Едва 10% от от бежанците, влизащи в Германия, попадат под контрола на властите

http://europe.actualno.com/edva-10-ot-ot-bejancite-vlizashti-v-germanija-popadat-pod-kontrola-na-vlastite-news_514674.html

Това е твърде малко, за да има каквато и да е сигурност на границите, предупреди синдикатът на граничните полицаи в Германия, съобщава БНР. Още в началото на декември германският Синдикат на полицията е изпратил писмо до канцлера Ангела Меркел, в което се изразява голямото безпокойство от това положение. Заместник-директорът на синдиката Йорг Радек предупреждава, че полицията от месеци няма капацитета да изпълнява задълженията си, да предотвратява заплахи и да преследва нарушители. "Осъществили

Турция се надява кризата с Русия да приключи скоро, Москва критикува ЕС за санкциите

http://asia.actualno.com/turcija-se-nadjava-krizata-s-rusija-da-prikluchi-skoro-moskva-kritikuva-es-za-sankciite-news_514678.html

Намаляват количествата на връщаните от руската граница турски стоки, ситуацията бавно се нормализира, а финалът на кризата в двустранните отношения според прогнозите ще бъде през март догодина, предава БГНЕС. Митническият и търговски министър Бюлент Тюфенкчи отчита спад в доставките на продукти за Русия, които се връщат от границата след като Москва наложи ембарго за вноса от Турция като санкция заради сваления бомбардировач. Той смята, че напрежението все повече отслабва и отношенията ще се но

Путин: Новите политически „новобогаташи” се самозабравиха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5188008



Руският президент Владимир Путин отправи пореден словесен залп към поведението на САЩ на международната сцена и посъветва Европа да даде приоритет на собствените си интереси, като обедини усилията си с Русия в сферата на икономиката и борбата срещу тероризма.
„Нашите нови политически новобогаташи са загубили усет към реалността и даже не
Руският президент Владимир Путин отправи пореден словесен залп към поведението на САЩ на международната сцена и посъветва Европа да даде приоритет на собствените си интереси, като обедини усилията си с Русия в сферата на икономиката и борбата срещу тероризма. „Нашите нови политически новобогаташи са загубили усет към реалността и даже не

Приемат декларации за ползване на безплатни винетки от инвалиди

http://www.cross.bg/direktziya-sliven-podpomagane-1492384.html

/КРОСС/Приемът на молби за безплатни едногодишни винетки от лица с трайни увреждания в Сливен продължава, съобщи за Дарик директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане Сливен Тотка Костова. От винетна такса са освободени хората със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, припомни директорът на Регионална дирекция за "Социално подпомагане" Сливен Тотка Костова. При подаване на молбата в социалните дирекции желаещите трябва да носят копие от експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК, копие от свидетелство за регистрация на автомобила и документ за сключена застраховка „Гражданска отговорност", копие от пълномощно, нотариално заверено, в случаите когато лицето не е в състояние само да подаде документите. От тази година не се подават копия от удостоверения за раждане на детето, заповедта на директора на дирекция „Социално подпомагане", или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или приемно семейство и служебна бележка от училището. Информацията се получава по служебен път. Срокът на безплатните винетки е от 1 януари на предходната година до 31 янеари на следващата година.  

Водещият индекс на БФБ се е сринал с над 15% от началото на годината

http://econ.bg/Новини/Водещият-индекс-на-БФБ-се-е-сринал-с-над-15-от-началото-на-годината_l.a_i.711143_at.1.html

Всички индекси на Българската фондова борса (БФБ) записват понижения от началото на годината. Спадът при следящият сините чипове SOFIX е с 15,61%. ...

Акушерката Емилия Ковачева с обвинения за побой на още четири бебета

http://offnews.bg/news/n_1/n_611068.html

Прокуратурата е повдигнала обвинения на акушерката Емилия Ковачева за побой на още четири деца. Акушерката е обвинена в нанасяне на средна телесна повреда на още четири бебета в столичната болница „Софиямед“, съобщи Нова телевизия. Според Софийската районна прокуратура Ковачева е била жестоко и е душила и другите бебета, подобно на малката Никол. По-рано днес акушерката беше обвинена в опит за убийство на момиченцето. Според обвинението тя е нанесла множество силни удари с ръка и със стъклено шише Никол Димитрова и я е душила с ръце. След нанесените удари детето имаше тежка черепно-мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Според вещите лица без оказана своевременна медицинска помощ, новороденото е щяло да умре. Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Предстои Софийският градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Непълнолетните майки с помощи в натура

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538546

Над 3300 непълнолетни майки получават месечните помощи за деца само в натура след законови промени от средата на годината, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Помощите за непълнолетни майки - в натура Помощите в натура се предоставят чрез ваучери, които вече са на разположение на майките. Нов модел за отпускане на детските добавки Ваучерите могат да се ползват за пълно или частично плащане на такса за детска ясла или детска...

Свалиха предаване на Волгин по БНР

http://frognews.bg/news_104047/Svaliha-predavane-na-Volgin-po-BNR/

Управителният съвет на БНР свали от ефир предаването на Петър Волгин "Деконструкция". Това съобщи във Фейсбук самият Волгин и добави, че не е сърдит на хората в БНР, а СЕМ е подчинен на властта. Свалянето на "Деконструкция" идва след предупреждението БНР да отнесе глоба от СЕМ за 3 хил. лева.

Кампанията „Купи жива елхичка, помогни на дете!” събра 35 000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=309472

С благотворителната инициатива на Министерство на земеделието и храните „Купи жива елхичка, помогни на дете!” в подкрепа на Сдружение „Аутизъм Днес” бяха събрани общо 35 000.00 лева, съобщиха от земеделското министерство за Moreto.

Щатските борси поеха нагоре*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/shtatskite-borsi-poeha-nagore-208253/

Малко след отварянето на сесията индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с над 100 пункта

Въвеждат електронната билетна система и електронни табла на спирките в Бургас

http://pik.bg/въвеждат-електронната-билетна-система-и-електронни-табла-на-спирките-в-бургас-news456108.html

Въвеждат електронната билетна система и електронни табла на спирките в Бургас

През следващата година проектът за интегриран градски транспорт на Бургас продължава с въвеждането на електронната билетна система, електронните табла на спирките и въвеждането в експлоатация на видеонаблюдението на територията на града, както и на новата бърза автобусна линия. Това обяви на представянето на проектобюджета на Община Бургас за следващата година кметът Димитър Николов, съобщава „Фокус”. „В началото на 2016 г. разчитам да се завърши кръстовището на „Трапезица”, каза още кметът Николов. Продължава строителството на пътен възел „Запад”.

Започва изграждане на спортен комплекс в “Славейков” с покрит олимпийски басейн и футболно игрище. Продължава строителството на многофункционална зала „Арена Бургас”, като ще се разчита на помощта на държавата. 
"Отделяме средства да проектирането на мултифункционален спортен комплекс в „Меден рудник“, който включва с две футболни игрища, едно за баскетбол, едно за волейбол, скейт, фитнес, детски открит басейн", каза още кметът Николов. 
Продължават строителните дейности на водните цикли в кварталите Черно море и Рудник, с изграждане на напорен тръбопровод за отвеждане на отпадни води до ПСОВ Ветрен. Стартират строително – монтажните дейности по II – ри етап на канализация в гр. Българово. Ще бъде изградена мрежа с обща дължина 12 981 м. На финален етап са водните цикли във Ветрен – Минерални бани – Банево, ще се финализира и канализацията в село Маринка.


Община Бургас продължава с работата по проекти, свързани с опазване на околната среда и водните пространства. След първите три мобилни станции за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци, които функционират в кв. Възраждане, ж.к. Лазур и централна градска част, в инвестиционната програма на Общината е предвидено изграждане още 6 такива, които да обслужват и останалите жилищни квартали.

Ще продължи изграждането на подземни контейнери за отпадъци.
Продължават дейностите по корекцията на река Отманлийска с изграждане на нов оточен канал и укрепването на крайбрежието Бургас – Сарафово, заради свлачищните процеси. През 2016- та г. ще бъдат завършени велоалеите до Сарафово, местността „Пода“, Минерални бани. рез новата година ще приключи цялостното укрепване и възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

​Фалшифициран протокол от изборите мина в съда

http://www.bnews.bg/article-145335

Подписването на протоколи не от членове на комисията е равнозначно на липса на подписи.

Борисов пожела успех на Рахой при съставяне на новото правителство

http://frognews.bg/news_104046/Borisov-pojela-uspeh-na-Rahoi-pri-sastaviane-na-novoto-pravitelstvo/

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори. В телефонен разговор днес премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната.

Задържаха под стража 35-годишен, блудствал с възрастна жена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538545

По искане на Районна прокуратура - Стара Загора, на 18 декември съдът взе постоянна мярка „задържане под стража" спрямо 35-годишния Атанас К., от Стара Загора. Той е привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че на 22 юли в землището на Стара Загора извършил действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на 71-годишна жена, като е употребил за това сила. Престъплението е по чл.150 ал.1 предложениe 1 от Наказателния кодекс. Атанас К. е криминално проявен, осъждан с влезли в сила присъди и е ...

Грипът е тук, епидемия в края на януари (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187947

Вместо очаквания нов щам "Швейцария", изолираха свински грип

Първият грипен вирус за сезона бе доказан с генетичен тест. Вместо за очаквания нов вирусен щам “Швейцария” пробата се оказала положителна за “Калифорния”.
Това е свинският грип, наричан още пандемичен, обясни пред “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев,
Вместо очаквания нов щам "Швейцария", изолираха свински грип Първият грипен вирус за сезона бе доказан с генетичен тест. Вместо за очаквания нов вирусен щам “Швейцария” пробата се оказала положителна за “Калифорния”. Това е свинският грип, наричан още пандемичен, обясни пред “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев,

Т. Дончев: Стабилността на кабинета се отвоюва непрекъснато

http://frognews.bg/news_104045/T-Donchev-Stabilnostta-na-kabineta-se-otvoiuva-neprekasnato/

Стабилността на кабинета трябва да се отвоюва непрекъснато. Това е нормално, тъй като различни партии са в управлението. Това заяви в „Лице в лице” министърът по европейските фондове Томислав Дончев.

Томислав Дончев: Стабилността на кабинета се отвоюва непрекъснато

http://frognews.bg/news_104045/Tomislav-Donchev-Stabilnostta-na-kabineta-se-otvoiuva-neprekasnato/

Стабилността на кабинета трябва да се отвоюва непрекъснато. Това е нормално, тъй като различни партии са в управлението. Това заяви в „Лице в лице” министърът по европейските фондове Томислав Дончев.

Нова телевизия, ще се извиниш ли на Варненската митрополия за „новината“?

http://web.barometar.net/83076/

шефът на Нова, Дидие Щосел кара каручка по улиците на София, после се оказва, че не бил той

България-номер едно по робство в света

http://frognews.bg/news_104044/Balgariia-nomer-edno-po-robstvo-v-sveta/

България е на първо място в Европа по процент на населението, което живее в робски условия. Това сочи докладът „Индекс за робството" за 2014 година, изготвен от фондацията Walk Free, предаде Агенция "Фокус".

Най-известните рокли от „Оскар“-ите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/naj-izvestnite-rokli-ot-oskar-ite-6047474

Краят на годината е време за обзори, преоценки и всякакъв вид статистики, затова има и класация за най-търсената в „Гугъл“ рокля от церемонията

Западна промишлена зона остава без ток утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=309465

Голяма част от Западна промишлена зона във Варна ще остане без ток утре - 22 декември. Това съобщиха от Енерго про за Moreto.net. От 9 до 17 часа ток няма да има по улица "Райко Даскалов" 53, ул. "Девня" 108, м-ст "Рибарско селище", фирми "Славея 2003" ЕООД, "Шанс-ДС" ЕООД, "ГБС - Варна" АД, "Зиесто" АД "Хидравлон - 1" ЕООД, "ЕЛ ЗЕТ Варна" ЕООД, "Кандекс "ЕООД, "Баланс Елит" ЕООД.

Kак да изградите сами качествено и изгодно камина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187981

Камината внася уют, топлина и усещане за комфорт. Ако сте решили сами да изградите своята камина, експертите от магазина на Mr. Bricolage в Sofia Ring Mall са насреща, за да ви помогнат да си набавите нужното, да ви дадат ценни съвети за процеса на изграждане, както и да ви посъветват за безопасността в дома ви.
Камината внася уют, топлина и усещане за комфорт. Ако сте решили сами да изградите своята камина, експертите от магазина на Mr. Bricolage в Sofia Ring Mall са насреща, за да ви помогнат да си набавите нужното, да ви дадат ценни съвети за процеса на изграждане, както и да ви посъветват за безопасността в дома ви.

Деца рисуват коледни картички в София Ринг Мол

http://www.cross.bg/mechtite-kartichki-koledni-1492389.html

/КРОСС/ Децата от детска градина „Алиса" ще рисуват коледни картички заедно с Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанси, и звездите на Нова ТВ Лора Крумова и Галя Щърбева. Благотворителното събитие ще се състои във вторник, 22 декември от 11.30 часа в сградата на мола, на бул. „Околовръстен път" 214. Събитието е част от поредица инициативи под мотото „Сбъдни мечтата ми - нарисувай и дари картичка за SOS Детски селища", които се случват в периода от 6 до 23 декември в София Ринг Мол. През тези 18 дни софийският мол осигури пространство за сбъдване на детските мечти - мечтите на деца, които искат да помогнат на други деца, които мечтаят за обич и семейство. Всеки делничен ден в този период класове от различни софийски училища рисуваха в мола своите мечти върху предварително отпечатани картички, които после се излагат на специална стена на мечтите. Всеки желаещ да получи картичка от стената на мечтите може да го стори срещу символична сума по свое желание, която оставя в касичка на SOS Детски селища България.  

Турнирът по тенис на маса в Панагюрище ще е с по-силни играчи и по-голям награден фонд през 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/21/2674374_turnirut_po_tenis_na_masa_v_panagjurishte_shte_e_s/?ref=rss


Силният международен турнир по тенис на маса в Панагюрище "Асарел България оупън" ще се проведе и през 2016 г.

Състезанието, което е част от световния тур на ITTF, ще събере част от елита на спорта между 24 и 29 ноември в изградената през тази година зала "Арена Асарел".

Второто поредно издание на турнира ще бъде с двойно по-голям награден фонд - 70 хиляди долара. Организаторите очакват и още по-силни състезатели да участват в състезанието заради високата оценка от...

Какви екотакси за колите ни очакват догодина

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538548

От следващата година се планира увеличение на екотаксите за старите автомобили над 10 години - предвижда се то да бъде с 8 лева. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на екологията Красимир Живков, по време на пресконференция, на която беше представен отчет за дейността на ведомството през 2015-а година. Според новата наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса, която е пусната за обществено обсъждане, размерът на таксата за нови коли ще падне с 5%. Делът на колите на възраст над 20 години по родните пътища р...

Върнаха в ареста мъжа, прегазил пешеходец в Пазарджик

http://frognews.bg/news_104043/Varnaha-v-aresta-maja-pregazil-peshehodets-v-Pazardjik/

27-годишният младеж, прегазил възрастен мъж с джипа си в Пазарджик и освободен часове след инцидента, отново е в ареста, съобщи Нова телевизия.

„Лукойл Нефтохим Бургас“ АД е платил глобата от 100 000 лева, РИОСВ-Бургас ще обжалва отменената от съда втора санкция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187978

Две санкции са наложени от РИОСВ-Бургас на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за допуснатото през юни 2015 г. замърсяване с бензин край пътя кв. Долно езерово - Братово вследствие на пробив в продуктопровода на дружеството.
За замърсяването е връчен акт на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и е издадено наказателно постановление в размер на 100 000 лева.
Две санкции са наложени от РИОСВ-Бургас на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за допуснатото през юни 2015 г. замърсяване с бензин край пътя кв. Долно езерово - Братово вследствие на пробив в продуктопровода на дружеството. За замърсяването е връчен акт на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и е издадено наказателно постановление в размер на 100 000 лева.

Драстичен спад на раждаемостта във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538533

Спадът на раждаемостта във Варненска област през 2015 г. е най-голям спрямо останалите региони. В морската ни столица са се родили 3622 бебета или с 1212 по-малко спрямо миналата година, което е спад с цели 35%. Тази година няма област в страната, в която да не са отчетени по-малко раждания спрямо миналата година. С над 4000 новородени по-малко са проплакали, показва към момента информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. Ако през 2014-а година на бял свят са се появили над 63 848 новородени, то от началото на 2...

Трайни мъгли в 5 области на страната утре! Вижте къде е обявен жълт код

http://petel.bg/Trayni-magli-v-5-oblasti-na-stranata-utre--Vizhte-kade-e-obyaven-zhalt-kod__138542

Жълт код за мъгла е обявен в 5 области на страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към...

Пропадна лагерът на Черно море в Турция

http://petel.bg/Propadna-lagerat-na-CHerno-more-v-Turtsiya__138535

Черно море се отказа да ходи на лагер в Турция през януари. Както е известно, „моряците” имаха резервация за Алания, но заради...

Голям гаф на “Мис Вселена”, объркаха коя е победителката

http://petel.bg/Golyam-gaf-na----Mis-Vselena-----obarkaha-koya-e-pobeditelkata__138543

Oгромен гаф стана на конкурса “Мис Вселена 2015” в Лас Вегас. Водещият Стив Харви сбърка името на победителката и обяви друга красавица....

Топли якета за бездомни бяха закачени по дърветата в столицата

http://petel.bg/Topli-yaketa-za-bezdomni-byaha-zakacheni-po-darvetata-v-stolitsata-__138544

Кадър: Нова тв За някои предстоящите коледни и новогодишни празници не будят радост и очакване. За бездомните това време се свързва...

налита на бой и обижда в софийски мол, въпреки че е спрял на място за инвалиди (видео)

http://petel.bg/nalita-na-boy-i-obizhda-v-sofiyski-mol--vapreki-che-e-spryal-na-myasto-za-invalidi--video-__138545

Неприятна случка се разигра в столичен мол за място предназначено за коли на хора с увреждания. Тези, които спазват правилата си търсят...

Варуфакис: Бих гласувал за Ангела Меркел

http://www.investor.bg/evropa/334/a/varufakis-bih-glasuval-za-angela-merkel-208252/

Бившият финансов министър на Гърция е впечатлен от политиката на германския канцлер по отношение на бежанската криза

Не могат да разчетат "черната кутия" на руския самолет

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ne-mogat-da-razchetat-chernata-kutiia-na-ruskiia-samolet-6047482

Заради тежки вътрешни повреждания в момента не са възможни възстановяването и прочитът на информация от микросхемите, поне не и с обичайни методи

5 лаптопа подходящи за коледен подарък

http://pik.bg/5-лаптопа-подходящи-за-коледен-подарък-news456107.html

5 лаптопа подходящи за коледен подарък

Всички ние обичаме технологичните устройства. Ето защо, независимо дали искате да зарадвате за предстоящите празници скъп за вас човек или ваш близък, изборът на подходящ за тях модел лаптоп може да се окаже от решаващо значение за техния успех през новата година.

 

Намирането на подходящия модел, обаче, може да бъде истинско предизвикателство, тъй като по магазините може да се намерят много убедителни продукти, които се борят за вниманието ни. Осъзнавайки това решихме да ви предложим нашата селекция и обърнем вниманието към тези 5 лаптопа подходящи за коледен подарък.

 

1. HP 250 G4 Notebook PC, 3825U

Лаптопът HP 250 G4 Notebook PC притежава 15,6 инчов дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела. Устройството е задвижвано от Intel Pentium 3825U двуядрен процесор с Intel HD графика.  Налице е твърд диск с капацитет от 500 GB – напълно достатъчен за нуждите на един нормален потребител. Компютърът разполага с всички необходими портове и тежи 2,1 кг. Цена 614,40 лв.

 

2. Lenovo 100-15IBY /80MJ00E5BM 

 Lenovo 100-15IBY 80MJ008SBM е изключително изгоден мобилен компютър. Моделът е подходящ за всеки, който има нужда от стабилна машина за сърфиране в интернет, основна работа с приложения за продуктивност или гледане на филми. 15,6-инчовият HD екран е с резолюция 1366 х 768 пиксела. Надеждната му всекидневна работа е осигурена от двуядрен процесор Intel Celeron с честота до 2.58GHz, 4GB оперативна памет и интегрирана видео карта Intel HD Graphics. Твърдият му диск побира до 500GB файлове. Цена 500,40 лв.

 

3. ASUS L502MA-XX0036D, N2840 

 ASUS L502MA-XX0036D, N2840 е 15,6-инчов модел лаптоп. Това е един от най-изгодните модели с подобен размер на екрана, което го прави идеално решение за ученици, студенти и за всеки, които имат нужда от лаптоп, но не може да отдели твърде висока сума. Екранът поддържа HD резолюция, а двуядреният процесор от серията Intel Celeron и 4-те GB оперативна памет осигуряват добри възможности за работа с до няколко приложения наведнъж, както и за сърфиране в интернет. Цена 500,40 лв.

 

4. HP 350 G2 Notebook PC, i5-5200U 

 Лаптопът HP 350 G2 Notebook PC, i5-5200U притежава 15,6 инчов дисплей с резолюция 1366 x 768 пиксела. Устройството е задвижвано от Intel Core i5-5200U процесор с честота 2.70 GHz, а рафиката е AMD R5 M240 2GB. Налице е твърд диск с капацитет от 1 TB. Цена 1 170,00 лв.

 

5. ACER ES1-512-C1XF 

 15,6-инчовият модел е отличен избор за всеки почитател на операционната система Linux, който търси универсален лаптоп за ежедневни нужди и на ниска цена. Компютърът е особено подходящ за сърфиране в интернет и гледане на HD видео и филми. Лаптопът използва двуядрен процесор Intel Celeron с честота до 2.58GHz, който в комбинация с 4-те GB RAM гарантира добро поведение на цялата система през целия ден. Моделът е оборудван с всички необходими портове и интерфейси. Цена 549,60 лв.

Източник: digital.bg

 

През януари Европейският съд ще има решение за "Калиакра", смята екоминисърът

http://www.cross.bg/vasileva-nakazatelnata-protzedyra-1492382.html

/КРОСС/В средата на януари 2016 г. Европейският съд трябва да излезе с решение по наказателната процедурата за защитена зона "Калиакра", която е в най-напреднала фаза от всичките десет такива процедури на Европейската комисия срещу България в областта на околната среда. Това съобщи министърът на екологията Ивелина Василева и изрази надежда тогава да бъдат отчетени всички предприети от държавата мерки и да няма финансови санкции. "Считаме, че сме направили необходимото, за да гарантираме, че няма да има щета върху защитената зона Калиакра," увери още Василева. Най-тежка като усилия и финансов ресурс е наказателната процедура за замърсяването на въздуха с фини прахови частици, призна министърът, но по думите й тук тенденцията е положителна. От началото на наказателната процедура досега, във всички места, където се наблюдаваше лошо качество на въздуха има подобрения, в някои случаи замърсяванията са намалели с над 50 на сто, а в други вече не се отчита замърсяване, посочи министърът. "Надяваме се и тези усилия да доведат до положителен резултат, те са трудни, отнемат време и ресурси, но тенденцията е положителна," каза още Василева. Наказателна процедура има и за наднормено съдържание на серен диоксид в Гълъбово. Поставената през октомври инфрачервена камера там показва, че "Брикел" е изпускал два пъти нерегламентирано отпадъчни газове, един от които с превишение на алармения праг за информиране на населението

Убиха земеделец във Врачанско

http://frognews.bg/news_104042/Ubiha-zemedelets-vav-Vrachansko/

Жестоко убийство е станало тази нощ във врачанското село Добролево, съобщава tribali.info. Жертвата е зърнопроизводител Кунчо Кунчев, потвърди кметът на селото Илиян Буковски. Той е бил намушкан с нож 12 пъти.

Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017-а

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538543

Строителството на тунела под връх Шипка може да започне през 2017-а година, а усилията за довършване на обходния път на Габрово продължават, обяви при посещението си в града министърът на регионалната развитие Лиляна Павлова. Павлова: Година и половина тунела под Шипка бе "поставен на трупчета" Тя и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров инспектираха работата по трасето на обхода, отвеждащ към тунела през Стара планина. Програмният период изтича затова строителството на обходния път на ...

200 колоездачи от Варна с чипове за новите велопаркинги

http://www.moreto.net/novini.php?n=309482

Двеста чипа за безплатен достъп до новите велопаркинги във Варна ще получат колоездачи от града. Днес официално заработи една от клетките – до басейн „Приморски", предаде репортер на Moreto.net. Чиповете за достъп ще се раздават безплатно, но всеки от желаещите да получат такъв трябва да подпише договор и да даде личните си данни, уточниха от Черноморската регионална агенция за управление на енергията, която реализира проекта заедно с общината.

ИД изземала лични документи в контролираните от нея територии

http://asia.actualno.com/id-izzemala-lichni-dokumenti-v-kontroliranite-ot-neja-teritorii-news_514673.html

Хората на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИДИЛ) изземват личните документи на жителите на контролираната оттях северна иракска провинция Найнава. Това съобщи телевизия "Ас-Сумария". „По този начин екстремистите се стремят да не позволят на мирното население да напусне провинцията“, обясни източник, съобщил новината за телевизията. Найнава и нейният административен център Мосул (вторият по население град в Ирак - б. ред.), бяха превзети от ИДИЛ в началото н

Томислав Дончев: Не се сърдя на Радан Кънев, разбирам мотивите му

http://politics.actualno.com/tomislav-donchev-ne-se-syrdja-na-radan-kynev-razbiram-motivite-mu-news_514675.html

"Не мога да се сърдя на Радан Кънев, разбирам мотивите му". Това обяви в предаването „Лице в лице” по bTV вицепремиерът Томислав Дончев по повод факта, че Кънев и ДСБ обявиха, че излизат в опозиция. По думите на Дончев лидерът на ДСБ играе сложна и интересна игра на „универсален морален императив”. В тази роля трябва да си в позиция да не може никой да формулира към тебе укор, коментира Дончев. Според него версията, че Радан Кънев започва кампания за президентските изб

В началото на 2016 г. предават новоизградените пречиствателни станции в Кърджали и Момчилград на „В и К”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538541

Очаква се в началото на 2016 година новоизградените пречиствателни станции в Кърджали и Момчилград да бъдат отдадени за управление и експлоатация на оператора „В и К” ООД. Сега те се стопанисват от общините, които са бенефициенти по проектите за изграждането им. Това е станало ясно след проведеното при областния управител Илия Илиев общо събрание на Асоциацията по В и К на обособена територия, обслужвана от В и К-ООД Кърджали, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Предаването на пречиствателните станции ще стане ще стане след скл...

Кампанията „Купи жива елхичка, помогни на дете!” събра 35 000 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187957


С благотворителната инициатива на Министерство на земеделието и храните „Купи жива елхичка, помогни на дете!” в подкрепа на Сдружение „Аутизъм Днес” бяха събрани общо 35 000.00 лв, съобщават от Министерството на земеделието и храните.
От тях 15 000.00 лв. са от продажбата на коледни дръвчета, предоставени от Държавните горски предприятия.
С благотворителната инициатива на Министерство на земеделието и храните „Купи жива елхичка, помогни на дете!” в подкрепа на Сдружение „Аутизъм Днес” бяха събрани общо 35 000.00 лв, съобщават от Министерството на земеделието и храните. От тях 15 000.00 лв. са от продажбата на коледни дръвчета, предоставени от Държавните горски предприятия.

Секс историите на 2015 г.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/seks-istoriite-na-2015-g-6047481

Не всички разкази за възпроизвеждане в науката са секси, но тази година учените ни разкриха не една и две любопитни истории

Делът на енергията от ВЕИ в Германия достига 30%

http://www.investor.bg/evropa/334/a/delyt-na-energiiata-ot-vei-v-germaniia-dostiga-30-208251/

Възобновяемите източници имат по-голям принос в производството на електроенергия от всеки друг сектор

СГП иска отвод по делото срещу Огнян Донев

http://www.bnews.bg/article-145333

Заедно с него на съд беше изпратен и изпълнителният директор на "Телсо" Борис Борисов.

Новата ни анкета: Одобрявате ли свалянето на Петър Волгин от ефир?

http://offnews.bg/news/n_1/n_611054.html

Тази седмица в новата анкета на OFFNews ви питаме:  Одобрявате ли свалянето на Петър Волгин от ефир? Днес стана ясно, че предаването на Петър Волгин "Деконструкция" вече няма да бъде излъчвано в ефира на БНР. Възможните отговори са: - Да, "Деконструкция" беше пропаганда, а не журналистика - Не, неговият глас трябва да се чува дори да нарушава журналистически стандарти - Нямам мнение Отговор може да дадете в анкетата в дясната част на сайта.

Изграждането на тунела под Шипка ще започне догодина

http://econ.bg/Новини/Изграждането-на-тунела-под-Шипка-ще-започне-догодина_l.a_i.711141_at.1.html

Изграждането на тунела под връх Шипка ще започне през следващата година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна...

Изграждането на тунела под връх Шипка ще започне догодина

http://econ.bg/Новини/Изграждането-на-тунела-под-връх-Шипка-ще-започне-догодина_l.a_i.711141_at.1.html

Изграждането на тунела под връх Шипка ще започне през следващата година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна...

Повредена е черната кутия на сваления руски бомбардировач

http://frognews.bg/news_104040/Povredena-e-chernata-kutiia-na-svaleniia-ruski-bombardirovach/

Руските следователи не са успели да извлекат информация от черната кутия на сваления над Сирия руски бомбардировач, съобщиха от военното министерство на Москва.

БНР свали от ефир предаването "Деконструкция" (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/21/2674350_bnr_svali_ot_efir_predavaneto_dekonstrukciia_dopulnena/?ref=rss


Управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването "Деконструкция" от ефира. Това съобщава единият от водещите му - Петър Волгин, в профила си във "Фейсбук".

"Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите. В медийния сектор нещата се развиват така - властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява...

За пръв път през 2015 г. летище "София" обслужи над 4 млн. пътници

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/12/21/2674320_za_pruv_put_prez_2015_g_letishte_sofiia_obsluji_nad_4/?ref=rss


Тази година летище София за пръв път посреща над 4 млн. пътници - 2.5 млн. души на терминал 2 и 1.5 млн. души на терминал 1, съобщи изпълнителният директор Христо Щерионов. През миналата година броят на обслужените пътници беше 3.8 млн. души.

Статистиката на летището показва, че най-предпочитаната дестинация е Лондон. Тя се обслужва от четири авиокомпании, които изпълняват редовни целогодишни полети, а от следващата година ще се включи и още един превозвач. По този маршрут...

Реформаторите рекетират ГЕРБ и с новото споразумение

http://www.cross.bg/sporazymenieto-gerb-sporazymenie-1492381.html

/КРОСС/Нов изтребител, нов Закона за публично - частно партньорство, отчети на всеки 6 месеца за свършеното. Това са само част от исканията, с които реформаторите се опитват да рекетират ГЕРБ, за да останат във властта. Абсурдните ултиматуми са записани в анекса към коалиционното споразумение с гръмкото име „Ключови приоритети за ускоряване и задълбочаване на реформаторските политики в най-чувствителните сектори". Документът все още не е окончателен, а причината е че всяка от партиите в раздирания от конфликти Реформаторски блок се опитва да включи свои идеи, установи проверка на Епицентър. бг. Амбициозната цел на Блока бе още преди коледната ваканция новото споразумение с ГЕРБ да бъде подписано. От партията на Бойко Борисов обаче поискали да знаят поименно кои депутати подкрепят управлението и кои са минали в „опозиция" с Радан Кънев. Това наложило идеята всеки народен представител от парламентарната група на РБ да положи подписи си под документа. Онези, които не направили това, означавало, че са против изпълнителната власт, в която имат свои представители. „Чакаме реформаторите да представят своя вариант. Ние няма какво да променяме, подписването най-вероятно ще стане след новогодишната ваканция", коментира пред Епицентър.бг председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Големият проблем всъщност се оказват депутатите от т. нар

Борбата с климатичните промени не означава затваряне на предприятия

http://www.mediapool.bg/borbata-s-klimatichnite-promeni-ne-oznachava-zatvaryane-na-predpriyatiya-news243403.html

Договорените в Париж мерки за намаляване на последиците с измененията на климата не означават затваряне на предприятия, а тяхната модернизация и екологизация като за целта ще бъдат създадени европейски финансови фондове. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в интервю за Mediapool.bg. По думите й и след 2020 г., когато ще започват да действат новите ангажименти от Париж, ще има безплатни парникови квоти за най-уязвимите отрасли на икономиката и те ще бъдат компенсирани, за да не се стигне до износ на производства извън ЕС, което да направи икономиката му неконкурентоспособна. Министър Василева, как ще се отразят на българския бизнес и потребителите постигнатите в Париж договорености за нови мерки срещу климатичните промени? В Париж бе постигнато споразумение, което е историческо, заради трудния преговорен процес. В крайна сметка 195 държави, които са страни по Конвенцията за изменение на климата, се обединиха около целите за намаляване на глобалното затопляне с повече от 2 градуса до 2030 г. Това представлява ясен сигнал за ориентацията на световната икономика и пазарите към нисковъглеродното развитие. Престои от 22 април 2016 до 21 април 2017 г документът да е на разположение за подписване и ратификацията му от отделните държави да приключи до 2020 г., след което да влезе в сила. Страните от ЕС настояхме да има индивидуален ангажимент на държавите и споразумението да се подпише от максимален брой държави, за да има реален ефект. За да влезе в сила договорът от Париж, тъй трябва да бъде подписан от поне 55 държави, на които се падат 55 процента от изхвърляните в световен мащаб парникови емисии. Това означава ангажиране и на други големи икономика генератори на въглеродни емисии. Ще има ли индивидуални цели по държави, както беше според Протокола от Киото, или ЕС ще излезе с обща цел, която после ще бъде разпределена между членките по някакъв механизъм? При преговорите държавите от ЕС излязохме с основна позиция, че намаляването на парниковите газове ще е 40 процента до 2030 г. спрямо ситуацията през 1990 г. - т.нар. прединдустриална ера. Тоест нито една държава не участва с индивидуален принос, но на европейско ниво ще започне разговор за преразглеждане на европейската схема за търговия с парникови газове и актуализиране на директивата за правилата и механизмите за разпределяне на безплатните квоти между предприятията, както и на стимулите за намаляване на замърсяванията. Предстои и разговор за определяне на секторите, които ще останат извън европейската схема за търговия с емисия. При тях изискванията ще се залагат автоматически с поставяне на икономически цели, безплатните квоти и цената, която ще трябва да плащат за купуването на права за замърсяване. Това ще въздейства върху тяхното поведение и икономическо развитие. Тоест схемата за безплатно разпределяне на парникови квоти и тяхното намаляване до 2020 г., когато трябва да започнат да си плащат изцяло за предизвиканите замърсявания, ще прерасне в нова схема за предоставяне на безплатни квоти? Тепърва ще се разработва прилагането на новите безплатни парникови квоти след 2020 г. и създаването на механизми за компенсации на производствата, които са заплашени от изтичане на инвестиции към държави, които няма да прилагат изискванията от Париж. Например керамичната индустрия е сектор, който генерира парникови газове, и съществува риск за преместване на мощности извън ЕС. Затова тепърва на ниво Европейски съюз ще се анализира кой е изложен на риск и какъв механизъм да се приложи, за да се избегне опасността от превръщането на европейската икономика в по-неконкурентоспособна. Ще се създават на европейско ниво фондове за модернизация на електропроизводството, за иновации, които ще превърнат предприятията в енергийно ефективни. Тоест не е задължително да затваряме старите ТЕЦ-ове, тъй като те ще може да се екологизират чрез тези фондове? Разбира се, че не е задължително. Целта не е да се затварят производства, а те да не замърсяват. Целта е модернизация на предприятията, така че те да постигнат екологичните цели. Икономическите механизми ще бъдат водещи при постигането на целите, свързани със секторите в европейската схема за търговия с парникови емисии. За секторите извън схемата – транспорт, селско стопанство, отпадъци и публични сгради, ще започнат преговори през средата на 2016 г. Конкретните мерки за България ще бъдат заложени в Национална стратегия за адаптация към климатичните промени, по която вече се работи и ще е готова до края на 2017 г. По стратегията ще се разгледа текущото развитие на тези сектори и какво трябва да се предприеме и очакваните резултати. Този процес ще започне активно с различните ведомства и ще разчитаме на съдействието на |Световната банка. Ще се работи и със заинтересованите страни. А какви стимули смятате да предложите на бизнеса, за да постигне исканите от него цели? Стимулите за енергийна ефективност могат да постигнат най-добри резултати и тук е най-големият ни потенциал. Тук може да се отчетат постиженията на Националната програма за саниране, както и на схемата за зелени инвестиции, по която през 2015 г. бяха вложени 36 млн. лв. за подобряването на състоянието и енергийната ефективност на 90 публични сгради, а за догодина са предвидени още 15 млн. лв. за 55 обществени сгради. Един милион лева даваме за покупка на електромобили в административния сектор, сваляме продуктовите такси за електромибили, хибридни автомобили и нови автомобили като начин за замърсяването на въздуха. Освен това по оперативната програма "Околна среда" сме заложили 160 млн. лв. за ограничаване и смекчаване на въздействието на климатичните промени – за превенция на наводнения и свлачища. Страната ни като цяло вече има съществен резерв, който ни помага за изпълнение на целите. От продажбата на въглеродни емисии в европейската търговия през 2015 г. реализирахме 236 млн. лв. приходи, което е повече спрямо предходната година, тъй като цените се покачиха и се очаква още да нарастват. А по схемата извън европейската парникова търговия имаме резерв от 6 хил. гигатона еквивалент на въглеродния двуокис. Това, че 71 на сто от държавните приходи от парникова търговия постъпват във фонда "Сигурност на електроенергийната система", за да тушират по-скъпите цени на тока от възобновяеми енергийни източници, не ви ли ограничава в провеждането на зелени политики? Това също е вид зелена политика, защото се покриват част от разходите за постигане на целите за дял на консумираната възобновяема енергия, друг е въпросът, че страната ни вече ги е преизпълнила предсрочно. А защо излишъците от произведена възобновяема енергия не се предлагат за продажба на други страни, които не са си изпълнили ВЕИ-целите? За това се говори от години като възможност за допълнително позеленяване на енергетиката ни, без да тежи прекалено на потребителите, тъй като приходите от подобната на парниковата търговия може да отиват да компенсация на цените на тока? Да, в някои европейски страни е развита търговията с т. нар. бели сертификати за преизпълнени ВЕИ-ангажименти. У нас също се работи по прилагането на идеята. Доколкото знам Агенцията за устойчиво енергийно развитие координира изпълнението й. А относно зелените политики, безспорен е ангажиментът 20 процента от всички оперативни програми да отиват за политики срещу изменението на климата и това е заложено в общия финансов регламент. Затова ще предложа на Министерския съвет във фазата на изпълнение на оперативните програми да се залагат идеи, обвързани със зелени политики. Какви може да бъдат те? Например, когато се изпълняват проекти в общините да има задължение за енергийна енергийната ефективност. При финансиране по конкурентоспособност приятията да се стимулират да прилагат иновативни и зелени технологии, водещи до по-малко използване на енергийни и други ресурси. При отпадъците да има повече рециклиране, оползотворяване на метана, отделян на депата за съхранение на отпадъците. В земеделието - чрез залесяване. Мерките може да са различни,

Напомнят на родителите на малки деца във Варна да им вадят карти за безплатно пътуване

http://www.moreto.net/novini.php?n=309457

Всички деца до 7-годишна възраст във Варна се возят безплатно в градския транспорт, но трябва да имат карта за пътуване. Изискването е от 2006 година, но продължава да се пренебрегва от родителите, въпреки че набавянето на документа е лесно и бързо, съобщиха за Moreto.

“Междузвездни войни: Силата се пробужда” разби рекордите по приходи в дебютния уикенд

http://www.mediapool.bg/mezhduzvezdni-voini-silata-se-probuzhda-razbi-rekordite-po-prihodi-v-debyutniya-uikend-news243402.html

“Междузвездни войни: Силата се пробужда” генерира над половин милиард долара в дебютния си уикенд, като разбива досегашните рекорди в САЩ и показва защо "Уолт Дисни" плати 4 млрд. долара за правата на новите серии преди три години. Филмът на режисьора Дж.Дж. Абрамс печели 238 млн. долара в САЩ и с това изпреварва убедително досегашния рекорд на “Джурасик Свят” (на "Юнивърсъл студиос") от 208 млн. долара, постигнати по-рано т.г. Най-успешният ден на филма е първият – петък, когато заедно с нощните премиери “Силата се пробужда” печели 120 млн. в САЩ. Глобалните приходи за целия уикенд възлизат на 517 млн., което за момента поставя филма зад резултата на “Джурасик свят” от лятото, когато динозаврите спечелиха 525 млн. Филмът отбеляза рекорди на пазарите във Великобритания, Германия, Австралия и Русия. Глобалните приходи обаче ще нараснат още на 9 януари, когато "Силата се пробужда" дебютира в Китай, вторият по големина кинопазар след САЩ. Резултатите са изключителни (макар и прогнозирани), особено предвид факта, че това е първата коледна премиера, която постига такъв огромен резултат – досега хитовете с големи първи уикенди са излизали все през лятото, докато зимата резултатите са по-спринтьорски, като на “Аватар” и екранизациите за Средната земя. "Силата се пробужда" е първият от шестте филма “Междузвездни войни", поръчани от "Дисни", която ще използва героите, създадени от Джордж Лукас, за да продава потребителски продукти (т.нар. мърчандайз), както и за привличане на посетители в тематичните паркове. Според анализатори "Силата се пробужда" може да избие 5 млрд. долара само от официалните стоки с междузвездната марка, като "Дисни" печели между 500 млн. и 1 млрд. долара само от правата.

Как да предпазим безплатно Windows 10 компютъра си от вируси

http://pik.bg/как-да-предпазим-безплатно-windows-10-компютъра-си-от-вируси-news456103.html

Как да предпазим безплатно Windows 10 компютъра си от вируси

Windows 10 е най-сигурната операционна система на Microsoft, благодарение на вградения мощен инструмент за борба с вирусите и зловредния софтуер. Днес е по-лесно от всякога да защитим системата си, но все пак не трябва да се отказваме от добрите си навици докато сърфираме в мрежата – да не отваряме прикачени файлове към странни имейли, да внимаваме когато кликаме върху линкове, и така нататък. 

Бърз начин да проверите дали в компютъра има вирус е да използвате Windows Defender. Тази защита от злонамерен софтуер е включена в Windows и помага за идентифицирането и премахването на вируси, шпионски софтуер и друг злонамерен софтуер.

1. Windows Defender

Windows Defender е предварително инсталиран и работи във фонов режим. Tака този инструмент защитава системата ви без дори да осъзнавате това.

2. Сканирайте за вируси

Ако искате да сканирате компютъра си, за да сте напълно сигурни, че системата ви не е заразена със злонамерен софтуер, изпишете Windows Defender в полето за търсене на лентата на задачите и натиснете „Enter“. Изберете „Quick“ и натиснете „Scan now“, за да се сканират вашите папки и файлове. За по-дълбоко сканиране изберете „Full“.

3. Персонализирайте сканирането на системата си

Ако искате по-голям контрол над това, което Windows Defender сканира изберете „Custom“, след това кликнете върху „Scan now“. Ще се появи прозорец със списък на хард дисковете, от който може да изберете кой диск да се сканира. Ако искате да сканирате някой, поставете отметка в квадратчето до него. А ако искате да отидете по-надълбоко, кликнете върху символа "+", за да видите папките на всяко устройство, което ви позволява да персонализирате какво да се сканира.

4. Поддържайте Windows Defender актуализиран

Постоянно се появяват нови заплахи, което означава че Windows Defender трябва да бъде постоянно актуализиран, за да ви осигури адекватна защита. Можете ръчно да актуализирате Windows Defender, но най-добре е да изберете автоматично актуализиране на инструмента.

5. Преглед на файловете, които са под карантина

Когато Windows Defender открие заразен файл, той ще го постави под карантина, така че да можете спокойно да проверите файла преди да го изтриете. Понякога файловете, които се поставят под карантина, всъщност са безвредни. За проверка на тези файлове отидете в „History Tab“ в Windows Defender, след това кликнете върху „View Files“. Ако мислите, че е вирус, кликнете върху „Remove all“, а ако не – върху „Allow item“ – но само ако сте 100% сигурни, че е безопасно.

6. Настройки за Windows Defender

За още по-голям контрол върху това как работи Windows Defender, кликнете върху „Settings“. Това ви дава достъп до допълнителни разширени настройки.  

7. Използвайте алтернативен софтуер

Windows Defender е добро решение, но за още по-голяма сигурност има алтернативни софтуерни решения, които можете да инсталирате на компютъра си. Windows Defender ще спре да работи, ако инсталирате друга антивирусна програма, така че няма да се появи конфликт между двата инструмента.

Avast Free Antivirus е популярна безплатна антивирусна програма, на която може спокойно да се доверите. Подобна добра алтернатива е Malwarebytes.

Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017 г., обяви Лиляна Павлова

http://www.cross.bg/pavlova-gabrovo-lilyana-1492385.html

/КРОСС/Усилията за довършване на обходния път на Габрово продължават, обяви при посещението си в града министърът на регионалната развитие Лиляна Павлова, като посочи, че строителството на тунела под връх Шипка може да започне през 2017-а година. Министър Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров инспектираха работата по трасето на обхода, отвеждащ към тунела през Стара планина. Програмният период изтича затова строителството на обходния път на Габрово няма да бъде финансиран изцяло с европейски средства, а ще бъде довършен с пари от държавния бюджет. Тромави процедури, съдебни обжалвания и забавяне от страна на строителя са възпрепятствали темповете на работа - обясни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. За този седем годишен период Габрово беше най-активният, най-упоритият бенефициент с най-много и най-успешно изпълнени проекти. Габрово не пропусна нито една възможност и няма приоритетна ос от цялата Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013", по която да няма успешно реализиран проект. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Габрово

Канят самотни на новогодишно тържество в храм "Св.Троица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538539

Храм „Света Троица” в Добрич отваря широко вратите си, за да приюти навръх Нова година самотни и обезверени хора и да превърне празника им в незабравимо преживяване. За първи път социалната трапезария към храма ще приеме самотници, които искат да споделят новогодишното тържество с нови приятели. В специална покана към добричлии, разпратена от ръководството на храма се казва: „Ако сте самотни, ако няма с кого да посрещнете Новата година, ако не искате да тъгувате по децата в далечна чужбина или по близките, които не са край Вас, храм „Света Трои...

"Рено" финализира сделката за придобиването на "Лотус"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/21/2674322_reno_finalizira_sdelkata_za_pridobivaneto_na_lotus/?ref=rss


"Рено" обяви сделката за придобиването на "Лотус" за приключена.

Френският автомобилен производител е изплатил всички дългове към кредиторите на заплашения от банкрут английския отбор, включително към британските данъчни власти.

Петицията за неплатежоспособност, която щеше да прати тима от Оксфорд в процедура по несъстоятелност, официално е отменена. Това беше обявено днес от върховния съд в Лондон.

"Придобиването на акциите формално е приключено. Така да се...

Фенове на "Ривър плейт" нападнаха Лионел Меси на летището в Йокохама

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/21/2674348_fenove_na_rivur_pleit_napadnaha_lionel_mesi_na/?ref=rss


Фенове на "Ривър плейт" нападнаха вербално звездата на "Барселона" Лионел Меси на летището в Йокохама.

Грозните сцени са се разиграли при прибирането на каталунците към Испания след спечелването на клубната световна титла в Япония.

Летището беше изпълнено с фенове на аржентинците, които бяха в града за финала, в който любимият им тим загуби от "Барселона" с 0:3.

Някои от тях псували грозно и дори наплюли в лицето Меси. Хавиер Масчерано и Луис Суарес са се...

Задържаха двойка за фалшивата бомба в самолет на Air France

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187918

Френската полиция задържа двойка пътници на аварийно кацналия самолет на „Еър Франс” в Кения, информира thelocal.fr.  Причината за приземяването на полета от остров Мавриций до Париж вчера беше фалшива бомба, поставена в бордовата тоалетна.
Двойката, за която към момента не се разкриват детайли, е задържана от гранична полиция след завръщането им
Френската полиция задържа двойка пътници на аварийно кацналия самолет на „Еър Франс” в Кения, информира thelocal.fr.  Причината за приземяването на полета от остров Мавриций до Париж вчера беше фалшива бомба, поставена в бордовата тоалетна. Двойката, за която към момента не се разкриват детайли, е задържана от гранична полиция след завръщането им

Задържаха двойка за фалшивата бомба в самолет на Air France

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187933

Френската полиция задържа двойка пътници на аварийно кацналия самолет на „Еър Франс” в Кения, информира thelocal.fr.  Причината за приземяването на полета от остров Мавриций до Париж вчера беше фалшива бомба, поставена в бордовата тоалетна.
Двойката, за която към момента не се разкриват детайли, е задържана от гранична полиция след завръщането им
Френската полиция задържа двойка пътници на аварийно кацналия самолет на „Еър Франс” в Кения, информира thelocal.fr.  Причината за приземяването на полета от остров Мавриций до Париж вчера беше фалшива бомба, поставена в бордовата тоалетна. Двойката, за която към момента не се разкриват детайли, е задържана от гранична полиция след завръщането им

Томислав Дончев: Вероятно Радан Кънев се готви за президент

http://petel.bg/Tomislav-Donchev--Veroyatno-Radan-Kanev-se-gotvi-za-prezident__138537

Влязохме в уникални политически жанрове предколедно. В политическата история на България част от нещата, които се случват в последно...

Драма в Крайморие! Бивши съпрузи се карат при кого да са децата на Коледа

http://petel.bg/Drama-v-Kraymorie--Bivshi-sapruzi-se-karat-pri-kogo-da-sa-detsata-na-Koleda__138538

Снимка: Елена Фотева, 24 часа Полицейска патрулка охраняваше с часове днес къща на централната улица в Крайморие, за да предотврати...

Пиян шофьор, дошъл да помага на още по-пиян, сам се набута в ръцете на катаджиите

http://petel.bg/Piyan-shofor--doshal-da-pomaga-na-oshhe-po-piyan--sam-se-nabuta-v-ratsete-na-katadzhiite__138540

Шуменец, дошъл да помага и да изтегли опела на свой приятел, който на пияна глава катастрофирал насред село Мараш и се забил в дърво, сам...

По-високи екотакси за колите над 5 години

http://petel.bg/Po-visoki-ekotaksi-za-kolite-nad-5-godini__138541

По-ниски екотакси за нови автомобили и повишаване на налога за стари коли - това предвиждат промени в наредбата за определяне на...

Свалиха "Деконструкция" на Волгин

http://www.bnews.bg/article-145334

Свалянето на "Деконструкция" идва след предупреждението към БНР за глоба.

Шведските железници спират влаковете от и до Дания заради имигрантската криза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/21/2674321_shvedskite_jeleznici_spirat_vlakovete_ot_i_do_daniia/?ref=rss


Шведските държавни железници SJ обявиха в понеделник, че спират пътническите превози от и до Дания, тъй като не могат да извършат проверки на самоличността на пасажерите – мярка, въведена от правителството в опит да овладее мигрантския поток, предаде "Ройтерс".

До момента в страната са влезли 150 000 души, търсещи убежище. Повечето от тях са от Близкия изток. Големият им брой принуди Стокхолм да се откаже от една от клаузите на шенгенското споразумение за свободно придвижване и да...

Volkswagen вече не се цели във върха

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-veche-ne-se-celi-vyv-vyrha-208247/

Малко повече смирение и скромност ще ни дойдат добре, смята главният изпълнителен директор на концерна Мартин Винтеркорн

Кюрдският лидер Селяхаттин Демирташ ще се срещне със Сергей Лавров в Москва

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/21/2674337_kjurdskiiat_lider_seliahattin_demirtash_shte_se/?ref=rss


Лидерът на прокюрдската Народнодемократична партия (НДП) Селяхаттин Демирташ ще посети Москва на 23 декември, за да се срещне с външния министър Сергей Лавров.

Партията ще си отвори и офис в руската столица, заяви Демирташ, цитиран от в. "Хюриет". "Влиятелни сме и искаме да използваме силата си", каза той.

Отношенията между Анкара и Москва още са много напрегнати след свалянето на руския военен самолет Су-24 през ноември.

Няма никакви признаци, че това първо посещение в Русия на турски политик след инцидента е било подготвено в координация с турското правителство, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Външният министър Лавров се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу след инцидента, но това не доведе до значими резултати, пише в. "Заман". Миналата седмица руският зам.-външен министър Алексей Мешков заяви, че кюрдите трябва да бъдат включени във всички бъдещи мирни преговори за Сирия.

В същото време турската армия води сериозни сражения с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (Partiya Karkerên Kurdistanê‎ - PKK), която е призната за терористична организация от ЕС и САЩ.

Поне 110 бойци на PKK са били убити само през последната седмица при операции в провинциите Сърнак, Диарбекир и Мардин, писа в. "Хюриет". Около 10 000 войници са разположени в района и се опитват да прогонят привържениците на PKK от градовете там.

Турция се бои от евентуалното разширяване на контролираните от кюрдите територии в северозападна Сирия, с която има дълга граница. Според турското управление това може да подхрани сепаратистките настроения в районите, в които PKK е активна. Анкара вече е повдигала въпроса на срещи с представители на Брюксел, Вашингтон и Москва.

САЩ подкрепят кюрдската милиция YPG, която действа ефективно срещу "Ислямска държава", а през октомври в. "Комерсант" писа, че сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (Partiya Yekîtiya Demokrat‎ - PYD), която е политическото крило на действащите в Сирия бойни отряди, планира да отвори свое представителство в Москва.

В събота президентът Путин намекна, че връзките с Анкара няма да се подобрят при сегашното управление на страната. "Искам да повторя: смятаме турците за приятелска нация и не желаем да разваляме отношенията си с турския народ", каза президентът. Що се отнася до ръководството в Анкара - "нищо не е вечно", допълни той.

Травми стреснаха Пламен Константинов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187920

Две травми, получени почти по едно и също време, стреснаха щаба на мъжкия ни национален отбор по волейбол.
В рамките на броени минути Виктор Йосифов изкълчи глезен, а Тодор Скримов има силна болка в коляното. И двамата национали бяха заменени в стартовите състави съответно на “Латина” и “Милано”. Йосифов има проблем с глезените още от световното
Две травми, получени почти по едно и също време, стреснаха щаба на мъжкия ни национален отбор по волейбол. В рамките на броени минути Виктор Йосифов изкълчи глезен, а Тодор Скримов има силна болка в коляното. И двамата национали бяха заменени в стартовите състави съответно на “Латина” и “Милано”. Йосифов има проблем с глезените още от световното

Panasonic купува американския Hussmann за 1,5 млрд. долара

http://www.investor.bg/novini/261/a/panasonic-kupuva-amerikanskiia-hussmann-za-15-mlrd-dolara-208239/

Със закупуването на компанията за хладилници японският производител се опитва да навлезе на американския хранителен пазар

Платини ще обжалва наказанието, УЕФА застана зад него

http://www.cross.bg/platini-fifa-yefa-1492379.html

/КРОСС/Европейската футболна централа УЕФА излезе с официално изявление относно решението на Комитета по етика на ФИФА да накаже президента на централата Мишел Платини. Платини и Сеп Блатер бяха отстранени от футбола за осем години заради съмнения за корупция. "УЕФА взе под внимание решението на Комисията по етика на ФИФА. Естествено, ние сме изключително разочаровани от него, но все още може да се облажва. Подкрепяме Мишел Платини в процеса и в борбата да изчисти името си", пише в становището на европейската централа. По-рано днес самият Сеп Блатер обяви, че "ще продължи да се бори за ФИФА", като допълни, че е нещастен от факта, че няма да може да си свърши работата и се чувства предаден.  

Арестуваха общински съветник на Реформаторския блок за лихварство

http://web.barometar.net/83074/

Общинският съветник от Реформаторския блок в Девня Иван Йорданов е арестуван при специализираната полицейска операция, насочена към заложните къщи в Долината на химията, съобщава „Топновини.Бг“. Акцията се проведе в края на миналата седмица, като в нея се включиха и инспектори на НАП. В заложна къща, собственост на 30-годишния общински съветник, са установени данни, предполагащи извършване […]

Мерджанов: Решението на БНР за свалянето на „Деконструкция“ е абсурдно

http://frognews.bg/news_104039/Merdjanov-Reshenieto-na-BNR-za-svalianeto-na-Dekonstruktsiia-e-absurdno/

В БСП сме възмутени от решението на Управителния съвет на БНР да свали от ефира си предаването „Деконструкция“, с водещ Петър Волгин. Взето под груб натиск от страна на председателя на СЕМ и след заплаха от глоба, подобна цензура не прави чест нито на регулатора, нито на общественото радио. Обвиненията в липса за плурализъм звучат абсурдно за предаване, което в голямата си част предоставя свободна линия за граждани, заяви говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Португалия ще предостави спасителен пакет на банката Banif

http://econ.bg/Новини/Португалия-ще-предостави-спасителен-пакет-на-банката-Banif_l.a_i.711140_at.1.html

Португалия се съгласи да окаже помощ на неликвидната Banco International do Funcal (Banif) на стойност малко над 2,2 милиарда долара, предаде ...

Само 10% от бежанците в Германия контролирани

http://www.moreto.net/novini.php?n=309471

Само 10% от влизащите бежанци в Германия биват контролирани от гранична полиция. Това е твърде малко, за да има каквато и да е сигурност на границите, предупреди синдикатът на граничните полицаи в Германия. Още в началото на декември германският Синдикат на полицията е изпратил писмо до канцлера Ангела Меркел, в което се изразява голямото безпокойство от това положение.

МВР издирва 13-годишно момиче от Аксаково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187894

МВР-Варна издирва малолетната Ивайла Руменова Иванова от град Аксаково. Това съобщиха от ОД на МВР.
Девойката е напуснала дома си на 09.12.2015г. като от тогава е в неизвестност. Видима възраст 13-15г., средна на ръст, нормално телосложение, бяло лице, тъмна дълга права коса, кафяви очи.
ОД МВР – ВАРНА апелира към всеки,
МВР-Варна издирва малолетната Ивайла Руменова Иванова от град Аксаково. Това съобщиха от ОД на МВР. Девойката е напуснала дома си на 09.12.2015г. като от тогава е в неизвестност. Видима възраст 13-15г., средна на ръст, нормално телосложение, бяло лице, тъмна дълга права коса, кафяви очи. ОД МВР – ВАРНА апелира към всеки,

Коледни песни и наричания огласиха Община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oBOEloKXvnc/

Още празнични емоции и коледно настроение в сградата на Общината внесоха коледарите от ЦДГ „Веселушко”, ОДЗ „Детелина” и СОУ „Иван Вазов”, Поморие.
Като любезен домакин, кметът Иван Алексиев лично посрещна юнаците в кабинета си, придружаван от заместник – кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов и председателя на Общински съвет Поморие – Адам Адамов.
Облечени в традиционни носии, с празничен кравай в ръце и богат репертоар от песни, трите дружини поздравиха всички присъстващи. Както обичаят повелява, коледарите „нарекоха” града и общината за много здраве, успех и берекет.
Всички деца получиха коледни лакомства, а на учениците кметът връчи и книги с любопитни факти за Поморие.
Родителите и директорите на трите заведения благодариха на кмета за подаръците и топлото посрещане, както и за оказваната целогодишно подкрепа.

Общинските съветници обсъждат местните данъци в Севлиево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538538

През 2011-2015 г. се реализираха редица рехабилитационни процедури на уличната мрежа в община Севлиево, в т. ч. преасфалтиране на пътища, изграждане и реконструкция на кръстовища и др., което доведе до подобряване инфраструктурата на територията на общината. През следващите години, за гр.Севлиево не се предвижда отпускането на европейски средства от оперативните програми за финансиране на ремонти и изграждане на улици, тротоари и други инфраструктурни обекти.  По програма “Региони в растеж“ Севлиево ще получи средства само за въвеждане на мерки...

Цачева: Всички реформи от управленската програма на правителството стартираха пред 2015

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187895

Няма реформа, която да е включена в управленската програма на правителството на премиера Бойко Борисов, която да не е стартирала през 2015 година. Това каза пред „Фокус“ – Пловдив председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която присъства на валидирането на пощенска марка „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“.
Няма реформа, която да е включена в управленската програма на правителството на премиера Бойко Борисов, която да не е стартирала през 2015 година. Това каза пред „Фокус“ – Пловдив председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която присъства на валидирането на пощенска марка „Пловдив – Европейска столица на културата през 2019“.

Община Севлиево с нова социална инициатива

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538537

Община Севлиево внесе за одобрение проектно предложение „Независим живот за  хора с увреждания и възрастни хора в община Севлиево“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020”, Приоритетна ос 2 „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, Инвестиционен приоритет №3:„Повишаване на достъпа до услуги, които са на достъпна цена, устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес”, Специфична цел 1 към ИП3: „Подобряване на достъпа на хора с увреждания и хора над  65 г. невъзможн...

Стотици коледни картички обсипаха Община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/D8xnlfLp39M/

В Община Поморие заваляха стотици пъстри и блестящи коледни картички, адресирани до кмета Иван Алексиев. Уникални по външен вид и съдържание, но единни в своето послание, всички те носят празничен дух и вълшебен коледен заряд.
Макар и трудно да отстъпват по красота една на друга, най-изящните картички отново са изработени от малчуганите в училищата и детските градини в общината.
Най-голямата картичка бе връчена на кмета от възпитаниците на ОУ „Христо Ботев” Поморие. С помощта на своите учители, децата са вложили много старание и креативност в направата й.
Групата за автентичен фолклор при Народно читалище „Просвета 1906” село Козичино също поднесе пожелания за благодатна и мирна година, като според обичая, поздравите бяха придружени с традиционен коледарски кравай.
Красивите символи на Рождество Христово вече са немерили своето място в кабинета на кмета Алексиев и създават уют и коледно настроение.

Станаха ли финансовите пазари казино с безплатни закуски

http://offnews.bg/news/n_1/n_611024.html

Кузман Илиев, пазарен анализатор, автор и водещ Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria Какво би казал днес Джулиан Робъртсън от Tiger Investments, който инвестираше срещу надуващия се дотком балон и загуби милиарди през 1999 г.? „Вече не разбирам пазара” — предава се той тогава, като всъщност греши, което ще стане ясно след година-две. По-скоро не уцелва „тайминга”. Лошите инвестиции и опасната спекула по това време са очевидни не само за него. Трудното обаче е да се стои отстрани, докато другите „правят пари”, а ако се участва — да се прецени кога да се излезе, без да е драматично късно. Пазарът вече не е пазар и затова е по-труден за разбиране Пример: Марио Драги, гуверньорът на ЕЦБ, намалява лихвата по депозитите в ЕЦБ до 0,3 на сто, удължава програмата за количествени улеснения (покупки на активи от пазара с новосъздадени пари). А вместо еврото да спадне — някой печата трилиони от него и прави номиналните лихви все по-отрицателни, — последствието е… ръст за еврото с 4% спрямо американските пари?! Логиката: инвеститорите са „очаквали” повече. Пристрастяване е точно определение на това, което виждаме днес — към нова и нова парична база, към изтриване на рисковата премия, към всемогъщо силен купувач — винаги и по всяко време. Това не е пазар. Не е и точно казино, защото там никой не се залъгва, че „играта” на крупието е именно ти да загубиш, докато тук всичко се прави за общото благо, инвестиционно доверие и стимулиране на съвкупното търсене… Ако продължим с аналогията за казиното —  близките до ФЕД и ЕЦБ играчи, например, като инвестиционните банки и първичните дилъри на ДЦК, по подразбиране винаги получават първи хубавите карти. Те са и големият печеливш от поемателството по сделките за рекордната сума на сливания и придобивания в човешката история, с приходи в размер на 21 млрд. долара за индустрията по тази линия през тази година. Те първи купуват с новосъздадената парична база активи на ниски цени и могат да разчитат, че ще има кой да ги спаси, ако не могат да продадат тези активи. Наличието на т. нар. „Greenspan-Bernanke-Yellen-Draghi put”– купувач на високи нива в случай на спад на пазара — устройва именно тях и неизбежно стои на екрана на съзнанието им при вземане на инвестиционно решение и избор на стратегия. Огледалце, огледалце… Днес форекс, фондовия, облигационни, дериватният пазар са букмейкърска къща. Не толкова за това коя компания ще предложи по-добър продукт (не, че добрите играчи не следят и това), коя ще увеличи приходите или намали оперативни разходи или коя страна ще има по-голям излишък по търговския баланс… А за това колко Фед ще вдигне лихвата, няма ли да я вдига, изтълкувани ли са правилно думите на Йелън, какво означават „сигналите” в конференцията на Драги. Тъжно. И опасно. В известен смисъл е безумно някой да е срещу социализма на централното планиране на броя на панталоните и москвичите и да е „за” това един играч днес да планира и определя най-важния пазарен сигнал — лихвения процент — или да таргетира инфлацията или цените на финансовите инструменти, обезпечени с ипотеки… Финансов социализъм Мизес, например, пише, че наличието на капиталов пазар е разликата между пазарното и плановото стопанство. Неманипулираният капиталов пазар. Защото очевидно, че и капиталовият пазар може да се контролира централно с аналогичните ефекти от централното планиране и контролирането на реалната икономика — свръхпредлагане или недостиг, лоши инвестиции и инвестиционна слепота. Пример имаме очеваден в последните дни с „кръвопролитието”, на което сме свидетели при високодохнодните фондове, инвестиращи в корпоративен рисков дълг. В новите условия — на нулеви лихви, отрицателна номинална доходност и трилиони, излети на пазарите — фонд-мениджъри и трейдъри са принудени да се държат като лирически герои от Оруелов роман. „Лошите новини за икономиката са добри”, разбирай „ФЕД, ЯЦБ или ЕЦБ ще печата”, стойността на активите се повишава. „Добрите новини — ръст в производителността или поръчките на дребно — са лоши”, тоест, предполагат вдигане на лихвата и „охлаждане” на икономиката, събиране на уискито от бармана, спадове на финансовите пазари. Дори и да си наясно с положението нито знаеш кога ще свърши всичко, нито можеш да го защитиш пред инвеститорите във фонда си, които виждат как се справя „конкуренцията” и искат резултати. Или участваш, или не си в „бизнеса”. Не е само до „алчност”. Поведението на ЕЦБ Super Мario&Co. правят същото, каквото правеха и Грийнспан, и Бернанке, каквото прави сега Йелън, която козметично вдигна лихвата, но размерът на 4,5 триолионния баланс е непокътнат и реинвестиран в “правилните” активи. ЕЦБ купува активи от пазара и го надува, а най-рисковите играчи, купуващи дългът на най-неблагоразумните правителства, са и най-големите печеливши. Инвестиционният гигант PIMCO, инвестиращ в книжа с фискирана доходност, e основен инвеститор в гръцки дълг, който предоставяше доходност от 22% по средава на тази година, а друг значим играч на пазара, BlackRock, точи зъби на Португалия с нейните 3,7% по 30-годишните държавни ценни книги. При номинална отрицателна доходност как да не участваш, особено ако Драги те пази с “базуката си”? Да не се лъжем. Рецептата в Еврозоната не се различава по същество си от тази в САЩ, а в детайлите. Естествено, изкривяванията ще се съпоставими, за което впрочем постоянно бият камбаната и Шойбле, и Вайдман, че и Трише — последният с по-мек уклон, разбира се, но така, че да няма съмнение, че е напълно наясно за последствията. Фед знае какво прави, там са умните глави “ФЕД знаят какво правят, там са мъдреците и не може всеки да коментира най-подготвените хора.” Това е чест упрек и издава склонност към величаенето на “властимащите”, като всезнаещи и отговорни полубогове. Е, те пропускат по някоя друга икономическа Голяма Депресия-Рецесия-Колапс, но като цяло ги разбират нещата. Пропускът Фед, а идругите “активни” централни банки, използва забавящи се индикатори. И разчита на армията от няколко хиляди доктора по икономика, които следят финансовите пазари и реалния сектор, правят модели и хипотези, на базата на което дават препоръки и пишат доклади за състоянието на американската икономиката и нужната лихвена политика. В новите екзалтирано турбулентни реалности обаче, създадени именно от Фед, макропроменливите се оказват неработещи за разбирането на бизнес цикъла и неговата динамика. Безработицата, например, е такъв индикатор. Тя може да е 5% в началото на кризата и 25% в нейния край , тоест в началото на оздравяването… Трябва ли ФЕД да “охлажда” при 5% в този контекст, или не? Финансовите пазари са толкова откъснати и поразиите там може да са толкова сериозни, че техните симптоми в реалната икономика да се проявят едва по-късно. След вече натрупаните грешни реални инвестиции въз основа на паралелната нестабилна вселена, чрез която се финансират те. За да се разбере какво следва за реалната икономиката днес, много по-релевантно би било да се наблюдават пазара на сливания и придобивания, ръста на спреда между високо- и нискорисковите облигации, процента на неплатежоспособност по восокодоходния дълг. Оказва се, ако вземем 2006 г. за отправна точка (началото на предходната криза), че в подобна „екстравагантна реалност” информацията за отделните сегменти на финансовите пазари и правилното им тълкуване ще ни кажат много повече за състоянието и на реалната икономика, която неизбежно зависи от здравето на парично-кредитната система. По онова време, например, пазарът на „subprime” ипотеките и базираните на тях деривати бе много по-добър ориентир за това какво се задава, отколкото „традиционните” макроикономически индикатори. В този смисъл, вече инвестиционно погледнато, бичият пазар на акциите в някакъв смисъл проспива случващо от вече от година на рисковия сегмент на пазара на корпоративен дълг — един от основните източници на финансиране на рекордните в човешката история сделки за сливания и придобивания, обратни изкупувания и дългови придобивания. Финал Изкуствено евтиният кредит след 2008 г. насам заля финансовите пазари, като те се откъснаха от нуждите на реалната икономика, на която следва да са трансмисия — от спестителите, от една страна, към предприемачите/инвеститори в реалната икономика, от друга. Най-негативният ефект от т.нар. “евтини пари” не е толкова, че подхрани свръхоптимизма, а че обърква относителните цени — кое, как и защо поскъпва и дали има въобще фундамент да поскъпва с оглед на икономическата реалност. Дори да не виждаме потребителската инфлация, счупеният компас на финансовите пазари и погрешно насоченият инвестиционен ресурс засягат абсолютно всички. Още финансови коментари можете да прочетете на  блога на автора .

Приемат декларации за ползване на безплатни винетки от инвалиди

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538501

Приемът на молби за безплатни едногодишни винетки от лица с трайни увреждания в Сливен продължава, съобщи за Дарик директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане Сливен Тотка Костова. От винетна такса са освободени хората със степен на инвалидност 50 и над 50%. Право на безплатна винетка имат и онези, които отглеждат деца до 18 години с трайни увреждания и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, припомни директорът на Регионална дирекция за "Социално подпомагане" Сливен Тотка Костова. При подаване н...

ДСБ-арите остават на държавна хранилка! „Лидер“ Кънев, защо не си приберете стадото?

http://www.bnews.bg/article-145319

Те успяха с множество схеми и формиране на Псевдореформаторски блок да се озоват на правилното място, но дали с правилните хора?

Задържаха двойка пасажери за фалшивата бомба в самолета на Air France

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538535

Двойка пътници от самолета на Air France (Ер Франс), пътуващ от остров Мавриций за Париж, в който бе намерен подозрителен предмет, бе задържана при пристигането си във френската столица и разпитана. Мъжът, който е 58-годишен пенсиониран полицай, беше поставен под арест, съобщи полицейски източник, цитиран от Франс прес. Той е бил задържан от гранична полиция тази сутрин, когато пристигнал с жена си на летище "Шарл де Гол" в Роаси, край Париж. Бил е разпитан и е оставен в ареста. Спътницата му също била разпитана, но като св...

Над 100 хил. лв. щети за ЧЕЗ след кражбата и пожара в колектор в „Люлин”

http://pik.bg/над-100-хил-лв-щети-за-чез-след-кражбата-и-пожара-в-колектор-в-„люлин”-news456100.html

Над 100 хил. лв. щети за ЧЕЗ след кражбата и пожара в колектор в „Люлин”

50 хиляди клиенти на ЧЕЗ в столичния квартал „Люлин” бяха засегнати от поредното нагло посегателство над електроенергийната мрежа, извършено на 19 декември. При опит за кражба в кабелен колектор бе причинен пожар. По предварителни данни преките щети ще надхвърлят 100 000 лв. Това е безпрецедентно по мащабите си посегателство над електроенергийната мрежа на столицата за последните десет години, още повече, че през 2014 година ЧЕЗ Разпределение България положи нови кабели в колектора в кв. „Люлин” на стойност над половин милион лева, се казва в изявление на дружеството.

Официален сигнал за кражба бе подаден в МВР на 21 декември, като органите на полицията са предприели съответните процесуално-следствени действия и огледи на място. От ЧЕЗ благодарят на служителите си, които са работили денонощно за отстраняването на повредите при изключително тежки условия и в силно задимен колектор, за да възстановят нормалното електрозахранване на гражданите, както и за оказаното съдействие от страната на МВР и пожарната.

„Последствията от кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура засягат не само компанията, но най-вече българските граждани. Само преди седмица в центъра на София беше запален пожар в колектор на ЧЕЗ Разпределение България при опит за кражба, при което без електрозахранване останаха 50 фирми. Посегателствата над съоръжения на компанията, освен че нарушават спокойствието на гражданите и бизнеса, отнемат средства и ресурс, които биха могли да се влагат в подобряване на услугите.

От началото на 2015 г. година щетите от кражби на елементи от съоръжения възлизат на 2,9 млн. лв. Най-страшно е, че посегателствата излагат на риск здравето и живота не само на извършителите на престъпните деяния, но и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са 5”, заявяват от ЧЕЗ. От дружеството заявяват още, че за противодействие на кражбите на елементи от електроенергийната инфраструктура са необходими законодателни промени, строги наказателни мерки и стриктен контрол от страна на компетентните органи. ЧЕЗ призовават подобни деяния да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност. 

Годината на стаените скандали

http://frognews.bg/news_104038/Godinata-na-staenite-skandali/

Отишъл стар афджия на лов в гората. Не щеш ли, по едно време вижда мечка срещу него. Стреля той чифтето, веднъж, два пъти, но не уцелва. Пушката празна, ръцете му треперят, патроните заяждат в патрондаша, а мечката се приближава. Ловецът хвърлил пушката и казал: А мен какво ме интересува? Аз съм за гъби.

Строителството на тунела под Шипка може да започне през 2017 г., обяви Лиляна Павлова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538532

Усилията за довършване на обходния път на Габрово продължават, обяви при посещението си в града министърът на регионалната развитие Лиляна Павлова, като посочи, че строителството на тунела под връх Шипка може да започне през 2017-а година. Министър Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров инспектираха работата по трасето на обхода, отвеждащ към тунела през Стара планина. Програмният период изтича затова строителството на обходния път на Габрово няма да бъде финансиран изцяло...

Фиксинг на БНБ, понеделник, 21 декември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-понеделник-21-декември_l.a_i.711139_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за понеделник, 21 декември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

ЧЕЗ настоява кражбите по мрежата да се смятат за престъпления срещу сигурността

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/12/21/2674314_chez_nastoiava_krajbite_po_mrejata_da_se_smiatat_za/?ref=rss


Последният опит за кражба в кабелен колектор, довел до спиране на тока в софийския квартал "Люлин", е нанесъл щети за над 100 хил. лв., изчислява електроразпределителното дружество "ЧЕЗ България". Общо от началото на годината загубите на компанията от кражби по електроенергийната мрежа достигат 3.9 млн. евро, а петима души са загинали.  

Затова дружеството настоява с промяна в законодателството подобни посегателства да бъдат разглеждани като застрашаващи националната сигурност.    

На 19 декември неизвестни причиниха пожар при опит за кражба в кабелен колектор  при което 50 хил. души останаха без ток за повече от ден. В изгорелия колектор преди това са били инвестирани над половин милион лева. Дружеството информира, че официалният сигнал за кражбата е подаден в МВР на 21 декември.

Посегателствата над съоръжения на компанията, освен че нарушават спокойствието на гражданите и бизнеса, отнемат средства и ресурс, които биха могли да се влагат в подобряване на услугите. Най-страшно е, че посегателствата излагат на риск здравето и живота не само на извършителите на престъпните деяния, но и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Само за тази година известните на компанията смъртни случаи вследствие на кражби са 5, се казва в съобщението.

Нов съветник се закле в Банско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538519

Димитър Юлев зае мястото си като общински съветник в Банско, след като правомощията на избрания от същата кандидатска листа на Местна коалиция „Бъдеще за община Банско – БСД – НДСВ”, Александър Рупчин, бяха прекратени по негово желание. По време на редовно заседание днес Юлев положи тържествена клетва. Съветниците дадоха съгласие за кандидатстването по проект „Независим живот в община Банско”, част от новата Програма за развитие на човешките ресурси 2014-2020. Проектът предвижда предоставяне на услугите „социален асистент”, „личен асистент” и „...

Мерджанов: Решението на БНР за свалянето на „Деконструкция“ е абсурдно

http://www.cross.bg/volgin-dekonstryktziya-absyrdno-1492380.html

/КРОСС/В БСП сме възмутени от решението на Управителния съвет на БНР да свали от ефира си предаването „Деконструкция", с водещ Петър Волгин. Взето под груб натиск от страна на председателя на СЕМ и след заплаха от глоба, подобна цензура не прави чест нито на регулатора, нито на общественото радио. Обвиненията в липса за плурализъм звучат абсурдно за предаване, което в голямата си част предоставя свободна линия за граждани. Коментарите на Волгин, Андролова и Петров са такива, каквито те смятат, че трябва да бъдат и това следва да е достатъчно, за да не им се забранява да упражняват професията си. БСП е най-често критикувана партия, много от водещите на предавания са особено агресивни, когато им гостуват наши представители, но никога - особено, когато сме били на власт! - не сме си позволявали да нарушим принципа на свободата на словото. Напротив, по време на обсъжданията на годишния доклад на СЕМ в парламента, ние бяхме сред малкото, които критикуваха дейността на този орган и подчертаха неговата непотребност, поради начина, по който функционира

Манолова сезира КС заради казанджиите

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/manolova-sezira-ks-zaradi-kazandzhiite-6047475

С новата забрана за варене на ракия в определен период от време е нарушен принципът за свободна стопанска инициатива, смята омбудсманът

Вдигат данъка за сделки с имоти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=309475

Данъкът за възмездно придобиване на имущество във Варна да се увеличи от 2.6% на 3% през 2016 година. Това гласува днес финансовата комисия към местния парламент. Окончателно решението предстои да бъде разгледано и да стане факт на предстоящата сесия на Общински съвет, планирана за последните работни дни от месеца, предаде репортер на Moreto.

Грипът се задава, епидемия в края на януари (обзор)

http://petel.bg/Gripat-se-zadava--epidemiya-v-kraya-na-yanuari--obzor-__138534

Първият грипен вирус за сезона бе доказан с генетичен тест. Вместо за очаквания нов вирусен щам “Швейцария” пробата се оказала...

При спецакция на ДАНС! Арестуваха общински съветник в Девня за лихварство!

http://petel.bg/Pri-spetsaktsiya-na-DANS--Arestuvaha-obshhinski-savetnik-v-Devnya-za-lihvarstvo-__138536

Общинският съветник от Реформаторския блок в Девня Иван Йорданов е арестуван при специализираната полицейска операция, насочена към...

Съдът остави в ареста един от биячите на малкия Христо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538534

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Патрик Първев, обвинен, че заедно с приятеля си Александър Донов са малтретирали малолетния Христо Велински. Според съда извършеното деяние се отличава с арогантност. Александър и Патрик гледали Христо за известно време през лятото, докато майка му била по работа извън страната. Малкият Христо, който близките наричат Еци, бе настанен в болница след побои и малтретиране на 20 юли. Единият от биячите на Христо плака пред съда Защитата на Първев поиска той да бъде освоб...

Гаф при обявяването на "Мис Вселена 2015" – 26-годишна представителка на Филипините

http://www.mediapool.bg/gaf-pri-obyavyavaneto-na-mis-vselena-2015-26-godishna-predstavitelka-na-filipinite-news243401.html

Носителката на престижната титла "Мис Вселена 2015" стана 26-годишната филипинка Пиа Алонсо Вурцбах, предаде Асошиейтед прес. Финалът на конкурса обаче беше помрачен от объркване. Огласявайки името на победителката водещият погрешка обяви за "Мис Вселена" представителката на Колумбия, 21-годишната Ариадна Гутиерес Аревало. На главата й вече беше поставена короната на победителката, когато водещият Стив Харви започна да се извинява, че неправилно е прочел името в подадения му плик.

Мелодии от песни на Емил Димитров звучат от часовниковата кула на Община Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538536

Мелодии от емблематични песни на незабравимия ни съгражданин Емил Димитров вече ще звучат от часовниковата кула на сградата на Община Плевен. Идеята е на Ротари Клуб Плевен Центрум. Тя е осъществена с финансовата подкрепа на Ротари Клуб и Община Плевен, уточниха от общинския пресцентър. Всеки ден в 09:00 часа ще слушаме мелодия от „Ако си дал", в 12:00 - от „Моя страна, моя България", а в 18:00 - от „Песен за Плевен". Авторските права са предоставени от сина на големия изпълнител - Емил Димитров-младши.  ...

Кметът на Добрич награди първенци в математическо състезание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538531

Кметът на Добрич Йордан Йорданов връчи грамоти на класиралите се в челната тройка на общоградското Коледно математическо състезание. Награждаването  се проведе в Частно езиково училище "Леонардо да Винчи". Състезанието е под егидата на Съюза на математиците в България и се провежда за трети пореден път. Участвалите млади математици от 1 до 12 клас от всички училища в града бяха над 400. Класиралите се в челната тройка са 42....

Омбудсманът Мая Манолова започна конституционна битка за домашната ракия

http://society.actualno.com/ombudsmanyt-maja-manolova-zapochna-konstitucionna-bitka-za-domashnata-rakija-news_514670.html

Първата конституционна жалба на новия омбудсман Мая Манолова вече е факт. На 21 декември тя изпълни обещанието си отпреди няколко дни и сезира Конституционния съд (КС) заради новата забрана за варене на ракия в определен период на годината. С приетите миналия месец промени депутатите забраниха варенето на ракия в казани над 500 литра от януари до юни, информира Mediapool.bg. Според Манолова е нарушен принципът на свободната стопанска инициатива: "Гражданите са притеснени, че от 1 януари реално

Дядо отнесе пробация за укрити антики в Бяла

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187876

73-годишен старец от град Бяла, Русенско, беше осъден на пробация заради съхраняваните антики вкъщи. Окръжният съд одобри споразумението на Александър М. с прокуратурата и постанови 8 месеца да се среща периодично с пробационен служител.
Пенсионерът бил засечен миналото лято при проверка да държи у дома си предмети и 28 монети от Римската,
73-годишен старец от град Бяла, Русенско, беше осъден на пробация заради съхраняваните антики вкъщи. Окръжният съд одобри споразумението на Александър М. с прокуратурата и постанови 8 месеца да се среща периодично с пробационен служител. Пенсионерът бил засечен миналото лято при проверка да държи у дома си предмети и 28 монети от Римската,

Издирват 13-годишно момиче, от две седмици е в неизвестност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538527

Варненската полиция издирва малолетна тийнейджърка. 13-годишната Ивайла Руменова Иванова е напуснала дома си в Аксаково на 9 декември и от тогава е неизвестност. Момичето е  средно на ръст и с нормално телосложение. Има бяло лице, тъмна дълга права коса и кафяви очи. Всеки, който има информация за местонахождението й, може да се обади на спешен телефон  112 или в най-близкото подразделение на МВР....

Коя е най-тежката любовна раздяла за жените?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187872

Колкото партньорът е по-забавен и духовит, толкова раздялата с него е по-трудна за жените и ги кара дълго да плачат, установи американско проучване, цитирано от британският "Дейли мейл".
Експертите все още не могат да обяснят защо нещата се случват точно така. Едно от обясненията е, че доброто чувство за хумор говори за добри гени и поради тази
Колкото партньорът е по-забавен и духовит, толкова раздялата с него е по-трудна за жените и ги кара дълго да плачат, установи американско проучване, цитирано от британският "Дейли мейл". Експертите все още не могат да обяснят защо нещата се случват точно така. Едно от обясненията е, че доброто чувство за хумор говори за добри гени и поради тази

Коледна украса за чудо и приказ (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_611032.html

Коледните празници вече весело потропват на нашия праг и само след няколко дни най-светлият християнски празник ще настъпи. Въпреки че у нас сняг по Коледа няма да има, това не пречи да се порадваме на приказната картина, която е създадена в различни градове из целия свят. Галерията е подбрана от AdMe.ru: Москва Охайо Париж Залцбург Флорида Виена Москва Будапеща Порто Лисабон Лондон Франкфурт Цюрих Сао Пауло

Общинските съветници от БСП против промените в Наредбата за местните данъци и такси

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/lPQ8NJZd5Uw/

nikodim stoianovIva_Kuseva_BSPНа предстоящото заседание на Общински съвет – Поморие ще се предложат за гласуване промени в Наредбите за местните данъци и такси, които предвиждат увеличаване на данък сгради, такса смет и туристически данък. В тази връзка общинските съветници от БСП Никодим Стоянов и Ива Кусева заявиха в декларация следното:
Общинските съветници от БСП – Поморие Никодим Стоянов и Ива Кусева, няма да подкрепим тези промени, считайки ги за неоснователни.
Поморие е град с постоянен ръст на сградния фонд – за жилищни и нежилищни нужди.Всяка година биват изградени и завършени голям брой апартаменти. Това осигурява стабилен и ежегодно увеличаващ се приток на средства в общинския бюджет. Имайки предвид, че и данъкът при придобиване на недвижимо имущество е един от най-високите, то повишаването на данък сгради може да ограничи интереса към закупуване на жилища от външни лица – потенциални данъкоплатци, а също ще бъде тежко бреме за по-голямата част от местното население.И такса смет следва да запази досегашната си стойност, предвид основаването й на вида и броя на използваните съдове, а не на количество генерирани отпадъци.
Основният икономически отрасъл на Поморие – туризма, през последните 3-4 години се е свил до около 30 дни в годината. Ежегодното намаляване на постъпленията от него в общинския бюджет,особено от частните квартири, показва променените обстоятелства. Затова и предлаганото увеличение, за някои от категориите повече от двойно, е не само нецелесъобразно, а е и допълнителна тежест за изрядните платци, които
ще бъдат натоварени за сметка на другите собственици на квартири – тези от сивия сектор. Решението е не увеличаване на данъка, а увеличаване на събираемостта му.
Общинските съветници от БСП – Поморие считаме, че икономическа стабилност не се постига с увеличаване на данъчната тежест, а със строг контрол и разумно разходване на постъпленията в общинския бюджет, за което има достатъчно механизми.

Спряха "Деконструкция". Волгин: "Победа будет за нами"

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/spriaha-dekonstrukciia.-volgin-pobeda-budet-za-nami-6047480

В прессъобщение на обществената медия се посочват и мотивите за това решение - "ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура, като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение"

Премиерът Борисов пожела успех на Рахой при съставянето на нов кабинет в Испания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187865

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори. В телефонен разговор днес премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори. В телефонен разговор днес премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов пожела успех на Рахой при съставянето на нов кабинет в Испания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187854


Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори. В телефонен разговор днес премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.
Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори. В телефонен разговор днес премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната, съобщиха от правителствената пресслужба.

Свалиха предаването „Деконструкция“ от ефира на БНР

http://web.barometar.net/83073/

Журналистката Калина Андролова съобщи в профила си във фейсбук, че предаването „Деконструкция“ е свалено от ефира на БНР. „Разбира се, че обединеното невежество и липса на достойнство са по-опасни от стадо бизони! Жалка държавица. С жалки властници. С жалък президент. И жалки съвести. За управителите на медиите да не говоря.“ – пише Андролова е призовава […]

Коледари гостуваха в библиотеката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538530

Коледарски поздрав към библиотечните специалисти от Регионална библиотека „Дора Габе” са поднесли ученици от СОУ „Димитър Талев”, съобщиха от културния институт. Възпитаниците на партньорското училище са поздравили библиотекарите с коледарски песни и благослов за здраве, много читатели и благоденствие. С Коледна погача са дарили коледарската група домакините от библиотеката и са им пожелали да пазят живи българските традиции....

Коя е най-тежката любовна раздяла за жените?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187844

Колкото партньорът е по-забавен и духовит, толкова раздялата с него е по-трудна за жените и ги кара дълго да плачат, установи американско проучване, цитирано от британският
Колкото партньорът е по-забавен и духовит, толкова раздялата с него е по-трудна за жените и ги кара дълго да плачат, установи американско проучване, цитирано от британският "Дейли мейл". Експертите все още не могат да обяснят защо нещата се случват точно така. Едно от обясненията е, че доброто чувство за хумор говори за добри гени и поради тази

БНР свали предаването "Деконструкция"

http://www.mediapool.bg/bnr-svali-predavaneto-dekonstruktsiya-news243400.html

Управителният съвет на Българското национално радио е свалило от ефир предаването на Петър Волгин "Деконструкция". Това съобщи във Фейсбук в понеделник самият Волгин и добави, че не е сърдит на хората в БНР, а СЕМ е подчинен на властта. Свалянето на "Деконструкция" идва след предупреждението БНР да бъде глобено от Съвета за електронни медии с 3 хил. лева. По думите на председателя на СЕМ Георги Лозанов предаването на Петър Волгин системно отказва да спазва изискването за плурализъм на мненията, което е задължително за обществените медии. "В регулаторния орган има оплаквания от съдържанието на "Деконструкция" - често се говори срещу Реформаторския блок и ГЕРБ, срещу НАТО, но тяхното мнение не намира място в предаването", добавя Лозанов. Волгин обаче е на мнение, че е репресиран от властимащите. "Управителният съвет на Българското национално радио е свалил предаването "Деконструкция". Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите", пише водещият в социалната мрежа "Фейсбук". "В медийния сектор нещата се развиват така - властта разпорежда на СЕМ какво да направи, СЕМ козирува и нарежда на БНР какво да направи, БНР козирува и изпълнява нарежданията. Проблемът на всичките тези хора е, че не могат да мислят самостоятелно. Ако можеха да мислят, щяха да видят, че с подобни мракобесни действия постигат цели, напълно противоположни на желаните от тях", пише още Волгин. "Всеки управляващ, който посегне на медиа, слага край на кариерата си. Разбира се, лакеите на управляващите ги чака същата съдба. Изобщо екипът на "Деконструкция" е убеден, че битката едва сега започва и че "победа будет за нами", допълва водещият. През миналата година БНР се опита да "неутрализира" проблема с предаването на Петър Волгин "Деконструкция", като пусне негова алтернатива. Предаването, упреквано в системна едностранчивост и отказ от представяне на повече гледни точки, бе спряно от ръководството на радиото в периода на предизборната кампания за парламентарните избори през 2014-та. Авторът му, който застъпва леви и проруски позиции, както и негови поддръжници, изразиха съмнение, че предаването изобщо няма да бъде върнато в ефир. Но това стана и предаването продължи още цяла година като пропагандна трибуна на възгледите на своя водещ.

Борисов пожела успех на Мариано Рахой при съставяне на новото испанско правителство

http://pik.bg/борисов-пожела-успех-на-мариано-рахой-при-съставяне-на-новото-испанско-правителство-news456144.html

Борисов пожела успех на Мариано Рахой при съставяне на новото испанско правителство

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори.

В телефонен разговор днес премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Годините на първия Ви мандат бяха успешни за стабилизирането на страната, за развитието на отношенията на приятелство между България и Испания и за взаимното ни сътрудничество в рамките на Европейския съюз.

Вярвам, че полученото от испанския народ доверие ще бъде силна подкрепа за Вас при съставянето на стабилно правителство, което да надгради постигнатото и да води Испания към просперитет, посочи българският министър-председател.

Оставиха в ареста Патрик, пребил 3-годишния Христо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187856

Патрик Първев, обвинен в съучастие в опит за убийство на 3-годишния Христо, остава в ареста. Съдът реши, че има достатъчно доказателства за участието му в престъплението, информира Нова тв. 
Първев от своя страна поиска да излезе от ареста заради психически тормоз от страна на останалите арестанти. По думите му имало и опит за физическа агресия.
Патрик Първев, обвинен в съучастие в опит за убийство на 3-годишния Христо, остава в ареста. Съдът реши, че има достатъчно доказателства за участието му в престъплението, информира Нова тв.  Първев от своя страна поиска да излезе от ареста заради психически тормоз от страна на останалите арестанти. По думите му имало и опит за физическа агресия.

Здравното министерство: Внесената от Турция ваксина против хепатит е безопасна

http://www.cross.bg/tyrtziya-imynizatzionen-kalendar-1492376.html

/КРОСС/Внесената от Турция противохепатитна ваксина "Еувакс" е безопасна и отговаря на световните стандарти и изисквания, но не е предназначена за задължителния имунизационен календар и няма да бъде прилагана върху български граждани. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването във връзка с твърденията на някои политически лидери и медийни публикации. Твърдението, че ваксината съдържа опасен за живота на хората живак, е невярно и се основава върху целенасочено грешно поднесена специфична информация, се посочва в прессъобщението. Всяка една от ваксините, присъстващи в задължителния имунизационен календар на българските деца, включително и внесените от Турция, са със същия състав и същите притежатели на разрешителни като на прилаганите през последните години у нас и отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и Световната здравна организация. След последните изявления на лидера на БСП стана абсолютно ясно, че тази атака е политическа от самото си начало и преследва партийни цели, се казва в прессъобщението.    

Варненската полиция издирва 13 годишно момиче

http://www.moreto.net/novini.php?n=309477

ОДМВР-Варна издирва малолетната Ивайла Руменова Иванова на 13 години, научи Moreto.net. Девойката е напуснала дома си в Аксаково на 09 декември тази година и оттогава е в неизвестност. Описание: видима възраст 13-15г., средна на ръст, нормално телосложение, бяло лице, тъмна дълга права коса, кафяви очи.

Деца украсиха елхата в храм "Света Троица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538528

По традиция в седмицата преди Рождество Христово, ученици от различни училища изучаващи предмета „Религия”, украсиха рождественската елха в катедралния храм „Света Троица”, Русе. Тазгодишната елха и играчките към нея бяха подарени от представители на „Зонта“ клуб - Русе, по време на официалното им гостуване при Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум преди дни. Децата бяха посрещнати от ставр. ик. Илиян Илиев, председател на храма, ставр ик. Минко Казаков и дякон Валери Василев. След украсяването на елхата отец Илиян запозна учениц...

Оставиха в ареста Патрик, пребил 3-годишния Христо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187839

Патрик Първев, обвинен в съучастие в опит за убийство на 3-годишния Христо, остава в ареста. Съдът реши, че има достатъчно доказателства за участието му в престъплението, информира Нова тв. 
Първев от своя страна поиска да излезе от ареста заради психически тормоз от страна на останалите арестанти. По думите му имало и опит за физическа агресия.
Патрик Първев, обвинен в съучастие в опит за убийство на 3-годишния Христо, остава в ареста. Съдът реши, че има достатъчно доказателства за участието му в престъплението, информира Нова тв.  Първев от своя страна поиска да излезе от ареста заради психически тормоз от страна на останалите арестанти. По думите му имало и опит за физическа агресия.

Върнаха в ареста мъжа, прегазил пешеходец в Пазарджик (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187850

27-годишният младеж, прегазил възрастен мъж с джипа си в Пазарджик и освободен часове след инцидента, отново е в ареста, съобщи Нова телевизия.
Катастрофата станала в петък вечерта, на оживен булевард в града. Според очевидци колата се движела с над 100 км/ч и не успяла да спре навреме.
Водачът Иван Янакиев вече е оставал без книжка заради
27-годишният младеж, прегазил възрастен мъж с джипа си в Пазарджик и освободен часове след инцидента, отново е в ареста, съобщи Нова телевизия. Катастрофата станала в петък вечерта, на оживен булевард в града. Според очевидци колата се движела с над 100 км/ч и не успяла да спре навреме. Водачът Иван Янакиев вече е оставал без книжка заради

Върнаха в ареста мъжа, прегазил пешеходец в Пазарджик (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5187837

27-годишният младеж, прегазил възрастен мъж с джипа си в Пазарджик и освободен часове след инцидента, отново е в ареста, съобщи Нова телевизия.
Катастрофата станала в петък вечерта, на оживен булевард в града. Според очевидци колата се движела с над 100 км/ч и не успяла да спре навреме.
Водачът Иван Янакиев вече е оставал без книжка заради
27-годишният младеж, прегазил възрастен мъж с джипа си в Пазарджик и освободен часове след инцидента, отново е в ареста, съобщи Нова телевизия. Катастрофата станала в петък вечерта, на оживен булевард в града. Според очевидци колата се движела с над 100 км/ч и не успяла да спре навреме. Водачът Иван Янакиев вече е оставал без книжка заради

Вината FRUTINO на „Домейн Бойар“ носят в бутилка ароматите на Коледа

http://frognews.bg/news_104037/Vinata-FRUTINO-na-Domein-Boiar-nosiat-v-butilka-aromatite-na-Koleda/

Стремежът на "Домейн Бойар" винаги да е иновативна компания, се доказва отново и преди коледните празници с новите зимни вкусове на вината „Фрутино“, които ще ни донесат неповторимите аромати на Коледа и уютна зима. Гарантират го всички, които вече са ги опитали.

Работна група на ЕС издава Дезинформационен преглед срещу руската пропаганда

http://www.mediapool.bg/rabotna-grupa-na-es-izdava-dezinformatsionen-pregled-sreshtu-ruskata-propaganda-news243399.html

Ако се вярва на руските медии, за Дядо Мраз и спътницата му Снежанка настъпват тежки времена. "Росийская газета" написа, в Западна Украйна те ще се окажат "под забрана", сменени с "остатъка от страната система" Свети Николай. В същото време руският тв канал "Рен-ТВ" изрази безпокойство във връзка с ръста на десния екстремизъм, съобщавайки за преиздаването на книгата на Адолф Хитлер "Моята борба", а телевизионният канал "Звезда" (собственост на руското министерство на отбраната) разказа, че Украйна е замесена в мръсни сделки за покупки на петрол от забранената в Русия организация "Ислямска държава". Всички тези новини се появиха в течение на две последователни седмици и станаха примери за дезинформация в доклада, публикуван от Европейския съюз, пише германският в. "Тагесшпигел". Проблемът с руската дезинформация в Европейския съюз бе осъзнат твърде късно – след началото на войната в Украйна. През януари т.г. Естония, Литва, Дания и Великобритания се обърнаха към върховния външнополитически представител на ЕС Федирика Могерини с искане да се действа. В писмото си страните посочиха, че Русия е усилила дезинформационната кампания и с помощта на държавни медии и интернет тролове, които пишат коментари под статиите, се разпространяват проруски позиции. Целта на всичко това е да се дискредитира европейската гледна точка, да се понижат рейтингите на европейските правителства, да се деморализира местното население, да се опита западните политици да бъдат подведени, а концепцията за свободните, независими и плуралистични медии да стане за смях, посочиха външните министерства на тези страни, изисквайки бърз отговор на пропагандата на Москва. В резултат на това на 1 септември започна дейността си работна група по стратегически комуникации на Изток (East StratCom Task Force), влизаща в състава на отдела по стратегически комуникации на Европейската служба за външни действия. Работната група, оглавявана от британския дипломат Джил Портман, се състои от десет сътрудници, всеки от които знае руски. Един път в седмицата групата публикува т.нар. Дезинформационен преглед (Disinformation Review), в който се привеждат примери за руска дезинформация, при това не само от руски източници, но и от страни членки на ЕС като Чехия или Украйна и Грузия. Списъкът е поместен в таблица. Като комуникационен продукт не изглежда много, коментира европейски дипломат. Но Disinformation Review се прави на първо място за журналисти.

Раждаемостта пада, новородените във Видин 37 пъти по-малко от София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538525

С над 4000 новородени по-малко са проплакали тази година в сравнение с 2014-а. Това показва към момента информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването. Ако през 2014-а година на бял свят са се появили над 63 848 новородени, то от началото на 2015-а до днес са регистрирани едва 58 174 раждания. Статистиката показва, че за оставащите 10 дни до края на 2015-а ще проплачат не повече от 1000 бебета. Миков: България се топи със 110 човека на ден Спадът на раждаемостта, който отчита националната ни статистика, засяга...

Омбудсманът сезира КС за нарушените права на казанджиите

http://www.moreto.net/novini.php?n=309467

Нарушен е принципът за свободна стопанска инициатива. С този аргумент омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд заради новата забрана за варене на ракия в определен период от време. Тя обяви на пресконференция, че е мотивирана от протестите на казанджиите.

През януари Европейският съд ще има решение за "Калиакра", смята екоминисърът

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/12/21/2674274_prez_ianuari_evropeiskiiat_sud_shte_ima_reshenie_za/?ref=rss


В средата на януари 2016 г. Европейският съд трябва да излезе с решение по наказателната процедурата за защитена зона "Калиакра", която е в най-напреднала фаза от всичките десет такива процедури на Европейската комисия срещу България в областта на околната среда.

Това съобщи министърът на екологията Ивелина Василева в интервю за БТА и изрази надежда тогава да бъдат отчетени всички предприети от държавата мерки и да няма финансови санкции. "Считаме, че сме направили необходимото, за да гарантираме, че няма да има щета върху защитената зона "Калиакра", увери още Василева.

През 2015 г. са прекратени пет от десетте наказателни процедури срещу страната ни, отчете Василева на пресконференция за изминалата работна година.

Най-тежка като усилия и финансов ресурс е наказателната процедура за замърсяването на въздуха с фини прахови частици, призна министърът, но по думите й тук тенденцията е положителна. От началото на наказателната процедура досега във всички места, където се наблюдаваше лошо качество на въздуха, има подобрения, в някои случаи замърсяванията са намалели с над 50 на сто, а в други вече не се отчита замърсяване, посочи министърът.

"Надяваме се и тези усилия да доведат до положителен резултат, те са трудни, отнемат време и ресурси, но тенденцията е положителна", каза още Василева.

Наказателна процедура има и за наднормено съдържание на серен диоксид в Гълъбово. Поставената през октомври инфрачервена камера там показва, че "Брикел" е изпускал два пъти нерегламентирано отпадъчни газове, един от които с превишение на алармения праг за информиране на населението. Без да са отчетени тези случаи, на дружеството през годината са наложени санкции за 145 хил. лева, обясни екоминистърът.

В средата на януари ще има раздвижване и по въпроса с новите планове за управление на Пирин и Витоша – и двата са изработени от фирмата "Пролес инженеринг", но получиха сериозни критики от експерти, политици и природозащитни организации, както и настояване за пренаписването им. Въпреки десетките писмени възражения по плановете до момента няма решение на ниво министерство.

Василева каза, че в средата на януари ще приключи разглеждането на възраженията и коментарите по Плана за управление на Национален парк "Пирин", а до началото на февруари - по ПУ на Природен парк "Витоша", след което ще ги разгледа Висшият експертен екологичен съвет към МОСВ. До края на годината във ведомството трябва да бъде внесен и проектът на ПУ на НП "Рила".

По оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." се разработват 58 плана за управление на резервати, поддържани резервати, природни паркове и национални паркове. От тях са готови 15.

За нерегламентирани сметища по поречията на реките в населени места в страната ведомството е направило общо 1560 проверки, а като резултат има 75 броя наложени наказания и 171 хил. лв. глоби за кметове, отчете още екоминистърът.

 

МОСВ наложи 5,054 млн. лв. санкции за еконарушения през 2015г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5187835

16-те регионални екоинспекции са наложили санкции в размер на 5,045 млн. лв. през 2015г. за нарушаване на екологичното законодателство. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заключителна пресконференция за дейността на ведомството през отминаващата година. Значителна част от тези средства - 1,750 млн. лв.
16-те регионални екоинспекции са наложили санкции в размер на 5,045 млн. лв. през 2015г. за нарушаване на екологичното законодателство. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заключителна пресконференция за дейността на ведомството през отминаващата година. Значителна част от тези средства - 1,750 млн. лв.

Варненец опита да избяга от модерна оранжерия за канабис

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538523

Високотехнологична оранжерия за отглеждане на канабис е открита в необитаема къща в добричкото село Свобода, съобщават от местната полицията. Оранжерията е била пригодена в четири от стаите на къщата и оборудвана с лампи за отопление, вентилационно-килматична система, термодатчици, сензори и друга техника. Открити са общо 210 растения от рода на конопа, посадени в саксии, чиито размери варират от 30 см до 150 см височина. При извършения полеви тест на откритите растения е установено, че те реагират на „канабис”. В хода на специализираната полиц...

Читателски Дневник: В памет на децата, загинали в "Индиго" преди 14 години

http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2015/12/21/2674154_chitatelski_dnevnik_v_pamet_na_decata_zaginali_v/?ref=rss


Днес, на 21 декември, се навършват 14 години от трагедията при дискотека "Индиго" в София, при която загинаха 7 деца и 12 бяха ранени. Тогава по повод последния учебен ден преди зимната ваканция в заведението се провежда коледно парти за деца от 12 до 18 години. На стълбите става блъсканица и се стига до жертви.
Делото по случая се точеше в продължение на 7 години, тъй като няколко пъти беше прекратявано и започвано отначало. През 2008 г. беше произнесена окончателната присъда -...

Полицейските съвети за празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538526

Полицейски експерти от ОДМВР – Пловдив представят мерките за гарантиране сигурността и обществения ред около Коледа и Нова година По линия на “Пътна полиция”:През Коледни и Новогодишни празници значително се увеличават предпоставките за тежки пътно транспортни произшествия във връзка масови пътувания през почивните дни. Увеличава се интензивността на движението както в населените места, така и по пътищата от републиканската пътна мрежа, особено тези, водещи към курортните комплекси. С цел ограничаване на предпоставките за възникване на ПТП, как...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване