Над ден отне отстраняването на проблема с тока в столичния кв. "Люлин"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/21/2673691_nad_den_otne_otstraniavaneto_na_problema_s_toka_v/?ref=rss


Електрозахранването на всички клиенти в столичния квартал "Люлин" е възстановено. Причина за повредата - пожар в колектор на компанията - е била външна намеса, опит за кражба на меден кабел, съобщиха от ЧЕЗ.

Отстраняването на повредата отне над 24 часа, след като малко след полунощ в събота "Люлин" остана без ток. Електроподаването е било възстановено след 03.00 часа в понеделник сутрин, макар от ЧЕЗ да бяха обещали това да стане до 20.00 часа в неделя.

Голяма част от клиентите са били захранвани с електроенергия по алтернативни схеми.

Въпреки че пламъците в колектора са били загасени, екипите на дружеството са били затруднени да започнат подмяна на кабелите, заради дима.

Възстановителните дейности ще продължат и днес, за да се осогурят захранващи трасета, които да гарантират и резервно захранване при евентуални аварийни ситуации, заяви пред БНР Виктор Станчев, директор на Дирекция "Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ. Тъй като част от абонатите са на резервно електрозахранване, Станчев допълни, че нормалният режим на работа ще бъде възстановен днес или утре.

Отново заради кражба, но този път на масло от трансформатор, без ток останаха и стотици в квартал "Надежда". И там електрозахранването вече е възстановено.

Русофобията като промиване на мозъците

http://www.cross.bg/rysiya-tzennosti-zapadnite-1492314.html

/КРОСС/ През последните месеци светът се опитва да се справи с мащабни проблеми като глобалния тероризъм и климатичните промени. Някои експетри смятат, че ключът към решаването на тези проблеми е във взаимодействието между всички актьори на световната сцена. Рейн Мюлерсон, професор от Талинския университет, бивш сътрудник на Женевския международен правен институт и експерт на дискусионния клуб „Валдай", смята, че на успешните съвместни действия пречи западната русофобия, т.е. ирационалната омраза към Русия и нейната политика. Ето преводът на неговата статия в „Лента.ру" През лятото прочетох книгата на Ги Метан за русофобията. Рядко може да се срещне такъв умен и изчерпателен анализ на причините за съвременното отношение на западните държави към Русия. Този швейцарски мислител и журналист разказва за проявите на русофобия в западните медии и в средите на политическия елит /свързана, например с украинската криза, с Олимпиадата в Сочи и войната между Грузия и Русия през 2008 г./ Според Метан русофобията не прилича на англофобията или германофобията при французите, а по-скоро се доближава до антисемитизма. Това не е феномен, водещ началото си от конкретни исторически събития, а „фобия, абсолютно несвързана с поведението на жертвата". Когато четох тази книга преди половин година, това сравнение ми се видя прекалено. Днес го намирам за напълно уместно. Днес светът е изправен пред мащабни кризи

Плащането на местни данъци - 30 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538323

В Дирекция  „Местни приходи" Сливен - паричен салон от днес до 29 декември ще работи дежурни каса до 18 часа за заплащане на данъци, съобщават от общинска администрация. На 30 декември касите няма да работят.  ...

Обвиниха в опит за убийство акушерката Ковачева

http://www.bnews.bg/article-145302

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената съдебно- медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.

Очаквано: The Force Awakens счупи рекорда по приходи за първи уикенд

http://offnews.bg/news/n_1/n_610745.html

Малко след като Джей Джей Абрамс се съгласява да режисира новия филм за Star Wars - The Force Awakens той отива на среща с директора на "Дисни" Робърт Игър, който му казва "Гледай на това като на филм за 4 млрд. долара". Това е и цената, която компанията е платила на Джордж Лукас, за да купи правата върху култовата поредица. Едва ли има изненадани, че новият филм, който разказва какво се е случило в далечната Галактика 30 години след "The Return of the Jedi", счупи рекорда по приходи за първи уикенд кината, пише WSJ.  В САЩ "The Force Awakens" за дните след премиерата си е спечелил 238 млн. долара. С тази сума филмът подобри рекорда на "Jurasic World" от юни тази година, който беше 208 млн. долара. В кината извън САЩ "The Force Awakens" е спечелил 279 млн. долара. Печалбите на филма може да ви се струват космически, но любопитен факт, е че огромният китайски пазар не влиза в статистиката, тъй като филмът там ще се излъчи чак в началото на следващата година. Тогава числата вероятно ще нараснат още повече. Със сигурност от "Дисни" са направили правилната сметка и 4-те млрд. долара инвестиция в правата на филма ще бъдат избити съвсем скоро. След по-малко от година ще видим в кината и изцяло нов филм от далечната Галактика, озаглавен "Rogue One" . Той ще разказва историята на бунтовниците, откраднали плановете на "Звездата на смъртта" и за които се споменава, че са дали "множество жертви" в класиката "A New Hope". През 2017 и 2019 г. ще видим съответно 8-ма и 9-та част от поредицата.

Нейнски: България може да бъде един добронамерен глас в ЕС по отношение на Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-neiinski-1492313.html

/КРОСС/ България може да бъде един добронамерен глас в ЕС по отношение на Турция, но в никакъв случай не в ущърб на нашия интерес. Това заяви в предаването „Тази сутрин" българският посланик в Турция Надежда Нейнски. Конфликтът между Русия и Турция премина на друго ниво. На практика словесно конфликтът продължава, също така и по отношение на санкциите, които бяха наложени от Русия на Турция. Тя добави, че извън търговските санкции няма санкции в сферата на енергетиката, доставките на газ засега продължават. Не е ясна съдбата на ядрената централа, която се строи от Русия, но не е изрично отпаднала като проект. Отстрани погледнато се търсят възможности за успокояване на ситуацията, добави Надежда Нейнски. „Дебатът в България върви от това до каква степен ние можем да се възползваме от ситуацията, до каква степен може да използваме санкциите, които Русия наложи на Турция, за да влезем по-сериозно на турските пазари и да увеличим стокообмена си, до един дебат, който за мен лично не е чужд на българската политика - „турците отново станаха поробители, руснаците освободители".Нагнети се политическата лексика в България, което е доста политически примитивно. България има интерес да поддържа добри отношения със съседите си и да търси начини да защитава националните си интереси, коментира посланикът

Редят картини на Ванко Урумов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309433

С картини на известния художник Ванко Урумов ще бъдат зарадвани предколедно варненци, научи Moreto.net. Непоказвани живописни творби на майстора от периода 1966-02015 година, ще видим в Галерия 8. Морето, пейзажът и женското тяло са сюжети, които присъстват постоянно в творчеството на този изключителен живописец, твърди критиката за Ванко Урумов.

Тъжно! Приютите пълни със зарязани плейбои

http://pik.bg/тъжно-приютите-пълни-със-зарязани-плейбои-news455845.html

Тъжно! Приютите пълни със зарязани плейбои

Плейбои в пенсия пълнят старческите домове в страната. Дядо, прехвърлил 90-те е изоставен от 47-годишната си жена в приюта в бургаското село Българово. Беловлас Дон Жуан от дома в столичния квартал "Зона Б-5" пък е натирен и от съпругата си, и от по-младата си любовница, с която кръшнал. Това са само част от житейските истории, скрити зад стените на родните домове за възрастни хора, пише "Телеграф".

Близо 6000 българи ще посрещнат празниците на такова място. Напливът е огромен, казват от Агенцията за социално подпомагане. Много от обитателите на приютите са родители на гурбетчии или са самотници, които не са успели да създадат семейство през годините. Възрастни съпрузи се настанили в дома за стари хора в квартал "Зона Б-5"веднага след пенсионирането си. Мъжът бил получил няколко заплати накуп, което преобърнало живота му. Видял се изведнъж с пари, все още жадният за емоции пенсионер успял да завърже любов с доста по-млада от него жена.

Срещнали се в кафене, близо до приюта. Пенсионерът дотолкова хлътнал по младото либе, че решил да напусне дома и да заживее при нея. Когато обаче парите свършили, рухнала и любовта им. Така мъжът се оказал двойно натирен - веднъж от младата си любовница и втори път от собствената си жена. Въпреки че се върнал гузен в старческия дом, съпругата му поискала развод и двамата заживели в отделни стаи.

 

ФИФА показа червен картон на Блатер и Платини

http://football.actualno.com/fifa-pokaza-cherven-karton-na-blater-i-platini-news_514539.html

Сеп Блатер, президент на ФИФА от 1998 година и Мишел Платини, ръководител на УЕФА от 2007 година, бяха отстранени за 8 години от всякаква дейност, свързана с футбола, съобщиха от Международната футболна централа, предаде БГНЕС. Двамата босове на световния футбол могат да обжалват решението първо пред ФИФА, после пред Спортния арбитражен съд (TAS). При всички случаи, обаче, Платини няма да може да се яви на изборите за нов президент на ФИФА на 26 февруари. В петък се проведе заседание на Етична

Русия изстреля нов транспортен кораб към Международната космическа станция

http://cosmos.actualno.com/rusija-izstrelja-nov-transporten-korab-kym-mejdunarodnata-kosmicheska-stancija--news_514544.html

Първият модернизиран транспортен кораб от новата руска серия "Прогрес МС“ беше изстрелян с ракетата-носител "Съюз" от космодрума "Байконур" към Международната космическа станция (МКС), съобщи РИА Новости, позовавайки се на Федералната космическа агенция на Русия. Свързването на Международната космическа станция е планирано за 23 декември. Транспортният кораб от новата модифицирана серия „Прогрес МС“ е създаден от руската държавна ракетно-космическа корпорация "Энергия". Повеч

Лесни и ефектни свещници за празниците

http://ikea.actualno.com/lesni-i-efektni-sveshtnici-za-praznicite-news_514545.html

Свещите са още един символ, който задължително присъства на Коледа и Нова година. По магазините има различни обикновени и евтини свещи, които можете за използвате като суровина, остава само да ги декорирате красиво и да им направите интересни свещници. За да изработите елементарен свещник, може да използвате всяка чаша или друг подходящ съд. Най-простият, но ефективен вариант е обърната чаша за вино. Върху поставката на обърнатото столче се поставя плоска свещ (може и чаена), а в самата чаша

Екслузивно коледно предложение за всички футболни фенове

http://bgfootball.actualno.com/eksluzivno-koledno-predlojenie-za-vsichki-futbolni-fenove-news_514547.html

Уникално предложение за всички футболни фенове и верни почитатели на легендата Христо Стоичков стартира от днес, 21 декември. При покупка на билет за сблъсъка на титаните „50 години номер 8“, сега феновете на носителя на „Златната топка“ имат възможност да се сдобият и с документалния филм "Стоичков - истината за легендата“ на DVD на промоционална топ цена от 8, 88 лв. Предложението важи единствено при покупка на билет за „50 години номер 8“ от www.even

САЩ строят военна база в Сирия без разрешение на правителството

http://svetoven.pogled.info/news/70168/SASHT-stroyat-voenna-baza-v-Siriya-bez-razreshenie-na-pravitelstvoto

/Поглед.инфо/ Ливанският ежедневник Al-Akhbar потвърждава информация на иранската агенция FNA, че американците строят в северна Сирия военна база.

Реформа в кръчмата „При Бойко“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5185906

„Пазарлъкът, на който сме свидетели, е недопустим за демокрацията. Не може народни представители да влизат и излизат в мнозинството като в квартална кръчма. Политиката не е кръчмарска работа!“
Това се казва в декларация на опозицията в Народното събрание, произнесена от депутата Атанас Мерджанов.
Добре казано. Но не е вярно.
Слушайте.
„Пазарлъкът, на който сме свидетели, е недопустим за демокрацията. Не може народни представители да влизат и излизат в мнозинството като в квартална кръчма. Политиката не е кръчмарска работа!“ Това се казва в декларация на опозицията в Народното събрание, произнесена от депутата Атанас Мерджанов. Добре казано. Но не е вярно. Слушайте.

Прокуратурата поиска отвод на съдията, върнал делото срещу Огнян Донев

http://offnews.bg/news/n_1/n_610740.html

Софийска градска прокуратура (СГП) поиска отвод на съдията, разпоредил връщане на делото срещу Огнян Донев и Борис Борисов. Причината е, че Софийския апелативен съд (САС) отмени решението на съдията.  С определението на Апелативния съд изцяло са възприети доводите на държавното обвинение по всяка една от посочените от съдията 19 констатации за наличието на процесуални нарушения. Посочено е, че някои от тези констатации са незаконосъобразни, други неправилни, а трети изцяло неотносими към предмета на доказване, като е подчертано, че разпореждането е постановено в разрез с Тълкувателно решение № 2/2002 г. на ОСНК на ВКС, което вероятно се дължи на неправилния му прочит, уточняват от прокуратурата. Според обвинението констатираните от съдията-докладчик съществени процесуални нарушения в обвинителния акт, оценени от САС като несъстоятелни, незаконосъобразни и неотносими към предмета на делото, сочи на формирана предварителна незаконосъобразна оценка на работата на държавното обвинение и предмета на доказване, което ще доведе до постановяване на порочен съдебен акт. От друга страна обстоятелството, че делото бе върнато на прокурора точно три месеца след внасянето му в съда, както и ненасрочването му в открито съдебно заседание след отмяната на разпореждането за връщане от САС, засилва съмнението за предубеденост или заинтересованост, пряко или косвено, от изхода на делото. „Разглеждането на процеса беше забавено с общо 4 месеца и половина към днешна дата и с това се постига реално отлагате във времето евентуалното реализиране на наказателната отговорност на двете лица предадени на съд, което винаги е предпоставка и за намаляване размера на наказателната им отговорност предвид константната практика на Европейския съд по правата на човека в тази насока. С това са нарушени правата на държавното обвинение и същото е поставено в невъзможност да осъществява основната си функция“, е посочено в искането за отвод. Донев и Борисов са обвинени в данъчни престъпления. 

Кристиан Кръстев: Има системно недалновидно управление на железниците

http://www.cross.bg/bivshiyat-ministur-zheleznitzite-1492312.html

/КРОСС/ Има системно недалновидно управление на железниците и няма единна държавна политика по отношение на тяхното развитие, каза в студиото на bTV бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев. Когато се прави щатно разписание, се съобразяват времената, необходими за придвижване на пътници, особено когато става дума за близки населени места, където има движение на хора, които отиват на работа и се връщат, отбеляза бившият транспортен министър. Коментарът му беше по повод случая, при който след зрителски сигнал и репортаж на bTV БДЖ пусна влак, който беше спрян с влизането в сила на новото разписание на железниците - за линията от гара Лакатник до София. В цялостната политика на държавата до този момент не съм виждал приоритет български държавни железници, посочи Кръстев.Той даде пример с Франция, която е 9 пъти по-голяма като население и 5 пъти по-голяма като територия от България и се получава 20 пъти повече субсидия за железопътните превози. Навсякъде по света пътническите превози са държавна политика. Те са социална дейност. Няма пътнически превози в света, които да са на печалба, подчерта бившият транспортен министър.  

Гъсти мъгли тормозят Западна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5186867

Трайна мъгла има в столицата вече второ денонощие. В София видимостта ще се задържи намалена и през следващото денонощие, съобщи bTV.
Освен мъгливо, утрото в Западна България беше отново и студено. В Драгоман тази сутрин температурата падна до минус 7 градуса. Мъглите в западните и северните райони днес ще бъдат трайни,
Трайна мъгла има в столицата вече второ денонощие. В София видимостта ще се задържи намалена и през следващото денонощие, съобщи bTV. Освен мъгливо, утрото в Западна България беше отново и студено. В Драгоман тази сутрин температурата падна до минус 7 градуса. Мъглите в западните и северните райони днес ще бъдат трайни,

Гъсти мъгли покриват Западна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186862

Трайна мъгла има в столицата вече второ денонощие. В София видимостта ще се задържи намалена и през следващото денонощие, съобщи bTV.
Освен мъгливо, утрото в Западна България беше отново и студено. В Драгоман тази сутрин температурата падна до минус 7 градуса. Мъглите в западните и северните райони днес ще бъдат трайни,
Трайна мъгла има в столицата вече второ денонощие. В София видимостта ще се задържи намалена и през следващото денонощие, съобщи bTV. Освен мъгливо, утрото в Западна България беше отново и студено. В Драгоман тази сутрин температурата падна до минус 7 градуса. Мъглите в западните и северните райони днес ще бъдат трайни,

ФК "Велбъжд" отличи най- добрите футболисти от школата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538322

Най-добрите футболисти от школата на ФК „Велбъжд" за 2015 г. бяха наградени на церемония в голямата зала на стадион "Осогово". Грамотите на отличените връчи кметът на община Кюстендил Петър Паунов, със съдействието на председателят на клуба Илиян Хаджийски.Ръководството на клуба и треньорите отличиха най- добрите играчи по постове от отборите, родени- 2005, 2004, 2003, 2002 и 2001 г.Накрая, децата се почерпиха с вкусни изкушения, подготвени от ОП "Ученическо хранене". Отбор, родени 2005 г. Най-добър вратар - Владислав Николов Най-добър нападате...

Пожар изпепели 15 000 бали фураж във великотърновско село

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5186860

Пожар е изпепелил 15 000 бали фураж и 600 кв. м покривна конструкция на складово помещение във великотърновското село Ресен. Сигнал за пожара е подаден в 6,35 часа в петък, като в потушаването са участвали трима огнеборци и един специализиран автомобил. Причините за огъня са в процес на изясняване.
Около 18,
Пожар е изпепелил 15 000 бали фураж и 600 кв. м покривна конструкция на складово помещение във великотърновското село Ресен. Сигнал за пожара е подаден в 6,35 часа в петък, като в потушаването са участвали трима огнеборци и един специализиран автомобил. Причините за огъня са в процес на изясняване. Около 18,

Михаил Миков прогнозира предсрочни избори заради тока, винетките и ниската раждаемост

http://www.mediapool.bg/mihail-mikov-prognozira-predsrochni-izbori-zaradi-toka-vinetkite-i-niskata-razhdaemost-news243374.html

Ще има предсрочни избори и в основата им ще стои социалното напрежение заради цената на тока, винетките, здравеопазването, образованието и демографската криза. Това стана ясно от интервю на лидера на БСП Михаил Миков пред Нова телевизия в понеделник.  “Предсрочните избори са въпрос, който може да се развие обективно. Съгласен съм с Лютви Местан”, каза Миков. Той обърна особено внимание на реформата в здравеопазването, на образованието и предстоящото според него закриване на училища, заради по-малкото деца. “При лошия кабинет „Орешарски” беше единствената година, в която кривата на раждаемостта се повишаваше”, каза Миков. А на въпрос дали това означава, че тогава хората са правили повече секс, отговори, че “въпросите със секса кореспондират повече с разказите на съдийките” (има предвид т.нар. афера “Двете каки” – б.р.). Според Миков тази година са се родили 10 000 бебета по-малко, но за това била виновна “социалната несигурност“, която връщала страната към „следвоенните събития“. Има много хора, които живеят на ръба, но не протестират. На предсрочните избори ще им дадем алтернатива, ще ги накараме да са по-възмутени, когато отиват на избори", така Миков обясни как БСП ще повиши резултатът си. Той уточни, че за момента в левицата не са разсъждавали за президентските избори, като сега акцентът бил върху проблемите на хората през тази зима. Миков не изключи и вотове на недоверие срещу правителството, заради провалената политика в енегретиката, в реализацията на реформите в образованието, съдебната система и здравеопазването. Лидерът на БСП подчерта, че за момента това е единствената опозиционна партия в парламента. "Всички десни решения на това правителство, получават една резервна подкрепа от ДПС", така Миков коментира ролята на движението. Той посочи още, че ДПС внушават, че са втора политическа сила, но това не отговаря на истината. Той коментира и ситуацията в управлението и по-специално “разправията на Радан Кънев”. Щяло да му бъде много трудно да е опозиция на дясното управление. “На кое ще е  опозиция? На пенсионната реформа, или на замразените майчински и пенсии? Няма как да е опозиция. Няма как дясна партия да е опозиция на дясно управление”, каза Миков. “Чух, че реформаторите са възмутени от ДПС, но жестоката истина е, че дясната им политика нямаше да се реализира без ДПС. Това са съвместни политически решения”, смята Миков.  Той се спря и на съдебната реформа, казвайки че е минала година без да се внесат наистина важни помени в съдебния закон, ГПК и НПК. И допълни, че при това управление олигархията била основният фактор, подкрепящ кабинета. “Не забравяйте, че Борисов възникна като проект на "Глобална България”, каза червеният лидер. Според него  винаги правителството било в услуга на "5-6 процента от едрия бизнес”. Нямаме институции, защото корпорациите имат интерес да има слаба държава, смята той.

Откриват коледния базар в Елена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538319

От днес до 23 декември коледния базар в Елена ще бъде експониран в пенсионерския клуб в центъра на града. Жителите и гостите на града ще могат да си закупят коледна украса за елхата и за дома, плетива, оригинални бижута с мъниста, стъкло и камъни, картини, стъклопис, картички и различни сувенири и подаръчни изделия. На базара се предлагат и артикули, направени по технологията на средновековната търновска керамика, както и уникални елхови топки, обшити със синци. В базара участват местни занаятчии, творци и майстори. Цените варират в широк диапа...

Петролът струва колкото през 2004 г., САЩ може да започнат износ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/21/2673686_petrolut_struva_kolkoto_prez_2004_g_sasht_moje_da/?ref=rss


Петролът от сорт "Брент" (Brent) продължи да поевтинява по време на азиатската търговия и слезе до 36.2 долара за барел - ниво, на което се намираше през лятото на 2004 г.

Преди 11 години на 13 юли този сорт струваше 36.88 долара за барел.

Поевтиняването на фючърсите за февруари се дължи, според "Блумбърг", на спекулации от доставчиците от Близкия изток на фона на решението на САЩ от края на миналата седмица да се върнат като световен износител след 40-годишна пауза.

На 18 декември президентът Барак Обама подписа проектобюджета на страната за новата финансова година, в който Конгресът наложи премахване на забраната за износ. Президентът си запазва правото да замрази това решение за срок до една година в случай на извънредно положение в САЩ или дефицит на горива и цени, застрашаващи националната сигурност.

Специалисти коментираха, че ефектът е по-скоро психологически - в момента американският добив намалява, тъй като част от сондажите работят на загуба при цени под 50 долара за барел. Сортът WTI се търгува под 35 долара за барел. Но, от друга страна, в Азия има търсене на нови източници, а и в Северозападна Европа и Средиземноморието има рафинерии, настроени за работа с този лек петрол, подобен на либийския.

Много по-силно влияние върху цените продължава да оказва очакваното завръщане на пазара на Иран и решението от 4 декември на ОПЕК да запази обема на добиви - около 31.5 милиона барела дневно, независимо, че това създава огромни излишъци. Причината е, че никоя от страните не желае да изгуби пазарен дял и предпочита да губи средства, отколкото да отстъпи и после да се налага да се бори за клиенти.

Star Wars постави рекорд за 2015 г. с печалбата си

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/star-wars-postavi-rekord-za-2015-g.-s-pechalbata-si-6047446

Постижението на седмия епизод от космическата сага в Северна Америка бе предсказуемо, тъй като предварителният интерес към филма бе огромен и той бе пуснат в голям брой кина - 4134

Петролът струва колкото през 2004г., САЩ може да започнат износ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/21/2673686_petrolut_struva_kolkoto_prez_2004g_sasht_moje_da/?ref=rss


Петролът от сорт "Брент" (Brent) продължи да поевтинява по време на азиатската търговия и слезе до 36.2 долара за барел - ниво, на което се намираше през лятото на 2004 г.

Преди 11 години на 13 юли този сорт струваше 36.88 долара за барел.

Поевтиняването на фючърсите за февруари се дължи, според "Блумбърг", на спекулации от доставчиците от Близкия изток на фона на решението на САЩ от края на миналата седмица да се върнат като световен износител след 40-годишна пауза....

Пак издънка: Отпечатъците за болница се бавят, „гордостта“ на Москов се отлага с половин година

http://www.bnews.bg/article-145300

В началото на месеца Здравната каса е обявила обществена поръчка за изработване на система за пръстови идентификатори, а крайният срок за подаване на оферти за търга е 22 януари.

Феновете "Дунав" избраха своя номер 1 за 2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538317

След оспорвана битка, с 53 точки, Юлиан Ненов бе избран за футболист номер 1 на "Дунав" за 2015 година. Това се случи на традиционния коледно тържество на феновете на "драконите". Участие в гласуването взеха 30 души. Втори, с 50 точки, остана капитанът Диян Димов. Челната тройка допълва Ивайло Раденцов, а в класацията място намериха още 7 играчи - Мартин Луков, Мартин Ковачев, Светослав Читаков, Николай Колев, Мирослав Будинов, Атанас Атанасов и Андреас Васев. Феновете трябваше сами да изберат своя топ 3, като за първия имаше 3 т., за втория 2...

Прокуратурата обвини Емилия Ковачева, пребила 4-дневно бебе, в опит за убийство

http://www.cross.bg/deteto-glavata-emiliya-1492311.html

/КРОСС/Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена, че на 18 април т.г. между 1.49 ч. до 3.12 ч., в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология" на УМБАЛ „Софиямед", в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви бебето Никол, родено на 14 април. Това съобщиха от прокуратурата. Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце. Вследствие на ударите и упражнената сила на бебето е причинено постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост, посочват още от ппрокуратутрата. До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от болница „Токуда" за постъпило бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете

Кр. Кръстев: Има системно недалновидно управление на железниците

http://frognews.bg/news_104011/Kr-Krastev-Ima-sistemno-nedalnovidno-upravlenie-na-jeleznitsite/

Има системно недалновидно управление на железниците и няма единна държавна политика по отношение на тяхното развитие. Това каза в студиото на „Тази сутрин” по bTV бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев.

Психолог: Телефонните измами показват липсата на доверие в институциите

http://www.moreto.net/novini.php?n=309432

„Най-податливи на телефонни измами са хората в най-крехка възраст - децата и възрастните хора”, коментира в студиото на „Здравей, България” психологът Росен Йорданов. „Тези измами са лакмус за нивото на доверие в институциите. Хората живеят в държава, в която е нормално представители на органи на властта да идват да взимат пари.

Двама братя арестувани в Брюксел заради атентатите в Париж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538318

Двама братя са арестувани в неделя вечерта след продължителен обиск в центъра на Брюксел. Той е извършен в рамките на разследване във връзка с нападенията в Париж, съобщи за АФП белгийската прокуратура. Квартал Моленбек - развъдник на джихадисти за ужас на жителите му Двамата са отведени за разпит. Според представител на прокуратурата акцията е свързана с атентатите в Париж от 13 ноември, но не с издирването на един от главните заподозрени Салах Абделслам. Операцията в централната...

Politico: Турция се опитва да “измъкне” от отношенията си с ИД

http://www.cross.bg/tyrtziya-durzhava-islyamska-1492290.html

/КРОСС/ Турция е свързана с цялата мрежа от групировки на радикалните ислямисти и има същите врагове като „Ислямска държава”, пише в Politico експертът по международни отношения Беглул Озкан, доцент в Университета „Мармара” в Истанбул. Един от „острите въпроси” е подкрепата на опозиционните сили в Сирия: Турция поддържа едни групировки въстаници, а нейните съюзници – други. С появяването на ДАЕШ ситуацията се усложни. Сега Турция не е в „гладки отношения” с трима врагове на „Ислямска държава”: кюрдите, арабите-шиити и режима на Башар Асад. От началото на „арабската пролет” през 2011 г. Ердоган прави всичко възможно да свали от власт бившия си семеен приятел Асад. Против кюрдите Анкара воюва от 30 г., а сега те са най-ефективната сила против ИД. Официална Анкара би била щастлива ако шиитите не са на власт в Ирак, а в Южен Ирак расте влиянието на шиитски Иран. „Турция и ИД сега имат едни и същи регионални врагове”, прави извод Озкан, като не забравя и най-праволинейния критик на турската политика спрямо ИД – Владимир Путин. Работите придобиха сериозен обрат, когато „Ислямска държава” започна да използва турски граждани за терористични актове на турска територия

58 деца участваха в шахматния турнир “Коледна Звезда”, ученик от СОУ “В. Благоева” завоюва купата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538315

Детски турнир по шахмат “Коледна звезда” се проведе в събота в ОУ “Бачо Киро” във Велико Търново. Организатор на състезанието беше Шахматен клуб „ЦСКА“, в лицето на треньорите Цвета Галунова и Даян Нинов, които вече втора година развиват и тренировъчна дейност с деца в училищата от старата столица. В състезанието се включиха 58 деца от четири великотърновски училища: ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Петко Р. Славейков“, ОУ „Димитър Благоев“ и СОУ „Вела Благоева“. Турнирът се проведе по швейцарска система в шест кръга, а за направата на жребия се използваше ...

Спипаха 33 мигранти в товарен автомобил край Царево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538321

Задържани са 17 мъже, 8 жени и 8 деца от иракски произход, нелегално преминали на територията на България. Мигрантите са открити в товарен автомобил „Ситроен Риплей“, с английска регистрация. Това съобщиха от ОД на МВР-Бургас.Автомобилът бил управляван от криминално проявения 24-годишен младеж от Самоков. Срещу него е образувано бързо полицейско производство за каналджийство. Нелегално преминалите са отведени в сектор „Миграция“ към ОД на МВР-Бургас....

Обвиниха акушерката Емилия Ковачева в опит за убийство на бебе

http://offnews.bg/news/n_1/n_610733.html

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е обвинена опит да умъртви бебето Никол на 18 април т.г. в  отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология“ на УМБАЛ „Софиямед“, съобщиха от прокуратурата.  Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце. Вследствие на ударите и упражнената сила на бебето е причинено постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно-мозъчна травма и мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост, посочват още от прокуратутрата. До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от болница „Токуда“ за постъпило бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив - състояния реално застрашаващи живота. Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно-медицинска експертиза, са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.  Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Църква в Берлин посвети литургия на “Междузвездни войни”

http://www.cross.bg/voiini-mezhdyzvezdni-tzurkva-1492310.html

/КРОСС/ Църква в Берлин посвети неделната литургия на "Междузвездни войни". Свещениците носеха лазерни мечове, подобни на джедайските. Според прочетената проповед, новият филм от серията имал много прилики с християнската вяра и Светото писание. "Междузвездни войни" също бил универсален символ на борбата между доброто и злото. Необичайната проповед привлякла много посетители. Вместо обичайните 20-30 души, дошли няколкостотин.  

Управлението тика страната към един тунел - ще се стигне до протести и до избори

http://bulgarski.pogled.info/news/70167/Upravlenieto-tika-stranata-kam-edin-tunel-shte-se-stigne-do-protesti-i-do-izbori

/Поглед.инфо/ БСП е единствената опозиция и това е безспорно. Много трудно ще бъде да се реализират заявките на Радан Кънев и на част от реформаторите. Защото политиката, в която участваха, е дясна политика.

Преглед на печата, понеделник, 21 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-понеделник-21-декември_l.a_i.711125_at.1.html

Задават се съдебни дела за 200 млн. лв. неплатен природен газ 2,5 млн. лв. предвижда да плати “Булгаргаз” за съдебни дела през 2016 г. Клиенти на...

Миков: Догодина ще има предсрочни избори

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mikov-dogodina-shte-ima-predsrochni-izbori-6047447

Въпросът е докога гражданите ще търпят случващото се в държавата, смята лидерът на социалистите

"Лудогорец" няма намерение да привлича футболисти, заяви Домусчиев

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/21/2673687_ludogorec_niama_namerenie_da_privlicha_futbolisti/?ref=rss


Шампионът "Лудогорец" няма намерение да привлича нови футболисти през зимата, обяви собственикът на клуба Кирил Домусчиев. Той очаква през 2016 г. взетите през лятото играчи да се включат пълноценно.

"Не смятаме да взимаме нови. В игра ще влезе Сисиньо, който знаете, че не играеше не по­ради друго, а защото имаше травма и заради проблема, че разполагаме с повече от три­ма играчи извън Европейския съюз. Но след като Вандерсон взе български паспорт, реших­ме този проблем. Така че ще...

Сингапурска авиокомпания забрани мощните литиеви акумулатори в багажа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538313

Компанията „Сингапурски авиолинии“ забранява от понеделник превозването на литиеви акумулатори, чийто капацитет надвишава 160 Ватчаса. В разпространеното съобщение се посочва, че забраната се отнася и за нискобюджетната авиокомпания „Тайгър еъруейз“, част от „Сингапурски авиолинии“. „В съответствие с изискванията за безопасност, разработени от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), компанията увеличава изискванията“ към багажа, се казва в съобщението. Ограниченията се отнасят както за ръчния багаж, така и за превозвания в багажн...

Какво ще движи пазарите през седмицата

http://www.investor.bg/novini/130/a/kakvo-shte-dviji-pazarite-prez-sedmicata-208129/

Заради коледните празници предстои по-кратка работна седмица и по-малко доклади за макроикономически данни

19-годишен е пострадал при катастрофата между 5 коли на магистрала „Люлин”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5186856

19-годишно момче е пострадало при верижната катастрофа между 5 леки автомобила на автомагистрала „Люлин”, съобщиха от пресцентъра на МВР пред "Фокус".
Инцидентът е възникнал на правия участък след първия тунел на автомагистралата, в посока София. Пострадалият пътник, който е пътувал в една от колите, веднага е откаран за преглед,
19-годишно момче е пострадало при верижната катастрофа между 5 леки автомобила на автомагистрала „Люлин”, съобщиха от пресцентъра на МВР пред "Фокус". Инцидентът е възникнал на правия участък след първия тунел на автомагистралата, в посока София. Пострадалият пътник, който е пътувал в една от колите, веднага е откаран за преглед,

Как бивш хлебар сложи в джоба си Умберто Еко и Паулу Коелю

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186397

Самоукият италианец разцепи страната на две - едните го възхваляват, другите се гнусят
Oпитайте се да произнесете името Фабио Воло пред някой италианец, без значение дали е ваш приятел или го срещате за пръв път в живота си. Веднага ще си дадете сметка дали имате пред себе си псевдоинтелектуалец, който се гнуси от “низшите” вкусове на масите,
Самоукият италианец разцепи страната на две - едните го възхваляват, другите се гнусят Oпитайте се да произнесете името Фабио Воло пред някой италианец, без значение дали е ваш приятел или го срещате за пръв път в живота си. Веднага ще си дадете сметка дали имате пред себе си псевдоинтелектуалец, който се гнуси от “низшите” вкусове на масите,

Огласят Малката базилика с коледен концерт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538316

Пловдивския хор “Евмолпея” ще поздрави своята публика с традиционния си коледен концерт. В навечерието на Бъдни вечер Малката базилика на булевард „Мария Луиза” ще бъде огласена от сладкозвучните пловдивски евмолпеи. Точно в 18 часа тази вечер момичетата на представителната хорова формация ще „рисуват” коледните си пожелания с палитрата на разнообразния си репертоар. Програмата на коледния концерт включва български, руски, чешки, словенски, френски, немски, английски и италиански коледни песни. Събитието се организира от Общински институт „Стар...

Търсят Алина в цяла България

http://petel.bg/Tarsyat-Alina-v-tsyala-Balgariya__138442

39-годишната Алина Петровна Корнилова, обявена за издирване преди месец, все още е в неизвестност, съобщиха близки на жената, пише "24 часа"....

Телешко филе с гъби и моркови във фурна

http://petel.bg/Teleshko-file-s-gabi-i-morkovi-vav-furna__138392

Необходими продукти: телешко месо - 1 кг филе гъби - 300 г моркови - 5 бр. бяло вино - 2 ч.ч. мед - 2 с.л. зехтин - 1 к.ч. масло - 100 г сол...

Нейнски: "Има нагнетяване. Турците отново станаха поробители, руснаците освободители"

http://petel.bg/Neynski--Ima-nagnetyavane--Turtsite-otnovo-stanaha-porobiteli--rusnatsite-osvoboditeli__138444

Кадър: bTV България може да бъде един добронамерен глас в ЕС по отношение на Турция, но в никакъв случай не в ущърб на нашия интерес. Това...

Драснаха клечката на кола в "Лазур"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538320

Неизвестни лица потрошиха и подпалиха лек автомобил в к-с "Лазур", съобщават от полицията. Колата е собственост на 32-годишен македонец, живеещ в Бургас. Няма пострадали след палежа, нанесени са материални щети. Инцидентът станал на кръстовището на улиците «Батак» и «Карлово» пред дом №25. След огледа е установено, че шофьорското стъкло е било счупено, а три от гумите на колата са били срязани. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Пето Районно управление - Бургас. "Крайслер"-ът ...

Хайде на разходка! Добри са условията за туризъм в планините

http://pik.bg/хайде-на-разходка-добри-са-условията-за-туризъм-в-планините-news455838.html

Хайде на разходка! Добри са условията за туризъм в планините

Добри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от "Фокус".

Сутрешните температури са около 0 градуса. Навсякъде времето е ясно и тихо. Към края на седмицата се очаква леко влошаване на времето и мъгла. Във високите части на планините има снежна покривка. Без Витоша, всички курорти, на които има изкуствен сняг работят.

От ПСС съветват туристите да се движат много внимателно, защото на места има заледени участъци и има опасност от подхлъзване. Туристите да излизат в планината със заредени телефони, за да могат да осъществяват връзка, ако възникне проблем. Лифтовите съоръжения работят на Пампорово, Банско и Боровец.

Не са регистрирани инциденти през изминалото денонощие.Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет или на телефоните на ПСС: 02/ 9632000 и 1470.

Благотворителни инициативи в офиса на НАП Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538314

Декември е най-празничният месец в годината, когато започваме да мислим за чистия зелен цвят на празнично украсената елха - елхата, която остава зелена целогодишно и изобразява вечната надежда на човечеството, a острият й връх, насочен към небето, символизира посоката на човешката мисъл - нагоре. Месец декември е време, не само за равносметка, но по традиция е време за проява на човечност и доброта в името на Светлия дух на Коледа. За поредна година служителите от офис на НАП Плевен доказаха, че са не само отлични професионалисти, но и хора с ...

EK ще създаде "благоприятни условия" за развитието на ядрената енергетика

http://econ.bg/Новини/EK-ще-създаде-благоприятни-условия-за-развитието-на-ядрената-енергетика_l.a_i.711124_at.1.html

В проектодоклад на европейския парламент относно развитието на Европейския енергиен съюз се предвижда подпомагане на страните членки, желаещи да...

19-годишен е пострадал при катастрофата между 5 коли на магистрала „Люлин”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186846

19-годишно момче е пострадало при верижната катастрофа между 5 леки автомобила на автомагистрала „Люлин”, съобщиха от пресцентъра на МВР пред
19-годишно момче е пострадало при верижната катастрофа между 5 леки автомобила на автомагистрала „Люлин”, съобщиха от пресцентъра на МВР пред "Фокус". Инцидентът е възникнал на правия участък след първия тунел на автомагистралата, в посока София. Пострадалият пътник, който е пътувал в една от колите, веднага е откаран за преглед,

Свлачище погреба 33 сгради в Китай, 91 души изчезнаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_610683.html

Най-малко 91 души изчезнаха, след като свлачище разруши 33 сгради в индустриална зона в Южен Китай в неделя, съобщи китайската държавна информационна агенция, цитирана от CNN. Китайското правителство разпореди незабавна спасителна операция в Шенжен. Най-малко 13 души бяха приети в болница, трима от тях са в тежко състояние. 59 от изчезналите са мъже, 32 - жени. Близо 900 души бяха евакуирани.

Българинът беден, но широкопръст

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186303

Експерти твърдят, че скъпите смартфони, таблети, лаптопи, смартчасовници, дори и дронове са сред най-предпочитаните покупки за подаръци у нас. Но за разлика от масовия европеец тях купуваме все по-често на лизинг или с кредит. 60 на сто от народонаселението не може да си позволи да похарчи над 100 лв. или 50 евро, за да изпрати старата година.
Експерти твърдят, че скъпите смартфони, таблети, лаптопи, смартчасовници, дори и дронове са сред най-предпочитаните покупки за подаръци у нас. Но за разлика от масовия европеец тях купуваме все по-често на лизинг или с кредит. 60 на сто от народонаселението не може да си позволи да похарчи над 100 лв. или 50 евро, за да изпрати старата година.

Десетки са в неизвестност след свлачището в индустриален парк в Китай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/21/2673659_desetki_sa_v_neizvestnost_sled_svlachishteto_v/?ref=rss


Стотици спасители продължават да търсят оцелели, след като свлачище удари 33 сгради в южния китайски град Шънчжън, предаде Би Би Си.

Седем души са били извадени от развалините с леки наранявания, но 91 души са все още в неизвестност, според властите в града.

Около 900 души бяха евакуирани от индустриалния парк след свлачището в неделя.

Градът е един от най-големите в Китай и е основен индустриален център.Той се намира в южната провинция Гуандун, в рамките на...

Изложба "Коледа в музика и багри" подреждат талантите на СОУ "Ем. Станев"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538312

Изложба под надслов "Коледа в музика и багри" на учениците от 12 "А" клас, профил "Изкуства" от СОУ”Емилиян Станев” ще бъде открита утре в Изложбени зали "Рафаел Михайлов". Творческата изява на дванадесетокласниците ще бъде открита в 17:00 часа. Възпитаници на училището от класовете по музика с ръководители Йордан Цветанов и Иван Иванов пък преди дни изнесоха голям музикален спектакъл в подкрепа на социално слаби връстници. Концертът се състоя в МДТ „Константин Кисимов” и събр многобройни приятели и почитатели. Той се проведе за втора поредна г...

Младеж пострада при верижна катастрофа на магистрала "Люлин"

http://offnews.bg/news/n_1/n_610728.html

19-годишен младеж е пострадал след верижна катастрофа между 5 леки автомобила на магистрала „Люлин”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Инцидентът е възникнал на правия участък след първия тунел на автомагистралата, в посока София. Пострадалият пътник, който е пътувал в една от колите, веднага е откаран за преглед, но няма сериозни травми и животът му е вън от опасност. От пресцентъра съобщиха, че към момента няма данни за други пострадали. В този участък движението е ограничено и се осъществява само в едната лента. Движението при 6-ти км в посока София се осъществява в една лента, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Оттам предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Децата от училище „Талант“ поздравиха малчугани от Карин дом във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309301

С песнички, подаръци и много коледно настроение, деца от Българо-американското училище „Талант“ във Варна зарадваха възпитаници на Карин дом, предаде репортер на Moreto.net. Дни преди Рождество Христово момичетата и момчетата от частното школо изнесоха празнична програма с песни на немски и английски език, но показаха и открит урок по математика и български език, демонстрираха чуждоезиковите си умения като изиграха няколко сценки.

Харалан Александров: Чака ни очакване на предсрочни избори

http://frognews.bg/news_104004/Haralan-Aleksandrov-CHaka-ni-ochakvane-na-predsrochni-izbori/

Реформаторският блок води битка на много фронтове, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV социалният антрополог Харалан Александров. Ако приемем, че на единия фронт – съдебната реформа, битката беше загубена, от това не произтича, че на другия фронт трябва да се предадем, допълни той.

Данък ли е „данък уикенд“?

http://www.cross.bg/danuk-stoiinost-aktivi-1492308.html

/КРОСС/ Вкараха ни по терлици още един данък. По втория начин. Тихомълком. Удариха фирмите. Ще плащаме за двата почивни дни седмично. - заглавия на статии и медийни коментари, относно промените в нормативната уредба за ДДС. Изригна вълна от недоволство. Разбираемо, при огромното недоверие към управляващите народът очаква да го цакат още с поздрава „Добро утро!" в сутрешните блокове. „Какво ли са замислили този път тия...?!" Понеже Народът трябва да тича на работа, да заведе и вземе детето от детска градина, да помогне на майка си да отиде на преглед, да се бори със задръстванията и ЧЕЗ, бюрокрацията и „Софийска вода", той няма време да отвори законите или пък да се поинтересува как работи ДДС и защо данък „Уикенд" не само не е нова норма, но не е и данък. Като няма време, ще разчита на чужди интерпретации. А програмите и страниците трябва да се пълнят с нещо. Колкото по-скандално, толкова по-продаваемо. Пошлият ПР напълно подмени смисъла. Още по-лошо - практикува се от всички, абсолютно всички видими организации, които би трябвало да ориентират гражданите, не да заблуждават в преследване на краткотрайна слава. Притоплена манджа Собственикът няма право да си купува лични вещи, да ги отчита като фирмени и да пропуска да плаща ДДС и понастоящем. Това се отнася и за услугите, които ползва като физическо лице. Този текст може да бъде намерен в действащия от 2007 г. Закон за ДДС

Нараства броят на сватбите във Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538309

Нараства броят на сватбите във Велико Търново, показва справка на “Обредни дейности” за първите девет месеца на годината. До края на септември 204 двойки са сключили граждански брак, сочи отчетът, който бе приет по време на сесията на местния парламент миналата седмица. Данните от последните години показват, че най- малко сключени бракосъчетания за този период са извършени през 2003 год.- 133. Най-висок брой на сватбените ритуали за цялата година е регистриран през 2007 год. - общо 212.За първите  девет месеца на тази година 41 са били сключени...

Аржентинци наплюха в лицето Меси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186836

Грозни сцени се разиграха на летището в Йокохама при прибирането на Барселона към дома след спечелената клубна световна титла в Япония. Каталунците надделяха с 3:0 на финала над аржентинския Ривър Плейт.
Огромното съоръжение беше претъпкано с фенове на аржентинците, а часове след края на сблъсъка те се засякоха с играчите на Барса.
Грозни сцени се разиграха на летището в Йокохама при прибирането на Барселона към дома след спечелената клубна световна титла в Япония. Каталунците надделяха с 3:0 на финала над аржентинския Ривър Плейт. Огромното съоръжение беше претъпкано с фенове на аржентинците, а часове след края на сблъсъка те се засякоха с играчите на Барса.

Аржентински фенове наплюха в лицето Меси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5186839

Грозни сцени се разиграха на летището в Йокохама при прибирането на Барселона към дома след спечелената клубна световна титла в Япония. Каталунците надделяха с 3:0 на финала над аржентинския Ривър Плейт.
Огромното съоръжение беше претъпкано с фенове на аржентинците, а часове след края на сблъсъка те се засякоха с играчите на Барса.
Грозни сцени се разиграха на летището в Йокохама при прибирането на Барселона към дома след спечелената клубна световна титла в Япония. Каталунците надделяха с 3:0 на финала над аржентинския Ривър Плейт. Огромното съоръжение беше претъпкано с фенове на аржентинците, а часове след края на сблъсъка те се засякоха с играчите на Барса.

Словенците казаха "не" на гей браковете

http://europe.actualno.com/slovencite-kazaha-ne-na-gej-brakovete-news_514523.html

Словенците отхвърлиха в неделя с над 60% закона, разрешаващ гражданския брак между лица от един и същ пол, приет от депутатите през март. В референдума участваха 35,65% от имащите право на глас в страната, предаде БГНЕС. Католическата църква бе препоръчала да се гласува с "не". През март парламентът на страната прие закон, който даде на еднополовите двойки равни права да създават семейства. Но консервативна група, която е близка до дясноцентристката опозиционна Словенска демократична пар

Сериозен крах на "Телепоинт"

http://sciencelogy.actualno.com/seriozen-krah-na-telepoint-news_514525.html

Сървърите на базирания в София дата център "Телепоинт" (Telepoint) претърпя срив сутринта в понеделник, 21 декември. Фирмата поддържа хостингите и сървърите на голяма част от потребителите в България. Заради техническите проблеми на "Телепоинт" сайтовете от групата на медийна група Webground бяха временно недостъпни. Дейта центърът предоставя 24х7 инжeнерна поддръжка на съоръженията на своите клиенти чрез MSC както и мониторингова система за отдалечено наблюдение на оборудването. Съоръжението

Британската армия вече ще подготвя и жени за наземни бойни задачи

http://europe.actualno.com/britanskata-armija-veche-shte-podgotvja-i-jeni-za-nazemni-bojni-zadachi-news_514528.html

Въоръжените сили на Великобритания през 2016 г. ще се започнат подготовката на жени за служба в частите, които изпълняват най трудните боеви задачи. Това съобщи вчера министър-председателят на Обединеното кралство Дейвид Камерън, предава ТАСС. „Министърът на отбраната (Майкъл Фалън) и аз сме единни в желанието да видим отворени за жени всички длъжности във въоръжените сили през 2016 година. Ние вече отстранихме препятствията пред тяхната служба на подводници и пред техния път към най-ви

Акушерката, пребила бебе в "Софиямед", официално отива на съд

http://crime.actualno.com/akusherkata-prebila-bebe-v-sofijamed-oficialno-otiva-na-syd-news_514527.html

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18 април в отделението „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Никол Димитрова, родена на 14 април, съобщиха от СГП. Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в о

Петролът сорт Brent поевтиня до 11-годишно дъно

http://europe.actualno.com/petrolyt-sort-brent-poevtinja-do-11-godishno-dyno-news_514530.html

Цената на петрол сорт Brent падна до най-ниската си стойност от 2004 г. насам на фона на спекулациите, че производители от Близкия изток до САЩ увеличават пренасищането със суровината в борбата си за пазарен дял, предаде агенция Bloomberg. Фючърсите поевтиняха с 2,2% на борсата в Лондон след спад от 2,8% през миналата седмица. Производителите се фокусират върху намаляване на разходите на фона на спада на цените, заяви енергийният министър на Катар Мохаммед Ал Сада в неделя по време на среща в

Ципрас не иска МВФ да се меси в третия спасителен пакет за Гърция

http://balkani.actualno.com/cipras-ne-iska-mvf-da-se-mesi-v-tretija-spasitelen-paket-za-gyrcija-news_514534.html

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е против участието на Международния валутен фонд (МВФ) в спасителния план за Гърция в размер на 86 млрд. евро. Изразената позиция се противопоставя на тази на другите страни членки от еврозоната, особено Германия, които подкрепят участието на МВФ. В интервю за Financial Times Ципрас заяви, че иска еврозоната да поеме пълна отговорност за наблюдаване на икономическите реформи. Той посочи, че е объркан от „неконструктивното“ отношение отно

Над 600 души са загинали при пътни инциденти от началото на годината

http://society.actualno.com/nad-600-dushi-sa-zaginali-pri-pytni-incidenti-ot-nachaloto-na-godinata-news_514538.html

И тази година статистиката за пътните инциденти в страната е стряскаща. От началото на 2015-та на пътя са загинали над 660, а ранените са близо 9000 души. Близо 800 са отнетите книжки заради употреба на алкохол в столицата, а най-много са глобите за превишена скорост. Високата скорост, карането в бус лентите и неправилното паркиране са нарушенията, които шофьорите са правили най-често. Над 30 000 са глобените само за скорост в столицата, съобщава БНТ. Рекордът за 2015-та се държи от водач, пре

19-годишен е пострадал при верижното меле на АМ "Люлин"

http://pik.bg/19-годишен-е-пострадал-при-верижното-меле-на-ам-люлин-news455834.html

19-годишен е пострадал при верижното меле на АМ "Люлин"

19-годишен мъж е пострадал след верижна катастрофа между 5 леки автомобила на АМ „Люлин”. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус".

Инцидентът е възникнал на правия участък след първия тунел на автомагистралата, в посока София. Пострадалият пътник, който е пътувал в една от колите, веднага е откаран за преглед, но няма сериозни травми и животът му е вън от опасност.

От пресцентъра съобщиха, че към момента няма данни за други пострадали. В този участък движението е ограничено и се осъществява само в едната лента.

Агенция "Фокус", уточнява че по първоначалната информация, която подаде наш читател за верижна катастрофа тя е станала след третия тунел на магистралата, но от МВР заявиха, че инцидентът е станал след първия тунел.

Църква в Берлин посвети литургия на “Междузвездни войни”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538308

Църква в Берлин посвети неделната литургия на "Междузвездни войни". Свещениците носеха лазерни мечове, подобни на джедайските. Щурмоваци, дроиди и звезди на премиерата на новия "Междузвездни войни" Според прочетената проповед, новият филм от серията имал много прилики с християнската вяра и Светото писание. "Междузвездни войни" също бил универсален символ на борбата между доброто и злото. "Междузвездни войни: Силата се пробужда" подобрява рекорди<...

Убитата българка в Осло – проститутка (СНИМКА)

http://www.bnews.bg/article-145298

До момента няма нито един арестуван за убийството, а полицията проверява широк кръг от хора.

Китай назначи първия си шеф на контратероризма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5186831

Китай назначи първия за страната началник на контратероризма, съобщи China Daily.
Помощникът на министъра по обществената сигурност Лю Юейдзин е назначен на новооткрития пост комисар за контратероризма и е повишен в заместник-министър.
Той е оглавявал китайската служба за борба с наркотиците от началото на 80-те години.
Китай назначи първия за страната началник на контратероризма, съобщи China Daily. Помощникът на министъра по обществената сигурност Лю Юейдзин е назначен на новооткрития пост комисар за контратероризма и е повишен в заместник-министър. Той е оглавявал китайската служба за борба с наркотиците от началото на 80-те години.

Военни печалби: Българско оръжие допълнително разпалва конфликтите в Близкия изток

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/21/2672987_voenni_pechalbi_bulgarsko_orujie_dopulnitelno_razpalva/?ref=rss


Мария Петкова е български журналист, който пише в Източния Европа и Близкия Изток. Тази статия е изготвена в рамките на Балканската стипендия за отлични постижения в журналистиката, инициатива на Фондация ERSTE, Фондация "Отворено общество", в сътрудничество с Балканската мрежа за разследващи репортажи.

През октомври миналата година авиационни любители забелязват, с известно вълнение, че джъмбо джетове Boeing 747, с надпис Saudi Arabian Cargo, са започнали да кацат на летището в...

Зареждат банкоматите с половин милиард лева за празниците

http://www.cross.bg/praznitzite-bankomatite-syma-1492306.html

/КРОСС/ Банките ще заредят банкоматите си с поне 500 млн. лева за празниците, за да има пари за всички желаещи да теглят, изчислиха експерти от бранша. Такава сума се очаква да дръпнем от банкоматите около осемте почивни дни - четирите по Коледа и четирите по Нова година, които се събират този декември. По време на миналогодишните празници от банкоматите на трезорите, които са част от системата БОРИКА са теглени на ден средно по 32,4 млн. лв., показват данните на картовия оператор. У нас обаче има големи банки, които имат изградена собствена система за картови разплащания. Така че според експертите реалната сума, която се вади от банкоматите по празниците е най-малко два пъти по-голяма - или около 60-65 млн. лв. дневно, пише в. „Монитор". По принцип средната сума, която се тегли от ATM устройствата на ден у нас, е около 55-56 млн. лева на ден, показва статистиката на БНБ. От данните на БОРИКА за миналата година става ясно още, че пикът на тегленето на пари е на 23 декември (62,4 млн. лв.) и на 29 и 30 декември (по около 42 млн. лв.). Изтегленото от банкоматите обаче не е всичко, което ще извадим от картите по празниците. Освен че теглим пари с тях, на повечето места в големите градове вече може да се плаща и през ПОС терминали. Тези транзакции са близо 30% от всички плащания, които правим с карти по празниците, видно от данните на БОРИКА

Мъж осъди община Видин за 2000 лв., обявили го за мъртъв

http://offnews.bg/news/n_1/n_610717.html

Видинчанинът Георги Иванов осъди община Видин за нанесени вреди, след като чиновници го обявили за мъртъв, съобщава в. "Труд". Мъжът предявил иск за 20 000 лв. по Закона за отговорността на държавата и общините. Административният съд във Видин обаче му присъди 2000 лв., а абщината ще трябва да плати разноските по делото.  До абсурда се стигнало преди години, когато джебчия обрал Георги в Чехия. Там той живеел и работил от години. През 2003 година той станал жертва на обир, при който се простил с личните си документи. Георги подал сигнал и чешките власти го снабдили с нови документи.  През всичките години обаче джебчията ползвал самоличността на Георги до смъртта си през 2012 г. в Прага. Така издаденият акт за смърт се оказал на името на Георги и по канален ред документът стигнал до Видин. За абсурдната ситуация видинчанинът разбрал чак през 2014 г., когато на българската граница при Калотина му прибрали личната карта като невалидна, а във Видин Георги открил името си в регистрите на покойниците. Заради делата мъжът не е могъл да напуска страната и така загубил работата си в Чехия.

Първият интернет сайт е пуснат преди точно 25 години

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/21/2673632_purviiat_internet_sait_e_pusnat_predi_tochno_25_godini/?ref=rss


Първият интернет сайт навърши 25 години. Той е дело на Тим Бърнърс-Лий от ЦЕРН, като съдържа обяснение какво точно е World Wide Web.

Сайтът е пуснат на 20 декември 1990 г. И до днес той е онлайн и може да бъде видян тук. В него има кратко обявнение на WWW, връзки към допълнителна информация, библиография и др.

Самата страница става публично достъпна малко по-късно - през август 1991 г. ЦЕРН пази и оригиналния й уеб адрес.

Днес Тим Бърнърс-Лий продължава да е...

Най-добрите спортисти на Поморие получиха своите отличия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538306

Кметът на община Поморие Иван Алексиев връчи на официална церемония призове на десетте най-успешни поморийски спортисти за 2015 г. Това са:Давид Абрашев и Нанси Панайотова - КСТ "Поморие"Стефан Стаматов - ОФК "Поморие"Стефани Музакова - ОМСК "Циклон"Иван Атанасов - СК "Атлет 2004"Муса Шабан Ахмед - бадминтон, СУПЦ -БатаЕмил Илчев - СК "Железни ръце"Георги Джингов - ОМСК "Циклон"Десислава Трифонова - КСТ "Поморие"Захари Стоянов и Памела Стойкова - КСТ "Поморие"Иван Япаджиев и Марио Георгиев - ОМСК "Циклон"Кметът награди и всички треньори на на...

Цените на петрола паднаха до минимума за последните 11 години

http://www.cross.bg/tzenite-na-petrola-padnaha-do-minimyma-za-poslednite-godini-1492305.html

/КРОСС/ Цената на петрола марка Brent падна под равнището 36,2 долара за барел - най-ниската цена от юли 2004 година, предава BBC. Основна причина за драстичния спад, според експертите, е пресищането на петролните пазари. Според статистика, публикувана миналата седмица, запасите от „черното злато" на САЩ са на най-високото си ниво от 1930 година. Освен това, в петък Съединените щати отмениха забраната за износ на суров петрол, която бе в сила в продължение на 40 години.

Прокуратурата обвини Емилия Ковачева, пребила 4-дневно бебе, в опит за убийство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538310

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева.Тя е обвинена, че на 18 април т.г. между 1.49 ч. до 3.12 ч., в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология“ на УМБАЛ „Софиямед“, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви бебето Никол, родено на 14 април. Това съобщиха от прокуратурата. Акушерката, била бебе, е посягала и на други деца Емилия Ковачева е нанесла множество с...

Апликация прилежно мери дамските гърди, улеснявайки избора на сутиен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538311

Японски разработчици са създали апликация за смартфони, която прилежно мери бюста, за да улесни дамите в избора на всеки бъдещ сутиен, пише в. „Дейли експрес“. Отива ли си модата на големите гърди? Всичко, което потребителката трябва да направи, е да постави смартфона с изтегленото приложение между гърдите си, и да изчака неговите камера и сензор да определят нужния й размер на чашката на сутиен.Според разработчиците четири от пет жени по света или не знаят точния размер на ча...

Българите ще похарчат 1,7 млрд. лв. за Коледа и Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=309426

Вече са пръснати половин милиард със скорост около 100 млн. на ден. Празничната трапеза на същите цени като миналата година, от джаджите най-търсени са смартчасовници и дронове Около 1,7 млрд. лв. ще струват Коледа и Нова година на българите.

Китай назначи първия си шеф на контратероризма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186823

Китай назначи първия за страната началник на контратероризма, съобщи China Daily.
Помощникът на министъра по обществената сигурност Лю Юейдзин е назначен на новооткрития пост комисар за контратероризма и е повишен в заместник-министър.
Той е оглавявал китайската служба за борба с наркотиците от началото на 80-те години.
Китай назначи първия за страната началник на контратероризма, съобщи China Daily. Помощникът на министъра по обществената сигурност Лю Юейдзин е назначен на новооткрития пост комисар за контратероризма и е повишен в заместник-министър. Той е оглавявал китайската служба за борба с наркотиците от началото на 80-те години.

Тежка катастрофа на АМ "Люлин"

http://frognews.bg/news_104020/Tejka-katastrofa-na-AM-Liulin/

Тежка верижна катастрофа е станала на автомагистрала „Люлин”, в посока София. Това съобщава „Фокус”, като се позовава на информация от свой читател. Инцидентът е станал след третия тунел на магистралата от Перник за София. Причината вероятно е гъстата мъгла. Пътни настилки са заледени.

БМВ се заби в магазин при Шахтьор, шофьорът избяга

http://www.zapernik.com/pernik/bmv-se-zabi-v-magazin-pri-shahtior-shofiorut-izbyaga_40964/

БМВ с благоевградска регистрация се заби в магазин в Перник. Инцидентът е станал при спирка Шахтьор, срещу мебелния магазин "Явор".

Вероятно шофьорът е карал с висока скорост.  Непосредствено до магазина има заведение, но за щастие се е разминало без жертви..

Тази сутрин работници оправяха щетите, нанесени от автомобила.

От полицията съобщиха, че столичанин се блъснал във витрината на магазин в Перник. Инцидентът е станал вчера, около 18, 30 ч. на ул....

Продължава

БМВ с благоевградска регистрация се заби в магазин при Шахтьор

http://www.zapernik.com/pernik/bmv-s-blagoevgradska-registraciya-se-zabi-v-magazin-pri-shahtior_40964/

БМВ с благоевградска регистрация се заби в магазин в Перник. Инцидентът е станал при спирка Шахтьор, срещу мебелния магазин "Явор".

Вероятно шофьорът е карал с висока скорост.  Непосредствено до магазина има заведение, но за щастие се е разминало без жертви..

Тази сутрин работници оправяха щетите, нанесени от автомобила.

Продължава

БМВ с благоевградска регистрация се заби в магазин при Шахтьор

http://www.zapernik.com/krimi/bmv-s-blagoevgradska-registraciya-se-zabi-v-magazin-pri-shahtior_40964/

БМВ с благоевградска регистрация се заби в магазин в Перник. Инцидентът е станал при спирка Шахтьор, срещу мебелния магазин "Явор".

Вероятно шофьорът е карал с висока скорост.  Непосредствено до магазина има заведение, но за щастие се е разминало без жертви..

Майстор Цветко грабна наградата Супербрандс в категория „Месни продукти"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1537775

На бляскава церемония обичаната българска марка месни деликатеси „Майстор Цветко" получи своята заслужена награда Супербрандс в категория „Месни продукти" за България. Това е изключително голямо признание за малкия симпатичен месар от Врачанския Балкан, познат ни от анимираната реклама, който неуморно твори своите месни шедьоври в своята месарница и радва с тях ценителите на добрата храна. Верни на традицията да правим интервю с добрия майстор всеки път, когато добрата сполука го споходи, и този път се отправихме към Враца, за да открием извора...

Трима убити и един ранен при стрелба в германския град Байройт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538304

Трима души бяха застреляни снощи в южния германски град Байройт, съобщи ДПА, позовавайки се на полицията.Телата на трите жертви били открити близо до паркирани автомобили, а един ранен е бил намерен наблизо, след като в полицията бил получен сигнал за стрелба.Самоличността на убитите и мотивите за стрелбата са неизвестни.Баварският град с около 72 000 жители е световно известен с летния си оперен фестивал.Източник: БТА ...

Верижна катастрофа на магистрала „Люлин“ обърка движението

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538303

Тежка верижна катастрофа е станала на магистрала „Люлин”, в посока София, съобщиха от МВР. Пет автомобила са се блъснали, за щастие инцидентът е без човешки жертви.Катастрофата е станала на правия участък след първия тунел. Младеж на 19 години е откаран в здравно заведение за преглед, няма опасност за живота му.От МВР предупреждават пътуващите в участъка да шофират с повишено внимание и съобразена с метрологичните условия скорост. Има заледени участъци и ниска видимост заради мъгла. На мястото на катастрофата движението се регулира ...

От януари китайските семейства ще може да имат по две деца

http://www.mediapool.bg/ot-yanuari-kitaiskite-semeistva-shte-mozhe-da-imat-po-dve-detsa-news243373.html

Законът, който позволява на китайските семейства да имат две деца, най-вероятно ще влезе в сила на януари 2016 година, съобщава Xinhua., цитирана от Фокус. В края на октомври Централният комитет на комунистическата партия на Китай взе решение да отмени "политиката на едното дете“, съществуваща в страната от края на 1970-те години. Властите подчертаха впоследствие, че второто дете ще може да бъде раждано едва тогава, когато положението бъде одобрено на законодателно ниво и влезе в сила. Китайските законодатели днес са започнали разглеждането на въпросната поправка в действащия закон за относителното планиране на семейството. Законът ще влезе в сила на 1 януари 2016 година, пише китайската агенция, като се позовава на текста на черновата на закона, внесен за разглеждане.

Миков прогнозира предсрочен вот наесен

http://offnews.bg/news/n_1/n_610710.html

Обстоятелствата ще доведат до предсрочни избори, те ще се случат през есента на следващата година.  Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков по Нова тв. Нека да видим какво ще стане в енергетиката през зимата, нека да видим как ще започне да функционира реформата в здравеопазването и какво ще се случи в сферата на образованието”, каза още той. „Не сме разсъждавали на тема президентски избори. Ще изчакаме да минат празниците и тогава ще започнем. Сега разсъждаваме хората как ще изкарат зимата, как ще си платят сметките”, добави Миков. Според него на Радан Кънев ще му е много трудно да бъде в опозиция. „Няма как той да е опозиция. Няма как дясна партия да е опозиция на дясно правителство”, убеден е Миков.  „ДПС си самовнушават, че са втора политическа сила, но това е разбираемо, това е част от политическия пиар”, коментира още председателят на ДПС и напомни, че от Движението подкрепиха пенсионната реформа, гласуването по дълга и важни промени в Конституцията.  „Всички десни решения на това правителство получават подкрепа от ДПС и министър-председателят, макар че не е се е целувал с Лютви Местан, а само пи кафе с него, по никакъв начин не се срамува от тази подкрепа. Без тази подкрепа дясната политика нямаше как да се реализира”, добави Миков.

Осъдиха пиян, заспал в чужда кола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5185822

Четири месеца условно лишаване от свобода даде пловдивският районен съд на жител на с. Ягодово, който противозаконно проникнал в чужд автомобил и заспал в него.
рестъплението е извършено на 26 ноември т.г. Предната вечера безработният Васил Асенов бил на разпивка с компания в областния град. Посреднощ се прибрал пеша до селото,
Четири месеца условно лишаване от свобода даде пловдивският районен съд на жител на с. Ягодово, който противозаконно проникнал в чужд автомобил и заспал в него. рестъплението е извършено на 26 ноември т.г. Предната вечера безработният Васил Асенов бил на разпивка с компания в областния град. Посреднощ се прибрал пеша до селото,

Спипаха 33-ма нелегални имигранти на пътя Царево-Приморско

http://pik.bg/спипаха-33-ма-нелегални-имигранти-на-пътя-царево-приморско-news455829.html

Спипаха 33-ма нелегални имигранти на пътя Царево-Приморско

33 нелегални имигранти са били заловени на пътя Царево-Приморско, съобщават от Бургаската полиция.

Те са засечени при проверка на товарен на автомобил с английска регистрация на 18 декември. Автомобилът е бил управляван от 24-годишен криминално проявен мъж от град Самоков. В товарното отделение са открити 17 мъже, 8 жени и 8 деца, всички от Ирак.

Шофьорът е задържан за 24 часа. Срещу него е образувано бързо полицейско производство.

МВР дава съвети как да се предпазим от кражби по празниците!

http://petel.bg/MVR-dava-saveti-kak-da-se-predpazim-ot-krazhbi-po-praznitsite-__138440

Снимка: Булфото Почивните дни около Коледа и Нова година, освен празничност и богати трапези, предоставят възможности за пътуване в...

14 години от трагедията пред дискотека "Индиго"! Оцеляла разказва за преживения ужас (Видео)

http://petel.bg/14-godini-ot-tragediyata-pred-diskoteka-Indigo--Otselyala-razkazva-za-prezhiveniya-uzhas--Video-__138441

Кадър: Нова тв На 21 декември се навършват 14 години от трагедията пред дискотека "Индиго", при която загинаха седем деца, а десетки бяха...

200 000 лева за ремонт на надлеза при Ченгенето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538305

Агенция „Пътна инфраструктура" ще ремонтира надлеза при „Ченгене скеле". До края на януари 2016 година трябва да бъде избрана фирмата изпълнител на обекта. Цялостната реконструкция на съоръжението ще продължи 90 дни. Дейностите включват - смяна на дефектиралите от удари греди и подобрението на цялостното състояние на съоръжението, така че да бъде удължен неговия бъдещ експлоатационен период. Прогнозната стойност за строителните работи е почти 200 000 лева. Надлезът не е ремонтиран от години. Заради проблемите с носещата конструкция, движението...

Шофьорът, който прегази и уби възрастен човек, има множество пътни нарушения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186814

Инцидентът стана в петък около 19 часа вечерта в Пазарджик. Възрастният мъж пазарувал в близкия хипермаркет, след което пресича оживен булевард, но не през пешеходната пътека. Причината – да стигне до близката спирка по пряк път. Когато стъпва на пътното платно, обаче буквално бил премазан от минаващия джип.
Инцидентът стана в петък около 19 часа вечерта в Пазарджик. Възрастният мъж пазарувал в близкия хипермаркет, след което пресича оживен булевард, но не през пешеходната пътека. Причината – да стигне до близката спирка по пряк път. Когато стъпва на пътното платно, обаче буквално бил премазан от минаващия джип.

Колумбийка стана Мис Вселена... за няколко секунди

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/21/2673651_kolumbiika_stana_mis_vselena_za_niakolko_sekundi/?ref=rss


Колумбийката Алиадна Гутиерес Аревало стана новата носителка на титлата Мис Вселена... само за няколко секунди.

На финала на конкурса за красота в Лас Вегас 21-годишната Мис Колумбия трябваше да върне короната, защото се оказа, че водещият Стив Харви е допуснал грешка.

Миналогодишната Мис Вселена - сънародничката ѝ Паулина Вега, я свали от главата ѝ и я връчи на 26-годишна актриса и модел от Филипините.

Родената в Щутгарт в от филипинско-германски брак Пиа...

Националният военноисторически музей ще бъде с вход свободен за всички военнослужещи и техните семейства от 27 до 30 декември

http://pik.bg/националният-военноисторически-музей-ще-бъде-с-вход-свободен-за-всички-военнослужещи-и-тех-news455828.html

Националният военноисторически музей ще бъде с вход свободен за всички военнослужещи и техните семейства от 27 до 30 декември

От 27 до 30 декември Националният военноисторически музей обявява вход свободен за всички военнослужещи и техните семейства, съобщиха от пресцентъра на музея.

Хората ще имат възможност да разгледат безплатно постоянната хронологична и външна експозиция на музея, както и най-новата временна изложба „Войната, в която не можехме да не участваме“. Чрез иновативен дизайн, богат фотоархивен материал, видеокадри и звуци от войната тя представя въздействащ прочит на събитията, личностите и решенията, довели до включването на България във Втората световна война на страната на Тристранния пакт и последвалата й преориентация и присъединяване към Антихитлеристката коалиция.

Работно време на експозицията на Националния военноисторически музей през празничните дни:
24,25,26 декември – почивни дни
27,28,29,30 декември – работни дни
31 декември до 5 януари 2016 г.– почивни дни

Над 10 000 лева и златни накити откраднати от дома на 67-годишен мъж в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5186817

10 300 лeвa и златни накити с неопределено към момента тегло и вид са откраднати от дома на 67-годишен мъж от Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Вчера около 16:00 часа в Четвърто районно управление в Бургас е получено съобщение от 67-годишен бургазлия за това, че чрез отварянето на прозорец на първия етаж е проникнато в къщата му в кв.
10 300 лeвa и златни накити с неопределено към момента тегло и вид са откраднати от дома на 67-годишен мъж от Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Вчера около 16:00 часа в Четвърто районно управление в Бургас е получено съобщение от 67-годишен бургазлия за това, че чрез отварянето на прозорец на първия етаж е проникнато в къщата му в кв.

Земеделците сами избират данъчното си облагане през 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538302

Физическите лица, които са регистрирани като земеделски стопани имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2016 г. В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци (с данък върху годишната данъчна основа), трябва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа се упражнява чрез подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година. Веднъж подадена ...

Les Echos: инцидентът със Су-24 не беше гръм от ясно небе

http://www.cross.bg/tyrtziya-ankara-rysiya-1492289.html

/КРОСС/ Ситуацията с руския Су-24, който бе свален от турските ВВС, не беше изненада в отношенията между двете страни, счита журналистът от вестник Les Echos Адриан Левие, цитиран от РИА Новости, предаде „Руски дневник“. Журналистът припомня, че още на 1 декември 2014 г. между президентите на двете държави се състоя среща (петото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между Руската федерация и Република Турция, бел. ред.). Тогава бе повдигнат въпросът за постигане на споразумение за стокообмен между двете страни в размер на 100 млрд. долара, изграждането на руската ядрена централа „Аккую“ в провинция Мерсил в Южна Турция, както и за енергийно сътрудничество. „Тази среща между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин премина много добре, когато разговаряха за бизнес и не толкова добре, когато бяха разгледани въпросите, свързани с регионалната политика“, отбеляза експертът по Турция, преподавател в Института за политически науки в Гренобъл Жан-Марк. След това обаче, се случи инцидентът със Су-24, които промени отношенията между двете страни. Впрочем, според журналиста, тази ситуация не е била „гръм от ясно небе“. Левие счита, че напрежението в отношенията между Анкара и Москва се е увеличило, след като Русия засили присъствието си в Сирия. Турция настоява за напускането на Асад от 2011 г

Епидемията от грип се чака в края на януари

http://www.mediapool.bg/epidemiyata-ot-grip-se-chaka-v-kraya-na-yanuari-news243372.html

Грипът се чака в края на януари, казав понеделник пред Нова телевизия заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев. Според него тази година епидемията се забавя, вероятно заради топлото време. Експертът припомни, че ваксините срещу грип действат 21 дни след поставянето им, така че тези дни е последният шанс за поставянето им, за да имат хората защита, когато се очаква увеличаване на заболяваемостта. Най-опасно е заболяването за Опасен е бременните и хората с хронични заболявания, посочи проф. Кантарджиев . Като мерки срещу заразяването националният консултант по микробиология препоръча редовно миене на ръцете и изполазване на мокри кърпички, когато това не е възможно. Той посъветва още да се избягва пипането с ръце на лицето, особено в зоната около очите, устата и носа.

Електрически съвети за празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538307

EVN България предлага няколко кратки и практични съвета на хората, които планират по-дълго да отсъстват от дома си по време на коледните и новогодишни празници. Стъпките са лесни за изпълнение и са насочени към повишаване на информираността на клиентите относно факторите, които могат да повлияят на тяхното потребление дори и при отсъствие от дома. Ето и съветите: · Изключете всички електроуреди, които не е необходимо да работят във Ваше ...

Жълт код заради мъгла. Шофирайте внимателно!

http://www.cross.bg/mugla-sofiya-tiho-1492304.html

/КРОСС/ Жълт код е обявен за днес в 10 области на Западна и Северна България заради гъста мъгла. Кодът е в сила за областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново. В котловинните полета и равнините части на тези области ще има условия за образуване на трайна мъгла с видимост до 500 метра. За останалата част от страната обявеният код е зелен. На много места в равнинната част от страната е мъгливо или с инверсионна облачност. Минималните температури - между минус 3° и 2°, уточниха от НИМХ. В следобедните часове мъглата ще се разсейва, а облачността ще се разкъсва. Слънчево ще бъде в планинските райони, там ще бъде и по-топло. Ще се задържи тихо. Максималните температури ще бъдат предимно между 7° и 12°, по-ниски ще останат в местата с трайна мъгла. Над планините ще е предимно слънчево и по-топло. Ще е почти тихо, само по най-високите върхове ще духа слаб северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра около 5°. По Черноморието ще бъде предимно слънчево. На места в сутрешните часове видимостта временно ще бъде намалена. Ще е почти тихо. Ще се затопли, максималните температури ще са между 11° и 13°. Тежка верижна катастрофа е станала тази сутрин на автомагистрала „Люлин", в посока София, съобщи „Фокус"

Православната църква почита Света Юлияния

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538300

На 21 декември, православната църква почита Света Юлияния. Тя била дъщеря на знатни родители езичници. Още от малка била сгодена за Елевсий - също от знатен род и езичник. Когато пораснала, тя повярвала в истинския Бог и отказала да свърже съдбата си с идолопоклонник. Юлияния не искала да се върне към езичеството, заради което баща и я биел жестоко, а накрая я предал и на съд. Хвърлили я в тъмница и я измъчвали жестоко. С пламенна молитва и неземна помощ, Юлияния превъзмогвала телесната болка. Накрая била обезглавена. Имен ден днес празн...

Почти 2000 полицаи ще пазят Париж за Нова година

http://www.mediapool.bg/pochti-2000-politsai-shte-pazyat-parizh-za-nova-godina-news243371.html

Най-малко 1700 полицаи ще се грижат за сигурността на празнуващите настъпването на Нова година в Париж, пише в. "Фигаро”. Те ще бъдат подпомагани от спасителни екипи и пожарникари. Идеите на кмета на Париж Ан Идалго е да се покаже, че градът не се предава пред заплахата от терора. Френското министерство на вътрешните работи обяви, че е разработило план за охрана на ключови места във френските градове, добави news.bg. Извънредното положение в страната продължава.

Над 10 000 лева и златни накити откраднати от дома на 67-годишен мъж в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186808

10 300 лeвa и златни накити с неопределено към момента тегло и вид са откраднати от дома на 67-годишен мъж от Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Вчера около 16:00 часа в Четвърто районно управление в Бургас е получено съобщение от 67-годишен бургазлия за това, че чрез отварянето на прозорец на първия етаж е проникнато в къщата му в кв.
10 300 лeвa и златни накити с неопределено към момента тегло и вид са откраднати от дома на 67-годишен мъж от Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Вчера около 16:00 часа в Четвърто районно управление в Бургас е получено съобщение от 67-годишен бургазлия за това, че чрез отварянето на прозорец на първия етаж е проникнато в къщата му в кв.

Прокуратурата предаде на съд акушерката, опитала да убие 4 дневно бебе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5186812

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18.04.2015 г. в гр. София, за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени,
Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18.04.2015 г. в гр. София, за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени,

Екскметът на Ловеч Минчо Казанджиев с питане към наследничката си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538301

Бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев отправя питане в общинския съвет към наследничката си Корнелия Маринова. То е относно наличностите по месечния отчет за касово изпълнение на бюджета към 31 октомври и 30 ноември за миналата и тази година. Отговор Казанджиев трябва да получи на последната сесия за годината в понеделник, 21 декември. Още две питания на съветници от БСП влизат в заседанието в понеделник. Валентина Янкова иска отговор каква е позицията на министрите на здравеопазването и на финансите след срещата на кмета Маринова с тях във вр...

БРУТАЛНО: Обучават българчета за джихадисти: Ислямска държава ще превземе света! (ШОКИРАЩО ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-145296

Това казва момче на видима възраст около 9-10 години, а до него е по-малкото, което само слуша и изпълнява инструкции.

СГП предаде на съд акушерката Емилия Ковачева

http://pik.bg/сгп-предаде-на-съд-акушерката-емилия-ковачева-news455825.html

СГП предаде на съд акушерката Емилия Ковачева

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18.04.2015 г. в гр. София, за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Н.Д., родена на 14.04.2015г., която поради възрастта си се е намирала в безпомощно състояние. Това съобщиха от прокуратурата.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на нанесените удари и упражнената сила по отношение на малолетната Н. Д. е причинно постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно – мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост и същото макар и довършено, не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици от това престъпление, а именно смъртта на детето, поради оказана спешна висококвалифицирана медицинска помощ от лекари в МБАЛ „Токуда болница София".

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от МБАЛ „Токуда болница София“ АД за това, че в болницата е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив -състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно- медицинска експертиза, са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.

„Изпълнителното деяние, осъществено от Ковачева се изразило в опит да умъртви малолетната Никол Димитрова, като е въздействала върху жизнено важна част на тялото - главата на пострадалото дете с определена сила, брой и интензитет, както и с твърд предмет -стъклено шише до степен да причинят смъртта на новороденото дете. Осъщественото от обвиняемата деяние се отличава с особена жестокост, като обвиняемата при осъществяване на деянието е употребила коравосърдечно отношение, ярост и садизъм, което очевидно личи от продължителността на нанесения побой, броя на ударите, тяхната сила, причинените телесни увреждания на беззащитното новородено дете. В същото време осъщественото от Емилия Ковачева престъпление се характеризира и с това, че на Н. Д. са причинени изключителни болки и страдания вследствие на упражнената сила, като при нанасяне на увредата обвиняемата съзнава, че с въздействието си върху детето му причинява физически страдания. Всичко изброено по- горе сочи, че деянието е осъществено от обв. Ковачева по особено мъчителен начин за пострадалата Н.Д.“ е посочено в обвинителния акт.

По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са съдебно медицинска експертиза за причинените телесни наранявания и съдебно психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

Емилия Ковачева е с ярка за неотклонение „Домашен арест“. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Входа на разследването е изяснено с категоричност, че по време на нощните си дежурства на 17/18.03.2015 г., на 24/25.03.15 г., 15/16.04.2015 г. и на 17/18.04.2015 г. обвиняемата Ковачева е нанасяла побой по идентичен начин – блъскане, удари по тялото и главата, притискане по отношение на други 4 новородени деца в отделението. За тези нейни деяния също е ангажирана наказателната отговорност на обвиняемата Ковачева, като материалите за тези деяния са отделени са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност и подсъдност за осъществяване на разследване.

Испания скъса с двупартийния модел

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ispaniia-skysa-s-dvupartiiniia-model-208195/

Никога досега партията победител не е печелила парламентарни избори с такъв малък дял от вота

Прокуратурата предаде на съд акушерката, опитала да убие 4 дневно бебе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186807

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18.04.2015 г. в гр. София, за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени,
Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18.04.2015 г. в гр. София, за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност „Неонатология” на УМБАЛ „Софиямед” ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени,

От 1 януари китайците вероятно ще могат да си раждат второ дете

http://asia.actualno.com/ot-1-januari-kitajcite-verojatno-shte-mogat-da-si-rajdat-vtoro-dete-news_514516.html

Законът, който позволява на китайските семейства да имат две деца, най-вероятно ще влезе в сила от 1 януари 2016 година, съобщава агенция Синхуа. В края на октомври, след петия пленум на Централния комитет на Компартията на Китай, на който беше обсъждан план за икономическо и социално развитие на страната за 2016-2020 година, бе взето решение за отмяна на политиката "едно дете", съществуваща от края на 70-те години. Както подчертаха по-късно властите, второто дете ще може да се ражда само след

Българките били лесни жени, както всички африканки и източноевропейки

http://africa.actualno.com/bylgarkite-bili-lesni-jeni-kakto-vsichki-afrikanki-i-iztochnoevropejki-news_514517.html

Най-лесно може да се свалят жени в Централна и Източна Африка, а най-трудно и почти невъзможно е това да стане в ислямския свят. Това показва качена в мрежата карта, съставена въз основа на традициите, културата, обществените нрави и практиката в различни страни и региони, предаде БГНЕС. Свръхлесно и свръхбързо жената се озовава в леглото на мъжа в страни като Етиопия, Уганда, Кения, Камерун, Демократична република Конго, Танзания, Замбия, Зимбабве, Мозамбик и Ангола. Част от тези страни

Opel ще публикува реалните разход на гориво и вредни емисии

http://cars.actualno.com/opel-shte-publikuva-realnite-razhod-na-gorivo-i-vredni-emisii-news_514521.html

От второто тримесечие на 2016 г. Opel ще започне да публикува данни за разхода на гориво на определени модели, измерени според изискванията на цикъла WLTP, който отразява условия, по-близки до реалното всекидневно шофиране. Opel предприема доброволно следващата стъпка за изпълнение на бъдещите изисквания и нормативни предписания за намаляване на нивата на емисиите – както по отношение на CO2, така и при NOx. От второто тримесечие на 2016 година и в допълнение към официалните данни за разх

Преглед на варненския печат - 21 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309425

Индивидуален подход при лечение на диабет, новостите в лечението на диабет тип 2, физическа активност и хранене при диабетно болните ще бъдат сред темите, обсъждани по време на обучителен семинар на 22 декември във Варна. Проявата се открива в 9,30 ч в зала „Варна” на общината.

Електрозахранването в кв. "Люлин" е възстановено

http://www.mediapool.bg/elektrozahranvaneto-v-kv-lyulin-e-vazstanoveno-news243370.html

Електрозахранването на всички засегнати от избухналия пожар клиенти в столичния квартал "Люлин“ е възстановено. Причина за разразилия се пожар в колектор на компанията е външна намеса - опит за кражба на меден кабел, съобщиха от ЧЕЗ. Въпреки загасените през нощта от пожарната пламъци, екипите на ЧЕЗ бяха затруднени да започнат дейности по подмяна на повредените кабели заради дима в колектора. Наложи се отново да бъде използвана техника на пожарната за отвеждане на отровните газове. Едва след това аварийните екипи можеха безопасно да влязат в колектора под земята и да започнат възстановителните работи. Междувременно голяма част от клиентите бяха захранени по алтернативни схеми с цел минимизиране на създадените неудобства.

Дания: Богатите имигранти да се грижат сами за себе си

http://www.moreto.net/novini.php?n=309411

Всички скъпоценности, парични средства над 400 евро и други скъпи вещи на хората, подали искане за получаване на убежище, да бъдат конфискувани, предлага датският премиер Ларс Расмусен. По този начин според него ще бъдат компенсирани средствата, изразходвани за техния престой.

Счупена релса предизвика закъснения под Ламанша

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538299

Със значителни закъснения се движат влаковете в железопътния тунел под Ламанша. По информация на компанията оператор Евротунел причината е смяна на счупена релса в тунела. Компанията препоръча на пътниците да отложат пътуванията си през тунела в нощта срещу понеделник. „Съжаляваме, че в този момент не можем да продадем билети на пътници без предварителна заявка“, се казва в съобщението. Според компанията смяната на релсата е извършена успешно, но заради извършването на ремонта е използван само единият от двата пътя, което и предизвика задръства...

БАБХ започва засилени проверки за Коледните и Новогодишни празници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538296

От днес Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/ започва засилени проверки, по повод Коледните и Новогодишни празници. Ще се инспектират предприятия за производство и търговия с храни, складове на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, както обекти предлагащи услугата „all inclusive". Инспекторите ще следят за произхода, сроковете, условията на съхранение и правилното етикетиране на храните, както и регистрацията на обектите и съответствието на сградов фонд и оборудване. Целта е да се гар...

Верижна катастрофа на магистрала "Люлин"

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/verizhna-katastrofa-na-magistrala-liulin-6047445

Пет автомобила са се ударили след първия тунел на магистралата, в посока от Перник за София

Видео: Коледа подрани за белите мечки в Сан Диего

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/21/2673647_video_koleda_podrani_za_belite_mechki_v_san_diego/?ref=rss


 

Полярните мечки в зоологическата градина в Сан Диего бяха изненадани с прясна снежна покривка през изминалата седмица.

За създаването на новата атмосфера в ограждението на Калук, Таткик и Чинук са били използвани близо 26 тона сняг.

Полярните мечки са застрашен вид, най-вече поради изменението на климата.

Зоопаркът в Сан Диего има за цел да повиши информираността за усилията за тяхното опазване и научните изследвания за техния начин на живот

Появи се "Златната книга на Несебър", ще я превеждат на английски и руски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186097

Археолог с дългогодишен опит събра историята на най-известния български полуостров в "Златната книга на Несебър". Авторът  Евтелпа Теоклиева-Стойчева е работила като уредник в музея и е участвала  в много археологическите проучвания, включително и подводни.
Според рецензента проф. д-р Диана Гергова, НАИМ-БАН, член на УС на НК на ИКОМОС-България,
Археолог с дългогодишен опит събра историята на най-известния български полуостров в "Златната книга на Несебър". Авторът  Евтелпа Теоклиева-Стойчева е работила като уредник в музея и е участвала  в много археологическите проучвания, включително и подводни. Според рецензента проф. д-р Диана Гергова, НАИМ-БАН, член на УС на НК на ИКОМОС-България,

С референдум Словения отхвърли еднополовите бракове

http://www.mediapool.bg/s-referendum-sloveniya-othvarli-ednopolovite-brakove-news243369.html

Словенците отхвърлиха с над 60% закона, разрешаващ гражданския брак между лица от един и същ пол, приет от депутатите през март. В референдума участваха 35,65% от имащите право на глас в страната. Католическата църква бе препоръчала да се гласува с "не". През март парламентът прие закон, който даде на еднополовите двойки равни права да създават семейства. Но консервативна група, която е близка до дясноцентристката опозиционна Словенска демократична партия и бе подкрепена от католическата църква, оспори закона. Групата дори успя да събере достатъчно подписи за провеждането на референдум по въпроса. Словенският парламент спря инициативата, тъй като според властите бракът е основно право, независимо дали става въпрос за еднополови и или хетеросексуални двойки. Според словенската конституция всяка група, която успее да събере 40 хиляди подписа в рамките на месец, има право да предизвика референдум. В Словения ако в допитването участват повече от 20% от избирателите и повечето от участвалите гласуват против закон, то той ще трябва да бъде отменен.

Дъжд от бонбони зарадва благоевградските деца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538293

Стотици деца се забавляваха във фоайето на Община Благоевград по време на Детския коледен панаир, който продължи два дни. Той е част от коледния фестивал в Благоевград, който тази година преминава под мотото "Сътвори Коледа". През целия уикенд  малчуганите изработваха картички, календари, снежни човеци и коледни сладки. Най-голямата изненада за тях в програмата беше специално изработена пинята, под фрмата на снежен човек, пълна с лакомства, поясниха от пресцентъра на Община Благоевград. Десетки деца се включиха в играта, като със завързани очи ...

Талантливи балерини омагьосаха сцената на Младежкия дом

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538295

Талантливите деца от балетна школа „Звездици" с ръководител Надежда Величкова зарадваха публиката с приказен спектакъл в навечерието на коледните празници. На сцената на Младежки културен център малките балерини представиха „Танц с кукли", „Тарантела", „Танцът на мечките" и още редица виртуозни изпълнения.В тържествения спектакъл се включиха и десетки млади таланти от още няколко бургаски школи. Сред тях бяха възпитаниците на Димтър Гинов от ансамбъла за народни танци „Радост", момчетата и момичетата от клуба по брейк „Бляк Стайл Дюн" с настав...

14 години след трагедията пред дискотека „Индиго“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538292

На 21 декември се навършват 14 години от трагедията пред столичната дискотека „Индиго“. Трагедията пред дискотека "Индиго" - 10 години по-късно При инцидента загинаха 7 деца, а 12 пострадаха стъпкани и задушени. Всяка година на мястото на бившата дискотека (на стадион „Юнак“) се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят за загиналите Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска. О...

Будапеща: Австрия бърка солидарността с глупостта

http://www.investor.bg/evropa/334/a/budapeshta-avstriia-byrka-solidarnostta-s-glupostta-208194/

Солидарност означава да помогнеш на хората в опасност там, където живеят, смята унгарският министър на външните работи Петер Сиярто

Миков: Разсъждаваме как хората ще изкарат зимата, а не за президентски избори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5186800


ДПС подкрепя дясна политика, въпреки че министър-председателят не се целува с г-н Местан, а само пи кафе с него
Днешното дясно управление води управлението към един тунел, в мъгла. Провалените политики на правителството са повод за вот на недоверие, това заяви по Нова тв лидерът на БСП Михаил Миков.
ДПС подкрепя дясна политика, въпреки че министър-председателят не се целува с г-н Местан, а само пи кафе с него Днешното дясно управление води управлението към един тунел, в мъгла. Провалените политики на правителството са повод за вот на недоверие, това заяви по Нова тв лидерът на БСП Михаил Миков.

Казанлъшки стилист с 8-ми музикален албум

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538297

С пореден, 8-ми албум ще зарадва своите почитатели и клиенти казанлъшкият стилист и певец Станимир Нанчев- Стенли. Албумът му от 8 популярни коледни песни излиза в навечерието на Коледните празници. В него, освен най- известените в света коледни песни, Стенли е включил и една своя авторска песен. Записите на песните са направени в казанлъшко студио, с помощта на Павел Буюклиев, а обложката на корицата на диска е дело на фотографа Живка Нанчева. Паралелно с коледния си албум, Стенли подготвя и друг албум, с песни на на иврит, с който ще участв...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване