“Московска” става фермерски пазар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104432

Има 8 млн. евро за проекти за “къси вериги” и “местни пазари”, стана ясно на дискусия на в. “Български фермер”
Първата улица у нас, която ще бъде затворена специално за организиране на фермерски пазар, ще бъде “Московска”. Това съобщи изпълнителният директор на общинската фирма “Пазари Юг” Николай Попов на дискусия на тема “Бъдещето на фермерските
Има 8 млн. евро за проекти за “къси вериги” и “местни пазари”, стана ясно на дискусия на в. “Български фермер” Първата улица у нас, която ще бъде затворена специално за организиране на фермерски пазар, ще бъде “Московска”. Това съобщи изпълнителният директор на общинската фирма “Пазари Юг” Николай Попов на дискусия на тема “Бъдещето на фермерските

Ембака, който уби с камък охранител, изчезна за 135 дни – страхувал се от отмъщение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104614

- Емил Първанов не
е напускал страната
- В дома му е получено писмо
със смъртни закани - подозират
колегите на починалия Николай
Чивиев от Френския легион


След 135 дни укриване обвиненият в убийство Емил Първанов-Ембакасе предаде. Пристигна само с единия си адвокат, Росен Недин, и остава зад решетките засега за 72 часа.
- Емил Първанов не е напускал страната - В дома му е получено писмо със смъртни закани - подозират колегите на починалия Николай Чивиев от Френския легион След 135 дни укриване обвиненият в убийство Емил Първанов-Ембакасе предаде. Пристигна само с единия си адвокат, Росен Недин, и остава зад решетките засега за 72 часа.

Джеб Буш би убил Хитлер като дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104642


Джеб Буш, кандидат за президентската номинация на републиканците в САЩ, призна, че ако можеше да се върне в миналото, би убил детето Хитлер. Той каза това в отговор на въпрос, изпрател по имейла, докато пътуваше с автобус на кампанията си в Ню Хемпшир.
Католикът Буш се съгласил, че убийството на бъдещия фюрер,
Джеб Буш, кандидат за президентската номинация на републиканците в САЩ, призна, че ако можеше да се върне в миналото, би убил детето Хитлер. Той каза това в отговор на въпрос, изпрател по имейла, докато пътуваше с автобус на кампанията си в Ню Хемпшир. Католикът Буш се съгласил, че убийството на бъдещия фюрер,

Кардиологичен симпозиум на 12 ноември в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6dJygGqlTh4/

За втора поредна година МБАЛ “Дева Мария” организира кардиологичен симпозиум. Събитието ще се състои на 12 ноември /четвъртък/, от 18.00 часа в зала “Компас” на х-л България. Целта на мероприятието е повишаване квалификацията на лекарите в областта.
Модератори тази година са д-р Елена Дочева – началник кардиологично отделение в МБАЛ “Дева Мария” и доц. Пламен Гацов – методичен ръководител на отделението.
Темите, които ще бъдат застъпени са: “Нови перорални антикоагуланти в кардиологичната практика” и “Съвременно лечение на тежка артериална хипертония”.
Презентация на нов кардиологичен лекарствен продукт, без еквивалент на  българския пазар ще бъде представен от Актавис.

Хелмут Шмид - социалистът, който не отстъпи на левите екстремисти от RAF

http://www.dnevnik.bg/v_pamet/2015/11/10/2646750_helmut_shmid_-_socialistut_koito_ne_otstupi_na_levite/?ref=rss


Хелмут Шмид, бившият канцлер на Западна Германия, бе един от създателите на еврото, но най-вероятно той ще остане в историята с твърдата си позиция срещу крайно левите екстремисти от Фракция "Червена армия" (RAF), тероризирали страната в продължение на три десетилетия.

След като през 1972-1974 година той е финансов министър, от 1974 г. до 1982 г. става вторият социалдемократ, оглавил правителството на Федералната република.

Той бе по-популярен след като напусна поста,...

Китай очаква по още 3 млн. бебета годишно

http://www.cross.bg/dete-miliona-kitaii-1487613.html

/КРОСС/Около 3 милиона бебета ще се раждат на година в Китай, след като правителството премахна противоречивата си политика за "едно дете" и даде възможност на всички двойки да имат по две рожби, съобщиха световните медии. Десетилетията на строгото, а понякога и брутално правоприлагане, доведе до бързо застаряване и намалена работна сила сред 1,37 милиарда души, живеещи в Китай. Промяната в закона беше обявена след ключова среща на комунистическата партия през миналия месец, на която беше позволено на 90 милиона китайки да имат второ дете. Половината от тях обаче са на възраст между 40 и 49 години, което ограничава желанието или способността им да раждат деца. Преди промяната 50 милиона жени са имали право да имат второ дете заради различни изключения - селски семейства, чието първото дете е момиче, двойки, където единият е единствено дете и етнически малцинства. При обявяването на промяната се подхраниха спекулациите за бум на бебетата, който ще тласне икономиката нагоре, но много китайски двойки не искат повече деца, така че ефектът от промяната остава неясен. През 2014 г . в Китай са регистрирани 17 млн. раждания, а според властите новата политика ще осигури по още три милиона бебета годишно през следващите 5 г. Това ще добави общо около 30 млн. души към работната сила през 2050 г.  

Българин станa най-силният мъж на Америка за втори път

http://offnews.bg/news/n_1/n_589396.html

Българинът Димитър Саватинов за втора поредна година спечели престижния конкурс "Най-силен мъж на Америка". Надпреварата между най-силните мъже на САЩ тази година се проведе в Атланта, щата Джорджия, като Саватинов доби право на участие в състезанието след като миналата година показа отлична физическа форма и успя да победи. Тази година участниците в състезанието мериха сили не в 6, а в 5 дисциплини, но изпитанията в тях бяха бяха много по-сериозни. Българинът показа отлични резултати и така получи правото да бъде провъзгласен за най-силния мъж в Щатите. През 2014 той постигна Американски рекорд в дисциплината „Long press” с постижение от 210 кг. В състезанието тази година, той отново подобри рекорд, но този път в дисциплината Stone Atlas. По време на нея участниците трябва да прехвърлят камък с тегло от 190 кг. над преграда, която е висока около 142 см и това трябва да се случи в няколко серии. Важните показатели са колко пъти в една от тях е бил прехвърлен камъкът над преградата и за колко време е направено това. Саватинов успя да слезе под 35 сек за 4 повторения. Именно в тази последна дисциплина той успя да вземе много сериозна преднина пред своя основен конкурент Роберт Оберст. Преди това, при предпоследната дисциплина, Саватинов успя да вдигне 420 кг., което е с 12 повече от неговия конкурент. Пред Дарик българинът призна, че му липсва родината и един ден ще се върне, за да направи школа за спорт в силовите дисциплини в родния Гоце Делчев.

Дъщерята на Путин с вила за $3,7 млн. във Франция

http://web.barometar.net/82518/

Откакто Владимир Путин се изкачи начело на руската държава, много от неговите приближени рязко забогатяха. Не и самият той, разбира се – през април е декларирал скромен проход от 7,65 млн. рубли (119 хил. долара), два обикновени апартамента и дял в гараж за паркиране. Не така, обаче, стоят нещата с неговата дъщеря Катерина, съобщава „Ройтерс” […]

Вън търговците от Алма Матер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104878

Кръгът “Капитал” в атака за овладяване на Софийския Университет  С “добри” намерения и “чисти” мисли за бъдещето на Софийския университет тече кампания по манипулиране на избора на нов ректор
  Изключително авторитетният избор на ректор на Алма матер е длъжност на академичната общност, която досега не е давала основание да се съмняваме в нейната
Кръгът “Капитал” в атака за овладяване на Софийския Университет С “добри” намерения и “чисти” мисли за бъдещето на Софийския университет тече кампания по манипулиране на избора на нов ректор Изключително авторитетният избор на ректор на Алма матер е длъжност на академичната общност, която досега не е давала основание да се съмняваме в нейната

94-годишна учителка по пиано умря след 25 дни агония, пребита от ром (обзор)

http://petel.bg/94-godishna-uchitelka-po-piano-umrya-sled-25-dni-agoniya--prebita-ot-rom--obzor-__133632

Ваня Ставрева; 24 часа Емилия Бузова  се надявала да умре в съня си, облечена в тъмносиня рокля “Не всичко, което исках и имах, ми...

„Кармина Бурана” и „Болеро” на сцената на Държавна опера-Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8r1HL-fxk-8/

Две от най-известните класически произведения ще завладеят сцената на Държавна опера-Бургас тази сряда от 19:00 часа. Кантатата „Кармина Бурана” и балетът „Болеро”, които ще се играят последователно, обещават да поднесат двоен спектакъл за сетивата, при това с един билет. В сряда вечер безсмъртното произведение на Карл Орф ще изведе на сцената близо 100 изпълнители. Сред тях са целият хор, балет и оркестър на Държавна опера-Бургас. А стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата, ще бъдат изпълнени от трима солисти – сопраното Мария Цветкова, тенора Георги Султанов и баритона Валери Турманов. Партиите им приближават нормалните граници на човешкия глас и да бъдат чути на живо е неповторимо преживяване. Диригент на представлението е Иван Кожухаров, а режисурата е дело на Дарина Главанакова – Бакърджиева. Най-известната песен в „Кармина Бурана” е „О, Фортуна”, която е еднакво позната както на меломаните, така и на любителите на седмото изкуство, защото звучи във финалните сцени на десетки холивудски филми.
Премиерата на „Кармина Бурана” през август бе сред най-силните акценти на Бургаските музикални празници и успя да вдигне на крака публиката в Летния театър. Силно впечатление с изкусителните си движения направи примабалерината на Бургаската опера Галина Калчева, която влезе в образа на съдбата. Галина Калчева е в главната роля и в „Болеро”, където си партнира с Милен Петров и балетната трупа на Операта. Хореографията на представлението е дело на проф. Хикмет Мехмедов.
Следващите заглавия от ноемврийския афиш на Държавна опера – Бургас са „Сженка и седемте джуджета” и „Мадам Бътерфлай”. Постановката за най-малките ще се играе на 18-ти ноември, от 10:30 часа, за да е удобно на родителите. „Снежанка” е едно от най-посещаваните детски представления и обещава истинско забавление в компанията на Царицата мащеха, добрите джуджета, Принца и самата Снежанка. Отново на 18-ти ноември, но от 19:00 часа, зрителите ще могат да съпреживеят драматичната история на Мадам Бътерфлай. В главната роля на японската гейша е неземната Йоана Железчева, а в тази на нейния възлюбен Пинкертон ще видим Георги Султанов. Режисьор на представлението е директорът на Държавна опера – Бургас – Александър Текелиев.

Средната заплата пада, но на депутатите се увеличава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104471

874 лв. е средната заплата у нас през третото тримесечие, съобщи във вторник Националният статистически институт. Това е с 0,6 на сто по-малко, в сравнение с периода април-юни. Най-голямо е намалението във финансовия и застрахователен сектор - със 7,8%.
Въпреки спада на средната заплата основното възнаграждение на депутатите и хората от властта се
874 лв. е средната заплата у нас през третото тримесечие, съобщи във вторник Националният статистически институт. Това е с 0,6 на сто по-малко, в сравнение с периода април-юни. Най-голямо е намалението във финансовия и застрахователен сектор - със 7,8%. Въпреки спада на средната заплата основното възнаграждение на депутатите и хората от властта се

ФАРК спря купуването на оръжие заради мирните преговори

http://news.ibox.bg/news/id_1638235857

Това бе оповестено от лидера на групировката Родриго Лондоно 2 месеца след като

Експертът по преструктуриране Ед Брийн застава начело на DuPont

http://www.investor.bg/sasht/337/a/ekspertyt-po-prestrukturirane-ed-briin-zastava-nachelo-na-dupont-205762/

Брийн управляваше Tyco International, когато след редица скандали конгломератът раздели бизнеса си с химикали от този със семена

Станимир Гъмов покани Преслава на вечеря

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104654

Актьорът Станимир Гъмов покани Преслава на вечеря, след като излязат от “ВИП Брадър”, по време на живото предаване в понеделник вечерта. И певицата каза да. След това двамата се прегърнаха и показаха, че наистина много се харесват. Дни преди финала на риалити предаването, който е в петък, Светлана Василева излезе от шоуто,
Актьорът Станимир Гъмов покани Преслава на вечеря, след като излязат от “ВИП Брадър”, по време на живото предаване в понеделник вечерта. И певицата каза да. След това двамата се прегърнаха и показаха, че наистина много се харесват. Дни преди финала на риалити предаването, който е в петък, Светлана Василева излезе от шоуто,

Могат да получат обезщетение пострадалите от катастрофата с двата трамвая

http://www.cross.bg/intzidenta-tramvaya-polychat-1487612.html

/КРОСС/Пътниците, пострадали при вчерашния сблъсък между два трамвая в София, могат да получат обезщетение, съобщава Нова ТВ.За целта е необходимо да представят билета или картата за градски транспорт, с която са пътували в момента на инцидента, както и документ от болница, че са получили наранявания вследствие на сблъсъка. Общо 16 души бяха прегледани в различни лечебни заведения след катастрофата. Състоянието на бременната жена, която пострада при инцидента, се подобрява. Тя има две контузни рани - в областта на корема и бедрото. От „Майчин дом" успокоиха, че направените допълнителни изследвания не показват риск от скрити проблеми. Бъдещата майка ще бъде изписана от лечебното заведение утре.

Осем моста в София ще бъдат ремонтирани до края на годината

http://www.mediapool.bg/osem-mosta-v-sofiya-shte-badat-remontirani-do-kraya-na-godinata-news241656.html

Още осем моста в София трябва да бъдат ремонтирани до края на годината по програмата на Столичната община за ремонт на общо 21 мостови съоръжения на стойност 7 млн. лева. Вече са ремонтирани 13, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на моста при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "6-и септември", цитирана от БТА във вторник. Фандъкова припомни лошото състояние на мостовете на Перловската река и отбеляза, че вече е направен ремонтът на моста при ул. "Проф. Никола Михайлов". Преди три дни започна реконструкцията на моста при ул. "Г. С. Раковски", до края на годината съоръженията трябва да бъдат готови, посочи кметът. Тя очаква работата да приключи в срок и да бъде направена качествено. Фандъкова припомни, че по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" беше направено ново енергоефективно осветление като част от усилията на общината за намаляване на разходите на енергия. През тази година като част от Инвестиционната програма на Столичната община продължават работата по локалните платна на бул. "Цариградско шосе", както и ремонтът на малки улици в "Лозенец" и "Подуяне". Засега нямаме забавяне по нито един обект, но където има забележки, фирмите трябва да ги отстраняват. Ако това доведе до забавяне, те ще бъдат санкционирани, посочи столичният кмет. Фандъкова съобщи, че до края годината Столичната община има готовност да започне изграждането на кръстовището на две нива на бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов". Кметът вече е възложил там да бъде направена нова организация на движението, както и отново да се представи проектът пред медиите. Това кръстовище е много необходимо, защото движението е много натоварено, всеки ден минавам от там и опашките са огромни, каза Фандъкова. В проекта е предложено да бъде направено безконфликтно кръгово кръстовище на второ ниво и светофар за преминаването на трамвая на първо ниво, припомни кметът. Тя добави, че там до края на годината трябва да започне строителството на метростанцията от третия метродиаметър. Работата по седемте станции ще започне веднага след подписването на договора с ОП "Транспорт". В момента фирмите се подготвят, прави се организацията на движението, каза още Фандъкова.

ЕС предлага в страните от Западните Балкани да бъдат създадени приемни центрове за мигранти

http://www.moreto.net/novini.php?n=306036

Европейският съюз предлага създаването на още приемни центрове за регистрация на мигранти в Балканските страни, които не са членки на Съюза. Те ще допълват т.нар. "горещи точки", установени в Гърция и Италия. Темата беше обсъдена на приключилата среща на вътрешните министри от общността в Брюксел.

Конституционният съд в Косово спря създаването на Общност на сръбските общини

http://balkani.actualno.com/Konstitucionnijat-syd-v-Kosovo-sprja-syzdavaneto-na-Obshtnost-na-srybskite-obshtini-news_506781.html

Конституционният съд в Косово суспендира решението за създаване на Общност на сръбските общини. Суспендирането остава в сила до повторно решение, предаде БГНЕС. Този въпрос бе разгледан по искане на президента на Косово, който поиска мнението на Конституционния съд относно законността на това решение, което бе взето от сръбската и косовската делегация по време на преговорите в Брюксел за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Суспендирането ще бъде в сила поне до месец януари ког

Сметната палата на ЕС: Съюзът е пропилял 6,3 млрд. евро

http://europe.actualno.com/Smetnata-palata-na-ES-Syuzyt-e-propiljal-63-mlrd-evro-news_506783.html

Европейският съюз е пропилял 6,3 милиарда евро през 2014 г., обяви Европейската Сметна палата и призова Брюксел за „изцяло нов подход“, за да справи с изненади като мигрантската криза, предаде БГНЕС. Като примери за лошо изразходвани средства в нейния доклад се посочват недостатъчно използваните летища, от които само половината са заслужавали еврофондове, както и помощите за земеделски земи, които всъщност били използване за изграждане на трасе за мотокрос. Сметката палата, която е

Депутатите от вътрешната комисия обсъдиха с Бъчварова вече известни и обявени промени в сектора

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/10/2646729_deputatite_ot_vutreshnata_komisiia_obsudiha_s/?ref=rss


Два часа и половина депутатите от вътрешната парламентарна комисия изслушваха вътрешният министър Румяна Бъчварова във връзка с възникналата криза покрай протестите на служителите в сектора за сигурност и внесените от финансовото министерство, а впоследствие оттеглени, предложения за орязване на бонуси и надбавки в сферата. След срещата, която беше закрита за медиите, пред журналистите застанаха само председателят на комисията Атанас Атанасов (Реформаторски блок) и Бъчварова, като Атанасов само...

Извънредно! Родителите на жестоко убитата Симона проговориха! Вижте какво казаха за трагедията!

http://pik.bg/извънредно-родителите-на-жестоко-убитата-симона-проговориха-вижте-какво-казаха-за-трагедия-news433116.html

Извънредно! Родителите на жестоко убитата Симона проговориха! Вижте какво казаха за трагедията!

За първи път  проговориха родителите на жестоко убитата Симона в Сливен, предаде Нова тв.

Ето какво споделиха те:

Родителите на Симона са убедени, че Димитър играе роля като се прави на разстроен. Тормозил дъщеря им от много време, защото отказвала да има връзка с него.

„Преди 6 месеца дъщеря ми сподели, че Димитър я заплашвал с убийство. Първо и се обяснявал в любов. И тя след като му е отказала, започнал да я заплашва, че ще я убие и нея, и семейството”, разказва бащата на момичето. 

Тогава той предупредил Димитър да не притеснява дъщеря му.

Той беше агресивен. Посегна да ме удари. Натиснах го на земята да се успокои малко. Уж се успокои, но влезе във фермата, взе една вила и се засили да ме намушка. Като видя, че няма накъде, започна да троши прозорците на колата ми”, разказва почерненият баща.Той подал сигнал в полицията.  Те от своя страна предупредили Димитър да не притеснява повече момичето. Заплахите обаче продължили. 

„Казал ѝ, че си е купил пистолет и ако не бъде негова, нямала да бъде на никой друг”, разказва майката.

Димитър започнал да заплашва и съученичките на Симона. Притеснени, родителите на момичето се оплакали  на собствениците на фермата, в която работел Димитър. Помислили, че всичко ще бъде наред, до деня, в който разбират, че дъщеря им е нападната в училищния двор. И до момента не са викани на разпит в полицията.

Припомняме, че обвиненият в убийството на 15-годишната ученичка в Сливен се изправи пред съда. 28-годишният мъж остава постоянно в ареста, решиха магистратите.

С мълчание нападателят на 15-годишната Симона посрещна въпросите за убийството. Според адвоката му Димитър бил много разстроен и не спирал да плаче. 

 

Дания е изпратила радарно оборудване с 30-членен екип срещу „Ислямска държава“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104876

Дания е изпратила радарно оборудване заедно с 30-членен екип в помощ на борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, пише The Copenhagen Post.
Радарното оборудване е изпратено като заместител на датските изтребители Ф-16, върнали се в страната си след една година участие в бойни действия.
Освен предоставените радари,
Дания е изпратила радарно оборудване заедно с 30-членен екип в помощ на борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, пише The Copenhagen Post. Радарното оборудване е изпратено като заместител на датските изтребители Ф-16, върнали се в страната си след една година участие в бойни действия. Освен предоставените радари,

Дания е изпратила радарно оборудване с 30-членен екип срещу „Ислямска държава“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104863

Дания е изпратила радарно оборудване заедно с 30-членен екип в помощ на борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, пише The Copenhagen Post.
Радарното оборудване е изпратено като заместител на датските изтребители Ф-16, върнали се в страната си след една година участие в бойни действия.
Освен предоставените радари,
Дания е изпратила радарно оборудване заедно с 30-членен екип в помощ на борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, пише The Copenhagen Post. Радарното оборудване е изпратено като заместител на датските изтребители Ф-16, върнали се в страната си след една година участие в бойни действия. Освен предоставените радари,

Робен ще играе срещу България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104411

Холандската звезда Ариен Робен обяви, че ще продължи кариерата си в националния отбор и ще участва в предстоящите квалификации за Мондиал 2018 в Русия, макар че е мислил да се откаже. 31-годишният нападател на “Байерн” иска да участва в още един голям турнир, преди да се оттегли от представителния тим.
Холандската звезда Ариен Робен обяви, че ще продължи кариерата си в националния отбор и ще участва в предстоящите квалификации за Мондиал 2018 в Русия, макар че е мислил да се откаже. 31-годишният нападател на “Байерн” иска да участва в още един голям турнир, преди да се оттегли от представителния тим.

Цв. Цветанов: Трябва да успокоим сектор „Сигурност”

http://www.cross.bg/tzvetanov-temata-gerb-1487611.html

/КРОСС/ „В политиката, ако си искрен и всеотдаен, можеш да изпиташ удовлетворение". Това заяви в предаването „Още от деня" Цветан Цветанов от ГЕРБ. Той коментира темата за проведения Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Президентът Росен Плевнелиев охарактеризира всички теми и дискусии, които се проведоха днес. Коментирахме евентуалните заплахи за сигурността на България. На всички е ясно, че конфликта в Близкия Изток няма да приключи в следващите няколко месеца. Всички се обединихме около тезата, че българските институции трябва да бъдат подкрепени. Ние сме изключително активни в комуникациите си със съседните държави. България е много загрижена за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. Необходимо е едно силно и ясно партньорство с държавите от ЕС и НАТО, категоричен беше Цветанов. Не трябваше да се стига до конфликтната ситуация със служителите на МВР. Предпочитам да не коментирам темата, защото в медиите нещата се интерпретират различно и се създават погрешни внушения. На днешното заседание на вътрешната комисия в парламента се разбрахме, че всички мерки за реформа на МВР трябва да се обсъждат и коментират. Трябва да успокоим системата. Много са тези, които се изказват за реформите в МВР, но когато задам конкретни въпроси, те мълчат, разкри бившият вътрешен министър. Всяка една предизборна кампания води до вдигане на градуса на напрежението. ГЕРБ не вдига градуса на напрежение, а говори с факти

Цветанов: Трябва да успокоим сектор "Сигурност"

http://www.cross.bg/tzvetanov-bulgariya-gradysa-1487611.html

/КРОСС/"В политиката, ако си искрен и всеотдаен, можеш да изпиташ удовлетворение". Това заяви в предаването "Още от деня" Цветан Цветанов от ГЕРБ. Той коментира темата за проведения Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Президентът Росен Плевнелиев охарактеризира всички теми и дискусии, които се проведоха днес. Коментирахме евентуалните заплахи за сигурността на България. На всички е ясно, че конфликта в Близкия Изток няма да приключи в следващите няколко месеца. Всички се обединихме около тезата, че българските институции трябва да бъдат подкрепени. Ние сме изключително активни в комуникациите си със съседните държави. България е много загрижена за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани. Необходимо е едно силно и ясно партньорство с държавите от ЕС и НАТО, категоричен беше Цветанов. Не трябваше да се стига до конфликтната ситуация със служителите на МВР. Предпочитам да не коментирам темата, защото в медиите нещата се интерпретират различно и се създават погрешни внушения. На днешното заседание на вътрешната комисия в парламента се разбрахме, че всички мерки за реформа на МВР трябва да се обсъждат и коментират. Трябва да успокоим системата. Много са тези, които се изказват за реформите в МВР, но когато задам конкретни въпроси, те мълчат, разкри бившият вътрешен министър. Всяка една предизборна кампания води до вдигане на градуса на напрежението. ГЕРБ не вдига градуса на напрежение, а говори с факти

Синът на Доктора: Брендо ли уби татко?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104859

"Искам да те питам дали Брендо уби баща ми. Аз съм Теодор, синът на Иван Тодоров-Доктора."
Този личен и директен въпрос е зададен на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара, от сина на разстреляния преди близо десет години топконтрабандист Доктора.


ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в
"Искам да те питам дали Брендо уби баща ми. Аз съм Теодор, синът на Иван Тодоров-Доктора." Този личен и директен въпрос е зададен на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара, от сина на разстреляния преди близо десет години топконтрабандист Доктора. ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в

Синът на Доктора: Брендо ли уби татко?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104865

"Искам да те питам дали Брендо уби баща ми. Аз съм Теодор, синът на Иван Тодоров-Доктора."
Този личен и директен въпрос е зададен на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара, от сина на разстреляния преди близо десет години топконтрабандист Доктора.
Цялата история четете в "България
"Искам да те питам дали Брендо уби баща ми. Аз съм Теодор, синът на Иван Тодоров-Доктора." Този личен и директен въпрос е зададен на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара, от сина на разстреляния преди близо десет години топконтрабандист Доктора. Цялата история четете в "България

Още един избяга от българското правосъдие

http://www.bnews.bg/article-143528

Виновник за автобусната катастрофа на "Тракия", отнела 9 живота, се покри зад граница.

Звездите на Пайнер пяха пред празна зала в Русе (снимки)

http://www.bnews.bg/article-143513

Концертът на "Планета" на 7 ноември (събота) в Русе се проведе при празна зала, писа читател на BLife и изпрати снимки от събитието.

Бадема: Босът на "Локо" (Пд) има дългосрочни планове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104853



Доколкото знам, г-н Христо Крушарски има намерение дълги години да се занимава с “Локомотив”. Не ми бе трудно да се приспособя на “Лаута”. Имам колеги в “Локо”, с които се познаваме добре. По-лесно ми е. Докога ще играя? Докогато се чувствам добре. Като наближи времето, ще го мисля. Това обяви асът на “Локо” (Пд) Емил Гъргоров при награждаването
Доколкото знам, г-н Христо Крушарски има намерение дълги години да се занимава с “Локомотив”. Не ми бе трудно да се приспособя на “Лаута”. Имам колеги в “Локо”, с които се познаваме добре. По-лесно ми е. Докога ще играя? Докогато се чувствам добре. Като наближи времето, ще го мисля. Това обяви асът на “Локо” (Пд) Емил Гъргоров при награждаването

Съд в САЩ блокира имиграционната реформа на Обама

http://www.investor.bg/sasht/337/a/syd-v-sasht-blokira-imigracionnata-reforma-na-obama-205776/

Администрацията на президента може да поиска повторно изслушване, а застъпнически групи настояват решението да се обжалва във Върховния съд

МОК поиска дисциплинарни мерки срещу руските атлети и изключи Диак

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/10/2646723_mok_poiska_disciplinarni_merki_sreshtu_ruskite_atleti/?ref=rss


Международният олимпийски комитет (МОК) поиска да се започне дисциплинарно производство срещу руските атлети и треньори на базата на доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA), гласи съобщение на изпълнителното бюро.

МОК обяви, че ще преразгледа резултатите на всички замесени в доклада спортисти и ако е необходимо ще бъдат отнемани медали. 

Олимпийският комитет прие е предложението на етичната комисия бившият президент на световната лека...

НАП осъди “Вива Венчърс” за 38 млн. лева неплатени данъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104850

Парите са заради данък от блокова сделка. Подобно дело има и срещу Огнян Донев
Парите са заради данък от блокова сделка. Подобно дело има и срещу Огнян Донев "Вива Венчърс” ще трябва да плати още 38 млн. лева на държавата заради продажбата на БТК на американците от Ей Ай Джи преди 8 години. Това става ясно от решение номер 8701 на ВАС от октомври. То е окончателно. “Вива Венчърс” приватизира 65% от БТК през 2004 г.

Сидеров и Чуколов с обвинения (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104835

Прокуратурата привлече като обвиняеми депутатите от “Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Те ще отговарят за хулиганство по случая с т.нар. клекшоп на столичната ул. “Г. С. Раковски” от 10 октомври. Това беше първият от серията инциденти, в които бе замесен Сидеров около местните избори.
Под предлог,
Прокуратурата привлече като обвиняеми депутатите от “Атака” Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Те ще отговарят за хулиганство по случая с т.нар. клекшоп на столичната ул. “Г. С. Раковски” от 10 октомври. Това беше първият от серията инциденти, в които бе замесен Сидеров около местните избори. Под предлог,

СДС предлага РБ да има единен кандидат за президент, издигнат след вътрешни избори

http://web.barometar.net/82516/

Съюзът на демократичните сили взе решение и ще предложи на партньорите от Реформаторския блок, формацията да има единен кандидат за президент на изборите догодина. Това заяви след заседание на Националния съвет на синята партия лидерът й и министър на икономиката, Божидар Лукарски. Той допълни, че трябва да бъдат обсъдени механизми за издигането на общ кандидат, като […]

Родителите на Симона: Димитър я заплаши с убийство преди 6 месеца

http://frognews.bg/news_101711/Roditelite-na-Simona-Dimitar-ia-zaplashi-s-ubiistvo-predi-6-mesetsa/

Родителите на Симона са убедени, че Димитър играе роля като се прави на разстроен. Тормозил дъщеря им от много време, защото отказвала да има връзка с него, предаде НТВ.

Еврокомисар стана премиер на Румъния

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104846


Румънският президент Клаус Йоханис назначи за премиер бившия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош, предаде АФП. Назначението бе обявено след консултации с политическите партии за състава на новото правителство.
Чолош е роден на 27 юли 1969 г. в Северозападна Румъния. Бил е министър на земеделието през 2007-2008 г.
Румънският президент Клаус Йоханис назначи за премиер бившия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош, предаде АФП. Назначението бе обявено след консултации с политическите партии за състава на новото правителство. Чолош е роден на 27 юли 1969 г. в Северозападна Румъния. Бил е министър на земеделието през 2007-2008 г.

Христо Григоров от Варна: Бежанската вълна ще продължи да расте, докато не се неутрализира първопричината

http://www.moreto.net/novini.php?n=306088

Българският червен кръст има готовност да подпомогне нови групи бежанци заедно с българските институции. Това заяви днес във Варна председателят на БЧК Христо Григоров, по време на отбелязването на 130-та годишнина от създаването на БЧК – Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Кичка хвърли нова бомба в Къщата

http://petel.bg/Kichka-hvarli-nova-bomba-v-Kashhata__133630

Кичка Бодурова хвърли бомбата в Къщата на"Вип брадър", че никога не имала истинска сватба и дори първия и брак е бил само шест месеца и не...

Директорът на търновския театър подаде оставка

http://offnews.bg/news/n_1/n_589390.html

Христофор Йонов подаде оставка като директор на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново. Като мотив той посочва започналия протест на част от трупата, който проваля спектаклите и води до влошаване на финансовото състояние на театъра. В придружаващото писмо до министъра на културата Йонов споделя, че от 22 октомври малка част от състава на театъра, начело с местните председатели на синдикалните организации, са в ефективни стачни действия, като системно провалят спектакли, връщат зрители, пречат на мнозинството от колегите си да извършват служебните си задължения и с действията си спомагат за допълнително влошаване на финансовото състояние на търновския театър. "Смятам, че стачните действия в МДТ са водени основно от лични мотиви и основната цел на синдикатите от встъпването ми в длъжност е не да подпомагат дейността на институцията, а да обслужват личните интереси на водачите им, кадруват и затрудняват дейността ми като директор. Смятам, че Министерство на културата трябва да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си. Да не се влияе от местните настроения и интриги, като ги поощрявява и търси поводи за наказания и отстраняване на директорите си", посочва Йонов в писмото си. След оставката му Министерството ще назначи временен директор на театъра до провеждането на конкурс за длъжността.

Киев иска ОССЕ да потвърди за изтеглената военна техника от сепаратистите

http://www.cross.bg/izpulnyavat-kiev-potvurdi-1487610.html

/КРОСС/Украинското външно министерство е поискало писмено от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да потвърди, че проруските сепаратисти са изтеглили напълно военната си техника от фронтовата линия в Донбас, както бе договорено в Минск. Това заяви говорителят на украинския Генерален щаб Владислав Селезньов, цитиран от ТАСС. В Минск беше постигнато споразумение за изтеглянето на оръжията с калибър по-малък от 100 мм, както и танковете от линията на контакт в Източна Украйна. Киев също така е заявил намерение да върне своето въоръжение, ако бъде доказано, че сепаратистите не изпълняват договорките. Припомняме, че въпреки готовността и на двете страни в конфликта да изпълняват споразуменията, сраженията продължават, заедно с взаимните обвинения в провокации. Мисията на ОССЕ ще започне наблюдения след 12 ноември, когато според плановете въоръжението и техниката вече трябва да бъдат изтеглени.  

Ген. Чавдар Червенков: Провеждането на КСНС закъсня

http://pik.bg/ген-чавдар-червенков-провеждането-на-кснс-закъсня-news433114.html

Ген. Чавдар Червенков: Провеждането на КСНС закъсня

Провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност закъсня. Това каза за Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш директор на Военното разузнаване и бивш министър на вътрешните работи.

Според него препоръките и задачите, които бяха поставени на заседанието днес, трябваше отдавна да се изпълняват. „По-добре късно, отколкото никога. Според мен този съвет си свърши работата. Очакваме предложенията и препоръките да бъдат изпълнени, с максимална мобилизация и колкото се може по-бързо“, каза генералът. По думите му една от препоръките, които бяха дадени днес, е много деликатна, а именно планът за действие при внезапна бежанска вълна. „Този план трябваше да го имаме и да е трениран.

Второ – трябва да се впрегнат всички сили, да се мобилизират финансовите, моралните и физическите усилия, за да се завърши стената по границата с Турция, независимо от негативните оценки и недоволството. Всички са ни мили, но ние сме си по-мили“, добави ген. Червенков. Бившият директор на военното разузнаване цитира изказването на един мигрант, по отношение на България -„По-добре куче в Германия, отколкото човешко същество в България“.

„Щом така оценяват нашата страната, те не са добре дошли у нас“, категоричен бе генралът. Ген. Чавдар Червенков каза още, че е необходима спешна и много дълбока реформа в сектор „Сигурност“. По думите му предвид рисковете за националната сигурност, оптимизирането дейността на сектора трябва да продължи.

Легенди на спорта вече с „горещ телефон“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104400

Легенди на българския спорт и призьори от големи първенства вече имат осигурени здравни грижи. На тяхно разположение ще има и „горещ“ телефонен номер за спешни нужди. Проектът бе представен от спортния министър Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова и изпълнителният директор на болницата „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков.
Легенди на българския спорт и призьори от големи първенства вече имат осигурени здравни грижи. На тяхно разположение ще има и „горещ“ телефонен номер за спешни нужди. Проектът бе представен от спортния министър Красен Кралев, председателят на БОК Стефка Костадинова и изпълнителният директор на болницата „Св. Анна“ д-р Славчо Близнаков.

Цветанов: КСНС даде възможност да се предположат потенциалните заплахи в предстоящите години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104831

България се намира на геостратегическо място и за това загрижеността, която имаше на КСНС даде възможност да се предположат потенциалните заплахи в предстоящите месеци и години. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в предаването „Още от деня” по БНТ.
България се намира на геостратегическо място и за това загрижеността, която имаше на КСНС даде възможност да се предположат потенциалните заплахи в предстоящите месеци и години. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в предаването „Още от деня” по БНТ.

Павел Христов: Темповете на работа във Варна трябва да се наложат и в останалите общини от областта

http://web.barometar.net/82512/

Бързите темпове на работа, които се постигнаха във Варна през последните 2 години, трябва да се наложат и в останалите общини на територията на областта, както по отношение на обновяването на инфраструктурата, така и на кандидатстването по европейските програми. Това коментира народният представител от ГЕРБ Павел Христов, който през последните два дни се срещна с […]

Credit Suisse: Apple свива производството на iPhone с 10%

http://www.investor.bg/harduer/459/a/credit-suisse-apple-sviva-proizvodstvoto-na-iphone-s-10-205781/

Продължаваме да вярваме, че всяка слабост ще създава атрактивни нива за влизане, смятат от банката

Вижте какво решава кабинетът утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104826

Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 11 ноември, от 10 ч. при следния предварителен дневен:

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ 2020
Внася: министърът на здравеопазването
2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ
Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 11 ноември, от 10 ч. при следния предварителен дневен: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ 2020 Внася: министърът на здравеопазването 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

Петима участници ще се включат в българските финали на "кулиналните оскари" Bocuse d’Or

http://curious.actualno.com/Petima-uchastnici-shte-se-vkluchat-v-bylgarskite-finali-na-kulinalnite-oskari-Bocuse-dOr-news_506782.html

Петима млади готвачи ще се изправят един срещу друг на 11 и 12 ноември в българските финали на „кулинарните оскари“ Bocuse d’Or. Това са Ивета Лукова, курсист в HRC Academy; Петър Атанасов от ресторант „Левента“, гр. Русе; Антонио Иванов от ресторант „Pure Sopharma business towers“; Георги Коевски от „Ландмарк хотел“, град Пловдив и Сали Гюнер Али от ресторант „Опиум“, град Русе. Всеки един участник е подкрепен от свои партньори

Екскомисарят Чолош – новият премиер на Румъния

http://www.cross.bg/ekskomisaryat-cholosh-noviyat-premier-na-rymuniya-1487609.html

/КРОСС/Румънският президент Клаус Йоханис назначи за премиер на страната бившия еврокомисар на земеделието Дачиан Чолош, предаде AFP. Държавният глава обяви назначението след среща с политическите партии. Предстои кандидатурата да бъде одобрена от румънския парламент. Назначението на Чолош идва дни след оставката на премиера Виктор Понта. Той се оттегли след безпрецедентния натиск на масовите антиправителствени протести. Те бяха провокирани от избухването на пожар в нощен клуб в Букурещ. Трагедията причини смъртта на над 40 души. Все още десетки са с опасност за живота.    

Протест със свещи срещу Вартоломей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104544

Вселенският предстоятел получи най-високите държавни почести, след което понижи патриарха ни в екзарх и се скара, че имаме църковна независимост
 Спонтанен мирен протест като бдение със свещи срещу поведението на Вселенския патриарх Вартоломей се състоя снощи пред грандхотел “София”, където той бе отседнал.
Вселенският предстоятел получи най-високите държавни почести, след което понижи патриарха ни в екзарх и се скара, че имаме църковна независимост Спонтанен мирен протест като бдение със свещи срещу поведението на Вселенския патриарх Вартоломей се състоя снощи пред грандхотел “София”, където той бе отседнал.

Цветанов: КСНС даде възможност да се предположат потенциалните заплахи в предстоящите години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104818

България се намира на геостратегическо място и за това загрижеността, която имаше на КСНС даде възможност да се предположат потенциалните заплахи в предстоящите месеци и години. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в предаването „Още от деня” по БНТ.
България се намира на геостратегическо място и за това загрижеността, която имаше на КСНС даде възможност да се предположат потенциалните заплахи в предстоящите месеци и години. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в предаването „Още от деня” по БНТ.

Вижте какво решава кабинетът утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104815

Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 11 ноември, от 10 ч. при следния предварителен дневен:

1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ 2020
Внася: министърът на здравеопазването
2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ
Седмичното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 11 ноември, от 10 ч. при следния предварителен дневен: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ЗДРАВНА СТРАТЕГИЯ 2020 Внася: министърът на здравеопазването 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ

В стил „Джеймс Бонд“ Роналдо се събра със сър Алекс

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104383

Облечен като Джеймс Бонд, футболист №1 в света Кристиано Роналдо се събра отново със своя откривател - сър Алекс Фъргюсън. Няколко пъти двамата се прегръщаха пред фотографите. На „Лестър Скуеър“ в Лондон актуалният кавалер на „Златната топка“ представи своя биографичен филм „Роналдо“. На нея дойде и Жозе Моуриньо, треньорът му в „Реал“ (Мадрид),
Облечен като Джеймс Бонд, футболист №1 в света Кристиано Роналдо се събра отново със своя откривател - сър Алекс Фъргюсън. Няколко пъти двамата се прегръщаха пред фотографите. На „Лестър Скуеър“ в Лондон актуалният кавалер на „Златната топка“ представи своя биографичен филм „Роналдо“. На нея дойде и Жозе Моуриньо, треньорът му в „Реал“ (Мадрид),

Дизелгейт не спря успеха на VW Golf

http://www.investor.bg/novini/444/a/dizelgeit-ne-spria-uspeha-na-vw-golf-205732/

Бестселърът на марката продължава да увеличава продажбите си в Европа

Намаляват малките влогове, но парите по сметки набъбват с още 4.8%

http://www.mediapool.bg/namalyavat-malkite-vlogove-no-parite-po-smetki-nababvat-s-oshte-48-news241655.html

Закриване на малки влогове на домакинствата до 1000 лв. и 2500 лв., сериозен спад на депозитите над 200 хил. лв., но ръст на сложените на сметка пари с още близо 500 млн. лв. в третото тримесечие на 2015 г., отчете БНБ в статистиката си за депозитите и кредитите към края на септември. Така към този отчетен период в депозитни банкови сметки, въпреки спада на лихвите, лежат 57.903 млрд. лв., от които 41.078 млрд. лв. са на домакинствата и нетърговските организации. На годишна база ръстът на парите на влог като цяло е 4.5%, а на средствата на домакинствата – 4.8 на сто . Докато броят на депозитите на гражданите намалява с 6 на сто спрямо година по-рано, влоговете на нефинансовите предприятия нарастват с 2.3 на сто спрямо септември миналата година. От данните се вижда, че най-голям годишен ръст за тримесечието има в броя на депозитите на домакинствата в диапазона между 40 хил. лв. и 200 хил. лв., където средният ръст и на броя влогове и на парите в тях е около 10 на сто. Най-много намалява - с 18.6 на сто, броят на влоговете за 200-500 хил. лв. С близо 11 процента са намалели като численост и депозитите над 1 млн. лв. за физически лица и нетърговски организации спрямо година по-рано, но при нефинансовите институции ръстът е 6.5% на сто, а на парите по тях с 0.5 процента. Кредитирането продължава да се свива и през третото тримесечие. Общо през периода са отпуснати 2.828 млн. заема за 49.4 млрд. лв. или с 9.8 на сто по-малко от година по-рано, но спрямо края на юни 2015 г. има лек ръст от 0.4 процента. При нефинансовите предприятия се наблюдава лек ръст - от 1.6 на сто в броя на отпуснатите заеми края на септември спрямо година по-рано. Като обем обаче също има спад - до 31 млрд. лв. или с 14.2 на сто за година.

Китай очаква увеличение на ражданията с по 3 млн. годишно

http://www.moreto.net/novini.php?n=306109

Китай очаква ръст на ражданията с по около три милиона бебета годишно, след като Пекин премахна политиката за „едно дете”. Това ще добави общо около 30 милиона души към работната сила през 2050 г. Десетилетия на прилагане на строгата политика доведоха до застаряване на населението в страната, както и намалена работна сила в страната.

Смяна на гимназията и след 10-ти клас

http://www.cross.bg/klas-deseti-ychat-1487608.html

/КРОСС/Учениците ще имат възможност да сменят гимназията и след десети клас. Възможно е в този период да се оформи втора кандидат-гимназиална кампания, а причината е фактът, че във втория етап на гимназията се учат основно профилиращи предмети, признаха от МОН пред в. "Стандарт". Съгласно новия училищен закон в единадесети и дванадесети клас учениците учат само шест задължителни предмета - български, математика, два чужди езика, физическо и гражданско образование. По двайсет часа седмично обаче те ще учат профилиращи дисциплини, с които след това ще кандидатстват в университет. Ако учат в професионална гимназия, в тези 20 часа ще изучават предмети, свързани с бъдещата им професия. Проблем обаче възниква, ако ученикът е в град, в чието училище липсва профилът, с който той ще кандидатства. Например училището е с хуманитарен профил, а той желае да кандидатства медицина. В такъв случай след десети клас детето трябва да избере училище, в което се преподава желания от него профил, дори то да е в друг град. Други ученици пък чисто и просто в десети клас се преориентират в избора си или едва тогава решават към коя професия ще се насочат. Те също ще трябва да кандидатстват в друго училище. Заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви, че това не е притеснително, защото на 16 години децата можели да направят дори по-мотивиран и осъзнат избор, отколкото на 14

ЕС да внимава какво си пожела Камерън (или още за капаните в писмото му)

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/11/10/2646695_es_da_vnimava_kakvo_si_pojela_kamerun_ili_oshte_za/?ref=rss


Във вторник британският премиер Дейвид Камерън изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което формулира четири искания за реформи в ЕС. Така официално бе поставено началото на преговори, които могат да доведат не само до излизане на Великобритания от блока, но и до съществена промяна в самия съюз.

Дейвид Камерън се надява британците да подкрепят оставането на страната в ЕС, ако той успее да договори отстъпки, които да направят членството на страната още...

Радева: Хората не са в състояние да отстояват демокрацията в България

http://pik.bg/радева-хората-не-са-в-състояние-да-отстояват-демокрацията-в-българия-news433108.html

Радева: Хората не са в състояние да отстояват демокрацията в България

Хората не са способни да отстояват демокрацията в България. Не случайно те твърдят, че тя е заплашена, каза социологът Мира Радева в ефира на БНТ.

Според мен няма опасност за демокрацията, имаме си прилични закони и конституция, прилични институции, опасността е само в нас, каза режисьорът Нидал Алгафари.

Отправната точка на всеки трябва да е добрината и човещината, ако изгубим това ние ще се провалим. Трудно е да се отстоява тази идея, но това е битка, която е важно да спечелим. България може да даде много за справянето с бежанската криза, каза Мира Радева. Саудитска арабия плаща на терористи да върлуват в Сирия. Те се опитват да влияят на ситуацията в Близкия Изток. Лошо е, че руснаците бомбардират в Сирия, защото те пускат бомби срещу умерената опозиция, каза Алгафари.

Режимът в Сирия създаде много проблеми, след това се включиха великите сили и дадоха оръжия на мирните протестиращи, каза Нидал Алгафари. Няма бежанци, а имигранти. Те търсят по-добър живот в Европа, а не бягат от войната, сигурен е режисьорът.

Природата не търпи празни места, мигрантите са част от нашия свят, не може едни богати да си седят удобно в уреден остров, той просто ще бъде залят, категорична е Мира Радева. базисният проблем на българското общество е липса на доверие. Като си в Швеция виждаш любов, а в България омраза, категорична е тя.

Постоянно прехвърляме вината на някой друг, а за да се изгради една демократична държава е нужно базисно доверие. Ние сме в омагьосан кръг, категорична е Радева.

Проблемът на нашето общество, е че гледаме в канчето на другите. Вижте как има хора, които се нахвърлиха срещу полицаите, нека сме малко по-социални, каза Алгафари.

 

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, пред “Труд”: Необходими са закони, които да ограничат сивия сектор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104763

 Малките обекти за дестилиране ощетяват държавата със 100 млн. лева на година и въобще не става дума за домашната ракия

- Г-н Иванов, в Народното събрание тече обсъждането на промените в данъчното законодателство, предстои и сериозният дебат какъв трябва да бъде бюджетът на държавата през 2016 г. Кои са основните предизвикателства пред Бюджет
Малките обекти за дестилиране ощетяват държавата със 100 млн. лева на година и въобще не става дума за домашната ракия - Г-н Иванов, в Народното събрание тече обсъждането на промените в данъчното законодателство, предстои и сериозният дебат какъв трябва да бъде бюджетът на държавата през 2016 г. Кои са основните предизвикателства пред Бюджет

Почина фенът на "Междузвездни войни", който гледа Епизод VII месец преди премиерата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104805

32-годишният Даниел Флийтууд от американския щат Тескас почина пет дни след като получи привилегията да гледа филма „Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда”, месец преди официалната му премиера. Фенът на поредицата беше болен от неизлечима форма на рак, предава "Дейли мейл".
Заради заболяването си младият мъж от Тексас се опасявал,
32-годишният Даниел Флийтууд от американския щат Тескас почина пет дни след като получи привилегията да гледа филма „Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда”, месец преди официалната му премиера. Фенът на поредицата беше болен от неизлечима форма на рак, предава "Дейли мейл". Заради заболяването си младият мъж от Тексас се опасявал,

Почина фенът на "Междузвездни войни", който гледа Епизод VII месец преди премиерата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104781

32-годишният Даниел Флийтууд от американския щат Тескас почина пет дни след като получи привилегията да гледа филма „Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда”, месец преди официалната му премиера. Фенът на поредицата беше болен от неизлечима форма на рак, предава
32-годишният Даниел Флийтууд от американския щат Тескас почина пет дни след като получи привилегията да гледа филма „Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда”, месец преди официалната му премиера. Фенът на поредицата беше болен от неизлечима форма на рак, предава "Дейли мейл". Заради заболяването си младият мъж от Тексас се опасявал,

Дъщерите на Путин – между науката, политиката и олигарсите

http://offnews.bg/news/n_1/n_589357.html

Руският президент Владимир Путин е обществена фигура и доста често се намира в светлината на прожекторите. Това обаче не може да се каже за дъщерите му, за които не се знае почти нищо и дори не могат лесно да бъдат открити техни снимки.  В руските и чуждите медии периодично се появява информация за тях, която обаче никога не бива потвърдена официално от Кремъл или от самия Путин.  Путин има две дъщери - Мария и Катерина. През 2011 г. Путин каза пред руска телевизия, че Катерина е завършила Източни науки, като е специализирала японски език и история. Друго почти не се знаеше за малката дъщеря на Путин, докато руският блогър Олег Кашин не съобщи през януари, че Катерина използва фамилията Тихонова – каквото е второто име на баба си Екатерина Тихоновна Шкребньова, пише Reuters . Информацията, че Катерина е дъщеря на Путин, е потвърдена още от зам.-председателя на Газпромбанк Андрей Акимов и от други двама високопоставени източници. Катерина Тихонова е омъжена за Кирил Шамалов, син на дългогодишния приятел на руския президент Николай Шаламов. Тихонова и Шамалов притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин – Генадий Тимченко, твърдят финансови анализатори. Двойката притежава още вила в Биариц, Франция, която се оценява на около 3,7 млн. долара, също купена от Тимченко. Къщата е с площ 300 квадратни метра и има двор от 2000 квадратни метра. Катерина се занимава активно и със спорт – тя е състезател по акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и партньорът ѝ стават пети на Световното първенство в Швейцария. Катерина има освен това процъфтяваща кариера в Московския държавен университет (МГУ), управлява и финансирани с държавни средства проекти в университета. Според Reuters официални документи сочат, че Катерина Тихонова е подписала договори за няколко милиона, като ръководени от нея организации са се занимавали с дейности в университета. Няма индикации, че тя е спечелила лично от тези договори. Тихонова е на ръководна длъжност в университета и е помогнала при ръководенето на проект за разширяване на кампуса си за 1,7 млрд. долара. От 2013 г. насам една от ръководените от Катерина Тихонова организации е спечелила договори на стойност 182 млн. рубли (2,8 млн. долара) с държавните компании Роснефт, Росатом и Транснефт. Според Reuters 8 от всички 10 договора (предимно за изследвания в университета) са подписани без провеждане на търг. Официални съветници на Катерина в МГУ са петима души от близкото обкръжение на Путин, в това число двама бивши офицери от КГБ, с които е служил през 80-те години на миналия век в Дрезден. Катерина и Мария като малки Голямата дъщеря на Путин Мария също е свързана с МГУ. Тя обаче успява да остане извън светилната на прожекторите дори повече от сестра си, пише Reuters, като допълва, че от медията дори не са успели да намерят нейна скорошна фотография.  Мария е завършила Медицинския факултет и се занимава с ендокринология, става ясно от публични документи. Според западни медии тя е омъжена за холандски бизнесмен, работил в Газпромбанк. Някои от тях твърдят, че тя за известно време е живяла в Холандия, но информацията остава непотвърдена. По-рано тази година Владимир Путин обяви, че и двете му дъщери живеят в Москва, без да даде повече подробности. Мария използва фамилията на съпруга си Фаасен. С това име тя е позната и в академичните среди – занимава се с биомедицина, като специализира в областта на ендокринологията. Катерина, Мария и Кирил Шаламов са отказали да коментират изнесените данни. Медията се е обърнала и към Кремъл за коментар, откъдето отговарят, че „нямат информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, академичната дейност, участието в проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова или другите лица, посочени в писмото“. От Московския държавен университет също са отказали информация, като са подчертали, че нямат информация за личния живот на служителите си. Богатството, държавните бизнес сделки, френската вила и олигархичните връзки дават един от редките погледи върху живота на децата на Путин, които много рядко се появяват в медиите. В близкия кръг на Путин са още Борис Ковалчук, син на най-големия акционер в Банката на Русия и близък сътрудник на Путин, Юрий Ковалчук; Глеб Франк, син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг, син на милиардера и бивш партньор по джудо на Путин Аркадий Ротенберг и др. Това е напълно нормално в днешна Русия. Бордовете на директорите на държавните банки са оглавявани от деца на членове на службите за сигурност, които не са навършили дори 30 години. Опасността е в това, че скоро всички ключови ресурси ще се окажат в ръцете на между 5 и 7 семейства, казва в интервю за Reuters опозиционерът Алексей Навални.

Вигенин: Посещението на Вартоломей бе странно, поведението му - недопустимо

http://www.cross.bg/vigenin-patriarh-vartolomeii-1487607.html

/КРОСС/Поведението на вселенския патриарх в България беше недопустимо. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин, след като Вартоломей предизвика скандал с искането си за връщане на църковни светини на Гърция. „По отношение на Вартоломей трябва да кажем, че категорично не е в неговите правомощия да коментира въпроси на отношенията на България и Гърция", посочи той. Според него с действията си вселенският патриарх е демонстрирал неуважение към българския патриарх и българската църква и това посещение ще се отрази на бъдещите активности на БПЦ. По думите му цялото посещение на патриарха у нас е било „доста странно", като то не е било съгласувано с българския патриарх Неофит, който е трябвало „да действа в движение". Вигенин атакува и президента Росен Плевнелиев, който връчи орден „Стара планина" на Вартоломей. По думите му държавният глава е действал без решение на Министерски съвет. „Можем да се върнем назад във времето, когато се опитах да въведа известен ред - този ред беше нарушен веднага, след като нашето правителство падна. Този орден се раздава за щяло и за не щяло", коментира бившият министър. По отношение на провелия се днес КСНС, Кристиан Вигенин отбеляза, че консултативният съвет се е събрал „по много обща тема" и са били казани „доста общи приказки". Според него ЕС все още не може да погледне сериозно на бежанския проблем

Директорът на театъра във Велико Търново подаде оставка под натиск на стачкуващи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104793

Христофор Йонов подаде оставка като директор на МДТ
Христофор Йонов подаде оставка като директор на МДТ "Констатин Кисимов", съобщиха от пресцентъра на културната институция. Тя идва след ефективна стачка на актьорите, които смятат, че Йонов е виновен за натрупаните задължения от над 630 000 лв. задължения и финансовия колапс на театъра. В придружаващото писмо до министъра на културата Йонов от

Киев иска ОССЕ да потвърди за изтеглената военна техника от сепаратистите

http://news.ibox.bg/news/id_796106279

Мисията на ОССЕ ще започне наблюдения след 12 ноември, когато според плановете въоръжението и техниката вече трябва да бъдат изтеглени

Проверяват полицаи за насилие над преподавател във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104786

Незабавна проверка по повод тиражирани в медиите твърдения на университетски преподавател за полицейско насилие, е разпоредил шефът на Областната дирекция на МВР в Търново Димитър Машов.
Незабавна проверка по повод тиражирани в медиите твърдения на университетски преподавател за полицейско насилие, е разпоредил шефът на Областната дирекция на МВР в Търново Димитър Машов. "До един месец ще имаме конкретни резултати, когято изясним ситуацията ще мога да коментирам. Не искам да вземам страна, но преподавателят се е явявал и в съда,

Бежанец: По-добре куче в Германия, отколкото човек в България (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104785


План на Берлин разпределя имигрантите на Балканите

“По-добре куче тук, отколкото човек в България”, е написал сирийски бежанец в молбата си за убежище в Германия, писа вчера в. “Ди велт”.
Написаното е било цитирано от немския съдия, който разглеждал молбата за убежище. Той даде пример и с друга молба, в която се посочва,
План на Берлин разпределя имигрантите на Балканите “По-добре куче тук, отколкото човек в България”, е написал сирийски бежанец в молбата си за убежище в Германия, писа вчера в. “Ди велт”. Написаното е било цитирано от немския съдия, който разглеждал молбата за убежище. Той даде пример и с друга молба, в която се посочва,

Европейските индекси затвориха в различни посоки

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskite-indeksi-zatvoriha-v-razlichni-posoki-205782/

Инвеститорите анализираха новите данни от Китай и се фокусираха върху междинните финансови отчети и петрола

Тежка катастрофа с пострадал в Русе

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhka-katastrofa-s-postradal-v-ruse-6045219

Инцидентът е станал в едното платно по международния булевард „България“

Йоло Денев реши да протестира пред ЦИК

http://www.cross.bg/iiolo-denev-reshi-da-protestira-pred-tzik-1487606.html

/КРОСС/Вечният протестиращ Йоло Денев и още двама си спретнаха мини рок протест в триъгълника на властта. Те са сложили на стълбите пред централния вход на ЦИК надписи в бяло, зелено и червено „Да спрем мафиотизацията на България". „Купонджиите" са донесли и мощна тонколона, от която яко гърми класически рок. Протестът е охраняван от един служител на реда, а няколко полицейски коли и кола на жандармерията са отстрани в „бойна" готовност, ако гражданското недоволство на рок протестърите се радикализира. В същото това време пред президентството се е събрала доста по-солидна група от около 30-40 туристи, на които протестиращите предоставиха и друга атракция на българската столица.  

5,7 по Рихтер разлюля Чили

http://petel.bg/5-7-po-Rihter-razlyulya-CHili__133629

Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано в северната част на Чили, съобщи ТАСС и 24 часа. Епицентърът на труса е бил...

Даниел Смилов: След вота няма "нова политическа реалност", затова някой опита да я създаде с полицейски "пуч"

http://www.mediapool.bg/daniel-smilov-sled-vota-nyama-nova-politicheska-realnost-zatova-nyakoi-opita-da-ya-sazdade-s-politseiski-puch-news241654.html

"Този протест показва, че определени сили имат интерес от цялостна дестабилизация на страната. Това са главно тези, които искат преориентация към Русия, и тези, които се страхуват, че вече трудно ще дойдат на власт – като управляващи или като балансьор – чрез избори. Заедно тези два лагера имат изгода от дестабилизация, която да разбърка наново политическия пасианс", казва политологът Даниел Смилов пред Mediapool. Очаквано ли бе, според вас, правителството да капитулира пред полицаите и да се откаже от всички бюджетни мерки за силовия сектор? Ситуацията не е еднозначна – не бих я приел като капитулация. Имаме случай на умишлена ескалация на уж синдикални искания и превръщането им в политически. Ясно е, че това, което изкара полицаите толкова масово на улицата не са техните привилегии- ако беше само за тях, протестът трябваше да утихне, когато стана ясно, че тези привилегии няма да се отнемат на всички вече назначени. Продължаването на протеста показва, че целите му са други – чисто политически. В този смисъл, отлагането на бюджетния спор може да се приеме и като опит да се неутрализира политическия елемент на протеста. Това е важно, защото е изключително лош прецедент МВР да се политизира по този начин. Подобни протести са на ръба на закона. МВР няма право на стачки и личният му състав трябва да е на разположение по всяко време – неподчинението в такава йерархична институция прилича на пуч и това е първият много важен проблем, с който ръководството трябва да се справи. Събитията обаче ясно показаха, че МВР има много сериозна нужда от реформа, за да е ефективно. В този смисъл мисля, че говорим за временно забавяне на реформата. Може ли от развоя на тези събития да се направи по-генерален извод как се управлява държавата? Този протест показва, че определени сили имат интерес от цялостна дестабилизация на страната. Това са главно тези, които искат преориентация към Русия, и тези, които се страхуват, че вече трудно ще дойдат на власт – като управляващи или като балансьор – чрез избори. Заедно тези два лагера имат изгода от дестабилизация, която да разбърка наново политическия пасианс. Смятате ли, че волята за реформи в даден сектор е до първия протест? Отстъплението на правителството е лош прецедент. Всяка реформа, обаче, изисква и голяма доза обществена енергия. Ако обществото остане безразлично към блокирания на реформи от този тип, резултатът за всички ще е негативен. За да успее това правителство, всички заедно и еднозначно трябва да застанат зад реформите, начело с министър-председателя. Ако това не стане, шансът да се прокарат смислени политики силно намалява. В този смисъл, необходими са повече кураж и лидерство. Какво предвиждате, че ще се случи занапред в сектор "Сигурност"? Всичко зависи от персоналната политика в сектора. Ако министър Бъчварова е отстранена, бих казал, че статуквото е победило и "пучът“ е успял. Защото става дума точно за това – опит за отстраняване на неудобни министри. Има ли според вас противоборство между бившото ръководство на министерството в лицето на Цветан Цветанов и настоящото в лицето на Бъчварова? Може ли подобен сценарий да се развива без участието на Борисов, или самото управление до момента изключва вариант, в който текстовете са прокарани без знанието на премиера? Цветан Цветанов ясно заяви своята позиция, която съвпадна напълно с тази на ДПС. Дали това е театър със знанието на Борисов – не знам. По-скоро смятам, че Борисов все още живее с идеята, че по всички въпроси може да остане арбитър – да е над всеки спор, да има последната дума по него. В крайна сметка, обаче, в политиката такава запазена роля на арбитър няма. Всеки трябва да се идентифицира, да вземе страна. И на Борисов това ще му се налага все по-често. Изчакването, амбивалентността, оставянето на отворени врати навсякъде вече започва да играе срещу самия Борисов. Просто казано, лидерството му е подложено на изпитание. Каква е вашата прогноза - ще има ли изобщо реформа в сектор "Сигурност"? Тя е неизбежна. Имаме огромен брой служители и голямо обществено неудоволетворение от свършената от тях работа. Това е ситуация, която не може да бъде удържана дълго време. Има ли възможност подобен сценарий да се организира от ГЕРБ, за да се предизвикат бързи избори, каквито сюжети се появиха в публичното пространство? Не мисля, че Борисов има някакъв политически интерес да отива сега на нови избори. За всички това ще е отстъпление, неоправдано от политическата ситуация. И реверанс към ДПС, които единствени продължават да настояват за "реформатиране“ на властта. Т.е., ГЕРБ рискува да получи по-малко гласове на едни избори и да трябва да се съобразява отново с коалиционни партньори. А ДПС продължава да е неприемлив за голяма част дори от електората на ГЕРБ. Тъй като липсва политическа логика в отиването към нови избори, ако това стане, ще е сигнал за действието на непублични фактори. Ясно ли е, според вас, кой взема решенията в кабинета и как се стига до тези решения, които често изглеждат като стихийни? Логиката досега е следната: инициативи от министрите - арбитраж от Борисов. В един момент, обаче, той трябва да застане еднозначно зад предложенията на правителството. И по съдебната реформа, и в МВР, и в енергетиката… Този момент вече е настъпил и арбитражната логика става все по-неработеща. Може ли правителство с подобен профил да бъде стабилно? Правителство от четири партии е по-нестабилно от еднопартийни правителства. Настоящото е по-стабилно от предходното и от вероятно ново правителство след едни неочаквани предсрочни избори. А и да не забравяме, че цената на по-малката стабилност понякога е по-голяма легитимност. Например, едно правителство от ГЕРБ и ДПС сигурно би било по-стабилно математически, но просто не е легитимно – не е приемливо за мнозинството от хората. До каква степен "бунтът" е контролиран и до каква спонтанен? Според мен има много сили, които се опитват да се възползват от "бунта“. Като цяло не смятам, че полицаите биха излезли на протест, без да са окуражени от техни началници на определено ниво. Кой и как си говори с тези началници – не знам. Случаен ли бе моментът - веднага след изборите? Не е. Стана ясно, че "нова политическа реалност“ след изборите няма. Затова някой се опитва да я създаде с полицейски "пуч“. Какви изводи се наложиха за основните политически играчи от местните изборите? Като цяло - препотвърждаване на разположението на силите. В средносрочен план изглежда невъзможно БСП и ДПС да спечелят срещу дясноцентристка коалиция на избори. Затова е и паниката в някои политически среди.

На 96 г. почина бившият канцлер Хелмут Шмид (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104775

На 96 г. почина бившият канцлер на Германия Хелмут Шмид. Социалдемократът бе смятан за един от най-брилянтните политически умове на страната, която управлява 8 години от 1974 до 1982 г.
Още по времето на предшественика си Вили Бранд той в качеството си на финансов и вътрешен министър се очертава като един от най-големите политически експерти по
На 96 г. почина бившият канцлер на Германия Хелмут Шмид. Социалдемократът бе смятан за един от най-брилянтните политически умове на страната, която управлява 8 години от 1974 до 1982 г. Още по времето на предшественика си Вили Бранд той в качеството си на финансов и вътрешен министър се очертава като един от най-големите политически експерти по

След триумф в Испания Варненската опера с покана и за 2016 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=306102

След триумфален успех в Испания Варненската опера получи покана за гастрол и през 2016 година. Спектаклите на „Травиата” и „Тоска” на 6 и 7 ноември, под диригентството на доайена на българските диригенти маестро Борислав Иванов, вдигнаха на крака прочутата зала “Auditorium” в Палма де Майорка, съобщиха от Операта за Moreto.

Руското външно министерство: За САЩ Сирия е проблем на лидерството

http://asia.actualno.com/Ruskoto-vynshno-ministerstvo-Za-SASht-Sirija-e-problem-na-liderstvoto-news_506779.html

Близкият изток може и да не в състояние да понесе още една черна дупка, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за вестник „Комсомолская правда“, цитирано от БГНЕС. По думите й поредната силова операция за смяна на властта в Близкия изток не само ще попречи на борбата срещу тероризма и ще сложи край на сирийската държавност, „но и ще стане опасна брънка от разрушителната верига от събития в региона“. Именно затова Русия настоява за съх

Шофьор на градския транспорт в Пловдив опита да набие безуспешно нарушител

http://plovdiv.actualno.com/Shofior-na-gradskija-transport-v-Plovdiv-opita-da-nabie-bezuspeshno-narushitel--news_506780.html

Спрял на автобусна спирка шофьор бе нападнат тази вечер от шофьор от градския транспорт по линия 4 в Пловдив. Инцидентът стана в жилищен район Тракия, на първото кръстовище след Мебелна къща, предаде БГНЕС. Колата е била спряла в района на спирката, точно пред магазин за хранителни стоки. Водачът е бил в нея, спътничката му пазарувае. Очевидно изнервен от задръстванията в центъра, шофьорът на автобуса, пълен с пътници, не се задоволи със звуков сигнал, а отвори вратата и от стълбите с няколко р

Русия: Предателство на египтяни свали еърбъса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104739

Причината за трагедията с руския самолет на Синайския полуостров е предателство в египетските тайни служби, твърди висш руски служител, цитиран от в. “Комерсант”.
Затова следователите на катастрофата, в която загинаха 224 души, проверяват информацията, че на борда на еърбъса са били допуснати външни лица преди полета.
Причината за трагедията с руския самолет на Синайския полуостров е предателство в египетските тайни служби, твърди висш руски служител, цитиран от в. “Комерсант”. Затова следователите на катастрофата, в която загинаха 224 души, проверяват информацията, че на борда на еърбъса са били допуснати външни лица преди полета.

Цветанов за протестите на МВР: Не биваше да се стига до тази конфликтна ситуация

http://pik.bg/цветанов-за-протестите-на-мвр-не-биваше-да-се-стига-до-тази-конфликтна-ситуация-news433105.html

Цветанов за протестите на МВР: Не биваше да се стига до тази конфликтна ситуация

В политиката, ако си искрен и всеотдаен, можеш да изпиташ удовлетворение. Това заяви в предаването "Още от деня" Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Той коментира темата за проведения Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Президентът Росен Плевнелиев охарактеризира всички теми и дискусии, които се проведоха днес. Коментирахме евентуалните заплахи за сигурността на България. На всички е ясно, че конфликта в Близкия Изток няма да приключи в следващите няколко месеца. Всички се обединихме около тезата, че българските институции трябва да бъдат подкрепени. Ние сме изключително активни в комуникациите си със съседните държави. България е много загрижена за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани.

Необходимо е едно силно и ясно партньорство с държавите от ЕС и НАТО, категоричен беше Цветанов. Не трябваше да се стига до конфликтната ситуация със служителите на МВР. Предпочитам да не коментирам темата, защото в медиите нещата се интерпретират различно и се създават погрешни внушения. На днешното заседание на вътрешната комисия в парламента се разбрахме, че всички мерки за реформа на МВР трябва да се обсъждат и коментират. Трябва да успокоим системата. Много са тези, които се изказват за реформите в МВР, но когато задам конкретни въпроси, те мълчат, разкри бившият вътрешен министър. Всяка една предизборна кампания води до вдигане на градуса на напрежението.

 



Проф. Танев омекна за новите учебни планове: Всичко подлежи на обсъждане и промени

http://pik.bg/проф-танев-омекна-за-новите-учебни-планове-всичко-подлежи-на-обсъждане-и-промени-news433104.html

Проф. Танев омекна за новите учебни планове: Всичко подлежи на обсъждане и промени

За новата учебна програма се говори отдавна. В момента се работи по всички направления, нещо, което не се случва на маса мои предшественици. Успяхме да се справим добре с Брюксел и за следващите седем години ще ни бъдат отпуснати повече от 1,7 млрд. евросредства. Това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви министърът на образованието Тодор Танев.

Той коментира новите учебни планове, според които историята, географията, биологията и химията отпадат от обучението в 11-и и 12-и клас. Също така, новите планове предвиждат намаляване на задължителния първи чужд език в гиманзиите. Още не съм взел решение дали новите учебни стандарти ще тръгнат, с изключение на тези за 1-и и 5-и клас. Ще проведем разговори с политиците, обществеността и ще вземем решение. Часовете по български език ще се увеличат за 11-и и 12-и клас.

Същото важи и за математиката. Там увеличението ще е с 90 часа. Опитваме се да поддържаме логиката на новия Закон за образованието, според който 11-и и 12-и клас ще са за профилиране. Историята няма да я има в тези класове, но ще бъде компенсирана в първия прогимназиален клас. Там също ще има увеличение на часовете по този предмет. Това е едно предложение, което подлежи на обсъждане и промени, поясни проф. Танев, след като водещата Цветанка Ризова го призова отпадането на историята в горните класове да не се осъществява. Логиката за намаляването на часовете по първи чужд език е, че в подготвителния клас имат по 18 часа седмично.

Целта е часовете да се разпределят равномерно във всички етапи на гимназиалния клас. Говоря за езиковите гимназии. Да се говори за намаляване на часовете е малко пресилено.

Разговарял съм с почти всички директори на езикови гимназии и те са съгласни. Ако някой дойде при мен, и каже: Не трябва да бъде така, аз съм готов да разговаряме отново. Всички тези предложения подлежат на обсъждане.

Трябва да има диалог, но без нервност и предубеденост. Не трябва да има прибързване с отпечатването на новите учебници, каза още Танев. По долу може да видите таблици с предложенията за нов учебен план, както и сегашния учебен план.

 

Уорън Бъфет загуби $ 2 млрд.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104764


Уорън Бъфет загуби $ 2 млрд. от инвестиции в акции на Ай Би Ем, съобщи Си Ен Ен.
За последните 4 години милиардерът купи акции на технологичната компания за 13 млрд. долара. Бъфет започна да купува акциите през 2011 г., когато цените им бяха на дъното. В началото на 2013 г. те поскъпнаха до рекорден максимум, но след това започнаха да губят.
Уорън Бъфет загуби $ 2 млрд. от инвестиции в акции на Ай Би Ем, съобщи Си Ен Ен. За последните 4 години милиардерът купи акции на технологичната компания за 13 млрд. долара. Бъфет започна да купува акциите през 2011 г., когато цените им бяха на дъното. В началото на 2013 г. те поскъпнаха до рекорден максимум, но след това започнаха да губят.

Русия има оръжия, способни да преодоляват всякакво ПРО, предупреди Путин

http://www.cross.bg/pytin-sistemi-otbrana-1487605.html

/КРОСС/Руските компании от военнопромишления комплекс са разработили и успешно тествали редица съвременни оръжейни системи, способни да преодоляват всякаква противоракетна защита (ПРО). Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от руски медии. Руския ще засили своя стратегически ядрен потенциал в отговор на разполагането на системи за противоракетна отбрана от страна на САЩ, подчертал още Путин. „Русия ще предприеме необходимите ответни мерки за укрепване на капацитета на своите стратегически ядрени сили. Ние ще работим върху нашата система за противоракетна отбрана. Първоначално, както посочвахме многократно, ние ще работим върху ударните системи, способни да преодоляват всякакви противоракетна отбрана", изтъкнал Путин на среща, на която се е обсъждала ситуацията в руския военнопромишлен комплекс. Руският държавен глава добавил, че позоваванията на заплахите, породени от ядрените програми на Иран и Северна Корея, прикривали истинските намерения на Вашингтон за постигане на военно превъзходство. „Заплахите от иранските и севернокорейските ядрени ракети просто прикриват истинските планове (на САЩ). Тяхната истинска цел е да се неутрализира стратегическия ядрен потенциал на другите ядрени държави - с изключение на САЩ и техните съюзници - включително Русия на първо място", подчертал още Путин

Българската банка за развитие спазва всички правила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104750

Позиция на ръководството на ББР АД във връзка с медийни публикации
По повод зачестилите медийни публикации и изяви на публични личности, съдържащи директно внушение за нередности в дейността на „Българска банка за развитие“ АД и ползващи недопустими за банката квалификации, считаме за наложително да предоставим следния кратък коментар: 
Общата
Позиция на ръководството на ББР АД във връзка с медийни публикации По повод зачестилите медийни публикации и изяви на публични личности, съдържащи директно внушение за нередности в дейността на „Българска банка за развитие“ АД и ползващи недопустими за банката квалификации, считаме за наложително да предоставим следния кратък коментар: Общата

Societe Generale листва 20% от Amundi

http://www.investor.bg/evropa/334/a/societe-generale-listva-20-ot-amundi-205780/

Книжата на дъщерното дружество на банката за управление на активи ще дебютират на борсата в Париж на 12 ноември

Вигенин: Посещението на Вартоломей бе странно, поведението му - недопустимо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104748

Поведението на вселенския патриарх в България беше недопустимо. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин, след като Вартоломей предизвика скандал с искането си за връщане на църковни светини на Гърция.
„По отношение на Вартоломей трябва да кажем, че категорично не е в неговите правомощия да коментира въпроси на
Поведението на вселенския патриарх в България беше недопустимо. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин, след като Вартоломей предизвика скандал с искането си за връщане на църковни светини на Гърция. „По отношение на Вартоломей трябва да кажем, че категорично не е в неговите правомощия да коментира въпроси на

Откриха тайнствени кухини в Хеопсовата пирамида

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104741


Температурни аномалии са открити в Хеопсовата и Хефреновата пирамиди в Гиза. Според проучващия екип това може да са тайни помещения, недокоснати през вековете, съобщиха световните медии.
Учените се натъкнали на същото явление и в Наклонената и Червената пирамиди в Дашур.
С термални камери изследователите засекли разлика в температурата на
Температурни аномалии са открити в Хеопсовата и Хефреновата пирамиди в Гиза. Според проучващия екип това може да са тайни помещения, недокоснати през вековете, съобщиха световните медии. Учените се натъкнали на същото явление и в Наклонената и Червената пирамиди в Дашур. С термални камери изследователите засекли разлика в температурата на

Предимствата на втория брак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103339

Изхвърлете предразсъдъците и признайте, че някои повторения си имат своите предимства. Вторият брак също. Той предлага неща, за които първото ходене до олтара изобщо не се е сетило. Понякога предлага повече щастие, отколкото може да поберете в себе си.  Взимате различни решения Със сигурност при втория си брак не се спирате на законна половинка,
Изхвърлете предразсъдъците и признайте, че някои повторения си имат своите предимства. Вторият брак също. Той предлага неща, за които първото ходене до олтара изобщо не се е сетило. Понякога предлага повече щастие, отколкото може да поберете в себе си. Взимате различни решения Със сигурност при втория си брак не се спирате на законна половинка,

Вигенин: Посещението на Вартоломей бе странно, поведението му - недопустимо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104735

Поведението на вселенския патриарх в България беше недопустимо. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин, след като Вартоломей предизвика скандал с искането си за връщане на църковни светини на Гърция.
„По отношение на Вартоломей трябва да кажем, че категорично не е в неговите правомощия да коментира въпроси на
Поведението на вселенския патриарх в България беше недопустимо. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин, след като Вартоломей предизвика скандал с искането си за връщане на църковни светини на Гърция. „По отношение на Вартоломей трябва да кажем, че категорично не е в неговите правомощия да коментира въпроси на

Амнистия за Мариян Огнянов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104393

Мариян Огнянов бе върнат в състава на „Ботев“ след уволнението на словенския треньор Ермин Шиляк и помощника му Санди Сейдиновски. Крилото се включи с огромно желание в тренировката на „канарчетата“. До назначаването на нов треньор „Ботев“ ще бъде воден от имащите лиценз „Про“ Николай Киров и Светослав Гърков,
Мариян Огнянов бе върнат в състава на „Ботев“ след уволнението на словенския треньор Ермин Шиляк и помощника му Санди Сейдиновски. Крилото се включи с огромно желание в тренировката на „канарчетата“. До назначаването на нов треньор „Ботев“ ще бъде воден от имащите лиценз „Про“ Николай Киров и Светослав Гърков,

Новините от деня, вторник, 10 ноември

http://econ.bg/Новини/Новините-от-деня-вторник-10-ноември_l.a_i.703566_at.1.html

885 лв. е средната брутна месечна заплата за септември 858 лв. е средната брутна месечна заплата за месец юли. За август тя е 858 лв., а за...

Осем моста в София чакат ремонт до края на годината

http://www.cross.bg/fandukova-sofiya-mosta-1487604.html

/КРОСС/Осем моста в София са в лошо състояние и трябва да бъдат ремонтирани до края на годината. Ремонтите са по програмата на Столичната община за ремонт на общо 21 съоръжения, на стойност 7 млн. лева. По нея вече са ремонтирани 13 моста, отчете кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Днес тя провери на място реконструкцията на моста при бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "6-и септември". Преди три дни започна ремонтът на съоръжението при ул. "Г. С. Раковски", а до края на годината мостовете трябва да бъдат готови, каза кметът. Йорданка Фандъкова съобщи още, че до края 2015 г. общината има готовност да започне изграждането на кръстовището на две нива на бул. "България" и бул. "Акад. Иван Гешов". Тя вече е възложила там да бъде направена нова организация на движението, а проектът отново да бъде представен пред медиите. Срещу плановете за изграждане на кръстовището се обявиха граждански организации и живеещи в района, бе организиран протест, а "Спаси София" поиска оставката на главния архитект Петър Диков. "Това кръстовище е много необходимо, защото движението е много натоварено, всеки ден минавам от там и опашките са огромни", обясни днес Фандъкова. Проектът предвижда там да бъде изградено кръгово кръстовище на второто ниво и светофар за преминаване на трамваите на първо ниво

"Булгаргаз" предлага синьото гориво да поевтинее от Нова година

http://pik.bg/булгаргаз-предлага-синьото-гориво-да-поевтинее-от-нова-година-news433102.html

"Булгаргаз" предлага синьото гориво да поевтинее от Нова година

"Булгаргаз" предлага поевтиняване на природния газ за първото тримесечие на 2016 г. с 1,63 на сто спрямо действащата през последното тримесечие на 2015 г. цена.

Това се посочва в съобщение на държавното газово дружество. Прогнозната цена на газа за първото тримесечие на 2016 г. е 408,45 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС, като намалението е 6,75 лева за 1000 куб. метра в сравнение с настоящата стойност на синьото гориво. "Булгаргаз" не планира поскъпване на газа от 1 януари Предложението за поевтиняване се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през първото тримесечие на 2016 г.

Окончателното предложение на "Булгаргаз" ЕАД за цена на природния газ за първото тримесечие на 2016 г. ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 декември 2015 г.

"Няма как да приемем в Германия и семействата на бежанците"

http://offnews.bg/news/n_1/n_589377.html

Няма как да съберем бежанците, пристигнали в Германия, със семействата им в родните им страни. Това обяви говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт.  Властите вече работят с пълен капацитет, за да регистрират хората, които вече са в Германия. Когато се погледне реално на нещата, за всеки е ясно, че събирането на семействата е невъзможно при тези условия, подчерта той.  Говорителят на Меркел каза още, че германските закони за бежанците няма да бъдат променяни.  Коментарът му идва, след като вътрешният министър Томас де Мезиер заяви, че мигрантите, търсещи убежище, ще получават вече "субсидиарна защита", а не бежански статут. Така мигрантите ще имат право да останат в страната една година, а семействата на получилите този статут няма да могат да се пренесат при тях.  Мезиер беше остро критикуван от коалиционния партньор на Ангела Меркел Социалдемократическата партия.  Думите на Мезиер бяха остро критикувани от коалиционния партньор на Меркел - Социалдемократическата партия. Оттам подчертаха, че подобна политика само ще принудят повече мигранти да тръгнат към Европа.  Християнсоциалния съюз обаче се изказа в защита на Мезиер. Това доведе до поредното разделение във властта, след като едва преди седмица партиите в управляващата коалиция успяха да се споразумеят за нови мерки за борба с мигрантската вълна след месеци на преговори. Около 10 000 мигранти, търсещи убежище, влизат в Германия всеки ден. Очаква се броят им да достигне над 1 млн. души до края на годината.

РЕВОЛЮЦИЯ! Откриха ваксина срещу мъжката изневяра

http://frognews.bg/news_101710/REVOLIUTSIIA!-Otkriha-vaksina-sreshtu-majkata-izneviara/

Германски учени откриха ваксина срещу мъжката изневяра, която предпазва силният пол да не кривне от правия път. Медикаментът е разработен от университета в Бон и е въз основа на хормона окситоцин.

Ще оцелее ли европейската цивилизация?

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/69122/SHTe-otselee-li-evropeiskata-tsivilizatsiya

/Поглед.инфо/ „Днес ставаме свидетели на масова миграция... която може да промени лицето на европейската цивилизация“, предупреди унгарският премиер Виктор Орбан. „Ако това се случи, процесът е необратим.. Няма връщане към мултикултурална Европа“, каза Орбан. „Ако сега направим грешка, това ще е завинаги.“

Вижте нови разкрития за кървавата драма в Своге! Полицаят оставил предсмъртно писмо

http://pik.bg/вижте-нови-разкрития-за-кървавата-драма-в-своге-полицаят-оставил-предсмъртно-писмо-news433101.html

Вижте нови разкрития за кървавата драма в Своге! Полицаят оставил предсмъртно писмо

Разтърсващата драма, при която полицай разстреля жена си и се самоуби, продължава да тормози жителите на Своге. Появиха се  нови разкрития, свързани с трагедията в семейството.  Униформеният разстрелял младата си жена Зорница (34 г.) от упор в главата, пише "Блиц".

След като я гръмнал, тя  се е свлякла в колата, а той се е е качил отзад, където се застрелял. 

Полицаи опровергаха първоначалната информация, че униформеният е звънял на 112. Труповете били открити от рибари, които отишли да видят какво става, тъй като колата работела, а вътре не се виждали хора. (Вижте подробности в Още по темата).

Полицаят е оставил предсмъртно писмо.

В него написал, че убива жена си от ревност и иска да ги погребат в един гроб. 

Ей, не се отказват: МЗ харчи по 20 евро на апарат за пръстови отпечатъци в аптеките

http://www.bnews.bg/article-143526

Облъчват ни как промяната е за добро, но няма логично обяснение за нуждата й при покупка на илачи.

Елитен френски триатлонист почина от инфаркт на 31 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/10/2646681_eliten_frenski_triatlonist_pochina_ot_infarkt_na_31_g/?ref=rss


Двукратният участник на олимпийски игри Лоран Видал е починал от инфаркт в съня си на 31 години, обяви Френската федерация по триатлон.

Националният шампион на Франция за 2009, 2011 и 2012 г. дебютира на лоимпийски игри в Пекин, където завърши 36-и, но на игрите в Лондон пред 2012 г. стана пети.

Той беше принуден да се откаже през 2014 г. след като получи кардиопулмонарен арест по време на тренировка по плуване.

След като се възстанови той започна да тренира...

Телескопът "Хъбъл" откри най-самотната галактика във Вселената

http://www.moreto.net/novini.php?n=306110

Космическият телескоп "Хъбъл" е открил в съзвездието Риби най-самотната галактика във Вселената – MCG+01-02-015. Тя орбитира в празното пространство между нишките на "космическата паяжина" и е отдалечена на стотици милиони светлинни години от другите галактики, се съобщава на сайта на проекта "Хъбъл", предаде РИА "Новости".

Депутатите от комисията не обсъдили полицейските протести

http://offnews.bg/news/n_1/n_589314.html

При изслушването на вътрешния министър Румяна Бъчварова в ресорната комисия депутатите почти не са засегнали темата с протестите на служителите в МВР от миналата седмица. Това стана ясно от думите на председателя на комисията Атанас Атанасов . "Моят упрек е към министър Владислав Горанов, който си позволи чрез бюджета да ореже социалната придобивка на полицаите", каза Атанасов, като беше категоричен, че протестите "вече са зад гърба ни“ и изрази надежда всички да са си извадили поука от тях. Депутатът от БСП Красимир Янков обяви, че Бъчварова е обяснила ситуацията около протестите с незнание, липса на информация и промяна в последния момента на числата в бюджета от финансовия министър Владислав Горанов. По време на изслушването на Бъчварова, комисията се е занимавала с внесените от Министерски съвет промени в Закона за МВР, които предвижват министерството да се освободи от "нетипични за държавните органи, функции във връзка с производствено-технологичните процеси, свързани с предоставяне на административни услуги от МВР." Румяна Бъчваров посочи, че диалогът с депутатите е бил изключително конструктивен.  Според опозицията обаче хаосът в МВР тепърва предстои.

Ключът на Община Трън отново е в ръцете на Станислав Николов, трънсите управници дадоха дума да бранят интереса на народа

http://www.zapernik.com/politika/klyuchut-na-obshtina-trun-otnovo-e-v-rucete-na-stanislav_40548/

Последни, но не на последно място, новоизбраните кметове и общински съветници от община Трън положиха клетва.

„Особено тържествен е днешният момент, защото днес вие обещавате на гражданите на община Трън спокойствието, което желаят и доверието което са ви гласували. Да заповядаш на себе си...

Продължава

Сливенската МБАЛ: Димитър не е правил опит за самоубийство

http://frognews.bg/news_101709/Slivenskata-MBAL-Dimitar-ne-e-pravil-opit-za-samoubiistvo/

Около 4 часа след като служебният адвокат на Димитър Иванов от Сливен, обвинен за убийството на 15-годишната ученичка Симона Великова, съобщи пред медиите, че клиентът му е направил опит да се самоубие в събота, от ръководството на болницата изпратиха до медиите опровержение:

"Oпраскването" на Янева остави съдебната реформа без алтернатива

http://www.mediapool.bg/opraskvaneto-na-yaneva-ostavi-sadebnata-reforma-bez-alternativa-news241653.html

Конституционната реформа има много критици, но никаква алтернатива. Това става безпощадно ясно от поредния скандал с изтекли разговори, разобличаващ овладяната от задкулисни интереси съдебна система. Първо се случи аферата "Банкя", последва лобисткият скандал с Камен Ситнилски. Сега се разбра как "разжалваната" председателка на Софийския градски съд Владимира Янева е опитвала да се спаси в разгара на аферата "Червей". Записите от разговорите й с търговския съдия от същия съд Румяна Ченалова бяха публикувани в сайта "Биволъ" на части в дните, когато основната тема в новините бяха полицейските протести. През повечето време говори Владимира Янева и от думите й се разбира, че разчита на най-силните фигури във Висшия съдебен съвет (ВСС) – главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Янева разказва какво разпоредил премиерът Бойко Борисов на главния прокурор. Във всяка нормална държава това би довело до незабавна реакция, оставки, разследване. Тук аферата бе заглушена от разговора за социалните придобивки в МВР и потулена в медиите, контролирани пряко или косвено от Делян Пеевски. В понеделник шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров каза, че ще проверяват чрез прокуратурата дали записите на Янева са от законно СРС или не. Това означава, че реалните действия на ВСС няма да последват скоро, а най-вероятно - никога. До момента Румяна Ченалова е потвърдила пред "Биволъ" за проведените разговори, а единственият, който нещо е коментирал, е Георги Колев. "Две жени си говорят помежду си, намесват ме, извинете, мене ме намесват в разговори помежду си много хора", каза той, омаловажавайки разкритията. Същата тази жена ръководеше най-важния съд в държавата и за три години даде 15 000 разрешения за проследяване и подслушване. Преди две години чухме как тогавашният шеф на най-важната прокуратура в страната – Софийската градска прокуратура – Николай Кокинов казва на Бойко Борисов за Сотир Цацаров. "Ти си го избра". Премиерът само му се подсмихна, но не каза нищо по фактите, защото не можел да коментира незаконни записи. Сега се очаква същата защитна теза от героите в настоящите записи. Какво трябваше да се случи, ако институциите функционираха нормално? ВСС трябваше още миналата седмица да започне проверка срещу шефа на ВАС – на първо време за нарушение на Етичния кодекс. Причина са следните думи на Владимира Янева: "Ти много добре знаеш, че Жоро (Георги Колев) и Бойко (Борисов) се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко. С тая разлика обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал", се чува да казва Владимира Янева. Жоро се е опитвал да звъни на Бойко на 19 февруари тази година. Същия ден ВСС решаваше съдбата на Владимира Янева, която има ключова роля за разрешаване на незаконните СРС-та по разработката "Червей". Възможностите бяха Янева да бъде отстранена само като председател на СГС или изобщо от съдебната система. ВСС реши тя да напусне съдебната система, но Георги Колев се възпротиви. В крайна сметка ВСС я отстрани от съдебната система. Обяснението пак идва с гласа на самата Владимира Янева. Тя е казала на Георги Колев: "Жоро, действай, сговаряй ги хората (във ВСС-бел.ред.), по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши това нещо. Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам." Впоследствие се случва точно това. Янева беше временно отстранена от съдебната система, а няколко дни по-късно си подаде оставката като шеф на СГС, но остана магистрат. Както се видя, ВСС направи всичко по силите си да я защити и донякъде успя. Кадровиците на Темида отхвърлиха със смешни мотиви предложението за дисциплинарното уволнение на Владимира Янева. Срещу нея така и не беше образува дисциплинарно производство. Така, ако съдът я оправдае по делото "Червей", тя ще получи шанс отново да бъде съдия. Преди две години съдебният съвет уволни Камен Ситнилски за съмнения за задкулисно сговаряне на прокурори преди избора му за член на ВСС. Бившият зам.-главен прокурор бе махнат от системата при наличие на много по-малко доказателства за вината му. Грубото лобиране в съдебната система е пряко нарушение на Етичния кодекс на магистратите. ВСС се задейства срещу Ситнилски, защото той беше станал трън в очите на Цацаров. Малко вероятно е ВСС да направи същото с Георги Колев, който досега винаги е бил лоялен на Цацаров. Цацаров се появява във втория и третия запис Тогава излязоха вторият и третият запис на Владимира Янева. В тях тя казва: "Бойко е натиснал страшно много главния прокурор, направо го е подлудил (за моя случай- бел.ред.). Той (главният прокурор - бел.ред.) снощи, като ми се обади, ми вика: “Т‘ва е най-малкото, което успях да направя в тая цялата ситуация.” После съдийката разказва как точно преди заседанието на ВСС Борисов се е видял с Цацаров и му е казал да я "опраска". На ВСС Сотир Цацаров наистина "опрасква" Владимира Янева, обявявайки, че срещу нея е заведено дело за разрешаването на незаконни СРС-а. Последва решението на ВСС за временно отстраняване на Владимира Янева от съдебната система. В нормалните държави подобно изтичане на записи води до оставки и разследване, без значение дали става дума за премиер или главен прокурор. Сега ВСС е длъжен най-малкото да започне веднага проверка срещу Цацаров, а самият главен прокурор да излезе в дълъг отпуск, за да не пречи и на прокурорското разследване срещу него. Подобна реакция обаче няма. Така се стига и до последния запис, засега. В него Янева разказва за срещата си Цацаров, който се опитвал да я успокоява: "Той (ми) казва: Добре. Имай предвид, ако се наложи, може да те разпитаме като свидетел...". Следва: "Но, каза, имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам. Аз му казах, че на мен глупости не ми се правят. Популистки ходове не ми се предприемат. И ще гледам да завоалирам нещата, така че ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели". Малко след като Янева беше отстранена, Цацаров наистина заяви публично, че не тя е центърът на скандала. Всичко, изречено от Владимира Янева в изтеклите разговори, напълно съвпада с развоя на събитията във ВСС по аферата "Червей". Всичко съвпада Изтеклите досега разговори сглобяват целия пъзел около "Червей. Националното бюрото за контрол на СРС откри незаконните разрешения на Владимира Янева още през в края на миналата година. През декември сигналът стига до прокуратурата, която не предприема нищо около месец. На 12 февруари от Брюксел Бойко Борисов посочи Владимира Янева (чийто избор на шеф на съда се свързваше най-вече със семейното й приятелство с Цветан Цветанов) за виновна за "Червей". Борисов обявява това месец и половина, след като прокуратурата вече са знаели за нея, но неясно какво са чакали. На 18 февруари Сотир Цацаров я "опраска". Малко преди това френският посланик Ксавие дьо Кабан направи публични разкрития за кражба на фирма през съда (казусът "Белведере") и изрече знаменитата фраза за "гнилите ябълки" в съдебната система. Телевизионното интервю на посланика даде почти светкавични резултати, непознати за практиката на съдебните кадровици в други скандални случаи. Съдия Румяна Ченалова – "гнилата ябълка" по казуса "Белведере" – бе отстранена. Именно тя е събеседничката, с която Янева споделя по телефона организацията, предприета зад кадър, за измъкването й възможно най-невредима от скандала "Червей". Без реформата промяна е невъзможна Още преди първото заседание на ВСС за разобличаващите записи може с голяма степен на сигурност да се заложи, че съветът няма да разследва нищо. Владимира Янева бе пазена от същия ВСС в продължение на години. В този съвет няма 13 независими членове, които биха взели решение с чиста съвест. Сотир Цацаров няма да излезе в дълъг отпуск, за да бъде разследван. Той е недосегаем, и години да е в отпуск, няма кой от подчинените му да му повдигне обвинение. Премиерът няма да подаде оставка, защото тези неща явно не му се отразяват. Борисов е гърмян заек. Преживя "Ало, Ваньо", а впоследствие и "Не ми се подсмихвай, ти си го избра". Единственият, който изглежда уязвим, е шефът на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича. Неговото махане би било удобно на всички, защото ще даде възможност този ВСС да му избере наследник. Предприемането на действия срещу Колев също е малко вероятно, защото ще трябва да се действа и срещу Цацаров. Все пак и двамата изкачат от записите. ВСС е компрометиран до степен, в която няма как да функционира. Цацаров и Колев са най-силните фигури във ВСС и формират неговата воля. Реформата изглежда безалтернативна. Разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегии ще отдели Сотир Цацаров от Георги Колев. Те няма да могат да формират общи мнозинства. Особено важно е правото на всяка колегия да взема самостоятелни решения по кадровите въпроси, както е предвидено сега в проекта за промени в конституцията. Между първо и второ четене бяха внесени предложения, които биха могли да развържат част от възела. Аферата "Янева" показа колко адекватно е предложението за създаване на независима прокуратура по румънски модел. Сегашната прокуратура не може да разследва своя началник. Тя не може да разследва и премиера, тъй като двамата с министър-председателя са в тандем, както се разбира не само от откровенията на Владимира Янева, но и от публичните действия и изказвания на Борисов. Предложението 48 депутати да могат да стартират процедура по отстраняването на главния прокурор при наличие на "обосновано предположение за извършено престъпление" също изглежда адекватно. Добро предложение е да се въведе процедура по изслушване на главния прокурор в Народното събрание. Така скандали като този няма да заглъхват толкова лесно. Топката е в полето на парламента, защото този ВСС е продукт на системата, която трябва да бъде изрината.

Родителите на Симона: Димитър я заплаши с убийство преди 6 месеца

http://petel.bg/Roditelite-na-Simona--Dimitar-ya-zaplashi-s-ubiystvo-predi-6-mesetsa__133628

кадър: Нова тв Родителите на убитата в Сливен Симона са убедени, че Димитър играе роля, като се прави на разстроен. Той тормозил дъщеря им...

Как се прави лятно вино в театъра?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104633

“Случайна среща” от Ерик Чапъл събира самотни души на сцената на Сатирата

Елегантен бар в скъп хотел. В бяло, червено и черно. И малко златно за разкош. Звучи Strawberries, cherries and an angel's kiss in spring... Рецептата за лятно вино от онази стара прекрасна песен на Лий Хейзълууд подсказва любовната нотка в това, което предстои.
“Случайна среща” от Ерик Чапъл събира самотни души на сцената на Сатирата Елегантен бар в скъп хотел. В бяло, червено и черно. И малко златно за разкош. Звучи Strawberries, cherries and an angel's kiss in spring... Рецептата за лятно вино от онази стара прекрасна песен на Лий Хейзълууд подсказва любовната нотка в това, което предстои.

Спартански: Търгуването на политическо влияние срещу икономическа власт категорично приключва

http://www.cross.bg/spartanski-georg-vlast-1487603.html

/KРОСС/"Доколкото на път се тръгва с дружина, аз декларирам за пореден път пред лицето на официалните институции и на плевенската общественост, че се стремя този рът да го вървим и да го докараме докрай заедно.', каза новият кмет на Плевен Георг Спартански, след като положи клетва на тържественото първо заседание на новия местен парламент. Той припомни, че в сега действащата политическа конфигурация политическите субекти са десет като извън нея има още десетки политически субекти."Няма да ги деля на малки и големи, на малко или много представени, защото всички, които са получили общественото доверие имат какво да предложат на общинската и на държавната власт. Вярвам, че пътят, който предстои е дело на всички нас и затова ще заложа на прагматичната работа в името на товаз, в което днес се заклехме, а именно - да служим на интересите от Плевенска община и да работим за тяхното благоденствие". Георг Спартански припомни петте базисни неща в програмата си, петте "п". "Ще залагам на почтената работа, на професионализма, прозрачността, публичността и на практичното управление в интерес на гражданите. Няма да слугувам и няма да робувам на партийни и политически цветове.това го декларирам ясно и нека да достигне до ушите на всички. Единствените три цвята, на които ще слугувам са трите цвята на националния флаг", категорично заяви Георг Спартански

Армията на Асад с важен военен успех

http://asia.actualno.com/Armijata-na-Asad-s-vajen-voenen-uspeh-news_506778.html

Сирийската армия проби обкръжението на авиобазата Квейрас край град Алепо, която над две години бе обсадена от бойци на групировката „Ислямска държава“, предаде БГНЕС. Информация за пробива бе огласена от държавната телевизия. Войниците на правителствените сили влязоха на летището, стреляйки във въздуха от ликуване. Базата бе отбранявана от 800 военнослужещи.

Отменят извънредното положение на Малдивите под натиск

http://news.ibox.bg/news/id_477592024

То бе наложено за 30 дни след няколко опита за покушение срещу президента Ямин

Германски учени откриха ваксина срещу мъжката изневяра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104678

Германски учени откриха ваксина срещу мъжката изневяра, която предпазва силният пол да не кривне от правия път. Медикаментът е разработен от университета в Бон и е въз основа на хормона окситоцин.
Лекарството стимулира „центъра за удоволствие
Германски учени откриха ваксина срещу мъжката изневяра, която предпазва силният пол да не кривне от правия път. Медикаментът е разработен от университета в Бон и е въз основа на хормона окситоцин. Лекарството стимулира „центъра за удоволствие" в мъжкия мозък и засилва привличането към постоянния партньор. То е тествано върху стотици доброволци.

Германски учени откриха ваксина срещу мъжката изневяра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104689

Германски учени откриха ваксина срещу мъжката изневяра, която предпазва силният пол да не кривне от правия път. Медикаментът е разработен от университета в Бон и е въз основа на хормона окситоцин.
Лекарството стимулира „центъра за удоволствие" в мъжкия мозък и засилва привличането към постоянния партньор. То е тествано върху стотици доброволци.
Германски учени откриха ваксина срещу мъжката изневяра, която предпазва силният пол да не кривне от правия път. Медикаментът е разработен от университета в Бон и е въз основа на хормона окситоцин. Лекарството стимулира „центъра за удоволствие" в мъжкия мозък и засилва привличането към постоянния партньор. То е тествано върху стотици доброволци.

Плевнелиев сътвори страхотен гаф с ордена на Вартоломей

http://www.bnews.bg/article-143525

Ще надмине Петър Стоянов, който върна Паисиевата история в Зографския манастир без Атина да я е поискала.

Цветанов: Малки сме за геополитики, но сме на геостратегическо място

http://frognews.bg/news_101708/TSvetanov-Malki-sme-za-geopolitiki-no-sme-na-geostrategichesko-miasto/

Стигнахме на КСНС при президента до консенсусно решение, заяви по БНТ Цветан Цветанов от ГЕРБ. България е доста малка за геополитиките в момента, но пък е на геостратегическо място, затова има тревоги и заплахи в предстоящите месеци и години. Конфликтът в Близкия Изток няма да бъде преустановен скоро, затова са важни взаимоотношенията със съседите, посочи той.

Франция обяви стимули за жилищния пазар

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/franciia-obiavi-stimuli-za-jilishtniia-pazar-205778/

Страната ще осигури данъчни облекчения за общо 2 млрд. евро за банките, които предлагат ипотеки с нулева лихва

Откриха трета бомба в Силистра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104676

Поредна бомба беше открита днес следобед при изкопни работи в Силистра, съобщи bTV. Това е третият боеприпас, намерен в крайдунавския град през последната седмица.
Първият беше голяма водна мина, останала от Първата световна война, вторият – гюле от турско време, а настоящият снаряд отново е с кръгла форма,
Поредна бомба беше открита днес следобед при изкопни работи в Силистра, съобщи bTV. Това е третият боеприпас, намерен в крайдунавския град през последната седмица. Първият беше голяма водна мина, останала от Първата световна война, вторият – гюле от турско време, а настоящият снаряд отново е с кръгла форма,

Откриха аномалии в египетски пирамиди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104664

"По-топли" камъни можели да издават тайни камери
Изследване в Египет установи температурни аномалии в четири пирамиди южно от Кайро. Най-голямата е измерена в източната част на Хеопсовата пирамида в Гиза на нивото на земята. Сканирането с термокамери показало, че три от камъните били "по-топли" от другите, като разликите достигали до 6 градуса.
"По-топли" камъни можели да издават тайни камери Изследване в Египет установи температурни аномалии в четири пирамиди южно от Кайро. Най-голямата е измерена в източната част на Хеопсовата пирамида в Гиза на нивото на земята. Сканирането с термокамери показало, че три от камъните били "по-топли" от другите, като разликите достигали до 6 градуса.

Радарите за превишена скорост утре - 11 ноември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=306095

Служители на пътната полиция ще следят утре-11 ноември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък радарите: 13:00ч.-14:20ч. гр.Варна ул.Девня с/у х-л. "Адамо" 15:00ч.-16:00ч. гр.

Серджо Маталучи: България може да купува газ от "Северен поток-2"

http://bulgarski.pogled.info/news/69121/Serdzho-Mataluchi-Balgariya-mozhe-da-kupuva-gaz-ot-Severen-potok-2

/Поглед.инфо/ Интервю на Евгени Рушев със Серджо Маталучи, анализатор на Natural Gas Europe, Италия, специално за Поглед.инфо.

Серджо Маталучи: България ще купува газ от Северен поток-2

http://bulgarski.pogled.info/news/69121/Serdzho-Mataluchi-Balgariya-shte-kupuva-gaz-ot-Severen-potok-2

/Поглед.инфо/ Интервю на Евгени Рушев със Серджо Маталучи, анализатор на Natural Gas Europe, Италия, специално за Поглед.инфо.

Ръководството на МОН си харесва скандалните учебни планове, нямало да подава оставка

http://www.bnews.bg/article-143524

Министерството високомерно отрича скандала с "реформата", а Танев би трябвало засрамен да се оттегли.

Откриха трета бомба в Силистра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104663

Поредна бомба беше открита днес следобед при изкопни работи в Силистра, съобщи bTV. Това е третият боеприпас, намерен в крайдунавския град през последната седмица.
Първият беше голяма водна мина, останала от Първата световна война, вторият – гюле от турско време, а настоящият снаряд отново е с кръгла форма,
Поредна бомба беше открита днес следобед при изкопни работи в Силистра, съобщи bTV. Това е третият боеприпас, намерен в крайдунавския град през последната седмица. Първият беше голяма водна мина, останала от Първата световна война, вторият – гюле от турско време, а настоящият снаряд отново е с кръгла форма,

Бекенбауер замесен в скандал с Мондиал 2006

http://frognews.bg/news_101707/Bekenbauer-zamesen-v-skandal-s-Mondial-2006/

Франц Бекенбауер, който бе шеф на комитета за кандидатурата на Германия за домакин на световното първенство по футбол през 2006 година, е подписал документ, с който по предварителна информация са били получени гласове на изборите за домакин на Мондиал-2006. Това съобщи днес германският таблоид с милионен тираж "Билд".

"Булгаргаз" предлага синьото гориво да поевтинее от Нова година

http://www.cross.bg/trimesechie-purvoto-tzena-1487602.html

/KРОСС/"Булгаргаз" предлага поевтиняване на природния газ за първото тримесечие на 2016 г. с 1,63 на сто спрямо действащата през последното тримесечие на 2015 г. цена. Това се посочва в съобщение на държавното газово дружество. Прогнозната цена на газа за първото тримесечие на 2016 г. е 408,45 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС, като намалението е 6,75 лева за 1000 куб. метра в сравнение с настоящата стойност на синьото гориво. "Булгаргаз" не планира поскъпване на газа от 1 януари Предложението за поевтиняване се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през първото тримесечие на 2016 г. Окончателното предложение на "Булгаргаз" ЕАД за цена на природния газ за първото тримесечие на 2016 г. ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 декември 2015 г.  

Херо остава в “Иртиш”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104416

Димитър Димитров-Херо отрече, че може да напусне “Иртиш” (Павлодар) и да се върне в България. Бившият национален селекционер беше спряган за треньорския пост в “Ботев” (Пд). Бургаският специалист е категоричен, че ще изпълни договора си с казахстанския клуб. През септември той удължи контракта си до 2017 г.
Димитър Димитров-Херо отрече, че може да напусне “Иртиш” (Павлодар) и да се върне в България. Бившият национален селекционер беше спряган за треньорския пост в “Ботев” (Пд). Бургаският специалист е категоричен, че ще изпълни договора си с казахстанския клуб. През септември той удължи контракта си до 2017 г.

Роуън Аткинсън се разведе със съпругата си след 24 години брак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104643

Британски актьор Роуън Аткинсън и съпругата му Сунетра Сейстри вече официално са разведени след 24 години брак.
Актьорът в ролята на прочутия Мистър Бийн е разделен с жена си от февруари миналата година и вече излиза с колежката си Луис Форд, съобщават британските медии.
Съдът в Лондон издаде решението тази сутрин.
Британски актьор Роуън Аткинсън и съпругата му Сунетра Сейстри вече официално са разведени след 24 години брак. Актьорът в ролята на прочутия Мистър Бийн е разделен с жена си от февруари миналата година и вече излиза с колежката си Луис Форд, съобщават британските медии. Съдът в Лондон издаде решението тази сутрин.

Председателят на БАН се кандидатира за президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_589321.html

Инициативен комитет издигна кандидатурата на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за президент на България. "Единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция. Днес България има нужда от президент - обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове, от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров - международно признат учен и един от най-успешните ръководители на Академията през нейната вековна история" - твърдят от Инициативния комитет, в който влизат проф. Валери Стефанов - литературовед и писател, акад. Георги Марков - историк, акад. Светлин Русев - художник, проф. Стефан Киров - олимпийски шампион, Тома Томов - журналист, Русана Стефанова - адвокат. Утре от 11 ч. ще състои пресконференция на комитета за издигане кандидатурата на акад. Воденичаров. Кандидатурата подкрепят и: акад. Антон Дончев, Асен Ошанов, Ангел Симеонов, акад. Благовест Сендов, Бранимир Ботев, Величко Минеков, Владислав Славов, Веселина Баева, Гиньо Ганев, Григорий Вазов, Георги Мърков, Емил Стойчев, Иво Хаджимишев, Йоана Буковска, акад. Кирил Боянов, акад. Крум Дамянов, Маргарита Цанова, Ники Сотиров, проф. Огнян Герджиков, Павел Койчев, проф. Петър Киров, проф. Рупен Крикорян, епископ Тихон, проф. Христо Пимпирев, Цвета Маркова и др. Припомняме, че вчера на тържествена церемония в Големия салон на Българската академия на науките вселенският патриарх Вартоломей получи почетното звание „доктор хонорис кауза“ на БАН. Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров представи патриарх Вартоломей като "радетел за диалога между религиите и най-уважаван в света православен духовен водач." Воденичаров е и инициаторът за връчването на орден "Стара планина" на вселенския патриарх Вартоломей -

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване