Спортните клубове могат да номинират спортисти за 2015

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1CgHAvqj3Bs/

Започна събирането на номинации във връзка с ежегодната класация, организирана от Община Поморие, за избор на десетте най-добри спортисти. До 23.11.2015 г. /понеделник/ спортните клубове могат да изпращат своите предложения на електронната поща sport@pomorie.org или да ги подава в стая № 23, в сградата на Община Поморие
Условия и критерии, по които ще бъдат приемани номинациите. Оценяване и оформяне на класирането.
1. Спортните клубове (СК) предлагат номинации за свои изявени състезатели, прилагайки информация за най – добрите им постижения през годината или за спечелени призови места (до 3-то място) от национални и международни първенства и турнири.
* За „Айкидо” клуб – следва да се предлагат номинации за изявени състезатели, с информация за най – добрите им постижения през годината във връзка със защитени майсторски степени или звания.

2. Всеки спортен клуб номинира в категории:
• „МЪЖЕ / ЖЕНИ”,
• „ЮНОШИ / ДЕВОЙКИ”
• „ПОМОРИЙЦИ ЗАД ГРАНИЦА” – състезатели от община Поморие, които се състезават за други клубове
• „ТРЕНЬОР”
• „УЧЕНИЧЕСКИ СПОРТ”

3. Няма ограничение при номинациите в една категория, но при спазване критериите.
4. Постигнатите успехи се посочват кратко и ясно.

5. В „Допълнителни бележки” на бланката за номинации, сбито следва да се уточнят спецификите за класиранията и спечелените призови места за дадения спорт.
*При спортните танци това например са: ранг на състезанието, състезателни класове и други специфични характеристики.

6. Всеки треньор, чийто състезател е сред почетните десет, трябва да предостави снимков и текстов материал за своя възпитаник, за да бъде подготвено представянето му на церемонията.

7. Обществен съвет по спорт – Поморие ще оцени и излъчи почетната класация за 2015 г., съобщават от пресцентъра на Община Поморие.

Средната месечна заплата през третото тримесечие намалява до 874 лв.

http://www.cross.bg/deiinosti-trimesechie-mesechna-1487581.html

/КРОСС/874 лв. е средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2015 година. Предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от Money.bg, показват, че тя намалява с 0.6 % спрямо второто тримесечие. Намаление на средната месечна работна заплата има при „Финансови и застрахователни дейности" със 7.8 %; „Образование" - с 2.5%, и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива"- с 2.1%. 879 лв. е средната брутна месечна работна заплата за юли 2015 година. През август е била 858 лв., а през септември - 885 лева. Средната месечна работна заплата нараства с 8 % през третото тримесечие на 2015-а в сравнение със същото тримесечие на миналата година. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности" - с 20.9%, „Култура, спорт и развлечения" - с 15.4%, и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 13.2%. Според данните на националната статистика икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2015 г

Убиецът на ученичката в Сливен пробвал пак да се самоубие

http://frognews.bg/news_101688/Ubietsat-na-uchenichkata-v-Sliven-probval-pak-da-se-samoubie/

Убиецът на 15-годишната ученичка в Сливен остава в ареста, решиха магистратите от Окръжния съд в града.

Цитат на деня: ДПС, а не телените огради по границата, са преградата за бацилите на радикализма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/10/2646493_citat_na_denia_dps_a_ne_telenite_ogradi_po_granicata/?ref=rss


ДПС със своя профил на либерална партия представя ценностна преграда за бацилите на радикализма и фундаментализма, по-надеждна от телените огради по границите. Това заяви след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от агенция "Фокус".

"Във връзка със страховете от бежанците ние за сетен път застъпихме разбирането, че този силен страх не само в България, но и в ЕС от бежанците всъщност не е от самите бежанци,...

Още една катастрофа окървави булевард убиец в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104053



Катастрофа окървави печално известния булевард убиец "България" в Русе. Инцидентът е станал около 14,40 ч. в платното на изхода за София, в района на бензиностанция "Лукойл", съобщиха от полицията в крайдунавския град.
По първоначални данни лек автомобил БМВ се е ударил в движещ се пред него бус "Пежо",
Катастрофа окървави печално известния булевард убиец "България" в Русе. Инцидентът е станал около 14,40 ч. в платното на изхода за София, в района на бензиностанция "Лукойл", съобщиха от полицията в крайдунавския град. По първоначални данни лек автомобил БМВ се е ударил в движещ се пред него бус "Пежо",

Катастрофа между кола и бус в Русе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104037

Катастрофа е станала на бул. „България”, екипи на полицията, пожарната и спешна помощ са на място, движението е затруднено, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Русе.
Около 14.40 часа, на тел. 112 е подаден сигнал за пътен инцидент на бул. България в Русе, в платното посока изхода на града към София, в района на бензиностанция „Лукойл”.
Катастрофа е станала на бул. „България”, екипи на полицията, пожарната и спешна помощ са на място, движението е затруднено, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Русе. Около 14.40 часа, на тел. 112 е подаден сигнал за пътен инцидент на бул. България в Русе, в платното посока изхода на града към София, в района на бензиностанция „Лукойл”.

Великобритания с официални искания за реформи до Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104051

Великобритания изпрати официални искания за реформи до Брюксел, а при неуспех в преговорите Лондон заплаши с излизане от ЕС.
Великобритания иска реформи в четири ключови области:
- да се подобри конкурентоспособността на съюза
- да има повече справедливост при решението на проблемите между страните във и извън еврозоната
- повече автономия за
Великобритания изпрати официални искания за реформи до Брюксел, а при неуспех в преговорите Лондон заплаши с излизане от ЕС. Великобритания иска реформи в четири ключови области: - да се подобри конкурентоспособността на съюза - да има повече справедливост при решението на проблемите между страните във и извън еврозоната - повече автономия за

„Русатом Сервис“ и АЕЦ „Козлодуй“ с договор за доставка на резервни части

http://www.cross.bg/servis-rysatom-sistemite-1487580.html

/КРОСС/Руската компания „Русатом Сервис", част от държавната корпорация „Росатом", подписа на 9 ноември 2015 г. с АЕЦ „Козлодуй" договор за доставка на резервни части за системите за аварийна защита и радиационен контрол. „Русатом Сервис" ще достави оборудване за системите АЗ/ПЗ (аварийна и предупредителна защита) и ЦИИСРК (централизирана информационно-измерителна система за радиационен контрол) за Пети и Шести енергоблок на централата. Замяната на детайлите ще се осъществява по време на годишните планови ремонти на енергоблоковете на българската централа. С настоящия договор „Русатом Сервис" ще осигури възстановяването на необходимия запас от резервни части за системите за безопасност на АЕЦ „Козлодуй", а с това и възможността за регламентираното й обслужване. „Русатом Сервис" е част от руската държавна корпорация „Росатом" и се занимава с техническото обслужване, ремонта и модернизацията на АЕЦ по руски дизайн зад граница.  

Идеално време утре! Температурите по Черноморието ще са до 22 градуса

http://petel.bg/Idealno-vreme-utre--Temperaturite-po-CHernomorieto-shhe-sa-do-22-gradusa__133614

Снимка: Булфото, архив През следващото денонощие времето ще се задържи по-топло от обичайното. Минималните температури сутринта ще са...

Намажете шията си с червен лук и ще видите чудо!

http://petel.bg/Namazhete-shiyata-si-s-cherven-luk-i-shhe-vidite-chudo-__133615

Снимка: Булфото Червеният лук е известен като ефективен чистач на кръвта , "убиец" на бактерии и бацили, но има и други предимства....

Затягат правилата за назначаване на държавните служители, но чак от 2017-та

http://frognews.bg/news_101686/Zatiagat-pravilata-za-naznachavane-na-darjavnite-slujiteli-no-chak-ot-2017-ta/

Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа.

През 2014 г. ЕС е похарчил по погрешка € 6 млрд., сочи доклад на Европейската сметна палата

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/11/10/2646469_prez_2014_g_es_e_poharchil_po_pogreshka_6_mlrd_sochi/?ref=rss


Миналата година Европейският съюз е похарчил неправилно 6 милиарда евро. Това сочи оповестеният днес доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), предаде БТА като цитира ДПА. Според оценките на палатата две пети от разходите, управлявани от 28-те страни членки и институциите на ЕС, са направени некоректно.

В своя годишен доклад за бюджета на ЕС, представен днес, ЕСП призовава за възприемане на изцяло нов подход към управлението на инвестициите и разходите на ЕС. Необходими са...

Избраха съдия по делото за избор на кмет в Пловдив (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5104036

Янко Ангелов от пловдивския административен съд ще решава делото, което бе образувано по жалба на Патриотичния фронт за избор на кмет на града. По системата за случаен избор компютърът посочи Ангелов. Интересен е фактът, че същият магистрат бе определен и през 2011 г., когато Славчо Атанасов обжалваше вота за градоначалник.
Янко Ангелов от пловдивския административен съд ще решава делото, което бе образувано по жалба на Патриотичния фронт за избор на кмет на града. По системата за случаен избор компютърът посочи Ангелов. Интересен е фактът, че същият магистрат бе определен и през 2011 г., когато Славчо Атанасов обжалваше вота за градоначалник.

Сирийски момичета плували 3 часа, за да достигнат до Лесбос

http://www.grreporter.info/siriiski-momicheta-pluvali-3-chasa-za-da-dostignat-do-lesbos/18182

Това е невероятната история на две сестри от Сирия, които благодарение на своя талант успели да сбъднат мечтата си и да живеят вече в безопасност в Берлин

прочети повече

Над 5 хил. литра нерегистрирано гориво е открито във варненски бензиностанции

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/11/10/2646486_nad_5_hil_litra_neregistrirano_gorivo_e_otkrito_vuv/?ref=rss


Проверка на мобилна митническа група e установила над 5 хил. литра гориво без документи и манипулирани измервателни уреди в две бензиностанции във Варна. Това съобщи на сайта си Агенция "Митници". Двата обекта са били проверени в един и същ ден,

В едната от бензиностанциите проверяващите са били информирани от служителите, че една от бензиновите колонки не работи и не е свързана с резервоар, а единият от четирите танка е празен.

Проверката обаче е показала, че въпросната...

Великобритания с официални искания за реформи до Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103980

Великобритания изпрати официални искания за реформи до Брюксел, а при неуспех в преговорите Лондон заплаши с излизане от ЕС.
Великобритания иска реформи в четири ключови области:
- да се подобри конкурентоспособността на съюза
- да има повече справедливост при решението на проблемите между страните във и извън еврозоната
- повече автономия за
Великобритания изпрати официални искания за реформи до Брюксел, а при неуспех в преговорите Лондон заплаши с излизане от ЕС. Великобритания иска реформи в четири ключови области: - да се подобри конкурентоспособността на съюза - да има повече справедливост при решението на проблемите между страните във и извън еврозоната - повече автономия за

Нови сблъсъци между мигранти и силите на реда в Кале

http://www.mediapool.bg/novi-sblasatsi-mezhdu-migranti-i-silite-na-reda-v-kale-news241630.html

Нови сблъсъци между полицията и около 250 мигранти, опитали да се скрият в пътуващи за Великобритания камиони, избухнаха миналата нощ, близо до френския град Кале, съобщи Франс прес.   "Полицаите трябваше на няколко пъти да отблъснат мигрантите", съобщи говорител на префектурата Па дьо Кале. Той каза, че при сблъсъците 11 полицаи са получили леки наранявания, но не съобщи колко мигранти са пострадали.   Полицаите са използвали сълзотворен газ, а мигрантите са разглобили пътни знаци, за да издигнат барикади по околовръстния път, по който се стига до пристанището, съобщи полицейски източник. По думите му мигрантите са били подпомогнати от активисти от крайната левица и от алтерглобалисти.   Предишната нощ при подобни сблъсъци бяха ранени един мигрант и 16 полицаи.

Президентът: Трябва да инвестираме в сигурност

http://www.moreto.net/novini.php?n=306104

Консултативният съвет за национална сигурност към президента направи няколко препоръки към правителството, за преодоляване на заплахите за сигурността на страната, предаде репортер на БГНЕС. МС да предложи мерки, насочени към оптимизиране на работата на структурите на сигурност, Съветът за сигурност да подготви план за действие при засилен бежански натиск, са част от препоръките, изброени от Плевнелиев.

Ръководството на БСП - София подаде оставка

http://www.mediapool.bg/rakovodstvoto-na-bsp---sofiya-podade-ostavka-news241629.html

Ръководството на столичната организация на БСП подаде оставка, съобщи пресцентърът на партията във вторник. Това се е случило на заседание на 9 ноември. Следващата стъпка, която столичните социалисти трябва да направят, е председателят на градския съвет в оставка Калоян Паргов да предложи нов състав на изпълнителното бюро. Новото ръководство ще бъде гласувано на следващото заседание на градския съвет. Социалистите настояват да започне отчетно-изборна кампания, а ръководството на БСП – София да предложи нов модел на работа на организацията. На следващото заседание на градския съвет се очаква Калоян Паргов да предложи състав и структура на работна група, която да подпомогне отчетно-изборния цикъл. На заседанието в понеделник, на което столичните социалисти са обсъждали в продължение на три часа темата с местните избори и отговорността за представянето, е присъствал и лидерът на БСП Михаил Миков.

Засилването на миграционния поток - основният риск пред България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zasilvaneto-na-migracionniia-potok-osnovniiat-risk-pred-bylgariia-205761/

Все още не сме изградили необходимата система и ресурси, за да се справим с киберзаплахите, предупреждава президентът

И защитата поиска постоянен арест за убиеца на Симона - имало опасност от саморазправа с него

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104018

Окръжният съд в Сливен под председателството на съдия Радка Дражева наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 28-годишния Димитър Генчев.
Най-тежката мярка за неотклонение за убиеца на 15-годишната ученичка Симона Великова бе поискана от прокурора в Окръжната прокуратура Руси Русев. Димитър нямал постоянен адрес, нито средства.
Окръжният съд в Сливен под председателството на съдия Радка Дражева наложи мярка за неотклонение задържане под стража на 28-годишния Димитър Генчев. Най-тежката мярка за неотклонение за убиеца на 15-годишната ученичка Симона Великова бе поискана от прокурора в Окръжната прокуратура Руси Русев. Димитър нямал постоянен адрес, нито средства.

Спипаха 6,5 кг нарязан тютюн без лиценз в Първомай

http://pik.bg/спипаха-65-кг-нарязан-тютюн-без-лиценз-в-първомай-news432984.html

Спипаха 6,5 кг нарязан тютюн без лиценз в Първомай

6,5 кг нарязан тютюн са конфискували служители на районното управление в Първомай, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Стоката без платен акциз била открита при претърсване, извършено вчера в дома на 48-годишен мъж от село Виница. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 234 ал.1 от НК.

 

Психото от затвора ексклузивно: Райко Кръвта уби Жоро Илиев, това си беше семейно убийство. Целият клан се активизира - майки, сестри, всички помагаха. Райко и баща му бай Васо имат частно гробище с над 40 трупа

http://www.zapernik.com/pernik/psihoto-ot-zatvora-ekskluzivno-raiko-kruvta-ubi-joro-iliev_40547/

"Райко Кръвта застреля Георги Илиев. Това си беше направо семейно убийство. Целият клан се активизира - майки, сестри, всички помагаха. Първо едните бяха на морето, после другите да го следят, докато не се утрепе Жоро".

Тази ексклузивна изповед направи Асен Китанов в затвора в Бобов дол. Здравенякът беше нарочен от прокуратурата по 29 обвинения, много от които за рязане на уши и чупене на крайници в т.нар. "банда на чуковете" на Христофорос...

Продължава

Мистериозните планини на Плутон - ледени вулкани?

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/misterioznite-planini-na-pluton-ledeni-vulkani-6045209

Откритието, представено на среща на Американското астрономическо дружество, повдига въпроса как този малък, отдалечен свят е толкова активен геоложки

WADA отне лиценза на руската антидопингова лаборатория

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/10/2646483_wada_otne_licenza_na_ruskata_antidopingova_laboratoriia/?ref=rss


Световната антидопингова агенция (WADA) отне акредитацията на руската лаборатория за антидопингови изследвания.

От организацията обявиха, че са действали незабавно след получената препоръка в мащабния доклад на независимата комисия. Той предизвика огромен скандал в леката атлетика, тъй като се твърди, че Русия е манипулирала резултати и е прикривала положителни проби.

Директорът на Руската антидопингова агенция Никита Камаев заяви, че лабораторията е преустановила работа....

Събиране на доказателства отложи делото срещу избора на общинари в София

http://www.cross.bg/sofiya-suvetnitzi-yancheva-1487579.html

/КРОСС/Делото срещу избора на общински съветници в столицата е отложено за 18 ноември. Отлагането в Административен съд - София се е наложило заради събиране на доказателства, обясни съдия Николина Янчева, цитирана от БНР. Днес бе проведено първото открито заседание по жалба на общински съветници от София. Припомняме, вчера делото бе отложено за днес заради нередовно призоваване на един от жалбоподателите, чиято жалба пристигнала в съда от ЦИК същия ден в 11.00 часа. Делото е образувано по жалби срещу избора на общински съветници в София. Жалбоподателите са 22-ма, заинтересованите страни - 61, ответник е Общинската избирателна комисия. Съдия Николина Янчева мотивира дадените от съда кратки срокове с предвиденото в Изборния кодекс по-бързо решаване на този вид дела с оглед значимия обществен интерес. Тя посочи, че с оглед на броя на страните, както и предвид големия брой доказателства, съдът се опитва да постигне баланс между изискването за кратките срокове и защитата на правата на страните по делото. По думите на съдия Янчева само административната преписка, представена от страна на ответника, е около 15 000 страници.  

5 филма от Европейските награди идват на "Киномания" (програма)

http://offnews.bg/news/n_1/n_589162.html

5 филма от програмата на “Киномания” са сред номинираните за Европейските филмови награди, стана ясно вчера, когато бяха обявени номинациите - "Младост" , "Моята майка" , "Съвсем нов завет" , "45 години" и "Казвам се Самба" . Лентите ще могат да бъдат гледани между 12-и и 29-и ноември, докато трае фестивалът. Безспорният шедьовър на годината – новият филм на Паоло Сорентино “Младост”, е с най-много номинации - в цели 5 категории: за най-добър филм, режисура, актьор на Майкъл Кейн, актриса на Рейчъл Вайс и сценарий. Майсторският и затрогващ филм на Нани Морети “Моята майка” пък е сред фаворитите за режисура и актриса на Маргерита Буй. Феноменалният хит “Съвсем Нов завет” е номиниран за най-добра комедия. Някои от наградите бяха обявени предварително, без номинации, и именно “Съвсем Нов завет” е отличен за сценографската работа на Силви Олив със следната мотивация на журито: “Дизайнът следва сюжета по красив, забавен и артистичен начин, съчетавайки реалното и сюрреалното с много иронична фантазия”. Британската легенда Шарлот Рамплинг и партньорът ѝ Том Кортни, които вече бяха отличени със “Сребърна мечка” на Берлинале за ролите си в “45 години”, сега са номинирани и за Европейската филмова награда. Филмът е номиниран и за сценарий, а Рамплинг ще получи и Наградата на Европейската филмова академия за цялостно творчество. Още един филм от програмата на Киномания 2015 е сред фаворитите за Наградата на публиката – френския хит “Казвам се Самба” на режисьорите Ерик Толедано и Оливие Накаш, които с предишния си филм "Недосегаемите" превърнаха чернокожия актьор Омар Си в световна звезда. В новия им филм на си партнират Шарлот Рамплинг и Тахар Рахим. При все, че е с диалог на френски език, “Съвсем Нов завет” на Жако ван Дормел е и белгийското предложение за номинация за “Оскар”. Програмата на "Киномания" улучва и още един националeн фаворит – руското предложение за номинация за “Оскар” е екранизацията на Никита Михалков по Иван Бунин “Слънчев удар” .

Ръководството на МОН похвали новите учебни планове и отхвърли идеята за оставки

http://offnews.bg/news/n_1/n_589012.html

Ръководният екип на Министерството на образованието даде пресконференция, за да обяви, че новите проекти на учебни планове, които орязват драстично часовете по чужди езици в езиковите гимназии, часовете по информатика, по философия във всички училища, по изкуства и които прекратяват изучаването на биология, химия, физика, география, история в последните две гимназиални години, всъщност са много добри, представляват истинска реформа, но обществото не я разбирало. В днешната си първа пресконференция за проектите, които бяха качени на сайта на МОН преди две седмици , министър Тодор Танев , пряко отговорната за проектите негова заместничка Ваня Кастрева , директорката на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова и директорът на "Връзки с обществеността" Иван Такев обявиха, че е имало обществено обсъждане, че то е приключило вчера и че се явяват пред медиите, за да обобщят резултатите. "Когато се прави реформа, малцина имат очи да виждат и сърце да разбират това, което се прави", заяви по повод проектите министърът, който изглеждаше видимо зле и обясни, че вчера е бил изписан от болница след двуседмично лечение . Министърът четеше от лист с предварително напечатани за него опорни точки. Те бяха: отговорността за проектите за рамковите учебни планове е изцяло на Народното събрание, защото те са следствие на приетия от НС Закон за предучилищното и училищно образование (с основен вносител бившият зам.-министър и настоящ председател на комисията по образование Милена Дамянова от ГЕРБ); проектите всъщност са добри, защото осигуряват "разкрепостяване" на училищата, което се изразява в това, че за сметка на липсващите часове по история, география, чужди езици, физика, химия в гимназията, ще има часове, които училището само ще реши как да запълни; вместо да се подготвят за университета през последните две години от гимназиалния етап, учениците ще се подготвят за някаква професия и това, по думите на министъра, "ще им трябва за по-плавно включване в техния професионален път". "Това повелява Народното събрание и ние го следваме", подчерта Танев, който в началото на мандата си декларира подкрепа за цитирания по-горе закон - тогава проектозакон. Той заяви още, че всички промени били съгласувани със Синдиката на българските учители към КНСБ с лидер Янка Такева. Така и не стана ясно защо промени, които касаят строго професионално работата на учителите и директорите трябва да се съгласуват не с тях, а със синдикат. Министърът изчете и подготвения му предварително списък с предмети и хорариума им и заяви, че за всички предмети, с изключение на биология и информатика, хорариумът се запазва или се увеличава. Документите, качени на сайта на министерството и които OFFNews публикува показват друга картина - има механично увеличение на общия хорариум по някои предмети в основната степен на образованието, защото има класове, в които учебната година се удължава със седмица (I клас) или с две седмици (в VI и VII клас). В същото време, в гимназията хорариумът по основни предмети се намалява драстично. Освен това в XI и XII клас, когато се предполага, че учениците се подготвят за кандидатстване в университет, изобщо не се учат история, география, физика, химия, биология. Задължителните часове се разпределят между литература, математика, чужди езици, гражданско образование и спорт. Добавени са и часове за избираеми и факултативни предмети. Хорариумът за избираемите може да се запълни само с още часове по литература, математика, чужди езици, гражданско образование и спорт. Факултативните часове може да са и по предмети, които не са включени в задължителната учебна програма за съответния клас. Основно притеснение е, че засегнати от драстичното намаляване на часовете са и чуждите езици в езиковите гимназии. Досега във всеки от гимназиалните класове след подготвителния VIII клас имаше по 4 часа седмично за първия чужд език. МОН намали тези часове наполовина и даде по 2 часа за първия чужд език, колкото има и за втория чужд език. В същото време, точно хорариумът по чуждия език от гимназията е важен за тези, които искат да кандидатстват в чужбина и драстичното му орязване може да им попречи да потърсят по-качествено висше образование навън. След бурната обществена реакция през последните дни срещу решението за часовете по чуждите езици днес директорът на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" Евгения Костадинова обяви, че МОН са се съобразили с изпратените им становища и са "увеличили" часовете за първия чужд език. На пресконференцията тя показа таблица, от която се вижда, че промяна има единствено за IX клас и тя не е в увеличение на часовете, а в запазването на сегашните 4 часа седмично. В останалите гимназиални класове (X, XI и XII) задължителните часове за първия чужд език остават два седмично. След реплика на репортера на OFFNews, че всъщност промяната не води до увеличение на часовете, а само до запазване на сегашния им брой в IX клас, Костадинова уточни, че не сравнявала старата с новата програма, а само първото и второто предложение на МОН за промени. Промяната, отнасяща се до хорариума за първия чужд език в IX клас, не беше отразена в проекта, публикуван на сайта на МОН към 15:00 ч. на 10 ноември. Попитахме Костадинова какво налага намаляването на часовете по чуждите езици; защо се рискува възможността на децата да учат в чужбина; как ще се осигури т. нар. хоризонтална проходимост на системата (т.е. едно дете да може да се прехвърли свободно от едно в друго училище), когато всяко училище ще има собствен индивидуален учебен план; защо се премахва задължителното обучение по основни предмети в XI и XII клас - годините, в които учениците се подготвят да кандидатстват в университет, например с биология и химия, за да учат медицина. Костадинова не отговори защо се намаляват часовете по чужд език в езиковите гимназии; заяви, че "не би могло да има притеснения" за заминаващите за чужбина, че ако някой искал да се подготвя по химия и биология, можел да си избере такъв профил и да учи тези предмети в допълнителните часове. На въпроса как ученик би могъл свободно да се прехвърли от едно в друго училище, когато всяко ще има различен учебен план, тя отговори, че до десети клас всеки би трябвало да е наясно със себе си и едва ли тепърва ще реши да сменя училището си в XI и XII клас. Премахването на часовете по основни предмети тя обясни с изискването на новия закон. OFFNews отправи въпрос и към зам.-министър Кастрева дали ще подаде оставка като основно отговорна за изготвянето на предизвикалите крайно острата обществена реакция проекти. Отговорът беше: "Всеки, в качеството си на политическо лице, е готов, когато е необходимо, когато той прецени и поискат от него да подаде оставка. Към настоящия момент никой не е поискал оставката ми. Работя в дух на откритост, партньорство и диалогичност с всички партньори".

"Пежо" и БМВ се удариха в Русе! Въртяха се като пумпал и "паркираха" в мантинела

http://pik.bg/пежо-и-бмв-се-удариха-в-русе-въртяха-се-като-пумпал-и-паркираха-в-мантинела-news432991.html

"Пежо" и БМВ се удариха в Русе! Въртяха се като пумпал и "паркираха" в мантинела

Катастрофа е станала на бул. „България”, екипи на полицията, пожарната и спешна помощ са на място, движението е затруднено, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Русе.

Около 14.40 часа, на тел. 112 е подаден сигнал за пътен инцидент на бул. България в Русе, в платното посока изхода на града към София, в района на бензиностанция „Лукойл”. Според първоначалната информация лек автомобил БМВ се е ударил в движещ се пред него бус „Пежо”, след което се завъртат и удрят в мантинела.

На мястото на катастрофата са изпратени екипи на полицията, пожарната и спешна помощ. Наложило се е пожарникарите да извадят с помощта на технически средства пътник от лекия автомобил БМВ, който е отведен в МБАЛ-Русе.

Уточняват се пострадалите хора и вида на травмите им. Местопроизшествието е запазено, предстои оглед от дежурна оперативна група на ОД на МВР - Русе, с оглед изясняване на причините и обстоятелствата, довели до катастрофата. Заради пътния инцидент движението по бул. България е силно затруднено. Екипи на полицията в момента регулират трафика, за да се избегне задръстването по международния път.

Блъсната 79- годишна пешеходка

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ptbwpIz2cJY/

На 09.11.2015 г., на ул. «Княз Борис» в гр.Поморие е възникнало ПТП между лек автомобил Мазда 6 с бургаска регистрация, управляван от 33 год. В.Я. от Поморие и неправилно пресичаща 79- годишна пешеходка А. С. от Поморие. В резултат на удара в МБАЛ-Бургас е постъпила пешеходката с фрактура на лява подбедрица и прорезни рани по главата, без опасност за живота.

МВР-Бургас търси собственика на автобуса убиец на магистрала „Тракия”

http://burgas.actualno.com/MVR-Burgas-tyrsi-sobstvenika-na-avtobusa-ubiec-na-magistrala-Trakija-news_506757.html

Осъденият на 10 години затвор собственик на бившата фирма „Ентуртранс” Ениз Ченгел ще бъде обявен за издирване, съобщи говорителят на Бургаската окръжна прокуратура Красимира Кателиева за Topnovini.bg. Причината е, че той не е намерен на известия му до момента адрес в Бургас, за да бъде вкаран в затвора. Днес Ченгел е бил търсен от служители на отдел „Охрана на съдебната власт”, но те не са го открили в жилището му. „В тези случаи присъдата се изпраща в сектор &bd

Бащата на убиеца на Симона: Няма оправдание за деянието

http://sliven.actualno.com/Bashtata-na-ubieca-na-Simona-Njama-opravdanie-za-dejanieto-news_506761.html

Бащата на убиеца на 15-годишната Симона от Сливен изчака днес сина си пред заседателната зала, където Окръжен съд Сливен гледа при закрити врата делото за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража” на Димитър Иванов, съобщава Topnovini.bg. Бащата каза, че се срамува от деянието на сина си и няма какво да му каже, защото няма оправдание и никой няма право да убива. Съжалява, че не са му обърнали навреме внимание, но няма връщане назад. „Има някакви психически отклонен

Какво ще стане с Каталуния?

http://analysis.actualno.com/Kakvo-shte-stane-s-Katalunija--news_506752.html

В понеделник, 9 ноември, парламентът на испанската автономна област Каталуния прие резолюция за началото на процес на отделянето й от Испания, утвърждавайки „пътна карта“ за постигането на независимост от централните власти в Мадрид. Регионалното правителство призова Испания, ЕС и международната общност да признаят решението на местните власти. За този документ гласуваха 72 от 135 депутати, против се изказаха 63. Съгласно текста му, в продължение на 18-месечен период Каталуния трябв

СЕМ ще пита Комисията за личните данни за публикуването на телефони от комисията "Сидеров"

http://society.actualno.com/SEM-shte-pita-Komisijata-za-lichnite-danni-za-publikuvaneto-na-telefoni-ot-komisijata-Siderov-news_506763.html

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще поиска становище от Комисията за защита на личните данни дали публикуването на мобилни телефони на депутати е изнасяне на лични данни. Това стана ясно след като четирима депутати от временната комисия за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и Десислав Чуколов обявиха, че са получавали телефонни заплахи, информира БНР. На 4 и 5 ноември партийната телевизия на „Атака“- „Алфа“ е излъчила над 20 пъти клипове с номерата на депутатите и пр

Отново разпитват свидетели по дело за убийство в Нови пазар

http://shumen.actualno.com/Otnovo-razpitvat-svideteli-po-delo-za-ubijstvo-v-Novi-pazar-news_506764.html

Делото за убийство срещу 59-годишния Иван Радев продължи с разпит на част от свидетели и вещи лица пред състав на Шуменския окръжен съд, съобщава Topnovini.bg. Мъжът бе задържан през ноември 2014 г. за убийство, извършено три години по-рано в Нови пазар. До задържането му доведе проверка на ДНК материал, намерен под ноктите на жертвата – 77-годишния Васил Атанасов. Защитникът на Радев - Николай Трошев, заяви пред журналисти, че обвинението е създадено само, за да има виновен за убийствот

Вижте пълното изказване на президента Плевнелиев след Консултативния съвет за национална сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104013

Прессекретариатът да държавния глава разпространи пълното изказване на президента Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност:
Добър ден и добре дошли на всички.
Бих искал да благодаря на представителите на парламентарно представените политически сили за национално отговорното отношение,
Прессекретариатът да държавния глава разпространи пълното изказване на президента Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност: Добър ден и добре дошли на всички. Бих искал да благодаря на представителите на парламентарно представените политически сили за национално отговорното отношение,

Прокуратурата ще проверява унищожени над 20 дка гора на Витоша

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-shte-proveryava-unishtozheni-nad-20-dka-gora-na-vitosha-news241628.html

Неизвестни извършители са унищожили над 20 дка гора край хижа "Алеко" и в близост до пистата "Витошко лале". Изкоренени са наскоро засадени фиданки смърч, разчистени са пънове, теренът е разоран, а камъни са разместени, като на място има три строителни машини, чиято собственост е неясна. Това е установила след сигнал на природозащитници проверка на представители на Регионалната екоинспекция в София, на природен парк "Витоша", на софийското Държавно горско стопанство и на Югозападното държавно предприятие по горите, на чиято територия е извършено нарушението. Вече е подаден сигнал до прокуратурата, за да започне разследване, съобщиха от земеделското министерство, което отговаря за стопанисването на парк "Витоша" Инспекцията е извършена в понеделник, а резултатите й бяха обявени от екокоалицията "За да остане природа в България" ден преди насрочения за 11 ноември национален протест в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на парк "Витоша" и националните паркове "Пирин" и "Рила", които се управляват от екоминистерството. В констативния протокол са описани изкопани траншеи за полагане на тръби, извършени от поизпълнител по поръчка на собственика на ски съоръжението на Витоша – фирмата "Витоша ски". Установеният прокаран временен път пък бил направен по план на Държавното горско стопанство София. Само изкореняването на фиданките, разораването и преместените камъни били дело на неизвестен извършител, за което и е сигнализирана прокуратурата. Природозащитниците посочват, че унищожените над 20 дка са част от една от най-мащабните доброволчески акции за залесяване със смърч в местността Меча поляна. Тя е щяло да бъде обявена за победител в конкурса "Дърво с корен" в категория "Доброволец-залесител", като доказателство за най-сериозното гражданско доброволческо включване за развитието и опазването на парк "Витоша". Екокоалицията припомня, че планираните за сряда демонстрации ще настояват да се спрат веднага строежите на Витоша и Пирин, а директорите на двата парка да бъдат уволнени веднага заради допуснатите нарушения. Природозащитниците искат още да бъдат върнати за пълна преработка проектоплановете за управление на парковете "Витоша", "Рила" и "Пирин", тъй като разрешават допълнителното застрояване на защитените територии и не защитават природата. И трите плана се изработват с пари от оперативната програма "Околна среда" (2007-2013), тези за "Витоша" и "Пирин" вече да внесени за разглеждане в екоминистерството, преди да влязат за одобрение от Висшия екологичен експертен съвет (ВЕЕС). Ведомството трябва да разгледа всички възражения срещу плана и препоръки, преди да влезе документът във ВЕЕС, който ще има крайната дума и може да наложи допълнителни корекции и да постави задължителни условия за прилагането на плановете за управление. Срещу плана за "Витоша" има внесели над 300 становища, повечето от които са против проектодакумента. Организацията отново посочи, че държавата трябва да си актува всички строежи от концесията в Национален парк "Пирин" като държавна собственост, както изисква законът. "Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото", пише в съобщението. Екозащитниците са недоволни и от разрешеното от екоминистерството изсичане на 57 бели мури и смърчове на почти сто години в парк "Пирин" за подмяна на триседалковия лифт от Шилигарника към връх Тодорка с шест седалков. Новият лифт го няма в концесионния договор, не е предвиден в териториално-устройствения план и екологичната оценка на ски зоната от 2001 г., посочват от организацията. Тя припомня, че се обжалва пред съда разрешението на този проект, дадено от екоминистъра Станислав Анастасов от ДПС, от кабинета Орешарски. Дори и то да бъде отменено като незаконосъобразно, дърветата ще бъдат отсечени и това ще е поредното доказателство, че в България законите не се спазват, допълва коалицията "За да остане природа...". Тя отново иска прокуратурата да разследва сегашния министър на околната среда и водите Ивелина Василева за разрешената сеч за лифта "Тодорка".

Проф. Христо Пимпирев: Вземащите решения да се вслушват в учените

http://pik.bg/проф-христо-пимпирев-вземащите-решения-да-се-вслушват-в-учените-news432981.html

Проф. Христо Пимпирев: Вземащите решения да се вслушват в учените

Политиците, хората, които вземат решенията, трябва да се вслушат в учените по отношение на проблемите с климатичните проблеми. Това заяви проф. Христо Пимпирев, председател на УС на Българския Антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания, цитиран от БГНЕС.

Само след няколко дни 24-ата българска антарктическа експедиция заминава с кораба Кастижио на експедиция в Антарктида. Акцентът в изследванията ще са климатичните промени. Проф. Пимпирев се надява на 15 ноември българската база на остров Ливингстън да бъде открита и се похвали, че българите ще открият базата преди съседите от Испания. И тази година родните изследователи ще разчитат на испанска помощ, но проф. Пимпирев съобщи, че са решили сезонът да започне по-отрано, тъй като испанският кораб Есперида ще отиде на остров Ливингстън чак в средата на декември месец. Имаме сериозна работа за вършене през предстоящия научно-изследователски сезон, заяви проф. Пимпирев.

Срещаме проф. Христо Пимпирев в Париж, където се провежда 38-ата Генерална конференция на ЮНЕСКО и където той е българският представител на конференцията за наука. По време на сесията се разисква приноса и борбата на научната общност с климатичните промени. Конференцията се променя само двадесетина дни преди световната среща за климата в Париж, където ще присъстват лидерите на над 100 страни, включително и президентът Росен Плевнелиев. ЮНЕСКО е много сериозна организация, аз вече 20 години участвам в международни съвещания по антарктическия договор, политически форуми, даже през месец юни България беше домакин на такова консултативно съвещание, където участваха около 50 страни, а тук са 150, отбеляза професорът. Просто това е един огромен форум и аз сега почувствах, че постът, който заема г-жа Ирина Бокова действително е много голям като председател на тази организация, заяви проф. Пимпирев.

Страни от целия свят са тук – със свои делегации, със свои постоянни представителства и ние да сме водещи на тази организация, и аз й стискам палци. По всякакъв начин би трябвало ние българите да й помогнем да бъде избрана за генерален секретар на ООН, защото това е един изключително голям старт, който тя имаше – освен 4-годишен мандат даже безапелационно я преизбраха, така че това ще бъде изключително постижение за България, смята проф. Христо Пимпирев.

Относно това каква е неговата прогноза за предстоящата конференция по въпросите на климата, която ще се проведе в края на месеца и началото на декември във френската столица и дали ще се повтори неуспеха от Копенхаген, проф. Пимпирев каза, че е оптимист. Аз съм оптимист, че на тази среща за климата ще се вземе някакво решение да се намалят вредните емисии газово, които водят го парниковия ефект, защото действително тревожно е положението – температурите неминуемо се показват, а това води до промени на климата на цялата планета, засяга и нас българите. Ние не може да си мислим: „а, ние там сме една малка държава на Балканския полуостров, не ни засяга“. Засяга ни, защото нашата планета е една динамична система, където ако става нещо с климата някъде, то влияе и на нас. Така че надявам се да се стигне до компромис, защото прогнозите не са никак оптимистични, заяви проф. Пимпирев. И даде пример: Счита се, че след 50-60 години морското ниво може да се вдигне с 50 сантиметра във връзка с разтапянето на ледените шапки в Арктика и Антарктика.

На крайбрежните региони живеят милиард и половина жители, представете си каква бежанска вълна ще настане, ако тези хора бягат от прииждащите вълни на повишаващото се морско ниво, предупреди професорът. Действително положението е много тревожно и ние учените алармираме политиците на световната среща за климата в Париж да се вслушат в нас, заключи проф. Пимпирев.

Румънската опозиция се отказа от борба за предсрочни избори

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/10/2646476_rumunskata_opoziciia_se_otkaza_ot_borba_za_predsrochni/?ref=rss


Президентът Клаус Йоханис проведе днес консултации за определяне на нов премиер на страната, след като в понеделник вечерта опозицията се отказа от настояването си за предсрочни парламентарни избори.

В двореца Котрочени пристигнаха представители на Демократичния съюз на унгарците в Румъния , Националния съюз за прогрес на Румъния, Алианса на либералите и демократите и парламентарната група на националните малцинства. Вчера държавният глава се срещна с представители двете най-големи...

Местан: Да се разшири зоната за сигурност в Европа

http://frognews.bg/news_101685/Mestan-Da-se-razshiri-zonata-za-sigurnost-v-Evropa/

Тази тежка бежанска криза може да се реши наистина чрез повече Европа - не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната на сигурност. Може би се сетихте, че визирам интеграцията на Западните Балкани и разширяването на ЕС на изток. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан след края на продължилия повече от 5 часа Консултативен съвет за национална сигурност.

Местан: Бежанската криза ще се разреши с разширяването на Европа на изток

http://www.cross.bg/mestan-razshiryavaneto-sigyrnost-1487578.html

/КРОСС/Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, след края на заседанието на КСНС, предаде Фокус. „Когато има постигнато съгласие, се въздържам от коментари защото в момента президентът представя общата позиция на КСНС във връзка с бежанската криза и геополитическите предизвикателства, които стоят пред България и ЕС", посочи Местан. „Искам само да кажа нашият принос към текста в частта „Препоръки" е онази концепция, която разгръщаме от година насам - за необходимостта от разширяването на ЕС срещна разбиране от участниците в КСНС. Защото ние смятаме, че тази тежка бежанска криза, която дава основание на някои анализатори да говорят за криза на ЕС, може да се реши с наистина повече Европа. Не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което означава разширяване и на границите на ЕС. Може би се сетихте, че визирам проблема с интеграцията на Западните Балкани в частност разширяването на ЕС на изток

Ало измамник към дете: Майка ти ще умре, ако не ми дадеш всички пари у вас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103984

Ало-измамник заявил на дете „Майка ти ще умре” и поискал да му даде всички пари, които успее да намери в къщи.
Това разказват близки на семейството на малчугана. Обаждането дошло на телефона на 8-годишното момченце, докато то било на училище. Без да дава подробности, мъжки глас обяснил, че ако не получи пари и каквото ценно има в къщи,
Ало-измамник заявил на дете „Майка ти ще умре” и поискал да му даде всички пари, които успее да намери в къщи. Това разказват близки на семейството на малчугана. Обаждането дошло на телефона на 8-годишното момченце, докато то било на училище. Без да дава подробности, мъжки глас обяснил, че ако не получи пари и каквото ценно има в къщи,

Ало измамник към дете: Майка ти ще умре, ако не ми дадеш всички пари у вас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104010

Ало-измамник заявил на дете „Майка ти ще умре” и поискал да му даде всички пари, които успее да намери в къщи.
Това разказват близки на семейството на малчугана. Обаждането дошло на телефона на 8-годишното момченце, докато то било на училище. Без да дава подробности, мъжки глас обяснил, че ако не получи пари и каквото ценно има в къщи,
Ало-измамник заявил на дете „Майка ти ще умре” и поискал да му даде всички пари, които успее да намери в къщи. Това разказват близки на семейството на малчугана. Обаждането дошло на телефона на 8-годишното момченце, докато то било на училище. Без да дава подробности, мъжки глас обяснил, че ако не получи пари и каквото ценно има в къщи,

Мъж от Каблешково шофира с висока концентрация на алкохол в кръвта

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/F5Co19C8u5U/

На 08.11.2015 г. около 18:40 ч. по пътя между Ахелой и Каблешково, служители на РУ Поморие спрели за проверка лек автомобил марка Фолксваген Пасат, с бургаска регистрация, управляван от 60- годишния  С.Ж. от гр. Каблешково. Полицаите установили, че водачът управлява с концентрация на алкохол в кръвта 3,14 на хиляда. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Затягат правилата за назначаване на държавните служители, но от 2017-та година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5104004

Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа.
Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за държавния служител,
Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа. Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за държавния служител,

Варненци ще протестират срещу унищожаването на природата в Рила, Пирин и Витоша

http://www.moreto.net/novini.php?n=306098

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани организират протести в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии – националните паркове Пирин и Рила и Природен парк Витоша, за които отговорят съответно Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Инфантино обеща световно с 40 отбора, ако стане президент на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/10/2646471_infantino_obeshta_svetovno_s_40_otbora_ako_stane/?ref=rss


Участниците на световните първенства по футбол може да бъдат увеличени от 32 до 40, ако Джани Инфантино бъде избран за президент на ФИФА.

Швейцарецът, който в момента е генерален секретар на УЕФА, бе кандидатиран за поста на Сеп Блатер по спешност от европейската централа, след като Мишел Платини бе отстранен от футбола за 90 дни.

"Имаме опит точно с това при организирането на европейски първенство. Увеличаването на участниците може да се приложи и при провеждането на...

724 лв. е средният осигурителен доход

http://econ.bg/Новини/724-лв-е-средният-осигурителен-доход_l.a_i.703553_at.1.html

724,60 лв. е размерът на средния осигурителен доход за страната за месец септември. Това съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ). ...

Запорират заплати на лекари от ТЕЛК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103992

Без възнаграждения остават медици от пловдивския ТЕЛК, тъй като НОИ е наложил запор върху тях. Причината е, че Националната експертна лекарска комисия е върнала издадени решения за освидетелстване на инвалиди, а на специалистите от ТЕЛК са връчени ревизионни актове. Начислените суми по тях достигат до 3-4 хиляди лева.
Без възнаграждения остават медици от пловдивския ТЕЛК, тъй като НОИ е наложил запор върху тях. Причината е, че Националната експертна лекарска комисия е върнала издадени решения за освидетелстване на инвалиди, а на специалистите от ТЕЛК са връчени ревизионни актове. Начислените суми по тях достигат до 3-4 хиляди лева.

Вижте пълното изказване на президента Плевнелиев след Консултативния съвет за национална сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103999

Прессекретариатът да държавния глава разпространи пълното изказване на президента Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност:
Добър ден и добре дошли на всички.
Бих искал да благодаря на представителите на парламентарно представените политически сили за национално отговорното отношение,
Прессекретариатът да държавния глава разпространи пълното изказване на президента Росен Плевнелиев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност: Добър ден и добре дошли на всички. Бих искал да благодаря на представителите на парламентарно представените политически сили за национално отговорното отношение,

Учени: Хората, които не ползват фейсбук, са по-щастливи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103940

Хората, които не ползват фейсбук за седмица, живеят по-щастливо от останалите, установи проучване в Дания, обхванало 1095 души, пише thelocal.dk.
Респондентите били разделени на две групи - едната продължавала да ползва фейсбук, а другата го загърбила. Само седмица по-късно хората, които не ползвали социални мрежи,
Хората, които не ползват фейсбук за седмица, живеят по-щастливо от останалите, установи проучване в Дания, обхванало 1095 души, пише thelocal.dk. Респондентите били разделени на две групи - едната продължавала да ползва фейсбук, а другата го загърбила. Само седмица по-късно хората, които не ползвали социални мрежи,

Учени: Хората, които не ползват фейсбук, са по-щастливи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5103987

Хората, които не ползват фейсбук за седмица, живеят по-щастливо от останалите, установи проучване в Дания, обхванало 1095 души, пише thelocal.dk.
Респондентите били разделени на две групи - едната продължавала да ползва фейсбук, а другата го загърбила. Само седмица по-късно хората, които не ползвали социални мрежи,
Хората, които не ползват фейсбук за седмица, живеят по-щастливо от останалите, установи проучване в Дания, обхванало 1095 души, пише thelocal.dk. Респондентите били разделени на две групи - едната продължавала да ползва фейсбук, а другата го загърбила. Само седмица по-късно хората, които не ползвали социални мрежи,

Пребиха 18-годишен след заплахи във Фейсбук

http://news.ibox.bg/news/id_189235475

Побойникът е ухажвал приятелката на пострадалия в социалната мрежа

Одиторите на ЕС: България е сред страните, взели неправомерно най-много европари

http://frognews.bg/news_101684/Oditorite-na-ES-Balgariia-e-sred-stranite-vzeli-nepravomerno-nai-mnogo-evropari/

Най-много неправомерно раздадени европари има по програмите за "Икономическо, социално и териториално сближаване", от които се ползват новите членки като България, пише в доклада на одиторите на ЕС за 2014 година.

Грешки при обществените поръчки спъват кохезионната политика на ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/greshki-pri-obshtestvenite-porychki-spyvat-kohezionnata-politika-na-es-205757/

България е една от страните, посочена като пример за лоши практики при възлагане на поръчки в годишния доклад на Европейската сметна палата

Най-бързият велосипед в света

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/naj-byrziiat-velosiped-v-sveta-6045205

Превозното средство е изобретено от Тод Райхарт и Камерън Робъртсън

Наши олигарси купили остров на Малдивите и банка в Аржентина

http://frognews.bg/news_101683/Nashi-oligarsi-kupili-ostrov-na-Maldivite-i-banka-v-Arjentina/

Двама български олигарси са закупили остров от групата острови на Малдивите. Още по-сензационно е, че същите нашенски мултимилионери са станали собственици на ултра луксозния хотелски комплекс LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, намиращ се в границите на Малдивската република.

Затягат правилата за назначаване на държавните служители, но от 2017-та година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103972

Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа.
Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за държавния служител,
Правителството затяга правилата за назначаване на държавните служители, но чак от средата на 2017 година. Тогава ще влезе в сила новият модел за провеждане на конкурс за заемане на държавна служба, който ще се провежда на два етапа. Това става ясно от законопроект за изменение на Закона за държавния служител,

България отново е осъдена в Страсбург заради Цветан Цветанов

http://offnews.bg/news/n_1/n_589159.html

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови поредното осъдително решение срещу България, съобщава "Капитал". Държавата е осъдена да плати 40 хил. евро обезщетение на варненския бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката. Той беше задържан при акция "Медузите" във Варна преди пет години. Според ЕСПЧ полицаите са нарушили забраната за изтезание и нечовешко третиране с начина, по който са извършили претърсване и изземване в дома на жалбоподателя. Съдът посочва като персонално отговорен и бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който с медийните си изказвания е нарушил презумпцията за невиновност. Подобно нарушение е извършил и Варненският окръжен съд, когато е оставил Славов за постоянно в ареста. Нарушен е и още един текст от конвенцията - за правото на неприкосновеност на дома. Жалбата е подадена от Славов, съпругата му и двете им деца (на седем и четири години). На 31 март 2010 в 6 часа сутринта маскирани полицаи нахлуват в дома му във Варна. По това време той спи на горния етаж, а на долния е съпругата му с двете деца. В къщата нахлуват маскирани и тежковъоръжени полицаи, които го повалят на земята и му слагат белезници. Децата уплашени започват да плачат. Баща им е изведен пред къщата и отново накаран да легне, а когато след половин час пристига оператор полицаите повтарят пред камерата ареста му. Шест часа и половина след началото на акцията на Даниел Славов е било позволено да се преоблече. През следващите два месеца децата на Даниел Славов не можели да спят и плачели непрекъснато, защото се страхували, че маскираните полицаи могат да се върнат. Едното от децата получило нервен тик. Дидо Дънката е обвинен заедно с председателя на Общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов в участие в организирана престъпна група, през която са източвани общински средства през схема за закупуване на автобуси втора ръка за градския транспорт. Част от обвиненията са свалени, като към края на 2014 г., отбелязвът съда, делото продължава да е висящо. С решение на Варненския съд Славов е оставен в ареста, като е освободен два месеца по-късно под гаранция. Съдът в Страсбург приема, че нито личността на Славов, нито престъпленията, за които е бил разследван, са налагали провеждането на операцията по този начин. ЕСПЧ определя като "фрапиращо" поведението на полицаите, които са "арестували" втори път Славов, за да може да бъде заснет от камерата. Съдиите отчитат, че МВР в нито един момент при планирането на операцията не е обсъдило факта, че в дома на Славов могат да бъдат съпругата и двете му малки деца. ЕСПЧ осъжда факта, че акцията е проведена без предварително одобрение от съда. С изказванията си след операцията Цветан Цветанов, окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров (който беше преизбран преди няколко месеца за втори мандат от ВСС), както и съдът, разгледал мярката за неотклонение на Славов, с мотивите си, са нарушили гарантираната от Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи презумпция за невиновност. Според ЕСПЧ при извършване на претърсването в дома на Даниел Славов е било нарушено и правото на неприкосновеност на личния живот и жилището. Причината е, че полицаите са влезели без предварително разрешение от съда. Протоколът за иззетите от дома доказателства е бил одобрен впоследствие от варненските съдии, които просто са сложили печат "Одобрявам". Съдът в Страсбург приема, че подобно одобрение не отговаря на изискванията на Конвенцията и отбелязва, че това е трябвало да стане с мотивиран акт на съда, в който да се обясни защо претърсването е станало при неотложност. На последно място ЕСПЧ приема, че България е нарушила и чл. 13 от Конвенцията, тъй като не е гарантирала ефективни средства за защита срещу действията на властите. Действащият Наказателен кодекс не криминализира психическия тормоз (на какъвто са били подложени Славов и семейството му), т.е. дори и да бяха подали жалба, тя не е имало как да бъде разгледана. Адвокат на Даниел Славов е Михаил Екимджиев. Решението на съда е подписано единодушно, като само по констатацията за нарушено право на справедлив процес един от съдиите е подписал с особено мнение. Това е третото дело, по което България беше осъдена заради поведението на Цветан Цветанов като вътрешен министър. По делото "Гуцанови срещу България" държавата беше осъдена да плати 44 хил. евро обезщетения, като нарушенията бяха идентични като в казуса със Славов. ЕСЧП осъди държавата и по делото, заведено от бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов, задържан през 2009 г. при акцията "Касоразбивачите".

КСНС: МС да приеме финансово и технически осигурен план за действие при мащабна миграционна вълна на границата на България

http://www.cross.bg/sigyrnost-suvet-bulgariya-1487577.html

/КРОСС/ Политическите, асиметричните и икономическите рискове и заплахи за нашата страна в средносрочен план ще се запазят. Гражданите усещат нестабилността. Трябва да инвестираме в сигурност и отбрана, каза президентът Р. Плевнелиев след след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност и благодари на представителите на парламентарно представените политически сили за демонстрираното национално отговорното отношение. „Имаме един успешен Консултативен съвет за национална сигурност, при който постигнахме пълен консенсус, с резервирано отношение единствено на ПП „Атака", но въпреки това - част от решението. Сигурен съм, че институциите от сектор „Сигурност" получават един много ясен сигнал за единство и подкрепа. Консултативният съвет за национална сигурност обсъди промените в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи и способностите на държавните институции ефективно да им противодействат. През последните години сме свидетели на фундаментални промени в средата за сигурност в Европа и света. Системата на международните отношения е изправена пред нови предизвикателства. Свидетели сме на процес на глобално противопоставяне, на засилване на досегашните и възникване на нови рискове и заплахи за стабилността в света. Наблюдаваните процеси са в резултат на промяната в поведението, значимостта и тежестта на основните глобални и регионални фактори

Какво говори за вас денят на раждане-1-вие сте независими, 2-силно емоционални, чувствителни ...

http://petel.bg/Kakvo-govori-za-vas-denyat-na-razhdane-1-vie-ste-nezavisimi--2-silno-emotsionalni--chuvstvitelni----__133608

Източник: actualno.com Всеки човек идва на този свят в ден, който определя голяма част от живота ни и какви сме по характер. Числата носят...

Почина бившият германски канцлер Хелмут Шмит

http://petel.bg/Pochina-bivshiyat-germanski-kantsler-Helmut-SHmit__133609

Снимка: Buongiornosuedtirol.it Бившият германски канцлер Хелмут Шмит е починал днес на 96-годишна възраст, съобщава AFP, позовавайки се на лекаря му,...

Издигат председателя на БАН за президент

http://petel.bg/Izdigat-predsedatelya-na-BAN-za-prezident__133610

Снимка: Булфото Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров ще бъде издигнат за президент. Неговата кандидатура ще бъде...

Диетата на Иво Танев: Хранете се 1 месец по моята програма и ще си купувате нови дънки!

http://petel.bg/Dietata-na-Ivo-Tanev--Hranete-se-1-mesets-po-moyata-programa-i-shhe-si-kupuvate-novi-danki-__133611

Ивo Taнeв cпoдeли cвoя изпитaн нaчин зa oтcлaбвaнe, c ĸoйтo e cтoпил зaвинaги пyxĸaвитe мecтeнцa пo тялoтo cи, пише "За жената". Ивo Taнeв пpeдизвиĸa oгpoмeн интepec...

МОН публикува новите размери на учителските заплати. Ето какво е увеличението

http://petel.bg/MON-publikuva-novite-razmeri-na-uchitelskite-zaplati--Eto-kakvo-e-uvelichenieto__133613

Снимка: Булфото, архив Министерството на образованието и науката публикува проекта за изменение на наредба 1 от 2010 г., с която се...

Изсъхнал клон потроши училищен автобус в Две могили

http://pik.bg/изсъхнал-клон-потроши-училищен-автобус-в-две-могили-news432978.html

Изсъхнал клон потроши училищен автобус в Две могили

Липса на санитарна сеч в малките населени места създава предпоставка за инциденти, съобщиха от община Две могили в Русенска област на заседание на Областната комисия по транспорт.

Много от 30-годишните орехови дървета край пътя са с изсъхнали клони, които поради вятър се чупят и падат върху пътното платно. Последният такъв инцидент е станал преди няколко дни, с училищния автобус на Две могили, който превозва всяка сутрин и обед децата от съседните села до училището в града и обратно. Той е пътувал за село Бъзовец заедно с 25 деца, когато върху него пада клон и чупи предното стъкло и странично огледало. За късмет на предните седалки не е имало деца. Така всичко се е разминало само с материални щети и уплаха. Автобусът е бил откаран за ремонт в Плевен, където е обслужващата база, а едва днес е било докарано стъклото от Турция. Ремонтът е излязъл на стойност 2000 лв.

От Гражданска защита в Две могили са писали неколкократно до Областно пътно управление да се вземат мерки, но отговорът е бил, че няма средства. Последният подобен инцидент заради изсъхнали клони, приключил със смъртен случай, бе през февруари т.г. в Новград. Тогава именно орехов клон се стовари върху преминаващ автомобил и уби на място пътничката в колата.

И кметът на Радомир Пламен Алексиев се закле. Губернаторът Ирена Соколова пожела: Направете града такъв, какъвто го искат радомирци!

http://www.zapernik.com/politika/i-kmetut-na-radomir-plamen-aleksiev-se-zakle-gubernatorut-irena_40546/

Днес по утвърден график за провеждане на първите заседания на общинските съвети от областния управител Ирена Соколова, бе проведено и заседанието в община Радомир.

На него новоизбрните кметове на община и кметства, и общински съветници положиха клетва и встъпиха в длъжност.

"Изборът,...

Продължава

Средната заплата в България намалява, за третото тримесечие е 874 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=306076

Нивата на трудовата заетост и средната работна заплата в България през третото тримесечие на годината бележат спад спрямо предходния отчетен период. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт. През третото тримесечие на 2015 средната брутна месечна работна заплата намалява с 0.

Спират за ден водата на три града в Шуменско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5103952


Над 120 000 души от градовете Шумен, Велики Преслав, Търговище и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов остават без вода в сряда. Режимът се въвежда от 4 часа призори до полунощ, за да се извършат аварийно-възстановителни дейности по магистралния водопровод, който захранва населените места от язовир "Тича", съобщиха от ВиК-Шумен.
Над 120 000 души от градовете Шумен, Велики Преслав, Търговище и селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов остават без вода в сряда. Режимът се въвежда от 4 часа призори до полунощ, за да се извършат аварийно-възстановителни дейности по магистралния водопровод, който захранва населените места от язовир "Тича", съобщиха от ВиК-Шумен.

Искат оставката на Борислав Гуцанов

http://www.moreto.net/novini.php?n=306103

Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Генадий Атанасов за кмет на район "Владислав Варненчик", поиска оставката на целия Градски съвет на социалистите и неговия председател Борислав Гуцанов. Според Атанасов лидерът на БСП във Варна преследва лични интереси и е подвел членовете и симпатизантите на партията в район "Владислав Варненчик", като е подкрепил кандидатурата на Неделчо Михайлов.

Местан: Бежанската криза ще се разреши с разширяването на Европа на изток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5103949

Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство.
Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство.

Убиецът на Симона - Димитър, направил опит да се самоубие и в болницата, вижте го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103941

Съдът в Сливен остави мъжа, наръгал смъртоносно Симона, за постоянно в ареста
28-годишният Димитър Иванов от Сливен е направил опит да се самоубие в реанимацията на областната болница, където бе настанен миналия петък след неуспешен опит за друго самоубийство.
Той се простреля с газов пистолет в устата,
Съдът в Сливен остави мъжа, наръгал смъртоносно Симона, за постоянно в ареста 28-годишният Димитър Иванов от Сливен е направил опит да се самоубие в реанимацията на областната болница, където бе настанен миналия петък след неуспешен опит за друго самоубийство. Той се простреля с газов пистолет в устата,

Кола не спази достатъчна дистанция и се заби в ТИР край Сандански

http://pik.bg/кола-не-спази-достатъчна-дистанция-и-се-заби-в-тир-край-сандански-news432975.html

Кола не спази достатъчна дистанция и се заби в ТИР край Сандански

Лек автомобил „Лексус” се заби в ТИР на главен път Е-79 край Сандански. Пътният инцидент стана около 14:30 часа в района на бензиностанция „Шел” между село Плоски и Струмяни, пише Struma.bg.

Шофьорът на лекия автомобил не спазил нужната дистанция, тирът намалил рязко скоростта и колата се нанизала в задната част на камиона.

За щастие няма пострадали.

Плевнелиев: Нарастване на миграционния поток е най-големия риск за сигурността ни

http://frognews.bg/news_101682/Plevneliev-Narastvane-na-migratsionniia-potok-e-nai-golemiia-risk-za-sigurnostta-ni/

Нарастване на миграционния поток е най-големия риск за сигурността. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“.

Повече зеленина, постоянна сцена и подмяна на настилките в центъра на Асеновград, предложиха експерти

http://asenovgrad.actualno.com/Poveche-zelenina-postojanna-scena-i-podmjana-na-nastilkite-v-centyra-na-Asenovgrad-predlojiha-eksperti-news_506749.html

Имаше активна гражданска позиция на днешното публично обсъждане за визията на централната градска част в Асеновград. Малко на брой бяха присъстващите асеновградчани, но за сметка на това, предложиха разнородни идеи, съобщи кореспондентът на Actualno.com в града. Гражданите зададоха различни въпроси към специалистите. В самото начало на дискусията пред присъстващите бяха изложени две проектни предложения. Експертите и на двата проекта посочиха впечатленията си от факта, че голяма част от инфраст

Температурна аномалия в Хеопсовата пирамида

http://interest.actualno.com/Temperaturna-anomalija-v-Heopsovata-piramida-news_506661.html

Проектът по сканиране на пирамидите в Гиза установи температурна аномалия на редица от тях, включително в най-голямата – Хеопсовата пирамида (известна в страната като Хуфу), съобщава египетското министерство на антиките. В заявлението се отбелязва, че първата фаза на проекта е установила "особено нагледна (аномалия) на източната страна на пирамидата Хуфу". Специалистите провели топлинно сканиране на пирамидата при изгрев, когато гигантската постройка се нагрява отвън, а след това при зал

Отложиха делото за касиране на вота за общински съветници във Варна

http://varna.actualno.com/Otlojiha-deloto-za-kasirane-na-vota-za-obshtinski-syvetnici-vyv-Varna-news_506755.html

Делото за оспорване на избора за общински съветници във Варна бе отложено, съобщава Topnovini.bg. Следващото заседание в Административния съд е насрочено за сряда, 11 ноември. Процесът е по жалба на Местната коалиция "Живот за Варна”, ПП АБВ, ПП БСП, Местна коалиция "Кирил Йорданов - кметът на Варна” и още 12 кандидати за общински съветници срещу решение от 27 октомври на ОИК- Варна. В откритото съдебно заседание процесуалните представители на жалбоподателите и самите те изтъкнаха

Прокуратурата обвини Сидеров и Чуколов в дръзко хулиганство и нападение над полицай

http://politics.actualno.com/Prokuraturata-obvini-Siderov-i-Chukolov-v-dryzko-huliganstvo-i-napadenie-nad-policaj-news_506746.html

С Решения от 05.11.2015 г. Народното събрание даде разрешения по исканията на главния прокурор от 12.10.2015 г. за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Днес, 10 ноември 2015 г., Волен Сидеров и Десислав Чуколов, след редовно призоваване се явиха пред следователи и прокурори от Софийска градска прокуратура, като им бяха повдигнати обвинения за инцидента на 09.10.2015г. в гр.София на ул

Словения издига стена срещу бежанците, за да няма хуманитарна катастрофа

http://balkani.actualno.com/Slovenija-izdiga-stena-sreshtu-bejancite-za-da-njama-humanitarna-katastrofa-news_506756.html

Словенският премиер Миро Церар съобщи, че страната ще постави ограда по границите си, за да спре мигрантската вълна, която залива страната, предадоха БГНЕС и СТА. "Оградата ще има за цел да насочва гражданите към границите. Словения няма да затваря границите, но искаме да спрем неконтролирания прилив на бежанци в нашата страна", каза Церар. "Като премиер аз няма да допусна хуманитарна катастрофа в Словения", заяви още той. Късно снощи се проведе извънредно заседание на правителството в Любляна

Акад. Стефан Воденичаров се кандидатира за президент

http://society.actualno.com/Akad-Stefan-Vodenicharov-se-kandidatira-za-prezident--news_506758.html

Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров ще бъде издигнат за президент. Неговата кандидатура ще бъде представена официално утре, предаде БГНЕС. Академик Воденичаров оглави БАН през 2012 г., преди това беше Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски". Инициативният комитет, който е издигнал кандидатурата на Воденичаров, включва следните хора: проф. Валери Стефанов – литературовед и писател, акад. Георги Марков - историк, акад. Светлин Русев - х

ЕК: Предложенията на Лондон за мерки срещу икономическите имигранти са проблематични

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/11/10/2646437_ek_predlojeniiata_na_london_za_merki_sreshtu/?ref=rss


Европейската комисия заяви, че искането на британския премиер Дейвид Камерън за нови ограничения за гражданите на ЕС, работещи в други страни от блока, са "много проблемни", заяви говорител на ЕК, цитиран от "Ройтерс".

На пресконференция за първите реакции в ЕК след речта на Камерън, говорителят Маргаритис Схинас уточни, че отправените от Лондон искания за реформи в ЕС могат да бъдат разделение в три категории:

- осъществими – като увеличаването на ролята на парламентите...

Коли без шофьори на германска магистрала (видео)

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/koli-bez-shofiori-na-germanska-magistrala-video-6045206

Изпробването на колите с автономна система за навигация стана в присъствието на германския министър на транспорта Александър Добринт

EurActiv: Внесоха петицията с над 3 млн. подписа срещу ТПТИ в Европарламента

http://www.cross.bg/tpti-evropeiiskiya-sporazymenie-1487575.html

/КРОСС/Активисти от движението за спирането на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) са внесли петиция в Европейския парламент, с която се стремят да преустановят сключването на търговското споразумение между Европейския съюз и САЩ, пише EurActiv. Петицията, подписана от почти 3,3 млн. души от 23 страни членки на ЕС, е била връчена на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, като активисти са настояли за изслушване в парламента. Заявената цел на ТПТИ е ускоряване и рационализиране на потока от стоки и услуги през Атлантика. Договорът се стреми да създаде най-голямата нерегулирана търговска зона в света, обхващаща над 60% от световното производство. Активистите срещу ТПТИ посочват, че търговското споразумение се договоря в необичайна секретност, като от него ще се възползват мултинационалните корпорации и корпоративните притежатели на авторски права и патенти за сметка на суверенитета на държавите и потребителите. Следващият кръг от преговорите за ТПТИ е планиран за началото на 2016 г.  

Местан: Бежанската криза ще се разреши с разширяването на Европа на изток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103936

Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство.
Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство.

Да бием шута на есенния стрес!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103311

Стресът е нещо, което не можеш да пипнеш, но може да усетиш с пълна сила. Докторите и психолозите отдавна го изследват и са стигнали до извода, че есента е свързана не само с по-топли дрехи върху нас. Не само тялото ни има нужда от затопляне. С идването на края на лятото душата ни е тази, която започва да усеща леко безпокойство.
Стресът е нещо, което не можеш да пипнеш, но може да усетиш с пълна сила. Докторите и психолозите отдавна го изследват и са стигнали до извода, че есента е свързана не само с по-топли дрехи върху нас. Не само тялото ни има нужда от затопляне. С идването на края на лятото душата ни е тази, която започва да усеща леко безпокойство.

ЕК критикува Турция за свободата на медиите и съдебната система

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/10/2646434_ek_kritikuva_turciia_za_svobodata_na_mediite_i/?ref=rss


Гражданските свободи, медиите и съдебната система в Турция са под сериозен натиск, пише в последния доклад на Европейската комисия за напредъка на страната към присъединяване.

Критиките са част от ежегодните доклади на Брюксел за страните, преговарящи за влизане в съюза. Тази година публикуването им бе отложено, за да бъдат огласени след парламентарните избори в Турция.

ЕК твърди, че състоянието на съдебната система, медиите и разделението на властите се влошават от 2014...

Miss Gaming BEGE 2015 отново ще предизвика най-красивите жени от игралната индустрия

http://www.cross.bg/bege-miss-gaming-1487576.html

/КРОСС/ Балканското изложение на игралната и развлекателната индустрия, което ще отвори врати на 24 ноември (вторник) от 11:00 часа в зала 1 и зала 2 на Интер Експо Център за 8-ма поредна година ще предостави на всички посетители и изложители не само идеална среда за бизнес комуникация и нови контакти, но и незабравими развлечения. За четвърти път с короната на красотата ще бъде наградена най-красивата претендентка в конкурса за красота Miss Gaming BEGE 2015, който се осъществява с подкрепата на модна агенция INTERSOUND. Момичетата ще се представят с брандовете на водещи казино оператори в игралната индустрия. След оспорвана селекция свои лица избраха онлайн казино eCasino.bg, «Еldorado Slot Club» - Белград, верига игрални зали «Палмс Бет» и «Елдорадо Бет», игрални клубове «Сезам», "Eлит Гейминг Клуб", CGI клуб, «Gaming club Luxor», Куинс клуб, игрален клуб и Ресторант «Мостa» - Свиленград, верига игрални зали «Мистик», WINBET, казино «Хризантема», Казино «Принцес» - София, Палмс Меркюр Казино, казино «Роял Палмс», Viva! Casino София и водещата лицензирана букмейкърска къща в България «Еврофутбол». Както подобава на един престижен конкурс за красота организаторите са се постарали претендентките да изглеждат като истински кралици

Какви са правата на пътниците при стачка на авиокомпания

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/11/10/2646438_kakvi_sa_pravata_na_putnicite_pri_stachka_na/?ref=rss


Стачката на стюардите и стюардесите на "Луфтханза", която започна на 6 ноември, продължава и днес, макар че засяга по-ограничен брой полети. Планира се да продължи една седмица. Това е поредният случай, в който клиентите не само на тази авиокомпания, не могат да осъществят планираните си полети.

По този повод Европейският потребителски център припомня какви са правата на пътниците в рамките на Европейския съюз при такива ситуации.

Правата на пътниците, пътуващи със...

Присъдиха стипендия за 2016 г. на "златния” астроном на България Никола Каравасилев

http://pik.bg/присъдиха-стипендия-за-2016-г-на-златния”-астроном-на-българия-никола-каравасилев-news432964.html

Присъдиха стипендия за 2016 г. на "златния” астроном на България Никола Каравасилев

Ръководителят на националния отбор по астрономия на България Никола Каравасилев получи докторантската стипендия на финансова група Карол за 2016 г. Голямо жури в състав от топ мениджъри от компаниите на Карол, досегашните носители на стипендията, представители на Асоциацията на докторантите в България и издателите на сп. Българска наука единодушно решиха именно на него да бъде дадена стипендията. 

Миналата година докторантът по астрономия в Катедрата по астрономия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски” беше финалист в конкурса на финансовата група, когато призът получи Деница Згурева, докторант в Техническия университет, София. С дисертацията си изследва кълбовидни звездни купове в Местната група от галактики и разработва софтуер, с който ще "пренареди" звездното небе като коригира грешките на огромен масив данни, събиран в продължение на няколко години. Никой досега не е успявал да направи това, но младият астроном смята, че до една година работата му ще завърши успешно и след още около година тествания, софтуерът ще работи пълноценно и ще го предостави напълно безвъзмездно за използване на учените в цял свят.

Освен с чисто научната си дейност, обаче, Никола Каравасилев привлече вниманието на журито и с многобройните си изяви през годината с педагогическата си дейност, и като комуникатор на науката. Той е ръководител на националния отбор по астрономия и с учениците си донесе на страната ни десетки медали и отличия от международни състезания и олимпиади. От около месец е и един от тримата астрономи, които в планетариума на „Музейко” разпалват въображението на децата и на достъпен и интересен език разказват за звездите и Вселената.

Никола Каравасилев е от хората, които могат да запалят искрата на науката във всеки, казва за него докторът по астрофизика Владимир Божилов, преподавател в Катедра Астрономия на СУ и гл. редактор на сп. ВВС Знание. Той определя своя колега като един от най-младите и най-добрите специалисти и смята, че присъдената от Карол стипендия е поредната стъпка, която показва, че България държи на хората, които се занимават с наука.

Никола Каравасилев е уникален човек и учител, той заслужава това признание, защото вдъхновява младите, аргументира избора Петър Теодосиев, главен редактор на сп. Българска наука. Той заслужава признанието, защото печели златните медали за страната ни и е виновникът да се развява българският флаг на международните състезания, допълва го Росен Теодосиев, председател на управителния съвет на Сдружение "Форум Наука".

Всички се убедихме в приноса на Никола Каравасилев не само към научната област, но и в обществото като цяло заради неговата възпитателна и педагогическа дейност казва Таня Славова, носител на докторантската стипендия за 2014 г.

Тази година решихме без конкурс да присъдим стипендията на един от силните финалисти в конкурса ни миналата година, защото с цялостната си дейност той спечели не само журито на Карол, той спечели журито на различни състезания и олимпиади със своите ученици в различни точки на света, коментира Милена Петкова, мениджър Знание във финансова група Карол. Тя добави, че журито адмирира приноса му за изграждане на дълготраен интерес на младите хора към науката по един интересен и модерен начин, а самият докторант е защитил достойно кандидатурата си с многобройните безспорни резултати и медали.

Финансова група Карол присъжда годишна стипендия в размер на 8000 лв. на редовен докторант със значим принос в своята област. Първият носител на стипендията е физик. След него призът получава геодезист, а тази година финансовата подкрепа получи инженерът Деница Згурева, която работи по амбициозния проект за ТЕЦ с нулеви емисии въглероден диоксид.

Само в "24 часа": Пускат за издирване собственика на автобуса, погребал 9 на "Тракия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103929

Собственикът на фалиралата вече фирма
Собственикът на фалиралата вече фирма "Ентуртранс" Ениз Ченгел ще бъде обявен за издирване. Днес представители на съдебната охрана са търсили Ченгел на обявения му в Бургас адрес, за да бъде приведен в затвора. Турският граждан получи 10 г. лишаване от свобода след като три инстанции прецениха, че като управител на фирмата той е изпълнявал

Отложиха делото срещу избор на общински съветници в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_589143.html

Административният съд в София отложи за 18-и ноември делото срещу избора на общински съветници в столицата. Събирането на доказателства е наложило отлагане на делото, коментира съдия Николина Янчева, цитирана от БНР. Тя мотивира дадените от съда кратки срокове с предвиденото в Изборния кодекс по-бързо решаване на този вид дела с оглед значимия обществен интерес. Съдия Янчева обясни още, че с оглед броя на страните - 22-ма жалбоподатели и 61 заинтересовани страни, както и предвид големия обем на доказателствата, съдът се опитва да постигне баланс между изискването за кратките срокове и защитата на правата на страните по делото: Въпреки че дадох кратки срокове, при всички случаи с оглед броя на страните и големия обем доказателства (около 15 000 страници е само административната преписка, представена от страна на ответника), всичко това води до невъзможност в процесния случай да бъдат спазени кратките срокове по Изборния кодекс, но въпреки това съдът се опита да постигне баланс между предвидените кратки срокове по Изборния кодекс и защита правата на страните за участие в делото и за попълването му с относими доказателства. Днес беше проведено първото редовно открито заседание по жалба на общински съветници от София, след като вчера /09.11.15/ Административният съд отложи делото, поради нередовно призоваване на един от жалбоподателите. Неговата жалба е пристигнала в съда от ЦИК в 11 часа на същия ден. Делото е образувано по жалби срещу избора на общински съветници в София като ответник е Общинската избирателна комисия. Досега в АССГ са образувани общо 11 дела, свързани с местния вот, проведен на 25.10.15 г. От тях 1 срещу избора на общински съветници, 1 срещу избора на кмет на Столичната община и 9 срещу избора на кметове на райони, информират от "Връзки с обществеността" на АССГ.

Протест срещу държанието и исканията на Вселенския патриарх към България

http://offnews.bg/news/n_1/n_589133.html

Български общественици, журналисти и православни християни организират спонтанен мирен протест – бдение със свещи пред "Гранд хотел София", който е насрочен за днес от 19:00 часа, предаде сайтът "Добротолюбие" . Обществениците и журналистите протестират заради скандалните изказвания на Вселенския патриарх Вартоломей по повод българската „схизма” и етнофилетизма на българите, както и за претенциите му за паметници на културата, които са държавна собственост. Планираният за вчера вечерта брифинг за български и чуждестранни медии беше отложен по неясни причини , но източник на OFFNews заяви, че Вартоломей го е направил от обида към медиите. Журналистите чакаха почти три часа., за да му зададат въпросите си, но той беше изведен през страничен или заден изход, до който медийните представители нямаха достъп. В протеста ще се включат и учени, които са подписали отправения призив до Вселенския патриарх, в който искат БПЦ да получи полагащото ѝ се пето място в православните диптихи.

Оркестърът на Ибряма ще свири на юбилейното турне на Нешка Робева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5102253

Нешка Робева е изпратила на ансамбъл “Руска Рома” и на Иво Папазов-Ибряма подробно описание на спектакъла, който групата ѝ ще изнесе в 11 града. Те ще бъдат на сцената на турнето по случай 15-годишния юбилей на трупата. То стартира на 18 ноември в Русе. Концерт ще има в Русе, Севлиево, Велико Търново, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Свиленград,
Нешка Робева е изпратила на ансамбъл “Руска Рома” и на Иво Папазов-Ибряма подробно описание на спектакъла, който групата ѝ ще изнесе в 11 града. Те ще бъдат на сцената на турнето по случай 15-годишния юбилей на трупата. То стартира на 18 ноември в Русе. Концерт ще има в Русе, Севлиево, Велико Търново, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Свиленград,

Облигации за над 200 млн. лв. бяха пласирани от държавата

http://econ.bg/Новини/Облигации-за-над-200-млн-лв-бяха-пласирани-от-държавата_l.a_i.703552_at.1.html

По време на търг, проведен вчера, държавата е пласирала облигации за над 200 млн. лв., съобщиха от Министерство на финансите. От ведомството...

След десетилетия война Sony спира да произвежда Betamax

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/11/10/2646439_sled_desetiletiia_voina_sony_spira_da_proizvejda/?ref=rss


Sony обяви, че през март следващата година ще спре производството на Betamax видеокасети, четиридесет години след въвеждането на формата и 28 години след като изгуби войната от VHS.

Последната Betamax касета ще бъде произведена през март 2016 г., обявиха от кoмпaнията.

Форматът на видеокасетата бе разработен от Sony в началото на 70-те години на миналия век, а за първи път се появи в домовете на потребителите вградена в 19-инчов телевизор, напомня вестник "Гардиън"....

Бюджетната комисия одобри въвеждането на до 1000 лева данък за такситата

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/10/2646454_bjudjetnata_komisiia_odobri_vuvejdaneto_na_do_1000/?ref=rss


Комисията по бюджет и финанси в парламента одобри днес въвеждането на еднократен данък върху таксиметровите превози. Той ще в размер между 400 и 1000 лева и ще се определя от всяка община.
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова смята, че таксата не е основание за вдигане на цените, тъй като тя ще замени данък печалба, или данъка върху доходите на физическите лица, които в момента трябва да плащат таксиметровите водачи.

"Всички знаем, че в момента минималната работна...

Хари Харалампиев беше преизбран за председател на общинския съвет в Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103917

Хари Харалампиев беше избран отново за председател на общинския съвет на Пазарджик. Това стана на първото заседание на новия местен парламент. Преди това кмета на общината Тодор Попов, който започна своя трети мандат, новоизбраните общински съветници и кметовете на населени места положиха клетва в присъствието на областния управител Трендафил
Хари Харалампиев беше избран отново за председател на общинския съвет на Пазарджик. Това стана на първото заседание на новия местен парламент. Преди това кмета на общината Тодор Попов, който започна своя трети мандат, новоизбраните общински съветници и кметовете на населени места положиха клетва в присъствието на областния управител Трендафил

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в 10 града в страната

http://pik.bg/наднормено-запрашаване-на-въздуха-е-измерено-в-10-града-в-страната-news432968.html

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено в 10 града в страната

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в 10 града в страната. Това сочат данните от бюлетина за качество на атмосферния въздух в страната, публикуван в интернет-страницата на Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Бургас, Девня, Варна, Враца, Перник, Русе, Смолян, Стара Загора и Кърджали. Стойностите са между 1,03 и 2,29 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в Стара Загора, при измервателната станция "Зелен Клин".

Персонален идентификатор ще разпознава и роднините на пациентите

http://www.investor.bg/novini/416/a/personalen-identifikator-shte-razpoznava-i-rodninite-na-pacientite-205756/

Отпадат опасенията, че възрастни и тежко болни хора няма да могат да си купуват лекарствата, според зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков

Прогнозират 80 долара за барел до 2020 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=306032

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира цена от 80 долара за барел петрол към 2020 година. "Очакваме да видим постепенно нарастване на цените до 80 долара за барел към 2020 година. По наши оценки петролните инвестиции за настоящата година ще намалеят не повече от 20%.

Осъдиха шофьор, предлагал 30 лева подкуп на ченгета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5103919

Една година условно получи несебърлията Юлиян Христов, задето предложил подкуп на двама полицаи. Бургаският Окръжен съд отложи изпълнението на присъдата с три години изпитателен срок и глоба в размер на триста лева.
На 09.04.2015 година, в село Тънково, на паркинг до кафе–бар “Копчето“, Христов дал подкуп в размер на 30.
Една година условно получи несебърлията Юлиян Христов, задето предложил подкуп на двама полицаи. Бургаският Окръжен съд отложи изпълнението на присъдата с три години изпитателен срок и глоба в размер на триста лева. На 09.04.2015 година, в село Тънково, на паркинг до кафе–бар “Копчето“, Христов дал подкуп в размер на 30.

След като прочетете това, вече никога няма да седите с кръстосани крака

http://petel.bg/Sled-kato-prochetete-tova--veche-nikoga-nyama-da-sedite-s-krastosani-kraka__133602

Много неща често правим по навик, без да мислим дали тези навици имат вредно въздействие на нашето здраве или не. Сред тези навици спада и...

Прокуратурата повдигна обвинения на Сидеров и Чуколов

http://petel.bg/Prokuraturata-povdigna-obvineniya-na-Siderov-i-CHukolov__133605

Снимка: Булфото, архив С решения от 5 ноември 2015 г. Народното събрание даде разрешения по исканията на главния прокурор за възбуждане на...

Меле в центъра на Пловдив! Пиян наниза верижна катастрофа

http://petel.bg/Mele-v-tsentara-na-Plovdiv--Piyan-naniza-verizhna-katastrofa__133606

Снимка: Булфото, архив Пешеходец, употребил алкохол, предизвика верижна катастрофа на пресечката на ул. "Д-р Вълкович" с бул. "Цар Борис...

Вестник "24 часа": 47-годишна жена разбра, че е бременна час преди да роди

http://petel.bg/Vestnik-24-chasa--47-godishna-zhena-razbra--che-e-bremenna-chas-predi-da-rodi__133607

47-годишната американка Джуди Браун разбрала, че е бременна само час преди да роди . Жената постъпила в болница с оплакване от силни болки в...

Лукарски: Вътрешен вот в РБ за кандидат-президент

http://offnews.bg/news/n_1/n_589134.html

Кандидатът за президент на Реформаторския блок да се определи след вътрешни избори в рамките на коалицията. Това е позицията на СДС, обяви лидерът му Божидар Лукарски след днешния национален съвет.  Лукарски бе категоричен, че блокът задължително трябва да има собствен претендент за "Дондуков" 2. Преди време лидерът на ДСБ Радан Кънев обаче поиска общ десен кандидат с ГЕРБ, който да бъде избран пак след предварителни избори.  "Не сме водили разговори за конкретни кандидати", уточни днес Лукарски. Според него управленската формула в страната трябва не само да се запази, но и да се приложи в общинските съвети по места. 

Административният съд казва утре дали изборите във Варна ще се касират

http://www.moreto.net/novini.php?n=306096

Днес съдебен състав на Административен съд Варна даде ход на дело по жалба на Местна коалиция „Живот за Варна“, ПП АБВ, ПП Българска социалистическа партия, МК Кирил Йорданов кметът на Варнаи още 12 кандидати за общински съветници, срещу решение на ОИК-Варна.

Трафикът на хора е основна заплаха за сигурността

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/trafikyt-na-hora-e-osnovna-zaplaha-za-sigurnostta-6045204

Страната няма достатъчни ресурси да се справи и със засилващите се киберзаплахи, посочи президентът

КСНС: Трафикът на мигранти е основна заплаха за сигурността

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ksns-trafikyt-na-migranti-e-osnovna-zaplaha-za-sigurnostta-6045204

Страната няма достатъчни ресурси да се справи и със засилващите се киберзаплахи, посочи президентът

След съвета по сигурността при президента управляващите ще пишат антитерористичен закон (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/10/2646444_sled_suveta_po_sigurnostta_pri_prezidenta/?ref=rss


Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев препоръча на правителството да подготви стратегия за киберсигурността и Закон за противодействие на тероризма, който да внесе в парламента.

Около това становище са се обединили всички институции и парламентарни сили с резервинато отношение на "Атака" съобщи държавният глава след 5-часовото заседание на съвета. В него участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерите Румяна Бъчварова и Меглена Кунева, министърът на отбраната Николай Ненчев, шефовете на служби и лидерите на парламентарните сили.

Друга препоръка в становището на съвета е правителството да предложи мерки за оптимизиране на сектор "Сигурност", а съветът по сигурност към Министерския съвет да изработи план за действие при сериозна бежанска вълна, без значение на коя граница, и да го обезпечи финансово и технологично.

Препоръката към партиите и институциите е да работят за единна европейска позиция за разширяване на зоната за сигурност чрез интегриране на Западните Балкани към ЕС. След края на КСНС лидерът на ДПС Лютви Местан обясни пред журналисти, че формацията му е настоявала за това.

"КСНС обсъди промените в геостратегическата среда за сигурност, както и способностите на държавните институции да противодействат. Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства. Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки", заяви Плевнелиев. По думите му, големият брой мигранти е натоварил системите за сигурност на страната. "МВР е разработила и прилага плановете по защитата на границата за нелегално преминаващите. Най-непосредственият риск е рискът от нарастване на миграционния поток от и към България. Кризата в Украйна продължава. Наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни предизвикват допълнително напрежение. Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители", каза още Росен Плевнелиев.

Плевнелиев: Най-големият риск за сигурността е нарастване на миграционния поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103889

С пълен консенсус и резервирано отношение от АТАКА, можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“.
С пълен консенсус и резервирано отношение от АТАКА, можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“.

Плевнелиев: Най-непосредственият риск за сигурността е нарастване на миграционния поток от и към България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5103910

С пълен консенсус и резервирано отношение от АТАКА, можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“, съобщи „Фокус”.
С пълен консенсус и резервирано отношение от АТАКА, можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема „Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност“, съобщи „Фокус”.

КСНС приключи, заседава цели 5 часа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5103904

След 5 часа приключи КСНС при президента. В момента започва пресконференция.
Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, политическите лидери и шефовете на сигурността излязоха с обща декларация.
В нея се предупреждава, че има риск от тероризъм, засилване на бежанския натиск и задълбочаване на конфликта между ЕС и НАТО, от една страна,
След 5 часа приключи КСНС при президента. В момента започва пресконференция. Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, политическите лидери и шефовете на сигурността излязоха с обща декларация. В нея се предупреждава, че има риск от тероризъм, засилване на бежанския натиск и задълбочаване на конфликта между ЕС и НАТО, от една страна,

Ето къде спират водата в столицата на 12 ноември

http://pik.bg/ето-къде-спират-водата-в-столицата-на-12-ноември-news432962.html

Ето къде спират водата в столицата на 12 ноември

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 12 ноември, съобщиха от пресцентъра на компанията.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. „Средна гора“ град Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Средна гора“ от ул. „Сливница“ до ул. „Зора“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Средна гора“ ъгъла с ул. „Рила“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Окол“ гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Методи Иванов“, ул. „Тепето“, ул. „Требаго“, ул. „Стръмна“, ул. „Брацигово“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Методи Иванов“ ъгъла с ул. „Липа“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод по ул. „Зора“ с. Чепинци, се налага спиране на водоподаването от 8:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Хризантема“, ул. „Зора“, ул. „Стара ливада“, ул. „Стара планина“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Ридо“ ъгъла с ул. „Железничарска“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата. След реализацията на тези инвестиционни проекти клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.“Пъстър свят“ кв. „Витоша“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: ул. „Пъстър свят“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Пъстър свят“№5. На 12 ноември 2015 г. (четвъртък), във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Борис Ковачев“ кв. „Горубляне“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: ул. „Шиндра“, ул. „Борис Ковачев“, ул. „Ханчето“, ул. „Камчия“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Шиндра“ъгъла с ул. „Борис Ковачев“.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с ремонт на уличен водопровод на ул. „Александър Стамболийски“ град Банкя, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: ул. „Панайот Волов“, ул. „Шейново“, ул. „Георги Раковски“, ул. „Антим“ I. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Св. Св. Кирил и Методий" ъгъла с ул. „Александър Стамболийски“.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Проф. Иван Георгов“ кв. „Военна рампа“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода” живеещи в района на: по ул. „Проф. Иван Георгов“ от ул. „Локомотив“ до „река Суходолска“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноски на адрес: ул. „Първа българска армия“ ъгъла с ул. „Проф. Иван Георгов“.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с ремонт на уличен водопровод по ул. „Панорамен път“ м. „Гърдова глава“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: м. „Гърдова глава“ – ул. „Панорамен път“ (четни номера) от ул. „Чукар“ до ул. „Меча поляна“, ул. „Росен“, ул. „Деян Попов“, ул. „Ботко войвода“, ул. „Бял равнец“, ул. 627, ул. „Бойна слава“, ул. „Панчарица“, ул. „Клек“, ул. „Сребриста липа“, ул. „Студен кладенец“ от ул. 627 до ул. „Морени“, ул. „Петко войвода“ от ул. „Панорамен път“ до ул. „Сребриста липа“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Панчарица“ ъгъла с ул. „Бойна слава“.

На 12 ноември, четвъртък, във връзка с монтаж на спирателни кранове по ул. „Александър Стамболийски“ с. Казичене, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Цар Борис III“, ул. „Околовръстна“, ул. „Георги Бенковски“, ул. „Димитър Ашов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Александър Стамболийски“ ъгъла с ул. „Христо Ботев“.

Не сменям кон за кокошка, каза Б. Димитров за костите на Самуил и гръцките ценности

http://frognews.bg/news_101681/Ne-smeniam-kon-za-kokoshka-kaza-B-Dimitrov-za-kostite-na-Samuil-i-gratskite-tsennosti/

Шефът на НИМ Божидар Димитров не взел костите на Самуил срещу гръцките ценности, защото "сделката" му се видяла "кон за кокошка". Бях изумен, че Вселенският патриарх Вартоломей поиска да върнем културните ценности на Гърция. Познавам много отдавна Вартоломей. За него съм писал хубави работи. Той е направил някои услуги в миналото. Това негово искане направо ме потресе. Това каза пред Фрог нюз шефът на Историческия музей Божидар Димитров.

Жена от Разград възвърна зрението си след поставяне на последно поколение леща

http://razgrad.actualno.com/Jena-ot-Razgrad-vyzvyrna-zrenieto-si-sled-postavjane-na-posledno-pokolenie-leshta-news_506742.html

Уникална операция бе извършена в Специализираната очна болница за активно лечение “Д-р Димитър Тасков” в Търговище. С помощта на вътреочна леща от последно поколение, бе възстановено зрението на млада жена от Разград, посочва Topnovini.bg. 38-годишната жена си върна зрението и ден след операцията вече си е у дома и работи, съобщиха от болницата. Въпреки младата си възраст, жената страдала от начален етап на старческо далекогледство и не искала да носи очила. За да възстанови младе

ЦСКА вече има назначен постоянен синдик

http://bgfootball.actualno.com/CSKA-veche-ima-naznachen-postojanen-sindik-news_506744.html

ЦСКА вече има постоянен синдик, който влиза в клуба от 12-и ноември (четвъртък). Неговото име е Светослав Енев Бакалов. Заплатата, която той ще прибира в рамките на издаденото определение, е в размер на 1500 лв. Преди няколко седмици комитет на кредиторите в ЦСКА не успя да вземе решение кой да поеме работата на временния синдик.Тогава имаше издигнати 3 кандидатури, една от които на тогавашния временен синдик Радослав Тонев, но и той не получи достатъчна подкрепа. Задълженията на назначенията

Почина бившият германски канцлер Хелмут Шмит

http://europe.actualno.com/Pochina-bivshijat-germanski-kancler-Helmut-Shmit-news_506745.html

Бившият германски канцлер Хелмут Шмит почина на 96-годишна възраст. Това съобщиха световните агенции и The Guardian. Причината е вътрешна инфекция, чийто произход засега е неясен Шмит влезе в болница през август с обезводняване на организма и беше опериран през септември заради запушени кръвоносни съдове на десния крак. Той бе изписан, но през уикенда състоянието му се влоши. Личният лекар на Шмит е заявил пред ДПА, че пациентът му е починал днес следобед в дома си. Социалдемократът е роден н

Партиите в Шумен са премахнали предизборните си плакати в срок

http://shumen.actualno.com/Partiite-v-Shumen-sa-premahnali-predizbornite-si-plakati-v-srok-news_506747.html

Партии, коалиции и инициативни комитети са премахнали предизборните си плакати в определения срок от посочените за поставянето им места. Това съобщи Свилена Иванова - директор на Дирекция „Инспекторат" към Община Шумен. По думите й, при проверките на инспекторите не са установени нарушения и пропуски, включително премахнати са и билбордовете с ликовете на кандидати за кметове и общински съветници, предаде Дарик. В седемдневен срок след изборния ден партии, коалиции и инициативни к

18 членове на "Ал Кайда" задържани в Турция дни преди срещата на Г-20

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5103899

Турската полиция е задържала 18 души, за които се предполага, че са вербували членове за сирийския клон на терориситичната организация „Ал Кайда“ – „Джабхат ан-Нусра“, пише The Jakarta Globe. Сред заподозрените са и две жени. Екстремистите са пресекли турската граница, след като са били ранени във войната в съседна Сирия.
Турската полиция е задържала 18 души, за които се предполага, че са вербували членове за сирийския клон на терориситичната организация „Ал Кайда“ – „Джабхат ан-Нусра“, пише The Jakarta Globe. Сред заподозрените са и две жени. Екстремистите са пресекли турската граница, след като са били ранени във войната в съседна Сирия.

Хвърлиха бомба в блока на Далакмана в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5103891

Блок 90 в бургаския кв. "Братя Миладинови" бе "стреснат" от силен взрив на пиратка сутринта във вторник. В него живее криминално проявеният Николай Далакманов, нашумял като участник в "бандата с кирките". Пиратката обаче не била хвърлена по входната врата на Далакманов, който живее на първия етаж, а на горния, казаха криминалисти.
Блок 90 в бургаския кв. "Братя Миладинови" бе "стреснат" от силен взрив на пиратка сутринта във вторник. В него живее криминално проявеният Николай Далакманов, нашумял като участник в "бандата с кирките". Пиратката обаче не била хвърлена по входната врата на Далакманов, който живее на първия етаж, а на горния, казаха криминалисти.

"Не" на бутафорията в Ларгото днес от 18:30 пред ЦУМ

http://offnews.bg/news/n_1/n_589119.html

Днес от 18:30 часа пред ЦУМ ще се проведе протест срещу некачествената и бутафорна реставрация на разкопките на древна Сердика. Организаторите приканват всички недоволни от случващото се и с активна гражданска позиция да ги подкрепят. "Преди 26 години на този ден се извърши един бутафорен преврат, който не донесе очакваната дълбока промяна към изграждане на европейска и справедлива държава. 26 години живеем в бутафорна демокрация. За това се случват и такива "културно-исторически" безумия като тази "бутафорна" рестврация на римските руини около Ларгото. Нека заедно да покажем, че не желаем повече да бъдем зрители на случващото се около нас и да принудим овластените да се съобразяват с нашата гражданска воля. Нека да спрем строителството на тази грозотия в центъра на столицата ни. Защото тя е демонстрация на наглостта и халтурата в държавата ни. Тя е демонстрация на "усвояването на едни евро пари" в нечий джоб. Тя е демонстрация на грубото несъобразяване на Министреството на културата с експертизата на учените и с желанието на гражданите. Спирането на този безумен строеж, ще бъде една малка победа на гражданското общество и лъч надежда за промяна в България", пишат организаторите на протеста. Протестът е предизвикан, след като на 13-и октомври министърът на културата Вежди Рашидов нареди нареди замразяване на всички реставраторски и консерваторски дейности по разкопките. Причината бе граждански сигнал за некачествено извършване на работата, което съсипваше древните останки и дострояваше твърде много изкуствени елементи, като по този начин компрометираше оригиналността на древна Сердика. Беше съставена работна група от експерти и граждани, която да разгледа проектите за Ларгото и да прецени кое да остане и кое да се махне, позволявайки работата да продължи. На 6- ноември обаче се разбра, че работата на мястото от известно време отново е започнала работа, като всички граждански критики са пренебрегнати, а работната група - прескочена. След нова доза обществен и медиен натиск МК обяви, че две от критиките - за арки и твърде високо изградени надзидове, ще бъдат взети под внимание. Това обаче не беше достатъчно за много граждани и за тримата членове на работната група от гражданската квота, които организираха протест срещу бутафорията и погазването на законите и общественото мнение за пореден път. Тримата от комисията изтъкнаха, че за времето, в което са взели участие в нея, им е бил отказан достъп до важни документи за проекта, прикриващи неговото състояние, финансов отчет и т.н., държейки на тъмно случващото се там.

Картина на Модилиани стана второто най-скъпо произведение на изкуството

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/11/10/2646408_kartina_na_modiliani_stana_vtoroto_nai-skupo/?ref=rss


Известната картина на Амедео Модилиани "Полегнало голо тяло" (Nu couché) се продаде на търг за 170, 4 млн долара, поставяйки рекорд за произведение на италианския художник и почти застигайки "Алжирките (O)" на Пикасо, актуалната най-скъпа творба в света на изкуството.
"Полегнало голо тяло" за пръв път се предлага на търг, предава БТА. Тя е част от известната актова серия, правена за патрона на Модилиани, търговеца Леополд Зборовски и предизвиква скандал на първата и единствена...

Заловиха шофьор във Варна да управлява автомобила си под въздействие на алкохол

http://www.moreto.net/novini.php?n=306046

На 9 ноември във Варна, ж.к. "Вл. Варненчик", при извършване на полицейска проверка на лек автомобил "Сеат" с водач А.Г. (21 г.) от Варна, е установено, че същият управлява автомобила след употреба на алкохол с концентрация от 1,53 промила в издишания въздух.

Купуваме лекарства за роднини с пръстов отпечатък

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kupuvame-lekarstva-za-rodnini-s-prystov-otpechatyk-6045203

„Всички вече знаем, че не става въпрос за „От местопрестъплението" и такъв тип отпечатъци, а за пръстови идентификатори”, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков

България е сред лидерите за неправомерно раздавани европари

http://econ.bg/Новини/България-е-сред-лидерите-за-неправомерно-раздавани-европари_l.a_i.703551_at.1.html

В България не се спазват правилата за възлагане на обществени поръчки. Около 6% от изчисления процент на грешки са свързани с нередовни процедури за...

Д. Камерън: Отговорът на въпросите понякога е по-малко, а не повече Европа (видео)

http://www.cross.bg/velikobritaniya-evropeiiskiya-kamerun-1487574.html

/КРОСС/ Свободното движение на европейски граждани не трябва да важи за новите членове на Европейския съюз, чиито икономики все още не се доближават до тази на Великобритания, заяви Камерън  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви днес, че е получил очакваното писмо на британския премиер Дейвид Камерън с искания за реформи в ЕС, предаде Reuters. „Потвърждение за получаване. С писмото на Дейвид Камерън преговорите...сега може да започнат", написа Туск в Туитър. Председателят на Европейския съвет допълва, че следващата седмица ще започне двустранни консултации с правителствата на останалите 27 държави от ЕС. Според източници от Брюксел целта на Туск е да събере мненията на всички страни до края на месеца, за да види какво може да бъде обсъдено или решено на Срещата на върха на Европейския съюз на 17 и 18 декември. По-рано днес Дейвид Камерън изложи исканията на Лондон за реформи в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на референдум през следващата година. Той допълни, че участието в това допитване ще е най-важното решение, което британските гласоподаватели ще трябва да вземат. „Великобритания няма да настоява за вето, с което да блокира закони на ЕС, но Брюксел трябва да разреши на парламентите на някои страни членки да отхвърлят закони, ако не са съгласни с тях", заяви Камерън в реч, в която изложи плановете си за реформи в съюза, на фона на планирания референдум за членството на Великобритания

Д. Камерън: Отговорът на въпросите понякога е по-малко, а не повече Европа (видео)

http://www.cross.bg/velikobritaniya-kamerun-evropeiiskiya-1487574.html

/КРОСС/ Свободното движение на европейски граждани не трябва да важи за новите членове на Европейския съюз, чиито икономики все още не се доближават до тази на Великобритания, заяви Камерън  Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви днес, че е получил очакваното писмо на британския премиер Дейвид Камерън с искания за реформи в ЕС, предаде Reuters. „Потвърждение за получаване. С писмото на Дейвид Камерън преговорите...сега може да започнат", написа Туск в Туитър. Председателят на Европейския съвет допълва, че следващата седмица ще започне двустранни консултации с правителствата на останалите 27 държави от ЕС.   Според източници от Брюксел целта на Туск е да събере мненията на всички страни до края на месеца, за да види какво може да бъде обсъдено или решено на Срещата на върха на Европейския съюз на 17 и 18 декември. По-рано днес Дейвид Камерън изложи исканията на Лондон за реформи в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на референдум през следващата година. Той допълни, че участието в това допитване ще е най-важното решение, което британските гласоподаватели ще трябва да вземат

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване