Русия се готви да събира пръстови отпечатъци от всички чужденци?

http://europe.actualno.com/Rusija-se-gotvi-da-sybira-prystovi-otpechatyci-ot-vsichki-chujdenci-news_506346.html

Федералната миграционна служба на Руската федерация ще монтира устройства за сканиране на пръстови отпечатъци на чужденци на всички гранични пунктове, пише вестник "Известия", цитиран от БГНЕС. Това „ще позволи на границата да бъдат откривани чужденци, които се опитват да влязат в страната с ново име, ако преди това име е бил отказан достъп”. В момента пръстови отпечатъци дават трудовите имигранти от безвизови страни - в рамките на 30 дни от датата на влизане, за да получат разрешит

"Биволъ": Цацаров е обещал на Янева да "завоалира" обвиненията срещу нея

http://crime.actualno.com/Bivoly-Cacarov-e-obeshtal-na-Janeva-da-zavoalira-obvinenijata-sreshtu-neja-news_506347.html

Получихме записите за разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и непознат мъж през платформата „Болканлийкс”. Не знаем откъде идват, но автентичността им е доказана, твърди журналистът от „Биволъ” Димитър Стоянов. По думите на Стоянов само Ченалова е потвърдила участието си в разговорите. Владимира Янева директно е затворила телефона на журналистите. Мълчанието на записаните хора е ясно доказателство за истинността на разговорите, смята Стоянов. Едно на ръка е

ЧЕЗ пита индиректно кога ще се влиза в затвора за кражба на ток

http://business.actualno.com/ChEZ-pita-indirektno-koga-shte-se-vliza-v-zatvora-za-krajba-na-tok-news_506348.html

Присъединение без мерене и манипулация на електромерите – така ЧЕЗ определя кражбите на ток. Това заяви Филип Йорданов, ръководител на отдел „Нетехнически загуби” в ЕРП-то. Преди време Нова телевизия показа как лесно може да се манипулира електромер. Това може да стане дистанционно – закачва се устройство, с което се спира или пуска електромера. За кражба на ток би трябвало да се лежи дори в затвор – от 3 до 8 години. Нямаме информация обаче някой да е влязал в за

Свободни цени за сянката на плажа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kzT3kkEAUxk/

Въпреки обещанията на регионалния министър Лиляна Павлова, че изборът на наематели и концесионери на плажове вече ще се обвързва с цените на чадърите и шезлонгите, това няма да се случи, става ясно от обявени в петък процедури за отдаване на пет ивици на наематели. Плажовете са в общините Балчик, Несебър, Созопол и Царево.

В проектите за договори към документацията е записано, че наемателите определят свободно цените на услугите, които предлагат. Новите стопани на петте ивици ще бъдат избрани чрез търг с тайно наддаване, а контрактите ще се сключат за период от 5 години, което значи, че в този период няма да имат таван за цените, пише “Труд”.

През август регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че занапред при концесиите за плажове кандидатите ще получават повече точки, ако предлагат по-ниски цени за чадъри и шезлонги. Такова условие обаче не е записано в петте процедури, ценообразуването изобщо не е отбелязано като критерий. Обещанието на Павлова беше дадено в отговор на искания от хотелиери държавата да регулира цената на сянката, която варираше в широките граници от 5 до 60 лв. на различни плажове това лято.

В проектодоговорите за петте обекта е записано още, че наемателите ще трябва да осигурят свободен достъп до ивиците. Освен това поне 50% от територията на пясъчната ивица трябва да е свободна, за да могат хората безплатно да разполагат свои плажни принадлежности.

Желаещите да наемат някоя от петте ивици могат да кандидатстват по процедурата до 7 декември. Най-висока е цената на плажа „Вая” в Несебър – 35 227 лв. на година без ДДС, а най-ниска на плажа „Варвара” в Царево – едва 1582 лв.

Десницата печели изборите в Хърватия според неокончателни данни

http://offnews.bg/news/n_1/n_588230.html

Консервативният Хърватски демократичен съюз обяви, че е спечелил парламентарните избори в неделя, съобщи Би Би Си. Според частични резултати той ще заеме около 60 места в парламента. Над 50 депутати ще имат социалдемократите, водили коалицията, която управляваше Хърватия досега. Потвърждават се прогнозите, че от вота двете основните партии ще излязат с близки позиции, и че и следващото правителство в Загреб ще бъде коалиционно. Миграцията беше сред основните теми на кампанията. Тази година около 320 000 души от Близкия Изток, Афганистан и Африка са минали пред страната на път за Западна Европа. „Победата ни възлага отговорността да водим нашата страна, която е в трудна ситуация”, е заявил нощес лидерът на ХДС Томислав Карамарко. Историк по образование, 56-годишният Карамарко е бил шеф на контраразузнаването и други спецслужби, както и вътрешен министър. Големият победител, отбелязва Би Би Си, изглежда е третата сила – обединението от независими кандидати, известно като „Мост”. Очаква се то да има 19 депутати в 151-местния парламент. Обаче преди изборите негови говорители са казвали, че няма да влизат в коалиция с никоя от по-големите партии.

Президентът Плевнелиев връчва орден "Стара планина" на Вселенския патриарх

http://pik.bg/президентът-плевнелиев-връчва-орден-стара-планина-на-вселенския-патриарх-news432029.html

Президентът Плевнелиев връчва орден "Стара планина" на Вселенския патриарх

Българският президент Росен Плевнелиев ще приеме Вселенския патриарх Вартоломей I. Православният лидер ще получи орден "Стара планина". Негово Светейшество Вартоломей е на посещение в България по покана на Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски и Св.Синод на БПЦ. В понеделник президентът и Вартоломей І ще разговарят на „Дондуков“ 2, след което на тържествена церемония от 15:15 часа висшият духовник ще получи орден „Стара планина“ I степен. 

Започват преговорите за новата реформа в МВР

http://petel.bg/Zapochvat-pregovorite-za-novata-reforma-v-MVR__133363

В първия ден от новата седмица очакваме и първите разговори по новата реформа в МВР.  В неделя министри, синдикати и депутати от...

Ето кои места остават без ток днес в региона на Варна

http://petel.bg/Eto-koi-mesta-ostavat-bez-tok-dnes-v-regiona-na-Varna__133365

Извършването на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия ще наложи днес прекъсване...

500 лева глоба отнесе нервен шофьор, обиждал униформен

http://petel.bg/500-leva-globa-otnese-nerven-shofor--obizhdal-uniformen-__133364

Снимка: Булфото 500 лева глоба получи нервен шофьор от Пловдив заради това, че вписал в акта за нарушение по пътя „Имам к.. за МВР”, реши...

Части от София остават на сухо заради ремонти

http://offnews.bg/news/n_1/n_588231.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството.  Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Суходолска“ кв. „Факултета“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Суходолска“ от жп прелеза до №71, ул. 765, ул. 768, ул. 761. Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Средна гора“ гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи по ул. „Средна гора“ от ул. „Сливница“ до ул. „Зора“; по ул. „Сливница“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Иван Вазов“; ул. „Иван Вазов“ №1А,№5, №5А, №7А, №16. Във връзка с монтаж на спирателни кранове на бул.“Амстердам“ в жк. „Дружба“ 1, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: бл. 162, бл. 164, бл. 165, бл. 166, бл. 167, бл. 168, бл. 169, бл. 170, бл. 171, бл. 172, бл. 173; по бул. „Амстердам“ от ул. „Илия Бешков“ до Зеленчукова борса. Във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул.“Панорамен път“ кв. „Княжево“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи по ул. „Панорамен път“ от ул. „Петко войвода“ до ул. „Елша“ (нечетни номера). Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.11 в кв. „Овча купел“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи по ул. „Калояново“ от ул. „Любляна“ до ул. „Евлия Челеби“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Стефан Караджа“ с. Горни Богров, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Васил Левски“, ул. „Морава“, ул. „Здравец“, ул. „Александър Стамболийски“, ул. „Стефан Караджа“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Йордан Димчев“ кв. „Челопечене“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: ул. „Ангел Маджаров“, ул. „Лъката“, ул. „Стойно Кръстев“, ул. „Йордан Димчев“. Във връзка с пресвързване на сградно водопроводно отклонение на ул.“Искърско дефиле“ кв. „Курило“, гр. Нови Искър , се налага спиране на водоподаването от 10:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи на: ул. „Климент Охридски“, ул. „Детска радост“. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул.“Яков Крайков“ кв. „Крива река“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 16:30 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: по ул. „Яков Крайков“ от ул. „Богдановец“ до ул. „Св. Георги Софийски“; по ул. „Захари Круша“ от бул. „Иван Гешов“ до ул. „Яков Крайков“.

Преглед на печата от 9 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/09/2645218_pregled_na_pechata_ot_9_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Догодина отпадат лимитите за болниците
Ограничения няма да има само ако няма и преразходи

Над 60% от шосетата са в дупки и кръпки
В момента 35% от републиканската и около 65% от общинската пътна мрежа са в окаяно състояние

Кабинетът се отказа от всички промени в сектор "Сигурност"
Депутатите и синдикатите започват преговори за нов вариант на реформата, протестите продължават

За 6 месеца съдебни...

Образувано е съдебно производство по жалби на кандидати и политически партии

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-h8Tj_chnpQ/

ОИК-Поморие определи представител, който да я представлява в съдебното производство и в предвид това
Р Е Ш И:
Общинска избирателна комисия упълномощава адвокат Александър Григоров Кръстанов, член на ОИК Поморие да представлява комисията в Административен съд гр. Бургас по производството на Дело № 2086/06.11.2015г.
Всеки един от останалите членове на ОИК- Поморие има право да участва в съдебните производства.

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5099931

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

И ДПС промени листата на определени за избрани кандидати

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Bpvvwta0mtU/

ОИК-Поморие приложи процедурата по чл. 458 ал. 1 от ИК, като на мястото на отказалия се избран съветник Сейфетин Юмед Сатаджъ от листата на ДПС, влезе следващият в листата и класирането по брой действителни гласове и преференции- Пламен Асенов Огнянов.
Припомняме, че по същия начин бяха заличени избрани общински съветници от ПП ГЕРБ и от Местна коалиция ” Бъдеще Народен съюз – ВМРО”.
От листата на ПП ГЕРБ се отказа да встъпи в правомощия като общински съветник Живко Стойков Костадинов, като на негово място под №6 ОИК вписва Илиян Христов Щерев, под №7 Христо Парашкевов Парашкевов, а под №8 определи за избран кандидат Борислав Киров Ангелов.
В Местна коалиция ” Бъдеще Народен съюз – ВМРО” мястото на отказалия се избран съветник Андрей Самуилов Атанасов, бе заето от следващия в листата и класирането по брой действителни гласове и преференции- Ради Иванов Рашков, а на второ място бе избрана Катя Аргирова Христофорова, предвид отказа на третия и четвъртия в листата – Смаил Юсеин Смаил и Стефка Вълкова Ангелова.

Св. мъченици Онисифор и Порфирий

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenici-Onisifor-i-Porfirij-news_506326.html

Светите мъченици Онисифор и Порфирий живели през царуването на римския император Диоклетиан (284-305 г.). По време на жестокото гонение, повдигнато от този нечестив цар срещу християните, и те се сподобили да претърпят тежки мъчения заради Христа. Били ги нечовешки по цялото тяло и ги подхвърлили на различни страшни изтезания. След това мъчителите положили Христовите страдалци върху дълги скари и разпалили огън. Накрая ги привързали към свирепи и диви коне. Влачени от конете по каменистата и не

Всеки трети републикански път в България е в окаяно състояние

http://business.actualno.com/Vseki-treti-republikanski-pyt-v-Bylgarija-e-v-okajano-systojanie-news_506321.html

В момента 35% от републиканската и около 65% от общинската пътна мрежа са в окаяно състояние. Това показва анализът към Стратегията за пътна инфраструктура в периода 2016-2020 г., приета от правителството. Оценката се базира на измерване на вида повреди и на засегнатите участъци спрямо общата повърхност на съответния път, информира "Сега". Според анализа 33%, или една трета от автомагистралите и шосетата от първи, втори и трети клас, са в лошо състояние. "Лошо" означава, че повредите по настилк

В Хърватия се очертава коалиционно управление

http://balkani.actualno.com/V-Hyrvatija-se-ochertava-koalicionno-upravlenie-news_506344.html

Дясноцентристката опозиция върви към спечелване на парламентарните избори в Хърватия, проведени в неделя, но ще търси коалиция, предаде БГНЕС. Според частичните резултати след преброяване на близо една четвърт от гласовете "Хърватска демократична общност" (ХДО) ще трябва да направи коалиция с други партии, за да има подкрепа от мнозинство. Консервативната коалиция, групирана около основната опозиционна партия, печели 63 места в парламента, в който има 151 места. Алиансът на лявото правителство

Никога не правете така! (ВИДЕО)

http://curious.actualno.com/Nikoga-ne-pravete-taka-VIDEO-news_506323.html

Александър Черников от Новоалтайск скочи от покрива на пететажна къща с камера GoPro на главата. Видеото от скока без предпазни средства се появи в YouTube и бързо прослави 23-годишния търсач на силни усещания. И веднага заинтересува чуждите медии. Бележка за Александър се появи в изданието The Daily Mail. Съобщава се, че той е летял 15 метра, преди да се приземи в преспа. Очевидно полетът е преминал успешно – озовал се на земята, Черников бързо се окопитва и се усмихва в камерата. Алек

Ден на траур в Сливен заради 15-годишната Симона

http://petel.bg/Den-na-traur-v-Sliven-zaradi-15-godishnata-Simona__133361

Ден на траур е обявен днес в община Сливен, съобщи Фокус. Траурът е по повод трагичния инцидент на 6 ноември, когато 15-годишната Симона бе...

„Анималия” откри нов по-красив магазин за домашни любимци - тъкмо навреме за Коледа! (снимки)

http://petel.bg/---Animaliya----otkri-nov-po-krasiv-magazin-za-domashni-lyubimtsi----takmo-navreme-za-Koleda---snimki-__133362

Нов магазин за домашни животни и храни отвори врати на ул. „Колони“ №3. Разположен срещу входа на СОУ „Св. Климент Охридски“, той е един...

Реал записа първа загуба за сезона

http://football.actualno.com/Real-zapisa-pyrva-zaguba-za-sezona-news_506342.html

Вече няма отбор от топ първенствата на Европа, който да няма загуба. В късното дерби на испанската Примера Дивисион, Реал Мадрид загуби с 2:3 от Севиля, след като допусна обрат от 1:0. Реал поведе на “Санчес Писхуан” след феноменален гол на Серхио Рамос със задна ножица. Чиро Иммобиле донесе спокойствие на домакините с попадение още преди почивката, а през втората част Евер Банега и резервата Фернандо Йоренте вкараха още два гола за домакините. В края Хамес Родригес върна едно папад

Седмичен хороскоп за 9-15 ноември

http://curious.actualno.com/Sedmichen-horoskop-za-9-15-noemvri-news_506324.html

Овен Тази седмица не ви очакват експлозии от страсти. Избраникът ви сега има по-важни занимания, като работата му или приятелите. Така е в живота ни има и други неща и това е напълно нормално. В средата на седмицата ви очаква лек флирт, въздържайте се от задълбочаването на мимолетни връзки. В работата звездите ви съветват да разчитате само на себе си. Ако възложите дори елементарна задача, от своите, на някой друг, рискувате да объркате работата си за цялата седмица. Имате шанс да повишит

Румъния не спира с протестите - вече шеста нощ поред

http://balkani.actualno.com/Rumynija-ne-spira-s-protestite---veche-shesta-nosht-pored-news_506343.html

Над хиляда демонстранти посрещнаха с освирквания президента Клаус Йоханис, който отиде на централния площад в Букурещ, за да чуе исканията им, информира БНТ. И тази нощ, за шести пореден път, хиляди румънци излязоха по улиците. Протестите започнаха след пожар в нощен клуб в столицата, при който загинаха 27 души. Броят им продължи да расте и след това, като само вчера четирима починаха в болница в резултат на изгарянията и усложненията, получени при инцидента. Сред тях е и барабанистът на групат

„Коммерсант“: Версията за терористичен акт на борда на A321 ще се доказва в лабораториите

http://petel.bg/---Kommersant-----Versiyata-za-teroristichen-akt-na-borda-na-A321-shhe-se-dokazva-v-laboratoriite__133358

Снимка: АФП Лабораторната експертиза на „черните кутии“ на катастрофиралия руски самолет А321, както и резултатът от спектралния...

Земята погълна 12 автомобила на паркинг

http://petel.bg/Zemyata-pogalna-12-avtomobila-na-parking__133359

Снимка: АП Най-малко 12 автомобила са пропаднали под земята на паркинга на ресторант в щата Мисисипи, съобщава Dallas Morning News. Инцидентът...

„Коммерсант“: Обвиниха четири момичета във финансиране на "Ислямска държава"

http://petel.bg/---Kommersant-----Obviniha-chetiri-momicheta-vav-finansirane-na-Islyamska-darzhava__133360

В Русия е завършило следствието по делото на четири момичета от Дагестан, обвинени, че са подпомагали финансово терористичната...

Роден е Йордан Йовков

http://chronicles.actualno.com/Roden-e-Jordan-Jovkov-news_506043.html

Роден на 9 ноември през 1880 г. Йовков преминава детските и юношеските години в родното си място (Жеравна), където получава основно образование (1895). Завършва гимназия в София (1900). Учителят му по литература — поетът Иван Грозев, му предсказва бъдеще на писател.Има много известни творби и сега. След дипломирането си живее в Добруджа, където се преселва семейството му. През 1900 г. се преселва в село Долен извор. Завършва школата за запасни офицери в Княжево 1902-1904, като по време на

Облачността над страната ще е променлива, температурите ще се повишат

http://society.actualno.com/Oblachnostta-nad-stranata-shte-e-promenliva-temperaturite-shte-se-povishat-news_506325.html

Облачността над страната ще е променлива, през деня в много райони намаляваща до предимно слънчево време, съобщиха от БГНЕС по информация на НИМХ. Ще се усили вятърът от северозапад, в Дунавската равнина и източните райони ще е умерен, временно и силен. Температурите ще се повишат. Минималните ще са между 5° и 10°, максималните предимно между 16° и 21°. Над планините ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Стара планина. Ще духа уме

„Луфтханза“ отменя 929 полета, около 113 хиляди пътници са потърпевши

http://petel.bg/---Lufthanza----otmenya-929-poleta--okolo-113-hilyadi-patnitsi-sa-potarpevshi__133357

Снимка: Булфото Пилотите на германския авиопревозвач „Луфтханза“ ще продължат стачката си в понеделник, като това ще засегне...

Перлени спални за приказни сънища

http://petel.bg/Perleni-spalni-za-prikazni-sanishha__133120

Варненската манекенка Лина Тодорова украси корицата на новото издание на каталога на мебели Carmen. Фотосесията продължи над два часа, през...

Паргов: В новия общински съвет БСП няма да бъде беззъба опозиция

http://pik.bg/паргов-в-новия-общински-съвет-бсп-няма-да-бъде-беззъба-опозиция-news431956.html

Паргов: В новия общински съвет БСП няма да бъде беззъба опозиция

"В новия общински съвет БСП няма да бъде беззъба опозиция и ще се противопоставя на всеки опит да бъдат прокарвани проекти в ущърб на софиянци и на обществото като цяло. Това ще бъде неизменна наша политика. Това е само една от причините да се включим днес в протеста на организацията "Спаси София". Така лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов обясни присъствието си на протест в градинката край кръстовището на бул. "България" и бул. "Акад. И. Е. Гешов". С него бяха колегите му от групата на БСП в новоизбрания общински съвет Милка Христова и Николай Николов, съобщиха от БСП-София. Протестът беше организиран от неправителствената организация "Спаси София" и е срещу планираното изграждане на кръстовище на две нива на бул. "България" и бул. "Акад. И. Е. Гешов", както и с искането на оставките на главния архитект на София Петър Диков и на досегашния заместник-кмет Любомир Христов. "Показахме солидарност с исканията на отговорните млади хора с позиция от "Спаси София", каза още Калоян Паргов. Тези младежи в последната година бяха много активни и посочваха грешките на Столична община. Ходеха по обекти, правеха проверки, откриваха нередности. А случаят с кръстовището на две нива на "Гешов" и "България" е поредното доказателство за това, че новото - старо управление на София ще продължи да работи, както досега - с големите инфраструктурни проекти за милиони, които струват много повече, отколкото е реалната им цена. При това без да бъде взето под внимание мнението на заинтересованите страни и на обществеността. Не случайно и велосипедистите са тук, на този протест. Защото в проекта за това кръстовище на две нива не са предвидени велоалеи.“ Въпросният проект, предизвикал протеста, ще се реализира със заем от европейски банки. Изпълнението му трябва да бъде спряно, за да бъде препроектирано кръстовището и да бъде съобразено с нуждите на обществото. "За да има резултат от този протест, организаторите трябва да подадат молби, жалби или сигнали до всички нас, общинските съветници, които днес присъстваме тук“, обясни Милка Христова. В тези сигнали трябва да иска преразглеждане на проекта в комисиите на Общинския съвет - неговото конструктивно решение, полезност и начина, по който трябва да бъде изградено. След решение на Общинския съвет, този въпрос трябва да бъде отнесен до главния архитект на София, за да бъде предизвикано ново обсъждане с участието на компетентни специалисти и да бъде взето най-доброто решение. „Тези млади хора заслужават мнението им да бъде чуто. Ако имат предложения и добри идеи, те трябва да бъдат отчетени. Очевидно не им е безразлично как ще изглежда София и за какво се харчат общинските пари. Смятам, че можем да чуем много добри неща от тях. Мога да им кажа само едно - групата на БСП в общинския съвет ще направи всичко възможно този проект да стигне до преразглеждане в комисиите на СОС! Няма проект, който да не може да бъде спрян, когато има съмнения за неговата полезност!", категорична е Милка Христова.

Догодина отпадат лимитите за болниците

http://pik.bg/догодина-отпадат-лимитите-за-болниците-news431954.html

Догодина отпадат лимитите за болниците

Една от най-критикуваните практики във финансирането на болниците от здравната каса - налагането на лимити, ще отпадне догодина. Това предвижда проектобюджетът на НЗОК за 2016 г. Ако разходите на касата тръгнат към дефицит обаче, отново ще се стигне до ограничения, пише в. „Сега”. Законът предвижда "отпадането на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите". От касата поясниха, че лимити няма да има - всяка болница ще отчита дейността, която е извършила, а касата ще й я плаща. Вероятно това ще е факт от 1 април, тъй като в закона пише, че правилата от тази година остават в сила до тази дата. От години касата налага лимити - фиксирана сума, над която не плаща на болниците. Целта е да не се стига до огромни дефицити. Също така от години болниците отчитат т.нар. надлимитна дейност, която по един или друг начин им се разплаща. За пръв път тази година ограниченията бяха обявени за твърди, при това в размер на 85% от изплатените пари през 2014 г., когато НЗОК стигна до две актуализации на бюджета. Въпреки записаното в закона бюджетът ще се следи и ако тръгне отново към преразходи, ограниченията може да се върнат, обясниха от касата. Освен това НЗОК разполага и с друга възможност - да намалява цените на клиничните пътеки, ако има опасност от дефицит. При това касата ще може да взема това решение еднолично, което вече предизвика недоволството на лекарския съюз. И тази година имаше опция за намаление на цени, но от касата все пак не прибягнаха до нея. Бюджетът за 2015 г. върви към 64 млн. лв. дефицит по последни данни. Законът предвижда и "въвеждане на механизми за прилагане на внезапен контрол на изпълнителите в момента на предоставяне на помощта на здравноосигурените лица". От касата от дълго време настояват да имат право да санкционират болница в момента на установяването на нарушението. Сега дори и контрольорът да установи нередности - например че пациентът липсва или че не се правят изисквани от касата манипулации, той не може да глоби болницата на място. Това може да стане чак в края на месеца при отчитането на въпросния пациент, когато обикновено документално пропуските са отстранени или просто пътеката не се отчита. Сега вече одиторът ще може да наложи санкция на момента. 

Марк Алън триумфира на "България оупън" след победа над Райън Дей във финала

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/09/2645313_mark_alun_triumfira_na_bulgariia_oupun_sled_pobeda_nad/?ref=rss


Марк Алън триумфира в четвъртото издание на "България оупън" след категорична победа над Райън Дей.

Северноирландецът спечели първата си титла от 15 месеца насам, след като се наложи с 4:0 фрейма във финала на четвъртия турнир от Европейските снукър серии, който се проведе в зала "Универсиада" в София през изминалия уикенд.

Със титлата световният номер 10 си осигури 25 000 евро и правото да играе и на престижния турнир "Шампион на шампионите", който ще се проведе между 10...

Ненчев: Вярвам, че българските воини няма да се поддадат на провокации

http://pik.bg/ненчев-вярвам-че-българските-воини-няма-да-се-поддадат-на-провокации-news431953.html

Ненчев: Вярвам, че българските воини няма да се поддадат на провокации

„Всички спорни текстове в преходните и заключителни разпоредби на проекто-бюджета за 2016 г., касаещи сектор Сигурност са отменени”. Това заяви военният министър Николай Ненчев, съобщават от МО. Като министър на отбраната неотлъчно съм отстоявал нуждата от подобряване на статута на българските генерали, адмирали, офицери и войници и съм призовавал за политика на предвидимост и последователност в провеждането на реформите. Благодаря на всички наши военнослужещи, които проявиха мъдрост, запазиха спокойствие и имаха вяра в демократично избраните български институции! В условията на силно влошената среда за сигурност, има опити и се търси начин за дестабилизация на правовия ред и легитимно избраните български институции, подчерта Ненчев. Вярвам, че българските воини, както в миналото, така и днес, водени от патриотичните си чувства и отговорност към националната ни сигурност, няма да се поддадат на тези провокации! В демократичните общества, важните решения, особено тези, които касаят националната ни сигурност, се вземат след широки обсъждания и разисквания в институциите, отговорни за това, а не чрез натиск от улицата. Вярвам, че и занапред българските генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници ще запазят честта на пагона и няма да се поддадат на внушения”, добави още министърът на отбраната.

Нов разговор: Цацаров обещал да завоалира нарушенията на Янева по "Червеи"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/09/2645310_nov_razgovor_cacarov_obeshtal_da_zavoalira/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров е поел ангажимент пред бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, че ще "завоалира" нарушенията, които тя е извършила, свързани с разработката "Червеи". Това става известно от трета серия изтекли записи на разговори между Янева и колежката й Румяна Ченалова.

В някои от изтеклите звукови файлове се чува и гласът на непознат мъж, неидентифициран засега. Записите бяха пуснати в интернет платформата за анонимно споделяне...

Деси Фераджиева взриви мрежата с лаундж клъб Friends в Банско

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260051_+%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B8+%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BB%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B

 
 
     Пионерът на пропърти мениджмента в bg.  Деси Фераджиева  взриви мрежата,  като  отвори блясково врати на новия лаундж клъб Friends, адресиран само за приятели в град Банско, през изтеклия weekend. Потъналите в скука светски новини,   бяха раздвижени мощно в нета  от ивент партито на бляскавата дама, за която правенето на пари в мъжките сектори е мега приятно и успешно занимание!

    Мацката започнала кариерата си   като модел в Лондон, спретна як купон по никое време -  /месец преди ски  сезона/, за откриването  на новото си заведение Friends което е near by до долната станция на лифта.   Френдли настроената  девойка, която  by the way, e зарибена от снежните писти каза, че приятелството е  същността на успеха. Който разбира това, прави успешен бизнес, казва  тя от висотата на собсвеник на фимата homecare Именно за това тя отворя клъб Friends - за среща на приятели, за среща на бизнеса, за среща на истинските хора!
pr:
     В прегръдките на джаз столицата Банско, месец преди откриването на зимният сезон 2015- 2016, отвори блясково врати новия лаундж клуб Friends, адресиран само за приятели.

 

    Домакин на събитието бе бизнес дамата Деси Фераджиева -Vice president of World Council of Managers към FIABCкоято  посрещна в своят различен клуб – Friends, много  приятели, бизнес партньори и гости на гр. Банско и такива от далечна слънчева Испания,Гърция,Турция,Сърбия и Македония.

Градусът на официалното парти в клуба спонтанно  взриви нашумелият от ТВ реалити музикален формат – изпълнителят Мойсей и бандата на неговият  по-малък брат, изкустният перкусионист Даниил Стойчев .

Купонджийски двамата братя  Моисей и Даниил  импровизираха миск от модерен хаус с етно елементи от Пиринския край извън официалната програма на клуб " Friends", вдъхновен от хитовия те сериал "Приятели".

 

     С присъствие се откроиха още : виртуозът на средиземноморската кухня Шеф Геле – „Октопус“ Пирин Голф,  Борис Секуслки - Закс,изпълнителния директор на Гранд хотел Банско,Виктория Кесаровска и  ресторантьорският топмениджър Румен Айдаров.

ВИП гости бяха още: Камен Лисички от бТВ „Преди  обед“,стилната  Бинер  Енвер – издател на  бизнес списанието Enterprise, Mерлин Хасамова – представител за България на болница Гювен – Анкара, първата частна елитна болница в Турция, Ахмед Башев от търговската секция на Турското посолство, Боряна Дилова – изпълнителен директор на „ПРофайл Европа“, креативният дизайнер  Александър Николов.

„Нощният живот в Банско ще бъде допълнен от новооткритият модерен лаундж клуб,част от фамилния бутиков хотел Friends , в който среща ще  си дават любителите на зимният спорт, известни личности, бизнес елит и чужди гостиИзкючителни приятно и комфортно място в добавка с чист планински въздух, където  всеки може да сподели с приятели ароматно нергиле.“

 – сподели по време на откриването лайфстайл експертът Наско Лазаров - консултат на Sofia Fashion Week.

Деси Фераджиева отвори блясково врати новия лаундж клъб Friends, адресиран само за приятели

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260051_+%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B8+%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B1%D0%BB%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B

 В прегръдките на джаз столицата Банско, месец преди откриването на зимният сезон 2015- 2016, отвори блясково врати новия лаундж клуб Friends, адресиран само за приятели.

 

Домакин на събитието бе бизнес дамата Деси Фераджиева -Vice president of World Council of Managers към FIABCкоято  посрещна в своят различен клуб – Friends, много  приятели, бизнес партньори и гости на гр. Банско и такива от далечна слънчева Испания,Гърция,Турция,Сърбия и Македония.

Градусът на официалното парти в клуба спонтанно  взриви нашумелият от ТВ реалити музикален формат – изпълнителят Мойсей и бандата на неговият  по-малък брат, изкустният перкусионист Даниил Стойчев .

Купонджийски двамата братя  Моисей и Даниил  импровизираха миск от модерен хаус с етно елементи от Пиринския край извън официалната програма на клуб " Friends", вдъхновен от хитовия те сериал "Приятели".

 

С присъствие се откроиха още : виртуозът на средиземноморската кухня Шеф Геле – „Октопус“ Пирин Голф,  Борис Секуслки - Закс,изпълнителния директор на Гранд хотел Банско,Виктория Кесаровска и  ресторантьорският топмениджър Румен Айдаров.

ВИП гости бяха още: Камен Лисички от бТВ „Преди  обед“,стилната  Бинер  Енвер – издател на  бизнес списанието Enterprise, Mерлин Хасамова – представител за България на болница Гювен – Анкара, първата частна елитна болница в Турция, Ахмед Башев от търговската секция на Турското посолство, Боряна Дилова – изпълнителен директор на „ПРофайл Европа“, креативният дизайнер  Александър Николов.

„Нощният живот в Банско ще бъде допълнен от новооткритият модерен лаундж клуб,част от фамилния бутиков хотел Friends , в който среща ще  си дават любителите на зимният спорт, известни личности, бизнес елит и чужди гостиИзкючителни приятно и комфортно място в добавка с чист планински въздух, където  всеки може да сподели с приятели ароматно нергиле.“

 – сподели по време на откриването лайфстайл експертът Наско Лазаров - консултат на Sofia Fashion Week.

"Севиля" нанесе първа загуба на "Реал" (Мадрид) и го свали от върха

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/09/2645308_sevilia_nanese_purva_zaguba_na_real_madrid_i_go_svali/?ref=rss


"Севиля" победи с 3:2 "Реал" (Мадрид) у дома и така нанесе първа загуба на белите през този сезон.

Със загубата си столичани сдадоха първото място във временното класиране на вечния съперник "Барселона", който има три точки преднина. Двата тима се изправят един срещу друг в следващия кръг.

Срещата започна с натиск на гостите, които контролираха играта и създаваха много повече положения в предни позиции. В 11-ата минута Начо Фернандес изстреля мощен изстрел от около 20...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5088038

Александър Морфов, режисьор, 55 г.
Ангелина Римпова, мениджър "Връзки с обществеността" на УМБАЛ "Софиямед".
Проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина", национален консултант по сърдечна хирургия, 64 г.
Димитър Желев, депутат от ГЕРБ в 43-ото НС, 52 г.
Енчо Пиронков, художник, 83 г.
Александър Морфов, режисьор, 55 г. Ангелина Римпова, мениджър "Връзки с обществеността" на УМБАЛ "Софиямед". Проф. д-р Генчо Начев, изпълнителен директор на болница "Света Екатерина", национален консултант по сърдечна хирургия, 64 г. Димитър Желев, депутат от ГЕРБ в 43-ото НС, 52 г. Енчо Пиронков, художник, 83 г.

Предпазването от болестта от по-важно от самото й лечение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096727

Здравето е най-ценното нещо на света, но то не може да се купи в аптеката, нито от лекарите. Неоспорима и необходима е ролята на медиците и лекарствата, когато ни нападне болестта. Но защо трябва да чакаме това да се случи, за да се погрижим за тялото и духа?
Предотвратяването на заболяването е много по-важно от самото му лечение.
Здравето е най-ценното нещо на света, но то не може да се купи в аптеката, нито от лекарите. Неоспорима и необходима е ролята на медиците и лекарствата, когато ни нападне болестта. Но защо трябва да чакаме това да се случи, за да се погрижим за тялото и духа? Предотвратяването на заболяването е много по-важно от самото му лечение.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване