Шефът на турската партия, който трябва да е чужд агент по романите, мисли за България

http://cite.actualno.com/shefyt-na-turskata-partija-kojto-trjabva-da-e-chujd-agent-po-romanite-misli-za-bylgarija-news_514920.html

Така социологът Андрей Райчев коментира реакцията на Ахмед Доган и критиките му към Лютви Местан в светлината на все по-тежката геополитическа обстановка, която дава сериозно отражение в конфликта между Турция и Русия. "Големите, дълбоките пластове на геополитиката, се разместват, главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране, и като адекватно действие. Светът не върви на добре. Тов

Взрив на международно летище в Истанбул, има пострадали

http://petel.bg/Vzriv-na-mezhdunarodno-letishhe-v-Istanbul--ima-postradali__138733

Двама работници на летището "Сабиха Гючкен" в Истанбул са пострадали при взрив на площадка за самолети. Причините за инцидента все още се...

Последно: Няма да бъдат повдигани обвинения на синовете на кмета на Галиче

http://petel.bg/Posledno--Nyama-da-badat-povdigani-obvineniya-na-sinovete-na-kmeta-na-Galiche__138728

Няма да бъдат повдигани обвинения на синовете на кмета на Галиче Ценко Чоков, потвърдиха от прокуратурата във Враца. Мартин и Спас Чокови...

Единият от спасените туристи под връх Вихрен е със сериозно измръзване

http://petel.bg/Ediniyat-ot-spasenite-turisti-pod-vrah-Vihren-e-sas-seriozno-izmrazvane__138735

Акцията по спасяването на пострадалите в Пирин туристи приключи успешно. Тази нощ малко преди 3 часа пострадалите - двама мъже и една жена,...

23 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=309567

Събития: 619 г. — Бонифаций V става папа. 1672 г. — Италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея — вторият по големина след Титан спътник на Сатурн. 1785 г. — Ню Йорк става столица на САЩ (до 1790 г.) по решение на Континенталния конгрес.

Коледно приветствие на депутатите от ГЕРБ от Великотърновския регион

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538892

Уважаеми жители на Великотърновска област, В навечерието на светлите Рождественски празници се обръщаме към вас с чувство на  надежда и вяра в просперитета на нашата страна. Днес, когато повече от всякога се нуждаем от сигурност и стабилност, твърдо стоим зад поетите ангажименти и заявените приоритети, посвещавайки енергията си на общото добруване. Убедени сме, че ни чака година, в която с разум, отговорност и задружност ще преодоляваме изпитанията и всички предизвикателства! Приемете сърдечните ни пожелания за здраве и благоденств...

Проверяват дали работодателите изплащат възнаграждения под минималната работна заплата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538890

Кампания за контрол на работодатели, за които има индикации, че изплащат на работниците си възнаграждения под минималната работна заплата, стартира Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда”. Проверките стартираха в началото на миналата седмица и бяха провокирани от сигнал на КНСБ, информира директорът на Дирекция „Инспекция по труда” инж. Невена Стефанова. По нейни думи синдикатът алармирал за случаи, при които след като през юли минималната работна заплата бе увеличена на 370 лв., работодатели продължили да внасят осигуровки върху ста...

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189616

Преп. Наум Охридски. Св. 10 мчци в Крит. Св. мчк Геласий
 Св. Наум е един от учениците на славянските първоучители Кирил и Методий. Участвал в Моравската мисия и е бил ръкоположен за свещеник. След смъртта на Методий се завърнал в България и станал един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа.
Преп. Наум Охридски. Св. 10 мчци в Крит. Св. мчк Геласий Св. Наум е един от учениците на славянските първоучители Кирил и Методий. Участвал в Моравската мисия и е бил ръкоположен за свещеник. След смъртта на Методий се завърнал в България и станал един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа.

Пътната полиция очаква повече от 200 хил. коли да напуснат София днес и утре

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/23/2674758_putnata_policiia_ochakva_poveche_ot_200_hil_koli_da/?ref=rss


Над 200 000 автомобила ще напуснат София в сряда следобед и в четвъртък, коментира вчера пред в. "24 часа" началникът на столичната Пътна полиция комисар Тенчо Тенев. Най-натоварено се очаква да бъде по бул. "Цариградско шосе", както и по "Ботевградско шосе". Околовръстното шосе, особено в местата където все още движението се извършва в две ленти, също е невралгична точка. За да облекчат трафика, пътни полицаи ще регулират движението на всички възлови пътища и изходи на столицата.
...

От пътната полиция очакват повече от 200 хил. коли да напуснат София днес и утре

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/12/23/2674758_ot_putnata_policiia_ochakvat_poveche_ot_200_hil_koli/?ref=rss


Над 200 000 автомобила ще напуснат София в сряда следобед и в четвъртък, коментира вчера пред в. "24 часа" началникът на столичната Пътна полиция комисар Тенчо Тенев. Най-натоварено се очаква да бъде по бул. "Цариградско шосе", както и по "Ботевградско шосе". Околовръстното шосе, особено в местата където все още движението се извършва в две ленти, също е невралгична точка. За да облекчат трафика, пътни полицаи ще регулират движението на всички възлови пътища и изходи на столицата.
...

Секюритизация: Силата се пробужда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262063_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%8E%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0

 Нуждата на банки и други финансови институции да изчистят балансите си от предишни инвестиции в неликвидни активи, особено ако има затруднение в тяхното обслужване, е ключов елемент в сегашната среда на свръх регулация и необходимост от свободен капитал, за покриване на кредитни експозиции. За съжаление един от най-ефикасните методи за подобно "рециклиране" на регулаторен капитал – секюритизацията, все още не се е възстановил напълно от тежкия репутационен удар от кредитната криза през 2008. И докато в САЩ емисиите на ценни книжа, гарантирани с активи, се завръщат към предкризисните нива, в Европа пазарът е още слаб и фрагментиран.

Невидими баланси

Считан за част от така нареченото сенчесто банкиране (shadow banking), този модел на финансиране се базира на няколко основни принципа и техники независимо от многообразието на активите предмет на секюритизация. Основната, опростена конструкция при секюритизацията е следната:

Банка или друга финансова институция предоставя редица заеми на клиенти, обезпечени със залог или ипотека върху закупените активи. Вместо тези зaеми да стоят на баланса на издателя, специално създадено дружество (SPV) купува портфолио от обезпечени заеми от първоначалния заемодател. Това специално дружество обикновено е ситуирано в държава с подходящ данъчен режим и чрез подходяща правна техника (обикновено чрез тръст) е отделено от неговото дружество майка, което е същото, което е отпуснало заемите (или от същата корпоративна група). Същевременно средствата за закупуване на портфолиото се набират чрез издаване на облигации, обезпечени единствено с активите, които служат за обезпечения по купеното от него портфолио. Плащанията на крайните заемополучатели по цедирания на специалното дружество заем на свой ред се използват за изплащане на заемите по облигациите.

Чрез тази структура се постигат два основни икономически ефекта. За банката или финансовата институция, отпуснала първоначално обезпечените заеми, това е т.нар. bankruptcy remoteness - прекъсване на счетоводното консолидиране на специалното дружество и премахване на негативните ефекти при един евентуален фалит на специалното дружеството върху дружеството майка. Така продавачът на портфейла "рециклира" тази експозиция, като на неговия баланс остава минимална (не по-малко от 5% съгласно директно приложимият Регламент №575/2013 относно пруденциалните изисквания за кредитните институции) експозиция. Така то е в позиция, в която може да отпуска нови заеми, за които ще получи съответна нова лихва и комисионна. Същият ефект може да се постигне и чрез синтетични секюритизационни структури (чрез деривативни инструменти), при които няма реално отделяне на портфолиото от баланса на банката. Привлекателният елемент в транзакцията за потенциалните инвеститори в облигациите, издадени от специалното дружество, е т.нар. транширане на облигациите на емисии с различен кредитен рейтинг според риска, който поемат при неизпълнение. Така се предизвиква интерес от различни видове инвеститори, според апетита им към риск – от пенсионни фондове, търсещи сигурни, но нисколихвени инвестиции, до специализирани хедж фондове, купуващи високо лихвени облигации.

Основен принцип при секюритизацията е и самото портфолио да бъде структурирано с такива обезпечения по заемите, които да му дадат по-висок кредитен, рейтинг отколкото на самата институция, която първоначално ги е предоставила.

Допълнителна полза за финансовата или кредитна институция, която използва тази техника за финансиране и прехвърляне на риск, са и допълнителните такси, които ще получи при обслужването на заемите и поддържане на обезпеченията. Тъй като специалното дружество по правило няма служители или персонал, които да поддържат тази функции, то тя се възлага на продавача на портфолиото срещу съответно възнаграждение.

Преди много години в една не толкова далечна държава…

В България секюритизацията беше ползвана като метод за финансиране и прехвърляне на риск в годините преди кризата (2006-2007 г.). От първостепенно значение за една подобна транзакция е дали местната юрисдикция има правните механизми за постигането на истинска продажба (true sale) на портфолиото, тоест неговото пълно юридическо отделяне от имуществото на институцията, която го е отпуснала.

Подобна продажба е възможна по българското право чрез цесия по чл. 99 от Закона за задълженията и договорите, като прехвърлянето на иска и обезпечението му става от момента на сключването на договора. За някои видове обезпечение трябва да бъдат направени допълнителни вписвания в особени регистри за противопоставимост срещу трети лица. Допълнителен проблем създава и изискването продавачът на портфолиото да уведоми длъжниците по него. Това крие рискове, като например в случай на несъстоятелност на банката или финансова институция, която не е уведомила длъжника си, то последният ще е задължен да попълни масата на несъстоятелността, а не да плаща на специалното дружество – купувач на портфолио.

Самата цесия трябва да бъде преценена както от юридическа, така и от счетоводна гледна точка, за да се прецени дали транзакцията е при условията на сделка между несвързани лица (arm’s length). Това е от първостепенна важност, за да бъде избегнато оспорването на сделките чрез исковете по Търговски закон или Закона за кредитните институции в случай на несъстоятелност на цедента (банката или финансовата институция).

Нова надежда

През последната година европейските институции осъзнаха, че секюритизацията като техника за превръщане на неликвидни активи в ликвидни (заеми по ипотеки, заеми за покупка на автомобили, и далеч по екзотични активи, като приходи от авторски възнаграждения) е без аналог в своята гъвкавост и трудно би могла да бъде компенсирана с далеч по-консервативни инструменти като ипотечни облигации или акции, издадени от АДСИЦ (по-известен в САЩ и Западна Европа като REIT). Това намери израз в публикувания от ЕК през септември тази година проект за нов Регламент (1), който да създаде паневропейски стандарт за висококачествен клас секюритизация – "опростени, прозрачни и стандартизирани (ОПС) секюритизации". Проектът въвежда и изисквания за дю дилиджънс от институционалните инвеститори, както и изисквания за прозрачност от спонсори, първоначални заемодатели и дружества със специална цел (дефинирани като "секюритизационни дружества със специална цел"). Очакванията на Европейската комисия за търсенето на този стандартизиран финансов инструмент са високи, тъй като спазването на критериите при емитирането на подобни ОПС ценни книги, гарантирани с активи, ще има благоприятен регулаторен ефект върху банките и финансовите институции и ще намали ненужно високите операционни разходи за инвеститори и емитенти. По прогнози Регламентът ще бъде приет и ще влезе в сила до края на идната година.

Този нов стандарт за ОПС секюритизации, в комбинация с високите нива на лоши заеми в повечето европейски държави, включително и в България, предоставя  възможности за финансовите институции да преоткрият този несправедливо пренебрегван инструмент за финансиране.

--------
(1) "Предложение за Регламент на Европейския парламент и на съвета за определяне на общите правила за секюритизациите и въвеждане на европейска нормативна уредба на опростени, прозрачни и стандартизирани секюритизации" заедно с предложения за съответни изменения в Регламент № 575/2013 относно пруденциалните изисквания за кредитните институции

Прогноза за времето - 23 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309566

Вятърът ще отслабне и стихне. Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър, предимно от запад. Максимални температури на въздуха 12°-14°. Температурата на морската вода е 8-10°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Ще бъде ясно и отново в низините и котловините, главно в Югозападна България и западните райони на Горнотракийската низина, ще започнат да се образуват мъгли.

Q&A: Всичко, което трябва да знаете за данък уикенд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262062_Q%26A%3A+%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%B

 В края на ноември депутатите приеха, т.нар. данък уикенд. Така от 1 януари 2016 г. на фирмите ще им се налага да декларират пред НАП дали собствениците, мениджмънтът или служителите използват фирмени активи за лични цели. Те няма да си приспадат ДДС за времето, площта и километрите на тази част от движимите и недвижимите активи, които се използват за лични нужди. Данъчен кредит ще се удържа независимо от стойността и вида на стоката или услугата, както и за отдавна купени услуги. Пред "Капитал Daily" данъчните експерти на "Делойт България" отговарят на най-важните въпроси, свързани с данъка. Георги Симеонов е директор "Данъчна услуги", а Николай Илчев - мениджър "Данъчни услуги" в Делойт България. 


1. Какво представлява данък уикенд?

Георги Симеонов: Важно е да започнем с уточнение какви са съществуващите правила и в какво се състои промяната, т.нар. данък уикенд. Една от основните характеристики на ДДС е, че е данък върху крайното потребление, т.е. ДДС се дължи винаги и доколкото е налице крайно потребление. Този принцип се нарушава, когато е ползван данъчен кредит, а покупката се потребява за лични нужди.

Когато използваме стоки или услуги, които сме купили във връзка с бизнеса си за задоволяване на лични нужди, възникват практически затруднения да определим какво е съотношението между служебна и лична употреба. Именно облагането с ДДС на тази лична употреба стана известно под името данък уикенд. Всъщност това не е нова мярка и не е специфичен въпрос за България. Задължението за облагане с ДДС на безвъзмездната лична употреба на стоки и услуги, за които е ползван данъчен кредит, е законово изискване поне от влизането на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г.

Същото изискване съществува във всичките 28 държави - членки на Европейския съюз. Има и еднозначна практика на Съда на Европейския съюз (СЕС) по въпроса, според която са недопустими ситуации, при които данъчно задължени лица ползват правото на данъчен кредит за покупки, които впоследствие използват за лични нужди – т.е. за себе си (ако са физически лица) или за работници/служители. Според СЕС в подобни случаи се касае за крайно потребление и въпросните лица следва да бъдат третирани при равни условия с крайните потребители, които нямат право да приспаднат данъчен кредит.

Проблемът с данък уикенд е по-скоро комуникационен. Дълги години приходната администрация не предприемаше систематични действия да следи и санкционира личната употреба на стоки и услуги, за които фирмите са ползвали данъчен кредит.

Изведнъж в края на 2015 г. Министерството на финансите предложи въвеждане на строг контрол и отчетност на личната употреба. Даже в проекта за промени на Закона за ДДС, който не беше подкрепен от народните представители, се предвиждаше подаване на специални декларации във връзка с личната употреба. Такова изискване отиваше твърде далеч и застрашаваше правото на данъчен кредит на фирмите, което е недопустимо. При обсъжданията в Народното събрание беше даден ясен сигнал, че Министерството на финансите трябва внимателно да обмисли и да обсъди с бизнеса как да се променят правилата, за да се намалят времето и ресурсите, необходими за администрирането на тази мярка.

Такава дискусия обаче не се проведе, а вместо това Министерството на финансите предложи промени във формата на ДДС декларациите, в които изрично да се отбелязва личната употреба. Остана впечатлението, че при писането на правила не се взима предвид какви разходи ще възникнат за бизнеса. Например ако бъдат приети промените във формата на декларациите, всички бизнеси ще трябва да актуализират софтуера, с който ги изготвят, независимо дали при тях има лична употреба. Това е процес, който изисква време и средства. Въвеждането на такива промени в последните дни на годината прави на практика невъзможно за бизнеса да започне да ги прилага от 1 януари – т.е. освен цена като време и средства възниква и риск от глоби.

2. Кои фирми засяга новата мярка?

Николай Илчев: Промяната, която влиза в сила от 1 януари 2016 г., засяга всички регистрирани за ДДС фирми. Всички те ще трябва да изчисляват и плащат ДДС за безвъзмездна лична употреба от собствениците и служителите на стоки и услуги, за които е ползван данъчен кредит. Видно е, че приходната администрация ще фокусира все по-голямо внимание към личната употреба като начин за повишаване на приходите от ДДС в бюджета.

Най-засегнати от този фокус на НАП към личната употреба би трябвало да са лица, които ползват данъчен кредит за покупки като мобилни телефони и абонамент за тях, компютри, техника, леки автомобили и недвижими имоти, а реално ги използват и за лична употреба или други цели, различни от икономическата дейност на съответния бизнес. Сигналите от приходната администрация и Министерството на финансите са, че усилията им ще бъдат насочени именно към недобросъвестните лица. Такива често са малки бизнеси, чиито собственици са си купили джипове и апартаменти на името на фирмата, а ги използват предимно за лични нужди.

На практика обаче засегнати могат да бъдат всички лица и дружества, регистрирани за целите на ДДС. И при най-изрядния бизнес е практически неизбежно да има някакъв елемент на безвъзмездна лична употреба.

3. Какви ще са практическите проблеми за бизнеса? 

Георги Симеонов: Проблемите при облагането на личната употреба са няколко. Разчита се на регистрираните лица да декларират правилно размера на личната употреба и да заплатят ДДС за нея. Много е вероятно недобросъвестните лица да продължат да не плащат данък, като прикрият личната употреба чрез подправени документи – например изготвяне на пътни листове, които да посочват, че луксозен джип се използва изцяло за бизнес, докато реално по-голямата част е за лична употреба. От друга страна, добросъвестните бизнеси, при които личната употреба е вероятно поначало да е по-ограничена, ще трябва да отделят административен ресурс да определят размера на личната употреба, да я декларират и да платят ДДС.

Липсват ясни и конкретни указания как точно да се определи основата за облагане с ДДС при смесена употреба – за бизнес и за лични нужди. Например при смесената употреба на автомобил процентът на лично ползване може да се изчисли по няколко метода, които биха дали различен резултат – въз основа на изминатия пробег за лично ползване спрямо общия пробег през месеца или от гледна точка на времето, през което автомобилът е ползван за лични нужди, спрямо общото време на ползване.

В тази ситуация има голям потенциал за възникване на спорове с данъчната администрация по време на ревизии, като това се отнася не само за периодите след 1 януари 2016 г. Както вече споменахме, правилата за облагане на личната употреба важат още от 2007 г. Тъй като в много случаи е трудно да се определи и докаже какво точно е съотношението между лична употреба и използване за бизнес, ще се разчита на преценката на редовите данъчни инспектори да отделят недобросъвестните от изрядните фирми и да начислят допълнителни данъчни задължения само на първите. Опитът ни на данъчни консултанти показва, че в много случаи е вероятно данъчните инспектори да очакват от съответната фирма да докаже, че стоката или услугата се използва изцяло за бизнес цели. Често инспекторите искат до получат обем от доказателства, който не отчита начина на функциониране на един бизнес и е непосилен. Същевременно предоставените документи се отхвърлят като недостатъчни без особени мотиви. Опасявам се, че при липсата на разумни практически указания към данъчните инспектори има опасност изрядни бизнеси да станат жертви на произволни ревизионни актове.

Като цяло сме скептични, че приходната администрация ще е в състояние да направи ефективен подбор на лицата, при които има по-голям риск за недекларирана лична употреба и от които ще успее да донесе положителен ефект за бюджета, измерен като превес на събраните допълнителни данъчни постъпления над разходите за извършване на ревизии. Не на последно място трябва да отбележим, че безвъзмездната лична употреба е вероятно да се счита за доход на физическото лице, което се възползва. Така освен ДДС за личното ползване ще се дължат и осигуровки и личен данък.

4. Ако служител на фирмата ми ползва през уикенда за лични цели служебен лаптоп или автомобил, как отчитам това?

Николай Илчев: Ако сте ползвали данъчен кредит при закупуването на автомобила или лаптопа, фирмата ще трябва в края на всеки месец, в който има безвъзмездна лична употреба, да самоначисли и плати ДДС чрез издаването на документ, подобен на фактура (т.нар. протокол). Той трябва да бъде деклариран в ДДС декларацията за съответния месец.

В проект за промени в правилника за прилагане на Закона за ДДС е предложено да се въведе и специална клетка в месечната ДДС декларация, в която да се декларира отделно размерът на данъка, начислен за лична употреба. Така за НАП ще е по-лесно да наблюдава кои фирми декларират лична употреба и кои не. Възможно е в бъдеще това да бъде един от критериите, въз основа на който да се решава кои лица да бъдат ревизирани.

5. Изисква ли данъкът воденето на допълнителна документация?

Николай Илчев: Да. Освен протоколите за начисляване на ДДС, споменати преди малко, ще трябва да се правят изчисления на основата за облагане, които трябва да бъдат подкрепени с документи. В някои случаи тези документи така или иначе вече се изискват – напр. пътни листове за автомобилите, но в други ще трябва да се създават специално. Към този момент не са предвидени допълнителни документи за подаване в НАП на периодична основа. Все пак по време на ревизия данъчните инспектори могат да поискат документи от фирмата, с които да докаже размера или липсата на лична употреба.

6. Ще плащам ли повече ДДС и по каква формула ще се изчислява?

Георги Симеонов: Ако има лична употреба на стоки или услуги, за които фирмата е ползвала данъчен кредит, ще трябва да платите ДДС. Размерът на дължимия данък ще зависи от преките разходи във връзка с личната употреба. При определянето на преките разходи трябва да се отчита само съразмерна част от цената на придобиване на дълготрайни активи като примера с автомобила по-рано, като се приема, че те ще се ползват общо 5 години, а недвижимите имоти – 20 г. Ще се взима предвид само процентът от разходите, който съответства на личната употреба, ако стоките или услугите се използват едновременно и за икономическата дейност на фирмата. Размерът на дължимия ДДС ще е по-малък, колкото по-малък е процентът на лична употреба.

7. Какви са последствията, ако не спазвам новите изисквания?

Николай Илчев: Ако по време на ревизия данъчните инспектори констатират лична употреба, за която не сте платили или сте платили ДДС в по-малък размер, те ще ви начислят допълнителен данък и лихва за забавеното му плащане. Освен това могат да ви наложат и глоба.
  •  

Човек може да се научи да е по-състрадателен

http://interest.actualno.com/chovek-moje-da-se-nauchi-da-e-po-systradatelen-news_514835.html

Учените са установили, че колкото по-високо е нивото на емпатия (състрадание) у човека, толкова по-склонен е той да помага на пострадалите и в по-малка степен да наказва нарушителите. Въпросното наблюдение е публикувано в сп. PLoS ONE. Изследователите от университета на Уисконсин-Мадисън са провели изследване, в което изкуствено се опитали да увеличат нивото на състрадание към пострадалите при едни хора и да намалят негативното отношение към нарушителите на обществения ред при други чрез двусед

Загиналият в катастрофа син на шефа на ДАНС пушил канабис преди удара

http://crime.actualno.com/zaginalijat-v-katastrofa-sin-na-shefa-na-dans-pushil-kanabis-predi-udara-news_514906.html

Синът на шефа на ДАНС Димитър Георгиев – Юлиян (20 г.), е пушил марихуана преди мотоциклетът му да се сблъска с лек автомобил "Мерцедес" и да загине. Това стана ясно от експертиза, приета в Софийския градски съд, където се гледа делото за смъртта му, информира в. "Труд". Обвинен по случая е шофьорът на леката кола - собственикът на веригата пицарии "Виктория" Георги Илиев. Катастрофата стана на 2 април миналата година на столичния бул. „Симеоновско шосе“ при завой на разклона

Какво, като Цацаров се извини?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262061_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE%2C+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%3F%09

 

 

Граждани протестираха срещу безобразната безнаказаност на шофьор с 50 акта, който карал бясно 10-тонния си хамър и всявал страх подобно на луд с картечница в града. Завчера очаквано убил човек, задържан и освободен набързо. Нямало доказателства.

Звучи познато. Такива истории има във всеки град. И ако тази стана новина за първа страница, то беше, защото главният прокурор Цацаров се извини лично на сина на прегазения.

Но какво като се извини? Това не променя факта, че полицаите и подчинените му не са обезвредили терориста с колата навреме и са опорочили после разследването като са позволили на някакъв негодник да разгони свидетелите. Обяснимо задържаният повторно след намесата на Цацаров, ще бъде пак след 2-3 дни на свобода, а след 2-3 години ще бъде оправдан от съда. Тогава Лозан Панов ли ще се извинява?

С „пардон, прощавайте“ не става. По-добре би било например г-н Цацаров да каже кой точно от МВР и прокуратурата не си е свършил работата. И ако друго не може да направи, да го извади от кабинета и да го прати да постои на пътя, по който минава оня с хамъра.

Представиха футболист като Дарт Вейдър (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190557

Мексиканският елитен клуб "Пачука" намери оригинален начин да привлече вниманието на световните медии към свой нов футболист. На пресконференцията тайнственият играч се появи в костюм и маска на героя от "Междузвездни войни" Дарт Вейдър. След настоятелна покана от водещия бившият джедай, съблазнен от Тъмната страна на Силата, свали маската си.

11 милиона лева бюджет за БФС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189900

БФС ще одобри днес бюджет от 11 милиона лева за следващата 2016-а. Заседание на Изпълкома трябва да узакони предвидената още преди 12 месеца рамка, като са заложени евентуални промени в посока „нагоре“ на приходите предвид интерес от някои нови потенциални спонсори на централата.
Той е свързан най-вече с апетитните мачове, които чакат националния.
БФС ще одобри днес бюджет от 11 милиона лева за следващата 2016-а. Заседание на Изпълкома трябва да узакони предвидената още преди 12 месеца рамка, като са заложени евентуални промени в посока „нагоре“ на приходите предвид интерес от някои нови потенциални спонсори на централата. Той е свързан най-вече с апетитните мачове, които чакат националния.

Ограничават движението на товарни автомобили по празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538905

В периода на коледните и новогодишните празници се въвеждат ограничения за движението за тежкотоварните автомобили над 12 тона. Днес, последният работен ден преди Коледа, в интервала между 16 ч. и 20 ч. тежкотоварният трафик няма да може да минава по автомагистралите и някои от първокласните и второкласни пътища в страната. Същото важи и за 30-декември, който е последният работен ден за 2015 година. "Ограничава се товарното движение по най-натоварените участъци: направленията от Видин през София за Кулата, от Капитан Андреево през София за Кало...

Ахмед Доган пред елита на ДПС: За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262060_%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4+%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%9F%D0%A1%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5

 ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави, казва почетният председател на движението на празненството в сараите в Бояна

 

По повод появили се информации за празненството на ДПС в сараите в Бояна, според които почетният председател на партията Ахмед Доган е произнесъл слово, в което е критикувал наследника си Лютви Местан, от централата качиха на сайта си пълното му изказване.

Ето текста на словото на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган пред елита на ДПС на тържеството по случай настъпването на Новата година:

Уважаеми дами и господа!

По традиция всяка година политическият елит на ДПС се събира, за да направи равносметка на изминалата година и да проспектира следващата година.

Най-характерното за този цикъл на политическото време е ускореният му темпоритъм и дълбинния му рефлекс върху всички сфери на живота.

Основни причини за ускорената вътрешна пулсация на времето, според мен, е тенденцията за прерастване на глобалната финансова криза в световна политическа криза, която поставя под въпрос стабилността на световния политически ред.

За първи път съм притеснен.., въпреки че по природа съм оптимист… Тревожно е, че Европейския съюз и страните членки първо не знаят какво да правят, второ, ако правят нещо, го правят съвсем формално и трето - ако решат „да се освободят“ от евроидеята и евростратегията за интеграция, не знаят как да го направят и какво следва след това. ЕС в момента няма дълбока мотивация за развитие. Дори, мисля, че няма мотивация и за запазването си. Всичко се прави инерциално. ЕС няма необходимия за развитието си инвестиционен ресурс.Не са добре нещата и на равнище властови капацитет, за да се направи следваща крачка. Което означава формално съществуване, формално инвестиране във формална супер-общност. Създадена е политическа илюзия за ЕС, която ще бъде, дай Боже, ако не първият, то поне вторият субект в планетарен мащаб. Но това не става. И в близките 10 години това няма да се случи. Бюджетът на ЕС (за интеграция) е около 120-130 млрд, а военния бюджет на САЩ е 600-650 млрд. ... Тоест, съучастници сме в политическа игра с неясни правила и аморфни приоритети. Аз вече дълбоко се съмнявам, поне в някои отношения, не цялостно, разбира се, дали ще има изобщо Европейски съюз. До сега Европа не е показала, че има дълбока вътрешна мотивация да превърне ЕС в единен общ субект с геополитически мащаб. Например, има различни конфликти по света, по отношение на които европейската позиция се свежда до самооправдание, защото ЕС е джудже във военно-политическо отношение...

Но, уважаеми колеги, кризата, която започна преди 6-7 години се задълбочава и то много сериозно, придобивайки много странни форми, вече извън сферата на финансите и икономиката. Според мен, кризата мимикрира и се развива към политическа криза в планетарен мащаб. Защото тя поражда, задава и продуцира условия, които поставят под съмнение политическия ред в света. Еднополюсният модел на света не може да остане в този си вид с категоричната доминация на САЩ. Китай се развива много сериозно и агресивно. И, разбира се, Русия. И това се случва на фона на пасивната политика на ЕС... Утвърждаването на Русия е необратим процес, който искам да наблюдавате. Русия ще направи всичко възможно тази линия да продължи и, ако е необходимо, дори силово. От тази гледна точка бихме задали въпроса за НАТО – адекватна система за отбрана ли е? Аз само ви съветвам - не приемайте нещата инерциално, като блуждаещи политически клишета в нашия динамичен свят.

С други думи, световният ред с един геополитически полюс е на път да се преобразува много сериозно. Вероятно ще бъде многополюсен. Но в този контекст ЕС е в състояние “заспи” и се чуди какво да прави и къде да се закачи. Симптоматиката за политическа криза, започва с криза на толерантността. Кризата на толерантността създава условия за събуждане на различни национализми.

Ако някой от ЕС говори реално за приоритет на свободата, толерантността, отговорността и дори на сигурността и стабилността - значи не познава реалността. Няма такова нещо. Не виждам следващите 10 години да има условия за романтична политика. Защото големите, дълбоките пластове на геополитиката се разместват, главно от гледна точка на полюсите и ние не трябва да си затваряме очите за необходимата реформа на нашата партия - като очакване, като адекватно структуриране, и като адекватно действие. Светът не върви на добре. Това за мен е факт, а не предположение. В този контекст, гаранция за нашата сигурност е целостта и стабилността на България.

В региона, освен Русия, Турция иска да намери новото си място в световния ред и това може да породи много сложни взаимоотношения и кризи в региона на Балканите и Европа. Изобщо новото препозициониране в целия регион е толкова сложен и подмолен процес, че на този етап трудно могат да бъдат предвидими последиците. Само едно камъче може да обърне каруцата на стабилността в международен мащаб. Това е моето усещане. И когато говорим за политическо време, за национално политическо време, ние трябва да си сверим часовниците с това общо геополитическо време, ако не изцяло, поне с европейското политическо време. За съжаление това европейско политическо време, поне на този етап, сериозно изостава. Европейският съюз не е на ясно със себе си като идентичност, какво иска всъщност. ЕС все още няма идентичност, това е само проект на идентичност. И именно заради това ние се намираме в такава ситуация на разкрачен стоеж.

Затова, от гледна точка на тази ускорена пулсация на политическото време партията трябва да се реформира с ясен проспект на развитие. А един модел за развитие във всички случаи трябва да включва рисковите параметри за развитие на Колективното тяло. За голямо съжаление аз не виждам приоритетно мислене за Колективното тяло. И това е най-важният въпрос, който ние като че ли не поставяме, а го подменяме с текущи проблеми на политиката.

Понятието за „Колективното тяло„ ползваме само като метафора. Но Колективното тяло има особена система на усещане, възприятия, оценка, очакване… В етнологията има един интересен термин - морфичен резонанс, който отчита именно вътрешната пулсация на общността. Ето аз просто ви усещам, убеден съм - вие също ме усещате, дори без да говорим. Морфичният резонанс означава без да говориш да предаваш телепатична информация на подсъзнателно ниво. Мога да твърдя, че имам отворен портал за тази информация, затова не се ебавам.

Не може едно колективно тяло, или цялото, да не си дава сметка за това, каква колективна пулсация произвежда и излъчва. Пулсацията на колективното тяло е феномен. Ако не се култивира, някой ще го овладее. Колективното тяло има вътрешен живот, който включва съзнаваното и несъзнаваното от гледна точка на оцеляването.

Да, кризата дава възможност, но кризата и отнема възможности. Би трябвало да сме доволни, че българският политически елит се научи да управлява кризисните ситуации, но този факт не трябва да ни приспива.

Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика. Аз харесвам музиката, обаче не съм компетентен да я оценявам . Хора, които са без понятие за политика, да правят политика – с това не съм съгласен. Не всеки може да прави политика. Не всеки човек може да прави музика. В никакъв случай не мога да пея като Галена, тя е талант. Но тя не може да прави това, което аз правя, примерно. Така е устроен светът...

Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…..

Искам много сериозно да погледнем на този въпрос. Ние не се намираме в някакъв рутинен период на развитие, ние се намирме в криза, която не осъзнаваме като мащаб и дълбочина. И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагона няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?! Какво правим, ако пламне пожар, господа… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Или мислите, че това не е възможно?! Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашия електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическият смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час. Едно наше непремерено действие може да породи такива последействия, за които после да се чудим - ама така е било, ама някой не ни е разбрал, не ни е доразбрал и така, нататък.....

Затова с известна тъга искам да ви кажа, че времето е много сложно. Защото вибрира негативно в различните си пластове. Пожелавам ви да потърсите основите в себе си, от гледна точка на най-важното за нас, стабилността и сигурността на региона. Всяка концепция, всяка идея, всяка стратегия, която поставя нашата сигурност под въпрос – не трябва да се поощрява. Уточнявам - всички страни са заинтересовани от етносите, които са в съседните страни. Балканите са мозайка от етнорелигиозни малцинства, господа. Много пъти сме говорили за това. При една такава ситуация всеки се стреми да потърси пета или шеста колона. Ако искате да играете тази игра - това е политическо бедствие. Аз не искам да бъда нито пета, нито шеста колона. Моята философия е в България и в региона да има сигурност, и то независимо от външните обстоятелства. Много важно! Но затова трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст. Защото тези генериращи тревожност реалности изкривяват и ускоряват политическото време. И политическият разум основателно се изкушава да организира и конструира света, в който живеем, по същата матрица.

Не трябва да си въобразяваме, че това, което правим като политика в парламента няма връзка и със световна политика, европейска политика , регионална политика и т.н.

Информационната епоха фундаментално се отрази в самото битие на политиката. В политиката вече всичко е във всичко, така да се каже онлайн.

Няма изолирани действия. Всичко е във всичко. Дори когато правим нещо несъзнателно ние подпомагаме или захранваме процеси, които са извън нас, но рефлектират непосредствено и върху нашето съзнание, нашата държава, нашия свят…

Всички знаете, че съм наблюдател по дефиниция, но явно твърде на сериозно съм се приел като пасивен съзерцател. Но това не означава, че ще се върна в политиката!
Накрая ви призовавам да направим обща молитва за новата 2016 г.: Господи, не ми давай повече, отколкото мога да понеса.

Вежди Рашидов в България за Коледа след лъчетерапията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262059_%D0%92%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B8+%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%

 “Колко е хубаво да си у дома! Душата ми поиска да съм тук!”

Така възкликна министърът на културата Вежди Рашидов, след като повече от два месеца беше на лечение в берлинска клиника. Лекарите му откриха възли на гласните струни и му препоръчаха интензивна терапия. Оказа се, че могат да му я предложат елитни немски клиники, за да не се налага оперативна намеса. “Разчитах на най-прецизна техника, за което съм благодарен”, казва Рашидов. Лекарите са оптимисти в прогнозите си за неговото възстановяване.

Той се прибра с полет от Берлин в 14 ч във вторник с малко закъснение заради трафика заедно със съпругата си д-р Снежана Бахарова, която неотменно беше до него по време на лечението. Министърът художник веднага се зае да украси елха в дома си за Коледа. Там ще посрещне гости за празника.

Чиновниците в МВР губят привилегии след Нова година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262058_%D0%A7%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%D0%92%D0%A0+%D0%B3%D1%83%D0%B1%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4

 Чиновниците в МВР ще загубят привилегиите си на специални служители и ще бъдат приравнени към редовите чиновници. Още в началото на януари правителството ще предложи промени в закона за МВР, които трябва да разделят т.нар. “чантаджии” от полицаите.

Идеята е чиновниците да нямат право на ранно пенсиониране като полицаите, да не получават обезщетение от 20 заплати при напускане на системата, да не ползват безплатно градски транспорт и пр. От промяната ще бъдат засегнати около 6000 служители в административните структури на министерството.

Още поне толкова чиновници обаче ще останат да работят по специализирания закон. Те са от т.нар. специализирана администрация на МВР. В нея на щат има над 5000 души според изчисления на бившия вътрешен министър Веселин Вучков.

Промените в закона за МВР трябва да бъдат одобрени от Народното събрание до края на февруари. Подобни предложения за разделяне на чиновниците от военните по отношение на привилегиите се очакват и от Министерството на отбраната, но засега няма подготвени законови текстове.

Заради мащабните промени в администрацията на МВР правителството изтегли от Народното събрание други промени в закона, с които 1000 чиновници от КАТ и паспортните служби се отделяха в държавно предприятие за административно обслужване. То трябваше да поеме издаването на лични документи, регистрацията на автомобили и другите административни услуги на вътрешното ведомство.

Проектът е изтегленият с решение на правителството, взето на подпис. Той предвиждаше и прехвърляне на специалната куриерска служба към Държавната комисия по сигурността на информацията.

Тези промени ще останат, но ще бъдат допълнени с цялостните предложения на Бъчварова за разделяне на администрацията от полицията.

“Подготвяха се допълнителни промени, с които вече сме готови, и затова досегашният проект бе изтеглен - да бъдат включени и новите предложения, а не постоянно да се правят изменения на парче”, коментираха от кабинета на министърката.

В началото на 2016 г. Бъчварова планира да представи и концепция за цялостна реформа на вътрешното министерство. Тя ще включва разделянето на МВР на четири агенции, като всички полицейски функции ще бъдат събрани в една от тях. Тези планове бяха споделени от Бъчварова пред синдикатите в МВР в края на миналата седмица.

Журналист предрече, че жена ще е следващият лидер на ДПС

http://petel.bg/ZHurnalist-predreche--che-zhena-shhe-e-sledvashhiyat-lider-na-DPS__138729

Журналистът Тома Биков очаква жена да е следващият лидер на ДПС. Той коментира преди минути в студиото на Btv речта на Ахмед Доган, която...

Голямото завръщане на колите ще е на 3 януари

http://petel.bg/Golyamoto-zavrashhane-na-kolite-shhe-e-na-3-yanuari__138730

Най-големият наплив на автомобили, които се прибират в големите градове, ще бъде на 3 януари. Това заяви в ефира на BTV началникът на сектор...

Социолог в ефира на Нова: Доган не иска българските турци да бъдат заложници (Видео)

http://petel.bg/Sotsiolog-v-efira-na-Nova--Dogan-ne-iska-balgarskite-turtsi-da-badat-zalozhnitsi--Video-__138731

Снимка: Нова тв Почетният председател на ДПС Ахмед Доган не желае българските турци да се превръщат в заложници при евентуален конфликт...

Какво разкриват за теб линиите на ръката ти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262057_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D0%B1+%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B

 Казват, че линиите на дланите ни могат да разкрият както това какви сме по душа и характер, така и какво ни чака в бъдещето. Имаме много общи черти помежду си и линиите на дланите ни имат много общо. Има три линии на дланта ни, които са най-ясно изразени - главната линия, линията на живота и линията на сърцето. Всяка от тях може да подскаже същността ви, а и същността на всеки, на когото искате да разчетете ръката. Запомнете: линиите се разчитат само на лявата ръка, а картинката по-горе ви показва наименованието на всяка една от тях.
ГЛАВНАТА ЛИНИЯ

Къса линия (завършва близо до центъра на дланта ти): Имаш бърза мисъл и стигаш до верните заключения за хора и събития без много усилия. Остър ум и добра преценка за живота като цяло, което е рядкост и се цени много. 

Дълга права линия (почти по цялата дължина на дланта): Анализираш прекалено много нещата от живота и мислиш много преди всяка крачка, която правиш. Това ти пречи да живееш пълноценно и безгрижно, но ти помага да избегнеш и доста сериозни грешки. 

Линия, която се разделя на две: Чувствителна натура си и усещаш много добре хората около теб, за това и винаги се обръщат за помощ към теб, когато имат проблем. Винаги знаят, че ще ги разбереш и че ще им дадеш правилния съвет. 

Дълга закривена линия (отиваща към долния край на дланта): Много креативна личност, която постига успехите в живота си по артистичен начин - хоби, професия или нестандартно мислене за бизнес. 

ЛИНИЯТА НА СЪРЦЕТО

Дълга права линия: Рационалист си и имаш аналитично мислене, което ти помага да взимаш добри решения при напрегнати ситуации. Околните харесват у теб това, че винаги се съобразяваш с чувствата и настроенията им. 

Къса права линия: През целия си живот гониш свободата си, пътуваш много и никога не оставаш на едно и също място за дълго време. Също така показваш любовта си чрез действия, не само с думи. 

Дълга закривена линия (отиваща нагоре и завършваща непосредно до средния пръст): В кръвта ти кипи страст - за живот, за работа, за любов и за всеки миг, който се стремиш да не изпуснеш. Човек на живота, който оценява и малките, и големите неща.

Къса закривена линия (отиваща нагоре и завършваща на сантиметър-два от средния пръст): Резервиран си, по-затворен и нямаш нуждата от много голям приятелски кръг, за да си щастлив. Обичаш домашния уют и имаш нестандартно мислене за нещата от живота. 

Линия, в която има Х: Сложна личност с много особен поглед върху света, но с много високи приоритети, които никога не престъпваш - достойно за уважение. 

Линия, която се разделя на две: Емоционален човек. Целият ти живот се върти около емоциите - вземането на решения, състоянията, в които се намира и усета за хората, всичко е подчинено на вътрешното ти усещане 

ЛИНИЯТА НА ЖИВОТА

Дълга линия: Силен си и знаеш какво значи истинска борба. Имаш късмет в любовта и знаеш как да постигнеш всичко, което си наумиш.

Къса линия: Винаги имаш нужда от човек, който да те подкрепя. Страхуваш се от нещата от живота и ти е нужен силен и стабилен партнор, който да те подкрепя. Чувствителна натура си. 

Бледа линия: Мечтател и краен оптимист, който никога не може да види лошата страна на живота. За теб всяко лошо нещо се случва, за да дойде по-добро. Имаш силно развито въображение.

Прекъсната линия: Всяко прекъсване значи голямо сътресения в живота ти или сериозно решение, което си взимал или предстои да вземеш. Силна личност си.

Учени ще отглеждат картофи при марсиански условия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262056_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81

 Екип от учени ще отглежда картофи при марсиански условия, стремейки се както да положи основите на извънземно растениевъдство, така и да спаси милиони животи на родната планета. Експериментът, ръководен от Международния център по картофите (CIP) и Националната космическа агенция на САЩ (NASA), е стъпка към изграждането на купол с контролирани условия на Марс, в който да се отглеждат растителни култури. Изследователите искат да докажат, че картофите могат да виреят и при най-неблагоприятни условия. 
На уебсайта на базирания в Перу Международен център по картофите се посочва, че целта на проекта е да се популяризира невероятната устойчивост на картофите и да се намери финансиране за бъдещи изследвания и за обработване на земята в региони по света, където недохранването и бедността се увеличват. 
“Какъв по-добър начин да научим повече за климатичните промени от това да отглеждаме растения на планета, която е загинала преди два милиарда години,” казва Джоел Ранк от CIP. “Хората трябва да разберат, че ако можем да отглеждаме картофи при екстремни условия като тези на Марс, бихме могли да спасим и живота на Земята.”
От години Международният център по картофите тества издържливостта на картофите на възможно най-необичайни места. Наред със способността си да виреят при трудни условия, те се отличават и с високата си хранителна стойност. Картофите са отличен източник на витамин С, желязо и цинк и съдържат важни микроелементи.
Учените ще пресъздадат условията на Марс в лаборатория, като използват идентична на марсианската почва от пустинята Пампас де ла Лоя в Перу. По-високите нива на въглероден двуокис ще се отразят положително на растенията, чиято реколта се очаква да е между два и четири пъти реколтата при нормални земни условия. Марсианската атмосфера се състои от приблизително 95 процента въглероден двуокис. 

Сондата Dawn изпрати снимки от най-близката си орбита до Церера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262055_%D0%A1%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+Dawn+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+

 Апаратът Dawn на американската Национална космическа агенция (NASA), който се носи в най-ниската си, последна орбита около планетата-джудже Церера, е изпратил първите изображения от тази гледна точка. На уебсайта си Агенцията посочва, че снимките показват детайли от покритата с кратери и пукнатини повърхност. Достъпни са и триизмерни версии на изображенията. 

Сред удивителните пейзажи е верига от кратери, наречена Гербер Катена, която се намира на запад от големия кратер Урвара. Вдлъбнатите гънкови структури, причинени от свиване и издигане на кората, са обичайни за по-масивни планетарни тела. Пукнатините, които се срещат по цялата повърхност на Церера, показват, че на небесното тяло може да са протичали подобни процеси, въпреки по-малкия му размер. Средният диаметър на Церера е 940 километра. Голяма част от гънките и улеите вероятно са се образували в резултат на сблъсъци, но някои изглежда са плод на тектоника, причинена от вътрешно напрежение, разчупило кората. 
По-рано през декември научният екип на Dawn разкри, че мистериозните ярки петна в някои от кратерите на Церера се състоят от соли. Други екип от учени, обработващи данни от сондата, откри, че на планетата-джудже има и съдържащи амоняк глини. Тъй като амонякът се среща в изобилие във външната Слънчева система, може да се предположи, че Церера се е формирала в близост до Нептун и се е преместила към вътрешността или се е образувала на сегашното си място, но с материал от външната част на Слънчевата система. 
Dawn е първият космически апарат, посетил планетата-джудже, както и първата експедиция извън системата Земя-Луна, която орбитира около две различни тела от Слънчевата система. Сондата влезе в орбитата на протопланетата Веста за 14 месеца през 2011 и 2012 година и пристигна до Церера на 6 март 2015 год.

Минималната заплата става 420 лв. от януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538904

Правителството ще одобри новия размер от 420 лева за минималната работна заплата, който ще влезе в сила от 1-ви януари догодина. Стойността на минималното възнаграждение е заложена в одобрения в началото на месеца бюджет за следващата година, както и в средносрочната бюджетна прогноза, която залага още едно увеличение на заплатата - на 460 лева през 2017-та година. Кабинетът ще разгледа и предложението на здравното министерство за награждаване на шефа на клиниката по интензивно лечение в "Пирогов" проф. Милан Миланов с орден Стара планина - Пър...

Лекоатлетката Габриела Петрова е спортист №1 на годината

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262054_%D0%9B%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%93%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%

 Лекоатлетката Габриела Петрова беше избрана за Спортист №1 на 2015 година в 58-ото издание на престижната класация. Европейската шампионка в тройния скок и четвърта на световното в Пекин събра 1049 точки от гласовете на спортните журналисти в анкетата на НОВЕ холдинг.

„Много съм изненадана, изобщо не очаквах такова признание“, бяха първите думи на победителката Габриела Петрова.

Второто място остана за световната и европейска шампионка на 200 метра единично кану Станилия Стаменова с 1047 т., а третото взе капитанът на волейболните ни национали Владимир Николов. Волейболистите обаче взеха две други много важни награди – за отбор №1 и за треньор на годината – Пламен Константинов. Вторият отбор в анкетата е ансамбълът по художествена гимнастика, а неговият наставник Ина Ананиева - №2 при треньорите в анкетата на в. "Труд". Спортист №1 с увреждания е лекоатлетката Стела Енева. Призът за млад талант на Еврофутбол пък получи джудистът Ивайло Иванов.

Номинираните получиха своите награди на стилна церемония в НДК.

Класиране в челната десетка

1. Габриела Петрова, лека атлетика 1094 точки

2. Станилия Стаменов, кану каяк 1047

3. Владимир Николов, волейбол 793

4. Габриела и Стефани Стоеви, бадминтон 678

5. Даниел Асенов, бокс 607

6. Ивет Лалова, лека атлетика 510

7. Тайбе Юсеин, борба 443

8. Антоанета Бонева, сп. стрелба 442

9. Боян Петров, алпинизъм 362

10. Григор Димитров, тенис 286

Спортист с увреждания

1. Стела Енева, лека атлетика

Отбор на годината

Национален отбор по волейбол за мъже

Треньор №1 в 32-ата анкета на вестник „Труд“

1. Пламен Константинов, волейбол, селекционер на мъжкия национален отбор

2. Ина Ананиева, художествена гимнастика, национален ансамбъл

3. Станимир Стоилов, футбол

Награда на Еврофутбол за млад талант

Ивайло Иванов, джудо

Почитаме Свети Наум

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pochitame-sveti-naum-6047546

Един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа

Бракът “умира“ след 15 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262053_%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82+%E2%80%9C%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0%E2%80%9C+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+15+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

 

Фертилните жени намалели с близо половин милион

Бракът у нас продължава средно 15,1 години. Това показват данни от националната статистика за 2014 г. Броят на разводите в България остава сравнително постоянен през годините. В периода 2000-2014 г. годишно се разтрогват по около 10 хиляди брака. Пик при разводите е регистриран през 2007 г. Тогава семейното щастие е официално приключило за над 16 хил. семейства.

Същевременно нашенците все по-трудно се решават да минат под венчило. Броят на сключените бракове в България намалява от 1945 г. насам. Пикът е през 1990-а, когато за първи път броят на двойките, решили да станат семейство официално, спада под 60 хил. През миналата година пък са сключени 24 596 юридически брака. Бройката все пак показва лек ръст -

 

2653 повече двойки са решили да се обрекат

 

във вечна вярност спрямо предходната година.

Освен намаляване на броя на сключените бракове в страната се очертава и трайна тенденция на увеличаване на средната възраст при сключване на брак както при мъжете, така и при жените. Така например през 2000 г. средната възраст при сключване на брак за мъжете е била 30 години, а през 2014 г. тя достига 32,7 години. При дамите тези стойности са съответно 26,4 и 29,4 години. Така всъщност в днешно време българите сключват брак 3 години по-късно, отколкото преди 14 години.

Тревожно е, че от края на 60-те години

 

раждаемостта в България намалява

 

показват още данни от НСИ. Лек ръст на новородените все пак има през 2014 г., когато за пръв път са проплакали 67 585 бебета, което е с 1007 деца повече в сравнение с предходната година. Намалението на раждаемостта у нас е следствие от редица фактори, като един от водещите е все по-малкият брой на жените във фертилна възраст и тяхната плодовитост. Броят на българките във фертилна възраст към края на миналата година е 1,580 млн., спрямо предходната година той намалява с над 21 хил., а спрямо 2000 г. - с над 416 хил.

Според данните на НСИ се увеличава и средната възраст, на която българката става майка. През 2000 г. средната възраст при раждане на дете е била 24,9 години, а през 2014 г. тя вече достига 28,1 години. Възрастта при раждане на първо дете пък нараства от 23,5 на 26,7 години.

Друг извод от данните на националната статистика е, че се очертава тенденцията раждането на първо дете да предхожда сключването на брак.

Етичната комисия на ВСС подхваща Лозан Панов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262052_%D0%95%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%A1%D0%A1+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD+%D0%9

 

Кадровиците на Темида ще проверят и как е назначавал съдебни служители

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет подхваща шефа на Върховния касационен съд съд Лозан Панов по сигнал за политическо говорене, което е абсолютно несъвместимо с поста му на магистрат.

Сигналът срещу знамето на съдебната реформа, за какъвто се опитват да изкарат Панов кръговете около Командира, закъсалият енергиен олигарх Иво Прокопиев и присъдружната им организация „Протестна мрежа“ е подаден от сдружение „План Б“.

То алармира съвета, че председателят на ВКС е нарушил Етичния кодекс на магистратите с речта си по случай 135-годишнината на върховния съд. Според тях думите на Панов представляват политическо говорене, недопустимо за магистрат, и намеса в независимата съдебна власт.

Сигналът на сдружението ще бъде разгледан на първото заседание на Етичната комисия на ВСС през 2016 г., което е насрочено за 11 януари, обясни пред Агенция Монитор шефът на звеното Ясен Тодоров. Преди няколко дни агенция ПИК съобщи, че политическата реч на Панов не била случайна и всъщност е генерална репетиция за влизането му в политиката. Според агенцията скандалният задкулисен кръг около бившия премиер Иван Костов подготвя кандидатурата му за президент. Пак след Нова година се очаква ВСС да решат дали ще извършат проверка на нарушенията, извършени от Панов по времето, когато беше председател на Административен съд – София-град. Както „Монитор“ писа за четирите години начело на институцията магистратът е извършил 137 гнили назначения в Темида, без тези решения да са съгласувани с ВСС. В началото на мандата на Панов като шеф на АССГ задължително изискване за съгласуване на назначенията на съдебната администрация с ВСС не е имало. Въпреки това е била изградена практика всяка съдебна институция да се допитва до кадровиците на Темида, когато назначава служители, дори по заместване. С изключение на Панов, който нито веднъж не е питал съвета, правещ по закон щатните разписания на съдебната власт, дали да назначи човек в администрацията си.

14 от назначенията, извършени от Панов, пък са абсолютно незаконни, показа още проверката. Те са направени след ноември 2009 година, когато изрично в протокол на съвета се записва, че ВСС указва на всички съдебни шефове да не назначават нов съдебен служител без съгласието на съвета. Нарушението на Панов е безпрецедентно, защото проверка показва, че нито един друг председател на съдебна институция не си е позволявал подобни своеволия. Според юристи действията на Панов реално представляват погазване на закона и опит за заобикаляне на държавни органи, регламентирани в конституцията. Неспазването на задължителни указания на ВСС показва още, че Панов не уважава нито българските закони, нито съвета, част от който е и той самият в момента, категорични са магистрати.

Ликвидираха лидера на терористите, взривили руския самолет над Синай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262051_%D0%9B%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%

 Ликвидиран е ръководителят на терористичната организация „Уалият Синай” Абу Мусаби. Свързаната с "Ислямска държава" групировка пое отговорност за взрива в руския самолет A321 над Синай. Заедно с Мусаби са загинали над 10 терористи от организацията. Те са ликвидирани при атака на военни вертолети от египетските ВВС. Серията удари по бандитите била толкова неочаквана, че те не са успели да предприемат нищо. Мусаби опитал да се скрие в кола, но бил убит от ракета, съобщава bloknot.ru.

Атаката срещу екстремистите е извършена недалеч от мястото, където в края на октомври падна руският самолет със 224 души на борда.

На 31 октомври лайнер Airbus A321, изпълняващ полет от Шар мел Шейх до Санкт Петербург се разби над Синайския полуостров, близо до град Ел Хасна. В резултат на катастрофата загинаха всички 224 души, намиращи се на борда на машината. По-късно бе съобщено, че по обломките от самолета са открити следи от експлозиви, заради което трагедията бе квалифицирана като атентат.

В деня на инцидента египетското крило на ИД „Уалият Синай” пое отговорност за инцидента. Седмици по-късно терористите публикуваха снимка на бомбата, която са сложили в самолета.

Най-сексапилните жени за 2015 година според списание Esquire

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262050_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+2015+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4+

 195 представителки на нежния пол са подредени в последния албум на най-сексапилните жени на планетата за 2015 година, изготвен от списание Esquire. За да бъдат определени те, са взети предвид не само външността и привлекателността, но и обществената деятелност на дамите. Затова е възможно в някои от случаите да има разминаване между очакванията на мъжете и избора на медията. Но такива са правилата, независимо дали ни харесват или не.

Ето и някои от сексапилните жени, избрани за 2015 г.:

Франция - бившата първа дама Карла Бруни, Барбадос - поп певицата Риана, Бразилия - известният модел Жизел Бюндхен, Канада - актрисата Рейчъл Мак Адамс, ЮАР - актрисата Шарлийз Терон, Исландия - 50-годишната певица Бьорк, Германия - актрисата Даяна Крюгер и Русия - топ моделът Наталия Водянова.

Руски комунисти откриха в град Пенза център, посветен на Сталин, за да реабилитират името му

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262049_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%B

 Руски комунисти откриха в град Пенза в централната част на Русия център, посветен на Йосиф Сталин, за да реабилитират името и да възвеличат управлението на бившия диктатор на Съветския съюз, съобщи Франс прес.

"Отворихме центъра, за да изчистим името на Сталин след десетилетия клевети", каза за АФП директора му Георгий Камнев, депутат от местния парламент в Пензенска област, член на Комунистическата партия на Руската федерация.

"Център Сталин" е разположен на два етажа от блок в центъра на Пенза, град с над 500 000 жители, намиращ се на 600 км югоизточно от Москва. Там комунистическата партия е много активна и заема 15 процента от местата в регионалния парламент.

"Вярно е, че по времето на Сталин е имало много невинни жертви. Това са грешки, които никога не бива да се повтарят", каза той.

"Но сталинизмът също така е синоним на величието на страната, на социална защита, на научни успехи, културен разцвет и на победата във Втората световна война", смята Камнев.

Мисията на центъра ще бъде да раздава стипендии на студенти по история, да организира конференции и кръгли маси за наследството на сталинизма.

Почитаме св. Наум, имен ден празнува и Бисер

http://offnews.bg/news/n_1/n_611555.html

На 23 декември християните почитат Св. Наум Охридски. Имен ден празнуват и Бисер, Бисера и Бистра.  Наум е древногръцко име, което означава утешител. Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Той последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник. След смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска. В 893 г. на историческия църковнонароден събор било решено българската столица да бъде пренесена в Преслав. На същия събор Симеон Велики бил провъзгласен за цар вместо приелия монашество св. Борис–Михаил, а св. Климент бил ръкоположен за епископ. Тогава на негово място за учител бил назначен св. Наум, който работил там седем години. После той построил манастир на брега на Охридското езеро на името на св. Архангели и живял в него десет години. Св. Наум починал в 910 г., след като приел монашеско пострижение непосредствено преди смъртта си. 

Червеният код заради смога в Пекин е отменен

http://asia.actualno.com/chervenijat-kod-zaradi-smoga-v-pekin-e-otmenen-news_514915.html

Властите в Пекин отмениха „червения” код, въведен заради висящия над китайската столица смог, но замърсяването остава високо. Според новинарския портал „Сина”, цитиран от ТАСС, въпреки това влаковете на лекото метро по 15-та линия бяха принудени да намалят скоростта си заради влошена видимост, информира БГНЕС. В момента съдържанието на опасни за здравето твърди частици PM 2,5 във въздуха са около 400 микрограма на кубически метър и надвишават препоръчаната от Световната

Без последствия за синовете на Чоков след поредния скандален случай в Галиче

http://vraza.actualno.com/bez-posledstvija-za-sinovete-na-chokov-sled-porednija-skandalen-sluchaj-v-galiche-news_514916.html

Прокуратурата няма да повдига обвинение за побой на синовете на скандалния кмет на село Галиче Ценко Чоков. Това стана факт след като имаше и досъдебно производство по случая. Пред Нова телевизия от болницата потвърдиха анамнезата на мъжа, за когото се твърди, че е бит от отрочетата на Чоков. 29-годишният Мариян Йотов обаче отрича - и пред съда. Има слухове, че градоначалникът е бил на посещение на Йотов в болницата и го е "посъветвал" да не се оплаква. В случая беше замесен и общинският съвет

Гърция одобри хомосексуалните бракове

http://balkani.actualno.com/gyrcija-odobri-homoseksualnite-brakove-news_514917.html

В нощта срещу сряда гръцкият парламент прие възможността еднополови двойки да сключват граждански брак. Това стана въпреки противопоставянето на влиятелната православна църква, предаде БГНЕС. Текстът бе приет с гласовете на 193 депутати от 249-те присъстващи. Петдесет и шестима се обявиха против. Новият закон решава въпросите за собствеността и наследството, но не съдържа разпоредби относно осиновяването на деца от еднополови двойки. Международната организация "Амнести интернешънъл" (Amnesty I

Взрив на истанбулското летище, засега няма информация за терористичен акт

http://asia.actualno.com/vzriv-na-istanbulskoto-letishte-zasega-njama-informacija-za-teroristichen-akt-news_514921.html

Взрив е станал в зоната за обслужване на самолети на истанбулско летище, предаде БГНЕС. Според първоначалната информация има две ранени жени, най-вероятно от обслужващия персонал - чистачки. Една от жените е по-сериозно ранена, с рана в главата, а другата - в ръката. Взривът е станал около два часа след полунощ. Първите данни бяха за терористична атака, но властите отричат. Засега обаче няма и информация какво е предизвикало експлозията. Според Reuters взривът е станал в момент, в който е няма

На 23 декември рожден ден празнуват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189929


Иван Костов, ръководител на Лаборатория за управление на риска, министър -председател (1997-2001)
Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на икономиката
Д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейския медицински форум и бивш председател на БЛС
Любен Зидаров, живописец и илюстратор на книги
Д-р Георги Гелев,
Иван Костов, ръководител на Лаборатория за управление на риска, министър -председател (1997-2001) Лидия Шулева, бивш вицепремиер и министър на икономиката Д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейския медицински форум и бивш председател на БЛС Любен Зидаров, живописец и илюстратор на книги Д-р Георги Гелев,

Вече няма примирие между Армения и Азербайджан, заяви Ереван

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262048_%D0%92%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%90%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%B

 Нестабилното примирие между Армения и Азербайджан в контекста на оспорвания регион Нагорни Карабах вече е разрушено, заяви днес Ереван, като нарече "война" честите въоръжени сблъсъци по общата граница, предде Франс прес.

"Днешното положение представлява война. Трябва да използваме думата война, тъй като примирие вече няма", заяви пред журналисти говорителят на арменското министерство на отбраната Арцрун Ованисян.

"Азербайджан използва всички съществуващи въоръжения - танкове, артилерия и противовъздушна отбрана", добави той и обвини Баку, че множи провокациите край разделителната линия.

Азербайджанските власти не закъсняха с отговора и упрекнаха Ереван, че стои зад ескалацията на напрежението в региона.

"Нарушения на примирието се случват заради незаконното присъствие на арменски сили в окупираните територии", заяви за АФП говорителят на азербайджанското външно министерство Хикмат Хаджиев.

"Армения трябва да се изтегли от окупираните територии (. . . ) Едва тогава в региона ще бъде осигурен траен мир", добави той.

Тези изявления бяха направени по-малко от седмица, след като в Берн разговаряха лидерите на двете страни Илхам Алиев и Серж Саркисян в стремеж да намерят изход от конфликта в Нагорни Карабах, който спъва двустранните отношения вече десетилетия. Срещата приключи без съществен напредък, припомня АФП.

Природният газ с 2,3% по-евтин от 1 януари, от април – с поне още 10 на сто

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262047_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D0%B0%D0%B7+%D1%81+2%2C3%25+%D0%BF%D0%BE-%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D1%82+1+%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BE%D1%82+%

 Природният газ ще поевтинее с 2,3 на сто от 1 януари, а от април с най-малко още 10 на сто. Това стана ясно по време на откритото заседание, на което Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди новата газова тарифа.

Окончателното решение за цената от 1 януари КЕВР ще вземе в последния работен ден на тази година. Очакванията обаче са да няма сериозни разминавания с това, което е обявено в доклада на експертите на регулатора, а именно – намаление на цената с 2,32 на сто до 405,56 лв. на 1000 кубически метра (без ДДС и акциз).

От 1 април обаче шефът на „Булгаргаз“ Петьо Иванов очаква да има ново и то сериозно намаление на цената. Той не пожела да се ангажира с точен процент, но каза, че намалението ще минимум с 10 на сто.

Това се дължи на сериозното намаление на цената на петрола на световните пазари в последния месец. То реално няма да бъде отразено във цените от 1 януари, защото в решението на КЕВР се взема случилото се към 1 декември. Сериозното поевтиняване на петрола е факт след тази дата, като през последните дни Брентът стигна 11-годишно дъно, като почти докосна 36 долара за барел.

Парното поевтинява напролет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262046_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82

 

Цената на топлото може да намалее поне с 8 на сто

Парното ще поевтинее, но чак напролет, а от Нова година цената му остава на сегашните си нива. Очакваното намаление за синьото гориво от 1 април ще е минимум 10 на сто, прогнозира шефът на „Булгаргаз“ Петьо Иванов. „Смятаме, че средната доставна цена на входа на газопреносната система ще е 170 долара за 1000 кубически метра“, посочи Иванов. При курса на долара, заложен от „Булгаргаз“ за цената от 1 януари, това прави намаление от почти 20 на сто от април. Поскъпващият долар обаче със сигурност ще изяде част от намалението, идващо от евтиния петрол. Затова шефът на „Булгаргаз“ не пожела да се ангажира с конкретна цифра за прогнозата си, но каза само, че намалението през второто тримесечие ще е съществено.

Към очакваните 10 на сто поевтиняване от април трябва да се прибавят и тези 2,3%, които се очаква КЕВР да одобри от 1 януари. От началото на 2016 г. те няма да се отразят в цената на парното, но със сигурност регулаторът ще ги прибави при пролетните си сметки за парното. При това положение априлското намаление на цените на парното може да е от порядъка на най-малко 8 на сто.

На практика сериозният спад в газовата тарифа за второто тримесечие идва от това, че сривът в цените на петрола през декември няма да е отразен в цените от 1 януари.

Това пък се дължи на факта, че „Булгаргаз“ пише заявлението си до КЕВР с отчетни данни към 1 декември. След това обаче брентът отбеляза 11-годишни рекорди, като почти настъпи новата психологическа граница от 36 долара за барел. Прогнозите са, че догодина ще станем свидетели на нива от 30 долара за барел.

Освен на парното по-евтиният газ би следвало да доведе и до намаление на цената на тока. Това ще дойде по линия на по-ниската цена, която КЕВР трябва да определи на топлофикациите на газ за произвеждания от тях ток. При последния по-голям спад на синьото гориво през октомври с над 14%, това доведе до икономия за НЕК от 40 млн. лв. Тогава КЕВР намали само добавката задължения към обществото (с под 2 лева на мегаватчас), но не пипна крайните цени на тока за домакинствата.

 

Топлофикациите с 240 млн. лв. борчове

 

Близо 240 млн. лв. са борчовете на топлофикациите към „Булгаргаз“. Само за 20-ина дни те са скочили с нови 40 млн. лв. От общата сума 178 млн. лв. се падат на „Топлофикация София“, а останалите около 60 млн. лв. - на топлофикациите, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, посочи шефът на „Булгаргаз“ Петьо Иванов. Към края на годината тези суми ще намалеят леко, смята той.

 

Въпреки борчовете на топлофикациите „Булгаргаз“ няма ликвидни проблеми и плаща на „Газпром“ редовно, каза още Петьо Иванов. Той прогнозира, че тази година държавната газова компания ще излезе на печалба, макар и с малко.

Дълговете към държавата не се увеличават, каза още Иванов. От 150 млн. лв. през февруари задълженията към хазната са намалели до 80-90 млн. лв.

Вадят по 1,6 млн. кубика дневно от Чирен

„Булгаргаз“ е започнала да добива складираните през лятото количества природен газ в хранилището в Чирен. Дневно от там се вадят по 1,6 млн. кубични метра.

Ваденето на количества започна от 24 ноември, когато в хранилището имаше 451,672 млн. кубични метра. От тогава до края на миналата седмица са добити общо 32,5 млн. куб. метра.

Преглед на печата от 23 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/23/2675318_pregled_na_pechata_ot_23_dekemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Здравната каса пак отказа на болниците да плати за повече приети пациенти
Предложението беше на лекарския съюз и се отнася до 39 болници и 24 млн. лв.

Сега

МВР ще плати около 100 млн. лв. обезщетения на 5500 чиновници
Администрацията ще бъде уволнена, за да бъде преназначена по Закона за държавния служител

За 1 година са сменени шефовете на 19 болници
Рокади има и в лечебни заведения с добри...

"Карфур" купува "Била" в Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262045_%22%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%84%D1%83%D1%80%22+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%22%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%B0%22+%D0%B2+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Френската верига магазини "Карфур" съобщи, че купува веригата "Била" в Румъния от немския й собственик Реве, предаде агенция Асошиейтед прес. "Карфур" не предостави никакви финансови подробности за сделката, която предстои да бъде одобрена от румънския Съвет за конкуренция.

"Карфур" отвори първия си магазин в Румъния през 2001 година и в момента има 29 хипермаркета и 104 супермаркета в страната. В тях работят 9000 души, а продажбите миналата година надхвърлиха един милиард евро. "Била Румъния" притежава 86 супермаркета.

След 13 часа търсене: Спасиха ранените туристи в Пирин (Видео)

http://petel.bg/Sled-13-chasa-tarsene--Spasiha-ranenite-turisti-v-Pirin--Video-__138724

Снимка: Нова тв В ранните часове на деня приключи спасителната акция в Пирин. Над 10 часа планински спасители се опитваха да открият и...

Третата световна война ще дойде от космоса

http://petel.bg/Tretata-svetovna-voyna-shhe-doyde-ot-kosmosa__138725

Снимка: НАСА Според мнението на американските военни анализатори, главната арена на бъдещите световни конфликти ще бъде близкият...

Путин обвини делегация на ЕС в нетолерантност при търговските преговори

http://petel.bg/Putin-obvini-delegatsiya-na-ES-v-netolerantnost-pri-targovskite-pregovori__138726

Снимка: Уикипедия Президентът на Русия Владимир Путин разкритикува европейската и украинската делегации за начина, по който протекоха...

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5189440

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Днес отбелязваме Свети Наум

http://pik.bg/днес-отбелязваме-свети-наум-news456951.html

Днес отбелязваме Свети Наум

Днес Българската православна църква отбелязва Свети Наум, книжовник, един от петимата най-близки и предани ученици и сподвижници на славянските първоучители Кирил и Методий. Той израства в Мизия. Участва в Моравската мисия на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим (края на 867 или началото на 868) е ръкоположен от папа Адриан II за свещеник. След смъртта на Кирил (февруари 869 г.) Наум заминава за Панония и Великоморавия заедно с Методий и другите ученици, където участва в драматичната борба с немското духовенство. След смъртта на Методий (885) се завръща в България заедно с Климент и Ангеларий. Радушният прием на княз Борис I и всестранната подкрепа на българския владетелски двор в Плиска му осигуряват благоприятни условия за работа. Той става един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа (886-893). През 893 г., когато Климент Охридски става епископ на Дрембица, Наум напуска Преслав и заема неговото учителското място в областта Кутмичевица в град Девол (дн. несъществуващ град в южна Албания) (893 - 900 г.). Около 900 г. се оттегля в манастир край Охрид, където продължава просветителската си дейност. През 905 г. изгражда свой манастир, известен днес като "Св. Наум". На смъртния си одър приема монашеската схима. Умира на 23 декември 910 г. Погребан е при северната страна на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити. Скоро след това е канонизиран.

Google ни пожелава весели празници

http://curious.actualno.com/google-ni-pojelava-veseli-praznici-news_514910.html

С цветна картинка в новия си Doodle от търсачката Google ни пожелават весели празници. Макар днес да е 23 декември, и за някои все още работен ден, хората от Google са решили да ни напомнят, че ни чакат радостни моменти със семейство и приятели по време на наближаващите Бъдни вечер и Коледа.  "Щастливи празници от всички нас в Google, за вас", пишат от компанията. Днешният Google Doodle отбелязва първия ден от коледните празници. Драскулката е създадена от артиста Робинсън Ууд и е вдъхнов

Москов е пренаредил повече от половината държавни болници

http://healthy.actualno.com/moskov-e-prenaredil-poveche-ot-polovinata-dyrjavni-bolnici-news_514904.html

Двуцифрено число директори на болници са били изгонени от министъра-реформатор на здравеопазването Петър Москов. Заедно с директорите са си тръгнали и директорските бордове. Това сочи справка на здравното министерство, цитирана от в. "Сега". Става въпрос за общо 19 директори, с които са си тръгнали и директорските им бордове. Отделно в други 19 болници има смени само в борда, а директорът е останал същият. Общо държавните болници са 63. Нови директори и бордове имат 3 университетски болници -

Основателят на Megaupload ще бъде екстрадиран в САЩ

http://sciencelogy.actualno.com/osnovateljat-na-megaupload-shte-byde-ekstradiran-v-sasht-news_514914.html

Съдия в Нова Зеландия постанови в сряда, че основателят на Megaupload.com Ким Дотком и трима свързани някога с най-големия сайт за обмен на файлове, може да бъдат екстрадирани в САЩ. Там ги чакат обвиненията на обявилите се за ощетени притежатели на издателски и авторски права, информира БГНЕС. Ким Дотком, роден под името Ким Шмиц, Фин Батато, Матиас Ортман и Брам ван дер Колк са обвинени, че са причинили загуби за над половин милиард щатски долара на притежателите на права върху музикални прои

Какви мъже НЕ зарязват жените

http://curious.actualno.com/kakvi-myje-ne-zarjazvat-jenite-news_514829.html

Жените много по-рядко зарязват мъже с добро чувство за хумор. До такова заключение са стигнали британски учени в хода на изследване, публикувано в изданието Adaptive Human Behavior And Physiology, пише The Daily Mail. Освен това емоционалната привързаност на жените към веселяците може да продължава години след раздялата, отбелязват учените след допитване до няколко хиляди британки. Това силно влечение се обяснява от специалистите с подсъзнателната увереност на жените за това, че отличното чу

Горанов: Ако правителството изпълни мандата си, бюджетът ще стане балансиран

http://pik.bg/горанов-ако-правителството-изпълни-мандата-си-бюджетът-ще-стане-балансиран-news457264.html

Горанов: Ако правителството изпълни мандата си, бюджетът ще стане балансиран

Ако правителството изпълни мандата си българският бюджет ще стане балансиран. Това заяви на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов.

Според Горанов равносметката дали е добър или лош един финансов министър минава през много опростени показатели, свързани със състоянието на финансовата система и на фиска. „Категорично имаме подобрение на състоянието на българския бюджет. Не приемам финансовият министър да е единственият отговорен за дълга, при положение, че той разходва една пренебрежима част от българския бюджет.

Останалата част се изразходва за финансиране на социалните системи, системите за отбрана и сигурност, българското образование и здравеопазване”, каза Горанов. И уточни - „дългът е само резултативна величина от това, че харчим повече, отколкото произвеждаме в икономиката и преразпределяме през бюджета. Против дълга съм и съм предложил в края на 2016 г. дефицитът да бъде 2%. Ако си свършим работата ще бъде и под 2%, предрече финансовият министър. „По въпроса за дълга - не към финансовия министър - изберете си министрите, които харчат най-много и ги питайте какво могат да спестят, което да отиде за намаление на дълга. Чрез оценка на системата за оценка на качеството на активите на финансовата система ще можем да върнем доверието в нея, което беше ерозирано от фалита на КТБ”, убеден е Владислав Горанов.

Той изрази мнение, че дали е успешен или не, е субективна оценка отстрани. „Моята цел е да стабилизираме публичните финанси и постепенно българският бюджет да започне да не трупа нови дългове. Това няма да стане от раз, но няма да пестя усилия в тази посока. Ако правителството изпълни мандата си българският бюджет ще стане балансиран”, обеща главният финансист на държавата.

Според Горанов провалите му са свързани с това, че заради много работа, която министерството се налага да върши, понякога остава криворазбран. „Има резерви в това да разясняваме, че това, което правим, всъщност, не е насочено срещу тях, а е в полза на доброто и нормално функциониране на българското общество. Не обещавам, че ще станем по-комуникативни, защото ролята на финансовия министър не е да бъде всеки ден по екраните на сутрешните блокове”, обясни Горанов.

Той, обаче, пое ангажимент относно това, че министерството ще бъде предвидимо и всяко негово решение ще бъде подлагано на доста сериозен дебат. Горанов обясни, че е пренебрежимо малка неразплатената част по оперативните програми в сравнение с 2014 г. Над половин милиард от държавния бюджет е отишъл за допълнителни мерки за подобряване на усвояването на еврофондовете, стана ясно от думите му. Финансовият министър обясни още, че до края януари ще стане ясна методологията на т. нар. данък „Уикенд”. Заместникът на Горанов - Кирил Ананиев обясни, че със 150 млн. неразплатени разходи ще завършат годината общините.

Reuters: Десет мигранти, сред които и деца, са се удавили във водите на Егейско море

http://petel.bg/Reuters--Deset-migranti--sred-koito-i-detsa--sa-se-udavili-vav-vodite-na-Egeysko-more__138722

Снимка: АФП Пет деца, една жена и четирима мъже са се удавили тази нощ във водите на Егейско море в опит да достигнат бреговете на малкия...

Най-малко 200 цивилни сирийци убити при руските удари

http://petel.bg/Nay-malko-200-tsivilni-siriytsi-ubiti-pri-ruskite-udari__138723

Илюстрация: Уикипедия Най-малко 200 цивилни са били убити по време на руските въздушните удари в Сирия. Това се посочва в доклад на...

Извънредно положение в Мали

http://africa.actualno.com/izvynredno-polojenie-v-mali-news_514913.html

От сряда Мали официално е в условията на обявено извънредно положение, предаде БГНЕС. То ще продължи до края на годината. Властите в африканската страна за втори път обявяват извънредно положение след ноемврийската атака на големия хотел в столицата Бамако, при която загинаха и чуждестранни граждани, а десетина джихадисти бяха "неутрализирани" от френски военни. През ноември терористи нахлуха в хотел "Радисън" в столицата на Мали и взеха 170 души за заложници - 140 гости на хотела и 30 служите

След малко над месец почва строежът на метрото до "Горна баня"

http://sofia.actualno.com/sled-malko-nad-mesec-pochva-stroejyt-na-metroto-do-gorna-banja-news_514905.html

Работата по третия лъч на метрото, който трябва да свързва кв. "Левски" с кв. "Овча купел" и кв. "Горна баня" ще стартира в края на февруари догодина, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от в. "Сега". Строителните работи тръгват от отсечката от Малък градски театър зад канала до "Красно село" и ще включва седем станции - "Парк Заимов", Софийския университет "Св. Климент Охридски", (където ще е връзката с линия 1), "Патриарх Евтимий", НДК (връзка с линия 2), "Пенчо Славейков", бу

Св. Наум Преславско-Охридски

http://celebrate.actualno.com/sv-naum-preslavsko-ohridski-news_514898.html

Св. преподобни Наум Охридски бил българин от благороден произход. Като оставил всичко, последвал славянските равноапостоли св. Кирил и Методий в Моравия и Рим, където папа Адриан ІІ го ръкоположил за свещеник. Подир смъртта на св. Методий той заедно със св. Климент се отправил за България, където българският цар Борис-Михаил го приел с радост. Св. Климент като учител на славянска писменост изпратил в югозападната част на държавата, а св. Наум останал в тогавашната столица Плиска. В 893 г. на и

“Ал Джазира” свали турския филм “България, моя земя”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/16wOKO2KaMc/

Турският документален филм на Йелда Янат Багджи “България, моята земя”, който беше излъчен по телевизия “Ал Джазира” и качен в нейния сайт и канал в YouTube, е бил премахнат. На сайта на медията, където филмът също беше качен, се появява съобщение за грешка. Документалната продукция обаче все още е достъпна на друго място в сайта на “Ал Джазира”.

Кросс припомя, че сюжетът на филма разказва за тежката съдба на турците на Балканите и конкретно в България. Историята проследява случилото се с тях от освобождението на страната ни през 1878 г. до днешно време. Родното интернет пространство силно се възмути от гледната точка на авторката, която, според мнението на повечето коментиращи, очерня българския народ и държава и изкарва турците мюсюлмани мъченици, които от стотици години страдат за своята вяра, култура и етнос.

От ВМРО дори поискаха от Министерство на външните работи да изпрати остра нота до Турция заради “България, моя земя”.

“България отново е сочена назидателно и несправедливо с пръст. Този път се оказва, че сме били прекомерно жестоки с турското „мнозинство” у нас. Поне така твърди турският филм, излъчен по „Ал Джазира” в средата на декември, ден след посещението на турския премиер Давутоглу в България. България е един от примерите за толерантно отношение към различни етноси. На моменти – даже прекалено толерантно. И точно заради това, всякакви знайни и незнайни критици ни се качват на главите”, смята Красимир Каракачанов.

Новородени бебета със специална коледна премяна

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QNQObAildgI/

Всички бебета, родени в дните около Рождество, ще бъдат пременени като част от свитата на Дядо Коледа и така ще бъдат изписани от бургаската болница „Дева Мария”. „Искаме майките, преди да отнесат у тях най-прекрасния коледен подарък за семейството им, да могат да усетят празничния дух и в болницата. Надяваме се да направим спомена им от появата на бебетата наистина незабравим”, каза д-р Мария Търнева, началник на отделението по Неонатология в МБАЛ „Дева Мария”.
Обличането на бебетата в пухкави коледни чорапчета, с празнични шапчици на главичките се прави у нас за първи път. На самата Бъдни вечер татковците ще могат да останат по-дълго при новородените си рожби. „Бебетата може и нищо да не разберат от тяхната първа Коледа, но за семействата им е важно да бъдат заедно в най-светлия празник”, коментираха от ръководството на болница „Дева Мария”.

Давутоглу обвини Русия в непреднамерено укрепване на позициите на „Ислямска държава“

http://petel.bg/Davutoglu-obvini-Rusiya-v-neprednamereno-ukrepvane-na-pozitsiite-na----Islyamska-darzhava---__138719

Министър-председателят на Турция Ахмет Давутоглу осъди Русия заради това, че ВВС на Москва нанасят удари по умерената опозиция, предава...

Според проучване: Главната причина за раковите заболявания не е “лош късмет”

http://petel.bg/Spored-prouchvane--Glavnata-prichina-za-rakovite-zabolyavaniya-ne-e----losh-kasmet----__138720

Снимка: Булфото През месец януари беше публикувано изследване на университета “Джонс Хопкинс” в САЩ, според което две трети от...

Google ни пожелава весели празници с шарен Doodle

http://curious.actualno.com/google-ni-pojelava-veseli-praznici-s-sharen-doodle--news_514910.html

С цветна картинка в новия си Doodle от търсачката Google ни пожелават весели празници. Макар днес да е 23 декември, и за някои все още работен ден, хората от Google са решили да ни напомнят, че ни чакат радостни моменти със семейство и приятели по време на наближаващите Бъдни вечер и Коледа.  "Щастливи празници от всички нас в Google, за вас", пишат от компанията. Днешният Google Doodle отбелязва първия ден от коледните празници. Драскулката е създадена от артиста Робинсън Ууд и е вдъхнов

Слънчево и приятно за пътуване време

http://society.actualno.com/slynchevo-i-prijatno-za-pytuvane-vreme-news_514912.html

Днес, 23 декември, времето над страната ще бъде слънчево, преди обяд на отделни места в низините и котловините - с мъгла, предаде БГНЕС. Минималните температури в повечето места сутринта са между минус 1° и 4°. През деня те ще достигнат между 10° и 15°, в районите с мъгла - малко по-ниски. Над планините ще бъде слънчево и топло. Ще духа слаб север-северозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде 13°, на 2000 метра около 7°, сочи прогнозата на НИМХ към

Валери Жаблянов: Бългapия нямa дa cтaнe пo-бoгaтa и пo-cпpaвeдливa

http://pik.bg/валери-жаблянов-бългapия-нямa-дa-cтaнe-пo-бoгaтa-и-пo-cпpaвeдливa-news456937.html

Валери Жаблянов: Бългapия нямa дa cтaнe пo-бoгaтa  и пo-cпpaвeдливa

"Бългapия нямa дa cтaнe пo-бoгaтa  и пo-cпpaвeдливa, тoвa e cигypнo. Ho e xyбaвo дa знaeм ĸъдe cмe, ĸaĸвo биxмe мoгли дa пocтигнeм и нaпpaвим", тoвa бяxa вcтъпитeлнитe cлoвa нa нapoдният пpeдcтaвитeл oт БCΠ Валepи Жaблянoв нa пocлeднaтa пpecĸoнфepeнция пo пoвoд пpиĸлючвaнeтo нa ĸaлeндapнaтa гoдинa вПерник, предаде Мироглед.
"Πpoмeнитe в ĸoнcтитyциятa нe ce cлyчиxa. Te цeляxa дa ce дoĸaжe, чe ceгa дeйcтвaщaтa oт 1991 гoдинa e нeгoднa. Цeлтa нa пpoмeнитe бяxa дo ce ocигypи cпpaвeдливocт, нo тaĸa e тpyднo дa ce пocтигнe. Πpoблeмитe нa cъдeбнaтa cиcтeмa нe ca в Koнcтитyциятa, cĸaндaлитe в нeя ca пo въpxoвeтe й, тя e жepтвa нa цeнтpoвe нa влacт извън нeя. Hиe имaмe нyждa oт пpoмeни в cъдeбнaтa cиcтeмa, нo пpoмeнитe тaм тpябвa дa пoчнaт oт въpxoвeтe ĸъдeтo нямa нищo cлyчaйнo. Koнтpoлът въpxy cъдeбнaтa cиcтeмa и въпpoc нa външни интepecи", зaяви Baлepи Жaблянoв.
Toй ĸaзa oщe,чe  пpeз изминaлaтa ceдмицa в пapлaмeнтa e пpиeтa Cтpaтeгия пo здpaвeoпaзвaнeтo, c ĸoятo БCΠ нe e cъглacнa. Tя нe e opиeнтиpaнa ĸъм здpaвeтo нa xopaтa, нe тpeтиpa пpoблeмитe c цeнитe нa лeĸapcтвaтa, a зa зъбoлeчeниe нямa и дyмa. To e изцялo нa пaзapeн пpинцип, твъpди Жaблянoв. 
Hapoдният пpeдcтaвитeл cпoдeли oщe, чe cлeд мecтнитe избopи нямa илюзия в cpeдитe нa БCΠ и извoдитe ĸopecпoндиpaт c тoвa, ĸoeтo ce cлyчи.
"Πpeдcтoят пpoцecи нa вътpeшни peфopми, ĸaĸтo и нoв нaчин нa дocтъп пpи eдни нoви пpeдcтoящи извънpeдни избopи. Hямa cъмнeниe, чe бългapcĸитe избиpaтeли oчaĸвaт лeви peшeния в пoлитичecĸaтa влacт", дoпълни oщe тoй.
Жaблянoв e ĸaтeгopичeн, чe БCΠ ce гoтви зa пpeдcтoящитe пpeзидeнтcĸи избopи пpeз нacтъпвaщaтa гoдинa. Toй  бe ĸaтeгopичeн, чe пapтиятa щe yчacтвa в тeзи избopи cъc cвoй дocтoeн ĸaндидaт. Πo пoвoд ceгaшния пpeзидeнт нapoдният пpeдcтaвитeл бe ĸaтeгopичeн, чe Πлeвнeнлиeв нe би cлeдвaлo дa ce ĸaндидaтиpa зa втopи мaндaт и чe тoй e вpeдeн зa Бългapия. Toй зaяви oщe, чe пpeзидeнтът ни e излъчeн oт Бoйĸo Бopиcoв и нeгoвoтo пъpвo пpaвитeлcтвo.
"Bъpxy БCΠ ce oĸaзвa cepиoзeн нaтиcĸ oт гoдини, финaнcoв, мeдиeн, oтдeлeн нaтиcĸ въpxy дeпyтaти c вcичĸи възмoжни cpeдcтвa oт вън, нo зa paдocт зaceгa нe им ce пoлyчaвaт нeщaтa. Πpaвитeлcтвoтo нa Бopиcoв ни вoди ĸъм eдин нoв cъюзниĸ в лицeтo нa Typция. Hиe иcĸaмe вoт нa нeдoвepиe ĸъм цялoтo пpaвитeлcтвo, нo пopaди мaлцинcтвoтo ни зaceгa тoвa нямa ĸaĸ дa ce cлyчи. Toвa e eднa дъpжaвa c oгpoмнa чacт oт мнoгo бeдни xopa и eднa нeзнaчитeлнa чacт oт мнoгo бoгaти xopa", зaяви в зaĸлючeниe тoй.

Събития и случки на 23 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_611763.html

В България 1880 Приет е първият Избирателен закон в България. 1894 Обявена е политическа амнистия за репресираните от Стефан Стамболов (на власт до 20 май с.г.), с изключение на офицерите емигранти. Либералът Драган Цанков се връща от емиграция, а Петко Каравелов е освободен от затвора. 1931 Публикуван е закон за контрол върху картелите и монополните цени. Днес бихме го нарекли „... за защита на конкуренцията:. 1933 Завършва Лайпцигският процес (започнал на 21 септември с. г.). Обвинените за подпалването на Райхстага български комунисти Георги Димитров, Благой Попов и Васил Танев са оправдани. 1940 В Плевен е роден Емил Димитров, популярен естраден изпълнител, един от първите български певци, заслужили признание и в Западна Европе. Може да се каже, че „Моя страна” е неговото друго име, но мнозина го помнят и с „Нашият сигнал”, „Арлекино”, „Ако си дал” и други песни. Умира през 2005 г. и – нещо все още необичайно по онова време – е погребан с песен. 1947 Създаден e Комитет за наука, изкуство и култура; действа до 6 февруари 1954 г., когато е обособено Министерство на културата. По света 1888 В публичен дом в Париж холандският художник импресионист Винсент ван Гог (1853 – 1890), болен и афектиран, отрязва част от едното си ухо. 1947 В САЩ учените Бардийн, Братен и Шокли от компанията “Бел” изобретяват транзистора. 1953 В Москва е осъден на смърт и разстрелян Лаврентий Берия, зловещия шеф на репресивния апарат при Сталин, а след смъртта му (5 март с. г.) – първи зам.-министър-председател на СССР. 1972 Земетресение срива 80% от сградите в Манагуа, столицата на Никарагуа. Загиват над 6000 души. 1986 Академик Андрей Сахаров (1921 – 1989), виден руски ядрен физик и дисидент, се завръща в Москва след почти 7-годишно заточение. 1992 Британският таблоид „Сън” публикува записаната коледна реч на кралицата два дни преди излъчването й в ефир. Въпреки разследването виновникът за скандалното изтичане на текста не е открити до днес. В Бъкингамския дворец случаят е приет (поне привидно) много на сериозно; самата кралица Елизабет II нарича годината, която изпраща, annus horribilis (лат. – ужасна година).

Трима са в болница след ухапване от кърлеж

http://pik.bg/трима-са-в-болница-след-ухапване-от-кърлеж-news456936.html

Трима са в болница след ухапване от кърлеж

Tpимa дyши ca нacтaнeни в Инфeĸциoзнoтo oтдeлeниe нa пepнишĸaтa бoлницa cлeд yxaпвaнe oт ĸъpлeж. Двaмa ca c лaймcĸa бoлecт, a eдни – c ĸy тpecĸa. Bcичĸи пaциeнти ca oт Πepниĸ, cъoбщиxa oт PЗИ, предаде "Мироглед".
Здpaвнaтa инcпeĸция e peгиcтpиpaли и двa нoви cлyчaя нa виpyceн xeпaтит тип C. Бoлнитe ca oт Πepниĸ.
Πpoдължaвa дa pacтe и бpoя нa бoлнитe oт вapицeлa. Caмo зa ceдмицa ca peгиcтpиpaни нoви 34 cлyчaи. 25 oт бoлнитe ca oт Πepниĸ, 4 - oт Зeмeн и пo 1 cлyчaй oт Paдoмиp, Бaтaнoвци, c. Дpaгичeвo, c. Дивля и c. Дивoтинo.  8 ca нoвитe cлyчaи нa cĸapлaтинa. Oтнoвo нaй-мнoгo oт бoлнитe ca oт Πepниĸ – 6 и пo eдин oт ceлaтa Meщицa и Люлин.
Eдин чoвeĸ пpeз ceдмицaтa ce e зapaзил c тyбepĸyлoзa. Toй e oт Бaтaнoвци.

Словения гласува за отделянето си от Югославия на референдум

http://chronicles.actualno.com/slovenija-glasuva-za-otdeljaneto-si-ot-ugoslavija-na-referendum-news_514565.html

Събранието на словенските народни представители в Кочевие през октомври 1943 г. решава словенците да се включат в новата Югославия, създаването на която бива обявено на заседанието на АВНОЙ в Яйце на 29 ноември 1943. През 1945 г. на тази държава бива дадено името Федеративна народна република Югославия (ФНРЮ). Словения, като нейна съставна част, бива преименувана в Народна република Словения. До 1947 г. бива национализирана цялата частна дейност. След прекъсване на отношенията със Съветския съю

Видео: Хиршер се размина на косъм с падащ дрон в слалома в Мадона ди Кампилио

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/23/2675373_video_hirsher_se_razmina_na_kosum_s_padasht_dron_v/?ref=rss


Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели убедителна победа в слалома от Световната купа по ски в Мадона ди Кампилио. Състезанието беше белязано и от инцидент, при който четирикратният шампион Марсел Хиршер се размина с падащ дрон.

Машината, използвана от телевизионния екип, предаващ надпреварата, се разби точно зад гърба на австриеца по време на спускането му по трасето във втория манш.

"Това е ужасно. Не бива да се случва никога повече. Можеше да се получи сериозна...

Видео: Хиршер се размина с падащ дрон, Кристоферсен спечели убедително слалома

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/23/2675373_video_hirsher_se_razmina_s_padasht_dron_kristofersen/?ref=rss


Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели убедителна победа в слалома от Световната купа по ски. Състезанието беше белязано и от инцидент, при който четирикратният шампион Марсел Хиршер се размина с падащ дрон.

Машината, използвана от телевизионния екип, предаващ надпреварата, се разби точно зад гърба на австриеца по време на спускането му по трасето във втория манш.

"Това е ужасно. Не бива да се случва никога повече. Можеше да се получи сериозна контузия", каза Хиршер, който...

Британски журналист: Турският премиер - „лицемерът на годината“

http://svetoven.pogled.info/news/70205/Britanski-zhurnalist-Turskiyat-premier-litsemerat-na-godinata

/Поглед.инфо/ Известният британски колумнист Нийл Кларк в статия за РД (RT) коментира изявлението на министър-председателя на Турция Ахмет Давутоглу за „империалистическите цели“ на Русия, цитиран от РИА Новости във вторник (22 декември).

Асад направи рядка публична поява за рождения ден на пророка Мохамед

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/70204/Asad-napravi-ryadka-publichna-poyava-za-rozhdeniya-den-na-proroka-Mohamed

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад в една от редките си публични изяви присъства на мюсюлманския празник по повод рождения ден на пророка Мохамед в джамия в Дамаск, съобщиха държавните медии.

Турция прибра 160 военни от Ирак

http://svetoven.pogled.info/news/70203/Turtsiya-pribra-160-voenni-ot-Irak

/Поглед.инфо/ Турция изтегли част от своите войски от Северен Ирак. Както съобщи каналът "Хабертюрк", 160 войници, които бяха в района на иракската провинция Мосул, са се върнали на турска територия.

Над 50 милиона е Бюджета на Община Перник за 2016г.,най-много средства са заделени за образование, 300 бона за спорт

http://www.zapernik.com/pernik/nad-50-miliona-e-byudjeta-na-obshtina-pernik-za-2016g-nai-mnogo_40987/

Макрорамката на бюджета на община Перник за 2016г. е 50 887 224 лв., съобщи кметът Вяра Церовска на провелото се вчера обществено обсъждане. Размерът на общата субсидия за делегирани от държавата дейности е 27 385 947 лв. Догодина се очакват 26 253 162 лв. общински приходи. От местни данъци в общинската хазна трябва да влязат 8 395 786 лв., а от местни такси - 10 690 376 лв.

Най-много средства - 20 026 370 лв. се заделят за образование. Здравеопазването ще получи 1 698 258 лв....

Продължава

ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени

http://bulgarski.pogled.info/news/70202/DPS-tryabva-da-se-podnovi-no-ne-mozhe-da-se-podmeni

/Поглед.инфо/ Трябва да се прави политика на баланси във всеки конкретен момент и всеки конкретен политически акт да е свързан с този контекст. Защото тези генериращи тревожност реалности изкривяват и ускоряват политическото време.

От ОДМВР апелират за внимание на пътя и изрядно зимно оборудване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538898

Сектор „Пътна полиция" при ОДМВР - Плевен апелира към всички участниците в движението за повишено внимание. Водачите на МПС следва да осигурят техническото състояние на автомобилите, които да бъдат изправни за движение при зимни условия, оборудвани с подходящи гуми, вериги за сняг, технически изправни светлини за движение през деня и в тъмната част на денонощието, както и с други средства за безопасно шофиране през зимата. Намалената видимост изисква движение със съобразена скорост и стриктно спазване на правилата за движение. Спазвайте въведен...

3 г. затвор за управление на мотоциклет с 2,1 промила в кръвта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538886

Районен съд - Плевен постанови присъда, с която 25 - годишен мъж беше осъден на три години лишаване от свобода, при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието и глоба в размер на 500 лева за управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, а именно 2.1 на хиляда, установено по надлежния ред, след като е бил вече осъден за същото престъпление с влязъл в сила съдебен акт - престъпление по чл. 343б, ал.2, вр. ал.1 от НК. Това съобщиха от Плевенската прокуратура. Мартин М. е осъден за това, ...

Отбелязваме Свети Наум

http://pik.bg/отбелязваме-свети-наум-news456827.html

Отбелязваме Свети Наум

На 23 декември Българската православна църква отбелязва Свети Наум, книжовник, един от петимата най-близки и предани ученици и сподвижници на славянските първоучители Кирил и Методий.

Той израства в Мизия. Участва в Моравската мисия на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим (края на 867 или началото на 868) е ръкоположен от папа Адриан II за свещеник.

След смъртта на Кирил (февруари 869 г.) Наум заминава за Панония и Великоморавия заедно с Методий и другите ученици, където участва в драматичната борба с немското духовенство. След смъртта на Методий (885) се завръща в България заедно с Климент и Ангеларий. Радушният прием на княз Борис I и всестранната подкрепа на българския владетелски двор в Плиска му осигуряват благоприятни условия за работа.

Той става един от най-вдъхновените организатори на Преславската книжовна школа (886-893). През 893 г., когато Климент Охридски става епископ на Дрембица, Наум Охридски напуска Преслав и заема неговото учителското място в областта Кутмичевица в град Девол (дн. несъществуващ град в южна Албания) (893 - 900 г.).

Около 900 г. се оттегля в манастир край Охрид, където продължава просветителската си дейност. През 905 г. изгражда свой манастир, известен днес като "Св. Наум". На смъртния си одър приема монашеската схима. Умира на 23 декември 910 г. Погребан е при северната страна на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити. Скоро след това е канонизиран. 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5180657

Д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейски медицински форум, бивш председател на БЛС, 51 г.
Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс България".
Владимир Шомов, режисьор, аниматор, художник, 61 г.
Д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ - София, 55 г.
Д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейски медицински форум, бивш председател на БЛС, 51 г. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс България". Владимир Шомов, режисьор, аниматор, художник, 61 г. Д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ - София, 55 г.

23 декември: Лабораторията на Александър Бел представя първия транзистор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538388

1672 г. италианският астроном Джовани Доменико Касини открива Рея - вторият по големина след Титан спътник на Сатурн. Касини нарича четирите спътника на Сатурн, които открива (Тетида, Диона, Рея и Япет) с колективното име Sidera Lodoicea или Звездите на Луи в чест на своя крал - френския крал Луи XIV.Преди 1847 г. астрономите са наричали всички спътници Сатурн 1 до Сатурн 7, включвайки в поредицата и Титан, Мимас и Енцелад. През 1847 г. синът на Уилям Хершел - Джон Хершел в своята публикация „Резултати от астрономически наблюдения направени на ...

Пътят от София за Перник през Владая става двулентов за празниците, ограничава се движението на МПС над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътища

http://www.zapernik.com/obshtestvo/putyat-ot-sofiya-za-pernik-prez-vladaya-stava-dvulentov-za_40986/

В дните с интензивен трафик около Коледа и Нова година ще се ограничава движението на МПС над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътни направления

В дните с интензивен трафик около Коледа и Нова година, когато много хора тръгват на път, ще се ограничава движението на моторните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната...

Продължава

Децата от група „Звънче и калинка“ към ЦДГ №8 поздравиха областния управител на Перник с песни преди Коледа

http://www.zapernik.com/politika/decata-ot-grupa-zvunche-i-kalinka-kum-cdg-N8-pozdraviha_40985/

Бъдни вечер и Коледа, светли християнски празници, които събират в дома, около трапезата цялото семейство. Празници, които изпълват душите и сърцата с топлота, човечност и благородство.

В навечерието на тези празници децата от група „Звънче и калинка“ към ЦДГ №8, посетиха Областна...

Продължава

Забраниха пиротехниката и пушките на обществени места в Червен бряг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538896

Със своя заповед, кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов забрани хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други пожароопасни средства в района на училища, детски градини, общинския пазар, улиците и площадите и други обществени места.Заповедта е на основание чл.44 и чл.16 от Наредба No.1 на Общинския съвет в Червен бряг и е във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Със същата заповед се забранява употребата на всякакъв вид саморъчно направени взривни вещества, стрелбата с въздушни пушки и огнестрелно оръжие, независи...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване