Как се целуват зодиите?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100820

ОВЕН
Като гръм от ясно небе
Целувката с Овен идва като гръм от ясно небе - неочаквана и разтърсваща. И също толкова продължителна. Понеже са под влиянието на планетата Марс, умеят да канализират огромната си сексуална енергия в един наситен момент. Те са страстни и импулсивни и умеят да разпалят пожар.
За първия път не му мислете много.
ОВЕН Като гръм от ясно небе Целувката с Овен идва като гръм от ясно небе - неочаквана и разтърсваща. И също толкова продължителна. Понеже са под влиянието на планетата Марс, умеят да канализират огромната си сексуална енергия в един наситен момент. Те са страстни и импулсивни и умеят да разпалят пожар. За първия път не му мислете много.

Вървим към гръцки сценарий, но нямаме памперсите на Еврозоната

http://www.cross.bg/vasilev-chast-raiichev-1487361.html

/КРОСС/С всички тези дефицити в бюджета, България върви към гръцкия сценарий, но не разполага с памперсите на Еврозоната. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият ни посланик в Москва Илиян Василев. Коментарът му дойде по повод масовите протести на служители на МВР, които се вдигнаха на бунт заради орязаните им социални придобивки - част от проектобюджета за 2016 г. Според Василев част от политиците се опитват да се възползват от недоволството на униформените, но „това е най-малкото, което трябва да ни учудва в нашата страна". „Приемането на промените би било начало на дестабилизация, а България не може да си позволи това", коментира от своя страна председателят на Института за дясна политика Нено Димов. Според него властимащите се страхуват да правят истински реформи. Социологът Андрей Райчев пък заяви, че всичко, което се случва днес, е за сметка на децата ни и определи това като „истинско безобразие". „Властта отстъпи при първия повей на вятъра. Плаши се от народното недоволство", каза още Райчев.  

Навършват се 26 години от събарянето на Берлинската стена

http://offnews.bg/news/n_1/n_588334.html

Днес се навършват 26 години от събарянето на Берлинската стена. Рухването на стената стана факт малко след 20.00 часа. Няколко часа по-рано тогавашният министър-председател на ГДР - Гюнтер Шабовски , обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин и започва разрушаването на стената от хората, припомня БНР. На 3 октомври 1990 година Берлин става столица на вече обединената Германия. Строежът на стената започва на 13 август 1961 година и е завършена през 1962 година. Тя разделяше днешната германска столица в продължение на повече от 27 години.

100 милиона нови бедни до 2030 година, заради климатичните промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=305931

Ще има още 100 милиона хора, живеещи в крайна бедност до 2030 година, ако не се вземат мерки за ограничаване на въздействието на глобалното затопляне, се казва в доклад на Световната банка. Без „умно климатично” развитие, изменението на климата може да тласне над 100 милиона души към (крайна) бедност до 2030 година, се казва в документ, публикуван месец преди конференцията в Париж по проблемите на климата, пише АФП.

ИЗВЪНРЕДНО! Участник в катастрофата с трамваи в София пред ПИК: Спирачките на едната мотриса отказаха (обновена)

http://pik.bg/извънредно-участник-в-катастрофата-с-трамваи-в-софия-пред-пик-спирачките-на-едната-мотриса-news432148.html

ИЗВЪНРЕДНО! Участник в катастрофата с трамваи в София пред ПИК: Спирачките на едната мотриса отказаха (обновена)

Жесток сблъсък между два трамвая стана преди минути на бул."Христо Ботев" в центъра на София. Ударили са се мотриси с номера 6 и 7.

Мъж, който се е возел в ударения трамвай, сподели пред ПИК, че сблъсъкът наистина е бил страшен. По думите му на задния трамвай са му отказали спирачките и това е причината за инцидента.

Ватманката на втория трамвай е затисната между ламарините и е пристигнал екип от пожарната, за да помогне за изваждането й. 

Трамваите са се движили в посока центъра. Задръстването в района е огромно. Най-малко 7 линейки дойдоха на мястото.

От пресцентъра на Столична община съобщиха в посока площад Възраждане трамваите по линии 1, 6 и 7 се движат по бул. „Мария Луиза“ вместо по бул. „Христо Ботев“. 

От СДВР потвърдиха за "Фокус'', че броят на пострадалите е 14, като трима от тях са в болница.

Очаквайте подробности!

ИЗВЪНРЕДНО! Свидетел на сблъсъка с трамваите в София пред ПИК: Спирачките на едната мотриса отказаха

http://pik.bg/извънредно-свидетел-на-сблъсъка-с-трамваите-в-софия-пред-пик-спирачките-на-едната-мотриса--news432148.html

ИЗВЪНРЕДНО! Свидетел на сблъсъка с трамваите в София пред ПИК: Спирачките на едната мотриса отказаха

Жесток сблъсък между два трамвая стана преди минути в центъра на София. По непотвърдена информация няма жертви, но пострадалите са над 20. Ударили са се мотриси с номера 6 и 7.

Мъж, който се е возел в предходен трамвай сподели пред ПИК, че сблъсъкът наистина е бил страшен. По думите му на задния трамвай са отказали спирачките и това е причината за инцидента.

Ватманката на втория трамвай е затисната между ламарините и е пристигнал екип от пожарната, за да помогне за изваждането й. 

Трамваите са се движили в посока центъра. Задръстването в района е огромно.

От пресцентъра на Столична община съобщиха в посока площад Възраждане трамваите по линии 1, 6 и 7 се движат по бул. „Мария Луиза“ вместо по бул. „Христо Ботев“. 

Очаквайте подробности!

АБВ подкрепя актуализацията на бюджета, но иска бюджетният дефицит да се запази 3%

http://politics.actualno.com/ABV-podkrepja-aktualizacijata-na-budjeta-no-iska-budjetnijat-deficit-da-se-zapazi-3-news_506413.html

Подкрепяме актуализацията на бюджета, но настояваме бюджетният дефицит да се запази 3%. Това каза Румен Петков, зам.-председател на ПП АБВ, след срещата между ПП АБВ, ПГ на АБВ и КТ "Подкрепа", на която беше обсъден Бюджет 2016 г. "Оценяваме като недобра политика на увеличаването на текущите разходи на ведомства", добави Петков. По думите му за ведомствата това показва лошо прогнозиране и дисциплина. "Не може да не ни тревожи, че икономическият растеж продължава да се възприема като около и п

Проф. Чуков: С евентуалния атентат срещу руския самолет ИДИЛ пряко атакува Русия и Египет

http://pik.bg/проф-чуков-с-евентуалния-атентат-срещу-руския-самолет-идил-пряко-атакува-русия-и-египет-news432150.html

Проф. Чуков: С евентуалния атентат срещу руския самолет ИДИЛ пряко атакува Русия и Египет

Инцидентът с руския пътнически самолет в Египет по всяка вероятност е терористичен акт. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от "Фокус".

Той съобщи, че от прихванати от Британската разузнавателна служба телефонни разговори е станало ясно, че е твърде вероятно извършителите на атентата да са британци, които са членове на „Ислямска държава“.

Според проф. Чуков с евентуалното сваляне на руския самолет групировката атакува два от своите врагове – Русия и Египет. „Ислямска държава” изстрелва куршум към два от своите врагове. На първо място това е Русия, като целта е много силно да деморализира в момента сражаващите се на сирийска територия руски военнослужещи, най-вече руската авиация“, обясни проф. Чуков. Той допълни, че другият враг е Египет.

„Египетската държава буквално преди около една година също предприе бомбардировки над позиции на „Ислямска държава“ в Либия. Има и още нещо – това е едно традиционно обстоятелство, което се реализира от всички терористични организации на територията на Египет. Това е много силният удар върху туристическата индустрия на страната, която е основно перо на бюджета“, посочи арабистът.

Той каза още, че опасенията за спящи радикални ядра на „Ислямска държава” на Балканите са основателни. Според проф. Чуков причините за това са многото граждани от балканските страни в редиците на групировката, както и засиленият бежански поток.

Вижте на какво е способна тази 86-годишна жена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100935

Видеоклип на една 86-годишна дама удиви целия свят и натрупа хиляди споделяния в социалните мрежи. Младежкият дух и спортен хъс са толкова нетипични за възрастното тяло и толкова впечатляващи, че не може да не ви вдъхнови.
Вижте видеото
Видеоклип на една 86-годишна дама удиви целия свят и натрупа хиляди споделяния в социалните мрежи. Младежкият дух и спортен хъс са толкова нетипични за възрастното тяло и толкова впечатляващи, че не може да не ви вдъхнови. Вижте видеото

МОН: По-малко задължителни часове по чужд език, но и други възможности за изучаването му (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_588274.html

Новите учебни програми предвиждат намаляване на задължителните часове по чужд език в езиковите гимназии, но дават други възможности за изучаването му - чрез предметите, които ще се преподават на чужд език, чрез избираемите часове и чрез модулите, които ще бъдат въведени във втория гимназиален етап (XI и XII клас). Това заяви експертът на Министерството Анна Арсениева в коментар по темата за bTV тази сутрин. Промените са заложени в проектите на новите учебни планове, публикувани от Министерството. За езиковите гимназии се предвижда да се запази подготвителният VIII клас по първия чужд език със сегашния хорариум - 18 часа седмично по езика. В следващите гимназиални класове обаче часовете по първия чужд език се намаляват от 4 на 2 седмично, колкото са предвидени и за изучаване на втория чужд език. Предмети от философския цикъл се обединяват в предмета гражданско образование, а общият брой часове намалява. Тази сутрин за разяснения по темата в телевизионното студио бяха експертите от МОН Анна Арсениева и Коста Костов и учители, които ще бъдат засегнати от промените. Арсениева каза, че в новия образователен закон е предвидено в IX и X клас в езиковите гимназии най-малко три предмета да се изучават на първия чужд език. "Чуждият език не е само граматика, той е и приложение. Тоест към тези два часа, които са в момента в задължителна подготовка, се прибавят между шест и половина и десет часа пак език, разбира се, да кажем, история или химия, или физика, или биология, но това пак е чужд език. Това е друг вид чужд език, но пак е чужд език. Тоест часовете не са малко. Освен това има възможност при желание на училището да се вземат часове от така наречените избираеми часове." Галина Бечева, учител по френски 9-та Френска езикова гимназия коментира, че всъщност се предлага орязване на часовете: "Орязване е. Трябва да благодарим на вносителите и на закона, че остават задължителните 648 часа интензивно обучение в осми клас. От друга страна, за пръв път се официализира понятието езикова гимназия отделно от гимназия с интензивно изучаване на чужд език. Рискът е, че задължителните часове спадат наполовина. Избираемите часове, предвидени за девети и десети клас, не могат да покрият и половината от това, което е в момента профилираната подготовка - задължителни и избираеми часове. Да, постулира се изучаването на предметите на чужд език - то и досега е било практика в езиковите гимназии, но целта на обучението по чужд език е да се получават знания по нова материя чрез езика. Това не е обучение по език". В отговор Арсениева заяви, че "в задължителна подготовка, пак казвам, има допълнителна възможност за часове от избираеми часове и от така наречените допълнителни часове. Според мен това, че в частта "задължителна подготовка" има само два часа изписани не означава, че има намаление на часовете". "Пак ще кажа - езикът не означава изучаване на граматически правила. Езикът означава приложение. Освен всичко това, в единадесети и дванадесети клас да, задължителните часове са два, но има още модули, които тепърва ще бъдат създавани и ще бъдат избирани, а и ще има още часове", каза още Арсениева. За промените, засягащи обучението по философия доц. Веселин Дафов от Софийския университет заяви: "Няма как философията да премине в нещо друго. Гражданското образование си има специфични задачи. Философията може да ни се представи и като математика в даден момент и някой да каже: "По математика хората ще учат философия". Очевидно никакви такива преливания от философия към каквото и да е друго не могат да стават. Това, че философията има достойнството да има роля за всяка една дисциплина не е откритие от днес - това е самата идея на философията. В този смисъл, ролята й за цялото училищното образование е неоспорима. Ние нямахме достатъчно време да разберем в рамките на това обществено обсъждане. За две седмици, в рамките на два тура общински избори и сваляне на имунитети на депутати такова обсъждане не може да стане. Второ, публикуваните предложения за промени нямат никакви мотиви и основания. Ние не знаем какво всъщност се прави. Знаем само формалните параметри на тези промени какъв вид имат. За мен това създава огромни затруднения да разберем какво всъщност се случва. Ние броим часове. И излиза, че часовете по философия се намаляват с над 40%. Има някакви  хипотези, че те преминават в гражданско образование, което аз не мога да приема, защото със същата хипотеза те могат да преминат и във физиката. Това е несериозно".

14 души пострадаха при челен сблъсък на трамваи

http://www.cross.bg/linii-postradali-botev-1487360.html

/КРОСС/Два трамвая се удариха челно близо до кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Христо Ботев". 14 души са пострадали. Част от тях са откарани към болнично заведение за оказване на медицинска помощ, на другите такава ще им бъде оказана на място и ако се наложи и те ще бъдат транспортирани до болнично заведение. Сигналът е постъпил в 09.50 часа. Затруднено е движението в района на булеварда, на място има медицински и полицейски екипи. Движението по трамвайни линии 1, 6 и 7 временно е пренасочено по бул."Мария Луиза"В посока площад Възраждане трамваите по линии 1, 6 и 7 се движат по бул."Мария Луиза" вместо по бул."Христо Ботев". Катастрофа стана и на бул. „Цариградско шосе". Ударили са се три леки автомобила. Няма пострадали.  Снимка: Оffnews  

Новият областен управител на Пловдив: Ще наложа модела "Борисов"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100922

Ще наложа модела
Ще наложа модела "Борисов" - на съзидание, отстъпчивост, примирение и защита на хората. Това заяви новият областен управител на Пловдив Здравко Димитров, който току-що встъпи в длъжност. Лично митрополит Николай, съпроводен от 15 свещеници, извърши водосвет в чест на новия губернатор. На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев,

Брентът отчете трета поредна седмица на спад на цената

http://www.investor.bg/surovini/365/a/brentyt-otchete-treta-poredna-sedmica-na-spad-na-cenata-205631/

Броят на работещите в САЩ петролни платформи пада десета седмица, а петролните запаси в САЩ растат за шеста седмица

Дейвид Камерън: Великобритания ще процъфтява и извън ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69091/Deivid-Kameran-Velikobritaniya-shte-protsaftyava-i-izvan-ES

/Поглед.инфо/ "Великобритания вече не изживява период на икономически трудности, както беше през 70-те години и ще продължи да процъфтява и извън ЕС”.

Полицай предизвикал тежка катастрофа и избягал

http://frognews.bg/news_101590/Politsai-predizvikal-tejka-katastrofa-i-izbiagal/

Семейството на жена, ранена при жестока катастрофа на пътя Пловдив – Пазарджик миналата седмица, търси свидетели на инцидента. 41-годишната жена, която е шофирала, е в тежко състояние. Близките се опасяват, че случаят ще бъде потулен и търсят хора, които могат да помогнат с информация.

Стрелба в Морската градина във Варна

http://petel.bg/Strelba-v-Morskata-gradina-vav-Varna__133392

Кадър Булфото На 6 ноември около 04:10 часа във Варна, в Морската градина, Т.М. (32 г.) от с. Звездица, известен на МВР и осъждан, е извършил...

66-годишен открадна каруца в провадийско село

http://petel.bg/66-godishen-otkradna-karutsa-v-provadiysko-selo__133394

Снимка: Булфото, архив На 6 ноември е извършена кражба на конска каруца, намираща се в двора на частен дом в с. Бозвелийско, общ. Провадия,...

Уволняват ватманката, ударила тази сутрин колежка

http://petel.bg/Uvolnyavat-vatmankata--udarila-tazi-sutrin-kolezhka-__133393

Снимка: Булфото Ватманката, ударила своя колежка в София ще бъде уволнена, вероятността за това е 99% посочи инженер Иво Василев,...

Мъж направи потресаващи снимки на патрулка отвътре! Кадрите са шамар за МВР

http://petel.bg/Mazh-napravi-potresavashhi-snimki-na-patrulka-otvatre--Kadrite-sa-shamar-za-MVR__133395

Читател на novini.bg изпрати потресаващи снимки на състоянието, в което се намират патрулките у нас. Той пита дали е нормално държавата да...

Вижте на какво е способна тази 86-годишна жена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100940

Видеоклип на една 86-годишна дама удиви целия свят и натрупа хиляди споделяния в социалните мрежи. Младежкият дух и спортен хъс са толкова нетипични за възрастното тяло и толкова впечатляващи, че не може да не ви

Победа за опозицията в Мианмар на първите демократични избори от 25 г.

http://news.ibox.bg/news/id_1326761187

Опозиционната партия Национална лига за демокрация (NLD) на Нобеловия лауреат за мир Аун Сан Су Чжи

Как ще растат доходите догодина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100003

Вероятно през 2016 г. ще видим още около 30 хиляди работни места
ПРЕЗ следващата 2016 г. можем да очакване стабилизиране на динамиката на пазара на труда. Вече две години заетостта расте – добавени бяха 71 хиляди работни места до средата на 2015 г. за предходните 24 месеца. Ако се запази тенденцията от настоящата година, вероятно през 2016 г.
Вероятно през 2016 г. ще видим още около 30 хиляди работни места ПРЕЗ следващата 2016 г. можем да очакване стабилизиране на динамиката на пазара на труда. Вече две години заетостта расте – добавени бяха 71 хиляди работни места до средата на 2015 г. за предходните 24 месеца. Ако се запази тенденцията от настоящата година, вероятно през 2016 г.

Десислава Николова, ИПИ: Задълбочава се разривът между Северна и Южна България

http://www.cross.bg/bulgariya-stranata-desislava-1487359.html

/КРОСС/Запазва се тенденцията за сериозно различие на столицата и останалите области в страната. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика/ИПИ/ за социалното и икономическо състояние на областите в България. Данните от него ще бъдат представени днес на пресконференция. София за поредна година се отличава неимоверно от останалата част от страната. Тя е единствената област с много добро социално-икономическо състояние. София за четвърта поредна година е в самостоятелен клъстър, т.е тя няма никакви сходства с нито една от останалите области в страната. Това каза в предаването „Преди всички" главният икономист в ИПИ Десислава Николова. Тя подчерта, че не само се запазва разривът между Северна и Южна България, а и се задълбочава: В Северна България са и областите, които все още не успяват да възстановят своите трудови пазари от кризата. В някои от тях дори заетостта остава под критичните 40%. Такива лоши примери са Видин, Враца, Силистра, Ловеч. Според Десислава Николова една от причините за лошото икономическо и социално положение в Северна България се дължи на липсата на инвестиции. По думите й големите икономически центрове, особено след 2009-та година, са в Южна България. Икономистът каза още, че големи компании се отказват да инвестират у нас заради липсата на квалифицирана работна ръка

Два трамвая катастрофираха в центъра на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100919

Два трамвая са се ударили на кръстовището на булевардите „Христо Ботев” и „Сливница”, съобщиха от МВР, цитирани от bTV.
Oколо 15 души са пострадали. На този етап от МВР не дават бройка на ранените и състоянието им.
Инцидентът е станал около 10:00 часа тази сутрин. По първоначални данни, задната мотриса не е могла да спре и се е врязала в предната.
Два трамвая са се ударили на кръстовището на булевардите „Христо Ботев” и „Сливница”, съобщиха от МВР, цитирани от bTV. Oколо 15 души са пострадали. На този етап от МВР не дават бройка на ранените и състоянието им. Инцидентът е станал около 10:00 часа тази сутрин. По първоначални данни, задната мотриса не е могла да спре и се е врязала в предната.

Б.Т.Р. на турне в САЩ

http://www.cross.bg/mayami-live-revolution-1487358.html

/КРОСС/ 14 концерта за по-малко от месец ще изнесе Б.Т.Р. в САЩ.Турнето на Б.Т.Р. в САЩ стартира с концерт в култовия клуб Revolution Live в Маями, където е сниман легендарния филм-мюзикъл "Rock Of Ages" с Том Круз. Мястото е истински любимо на феновете на рока. Малка част от емблематичните имена, изпълнявали на сцената на Revolution Live са Пол Стенли, Пинк, One Republic. В повечето градове музикантите пеят в концертни зали.Концертите преминават с перфектна организация, при пълни зали с пеещи почитатели на рок бандата. Срещите на момчетата с публиката продължават след концертите с раздаване на автографи и разговори до малките часове на нощта. Освен най-големите си хитове през годините, в САЩ Б.Т.Р. изпълняват и най - новите хит сингли от десетия си албум "Защо". Турнето преминава през градовете - 29 .10. Маями, 30. 10. Тампа, 31. 10. Чикаго, 1. 11. Детройт, 5.11. Ню Йорк, 6.11. Бостън, 7. 11. Филаделфия, 8. 11. Вашингтон, 12. 11. Ралей, Северна Каролина, 14. 11. Атланта, 18. 11. Лас Вегас, 20. 11. Лос Анджелис, 21. 11. Сан Франциско, 22. 11. Сиатъл.  

Бивш министър сигнализира, че СИРИЗА покровителства тероризма

http://www.grreporter.info/bivsh-ministr-signalizira-che-siriza-pokrovitelstva-terorizma/18173

Янис Панусис твърди, че нападките срещу него са започнали след неуспеха на тогавашното правителство „да изпълни дадените от „тримата” обещания към терористи по време на многобройните посещения и контакти помежду им"

прочети повече

Битката за местна власт в нова фаза: в съда

http://frognews.bg/news_101589/Bitkata-za-mestna-vlast-v-nova-faza-v-sada/

Първо дело срещу резултатите от местния вот се гледа днес. Заседанието е по жалбата на БСП - София за касиране на изборите за общински съветници е насрочено в Административния съд София-град.

От днес санкционират за непочистени предизборни плакати във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305926

От днес Община Варна започва да санкционира за непочистени предизборни плакати. Това съобщи за Дарик заместник-кметът по сигурността и опазване на обществения ред Тодор Иванов. Извършените проверки показват, че в целия град има непочистени предизборни плакати.

Неймар след зрелищния гол: Бях си мислел да вкарам по този начин и се получи (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/09/2645406_neimar_sled_zrelishtniia_gol_biah_si_mislel_da_vkaram/?ref=rss


Нападателят на "Барселона" Неймар заяви, че забележителният му гол срещу "Виляреал" не е пълна импровизация.

Каталунците се наложиха с 3:0 на "Камп ноу", а бразилецът се разписа два пъти. Вторият му гол беше много красив - той получи в наказателното поле, елегантно прехвърли защитник и прати топката във вратата.

"Преди бях мислел за това отиграване и ми се получи", каза Неймар.

"Играхме добре, създадохме много положения. Трябва да продължим така. Щастлив съм от...

Два трамвая катастрофираха в центъра на София, има пострадали (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100913

Тежка трамвайна катастрофа е станала на бул.
Тежка трамвайна катастрофа е станала на бул. "Христо Ботев" на спирката преди бул. "Сливница" в столицата, научи "24 часа". Трамваите са се движили в посока Център. Сигналът за инцидента е постъпил в 9,55 часа.  14 са пострадали, трима са откарани в болница. Ватманката на втория трамвай е затисната между ламарините и е пристигнал екип от пожарната,

Преглед на печата

http://www.cross.bg/hora-pravitelstvoto-rakiya-1487357.html

/КРОСС/Невръстни момичета търсят помощ на горещата телефонна линия за деца, защото родителите им ги предлагали за женитба срещу пари.Това е основната тема на днешното издание на "Телеграф". Експертите, които приемат обаждания на горещата линия за деца, са пояснили, че получават такива обаждания от различни места в страната и че ранните бракове никак не са малко. Експерт от военното министерство е съобщил за "Труд", че министър Ненчев ще купува изтребители за авиошоу,а бойните ни самолети ще са без бомби и ракети заради недостиг на пари. "Бюджетът губи между 4 и 5 милиарда лева от невнесени данъци", съобщава в интервю за "Труд" финансистът Емил Хърсев. Той смята, че трябва да се въведе одит и на приходите от акцизи. В друго интервю, на депутата Емил Димитров-Ревизоро, в "24 часа", става ясно, че предложените промени в Закона за акцизите не засягат хора с казани за варене на ракия в личните им стопанства и които варят ракия до 500 литра. Това уточнение е заради безпокойства на много хора, основно от селата, които произвеждат сами ракия и вино. По повод предложеното обсъждане на нови програми за учениците, бившият просветен министър Сергей Игнатов съветва в интервю за "Монитор": "В пети клас трябва да се учат българските победи, а не история на античността." Той препоръчва и обучението по литература да включва и публицистиката на Христо Ботев

Световната здравна организация: Край на епидемията от ебола в Сиера Леоне

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100909

Световната здравна организация обяви в събота, че опустошената от ебола Сиера Леоне е победила епидемията, която отне живота на близо 4000 нейни граждани и потопи икономиката ѝ в тежка рецесия, съобщава "Франс прес".
„Световната здравна организация обявява края на епидемията на ебола в Сиера Леоне“,
Световната здравна организация обяви в събота, че опустошената от ебола Сиера Леоне е победила епидемията, която отне живота на близо 4000 нейни граждани и потопи икономиката ѝ в тежка рецесия, съобщава "Франс прес". „Световната здравна организация обявява края на епидемията на ебола в Сиера Леоне“,

Цветан Василев: Истината за Виваком боли, за КТБ още повече

http://offnews.bg/news/n_1/n_588310.html

Тези дни се разиграва поредният фарс с един от най-атрактивните активи на фалираната от държавната машина Корпоративна търговска банка АД – Виваком, в недовършен комплект с НУРТС и притежаваните от него мултиплекси. Това твърди в нова публикация на официалната си страница банкерът Цветан Василев. В текста му се казва:  Активи, чиято нетна стойност при нормални условия би била от порядъка на 1,5 – 1,6 млрд. лева. И които сега “измъченият“ кредитор VTB продава за 180 млн. евро чрез „открит и честно провеждан конкурс“. Не знам дали някой се запита защо кредитор продава „лош“ дълг над номинал?! Опитният в пласирането на дългове Милен Велчев, обаче, го постига! С цената на какво? 1. Някой има ли представа как се продава дълг на компания, чиито акционери не са поканени да го платят? Нека да припомня някои основни събития, които съпътстваха развитието на компанията, след затварянето на Корпоративна търговска банка АД. Ще започна с факта, че през лятото на 2014 г. партньорската VTB Capital много бързо взе решение да не участва в рекапитализирането на КТБ АД, въпреки че беше миноритарен акционер в банката. Вероятно това се случи под влиянието на българските си представители Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев. Тогава имаше слухове, че са били привикани в едно посолство и са станали послушни. Сега, след като виждаме ролята им в процеса на кражбата на Виваком, би могло да се мисли и с по-елементарни категории – алчност, например. 1.1. Малко предистория Противно на твърденията на „убедителния“ Милен Велчев, ще кажа, че още през юли 2014 г. VTB отказаха да удължат срока за изплащане на мостовия заем от 150 млн. евро на компанията на акционерите V2 Telecom, въпреки изричните клаузи в договора. Леко отклонение за тези, които са забравили или не са се осведомили: Виваком беше придобита чрез изключително сложна сделка, финализирана през 2011 г. — изкупуване и преструктуриране на дълговете на компанията към нейните международни англо-американски кредитори. В резултат на крайно некомпетентното управление на ръководството й преди 2012 г., Виваком беше натрупала значителни задължения и беше пред финансов колапс. Екипът на КТБ АД и VTB си подадоха ръка тогава, за да преструктурират дълговете и спасят Виваком. Де факто Виваком в момента има три компании майки, а мостовият заем към една от тях е част от схемата на преструктуриране на дълговете. За тези, които още не са разбрали, къде точно е КТБ АД в сделката — банката е финансирала компаниите майки на Виваком при придобиването на компанията. Важно е, също така, да се отбележи, че след придобиването, ръководството на Виваком беше сменено и компанията оздравена. Нещо, което не може да се каже за нея в момента — след като оперативното ръководство беше поставено под контрола на братя Велчеви с мълчаливото одобрение на властта. Та да се върнем на лятото на 2014 г., когато КТБ АД беше буквално смазана целенасочено от българските държавни институции. След подемането на кампанията по очерняне на моята репутация, аз си подадох оставката като Председател на Надзорния съвет на Виваком, воден от отговорността си за защита на компанията. Въпреки това, продължих да работя активно в нейна полза. Моето разбиране след изкуствено причинената ликвидна криза в КТБ АД през юни 2014 г. беше, че Виваком, наред с Петрол и Нуртс, са основните активи, които следва да бъдат използвани при подготвяния план за преструктуриране на банката от консорциума, воден от Държавния фонд на Султаната на Оман. Как? Като се продадат на международни стратегически инвеститори и средствата се използват за рекапитализиране на КТБ АД. 1.2. Да, но… През септември – октомври 2014 г. беше направено предложение за рефинансиране на мостовия заем, единодушно отхвърлено от директорите от квотата на VTB Capital на дружеството-длъжник. В тотален конфликт на интереси, разбира се. Обстоятелство, което тепърва ще трябва да разглежда компетентният английски съд! През месец декември 2014 г. направих последен опит да преговарям с VTB, като изпратих личен имейл на Юрий Соловьов (вицепрезидент на VTB) с предложение за рефинансиране на дълга. Без отговор! Междувременно провалената от г-н Луврие комплексна сделка беше използвана за тотално превземане на компанията от българо-руската група по интереси. Признаците са „видими“ – спонсорство на „отбора на народа“ на Пеевски и Сталийски, подмяна на договори, източване на компанията… Влошените чувствително финансови резултати на Виваком за 2015 г. само доказват моята теза! 2. За „мръсното бельо“ на Ърнст § Янг България и незаконния търг за Виваком Не се учудвам, че Ърнст § Янг са привлечени като консултант по подготовката на т.нар. търг за продажба на дълга, разбирайте компанията. Те участваха чрез българския си филиал и при „обезценката“ на активите на КТБ АД, която, между другото, отказаха да покажат публично и върху която отказаха да си сложат подписа. Очевидно е, че тогава българският филиал е приел стойността на Виваком за „0“. Въз основа на такива фиктивни обезценки се разпространи безумното твърдение за „дупка“ в КТБ АД, на базата на което беше отнет нейният лиценз. Участниците в „прозрачния“ търг за Виваком също са специално подбрани. Част от тях са най-евентуално бъдещи „приобретатели“ на актива, след неговото „почистване“ от Спас Русев. Достатъчно е да спомена тандема Германос – Бьорголфсон (не греша, не), Рони Пецик, M1 и др. Някои от тях бяха готови да плащат 6,25 пъти EBITDA за компанията дори след затварянето на банката, т.е около 1,1 млрд евро за цялата компания. Сега защо да не „икономисат“ 300-400 млн. евро след като им ги подаряват? Преобладаващата част от тези 300-400 млн. трябваше да влязат в активите на КТБ. Всъщност, ролята на подставеното лице Спас Русев е да изчисти актива от претенциите на акционерите и да го препродаде на някой от участниците в опорочения търг. Които от своя страна ще го препродадат на крайния инвеститор – някой от големите в бранша. 2.1. За медийните спекулации по мой адрес Непрекъснатите медийни атаки за „кражбата на активи“ от мене има една цел – да обоснове тяхната кражба. В случая, целта на българо-руския отбор е да осребрят т.нар. пакет на ВТБ (притежаван от тяхната компания Crusher), т.е около 90 милиона евро. Говори се, че вече се знае и разпределението на квотите на плячката. Е, няма да се сбъдне хвалбата на „агент Павел“ от май 2014 г., че Виваком е тяхна, т.е. на ДПС. Ще трябва да разделят баницата с другите хиени, та чак и с московските мечки. 2.2. Кой може да предотврати кражбата на Виваком и ощетяването на кредиторите на КТБ АД ? В момента единственият, който може да предотврати безцеремонната кражба на Виваком, е г-н Дмитрий Косарев, който придоби контрола върху акциите, след развалянето на сделката с Пиер Луврие. Неговата цел е да спре безумието на VTB, включително и чрез съдебни процедури в Лондон, и да постигне съгласие с българските власти по отношение на техните претенции към акциите на Виваком. Нещо повече — да извади на бял свят доказателствата, че Crusher, дъщерна компания на VTB, е владеещ несобственик на пакета от 33% от Виваком, тъй като той е изцяло платен от компанията ТЦ-ИМЕ. Позоваването на Милен Велчев на факта, че ТЦ-ИМЕ, виждате ли, не се било разпоредило с акциите само потвърждава тезата за организацията на атаката от страна на криминално-политическия кръг около ДПС чрез използване на техните бухалки от съда и прокуратурата. За голямо тяхно съжаление, няма как вечно да манипулират съдебната система със заплахи. Виваком може и трябва да бъде продадена от нейните акционери, а не от ВТБ. Само през нормална процедура на търга ще се появят стратегическите инвеститори, които ще платят нормалния за отрасъла мултипликатор на нейния финансов резултат. Това трябва да стане с одобрението на сегашните кредитори на Корпоративна търговска банка АД, за да се намалят щетите след изкуствено причинения фалит на банката. А не на онези, които върнаха спомена от ноември 1917 година. 3. Защо беше атакувана КТБ АД? В заключение, искам да подчертая още веднъж, че КТБ АД беше атакувана заради отказа ми да прехвърля безвъзмездно част от продобитите чрез нейни финансирания активи – Виваком, НУРТС, Петрол, Дунарит. Само тяхната стойност към онзи момент, в частта на контролираните от банката участия, надхвърляше 2 млрд. лева. Политическата мафия предпочете с манипулации да обезцени изкуствено тези активи, за да може да прибере 200-300 млн. евро задкулисно. А на каква цена? Като опропасти работещи активи, унищожи работеща банка и ограби спестяванията на работещата средна класа на България. Още веднъж заявявам, че няма да престана да отстоявам истината въпреки натиска и изнудванията на политическата мафия! Нашата истина - на мен и моите колеги!

Сблъсък на трамваи в София, има пострадали

http://offnews.bg/news/n_1/n_588309.html

Два трамвая се удариха близо до кръстовището на бул. "Сливница" и бул. "Христо Ботев".  По непотвърдена информация има шест пострадали, които са откарани в болница. Сигналът на тел. 112 е постъпил малко след 10 часа тази сутрин.  Задръстванията в района са огромни. Очаквайте подробности!

Григор се изкачи с едно място в ранглистата, вече е 28-и

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100911

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров най-после регистрира изкачване в световната ранглиста. След като от дълго време всяка седмица слизаше надолу, в обновената днес класация Гришо се мести едно място напред – от 29-о на 28-о. Хасковлията има актив от 1360 точки.
24-годишният Димитров завърши сезона със загуба на осминафиналите на „Мастърс”-а в
Най-добрият ни тенисист Григор Димитров най-после регистрира изкачване в световната ранглиста. След като от дълго време всяка седмица слизаше надолу, в обновената днес класация Гришо се мести едно място напред – от 29-о на 28-о. Хасковлията има актив от 1360 точки. 24-годишният Димитров завърши сезона със загуба на осминафиналите на „Мастърс”-а в

Григор спря пропадането, изкачи се с едно място в ранглистата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100899

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров най-после регистрира изкачване в световната ранглиста. След като от дълго време всяка седмица слизаше надолу, в обновената днес класация Гришо се мести едно място напред – от 29-о на 28-о. Хасковлията има актив от 1360 точки.
24-годишният Димитров завърши сезона със загуба на осминафиналите на „Мастърс”-а в
Най-добрият ни тенисист Григор Димитров най-после регистрира изкачване в световната ранглиста. След като от дълго време всяка седмица слизаше надолу, в обновената днес класация Гришо се мести едно място напред – от 29-о на 28-о. Хасковлията има актив от 1360 точки. 24-годишният Димитров завърши сезона със загуба на осминафиналите на „Мастърс”-а в

Не е важно да се говори за оставки, а за подобряване на работата, смята полицейски синдикат

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/09/2645402_ne_e_vajno_da_se_govori_za_ostavki_a_za_podobriavane/?ref=rss


Полицейските синдикати ще настояват не просто за запазване на съществуващите социални придобивки в МВР, а и за развитие на системата. Това каза Галентин Грозев от синдикалния алианс "Сигурност в МВР" пред Нова ТВ. Според него сега е важно не да се говори за оставки, а за това как да се подобри услугата в сектор "Сигурност", което не се постига през орязване на социалния пакет.

В коментар на вече оттеглените от кабинета идеи за орязване на обезщетения при пенсиониране и отпуски, както...

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО в ПИК! Жесток сблъсък на два трамвая в центъра на София! Линейки хвърчат към мястото на инцидента! (обновена и снимки)

http://pik.bg/извънредно-и-първо-в-пик-жесток-сблъсък-на-два-трамвая-в-центъра-на-софия-линейки-хвърчат--news432143.html

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО в ПИК! Жесток сблъсък на два трамвая в центъра на София! Линейки хвърчат към мястото на инцидента! (обновена и снимки)

Жесток сблъсък на два трамвая е станал в центъра на София. Ударили са се мотриси с номера 7 и 6 на бул. "Христо Ботев" срещу Втора градска болница, видя човек на ПИК. 

Хвърчат 5-6 линейки към мястото на инцидента! Има разлята течност по пътното платно.

Все още не е ясно каква е причината за инцидента и има ли пострадали!

Според неофициална информация пострадалите са поне 20. За момента не се съобщава за жертви. Ватманката на втория трамвай е затисната между ламарините и е пристигнал екип от пожарната, за да помогне за изваждането й. 

Трамваите са се движили в посока центъра. Задръстването в района е огромно. Все още не се знае какви са причините за произшествието. 

Минко Христов: Стига спекулации, ремонта на Двореца на културата и спорта струва 12 млн.

http://web.barometar.net/82486/

Изпълнителният директор на Двореца на културата и спорта Минко Христов е завършил „Икономика“ в Икономическия университет във Варна и „Право“ във ВСУ „Черноризец Храбър“. Работил е във военните заводи в Казанлък, а след това в Девня. От 2011 г. е председател на ПП „Новото време“ във Варна. Беше член на борда на директорите на Двореца […]

Световната здравна организация: Край на епидемията от ебола в Сиера Леоне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100902

Световната здравна организация обяви в събота, че опустошената от ебола Сиера Леоне е победила епидемията, която отне живота на близо 4000 нейни граждани и потопи икономиката ѝ в тежка рецесия, съобщава
Световната здравна организация обяви в събота, че опустошената от ебола Сиера Леоне е победила епидемията, която отне живота на близо 4000 нейни граждани и потопи икономиката ѝ в тежка рецесия, съобщава "Франс прес". „Световната здравна организация обявява края на епидемията на Ебола в Сиера Леоне“,

Домашно куче едва не удуши жена във Варна

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/domashno-kuche-edva-ne-udushi-zhena-vyv-varna-6045103

Жената е на успокоителни, а лекарите все още не дават гаранция, че ще запази пръста си

Домашно куче нападна и едва не уби жена във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100885

Агресивно домашно куче за малко не уби жена във Варна. Животното нападнало жертвата, докато тя отивала на работа рано сутринта. Кучето се е опитало да удуши жената и почти отхапало един от пръстите й, съобщава Нова тв.
Нападението станало сутринта на Димитровден. Красимира Калчева вървяла към работа по сравнително оживена улица.
Агресивно домашно куче за малко не уби жена във Варна. Животното нападнало жертвата, докато тя отивала на работа рано сутринта. Кучето се е опитало да удуши жената и почти отхапало един от пръстите й, съобщава Нова тв. Нападението станало сутринта на Димитровден. Красимира Калчева вървяла към работа по сравнително оживена улица.

КФН отне лиценза на инвестиционния посредник Цитадела Кепитъл Мениджмънт

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-otne-licenza-na-investicionniia-posrednik-citadela-kepityl-menidjmynt-205647/

В продължение на няколко месеца дружеството нямаше назначени служители и заради това не можеше да осъществява дейността си законно

75% от децата под 4 години имат мобилен телефон или таблет

http://europe.actualno.com/75-ot-decata-pod-4-godini-imat-mobilen-telefon-ili-tablet-news_506407.html

Проучване извършено неотдавна показва, че 44 на сто от децата на една година и 77 на сто от децата до две години вече ползват мобилен телефон, предаде БГНЕС. Изследването е направено във Филаделфия и в него участвали 350 родители. 70 на сто от тях заявили, че не контролират използването на електрони джаджи от техните деца. 65 на сто от родителите признали, че дават своите мобилни апарати на децата си, за да бъдат мирни, а 25% разрешават на децата си да отидат в леглото си с телефона. Мед

Експерт от ЧЕЗ: 14% от кражбите на ток са от бизнеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=305932

Около 14% от регистрираните кражби на електроенергия са извършени от малки и средни предприятия. Това заяви в ефира на „Здравей, България” ръководителят на Отдел „Нетехнически загуби” в ЧЕЗ Филип Йорданов. Той подчерта, че опитите за нерегламентиране снабдяване с ток са изключително опасни за здравето и живота на хората, които извършват нарушенията.

Домашно куче откъсна пръста на жена

http://pik.bg/домашно-куче-откъсна-пръста-на-жена-news432140.html

Домашно куче откъсна пръста на жена

Агресивно домашно куче за малко не уби жена във Варна. Животното нападнало жертвата, докато тя отивала на работа рано сутринта. Като в истински филм на ужасите, кучето се е опитало да удуши жената и почти отхапало един от пръстите й.  

Нападението станало сутринта на Димитровден. Красимира Калчева върви към работа по сравнително оживена улица, без да подозира за кошмара, който ще я сполети, съобщава Нова телевизия.

„Появи се едно куче със синджир и аз чух шума. Отдръпнах се настрани да му дам път. То излезе насреща и  се нахвърли, подскочи, взе да лае и ме събори. Реши пак да се спусне към лицето ми, аз си вдигнах чантата и кучето ми захапа пръстите”, спомня си Красимира.

На помощ ѝ се притекъл мъж от намираща се наблизо къща.

Идва линейка, жената е приета в болница по спешност и насочена за операция. Оттогава е на успокоителни, а лекарите все още не дават гаранция, че ще запази пръста си.

Полицията дошла и прибрала животното в приют. Към момента обаче от МВР не могат да дадат повече информация по случая. Не могат да намерят и собствениците на кучето.

Заради случилото се Красимира, която е шивачка, няма да може да работи месеци наред. И се надява да има наказани за ужаса, който е преживяла.

Хосе финансирал бягството на Шатката, плащал само той по пътя за Италия и говорел малко

http://www.zapernik.com/krimi/hose-finansiral-byagstvoto-na-shatkata-plashtal-samo-toi-po-putya_40531/

Гватемалецът Хосе Гевара финансирал бягството на рецидивиста Николай Николов-Шатката. Двамата изчезнаха от софийския затвор на 30 април 2014 г. Свидетели твърдели, че по пътя до Италия плащал само Хосе.

На бегълците са помогнали Борислав Аргиров-Боби Дебелия от Петрич и Дончо Василев, стар приятел на Шатката от затвора, твърди спецпрокуратурата. Още докато лежал зад решетките, Дончо узнал за намерението на осъдения на 20 г. затвор за убийство Шатката да избяга. Той наел колата, с...

Продължава

Домашно куче нападна и едва не уби жена във Варна (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100863

Агресивно домашно куче за малко не уби жена във Варна. Животното нападнало жертвата, докато тя отивала на работа рано сутринта. Кучето се е опитало да удуши жената и почти отхапало един от пръстите й, съобщава Нова тв.
Нападението станало сутринта на Димитровден. Красимира Калчева вървяла към работа по сравнително оживена улица.
Агресивно домашно куче за малко не уби жена във Варна. Животното нападнало жертвата, докато тя отивала на работа рано сутринта. Кучето се е опитало да удуши жената и почти отхапало един от пръстите й, съобщава Нова тв. Нападението станало сутринта на Димитровден. Красимира Калчева вървяла към работа по сравнително оживена улица.

Що е то крафт бира и защо да я опитате (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/shto-e-to-kraft-bira-i-zashto-da-ia-opitate-video-6045101

Малки пивоварни залагат на качествени съставки и вкусове, каквито няма да намерите в бирата от супермаркета

Хорхе Лоренсо за триумфа си в MotoGP: Това е световна титла за Испания

http://www.cross.bg/lorenso-titla-rosi-1487356.html

/КРОСС/Испанецът Хорхе Лоренсо очаквано стана световен шампион в MotoGP за трети път. Пилотът на "Ямаха" триумфира във Валенсия в последния кръг. Сезонът завърши драматично, като заради скандала между Валентино Роси и Марк Маркес италианецът изпусна титлата. Той беше наказан и започна от последното място. С много усилия Роси успя да излезе до четвъртата позиция, но пред него останаха Лоренсо, Маркес и Дани Педроса. За Роси това можеше да е първа титла от 2009 г. насам, но той трябваше да завърши втори. С отличното си представяне Лоренсо взе седмата си победа през сезона и стъпи на върха. Испанецът изненадващо беше освиркван от отделни сектори от трибуните. "Просто се опитах да се съсредоточа и да бъда възможно най-бърз. Молех се да завърша състезанието", каза Лоренсо, който имаше технически проблем с мотора си. "Сега съм петкратен световен шампион (с двете титли в по-долния клас) - лесно е да се каже, но е трудно да се постигне. Много съм горд. Това е световна титла за Испания."  

ХОЛЕОН-5 АМБРОЗ предпазва от стрес, депресия и Бърнаут синдром

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5096397

Спомняте ли си пилота, който разби самолет в Алпите? Той пилотирал по 16 часа непрекъснато. Има много други примери за лекари, медицински сестри, шофьори, които са принудени да работят без прекъсване дори повече от денонощие. През последните години се отдава все по-голямо значение на професионалната реализация.
Спомняте ли си пилота, който разби самолет в Алпите? Той пилотирал по 16 часа непрекъснато. Има много други примери за лекари, медицински сестри, шофьори, които са принудени да работят без прекъсване дори повече от денонощие. През последните години се отдава все по-голямо значение на професионалната реализация.

Кои са „провокиращите фактори“ за псориазис и как влияят на лечението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5093425

Д-р С. Горанова, дерматолог, ДКЦ 1 – В.Търново
Псориазисът е генетично детерминирано автоимунно заболяване. Налице е T-клетъчен отговор, провокиран от непознат стимул, който индуцира цитокинова каскада, която води до редица кожни промени, характеризиращи псориазиса. Пациентите с псориазис имат сериозна фамилност.
Д-р С. Горанова, дерматолог, ДКЦ 1 – В.Търново Псориазисът е генетично детерминирано автоимунно заболяване. Налице е T-клетъчен отговор, провокиран от непознат стимул, който индуцира цитокинова каскада, която води до редица кожни промени, характеризиращи псориазиса. Пациентите с псориазис имат сериозна фамилност.

Неволите на Златина или аптекарят, моят приятел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096686

Сигурно си спомняте нашата героиня Златина. Онази същата, с непоправимата каръщина и лошия късмет. Поне тя така го нарича. Истината е, че Златина не си дава много зор да се информира, освен това (също като адаша си) смята, че е експерт по всичко. Онзи хубав български принцип „Я па, он че ми каже на мене”, сещате се.
Сигурно си спомняте нашата героиня Златина. Онази същата, с непоправимата каръщина и лошия късмет. Поне тя така го нарича. Истината е, че Златина не си дава много зор да се информира, освен това (също като адаша си) смята, че е експерт по всичко. Онзи хубав български принцип „Я па, он че ми каже на мене”, сещате се.

Швейцария - родината на колежите за хотелиерски мениджмънт и туризъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096407

Още преди 120 години - през 1893 г., по времето на Belle Epoque, както е известен този период на прогрес в Западна Европа, в Швейцария е създадено първото училище по хотелиерство в света. В ерата на хотелите тип замъци е имало остра нужда от добре подготвени специалисти и на мениджърско, и на изпълнителско ниво.
Още преди 120 години - през 1893 г., по времето на Belle Epoque, както е известен този период на прогрес в Западна Европа, в Швейцария е създадено първото училище по хотелиерство в света. В ерата на хотелите тип замъци е имало остра нужда от добре подготвени специалисти и на мениджърско, и на изпълнителско ниво.

Кои са „провокиращите фактори“ за псориазис и как влияят на лечението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5093416

Д-р С. Горанова, дерматолог, ДКЦ 1 – В.Търново
Псориазисът е генетично детерминирано автоимунно заболяване. Налице е T-клетъчен отговор, провокиран от непознат стимул, който индуцира цитокинова каскада, която води до редица кожни промени, характеризиращи псориазиса. Пациентите с псориазис имат сериозна фамилност.
Д-р С. Горанова, дерматолог, ДКЦ 1 – В.Търново Псориазисът е генетично детерминирано автоимунно заболяване. Налице е T-клетъчен отговор, провокиран от непознат стимул, който индуцира цитокинова каскада, която води до редица кожни промени, характеризиращи псориазиса. Пациентите с псориазис имат сериозна фамилност.

ХОЛЕОН-5 АМБРОЗ предпазва от стрес, депресия и Бърнаут синдром

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5096382

Спомняте ли си пилота, който разби самолет в Алпите? Той пилотирал по 16 часа непрекъснато. Има много други примери за лекари, медицински сестри, шофьори, които са принудени да работят без прекъсване дори повече от денонощие. През последните години се отдава все по-голямо значение на професионалната реализация.
Спомняте ли си пилота, който разби самолет в Алпите? Той пилотирал по 16 часа непрекъснато. Има много други примери за лекари, медицински сестри, шофьори, които са принудени да работят без прекъсване дори повече от денонощие. През последните години се отдава все по-голямо значение на професионалната реализация.

Пернишкият журналист Петър Тишкин на живо от Букурещ: В България се мълчи, но тук протести свалиха правителството на Понта, а хората са на улицата с искания срещу корумпираните политици! Президентът Клаус Йоханис се сля с тълпата! Вижте какво става там!

http://www.zapernik.com/pernik/pernishkiyat-jurnalist-petur-tishkin-na-jivo-ot-bukuresht-v-bulgariya_40530/

Тръгнах за Букурещ. Знаех, е в Румъния става нещо, но какво? Българските медии не даваха достатъчно информация и актуални снимки. Реших, че трябва да се уверя в очите си за случващото се там.

45 са жертвите в следствие на пожар в незаконно работещата дискотека Колекив в Букурещ. Правителството на Виктор Понта подаде оставка, в следствие на протести. В ареста с обвинение за непредумишлено убийство са тримата собственици на дискотека “Колектив”. В ареста е...

Продължава

Кметицата на Куклен, чисти кабинета си от лоши енергии

http://pik.bg/кметицата-на-куклен-чисти-кабинета-си-от-лоши-енергии-news432139.html

Кметицата на Куклен, чисти кабинета си от лоши енергии

Новият кмет на община Куклен Мария Белчева влезе в новия си кабинет, след като повика свещеник за отслужи маслосвет. Църковната процедура беше проведена, тъй като много от служителите в общината се страхували да припарят до стаите на бившите кметове. В сградата и града се носят слухове, че офисите на четиримата управлявали досега са урочасани и прокълнати, съобщи "Марица".

За по-малко от две години общината смени четирима кметове. През 2012 г. бяха арестувани Димитър Сотиров, управлявал близо четири мандата, и заместникът му Иван Апостолов. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за длъжностни престъпления. След това мястото на Сотиров на кметския стол зае Костадин Павлов, но скоро и той се превърна в клиент на прокуратурата. Последният и.д. кмет на община Куклен бе Илхан Кадир. 34-годишният управник катастрофира преди изборите на път за работа и все още се възстановява след инцидента. Кадир се заби с фолксвагена си в крайпътна чешма. 

"Дневник": Държавата е на дрога

http://petel.bg/Dnevnik--Darzhavata-e-na-droga__133389

Източник: "Дневник", кадър Булфото Държавата е упоена от дрогата на лесните пари. Еврофондовете се възприемат като манна небесна и...

Познахте ли тази наша знойна брюнетка?

http://petel.bg/Poznahte-li-tazi-nasha-znoyna-bryunetka-__133390

Съпругата на режисьора Андрей Слабаков Ернестина, която от 2 месеца е в Къщата на „ВИП Брадър”, е била истинска красавица на младини....

Преди минути: Кран се срути върху жена, борят се за живота й

http://petel.bg/Predi-minuti--Kran-se-sruti-varhu-zhena--boryat-se-za-zhivota-y__133391

Снимка: Булфото Тежка авария е станала преди минути в Бургаски корабостроителници. При инцидента е пострадала жена, която е била...

Момче и момиче от Бели Искър са ранените при катастрофата край Баня

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100844

Водачът на леката кола
Водачът на леката кола "Пежо", който е на 23 г. и спътничката му - на 18 г. са пострадали при катастрофата на пътя от Разлог за с. Баня. Инцидентът станал около 8,20 ч в района на Генерал Ковачев, където се извършва ремонта на шосето. Двама младежи, пътували с лека кола "Пежо", са се ударили челно в идващ насреща товарен камион ДАФ.

Вода "Хисар" взе златен приз за спортни каузи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100856

С награда "Златно сърце" бе отличена минералната вода "Хисар" в каузата "Спортни инициативи". Призът бе връчен на специална церемония в столичния хотел "Хилтън".
Отличена е кампанията, приканваща всички да се движат повече, да забравят за дигиталните устройства, да усетят радостта от танците и живото общуване.
С награда "Златно сърце" бе отличена минералната вода "Хисар" в каузата "Спортни инициативи". Призът бе връчен на специална церемония в столичния хотел "Хилтън". Отличена е кампанията, приканваща всички да се движат повече, да забравят за дигиталните устройства, да усетят радостта от танците и живото общуване.

Бойко Ноев: Борисов е наредил наказанията в силовите министерства, да се извини

http://frognews.bg/news_101588/Boiko-Noev-Borisov-e-naredil-nakazaniiata-v-silovite-ministerstva-da-se-izvini/

Рязането на бюджета не е реформа, националната сигурност не е счетоводство. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият военен министър Бойко Ноев.

Ако библиотекарите бяха полицаи

http://www.cross.bg/bibliotekarite-hora-bulgariya-1487355.html

/КРОСС/ Полицаите протестират за своите 20 заплати. Поне това е посланието, което достига до нас. И библиотекарите ще протестират, но няма кой да ги чуе. Какви ли биха били техните искания, ако имаха пистолети, пита Мирела Иванова, DW Полицейските протести в България продължават да висят като заплаха - както за правителството, така и за всеки един от българските граждани. Не е ясно какви сили движат протеста, а целите му звучат цинично на фона на множеството социални неравенства в страната. Днес едва ли са много тези, които си спомнят как преди повече от трийсетина години книгата на Уди Алън "Ако импресионистите бяха зъболекари" се появи на български език. Навремето беше изключително трудно да се намери и купи, дори и да се заеме - трябваха връзки с библиотекари. Да, имаше времена, в които и библиотекарите бяха важни. Връщайки се в настоящето, ни се струва, че днес най-желаната и търсена професия е тази на охранителите. Поне с такова впечатление оставаме след виртуална разходка из сайтовете за работа. Имате ли доверие на полицията? Каква е общото между горните две съобщения ли? Отговорът е: протестът. Защото и съсловието на библиотекарите се готви за стачка и демонстрации, които ще имат същностни основания, а не претенции за привилегии - за разлика от полицейския протест. Факт е, че исканията на служителите на реда не намират подкрепата на обществото. Защо ли? Отговорът на този въпрос не е никак труден

Домашно куче едва не уби жена във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305933

Агресивно домашно куче за малко не уби жена във Варна. Животното нападнало жертвата, докато тя отивала на работа рано сутринта. Като в истински филм на ужасите, кучето се е опитало да удуши жената и почти отхапало един от пръстите й.

Арестуван за обида към кралското семейство на Тайланд почина зад решетките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100842

Мъж, арестуван за обида срещу кралското семейство на Тайланд, е починал в ареста, съобщава Ройтерс.
Това е вторият подобен случай.
По данни на департамента по изправителните учреждения на Тайланд, Суриян Сухартипловонг , известен гадател и бивш помощник на короновата принцеса Маха Ваджиралонкорн е бил приет в болница в четвъртък и починал в
Мъж, арестуван за обида срещу кралското семейство на Тайланд, е починал в ареста, съобщава Ройтерс. Това е вторият подобен случай. По данни на департамента по изправителните учреждения на Тайланд, Суриян Сухартипловонг , известен гадател и бивш помощник на короновата принцеса Маха Ваджиралонкорн е бил приет в болница в четвъртък и починал в

Дипломат: Вървим към гръцкия сценарий (видео)

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/diplomat-vyrvim-kym-gryckiia-scenarij-video-6045100

Според бившия ни посланик в Москва част от политиците се опитват да се възползват от недоволството на полицаите

Световната банка: Климатичните промени могат да доведат до крайна бедност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100832

Климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души, съобщава Greenfield Daily Reporter.
Според Световната банка природните стихии ще доведат до големи щети в земеделието, до разпространението на малария и други смъртоносни болести.
Бедните страни в света са неподготвени да се справят с климатични шокове,
Климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души, съобщава Greenfield Daily Reporter. Според Световната банка природните стихии ще доведат до големи щети в земеделието, до разпространението на малария и други смъртоносни болести. Бедните страни в света са неподготвени да се справят с климатични шокове,

Ох, Танев, Вазов, Моне и Мане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100024

Бас държа, че и този дебат за образованието ще затъне в патриотарски вопли
 Извинявайте за възклицанието, ама не мога да се сдържа - слава Богу, че синът ми завърши гимназия. Защото още по-горко ни, ако го бяха хванали поредните промени в образователните програми. От съобщение на МОН например научаваме,
Бас държа, че и този дебат за образованието ще затъне в патриотарски вопли Извинявайте за възклицанието, ама не мога да се сдържа - слава Богу, че синът ми завърши гимназия. Защото още по-горко ни, ако го бяха хванали поредните промени в образователните програми. От съобщение на МОН например научаваме,

Учителите по география излизат на символичен протест

http://pik.bg/учителите-по-география-излизат-на-символичен-протест-news432134.html

Учителите по география излизат на символичен протест

Учителите по география излизат на символичен протест днес. С протестни лентички на реверите си те ще изразят недоволство от учебните планове, които предлагат от Министерството на образованието.

"Ние смятаме, че като членове на Европейския съюз регионалният подход и регионалният принцип изисква децата ни да правят разлика между Девин и Девня и да не търсят Малко Търново близо до Велико Търново", заяви пред БНР доц. Марин Русев – председател на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти. Според него има неглижирано отношение към географията.

„В цялостното обучение от 5-и до 12-и клас съотношението история/география е приблизително 63 на 37. Ние смятаме, че историята е изключително важна, но смятаме, че проблемите в нашето общество заслужават да се обърне внимание на географията, на това, което е предизвикателството на съвременния ден. Няма друг училищен предмет, който по-добре да разказва съвремието и проблемите ни“, категоричен е доц. Русев.

По думите му целта на символичният протест днес е да покаже, че учителите по география съществуват, но през последното десетилетие са принудени да се съгласяват с решения, създадени изкуствено по кабинети.

 

Арестуван за обида към кралското семейство на Тайланд почина зад решетките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100806

Мъж, арестуван за обида срещу кралското семейство на Тайланд, е починал в ареста, съобщава Ройтерс.
Това е вторият подобен случай.
По данни на департамента по изправителните учреждения на Тайланд, Суриян Сухартипловонг , известен гадател и бивш помощник на короновата принцеса Маха Ваджиралонкорн е бил приет в болница в четвъртък и починал в
Мъж, арестуван за обида срещу кралското семейство на Тайланд, е починал в ареста, съобщава Ройтерс. Това е вторият подобен случай. По данни на департамента по изправителните учреждения на Тайланд, Суриян Сухартипловонг , известен гадател и бивш помощник на короновата принцеса Маха Ваджиралонкорн е бил приет в болница в четвъртък и починал в

Бум на имотните измами

http://www.cross.bg/nedvizhimi-zhilishte-imoti-1487353.html

/КРОСС/Строители и обикновени мошеници правят луди пари за сметка на нашата наивност и непознаването на възможните опасности при сключването сделки. Как ни лъжат и от какво да се пазим, когато купуваме жилище коментира в студиото на ТВ7 Вергил Вергилов, управител на агенция за недвижими имоти. Една от първите грешки, които правят хората е, че прескачат агенциите за недвижими имоти и се опитват сами да си търсят да закупят жилище от частни лица в интернет. Това крие в себе си много подводни камъни, защото много често обяви в интернет пускат не собствениците на даден апартамент, а например бивши или настоящи наематели на дадено жилище и тъй като често между двете страни се уговаря да се остави капаро за евентуалното закупуване на жилището и така кандидат купувачите губят едни средства от минимум 500-600 лева. Това се случва обикновено,след като старите наематели напуснат апартамента и примерно се върнат старите собственици, новонастанилите се хора се оказват в ситуация да са дали едни средства за апартамента, които впоследствие губят, защото са сключили договор не с истинските собственици. Един от начините да се уверим, че страната, с която се сключва договор е истинския собственик на апартамента е на място да поискаме нотариалния акт на обекта, за да се уверим, коментира Вергилов

Световната банка: Климатичните промени могат да доведат до крайна бедност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100817

Климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души, съобщава Greenfield Daily Reporter.
Според Световната банка природните стихии ще доведат до големи щети в земеделието, до разпространението на малария и други смъртоносни болести.
Бедните страни в света са неподготвени да се справят с климатични шокове,
Климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души, съобщава Greenfield Daily Reporter. Според Световната банка природните стихии ще доведат до големи щети в земеделието, до разпространението на малария и други смъртоносни болести. Бедните страни в света са неподготвени да се справят с климатични шокове,

Имах брак №1. После ти се появи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100814

Едва ли има жена, която не е отправяла празен тийнейджърски поглед в тавана и не си е представяла сватбата, роклята, брака и щастието, с което е облицован романтичният й дом. С бяла фасада, безкраен кухненски плот и гледка към езеро. Да не забравяме закуската в леглото, поднесена от любимия човек, и веселия детски смях в задния двор.
Едва ли има жена, която не е отправяла празен тийнейджърски поглед в тавана и не си е представяла сватбата, роклята, брака и щастието, с което е облицован романтичният й дом. С бяла фасада, безкраен кухненски плот и гледка към езеро. Да не забравяме закуската в леглото, поднесена от любимия човек, и веселия детски смях в задния двор.

Пожарната се подсигурява с 50 палатки за мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=305928

Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР купува 50 палатки. Това става ясно от обществена поръчка, обявена преди дни на портала за обществени поръчки, предаде репортер на БГНЕС. Очакванията са палатките да бъдат използвани при евентуален засилен миграционен натиск върху България.

Започва топла седмица, вероятността за сняг през ноември все по-малка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100808

Започва поредната, но най-вероятно не и последната седмица от циганското лято у нас, сочат дългосрочните прогнози на синоптиците. Тя обаче ще е най-топлата с максимални температури до +22 градуса на сянка, които впоследствие постепенно ще се понижават. Вероятността да завали сняг през ноември все повече се отдалечава.
Започва поредната, но най-вероятно не и последната седмица от циганското лято у нас, сочат дългосрочните прогнози на синоптиците. Тя обаче ще е най-топлата с максимални температури до +22 градуса на сянка, които впоследствие постепенно ще се понижават. Вероятността да завали сняг през ноември все повече се отдалечава.

Цената на петрола се покачи в понеделник

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-се-покачи-в-понеделник_l.a_i.703442_at.1.html

Цената на суровия петрол нарасна по време на търговията в понеделник. Цените на бенчмарковите сортове американски лек петрол и брент регистрираха...

Започва топла седмица, вероятността за сняг през ноември все по-малка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100823

Започва поредната, но най-вероятно не и последната седмица от циганското лято у нас, сочат дългосрочните прогнози на синоптиците. Тя обаче ще е най-топлата с максимални температури до +22 градуса на сянка, които впоследствие постепенно ще се понижават. Вероятността да завали сняг през ноември все повече се отдалечава.
Започва поредната, но най-вероятно не и последната седмица от циганското лято у нас, сочат дългосрочните прогнози на синоптиците. Тя обаче ще е най-топлата с максимални температури до +22 градуса на сянка, които впоследствие постепенно ще се понижават. Вероятността да завали сняг през ноември все повече се отдалечава.

Експерти предупредиха: Вървим към гръцки сценарии, но нямаме памперсите на Еврозоната!

http://www.bnews.bg/article-143455

Политическият елит го е страх от населението, непрекъснато го лъже, непрекъснато печели време, откупвайки се с дребни суми, твърди социологът Андрей Райчев.

“Юнайтед Партнърс” - пиар агенция на “Виваком”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100117

Комуникационната агенция “Юнайтед Партнърс” работи отскоро с телекомуникационната компания “Виваком”. Агенцията ще съдейства на мобилния оператор във всекидневната му работа с медиите.
“Юнайтед Партнърс” е пиар агенция и на “Ротари интернешънъл” в България. Благотворителната организация за първи път наема външна компания,
Комуникационната агенция “Юнайтед Партнърс” работи отскоро с телекомуникационната компания “Виваком”. Агенцията ще съдейства на мобилния оператор във всекидневната му работа с медиите. “Юнайтед Партнърс” е пиар агенция и на “Ротари интернешънъл” в България. Благотворителната организация за първи път наема външна компания,

Маргарет Мацантини представи "Чуй ме" в бутика на Max Mara

http://books.actualno.com/Margaret-Macantini-predstavi-Chuj-me-v-butika-na-Max-Mara-news_506400.html

Когато две икони на съвременния стил се съберат на едно място, то резултатът винаги е впечатляващ. Именно такова бе събитието в бутикa на Max Mara, на което нашумялата италианска писателка Маргарет Мацантини представи за първи път пред българска аудитория бестселъра си „Чуй ме“. Със своето силно присъствие и модерен запомнящ се глас авторката, която грабна сърцата на хиляди читатели по целия свят, одухотворява жената, към която луксозния моден бранд е насочен – изискана, интеле

RR Evoque вече и като кабрио с мек покрив (видео)

http://cars.actualno.com/RR-Evoque-veche-i-kato-kabrio-s-mek-pokriv-video-news_506401.html

Land Rover представи откритата версия на бестселъра си Evoque, който се превръща в първия кабриолет в историята на марката. Той разчита на мек сгъваем покрив. Той се сгъва за 18 секунди, докато обратната операция по разгъването му трае 21 секунди. Двете операции могат да станат при скорост до 48 км/ч. Проблемът с всичко това се крие във факта, че трябва да се сбогувате с обема на багажника, защото в този модел той е едва 251 литра, докато при стандартния модел с 5 врати е 575 л.   Освен м

Реактивната раница – транспортът на бъдещето (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/Reaktivnata-ranica--transportyt-na-bydeshteto-VIDEO-news_506352.html

Реактивните раници излизат на мода. Наскоро Ив Роси летя около пътнически самолет, а сега на сцената излиза компанията JetPack Aviation, която е заснела 10-минутен полет на човек с реактивна раница около Статуята на свободата. Главната разлика на това видео от всички предишни се заключава в това, че JetPack Aviation има доста сериозни планове. Тя наистина се готви да предлага рективни раници като напълно адекватен вид транспорт. Техният модел JB-9 всъщност са два газотурбинни двигателя, отлич

Еврогрупата може да не отпусне планирания транш от помощта за Гърция

http://balkani.actualno.com/Evrogrupata-moje-da-ne-otpusne-planiranija-transh-ot-pomoshtta-za-Gyrcija-news_506404.html

Финансовите министри от еврозоната няма да предоставят планирания транш за 2 млрд. евро от помощта за Гърция на предстоящата по-късно днес среща на Еврогрупата, тъй като продължава да има разногласия по въпроса за новите правила за просрочване на жилищните ипотеки в страната, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки двама официални европейски представителя, предаде БНР. По време на проведена вчера следобед телеконферентна среща, финансовите министри от единния валутен блок са актуализирали своят

Николай Радулов: Реформата в МВР е възможна, но трябва политическа воля

http://www.cross.bg/reforma-radylov-nikolaii-1487352.html

/КРОСС/ Правителството оттегли предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които предизвикаха полицейски протести в цялата страна. Това стана ясно след заседание на Съвета за социално партньорство във вътрешното министерство вчера. От своя страна синдикатите обявиха, че спират протестите. Продължат преговорите за започване на промени и реформа в МВР. Според Николай Радулов - експерт по сигурност, бивш секретар на МВР, този разговор, който предстои няма да е за реформи, а за социалните искания на служителите. Разговорът за реформи е започван многократно през последните 10 години и за съжаление, безуспешно. Това, което е обнадеждаващото е, че при последните двама или трима министри стана ясно, че поне на ръководството му е вече известно какво трябва да направи, за да има наистина реформа, каза Радулов пред БНР.  Радулов смята, че съкращаването на компенсациите за служителите не може да бъде реформа. Разговорите за реформа тепърва предстоят и те ще са разговори за това доколко пълно тази концепция, която вече е изкристализирала - за рязко намаляване на администрацията, може да се случи. При едно истинско свиване на администрацията, така, че тя да стане гъвкава, да може да си върши работата, може да доведе до освобождаване на около 300 милиона средства. Администрацията в МВР, бидейки около една трета от състава, ползва около 49% от фонд „Работна заплата", коментира той

Над 400 туристи са посетили пещера „Леденика“ през почивните дни

http://pik.bg/над-400-туристи-са-посетили-пещера-„леденика“-през-почивните-дни-news432127.html

Над 400 туристи са посетили пещера „Леденика“ през почивните дни

Над 400 туристи са посетили през почивните дни развлекателния парк „Леденика“. Това каза Пламен Янков-домакин в комплекса, цитиран от "Фокус".

По думите му, 100 от посетителите са били деца. Пламен Янков уточни, че сред туристите е имало и чужденци, както и организирани групи от училищата във Врачанско. 

Майонеза "Краси" с награда "Златно сърце" за благотворителност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100805


"Краси" - най-популярната марка майонеза в България, получи годишната награда на списание Business Lady "Златно сърце" за благотворителност. Компанията е отличена в раздел "Цялостна социално отговорна политика" за помощта за пострадалите от бедствията в Хасковска област и с. Бисер, както и за традиционната подкрепа за Сдружение на хора с

Пожарната се подсигурява с 50 палатки за мигранти

http://pik.bg/пожарната-се-подсигурява-с-50-палатки-за-мигранти-news432125.html

Пожарната се подсигурява с 50 палатки за мигранти

Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР купува 50 палатки. Това става ясно от обществена поръчка, обявена преди дни на портала за обществени поръчки, предаде БГНЕС. 

Очакванията са палатките да бъдат използвани при евентуален засилен миграционен натиск върху България.

Цената на една от палатките е близо 1000 лв., с ДДС. Палатките трябва да имат капацитет да побират до 6 души на минимум 14 кв.м. покрита площ и да са изработени от водоустойчив материал. Общото тегло на всяка от палатките и допълнителните части към нея не трябва да е над 30 кг. Палатките трябва да се доставят в база в софийското село Локорско.

Средствата за финансиране на покупката е постановление на Министерския съвет №267 от 01.10.2015 г., което правителството е одобрило допълнителни разходи по бюджета на МВР. Въпреки, че в обществената поръчка не е посочено за какви нужди са нужни 50-те палатки, с голяма вероятност те да влязат в употреба при засилен миграционен натиск и навлизането на наша територия на голям брой мигранти.

За това говори фактът, че същото постановление на МС, с което на МВР се осигуряват допълнителното финансиране средства, правителството отпуска на Българския червен кръст 46 300 лв., които са за предоставянето на безвъзмездна хуманитарна помощ на Унгария. По същото време в Унгария се бореше с хилядите мигранти, които се опитваха да преминат през нейна територия на път за Германия.

Представители на малкия и среден бизнес извършват 14% от кражбите на ток

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/09/2645395_predstaviteli_na_malkiia_i_sreden_biznes_izvurshvat_14/?ref=rss


14% от установените кражби на ток за изминалите 9 месеца са извършени от частни фирми. Това са предимно представители на малкия и среден бизнес, коментира пред Нова ТВ Филип Йорданов, който ръководи отдел "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ.

В края на седмицата дружеството, което оперира в Северозападна България, оповести данни за кражбите на електричество за първите 9 месеца на годината. Според Йорданов откъм количество открадната електроенергия стопанските потребители надминават кражбите в...

В Калифорния видяха летяща чиния, военните отричат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100802

Мистериозна синя светлина в небето предизвика вълнение сред жителите на американския щат Калифорния в събота вечер, съобщи IBTimes. Органите на реда са били засипани със сигнали за НЛО или метеорит, съобщаващи за светлината, а хиляди хора са публикували снимки на явлението в социалните мрежи. Представител на Военноморските сили на САЩ заяви,

Новите са тук: Кметът, общинските съветници и кметовете на кметствата във Варна положиха клетва

http://petel.bg/Novite-sa-tuk--Kmetat--obshhinskite-savetnitsi-i-kmetovete-na-kmetstvata-vav-Varna-polozhiha-kletva__133383

Фото: Румен Сарандев Веселин Златков С традиционната церемония по полагане на клетва започна първата сесия на новия Общински съвет...

Дипломат от ефира: Вървим към гръцки сценарий, но нямаме памперсите на Еврозоната

http://petel.bg/Diplomat-ot-efira--Varvim-kam-gratski-stsenariy--no-nyamame-pampersite-na-Evrozonata__133384

Снимка: Нова тв С всички тези дефицити в бюджета, България върви към гръцкия сценарий, но не разполага с памперсите на Еврозоната. Това...

От днес: Налагат санкции за непочистени предизборни плакати във Варна

http://petel.bg/Ot-dnes--Nalagat-sanktsii-za-nepochisteni-predizborni-plakati-vav-Varna__133385

Снимка: Булфото От днес Община Варна започва да санкционира за непочистени предизборни плакати. Това съобщи за Дарик заместник-кметът...

Резултати и класиране след IX кръг на "А" областната група

http://petel.bg/Rezultati-i-klasirane-sled-IX-krag-na-A-oblastnata-grupa__133386

"А" областна група, IX кръг: Напредък (Суворово) – Аксаково 1:2, Черноморец (Чернево) – Искра (Генерал Киселово) 0:0, Бозвелийско – Провадия 2:0,...

Ексклузивно! Обявиха поръчителя на атентата срещу A321

http://petel.bg/Ekskluzivno--Obyaviha-porachitelya-na-atentata-sreshhu-A321__133387

Британското разузнаване не изключва, че катастрофата в Египет е станала заради взрив на борда на руския A321. Терористичният акт е бил...

В Калифорния видяха летяща чиния, военните отричат (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100795

Мистериозна синя светлина в небето предизвика вълнение сред жителите на американския щат Калифорния в събота вечер, съобщи IBTimes. Органите на реда са били засипани със сигнали за НЛО или метеорит, съобщаващи за светлината, а хиляди хора са публикували снимки на явлението в социалните мрежи. Представител на Военноморските сили на САЩ заяви,

Световни мегаполиси са застрашени от климатичните промени

http://www.cross.bg/gradysa-gradove-zemyata-1487351.html

/КРОСС/Мрачни прогнози за влиянието на климатичните промени над Земята правят експерти. Под риск са някои от най-големите и населени градове в света. Големи части от Шанхай, Мумбай, Ню Йорк и други градове ще бъдат залети от световния океан дори ако предстоящата среща за климата ограничи глобалното затопляне до два градуса по Целзий. Това става ясно от научно изследване, цитирано от бТВ.  По данни от проучването, повишаване на средните годишни температури на Земята с 2 градуса би могло да потопи част от сушата, обитавана в момента от 280 милиона души. Повишаване от 4 градуса - каквито са прогнозите в момента - ще потопи области, на които живеят повече от 600 милиона човека.  

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=305925

Един район ще е без вода днес във Варна поради авария, съобщиха от ВиК-дружеството в морската столица. На сухо ще са абонатите в част от местност "Евксиновград". Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 12 часа на обяд, уточниха от ВиК-Варна за Moreto.

Apple спечели дело срещу почасови служители

http://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-specheli-delo-sreshtu-pochasovi-slujiteli-205640/

То е било заведено заради практиката на концерна да претърсва свои служители на излизане от магазините, в които работят

Изографисват катедралния храм на Банско

http://pik.bg/изографисват-катедралния-храм-на-банско-news432121.html

Изографисват катедралния храм на Банско

Специалисти започнаха работа по изографисването на северната стена на църквата „Света Троица" в Банско. Дейността се извършва на база изработени и одобрени проекти за стенописи, финансирани основно от бюджета на общината и одобрени от Българската православна църква. Тяхната стилистика е изцяло съобразена с духа и традициите на Банската иконописна школа от 19 в.

След задълбочен анализ на наличната историческата информация за банските майстори екип с ръководител акад. Стефан Тъпанов изработи едромащабни, детайлни цветни проекти на отделните сцени, изображения на светци и орнаментална украса, съобщава "Стандарт".

Това е първият етап от изографисването на стените на храма, като ще бъдат изписани общо 73 квадратни метра. Предвижда се през 2016 г. да започне работа и по източната стена.

Църквата „Света Троица" е построена и осветена през 1835 година. Направена е с даренията на 270 фамилии и още 1081 банскалии. 60-години по-късно към светата обител са вдигнати голяма кула с камбанария и часовник. 180-годишният храм е сред най-посещаваните от туристите в Пиринския край и е сред най-ценните исторически забележителности в региона.

В Атина горяха офиси на СИРИЗА

http://offnews.bg/news/n_1/n_588305.html

Офиси на управляващата партия СИРИЗА бяха запалени тази нощ в Атина, съобщават гръцки медии, цитирани от БНР. Няма пострадали, не са нанесени и сериозни материални щети на сградите, в които се намират засегнатите кабинети. Гръцката полиция работи по установяване на причините за инцидента и издирване на извършителите.

NSA обяви, че споделя над 90% от откритите софтуерни уязвимости

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/09/2645331_nsa_obiavi_che_spodelia_nad_90_ot_otkritite_softuerni/?ref=rss


Американската агенция за национална сигурност (NSA) заяви, че в повечето случаи споделя с технологичните компании софтуерните уязвимости, които открива, но беше критикувана, че обикновено преди това се възползва от тях, съобщава агенция Reuters. NSA обяви, че споделя над 90% от сериозните проблеми, които открива.

Практиката на агенцията обикновено е първо да си разработи методи за кибератаки и едва след това да съобщава на компаниите, твърдят източници на Reuters. Те дават за пример...

В нов разговор Янева разказва как Цацаров обещал да не я "опраска"

http://www.mediapool.bg/v-nov-razgovor-yaneva-razkazva-kak-tsatsarov-obeshtal-da-ne-ya-opraska-news241553.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е поел ангажимент пред бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, че ще "завоалира" нарушенията, които тя е извършила, свързани с разработката "Червеи". Това става известно от поредна серия изтекли записи на разговори между Янева и колежката й Румяна Ченалова. В някои от изтеклите звукови файлове се чува и гласът на непознат мъж, неидентифициран засега. Записите бяха пуснати в интернет платформата за анонимно споделяне "Balkanleaks". Първата част от тях бе разпространена на 3-ти ноември от сайта „Бивол“ и в нея става ясно, че шефът на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да спаси от наказание Янева. Във втория запис от нейните думи се разбира, че премиерът Бойко Борисов е настоявал пред главния прокурор Сотир Цацаров, Янева да бъде "опраскана". Досега реакция на записите няма нито от страна на Висшия съдебен съвет, нито от прокуратурата. Единственият коментар принадлежи на председателя на ВАС, който заяви само, че не може да коментира разговорите между жени. Съдия Румяна Ченалова призна пред "Бивол", че е водила подобни разговори с Янева. От поредната порция записи става ясно, че Янева и Цацаров се срещат малко преди главният прокурор да поиска отстраняването й. Двамата се срещат няколко дни преди това, като по време на този разговор (предаден в звуковия файл от Янева - бел. ред), Цацаров заявява следното: Владимира Янева: Той казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията и ги каза всичките тези неща. Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат.  ... И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС (бел. ред. обяснява Янева на Ченалова). Малко след като Янева беше отстранена, Цацаров заяви, че не тя е центърът на скандала и на практика я защити.

Започна седмицата на бащата

http://news.ibox.bg/news/id_164288318

От 9 до 16 ноември в различните градове организират игри

Серия скандални записи за "опраскване" на магистрати по заповед на властта

http://www.cross.bg/yaneva-prokyror-boiiko-1487350.html

/КРОСС/Бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева се е оплаквала на свои колеги, че заради скандала „Червеи" премиерът Бойко Борисов притиска главния прокурор Сотир Цацаров да я подведе под отговорност. Обвинител №1 пък се опитва да угоди и на министър-председателя, и на Цветан Цветанов, който се опитва да спаси съдийката. Това се разбира от серия аудиозаписи, публикувани от сайта Биволъ. Според медията, в тях се чуват гласовете на Владимира Янева и друга също отстранена съдийка - Румяна Ченалова. Чува се и мъжки глас. „Жоро Колев (председател на Върховния административен съд-б.р.) ми се обажда и казва: Тука (във Висшия съдебен съвет - б.р.) хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши това нещо. (...) Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал. И сега, ако те днеска не ме отстранят, той ще ме привлече, което е още по-лошо. Тоест, по-добре да ме отстранят", казва „Янева". Тя описва и какво е чула по отношение на натиска върху главния прокурор: „Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил

Нова медия: The Medical Channel - телевизия за здраве, вече и у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100026

Eдна нова английска медия - The Medical Channel, стартира и у нас.
Това е телевизия изцяло на здравна и медицинска тематика.
Базираната в Лондон компания Limeclip Ltd стартира своя IPTV и кабелен телевизионен канал през юли миналата година. Той ще предлага водещи мнения на голям кръг специалисти в областта на медицината и здравето.
Eдна нова английска медия - The Medical Channel, стартира и у нас. Това е телевизия изцяло на здравна и медицинска тематика. Базираната в Лондон компания Limeclip Ltd стартира своя IPTV и кабелен телевизионен канал през юли миналата година. Той ще предлага водещи мнения на голям кръг специалисти в областта на медицината и здравето.

Природонаучният музей в Пловдив отново отваря врати

http://pik.bg/природонаучният-музей-в-пловдив-отново-отваря-врати-news432118.html

Природонаучният музей в Пловдив отново отваря врати

Регионалният природонаучен музей в Пловдив отваря врати днес от 11 часа след официално откриване. По този начин музеят възстановява дейността си след ремонт, продължил повече от две години, съобщава Trafficnews.bg.

Основната атракция в програмата, след откриването, ще бъде живата експозиция, която ще разполага с най-съвременния аквариум в страната. Тя ще изглежда като пещера. В него ще може да се види двуметров жив крокодил, октоподи, сепии и отделен аквариум с корали.

Друга голяма атракция е огромният препариран лъв, който бе конфискуван при нелегалното му пренасяне през границата.

Към живата експозиция на Природонаучния музей ще включва още отровни паяци, огромни живи змии и др. Освен това Тракийското херпетологично ще направи изложба на отровни змии.

В музея вече се излъчи първата прожекция на изцяло завършения 3D планетариум в Пловдив, предаде репортер на TrafficNews.bg

Прожектираният филм бе за сътворението на галактиките и тяхната структура. Новата придобивка позволява на зрителите да направят виртуална разхода до всички планети, комети и астероиди в Слънчевата система

Директорът на музея д-р Огнян Тодоров обясни, че филмите са по 20 минути, а преди прожекцията ще има и кратка лекция за гостите. Новата придобивка позволява на зрителите да направят виртуална разхода до всички планети, комети и астероиди в Слънчевата система

Музеят ще има достъп до онлайн база данни със стотици филми, както за космоса, така и за животните и природата.Софтуера на инсталацията позволява да се правят и собствени филми, които да се пускат на определени групи и ученици.

Самото съоръжение ще представлява купол с 8 метра диаметър от фибростъкло, към който са насочени 3D прожектори. Цената, която е платила Общината за него е 360 хиляди лева. Кметът разказа, че след като пристигнали офертите за съоръжението са мислили над въпроса дали Пловдив може да си позволи подобно нещо. Но в крайна сметка те са решили, че с 3D планетариум градът ще има нещо уникално, както за пловдивчани, така и за гостите на града. Директорът на музея обясни, че най-близките подобни съоръжения са в Гърция и Румъния.

Планетариумът ще бъде на разположение на посетителите. Цената за него, която бе гласувана от Общинския съвет е 10 лева за възрастни и 7 лева за деца и учащи. Вече са довършени тропическия купол с пеперуди на покрива на музея и терариумът.

Лавров: Западът се отдалечава от Русия заради връщането й към православието

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-zapad-1487349.html

/КРОСС/ Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия се връща към традиционните си духовни ценности и това е една от причините за отдалечаване на Запада от нея, съобщава "Интерфакс-Религия". „За наше учудване дори започнаха да налагат тезата, че Съветският съюз с неговата комунистическа доктрина в крайна сметка е била по-близо до разработената от Запад система от идеи, докато нова Русия се връща към своите традиционни ценности с корени в православието, и става още по-непонятно това раздалечаване ", заяви Лавров на среща с членове на Руския съвет по международни въпроси в Москва. По думите му в последно време все по-отчетливо се проявява противоречие „между целта и желанието за укрепване на многообразието и стремежът на САЩ и историческия Запад да съхранят своите обичайни доминиращи позиции, между културно-цивилизационното многообразие на съвременния свят и опитите за налагане на западната ценностна система. Последната, както отбеляза министърът, „все повече се отдалечава от своите собствени християнски корени и е все по-малко възприемчива към религиозните чувства на хората от други вероизповедания".   Източник: "Гласове".  

Шефът на Планинската спасителна служба: Затрупаните край Крушунските не са имали никакъв шанс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5100787

Шансовете за оцеляване на затрупаните край Крушунските водопади туристи са били много малки, почти нулеви. Това каза пред „Фокус” Радко Марков, директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.
По думите му, свлачището в района е било изненадващо, а прогнозирането на подобни ситуации винаги е трудно.
Шансовете за оцеляване на затрупаните край Крушунските водопади туристи са били много малки, почти нулеви. Това каза пред „Фокус” Радко Марков, директор на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст. По думите му, свлачището в района е било изненадващо, а прогнозирането на подобни ситуации винаги е трудно.

Преглед на печата, понеделник, 9 ноември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-9-ноември_l.a_i.703431_at.1.html

200 млн. повече за общините в бюджета Субсидиите и трансферите за общините за централния бюджет се увеличават с 10%, съобщи...

Тръгва делото срещу Марешки

http://www.moreto.net/novini.php?n=305919

Делото срещу Веселин Марешки започва във Варненския окръжен съд. Бизнесменът е обвиняем за изнудване заедно с Красимира Колева. Според внесения от прокуратурата акт двамата са поискали 10 000 лева от наемателя на пицарията „Ред хот” Асен Миланов и са повредили и унищожили част от имуществото му.

Григор Димитров се изкачи с едно място в световната ранглиста

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/09/2645378_grigor_dimitrov_se_izkachi_s_edno_miasto_v_svetovnata/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров се изкачи с едно място в световната ранглиста. Той вече е 28-и с 1360 точки.

Хасковлията измества италианеца Андреас Сепи, който е със същия актив.

Сезонът за Димитров приключи с участието му в турнира от сериите "Мастърс" в Париж. Там българинът показа силна игра и във втория кръг отстрани Марин Чилич. След това той отново се представи добре, но загуби в оспорван двубой с Давид Ферер.

Годината за Димитров беше колеблива с...

Б. Ноев: Рязането на бюджета не е реформа. Националната сигурност не е счетоводна операция

http://www.cross.bg/sigyrnost-noev-ministur-1487348.html

/КРОСС/Рязането на бюджета не е реформа. Националната сигурност не е счетоводна операция. Така бившият министър на отбраната Бойко Ноев коментира пред бТВ планираните и впоследствие оттеглени предложения за орязване на обезщетения и бъдещи заплати на служители в МВР. По думите му в момента има „една дълбока криза на националната сигурност на България на фона на много лоши събития на нашите граници и в Европа". Тази криза е на доверието заради нарушеният от държавата принципен договор с униформените, както и заради лошото управление на ресурсите. Според него с цялата ситуация управляващите са си вкарали "политически автогол", а темата за реформата в сектор "Сигурност" трябва да влезе в дневния ред на Консултативния съвет за национална сигурност утре. Съветът при президента е с тема "Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност", но според Ноев на него трябва да бъде обсъдена и вътрешната ситуация, "ако политиците са разумни". Ноев беше категоричен, че полицията е неефективна, защото е зле оборудвана и трябва да се пренасочи по-голям ресурс

Започва седмицата на бащата

http://pik.bg/започва-седмицата-на-бащата-news432116.html

Започва седмицата на бащата

Седмицата на бащата започва днес. Тя ще бъде отбелязана в цялата страна с редица инициативи, с които се цели да се подчертае значимостта на бащата за пълноценното развитие на детето, съобщава БНР.

Националната кампания - "Да бъдеш Баща", е част от глобална кампания за подкрепа на бащинството в името на семейното благополучие и равенство между половете.

Тя се провежда в няколко десетки страни на територията на пет континента.

 

Милиардер раздаде 85 млн.долара на служителите си

http://curious.actualno.com/Miliarder-razdade-85-mlndolara-na-slujitelite-si-news_506385.html

Скромността краси човека. Тази банална поговорка важи с пълна сила за 75-годишния милиардер Доналд Фрийс, който зарадва служителите на компанията си с огромни бонуси. Неговата история разказва Forbes. Фрийс успява да избяга от бедността през детството си в Пенсилвания, като се записва в армията веднага след като завършва гимназия през 1958 г. Три години по-късно той отново е цивилен гражданин, мести се в Калифорния (“Там момичетата бяха по-красиви,” шегува се той) със 125 долара в д

Турция безусловно подкрепя членството на Македония в НАТО

http://balkani.actualno.com/Turcija-bezuslovno-podkrepja-chlenstvoto-na-Makedonija-v-NATO-news_506397.html

Премиерът на Македония Никола Груевски вчера се срещна с турския вицепремиер Ялчин Акдоган, пише днес македонският вестник ”Вечер”. Двамата лидери са приветствали добрите отношения между двете страни и са изразили задоволство от тяхното развитие. Груевски и Акдоган са оценили, че между двете страни има силно сътрудничество, което се развива в духа на приятелството, взаимното уважение и разбирателство. Груевски е благодарил и за безусловната подкрепа на Турция за членство на Македо

Москов брани данък "вредни храни" - без реклами на чипсове и снаксове в детски предавания

http://health.actualno.com/Moskov-brani-danyk-vredni-hrani---bez-reklami-na-chipsove-i-snaksove-v-detski-predavanija-news_506398.html

Надявам се, че държавата няма да вземе и една стотинка от данък „обществено здраве“. Това обяви в предаването "На кафе" на Нова телевизия здравният министър Петър Москов. Здравният министър призна, че купува на детето си чипсове и снаксове, но му дава само играчките, които се намират в тях – защото в детската градина децата си ги разменят, стана ясно от обяснението на Москов. По темата здравният министър предложи да има забрана на реклами на този вид храни в детски предавани

Анулираха полети на летище "София" заради стачката в "Луфтханза”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5100772

Въвежда се промяна в полетното разписание на летище „София” във връзка със стачните действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания „Луфтханза”, съобщиха от пресцентъра на летище „София”. Във връзка със стачните действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания „Луфтханза” днес полетите на летище „София“ търпят промени:
От/до Франкфурт
Полет
Въвежда се промяна в полетното разписание на летище „София” във връзка със стачните действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания „Луфтханза”, съобщиха от пресцентъра на летище „София”. Във връзка със стачните действия на стюардите и стюардесите от авиокомпания „Луфтханза” днес полетите на летище „София“ търпят промени: От/до Франкфурт Полет

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване