Мугуруса и Квитова прескочиха групите във финалите на WTA

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/30/2639713_mugurusa_i_kvitova_preskochiha_grupite_vuv_finalite_na/?ref=rss


Гарбине Мугуруса и Петра Квитова се класираха за полуфиналите на заключителния за годината турнир на WTA.

Мугуруса взе трета поредна победа, след като се наложи над чехкинята 6:4, 4:6, 7:5 в последния мач от групата на двете.

Квитова обаче също се класира напред, благодарение на Луцие Шафражова, която победи Анжелик Кербер с 6:4, 6:3 и така трите тенисистки завършиха с по един успех и две поражения. Квитова обаче има най-добрата сетова разлика - 3:5 срещу 2:4 за останалите...

44-годишен завлякъл няколко фирми по схемата „уедряване на банкноти”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082336


44- годишен софиянец е обвинен в извършването на измами на територията на Велико Търново и Свищов, информираха от Областната дирекция на МВР. Работата по случая е започнала още в средата на август, когато в полицейското управление в старата столица помощ е потърсила 27-годишна служителка на куриерска фирма.
44- годишен софиянец е обвинен в извършването на измами на територията на Велико Търново и Свищов, информираха от Областната дирекция на МВР. Работата по случая е започнала още в средата на август, когато в полицейското управление в старата столица помощ е потърсила 27-годишна служителка на куриерска фирма.

Ирена Соколова от Мюнхен: Ще изберем жените, които определят дневния ред на Европа

http://www.zapernik.com/politika/irena-sokolova-ot-myunhen-shte-izberem-jenite-koito-opredelyat-dnevniya_40433/

Областната управителка на Перник Ирена Соколова се спука от командировки в чужбина. Само, че този път отново в качеството си на лидер на Жени ГЕРБ на национално ниво.

Ирена Соколова е Мюнхен, Германия.

"От днес стартира европейската конференция на ЕНП Жени в Мюнхен в рамките, на която ще се проведат избори за председател и борд. Ще изберем жените, които определят дневния ред на Европа", похвали се Соколова.

"Темите, по които дискутираме са належащите...

Продължава

Христина Вучева: Двойно да се увеличат заплатите на учителите

http://frognews.bg/news_101007/Hristina-Vucheva-Dvoino-da-se-uvelichat-zaplatite-na-uchitelite/

Не съм доволна от размера на увеличението на учителските заплати. На тях трябваше да се увеличат двойно и тройно заплатите. Ако някой мисли за след 10 години какво ще бъде нивото на образование, трябваше това, което казвам, да се случи. А не да се правят разхищения за специални служби, ДАНС, НСО и редица други. За всички ни е видно, че тези разхищения не ни водят до нищо добро. Това каза пред Фрог нюз бившият финансов министър Христина Вучева по повод проектобюджета за 2016 година. Ето какво още сподели тя:

FT: Ако Меркел падне, Европа се разпада

http://www.cross.bg/merkel-evropa-germaniya-1486266.html

/КРОСС/ В редовете на Християндемократическата партия на канцлера Ангела Меркел усилено се обсъжда дали тя ще преживее бежанската криза. Това е по-скоро паника, отколкото заговор. Според някои ще сдаде властта само след няколко седмици. Няма значение, че едва вчера тя се извисяваше над всички други европейски лидери. За една нощ немислимото се превърна в правдоподобно - поне за някои хора в партията й. Други гласове казват, че тези настроения ще отминат, но уязвимостта на Меркел говори за конвулсиите, които преживява Европа заради бежанците от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка. В източната, посткомунистическа част на континента, притокът засили позициите на националистите, които така и не приеха идеята за либералната демокрация. На Запад пришълците дадоха кураж на партии като Националния фронт на Франция на Марин льо Пен. Митингите на крайно дясната ПЕГИДА в Германия сега дават поле за изява на оратори, които съжаляват, че вече няма концентрационни лагери. Ако във Великобритания Дейвид Камерън загуби референдума за оставане на страната в ЕС, то ще е, защото емоциите около мигрантите са надделели над интересите на кралството. Меркел рядко е определяна като политик по рождение. Продължителността на престоя й начело на правителството се дължи на нейното умение да намира естествения баланс в германското общество и може да се каже, в нейната безпощадност да прогонва потенциални съперници

Panican Whyasker и P.I.F. представят нови песни в общ концерт

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/30/2639692_panican_whyasker_i_pif_predstaviat_novi_pesni_v_obsht/?ref=rss


Две обичани български групи - Panican Whyasker ("Паникън уайаскър") и P.I.F. ще се опитат да извадят музикалната сцена от "рокендрол кома" с нов материал и общ концерт на 14 ноември, съобщават от столичния клуб Mixtape 5.

Panican ще представят нови песни, върху които работят в последната година, включително сингъла Sick Coloured Planet, който скоро ще направи радио премиерата си. Те обаче обещават да минат и през най-доброто от първите си албуми. Добре познатите членове на...

Българин осъди работодател в САЩ за 650 000 долара

http://www.bnews.bg/article-143138

Йордан Петров съди Джеймс Д. Хъбърт и съпругата му за дискриминация и репресии.

Кандидатът за кмет на Видин Росица Кирова: Кметът, Общинският съвет и администрацията трябва да служат на хората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082330

При ясни правила, които ще важат за всички - така ще работи с новия Общински съвет на Видин единствената жена кандидат за кмет на дунавската община Росица Кирова, която на 1 ноември очаква подкрепата на всички видинчани, гласувайки за номер 11 в бюлетината.
"Ще работя без притеснения, защото се предполага,
При ясни правила, които ще важат за всички - така ще работи с новия Общински съвет на Видин единствената жена кандидат за кмет на дунавската община Росица Кирова, която на 1 ноември очаква подкрепата на всички видинчани, гласувайки за номер 11 в бюлетината. "Ще работя без притеснения, защото се предполага,

300 хил. бежанци от лагерите в Йордания и Ливан тръгнаха към Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_583125.html

От бежанските лагери в Ливан и Йордания към  са потеглили 300 хил. души, съобщава гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс. Според него причината е, че средствата за издръжка на бежанските лагери в двете държави са намалели. "Получих информация, че от тези две държави към Европа са потеглили 300 000 души.Тази цифра може би не е напълно прецизна, но самата информация е вярна - тези хора са потеглили от лагерите в Ливан и Йордания", каза Кодзияс. Министърът смята, че това се длъжи на финансовите проблеми, защото едно място в лагера струва 43 цента. Гърция е първата страна от Европейския съюз, където пристигат мигрантите от Близкия изток. Властите там приемат всички пристигнали по нейните острови и без да ги регистрират, организирано ги изпращат в Република Македония. По информация от вътрешното министерство в Скопие от 19-ти юни до вчера от Гърция в страната са пристигнали над 190 хил. мигранти.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/30/2639698_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Президентът Росен Плевнелиев даде брифинг по повод окончателните резултати от проведения национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път.

Продължава разследването на опита за покушение срещу Алексей Петров.

МВР предприема мерки срещу изборната търговия с...

С децата в почивните дни (31 октомври - 1 ноември)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/30/2635726_s_decata_v_pochivnite_dni_31_oktomvri_-_1_noemvri/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА:

- София - на новото ателие на "Био игри" - "Страховити скелети" малките любознателни изследователи ще получат...

Битът излиза на свободния пазар за ток от април

http://www.mediapool.bg/bitat-izliza-na-svobodniya-pazar-za-tok-ot-april-news241172.html

Битовете потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия най-вероятно от април 2016 г., тъй като за тях се предвижда да има тримесечен преходен период от пълната либерализация на търговията с ток от 1 януари догодина. Това става ясно от съобщение на Министерството на енергетиката за започваща през втората половина на ноември информационна кампания за либерализацията на електроенергийния пазар у нас. На потребителите ще се разясняват предимствата на свободния пазар, етапите, през които ще премине процесът, както и начините за смяна на доставчик. Експерти на Министерството на енергетиката, на енергийния регулатор, от "Българския енергиен холдинг", оператора на бъдещата борса за ток и електроразпределителните дружества ще се срещат с представители на бизнеса и домакинствата, за да отговорят на техните въпроси за свободния пазар. "Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса по преминаване към пълна либерализация на електроенергийния пазар“, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова след среща с ръководителите на участващите ведомства и компании в процеса по либерализация на пазара. В съобщението на ведомството, тя допълва, че освобождаването на енергийния пазар у нас трябва да се случи постепенно, каквато е и препоръката на Световната банка. През втората половина на ноември се очаква да е готов и междинният анализ на финансовата институция за състоянието на пазара ни и на негова база вече да се обсъждат в началото на 2016 г. варианти за избор на най-подходящия за България модел на либерализация. "Българската независима енергийна борса“ – дружеството, лицензирано за операторна борсата за ток, е готова за старт на свободния пазар, заяви изпълнителният директор на компанията Константин Константинов. Очакванията са тестовите сделки за електроенергия да тръгнат на 8 декември, в момента се обсъждат новите правила за търговия с тока, които да отразят промените, свързани със старта на борсата. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов припомни, че на 5 ноември изтича двуседмичният срок за допълнителни становища по правилата за търговия с ток след тяхното публично обсъждане. След това в шестдневен срок регулаторът ще утвърди документа. Правилата за смяна на доставчик трябва да бъдат максимално облекчени, особено за битовите потребители. По-малко ограничения към участниците на пазара ще стимулират конкуренцията, посочва се още в съобщението.

Трима кандидат кметове застанаха зад Никола Колев за балотажа в Горна Оряховица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082260

Трима кандидат-кметове, които не успяха да стигнат до втория тур на изборите, заявиха категорична подкрепа за Никола Колев от Коалиция за възраждане на Горна Оряховица в предстоящата му битка срещу Добромир Добрев /ГЕРБ/ в неделя. На съвместна пресконференция Ангел Йорданов /БСП/, Йордан Михтиев /Коалиция "Алтернатива за Горна Оряховица" и
Трима кандидат-кметове, които не успяха да стигнат до втория тур на изборите, заявиха категорична подкрепа за Никола Колев от Коалиция за възраждане на Горна Оряховица в предстоящата му битка срещу Добромир Добрев /ГЕРБ/ в неделя. На съвместна пресконференция Ангел Йорданов /БСП/, Йордан Михтиев /Коалиция "Алтернатива за Горна Оряховица" и

НСИ: с 0.9% увеличение при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

http://pik.bg/нси-с-09-увеличение-при-производството-и-разпределението-на-електрическа-и-топлоенергия-и--news426798.html

НСИ: с 0.9%  увеличение при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2015 г. е с 0.1% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.9%, и в преработващата промишленост - с 0.6%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение - с 0.9%, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 0.9%, и при производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0.6%, а увеличение е отчетено при производството на тютюневи изделия - с 4.5%, при производството на облекло - с 0.6%, и при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.5%. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2015 г. спада с 2.1% в сравнение със същия месец на 2014 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 8.4%, и в преработващата промишленост - с 4.7%, а увеличение е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо септември 2014 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 6.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.0%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - със 7.7%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 3.8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3.5%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2015 г. намалява с 0.2% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 5.4%, и в преработващата промишленост - с 0.5%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение - с 1.2%. По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.8%, и при производството на химични продукти - с 0.3%, а нарастване е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 3.1%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители и при производството на основни метали - по 0.5%.

Общият индекс на цените на производител през септември 2015 г. намалява с 3.3% в сравнение със същия месец на 2014 година. В преработващата промишленост спадът на цените на производител през септември 2015 г. е с 5.3% спрямо септември 2014 година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 5.6%, при производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 0.7%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.6%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 6.2%, при производството на превозни средства, без автомобили - с 5.9%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5.6%.

На вниманието на цяла България: 1 стотинка заплата за новите общински съветници в Кюстендил!

http://petel.bg/Na-vnimanieto-na-tsyala-Balgariya--1-stotinka-zaplata-za-novite-obshhinski-savetnitsi-v-Kyustendil-__132318

Снимка  "Дарик" Общинските съветници да взимат по 1 стотинка заплата за участието си в заседанията на местния парламент. Това е...

Бакари се завръща на "Тича" през ноември

http://petel.bg/Bakari-se-zavrashha-na-Ticha-prez-noemvri__132319

Нападателят на Черно море Бубакар Нджие Камби - Бакари се очаква да се завърне на "Тича" през средата на ноември. Таранът скъса връзки на...

Убит е германският рапър, присъединил се към Ислямска държава

http://www.moreto.net/novini.php?n=305224

Бивш германски рапър, който участваше в пропагандни видеозаписи на "Ислямска държава" и набираше чужденци за бойци в джихадистката групировка, е бил убит при американски въздушен удар в Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на двама официални американски представители.

Клиентите на Mtel в София останаха без мобилен интернет

http://offnews.bg/news/n_1/n_583134.html

Технически проблеми оставиха клиентите на Мтел без мобилен интернет в София. Проблеми има и в различни части на страната. В столицата потребителите не могат да се свържат към мрежата като на някои места връзката е бавна, а на много лиспва. Във Фейсбук от компанията увериха, че се работи по отстраняването на проблема. // Уважаеми клиенти, В момента се наблюдават частични затруднения с достъпа до мобилен интернет в София и части от страна... Posted by Мтел on  Friday, 30 October 2015

САЩ: "Ислямска държава" забогатяла с 1,5 млрд. долара от банки и търговия с петрол

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082315

Терористичната групировка „Ислямска държава” се е обогатила с 1,5 млрд. долара от ограбване на банки и търговия с петрол. Това съобщи пред агенция „Спутник” представител на Министерството на финансите на САЩ.
Между 500 милиона и 1 милиард долара са дошли от конфискувани банкови активи, а около 500 милиона са приходите от продажбата на петрол.
Терористичната групировка „Ислямска държава” се е обогатила с 1,5 млрд. долара от ограбване на банки и търговия с петрол. Това съобщи пред агенция „Спутник” представител на Министерството на финансите на САЩ. Между 500 милиона и 1 милиард долара са дошли от конфискувани банкови активи, а около 500 милиона са приходите от продажбата на петрол.

Няма антибиотици в българските пилета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082226

Липсата на експортни субсидии пречи на износа

Пилешкото месо, произвеждано в България, е чисто и без антибиотици, обяви вчера Иван Ангелов, шеф на Продуктов борд “Яйца и птици”, на дискусия на в. “Български фермер” за износа на агростоки.

“Яжте пилешко месо без притеснение. Месото е изключително чисто.
Липсата на експортни субсидии пречи на износа Пилешкото месо, произвеждано в България, е чисто и без антибиотици, обяви вчера Иван Ангелов, шеф на Продуктов борд “Яйца и птици”, на дискусия на в. “Български фермер” за износа на агростоки. “Яжте пилешко месо без притеснение. Месото е изключително чисто.

НСИ: През август нараства производството на твърди горива, безоловен бензин, дизелово гориво спрямо юли

http://pik.bg/нси-през-август-нараства-производството-на-твърди-горива-безоловен-бензин-дизелово-гориво--news426796.html

НСИ: През август нараства производството на твърди горива, безоловен бензин, дизелово гориво спрямо юли

През август спрямо юли нараства производството на твърди горива, безоловен бензин, дизелово гориво. Намалява производството на пропан-бутан, природен газ и електроенергия. Това показват данните на НСИ за производство и доставки на енергийни продукти, август 2015 година.

Така през август 2015 г. спрямо нараства производството на твърди горива - с 11.7% до 3 351 хил. т; безоловен бензин - с 0.6% до 159 хил. т; дизелово гориво - с 1.0% до 198 хил. т. Намалява производството на пропан-бутан - с 10.0% до 9 хил. т; природен газ - с 16.7% до 5 млн. м3 и електроенергия - с 3.0% до 4 106 ГВтч.

През август 2015 г. спрямо август 2014 г. се увеличава производството на твърди горива - с 36.1%; безоловен бензин - с 3.9%; дизелово гориво - с 5.9%; електроенергия - с 11.3%. Намалява производството на: пропан-бутан - с 10.0%; природен газ - с 58.3%. През август 2015 г. спрямо юли 2015 г. се увеличават доставките на твърди горива - с 11.7% до 3 440 хил. т; пропан-бутан - с 40.0% до 49 хил. т; природен газ - с 1.6% до 195 млн. м3.

Намаляват доставките на: безоловен бензин - с 9.3% до 39 хил. т; дизелово гориво - с 2.6% до 186 хил. т; електроенергия - с 2.7% до 2 545 ГВтч. През август 2015 г. спрямо август 2014 г. нарастват доставките на: твърди горива - с 30.9%; пропан-бутан - с 22.5%; дизелово гориво - с 9.4%; природен газ - с 25.8%; електроенергия - с 0.2%. Намаляват доставките на: безоловен бензин - с 32.8%.

Училищата по изкуства на протест заради профилираното обучение

http://www.cross.bg/obychenie-izkystva-myzika-1486265.html

/КРОСС/Училищата с профилирано и разширено изучаване на изкуства, музика и изобразително изкуство и хореография излизат на протест на втори ноември, за да защитят разширеното им изучаване с достатъчен брой часове в различните етапи на обучение. В писмо до образователното ведомство специализираните училища посочват, че липсва правилно позициониране на този тип образование в училищата с профилирано и разширено изучаване на изкуства, което застрашава практическата реализация на този тип обучение. Юлия Герасимова, директор на СОУ „Климент Охридски" в Добрич с разширено и профилирано изучаване на музика, изобразително изкуство и хореография изрази доволството си, че в предложения проект на държавните образователни стандарти двата предмета - музика и изобразително изкуства са заложени в първия гимназиален етап, което дава възможност за надграждането им в гимназиалното обучение. Герасимова изрази надежда, че в стандартите ще бъде регламентирано и индивидуалното обучение по музика, свързано с определен музикален инструмент или пеене. Елена Търничкова, главен експерт по музика и хореография в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание" в МОН обясни, че законът дава възможност всяка предметна област да бъде разположена в съответния етап на образование със съответния брой часове, така че да се постигне хармонично развитие на децата

Иран подкрепя идеята за 6-месечен преходен период в Сирия

http://www.mediapool.bg/iran-podkrepya-ideyata-za-6-mesechen-prehoden-period-v-siriya-news241171.html

Иран даде днес знак, че предпочита в Сирия да има шестмесечен преходен период, последван от избори, на които да се реши съдбата на президента Башар Асад, съобщи Ройтерс. Това е очевидна отстъпка от страна на Техеран на първата мирна конференция, в която бе поканен да участва, отбелязва агенцията. Новината съвпадна с началото на провеждащата се в петък във виенския хотел "Империал" международната среща за Сирия за намиране на политическо решение на конфликта. На равнище външни министри участват САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Иран, Катар, Обединените арабски емирства, Ирак, Ливан, Египет и други. В срещата участват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура. От китайска страна участва заместник-министърът на външните работи Ли Баодун. Сирийското правителство и опозиционни групи не са представени. Снощи във Виена се състоя четиристранна среща, посветена на намирането на политическо решение на кризата в Сирия. Разговорите на външните министри на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция продължиха по-малко от час. Участниците са си разменили списъци на опозиционери, които би могло да участват в бъдещи срещи за уреждането на конфликта в Сирия, съобщи руският зам.-министър на външните работи Михаил Богданов, специален представител на президента за Близкия изток и Африка. Министерската среща за Сирия в петък може да отвори "прозорец" за политическо уреждане на конфликта, заяви късно снощи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини. "Трябва да се прояви гъвкавост и да се разшири пространството за политически диалог. Ако нещата потръгнат добре, този "прозорец" може да се отвори", посочи Могерини. Успехът или провалът на разговорите за Сирия тази седмица е свързан със съдбата на един човек, който дори не присъства на масата на преговори: президентът Башар ал Асад, отбелязва Асошиейтед прес. Според източниците на информацията за 6-месечен преходен период, макар иранското предложение да е равнозначно на отказ от искането Асад остане на власт, засега не е ясно дали предложението наистина ще включва стъпки, които да доведат до отстраняването от власт на сирийския президент. "Иран не настоява Асад да остане на власт завинаги", заяви иранският заместник-външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, който е и член на делегацията на страната си в преговорите във Виена. Според високопоставен представител от Близкия изток, запознат с иранската позиция, Иран може след преходния период да лиши Асад от подкрепата си. "Всичко в тези преговори се върти около компромисите и Иран е готов да направи компромиси, като се съгласи Асад да остане на власт шест месеца", каза той за Ройтерс. Срещата във Виена се провежда на фона на дълбоките разногласия сред участниците за това какви стъпки трябва да се предприемат за слагане на край на гражданската война в Сирия, която продължава повече от четири години и отне живота на над 250 000 души. Над 11 милиона, или половината от населението на страната, са прогонени от домовете си, а хиляди сирийски бежанци се отправиха към Европа, предизвиквайки криза, която уплаши много от европейските държави. Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда, че на международните преговори за Сирия във Виена днес може да бъде постигнат напредък в търсенето на политическо решение на конфликта, но в същото време призна, че това ще е много трудно, предаде Ройтерс. "Имам надежда. Не наричам това оптимизъм. Надявам се, че можем да намерим път напред. Ще е много трудно", заяви Кери пред репортери в австрийската столица. Конфликтът в Сирия ще продължи още години, ако международната общност не предприеме действия за неговото уреждане, предупреди преди началото на преговорите британският министър на външните работи Филип Хамънд. Руският външен министър Сергей Лавров се срещна тази сутрин с египетския си колега Самех Шукри. Западните страни и техните арабски съюзници възнамеряват по време на преговорите във Виена да повдигнат въпроса за прекратяване на огъня. Това заяви източник от една от западните делегации, а думите му бяха потвърдени от независим арабски източник, предаде ТАСС. "Главната задача сега е да се спре насилието. Това ще бъде обсъждано днес", каза западният дипломатически източник. Събеседникът на ТАСС изрази мнение, че важен момент в установяването на примирие е спирането на операциите на руската авиация в Сирия. "Разчитаме, че Русия ще ни послуша. По наши оценки операцията на руснаците в Сирия излиза скъпо, особено в условията на санкции". Западните столици смятат, че руската намеса е влошила ситуацията на терен и е изострила положението в хуманитарен аспект, каза той. На преговорите за сирийския конфликт всички надежди за край на войната се възлагат на Иран и Саудитска Арабия, коментира вестник "Гардиън". Британският всекидневник отбелязва, че докато всички заинтересовани страни в региона се готвят да седнат на масата за преговори, нито сирийското правителство, нито опозицията са били поканени във Виена и всякакви надежди за намиране на решение се възлагат на техните покровители, съответно Иран и Саудитска Арабия. Вестникът пише също, че в навечерието на разговорите не е имало някакви видими промени в твърдолинейните позиции на двете страни и надеждите за постигане на значим напредък изглеждат малки. Ненавистта между Саудитска Арабия и Иран заплашва преговорите за войната в Сирия, пише вестник "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че за държавния секретар Джон Кери основното затруднение в непосредствен план ще е взаимодействието му с руснаците и иранците. По-голямото предизвикателство обаче може да се окаже помиряването на саудитците и иранците - дългогодишни съперници, превърнали Сирия в главното бойно поле в една разрастваща се марионетна война за надмощие в Близкия изток.

Във Виена започна международната среща за Сирия

http://www.mediapool.bg/vav-viena-zapochna-mezhdunarodnata-sreshta-za-siriya-news241171.html

Във виенския хотел "Империал" започна международната среща за Сирия, свикана за намиране на политическо решение на конфликта. В срещата на равнище външни министри участват САЩ, Русия, Саудитска Арабия, Турция, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Иран, Катар, Обединените арабски емирства, Ирак, Ливан, Египет и други. В срещата участват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.   От китайска страна участва заместник-министърът на външните работи Ли Баодун. Сирийското правителство и опозиционни групи не са представени.   Снощи във Виена се състоя четиристранна среща, посветена на намирането на политическо решение на кризата в Сирия. Разговорите на външните министри на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция продължиха по-малко от час. Участниците са си разменили списъци на опозиционери, които би могло да участват в бъдещи срещи за уреждането на конфликта в Сирия, съобщи руският зам.-министър на външните работи Михаил Богданов, специален представител на президента за Близкия изток и Африка.   Кюрдският въпрос не бе обсъждан специално на вчерашната среща, но "просто изходната ни позиция е, че представители на различните кюрдски партии и организации трябва задължително да участват в сирийските преговори", допълни руският дипломат. Турция - участник в срещата, неведнъж е изразявала негативно мнение за кюрдските доброволчески отряди в Сирия заради подозрения, че се занимават с тероризъм.   Министерската среща за Сирия в петък може да отвори "прозорец" за политическо уреждане на конфликта, заяви късно снощи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини. "Трябва да се прояви гъвкавост и да се разшири пространството за политически диалог. Ако нещата потръгнат добре, този "прозорец" може да се отвори", посочи Могерини. Успехът или провалът на разговорите за Сирия тази седмица е свързан със съдбата на един човек, който дори не присъства на масата на преговори: президентът Башар ал Асад, отбелязва Асошиейтед прес.   Срещата във Виена ще се състои на фона на дълбоките разногласия сред участниците за това какви стъпки трябва да се предприемат за слагане на край на гражданската война в Сирия, която продължава повече от четири години и отне живота на над 250 000 души. Над 11 милиона, или половината от населението на страната, са прогонени от домовете си, а хиляди сирийски бежанци се отправиха към Европа, предизвиквайки криза, която уплаши много от европейските държави.   Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда, че на международните преговори за Сирия във Виена днес може да бъде постигнат напредък в търсенето на политическо решение на конфликта, но в същото време призна, че това ще е много трудно, предаде Ройтерс. "Имам надежда. Не наричам това оптимизъм. Надявам се, че можем да намерим път напред. Ще е много трудно", заяви Кери пред репортери в австрийската столица.   Конфликтът в Сирия ще продължи още години, ако международната общност не предприеме действия за неговото уреждане, предупреди преди началото на преговорите британският министър на външните работи Филип Хамънд.   Руският външен министър Сергей Лавров се срещна тази сутрин с египетския си колега Самех Шукри. На преговорите за сирийския конфликт всички надежди за край на войната се възлагат на Иран и Саудитска Арабия, коментира вестник "Гардиън". Британският всекидневник отбелязва, че докато всички заинтересовани страни в региона се готвят да седнат на масата за преговори, нито сирийското правителство, нито опозицията са били поканени във Виена и всякакви надежди за намиране на решение се възлагат на техните покровители, съответно Иран и Саудитска Арабия. Вестникът пише също, че в навечерието на разговорите не е имало някакви видими промени в твърдолинейните позиции на двете страни и надеждите за постигане на значим напредък изглеждат малки. Ненавистта между Саудитска Арабия и Иран заплашва преговорите за войната в Сирия, пише вестник "Ню Йорк таймс" и отбелязва, че за държавния секретар Джон Кери основното затруднение в непосредствен план ще е взаимодействието му с руснаците и иранците. По-голямото предизвикателство обаче може да се окаже помиряването на саудитците и иранците - дългогодишни съперници, превърнали Сирия в главното бойно поле в една разрастваща се марионетна война за надмощие в Близкия изток.

Две момчета-бежанци са открити на главния път Разград-Русе

http://www.mediapool.bg/dve-momcheta-bezhantsi-sa-otkriti-na-glavniya-pat-razgrad-ruse-news241170.html

Две момчета-бежанци от Афганистан са открити след сигнал на главния път Разград-Русе, близо до село Осенец, съобщиха от Областната дирекция на МВР в лудогорския град. Обаждането на тел. 112 е получено около 9.00 часа вчера. Единият от афганистанците е на 16 години, другият - на 12 години. Двамата твърдят, че са родени в град Кандузи. Предоставена им е полицейска закрила за 48 часа. За случая са уведомени Отделът за закрила на детето и Районната прокуратура. Предстои настаняването на момчетата в Център за бежанци в София.

Google с интерактивен дудъл за Хелоуин

http://econ.bg/Новини/Google-с-интерактивен-дудъл-за-Хелоуин_l.a_i.702477_at.1.html

Търсачката Google подготвя потребителите си с ново интерактивно лого за Хелоуин. Компанията е създала собствена игра Световно първенство по лакомства...

САЩ: "Ислямска държава" забогатяла с 1,5 млрд. долара от банки и търговия с петрол

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082309

Терористичната групировка „Ислямска държава” се е обогатила с 1,5 млрд. долара от ограбване на банки и търговия с петрол. Това съобщи пред агенция „Спутник” представител на Министерството на финансите на САЩ.
Между 500 милиона и 1 милиард долара са дошли от конфискувани банкови активи, а около 500 милиона са приходите от продажбата на петрол.
Терористичната групировка „Ислямска държава” се е обогатила с 1,5 млрд. долара от ограбване на банки и търговия с петрол. Това съобщи пред агенция „Спутник” представител на Министерството на финансите на САЩ. Между 500 милиона и 1 милиард долара са дошли от конфискувани банкови активи, а около 500 милиона са приходите от продажбата на петрол.

Ненчев ще яде хурката заради ремонта на МиГ-29 в Полша

http://frognews.bg/news_101006/Nenchev-shte-iade-hurkata-zaradi-remonta-na-MiG-29-v-Polsha/

Договорът с Полша за ремонт на българските изтребители е под въпрос след идване на власт на новото правителство в страната. За това пръв съобщи Фрог, а след това бе потвърдено отвоенни експерти в самото министерство на отбраната. В други медии източници от същото ведомство потвърждават нашата новина, че споразумението е под съмнение.

КНСБ е резервирана към концесията на Летище „София“

http://pik.bg/кнсб-е-резервирана-към-концесията-на-летище-„софия“-news426792.html

КНСБ е резервирана към концесията на Летище „София“

Резервирани сме към концесията на Летище „София“. Това каза президентът на КНСБ, Пламен Димитров по време на пресконференция, съобщава „Фокус“.

„Държавата като принципал може да подобри мениджмънта на Летище „София“, ако там е проблемът“, коментира Димитров и посочи, че не е необходимо да се стига непременно до бързата формула с концесии. „Видяхме с пристанищата доколко проработи тя“, каза Димитров.

Президентът на КНСБ коментира, че концесията на летището в столицата по-скоро ще има негативен икономически и социален ефект. „Концесионната дейност в България е донесла повече негативи отколкото позитиви, за това казваме, че сме резервирани“, заяви той. 

Сигнал от вас: Неизползвани бюлетини са манипулирали вота

http://offnews.bg/news/n_1/n_583127.html

Нашият читател Светослав Трайков ни сигнализира за поредното нарушение в протокол от тези избори - този път във Варна. "В копието на подписания и подпечатан протокол взет от застъпника, броя на неизползваните бюлетини е 541, в качения екчемпляр в ЦИК, броя е 59. Въпроса е за коя партия са използвани в последствие тези 482 бюлетини", ни пише той. Сканираният вариант на протокола потвърждава неговите думи: СНИМАЙ ПРОТОКОЛА ОТ ТВОЯТА СЕКЦИЯ И НИ ГО ИЗПРАТИ! Всички получени снимки ще качим в OFFNews. След това всеки може да ги сравни с публикуваните от ЦИК официални резултати и заедно ще питаме откъде идват разминаванията. Изпращането на снимка до редакцията най-лесно става от бутона СНИМАЙ НАРУШЕНИЕ, ИЗПРАТИ СИГНАЛ в страницата на OFFNews горе вдясно (най-горе на мобилната версия). Можете да го направите и чрез e-mail на offnews@offnews.bg.

Поляци претоплят стара манджа: Българските спецслужби имат пръст в покушението над папа Йоан Павел II

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082307

Полският институт за национална памет (IPN) издаде книга сочеща, че българските специални служби са планирали опита за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 г., съобщава Polskie Radio. Наскоро отпечатаната книга „Агджа не е бил сам. Из участието на комунистическите специални служби в опита за покушение над Йоан Павел II“ разглежда твърденията,
Полският институт за национална памет (IPN) издаде книга сочеща, че българските специални служби са планирали опита за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 г., съобщава Polskie Radio. Наскоро отпечатаната книга „Агджа не е бил сам. Из участието на комунистическите специални служби в опита за покушение над Йоан Павел II“ разглежда твърденията,

Поляци пак топят българските спецслужби за покушението над папа Йоан Павел II

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082280

Полският институт за национална памет (IPN) издаде книга сочеща, че българските специални служби са планирали опита за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 г., съобщава Polskie Radio. Наскоро отпечатаната книга „Агджа не е бил сам. Из участието на комунистическите специални служби в опита за покушение над Йоан Павел II“ разглежда твърденията,
Полският институт за национална памет (IPN) издаде книга сочеща, че българските специални служби са планирали опита за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 г., съобщава Polskie Radio. Наскоро отпечатаната книга „Агджа не е бил сам. Из участието на комунистическите специални служби в опита за покушение над Йоан Павел II“ разглежда твърденията,

Трети сме по спад на безработицата в Евросъюза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082285

Безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС, като се е понижила от 11,3% през септември 2014 година до 9,4% през септември 2015 година, съобщи Евростат. За същия период безработицата сред младите българи се е понижила от 23% до 20,7%. През септември без работа са били 10,4% от мъжете и 8,4% от жените в България.
Безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС, като се е понижила от 11,3% през септември 2014 година до 9,4% през септември 2015 година, съобщи Евростат. За същия период безработицата сред младите българи се е понижила от 23% до 20,7%. През септември без работа са били 10,4% от мъжете и 8,4% от жените в България.

Резултатите на пенсионните фондове се влошават

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/30/2639681_rezultatite_na_pensionnite_fondove_se_vloshavat/?ref=rss


Резултатите на пенсионните фондове в страната се влошават в сравнение с предишните месеци, показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) към края на септември. Средната доходност на универсалните пенсионни фондове е 3.25% годишно за предходните 24 месеца. За същия 2-годишен период регулаторът определи минимална доходност на годишна база в размер на 0.25%.

Към края на юни средната доходност при УПФ, в които се осигуряват всички, родени след 1959 г., беше 4.73%, а тази при ППФ...

Трети сме по спад на безработицата в Евросъюза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082297

Безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС, като се е понижила от 11,3% през септември 2014 година до 9,4% през септември 2015 година, съобщи Евростат. За същия период безработицата сред младите българи се е понижила от 23% до 20,7%. През септември без работа са били 10,4% от мъжете и 8,4% от жените в България.
Безработицата в България е отчела един от най-силните годишни спадове в ЕС, като се е понижила от 11,3% през септември 2014 година до 9,4% през септември 2015 година, съобщи Евростат. За същия период безработицата сред младите българи се е понижила от 23% до 20,7%. През септември без работа са били 10,4% от мъжете и 8,4% от жените в България.

Борисов поиска оставката на шефката на ОИК-София заради ужаса в "Арена Армеец"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082281

Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Общинска избирателна комисия – София Диляна Иванова, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Борисов настоява за оставката на Иванова поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите от секционните избирателни
Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Общинска избирателна комисия – София Диляна Иванова, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Борисов настоява за оставката на Иванова поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите от секционните избирателни

Борисов поиска оставката на шефката на ОИК-София заради ужаса в "Арена Армеец"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082295

Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Общинска избирателна комисия – София Диляна Иванова, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Борисов настоява за оставката на Иванова поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите от секционните избирателни
Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Общинска избирателна комисия – София Диляна Иванова, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Борисов настоява за оставката на Иванова поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите от секционните избирателни

Статистиката сочи: През 2014 г. е имало повече разходи за Научноизследователска и развойна дейност

http://pik.bg/статистиката-сочи-през-2014-г-е-имало-повече-разходи-за-научноизследователска-и-развойна-д-news426791.html

Статистиката сочи: През 2014 г. е имало повече разходи за Научноизследователска и развойна дейност

През 2014 г. разходите за Научноизследователска и развойна дейност (НИРД) са 656.1 млн. лв., което е с 25.8% повече в сравнение с предходната година. Това показват данните на Националния статистически институт за научноизследователска и развойна дейност през 2014 година (предварителни данни). 

Научноизследователската и развойна дейност включва всяка творческа работа, която се провежда систематично с цел да се увеличи обемът на знанията, включително познанието за човека, културата и обществото, както и използването на този обем от знания за нови приложения.

Научноизследователската и развойна дейност обхваща фундаментални и приложни изследвания и експериментални разработки. 

По данните на НСИ интензивността на НИРД (измерена като процент на разходите за НИРД от БВП) също нараства спрямо предходната година - от 0.64% през 2013 г. на 0.78% през 2014 година. Националната цел на България, свързана с реализацията на стратегията „Европа 2020”, е достигане на 1.5% интензивност на НИРД през 2020 година. 

Нарастването на общите разходи за НИРД през 2014 г. спрямо предходната година се дължи в най-голяма степен на сектор „Предприятия”, където разходите за НИРД се увеличават със 109.6 млн. лв., или с 34.4%. Сектор „Предприятия” продължава да бъде най-големият от четирите институционални сектора, в които се осъществява НИРД, с дял от 65.3% от общите разходи за НИРД. Следват секторите „Държавно управление”, „Висше образование” и „Нетърговски организации” с дялове съответно от 25.0, 8.9 и 0.8%. 

Делът на чуждестранните източници на средства във финансирането на НИРД в България продължава да се увеличава - през 2014 г. той е 51.4% от общите разходи за НИРД при 48.3% през 2013 година.
През 2014 г. персоналът, зает с научноизследователска и развойна дейност, е 19 131 души (в еквивалент на пълна заетост), което е с 9.0% повече в сравнение с предходната година. Броят на изследователите, които са най-високо квалифицираната категория научен персонал, също нараства с 816 души, или с 6.6% спрямо 2013 година.

Основната част от научния персонал е съсредоточен в организациите и институтите от сектор „Държавно управление”. През 2014 г. в този сектор с НИРД са заети 8 711 души (в еквивалент на пълна заетост), което е 45.5% от общия персонал. 5 064 души са ангажирани с научни изследвания и разработки в сектор „Висше образование”, като относителният им дял е 26.5%. В сектор „Предприятия” с научна дейност се занимават 5 230 души, което съставлява 27.3% от общия персонал, зает с НИРД, през 2014 година.

Реализираният ръст през 2014 спрямо 2013 г. на разходите за НИРД (34.4%) и на персонала, зает с НИРД (35.7%), в сектор „Предприятия” се дължи предимно на чуждестранни предприятия, осъществяващи НИРД през 2014 година. Образователно-квалификационната структура на персонала, зает с НИРД, през 2014 г. се характеризира с нарастване на дела на заетите лица с висше образование от общия персонал - от 83.5% през 2013 г. на 85.2% през 2014 година. Близо половината от тях (42.2%) притежават докторска степен. Териториалното разпределение на осъществената през 2014 г. научноизследователска и развойна дейност показва, че водеща роля има Югозападният район, следван от Североизточния и Южния централен район.

Цветан Соколов: Ако всичко е наред, мога да играя на квалификациятa за Рио

http://www.cross.bg/sokolov-vurvi-kvalifikatziya-1486254.html

/КРОСС/Цветан Соколов бе големият отсъстващ в състава на България за европейското първенство по волейбол. През май диагоналът претърпя операция на рамото, която бе неизбежна, а след това трябваше да слуша и изпълнява указанията на лекарите, за да се върне възможно най-бързо на терена. Сега на всичко това му се вижда краят. Соколов вече напада по време на тренировки, а след няколко седмици ще има важен преглед, след който ще стане ясно дали ще се върне на терена навреме, за да играе за България на олимпийската квалификация в Берлин. Наред с процедурите по възстановяването му Соколов се отдаде на грижи за близнаците Никола и Виктор, които се появиха на бял свят преди година. Пред "7 дни спорт" Соколов каза, че възстановяването му върви много добре, но не бе категоричен в отговора си дали има ли шанс да играе на олимпийската квалификация. Ако всичко върви добре, е предвидено на 22 декември да изиграя първия си мач. Тогава е последната среща на "Халкбанк" за годината от турското първенство. Това означава, че ако рамото издържи и всичко върви по най-добрия начин, може и да успея да изиграя тази квалификация в Берлин. На 17 декември имам преглед в Италия и ако получа зелена светлина, ще мога да играя, каза Соколов.  Той призна, че през това време на възстановяване след операцията волейболът му е липсвал, но пък е прекарал цялото лято със семейството си. Много рядко ние, спортистите, имаме тази възможност, защото постоянно пътуваме

Варненски дядовци подариха близо 10 000 лева на ало измамници

http://www.moreto.net/novini.php?n=305221

Двама варненски дядовци станаха жертва на ало измамници, съобщиха от МВР за Moreto.net. Първо бил излъган 84-годишен жител на морската столица. Някой му се обадил по телефона и се представил за държавен служител. Той поискал от дядото пари, за да получи документи от чужбина.

Всеки дрон да има номер, чип и да спазва регулация, поиска Европейският парламент

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/30/2639690_vseki_dron_da_ima_nomer_chip_i_da_spazva_regulaciia/?ref=rss


Използването на дронове да бъде регулирано с гаранции за безопасност и неприкосновеност, а всяко устройство да има идентификационен чип и да бъде регистрирано, поиска по своя инициатива европарламентът. Евродепутатите искат още дроновете, които могат да летят на по-голямо разстояние, да бъдат снабдени с технология, която да засича и предотвратява удари с други обекти на земята или във въздуха.

Мерките са включени в необвързваща резолюция, в която евродепутатите искат ЕС да създаде...

Плевнелиев: Българите показаха, че са изпреварили политическия елит в демокритичното си развитие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639688_plevneliev_bulgarite_pokazaha_che_sa_izprevarili/?ref=rss


Българите гласуваха масово на референдума в неделя. Те показаха, че българското гражданско общество не просто го има и не просто е активно, но то далеч е изпреварило в своето демократично развитие тези, които претенциозно, но едва ли толкова заслужено се обявяват за "част от политическия елит". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление по повод резултатите от проведения на 25 октомври национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път.
 
Близо 40%...

Захарова: САЩ, ругаейки РФ, искат „да скочат на крилото“ на изтребителите й

http://www.cross.bg/zaharova-predstavitel-siriya-1486264.html

/КРОСС/ САЩ заемат двойствена позиция по отношение на Русия, счита официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова. Това тя написа на страницата си във Facebook, като публикува снимка от министерската среща за Сирия, която се провежда днес във Виена. Захарова отбелязва, че руският външен министър е настанен в средата на масата до държавния секретар на САЩ Джон Кери, въпреки твърденията на официалния представител на Белия дом Джош Ърнест, който по-рано заяви, че Русия е изолирана и дружат с нея само Сирия и Иран. Според Захарова, в подхода на САЩ към международните отношения се наблюдава ясна тенденция: „от дуализъм към раздвоение“. „От една страна, всеки ден казват на целия свят, че „Русия е изолирана много сериозно“ (от същото изявление на Белия дом). А от друга, се опитват по всички възможни начини да скочат на крилото на отлитащия в сирийската далечина руски изтребител. Макар и да трябва да скачат – вратите на информационния център в Багдад са отворени за всички, включително и за Вашингтон“, заключи Захарова.

Проф. Михаил Мирчев: „Георгикадиевците“ останали в БСП работеха срещу мен

http://tv.pogled.info/news/68854/Prof-Mihail-Mirchev-Georgikadievtsite-ostanali-v-BSP-raboteha-sreshtu-men

/Поглед.ТВ/ Михаил Мирчев за новото ляво, „георгикадиевците“, останали в БСП, за това къде е сърцето на българската левица - в ПЕС или доста по-наляво, за Виктор Орбан и слепотата на Европа, както и за това дали левицата ще намери своя начин да си върне избирателите или ще избере да остане при скучните бюрократични идеи на десноцентристите.

Кабинетът одобри законопроекта за държавния бюджет за 2016 г.

http://business.actualno.com/Kabinetyt-odobri-zakonoproekta-za-dyrjavnija-budjet-za-2016-g-news_504695.html

На извънредно заседание днес правителството одобри Законопроекта за държавния бюджет за 2016 г. и до края на деня той ще бъде внесен в Народното събрание (НС). Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС. На заседанието са били одобрени и законопроекта за Държавното обществено осигуряване за 2016 г., както и проекта за Закон за държавната здравно осигурителна каса за 2016 г. "Това е един реалистичен и добър бюджет на фона на общото икономическо развитие на страната и

Валят жалби в ОИК Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Valjat-jalbi-v-OIK-Asenovgrad-news_504698.html

Три жалби са постъпили в ОИК Асеновград за последните няколко дни. Това съобщи председателят Дарина Тодорова, предаде кореспондентът на Actualno.com от града. Две от тях са входирани от Енко Найденов от БСП. Едната е във връзка с шатрата на ПП ГЕРБ, която е разположена в центъра на Асеновград. В документа, председателят на БСП в града твърди, че предизборната агитация на опонентите им е била нерегламентирана. Пред членовете на ОИК Асеновград, обаче, е представено разрешение, че ПП ГЕРБ има осно

Задържаха мъж, гаврил се с жена в тоалетна

http://blagoevgrad.actualno.com/Zadyrjaha-myj-gavril-se-s-jena-v-toaletna-news_504699.html

Арестуваха 27-годишен мъж от Кресна, който направил опит да изнасили своя съгражданка, съобщава "Дарик нюз". От полицията съобщават само инициалите му - Р. Д. Той нападнал младата жена в тоалетната на общинската сграда в Кресна. Разкъсал дрехите й, но тя успяла да избяга. Жената се обадила на своя съпруг, а полицията се задействала веднага след получения сигнал за престъпното деяние. Часове по-късно го арестували. При обиск в дома му полицаите открили и торба с три килограма канабис.

"Догонване на света" - нови стихове от Марко Ганчев

http://books.actualno.com/Dogonvane--na-sveta---novi-stihove-ot-Marko-Ganchev-news_504702.html

„Догонване на света“ е новата книга на големия български писател-сатирик Марко Ганчев. Авторът за пореден път ни доказва остроумието си в редица басни, епиграми, детски стихове и дори в поема. Тази книга искрено ще ви разсмее и дълго ще я помните, защото думите в нея са написани изпод перото на автор, чието въображение просто няма предел. Ганчев умее да превърне в стих всяка случка, всяка дума и приумица, оставяйки ни безмълвни пред таланта му. Майсторът на сатирата, даровитият пое

Тече проверка на община Асеновград и на фирмата изпълнител по случая със свлачището в „Горни Воден“

http://asenovgrad.actualno.com/Teche-proverka-na-obshtina-Asenovgrad-i-na-firmata-izpylnitel-po-sluchaja-sys-svlachishteto-v-Gorni-Voden-news_504701.html

Проверка по случая със свлачището в асеновградския квартал „Горни Воден“ започна Районна прокуратура Асеновград. Институцията се самосезира, съобщи кореспондентът на Actualno.com от Асеновград. Вече е възложена проверка, която да бъде извършена от служители от група „Икономическа полиция“ при РУ на МВР в града. Тя е насочена към осъществените изкопни работи в квартал „Горни Воден“ в Асеновград, вследствие на които се срути скална маса и са нанесени множество

Оспорват вота в съда за две русенски села

http://ruse.actualno.com/Osporvat-vota-v-syda-za-dve-rusenski-sela-news_504703.html

В Русенския административен съд са насрочени две дела по жалби срещу избрани на първи тур кметове. Жалят се решения на Общинската избирателна комисия в Две могили, посочва "Дарик нюз". Първата жалба е от кандидата за кмет на с. Каран Върбовка Георги Иванов от ГЕРБ, съобщиха от съда. Той оспорва решението на общинската избирателна комисия, с което е избран за кмет на населеното място Михаил Трифонов от местна коалиция „Единни за Община Две могили“. В мотивите си жалбоподателят сочи,

Заплата от 1 стотинка за общинските съветници в Кюстендил

http://frognews.bg/news_101005/Zaplata-ot-1-stotinka-za-obshtinskite-savetnitsi-v-Kiustendil/

Общинските съветници да взимат по 1 стотинка заплата за участието си в заседанията на местния парламент. Това е първата докладна записка, внесена за гласуване в новия Общински съвет от коалиция „Кюстендил”, която спечели мнозинство на изборите миналата неделя – 19 от общо 37 съветници.

БНБ пуска златна възпоменателна монета „Св. Мина”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082277

От 2 ноември Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета „Св. Мина” от серията „Българска иконография”. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ. Тя ще се продава на касите на БНБ за 860 (осемстотин и шестдесет)
От 2 ноември Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета „Св. Мина” от серията „Българска иконография”. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ. Тя ще се продава на касите на БНБ за 860 (осемстотин и шестдесет)

БНБ пуска златна възпоменателна монета „Св. Мина”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082263

От 2 ноември Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета „Св. Мина” от серията „Българска иконография”. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ. Тя ще се продава на касите на БНБ за 860 (осемстотин и шестдесет)
От 2 ноември Българската народна банка пуска в обращение златна възпоменателна монета „Св. Мина” от серията „Българска иконография”. Това съобщиха от пресцентъра на БНБ. Тя ще се продава на касите на БНБ за 860 (осемстотин и шестдесет)

Задържаха двама непълнолетни от Афганистан на пътя Разград - Русе

http://pik.bg/задържаха-двама-непълнолетни-от-афганистан-на-пътя-разград---русе-news426784.html

Задържаха двама непълнолетни от Афганистан на пътя Разград - Русе

Две момчета - бежанци от Афганистан, на 12 и 16 години, са задържани на главния път Разград - Русе, малко преди село Осенец, след сигнал, подаден на телефон 112.

Децата твърдят, че са родени в град Кандузи. Предоставена им е полицейска закрила за 48 часа. За случая са уведомени Агенцията за закрила на детето и Районната прокуратура. Предстои настаняването им в Център за бежанци в София.

Шефът на избирателната комисия в София подава оставка по искане на Борисов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639686_shefut_na_izbiratelnata_komisiia_v_sofiia_podava/?ref=rss


Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в София Диляна Иванова е подала оставка по настояване на премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Искането на Борисов е свързано с проблемите при приемането и обработката на протоколите от секционните избирателни комисии в зала "Арена Армеец", гласи съобщението.

Борисов настоя Иванова да подаде оставка, в качеството си на председател на ГЕРБ, тъй като Диляна Иванова е предложена за председател на ОИК –...

Президентът обяви хакерските атаки по изборите за новия "Костинброд" и сайтът му изчезна

http://www.mediapool.bg/prezidentat-obyavi-hakerskite-ataki-po-izborite-za-noviya-kostinbrod-i-saitat-mu-izchezna-news241169.html

Странните хакерски атаки в изборния ден срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР са нова афера "Костинброд", заяви президентът Росен Плевнелиев в петък и добави, че вече е сезирал ДАНС и очаква обяснения. Два часа по-късно сайтът на държавния глава president.bg бе подложен на масирана хакерска атака. От 14 ч днес е почти невъзможно да се влезе в интернет страницата, която периоднично се възстановяваше, но после пак изчезваше. "Видяхме безпрецедентни действия в деня на изборите. Въпреки странните хакерски атаки в деня на изборите, няма да го забравя. Тези хакерски атаки не са случайни и целят да подхранят съмнение в деня на изборите. За мен това е нов "Костинброд”, заяви преди това Плевнелиев. На 25 октомври сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на вътрешното и външното министерство се сринаха, като това доведе до затруднения за гражданите, които нямаше как да проверят онлайн в кои секции ще гласуват. И досега нито една от отговорните институции не е казала докъде е стигнало разследването. "Хакерските атаки целят да подхранят съмненията на гражданите, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее. След като един или друг сайт може да бъдат атакувани, как може да успее едно електронно гласуване. Трябва да се отговори кой инициира тези хакерски атаки, кой плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини", каза Плевнелиев. Атаката срещу президентския сайт от същия тип както срещу ЦИК, ГРАО и МВР Два часа по-късно хакерска атака блокирала сайта на президентството. Около 13 ч. в петък са регистрирани около 50 милиона посещения от сървъри в Тайланд. От прессекретариата на президента заявиха, че не са нанесени щети върху архива на институцията и че сайтът не е пробит, а просто е невидим заради претоварване с едновременни заявки за влизане. Броят им бил между 30 и 50 милиона. Този тип хакерски атаки са известни като DDOS - отказ от услуга. Точно такъв тип бе и атаката, която порази сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР в неделя. Според експерти по киберсигурност в случая с тези атака не става дума за детска игра, а за сериозно организирана група. Това е мнението и на ресорния зам.-министър по информационните технологии Валери Борисов. Да се направи честен анализ на изборите Плевнелиев каза, че очаква да се направи честен анализ и да не се заметат проблеми: "Ако има честен прочит, би следвало депутатите да промяната и Изборния кодекс за това как от тук нататък да работи ЦИК. Очаквам дебат, анализи и последствия от случилото се в неделя". Референдумът е безспорен успех, НС да го разгледа без процедурни хватки Той определи проведения референдум за въвеждането на електронно гласуване като "безспорен успех". "Българите гласуваха масово на референдума. Те показаха, че българското гражданско общество не просто го има и е активно, но далеч е изпреварило демократичното си развитие. Близо 40% от гражданите дадоха гласа си на референдума, гласуваха и не ги спря нито, почти пълното информационно затъмнение, което бе наложено над темата, нито явното демонстративно нежелание на част от партиите да чуят какво мисли народът", заяви Плевнелиев. За да има задължителен характер референдумът, в него трябва да са гласували повече граждани отколкото на последните парламентарни избори – в случая над 3.5 млн. души. В него обаче се включиха към 2.5 млн. души, които обаче бяха достатъчни, за да вкарат въпроса в пленарна зала и сега депутатите трябва да се произнесат по него. Плевнелиев призова Народното събрание бързо и без процедурни хватки да разгледа въпроса, но коментира, че, имайки предвид досегашната практика, "не би следвало да бъдем големи оптимисти". "Нямаме оправдание, че лишаваме гражданите от електронно гласуване, за да гледаме сцените в "Арена Армеец". Надявам се депутатите да бъдат на висотата на избирателките си, не очаквам в НС да се губи излишно време, надявам се да станем свидетели на национално отговорен дебат, а не на процедурни хватки пред очите на българите. Ако управляващите пренебрегнат резултати ще направят голяма политическа грешка. Референдумът може да не успя категорично, но гражданите, които го подкрепиха показват колко много хора застават ясно зад идея за промяна на политическата система”, каза Росен Плевнелиев. Той инициира провеждането на национален референдум с три въпроса за смяна на изборните правила, но парламентът окастри двата въпроса и остави само един – за електронния вот. Допитването е развенчало няколко мита "Няколко мита бяха опровергани, че обществото ни няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация. Сънародниците ни могат да имат леви или лесни идеи, но могат да гласуват в името на държавността надпартийно. Преодолян бе и митът, че референдум и избори ще затруднят гражданите. Те не бяха затруднени от референдума, а от странни организационни решения и противоречиви указания”, каза държавният глава. По думите му не трябва да се позволява "усилията за повече демокрация, които обществото ни полага, да останат на заден план за сметка на скандално поведение на политици, които не следва да имат място в европейска правова държава". "Референдумът е голям успех въпреки всичко. Удовлетворен съм от референдума, гордея съм че съм първият държавен глава, който го инициира”, посочи Плевнелиев. Той обаче отбелязва, че това, че е инициирал референдума "не го прави мой и по никакъв начин не го обвързва с бъдещи президентски избори в страната, които ще се случат след една година". Плевнелиев съобщи по-рано този месец, че следващата година ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат.

Президентът бе застигнат от хакерска атака, след като обяви тази в изборния ден за новия "Костинброд"

http://www.mediapool.bg/prezidentat-be-zastignat-ot-hakerska-ataka-sled-kato-obyavi-tazi-v-izborniya-den-za-noviya-kostinbrod-news241169.html

Странните хакерски атаки в изборния ден срещу сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР са нова афера "Костинброд", заяви президентът Росен Плевнелиев в петък и добави, че вече е сезирал ДАНС и очаква обяснения. Два часа по-късно сайтът на държавния глава president.bg бе подложен на масирана хакерска атака. От 14 ч днес е почти невъзможно да се влезе в интернет страницата, която периоднично се възстановяваше, но после пак изчезваше. "Видяхме безпрецедентни действия в деня на изборите. Въпреки странните хакерски атаки в деня на изборите, няма да го забравя. Тези хакерски атаки не са случайни и целят да подхранят съмнение в деня на изборите. За мен това е нов "Костинброд”, заяви преди това Плевнелиев. На 25 октомври сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на вътрешното и външното министерство се сринаха, като това доведе до затруднения за гражданите, които нямаше как да проверят онлайн в кои секции ще гласуват. И досега нито една от отговорните институции не е казала докъде е стигнало разследването. "Хакерските атаки целят да подхранят съмненията на гражданите, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее. След като един или друг сайт може да бъдат атакувани, как може да успее едно електронно гласуване. Трябва да се отговори кой инициира тези хакерски атаки, кой плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини", каза Плевнелиев. Атаката срещу президентския сайт от същия тип както срещу ЦИК, ГРАО и МВР Два часа по-късно хакерска атака блокирала сайта на президентството. Около 13 ч. в петък са регистрирани около 50 милиона посещения от сървъри в Тайланд. От прессекретариата на президента заявиха, че не са нанесени щети върху архива на институцията и че сайтът не е пробит, а просто е невидим заради претоварване с едновременни заявки за влизане. Броят им бил между 30 и 50 милиона. Този тип хакерски атаки са известни като DDOS - отказ от услуга. Точно такъв тип бе и атаката, която порази сайтовете на ЦИК, ГРАО и МВР в неделя. Според експерти по киберсигурност в случая с тези атака не става дума за детска игра, а за сериозно организирана група. Това е мнението и на ресорния зам.-министър по информационните технологии Валери Борисов. Да се направи честен анализ на изборите Плевнелиев каза, че очаква да се направи честен анализ и да не се заметат проблеми: "Ако има честен прочит, би следвало депутатите да промяната и Изборния кодекс за това как от тук нататък да работи ЦИК. Очаквам дебат, анализи и последствия от случилото се в неделя". Референдумът е безспорен успех, НС да го разгледа без процедурни хватки Той определи проведения референдум за въвеждането на електронно гласуване като "безспорен успех". "Българите гласуваха масово на референдума. Те показаха, че българското гражданско общество не просто го има и е активно, но далеч е изпреварило демократичното си развитие. Близо 40% от гражданите дадоха гласа си на референдума, гласуваха и не ги спря нито, почти пълното информационно затъмнение, което бе наложено над темата, нито явното демонстративно нежелание на част от партиите да чуят какво мисли народът", заяви Плевнелиев. За да има задължителен характер референдумът, в него трябва да са гласували повече граждани отколкото на последните парламентарни избори – в случая над 3.5 млн. души. В него обаче се включиха към 2.5 млн. души, които обаче бяха достатъчни, за да вкарат въпроса в пленарна зала и сега депутатите трябва да се произнесат по него. Плевнелиев призова Народното събрание бързо и без процедурни хватки да разгледа въпроса, но коментира, че, имайки предвид досегашната практика, "не би следвало да бъдем големи оптимисти". "Нямаме оправдание, че лишаваме гражданите от електронно гласуване, за да гледаме сцените в "Арена Армеец". Надявам се депутатите да бъдат на висотата на избирателките си, не очаквам в НС да се губи излишно време, надявам се да станем свидетели на национално отговорен дебат, а не на процедурни хватки пред очите на българите. Ако управляващите пренебрегнат резултати ще направят голяма политическа грешка. Референдумът може да не успя категорично, но гражданите, които го подкрепиха показват колко много хора застават ясно зад идея за промяна на политическата система”, каза Росен Плевнелиев. Той инициира провеждането на национален референдум с три въпроса за смяна на изборните правила, но парламентът окастри двата въпроса и остави само един – за електронния вот. Допитването е развенчало няколко мита "Няколко мита бяха опровергани, че обществото ни няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация. Сънародниците ни могат да имат леви или лесни идеи, но могат да гласуват в името на държавността надпартийно. Преодолян бе и митът, че референдум и избори ще затруднят гражданите. Те не бяха затруднени от референдума, а от странни организационни решения и противоречиви указания”, каза държавният глава. По думите му не трябва да се позволява "усилията за повече демокрация, които обществото ни полага, да останат на заден план за сметка на скандално поведение на политици, които не следва да имат място в европейска правова държава". "Референдумът е голям успех въпреки всичко. Удовлетворен съм от референдума, гордея съм че съм първият държавен глава, който го инициира”, посочи Плевнелиев. Той обаче отбелязва, че това, че е инициирал референдума "не го прави мой и по никакъв начин не го обвързва с бъдещи президентски избори в страната, които ще се случат след една година". Плевнелиев съобщи по-рано този месец, че следващата година ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат.

Плевнелиев: Хакерските атаки в изборния ден са новият "Костинброд”

http://www.mediapool.bg/plevneliev-hakerskite-ataki-v-izborniya-den-sa-noviyat-kostinbrod-news241169.html

Странните хакерски атаки в деня на изборите са нов "Костинброд”, заяви президентът Росен Плевнелиев на брифинг в петък. Той съобщи, че вече е сезирал ДАНС и очаква обяснения. "Видяхме безпрецедентни действия в деня на изборите. Въпреки странните хакерски атаки в деня на изборите, няма да го забравя. Тези хакерски атаки не са случайни и целят да подхранят съмнение в деня на изборите. За мен това е нов "Костинброд”, заяви Плевнелиев. В изборния ден сайтовете на ЦИК, ГРАО, както и на вътрешното и външното министерство се сринаха, като това доведе до затруднения за гражданите, които нямаше как да проверят онлайн в кои секции ще гласуват. "Хакерските атаки целят да подхранят съмненията на гражданите, че електронното гласуване не би следвало да е честно, няма как да успее. След като един или друг сайт може да бъдат атакувани, как може да успее едно електронно гласуване. Трябва да се отговори кой инициира тези хакерски атаки, кой плати за тях, кой от ЦИК даде инструкции да не се дават бюлетини", каза Плевнелиев.   Той коментира още, че хаосът в зала "Арена Армеец" в изборната нощ само е доказал необходимостта от въвеждане на електронно гласуване. Той обаче не отговори конкретно дали ще поиска оставката на членовете на Централната изборна комисия (ЦИК).   Той посочи, че очаква да се направи честен анализ и да не се заметат проблеми.   "Ако има честен прочит би следвало депутатите да промяната и Изборния кодекс за това как от тук нататък да работи ЦИК. Очаквам дебат, анализи и последствия от случилото се в неделя", каза президентът.   Той определи проведения референдум за въвеждането на електронно гласуване като "безспорен успех".   "Българите гласуваха масово на референдума. Те показаха, че българското гражданско общество не просто го има и е активно, но далеч е изпреварило демократичното си развитие. Близо 40% от гражданите дадоха гласа си на референдума, гласуваха и не ги спря нито, почти пълното информационно затъмнение, което бе наложено над темата, нито явното демонстративно нежелание на част от партиите да чуят какво мисли народът", заяви Плевнелиев.   За да има задължителен характер референдумът, в него трябва да са гласували повече граждани отколкото на последните парламентарни избори – в случая над 3.5 млн. души. В него обаче се включиха към2,5 млн. души, които обаче бяха достатъчни, за да вкарат въпроса в пленарна зала и сега депутатите трябва да се произнесат по него.   Парламентът призова Народното събрание бързо и без процедурни хватки да разгледа въпроса, но коментира, че, имайки предвид досегашната практика, "не би следвало да бъдем големи оптимисти".   "Нямаме оправдание, че лишаваме гражданите от електронно гласуване, за да гледаме сцените в "Арена Армеец". Надявам се депутатите да бъдат на висотата на избирателките си, не очаквам в НС да се губи излишно време, надявам се да станем свидетели на национално отговорен дебат, а не на процедурни хватки пред очите на българите. Ако управляващите пренебрегнат резултати ще направят голяма политическа грешка. Референдумът може да не успя категорично, но гражданите, които го подкрепиха показват колко много хора застават ясно зад идея за промяна на политическата система”, каза Росен Плевнелиев.   Той коментира още, че допитването е развенчало няколко мита. "Няколко мита бяха опровергани, че обществото ни няма опит и не може да се възползва от позитивите на пряката демокрация. Сънародниците ни могат да имат леви или лесни идеи, но могат да гласуват в името на държавността надпартийно. Преодолян бе и митът, че референдум и избори ще затруднят гражданите. Те не бяха затруднени от референдума, а от странни организационни решения и противоречиви указания”, каза държавният глава.   По думите му не трябва да се позволява "усилията за повече демокрация, които обществото ни полага, да останат на заден план за сметка на скандално поведение на политици, които не следва да имат място в европейска правова държава".   "Референдумът е голям успех въпреки всичко. Удовлетворен съм от референдума, гордея съм че съм първият държавен глава, който го инициира”, посочи Плевнелиев.   Той обаче отбелязва, че това, че е инициирал референдума "не го прави мой и по никакъв начин не го обвързва с бъдещи президентски избори в страната, които ще се случат след една година". Плевнелиев съобщи по-рано този месец, че следващата година ще обяви дали ще се кандидатира за втори мандат.

Тежък удар за Черно море! Марк Клок аут срещу Берое

http://petel.bg/Tezhak-udar-za-CHerno-more--Mark-Klok-aut-sreshhu-Beroe__132313

Снимка: chernomorepfc.bg Треньорът на Черно море Никола Спасов няма да може да разчита на холандеца Марк Клок и поляка Марчин Буркхардт...

Поляци пак намесват българските спецслужби в покушението над папа Йоан Павел II

http://petel.bg/Polyatsi-pak-namesvat-balgarskite-spetssluzhbi-v-pokushenieto-nad-papa-Yoan-Pavel-II__132314

Снимка: Булфото Полският институт за национална памет (IPN) издаде книга сочеща, че българските специални служби са планирали опита за...

Какво значи името на богиня, за което днес черпят доста българки

http://petel.bg/Kakvo-znachi-imeto-na-boginya--za-koeto-dnes-cherpyat-dosta-balgarki__132315

На 30 октомври (петък), когато православната църква отбелязва деня на Св.мчци Зиновий и Зинови, имен ден празнуват Зорица, Зорница, Зорка,...

Подмяна на водопровод затваря пътен участък във варненския кв. "Виница"

http://petel.bg/Podmyana-na-vodoprovod-zatvarya-paten-uchastak-vav-varnenskiya-kv--Vinitsa__132316

От 3-ти ноември поради подмяна на водопровод и и водопроводни отклонения ще бъде затворен за движение ул. „Цар Борис III“ в...

Ексклузивен кадър на Нова тв: Гъмов и Преслава в страстна целувка

http://petel.bg/Ekskluziven-kadar-na-Nova-tv--Gamov-i-Preslava-v-strastna-tseluvka__132317

Снимка Нова тв Тази вечер Big Brother ще осигури на зрителите си билет за първия ред на премиерата на мюзикъла „Гъмео и Пресиета". Една...

“Досието Петров” с Михаил Билалов има премиера в Париж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081005

Българският филм “Досието Петров” с Михаил Билалов ще бъде излъчен на голям екран в Париж по време на международния кинофестивал “Жан Руш” (носи името на френския режисьор Жан Руш). Премиерата ще е на 6 ноември от 20,30 ч в Музея на човека. Преди прожекцията режисьорът на лентата Георги Балабанов ще изнесе лекция от 16 ч,
Българският филм “Досието Петров” с Михаил Билалов ще бъде излъчен на голям екран в Париж по време на международния кинофестивал “Жан Руш” (носи името на френския режисьор Жан Руш). Премиерата ще е на 6 ноември от 20,30 ч в Музея на човека. Преди прожекцията режисьорът на лентата Георги Балабанов ще изнесе лекция от 16 ч,

Проф.Михаил Мирчев: ГЕРБ откраднаха изборите с един режисиран спектакъл на хаоса

http://tv.pogled.info/news/68853/Prof-Mihail-Mirchev-GERB-otkradnaha-izborite-s-edin-rezhisiran-spektakal-na-haosa

/Поглед.ТВ/ За първи път проф. Мирчев прави цялостен анализ на драматичната изборна нощ, заложническата драма в зала „Арена Армеец“, подмяната на вота, предателството на една социологическа фирма и обяснява целия сценарий по кражбата на демокрацията в София.

Плевнелиев: Кой плати хакерските атаки към ЦИК?

http://www.moreto.net/novini.php?n=305212

Кой плати хакерските атаки към сайта на ЦИК, кой има интерес да компрометира електронното гласуване? Кой даде указания да не се дават бюлетини, това е нов "Костинброд". Тези неща трябва да се проверят. Референдумът е безспорен успех.

Тийнеджър счупи носа на медик в Спешна помощ в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082255

Тийнеджър счупи носа на лекар от
Тийнеджър счупи носа на лекар от "Спешна помощ" след като на два пъти го препращали при различни специалисти в хасковската болница. Инцидентът стана в 16,20 часа в четвъртък в Спешна помощ, съобщи ОД на МВР. 17-годишният Гюнай А. първо отишъл в хирургията, за да му обработят кървяща рана. Оттам обаче го препратили при парамедиците,

Плевнелиев: Атаката срещу сайта на ЦИК е новият "Костинброд"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/plevneliev-atakata-sreshtu-saita-na-cik-e-noviiat-kostinbrod-205111/

Въпреки всичко държавният глава определи допитването като безспорен успех за демократичното развитие на държавата

Шефката на ОИК – София подава оставка по искане на Борисов

http://offnews.bg/news/n_1/n_583106.html

Председателят на ОИК – София Диляна Иванова е подала оставка по настояване на премиера Бойко Борисов, съобщават от ГЕРБ.  Тя подава оставка не само като председател, но и като член на ОИК. Причината за искането на Борисов е, че тя е била предложена от квотата на ГЕРБ за поста. Молбата й за освобождаване от поста ще бъде депозирана в ЦИК до минути. Иванова подава оставка и като член на ОИК-София. Борисов е поискал оставката на Иванова заради скандала с хилядите хора, които прекараха повече от 40 часа в „Арена Армеец“ като заложници на чувалите с бюлетини и протоколите, които трябваше да предадат на ОИК. "Оставката на Иванова бе поискана от Борисов днес, за да не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия (ЦИК) от първи тур. Диляна Иванова подава оставка веднага след настояването на Бойко Борисов", уточняват от ГЕРБ.  От партията предлагат на ЦИК за нов председател на ОИК – София Полина Витанова, която в момента е член на комисията, а по образование е юрист. Припомняме, че именно Иванова нарече припадналите и потърсилите лекарска помощ в "Арена Армеец" симуланти.

Рекордни цени на дървата този сезон

http://pik.bg/рекордни-цени-на-дървата-този-сезон-news426777.html

Рекордни цени на дървата този сезон

Дpacтичнo пocкъпнaхa дъpвaтa зa oгpeв, съобщава „Янтpa ДНЕС” нa бopcитe зa твъpдo гopивo. В мoмeнтa в бaзитe нa тъpгoвцитe тoн нapязaни и нaцeпeни дъpвa ce пpoдaвa пo 180 лeвa. Пocкъпвaнeтo oт кpaя нa лятoтo e c 44 нa cтo. Toгaвa твъpдoтo гopивo ce пpoдaвaшe пo 120 лeвa зa тoн. Дeйcтвитeлнo пocкъпвaнeтo нa дъpвaтa e гoлямo, нo зaвишeнaтa цeнa e oт дocтaвчицитe, оплакват се от бранша. Според направени анализи  yвeличeниeтo нa цeнaтa ce дължи нa нeдocтигa нa дъpвa зa вътpeшния пaзap, зaщoтo ocнoвнo oтивaт зa изнoc нa цeнa oт нaд 100 лeвa зa кyбик. В eдин тoн нapязaни и нaцeпeни дъpвa ca 1,8-2 кyбичecки мeтpa.

Tвъpдoтo гopивo пo 180 лeвa зa тoн e cмeceнa дъpвecинa oт дъб, бyк и гaбъp. Клиeнтитe ce cтъпиcвaт oт пocкъпвaнeтo, нo тъpceнeтo нe e нaмaлялo, зaщoтo зимaтa пoчти e нa пpaгa. Хopaтa кoмпeнcиpaт c пoвeчe въглищa и бpикeти. Tяхнaтa цeнa ocтaвa нeпpoмeнeнa. Внocнитe въглищa oт Укpaйнa ce пpoдaвaт пo 300 лeвa нa тoн. Пaкeтиpaни в чyвaли пo 25 килoгpaмa ca нa цeнa oт 8,90 лв. Бpикeтитe ce тъpгyвaт cъщo пaкeтиpaни. Чyвaлитe ca пo 25 или 30 кг. Цeнaтa нa тoн e 230 лв. Tъpгoвцитe кoмeнтиpaт, чe клиeнтитe пpeдпoчитaт въглищa, въпpeки чe ca пo-cкъпи, зaщoтo ca пo-кaлopични и пo-мaлкo кoличecтвo oт гopивoтo тoпли пoвeчe. 

Роми пребиха жестоко мъж край Сандански

http://pik.bg/роми-пребиха-жестоко-мъж-край-сандански-news426776.html

Роми пребиха жестоко мъж край Сандански

Кръв се ля в село Склаве край Снадански, съобщиха от  полицията.

Роми пребиха жестоко възрастен мъж. Той е оцелял като по чудо. В момент е настанен в болница

В момента хирурзи обработват раните на пострадалия.

Полицията изяснява причините за кървавото меле.

Започва кампания за либерализацията на енергийния пазар у нас

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zapochva-kampaniia-za-liberalizaciiata-na-energiiniia-pazar-u-nas-205107/

Целта е в максимална степен да информираме потребителите за процеса, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Азиатските пазари реагираха смесено на решението на ЯЦБ

http://www.investor.bg/aziia/336/a/aziatskite-pazari-reagiraha-smeseno-na-reshenieto-na-iacb-205105/

Решението на Китай да отмени политиката си за едно дете прати акциите на производителите на храни и продукти за бебета на зелена територия.

А. Гълъбов: Президентът е първият, който обърна внимание на провокацията срещу националната сигурност

http://www.cross.bg/gulubov-politologut-plevneliev-1486263.html

/КРОСС/В изявлението на президента Росен Плевнелиев за референдума виждаме по-твърд начин на говорене, аргументиран и оправдан, коментира пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов. Това е първият представител на българската държава, който обръща внимание на тази провокация срещу националната сигурност, на която бяхме свидетели в деня на първия тур на изборите. Самият факт, че до момента никой официално не заяви позиция по този въпрос, е обезпокояващ, каза той.  Всички бяхме притеснени от аферата „Костинброд". Виждаме две години по-късно къде се намираме с тази афера. Тя предопредели резултатите на изборите и отне немалко гласове от една или друга политическа сила. Сега е много странно да видим тези хакерски атаки и странни указания от членове на ЦИК или ОИК. Очакването ми е проблемите да не се заметат и да се направи честен анализ. Сезирал съм и службите за това. Всичко е в ръцете на политическите сили", каза Росен Плевнелиев. Като втори важен акцент в изказването на президента политологът посочи ясно заявената позиция и очакване към Народното събрание, посочи Гълъбов.  Ако управляващите пренебрегнат резултатите от допитването, ще направят голяма политическа грешка, категоричен бе държавният глава: „Тези над 1,8 милиона българи, които подкрепиха референдума за електронното гласуване, показват много ясно колко много хора застават зад идеята за промяна в политическата система

Трима ученици са в "Пирогов", след като пушили марихуана (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639677_trima_uchenici_sa_v_pirogov_sled_kato_pushili/?ref=rss


Три 15-годишни деца са приети в токсикологията на столичната болница "Пирогов" след упортреба на наркотици, съобщиха от болницата.

Пострадалите са две момичета и едно момче. Първоначално Нова ТВ съобщи, че децата са взели наркотици по време на голямото си междучасие в професионалната гимназия по аудио-, видео и телекомуникации "А. С. Попов" в София, където са ученици.

По-късно днес говорителят на "Пирогов" съобщи, че те са пушили марихуана и им е прилошало. Приложена им е детоксикираща терапия, която има за цел да изчисти организмите им. 

"В момента са настанени в клиниката по токсикология и са без непосредствена опасност за живота. Твърдението, че та са в коматозно състояние не е вярно", заяви Мария Пойразова, цитирана от агенция "Фокус". 

Трима ученици са в "Пирогов" след прием на наркотици

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639677_trima_uchenici_sa_v_pirogov_sled_priem_na_narkotici/?ref=rss


Три 15-годишни деца са приети в токсикологията на столичната болница "Пирогов" след упортреба на наркотици, съобщиха от болницата.

Пострадалите са две момичета и едно момче. По информация на Нова ТВ децата са приели наркотици по време на голямото си междучасие в професионалната гимназия по аудио-, видео и телекомуникации "А. С. Попов" в София, където са ученици.

Децата са взели наркотика от външно лице, съобщават от МВР, като не уточняват вида му. Родителите на децата са...

Гърмяха травестит на бул. "България" в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082248

20-годишен травестит падна жертва на опасния си занаят по бул. "България" в Русе. Веднага след стрелбата по него 20-годишният младеж е позвънил на тел. 112, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той твърдял, че около 19,30 ч. в четвъртък по него гърмял преминаващ клиент.
Дегизираният младеж в женски дрехи обяснил на пристигналия мотопатрул,
20-годишен травестит падна жертва на опасния си занаят по бул. "България" в Русе. Веднага след стрелбата по него 20-годишният младеж е позвънил на тел. 112, съобщиха от полицията в крайдунавския град. Той твърдял, че около 19,30 ч. в четвъртък по него гърмял преминаващ клиент. Дегизираният младеж в женски дрехи обяснил на пристигналия мотопатрул,

Медведев: Положението на руската икономика е устойчиво, въпреки световната криза

http://www.cross.bg/ikonomika-medvedev-ystoiichivo-1486262.html

/КРОСС/ Положението на руската икономика, независимо от кризисните явления в света, е устойчиво и предсказуемо, счита руският премиер Дмитрий Медведев, предаде РИА Новости. „Естествено, тези процеси се отразяват и на ситуацията в нашите страни. Русия трябва да се противопоставя на негативното влияние на такива фактори, като падането на цените на петрола, външния санкционен натиск, закриването на капиталовите пазари и технологиите. Но ние имаме ясен план за действие. Благодарение на неговото реализиране, положението на руската икономика днес е устойчиво и предвидимо“, каза Медведев на заседание на Съвета на правителствените ръководители на страните от ОНД в Душанбе. Според руския премиер, в световната икономика днес се случват дълбоки трансформации. „Те са съпроводени от кризисни явления, както в развитите, така и в развиващите се страни. И проблемите на последните водят до все по-осезаеми последици“, каза той.

Вижте в кои 9 села в пернишко ще има балотаж в неделя

http://www.zapernik.com/politika/vijte-v-koi-9-sela-v-pernishko-shte-ima-balotaj_40431/

В 9 кметства от община Перник ще се проведат балотажи, на първи тур, избрани са кметовете на 13 села. Това сочи справка на сайта на Централната избирателна комисия.

Вяра Церовска от ГЕРБ с 41.08% и Ерик Рангелов от БСП с 21.03% отиват на втори тур в Община Перник.

В селата Кладница, Черна гора, Изток, Студена, Драгичево, Бела вода, Расник, Ярджиловци и Батановци кандидатите за кмет отиват на балотаж.

В Кладница на балотаж отиват Васил Мирчев от ГЕРБ с 42.10% и...

Продължава

Пикасо и децата - всяка събота от 31 октомври до 23 януари в „Квадрат 500"

http://www.cross.bg/pikaso-detzata-zapisvane-1486250.html

/КРОСС/Единадесет тематични детски ателиета по рисуване са част от съпътстващата програма за изложбата на Пикасо в София, инициирана от Посолството на Испания в България и Института „Сервантес". В залите на Двореца ще бъдат експонирани 78 литографии и 7 керамики. От 31 октомври до 23 януари организаторите на изложбата съвместно с Фондация „Изиарт" ще реализират и детска програма всяка събота от 10.00 до 12.00 часа, като участниците в тях първо ще разгледат изложбата, а след това ще имат занимания в другия филиал на Националната галерия - „Квадрат 500". Ателиетата са напълно безплатни за децата, като включват теоретична и практическа част по няколко теми: Интерпретации на класически картини и Пикасо, Кубизъм, Митологията и Пикасо, Японски щампи и Пикасо, Колаж, Портрет и Пикасо, Африкански маски и Пикасо, Монотипия, Линогравюра. Заниманията са в рамките на програмата „Изкуство за малките" на Фондация „Изиарт" и Фондация „Америка за България", която се радва на голям успех вече 4 години. Идеята е децата да имат безплатен достъп до ателиета по рисуване, да рисуват и да се забавляват, като едновременно с това се запознават с произведенията на изкуството в галериите. На децата се осигуряват материали за заниманията, като те могат да потърсят съвет или помощ от преподаватели от фондацията

Танц в тъмнината

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/tanc-v-tymninata-6044615

Спектакълът "Затъмнение" на Филип Сер в рамките на фестивала One Dance Week

Новият общински съвет актуализира бюджета на морската столица

http://www.moreto.net/novini.php?n=305217

Първата задача на новия общински съвет във Варна ще бъде актуализацията на бюджета на града за 2015 година. Това става ясно от разчета на времето, в което се засичат конституирането на новия местен парламент и нуждата от ревизия в общинската хазна.

В "Пирогов" приеха три дрогирани деца (обновена)

http://offnews.bg/news/n_1/n_583104.html

Три 15-годишни деца – две момичета и едно момче, са настанени в „Пирогов” след употреба на наркотици.  Това каза говорителят на болницата Мария Пойразова. Тя опроверга твърденията, че някои от децата са били в кома.  Учениците от Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация "А. С. Попов" в София бяха откарани в токсикология след употреба на наркотици. Към момента няма данни те да са в опасност за живота, но остават под наблюдение. По-късно стана ясно, че се е наложило децата да бъдат хоспитализирани, след като са пушили марихуана в училище. По думите на Мойразова децата са докарани в лечебното заведение в съзнание, като момчето е било по-превъзбудено, докато двете момичета са били по-отпуснати и сънливи. „Те остават за лечение и наблюдение в клиниката по детска токсикология”, уточни Пойразова, като добави, че за момента е трудно да се каже колко време ще останат там. „Няма как да се каже, ден или два ще останат, колкото изисква състоянието им”, каза още тя

Отказът на властта да чуе 1,8 милиона българи ще има сериозни политически последствия

http://www.cross.bg/glasyvane-referendym-referendyma-1486259.html

/КРОСС/ Преди дни се проведе вторият в най-новата ни история национален референдум. За съжаление, още преди да успеем да прочетем гласа на хората, политическата действителност отново ни напомни за всички проблеми, с които се налага да се справи обществото. Искам да погледнем внимателно към референдума и да разчетем правилно какво ни казаха българските граждани. Не бива да позволяваме усилията за повече демокрация, които цялото наше общество полага вече повече от четвърт век, да останат на заден план за сметка на провокативни действия и скандално поведение на политици, които не би следвало да имат място в една европейска правова държава, в която обществото очаква институциите да могат да подведат под отговорност всеки нарушител на реда и закона в страната. Не може да има друг прочит на резултатите от проведения референдум, освен че гражданите днес искат да бъдат активни участници във вземането на решения в държавата и са готови да дадат своя принос не само по време на избори, а и чрез възможностите на пряката демокрация. Благодаря на всички наши сънародници, които взеха участие в допитването до народа. Благодаря и на тези, които изразиха своята позиция, гласувайки с „не". Те заслужават благодарност, защото не се подведоха по открития бойкот, който някои политически партии се опитаха да организират

По настояване на Б. Борисов председателят на ОИК-София Диляна Иванова подава оставка

http://www.cross.bg/ivanova-borisov-sofiya-1486260.html

/КРОСС/ Председателят на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов поиска оставката на председателя на Общинска избирателна комисия - София Диляна Иванова, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.  Борисов настоява за оставката на Иванова поради създалото се обществено напрежение във връзка с приема и обработката на протоколите от секционните избирателни комисии в зала „Арена Армеец". Борисов настоя Иванова да подаде оставка, в качеството си на председател на ГЕРБ, тъй като Диляна Иванова е предложена за председател на ОИК - София от квотата на ГЕРБ. Оставката на Иванова бе поискана от Борисов днес, за да не се компрометира или възпрепятства предаването на протоколите в Централната избирателна комисия от първи тур. Диляна Иванова подава оставка веднага след настояването на Бойко Борисов. Молбата й за освобождаване от поста ще бъде депозирана в ЦИК до минути. Иванова подава оставка и като член на ОИК-София.ГЕРБ предлага на ЦИК за нов председател на ОИК - София Полина Витанова. По образование и професия Витанова е юрист. В момента е член на ОИК - София. На предходни избори Полина Витанова е била председател на 23 РИК - София.

Най-печелившият готвач в света

http://recipes.actualno.com/Naj-pechelivshijat-gotvach-v-sveta-news_504696.html

Едва ли има човек, който да не познава от малкия екран известния с избухливия си нрав и циничен език шотландец. С участието си в риалити програмите „Кошмари в кухнята“, „Кухнята на ада“ и „Мастър шеф“ Гордън Рамзи набира не само огромна популярност, но и печели противоположни реакции на зрителите – от силни симпатии до яростна нетърпимост. Неговите язвителни забележки от рода на: „Ако влезеш във фурната, ще направиш живота ми далеч по-лесен“

Община Шумен обяви поръчка за зимно поддържане за 144 хил. лв.

http://shumen.actualno.com/Obshtina-Shumen-objavi-porychka-za-zimno-poddyrjane-za-144-hil-lv-news_504684.html

Обществена поръчка за зимно поддържане – снегопочистване, опесъчаване, лугиране на общинска пътна мрежа за 2016 г. обяви община Шумен. Прогнозната стойност на поръчката е 144 хил. лв. без ДДС, допълва Topnovini.bg. Според обявлението, публикувано в сайта на Агенцията по обществени поръчки, ще бъдат почиствани, опесъчавани и лугирани 142.524 км пътни настилки в общината, квартали на града и селата на територията на община. Договорът за изпълнение на поръчката е за една календарна година о

Без опасност за живота са трите деца, употребили наркотици в софийско училище

http://sofia.actualno.com/Bez-opasnost-za-jivota-sa-trite-deca-upotrebili-narkotici-v-sofijsko-uchilishte-news_504685.html

Трите деца, които бяха приети в лечебното заведение след употреба на наркотици, са без непосредствена опасност за живота. Това съобщи по време на брифинг говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов” Мария Пойразова, предаде "Фокус". Тя припомни, че две момичета и едно момче на 15 години са докарани от екип на „Спешна помощ” в УМБАЛСМ „Пирогов”, след като са пушили марихуана в училище. „В момента те са настанени в клиниката по токсикология и са без непосредств

Балотаж за 21 населени места в Сливенско

http://sliven.actualno.com/Balotaj-za-21-naseleni-mesta-v-Slivensko-news_504687.html

В 21 населени места от община Сливен ще се проведе втори тур на местните избори за избор на кмет на община Сливен и кмет на населено място, става ясно от решение на Общинската избирателна комисия. На балотаж се явяват кандидатите в Сливен, Кермен и в селата Биково, Божевци, Бяла, Гергевец, Глуфишево, Градско, Драгоданово, .Калояново, Ковачите, Крушаре, Панаретовци, Самуилово, Скобелево, Сотиря, Средорек, Старо село, Тополчане, Трапоклово и Чокоба, допълва Topnovini.bg. ОИК - Сливен утвърди бюл

1013 ученици получават стипендия по проект "1000 стипендии"

http://goodnews.actualno.com/1013-uchenici-poluchavat-stipendija-po-proekt-1000-stipendii-news_504688.html

За учебната 2015/2016-та година Фондация „Комунитас” ще даде стипендия на 1013 ученици от 7-ми до 12-и клас от цялата страна имащи желание за бъдещо личностно развитие в хуманитарните, естествените науки и изкуствата, съобщиха организаторите на Проект "1000 стипендии". Основна стипендия (500 лева за учебната година и 200 лева за книги) се присъжда на 517 ученика, а на 412 получат поощрителна стипендия (200 лева за книги). Тази година в по-високата стипендиантска категория, за която

Сметната палата чака до месец отчетите на участниците в изборите

http://izbori2015.actualno.com/Smetnata-palata-chaka-do-mesec-otchetite-na-uchastnicite-v-izborite-news_504690.html

В 30-дневен срок след изборния ден лицата, които представляват партиите, инициативните комитети или коалициите – участници в изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври трябва да представят пред Сметната палата на хартиен и електронен носител отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания. За участниците, за които изборите, приключиха на първия тур, този срок изтича на 24 ноември, а за тези, които участват на втория тур &ndas

Затвориха в психиатрията двойния убиец от Долно Езерово

http://burgas.actualno.com/Zatvoriha-v-psihiatrijata-dvojnija-ubiec-ot-Dolno-Ezerovo-news_504691.html

Извършителят на двойното убийство в Долно Езерово Драгия Радневски е бил настанен в психиатрията днес сутринта, съобщиха за Topnovini.bg от Областната дирекция на МВР в Бургас. Предстои да му бъде направена експертиза, която ще установи дали е психически адекватен към ситуацията, за да може да му бъде повдигнато обвинение, обясниха още от полицията. Все още обаче не може да се каже колко време ще отнеме това. След като приключи психическата експертиза и се установи дали Драгия е стабилен, ще м

Арестуваха 17 годишен младеж, счупил носа на лекар в Хасково

http://haskovo.actualno.com/Arestuvaha-17-godishen-mladej-schupil-nosa-na-lekar-v-Haskovo-news_504694.html

Полицията в Хасково арестува 17 годишното момче, което вчера следобед нападна лекар от Спешно отделение, а районната прокуратура образува бързо производство срещу него, информира Topnovini.bg. В четвъртък към 16 часа 17-годишният младеж отишъл с баща си в хирургията на МБАЛ „Хасково“ в Хасково за обработка на кървяща рана. Лекарите го препратили за преглед в отделението по Спешна помощ. Когато отишъл там, дежурният лекар ги върнал към първото отделение, за да се обработи раната хиру

Съкровище от монети и накити намерено край странджанското село Бродилово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082227


Съкровище от сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети, сребърни гривни и обеци откриха археолозите край странджанското село Бродилово.
Това е най-ценната находка в третия сезон от проучването на археологическия обект в м.“Пастич“, където работи екипът от докторанти и студенти е ръководен от Деян Дичев и консултиран от
Съкровище от сребърни тетрадрахми на Маронея, Одесос, Тасос, бронзови монети, сребърни гривни и обеци откриха археолозите край странджанското село Бродилово. Това е най-ценната находка в третия сезон от проучването на археологическия обект в м.“Пастич“, където работи екипът от докторанти и студенти е ръководен от Деян Дичев и консултиран от

Фандъкова: Пламен Църноречки е кметът, който построи най-много детски градини в района си

http://frognews.bg/news_101004/Fandakova-Plamen-TSarnorechki-e-kmetat-koito-postroi-nai-mnogo-detski-gradini-v-raiona-si/

„Пламен Църноречки е районният кмет, който успя да построи най-много детски градини – осем нови сгради в последните няколко години. Така успяхме да осигурим над 700 допълнителни места за децата в „Красно село“. Заради свършената работа Пламен има моето доверие и аз стоя убедено зад неговата кандидатура за кмет на района“. Tова каза Йорданка Фандъкова при проверка на строителството на нова детска градина в район „Красно село“, на която присъстваше и кандидатът за районен кмет инж. Пламен Църноречки.

14-годишни пианисти свирят в „Опера Бастий“ в Париж

http://pik.bg/14-годишни-пианисти-свирят-в-„опера-бастий“-в-париж-news426764.html

14-годишни пианисти свирят в „Опера Бастий“ в Париж

Двама 14-годишни пианисти ще представят българската клавирна школа в „Опера Бастий“ в Париж. 
В навечерието на Деня на народните будители Николай Димитров от Училището по изкуствата в Русе и Николай Маринов от Музикалното училище в Пловдив бяха поканени да участват в концерта на лауреатите на Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso-Paris”, предава кореспондентът на БГНЕС от крайдунавския град.

Изявата им в модерната опера, изградена на мястото на прочутата Бастилия във френската столица, ще бъде в навечерието на Коледа на 18 декември.

Николай Димитров от Русе е възпитаник на клавирния педагог Даниела Кюркчиева. Той е един от малцината музиканти от цял свят, които имат награди и от трите издания на конкурса – в Лондон, Виена и Париж. Това му дава правото да се представи в три от най-големите зали в света – в „Роял Албърт Хол“ в Лондон, в „Музикферайн“ във Виена и сега в „Опера Бастий“ в Париж.

Връстникът му Николай Маринов от Пловдив, ученик на клавирния педагог Светлана Косева, прави своя дебют на сцената на конкурса. В концерта ,заедно с двамата млади българи, ще участват музиканти от над 20 страни от цял свят, носители на награди от „Grand Prize Virtuoso-Paris”.

Шофьор блъсна момиче и избяга. Полицията го издирва

http://petel.bg/SHofor-blasna-momiche-i-izbyaga--Politsiyata-go-izdirva__132308

Илюстрация: Булфото Служители от сектор “Пътна полиция” издирват водач на моторно превозно средство, блъснал пешеходка и напуснал...

Одобриха проекта за бюджет 2016. Според министър Горанов е реалистичен. Вижте какво ни чака

http://petel.bg/Odobriha-proekta-za-byudzhet-2016--Spored-ministar-Goranov-e-realistichen--Vizhte-kakvo-ni-chaka__132309

Снимка: Булфото Правителството одобри законопроекта за Бюджет 2016 и бюджета за ДОО и за НЗОК за 2016 г. Това каза на брифинг министърът на...

Борба за живот: Зловеща новина за бъдеща майка в 20-та седмица от бременността й

http://petel.bg/Borba-za-zhivot--Zloveshha-novina-za-badeshha-mayka-v-20-ta-sedmitsa-ot-bremennostta-y-__132310

Шели и нейният съпруг Грег били щастливи, когато узнали, че ще станат родители на близнаци. Въпреки това, в 20 седмица от бременността й...

БАН признаха истината за ракията, която всеки българин трябва да знае

http://petel.bg/BAN-priznaha-istinata-za-rakiyata--koyato-vseki-balgarin-tryabva-da-znae__132312

Илюстрация: Булфото Учени от БАН и медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, откриха, че ракията е...

Време е район „Искър” да излезе от безвремието

http://www.cross.bg/horata-detski-gerb-1486258.html

/КРОСС/ - Г-н Цветков, отивате на балотаж в район „Искър" - на каква подкрепа разчитате? - Разчитам на подкрепата на моите съкварталци - хората от район „Искър" - жк „Дружба" 1 и 2, „Цариградски комплекс", кварталите „Абдовица и „Д. Миленков" и село Бусманци. Всички кандидати, които не отидоха на балотаж, изразиха своята подкрепа за мен и желание за промяна на лошото управление в района. И ако бъда избран в неделя, заедно ще направим „Дружба" красива и справедлива. - Какво е вашето послание към хората, които не са гласували на първи тур?- Нека да подкрепят мен, за да се борим за прекратяване на концесията за водата и на договорите с частни фирми за сметосъбиране. Време е да сложим край на терора на „Софийска вода" и да осигурим места за всички деца в общинските ясли и детски градини. Да сложим край на комисионното и корупционното презастрояване. Защото по какъв друг начин една реституирана земеделска земя насред жилищен комплекс сменя предназначението си и става строителна площадка? Да спрем приватизацията в нашия град и да подкрепим общинската собственост и фирми. Общинската собственост трябва да носи полза за гражданите на района, които честно си плащат данъците, а не да бъде използвана за облаги на отделни лица и не дай, Боже - на администрацията

Започва четвъртият благотворителен ултрамаратон "1000 Balkan Charity Challenge"

http://offnews.bg/news/n_1/n_583080.html

В събота започва четвъртото издание на благотворителния ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“. Участниците в него ще изминат 1051 километра в рамките на 11 дни. Абсолютната разлика във височината на трасето е 3500 метра. Маратонът е разделен на два етапа. Първият включва каране на велосипед, а през втория участниците ще тичат по 60 километра на ден. Благотворителната надпревара ще се проведе на територията на България и Румъния. Участниците ще потеглят в 7:30 сутринта от централата на Unicredit Bank в Букурещ към София. На 3 ноември около 15:30 часа се очаква да достигнат площад Света Неделя в столицата ни. На следващият ден ще потеглят обратно към Румъния където ще бъде финалът на състезанието. Благотворителната инициатива събра над 120 000 евро за трите години, през които се провежда. След постигнатия успех, през тази година маратонът си поставя за цел да събере средства за 12 социални проекта – 4 от България и 8 от Румъния. Основен спонсор на маратона е УниКредит, партньори от българска страна са Фондация "Помощ за благотворителността в България" (ФПББ) и "HOSPICE CasaSperantei" Можете да видите пълния маршрут на маратона  тук .

Живото Барби стана DJ, пусна първото си парче (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_583075.html

Живото Барби от руски произход Валерия Лукянова започна кариера на DJ и пусна първото си парче. То е записано съвместно с музикалния проект "Jack Jack" и е вдъхновено от стиловете на 2000-ните години. Определелят трака като "танцувален, клубен". Парчето е озаглавено "Jack Your Barbie" ("Включи своето Барби"). Валерия Лукянова стана известна със стремежа си да заприлича на истинска кукла Барби. Лукянова твърди, че няма пластични операции, но според феновете й тя е платила около 800 000 долара, за да изглежда като кукла Барби. Човешкото Барби се гордее с външния си вид и със "слънцеядството" си, което е оцеляване чрез "космическа микрохрана", иначе позната като въздух и светлина. "През последните седмици изобщо не съм огладнявала. Надявам се, че това е последната фаза, преди да премина изцяло на въздух и светлина", каза тя по-рано тази година. Дядото ѝ е от Сибир. Той често посещава майката на Барбито - Ирина Пашкеева, която е на 47 г. и живее в Крим. Ирина е твърд поддръжник на присъединяването на други региони от южна и източна Украйна към Русия.

ЦИК наказва Сидеров за скъсаната бюлетина и "герберска клика"

http://offnews.bg/news/n_1/n_583076.html

Лидерът на Атака ще отнесе две глоби за агитация в изборния ден, а партийната му телевизия - още една. Това става ясно от вчерашните решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). Всички сигнали са подадени от председателят на СЕМ Георги Лозанов. При първо нарушение на забраната за агитация глобата е от 2 000 до 5 000 лв, а при повторно - от 5 000 до 15 000 лв. Това означава, че Сидеров може да бъде наказан с до 20 000 лв за това, а партийната телевизия с до 5 000 лв.  Първият сигнал е за това, че в изборния ден Сидеров демонстративно скъса бюлетината за националния референдум, като освен това отправи неприлични призиви към държавния глава Росен Плевнелиев. Затова в решението си ЦИК пише, че Сидеров не само е нарушил забраната за агитация в изборния ден, но и е "накърнил добрите нрави". Следващият сигнал срещу Сидеров отново е за агитация в изборния ден, но този път път в ефира на партийната телевизия "Алфа". В предаването „Неделя ден Господен“ той не само призовава „хората да подкрепят Атака и да свалят от власт престъпната герберска клика“, но и заявява, „че няма да спазва никакви правила на изборния ден“. Последния сигнал на СЕМ до ЦИК е срещу агитационни материали, излъчени по телевизия "Алфа" по време на изборния ден. В предаване от 12 до 15 часа водещите и техните събеседници многократно са агитирали за подкрепа на „Атака“ и позиция „не“ на националния референдум, както и срещу ГЕРБ. Сега от ЦИК трябва да съставят актове за извършените нарушения, а след това областния управител да определи какъв ще бъде размерът на глобите, който Сидеров трябва да плати заради погазването на закона. Лидерът на Атака има право да обжалва и трите решения на ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок.

КАТ конфискува мотоциклета на дядо

http://pik.bg/кат-конфискува-мотоциклета-на-дядо-news426757.html

КАТ конфискува мотоциклета на дядо

72-годишен мъж от Монтана доброволно се раздели с мотоциклета си, след като неговият „Пиаджо Веспа 150“ бил открит в шенгенската информационна система, пише Трибали.
К.А. отишъл в КАТ, за да снеме от регистрация мотоциклета. При проверката било установено, че „Пиаджо-то“ е обявено за издирване преди година в Италия. Мъжът оставил мотоциклета в полицията заедно с всички документи.
Полицейска преписка уточнява, как вероятно крадения мотоциклет е стигнал в Монтана.

"Цирк! Моето различно семейство" търси различните конфигурации, в които живеем

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/30/2639458_cirk_moeto_razlichno_semeistvo_tursi_razlichnite/?ref=rss


"Цирк! Моето различно семейство" - под това заглавие третото издание на арт фестивала "София куиър форум" кани всички, които мислят, че в тяхното семейство има нещо нестандартно, особено и чудато спрямо общоприетата представа, да изпращат материали за нова изложба.

Под мотото "Сладък съюз" форумът, посветен на половата идентичност и сексуалната ориентация си поставя за цел да излезе извън най-често асоциираните с ЛГБТ обществото (лесбийки, гей, би- и транссексуални) теми и да потърси...

Изложба на творби на Пикасо гостува в София

http://pik.bg/изложба-на-творби-на-пикасо-гостува-в-софия-news426747.html

Изложба на творби на Пикасо гостува в София

За трети пореден път българските ценители на Пикасо ще могат да се насладят на творбите му, съобщи Bulgaria on air. До 25 януари Националната художествена галерия в столицата представя над 80 картини на испанския художник.

„Дайте ми един музей и аз що го напълня“. Прочутата реплика на Пабло Пикасо с пълна сила отеква днес в залите на Националната художествена галерия в София. Оригинални творби на каталунския художник ще вдъхновяват любители на изкуството у нас с типичната за него тема - за любовта. 

Вдъхновяващите произведения са разнообразни, но авторът винаги е разпознаваем. Пикасо е между десетте най-скъпо продавани художници в света - имало е години, когато цената на една картина е стигала 240 млн. евро. Произведенията, представени в Националната художествена галерия, имат приблизителна застрахователна стойност около 4 млн. евро. Експозицията му е част от програмата Picasso Exterior. Тя стартира през 2001 с изложба в Ню Йорк, а след това е представена в над десет държави, днес вече и в България.

Казват, че Пикасо подчинявал представителките на нежния пол със своята настойчивост. Влюбвал се, страдал, и накрая разбирал, че всяка е поредна. Именно затова, основни герои в литографиите и графиките на творбите му са жените спътнички в живота му – цяла зала е посветена на художничката Франсоаз Жило, единствената жена, която го е изоставила, както и на по-младата с 40 години последна негова муза – Жаклин, която се самоубива, малко след смъртта му.

Организатор на изложбата е посолството на Испания в София. Експозицията е подготвена от къщата-музей Пикасо в Малага. Включва 78 литографии и седем керамични произведения, подбрани от директора на къщата-музей Хосе Мария Луна, който дойде в София за откриването.

Музеят в Малага е създаден по желание на самия художник в родния му град. Отворен е с даренията на внука на Пикасо Бернар Руис-Пикасо и жена му Кристин и съдържа 233 произведения.

Почитателите на Пикасо ще могат да се потопят в света на Вечното му търсене в София до 25 януари 2016.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-10-29/pikaso-v-sofiya

"Лидл" отбелязва 60% ръст на клиентите за изминалите 5 години

http://frognews.bg/news_101003/Lidl-otbeliazva-60procenta-rast-na-klientite-za-izminalite-5-godini/

По повод 5-та година от стъпването си на българския пазар, "Лидл България" оповести обобщени данни за постигнатите от веригата резултати от 2010 г. досега.

"Опера Бастий" в Париж очаква пианиста Ники Димитров

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5082220

"Опера Бастий" в Париж очаква 14-годишния пианист Николай Димитров, съобщиха от Националното училище по изкуствата в Русе. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева е поканен да свири като лауреат на поредното издание на Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso". Той ще излезе на сцената в навечерието на Коледа, на 18 декември.
"Опера Бастий" в Париж очаква 14-годишния пианист Николай Димитров, съобщиха от Националното училище по изкуствата в Русе. Възпитаникът на клавирния педагог Даниела Кюркчиева е поканен да свири като лауреат на поредното издание на Международния конкурс "Grand Prize Virtuoso". Той ще излезе на сцената в навечерието на Коледа, на 18 декември.

Почти 2,5 млн. българи живеят с доходи под линията на бедност

http://www.moreto.net/novini.php?n=305216

1/3 от българите живеят в условия на тежки материални лишения. Почти 2,5 милиона пък са с доходи под линията на бедност. Тази мрачна картина на родната реалност очерта редовното изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Разчитам на гласа на всеки разочарован от досегашното управление

http://www.cross.bg/ilinden-raiion-raiiona-1486257.html

/КРОСС/ - Как оценявате шансовете си да убедите гласоподавателите от район „Илинден" да ви подкрепят на балотажа? - Вярвам в разума и преценката на всеки жител на район „Илинден" за кой кандидат ще даде своя вот. Разчитам на всички, които ме подкрепиха на първия тур, да го направят отново. Може би не е нужно да казвам, че разчитам на всеки разочарован от досегашното стопанисване на района, на всеки, който желае промяна. На тези, които не са упражнили правото си на вот на 25 октомври, искам да кажа, че всеки глас има значение за по-доброто развитие на нашия дом. Затова гласувайте за хората, за осигуряване на достойния живот за вашите семейства! - Какво ще бъде първото, което ще направите, ако бъдете избран за районен кмет?- Ще работя за изграждането на безопасна среда в детските градини и общинските училища на територията на района. Настилката и оградите в дворовете не са ремонтирани от десетки години - това трябва да се промени! Ще работя за подобряване инфраструктурата на кварталните улици, които са в окаяно състояние, както и за изграждането на междублокови детски и спортни площадки, които да бъдат ползвани с удоволствие от всички жители на нашия „Илинден". Важен е и ремонтът на читалищата и библиотеките. Помня когато те бяха културни средища, а сега за наше съжаление са вехти паметници на културата, забравени от властта

Пуснаха срещу гаранция от 100лв. 28-годишен перничанин, шофирал пиян и без книжка, 13 други са санкционирани на пътя при полицейска акция

http://www.zapernik.com/pernik/pusnaha-sreshtu-garanciya-ot-100lv-28-godishen-pernichanin-shofiral-piyan-i_40430/

Полицаи привлякоха като обвиняем перничанин, шофирал автомобил без книжка и в нетрезво състояние.

На 24 октомври пътни полицаи проверили лек автомобил „Рено 21”, шофиран от 28-годишният Б.Г. Колата била засечена на ул. „Миньор” в областния град, а шофьорът управлявал в едногодишния срок на наказанието му по административен ред с отнета книжка. Алкохолната му проба се оказала положителна – 2, 46 промила. Привлечен е като обвиняем и му е наложена мярка за...

Продължава

Ало измамници нападнаха Гърция

http://pik.bg/ало-измамници-нападнаха-гърция-news426755.html

Ало измамници нападнаха Гърция

Ало измамниците от горнооряховските ромски квартали „Калтинец” и „Гарата” превзеха цяла Гърция. След като в България броят на наивниците и балъците, които да се хващат в мрежата им, чувствително намаля, те решиха да изнесат „бизнеса” си в южната ни съседка. „Ударни групи” от изпечени измамници от няколко месеца са се пренесли на територията на Атина, Солун, Пирея и други големи гръцки градове. Там те продължават с престъпната си дейност, като включват към нея и български цигани, които от години живеят на юг. Те са им необходими, за да водят разговора на перфектен гръцки език с жертвите и след това да вземат парите.  Българските измамници, които стоят в основата на престъпленията, в Гърция се чувстват изключително комфортно, тъй като лицата им още не са познати на местната полиция, а със скъпите си коли и златните ланци демонстрират финансово благополучие и са вън от подозрение. „Гръцките колеги още си нямат представа с каква страшна напаст предстои да се борят. разказват горнооряховски полицаи.

15-годишни се озоваха в Токсикологията вместо в клас

http://www.cross.bg/intoksikatzii-narkotitzi-godishni-1486261.html

/КРОСС/Три 15-годишни деца - две момичета и едно момче, са приети в "Пирогов" след като са се напушили рано тази сутрин в двора на Професионалната гимназия по аудио-, видео и телекомуникации "А. С. Попов" в София на бул. "Сливница" 50.  Учениците са настанени в токсикологията на "Пирогов". От там уточниха, че тийнейджърите повръщат и са отпаднали и отрекоха първоначалната информация на СДВР, че един от тях е изпаднал в кома. Деветокласниците са пушили т.нар. „друсана трева" по време на голямото междучасие в двора на столичната гимназия. След приема на веществото двете момичета и едно момче са започнали да провръщат и са изгубили съзнание. Според преподавателите и съучениците на децата младежите са добри ученици и няма признаци да са употребявали преди наркотици. Само преди дни бя оповестени резултатите от изследване във Варна, според които честотата на средно тежките и тежки интоксикации от наркотици при младежи на възраст между 10 и 18 години е четирикратно завишена. Изследването показа още, че марихуаната, като причина за остри интоксикации, е 3,3 пъти по-честа сред учениците през тази година, в сравнение с предходната. Острите алкохолни интоксикации при младежи от 10 до 18 годишна нараства с 12,5 пъти повече в сравнение с миналата година.        

15-годишни момчета се озоваха в Токсикологията вместо в клас

http://www.cross.bg/intoksikatzii-dvora-gimnaziya-1486261.html

/КРОСС/Три 15-годишни момчета са приети в "Пирогов" след като са се напушили рано тази сутрин в двора на Професионалната гимназия по аудио-, видео и телекомуникации "А. С. Попов" в София на бул. "Сливница" 50.  Учениците са настанени в токсикологията на "Пирогов". От там уточниха, че тийнейджърите повръщат и са отпаднали и отрекоха първоначалната информация на СДВР, че един от тях е изпаднал в кома. Деветокласниците са пушили т.нар. „друсана трева" по време на голямото междучасие в двора на столичната гимназия. След приема на веществото двете момичета и едно момче са започнали да провръщат и са изгубили съзнание. Според преподавателите и съучениците на децата младежите са добри ученици и няма признаци да са употребявали преди наркотици. Само преди дни бя оповестени резултатите от изследване във Варна, според които честотата на средно тежките и тежки интоксикации от наркотици при младежи на възраст между 10 и 18 години е четирикратно завишена. Изследването показа още, че марихуаната, като причина за остри интоксикации, е 3,3 пъти по-честа сред учениците през тази година, в сравнение с предходната. Острите алкохолни интоксикации при младежи от 10 до 18 годишна нараства с 12,5 пъти повече в сравнение с миналата година.        

15-годишни момчета се озоваха в Токсикологията вместо в клас

http://www.cross.bg/intoksikatzii-sravnenie-mladezhi-1486261.html

/КРОСС/Три 15-годишни момчета са приети в "Пирогов" след като са се напушили рано тази сутрин в двора на Професионалната гимназия по аудио-, видео и телекомуникации "А. С. Попов" в София на бул. "Сливница" 50.  Учениците са настанени в токсикологията на "Пирогов". От там уточниха, че тийнейджърите повръщат и са отпаднали и отрекоха първоначалната информация на СДВР, че един от тях е изпаднал в кома. Само преди дни бя оповестени резултатите от изследване във Варна, според които честотата на средно тежките и тежки интоксикации от наркотици при младежи на възраст между 10 и 18 години е четирикратно завишена. Изследването показа още, че марихуаната, като причина за остри интоксикации, е 3,3 пъти по-честа сред учениците през тази година, в сравнение с предходната. Острите алкохолни интоксикации при младежи от 10 до 18 годишна нараства с 12,5 пъти повече в сравнение с миналата година.        

Плевнелиев: Хакерската атака в неделя – Костинброд 2

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/plevneliev-hakerskata-ataka-v-nedelia-kostinbrod-2-6044611

Президентът обяви, че е сезирал ДАНС и очаква обяснения за срива на сайтове на институции в изборния ден

Съдия Боян Магдалинчев: Никой никога не е печелил война със съдебната власт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081849

С председателя на Асоциацията на административните съдии, разговаря Анна Заркова  
- Съдия Магдалинчев, мой познат студент по право, който обяснимо е на страната магистратите в спора им с финансовия министър Горанов, пита: защо изобщо се разправят с него, а не му повдигнат обвинение за неспазване на закона,
С председателя на Асоциацията на административните съдии, разговаря Анна Заркова - Съдия Магдалинчев, мой познат студент по право, който обяснимо е на страната магистратите в спора им с финансовия министър Горанов, пита: защо изобщо се разправят с него, а не му повдигнат обвинение за неспазване на закона,

Първо в "24 часа": Местят двойния убиец от Долно Езерово в психиатрия, полиция ще го пази нон стоп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082214


Драгия Радневски вече е изписан от отделението по неврохуриргуя в бургаската МБАЛ и ще бъде откарат в психодиспансера, научи „ 24 часа”.
Изследванията показаха, че пациентът няма здравословен проблем, който изисква лечение при нас, потвърди шефът на отделението д-р Николай Недев.
52-годишният Радневски застреля в сряда майка и дъщеря в бургаския
Драгия Радневски вече е изписан от отделението по неврохуриргуя в бургаската МБАЛ и ще бъде откарат в психодиспансера, научи „ 24 часа”. Изследванията показаха, че пациентът няма здравословен проблем, който изисква лечение при нас, потвърди шефът на отделението д-р Николай Недев. 52-годишният Радневски застреля в сряда майка и дъщеря в бургаския

За издръжката на четиричленно семейство са нужни 2 243 лева

http://www.mediapool.bg/za-izdrazhkata-na-chetirichlenno-semeistvo-sa-nuzhni-2-243-leva-news241168.html

Издръжката на живот на човек от четиричленно семейство с двама възрастни и две деца в края на септември е достигнала 560.81 лева или общо са необходими 2 243 лева. Това съобщи Виолета Иванова, изследовател от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. През третото тримесечие на годината продължава низходящият темп на издръжката на живот и отново се отчита намаление с 0.2 процента спрямо предходния период на наблюдение, а на годишна база се наблюдава задържане на същото ниво, отбеляза Иванова. По думите й разгледани в динамика тримесечните темпове показват, че дефлацията все още не е устойчиво и трайно преодоляна, макар в началото на годината да се наблюдават някои индикации за възстановяване на инфлацията. Все пак на годишна база се отчитат темпове около и малко над нулата, допълни изследователят от КНСБ. Факторите, които оказват влияние за намалението на издръжката на живот са значителният спад при цените на петрола на световните пазари, поетапното намаление на цените на топлоенергията - средно с 8.8 на сто от началото на годината, низходящата динамика на международните борси и на вътрешните цени на селскостопанските продукти, повлияни от руското ембарго оказват натиск за понижаване на крайните потребителски цени, анализират от КНСБ. В сравнение със септември 2008 година издръжката на живот се е увеличила с 19.1 на сто. За целия период от началото на кризата в стойностно изражение общо за четиричленно домакинство тя се е увеличила с 363 лева или средно на човек с около 91 лева. Ръстът при хранителните стоки е със 17.1 на сто , а при нехранителните стоки с 20.8 на сто. За същия период общият доход на човек от домакинство бележи ръст от 43.7 процента, а реалният ръст е с 27.2 на сто. Все още обаче, размерът на общия доход на човек представлява около две трети от необходимите средства за издръжка на живот, каза Виолета Иванова. Според нея това показва, че в стойностно изражение общият доход от 401 лева е на изключително ниски нива и дори при този темп на нарастване, все още не е в състояние да позволи достоен начин на живот.

Паспортното в Перник ще съдейства на хора без лични карти да гласуват на балотажа

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pasportnoto-v-pernik-shte-sudeistva-na-hora-bez-lichni-karti_40429/

И по време на балотажа група „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Перник ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Създадена е необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да...

Продължава

Австралийската столица Канбера легализира "Юбер"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/30/2639649_avstraliiskata_stolica_kanbera_legalizira_juber/?ref=rss


Австралийската столица Канбера днес стана първият град в страната, който легализира услугата за споделени пътувания "Юбер" (Uber) въпреки силните протести на таксиметровия бранш, предаде БТА, като цитира ДПА.

От средата на днешния ден шофьорите, присъединили се към услугата "Юбер Екс" (Uber X), позволяваща на регистрираните шофьори да превозват пътници със собствените си автомобили, ще могат да работят наравно с такситата.

Главният министър на Австралийската столична...

25-годишен без книжка загина в катастрофа край Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082207

25-годишен мъж от Лом е загинал снощи при зверски удар в дърво, съобщиха от полицията в Монтана, цитирани от tribali.info.
Цветомир А. се движел от Сталийска махала към Лом с
25-годишен мъж от Лом е загинал снощи при зверски удар в дърво, съобщиха от полицията в Монтана, цитирани от tribali.info. Цветомир А. се движел от Сталийска махала към Лом с "Рено Меган". Заради висока скорост младият мъж загубил контрол над волана, навлязъл в насрещното, после колата продължила към нивите,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване