Обстановката във Варненска област е спокойна, няма сведения за наводнения и аварии

http://www.moreto.net/novini.php?n=303529

Обстановката във Варненска област е спокойна, няма сведения за наводнения и аварии. Това съобщи за Радио „Фокус” - Варна оперативният дежурен при Областния съвет за сигурност. Общините не са докладвали за извънредни ситуации през нощта, свързани с метеорологичната обстановка.

България влезе в челната десетка по усвояване на еврофондовете

http://www.mediapool.bg/bulgaria-vleze-v-chelnata-desetka-po-usvoyavane-na-evrofondovete-news240308.html

За първи път България е в челната десетка по усвояване на европейските средства и в момента е на осмо място, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред журналисти в неделя след освещаването на нов храм в столичния квартал "Владая", където присъства и премиерът Бойко Борисов. Така месеци преди изтичането на крайния срок за изплащане на евросредствата от предишния програмен период 2007-2013 г. страната ни, която досега беше все на опашката по използване на евросредствата, рязко се изкачи напред. Според Георгиева дори има влеме България да се изкачи още по-напред в класация. "Тази година България напълно се ползва от членството си в Европейския съюз като го мерим по усвояване на европейските средства", каза Кристалина Георгиева. По думите й, през тази година усвояването на евросредства е добавило над 4 процента към брутния вътрешен продукт на страната. Бюджетните данни сочат, че именно на изплащането на средства от еврофондовете се дължи доброто представяне на икономиката и постъпленията в хазната. Еврокомисарят посочи, че усвояването на евросредствата означава за българите по-добри условия на живот, повече работа и повече възможности за младите хора в България да общуват с приятелите си от цяла Европа. Като има европейски пари, остават пари за църкви и манастири, коментира от своя страна премиерът Бойко Борисов.

Първите данъчни увеличения за транша от 2 милиарда евро

http://www.grreporter.info/prvite-danchni-uvelicheniya-za-transha-ot-2-miliarda-evro/18032

Законопроектът включва мерки, засягащи данъчното облагане, здравеопазването, енергетиката, приватизацията

прочети повече

Паргов: Политиците трябва да направят по-добър живота на младите хора, за да не напускат държавата

http://politics.actualno.com/Pargov-Politicite-trjabva-da-napravjat-po-dobyr-jivota-na-mladite-hora-za-da-ne-napuskat-dyrjavata-news_500698.html

В квартал „Манастирски ливади“ няма нито една детска градина, а в целия район няма млечна кухня. Това е голям проблем за нас, семействата с малки деца“ – това споделиха млади хора на среща в Южния парк с кандидата от БСП Лява България за кмет на район „Триадица“ Диана Тонова и водача на листата за общински съветници Калоян Паргов. „Районната администрация в „Триадица“ тотално е забравила за социалните си ангажименти. Не може в квартали като

"Гаганица" поиска помощ от Петър Курдов за канализация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5039007


"Забравени сме от дълги години, в 21-ви век не е нормално да нямаме канализация. Всеки дъжд за нас е наводнение". Така жителите на пловдивския квартал "Гаганица посрещнаха кандидата за кмет на район "Северен" от БСП Петър Курдов. На близо двучасова среща те споделиха своите проблеми и тревоги и изразиха надеждите си Петър Курдов да им помогне,

Пороят запуши шахти в Благоевград

http://pik.bg/пороят-запуши-шахти-в-благоевград-news414998.html

Пороят запуши шахти в Благоевград

Голямо количество валежи паднаха през нощта в областите Кюстендил, Благоевград и София. Свлачище затруднява движението по автомагистрала "Люлин" в участъка между двата тунела, в посока София. Свлачище и паднали камъни има и на пътя край Разлог.

Дъждът заля цели квартали в Благоевградско и Разложко. Най-тежка е ситуацията по второкласния път Разлог – Якоруда, по който преминава целия трафик от Банско за Пловдив. Късно снощи придошлата река Места залива мост и участък от пътя, който е в ремонт.

Движението в района е ограничено, а водачите се пренасочват през обходен път, който минава през селата Драглище и Елешница.

В Благоевград, пък дъждът заля улиците в кварталите „Освобождение” и „Запад” и запуши шахтите.

Цяла сутрин хората правеха опити да се придвижат до автомобилите си, които бяха залети с дъждовна вода, съобщи Нова телевизия.

 

Русия унищожи 53 укрепления на терористите в Сирия (Видео)

http://petel.bg/Rusiya-unishhozhi-53-ukrepleniya-na-teroristite-v-Siriya--Video-__130082

Снимка: youtube 53 укрепени позиции на терористите от „Ислямска държава” в Сирия са унищожени от самолети на Руската федерация за...

На полувремето: Спартак Варна направи пълен обрат срещу Суворово с два гола на Добрев

http://petel.bg/Na-poluvremeto--Spartak-Varna-napravi-palen-obrat-sreshhu-Suvorovo-s-dva-gola-na-Dobrev__130090

Спартак Варна води с 2:1 на Суворово след първото полувреме на двубоя от шестия кръг на "А" окръжна група. Мачът започна в 16 ч. на стадион...

Продават на търг имоти на Митьо Очите – няма желаещи да купуват

http://petel.bg/Prodavat-na-targ-imoti-na-Mito-Ochite-----nyama-zhelaeshhi-da-kupuvat__130089

Снимка: Булфото Бургаската агенция по приходите е изкарала на публичен търг част от конфискуваните имоти на несебърския наркобарон...

Ineos придоби правата на руски олигарх за газовите полета в Северно море

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/11/2626189_ineos_pridobi_pravata_na_ruski_oligarh_za_gazovite/?ref=rss


Швейцарската компания Ineos е закупила правата за експлоатация на всички газови полета в Северно море на групата ДЕА, която е собственост на притежавания от руския милиардер Михаил Фридман инвестиционен фонд LetterOne, предаде "Ройтерс".

През април Вeликобритания даде на Фридман шест месеца да разпродаде правата си, закупени от германската RWE. Страната тогава заплаши, че ще отнеме лиценза на компанията заради санкциите срещу Москва, наложени след анексацията на Крим.
...

С. Демирташ: Атентатът в Анкара не е дело на външни сили

http://www.cross.bg/demirtash-atentata-ankara-1483873.html

/КРОСС/ Селахатин Демирташ - съпредседателят на турската Народно-демократическа партия, членове на която бяха сред жертвите на атентата в Анкара, критикува правителството на Турция и президента Реджеп Тайип Ердоган заради лошото разследване на терористичното нападение и подобните на него, предаде Dogan News Agency . „Ние загубихме 150 души преди и след изборите. Никой не е посочен като виновник. Няма ефективно разследване. Няма да има такова и за атентата в събота. Това не е атака срещу единството на нашата държава, това е атака на държавата срещу нашите хора", заяви Демирташ. „До този момент няма разкрития за извършителите на атентата. Турските власти са способни да арестуват някого само заради съобщение в Twitter. Способни са да арестуват някого само въз основа на заповед на президентския дворец. От наша гледна точка този атентат не е дело на външни сили", добави Демирташ.

Ампутираха крачето на 4-годишно дете, пострадало при катастрофа край Казанлък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5039005

4-годишното момиченце, което пострада при тежката катастрофа на пътя между Стара Загора и Казанлък, вече е с ампутиран крак, съобщава Нова телевизия.
Автомобила управлявала майката на детето. Валял силен дъжд. На мокър и хлъзгав участък от пътя майката изгубила контрол и колата полетяла в крайпътно дере.
4-годишното момиченце, което пострада при тежката катастрофа на пътя между Стара Загора и Казанлък, вече е с ампутиран крак, съобщава Нова телевизия. Автомобила управлявала майката на детето. Валял силен дъжд. На мокър и хлъзгав участък от пътя майката изгубила контрол и колата полетяла в крайпътно дере.

Ампутираха крачето на 4-годишно дете, пострадало при катастрофа край Казанлък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038997

4-годишното момиченце, което пострада при тежката катастрофа на пътя между Стара Загора и Казанлък, вече е с ампутиран крак, съобщава Нова телевизия.
Автомобила управлявала майката на детето. Валял силен дъжд. На мокър и хлъзгав участък от пътя майката изгубила контрол и колата полетяла в крайпътно дере.
4-годишното момиченце, което пострада при тежката катастрофа на пътя между Стара Загора и Казанлък, вече е с ампутиран крак, съобщава Нова телевизия. Автомобила управлявала майката на детето. Валял силен дъжд. На мокър и хлъзгав участък от пътя майката изгубила контрол и колата полетяла в крайпътно дере.

Стефан Радев обсъди проблемите на Сливен с жени от града

http://pik.bg/стефан-радев-обсъди-проблемите-на-сливен-с-жени-от-града-news414996.html

Стефан Радев обсъди проблемите на Сливен с жени от града

Дами от Сливен се срещнаха с кандидата за кмет на ГЕРБ Стефан Радев. Жените от града поставиха редица проблеми, с които Общината трябва да се справи в следващия мандат.

Сливенските майки помолиха за нова организация на движението и доизграждане на инфраструктурата. Разходката с бебешки колички е истинско предизвикателство, а съпоставим с него е този с липсата на легнали полицаи, отбелязаха дамите. Родители алармираха, че някои от повдигнатите пешеходни пътеки дори са премахнати. Пример за това е ремонтът пред  III-то ОУ.

„Първостепенен приоритет за мен са децата на Сливен, тяхното здраве и живот. Обезопасяването на града е въпрос на местна политика. Там, където е нужно, ще се поставят светофари, легнали полицаи, знаци за повишено внимание и камери. Искам в този град да живеят здрави и щастливи деца, както и спокойни родители“, заяви Стефан Радев.

На срещата жените на Сливен повдигнаха въпроса за проблемите в детските градини, яслите, както и неясното разпределение на общинските жилища. Дамите говориха и за липсата на велоалеи в града. Радев сподели идея, която бе приета изключително позитивно – да се използва поречието на реките, да се облагороди и да се изградят хубави велоалеи.

Друга поставена тема бе запазването на фонд „Ин витро” към Общината. Стефан Радев припомни, че в последните месеци работи активно в тази посока с д-р Стаменов. Кандидатът за кмет на ГЕРБ увери дамите, че не фондът само ще се запази, а ще се работи и за увеличаване на средствата в него.  

Плаващите пясъци на юридическото образование

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/11/2626186_plavashtite_piasuci_na_juridicheskoto_obrazovanie/?ref=rss


В "Богатството на народите" Адам Смит дава за пример окаяното състояние на низшите духовни служители на църквата, като следствие на желанието на държавата да улесни достъпа до социално важни и полезни според нея дейности. Той пише още, че ако същите принципи на лесен и евтин достъп до дадено занятие се приложат и към "уважаваните" професии на лекаря и адвоката, това ще доведе до техния пълен упадък
 
Юридическите професии са от изключителна важност за социалната структура на...

Британските ВВС получиха разрешение да атакуват самолети на Русия над Ирак

http://svetoven.pogled.info/news/68372/Britanskite-VVS-poluchiha-razreshenie-da-atakuvat-samoleti-na-Rusiya-nad-Irak

/Поглед.инфо/ Пилоти от страните на НАТО, включително британските военни летци, пилотиращи многоцелеви изтребители „Торнадо“, получиха разрешение да атакуват във въздушното пространство на Ирак военни самолети на РФ, ако възникне „заплаха за техния живот“. Това пише лондонският вестник „Daily Star Sunday“, позовавайки се на собствени източници в Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Борисов притеснен за стабилността в региона след взривовете в Турция

http://www.mediapool.bg/borisov-pritesnen-za-stabilnostta-v-regiona-sled-vzrivovete-v-turtsiya-news240307.html

"Това е просто ужасно! Вие видяхте площада, видяхте колко жертви има... Нестабилността на региона, за което винаги сме говорили, предупреждавали, тревожили - е факт", коментира премиерът Бойко Борисов атентата в Анкара, който в събота взе 95 жертви и рани 246 души. Той засегна и други горещи теми като среднощните проверки на лидера на "Атака" Волен Сидеров за контрабандни продажби, предизборната кампания и осребряваните на активите на фалиралата Корпоративна търговска банка. "Нееднократно съм благодарил на всички политически партии, които са в парламента, които, дали са управляващи или опозиция, спомагат за стабилността на България в региона, защото виждате, колко е тежък този регион", каза Борисов пред журналисти след освещаването на нов храм в столичния квартал "Владая". Изпратих съболезнования на турските колеги, на целия турски народ, защото това, което се случва е ужасно, каза министър-председателят. Неслучайно влагаме средства в изграждането на православни храмове, това е не само за душата на хората, а за стабилността на морала и държавата, отбеляза той. Ние стоим на нашата позиция за зона за сигурност, нея ще защитаваме и в ЕС, каза Бойко Борисов. По думите му е нормално хората, които имат безспорен проблем в Сирия, да стоят близо до своята територия и да могат след това да се завърнат. Затова ще продължаваме да настояваме това да се случи и Турция да се подпомага от ЕК за парите, които харчи за тези близо 2 млн. бежанци, каза още Борисов. Според него в случая България е много зависима от Турция, защото ако турският премиер не влага толкова усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница. Премиерът каза още, че ще се срещна с турския премиер Ахмет Давутоглу по време на организирана от турския премиер голяма международна конференция на 14 и 15 октомври. Обещах, за един час ще отида, да му окажа уважение, каза Борисов. След това той щял да замине за Брюксел, където ще бъде представено най-старото тракийско съкровище - Варненското. "Ще дойде цялото ръководство на европейските институции, за да засвидетелства уважение към нашата история, култура и самата държава", каза министър-председателят. По повод поредния скандал, заформен от лидера на "Атака" Волен Сидеров, който в петък през нощта реши да прави неясно в качеството си на какъв проверка на магазин за продажба на контрабандни цигари и наркотици, Борисов заяви, че си има начини да се правят подобни проверки. "Няма сигнал, който да е дошъл по линия на ДАНС или МВР, който да не е проверен", каза той. Премиерът посочи, че не може да толерира поведение като това на Сидеров, но тъй като партията му е опозиционна "не бих искал да се изказвам и да давам оценка". Борисов обясни, че не иска да коментира случая, за да не бъде обвинен, че ще повлияе на решението на прокуратурата, от която се очаква да поиска свалянето на депутатския имунитет на Сидеров и на придружаващия го в "проверката" негов съпартиец Десислав Чуколов. В борбата с контрабандата и акцизните стоки резултатите са много видими и могат да се проверят, посочи още премиерът. "С радост бих отишъл в такъв магазин с него, ако ме е поканил, но няма да го направим по този начин, а ще ангажираме службите, ще отидат, ще затворят, ще проверят, ще докажат, или няма да докажат", каза Борисов и припомни, че като главен секретар на МВР е имал подобни случаи. Бойко Борисов коментира още, че предизборната кампания за кметове и общински съветници е вяла, политическите партии работят мудно и няма усещане за избори. Това ме притеснява, защото ще свали избирателната активност, каза той и призова избирателите да не се подвеждат по компромати, визирайки нови коментари по досието "Буда", замесващо неговото име.. Министър-председателят коментира и процесът по осребряване на активите на фалиралата КТБ, посочвайки, че може да обещае, че Фондът за гарантиране на влоговете в България и Министерството на финансите няма да оставят нито един имот, какъвто и да е от КТБ, да отиде на друго място. По думите му "всичко ще бъде и се прибира в полза на държавата". След това ще отидат в съдилищата и се надявам независимата съдебна система да вземе решения, които да защитят интереса на държавата, коментира той. Полагаме огромни усилия да защитим банковата система от интервенции, защото винаги има натиск върху борда, върху самата система, това сме правили винаги, това правим и сега, посочи още Борисов. В отговор на въпрос за отношенията ЕС - Русия, той заяви, че българският народ обича Русия, има историческа памет и прекрасни отношения с народа й. Въпросът е на много по-високо ниво и трябва да правим така, че нашите интереси да не пострадат и в същото време да спазваме правилата като лоялни членове на НАТО и ЕС.

Д-р Емил Караиванов: Система за видеонаблюдение ще има и в селата

http://pik.bg/д-р-емил-караиванов-система-за-видеонаблюдение-ще-има-и-в-селата-news414995.html

Д-р Емил Караиванов: Система за видеонаблюдение ще има и в селата

Kандидатът за кмет на Асеновград, подкрепен от БСП, д-р Емил Караиванов, заедно с кандидата за кмет на село Леново Петко Вакрилов, се срещнаха с избирателите от селото. В пълната зала на читалището се бяха събрали  десетки жители на селото и кандидатите от всички партии за кмет на селото, за да обсъдят с д-р Емил Караиванов проблемите, които ги вълнуват, свързани с опазване на частната собственост и защитата на земеделската продукция, за по-сторг контрол по пътищата, за спешен ремонт на покрива на читалищната сграда.

Най-актуалният за тях въпрос сега е снабдяването на населението с дърва за огрев. В отговор на техните въпроси кандидатът за втори кметски мандат д-р Емил Караиванов увери хората, че преди обяд е провел нарочна среща с директора на държавното горско стопанство в Асеновград, който е поел ангажимент, че до един месец този въпрос ще бъде решен във всички села на общината. Д-р Караиванов заяви пред присъстващите, че решаването на всички проблеми и предложения зависи в голяма степен от активността на местния кмет и се обърна към всички кандидати да поставят тези въпроси още от първите дни на новия мандат пред кмета на общината и той се ангажира с тяхното бързо решаване.

Д-р Емил Караиванов изложи пред избирателите тази част от предизборната си платформа, която се отнася до сигурността, обществения ред и защитата на собствеността и заяви, че система за видеонаблюдение на важни общински и обществени обекти ще бъде разширена и в малките населени места на общината с цел ликвидиране проявите на вандализъм и посегателство върху имущество. На срещата в село Леново присъстваха и кандидатите за общински съветници Мария Вълканова, Екатерина Гешева, Атанас Николов и Валентина Атанасова, които участваха в разясняване на избирателите на технологията на гласуване на местния вот на 25 октомври.

В обновената и препълнена зала в читалището на село Избеглии кандидатът за кмет д-р Емил Караиванов, кандидатите за съветници Енко Найденов, Маргарита Стоилова, Ели Даракчиева, Божидал Носиков и Борис Колев, досегашният кмет и кандидат за втори кметски мандат Йордан Райчев, бяха посрещнати с бурни аплодисменти от присъстващите избеглйци, които веднага заявиха откритото си и ясно желание този екип на общината и селото да продължи своята работа и през следващия мандат. Срещата с жителите на село Избеглии премина в атмосферата на взаимно доверие и убеденост, че въпросите, които поставят ще бъдат решавани бързо и навреме, както и досега. Накрая кандидатът за кмет на село Избеглии  Йордан Райчев покани всички на големия предизборен митинг-концерт на 17 октомври в центъра на селото.

ПИК TV: Порой в Благоевград, има наводнени сгради

http://pik.bg/пик-tv-порой-в-благоевград-има-наводнени-сгради-news414976.html

ПИК TV: Порой в Благоевград, има наводнени сгради

Поройният дъжд, който вали вече над 24 часа над Благоевград създаде проблеми тази нощ, отводняват се мазета на къщи, има наводнени предприятия и цехове.

Два екипа на пожарната и един на ВиК отводняват от 6 ч. сутринта мазета на къщи на улиците "Сергей Румянцев" и "Братя Миладинови". На „Братя Миладинови” шахта, която не може да поеме водата, наводни малък сервиз за автогуми. При всеки пороен дъжд традиционно се наводнява мазето на къщата на номер 4 на ул. „Сергей Румянцев” в района на Джамията. Стопанката каза пред БГНЕС, че изпитва ужас, страхува се, че основите на къщата вече са изгнили, наводнявайки се при всеки валеж, и тя ще се срути. Според нея проблемът е във ВиК, които са включили в канализацията минералната вода, която извира в района на „Владишкото” . „Минералната вода разяжда тръбите, не може при всеки дъжд да викаме да ни отводняват”, оплака се още стопанката на дома.

Наводнени са мазетата на Центъра за спешна медицинска помощ, където се помещава регионалната координационна централа на тел. 112. Водата в мазето е до глезените.

Пътят между селата Изгрев и Марулево е под вода, дерето приижда. Преливат шахтите по бул. "Димитър Солунски" и ул. „Славянска”, отводняват шивашка фирма в района.

Река Бистрица също приижда, а в коритото й има строителна техника-багер и фадрома, които го коригират.

Дефицитът в бюджета на НЗОК се дължи на плащания по предходната година

http://www.moreto.net/novini.php?n=303542

Дефицитът в бюджета на НЗОК се дължи на плащания по предходната година. Това каза за “Хоризонт“доктор Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. Само за болничната помощ са необходими около 65 милиона до края на настоящата година, за да може 2015 година да бъде приключена почти на нула и 2016 година да започне с повече сигурност и спокойствие в системата, подчерта доктор Грозев.

Йорданка Фандъкова присъства на освещаването на новия храм „Успение Богородично“ в кв. „Владая“

http://pik.bg/йорданка-фандъкова-присъства-на-освещаването-на-новия-храм-„успение-богородично“-в-кв-„вла-news414993.html

Йорданка Фандъкова присъства на освещаването на новия храм „Успение Богородично“ в кв. „Владая“

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Йорданка Фандъкова присъства на освещаване на православния храм „Успение Богородично“ в столичния кв. „Владая“. Службата бе извършена от епископ Григорий в присъствието на Патриарха на Българската православна църква – Негово Светейшество Неофит.  

За изграждането на православния храм са отпуснати 85 хиляди лева с решения на Столичния общински съвет. На освещаването присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева, кандидатите за общински съветници в София Малина Едрева и Михаил Владов, както и кандидатът за кмет на район „Витоша“ Валери Йорданов.

През последните години Столичната община е отпускала средства за реставриране на стенописите на храма „Света Неделя“, ремонтни дейности на ротондата „Свети Георги“, благоустройство на манастира „Света Мария Магдалена“ в Бухово, „Свети Николай Мирликийски“  в кв. „Сеславци“ и на храма „Света Параскева“ . Предоставени са и средства за реставрация на икони на църквата на манастира „Свети Иван Рилски “ в с. Герман.

Столичната община подпомага изграждането на храмове на територията на града.  Предстои да отворят врати нова църква „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ и  Арменската апостолическа  църква, изграждат се и храмове в гробищните паркове в кварталите „Малашевци“ и „Бакърена фабрика“.

Парламентът дава над 50 хил. лв. за нощувки в хотели 4 и 5 звезди

http://www.cross.bg/zvezdi-hoteli-obshtestvena-1483872.html

/КРОСС/ Повече от 50 хил. лв. ще даде Народното събрание за настаняване в хотели 4 и 5 звезди, сочи обществена поръчка, обявена от парламента, съобщи BTV. Публичната покана за хотелско настаняване включва две позиции - хотели 4 и 5 звезди в София. Цената е 54 хил. лв. с ДДС.Според администрацията на парламента целта на поръчката визира настаняването на чужди гости и експерти.Министърът на туризма Николина Ангелкова не беше чувала за 4 и 5-звезден стандарт при настаняването на чужди гости. Ако някой ни сигнализира и изискат от нас съдействие по компетентност, ще го направим, коментира тя.Народното събрание за втори път тази година обявява подобна обществена поръчка. През юли цената й е била 120 хил. лв., но е била прекратена.

Ирак пуска първите безпилотници в борбата с ИД

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68371/Irak-puska-parvite-bezpilotnitsi-v-borbata-s-ID

/Поглед.инфо/ Иракската армия за първи път ще използва безпилотни летателни апарати, съобщи „Ал Джазира”.

Цветанов: Русе е номер 1 по реализирането на европейски проекти

http://pik.bg/цветанов-русе-е-номер-1-по-реализирането-на-европейски-проекти-news414991.html

Цветанов: Русе е номер 1 по реализирането на европейски проекти

Русе е номер 1 по реализирането на европейски проекти – затова не си губете времето и изберете единица в бюлетината за Пламен Стоилов и неговия силен екип от общински съветници и кандидати за кметове на населени места в област Русе.

Всеки, който е посетил Русе в последните години, вижда резултатите. Това каза по време на официалното предизборно мероприятие на ГЕРБ в Русе председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. „Имаме успешен кмет в Иваново, сега сме готови да приемем предизвикателството и да спечелим изборите в Тръстеник, в Две могили и в другите общини. Бизнесът в Бяла каза, че иска и там да има такова управление, каквото има в Русе.

Хората имат нужда да усетят, че са част от силна и обединена Европа. Доверете се на ГЕРБ и на нашите кандидати за кметове и общински съветници, за да има Русенска област своето европейско бъдеще", подчерта Цветанов.

Цветан Цветанов заяви още, че ГЕРБ цели да работи за развитието на всяка русенска община и да достигне до всяко едно русенско село. „Победата на ГЕРБ в Русе ще гарантира устойчиво управление на местната и на централната власт и ще ни даде възможност да се подготвим успешно за предизвикателствата в новия програмен период", обясни зам.-председателят на ГЕРБ. Цветанов благодари на жителите на Русе за подкрепата им на последните избори, благодарение на която успешното правителство на Бойко Борисов е върнало доверието на Брюксел към България. „Подкрепете ни отново като изберете Пламен Стоилов и неговия екип – това е бъдещето за Русе, за региона и за децата от Русенска област", призова той.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Русе Пламен Стоилов бе категоричен, че ГЕРБ е най-силната партия в България. „Това е партията, която промени България и постигна видими резултати. Тук, преди четири години, представихме пред Вас амбициозна програма „Да възродим Русе" – тогава имаше много недоверие, но успяхме да убедим заедно съгражданите си.

Създадохме екип, мобилизирахме усилията си и сега можем да кажем гордо, че сбъднахме 40-годишни мечти на жителите на Русе. Всичко това даде тласък за ускореното развитие на Русе - град, развиващ се бурно, град – лидер", обясни Стоилов. Той заяви, че новата управленска програма за Русе е много по-амбициозна, затова трябва сериозна мобилизация на 25-ти октомври. „Още в първите месеци имаме гарантирани 100 млн. лева, от планираните 200 млн., които ще инвестираме в икономиката на Русе. С подкрепата на Бойко Борисов доказахме, че можем да направим промяна. Имаме подкрепата на стабилното правителство и на Цветан Цветанов, затова успяваме", категоричен бе Пламен Стоилов.

 

Новак Джокович не остави шанс на Рафаел Надал и взе титлата в Пекин

http://tennis.actualno.com/Novak-Djokovich-ne-ostavi-shans-na-Rafael-Nadal-i-vze-titlata-v-Pekin-news_500702.html

Световният номер едно Новак Джокович записа поредна победа през отличния за него сезон 2015, като завоюва шеста титла от шест участия в китайската столица Пекин. Сърбинът взе своето с вече рутинен успех над все още най-големия си съперник – Рафаел Надал, с 6:2, 6:2. Това беше 22-ра победа на Джокович срещу Надал в общо 45 мача, като световният номер едно побеждава бившия номер едно за втори път на финал в Пекин след 2013-та година. Първият сет отиде убедително в сметката на Джокович, но п

Броят на загиналите при терористичния акт в Анкара нарасна на 126

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038992

Броят на жертвите на терористичната атака в Анкара достигна 126 души, а ранените при двата взрива вече са около 400, съобщи lifenews.ru. Двете експлозии прогърмяха вчера в района на жп гарата в Анкара по време на митинг, в който участниците призоваха за край на конфликта между забранената в Турция Кюрдска работническа партия и властите в страната.
Броят на жертвите на терористичната атака в Анкара достигна 126 души, а ранените при двата взрива вече са около 400, съобщи lifenews.ru. Двете експлозии прогърмяха вчера в района на жп гарата в Анкара по време на митинг, в който участниците призоваха за край на конфликта между забранената в Турция Кюрдска работническа партия и властите в страната.

Броят на загиналите при терористичния акт в Анкара достигна 126

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038988

Броят на жертвите на терористичната атака в Анкара достигна 126 души, а ранените при двата взрива вече са около 400, съобщи lifenews.ru. Двете експлозии прогърмяха вчера в района на жп гарата в Анкара по време на митинг, в който участниците призоваха за край на конфликта между забранената в Турция Кюрдска работническа партия и властите в страната.
Броят на жертвите на терористичната атака в Анкара достигна 126 души, а ранените при двата взрива вече са около 400, съобщи lifenews.ru. Двете експлозии прогърмяха вчера в района на жп гарата в Анкара по време на митинг, в който участниците призоваха за край на конфликта между забранената в Турция Кюрдска работническа партия и властите в страната.

Страхил Ангелов настоява гражданските организации и НПО да кажат къде са интегрираните роми

http://pik.bg/страхил-ангелов-настоява-гражданските-организации-и-нпо-да-кажат-къде-са-интегрираните-ром-news414990.html

Страхил Ангелов настоява гражданските организации и НПО да кажат къде са интегрираните роми

Тази година завърши десетгодишната кампания на фондация "Отворено общество" за интегриране на ромското малцинство, "Декада на ромското включване". Много шум се вдигна през 2005 г. как за десет години всички проблеми с ромите ще бъдат разрешени. Изведнъж всички млъкнаха, а десет години по-късно проблемите са достигнали страховити размери. Къде са резултатите от поредната кампания погълнала милиони в държавни средства от различни съмнителни фондации и т. нар. "граждански организации" за интегриране на ромите. Настоявам, искам да знам къде мога да видя интегрираните роми? Този въпрос зададе в коментар пред избиратели кандидатът за кмет на София от Движение "Напред България" Страхил Ангелов.

Той подчерта, че последните двадесет и пет години в България нарочно не е търсено разумно решение на ромския проблем, за да се спекулира с гласовете на малцинството по време на избори и да се използва за създаване на социално напрежение.

Единственото адекватно и хуманно решение на проблема с настаняването на ромите e тяхното въдворяване" или прилагане на така наречената "чешка система". Пълно разрушаване на незаконните постройки и замяната им с общежития, което ще позволяват както редовната им поддръжка, така и практическа събираемост на режийни разходи. 

Едно подобно "въдворяване" ще е от изключителна полза, както за повишаване на жизнения стандарт на ромите, така и за допълнително стимулиране на интеграцията им като пълноценни елементи от обществото, подчерта Страхил Ангелов и допълни:

Не можем да искаме от ромите сами да намерат изход от ситуацията в която се намират. Трябва да предложим и наложим истински решения. Не можем да променим съзнанието, без да променим преди това битието.

Заличиха мажоритарния собственик на ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038986

Обявеното в несъстоятелност дружество ПФК ЦСКА АД вече е без мажоритарен собственик на капитала, показва справка в търговския регистър. Там вместо името на фирмата или човека, който държи над 50% от капитала вече има “заличено обстоятелство”. Преди там седеше “Лира Инвестмънт”, дружеството, през което Александър Томов даваше заеми на ЦСКА с парите
Обявеното в несъстоятелност дружество ПФК ЦСКА АД вече е без мажоритарен собственик на капитала, показва справка в търговския регистър. Там вместо името на фирмата или човека, който държи над 50% от капитала вече има “заличено обстоятелство”. Преди там седеше “Лира Инвестмънт”, дружеството, през което Александър Томов даваше заеми на ЦСКА с парите

Борисов за Сидеров: Не мога да толерирам това поведение

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-za-siderov-ne-moga-da-toleriram-tova-povedenie-6043631

Борисов заяви, че докато е бил главен секретар на МВР е имало подобни случаи и може да се види как е реагирало МВР тогава

Ненчев: Договорът за ремонт на МиГ-овете ще бъде внесен до дни в НС

http://pik.bg/ненчев-договорът-за-ремонт-на-миг-овете-ще-бъде-внесен-до-дни-в-нс-news414987.html

Ненчев: Договорът за ремонт на МиГ-овете ще бъде внесен до дни в НС

Предполагам, че до няколко дни договорът ще бъде внесен в Народното събрание за ратифициране, но общо взето това, което излезе в медиите, е вярно, ще получим два двигателя на този етап, които ще можем да използваме в рамките на две години. Тези два двигателя получаваме безвъзмездно и ще ремонтираме общо 6 двигателя след това. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, относно договора за ремонт на самолетите МиГ-29.

Във връзка с възможността руската фирма производител да лиши Полша и България от резервни части, Ненчев посочи, че това няма да окаже влияние върху експлоатацията на самолетите и добави, че полската държава е гарант по изпълнение на сегашния ремонт.

Той коментира и въпроса за нуждата от поправки на други системи на изтребителите и това дали ще се преговаря отново с Варшава като заяви, че предпочита това и е далеч по-сигурно. „Както разбирате от параметрите на договора, от една страна е по-евтино, а сроковете са много по-кратки и от трета страна не плащаме данъци, мита и такси, защото работим със страна-членка на Европейския съюз. Полската страна се ангажира да поеме и всички разходи по превоза на тези двигатели, но ще се опитаме да направим всичко възможно да сменим авиониката на самолетите, за да бъдат те съвместими със самолетите на нашите съюзници, каза Ненчев пред БНР.

Николай Ненчев обсъди и мненията, че законовата поправка, която предвижда охраната на въздушното пространство да бъде поета от партньори на България или да бъде съвместна дейност, означава отказ от инвестицията в нов самолет. Според Ненчев тази поправка е незначителна. „Не се касае от нас сами да охраняваме въздушното си пространство или от нашите съюзници. Ние говорим за вариант, в който това ще бъде възможно единствено и само съвместно да охраняваме, ако това се наложи. Няма никакъв отказ от суверенитет”, каза военният министър.

Според него, ако нашата авиация е в несъстояние да изпълнява своите ангажименти, служебно от главнокомандващия силите на Европа ще ни бъде назначена такава охрана. България сама би могла да продължи да изпълнява мисията си по охрана на въздушното пространство - все пак ние имаме 100-годишни традиции в сферата на авиацията, добави Ненчев.

Според него приетата наскоро Програма за развитие на отбранителните способности дава надежда за развитието на сектора. „В нея е записано, че бюджета за отбрана ще нарасне на 1,35 или ще бъде увеличен с около 150 000 000, което би дало едно основание за спокойствие сред военнослужещите на първо място. Започва и рестартирането на няколко проекта за модернизация на различните видове въоръжени сили”, каза още Ненчев. 

Във Варна протестират срещу партийните елити

http://bulgarski.pogled.info/news/68370/Vav-Varna-protestirat-sreshtu-partiinite-eliti

/Поглед.инфо/ Протестно автомото шествие се проведе във Варна. Представителите на мотоклубовете се събраха пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично" в знак на протест срещу продажната политика на българските управленци.

Парламентът дава над 50 000 лeва за нощувки в хотели 4 и 5 звезди

http://offnews.bg/news/n_1/n_570868.html

Народното събрание ще даде повече от 50 000 лева за настаняване в хотели 4 и 5 звезди, обяви bTV като разкри обществена поръчка, обявена от парламента. Публичната покана за хотелско настаняване включва две позиции - хотел 4 звезди и хотел 5 звезди, които да са в София. Цената е 54 000 лева с ДДС. Според администрацията на парламента целта на поръчката е да има къде да се настаняват чужди гости и експерти. Министърът на туризма Николина Ангелкова не беше чувала за 4- и 5-звезден стандарт при настаняването на чужди гости. Ако някой ни сигнализира и изискат от нас съдействие по компетентност, ще го направим, коментира тя. Парламентът обявява подобна обществена поръчка за втори път тази година, като през юли цената ѝ е била 120 000 лева, но е била прекратена.

Дянков: Увеличете рязко заплатите на учителите, не купувайте изтребители

http://petel.bg/Dyankov--Uvelichete-ryazko-zaplatite-na-uchitelite--ne-kupuvayte-iztrebiteli__130088

Снимка: Булфото Бих увеличил рязко заплатите на учителите в средното образование, обяви бившият финансов министър в първото Симеон...

Суворово поведе на Спартак Варна

http://petel.bg/Suvorovo-povede-na-Spartak-Varna__130090

Суворово поведе на ФК Спартак Варна в двубоя от шестия кръг на "А" окръжна група. Мачът започна в 16 ч. на стадион "Локомотив", а сред...

Русия изравни със земята 53 укрепления на терористите в Сирия (Видео)

http://petel.bg/Rusiya-izravni-sas-zemyata-53-ukrepleniya-na-teroristite-v-Siriya--Video-__130082

Снимка: youtube 53 укрепени позиции на терористите от „Ислямска държава” в Сирия са унищожени от самолети на Руската федерация за...

Бургазлийка намери щипалка в киселото мляко, докато прави айран за сина си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038984

Щипалка в киселото мляко. Това намери жена в продукта, закупен от магазин в Бургас на 9 октомври. Тя открила насекомото, когато започнала да прави айран за сина си. "Хубаво, че погледнах", обяснява майката, цитирана от Bulgaria ON AIR . Бургазлийката няма да се оплаче на контролните органи, защото смята, че няма да й повярват.
Щипалка в киселото мляко. Това намери жена в продукта, закупен от магазин в Бургас на 9 октомври. Тя открила насекомото, когато започнала да прави айран за сина си. "Хубаво, че погледнах", обяснява майката, цитирана от Bulgaria ON AIR . Бургазлийката няма да се оплаче на контролните органи, защото смята, че няма да й повярват.

Майка от Бургас намери щипалка в киселото мляко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038979

Щипалка в киселото мляко. Това намери жена в продукта, закупен от магазин в Бургас на 9 октомври. Тя открила насекомото, когато започнала да прави айран за сина си.
Щипалка в киселото мляко. Това намери жена в продукта, закупен от магазин в Бургас на 9 октомври. Тя открила насекомото, когато започнала да прави айран за сина си. "Хубаво, че погледнах", обяснява майката, цитирана от Bulgaria ON AIR . Бургазлийката няма да се оплаче на контролните органи, защото смята, че няма да й повярват.

Новите обясниения на Борисов за застъпниците в записа "Просто си платихме за вота" (аудио)

http://offnews.bg/news/n_1/n_570860.html

OFFNews попита премиера Борисов откъде идва разминаването между неговото изказване в четврътък, че парите в записа "Просто си платихме за вота" са били за застъпници на предишните евроизбори и констатацията на Сметната палата , че ГЕРБ не е плащала за застъпници по време на Евроизбори 2014. Ето дословно въпроса на OFFNews и отговорите на премиера Борисов.  - Господин Борисов, как ще коментирате факта, че Сметната палата Ви опроверга... - Мен?! - Да, в четвъртък заявихте, че в записа от Перник, не става въпрос за купуване на гласове, а за плащане на застъпници на миналите евроизбори. ГЕРБ всъщност за застъпници на евроизборите не е плащала.   - Аз мога да ви кажа, че на изборите стотинка не даваме. Стотинка, а за купуване още повече. Когато сме плащали за застъпници, всички това правят. Кой плаща на застъпници. Питам кой плаща? - Според документите никой. - Питам кой плаща? - Аз вас ви питам кой плаща. - Еми питайте там. Бойко Борисов посети Перник днес, за да инспектира новото депо за отпадъци в града. На събитието присъстваха вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева и министърът на околната среда Ивелина Василев. Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Перник Вяра Церовска не присъстваше на събитието.  Чуйте цялото изявление на Борисов, Георгиева и Василева за новото депо:

Карлос Сайнц ще кара днес в Сочи въпреки тежката катастрофа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/11/2626175_karlos_sainc_shte_kara_dnes_v_sochi_vupreki_tejkata/?ref=rss


Пилотът на "Торо росо" Карлос Сайнц ще участва в днешната Гран при на Русия във Формула 1, след като катастрофира тежко на тренировка. 

21-годишният испанец беше закаран в болница в Сочи, след като се удари в преградите на 13-ия завой с над 300 км/ч, но днес беше изписан.

Международната федерация по автомобилизъм му даде разрешение да кара след медицински преглед.

"Торо росо" успя да оправи колата му през нощта и потвърди, че ще му позволи да кара в...

ПИК TV: Борисов присъства на откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая

http://pik.bg/пик-tv-борисов-присъства-на-откриването-на-православен-храм-успение-богородично-във-владая-news414965.html

ПИК TV: Борисов присъства на откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая

Борисов присъства на откриването на православен храм "Успение Богородично" във Владая, местността „Митрово църквище, заедно с Кристалина Георгиева. Патриарх Неофит също взе участие в освещаването на новопостроения православен храм "Успение Богородично".

Толкова години аз съм доказал, че съм абсолютно независим във взимането на решения и, ако се съобразявам с някой, това са ЕС и НАТО, коментира премиерът.

На въпрос на БГНЕС, че вчера имаше много протести за повече прозрачност за ТТИП и кога България ще има позиция на ниво правителство искаме ли по-прозрачни преговори около споразумението, премиерът Борисов отговори: „Като кажете големи протести, аз вчера видях един протест, бяха 10-15 човека”. С допълнение към въпроса, че не става дума само за протеста в София, а и в други европейски страни, Борисов каза, че тръгва, защото го чакат на други места.

Относно изказване в интервю на банкера Цветан Василев, че половината от министрите се ръководят от ДПС, Борисов каза, че не е гледал интервю. „Имам редкия шанс да си позволявам да не гледам телевизия. Толкова ми е по-хубаво. Всеки ден си знам работата, видими са ми резултатите, показвам си ги. Едни ме упрекват, че по време на управлението на предишното правителство сме работили, така че да сме в услуга на Цветан Василев, други сега казват, че не сме били. Сега да влизам в тези спорове-няма смисъл”, каза той.

Премиерът посочи, че ГЕРБ полагат огромни усилия за защита на банковата система от интервенции. „Винаги има натиск върху борда и самата система. Затова държавата се намесва там, където има нужда с капитали, за да задържа системата спокойна. Това сме правили винаги, правим го и сега. Мога само да обещая на тези, които биха се подвели, че Фондът за гарантиране на влогове и финансово министерство няма да оставят нито един имот, какъвто и да е от КТБ, да отиде на друго място. Всичко ще бъде и се прибира в полза на държавата. след това ще отидат в съдилищата и се надявам независимата съдебна система да вземе решения, които да защитят интереса на държавата. Няма нищо различно”, посочи той.

„Понеже чух сутринта отново да се говори за „Буда”. Искам да кажа, че не им прави чест на тези хора. Ще го обясня, за да го разберете - ако, на който от вас (журналистите) си избера разпоредя на ДАНС да направи днес дело. Те ще направят дело, могат да го кръстят „Русата”, „Синеоката”, Кафявата”. След това, обаче то се папкира, пише му се „русокосата”. На втория лист трябва да има нейното съгласие, или каквото тя е издаде на вас. Такова нещо никога не е имало. Аз съм бил ръководител на тези служби, за какво ще ми е аз да им донасям”, каза Борисов.

Той коментира, че не участвал в предизборната кампания, която върви вяло, а другите политически партии работели много мудно. „Нямам усещането за избори. Това ме притеснява, защото това ще свали избирателната активност. Не се подвеждайте по тези неща. Тези, които ги дадох на съд след това млъкнаха завинаги. Досега не им обръщах внимание, но сутринта Дянков ми се обади, че пак са го питали, искам да ви кажа каква е тази технология и, че има хора, които създават компромати, след това си ги ретранслират, за да ги ползват в някаква такава ситуация. Толкова години аз съм доказал, че съм абсолютно независим във взимането на решения и, ако се съобразявам с някой, това са ЕС и НАТО. Това е измислено, от едни двама братя, едните работят срещу едните, другите срещу другите, са си разделили горе долу, сферите на влияния”, посочи премиерът.

Попитан може ли България да помогне на ЕС да възстанови практичните си отношения с Русия, както иска Юнкер, той отговори, че не иска да се включва в спора кой повече обича Русия, който преди няколко дни се е наблюдавал в парламента. „Многократно сме казвали и моя позиция е била, че българският народ обича Русия. Имаме прекрасни отношения с този народ, имаме историческа памет. Въпросът е на много по-високо ниво и трябва да правим, така че нашите интереси да не пострадват, а в същото време да спазваме и правилата, които като лоялни членове на НАТО и ЕС сме приели и то с ума си на времето”, посочи още по темата Борисов.

Хиляди се събраха в Анкара в памет на жертвите от трагичния атентат

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68369/Hilyadi-se-sabraha-v-Ankara-v-pamet-na-zhertvite-ot-tragichniya-atentat

/Поглед.инфо/ Хиляди души се събраха в центъра на Анкара в памет на загиналите при вчерашния атентат в сърцето на столицата.

Откъс от "Една успешна идея е достатъчна"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/11/2625609_otkus_ot_edna_uspeshna_ideia_e_dostatuchna/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме част от сборника с биографии "Една идея е достатъчна", любезно предоставен от издателство "Емас". Под редакцията на "Форбс", книгата разказва историите на най-новата вълна технологични милиардери и предприемачи - основателите на "Туитър", "Тъмблър", "Напстър", "Инстаграм", "Спотифай", "Снапчат" и "Тесла мотърс". Откъсът е посветен на Илон (Елън) Мъск - човекът зад първата компания за частни космически полети SpaceX и производител на луксозни електромобили...

Премиерът Борисов изрази тревога след взривовете в Турция, подтвърдили нестабилността в региона

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/11/2626177_premierut_borisov_izrazi_trevoga_sled_vzrivovete_v/?ref=rss


Нестабилността на региона, за която винаги сме говорили, предупреждавали, тревожили, е факт. Това коментира пред журналисти по повод вчерашния атентат в Турция премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА, след като присъства на освещаването на нов храм в столичния квартал "Владая".

Изпратих съболезнования на турските колеги, на целия турски народ, защото това, което се случва е ужасно, каза министър-председателят. Неслучайно влагаме средства в изграждането на православни храмове, това е...

Лошото време отложи празник в район Младост

http://www.moreto.net/novini.php?n=303545

Заради дъждовното време, днес няма да има куклен театър в парк "Младост", съобщиха от районното кметство за Moreto.net. Безплатното представление "Дядовата ръкавичка", по повод празника на района, беше обявено за 16.

Елизабет Втора иска ДНК-тест за решаване на вековен спор за титла

http://www.cross.bg/spor-titla-rodnini-1483871.html

/КРОСС/ Британската кралица Елизабет Втора нареди на Върховния съд на страната да коментира възможността за ДНК-изследване, посредством което да бъде решен спор за наследствена баронетска титла, чието родословие се връща назад до XIII век, пише The Daily Mail. Ако съдиите се съгласят, това ще е прецедент, защото за първи път ДНК-анализ ще бъде използван за решаването на спор за аристократична титла.Спорът започна неочакваноq от напълно неангажиращ семеен проект за родословно дърво, свързано с баронетската титла. При проекта научни данни разкрили, че последният баронет всъщност идва от различна кръвна линия в сравнение със своите роднини, което означава, че в някое от предишните поколения може би е имало незаконно дете. В момента роднини спорят за титлата Баронет на Стичил. Главни съперници са Саймън Прингъл и Мъри Прингъл, пише вестникът.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Годеч Радослав Асенов: Всички искат промяна, но само ние можем да я реализираме

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-кмет-на-годеч-радослав-асенов-всички-искат-промяна-но-само-ние-можем-news414979.html

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Годеч Радослав Асенов: Всички искат промяна, но само ние можем да я реализираме

Всички искат промяна, но само ние можем да я реализираме. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Годеч Радослав Асенов по време на среща с  жители на село Шума. На срещата присъстваха кандидатите за общински съветници и кандидатът на ГЕРБ за кмет на населеното място  Йорданка Андреева, както и  областният управител на Софийска област Росица Иванова.

Радослав Асенов представи пред жителите на Шума акценти от предизборната си програма. „Ще работя за изграждане на нова пътна и ВиК инфраструктура“, заяви кандидатът на ГЕРБ. Той подчерта в приоритет в работата му ще е  подобряване условията за живот в населените места в общината. „Ще работя за разкриване на нови работни места и не на последно място задържане на младите хора, предоставяйки им условия за развитие в родния град“, заяви още той. Хората от Шума споделиха най-наболелите си проблеми с кандидата за кмет. Акцент в разговора бе  проблемите с ВиК мрежата и липсата на достатъчно места за добив на дървен материал за местното население. Жителите на Шума коментираха  липсата на съдействие от страна на досегашното управление. Радослав Асенов пое ангажимент пред хората  да им съдейства за разрешаването на проблемите.  „Всеки ден ще бъде на разположението на гражданите“, заяви още Асенов.

Най-коментираното в "Дневник" през седмицата: Русия, Сирия, САЩ и Германия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/11/2625986_nai-komentiranoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_rusiia/?ref=rss


Само външнополитически теми попадат в десетката на най-коментираните статии на "Дневник" през изминалата седмица. В класацията към 22 ч. в събота, попадат два коментара, отнасящи се пряко до България, но и те са пречупени пред призмата на международната политика.

Ето и най-коментираните публикации: 

1. Русия скоро ще започне да плаща цената за Сирия, заяви министърът на отбраната на САЩ - 637 коментара.

2. Триста хиляди?  - 438 коментара.

3. Обама:...

Зависими сме от Турция за бежанците, призна Борисов

http://news.ibox.bg/news/id_1504215911

Ако турците не са влагали толкова усилия да задържат бежанците на тяхна територия, те са щели да дойдат на нашата граница. Борисов подчерта, че нестабилността на региона е факт. Нашата позиция за зона за сигурност ще бъде защитавана и в ЕС, категоричен е той.

Бавария: Гърция и Италия създават бежанската криза, Меркел сбърка

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68368/Bavariya-Gartsiya-i-Italiya-sazdavat-bezhanskata-kriza-Merkel-sbarka

/Поглед.инфо/ Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоаким Херман обвини Австрия в "нарушаване на европейското законодателство при пропускането на бежанците от словенската до германската граница".

Свлачища и наводнения в Благоевградско след дъждовете

http://www.mediapool.bg/svlachishta-i-navodneniya-v-blagoevgradsko-sled-dazhdovete-news240306.html

Проливните дъждове от последните дни активираха свлачища в Благоевградска област, наводниха пътища и къщи в региона. Заради паднали камъни бе затруднено движението по пътя Симитли-Разлог в неделя сутринта, но пътноподдържащата фирма разчисти двата засегнати участъка и движението е нормализирано. Наводнен е и обходният път на отсечката Разлог-Якоруда, която е в ремонт. Временно се ползва обходния маршрут Разлог-Банско-Добринище-Елешница-гара Генерал Ковачев. В района на гара Кресна катастрофа между два леки и един товарен автомобил на международния път Е79 затрудни движението. В инцидента няма пострадали. Интензивните дъждове наводниха мазета на сгради в Благоевград и сградата на Спешното отделение на областната болница. Пострадалите здания се отводняват. Нивата на реките Струма и Места са се покачили с около 10 сантиметра, но са под критичните обеми. Заради валежите се вдигат нивата на реките и в Дунавския басейн и това ще продължи и в следващите два дни, съобщиха от екоминистерството.Прогнозата се отнася за реките Тимок, Тополовец, Витбол, Арчар, Лом, за горното течение на река Огоста, за река Искър, и за горните течения на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. За Искър се очаква покачването в средното и долното течение да продължи. До 13 октомври водните количества да бъдат около и над средната стойност. По-значителни ще бъдат повишенията във водосборите на реките Владайска, Банкянска, Блато, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля, но количествата води ще бъдат под прага за внимание. За р. Янтра повишения се очакват в горното и средно течение, количеството ще бъде около и над средната стойност. По-съществено ще бъде за притоците на Янтра - Росица, Видима и Джулюница, както и за Янтра над Габрово, но под прага за внимание. Нивото на река Русенски Лом ще бъде около и над средната стойност. През следващите три дни са възможни повишения в целия водосбор на тази река, като по-значителни ще бъдат на 12 и на 13 октомври. През първия ден ще бъдат в горните части, а през втория - и в долните, но количествата води ще бъдат под праговете за внимание.

Камерън обяви четири основни искания към Брюксел

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68367/Kameran-obyavi-chetiri-osnovni-iskaniya-kam-Bryuksel

/Поглед.инфо/ Британският премиер Дейвид Камерън и най-близките му поддръжници в кабинета са подготвили четири ключови изисквания към органите на Европейския съюз в качество на условия за оставането на страната в ЕС, пише британският вестник „Телеграф”.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Своге Жоро Цветков: Село Владо Тричков ще има нов водопровод

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-кмет-на-своге-жоро-цветков-село-владо-тричков-ще-има-нов-водопровод-news414971.html

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Своге Жоро Цветков: Село Владо Тричков ще има нов водопровод

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Своге, инж. Жоро Цветков, проведе среща с жителите на село Владо Тричков, на която представи предизборната си програма. Една от най-важните точки в нея включва разработване на проект за подмяна на ВиК мрежата в селото.

Кандидатът на ГЕРБ разясни, че в селото предстои и асфалтиране на улици, както и ремонт на други инфраструктурни обекти. „Обещавам Ви, че не само жителите на село Свидня ще се радват на чиста питейна вода, тъй като там вече завършихме успешно проекта за водния цикъл, но и във вашето село това ще се осъществи съвсем скоро”, каза Жоро Цветков. Кандидатът за кмет на Своге обясни на жителите на с.Владо Тричков, че досега най- важният приоритет е бил комфортът на децата. „Приоритет в работата ми бяха ремонтите в училището и детската градина в селото, както и на детската площадка“, изтъкна Цветков.

„Рехабилитирани са и няколко улици, както и въжени мостове“, добави кандидата за кмет. Жоро Цветков увери жителите, че селото ще продължи да бъде благоустроявано. Жоро Цветков и кандидат-кметът на Герб за с. Владо Тричков – Силвио Димитров, посетиха още два от големите квартали на селото – „Ромча” и „Клисура”, където разговаряха с местните жители и се осведомиха за всички наболели проблеми, свързани с бита и ежедневието им. Жоро Цветков заяви, че за него е важно всеки един жител на общината да живее и да се чувства добре. Ще направя всичко по силите си общината ни да се развива“, заяви Цветков.

Т. Точкова: От избора на инспектори зависи решението на редица системни проблеми на правораздаването

http://www.cross.bg/inspektori-vlast-sudebnata-1483870.html

/КРОСС/ Давам ясен знак на народните представители, защото от хората, които ще бъдат избрани, ще зависи до голяма степен дейността на инспектората през следващите четири години, каза главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова в коментар на своето писмо до Народното събрание относно отложената номинация на бъдещите съдебни инспектори. „Ако искаме инспекторатът да повлияе за преодоляването на редица системни проблеми на правораздаването, като забавата на съдебните производства и разнопосочната съдебна практика, е необходимо в него да влязат юристи с високи професионални и нравствени качества, притежаващи изисквания политически стаж, които обаче да имат и мотивацията да работят за преодоляване на проблемите", каза Т. Точкова в интервю за БНР. Според нея ефективна работа може да се очаква само от хора, които след изтичане на мандата, ще се завърнат в органа на съдебната власт, където са работили преди избора за инспектори, за да си осигурят завръщане я една по-добра работна среда: „Изборът на инспектори с инспектората изисква мнозинство от 2/3 от всички народни представители - това означава изключително широка политическа подкрепа, която предполага един широк консенсус, базиран на доказаните професионални качества и безспорни нравствени качества на кандидатите"

Хамилтън докосна титлата с две ръце

http://motosport.actualno.com/Hamiltyn-dokosna-titlata-s-dve-ryce-news_500699.html

Разходка в олимпийския парк в Сочи за Люис, но ужасен следобед за Розберг, който отпадна от надпреварата след само 8 обиколки. Причината бе повреда в педала на газта, нещо особено странно. Така Нико вече е трети в генералното класиране, изоставайки вече на 17 точки от Фетел и прекалено много от Хамилтън. Страхотно трето място за Серхио Перез. Люис Хамилтън се разходи в парка този следобед, но причината за това бе нелеп технически проблем в болида на Розберг. Нико стартира пръв, като този път, з

Нов клип ще рекламира България

http://business.actualno.com/Nov-klip-shte-reklamira-Bylgarija-news_500693.html

Антонио Бандерас, Салма Хайек, Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм рекламират безплатно България. Министерството на туризма представи нов рекламен клип на България с участието на известните актьори. Рекламата е безплатна за страната ни и ще се излъчва като промоклип преди представянето на номинирания за „Оскар” за чуждоезичен филм - „Съдилището”, съобщава Дарик нюз. Новият рекламен клип на България изцяло променя начина, по който искаме да се говори за страната ни, каза

Сестри Стоеви спечелиха златото в Холандия

http://moresport.actualno.com/Sestri-Stoevi-specheliha-zlatoto-v-Holandija-news_500694.html

Сестри Стоеви спечелиха титлата на турнира по бадминтон в Холандия. Те се наложиха над домакините с 2:0 гейма. Габриела и Стефани Стоеви победиха Ефейе Мускенс и Селена Пиек за втори път в кариерата си, като този двубой отделните геймове бяха 24:22; 21:15. Стоеви взеха златните медали от надпреварата с награден фонд 50 хиляди долара.

Чавдар Трифонов: Данъчна ваканция за здравните заведения във Варна

http://rss.dnes.bg/c/33162/f/539026/s/4a94fcae/sc/3/l/0L0Sdnes0Bbg0Cpr0C20A150C10A0C110Cchavdar0Etrifonov0Edanychna0Evakanciia0Eza0Ezdravnite0Ezavedeniia0Evyv0Evarna0B27930A7/story01.htm

Цветенца и саксийки може, а пари за здраве – не, заяви д-р Ивайло Митковски, кандидат за общински съветник на коалиция "Реформатори и патриоти – решението за Варна"








Жена намери щипалка в киселото мляко

http://pik.bg/жена-намери-щипалка-в-киселото-мляко-news414970.html

Жена намери щипалка в киселото мляко

Щипалка в киселото мляко. Това намери жена в продукта, закупен от магазин в Бургас на 9 октомври. Тя открила насекомото, когато започнала да прави айран за сина си. "Хубаво, че погледнах", обяснява майката, цитирана от Bulgaria ON AIR .

Бургазлийката няма да се оплаче на контролните органи, защото смята, че няма да й повярват.

"Ще ми кажат,че аз съм си я сложила и сега си търся обезщетение." - коментира жената.

От Bulgaria ON AIR са потърсили за коментар фирмата производител на киселото млято и контролните органи, но тъй като към момента на писане на статията отговор нямало не посочват името на производителя.

Това се случва само месец, след като друга жена от Димитровград намери червеи в пилешко месо, а от БАБХ констатираха насекоми в дюнерите.

200 въоръжени украинци задържани на границата с Беларус

http://www.moreto.net/novini.php?n=303539

Беларуски граничари не допуснаха в страната около 200 украински граждани, сред които и обявени за международно издирване. Опиталите да преминат границата са носели травматично оръжие, бухалки и палки, съобщава телевизионният канал „Беларусь 1", цитиран от РИА „Новости".

Смърт зад решетките в Бургас, затворник издъхна след сърдечна криза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038959

Обитател на бургаския затвор е починал внезапно в събота, научи „24 часа”.
38-годишният Митьо А. от Нова Загора е бил в килията с още няколко души, когато се е почувствал зле – трудно дишал и започнал да хърка. Съкилийниците му алармирали надзирателите и пандизчията бил преместен в лазарета. Малко по-късно обаче починал.
Обитател на бургаския затвор е починал внезапно в събота, научи „24 часа”. 38-годишният Митьо А. от Нова Загора е бил в килията с още няколко души, когато се е почувствал зле – трудно дишал и започнал да хърка. Съкилийниците му алармирали надзирателите и пандизчията бил преместен в лазарета. Малко по-късно обаче починал.

Анализът на Радостин Стойчев: Ако Германия си прави сметки, ще си плати

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/11/2626163_analizut_na_radostin_stoichev_ako_germaniia_si_pravi/?ref=rss


Най-успешният български волейболен треньор в последното десетилетие Радостин Стойчев е специалният анализатор на "Дневник" за европейското първенство, което се провежда в България и Италия. Всеки ден той ще прави анализ на мачовете от предната вечер, разбира се с акцент върху представянето на отбора на Пламен Константинов. 

В двубоя на България срещу Чехия най-важно беше резултатът и нашият отбор го постигна, макар и доста трудно. В един такъв дълъг турнир не може на всички мачове да...

НС брои над 50 000 лв. за нощувки в хотели с 4 и 5 звезди

http://frognews.bg/news_99571/NS-broi-nad-50-000-lv-za-noshtuvki-v-hoteli-s-4-i-5-zvezdi/

Повече от 50 хиляди лева ще даде Народното събрание за настаняване в хотели 4 и 5 звезди. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от парламента.

"Котел" за "Ислямска държава" край Атшан (Видео)

http://petel.bg/Kotel-za-Islyamska-darzhava-kray-Atshan--Video-__130086

Снимка: youtube Правителствените войски на Сирия освободиха град Атшан(Ачан) от терористите на "Ислямска държава и водят настъпление за...

Пътят Симитли - Разлог е почистен от падналите камъни

http://pik.bg/пътят-симитли---разлог-е-почистен-от-падналите-камъни-news414966.html

Пътят Симитли - Разлог е почистен от падналите камъни

Пътят Симитли - Разлог е почистен от падналите камъни. Това съобщиха от Областното пътно управление в Благоевград.

От там допълниха, че в момента няма затруднения на движението в участъка. Паднали камъни има и в района на Кресненското дефиле. Те в момента се разчистват. Пътната обстановка в област Благоевград е нормална за сезона.

Скоро ще започне опесъчаване на пътните настилки.

 

Д-р Венцислав Грозев: НЗОК е в недоимък заради порочни практики

http://pik.bg/д-р-венцислав-грозев-нзок-е-в-недоимък-заради-порочни-практики-news414964.html

Д-р Венцислав Грозев: НЗОК е в недоимък заради порочни практики

Този порочен кръг, в които се движим години наред – да се стига до недоимък в бюджета на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) – не е толкова на базата на нереалистичен бюджет, приет за 2015 година, а отново на тази практика, която години наред се върти – с бюджета на настоящата година да се плащат изработени дейности и недоимък от предходната. Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) пред БНР.

„Здравеопазването е един от приоритетите на всяко едно правителство, както и на това и разчитам на здравия разум, както и на авторитета на министър-председателя, че ще постави въпросите на сериозна дискусия. Само за болничната помощ са необходими някъде около 60-65 милиона до края на настоящата година, за да може 2015 година да бъде приключена почти на нула и 2016 година да започне с повече сигурност и спокойствие в системата”, подчерта д-р Грозев.

Той обясни, че става дума за пари, които са т.нар. "извънбюджетни" или дейности извън болничната помощ - това са пари, които не са изработвани на хиперхоспитализация или на много повече приети в лечебните заведения за болнична помощ пациенти.

„Недоимъкът в тази ситуация е на базата на т.нар. 57-мо постановление, което започна да действа март месец, но бюджетът за 2015 година беше леко нарушен с едни 120 000 000, които се платиха до март месец за извършени дейности в 2014 година и едни 80 000 000, които се пренасочиха от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването”, допълни д-р Грозев. Ясно е, че в рамките на бюджета за тази година няма законова възможност да се изплатят тези средства, защото постановление 57 предполага строго рамкиране на дейностите за болнична помощ, заяви д-р Даниела Дариткова, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване.

„Основният дефицит, който бележи БЛС, отново е за болнична помощ - там са дисбалансите. Ние сме предвидили в Закона за здравното осигуряване за следващата година, за да се преодолее това несъвършенство при формирането на бюджетите, определяне на обемите и методиките за остойностяване - да се даде възможност на БЛС в преговорите с НЗОК за такава методика, която да отрази несъвършенствата на методиката за остойностяване през тази година и през изминалите години, защото наистина в края на годината си говорим вечно за дефицит в плащанията за болничната помощ”, заяви тя.

В здравната парламентарна комисия все още не е постъпил отчет за текущото изпълнение на бюджета на НЗОК от първите месеци на годината, което е законово заложено. „ Затова не мога да разполагам с конкретни цифри от къде да дошли преразходите – има нови лечебни заведения, които са включени за болнична помощ и може би от там да идват. Не съм видяла и анализ от това, което се случи през 2014 година, но моят личен анализ сочи, че има лечебни заведения, които са си увеличили процента на финансиране с 300 и повече, като същото касае и терапията за онкологични заболявания. Всичко това трябваше да бъде анализирано, за да може контролът да се насочи в посока там, където имаме значителни отклонения, да се търсят причините”, каза д-р Дариткова.

Ислямска държава е основният заподозрян за атентата в Анкара

http://www.mediapool.bg/islyamska-darzhava-e-osnovniyat-zapodozryan-za-atentata-v-ankara-news240305.html

Ислямска държава е главният заподозрян за извършител на терористичния акт в Анкара, взел 95 жертви и ранил 250 души по време на опит за провеждане на прокюрдски Марш на мира., заяви турски отговорен представител в неделя. Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че множество групировки, включително Кюрдската работническа партия (ПКК), леви групировки и "Ислямска държава", са заподозрени за атентата, станал предишния ден. Неговите обвинения, че кюрдски бунтовници може да са извършили нападението по време на мирен протест, възмути представителите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която бе един от организаторите на протеста. Тя от своя страна обвини турската държава, че "или е организирала, или не е предотвратила" атентата. Представител на разследването съобщи, че най-смъртоносната терористична атака, без аналог в републиканската история на Турция, извършена от двама атентатори-самоубийци, които са се взривили. Единият от тях е идентифициран. В опит да се свали напрежението в турското общество се срещната премиерът Ахмед Давутоглу и лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу , след като избухната сблъсъци в Анкара, а много антиправителствени протести се състояха и в други градове на страната. Безредиците в столицата избухнаха, след като полицията се опита да попречи на прокюрдски политици и опечалени граждани да положат цветя на мястото, където избухната бомбите. Мотивът на полицията да не позволи на опечалените да отидат на мястото на трагедията е ,че там все още работят следователи. Досега никой не е поел отговорността за атаките, извършени три седмици преди парламентарните избори на 1 ноември и срещата на премиерите на Г20 по-късно през ноември. Това е атентатът с най-много жертви в историята на Турция. Ранените са 246, като 48 от тях все още се намират в интензивни отделения. Сред жертвите и пострадалите няма български граждани, съобщиха от външното министерство. Данните за жертвите, давани от прокюрдските организации, са за 128 загинали, но информацията не се потвърждава. Експлозиите  избухнаха в събота, в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви тридневен траур и съобщи, че най-вероятно експлозиите са дело на атентатори самоубийци: Потенциал на извършването на подобен терористичен акт имат "Ислямска държава", Кюрдската работническа партия - ПКК, Марксистко-ленинистката комунистическа партия и Революционната партия и фронт за народно освобождение. Разследването продължава. Давутоглу обеща виновните за трагедията да бъдат наказани и призова хората да бъдат сплотени и да покажат солидарност пред лицето на тероризма, независимо от своята религия и политически пристрастия. Премиерът проведе спешна среща с ръководителите на турската полиция и разузнавателни служби. Към него бяха отправени критики от страна на опозицията след взривовете.   Прокюрдската Народна демократична партия обвини за атаката управляващата Партия на справедливостта и развитието. И двете партии отмениха предстоящите си митинги преди насрочените за 1 ноември общи избори в страната. Часове след атентата в Анкара хиляди протестиращи излязоха по улиците на Европа, за да осъдят извършителите на терористичния акт. В Истанбул излязоха около 10 000 демонстранти по централната улица на града. Протести се проведоха и в Измир, югоизточните градове Батман и Диарбекир и други градове. Атентатът бе осъден от западните лидери. Президентът на САЩ Барак Обама се е обадил на турския си колега, за да изрази съболезнованията си след атентата. Обама е уверил Реджеп Тайип Ердоган, че страната му ще продължи да подкрепя Турция в борбата с тероризма. Руският президент Владимир Путин заяви, че това е "нагло терористично нападение" и опит да се дестабилизира страната. Руският лидер посочва, че борбата с тероризма трябва да се води с общи усилия. България категорично осъжда този жесток акт,  отнел живота на десетки невинни турски граждани, заяви премиерът Бойко Борисов. Според него това е още един повод  да обединим усилията си в борбата срещу тероризма. "Това е просто ужасно! Вие видяхте площада, видяхте колко жертви има... Нестабилността на региона, за което винаги сме говорили, предупреждавали, тревожили - е факт. Нееднократно съм благодарил на всички политически партии, които са в парламента, които, дали са управляващи или опозиция, спомагат за стабилността на България в регона, защото виждате, колко е тежък този регион", посочи Борисов. Президентът Росен Плевнелиев също изпрати съболезнователна телеграма до турския президент Ердоган, като призовава международната общност да обедини усилия и да се изправи срещу тероризма във всичките му форми. Заради атентата, Европейската комисия отложи насроченото за неделя посещение в Турция на заместник-председателя Франс Тимерманс и на комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан. Очаква се визитата да се състои на 14 октомври, за да може да бъде почетен обявеният от турските власти национален траур. Институциите на ЕС очакват срещите на Тимерманс и Хан да предшестват насрочения за 15 октомври Европейски съвет. Идната седмица държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да се произнесат по предварителния съвместен план за действие между Турция и ЕК. Планът предвижда мерки за справянето с мигрантските потоци. Основните точки в плана очертават необходимостта Турция да получи допълнителни средства от ЕС, а в замяна да приема по-бързо обратно проникналите незаконно от нейна територия в Европа мигранти.

Жертвите на атентата в Анкара станаха 95

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-atentata-v-ankara-stanaha-95-news240305.html

Загиналите в атентата в Анкара станаха 95, според данни, съобщени на сайта на турския премиер Ахмет Давутоглу, цитирани от Франс прес. Това е атентатът с най-много жертви в историята на Турция. Ранените са 246, като 48 от тях все още се намират в интензивни отделения. Сред жертвите и пострадалите няма български граждани, съобщиха от външното министерство. Експлозиите  избухнаха в събота, в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. На мястото на инцидента са били открити телата на двама терористи-камикадзе, които предстои да бъдат идентифицирани. Турският премиер Ахмет Давутоглу обяви тридневен траур и съобщи, че най-вероятно експлозиите са дело на атентатори самоубийци: Потенциал на извършването на подобен терористичен акт имат "Ислямска държава", Кюрдската работническа партия - ПКК, Марксистко-ленинистката комунистическа партия и Революционната партия и фронт за народно освобождение. Разследването продължава. Давутоглу обеща виновните за трагедията да бъдат наказани и призова хората да бъдат сплотени и да покажат солидарност пред лицето на тероризма, независимо от своята религия и политически пристрастия. Премиерът проведе спешна среща с ръководителите на турската полиция и разузнавателни служби. Към него бяха отправени критики от страна на опозицията след взривовете.   Прокюрдската Народна демократична партия обвини за атаката управляващата Партия на справедливостта и развитието. И двете партии отмениха предстоящите си митинги преди насрочените за 1 ноември общи избори в страната. Часове след атентата в Анкара хиляди протестиращи излязоха по улиците на Европа, за да осъдят извършителите на терористичния акт. В Истанбул по централната улица на града се събраха около 10 хил. души, които протестираха срещу правителството. Демонстрации се проведоха и в Измир, югоизточните градове Батман и Диарбекир и други градове. Заради атентата, Европейската комисия отложи насроченото за неделя посещение в Турция на заместник-председателя Франс Тимерманс и на комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан. Очаква се визитата да се състои на 14 октомври, за да може да бъде почетен обявеният от турските власти национален траур. Институциите на ЕС очакват срещите на Тимерманс и Хан да предшестват насрочения за 15 октомври Европейски съвет. Идната седмица държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да се произнесат по предварителния съвместен план за действие между Турция и ЕК. Планът предвижда мерки за справянето с мигрантските потоци. Основните точки в плана очертават необходимостта Турция да получи допълнителни средства от ЕС, а в замяна да приема по-бързо обратно проникналите незаконно от нейна територия в Европа мигранти

Екосдружение от град Мартен атакува в съда нежелан инвеститор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038947



Град Мартен се изправя срещу нежелан инвеститор, за да не допусне екологична катастрофа. Сдружение "Екологично бъдеще за децата и жителите на град Мартен" и ПП "Зелените" са подали две жалби срещу "Полисан" АД, които ще се разгледат в открито заседание в понеделник. Това съобщиха от Административния съд /АС/ в Русе.
Град Мартен се изправя срещу нежелан инвеститор, за да не допусне екологична катастрофа. Сдружение "Екологично бъдеще за децата и жителите на град Мартен" и ПП "Зелените" са подали две жалби срещу "Полисан" АД, които ще се разгледат в открито заседание в понеделник. Това съобщиха от Административния съд /АС/ в Русе.

60-годишен мъж пострада при сбиване в Опака

http://pik.bg/60-годишен-мъж-пострада-при-сбиване-в-опака-news414963.html

60-годишен мъж пострада при сбиване в Опака

60-годишен мъж от Опака е пострадал при сбиване и е приет в МБАЛ –Търговище със счупено ребро, без опасност за живота му, съобщиха от МВР- Търговище.

Инцидентът станал на 9 октомври около 20 ч. на ул. „Бели връх” в Опака.

27-годишният К.К. от същия град извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Младият мъж нанесъл удари по лицето и тялото на 60-годишния си съгражданин.

К.К. е задържан в Районното управление в Попово за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Борисов: Полагаме огромни усилия за всички градове, пари за избори, освен официалните – стотинка не даваме

http://pik.bg/борисов-полагаме-огромни-усилия-за-всички-градове-пари-за-избори-освен-официалните-–-стоти-news414960.html

Борисов: Полагаме огромни усилия за всички градове, пари за избори, освен официалните – стотинка не даваме

 Лесно можем да припомним за спирането на еврофондовете. Това заяви пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на инспекция на депото за отпадъци край Перник.

„Полагаме огромни усилия за всички градове и тези проекти за над 3 млрд. лв. чакат да бъдат през новия програмен период използвани за българските граждани. Винаги благодаря на опозиционните парти, на управляващите и на парламента, че ги има и на фона на съседите ни имаме стабилна държава”, добави Борисов.

„Когато фактите говорят, всички трябва да си мълчат”, подчерта министър-председателят във връзка с информацията, че сме в топ 10 на страните в ЕС по усвояемост на европейски средства.

„Каквото и да се променя в държавата, екипите, които усвояват тези пари и ги довеждат до градовете, трябва да се пазят, защото са експертен потенциал”, изтъкна Бойко Борисов.

Той изрази надежда, че партиите са си извадили поуки как трябва да се работи в името на държавата. „Ние пари за избори освен официалните, стотинка не даваме”, каза още той. 

Кметовете на унгарския град Аяк и на румънския Фаркашлака подкрепиха кампанията на ПП ГЕРБ Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ChUT9jt3ts4/

presКметът на Аяк Миклош Керекеш, заедно с група общински съветници и кметът на Фаркашлака Лехел Ковач, заедно с официална делегация от румънския град, пристигнаха в град Ахелой , за да подкрепят кандидатите на ПП ГЕРБ на предстоящите местни избори в Поморие.
Посрещнаха ги кандидатът за втори мандат кмет на Община Поморие Иван Алексиев, кандидатът за кмет на Ахелой Иван Георгиев и жители на града.
Гостите споделиха, че са дошли специално за кампанията и лично да изкажат подкрепата си за ПП ГЕРБ. „Благодаря на кмета на Ахелой Иван Георгиев за доброто сътрудничество през годините и вярвам, че с подкрепата на общинското ръководство в лицето на досегашния и бъдещ кмет Иван Алексиев, отношенията ни ще стават все по-приятелски и ползотворни”, заяви кметът на побратимения с Ахелой град Аяк Миклош Керекеш.
Дамите от пенсионерския клуб в Ахелой представиха автентична за региона програма, а денят се превърна в своеобразен празник на града. Срещите днес продължават с ловно-рибарските групи в Ахелой, с учителите и гражданите на града.

Стратегия за реализиране на европроекти и реформи във всички сфери в община Несебър представи кандидатът за кмет от ГЕРБ пред 300 граждани

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/wluVcNNVLWU/

Image2-1Стратегия за реализиране на европейски проекти в полза на гражданите на община Несебър и реформи в здравеопазване, социална политика, образование и културатаобяви кандидатът за кмет на ГЕРБ Златко Димитров пред над 300 симпатизанти в залата на читалище “Яна Лъскова” в Стария град Несебър. По време на събитието бяха представени и листата с 21 кандидати за общински съветници на партията. Официални гости, които изразиха подкрепата си, бяха Димитър Бойчев и Иван Вълков, депутати от ГЕРБ, Иван Алексиев, кмет на община Поморие, д-р Галина Милена, началник „Съдебна медицина“ и бивш депутат от ГЕРБ.
“Нашата община е най-богатата в България. Но това не се усеща в ежедневнието на хората, няма съществена положителна промяна в живота ни. Пропуснати са толкова много възможности за привличане на европейски средства и реализиране на проекти, от които хората да имат пряка полза. Няма прозрачност на харченето на парите, които идват от нашите данъци”, категоричен бе Златко Димитров пред пълната зала и допълни че пропуснатите ползи са за инвестиции в областта на изграждане на канализация, общински пътища и инфраструктура, която да облекчава трафика и паркирането през активния летен сезон за туристите, както и да улесни местното население.
IMG_0172-1Възстановяване на здравните служби в по-малките населени места и осигуряване на постоянна грижа чрез ангажиране на фелдшери и медицински сестри е основен приоритет в здравната програма. Организиране на мащабни фестивали, които да подпомогнат на удължаването на туристическия сезон, е един от представените акценти в сферата на културата. Ясен план за превръщането на община Несебър в национален център за подготовка на кадри за туризма чрез организиране на практически стажове съвместно с бизнеса, ранно професионално ориентиране на учениците от ПГ по туризизъм “Иван Вазов” и откриване на филиал на университет в Несебър, където желаещите да могат да продължат образованието си. Подпомагането на отглеждането на деца в общината да бъде базирано на цялостна и дългосрочна политика, а не само на еднократна помощ при раждане, предвиждат още мерките в програмата на Златко Димитров и общинските съветници.
Осигуряване на финансиране по европроекти с приоритет подобряване на инфраструктура, общински пътища, канализация, осветление, паркови пространства също е залегнало в плана на кандидатите на ГЕРБ. IMG_0096-1Не на последно място кандидатът за кмет ще работи и за лесен, бърз и удобен достъп на услугите за гражданите от получаването на копия на скици, през пускането и обработването на жалби, до регистрацията в бюрото по труда. Златко Димитров поема и ангажимент за изнесени приемни Час на кмета по всички населени места всеки месец, за да докаже, че не е трудно хората да имат пряк контакт с него.
Над 300 членове и симпатизанти на ГЕРБ в Несебър, които посетиха събитието, имаха възможност да се насладят на моноспектакъла „Смях и песни“ на актьора Георги Мамалев.

Снукър шампионът Питър Ебдън фалира

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/11/2626173_snukur_shampionut_pitur_ebdun_falira/?ref=rss


Бившият световен шампион по снукър Питър Ебдън e фалирал, съобщава британският таблоид "Мирър". 45-годишният англичанин е пропилял цялото си лично състояние от 3.5 милиона паунда.

Ебдън се разведе през 2009 г. със съпругата си Деби, майка на четирите им деца, а година по-късно се ожени за българката Нора, с която се премести да живее в Унгария. Тогава той стана и веган.

Съдебната процедура по фалита стартира още през 2011 г., а процесът за възстановяването на дълговете към...

30 катастрофи във Варна за денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=303536

30 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. При един от инцидентите има пострадал водач на лек автомобил. Той е с контузии и няма опасност за живота му, допълниха от полицията.

Хиляди се събраха в центъра на Анкара в памет на жертвите от атентата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038953

Хиляди души се събраха в центъра на Анкара в памет на загиналите при вчерашния атентат в сърцето на столицата, съобщи ТАСС.
Основните пътни артерии в града са напълно блокирани заради шествието. На демонстрацията присъстват членове на различни синдикати и обществени организации, както и обикновени граждани.
Хиляди души се събраха в центъра на Анкара в памет на загиналите при вчерашния атентат в сърцето на столицата, съобщи ТАСС. Основните пътни артерии в града са напълно блокирани заради шествието. На демонстрацията присъстват членове на различни синдикати и обществени организации, както и обикновени граждани.

Хиляди се събраха в Анкара в памет на жертвите от атентата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038945

Хиляди души се събраха в центъра на Анкара в памет на загиналите при вчерашния атентат в сърцето на столицата, съобщи ТАСС.
Основните пътни артерии в града са напълно блокирани заради шествието. На демонстрацията присъстват членове на различни синдикати и обществени организации, както и обикновени граждани.
Хиляди души се събраха в центъра на Анкара в памет на загиналите при вчерашния атентат в сърцето на столицата, съобщи ТАСС. Основните пътни артерии в града са напълно блокирани заради шествието. На демонстрацията присъстват членове на различни синдикати и обществени организации, както и обикновени граждани.

Баби 2.0

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038169

В съревнованието на поколенията печеливши и губещи едновременно са най-малките
За децата ни целувката на мама, таблетът и баничката на баба в неделя са еднакво важни

Помните ли баба си, която ви вика от терасата за следобедна закуска? Или дългите летни месеци на село? Тази баба вече е спомен за нас,
В съревнованието на поколенията печеливши и губещи едновременно са най-малките За децата ни целувката на мама, таблетът и баничката на баба в неделя са еднакво важни Помните ли баба си, която ви вика от терасата за следобедна закуска? Или дългите летни месеци на село? Тази баба вече е спомен за нас,

Драги: Програмата за количествено облекчаване работи по-добре от очакваното

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dragi-programata-za-kolichestveno-oblekchavane-raboti-po-dobre-ot-ochakvanoto-203895/

Заради ниската инфлация и последствията от забавянето на развиващите се пазари ЕЦБ е готова да разшири програмата

Треньорите към Николай Иванов: Благодарим за грижата за младите волейболисти

http://pik.bg/треньорите-към-николай-иванов-благодарим-за-грижата-за-младите-волейболисти-news414954.html

Треньорите към Николай Иванов: Благодарим за грижата за младите волейболисти

Кандидатът за кмет на Враца, подкрепен от БСП, Николай Иванов се срещна с треньорите на спортен клуб по волейбол “Ботев” - Враца. Той присъства на тренировка на юношите младша и старша възраст. “За нас е голяма чест, че сте тук сред тези млади хора. Ние работим не само за високи спортни постижения, но и за масовия спорт. Тук тренират до 130 деца. Искам от името на всички спортуващи да Ви благодаря за монтирането на колонните климатици.

Тази придобивка я чакахме 35 години”,  каза треньорът Маргарита Илиева. Тя е категорична, че  догодина ще направят много по-добри резултати, благодарение на това, че ще тренират тази зима. „Досега през зимата тук сме тренирали с шапки и ръкавици, заради студа. В момента температурата е приятна за спортуване. Надяваме се, че и бъдеще ще продължите да ни помагате, а ние няма да посрамим Враца”, каза още тя.

„Отоплението на волейболната зала беше един много сериозен проблем и се радвам, че успяхме да го решим”, каза Николай Иванов. Според него така вече може да се води нормален тренировъчен процес през цялата година. Той е на мнение, че с поставянето на колонните климатици се решава и проблемът с големите горещини през лятото.

„Веднага след старта на реконструкцията на покритата лекоатлетическа писта, още в следващата година, ще направим проект за енергийна ефективност и за волейболната зала”, допълни Иванов. Той обясни, че по различните програми ще се търсим финансиране, а със собствени средства ще се изградят съблекални и санитарни помещения. „Това ще ни позволи да потърсим и съдействие от Министерството на младежта и спорта за обновяване на подовата настилка в залата”, каза Николай Иванов. Той благодари за работата на клуба с младите хора и бе категоричен, че ще продължи да помага за развитието на спорта. 

Решителен мач за България тази вечер в Евроволей

http://volleyball.actualno.com/Reshitelen-mach-za-Bylgarija-tazi-vecher-v-Evrovolej-news_500690.html

Тази вечер България се изправя срещу Холандия в последния мач от груповата фаза на Европейското първенство по волейбол. След двете си победи срещу отборите на Германия и Чехия днес в зала „Арена Армеец” българите ще изиграят най-решаващия мач в този поток на турнира. Холандците също са с две победи в турнира до момента. Те победиха Чехия с 3:1 гейма и Германия с 3:2. "Лъвовете" със сигурност продължават напред, но те трябва да победят "лалетата", за да си гарантират директно класи

От работа вкъщи могат да се припечелват около 400 лева

http://business.actualno.com/Ot-rabota-vkyshti-mogat-da-se-pripechelvat-okolo-400-leva-news_500692.html

Наетите надомни работници могат да си докарат месечно около 400 лв., работейки и събота, и неделя. Самонаетите работници могат да изкарат 500 или 600 лв., за сметка на други месеци без доходи, тъй като трудът им не е регулиран. Това заяви за БГНЕС Виолета Златева, председател на Синдикат на надомните работници в България. Става ясно, че за голяма част от хората в малките градове, но и в София работата у дома, е единствен доход. Много хора между 30 и 42 години от големи градове, като София, Вели

Народното събрание дава над 50 хил лв. за нощувки в хотели 4 и 5 звезди

http://pik.bg/народното-събрание-дава-над-50-хил-лв-за-нощувки-в-хотели-4-и-5-звезди-news414953.html

Народното събрание дава над 50 хил лв. за нощувки в хотели 4 и 5 звезди

Повече от 50 хиляди лева ще даде Народното събрание за настаняване в хотели 4 и 5 звезди. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от парламента, съобщи bTV.

Публичната покана за хотелско настаняване включва две позиции - хотел 4 звезди и хотел 5 звезди, които да са в София. Цената е 54 000 лева с ДДС.
Според администрацията на парламента целта на поръчката е да има къде да се настаняват чужди гости и експерти.

Министърът на туризма Николина Ангелкова не беше чувала за 4 и 5-звезден стандарт при настаняването на чужди гости. Ако някой ни сигнализира и изискат от нас съдействие по компетентност, ще го направим, коментира тя.

Народното събрание за втори път тази година обявява подобна обществена поръчка. През юли цената й е била 120 хиляди лева, но е била прекратена.

12 литра на кв. м. е количеството на валежите, паднали в Пловдив

http://pik.bg/12-литра-на-кв-м-е-количеството-на-валежите-паднали-в-пловдив-news414952.html

12 литра на кв. м. е количеството на валежите, паднали в Пловдив

12 литра на кв. м. е количеството на валежите, паднали в Пловдив до този момент. Това съобщи дежурният метеоролог в Хидрометереологичната станция в града.

По данни на станцията, до 9 часа сутринта дъждовете са били 4 литра на кв. м.

В момента времето е облачно, но дъждовете са спрели. По-късно през деня се очакват още краткотрайни валежи, които ще спрат през нощта.

Н. Ненчев: България може да продължи да охранява сама въздушното си пространство

http://www.cross.bg/nenchev-samoletite-vuzdyshnoto-1483869.html

/КРОСС/ „Предполагам, че до няколко дни договорът ще бъде внесен в Народното събрание за ратифициране, но това, което излезе в медиите, е общо взето вярно - ще поучим два двигателя на този етап, които ще можем да използваме в рамките на две години. Тези два двигателя получаваме безвъзмездно и ще ремонтираме общо шест двигателя след това", каза министърът на отбраната Николай Ненчев в интервю за БНР. Ненчев отказа да влезе в детайли относно договора за ремонт на самолетите МиГ-29.  Относно възможността руската фирма-производител да лиши Полша и България от резервни части, Ненчев поясни, че това няма да окаже влияние върху експлоатацията на самолетите, и се мотивира с факта, че полската държава е гарант по изпълнение на сегашния ремонт. Министърът коментира и въпроса за нуждата от поправки на други системи на изтребителите и вероятността за следващи преговори с Варшава: „Предпочитам и е далеч по-сигурно - както разбирате от параметрите на договора, от една страна е по-евтино, а сроковете са много по-кратки и от трета страна не плащаме данъци, мита и такси, защото работим със страна-член на Европейския съюз. Полската страна се ангажира да поеме и всички разходи по превоза на тези двигатели, но ще се опитаме да направим всичко възможно да сменим авиониката на самолетите, за да бъдат те съвместими със самолетите на нашите съюзници"

Иран изпробва нов модел балистична ракета

http://www.cross.bg/iran-otbranata-dehgan-1483868.html

/КРОСС/ Иран изпробва успешно нов модел балистични ракети, които могат да бъдат управлявани дистанционно до момента на удара, съобщи Reuters. Министърът на отбраната Хюсеин Дехган заяви, че ракетата „Емад" е „способна да удря цели с висока степен на прецизност и напълно да ги унищожава. Тя е проектирана и създадена от ирански експерти. Това е първата иранска ракета с голям обхват, която може да бъде насочвана и контролирана до поразяване на целта. Според министър Дехган стратегия на Иран е да развие и допълни противоракетните способности на въоръжените сили и да засили отбраната.  

Галя Георгиева: Изберете номер 9 в бюлетината за Николай Стоилов, гласувайте за развитието на Горна Малина

http://pik.bg/галя-георгиева-изберете-номер-9-в-бюлетината-за-николай-стоилов-гласувайте-за-развитието-н-news414950.html

Галя Георгиева: Изберете номер 9 в бюлетината за Николай Стоилов, гласувайте за развитието на  Горна Малина

Изберете номер 9 в бюлетината за Николай Стоилов, гласувайте за развитието на  Горна Малина. Това заяви народният представител от ГЕРБ Галя Георгиева по време на среща с жителите на село Байлово, община Горна Малина. На събитието присъства кандидатът на ГЕРБ за кмет на общината Николай Стоилов.

„Кметът е  човекът, който е най-близо до хората и техните проблеми.  Той преди всичко трябва да е  човечен  и упорит, да е наясно от какво имат нужда жителите на общината“, подчерта Галя Георгиева. Тя  бе категорична, че на предстоящите местни избори партията трябва да извоюва мнозинство в Общинския съвет. „Необходимо е да имаме мнозинство в Общинския съвет, за да могат да се развиват общините ни“, подчерта Галя Георгиева.

„Хората, които управляват Горна Малина вече толкова години, не полагат никакви грижи за населените ни места“, заяви кандидатът за кмет  Николай Стоилов. Той изтъкна, че негов приоритет е работата за всеки един жител от Горна Малина. „На 30 години съм и съм от  Априлово, имам едно дете, като председател на Общински съвет съм наясно с проблемите на хората и поемам ангажимент да работя за разрешаването и“, каза още Стоилов. 

Парламентът дава над 50 000 лeва за нощувки в хотели 4 и 5 звезди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038932

Повече от 50 хиляди лева ще даде Народното събрание за настаняване в хотели 4 и 5 звезди. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от парламента, съобщи bTV.
Публичната покана за хотелско настаняване включва две позиции - хотел 4 звезди и хотел 5 звезди, които да са в София. Цената е 54 000 лева с ДДС.
Повече от 50 хиляди лева ще даде Народното събрание за настаняване в хотели 4 и 5 звезди. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от парламента, съобщи bTV. Публичната покана за хотелско настаняване включва две позиции - хотел 4 звезди и хотел 5 звезди, които да са в София. Цената е 54 000 лева с ДДС.

Защо България се изстреля в топ 20 по скъпи имоти?

http://petel.bg/Zashho-Balgariya-se-izstrelya-v-top-20-po-skapi-imoti-__130084

Снимка: личен архив България е 19-та по ръст на цените на недвижимите имоти за второто тримесечие, смятат консултантите от Knight Frank....

Ръгбистите на клуб Варна паднаха у дома

http://petel.bg/Ragbistite-na-klub-Varna-padnaha-u-doma__130085

Ръгбистите на клуб Варна загубиха и втория си мач от новия сезон при мъжете. Тимът падна  с 6:34 от габровския Янтра у дома. В мач от първия...

Засякоха двама пияни шофьори в Търговище

http://pik.bg/засякоха-двама-пияни-шофьори-в-търговище-news414949.html

Засякоха двама пияни шофьори в Търговище

Две бързи производства са образувани срещу двама шофьори, защото карали след употреба на алкохол, съобщиха от МВР в Търговище.

Вчера около 00.20 ч по ул. „Трапезица” в Търговище – на кръстовището с ул. „Преслав”, правоспособният водач Б.Т., на 31 год., от с. Маково е засечен да кара  собствения си лек автомобил „Мазда 323” след употреба на алкохол. Дрегерът отчел  2.81 промила. 

Също вчера, около 10 часа по ул. „Кюстенджа” в Търговище правоспособният водач Г.Х., на 38 год., от с. Копрец управлявал лек автомобил „Мерцедес” с търговищка регистрация след употреба на алкохол. Измерени са 1.48 промила с техническо средство алкотест „Дрегер”.

 Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. Двамата са задържани в Районното управление в Търговище за срок до 24 часа.

Прочулият се със своята Изборна приказка кандидат за общински съветник Благовест Кацарски анкетира радомирци за бежанците,дали да има повече места за отдих и разходки,детски площадки, възможности за спорт и нужно ли е да има кино

http://www.zapernik.com/obshtestvo/prochuliyat-se-sus-svoyata-izborna-prikazka-kandidat-za-obshtinski-suvetnik_40171/

Прочулият се със своята „Изборна приказка“, кандидат за общински съветник в Радомир от листата на Български демократичен център, Благовест Кацарски пита по наболели проблеми радомирци и жители на общината.

Кандидатът за влизане в Общински съвет-Радомир е стартирал анкета сред съгражданите си. Анкетата за Радомир е започнала на 10.10.2015 година и ще продължи до 20.10.2015 година. Обещава резултатите от нея да публикува до 23.10.2015 година. Тя е анонимна, за да не се...

Продължава

България вече е в осмицата най-добре усвояващи еврофондовете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/11/2626171_bulgariia_veche_e_v_osmicata_nai-dobre_usvoiavashti/?ref=rss


За първи път България е в челната десетка по усвояване на европейските средства - на осмо място. Това съобщи зам.-председателят на Европейската комисия /ЕК/ Кристалина Георгиева, цитирана от БТА.

По думите й до края на годината има още време и е възможно страната да мине на още по-предни позиции. 

"Тази година България напълно се ползва от членството си в Европейския съюз, измервено по усвояване на европейските средства", каза Георгиева. "Тази година сме добавили към...

ПИК TV: Тежка катастрофа затруднява движението между Стара Загора и Казанлък

http://pik.bg/пик-tv-тежка-катастрофа-затруднява-движението-между-стара-загора-и-казанлък-news414939.html

ПИК TV: Тежка катастрофа затруднява движението между Стара Загора и Казанлък

Тежка катастрофа затруднява движението между Стара Загора и Казанлък. Инцидентът е станал около 9 ч. тази сутрин.

На спускане от местността Дервеня към с. Ягода водачът на лек автомобил Шкода загубва управление и колата напуска пътното платно, къса мантинелата и пропада в дерето на около 6 – 7 метра, отсичайки няколко тънки дървета. От удара най-тежко е пострадало дете на около 4-5 години, което се е возило с майката в автомобила. Двамата са откарани в Спешна помощ в Стара Загора.

Предстои лекарите да изяснят състоянието им. Причините за катастрофата е вероятно превишена скорост, несъобразена с пътните условия. В района вали интензивен дъжд. Заради катастрофата още два автомобила са се сблъскали леко, но са се разминали с леки материални щети. Движението се осъществява само от в едната лента, регулира се от пътен полицай.

Учителка в детска градина малтретирала дете, отказвало да яде кашкавал

http://offnews.bg/news/n_1/n_570853.html

Родители ще съдят учителка в детска градина в Пловдив, която е малтретирала детето им, съобщи Нова телевизия. Доказателство за тормоза над малчугана е и издаденото медицинско свидетелство. Случаят е от началото на лятото, но едва сега родителите дават гласност, защото са разочаровани от бездействието на институциите по казуса.  Според разказа им 5-годишният Кристиян отказал да яде кашкавал на закуска в детска градина "Слънце" и се скрива от учителката Даниела Събева в спалното помещение, след което е изведено от там насила. „Той оказва съпротива и тя го наранява с нокти по ръцете, дърпа го на пода, след което го наказва”, разказа бащата на детето, Тодор Атанасов. Родителите изваждат медицинско на детето, от което става ясно, че има кръвонасядане по ръцете. „Двете му ръце са надрани от китката до предмишницата, има червени кръвонасядания, които не са приятна гледка”, обясни бащата на детето. Директорът на детската градина Павлинка Кръстева твърди, че учителката не е причинила болката на детето нарочно. „Не е прецизирана силата, с която го е хванала или дължината на маникюра, но това за мен не е направено умишлено”, заяви тя. Учителката е наказана със забележка. „Държавен служител, на който съм поверил детето си е наказан с мъмрене, което е смешно”, коментира бащата на детето. „Издала съм и заповед, според която дължината на маникюра трябва да е безопасна”, обясни директорката. Ако от образователния инспекторат не вземат отношение, бащата на детето е готов да заведе съдебно дело. Учителката отказа коментар.

126,5-метров пешеходен мост над “Цариградско шосе” ще е вход към “София Тех Парк”

http://pik.bg/1265-метров-пешеходен-мост-над-“цариградско-шосе”-ще-е-вход-към-“софия-тех-парк”-news414946.html

126,5-метров пешеходен мост над “Цариградско шосе” ще е вход към “София Тех Парк”

126,5-метров пешеходен мост над “Цариградско шосе”, преди спирка “Окръжна болница”, ще е вход към “София Тех Парк”. Строежът на пасарелката вече е в ход.. Според премиерът Бойко Борисов първият етап на високо-технологичния парк трябва да бъде открит на 26 ноември. Изграждането на “София Тех Парк” се финансира с 50 млн. евро от Оперативна програма “Конкурентноспособност” 2007-2013.

Пасарелката ще осигурява пешеходната връзка между спирките на градския транспорт в южното и северното локално платно на “Цариградско шосе”. Мостът е част от “Експериментариум с посетителски център”, който се явява пешеходен вход към “София Тех Парк”. Освен, че ще посреща и информира идващите за първи път на територията на високо-технологичния парк, сградата ще се ползва и за изложбено пространство. Предвижда се Експериментариумът да е в богато озелена паркова среда между булеварда и вътрешността на “София Тех Парк”.

Цената за изграждането на пешеходния мост и посетителския център възлиза на 4 789 188 лв., с ДДС, които са осигурени от европейските фондове. Съоръжението се изгражда от дружеството “Експо Тех Парк”, което е спечелило обществена поръчка в конкуренция с още шест компании. Водеща роля в “Експо Тех Парк” има фирмата “Трейс”, която извърши ремонта по бул. “Цариградско шосе”.

Пешеходният мост ще е снабден, освен със стълбища, но и с асансьори за хора с увреждания, пише в документацията на проекта. Преди година, конкурсна комисия начело с главния архитект на София Петър Диков, определи Сдружение “Христов, Василев, Андреева, Александрова” като победител в конкурс за изработването на архитектурно-пространствена визия за пешеходния мост. До конкурса бяха допуснати общо петима участници, а победителят получи символична парична награда в размер на 2000 лв.

Турция скърби след двойния атентат в столицата

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/turciia-skyrbi-sled-dvojniia-atentat-v-stolicata-6043629

Много местни анализатори смятат, че атаката е опит да дестабилизира страната и да подкопае позицията на Партията на справедливостта и развитието на премиера Ахмет Давутоглу

„Ал Кайда” призова мюсюлманите да атакуват евреите навсякъде по света

http://www.cross.bg/kaiida-navsyakude-prizova-1483867.html

/КРОСС/ Терористичната мрежа „Ал Кайда" подкрепи нападенията от страна на палестинци срещу евреи, като призова те да бъдат повече и навсякъде, предаде Arutz Sheva. Сомалийската групировка „Аш Шебаб", която е разклонение на „Ал Кайда" призова мюсюлманите да си върнат джамията Ал-Акса. „Проблемът с джамията Ал-Акса и окупираните мюсюлмански земи в района на Храмовия хълм е проблем който засяга цялата ислямска общност. Всички мюсюлмани, от всички националности и етноси трябва да атакуват интересите на евреите навсякъде по света със всички възможни средства", се посочва в съобщение на групировката.

Цецка Цачева ще участва в дискусия на тема „Икономическо развитие на регионите – сътрудничество на общините“ в Ловеч

http://pik.bg/цецка-цачева-ще-участва-в-дискусия-на-тема-„икономическо-развитие-на-регионите-–-сътруднич-news414945.html

Цецка Цачева ще участва в дискусия на тема „Икономическо развитие на регионите – сътрудничество на общините“ в Ловеч

На 12-ти октомври /понеделник/ от 15.00 часа в зала 109 на дом „Преслав“ в Ловеч ще се проведе  кръгла маса – дискусия на тема „Икономическо развитие на регионите – сътрудничество на общините“ с участието на председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, кандидата на ГЕРБ  за кмет на Ловеч Корнелия Маринова и кандидати от листата за общински съветници.

В дискусията ще участват  също представители на бизнеса и работодателите в община Ловеч, съсловни организации, синдикати и неправителствени организации. 

Борисов: България е много зависима от бежанците

http://www.moreto.net/novini.php?n=303538

България в този случай е много зависима от Турция, ако турският премиер не влага толкова усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Бивша „Мис Румъния” помете каруца с колата си, загинаха четирима

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038925

Четири души, сред които и 5-годишно момиченце, са загинали при катастрофа между каруца и лъскаво „Ауди” в Източна Румъния. Зад волана е седяла топмоделката Диана Дину, носителка на титлата „Мис Румъния”, съобщава „Дейли Мейл”.
Красавицата ударила каруцата с 8 души в нея, когато тя внезапно изскочила на пътя й.
Четири души, сред които и 5-годишно момиченце, са загинали при катастрофа между каруца и лъскаво „Ауди” в Източна Румъния. Зад волана е седяла топмоделката Диана Дину, носителка на титлата „Мис Румъния”, съобщава „Дейли Мейл”. Красавицата ударила каруцата с 8 души в нея, когато тя внезапно изскочила на пътя й.

Кралица Елизабет Втора иска ДНК тестове за решаване на вековен спор за титла

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038920

Британската кралица Елизабет Втора нареди на Върховния съд на страната да реши дали могат да се изследват ДНК проби, за да бъде решен спор за наследствена баронетска титла, чието родословие се връща назад до XIII век, пише в.
Британската кралица Елизабет Втора нареди на Върховния съд на страната да реши дали могат да се изследват ДНК проби, за да бъде решен спор за наследствена баронетска титла, чието родословие се връща назад до XIII век, пише в. "Дейли мейл". Ако съдиите се съгласят, това ще е прецедент, защото за първи път ДНК анализ ще бъде използван за решаването

Сблъсъци на шествие в памет на жертвите от атентата в Анкара

http://www.cross.bg/atentata-zhertvite-durzhava-1483866.html

/КРОСС/ Сблъсъци избухнаха днес в Анкара, когато полицията се опита да попречи на прокюрдски политици и опечалени граждани да положат цветя на мястото, където вчера, в резултат на две експлозии, загинаха 95 души, а стотици бяха ранени, предаде AP. Турция обяви тридневен траур за жертвите на атентата, извършен по време на прокюрдски мирен протест и превърнал се в най-кървавото нападение в модерната история на Турция.Съпредседателите на ДПН Селяхатин Демирташ и Фиген Юксекдаг планираха помен за жертвите на атентата. Полицията не позволи на опечалените да отидат на мястото на трагедията, тъй като там все още работят следователи.Досега никой не е поел отговорността за атаките, извършени три седмици преди парламентарните избори на 1 ноември и срещата на премиерите на G20 по-късно през ноември.Премиерът Ахмет Давутоглу съобщи вчера, че в резултат на двете експлозии, предизвикани вероятно от атентатори-самоубийци, са загинали 95 и са ранени 246 души. Според кюрдски официални представители броят на загиналите вследствие на взривовете е по-голям и може да продължи да расте.Давутоглу каза, че са заподозрени множество групировки, включително Кюрдската работническа партия, леви групировки и „Ислямска държава". Неговите обвинения, че кюрдски бунтовници може да са извършили нападението по време на мирен протест, възмути представителите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която бе един от организаторите на протеста

Снимка на деня: Теодор Салпаров в акция

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/11/2626169_snimka_na_denia_teodor_salparov_v_akciia/?ref=rss


Либерото на националния отбор по волейбол Теодор Салпаров гледа към топката след опит да я спаси.

Салпаров беше най-често посрещащият български национал в мача срещу Чехия, завършил с драматичен успех с 3:2 за отбора на Пламен Константинов.

Той посрещна топката 30 пъти, като допусна три грешки, но 27% отлични отигравания. 

 

Кристалина Георгиева: На 8 място сме по усвояване на евросредства

http://offnews.bg/news/n_1/n_570847.html

"Благодаря на правителството, че довърши започнатата работа", каза пред журналисти вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, докато присъства на инспекция на депото за отпадъци край Перник. Георгиева напомни, че преди година европейските фондове бяха спрени. "Само с решителността на това правителство, ние можем да правим живота на хората по-добър", коментира тя. Тя подчерта, че усвояването на европейски фондове не означава само да се реализират проекти, но и да се създават нови работни места. По думите ѝ 40 души от региона ще започнат работа. Георгиева изтъкна, че се гордее, че страната ни е между водещите в усвояването на европейските средства. "Ние сме на 8 място в усвояването благодарение на правителството на Борисов, а до преди година бяхме на опашката”, обясни тя. България е най-големият нетен бенефициент, най-много получава спрямо това, което дава в ЕС, но допреди една година нищо не означаваше, защото не усвоявахме парите, каза още вицепрезидентът.

Цветан Цветанов в Главиница: С ПГ на ГЕРБ и лично с премиера Борисов заставаме твърдо зад д-р Себахтин Халид

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038912

"Знам, че на някои места резултатите идват бавно, но съм убеден, че днес вече е време да имаме кмет от ГЕРБ в Главиница. Затова изберете д-р Себахтин Халид с номер 9 за кмет на Главиница. С Парламентарната група на ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов заставаме твърдо зад Себахтин и ще помагаме с всички сили за по-добрия живот на хората в
"Знам, че на някои места резултатите идват бавно, но съм убеден, че днес вече е време да имаме кмет от ГЕРБ в Главиница. Затова изберете д-р Себахтин Халид с номер 9 за кмет на Главиница. С Парламентарната група на ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов заставаме твърдо зад Себахтин и ще помагаме с всички сили за по-добрия живот на хората в

Цветанов в Главиница: С ПГ на ГЕРБ и лично с премиера Борисов заставаме твърдо зад д-р Себахтин Халид

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038901


"Знам, че на някои места резултатите идват бавно, но съм убеден, че днес вече е време да имаме кмет от ГЕРБ в Главиница. Затова изберете д-р Себахтин Халид с номер 9 за кмет на Главиница. С Парламентарната група на ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов заставаме твърдо зад Себахтин и ще помагаме с всички сили за по-добрия живот на хората в

Десни анализатори предвиждат в големите градове 20 кмета от ГЕРБ, по трима - от Реформаторите и БСП , ДПС - 1

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/11/2626166_desni_analizatori_predvijdat_v_golemite_gradove_20/?ref=rss


След втори тур на местните избори ГЕРБ би могъл да има 20 кмета на областни градове, Реформаторският блок - 3, БСП – 3, а ДПС – 1. Тази прогноза направи Нено Димов по време на представянето на редовния месечния доклад на Института за дясна политика.

Председателят на института подчерта, че това не е социологическа прогноза, а политически анализ, който се основава на наблюдение на предизборната кампания. Димов каза, че ако тези очаквания се потвърдят от изборните резултати, то форматът...

4-годишно дете е с опасност за живота след катастрофа

http://frognews.bg/news_99569/4-godishno-dete-e-s-opasnost-za-jivota-sled-katastrofa/

Обилният дъжд и движение, несъобразено с метеорологичните условия, предизвика катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в града.

Полиция и жандармерия в акция срещу търговията с гласове в ромската махала в Хасково

http://pik.bg/полиция-и-жандармерия-в-акция-срещу-търговията-с-гласове-в-ромската-махала-в-хасково-news414937.html

Полиция и жандармерия в акция срещу търговията с гласове в ромската махала в Хасково

Втори ден се наблюдава засилено полицейско присъствие в ромската махала в Хасково. В ход е акция срещу търговията с гласове, в която се включи и жандармерията, съобщи bTV.

Въпреки засиленото полицейско присъствие, хората в кв. „Република” поне привидно са спокойни. Десет екипа на жандармерията от вчера са завардили всички входове на махалата и спират почти всяка кола която влиза. Освен личните документи на шофьора и пътниците, обект на проверка е и багажът в колите.

Акцията дойде само ден след като министърът на вътрешните работи обяви официално, че най-много сигнали за купуване на гласове има в Хасково.
Досега са претърсени няколко адреса в махалата, но няма данни да е открито доказателство за търговия с гласове. Няма и задържани.
Това, което се знае е, че в кв. „Република” един глас струва 50 лева.

Но, колкото и да е странно, парите в случая са само комплимент към гласоподавателите. Там решаващо значение за вота имат зависимостите. Като например - токът.

Гръцките власти вземат мерки срещу нелегалния износ на плодове и зеленчуци за България

http://www.cross.bg/zelenchytzi-plodove-grutzkite-1483865.html

/КРОСС/ Гръцките власти вземат мерки срещу нелегалния износ на плодове и зеленчуци за България. Гръцките фермери изнасят плодове и зеленчуци за България без необходимите документи и не плащали данъци, потвърдиха пред медиите инспектори от гръцкото Министерство на финансите. По случая се води разследване. Този вид контрабанда е извършвана и за други страни, но масови са случаите за България.Комисията за търговия и защита на потребителите коментира и риска от изнасяне на плодове и зеленчуци без сертификати за качество.Гръцкото финансово министерство въвежда спешни мерки, за да се прекрати контрабандата, която ощетява бюджета, но и рефлектира към по-високи цени на легалната търговия на вътрешния пазар. Променя се изцяло счетоводната документация. Фирмите, които купуват директно от производителя, ще бъдат задължени да издават специални фактури, подкрепени от сертификат за качество.В защита на наемните работници във фермите на Гърция ще се изисква само временно разрешение за работа без то да е свързано с разрешение за пребиваване. Заплатите и осигуровките ще се отчитат като разход на фермерите. Правителството очаква, че тези облекчения ще намалят работата на черно, като се гарантира и изплащане на осигуровки.

Западът трябва "да политизира" външната си политика

http://offnews.bg/news/n_1/n_569868.html

Слуховете, че руският президент Владимир Путин се е завърнал и e засенчил американския си колега Барак Обама на световната сцена, които разпространяват някои световни медии, са силно преувеличени. Още по-малка вероятност има Русия, Иран и Китай да променят сегашния световен ред. Може да е ефектно след десетгодишно мълчание да обещаеш бунт срещу глобалното лидерство на САЩ и да призовеш за отнемане на контрола на Америка върху коалицията, която се бори с "Ислямска държава". Но едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш. Русия има реален ресурс само да изпрати още войски и изтребители в Сирия, за да създаде нещо като "руска окупационна зона", когато международна "коалиция от желаещи" едновременно унищожи "Ислямска държава" и свали Башар Асад от власт. Путин иска Асад да остане начело поне на тази част от държавата, която наричат "Полезна Сирия". Останалата, която Асад няма шанс да контролира, очевидно е безполезна за Кремъл. Ползата за Путин обаче е вреда за света. На теория би трябвало да не е така, защото евразийството също твърди, че е стъпило върху християнската, в частност православната култура, върху "здравите" християнски ценности и семейния морал. Анексията на чужди територии и военната поддръжка на сепаратисти обаче, е органично чужда на цивилизования свят. Той си затваря очите, защото икономиката на Стария континент е прекалено тясно свързана с руската и тази ситуация няма да се промени през следващите 10-20 години. Русия е основен износител не само на природен газ, но и на някои сплави за авиационната промишленост, автомобилостроенето, химическата промишленост, както и на други суровини. Затова и ЕС ограничи санкциите срещу Русия до шепа близки до Путин олигарси, а ООН не осъди категорично въздушните удари, които руската авиация нанесе срещу подкрепяните от Запада врагове на Ислямска държава в Сирия. Това не може да продължава още дълго. На съвременната форма на Бисмарковата "реал политик" - отказ от използване на каквато и да е идеология като основа на курса на държавата, ще бъде сложен край. Правителствата на страни, които претендират за цивилизованост, не могат безкрайно да игронират идеологическите и моралните за сметка на практическите съображения при определянето на външната си политика. Това означава да обезсмислят европейското разбиране за политическа организация, индивидуални права, пазарна икономика – тоест, да се отрекат от самите себе си. Ако евроатлантическите ни съюзници не разбират това сами, ние, българите, можем да им го обясним. През 2005-2009 г. България беше управлявана от коалиция, чието разбиране за дипломация игнорира връзката между "чисто политическите въпроси" и условията за водене на външноикономическа политика. Тогавашният външен, а сега социален министър Ивайло Калфин, обяви Русия, Йордания и Катар за основни партньори на България. Това бе наречено "икономизация на външната политика". Всъщност бе деполитизация – безкритично приемане на статуквото в страната-партньор. България се насочи към икономики, която бяха и са силно протекционистични, непазарни, със слаба защита на договорите, неработеща съдебна система и т.н. Ползата на България от тези партньорство бе повече от съмнителна. Вредата – очевидна. Външната политика не може да бъде "деполитизирана". Разбира се, всички "велики сили" в различни моменти от своята история са сключвали сделки с авторитарни, откровено диктаторски или полудиктаторски режими. Но това е било изключение, не правило. Извън този краткосрочен опортюнизъм мислещите политици и държавници институционализират предимствата на своите икономики във външнополитическите си отношения, а не ги неглижират. Европейският тип демокрация може би няма да работи в Сирия, тъй като всички форми на модерния ислям са несъвместими с нея. Но арабският социализъм на Асад-баща и син, поддържан от и Съветска, и от Путинова Русия, така категорично се провали, че няма как да е негова алтернатива. Бъдещето на Сирия и региона тепърва ще се решава. Вероятно с помощта на Русия, както каза в началото на октомври канцлерът Меркел. Но не и под диктата на Кремъл, нито по щадящите диктаторите правила на Путин.

Жена и 4-годишно дете пострадаха при катастрофа на пътя между селата Змейово и Ягода

http://pik.bg/жена-и-4-годишно-дете-пострадаха-при-катастрофа-на-пътя-между-селата-змейово-и-ягода-news414936.html

Жена и 4-годишно дете пострадаха при катастрофа на пътя между селата Змейово и Ягода

 Пътнотранспортно произшествие е станало на пътя Стара Загора – Казанлък, между селата Змейово и Ягода. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- Стара Загора.

Сигналът за инцидента е подаден около 8.55 часа. Лек автомобил, „Шкода” излиза от платното за движение от тясната страна при спускане. Автомобилът е бил управляван от 31-годишна жена, която е била заедно, в превозното средство с 4-годишното си дете.

При инцидента е пострадало детето. Жената и детето са били откарани в болницата в Стара Загора, където са били обслужени амбулаторно, след което транспортирани в болницата в Пловдив.

Първоначалните предположения за причината на катастрофата е, че пътните настилки са мокри.

Движението в участъка се осъществява нормално. 

Прокуратурата и НС да решават за Сидеров, препоръча Борисов

http://news.ibox.bg/news/id_776697808

Тяхна работа е, той не иска да дава оценка, защото става въпрос за опозиционна партия

Авиокомпании променят трасетата си заради руските ракети

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/11/2626165_aviokompanii_promeniat_trasetata_si_zaradi_ruskite/?ref=rss


Атаката с руски крилати от Каспийско море по цели в Сирия е накарала няколко авиокомпании да променят трасетата на полетите си в района. Освен това две от големите международни организации за авиационна сигурност са изпратили в петък и събота предупреждения за гражданските полети над Иран, Ирак и Сирия - едни от най-натоварените места за полети между Европа и Азия.

Москва съобщи, че изстреляните 26 ракети са поразили целите си в Северна и Западна Сирия, но министърът на отбраната на...

Цветанов в Главиница: С ПГ на ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов заставаме твърдо зад д-р Себахтин Халид

http://pik.bg/цветанов-в-главиница-с-пг-на-герб-и-лично-с-премиера-бойко-борисов-заставаме-твърдо-зад-д--news414935.html

Цветанов в Главиница: С ПГ на ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов заставаме твърдо зад д-р Себахтин Халид

Знам, че на някои места резултатите идват бавно, но съм убеден, че днес вече е време да имаме кмет от ГЕРБ в Главиница. Затова изберете д-р Себахтин Халид с номер 9 за кмет на Главиница. С Парламентарната група на ГЕРБ и лично с премиера Бойко Борисов заставаме твърдо зад Себахтин и ще помагаме с всички сили за по-добрия живот на хората в Главиница.

Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред жителите на Главиница. „Д-р Халид ще бъде кмет н всички хора и в края на неговия мандат дори и песимистите ще разберат, че са сгрешили, ако не са го подкрепили сега. Страхът вече го няма. Ние от ГЕРБ отговаряме на агресията и омразата с протегнати ръце към всеки, защото децата ни не трябва да се мразят, а трябва да си помагат и да живеят заедно в родните си места“, подчерта Цветанов.

Според зам.-председателя на ГЕРБ всичко, което е правено от ДПС през последните 25 години, вече не може да се случва, защото хората вече не се страхуват. „ГЕРБ е единствената алтернатива в смесените региони, защото само ние издигаме кандидати за кметове навсякъде в цялата страна.  Депутатът от ГЕРБ-Силистра Алтимир Адамов и областният координатор Тодор Тодоров работят еднакво за всички хора във всички общини на област Силистра“, категоричен бе Цветанов. По думите му,  на тези избори, заради уважението, което проявява партията към всички български граждани, ГЕРБ ще има много голям успех в местните региони. „Хората вече ни вярват, защото не ги делим и защото даваме равен шанс на всички знаещи и можещи. Когато бях в Никола Козлево и във Върбица хората ми казваха, че повече не искат да са бастион на този или онзи. Искат да имат работни места, да живеят в нормална среда и децата им да могат да остават и да учат при тях. Затова ние от ГЕРБ сме в цялата страна и при всички хора и издигаме за кандидати за кметове и за общински съветници способни личности, които могат да развиват регионите“, обясни Цветан Цветанов и заяви, че гаранция за всичко това е стабилното правителство на премиера Бойко Борисов, който е върнал доверието на Брюксел към България.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Главиница д-р Себахтин Халид посочи, че цялата структура на ГЕРБ е мобилизирана. „Уверен съм, че Главиница ще има кмет от ГЕРБ, благодарение на общите ни усилия“, каза той. Д-р Халид обясни, че ГЕРБ издига кметове в 17 населени места в общината. „Един от тях -  Марин Рачев вече е кмет на село Осен, защото е единствен кандидат там. Това е така, защото другите парти не можаха да предложат достатъчно добра кандидатура за кмет на Осен“, подчерта д-р Себахтин Халид.

Путин: Русия не възнамерява да създава империя, тя защитава сигурността си

http://asia.actualno.com/Putin-Rusija-ne-vyznamerjava-da-syzdava-imperija-tja-zashtitava-sigurnostta-si-news_500688.html

Русия не възнамерява да създава империята, тя иска само да защити своята сигурност”, каза руският президент Владимир Путин в интервю за „Русия 1”, пише БГНЕС. Русия е самодостатъчна държава и не възнамерява да създава империя или Съветски съюз. Но трябва да защитим своята независимост и суверенитет”, подчерта руският държавен глава. „Външната политика на Русия е миролюбива, без никакво преувеличение. Русия не се нуждае от чужда територия , нито от природни ресурси,

Полиция и жандармерия в акция срещу търговията с гласове в ромската махала в Хасково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5038898

Втори ден се наблюдава засилено полицейско присъствие в ромската махала в Хасково. В ход е акция срещу търговията с гласове, в която се включи и жандармерията, съобщи bTV.
Въпреки засиленото полицейско присъствие, хората в кв. „Република” поне привидно са спокойни. Десет екипа на жандармерията от вчера са завардили всички входове на махалата и
Втори ден се наблюдава засилено полицейско присъствие в ромската махала в Хасково. В ход е акция срещу търговията с гласове, в която се включи и жандармерията, съобщи bTV. Въпреки засиленото полицейско присъствие, хората в кв. „Република” поне привидно са спокойни. Десет екипа на жандармерията от вчера са завардили всички входове на махалата и

В ход е акция срещу търговията с гласове в ромската махала в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5038894

Втори ден се наблюдава засилено полицейско присъствие в ромската махала в Хасково. В ход е акция срещу търговията с гласове, в която се включи и жандармерията, съобщи bTV.
Въпреки засиленото полицейско присъствие, хората в кв. „Република” поне привидно са спокойни. Десет екипа на жандармерията от вчера са завардили всички входове на махалата и
Втори ден се наблюдава засилено полицейско присъствие в ромската махала в Хасково. В ход е акция срещу търговията с гласове, в която се включи и жандармерията, съобщи bTV. Въпреки засиленото полицейско присъствие, хората в кв. „Република” поне привидно са спокойни. Десет екипа на жандармерията от вчера са завардили всички входове на махалата и

Д-р В. Грозев: Дефицитът в бюджета на НЗОК се дължи на плащания по предходната година

http://www.cross.bg/byudzheta-pomosht-nzok-1483864.html

/КРОСС/ Този порочен кръг, в които се движим години наред - да се стига до недоимък в бюджета на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) - не е толкова на базата на нереалистичен бюджет, приет за 2015 г., а отново на тази практика, която години наред се върти - с бюджета на настоящата година да се плащат изработени дейности и недоимък от предходната, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в интервю за предаването на БНР „Неделя 150". „Здравеопазването е един от приоритетите на всяко едно правителство, както и на това и разчитам на здравия разум, както и на авторитета на министър-председателя, че ще постави въпросите на сериозна дискусия. Само за болничната помощ са необходими някъде около 60-65 милиона до края на настоящата година, за да може 2015 г. да бъде приключена почти на нула и 2016 г. да започне с повече сигурност и спокойствие в системата", подчерта д-р Грозев. Председателят на БЛС обясни, че става дума за т. нар. „извънбюджетни" пари или дейности извън болничната помощ - това са пари, които не са изработвани на хиперхоспитализация или на много повече приети в лечебните заведения за болнична помощ пациенти. Недоимъкът в тази ситуация е на базата на т. нар. 57-мо постановление, което започна да действа март месец, но бюджетът за 2015 г. беше леко нарушен с едни 120 млн. лв., които се платиха до март месец за извършени дейности в 2014 г. и едни 80 млн. лв

Цачева в село Бохот: Гордея се с проф. Димитър Стойков за стореното през последните четири години от него и екипа му

http://pik.bg/цачева-в-село-бохот-гордея-се-с-проф-димитър-стойков-за-стореното-през-последните-четири-г-news414934.html

Цачева в село Бохот: Гордея се с проф. Димитър Стойков за стореното през последните четири години от него и екипа му

Аз се радвам, че имам приятел, като Цецо Кънев, с когото работим от 2007 година. Гордея се с проф. Стойков, за стореното през последните четири години от него и екипа му. Разчитам на общинските съветници, защото те са знаещи и можещи хора. Убедена съм в просперитета на Плевен, защото резултати са повече от видими. И в основата е грижата за хората, а това е изключително важно за мен като жена, като майка, като плевенчанка.“, каза Цецка Цачева, председател на Народното събрание на среща с жителите на село Бохот, съобщиха от ПП ГЕРБ - Плевен.

Повече активност от страна на хората, повече работа от местната власт, за това настоя Цачева пред пълната зала.
„За следващата година сме заложили изграждането на детска площадка в Бохот, защото децата в селото се увеличават.

Те са нашето бъдеще и ние се грижим за тях и приемете това не като клише, а като аксиома. Напролет напълно ще бъде завършен параклисът и отворен за празника на селото. Усилията ни са насочени в една посока – да спрем обезлюдяването на Плевен и селата. И това се постига с осигуряване на по-добри условия за всекидневен живот, а не в бъдеще време както чуваме от други. Разкриване на нови работни места с привличане на частни инвеститори е максима за мен и екипа ми.“, категоричен бе проф. д-р Димитър Стойков, кандидат за кмет на община Плевен за втори мандат.

„Бохот и Плевен постигнаха много само за четири години. Така трябва да продължим и напред. И съм убеден, че и в Бохот и в Плевен ще има повече деца, младите хора ще останат тук и ще работят. Ние, техните родители, сега трябва да направим верния избор за тяхното бъдеще – на 25 октомври да гласуваме с номер 10 в бюлетината за кмет на село Бохот – Цветан Кънев, за кмет на община Плевен от ГЕРБ и за общински съветници от ГЕРБ.“, заяви проф. Стойков.

Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм рекламират България (Видео)

http://petel.bg/Silvestar-Staloun-i-Dzheysan-Steytam-reklamirat-Balgariya---Video-__130078

Снимка: Булфото Антонио Бандерас, Салма Хайек, Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм рекламират безплатно България. Министерството на...

Варненци питат: Защо режат дървета и слагат арматури на булеварда? Отговорът: Това е само подготовка!

http://petel.bg/Varnentsi--pitat--Zashho-rezhat-darveta-i-slagat-armaturi-na-bulevarda--Otgovorat--Tova-e-samo-podgotovka-__130081

фото Росен Добрев Читатели на „Петел“ отправиха сигнал до редакцията ни, че на бул. „Янош Хуняди“ става нещо необичайно. Платното му...

Щастлив край! Откриха загубилия се мъж край Карлово

http://petel.bg/SHHastliv-kray--Otkriha-zagubiliya-se-mazh-kray-Karlovo__130083

Снимка: Булфото, архив Загубилият се мъж край карловското село Христо Даново е открит към 10.30 часа сутринта, съобщиха...

Найден Шопов: За ГЕРБ приоритет е уеднаквяването на стандарта между центъра на Пазарджик, крайните квартали и селата

http://pik.bg/найден-шопов-за-герб-приоритет-е-уеднаквяването-на-стандарта-между-центъра-на-пазарджик-кр-news414932.html

Найден Шопов: За ГЕРБ приоритет е уеднаквяването на стандарта между центъра на Пазарджик, крайните квартали и селата

Кандидатът на ГЕРБ  за кмет на община Пазарджик Найден Шопов се срещна с избиратели от селата Росен и Цар Асен. Заедно с него на срещите присъстваха общинският ръководител на ГЕРБ Пазарджик Гинче Караминова  и кандидатите за кметове на населените места Петко Ангелов и Кирил Мишев.  Основният въпрос който поставиха хората бе липсата на канализация. „Нови пречиствателни станции и канализация към тях в  населените места в Пазарджик не е изграждана , тъй като досегашната управа не бе достатъчно активна в посока създаване на проекти и инвестиции. Липсата на инвестиции  в малките населени места  води до демотивация на хората да гласуват“, каза Найден Шопов.

Един от основните приоритети в управленската програма на ГЕРБ е уеднаквяване на стандарта между центъра на Пазарджик, крайните квартали и селата. Вторият поставен проблем бе липсата на достатъчно курсове в междуселищната транспортна схема. „Ще преразгледаме  цялата транспортна схема на община Пазарджик  и там където е възможно броят на курсовете ще се увеличи“, пое ангажимент Найден Шопов. От  управата на храма в село Цар Асен поискаха да се ремонтира и укрепи оградата. „Това е проблем, който бързо и лесно може да се реши с дарителски средства. Мисля, че бизнеса в Пазарджик ще откликне, ако бъде поканен с уважение“, коментира още Найден Шопов. На срещите присъстваха и кандидатите за общински съветници Лидия Панайотова, Йордан Чалъков, Йордан Кожухаров, Николай Петков, Антоанета Дачева и Николай Ангелов.

В Анкара избухнаха сблъсъци на шествие за жертвите на атентатите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/11/2626161_v_ankara_izbuhnaha_sblusuci_na_shestvie_za_jertvite_na/?ref=rss


 

Сблъсъци избухнаха днес в Анкара, когато полицията се опита да попречи на прокюрдски политици и опечалени граждани да положат цветя на мястото, където вчера в резултат на две експлозии загинаха 95 души, а стотици бяха ранени, предаде "Асошиейтед прес".

Турция обяви тридневен траур за жертвите на атентата, извършен по време на прокюрдски мирен протест и превърнал се в най-кървавото нападение в модерната история на Турция.

Съпредседателите на ДПН Селяхаттин...

ОИК-Варна нареди премахване на предизборни плакати

http://www.moreto.net/novini.php?n=303537

Да се премахнат агитационни материали от нерегламентирани места, реши на свое заседание Общинската избирателна комисия (ОИК) във Варна. Това информира сайтът на институцията, видя Moreto.net. Плакатите са налепени по жилищни блокове в квартал "Владиславово", както и по трафопостове в района, е установила проверка на ОИК.

Осъдиха мъж, блудствал с дете, да плати 10 бона обезщетение

http://pik.bg/осъдиха-мъж-блудствал-с-дете-да-плати-10-бона-обезщетение-news414930.html

Осъдиха мъж, блудствал с дете, да плати 10 бона обезщетение

10 хиляди лева неимуществени вреди ще трябва да плати на жертвата си извратеняк, блудствал с 13-годишно момиче.

Това реши Районният съд в Търново и даде на мъжа 1 година условно с 3 години изпитателен срок за гнусното престъпление, информира 24 часа. Случката се разиграла на 2 февруари м.г. в хола на апартамент. Тогава И. Г. останал насаме с момичето и с цел да възбуди полово желание започнал да го опипва между краката.

То обаче успяло да се отскубне от похотливеца, а за случая била уведомена полицията. Мъжът, който бил женен и досега не бил осъждан, се сдобил с обвинение и бил изправен пред Темида.

Освен сумата, присъдена като обезщетение с лихвите, осъденият трябва да плати и близо 900 лв. разноски по делото и адвокатско възнаграждение на частния обвинител, както и 400 лв. държавна такса върху уважения размер на гражданския иск.

Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред окръжния съд в Търново.

 

Разследват контрабанда на плодове и зеленчуци от Гърция за България

http://pik.bg/разследват-контрабанда-на-плодове-и-зеленчуци-от-гърция-за-българия-news414929.html

Разследват контрабанда на плодове и зеленчуци от Гърция за България

Високопоставен представител на гръцкото Министерство на финансите твърди, че цели ТИР-ове, натоварени с плодове и зеленчуци, без необходимите документи, заминават незаконно за чужбина, главно за България, съобщава GRReporter.info.

Той подчертал, че въпросът е много важен за правителството и за неговата политика по въпросите на търговията и конкуренцията. Както отбелязват източници от Комисията за търговия и защита на потребителите, занимаващи се с проблема в сътрудничество с министерствата на земеделието и финансите, контрабандата с плодове и зеленчуци води до укриване на данъци, до отрицателни последици за законната търговия, отсъствие на контрол за сигурността и качеството на продуктите.

Представителят на министерството е отбелязал още, че освен загубата на данъчни приходи и щети върху конкуренцията, контрабандата с плодове и зеленчуци води до увеличаване на цените на дребно и разтваряне на ножицата между цената на нивата и тази в магазина.

И. Калфин: Предстои изработването на нов Закон за социалните услуги

http://www.cross.bg/sotzialnite-kalfin-ministur-1483863.html

/КРОСС/ Неяснотите в бюджета трябва да се изяснят до месец време и чак тогава ще видим с колко средства разполагаме - това е причината и от сега да не кажем колко ще бъдат и как ще бъдат разпределени. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" вицепремиерът и министър на труда и на социалната политика Ивайло Калфин: Водим много активни разговори с Министерство на финансите, като до края на месеца те би трябвало да приключат и бюджета да бъде представен.Министър Калфин поясни, че ще настоява за повишение на разходите за социална дейност и обясни, че през 2015 година при общо намаление на бюджета, социалните разходи са се увеличили: Но това, което ми се ще обаче и затова обсъждаме няколко варианта с Министерството на финансите, е да потърсим начини, по които ще постигнем по-видим резултат. Единият вариант е малко да се увеличат различните плащания, а другият - да насочим с допълнителен бюджет усилията си за по-видимо решаване на проблемите в някои области

Борисов: България е зависима от Турция

http://frognews.bg/news_99567/Borisov-Balgariia-e-zavisima-ot-Turtsiia/

България е много зависима от Турция, ако турският премиер не влага усилия да задържа бежанците на тяхна територия, те ще дойдат на нашата граница.Това заяви премиерът Бойко Борисов.

Кристалина Георгиева: Ние сме на 8 място в усвояването на европейски средства благодарение на правителството на Борисов

http://pik.bg/кристалина-георгиева-ние-сме-на-8-място-в-усвояването-на-европейски-средства-благодарение--news414928.html

Кристалина Георгиева: Ние сме на 8 място в усвояването на европейски средства благодарение на правителството на Борисов

Благодаря на правителството, че довърши започната работа. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която присъства на инспекция на депото за отпадъци край Перник, предаде „Фокус”.

„Преди година фондовете бяха спрени и само с решителността на това правителство, ние можем да правим живота на хората по-добър”, добави тя. Георгиева подчерта, че усвояването на европейските фондове не означава само да се реализират проекти, а и работни места за хората.

„40 души от региона ще работят. Много позитивни за отзивите как работи България”, коментира тя. Георгиева изтъкна, че се гордее, че страната ни е между водещите в усвояването на европейските средства. „Ние сме на 8 място в усвояването благодарение на правителството, а до преди година бяхме на опашката”, подчерта Кристалина Георгиева.

Според нея е изключително важно местното ръководство да предлага добри проекти и увери, че те ще бъдат подкрепени. „България е най-големият нетен бенефициент, най-много получава спрямо това, което дава в ЕС, но допреди една година нищо не означаваше, защото не усвоявахме парите”, поясни тя.

За водния цикъл на Перник тя посочи, че в новия програмен период има много добри проекти, предложени от България. „Смятам, че шансовете са много добри. За тези седем години имаме 32 млрд. лева, които да усвоим от ЕС”, каза още тя.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване