Сенатът на САЩ повиши тавана на държавния дълг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082049

Сенатът на САЩ в петък прие закон, според който таванът на държавния дълг автоматично ще се повишава до март 2017 година. Сенаторите одобриха и и двугодишен бюджетен план за увеличаване на военните и вътрешните разходи до 80 млрд. долара, предаде Reuters, цитирана от "Фокус".
Документът е изпратен за одобрение от президента на САЩ Барак Обама.
Сенатът на САЩ в петък прие закон, според който таванът на държавния дълг автоматично ще се повишава до март 2017 година. Сенаторите одобриха и и двугодишен бюджетен план за увеличаване на военните и вътрешните разходи до 80 млрд. долара, предаде Reuters, цитирана от "Фокус". Документът е изпратен за одобрение от президента на САЩ Барак Обама.

Тейлър Суифт съди водещ, бръкнал под полата й

http://web.barometar.net/82360/

Суперзвездата на американския поп Тейлър Суифт е подала жалба срещу радиоводещ, пипнал я на интимно място преди неин концерт през 2013 година. Тя обясни, че иска да стане пример за жените, жертви на такъв тип агресия, предаде thinkprogress.org. Радиоводещият Дейвид Мюлер първи атакува младата жена пред съда миналия месец, като приписа уволнението си от специализирана […]

Google обединява Android и Chrome OS в една обща платформа

http://www.moreto.net/novini.php?n=305200

Google планира да обедини Android и Chrome OS в една обща платформа. Това ще се случи през 2017 г., съобщава в. The Wall Street Journal, като се позовава на свои източници в компанията. Инженерите на Google работят по този проект вече около две години.

Ансамбъл „Странджа“ облича рядка носия на тракийски преселници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GFUKEQV8Fqk/

Фолклорен ансамбъл “Странджа” ще използва в хореографията си носия, която е била характерна за българите от района на село Пишмен Кешанско, днешна Турция. Те са се преселили в днешния бургаски квартал “Лозово” в началото на 20 век. Оригинални образци от народната носия на тракийските българи от този район са предадени от наследниците им в Етнографския музей в Бургас, където се съхраняват в момента. По техен образец ще бъдат ушити 13 женски и 13 мъжки костюма за изпълнителите от ансамбъл “Странджа”.
Пишменкешанската носия притежава няколко детайла, които я отличават от традиционната странджанска носия. Към женския костюм има две бели забрадки от различна материя.
Специалните облекла ще бъдат представени по време на спектакъла “Димитровденски сглядни хора”, който подготвят от ПФА “Странджа”. Тази година се навършват 50 години от създаването на фолклорната формация. За това време в редиците на ПФА “Странджа” са преминали 397 изпълнители.

nosiq

Ryanair стартира полети София-Пиза

http://www.cross.bg/sofiya-ryanair-poleti-1486243.html

/КРОСС/ Ирландският нискотарифен гигант Ryanair стартира полети от София в началото на април, съобщава онлайн туристическа агенция eSKY.bg.  Първата дестинация на превозвача ще бъде италианският град Пиза. Полетите ще се извършват два пъти седмично. Билетите вече са в продажба на стартова цена 28,99 евро в посока.  От 25 април авиокомпанията започва да лети ежедневно между София и Лондон-Станстед. За момента Ryanair осъществява полети само от Летище Пловдив до дестинациите Лондон и Франкфурт. Новите маршрути от София ще бъдат още една чудесна възможност за изгодни пътувания на българите.  

Стоичков в туитър към Марадона: ЧРД, прегръщам те

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082029

Христо Стоичков поздрави футболната легенда Диего Марадона за 55-ия му рожден ден. Преди час Камата пусна снимки с Божията ръка в туитър с пожелание - Бъди жив и здрав, прегръщам те!
Двамата са близки приятели от дълги години, а Христо не веднъж се е изказвал в подкрепа на Марадона, включително и при допинг скандала от Мондиала в САЩ '94.
Христо Стоичков поздрави футболната легенда Диего Марадона за 55-ия му рожден ден. Преди час Камата пусна снимки с Божията ръка в туитър с пожелание - Бъди жив и здрав, прегръщам те! Двамата са близки приятели от дълги години, а Христо не веднъж се е изказвал в подкрепа на Марадона, включително и при допинг скандала от Мондиала в САЩ '94.

Стоичков в туитър към Марадона: Честит рожден ден, прегръщам те

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082040

Христо Стоичков поздрави футболната легенда Диего Марадона за 55-ия му рожден ден. Преди час Камата пусна снимки с Божията ръка в туитър с пожелание - Бъди жив и здрав, прегръщам те!
Двамата са близки приятели от дълги години, а Христо не веднъж се е изказвал в подкрепа на Марадона, включително и при допинг скандала от Мондиала в САЩ '94.
Христо Стоичков поздрави футболната легенда Диего Марадона за 55-ия му рожден ден. Преди час Камата пусна снимки с Божията ръка в туитър с пожелание - Бъди жив и здрав, прегръщам те! Двамата са близки приятели от дълги години, а Христо не веднъж се е изказвал в подкрепа на Марадона, включително и при допинг скандала от Мондиала в САЩ '94.

Готова е наредбата за разпределяне на помощите за мляко

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/30/2639587_gotova_e_naredbata_za_razpredeliane_na_pomoshtite_za/?ref=rss


Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане на интернет страницата си проект на Наредба за условията и реда за предоставяне на извънредното подпомагане на производителите на животински продукти, засегнати от кризата в сектора, съобщиха от там.

Европейската извънредна помощ за млекопроизводителите от 6 004 009 евро ще бъде разпределена между животновъдите по 4 различни схеми. Това ще става, както на глава животно за крави, овце и/или кози-майки и биволици,...

Алкохолът в събота е разрешен, в неделя - не

http://pik.bg/алкохолът-в-събота-е-разрешен-в-неделя---не-news426682.html

Алкохолът в събота е разрешен, в неделя - не

Във връзка с предстоящия балотаж в неделя, изпълняващият длъжността  кмет на Пловдив инж. Димитър Кацарски издаде заповед, с която разпореди районните кметове  да организират опазването на обществения ред, като осъществяват непрекъснат контрол върху стриктното спазване на законовите разпоредби и осигурят нормалната обстановка по време на предизборната кампания и в изборния ден.

Районните кметове трябва да забранят продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитки в административно-териториалните граници на Пловдив - в заведенията за обществено хранене и други обществени места, с изключение на тези, в които се провеждат предварително планирани семейни тържества, за периода от 06:00 ч. до 20:00 ч. на 01. 11. 2015 г.

Със същата заповед се преустановява издаването на разрешения и уведомления за провеждане на масови мероприятия на територията на Община Пловдив в изборния ден, за да не се създават предпоставки за нарушаване на обществения ред.

Откриха колата на атентаторите на Алексей Петров

http://offnews.bg/news/n_1/n_583029.html

Автомобилът, с който са избягали атентаторите на Алексей Петров, е открита. Червеният "Опел Астра" е бил в близост до мястото на опита за покушение и не е опожарен. Колата е с крадени номера и тепърва предстоят експертизи. Полицията откри вчера и два гранатомета, с които е стреляна по бронирания автомобил на Петров. Според експерти те са българско производство.  Става въпрос за десантните гранатомети РПГ-22, с които може да се стреля еднократно. Оръжието е лесно за пренасяне. Все още продължава издирването на двамата мъже, които откриха огън по автомобила на бившата барета вчера сутринта.

Акция на КАТ за есенно-зимния период

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HI0pF-FY40k/

Традиционната национална акция на КАТ в навечерието на есенно-зимния период, целяща навременна подготовка на автомобилите и експлоатацията им при есенно-зимни условия, както и подготовка на всички участници в движението по пътищата за адекватно поведение през зимата, стартира от 01.11.т.г. / понеделник/ и на територията на ОДМВР – Бургас.
Акция „Зима”, провежданата до преди две години акция „Светлина” е с продължителност от един месец. При нея служители от „Пътна полиция” проверяват подготовката на автомобила за движение при зимни условия, тъй като е анализирано, че внимателната подготовка може да повлияе за намаляване броя на пътните произшествия, пострадалите и загиналите в тях. Към днешна дата на територията на България са регистрирани общо 5 977 тежки ПТП, с 567 загинали и 7 444 ранени. В сравнение със същия период на миналата година има увеличение и по трите показатели, но превенцията по отношение пътния травматизъм е засилена и обхваща не само водачите, но и пешеходците и велосипедистите, участващи активно в пътния трафик.
За периода от 01 до 08 ноември ще се акцентира върху движението на велосипедисти и превозни средства с животинска тяга / каруци/ особено в тъмната част на деня, като ще се проверява, както изправността, така и осветлението по тях. Шести ноември е обявен за Ден без загинали велосипедисти на пътя. Втората част на акцията е предвидено да премине в дните от 09 до 22 ноември, като акцентът тогава ще падне връху движението на пешеходците. 15 ноември е обявен за Световен ден на жертвите на пътя – ден без жертви с пешеходци на пътя. За времето от 11 до 30 ноември ще е периода за подготовката на автомобили при зимни условия, като 27 ноември е обявен за Ден без жертви с водачи, загинали в автомобилите си на пътя.
Статистиките показват, че броят на тежките пътни катастрофи, при които множество хора загиват или остават инвалиди за цял живот, се увеличава лавинообразно в началото на есенно-зимния сезон. Причина за това е намаляването на светлата част на денонощието, при запазване на високата интензивност на пътно движение във вечерните часове. Паралелно с това в много от населените места липсва или е недостатъчно уличното осветление, включително и на най-уязвимите участъци, като пешеходни преходи и кръстовища.
Голяма част от МПС са с неизправни и нерегулирани светлини. Самите участници в движението в много случаи са самонадеяни и без да познават достатъчно пътното трасе, подценяват рисковите фактори и шофират с повишена скорост.
Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. Мъжете на възраст над 50 год. са участници в движението от най-рискова група, тъй като при тях често се получава пресичане на платното без изчакване на приближаващите автомобили. Друга рискова група са подрастващите, които не обръщат внимание на натоварения пътен трафик, както и на възможните опасности, които ги дебнат по пътищата. Ето защо сигурността на децата на пътното платно зависи най-вече от възрастните. В тази връзка от сектор „Пътна полиция” – Бургас съветват : видите ли деца на или край пътя задължително намалете скоростта или дори спрете за да се избегне опасна ситуация. Заобикаляйте отдалече и с минимална скорост спрели на спирки автобуси и тролейбуси, от които слизат и се качват пътници. Същото се отнася и за заобикалянето на деца или юноши на велосипеди и мотопеди – те винаги внезапно могат да се отклонят пред автомобила ви.
За увеличаване на безопасността по пътищата през настъпващия есенно-зимен период сектор „Пътна полиция” – Бургас ще разположи специални постове в близост до бургаските учебни заведения, които да ограничат евентуалните рискови ситуации, възникващи при шофиране с несъобразена скорост и невнимание от страна на подрастващите. При застъпването на първа учебна смяна и приключването на втора учебна смяна / и двете в тъмната част от денонощието/ присъствието на пътните полицаи в районите край бургаските училища ще бъде повече от належащо.
Регулирането на пределната скорост при управлението на МПС, както и заостряне бдителността на подрастващите, ще са главните цели, поставени на вниманието на полицейските служители, за да се намалят най-честите нарушения, довеждащи до ПТП, а именно – внезапно излизане на пътното платно или неправилно преминаване, съчетани с шофиране с несъобразена скорост.

Porsche тества юбилейния 911 R

http://cars.actualno.com/Porsche-testva-ubilejnija-911-R-news_504654.html

Компания Porsche започна полеви тестове на специална модификация на спортния 911, с която трябва да се отбележи 50-годишния юбилей (1967 г.) от появата на състезателния 911 R. Според предварителните данни, купето ще бъде направено на базата на състезателния 911 GT3, от който ще бъде взет и двигателят. Това означава, че 911 R ще разчита на амтосферен 3,8-литров „шестак“, развиващ 475 к.с. и 438 Нм. Моторът ще бъде „вързан“ към 6-степенна ръчна скоростна кутия, а не със 7-

Стартира информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар у нас

http://society.actualno.com/Startira-informacionna-kampanija-za-liberalizacijata-na-elektroenergijnija-pazar-u-nas-news_504656.html

През втората половина на месец ноември ще стартира информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката (МЕ). За това се договориха на среща в Министерството на енергетиката представители на ведомството, КЕВР, БЕХ, Българската независима енергийна борса, ЕСО и електроразпределителните дружества. Съвместни екипи от тези организации ще проведат поредица от срещи в областните центрове в страната, за да разяснят на пот

Борисов поиска оставката на председателя на ОИК - София Диляна Иванова

http://society.actualno.com/Borisov-poiska-ostavkata-na-predsedatelja-na-OIK---Sofija-Diljana-Ivanova-news_504658.html

Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Общинска избирателна комисия – София Диляна Иванова. Борисов настоява за оставката на Иванова поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите от секционните избирателни комисии в зала „Арена Армеец“, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Борисов настоя Иванова да подаде оставка, в качеството си на председател на ПП ГЕРБ, тъй като Диляна И

Готови ли сте за гонене на демони на живо?

http://curious.actualno.com/Gotovi-li-ste-za-gonene-na-demoni-na-jivo-news_504631.html

"Екзорсистът" е един от най-страшните филми на ужасите в историята на Холивуд. Вероятно защото в основата му лежи истинска история. Къщата, в която преди 66 години 12 свещеници се опитват да избавят 14-годишния Роланд Доу от обладаност, и до днес се намира недалеч от Сейнт Луис. И тази нощ тя ще се окаже в центъра на вниманието. Къде ли са отишли злите сили, напуснали бедното момче? Може би те и до днес населяват този призрачен дом? Точно това възнамеряват да изяснят от тв Destination America

Anonymous планира нова акция срещу Ку Клукс Клан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/30/2639544_anonymous_planira_nova_akciia_sreshtu_ku_kluks_klan/?ref=rss


Хакерите от Аnonymous обявиха, че ще разкрият самоличността на близо хиляда члена на расистката група Ку Клукс Клан (ККК) следващия месец, за да отбележат една година от своята предишна акция срещу организацията, предаде вестник "Гардиън".

Anonymous са се сдобили с имената след като са получили достъп до акаунт на клана в Туитър.

We've gained access to yet another KKK Twitter account. Using the info obtained, we will be revealing about 1000 klan member identities.

What occurred in Arena Armeec hall should not repeat: Bulgaria Deputy PM

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259560_What+occurred+in+Arena+Armeec+hall+should+not+repeat%3A+Bulgaria+Deputy+PM

 “What occurred in the Arena Armeec Sports Hall is not only a problem but disgrace and should not repeat,” said Tomislav Donchev, Bulgarian Deputy Prime Minister for EU Funds and Economic Policies, speaking for Nova TV on Friday.

“I have been watching television over the past days no matter what that costs me and I have seen a highly interesting phenomenon. Various categories of people present their views and it looks like we try to blame one another. No one says they are guilty,” Donchev stated.

According to him, what happened is due to election legislation but is also a result of wrong decisions made in August and bad organisation in the capital Sofia.

Referring to the reason why members of the municipal electoral commission were not allowed to leave the Arena Armeec building, the government member stated: “It is heavily ironic when democracy comes into conflict with civil rights. There is no arguing about that.”

Donchev recalled the government had made systematic attempts reach a solution on the day after the elections, urging and even requesting the people are allowed to go.

“Someone should have apologised to them,” the Deputy Prime Minister added.

He apologised to the citizens for their having been locked.

Въоръжен грабеж в казино в Бургас, липсват 6 000 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082007

Въоръжен грабеж на казино е бил извършен в Бургас, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас.
Сигналът е бил получен вчера около 14.45 ч. в Пето Районно управление – Бургас. Казиното е разположено в бл. 57 в к-с
Въоръжен грабеж на казино е бил извършен в Бургас, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Бургас. Сигналът е бил получен вчера около 14.45 ч. в Пето Районно управление – Бургас. Казиното е разположено в бл. 57 в к-с "Зорница". Установено е, че малко по-рано в игралната зала влязъл маскиран мъж, който след заплаха с пистолет спрямо 30-годишната

Николай Костадинов: Възраждаме квартал Владиславово с още проекти

http://web.barometar.net/82358/

До преди 2 години Владиславово бе най-забравеният район на Варна! Днес промяната е вече в квартала – твърдя го, защото живея тук и знам, че Владиславово бе приоритет за кмета Иван Портних. Той положи началото на обновяването, амбицирани сме да продължим работа заедно! Това заяви Николай Костадинов, кандидат на ГЕРБ за кмет на район „Вл. […]

Българин осъди бившия си работодател за 650 000 долара в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082019

Федерално жури отсъди 650 000 долара в полза на български портиер, който бил уволнен от бизнесмен от Белвю. На нашенеца му било заявено да научи английски или ще си изгуби работата, съобщи в. The Seattle Times, цитиран от Фокус.
Йордан Петров съди Джеймс Д. Хъбърт и съпругата му, бившия общински съветник в окръг Кинг Синтия Съливан,
Федерално жури отсъди 650 000 долара в полза на български портиер, който бил уволнен от бизнесмен от Белвю. На нашенеца му било заявено да научи английски или ще си изгуби работата, съобщи в. The Seattle Times, цитиран от Фокус. Йордан Петров съди Джеймс Д. Хъбърт и съпругата му, бившия общински съветник в окръг Кинг Синтия Съливан,

ЕК с ръководство за избягване на грешки при обществени поръчки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z3a09mT7Bs0/

Европейската комисия публикува ръководство за откриване и избягване на най-често срещаните грешки при обществени поръчки по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Наръчникът е изготвен, за да подпомогне длъжностните лица в целия Европейски съюз, които администрират европейски проекти.
Почти половината от средствата от европейските фондове се връщат в реалната икономика чрез обществени поръчки. Най-честите грешки в обществените поръчки се допускат заради недостатъчен административен капацитет. Неговото подобряване и усъвършенстването на системите за управление и контрол ще допринесат за постигане на по-добри резултати със средствата на европейските данъкоплатци.

ЕКСКЛУЗИВНО! Надрусан и загорял изверг нападна млада жена в Кресна, облада я в тоалетна

http://pik.bg/ексклузивно-надрусан-и-загорял-изверг-нападна-млада-жена-в-кресна-облада-я-в-тоалетна-news426672.html

ЕКСКЛУЗИВНО! Надрусан и загорял изверг нападна млада жена в Кресна, облада я в тоалетна

27-годишен мъж бе арестуван след брутален опит да изнасили млада жена в Кресна.

Неприятна случка е станала вчера, когато первеник се  е опитал да обладае жертвата си в обществена тоалетна в общинска сграда в града.

Младата жена обаче успяла да се измъкне от лапите на загорелия мъж и веднага се обадила на съпруга си, пише "Струма бг".

Малко по-късно извергът е арестуван, при задържането му униформените открили у него 3 гр канабис.

1177 души си намерили работа във Варна през септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=305206

На работа в област Варна през септември 2015 г. са постъпили 1177 безработни. Това съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта" в морската столица за Moreto.net. На първичния пазар на труда работа са започнали 1089 лица, с 300 повече спрямо предходния месец и 81 повече спрямо същия период 2014 година.

„Ислямска държава” напада Европа и Азия

http://pik.bg/„ислямска-държава”-напада-европа-и-азия-news426681.html

„Ислямска държава” напада  Европа и Азия

Терористите от „Ислямска държава” планират масови атаки във Великобритания. Това предупреди началникът на британското контраразузнаване Андрю Паркър.

Според него заплахата от родени и израсли в страната джихадисти е на най-високото си ниво от началото на 32-годишната му кариера, пише вестник The Telegraph.

В годишната си реч за отбраната и сигурността пред лорд-кмета на Лондон Паркър посочи, че само за последните 12 месеца агенцията е предотвратила шест атентата във Великобритания и още седем в чужбина. Той заяви, че няма признаци за намаляване на местните джихадисти, които искат да се присъединят към терористичната група. „Над 750 екстремисти от страната са пътували за Сирия и няма изгледи за понижаване на заплахата”, посочи той. Освен това Паркър призна за първи път публично, че британското вътрешно разузнаване (МИ5) е трябвало да извършва хакерски атаки срещу терористичните мрежи, за да осуети комуникацията между членовете им. За широкомащабни атентати на Запад от "Ислямска държава" се заговори още в началото на годината. И тогава предупреждението дойде от Андрю Паркър, шеф на МИ5. Поредното признание на Картър идва само часове след като руски разузнавачи предупредиха, че терористите от Ислямска държава готвят масирана атака в Централна Азия. Огромен брой ислямистки бойци се струпват по северната граница на Афганистан, готови да нахлуят в съседните държави, твърдят руснаците.

Българин осъди бившия си работодател за 650 000 долара в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082013

Федерално жури отсъди 650 000 долара в полза на български портиер, който бил уволнен от бизнесмен от Белвю. На нашенеца му било заявено да научи английски или ще си изгуби работата, съобщи в. The Seattle Times, цитиран от Фокус.
Йордан Петров съди Джеймс Д. Хъбърт и съпругата му, бившия общински съветник в окръг Кинг Синтия Съливан,
Федерално жури отсъди 650 000 долара в полза на български портиер, който бил уволнен от бизнесмен от Белвю. На нашенеца му било заявено да научи английски или ще си изгуби работата, съобщи в. The Seattle Times, цитиран от Фокус. Йордан Петров съди Джеймс Д. Хъбърт и съпругата му, бившия общински съветник в окръг Кинг Синтия Съливан,

Гвардията го закъса за бойци

http://pik.bg/гвардията-го-закъса-за-бойци-news426680.html

Гвардията го закъса за бойци

Гвардията го закъса за бойци, които да стоят на пост пред "Дондуков" 2 и обяви конкурс за спешно попълване на 25 работни места.

Изискванията за кандидатите са безкомпромисни. Мераклията, независимо дали е мъж или жена, трябва да е висок 178-182 см и да тежи 85 кг. Дори и минимално отклонение от тези параметри го оставят без шанс да бъде приет на служба, съобщава "Телеграф".

Желаещите ще трябва да държат изпит по физкултурна подготовка: брой коремни преси и лицеви опори за 1 мин, бягане совалка 10 по 10 метра и крос 1 км за време. Решава се и тест за интелигентност от 100 въпроса.

Документите се подават до 7 декември, а изпитите са на 27 и 28 януари 2016 г.

Bank of Japan намали прогнозите си за икономическия ръст на страната

http://econ.bg/Новини/Bank-of-Japan-намали-прогнозите-си-за-икономическия-ръст-на-страната_l.a_i.702462_at.1.html

В петък централната банка на Япония – Bank of Japan – публикува прогнозата си икономическия растеж в страната до края на текущата фискална година,...

Бургазлии си направили лаборатория за канабис

http://pik.bg/бургазлии-си-направили-лаборатория-за-канабис-news426679.html

Бургазлии си направили лаборатория за канабис

На 29 октомври на пътя от Царево за с. Бродилово, полицаи от Царево и Бургас спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Голф", с бургаска регистрация. Той е управляван от 37-годишния криминално проявен З.И. от Бургас. С него се придвижвал и 22-годишният, криминално проявен Ж.И., също от Бургас. 
В купето на автомобила е открито топче канабис, а у Ж.И. - фолио с грам канабис. Извършено е претърсване в къща в с. Бродилово. Тук са намерени и иззети глави от канабисови растения с общо тегло около 3 килограма, подготвени за изсушаване. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Йената поскъпна леко след срещата на ЯЦБ

http://www.investor.bg/analizi/9/a/ienata-poskypna-leko-sled-sreshtata-na-iacb-205094/

Очакванията, че Японската централна банка ще разшири програмата си за стимули, не се оправдаха за пореден месец

Конкуренти подкрепиха Калина Белмезова от ГЕРБ за балотажа в Аспарухово

http://web.barometar.net/82356/

Конкуренти на Калина Белмезова, кандидат на ГЕРБ за районен кмет на Аспарухово, които отпаднаха на първи тур, застават зад нея на балотажа. Ивайло Комитов, издигнат от инициативен комитет, кандидатът от НФСБ Стоян Проданов и Николай Бинев (ПП „Отечество”), заявиха твърда подкрепа за Калина Белмезова. Успех на Белмезова пожелаха също областният координатор на НФСБ Димитър Карбов, […]

Божинов: Георги Лозанов обезсмисля съществуването на СЕМ

http://pik.bg/божинов-георги-лозанов-обезсмисля-съществуването-на-сем-news426678.html

Божинов: Георги Лозанов обезсмисля съществуването на СЕМ

Георги Лозанов обезсмисля съществуването на Съвета за електронни медии. Това заяви народният представител от БСП лява България Георги Божинов по повод отхвърления вчера отчет от НС на СЕМ за периода от 1 юли - 31 декември 2014 г., предаде БГНЕС.

Изключително некоректно е изявлението на председателя на медийния регулатор след двете гласувания на депутатите, които не приеха отчета, заявявайки, че няма предвидени правни последствия от неприемането на отчета за второто полугодие на миналата година. Когато парламентът избра на този пост Георги Лозанов и когато тази най-важна институция НС не приеме отчета за дейността ти морално е преди да си напуснал сградата на НС да си подадеш оставката, посочи Божинов. А когато няма никакви последствия от неприемането на отчета, то това означава, че няма никакъв смисъл дали съществува или не СЕМ, добави той.

Очевидно е, че регулаторът е отговорен за състоянието на медиите и свободата на словото в България, които са крайно незадоволителни, регистрирани от различни международни класации, продължи народният представител. Натрапва се изводът, че СЕМ харчи средства, които не оправдават съществуването му, превръщайки го в паразитна, формална структура без реален принос за подобряване на медийната среда у нас, заключи депутатът Георги Божинов. 

Световната здравна организация с нов призив: Не се отказвайте от месото, само го намалете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082011

Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, "не са призовали за отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в съобщение Световната здравна организация.
Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, "не са призовали за отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в съобщение Световната здравна организация.

Световната здравна организация: Не се отказвайте от месото, само го намалете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082002

Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак,
Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, "не са призовали за отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в съобщение Световната здравна организация.

Резервните части за V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй” за 2016 г. ще ги доставя „Русатом Сервис”

http://pik.bg/резервните-части-за-v-и-vi-блок-на-аец-„козлодуй”-за-2016-г-ще-ги-доставя-„русатом-сервис”-news426676.html

Резервните части за V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй” за 2016 г. ще ги доставя „Русатом Сервис”

Руската компания „Русатом Сервис“, част от държавната корпорация „Росатом“, и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за доставка на резервни части, необходими за изпълнение на плановия ремонт на основното оборудване на АЕЦ „Козлодуй“ за следващата плановоремонтна кампания.

Договорът предвижда изработване и доставка на резервни части за главните циркулационни помпи тип ГЦН-195М, които са в експлоатация в Пети и Шести енергоблок на централата. Резервните части ще се използват за регламентиран ремонт на сменяемите части на помпите и ще бъдат приложени в рамките на ППР-2016 (планов ремонт) през април и септември следващата година. 

Надеждната работа на главните циркулационни помпи е важна за нормалната експлоатация на енергоблоковете, тъй като именно помпите отговарят за циркулацията на топлоносителя и отвеждането на топлината от активната зона на реактора.

Производител на резервните части по договора ще бъде руското предприятие „ЦКБМ“ (Санкт Петербург). „ЦКБМ“ е част от „Атоменергомаш“ - подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика. „Русатом Сервис“ е част от „Росатом“ и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн в чужбина. 

Ерик Рангелов: Ежедневните проблеми на хората трябва да се решават от Общината бързо и навреме

http://www.cross.bg/pernik-kmet-erik-1486242.html

/КРОСС/ Кандидатът за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов се срещна с хората от пенсионерския клуб в кв. Драгановец. Да го подкрепи дойде и бившият военен министър и настоящ депутат от левицата Ангел Найденов.Малко са клубовете за възрастни хора в Перник, смята Ерик Рангелов. Според него те трябва да бъдат по-съвременни и по-добре оборудвани, като е добре да бъдат превърнати в дневни центрове с достъпна архитектурна среда, с повече социални контакти и грижа за възрастните от социален работник. „Такива центрове трябва да има повече в Перник и да са ангажимент на общината", заяви Ерик Рангелов. По времето, когато той е бил директор на Социално-инвестиционния фонд, в страната са изградени 108 дневни центрове.Във връзка с критиките, че в Перник почти нищо не помръдва, той коментира, че никой от предишните кметове не е стоял със скръстени ръце, но и, че в момента тук няма област от обществения живот, която да е без проблеми. Това се отнася и за инфраструктурата, и за нивото на чистотата, и за водоснабдяването, и за ред други сфери. Според кандидата за кмет, това говори едно, че дейността на предишните управи е отивала за кърпеж, а не за растеж.Огромната грижа на новия кмет и екипа му е да предприемат големи стабилизиращи мерки, за да измъкнат общината от голямата задлъжнялост. В известна степен една от стъпките в тази посока е кандидатстването с европроекти, но без кражби при реализацията им.Изходът е труд и активна община, твърди Ерик Рангелов

Гранатометите, използвани срещу Алексей Петров, са родно производство

http://petel.bg/Granatometite--izpolzvani-sreshhu-Aleksey-Petrov--sa-rodno-proizvodstvo__132287

Илюстрация: Булфото Двата гранатомета, с които е стреляно по колата на Алексей Петров, са произведени в България, показва извършената...

Вижте с колко могат да бъдат намалени санкциите на Спартак

http://petel.bg/Vizhte-s-kolko-mogat-da-badat-namaleni-sanktsiite-na-Spartak__132291

В Спартак могат да намалят най-много наполовина санкциите, които ЗС на БФС (Варна) му наложи. Това ще стане, след като клубът пусне жалба до...

Местят двойния убиец от Долно Езерово в психиатрия, полиция го охранява денонощно

http://petel.bg/Mestyat-dvoyniya-ubiets-ot-Dolno-Ezerovo-v-psihiatriya--politsiya-go-ohranyava-denonoshhno__132290

Илюстрация: Булфото Драгия Радневски вече е изписан от отделението по неврохуриргуя в бургаската МБАЛ и ще бъде откарат в...

На пръв поглед обикновена скала, но когато видите какво има вътре...истина ли е това?!

http://petel.bg/Na-prav-pogled-obiknovena-skala--no-kogato-vidite-kakvo-ima-vatre---istina-li-e-tova---__132292

Това изумително творение, разположено в швейцарските Алпи е дело на дизайнерите Leopold Banchini и Daniel Zamarbide от дизайнерското студио Bureau A, пише...

Внимание! Ако не спазвате тези правила на живот и хранене може да стигнете до ампутация на крайник

http://petel.bg/Vnimanie--Ako-ne-spazvate-tezi-pravila-na-zhivot-i-hranene-mozhe-da-stignete-do-amputatsiya-na-kraynik__132293

Снимка Булфото Какво съсипва съдовете в човешкия организъм, заради което се стига до инсулт, инфаркт и до ампутация на крайници? Това е...

"Барселона" раздава на феновете си каталунски знамена напук на УЕФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/30/2639586_barselona_razdava_na_fenovete_si_katalunski_znamena/?ref=rss


Ръководството на "Барселона" е решило да позволи на феновете си да използват знамена и символи в подкрепа на независимостта на Каталуния, съобщи местното издание "Марка".

Клубът ще раздаде 20 хиляди флага на своите привърженици преди домакинския мач с БАТЕ (Борисов) от груповата фаза на Шампионската лига.

Това решение е в пълен с разрез с политиката на УЕФА, която вече два пъти глоби клуба заради появата на подобни символи по време на мачове на тима от турнирите пот нейна...

Пияни руснаци или сексбомба с гранатомет срещу Трактора?

http://frognews.bg/news_100996/Piiani-rusnatsi-ili-seksbomba-s-granatomet-sreshtu-Traktora/

Въпрос на въпросите от последното денонощие е: кой стреля с гранатомет по Алексей Петров. По погрешка, рече той, но стреляха, мамка му. Насред София - европейската спортна столица!

„Русатом Сервис” и АЕЦ „Козлодуй” подписаха договор за планови ремонти на Пети и Шести блок

http://www.cross.bg/chasti-chast-servis-1486240.html

/КРОСС/ Руската компания „Русатом Сервис", част от държавната корпорация „Росатом", и АЕЦ „Козлодуй" подписаха договор за доставка на резервни части, необходими за изпълнение на плановия ремонт на основното оборудване на АЕЦ „Козлодуй" за следващата плановоремонтна кампания. Договорът предвижда изработване и доставка на резервни части за главните циркулационни помпи тип ГЦН-195М, които са в експлоатация в Пети и Шести енергоблок на централата. Резервните части ще се използват за регламентиран ремонт на сменяемите части на помпите и ще бъдат приложени в рамките на ППР-2016 (планов ремонт) през април и септември следващата година. Надеждната работа на главните циркулационни помпи е важна за нормалната експлоатация на енергоблоковете, тъй като именно помпите отговарят за циркулацията на топлоносителя и отвеждането на топлината от активната зона на реактора. Производител на резервните части по договора ще бъде руското предприятие „ЦКБМ" (Санкт Петербург). „ЦКБМ" е част от „Атоменергомаш" - подразделение на руската държавна корпорация „Росатом" и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика. „Русатом Сервис" е част от „Росатом" и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн в чужбина.  

Димитър Божанов, управител „Сияна Мебел“: Около 90 на сто от българския бизнес не се занимава с производство

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082000

Предприемачите у нас предпочитат да търгуват и препродават, а производството дава възможност за повече гъвкавост и по-добри резултати
Когато започвах бизнеса си с мебели, не знаех нищо. Започнах своята история като преприемач през 1991 година. Демокрацията беше млада и тогава нито аз, нито някой друг знаеше нещо за правенето на бизнес.
Предприемачите у нас предпочитат да търгуват и препродават, а производството дава възможност за повече гъвкавост и по-добри резултати Когато започвах бизнеса си с мебели, не знаех нищо. Започнах своята история като преприемач през 1991 година. Демокрацията беше млада и тогава нито аз, нито някой друг знаеше нещо за правенето на бизнес.

Мигранти отново протестират в Швеция. Не им се живее извън града

http://www.moreto.net/novini.php?n=305196

Четвърти ден продължава протестът в Швеция на няколко мигранти, които отказват да напуснат автобуса и да се преместят в предоставеното им безплатно жилище. Тази неделя 50 мигранти бяха откарани от град Малунг, централна Швеция, в село Лима, което се намира 40 километра от него.

Преслава излиза от “ВИП Брадър” за участие в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080999

Преслава ще прекара уикенда извън къщата на “ВИП Брадър”. Утре тя има участие в клуб в Брюксел от 22 ч. С нея по правило ще има екип от шоуто, който да следи тя да не контактува с близки и приятели. Певицата има концерт и в столично заведение тази вечер. По договор тя и другите артисти в къщата имат право да излизат за свои изяви.
Преслава ще прекара уикенда извън къщата на “ВИП Брадър”. Утре тя има участие в клуб в Брюксел от 22 ч. С нея по правило ще има екип от шоуто, който да следи тя да не контактува с близки и приятели. Певицата има концерт и в столично заведение тази вечер. По договор тя и другите артисти в къщата имат право да излизат за свои изяви.

Супер идеи за Хелоуин в последния момент (видеа)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/super-idei-za-helouin-v-posledniia-moment-videa-6044604

С малко грим и повече творчество лесно можем да се маскираме за празника в посления момент. Ето няколко свежи идеи

4 идеи за Хелоуин в последния момент (видеа)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/4-idei-za-helouin-v-posledniia-moment-videa-6044604

С малко грим и повече творчество лесно можем да се маскираме за празника в посления момент. Ето няколко свежи идеи

"168 часа": Имунитетът на депутатите ни като в Африка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080663

Най-силен е депутатският имунитет в африкански страни като Гвинея и Габон, а най-слаб в Нидерландия.  Това сочи представително международно изследване, проведено в 72 парламентарни асамблеи от 56 държави, изготвено от бившия секретар на белгийската камара на представителите Робер Митенер. С последните изстъпления на Волен Сидеров дебатът около
Най-силен е депутатският имунитет в африкански страни като Гвинея и Габон, а най-слаб в Нидерландия. Това сочи представително международно изследване, проведено в 72 парламентарни асамблеи от 56 държави, изготвено от бившия секретар на белгийската камара на представителите Робер Митенер. С последните изстъпления на Волен Сидеров дебатът около

Откриха Опела от стрелбата по Алексей Петров

http://www.bnews.bg/article-143135

Криминалистите се открили в опела две маски за "Хелоун", който се чества днес. Вътре е имало и старо борсалино.

„Легендите“ на българския рок в „Нощни птици“ по БНТ

http://www.cross.bg/ptitzi-legendite-konstantin-1486239.html

/КРОСС/ В „Нощни птици" по БНТ1 този петък (30.10) гостува новата супергрупа „Легендите", която обединява известни музиканти от миналото и настоящето в един общ проект. В бенда участват Константин Цеков от „ФСБ", Константин Марков и Стенли от „Тангра", Йордан Караджов от „Сигнал", Митко Кърнев от „D2" и Любо Киров. Специално за зрителите на вечерното шоу те ще преразкажат историята на българската рок музика от последните 40 години по един различен начин. В студиото на "Нощни птици" те ще изпеят "Любовта, без която не можем" и "Ледено момиче". Специалната изненада на водещата Искра Ангелова за тях са златното перо Сашо Петров и летописецът на българския рок Румен Янев. След първите два концерта от турнето си, групата вече се подготвя с усилени репетиции за срещата си с феновете в зала 1 на НДК на 14-ти ноември. Преди това „Легендите" ще зарадва публиката в Пловдив и Габрoво, а през декември - и в Русе.    Гледайте „Нощни птици" този петък от 23:30 часа само по БНТ1!  

Кметът на Рим оттегли оставката си, която подаде преди три седмици

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-rim-ottegli-ostavkata-si-koyato-podade-predi-tri-sedmitsi-news241166.html

Кметът на Рим Игнацио Марино, който беше обвинен в корупция, е оттеглил оставката си, която бе връчил преди три седмици под натиск от премиера Матео Ренци, съобщи "Ройтерс". Игнацио Марино продължава да няма подкрепата на премиера и решението му да се бори за кметския стол може потенциално да навреди на министър-председателя. Марино обяви, че подава оставка на 8 октомври и четири дни по-късно го направи писмено. Това се случи, след като стана известно, че той е плащал с общински пари обеди и вечери на семейството си и свои приятели. В аферата, станала известна като "Ресторантгейт", ставаше дума за похарчени 20 000 евро общински пари, които Марино се съгласи да възстанови. Този скандал беше поредният епизод от сагата с гафове, несполуки и предполагаеми злоупотреби на бившия хирург, който дотогава се ползваше с репутация по-скоро на почтен човек. Игнацио Марино беше избран за кмет на Рим през 2013 г. Първоначално той беше обвинен, че е използвал без валидно разрешение за достъп личния си "Фиат Панда" в историческия център на града. После беше критикуван за това, че забрани движението на коли по булеварда край античните форуми и ограничи терасите на ресторантите по площади и тротоари. Марино обаче излезе невредим от аферата "Столична мафия" - най-големият избухвал някога скандал, свързан с Рим, при който беше разкрита широка корупционна мрежа с участието на бивш кмет от десницата, но и няколко депутати от управляващата Демократическа партия. Демократическата партия подкрепи решението на Марино да подаде оставка. Законът обаче му дава право да преосмисли решението си и да я оттегли. Неотдавна италианският премиер Матео Ренци открито се дистанцира от Марино. Двамата са от управляващата в Италия Демократическа партия. Ренци обаче, че Марино е загубил доверието на съгражданите си. В четвъртък Демократическата партия обяви, че ако кметът оттегли оставката си, нейните общински съветници ще се изтеглят в знак на протест от общинския съвет. Не става ясно как Марино има намерение да управлява в общината без подкрепата на собствената си партия. Кметът на Рим е критикуван още за това, че не успя да се справи с проблемите с натоварения автомобилен трафик и задръстванията по улиците, както и с кризите с боклука.

Литографии на Пикасо гостуват в Националната художествена галерия от днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/30/2639307_litografii_na_pikaso_gostuvat_v_nacionalnata/?ref=rss


78 литографии и 8 керамични произведения на испанския художник Пабло Пикасо гостуват във втората му изложба у нас в Националната художествена галерия от днес. Експозицията "Вечното търсене" идва от колекцията на родната къща-музей на художника в Малага и за откриването й директора на музея Хосе Мария Луна Агиляр. 

"Много интересен е замисълът на тази изложба, тъй като тя представя 12 отделни теми, които разкриват по много интересен начин творческият процес на Пикасо и онези теми и...

Общият прародител на човека и маймуните се оказа доста примитивен

http://interest.actualno.com/Obshtijat-praroditel-na-choveka-i-majmunite-se-okaza-dosta-primitiven-news_504574.html

Нова изкопаема маймуна от Испания накара учените да преразгледат своите представи за еволюцията на хоминоидите и другите примати, съобщава Science. Изкопаемите останки на малка маймуна, открити през 2011 година в Каталуния, притежават общи черти на хоминоиди и тесноноси (Catarrhin) – още по-древна група примати, възникнали още преди разделението на големи и малки маймуни. Новата маймуна, наречена Pliobates catalonia е живяла в миоцена (преди 11,6 млн. години). Примитивният строеж на зъби

Заплата от 1 стотинка за общинските съветници предлагат в Кюстендил

http://kustendil.actualno.com/Zaplata-ot-1-stotinka-za-obshtinskite-syvetnici-predlagat-v-Kustendil--news_504640.html

Общинските съветници да взимат по 1 стотинка заплата за участието си в заседанията на местния парламент. Това е първата докладна записка, внесена за гласуване в новия Общински съвет от коалиция „Кюстендил”, която спечели мнозинство на изборите миналата неделя – 19 от общо 37 съветници, съобщиха от пресцентъра на Коалиция "Кюстендил". Те предлагат всички общински съветници и членове на постоянни комисии да получават символичните 0.01 лева на месец, а средствата, предвиден

РЗИ-Бургас отчита завишение на случаите на варицела

http://burgas.actualno.com/RZI-Burgas-otchita-zavishenie-na-sluchaite-na-varicela-news_504642.html

РЗИ-Бургас отчита завишение на случаите на варицела, сочи справка на сайта на здравната инспекция за миналата седмица. За периода 19-25 октомври регистрираните заболели от шарка са 29, като повечето от тях са деца. Увеличението е двойно спрямо по-миналата седмица, когато регистрираните болни са 14. От началото на този месец до сега случаите на варицела в Бургаско са 72. Варицелата е вирусна заразна болест, главно сред деца до 10 години. Тя протича леко с обрив по кожата, без да оставя следи. И

Ето как да постигнете успех!

http://curious.actualno.com/Eto-kak-da-postignete-uspeh-news_504581.html

Психолози от Великобритания и САЩ назоваха това, което трябва да направят хората, стремящи се да постигнат своите лични цели. Резултатите от новото изследване са публикувани в сп. Psychological Bulletin, съобщава Independent. Според учените, колкото по-често човек следи прогреса в постигането на поставената цел, толкова повече шансове има той да я постигне. Психолозите отбелязват положителната роля на воденето на съответен дневник и обсъждането на успехите с роднини и приятели. Учените анализ

"Росатом" доставя резервните части за пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://business.actualno.com/Rosatom-dostavja-rezervnite-chasti-za-peti-i-shesti-blok-na-AEC-Kozloduj-news_504638.html

Руската компания "Русатом Сервис", част от държавната корпорация „Росатом“, и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за доставка на резервни части, необходими за изпълнение на плановия ремонт на основното оборудване на АЕЦ „Козлодуй“ за следващата плановоремонтна кампания. Договорът предвижда изработване и доставка на резервни части за главните циркулационни помпи тип ГЦН-195М, които са в експлоатация в пети и шести енергоблок на централата. Резервните части ще се

Най-малко 2243 лв. месечно са необходими на 4-членно семейство у нас

http://business.actualno.com/Naj-malko-2243-lv-mesechno-sa-neobhodimi-na-4-chlenno-semejstvo-u-nas--news_504650.html

2,3 млн. души в България живеят с общ доход под прага на бедност. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция днес, предаде Expert.bg. По думите на Димитров тези, които живеят изключително добре по българските стандарти са около 1 400 000 души. Той обясни, че те живеят с над 560 лева на месец на член от семейството. Живеещите с между 295 и 560 лв. са 3 500 000 души. В тази група има ръст с 3,2%. Според Димитров все още има подчертан превес на бедните и небогати до

Плевнелиев: Волята на 1,8 млн. българи трудно може да бъде пренебрегната

http://izbori2015.actualno.com/Plevneliev-Voljata-na-18-mln-bylgari-trudno-moje-da-byde-prenebregnata-news_504652.html

Референдумът е безспорен успех, но хакерските атаки по редица сайтове в деня на изборите са нов "Костинброд". Ако депутатите не зачетат гласа на 1, 8 млн. българи, много ще сгрешат. Това са основните акценти от изявлението на държавният глава Росен Плевнелиев по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври, заедно с местните избори, национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път, предаде БГНЕС. "Безспорен успех" "Преди дни се проведе вторият в нов

Руска фирма ще доставя части за АЕЦ "Козлодуй"

http://offnews.bg/news/n_1/n_583006.html

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с руската компания "Русатом Сървис" за доставка на резервни части, необходими за изпълнение на плановия ремонт на основното оборудване на електроцентралата за следващата плановоремонтна кампания. Договорът предвижда изработване и доставка на резервни части за главните циркулационни помпи тип ГЦН-195М, които са в експлоатация в Пети и Шести енергоблок на централата. Резервните части ще се използват за регламентиран ремонт на сменяемите части на помпите и ще бъдат приложени в рамките на ППР-2016 (планов ремонт) през април и септември следващата година. Надеждната работа на главните циркулационни помпи е важна за нормалната експлоатация на енергоблоковете, тъй като именно помпите отговарят за циркулацията на топлоносителя и отвеждането на топлината от активната зона на реактора. Производител на резервните части по договора ще бъде руското предприятие „ЦКБМ“ (Санкт Петербург). „ЦКБМ“ е част от „Атоменергомаш“ - подразделение на руската държавна корпорация „Росатом“ и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика. „Русатом Сервис“ е част от „Росатом“ и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн в чужбина.

Вулканът Попокатепетъл в Мексико изригна (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081987

Изригна вулканът Попокатепетъл в Мексико. Огромната колона пепел и дим се виждаше и от столицата на цели 80 километра, съобщиха световните агенции. От мексиканската гражданска защита обявиха, че стълбът дим се издига на повече от 3 000 метра над кратера. Започнала е евакуация на хората, живеещи в района,

Спират незаконните гонки

http://pik.bg/спират-незаконните-гонки-news426664.html

Спират незаконните гонки

Служители на Пътна полиция атакуват състезателите от нелегалните гонки по пловдивските булеварди. Служителите на реда са обещали, че при всеки подаден сигнал, ще реагират мигновенно. Само преди дни е постъпило поредното обаждане за нелегална гонга, като на мястото екипи на „Пътна полиция” са уставоли 11 автомобила готови за състезание. За съжаление няма предвидени големи санкции за нарушителите и те са отнесли единствено предупреждение и били изгонени.

През последните години нелегалните гонки стават все по-чести и по-голям проблем на „Пътна полиция”. Гражданите искат солени глоби за нарушителите, тъй като не един човешки живот бе загубен на подобни гонки организирани от младежи. 

"Свекърва" на промоционална цена във Варна за Деня на будителите

http://www.moreto.net/novini.php?n=305179

По повод Деня на будителите 1 ноември, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" подарява любимия спектакъл на варненци "Свекърва", който ще се играе на 2 ноември, 19 часа, Сцена Филиал, нa преференциалната цена от 5 лв.

Оправдана за подкуп полицайка осъди прокуратурата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081979

Служителка на
Служителка на "Гранична полиция" осъди прокуратурата на 5000 лв. за причинени неимуществени вреди от повдигнато, но недоказано обвинение за взимане на подкуп. След акция "Граница" през юли 2010 г. на ГКПП Кап. Андреево и Лесово бяха задържани 15 служители. По-късно им бяха повдигнати обвинения. Четиримата капепейци на пункта в Лесово,

Осъждан за подкуп отива на балотаж в Павел баня

http://offnews.bg/news/n_1/n_582999.html

Осъждан за предлагане на подкуп и длъжностни престъпления е единият от двамата кандидати за кметския пост в община Павел баня .  В неделя кандидатът на ДПС Иса Бесоолу , който до момента беше общински съветник, ще се изправи на балотажа срещу дългогодишния кмет на общината Станимир Радевски . През юли 2012 г. бизнесменът и общинар от ДПС получи от Върховния касационен съд (ВКС) условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. При това положение по закон той не би трябвало да е общински съветник. Общинската избирателна комисия (ОИК) в Павел баня обаче прекрати правомощията му едва през февруари тази година, а местният политик обжалва това решение, което беше отменено от Административния съд в Стара Загора. Преди няколко месеца Общинският съвет беше разпуснат заради това, че не е провеждал заседания в продължение на три месеца. Според съветниците причината е бил именно Бесоолу, който продължавал да бъде съветник, въпреки влязлата в сила присъда срещу него. По тази причина болшинството от съветниците бойкотираха заседанията.  "За мен той не трябва да посещава заседание на Общинския съвет, не трябва да гласува, той не е вече общински съветник, а ОИК трябва да избере следващия в листата. Месеци наред ОИК работи под натиск и тя не може да избере следващия", коментира през юни пред OFFNews, Йордана Енева , зам.-кмет на общината. Решението на ОИК за разпускане на съвета обаче беше обявено за нищожно от Върховния административен съд (ВАС).  Името на Бесоолу се завъртя през 2012 година, когато Лютви Местан обяви в парламента, че МВР прилага незаконни СРС-та спрямо активиста на ДПС. В отговор тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че е оказван натиск от най-високо ниво по делото срещу Бесоолу.  На първия тур на изборите Бесоолу получи 44.05% от гласовете. Досегашният независим кмет Станимир Радевски, който на тези избори беше подкрепен от Обединение "ВМРО-БНД, БСП, АБВ, Реформаторски блок", получи 41,67%.

Вулканът Попокатепетъл в Мексико изригна (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081977

Изригна вулканът Попокатепетъл в Мексико. Огромната колона пепел и дим се виждаше и от столицата на цели 80 километра, съобщиха световните агенции. От мексиканската гражданска защита обявиха, че стълбът дим се издига на повече от 3 000 метра над кратера. Започнала е евакуация на хората, живеещи в района,

Петиция иска обявяването на изборите за невалидни

http://offnews.bg/news/n_1/n_582997.html

Петиция в интернет настоява проведените миналата неделя местни избори да бъдат обявени за невалидни. Организаторът изтъква като основен мотив за съставянето на подписката беззаконието от страна на отговорните за спазването на законите и факта, че те остават безнаказани.  Изказва се възмущението от това, че изпълнителната и съдебната власт не правят нищо по въпроса и се настоява, че единственият начин виновните да си получат заслуженото е гражданите да вземат нещата в свои ръце. Петицията тече вече четвърти ден, като до този момент са събрани над 1600 подписа от цялата страна. Желаещите да се включат в инициативата могат да го направят  тук .

Националната библиотека на символичен протест на 10-и декември

http://www.cross.bg/natzionalnata-biblioteka-hristova-1486238.html

/КРОСС/Работещите в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" са готови да обявят предупредителни протестни действия на 10-и декември, когато е празникът на Националната библиотека. Те разпространиха писмо, адресирано до властта. В него те пишат, че се чувстват унизени, защото трудът им е почти приравнен към минималното заплащане на неквалифицирания труд в България. Намеренията са протестът да е символичен, в обедната почивка, каза пред БНР Иван Добромиров от КТ "Подкрепа". Ние чакаме някакъв отговор, какъвто и да е. Просто трябва да има диалог, градивен. Трябва да излезем от това положение, каза Добромиров и допълни: Трябва да се говори за някаква промяна на заплащането. Според браншовото споразумение ние трябва да получаваме ваучери за храна и пари за дрехи. Трябва да имаме ежегодни медицински прегледи, но такова нещо няма. Аз съм от 10 години в Библиотеката, никога не е имало подобно нещо. Директорът на Библиотеката проф. Боряна Христова заяви, че подкрепя желанието за протест на колегите си. Когато се повишават заплати на учители, което е много хубаво, и на други работещи в областта на образованието, не бива да се забравя, че библиотеката е и образователна институция. Без добри библиотеки, без добро информационно обслужване не може да има добро образование, каза Христова.  Проф. Христова съобщи, че е получила уверение от Министерството на културата, че се правят опити да се увеличи бюджетът за библиотеките за 2016 година

Японската централна банка не разшири програмата си за стимули

http://www.investor.bg/aziia/336/a/iaponskata-centralna-banka-ne-razshiri-programata-si-za-stimuli-205091/

Гуверньорът Харухико Курода увери, че институцията не би се поколебала да се намеси, ако е необходимо

Художничка продава картините си, за да се лекува

http://pik.bg/художничка-продава-картините-си-за-да-се-лекува-news426661.html

Художничка продава картините си, за да се лекува

Художничката Розалина Налбантова от Варна организира благотворителна изложба, на която разпродава картините си. Целта й е да събере средства за лечение на тумор на стомаха, открит й в напреднал стадий преди няколко месеца. За лечение в България са й необходими 30 000 лв., а в клиниката на Герсон, Унгария, още 7000 евро. Благотворителната изложба ще започне в 11 часа на 31 октомври във фоайето на Фестивалния и конгресен център и ще продължи до 17 часа същия ден.

39-годишната Розалина Налбантова живее сама на квартира във Варна. Освен като художник, до преди четири месеца работи и като модел. Заради болестта в момента не може да упражнява професията си и няма доходи.

Преди да научи страшната диагноза, тя самата се занимава с благотворителност. Сега обаче тя се нуждае от помощ. "За съжаление лечението по здравна каса не ми предлага нищо, освен палиативни грижи - дали защото съм изтощена след интервенцията, или защото ме смятат за неспасяем за традиционната медицина случай. За това се нуждая от средства, за да проведа терапия и да остана жива", казва Рози. Тя е благодарна на Господ, защото смята, че вече живее втори живот. Преди около два месеца заради процеса в стомаха получава запушване на жлъчните пътища и спешно е оперирана.

"В тези тежки времена на много хора им е трудно да отделят голяма сума за благотворителност, но големоте сърца съществуват", убедена е Рози. "Съжалявам, че съм принудена да разчитам на помощта на непознати! Благодаря на всички добри хора, които ми помагат! Господ да ви пази!", допълва тя.

В нейна подкрепа се организира и онлайн базара въвъ Фейсбук. Идеята е различни вещи, които по една или друга причина човек е престанал да ползва, да бъдат предложени за продажба, а сумата да бъде дарена в полза на Розалина.

Суровият петрол със спад в петък

http://econ.bg/Новини/Суровият-петрол-със-спад-в-петък_l.a_i.702459_at.1.html

Фючърсите на суровия петрол регистрира поредния си спад в петък. По време на търговията цената на американския лек петрол загуби 17 цента от...

Балотажи за местните избори ще има в 140 общини

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/balotaji-za-mestnite-izbori-shte-ima-v-140-obshtini-205093/

В 14 областните града ще има втори тур на местните избори, очаква се той да е значително по-лека задача за СИК и ОИК

Шофьор блъсна полицай, искал да го спре за проверка

http://pik.bg/шофьор-блъсна-полицай-искал-да-го-спре-за-проверка-news426658.html

Шофьор блъсна полицай, искал да го спре за проверка

На 30 октомври. около 01:40 часа на ул.”Цар Симеон” в гр.Петрич, лек автомобил „Шкода Октавия”, управляван от мъж с инициали И.А. на 27 години от гр.Петрич, движейки се без включени светлини в тъмната част на денонощието, блъска полицейски служител, който в този момент е подал сигнал за проверка на автомобила. Това съобщиха от ОД на МВР – Благоевград.

Вследствие на инцидента, с нараняване в лявото коляно, е пострадал полицейският служител, който след извършен медицински преглед е освободен за домашно лечение.

Пробата за наличие на алкохол в кръвта на И.А. е отчела 0,71 промила алкохол в издишания въздух.


Ръководство за избягване на грешки при обществени поръчки публикува ЕК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081971

Европейската комисия публикува ръководство за откриване и избягване на най-често срещаните грешки при обществени поръчки по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от пресцентъра на представителството на ЕК в България.
Наръчникът е изготвен, за да подпомогне длъжностните лица в целия Европейски съюз,
Европейската комисия публикува ръководство за откриване и избягване на най-често срещаните грешки при обществени поръчки по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от пресцентъра на представителството на ЕК в България. Наръчникът е изготвен, за да подпомогне длъжностните лица в целия Европейски съюз,

Fibank и фондация “Димитър Бербатов” с благотворителен календар в подкрепа на талантливите деца на България

http://www.cross.bg/detza-berbatov-bulgariya-1486237.html

/КРОСС/ Календарът ще бъде в продажба в офисите на банката в страната след 4 ноември 2015 г. Той ще може да бъде закупен на цена от 10 лева. Fibank (Първа инвестиционна банка) ще удвои събраните от продажбите му средства и ще ги дари на фондация „Димитър Бербатов", за да бъдат използвани за талантливи деца с цел подпомагане на тяхното бъдещо развитие. Един от социалните проекти на банката - ежегодно да създава благотворителен календар, като подпомага различни каузи - тази година е посветен на талантливите български деца. На страниците на календара са поместени някои от най-даровитите деца от фондация „Димитър Бербатов", изявили се в областите спорт, математика, физика, изкуство, балет и други като талантите Крисия, Хасан и Ибрахим, които представиха България достойно на миналогодишната Евровизия, заемайки 2-ро място, Габриела Йорданова, която тази година ще представи България на детския песенен конкурс, както и още полуфиналисти и финалисти от националната селекция, са участници в 12-листния стенен календар, отпечатан в лимитиран тираж. Корицата е запазена за обща снимка на талантливите деца с Димитър Бербатов. През настоящата година България има честта да бъде и домакин на престижния песенен конкурс за деца - Евровизия. Fibank е генерален спонсор на събитието, което ще се проведе на 21 ноември в зала Арена Армеец, София. Банката реализира и редица съпътстващи инициативи като част от подкрепата на конкурса

Ръководство за избягване на грешки при обществени поръчки публикува ЕК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081954

Европейската комисия публикува ръководство за откриване и избягване на най-често срещаните грешки при обществени поръчки по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от пресцентъра на представителството на ЕК в България.
Наръчникът е изготвен, за да подпомогне длъжностните лица в целия Европейски съюз,
Европейската комисия публикува ръководство за откриване и избягване на най-често срещаните грешки при обществени поръчки по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Това съобщиха от пресцентъра на представителството на ЕК в България. Наръчникът е изготвен, за да подпомогне длъжностните лица в целия Европейски съюз,

Видимите резултати на Портних победиха висящите обещания на опонентите му

http://web.barometar.net/82354/

След изборите за кмет във Варна настана медийна тишина. Гръмките пиар кампании на кандидат-кметовете Кирил Йорданов, Данаил Папазов и Чавдар Трифонов останаха в миналото, писуканията на троловете и хейтърите също. Участията в национални телевизии, скъпите видеоклипове, десетките билбордове, напоителните интервюта бяха попарени от вота на варненци – 76 258  /близо 63%/ от тях гласуваха за Иван […]

Футболните прогнози на Петел: Валенсия няма да изпусне Леванте

http://petel.bg/Futbolnite-prognozi-na-Petel--Valensiya-nyama-da-izpusne-Levante__132276

Недко Петров Валенсия е абсолютен фаворит в дербито с последния в Примера дивисион Леванте. Домакините би трябвало да вземат своето,...

Разпространете спешно до всички! Изчезна 15-годишната Мари! МВР и родителите я търсят навсякъде

http://petel.bg/Razprostranete-speshno-do-vsichki--Izchezna-15-godishnata-Mari--MVR-i-roditelite-ya-tarsyat-navsyakade__132284

ОДМВР – Стара Загора издирва Мари Иванова Иванова на 15 години от гр.Стара Загора. Момичето е в неизвестност от 27.10.2015г. Мари Иванова е на...

Световни компании с риск да върнат неплатени данъци на стойност милиарди евро

http://petel.bg/Svetovni-kompanii-s-risk-da-varnat-neplateni-danatsi-na-stoynost-miliardi-evro__132283

Малък екип от европейски чиновници води разследване, което може да принуди няколко от най-големите световни компании да върнат неплатени...

Тя изхвърли смет в контейнера. Когато обаче се обърна, бе изненадана...

http://petel.bg/Tya-izhvarli-smet-v-konteynera--Kogato-obache-se-obarna--be-iznenadana---__132282

Снимка: Булфото Павлин Иванов, осъден за 13-ти пореден път, обжалва днес пред Апелативния съд във Варна 5 годишна присъда за грабеж на...

Този мъж първо преметна хотелиери с „пари“. После изнесе от хотелската си стая и...

http://petel.bg/Tozi-mazh-parvo-premetna-hotelieri-s----pari-----Posle-iznese-ot-hotelskata-si-staya-i----__132285

Стоимен Караджов от Варна е осъден ефективно от Варненския окръжен съд по три обвинения. В съкратена съдебна процедура той призна...

Пиян шофьор блъсна полицай в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081961

На 30 октомври. около 01:40 часа на ул.”Цар Симеон” в гр.Петрич, лек автомобил „Шкода Октавия”, управляван от мъж с инициали И.А. на 27годийи от гр.Петрич, движейки се без включени светлини в тъмната част на денонощието, блъска полицейски служител, който в този момент е подал сигнал за проверка на автомобила.
На 30 октомври. около 01:40 часа на ул.”Цар Симеон” в гр.Петрич, лек автомобил „Шкода Октавия”, управляван от мъж с инициали И.А. на 27годийи от гр.Петрич, движейки се без включени светлини в тъмната част на денонощието, блъска полицейски служител, който в този момент е подал сигнал за проверка на автомобила.

Пиян шофьор блъсна полицай в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081956

На 30 октомври. около 01:40 часа на ул.”Цар Симеон” в гр.Петрич, лек автомобил „Шкода Октавия”, управляван от мъж с инициали И.А. на 27годийи от гр.Петрич, движейки се без включени светлини в тъмната част на денонощието, блъска полицейски служител, който в този момент е подал сигнал за проверка на автомобила.
На 30 октомври. около 01:40 часа на ул.”Цар Симеон” в гр.Петрич, лек автомобил „Шкода Октавия”, управляван от мъж с инициали И.А. на 27годийи от гр.Петрич, движейки се без включени светлини в тъмната част на денонощието, блъска полицейски служител, който в този момент е подал сигнал за проверка на автомобила.

СЗО не призовавала хората напълно да се откажат от месото

http://www.moreto.net/novini.php?n=305195

Световната здравна организация (СЗО) подчерта, че не е призовавала хората да спрат да ядат месо като цяло, съобщава Агенция "Франс прес". Припомняме, преди броени дни СЗО обяви, че консумацията на бекон, бургери и наденички повишават риска от рак.

Томислав Дончев: Случилото се в „Арена Армеец” е позор

http://frognews.bg/news_100992/Tomislav-Donchev-Sluchiloto-se-v-Arena-Armeets-e-pozor/

Хората не са затворници. Това, което се случи в „Арена Армеец” е не само проблем, това е позор.Изказват се различни категории хора и излиза, че сме влезли в прехвърляне на вината на другия. Няма нито един виновен. Това каца пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

МЗ отбелязва Международния ден без тютюнопушене

http://www.cross.bg/tzigarite-otkazvane-otbelyazva-1486236.html

/КРОСС/ Министерство на здравеопазването е партньор на събитието „Деня на Екс-пушача", което се отбелязва в цяла Европа на 30 октомври 2015 г. Инициативата е част от европейската кампания „Екс-пушачите са неудържими". Кампанията на Европейската комисия има за цел да мотивира младите хора на възраст между 25 и 34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим, използвайки позитивни послания и предлагайки безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach - безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите. До момента близо 400 хиляди мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез iCoach (www.exsmokers.eu).През ноември всяка година се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. По традиция денят се чества всеки трети четвъртък на месец ноември. Целта на този ден е всеки пушач да положи началото на своя отказ от тютюнопушенето в името на собственото си здраве. Тази година инициативата се провежда под мотото „ЕКС пушач БГ".В цялата страна събитията ще стартират на 30 октомври, „Деня на Екс-пушача" и ще продължат до 19 ноември. Международния ден без тютюнопушене

Служителите на Националната библиотека излизат на протест

http://pik.bg/служителите-на-националната-библиотека-излизат-на-протест-news426654.html

Служителите на Националната библиотека излизат на протест

Работещите в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" разпространиха писмо, адресирано до властта. В него те пишат, че се чувстват унизени, защото трудът им е почти приравнен към минималното заплащане на неквалифицирания труд в България.

Подписалите писмото заявяват, че са готови да обявят предупредителни протестни действия на 10-и декември, когато е празникът на Националната библиотека, ако положението не се промени.

"Намеренията са протестът да е символичен, в обедната почивка", каза пред БНР Иван Добромиров от КТ "Подкрепа".

"Ние чакаме някакъв отговор, какъвто и да е. Просто трябва да има диалог, градивен. Трябва да излезем от това положение./…/ Трябва да се говори за някаква промяна на заплащането. Според браншовото споразумение ние трябва да получаваме ваучери за храна и пари за дрехи. Трябва да имаме ежегодни медицински прегледи, но такова нещо няма. Аз съм от 10 години в Библиотеката, никога не е имало подобно нещо", допълни Добромиров.

Директорът на библиотеката проф. Боряна Христова заяви, че подкрепя желанието за протест на колегите си: "Когато се повишават заплати на учители, което е много хубаво, и на други работещи в областта на образованието, не бива да се забравя, че библиотеката е и образователна институция. Без добри библиотеки, без добро информационно обслужване не може да има добро образование".

Проф. Христова каза, че е получила уверение от Министерството на културата, че се правят опити да се увеличи бюджетът за библиотеките за 2016 година.

"Дунав 8806" изтърва Истанбулския университет за Еврокъп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081949

"Дунав 8806" изтърва "Истанбулския университет" със 71:83 (15:23, 22:19, 24:24, 10:17) в първия си мач от груповата фаза на тазгодишното издание на турнира за Еврокупата на ФИБА в Истанбул.
Още в първите минути на мача "сините феи" не допуснаха разликата да се увеличава значително. В в края на първата част те се доближиха до 15:23 в резултата.
"Дунав 8806" изтърва "Истанбулския университет" със 71:83 (15:23, 22:19, 24:24, 10:17) в първия си мач от груповата фаза на тазгодишното издание на турнира за Еврокупата на ФИБА в Истанбул. Още в първите минути на мача "сините феи" не допуснаха разликата да се увеличава значително. В в края на първата част те се доближиха до 15:23 в резултата.

Връчват наградата „Елиас Канети"

http://www.cross.bg/naesen-romana-chitatelya-1486235.html

/КРОСС/Писателят Галин Никифоров ще се бори за втори път за литературната награда „Елиас Канети". Този път той атакува приза с последния си роман „Лисицата". Никифоров вече е носител на отличието с романа си „Къщата на Клоуните". „Лисицата" разказва за необикновения 700-годишен живот на Нора Волпе - родена в Ирландия в началото на 14 век. Нейната съдба се преплита по странен начин с тази на полицейския психолог Виктор Трейман, който се бори отчаяно със своите демони. Те успяват да намерят трудния път един към друг, закриляни от една могъща сянка, която бди над тленното им съществуване с необикновената си справедливост. Журито, определило седемте номинации от предложените 38 заглавия, е в състав: председател проф. дфн Милена Кирова, зам.-председател проф. дфн Пенка Ангелова (Председател на МД „Елиас Канети") и членове: доц. д-р Борис Минков (литературен критик), проф. дфн Виолета Дечева (театровед), Ивайла Александрова (писател и носител на НЛН „Елиас Канети" 2009), Владислав Атанасов (представител на ПККРВ при ОбС - Русе) и д-р Мая Ангелова от РУ „А. Кънчев". Тазгодишният носител на наградата „Елиас Канети" ще бъде обявен днес, 30 октомври, от 18 ч. в зала „Европа" на Доходно здание, на специална церемония, организирана от Община Русе. Останалите номинирани са Иван Станков със „Спомени за вода

Ямбол отбелязва Деня на народните будители с редица събития

http://yambol.actualno.com/Jambol-otbeljazva-Denja-na-narodnite-buditeli-s-redica-sybitija--news_504629.html

Община Ямбол ще отбележи един от най-светлите български празници - 1 ноември, Ден на народните будители с поредица от събития. Тържественото честване на празника ще се състои на 30 октомври (петък) от 11,00 часа пред барелефа на Ради Колесов (на сградата на читалище „Съгласие"). В празника ще се включат представителни групи на ямболските училища и детски градини. Другото основно събитие е традиционната церемония по награждаване на млади таланти по повод Деня на будителите. Тя ще се прове

Осем българи ще спорят за място до Рони О‘Съливан

http://moresport.actualno.com/Osem-bylgari-shte-sporjat-za-mjasto-do-Roni-OSylivan-news_504632.html

Осем български играчи ще спорят за това кой да се изправи срещу Рони О‘Съливан. Както е известно Ракетата пристига в България на 20-ти ноември за демонстративен двубой с Джими Уайт. Двамата ще бъдат част от шоуто на „Снукър Легендите“, което се провежда за първи път в България. Голямото шоу ще се състои на 20-ти ноември в зала „Триадица“. Освен двубоя между двете големи имена в снукъра, един български играч ще може да се изправи срещу Рони О‘Съливан. Това ще

В 49 населени места в Смолянска област ще има балотаж

http://izbori2015.actualno.com/V-49-naseleni-mesta-v-Smoljanska-oblast-shte-ima-balotaj---news_504641.html

В 49 населени места в Смолянска област ще има балотаж в неделя, 1 ноември по данни на Общинските избирателни комисии в 10-те общини в Смолянска област. В Смолянска община балотаж ще има в 7 села. В Кутела в неделя ще се състезават Емил Стоянов от ГЕРБ с почти 40% от гласовете срещу малко под 30% за Митко Комитов от ДПС. В с. Могилица - досегашният кмет Митко Чочев от БСП с 42.39% срещу Милко Кисьов от ГЕРБ с 38.68%.В с. Момчиловци- Сийка Суркова- издигната от КРОС отива на втори тур с 44.52% сре

Днес съдът трябва да назначи постоянен синдик в ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Dnes-sydyt-trjabva-da-naznachi-postojanen-sindik-v-CSKA-news_504636.html

Днес се очаква съдът да назначи постоянен синдик в старото дружество на ЦСКА - ПФК ЦСКА АД. Сред основните варианти за такъв са тримата, които получиха номинации по време на Общото събрание на кредиторите миналия четвъртък. Това са Радослав Тонев, който бе временен синдик, Георги Чолаков  и Иван Иванов. Съдията по делото Хайгухи Бодикян пое ангажимент да обяви кой ще е постоянен синдик в рамките на седмица след събранието на кредиторите. Срокът изтича днес. Синдикът ще направи задълбочен

Трима ученици са притети в болница след прием на наркотик в голямото междучасие

http://sofia.actualno.com/Trima-uchenici-sa-priteti-v-bolnica-sled-priem-na-narkotik-v-goljamoto-mejduchasie-news_504639.html

Трима ученици са откарани в Токсикологията на "Пирогов" след прием на наркотик в голямото междучасие,  съобщи Нова тв. Момчетата са се сдобили с дрогата от външно лице, уточниха от МВР. Инцидентът се е случил сутринта в около 9 часа. Децата учат в Професионалната гимназия по аудио-, видео и телекомуникации "А. С. Попов" в София. След приема на веществото те започнали да повръщат и са били приети в болница. След като са приели амоняк са се почувствали по-добре. Родителите на 15-годишните

Общинската комисия е наредила на полицията да държи хората в зала "Армеец", заяви Дончев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639579_obshtinskata_komisiia_e_naredila_na_policiiata_da/?ref=rss


Изборните администрации имат най-голяма отговорност за случилото се по време на местните избори миналия уикенд, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия.

"Отговорна е Общинската избирателна комисия (ОИК), няма как и Централната избирателна комисия (ЦИК) да не е отговорна. Разбира се, и законодателството има вина. Но конкретно в зала "Армеец" полицейските сили са получавали нареждания от ОИК", каза Дончев.

Според него това, което се е случи е заложено в законодателството за изборите, но е и в следствие на грешни решения преди изборите и лошата организация в София.

В коментар за сигналите за протоколи, пълни с корекции и аритметични грешки, както и за изчезналите преференции, вицепремиерът заяви: "Имаме случаи на очевидно немарлива работа на секционни комисии. Не мога да разбера дали това е мърлява работа, недобро обучение".

Дончев коментира, че има вариант бюлетините в определени секции да бъдат преброени повторно.

Според него на балотажа няма да има такива проблеми, а резултатите трябва да станат известни още в понеделник.

Какво ще е важно на фондовия пазар днес

http://www.investor.bg/analizi/91/a/kakvo-shte-e-vajno-na-fondoviia-pazar-dnes-205090/

Азиатските борси са на зелено, a Японската централна банка не увеличи стимулите

Служителите на националната библиотека ще протестират за по-високи заплати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639581_slujitelite_na_nacionalnata_biblioteka_shte/?ref=rss


Работещите в Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" разпространиха писмо, адресирано до властта, съобщи БНР. В него те пишат, че се чувстват унизени, защото трудът им е почти приравнен към минималното заплащане на неквалифицирания труд в България.

Подписалите писмото заявяват, че са готови да обявят предупредителни протестни действия на 10-и декември, когато е празникът на Националната библиотека, ако положението не се промени. 
"Намеренията са протестът да е...

Американец уволни българин, отказал да учи английски, и отнесе сериозна глоба

http://pik.bg/американец-уволни-българин-отказал-да-учи-английски-и-отнесе-сериозна-глоба-news426648.html

Американец уволни българин, отказал да учи английски, и отнесе сериозна глоба

Съдебно жури в САЩ присъди обезщетение в размер на 650 хиляди долара на български портиер, който бил уволнен от бизнесмен от Белвю, в северозападния щат Вашингтон, след като му било казано, че или трябва да научи английски, или ще загуби работата си, съобщи вестник "Сиатъл таймс".

Българинът завел дело срещу бизнесмена и неговата съпруга за дискриминация, обезщетение и неизплатени заплати. Той бил безцеремонно уволнен след пет години работа за компанията без никакви оплаквания, след като му било наредено да запише часове по английски като втори чужд език, но той отказал.

Решението на съдебните заседатели включва 300 хиляди долара обезщетение за уволнението, както и наказание в размер на 350 хиляди долара срещу въпросния бизнесмен и компанията му. Журито обаче не е уважило иска в частта му за дискриминация, пише БТА.

 

Лили Иванова пуска антология от 5 диска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081467

Колекцията ще се продава ексклузивно в “Лидл”
в чест на 5-ата годишнина на търговската верига
Лили Иванова пуска безпрецедентна колекция от 65 свои песни в 5 компактдиска. Те носят заглавията на песните “Събота вечер”, “Ти сън ли си”, “От град на град”, “Една любов”, “Защо не сме едни и същи”.
Колекцията “Невероятно” е подбрана лично от певицата и
Колекцията ще се продава ексклузивно в “Лидл” в чест на 5-ата годишнина на търговската верига Лили Иванова пуска безпрецедентна колекция от 65 свои песни в 5 компактдиска. Те носят заглавията на песните “Събота вечер”, “Ти сън ли си”, “От град на град”, “Една любов”, “Защо не сме едни и същи”. Колекцията “Невероятно” е подбрана лично от певицата и

Спецоперация за нелегални имигранти тече във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305197

Специализирана полицейска акция за нелегални имигранти се провежда от сутринта във Варна, научи Moreto.net. Входовете и изходите на града са блокирани от униформени, а автомобилите се проверяват щателно. От полицията не потвърдиха официално, че става дума за акция свързана сък залавяне на мигранти.

Всяко трето пиле на трапезата вносно

http://pik.bg/всяко-трето-пиле-на-трапезата-вносно-news426649.html

Всяко трето пиле на трапезата вносно

Всяко трето пиле на трапезата ни е чуждоземско, сочат данни на предприемачите от птицевъдството, изнесени днес. Според Иван Ангелов, собственик на птицеферма, най-голям и евтин внос у нас се реализира от Полша и Бразилия. "Националната субсидия на килограм пилешко месо у нас е 6 ст., а в Полша - много пъти по-голяма", твърди той за това там производството е нараснало от началото на годината със 17%. 

"От Бразилия пък могат да си позволят да внасят на ниски цени, защото ползват евтини фуражи за храна на птиците и получават експортна субсидия", уточни бизнесменът. От най-голямата латиноамериканска държава у нас се внася предимно замразено месо. "От Полша у нас се доставят охладени пилета, които влизат в България на цена от 1,16 евро за килограм", поясни Ангелов и добави, че за радост у нас се продават повече български пилета, докато при свинското месо консумацията се осигурява на 100% от импорта, пише Варнаутре.

Според експерти от бранша България е единствената в Евросъюза, където при производството на пилешко месо категорично е забранено добавката на трупно и рибно брашно. "За това очакванията ни са за още по-голяма консумация на пилешко и пуешко месо у нас", прогнозира проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България. По думите му страната ни е една от малкото в Европа, които ваксинират птиците срещу салмонела и така гарантира по-висока безопасност на храните от птиче месо, факт, известен на повечето от купувачите на наша продукция зад граница.

Експертни данни сочат, че за последните 4 години България е изнесла птиче месо за над 1 млрд. лв. Най-голям дял имат пилешките и патешките разфасовки, патешкият черен дроб. Отрасълът е с най-голяма степен на концентрация и висока технологичност в родното животновъдство, смята анализаторът Стилиян Гребеничарски. Данните показват още, че страната ни е износител на яйца за разплод и там се конкурираме основно със страни от ЕС - Холандия, Белгия, Чехия, Полша. Големят шанс за родното птицевъдство бе, че в отговор на евросанкциите срещу нея Русия не забрани доставките на този продукт от Европа. Руснаците импортират около половин милиард разплодни яйца годишно. Освен РФ, традиционни и основни пазари в този сегмент за България са и Украйна, Румъния, Гърция, Германия.

Веселин Илиев от Българска стопанска камара посочи, че страната от години е втори износител в света на патешкото месо и дроб. "Основният пазар е Франция, която е първи износител, но на преработени продукти и от там внасяме готов пастет", обясни браншовикът. Родните птицевъди очакват за 2016 година ръст на производството на месо и яйца да е 2-3 на сто. Стагнацията в пазара обаче се компенсира с малко по-ниските цени на фуража през последните 2 години у нас. Именно те са предотвратили катастрофа в птицевъдството у нас, обясниха от бранша. Те припомниха, че производството на птиче месо е на едно от първите места по икономически показатели в Европейския съюз в същото време е силно зависимо от цените на фуража и соевия шрот.

Славчо Атанасов: Кунева се отметна от подкрепа за мен и ВМРО в Пловдив

http://frognews.bg/news_100989/Slavcho-Atanasov-Kuneva-se-otmetna-ot-podkrepa-za-men-i-VMRO-v-Plovdiv/

Кандидат-кметът за Пловдив Славчо Атанасов от ВМРО, който ще се яви на балотаж срещу Иван Тотев заяви по bTV, че Меглена Кунева се е отметнала да го подкрепи. Това, според него, е станало след разговори в широки кабинети в София.Той бе разочарован, че опонентът му не се яви на дебата по телевизията, където е бил поканен.

Нова трагедия с бежанци в Егейско море

http://news.ibox.bg/news/id_625829725

21 души загинаха, след като две лодки потънаха, над 140 са спасените при двата инцидента

Съдът спря избора на ректор в академията в Свищов

http://offnews.bg/news/n_1/n_582998.html

Стопанската академия в Свищов не може да си избере ректор, Административният съд във Велико Търново спря провеждането на Общо събрание във висшето учебно заведение.  Изборите за ректор на академията бяха насрочени за 10 ноември, а в понеделник да бъдат избрани председател и зам.-председател и официално да бъдат обявени кандидатите за поста. Засега са известни две кандидатури - на ръководителя на катедра "Финанси и кредит" проф. д-р Андрей Захариев и на преподавателя по маркетинг доц. Иван Марчевски, съобщи Дарик. В продължение на два мандата свищовският ВУЗ се управляваше от скандалния ректор Величко Адамов, който наскоро бе изпратен в пенсия с отнети привилегии като собствен кабинет в учебното заведение и пожизнена заплата, които сам си беше определил. Повторно провеждане на избори в Стопанската академия тази година се наложи, след като вотът на 28 май, с който бе провъзгласена за ректор 35-годишната проф.Теодора Димитрова, бе обявен за нелегитимен заради допуснати нарушения. В началото на юни министърът на образованието проф. Тодор Танев назначи служебен ректор на учебното заведение.  Една от задачите на временно изпълняващия длъжността проф. Иван Върбанов бе да организира провеждането на избори за ръководство на академията. Изготвени били вътрешни правила за предстоящия вот. Сформирана била и Централна избирателна комисия, която да извърши техническата подготовка на изборите. Междувременно обаче в Административния съд в старата столица били депозирани жалби от проф. д-р Андрей Захариев и от проф. Теодора Димитрова. И двамата оспорвали заповедта на служебния ректор за поименния състав на Общото събрание и неговото провеждане. Мотивите били, че не трябва да се допуска заседание на Общото събрание и да се задейства процедура за избор на ректор, заради висящи съдебни дела по казуса с вота през май. По двете жалби са образувани отделни дела, които са гледани от различни съдебни състави. Жалбата на проф. д-р Андрей Захариев била отхвърлена, друг съдебен състав обаче уважил жалбата на проф. Димитрова и постановил, че спира процедурата по провеждането на Общото събрание.  Заради създалата се неочаквана ситуация, служебният ректор на академията проф. Иван Върбанов е съобщил на Академичния състав, че отлага провеждането на Общо събрание. От екипа му съобщиха, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд. Мандатът на служебния ректор изтича на 3 декември, в закона не се предвижда удължаването му, коментират специалисти. 

Институтът по океанология във Варна кани днес на Ден на отворените врати

http://www.moreto.net/novini.php?n=305194

Ден на отворените врати е днес във Института по океанология "Проф. Фритьоф Нансен" във Варна, научи Moreto.net. Инициативата по повод Международния ден на Черно море и Деня на народните будители. Варненци са канени от 10 до 15 часа в сградата на института - улица "Първи май" 40, квартал "Аспарухово".

САЩ: $650 000 обезщетение за уволнен българин портиер

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-650-000-obezshtetenie-za-uvolnen-bylgarin-portier-6044601

Българинът завел дело срещу бизнесмена, за когото работел 5 години, за дискриминация, обезщетение и неизплатени заплати

Русенско екоселище търси инвеститор в Улм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081939



Демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии на територията на ИЗС „Образцов Чифлик” край Русе търси инвеститор. Областният управител Стефко Бурджиев представи идейния проект на четвъртия годишен форум на европейската стратегия за дунавски регион в германския град Улм.
Преди 2 г. съвместната разработка на областната управа,
Демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии на територията на ИЗС „Образцов Чифлик” край Русе търси инвеститор. Областният управител Стефко Бурджиев представи идейния проект на четвъртия годишен форум на европейската стратегия за дунавски регион в германския град Улм. Преди 2 г. съвместната разработка на областната управа,

Баба пусна в дома си непознати да пият вода, те й отмъкнаха 1600 лева

http://pik.bg/баба-пусна-в-дома-си-непознати-да-пият-вода-те-й-отмъкнаха-1600-лева-news426646.html

Баба пусна в дома си непознати да пият вода, те й отмъкнаха 1600 лева

84-годишна жена е била обрана от две непознати, които пуснала в дома си, за да пият вода, съобщават от полицията.

На 29.10.т.г. около 13.20 ч. в Районно управление – Карнобат е получено съобщение от пенсионерката, която обяснила, че час по-рано е посетена в дома си, разположен на ул. “Георги Хардалов” от две непознати жени.

Под предлог, че искали да пият вода, те й откраднали сумата от 1 600 лв., съхранявана в чекмедже на скрин в една от стаите.

Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Карнобат.

Откриха колата на атентаторите срещу Алексей Петров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081931

Червеният "Опел Астра", с който са се движили атентаторите срещу Алексей Петров е бил открит в близост до мястото на похищението,   пише pik.bg. 
Изненадващо колата не е била опожарена, каквата е практиката при извършване на престъпления, тъй като огънят заличава следите по най-добрия начин.
Криминалистите се открили в опела две маски за "Хелоун",
Червеният "Опел Астра", с който са се движили атентаторите срещу Алексей Петров е бил открит в близост до мястото на похищението,   пише pik.bg.  Изненадващо колата не е била опожарена, каквата е практиката при извършване на престъпления, тъй като огънят заличава следите по най-добрия начин. Криминалистите се открили в опела две маски за "Хелоун",

Откриха колата на атентаторите срещу Алексей Петров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081927

Червеният
Червеният "Опел Астра", с който са се движили атентаторите срещу Алексей Петров е бил открит в близост до мястото на похищението,   пише pik.bg.  Изненадващо колата не е била опожарена, каквата е практиката при извършване на престъпления, тъй като огънят заличава следите по най-добрия начин. Криминалистите се открили в опела две маски за "Хелоун",

Истина или лъжа: Миролюба Бенатова имала афера с наркобоса Митьо Очите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081007

ЖЪЛТИНИТЕ
Журналистката от Нова тв Миролюба Бенатова била тайната любовница на Димитър Желязков-Очите, писа преди дни много жълт сайт. Според изданието двамата се запознават преди години, когато тя го интервюира. След заплахи тя е включила в интервюто само това, което събеседникът ѝ е одобрил, а след това и го е прелъстила.
ЖЪЛТИНИТЕ Журналистката от Нова тв Миролюба Бенатова била тайната любовница на Димитър Желязков-Очите, писа преди дни много жълт сайт. Според изданието двамата се запознават преди години, когато тя го интервюира. След заплахи тя е включила в интервюто само това, което събеседникът ѝ е одобрил, а след това и го е прелъстила.

Грип тръшна на легло хандбалисти на Спартак. Отложиха мача им в Добрич!

http://petel.bg/Grip-trashna-na-leglo-handbalisti-na-Spartak--Otlozhiha-macha-im-v-Dobrich-__132278

Коварен грип тръшна на легло почти всички хандбалисти на Спартак. Това принуди ръководството на клуба да подаде молба във федерацията за...

Нещо вкусно и лесно за приготвяне: Свински джолани на фурна

http://petel.bg/Neshho-vkusno-i-lesno-za-prigotvyane--Svinski-dzholani-na-furna__132240

Необходими продукти: свинско месо - 1 кг джолан чесън - 1 глава, смлян или начукан сол черен пипер оцет - 2 с.л., може и лимонов сок...

Съдят по бързата процедура младежа, счупил носа на хасковски лекар

http://petel.bg/Sadyat-po-barzata-protsedura-mladezha--schupil-nosa-na-haskovski-lekar__132280

Снимка: Булфото Районна прокуратура-Хасково образува бързо производство срещу Г.А., на 17 г. от гр. Хасково, за нанасяне на лека телесна...

Румяна Бъчварова: В ход е операция срещу купуването на гласове

http://www.moreto.net/novini.php?n=305193

МВР работи по създаването на адекватни мерки за изборите още от лятото. За първия тур има около 2000 издадени предупредителни протокола. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Както преди изборите, така и за балотажите, днес и утре МВР ще следи за купуване на гласове.

Патрашкова: Гранатометите срещу Алексей Петров имат връзка с това, което се случи с КТБ

http://www.cross.bg/alekseii-petrov-napadenieto-1486234.html

/КРОСС/На мен нападението срещу Алексей Петров ми изглежда на първо място като бутафория, защото ако някой иска да взриви кола с гранатомет, той щеше да го направи. На второ място нападението ми напомня и на некадърно изпълнение от страна на така наречените килъри. Това каза в сутрешния блок на бТВ журналистът Иван Рачев. Според него извършителите на нападението са знаели, че той се движи с брониран автомобил и най-вероятно са знаели, че успешно нападение срещу него няма как да се случи толкова лесно. За да стигнат службите до поръчителите и извършителите на атентата, те трябва вече да имат определена информация и подозрения в тази връзка, смята Рачев. Дълбоко съм убедена, че поръчителите на атентата срещу Алексей Петров няма да бъдат разкрити, каза от своя страна журналистката Кристина Патрашкова. Аз мисля, че опита за атентат срещу него е бил като срещу военен обект и за това говори използването на двата гранатомета, допълни тя. Със сигурност Алексей Петров не се е чувствал особено застрашен, след като в последно време се е движел с малко охрана, коментира журналистката. За Патрашкова случилото се е терористичен акт, защото нападението е политически мотивирано и неслучайно се случва по време на изборите. Според нея причината се крие в дейността на Алексей Петров в ДАНС

Още през август предупредих ЦИК за възможната драма с „Арена Армеец”

http://www.cross.bg/fandukova-vodesht-sofiya-1486232.html

/КРОСС/ Водещ: Г-жа Йорданка Фандъкова, новият - стар кмет на столицата, добро утро. Честита победа, защото всъщност не сме се виждали от миналата седмица, когато бяхме в предизборен дебат. Всичко това, обаче, което се случи, което виждам, че питат и нашите зрители: Смятате ли, че при толкова очевидно фалшификации, волни или не, новият мандат е достатъчно легитимен? Фалшификации или по-скоро проблеми около зала „Арена Армеец" и Общинската избирателна комисия, защо се стигна до заложническата криза там, г-жо Фандъкова?Йорданка Фандъкова: Първо ми позволете да благодаря на хората, които миналата неделя излязоха да гласуват и разбира се на хората, които ме подкрепиха, наистина за мен това означава само едно - много голяма отговорност и сериозна работа, която ни предстои. Да припомня на всички, че тази неделя в 16 столични района изборите продължават, има балотаж за районни кметове, а те са много важни, защото са част от хората, които трябва да решават проблемите на кварталите. Така че призовавам хората наистина да бъдат активни и тази неделя. Нека да коментирам въпроса така: Наистина това, което се случи в зала „Арена Армеец" беше просто безпрецедентно, но то беше предвидимо. Още август месец аз изпратих писмо до ЦИК, в което обясних какво би се случило в София. Бомбите, разбира се, са заложени още в Изборния кодекс

Дончев: Някой трябваше да се извини на хората в залата

http://www.vesti.bg/bulgaria/donchev-niakoj-triabvashe-da-se-izvini-na-horata-v-zalata-6044600

"От понеделник сутринта Министерският съвет призоваваше, а после молеше тези хора да бъдат освободени. Нямаше нужда всички тези хора да бъдат струпвани в една зала", коментира вицепремиерът

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване