Кпортните клубове с пряко участие в разпределянето на парите за спорта в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537896

Спортните клубове от Кюстендил ще получат повече възможности за участие в мениджмънта на спортната база в града. Всеки един от клубовете ще има представител в Управителен съвет, който ще разпределя субсидията, обяви кметът Петър Паунов по време на церемонията "Спортист на Кюстендил 2015 г.". "Вие ще може да казвате своето мнение, за това къде да бъдат акцентите при ремонтите на спортната база, за обновяването и модернизирането й. Няма основание за минорно поведение през следващата година сред Вас спортистите на Кюстендил, защото това, което виж...

Красотата на българската жена през годините - скоро

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/krasotata-na-bylgarskata-zhena-prez-godinite-skoro-6047366

Как се е преобразявала тя през годините, ще видим посредством култови образи от българското кино и музика във видео съвсем скоро

Нов формат на коалиционно споразумение – нови грижи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/18/2671731_nov_format_na_koalicionno_sporazumenie_novi_griji/?ref=rss


Авторът е заместник-председател на парламента. Депутат е от гражданската квота на Реформаторския блок, един от народните представители, които минаха в опозиция и изпрати този текст до "Дневник".

Коалиционното споразумение, подписано то ГЕРБ и Реформаторския блок през ноември 2014 г., е основано на идеята за отговорна дясна коалиция. Впоследствие то получи подкрепа от АБВ и от Патриотичния фронт, но без те да го подпишат.

Най-напред лидерът на ДБГ Меглена Кунева, а после и...

Google ще раздаде 1 млн. долара за награди за открити софтуерни проблеми

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/18/2672229_google_shte_razdade_1_mln_dolara_za_nagradi_za_otkriti/?ref=rss


Google обяви, че заделя 1 млн. долара за следващата година, които ще раздаде като награди на специалисти по киберсигурност, които откриват проблеми в продуктите на компанията. Сумата ще финансира различни проучвания и инициатви.

Освен това Google ще продължи да раздава и до 20 хил. долара за всяко отделно откритие, което засяга киберсигурността на компанията. Конкретната сума ще се уточнява според сериозността и сложността на открития проблем.

Сумата от милион долара ще се...

Днес е официалното откриване на първия пътуващ Международен Турист-Филм-Фест

http://www.cross.bg/filmi-kyltyrata-ministura-1492148.html

/КРОСС/Днес от 15.30 в киносалона на култовото читалище „Славянска беседа"/Ул. Раковска 127-София/ се открива Международния турист филм фест в медийно партньорство на БНТ и БНР, с цел популяризиране забележителности, природни богатства и приноса на България в световната цивилизация.Инициативата за събитието е на Студия „София- АРТ", а автор на идеята е дългогодишния експерт по туризма-филмов прдуцент Ева Маринова. За целта бе създаден Фестивален съвет, чийто председател е депутата - телевизионен експерт Петър Кадиев, зам.председател на комисията по културата и медии към Народното събрание.Зам.председатели са проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ, световноизвестният кинокритик проф. Божидар Манов, Иво Маринов, директор на ОП „Туризъм" към Столичната община и директора на МТФФ Сребрина Хашъмова - управител на Студия „София - АРТ" - автор, сценарист и продуцент на много наши и чуждестваранни филми. Идеята за събитието бе подкрепена от Парламентарната комисия по културата и медиите, от Министъра на културата Вежди Рашидов, от Министъра на туризма Николина Ангелкова и Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Форумът представлява уникално в историята на международните кинофестивали начинание, целящо да активира успешни контакти и обмен в областта на културата и туризма

Руските граждани одобряват санкциите срещу Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-sanktziite-grazhdani-1492149.html

/КРОСС/ За 31% от руските граждани санкциите, които наложи Русия срещу Турция заради сваления бомбардировач Су-24, са недостатъчни. Това показват резултатите от проучване на Руския институт за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от информационната агенция ТАСС. Повече от половината от анкетираните посочват, че действията, които предприе правителството, са напълно адекватни и не се налага нито облекчаване, нито подсилване на мерките. Като цяло санкциите срещу Анкара се подкрепят от над три четвърти от руснаците, сочат още данните на института. Отмяната на безвизовия режим за турските граждани среща одобрението на 84% от анкетираните, а ограничаването на дейностите на турски компании в Русия - от 81 процента. Руснаците подкрепят и действията на правителството, които ограничават тяхната собствена свобода на пътуване, забранявайки продажбата на туристически пакети за Турция (82% одобрение) и чартърните полети за Турция (79%), публикува duma.bg.  

Ректорът на УХТ проф. Кольо Динков преизбран за втори мандат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537894

Общото събрание на Университета по хранителни технологии преизбра досегашния ректор проф. дтн инж. Кольо Динков за втори мандат със 157 гласа „за“ от общо 176 гласували. „Благодаря за оказаното ми доверие за втори мандат да имам честта да бъда ректор на Университета по хранителни технологии. Радвам се, че това, което постигнахме заедно през тези четири години е оценено. То  ми дава увереността да заявя, че за следващите четири – ще направим така, че с усилията на всички ни Университетът ще продължи своето развитие, уважаван от нашите настоящи ...

Прoкуратурата подхвана майката на изоставеното бебе

http://petel.bg/Prokuraturata-podhvana-maykata-na-izostavenoto-bebe__138209

Снимка: Фейсбук, 24 часа Районната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство срещу 33-годишната Лилия Белева, която вчера...

1 г. без книжка не плаши пияни шофьори в Русенско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5183021

Отнета книжка за 1 г. не плаши пияни шофьори в Русе. Двама солидно почерпени водачи са заловени за 24 ч. да управляват автомобилите си в региона, алармираха от полицията в крайдунавския град.
63-годишният столичанин С.Ф. натискал газта на „Нисан Съни“ по ул. "Неофит Бозвели" с 2,52 промила алкохол в кръвта. 51-годишният С.Ф.
Отнета книжка за 1 г. не плаши пияни шофьори в Русе. Двама солидно почерпени водачи са заловени за 24 ч. да управляват автомобилите си в региона, алармираха от полицията в крайдунавския град. 63-годишният столичанин С.Ф. натискал газта на „Нисан Съни“ по ул. "Неофит Бозвели" с 2,52 промила алкохол в кръвта. 51-годишният С.Ф.

Разследват Кристин Лагард

http://www.bnews.bg/article-145197

Решението на Съда на Републиката от вчера бе голяма изненада

Изберете червилото според възрастта си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182465

От 18 до 23 години: младите момичета обикновено предпочитат блясък за устни. Но когато става дума за по-наситени цветове, експертите препоръчват да подберат тониращ балсам – той прави кожата по-сияйна и добавя към устните ярък, но естествен оттенък.
От 25 до 40 години: Това е възрастта на смелите експерименти.
От 18 до 23 години: младите момичета обикновено предпочитат блясък за устни. Но когато става дума за по-наситени цветове, експертите препоръчват да подберат тониращ балсам – той прави кожата по-сияйна и добавя към устните ярък, но естествен оттенък. От 25 до 40 години: Това е възрастта на смелите експерименти.

Ремонтът около НДК достига космическите 19 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/remontat-okolo-ndk-dostiga-kosmicheskite-19-mln-lv-news243303.html

Ремонтът на пространството около НДК ще достигне космическите 19 млн. лв. След като похарчи 13.5 млн. лв. европейски пари, сега Столична община се готви да даде още 5 млн. лв. за ремонт на плочника пред централния вход. Това съобщи заместник-кметът по околна среда Мария Бояджийска по време на семинар, посветен на общинския бюджет за 2016 г., предаде dnevnik.bg. Проект "България", както е наречено площадното пространство пред НДК, се изготвя в момента, като предварителните разчети сочат, че ремонтът му ще струва около 5 млн. лв., каза Бояджийска. Тя припомни, че общината се е отказала да го ремонтира заедно с генералната реконструкция на програмата заради проблемите с хидроизолацията, които се оказали големи. "Решихме, че частичен ремонт би било хвърляне пари на вятъра и затова решихме да отделим пл. "България" в отделен проект", каза Бояджийска. Тя допълни, че само чрез цялостен ремонт ще бъде решен проблемът с течовете в подлеза под площада, където често стават катастрофи. Замръзването на вода по пътната настилка е една от причините, а другата е несъобразената скорост, с която карат шофьорите. Предвид трябва да се вземе и фактът, че това е голяма територия от 11 декара, посочи Бояджийска. Освен решаването на проблема с хидроизолацията, целта е пълна подмяна на настилката на площад "България", която е в много лошо състояние. Това струва много, защото плочите са с дебелина 8 см, направени са от гранит, който е скъп материал, аргументира високата цена на ремонта Бояджийска. Според нея няма проблем с носещата конструкция на подлеза. В противен случай ремонтът може да се окаже още по-скъп, ако се открият и там проблеми, стана ясно от обясненията на зам.-кмета по екология. Освен това проектът предвижда изграждането на допълнителни съоръжения около вече ремонтирания фонтан. Целта е да се предотвратят нови инциденти, като случая с падналото дете, обясни Бояджийска. Ремонтът на околното пространство около НДК до момента струва 13.5 млн. лв. Той се финансираше от оперативна програма "Регионално развитие". Парите бяха изхарчени за ремонт на фонтаните, осветление, подмяна на счупени гранитни плочи, поставяне на напоителна система, засаждане на дървета. По време на ремонта от престараване и незнание строители зазидаха камък от берлинската стена, подарен на София. Отделно се появиха дефекти, а строителите закъсняха и със сроковете за завършване на обекта. Заради това столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че са наложени глоби на изпълнители за общо 375 000 лв., като санкциите можело да нараснат до 800 000 лв. Бояджийска уточни, че глобените фирми са "СК-13 Пътрстрой" и "Полид" ООД. Пернишката фирма "СК-13" отнесе санкция и за калпавия ремонт на трамвайното трасе по бул."България".  Това стана повод Фандъкова да се закани, че ако от нея зависи, някои фирми няма да видят обект в столицата, но не може да ги лиши от участие в търговете, защото спазва Законът за обществените поръчки. До момента от Столична община не са представили детайлна справка кое колко струва от ремонтираното пространство на НДК. Така за голяма част от столичани близо 20-те милиона  лева се виждат огромна сума. Още повече, че полуразрушеният паметник "13 века България" продължава да стърчи като язва на централно място в парка.

Търсят социални работници за приемна грижа във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309289

Двама социални работници, които да предоставят услугата „Приемна грижа“ търси да наеме Община Варна, научи Moreto.net. Местата се осигуряват по проект ”Приеми ме 2015” по Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси”. За да заемат позициите кандидатите трябва да прилагат нормативната уредба в сферата на закрилата на детето, да познават подробно всички дейности, свързани със социалната услуга ”Приемна грижа” и да консултират семействата.

"Видими" постижения и "невидими" провали

http://offnews.bg/news/n_1/n_609824.html

В края на отминаващата календарна година настъпва време за равносметка на стореното и пропуснатото през нея. Тук предлагам моя прочит на изтичащата година, като го правя през съпоставката между гледните точки на властимащите и гражданите. Позицията на първите по правило е оптимистична и пропита от гордост – намерила най-кратък израз в логото на управляващата партия за отминалите мести избори: „Видими резултати”. Тя се основава на констатирането на безспорни постижения, които намират осезаемо потвърждение. На първо място се отчитат благоприятни развития в стопанското състояние на страната – икономиката бележи ръст, а безработицата намалява. От друга страна се отчита подобрение в състоянието на държавните финанси: събираемостта на средства в бюджета нараства, а бюджетният дефицит спада. Не на последно място се посочват новите придобивки в инфраструктурата, станали възможни след отблокиране на средствата по европейските оперативни програми. На този фон отправяните критики към властимащите от отделни публични говорители им изглеждат несъстоятелни, тъй като не отчитат набиващи се в очи резултати. Вместо признание управляващите получават неблагодарност, която няма как да не породи у тях горчивина и обида от липсата на честна оценка за постигнатото с много усилия. Естественото им възмущение се изразява в питането „Какво повече искате?”. Постиженията на настоящото управление наистина са реални и видими за всички, макар в сферата на националното стопанство да има и тревожни явления (увеличаваща се сива икономика, спадащи инвестиции, нарастващи дългове). От тях се ползват мнозина, като животът им в някои отношение – предимно в материалните му измерения – става по-удобен и приятен: кой не би желал да пътува по обновени булеварди или по новите маршрути на метрото. Ала това е само повърхността на нашето съществуване. Ако спрем дотук с неговото описание ще останат пренебрегнати по-дълбоките му пластове: социалнопсихологически и личностно-духовен. И тъкмо тук лъсва неуместността на показността и самодоволството на днешните управляващи, тъй като у мнозина от нас възникват съмнения дали отлитащата вече година ни е донесла по-сносен живот. Защото през нея не се убедихме, че е отбелязан съществен напредък в решаването на главните проблеми на държавата, но останахме с впечатление за тяхното задълбочаване: дълбоко недоверие в институциите, масова корупция, разрастващо се беззаконие и системно неспазване на правилата, феодализация на страната и ограждане на недосегаеми за централната власт „пашалъци”, пълзящ авторитаризъм на всяко управленско ниво, облагодетелстване на олигархията от обществения ресурс, несигурност за личната безопасност и собственото имущество на гражданите. Иначе казано, в очите на мнозинството българи пропадането на страната продължи, а пропастта между управляващи и управлявани се разшири и задълбочи. Тази година не доведе до смислено третиране на основните болести на обществото, които често се премълчават и заобикалят, а лечението им се отлага или се предлагат само палиативни решения. Вместо социална хирургия за пореден път ни се предложи анестезия. Вместо към цялостен оздравителен процес пак се пристъпи към лечение на моментни страдания. Днес можем да констатираме с болка, че българите ставаме от година на година все така по-малко, по-стари, по-болни, по-необразовани и по-нецивилизовани, като отминалата година не пречупи тази тенденция. Упадъкът е особено явен чрез показатели като раждаемост и смъртност, заболеваемост и грамотност, благосъстояние и свободно действие. Последното става по-трудно, като всеки израз на свободна воля и протест срещу безобразията се посреща с административно преследване и медийно заклеймяване. На гражданските инициативи се гледа с подозрение, като възможен източник за дестабилизация на държавата, т.е. на настоящото управление. Страната ни отдавна не е добро място за живеене, а и няма изгледи да стане по-добро в скоро време. Материалната мизерия и недоимъкът на мнозинството от населението се допълват с моралната му поквара и задълбочаваща се агония на обществото. То устойчиво продължава да се разпада на автономни индивиди или малки затворени групи, превръщайки се постепенно в население, пребиваващо на една и съща територия. Отказът на все повече българи от участие в текущия обществено-политически процес, проличал и на последните избори, нагледно демонстрира безсмислието от всяко въвличане на когото и да било в техните очи. Това мълчаливо мнозинство бойкотира управляващите, като смята, че ги наказва със своето пренебрежение към техните борби за власт. Недоволството и ненавистта към властимащите нарастват, макар да продължават да се маскират зад лъстиво раболепие. Крайният резултат е отказ да се работи за принципно различен живот. Омерзението и отвращението от постоянните скандали и злоупотреби, от шуробаджанащината и партизанщината, от убиването на конкуренцията навсякъде и във всичко чрез отхвърляне на честното съревнование, се отливат в житейски цинизъм, съпътстващ нерадостното живуркане, наречено житейско оцеляване. Затова младите и дееспособните бягат от родината си. В това отношение напоследък се появи и ново явление – прокуждане на децата зад граница от родителите им. Това противоестествено поведение е израз на дълбок житейски песимизъм, отчаяние и липса на вяра, че тук има перспективи за тяхната успешна реализация. То обрича не само тези родители, но и цялото общество на постепенно отмиране. През 2015 г. все пак не всичко случило се в социалния живот буди униние. Искрици надежда се поддържаха от действията на малки групи или отделни индивиди в нашето общество. С достойното си поведение се откроиха някои политици, съдии, студенти, граждански сдружения и отделни медии. Те не приеха да бъдат предавани и унижавани безропотно от политическо-икономическо-медийната върхушка. Открито й се противопоставиха и спечелиха уважението на своите мислещи и ценящи почтеността сънародници. На техните плещи и занапред ще лежи отговорността да отстояват ценностите на свободата и справедливостта в нашата страна. Дано примерът им зарази през следващите години повече от техните съграждани, които с воля и постоянство да осъществят така нужните на обществото и държавата ни промени. За да живеем утре, макар и малко, но по-добре от днес.

Стабилни сме. В пропадането

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/18/2671821_stabilni_sme_v_propadaneto/?ref=rss


Стабилността на държавата стана основната мантра на пазителите на статуквото. Според премиера това е и думата на 2016 година.

Аз бих казал, че това е стабилност на пропадането ни в дългова спирала, финансова и енергийна криза, което се случва от 2008 г. насам.

Много хора, които усвояват еврофондове и националния бюджет или пък играят карти/футбол/тенис с властта, са доволни. Други се радват на придобивките, които след 5-10 години ще ни излязат през носа.

Или пък...

Таско Тасков: При мен "Литекс" има 1 победа и 3 червени картона в 6 мача

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/18/2672508_tasko_taskov_pri_men_liteks_ima_1_pobeda_i_3_cherveni/?ref=rss


Съдията Таско Тасков, който беше наказан заради грешките си в мача между "Литекс" и "Левски" от четвъртфиналите за Купата на България, отхвърли обвиненията на сините, че има по-специално отношение към клуба от Ловеч.

От "Георги Аспарухов" посочиха, че тази година той е водил шест срещи на ловчанлии. Тасков отвърна, че въпреки това оранжевите не могат да се похвалят с успех.

"Да, ръководил съм шест мача на "Литекс". Само че да видим статистиката - в тези мачове имат само...

Истина или лъжа: Съпругът на Антония Петрова изправен пред фалит в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5181510

ЖЪЛТИНИТЕ
Бизнесът в България на съпруга на Антония Петрова Александър Бередин е на път да фалира. Руснакът дължал огромни суми на свои партньори и подизпълнители. Само за последната година той се разделил с над 3 млн. евро, влагайки парите в неизгодни имотни инвестиции в Созопол и Синеморец. Бередин не успял и с инвестиция за над 500 хил. лв.
ЖЪЛТИНИТЕ Бизнесът в България на съпруга на Антония Петрова Александър Бередин е на път да фалира. Руснакът дължал огромни суми на свои партньори и подизпълнители. Само за последната година той се разделил с над 3 млн. евро, влагайки парите в неизгодни имотни инвестиции в Созопол и Синеморец. Бередин не успял и с инвестиция за над 500 хил. лв.

Внук на аятолах Хомейни се регистрира за участие в избори в Иран

http://www.mediapool.bg/vnuk-na-ayatolah-homeini-se-registrira-za-uchastie-v-izbori-v-iran-news243302.html

Внук на иранския аятолах Рухола Хомейни се регистрира днес за участие във февруарските избори за Съвета на мъдреците - съставен от духовници орган, който избира иранския върховен лидер, съобщи държавната медийна компания "Радио и телевизия на Ислямската република Иран", цитирана от Ройтерс.   Хасан Хомейни, 43-годишен духовник с умерени политически позиции, става първият представител на рода на основоположника на иранската революция, който ще се яви на избори.   Сегашният върховен лидер аятолах Али Хаменей е дал да се разбере миналата седмица, че подкрепя по принцип решението на Хасан Хомейни, но на среща с него го е предупредил да внимава да не компрометира името на дядо си, съобщи източник, близък до Хомейни.   Близки до Хаменей хардлайнери изразиха безпокойство от кандидатурата на Хасан Хомейни, тъй като смятат, че има риск да се образува реформаторски настроена коалиция по върховете на иранската политически елит.   Хомейни е близък до центристкия президент Хасан Рохани, чиято популярност нарасна, след като през юли правителството му сключи споразумение за иранската ядрена програма.   Рохани се надява да се възползва от тази подкрепа, за да помогне на свои политически съмишленици да спечелят мнозинство в съвета и на парламентарните избори, които ще бъдат произведени в същия ден.   Хаменей е на 76 години, така че новият съвет се очаква да играе важна роля при избора на негов наследник, защото членовете му се избират веднъж на осем години, отбелязва Ройтерс.

Оправдаха бащата отвлякъл Жорко в Нова Зеландия

http://pik.bg/оправдаха-бащата-отвлякъл-жорко-в-нова-зеландия-news454659.html

Оправдаха бащата отвлякъл Жорко в Нова Зеландия

След 4 години ходене по съдилищата, бащата на малкия Жорко от Бургас бе оправдан.  На 26 март 2011 година  Гери Ардерн изведе сина си, без знанието на майка му от летище Бургас към Нова Зеландия. След това започна дълга битка на семейството, за да си върнат детето, съобщава „Флагман”. Процесът стартира през 2013 година в Бургаския окръжен съд, а Гери Ардерн остана в родината си и беше съден задочно.

Проведоха се над 20 заседания, за да преценят магистратите, че новозеландецът не е отвлякъл сина си. 
От мотивите на съдия Георги Пепеляшев, публикувани в сайта на Бургаския окръжен съд, става ясно, че съдебният състав е оправдал Ардерн заради това, че той имал църковен брак в Шотландия с майката на малкия Жорко – Петра Бакалова. 

Новозеландецът признал детето, а и не бил го отвлякъл, а 11-годишният тогава Жорко не бил принудително отведен, дори напротив. Ставало с ясното съзнание на детето, считат магистратите. Присъдата подлежи на обжалване пред Бургаския апелативен съд.

Болницата в Хасково е с 400 000 лева надлимитна дейност

http://haskovo.actualno.com/bolnicata-v-haskovo-e-s-400-000-leva-nadlimitna-dejnost-news_514253.html

Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково приключва годината с около 400 хиляди лева надлимитна дейност. Ако тя бъде заплатена от Здравната каса, финансовото състояние на болницата ще се подобри значително, каза в интервю за Радио Стара Загора изпълнителният директор д-р Георги Гелов. Със създаването на Областната здравна карта, легловата база на болницата ще се увеличи. Заявени са допълнителни 20 легла, с което броят им става 393. Идеята е да се увеличат интензивните легла към к

България остана извън надпреварата за "Оскар"

http://cinema.actualno.com/bylgarija-ostana-izvyn-nadprevarata-za-oskar-news_514257.html

България остана извън надпреварата за "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм с лентата "Съдилището" на Стефан Командарев. Продукции от 9 страни попадат в краткия списък на претендентите, които продължават, става ясно от справка в страницата на Американската академия за кинематографично изкуство и наука. Филми от Белгия, Колумбия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия и Йордания са избрани измежду 80 предложения. В списъка с девет филма, които ще си оспорват петте номинации за

Реконструират емблематичното морско казино във Варна

http://varna.actualno.com/rekonstruirat-emblematichnoto-morsko-kazino-vyv-varna-news_514259.html

Започна ремонт и реконструкция на емблематичното за Варна Морско казино, намиращо се на метри от централния вход на Морската градина. Ще бъде възстановен видът на казиното, така както варненци го помнят, увери новият собственик бизнесмена Пламен Танев. Дейностите са на основание „Разрешение за строеж”, номер 140 от 16 ноември т. г. на Община Варна. Проектът е съгласуван с Института за паметниците на културата и с Министерство на културата, каза Танев. Възстановеното Морско казино

Меркел: Мирът в Сирия е невъзможен при Асад

http://asia.actualno.com/merkel-miryt-v-sirija-e-nevyzmojen-pri-asad-news_514261.html

Дълготрайният мир в Сирия е невъзможен при сегашните власти в страната. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след Съвета на ЕС. Пресконференцията бе излъчвана от сайта на Еврокомисията. "Ние, разбира се, пожелахме успех на преговорите (в Ню Йорк), като още веднъж подчертахме, че политическият процес има голямо значение и че дълготрайният мир при сегашния сирийски режим е невъзможен", заяви Меркел. По-рано президентът Срия Башар Асад заяви, че войната в Сирия щяла да приключи за по-малк

Внедряват нови производствени мощности във ВМЗ - Сопот

http://plovdiv.actualno.com/vnedrjavat-novi-proizvodstveni-moshtnosti-vyv-vmz---sopot-news_514263.html

Възможно е в най-скоро време ВМЗ – Сопот да достигне персонал от 3000 души, тъй като непрекъснато се назначават нови хора, информира Радио Пловдив. Осигурени са договори за работа, обновяват се старите цехове, разширяват се производствените мощности. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на икономиката Любен Петров на организирана среща с бизнеса от региона. "Сключените договори до момента гарантират стабилна работа на завода и се надяваме с възстановяването на старите цехове, да мож

Фандъкова: Най-важният проект за София е завършването на метрото до "Хладилника"

http://society.actualno.com/fandykova-naj-vajnijat-proekt-za-sofija-e-zavyrshvaneto-na-metroto-do-hladilnika-news_514265.html

Бюджет 2016 ще осигури финансовата стабилност на София - последователно и устойчиво развитие на града през следващата година, заяви кметът Йорданка Фандъкова, предаде БНР. Проектът за бюджет дава възможност, без да се увеличават местните данъци и основни такси за софиянци, да се реализират стратегическите проекти и да се започне реализация на нови, допълни тя. Най-важният и голям проект за града е завършването на линията на метрото до квартал "Хладилника" и началото на изграждането на трети ме

Наградиха победителите в конкурса „Да запазим децата на пътя”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537891

В Зала „Св. Георги“ на Областна администрация – Русе се състоя награждаването на отличените деца в Областния конкурс „Да запазим децата на пътя”. Пилотното издание на конкурса се провежда под патронажа на Областен управител на Област Русе и е в изпълнение на Областната стратегия за безопасност на движението по пътищата. Модератор на церемонията беше Явор Янчев – заместник областен управител, а специалните гости бяха Димитър Райнов – началник на Регионален инспекторат по образованието – Русе и чл. кор. проф. дтн ...

Бойко Борисов: Захариева да се захваща за работа заедно с Христо Иванов

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-zaharieva-da-se-zahvashta-za-rabota-zaedno-s-hristo-ivanov-news243301.html

Премиерът Бойко Борисов пожела на новоизбрания си министър Екатерина Захариева да се захваща за работа заедно с предшественика й Христо Иванов да "продължат заедно това, което правеше той". Както е известно, това, което се опитваше да прави Иванов – истинска съдебна реформа, доведе до бламирането му от ГЕРБ и останалите партии без РБ, в резултат на което подаде оставка и този петък парламентът избра Екатерина Захариева на негово място. По това време Борисов бе в Брюксел на заседание на Европейския съвет. Там той коментира пред български журналисти, че е гледал дебатите в парламента, тъй като "техниката дава вече тези възможности". "Искам да поздравя Екатерина Захариева за новия избор. Надявам се с Христо Иванов да продължат заедно това, което правеше той, да има толерантност и разбиране, и те го демонстрираха в парламента, мисля. Да се захващат за работа; приехме промени в Конституцията, сега трябва законите да бъдат съобразени с тях. Процесуалните закони са изключително важни, защото промяната в Конституцията е рамката и това, което хората само чуват. Законът за съдебната власт и промените в процесуалните закони ще бъдат това, което хората ще разберат и усетят - по-бързо производство, по-качествено, по-голяма и бърза наказуемост на извършителите на престъпления. Хората реално това очакват от реформата", коментира премиерът. "Видяхте в последните дни и г-жа Масларова, и г-н Бисеров, получиха оправдателни присъди. Не правителството дава присъдите, не правителството внася доказателствата. Затова всички говорим за реформа, за да може тези, което внасят делата в съда, да бъдат изрядни, за да може съдът да отсъди това, което се очаква, и виновните да влязат в затвора", каза още Бойко Борисов. В отговор на въпрос, свързан с малкото случаи на осъдени за корупция по върховете на властта и сериозни престъпления, Борисов каза, че това е нещо, които и той много трудно може да обясни. След това изтъкна, че реформите в съдебната власт ще дадат възможност в затвора да влязат крадците на коли и да се намали битовата престъпност. "Тези вратички, които десетилетия стоят в законите, аз многократно съм давал пример с крадците на коли, по домовете, където обикалят. Ние всеки ден задържаме крадци с по 20-30 висящи дела. Има някои и с по 40. Това трябва да се промени. Именно това ще даде възможност като влязат тези хора в затвора, битовата престъпност. Това, което най-много трови хората - сутринта като се събудят колата да им е пред дома или да не разберат, че през нощта са били обрани", поясни министър-председателят.

Майка Тереза от Калкута ще бъде обявена за светица

http://www.mediapool.bg/maika-tereza-ot-kalkuta-shte-bade-obyavena-za-svetitsa-news243300.html

Покойната Майка Тереза от Калкута - носителка на Нобелова награда, посветила живота си на грижата за най-бедните - ще бъде обявена от Римокатолическата църква за светица на 4 септември 2016 г., съобщи Ватиканът, цитиран от световните агенции в петък.   Папа Франциск предприе стъпка към канонизирането й, като одобри указ, с който се признава второ чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога.   Конгрегацията по беатификацията (органът на Ватикана, който преценява дали има основания някой да бъде обявен за "блажен") призна за чудо необяснимото от научна гледна точка излекуване на 35-годишен бразилец от множество мозъчни тумори, станало благодарение на молитвите на Майка Тереза.   Признаването на извършено чудо е част от процедурата по канонизиране на светци в Католическата църква.   През 2002 г. беше признато първото чудо на Майка Тереза, което проправи път към обявяването й за блажена, но процесът по канонизирането изисква да бъде признато и второ чудо.   Майка Тереза е албанка, родена през 1910 г. в Скопие. Тя обаче работи главно в Индия, в Калкута, където през 1950 г. основава милосърдни мисии. През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир, а през 2003 г. папа Йоан-Павел Втори я обявява за блажена. Майка Тереза почина на 5 септември 1997 г. на 87 години.

84-годишна жена даде 5 000 лв. за закупуването на климатици в болнично заведение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537889

Нито публикации в медиите, нито призиви от страна на полицията могат да спрат измамниците. Не им се налага дори да измислят нови схеми, тъй като старите работят добре. Като например тази с "климатиците". Тя била изпробвана вчера върху 84-годишна жена от Габрово, която не се поколебала да брои на непознат човек 5 хил. лв. Мошеникът твърдял, че ще бъдат закупени климатици за болнично заведение и вероятно бабата си е мислела, че помага на здравната система. Вместо това тя влязла в нарастващата ежедневно група на измамените по телефона българи. По ...

Внимание! Телефонните измамници - все по-хитри

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537887

Нова схема на телефонна измама се е разиграла в Монтана. При нея телефонен измамник се представил за полицай, предотвратяващ телефонна измама. За схемата обяснила жертвата - 73-годишна жена от Монтана, с инициали Р.М. , самотноживееща. Тя обяснила, че на домашния й телефон се обадил мъж, който се представил за неин братовчед, на когото трябват пари за да освободи пратка с лекарства. Жената сама съобщила на обаждащия се, че разполага със сумата от 2 000 лв, които може да предаде на изпратен човек. Отишла до клон на банка в гр. Монтана, изтеглила...

Тримата Готвачковци правят Австрийски подкови

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537892

Свързваме Коледа с ухание на канела, карамфил, джинджифил и портокали. На празничната трапеза, освен традиционните за Бъдни вечер и Коледа ястия, е добре да сложим и прясно изпечени домашни сладки, за да усетим коледния дух. Този път тримата Готвачковци ще ви зарадват с една лесна рецепта за коледни сладки - Австрийски подкови. Готвачковците правят коледни бисквитки Заедно с тях ще усетим Коледния уют и настроение. Вижте във видеото.  ...

Какво да очакваме от социалните мрежи през 2016г.

http://pik.bg/какво-да-очакваме-от-социалните-мрежи-през-2016г-news454656.html

Какво да очакваме от социалните мрежи през 2016г.

Прекарваме часове наред в социалните мрежи. Ето защо се вълнуваме от всички промени, на които ставаме свидетели в любимите си сайтове. По това време на годината е нормално да се правят прогнози за предстоящата нова година, затова и решихме да ви представим информацията на Make Use Of.

Благодарение на медията можем да разберем повече за това какво може да очакваме от социалните платформи през 2016 година.

Повече ъпдейти в реално време

Приложенията Periscope и Meerkat се появиха през пролетта на 2015 година и спечелиха сърцата на потребителите с това че им предложиха ново стрийминг преживяване. Те позволяват на потребителите да излъчват видео на живо към своите последователи в социалните мрежи. Фактът, че броят на подобен род приложения нараства през последните месеци ни дава основателни причини да вярваме че това е бъдещето. Хората обичат да получават актуална информация на мига, защото не е редактирана и отразява най-точно ситуацията. Освен това на всички ни харесва идеята да присъстваме в живота на приятелите си дори когато сме далеч от тях. Ъпдейтите в реално време ще станат причина да прекарваме още повече време в социалните сайтове.

От социално медийна платформа в платформа за съдържание

От тази година функцията Instant Articles на Facebook вече е официално достъпна. Тя предоставя на потребителите пълни новинарски истории и интерактивни функции на мобилни устройства. Новата функция е сигурен знак, че Facebook има за цел да се превърне повече в платформа за съдържание отколкото само в социално медийна платформа. Според компанията, Instant Articles ще отговори на често разочароващото преживяване да се чака една статия да се зареди, след като кликнете върху нейната връзка в новинарския ви поток. С тази функция ще се намали времето за зареждане на новините на мобилното приложение, с което ще може да достигнете 10 пъти по-бързо до статиите.

Instant Articles включва и други интересни функции, като например интерактивни карти, мащабиране на изображения, автоматично изпълнение на видеоклипове и аудио надписи. Първите сайтове, партниращи на функцията, са The New York Times, National Geographic, BuzzFeed, NBC, The Atlantic, The Guardian и BBC News.

Покупки с един клик на мишката

Социалните медии, начело с Facebook, се стремят да се превърнат в истински портал към всичко в интернет пространството. Ако може да четем новини и да взаимодействаме в реално време с приятелите си, защо да не можем и да пазаруваме директно от любимата си социална мрежа? През 2014 година Facebook въведе бутон „Buy Now”, Twitter също последва идеята. През 2015 година Pinterest и Instagram обявиха, че ще предложат възможност за извършване на покупки само с един клик на мишката. През 2016 година може да очаквате появата на бутони – като „Buy Now“ във Facebook – да се появяват на все повече места. А това очевидно води до презумпция за повече харчене за продукти, които социалните сайтове ще ни предлагат на базата на нашите интереси.

Източник: digital.bg

 

Пловдив е втори по подадени проекти по ОП „Иновации и конкурентоспособност“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537888

Пловдив и областта е на второ място, след София“ по стойност на изпратени проекти по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това заяви зам.-министърът по икономика Любен Петров в Пловдив. Той се срещна с представители на бизнеса от Област Пловдив и представители на „Тракия икономическа зона“. По думите на Петров икономическото министерство стои твърдо зад  българските инвеститори и работодатели, защото само така може да се повиши жизнения станда...

Църквата премести Игнажден, утре го празнуваме

http://pik.bg/църквата-премести-игнажден-утре-го-празнуваме-news454657.html

Църквата премести Игнажден, утре го празнуваме

Съвсем неочаквано Българската православна църква премести празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота.

Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., но не е широко огласена, което смути миряните, за които това е един от големите празници.

Денят, в който почитаме Св. свщмчк Игнатий Богоносец, традиционно е начало на Коледните пости. Според източници от Светия синод промяната е направена нарочно, по Цариградски Типик, от сливенския митрополит Йоаникий, който прави календариума.

Съветът на някои свещеници е миряните да празнуват деня така, както го диктува сърцето им. Остава неясно защо все пак е направена промяната.

 

От 2016 г. ползваме една карта за влак и градски транспорт

http://www.moreto.net/novini.php?n=309288

БДЖ е в начален етап на идеята за единна карта за крайградски влакове и градски транспорт. Това съобщи Димитър Костадинов, управител на „БДЖ – Пътнически превози”, предаде репортер на БГНЕС. Със съдействието на общините се очаква тази идея да бъде реализирана догодина.

Само по празниците ли са щедри българите?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537863

Коледа е най-светлият християнски празник. Новият живот започва с раждането на Божия син, с изгряването на коледната звезда, която осветява пътя на хората. Душите ни се пречистват, ставаме по-добри, завладява ни доброта, съпричастност и милосърдие! Всяка година, по едно и също време, идва и Дядо Коледа. Децата обикновено си го представят като човекът, който се появява и прави чудеса. Но понякога добрият и щедър старец не може да зарадва децата с подаръци. На помощ тогава идват добрите хора. 6-годишно дете даде спес...

Духът на немската Коледа в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537885

Демонстрационна изложба, озаглавена "Немска Коледа" показа Етно център "Рубин". Точно по немски, всеки гост имаше уникалната възможност да се потопи във вековната традиция на греяното вино и лакомства, приготвени по оригинални рецепти.   Любителите на домашно приготвените специалитети дегустираха традиционни за немската Коледа сладки и световноизвестния щолен. Изключително вкусни бяха и берлинския сладък хляб и алпийския хляб, кексът с моркови и сладките с брашно от лешн...

Руснак беше назначен за треньор на "Славия"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/18/2672505_rusnak_beshe_naznachen_za_trenyor_na_slaviia/?ref=rss


Руснакът Александър Тарханов ще поеме треньорския пост във футболния "Славия" през 2016 г.

61-годишният специалист ще работи с временния наставник Владимир Иванов и Мартин Кушев, които ще бъдат негови помощници. Треньор на вратарите остава Радостин Станев.

Иванов води белите в последните им три мача за 2015 г. след напукането на Иван Колев, като тимът записа три победи без допуснат гол. Кушев беше старши треньор на столичани от есента на 2011 до зимата на 2012 г.
...

5 подходящи таблета за коледен подарък

http://pik.bg/5-подходящи-таблета-за-коледен-подарък-news454649.html

5 подходящи таблета за коледен подарък

Търсите добри идеи за коледни подаръци? Истината е, че никой от близките ви хора няма да остане разочарован щом отвори подаръка си и разбере, че има нов таблет.

За поредна година таблетите са най-желания подарък за коледните и новогодишни празници, така че ако до този момент не сте имали възможността да подарите такава джаджа, разгледайте нашите предложения. 

1. Revo RP 853 3G 

Първото ни предложение е стилния и елегантен таблет Revo RP 853 3G, който разполага с 8-инчов екран и четириядрен процесор, който обещава да превърне всяка задача в чисто удоволствие. Освен това таблета поддържа 3G и Wi-Fi, което пък гарантира невероятни възможности за комуникация, а голямата батерия с капацитет от 4000mAh обещава дълга и необезпокоявана работа в движение. Цена 229 лв.

 

2. Lenovo MIIX3-1030 /80HV0065BM

Ако желанието ви е таблета да е с по-голям дисплей, помислете над второто ни предложение. Таблетът е с 10,1-инчов Full HD IPS мултитъч екран идеален за гледане на филми и видео. Ако решите обаче може да се възползвате от наличието на Micro-HDMI порт за връзка с по-големи екрани и Micro-USB порт за пренос на данни.  Гладката работа на операционната система Windows 8.1 е гарантирана от комбинацията от процесор Intel Atom Z3735F и 2GB оперативна памет. Налице са 32 GB вградена памет с възможност за разширение посредством MicroSD карта. Цена 720 лв.

 

3. Acer Aspire Switch 10 SW5-012-14C6

А какво е мнението ви за хибридните устройства? Acer Aspire Switch 10 SW5-012-14C6 е хибридно устройство с 10,1 инчов дисплей с резолюция 1280 x 800 пиксела и четириядрен CPU с 2 МВ кеш памет. Тактовата честота, с която то работи е 1.33 GHz, а чрез Intel Boost технологията тя може да достигне до моментен овърклок от 1.83 GHz. Устройството има 2 GB оперативна памет, а капацитетът на мястото за съхранение на данни е 32 GB SSD флаш памет и може да се увеличи чрез microSD картата, която поддържа до още 32 GB. Операционната система, под която работи устройството е МS Windows 8.1. Цена 699,60 лв.

4. HP Pro Slate 10 EE G1 Tablet, Z3735G

Таблетът на HP е изключително подходящ за образователни цели, като включва инструменти за обучение и гъвкави възможности за свързване. Устройството има 10,1-инчов HD WXGA IPS мултитъч дисплей с разделителна способност от 1280 х 800 и LED подсветка, използва четириядрения Intel Atom Processor Z3735G, чиято честота достига до 1.83 GHz с технологията Intel Burst.  Таблетът е с две камери, има жак за слушалки, моно колонка, дигитален микрофон, слот за microSD карти поддържащ карти с до 32GB памет, micro USB 2.0 и microHDMI. Цена 678 лв.

 

5. Revo T882 3G

Revo T882 3G е идеален за игри, за четене на електронни книги, за слушане на музика и за всичко друго, от което имате нужда. Стилният таблет предлага толкова много възможности за пълноценно прекарване на свободното време, че собственикът му бързо ще забрави какво е това скука. 8-инчовият IPS Multi-points капацитивен екран на таблета е с разделителна способност от 1280 х 800, устройството име две камери – 2-мегапикселова задна и 0,3-мегапикселова предна – което гарантира, че всеки стойностен момент ще бъде запазен и превърнат в спомен.  Цена 219 лв.

 

Източник: digital.bg

 

Нова система ще предупреждава при опасност от наводнения и суши за Искър

http://www.dnevnik.bg/zelen/resursi/2015/12/18/2672499_nova_sistema_shte_preduprejdava_pri_opasnost_ot/?ref=rss


Река Искър и притоците й, както и големите язовири в нейното поречие, ще се наблюдават в реално време като част от пилотен проект за изграждане на Национална система за управление на водите, информират от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Проектът предвижда изграждане на пунктове и станции за мониторинг на нивото на реката, количеството на валежите и снеготопенето. Ще се получава и информация за големите язовири.

Системата ще...

ГЕРБ не бързат с преподписване на коалиционното споразумение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537890

По всяка вероятност преподписването на коалиционното споразумение ще се случи след Нова Година. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. ГЕРБ: Управляващата коалиция е стабилна „Чакам колегите, за да се срещнем в началото на следващата седмица, за да видим как точно ще стане. Няма причина да бързаме. Ние нямаме повод или основание да искаме преподписване на това споразумение, освен по една ясна причина - нека всяка една от партиите да го подпише поотделно, за да ги оставим да си решат...

България ще плати 6 млн. евро на Турция за бежанците

http://www.bnews.bg/article-145196

Според дипломати, цитирани от Jerusalem post, сделката, договорена на специалната среща на върха между Турция и ЕС на 29 ноември, е в процес на разработка.

Почина актьорът Георги Георгиев-Гочето

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182993

Почина актьорът Георги Георгиев-Гочето (1924 - 2015), съобщии Съюзът на артистите в България. Поклонението ще се състои в храма "Св. Параскева" (ул. "Раковски" 58) на 23 декември, сряда, от 11.00 часа. Гочето участва в някои от най-популярните български филми през миналия век като "Търновската царица", "Иван Кондарев", серияла "На всеки километър",

Коледната картичка на британското кралско семейство (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537884

Принц Джордж - първородният син на херцозите на Кеймбридж Уилям и Катрин, се готви за постъпване в детски ясли, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение от двореца Кенсингтън. Джордж, който през юли тази година навърши 2 години, ще постъпи в детските ясли Уестейкър Монтесори в Норфолк - на около 180 километра северно от Лондон, до края на януари 2016 г. От учреждението също се готвят за посрещането на малкия принц. "Той ще получи същото специално отношение като всичките ни деца", казват от детските ясли. Източник: БТА...

Яценюк обяви "мораториум" върху плащанията на дълг към Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537886

Украйна няма да плати дълга си към Русия от 3 милиарда долара до крайната дата за погасяване на този кредит 20 декември, обяви премиерът Арсений Яценюк, цитиран от Асошиейтед прес. На правителствено заседание на 18 декември Яценюк обяви "мораториум" върху плащанията към Русия. Това на практика означава, че Украйна обявява неплатежоспособност по този дълг. Той не посочи кога Украйна ще бъде готова да върне дълга. Путин: Руската икономика премина пика на кризата Отношенията между двете съседни страни се влошиха, след като Ру...

"Мархаба": Спазвайте правилата!

http://www.mediapool.bg/marhaba-spazvaite-pravilata-news243299.html

Първото телевизионно токшоу на арабски език в Германия има за цел да помогне за интеграцията на бежанците от арабски страни с едно просто послание: "Спазвайте правилата!"   Германия се готви да приеме над един милион кандидати за убежище тази година, а интеграцията е гореща тема в страната, където мнозина смятат, че напливът от предимно мюсюлмански мигранти може да подкопае германската култура.   "Мархаба" ("здравей" на арабски) е 40-минутно предаване, което ще се излъчва от тази седмица по частния кабелен канал Ен Ти Ви с цел да бъдат преодолени подобни притеснения. То ще бъде водено на безупречен арабски от Константин Шрайбер - синеок и светлокос германец, облечен в неофициални дрехи.   От края на септември в интернет беше пуснато петминутно предаване, чиято популярност накара Ен Ти Ви да го сложи в ефира, където то ще включва части както на немски, така и на арабски със съответни субтитри.   "Искам да ви поговоря и за дребни подробности като използването на мобилни телефони и необходимостта да се спазват правилата, светофарите и пътните знаци в нашата страна", казва Шрайбер в първия епизод в интернет, наречен "Ние, германците".   "Ние например не използваме мобилни телефони, докато шофираме, спазваме светофарите и не пресичаме, когато те светят червено."   Още един съвет: не се обаждайте на германците, нито им пращайте текстови съобщения вечер, защото това най-вероятно ще ги раздразни, тъй като те си почиват след тежък работен ден.   Шрайбер е получил над 6000 електронни писма от пускането на предаването в интернет, почти половината от които от араби в и извън Германия, хвалещи неговите усилия.   "Аз съм сирийска гражданка и искам да ви благодаря за вашето предаване, г-н Константин", написала сирийка в имейл.   "За хората, които са на над 50 години, е трудно да научат немски и ви молим да продължите да предоставяте информация за тях."   В някои електронни писма имало критики от германци, които биха предпочели предаването да се излъчва на немски с арабски субтитри.   Други предупреждавали, че това може да насърчи още мигранти да дойдат в Германия. Някои имейли съдържали смъртни заплахи.   "Изглежда, че има такова огромно търсене на информация, на диалог, на обсъждане, и ние искаме да осигурим трибуна за подобни дискусии", каза Шрайбер пред Ройтерс.   Любов и секс в Германия   Във втория епизод, озаглавен "Германски основен закон и шериат", се казва на мюсюлманите, че няма закон, който да стои над германската конституция. Шериатът е правната система на исляма, версии на която се прилагат в много мюсюлмански страни.   "Свободата на религия, свободата на изразяване и свободата на събирания са само три от главните права, гарантирани от основния закон (на Германия)", казва на зрителите Шрайбер на фона на сградата на парламента - Райхстага.   Трите основни права са особено свещени в Германия, като се има предвид, че нейната история е белязана от "ужасите на диктатури", продължава той. Шрайбер казва, че основният закон ("Грундгезец" на немски) е фундаментът на новата демократична Германия, създадена след Втората световна война.   Епизодът е заснет в правителствения квартал на Берлин, където заместник-министърът на финансите Йенс Шпан от консервативния Християндемократически съюз на канцлерката Ангела Меркел обяснява какво представлява свободата на изразяване в Германия.   "Свободата на словото означава, че всеки може да казва това, което мисли. Свободата на медиите означава, че човек може да се шегува, дори с религията", казва Шпан. "Към това трябва да се проявява търпимост, дори когато се правят шеги с Корана."   През последните години сатирата и карикатурите в западни държави срещу исляма предизвикват мюсюлмански протести, съпроводени на моменти с насилие.   В Германия живеят около четири милиона мюсюлмани, които съставляват почти пет процента от населението й. Три милиона от тях са турци, дошли през 60-те и 70-те години на миналия век по силата на програмата за нискоквалифицирани "гостуващи работници", а около половината изпитват трудност да се интегрират.   Новото предаване включва и епизод "Любов и секс", в който на бежанците се казва, че "сексуалното самоопределение" е свещено право в Германия, където жените могат да правят секс преди брака, без да се налага да понасят последици от мъже настойници.   "За някои мигранти първо поколение това, разбира се, ще представлява проблем, защото някои от тях са свикнали с тази идеология от детство", казва живеещата в Германия египтянка Хебатала Исмаил в епизода, заснет пред катедралата в Кьолн.   Тя добавя, че второто поколение мюсюлмански мигранти в Германия са склонни да не се съгласяват с възгледите на своите родители за сексуалността, "поради което, за съжаление, многократно чуваме за убийства на честта в Германия".   По БТА

Заплатите се увеличили със 7.6% за година

http://www.mediapool.bg/zaplatite-se-uvelichili-sas-76-za-godina-news243298.html

Заплатите през третото тримесечие на годината са се увеличили със 7.6 на сто спрямо същия период на 2014 г. като най-голям е ръстът на възнагражденията в административните и спомагателни дейности, а най-слаб – в държавното управление, сочат данните на Националния статистически институт, обявени в петък. Общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват със 7.4% спрямо третото тримесечие на 2014 г.  В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават със 7.6%, а другите разходи (извън тези за заплати) - със 7.1%. Ръстът на разходите за индустрията е с 8.0%, в услугите – със 7.9%, и в строителството - с 6.5%. По икономически дейности през третото тримесечие на 2015 г. най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо същия период на предходната година е регистриран в икономическите сектори "Административни и спомагателни дейности” - с 20.7%, "Култура, спорт и развлечения” - с 15.7%, и "Професионални дейности и научни изследвания” - с 10.8%. Най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в държавното управление” - с 1.7%.

Готов е националният план за противодействие на тероризма, обяви Бъчварова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/18/2672497_gotov_e_nacionalniiat_plan_za_protivodeistvie_na/?ref=rss


Вече е готов националният план за противодействие на тероризма. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Въпрос към нея бе отправен от народния представител Иван Иванов (БСП) дали са били адекватни действията на МВР във връзка с инцидента на Терминал 1 на летище София от началото на декември. Тогава на медиите беше съобщено, че има бомба в микробус, което впоследствие се оказа невярно.

Министърът обясни, че доскоро е имало само...

Почина актьорът Георги Георгиев-Гочето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182986

Почина актьорът Георги Георгиев-Гочето (1924 - 2015), съобщии Съюзът на артистите в България. Поклонението ще се състои в храма "Св. Параскева" (ул. "Раковски" 58) на 23 декември, сряда, от 11.00 часа. Гочето участва в някои от най-популярните български филми през миналия век като "Търновската царица", "Иван Кондарев", серияла "На всеки километър",

Пребиха с полицейска палка мъж в квартирата му в Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182987

40-годишният Красимир Михайлов е нападнат в квартирата си в Сандански и е пребит с удари с полицейска палка. Инцидентът станал в 3.30 ч. след полунощ в квартирата му в кв. "Смилово". Бос и целият в кръв, той успял да се измъкне от зверските удари на похитителя и потърсил помощ в Районното управление в Сандански, информира struma.
40-годишният Красимир Михайлов е нападнат в квартирата си в Сандански и е пребит с удари с полицейска палка. Инцидентът станал в 3.30 ч. след полунощ в квартирата му в кв. "Смилово". Бос и целият в кръв, той успял да се измъкне от зверските удари на похитителя и потърсил помощ в Районното управление в Сандански, информира struma.

БДЖ пуска 10 хил. допълнителни места във влаковете за Коледа

http://offnews.bg/news/n_1/n_609804.html

БДЖ ще осигури 10 хил. допълнителни места във влаковете за Коледа, съобщи директорът по експлоатация на предприятието Ивайло Георгиев, цитиран от "Фокус". Той обясни, че за новогодишните празници също е планирано увеличение на местата. "Опитваме се да направим дългите влакове с постоянни състави - по-дълги вагони и по-добро качество. Ще се опитаме да го направим тази година. Имаме отремонтирани вагони и смятаме да засилим нашата търговска политика в тази част", добави Георгиев. Директорът съобщи също, че и през тази година БДЖ възнамерява да пусне интернет във влаковете.  Относно качеството на услугите предоставяни от превозвача Георгиев обясни, че с екипа му се стараят да подобрят качеството на превоз с ресурса който имат и че има подобрение на услугата и чистотата във влаковете.

Определиха спортисти, отбор и треньор на годината в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537880

Церемония по награждаването на спортисти, треньор и отбор на годината в община Хасково се състоя днес в залата на Драматичния театър „Иван Димов”. За спортист на годината за 2015-а в категория юноши и девойки бе определена Петя Делчева. В категорията мъже/жени призът отнесе Даниел Николов. Със званието „Треньор на годината” бе удостоен Пейо Бойчинов. Първенец сред отборите за 2015-а в категория юноши/девойки е Бадминтон клуб - Хасково. Баскетболен клуб „Хасково 2012” пък е отбор на годината в категория мъже/жени. Наградите на първенците връчиха...

Отиде си актьорът Георги Георгиев-Гочето!

http://pik.bg/отиде-си-актьорът-георги-георгиев-гочето-news454647.html

Отиде си актьорът Георги Георгиев-Гочето!

Почина актьорът Георги Георгиев-Гочето (1924 - 2015), съобщи Съюзът на артистите в България.

Поклонението ще се състои в храма "Св. Параскева" (ул. "Раковски" 58) на 23 декември от 11 часа.

Гочето участва в някои от най-популярните български филми през миналия век като "Търновската царица", "Иван Кондарев", сериала "На всеки километър", "Кит", "Таралежите се раждат без бодли" и други.

Пребиха с полицейска палка мъж в квартирата му в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182969

40-годишният Красимир Михайлов е нападнат в квартирата си в Сандански и е пребит с удари с полицейска палка. Инцидентът станал в 3.30 ч. след полунощ в квартирата му в кв.
40-годишният Красимир Михайлов е нападнат в квартирата си в Сандански и е пребит с удари с полицейска палка. Инцидентът станал в 3.30 ч. след полунощ в квартирата му в кв. "Смилово". Бос и целият в кръв, той успял да се измъкне от зверските удари на похитителя и потърсил помощ в Районното управление в Сандански, информира struma.

Мъж привличал жени за секс, а ги обирал

http://pik.bg/мъж-привличал-жени-за-секс-а-ги-обирал-news454645.html

Мъж привличал жени за секс, а ги обирал

В Пазарджик е задържан мъж, примамвал млади жени за секс, а после ги обирал, съобщават от областната дирекция. 43-годишният Иван Батищев, осъждан неколкократно за кражби и разпространение на наркотици, си направил профил в известен сайт за запознанства. Представил се за солиден мъж, със сериозни финансови възможности, който търси женски ласки, срещу богато възнаграждение.

Три млади жени на възраст между 18 и 21 години от Пазарджик, Стрелча и пловдивското село Оризаре се вързали на предложението и се свързали с Иван. Рецидивистът ги омаял с оферти за по 400-500лв. за френска любов и момичетата, които нямали нищо общо с най-древната професия, се съгласявали.

Всяка една от тях той качвал в колата си и извеждал на междуселски пътища край Пазарджик. Рецидивистът получавал това, което искал и докато жената слизала от колата, за да се пооправи, той изчезвал с мръсна газ от мястото.

В колата му обаче оставали чантите и вещите на жертвите му - мобилни телефони, документи и пари. Въпреки срама, трите момичета подали жалби в полицията в Пазарджик и по описанието им престъпника бил открит и задържан. Оперативни работни смятат, че измамените и обрани жени от Иван Батищев са много повече, но не смеят да се оплачат в МВР.

С празничен концерт вокална група ”Приста” зарадва русенци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537881

С празничен коледен концерт, вокална група ”Приста” при Общински младежки дом Русе, зарадва русенци и гости на града. Заедно с домакините, сред изпълнителите се изявиха и гостуващи вокални формации - „Усмивчица“ и „ Вива“ при Общински център за извънучилищни дейности, град Тутракан. Концертът се състоя снощи в зала „Европа” на Доходното здание. Изпълнителите показаха талант както в солови изяви, така и в дуети и групи. За пръв път беше представен новосформираният дует между Волена Апостолова и Диян Генчев, които вдигнаха публиката на крака със...

Подари книга! Може да спаси бъдещето на едно дете

http://offnews.bg/news/n_1/n_609812.html

Благовеста Пугьова (1978 г.) е основател и председател на фондация „Подарете книга”. За няколко години тя изминава пътя от неформалното общуване с децата, лишени от родителска грижа, чрез книги и доброволци, до изграждането на инициатива, даряваща приятелство и помощ в израстването и обучението. „И после работа” е част от дейностите, насочени към децата от домовете, чрез която те получиха подготовка и възможност за започване на работа след излизането си от институциите. През 2013 г. Благовеста е номинирана за „Човек на годината” от Българския Хелзински комитет. Завършва Финанси в УНСС и данъчно право в „London School of Economics and Political Science”. Тя е и поет, автор на стихосбирката „Утре в десет на Луната”, издадена от издателство „Жанет 45” през 2014 година. - Защо „Подарете книга”? Децата получават много от книгите, вярно е, но радват ли се на книгите, както биха се радвали на торта и чийзбургер, например? Не пречи да се радват и на двете. Децата попиват като гъби и ценят това, което харесват хората, които те харесват, а ние сме онези с книгите. Едно дете не може да си провали бъдещето, ако няма най-новите дрехи и не яде всеки ден торта, но може да загуби много шансове, ако никога не е чело книги и няма един по-мъдър възрастен, който да говори с него – не само за книги, а за света като цяло. - Когато отидеш в дом за деца, кое е първото нещо, което забелязваш и което искаш да промениш? Много хора се отчайват от това, че не са облечени добре (поне не както са свикнали да виждат, че едно гледано дете е облечено), но след час, когато си поговориш с тях, разбираш кое е страшното – много от децата не могат да четат или са изостанали в училище с толкова класове, че нямат перспектива, а в един момент и желание, да завършат училище. За да се промени това обаче, материалните неща не помагат - трябват хора и времето им. - Разкажи ми за инициативата „Подари време”. Времето променя децата, не дрехите и подаръците по празниците. Всичко започна с първите подарявания на книги, когато осъзнахме, че книгите оставени на рафта не помагат. Тогава виждаш с периферното си зрение, че един доброволец се е отделил в ъгъла с едно дете и му чете, а детето не гледа книгата, а гледа него – сякаш не можеше да повярва, че някой му е обърнал специално внимание. Така започнахме да изместваме приятелството с децата на преден план – първо е приятелството, и след това идват книгите. В момента 150 доброволци пътуват всеки месец до различни градове в цялата страна, за да срещнат своите приятелчета благодарение на финансирането ни от Програмата за подкрепа на НПО по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Преди да спечелим този проект, поне 4 години просто пътувахме с личните си автомобили и десетки доброволци си поделяхме горивото. Имали сме гостувания с по 50 доброволеца, разпределени в 14 коли, цяла делегация от добри хора. Сега за щастие сме по-организирани, имаме и нов сайт, на който всеки желаещ да стане доброволец може да се запише www.podarivreme.org - Наскоро отбелязахме Деня на доброволеца. Според теб какви законови и нормативни мерки трябва да се предприемат, за да се разшири мрежата от доброволци у нас? В много напреднала фаза е Закон за доброволчеството, който по-скоро слага рамки и дефиниции за този вид дейности. Това е важно, но по-ценното е идеята за правене на добро и отваряне към другите да се засее в повече хора, защото всичко тръгва от ума и сърцето и каквито и закони да има, те са просто рамки на случващото се. А когато искаш да помагаш, можеш сам да създадеш рамките. До сега например нямаше унифицирани правила за достъп на доброволци-физически лица до домовете за деца. Ако си НПО има начини, ако аз, Благовеста, искам да идвам и да работя с някое дете, пътят беше много труден и сложен. Нашата основна идея е доброволците да са приятели с децата, така че и фондация „Подарете книга“ да изчезне утре, приятелствата да останат. Така, виждайки нуждата от изработване на унифицирана процедура за директен достъп, ние направихме предложение за такава процедура на Държавна агенция Закрила на детето (ДАЗД) и те реагираха толкова бързо, че аз си върнах вярата в институциите. За няколко месеца имаше обществено обсъждане и консултации, и до март 2016 процедурата ще бъде факт. - Компрометирана ли е благотворителността в България или още има хора, които вярват в доброто и правят добро? Едното не изключва другото. Да, компрометирана е, но има много чисти хора, които правят смислени неща. Аз самата се страхувах от думата Фондация, защото от дете я свързвам с „Бъдеще за България“ и ред други подобни фондации. Година и половина посещавахме домовете без да сме регистрирани по никакъв начин, само и само да не се наричаме „фондация“, почти на инат. Това означаваше непосилни увещания на директорките и молби да ни пуснат при децата, макар че не носим кашони с дрехи, и в един момент се примирихме и се регистрирахме. И въпреки, че много хора имат същата негативна асоциация с тази дума, каквато аз имах, точно фондации като нашата, които правят всичко от сърце, постепенно изчистват думата. - Ако децата са бъдещето на страната, ти какво бъдеще пред нас виждаш? Иска ми се да кажа, че виждам неясно бъдеще, отколкото това, което ми идва на езика. Истината е, че сегашната образователна система е като концентрационен лагер за умове – малко успяват да излязат от там мислещи и свободни, останалите ги убиват или осакатяват. Не искам да давам присъди дали вината е в МОН, в нацията (и в частност учителите, които са част от нея), в чалгата, може би е комплексно и затова е толкова трудно да се оправи. И все пак ако продължава така, много бързо това кофти бъдеще ще стане настояще. - Би ли споделила своите наблюдения относно корпоративно-социалната отговорност в България? Какви каузи предпочитат българските фирми и все още ли влагат средства в каузи основно по Коледа? Все повече големи компании се насочват към обмислени дарения или дългосрочни каузи. Има обаче много, които предпочитат да подкрепят идеи с пряк материален ефект – пример за това е огромния интерес за кампаниите ни за събиране за средства за ремонта на дома в Берковица, обувки за Варна или раници за първия учебен ден във Враца. Трудно е за един директор на голяма компания да ти повярва, че да дари средства за осигуряването на редовен транспорт на доброволците до децата е по-ценно от ремонта на дома. И все пак, малко по малко се случва и това. Когато чуят историите за приятелството между децата и доброволците започват да виждат смисъла. - Ти самата си поет и участваш в литературни четения с благотворителна цел. Спасява ли поезията и от какво те спасява теб самата? Поезията не винаги спасява, понякога те захвърля още по-надълбоко, но много пътища минават през дълбокото. Стига да преплуваш. Мен ме спасява точно по този начин – като малка лодка, която ми дава идеята да тръгна през океана, дори да знам, че тя няма да ме преведе и ще падна и ще трябва да плувам, но поне ми обръща погледа към океана.

Плевенчани ще посрещнат Новата година с Funky Miracle и Северняшкия ансамбъл

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537883

Община Плевен кани всички плевенчани и техните гости да посрещнат Новата година заедно, съобщиха от общинския пресцентър. В 23:00 часа на 31 декември ще започнат изпълненията на „Фънки миракъл"/ Funky Miracle/, една от най-успешните и млади български групи. Тя е създадена в началото на 2012 г. от ученици на Софийското музикално училище, които са вече студенти в НМА "Проф. Панчо Владигеров". От началото на 2013 година свирят с певицата Миленита, с която участват в "Spirit of Burgas" през 2013 г. Били са подгряваща група за Manu Chao на Sofia...

Ето я убитата Галина Сандева

http://petel.bg/Eto-ya-ubitata-Galina-Sandeva-__138205

Снимки - Police 28-годишната българка Галина Сандева е била намерена мъртва в Осло в четвъртък в 17.19 часа следобед. Тя бе открита от...

Условна присъда за 25-годишен наркодилър от Варна

http://petel.bg/Uslovna-prisada-za-25-godishen-narkodilar-ot-Varna__138206

Снимка: Булфото, архив Варненският окръжен съд одобри споразумение между Окръжната прокуратура и Ж. Б., с което той се отказа от...

Колата на убитата Галина е с Добрички номер

http://petel.bg/Kolata-na-ubitata-Galina-e-s-Dobrichki-nomer__138207

Колата, в която е била открита мъртва 28-годишната Галина, е с добрички номер. Това показват снимки от полицията в Осло, където в четвъртък след обед беше намерена младата жена.  Все още не е ясно дали момичето е от Добрич.  

Кола помете патрулка

http://pik.bg/кола-помете-патрулка-news454633.html

Кола помете патрулка

Кола помете патрулка на възлово кръстовище в Пазарджик, съобщава Нова телевизия.

Според очевидци и информация от МВР, водачът на цивилния автомобил не е чул и видял включените сигнализации на полицейската кола и се е врязал в нея.

При инцидента са пострадали трима души, двама полицаи и гражданина карал цивилния автомобил. И тримата са прегледани и без опасност за живота. 

На двамата водачи са им взети проба за алкохол, които са били отрицателни, а по случая се води разследване.

Нова система следи водите на Искър с подаване на данни към 112

http://pik.bg/нова-система-следи-водите-на-искър-с-подаване-на-данни-към-112-news454642.html

Нова система следи водите на Искър с подаване на данни към 112

Река Искър и притоците й, както и големите язовири в нейното поречие, ще се наблюдават в реално време. Това ще стане с реализацията на пилотен проект за създаване на Национална система за управление на водите в реално време, който ще се финансира по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 7 млн. лв. Поречието на р. Искър и притоците й са избрани за пилотния проект, тъй като там е концентрирано многобройно население и индустриални производства. В рамките на проекта ще се изградят пунктове и станции за наблюдение на нивото на реката, количеството на валежите и снеготопенето. Ще се получава и информация за големите язовири.

Данните ще постъпват в модерно оборудван център, където компютър ще ги обобщава и ще предлага решения. Системата ще предупреждава населението, не само при опасност от наводнение, но и при настъпване на суша. Тя ще подава данни към номера за спешни повиквания 112.

Бенефициент по процедурата е дирекция "Управление на водите" в МОСВ. Допустими партньори са НИМХ-БАН, НЕК - предприятие "Язовири и каскади" и "Напоителни системи". Крайният срок за подаване на проектно предложение е 16 ч. на 31 март 2016 г.

 

Организират базар с домашни сладки за даровит ученик от Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309282

Благотворителен базар в помощ на млад музикант от Варна организират в голямата зала Арт салон на Радио Варна дни преди Коледа, научи Moreto.net. Събитието ще се проведе от 10 до 13 часа на 19 декември. „Любовта е ... сладка“ е ежегодна благотворителна инициатива, но този път е организирана в подкрепа на Дамян Йорданов.

Пиян шофьор оцеля по чудо, след като се наниза на мантинела (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182975

Пиян шофьор наниза колата си на мантинела, металът преминал през средата на возилото, а 26-годишният Г.Б. от София останал невредим. На такава невероятно гледка с щастлив край се натъкнали пътни полицаи, които били извикани на катастрафа по пътя Силистра-Шумен вечерта в четвъртък. Инцидентът станал след 21 часа близо до шуменската община Хитрино.
Пиян шофьор наниза колата си на мантинела, металът преминал през средата на возилото, а 26-годишният Г.Б. от София останал невредим. На такава невероятно гледка с щастлив край се натъкнали пътни полицаи, които били извикани на катастрафа по пътя Силистра-Шумен вечерта в четвъртък. Инцидентът станал след 21 часа близо до шуменската община Хитрино.

МВР започва да изплаща обезщетенията на полицаите, обеща Бъчварова

http://frognews.bg/news_103909/MVR-zapochva-da-izplashta-obezshteteniiata-na-politsaite-obeshta-Bachvarova/

От вчера е започнало изплащането на обезщетенията на служители на МВР при пенсиониране. 3 096 полицаи ще получат такова обезщетение.

Георги Кабаков стана съдия на годината в "пир по време на чума"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/18/2672504_georgi_kabakov_stana_sudiia_na_godinata_v_pir_po_vreme/?ref=rss


Георги Кабаков беше избран за най-добър футболен съдия в България за 2015 г. Той беше отличен на церемония, преминала при добро настроение и въпреки кризата в българския футбол.

Негов първи подгласник стана миналогодишният победител Ивайло Стоянов, а в тройката влезе и Таско Тасков. Преди ден съдийската комисия спря правата на Тасков за неопределено време заради грешките на него и екипа му в мача между "Литекс" и "Левски" от четвъртфиналите за Купата на България.

Самият...

Леброн Джеймс изпрати в болница жената на елитен голфър, след като падна върху нея

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/18/2672496_lebron_djeims_izprati_v_bolnica_jenata_na_eliten/?ref=rss


Съпругата на австралийската голф звезда Джейсън Дей завърши в болница посещението си на мач от НБА, след като Леброн Джеймс падна върху нея. 

Ели Дей беше изнесена на носилка от "Куикън лоунс арена" в края на двубоя, който "Кливлънд кавалиърс" спечели срещу "Оклахома Сити тъндър" със 104:100. 

Дей седеше на подвижните столове на първия ред заедно със съпруга си, когато Джеймс се хвърли за една излизаща от игрището топка три минути преди края на срещата и се стовари върху...

Чужди експерти ще изследват черната кутия на сваления от Турция руски самолет

http://www.mediapool.bg/chuzhdi-eksperti-shte-izsledvat-chernata-kutiya-na-svaleniya-ot-turtsiya-ruski-samolet-news243297.html

Руските власти поканиха британски, китайски и индийски дипломати да присъстват на отварянето на черната кутия на сваления миналия месец в Турция руски военен самолет, предаде Асошиейтед прес. На 24 ноември Турция свали руския бомбардировач Су-24, изпълняващ мисия в Сирия, след като той за 17 секунди наруши турското въздушно пространство. Русия настоява, че самолетът не е навлизал в турското небе.   Инцидентът, при който бяха убити един пилот и руски морски пехотинец от изпратения спасителния екип, обтегна традиционно топлите руско-турски отношения, а Москва веднага наложи икономически санкции на Анкара.   Заместник-командващият руските военновъздушни сили генерал-лейтенант Сергей Дронов каза пред журналисти, че Москва е поканила 14 страни да изпратят свои експерти, за да изследват черната кутия на самолета, но само британски и китайски експерти са се съгласили да изследват данните от записващото устройство.   Русия настоява, че информацията от черната кутия ще докаже твърдението на Москва, че бомбардировачът не е нарушавал турското въздушно пространство.   Руска телевизия излъчи едночасово предаване на живо от лаборатория, показващо как руски експерти разпечатват, а после отварят част от черната кутия под погледите на британски и китайски експерти.   Дронов каза, че данните от записващото устройство ще бъдат огласени в понеделник.   Президентът Владимир Путин вчера остро разкритикува Турция за свалянето на самолета и заяви, че в момента на практика е невъзможно да бъде преодоляно напрежението с Анкара.

Обявяват Майка Тереза за светица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537879

Покойната Майка Тереза от Калкута - носителка на Нобелова награда, посветила живота си на грижата за най-бедните - ще бъде обявена от Римокатолическата църква за светица на 4 септември 2016 г., съобщи днес Ватиканът, цитиран от световните агенции. Папа Франциск предприе стъпка към канонизирането й, като одобри указ, с който се признава второ чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога. 17 октомври: Майка Тереза е удостоена с Нобелова награда за мир Конгрегацията по беатификацията (органът на Ватикана, който п...

Времето на 19 декември: До обяд облачно, след обяд на места и слънце

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537878

Прогноза за времето за 19 декември, събота През нощта и утре до обяд на много места в равнините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. След пладне облачността ще се разкъсва, а мъглата ще е разсейва, в планинските райони - до предимно слънчево време. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а максималните - между 5 и 10 градус, по-ниски в районите с трайна мъгла. Атмосферното налягане ще остане по-високо от средното за месеца, посочва НИМХ-БАН. Преди обяд на много места по Черноморие...

Пет истории от "Декамерон" оживяват във филма "Чудният Бокачо"

http://www.cross.bg/istorii-bokacho-lyubovta-1492140.html

/КРОСС/От днес, 18 декември, по кината тръгва "Чудният Бокачо" ("Wondrous Boccaccio"). Филмът е вдъхновен от класическия италиански шедьовър "Декамерон" на Джовани Бокачо. Той се фокусира върху 5 от 100-те, които показват силата на младостта, любовта и поезията. Режисьори и сценаристи са Паоло и Виторио Тавиани. Участват: Рикардо Скамарчо, Кашя Смутняк, Ким Роси Стюарт, Джасмин Тринка,Паола Кортелези, Каролина Крешентини, Лело Арена, Флавио Паренти, Микеле Риондинои др. Действието се развива през 14-ти век, въвФлоренция, когато върлува чума. Три момчета и седем момичета от богати семейства, бягат от града преследвани от черната смърт. Те намират подслонв голяма провинциална вила, където прекарват времето си, разказвайки си истории за любовта и съдбата. На всеки десет истории, разказани в един ден, групата на момчетата избират крал или кралица на деня, и той трябва да измисля истории на различни теми. Основният аспект на всички истории пада върху любовта, която ще им помогне да се справят с несигурността в трудната им възраст. video:https://www.youtube.com/watch?v=neVn-p5zYjc „Чудният Бокачо" е поетична почит към историите, които са възникналив един от най-мрачните периоди в историята на Италия. Зашеметяващо заснет в няколко замъка, кули и средновековни руини в Тоскана и Лацио, филмът на братя Тавиани е истински цветен празник за очите с визуално пищен стил и красиви панорамни гледки.

ЯЦБ изненада пазара с допълнителни стимули

http://www.investor.bg/analizi/9/a/iacb-iznenada-pazara-s-dopylnitelni-stimuli-208118/

Банката обяви нова програма за изкупуване на борсово търгувани фондове, но управителят Харухико Курода подчерта, че това не са още количествени облекчения

Спадат производството и доходите в селското стопанство

http://www.mediapool.bg/spadat-proizvodstvoto-i-dohodite-v-selskoto-stopanstvo-news243296.html

Спад на производството и потреблението на селскостопанска продукция, както и на доходите на фермерите, отчете Националният статистически институт към ноември 2015 г. Според първата оценка на икономическите сметки за селското стопанство за този период реалният индекс на дохода в селското стопанство през 2015 г. намалява с 16.3% спрямо 2014 година. В сравнение с предходната година нетният опериращ излишък/нетният смесен доход в селското стопанство намалява с 18.7%, а нетният предприемачески доход - с 20.5%. Произведена е продукция за 7.626 млрд. лв., което е спад от 9.4 процента по-малко в сравнение с предходната година. Това намаление се дължи на спад в обемите с 10.2%. През 2015 г. стойността на междинното потребление в селското стопанство е 4.5869 млрд. лева и в сравнение с 2014 г. тя намалява с 8.8% в резултат на намаление на количеството и цените на направените вложения, сочат още статистическите данни. Брутната добавена стойност в селското стопанство през 2015 г. възлиза на 3.0391 млрд. лв. и намалява с 10.3% спрямо предходната година. Намалението е в резултат на спад в обемите с 16.4%. Най-голям дял в производството на селскостопански продукти държи зърното - 29.6 насто, следвано от техническите култури с близо 23%. На селскостопанските животни се падат 13.4 на сто, а на продуктите от животновъдство - 12.2 процента.

Търси се перфектният самотен татко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182463

Помните ли култовото сватовническо предаване „Адрес 4000”? Всяка седмица от телевизионния ефир ставахме свидетели на любовните въжделения на хора, изискващи от бъдещите си половинки да са непушачи, инженери и въобще да не си помислят да близват алкохол. Да им идва отръки зидаро-мазаческата дейност, да са сръчни в кухнята и да могат да плетат на
Помните ли култовото сватовническо предаване „Адрес 4000”? Всяка седмица от телевизионния ефир ставахме свидетели на любовните въжделения на хора, изискващи от бъдещите си половинки да са непушачи, инженери и въобще да не си помислят да близват алкохол. Да им идва отръки зидаро-мазаческата дейност, да са сръчни в кухнята и да могат да плетат на

Индия ще купи от Русия 5 зенитно-ракетни комплекса

http://www.cross.bg/kypi-miliarda-triymf-1492147.html

/КРОСС/ Индия ще купи от Русия 5 зенитно-ракетни комплекса от ново поколение С-400 "Триумф", а първоначално може би е ставало дума за над 10 такива системи, пише в. "Хиндустан таймс", цитиран от ТАСС. Споразумението на стойност 400 милиарда рупии, които се равняват на 6 милиарда долара, предвижда Делхи да купи и 6000 боеприпаса. Документът ще бъде подписан от руското и от индийското правителство. С-400 "Триумф" е руска зенитно-ракетна система, предназначена за унищожаване на средства за въздушно-космическо нападение в обсег до 400 километра, поясни агенцията, публикува politika.bg.  

Арестуваха собственик на фармацевтична компания

http://www.bnews.bg/article-145195

През септември в. "Ню Йорк Таймс" публикува информацията за цената на лекарството Daraprim, което е срещу рядко инфекциозно заболяване.

444 099 евро ще бъдат инвестирани в културното наследство на Димитровград

http://haskovo.actualno.com/444-099-evro-shte-bydat-investirani-v-kulturnoto-nasledstvo-na-dimitrovgrad-news_514247.html

Опазването на културното наследство на Димитровград и повишаване атрактивността на културните институции, ще се реализират с проект на стойност 444 099 евро. Проектът ще се изпълнява до октомври 2016 г., информира Topnovini.bg. Целта е подобряването на достъпа до Комплекс Музей – Библиотека в Димитровград и превръщането му в културен център, което ще спомогне за съхраняване и опазване на културното наследство на територията на общината.

По настояване на майки в пловдивския район "Южен" вече има детска площадка

http://plovdiv.actualno.com/po-nastojavane-na-majki-v-plovdivskija-rajon-ujen-veche-ima-detska-ploshtadka-news_514248.html

Детска площадка в междублоково пространство на ул. "Бугариево" 18 бе открита днес в пловдивския район "Южен", информира Topnovini.bg. Обектът не беше включена в програмата на районната администрация за миналата година и изграждането стана възможно благодарение на инициативата и настояването на майките от околните блокове. Една от тях - Петя Христозова, която е майка на три деца, присъства на откриването заедно 8-месечните си близнаци Георги и Теодор. Средствата бяха осигурени с решение на Общ

БПЦ е преместила Игнажден - празнуваме го утре

http://society.actualno.com/bpc-e-premestila-ignajden---praznuvame-go-utre-news_514249.html

Българската православна църква е преместила празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г. Според източници от Светия синод, цитирани от fakti.bg, промяната е направена нарочно, по Цариградски Типик*, от сливенския митрополит Йоаникий, който прави календариума. На сайта на Синода - www.bg-patriarshia.bg, в секцията църковен календар, също е посочена датата 19 декември, въпреки че към житето на светеца, което е н

Загадъчни древни хора са определени като нов вид

http://interest.actualno.com/zagadychni-drevni-hora-sa-opredeleni-kato-nov-vid-news_514209.html

Загадъчни древни хора от пещерата Благороден елен, открити през 2012 година в Китай, се оказали потомци на измрели или изправени хора, а не подвид кроманьонци, както смятали някои учени. Това твърдят планетолози в статия, публикувана в сп. PLoS One. "Изглежда, че в Южен Китай в древността е царувало видово многообразие от хора, много от които са изчезнали съвсем наскоро. Загадката на хората от пещерата Благороден елен е станала още по-сложна. Сега трябва да разберем кои точно са били тези зага

Има опасност от закриване на вечерната гимназия „Димчо Дебелянов" в Дупница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537872

Има опасност от закриване на вечерната гимназия „Димчо Дебелянов" в Дупница, сигнализираха общински съветници по време на заседание на ОбС.Темата за вечерната гимназия и опасността от нейното закриване отвори Станислав Палвов от БСП. Писмо е изпратено и до други групи съветници обясни и Костадин Костадинов от ОДБ. Кметът на Дупница Методи Чимев обяви, че вече се е срещал с директора на вечерната гимназия, имал е разговор и с РИО Кюстендил. Чимев заяви, че са открити нарушения, при това драстични. Има сериозна разлика между реално записаните и р...

Борисов: Съдебната реформа ще намали битовата престъпност

http://frognews.bg/news_103908/Borisov-Sadebnata-reforma-shte-namali-bitovata-prestapnost/

Законодателните реформи в съдебната власт ще дадат възможност в затвора да влязат крадците на коли и да се намали битовата престъпност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов от Брюксел.

Изоставеното бебе в Пловдив било много добре гледано, майка му - задържана за 24 часа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182958

За 24 часа в ареста на Второ РУ на МВР-Пловдив с полицейска заповед е задържана 32-годишната Лилия С. за това, че изоставила 11-месечното си момиченце, намерено в четвъртък около 17 часа във входа на кооперация на бул. "Васил Априлов" в града под тепетата от живеещите в нея.
Те веднага подали сигнал на тел.
За 24 часа в ареста на Второ РУ на МВР-Пловдив с полицейска заповед е задържана 32-годишната Лилия С. за това, че изоставила 11-месечното си момиченце, намерено в четвъртък около 17 часа във входа на кооперация на бул. "Васил Априлов" в града под тепетата от живеещите в нея. Те веднага подали сигнал на тел.

Камерън е оптимист за споразумение с ЕС, референдумът може да е година по-рано

http://www.mediapool.bg/kameran-e-optimist-za-sporazumenie-s-es-referendumat-mozhe-da-e-godina-po-rano-news243295.html

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че е възможно референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз да бъде свикан през 2016 г., предаде Франс прес. Той изрази увереност, че може да постигне споразумение с европейските лидери за исканите от него реформи в ЕС. "Мисля, че 2016 ще е годината, в която ще конкретизираме нещо наистина жизнено важно - да променим из основи отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз, за да отговорим най-после на безпокойствата на британците за принадлежността ни към ЕС", каза Камерън след европейската среща на върха в Брюксел. "Тогава британският народ ще реши дали иска да остане или да напусне", добави той. Премиерът консерватор е обещал да организира референдум за членството на Великобритания в ЕС до края на 2017 г.. Европейските лидери днес изразиха готовност да потърсят компромис с Камерън. Той каза, че е доволен от реалния напредък в преговорите в Брюксел и очаква те да завършат с добро споразумение в началото на идната година. Камерън обаче призна, че това ще е трудна работа. В заключителната декларация на срещата 28-те европейски държавни и правителствени лидери заявиха, че са постигнали съгласие да търсят решения в четирите сфери, в които Камерън изисква реформи. Той иска промени в правилата за еврозоната (в която Великобритания не участва), за конкурентността, суверенитета и преди всичко за имиграцията на хора от другите страни в ЕС, по-специално от Източна Европа. Камерън иска гражданите на другите европейски страни да нямат право на социални помощи в първите четири години на британска земя. Това искане е дискриминационно според източноевропейските страни. Брюксел търси компромис Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че всички искания на британския премиер Дейвид Камерън са еднакво сложни. "Не трябва да се поддаваме на заблудата, че има три лесни въпроса и един сложен", заяви Юнкер. "Всички искания са еднакво сложни и ни предстои да се върнем към тях до февруари". Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че и страните членки на ЕС, и Лондон искат да намерят компромис по всички британски искания, но те са сложни. "И до сега за някои страни социалната тема е най-сложна. Длъжни сме да се съобразяваме с това, което иска Камерън, но трябва да се отчита и какво искат страните членки", подчерта Туск. Според него за много страни е неприемлива идеята за четиригодишна отсрочка, преди гражданите им да могат да използват британската социална система. Туск добави, че Брюксел няма намерение да се предава и по въпроса за свободното движение на хора. "Но аз знам, че Камерън търси компромис, затова днес съм настроен по-оптимистично от преди", добави председателят на Европейския съвет. "Главното послание на Камерън според мен е в това, че никой, включително той самият, не подкрепя дискриминацията. Не се съмнявам в това. Определено е недоразумение, ако някой мисли, че Камерън иска дискриминационно отношение", подчерта Туск. Според председателя на Европейския съвет преговорите снощи са били преломен момент, отбелязва ДПА. Европейските лидери са изразили своите притеснения, но са показали и готовност за търсене на компромис. Германия и Франция дават "зелена светлина" на Камерън Германската канцлерка Ангела Меркел допусна промяна на европейските договори в дългосрочен план в отговор на британските искания. "Ако имаме нужда от промяна на договорите, а аз вярвам, че това може да се окаже необходимо, всички сме съгласни, че не е необходимо това да се случи в момента", заяви Меркел. Тя подчерта, че измененията не могат да засягат свободата на движение или защитата на европейските граждани от дискриминация. ЕС и Великобритания се опитват да постигнат компромис, който да позволи оставането на Великобритания в съюза, заяви Меркел. Повод за оптимизъм дава това, че всички искаме да намерим компромис, подчерта тя на пресконференция след края на срещата на Европейския съвет. "При наличие на желание, може да се намерят правилни начини за решаване на проблема", което ще е в интерес на всички граждани на ЕС, смята Меркел. Френският президент Франсоа Оланд заяви от своя страна, че няма причина да се усложнява задачата на британците, поддържащи европейското членство на страната. След разговорите Оланд заяви на пресконференция, че е готов от името на Франция да улесни адаптация на споразуменията, с която да се отчитат британската специфика. Това обаче не може да отслабва принципите, на които е изградена Европа, подчерта Оланд, според когото намирането на баланс между британските искания и европейските принципи ще отнеме още няколко седмици работа. Въпросът за еврозоната, в която Великобритания не участва, и за социалните придобивки на европейските граждани във Великобритания са най-проблемните от исканията на Камерън, смята френският президент. Великобритания обаче трябва да остане част от ЕС - това е важно и за нея самата, и за Европа, добави Оланд. Той подчерта, че засилването на конкурентоспособността на Великобритания не може да се извършва в разрез с нормите за опазване на климата, особено след приетото историческо споразумение в Париж. "Реално това е политическа дискусия за бъдещето на целия Европейски съюз, в която въпросът за британското членство позволява да определим ясно какво искаме от европейския проект", заяви Оланд. Според френския президент предложението на Лондон за четиригодишна отсрочка преди включване на европейските граждани към британската социална система е прекалено дълго. "Великобритания може да получи реформи, но в рамките на базовите принципи на ЕС, а това предложение ги подкопава", добави Оланд. Противоречиви медийни оценки Според британското издание "Дейли телеграф" ЕС е готов да търси компромис по британските искания. Вестникът твърди, че са били дадени обещания за намиране на взаимно приемливи решения за всички от основните искания на Великобритания до февруарската среща на върха на ЕС, включително за ограниченията на социалните плащания за работещите мигранти от ЕС. Камерън получи отказ по отношение на ограничаването на социалните плащания за мигрантите от ЕС, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че британският премиер е принуден да прибегне до план Б, за да спаси репутацията си, както и че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е попарил надеждите му. "Уолстрийт джърнъл" подчертава обаче, че по отношение на темата за еврочленството на Лондон, на снощната среща не е имало никакви признаци за пробив по основните искания на Камерън.

Европейските лидери търсят компромис с британските искания за промени в ЕС

http://www.mediapool.bg/evropeiskite-lideri-tarsyat-kompromis-s-britanskite-iskaniya-za-promeni-v-es-news243295.html

Европейските лидери дадоха сигнали, че са готови да приемат част от исканията на британския премиер Дейвид Камерън, за да се избегне излизането на Великобритания от Европейския съюз, като се дадат аргументи за британското членство преди планирания за 2017 година нов референдум. Темата бе обсъдена в рамките на последното за годината заседание на Европейския съвет в Брюксел.   Камерън заяви, че в разговорите с европейските партньори за избягване на излизането на неговата страна от ЕС е бил постигнат сериозен напредък, но призна, че задачата ще бъде трудна.   "Мисля, че беше постигнат сериозен напредък, но е вярно, че задачата ще бъде трудна", призна Камерън след края на разговорите с европейските лидери в Брюксел за референдума за излизане на Великобритания от ЕС.   Британският премиер е обещал британците да получат възможност да гласуват за или против оставането в ЕС до края на 2017 година.   "Възможно е да се стигне до споразумение през февруари. Ще отнеме много усилена работа, но това, което усетих тази нощ в залата, е, че има много добра воля, хората искат споразумение, с което Великобритания да остане в ЕС", добави Камерън.   "Искам Великобритания да получи по-добро споразумение, затова е всичко, и мисля, че тази вечер направихме крачка напред", каза британският премиер.   Камерън коментира, че Великобритания се е изправила пред рекордни равнища на миграция, което натоварва местните власти и обществените услуги. Това притеснява силно британците и подкопава подкрепата за ЕС, добави премиерът, цитиран от Ройтерс.   Брюксел търси компромис   Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че всички искания на британския премиер Дейвид Камерън са еднакво сложни. "Не трябва да се поддаваме на заблудата, че има три лесни въпроса и един сложен", заяви Юнкер. "Всички искания са еднакво сложни и ни предстои да се върнем към тях до февруари".   Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че и страните членки на ЕС, и Лондон искат да намерят компромис по всички британски искания, но те са сложни. "И до сега за някои страни социалната тема е най-сложна. Длъжни сме да се съобразяваме с това, което иска Камерън, но трябва да се отчита и какво искат страните членки", подчерта Туск. Според него за много страни е неприемлива идеята за четиригодишна отсрочка, преди гражданите им да могат да използват британската социална система.   Туск добави, че Брюксел няма намерение да се предава и по въпроса за свободното движение на хора. "Но аз знам, че Камерън търси компромис, затова днес съм настроен по-оптимистично от преди", добави председателят на Европейския съвет.   "Главното послание на Камерън според мен е в това, че никой, включително той самият, не подкрепя дискриминацията. Не се съмнявам в това. Определено е недоразумение, ако някой мисли, че Камерън иска дискриминационно отношение", подчерта Туск. Според председателя на Европейския съвет преговорите снощи са били преломен момент, отбелязва ДПА. Европейските лидери са изразили своите притеснения, но са показали и готовност за търсене на компромис.   Германия и Франция дават "зелена светлина" на Камерън   Германската канцлерка Ангела Меркел допусна промяна на европейските договори в дългосрочен план в отговор на британските искания.   "Ако имаме нужда от промяна на договорите, а аз вярвам, че това може да се окаже необходимо, всички сме съгласни, че не е необходимо това да се случи в момента", заяви Меркел. Тя подчерта, че измененията не могат да засягат свободата на движение или защитата на европейските граждани от дискриминация.   ЕС и Великобритания се опитват да постигнат компромис, който да позволи оставането на Великобритания в съюза, заяви Меркел. Повод за оптимизъм дава това, че всички искаме да намерим компромис, подчерта тя на пресконференция след края на срещата на Европейския съвет. "При наличие на желание, може да се намерят правилни начини за решаване на проблема", което ще е в интерес на всички граждани на ЕС, смята Меркел.   Френският президент Франсоа Оланд заяви от своя страна, че няма причина да се усложнява задачата на британците, поддържащи европейското членство на страната.   След разговорите Оланд заяви на пресконференция, че е готов от името на Франция да улесни адаптация на споразуменията, с която да се отчитат британската специфика. Това обаче не може да отслабва принципите, на които е изградена Европа, подчерта Оланд, според когото намирането на баланс между британските искания и европейските принципи ще отнеме още няколко седмици работа.   Въпросът за еврозоната, в която Великобритания не участва, и за социалните придобивки на европейските граждани във Великобритания са най-проблемните от исканията на Камерън, смята френският президент. Великобритания обаче трябва да остане част от ЕС - това е важно и за нея самата, и за Европа, добави Оланд. Той подчерта, че засилването на конкурентоспособността на Великобритания не може да се извършва в разрез с нормите за опазване на климата, особено след приетото историческо споразумение в Париж. "Реално това е политическа дискусия за бъдещето на целия Европейски съюз, в която въпросът за британското членство позволява да определим ясно какво искаме от европейския проект", заяви Оланд.   Според френския президент предложението на Лондон за четиригодишна отсрочка преди включване на европейските граждани към британската социална система е прекалено дълго. "Великобритания може да получи реформи, но в рамките на базовите принципи на ЕС, а това предложение ги подкопава", добави Оланд.   Противоречиви медийни оценки   Според британското издание "Дейли телеграф" ЕС е готов да търси компромис по британските искания. Вестникът твърди, че са били дадени обещания за намиране на взаимно приемливи решения за всички от основните искания на Великобритания до февруарската среща на върха на ЕС, включително за ограниченията на социалните плащания за работещите мигранти от ЕС.   Камерън получи отказ по отношение на ограничаването на социалните плащания за мигрантите от ЕС, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че британският премиер е принуден да прибегне до план Б, за да спаси репутацията си, както и че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е попарил надеждите му.   "Уолстрийт джърнъл" подчертава обаче, че по отношение на темата за еврочленството на Лондон, на снощната среща не е имало никакви признаци за пробив по основните искания на Камерън.

Рос- Мари Маринова, Августин Спасов и Еманоил Валентинов са тримата най- добри спортисти на Кюстендил за 2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537741

Европейската шампионка по сумо за девойки до 18 г. Рос- Мари Маринова от СК "Крис" е "Спортист на Кюстендил 2015", в анкетата на Дарик радио и община Кюстендил. Нейни подгласници станаха състезателите по борба Августин Спасов от клуб "Васил и Георги Илиеви" и Еманоил Валентинов- скокове на батут, клуб "Евротрамп". Кметът Петър Паунов награди тримата най- добри спортисти на Кюстендил за 2015 година, с купи и финансови премии. Спо...

Няколко района във Варна остават без вода заради аварии

http://pik.bg/няколко-района-във-варна-остават-без-вода-заради-аварии-news454635.html

Няколко района във Варна остават без вода заради аварии

Абонатите между ул. „Радост”, ул. „Милосърдие”, бул. „Република” и бул. „Владислав” до 15.00 часа. Това съобщиха от дружеството „Водоснабдяване и канализация”.

Без вода ще останат и абонатите около фабрика Христо Ботев до 16.00 часа, допълниха от дружеството.

От водоснабдителното дружество заявиха, че екипите са в готовност да реагират при възникване на нови аварии в града.

Ново коалиционно споразумение най-рано догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_609786.html

Преподписването и актуализирането на коалиционно споразумение между ГЕРБ и РБ най-вероятно ще стане догодина. Това стана ясно от думите на вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Тя каза, че в началото на следващата седмица ще водят разговори между ГЕРБ и РБ по темата. Не виждам причина да се бърза. Ние нямаме повод или основание да искаме преподписване на това споразумение. Това става по една ясна причина - нека всяка една от партиите да го подпише отделно, обясни Бъчварова. По думите й така ще е ясно точно с кои партии от РБ е в коалиция ГЕРБ, след като ДСБ излязоха в опозиция, но останаха част от Блока, който пък остана в управлението на страната. Според нея така реформаторите ще бъдат оставени "да си решат сами вътрешните проблеми". Тя подчерта, че от ГЕРБ имат яснота как ще продължи управлението от тук нататък. "Надявам се колегите да се чувстват по-уверени в нашия ангажимент. Особено след новия министър аз не виждам основания за съмнение", каза тя. Бъчварова обясни, че реформата ще бъде доведена докрай "ако имаме възможност, защото ако някой иска да предизвика предсрочни избори, ще осуети този план". До темата за актуализация на коалиционното споразумение се стигна след оставката на бившия правосъден министър Христо Иванов и минаването на ДСБ в опозиция заради промяната в последния момент на разпределението на квотите във ВСС. Реформаторите обаче останаха в управлението и поискаха актуализация на коалиционно споразумение . Премиерът Бойко Борисов също заяви, че иска преформатиране на коалиционното споразумение .

Лекувай хемороидите навреме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182971

Невъзможно е да не разпознаете хемороидите по болезнената подутина в ануса
Парене, пробождане или сърбеж по време на дефекация са другите характерни оплаквания. С времето паренето и болката стават непоносими, а посещението в тоалетната се превръща в истинско мъчение. Впрочем, болката и усещането за дискомфорт далеч не са най-неприятните.
Невъзможно е да не разпознаете хемороидите по болезнената подутина в ануса Парене, пробождане или сърбеж по време на дефекация са другите характерни оплаквания. С времето паренето и болката стават непоносими, а посещението в тоалетната се превръща в истинско мъчение. Впрочем, болката и усещането за дискомфорт далеч не са най-неприятните.

ООН: Броят на бежанците по света достига нови рекордни нива

http://www.moreto.net/novini.php?n=309285

Броят на хората, които са принудени да бягат от войни, насилие и преследвания са се увеличили през 2015 г., съобщиха от ООН, които предвиждат нови рекордни нива от над 60 млн. души в световен мащаб. Според доклад на агенцията за бежанци към ООН се забелязва рязко увеличение на броя хора, които живеят като бежанци, като търсещи убежище или са разселени на територията на своята собствена държава през първата половина на годината.

Кметът на Плевен ще става зам.председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537870

Заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район се проведе през последните два дни във Враца. Заседанието беше открито от Малина Николова - председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район и областен управител на област Враца. участваха представители на министерства, областните управители на областите Монтана, Враца, Плевен и Ловеч, кметове на общини от петте области, представители на национално представените работодателски организации и синдикати, на „Географика" ООД, както и представители на академичните с...

Екатерина Захариева кани Христо Иванов в съвета за съдебна реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/18/2672482_ekaterina_zaharieva_kani_hristo_ivanov_v_suveta_za/?ref=rss


Новият правосъден министър Екатерина Захариева ще покани своя предшественик Христо Иванов в Съвета за съдебна реформа, който ще бъде формиран след Нова година. Това стана известно по време на церемонията по предаването на властта в министерството на правосъдието, при която се предава държавния печат. 

"Това символично е ключът, основният инструмент към върховенството на закона. Предавам го в добри ръце. Досега много хора си мислиха, че министърът на правосъдието, ако използваме...

До края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им през 2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537869

физическите лица, които са регистрирани като земеделски стопани имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2016 г. В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година. Веднъж подадена ...

Църквата премести Игнажден, утре го празнуваме, не в неделя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182923

Съвсем неочаквано Българската православна църква премести празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., но не е широко огласена, което смути миряните, за които това е един от големите празници. Денят, в който почитаме Св.
Съвсем неочаквано Българската православна църква премести празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., но не е широко огласена, което смути миряните, за които това е един от големите празници. Денят, в който почитаме Св.

Опашки пред банкомат в Англия, пуска двойно повече пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182956

Повреден банкомат в магазин от верига супермаркети в покрайнините на град Манчестър беше обсаден от купувачи, след като се разбра, че пуска двойно повече пари от заявените, съобщи британският "Дейли мирър".
Машината предизвикала дълги опашки и предколедни радости.
Банкоматът бил монтиран в студентското предградие Фолоуфийлд.
Повреден банкомат в магазин от верига супермаркети в покрайнините на град Манчестър беше обсаден от купувачи, след като се разбра, че пуска двойно повече пари от заявените, съобщи британският "Дейли мирър". Машината предизвикала дълги опашки и предколедни радости. Банкоматът бил монтиран в студентското предградие Фолоуфийлд.

Църквата премести Игнажден, утре го празнуваме, не в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182962

Съвсем неочаквано Българската православна църква премести празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., но не е широко огласена, което смути миряните, за които това е един от големите празници. Денят, в който почитаме Св.
Съвсем неочаквано Българската православна църква премести празника Игнажден от традиционната дата 20 декември, на 19 декември, събота. Промяната е отразена в църковния календар за 2015 г., но не е широко огласена, което смути миряните, за които това е един от големите празници. Денят, в който почитаме Св.

Пеевски легализира бизнеса си и в "Юрий Гагарин"

http://www.mediapool.bg/peevski-legalizira-biznesa-si-i-v-yuriy-gagarin-news243294.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин". Той вече държи 18% от активите на пловдивското дружество, които се оценяват на 8 млн. лв., съобщи в."Капитал Daily". Сделката е станала на 15 декември. Тогава собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката "Комсо табако" е била прехвърлена на компанията "НСН инвестмънт", в която партньори са Пеевски (90%) и майка му Ирена Кръстева (10%). Това става ясно от публикувания договор в Търговския регистър. По този начин Пеевски повтаря схемата, чрез която легализира участието си и в "Булгартабак холдинг". Официално той държи 5% от капитала на цигарената фабрика, но неформално е сочен за неин мажоритарен собственик. За да бъде купена изгодно пловдивската фабрика "Юрий Гагарин", дейността й беше забранена със закон през 2012 г., като това лято, вече под контрола на правилния акционер, депутатите решиха забраната да падне. И забраната, и разрешението станаха с гласовете на ГЕРБ. Схемата Участието на Пеевски в "Юрий Гагарин" става през компанията "Комсо табако", която към средата на юли държи 18% от акциите в производителя на цигарени гилзи, и е вторият по тежест негов съсобственик след "Баранко" с неговите 49%. Досега "Комсо табако" бе притежание на сейшелската офшорка Desentia Limited, с което реалният собственик оставаше скрит. На 15 декември тя прехвърля 100% от дяловете на "Комсо табако" на българската "НСН инвестмънт". Това е компанията, която Ирена Кръстева регистрира през лятото на тази година, а седмици по-късно дари 90% от нея на сина си Делян Пеевски. Така семейството придобива официално участие в пловдивския производител на цигарени гилзи. Цената на сделката не се знае, но номиналната стойност на дяловете на "Комсо табако" е 591 хил. лв. Оценена през борсовите котировки на "Юрий Гагарин", които са около 43 лв. за акция, делът в компанията би трябвало да струва 7.7 млн. лв. Към деветмесечието на тази година "Юрий Гагарин" отчита печалба от 5.98 млн. лв. при спад на приходите от 72.4 млн. лв. на 71.9 млн. лв. Дружеството има активи за 87.2 млн. лв. По същата схема през тази година депутатът и майка му легализираха 5% собственост в най-голямата компания на борсата - "Булгартабак холдинг". Това стана чрез същата фирма "НСН инвестмънт", която купи "Табако инвестмънт" от оръжейния търговец Петър Манджуков. "Табако инвестмънт" е директен собственик на 5% от цигарения холдинг, чиято пазарна капитализация към четвъртък надхвърля 448.5 млн. лв. Това значи, че пакетът, притежание на Пеевски и майка му, се оценява на 22.4 млн. лв. Чрез новата сделка Пеевски се обвързва и по още един начин с "Булгартабак холдинг" като съдружник. Причината е, че цигареният холдинг от пролетта на 2015 г. контролира най-големия акционер в "Юрий Гагарин" - "Баранко". Допреди това, аналогично на "Комсо", и тук собственик беше офшорката от Белиз Droslian Limited, но дъщерните фабрики на "Булгартабак" - "София БТ" и "Благоевград БТ", придобиха съответно 34% и 31%. Не е ясно откъде са парите на Пеевски След като години наред депутатът декларираше скромно имущество, което не съответства на демонстрирания от него стандарт на живот, а през 2014 г. скъса с бизнес партньора си - мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, Пеевски чувствително подобри материалния си статус. В тазгодишната му декларация по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси депутатът обяви, че има 50% акционерно участие в "Балканска медийна компания", държи 50% от дяловете на "Био уотър", както 50% от "Био уотър инвестмънт" и участие от 49% в международната компания Al Entisar General Enterprises Co L.L.C. Без отговор обаче остава въпроса откъде Пеевски и майка му имат 900 хил. лв., които използваха за вдигане на капитала на съвместната им компания "НСН инвестмънт" до над 1 млн. лв. Парите за увеличението са преведени на 9 ноември, а то е заявено в Търговския регистър на 11 ноември - ден преди договорената покупка на "Комсо табако", което предполага, че вероятно е служило частично или изцяло за покупката. Макар досега да нямаше директна връзка между Пеевски и "Юрий Гагарин", интересите и влиянието на депутата върху пловдивската компания ясно прозират през последните години. До 2006 г. големият производител на консумативи за цигарената промишленост се контролираше от държавната по това време "Булгартабак", след което бе купена от кипърска офшорна компания, кредитирана от Първа инвестиционна банка. След приватизацията на цигарения холдинг от дружества, близки до Пеевски и Цветан Василев, бяха предприети действия за връщането на контрола и върху "Юрий Гагарин". Това стана с помощта на правителството на ГЕРБ, което позволи прокарването на лобистки законови поправки през 2012 г., с които бе забранено производството на цигарени гилзи, което е основния бизнес на пловдивската компания. Така се стигна до продажбата й на фирми, близки до тогавашния тандем Пеевски - Василев, след което забраната за производство на гилзи падна. С Делян Пеевски се свързва и компанията "Дореко комерс", която в последните години имаше търговски договор с "Юрий Гагарин" и продаваше продукцията му. Собственикът й от Британските Вирджински острови Doreco Limited си създаде и рекламната агенция "Сода комюникейшънс" през 2014 г., която веднага започна да обслужва "Булгартабак". "Дореко комерс" е собственик и на "Принт трейдинг" - дружеството, инвеститор в новата печатница на медиите на Пеевски и Кръстева. Друго дружество от групата е "Дореко секюрити", където управител е бившият началник на Националната следствена служба Бойко Найденов. По думите на Цветан Василев той е бил първоначалният кандидат на Пеевски за главен прокурор през 2012 г., а впоследствие е назначен и "намерил тих пристан в "Булгартабак".

Втори трансграничен проект приключи община Гулянци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537876

На 17 декември в Конферентната зала на община Гулянци се проведе заключителна пресконференция по проект "Подобряване на връзката на транспортната инфраструктура между окръг Телеорман и област Плевен, чрез рехабилитация на пътищата в община Селел и община Гулянци", финансиран по Договор по Програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013. На събитието присъстваха кмета на Селел Габриел Кържан и кмета на община Гулянци Лъчезар Яков, представители на местното ръководство и администрация на двете крайдунавски общини, медии и ...

Прокуратурата внесе обвинителен акт за закани за убийство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537868

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу 48-годишен мъж, заплашвал с убийство майка и дърщеря. Обвиняемият живеел със съпругата си и нейната непълнолетна дъщеря, от предишен брак, в общо жилище в Пловдив. На 9 януари тази година към 19,30 часа тримата били в дома си. Мъжът разговарял със съпругата си и изразил недоволство от дъщеря й, защото при разминаване в коридора не го била поздравила и я упрекнал, че не е успяла добре да я възпита. В същото време непълнолетното момиче стояло в хола и държало в ръка мобилния си телефон...

Владислав Горанов: Системата на ДДС не е променена

http://econ.bg/Новини/Владислав-Горанов-Системата-на-ДДС-не-е-променена_l.a_i.711066_at.1.html

Системата на ДДС не е променена. И на ниво директива, и на ниво закон при ползването на активи на регистрирано по ДДС лице за лични нужди, се счита...

Виж невероятни кадри с 360-градусова камера на шоуто на агитката на ЦСКА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182942

Популярният канал Copa 90 във видео портала YouTube за фенове от цял свят направи уникален материал с изумителни кадри от мача между ЦСКА и Созопол преди седмица. „Армейците” победиха съперника си с 3:0 на „Българска Армия” и се класираха за 1/2-финалите в турнира за Купата на България, а по време на срещата феновете направиха страхотна

Канал в YouTube с невероятни кадри с 360-градусова камера на агитката на ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182948

Популярният канал Copa 90 във видео портала YouTube за фенове от цял свят направи уникален материал с изумителни кадри от мача между ЦСКА и Созопол преди седмица. „Армейците” победиха съперника си с 3:0 на „Българска Армия” и се класираха за 1/2-финалите в турнира за Купата на България, а по време на срещата феновете направиха страхотна

Опашки пред банкомат в Англия, пуска двойно повече пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182927

Повреден банкомат в магазин от верига супермаркети в покрайнините на град Манчестър беше обсаден от купувачи, след като се разбра, че пуска двойно повече пари от заявените, съобщи британският
Повреден банкомат в магазин от верига супермаркети в покрайнините на град Манчестър беше обсаден от купувачи, след като се разбра, че пуска двойно повече пари от заявените, съобщи британският "Дейли мирър". Машината предизвикала дълги опашки и предколедни радости. Банкоматът бил монтиран в студентското предградие Фолоуфийлд.

Пеевски е съсобственик в цигареното дружество "Юрий Гагарин"

http://www.cross.bg/peevski-yuriii-gagarin-1492146.html

/КРОСС/Депутатът от ДПС Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи "Юрий Гагарин", пише "Капитал Daily", като се позовава на публикуван в Търговския регистър договор с дата 15 декември. Според документа 100 % от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката "Комсо табако" се прехвърля на компанията "НСН инвестмънт" с партньори Пеевски (90%) и Ирена Кръстева (10%). Промяната на контрола върху 18% от "Юрий Гагарин" още не е вписана, а цената не става ясна, тъй като е била уговорена с друг договор на 12 ноември. Пазарната стойност на дела според цените на акциите на компанията на Българската фондова борса е около 8 млн. лв., пише вестникът. Така Пеевски повтаря схемата, чрез която частично осветли участието си и в "Булгартабак холдинг", където на книга контролира 5% от капитала. Неформално той е сочен за мажоритарен собственик и на двете, коментира "Капитал Daily". Купеното сега дружество е познато с това, че основният му бизнес беше забранен със закон, за да се изгони старият му собственик и да се придобие евтино от групата "Булгартабак". През лятото, вече под контрола на верния акционер, депутатите решиха забраната да падне. И забраната, и разрешението станаха с гласовете на ГЕРБ.    

В 7 града у нас дишат мръсен въздух

http://pik.bg/в-7-града-у-нас-дишат-мръсен-въздух-news454628.html

В 7 града у нас дишат мръсен въздух

Наднормено запрашаване на въздуха е измерено вчера в седем града в страната, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по околна среда.

Фини прахови частици в повече са регистрирани в Благоевград, Горна Оряховица, Враца, Видин, Плевен, Смолян и София. Стойностите са между 1,0 и 2,08 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са във Видин.

Скандално! Отказват да унищожат диво прасе с трихинелоза

http://pik.bg/скандално-отказват-да-унищожат-диво-прасе-с-трихинелоза-news454629.html

Скандално! Отказват да унищожат диво прасе с трихинелоза

Скандал, без прецедент, взриви 10 ловци от 17 членната ловна дружинка на село Голяма фуча в община Бобовдол. На последния им ловен излет те отстреляли общо 2 диви прасета, от които едното показало наличие на трихинела, съобщава "Струма". Незабавно от лабораторията в София са изпратили депеша до Агенцията по храните в Кюстендил.

Местните лекари започнали спешно изземване на месото от дома на ловците, 10 от тях обаче отказват да го предадат, щели да хранят животните си с него. Това потресе ветеринарните лекари, знаейки колко опасна е трихинелата, и че е възможно да се разпространи зараза, като бруцелозата. Със спешно писмо е уведомен кметът на Бобовдол, както и полицията за съдействие при обиколката на домовете на ловците.

Рецидивист мамил млади жени за добре платени сексуални услуги, после ги обирал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182925

Полицията в Пазарджик задържа местен рецидивист примамвал млади жени с обещанието че плаща добре за сексуални услуги, които после обирал, съобщи за
Полицията в Пазарджик задържа местен рецидивист примамвал млади жени с обещанието че плаща добре за сексуални услуги, които после обирал, съобщи за "24часа" говорителят на областната полицейска дирекция Мирослав Стоянов. 43-годишният Иван Батищев, осъждан неколкократно за кражби и разпространение на наркотици,

Преоткрийте прелестите на сексуалния живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182940

Сексът е важна част от живота на мъжа, независимо от възрастта му. Основен фактор за успешен сексуален контакт е стабилната ерекция. Има мъже, при които обаче се появяват проблеми с еректилните възможности и това често се превръща в затормозяващ отношенията елемент.
Ерекцията е най-елементарният, но и най-уязвим феномен на мъжката сексуалност.
Сексът е важна част от живота на мъжа, независимо от възрастта му. Основен фактор за успешен сексуален контакт е стабилната ерекция. Има мъже, при които обаче се появяват проблеми с еректилните възможности и това често се превръща в затормозяващ отношенията елемент. Ерекцията е най-елементарният, но и най-уязвим феномен на мъжката сексуалност.

Филмите на ужасите наистина "смразяват кръвта"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537866

Когато става въпрос за филми на ужасите, терминът "смразяващи кръвта" не е само хипербола, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от холандско изследване, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл". Авторите му от Медицинския център към университета на Лайден са установили, че хорър филмите наистина "смразяват кръвта" и гледането им може да навреди на здравето, тъй като е свързано с повишение в нивата на протеин, известен като кръвосъсирващ фактор VIII. Повишените нива на протеина увеличават риска от образуването на тромби.

Наводнените семейства в Мизия с обезщетения от 1000 до 3000 лв.

http://frognews.bg/news_103907/Navodnenite-semeistva-v-Miziia-s-obezshteteniia-ot-1000-do-3000-lv/

Пострадалите от наводненията преди година и половина в Мизия са отчаяни заради малките обезщетения, които държавата отпуска. Повечето ще получат между 1000 и 3000 лв., което не покрива разходите по възстановяването.

Откъс от "Моята първа книга за България"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/12/18/2671728_otkus_ot_moiata_purva_kniga_za_bulgariia/?ref=rss


В рубриката "Детски книги" днес публикуваме откъс от новата енциклопедия "Моята първа книга за България" на издателство "Пан".

Тя събира най-важните факти за историята, природата, националните символи, духовното и културното развитие на страната ни. Книгата съдържа четири части -"Славно минало", "Следите на историята", "Красотите на България"  и "Гордостта на България", както и над 1000 илюстрации и снимки към тях.

Съставители са Цанко Лалев, Любомир Русанов, Валери...

Патрулка и автомобил се сблъскаха в Пазарджик

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537864

Патрулка и автомобил се сблъскаха на възлово кръстовище в Пазарджик, съобщава Нова телевизия. По първоначална информация полицейската кола бързала с включена звукова и светлинна сигнализация, когато е била ударена от друг автомоби...

Жестоко убийство на българка в Осло

http://petel.bg/ZHestoko-ubiystvo-na-balgarka-v-Oslo__138204

Снимка: Булфото, архив  Българка е била убита норвежката столица Осло, съобщава изданието NRK, цитирано от "Фокус". Днес властите са...

Юнашкият салон отваря врати до броени дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=309283

До броени дни обновеният Юнашки салон ще отвори врати. Това обяви кметът Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. Стартът на дългоочаквания ремонт бе даден през април месец тази година. Община Варна си върна Юнашкия салон от държавата в края на 2014 година.

Тръгва контейнерен влак от Китай до Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182921

Контейнерен влак тръгва от китайския град Джънг Джоу до Бургас. Това ще стане през март догодина. Решението, което ще даде тласък на бургаския бизнес, е взето на среща между кмета на морския град Димитър Николов, председателя на Българо-китайската търговско промишлена палата Виктор Азманов и представители на търговската компания WGYP.
Контейнерен влак тръгва от китайския град Джънг Джоу до Бургас. Това ще стане през март догодина. Решението, което ще даде тласък на бургаския бизнес, е взето на среща между кмета на морския град Димитър Николов, председателя на Българо-китайската търговско промишлена палата Виктор Азманов и представители на търговската компания WGYP.

"Виваком" стана спонсор и на баскетболното първенство

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/18/2672492_vivakom_stana_sponsor_i_na_basketbolnoto_purvenstvo/?ref=rss


"Виваком" стана спонсор на Националната баскетболна лига (НБЛ), която се управлява от Константин Папазов.

Договорът е за една година, а първенството вече ще носи името "НБЛ Виваком". Финансовите параметри на контракта не се съобщават.

"В българския баскетбол винаги е имало напрежение, предизвикано главно от мен. Затова сега е по-спокойно. Може би нямаме успехите, които желаем, особено с националния отбор, за което вина имаме всички ние, които се занимаваме с баскетбол",...

Коледари огласиха с песни и наричания Община Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537862

Коледари огласиха с песни и наричания за здраве и успехи сградата на Община Варна. Празникът откриха малчуганите от ЦДГ № 46 „Слънчева дъга“, които пяха и танцуваха, а след тях коледуваха възпитаници на СОУ „Елин Пелин“. „Ойте коледари, коджа пътя пътувахме, коджа Бога богувахме, тъмни нощи прехвърляхме, кални друми претъпкахме, та се спряхме в равни двори при тоз наш стар старея. Той отвори чимшир порти, чимшир порти, стара врата, та ни дари с добра дара. Този стопанин ние го мислехме за лош човек, той се оказа добър човек – ни се дърли, ни се...

Първо дело и първи оправдани за цацаровото звено "Антикорупция"

http://www.mediapool.bg/parvo-delo-i-parvi-opravdani-za-tsatsarovoto-zveno-antikoruptsiya-news243293.html

Създаденото по инициатива на главния прокурор Сотир Цацаров звено "Антикорупция" получи от съда първия резултат за своите усилия и той бе оправдателна присъда за бившия секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора Антоанета Василева. Решението бе произнесено в четвъртък вечерта от състав на Софийския градски съд с председател Александра Йорданова. Антоанета Василева беше предадена на съд преди 4 месеца по две обвинения за престъпления по служба. Първото бе за това, че не е провела процедура за възлагане на обществени поръчки, а сключила пряко договори за възлагане изпълнение на услуги за временно настаняване на жертви на трафик на хора във Варна и Бургас. Прокуратурата я обвини в превишаване на права, тъй като въпросните договори могат да се сключват от председателя на комисията, а тя е била само главен секретар. Така прокуратурата я обвини в набавяне на облага за фондация "SOS – семейства в риск" в гр. Варна и за сдружение "Равновесие" в гр. Бургас. По договорите две неправителствени организации са получили 200 хиляди лева. Второто обвинение срещу Василева е, че през пролетта на 2013 година е превишила правата си, като е сключила анекс към Рамково споразумение, по което страна е комисията. Сключването на такива споразумения също трябва да се прави от председателя. Според обвинението Василева подписала анекса с цел да набави за себе си облага от 3607 лв. Прокуратурата беше поискала от съда условно наказание от 3 години затвор за Василева, но получи оправдателна присъда. Решението на градския съд не е окончателно и може да бъде протестирана пред Софийския апелативен съд. Антикорупционното звено бе формирано през пролетта на тази година, след като премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ се съобразиха с волята на главния прокурор да не се създава независима прокуратура за борба с корупцията по върховете на властта по т.нар. румънски модел. Така се роди изключително тайното антикорупционно звено под личното ръководство на Сотир Цацаров. Още в началото на април бе обявено, че то ще функционира в пълно медийно затъмнение.

Измамиха баба с 3600 лв. за климатици в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182919

81-годишна старица изгоря с 3600 лв. при поредната ало-измама за закупуване на климатици от магазин в Русе. За случая е алармирала потърпевшата, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. Бабата обяснила, че припознала в гласа по телефона й вкъщи племенника си от чужбина.
Той й обяснил, че е направил изгодна сделка.
81-годишна старица изгоря с 3600 лв. при поредната ало-измама за закупуване на климатици от магазин в Русе. За случая е алармирала потърпевшата, съобщиха от ОДМВР в крайдунавския град. Бабата обяснила, че припознала в гласа по телефона й вкъщи племенника си от чужбина. Той й обяснил, че е направил изгодна сделка.

Валери Симеонов: Над 50 процента от горивото в Турция идва от "Ислямска държава"

http://pik.bg/валери-симеонов-над-50-процента-от-горивото-в-турция-идва-от-ислямска-държава-news454625.html

Валери Симеонов: Над 50 процента от горивото в Турция идва от "Ислямска държава"

"Добре би било обществото да получи някаква информация за въпросния производствен цех в град Лепица, Плевенско, за незаконно гориво от къде е бил зареждан със суровина", каза Валери Симеонов, съобщава "Фокус". 

„Беше открит цех за производство и складове за незаконно гориво. Оказа се, че се произвеждат хиляди тонове гориво, само че никой не каза от каква суровина се произвеждат. Правя връзка с това, което отдавна знаем, а пък и световните медии го оповестиха преди четири седмици, когато удариха руския самолет, че „Ислямска държава” дължи своята икономическа стабилност върху производството и износа на суров петрол от базите на Сирия и Ирак, които са на нейна територия. Голямата част от това гориво се продаваше на Турция.

Точно поради тази причина Турция не предприемаше никакви действия срещу „Ислямска държава”. Напротив! Даже обучаваше техните кадри и ги зареждаше с оръжия, защото получаваше огромен процент гориво. Говори се, че над 50% от горивото в Турция, което се използва, е от незаконния добив от „Ислямска държава”. Мога да гарантирам, че това гориво не е спирало само на територията на Турция, а част от него е пристигало и в България. Определени кръгове от хора нямат интерес да го оповестят това. Има много елементарен начин и това е чрез химически анализ да се установи от къде идва горивото. В тази връзка бих препоръчал да се проверят и бензиностанциите с какво гориво работят и всички, които работят с преработка на гориво. Няма да е лошо да се направят профилактични проверки и тогава ще лъсне голата истина”, каза още Симеонов.

Увеличиха средствата за инвитро процедури в Сливен

http://pik.bg/увеличиха-средствата-за-инвитро-процедури-в-сливен-news454622.html

Увеличиха средствата за инвитро процедури в Сливен

С 1000 лева е увеличена сумата на финансиране на инвитро продецури на двойки с репродуктивни проблеми през 2016 година. Това реши Общинският съвет в Сливен. Така общата заложена сума в Общинския фонд "Инвитро" нарасна на 3000 лв.

Нуждата е продиктувана от наложената трайно очерталата се през последните години тенденция на отрицателен демографски прираст в страната, най-важната причина за която на първо място е по ниската раждаемост на глава от населението по всички статистики в сравнение с други страни в Европа и света.

На всяко отделно семейство или двойка, одобрени за финансово подпомагане са предвидени средства до 3000 и се отпускат само в случай, че посочените лица не са финансирани през същата календарна година от Център „Фонд за асистирана репродукция" за извършване на дейности и изследвания.

Сумите на одобрените от комисията кандидати за дейности изследвания се изплащат до изчерпване на предвидените за съответната бюджетна година средства за тази дейност.

Шоуто „Ледников период" на Иля Авербух през март 2016 в зала "Арена Армеец"

http://www.cross.bg/shampioni-averbyh-olimpiiiski-1492145.html

/КРОСС/ Продуцентът на „Жокер медиа" поздрави днес продуцента на световното шоу „Ледников период" Иля Авербух, по случай рождения му ден. Шоуто е създадено през 2007г. от компанията „Ледена симфония". Спектаклите са гледани с огромен успех от милиони зрители в цял свят.  За първи път в България, по покана на „Жокер медиа" ще гостува „Парад на шампионите". Вече 11 години продуцентската компания на професионалният треньор по фигурно пързаляне Иля Авербух е безспорен лидер в организирането на такъв тип спектакли. Той е признат законодател в модата на жанра в постановките на лед. Огромният успех на всеки един от неговите спектакли го нарежда в класацията на режисьор постановчик от световна величина. Иля Авербух ще поднесе истинска изненада на българските зрители, които ще се насладят на уникалното ледено шоу на 28.03.2016г. от 20ч. в зала Арена Армеец. Зрители ще видят на леда звезден десант от олимпийски, световни и европейски шампиони по фигурно пързаляне

Съветниците в Сливен си гласуваха по-ниски заплати, но данъците се увеличават

http://sliven.actualno.com/syvetnicite-v-sliven-si-glasuvaha-po-niski-zaplati-no-danycite-se-uvelichavat-news_514243.html

Данък сгради и данъкът върху МПС в Сливен ще бъдат увеличени. Това решиха общинските съветници днес на редовното си заседание, предава Topnovini.bg. Предложението бе одобрено с 22 гласа „за”, 18 „против” и 1 „въздържал се”. Повече от час продължи дебата по предложението в залата. Против повишаването на данъците се обявиха от групата на БСП, „Съюз за Сливен“ и ГС „Свети Георги Победоносец“. ДОР И Реформаторския блок подкрепиха ГЕРБ

Съкращенията в общинската администрация на Търговище са факт

http://targovishte.actualno.com/sykrashtenijata-v-obshtinskata-administracija-na-tyrgovishte-sa-fakt-news_514245.html

190 щатни бройки ще има в общинската администрация в Търговище от началото на следващата година. Предложението за съкращения на кмета д-р Дарин Димитров днес беше гласувано на сесията на общинския съвет, информира Topnovini.bg. В новото разписание освен свиване на бройката на чиновниците се предвижда намаляване и на дирекциите, и на отделите в администрацията. Към настоящия момент в щата на общинската администрация влизат 49 кметове, 3-ма кметски наместници, 3-ма заместник-кметове, секретар, г

Откриха 74-годишен мъж мъртъв в село Нане

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5182903

Трупът на 74-годишен е бил открит тази сутрин около 8,30 часа в кирковското село Нане, съобщиха от полицията мв Кърджали. Възрастният човек не се прибрал в дома си снощи и близките му се обадили в полицията, след което бил обявен за местно издирване. Дежурна оперативна група от РУ-Кирково е извършила оглед. Няма следи от насилствена смърт.
Трупът на 74-годишен е бил открит тази сутрин около 8,30 часа в кирковското село Нане, съобщиха от полицията мв Кърджали. Възрастният човек не се прибрал в дома си снощи и близките му се обадили в полицията, след което бил обявен за местно издирване. Дежурна оперативна група от РУ-Кирково е извършила оглед. Няма следи от насилствена смърт.

Станишев предложи пред ПЕС план „Маршал“ за младежта на Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5182914

План "Маршал" за младежта на Европа, който да гарантира образование и работни места за младите в Европейския съюз, да подпомогне отглеждането на децата и подкрепи развитието на културата на Стария континент, предложи на лидерите от ПЕС президентът на партията Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра й.
План "Маршал" за младежта на Европа, който да гарантира образование и работни места за младите в Европейския съюз, да подпомогне отглеждането на децата и подкрепи развитието на културата на Стария континент, предложи на лидерите от ПЕС президентът на партията Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра й.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване