЕС, които желаят да гласуват на местните избори на 25 октомври 2015 г., трябва да подадат декларация Приложение №8 МИ от изборните книжа за вписване в избирателните списъци част ІІ, изтича на 14 септември (понеделник), съобщава ЦИК. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване. Гражданите на държава от ЕС имат право да гласуват, ако са навършили 18 години, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в България, не са лишени от правото да избират в държавата, на която са граждани и отговарят на изискването да са живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място. Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на ЦИК в секция „Документи и бланки".

Не бе постигнато споразумение за отстъпките на скъпи лекарства без аналог

http://healthy.actualno.com/Ne-be-postignato-sporazumenie-za-otstypkite-na-skypi-lekarstva-bez-analog-news_495311.html

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичните компании не успяха да се споразумеят за задължителни отстъпки на скъпоструващи медикаменти без аналог. Според нова наредба на Министерството на здравеопазването индустрията е задължена да намалява цената на лекарствата поне с 10%. Двете страни разполагаха с 20 дни, за да се договорят, но едва 15% от фирмите са изявили такова желание. "Въз основа на тези резултати вариантът за договаряне чрез присъединяване към национално споразумен

Петър Паунов: Вървим в правилна посока в земеделието в Кюстендил

http://kustendil.actualno.com/Petyr-Paunov-Vyrvim-v-pravilna-posoka-v-zemedelieto-v-Kustendil-news_495313.html

В Община Кюстендил има нови трайни насаждения над 15 000 дка, което за нас показва, че действително вървим в правилна посока в земеделието. Това каза за  „Фокус” кметът на община Кюстендил Петър Паунов. „Съумяхме да покажем едно атрактивно и най-вече вкусно лице и се разбра, че никоя субсидия не може да произведе този вкус, който е в региона ни”, заяви Паунов. Той посочи, че едно от ключовите решения за общината е била охраната на селскостопанската продукция. &bdqu

"Литекс" победи "Ботев" и стана водач във временното класиране

http://bgfootball.actualno.com/Liteks-pobedi-Botev-i-stana-vodach-vyv-vremennoto-klasirane-news_495315.html

Ботев Пловдив загуби като домакин от отбора на Литекс с 2:0 в мач от 8-мия кръг на "А" група. Гостите създадоха много положения, но бяга съпътствани с пропуски. Все пак двете попадения им бяха достатъчни за успеха над пловдивчани. През първите 20 минути двата отбора играна равностойно,  преди Арсенио Нунеш да получи възможност за изстрел от границата на наказателното поле. Той не я пропусна и след рикошет в играч на домакините топката влетя в мрежата на Виктор Голас за 1:0. В 80-тата

ТИР самокатастрофира край Ловеч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979024

ТИР самокатастрофира между село Български извор и „Боаза”. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Ловеч, цитирани от
ТИР самокатастрофира между село Български извор и „Боаза”. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Ловеч, цитирани от "Фокус". Сигналът е подаден в 13:15 ч. Водачът на тежкотоварния автомобил е невредим. Няма други участници в пътния инцидент. Към момента трима служители на ”Пътна полиция” регулират движението,

Яценюк: „Разширяването на Северен поток ще ощети Украйна с 2 милиарда долара“

http://svetoven.pogled.info/news/67590/YAtsenyuk-Razshiryavaneto-na-Severen-potok-shte-oshteti-Ukraina-s-2-miliarda-dolara

/Поглед.инфо/ Изграждането на газовия тръбопровод Северен поток-2 би означавало изключването на Украйна от газовия транзит в ЕС, заяви украинският министър-председател Арсений Яценюк.

20-годишна родопчанка ще е посланик на киселото ни мляко в Китай

http://pik.bg/20-годишна-родопчанка-ще-е-посланик-на-киселото-ни-мляко-в-китай-news398221.html

20-годишна родопчанка ще е посланик на киселото ни мляко в Китай

Николая Никова от родопското село Момчиловци е първата победителка в конкурса „Мис Родопи“ - посланик на българското кисело мляко в Китай, съобщава БНР.

20-годишната Николая се открои сред останалите пленителни претендентки с невероятния си талант да свири на гайда. Младата дама е и солист на 100-те каба гайди. 

Кандидат-миските дефилираха със спортно-елегантни облекла и вечерни рокли на дизайнера Стоян Радичев.

Победителката в конкурса „Мис Родопи“ заедно с подгласничките ѝ ще посетят Китай в рамките на Програма за популяризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства.

До понеделник се декларира гласуване у нас на други граждани от ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/12/2608637_do_ponedelnik_se_deklarira_glasuvane_u_nas_na_drugi/?ref=rss


На 14 септември, понеделник 2015 г. изтича крайният срок, в който гражданите на държава-членка на ЕС, които желаят да гласуват на местните избори на 25 октомври, трябва да подадат декларация за вписване в избирателните списъци, припомниха от ЦИК.

Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава декларация на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване....

Луксозен лайнер акостира във Варна за втори път

http://www.moreto.net/novini.php?n=301211

Рано тази сутрин на Морска гара – Варна застана пътническият кораб „Стар прайд“, плаващ под флага на Бахамските острови. 134-метровият луксозен кораб е за втори път в „Пристанище Варна“ ЕАД през тазгодишния круизен сезон, научи Moreto.

"Левски" ще представи нов рекламодател в сряда

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608629_levski_shte_predstavi_nov_reklamodatel_v_sriada/?ref=rss


"Левски" ще представи нов рекламодател в средата на следващата седмица. Засега не се съобщава името на компанията.

"В сряда, 16 септември, ръководството на футболен клуб "Левски" ще представи нов рекламодател на пресконференция", се казва само в сайта на клуба. Сините допълват, че на събитието ще присъстват представители на двете страни.

"Левски" вече представи договора си с "Виваком", който стана генерален спонсор. Сините обвиха и партньорствата си с "Градус" и "Спорт...

Първо в "24 часа": БСП изключи Кадиев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979034

Георги Кадиев вече не е член на БСП, научи  
Георги Кадиев вече не е член на БСП, научи  "24 часа".  Това стана ясно минути преди началото на червения пленум, който започна току-що на "Позитано" 20. На свое заседание снощи районният съвет на червените в "Лозенец", където членува Кадиев, е констатирала неговото "самоизключване". Решението е взето единодушно,

Лиляна Павлова отговори на ромите в Гърмен: Няма да подавам оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979023

Не виждам причина да подавам оставка, аз спазвам закона. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира искането на протестиращите роми в Гърмен да подаде оставка, предаде
Не виждам причина да подавам оставка, аз спазвам закона. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира искането на протестиращите роми в Гърмен да подаде оставка, предаде "Фокус". Лиляна Павлова посочи, че всеки има право на протестиra и право на мнение. „Министерството изпълнява закона най-вече чрез

Лиляна Павлова отговори на ромите в Гърмен: Няма да подавам оставка, спазвам закона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979029

Не виждам причина да подавам оставка, аз спазвам закона. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира искането на протестиращите роми в Гърмен да подаде оставка, предаде "Фокус".
Лиляна Павлова посочи, че всеки има право на протестиra и право на мнение. „Министерството изпълнява закона най-вече чрез
Не виждам причина да подавам оставка, аз спазвам закона. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова коментира искането на протестиращите роми в Гърмен да подаде оставка, предаде "Фокус". Лиляна Павлова посочи, че всеки има право на протестиra и право на мнение. „Министерството изпълнява закона най-вече чрез

Камарата на представителите отхвърли споразумението с Иран

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/67589/Kamarata-na-predstavitelite-othvarli-sporazumenieto-s-Iran

/Поглед.инфо/ Преобладаващата с републиканци Камара на представителите отхвърли предложената от президента Барак Обама сделка с Иран, в едно символично гласуване, което няма никакво значение за прилагането на споразумението.

Съдът в Първомай: Бабата, от която отмъкнаха половин милион, е съдействала на ало-измамниците

http://petel.bg/Sadat-v-Parvomay--Babata--ot-koyato-otmaknaha-polovin-milion--e-sadeystvala-na-alo-izmamnitsite__126512

Снимка marica.bg Магистрати поискаха баба Елена да бъде привлечена като помагач на телефонните измамници, ограбили дома й в квартал...

Унгария прави мобилни съдилища до границата със Сърбия

http://news.ibox.bg/news/id_1728634625

В специални "влакчета" ще се провеждат процеси срещу бежанците-нарушители

Бан Ки Мун: Невъзможно е да изключим Русия от Съвета за сигурност на ООН

http://svetoven.pogled.info/news/67588/Ban-Ki-Mun-Nevazmozhno-e-da-izklyuchim-Rusiya-ot-Saveta-za-sigurnost-na-OON

/Поглед.инфо/ Изключването на Русия от СС на ООН е технически невъзможно, защото „всяка идея или резолюция трябва да се одобри от петте постоянни членки на Съвета.“

Само 557 нелегални имигранти са изведени от България от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=301209

На фона на задълбочаващата се криза с мигрантските потоци от чужди граждани към Европа, от началото на годината от България са изведени общо 557 незаконно пребиваващи граждани. Това става ясно от писмен отговор относно бежанската вълна на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, с който БГНЕС разполага.

1987 г. Близначки от Сладкодум се женят за близнаци от Поточница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4977676

Къде са днес героите от репортажа в "Поглед" преди 28 години

В село Сладкодум по документи се водят 192-ма жители, но там живеят само 73-годишната Бахрие Ибрямова и бившият й съпруг Ибрям Кадир. Той обаче се води с жителство в Турция и няма право да гласува на местните избори.
Този факт съобщи в репортаж от селото за “24 часа” кореспондентът ни
Къде са днес героите от репортажа в "Поглед" преди 28 години В село Сладкодум по документи се водят 192-ма жители, но там живеят само 73-годишната Бахрие Ибрямова и бившият й съпруг Ибрям Кадир. Той обаче се води с жителство в Турция и няма право да гласува на местните избори. Този факт съобщи в репортаж от селото за “24 часа” кореспондентът ни

Raiffeisen продава дъщерното си Zuno на руска банка?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/raiffeisen-prodava-dyshternoto-si-zuno-na-ruska-banka-202262/

Алфа банк може да плати 35 млн. евро за подразделението за директно банкиране на австрийската банкова група

Кунева: Антикорупционният закон ще бъде приет, но като че ли под натиск

http://politics.actualno.com/Kuneva-Antikorupcionnijat-zakon-shte-byde-priet-no-kato-che-li-pod-natisk-news_495305.html

Антикорупционният закон има всички шансове за добро приложение, ако начело застанат независими хора. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, предаде „Фокус”. На кръгла маса в Шумен тя представи основни акценти от закона – плюсове, предизвикателства, пробойните, които той затваря, както и последствията от отхвърлянето му от Народното събрание. Пред присъстващите вицепремиерът посочи, че това е пробизнес зако

Руски самолети с хуманитарна помощ са пристигнали в Сирия

http://asia.actualno.com/Ruski-samoleti-s-humanitarna-pomosht-sa-pristignali-v-Sirija-news_495306.html

Два руски самолета, превозващи хуманитарна помощ, са се приземили в Сирия, предадоха държавни медии, на фона на съобщенията, че Москва засилва военната си подкрепа за Дамаск, съобщи БНР. "Два руски самолета са пристигнали на международното летище в сирийския град Латакия с 80 тона хуманитарна помощ, осигурена от Русия", се казва в информацията на медиите.

Ахмет Давутоглу е преизбран за водач на Партията на справедливостта и развитието

http://europe.actualno.com/Ahmet-Davutoglu-e-preizbran-za-vodach-na-Partijata-na-spravedlivostta-i-razvitieto--news_495310.html

Ръководителят на временното правителство в Турция Ахмет Давутоглу днес бе преизбран за председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на партиен конгрес в Анкара, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Той заемаше поста от есента миналата година, когато предшественикът му Реджеп Ердоган стана президент и напусна партията. Така Давутоглу ще води ПСР на предсрочните изборите на 1 ноември. Освен избор на председател на партията конгресът обсъди редица организационни въпроси и бяха направ

Big Brother си отиде! Да дойде VIP Brother!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979006

В най-известната къща цари трескава подготовка за посрещнето на звездните съквартиранти 16 топ звезди тръпнат в очакване в каква обстановка ще прекарат следващите седмици от живота си.
Част от приключението VIP Brother е постоянната изненада, затова те нямат ни най-малка представа дали ще обитават познатата вече къща на Big Brother,
В най-известната къща цари трескава подготовка за посрещнето на звездните съквартиранти 16 топ звезди тръпнат в очакване в каква обстановка ще прекарат следващите седмици от живота си. Част от приключението VIP Brother е постоянната изненада, затова те нямат ни най-малка представа дали ще обитават познатата вече къща на Big Brother,

Big Brother си отиде! Да дойде VIP Brother!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979013

В най-известната къща цари трескава подготовка за посрещнето на звездните съквартиранти 16 топ звезди тръпнат в очакване в каква обстановка ще прекарат следващите седмици от живота си.
Част от приключението VIP Brother е постоянната изненада, затова те нямат ни най-малка представа дали ще обитават познатата вече къща на Big Brother,
В най-известната къща цари трескава подготовка за посрещнето на звездните съквартиранти 16 топ звезди тръпнат в очакване в каква обстановка ще прекарат следващите седмици от живота си. Част от приключението VIP Brother е постоянната изненада, затова те нямат ни най-малка представа дали ще обитават познатата вече къща на Big Brother,

ЕЦБ може да увеличи служителите в надзора с 25% до 2017 г.

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-moje-da-uvelichi-slujitelite-v-nadzora-s-25-do-2017-g-202258/

Единният надзорен механизъм може да започне да събира вноски от банките в еврозоната в следващите седмици

Дават работодатели на прокурор заради укрити осигуровки

http://econ.bg/Новини/Дават-работодатели-на-прокурор-заради-укрити-осигуровки_l.a_i.696488_at.1.html

Над 100 работодатели отиват на прокурор, заради укрити осигуровки. За да стигнат до неспазилите закона, данъчните са разпитали над 3 000 работници за...

Австрия иска наказания за страните, които отказват да приемат бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_557836.html

Австрийският канцлер Вернер Файман каза в интервю за германския седмичник “Шпигел”, че трябва да се помисли за санкции срещу страните от Европейския съюз, които се противопоставят на задължителните имигрантски квоти. Той предложи на страните, които са против, да им се намаляват европейските структурни фондове, съобщават полски медии. Полша е една от страните, които се обявиха срещу задължителните квоти. Вчера страните от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) за пореден път отхвърлиха задължителния принцип при приемането на имигранти. Унгарският лидер Виктор Орбан, който предизвика критики за твърдата си позиция по отношение на мигрантите, заяви за германския вестник "Билд", че би взел семейство бежанци у дома си, ако е сигурен, че това няма да окуражи други да предприемат пътуване до Европа. Орбан каза, че съпругата и децата му вече активно помагат на бежанците. Над 170 хиляди мигранти са преминали от Сърбия в Унгария от началото на годината. Много от тях се опитват да избегнат регистрация в Унгария, защото се опасяват, че няма да могат да продължат към желаната страна или ще бъдат върнати обратно в Унгария. Орбан заяви, че от 15 септември южната граница със Сърбия ще бъде затворена с висока ограда и мигрантите ще бъдат връщани. Орбан каза още, че тези хора не идват от военни зони , а от лагери в съседни на Сирия страни, като Ливан, Йордания и Турция. "Хората не идват в Европа, за да живеят безопасно, а по-скоро защото искат германски или шведски живот. Условията на живот в Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и Австрия не са достатъчно добри за тях", добави Виктор Орбан. Само за този уикенд Германия очаква 40 хил. имигранти. Това е два пъти повече от бройката желаещи да влязат в страната, в сравнение с предходната седмица. 

Американски политолог: Русия предупреди за заплахите от „Арабската пролет“, но не я послушаха

http://web.barometar.net/81628/

Русия през цялото време предупреждаваше за опасността от свалянето на законните правителства в Близкия Изток. Въпреки това, САЩ, заслепени от новото противопоставяне с Русия, нямат намерения да се вслушат, смята американският политолог Стивън Коен. В условията на нова Студена война американските политици изгубиха способността да мислят рационално и априори считат мнението на Русия за грешно, […]

Лавров потвърди, че в Сирия има руски военни

http://www.mediapool.bg/lavrov-potvardi-che-v-siriya-ima-ruski-voenni-news239184.html

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров потвърди присъствието на руски военни в Сирия, предаде РИА Новости. По думите му присъствието им е свързано с доставките на въоръжение на сирийската армия, която носи основната тежест на противодействието на тероризма в лицето на „Ислямска държава“ и другите екстремистки групировки. Лавров посочи още, че руснаците помагат на сирийците при усвояването на военната техника и я подготвят за използване в борбата срещу терористите. Дипломат №1 на Русия подчерта, че Москва възнамерява да продължи да оказва помощ на Дамаск.

Спипаха варненец с марихуана

http://www.moreto.net/novini.php?n=301204

Вчера около 13:20 часа, в гр. Варна, в ж.к. "Младост" е извършена полицейска проверка на лицето Г.Ж. (34 г.) от Варна. У него е намерено и иззето едно найлоново пакетче, съдържащо суха тревиста маса, съобщиха от варненската полиция за Moreto.

Акциите на GoPro продължават да се сриват

http://www.investor.bg/novini/261/a/akciite-na-gopro-prodyljavat-da-se-srivat-202252/

Инвеститорите са притеснени от очакваното свиване на пазара на преносими камери

Скандал! Френски депутат избухна: Германците ни взеха евреите, а ни връщат араби!

http://petel.bg/Skandal--Frenski-deputat-izbuhna--Germantsite-ni-vzeha-evreite--a-ni-vrashhat-arabi-__126508

Снимка Булфото Депутатът от дясната партия на бившия президент Никола Саркози „Републиканците“ Патрик Деведжиян смая французите,...

Едно българско семейство моли за помощ! Иво го няма вече пети ден!

http://petel.bg/Edno-balgarsko-semeystvo-moli-za-pomoshh--Ivo-go-nyama-veche-peti-den-__126509

Снимка МВР Столичната полиция издирва Иво Василев Граматов, на 53 години, от София, с адрес в ж.к.“Овча купел“. Той е в  неизвестност от...

Учени: Хората се раждаме мързеливи

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ucheni-horata-se-razhdame-myrzelivi-6042478

Откритието е удар за всички, които прекарват часове във фитнеса с надеждата да горят калории...

Дефицитът на НЕК е 3,7 млрд. лева

http://www.cross.bg/leva-mlrd-tzentrali-1480562.html

/КРОСС/ Дефицитът в Националната електрическа компания е 3,7 млрд. лв., 2,3 милиарда от които са генерирани от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ „Белене" и Цанков камък. Тарифният дефицит, генериран от НЕК в резултат на регулаторната политика, е1,4 млрд. лв., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Радио „Фокус" - Бургас.  „На основа регулаторна политика НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите и ВЕИ на по-високи цени, отколкото е пазарната цена. Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия", обясни Петкова. Задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева. По думите й, една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора, е да предоговори условията по двата дългосрочни договора. „За радост, успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление до края на срока на договорите НЕК ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лв. или по 100 млн. лв. годишно", посочи енергийният министър

БСП в борба за блокиращо мнозинство в Столичния общински съвет

http://www.cross.bg/sofiya-pargov-lyava-1480563.html

/КРОСС/ Резултат, който би довел до блокиращо мнозинство в следващия Столичен общински съвет, ще е успех не само за „БСП лява Бъгария", но и за всички софиянци, каза председателят на Градския съвет на БСП в София и представляващ местна коалиция „БСП лява България" Калоян Паргов след като внесе документите за регистрация на коалицията за участие в местните избори в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус". „Няма да позволим ГЕРБ да си разиграва коня по начина, по който го прави до този момент - безогледно, безкомпромисно, в полза на техните лични партийни интереси", категоричен е Паргов. Явно някой много се страхува, че БСП ще се възроди след това, което й се случи на 5 октомври миналата година, отбеляза Паргов и добави: „Разбирам страха на управляващите и на дъщерните организации на БСП. Явно е, че на тези избори БСП ще се яви с всичките си дъщерни организации в наличен формат. Лошото е, че сумарният резултат няма да се брои на БСП, а на левицата. Аз лично много съжалявам за това и го приемам като нож в гърба, тъй като явно някой много се страхува, че БСП ще се възроди след това, което й се случи. Разбирам този страх, но ние ще следваме пътя, който сме начертали. Пожелавам феърплей на всички участници в изборната надпревара и дано да няма повече изненади, като ножове, забити в гърба ни от нашите, вече бивши, другари"

Дефицитът на НЕК е 3,7 млрд. лева

http://www.cross.bg/tzentrali-petkova-mlrd-1480562.html

/КРОСС/ Дефицитът в Националната електрическа компания е 3,7 млрд. лв., като 2,3 милиарда от които са генерирани от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ „Белене" и Цанков камък. Тарифният дефицит, генериран от НЕК в резултат на регулаторната политика, е1,4 млрд. лв., съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от Радио „Фокус" - Бургас.  „На основа регулаторна политика НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите и ВЕИ на по-високи цени, отколкото е пазарната цена. Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия", обясни Петкова. Задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева. По думите й, една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора, е да предоговори условията по двата дългосрочни договора. „За радост, успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление до края на срока на договорите НЕК ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лв. или по 100 млн. лв. годишно", посочи енергийният министър

Старец софиянец прецака пенсионер в Луковит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4978981

79-годишен софиянец плати услуга на 81-годишен мъж от Луковит, с фалшива банкнота. Потърпевшият сам сигнализирал полицията за измамата. Разказал, че непознат мъж, на когото свършил някаква работа, му я заплатил със 100 лева - такава била уговорката им. После клиентът си стръгнал по живо по здраво.
Тогава възрастният луковитчанин с огромна и
79-годишен софиянец плати услуга на 81-годишен мъж от Луковит, с фалшива банкнота. Потърпевшият сам сигнализирал полицията за измамата. Разказал, че непознат мъж, на когото свършил някаква работа, му я заплатил със 100 лева - такава била уговорката им. После клиентът си стръгнал по живо по здраво. Тогава възрастният луковитчанин с огромна и

23 златни и една диамантена сватби вдигнаха в Павликени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979002


Златни сватби празнуваха в събота едновременно 23 семейства в Павликени. Заедно с 60-годишен диамантен брак отбелязаха пък една двойка съпрузи от градчето.
Тържеството за трета година бе организирано от Община Павликени по личната инициатива на кмета инж.Емануил Манолов. Целта е да се даде положителен пример на младите хора и да ознаменува
Златни сватби празнуваха в събота едновременно 23 семейства в Павликени. Заедно с 60-годишен диамантен брак отбелязаха пък една двойка съпрузи от градчето. Тържеството за трета година бе организирано от Община Павликени по личната инициатива на кмета инж.Емануил Манолов. Целта е да се даде положителен пример на младите хора и да ознаменува

Задигат пешеходните пътеки в Перник

http://pik.bg/задигат-пешеходните-пътеки-в-перник-news398206.html

Задигат пешеходните пътеки в Перник

Пешеходните пътеки на най-натоварените места и около училищата в Перник ще бъдат задигнати, пише Мироглед.

Целта е това да накара шофьорите да карат там по-бавно и да пазят пешеходците.

Пешеходната пътека на едно от най-натоварените кръстовища в квартал Димова махала вече е задигната. Днес бе обновена и маркировката й. Очаква се това да се случи и в района на всички училища. Ще бъдат поставени и светещи знаци за пешеподна пътека.

Предстои до няколко седмици за започне премахване и на старите изкуствени неравност. „Легналите полицаи“ трябваше да бъдат премахнати и заменени със задигнати пешеходни пътеки още през май. Заради изпълнението на проекта по „Зелена и достъпна градска среда“ обаче това не бе направено.  След като той бъде финализиран старите „легнали полицаи” ще се махнат.

Дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде под 100 млн. лв.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/deficityt-v-biudjeta-na-nzok-shte-byde-pod-100-mln-lv-202259/

Преразходът може да падне до 72 млн. лв., ако се приложат мерките за намаляване на разходите на касата

Кой се страхува от Джеръми Корбин?

http://www.cross.bg/korbin-partiyata-politika-1480561.html

/КРОСС/ Защо електоратът у нас, а и в Европа, все по-често не припознава традиционните леви партии като носители на идеята за социална справедливост? И макар да няма еднозначен отговор, наскоро един млад лейбърист успешно обобщи може би най-съществената причина. Според него въпросът не е защо хората напускат левите партии, а защо левите партии изоставиха хората? Дали защото предпочетоха илюзията, че конформизмът и снишаването ще бъдат простени за сметка на някоя и друга социална придобивка? Дали защото дотолкова са загубили връзка с реалния живот, че дори не си дават сметка за дълготрайните щети, които нанасят на лявото, надявайки се, че дългогодишните традиции са универсална застраховка за оцеляване? Така всеки опит да се скъса с конформизма бива заклеймяван като комунистическа пропаганда, дело на неуравновесени хора. Това се случи и с „Подемос" в Испания, и със СИРИЗА в Гърция, и с Бърни Сандърс в САЩ. Точно това се случва и във Великобритания през последните няколко месеца. Ожесточената кампания, която се разгърна срещу един от кандидатите за лидер на Лейбъристката партия, граничи с абсурда. От самото начало Джеръми Корбин има сериозни опоненти, но едва след като той се очертава като безспорния фаворит, противниците му започнаха да звучат истерично и да чертаят апокалиптични сценарии за бъдещето на партията и на страната. Покрай изключителния възход на Корбин лесно се забравя колко невероятна изглеждаше неговата кандидатура в началото

Кой се страхува от Джеръми Корбин?

http://www.cross.bg/korbin-partiyata-partiya-1480561.html

/КРОСС/ Защо електоратът у нас, а и в Европа все по-често не припознава традиционните леви партии като носители на идеята за социална справедливост? И макар да няма еднозначен отговор, наскоро един млад лейбърист, успешно обобщи може би най-съществената причина. Според него въпросът не е защо хората напускат левите партии, а защо левите партии изоставиха хората? Дали защото предпочетоха илюзията, че конформизмът и снишаването ще бъдат простени за сметка на някоя и друга социална придобивка? Дали защото дотолкова са загубили връзка с реалния живот, че дори не си дават сметка за дълготрайните щети, които нанасят на лявото, надявайки се, че дългогодишните традиции са универсална застраховка за оцеляване? Така всеки опит да се скъса с конформизма бива заклеймяван като комунистическа пропаганда, дело на неуравновесени хора. Това се случи и с „Подемос" в Испания, и със СИРИЗА в Гърция, и с Бърни Сандърс в САЩ. Точно това се случва и във Великобритания през последните няколко месеца. Ожесточената кампания, която се разгърна срещу един от кандидатите за лидер на Лейбъристката партия, граничи с абсурда. От самото начало Джеръми Корбин има сериозни опоненти, но едва след като той се очертава като безспорния фаворит, противниците му започнаха да звучат истерично и да чертаят апокалиптични сценарии за бъдещето на партията и на страната. Покрайизключителния възход на Корбин лесно се забравя колко невероятна изглеждаше неговата кандидатура в началото

Над 100 работодатели на прокурор заради укрити осигуровки

http://www.moreto.net/novini.php?n=301207

Най-малко 100 работодатели отиват на прокурор заради укрити осигуровки. От тази година укриването на здравни и социални вноски в големи размери се наказва със затвор. Данъчните са разпитали над 3 хиляди работници за това дали бившият или настоящият им шеф ги осигурява на реалните заплати.

Георги Кадиев: Шах с пешката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4977841

Ако срещнете на улицата един политически неориентиран човек с по-скоро десни възгледи, можете да чуете, че не би гласувал за БСП, но може и да има известни симпатии към Георги Кадиев. Попитате ли пък някой заклет социалист, отговорът може и да е, че „такива парашутисти“ нямат място нито в битката за вота, нито в партията.
Ако срещнете на улицата един политически неориентиран човек с по-скоро десни възгледи, можете да чуете, че не би гласувал за БСП, но може и да има известни симпатии към Георги Кадиев. Попитате ли пък някой заклет социалист, отговорът може и да е, че „такива парашутисти“ нямат място нито в битката за вота, нито в партията.

Моуриньо: Няма да си тръгна от "Челси", но и няма да бъда уволнен

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608626_mourinyo_niama_da_si_trugna_ot_chelsi_no_i_niama_da/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо заяви, че е разочарован от слабото начало на сезона. Шампионите спечелиха една победа в първите си четири мача.

"Не съм щастлив. Но съм щастлив, че не съм щастлив. В момента, в който остана доволен от загубен мач, тогава ще съм се променил много. Не искам да се променям", каза Моуриньо в навечерието на гостуването на "Евертън".

"Не съм щастлив, но работя по-упорито от всякога. Оптимист съм, вярвам на футболистите. Футболистите ми вярват,...

Орбан: Европа ще загине, ако пуснем всички бежанци

http://www.bnews.bg/article-141411

В настоящия момент европейските политици живеят в света на бляновете. Те не подозират каква опасност за нас представляват пристигащите. Те не си дават сметка за мащабите на проблема: става дума за десетки милиони хора.

Пес наръфа 6-годишна в Тополовград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4978969

Каракачанско куче нахапа зверски 6-годишно момиченце в Тополовград. Инцидентът стана към 15,30 часа в петък в двора на къща, съобщи ОД на МВР - Хасково.
Малката играела на улицата, но от любопиство влязла в имота. Домашният любимец бил отвързан и нападнал детето. То е било наръфано по ръцете и главата.
Каракачанско куче нахапа зверски 6-годишно момиченце в Тополовград. Инцидентът стана към 15,30 часа в петък в двора на къща, съобщи ОД на МВР - Хасково. Малката играела на улицата, но от любопиство влязла в имота. Домашният любимец бил отвързан и нападнал детето. То е било наръфано по ръцете и главата.

Пчелари се събират на Фестивал на меда в София

http://pik.bg/пчелари-се-събират-на-фестивал-на-меда-в-софия-news398204.html

Пчелари се събират на Фестивал на меда в София

През цялата седмица, в която София отбелязва своя празник, пчеларите от цялата страна по традиция ще се съберат за поредния фестивал на меда, предаде БНР.

Той ще се проведе от 14 до 19 септември на обичайното място - площад "Бански", пред Централната минерална баня. Пчелари от цялата страна ще присъстват на празника - от Видин, Царево, Варна, Ямбол, Благоевград и др. Ще бъдат представени комбинации от пчелни продукти "Ще се наблегне и върху козметичните продукти и лекарство, произведени от мед", обясни председателят на Столичния браншови пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов. Основните пчелни продукти са 7-8, но комбинацията от тях е ценна.

"Както всяка година, очакваме да видим с какво ново ще ни изненадат пчеларите", каза Михахлов.

И Атина демонстрира подкрепа към бежанците

http://europe.actualno.com/I-Atina-demonstrira-podkrepa-kym-bejancite-news_495300.html

Атина се присъедини към някои от европейските столици, които демонстрират днес подкрепата си за бежанците. В Атина започват демонстрации в подкрепа на бежанците. Те са организирани от неправителствени организации. В тях участват също и младежките центрове на левите партии, като искат по-добри условия по прием на бежанците. Демонстрантите се насочват към представителството на Европейския съюз в гръцката столица, предаде БНР. Лидерите на гръцките партиите не включиха в предизборната си програма

Европейски проект може да бъде използван за задвижването на "Турски поток"

http://europe.actualno.com/Evropejski-proekt-moje-da-byde-izpolzvan-za-zadvijvaneto-na-Turski-potok-news_495299.html

Европейската комисия разработва проект за разширяване на газотранспортната система в Югоизточна Европа, който може да бъде използван за нуждите на тръбопровода "Турски поток". Това съобщи в телевизионно интервю руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС. По думите му Европейската комисия е създала работна група на високо равнище, която вече проучва варианти за разширяване на газотранспортните маршрути на европейска територия. Александър Новак подчерта, че Русия е възстановила

Стойчо Стоев за Гонзо: Подготвени сме и ще бъдем заедно в добро и лошо

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-Stoev-za-Gonzo-Podgotveni-sme-i-shte-bydem-zaedno-v-dobro-i-losho-news_495302.html

„Отношенията ни с Георги Иванов са много добри, отлични и изключително професионални. Двамата имаме много добра комуникация и никакви проблеми. Още преди да почне сезонът, знаехме, че ще ни бъде много трудно, защото изграждаме нов отбор. Подготвени сме и ще бъдем заедно в добро и лошо.“, заяви Стойчо Стоев. Така наставникът на "Левски"  за пореден път опроверга спекулации, че има проблем със спортния директор на клуба Георги Иванов-Гонзо. „Съставът за мача със Славия е в

Пътна полиция хваща по 600 шофьори без книжка седмично

http://offnews.bg/news/n_1/n_557831.html

Всяка седмица „Пътна полиция" хваща по 600 нарушители без книжки - тоест, или никога не са имали, или им е отнета и продължават да карат. Това съобщи в пред Нова телевизия Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция". Малко над 300 водачи са хванати с алкохол. 25 деца са загинали миналата година като пътници в катастрофи. 90% от хората в цялата страна ползват колани, ако са на предната седалка, но не е така, ако са на задните седалки. По думите на Рановски към днешна дата има с 33-ма загинали повече при катастрофи в страната в сравнение с миналата година. „Темата е тъжна, а усилията, която прилагаме, са на предела. Има по един екип за цялата област. След като не може с физическа сила и с хора да се покрие територията, има друго решение - монтирани са стационарни камери", каза Бойко Рановски. Той е категоричен, че пари за безопасност на движението има, но трябва да се реализира проект. Такъв проект - за 174 стационарни камери, е започван през годините, но не е завършен. "Искаме да има стационарни камери навсякъде, където има много катастрофи", категоричен е шефът на „Пътна полиция".

Депутат се изинява заради неправилно паркиране

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4978993

 Младият депутат от ГЕРБ Георги Андонов се извини във фейсбук заради неправилно паркиране, извършено в родния му град Гоце Делчев.
Бдителна гражданка засякла личното возило на депутата, който е и кандидат за кмет на Гоце Делчев, снимала и го разпространила в социалната мрежа възмутена.
"Вижте на какво попаднах вчера - колата на депутата Георги
 Младият депутат от ГЕРБ Георги Андонов се извини във фейсбук заради неправилно паркиране, извършено в родния му град Гоце Делчев. Бдителна гражданка засякла личното возило на депутата, който е и кандидат за кмет на Гоце Делчев, снимала и го разпространила в социалната мрежа възмутена. "Вижте на какво попаднах вчера - колата на депутата Георги

Временно е затруднено движението по пътя Господинци-Балдево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4978994

Временно е затруднено движението по път III-1905 Господинци-Балдево в област Благоевград поради свличане на земна маса, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”, цитирани от
Временно е затруднено движението по път III-1905 Господинци-Балдево в област Благоевград поради свличане на земна маса, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”, цитирани от "Фокус". Трафикът се осъществява двупосочно в едната лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Временно е затруднено движението по пътя Господинци-Балдево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4978999

Временно е затруднено движението по път III-1905 Господинци-Балдево в област Благоевград поради свличане на земна маса, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”, цитирани от "Фокус".
Трафикът се осъществява двупосочно в едната лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.
Временно е затруднено движението по път III-1905 Господинци-Балдево в област Благоевград поради свличане на земна маса, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”, цитирани от "Фокус". Трафикът се осъществява двупосочно в едната лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Парад на ретроавтомобили смая жители и гости на Хасково (снимки)

http://pik.bg/парад-на-ретроавтомобили-смая-жители-и-гости-на-хасково-снимки-news398201.html

Парад на ретроавтомобили смая жители и гости на Хасково (снимки)

Парад на ретроавтомобили смая жители и гости на Хасково. Една от атракциите бе Сингер, пише Haskovo.net.

Почитателите на красивите возила напълниха площада тази сутрин още докато автомобилите се подреждаха пред областната администрация.

До обяд около 26 от заявилите участие близо 40 собственици на ретро коли вече бяха паркирали и се кефиха на одобрението на зрителите. По-нови, но все пак ретро красавици, събираха погледите на минувачите, а редом до тях на не по-малко внимание се радваха баби от автоиндустрията.

На фона на очакванията на хасковлии, че кметът Георги Иванов, който е сред известните колекционери на ретро автомобили, ще се появи с някоя от новите си придобивки, той записа скромно участие. Градоначалникът се представи единствено с известния и вече награждаван Ягуар от 1987 година. „Участва по-скоро на олимпийския принцип, отколкото да се бори за награда“, чуха се коментари от феновете.

Всеки участник днес ще получи плакет за участие, монета с лика на Богородица и камбанарията, списание за Хасково и тениска.

Наградите са за първо, второ и трето място, ще бъде връчена и Купата на кмета, като и награда на публиката.

Сингер Воуг от 1964 година беше сред най-разглежданите коли на парада. Тя е собственост на Иван Неделев от Пловдивския ретро клуб. „Няма нищо общо с шевните машини, въпреки че много хора реагират с учудване“, обяснява собственикът. Неделев разяснява, че това е английска марка, създадена от Джордж Сингер. Компанията му започва да прави най-напред велосипеди, в средата на миналия век, а по-късно се развива в автомобилостроенето. Неговата колата е внос от Англия, произведена през 1964 година, купена е на 9 януари през 1965 година от чичо му. От него той я получава в наследство преди десетина години и оттогава тръгва и колекционерското му хоби.

Рядка е като серия, произведени са само 10 000 броя. Като дизайн има забележими елементи от американските автомобили. Затова е и VОУG, за времето си разчупва консервативния английски модел и е една от първите коли с два фара в Европа.

За България също е сред уникалните, защото само тя е в движение.

И днес е с оригиналния си цвят - сив металик. Купето също е непипнато и за половинвековното си съществуване колата изглежда буквално като излязла от завода.

Неделев има още една ретро кола - Форд, който обаче все още се реставрира.

Реформаторите също ще обжалват решението за номерата на бюлетините

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/12/2608611_reformatorite_sushto_shte_objalvat_reshenieto_za/?ref=rss


Реформаторският блок е против решението на ЦИК от вчера да бъде теглен жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините.

"От блока ще подадeм жалба до Върховния административен съд в предвидения от закона тридневен срок". Това обяви на пресконференция във Велико Търново депутатът от РБ и председател на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

Той определи решението като лош знак за честността на изборите и посочи, че е...

Каракчанска овчарка ухапа по главата 6-годишно момиченце в Тополовград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4978983


Каракачанка се нахвърли на 6-годишно момиченце в Тополовград и го ухапа, съобщиха от полицията. Животното пазило двора на къщата на 36-годишна жена.
Инцидентът станал в късния петъчен следобед. Съседското дете играело на улицата, но от любопитство влязло в комшийския имот, за да разгледа по-отблизо кучето.
Каракачанка се нахвърли на 6-годишно момиченце в Тополовград и го ухапа, съобщиха от полицията. Животното пазило двора на къщата на 36-годишна жена. Инцидентът станал в късния петъчен следобед. Съседското дете играело на улицата, но от любопитство влязло в комшийския имот, за да разгледа по-отблизо кучето.

Арестуваха наш професор, бивш политически затворник, за покушението на швейцарското посолство

http://petel.bg/Arestuvaha-nash-profesor--bivsh-politicheski-zatvornik--za-pokushenieto-na-shveytsarskoto-posolstvo__126506

Снимка perniktoday.net Професорът по право и политически затворник от времето на Тодор Живков – Янко Янков, е бил задържан в столичното 5-о РПУ...

Кошмар в Слънчев бряг! Млад лекар отиде на стрелбището и опря пистолет в главата си

http://petel.bg/Koshmar-v-Slanchev-bryag--Mlad-lekar-otide-na-strelbishheto-i-oprya-pistolet-v-glavata-si__126507

Снимка Булфото Украинец се самоуби показно на стрелбище "Кондор" в Слънчев бряг. 33-годишният лекар Владимир Берк пристигнал у нас преди...

Рибарят, намерен в Илинденци, починал от инфаркт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4978964

Млад мъж бе открит мъртъв в палатка край р. Струма в района на с. Илинденци, община Струмяни.
32-годишният мъж от циганската махала на съседното с. Микрево бил с приятели на риба и останали да пренощуват на палатки. На сутринта приятелите му го открили мъртъв и веднага се обадили на тел. 112. Пристигналите на мястото медици от Спешния център само
Млад мъж бе открит мъртъв в палатка край р. Струма в района на с. Илинденци, община Струмяни. 32-годишният мъж от циганската махала на съседното с. Микрево бил с приятели на риба и останали да пренощуват на палатки. На сутринта приятелите му го открили мъртъв и веднага се обадили на тел. 112. Пристигналите на мястото медици от Спешния център само

WSJ: Повечето икономисти не очакват Фед да вдигне лихвите през следващата седмица

http://www.cross.bg/lihvite-sledvashtata-ikonomisti-1480560.html

/КРОСС/ Повечето икономисти, анкетирани от Wallstreet Journal, смятат, че Федералният резерв ще запази краткосрочните лихвени проценти на настоящите почти нулеви нива на заседанието през следващата седмица.  Около 46% от запитаните 64 икономисти от бизнеса и от академичните среди прогнозират, че на заседанието на 16 и 17 септември Фед ще обяви първо повишение на основната лихва в САЩ, докато мнозинството от тях предполагат, че началото на цикъл на затягане на лихвите ще бъде факт на по-късен етап. За 9,5% от анкетираните Фед ще вдигне лихвите за пръв път от близо десет години насам на своето заседание през октомври, 35% смятат, че това ще стане факт на последното за годината заседание през декември, докато 9,5% са на мнение, че централната банка ще изчака до следващата година. Очакванията за предстоящо увеличение на федералната фондова лихва от нейното рекордно дъно между 0,0% и 0,25% се понижиха рязко през последните няколко седмици. Според аналогично проучване на WSJ в началото на август, 82% от икономистите залагаха на повишение на лихвените ставки през септември, едва 3% предполагаха, че Фед ще повиши лихвите през октомври, 13% от тях - на срещата през декември и само 2% смятаха, че централната банка ще изчака до следващата година

Стартира проекта „Нашето зелено Трошево“

http://www.moreto.net/novini.php?n=301205

Идейният проект за цялостно обновяване на микрорайон в жилищен квартал на морската столица, озаглавен „Нашето зелено Трошево“ получи кметът на Варна Иван Портних от Емил Боев, зам.-изпълнителен директор на „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД (новото име на „Далкия Варна“ ЕАД).

ЕК опрощава прекомерните бюджетни дефицити на държавите, приемащи бежанци

http://econ.bg/Новини/ЕК-опрощава-прекомерните-бюджетни-дефицити-на-държавите-приемащи-бежанци_l.a_i.696485_at.1.html

Европейската комисия (ЕК) ще обмисли възможността страните с прекомерни бюджетни дефицити, които търпят сериозен натиск от миграционната вълна, да...

Боса демонстрация на червения килим във Венеция в подкрепа на бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/12/2608602_bosa_demonstraciia_na_cherveniia_kilim_vuv_veneciia_v/?ref=rss


Над 1000 души, много от тях боси, участваха в демонстрация за солидарност с имигрантите в центъра на северния италиански град Венеция, предаде Франс прес.

В шествието участваха множество чужденци, както и леви политици и синдикални лидери. В него имаше транспаранти с надписи като "Няма нашествие, всички сме граждани на света" и "добре дошли, бежанци".
"Демонстрацията на босоногите" е измислена от група творци във Венеция, но бе възприета и в други италиански градове.
...

Боса демонстрация на червения килими във Венеция в подкрепа на бежанците

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/12/2608602_bosa_demonstraciia_na_cherveniia_kilimi_vuv_veneciia_v/?ref=rss


Над 1000 души, много от тях боси, участваха в демонстрация за солидарност с имигрантите в центъра на северния италиански град Венеция, предаде Франс прес.

В шествието участваха множество чужденци, както и леви политици и синдикални лидери. В него имаше транспаранти с надписи като "Няма нашествие, всички сме граждани на света" и "добре дошли, бежанци".
"Демонстрацията на босоногите" е измислена от група творци във Венеция, но бе възприета и в други италиански градове.
...

Порой подрони булевард в Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4978977

Поройният дъжд в петък вечерта подрони част под платното под бул. "Никола Радев" край хасковския квартал "Болярово".
За около 3 часа от небето се изсипаха 91 литра на квадратен метър. Падна и ситен град. Пропаднала е и пешеходна отсечка в същия участък с дължина 7-8 метра. Свлечената пръст оголи и многожилен електрически кабел.
Поройният дъжд в петък вечерта подрони част под платното под бул. "Никола Радев" край хасковския квартал "Болярово". За около 3 часа от небето се изсипаха 91 литра на квадратен метър. Падна и ситен град. Пропаднала е и пешеходна отсечка в същия участък с дължина 7-8 метра. Свлечената пръст оголи и многожилен електрически кабел.

Орбан: Европа ще загине, ако пуснем всички бежанци

http://frognews.bg/news_97583/Orban-Evropa-shte-zagine-ako-pusnem-vsichki-bejantsi/

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е убеден, че ако не се спре потокът от бежанци, християните в Европа може да станат малцинство, а самият Евросъюз да загуби идентичността си.

ООН свиква извънредна среща на върха заради бежанската криза

http://www.bnews.bg/article-141410

"Първото, което е нужно да направят в такъв случай и европейските, и азиатските лидери - независимо къде и кога се появи подобна криза - е да осигурят на принудителните преселници достойнство и безопасност", каза генералният секретар на ООН.

Craft Beer & Music Fest Kicks Off in Sofia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257506_Craft+Beer+%26+Music+Fest+Kicks+Off+in+Sofia

 A hundred craft beers and music from Southeast Europe will dominate this year's rtm+beer2015 festival in downtown Sofia on Saturday and Sunday.
 
RTM's third edition is taking place at the Borisova Garden, in and near Maimunarnika Club. Entry is free.
 
Slovenian, Croatian, Romanian, Greek and Bulgarian beers will be part of the special "Southeast European" selection for the festival.
 
Several guest bands and DJs from the region are to play this weekend: DJ Phillie P and Spacewalker (Serbia), Mr.Goju (Montenegro), Woo D (Slovenia) and KOSTA and UFE (Romania) among others.
 
The Bulgarian lineup includes indie bands such as D A Y O Live Band, The Bedlam Club, and Two Cities (Bulgaria-US).
 
Organizers have said rtm+beer festival is aimed at promoting an improved consumer culture and way of life, raising quality of foods and beverages people enjoy on an everyday basis.
 
With several craft brands gaining increasing popularity over the past year, Bulgaria hasn't been spared the effect smaller breweries are already having on beer culture in the region and elsewhere across the world.
 

Министър Кралев и Ивет Лалова дават старт на Европейската седмица на спорта в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4978955


Спортният министър ще поздрави лично участниците в инициативата в Стара Загора
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и едно от лицата на кампанията Ивет Лалова ще обявят началото на Европейската седмица на спорта #BeActive в България на специална церемония на гребната база в Пловдив на 14 септември (понеделник) от 11 часа.
Спортният министър ще поздрави лично участниците в инициативата в Стара Загора Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и едно от лицата на кампанията Ивет Лалова ще обявят началото на Европейската седмица на спорта #BeActive в България на специална церемония на гребната база в Пловдив на 14 септември (понеделник) от 11 часа.

Министър Кралев и Ивет Лалова дават старт на Европейската седмица на спорта в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4978958

Спортният министър ще поздрави лично участниците в инициативата в Стара Загора
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и едно от лицата на кампанията Ивет Лалова ще обявят началото на Европейската седмица на спорта #BeActive в България на специална церемония на гребната база в Пловдив на 14 септември (понеделник) от 11 часа.
Спортният министър ще поздрави лично участниците в инициативата в Стара Загора Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и едно от лицата на кампанията Ивет Лалова ще обявят началото на Европейската седмица на спорта #BeActive в България на специална церемония на гребната база в Пловдив на 14 септември (понеделник) от 11 часа.

Свлачище обърка движението в района на Кричим

http://pik.bg/свлачище-обърка-движението-в-района-на-кричим-news398199.html

Свлачище обърка движението в района на Кричим

Свлачище затрудни за няколко часа движението в района на Кричим тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.

Скална маса се е свлякла на 4 километра след село Соколовци.

Трафикът се осъществяваше двупосочно в едната лента.

От Пътната агенция призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Eксплозия в Индия, поне 104 жертви

http://frognews.bg/news_97582/Eksploziia-v-Indiia-pone-104-jertvi/

Най-малко 104 души са загинали при експлозията на газова бутилка в претъпкан ресторант в индийският град Петлавад, щата Мадхя Прадеш, предава AFP. Броят на жертвите скочи рязко след първоначалната информация за 20 загинали, след като спасителите извадиха още десетки убити от взрива от отломките на ресторанта и разрушените близки сгради.

"Союз" се приземи успешно

http://www.moreto.net/novini.php?n=301183

Трима космонавти от Международната космическа станция успешно се завърнаха на Земята. Корабът "Союз" се приземи безпроблемно в казахстанската степ на 146 км югоизточно от гр. Жезказган. Със "Союз" от Международната космическа станция на Земята се завърнаха руският космонавт Генадий Падалка, космонавтът от Казахстан Айдин Аимбетов и астронавтът от Дания Андреас Могенсен.

Путин: Минските договорености нямат алтернатива

http://europe.actualno.com/Putin-Minskite-dogovorenosti-njamat-alternativa-news_495291.html

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма алтернатива на минските договорености, предаде ТАСС, като цитира негови изявления пред журналисти в Севастопол. Въпросът за съдбата на Донбас трябва да решава не Русия. С душата и сърцето ние сме с Донбас. Сега главното е да се установи пряк контакт между властите в Киев и властите на Донецк и Луганск, за да бъдат реализирани минските договорености, посочи той. Путин обаче не изключва отлагане на сроковете за изпълнение на минските догов

Около 40 хиляди мигранти очаква Германия в следващите два дни

http://europe.actualno.com/Okolo-40-hiljadi-migranti-ochakva-Germanija-v-sledvashtite-dva-dni-news_495297.html

Около 40 хиляди мигранти могат да пристигнат в Германия в следващите два дни, два пъти повече от влезлите в страната миналия уикенд, предава BBC, цитирана от "Фокус". Повечето се очаква да пристигнат в Мюнхен, но има опасения, дали региона може да се справи с пристигането на толкова голяма група хора. Властите в Германия разполагат около 4 хиляди войници за логистична подкрепа. Германия, която прокара правилата в ЕС за сирийските бежанци, се е превърнала в най-привлекателната дестинация за тя

ДПС издигна Ахмед Башев за кмет на Гърмен

http://offnews.bg/news/n_1/n_557827.html

ДПС издигна бившия депутат Ахмед Башев за кмет в Гърмен. Това съобщи пред Епицентър.бг зам.-председателят на движението Рушен Риза. Решението е взето от ръководството на партията след приключилите късно снощи консултации, на които са присъствали лидерът Лютви Местан, почетният председател Ахмед Доган и депутатите от Благоевград. Освен Башев, който е бил кмет на общината, номинирани са били - настоящият кмет Минка Капитанова, данъчният инспектор Галип Мисирков и общинският съветник Рифат Ходжа.

"Барселона" и "Атлетко" ще призоват за подкрепа на бежанците

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608608_barselona_i_atletko_shte_prizovat_za_podkrepa_na/?ref=rss


"Атлетико" (Мадрид) и "Барселона" ще отправят призив за подкрепа на бежанците. Футболистите на двата отбора ще излязат за мача помежду си тази вечер със специални тениски.

На тях ще пише "Помощ за бежанците", като надписът ще е на испански и английски, съобщава мадридският "Ас". Преди срещата играчите ще се снимат и с транспарант със същото послание.

"Атлетико" и "Барселона" се присъединиха към кампания, събираща средства за сирийските бежанци. Двата клуба ще призоват...

Още трима замесени в измамата на "златната" баба в Първомай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4978951

Още трима души имат участие в измамата на 80-годишната баба Еленка от Първомай. Това заяви преди минути районният прокурор на Първомай Йоанна Запрянова. Всеки момент се очаква да започне разглеждането на мярката за неотклонение на Албенко Методиев и Борислав Димитров, които са двамата задържани за телефонната измама на пенсионерката.
Още трима души имат участие в измамата на 80-годишната баба Еленка от Първомай. Това заяви преди минути районният прокурор на Първомай Йоанна Запрянова. Всеки момент се очаква да започне разглеждането на мярката за неотклонение на Албенко Методиев и Борислав Димитров, които са двамата задържани за телефонната измама на пенсионерката.

Системното прилагане на мерките за засилен контрол на пътя ще продължи

http://press.mvr.bg/NEWS/news150912_06.htm

Вътрешният министър Румяна  Бъчварова и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов проведоха работно заседание с началниците на отделите „Пътна полиция“ от цялата страна

ООН свиква извънредна среща на върха заради бежанската криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4978942

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун смята да свика на 30 септември специална среща на върха по миграцията, тъй като проблемът е извънреден. Това заяви самият той в интервю по руска телевизия, цитирано от БГНЕС.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун смята да свика на 30 септември специална среща на върха по миграцията, тъй като проблемът е извънреден. Това заяви самият той в интервю по руска телевизия, цитирано от БГНЕС. "Сегашната криза се разраства като цунами. Първото, което е нужно да направят в такъв случай и европейските,

ООН свиква извънредна среща на върха заради бежанската криза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4978948

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун смята да свика на 30 септември специална среща на върха по миграцията, тъй като проблемът е извънреден. Това заяви самият той в интервю по руска телевизия, цитирано от БГНЕС.
"Сегашната криза се разраства като цунами. Първото, което е нужно да направят в такъв случай и европейските,
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун смята да свика на 30 септември специална среща на върха по миграцията, тъй като проблемът е извънреден. Това заяви самият той в интервю по руска телевизия, цитирано от БГНЕС. "Сегашната криза се разраства като цунами. Първото, което е нужно да направят в такъв случай и европейските,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване