Кристиано Роналдо вкара пет на "Еспаньол", стана най-резултатен за "Реал" в Примера

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608733_kristiano_ronaldo_vkara_pet_na_espanyol_stana/?ref=rss


Кристиано Роналдо стана най-резултатният футболист на белите в историята на Примера дивисион. Португалецът вкара пет гола за победата с 6:0 срещу "Еспаньол" в Барселона.

С това си постижение нападателят изпревари Алфредо ди Стефано и Раул, като събра общо 230 гола в 202 мача за мадридчани в първенството.

Във вечната ранглиста на Примера дивисион Роналдо излезе на четвъртото място. Убедително начело е Лионел Меси с 285 гола. След това са Телмо Сара (251) и Уго Санчес...

Петното се кандидатира за кмет на Русе

http://www.mediapool.bg/petnoto-se-kandidatira-za-kmet-na-ruse-news239192.html

Инициативен комитет издигна кандидатурата на известния провокатор и осъждан за наркотици Бисер Миланов-Петното. Номинацията му е била одобрена от Общинската избирателна комисия, съобщи Дарик ради в събота. Миланов се е опитал да регистрира и листа за общински съветници, но желанието му е било отхвърлено, тъй като законът не разрешава регистрация на кандидат-кмет и листа при издигане от страна на инициативен комитет.

Теменужка Петкова: Дефицитът на НЕК е 3.7 млрд. лева

http://www.mediapool.bg/temenuzhka-petkova-defitsitat-na-nek-e-37-mlrd-leva-news239192.html

Дефицитът в Националната електрическа компания (НЕК) е 3 млрд. 700 млн. лева., като 2 млрд. и 300 млн. лв. е генериран от невъзстановени инвестиционни разходи за АЕЦ „Белене” и Цанков камък. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в събота. Тя добави, че 1.4 млрд. лв. е тарифният дефицит, който НЕК генерира в резултат на регулаторната политика. „Регулаторна политика, която е на базата на нормативната уредба и на нейна база НЕК изкупува електрическа енергия от двете американски централи, от заводските централи, от топлофикациите, ВЕИ-ата, на по-високи цени, отколкото е пазарната цена. Сами разбирате, това е един заложен дефицит в системата, който води до това НЕК да не може да се разплаща с производителите на електрическа енергия”, обясни Петкова. Задълженията на НЕК към този момент са близо 900 млн. лева. По думите й, една от първите крачки, които българското правителство е предприело, за да преодолее финансовите проблеми в сектора е да предоговори договорите, условията по двата дългосрочни договора. „За радост успяхме да предоговорим намаляването на цената за разполагаемост. Това е цената, която всички ние плащаме, когато тези централи не са натоварени и не работят. В резултат на това намаление НЕК до края на срока на договорите ще реализира икономии в размер на 1 млрд. лева или по 100 млн. лева годишно”, посочи още енергийният министър. 

Министърът и зам.- министърът на енергетиката на посещение в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tI9qSIXiOBA/

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместникът й Жечо Станков се срещнаха с кмета Иван Алексиев и посетиха МБАЛ Поморие. Повод за визитата е одобреният проект на Община Поморие „Изпълнение на мерки за повишаване на енергийната ефективност в МБАЛ – Поморие по Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., на стойност 681 040 лв., която е 100% безвъзмездна финансова помощ, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.
Проектът предвижда повишаване на енергийната ефективност в болницата чрез смяна и реконструкция на вътрешната отоплителна инсталация, която не се използва от 2009 г., както и ремонт на вътрешните помещения в сградата.
След като се запозна на място със състоянието на болницата, министър Петкова одобри усилията за надграждане на изпълнения през края на 2013 година проект за енергийна ефективност по Фонд „Козлодуй” и сподели възможността за осигуряване на последващо надграждащо финансиране по Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници”.
По време на срещата, освен с дейностите по проекта, кметът Иван Алексиев подробно запозна министър Петкова с всички изпълнени процедури от страна на Община Поморие във връзка с изграждането на ел. подстанция 110/20 kv. Министърът пое ангажимент за съдействие при координацията между институциите, така че още в началото на следващата година да се даде старт на същинското изграждане на ел. подстанцията в Поморие.

Вижте колко отсъствия трупат българските деца заради недоимък

http://petel.bg/Vizhte-kolko-otsastviya-trupat-balgarskite-detsa-zaradi-nedoimak__126531

Снимка Булфото Близо 4 милиона са отсъствията на ученици за миналата година в София. Това съобщи шефката на столичния образователен...

По морето масово се работи без трудови договори

http://offnews.bg/news/n_1/n_557898.html

Най-често срещаните нарушения на Черноморието е наемането на работа без трудов договор - работещи без договори са установявани при всяка осма проверка по морските курорти. Това показват резултатите от проверка на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”. Над 300 проверки повече на сезонни обекти са извършени в рамките на инспекционната кампания през лято-2015 в сравнение с 2014 г. Нарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на инспекционната кампания по морските курорти. Традиционно службата засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната. По време на кампанията през тази година са извършени 1286 проверки в областите с курортни селища - Варна, Бургас и Добрич. Това е с 321 проверки повече от лятото на 2014 г. Проверени са 1282 предприятия с 24 041 заети в тях. Установени са 152 души, които са работили без сключен писмен трудов договор, т.е. такова нарушение е установявано средно при всяка осма проверка. Когато се установи лице без договор, задължително се съставя акт за установяване на административно нарушение, с който са свързани и последващи финансови санкции. Те не могат да бъдат под 1500 лв., тъй като в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че това нарушение не може да е маловажно, се посочва в съобщението. Установени са 21 случая на непълнолетни, които са работили без разрешение от инспекцията по труда, и съответно - без договори. За тези случаи се сигнализира прокуратурата, тъй като нарушението е криминализирано и се преследва по силата на Наказателния кодекс, припомнят от агенцията.

В Европа шестваха и срещу бежанците

http://europe.actualno.com/V-Evropa-shestvaha-i-sreshtu-bejancite-news_495337.html

Днес хиляди души в цяла Европа излязоха на шествия, за да покажат подкрепата си към бежанците. Имаше обаче и контрадемонстрации. Близо 5000 души се събраха във Варшава, за да протестират срещу евентуалното приемане на мюсюлмански имигранти, съобщи АФП. „Тук сме, за да може правителството да чуе гласа ни и да се откаже от всякакви планове да приема мюсюлмани”, заявиха от организаторите. Демонстрации със същото искане се проведоха и в Словакия, където в Братислава около 1500 души

Откриха умрял бухал върху покрива на локомотив (СНИМКИ)

http://pik.bg/откриха-умрял-бухал-върху-покрива-на-локомотив-снимки-news398310.html

Откриха умрял бухал върху покрива на локомотив (СНИМКИ)

Служителите на БДЖ във Варна са свалили от покрива на локомотив тялото на мъртъв бухал. Птицата, която е рядко срещана в морска столица, е заснета от читатели на novavarna.net веднага, след като са я видели положена на асфалта пред вагона.

Мистериозно е при какви обстоятелства бухалът е намерил смъртта си. Факт е, че този вид птици посещават местообитаня, които са слабо посещавани от човека.

Те обичат труднодостъпни места, главно в скални масиви и сипеи, пещери, окрайнини на гори, разредени стари гори, често в речни долини, близо до реката.

Не е ясно какво може да е привлякло птицата в населено нахождение като варненската жп гара и особено как се е озовало на покрива на спрелия локомотив.

Не е изключено влакът да е минавал през гориста местност, птицата прелитайки неволно да се е озовала на пътя на локомотива и по този начин да е намерила смъртта си. 

В училище край Варна подаряват книга вместо букет за първия учебен ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=301218

„На 15 септември вместо цветя, дарете любимата си детска книга на училищната библиотека“, призова учителският състав на Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ учениците си и техните родители.

Сребро за националния ни ансамбъл по художествена гимнастика в Щутгарт (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979320

Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в многобоя от Световното първенство по художествена гимнастика в Щутгарт, съобщиха на фейсбук страницата Българска Художествена гимнастика. Ето какво написаха: 
ВИЦЕ-СВЕТОВНИ ШАМПИОНКИ!! Честито ни СРЕБРО! Честита КВОТА!! Честити ДВА финала!!
Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в многобоя от Световното първенство по художествена гимнастика в Щутгарт, съобщиха на фейсбук страницата Българска Художествена гимнастика. Ето какво написаха:  ВИЦЕ-СВЕТОВНИ ШАМПИОНКИ!! Честито ни СРЕБРО! Честита КВОТА!! Честити ДВА финала!!

Сребро за националния ни ансамбъл по художествена гимнастика в Щутгарт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979368

Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в многобоя от Световното първенство по художествена гимнастика в Щутгарт, съобщиха на фейсбук страницата  Българска Художествена гимнастика. Ето какво написаха: 
ВИЦЕ-СВЕТОВНИ ШАМПИОНКИ!! Честито ни СРЕБРО! Честита КВОТА!! Честити ДВА финала!!
Българският национален ансамбъл по художествена гимнастика спечели сребърен медал в многобоя от Световното първенство по художествена гимнастика в Щутгарт, съобщиха на фейсбук страницата Българска Художествена гимнастика. Ето какво написаха:  ВИЦЕ-СВЕТОВНИ ШАМПИОНКИ!! Честито ни СРЕБРО! Честита КВОТА!! Честити ДВА финала!!

Отмора

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/09/12/2607310_otmora/?ref=rss


Високите температури и влажния климат в Сингапур водят до преумора и отделяне на хектолитри пот. Докато постоянно живеещите са намерили начин да се справят с природните дадености, за туристите проблемът е сериозен. От една страна, "не съм тук, за да си почивам", от друга, организмът изисква своето.

БСП ще се опита да се наложи като лявата партия на България на изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/12/2608728_bsp_shte_se_opita_da_se_naloji_kato_liavata_partiia_na/?ref=rss


БСП ще се опита да се наложи като лявата партия на България на предстоящите местни избори. Това е основната цел, която левицата си поставя, стана известно от думите на лидера на БСП Михаил Миков, който говори пред съпартийци в началото на Националния съвет на партията днес. Речта му включваше коментар за предстоящите местни избори и средствата, с които протича подготовката за тях.

"Има редица псевдо леви проекти, които в момента, заблуждавайки избирателите, ще претендират за техния...

27 млн. лв. събраха синдиците на КТБ за седмица

http://offnews.bg/news/n_1/n_557893.html

Близо 27 млн. лева от вземанията на Корпоративна търговска банка (КТБ) са събрали синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев през седмицата, съобщи БНР. Данните са посочени в седмичния отчет на синдиците. Това е най-голямата сума, събирана досега. Почти цялата сума е от събрани задължения по кредити, отпустани от банката. Малко над 2 млн. лева са от вземане, обезпечено със залог на държавни ценни книжа. Синдиците отчитат, че продължават разглеждането на възражения по списъка с признатите вземания от банката.

Валежите спират, температурите стигат до 27°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979308

Още вечерта преваляванията в източните райони ще спрат. Започналото разкъсване и намаление на облачността ще обхване по-голямата част от страната. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за септември. По-значителна ще остава все още в Дунавската равнина и Родопската област.
Утре вече ще е без валежи.
Още вечерта преваляванията в източните райони ще спрат. Започналото разкъсване и намаление на облачността ще обхване по-голямата част от страната. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за септември. По-значителна ще остава все още в Дунавската равнина и Родопската област. Утре вече ще е без валежи.

"Байерн" спечели с подарена дузпа, "Борусия" (Дортмунд) продължи с победите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608727_baiern_specheli_s_podarena_duzpa_borusiia_dortmund/?ref=rss


Водачите в Бундеслигата "Байерн" и "Борусия" продължиха отличния си старт от началото на сезона с четвърти победи от четири мача. Шампионите обаче имаха нужда от помощта на съдията, за да стигнат до 2:1 срещу "Аугсбург".

Баварците губеха с 0:1 до 77-ата минута, когато Роберт Левандовски изравни. В последните секунди реферът даде много спорна дузпа за домакините след падане на Дъглас Коща в наказателното поле и Томас Мюлер вкара.

"Борусия" също имаше труден мач и стигна до...

Валежите спират, температурите стигат до 27°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979317

Още вечерта преваляванията в източните райони ще спрат. Започналото разкъсване и намаление на облачността ще обхване по-голямата част от страната. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за септември. По-значителна ще остава все още в Дунавската равнина и Родопската област.
Утре вече ще е без валежи.
Още вечерта преваляванията в източните райони ще спрат. Започналото разкъсване и намаление на облачността ще обхване по-голямата част от страната. Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за септември. По-значителна ще остава все още в Дунавската равнина и Родопската област. Утре вече ще е без валежи.

Бездомна каракачанка разкъса крака на жена във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979304

50-килограмова бездомна каракачанка нападна жена във Варна и едва не я уби. Жертвата е с разкъсано бедро и сътресение на мозъка, след като си ударила главата, когато кучето е поваляло.
Ръководителката на движение 58-годишната Янка Петрова обикаляла за контрол стрелките в района на Стара гара до рибарското селище във Варненското езеро.
50-килограмова бездомна каракачанка нападна жена във Варна и едва не я уби. Жертвата е с разкъсано бедро и сътресение на мозъка, след като си ударила главата, когато кучето е поваляло. Ръководителката на движение 58-годишната Янка Петрова обикаляла за контрол стрелките в района на Стара гара до рибарското селище във Варненското езеро.

Египетското правителство изненадващо излезе в оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=301224

Премиерът на Египет Ибрахим Махлеб връчи оставката на своето правителство на президента Абдел Фатах ал-Сиси, който на свой ред я прие, съобщават световните агенции. На този етап няма никакво официално обяснение за решението на министър-председателя.

Всичко за измамата на десетилетието! Знаменитият Албенко предложил да дели с полицаите (обзор)

http://petel.bg/Vsichko-za-izmamata-na-desetiletieto--Znamenitiyat-Albenko-predlozhil-da-deli-s-politsaite--obzor-__126529

Автор Веселина Ангелова, в. "Труд", снимка Булфото Бандитите, които с телефонна измама прибраха над 0,5 млн. лв. от старица в Първомай,...

Винаги четете дребния шрифт! Маскират китайски боб като български

http://petel.bg/Vinagi-chetete-drebniya-shrift--Maskirat-kitayski-bob-kato-balgarski__126530

Снимка Булфото В магазините се продава вносен боб от Египет и Китай, но на опаковката му има наименования, които заблуждават...

Корбин оглави Лейбъристката партия

http://europe.actualno.com/Korbin-oglavi-Lejbyristkata-partija-news_495336.html

66-годишният социалист Джеръми Корбин бе избран за лидер на британската Лейбъристка партия, предаде Reuters. Фаворит в анкетите по време на отвореното гласуване за лидер на опозицията, Корбин спечели изборите с 59.5 на сто от гласовете. Негови съперници бяха бившите министри Анди Бърнам, Ивет Купър и Лиз Кендал - и тримата смятани за привърженици на политиката на бившия премиер Тони Блеър. „Кампанията за първичните избори показа, че нашата партия и нашето пламенно, демократично, многообр

"Литекс" излезе начело след победа над "Ботев" в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608700_liteks_izleze_nachelo_sled_pobeda_nad_botev_v_plovdiv/?ref=rss


"Литекс" спечели гостуването си на "Ботев" (Пловдив) с 2:0 във втория двубой от осмия кръг на А група и излезе начело в класирането преди оставащите три мача. 

Оранжевите записаха четвърта победа през сезона и събраха 15 точки. Те имат аванс от една пред "Лудогорец", който по-късно днес гостува на третия "Берое". Преднината на тима от Ловеч пред старозагорци е две точки, а пред четвъртия "Славия" - три точки. 

Арсенио Нунеш откри резултата на стадиона в кв. "Коматево" в...

VIP Brother 2015 - 16 звезди и "друга действителност"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/vip-brother-2015-16-zvezdi-i-druga-dejstvitelnost-6042482

В най-известната къща цари трескава подготовка за посрещнето на звездните съквартиранти

Все повече работещи без договори по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=301219

Нарушенията, свързани с работното време и по възникване на трудовите правоотношения, продължават да имат най-голям дял от всички установени по време на специалната инспекционна кампания по морските курорти. Традиционно ИА ГИТ засилва контрола в тях през двата пикови месеца за сезона - юли и август, като се командироват и инспектори от вътрешността на страната.

Картонени пътни знаци поставиха на опасно кръстовище в "Дружба"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979294

Пътни знаци от картон поставиха на опасно кръстовище в столичния квартал
Пътни знаци от картон поставиха на опасно кръстовище в столичния квартал "Дружба" червени активисти от квартала. Става въпрос за кръстовището на улиците "Илия Бешков" и "Кап. Димитър Списаревски". Това е знак към компетентните органи да си свършат работата, ако те не го направят, ще сложим и истински пътни знаци,

Преизбраха Давутоглу за председател на Партията на справедливостта и развитието в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979238

Ръководителят на временното правителство в Турция Ахмет Давутоглу днес бе преизбран за председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на партиен конгрес в Анкара, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.
Той заемаше поста от есента на м.г., когато предшественикът му Реджеп Ердоган стана президент и напусна партията.
Ръководителят на временното правителство в Турция Ахмет Давутоглу днес бе преизбран за председател на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на партиен конгрес в Анкара, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Той заемаше поста от есента на м.г., когато предшественикът му Реджеп Ердоган стана президент и напусна партията.

"Амнести интернешнъл" разкритикува условията на живот на бежанците в България

http://www.mediapool.bg/amnesti-interneshnal-razkritikuva-usloviyata-na-zhivot-na-bezhantsite-v-bulgaria-news239191.html

Бежанците в България са настанени в много лоши условия, смятат от правозащитната организация "Амнести интернешнъл". Активистът на организацията Барбора Черноселкова сравни пред БНР в събота условията в българските бежански лагери със ситуацията в Унгария, където е била допреди няколко дни. „Аз посетих центровете, които са по границите и видях стотици хора, които са в същото положение, както бежанците в Унгария. Някои от хората ни казаха, че помещенията са препълнени. Освен това аз бях ужасена от начина, по който бяхме пазени. Ние не можехме да се движим свободно в центъра. Зад нас постоянно имаше някой и ние не можехме да говорим свободно с бежанците. Хората ни казваха, че не искат да останат повече в България. Те направо не могат да повярват, че няма осигурени най-елементарни условия за тях“, разказа тя. По думите й това, което я е изненадало най-много е, че след 2013 г. броят на бежанците, които идваха към България, започна да намалява. „Това създаде усещане сред организациите, които се борят за спазването на човешките права, че страната ще подобри местата условията, в които се настаняват бежанците. Очакваше се да работи и за интеграцията на бежанците. Това обаче не се случи. Особено в центъра в Харманли“, добави Черноселкова. Тя подчерта, че Европа трябва да търси дългосрочно решение на бежанския проблем като освен спешните мерки по настаняването на хората, трябва да се намери начин за тяхната интеграция. Според нея в следващите две години вероятно на континента ще дойдат милион и триста хиляди бежанци. „Тук има два въпроса. Първият е проблемът с нелегалното преминаване на хора и осигуряването на сигурни пътища за бежанците. Именно това е причината, поради която хората умират в морето или преживяват изключително големи трудности, удряни са и са блъскани от полицията. Другият въпрос, който искам да отбележа, е за квотите. Категорично искам да подчертая, че ние не говорим за квоти, а за хора и за спазване на човешките права. Трябва да има много бързо решение за преместването на хора в различни държави от граничните страни. Абсолютно ясно е, че Унгария не може да се справи сама с тази ситуация. Там идват стотици хиляди хора, на които трябва да им бъде осигурена възможност да продължат пътя си в други страни - членки на Европейския съюз“, посочи Черноселкова. Според нея трябва да има много сериозна финансова подкрепа за граничните страни на ЕС, каквито са Гърция, България и Унгария. Те трябва да подобрят организацията си за приемане на бежанците и местата за настаняване. Случаят с България обаче категорично показва, че трябва да има и доста добър контрол как правителствата харчат парите, които са осигурени за справяне с бежанската криза, смята още Барбара Черноселкова от "Амнести Интернешънъл".

Джеръми Корбин - от аутсайдер до лидер на лейбъристите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/12/2608246_djerumi_korbin_-_ot_autsaider_do_lider_na_leiburistite/?ref=rss


71-годишен, любител на бежовите ризи без вратовръзки, привърженик на обединението на Ирландия, движещ се из улиците на Лондон с велосипед. Така може да изглежда бъдещият премиер на Великобритания след изборите през 2020 г., ако победителят е 66-годишният Джеръми Корбин. В събота той спечели вота за нов лидер на Лейбъристката партия.

Доскоро смятаният за аутсайдер политик е сред най-горещите теми на Острова. Според проучване на YouGov, цитирано от в. "The Guardian", Корбин има...

От белите нощи по-дълги са само пловдивските*

http://offnews.bg/news/n_1/n_557852.html

Открай време съм на мнението, че Пловдив е най-европейски изглеждащият български град, а преживяванията ми през последните години в него потвърждават това ми мнение. За ваша радост или нерадост обаче ще ви разкажа само за последните си два дни там и по-конкретно за Нощта на галериите и музеите, известна накратко като "Нощ / Пловдив" . Сухата информация, с която да се запознаете, гласи, че фестивалът се провежда за 11-и пореден път на 11 и 12 септември, като тазгодишното издание предлага над 100 събития на повече от 70 локации в центъра на града. За да може да бъде наквасена и преглътната по-лесно цялата тази информация, организаторите бяха предвидили (и в момента, в който пиша, все още са) т.нар. локация 0, намираща се на ул. „Станислав Доспевски“. Локацията е екологичен информационен пункт, направен от картонени фунии, където всеки желаещ може да получи информация за случващото се в Нощта и да си вземе сувенир, ако поиска. Едната половина на информационния пункт. Снимка: OFFNews. Освен че самата инфо точка изглеждаше като произведение на изкуството, в нея се предлагаха безплатно и 5 броя брошурки, всяка от които отговаряща на едно от петте тематични разделения на фестивала - „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“, „Кураторска програма“ и „Малката Нощ“ за деца. В тях имаше карти на центъра на града с отбелязани локациите, част от Нощта, както и кратко описание на английски и български какво представлява всяко едно от тях, заедно с час, адрес и идентификационен номер за ориентация. За най-заинтересованите имаше и дебело книжле с подробна информация за над стоте събития. Безценните материали можеха да се намерят и в почти всички книжарници, музеи, галерии, барове, хотели и други места из центъра. И ги наричам безценни, защото без тях щях да се лутам като муха без глава през града, без да знам къде и защо ходя. Не, че пак не го направих, но тук вината е лично моя. При над 100 събития, разпръснати в 2 дни, 70 локации и различни часови пояси просто е невъзможно да следваш структуриран план на посещение, ако не си отделил най-малко половин час, за да разучиш информационните брошури и да си съставиш график къде и кога да отидеш. Въпросните брошури с информация и карти. Снимка: OFFNews. Така или иначе е невъзможно да се посетят всички желани обекти наведнъж, но ако и вие бяхте тръгнали като мен изследователски, отново щяхте да намерите страшно много места, участващи в Нощта, тъй като те се различаваха с издадени към улицата табели с номерация и информация. Участниците бяха подготвили специални концерти, изложби, беседи с писатели, работилници, лекции, прожекции и още изненади. Специално за фестивала свои изложби представиха и френски и американски артисти, а докато обиколих около 40 пъти центъра, чух френска, немска, английска и руска реч, освен, разбира се, българската. В съчетание с великолепния Plovediv (ха-ха-ха) мисля, че може да разберете думите ми в началото за европейското излъчване. Табела, упътваща към място, част от фестивала, на заден план се вижда още една. Снимка: OFFNews. Изобщо целият град бе сребърен поднос с културен пир. Не ме разбирайте погрешно, не съм поклонник на Запада или нещо подобно, но е приятно да присъстваш на нещо толкова вдъхновяващо и красиво, без да ти мирише на кебапчета и чалга. Улиците се пръскаха от хора, а по главната - „Княз Александър I Батенберг", човек трудно се разминаваше с множеството. Добър щрих бяха и уличните артисти, които честно казано не разбрах дали официално бяха част от Нощта, или се възползваха от момента. Най-много ми харесаха златната жена статуя и Моцарт, особено Моцарт всъщност. Той се бе издокарал от перуката до пантофките (такава е била модата тогава) и, качен на пиедестал, свиреше на цигулка, а в краката му зад няколко плика с бонбони дремеше жива котка. Не знам дали последното беше случайност, или композиторът наистина е бил почитател на домашните любимци, нито колко често явление е предрешеният музикант, но за мен като гост беше много приятно да го видя и чуя. Моцарт в Пловдив. Снимка: OFFNews. Бях на толкова много места и на още толкова много не бях, че избрах да не говоря за отделни събития, ами за цялостната зареждаща атмосфера на фестивала, която не успя да бъде потушена дори от излелия се мини потоп над града , който продължи от около 22:00 до 01:00 часа някъде. Истина е, че времето се оказа малшанс и пълните улици се изпразниха бързо, но за сметка на това много от хората намериха подслон в галериите, заведенията и музеите, част от културния фестивал, които работеха до 01:00 часа, а някои от след това. Традиционни японски кукли, мечове и дрехи в центъра за съвременна история в РИМ-Пловдив: нямаше как да не акцентирам, тъй като съм почитател на японската култура, задължително препоръчвам. Снимка: OFFNews. В заключение мога да кажа, че "Нощ / Пловдив" беше изключителен фестивал, който се сравнява и даже надминава в някои отношения подобни неща в гледаната от нас с толкова незаслужена завист Европа. Друга истина е, че цялата страна - от столицата до най-малките селца - отчаяно се нуждаят от повече такива събития, от повече качествена култура, тъй като културата е ключът към по-добър, по-щастлив и по-одухотворен живот, а оттам насетне и към всичко останало, към което се стремим към народ и като личности. И защо говоря в минало време - фестивалът продължава и тази вечер. Бързо се ориентирайте в програмата и се насладете на остатъка му, за да не чакате догодина. ------------------------------------------------------------------ *Моля организаторите на "Нощ/ Пловдив" да ме извинят за дребното плагиатство , което предпочитам да нарека вдъхновение.

Виждали ли сте го? Пети ден няма ни вест, ни кост от него

http://pik.bg/виждали-ли-сте-го-пети-ден-няма-ни-вест-ни-кост-от-него-news398292.html

Виждали ли сте го? Пети ден няма ни вест, ни кост от него

Столичната полиция издирва Иво Василев Граматов, на 53 години, от София, с адрес в ж.к.“Овча купел“. Той е в неизвестност от вечерта на 8 септември, като за последно е бил забелязан близо до кафене в квартала, между бл.32 и бл.33.

Граматов е висок 170-175см, с нормално телосложение, права, прошарена коса, кафяви очи, скулесто лице.

Хората, които имат информация за Граматов, могат да се обадят на тел.112, тел.9821760, тел.9821755 или в най близкото поделение на МВР.

Калфин: България ще настоява за нов подход от ЕС и международната общност към кризата с бежанците

http://pik.bg/калфин-българия-ще-настоява-за-нов-подход-от-ес-и-международната-общност-към-кризата-с-беж-news398291.html

Калфин: България ще настоява за нов подход от ЕС и международната общност към кризата с бежанците

България ще настоява за конкретни ангажименти в Европа за справяне с бежанската криза, заяви в Силистра вицепремиерът Ивайло Калфин, съобщи БНР. Той смята, че проблемът е много сериозен и изисква общи решения, а въведеният квотен принцип за приемане на бежанци в рамките на Евросъюза не е достатъчно добре обмислена мярка. 

България прави всичко по силите си за пресичане трафика на бежанци в страната и засега се справя, каза Ивайло Калфин и допълни:

Огромна трафикантска индустрия пренася тези хора на хиляди километри от страните, от които те бягат. Системата за квоти, която беше обявена онзи ден от председателя на Европейската комисия, за нас остава не особено ясна. България няма възможност да арестува тези бежанци. Да, ние можем да ги приемем, да им помогнем, да ги регистрираме, но да ни се вменява отговорност ние да държим насила бежанците у нас, ми се вижда малко прекалено. България ще настоява за нов подход от страна на Европейския съюз и международната общност към кризата за бежанците, каза още Калфин:

"Съкращаването на списъка на тези, които са допустими да са бежанци, което трябва да се направи на европейско равнище, е особено важно. На следващо място ЕС трябва да предприеме една реалистична програма как точно и какво се случва с бежанците. И разбира се, тук трябва да се постави финансовият въпрос, свързан с поемането на финансовите тежести за бежанците. Аз мисля, че абсолютно недостатъчна е активността и не са целенасочени действията и на Европейския съюз, и на трансатлантическите ни партньори САЩ и Канада. Да се потърси съгласие с всички тези страни, които са готови да си сътрудничат, за се спрат конфликтите и тероризма в Близкия изток", поясни Калфин.

Фармацевтичните дружества не искат да връщат в здравната каса 10% от цената на лекарствата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/12/2608698_farmacevtichnite_drujestva_ne_iskat_da_vrushtat_v/?ref=rss


Здравната каса и фармацевтичните компании не успяха да се споразумеят за задължителни отстъпки на скъпоструващи медикаменти без аналог, съобщи БиТиВи. Според нова наредба на Министерството на здравеопазването индустрията е задължена да връща в бюджета на касата поне 10 на сто от цените на медикаментите. 

Двете страни разполагаха с 20 дни, за да се договорят, но едва 15% от фирмите са изявили такова желание.

"Въз основа на тези резултати вариантът за договаряне чрез...

КАТ хваща по 600 шофьори без книжки седмично

http://www.mediapool.bg/kat-hvashta-po-600-shofyori-bez-knizhki-sedmichno-news239190.html

Всяка седмица КАТ хваща по 600 нарушители без книжки - тоест, или никога не са имали, или им е отнета и продължават да карат. Това съобщи Бойко Рановски, началник на „Пътна полиция" в събота пред Нова телевизия. Малко над 300 водачи са хванати с алкохол. 25 деца са загинали миналата година като пътници в катастрофи. 90% от хората в цялата страна ползват колани, ако са на предната седалка, но не е така, ако са на задните седалки. По думите на Рановски към днешна дата има с 33-ма загинали повече при катастрофи в страната в сравнение с миналата година. „Темата е тъжна, а усилията, която прилагаме, са на предела. Има по един екип за цялата област. След като не може с физическа сила и с хора да се покрие територията, има друго решение - монтирани са стационарни камери", каза Бойко Рановски. Той е категоричен, че пари за безопасност на движението има, но трябва да се реализира проект. Такъв проект - за 174 стационарни камери, е започван през годините, но не е завършен. "Искаме да има стационарни камери навсякъде, където има много катастрофи", категоричен е шефът на „Пътна полиция".

Солидарност или протекционизъм

http://offnews.bg/news/n_1/n_557879.html

Миграционната криза очерта един от най-сериозните проблеми пред Обединена Европа. В европейската година на развитието, когато част от външнополитическия дебат би трябвало да бъде съсредоточен върху ролята на Европейския съюз в глобалните политики на развитието, потоците от мигранти промениха дневния ред и направиха по-видими от когато и да било напрежението и взаимното недоверие между страните-членки. Онова, което се случва днес е нещо много повече от поредното „предизвикателство” пред Европейския съюз. Проблемът наистина не се свежда до капацитет, а до политика, и по-точно до способността за постигане на съгласие между страните, изграждащи Обединена Европа. На свой ред, това е само един от аспектите на проблема, пред който се изправи България. Миграционната криза не се разви като природно бедствие, въпреки че мнозина са склонни да я възприемат именно по този начин. Имаше редица фактори, които мобилизираха и преди всичко – насочиха миграционната вълна към Европа. Много от тях можеха да бъдат предвидени, неутрализирани или смекчени. Знаците на Арабската пролет не бяха разчетени правилно. Алчността и егоизмът попречиха на политическия елит да инвестира повече усилия в разбирането на процесите, които протичат в света на исляма. От късогледство или от егоизъм, политическите елити предпочетоха да балансират по ръба на политическите кризи, вместо да се опитат да ги управляват ефективно. Изгубеното време ни струва все по-скъпо. Но, истинският проблем не е в механичното движение на големи групи от хора към външните граници на Европейския съюз. Проблемът е в дълбоката криза на способността ни за социална интеграция. Моделите за постигане на национална и социална сплотеност не работят. Нито британският, нито френският, нито северно-европейските модели на интеграция не дават очакваните резултати. Оказа се, че в много от случаите, те са давали резултати само по отношение на мигранти, идващи от бившите колонии на западноевропейските страни. Изправяйки се пред нов тип мигранти, моделите на интеграция, блокираха. Проблемът стана видим още при петото разширяване на Европейския съюз след 2004 година. Днешните национал-популисти в Европа започнаха да се противопоставят срещу младите образовани мигранти от нашите страни, много преди да разпознаят днешните групи от мигранти като „враг пред портата”. Дълбоката институционална криза на Европа, провокирана от петото разширяване, не бе преодоляна напълно. Вместо това, в рамките на самите западноевропейски общества се задълбочиха процесите на дезинтеграция и вътрешно противопоставяне. Левичарските изблици изкривиха пространството на либералните ценности и насърчиха политическия инфантилизъм във всичките му форми. Заради всичко това, днес комисията Юнкер се изправя пред парадоксалната ситуация да не може да постигне политическо съгласие за действията, които трябва да бъдат предприети спрямо онези 160 000 души, които вече имат правото да живеят в Европа или чийто статут предстои да бъде уреден. Планът на Юнкер предвижда квотен принцип за преразпределение, който ще бъде финансово осигурен чрез бюджета на Европейския съюз. Квотата е лошо решение, винаги когато става въпрос за социална интеграция, но очевидно европейската политика продължава да бъде доминирана от левичарски политически решения. Но, дори и при тези условия, Комисията не успява да постигне съгласието на страните-членки, а всякакви самозвани народни трибуни се упражняват по реторика, лансирайки примитивни форми на държавен протекционизъм. Това е гротеска! Това е населението на един голям български град. Ако наистина сме убедени в това, че Европа има капацитета да играе водеща роля в световните процеси, онова което се случва през изминалите седмици не би трябвало да бъде нищо повече от конкретна задача, чието решаване не трябваше да отнеме повече от три месеца. Проблемът с мигрантите е сложен и затова не може да има единно решение. За да бъде решен такъв проблем, той би трябвало да бъде разделен на множество по-малки задачи, подлежащи на решаване. Това е очевидно за всеки, който все още е съхранил здравия си разум. Не всички мигранти са бежанци, които се нуждаят от хуманитарен статут. При движението си към Европа, бежанците от Сирия, Ирак, Афганистан и Еритрея, увлякоха със себе си и хиляди икономически емигранти, които видяха в нерешителността на европейските институции своя шанс. Миграционната вълна бе насърчена от различни по своя характер геополитически интереси. На свой ред, те направиха още по-рентабилни инвестициите на международната организирана престъпност в трафика на хора. Освен хуманитарен, бежански и миграционен, целият този проблем е и въпрос на финансови и геополитически интереси. Миграционният проблем бе видим за България преди повече от десет години. Още преди страната ни да подпише договора за присъединяване към Европейски съюз през 2005 година, бе очевидно че след нашето присъединяване, ще настъпи т.нар. „пауза в разширяването”, която ще определи, поне в хоризонта на следващите десет-петнадесет години, ролята ни на част от външната граница на европейското пространство. Още тогава, в навечерието на парламентарните избори през 2005 година, въпросът за българската миграционна политика трябваше да бъде поставен на дискусия. Това, разбира се, не се случи. Вместо това, разнопосочни сили и интереси продължиха да задълбочават кризата в българската социална и национална интеграция. Никога не е имало съмнение в това, че като външна граница на европейското пространство, България ще бъде подложена на миграционен натиск. През вековете, земята ни винаги е била част от подобни процеси. На това се дължи огромното културно многообразие, в което се крие истинският ни потенциал за развитие. Трябваше да имаме отговор на въпроса каква да бъде българската позиция спрямо имигрантите. Преди повече от десет години се виждаха отчетливо поне три възможни направления на имигрантски натиск и най-малко две възможни насоки за търсене на решения. В единия случай, България трябваше да приеме, че се нуждае от около един милион повече работещи хора, за да гарантира стабилността на осигурителните си системи. Ако бяхме избрали този път, трябваше да започнем незабавни реформи на трудовия пазар, за да преодолеем изключителната му закостенялост и да се подготвим за онези, които биха искали да продължат живота си сред нас. Ако бе надделяла другата теза, трябваше да подготвим административните си структури така, че да облекчим в максимална степен преминаването на мигрантите към други страни от Европейския съюз. България не направи своя избор между солидарност и протекционизъм. Не влязохме в този дебат и не постигнахме съгласие, нито за полагането на допълнителни усилия за повишаване на капацитета ни за интеграция, нито в полза на усилията за повишаване на ефективността при защитата на непосредствените ни интереси. Днес тези две възможности вече не са нито толкова отчетливи, нито толкова лесно постижими. А ние все така нямаме цялостна миграционна политика. Дилемата между солидарност, която по-скоро налага пълноценното интегриране на всички, които биха имали желанието да живеят сред нас, от една страна, и протекционизъм, разбиран като засилване на охраната на границите и недопускане на мигранти, които съществено се различават в своята културна, езикова, религиозна или етническа принадлежност от доминиращото мнозинство – тази дилема, не дава отговор на проблема, пред който сме изправени. Решението трябва да бъде търсено не в гранични и митнически план, нито по посока на нова вълна от левичарска истерия. Всяка от нашите страни и особено България, трябва да си даде отговор на въпроса какво е състоянието на собствената й национална общност. Ако става въпрос за сплотени и жизнеспособни, обединени около собствените си ценности национални общности, подкрепящи и развиващи модерните си държавни институции, интеграцията на мигрантите не би трябвало да представлява никакъв проблем. Но, докато това не е така, ще продължаваме да се лутаме между фалшиво състрадание, безразличие или ксенофобски изблици, в очакване на това някой друг да реши проблема.

Вижте измамниците на "златната баба" от Първомай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979259


"24 часа" разполага със снимки на Албенко Методиев и Борислав Димитров, които са задържани за телефонната измама на пенсионерката в Първомай, дала им над половин милион лева. Припомняме, че на 8 септември т.г. Албенко Методиев отишъл в къщата на възрастната жена, за да вземе 30 000 лв. за "спешна операция" на внука й ангел,

Австрия предлага санкции за страните, които са против квотите за бежанци

http://www.mediapool.bg/avstriya-predlaga-sanktsii-za-stranite-koito-sa-protiv-kvotite-za-bezhantsi-news239189.html

Страните-членки на ЕС, които са против въвеждането на квоти за разпределението на бежанците, трябва да бъдат санкционирани, настоява австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за германското списание “Шпигел”. Той предлага да се намалят средствата, отпускани от европейските структурни фондове на тези държави.  Държавите от Вишеградската група - Полша, Унгария, Словакия и Чехия - вчера се бявиха против въвеждането на задължителни квоти за прием на бежанци, както предложи в средата на седмицата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

Австрия предлага страните, които са против квотите за бежанци да бъдат санксионирани

http://www.mediapool.bg/avstriya-predlaga-stranite-koito-sa-protiv-kvotite-za-bezhantsi-da-badat-sanksionirani-news239189.html

Страните-членки на ЕС, които са против въвеждането на квоти за разпределението на бежанците, трябва да бъдат санкционирани, настоява австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за германското списание “Шпигел”. Той предлага да се намалят средствата, отпускани от европейските структурни фондове на тези държави.  Държавите от Вишеградската група - Полша, Унгария, Словакия и Чехия - вчера се бявиха против въвеждането на задължителни квоти за прием на бежанци, както предложи в средата на седмицата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

Мистерията се заплита: Част от парите, измъкнати от "златната" баба Елена, липсват

http://petel.bg/Misteriyata-se-zaplita--CHast-ot-parite--izmaknati-ot-zlatnata-baba-Elena--lipsvat__126528

Снимка TrafficNews.bg Част от близо половиния милион, който двамата топизмамници Албенко и Борислав измъкнаха от доверчивата баба Елена,...

Кунева: В понеделник в ЕС ще обсъждат въпроса за задължителните квоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=301222

В понеделник в Брюксел в рамките на два съвета - Съвет Общи работи и Съвет Правосъдие и вътрешен ред ще бъде обсъждан въпроса за бежанската криза в Европа и предложението на ЕК за задължителни квоти. България има национален интерес от силна обща европейска позиция и активното участие на всички страни членки.

На границата все още не достигат 400 полицаи

http://society.actualno.com/Na-granicata-vse-oshte-ne-dostigat-400-policai-news_495335.html

На фона на засилващия се бежански поток - повредена техника, лоши пътища и недостатъчно полицаи по българо-турската граница. Тази картина очертава последната проверка на синдиката на МВР в района, предаде БТВ. Според организацията, на границата, щурмувана всекидневно от нови групи бежанци, продължават да не достигат близо 400 полицаи. Затова на командированите там били спрени отпуските, без да е ясно до кога. От доклад от миналата година става ясно, че близо 50% от техниката, която се използва

РБ и Бареков ще обжалват решението на ЦИК за номерацията на партиите за местния вот

http://www.mediapool.bg/rb-i-barekov-shte-obzhalvat-reshenieto-na-tsik-za-nomeratsiyata-na-partiite-za-mestniya-vot-news239188.html

Реформаторският блок (РБ) и "България без цензура" на евродепутата Николай Бареков ще обжалват решението на ЦИК отпреди ден да бъде теглен жребий на национално ниво за номерата на партиите в бюлетините. Това обявиха в събота от двете формации. Депутатът и председател на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев обяви във Велико Търново, че решението на ЦИК е лош знак за честността на изборите. По думите му чл. 423 от Изборния кодекс определя номерата на партиите и коалициите в бюлетините да се дават от общинските избирателни комисии. "Това са местни избори, на тях трябва да се обсъждат местни проблеми. С това си решение ЦИК се опитва да превърне тези избори в национални", заяви Делчев, добавяйки, че това ще ощети гражданите от възможността да изберат най-добрия кандидат за тяхното населено място, който има отговори на техните проблеми. По думите му решението дискриминира местните партии и коалиции, тъй като техният номер ще бъде след 80-ти и това ще затрудни допълнително гражданите, които бездруго трябва да се ориентират в 4 различни бюлетини. Междувременно Николай Бареков също декларира намерение да атакува въпросното решение на ЦИК пред Върховния административен съд (ВАС). "Решението предизвика скандал, защото променя процедурата в определяне на номерата в бюлетините, нарушавайки Изборния кодекс и поставяйки в неравнопоставено положение коалициите, които се сформират на местно ниво", посочиха от "България без цензура". Подобно на Делчев, Бареков също смята, че номерирането на партии чрез национален жребий нарушава грубо разпоредбата на чл. 423, ал.(1) от Изборния кодекс. 

Дете се натрови в зъболекарския кабинет на майка си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979212

Петгодишно момиче се натрови с таблетки за дезинфекция в зъболекарския кабинет на майка си, съобщи marica.bg.
Днес жената нямала на кого да остави децата си и ги взела на на работното си място. Натровеното дете е останало безпризорно заедно с малкото си братче.
Без да го види майка му, хлапето взело препарати за дезинфекция и нагълтало няколко
Петгодишно момиче се натрови с таблетки за дезинфекция в зъболекарския кабинет на майка си, съобщи marica.bg. Днес жената нямала на кого да остави децата си и ги взела на на работното си място. Натровеното дете е останало безпризорно заедно с малкото си братче. Без да го види майка му, хлапето взело препарати за дезинфекция и нагълтало няколко

Стойчо Стоев: С Гонзо сме заедно в добро и лошо

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608682_stoicho_stoev_s_gonzo_sme_zaedno_v_dobro_i_losho/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев категорично отрече спекулациите, че е в конфликт със спортния директор Георги Иванов-Гонзо. 

Стоев заяви, че двамата са в отлични отношения и се разбират много добре. По думите му те отдавна са били наясно за трудностите, които ще има отборът през този сезон. 

"Нашите отношения с Георги Иванов са изключително добри, изключително професионални, комуникацията ни е на ниво. Никога не е имало конфликт", каза Стоев на пресконференция...

Фестивал в Куртово Конаре избира "Царица на лютеницата"

http://pik.bg/фестивал-в-куртово-конаре-избира-царица-на-лютеницата-news398287.html

Фестивал в Куртово Конаре избира "Царица на лютеницата"

Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаятите се провежда в пловдивското село Куртово Конаре.

За фестивала в селото пристигат гости от цялата страна, заяви секретарят на читалището Емилия Шушанова. "От година на година все повече хора се включват. Тази година най-малко 20 души, ще участват в конкурса "Царица на лютеницата". Журито всеки момент ще трябва да започне да класира "царицата на лютеницата“. Тя трябва да има преди всичко много търпение и добри умения. Това е традиция, която се предава в семейството от майка на дъщеря", каза тя.

Участниците в конкурса обясниха, че продуктите, които използват – розови домати, чушки и патладжани, са домашно производство.

Служители на КАТ-Варна ще следят утре за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=301169

Служители на пътната полиция във Варна ще следят утре - 13 септември за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:00ч.-10:00ч. Път І-9 „Евксиноград“ – товарен портал 10:30ч.

Над 100 души загинаха при падане на кран върху джамия в Мека

http://www.mediapool.bg/nad-100-dushi-zaginaha-pri-padane-na-kran-varhu-dzhamiya-v-meka-news239187.html

Поне 107 души загинаха при падане на строителен кран върху джамията Ал Масджид ал Харам в свещения град Мека в Саудитска Арабия. Ранени са поне 238 души. Смята се, че причината за произшествието е силна буря, бушуваща над града. Кадри, разпространявани в социалните мрежи, показват, че кранът е паднал върху покрива на една от сградите около Каабата и го е пробил. Ал Масджид ал Харам е най-голямата и важна джамия в Мека. Във вътрешния двор се намира най-главната светиня на исляма – Кааба. Трагедията се случва в момент, в който стотици хиляди мюсюлмани пристигат от различни краища на света за годишното поклонение, което ще започне по-късно този месец. Миналата година кралството намали разрешителните за участие в хаджа от съображения за сигурност, тъй като около Голямата джамия кипи строителство на големи комплекси и хотели. Саудитските власти от две години извършват мащабна реконструкция на храма.

Кога е родено детето ви, какъв живот ще има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4977258

Честито, щастливци! Нали сте наясно, че ние произвеждаме, изразходваме, излъчваме и приемаме енергия? Квантовите физици установиха, че когато човек наблюдава субатомните частици: протони, неутрони, електрони и пр., те се променят, а наблюдава ли две еднакви – едната изчезва.
Къде – засега няма отговор. Не участваме ли във вселенския енергиен обмен?
Честито, щастливци! Нали сте наясно, че ние произвеждаме, изразходваме, излъчваме и приемаме енергия? Квантовите физици установиха, че когато човек наблюдава субатомните частици: протони, неутрони, електрони и пр., те се променят, а наблюдава ли две еднакви – едната изчезва. Къде – засега няма отговор. Не участваме ли във вселенския енергиен обмен?

Румяна Бъчварова и Георги Костов събраха началниците на Пътна полиция от цялата страна заради катастрофите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979229

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов проведоха работно заседание с началниците на отделите „Пътна полиция“ от цялата страна, съобщават от МВР. 
По време на срещата ръководството изложило резултатите от анализа на работата на пътните полицаи и набелязаните силни и слаби страни в дейността им.
Вътрешният министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов проведоха работно заседание с началниците на отделите „Пътна полиция“ от цялата страна, съобщават от МВР.  По време на срещата ръководството изложило резултатите от анализа на работата на пътните полицаи и набелязаните силни и слаби страни в дейността им.

500 000 бежанци заливат Унгария до края на 2015 г.

http://petel.bg/500-000-bezhantsi-zalivat-Ungariya-do-kraya-na-2015-g-__126526

Снимка Булфото Броят на бежанците, които ще пристигнат до края на 2015 г. в Унгария, може да достигне 500 000 души. Това каза министърът на...

Ексклузивно в „Петел“: След убийството на 48-годишна жена, мъж увисна на въжето в село Юнец

http://petel.bg/Ekskluzivno-v----Petel-----Sled-ubiystvoto-na-48-godishna-zhena--mazh-uvisna-na-vazheto-v-selo-YUnets__126527

Снимка Булфото Разпитван във връзка с убийството на жена, чието тяло беше намерено между варненските села Юнец и Кривини, е намерен...

Вода удави Пловдив, пак виновници няма (снимки)

http://pik.bg/вода-удави-пловдив-пак-виновници-няма-снимки-news398281.html

Вода удави Пловдив, пак виновници няма (снимки)

71 литра дъжд на квадратен метър е паднал снощи в Пловдив, съобщиха от Института по метрология и хидрология към БАН, предадеTrafficNews.bg. В продължение на няколко часа снощи градът беше буквално под вода. Голяма част от булевардите се оказаха непроходими, а всички подлези бяха залети и 12 часа по-късно продължават да ги отводняват. Десетки магазини и мазета са наводнени. В пожарната в Пловдив са постъпили 350  сигнала, но екипите отводняват първо обществените сгради и елементи от инфраструктурата и след това поемат частните обекти. 

В отводняването са се включили всички налични екипи, като освен това са изгасени 5 пожара, причинени от мълнии в близките села Драгомир , Стрелци, както и в град Съединение. 

Обстановката постепенно се нормализира, но все още има наводнени сгради. 

Продължава отводняването на сградата на Техническия университет.


По думите на управителя на "Чистота" Иван Стоянов, дъждът е бил толкова силен, че водата се е връщала от шахтите нагоре с много кал, предаде "Фокус". 
„Водата е извирала като гейзер от шахтите на около 2-3 метра”, каза Стоянов. 

Цялото предприятие и пожарната са мобилизирани и все още чистят калта по улиците. След това всичко ще бъде измито. 

Този път нямаше ураганен вятър и няма паднали дървета и изпочупени клони, но дъждът е бил двойно по-силен от този преди две седмици. „До края на деня улиците и подлезите трябва да бъдат почистени”, каза още Иван Стоянов. 

По-голямата част от щетите както и при предишното наводнение ще останат за сметка на гражданите.  Това е втората критична ситуация в града в рамките на месец . За съжаление и в двата случаи някои от институциите си вършат работата, а други само прехвърлят отговорността. 

Още снощи, телефон 112 не отговаряше в най-критичните моменти от миналата нощ. Объркани , гражданите обикаляха по булевардите, търсейки изход и попадаха във воден капан. Днес сутринта по част от булевардите все още имаше изоставени коли, чиито двигатели са загаснали в дъжда. 

Само пороят ли обаче е виновен? 

Действително дъждът, който се изля снощи беше проливен. Шахтите стандартно поемат до 25 л/кв. м. А снощи се е излял 71 л/кв.м. Проблемът е, че дори и след като дъждът сря, някои от улиците не можеха да се отекат с часове. Което на практика означава, че системата от дъждоприемни шахти не работи добре. 

От "Сиенит" са категорични, че периодично почистват шахтите. Дали обаче на практика това е така? В договорът е заложено, че повечето шахти се чистят 4 пъти в година, а тези по булевардите- веднъж месечно или 12 пъти в годината. 

Интересно тогава как в някои шахти /например в ЖР"Тракия"/  са успели да поникнат растения, чиито листа се показват на решетката, което означава че са с височина поне 60-70 сантиметра. 

"Действително в града има няколко критични зони, където колкото и да се  чисти, винаги при силен дъжд се наводняват- това са Коматевския надлез, колелото на Скобелева майка, Голямоконарско шосе и още няколко точки" коментира експерт. 

"Преди 8 години получихме шахтите в много лошо състояние- бяха задръстени, запушени от пясък и мръсотии, в някои имаше огромни коренища. Положихме много труд да ги вкараме в ред. След това ги поддържахме по график. Когато имаше силен дъжд, сформирахме аварийни групи и щаб. Помагахме при изпомпването на водата, а от двете страни на наводнените участъци слагахме дежурни, които да връщат автомоблите. Имали сме случаи , когато шофьори на своя глава са се опитвали да минават и са закъсвали в локвите. След това ние сме ги вадили. Затова сега сърцето ми се къса, като гледам как нещата отново са оставени на самотек, коментира  специалист, ат фирмата, поддържала шахтите преди "Сиенит". 

Дружеството, наето да поддържа щахтите, отговоря за тях до тръбата. Ако проблемът е в самата канализация, тогава мерките трябва да се вземат от водното дружество. Ако разбира се, не си направят оглушки. Факт е, че много от постоянните проблеми се появяват на булеварди, които са ремонтирани сравнително скоро. Причината е повреден при ремонта или строеж  водопровод. Такива са случаите например на бул. "Никола Вапцаров" пред басейн "Нептун" и на бул. "Освобождение" в ЖР"Тракия" пред "Гербера". 

Но как да очакваме адекватна реакция от ВиК като при всеки порой улица "Орловец", където е централата на водното дружество остава под 50 сантиметра вода. Улицата се превръща в пълноводна река, а дворовете на фирмите които се намират там- в басейни. При всеки пореден дъжд дружествата понасят сериозни щети. А от шахтите след всеки дъжд излизат сериозни количества листа и кал. 

Сумата, която фирма "Сиенит" прибира за поддръжка на шахтите действително е сериозна- близо милион лева за година. Резултатите обаче категоричено не се харесват на пловдивчани, които при всеки по-силен дъжд се озовават до колене във вода. От фирмата всеки път се оправдават със силата на дъжда и твърдят, че са си почистили дъждарките. Което обаче звучи доста абсурно на фона на залетите улици.

МВР издирва 53-годишния Иво Граматов от София, няма го от 5 дни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979222

Столичната полиция издирва Иво Василев Граматов, на 53 години, от София, с адрес в ж.к.“Овча купел“. Той е в неизвестност от вечерта на 8 септември, като за последно е бил забелязан близо до кафене в квартала, между бл.32 и бл.33. Граматов е висок 170-175см, с нормално телосложение, права, прошарена коса, кафяви очи, скулесто лице.
Столичната полиция издирва Иво Василев Граматов, на 53 години, от София, с адрес в ж.к.“Овча купел“. Той е в неизвестност от вечерта на 8 септември, като за последно е бил забелязан близо до кафене в квартала, между бл.32 и бл.33. Граматов е висок 170-175см, с нормално телосложение, права, прошарена коса, кафяви очи, скулесто лице.

Джеймс Дийн - живей бързо!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4977578

На 30 септември 1955 г. едно сребристо порше “Спайдър” лети с над 200 километра в час по калифорнийската магистрала № 41. На волана е актьора Джеймс Дийн, сдобил се вече със статута на голяма филмова звезда. Той току-що е завършил снимките на своя трети филм – “Гигантът” на режисьора Джордж Стивънс. До крайната цел на лудешкото му препускане
На 30 септември 1955 г. едно сребристо порше “Спайдър” лети с над 200 километра в час по калифорнийската магистрала № 41. На волана е актьора Джеймс Дийн, сдобил се вече със статута на голяма филмова звезда. Той току-що е завършил снимките на своя трети филм – “Гигантът” на режисьора Джордж Стивънс. До крайната цел на лудешкото му препускане

ИПИ: Държавата торпилира собствената си акцизна политика

http://www.investor.bg/analizi/85/a/ipi-dyrjavata-torpilira-sobstvenata-si-akcizna-politika-202194/

Приемането на предложението за нова акцизна структура ще значи преследване на краткосрочни политически дивиденти, смята Петър Ганев

Кунева: Който не го е страх от антикорупционния закон, да го проверят!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979203

Антикорупционният закон има всички шансове за добро приложение, ако начело застанат независими хора. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, предаде „Фокус”.
На кръгла маса в Шумен тя представи основни акценти от закона – плюсове, предизвикателства, пробойните, които той затваря,
Антикорупционният закон има всички шансове за добро приложение, ако начело застанат независими хора. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, предаде „Фокус”. На кръгла маса в Шумен тя представи основни акценти от закона – плюсове, предизвикателства, пробойните, които той затваря,

Министър Теменужка Петкова: Екипи на Министерство на енергетиката проверяват трите ЕРП-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=301221

Екипи на Министерството на енергетиката извършват проверки в трите електроразпределителни дружества и в Електроенергийния системен оператор. Целта на тези проверки е да се установи каква е готовността на ЕРП-тата за зимните условия.

Кранът, който уби стотици в Мека, е собственост на фамилия бин Ладен

http://asia.actualno.com/Kranyt-kojto-ubi-stotici-v-Meka-e-sobstvenost-na-familija-bin-Laden-news_495332.html

Падналият върху главната джамия Ал Харам в Мека строителен кран принадлежи на семейството на Осама бин Ладен, пише The Daily Mail. Компанията собственик на злополучния кран Saudi BinLaden Group извършва работата по реконструкцията на джамията. Общата стойност на строителните работи се оценява на 14 милиарда евро. Saudi BinLaden Group е създадена от брата милионер на Осама бин Ладен - Мохамад. Според експерти трагичният инцидент е станал поради небрежността на властите, които са позво

Незаконно внесени гръцки кози са причината за епидемията от бруцелоза

http://society.actualno.com/Nezakonno-vneseni-grycki-kozi-sa-prichinata-za-epidemijata-ot-bruceloza-news_495334.html

Незаконно внесени кози от съседна Гърция е най-вероятната причина за масовото заразяване на хора и животни с бруцелоза в община Рила. Това твърдят в доклада си експерти от Българската агенция по безопасност на храните, които са направили разследване по случая. Двамата ветеринарни лекари от контролната агенция са проследили движението на животните от всички стада, в които е констатирано заболяването. Разпитвани са животновъди, както и техни работници, съобщава БНР. От доклада става ясно, че о

Зъболекарка взе децата си на работа с нея, едното се натрови с дезинфектанти

http://pik.bg/зъболекарка-взе-децата-си-на-работа-с-нея-едното-се-натрови-с-дезинфектанти-news398280.html

Зъболекарка взе децата си на работа с нея, едното се натрови с дезинфектанти

Петгодишно момиче се натрови с таблетки за дезинфекция в зъболекарския кабинет на майка си, съобщи Marica.bg.

В съботата, който е работен ден, жената нямала на кого да остави децата си и ги взела на работното си място. Натровеното дете е останало безпризорно заедно с малкото си братче.

Без да го види майка му, хлапето взело препарати за дезинфекция и нагълтало няколко таблетки.

Разтревожената жена нахлу на скорост с детето си в ръце в клиниката в токсилогия, откъдето бе пренасочена към Спешното детско отделение.

Лекари съобщиха, че ще бъде направена промивка на стомаха, няма опасност за живота на момиченцето. Със сигурност пострадалото е поне със изгаряния на езика и хранопровода, казаха още медиците.

Кметът Даниел Панов закри лятната полицейска академия и призова общините да почерпят опит от Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979198


Кметът на Велико Търново Даниел Панов закри тазгодишното издание на инициативата
Кметът на Велико Търново Даниел Панов закри тазгодишното издание на инициативата "Лятна полицейска академия за деца". В с. Ресен Панов поздрави всички над 350 малчугани и ученици от 19-те младежки центрове и клубове в малките населени места и им благодари за отговорното отношение. Своеобразната школа е дело на Община Велико Търново,

Правителството отпуска около 100 млн. държавна помощ на българската индустрия

http://frognews.bg/news_97588/Pravitelstvoto-otpuska-okolo-100-mln-darjavna-pomosht-na-balgarskata-industriia/

Около 100 млн. държавна помощ ще предостави Правителството на българската индустрия. Това ще стане след процедура по нотифициране на наредба от ЕК, каза в Поморие министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти, одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, предаде „Фокус”.

Орбан е прав за бежанците. Борисов да го подкрепи

http://web.barometar.net/81630/

Министър-предеседателят на Унгария Виктор Орбан е десен популист. Евроскептичната му риторика, дебатът да върне ли смъртното наказание, критиките към бюрократите в Брюксел и към „големите“ в ЕС, които налагат волята си на „малките“, са част от флирта му с избирателите. За бежанската криза обаче Орбан е прав и е естествен съюзник на България. Нейното правителство […]

Готова е част от оградата на границата с Турция

http://pik.bg/готова-е-част-от-оградата-на-границата-с-турция-news398276.html

Готова е част от оградата на границата с Турция

Изцяло готови са 5 километра от оградата на българо-турската граница в ямболския участък, съобщи областният управител Димитър Иванов, цитиран от БНР.

Очакванията са до края на годината възпрепятстващото съоръжение да бъде завършено.

Предвидено е на територията на Ямболска област да бъдат изградени 35 км възпрепятстващо бежанците съоръжение. Според областният управител Димитър Иванов в момента няма забавяне на строителството:

Започнахме в гориста местност с правене на просеки, с необходимите подходи, които са към границата и в момента имаме 17 км вече готов пътен участък, имаме над 5 км готово възпрепятстващо съоръжение.

Ограда се строи още на територията на Хасковска и Бургаска област, като целта е да бъде обхваната цялата българо-турска граница.

Самоубилият се в Слънчев бряг украинец бил лекар, работел в Израел

http://pik.bg/самоубилият-се-в-слънчев-бряг-украинец-бил-лекар-работел-в-израел-news398278.html

Самоубилият се в Слънчев бряг украинец бил лекар, работел в Израел

Украинецът, който се самоуби показно на стрелбище "Кондор" в Слънчев бряг е бил лекар. Неговата съпруга е българка и също е медик, пише "Труд". . Двамата работели в Израел

33-годишният Владимир Берк пристигнал у нас преди няколко дни и отседнал в частен хотел в Свети Влас със семейството си. 

В деня на фаталния инцидент, Берк се появил на стрелбищния комплекс и казал, че иска да простреля. Инструктурът го поел и отишъл за кутия с патрони. В този момент Владимир Берк взел пистолета, марка „Магнум” и се застрелял в главата.

Основната версия на полицията, е планирано самоубийство. Мъжът е страдал от тежко заболяване и решил да сложи край на живота си.

Hermes ще продължи продажбата на чантите си Birkin

http://www.investor.bg/stil/348/a/hermes-shte-prodylji-prodajbata-na-chantite-si-birkin-202267/

Компанията бе замесена в скандал заради неетично отношение към крокодилите, които отглежда

И Миков скочи срещу решението на ЦИК

http://www.bnews.bg/article-141414

Решението е скандално, противоречи на закона и застрашава демокрацията, обяви лидерът на БСП.

Самодейци от Долни чифлик със златни медали от национален фестивал

http://www.moreto.net/novini.php?n=301220

С два златни медала и грамоти се завърнаха от Националния фестивал „Фолклорен извор" самодейците от читалище „Пробуда – 2015" в с. Венелин, община Долни чифлик. В свищовското село Царевец блестящо се представиха групата за изворен фолклор и групата за обичаи, които пазят традициите на ваяците.

Почитател на Карл Маркс застана начело на Лейбъристите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/12/2608667_pochitatel_na_karl_marks_zastana_nachelo_na/?ref=rss


Отявленият социалист и почитател на Карл Маркс - Джереми Корбин, бе избран днес за лидер на британската опозиционна Лейбъристка партия, предаде Ройтерс.

Фаворит в анкетите и на букмейкърите в кампанията за първичните избори, Корбин ги спечели с 59.5 на сто от гласовете. Негови съперници бяха бившите лейбъристки министри Анди Бърнам и Ивет Купър и Лиз Кендал - и тримата смятани за привърженици на политиката на бившия премиер Тони Блеър.

Резултатите от гласуването бяха...

Само във Фрог: Поискаха откуп за отвлечен бизнесмен от Плевен?

http://frognews.bg/news_97589/Samo-vav-Frog-Poiskaha-otkup-za-otvlechen-biznesmen-ot-Pleven/

Похитителите са поискали откуп за безследно изчезналия бизнесмен от Плевен Йоско Исаев-Хлебаря, който от четвъртък на обяд е в неизвестност. Това твърдят пред Фрог нюз работници от завода на предприемача в областния град.

Два руски самолета с хуманитарна помощ са се приземили в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_557873.html

Два руски самолета, превозващи хуманитарна помощ, са се приземили в Сирия, съобщава AFP. Информацията идва на фона на съобщенията, че Москва засилва военната си подкрепа за Дамаск, съобщава БНР. Според информацията два руски самолета са пристигнали на международното летище в сирийския град Латакия с 80 тона хуманитарна помощ, осигурена от Русия.

Знаменитият Албенко и ортака му, обрали половин милион от 80-годишната старица, остават в ареста (видео)

http://petel.bg/Znamenitiyat-Albenko-i-ortaka-mu--obrali-polovin-milion-ot-80-godishnata-staritsa--ostavat-v-aresta--video-__126524

Снимка TrafficNews.bg Районният съд в Първомай остави за постоянно в ареста Албенко Методиев и Борислав Димитров-Бобито, съобщи TrafficNews.bg преди...

Дания вдигна изтребители срещу руски бомбардировачи

http://petel.bg/Daniya-vdigna-iztrebiteli-sreshhu-ruski-bombardirovachi__126525

Снимка Булфото Командването на датските въоръжени сили съобщи, че два датски изтребителя Ф-16 са излетели, за да прихванат два руски...

Путин: Няма алтернатива на минските договорености

http://www.cross.bg/dogovorenosti-minskite-pytin-1480571.html

/КРОСС/ Няма алтернатива на минските договорености, заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти в Севастопол, предаде ТАСС, съобщи БГНЕС. Въпросът за съдбата на Донбас трябва да решава не Русия. С душата и сърцето ние сме с Донбас. Сега главното е да се установи пряк контакт между властите в Киев и властите на Донецк и Луганск, за да бъдат реализирани минските договорености, посочи той. Путин обаче не изключва отлагане на сроковете за изпълнение на минските договорености. Може да се помисли за отлагане, изтъкна той, като подчерта, че главното е изпълнението на минските договорености.  

Теменужка Петкова: Правителството отпуска около 100 млн. помощ на индустрията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979138

Около 100 млн. държавна помощ ще предостави Правителството на българската индустрия. Това ще стане след процедура по нотифициране на наредба от ЕК, каза в Поморие министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти, одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, предаде „Фокус”.
Около 100 млн. държавна помощ ще предостави Правителството на българската индустрия. Това ще стане след процедура по нотифициране на наредба от ЕК, каза в Поморие министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти, одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, предаде „Фокус”.

Египетското правителство подаде оставка заради корупционен скандал

http://www.mediapool.bg/egipetskoto-pravitelstvo-podade-ostavka-zaradi-koruptsionen-skandal-news239186.html

Eгипетското правителство, начело с премиера Ибрахам Махлаб подаде оставка в събота заради разразил се корупционен скандал, предадоха информационните агенции. Преди дни министърът на земеделието Салах ад Дин Хелал бе арестуван, след като разследване показа, че е взимал подкупи. Малко преди задържането си той подаде оставка. Министърът е бил част от престъпна схема, в която участвали и висши чиновници на аграрното ведомство. Според разследването служители на земеделското министерство са получавали подкупи, за да помагат на бизнесмени да закупуват незаконно държавни земи. Държавата е загубила от това над 3 млрд. долара. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е приел оставката на кабинета, което пое властта през юни м.г., и е възложил на досегашният министър на петрола Шариф Исмал да сформира   правителство. Махлеб ще продължава да изпълнява функциите си на министър-председател до съставянето на кабинет.

Едва няколко десетки българи излязоха на шествие в подкрепа на бежанците

http://society.actualno.com/Edva-njakolko-desetki-bylgari-izljazoha-na-shestvie-v-podkrepa-na-bejancite-news_495329.html

Няколко десетки демонстранти излязоха в съботния следобед в центъра на София със скандирания "Жертви на терора не значи тероризъм", предаде БГНЕС. Шествието е част от европейския ден за солидарност с мигрантите по европейските граници под надслов: „Европа казва: Добре дошли!”. В София хората започнаха да се събират в района Женския пазар, а след това се отправиха на шествие до сградата на Европейската комисия на ул. „Г.С. Раковски”. Те издигнаха плакати с лозунг

Иван Портних - с приз „Кмет на гражданите“

http://www.moreto.net/novini.php?n=301206

„Тази награда е ценна, защото показва, че направеното през последните 2 години за развитието на Варна, е оценено от хората. Знаете, че имахме на разположение частичен мандат, но за това време в града вече има нови автобуси и тролейбуси, нови детски градини и детски площадки, обновена спортна база.

Петкова: Банките за заема на БЕХ ще станат ясни до ноември

http://econ.bg/Новини/Петкова-Банките-за-заема-на-БЕХ-ще-станат-ясни-до-ноември_l.a_i.696506_at.1.html

Общият дефицит в Националната електрическа компания (НЕК) е 3,7 млрд. лв. От тях 2,3 млрд. лв. са генерирани от невъзстановени инвестиции в Цанков...

Състезателят Диян Колаков катастрофира тежко в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979149

Състезателят от Русе Диян Колаков катастрофира тежко по време на тренировките за състезанието по автомобилизъм на затворен маршрут в Хасково. Шофьорът на
Състезателят от Русе Диян Колаков катастрофира тежко по време на тренировките за състезанието по автомобилизъм на затворен маршрут в Хасково. Шофьорът на "Хонда" е със счупвания по краката и други травми и е настанен в ортопедията на местната

Арестували проф. Янко Янков за атаката на швейцарското посолство

http://pik.bg/арестували-проф-янко-янков-за-атаката-на-швейцарското-посолство-news398264.html

Арестували проф. Янко Янков за атаката на швейцарското посолство

Професорът по право и политически затворник от времето на Тодор Живков – Янко Янков, е бил задържан в столичното 5-о РПУ на МВР вчера, заяви той, цитиран от Блиц.

В ранния следобед дисидентът „и преди, и сега“ е започнал да троши стъклата на амбасадата. След намеса на жандармеристите от охраната бил „обезвреден“ и след това откаран с полицейска кола в РПУ-то.
За нападението над дипломатическата сграда на ул. „Шипка” беше съобщено вчера, но нямаше подробности за извършителя и неговите мотиви.

Проф. Янков сподели, че няколкократно е предупреждавал за „акцията“ си от своя сайт и вчера вече е пристъпил към действие.

„Аз имам сметки за уреждане с тази страна и нейното посолство у нас, но не лични, а в интерес на българската и световната общественост.

Всичко започна през 1999-2000 г. Тогава в Лондон се опитах да създам организация за истина и честно правосъдие, но идеята не се осъществи. Малко по-късно, съвместно с една известна холандска депутатка, повторихме опита в Холандия, но пак ударих на камък. И в Швейцария се случи същото.
Какво е моето искане? Разполагам с оригинални документи с имената на около 3000 българи, извършили престъпления, които трябва да бъдат разследвани и съдени, защото у нас никой не иска да го прави. Но на няколко пъти получавах откази от посолството. Дори не ми приемаха изложенията.
Затова реших да обърна вниманието на всички към този проблем и избрах Деня на терора - 11 септември, когато бяха разрушени кулите-близнаци в Ню Йорк. И започнах да троша прозорците на швейцарското посолство.

Арестуваха ме и ме държаха 24 часа в 5-о РПУ. Мои приятели и съмишленици обаче биха тревога във Фейсбук, събраха се пред районното и изчакаха да ме пуснат. Сега всички празнуваме победата.
Защото с това задържане властта ми направи услуга. Ако до този момент си затваряха очите за тези престъпления, отсега нататък вече няма да могат. Повдигнаха ми обвинение по чл. 325 от НК – „едро хулиганство“. Аз настоявах да е за „тероризъм“, не се съгласиха“, разказа професорът.

По думите му, полицаите и дознателите се държали любезно с него. „Бяха меки, много по-меки от памук“, уточни Янков.

И допълни, че изобщо не го интересувало кой прокурор го е обвинил и кога ще се гледа делото.

„Разполагам с много сериозни документи и срещу други държави, които също отказват да съдят тези хора. Не съм ги публикувал на сайта си. Но специално за вас ще направя изключение и ще ви ги покажа“, обеща бившият политзатворник.

Мата Хари – ненадмината танцьорка, неотразима любовница или шпионка на всички времена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4977826

Легендата обявява Мата Хари за звезда на шпионажа на всички времена. Каква е истината за тази легендарна жена? Ненадмината танцьорка или неотразима любовница? Не е необходимо да чакате до 2017 г., когато ще бъдат отворени документите за „процеса на века”, произнесъл смъртна присъда за Мата Хари.
4. Мата Хари – неосъщественият агент
Вече е втората
Легендата обявява Мата Хари за звезда на шпионажа на всички времена. Каква е истината за тази легендарна жена? Ненадмината танцьорка или неотразима любовница? Не е необходимо да чакате до 2017 г., когато ще бъдат отворени документите за „процеса на века”, произнесъл смъртна присъда за Мата Хари. 4. Мата Хари – неосъщественият агент Вече е втората

Многохиляден протест в Лондон с призив за приемане на повече бежанци

http://offnews.bg/news/n_1/n_557869.html

Хиляди британци излязоха по улиците на Лондон с искане правителството да направи повече за сирийските бежанци. Няколко хиляди души се събраха на протест в лондонския Хайд парк, издигайки плакати с надписи като „Отворете границите“ и „Бежанците вътре, торите навън“. По данни на полицията протестиращите наброяват 50 хи. души, но според оценка на участници в шествието, броят им е много повече.  Шествието ще приключи на Даунинг стрийт, където се помещава правителството. Там са планирани изказвания, включително на лидера на партията на либералните демократи Тим Фарън, музиканта Били Браг и лидера на Зелената партия Натали Бенет.  Според Фарън премиерът Дейвид Камерън трябва да се засрами за това, че отговорът на Великобритания не е предприела достатъчно адекватни мерки за приемане на бежанци.  Протестното шествие е подкрепено от Амнести интърнешънъл, сирийското движение за солидарност и други неправителствени организации. 

Кунева защити правото на посланиците да обсъждат борбата с корупцията

http://www.mediapool.bg/kuneva-zashtiti-pravoto-na-poslanitsite-da-obsazhdat-borbata-s-koruptsiyata-news239185.html

Вицепремиерът Меглена Кунева защити в събота правото на западните посланици да участват в публичното обсъждане на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Изказването й става факт ден, след като депутати т БСП, „Атака“, Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ разкритикуваха позицията на общо 14 дипломати, в която се посочваше, че отхвърлянето на проекта за антикорупционен закон е лош знак към западните партньори на България. „Само след няколко месеца държавите-членки, техните представители в Брюксел, ще говорят по оценка как България се справя в областите правосъдие и антикорупция. Естествено те ще питат посланиците си в страната и ще вземат предвид тяхното мнение. Както виждате, нито една европейска страна не премълчава, когато нещо се случва – било то в Унгария с бежанците, било то при други проблеми в Италия и т.н.”, коментира Кунева по време на посещението си във Велико Търново. По думите й Европейската комисия налага санкции на всички държави-членки, които нарушават законодателството. „Идеята, че се случва нещо безпрецедентно, когато реагират посланици, е вярна, само дотолкова, доколкото наистина да излизат европейски посланици и да казват: „Направете нужното за борбата с корупцията”. Това е рядко срещано, но е рядко срещано, защото държавите сами припознават своята лидерска роля”, допълни вицепремиерът. Тя увери, че в управляващата коалиция няма разколебаване по отношение на проекта за антикорупционен закон. Отрече и да се чувства бламирана от парламента. „Ясно е, че се правят в различна степен отстъпки. Някои биват наречени исторически компромис, но все пак има едно ниво, до което трябва да е ясно, че оттам нататък е минат санитарният минимум. Аз съм доволна, че този закон беше много твърдо подкрепен от РБ и от ГЕРБ. Това в крайна сметка е наистина управляващата коалиция, с всички отговорности, които произтичат от това“, каза още Кунева. Според вицепремиера приемането на този закон е от изключително значение за България, тъй като „начинът да направим държавата равна на средноевропейска държава, е като е ясно, че добрите печелят, а лошите биват държани встрани“. „Това е много сериозно предупреждение към всеки, който има достъп до власт. Било то политическа, било то финансова, било то да знае, че ако работи в чувствителни сфери като здравеопазване, като образование, че ще е обект на този закон. Този закон не е за вас, не е за вашите съседи. Този закон е за 10 000 души в държавата, но много важни 10 000 души. Така че ако се говори за анонимни сигнали или как сме щели да си пребием съседите, това е лъжа“, обобщи Меглена Кунева.

"Атака" издигна национален шампион за кмет на Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979129



"Атака" издигна зам.председателя на Общинския съвет на Русе и национален шампион по дълбочинно гмуркане Мирослав Славчев за кандидаткмет в предстоящите местни избори, съобщиха от партийната централа в крайдунавския град. Той оглавява и групата на "Атака" в русенския парламент.
Преди 3 г. председателят на управителния съвет на асоциацията
"Атака" издигна зам.председателя на Общинския съвет на Русе и национален шампион по дълбочинно гмуркане Мирослав Славчев за кандидаткмет в предстоящите местни избори, съобщиха от партийната централа в крайдунавския град. Той оглавява и групата на "Атака" в русенския парламент. Преди 3 г. председателят на управителния съвет на асоциацията

Даниела Везиева: Размерът на ДДС се запазва

http://www.moreto.net/novini.php?n=301213

Становището на министерството на икономиката е размерът на ДДС да се запази, заяви в Русе зам.министър Даниела Везиева. Тя уточни, че има предложения да се промени ставката за някои продукти във фармацията и хранително-вкусовата ромишленост.

Младшата на Черно море с убедителна победа над Пирин

http://petel.bg/Mladshata-na-CHerno-more-s-ubeditelna-pobeda-nad-Pirin__126519

Юношите младша възраст на Черно море спечелиха категорично гостуването си на ОФК Пирин с 4:0 в среща от 4-ия кръг на Елитната ни група до 17...

Черно море започна убедително в Елитната група до 15 години

http://petel.bg/CHerno-more-zapochna-ubeditelno-v-Elitnata-grupa-do-15-godini__126520

Родените през 2001 г. таланти на Черно море стартираха с убедителна победа участието си в Североизточната зона от първенството на Елитната...

Над 72 хиляди бежанци са регистрирани в Македония

http://petel.bg/Nad-72-hilyadi-bezhantsi-sa-registrirani-v-Makedoniya__126521

Снимка Булфото От 19 юни до днес в Македония официално са регистрирани 72 674 бежанци, показват официалните данни от статистката, съобщи...

Скандал! Откраднаха златни експонати в Нощта на музеите в Пловдив

http://petel.bg/Skandal--Otkradnaha-zlatni-eksponati-v-Noshhta-na-muzeite-v-Plovdiv__126522

Снимка Булфото Златни елеци с черен принт са откраднати от изложбата „Зрели и бесни” в Баня Старинна снощи в Пловдив, съобщава...

"Моряците" с късен обрат срещу Ботев в мач от Елитната група до 19 години

http://petel.bg/Moryatsite-s-kasen-obrat-sreshhu-Botev-v-mach-ot-Elitnata-grupa-do-19-godini__126523

Черно море записа трудна, но сладка победа над Ботев (Пд) с 2:1 в мач от четвъртия кръг на Елитната дивизия до 19 години. На стадиона под...

Теменужка Петкова: Около 100 млн. държавна помощ ще предостави правителството на българската индустрия

http://pik.bg/теменужка-петкова-около-100-млн-държавна-помощ-ще-предостави-правителството-на-българската-news398257.html

Теменужка Петкова: Около 100 млн. държавна помощ ще предостави правителството на българската индустрия

Около 100 млн. държавна помощ ще предостави Правителството на българската индустрия. Това ще стане след процедура по нотифициране на наредба от ЕК, каза в Поморие министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която посети обекти, одобрени за финансиране по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия”, предаде "Фокус". „Така че правим всичко възможно тази наредба да влезе в сила час по-скоро и бизнесът да получи тази държавна помощ, която e по европейски директиви и се полага. Българската индустрия трябва да бъде спокойна, че това, което зависи от Правителството е направено и по всякакъв начин се стараем да създадем условия, които да бъдат максимално благоприятни на българската индустрия”, каза министър Петкова. Тя припомни, че когато в началото са възникнали притесненията за цената на електрическата енергия от страна на бизнеса, Правителството е поело ангажимента за изработка на Наредба за намаляване на тежестта върху индустрията за разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници. Това е било ангажимент на три министерства – на енергетиката, на финансите и на икономиката.

„Тази наредба стана възможна благодарение на това, че една от първите мерки на Правителството в сектор Енергетика, беше промяната на закона за енергетиката. Като една от най-важните промени беше свързана с това, ние да транспонираме насоките на ЕК за намаляване на тежестта върху индустрията”, каза още министърът на енергетиката. 

Eгипетското правителство подаде оставка заради корупционен скандал

http://www.cross.bg/ostavka-pravitelstvo-podade-1480569.html

/КРОСС/ Eгипетският премиер Ибрахим Махлаб и министрите му подадоха оставка заради разразил се корупционен скандал, предадоха информационните агенции.  Преди дни министърът на земеделието Салах ад Дин Хелал бе арестуван, след като разследване показа, че е вземал подкупи. Малко преди задържането си той подаде оставка. Министърът е бил част от престъпна схема, в която участвали и висши чиновници на аграрното ведомство. Според разследването служители на земеделското министерство са получавали подкупи, за да помагат на бизнесмени да закупуват незаконно държавни земи. Държавата е загубила от това повече от 3 млрд. долара. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси е приел оставката на кабинета, което пое властта през юни м.г., и е възложил на досегашният министър на петрола Шариф Исмал да сформира ново правителство. Махлеб ще продължава да изпълнява функциите си на министър-председател до съставянето на кабинет.

Михаил Миков: Подготовката за изборите стартира с натиск, упражняване на влияние и политическо инженерство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979117


„Подготовката за изборите в страната се характеризира с подготовка за тях с неполитически средства - натиск върху кандидати, върху активисти, влияние вътре в политически партии и опит за неполитическо инженерство на кандидатури”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на НС на БСП.
„Подготовката за изборите в страната се характеризира с подготовка за тях с неполитически средства - натиск върху кандидати, върху активисти, влияние вътре в политически партии и опит за неполитическо инженерство на кандидатури”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на НС на БСП.

Михаил Миков: Подготовката за изборите стартира с натиск, упражняване на влияние и политическо инженерство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979124

„Подготовката за изборите в страната се характеризира с подготовка за тях с неполитически средства - натиск върху кандидати, върху активисти, влияние вътре в политически партии и опит за неполитическо инженерство на кандидатури”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на НС на БСП.
„Подготовката за изборите в страната се характеризира с подготовка за тях с неполитически средства - натиск върху кандидати, върху активисти, влияние вътре в политически партии и опит за неполитическо инженерство на кандидатури”. Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на НС на БСП.

Дора Янкова: Едно променяне в движение в Закона за лечебните заведения няма да даде никакъв резултат

http://pik.bg/дора-янкова-едно-променяне-в-движение-в-закона-за-лечебните-заведения-няма-да-даде-никакъв-news398254.html

Дора Янкова: Едно променяне в движение в Закона за лечебните заведения няма да даде никакъв резултат

Едно променяне в движение в Закона за лечебните заведения смятам, че няма да даде никакъв резултат, каза соцдепутатът Дора Янкова по повод гласуваните на второ четене промени в Закона за лечебните заведения, предаде "Фокус". „Всъщност законът за лечебните заведения не е този закон, който министър Москов имаше като възглед и философия. Той претърпя промяна и за мен тази промяна е много изкривена, защото ни така, ни-така, нито по Москов, нито по стария статут”, заяви Янкова. По нейните думи Национална здравна карта трябва да има, но това не е нещо ново, а е говорено от много години.

„Да, здравна карта трябва да има, да има яснота на услугите, като такава беше и философията на законопроекта, който от години се коментира. Това не е ново, сега вече е решението, че ще има здравна карта в перспектива. Тя тепърва предстои да бъде решена – какви здравни услуги, къде, кой и как ще ги предлага като регламент”, каза Янкова. Депутатът подчерта, че приватизацията на лечебни заведения е отпаднала и то под силен натиск от страна на БСП.

„Другите неща според мен тепърва ще покажат, че нищо добро не се направи със здравната реформа. Ще се вади от джоба на хората, ще прави дълги опашки, ще се регулират по някакъв начин здравните заведения и тепърва ще видим как ще проработи, като ние от БСП сме с огромни резерви към самия законопроект като изменение и допълнение”, каза Янкова.

Миков: С натиск, влияние и политическо инженерство почва изборната подготовка

http://frognews.bg/news_97587/Mikov-S-natisk-vliianie-i-politichesko-injenerstvo-pochva-izbornata-podgotovka/

Подготовката за изборите в страната се характеризира с подготовка за тях с неполитически средства - натиск върху кандидати, върху активисти, влияние вътре в политически партии и опит за неполитическо инженерство на кандидатури.

Около 100 милиона лева дефицит за тази година очаква НЗОК

http://offnews.bg/news/n_1/n_557864.html

98 милиона лева ще бъде дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в края на годината. Той може да бъде намален до 72 милиона, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители. Това стана ясно от думите на Григор Димитров - член на Надзорния съвет на НЗОК от работодателските организации, съобщи БНР. Вторият източник, надяваме се да има преизпълнение по приходната част от здравноосигурителни вноски. Ако има такива приходи, ще способстват и за това. И третото нещо: ще се стараем до края на годината - надзорът - много сериозен контрол, да намалят или по-точно се ограничат надписванията. Това ще бъде представено на депутатите и на Министерски съвет. Оттук нататък ще има дискусия какво правим по-нататък, за да може да нулираме бюджета за следващата година, каза Димитров. Според председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев най-добрият вариант е актуализация на бюджета на Здравната каса. В противен случай в края на годината Касата няма да може да извършва определени плащания: За съжаление другият вариант означава прехвърляне на дефицита за следващата година и стартиране на следващата година със сериозен минус. Въпреки очакваните по-високи приходи, които са заложени в бюджета на Здравната каса за 2016-а, на практика тези по-високи приходи ще бъдат стопени от прехвърлянето на дефицит от тази година. Като прибавим към това и задълженията на Здравната каса, които са на стойност 146 милиона към 30-и юни, това означава, че към края на годината те ще бъдат и по-големи към западни здравноосигурителни фондове - прогнозата не е никак добра. Това е реалността, с която депутатите трябва да бъдат запознати, защото в крайна сметка те гласуват бюджетите на Здравната каса и отговорността за това дали парите ще стигнат или не, зависи най-вече от това, какво ще бъде заложено и гласувано като бюджет. Дефицитът в бюджета на Здравната каса за тази година се очаква да бъде близо 127 милиона лева. Тази информация стана ясна по-рано от отчета за изпълнението му през първото полугодие, преди заседанието на Надзорния съвет на касата. Управителят на Здравната каса Глинка Комитов настоява през следващите три години бюджетите да се правят на базата, зададена от Министерството на финансите, като се запазят съотношенията между различните видове плащания, но с леко повишение.

Почетен консул на Франция в Истанбул продавала лодки на мигранти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/12/2608624_pocheten_konsul_na_franciia_v_istanbul_prodavala_lodki/?ref=rss


Френският външен министър Лоран Фабиюс отстрани от длъжност почетен консул в Турция, която е собственичка на магазин за морски принадлежности и продавала лодки на бежанци, предаде Франс прес.

"Министърът нареди да бъде отстранена от длъжност", събои говорителят на френското външно министерство Ромен Надал.

Той заяви това в отговор на запитване за репортаж на телевизия Франс 2, в който е показана собственичката на магазина в Бодрум. В магазина има френско знаме и плакет,...

"Евертън" и Нейсмит продължиха кошмара на "Челси"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608663_evertun_i_neismit_produljiha_koshmara_na_chelsi/?ref=rss


"Евертън" продължи кошмарния старт на шампиона "Челси" и му нанесе трета загуба в рамките само на пет кръга. "Карамелите" спечелиха с 3:1 на "Гудисън парк", а автор на трите попадения за победителите стана резервата Стивън Нейсмит. 

Нейсмит се появи на терена в 9-ата минута, след като Мухамед Бешич получи разтежение и трябваше да напусне принудително. Само за 13 минути след появата си шотландският национал вкара две попадения, а в края на мача оформи своя хеттрик. 

Сините...

Пети пореден успех за Манчестър Сити, 18-годишен се превърна в герой за "гражданите"

http://football.actualno.com/Peti-poreden-uspeh-za-Manchestyr-Siti-18-godishen-se-prevyrna-v-geroj-za-grajdanite-news_495326.html

Отборът на Манчестър Сити продължи победната си серия от началото на сезона във Висшата лига, след като победи Кристъл Палас като гост с 1:0. 18-годишния новак Келечи Ихеаначо, който се появи като резерва в 89-та минута и отбеляза само минута по-късно победния гол в двубоя.Лоша новина е контузията, която Серхио Агуеро получи през първото полувреме. Така Сити записа 5-та поредна победа и 5-та суха мрежа от началото на сезона. "Гражданите" вече имат преднина от 5 точки на върха на класирането,

Предвиждат се промени в наредбите за директни продажби

http://business.actualno.com/Predvijdat-se-promeni-v-naredbite-za-direktni-prodajbi-news_495327.html

Предстоят промени в наредбите за директните продажби, но без да бъде правен компромис със сигурността на потребителя. Това каза пред журналисти в Куртово Конаре заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде "Фокус". По думите му административно улеснение за производителите със сигурност ще има и това са инструментите, които се търсят от министерството, но без това да оказва каквото и да е влияние върху евентуална заплаха за консуматора. На първо място трябва да е га

20-годишно момиче от село Момчиловци ще е посланик на киселото ни мляко в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979105

20-годишната Николая Никова от родопското село Момчиловци е първата победителка в конкурса „Мис Родопи“ - посланик на българското кисело мляко в Китай, съобщава БНР.
Николая се открои сред останалите пленителни претендентки с невероятния си талант да свири на гайда. Младата дама е и солист на 100-те каба гайди.
20-годишната Николая Никова от родопското село Момчиловци е първата победителка в конкурса „Мис Родопи“ - посланик на българското кисело мляко в Китай, съобщава БНР. Николая се открои сред останалите пленителни претендентки с невероятния си талант да свири на гайда. Младата дама е и солист на 100-те каба гайди.

Времето: В неделя без дъжд, от понеделник - слънце

http://www.vesti.bg/bulgaria/vremeto-v-nedelia-bez-dyzhd-ot-ponedelnik-slynce-6042479

Утре вече ще е без валежи, а в началото на следващата седмица ще се установи предимно слънчево време

20-годишно момиче от село Момчиловци ще е посланик на киселото ни мляко в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4979111

20-годишната Николая Никова от родопското село Момчиловци е първата победителка в конкурса „Мис Родопи“ - посланик на българското кисело мляко в Китай, съобщава БНР.
Николая се открои сред останалите пленителни претендентки с невероятния си талант да свири на гайда. Младата дама е и солист на 100-те каба гайди.
20-годишната Николая Никова от родопското село Момчиловци е първата победителка в конкурса „Мис Родопи“ - посланик на българското кисело мляко в Китай, съобщава БНР. Николая се открои сред останалите пленителни претендентки с невероятния си талант да свири на гайда. Младата дама е и солист на 100-те каба гайди.

Времето: От неделя без дъжд, от понеделник - слънце

http://www.vesti.bg/bulgaria/vremeto-ot-nedelia-bez-dyzhd-ot-ponedelnik-slynce-6042479

Утре вече ще е без валежи, а в началото на следващата седмица ще се установи предимно слънчево време

Утре спират валежите по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=301198

Още вечерта преваляванията в източните райони ще спрат. Започналото разкъсване и намаление на облачността ще обхване по-голямата част от страната. По-значителна ще остава все още в Дунавската равнина и Родопската област. Утре вече ще е без валежи.

Над хиляда мигранти са били задържани на влизане в България за 10 дни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/12/2608641_nad_hiliada_migranti_sa_bili_zadurjani_na_vlizane_v/?ref=rss


Вълната от мигранти, която залива Югоизточна и Западна Европа дава своето отражение и у нас. За последните десет дни при опит да влязат в България са били задържани близо 1000 души, показва статистиката на МВР.  Данните не отчитат хората, които са успели да преминат или са били задържани впоследствие.

Всички задържани са се опитали да влязат от Турция или Гърция. За миналата седмица те са над 300. А в началото на септември за седем дни са били задържани над 700 души.

Вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви пред БНТ, че в момента в България има около 15 000 имигранти. В тези данни не влизат нелегално преминаващите. Много малка част от бежанците остават в България, повечето само преминават и няма струпване по границата, така че нещата се уравновесяват, заяви още Бъчварова. Центровете за настаняване на хора, търсещи убежище, са наполовина пълни, показва справка в сайта на Държавната агенция за бежанците.

По-късно днес в България и други европейски държави ще се проведе ден за солидарност с бежанците. У нас акцията ще е под формата на шествие от Женския пазар до сградата на Европейския парламент. Едно от исканията е за отмяна на регламентите от Дъблинското споразумение.

Утре пък ще има извънреден съвет на вътрешните министри на Европейския съюз. Официалната позиция на българското правителството е в подкрепа на квотите за бежанците. Според вътрешния министър България не може аргументирано да отхвърли това решение. По думите на Бъчварова приемането на допълнително имигранти е въпрос на солидарност и не трябва да се търгува за членство в Шенген.

България трябва да довърши и телената ограда по границата с Турция. Засега има построение над 30 км.

Над 1000 мигранти са били задържани на влизане в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/12/2608641_nad_1000_migranti_sa_bili_zadurjani_na_vlizane_v/?ref=rss

Вълната от мигранти, която залива Югоизточна и Западна Европа дава своето отражение и у нас. За последните десет дни при опит да влязат в България са били задържани близо 1000 души, показва статистиката на МВР.  Данните не отчитат хората, които са успели да преминат или са били задържани впоследствие.

Всички задържани са се опитали да влязат от Турция или Гърция. За миналата седмица те са над 300. А в началото на септември за седем дни са били задържани над 700 души.

Вчера...

Аделина от "Биг Брадър" има ферма за екзотични животни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4977315

Със съпруга ѝ развъждат редки животни, които връщат в естествената им среда в Непал и Тибет
Първото нещо, което Аделина Банакиева си купила, щом с мъжа ѝ се нанесли в къщата си в село Кокаляне, било петел, а с него и две кокошки. Понеже никога не е имала село, много си мечтаела да гледа животни.
Със съпруга ѝ развъждат редки животни, които връщат в естествената им среда в Непал и Тибет Първото нещо, което Аделина Банакиева си купила, щом с мъжа ѝ се нанесли в къщата си в село Кокаляне, било петел, а с него и две кокошки. Понеже никога не е имала село, много си мечтаела да гледа животни.

Иван Христов: България е за хора с чувство за хумор!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4977931

Водещият и продуцент Иван Христов е само на 35 години, но вече може да се нарече ветеран в телевизионния бизнес. С колегата Андрей Арнаудов са на екран още от тийнейджърските им години. Иван е завършил актьорско майсторство за куклен театър и въпреки че не практикува тази професия, си признава, че тв проектите, в които участва,
Водещият и продуцент Иван Христов е само на 35 години, но вече може да се нарече ветеран в телевизионния бизнес. С колегата Андрей Арнаудов са на екран още от тийнейджърските им години. Иван е завършил актьорско майсторство за куклен театър и въпреки че не практикува тази професия, си признава, че тв проектите, в които участва,

Готови са 5 километра от оградата на българо-турската граница в Ямболска област

http://offnews.bg/news/n_1/n_557853.html

Изцяло готови са 5 километра от оградата на българо-турската граница в ямболския участък, съобщи областният управител Димитър Иванов, цитиран от БНР. Очакванията са до края на годината възпрепятстващото съоръжение да бъде завършено. Предвидено е на територията на Ямболска област да бъдат изградени 35 км възпрепятстващо бежанците съоръжение. Според областният управител Димитър Иванов в момента няма забавяне на строителството: Започнахме в гориста местност с правене на просеки, с необходимите подходи, които са към границата и в момента имаме 17 км вече готов пътен участък, имаме над 5 км готово възпрепятстващо съоръжение. Ограда се строи още на територията на Хасковска и Бургаска област, като целта е да бъде обхваната цялата българо-турска граница.

Кадиев във ФБ: Поне да разбудя БСП от летаргията

http://frognews.bg/news_97586/Kadiev-vav-FB-Pone-da-razbudia-BSP-ot-letargiiata/

Гледам, че канонадата продължава. Ако успея да събудя БСП от безкрайната летаргия, поне това е добре. Пожелавам на кандидата на БСП да събере целия възможен електорат, написа на стената си във ФБ Георги Кадиев, когото БСП изключи от редиците си.

Европейския съд реши: Пътуването до работа трябва да се плаща! Ето какво показват сметките

http://petel.bg/Evropeyskiya-sad-reshi--Patuvaneto-do-rabota-tryabva-da-se-plashha--Eto-kakvo-pokazvat-smetkite__126517

Снимка Булфото Съдебен прецедент може да промени работното ни време. Съдът на Европейския съюз излезе с решение, че пътуването до...

Путин: Няма алтернатива на споразуменията Минск-2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979097

Руският президент Владимир Путин заяви, че няма алтернатива на минските договорености, предаде ТАСС, като цитира негови изявления пред журналисти в Севастопол, съобщи БГНЕС.
Въпросът за съдбата на Донбас трябва да решава не Русия. С душата и сърцето ние сме с Донбас. Сега главното е да се установи пряк контакт между властите в Киев и властите на
Руският президент Владимир Путин заяви, че няма алтернатива на минските договорености, предаде ТАСС, като цитира негови изявления пред журналисти в Севастопол, съобщи БГНЕС. Въпросът за съдбата на Донбас трябва да решава не Русия. С душата и сърцето ние сме с Донбас. Сега главното е да се установи пряк контакт между властите в Киев и властите на

БСП изрита Кадиев

http://www.bnews.bg/article-141412

В четвъртък го гонят и от парламентарната група.

Министър Танев: Който знае за случаи на ученици фантоми в клас да ми долага

http://www.moreto.net/novini.php?n=301215

2564 училища ще отворят врати на 15 септември. За първи път прага на школото ще прекрачат 64 841 малчугани, а общо учениците по данни, с които образователното министерство работи, са 757 969 деца. Това каза министърът на образованието Тодор Танев в предаването „Седмицата" на Дарик.

Бербатов вдигна с 20% продажбата на сезонни карти в ПАОК

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/12/2608656_berbatov_vdigna_s_20_prodajbata_na_sezonni_karti_v_paok/?ref=rss


Продажбата на сезонни карти за мачовете на ПАОК се е увеличила с 20%, откакто клубът от Солун представи Димитър Бербатов. Преди привличането на българския нападател са били продадени 7550 сезонни карти, а общият им брой вече е 9109, съобщават медиите в Гърция. 

В ПАОК очакват и общата посещаемост в домакинските мачове да се увеличи заради бившия нападател на "Манчестър юнайтед". 

Бербатов ще бъде най-скъпоплатеният играч в Гърция с близо 2 млн. евро годишна запалата....

Лятната папска резиденция до Рим вече приема туристи

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/09/12/2608648_liatnata_papska_rezidenciia_do_rim_veche_priema_turisti/?ref=rss


Лятната папска резиденция край Рим днес бе отворена за първи път за посетители, тъй като е вече филиал на Ватиканските музеи.

Всяка събота туристите, снабдени с целодневен билет, ще могат да посещават не само Ватиканските музеи и Сикстинската капела, но и Апостолическия дворец в Папските вили (паркове), разположени в Кастел Гандолфо на хълмистите брегове на езерото Албано. Те ще имат удоволствието да се придвижват с влак от живописната и много рядко използвана Ватиканска гара....

Работник умира от токов удар, съдят шефката му за непредумишлено убийство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4979021

Управителка на фирма отива на съд за непредумишлено убийство, съобщиха от прокуратурата.
На 29 юли 2013 г., в производственото хале на фирмата й в с. Долни Лозен умира работника Николай Трифонов. Той работил с бормашина, но когато я включил в мрежата го ударил ток.
Разследването на прокуратурата доказало,
Управителка на фирма отива на съд за непредумишлено убийство, съобщиха от прокуратурата. На 29 юли 2013 г., в производственото хале на фирмата й в с. Долни Лозен умира работника Николай Трифонов. Той работил с бормашина, но когато я включил в мрежата го ударил ток. Разследването на прокуратурата доказало,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване