Колекторски фирми вдигат дълга в пъти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191849

Веднъж попаднал в ръцете на колекторска фирма, един дълг може да нарасне в пъти заради хонорарите и адвокатските възнаграждения, които се присъждат. Това коментира обудсманът Мая Манолова във връзка с дълг към мобилен оператор в размер на 5,42 лева, който стигнал 136,58 лева, след като бил предаден от оператора за събиране на колекторска фирма.
Веднъж попаднал в ръцете на колекторска фирма, един дълг може да нарасне в пъти заради хонорарите и адвокатските възнаграждения, които се присъждат. Това коментира обудсманът Мая Манолова във връзка с дълг към мобилен оператор в размер на 5,42 лева, който стигнал 136,58 лева, след като бил предаден от оператора за събиране на колекторска фирма.

Рияд се стреми да запази Сирия като единна държава, заяви саудитският крал

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/23/2676001_riiad_se_stremi_da_zapazi_siriia_kato_edinna_durjava/?ref=rss


Кралят на Саудитска Арабия Салман обяви, че правителството му се стреми да запази националното единство в Сирия с всички религиозни групи, предаде "Ройтерс".

Крал Салман обвини режима на сирийския президент Башар Асад за възхода на ислямистките групировки в региона. Според саудитския монарх тези формации не биха намерили благодатна почва за изява, ако политиката на Дамаск беше друга.

Кралят, който откри нова сесия на Консултативния съвет днес, заяви, че сигурността и...

Испанските социалисти отказаха да подкрепят ново правителство на премиера Рахой

http://www.mediapool.bg/ispanskite-sotsialisti-otkazaha-da-podkrepyat-novo-pravitelstvo-na-premiera-rahoi-news243489.html

Лидерът на социалистите в Испания Педро Санчес каза, че партията му ще гласува против ново правителство на министър-председателя Мариано Рахой или неговата Народна партия, с което отхвърли възможността за споразумение между двете основни политически сили в страната, съобщи Ройтерс. "Испанската социалистическа работническа партия няма да подкрепи Рахой и Народната партия да останат на власт", каза Санчес след среща с премиера. "На изборите испанците се произнесоха за промяна", заяви той. По думите му "социалистите ще работят за това да има ново правителство, правителство на промяната, с прогресивни идеи и възможност за диалог". Санчес не каза кой би трябвало да състави правителството. Според него "това е отговорност на Народната партия, която спечели най-много гласове". По думите му социалистите са против нови избори, които би трябвало да бъдат свикани само "в краен случай". По-рано в сряда лидерът на новата испанска либерална партия "Сиудаданос" Алберт Ривера призова Народната партия и социалистите да постигнат споразумение, което да позволи съставяне на стабилно правителство и да предпази Испания от ходове за независимост на Каталуния. "Ние предлагаме пакт между Народната партия и Испанската социалистическа работническа партия, така че никой да не се възползва от слабостта, несигурността и нестабилността, за да разцепва тази страна", каза Ривера на конференция в Мадрид. Той също така предложи Народната партия и социалистите да подготвят пътна карта за реформи в Испания. Народната партия на министър-председателя Мариано Рахой победи на парламентарните избори в неделя, но не постигна абсолютно мнозинство. Сега Рахой води преговори с други партии за съставяне на правителство. Социалистите се наредиха на второ място на изборите, следвани от лявата партия "Подемос" и "Сиудаданос".

Герман Костин остава в ареста

http://frognews.bg/news_104186/German-Kostin-ostava-v-aresta/

Съдът отказа да пусне от ареста обвинения за убийството на 5-годишния Никита Герман Костин. Съдът прецени, че макар и косвени, доказателствата категорично сочат към руснака. Негово ДНК-а беше намерено по кърпата, с която е било увито мъртвото момченце.

ТВ разказ за посещението на Клаудия Кардинале в България ще излъчи БНТ

http://www.cross.bg/kardinale-klaydiya-filma-1492615.html

/КРОСС/Камера на БНТ проследи цялото посещение на световноизвестната киноактриса Клаудия Кардинале, озаглавен „Клаудия Кардинале. 152 живота". Този вълнуващ телевизионен разказ ще бъде излъчен от предаването „В кадър" на 29 декември от 18,30 часа. След 152 роли на екрана Кардинале за първи път играе себе си във филма на режисьора Борис Десподов "Имало едно време един уестърн". Неговата премиера през октомври бе повод за поредното посещение в страната ни на едно от най-големите имена на световното кино. „Когато започнах да снимам, аз и много други актриси бяхме щастливи като принцеси от един омагьосан свят, над който нямахме власт. По мое време се търсеха актьори, сега актьорите си търсят филми, но това има и добра страна", споделя знаменитата киноактриса пред БНТ. За зрителите на обществената медия тя разказва за себе си, за киното, за киното в себе си и за драматичните събития, свързани с бежанската вълна. За значимата следа в киноизкуството през 1988 актрисата получава италианската национална награда „Давид". Преди малко повече от месец Клаудия Кардинале бе удостоена със званието „почетен доктор" на НАТФИЗ.„Срещите с подобни хора са благословия", споделя сценаристът на филма Анна Ангелова. Оператори са Борислав Георгиев и Недялко Данов, режисьор - Николай Василев, а продуцент - Петя Тетевенска.

До пет години затвор за коледна украса в Бруней

http://www.moreto.net/novini.php?n=309646

Тази година Коледа в Бруней е по-тъжна отвсякога, тъй като според действащите закони на шериата празничното отбелязване на Рождество Христово в богатата на петрол монархия в Югоизточна Азия е забранено, отбелязва "Франс прес".

ЮНЕСКО обяви 2016 за година на Аристотел

http://www.grreporter.info/yunesko-obyavi-2016-za-godina-na-aristotel/18419

През идващата година се навършват 2400 години от рождението на древногръцкия философ. Годишнината ще бъде отбелязана с международна конференция, която ще организира Интердисциплинарния център за Аристотелови изследвания в Аристотеловия университет в Солун през месец май

прочети повече

Минималната заплата става 420 лв. от януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538953

Правителството ще одобри новия размер от 420 лева за минималната работна заплата, който ще влезе в сила от 1-ви януари догодина. Стойността на минималното възнаграждение е заложена в одобрения в началото на месеца бюджет за следващата година, както и в средносрочната бюджетна прогноза, която залага още едно увеличение на заплатата - на 460 лева през 2017-та година. Кабинетът ще разгледа и предложението на здравното министерство за награждаване на шефа на клиниката по интензивно лечение в "Пирогов" проф. Милан Миланов с орден Стара планина ...

Защо изчезнаха "свободните" медии Би Ти Ви, Нова, БНТ, "Капитал", "Труд", "24 часа" и сие?

http://pik.bg/защо-изчезнаха-свободните-медии-би-ти-ви-нова-бнт-капитал-труд-24-часа-и-сие-news457293.html

Защо изчезнаха "свободните" медии Би Ти Ви, Нова, БНТ, "Капитал", "Труд", "24 часа" и сие?

Сензационното разкритие на ПИК, че Лютви Местан се крие в турското посолство към момента не е поместено в нито една от т.нар. свободни медии.

Уж големите и гледаеми телевизии Би Ти Ви, Нова и БНТ се правят, че такава новина не съществува. Мълчат и изданията на Иво Прокопиев, Донев, "Труд", "24 часа" и останалите независими средства за масово осведомяване.

Явно за тях разкритието, че лидер на партия се крие в чужда легация не е новина! Или просто всички са обхванати от паника и страх!

Читателят, обаче безпогрешно си дава сметка кои медии не се боят от истината и кои са се изпуснали в гащите от шубе.

 

ИД взе десетки медици за заложници в болница в Рамади

http://www.mediapool.bg/id-vze-desetki-meditsi-za-zalozhnitsi-v-bolnitsa-v-ramadi-news243488.html

Бойци на групировката "Ислямска държава" взеха за заложници десетки служители в болница в иракския град Рамади, предават осведомителните агенции, като се позоват на телевизия "Ал Маядин". Сред заложниците преобладават основно медицински работници от болницата, която се намира в центъра на града. Вчера иракската армия започна операция по освобождаване на централната част на Рамади от бойците на ИД. През изминалото денонощие армейски подразделения, подкрепяни от отряди на съпротивата срещу ислямистите, напреднаха в централните квартали на Рамади, които до този момент бяха под пълния контрол на ислямистите. Главната цел на иракската армия е връщането на контрола върху правителствените сгради, намиращи се в Рамади. Същевременно иракската държавна телевизия съобщи, позовавайки се на изявление на армията, че осем високопоставени командири от ИД са убити при въздушни удари на иракските ВВС, предаде Ройтерс. Ударите са нанесени в провинция Анбар и в окръг Хауиджа в провинция Киркук. Заедно с командирите са убити и още десетки редови членове на ИД.

Русия ще изплати дълговете на кримските граждани в украински банки

http://www.bnews.bg/article-145413

Размерът на дълговете ще се определя по състоянието до 18 април 2014 г. и ще намалява в платените в тази дата средства за погасяване на задълженията, по съответните кредитни споразумения.

"Цървена звезда" потвърди трансфера на Марко Груич в "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/23/2675994_curvena_zvezda_potvurdi_transfera_na_marko_gruich_v/?ref=rss


Ръководството на "Цървена звезда" е приело офертата на "Ливърпул" за 19-годишния полузащитник Марко Груич, съобщи официалният сайт на клуба.

От щаба на сръбския гранд разкриха, че са отказали две последователни оферти за футболиста от страна на "Андерлехт" (2 млн. евр) и "Щутгарт" (5 млн. евро), за да приемат тази на англичаните, която е на стойност 7 млн. евро и 10% от следващ трансфер на футболиста.

Договорът на Груич с "Ливърпул" ще бъде за срок от пет години, а до края...

Мюфтията на Кърджали: "Ал Джазира" са извадили думите ми от контекста

http://offnews.bg/news/n_1/n_612058.html

Думите ми във филма "България, моя земя" са извадени от контекста на изказването ми. Аз говорих за атеизма по времето на комунистическия режим в България, който не позволяваше изповядването на религиите. Това заяви пред "24 часа" районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. По думите му при монтажа авторите на филма са оставили само частта, в която той говори за исляма, а е изрязана тази в, която говори същото и за християнството. Той разказа, че изрично е настоявал пред екипа, заснел лентата, да бъде цитиран коректно и е получил уверения за това. "Не съм гледал целия филм, но съм разочарован от начина, по който е представена позицията ми", категоричен беше духовникът. Припомняме, че вчера филмът на Йелда Янат Багджи "България, моята земя" беше премахнат  от YouTube канала на телевизията.

Само във Фрог: Орешарски отряза проект за мост към голфигрището на Вальо Златев, ГЕРБ го одобри

http://frognews.bg/news_104185/Samo-vav-Frog-Oresharski-otriaza-proekt-za-most-kam-golfigrishteto-na-Valjo-Zlatev-GERB-go-odobri/

Проектът за изграждане на мостче към голф игрището на петролния бос Валентин Златев в Правец първоначално е бил отхвърлен, като неотговарящ на критериите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ от предходното ръководство на Държавен фонд "Земеделие" по времето на правителството на Пламен Орешарски, става ясно от документи, с които Фрог нюз разполага.

Нови предложения за реформи в МВР ще бъдат внесени в началото на 2016 г.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/novi-predlojeniia-za-reformi-v-mvr-shte-bydat-vneseni-v-nachaloto-na-2016-g-208386/

Продължавам да смятам, че има какво да се направи с бюджета на това ведомство, коментира министърът на финансите Владислав Горанов

Двама палестинци нападнаха с ножове трима израелци в Ерусалим

http://www.mediapool.bg/dvama-palestintsi-napadnaha-s-nozhove-trima-izraeltsi-v-erusalim-news243487.html

Двама палестинци нападнаха с ножове трима израелци близо до Стария град на Ерусалим, предаде Франс прес.   Полицията откри огън по нападателите. Един от тях беше убит, а вторият беше ранен и по-късно почина от болница от раните си.   Трите жертви на атаката бяха откарани в болници на Ерусалим. И тримата са в тежко състояние.

Окръжният съд в Пазарджик остави в ареста шьофьор, прегазил пешеходец с висока скорост

http://www.mediapool.bg/okrazhniyat-sad-v-pazardzhik-ostavi-v-aresta-shyofyor-pregazil-peshehodets-s-visoka-skorost-news243486.html

Окръжният съд в Пазарджик е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража" на Иван Янакиев /27г./ за причиняване при катастрофа на смърт по непредпазливост на пешеходец. Искането за най-тежката мярка е на Окръжна прокуратура - Пазарджик, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. От прокуратурата посочват още, че на 18 декември тази година в 18,50 часа на ул. "Пловдивска" в Пазарджик, Иван Янакиев е шофирал автомобил, марка "Хамър", блъснал е пешеходеца Никола Лазаров, на 70 г., и е причинил смъртта му по непредпазливост. На съдебното заседание наблюдаващият прокурор Стефан Янев е поискал мярка "задържане под стража", като е акцентирал върху обстоятелството, че Иван Янакиев е наказван многократно за нарушения по Закона за движение по пътищата, има криминалистична регистрация в масивите на МВР и висящо наказателно производство в Районен съд - Пазарджик за престъпление по транспорта. Определението на Окръжен съд-Пазарджик подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд-Пловдив. Искането на прокуратурата за задържане на шофьора, който по свидетелства на очевидци при инцидента на 18 декември е карал с "бясна" скорост", дойде едва след като за случая се разшумя в медиите. Първоначално прокуратурата не поиска неговото задържане за повече от 24 часа и той беше пуснат на свобода, въпреки че е добре познат на полицията. Той е санкциониран многократно за различни нарушения на пътя. Книжката му е била отнета в началото на 2015 година заради шофиране под въздействие на наркотици.

Катастрофа в столицата причини задръстване

http://www.cross.bg/katastrofa-v-stolitzata-prichini-zadrustvane-1492614.html

/КРОСС/Адско задръстване на улица "Черковна" по посока "Мадрид" заради удар между лек автомобил и почистващ камион от Софийска община. Очаквайте подробности ...

Варненци откриват велоалеите с бутане на велосипеди

http://www.moreto.net/novini.php?n=309638

С бутане на велосипеди ще открият новите велоалеи във Варна от клуб "Устрем", съобщиха колоездачите в социалните мрежи, научи Moreto.net. С инициативата "Коледа без колела" ще направим откриване на "Алеята за бутане на велосипеди" по булевард "Владислав", обясниха организаторите.

Свиленград брани митницата от плановете на Горанов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539133

Общинският съвет на Свиленград прие декларация против намерението на финансовото министерство да закрие Митница - Свиленград. В документа, изпратен до председателя на парламента, премиера, финансовия министър, директора на Агенция "Митници" и областния управител на Хасково, се казва, че обявените мотиви на предложението няма да доведат до премахване на условията за съществуване на корупционни практики и че е много по-целесъобразно и ефективно административната и структурна реформа да се извърши на място в Свиленград. Финансовото министерство ис...

ОбС - Свиленград с декларация против закриването на митницата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539132

Общинският съвет на Свиленград прие днес на свое заседание декларация против намерението на финансовото министерство да закрие Митница - Свиленград. В документа, изпратен до председателя на парламента, премиера, финансовия министър, директора на Агенция Митници и областния управител на Хасково, се казва, че „обявените мотиви на предложението няма да доведат до премахване на условията за съществуване на корупционни практики и че е много по-целесъобразно и ефективно административната и структурна реформа да се извърши на място в Свиленград”. Внос...

Лейди Гага получи нестандартен коледен подарък (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539131

Американската певица Лейди Гага е получила един доста изненадващ коледен подарък - симпатично бяло пони от женски пол с розова сбруя и панделка, съобщава сайтът Контактмюзик. Популярната изпълнителка веднага се похвали в Instagram с новия си домашен любимец. Тя пусна снимка на понито, придружена с текста: "Днес един Бял Ангел сякаш се спусна от небесата и се яви на входната ми врата! Това създание ми се струва толкова одухотворено, като в старите времена на шоубизнеса! Благодаря на Джон Яник и на Стив Бърман! Ще яздя понито с удоволствие и ...

Новите годишни данъчни декларации са достъпни онлайн

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539023

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП - www.nap.bg, съобщиха от институцията. От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването им изтича на 3 май 2016 г. /30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден/. Ще проверяваме с обаждане в НАП в кой фонд правим вноски за втора пенсия Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персона...

Енергийният сектор в Русия понесе щети от затягането на западните санкции

http://www.mediapool.bg/energiyniyat-sektor-v-rusiya-ponese-shteti-ot-zatyaganeto-na-zapadnite-sanktsii-news243485.html

Година и половина след като САЩ и ЕС наложиха икономически санкции на руския енергиен сектор, най-големите руски проекти, планирани да доставят петрол и природен газ до Китай, Турция и Германия, буксуват, пише "Вашингтон пост". И макар че администрацията на Обама търси сътрудничество с Русия в Сирия, няма признаци, че Вашингтон възнамерява да вдигне санкциите, целящи да накарат Русия да се оттегли от анексирания Крим и от Източна Украйна. Във вторник американското министерство на финансите забрани бизнес сделки с дузина компании и бизнесмени в Русия, за които е установено, че се опитват да заобиколят въведените по-рано икономически ограничения. Съобщението дойде ден след като ЕС удължи санкциите срещу Русия с още шест месеца. Финансовото министерство на САЩ освен това въведе санкции спрямо шест лица от самообявилите се Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна, както и на двама официални представители от правителството на отстранения бивш украински президент Виктор Янукович и редица фирми, които развиват дейност в Крим. Днешните стъпки са в подкрепа на ангажимента на САЩ за търсене на дипломатическо решение на кризата в Украйна чрез поддържане на санкциите върху Русия, заяви министерството на финансите в официално изявление. Облекчаване на санкциите няма да има, докато Русия не приложи изцяло ангажиментите си по Минските споразумения, включително възстановяването на контрола на Украйна върху границата й с Русия, се допълва в съобщението. Санкциите съвпаднаха със спада на цените на петрола и природния газ, което удари руската икономика. Според актуализирани прогнози на Световната банка от този месец, равнището на инфлацията в Русия е около 16 процента, което означава, че пенсиите са свили през последната година с 4 процента. Производството в Русия се свива с 5.9%, услугите – с 11.7%, а капиталовите инвестиции се понижават с 5.2%. Руското правителство е принудено да покрива разходите си с пари от резервния фонд, натрупан в годините на високи петролни и газови цени. Засега най-голямата жертва на западните санкции върху руския енергиен сектор е планът за изграждане на три газопровода към Китай. Предполагаше се, че обръщането към Китай ще ще отвори нов голям пазар за Русия, която в момента е силно зависима от енергийния износ в Европа. Макар че споразуменията не са разтрогнати, те са отложени – вероятно за години. Глобалното увеличение на предлагания природен газ и развитието на инфраструктурата за втечнен газ свалиха наполовина световните цени на газа през последната половин година, с което целесъобразността да се строят нови газопроводи е под въпрос. Самото започване на проекта винаги е било икономическо предизвикателство, коментира Едуард Чоу, експерт от Центъра за стратегически и международни проучвания. Трябва да се разработят две нови технически трудни газови находища в Източен Сибир, а след това и нови дълги газопроводи. Тогава цената на суровината падна месец след сключването на споразумението и рискът за руската страна скочи, добавя той пред "Вашингтон пост". Освен това големите китайски търговски банки, които трябваше да предоставят 25 млрд. долара за финансиране на проекта, включително под формата на предплатен газ, се отдръпнаха. Много от руските компании, които трябваше да строят големи части от газопровода, са в списъка със санкциите на САЩ. Такива са например фирмите, контролирани от Генадий Тимченко и братя Ротенберг. Всяка китайска банка, която има бизнес зад граница, ще понесе сурови наказания за сътрудничество с тези компании. Те се страхуват от американските санкции, коментира Андерс Аслунд от Атлантическия съвет, говорейки за китайските банки. Китай може и да продължи с проекта, но изчаква. Самата китайска икономика се забави и правителството въведе ценови реформи за природния газ, които понижиха потреблението. Това не означава, че Китай не иска руски газ, но те съзнават, че времето е на тяхна страна, коментира Едуард Чоу. Друга жертва от руския енергиен сектор е предложеният от Москва газопровод към Турция, обявен от руския президент Путин през декември 2014 г. Както и газопроводът към Китай, така и "Турски поток" имаше стратегически смисъл – да даде на Русия възможност да отреже газовите доставки за Украйна без да нарушава газовите доставки за Европа. В настоящия момент газопроводите през Украйна са основните маршрути на руския газ към Централна Европа. "Турски поток" изглеждаше като импровизация на Путин след колапса на проекта "Южен поток", отбелязва Едуард Чоу. Когато той обяви турския проект, проектът нямаше нито име, нито маршрут, нито цена, договорена с турците, пояснява експертът. Този проект вече е убит след като Турция свали руски бомбардировач, който според Анкара е навлязъл в турското въздушно пространство. Русия отвърна с икономически санкции срещу Турция, която е неин голям търговски партньор. Намеренията на Русия за изграждане на газопровод към Германия – "Северен поток 2", също се натъкват на съпротива. "Северен поток 2" трябва да се строи с международни партньори, сред които BASF, E.ON, ENGIE, OMV и Royal Dutch Shell. Газопроводът е планиран от Русия до Германия по дъното на Балтийско море. Експерти обаче посочват, че капацитетът на съществуващия "Северен поток 1" се използва наполовина и че Европа трябва да диверсифицира доставките си на газ, за да е по-малко зависима от Русия. Държавният департамент на САЩ изпрати свой представител, който да уговаря европейските страни да се откажат от плана за "Северен поток 2". Това е безсмислен проект, който трябва да бъде отменен, казва и Андерс Аслунд от Атлантическия съвет. Мъглявите перспективи за износа и падането на цените на газа доведоха до понижение на пазарната капитализация на най-голямата руска газова компания "Газпром" от 369 млрд. долара през май 2008 до 43 млрд. днес. Само през последната година акциите на "Газпром" се понижиха с 25%. Компанията е изправена и пред правни проблеми. През април, след четиригодишно разследване, Европейската комисия официално заяви, че практиките на "Газпром" нарушават антимонополното законодателство на ЕС. Сега "Газпром" трябва да отговори на обвиненията.

Коледари от Свещари наобиколиха властта в Разград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539130

Коледари от исперихското село Свещари посетиха управниците на Разград днес. Мъжете в български носии наричаха за здраве и късмет в Областна администрация и в Общинска администрация Разград – съобщиха пресслужбите на двете инстутиции. Мъжката група за автентичен фолклор от Свещари отправи своите послания към областния управител Манол Кившанов и към кмета на Разград д-р Валентин Василев, както и кът техните заместници и към председателя на Общинския съвет Надежда Радославова. Служителите от Областна администрация са поднесл...

В момента! Тежка катастрофа на разклона за село Звездица! Летят линейки и патрулки

http://petel.bg/V-momenta--Tezhka-katastrofa-na-razklona-za-selo-Zvezditsa--Letyat-lineyki-i-patrulki__138821

Снимка Булфото, архив Тежка катастрофа е станала преди минути на разклона за село Звездица, научи petel.bg. Една кола е буквално размазана.  Към мястото на инцидента летят линейки и патрулки.  Очаквайте подробности!

Преди минути! Певецът Миро изпрати своя песен, затворена в капсула, на Антарктида

http://petel.bg/Predi-minuti--Pevetsat-Miro-izprati-svoya-pesen--zatvorena-v-kapsula--na-Antarktida__138822

Кадър: btv Популярният наш певец Миро изпрати своя песен за смисъла на живота, затворена във времева капсула, за Антарктида. „Затворих...

Откриват българско училище край Кан

http://frognews.bg/news_104184/Otkrivat-balgarsko-uchilishte-krai-Kan/

Откриват първото българско училище близо до Кан. То има за цел да предостави на децата право на избор - да разбират и учат български език. Официалното откриване на училището ще бъде на 10 януари 2016 година. Това каза за БНР неговата създателка Венцислава Шойкова, която от години живее близо до Кан.

Осем общини ще довършат ВиК проектите си с 234 млн. от новата оперативна програма

http://www.mediapool.bg/osem-obshtini-shte-dovarshat-vik-proektite-si-s-234-mln-ot-novata-operativna-programa-news243484.html

Министерството на околната среда и водите е отправило покана към осем общини да реализират втора фаза на проекти за изграждане на пречиствателни станции и ВиК мрежа със средства от оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ - 2014-2020 г. Общините са Банско, Варна ("Златни пясъци"), Видин, Враца, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол, които са започнали проектите си по ОПОС 2007-2013 г. и сега ще могат да ги довършат с пари от новия програмен период, съобщават от екоминистерството в сряда. Целта е успешно приключване на започнатите инвестиции, което ще доведе до качествено пречистване на отпадъчните води. Ще се увеличи и броят на гражданите, които ще имат достъп до по-добро водоснабдяване и канализация, посочват от МОСВ. Процедурата за т. нар. фазирани проекти е в размер на близо 234 милиона лева. Крайният срок за подаване на предложения е 16 часа на 1 февруари 2016 г.

Речта на Доган: Напънала се планината...

http://offnews.bg/news/n_1/n_612076.html

Текстът е препечатан от блога на проф. Николай Слатински  "Стратегия, Синергия, Сигурност" с негово позволение. Поляризацията по отношение речта на Ахмед Доган ме заинтригува донякъде, иначе едва ли бих си губил от времето, та вместо да чета изданията от превъзходния ми „улов“ от Панаира на книгата, плюс купените днес две нещица – поредните обещаващи да бъдат чудесни опуси на Малкълм Гладуел и Алберто Анджела, да се занимавам какво бил казал великия хидролог и ориентализатор на страната ни… Ето какви бяха първите ми впечатления от тази реч. Първо, политиците ни говорят много постно, повърхностно, почти неграмотно откъм „високия дискурс“, често на диалект – ако не провинциален, то политически – късоглед и късопаметен, без идеи и без визия. А Доган ръси купешки слова, наукоподобни думи, почти социологически понятия и донякъде политологични термини и това прави речта му доста по-различна от шаблона, като за неизкушения читател тя изглежда тежка, тежкарска, направо много чело, много знай. Второ, в речта на Доган се смесват „наративите“, жанровете, посланията, публиките – тя е отчасти геополитически анализ, отчасти политологическо есе, отчасти политическа декларация, отчасти преразказ с елементи на разсъждение. Претендира за научен поглед, демонстрира политическо ниво. За мен, обаче, може би донякъде съм предубеден, като наука, като геополитика, като глобална и регионална сигурност, като международни отношения и външна политика, речта е слабичка, не съдържа никакви оригинални идеи, повтаря, понякога буквално, тезите на евроспектиците и путинофилите, станали напоследък наистина много в Европа, съединявайки в сплав от дясно патриотарство и левичарски иинтернационализъм, коренно противоположни анти-сили – анти-ЕС, анти-САЩ, анти-НАТО, анти-Глобализацията и др. По-трудно ми е да определя достойнствата на речта като политическо слово, може би защото не ги видях. Все пак така може да говори и понякога го прави по-добре един сериозен студент по международни отношения и-или национална сигурност, по политология и-или международно право, но не и човек с претенции за връх на сладоледа като Политик на Прехода. Трето, на мен бе най-интересно какво е казал Доган по отношение на Турция. Мисля си, че само много сериозно убедените, всъщност предубедените в изключителността на Доган, са видели нещо съществено по тази тема в речта. Аз съзрях преди всичко перфектно отработено разпределение на ролите на Доган и Местан като доброто и лошото ченге. Не, нямам предвид, че са били ченгета, в смисъл вербовани, накратко – почти напълно доносници на ДС (за масово притисканите от ДС български турци винаги да бъдат наричани „доносници“ не е пълната истина и невинаги е справедливо, защото не можем да се поставим на тяхно място и да знаем какво им е било и как им е било), а като достатъчно популярното разделение на ролите във филмите и романите между доброто и лошото ченге. Четвърто, не бива да се надценява казаното от Доган за Русия. Тук той не отива нито милиметър по-напред от широки и ширещи се обществени нагласи у нас. И разумните стратегически мениджъри на държавата ни, особено тези във външната политика, не би трябвало да се ограничават само със заклеймяване на подобни нагласи като резултат единствено на хибридна война, а да си дават сметка за тяхното реално съществуване. Значи трябва да се полагат усилия с много разум и диалог с обществените мнения у нас (да, с обществените мнения!), за да се минимизират щетите за България от тези нагласи, които са в разрез с официалната външна политика на страната ни (доколкото нито една висша държавна институция не се е отказала от тази външнополитическа линия) и в една или друга степен обслужват интереси, които са в разрез с националните интереси. И пето, не съм специалист по вътрешно-ДПС-отношения, но ми се струва, че гледайки отстрани и все пак като доста по-интелигентен от Местан, Доган чувства с оголените си нерви, че моделът „ДПС“ претърпя катастрофа и вече отдавна не се свързва в огромни части от нашето общество като „партия на верска основа, каквато е забранена от конституцията“, а като прокорупционен политически проект, като проолигархически партиен модел, който основно ориентализира и демодернизира страната, разнормализира я и я деевропеизира. ДПС става символ на злото в нашата политика, то заразява с нелечима проказа всяка партия, която се допре до него. ДПС се е изчерпило като смисъл, същност и съдържание и се е превърнало отдавна в отрицание само на себе си и на причината, заради което възникна спонтанно (от една страна) и от него останаха само онези мини със закъснител, заложени в основата му при внимателното му конструиране от ДС (от друга страна). Върхушката на ДПС е чудовище, монстър, който пречи на България, пречи на българското общество, пречи на българските турци, пречи на отношенията между България и Турция. И Доган вижда това, очевидно го боли за израждането на ДПС. Но той търси решението на проблема като превръща самото решение в част от този проблем. Доган прилага лекарството на болестта, разяждаща ДПС, като увеличава дозата на това лекарство, чиято доза и без това вече е превърнала лекарството в отрова. Останалото в речта за мен са заклинания, шаманство, по-скоро паганизъм и тотемизъм. Опаковани в сложни думи, слова, термини, понятия. От тях струи светлина като от електрически стълб, чиято лампа още не е разбита от кварталните гамени. Работата е там, че Доган търси ключа, който му трябва именно край този електрически стълб, защото под него е най-светло. Вместо да го търси там, където го е загубил.

Горанов и Бъчварова започват разговори за финансова реформа в МВР

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/23/2675970_goranov_i_buchvarova_zapochvat_razgovori_za_finansova/?ref=rss


Не споделям мнението, че при преминаване от първа към трета категория труд на служителите на МВР трябва да се изплащат обезщетения - това няма житейска и икономическа логика. Това каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов, запитан дали е съгласен, че на служители в МВР трябва да се плащат обезщетения при реформа на ведомството.

Няма прекратяване на трудови правоотношения, просто осигуряването на тези служители ще бъде насочено към ползваната от всички нас...

ВАС остави храм-паметника "Св. Александър Невски" в собственост на църквата

http://www.mediapool.bg/vas-ostavi-hram-pametnika-sv-aleksandar-nevski-v-sobstvenost-na-tsarkvata-news243483.html

Тричленен състав та Върховния административен съд /ВАС/ реши, че храм-паметникът "Св. Александър Невски" остава собственост на Българската православна църква /БПЦ/. Съдът прецени жалбите на Страхил Керелов и Веселин Станков като неоснователни. Според съда решението на МС да даде храма на БПЦ регулира отношения, в които двамата не участват. Решението на ВАС да прекрати делото не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав. Храмът бе даден на Българската православна църква (БПЦ) през 2014 г. от служебното правителство на Георги Близнашки, но собствеността върху него се оспорва от културно-историческо дружество "Будител", според което храмът е културна институция и връщането му на БПЦ би нарушило обществения интерес. Освен това жалбоподателите смятат, че решението е взето в нарушение на административните процедури и на решението на Велико Народно събрание, което е определило, че собствеността върху храма трябва да бъде всенародна. Решението на съда идва в доста кратък срок – само около 2 седмици след разглеждането на делото. Н 7 декември сутринта, преди съдебното заседание, камбаните на храмовете в София биха тревожно. Пред сградата на ВАС беше отслужен молебен, в който Българската православна църква – Българска Патриаршия призова клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване Божията помощ за запазването на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски“ като собственост на църквата. ”Тук сме, за да помолим тези, от които зависи да бъдат честни и добри и да изпълнят това, което Министерският съвет беше решил вече", каза патриарх Неофит, който лично дойде във ВАС. "Св. Александър Невски“ е завършен и осветен през 1924 г. След промените в края на 40-те години на миналия век, с новата републиканска конституция и отделянето на църквата от държавата, както и заради отчуждаването на имоти, документацията за храма не е съхранена.

Чакат 40 000 гости за празниците във Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191581

Велико Търново се готви да посрещне рекорден брой туристи за празниците. Очаква се посетителите да достигнат внушителните 40 000 в почивните дни за Коледа и Нова година. Заради интензивния трафик от Румъния, по пътя Русе - Велико Търново има въведени ограничения за тежки камиони в началото и края на празничните дни.
Велико Търново се готви да посрещне рекорден брой туристи за празниците. Очаква се посетителите да достигнат внушителните 40 000 в почивните дни за Коледа и Нова година. Заради интензивния трафик от Румъния, по пътя Русе - Велико Търново има въведени ограничения за тежки камиони в началото и края на празничните дни.

Съвет за медийни репресии

http://bulgarski.pogled.info/news/70218/Savet-za-mediini-represii

/Поглед.инфо/ Медийният скандал тези дни дойде със свалянето на предаването „Деконструкция” от ефир. Но не бива да заглъхне като всяко чудо за три дни, или да бъде изместено от друг обществен атракцион. Защото днес е това предаване, неотдавна имаше предложение за инкриминиране (глоба и затвор) за шеги и обиди в социалните мрежи към представители на властта, утре на какво ще е ред? Разстрел на “народните врагове”?

Над 2500 севернокорейци работят в чужбина при робски условия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539128

Над 2500 севернокорейци са изпратени да работят в Полша и Монголия при ужасяващи условия, предаде ДПА, цитирайки агенция Йонхап. Около 1800 души от изолираната диктаторска страна са принудени да работят в строителния сектор или в шивашки фабрики в Монголия, отбелязва агенцията, позовавайки се на сеулския Център за информация за човешките права в Северна Корея. Робите на Ким Чен-ун Други 800 души са изпратени в Полша, където работят...

Голямото пътуване започва, 23 златни правила преди да седнем зад волана

http://www.moreto.net/novini.php?n=309580

Засилен трафик се очаква по пътищата в страната в навечерието на коледно-новогодишните празници. Тръгнете по светло, утрото е по-мъдро от вечерта, призоват от КАТ. Огромен ще е трафикът от София, Варна, Пловдив и другите големи градове.

За първи път Г. Оряховица посреща Нова година с 3D лазерно светлинно шоу

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539126

За първи път в Горна Оряховица на 31 декември в навечерието на Новата 2016 година ще бъде изпълнено 3D лазерно светлинно шоу, заедно с традиционните фойерверки на новогодишния празник, който отново ще бъде в кв. „Пролет”. Шоуто е организирано от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и представено от лазерния магьосник Анди Фокнър от Англия, който е много добре познат в България като един от авторите на 3D мапинг шоуто във Велико Търново. Анди работи в този тип шоубизнес с лазери от 1983г. и е реализирал свои проекти из цяла Европ...

Измамници се представят за полицаи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539127

За още една телефонна измама по нова схема, информират от Областната дирекция на полицията във Враца. При нея престъпниците се представят за полицаи и по този начин се "застраховат" от подаване на сигнал към органите на реда, при евентуално съмнение от страна на жертвата. В случая 77-годишен мъж е получил обаждане на домашния телефон от непознат, който се представил за полицейски служител и е убедил възрастния човек да даде 2100 лева на престъпник, който ще дойде при него, но е наблюдаван от органите на реда и му е устроена засада, при която ще...

Клиенти изригнаха срещу „Теленор”

http://www.cross.bg/klienti-skorosti-raboti-1492613.html

/КРОСС/Гневни клиенти отново роптаят срещу „Теленор". Яростта на потребителите е породена от лошата интернет услуга, предлагана от мобилния оператор, предава Пик. За пореден път клиенти на телекомуникационния гигант се оплакват от така рекламирана 4G мрежа. Вижте какво породи възмущението им този път. „Купуваш си невалиден ваучер на „Теленор" ... И не можеш да се обърнеш за съдействие към оператор, защото шибаната услуга е платена ... Похвалете се и с това на 200 милионните си клиенти ! Тъпи алчни монополисти !!!!" „Абе, пичове... 4G-то нали уж е за всички клиенти... Защо лъжете като „мургави събратя"?След неколкократно уверение на 123 и във ваш магазин, си взех една предплатена карта да го пробвам. Да, да, ама не... И „Самсунг Галакси С6 Еддж", и „Леново" Таблет 8 4Г не хващат нищо повече от 3Г... Звъня пак на 123 - отговор „Ами, трябва да работи"... Еми, трябва, трябва, ама не работи... Само едно не разбрах - излъгахте ме, за да ми вземете 10-те лв., или наистина си вярвате, че имате 4Г? Макс ми взеха 10 лв. за 4 месеца тестов период, като от самото начало имах скорости 75/25... При вас не може да отлепи на 4Г въобще... Да не говорим, че трябваше да послушам други потребители, които на 3Г правят по-големи скорости, отколкото като им се покаже фалшивото 4Г на екраните..."

Концесионирането на морските плажове отива при министъра на туризма

http://www.mediapool.bg/kontsesioniraneto-na-morskite-plazhove-otiva-pri-ministara-na-turizma-news243482.html

Правителството ще предложи на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщи пресслужбата на кабинета. Проектът е изготвен като първи етап на предстоящата реформа в сферата на концесионирането на морските плажове и предстоящото прехвърляне на тяхното управление от министъра на регионалното развитие и благоустройството към министъра на туризма. Предвижда се и в срок до два месеца от влизането му в сила всички сключени договори за концесия и наем на морските плажове и приложенията, и допълненията към тях да бъдат предоставени на Министерството на туризма. Тази информация е необходима, за да бъде обосновано подготвен и реализиран вторият етап на реформата - промяна в методологията за отдаване на концесия и наем на черноморските плажове. С провеждането на реформата ще се постигне и стратегическата цел на Министерството на туризма за промяна в начина на управление и отдаване на плажовете на концесия и подобряване на услугите, които се предоставят на тях, което ще спомогне и за по-добро позициониране на страната ни на международния туристически пазар. В законопроекта се прецизира нормативната уредба, като се детайлизират предвидените глоби за неизпълнение на разпоредбите, свързани с изискванията за стопанисването на морските плажове. Промените предвиждат концесионерите и наемателите по сключени договори, към датата на влизане в сила на закона, да запазят правата и задълженията си при условията по тях. С цел гарантиране безпроблемното протичане на следващия летен сезон е предвидено всички договори, които изтичат до 30 септември на същата година, да бъдат автоматично удължени за една година, при съгласие от страна на концесионера или наемателя. Проектът на закон предвижда и служителите, които отговарят за тази дейност в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, да преминат към Министерството на туризма. Във връзка с новите правомощия на министъра на туризма по отношение на морските плажове е предвидено и изменение и в Закона за туризма.

Създава се Централно координационно звено за управление на средствата от ЕС

http://www.mediapool.bg/sazdava-se-tsentralno-koordinatsionno-zveno-za-upravlenie-na-sredstvata-ot-es-news243481.html

Правителството създава Централно координационно звено (ЦКЗ) за управление на средствата от ЕС в страната. Тези функции ще изпълнява нова дирекция "Централно координационно звено", която се открива с промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Целта е да се оптимизират процесите по управление на средствата от Европейския съюз, съобщи пресслужбата на кабинета в сряда. Новата дирекция се създава на основата на съществуващите дирекции "Програмиране на средствата от ЕС", "Мониторинг на средствата от ЕС" и "Системи за управление на средствата от ЕС". Преструктурирането се прави и с цел подобряване координацията на действията на органите в системата - управляващи, сертифициращи и одитиращи. Основната задача на ЦКЗ е да поддържа връзка с Европейската комисия и да й предоставя информация, да координира действията на другите определени органи и да насърчава хармонизираното прилагане на приложимото право. Като дирекция в Администрацията на Министерския съвет ЦКЗ ще подпомага дейността на заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика, който отговаря за цялостната организация и ръководство на системата за координация при управлението на европейските средства. Числеността на отдел "Управление на проекти" се увеличава с 10 щатни бройки за сметка на числеността на МВР. Това се прави, за да се обезпечи административен ресурс за бъдещи проектни дейности.

Съставянето на правителство в Испания под въпрос

http://frognews.bg/news_104183/Sastavianeto-na-pravitelstvo-v-Ispaniia-pod-vapros/

"Испанските социалисти няма да влязат в коалиция с управляващата Народна партия", заяви левият лидер Педро Санчес, след като участва в преговори с премиера Мариано Рахой, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

Съдът остави зад решетките Костин, обвинен за убийството на детето в куфара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191773

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Герман Костин, обвинен за убийството на детето в куфара. Съдът реши, че той трябва да остане в ареста. Вчера заседанието бе отменено, тъй като имаше молба от Костин, че отново иска да се запознае с материалите по разследването. В края на октомври СГС го остави в ареста, съобщава БГНЕС.
Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Герман Костин, обвинен за убийството на детето в куфара. Съдът реши, че той трябва да остане в ареста. Вчера заседанието бе отменено, тъй като имаше молба от Костин, че отново иска да се запознае с материалите по разследването. В края на октомври СГС го остави в ареста, съобщава БГНЕС.

Оставиха зад решетките Герман Костин, обвинен за убийството на детето в куфара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191839

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Герман Костин, обвинен за убийството на детето в куфара. Съдът реши, че той трябва да остане в ареста. Вчера заседанието бе отменено, тъй като имаше молба от Костин, че отново иска да се запознае с материалите по разследването. В края на октомври СГС го остави в ареста, съобщава БГНЕС.
Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Герман Костин, обвинен за убийството на детето в куфара. Съдът реши, че той трябва да остане в ареста. Вчера заседанието бе отменено, тъй като имаше молба от Костин, че отново иска да се запознае с материалите по разследването. В края на октомври СГС го остави в ареста, съобщава БГНЕС.

Предимно слънчево време ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=309640

През нощта ще е ясно, утре предимно слънчево. Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър, предимно от север-северозапад. Максимални температури на въздуха: 12°-14°. Температурата на морската вода е 8-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Ограниченията в командировъчните за служителите зад граница остават и догодина

http://www.mediapool.bg/ogranicheniyata-v-komandirovachnite-za-sluzhitelite-zad-granitsa-ostavat-i-dogodina-news243480.html

Правителството удължи с още една година наложените ограничения в размера на командировъчните средства, които получават служителите в дипломатическите ни мисии в чужбина. Промяната е била направена в Наредбата за командировъчните средства при задграничен мандат. Предвижда се достигането на пълния процент от предвидените в нея дневни командировъчни за представителите ни зад граница да стане от 1 януари 2017 г., а не от 1 януари 2016 г. Допълнително ще бъде запазено действието и на ограничението за заплащане на командировъчни средства за почивните и празничните дни през време на ползване на отпуск, предвидено в Наредбата през 2010 г. Приемането на постановлението се налага предвид ограничения бюджет на МВнР за 2016 г., уточнява правителствената пресслужба.

Трима кандидати са допуснати в конкурса за 3 социални работници за "Приемна грижа"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539123

Община Кюстендил обяви списъка на допуснатите и недопуснатите до интервю кандидати в процедура за подбор на трима социални работника, предоставящи услугата „Приемна грижа" в Община Кюстендил. До интервю са допуснати Ирена Крумова, Валя Маджарова и Яна Стефанова. То ще се проведе на 28.12.2015 г. в кабинет 224 на Общинска поликлиника.Седем са кандидатите, които не са допуснати до втората част от конкурса, защото не отговарят на изискванията за образователна степен или професионален опит....

Русия емитира нова банкнота в чест на анексирането на Крим

http://econ.bg/Новини/Русия-емитира-нова-банкнота-в-чест-на-анексирането-на-Крим_l.a_i.711218_at.1.html

Русия ще емитира нова банкнота, посветена на Крим – полуострова, който анексира от Украйна през миналата година, предаде Reuters Canada. Най-вероятно...

Русия издаде банкнота, посветена на анексирането на Крим

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/23/2675960_rusiia_izdade_banknota_posvetena_na_aneksiraneto_na/?ref=rss


Централната банка на Русия издаде нова банкнота, посветена на полуостров Крим, който беше анексиран от страната през 2014 г., като този ход най-вероятно допълнително ще разгневи Киев, който настоява за връщането на територията, предаде "Ройтерс".

Русия анексира Крим от Украйна през март миналата година във военна операция, осъдена от Запада, който наложи ответни санкции на Москва, които все още са в сила.

Новата банкнота, на стойност 100 рубли (1.41 долара), изобразява...

Роумингът поевтинява още напролет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539121

От април догодина роумингът поевтинее още, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков пред „Фокус". „Операторите ще бъдат в състояние да добавят малка допълнителна надценка към цените на вътрешния пазар. Става дума за 5 евроцента на минута на повикване, 2 евроцента на SMS и 5 евроцента за пренос на данни. Тази такса за роуминг е около 75 % по-ниска от настоящия роуминг нива за изходящи повиквания и данни, което също един голям прогрес", каза той. По думите му паралелно ЕК започна изготвянето на анализ на пазара...

Няма да пускат пияни хора на новогодишния концерт на пл. "Батенберг" в София

http://www.cross.bg/hora-batenberg-pynktove-1492612.html

/КРОСС/Пияни хора няма да бъдат допускани на традиционния новогодишен концерт на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата. Това заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов Столичани, които са планирали в полунощ да се включат в хората, поведени от Нелина и оркестър Канарите, ще трябва да преминават през специално изградени пропусквателни пунктове. Засилени мерки за сигурност по празниците в София "Ще има пунктове около площада, на които ще бъдат проверявани хората. Пиротехническите изделия са забранени за използване по време на концерта", каза Златанов Няма да бъдат допускани хора, които прекомерно са употребели алкохол и могат по някакъв начин да застрашат спокойствието и веселието на другите хора", отсече той.  

АПИ и МВР ще регулират трафика през почивните дни

http://society.actualno.com/api-i-mvr-shte-regulirat-trafika-prez-pochivnite-dni--news_515025.html

Във връзка с предстоящите празници и очакваното засилено движение екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“, пътноподдържащите фирми, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ ще подпомагат Пътна и Охранителна полиция в регулирането на трафика по пътищата на страната. 700 служители на АПИ ще бъдат дежурни по празниците. 75 екипа на агенцията ще бъдат разположени по републиканската пътна мрежа, за да съдействат за ограничаване движението на тежкотоварни автомобили

Политолози: С Местан ДПС изгуби половината гласове на българските турци

http://politics.actualno.com/politolozi-s-mestan-dps-izgubi-polovinata-glasove-na-bylgarskite-turci-news_515028.html

Откакто Лютви Местан стана председател на Движението за права и свободи вотът на българските турци за партията падна наполовин. За Ахмед Доган Лютви Местан е неудачен избор, който поставя под удари ДПС. Събитията ще бъдат бурни и няма как да се изчака решаването на тази буря до месец март. Всичко ще се реши за дни или седмици. Това коментира пред БНР политологът Евгени Дайнов по повод критиката в речта на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган към сегашния председател на Движението Лютви Местан, пре

Изпълкомът се събра и нищо не свърши по казуса "Литекс в А група"

http://bgfootball.actualno.com/izpylkomyt-se-sybra-i-nishto-ne-svyrshi-po-kazusa-liteks-v-a-grupa-news_515045.html

Членовете на Изпълкома към БФС не успя да вземе решение по казуса "изваждането на Литекс от "А" група". След два часа разговори никой не се нае да решава съдбата на ловчанлии, като единственото решение, което беше взето, бе да бъде създадена специална комисия, която да се занимае обстойно със случая. Това обаче ще стане след Нова Година и със сигурност не преди 4-и януари. Така съдбата на Литекс остава неясна. Според две комисии (Дисциплинарна и Апелативна), "оранжевите" трябва да бъдат

Местан наистина е в посолството на Анкара, чакал турския премиер

http://petel.bg/Mestan-naistina-e-v-posolstvoto-na-Ankara--chakal-turskiya-premier__138819

Снимка Булфото, архив Охраната от НСО на политика не е свалена, но гардовете не са с него в чуждата легация в София Лютви Местан...

Проф. Божидар Димитров: Турция води хибридна война спрямо България

http://www.moreto.net/novini.php?n=309633

Турция води хибридна война. Въпросът обаче е дали това е политика на президента Ердоган и министър-председателя Давутоглу, или е политика на определени националистически кръгове в Турция. Това коментира пред “Хоризонт“ в предаването “12+3“ директорът на Националния исторически музей проф.

Хванаха непълнолетни крадци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539125

За няколко кражби извършени от непълнолетни лица, съобщават от полицията във Враца. Двама извършители са откраднали бормашини от междуетажно помещение на жилищен блок и от производствен цех за каучокови изделия и матраци във Враца. Крадците, които са на 16 и 17 години са установени от органите на реда след проведени оперативно-следствени действия. Друг 15-годишен младеж от село Враняк е установен като извършител на две кражби от домове в същото село. Той е взел CD, касетафон, DVD, куфар, килим, пердета и дамско яке....

Полският президент прогнозира тежка криза в ЕС, ако Великобритания излезe от съюза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191699

Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до тежка криза в Съюза, заяви днес полският президент консерватор Анджей Дуда за Би Би Си.
Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до тежка криза в Съюза, заяви днес полският президент консерватор Анджей Дуда за Би Би Си. "ЕС беше разтърсвана неведнъж от кризи, като финансовата или тази с мигрантите. Да не се заблуждаваме, излизане на Обединеното кралство от ЕС би причинило тежка криза в Съюза.

Полският президент Дуда прогнозира тежка криза в ЕС, ако Великобритания излезe от съюза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191712

Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до тежка криза в Съюза, заяви днес полският президент консерватор Анджей Дуда за Би Би Си.
"ЕС беше разтърсвана неведнъж от кризи, като финансовата или тази с мигрантите. Да не се заблуждаваме, излизане на Обединеното кралство от ЕС би причинило тежка криза в Съюза.
Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз ще доведе до тежка криза в Съюза, заяви днес полският президент консерватор Анджей Дуда за Би Би Си. "ЕС беше разтърсвана неведнъж от кризи, като финансовата или тази с мигрантите. Да не се заблуждаваме, излизане на Обединеното кралство от ЕС би причинило тежка криза в Съюза.

Небето над Нанджин в Китай стана лилаво (снимки)

http://www.vesti.bg/sviat/azia/nebeto-nad-nandzhin-v-kitaj-stana-lilavo-snimki-6047585

Оцветяването изглежда е причинено от преминаването на лъчите на залеза през облак от вредни изпарения

Diageo иска да съживи Smirnoff

http://www.investor.bg/zoom/355/a/diageo-iska-da-syjivi-smirnoff-208383/

Компанията призна, че е допуснала някои големи грешки в САЩ и планира да поправи всичко това

Д-р Мими Виткова за Фрог: Рекет и сергия стана здравеопазването ни

http://frognews.bg/news_104162/D-r-Mimi-Vitkova-za-Frog-Reket-i-sergiia-stana-zdraveopazvaneto-ni/

За една година реформаторският екип на МЗ натвори толкова „реформи” в здравната система в стил „hard”, последствията от които ще консумираме всички години напред. Философията на промените беше „на всяка цена”, независимо каква и кой ще я плаща. Обществената и политическа среда, в която реформите се налагаха - осигуриха „висок рейтинг” и персонална премиерска подкрепа. Това коментира пред Фрог нюз д-р Мими Виткова.

Предколедно Горанов обеща 2015 г. да завърши с по-нисък от предвидения дефицит

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/12/23/2675918_predkoledno_goranov_obeshta_2015_g_da_zavurshi_s/?ref=rss


Дефицитът по консолидираната фискална програма за тази година ще бъде в рамките на 2.5-2.6 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП), а не заложените консервативно 3.3 на сто от БВП, каза пред журналисти днес министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

През следващата година ще се съсредоточим върху ефективността на публичните разходи, добави Горанов. "Добрият финансов министър не е добрият финансов министър, а този който консервативно ви дава вашите пари", каза Горанов. Вече се доближаваме до почти ръст на БВП от 3 процента за 2015 година, което е психологическа граница, подчерта Горанов.

Водим трудни дебати за ролята на държавата в преразпределение на доходите. Сегашният модел предполага ниско ниво на облагане и ниска роля на държавата за преразпределение. При ниски данъци държавата ще има слаба роля, но хората сами ще вземат решение как да харчат изкараните от тях пари, каза финансовият министър.

Събираемостта на данъците е с 1.6 млрд. лева по-добра тази година, каза изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Бойко Атанасов. Над 550 млн. лева са повече събраните приходи от акцизи, което е ръст с 12 процента, допълни директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов. Има още какво да се направи от приходите от акциз от горива, защото цената на горивата и суровините паднаха, добави той.

Мандатът на правителството започна работа сред тежка политическа ситуация, свързана със сериозни сътресения във финансовата система. Най-голямото предизвикателство беше да се справим с последствията от фалита на КТБ. Намерихме начин да разплатим гарантираните влогове в банката, подчерта Горанов. Новата година започна динамично като фондът за гарантиране на влоговете успя да изплати 3.250 млрд. лева, припомни финансовият министър.

През 2015 година успяхме да пласираме емисии книжа с дълъг матуритет на международните пазари. Възползвахме се от сравнително добрата атмосфера на международните финансови пазари при ниска доходност, която показа и доверието в правителството, каза Горанов.

За съжаление местните избори не позволиха определени теми да се повдигнат без политически дебат, каза Горанов. Полемиката за двупроцентния данък на доходите за физическите лица, които да събират общините, беше част от него. Тази тема не се е изчерпала, защото приходната част на много от общините е ниска и недостатъчна.

Горанов обяви, че ще повдигне въпроса за промяна в Закона за публичните финанси, който да регламентира механизъм за финансово оздравяване на общини и за действия при финансови проблеми.

Има общини, където разходите са до три пъти над приходите. Когато общинският съвет или кмет на дадена община сметнат, че се нуждаят от помощ от правителството, да изчислят от колко пари се нуждаят и да влязат в оздравителен режим, препоръча Горанов.

Бивш министър прогнозира разпад на Великобритания, ако излезе от ЕС

http://www.cross.bg/heiig-napysne-velikobritaniya-1492611.html

/КРОСС/Великобритания може да се разпадне, ако страната излезе от ЕС, предупреждава бившият външен министър на страната Уилям Хейг в своя статия за в. "Дейли телеграф". Според него подобно развитие на нещата вероятно ще даде даде тласък на каузата за шотландска независимост. Смятаният за евроскептик Хейг, който е бивш лидер на управляващата Консервативна партия, е на мнение, че независимо от множеството провали на ЕС, Съюзът осигурява стабилност за крехките демокрации в Централна Европа и няма да е в интерес на Великобритания да го напусне на фона на несигурността в Близкия изток и световната икономика. Бившият дипломат номер 1 на Лондон смята, че шотландските националисти, които подкрепят оставането в ЕС, ще използват гласуването на референдума до края на 2017 г., като повод за ново допитване за тяхната независимост. Предишният им вот завърши с 55% в подкрепа на оставането в Обединеното кралство срещу 45% през септември миналата година. Според Хейг резултатите на втори подобен вот биха били още по-близки."Ще трябва да попитаме... дали ние наистина искаме да отслабим ЕС и в същото време да увеличим шанса Шотландия да напусне Великобритания, ако Лондон напусне Съюза", пише Уилям Хейг.

Канцеларията на варненска църква горя заради късо съединение

http://www.moreto.net/novini.php?n=309639

Канцеларското помещение в църквата "Света Богородица Панагия", известна като Малката Богородица във Варна е горяло, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. Около 13.25 часа е подаден сигнал за дим, излизащ от храма, който се намира в Гръцката махала.

Скандално е Административният съд да се изявява като защитник на ОИК!

http://bulgarski.pogled.info/news/70217/Skandalno-e-Administrativniyat-sad-da-se-izyavyava-kato-zashtitnik-na-OIK

/Поглед.инфо/ Скандално е Административният съд да се изявява като защитник на ОИК по делото за касиране на изборите за общински съветници, затова ще сезираме Европейската комисия. Това заяви лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов.

283 лв. за паметника на Данаил Попов събраха на Коледен базар в ЦДГ „Иглика"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539122

238 лв. събраха родители и деца в Коледния базар, който се проведе ЦДГ „Иглика" - Плевен. Тази година той беше посветен на благотворителна кауза - изграждането на паметник на Данаил Попов в Плевен. Инициативата е на Сдружение „Васил Левски", а необходимите средства за построяването му са 12 000 лв. След проведен конкурс, изработката на паметника е поверена на скулптора Красимир Рангелов. С много сръчност и любов деца, родители и учители изработиха коледни сувенири, които после бяха закупени от базара. Дарените от сърце средства - 283 лв....

Руската централна банка пусна банкнота по случай присъединяването на Крим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191679

Руската централна банка днес пусна в обращение банкнота по случай присъединяването на Крим, съобщи АФП.
На банкнотата от 100 рубли са изобразени забележителности от Крим. Емитирането на новата банкнота е посветено на „присъединяването на Крим и Севастопол към Руската федерация“ преди повече от година, заяви в свое комюнике банката.
Руската централна банка днес пусна в обращение банкнота по случай присъединяването на Крим, съобщи АФП. На банкнотата от 100 рубли са изобразени забележителности от Крим. Емитирането на новата банкнота е посветено на „присъединяването на Крим и Севастопол към Руската федерация“ преди повече от година, заяви в свое комюнике банката.

Райфъла отива на съд за поръчково убийство и палежи на коли

http://frognews.bg/news_104182/Raifala-otiva-na-sad-za-porachkovo-ubiistvo-i-paleji-na-koli/

Пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд 49-годишния бизнесмен Атанас Червенков-Райфъла. Заедно с него ще отговарят още четирима съучастници - Веселин Загорски, Симеон Генов, Бисер Романов, и Васил Василев. Червенков е обвинен за поръчково убийство и палежи на луксозни депутатски коли.

БАБХ планира непрекъснати проверки в млечните ферми

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/babh-planira-neprekysnati-proverki-v-mlechnite-fermi-208377/

На 31 декември изтича срокът за привеждане на стопанствата в съответствие с европейските хигиенни норми

Мустафа Карадайъ: Промени в ДПС ще има до края на април, възможно е смяна на лидера

http://pik.bg/мустафа-карадайъ-промени-в-дпс-ще-има-до-края-на-април-възможно-е-смяна-на-лидера-news457257.html

Мустафа Карадайъ: Промени в ДПС ще има до края на април, възможно е смяна на лидера

Мустафа Карадайъ от ДПС уклончиво коментира напрежението в партията след декларацията на почетния лидер Ахмет Доган и критиката му към Лютви Местан.

На въпроса възможна ли е смяна на лидера на ДПС, той отговори: "Всичко е възможно”, съобщава Би Ти Ви.

 

Руската централна банка пусна банкнота по случай присъединяването на Крим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191659

Руската централна банка днес пусна в обращение банкнота по случай присъединяването на Крим, съобщи АФП.
На банкнотата от 100 рубли са изобразени забележителности от Крим. Емитирането на новата банкнота е посветено на „присъединяването на Крим и Севастопол към Руската федерация“ преди повече от година, заяви в свое комюнике банката.
Руската централна банка днес пусна в обращение банкнота по случай присъединяването на Крим, съобщи АФП. На банкнотата от 100 рубли са изобразени забележителности от Крим. Емитирането на новата банкнота е посветено на „присъединяването на Крим и Севастопол към Руската федерация“ преди повече от година, заяви в свое комюнике банката.

Ясин Сали, който обезглави шефа си, се самоуби във френски затвор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539118

Мъж, затворен във Франция за това, че обезглавил своя шеф и се опитал да взриви химически завод, се е самоубил, заяви днес затворнически служител, цитиран от Ройтерс. Ясин Сали се е обесил в килията си, каза Марсел Дюрдон от затворническия профсъюз. Сали беше арестуван през юни в промишлен комплекс на компанията "Еър продъктс" близо до отрязаната глава на своя шеф и до знамена със заявления за принадлежност към исляма. Селфи с главата на жертвата си изпратил ат...

Заради клевета или заради истина - политически лидер е заплашен с хиляди левове глоба

http://crime.actualno.com/zaradi-kleveta-ili-zaradi-istina----politicheski-lider-e-zaplashen-s-hiljadi-levove-globa-news_515015.html

Заради статус във Facebook – това е причината проф. Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на българския минен гигант „Асарел-Медет“, да заведе съдебно дело срещу съпредседателя на ПП „Зелените“ Борислав Сандов. Сандов може да бъде осъден за сумата от между 53 000 и 70 000 лева плюс разноските по делото, както и да му бъде забранено да заема определени държавни позиции в следващите 10 години. Случаят касае разширяването на мина на „Асарел-Медет&ldq

Коледари изпълниха центъра на Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539119

В навечерието на един от най-светлите празници, коледари изпълниха центъра на Русе по обяд. Участниците в уникалното Русенско коледуване наричаха за здраве, берекет и благополучие. Заместник-кметът на Русе Иван Григоров посрещна коледарите и ритуалната Бразая. Под звуците на коледарски песни, Бразаята изпълни своя танц за пречистване на къщата и гонене на злото от дома в навечерието на Рождество Христово. Коледарски групи от читалищата в с. Тетово, кв. „Средна кула” и с. Николово взеха участие в коледуването, като основен домакин тази година бе...

Контролирани взривове изплашиха селата край Сопот

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539120

Взривове на полигон "Анево" на ВМЗ - Сопот изплашиха живеещите в околните села, съобщиха местни медии. Вчера и днес хората са чули няколко доста силни гърмежи последвани от гъст пушек. В официално изявление на изпълнителния директор на ВМЗ - инж. Иван Гецов, се казва, че на полигона се извършва контролирано унищожаване на бракувани боеприпаси и други взривни материали, отпаднали от производствения процес на дружеството. Унищожаването се извършва в последните работни дни на 2015 г., с цел по-висока безопасност по време на празничния период 24.12...

Пияни братя влязоха в ареста за нападение над полицаи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191602

Двама пияни братя изтрезняват в ареста и вероятно ще посрещнат празниците зад решетките заради нагло нападение над полицаи. На 22 декември вечерта те ударили в лицето служител на реда и се опитали да скъсат униформата на колегата му.
Скандалът се разиграл около 18,45ч. в заведение в ромския кв."Шести" в Нова Загора. Братята се запивали от часове.
Двама пияни братя изтрезняват в ареста и вероятно ще посрещнат празниците зад решетките заради нагло нападение над полицаи. На 22 декември вечерта те ударили в лицето служител на реда и се опитали да скъсат униформата на колегата му. Скандалът се разиграл около 18,45ч. в заведение в ромския кв."Шести" в Нова Загора. Братята се запивали от часове.

17-годишен бежанец пред New York Times: Бягайки от ада, на българската граница попаднах на нов

http://petel.bg/17-godishen-bezhanets-pred-New-York-Times--Byagayki-ot-ada--na-balgarskata-granitsa-popadnah-na-nov__138816

Снимка Булфото Много мигранти, които са се опитвали да влязат от Турция в България, често влачейки се през полята вир-вода след...

Военен експерт със стряскаща прогноза! Ето кои градове в Русия са мишени за ядрени удари от САЩ

http://petel.bg/Voenen-ekspert-sas-stryaskashha-prognoza--Eto-koi-gradove-v-Rusiya-sa-misheni-za-yadreni-udari-ot-SASHH__138817

Снимка: телеканал ТВЦ Руски военен експерт Игор Коротченко предполага, че големите градове в Русия продължават да са потенциални...

Това видео разплака цяла България! Ето за какво мечтае 90-годишната баба Димитра

http://petel.bg/Tova-video-razplaka-tsyala-Balgariya--Eto-za-kakvo-mechtae-90-godishnata-baba-Dimitra__138818

Кадър Нова тв Баба Димитра е на 90 години. Не може да преброи колко пъти през последните 4 години къщата ѝ е ограбвана, а тя -...

Облигациите в еврозоната са напът да запишат първия месечен спад от август

http://www.investor.bg/evropa/334/a/obligaciite-v-evrozonata-sa-napyt-da-zapishat-pyrviia-mesechen-spad-ot-avgust-208382/

Марио Драги разочарова допълнително пазарите, като заяви в средата на декември, че програмата за стимули в сегашния й вид е адекватна

Съдът остави "Александър Невски" на Синода

http://offnews.bg/news/n_1/n_612060.html

Делото за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски” е прекратено. Решението е взето от тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС). Храмът беше предоставен на Българската православна църква от държавата на 8 октомври 2014 г. от служебния премиер Георги Близнашки. Това решение на правителството обаче беше обжалвано  от културно-историческо дружество "Будител". Дружеството настоява храмът да стане отново държавна собственост, а адвокатит му смятат, че предаването му на църквата е станало с поредица от административни нарушения, защото служебното правителство не е имало правомощия да издаде такъв документ за собственост. Административните съдии са категорични, че решението на правителството регулира правоотношения, в които жалбоподателите не участват, поради което не са носители на субективното процесуално право на оспорване по съдебен ред. Със същото решение не се засяга по никакъв начин правната сфера на жалбоподателите, не се създават задължения, не се накърняват техните законни интереси. Според съда обявяването на имот от публична в частна държавна собственост и обратно е в правомощията на Министерския съвет. „Тези актове нямат белезите на едностранно властническо разпореждане, насочено към правната сфера на други правни субекти извън титуляра на собствеността – държавата”, посочва ВАС. Определението на тричленния състав не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок.

Горанов: Дефицитът през 2015 г. ще бъде около 2,5-2,6%

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/goranov-deficityt-prez-2015-g-shte-byde-okolo-25-26-208380/

През следващата година финансовият министър ще предложи законодателни промени за финансово оздравяване на общини

ВМРО раздаде пакети с хранителни продукти на нуждаещи се в с. Бръшлен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539117

Народният представител от Патриотичния фронт Искрен Веселинов заедно с областния координатор на ВМРО Галин Григоров и кмета на село Бръшлен Димчо Петров, дариха на 20 семейства хранителни пакети. Инициативата се проведе на 23 декември в село Бръшлен, като на крайно нуждаещите се жители бяха раздадени пакети, в които има дълготрайни хранителни продукти. „С този дребен жест целим да помогнем на хората да посрещнат в атмосфера близка до нормалната, предстоящите светли празници.“ сподели народният представител Искрен Веселинов. ...

Държавата осигури 800 хил. лева за болницата в Ловеч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191627

На среща на ръководството на МБАЛ
На среща на ръководството на МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" - Ловеч, с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов в София днес стана ясно, че държавата ще осигури на болницата до края на годината 800 хил. лева, съобщиха от пресцентъра на общината. Една част от тях се чакат до края на деня. До добрата развръзка за задлъжнялата ловешка болница се

През празниците телефонните измами зачестяват

http://pik.bg/през-празниците-телефонните-измами-зачестяват-news457253.html

През празниците телефонните измами зачестяват

През празниците сигналите за телефонни измамници зачестяват. Това заяви директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов, предаде БГНЕС.

Затова е важно взаимодействието с полицията и незабавно трябва да се подава сигнал в полицията, защото, когато има навреме подаден сигнал за съмнително лице или за нещо съмнително, което се случва, полицейската реакция може да бъде навременна и има краен успех, посочи той.
Търсената жертва на телефонните измами са главно възрастните хора. Телефонните измамници звънят на безброй телефонни номера, докато попаднат на точната жертва. Това не означава, че по-младите хора трябва да стоят встрани.

Всеки възрастен човек има синове, дъщери и роднини и е хубаво да се разговаря с тях и да им се обясни много пъти, че при получаване на такива телефонни обаждания, възрастният човек трябва да потърси близките си за съвет, обясни Златанов.

Голяма част от измамниците обясняват, че синът или дъщерята на някой е пострадал, има нужда от пари за лечение. Болниците обаче не практикуват по този начин, държавните институции също. Всеки, който получи такова обаждане трябва да е много подозрителен. 

Според него, телефонните измамници действат бързо, а възрастните хора действат импулсивно и затова е важно да се говори с тях и да им се обясни, че трябва да потърсят при подобно обаждане децата си и да се уверят, че всичко с тях е наред, а не да дават пари през прозореца.

Местан остана без охрана от НСО!

http://pik.bg/местан-остана-без-охрана-от-нсо-news457254.html

Местан остана без охрана от НСО!

Без охрана от НСО остана формалният лидер на ДПС Лютви Местан. От ранни зори днес Местан и съпругата му Ширин се намират в турското посолство и до момента не са го напускали. Попадането му на територия на чужда държава бе повод охраната на Местан да бъде свалена, съобщава "Стандарт", позовавайки се на високопоставени източници в службите.

Докато той стои необяснимо дълго в турското посолство, все повече политици от ДПС искат неговата оставка. Причина за това е декларацията по повод сваления руски самолет от турската авиация в Сирия, която Местан прочете от трибуната на парламента. Според източници в Движението Лютви Местан е съставил текста под диктовката на представители на турската държава. 

Декларацията стана причина за острата и публична критика на почетния председател на ДПС Ахмед Доган към Местан. По обяд днес хора от движението заговориха, че в утрешния ден се готви извънреден форум на ръководството на партията в НДК, на който е възможно лидерът на ДПС да бъде отстранен и да бъде избран временно изпълняващ длъжността председател. Не е ясно обаче дали на него ще присъства и Доган.

В централата на бул. "Стамболийски" 45А дори вече се спрягат имена за наследник на Местан. Сред тях са евродепутатът Филиз Хюсменова, депутатът Тунчер Кърджалиев, както и на народната представителка от Русе Ферихан Ахмедова.

19-годишен оцеля след три дни под тонове руини в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191619

Извадиха оцелял 19-годишен младеж под тонове земна пръст и камъни, почти три дни след ужасяващото свлачище в град Шънджън, съобщава Би Би Си.
Тян Жемин е в тежко, но стабилно състояние. Има много счупвания много по тялото си. 
Спасеният разказал, че близо до него се намирал още един оживял. Той също бил открит, но малко след това мъжът е починал.
Извадиха оцелял 19-годишен младеж под тонове земна пръст и камъни, почти три дни след ужасяващото свлачище в град Шънджън, съобщава Би Би Си. Тян Жемин е в тежко, но стабилно състояние. Има много счупвания много по тялото си.  Спасеният разказал, че близо до него се намирал още един оживял. Той също бил открит, но малко след това мъжът е починал.

Гърция разреши гей браковете

http://www.bnews.bg/article-145396

Това е 14-тата държава в ЕС, която одобрява еднополовите бракове.

Осман Октай: Настъпи началото на края на ДПС

http://frognews.bg/news_104181/Osman-Oktai-Nastapi-nachaloto-na-kraia-na-DPS/

Винаги съм говорил за сериозните зависимости на българистките политици и властимащите. Тази зависимост беше една от причините аз да се разделя с Ахмед Доган и ДПС. Самият факт, че реакцията на Доган идва със седмици закъснение след Декларацията на Местан, показва за натиска над Доган. Не е имал друг избор. Не случайно той продължава да бъде заложник. Става част от пропагандата за дестабилизация по линия на Анкара и Москва. Това каза пред Фрог нюз бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай. Ето какво още сподели той за ситуацията около ДПС и нейните лидери:

Франция предотврати нов терористичен акт

http://www.moreto.net/novini.php?n=309590

"Нова джихадистка атака беше осуетена, а двама души са арестувани миналата седмица във френския регион Орлеан, югозападно от Париж", съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов. „Планираното нападение е било насочено към представители на властта в региона на Орлеан”, заяви Казньов.

19-годишен оцеля след три дни под тонове руини в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191597

Извадиха оцелял 19-годишен младеж под тонове земна пръст и камъни, почти три дни след ужасяващото свлачище в град Шънджън, съобщава Би Би Си.
Тян Жемин е в тежко, но стабилно състояние. Има много счупвания много по тялото си. 
Спасеният разказал, че близо до него се намирал още един оживял. Той също бил открит, но малко след това мъжът е починал.
Извадиха оцелял 19-годишен младеж под тонове земна пръст и камъни, почти три дни след ужасяващото свлачище в град Шънджън, съобщава Би Би Си. Тян Жемин е в тежко, но стабилно състояние. Има много счупвания много по тялото си.  Спасеният разказал, че близо до него се намирал още един оживял. Той също бил открит, но малко след това мъжът е починал.

Коледен триптих

http://offnews.bg/news/n_1/n_612008.html

Коледа - Двайсет и пети декември, 2008 година, София, България. На Цариградско шосе, съвсем близо до Околовръстното, стар Опел и още по-стар Фолксваген са се ударили странично и са се посмачкали. Нищо особено. В автомобилите са пътували две млади семейства. Едното се състои от И.Б. - продавач в дюкянче за крадени GSM-и и съпругата му - С.Б. - фризьорка и собственичка на салон за красота, разположен в бивше общо мазе. С Фолксвагена са И.М. - дърводелец в мебелна фирма и Л.С. - секретарка в рекламна агенция - те нямат законен брак, но живеят семеен живот от три години. При сблъсъка мъжете са се разминали с пристъп на крайно нервно раздразнение, предизвикано у всеки от тях от глупостта и леващината на другия. Жените са доста по-зле. С.Б. е със раздробени носни кости и множество малки рани от стъкла по лицето, Л.С. е с разместено счупване на двата пищяла на левия крак. С.Б. седи в колата, плаче и подсмърча кръвта си, Л.С. е изпаднала в шок и уплашено върти очи, полегнала на одеало, което мъжа и е хвърлил на земята. Тя не смее да погледне крака си, който е доста грозно изкривен. Двамата мъже са се отдалечили на двайсетина крачки в противоположни посоки, обърнати с гръб един към друг /като при дуел с пистолети, хм!/ и говорят по GSM- ите си с познати автомонтьори. Пушат яростно и нервно обясняват вероятните повреди. Катастрофиралите пречат на движението, шофьорите на отминаващите коли псуват, жените, които са в отминаващите коли и не шофират цъкат с езици и лельосват - леле-леле. Линейка не идва вече десета минута, снега пада косо - ситен и остър. Пред катастрофиралите спира очукан Голф. От него излизат двама млади мъже със зачервени лица. Единият е нисък, другият - по-висок. Приближават се към лежащата Л.С., любезно кимат с глави и задават потресаващо глупав въпрос: Как сте, как се чувствате? Когато забелязват, че жената е в шок и мърда устни без да може да говори, те се запътват към С.Б. - как сте? - питат те, като пак любезно и идиотски кимат с глави, дори ниския леко се покланя, което изглежда ужасно нелепо, защото през раната на С.Б. се виждат костичките на носа. Е, добре, щом не искате да говорите - казват двамата зачервени мъже - ние сме лекари и сме длъжни да ви помогнем. И двамата кой знае защо се засмиват. Високият отива и взема аптечка от Голфа. Изваждат бинтове, правят тампони, пригаждат някакви летви за шиниране. Ниският отива при Л.С. навежда се над нея и със силно и точно подръпване изправя счупения крак, после налага шините, увива го плътно с бинт. Изважда от джоба си ампула диазепам, еднократна спринцовка и прави инжекция - това не е много правилно - мърмори си той, докато държи ръката на Л.С. и от време на време я потупва леко по бузата. След няколко минути Л.С. престава да трепери и върти очи. Кракът ви е счупен - казва мъжът над нея - но няма нищо страшно. Той се усмихва и Л.С. се сеща да заплаче. Олеле, ох, ох - дечицата ми. Олеле - започва тъничко да хлипа Л.С. Млък! - заповядва ѝ червеноликият мъж. Въпреки превъзбуденото си състояние и болката, Л.С. усеща главозамайващ дъх на алкохол. Дечицата са наред - всичко е наред - лежи тука и не мърдай! - заповядва мъжът и отива да види какво прави приятеля му, като по пътя изважда от джоба си плоско метално шише и отпива голяма глътка. Високият тъкмо е почистил раната и е посъбрал краищата и, тампонирал е ноздрите колкото може - поема плоското шише и също пие. Значи, вие сте лекари? - пита с гъгнив глас С.Б. - Да, да, лекари, ха - смеят се червеноликите мъже и пак си подават шишенцето - и затова се притичваме на помощ на всеки изпаднал в беда. Нали така? - споглеждат се странно те… Между другото, това там мъжете ви ли са? - пита високият и сочи с шишето. Да, мъжете…- подсмърча С.Б. М-да-а-а! - разтрива доволно ръце високият - непременно им предайте, че са нещастни капути.  Двамата изчакват линейката, говорят с лекарката, натоварват жените. Катастрофиралите мъже още не са успели да обяснят какви точно са повредите по автомобилите им на познатите автомонтьори. Линейката потегля, катастрофиралите мъже я изпращат с поглед, без да спират да говорят. Зачервените, странни лекари се запътват към очукания си голф. Минавайки покрай единия от мъжете, говорещ тъкмо нещо за джанти, високият го тупва по гърба толкова силно, че мъжа прикляка. Той се обръща, готов да се бие, но среща очи, които го карат да се чувства като птича цвъкня, чак корема го заболява. Честита Коледа, птиче лайно - поздравява любезно ниският, двамата зачервени мъже влизат в голфа и изчезват в острия, ситен сняг. *** Ситният, остър сняг боде като игли - особено носа и бузите. Проститутката Нели, която въобще не се казва Нели, стои пред една входна врата близо до Лъвов мост. Пуши цигара след цигара и се ядосва, че е наказана. Нейният човек снощи я е бил, защото е разбрал от някоя от колежките /мръсна курва/, че завчера е взела от клиент двоен хонорар - сто лева, а после го излъгала, че е взела единичен. И сега, на Коледа е сама на студеното, а кой е луд да ходи по проститутки на Коледа? А тия цигани от входовете са наслагали автоматични ключалки и не можеш да влезеш във входа да се стоплиш. Нели тръгва към спирката да си купи кафе. Тъкмо е тръгнала и в преспата до тротоара се бухва един очукан Голф. От него излизат двама мъже - единия нисък, другия - по-висок. Двамата са зачервени и Нели, която е наясно с тия работи, разбира, че са се нальокали още по обед. Нели много мрази пияни клиенти, защото са големи простаци и свине. То не че другите не са свине, обаче пияните налитат и на извращения, и на бой. Е, нейния човек например, той е точно такъв - напие се и тя както и да му реагира, той - прас - с юмрука и после тя ходи да се излага с бушони пред колежките и клиентите. Мъжете приближават и Нели все пак си е доволна - пияни - непияни, обаче са клиенти и няма да е на студено. Ами да! Как сте, милостива госпожице? - пита ниският и вади от вътрешния си джоб плоско желязно шише, пие и подава на другия. Какво, момиче ли търсите? - поглежда ги с работния си поглед Нели - О! не само момиче, не!… ние търсим, ние търсим… истината и красотата… и какво още? - обръща се ниският към по-високия. Ами още, още… съвършената хармония и прелестна дамска компания, защото не ни се седи сами на Коледа - хлъцва високия. Вие да не сте някакви откачалки? - пита подозрително Нели и ги оглежда. Абе не приличат на откачалки, нормални ми изглеждат - мисли си тя. Не, не, не… ние не сме откачалки, а просто сме малко пийнали, за да се избавим от дълбоката печал, която души сърцата ни на този чуден празник - поема шишето ниския и пие доста дълго. Ами ако ще правим нещо, да ходим… при вас или в моя хотел? - пита Нели. О, вие имате хотел? - подхлъзва се и за малко не пада високият. Абе в хотела тука, на две крачки - засмива се Нели и сочи с ръка - Айде да ходиме - и мъжете тръгват след нея. Изведнъж единият я спира с ръка. Какво? - дръпва се както си знае Нели. Е… ние… ние не искаме да прекарваме Коледа в някакъв хотел, който на всичкото отгоре не е и ваш и е на две крачки. Нека да отидем някъде заедно, на приятно място. Къде? Не отивам извън центъра - става подозрителна Нели. Не извън, а именно вътре в центъра - прави смешни знаци ниският. Ами, добре - тръгва Нели, а те вървят нарочно през преспите, направени от снегорина, спъват се, подават си шишето и говорят някакви шантави глупости. Пристигат до някаква уличка след ЦУМ, Нели гледа - Това е гъзарско място - става ѝ неудобно, защото е с плетен клин под късата пола и даже пудрата не скрива синините от снощния бой. Стоят пред някакъв много лъскав ресторант; двамата пък не изглеждат някакви баровци - мисли си Нели - Това да не е някакъв куркапан? Обаче те влизат, все едно са си вкъщи и тръгват към някаква маса, все едно знаят точно към коя. Застават до масата и ниския и примъква стол, кани я да седне - Не, тоя ме утрепа - мисли си Нели - Тия си правят бъзик, сигурно нямат пари. Имате ли пари, а? - пита Нели и стои в подозрителна поза. Е… да, ако това има особено значение. Ето - и високият изважда от джоба си толкова пари, колкото Нели е виждала само по филмите и веднъж у един клиент - арабин. Седнали са, пристига сервитьор, ниският поръчва - Шампанско, драги господине, черен хайвер, пастет от дроб на треска и десет пъдпъдъчи яйца. Нямаме такова нещо - гледа хладно сервитьорът и преценява зачервените лица на мъжете, насиненото лице на момичето - Не се отказвайте от прекрасната си професия заради този малък пропуск, господине - казва високият - Тогава ни донесете порция филе миньон за госпожицата, защото ми изглежда разстроена и гладна. Нали така? - гледа много особено високият - И най-важното - честита Коледа, драги господин сервитьор - протяга ръка той и го ощипва по бръснатата буза. Сервитьорът иска да се разкрещи за охрана, но го спират такива очи, че бръснатата му брадичка се разтреперва, чак му се прищява да помоли за извинение. След половин час Нели е изпила цялата бутилка шампанско и се е намотала, обаче и е много смешно и много готино, защото двамата ѝ говорят страшни простотии. Говорят, че били паднали от небето - Ми те и така изглеждат - хили се Нели. Филето ѝ идва и тя яде като прасе, защото не е яла от вчера, а вече е следобед. Двамата я гледат, усмихват ѝ се и продължават да смучат само от шишенцето - налели са си вътре поръчаните уискита - явно не искат да пият от чашите. Не ядат нищо. Абе, ненормалници. А, да ви попитам, мила госпожице, откъде върху лицето ви са се появили тия синини? - пита ниският, хълца и прикрива устата си с юмрук. Нели се сеща за нейния човек и изведнъж изтръпва, шампанското се смъква в краката ѝ - Ау, ами вие… ще ми платите ли, така, без чукане? Да, разбира се, нали се уговорихме, че търсиме компания - и високият бутва под масата в скута й стиска банкноти. Тя изчаква малко, изважда ги - Леле! - сигурно над триста лева - Та откъде, казвате са синините по лицето ви? - пита високият, Нели се смее от радост, шампанското пак влиза в главата ѝ - Ами, от моя простак, сводника ми. Би ме снощи. Аз много мразя пияни мъже. Значи мразите и нас? - поглежда я учудено ниският - Не бе, вие сте големи пичове, вие сте направо ненормални - смее се Нели и го тупа по рамото толкова силно, че ниският за малко не пада от стола - Е, какво ще правим сега? - пита Нели и си налива от втората бутилка шампанско, която кой знае откъде се е появила - Ами, да, чудесен въпрос - казва ниският - Първо ще пием докато ни е сладко, после вие ще се приберете при вашия човек, ще му предадете, че е нещастен капут и че ако още веднъж ви пипне, ще си има работа с едни много опасни хора… а ние… ние ще тръгнем по свойте си работи. Вие сте ненормални - смее се Нели и разлива шампанско по блузата си - Честита Коледа, мила госпожице - вдига шишенцето ниският - Вие сте ненормални - вдига чаша Нели - Весела Коледа - поема плоското, метално шише и пие високият. *** Свечерява се и става все по студено. На моста Чавдар, облегнат на парапета стои М. - четирийсетгодишен зъботехник, който току що се е разделил окончателно с жена си Б. Окончателно се разделят от една година вече за шести или седми път, но този май наистина ще е окончателния. Защото е Коледа и на М. му е омръзнало. Не му е съвсем ясно защо, но жена му така се е озлобила срещу него, че все едно иска да го убие. Не да го убие, а да го унищожи, да го разяде със сярна киселина, с натриева основа. Вярно, че М. не е идеален. А кой, кой е идеален? - мисли си М и гърлото му се свива - Никой! Какво не правя аз, което го правят другите мъже? Не изкарвам много пари. Да! Ето това е! Иначе друго…Според нея съм неудачник и глупак. Възможно е… Не, не е това. Има много неудачници и глупаци, които добре живеят с жените си… Нали не всеки може да е умен и преуспял? М? Нали така? Не е там работата. Тя органично ме ненавижда, защото си мисли, че каквото и друго да се беше случило в живота и, все щеше да е по-добре. И че всичките лоши неща в живота и идват от мене… Да-а-а! А иначе, какво? Не ходя по жени. Не съм пияница, вярно, вечер се събираме долу в барчето, обаче то е все едно вкъщи. А тя идва, излага ме пред всички, прибирай се, напи ли се като свиня, хайде че ти се плетат краката, вика, и ме излага пред съседите. А след това вкъщи ме гледа с такава злоба, тропа вратите, прави фасони. Дъщеря ми е на нейна страна. Седят двете и ме гледат като престъпник. Прибирам се в малката стая, все едно съм на квартира. Обаче знам, че те в хола седят и си говорят лоши неща за мене. Не знам, не знам! А сега няма и къде да се прибера. Да-а-а… сега няма и къде да отида на връх Коледа. Зъботехникът М. поглежда към сините светлинки под себе си. Обзема го мрачно и страшно предчувствие, че иска да направи нещо ужасно. Да, искам да скоча и да се приключи с всичко това - мисли си М. И най-вече, най-вече - злорадо се подсмихва на себе си той - Да накарам мойта идиотска жена поне веднъж да съжалява. Да я мъчат угризения. Цял живот да я мъчат угризения. Самоуби се на връх Коледа, защото го изгоних - така да си повтаря и да се гърчи от угризения. М. прекрачва парапета и се чувства така гневен и уверен, че чак ушите му бумтят и кръвта кипи в главата му. Ето, сега ще скоча върху жиците и ще стана на въглен - мисли си той, много го е страх, но гнева е по-силен. Изведнъж отзад се чуват спирачки, кола спира и връща няколко метра назад. М. стои глупаво прекрачил парапета като конче и чака. Обръща се към моста и вижда, че от очукан Голф излизат и приближават двама мъже. Изглеждат по-млади от него и като че ли - доста фиркани. Какво става, приятелю? - пита единият, . М. се чуди, дали да не прехвърли и другия крак и да се хвърли, или да изчака да си отидат тия пияни нахалници - Нищо, седя тука - промърморва М. - Хайде, тръгвайте, не е ваша работа. Напротив, напротив, точно наша е - кима с глава по-едрият от двамата - Ние сме специалисти по коледни самоубийства. Нали така? - обръща се той към другия. Другият изважда от джоба си плоско метално шише, отмята глава и от двайсет сантиметра уцелва със струята устата си. Преглъща, подава шишето на приятеля си и хваща М. за яката. Неочаквано силно и рязко го дръпва и го измъква от вътрешната страна на парапета. А сега, да поговорим - казва той. М. е объркан, чак краката му омекват - Какви сте вие? - пита той. Ние сме спасителен отряд - смее се по-едрият и пие - А ти приятелю, най-вероятно си от тия хора, които на празници изпадат в депресия, жените им ги изгонват от вкъщи и те решават да скачат от мостове, където се натъкват на нас, нали? - М. мълчи и трепери, защото вече страха го е завладял, а гнева и злорадството са си отишли. Той стои ококорен, високия му подава плоското шише и казва - Пий! И М. пие - ледено и силно уиски, като че ли - Много хубаво. Виж, приятелю - поема шишето ниският - Не че ти се бъркаме, но съм сигурен, че ако има хубаво място на което да отидеш, да пийнеш и да забравиш жена си, докато ти мине, няма да искаш да скачаш откъдето и да било. Прав ли съм? Май да - казва М. и се разплаква, хълца и крие лицето си в шепа. Иха! - потрива ръце високият - Тоя приятел наистина имаше нужда от някоя глътчица. Ето, пий бързо и на големи глътки, приятелю. Това е най-доброто лекарство срещу плач при мъжете - тика в ръцете на М. шишето високият - Както шоколада при жените - засмива се ниският. М. пие и наистина след минута му е много по-спокойно, гърлото му не се свива, само коленете му малко треперят. Виж какво, приятелю - води го към колата ниският, докато високият се опитва да пикае върху жиците за високо напрежение под моста - Ние отиваме на море. На връх Коледа - вяло се учудва М - Да, да, да! - побутва го към колата ниският - Ще посрещнем Нова година там в невинни развлечения, в компанията на жени с леко поведение и избрани напитки… весело и здравословно… поне по-здравословно от скачането върху релси от мост. Ъ? Какво ще кажеш? Може ли да се обадя на жена си? - пита М. Естествено. Кажи , ѝ че отиваш в манастир. И… да не забравиш да и предадеш, че е нещастен капут… въпреки, че е дама, хе, хе! - отваря вратите на очукания голф ниският, тримата влизат. Кара високият, но толкова зле, че на М. му става страшно - С тия момчета ще загина - мисли си той. После се сеща, че е щял да се самоубива преди десет минути и се разсмива. Спират до телефон, М. слиза и се обажда. Когато затваря телефона му е толкова леко, че се чуди как е можел да си мисли такива глупости преди половин час. Кой е мъжът в къщата… чия е къщата… кой кара влака? - възхитено си мисли М. - Kато се върна, жена ми ще стане на… ох, ох… ох като се върна… не знам, направо не знам - потрива ръце той. Когато отваря вратата на голфа двамата му спасители седят на задната седалка и си подават шишето. Кой ще кара? - пита М - Ти, естествено - смеят се те - Ние сме пияни като свине. М. шофира половин час мълчаливо, след това се обръща и ги поглежда. Те се усмихват с откачени усмивки и клюмат с глави. Какви сте вие момчета, не се запознахме? - пита свенливо М - Това е въпрос без особено значение - отговарят те и главите им клюмват, те заспиват. Ниският вдига плоското шише, вече спейки и казва със спящ глас - Да, щях да забравя… Честита Коледа, приятелю. Събуди ни в Бургас. Очуканият Голф се носи в коледната нощ, а снега е станал мек и спокойно се сипе от небето.

Дядо сцепи главата на доведения си син и се укри

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191588

84-годишен старец нападна доведения си син с мотика, а след това направи опит да се укрие от полицията. Семейната драма се разиграла вечерта на 22 декември в котленското с. Градец - съобщиха от ОД на МВР-Сливен.
Възрастният мъж живеел на семейни начала с 20 години по-млада от него жена. Синът й М.К. /44г.
84-годишен старец нападна доведения си син с мотика, а след това направи опит да се укрие от полицията. Семейната драма се разиграла вечерта на 22 декември в котленското с. Градец - съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Възрастният мъж живеел на семейни начала с 20 години по-млада от него жена. Синът й М.К. /44г.

Кметът на Минерални бани посрещна коледари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539115

Коледари от НЧ „Будилник – 1903” в село Сусам гостуваха с коледни песни, ритуали и наричания при кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер. Те пожелаха да е плодородна идващата година и да се множат успехите на общината. Ние идваме от Сусам/бург/ и при нас са всички най-ценни неща, чиито имена започват с буквата „с” – сила, свобода, способност, съзнание и т.н., сподели председателят на читалището Тенчо Пасев.   Като всеки добър стопанин Искендер благодари за пожеланията и поче...

Виждали ли сте куче, което прави йога?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539114

Виждали ли сте куче, което прави йога? Австралийският териер Джуди е ревностен почитател на специфичните упражнения и ги прави с удоволствие. Вижте във видеото упражненията на австралийския териер Джуди. Източник: Novanews.bg...

НАП ще бъде „непредсказуема“ за нелоялните платци

http://econ.bg/Новини/НАП-ще-бъде-непредсказуема-за-нелоялните-платци_l.a_i.711215_at.1.html

Националната агенция по приходите (НАП) е събрала с 1,6 млрд. лв. повече приходи в сравнение с миналата година, посочи на пресконференция Бойко...

Агенцията по храните пак започва проверки по фермите за качеството на млякото

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/23/2675868_agenciiata_po_hranite_pak_zapochva_proverki_po_fermite/?ref=rss


Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните са изготвили план за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко, съобщиха от контролния орган.

Причината за това е, че при присъединяването към Европейския съюз България получи право да произвежда и мляко, което не отговаря на всички европейски изисквания, но да го продава само на вътрешния пазар за определен период. Гратисният период за производството на такова мляко обаче...

Да те обичам?! Не мога да те дишам (най-непонасящите се двойки в киното)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190883

За доста от щастливо обичаните и обичащите двойки любовните празници като Свети Валентин дават още една възможност да покажеш на другия колко е важен за теб. А защо не и да погледнат и някой отдавна забравен любовен филм.
Всички сме чували приказката „Любов като на кино”, но понякога това е най-трудното нещо за пресъздаване,
За доста от щастливо обичаните и обичащите двойки любовните празници като Свети Валентин дават още една възможност да покажеш на другия колко е важен за теб. А защо не и да погледнат и някой отдавна забравен любовен филм. Всички сме чували приказката „Любов като на кино”, но понякога това е най-трудното нещо за пресъздаване,

Няма да пускат пияни хора на новогодишния концерт на пл. "Батенберг" в София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539113

Пияни хора няма да бъдат допускани на традиционния новогодишен концерт на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата. Това заяви зам.-директорът на СДВР Антон Златанов Столичани, които са планирали в полунощ да се включат в хората, поведени от Нелина и оркестър Канарите, ще трябва да преминават през специално изградени пропусквателни пунктове. Засилени мерки за сигурност по празниците в София "Ще има пунктове около площада, на които ще бъдат проверявани хората. Пиротехническите изделия са забранени за използв...

Стоилов: В България има упадък на демокрацията и залез на политиката

http://frognews.bg/news_104180/Stoilov-V-Balgariia-ima-upadak-na-demokratsiiata-i-zalez-na-politikata/

„В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, а и за нещо много по-сериозно и опасно – залез на политиката, защото политиката се инструментализира и започва да се упражнява като бизнес.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по време на пресконференция в Казанлък. Според него ясен пример за това е свалянето на предаването „Деконструкция” от ефира на БНР. „С този акт се потъпква свободата на словото в една демократична България”, категорично заяви Янаки Стоилов и допълни, че там, където няма политика, няма и свободни медии.

Октай пред Фрог: От Библиотекарския натиснаха Доган, Пеевски ще бъде изваден от играта

http://frognews.bg/news_104179/Oktai-pred-Frog-Ot-Bibliotekarskiia-natisnaha-Dogan-Peevski-shte-bade-izvaden-ot-igrata/

Имам вътрешна информация, че въпросната Декларация на Лютви Местан е написана в турското посолство под диктовката на турския посланик.

Общинският съвет на Свиленград с декларация против закриването на митницата

http://society.actualno.com/obshtinskijat-syvet-na-svilengrad-s-deklaracija-protiv-zakrivaneto-na-mitnicata-news_515037.html

Общинският съвет на Свиленград прие декларация против намерението на финансовото министерство да закрие Митница - Свиленград, предаде Дарик. В документа, изпратен до председателя на парламента, премиера, финансовия министър, директора на Агенция "Митници" и областния управител на Хасково, се казва, че обявените мотиви на предложението няма да доведат до премахване на условията за съществуване на корупционни практики и че е много по-целесъобразно и ефективно административната и структурна реформ

Русия унищожила голям лагер зо подготовка на терористи в Сирия

http://asia.actualno.com/rusija-unishtojila-goljam-lager-zo-podgotovka-na-teroristi-v-sirija-news_515040.html

Руската авиация е унищожила голям лагер за подготовка на терористи, съобщава РИА Новости. Въоръжените сили на Русия, провеждащи операцията в Сирия, преди около седмица са получили от патриотичната сирийска опозиция данни за лагера за подготовка на терористи, където имало голям брой инструктори от съседни на Сирия страни. Руските ВКС са унищожили този лагер, съобщил на брифинг говорителят на отбранителното министерство на Русия Игор Конашенков. "В провинция Идлиб бомбардировач Су-34 унищожи го

New York Times: Бежанците не минават през България заради жестокостта на граничарите

http://society.actualno.com/new-york-times-bejancite-ne-minavat-prez-bylgarija-zaradi-jestokostta-na-granicharite-news_515038.html

Много мигранти, които са се опитвали да влязат от Турция в България, често влачейки се през полята вир-вода след преминаването на близката река, не са успявали, пише вестник New York Times. „Когато бежанците се опитват да преминат, те ги спират и ги връщат обратно, често ги бият, ограбват и дори пускат кучета по тях“, казва 73-годишният Хасан Булгур от малко турско селце, сочейки към малка барака, на която пише „Българска гранична полиция“. Понякога мигрантите се движат

Не се хвалете във Фейсбук къде ще ходите по празниците, съветват от полицията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539111

Не споделяйте във Фейсбук и Туитър къде ще ходите по празниците, съветват от столичната полиция жителите на София заради традиционното зачестяване на домовите кражби в този период от годината. От полицията призовават хората да подават сигнали към тел. 112 за всички нередности, съмнителни дейности или подозрителни лица. Ако възнамерявате да пътувате по празниците, купете таймер, който регулярно да включва и изключва осветлението в дома ви. Това е един от съветите на криминалистите от столичната полиция. Практиката на разследващите показва, че кр...

Ето как българите оценяваме световните лидери

http://www.vesti.bg/bulgaria/eto-kak-bylgarite-oceniavame-svetovnite-lideri-6047580

Годишното проучване на "Галъп интернешънъл" показва каква е нагласата ни - по-скоро позитивна или негативна, за 10 лидера от международния политически елит

Стоилов: В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, но и за залез на политиката

http://www.cross.bg/stoilov-yanaki-bulgariya-1492610.html

/КРОСС/„В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, а и за нещо много по-сериозно и опасно - залез на политиката, защото политиката се инструментализира и започва да се упражнява като бизнес." Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по време на пресконференция в Казанлък. Според него ясен пример за това е свалянето на предаването „Деконструкция" от ефира на БНР. „С този акт се потъпква свободата на словото в една демократична България", категорично заяви Янаки Стоилов и допълни, че там, където няма политика, няма и свободни медии. „Страната ни се управлява от правителствена коалиция на управляваната корупция", заяви Янаки Стоилов пред журналистите. Той ясно подчерта, че в тази коалиция, изградена от различни политически партии, не участва единствено БСП и само левицата изпълнява реално опозиционна роля. По отношение на управлението на кабинета „Борисов 2" зам.-председателят на БСП бе категоричен, че то е довело до ускорено задлъжняване на страната. „Зад дълга от 16 млрд. лв. не стоят икономически проекти, които се осъществяват с участието или съдействието на българската държава", обясни Янаки Стоилов. Той подчерта и антисоциалните политики на правителството, като замразяването на средствата за отглеждане на деца, за хората в неравностойно положение, помощта за ученици и редица други

Община Варна стартира изпълнението на проект „Приеми ме“

http://www.moreto.net/novini.php?n=309631

Приемни родители ще получат помощ и подкрепа по проект "Приеми ме 2015" по ОП “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 година, който допълва и надгражда проект „И аз имам семейство“, който приключва т. г. Община Варна е сред 82-те общини, одобрени като партньор на беницифиента - Агенцията за социално подпомагане.

Стоилов: В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, но и за залез на политиката

http://pik.bg/стоилов-в-българия-можем-да-говорим-не-само-за-упадък-на-демокрацията-но-и-за-залез-на-пол-news457249.html

Стоилов: В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, но и за залез на политиката

„В България можем да говорим не само за упадък на демокрацията, а и за нещо много по-сериозно и опасно – залез на политиката, защото политиката се инструментализира и започва да се упражнява като бизнес.” Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов по време на пресконференция в Казанлък. Според него ясен пример за това е свалянето на предаването „Деконструкция” от ефира на БНР. „С този акт се потъпква свободата на словото в една демократична България”, категорично заяви Янаки Стоилов и допълни, че там, където няма политика, няма и свободни медии.

БСП е единствената опозиция в България

„Страната ни се управлява от правителствена коалиция на управляваната корупция”, заяви Янаки Стоилов пред журналистите. Той ясно подчерта, че в тази коалиция, изградена от различни политически партии, не участва единствено БСП и само левицата изпълнява реално опозиционна роля.

По отношение на управлението на кабинета „Борисов 2” зам.-председателят на БСП бе категоричен, че то е довело до ускорено задлъжняване на страната. „Зад дълга от 16 млрд. лв. не стоят икономически проекти, които се осъществяват с участието или съдействието на българската държава”, обясни Янаки Стоилов. Той подчерта и антисоциалните политики на правителството, като замразяването на средствата за отглеждане на деца, за хората в неравностойно положение, помощта за ученици и редица други. „Това управление е подчертано дясно и антисоциално, защото се отнеха по 400 лева годишно от доходите на най-бедните българи”, категоричен бе Стоилов.

Зам.-председателят на БСП каза още, че правителството бърка в джоба на хората, след като увеличи с около 50 % винетните такси. „При това с полугласното обещание в следващите години да се въведе система на тол такса, която ще обхване освен магистралите и пътищата от първи до трети клас”, уточни Янаки Стоилов.

На срещата с медиите Янаки Стоилов обърна внимание и на вече критично тежките проблеми в енергетиката и здравеопазването.

В Казанлък Стоилов не подмина и темата за създаването на Европейска гранична служба, като намерение да бъдат запазени границите на Шенген и припомни, че предстои разпределянето на нова квота от около половин милион емигранти.

Извънредно! Руски самолет унищожи голям терористичeн лагер в Сирия

http://petel.bg/Izvanredno--Ruski-samolet-unishhozhi-golyam-teroristichen-lager-v-Siriya__138813

Руски самолет унищожи голям лагер за подготовка на бойци в Сирия, в който сред дошлите от Турция терористи, са били още имигранти от страните от ОНД и представители на сирийската опозиция, съобщи току-що ria.ru.

Лех Валенса: Новото полско правителство превръща страната в посмешище

http://petel.bg/Leh-Valensa--Novoto-polsko-pravitelstvo-prevrashha-stranata-v-posmeshishhe__138814

Новото полско правителство пренебрегва демокрацията и превръща страната в посмешище. Това заяви бившият президент Лех Валенса, цитиран...

10 млн. лева допълнително за музеи, галерии и библиотеки

http://frognews.bg/news_104178/10-mln-leva-dopalnitelno-za-muzei-galerii-i-biblioteki/

Министерският съвет спази обещанието си пред протестиращите служители от музеи, галерии и библиотеки и отпусна 10 млн. лв. допълнително финансиране за тяхната дейност през 2016 г.

48 лясковчани в неравностойно положение получиха дарение за Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539109

За Коледните празници кашони с хранителни продукти за трапезата си получиха 48 семейства в община Лясковец. Помощта е предназначена за хора с увреждания с над 90% инвалидност. Предколедно подаръците бяха раздадени на семейства от град Лясковец и четири от общинските села – Добри дял и Мерданя, където са най-много инвалидите, също и в Джулюница и Драгижево. Хранителният пакет съдържа продукти за празничната трапеза,  а именно - луканка, кори за баница, ориз, зрял боб, корнфлейкс, макарони, брашно, олио, питка, пиле, натурален сок, маргарин, чай ...

Даряват кувьози за бургаските бебета

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191577

В навечерието на Коледа, бургаското отделение по неонатология получи нов кувьоз, монитор за проследяване на жизнени функции и три инхалатора.
Кувьозът е от фондация „Нашите недоносени деца“, която през април т.г. подари и монитори. Още един монитор пристигна от друга фирма, а бургазлията Димитър Хлебаров дари инхалаторите,
В навечерието на Коледа, бургаското отделение по неонатология получи нов кувьоз, монитор за проследяване на жизнени функции и три инхалатора. Кувьозът е от фондация „Нашите недоносени деца“, която през април т.г. подари и монитори. Още един монитор пристигна от друга фирма, а бургазлията Димитър Хлебаров дари инхалаторите,

Над 100 палта обгърнаха дърветата в центъра на Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191561

Повече от сто връхни дрехи бяха завързани за дърветата в парк "Пети октомври" в Стара Загора. Необичайната гледка на загърнати дънери в палта, якета, грейки и украсени борове и елхи с шалове, ръкавици и шапки бе част от инициативата "Не съм изгубен. Ако ти е студено, ме вземи". Десетки старозагорци се организираха в социалните групи,
Повече от сто връхни дрехи бяха завързани за дърветата в парк "Пети октомври" в Стара Загора. Необичайната гледка на загърнати дънери в палта, якета, грейки и украсени борове и елхи с шалове, ръкавици и шапки бе част от инициативата "Не съм изгубен. Ако ти е студено, ме вземи". Десетки старозагорци се организираха в социалните групи,

Огромен метеор в небето над Лас Вегас (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/ogromen-meteor-v-nebeto-nad-las-vegas-video-6047584

Според хипотезата на учените обектът може да е бил парче от космически кораб или сателит, т.е. "космически отпадък"

Алекс и Мария разкриха любопитни тайни за Коледния концерт на X Factor

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539108

С Мария имаме много хубави семейства и със сигурност може да кажем, че тези празници са най-сплотяващите. Това сподели Алекс Раева по време на подготовката за Коледния концерт на X Factor, който ще се излъчи утре вечер от 20:00ч. по Нова. Очарователните водещи не скриха, че в навечерието на празниците не остава време за коледни филми, тъй като ангажиментите не са малко, а голяма част от вниманието е насочено към най-близките хора. „Сами виждате каква динамика цари тук. Това, че е лудница на сцената, означава, че всичко ще е перфектно!", пошегу...

"Анонимните" нападнаха Турция заради "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/23/2675860_anonimnite_napadnaha_turciia_zaradi_isliamska_durjava/?ref=rss


"Анонимните" поеха отговорност за продължаващите вече седмица кибератаки срещу Турция, съобщи в. "Хюриет". Интернет активистите обвиниха Анкара, че подпомага "Ислямска държава" и заплашиха с още нападения, ако това продължи.

Ще продължим да нападаме мрежата ви, банките ви и сайтове на правителството, заявиха "Анонимните". След това ще ударим летищата и военните, ще унищожим банковата ви инфраструктура, твърди се в изявлението им.

Хакерските атаки идват седмици, след като...

Амнести интернешъл: Руската авиация е убила 200 цивилни в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_612037.html

„Амнести интернешъл“ оприличи руските въздушни удари в Сирия с военни престъпления, съобщи радио „Франс ентернасионал“ (RFI). Международната правозащитна организация е изследвала шест нападения, извършени от руската авиация между септември до ноември (т. е. за два месеца), в които били убити около 200 цивилни. Женевиев Гаридос, председателка на „Амнести интернешъл“ - Франция“ настоява за разследване на случаите, които приличат според нея на военни престъпления. Тя е представила днес изводите от доклад на организацията. На 30 септември т. г. - припомня RFI, Русия започна въздушни удари в Сирия, казвайки че иска да помогне на своя съюзник Башар Асад да победи „Ислямска държава“ и други екстремистки организации. „Ние констатирахме, че жилищни райони, както и пазари и джамии са били мишени на нападения“, обяснява Гаридос. Според организацията, чиито обвинения са сходни с тези на някои сирийски наблюдатели, в руските бомбардировки от септември до ноември са били убити най-малко 200 цивилни и десетина джихадисти. Изводите в доклад на „Амнести“ са направени от проучването на шест конкретни атаки, насочени против градовете Хомс, Идлиб и Алеп, на свидетелства и разкази на оцелели, както и на видео и фотодокументи, показващи последиците от нападенията. „В някои случаи - е казала Женевиев Гаридос - наблизо е имало военни цели. В изследваните случаи обаче нападенията изглеждат напълно спрямо цел и нанесените поражения. Сред използваните оръжия имало запалителни и касетъчни бомби, и преди всичко неуправляеми ракети, тоест оръжия без избирателно действие. Именно затова те не позволяват прецизно насочени атаки, които не засягат населението. „Като се имат предвид тези данни, някои нападения биха могли да бъдат квалифицирани като военни престъпления – е добавила Гаридос. - Ето защо ние настояваме днес за спешно разследване.“ Москва много пъти категорично е опровергавала обвиненията, че е засегнала цивилни, казвайки, пилотите й старателно избягват да засягат жилищни райони. В Кремъл не разполагат с информация, потвърждаваща обвиненията на „Амнести“, съобщи преди малко руската агенция „Интерфакс“, позовавайки се на Дмитрий Песков, пресаташето на руския президент. Песков е подчертал, че Кремъл няма да реагира на доклада на правозащитниците: „Повтарям още веднъж, ние не разполагаме с информация за достоверността на данните, които привежда „Амнести интернешънъл“. Запитан дали се планира проучване на доклада, Песков е казал, че с него безусловно ще се запознаят министерството на отбраната и други "съответни ведомства".

Недоволни варненци ще открият велоалеите с бутане на колелета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539107

По нестандартен начин варненски колоездачи смятат да открият новите велоалеи. Почитателите на придвижването на две колела смятат да се разходят по новото велотрасе по бул. „Владислав", но бутайки колелетата си. Събитието се организира от велоклуб „Устрем", които стоят зад традиционните велошествия в града. Този път обаче коледното им шествие е кръстено "Коледа без колела", на което ще бъде официално открита "Алеята за бутане на велосипеди". „Правим всичко това по повод на прекрасните велоалеи, с които Община Варна ни зарадва за Коледа. Молим вс...

Във Франция арестуваха мюсюлманка с фалшив корем на бременна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191569

Френската полиция задържа жена, която е имала фалшив корем на бременна, по подозрения, че с него тя се е опитвала да прикрие обекти от метални детектори, с които да извърши атентат, съобщава в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС. Жената на 23 години е мюсюлманка от френски произход и е била задържана заедно с 35-годишния си съпруг в Монпелие.
Френската полиция задържа жена, която е имала фалшив корем на бременна, по подозрения, че с него тя се е опитвала да прикрие обекти от метални детектори, с които да извърши атентат, съобщава в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС. Жената на 23 години е мюсюлманка от френски произход и е била задържана заедно с 35-годишния си съпруг в Монпелие.

Арестуваха мюсюлманка с фалшив корем на бременна във Франция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191532

Френската полиция задържа жена, която е имала фалшив корем на бременна, по подозрения, че с него тя се е опитвала да прикрие обекти от метални детектори, с които да извърши атентат, съобщава в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС. Жената на 23 години е мюсюлманка от френски произход и е била задържана заедно с 35-годишния си съпруг в Монпелие.
Френската полиция задържа жена, която е имала фалшив корем на бременна, по подозрения, че с него тя се е опитвала да прикрие обекти от метални детектори, с които да извърши атентат, съобщава в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС. Жената на 23 години е мюсюлманка от френски произход и е била задържана заедно с 35-годишния си съпруг в Монпелие.

Плевенчанин опита да продаде имот с фалшиви документи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5191555

Извършител на мащабна имотна измама задържаха служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при полицията в Плевен, съобщава sever.bg.
След продължителна оперативна работа те са разкрили схемата за продажба на земеделски земи чрез фалшиви документи.
Плевенчанинът е задържан вчера към 13:30 часа в кантора на нотариус при опит
Извършител на мащабна имотна измама задържаха служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при полицията в Плевен, съобщава sever.bg. След продължителна оперативна работа те са разкрили схемата за продажба на земеделски земи чрез фалшиви документи. Плевенчанинът е задържан вчера към 13:30 часа в кантора на нотариус при опит

Печален край: Блатер спира с футбола!

http://www.bnews.bg/article-145400

Блатер за първи път бе избран за президент на ФИФА през 1998 г., после преизбиран през 2002, 2007, 2011 и 2015 г.

Мюфтията на Кърджали: Думите ми във филма "България, моя земя" са извадени от контекста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191530


"Думите ми във филма "България, моя земя" са извадени от контекста на изказването ми. Аз говорих за атеизма по времето на комунистическия режим в България, който не позволяваше изповядването на религиите. При монтажа е оставена само частта, в която говоря за исляма, а е изрязана тази, в която говоря същото и за християнството".

Горанов: Дефицитът в края на годината ще бъде по-нисък от очакваното

http://www.cross.bg/goranov-ministur-godinata-1492609.html

/КРОСС/ Дефицитът в държавния бюджет в края на годината ще бъде по-нисък от очакваното, съобщи финансовият минитър Владислав Горанов, цитиран от БНР. Очакванията са хазната да завърши на минус с 2,5 - 2,6 % от брутния вътрешен продукт, а не да превиши 3%: По думите на финансист номер 1 е станало ясно, че силовото налагане на реформи без необходимата подкрепа от съответните системи, не винаги носи необходимия резултат. "Аз няма обаче да се откажа да повдигам теми за ефективността на разговорите в отделни системи и за предлагането на решения. Понякога получаваме упреци за това, че прилагаме непопулярни мерки и решения. Добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари, този, който се опитва да не генерира допълнителни дългове и да натоварваме следващите поколения с тях", коментира Горанов. Горанов видя и подобряване на икономическата ситуация, като се очаква в края на годината брутният вътрешен продукт да е около 3 на сто. "От оценки за ръст от 0,6-0,8 на сто в есента на 2014 г. се доближаваме до почти 3% ръст, по последни оценки за 2015 г. Ако успеем да преминем психологическата граница от 3%, в икономиката ще се задействат автоматични механизми, които ще дадат възможност да надминем неблагоприятната тенденция за нисък растеж в последните години".  

Коледари посрещна кметът на Г. Оряховица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539105

Коледари посрещна днес кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Заедно с него бяха и заместниците му Николай Георгиев и Йорданка Кушева, както и служители на общинска администрация. Танцьорите от ФК „Сидер войвода” при Народно читалище „Братя Грънчарови – 2002” пяха и наричаха за здраве и благополучие и пожелаха Новата 2016 г. да бъде изобилна за Община Горна Оряховица. „Да сте живи, да сте здрави, всяко зло да ви забрави. Ний ще излезем, Господ ще влезе”, наричаха коледарите. Като добър стопанин инж. Добрев дари коледарите с пога...

Плевенчанин опита да продаде имот с фалшиви документи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191523

Извършител на мащабна имотна измама задържаха служители на сектор
Извършител на мащабна имотна измама задържаха служители на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при полицията в Плевен, съобщава sever.bg. След продължителна оперативна работа те са разкрили схемата за продажба на земеделски земи чрез фалшиви документи. Плевенчанинът е задържан вчера към 13:30 часа в кантора на нотариус при опит

Свиленград скочи срещу закриването на митницата, готви блокада на Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191528


Декларация против закриването на митницата в Свиленград гласуваха в сряда 13 от 21-те съветници в местния парламент. Докладната записка внесе председателят на общинския съвет Никола Динков. 8 местни парламентаристи от ГЕРБ опитаха да бойкотират и не влязоха на заседанието.
Преструктурирането на митницата в Свиленград бе предложено след
Декларация против закриването на митницата в Свиленград гласуваха в сряда 13 от 21-те съветници в местния парламент. Докладната записка внесе председателят на общинския съвет Никола Динков. 8 местни парламентаристи от ГЕРБ опитаха да бойкотират и не влязоха на заседанието. Преструктурирането на митницата в Свиленград бе предложено след

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване