Увеличават се отпусканите от държавата средства за музеи, галерии и библиотеки

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QA6SYn5Yh24/

Правителството одобри промени в решението си за приемане на стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2016 г. На 10 млн. лв. се увеличават стойностните показатели на стандартите за финансиране на дейностите в сферата на музеите, художествените галерии и библиотеките.
За 2016 г. в сферата на културата се въвеждат стандарти за финансиране и на държавните музеи, художествени галерии и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Във връзка с направените промени в Закона за закрила и развитие на културата, от 1 януари 2016 г. тези културни институти преминават към нов модел на финансиране по стандарти и прилагат система на делегиран бюджет. По този начин се гарантира синхронизиране на националната културна политика в сектора, уеднаквяване на регулациите и създаване на възможности за по-голяма самостоятелност и мотивация на работещите в музейното дело за популяризирането на националното културно богатство.
Държавните културни институти в областта на културното наследство и библиотечното дело съхраняват и експонират най-значимите културни ценности и притежават най-многобройните и ценни колекции. Тези национални институти развиват своята дейност на територията на цялата страна, оказват методическа помощ на останалите музеи и библиотеки и са с най-големи отговорности пред обществото по отношение на опазване и представяне на културното наследство и изобразителните изкуства.

20 години „Бул инс” - 20 години споделена отговорност

http://frognews.bg/news_104225/20-godini-Bul-ins---20-godini-spodelena-otgovornost/

С грандиозно парти в столичния клуб „Ялта” ЗД „Бул инс” отпразнува своя 20-годишен юбилей. 20 години, посветени на проблемите на клиентите - 20 години устременост, отговорност, компетентност, коректност, креативност, иновативност, традиция - така изглежда „Бул инс” в очите на своите клиенти, партньори и приятели.

Viber пусна приложение за споделяне на снимки и видео

http://offnews.bg/news/n_1/n_611819.html

Едно от водещите приложения за комуникация и чат - Viber, пусна придружаващо приложение за споделяне на снимки и видео. Viber Wink позволява изпращането на снимки и видео за ограничено време. След като получателят види изпратеното, съобщението изчезва. което е едно от водещите приложения за комуникация и чат съобщения в света с 665 милиона уникални потребители, представи ново придружаващо приложение. Wink позволява на потребителя да заснема снимка или кратко видео с дължина до 10 секунди, а ако иска може да добави и кратък текст към снимката. Приложението дава възможност за настройване на таймер, така че съобщението да бъде изтрито след определено време от 1, 3, 7 или 10 секунди, след като е видяно от получателя. В случай, че не е избрана опцията за времево ограничение, тогава съобщението ще бъде изпратено като обикновена снимка или видео. Видео и снимки могат да бъдат изпращани до всеки един контакт във Viber. Съобщението, изпратено чрез Wink, се появява в стандартния прозорец за разговор и може да бъде видяно от получателя, дори и да няма инсталирано допълнителното приложение – Viber Wink. След като е видяно, съобщението изчезва след предварително указаното време. Wink вече може да бъде свален безплатно на iPhone и Android от магазините за приложения.

Експерт: Неслучайно „Ал Джазира” пусна филма за България след идването на Давутоглу

http://offnews.bg/news/n_1/n_611817.html

Филмът на "Ал Джазира" за България е „активно мероприятие”. Моментът на разпространяването му не е случаен. Успешната визита на турският министър-председател Ахмед Давутоглу е нарочно подбрано, защото така се избягва възможността да бъде прекратена визитата на високопоставения турски политик заради скандал. Това обяви пред bTV експертът по антитероризъм Славчо Велков.  Документалният филм на Йелда Янат Багджи "България, моята земя", който беше излъчен по телевизия "Ал Джазира", разказва за тежката съдба на турците на Балканите и конкретно в България. Историята проследява случилото се с тях от освобождението на страната ни през 1878 г. до днешно време. Родното интернет пространство силно се възмути от гледната точка на авторката, която, според мнението на повечето коментиращи, очерня българския народ и държава и изкарва турците мюсюлмани мъченици, които от стотици години страдат за своята вяра, култура и етнос. Вчера стана ясно, че филмът е свален от ефир. Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи. Хората са тези, които трябва да се обединят и да реагират срещу манипулациите в историята, категоричен е той. Той подчерта, че практиката да се отделят държавни пари, за да се спонсорират исторически съчинения, които по-късно да послужат като повод за териториални претенции, е широко прилагана от много държави. Част от стратегията включва и наемането на чуждестранни учени за повече тежест на твърденията. Димитров допълни, че и у нас са разработвани подобни творби, които обаче били верни. През последните години в Турция беше създаден специален фонд, който да се занимава с разпределянето на средства за подобни филми, подчерта Божидар Димитров.

Религиозни празници през 2016 г. на вероизповедания, различни от източноправославното

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xHZzjlJVtqI/

Правителството определи дните на религиозните празници през 2016 г. на вероизповеданията, различни от източноправославното. Датите са съгласувани с ръководствата на религиозните общности в България. Съгласно Кодекса на труда, служителите и работниците от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.
Празниците на Католическата църква у нас са 28 март – вторият ден от Великден, 29 юни – „Св. Св. Апостоли Петър и Павел”, 1 ноември – „Вси Светии”, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.
Мюсюлманското вероизповедание ще отбележи Рамазан байрам на 5,6 и 7 юли и Курбан байрам на 13,14 и 15 септември.
За религиозната общност на евреите празниците са на 23 април – Песах, 3 октомври – Рош Ашана, 12 октомври – Йом Кипур, и Сукот – на 17 октомври.
Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, Разпятието на Христос (Разпети петък) – 25 март, Св. Григорий Просветител – 28 май и Св. Апостоли Тадей и Вартоломей – 3 декември.
Празничните и почивните дни за обществото „Бяло братство” са 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Рождението на Учителя Петър Дънов – 12 юли, Съборните дни – 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.
Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение шест съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят в тези дни.
Празници за Бахайската общност са 20 март – „Ноу-Руз” (Бахайска Нова година), „Резван” на 20 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май, Възнесението на Бахаулла на 28 май, Мъченическата смърт на Баб на 9 юли и Рождението на Бахаулла – на 2 ноември.
Обществото за Кришна съзнание отбелязва Гаура Пурнима на 23 март, Рама Навами на 15 април, Нарасимха Чатурдаши на 20 май, Татха Ятра – на 6 юли, Кришна Джанмащами на 25 август.
Последователите на Диамантен път на будизма – България, ще празнуват на 21 май Весак – ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда Шакямуни.
Свидетелите на Йехова в България отбелязват Възпоминанието за смъртта на Исус Христос на 23 март и Конгресни дни на 29 и 30 юли и 5 и 6 август.
Празниците на Будистката общност в България са на 22 май – Денят на Буда, 24 януари – Нова година, 20 юли – Денят Дхарма, и 8 декември – Денят Бодхи.

Ив. Хиновски за Фрог: С либерализация на пазара на еленергия се удря връзкарството

http://frognews.bg/news_104138/Iv-Hinovski-za-Frog-S-liberalizatsiia-na-pazara-na-elenergiia-se-udria-vrazkarstvoto/

Либерализацията на енергийния пазар означава две основни промени в статуквото: предлагане на електроенергия на свободно определени от повече производители цени и конкуренция на борсата, където ще се осъществяват сделките, както и минимизиране на намесата на регулатора, която ще се ограничи само до мрежовите услуги. Това каза специално за Фрог педседателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП

http://pik.bg/новите-годишни-данъчни-декларации-вече-са-достъпни-на-сайта-на-нап-news457082.html

Новите годишни данъчни декларации вече са достъпни на сайта на НАП

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци вече са публикувани на сайта на НАП – www.nap.bg. От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден).

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на НАП по постоянен адрес. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г. Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП www.nap.bg. 

Емил Димитров щеше да навърши 75 години днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=309600

„Ако си дал, ако си дал, ако си дал от себе си, не си живял, не си живял напразно…” Няма българин, чието сърце да не трепне от тези думи от текста на Иля Велчев, от тази музика и от този глас. Защото те могат да бъдат само на един човек - големият артист, големият глас на България Емил Димитров, който трябваше днес да навърши 75 години.

Употреба на сила от тайните служби в Русия - вече закон

http://www.vesti.bg/sviat/upotreba-na-sila-ot-tajnite-sluzhbi-v-rusiia-veche-zakon-6047559

Те вече могат да стрелят без предупреждение, ако "забавянето" на изстрела ще "застраши живота и здравето" на гражданите и на самия служител от ФСС

Борисов се срещна с личния състав на Държавната агенция „Разузнаване”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190814


Министър-председателят Бойко Борисов посети рано сутринта Държавната агенция „Разузнаване” и разговаря с ръководството и целия личен състав на новосформираната структура, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Държавната агенция „Разузнаване” беше създадена със закон, влязъл в сила на 1 ноември 2015 г.
Министър-председателят Бойко Борисов посети рано сутринта Държавната агенция „Разузнаване” и разговаря с ръководството и целия личен състав на новосформираната структура, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Държавната агенция „Разузнаване” беше създадена със закон, влязъл в сила на 1 ноември 2015 г.

Борисов се срещна с личния състав на Държавната агенция „Разузнаване”

http://pik.bg/борисов-се-срещна-с-личния-състав-на-държавната-агенция-„разузнаване”-news457084.html

Борисов се срещна с личния състав на Държавната агенция „Разузнаване”

Министър-председателят Бойко Борисов посети рано сутринта Държавната агенция „Разузнаване” и разговаря с ръководството и целия личен състав на новосформираната структура, съобщиха от правителствената информационна служба.

Държавната агенция „Разузнаване” беше създадена със закон, влязъл в сила на 1 ноември 2015 г., а ръководството й – председател Драгомир Димитров и заместник-председатели Георги Миленов и Ангело Прокопиев, беше назначено в началото на декември.

Функциите й са свързани със защита на националната сигурност и интересите на България, както и с информационно-аналитичното осигуряване за предотвратяване, разкриване и противодействие на вреди в областта на националната сигурност, външната политика, икономиката и защитата на конституционно установения ред. 

Кой е третият отговор на „купихте ли вече подаръци”

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/koj-e-tretiiat-otgovor-na-kupihte-li-veche-podaryci-6047561

Дни преди Коледа попитахме хората дали вече са приготвили своите подаръци и къде ще са на празниците

Взехме ли вече подаръци и къде ще сме по празниците?

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/vzehme-li-veche-podaryci-i-kyde-shte-sme-po-praznicite-6047561

Дни преди Коледа попитахме хората дали вече са приготвили своите подаръци и къде ще са на празниците

Погнаха фалшиви Дядо Коледа, вземат по 5 лв. за снимка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190810

Служители на пловдивския общински инспекторат преследват фалшиви белобради старци, които застават на оживени места и приканват деца за снимки. Родителите правят фотосите, а накрая Дядо Коледа си искал по 5 лева.
Служители на пловдивския общински инспекторат преследват фалшиви белобради старци, които застават на оживени места и приканват деца за снимки. Родителите правят фотосите, а накрая Дядо Коледа си искал по 5 лева. "Това е нерегламентирана търговска дейност и за нея е нужно разрешение. Още не сме заловили от въпросните Дядо Коледа менте,

МВР ще плати 100 млн. лв. на 5 500 чиновници, които ще преназначи като държавни служители

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/23/2675462_mvr_shte_plati_100_mln_lv_na_5_500_chinovnici_koito/?ref=rss


МВР ще трябва да плати в близките месеци около 100 млн. лв. обезщетения на 5 500 чиновници, чиито договори по закона за МВР ще бъдат прекратени и те ще бъдат преназначени по закона за държавния служител. По този начин тези служители при бъдещо пенсиониране ще получат 6 брутни заплати, пише в. "Сега", като се позовава на свои източници във ведомството.

Изданието отбелязва, че с промяната тези служители, които имат дълъг стаж в МВР, на практика ще получат още по-големи привилегии. Тези...

Спипаха 20-годишен пиян шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538988

Пътни полицаи установили водач, седнал зад волана след употреба на алкохол тази нощ в Шумен. Около 03:10 часа на ул."Съединение" в града при извършена проверка било установено, че младеж на 20 години управлявал лек автомобил „Сеат Ибиза" с шуменска регистрация с 1,23 промила алкохол. Водачът е дал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа. Започнато е бързо производство....

Отделението по неонатология получи от дарители кувьоз, монитор и инхалатори

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/THarsdW23d0/

Няколко дарения пристигнаха в Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас. В навечерието на празниците то получи нов кувьоз, монитор за проследяване на жизнени функции и три инхалатора.

Кувьозът е от фондация „Нашите недоносени деца“, която през април т.г. подари и монитори. Още един монитор пристигна от друга фирма, а бургазлията Димитър Хлебаров дари инхалаторите, които служат за подаване на медикаменти на най-малките бебета.

Тази година болницата получи кувьоз от индивидуален дарител – младата майка Десислава Дюлгерян. И други родители на деца, лекувани тук, също подпомагат отделението с апаратура и оборудване.

„Целият персонал изказва своята благодарност както към дарителите, така и към всички родители, които ни повярваха и ни доверяват най-ценното – своите деца. Искаме да им пожелаем хубави празници, много здраве и щастие, и да ги уверим, че правим всичко, за да помогнем на нашите малки пациенти“, каза началникът на Отделението по неонатология д-р Стилияна Томова.

Отделението по неонатология се грижи за всички бебета, родени в болницата, както за здравите деца, така и за децата, родени с проблеми, и недоносените деца. Миналата година през отделението са преминали близо 200 деца в риск. Само за последни месец четири бебета, родени с тегло под килограм, са изписани здрави и без риск за живота им.

И тази година Отделението по неонатология участва в благотворителната кампания под патронажа на Президента на Република България „Българската Коледа“. „Българската Коледа“ неведнъж е подпомагала с апаратура Бургаската болница и лекарите се надяват това да се случи и сега.

Всеки, който желае да се включи в най-голямата българска благотворителна инициатива, може да го направи с смс на номер 1117, телефонно обаждане на 09001117 (за фиксирани абонати на Виваком и Мтел) както и по банков път или по интернет чрез сайта http://www.bgkoleda.bg.

БДЖ пусна допълнителните вагони за празничните дни

http://www.moreto.net/novini.php?n=309598

БДЖ увеличи от днес с допълнителни вагони съставите на повече от 35 влака, които пътуват всеки ден по основните направления в страната, съобщиха за Moreto.net от железниците. Увеличението на съставите на влаковете се прави с цел да бъде осигурено удобното придвижване на клиентите по време на празничните дни по повод Коледа и Нова година.

Арест за млада шуменка след буен скандал с близки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538986

29-годишна жена е задържана в полицейския арест след два сигнала за семеен скандал. Това съобщават от ОД на МВР-Шумен. Първият сигнал бил получен малко след 22 часа снощи. На ул."Генерал Драгомиров" бил изпратен патрулен автомобил, който установил, че родственици имат спор за жилище. Предупредили жената да не се саморазправя с близките си. В 23.50 бил получен втори сигнал за скандал от същия адрес. След като дошли, полицаите заварили 29-годишната жена в коридор на вход на жилищния блок да удря по вратите на апартаментите. Полицаите забелязали, ...

Петролът продължи поскъпването си и в сряда

http://econ.bg/Новини/Петролът-продължи-поскъпването-си-и-в-сряда_l.a_i.711204_at.1.html

Бенчмарковите сортове петрол – американски лек и брент регистрираха поскъпване в сряда. По-високо беше покачването на петрола сорт брент, чиято...

Почина най-известната френска сводница

http://www.cross.bg/klod-gryude-madam-1492555.html

/КРОСС/Най-известната съдържателна на публичен дом във Франция е починала, предаде Би Би Си. 92-годишната Мадам Клод, която въртеше бардак до Шанз Елизе, в центъра на Париж, е починала в болница в южния френски град Ница. Родената като Фернан Грюде и възпитана в женски манастир участничка в съпротивата срещу нацистката окупация (1940-1944 г.) никога не е разкривала имената на клиентите на публичния дом, в който са работили около 500 жени. Според публикации във френски медии сред посетителите на бардака е бил застреляният на 22 ноември 1963 г президент на САЩ Джон Ф. Кенеди. Той е поискал момиче, което прилича на съпругата му Жаклин (Джаки), но "по-горещо". Сред другите известни клиенти на Мадам Клод са били актьорът Марлон Брандо и либийският диктатор Муамар Кадафи. "Има две неща, за които хората са готови да развържат кесията си - секс и храна, но аз не съм добра в готвеното", е казвала тя. Срещу Грюде бяха водени няколко дела за данъчни измами и сводничество и тя е прекарала по затвори в обща сложност няколко години. За Мадам Клод бе сниман филм през 1977 г. Френската актриса Франсоа Фабиан (на снимката), която изигра нейната роля, нарече Грюде ужасна жена. Към друго мнение се придържа бивш началник на полицията в Париж. Тя бе легенда, казва Клод Кансе.    

Експерт: Колекторските фирми нямат право да начисляват такси върху дълговете

http://www.cross.bg/taksi-nachislyavat-firmi-1492556.html

/КРОСС/Колекторските фирми нямат право да начисляват никакви такси върху сумите, които трябва да съберат от длъжниците. Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на колекторските агенции Райна Миткова. Тя подчерта, че целта на работещите в бранша е да съберат дълга извънсъдебно. Ако кредиторът започне съдебни процедури, сумата, която длъжникът трябва да плати нараства многократно, защото се начисляват и адвокатски хонорари, съдебни такси и т.н.", поясни Миткова. Тя подчерта, че колекторските фирми взимат хонорара си от кредиторите и това по никакъв начин не се отразява върху длъжника.  

Среща със старозагорския писател Евгени Черепов

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538631

Младият и талантлив писател Евгени Черепов ще се срещне със старозагорци на 28 декември от 18.30 часа. Авторът ще прочете два нови свои, още непубликувани разказа, както и откъс от дебютния си роман „Добавено лято", информират на сайта си http://knigiteni.info/ на СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора". Евгени Черепов е роден на 29.07.1981 г. в Стара Загора. Завършил е семестриално строително инженерство. Публикувал е разкази в сп. „КапиталLight", „GRANTA", „Страница", „Мъжът" и „LiterNet", във в. „Литературен вестник", „Литературен глас" и„Сег...

Баници и кюфтета полетяха от Пловдив към чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190801

Колети с лютеници, луканки, сирене и лакомства тръгнаха от пловдивските пощенски станции и куриерски служби към Европа, САЩ и Канада.
Колети с лютеници, луканки, сирене и лакомства тръгнаха от пловдивските пощенски станции и куриерски служби към Европа, САЩ и Канада. "Някои баби слагат в кашоните домашни баници и вакуумирани кюфтета, но рискуват, тъй като времето е топло и могат да се развалят", коментира началникът на службата за международни пратки в пощенски клон 5 Ивка

Районният мюфтия: Не съм цитиран коректно от „Ал Джазира“!

http://petel.bg/Rayonniyat-myuftiya--Ne-sam-tsitiran-korektno-ot----Al-Dzhazira-----__138761

Кадър: bTV „Имахме условие да се цитира обективно информацията. Искам да кажа, че по времето на комунизма не беше забранен само исляма, но...

Гнусният филм на "Ал джазира" обедини България като никога досега! Битката продължава

http://petel.bg/Gnusniyat-film-na-Al-dzhazira-obedini-Balgariya-kato-nikoga-dosega--Bitkata-prodalzhava__138756

След масовата кампания, подета първо от "Петел", гнусният филм за страната ни беше свален официално от youtube канала на една от най-големите...

Плевенската полиция разби мащабна схема за измами в особено големи размери

http://pleven.actualno.com/plevenskata-policija-razbi-mashtabna-shema-za-izmami-v-osobeno-golemi-razmeri-news_514978.html

Съвместна операция на "Икономическа полиция" и Районна прокуратура - Плевен предотврати имотна измама в значителни размери, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР. В резултат на упорита оперативна работа, вчера към 13.30 часа в кантора на нотариус , е задържан 40-годишен плевенчанин при опит да използва неистински документи, посочва Topnovini.bg. С представени от него пълномощно и декларации, той фактически доказвал правото си на поземлен имот с площ 18 000 дка в землището на село Крушовене, област

Минималната заплата става 420 лв.

http://society.actualno.com/minimalnata-zaplata-stava-420-lv--news_514982.html

От 1 януари 2016 г. размерът на минималната работна заплата ще бъде 420 лева, предаде БГНЕС. Днес Министерски съвет прие решение за размера на минималната работна страната. С увеличението ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната в размера на минималната заплата се очаква да се намали обхватът "работещи бедни" и да се генерират по-оживени стопански процеси по линия на

Руснак дари крупна сума за възстановяването на Голямата базилика в Плиска

http://shumen.actualno.com/rusnak-dari-krupna-suma-za-vyzstanovjavaneto-na-goljamata-bazilika-v-pliska-news_514983.html

Руски бизнесмен, установил се да живее в Приморско, след като научил за главната роля на Голямата базилика и на манастира край нея в покръстването на Русия в 988 г., както и за кампанията за възстановяването й, предприета от НИМ, дарил 100 хиляди лева за реставрацията й. Това съобщават от Националния исторически музей. Руснакът дарил и 100 хиляди лева за аварийната консервация на средновековния храм „Св. Апостоли“ на нос Скамни в Созопол, разкопан преди пет години в рамките на прогр

Британски депутати искат убийствата на християни от ИД да бъдат класифицирани като геноцид

http://europe.actualno.com/britanski-deputati-iskat-ubijstvata-na-hristijani-ot-id-da-bydat-klasificirani-kato-genocid--news_514984.html

Представители на британския парламент призоваха бруталните убийства на малцинствени групи, включително християни, извършени от радикалната групировка "Ислямска държава", да бъдат признати за геноцид, пише ежедневникът The Daily Express. Повече от 60 депутати от парламента на Обединеното Кралство са изпратили писмо до министър-председателя Дейвид Камерън, в което го призовават да използва влиянието си, за да убеди ООН в необходимостта този тип жестокости да бъдат класифицирани като военни престъ

Давутоглу на среща с опозицията, обсъждат промени в конституцията

http://balkani.actualno.com/davutoglu-na-sreshta-s-opozicijata-obsyjdat-promeni-v-konstitucijata-news_514985.html

Турският премиер Ахмед Давутоглу поиска среща с лидерите на опозиционните партии, за да обсъди с тях редица въпроси, сред които и плановете за съставяне на нова конституция, съобщи турският в. „Хюриет“. До сега единствено основната опозиционна Републиканска народна партия се е съгласила на подобна среща, който се очаква Давутоглу да се срещне с нейния лидер Кемал Киличдароглу на 30 декември, допълва БГНЕС. Покана е изпратена и до ръководството на останалите парламентарно представен

ДФ "Земеделие" си прибра парите от фермер в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190796


ДФ "Земеделие" си прибра 24 460 лв. финансова помощ от земеделски стопанин в Русе, предоставени по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" от ОП за развитие на селските райони. Районният съд постанови Р.П.Ц. да плати още 2346 лв. лихва върху сумата и 2311 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Русенския окръжен съд.
ДФ "Земеделие" си прибра 24 460 лв. финансова помощ от земеделски стопанин в Русе, предоставени по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" от ОП за развитие на селските райони. Районният съд постанови Р.П.Ц. да плати още 2346 лв. лихва върху сумата и 2311 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред Русенския окръжен съд.

Без вода в сряда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538984

Поради извършване на аварийни ремонти, без вода до 17 ч. ще останат кв.Тончевци и селата Велковци и Стоманеци....

Пълнена коледна патица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189856

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Смолянският театър с десетки хиляди лева задължения

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538987

Към края на месец ноември задълженията на Родопския Драматичен Театър „Николай Хайтов” са близо 31 000 лв. Това стана ясно, след като председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и директорът на РДТ Румен Бечев проведоха среща с кмета на община Смолян Николай Мелемов и заместничката му Венера Аръчкова. Двамата поискаха помощ от общината, за да се реши финансовият проблем на културната институция. "Общината е помагала доста на театъра досега, но за да си стъпим на краката ни е необходима помощ", посочи на срещата временно изпъ...

13 души, сред които 7 деца се удавиха край Фармакониси

http://www.grreporter.info/13-dushi-sred-koito-7-detsa-se-udavikha-krai-farmakonisi/18417

Вчера край турското крайбрежие срещу гръцкия остров Самос загинаха други 11 имигранти. Три от жертвите са деца

прочети повече

Духовият оркестър на ВМС прави коледен подарък на варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=309593

Празничен подарък преди Коледа ще поднесе тази вечер на варненци духовият оркестър на ВМС, научи Moreto.net. Слушателите ще бъдат зарадвани с изпълнения на произведения от класически и съвременни автори. Концертът започва точно в 19 часа, в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, а входът е свободен.

Неколеден разказ

http://offnews.bg/news/n_1/n_611756.html

Може да ви се стори, че не е съвсем разказ, но твърдя, че е, само дето разказът се състои едва от три изречения в края, дотогава ще ви се наложи да изтърпите уводните ми разсъждения на общо основание или няма да ви се наложи, все пак не отнемам правото ви на избор, шегувам се, разбира се, че ще дочетете докрай. Имам конфликт с думата "Коледа" и затова реших разказът да е неколеден. Неясна ми е тя, не я разбирам, "коладе – ладе" е някакъв припев от фолклора, има всякакви теории за произхода на тая дума, някакви календи, календари, тракийски царе и прочие, обаче не си падам по езичеството, нито по недоказани хипотези, които нито ще ме стоплят, нито ще ме нахранят. Едно е да слушам "По нашенски" с Юлия Цанкова почти всяка неделя, а съвсем друго да не съм езичник. Разбира се, вместо "Коледа" ползвам думата Рождество, защото става дума за раждане, а на мен два пъти ми се случи да ми се роди дете и твърдя, че в моя живот по-големи чудеса от тия двете не са се случвали, по-откровени мигове, в които сам Създателят на Вселената е слязъл да ме прегърне и да ми се усмихне, не съм имал. Такова чудо е всяко рождество ли? Дори и на онези, дето ги подхвърлят майките им в центъра на града? На друго място и по друг повод съм разказвал и ще продължавам да разказвам повече за тези мои лични чудеса, не искам повече да се разкривам тук, понеже и това място си има своите специфики, а книгата си е книга и разказът си е разказ. Тук обаче мога спокойно да доразкажа за смисъла на думичките – Рождество е много по-разбираема и уютна за много хора, може би за всички, защото всички живи са се родили на тоя свят. Е, в бъдеще може да има и някои от инкубатора, на тях няма да им пука на черупката за тези наши празници и сигурно ще празнуват датата на своето клониране, знам ли. Опитите по бездушие и намеса в делата на Създателя продължават досущ като в евтино анимационно филмче. Лошият е някакъв луд учен, който иска да създаде армия от биороботи. Те няма да си имат ни мама, ни тати. Затова не обичам фентъзито, защото и в реалността също живеят деца, които си нямат ни мама, ни тати. Те на кого да кажат тия двете думички? Фентъзито уж е бягство от реалността, а пак в нея ни връща... Когато изричаме молитвата си, ние започваме с думите „Татко наш“, освен биологичния си баща признаваме и другия Баща, Създателя на Вселената. Така наричаме с думата „тати“ не само този, който е имал щастието да ни поеме в големите си ръце на излизане от родилния дом. Когато започваме да говорим с други християни, казваме „братя и сестри“, ние всички сме едно семейство. Църквата е семейство. Едно хем фантастично, хем реално семейство. А „майчице“ казваме освен на собствената си майка, и на Богородица, нейните молитви имат най-голяма сила пред Създателя на Вселената. Имаме и една добра традиция снахата да нарича свекъра и свекървата „майко“ и „татко“, знак за смирение, за послушание, знак за ред, йерархия, уважение, ние още я спазваме в нашия род, това е една от силните и красиви български традиции, дано да се съхрани. В различна степен, доколкото сме въцърковени, доколкото другият ни е близък, в каквато степен сме осъзнали, че всеки е отговорен за всичко, всеки - за всичко, ние всички сме си близки и роднини. Знаете ли кое ще ме стопли и нахрани? Да ви кажа „възлюбени в Господа братя и сестри“, след което да ви обясня, че въпреки недостатъците си, въпреки особеностите си ние сме едно. Но живеем в такова време, че мога да го кажа единствено на тези, които мислят като мен и усещат света като мен. На другите как да го кажа? Да го кажа и те да се присмиват? Не съм достигнал това съвършенство да смятам и далечния за ближен... Освен това Свети Иоан Богослов предупреждава, че който идва при нас и не носи в себе си Христовото учение, не бива да го приемаме у дома си, нито да го поздравяваме, „защото който го поздравява, участва в неговите лоши дела“. И така, докъде ни стига алтруизмът, до колко тая шумотевица по празниците може да бъде преобразена в любов? Докога ще бъдем само празнично добри? Кампанийно благотворителни. И тая любов единствено към домашните ли е? Няма да изпадам в бруталности и да описвам олелията на тези тихи дни, виждаме в какво ги превръщат медиите и магазините, бутаницата в големите хамбари, където са пуснали по-евтини банани с двайсет стотинки, е обидна. Много обидна. Не си я причинявам и се чудя на тези, дето го правят. Темата ми е за това кога и кого наричаме „баща“ и „майка“, без те да са наши кръвни родители, кога и при кого отиваме, за да започнем изповедта си с думата "отче". Отец, баща, татко, синоними, така наричаме човека, който изслушва болките и терзанията ни, така наричаме Онзи, Който невидимо стои край нас на изповедта и слуша и прощава... Искате видимо ли? Е, няма видимо. Има осезаемо. Ако са ви останали сензори. И знаете ли защо се сетих точно за тая тема? Защото си спомних как вървим с баща ми, аз съм на осем или девет, държа го за голямата топла ръка в късната есен, минаваме през центъра на село Борован, там край шосето тогава се намираше един дом за деца без родители. Децата бяха навън в двора на дома, учителките ги бяха извели и те си играеха по пързалките и люлките. Баща ми ги поглеждаше, но не задържаше дълго погледа си в тях, свеждаше глава надолу, а аз ги гледах с любопитство и с още едно чувство. Моят татко беше ми разказвал малко преди това как докато веднъж минавал покрай оградата, се спрял и се вгледал в децата. Гледал ги просто. Без никаква умисъл. И тогава към оградата, където стоял, се спуснали две дечица и завикали „Тати, тати“. Каза ми, че често викали така по минувачите, „мамо“, „тати“... И тогава ние вървяхме покрай оградата, аз се кокорех срещу децата и се страхувах някое от тях да не дойде и да почне да вика на моя татко „тати“. Защото беше много объркващо за мен. Представях си как идват и му викат с протегнати ръце „тати“, а той стои и все повече свежда глава надолу... Честито Рождество Христово, братя и сестри мои.

Борисов се срещна с личния състав на Държавната агенция „Разузнаване”

http://www.cross.bg/durzhavnata-rukovodstvoto-razyznavane-1492554.html

/КРОСС/Министър-председателят Бойко Борисов посети рано сутринта Държавната агенция „Разузнаване" и разговаря с ръководството и целия личен състав на новосформираната структура. Държавната агенция „Разузнаване" беше създадена със закон, влязъл в сила на 1 ноември 2015 г., а ръководството й - председател Драгомир Димитров и заместник-председатели Георги Миленов и Ангело Прокопиев, беше назначено в началото на м. декември. Функциите й са свързани със защита на националната сигурност и интересите на България, както и с информационно-аналитичното осигуряване за предотвратяване, разкриване и противодействие на вреди в областта на националната сигурност, външната политика, икономиката и защитата на конституционно установения ред.

Акциите на Nike се извисиха почти до рекорда си

http://www.investor.bg/novini/346/a/akciite-na-nike-se-izvisiha-pochti-do-rekorda-si-208350/

Спортният производител отчете поредно солидно тримесечие след силен ръст на продажбите в Китай

Камбитов с подаръци за Дома за медико-социални грижи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538941

Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов зарадва работещите и децата в Дома за медико-социални грижи „Свети Стилиян“ с подаръци преди Коледа. Той подари пералня, с голяма вместимост и килим, като част от средствата за закупуването им бяха събрани по време на благотворителен базар, организиран от Общината. По време на визитата в Дома за медико-социални грижи, кметът пое ангажимент да бъде сменена и дървената дограма на сградата, където се отглеждат деца, лишени от родителски грижи, на възраст от 0 до 3 години, уточняват от пресцентъра на О...

Заместник-кметът на община Трявна дари първата си заплата за най-малките

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538980

Първата заплата на заместник-кмета на Трявна се превърна в приказна изненада за най-малките жители на общината, които посрещнаха своите гости с коледно настроение, песни, танци и прекрасни детски усмивки. „Заредих се с невероятни емоции и прекрасно коледно настроение. Няма нищо по-хубаво от детските усмивки и искрената радост, с която децата реагират на най-малкия жест”, каза Мария Пенева. Тя беше гост на малчуганите във всички детски градини в Трявна и им подари книжки. „Избрахме п...

Утешават бездомници с параклис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190791

Параклис утешава бездомниците във временния приют "Добрият самарянин" в Русе. В помещението с кръст, библия и два стола може да ходи всеки, който иска да се помоли и да намери подкрепа в Бога. Идеята е на енорийския свещеник към католическата катедрала "Свети Павел от Кръста" в крайдунавския град отец Валтер Горра.
Параклис утешава бездомниците във временния приют "Добрият самарянин" в Русе. В помещението с кръст, библия и два стола може да ходи всеки, който иска да се помоли и да намери подкрепа в Бога. Идеята е на енорийския свещеник към католическата катедрала "Свети Павел от Кръста" в крайдунавския град отец Валтер Горра.

Специална картичка за "24 часа" нарисува Надя Тодорова и я прати от Прага

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5189870

90-годишната актриса нарисува специална коледна картичка за “24 часа” и я изпрати от Прага
Надя Тодорова, която познаваме като атрактивна пищна дама от филмите “Вчера”, “Дами канят”, “Двойникът” и “Опасен чар”, изпрати специална картичка за “24 часа”. Спомняме си репликата “Роднина - милиционер” от последния филм,
90-годишната актриса нарисува специална коледна картичка за “24 часа” и я изпрати от Прага Надя Тодорова, която познаваме като атрактивна пищна дама от филмите “Вчера”, “Дами канят”, “Двойникът” и “Опасен чар”, изпрати специална картичка за “24 часа”. Спомняме си репликата “Роднина - милиционер” от последния филм,

Веско Ешкенази гост в „Отблизо с Мира“

http://www.cross.bg/mira-vesko-otblizo-1492553.html

/КРОСС/Кои са най-странните коледни традиции по света, ще разберат зрителите на „Отблизо с Мира" в рубриката „Дневникът на Червенокосата" тази събота (26-ти декември). Зловещ дявол, който дебне непослушните деца и коледни слонове, увити в гирлянди, са само част от примерите за един различен празник. Пътешествие до Австрия очаква всички пред малкия екран в съботното издание на предаването. Зрителите на БНТ ще се докоснат до благородници, ненадминати виртуози и недосегаем дворцов етикет в рубриката„Светът отблизо". Специален гост за „Интервю в парка" ще бъде музикантът Веско Ешкенази. Той ще покаже своята цигулка „Гуарненри дел Джезу" от 1738 година и дори ще посвири на нея. В неделния ден в студиото на „Отблизо с Мира" ще звучи нов музикален хибрид - тъпани и бийтбокс. По темата с водещата Мира Добрева ще разговарят световните шампиони Скилър и Печенката и децата от музикално училище „Любомир Пипков". Вълнуващите срещи продължават с журналистката Нели Русева. Тя ще сподели какви са предразсъдъците при осиновяване, защо е предизвикателството да станеш родител на 40 и колко е трудно да бъдеш и майка, и баща.

Славчо Велков: Филмът на "Ал Джазира" е добре подготвено активно мероприятие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190789

Филмът на „Ал Джазира” за България е много добре подготвено активно мероприятие, показано точно във времето - след посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу в България. Самият факт, че то мина, даде възможност на филма да бъде излъчен, каза в предаването на bTV „Тази сутрин” специалистът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков.
Филмът на „Ал Джазира” за България е много добре подготвено активно мероприятие, показано точно във времето - след посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу в България. Самият факт, че то мина, даде възможност на филма да бъде излъчен, каза в предаването на bTV „Тази сутрин” специалистът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков.

Единственият обвинен за банковия обир в Айтос вече е вкъщи, прокуратурата не протестира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190515


22-годишният Христо Колев вече се е прибрал във варненското село Константиново при родителите си, научи „24 часа”. Младежът е единственият обвиняем за банковия обир в Айтос от 19 май.
На 17 декември Бургаския окръжен съд промени мярката му от задържане под стража в домашен арест. Днес трябваше да е заседанието в Апелативен съд,
22-годишният Христо Колев вече се е прибрал във варненското село Константиново при родителите си, научи „24 часа”. Младежът е единственият обвиняем за банковия обир в Айтос от 19 май. На 17 декември Бургаския окръжен съд промени мярката му от задържане под стража в домашен арест. Днес трябваше да е заседанието в Апелативен съд,

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби

http://pik.bg/пристанище-варна-е-отворено-за-маневриране-на-кораби-news457067.html

Пристанище Варна е отворено за маневриране на кораби

 Пристанище-Варна е отворено за маневриране на кораби, предаде "Фокус".

 По данни на Дирекция „Ръководство на корабния трафик – Черно море”, за момента няма въведена забрана за отделните портове и канали. Времето в района на пристанището е ясно, духа слаб вятър.

"Майнц" търси най-доброто решение за неиграещия Неделев

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/23/2675455_mainc_tursi_nai-dobroto_reshenie_za_neigraeshtiia/?ref=rss


Германският "Майнц" търси решение за бъдещето на Тодор Неделев. От клуба от Бундеслигата се колебаят как да постъпят, като най-вероятно играчът ще бъде даден под наем.

"Неделев има нужда от игрова практика. В момента той е между втория отбор в Трета лига и първия в Бундеслигата", каза мениджърът на "Майнц" Кристиан Хайдел.

Според него българинът не е на нужното ниво, за да се състезава в елита. В същото време обаче мачовете в третото ниво на германския футбол не допринасят...

Славчо Велков: Филмът на "Ал Джазира" е добре подготвено активно мероприятие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190772

Филмът на „Ал Джазира” за България е много добре подготвено активно мероприятие, показано точно във времето - след посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу в България. Самият факт, че то мина, даде възможност на филма да бъде излъчен, каза в предаването на bTV „Тази сутрин” специалистът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков.
Филмът на „Ал Джазира” за България е много добре подготвено активно мероприятие, показано точно във времето - след посещението на турския премиер Ахмет Давутоглу в България. Самият факт, че то мина, даде възможност на филма да бъде излъчен, каза в предаването на bTV „Тази сутрин” специалистът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков.

Днес няколко квартала на Бургас остават без вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538982

ВиК - Бургас съобщава, че поради редица аварии няколко квартала на Бургас ще останат без питейна вода на 23.12.2015 год. Ремонтът на канализационната система ще се извършва от 09:00 до 16:00 ч. В тази част от деня без вода ще останат кв. „Акации"(ул. "Индустриална" и ул."Лебед"), „Победа", „Крайморие", парк „Росенец", вилна зона „Училищното" и промишлена зона „Юг". Екипите на водоснабдителното дружество работят и по отстраняването на аварии в к-с „Меден рудник" бл. 52, кв. „Черно море" на ул. „Черноморска", кв. „Долно Езерово".      ...

Андрей Райчев за речта на Доган: За първи път от години чувам истинско политическо послание

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190784

"Бях много приятно изненадан от словото на Ахмед Доган пред елита на ДПС, за първи път от години чувам истинско политическо послание в нашата политическа среда, а не "мяу-мяу", заяви социологът Андрей Райчев по Нова тв. Той допълни, че много се е зарадвал, когато е видял речта. "Важният въпрос е, че Доган говори по геополитичекси теми и за съдбата
"Бях много приятно изненадан от словото на Ахмед Доган пред елита на ДПС, за първи път от години чувам истинско политическо послание в нашата политическа среда, а не "мяу-мяу", заяви социологът Андрей Райчев по Нова тв. Той допълни, че много се е зарадвал, когато е видял речта. "Важният въпрос е, че Доган говори по геополитичекси теми и за съдбата

Филмът на "Ал Джазира" за България свален от ефир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190768

Филмът на международния телевизионен канал „Ал Джазира”, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир, информира Би Ти Ви.
По думите на професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи.
Филмът на международния телевизионен канал „Ал Джазира”, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир, информира Би Ти Ви. По думите на професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи.

Андрей Райчев за речта на Доган: За първи път от години чувам истинско политическо послание

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190779


"Бях много приятно изненадан от словото на Ахмед Доган пред елита на ДПС, за първи път от години чувам истинско политическо послание в нашата политическа среда, а не "мяу-мяу", заяви социологът Андрей Райчев по Нова тв. Той допълни, че много се е зарадвал, когато е видял речта. "Важният въпрос е, че Доган говори по геополитичекси теми и за съдбата

Горските инспектори „арестуваха” 19 незаконни елхи

http://pik.bg/горските-инспектори-„арестуваха”-19-незаконни-елхи-news457066.html

Горските инспектори „арестуваха” 19 незаконни елхи

Общо 19 дръвчета, предназначени да красят нечии дом за коледните празници, бяха задържани на столични пазари заради незаконен произход.

Търговците им ще бъдат предпразнично санкционирани.

Първата проверка на горски инспектори от София е извършена вчера в близост до търговски център на кръстовището на бул. „Никола Петков” и бул. „Цар Борис III”. Там инспекторите са констатирали наличие на 16 броя коледни елхи с незаконен произход. Търговците не са предоставили документи, необходими за продажбата на коледни елхи, изисквани според нормативната уредба и на дръвчетата не са били поставени пластини.

На нарушителите е съставен акт за установени административни нарушения по Закона за горите. Задържани са коледните елхи, които по нареждане на директора на РДГ-София и предвид малотрайния характер на задържаните вещи, са предоставени на църква „Рождество Богородично” - Лагера.

Днес горските служители са задържали още 3 броя коледни елхи, този път на площад „П. Славейков”. Търговците отново не са представили документи, удостоверяващи техния законен произход. На елхите не са били поставени пластини. На виновните лица е съставен акт за нарушения по Закона за горите и подзаконовите му разпоредби.

Конен коледен купон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538978

Клубове по конен спорт "Кентавър Русе", "Русе Хорс" и "Истър" канят децата, приятелите и почитателите си на Конен Коледен Купон на 24 декември от 11:00 часа, в Закрития манеж на конна база "Русе Хорс". Организаторите обещават много игри, награди, забавления. Костюмите са задължителни за всички - и за хора, и за коне. ...

Бивш дипломат и синът му обжалват солени присъди за измама

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190503


Бивш дипломат и висш държавен служител бе признат за виновен за измама в особено големи размени и осъден на 6 г. затвор, същата присъда получи и синът му.
От началото на разследването Красимир и Александър Грудови не се признават за виновни и вече обжалват пред втора инстанция решението на Бургаския окръжен съд.
Бивш дипломат и висш държавен служител бе признат за виновен за измама в особено големи размени и осъден на 6 г. затвор, същата присъда получи и синът му. От началото на разследването Красимир и Александър Грудови не се признават за виновни и вече обжалват пред втора инстанция решението на Бургаския окръжен съд.

История и символика на коледното дръвче

http://www.moreto.net/novini.php?n=309561

Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета. Дървото е универсален символ – смята се, че то крепи хармонията в света, защото свързва небето, земята и подземието. Например в Древен Египет се почитали палмите, в Гърция маслиновото дърво, а в Рим лавъра.

Пристигнаха новите ваксини за реимунизация на деца

http://www.cross.bg/detza-reimynizatziya-vaksini-1492552.html

/КРОСС/Новите четиривалентни ваксини за реимунизация на деца вече са доставени у нас. Това съобщи БНТ и уточни, че пратката е дошла от Париж, където фирма спечели търга от здравното министерство. От днес всички Районни здравни инспекции ще получат ваксините от задължителния имунизационен календар, след което те ще ги разпределят по личните лекари в страната.  

Преглед на печата, сряда, 23 декември

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-23-декември_l.a_i.711202_at.1.html

Фермерите получиха 3 млрд. за година На стойност над 3 млрд. лв. е подпомагането за земеделските производители в България през 2015 г. Това обяви...

Малките зрители на Кукления театър посрещнаха Дядо Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538977

Пиесата „Коледно приключение“ събра в Кукления театър деца на година и половина, каки и батковци. В стотното представление от началото на сезона малчуганите се забавляваха с Червената шапчица, трите прасенца, Ежко и други любими герои, които се втурнаха в преследване на Баба Яга, за да върнат откраднатите ботуши на Дядо Коледа. Старецът с червения кожух пристигна с препълнен чувал с подаръци, за да зарадва послушните и палавите, и недоверчивите, които питаха дали е истински. Със стихчета, песни и танци децата очароваха щедрия Дядо Коледа и джуд...

Четиривалентните ваксини за реимунизация на деца пристигнаха в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190776

Новите ваксини за реимунизация на деца вече са в България. Те са четиривалентни и са част от задължителния имунизационен календар на страната.
Ваксините са доставка от Париж от фирмата, спечелила търга на здравното министерство, съобщава БНТ. От утре всички Районни здравни инспекции ще могат ги получат,
Новите ваксини за реимунизация на деца вече са в България. Те са четиривалентни и са част от задължителния имунизационен календар на страната. Ваксините са доставка от Париж от фирмата, спечелила търга на здравното министерство, съобщава БНТ. От утре всички Районни здравни инспекции ще могат ги получат,

Община Ловеч продължава Програмата за популяризиране на православието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538975

Община Ловеч ще изготви нова Програма за популяризиране на православието, съобщи на Рождественския концерт кметът Корнелия Маринова, информират от пресцентъра й. Досегашната програма, която е със срок на действие 2013-2015 г., доведе до конкретни резултати, затова ние считаме, че е нужно да продължим дейностите по популяризиране на православието, тъй като някои от тях все още чакат своето решение, посочи Маринова, по чиято инициатива като председател на общинския съвет и с активното съдействие на Ловчанския митрополит Гавриил бе разработена про...

Четиривалентните ваксини за реимунизация на деца пристигнаха в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190771

Новите ваксини за реимунизация на деца вече са в България. Те са четиривалентни и са част от задължителния имунизационен календар на страната.
Ваксините са доставка от Париж от фирмата, спечелила търга на здравното министерство, съобщава БНТ. От утре всички Районни здравни инспекции ще могат ги получат,
Новите ваксини за реимунизация на деца вече са в България. Те са четиривалентни и са част от задължителния имунизационен календар на страната. Ваксините са доставка от Париж от фирмата, спечелила търга на здравното министерство, съобщава БНТ. От утре всички Районни здравни инспекции ще могат ги получат,

74 екипа на Енерго-Про Мрежи ще дежурят в празничните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538981

74 аварийни екипа на Енерго-Про Мрежи ще дежурят по време на предстоящите празници, съобщават от компанията. Оттам уверяват, че екипите са в пълна готовност да реагират своевременно при възникване на повреди по електрическите съоръжения в обслужваните от дружеството области, между които е и Добрич. В готовност са 410 високопроходими автомобила, 317 екипни автомобила с нормална проходимост и 149 специализирани автомобила – багери, автокранове, автовишки и други. При възникване на извънредна ситуация в отделни региони, компанията има подготвени п...

Бързайте бавно! За да е светъл празникът!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190038


Днес хиляди българи тръгват на път, за да посрещнат един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово.
Бързането е обяснимо - всеки иска да прекара повече време с хората, които обича, или на места, които харесва.
Бързайте бавно! Това е най-краткото пожелание, което важи за случаи като този. Не натискайте прекалено газта!
Днес хиляди българи тръгват на път, за да посрещнат един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово. Бързането е обяснимо - всеки иска да прекара повече време с хората, които обича, или на места, които харесва. Бързайте бавно! Това е най-краткото пожелание, което важи за случаи като този. Не натискайте прекалено газта!

РБ иска от ГЕРБ: Намаляване цената на тока

http://www.cross.bg/gerb-aneksa-severozapadniya-1492551.html

/КРОСС/Приемане до март на антикорупционния закон на Меглена Кунева и Закона за съдебната власт, намаляване с 10% на разходите в държавната енергетика с очакван ефект падане на цената на тока и приоритетно финансиране на Северозападния регион. Това са само част от предложенията на реформаторите, които те са заложили в своя проект за анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ, научи "Стандарт". Очаква се документът днес да бъде внесен при вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря за коалиционната политика. Първоначалното намерение бе декларацията с приоритети да се представи на ГЕРБ в края на миналата седмица, но трудността по събиране на подписи отложила плановете. Днес преди заседанието на МС парафи ще сложат двамата министри от РБ, които не са лидери на партии - здравният Петър Москов и образователният Тодор Танев. Преговорите ще започнат между коледните и новогодишните празници, но същинската работа по изготвяне на актуализацията на анекса ще протече в първите дни на януари догодина. Запазва се намерението след три месеца да се даде оценка за изпълнението на правосъдната реформа, съществена част от нея е внасяне на Закон за съдебната власт. Търси се финансиране за Северозападния регион, тъй като такова не е заложено в Бюджет 2016. Средствата ще дойдат от резерви и буфери. Министърът на отбраната Николай Ненчев е успял да прокара и своя приоритет - купуване на нов изтребител. В анекса са заложени стъпки за реформи в още няколко ресора

На "Тича" готови с чужденци при отказ на българските играчи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538976

В "Черно море" имат за приоритет да привлекат основно български играчи през зимната пауза. Вече са проведени предварителни разговори с двама родни централни защитници, десен бек,  полузащитник и крило. Ако до 28-и декември най-късно въпросните играчи не дадат утвърдителен отговор, на "Тича" вече са готови с варианти от чужбина. Предвид интереса още от лятото към Александър Александров и Пламен Николов, съвсем логично е да се допусне, че той още е факт и в момента. Варненци се интересуваха и от десния бек Пламен Крумов, който през лятото премина...

Индонезия иска поддръжниците на ИД да бъдат лишавани от гражданство

http://asia.actualno.com/indonezija-iska-poddryjnicite-na-id-da-bydat-lishavani-ot-grajdanstvo-news_514968.html

Гражданите на Индонезия, които се присъединяват към редиците на радикалната групировка „Ислямска държава“, трябва да бъдат лишавани от гражданство. Това предложи министърът-координатор по въпросите за политиката, правосъдието и сигурността Лухут Бинсар Панджаитан, предава TACC. „Искаме да разработим ясна линия - след като гражданите на Индонезия се присъединят към редиците на чуждестранна терористическа организация, те автоматично ще бъдат лишавани от паспорт. Полицията, антит

Полицията: Джебчиите са най-активни в големите магазини и градския транспорт

http://society.actualno.com/policijata-djebchiite-sa-naj-aktivni-v-golemite-magazini-i-gradskija-transport-news_514973.html

Джебчийските кражби се случват най-често в големите търговски обекти и масовия градски транспорт. Това каза по време на брифинг Николай Хаджиев, началник на отдел "Криминална полиция", на който бяха представени подробности за взетите от дирекцията мерки, свързани с опазването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на предстоящите празници, предаде „Фокус”. Хаджиев препоръча в търговските обекти гражданите да не оставят без надзор чантите и лични си вещите, а да ги д

Неизвестен хвърли бомба в ресторант в Стокхолм

http://europe.actualno.com/neizvesten-hvyrli-bomba-v-restorant-v-stokholm-news_514975.html

Неизвестен хвърли бомба в сградата на един от ресторантите в центъра на Стокхолм, съобщава Süddeutsche Zeitung. В този момент заведението било затворено за посетители, вътре имало само служители. В резултат никой не е пострадал. Работещите на място полицаи се опитват да изяснят типа взривно устройство. На 19 ноември в Швеция беше арестуван 25-годишен иракчанин, заподозрян в планиране на терористични актове в кралството. Смята се, че Мутар Мутана Маджид е член на терористичната групировка

Коледни и новогодишни концерти в Банско

http://goodnews.actualno.com/koledni-i-novogodishni-koncerti-v-bansko-news_514979.html

В навечерието на коледните празници, жители и гости на Банско ще могат да се докоснат до специален коледен спектакъл, посветен на най-светлия християнски празник. Той е подготвен от читалище "Никола Вапцаров", съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Концертът, участие в който ще вземат самодейни състави, е под надслов "Коледни усмивки" и ще се състои днес от 17:30 ч. По време на концерта, ще бъдат поставени кутии за събиране на средства за благотворителната коледна инициатива на община Банск

Ден на отворените врати в НИМ

http://pik.bg/ден-на-отворените-врати-в-ним-news457061.html

Ден на отворените врати в НИМ

Ден без вход в Националния исторически музей. Там посетителите ще могат да видят уникалната корона на българските владетели от Средновековието.

Украшението е изработено от 1,5 кг чисто злато, 700 оригинални бисери и полускъпоценните камъни карнеол, хризопраз, гранат и ахат.

От музея смятат, че с отворените врати повече хора ще могат да се докоснат до ценната находка.

Туркменистан завърши нов газопровод, който може да съживи Транскаспийския проект

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/23/2675450_turkmenistan_zavurshi_nov_gazoprovod_koito_moje_da/?ref=rss


Туркменистан приключи в сряда строежа на тръбопровод, който може да превозва газ от второто по големина газово находище в света на Запад или, алтернативно, да увеличи доставките до Китай и в бъдеще до Пакистан и Индия, предаде "Ройтерс".

Газопроводът "Изток-Запад" на стойност 2.5 млрд. долара свързва Галкиниш и други области в източната част на страната с крайбрежието на Каспийско море, откъдето планираният Транскаспийски газопровод може да доставя природен газ в Азербайджан, а след...

Погребите остават без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=309588

Районът около Погребите и край бившата фабрика "Христо Ботев" ще бъде без вода днес до 16 часа. Това съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net.

Спретнати мъжаги тарашат чанти в моловете

http://www.bnews.bg/article-145399

От МВР съветват и хората, които ще пътуват по празниците да не се отбелязват от Фейсбук къде са.

При гафа на конкурса: "Мис България" с впечатляваща реакция към "Мис Вселена" (Видео)

http://petel.bg/Pri-gafa-na-konkursa--Mis-Balgariya-s-vpechatlyavashha-reaktsiya-kam-Mis-Vselena--Video-__138758

Снимка на "Мис България 2015" Радостина Тодорова, която окуражава носителката на титлата „Мис Вселена” да вземе короната си, стана хит в...

Вижте защо Владо Николов е "касапинът с нежно сърце"

http://petel.bg/Vizhte-zashho-Vlado-Nikolov-e-kasapinat-s-nezhno-sartse__138759

Капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов разказа в ефира на BTV за хобитата си. Сред традиционните като четене на книги,...

В „Орел“ засякоха пиян шофьор от Каменар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538971

Пиян водач е хванат при проверка, извършена около 3.00 часа на 22 декември в ж.к. „Орел” в Разград – съобщават от ОДМВР-Разград. Оказало се, че 25-годишният А.А. от село Каменар управлява БМВ с 1,31 промила алкохол в издишания въздух. Взета е и кръвна проба за изследване. Мъжът е задържан за 24 часа в РУ-Разград. По случая е образувано незабавно производство.   ...

Публикуват два списъка с кредитори на ЦСКА днес

http://www.cross.bg/srok-sindikut-mileva-1492550.html

/КРОСС/Два списъка с кредитори на ЦСКА ще бъдат публикувани в Търговския регистър днес. Това обяви синдикът на "Армията" Дора Милева пред "Тема Спорт". "Утре (б.а. - днес) със сигурност ще бъдат качени списъците. Те ще се различават до голяма степен, но някои от кредиторите фигурират и в двата. Затова не се наемам да кажа каква е точната бройка на хората, които със сигурност чакат пари от ЦСКА. Със сигурност надхвърля 300 човека, но не искам да влизам в по-голяма конкретика. Списъците ще бъдат налични в Търговския регистър и в съда", коментира Милева. "След като станат известни кредиторите, ще има 7-дневен срок за възражения по списъците. Когато изтече този срок, вече думата ще има съдът, който трябва да се произнесе за всички дългове. За отговор на тази институция срок обаче няма. Така че целият процес може да отнеме месеци", поясни още синдикът. "Списъците, които ще бъдат публикувани сега, обаче няма да са окончателни. До 5 януари има допълнителен срок за предявяване на вземания от клуба. И след като изтече, ще има още един, трети списък", допълни още Милева. Тя беше нападната словесно от бившия играч на "червените" Тончи Кукоч, но не пожела да му отговаря. "Не искам да взимам отношение по темата. Аз си върша своята работа, нека въпросният човек, когото не познавам, да си върши неговата", завърши синдикът на 31-кратния шампион на България.  

"Дунав 8806" завърши 2015 г. втори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538972

Баскетболистките на "Дунав 8806" загубиха от "Хасково 2012" в последния си мач за 2015 г. Срещата от 10-ия кръг на Държавното първенство при жените в зала "Дружба" в южния град приключи 80:62 (23:23, 22:14, 15:10, 20:15) за домакините. Съдийският състав за двубоя включваше Мартин Хорозов, Младен Марков, Николай Костов и София Масларова. Дунавки започнаха по-добре срещата. Хасковският тим обаче постепенно изравни играта и първата част приключи при 23:23. Отборът на Елена Станкова се възползва максимално от грешките на изморените от европейските ...

Експерти: Скандалният филм по Ал Джазира е провокация

http://frognews.bg/news_104154/Eksperti-Skandalniiat-film-po-Al-Djazira-e-provokatsiia/

Като активно мероприятие квалифицира по БТВ експертът по сигурност Славчо Велков скандалния филм, излъчен по Ал Джазира. "България, моя земя" предоставя измислени факти и манипулира документалните интервюта на хората в него, заяви Велков.

Задържаха мъж от Звънарци, карал кабрио с чужди табели

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538970

30-годишен мъж от село Звънарци е задържан заради управление на кола с чужди табели – съобщават от ОДМВР-Разград. Около 0.25 часа на 23 декември при извършена полицейска проверка е установено, че Е.Е. управлява „Фолксваген Голф кабрио” с чужди регистрационни табели, издадени за друго МПС. По случая е образувано досъдебно производство.   ...

По схемата с радиаторите измамиха 91-годишна разградчанка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538969

Поредната телефонна измама е извършена между 18 и 18.30 часа на 21 декември в Разград – съобщават от ОДМВР-Разград. След обаждане по стационарен телефон в заблуда е въведена 91-годишна жена. Под предлог, че трябва да капарира 4 броя радиатори, възрастната разградчанка предала на непознат пред дома си сумата от 3100 лева. Потърпевшата се жалвала в РУ-Разград на 22 декември.   По случая е образувано досъдебно производство....

Употребата на сила от тайните служби в Русия е издигната в ранг на закон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538983

Руските депутати разшириха вчера пълномощията на Федералната служба за сигурност (ФСС). Служителите й ще получат разрешение да използват оръжие и всякакви подръчни средства за самоотбрана, а за борба с тероризма ще могат да дактилоскопират хората без тяхно знание, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Шест нови члена от закона за ФСС подробно регламентират как агентите да използват оръжия, специални средства и физическа сила. Може например да стрелят без предупреждение, ако "забавянето" на изстрела ще "застраши живота и здравето" на гражданите...

Варненски ученици ще играят най-дългото празнично хоро днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=309579

Най-дългото празнично хоро ще изиграят днес учениците от Пета гимназия във Варна, съобщиха от учебното заведения за Moreto.net. Хорото започва точно в 10.30 часа в двора на гимназията. Учениците са се заели и със създаването на най-дългата коледна картичка.

Фойерверките не са безопасно занимание

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538612

В навечерието на Коледните и Новогодишни празници у много хора желанието да употребяват пиротехнически изделия като пиратки, бомбички, фойерверки и др. се увеличава. Във връзка с това ОДМВР - Стара Загора предупреждава гражданите, че употребата на пиротехнически изделия не е съвсем безопасно занимание. Когато се употребяват в нарушение на инструкциите приложени към тях могат да предизвикат различни наранявания. Трябва да се знае, че пиротехнически изделия не са невинна играчка и съгласно Закона за оръжията, боеприпасите взривните вещества и пи...

Кметът на Ловеч занесе коледни подаръци на децата от ЦДГ „Люляче"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538967

Кметът Корнелия Маринова гостува на децата от ЦДГ „Люляче" в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на общината. Заедно с нея бяха началникът на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев и главният експерт „Административен контрол" в общината Первис Хюсеинов, отговарящ за кварталите Гозница и Дръстене. Тримата бяха посрещнати с песни и наричания от възпитаниците на детската градина в Гозница и сетне сурвакани за здраве. Маринова си поговори с малчуганите за дядо Коледа и подари на всяко дете малък коледен подарък. Тя пожела на всички да се ...

Фирмите, издирващи длъжници, взимат от 1 до 40% от дължимата сума

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190749

В нашия сектор няма регулации, действаме по законите на джунглата. Това призна в студиото на Нова телевизия Райна Миткова, председател на браншовата асоциация на колекторските фирми.
Тя отрече, че при прибиране на вземания, техните членове нямат право да начисляват допълнителни суми и взимат точно толкова, колкото дължи.
В нашия сектор няма регулации, действаме по законите на джунглата. Това призна в студиото на Нова телевизия Райна Миткова, председател на браншовата асоциация на колекторските фирми. Тя отрече, че при прибиране на вземания, техните членове нямат право да начисляват допълнителни суми и взимат точно толкова, колкото дължи.

Фирмите, издирващи длъжници, взимат от 1 до 40% от дължимата сума

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190764

В нашия сектор няма регулации, действаме по законите на джунглата. Това призна в студиото на Нова телевизия Райна Миткова, председател на браншовата асоциация на колекторските фирми.
Тя отрече, че при прибиране на вземания, техните членове нямат право да начисляват допълнителни суми и взимат точно толкова, колкото дължи.
В нашия сектор няма регулации, действаме по законите на джунглата. Това призна в студиото на Нова телевизия Райна Миткова, председател на браншовата асоциация на колекторските фирми. Тя отрече, че при прибиране на вземания, техните членове нямат право да начисляват допълнителни суми и взимат точно толкова, колкото дължи.

МС гласува 420 лева минималната работна заплата за догодина

http://www.mediapool.bg/ms-glasuva-420-leva-minimalnata-rabotna-zaplata-za-dogodina-news243463.html

От 1 януари 2016 г. размерът на минималната работна заплата ще бъде 420 лева, реши правителството на заседанието си в сряда. С увеличението ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба. С промяната в размера на минималната заплата се очаква да се намали обхватът "работещи бедни" и да се генерират по-оживени стопански процеси по линия на вътрешното потребление. Минималната часова работна заплата става 2,50 лева при продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

МС ще гласува размера на минималната работна заплата за догодина

http://www.mediapool.bg/ms-shte-glasuva-razmera-na-minimalnata-rabotna-zaplata-za-dogodina-news243463.html

Правителството се очаква да одобри на заседанието си в сряда новия размер на минималната работна заплата. Социалното министерство предлага минималната заплата да стане 420 лева от 1 януари 2016 г.  Това е заложено в бюджета за догодина, като министрите днес ще разгледат проектопостановлението за изпълнението му. Очаква се да бъде одобрена актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г., която залага и още едно увеличение на минималната работна заплата - през 2017 г. Министрите ще обсъдят и законопроекта за кредитите за недвижими имоти на потребители и промени в законите за чужденците и за лова и опазване на дивеча.

Viber конкурира Snapchat с приложение за споделяне на снимки и видео

http://www.cross.bg/viber-video-wink-1492549.html

/КРОСС/Viber ще конкурира Snapchat чрез ново приложение за временно споделяне на снимки и видео. Viber Wink позволява изпращането на кратко видео или снимки, които да се изтриват автоматично след определено време. Приложението е свързано и с основната версия на Viber, като позволява изпращане на снимка или видео до всеки контакт в него. Получателят на снимките или видеото ще може да види съдържанието дори и да няма инсталиран Viber Wink. Съдържанието се пази докато потребителят не го види. След това се изтрива в определения от изпращача срок. Има опция и такъв срок да не се определя, като тогава съдържанието ще се пази както останалите снимки и видео. От Viber съобщават, че от 24-декември т.г. за българските потребители ще има и безплатен стикер пакет Wink, който да направи чата по-забавен. Самото приложение Viber Wink вече е налично за iPhone и Android, като изисква на телефона да е инсталирана последната версия на самия Viber.  

Доверието на международните инвеститори в България се повишава

http://econ.bg/Новини/Доверието-на-международните-инвеститори-в-България-се-повишава_l.a_i.711201_at.1.html

За първите десет месеца на тази година размерът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната е достигнал 1,37 млрд. евро, като така само през...

От НАП напомнят, че до сряда се възстановяват евтино здравни права

http://www.mediapool.bg/ot-nap-napomnyat-che-do-sryada-se-vazstanovyavat-evtino-zdravni-prava-news243462.html

Хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват двойно по-евтино до 23 декември, съобщава НАП. След влизането в сила на промените в Закона за здравното осигуряване, здравните права ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години., добавят от Агвнцията. Така например ако човек, който сам внася вноските си за здраве и е с прекъснати здравноосигурителни права (не е заплатил повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца), е пожелал през август 2015 г. да ги възстанови, е трябвало да плати всички дължими осигурителни вноски за периода от 01.07.2012 г. – 30.06.2015 г. (36 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01.01.2011 г. – 31.12.2015 г. (60 месеца до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ). Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права. Промяната в Закона за здравното осигуряване беше публикувана в Държавен вестник в края на юни, но влиза в сила шест месеца по-късно – от 28 декември. Затова, за да възстановят здравните си права два пъти по-евтино, хората трябва да преведат здравните си вноски до 23 декември – последния работен ден преди влизането в сила на разпоредбата.

Биолог откри защо еленът Рудолф има червен нос

http://www.cross.bg/rydolf-koleda-eleni-1492548.html

/КРОСС/Американският биолог Натаниъл Домини е открил рационално биологично обяснение на това защо носът на Рудолф, който помага на Дядо Коледа (Санта Клаус) да разнася играчките с вълшебната шейна, е яркочервен. Оказва се, че този необичаен орган дава възможност на елена и на останалите животни от впряга да виждат в мъглата и през облаците, съобщи РИА "Новости". Яркочервеният нос на Рудолф е своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя си, когато прелита през мъгла и облаци, пише сп. Frontiers for Young Minds. Твърдението е на Натаниъл Домини от американския колеж "Дартмут" в Хановър, щата Ню Хемпшир. То се основава на откритието, че северните елени притежават способността да различават ултравиолетовата светлина. През октомври 2013 г. учени установиха, че очите на северните елени променят цвета си в зависимост от сезона - през лятото са жълти, а през зимата - сини. Благодарение на тази смяна през зимата животните получават уникалното си зрение. Легендата за елена Рудолф тръгва от писателя Робърт Мей и е описана в "Нощта преди Коледа". В произведението се разказва как Рудолф заради светещия си червен нос не бил добре приет от останалите елени. Една нощ го срещнал Дядо Коледа, който имал нужда от помощ, за да намери в тъмното комините на къщите

МБАЛ Бургас получи нов кувьоз, монитор и инхалатори

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538964

Няколко дарения пристигнаха в Отделението по неонатология на МБАЛ Бургас. В навечерието на празниците то получи нов кувьоз, монитор за проследяване на жизнени функции и три инхалатора. Кувьозът е от фондация „Нашите недоносени деца", която през април т.г. подари и монитори. Още един монитор пристигна от друга фирма, а бургазлията Димитър Хлебаров дари инхалаторите, които служат за подаване на медикаменти на най-малките бебета.Тази година болницата получи кувьоз от индивидуален дарител - младата майка Десислава Дюлгерян. И други родители на д...

Терористът, който обезглави своя началник, се обеси с чаршаф в килията си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190753

Френският гражданин Ясин Сали, който през лятото извърши терористичен акт в предприятие в департамента Изер, обезглавявайки своя началник, се е самоубил в килията си, предаде AFP, цитирана от "Фокус".
Според ръководството на затвора Флери-Мерожи, тази нощ 35-годишният Сали се е самообесил с чаршаф, закачен на решетките на килията си.
Френският гражданин Ясин Сали, който през лятото извърши терористичен акт в предприятие в департамента Изер, обезглавявайки своя началник, се е самоубил в килията си, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Според ръководството на затвора Флери-Мерожи, тази нощ 35-годишният Сали се е самообесил с чаршаф, закачен на решетките на килията си.

Терористът, който обезглави своя началник, се обеси с чаршаф в килията си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190748

Френският гражданин Ясин Сали, който през лятото извърши терористичен акт в предприятие в департамента Изер, обезглавявайки своя началник, се е самоубил в килията си, предаде AFP, цитирана от
Френският гражданин Ясин Сали, който през лятото извърши терористичен акт в предприятие в департамента Изер, обезглавявайки своя началник, се е самоубил в килията си, предаде AFP, цитирана от "Фокус". Според ръководството на затвора Флери-Мерожи, тази нощ 35-годишният Сали се е самообесил с чаршаф, закачен на решетките на килията си.

"Амнести интернешънъл": Повече от 200 цивилни са загинали при ударите на Русия над Сирия

http://www.mediapool.bg/amnesti-interneshanal-poveche-ot-200-tsivilni-sa-zaginali-pri-udarite-na-rusiya-nad-siriya-news243461.html

Най-малко 200 цивилни са били убити при руските въздушни удари в Сирия, твърди доклад на "Амнести интернешънъл", който се позовава на свидетели и активисти, съобщава Би Би Си. Изследването е обхванало повече от 25 руски атаки в пет области между 30 септември и 29 ноември. Констатациите сочат "сериозни неуспехи в това Русия да спазва международното хуманитарно право", казва "Амнести". Москва многократно отрича да причинява цивилни жертви, описващи такива претенции като част от "информационната война". Русия започна въздушни удари срещу "Ислямска държава" и други групи,на 30 септември, заявявайки, че е действала по искане на сирийския президент Башар Асад. Москва също е обвинявана, че бомбардира бунтовнически групи, които се противопоставят на Асад и са подкрепяни от Запада. Правозащитната организация обвини Москва, че по "срамен" начин не признава за жертвите и настоява за международно разследване. "След някои от нападенията те отговаряха на съобщенията за цивилни жертви, като отричаха да са убивали цивилни; след други те просто запазваха мълчание", посочи организацията. "От решаващо значение е предполагаемите нарушения да бъдат разследвани независимо и безпристрастно", каза Филип Лутър, директор на програмата на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка. В доклада се изтъкват доказателства, че Русия може да е използвала забранени касетъчни боеприпаси и неуправляеми бомби в населени жилищни райони. Въз основа на интервюта с очевидци и оцелели при въздушните удари в доклада се казва, че руските власти е възможно също "да са излъгали, за да прикрият цивилните загуби в джамия при един от въздушните удари, както и в полева болница при друг". "При някои руски въздушни удари изглежда директно са били нападани цивилни или цивилни обекти, като са били удряни жилищни райони без никаква явна военна цел и дори медицински обекти, в резултат на което са загинали или са били ранени цивилни. Подобни нападения могат да са равносилни на военни престъпления", посочи Лутър. "Русия трябва да спре безразборните, както и другите незаконни нападения", каза той. "Те трябва да прекратят всякакво използване на касетъчни боеприпаси, както и пускането на неуправляеми бомби върху цивилни райони." Русия не е коментирала официално доклада на организацията.

Скандалният филм на „Ал Джазира” е временно свален от ефир

http://www.moreto.net/novini.php?n=309584

Филмът на международния телевизионен канал „Ал Джазира”, който скандализира мнозина българи и историци у нас, е свален от ефир. По думите на професор Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, не бива да се очаква официална реакция на държавата в подобни случаи.

Крадец се заклещи в покрива по време на обир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538965

Не всеки обир протича така, както крадецът е планирал. Вижте какво се е случило с един злополучен обирджия от сибирския град Красноярск, съобщава Нова телевизия. 40-годишният гражданин опитал да влезе през покрива, но се заклещил. Това не е първото му подобно провине...

Започва производството на Airbus Beluga XL

http://www.cross.bg/beluga-msn-planirano-1492547.html

/КРОСС/Първото оформяне на фюзелажа на Beluga XL MSN001 завърши успешно в Испания, павирайки пътя за финалното сглобяване, което е планирано за началото на 2017. MSN001 ще бъде първи Beluga XL в полет. Суровият фюзелаж, произведен от Aernnova е първата част, която ще се достави в Тулуза за линията за финално сглобяване Beluga Final Assembly Line. Пускането в действие на Beluga XL е планирано за средата на 2019.  

Семейството на Станчов съди "Кристис" за кутията от енфие, струваща 665 000 долара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5190744

Семейство на покоен български дипломат съди аукциона „Кристис“ да върне кутийка от енфие с произход от предреволюционна Русия, за която то твърди, че е била открадната от сина на дипломата по времето на Втората световна война, пише The New York Post.
За скандалния случай единствен писа "24 часа" преди време.
Семейство на покоен български дипломат съди аукциона „Кристис“ да върне кутийка от енфие с произход от предреволюционна Русия, за която то твърди, че е била открадната от сина на дипломата по времето на Втората световна война, пише The New York Post. За скандалния случай единствен писа "24 часа" преди време.

Много лесен, бърз и красив грим за Коледа (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/mnogo-lesen-byrz-i-krasiv-grim-za-koleda-video-6047556

Той е вдъхновен от една от съвременните модни икони – Кендъл Дженър. Можем да си го направим само за няколко минути

Шофьор се заби челно в дърво на входа на село Триград, загина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190737

46-годишен мъж загина, след като се заби челно в дърво на влизане в село Триград, община Девин, съобщи
46-годишен мъж загина, след като се заби челно в дърво на влизане в село Триград, община Девин, съобщи "Фокус". На 23 декември около 00.45 ч. на път село Тешел – село Триград, община Девин, на влизане в село Триград е възникнало пътнотранспортно произшествие. Лек автомобил “Фолксваген Пасат”, управляван от 46-годишен мъж от село Триград,

Около Коледа и Нова година се ограничава движението на МПС над 12 т

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538963

В дните с интензивен трафик около Коледа и Нова година, когато много хора тръгват на път, ще се ограничава движението на моторните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеоролог...

Колумбия разреши медицинската марихуана

http://www.mediapool.bg/kolumbiya-razreshi-meditsinskata-marihuana-news243460.html

Колумбия легализира във вторник канабиса с медицинско предназначение с указ, подписан от президента Хуан Мануел Сантос, който налага правила върху отглеждането, преработката, вноса и износа на канабиса и неговите производни с терапевтична цел, предаде БТА. "Разрешаването на употребата на канабис с медицинска цел не противоречи на международните ни ангажименти за контрол над наркотиците", каза Сантос в телевизионна реч. Сантос каза, че подписаният от него указ поставя Колумбия в авангарда на нов подход за намаляване на вредните за здравето ефекти от употребата на наркотици. Така Колумбия се нарежда сред страни като Мексико и Чили, които експериментираха с легализиране или декриминализиране на наркотика, отбеляза Асошиейтед прес. Колумбия е най-големият световен производител на листа от растението кока, което също има приложение в медицината. Страната е световен рекордьор по производство на кокаин с 442 тона през 2014 г., което е с 52 процента повече в сравнение с 2013 г. сочат данни на ООН.  

Билкозаготвителите трябва да представят годишни отчети до 20 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538962

До 20 януари на 2016 г. лицата, които осъществяват билкозаготвителна дейност, трябва да престават отчети в съответните регионални инспекции за предходната година. Отчетите трябва да съдържат информация за събраните, изкупени, реализирани и налични количества лечебни растения в складовете. Издадените позволителни от съответните общини или горски /ловни стопанства също подлежат на проверка. Обобщаването на годишните справки за лечебните растения е важно за оценката на количествата добивани билки за съответния регион и състоянието на естествен...

Проф. Димитров: Филмът на "Ал Джазира" е опит за подмяна на историческата истина

http://www.cross.bg/dimitrov-tyrtziya-istoriyata-1492546.html

/КРОСС/В студиото на bTV Божидар Димитров изрази гледната си точка, че филмът е част от програма за подмяна на историческата истина. Според Димитров историята има няколко обществени функции, една от които е познание за миналото, учител към живота. "Другата обществена функция на историята е, че тя е аргумент за права на един народ, на една държава върху определени територии, на населението. Историята, написана от Паисий Хилендарски е аргумент за независима църква", каза Димитров. Той даде пример как с подмяна на исторически истини е подменено миналото на хората от Егейска и Вардарска Македония, Източна Тракия, а тези земи са населени с българско население. Проф. Димитров представи механизма, по който се подменя историческата истина. Програма "Теда" на Турция, която с огромни субсидии от държавния бюджет на Турция финансира издаването на книги на турски писатели на съответните езици. "Световна практика е - наемаш чужди учени, защото звучи по-тежко. Преди години, когато създадоха мита за Батак бяха наели германски учен и българска степендиантка", каза Димитров. Турците постоянно правят подобни провокации, стана ясно от думите на историка. За Божидар Димитров в Македония историята е изцяло подменена. Според историка Божидар Димитров е необходимо истината да бъде казана, лъжите, които се опитват да се насаждат чрез филма: "България, моя земя", да бъдат отречени

Проф. Димитров: Филмът на "Ал Джазира" е опит за подмяна на историческата истина

http://www.cross.bg/dimitrov-velkov-filmut-1492546.html

/КРОСС/"Активно мероприятие". Така определи филма, излъчен по световния телевизионен канал Ал Джазира, специалистът по сигурност Славчо Велков. Лентата "България, моя земя" предоставя измислени факти и манипулира документалните интервюта на хората в него, заяви Велков. В студиото на bTV Велков и Божидар Димитров се обединиха около мнението, че филмът е част от програма за подмяна на историческата истина. Според Димитров историята има няколко обществени функции, една от които е познание за миналото, учител към живота. "Другата обществена функция на историята е, че тя е аргумент за права на един народ, на една държава върху определени територии, на населението. Историята, написана от Паисий Хилендарски е аргумент за независима църква", каза Димитров. Той даде пример как с подмяна на исторически истини е подменено миналото на хората от Егейска и Вардарска Македония, Източна Тракия, а тези земи са населени с българско население. Проф. Димитров представи механизма, по който се подменя историческата истина. Програма "Теда" на Турция, която с огромни субсидии от държавния бюджет на Турция финансира издаването на книги на турски писатели на съответните езици. "Световна практика е - наемаш чужди учени, защото звучи по-тежко. Преди години, когато създадоха мита за Батак бяха наели германски учен и българска степендиантка", каза Димитров. Турците постоянно правят подобни провокации, стана ясно от думите на историка

Уникално: Пенсионери в Забърдо плакнат очи в еротично ориенталско шоу (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-145397

Сърдити съпруги в селото нямаше. А най-доволен от щастието на възрастните хора бе кметът на селото.

Viber конкурира Snapchat с приложение за споделяне на снимки и видео

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/12/23/2675395_viber_konkurira_snapchat_s_prilojenie_za_spodeliane_na/?ref=rss


Viber ще конкурира Snapchat чрез ново приложение за временно споделяне на снимки и видео. Viber Wink позволява изпращането на кратко видео или снимки, които да се изтриват автоматично след определено време.

Приложението е свързано и с основната версия на Viber, като позволява изпращане на снимка или видео до всеки контакт в него. Получателят на снимките или видеото ще може да види съдържанието дори и да няма инсталиран Viber Wink.

Съдържанието се пази докато потребителят...

Франция е предотвратила нова терористична атака

http://www.mediapool.bg/frantsiya-e-predotvratila-nova-teroristichna-ataka-news243459.html

"Нова джихадистка атака беше осуетена, а двама души са арестувани миналата седмица във френския регион Орлеан, югозападно от Париж", съобщи френският вътрешен министър Бернар Казньов, цитиран от АФП. По информация на "Ройтерс“ двама мъже, на възраст между 20 и 24 години, са били арестувани на 19 декември и са били задържани за разпит. Смята се, че и двамата са имали контакт с френски джихадист, за който се смята, че е в Сирия. Франция пострада от най-тежките нападения в продължение на десетилетия миналия месец, когато 130 души бяха убити в Париж. По време на посещение в Тулуза, Казньов обави, че 10 атаки са били осуетени във Франция от началото на годината. Във връзка със случая на 19 декември бяха задържани за разпит двама французи. Единият е на 20 години и не е познат на полицията, а другият, 24-годишен, е известен с престъпни прояви. На двамата са повдигнати обвинения, посочи Казньов. Според полицейски източници в Париж единият задържан е по произход от Мароко, а другият - от Того. Казньов каза, че двамата са били в контакт с френски джихадист в Сирия, заподозрян в организирането на атентата. Единият от задържаните признал за готвените атаки срещу военни, жандармерия, полицаи и представители на държавни служби. Казньов освен това съобщи, че откакто Франция възстанови контрола по границите си след нападенията в Париж на 13 ноември, 3414 души не са били допуснати да влязат на френска територия, тъй като са сметнати за хора, представляващи риск за сигурността и за обществения ред, предаде Франс прес. Министърът поясни, че в рамките на въведеното във Франция извънредно положение от 14 ноември досега са извършени 2898 претърсвания, арестувани са 346 души, задържани под стража са 297 души, а в затвора са пратени 51 души.  

Семейството на Станчов съди "Кристис" за кутията от енфие, струваща 665 000 долара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5190738

Семейство на покоен български дипломат съди аукциона „Кристис“ да върне кутийка от енфие с произход от предреволюционна Русия, за която то твърди, че е била открадната от сина на дипломата по времето на Втората световна война, пише The New York Post.
За скандалния случай единствен писа
Семейство на покоен български дипломат съди аукциона „Кристис“ да върне кутийка от енфие с произход от предреволюционна Русия, за която то твърди, че е била открадната от сина на дипломата по времето на Втората световна война, пише The New York Post. За скандалния случай единствен писа "24 часа" преди време.

Китайският "Нефритен заек" откри нов тип лунен грунт

http://cosmos.actualno.com/kitajskijat-nefriten-zaek-otkri-nov-tip-lunen-grunt-news_514938.html

Китайският луноход "Юйту" (Нефритеният заек) е открил нов тип плунен грунт. Събраните през 2014 година образци от лунохода се отличават от всичко, което са събрали американските астронавти през 1969-1972 г. и от съветските автоматични станции. Изследването е публикувано в Nature Communications, съобщава New Scientist. Грунтът на мястото на кацането на китайската автоматична междупланетна станция Chang’e 3 се оказал свързан със сравнително млад поток лава, а слоят реголит (грунт от отломки

Турската демократическа партия: Решението да се свали Су-24 беше грешно

http://balkani.actualno.com/turskata-demokraticheska-partija-reshenieto-da-se-svali-su-24-beshe-greshno-news_514964.html

Турция не трябваше да сваля руския бомбардировач Су-24, трябва да се търси начин за излизане от кризата в руско-турските отношения, смята съпредседателят на прокюрдската Демократическа партия на народите Селахатин Демирташ. "Критикувахме действията на правителството, когато беше свален руският самолет", заявил той на среща с външния министър на Русия Сергей Лавров. Според Демирташ "проблеми между държавите могат да възникват, но винаги трябва да се оставят вратите отворени за политическо-

6 подаръка, които можете да купите на летището

http://curious.actualno.com/6-podaryka-koito-mojete-da-kupite-na-letishteto-news_514957.html

Дори на добре организиран човек може да се случи да се забави с купуването на подаръци и да трябва да измисли нещо в последния момент. Ако се прибирате от чужбина за празниците, можете да направите коледното си пазаруване и на летището. Предлагаме ви няколко идеи за нелоши неща, с които можете да се сдобиете там. 1. Часовник Не можете да върнете стрелката назад, връщайки се в хотела, за да отделите част от времето в командировка и да обиколите из магазините на града. Но можете да закупите ма

Дядо Коледа ще тества новите велоалеи на 25 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538960

Дядо Коледа и тази година пристига в Разград на колело. Събитието „Коледа на колела“ се случва за втора поредна година в Разград, насрочено е за деня на Рождество – 25 декември. „Велосипедът не спи зимен сън и колелото е не просто начин за придвижване, а начин на живот. Грабвайте червените шапки, еленските рогца и други коледни аксесоари, за теб и твоето колело, за да направим една истински весела Коледа на колела!“ – призовават организаторите на велошествието. Стартът на обиколката на Разград от ...

Германия изтегли зенитно-ракетните си комплекси от Турция

http://petel.bg/Germaniya-iztegli-zenitno-raketnite-si-kompleksi-ot-Turtsiya__138754

Снимка: АФП Германските зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът“ са били изтеглени от територията на Турция. Военният кораб, на който се е...

Панирани кюфтета с плънка от гъби и кашкавал

http://petel.bg/Panirani-kyufteta-s-planka-ot-gabi-i-kashkaval__138705

Необходими продукти: 1 килограм кайма (може пилешка) 1 яйце 1 глава лук кашкавал на вкус гъби на вкус сол и подправки на вкус брашно за...

Биолог откри защо еленът Рудолф има червен нос

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538959

Американският биолог Натаниъл Домини е открил рационално биологично обяснение на това защо носът на Рудолф, който помага на Дядо Коледа (Санта Клаус) да разнася играчките с вълшебната шейна, е яркочервен. Оказва се, че този необичаен орган дава възможност на елена и на останалите животни от впряга да виждат в мъглата и през облаците, съобщи РИА "Новости". Яркочервеният нос на Рудолф е своеобразна топлинна лампа, която помага на необичайните очи на северния елен, способни да различават ултравиолетовата светлина, да откриват препятствията по пътя...

Полицията ни предупреждава за какво да внимаваме по празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538958

Внимавайте за джебчии по празниците, съветват от полицията във Враца. Крадците използват оживлението по търговските улици, в хипермаркетите, около пазарите и църквите в навечерието на Коледа и Нова година. Те посягат главно на портмонета в носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. "При продължително отсъствие от дома вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това...

Боян Саръев: МВР е като крепост

http://www.cross.bg/krepost-slyzhitel-boyan-1492545.html

/КРОСС/МВР е като крепост, каза отец Боян Саръев по БНТ. Свещеникът, който е роден в помашко семейство и е бивш служител на силовото ведомство, поясни, че е бил принуден да стане служител на реда поради бедност. "Живеехме с 30 стотинки на ден", поясни той. "МВР прилича на крепост. Тези, които са отвън се чудят как да влязат, а тези които са отвътре, пробват всичко, за да напуснат системата", поясни гостът в студиото. Свещеникът коментира и предстоящите празници. "Не трябва да забравяме, че нашият Спасител се е родил беден", каза той и допълни: Без Божия помощ нищо не можем да направим.  

Двама са пострадали при взрив на летище в Истанбул

http://www.cross.bg/letishteto-samoleti-rabotnitzi-1492543.html

/КРОСС/Двама работници на летището „Гючкен" в Истанбул са пострадали при взрив на площадка за самолети. Причините за инцидента все още се изясняван, предават световните агенции. Инцидентът е станал при стоянка за самолети. Пострадали са работници на летището, няма ранени пътници.Работата на летището продължавала в редовен режим. Причината за взрива се изяснява.

Варненката Стела Енева избрана за параолимпиец на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=309577

Варненката Стела Енева за поредна година беше избрана за най-добър Спортист с увреждания на годината след спечелената световна титла по тласкане на гюле. Призът бе връчен снощи от кмета на София Йорданка Фандъкова на стилно тържество в НДК по време на церемонията за награждаване на Спортист, Треньори и Отбор на годината.

Общината съдейства на врачани за саниране на жилища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538957

Увеличаване броя на сключените договори по Националната програма за енергийна ефективност цели ръководството на община Враца. До момента те са 11, като целта е поне да бъдат удвоени, съобщи кметът Калин Каменов.За да се случи това общинската администрация е предприе ла мерки по подобряване на комуникацията с гражданите, създала е нов екип, който да координира дейността и е привлякла нов експерт с опит в тази сфера. Антоанета Робева е работила по тази програма в Благоевград, където има сключени близо 200 договора за саниране. Заместник кметът Ма...

Близо 4 метра ще бъде висок паметника на Св. Климент Охридски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538869

Близо 4-метров паметник от камък и бронз на Св. Климент Охридски ще бъде изграден в градинката, североизточно от входа на едноименното читалище в Стара Загора, по повод навършващите се 1100 години от неговата смърт. Самата фигура е висока 3,5 м., но ще бъде изграден и пиедестал по препоръка на журиралите конкурса, проведен от Община Стара Загора. Това стана ясно днес по време на проведеното обществено обсъждане на постъпилите седем конкурсни проекта за изграждането му. Компетентно жури с председател арх. Иван Кирчев - гл.архитект на общината и ...

Двама работници са ранени при взрив на летище в Истанбул

http://www.mediapool.bg/dvama-rabotnitsi-sa-raneni-pri-vzriv-na-letishte-v-istanbul-news243458.html

Двама работници на летището "Гючкен“ в Истанбул са пострадали при взрив на площадка за самолети. Причините за инцидента все още се изясняван, предават световните агенции. Инцидентът е станал при стоянка за самолети. Пострадали са работници на летището, няма ранени пътници.Работата на летището продължавала в редовен режим. Причината за взрива се изяснява.

Песен на Миро във времева капсула на Антарктида

http://www.cross.bg/hora-kapsyla-svyat-1492542.html

/КРОСС/Навръх Рождество Христово времевата капсула ще бъде затворена за следващите 50 години под Българския Православен храм на ледения континент. Специално създадена за Проекта Антарктида "Послание на Края на света до хората от Утрешния свят", песента на Миро "Има смисъл" е вдъхновена от пътеписа на Людмила Филипова "Пътуване на края на света".По нейна идея под българския храм „Св. Иван Рилски" на о-в Ливингстън (база на Българския Антарктически Институт) на 24.12.2015 г. (Рождество Христово) ще се постави времева капсула за следващите 50 години с послание от днешните хора до тези от Утрешния свят. Капсулата е създадена чрез специално разработена технология от български учени.Идеята на проекта е да обедини хора от цял свят да изпращат послания от днешните хора до утрешните за съхраняването им за 50 години във времева капсула на Ледения континент.В продължение на близо една година стотици участници се включиха и отправиха своите послания за бъдещето. Сред тях има от 7- до 90-годишни участници, хора от България и чужбина, много известни личности, творци, учени, политици, журналисти, лекари, писатели. Емоционално послание до бъдещето отправи и президентът на Република България - Росен Плевнелиев. Песента "Има смисъл" по музика и текст на Миро ще бъде изпълнена за първи път на Българската Коледа и ще се предоставя за излъчване през месец януари 2016 г.  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване