Ударите на САЩ и Русия не са отслабили Ислямска държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_613043.html

Въздушните удари, нанасяни от оглавяваната от САЩ международна коалиция и Русия не са отслабили Ислямска държава (ИД). Това твърди лидерът на групировката Абу Бакр ал Багдади в аудиозапис. "Бъдете уверени, че Аллах ще даде победа на онези, които му се молят, и чуйте добрата новина, че нашата държава върви добре. Колкото по-интензивна е войната срещу нея, толкова по-чиста става тя и по-издръжлива", подчертава глас на запис, за който се предполага, че е на Багдади, предаде Ройтерс. Записът е публикуван на акаунти в Туитър, на които обикновено ИД поства изявления. Багдади освен това заплашва Израел с нападения, предаде ДПА. "Не сме забравили Палестина и за секунда. Скоро, с позволението на Аллах, ще чуете кънтящите стъпки на муджахидините", се заканва лидерът на "Ислямска държава" в рядка заплаха срещу Израел. "Палестина ще бъде вашата гробница, евреи", обещава Багдади.

Новата ни анкета: Кое е събитието на годината?

http://offnews.bg/news/n_1/n_612017.html

След броени дни ще настъпи краят на 2015 г., затова от OFFNews ви питаме: Кое е събитието на годината в България? Чиновници си купуват джипове за 200 000 лв. „Опраскаха“ съдебната реформа Скандала „Червей“ „Двете каки“ Снежен ад в Родопите Каварна вече не е Столицата на рока Изборни измами. Волен вилня в НАТФИЗ Пенсионираха последния МиГ-21 Анкетата се намира в дясната част на сайта. Очакваме вашите отговори!

Стефановден е!

http://frognews.bg/news_104326/Stefanovden-e!/

Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан - първият християнски мъченик и първи служител /архидякон/ в устройващата се Йерусалимска община-църква.

Светът гледа смаяно какво прави Путин! Последната му маневра е брилянтна и променя хода на историята

http://petel.bg/Svetat-gleda-smayano-kakvo-pravi-Putin--Poslednata-mu-manevra-e-brilyantna-i-promenya-hoda-na-istoriyata__139120

Брилянтен маневра на Владимир Путин в Сирия му позволи да излезе от изолацията, заяви германския политолог и преподавател в Хумболтовия...

Нов опасен инцидент със самолет на Malaysia Airlines

http://petel.bg/Nov-opasen-intsident-sas-samolet-na-Malaysia-Airlines__139123

Експерти от Малайзия и Нова Зеландия са започнали разследване на инцидент, станал на 25 декември 2015 година с полет МН132 на авиокомпания...

Ограничение за ТИР-овете по основните пътища

http://pik.bg/ограничение-за-тир-овете-по-основните-пътища-news458529.html

Ограничение за ТИР-овете по основните пътища

На 27 декември, последният от четирите почивни дни за Коледа, от 14.00 до 20.00 часа се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.

Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия”, „Хемус“ и „Струма” и път I-1 (Е-79) София - Кулата.

Пътните полицаи предупреждават, че е необходимо шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на полицията, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението.

Ограничението на движение за камионите ще е в сила за автомагистралите; за път I-1 Видин – Ботевград; за път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“; за път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен; за път I-5 Русе - Велико Търново; за път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“; за път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас; за път II-18 Околовръстен път София; за път II-19 Симитли - Гоце Делчев; •път II-86 Пловдив - Смолян; за път II-99 Бургас - Царево.

Ограничението не важи за превозни средства, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR). Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация. 

Прогноза за 27 декември, неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539565

В неделя ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще се образуват мъгла или ниска облачност, които в отделни райони ще се задържат до около обяд. Ще бъде тихо. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, по Черноморието - малко по-високи, а максималните в повечето места - между 11 и 16 градуса.Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще се задържи по-високо от средното за декември.Над планините ще бъде слънчево. По билата ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималната темпера...

На третия ден след Рождество почитаме Свети Стефан

http://pik.bg/на-третия-ден-след-рождество-почитаме-свети-стефан-news458527.html

На третия ден след Рождество почитаме Свети Стефан

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество - 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него - също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община - църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове.

Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него. След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало, и числото на вярващите растяло всеки ден. Юдейските началници и членовете на синедриона с ожесточение и гняв виждали успехите на новото учение. След като предали Иисуса Христа на позорна кръстна смърт, те се надявали, че с него ще загине и неговото слово.

Но сега те видели, че смирените рибари безстрашно и гръмко проповядват името на възкръсналия Христос. В Йерусалим числото на вярващите все повече се увеличавало. Дори мнозина от еврейските свещеници се обърнали към Христа. Това силно обезпокоило членовете на синедриона. Те встъпили в спор със Стефан, но не могли да противостоят на духовната сила и мъдрост, с която били изпълнени неговите думи – толкова повече, че Стефан правел и чудеса. Тогава те прибягнали до друго средство: възбудили срещу него народа, стареите и книжниците, като го обвинили пред синедриона, че уж хулил Бога и Мойсеевия закон. Намерили се лъжесвидетели, които потвърдили техните думи.

Повикали Стефан в синедриона. Вместо да се защищава, той започнал да обвинява своите обвинители, че именно те непрестанно нарушават закона, макар да се хвалят с неговото изпълнение. Той припомнил всички благодеяния на Господа към еврейския народ: как той го спасил от тежкото египетско робство, чудесно го опазил сред пустинята, дал му закон, устроил за него скинията, а след това и храма, пращал му пророци и проповедници, които му възвестявали за Христа; как тоя избран народ нарушавал Божия закон, убивал пратените от него пророци и най-после изпълнил мярата на своите престъпления, като разпнал Христа. "Твъдоглави и необрязани по сърце и уши – извикал Стефан, - вие всякога се противите на Светия Дух, както бащите ви, тъй и вие! Те убиха ония, които предизвестиха идването на Праведника, Чиито предатели и убийци станахте вие!" Тези думи възбудили яростта на слушателите: те скърцали със зъби и сърцата им се скъсали от злоба.

А Стефан, изпълнен от Дух Свети, веднага прекъснал речта си, погледнал на небето към открилото се пред очите му божествено видение и радостно извикал: "Ето, виждам небесата отворени и Сина човечески да стои отдясно на Бога!" Тогава всички единодушно се нахвърлили върху него и като го измъкнали вън от града в Йосифовата долина, около Кедърския поток, започнали да хвърлят камъни върху него. А той се молил и казвал: "Господи Иисусе, приеми духа ми!" След това коленичил и извикал с висок глас: "Господи, не зачитай им тоя грях!" – и с тия думи починал. От всички най-вече се ожесточавал един момък на име Савел, жесток гонител на църквата Христова – онзи същият, който по-късно, просветен от Духа Божи, станал най-твърд и ревностен проповедник на истинската вяра и славен апостол Павел.

В 415 г. мощите на първомъченика Стефан били открити чрез чудно видение, което имал един свещеник. Те били поставени в Сионския храм в Йерусалим. На този ден празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона. 

Празничен водосвет за Стефановден

http://pik.bg/празничен-водосвет-за-стефановден-news458523.html

Празничен водосвет за Стефановден

На Стефановден - 27 декември, ще бе отслужен празничен водосвет при новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан” в столичния квартал "Гоце Делчев".

На празничния водосвет ще присъстват кметът на район „Триадица” и служители на общината. Строежът на храма е започнал през 2004 г. след одобрение от Софийската св. митрополия и вече десет години продължава изграждането му.

Поради големия му мащаб и необходимостта от средства строежът бавно напредва, затова църковното настоятелство е решило да подготви камбанарията и в помещение под нея да се обособи параклис, в който да започне редовно да се отслужват богослужения.

На камбанарията има поставени вече четири камбани, дарени от различни хора, като най-голямата е на стойност 15 000 лева.

Хора без дом получиха подаръци за Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539564

Хора без дом получиха подаръци за Коледа. Инициативата е на женското благотворително дружество "Майчина грижа", сдружение "Пациенти с онкологични заболявания и приятели" и дамския клуб към БЧК в Габрово. 17 пакета бяха раздадени от доброволци на трите организации. Те съдържаха ръчно изработени топли чорапи, шапки, шалове и ръкавици, както и храна - баница, коледен сладкиш и траен колбас. В инициативата се включи Кристина Сидорова – общински съветник, която дари плодове за бездомниците. През зимния сезон, шест дни в седмицата бездомните лица по...

Празнуваме Стефановден!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539378

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово - 27 декември. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община - църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Може дори да се каже, че това е би...

Ограничение за ТИР-овете по основните пътища

http://society.actualno.com/ogranichenie-za-tir-ovete-po-osnovnite-pytishta--news_515253.html

Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия”, „Хемус“ и „Струма” и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Пътните полицаи предупреждават, че е необходимо шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на полицията, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Ограничението на движение з

Радарите за превишена скорост днес във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309773

Служители на пътната полиция ще следят днес - 27 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: 08:10 - 09:20 - гр.Варна - Аспарухов мост - Южен пътен възел /вход/ 10:00 - 12:00 - Гр.

Пред Местан и Доган той избирал България

http://bulgarski.pogled.info/news/70310/Pred-Mestan-i-Dogan-toi-izbiral-Balgariya

/Поглед.инфо/ След силен дипломатически натиск в сряда, 23 декември, премиерът ни е приел разговор по телефона с турския министър-председател.

Времето на 27 декември: Ще се задържи топло

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539526

В сутрешните часове на места в низините и котловините ще се образуват мъгла или ниска облачност, които в отделни райони ще се задържат до около обяд. Ще бъде тихо. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, по Черноморието - малко по-високи, а максималните в повечето места - между 11 и 16 градуса. Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще се задържи по-високо от средното за декември. Над планините ще бъде слънчево. По билата ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще е 10...

Турция ще продължи да се бърка у нас чрез Местан, смята Валери Симеонов

http://bulgarski.pogled.info/news/70309/Turtsiya-shte-prodalzhi-da-se-barka-u-nas-chrez-Mestan-smyata-Valeri-Simeonov

/Поглед.инфо/ Турция ще продължи да опитва пряко да се бърка в работата на България, вероятно пак с Местан, но под формата на друга политическа партия. Това коментира Валери Симеонов председател на Парламентарната група на "Патриотичен фронт" след поредното изявление на бившия вече председател на ДПС Лютви Местан от днес.

Огнен ад във Враца: Старица изпепелена в дома си, дъщеря й припадна от страшната гледка

http://petel.bg/Ognen-ad-vav-Vratsa--Staritsa-izpepelena-v-doma-si--dashherya-y-pripadna-ot-strashnata-gledka-__139121

снимка: Булфото, архив Голям пожар е горял в жилищен блок във Враца. Повече 15 минути две пожарни са се борили с огъня в апартамент в бл. 6...

Стефан Чолаков: Държавата играе срещу нас

http://petel.bg/Stefan-CHolakov--Darzhavata-igrae-sreshhu-nas__139122

кадър: Би Ти Ви   Българин в Швейцария, който работи в банковата система, предложил да даде 3 млн евро за фонд за защита от държавата,...

Немски политолог: В Сирия Путин направи брилянтна маневра

http://petel.bg/Nemski-politolog--V-Siriya-Putin-napravi-brilyantna-manevra__139120

Брилянтен маневра на Владимир Путин в Сирия му позволи да излезе от изолацията, заяви германския политолог и преподавател в Хумболтовия...

Най-важното от Варна във вчерашния 26 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309774

Млади хора са приети във варненската токсикология след прекомерна употреба на алкохол по празниците Млади хора са приети във варненската токсикология след прекомерна употреба на алкохол по празниците, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Карадайъ: Отцепниците от ДПС да напуснат парламента

http://bulgarski.pogled.info/news/70308/Karadaia-Ottsepnitsite-ot-DPS-da-napusnat-parlamenta

/Поглед.инфо/ "Бившият вече лидер на ДПС Лютви Местан и подкрепилите го трима народни представители са избрани с листата на движението и е въпрос на морал да напуснат парламента", коментира пред bTV Мустафа Карадайъ, един от тримата нови съпредседатели на партията.

На 27 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5191702

Иван Сираков, посланик в Словения
Ангел Александров, бивш директор на националното следствие
Дарина Такова, оперна певица
Д-р Йордан Пелев, управител на УМБАЛ “Софиямед”
Мишо Шамара, раппевец
Симеон Василев, журналист
Христо Динев, градски прокурор на София
Христо Порточанов, бизнесмен и спортен деятел
Ясен Тодоров, юрист,
Иван Сираков, посланик в Словения Ангел Александров, бивш директор на националното следствие Дарина Такова, оперна певица Д-р Йордан Пелев, управител на УМБАЛ “Софиямед” Мишо Шамара, раппевец Симеон Василев, журналист Христо Динев, градски прокурор на София Христо Порточанов, бизнесмен и спортен деятел Ясен Тодоров, юрист,

Научните върхове през 2015-а (инфографика)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5194795

Кои са най-големите постижения в областта на науката през 2015-а година - вижте в ифографиката на Graphic News (в пълен обем - в галерията долу).                                                                                                                                                                                                            
Кои са най-големите постижения в областта на науката през 2015-а година - вижте в ифографиката на Graphic News (в пълен обем - в галерията долу).                                                                                                                                                                                                            

Има ли спасение от махмурлука?

http://interest.actualno.com/ima-li-spasenie-ot-mahmurluka-news_515239.html

По празници, лични поводи, от мъка или пък от еуфорична радост често ни се случва да прекалим с чашките. И още по-често горчиво се разкайваме на следващата сутрин. "Никога повече!", казваме си... до следващия път. Къде е науката и защо все още си забъркваме домашни средства като "бульон трезве", а илачите от аптеката не помагат? Защо някои пият като за световно и са свежи като краставици, а други не могат да се съвземат с дни? Докъде са стигнали учените в изучаването на този феномен? Истината

12 години от трагедията край Кербала

http://society.actualno.com/12-godini-ot-tragedijata-kraj-kerbala--news_515251.html

На 27 декември се навършват 12 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров. На 27 декември 2003 година, в 12.45 часа местно време (11.45 ча

Днес е Стефановден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/27/2670073_dnes_e_stefanovden/?ref=rss


Днес православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св. Стефан.

Свети Стефан е създател на първата християнска общност, а юдеите завидели на влиянието му сред хората, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете...

Здравей, свят на хаоса!

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/27/2676653_zdravei_sviat_na_haosa/?ref=rss


Светът, в който живеем, е станал удивително сложен: разпадат се държави, светогледи и структури, менят се маски и роли. А разпадите пораждат хаос, посочва в анализа си Ивайло Дичев. Текстът е публикуван първо в "Дойче веле".

Какво е глобализацията, ли? Разпадат се институциите.

Разпад първи: държавни и наддържавни структури

Вземете държавите. Днес хем ги има, хем все повече ги няма. Съществува държава Сирия, държава Афганистан, държава Нигер, но гражданите им...

Ограничават движението на камиони по пътя Пловдив-Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539522

От 14 ч. до 20 ч. днес се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализац...

Празнуваме Стефановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539560

  Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик - Свети Стефан. Той е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Св. Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица. Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най-често се приготвят свинско...

Разбраха ли Доган?

http://bulgarski.pogled.info/news/70307/Razbraha-li-Dogan

/Поглед.инфо/ За кой ли път Ахмед Доган казва нещо и политическото блато у нас заклокочи. С тази разлика, че партийните лидери се изпокриха, а дежурните политолози и коментатори побързаха всеки да „анализира” така, както го прави за всяко нещо по всякакъв повод. Т.е. заеха отново местата на „путинофили” и „соросоиди”, за да не се получи поизтърканото фили/фоби.

Вече сме в скучността. Дано да е за добро

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/27/2673539_veche_sme_v_skuchnostta_dano_da_e_za_dobro/?ref=rss


Традиция на "Дневник" е в края на годината да потърси мнението на социолози и политолози за важните  събития и процеси, за скандалите и личностите на отминаващите месеци. Всички мнения за 2015 може да намирате в специалната тема "Годината". След Нова година четете и прогнозите на анализаторите за 2016.

Представяме ви мнението на политолога от агенция "Галъп" Първан Симеонов. То е записано преди промените в ДПС.

С какво ще запомните българската 2015 г.?

- Май с...

И кметът на Джебел - в лагера на Местан

http://bulgarski.pogled.info/news/70306/I-kmetat-na-Dzhebel-v-lagera-na-Mestan

/Поглед.инфо/ Кметът на Джебел Бахри Юмер, който е областен председател на ДПС в Кърджали, напуска партията и поста си в нея. Това заяви самият той пред 24rodopi.com. Трима от подкрепилите Местан стават независими депутати.

Местан: Бях в турското посолство на 23 декември

http://bulgarski.pogled.info/news/70305/Mestan-Byah-v-turskoto-posolstvo-na-23-dekemvri

/Поглед.инфо/ Лютви Местан призна днес, че на 23 декември е бил в турското посолство. Той обясни, че причината е критична ситуация, в която се намирал.

Слънчево време днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539563

Предимно слънчево ще е времето днес. За района на Хасково- с температури от -2 до 15 градуса. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще се образуват мъгла или ниска облачност, които в отделни райони ще се задържат до около обяд. Ще бъде тихо. Минималните температури ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, по Черноморието - малко по-високи, а максималните в повечето места - между 11 и 16 градуса.Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще се задържи по-високо от средното за декември.Над планините ще бъде слънчево. По билата ...

Пътна обстановка в страната - 27 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309770

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Струма”: няма ограничения. АМ „Марица”: няма ограничения. АМ “Черно море”: няма ограничения. АМ „Люлин: няма ограничения.

Читателски сигнал: Отидох за кафе до този автомат, но видях нещо, което ме отврати (снимки)

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Otidoh-za-kafe-do-tozi-avtomat--no-vidyah-neshho--koeto-me-otvrati--snimki---__139119

Читателка от Варна се свърза с "Петел", за да разкаже случка, на която е станала неволен свидетел. Става дума за автомат за кафе в центъра на...

С 18,9% е намаляло населението на областта за последните 10 години

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538932

Между 2005 и 2014 г. населението на област Кюстендил е намаляло с 18,9% - от 153 600 на 129 100 души, показват данни на Института за пазарна икономика. По-бърз спад на населението в този период е регистриран само в четири области - Видин (26%), Монтана (20%), Ловеч (19%) и Враца (19%). Естественият прираст е отрицателен, като през последното десетилетие е около два пъти по-неблагоприятен от средния за страната. Всяка година повече хора се изселват от областта, отколкото се заселват в нея. С по-висок отрицателен механичен прираст през 2014 г....

Ограничават движението на камиони в последния почивен ден по Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539562

В неделя - 27 декември/ е последният от четири почивни дни за Коледа и от 14.00 ч. до 20.00 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства с тегло над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Целта на мярката е повишаването на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура.Очаква се интензивно движение на входовете на София, по магистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и ...

Почитаме Св. първомъченик и архидякон Стефан

http://celebrate.actualno.com/pochitame-sv-pyrvomychenik-i-arhidjakon-stefan-news_515237.html

След Възнесението на Иисуса Христа и след слизането на Св. Дух над апостолите словото Господне бързо се разпространявало, и числото на вярващите растяло всеки ден. Юдейските началници и членовете на синедриона с ожесточение и гняв виждали успехите на новото учение. След като предали Иисуса Христа на позорна кръстна смърт, те се надявали, че с Него ще загине и Неговото слово. Но сега те видели, че смирените рибари безстрашно и гръмко проповядват името на възкръсналия Христа, Който възлязъл на неб

Над 1200 кандидат-депутати на изборите в Иран

http://asia.actualno.com/nad-1200-kandidat-deputati-na-izborite-v-iran-news_515250.html

Повече от 12000 кандидат-депутати заявиха участието си на парламентарните избори в Иран. Вотът през февруари ще е този с най-много участници от Ислямската революция в страната през 1979 насам, сочат информациите на държавните медии. Регистрираните за участие преди крайния срок в петък са почти двойно повече в сравнение с предишните парламентарни избори през 2012, съобщават от вътрешното министерство, пише БГНЕС. След края на регистрацията броят кандидати е 12123, от които 1434 са жени,

България през 2015 година: Сагата "КТБ" и банковият контрол (Обзор II част)

http://business.actualno.com/bylgarija-prez-2015-godina-sagata-ktb-i-bankovijat-kontrol-obzor-ii-chast-news_514907.html

През изминалата 2015 година имаше развитие по сагата "КТБ", която се оформи като черно петно на прокламирания като стабилен банков сектор у нас. Фалитът на Корпоративна търговска банка, четвърта по големина в България, разкри незаконни практики, спорни зависимости и липса на контрол от отговорните институции. В първата част на материала за КТБ разгледахме липсата на поета отговорност на част от участниците в казуса "КТБ", както и медийните спекулации на мажоритарния собственик Цветан Василев. И

Празнуваме Стефановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539561

  Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик - Свети Стефан. Той е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Св. Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица. Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най-често се приготвят свинско...

Немските медии признаха заслугата на Русия в освобождаването на Дамаск

http://svetoven.pogled.info/news/70304/Nemskite-medii-priznaha-zaslugata-na-Rusiya-v-osvobozhdavaneto-na-Damask

/Поглед.инфо/ Това, че „Ислямска държава“ (ИД) губи битката за Дамаск, свидетелства за успеха на Владимир Путин и руската авиация, написа Deutsche Wirtschafts Nachrichten, цитиран от „Взгляд“ в събота (26 декември).

Националният военноисторически музей с вход свободен за всички военнослужещи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539541

От 27 до 30 декември Националният военноисторически музей ще работи със свободен вход за всички военнослужещи и техните семейства. Те ще могат да разгледат безплатно постоянната хронологична и външна експозиция на музея, както и най-новата временна изложба „Войната, в която не можехме да не участваме". Чрез иновативен дизайн, богат фотоархивен материал, видеокадри и звуци от войната, изложбата представя въздействащ прочит на събитията, личностите и решенията, довели до включването на България във Втората световна война. Дните от 31 декември до ...

Планиран е терористичен атентат в европейска столица до Нова година

http://svetoven.pogled.info/news/70303/Planiran-e-teroristichen-atentat-v-evropeiska-stolitsa-do-Nova-godina

/Поглед.инфо/ Полицията във Виена съобщи за възможна джихадистка атака в някоя европейска столица преди Нова година, съобщи Ройтерс. Информацията е от „приятелски” служби за сигурност.

Градският ученически парламент във В. Търново отпразнува Коледа с две акции

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539559

Градският ученически парламент във Велико Търново за поредна година отпразнува Коледните празници с две акции. Първата бе посветена на музиката, а именно „Караоке вечер“. В местен пиано бар членовете на ученическия парламент събраха свои връстници и се забавляваха изпълнявайки любимите си песни. Спазвайки вечерния си час, учениците се веселиха, пяха и танцуваха часове наред. Организаторите споделиха, че младите хора могат да се забавляват културно и с много настроение, дори и без алкохол. Членовете на Градски ученически парламент традиционно пр...

Полицията в САЩ продължава да убива чернокожи

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/70302/Politsiyata-v-SASHT-prodalzhava-da-ubiva-chernokozhi

/Поглед.инфо/ Чикагски полицай застреля студент и майка на пет деца. Двете жертви са чернокожи, съобщава Ройтерс.

27 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=309768

Събития 1216 г. — Папа Хонорий III утвърждава устава на Доминиканския орден. 1849 г. — Отменена в последния момент е екзекуцията на руския писател Фьодор Достоевски. 1885 г. — Самураят Ито Хиробуми, става първият министър-председател на Япония.

Давутоглу отмени преговорите с прокюрдската опозиция за нова конституция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/70301/Davutoglu-otmeni-pregovorite-s-prokyurdskata-opozitsiya-za-nova-konstitutsiya

/Поглед.инфо/ Турският премиер Ахмет Давутоглу отмени плануваните преговори за нова конституция с прокюрдската Народна демократична партия (НДП), съобщава „Хюриет”.

Около 50 души откриха „Алеята за бутане на колела” (снимки)

http://petel.bg/Okolo-50-dushi-otkriha----Aleyata-za-butane-na-kolela-----snimki-__139118

Фото: Пламен Добрев Около 50 велосипедисти „посяха" посланията си към всички, които стоят зад строежа на велоалеите, в традиционното си...

На третия ден след Рождество почитаме Свети Стефан

http://bulgarski.pogled.info/news/70300/Na-tretiya-den-sled-Rozhdestvo-pochitame-Sveti-Stefan

/Поглед.инфо/ Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество - 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него - също.

Планиран е терористичен атентат в европейска столица до Нова година, разкриха от Австрия

http://europe.actualno.com/planiran-e-teroristichen-atentat-v-evropejska-stolica-do-nova-godina-razkriha-ot-avstrija-news_515248.html

Полицията във Виена съобщи за възможна джихадистка атака в някоя европейска столица преди Нова година, съобщи Ройтерс. Информацията е от „приятелски” служби за сигурност. „Имена на няколко предполагаеми ислямисти са споменати, които са проверени, като разследванията засега не са довели до конкретни резултати”, гласи комюнике на полицията в австрийската столица, цитиран от БГНЕС. „В дните преди Коледа предупреждение от приятелски служби за сигурност беше изпр

Япония и Южна Корея спорят заради секс робините през Втората световна война

http://svetoven.pogled.info/news/70299/YAponiya-i-YUzhna-Koreya-sporyat-zaradi-seks-robinite-prez-Vtorata-svetovna-voina

/Поглед.инфо/ Официални представители на Южна Корея и Япония ще започнат преговори относно сексуалното робство през Втората световна война, съобщава АФП.

Прогноза за времето - 27 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309769

И днес времето над Черноморието ще бъде предимно слънчево и топло за сезона. Максималните температури на въздуха ще са в диапазона 12°-14°, а на морската вода 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. Над страната ще е ясно и предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

На третия ден след Рождество почитаме Свети Стефан

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539540

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество - 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него - също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра. Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община - църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделни...

Доц. Златогор Минчев: Трябва да се научим да плащаме за сигурността си

http://offnews.bg/news/n_1/n_610780.html

Златогор Минчев е директор на Съвместния център по обучение, симулация и анализ към БАН. Той е част от екипа на секция „Информационни технологии в сигурността" в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Секцията се занимава с изучаване на взаимната връзка и зависимост между развитието на информационните технологии и новите предизвикателства пред сигурността през 21-ви век. Какви според вас ще са предизвикателствата пред сигурността през следващата година, в частност за България, след атентатите в Париж? България е на кръстопът и трябва да балансира между много интереси - между Русия, Турция, Европейския съюз и НАТО. Следователно трябва да сме достатъчно гъвкави. При това, като цяло, виждам няколко неща, които трябва да отбележим за следващата година. Едното е увеличаващата се терористична заплаха, свързана със засилване на военните действия в Сирия, срещу ДАЕШ, които неминуемо ще провокират увеличаване на мигрантския поток към Европа, като използват България за транзитен коридор. Това от своя страна ще доведе със сигурност до ескалиране на социално напрежение. От друга страна, България икономически не е във водещата група на Г20, т.е. не представляваме интерес като крайна точка на имиграция, а по-скоро ще останем транзитна точка. Това обаче трябва да бъде ясно за нашите съседи, както на Балканите, така и в Европа, защото, практически, ние сме външната граница на ЕС и Шенген. Другото, което няма как да пропусна, това е енергийната политика в региона. Наскоро официално бе обявено, че създаваме енергиен хъб, позволяващ диверсификация на доставките на природен газ. От друга страна говорим за либерализация на енергийния пазар. Това също ще повлияе на икономическата и на геополитическата обстановка в региона. Ще спомена и доста обтегнатите отношения напоследък между Русия и Турция по темата, свързани с твърденията за нерегламентирани търговски действия с петролни продукти около войната в Сирия и финансирането на тероризма. Традиционно енергийната сигурност е използван метод, за да се осъществяват геополитически въздействия изобщо. Тоест, тези които действат в унисон с дадена политика, получават и преференциални енергийни цени и пазарни дялове. Киберсигурността е друг такъв аспект, пряко свързан с тероризма. Днес терористичните групи също използват съвременната интернет среда за комуникации, изпращане на послания и радикализация. Предвид множеството дигитални технологии, свързващи различни обекти и субекти чрез интернет и социалните мрежи, се генерират и редица заплахи. Понастоящем, например, има нов бум на криптовируси от типа Ransomware ( зловреден софтуер за изнудване чрез откуп, от английски: ransom - откуп и software - програмно осигуряване, бел. ред. ), които, докато си обменяте поздравления за празниците, предизвикват доста хаос във вашето лично и офис пространство, заплашвайки да блокират ежедневните ви дейности. Голяма част от данните биват криптирани по начин, който ги прави практически неизползваеми. При това, дори и да платите откуп, за да ви възстановят съдържанието, не получавате никакви гаранции, предвид криминалния характер на този тип атаки. Междувременно на законодателно и държавно равнище се виждат редица национални инициативи и действия в сферата на сигурността, които ще допринесат за подобряване на средата. Тук могат да се отбележат опитите за агрегиране и подобряване функционирането на специалните служби с нова законодателна рамка, създаването на Стратегия по киберсигурност с пътна карта за нейното прилагане и, естественият процес, който тече във въоръжените сили, макар и доста ограничено, свързан с модернизация и превъоръжаване, предвид новите реалности на средата за сигурност. Всичко това ще направи една много интересна и не дотам предсказуема новата 2016 година. За следващите няколко години не мога да се ангажирам с прогноза, че ще бъдат спокойни. Определено новата година ще бъде година на промени в обществен и геополитически план и ние ще трябва да се адаптираме и да живеем в тази нова реалност. Като партньори на НАТО каква ще е нашата роля в решаването на конфликта в Сирия? Да се надяваме, че за момента ще участваме само логистично. Към момента, в конфликта участват страни членки на НАТО, но не и Алиансът като цяло. За 2016 година за региона на Югоизточна Европа Европа би било добре заплахи, като „справяне с нова мигрантска вълна“, и „терористични атаки“, да останат само в сферата на ученията на интегрирания сектор за сигурност. Много се надявам, че практическото участие на България по проблемите на граничната сигурност, за която нашите съседни страни Македония, Гърция, Сърбия, Румъния и Турция проявяват интерес, ще бъде ограничено само около инфраструктурната част. Става дума за изграждане и подобряване на граничните съоръжения, които ще ограничат нелегалната мигрантската вълна и ще позволят да се осъществи по-ефективен контрол. Неотдавна английският премиер Камерън беше на официално посещение у нас и ни похвали за техническото осигуряване на границата. Реалният проблем тук е друг, а именно, човешкият фактор – доколко ние сме склонни да интегрираме в нашето общество хората от мигрантския поток на Близкия Изток. Виждаме, че този проблем стои на дневен ред и в останалите европейски страни. От друга страна отвъд Атлантика той също се обсъжда активно. Другото обаче, което ми се иска да отбележа, е кризата в Украйна, която България, като част от Черноморския регион, няма как да пропусне. Там нещата, за жалост, не са затихнали и очаквам по някакъв начин да бъдат елемент от средата за сигурност през следващата година, който допълнително ще усложни геополитическата обстановката. По-интересно за нас е друго. Скоро стана ясно, че Черна гора е поканена да стане пълноправен член на НАТО. Следващата, явно ще е Македония. Очевидно Алиансът се разширява на Балканите, което ме кара да мисля, че ролята на нашия регион на геополитическата карта на света ще се засилва. Наскоро правителството изготви Проект на стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма. Не е ли закъснял един такъв ход? Това беше част от политическия отговор на атентатите, които неотдавна се случиха в Париж. Последвалите срещи в Анталия на високо равнище, обсъждащи новата, усложнена обстановка, бяха доста напрегнати, но и ефективни. Така или иначе това е част от нормалният държавнически отговор от страна на България. Големият въпрос, който обаче трябва да си зададем, е имаме ли воля и желание да намерим ресурси, за да съживим тези идеи на практика. Това е труден процес, но за съжаление задължителен, а може би и за радост. Няма как без работещи и комуникиращи помежду си служби превантивно да контролираме потенциалните терористични атаки. Трябва да се научим да плащаме за сигурността като неделеима част от съвременното информационно общество на 21 век. По-скорошната поява на Стратегия за киберсигурност ще реши ли проблемите в информационната сигурност, така че да бъдат избегнати нови атаки над правителствени сайтове, каквито имаше наскоро по изборите? В началото на декември тази година в София се проведе голям форум на AFCEA ( Асоциацията на комуникационните и електронни технологии във въоръжените сили, създадена през 1946 г., бел. ред. ), където този проект беше представен в резюме. Най-общо казано, той включва няколко компонента: единият е координираното участие на множество институции – политически, изследователски, индустриални... Миналата година НАТО прие това решение на срещата на върха в Уелс, а именно – възможността на индустрията да подкрепи усилията на обществото в посрещането на неочаквани заплахи в кибер пространството. Другият момент, разбира се, е свързан с така наречената пътна карта за прилагане на стратегията, защото иначе тя е само един рамков документ. Нейното практическо изпълнение изисква план за инвестиции и план за реализирането им. Тук мога да кажа, че има много възможности както на национално, така и на международно равнище и, със сигурност, проекти, като „София Тех Парк“, могат да допринесат в тази посока. Отделен въпрос е доколко прогнозите, свързани с този рамков документ, по отношение на очаквани заплахи, се обновяват с нужната динамика. Тъй като планирането, с хоризонт 2020 година, е необходимо, но практическо му реализиране е по-важен момент. Все още около това текат много дискусии и спорове за ролята на институциите, при различните ситуации, с цел постигане на ефективна защита на кибер пространството. Какъв извод може да направим за киберсигурността ни при последните атаки по изборите? Това, което наблюдавахме около изборите, бяха т. нар. атаки от типа Distributed Denial-Of-Service или „Разпределен отказ от услуги“. Два основни извода могат да се очертаят тук. Единият е, че технологично не сме на нужното равнище в комуникационната среда по отношение на държавните институции и комуникационния им капацитет, необходим за услугите на работещо електронно правителство. А другият е, че никой не е застрахован, когато прави изявления за въвеждане на дигитални иновации в политическата система, тъй като тези иновации могат да повлияят на изборните резултати, променяйки баланса на силите. Ситуацията е комплексна. От една страна, технически не сме достатъчно подготвени, а от друга – политическите и геополитическите интереси на определени играчи станаха факт. С други думи кибератентати в близко бъдеще не са изключени... Едно от нещата, които очаквам като заплаха, са атаки по критичната инфраструктура. Другото е свързано с банковата сигурност. В момента не се обръща достатъчно внимание на защитата на мобилните смарт устройства, които извършват банкиране и още на ултра леките преносими компютри, разчитащи все повече на клауд решения. Има ли за какво да се опасяваме в индивидуалната си сигурност? Бих се ангажирал само с прогноза, касаеща дигиталното пространство. Определено ще има нови заплахи и изненади в развитието на технологиите и тяхната автономност по отношение на изкуствения интелект. И не на последно място – социалните медии, като инструмент на хибридната война. Масово хората не са запознати с това как да се предпазват от дигиталните заплахи и често, несъзнателно, сами позволяват да станат жертва на киберпрестъпността. Как може да се избегне това? Създаването на дигитална култура и социална устойчивост е сложен въпрос. Тук имат роля и образователната система, и водещите технологични гиганти, и най-вече семейната среда и обществото като цяло. Защото, все пак, технологиите, като начин за подобряване на качеството ни на живот, са решение, което е свързано от една страна с икономически фактори, а от друга – с културата на тяхното използване и развитие. Това зависи и от желанията на генерациите най-общо казано. Свидетели сме обаче на това, че технологиите навлизат доста агресивно и възрастовата граница на потребителите им е все по-ниска. Това не е ли сериозен фактор за заплаха? Неотдавна в международен план се потвърдих някои резултати от наши експериментални изследвания за влиянието на дигиталните преносими устройства и игрите върху потребителите. Голяма част от младото поколение се намира в „зомбирана“ форма на съществуване. Мозъчната му дейност е така „настроена“, че е достатъчно да се натисне бутонът “Play” и манипулацията започва да се превръща в действие. Това е и един от новите методи, за който очаквам, през следващата година, да се прилага активно: тази пренастройка на младите за мен ще бъде използвана за радикализация и генериране на социално напрежение.

Австрия: Планиран е терористичен атентат в европейска столица до Нова година

http://petel.bg/Avstriya--Planiran-e-teroristichen-atentat-v-evropeyska-stolitsa-do-Nova-godina__139117

илюстрация: bbc.com Полицията във Виена съобщи за възможна джихадистка атака в някоя европейска столицапреди Нова година, съобщи Ройтерс....

Стефановден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KbZjdSYsbt4/

Стефановден се чества на третия ден след Рождество – 27 декември. Култът към Св.Стефан е голям, почитта към него – също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик, защото е една от първите жертви на христянската вяра. Той е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Св. Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. За него хората разказват, че “затваря кръга” на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия.Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най-често се приготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.
Един от основните обичаи, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода. На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.
На Стефановден се спазват обичаите за Мръсните дни. През този период хората се пазят от зли сили. Не се ходи навън през нощта, а жените следват редица обичаи, за да предпазят домовете си от злото.
Честит имен ден на Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня!

Левски е заловен до Къкринското ханче

http://chronicles.actualno.com/levski-e-zaloven-do-kykrinskoto-hanche-news_514575.html

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят нац

Остава предимно слънчево с високи температури за месеца

http://society.actualno.com/ostava-predimno-slynchevo-s-visoki-temperaturi-za-meseca-news_515249.html

Серията почивни дни за Коледа приключва със слънчева неделя и ясно време. В сутрешните часове, на места в низините и котловините ще се образува мъгла или ниска облачност, която в отделни райони ще се задържи до около обяд. Ще е тихо, информират от НИМХ. Минималните температури ще са предимно между минус 2° и 3°, по Черноморието – малко по-високи. Максималните градуси в повечето места ще са между 11° и 16°, пише БГНЕС. В понеделник ще бъде предимно слънчево, с разкъ

Около 3000 души аплодираха спектаклите на търновския театър през декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539558

14 представления пред около 3000 души публика са изиграли артистите от Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново през декември. Десет от представленията са били на търновска сцена, а останалите четири в турне – в Монтана, Видин, Ловеч и Габрово. Това е най-силният месец на театъра от половин година насам. 18 000 лв. е приходът от спектакли за последния месец на 2015 г., а постигнатата средна цена на билета е 8,50 лв. Шест са представленията на драмата, като по два пъти са изиграни спектаклите “Асеневци” и “Червило” и ...

12 години от трагедията край Кербала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539542

Днес се навършват 12 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени. Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров. На 27 декември 2003 година, в 12:45 ч. местно време (11:45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на ра...

Стефановден е, "затваря се кръгът" на старата година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538809

На 27 декември почитаме паметта на св. Стефан - един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият мъченик за християнската вяра. Според традицията на този празник се "затваря кръгът" на старата година. В превод Стефан означава "венец", затова и на този ден празнуват Венцислав и Венцислава. Близо ... хиляди са пловдивчаните, които празнуват своя имен ден днес. Най-многобройни са кръстените с имената: Стефан (), Стоян (), Венцислав (), 

12 години минаха от черната Коледа с атентата в Кербала

http://petel.bg/12-godini-minaha-ot-chernata-Koleda-s-atentata-v-Kerbala__139116

снимка: Булфото, архив На 27 декември се навършват 12 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с...

Мачовете и спортът по телевизията в неделя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5196608

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Днес е Стефановден

http://petel.bg/Dnes-e-Stefanovden-__139114

27 декември църквата е отредила за почит на Свети Стефан - смятан за един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте...

Хороскоп за неделя

http://petel.bg/Horoskop-za-nedelya__139115

lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Денят е много благоприятен: усилията Ви не са напразни, а резултатите от труда Ви ще се окажат именно такива,...

Ето коя е най-добрата страна за живеене

http://petel.bg/Eto-koya-e-nay-dobrata-strana-za-zhiveene__139113

Организацията на обединените нации публикува ежегодния отчет за развитието на човешкия потенциал. За 12-и път Кралство Норвегия беше...

Събития и случки на 27 декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_613028.html

В България 1872 Турски полицаи, обградили ханчето в с. Къкрина, Ловешко, в което е отседнал Васил Левски, успяват да го задържат (15 декември по стар стил). 1877 Към края на Руско-турската освободителна война, в суров зимен ден (15-ти ст. ст.) части на руския Западен отряд, командвани от ген. Гурко, преминават билото на Стара планина и завземат селата Чурек, Потоп и Елешница. Този успех ускорява освобождаването на София. Преди 135 години е роден видният български езиковед академик Стефан Младенов (1880 – 1963). 1880 Във Видин е роден (на 15 декември ст. ст.) акад.Стефан Младенов, голям български езиковед и диалектолог, учен със световно признание. Най-значимият му труд – „История на българския език” е издаден в Лайпциг през 1929 г. Той е автор и на „Граматика на българския език” (1936), „Етимологически и правописен речник на българския книжовен език” (1941) и ред други изследвания, статии, учебници. Акад. Младенов умира в София през 1963 г. 1891 Създадено е Топографско отделение при Генералния щаб на Българската армия. От 1991 г. денят е празник на военнотопографската служба. 1949 МВР затваря Юнион-клуб. Той е основан през 1884 г. в София за представители на чуждестранните мисии и други чужденци, установени в страната. 1977 Министерският съвет решава в София да се построи „Национална конгресно-концертна зала“ (сега Национален дворец на културата). 2000 Учредена е Партия на зелените. 2003 В иракския град Кербала база „Индия”, в която е българският контингент в Ирак, е атакувана с камион бомба. Загиват петима български военнослужещи. Други 27 са ранени. По света 537 Осветен е храмът „Света София“ в Константинопол (дн. Истанбул). 1831 Чарлз Дарвин започва околосветското си пътешествие с кораба "Бигъл" (до 1836). В експедицията той събира фактически материал по ботаника, зоология, антропология и други науки, довел до разработването на еволюционната теория. 1960 Франция за трети път взривява експериментално ядрена бомба в пустинята Сахара, над земната повърхност, в атмосферата. Това предизвиква остри протести в Африка и другаде по света. 1965 Загиват 13 души, а петима са ранени, когато се срутва и потъва част от британска петролодобивна платформа в Северно море. 1978 В Испания е приета нова конституция и е подписана от крал Хуан Карлос. С негово съдействие в страната е възстановена демокрацията след над 40 г. дясна диктатура.

Ограничават движението на тежкотоварни автомобили в неделя

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539552

Последният от четирите почивни дни за Коледа, 27 декември от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура, съобщават от регионалното министерство. Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със с...

На днешния ден турски заптиета залавят Васил Левски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539557

На днешния ден през 1872 г. турски заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски. На 26 декември 1872 г. вечерта Васил Левски пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне на другия ден за Търново и Букурещ. При пътуването от Ловеч до Къкрина Левски е придружаван от Никола Цветков и Христо Цонев-Латинеца. По това време турските власти предприемат масови арести, след Арабаконашкия обир, извършен на 22 септември същата година от група революционни дейци начело с Димитър Общи. Задържани са голям бро...

Зимен празник в Куклен театър Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539554

Спектакълът „Зимен празник" от Елза Лалева ще представи днес Куклен театър Сливен. Началото е от 11 часа. Постановката е на Ефимия Павлова, сценографията и куклите са на Анна Пулиева, а музикалното оформление - на Валентина Бояджиева. В ролите ще видим младите актьори Анна -Валерия Гостанян и Любомир Желев.  ...

Мъгли и мокри настилки ще дебнат шофьорите в неделя

http://petel.bg/Magli-i-mokri-nastilki-shhe-debnat-shoforite-v-nedelya-__139112

кадър: Нова тв В неделния ден времето ще остане без съществена промяна. През нощта ще е ясно, а утре предимно слънчево. В сутрешните...

Празнуваме Стефановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539551

Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик - Свети Стефан. Той е създател на първата християнска общност. Тъй като тя започнала да набира сила, юдеите завидели на Св. Стефан, обявили го за измамник и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица. Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите семейства ходят на гости на кумовете си или на по-възрастни роднини Най-често се пр...

Празнуваме Стефановден

http://offnews.bg/news/n_1/n_436950.html

Православната църква почита днес паметта на Свети Стефан - първият християнски мъченик. Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество Христово - на 27 декември, и е последният празник в годината, за който хората казват, че "затваря кръга". От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик - първомъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина души дякони, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан. Стефан е сред разпространените имена в България. В превод то означава "венец" и затова имен ден днес имат и Венцислав, и Венцислава. Единствената в света желязна църква, българската църква в Истанбул, носи името на първия християнски мъченик Свети Стефан. Имен ден празнуват Стефан, Стефана, Стефка, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня .

27 декември: В Константинопол тържествено е осветена църквата „Света София”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1538392

537 г. в присъствието на император Юстиниан I тържествено е осветена новата църква „Света София” в Константинопол. След падането на Константинопол под османска власт през 1453 г. „Света София” е превърната в джамия. След разпадането на Османската империя правителството на Турция секуларизира сградата през 1934 г. и от следващата година тя функционира като музей.Първата черква на мястото на днешната „Света София” е осветена на 15 февруари 360 г. от император Констанций II и по онова време е известна като Голямата църква. След завършването й, тя ...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5181320

Едвин Сугарев, поет, политик и общественик, 62 г.
Д-р Йордан Пелев, управител на УМБАЛ "Софиямед".
Лъчезар Никофоров, депутат от АБВ в 43 НС, 63 г.
Румен Христов, депутат от Реформаторския блок в 43 НС, 60 г.
Христо Динев, ръководител на Софийската градска прокуратура, 43 г.
Христо Порточанов, създател на ФК "Нефтохимик" и носител на златната
Едвин Сугарев, поет, политик и общественик, 62 г. Д-р Йордан Пелев, управител на УМБАЛ "Софиямед". Лъчезар Никофоров, депутат от АБВ в 43 НС, 63 г. Румен Христов, депутат от Реформаторския блок в 43 НС, 60 г. Христо Динев, ръководител на Софийската градска прокуратура, 43 г. Христо Порточанов, създател на ФК "Нефтохимик" и носител на златната

На 27 декември отбелязваме Стефановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539556

Денят на Свети Стефан се чества на третия ден след Рождество - 27 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него - също. 1011 мъже празнуват своя имен ден в община Плевен, а дамите с името Стефка са 595. Името Стефана носят 37 жени. Днес празнуват още: Стоян - 277, Стоянка - 105, Венцислав - 580, Венцислава - 72, Цонко - 20 и Цонка - 131. Имен ден днес празнуват още : Стефания - 22, Фани - 37, Запрян - 2, Стамен - 12, Стамена - 2, Станимир - 210, Станимира - 20, Стоил- 15, Стоилка - 5, Станка - 111, Таня - 538. От времето на Апостол...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване