Дончев: Това, което се случи в „Арена Армеец” е безотговорност! Грешни решения и лоша организация доведоха до заключването на над пет хиляди души в залата

http://pik.bg/дончев-това-което-се-случи-в-„арена-армеец”-е-безотговорност-грешни-решения-и-лоша-организ-news426603.html

Дончев: Това, което се случи в „Арена Армеец” е безотговорност! Грешни решения и лоша организация доведоха до заключването на над пет хиляди души в залата

Това, което се случи в зала „Арена Армеец” не е само проблем, а безотговорност. Наблюдава се един много интересен феномен – изказват се различни хора и от всичко това има само прехвърляне на вината и нито един отговорен.

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря за организацията на изборите. 

„Грешни решения непосредствено преди изборите и очевидно лошата организация са основните причини да наблюдаваме как пет хиляди души бяха заключени в залата. В понеделник правихме системни опити да намерим решения. Стигна се до там дори да се моля хората да бъдат пуснати, но безрезултатно”, заяви Дончев.

„Кой разпореди на органите на реда да ни задържат в залата?", попита една от жените, която бе заключена в залата и която ще внесе иск в съда.

„Това, че няма никой виновен не е изненада. В България често се случва това. Проблемът е, че вече три-четири дни никой не се извини на тези хора. Мога и аз да поема отговорността, ако трябва”, заяви Дончев и допълни: „Макар, че не аз ги заключих – искам да им се извиня”.

„Най-вероятно ОИК е дала разпореждане на полицията да предприеме тези мерки. Нямаше нужда всичките хора да бъдат струпани в една зала, а можеше да бъдат приемани по график. Отговорност има и ЦИК. Всичко обаче се случва заради разпоредбите в законодателството”, поясни Дончев.

„Категорично трябва ремонт на изборното законодателство. Дали ръководствата на ЦИК и ОИК ще бъдат сменени, нека решим след балотажа", допълни вицепремиерът.

Джъстин Бийбър прекъсна концерта си в Осло, обидил се на публиката (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081777

Джъстин Бийбър неочаквано прекъсна концерта си в Осло снощи, след като изпълни само една песен. Тийнидолът се ядоса, че стоящите най-близо до сцената фенове не го слушат и просто си тръгна, оставяйки стъписаната публика, съобщава
Джъстин Бийбър неочаквано прекъсна концерта си в Осло снощи, след като изпълни само една песен. Тийнидолът се ядоса, че стоящите най-близо до сцената фенове не го слушат и просто си тръгна, оставяйки стъписаната публика, съобщава "Нова телевизия". По-късно Бийбър все пак се извини чрез съобщение в Инстаграм, като написа,

Джъстин Бийбър прекъсна концерта си в Осло, обидил се на публиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081782

Джъстин Бийбър неочаквано прекъсна концерта си в Осло снощи, след като изпълни само една песен. Тийнидолът се ядоса, че стоящите най-близо до сцената фенове не го слушат и просто си тръгна, оставяйки стъписаната публика, съобщава "Нова телевизия".
По-късно Бийбър все пак се извини чрез съобщение в Инстаграм, като написа,
Джъстин Бийбър неочаквано прекъсна концерта си в Осло снощи, след като изпълни само една песен. Тийнидолът се ядоса, че стоящите най-близо до сцената фенове не го слушат и просто си тръгна, оставяйки стъписаната публика, съобщава "Нова телевизия". По-късно Бийбър все пак се извини чрез съобщение в Инстаграм, като написа,

Изборите в Турция са важни не само за нея

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68848/Izborite-v-Turtsiya-sa-vazhni-ne-samo-za-neya

/Поглед.инфо/ Турция стои като буферна зона между Запада и Близкия Изток, ето защо проблемите й не са само нейни, а предстоящите избори може да имат последици далеч извън страната, се казва в коментар на вестник „Сабах“.

DMO: Дъщеря на комунист ли ще е следващата стопанка на Белия дом?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259559_DMO%3A+%D0%94%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1

 Тя е съпругата на милиардер, който е начело на социологическите проучвания относно кандидатите на Републиканската партия на САЩ за президент на страната. Вчера Мелания Тръмп застана по средата на сцената, докато придружаваше своя съпруг Доналд по време на дебата на партията в Колорадо.Сама по себе си тази позиция е доста уникална, но Daily Mail Online може да разкрие, че тя е направо невероятна за Мелания Тръмп, която е дъщеря на комунист и е израснала в апартамент в съветски стил в страна, която се е разпаднала в резултат на кръвопролития в резултат на междуетническо насилие.

До вчера потенциалната първа дама почти не присъстваше в предизборната кампания. Но Мелания не винаги се е срамувала от обектива на камерата. Точно обратното, ексклузивни снимки обрисуват доста различен портрет – младата Мелания се кълчи предизвикателно пред обектива в опитите си да стартира своята кариера на модел.

Мелания, която може да стане първата първа дама на САЩ, която е родена зад граница, от 200 години насам, се е появила на бял свят през 1970 година в Словения. Преди разпада на Югославия, Словения е била част от комунистическата страна, управлявана от Тито, и сателит на СССР.

Документи от съветските архиви на Словения разкриват, че баща й Виктор Кнавс е регистриран член на Лигата на комунистите. Майка й Амалия Юлчник не е била член на партията.

Мелания, която е третата жена на Тръмп, бе назована за „коза” на Доналд в надпреварата за Белия дом. И докато кампанията му се базира върху успехите му като предприемач, неговите разбирания за капитализма и свободния пазар са в ярък контраст със социалистическите ценности, сред които е израснала съпругата му. Нейният лускозен начин на живот е доста далеч от скромното й детство в малкия индустриален град Севница, разположен на час път от Любляна.

По време на детството й само пет процента от населението на Словения са били членове на Комунистическата партия. Баща й не е парадирал със своята политическа принадлежност, но за съседи и роднини тя е била очевидна. Без съмнение тя е една от причините баща й и майка и да имат добри работни позиции в държавния производител на детски дрехи Jutranjka – най-големият работодател в града.

Амалия е била моделиер, а Виктор – шофьор на директорите. По-късно той успява да отвори магазин за части за автомобили и мотоциклети. В съответствие с комунистическите разбирания Мелания и сестра й не са били покръстени. Бащата на Мелания, който е родом от малко селскостопанско село, е имал достъп до стоки, до които другите обикновени хора не са имали. „Виктор бе в партията, която помагаше на своите да получават хубава работа и по-високи постове. Така и не стана ясно, дали те наистина са вярвали в идеята, или са били прагматици, защото с партията всичко се случваше по-лесно ”, спомня си негов роднина и съселянин.

Първите стъпки на Мелания в модата са били на 5 години. Тогава тя е избрана да бъде снимана за каталога на Jutranjka и да участва в модното шоу на фабриката заедно със сестра си. Ревютата на завода са били провеждани само в най-луксозните места в страната.

Путин създава Руско ученическо движение

http://www.cross.bg/ychenichesko-pytin-suzdava-1486203.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа указ за създаването на руска обществено-държавна детско-юношеска  организация „Руско ученическо движение“. Съответният документ бе публикуван на официалния портал за правна информация, предаде РИА Новости. Движението се създава за „усъвършенстване на държавната политика в областта на възпитанието на подрастващото поколение  и съдействие при формирането на личностите въз основа присъщата на руското общество ценностна система“. Учредител на движението ще бъде профилната федерална агенция – Росмладеж.

Зам.-шефката на ЦИК: Предпочитам дъщеря ми да е проститутка, отколкото синът ми да е журналист

http://www.cross.bg/mysorlieva-sinut-armeetz-1486213.html

/КРОСС/Предпочитам дъщеря ми да е лека жена, проститутка, отколкото синът ми е да е журналист. Ей това искам да Ви кажа, айде благодаря ви. С тези думи зам.-шефката на ЦИК Мария Мусорлиева приключи участието си в сутрешния блок на Нова телевизия вчера в разговор за отговорността след хаоса в „Арена Армеец". Тя прехвърли отговорността изцяло на Общинската избирателна комисия (ОИК). Мусорлиева е в ЦИК от квотата на партия „Атака". Това с медиите, борбата е загубена с вас, каза Мусорлиева. Тя е категорична, че ЦИК не отговаря за „Арена Армеец". ЦИК отговаря за контрола за законосъобразността на актовете на 265 ОИК и всички жалби на политически субекти, на граждани, буквално на 6 милиона, каза тя.  Мусорлиева шокира публиката и с друто изказване:  "Ако е синът ми, майка ми вътре, аз ще удуша първия срещнат от властта. Първия срещнат от властта ще удуша ви казвам, ако бяха синът или майка ми вътре." Тя обаче бе категорична: Ама аз съм изключително уравновесена.      

Намерени са гранатометите, с които е стреляно по Алексей Петров

http://www.mediapool.bg/namereni-sa-granatometite-s-koito-e-strelyano-po-aleksei-petrov-news241159.html

Двата гранатомета, с които преди ден бе направен неуспешен опит за атентат срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, са били открити от разследващите. Предстои оръжията да бъдат изследвани, включително и за евентуално останали отпечатъци по тях, съобщи Нова телевизия в петък. Бронираната кола на бившата барета стана мишена на два изстрела с РПГ около 8.30 часа в четвъртък в района на бул. "Черни връх" в столичния кв. "Кръстова вада", близо до дома на Петров. По чудо нямаше пострадали и големи разрушения. Според първончалната версия на разследващите Петров е оцелял, тъй като първият снаряд изобщо не е оцелил колата му, а се е забил в близка постройка без да се взриви. Вторият вече е улучил брониранирания автомобил, но също не се е взривил при удара заради твърде близкото разстояние, от което е изстрелян. След това колата на Петров се е върнала на собствен ход в гаража в дома му. Разследващите предполагат, че килърите са целяли с първия изстрел да пробият купето на колата, а вторият да попадне във вътрешността й. Те са причаквали Петров, скирити в храстите от двете страни на улицата, по която се е движел автомобилът му, допълва Нова телевизия. Неизвестните нападатели все още се издирват. По неофициална информация те са напуснали местопрестъпението с червен "Опел Астра" с регистрационен номер 3860. Това е третият пък, в който Алексей Петров става мишена на стрелба. През 1999 г. той бе ранен в крака от небезизвестния Кирил Киров-Японеца, който впоследствие декларира, че е произвел изстрела без да иска. През август 2002 г. бившият съветник в ДАНС бе прострелян с автомат в гърдите и крака на излизане от офиса му в сградата на басейна "Спартак". Стрелецът така и не беше открит.

BSP chairman: We want to annul elections in a number of settlements in Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259558_BSP+chairman%3A+We+want+to+annul+elections+in+a+number+of+settlements+in+Bulgaria

“Scheme for falsification of the elections was quite deliberately established. We'll probably ask for annulment of election results in a number of settlements in Bulgaria because of irregularities and violations.” This is what chairman of the Bulgarian Socialist party (BSP) Mihail Mikov said for BTV, the press office of the party announced.

According to him, the shortest explanation of what all Bulgarians witnessed and happened during the elections is a dirty campaign.

“For some it is important to rig the vote on the election night to announce the results before you know voter turnout. Thus they setup results”, Mihail Mikov remarked.

Фандъкова за зала "Армеец": Бомбите бяха заложени в Изборния кодекс

http://frognews.bg/news_100987/Fandakova-za-zala-Armeets-Bombite-biaha-zalojeni-v-Izborniia-kodeks/

Това което се случи е недопустимо. Ситуацията беше предвидима, затова ние бяхме алармирали много по-рано, но не се взеха мерки. Бомбите бяха заложени в Изборния кодекс. За мен е необяснимо, защо не се съобразиха с препоръките ни.Това каза новият кмет на София Йорданка Фандъкова в ефира на БТВ.

Втори медал за Даниела Тодорова в Катар

http://moresport.actualno.com/Vtori-medal-za-Daniela-Todorova-v-Katar-news_504584.html

Параолимпийката ни Даниела Тодорова вчера спечели втори бронзов медал. Този път при хвърлянето на копие в група F-55 на Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Катар. Даниела хвърли копието на 18.30 метра. Първото ѝ бронзово отличие беше в тласкането на гюле. След този бронз, параолимпийците ни вече имат шести медала  в Доха - световната титла на Стела Енева в тласкането на гюле и среброто в мятането на диск, световната титла на Мустафа Юсеинов в хвърлянето на копие

Създадоха лекарство, което лекува грип за един ден

http://health.actualno.com/Syzdadoha-lekarstvo-koeto-lekuva-grip-za-edin-den-news_504560.html

Първото в света лекарство, способно да излекува човека от грип само за един ден, ще пусне фармацевтична японска компания през 2018 година. Новото лекарство, за разлика от съществуващите, предотвратява разпространението на вируса и го убива. Препаратът възпрепятства постъпването на ензими към вируса, необходими за неговото размножение. Благодарение на това за окончателно оздравяване е достатъчен един ден приемане на препарата. Лекарството вече е преминало първите клинични изпитания в Япония и е

5 неща, които трябва да направите през първите минути на работния ден

http://curious.actualno.com/5-neshta-koito-trjabva-da-napravite-prez-pyrvite-minuti-na-rabotnija-den-news_504592.html

Пореден ден в офиса. Но ще бъде ли успешен и продуктивен? Колкото и невероятно да ви се струва, първите ви 10 минути на работното място могат да предопределят това. Истински ефективните хора правят няколко неща през това време, които им позволяват да се организират по-добре, пише Lifehack. Вижте какво трябва да включите към сутрешните си ритуали: Почистете бюрото си. Бъркотията през вас ще предизвика и бъркотия в главата си. Отделете няколко минути сложите в ред вещите си. Разменете няколко

Две нарушения при проверка на автобус, пълен с деца

http://society.actualno.com/Dve-narushenija-pri-proverka-na-avtobus-pylen-s-deca--news_504596.html

Нередовен автобус бе спрян рано тази сутрин преди да тръгне за Рибарица с деца, но без технически преглед. Проверката е извършена днес пред Националния стадион „Васил Левски“ от инспекторите на ИА „Автомобилна администрация”, съобщава БГНЕС. Проверяващите са установили, че един от автобусите, с който предстои да се извърши превоз на деца до село Рибарица, не е преминал технически преглед. Другото констатирано нарушение, е че водачът извършва случаен превоз на деца и уч

СЗО не призовавала да се откажем от месото, а да го ограничим

http://america.actualno.com/SZO-ne-prizovavala-da-se-otkajem-ot-mesoto-a-da-go-ogranichim-news_504595.html

Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, "не са призовали за отказ от консумация", а "са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво". Това обяви в съобщение Световната здравна организация, предаде БНР. На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че "обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората". Сп

No agreement on key issues in Bulgarian Council for Tripartite Cooperation

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259557_No+agreement+on+key+issues+in+Bulgarian+Council+for+Tripartite+Cooperation

The National Council for Tripartite Cooperation has not reached agreement on the draft state budget for 2016, the social insurance budget, the budget of the National Health Insurance Fund and on a new level of the minimum wage in 2016. Despite the differences between the government, trade unions and employers, Deputy Prime Minister and Chairman of the Council, Ivaylo Kalfin, defined the debate that took place as thorough, objective and well-intentioned.

ЕС забрани продукцията на концерна на Порошенко

http://www.cross.bg/rytitzkaya-ykraiina-roshen-1486206.html

/КРОСС/ Евросъюзът забрани доставката на украински сладкарски изделия, които съдържат ядки, съобщи пред “Украинска правда” зам. министърът на агрополитиката по въпросите на евроинтеграцията на Украйна Владислава Рутицкая. По думите на Рутицкая, забраната е свързана с бавната реформа на украинските ведомства, които издават сертификати за съответствие. Оказа се, че украинските сладкари не е необходимо да разполагат за продукцията си с печат за санитарно-епидемиологична служба, защото ведомството все още не е заработило, съобщиха от министерството на агрополитиката на Украйна, предаде РИА Новости. “На сертификата трябва да има печат на санитарно-епидемиологичната служба, но тя все още не е създадена, доколкото тези пълномощия отиват към ново ведомство, което още не е заработило”, каза Рутицкая. По информация на “Украинска правда” под забраната попадат всички сладкарски компании на Украйна, в това число и концерна Roshen, който принадлежи на президента на страната Петро Порошенко. По-късно корпорацията Roshen опроверга информацията, че доставките в ЕС на продуктите й с ядки да блокирани.

Bulgaria Has Capacity to Accept Another 3600 Refugees – Agency Chief

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259556_Bulgaria+Has+Capacity+to+Accept+Another+3600+Refugees+%E2%80%93+Agency+Chief+

At present, less than 1500 refugees are accommodated in Bulgaria and the country has capacity to accept another 3600 asylum-seekers.

This was announced by Nikola Kazakov, chairperson of the State Agency for Refugees (DAB) in an interview for Focus radio on Thursday.

Kazakov assured that the agency is prepared for the forthcoming winter season, with fuel, medicines and medical aid all supplied.

Funding has also been provided for meeting the living expenses of refugees.

According to the current trend, young men from Afghanistan represent the largest share of people arriving to Bulgaria.

Until a month ago, the largest groups of refugees were from Syria, Iraq and Afghanistan.

However in the past month more and more groups of young Afghan men consisting of 20, 40, 60 people have started to arrive in the country.

In his words, the agency manages to successfully distinguish between refugees and economic migrants.

This was attested by the fact that only 43 % of the 12 000 asylum requests have been approved by the end of September.

Distinguishing between asylum-seekers and economic migrants is a difficult process as the story of each refugee is being examined strictly individually.

He pointed that Afghans are not economic migrants as Afghanistan is not designated as being in the state of war despite the incursion of the Talibans in some regions of the country.

Kazakov added that the Bulgarian borders should be guarded well and according to him the country's border police officers were fulfilling their duties well.

In his opinion, the interest of migrants towards Bulgaria was not higher than usual as traditionally they prefer heading for the more affluent states of Europe.
 

Откриха колата на атентаторите на Алексей Петров! Пълна е със странни предмети

http://petel.bg/Otkriha-kolata-na-atentatorite-na-Aleksey-Petrov--Palna-e-sas-stranni-predmeti-__132266

Снимка: Нова тв Червеният "Опел Астра", с който са се движили атентаторите срещу Алексей Петров е бил открит в близост до мястото на...

Пиян шофьор блъсна полицай при опит да го спре за проверка

http://petel.bg/Piyan-shofor-blasna-politsay-pri-opit-da-go-spre-za-proverka__132267

Около 1:40 часа снощи на ул. "Цар Симеон" в Петрич, лек автомобил „Шкода Октавия”, управляван от 27-годишен мъж с инициали И.А., движейки се...

Безизходица в Близкия изток

http://svetoven.pogled.info/news/68847/Bezizhoditsa-v-Blizkiya-iztok

/Поглед.инфо/ След руската намеса в Сирия геополитическа структура, съществувала повече от 40 години, е в пълен хаос. САЩ се нуждаят от нова стратегия и приоритети

"Мазда" възражда роторния мотор

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/30/2639545_mazda_vuzrajda_rotorniia_motor/?ref=rss


"Мазда" възражда роторния автомобилен двигател, като новият е по-лек, по-компактен и още по-ефикасен. Моторът се появи в прототипа RX-Vision, представен тази седмица на автосалона в Токио.

В агрегата са доразвити предимствата на ванкеловите двигатели, както е другото им име – икономичност, ниски нива на вредни емисии и вибрации, висока специфична мощност и надеждност. "Мазда" беше единственият световен производител, който успя да вкара роторен мотор в сериен автомобил. До 2012 година...

ДПС с повече съветници в Руен, Айтос и Поморие, загубило е 400 гласа в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081397

Движението за права и свободи не само остава първа политическа сила в традиционно силните си Руен и Айтос, но дори регистрира по-висок резултат в сравнение с 2011 г.
В Руен печели 73.33 процента от гласовете в изборите за съветници и 76.02 процента в кметския вот. Резултатът е по-добър от преди 4 години,
Движението за права и свободи не само остава първа политическа сила в традиционно силните си Руен и Айтос, но дори регистрира по-висок резултат в сравнение с 2011 г. В Руен печели 73.33 процента от гласовете в изборите за съветници и 76.02 процента в кметския вот. Резултатът е по-добър от преди 4 години,

Voter Turnout in Bulgaria's 2015 Local Elections Is Third Highest Since 2009

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259555_Voter+Turnout+in+Bulgaria%27s+2015+Local+Elections+Is+Third+Highest+Since+2009+

The voter turnout at the local elections, which took place in Bulgaria on Sunday, is the third highest among all elections held in the country since 2009.

The voter turnout has also registered a slight increase compared to the last local elections in 2011.

According to the latest figures of the Central Election Commission (CIK), the voter turnout in the 2015 local elections stood at 53.6 %, while the corresponding figure in 2011 was 51.56 %.

The voter turnout in the local elections was also higher than in the 2014 early parliamentary elections (48.66 %), the 2014 European Parliament elections (35.84 %), 2013 early parliamentary elections (51.33 %), the 2011 presidential elections (51.83 % in the first round and 48.04 % in the run-off) and the 2009 European Parliament elections (37.49 %).

There had been a higher voter turnout only in the second round of the 2011 local elections (54.2 %) and the 2009 parliamentary elections (60.20 %).

The voter turnout in the referendum on remote electronic voting, which was held simultaneously with the local elections on Sunday, has increased almost twice from the voter turnout registered at the last referendum in 2013.

The voter turnout in the 2015 referendum stood at 39.67 %, while the corresponding figure in 2013 was 20.22 %.

 
 

Стрес, диабет и вредна храна поразяват съдовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=305180

Какво съсипва съдовете в човешкия организъм, заради което се стига до инсулт, инфаркт и до ампутация на крайници? Това е атеросклерозата или отлагането на плаки по вътрешната стена на съдовете, обясни пред „Труд“ проф. Марио Станкев, национален консултант по съдова хирургия и директор на Националната кардиологична болница (НКБ).

Трима посланици откриват четвъртия уиски фест

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/30/2639139_trima_poslanici_otkrivat_chetvurtiia_uiski_fest/?ref=rss


Над 260 вида уиски ще могат да опитат посетителите на четвъртото издание на уиски феста в София. Той ще се открие тази вечер в Sofia Event Center в мола "Парадайз". Този път началото ще бъде сложено от трима посланици - на Великобритания Емма Хопкиннс, на САЩ Мартина Стронг (която временно изпълнява длъжността) и на Ирландия Патрик Колман.

Организаторите посочват, че фестът не е интересен само за ценителите на напитката, но е и възможност посетителите да се запознаят с историята на...

Bulgarian President Unveils Picasso Exhibition at National Art Gallery in Sofia

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259554_Bulgarian+President+Unveils+Picasso+Exhibition+at+National+Art+Gallery+in+Sofia+

Bulgarian President Rosen Plevneliev unveiled an exhibition of works of art by Pablo Picasso at the National Art Gallery in Sofia on Thursday.

The exhibition entitled “Picasso: the eternal quest” features more than 70 original works of art, which have been specially selected from the Birthplace Museum of the Spanish painter in Malaga.

A total of 78 lithographies and 7 ceramics created between 1920 and 1971 will remain on display in Sofia until 25 January 2016.

The exhibition has been agreed a year ago and has been organised with the support of the Spannish embassy in Sofia.

Plevneliev noted that the messages conveyed in Picasso's paintings exceed the boundaries of art with their political, social and universal character.

He expressed delight that Bulgarians, the visitors to the country and art lovers from all parts of the world are more often able to admire the best specimens of world art in the country's galleries and museums.

His Excellency Jose Luis Tapia, Spanish ambassador to Sofia, pointed out that Picasso is a true carrier of the Spanish creative spirit.

He added that the exhibition of his works of art in Sofia was an attestation that Spain held Bulgaria in high esteem.

The Spanish ambassador highlighted that a large, active and fully integrated Bulgarian community lives in Spain.

According to him, Bulgarians in Spain not only contribute to the development of the country, but also impress with their literacy.

The official opening ceremony was attended by representatives of the executive, diplomatic corps and art world.
 

Втори ден на преговорите за Сирия във Виена: този път в разширен формат

http://www.cross.bg/rysiya-viena-sayditska-1486204.html

/КРОСС/ След срещата в четвъртък на министерската „четворка“ от САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция във Виена, днес дипломатите отново ще седнат на масата за преговори – този път в разширен формат, предаде РИА Новости. Към разговорите за разрешаване на сирийската криза ще се присъединят няколко регионални държави, способни да дадат принос в нормализацията на ситуацията в страната. Сред тях са Египет, Иран, Ирак и Ливан. Своето участие в преговорите е потвърдил също и специалният представител на ООН за Сирия Стефан де Мистура. По думите на руския външен министър Сергей Лавров, събралата се във Виена група „е истински представителна“. По-рано Русия подчерта необходимостта от разширяване на „групата за съпровождане“ на разрешаването на сирийската криза. „В нея трябва да бъдат представени, според мен, всички постоянни членове на Съвета за сигурност, не само Русия и САЩ, и държавите от региона, както и всички ключови, не само Саудитска Арабия и Турция, но и Египет, Иран, Катар, ОАЕ и Йордания“, заяви Лавров.

НАП в Търново изпрати 68 писма до големи работодатели за дълговете на служителите им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081765


Сужителите на великотърновски фирми със списъчен състав над 100 души, които имат просрочени задължения към различни институции, може да останат неприятно изненадани от запор на трудовото им възнаграждение. От началото на октомври ръководството на приходната агенция във В. Търново възприе нова мярка в кампанията си срещу физическите лица с
Сужителите на великотърновски фирми със списъчен състав над 100 души, които имат просрочени задължения към различни институции, може да останат неприятно изненадани от запор на трудовото им възнаграждение. От началото на октомври ръководството на приходната агенция във В. Търново възприе нова мярка в кампанията си срещу физическите лица с

Коритаров: Институцията, която трябва да каже кой и защо е стрелял по кола на Алексей Петров, мълчи

http://www.cross.bg/petrov-alekseii-koritarov-1486212.html

/КРОСС/Продължава разследването на опита за атентат над Алексей Петров. Вчера минути преди девет автомобилът на бившия съветник в ДАНС беше обстрелван с гранатомет от двама души в столичния квартал "Кръстова вада" и по чудо жертви и ранени няма. Колата на Петров е със седемстепенна бронировка, която е една от най-здравите. Първият извършител е трябвало да пробие автомобила, а вторият - да изстреля снаряд, който да попадне в самата кола през направената дупка. Първият обаче пропуска целта си, а снарядът, изстрелян от него, се забива в близката сграда. Вторият успява да уцели автомобила, но щетите по него са само външни. Снарядите не са се взривили, защото не са били на достатъчно разстояние. Намерени са и двата гранатомета, с които е извършено нападението. Регистрационният номер на червения Опел „Астра", с който се смята, че са избягали извършителите, е бил с регистрационни номера 3860, които вероятно са крадени. Самият Петров заяви, че не е заплашван и най-вероятно е бил обстрелван по погрешка. По бившата барета беше стреляно два пъти с гранатомет, а нападателите избягаха с червен автомобил. Въпреки че се е намирал в колата си, Алексей Петров не е пострадал, тъй като гранатите са се взривили след падането си на земята, а не при удара в бронираната кола на Петров. Стрелците все още се издирват. Това е втори опит за покушение. При предишния, който беше на 15 август 2002 г

Избират съдии за последното дело срещу Цветанов

http://offnews.bg/news/n_1/n_582954.html

Тримата върховни съдии, които ще гледат последното дело срещу Цветан Цветанов за престъпление срещу правосъдието, ще бъдат определени днес. Процесът е за втори път във ВКС, а по това обвинение бившият вътрешен министър получи две осъдителни и една оправдателна присъда, съобщи БНР.  Процесът за шестте "Не" -та с по три удивителни, които Цветанов пише под разрешени от съдия специални разузнавателни средства по отношение на бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, претърпя разнообразни метармофози. Първо Софийският градски съд го осъди на 4 години затвор. Апелативният не просто потвърди присъдата, но и коментира нереализираните СРС като част от цялостното поведение на Цветанов като вътрешен министър. В тези мотиви първият състав на Върховния касационен съд видя нарушение на правата му, защото не получил справедлив процес от безпристрастен съд, така делото се върна на поправителен отново в апелативния съд, който оправда Цветанов. Сега делото е отново във Върховния касационен съд по протест на прокуратурата, която продължава да иска заместник-председателят на ГЕРБ да лежи 4 години в затвора.

Взрив в склад за боеприпаси в Източна Украйна, има жертви

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/vzriv-v-sklad-za-boepripasi-v-iztochna-ukrajna-ima-zhertvi-6044594

По информация на кмета на града Евгений Рибалко има двама души са загинали, а поне четирима са ранени

Грушко: Военното планиране на НАТО води до конфронтация с Русия

http://www.cross.bg/nato-prisustvie-gryshko-1486202.html

/КРОСС/ Военното планиране на НАТО, предполагащо така нареченото ротационно, а всъщност – постоянно, присъствие на силите на Изток, води до конфронтация и нарушаване на договореностите с Русия, която в отговор ще намери начини да гарантира своята безопасност, заяви постоянният представител на РФ в НАТО Александър Грушко в коментар към информацията на Wall Street Journal за усилване на присъствието на НАТО на Изток, предаде РИА Новости. „Провокация е самата идея за разширяване на военната дейност на НАТО в близост до границите на Русия, независимо от нейните форми и параметри. Още повече, ако погледнем на ситуацията глобално, ние сме обезпокоени не само от опитите да се увеличи така нареченото ротационно (а всъщност-постоянно) присъствие на силите на НАТО на източните граници, но и приближаването към нашите граници на военната инфраструктура, включително структурите за командване и управление и обекти от системата за ПРО. Плановете за създаване на пунктове по предварително разполагане на тежко военно оборудване в Източна Европа, е още една причина за безпокойство. Всички тези действия заедно водят до подкопаване на ангажиментите за ограничаване на военното присъствие в региона, закрепен в Основополагащия акт Русия-НАТО през 1997 г.“, заяви Грушко

ГЕРБ заплашва със смърт семействата на кандидати за кметове на БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/68846/GERB-zaplashva-sas-smart-semeistvata-na-kandidati-za-kmetove-na-BSP

/Поглед.инфо/ "Имаше схема за фалшификация на изборите. Ще искаме касиране на изборите и в София , и на други места." Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV лидерът на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че уважава достойното поведение на всеки един кандидат на левицата. „Да си кандидат на управляващата политическа сила е много лесно", коментира председателят на БСП. Лидерът на социалистите посочи, че само кандидатите на левицата са имали платформа за тези избори. „БСП запази позицията си на втора политическа сила и единствена опозиция”, каза още Миков.

Първият стрелец- да пробие бронята, вторият - да убие Ал. Петров

http://frognews.bg/news_100982/Parviiat-strelets--da-probie-broniata-vtoriiat---da-ubie-Al-Petrov/

Първият стрелец- да пробие бронята, вторият - да убие Ал. Петров Първият стрелец е трябвало да пробие автомобила, а вторият - да изстреля снаряд, който да попадне в самата кола на Алексей Петров през направената дупка. Първият обаче пропуска целта си, а снарядът, изстрелян от него, се забива в близката сграда. Вторият успява да уцели автомобила, но щетите по него са само външни.

Проверяват таксиджиите за чисто съдебно минало

http://pik.bg/проверяват-таксиджиите-за-чисто-съдебно-минало-news426602.html

Проверяват таксиджиите за чисто съдебно минало

Екипи на “Автомобилна администрация”, съвместно с Окръжната прокуратура във Велико Търново, започват проверки на таксиметровите водачи за чисто съдебно минало.

Около 1400 са таксиметровите коли на територията на областта, а шофьорите са повече, тъй като някои се редуват да карат един автомобил. Проверяващите ще следят дали таксиджиите са съдени за престъпления от общ характер, поясни Йордан Иванов, началник на областния отдел на “Автомобилна администрация” във В. Търново. Свидетелството за съдимост е валидно за срок от 6 месеца. Това налага таксиметровите шофьори да си подновят документа и да го представят във фирмата.

Таксиметровите компании от своя страна трябва да предоставят цялата документация за своите водачи в “Автомобилна администрация”. Ако бъде открит служител, извършил престъпление, но не е реабилитиран от съда, ще му бъдат отнети шофьорската книжка и удостоверението за таксиметрова дейност.

След като водачът изчисти съдебното си досие, ще му бъде върнато удостоверението, уточни Иванов. Миналата година по това време е имало подобна проверка, която е продължила две седмици. Тогава не са били открити шофьори на такси, осъждани за престъпления.

Иван Тотев: Културата ще е във фокуса на втория мандат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081366


В Пловдив вече се оформиха двата блока - десноцентристкият и самотният ляв. ГЕРБ не предава партньорите си, такива ще бъдем и през следващите 4 г.


- Г-н Тотев, проведохте серия от срещи между двата тура с десни формации, за да търсите подкрепа за балотажа в неделя. Какъв е резултатът?
- Много обнадеждаващ.
В Пловдив вече се оформиха двата блока - десноцентристкият и самотният ляв. ГЕРБ не предава партньорите си, такива ще бъдем и през следващите 4 г. - Г-н Тотев, проведохте серия от срещи между двата тура с десни формации, за да търсите подкрепа за балотажа в неделя. Какъв е резултатът? - Много обнадеждаващ.

Актрисата Йоанна Темелкова за "168 часа": Ударът в лицето на Волен за всички бе радост като онази от 1994 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5080659


"Знам, че не мога да съществувам на място, където всички живеят добре и никой не върши злини, но поне мога да мечтая за място, на което всичко, което е срещу човека и неговите права, се наказва", споделя пред "168 часа" звездата от "Под прикритие" Йоанна Темелкова. Тези дни актрисата се открои с активната си гражданска позиция сред първите редици

А можехме сами да си ремонтираме изтребителите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081297

СКАНДАЛЪТ с ремонта на българските МиГ-29 в Полша изобщо можеше да не се състои, ако преди 10 г. управляващите бяха решили завод “Г. Бенковски” в Пловдив да се превърне в регионален център за ремонт на изтребители от типа МиГ.
Спомних си това, след като шефът на полските авиационни заводи WLZ Лешек Валчак с нескрита гордост съобщи,
СКАНДАЛЪТ с ремонта на българските МиГ-29 в Полша изобщо можеше да не се състои, ако преди 10 г. управляващите бяха решили завод “Г. Бенковски” в Пловдив да се превърне в регионален център за ремонт на изтребители от типа МиГ. Спомних си това, след като шефът на полските авиационни заводи WLZ Лешек Валчак с нескрита гордост съобщи,

Конфликтът между Ева Карнейро и Жозе Моуриньо ще завърши в съда

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/30/2639434_konfliktut_mejdu_eva_karneiro_i_joze_mourinyo_shte/?ref=rss


Бившата лекарка на "Челси" Ева Карнейро не успя да постигне извънсъдебно споразумение с клуба за напускането си, съобщи адвокатът ѝ, който вече е уведомил и ръководството на сините.

Това означава, че казусът между тях ще бъде решен в съдебната зала, а Карнейро ще иска компенсация за скандала с треньора на тима Жозе Моуриньо.

Ева Карнейро беше освободена от длъжността си на 8 август след мача на лондончани със "Суонси", заради огромното недоволство на Жозе Моуриньо при...

Живко Тодоров: Скритият коз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5080816

Старозагорци избраха повече от категорично за кмет Живко Тодоров със 79,04%. Макар и във все още "невръстна" за политиката възраст, той започва втори мандат, при това с мощна подкрепа от съпартийците си от ГЕРБ в 51-членния общински съвет. Това пълно мнозинство беше извоювано пак заради харизмата на кмета.
Старозагорци избраха повече от категорично за кмет Живко Тодоров със 79,04%. Макар и във все още "невръстна" за политиката възраст, той започва втори мандат, при това с мощна подкрепа от съпартийците си от ГЕРБ в 51-членния общински съвет. Това пълно мнозинство беше извоювано пак заради харизмата на кмета.

Марадонианската църква празнува Коледа на 30 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081212

30 октомври 1998 г. 3 часа след полунощ. В апартамента на Алехандро Верона започва неистово да звъни телефонът.
- Приятелю, честито Рождество! - се чува оттатък леко истеричният глас на спортния журналист Ернан Амес.
- Ту луд ли си? Какво Рождество, октомври е. - отговаря ядосано Верона.
- Господ се е родил днес, футболният господ.
30 октомври 1998 г. 3 часа след полунощ. В апартамента на Алехандро Верона започва неистово да звъни телефонът. - Приятелю, честито Рождество! - се чува оттатък леко истеричният глас на спортния журналист Ернан Амес. - Ту луд ли си? Какво Рождество, октомври е. - отговаря ядосано Верона. - Господ се е родил днес, футболният господ.

Махнете XII клас - това е една загубена година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259553_%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5+XII+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81+-+%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%B

 По-добре да се върнем към българската национална традиция - училище 11 години

 

ПОКРАЙ удължаването на училището за първокласници, четвъртокласници и седмокласници, както и куп други замисли за реформи в средното образование, се чудя защо никой не повдига въпроса за премахването на 12-и клас.

Според мен той е напълно излишен. Самата учебна програма за последния клас от гимназията е конструирана така, че децата нищо ново не учат. Обратното - успяват напълно да забравят онова, което са научили до този момент. Да не говорим, че онзи, който все още не е опитал и не се е научил да взема наркотици, свършва тази работа тъкмо в 12-и клас. Изобщо аз не виждам нито един разумен аргумент в полза на този клас освен един абсурден - че огромен брой учители щели да останат без работа.

За мен 12-и клас е една загубена година. В модерния и бързоразвиващ се свят ние нямаме право да лишаваме децата от тази година. Ако приемем, че всяка година 11-и клас завършват около 50 000 деца, с 12-и клас ние взимаме на тези 50 хиляди деца общо 500 века от живота им.

Има и още един аргумент, който апологетите на 12-и клас изтъкват - че така се подготвяли за кандидатстване. Този аргумент обаче е неиздържан. Първо, за да кандидатствате във ВУЗ, не е нужна някаква особена подготовка. Сега там влиза всеки, когото не го мързи да си донесе документите. А ако някой иска да учи в университет зад граница, където е нужна подготовка, да се подготви. Българското училище доказано на нищо не учи. Но мнозинството университети в чужбина също приемат без изпит.

40 години съм преподавател във ВУЗ. Децата, които идват при мен от 12-и клас, са успели да забравят всичко, което са учили в 11-и по математика.

Лично аз искам да чуя поне един аргумент в полза на 12-и клас. Този абсурд беше въведен през 2000 година по незнайно какви причини и оттогава се закрепи, без никой да го махне. Нито ще струва нещо на децата, нито на самите учители, защото програмата в този клас блика от недомислия и преговори на предишен материал.

Ако се наложи да преработят програмата - да го направят. Материалът, който децата изучават в този клас, не е нито много, нито изисква гигантско пренареждане. В образователната система има достатъчно хора, които вземат заплати - ако се налага, да преработят учебната програма, не е толкова сложно. Така ще отговорим на интересите на децата.

Според мен трябва да се върнем към 11-класно обучение в средния курс, каквато е дългогодишната практика в България. Някой се опита да я наруши, смятайки се за новатор, но в крайна сметка тя доказа своята несъстоятелност.

Мъжът, който за 50 г. запечата ликовете на всички звезди

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/myzhyt-kojto-za-50-g.-zapechata-likovete-na-vsichki-zvezdi-6044571

За кариерата си той казва, че се стреми всяка негова снимка да спира дъха и не смята да се отказва от фотоапарата, докато не улови най-важния миг, макар и все още да не знае какъв ще бъде той

Пациент счупи носа на лекар в Хасково (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081760

Пациент счупил носа на лекар Хасково. Инцидент е станал малко след 16 часа вчера, когато в спешното отделение в Хасково пристигнал 18-годишен пациент със спукана глава. След като раната му била промита, лекарят го изпратил към хирургично отделение, разказва Нова тв.
Изведнъж, когато лекарят упътвал своя пациент как да стигне до отделението,
Пациент счупил носа на лекар Хасково. Инцидент е станал малко след 16 часа вчера, когато в спешното отделение в Хасково пристигнал 18-годишен пациент със спукана глава. След като раната му била промита, лекарят го изпратил към хирургично отделение, разказва Нова тв. Изведнъж, когато лекарят упътвал своя пациент как да стигне до отделението,

Пациент счупи носа на лекар в Хасково (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081753

Пациент счупил носа на лекар Хасково. Инцидент е станал малко след 16 часа вчера, когато в спешното отделение в Хасково пристигнал 18-годишен пациент със спукана глава. След като раната му била промита, лекарят го изпратил към хирургично отделение, разказва Нова тв.
Изведнъж, когато лекарят упътвал своя пациент как да стигне до отделението,
Пациент счупил носа на лекар Хасково. Инцидент е станал малко след 16 часа вчера, когато в спешното отделение в Хасково пристигнал 18-годишен пациент със спукана глава. След като раната му била промита, лекарят го изпратил към хирургично отделение, разказва Нова тв. Изведнъж, когато лекарят упътвал своя пациент как да стигне до отделението,

Европейският парламент сваля всички обвинения срещу Едуард Сноудън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259552_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%

 Европейският парламент гласува вчера да свали всички углавни обвинения срещу американският активист Едуард Сноудън, пише The Independent, цитиран от "Фокус".

След извънредно оспорваното гласуване, европейските депутати завиха, че на Сноудън трябва да бъде предоставена защита като един „защитник на човешките права“, изявление, което бе приветствано като „шанс да се продължи напред“ от самия активист, който се намира в Русия.

Той бе принуден да избяга в бившата съветска държава след като разкри секретната програма за глобално наблюдение на американската Агенция за национална сигурност (АНС).

Според изявлението на Европейския парламент, вотът е минал с гласовете само на четирима депутати, като 285 са подкрепили свалянето на обвиненията, а 281 са гласували против.

Въпреки че е важно, решението няма да позволи на Сноудън да напусне Русия, където живее от години на държано в тайна място.

Що за хора гласуват и спонсорират Волен Сидеров?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259551_%D0%A9%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B8+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%

 По природа съм умерен оптимист дори и за развитието на нацията ни, но изборните резултати всеки път ми напомнят рязко, че продължавам да живея в страната на лумпените.

Как иначе да тълкуваме факта, че миналата неделя "Атака" успя да вкара цели двама общински съветници в София?

Всеки път се чудя кои са хората, които гласуват за Волен Сидеров и му дават по 3-4 милиона лева годишно с гласовете си като държавна субсидия, за да ги похарчи той за шампанско във Варадеро, Куба, на екскурзия във Венеция, на почивка в Париж, където с Деница (вече майка на детето му) хвърляха по 1100 евро на нощувка в скъпарския хотел "Сейнт Джордж"?

Няма да забравя как през 2013 г. един таксиметров шофьор направо си блъскаше от яд главата във волана, защото току-що бе гласувал за "Атака", а "партията му" започна да подкрепя правителството на Орешарски - точно обратното на всичко, щедро обещано в кампанията преди вота.

Но дори и след като си спечели прякора "Златния пръст", на последните парламентарни избори Сидеров взе гласовете на 148 хиляди българи. Тези спонсори на "Атака" не се разколебаха, когато той и пияната му компания отказаха да платят сметка в кръчма в Брюксел, когато безчинстваха на летището във Варна и като едни истински мъже се държаха арогантно в самолета с жена (френски дипломат).

Няма да напомням как отново с парите от държавната субсидия той бе наел мутри да го пазят от гнева на протестиращите срещу правителството на Орешарски, нито че преди години бе главен редактор на в. "Демокрация" и възхваляваше в коментарите си "американските момчета", а днес целува ботушите на Путин и обяснява всички национални и световни злини с политиката на Съединените щати.

В крайна сметка феновете на Сидеров не са длъжни да помнят всички фази на дългата му бизнес трансформация. Но се чудя сериозно ли повярваха, че с атаката на клекшопа на ул. "Раковски" точно преди изборите Волен наистина разкри чудовищна наркомрежа? Трябва да си с някаква много особена чувствителност, за да усещаш във въздуха и в мътния поглед на лидера тази гигантска конспирация в малкото мазе на улицата на театрите.

Всъщност в доверието към Сидеров няма нищо странно, ако се вярва на изследването на специалисти, които твърдят, че всеки 5-и българин е диагностициран с психично заболяване, а 40 процента от сънародниците ни са имали психична криза.

Съвсем между другото и в избора на общински съветници на "Атака" прекъсва всякаква връзка със здравия разум. Единият от тях - Николай Пехливанов, като депутат от същата група през 2012 г. публично обвини Волен Сидеров, че е станал причина за разпада на партията, посочи като причини за това "силовите акции" на лидера, раздялата с Капка, непоследователната политика на "Атака" и въобще не влезе в следващия парламент.

Интересно какво от театралния арсенал на Сидеров се е променило и не е ескалирало тройно в следващите 3 години, за да може строителният предприемач Пехливанов днес да припознае отново "Атака", този път като общински съветник.

Или може би завръщането му има съвсем различни подбуди и обяснение - отново в сферата на егото и финансите. Засега няма официални доказателства, но от години се говори, че в тази партия всичко има ценоразпис, включително и депутатските и общинските постове.

Интересно, сега, когато Волен ще става хайдутин без имунитет, как тази нова позиция в CV-то му ще се отрази на подкрепата към "Атака"? Но от избиратели, които вярват, че някой може да спечели изборите в неделя и да вдигне в понеделник минималната работна заплата на 1000 лв., всичко може да се очаква.

Все пак да не забравяме, че цели 184 000 българи гласуваха за Бареков, който им обеща по един таблет и по една нова пломба в устите. Да си припомним и за вечния Александър Томов-Лупи, който може да се извърти три пъти на 180 градуса само за ден в мнението си по важен въпрос, но винаги успява да намери народна подкрепа, да омае някого, за да заеме важен пост - великият Остап Бендер, сложен до него, е като джудже в краката на колос.

Tакива като Волен, Бареков и Лупи има навсякъде по света. Но някак прагът на търпимост в другите страни е много по-хигиеничен. Ето дори и клоунът Найджъл Фарадж във Великобритания претърпя тотален крах на последните избори.

В България обаче явно трезвата преценка е в тотален дефицит за избирателя.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/purva-stranitza-testovete-1486211.html

/КРОСС/ "Бежанците в Гърция и Италия отказват да се местят в София" е водещото заглавие на вестник "Сега". Бежанският център в столичния квартал "Враждебна", определен да приюти преразпределените мигранти, е празен, казват източници от Агенцията за бежанците. 1 366 са търсещите убежище у нас в този момент, крайна цел за тях е Западна Европа. Влизащите в страната ни са предимно млади мъже от Афганистан."Монитор" съобщава на първа страница "Хакерската атака срещу ЦИК струвала 10 хиляди долара", плащането ставало с непроследима виртуална валута. ГДБОП проверява и българска фирма, но IP адресите на атакуващите са регистрирани във Виетнам, САЩ и на други места по света. ДАНС издирва кой е разхвърлял в Стара Загора листовки за фалит на банка, съобщава "24 часа". Според изданието, става дума за активно мероприятие, което да изплаши клиентите на банката, че ще се повтори сценария с КТБ."Дума" пише на първа страница "Договорът с Полша за ремонт на МиГ-29 под въпрос". Вестникът се позовава на изказване на депутата от АБВ, ген. Михо Михов. Полските работници са притеснени от заплахите на Русия, че ще спре да изпраща части към заводите, ако договорът с България бъде подписан.БНБ избра "Делойт" за консултант при предстоящата оценка на качеството на активите и стрес тестовете на българските банки, пише "Капитал дейли"

Ето я Джиди Хадид, която бе избрана за ангел на Victoria's Secret

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259550_%D0%95%D1%82%D0%BE+%D1%8F+%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B8+%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B4%2C+%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D0%B3

 20-годишната красавица Джижи Хадид обяви, че е одобрена да участва в шоуто на световната марка за луксозно бельо Victoria's Secret през ноември, пише Daily Mail. На видео в инстаграм се вижда моментът, в който изгряващата звезда преминава успешно прослушването по бельо.

Видео и още провокативни кадри можете да видите тук 

 

 

Проверяват таксиметорвите шофьори за чисто съдебно минало

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081763


Екипи на “Автомобилна администрация”, съвместно с Окръжната прокуратура във Велико Търново, започват проверки на таксиметровите водачи за чисто съдебно минало.
Около 1400 са таксиметровите коли на територията на областта, а шофьорите са повече, тъй като някои се редуват да карат един автомобил. Проверяващите ще следят дали таксиджиите са съдени
Екипи на “Автомобилна администрация”, съвместно с Окръжната прокуратура във Велико Търново, започват проверки на таксиметровите водачи за чисто съдебно минало. Около 1400 са таксиметровите коли на територията на областта, а шофьорите са повече, тъй като някои се редуват да карат един автомобил. Проверяващите ще следят дали таксиджиите са съдени

Голяма част от кв. Чайка без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=305185

Голяма част от варненския квартал Чайка ще е без вода днес поради авария. Това съобщиха от ВиК-дружеството във Варна за Moreto.net. Засегнати от повредата ще са абонатите между ул."Никола Вапцаров", бул."8-и приморски полк", бул.

Русия териториално разшири ударите си и в Южна Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68845/Rusiya-teritorialno-razshiri-udarite-si-i-v-YUzhna-Siriya

/Поглед.инфо/ Русия е извършила удари в южната сирийска провинция Дераа за първи път, което представлява разширяване на нейната въздушна кампания, предаде Ройтерс.

Русия териториално ударите си и в Южна Сирия

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68845/Rusiya-teritorialno-udarite-si-i-v-YUzhna-Siriya

/Поглед.инфо/ Русия е извършила удари в южната сирийска провинция Дераа за първи път, което представлява разширяване на нейната въздушна кампания, предаде Ройтерс.

Св. свщмчк Зиновий, еп. Егейски и св. мчца Зиновия. Св. крал Стефан Милутин

http://www.cross.bg/zinoviii-kral-milytin-1486210.html

/КРОСС/ Св. свщмчк Зиновий, еп. Егейски и св. мчца Зиновия. Св. крал Стефан Милутин Страдание на свети свещеномъченик Зиновий, епископ Егейски и на сестра му Зиновия Тези свети мъченици - Зиновий и родната му сестра Зиновия, се родили в град Егей*, в Киликийската страна, от благочестиви родители. Тук те били възпитани в страх Божий и в благочестие. Още по време на детството им родителите им предали душите си на Господа, като оставили голям имот на децата си. Въпреки младостта си Зиновий и Зиновия били мъдри по разум и твърди в добродетелта. Като се убедили в суетата на този свят, те решили да оставят всичко и да последват Христа. Зиновия предала на брат си своята част от имота, която наследила от родителите си, за да я раздаде на бедните, а самата тя заживяла в доброволна бедност, като безмълвствала и пазела девството си в непорочност за Небесния Жених. Зиновий, като взел двете части от имота, започнал да го раздава на бедните и скоро изразходил всичко, така че сам станал като един от бедните. Но Бог, Който се грижи за сирачетата и не оставя уповаващите се на Него, обогатил светите брат и сестра със Своите небесни блага заради раздаденото на бедните богатство: Неговата могъща десница защитавала Зиновия от всички беди през време на целия й живот и прогонвала от нея бесовските нападения; а Зиновий получил от Господа дар да изцерява недъзи с допирането на ръцете си. Така Бог обдарил със силата на чудотворството тези ръце, които щедро раздавали милостиня на бедните

Йорданка Фандъкова: Софиянци очакват от мен работа, не сделки за мнозинства в СОС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259549_%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%

 - Г-жо Фандъкова, спечелихте трети кметски мандат с 60% от доверието на софиянци. Какво означава за вас този резултат?

- Доверието на софиянци винаги е много голяма отговорност и ангажимент за работа. През кампанията имах много срещи с граждани. Хората идваха с предложения и забележки, но всички искаха да ми стиснат ръката за постигнатото. Това е най-голямата оценка - мнението на софиянци за работата, свършена в града.

В последните месеци имаше доста внушения - че работим само в центъра, че се ремонтират едни и същи булеварди. Това бяха манипулации, които може и да са свършили нещо, но не разколебаха хората, които избраха да вярват на очите си, а не на думи. След 6 г. като кмет получих по-голям резултат от този, с който започнах. Това е най-голямото признание за мен и екипа ми - че си вършим работата, за посоката, в която развиваме София, и най-вече доверие да продължим да работим.

- За първи път от 8 г. обаче ГЕРБ няма да има мнозинство в СОС. Това ще ви попречи ли?

- След 8 г. управление на София групата на ГЕРБ запазва лидерското си място в СОС. През тези години ГЕРБ носеше ясната политическа отговорност за решенията и проектите, които реализирахме. Факт е, че управлението на София носи както плюсове, така и минуси. В СОС няма силна опозиция. За съжаление, след изборите тя дори става по-слаба.

ГЕРБ се утвърди

като голямата

дясна партия

в София

и спечели доверието на избирателите в център-дясно. Имаме 30 от 61 общински съветници, а втората група в новия СОС - почти 3 пъти по-малка, да не говорим за следващата. В СОС влизат 9 формации и общо 15 партии, което значи голяма фрагментация. Но не виждам проблем. И досега сме търсили широка подкрепа за решенията на проблемите на града. Така ще работим и сега.

- Между вота за вас и този за листата има голяма разлика - 18%. Как си го обяснявате? С кандидатите ви за общински съветници ли?

- Никога не съм си позволявала да правя политически имидж на гърба на столичани и затова

получавам

доверие и от

симпатизанти

на други партии

Това означава, че хората очакват от мен работа, а не политиканстване.

- Започнаха ли вече пазарлъците за подкрепа срещу постове? И на кого ще разчитате за мнозинството, за да не се блокират решенията за града?

- Разчитам, че всички в СОС ще се съобразят с вота на софиянци, с който те препотвърдиха проектите, приоритетите и задачите, по които да работим. Вярвам, че никой общински съветник или партия няма да блокира развитието на града или да спира важни проекти, за да трупа личен рейтинг. Дневният ред на града е ясен. Няма да допусна проектите да зависят от политически договорки. Убедена съм, че с откритост и професионализъм ще получим подкрепа за развитието на София. И самите софиянци няма да допуснат групи по интереси да блокират промяната на столицата.

- Елен Герджиков ли ще е пак номинацията на ГЕРБ за председател на СОС?

- Мястото му в листата ясно показва доверието, което той има в партията и структурите ни. Така че е естествено той да бъде номинацията ни за председател на СОС.

- В 16 района кандидатите на ГЕРБ отиват на балотаж. Очаква се обаче активността да е доста по-ниска. Защо софиянци трябва да отидат да гласуват за районен кмет?

- Вторият тур е много важен. Районните кметове са моят екип на място в кварталите и гаранцията за изпълнението на проектите, заложени в програмата за новия мандат. Те участваха в реализацията на проектите досега и в разработването на новите. Софиянци трябва да знаят, че

когато

кандидатите на

ГЕРБ за районни

кметове поемат

ангажименти, те

са заложени в

моята програма

и ще ги изпълнят. Затова призовавам жителите на 16-те района да гласуват в неделя. Ролята на районния кмет ще бъде много важна в следващите години. Той е човекът, на когото ще разчитам, да подава задачите за всеки квартал. Сред новите приоритети в програмата ми е ремонтът на кварталните улици и точно районните кметове трябва да посочат обектите и да контролират изпълнението. Затова работният график за кварталите - улиците, тротоарите, осветлението, детските и спортните площадки зависи от тях. Районните кметове са избираеми, но законът не им дава бюджет. Затова програмите им са в синхрон с моята.

- Казахте, че ще изчакате да минат изборите и тогава ще обявите дали ще има промени в екипа ви.

- Нека да мине балотажът. Още не съм встъпила в длъжност.

Няма да вляза

в договорки

за постове

Решенията за екипа ми ще взема според работата и професионализма на всеки.

- Заради хаоса в “Арена Армеец” вече има заявки за обжалване на резултатите. Това притеснява ли ви и какво трябва да се направи, за да не стоят хората и тази неделя заключени 35 ч?

- Случилото се е плод на недопустимо бездействие на ЦИК и ОИК - София. Но това беше заложено още в Изборния кодекс, който намали състава на ОИК. 19 души приемаха над 6000 протокола от повече от 1500 секции. Още преди месеци предупредихме ЦИК какво ще се случи, но тя не се съобрази. Членовете на секциите в София заслужават огромна благодарност, защото прекараха над 40 ч в залата и въпреки умората и напрежението изпълниха съвестно задълженията си. Така гарантираха изборният процес. Повечето са представители на различни партии, но всички стояха в залата, за да не се опорочи вотът. На фона на тяхното отговорно поведение, действията на органите, които отговарят за изборите, бяха необясними. Чакане на решение с часове при хиляди блокирани в залата, е абсолютно недопустимо. Необяснимо е и присъствието на политици и кандидати, защото то можеше само да доведе до провокации и напрежение. Балотажът ще бъде в пъти по-лесен и бърз за обработка. Затова се надявам организацията да бъде много по-добра.

- Казахте, че София няма време за губене...

- Сега най-важната задача е подготовката на бюджет 2016. Проектобюджетът трябва да влезе за обсъждане в СОС почти веднага след сформирането му. Безспорно най-значимият ни проект е строителството на третия лъч на метрото. Още тази година започваме с първите 8 станции, а догодина с още 4 от “Красно село” до “Овча купел”. Метрото ще промени живота на хората в доста квартали. Трябва да завършим ремонта на парка на НДК. Тече подготовката за зимния сезон. След доверието, което получихме от софиянци, сме длъжни да ускорим работата.

- Бяхте сред първите с остра реакция срещу поредното нахлуване на Волен Сидеров в НАТФИЗ.

- Реагирах като всеки разумен човек, щом видях какво се случва в НАТФИЗ. Това е автономно висше заведение. Образователна институция. Такова поведение, и то от политици, е позорно. Лидерът на “Атака” и депутати са нахлували в Столичната община в мое отсъствие и са се държали безобразно с хората, които работят там. Това демонстративно, арогантно поведение не е прецедент, а маниер за привличане на внимание и провокация към обществото. Най-опасният ефект от агресията на тази партия е ерозията на доверието към политиците като цяло и затова е нужна здрава политическа реакция, наред с обществената. Стигнем ли до фразата “Всички политици са такива”, значи лидерът на “Атака” е спечелил.

- Като зам.-председател на ГЕРБ, смятате ли, че след вота трябва да има преразпределение на позициите в управляващата коалиция?

- Не виждам основания. Партиите от управляващата коалиция имат представителство в местната власт и подкрепата за тях е видима. Искам да поздравя колегите ми, които спечелиха на първи тур и доказаха, че хората оценяват свършеното. Особено впечатляващи са резултатите на Димитър Николов в Бургас, Живко Тодоров в Стара Загора, Иван Портних във Варна, Даниел Панов в Търново. Те са показали, че работата за гражданите е най-важна.

Бабушките изгладняха: Есенен риболов на язовир „Кърджали“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081260

ДОБРОМИР ДОБРЕВ
Язовир „Кърджали“ винаги е привличал туристи и риболовци със своята девствена природа и красота. Намира се само на 2-3 километра западно от едноимения град. Дължината му е 24 км, а по-голямата част от бреговете му са стръмни и почти недостъпни. Горите опират буквално до водите, които се вият измежду планинските хребети на Източните
ДОБРОМИР ДОБРЕВ Язовир „Кърджали“ винаги е привличал туристи и риболовци със своята девствена природа и красота. Намира се само на 2-3 километра западно от едноимения град. Дължината му е 24 км, а по-голямата част от бреговете му са стръмни и почти недостъпни. Горите опират буквално до водите, които се вият измежду планинските хребети на Източните

Преглед на печата - 30 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=305184

Атака. "Труд": Алексей Петров гърмян със стар снаряд за грантомет Снаряд, изстрелян от гранатомет, се заби в бронирания автомобил на Алексей Петров, но не избухна. Бившият съветник от ДАНС и подсъдим по делото "Октопод", както и неговият шофьор оцеляха без драскотина.

Скалите с висящи дървени ковчези

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/skalite-s-visiashti-dyrveni-kovchezi-6044576

Завърналите се наскоро от Южен Сулавеси пътешественици от „Без багаж“ са подготвили за зрителите на Диема и vbox7. com невероятен филмов разказ за уникалния етнос Тураджа

Томислав Дончев: Това, което се случи в "Арена Армеец" е позор

http://izbori2015.actualno.com/Tomislav-Donchev-Tova-koeto-se-sluchi-v-Arena-Armeec-e-pozor-news_504575.html

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че Общинската избирателна комисия е заповядала на полицията да държи хората в зала "Арена Армеец". На въпроса на Нова телевизия кой е отговорен за хаоса и 50-часовата обсада в "Арена Армеец", Дончев коментира: "Считам, че ОИК е дала нареждане на полицията да държи хората в залата. Няма как отговорност тук да няма и ЦИК". "Това, което се случи в "Арена Армеец", е позор, който не бива да се повтаря", допълни още вицепремиерът. Той се извини на хората, д

Майонеза "Краси" грабна стилна награда

http://business.actualno.com/Majoneza-Krasi-grabna-stilna-nagrada-news_504509.html

Майонеза „Краси” бе отличена за успешния си брандинг, добрите бизнес практики и социално отговорната политика, която провежда. На стилна церемония бяха връчени отличията Superbrand на най-забележителните търговски марки. Глобалната организация Superbrands, призната като водещ световен независим арбитър в брандинга определи марките, които се отличават и доминират над останалите в рамките на националните пазари. Приемайки отличието мениджъра на Фабрика за майонеза „Краси”,

Цветозар Томов: Недействителни бюлетини са в следствие на технологията на гласуване

http://society.actualno.com/Cvetozar-Tomov-Nedejstvitelni-buletini-sa-v-sledstvie-na-tehnologijata-na-glasuvane-news_504579.html

"Няма да давам оценки на организацията за втори тур на местните избори, но ще напомня, че все пак той е значително по-лека задача за СИК и ОИК". Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов, предаде БНР. „Надявам се, че този път предаването на изборните книжа и проверката им ще мине значително по-гладко”, заяви Томов. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов коментира, че големият брой недействителни бюлетини на изборите са в следствие на технологията на гласуване. По думите му много хора

Великобритания забрани изграждането на мега джамия

http://europe.actualno.com/Velikobritanija-zabrani-izgrajdaneto-na-mega-djamija-news_504582.html

Британското правителство забрани строителството на джамия в Лондон, чиито размери трябвало да надвишават тези на катедралата “Сейнт Пол”, предаде БГНЕС. Плановете били джамията да бъде построена в изградена в квартал Нюъм в източната част на британската столица. Общината обаче отказала да се строи. Авторите на проекта са се обърнали към правителството, но то е подкрепило решението на общинските власти. "Министрите днес отхвърлиха жалба по повод отказа на разрешение за (изгра

Промени предвиждат шофьорите да остават без книжка, ако нямат зимни гуми

http://society.actualno.com/Promeni-predvijdat-shofiorite-da-ostavat-bez-knijka-ako-njamat-zimni-gumi-news_504587.html

Зимните гуми да станат задължителни за колите за периода от 1 ноември до 1 април. Това предвижда нов проект за промени на Закона за движение по пътищата, изготвен от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, пише economic.bg. Предложението бе внесено преди две седмици в парламента и цели да увеличи значително глобите за шофиране в пияно състояние и за превишаване на скоростта. Шофьорите обаче негодуват срещу проектозакона. "Това е поредната депутатска глупост. Заради сбърканата организация на дв

Ако държавата е могъща, тя ни смазва. Ако държавата е слаба, ние загиваме

http://www.cross.bg/durzhavata-slaba-smazva-1486209.html

/КРОСС/ Пол Валерѝ (1871-1945) - френски поет, есеист и литературен критик, един от най-ярките представители на европейския символизъм: Ако държавата е могъща, тя ни смазва. Ако държавата е слаба, ние загиваме.  

Хамас се възползва от вълната от антиизраелско насилие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259548_%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B8%D0%B7%D1%8

 Студиото на телевизия “Ал Акса” на Хамас е окичено с

лозунги, възхваляващи “интифадата с ножовете” срещу Израел.
Видеоклипове и въодушевяващи песни прославят ежедневните
нападения, а всички водещите носят черно-бели карирани кърпи
куфия. Ако това послание не е било достатъчно красноречиво, то
Исмаил Хания (лидерът на Хамас в Газа), посетил наскоро
студиото, го каза съвсем ясно, като изписа с цветен спрей на
стената лозунг: “Интифадата в Ал Кудс” (Въстанието в Ерусалим).

За Хамас - ислямистката групировка, която контролира
ивицата Газа от 2007 г. - вълната от насилие в Израел, Ерусалим
и на Западния бряг този месец е възможност, която не бива да се
изпуска. Макар повечето нападения с нож и други атаки, при които
бяха убити 11 израелци, да бяха извършени от палестинци,
действали по-скоро на своя глава, отколкото с политическа
подкрепа, Хамас иска да използва народния гняв и да укрепи
каузата си.

Съперническото политическо движение Фатах, което управлява
на Западния бряг и се оглавява от палестинския президент Махмуд
Абас, кротко прие насилието и използва обичайната риторика,
възхвалявайки 55-те палестинци, убити от израелските сили, като
“мъченици”.

Хамас обаче беше много по-ясен в призива си за нова интифада
като тези в миналото. Според анализатори целта на организацията
е масово въстание на Западния бряг, което да засили позициите й
там и да го превърне в доминираща палестинска политическа сила.

Те смятат, че впоследствие това може да доведе до рухването
на палестинската автономна власт (самостоятелна управляваща
институция в рамките на Израел, оглавена от Абас) и да сложи
край на временните мирни споразумения от 90-те години на
миналия век, които не доведоха до споразумение за палестинска
държава в окупираната от Израел територия, какъвто беше някога
замисълът.

“Стратегията на Хамас е да подпали интифада на Западния бряг
и се опитва да направи това с всички възможни средства”, казва
Хамза Абу Шанаб, експерт по Хамас. “Групировката наливаше пари в
това и реорганизира силите си там, за да е готова за бунт”,
допълва той.

Допитване показа миналия месец, че две трети от
палестинците искат Абас, който управлява от 10 години, да подаде
оставка. То показа също нарастваща подкрепа за въоръжена
съпротива срещу израелската окупация за сметка на преговорите,
както и че Хамас догонва Фатах и избирателите са разделени
поравно в подкрепата си двете организации.

След продължаващо цял месец насилие без особени признаци на
затихване Хамас се надява да наклони везните в своя полза. Хани
Хабиб, писател и анализатор от Газа, смята, че Хамас се опитва
да използва насилието, за да подкопае палестинската автономна
власт и да сложи край на вътрешното разделение, започнало през
2007 г., “като разпростре контрола си освен в Газа и на Западния
бряг”.

За Абас и Фатах предизвикателството е да проявят
солидарност с младежите, извършващи актовете на насилие, като
същевременно не допусне то да прерасне в нещо, което не могат да
контролират или което дава възможност на Израел да затегне
хватката си над Западния бряг. “Ние искаме целенасочена народна
съпротива, свързана с политически цели”, каза говорителят на
Фатах Осама ал Кауасми.

Целта е да се сложи край на 48-годишната израелска окупация
на Западния бряг и Източен Ерусалим, където палестинците искат
да установят независима държава заедно с ивицата Газа, от която
през 2005 г. Израел изтегли заселниците и войниците си, отбеляза
той.

“Ако насилието се задълбочи, от това ще спечели най-много
Хамас”, казва Хани ал Масри, политически анализатор от град
Рамала, на Западния бряг.

За Абас надеждата е ангажираността на света (миналата
седмица районът беше посетен от генералния секретар на ООН и от
американския държавен секретар) да засили позициите му и да
покаже на палестинците, че той може да осигури известен
напредък, още повече 18 месеца, след като последните преговори
за палестинска държава пропаднаха.

“Ако сегашната вълна от насилие започне да отслабва, това ще
осигури на президента и на Фатах, онова, което те искаха”,
казва Масри, акцентирайки върху факта, че изходът остава неясен.

Невероятна находка: Бактерия, по-ценна и от златото, открита на Витоша

http://petel.bg/Neveroyatna-nahodka--Bakteriya--po-tsenna-i-ot-zlatoto--otkrita-na-Vitosha__132262

Снимка: Булфото Наши и японски учени са открили случайно безценна бактерия, която може да промени световната медицина. Тя се нарича...

Овчарка на общински съветник нахапа зверски малко момиченце

http://petel.bg/Ovcharka-na-obshhinski-savetnik-nahapa-zverski-malko-momichentse__132263

Снимка: Булфото Немска овчарка нахапа зверски 6-годишно дете, кучето е собственост на съветника от листата на коалиция "Заедно за община...

Българин осъди бившия си работодател за 650 000 долара

http://petel.bg/Balgarin-osadi-bivshiya-si-rabotodatel-za-650-000-dolara__132264

Федерално жури съдебни заседатели отсъди 650 000 долара в полза на български портиер, който бил уволнен от бизнесмен от Белвю, след като му...

Гръцкият външен министър алармира: Към Европа приближават около 300 хиляди мигранти

http://petel.bg/Gratskiyat-vanshen-ministar-alarmira--Kam-Evropa-priblizhavat-okolo-300-hilyadi-migranti__132265

От лагерите в Йордания и Ливан към Европа преди два дни са тръгнали около 300 хиляди бежанци и мигранти. Това заяви министърът на външните...

Ето я Джиди Хадид, която бе избрана за ангел на Victoria's Secret

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081745

20-годишната красавица Джижи Хадид обяви, че е одобрена да участва в шоуто на световната марка за луксозно бельо Victoria's Secret през ноември, пише Daily Mail. На видео в инстаграм се вижда моментът, в който изгряващата звезда преминава успешно прослушването по бельо.
Видео и още провокативни кадри можете да видите
20-годишната красавица Джижи Хадид обяви, че е одобрена да участва в шоуто на световната марка за луксозно бельо Victoria's Secret през ноември, пише Daily Mail. На видео в инстаграм се вижда моментът, в който изгряващата звезда преминава успешно прослушването по бельо. Видео и още провокативни кадри можете да видите

Ето я Джиди Хадид, която бе избрана за ангел на Victoria's Secret

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081734

20-годишната красавица Джижи Хадид обяви, че е одобрена да участва в шоуто на световната марка за луксозно бельо Victoria's Secret през ноември, пише Daily Mail. На видео в инстаграм се вижда моментът, в който изгряващата звезда преминава успешно прослушването по бельо.
Видео и още провокативни кадри можете да видите
20-годишната красавица Джижи Хадид обяви, че е одобрена да участва в шоуто на световната марка за луксозно бельо Victoria's Secret през ноември, пише Daily Mail. На видео в инстаграм се вижда моментът, в който изгряващата звезда преминава успешно прослушването по бельо. Видео и още провокативни кадри можете да видите

Бюджет 2016 г. ни води към гръцки сценарий

http://bulgarski.pogled.info/news/68844/Byudzhet-2016-g-ni-vodi-kam-gratski-stsenarii

/Поглед.инфо/ Бюджетът за 2016 г. вкарва България в дългова криза, обяви БСП. Този, който катастрофира колата, да не се изказва за бюджета, призова Реформаторският блок.

Техеран става необходим партньор по въпроса за Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259547_%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%B2%D1%8A%D0%BF

 Иран, най близкият съюзник на режима на президента Башар ол

Асад, ще участва за първи път в преговори по въпроса за
осъществяването на политически преход в Сирия. По настояване на
Русия Ислямската република беше поканена на съвещание, което ще
събере на 30 ноември във Виена над десет чуждестранни делегации.
“Разгледахме поканата и беше решено министърът на външните
работи /Мохамад Джавад Зариф/ да участва в преговорите”, заяви
говорителката на иранското външни министерство Марзие Афхам,
цитирана от държавната телевизия.

Участниците в преговорите вече признават, че политическо
решение не може да бъде постигнато без Техеран. Под натиска на
САЩ и Саудитска Арабия Иран беше държан настрана от преговорите
Женева-1 през юни 2012 г., а после и Женева-2 през 2014 г. САЩ,
които осъждат “дестабилизиращите дейности” на Иран в Сирия,
“винаги са признавали, че в даден момент от преговорите ще
трябва да се влезе в разговори и диалог с Иран, за да се върви
към политически преход”, обясни Джон Кърби, говорител на
американския държавен секретар. Саудитска Арабия, големият
съперник на Иран в Сирия и района, също даде одобрението си - с
идеята да провери “сериозността” на Иран и Русия за уреждане на
конфликта, както даде да се разбере нейният външен министър Адел
ал Джубейр.

В Париж гледат на участието на Техеран като на положителен
знак за търсенето на политическо решение. “Това е сигнал, че
руснаците са в капана на собствената си интервенция в Сирия и се
опитват бързо да намерят пътя към политическо решение. Иран е
включен в процеса поради факта, че е съюзник на Русия на
терена”, заяви дипломатически източник.

Политическата и военна ангажираност на Ислямската република
по отношение на режима на Башар ал Асад я направи неизбежен
партньор по сирийския въпрос. От избухването на бунта в Сирия на
15 март 2011 г. Ислямската република подкрепя шиитския си
съюзник в Дамаск - алауитския клан Асад. От технологии за
наблюдение на интернет и демонстрации, тази подкрепа еволюира с
милитаризирането на конфликта през 2012 г. Иран подтикна
ливанския си шиитски съюзник Хизбула да се включи в боевете
редом със съветниците от неговите елитни сили “Ал Кудс” от
Гвардейците на революцията. С мобилизирането на иракските,
афганистанските и пакистанските шиитски милиции проиранските
сили в Сирия наброяват между 15 и 20 хиляди души по оценка на
експертите.

По модела на “пасдаран” (гвардейците на Ислямската
революция), Иран преобразува милициите на режима на Асад -
“шабиха” и Народните комитети в обединени “Сили за национална
отбрана” с численост 100-150 хиляди бойци, заместващи сирийската
редовна армия, която е в пълен упадък. Ангажиментът на Иран се
изрази също в милиарди долари помощ за все по-подчертаното
присъствие на ирански фирми на сирийския пазар, което увеличи
зависимостта на Дамаск от шиитския му покровител. “Техеран
изглежда използва същия подход, който му даде възможност да
засили влиянието си над Ирак в последното десетилетие”, казва
директорът на програмата за сигурността във Вашингтонския
институт за близкоизточна политика Майкъл Айзенстат.

Още през пролетта Иран разположи нови войски в помощ на
сирийския режим, застрашен повече от всякога от атаки на
опозиционните сили. Смъртта на няколко иранци в боевете в Сирия
през октомври, включително над десет от пасдаран, свидетелства
за все по-подчертания ангажимент на Ислямската република. Тази
подкрепа на място е изключително важна за Русия, която на 30
септември започва интензивна кампания от въздушни удари срещу
бунтовнически въоръжени групировки, включително “Ислямска
държава”. Тази координация стана още по-необходима (въпреки
различията между интересите на руснаци и иранци на моменти)
поради това, че Москва не може да разчита на сирийската армия.

Участието на Иран в дискусии за Сирия буди опасения у
противниците на режима. Политиката на Техеран да се меси в Сирия
се разглежда като една от причините войната, взела над 250 000
жертви за пет години, да продължава, както и за възникването на
нови конфликти на верска основа в района, поставяйки в
конфронтация Иран и сунитския му съперник Саудитска Арабия.
“Присъствието на Иран ще усложни дискусиите във Виена, тъй като
се очаква той да представи проект за запазване на Асад на
власт”, заяви по телевизия “Ал Арабия” Хашим Маруа,
вицепрезидент на Сирийската национална коалиция (на
революционните и опозиционните сили), която обхваща няколко
движения на противници на Асад.

Техеран смята, че оцеляването на сирийския режим има пряко
отношение към защитата на собствените му интереси за запазване
на шиитската ос, която включва ливанската Хизбула. “Националната
сигурност на Сирия и на Иран са взаимосвързани. Тази реалност е
философията на присъствието ни в Сирия”, подчерта Хосейн
Салами, заместник-главнокомандващ иранския Корпус на гвардейците
на Ислямската революция. Режимът на Асад се превърна във
“фронтова линия на съпротивата” срещу САЩ и Израел, добави той.
Въпросът е дали Техеран смята самия Башар Асад за незаменим или
дали може да се обмисли задоволително решение за смяната му.
Иранският заместник външен министър Хосейн Амир Абдолахиан
увери, че Иран “не работи за оставането на Асад на власт
завинаги”.

“Техеран знае, че Сирия не е особено склонна да играе ролята
на сателит на Иран и се опасява, че ако Башар се оттегли,
равновесието на режима - неговия клан и служителите, на които се
опира - ще изчезна. Никой не бива да очаква, че Иран ще се
съгласи да преговаря за политическото оцеляване на личност,
която смята за жизненоважна за външнополитическите си интереси”,
казва Фредерик Хоф от американския мозъчен тръст “Карнеги”.

Бившият американски дипломат смята, че най-многото, което може
да направи Иран, ще е да накара своя васал да престане, в името
на политическото си оцеляване, да прибягва до крайни жестокости.
Други очакват Иран да прояви известен прагматизъм, както
направи през септември, сключвайки шестмесечно примирие в
сирийските градове Забадани, Фуа и Кефрая след продължителни
преговори с членове на “Джаиш ал Фатах” (”Армия на
завоеванието”) - бунтовническа коалиция начело със сирийски клон
на Ал Каида “Джебхат ан Нусра” - и салафитската групировка
“Ахрар аш Шам”. Разкриващата се във Виена възможност за
преговори между Техеран и Рияд се разглежда като положителна
крачка към помиряване между двете съпернически сили.

Нарастващото влияние на Русия над режима в Дамаск може да даде
възможност също за ограничаване на иранското влияние в Сирия, с
надеждата, че редовната армия ще укрепне за сметка на
проиранските шиитски милиции. И накрая, някои експерти биха
искали да вярват, че евентуална победа на умерения клан, воден
от президента Хасан Рохани, на парламентарните избори през
февруари догодина, ще позволи той вземе в свои ръце решаването
на сирийския проблем, който сега е контролиран от пасдараните.

Спипаха агент на ДАНС с детско порно

http://pik.bg/спипаха-агент-на-данс-с-детско-порно-news426595.html

Спипаха агент на ДАНС с детско порно

Агент на ДАНС се разследва за разпространение на порно с деца в интернет. Това съобщават от МВР. Информацията е била потвърдена от шефа на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП Явор Колев, цитиран от "Телеграф". 

Служителят на ДАНС, чието малко име е Николай, работи в сектора, занимаващ се с разследване на икономически престъпления. На 23 октомври той е бил задържан. След сигнал и няколкомесечна оперативна работа в петък полицаите направили обиск в кабинета на агента в ДАНС. Нахлули и в дома му, откъдето иззели личния му компютър. В него полицаите открили множество снимки и клипове с порнографско съдържание. Участниците във видеото и фотосите били на малолетни и непълнолетни лица. 

"Имаме информация, че е разпространявал сексуални гаври в интернет. Назначени са експертизи, които трябва да установят това", обясни Явор Колев. Ако се окаже, че наистина Николай е пускал порно с деца в мрежата, ще бъде отстранен от длъжност и ще му бъде повдигнато обвинение.

Намерени са и двата гранатомета, с които е стреляно по Алексей Петров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639510_namereni_sa_i_dvata_granatometa_s_koito_e_streliano_po/?ref=rss


И двата гранатомета, с които бе стреляно по колата на Алексей Петров в четвъртък, са били намерени, предаде Нова телевизия, позовавайки се информация от МВР.

По Алексей Петров бе стреляно малко преди 9.00 часа в четвъртък в столичния квартал "Кръстова вада". Няма пострадали хора, като е повреден автомобилът на Петров, както и временна постройка. Прокуратурата започна разследване, а автомобилът, от който е стреляно по Петров, се издирва.

Според Нова телевизия първият...

Европа търси алтернатива на руския газ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259546_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%B0%D0%B7

 В кабинета на Марош Шефчович е поставена кръгла табела, на която

пише “Моля, не спирайте”. Заместник-председателят на
Европейската комисия и еврокомисар за енергийния съюз я е
получил при неотдавнашното си посещение в Румъния, при което
обсъди въпроси на енергийната политика.

Преди половин година Шефчович представи плана си за
създаване на европейски енергиен съюз, който цели да засили
взаимодействието между страните членки на ЕС и да намали
зависимостта от доставките на руски газ. Втората тема е особено
важна за новите страни членки на ЕС от Централна и Източна
Европа.

Въпрос: Отново има опасност от избухване на нова Студена
война с Русия. Има ли заплаха и от изостряне на конфликта около
газовите доставки?

Отговор: ЕС може да има самочувствие. Ние сме най-големият
потребител на енергийни суровини в света. Годишно харчим за тази
цел точно 400 милиарда евро. Ако сега започнем да си
сътрудничим по-тясно, ако си осигурим нови доставчици на
енергийни суровини и създадем допълнителна конкуренция на
европейския пазар, то Русия ще трябва да уважи това.

Въпрос: Брюксел настоява за намаляване на зависимостта от
Русия, а Германия удвоява капацитета на газопровода “Северен
поток”. Проявявате ли разбиране към това?

Отговор: Обсъждаме въпроса с германското правителство и аз
призовавам компаниите, участващи в този проект, да се отнасят
сериозно към политическите съображения. Търговското решение
обаче трябва да бъде взето от самите компании. В момента се
използват едва 50 % от капацитета на “Северен поток”.

Въпрос: Разширявайки “Северен поток”, Германия създава
алтернатива на тръбопроводите през територията на Украйна. Това
засилва енергийната сигурност на Германия.

Отговор: В Европа има политическо единство да бъдат запазени
транзитните маршрути за доставка на природен газ през Украйна.
Не бихме искали тази страна да стане обект на шантаж от страна
на Русия. Има обаче и някои други страни в Централна и Източна
Европа, които получават енергийни суровини по този маршрут. Във
връзка с това през февруари ще представим стратегия за
снабдяване на Европа с втечнен природен газ - това е възможност
за Европа да получава природен газ от целия свят.

Въпрос: По този въпрос обаче изглежда Изтокът и Западът не
говорят на един език.

Отговор: В Европа има широка подкрепа за енергийния съюз, но
различните страни поставят собствени акценти. Северните страни
наблягат повече на значението на възобновяемите източници на
енергия. В Юга на първо място е въпросът за енергийната
сигурност. Освен това има страни, залагащи на ядрената енергия,
както и държави, които е отхвърлят. Сега обсъждаме как можем да
свържем всичко това.

Въпрос: През февруари обявихте проект за създаване на
енергиен съюз? Как се развива изпълнението му?

Отговор: Началото бе добро, сега обаче трябва да постигнем
добри резултати. През идната година искаме да започнем да
изпълняваме 90 % от обявените мерки. Но за това е необходимо и
одобрението на всички страни членки, както и на Европейския
парламент. През 2017-2018 година ще влязат в сила първите
правила на енергийния съюз.

Въпрос: Сред целите е засилване на сътрудничеството при
купуването на природен газ от Русия. Вие искате компаниите и
държавите да представят подробности по договорите си с Русия.
Някои от тях обаче са скептично настроени.

Отговор: Разбира се, отнасяме се сериозно към търговската
тайна. Убеден съм обаче, че ще намерим начин Европейската
комисия да получи минимално количество информация, за да провери
дали договорите за доставка са били сключени при справедливи
условия. През пролетта ще преработим правилата за сигурност на
доставките на електричество и природен газ. След това ще
представим предложенията си.

Въпрос: Ще представите ли тогава и планове за общи
покупки на газ?

Отговор: И в тази посока работим над алтернативни варианти,
които да засилят енергийната безопасност и същевременно да не
нарушат изискванията за защита на конкуренцията и правилата на
Световната търговска организация.

Въпрос: Германия напредва с разпространението на
възобновяемите енергийни източници, но все още не разширява
мрежата си. Това безпокои ли ви?

Отговор: Обезпокоен съм от недостатъчните енергийни мрежи в
Германия. Силното разработване на възобновяеми енергийни
източници не вървеше паралелно с разширяване на съответната
мрежова инфраструктура. Това доведе до поставяне на
електрическите мрежи в Полша и Чехия под силно напрежение. От
Германия обаче идват и положителни сигнали. С помощта на
подземни електропреносни линии може да се постигне бързо
разширяване на инфраструктурата на местата, където има опасност
от граждански протести.

Въпрос: Вярвате ли в успеха на Световната конференция по
климата?

Отговор: Изпълнен съм с увереност. Днес 150 страни, които
създават 90 % от емисиите на парникови газове, представиха
плановете си. ЕС не може сам да предотврати климатичните
промени. В глобален мащаб ние сме отговорни само за 9 % от
емисиите, оказващи влияние върху климата. Поради тази причина е
важно в Париж да се гарантира, че всички ще дадат своя дял в
борбата за изпълнение на целите за климата.

Въпрос: Ще успее ли Европа да изпълни целите за емисиите на
въглероден диоксид?

Отговор: Нямам никакви опасения в това отношение. Ще
преизпълним плановете за 2020 година за намаляване на емисиите
на въглероден диоксид, ще изпълним и плановете за 2030 година.
Вървим в правилната посока, разширявайки използването на
възобновяеми енергийни източници. В момента формулираме цели за
намаляване на емисиите от транспорта, селското стопанство и
сградите в Европа до 2030 година. Държавите трябва да се
подготвят за амбициозни показатели. Трябва да намалим емисиите
на въглероден диоксид с 30 % и през лятото ще представим
предложенията си.

Въпрос: дизеловите двигатели изпаднаха в немилост заради
скандала с Volskwagen. Това не застрашава ли набелязаните цели
за климата?

Отговор: Този случай засегна най-вече имиджа на европейската
промишленост. Винаги сме се гордели, че европейските автомобили
са по-добри, а също така по-екологични и надеждни. А сега в
целия свят се води дискусия заради тази история. Трябва да
направим всичко възможно, за да възстановим имиджа на
автомобилната промишленост.

Въпрос: Как си представяте това?

Отговор: Радвам се, че от идната година ще тестваме емисиите
отпадни газове в реални условия на пътя, а не в лаборатории.
Трябва обаче да обсъдим и въпроса дали не би било разумно да
проверяваме автомобилите не само при пускането им на пазара, но
и да ги тестваме през целия им жизнен цикъл. В САЩ това вече е
обичайна процедура.

Google ще тества доставка на интернет с балони в Индонезия следващата година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259545_Google+%D1%89%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82+%D1%81+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%

 Google обяви, че ще си партнира с най-големите мобилни оператори в Индонезия, за да започне тестове на услуга за доставка на интернет с балони в рамките на проекта Project Loon. Това ще осигури интернет свързаност за над 100 милиона жители на азиатската държава, пишеTheNextWeb.
Индонезия е разположена върху над 17 хиляди острова със сложен релеф. Това е причина за неразвита интернет инфраструктура, като приблизително две трети от населението няма достъп до глобалната мрежа.
Най-голямата търсачка ще си сътрудничи с Indosat, Telkomsel и XL Axiata, за да тества Project Loon следващата година. Компанията се надявa да излъчва 4G LTE интернет връзки през следващите няколко години от балони, носещи се на около 20 километра над земната повърхност.
Google огласи амбициозния си проект през месец юни 2013 година и отбеляза първата годишнина, свързвайки успешно с интернет училище в Бразилия. Сега компанията възнамерява да осигури интернет достъп в отдалечените региони на островната държава. В същото време основателят на SpaceX Илон Мъск и сателитната фирма OneWeb работят върху собствени проекти за доставка на интернет от Космоса.

Ощетени партии и грешно попълнен протокол в Сливен

http://offnews.bg/news/n_1/n_582951.html

За протокол и копие от него с чувствителни разлики сигнализира наш читател. Става дума за протокол в секция 202000120  в Сливен. Попълненият от членовете на СИК документ се различава на няколко места с копието, дадено на застъпник. Има разлика в часовете, почерка, а най-фрапантните разлики са в преференциите. За ПП "Движение напред България" в протокола са дадени общо 28 преференции, докато в копието са с 28 повече. За "Зелените" в протокола, даден на ЦИК, има 1 глас и една преференция. В копието гласът е само 1, а преференцията липсва. За "Движение обединени региони - ДОР" преференции има правилно отразени, но само като брой. В протокола по 2 преференции имат кандидатът под 22 номер и 27-ми. В копието тези на 22-ри отиват на 17-ти, а тези на 27-ми отиват при 22-ри. Открийте разликите сами: Оригинал, даден на ЦИК Копие, дадено на застъпник:

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 30 октомври, за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=305168

Служители на КАТ-Варна ще следят днес - 30 октомври, за превишена скорост във Варненско, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 9.30-10.30 Път II-29 3km.бензиностанция Енерджигр.Аксаково посока гр.Варна 09:30ч.-10:30ч.

Вода от океана на луната Европа излиза на повърхността, предполагат учени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259544_%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%

 Може да се окаже, че няма да е необходимо да се правят сондажи в ледената покривка на Европа, тъй като вода от океана, скрит под леда излиза на повърхността, пише New Scientist. В прорязан от пукнатини регион на замръзналата луна на Юпитер е открит съдържащ соли лед, какъвто не е наблюдаван досега.
Европа е любимото ни място за търсене на извънземен живот заради предполагаемия океан под повърхността й. Американската Национална космическа агенция (NASA) планира да изпрати сонда, която да изследва луната през следващото десетилетие, а междувременно новата информация я прави още по-атрактивна дестинация.
Инфрачервени наблюдения на апарата Galileo, който посети системата на Юпитер през 90-те години на миналия век, установиха, че луната е покрита с воден лед. От намиращата се наблизо луна Йо на повърхността на Европа падат сяра и кислород, които се съчетават, произвеждайки магнезиев сулфат. 
Нов анализ открива друг, неидентифициран материал, наличен само в напукания терен. Това може да е знак, че там океанът намира път към повърхността. Химичният подпис на веществото засега не позволява то да бъде разпознато. Една от възможностите е това да е непозната смес от калиев или натриев хлорид. В такъв случай може да се предположи, че тези райони са солени полета, образувани при изпаряването на изкачила се на повърхността океанска вода, които ни дават информация за химичния състав на океана. Ако океанът съдържа хлоридни вместо серни соли, то това би означавало, че нивото на соленост е по-ниско от допусканото досега и водата му е по-подходяща среда за живот. „Всяка информация за съдържанието на сол в океаните ни помага да разберем каква е вероятността за съществуване на живот,“ казва Кристофър Чиба от Принстънския университет.

Маскиран и въоръжен ограби казино

http://offnews.bg/news/n_1/n_582950.html

Маскиран и въоръжен мъж е ограбил казино в Бургас, съобщи МВР в града. Обирът е станала посред бял ден в комплекс "Зорница". В игралната зала влязъл маскиран мъж, който след заплаха с пистолет към 30-годишната служителка, отнел от две метални каси 6 000 лв. Работата по случая продължава. 

Борисов и Горанов се изложиха предизборно - дефицитът за 2015 г. се вдига!

http://bulgarski.pogled.info/news/68843/Borisov-i-Goranov-se-izlozhiha-predizborno-defitsitat-za-2015-g-se-vdiga

/Поглед.инфо/ Основна цел на законопроектът за държавния бюджет за 2016 г. е запазване на фискалната стабилност и намаляване на разликата между приходната и разходната част, отворила се през неблагополучията 2014 година, каза министърът на финансите Владислав Горанов след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с бюджета за 2016 година.

Изследователи използват Wi-Fi, за да виждат хора през стени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259543_%D0%98%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+Wi-Fi%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D1

  Всичко започва през 2012 година с това, което студентът Фадел Адиб от Масачузетския технологичен институт (MIT) нарича откачена идея – какво, ако Wi-Fi може да вижда през стени, пише The Washington Post. Адиб поставя въпроса на научния си съветник проф. Дина Катаби. Това поставя началото на пътешествие, което продължава до днес. В научен доклад на Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект към Института, изследователите описват сензор, който изпраща радиосигнали през стени и е в състояние да идентифицира хора. Екипът планира да основе компания през 2016 година, за да комерсиализира технологията. Системата би могла да установи, ако възрастен човек е паднал в дома си и това може да е едно от първите приложения.
Учените очакват, че сензорите могат да виждат през няколко стени на разстояние до 12 метра. Има устройства, който възрастните могат да носят, за да повикат помощ в случай на падане, но проучвания показват, че те не винаги ги носят, когато нещо такова се случи. Решението на MIT не е свързано с носене на устройство. Системата може да се обучи да разпознава хора и да изпраща съобщения в случай на падане. Изследователите предвиждат и други възможности за употреба, като видеоигри и умни сензори за дома, които наблюдават движението на обитателите и регулират температурата.
Системата функционира, като изпраща радиосигнал, който се отразява от човек и се връща обратно. Сигналите преминават през стени точно като безжичния интернет сигнал. Получените изображения са по-скоро топлинна карта, но тестовете показват, че информацията е достатъчна за разпознаване на пет различни човека с 95.7 процента точност, а на петнадесет души – с 88.2 процента точност. Екипът успява да установи с 99-процентова точност коя част от тялото се движи от разстояние десет метра.
Технологията все още се разработва и усъвършенства. В момента сензорът функционира, когато човек се движи директно и се затруднява да улови сигналите при движение под ъгъл. 

Перничанинът Филип Златанов отърва затвора, получи окончателно тригодишна условна присъда

http://www.zapernik.com/pernik/pernichaninut-filip-zlatanov-oturva-zatvora-poluchi-okonchatelno-trigodishna-uslovna-prisuda_40425/

Върховният касационен съд отмени ефективната присъда на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и постанови условна.

Справедливото наказание според последната инстанция е 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

След 7 месеца размисъл съставът с председател Юрий Кръстев и членове Биляна Чочева (докладчик) и Галина Захарова потвърди вината на Златанов, информира "Правен свят", цитирано от БГНЕС.

Той е подсъдим за престъпно...

Продължава

Перничанинът Филип Златанов оттърва затвора, получи окончателно тригодишна условна присъда

http://www.zapernik.com/pernik/pernichaninut-filip-zlatanov-otturva-zatvora-poluchi-okonchatelno-trigodishna-uslovna-prisuda_40425/

Върховният касационен съд отмени ефективната присъда на бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и постанови условна.

Справедливото наказание според последната инстанция е 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

След 7 месеца размисъл съставът с председател Юрий Кръстев и членове Биляна Чочева (докладчик) и Галина Захарова потвърди вината на Златанов, информира "Правен свят", цитирано от БГНЕС.

Той е подсъдим за престъпно...

Продължава

Зловеща прогноза: Покушението срещу Алексей Петров цели дестабилизиране на държавата

http://pik.bg/зловеща-прогноза-покушението-срещу-алексей-петров-цели-дестабилизиране-на-държавата-news426593.html

Зловеща прогноза: Покушението срещу Алексей Петров цели дестабилизиране на държавата

Покушението срещу Алексей Петров цели да дестабилизира политическата стабилност у нас между двата тура на местните избори. Не е нужно да го вкарваме в конкретиката на криминално деяние. Това заяви пред Нова телевизия Георги Коританов.

„Имаме неуспешен опит за убийство, който породи много въпроси, най-вече защото е интересен. Ако погледнем изминалия месец ще видим, че всеки ден се случва някакво тежко криминално престъпление”, заяви проф. Николай Радулов, експерт по сигурността.

„Разкриваемостта на подобни случаи е много малка. Колкото и куриозно да звучи България е сред първите държави, в които разкриваемостта на убийствата е голяма, най-вече защото те са предимно битови. Криминалистиката в страната не може да действа, защото Институтът по криминалистина е фалирал”, допълни той. 

„Петров никога не е заемал ръководна дейност в ДАНС, но хората там твърдят, че той е ръководил всичко. Така и не стана ясно кой точно го вкара в службите за сигурност”, поясни Радулов.

„Трудно можем да гадаем защо Петров заяви, че атентатът по него е „по грешка”, заяви Коритаров.

 

Облачността ще е предимно значителна с максимални температури между 10° и 15°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259542_%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B

 Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за октомври. Днес със слаб до умерен вятър от изток-североизток ще прониква по-студен въздух. Облачността ще е предимно значителна, но само на отделни места в източните райони и Рило-Родопската област ще превали слаб дъжд. Максимални температури между 10° и 15°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Красимир Стоев. 
По Черноморието ще духа умерен вятър от североизток. Облачността ще е по-често значителна, но ще е почти без валежи. Максималните температури ще са около 15°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е с тенденция на усилване до 3-4 бала. 
Над планините облачността ще е по-често значителна. На отделни места в Рило-Родопската област, както и по северните склонове на Стара планина, слабо ще превали. Вятърът по билата ще е умерен до силен от изток-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 1°.

Божидар Данев: Бюджет 2016 е с парадянковска структура

http://pik.bg/божидар-данев-бюджет-2016-е-с-парадянковска-структура-news426594.html

Божидар Данев: Бюджет 2016 е с парадянковска структура

Бюджет 2016 е твърде консервативен – той повтаря структурата на предходните бюджети и не е ясно каква е основната му цел като най-съществен инструмент за управление на българската икономика. 

Коя, все пак, е основната му цел - да излезем от кризата, да ликвидираме бюджетния дефицит, който продължава да има сериозни негативни стойности или да завършим реформите в отделни сектори на икономиката? Не забелязвам цел на бюджета, няма и цели за отделните първостепенни разпоредители на бюджета. 
Какво се предвижда за здравеопазването и то по начин, че обществото да е наясно какво ще се случи – да намалим детската смъртност, да се увеличи превантивната грижа за населението или да намалим смъртните случаи сред сърдечно болните? Говоря за точни и ясни критерии, които да се следят от хората. При МВР – примерно, с колко да се намали битовата престъпност, с колко да спаднат смъртните случаи по българските магистрали и пътни артерии? Все пак, искаме да има числа, които да проследяваме и които правят извършената работа измерима.
Приходната част на бюджета за следващата година е силно подценена. Не се отчитат сериозни фактори, каквито са увеличението на акцизите на горивата и на цигарите. Не се отчита увеличаването на минималната работна заплата и повишените заплати в някои сектори, като образованието. Не е изчислен очакваният ръст на инфлацията - знаете, че досега България бе в една дефлационна стагнация. Но отново продължаваме с гигантските разходи, които не намаляват и не са свързани с ефективността на работата на институциите. Не искам да влизам в детайли, но след като няма реформи, примерно, в МВР защо не намаляваме разходите там, дори не като величини, а като структура в бюджета?
Има и други неща, които не могат да не ни безпокоят. Предвидени са публични капитални разходи, което е добре в една икономика, която все още не може да излезе от кризата. И защо нивата на икономически ръст са почти символични в последните години от 1.5% до 2.1% - както е предвидено за 2016 г. Трудно ми е да приема, че 2.1 % ръст е нормално за една маргинална икономика като нашата. Тя би трябвало да постига 6%-7% при скромните си размери, за да може да гони средното ниво на европейските страни. И на тази основа питам – кога ще излезем от тази стагнационна спирала? Защото като че ли няма яснота кога ще постигнем високите ръстове, които да стимулират скромната ни икономика. 
Едно е една икономика като германската, като британската да имат 2% ръст и съвсем друго – българската или латвийската, които са догонващи икономики. 
Още един въпрос, на който не намирам отговор в бюджета. Да, ще вземем 5.3 млрд. лв. дълг, което е правилно да се направи, за да се преструктурират задълженията на страната, защото в момента финансовият ресурс е евтин. Но никой не говори за някои очевидни неща: колко средства ще върне Фондът за гарантиране на влоговете – става дума за онези пари, които изхарчиха около КТБ като заем от държавата? Знаете, че бяхме от първенците на Европа по нисък дълг, съотнесен към БВП. А сега той отива към 30%. Да не говорим за темповете на нарастване на дълга на България. Същественото в една икономика не е абсолютният размер на дълга, а темповете. Когато темповете забързват ход и са негативни, би трябвало внимателно да се анализират причините и с какво са свързани.
У нас непрекъснато коригираме законодателството си, което също е обезпокоително. Ето, сега предстои да го променим, за да не отидат парите от концесията на летище София в Сребърния фонд. А тогава защо бяха тези благородни обещания за създаването на фонда? Питам защо 600 млн. лв. от концесията на летище София да не влязат в Сребърния фонд? И тогава – къде ще отидат? Очевидно ще се прехвърлят да реформират едни системи, които са обречени и не е възможно да бъдат реформирани със сегашните подходи. Като такъв брилянтен пример е енергетиката…
Бюджет 2016 разчита на вътрешното търсене като двигател на растежа. Да, но въвеждането на новия данък върху „вредните храни” при всички случаи ще намали потреблението. А какъв ще бъде размерът на безработицата? Започнахме административно да вдигаме минималната работна заплата без да се съобразяваме с нивото на икономиката, БВП, производителност на труда… Оглеждайки всички тези дребни на пръв поглед, но кумулативно въздействащи, силови административни, а не пазарни промени, ние дефинираме ниския ръст в българската икономика. Защото не може в една икономика административно да определяш основни параметри и да смяташ, че тя ще има необходимите ръстове с догонващата сила, която всички желаем.
Впечатлението ми от това, което чета в Бюджет 2016 г. е, че той е с една парадянковска структура. 
-----
Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. /

Горанов: Бюджет 2016 цели да намали дефицита

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259541_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82+2016+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%

 „Бюджетът за 2016 година ще има за основна цел да запази фискaлната стабилност и да намали разликата между приходната и разходната част след неблагополучията през 2014 година, тоест да намали размера на бюджетния дефицит.“ Това каза финансовият министър Владислав Горанов след участието си в Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се обсъждат бюджетите на здравната каса, социалното осигуряване и на държавата.

Това усилие не е самоцел, то идва да отговори на необходимостта бюджетният дефицит да бъде финансиран с увеличаване на държавния дълг, обясни Горанов. В този смисъл колкото по-бързо успеем да сближим приходната и разходната част на бюджета, толкова по-малко ще са упреците, че държавният дълг расте непропорционално, добави той.По думите му при липса на съществени активи, които могат да бъдат раздържавени, от тук занапред в следващите години, трябва да се стремим да намаляваме дефицита, тъй като със същия размер неминуемо расте и държавният дълг.

В проекта за бюджет за догодина е заложен бюджетен дефицит от 2%, или 1,8 млрд. лв. Новият дълг, който се планира да се вземе за неговото покриване, за плащанията по вече поети задължения и за буфер е 5,3 млрд. лв.

Основни приоритети, освен фискалната стабилност и образованието, ще бъде и продължаващото успешно управление на европейските фондове и основно стартирането на новия програмен период, каза още Владислав Горанов. „Аз вярвам, че още през следващата година ще има открити процедури по прием на проекти по всички програми“, добави финансовият министър.

Преглед на печата от 30 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/30/2639401_pregled_na_pechata_ot_30_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Здравната каса прегласува бюджета си за 2016 г. без увеличението
Причината е, че имала скрити резерви да покрие дефицита си от 130 млн. лв.

Социалните партньори не успяха да отхвърлят данък вредни храни
Четири чужди търговски органиации се обявиха срещу проекта

Сега
 Бежанците в Гърция и Италия отказват да се местят в СофияЦентровете в България се опразниха - мигрантите масово бягат към Западна...

Европейският парламент сваля всички обвинения срещу Едуард Сноудън

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081725

Европейският парламент гласува вчера да свали всички углавни обвинения срещу американският активист Едуард Сноудън, пише The Independent, цитиран от
Европейският парламент гласува вчера да свали всички углавни обвинения срещу американският активист Едуард Сноудън, пише The Independent, цитиран от "Фокус". След извънредно оспорваното гласуване, европейските депутати завиха, че на Сноудън трябва да бъде предоставена защита като един „защитник на човешките права“, изявление,

Ким трупа милиарди от принудителен гурбет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259540_%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%B1

 Над 50 000 севернокорейци са били принудени от властите да заминат на работа в чужбина, основно в Русия и Китай, съобщи специалният пратеник на ООН за човешките права в Северна Корея Марзуки Дарусман, цитиран от АФП и АП.

Той заяви в доклад, който ще бъде обсъждан тази седмица в Общото събрание на ООН, че властите в Пхенян все по-често принуждават севернокорейци да работят в чужбина, с което комунистическата държава си осигурява приходи от между 1,2 млрд. и 2,3 млрд. долара годишно.

Севернокорейци са пращани в редица райони на света да работят при условия, равносилни на принудителен труд. Дарусман предупреди предприятията, които ги наемат, че по този начин стават съучастници в неприемлива система на принудителен труд. Севернокорейците работят в строителството, мините, информатиката и текстила, без да знаят нищо за трудовите си договори, уговорени от властите в Пхенян. Освен в Русия и Китай, севернокорейци са пращани в още 15 страни, сред които са Алжир, Ангола, Кувейт и Полша, се посочва в доклада.

Строителна компания от Катар върнала тази година 90 севернокорейци, които били принуждавани да работят над 12 часа на ден и били недохранени. Един от тях починал, посочва АФП.

Пратеникът на ООН отбелязва, че в Северна Корея няма никакво подобряване към спазване на човешките права. Комунистическият режим поддържа широка мрежа от затворнически лагери, където се извършват произволни екзекуции и изтезания.

Дарусман призовава Съвета за сигурност да поиска Северна Корея да бъде изправена пред Международния наказателен съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Ако това стане, Китай ще наложи вето, отбелязва АФП.

Променят правилата на МВФ заради Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259539_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%92%D0%A4+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD

 САЩ и други западни държави се подготвят следващия месец да променят политиката на кредитиране на Международния валутен фонд (МВФ). Това пише в. „Уолстрийт Джърнал”.  Целта е да се позволи на финансовата институция да продължи да финансира Украйна в случай на дефолт по руския й кредит, съобщава изданието, позовавайки се на започнат с плановете източник. МВФ може да обсъди промените в края на ноември, след срещата на лидерите от Г20 в Турция.

В момента политиката на МВФ забранява фондът да отпуска кредити на страни, които имат просрочени плащания към други правителства. А Украйна е изправена пред риск от неплатежоспособност по руските облигации. Киев дължи на Москва 3 милиарда долара – кредит, които бе даден на Украйна през декември 2013 г. по времето на сваления президент Виктор Янукович.

В края на миналата седмица украинският премиер Арсений Яценюк заяви пред германския в. „Ханделсблат", че Украйна няма да изплати своя дълг към Русия, ако Москва не е съгласна да се присъедини към споразумението за преструктуриране на дълга, включващо и другите кредитори. „Ние не можем да се отнасяме към Русия различно от останалите международни кредитори", изтъкнал Яценюк, добавяйки, че ако Русия не се съгласи на условията, предложени от Киев, „тогава ние ще наложим мораториум върху дълга и няма да обслужваме кредита".

Украйна се съгласи на преструктуриране на дълга с кредиторите, за да запуши празнината от 15 млрд. долара финансиране от спасителната програма на Международния валутен фонд в размер на 40 млрд. долара.

Русия твърди, че дългът е със статут на официален заем, за разлика от комерсиалния. Москва купи облигациите на стойност 3 милиарда долара от Киев през декември 2013 г. като част от плана за спасяване на президента Янукович след избухналите улични протести срещу неговото управление.

Правителството заседава извънредно за бюджет 2016

http://offnews.bg/news/n_1/n_582945.html

Правителството ще приеме бюджетните закона на страната на извънредно заседание днес.  Министерският съвет ще гледа държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.  Днес изтича срокът, в който трите проекта трябва да бъдат внесени в парламента. 

Киноиграта "Спектър" вече е във второто си ниво - "Мисия 007"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/30/2639262_kinoigrata_spektur_veche_e_vuv_vtoroto_si_nivo_-/?ref=rss


Киноиграта, свързана с новия филм за Джеймс Бонд "Спектър" вече е във второто си ниво - "Мисия 007".

Въпросът в него е свързан с автомобили и едно от местата на двата континента, на които е сниман 24-ия филм от шпионската поредица. Премиерата му в България е на 6 ноември.


Верен отговор до последните минути на 7 ноември ще даде шанс на участниците да спечелят 10 оригинални награди, свързани с Джеймс Бонд: 2 суитшърта, 2 тефтера, 2 калъфа за таблет, 2 чадъра и 2 USB...

30 октомври в годините назад

http://www.cross.bg/svetovna-obyavyava-sssr-1486208.html

/КРОСС/701 г. - Започва понтификатът на папа Йоан VI. 1470 г. - Хенри VI става отново крал на Англия.1869 - Основано е „Българско книжовно дружество" в Браила, което през 1911 г. е обявено за Българска академия на науките. (стар стил)1905 г. - Император Николай II обявява с указ първата конституция на Русия, с която се създава парламента, наречен Дума. 1918 г. - Първата световна война: Италианската армия удържа победа над Австрия в Битката при Венето, а Османската империя обявява капитулация.1922 г. - Бенито Мусолини става министър-председател на Италия и остава такъв чак до 1943, когато е освободен от поста малко преди края на Втората световна война.1925 г. - Във Великобритания е изграден първият телевизионен предавател. 1938 г. - Американски радиоводещ предизвиква паника в САЩ с предаването Война на световете.1941 г. - Втората световна война: Президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт дава съгласието си за отпускане на 1 милиард долара на СССР по договора Заем-Наем.1943 г. - Подписана е Московската декларация от съюзниците в т.нар. антихитлеристка коалиция, по силата на която СССР се присъединява към атлантическата формулировка за "безусловната капитулация" на страните от Оста. 1947 г. - В Женева е подписано Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ). Първият модел Ламборджини1961 г. - Съветския съюз детонира водородната бомба Цар бомба на острова Нова Земя

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1486201.html

/КРОСС/ Богдана Вульпе - актрисаВладимир Йончев - журналистДанчо Данчев - рали пилотДимитър Иванков - футболистЕлена Тихомирова - Мис България 2003Кирил Арсов - воененКирил Маричков - рок музикантНиколай Узунов - актьорпроф. Филип Панайотов - журналистСилвия Чолева - поетесаЦеко Минев - съсобственик на ПИБ    

Разводът в Русия става мисия невъзможна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259538_%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0

 Разводът в Русия в скоро време може да се превърне в мисия невъзможна. Властите на Татарстан предлагат поправки в Семейния кодекс, които сериозно ще усложнят процедурата по разтрогване на граждански брак, информира в. „Комерсант“ и уточнява, че инициативата е лично на президента на републиката Рустам Минниханов.  

          Ако промените бъдат приети от Думата, то съпругът няма да може да разчита на развод без съгласието на жена си в течение на три години след раждането на дете в семейството. В момента срокът на „мораториума“ е 1 година. Също така ще бъде забранено задочното слушане на бракоразводни дела, на които съпрузите вече ще трябва лично да присъстват. Поправките предвиждат още досъдебната процедура по доброволно примирение между мъжа и жената да стане задължителна. Представители на обществени организации в Татарстан искат още по-жестоки ограничения за решилите да напуснат семейното гнездо – активисти предлагат разводът да бъде забранен, докато детето не невърши пълнолетие.

          Очаква се в близко време инициираните от Казан промени в Семейния кодекс да бъдат внесени за обсъждане в долната камара на руския парламент. В пояснителните записки към проекта властите на Татарстан уточняват, че „измененията са насочени към съхраняване на семейството и защита на правата и законните интереси на непълнолетните“. Според авторите на поправките „задачата по укрепване на института на брака и повишаването на неговата значимост за гражданите изисква действия от страна на държавата. Увеличаването на срока на „мораториума“ върху разводите от 1 на 3 години инициаторите обясняват с факта, че именно на този период се падат 36% от всички разтрогнати бракове в страната. „Допълнителните ограничения ще дадат шанс на съпрузите да се сдобрят, тъй като често решението за развод носи спонтанен и необмислен характер“, категорични са авторите на промените. Те припомнят, че се разделят предимно „млади двойки, на които не достига опит в отношенията, мъдрост и търпимост“. От съюза на бащите на Татарстан пък предлагат в съдилищата да бъдат назначени  медиатори, които да работят със семействата, решили да се разведат. Статистиката сочи, че лидер по разводи в Русия е Магаданска област, където на 1000 брака се падат 752 развода, следва я Еврейската автономна област със 741 развода на 1000 брака.  

Министър Горанов определи Симеончовците и губещите през 2016 година

http://frognews.bg/news_100983/Ministar-Goranov-opredeli-Simeonchovtsite-i-gubeshtite-prez-2016-godina/

Параметрите на държавния бюджет за догодина вече са ясни. Какво ни се пише, след като на извънредно заседание днес министерският съвет приема бюджета за 2016 г. Губят всички българи - това е от ясно по-ясно. Губят и живеещите днес в страната данъкоплатци, както и тези които ще се родят през следващите 10 години, защото те ще изплащат нарастващият с обезпокоителни темпове държавен дълг.

Око на Фрог: Министър Горанов определи Симеончовците и губещите през 2016 година

http://frognews.bg/news_100983/Oko-na-Frog-Ministar-Goranov-opredeli-Simeonchovtsite-i-gubeshtite-prez-2016-godina/

Параметрите на държавния бюджет за догодина вече са ясни. Какво ни се пише, след като на извънредно заседание днес министерският съвет приема бюджета за 2016 г. Губят всички българи - това е от ясно по-ясно. Губят и живеещите днес в страната данъкоплатци, както и тези които ще се родят през следващите 10 години, защото те ще изплащат нарастващият с обезпокоителни темпове държавен дълг.

Елица Василева и Страшимира Филипова с победи в ШЛ

http://www.cross.bg/vasileva-elitza-tochki-1486252.html

/КРОСС/Рският отбор Динамо Казан, с Елица Василева в състава си, започна с победа новия сезон в Шампионската лига по волейбол за жени. В мач от група "А" Динамо спечели срещу Локомотив Баку с 3:1 (25:21, 23:25, 25:22, 25:22) гейма. Елица Василева започна в титулярния състав и реализира 12 точки. Най-резултатна с 25 точки беше съотборничката й Дария Исаева. Отборът на Азерьол (Баку, Азербайджан), със Страшимира Филипова, надигра гостуващия Алианц (Щутгарт, Германия) с 3:0 (25:18, 25:23, 25:18) гейма в мач от група "А". Филипова беше в титулярния състав и се отличи със 7 точки.  

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-zala-sofiyaot-1486200.html

/КРОСС/ ***София.От 11.00 часа на „Дондуков" 2 държавният глава Росен Плевнелиев ще даде брифинг по повод окончателните резултати от провелия се на 25 октомври, заедно с местните избори, национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път. ***София.От 12.00 часа ще се проведе заседание на Министерския съвет. На него ще бъдат разглеждани проектозаконите за държавния бюджет, за бюджета на ДОО и за бюджета на НЗОК за 2016 г. ***София.От 10.00 часа във Военна академия „Г. С. Раковски " ще се състои тържествена церемония за връчване дипломите на слушателите - „Випуск 2015" от специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво" с шест специализации от професионално направление „Военно дело". ***София.От 09.00 до 18.00 часа в Зала Средец на София Хотел Балкан ще се проведе за втора поредна година Професионален празник на брокерите и агентите за недвижими имоти в България под надслов „INSPIRE TO HIGHER - Вдъхновени за по-високо ниво". ***София.От 10.00 часа в големия салон на НИМХ - БАН ще се проведе пресконференция във връзка със завършване на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси". ***София.От 10.30 часа в конферентната зала на хотел „Анел" ще се проведе кръгла маса на тема „Модерната Русия в българските медии". ***София.От 11

Ердоган обвини Запада в подкрепа на тероризма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259537_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B

 Турция ще направи всичко възможно, за да предотврати всяка проява на кюрдска автономия в Сирия заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. „Турция ще направи всичко необходимо, за да предотврати създаването на автономия на сирийските кюрди, които САЩ смятат за свои съюзници и нямаме нужда от разрешение от когото и да било“, заяви Ердоган. Турският президент заяви, че Западът въоръжава кюрдските формирования в Сирия и отказват да признаят кюрдската партия „Демократичен съюз” за терористична организация. На Запад продължават да мислят така: „Моят терорист е добър, а твоят – лош! Що за нонсенс е това?”, попита Ердоган.

Според различни информации кюрдите са обявили създаването на нова провинция в северната част на Сирия, близо до границата с Турция. Анкара е част от военната коалиция, оглавявана от САЩ, която се бори с терористите в Сирия и Ирак. Нейните военни, обаче често извършват удари срещу цели на Кюрдската работническа партия, която считат за незаконна.

„Това е предупреждение. Ние няма да искаме разрешение от никого, ако се наложи да направим, каквото трябва. Ако кюрдите се оттеглят и не образуват кантон, всичко ще е наред. Ако това не стане, ние ще трябва да направим нужното, или ще сме изправени пред сериозен проблем. Ние сме решени да се борим с всяка заплаха по сирийската граница“, заяви Ердоган.

 

Седмица след лентата Западната дъга на Околовръстното вече е в ремонт

http://frognews.bg/news_100991/Sedmitsa-sled-lentata-Zapadnata-daga-na-Okolovrastnoto-veche-e-v-remont/

Точно седмица след официалното пускане на движението на първия участък от Западната дъга на околовръстния път на София на един от мостовете от него вече тече ремонт. Работници разбиваха асфалта и оправяха фуга на съоръжението в посока магистрала "Люлин".

Танк затъна на шосе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259536_%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%BA+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%88%D0%BE%D1%81%D0%B5

 Танк Т-80 заседна край асфалтирано шосе в Новосибирска област, съобщи НТВ. Бойната машина се насочвала към местното висше военно-командно училище, когато заседнала на баира, водещ към пътя. Съдейки по снимките, публикувани в социалното мрежа „ВКонтакте“, дулото на танка се извисява над колите, движещи се по шосето. По данни на очевидци притеклата се на помощ БМП не успяла да изтегли от дерето 46-тонния Т-80. Свидетели разказват още, че инцидентът се случил в непосредствена близост до пътния знак „Други опасности“ и на фона на бушуващ пожар в съседното село.

Репресираният саудитски блогър Раиф Бадауи печели наградата "Сахаров"

http://offnews.bg/news/n_1/n_582940.html

Саудитецът Раиф Бадауи е носителят на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2015 г., определиха лидерите на политическите групи в Европейския парламент и председателят му Мартин Шулц на 29 октомври. Това съобщи преслужбата на ЕП. 31-годишният Бадауи е блогър от Саудитска Арабия, който е осъден на 10 години затвор, голяма глоба и 1000 удара с камшик, защото бил нанесъл обида на исляма в уебсайта "Свободни саудитски либерали", създаден от него, за да насърчава социален, политически и религиозен дебат. Церемонията по връчването на наградата ще бъде в Страсбург на 16 декември. Обявявайки лауреата вчера, Мартин Шулц заяви: “На този изключително добър човек, пример за подражание, му бе наложено едно от най-ужасните наказания, което съществува в страната - то може да бъде описано само като брутално насилие". "Призовавам кралят на Саудитска Арабия да спре изпълнението на присъдата, да освободи г-н Бадауи, да му позволи да се върне при жена си и да му позволи да дойде тук по време на сесията през декември, за да получи наградата си", добави Шулц. Активистът за човешки права Бадауи бе арестуван през 2012 г., а по-късно бе осъден. През януари т. г. му бяха нанесени първите 50 удара с камшик от наказанието си. Изпълнението на останалите удари бе отложено след започналите международни протести През февруари 2015 г. ЕП твърдо осъди в резолюция побоя над Раиф Бадауи като "жесток и шокиращ акт" и призова властите "да го освободят незабавно и без условия», тъй като той е задържан и осъден «единствено заради упражняването на правото си на свобода на изразяване". Но тези дни съпругата на блогъра - Енсаф Хайдар, има политическо убежище в Канада и живее там с трите им деца, съобщи, че властите в Саудитска Арабия са решили ударите да продължат. Този месец Бадауи беше удостоен от английски ПЕН клуб с награда за писателска и гражданска смелост, припомни Ройтерс. В отговор в понеделник посланикът на Саудитска Арабия в Лондон е заплашил «с потенциално сериозни отражения» в отношенията между двете страни. Другите финалисти за наградата "Сахаров" за 2015 г. бяха демократичната опозиция във Венецуела в лицето на „Кръгла маса за демократично единство“ и убитият руски опозиционен водач Борис Немцов. Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи. Миналата година тя бе връчена на Денис Муквеге, гинеколог от Демократична република Конго, борещ се срещу използването на сексуално насилие като оръжие във военни конфликти. Номинации за отличието могат да бъдат правени от отделна политическа група в ЕП или от поне 40 депутати от различни групи. Комисиите по външни работи и развитие в парламента определят трима финалисти, измежду които лидерите на политическите групи в ЕП избират лауреата.

Британското правителство забрани изграждането на мега джамия в Лондон

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68842/Britanskoto-pravitelstvo-zabrani-izgrazhdaneto-na-mega-dzhamiya-v-London

/Поглед.инфо/ Британското правителство забрани строителството на джамия в Лондон, чиито размери трябвало да надвишават тези на катедралата “Сейнт Пол”.

Най-важното от Варна във вчерашния 29 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=305161

Варненка дари 8000 лева на ало измамници 56-годишна жена от Варна стана поредната жертва на ало измамниците, съобщиха от полицията за Moreto.net. Някой написа "лева" вместо "бюлетини" в изборен протокол във Варненско Лева" вместо "бюлетини" е написал член на Секционна избирателна комисия в изборни книжа в село Казашко край Варна.

Варуфакис гушнал по 1000 евро за минута от РАИ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259535_%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81+%D0%B3%D1%83%D1%88%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%BF%D0%BE+1000+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D0%9

 За всяка минута от интервюто си по РАИ на миналия 27 септември бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис е прибрал по 1000 евро чиста пара. Тази сметка направи вчера влиятелният всекидневник „Кориере дела сера” въз основа на хвалбите на Варуфакис в английски вестници, че бил получил от италианската държавна телевизия щедър хонорар от 24 хил. евро. Защото разговорът му с топ-журналиста Фабио Фацио в популярното токшоу по РАИ-3 “Che Tempo che fa” („Ах, какви времена” на български) е траяло точно 24 минути, плюс 30-на секунди за финалното здрависване.

Малко е да се каже, че коментарите на италианските вестници за платените от РАИ много пари на финансиста радетел на големия държавен дълг, бяха от язвителни, по-язвителни. По простата причина, че за същата изява по английската национална телевизия ВВС Варуфакис не бил получил и едно пени, като дори предплатеният му самолетен билет бил в икономическа класа, а не в първа като италианския.

Медиите бяха побеснели и от факта, че „звездният” хонорар пак според хвалбите на гръцкия икономист, е втори в битието му на ексминистър - най-много пари му били дали неотдавна в Сингапур - 28 800 евро, но за лекция от час и половина пред богати предприемачи, а не за изява по обществена телевизия. Другото, което ядоса страхотно медиите в Рим и Милано, е изцепката на Варуфакис, че обикновено получавал хонорар за 1 от всеки негови 12 изяви или иначе казано, вземал пари, когато намерел бълъци да му ги дадат.

Съответно вестниците „Кориере дела сера”, „Република”, „Стампа” и „Джорнале”, радиа и телевизии, отправиха вчера остри критики срещу РАИ, обвинявайки шефовете й в неоправдано пилеене на парите на данъкоплатците. При това във време, когато усилено се говори за закриване на някои от нейните популярни канали поради липса на средства за издръжката им.

Ботьо Ботев: Много хора биха могли да се страхуват от Алексей Петров

http://crime.actualno.com/Botio-Botev-Mnogo-hora-biha-mogli-da-se-strahuvat-ot-Aleksej-Petrov-news_504569.html

"Да се сплашва по този начин и с такова оръжие е абсурд. Не може да стреляш по този начин без да желаеш резултат. Килърите не са предвидили много неща." Това коментира в студиото на bTV криминалистът Ботьо Ботев вчерашния опит за атентат срещу бившата барета Алексей Петров. Да се правят изводи към тоя етап е твърде рано, неща си свършат работата хората, които се занимават с този случай. Не считайте, че някой е задължен това, което се установява в хода на разследването да бъде оповестявано. Тов

Пак разправии с Гърция?

http://features.actualno.com/Pak-razpravii-s-Gyrcija-news_504577.html

Тъй като се бави с изпълнението на реформите, Гърция вероятно няма да получи очаквания кредитен транш. Правителството на Ципрас обещава раздвижване, но дали изобщо е в състояние да изпълни поетите задължения? В условията към третия пакет с помощи за Гърция е записано черно на бяло: премиерът Ципрас се задължава да осъществи до 2018 година общо 223 мерки за реформи и икономии. Изпълнението на 48 от тези условия трябваше да е стартирало до средата на октомври, така че международните контрол

Кметът на Рим оттегли оставката си, месец след като я подаде

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/10/30/2639497_kmetut_na_rim_ottegli_ostavkata_si_mesec_sled_kato_ia/?ref=rss


Кметът на Рим Игнацио Марино, който е замесен във финансов скандал за разходите на кметството, в четвъртък оттегли оставката си, която бе връчил преди три седмици под натиск от премиера Матео Ренци, което причини спорове в неговата Демократическа партия (ДП), предаде "Ройтерс".

Марино продължава да няма подкрепата на премиера и решението му да се бори за офиса си може потенциално да навреди на министър-председателя.

Марино обяви, че подава оставка на 8 октомври и на 12...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-izborite-alekseii-1486199.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва"  Тема: Какво е общото между тиквата и уискито? Ще разберете само, ако гледате „Денят започва".Тема: Какъв е срокът за отчет на политическите партии, инициативните комитети и местните коалиции пред Сметната палата?Тема: За сценариите, които отклоняват вниманието и за проблемите, които очакват своето спешно решение. За организацията на изборите и за отговорността пред избирателите. Говори министър Румяна Бъчварова.Тема: "Предай нататък". Ще успеем ли да помогнем с вашата помощ на госпожа Люси от Асеновград.Тема: Защо смартфоните пречат на щастието? И как да реагираме, ако щастието ни добави като приятел в мрежата? Съвети на психолога Маргарита Бакрачева. ВTV, „Тази сутрин" Тема: Битката за Пловдив - кой ще спечели балотажа в града на тепетата?Тема:Изборите като бизнес - как есенните туристи предрешиха вота в Несебър?Тема: Първото телевизионно интервю на новия стар кмет на София - Йорданка Фандъкова отговаря на вашите въпроси;Тема: Стрелба с гранатомет посред бял ден в София -Връщаме ли се в мутренските години? Гост - бившият шеф на отдел "Убийства" Ботьо Ботев;Тема: За деветте живота на Алексей Петров - опит за убийство или предупреждение? Коментар на журналистите Иван Рачев и Кристина Патрашкова;Тема: Заслужават ли съдиите и прокурорите по-високи заплати? В студиото Соня Найденова от ВСС;Тема: Бунт в село Черноземен

Учени използват Wi-Fi, за да виждат хора през стени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5081718

През 2012 година студентът Фадел Адиб от Масачузетския технологичен институт (MIT) нарича откачена идея – какво, ако Wi-Fi може да вижда през стени, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус".
Адиб поставя въпроса на научния си съветник проф. Дина Катаби. Това поставя началото на пътешествие, което продължава до днес.
През 2012 година студентът Фадел Адиб от Масачузетския технологичен институт (MIT) нарича откачена идея – какво, ако Wi-Fi може да вижда през стени, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус". Адиб поставя въпроса на научния си съветник проф. Дина Катаби. Това поставя началото на пътешествие, което продължава до днес.

Учени използват Wi-Fi, за да виждат хора през стени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5081707

През 2012 година студентът Фадел Адиб от Масачузетския технологичен институт (MIT) нарича откачена идея – какво, ако Wi-Fi може да вижда през стени, пише The Washington Post, цитиран от
През 2012 година студентът Фадел Адиб от Масачузетския технологичен институт (MIT) нарича откачена идея – какво, ако Wi-Fi може да вижда през стени, пише The Washington Post, цитиран от "Фокус". Адиб поставя въпроса на научния си съветник проф. Дина Катаби. Това поставя началото на пътешествие, което продължава до днес.

Обама прие принц Хари край камината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259534_%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86+%D0%A5%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Принц Хари бе приет в Белия дом от президента на САЩ Барак Обама във връзка с провеждането през м. май 2016 г. в град Орландо, щата Флорида, на военните параолимпийски игри "Непобедените" (Invictus), на които кралската особа е патрон.

Представителят на британското кралско семейство шеговито подметна на своя домакин, че е "откраднал" идеята за международните състезания от американските Warrior Games, но я е подобрил, и сега отново я връща в САЩ. Барак Обама му отвърна, че не му се сърди за "заемката". Той определи предстоящата военна параолимпиада в Орландо като ярко доказателство за силата на духа на военнослужещите, които проявяват кураж не само на бойното поле, а дават пример и за това как блестящо се справят с предизвикателствата след получените наранявания.

На среща с пострадалите при военни операции бойци в центъра за рехабилитация във Форт Белвоар принц Хари сподели с тях как войната в Афганистан силно е белязала личния му живот. "Двете мои командировки в тази страна коренно промениха живота ми. Полученият опит беше суров и имаше дълготрайни последствия", изтъкна принцът.

Първото издание на военните параолимпийски игри "Непобедените" се състоя в Лондон миналата година.

В Европа трескаво се въоръжават заради бежанците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259533_%D0%92+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B

 

Бившият австралийски премиер: връщайте лодките обратно в морето

В Австрия жителите трескаво изкупуват стоката в местните оръжейни магазини, за да могат в случай на необходимост да защитят семействата си от възможни нападения на мюсюлмани бежанци, съобщи порталът WND. В последните месеци страната бе залята от невиждан поток от бежанци заради политиката на „отворени граници” най-вече на канцлера на Германия Ангела Меркел. Според някои оценки броят на бежанците от Близкия изток и Северна Африка може да достигне един милион души само в Германия.

Ако в Германия, Великобритания, Дания и Холандия закупуването на оръжие от обикновените граждани е достатъчно добре ограничено, то законите в Австрия не са толкова сурови. Ако се вярва на репортаж на телевизия „Чех ТВ”, цитираща „Тиролер Тагесцайтунг” в оръжейните магазини в Австрия пушките се изкупуват като топъл хляб.

Повечето от новите собственици на оръжие са жени, които без него нямат много шансове да окажат съпротива при нападение. Гражданите, които по някаква причина не могат да си купят пушка, се задоволяват със спрейове с лютив газ. Продавач от местен оръжеен магазин е разказал, че тази тенденция се наблюдава през последните три седмици.

Преди бежанската вълна интересът към оръжието в Европа е бил само от страна на ловци и спортисти, докато сега това се на съвсем редови хора, желаещи да могат да се защитят при нужда. Експертите обаче припомнят, че оръжието няма да реши проблемите, породени от бежанската вълна, а само ще ги задълбочи и ще увеличи броя на конфликтите.

Съвсем наскора стана известно, че Австрия ще изгради "технически пречки" на границата си със Словения, за да контролира потока на хиляди имигранти, преминаващи ежедневно на австрийска територия, заяви вътрешният министър Йохана Микъл-Лайтнер във вторник.

Над 680 хил. лица, търсещи убежище, които бягат от войната и лишенията в Близкия изток, Африка и Азия, са пристигнали в Европа тази година, като Словения и Австрия в момента понасят тежестта на мигрантския прилив по коридора през Западните Балкани. "Целта е да се осигури организирано, контролирано влизане в страната ни, а не да се затваря границата. През последните седмици групи мигранти се държаха нетърпеливо и агресивно и трябва да се вземат всички предпазни мерки", заяви Лайтнер пред местни медии. Министърът, която е член на консервативната Австрийска народна партия, управляваща заедно със социалдемократите, заяви, че е необходимо да се вземат "строги, трайни мерки" заради риска от сблъсъци в групите от мигранти и бежанци, които обикновено чакат с часове на студа, за да преминат австрийско-словенската граница.

Миналата седмица вътрешният министър бе разкритикувана в Австрия заради призива си да се построи "крепостта Европа".

От 17 октомври през Словения са преминали транзитно близо 90 000 мигранти.

Междувременно германското правителство обвини Австрия в сряда, че принуждава бежанците да преминават границата през нощта, и заяви, че очаква от Виена да предприеме мерки за спирането на подобни практики.

В същото време продължава и потока на мигранти през Средиземно море. Най-малко 10 души, сред които седем деца загинаха при потъването на дървено корабче на мигранти край бреговете на гръцкия остров Лесбос, съобщиха властите на страната.

Първоначалните данни сочеха седем загинали, сред които пет деца, но по-късно бяха открити телата на още трима удавени - две деца и една жена. Съобщава се, че са спасени 241 души, които са с тежка хипотермия заради времето, прекарано в студените води на морето.

Гръцки патрулни кораби и хеликоптер, както и рибарски съдове и жители на острова с джетове се включиха в спасителните операции, които бяха затруднени заради тъмнината и силния вятър. Според местни медии в болница се откарани деца в критично състояние.

Полицията съобщава, че не е ясно колко точно са пътували на кораба и колко хора още може да са се оказали във водата. Общо 39 стана броят на мигрантите, които са намерили този месец смъртта си във водите на Гърция, опитвайки се да достигнат сушата.

От началото на годината 560 000 мигранти и бежанци от Сирия, са пристигнали в Гърция по вода, а достигналите Европа през Средиземно море са около 700 000, съобщават от Междунардната служба по миграциите. Повече от 3200 души са загинали при тези пътувания през морето, като повечето от тях са деца.

На фона на случващото се бившият премиер на Австралия Тони Абът посъветва Великобритания да разреши бежанската криза като отпрати обратно лодките на мигрантите, съобщи онлайн изданието „Хъфингтън поуст”. В противен случай Обединеното кралство ще страда от "катастрофалната грешка", предупреди австралийският политик. В първата реч след загубата на властта Абът заяви, че австралийският опит показва, че единственият начин да се "разубедят хората, които искат да дойдат, е да не ги пускаш". И точно това правеше Австралия при управлението на Тони Абът - лодките, превозващи мигранти, не бяха допускани до бреговете на страната.

Някогашният стажант-свещеник бе критикуван остро за оспорването на християнската догма за любовта към ближния. "Косвено или пряко, императивът да обичаш ближния както себе си лежи в основата на западната политика...но точно сега този благотворен инстинкт води голяма част от Европа към катастрофална грешка", коментира Абът.

Само за денонощие: 37 катастрофи и трима пострадали във Варна

http://petel.bg/Samo-za-denonoshhie--37-katastrofi-i-trima-postradali-vav-Varna__132259

Снимка: Булфото 37 катастрофи са регистрирани във Варна през последното денонощи, Фокус, цитирайки данни от „Пътна полиция”.  При...

Почти цял квартал във Варна остава на сухо

http://petel.bg/Pochti-tsyal-kvartal-vav-Varna-ostava-na-suho__132260

Снимка: Булфото Голяма част от варненския квартал Чайка ще е без вода днес поради авариен ремонт и реконструкция на магистрален...

Ден на отворените врати в Института по океанология във Варна

http://petel.bg/Den-na-otvorenite-vrati-v-Instituta-po-okeanologiya-vav-Varna__132261

Снимка: Булфото Ден на отворените врати обявява Институтът по океанология „Проф. Фритьоф Нансен” във Варна, съобщиха от института....

Мерцедес с визия за бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259532_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D1%86%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%81+%D1%81+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Мисли ли сте си някога, "Аз обичам моята кола, но ми се иска, да е по-скоро като хубава дневна , където младите ми приятели мога да да се забавляват?"

 

 

Ако е така, то Mercedes-Benz има преложение за вас.

 

Mercedes-Benz представи своята концепция Vision Токио, самостоятелно упрваляемата дневна на компанията предизвиква на възхищение. Тази концепция има поразително сходство с F 015 Luxury In Motion, която беше представена в началото на тази година.

 

Както подсказва името, концепцията е предназначена за претоварените мегаполиси като Токио. В своето съобщение за пресата, Mercedes изобразява колата като "чил-аут зона в средата на трафик хаоса на мегаполис", с интериор, който прилича на лимузина от 2050 г., а не на конвенционален автомобил.

 

До пет пътника със стегнати по тялото костюми, брандирани с марката Mercedes могат да седнат на U-образния диван около холограма от пода до тавана, която показва различни приложения. Mercedes са ориентирали местата за сядане по този начин, тъй като е установено, че членовете на Generation Z ценят личния контакт, въпреки че те са сриозни потребители на социалните медий. Самите седалки са доста футуристични, благодарение на LED подсветките които блестят през перфорираната кожа.

 

Mercedes също се хвалят, че Vision Токио използва машинно обучение за по-добро опознаване своите пътници с течение на времето. Vision Токио се захранва от водородна горивна клетка, която генерира електричество заедно с батерия, предоставяйки обсег от 980 км.

 

С нови модели като CLA и GLA, Mercedes-Benz търси по-млада аудитория, но неговото насочване към Generation Z, тези родени след 1995 г., повечето от които все още не могат да управляват. Mercedes представя Vision Токио не като средство за обикаляне на около, а по-скоро "цифрова, кола компаньон."

 

Това е така защото тези младежи са по-заинтересовани да останат свързани и да "споделят", отколкото да шофират. Това казва, че все още има места, където те да отидат. Там където превозни средства като Vision Токио влезат в играта.

 

Докато самостоятелно управляремите коли са много далеч, Mercedes вече си представя ролята на един луксозен автомобил в този свят.

Колата, от която стреляха по Петров, с крадени номера

http://pik.bg/колата-от-която-стреляха-по-петров-с-крадени-номера-news426590.html

Колата, от която стреляха по Петров, с крадени номера

Колата, от която бе извършен вчерашния атентат срещу Алексей Петров, е била с крадени номера. Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свои източници.

 Регистрационният номер на червения Опел „Астра”, с който се смята, че са избягали извършителите, е бил с регистрационни номера 3860.

 Полицаите продължават да издирват колата. Това обаче може да се окаже доста трудна задача, защото най-вероятно не само номерата са фалшиви, но е възможно и возилото да е било открадната малко преди покушението.

Колата, от която стреляха по Петров, с пренабити номера

http://pik.bg/колата-от-която-стреляха-по-петров-с-пренабити-номера-news426590.html

Колата, от която стреляха по Петров, с пренабити номера

Колата, от която бе извършен вчерашния атентат срещу Алексей Петров, е била с пренабити номера. Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свои източници.

Полицаите издирват черен Опел Астра, от който двама мъже стреляха с гранатомет по Петров. Това обаче може да се окаже доста трудна задача, защото най-вероятно не само номерата са фалшиви, но е възможно и возилото да е било открадната малко преди покушението.

МВР още издирва стрелците на Алексей Петров!

http://www.bnews.bg/article-143129

Самият Петров заяви, че не е заплашван и най-вероятно е бил обстрелван по погрешка.

НАП информира работодатели за задлъжнели служители

http://pik.bg/нап-информира-работодатели-за-задлъжнели-служители-news426579.html

НАП информира работодатели за задлъжнели служители

Физическите лица, работещи във фирми със списъчен състав над 100 души, които имат просрочени задължения към различни институции, може да останат неприятно изненадани от запор на трудовото им възнаграждение.

От началото на октомври НАП- В. Търново възприе нова мярка в кампанията си срещу физическите лица с просрочия. За целта са изпратени 68 уведомителни писма до по-големите работодатели, придружени със списък на подчинените им с непогасени публични задължения. Общият размер на дълговете на служителите надхвърля 7 милиона лева. Те са направени към НАП, КАТ, съда и други взискатели.

Като първа стъпка за събиране на просрочията НАП информира и търси съдействие от работодателя на физическото лице. Неизрядните лица са поканени в НАП, за да уточнят задълженията си, а тези, които притежават ПИК /персонален идентификационен код/, могат да направят справка в сайта на НАП, след което да пристъпят към издължаване. В случай, че не настъпи погасяване на дължимите суми, през следващия месец се пристъпва към запор на заплатата, пише Дарик.

Резултатите до момента показват, че предприетите мерки са успешни и средно всеки трети длъжник към хазната предпочита да се издължи незабавно. Занапред съобщения ще получават и служителите в по-малките фирми, както и в останалите шест области, обслужвани от Тeриориалната дирекция на НАП - В. Търново.

Научиха робот да кара мотор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259531_%D0%9D%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%80

 Японски компания за производство на мотоциклетиYamaha създаде робот, който се учи как да копира шампион от моторните спортове.

На автомобилното изложение в Токио, компанията представи Motobot, автономен хуманоиден робот, който може да кара немодифициран мотоциклет. Yamaha иска Motobot да кара с повече от 200 км / ч на пистата, но компанията не разкрива максимална скорост достигана от робота при обявяване новото си творение.

"Задачата да контролирате сложните движения на мотоциклет с висока скорост изисква разнообразие от системи за контрол, които трябва да функционират с висока степен на точност", казва Yamaha в свое изявление. Motobot също е част от изследователските усилия на Yamaha към по-добра безопасност за управляващите мотори.

Video

 

Роботът отправя предизвикателство към италианския световен шампион Валентино Роси. Като детска снимка на Роси се появява на екрана, роботът с дигитален глас на момче, казва: "Аз подобрявам уменията си всеки ден, но не съм сигурен дали ще мога да те победя дори и когато си бил на пет."

Motobot казва ясно, че това е обръщение не само до Роси, но и до останалата част от човечеството: "... Аз не съм човека, но има нещо, което само аз съм в състояние да направя. Motobot е създаден, за да ви певъзхожда".

Министерският съвет ще разглежда бюджетните закони

http://pik.bg/министерският-съвет-ще-разглежда-бюджетните-закони-news426588.html

Министерският съвет ще разглежда бюджетните закони

От 12 ч. ще се проведе заседание на Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на правителствената служба.

На него ще бъдат разглеждани проектозаконите за държавния бюджет, за бюджета на ДОО и за бюджета на НЗОК за 2016 г.

Влизането в сградата на МС ще става между 11,30 ч. и 12,45 ч. при представяне на акредитационните баджове.

Балони ще доставят интернет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259530_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82

 Проеката Loon на Google има големи планове за 2016, включващи и първото интернет покритие чрез балони около света. Вицепрезидентът на Google, Майк Касиди, заяви пред Би Би че екипът се надява да пусне над 300 балона следващата година, за да "направи постоянна верига по целия свят." Идеята е винаги да има поне един балон, покриващ определена област, когато един се отдалечи, друг веднага да заема неговото място. Ако екипът успешно разгърне своята първа постоянна верига, която ще обхваща южното полукълбо, планира да започнете да приема първи бета търговски клиенти. Докато тази конкретна цел зависи от това дали нещата вървят добре за отбора в близкото бъдеще, партньорството в проект Loon с индонезийските доставчици вече е факт.

Екипът обедини сили с местните доставчици като Indosat, Telkomsel и XL Axiata, което им дава възможност да предават своите сигнали към дори по-отдалечени от тях острови подскачайи от един балон към следващия. Според Google+, само един на всеки трима индонезийци има достъп до интернет, но тази инициатива в страната може да промени това. Проект Loon стартира подобен тест в Шри Ланка през тази година, който ще продължи до март 2016.

Балоните използвани за инициативата сега са много по-добри от тези през 2013 г. Устройствата, които се свързват с тях може да възползват от почти до 10Mbps, 4G подобна скорост. Балоните вече са по-лесни за пускане, като изискват само 15 минути и няколко души и кран, преди това отнемаше час или два, за да се подготвят, и над дузина работници. В допълнение, всеки балон сега може да издържи месеци вместо дни.

Нови мигрантски драми се разиграват край гръцки острови

http://svetoven.pogled.info/news/68841/Novi-migrantski-drami-se-razigravat-krai-gratski-ostrovi

/Поглед.инфо/ Още най-малко десет нелегални мигранти се удавиха в нощта срещу петък край гръцкия остров Калимнос, 135 са били спасени след потъването на лодката им, идваща от Турция.

Кабинетът се събира заради бюджета

http://www.bnews.bg/article-143128

Настоящият ще се кърпи, а този за 2016 г. вече скара бизнес и синдикати.

Върховният съд реши Филип Златанов да не лежи в затвора

http://www.mediapool.bg/varhovniyat-sad-reshi-filip-zlatanov-da-ne-lezhi-v-zatvora-news241158.html

Бившият шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов няма да лежи в затвора за това, че е скрил преписка срещу президента Росен Плевнелиев и решение по проверка срещу бившата съветничка на държавния глава Димана Ранкова. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), намалявайки ефективната присъда от 3 години и половина, постановена от Софийския градски съд (СГС) и потвърдена от Софийския апелативен съд (САС), на 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Върховните съдии Юрий Кръстев, Биляна Чочева и Галина Захарова мотивират решението си с чистото съдебно минало на подсъдимия, както и с обстоятелството, че извършеното от него длъжностно престъпление засяга само "два отделни случая, отнася се до не толкова съществени функции на ръководителя (на КПУКИ – бел.ред.), като поведението му не е довело до настъпване на тежки последици, а само до поставяне в опасност на обществените отношения – намаляване на общественото доверие и като цяло авторитета на тази институция". "Макар ВКС да се съгласява, че естеството на длъжността на дееца като председател на КПУКИ, мястото на тази институция в структурата на държавната администрация и важността на специфичните й функции за контрол за конфликт на интереси на лица, заемащи отговорни постове в държавата, определят обществената опасност на деянието в по-висока норма, то третирането на всяко едно от тези обстоятелства като отегчаващо е явно неоправдано", се казва още в окончателното съдебно решение по казуса, цитирано от сайта "Съдебни репортажи". В мотивите, огласени цели 7 месеца, след като ВКС обяви делото за решаване, върховните магистрати отхвърлят всички останали възражения на защита, включително и срещу отказа на САС да разпита лицата, стоящи зад инициалите от тефтерите с политически поръчки на Златанов – Б. Б., И. Ф., и Ц. Ц. "В настоящото дело обвинителната власт не е събирала доказателства и в нито един момент не е поддържала, че зад въпросните инициали стоят поисканите за свидетели лица. В този смисъл те нямат никаква връзка с повдигнатото на подсъдимия Златанов обвинение, касаещо единствено бездействията му за публикуване и съобщаване на решенията по подадени сигнали за конфликт на интереси срещу Росен Плевнелиев и Димана Ранкова", посочва ВКС. Третата инстанция не се съгласява и с възражението, че мистериозното изчезване на двата скандални тефтера и прилагането само на копия от подбрани техни страници по делото ограничава правото на защита. Според съда обаче "липсата на оригиналния черен тефтер не е довела до съществено ограничаване правото на защита на подсъдимия и осъждането му въз основа на предположения". "Изводите по фактите, съотносими към субективната страна на престъплението, са валидно установени от комплекс от други доказателствени източници, както и от констатациите на почерковата експертиза", приема ВКС. Въпросното дело срещу Златанов бе образувано след зрелищна пресконференция на цялото ръководство на прокуратурата в средата на юли 2013 г., на която бяха прожектирани избрани копия от страници от тефтерите на бившия предсдател на комисията за конфликт на интереси. От тях стана ясно, че подсъдимият собственоръчно си е записвал всички спуснати му задачи: да нанесе "удар!", "да оправи", "да прекр." конкретни преписки. Сред бележките му фигурираше и йерархична подредба, чрез която очевидно е ставало потвърждаването на "директивите": "ИФ→ЦЦ→ББ". Още тогава от прокуратурата обявиха, че приоритет пред разследването ще бъде "дали има преписка срещу президента Росен Плевнелиев – прокуратурата няма да проверява същината на решенията, а дали са вземани под влияние или забавяни". Впоследствие обаче в съда бе вкаран обвинителен акт само за длъжностно престъпление, а не за търговия с влияние. Всички данни за упражняването на политически натиск върху Златанов която бяха отделени в отделно производство, което наскоро бе прекратено без обявяване на мотиви. Първите две съдебни инстанции осъдиха Филип Златанов на 3 години и половина затвор за това, че не е обявил публично, а прибрал в касата си, сигнал и последвалата го преписка срещу Плевнелиев, както и решение за наличие на конфликт на интереси по преписка срещу Димана Ранкова. Докато делото му се разглеждаше от Софийския апелативен съд иззетите от разследващите два тефтера на подсъдимия мистериозно изчезнаха от колата на експерта Стефан Бенчев, ангажиран от прокуратурата да направи експертиза на оригиналите. Странното в случая бе, че Бенчев бе назначен за вещо лице по казуса цели 5 дни, след като САС определи друг експерт – Валери Костадинов, който така и не получи достъп до въпросните материали. Той бе ангажиран с процеса на 25 септември м.г., когато стана ясно, че досега не е била правена експертиза на нито един от оригиналите на тефтерите. Разследващите бяха изследвали само единия, и то – копие от негово копие. Тези обстоятелства провокираха съдия Иван Стойчев от състава на САС, разглеждащ казуса, да подпише с особено мнение решението на апелативния съд, с което ден преди Бъдни вечер м.г. бе потвърдена присъдата, постановена от СГС. В мотивите си съдия Стойчев разгледа, както решението на прокуратурата да отдели от делото второ разследване за престъпление по служба, по което да приложи оригиналите на изчезналите тефтери на Златанов, така и цялата хронология около мистериозната им кражба от чантата на вещото лице Стефан Бенчев. Освен това потвърди категорично информацията, че в ксерокопията от единия от въпросните бележници на три места фигурират инициалите "Д.П.". Както е известно, в разгара на скандала около изчезването на тефтерите през ноември м.г. се появиха сериозни съмнения, че въпросните инициали са преправени в ксерокопията на "10". Именно в този им вид те бяха прожектирани от ръководството на прокуратурата по време на зрелищната пресконференция на разследващите на 17 юли 2013 г. по повод делото срещу Златанов. "Всъщност действително няма как да се отрече възможността да се касае за натрупване на случайности. Онези от тях, които са резултат на непрофесионализъм или немарливост в рамките на прокуратурата и подчинените и следствени служби, вероятно ще бъдат обект на съответна вътрешна проверка. За да постанови осъдителна присъда обаче, съдът трябва да може да установи нещо повече, а именно – че е изключена и опровергана по несъмнен начин от обвинителните доказателства всяка версия за манипулация на доказателствата, а в конкретния случай не е така", написа съдия Стойчев в особеното си мнение към присъдата на втора инстанция. Впоследствие стана ясно, че проверката на прокуратурата в столичното следствие не е открила никакви нарушения, както и отговорни за изчезването на тефтерите на Филип Златанов.

Rosetta откри кислород

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259529_Rosetta+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4

 Кометата 67P е пълна с изненади, от сложни органични молекули до миниатюрни космически метеорологични системи. Сега учените са открили, молекулярен кислород в разредена атмосфера на космическия камък. И това може да е остатък от раждането на Слънчевата система.

"Това е най-изненадващото откритие, които сме направали досега", казва Катрин Алтвег, съавтор на доклада описващ неочаквания кислород. "Когато за първи път го видяхме, всички ние започнахме да го отричаме."
Откритието бележи първия път когато астрономи откриват молекулярен кислород в главата на комета (кома), облакът от прах и газ, заобикалящ кометата. Това само по себе си е забележително. Но тук е мястото, където нещата стават наистина интерестни. Учените са следяли нивата на кислород в комата на 67P от септември миналата година, като са използвали обемния спектрометър наRosetta. Концентрациите на кислород са били стабилни, на млакото ниво от 4%. Въпреки факта, че 67P се хвърля към Слънцето, изгаряйки и губейки газ, докато преминава. Този свободно плаващ кислород трябва да изчезва като всички други съставки на кометите, разсейвайки се в космическата пустота.
Освен ако това не е вътрешен източник на молекулярен кислород попълваш комата на 67P докато лети през космоса. Това е само хипотеза. Ако има молекулярен кислород в центъра на кометата, той почти сигурно е "първичен". Той е там от формирането на 67P, при образуването на самата Слънчева система.
Комета на Rosetta може да изпуска кислород, който е толкова стар, колкото Слънцето Истинска капсула на времето, бълваща астро-палеонтологична история право към нашите уреди.

Система пази пешеходците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259528_%D0%A1%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Bosch обяви, че работи по система, която може да засича и помага да избегнете пешеходци, които излизат пред автомобила ви и се надява да бъде използвана от всички превозни средства до 2018 г.

Компанията съобщава, че системата разработена в центъра за проучвания и развитие на Bosch в Ренинген, Германия, не е напълно автономна, а се намесва само ако реакцията на водача при ситуация не предотврати сблъсъка.

Системата използва стерео видео камера която наблюдава пътя отпред за пешеходци и трафик, чрез софтуер прогнозиращ вероятните пътища, по които те ще предприемат въз основа на тяхната скорост и посока на движение. Тези алгоритми са базирани на огромни масиви от данни за поведението пешеходците, снимани с часове от камери поставени на таблата на коли. Това осигурява разбиране, кога е възможно да се случи сблъсък.

Въпреки това, системата всъщност не прави нищо, докато сензори не засечат промени в ъгъла на завиване, скоростта на превозното средство и стойностите на отклонението, инициирани от водача. След това, ако системата се убеди, че реакцията на водача не е достатъчна, за да се предотврати катастрофа, тя ще осигури помощ поемайки спирачната система и управлението да се опита и да помогне докато пътят е чист, и остане чист от пешеходци и трафик.

Екипът твърди, че докато водачът реагира половин секунда преди сблъсъка, автономната система може да помогне да се избегне сблъсък в 60 процента от случаите.

Това може да звучи като странна идея да не направи нищо, освен ако водачът не направи нещо, но така заобикаля сложността на автономните автомобили с които в момента се борят авто производителите, изследователите и философите. По този начин, колата прави само това, което водачът планира да направи и тя не трябва да се мисли за резултатите от своите действия.

Създаването на автономни превозни средства, които са наясно с тяхното обкръжение и могат да реагират при непредвидими обстоятелства, подобно на хората стъпили на пътя, е невероятно сложно. Наистина, в миналото, Шридхар Лакшман, професор по инженерство, който специализира в обработката на изображения и компютърно зрение за автономни превозни средства в Университета на Мичиган, казва, че "способността да подражават на човешкия мозък ..., ще бъде, ако мога да кажа, тайния сос, нещото, което ще позволи на една компания, да стигнем до пазара първа".

Дали предлаганата от Bosch система е толкова впечатляваща, остава да разберем. Но компанията се надява, че тя, или най-малко система като нейната, може да намери своя път при серийните автомобили до 2018.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване