Лама се роди в зоокъта в Пазарджик

http://pik.bg/лама-се-роди-в-зоокъта-в-пазарджик-news459449.html

Лама се роди в зоокъта в Пазарджик

В зоокъта в парка-остров "Свобода" в Пазарджик се е родило малко в семейството на ламите. То е от мъжки пол и вече води самостоятелен живот, съобщават от община Пазарджик.

Малкото все още няма име, но то вероятно ще бъде свързано с коледните празници, тъй като е родено на 26 декември. Двойката лами са в Пазарджишкия зоокът от 2010 г., когато двегодишната Мая пристига от софийската зоологическа градина, а малко по-късно и мъжкият Марио - от зоологическата градина в Букурещ.

На 30 декември 2013 г. Мая ражда първото си малко, което е от женски пол и е изпратено в зоологическата градина в София.

Д. Манолов: Отрасна цяло поколение, убедено, че не трябва да се работи

http://www.cross.bg/manolov-pokolenie-raboti-1493045.html

/КРОСС/ В България отрасна цяло поколение, което смята, че не е длъжно да работи, каза президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов в интервю за Нова телевизия. „От 1992 г. насам израсна едно цяло поколение и е захванато следващото - не говорим само за малцинствата. Те не просто не желаят, те са убедени, че не трябва да се работи. Ето ги - висят по барове, по молове - момчета с огромни мускули и рамене, и не зная за какво им служи това, вместо да почетат малко книги, да поработят, да получат занаят", посочи Манолов. От друга страна, ресурсите на планетата се изчерпват, а населението се увеличава и технологиите се развиват, в резултат на което на разположение остават все по-малко работни места, отбеляза той. „В един момент тези толкова много хора няма да има какво да работят. Само 3D-принтерите са способни да изместят от пазара на труда много хора. Ако се върнем във времето на Йовков и Елин Пелин с многото жетварки, сега нещата са много различни - минава един трактор и готово. Навсякъде по света работещите бедни се увеличават и така, дори да работят, хората пак живеят в ограничения, посочи Манолов.

9 простреляни и един убит ловец от началото на ловния сезон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540010

Девет са простреляните ловци, а един е загинал при бракониерски лов преди откриването на ловния сезон и един е убит от началото на ловния сезон на 8 август досега. Деветимата простреляни са се разминали без сериозни травми и са без опасност за живота. Това показват данните на Министерството на земеделието и храните. По-малко от седмица преди Коледа 57-годишен мъж от Бургас загина по време на лов, прострелян в областта на главата. Той и негов ловен другар участвали в ловен излет в местността Света Марина край Малко Търново. Вероятно поради невни...

България е 45-та в света по условия за правене на бизнес

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-45-ta-v-sveta-po-usloviia-za-pravene-na-biznes-208596/

Лидер в класацията на най-добрите места за правене на бизнес за шести път през последните 10 години е Дания

Спипаха крадци на дизелово гориво

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540008

Задържаха двамата мъже, направили опит да откраднат дизелово гориво от база в село Малко Чочовени, съобщиха от полицията в Сливен. Двамата са на 19 и 23 години от село Гавраилово и са проникнали в базата за селскостопанска техника в селото малко след полунощ на 25 декември и са направили опит да източат гориво от два трактора, паркирани в двора. Около 01,10 часа са забелязани от охранителя на обекта. Двамата са избягали, като оставят на място тубите и инструментите, приготвени за кражбата, след което правят опит да се укрият. Задъ...

Китай изстреля още един спътник за дистанционно сондиране на Земята

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540007

Китай изстреля спътника за дистанционно сондиране на Земята "Гаофен-4", снабден с апаратура с голяма разделителна способност, съобщава агенция ТАСС. Апаратът е стартирал от космодрума Сичан в провинция Съчуан с помощта на ракетата-носител "Чанчжен". Според създателите на апарата спътникът, снабден със система за оптично наблюдение, е най-усъвършенстваният в света от този вид. Изведеният в геостационарна орбита спътник ще бъде използван за дистанционно следене на геоложки процеси, на горски пожари, както и за съставяне на метеорологични прог...

Богата програма за новогодишната нощ в Шумен

http://pik.bg/богата-програма-за-новогодишната-нощ-в-шумен-news459447.html

Богата програма за новогодишната нощ в Шумен

С българска музика, световни хитове и любими народни хора шуменци ще посрещнат 2016-та година, информират от пресцентъра на Общината в града.

Празничната програма в новогодишната нощ на 31 декември срещу 1 януари ще започне в 22.30 часа. На сцената на пл. „Освобождение“ ще излязат младите таланти  Ивона Йовчева, Христина Лечева и Стефи Пламенова от вокалното студио „Стани звезда“ към Общинския младежки дом с ръководител Марияна Ставрева и ще зарадват публиката със своите изпълнения.

В програмата ще участва и певицата Даниела Вичева, хористка от „Родни звуци“ и носителка на една от наградите от Международния фестивал „Шуменски есенни вечери“.

На видеостена ще бъдат излъчени поздравления от популярни шуменци и пожелания за Новата година от видни наши съграждани. Сред тях са поетът Борислав Геронтиев, носител на Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ за 2015 г., актьорът Илия Раев, почетен гражданин на Шумен и директор на Драматично-кукления театър „В. Друмев“, Християн Тотев – спортист на 2015 година, Стефан Стефанов – участник в „Master Chief”, Ася Асенова – дарител на годината и почетен гражданин на Шумен, Антон Чернев – бронзов медалист от Международния турнир по информатика „Джон Атанасов“ през 2015-та година и Антоана Димитрова – участник в Х фактор.

Минути преди настъпването на Новата година своето приветствие  към шуменци ще отправи и кметът на общината Любомир Христов.

Точно в 00.00 часа с празнична заря Шумен тържествено ще посрещне новата 2016-та година. Участниците в новогодишната програма и публиката ще се включат в общото веселие през новогодишната нощ и с Дунавското хоро.

В духа на традицията на площада ще има и баница с късмети. Програмата ще продължи с изпълненията на народния певец Денислав Кехайов, главен художествен ръководител на Ансамбъл „Пирин“ и на оркестър „Сакар“.

 

110 журналисти убити по света през 2015 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=309905

Общо 110 журналисти са били убити по света през 2015 г., съобщиха от „Репортери без граници”, предупреждавайки за все повече случаи на умишлен натиск върху работата на медиите в мирни страни. 67 журналисти са били убити при изпълнение на дълга си през тази година, а други 43 са загубили живота си при неясни обстоятелства, посочват от организацията в годишния си обзор.

Откъс от романа "Мемоарите на Зевс" на френския писател Морис Дрюон

http://www.grreporter.info/otks-ot-romana-memoarite-na-zevs-na-frenskiya-pisatel-moris-dryuon/18440

Творец с несъмнени качества на ерудит и разказвач с интерес към историята и големите епически теми. „Мемоарите на Зевс” излизат през 1967-ма, почти едновременно с друг роман на автора от същия жанр – „Александър Велики”.

прочети повече

Неволите на един барман (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nevolite-na-edin-barman-video-6047766

Нужно ли е във всяко заведение да има "Лайфай зона" и как се разбира паролата за интернета, вижте в епизод 7 на "In da кръчма"

Лавров: Порошенко можеше да настоява за изпълняването на Минските споразумения, но предпочете да трупа политически капитал

http://www.cross.bg/lavrov-kapital-govoryat-1493044.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко можеше да настоява за изпълнението на Минските споразумения, но предпочете да трупа политически капитал на тази тема, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, предаде РИА Новости. „Порошенко имаше всички възможности да прокара през радикалите, през екстремистите, опитващи се да го обвинят в национално предателство, решенията които биха реализирали този важен документ“, заяви министърът в интервю за телевизия „Звезда“. Вместо това, по думите на Лавров, украинският президент е започнал да „играе в полето на екстремистите“, постоянно обвинявайки Русия в агресия и окупация. „Дори самите термини, които подбира, говорят за това, че той иска да се заяде и по този начин, навярно, да натрупа някакви вътрешнополитически точки. До колко се е получило не зная. Рейтингите говорят обратното“, подчерта Лавров.

Защо латинският и старогръцкият трябва да станат част от българското общество

http://offnews.bg/news/n_1/n_609905.html

Димитър Драгнев е на 23 години, преподавател е по латински и старогръцки език, а в момента продължава образованието си в Германия, където се занимава с арабски. Преди това учи в Класическата гимназия "Константин Кирил Философ" (НГДЕК) в София и следва в СУ със специалност "Класическа филология". Благодарение на страстта си към езиците знае освен латински и старогръцки - английски, немски, както и е изучавал старобългарски, италиански, новогръцки и санксрит. Вместо да замине трайно в чужбина, студентът и преподавател си е поставил за цел да разпространи класическото образование в България и да запознае възможно най-много българи с ключовата важност на този тип дисциплини, които са гръбнакът на нашата цивилизация и култура. С него се запознахме по време на посещението на един от най-големите съвременни специалисти по латински  професор Луиджи Мираля , който гостува в столицата на двудневен семинар. Така от дума на дума реших да не пазя разговорите ни с Драгнев в тайна, а да проведем интервю за организираната от него първа в България лятна школа по латински, вековните традиции на държавата ни в изучаването на древните езици и култури, нивото ни спрямо останалите европейски страни, неразбирането на държавата спрямо класическите науки, скандала около НГДЕК и важността на училището в изграждането на личности, а не на "кадри". Разкажете за проекта, който развивате с ученици и студенти за изучаване на латински език, кое Ви вдъхнови да го организирате? Когато бях студент в СУ, имах възможността да замина за половин година в  Accademia "Vivarium Novum" (Академия "Вивариум Новум") в Рим, ръководена от проф. Луиджи Мираля. Това е място, където се събират младежи, учени и преподаватели от цял свят, които се занимават с класически езици, но и най-вече с авторите, писали на тези езици от Античността до ден днешен. Хората, които са там, продължават традицията да се пише и говори на старогръцки и латински, която не е прекъсвала в нито един момент от Античността до днес. Именно това е едно от най-авторитетните места в света, където тези занимания продължават – преподаването и всекидневното общуване стават само на латински и старогръцки, тъй като освен всичко друго това улеснява много овладяването на тези езици. Академията представлява нещо като кампус, където човек установява, че чрез общуване и съвместен начин на живот, чрез коментиране на текстове, споделяне, обсъждане на проблеми, които възникват от изучаването на писанията – може да разбере повече за авторите и това, което са искали да ни кажат през тези векове. Четенето на даден текст само по себе си е строго самотно, индивидуално занимание, но при престоя си там се убедих, че то единствено не е достатъчно и пълно разбиране можеш да получиш само като споделиш прочетеното с други хора. Това ме насърчи да създам в България лятна школа за ученици от Националната гимназия за древни езици и култури и за студенти от Софийския университет, където да имаме подобни занимания. Всичко е още в началото си, като тази година школата се проведе за втори път. Записването става през пролетта, след което лятото заминаваме за седмица на морето. Самите занимания в школата са безплатни, като участниците заплащат пътя и пансиона, но се надявам, че и за тези разходи ще намерим спонсор. Тази и миналата година дойдоха преподаватели от Белгия и Холандия, мои приятели и съученици, напълно без заплащане, за което им благодаря. Идването им позволи в школата още по-активно да овладяваме езиците, тъй като в училище и в университета остава време само за едно по-скоро пасивно овладяване – тоест човек научава граматиката, занимава се с текста, научава се да го чете и превежда на български. Преподавателите от Белгия и Холандия също владеят активно тези езици, по този начин ние преподавахме и представяхме на децата всичко, с което се занимаваме. Освен четене и превеждане ние писахме текстове, говорехме, слушахме, пяхме, изпълнявахме стихотворения и произведения на антични и средновековни автори под музикален съпровод. Даже вече имаме ученици, които впоследствие заминаха на гости в Холандия и Белгия поради контактите, които създадоха в школата. Трябва ли човек да има предварителни познания по латински и старогръцки, за да иде в школата? Да, трябва да има предварителни познания, защото това все пак е условие за протичането на работата. Записването е много свободно и става по интернет, като информация за него се появява на страниците на СУ и Класическата гимназия. В школата идват ученици от 8-и до 12-и клас, както и студенти, така че има богата среда за общуване и същевременно възможност да сме заедно – да имаме общи занимания, но и индивидуални. Понеже има няколко преподаватели, има възможност учениците от всеки клас да имат и самостоятелни занимания за тяхното ниво, така че те най-добре да могат да напреднат. Тази година в школата имахме участници, спечелили олимпиадите по класически езици в България от последните години, както и награди, включително първи места, от международни конкурси в Италия . Радвам се, че идват най-добрите, като идеята е да станат още по-добри, но школата е отворена за всеки, независимо от постиженията му до този момент. Най-важното условие обаче е да обичаш това, с което се занимаваш – в случая древните езици. Тази година 19 ученици и студенти посветиха с любов част от ваканцията си на тези езици и това за мен е достатъчно основание за съществуването на школата. Трябва да се отбележи, че изучаването на класическите езици не е ексцентрична приумица, а е общоевропейски призната необходимост. През май месец т.г. бе прокарано предложение за резолюция на Европейския парламент, което да насърчи изучаването на латински и старогръцки във всяка страна в ЕС, защото в някои страни в момента изучаването им е недостатъчно. Основите на ЕС имат своите идеални цели, но оттам насетне икономическата му страна винаги е била на преден план, сякаш има една полицентричност. Не е ясно къде се случва Европа, къде са корените, къде са опорите на нашия съюз – в Брюксел, Страсбург, Берлин и т.н. Ако Европа има някакъв център, той не е материален, а се намира в книжовното наследство и чрез латинския и старогръцкия най-лесно можем да достигнем до тези основи, да проникнем дълбоко в недрата на европейското, където се съхранява общата ни памет. Разбира се, имаме историческите места като Рим и Атина и техните паметници, но паметта е във всяка една европейска държава, във всяко едно общество, у всеки един от нас. Лятната школа по латински. Снимка: Михаила Георгиева и Д.Драгнев. Споменахте, че в школата вземат участие деца с награди от международни състезания в Италия, а там, както г-н Мираля каза , стотици хиляди и дори милиони хора учат класически езици, и ние пак успяваме да имаме победители от международни надпревари, това е страхотно. Да, наистина можем да кажем, че в Италия съществува традиционно институцията Класически лицей, където акцентът пада върху изучаването на класическите езици и хуманитарното образование. Макар че, за съжаление, и там има тенденция те да бъдат съкращавани. Но България, както сочат резултатите от международните конкурси, в никакъв случай не отстъпва на Италия или други страни в Европа и по света в изучаването на класическите езици , въпреки че в момента имаме само една класическа гимназия – Националната гимназия за древни езици и култури. Това, разбира се, не е случайно, защото веднага след покръстването и създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и св. Климент Охридски, който създава съответните училища и образователни институции, България навлиза в тази класическа традиция. Тоест България чрез азбуката и християнската си религия се присъединява към света на гръко-римската античност, която продължава да живее и след формалния край на Западната римска империя, защото източната част на империята продължава да съществува в лицето на Византия. Даже „Византия“ се появява много по-късно като название, самата тя до падането на Константинопол се нарича просто Римска империя. Има поговорка, че съвременна Европа почива на три хълма – Акропола в Атина, Капитолия в Рим и Голгота в Йерусалим - или иначе казано е съчетание от гръко-римската античност, традицията на юдейската древност и християнството. Така че оттогава до ден днешен България продължава да живее в този свят. Народите в Западна Европа, които са под влиянието на църквата в Рим, са под влиянието на латинския език, а тук винаги е имало по-голямо влияние на гръцкия език, като, разбира се, не забравяме, че България също има свой класически език – старобългарския, който се разпростира далеч извън нейните граници и който днес също е част от „формулата“ на класическото образование . Прави впечатление, че винаги е имало една тенденция да акцентираме на това, че през Средновековието България и Византия непрекъснато водят войни. Но важното за нас – тогава и сега – не са войните, колкото взаимодействието в културата. Българската литература възниква на основата на византийската литература, която от своя страна се основава на античната литература и на Библията. Затова веднага след Освобождението през 1878 г. една от първите задачи, даже преди назначаването на първото българско правителство , е създаването на първата българска класическа гимназия, която да продължи тази традиция с изучаване на латински, старогръцки и старобългарски. Така в следващите десетилетия България става една от страните с най-добро класическо образование. Това високо ниво е засвидетелствано на много места, то е видно дори от размерите, в които се простира – във всеки град е имало класическа гимназия или поне паралелки с профил на изучаване на латински и старогръцки език. По-нататък, след 9 септември 1944 г., и под влияние на СССР, класическите езици са обявени за ретроградни, буржоазни – за това можем да прочетем в протоколите на Висшия учебен съвет, отговорен за реформиране на образованието по съветски модел. Двата езика се премахват от учебните програми, а класическата гимназия като институция е закрита. Минават 30 години и тогава самите учени хуманитаристи, начело на българските университети и БАН, които сами са били възпитаници на класическите гимназии преди 1944 г., виждат, че просто без това не може, че няма как да се създава наука и обществото няма как да се развива, без да се познават тези традиции. Университетските учени и колегите им от БАН успяват да убедят властите да се създаде класическа гимназия, която и до този момент е само една - НГДЕК, тази година се навършват 38 години от създаването ѝ. Въпреки че е единствена, резултатите на възпитаниците ѝ показват, че е на високо ниво. Ако искам да започна да уча латински сега, как може да стане? За ученици мястото е НГДЕК, за студенти – СУ, специалност „Класическа филология“. Иначе на мен не ми е известно (засега) някой да предлага свободни курсове по латински и старогръцки в България, но в интернет например има много ресурси и това може да става и „онлайн“. Затова пък курсовете в университета се посещават често и от хора, които не са студенти, но имат интерес към тези езици. Необходимо е в обществото да има определено отношение към тези езици, хората да разбират смисъла от изучаването им, за да има и желаещи. За съжаление, в България поради историческите обстоятелства много от хората не разбират понятието „класическо образование“, „класически езици“, както например в Италия. Възпитаниците на НГДЕК си разказват тази шега, която е доста реална всъщност: на въпроса "къде учиш" и отговора "в Класическата гимназия", следва запитването - "там на какъв инструмент свириш?" Защото в съзнанието на някои хора класическата гимназия се свързва с класическа музика . Не е моментът да се впускам в определения на „класическото“, на български е преведена една прекрасна книга на проф. Салваторе Сетис, озаглавена „Бъдещето на класическото“. Бих казал обаче, че една основна задача на хората в България, занимаващи се с тези езици, е популяризаторската – в обществото да се говори по-често за тях, да има повече събития, свързани с тази традиция. София е град, който е основан от римляните, където напоследък се правят големи археологически открития, както и в цяла България – това предоставя добри условия за свързване на материалната традиция с нематериалното, например литературата и всичко останало, което ни свързва с класическите езици. Още повече, че дори човек да знае само български, във всекидневието си той употребява изключително много думи, навлезли от латинския, от гръцкия език. Лятната школа по латински. Снимка: Михаила Георгиева и Д.Драгнев. Въртят ли се някакви класически старогръцки или латински майтапи в класическите среди, като например онзи за студентите по медицина, които без да искат призовали Сатаната, докато учели за изпит? Преди няколко години двама преподаватели от гимназията пътували вечер в едно такси и за да се договорят кой каква сума да остави, решили да го направят на латински, така че да не ги разбере шофьорът. След като единият слязъл, шофьорът се обърнал към другия с: „Абе, вие на латински ли си говорехте?“. Оказало се, че е прекарал дълги години в Италия и там е учил езика. Погледнато от малко по-меркантила гледна точка – защо да изучаваме латински, а не немски или френски език? В това няма противопоставяне, който учи тези езици, изучава или вече е научил освен тях поне един западен език. Ясно е, че който знае и латински, има повече предимства от този, който не го знае. Още веднъж: латинският и старогръцкият трябва да са важна част от съвременното българско образование. Както учим български език и литература, понеже сме българи, така и защото сме европейци учим латински и старогръцки. Това ни обединява, поставя ни на равна нога с останалите страни в Европа, както и други страни по света. Имам преки впечатления, както и впечатления на мои съученици, от учене в Англия, Германия, Италия и т.н., където се подразбира, че човек, който отива в университета, има познания по латински, преди да постъпи към изучаването на някаква наука. Особено за хуманитаристите това е съществено, в определени специалности е и задължително доброто овладяване на един древен език, като това се проверява със специален изпит. Съученици, които отиват в Западна Европа, споделят, че първата лекция на дадената хуманитарна наука започва с произхода на името ѝ, началото ѝ, което, разбира се, е от Античността. Това е най-елементарен пример, но познаването на тези езици е съществено, ако някой се занимава професионално с научни изследвания. От друга страна, латинският и старогръцкият не са самоцел в обучението. Класическата гимназия като институция се заражда в края на Средновековието като място за подготовка на учениците за университета. Освен „меркантилната“ страна, която споменахме, цялото книжовно наследство, написано на тези езици, ни прави повече хора, обогатява ни духовно, както каза и проф. Мираля, цитирайки думите на великия Еразъм Ротердамски – че човек не се ражда, а става такъв. Именно чрез опознаването и приемането на това наследство ставаме повече хора и живеем по-добре както в личен, така и в професионален план. Хората имат потребности от ясни ориентири и истина. Лятната школа по латински. Снимка: Михаила Георгиева и Д.Драгнев. Тоест тя подготвя не само професионално, но и духовно, обучава интелектуалния и обществен елит, въпреки че не обичам определението "елит". Да, добре е да става въпрос за този елит. Думата елит идва от латинското прилагателно electus – „избран“. Латинският и старогръцкият не са нещо елитарно. Никога няма да стане така, че например латинският да се изучава във всички училища като математика или български, той не e и предмет за определени хора, но все пак изучаването му е един вид духовен подвиг, човек трябва да има интерес, определена нагласа. Всъщност тази нагласа и подход не трябва да се превръща в нещо елитарно, защото може да бъде част от всеки. За древните хора тези езици не са били част от техните висши интелектуални усилия, това са езици, използвани от всеки, от всички обществени прослойки. Това може да стане и днес, само трябва да има достъпност до изучаването им и всеки сам да избере какво да вземе от това наследство. Трябва да направя забележка, че в новия Закон за предучилищното и училищното образование училищата по култура, в които влиза НГДЕК, се свързват с думата „кадри“, която е изключително неподходяща. В закона пише, че училищата по изкуствата и културата към МК са призвани да създават кадри за съответните области от живота, изкуства и т.н. Аз бих свързал тази дума по-скоро с професионалните гимназии, т.нар. техникуми, където се подготвят хора, които да работят по определени професионални направления. Това е неподходящо, защото каква е областта в живота, в която училищата по културата подготвят? В тези по изкуства може да се приеме, че се обучават най-общо казано художници, музиканти и т.н. А в тези по култура (всъщност те са само две – НГДЕК и Италианският лицей)? Още повечe, че в целия закон думата „кадри“ е използвана само на това място. Не е редно да мислим, че това е просто някакъв текст и хората си знаят за какво е НГДЕК. Важно е, защото съм забелязал, че отговорните лица, тези във властта, като говорят, използват думата „кадри“, която сама по себе си е дума от отминала епоха, нищо не ни казва. Философията на новия Закон е като цяло добра, тя е насочена към възможностите за училищна автономия, но, от друга страна, тя трябва не само да стои написана в закона, а да е в умовете на онези, които я прилагат. Училището трябва да създава личности, не да подготвя кадри . Хора, които имат свое светоусещане, лично мнение, вкус и са самостоятелни личности, граждани, които стават част от обществото. В още по-голяма степен това важи за НГДЕК, която единствена по рода си ни дава достъп до тази духовна традиция. Какво е мнението Ви за грозния скандал , който се оформи около сградата на Класическата гимназия - имаше обвинения, десетки заявления за оставки, един учител даже почина ? Подобни кавги отблъскват родители и деца от това да изберат училището като място за образование. Изглежда обаче, че нито общината, нито МК имат волята или желанието да се справят трайно с въпроса. Бих подходил към въпроса още от създаването на НГДЕК. Няколко души в университета през изминалата учебна година направихме проект, който да проследи историята на класическото образование и как се стига до създаването на НГДЕК. Оттам ни стана ясно, че коренът на проблема се създава още при сформирането на училището в края на 70-те години. Казахме, че инициативата за създаване на Класическата гимназия е на учени от СУ и БАН, но тя е трябвало да бъде официално одобрена от властващия режим и по тази причина попада в контекста на идеите на Людмила Живкова за създаването на световен център на културите, които се пресичат у нас, с музеи, места за творчество и т.н. От цялостния план обаче в крайна сметка е създадена и оцелява (благодарение на усилията на директорката Гергина Тончева, на учителите, а и на самите ученици) само Класическата гимназия. Тя е трябвало да бъде открита много бързо, затова и учебната година за НГДЕК започва на 10 октомври, а не на 15 септември. Г-жа Тончева заявява, че още тогава не билi предвиденi нито бюджет, нито сграда за Класическата гимназия - настаняват ги в сегашното 7-о училище, после за няколко години ги местят в 23-о училище, след това в 12-о и така. Още тогава съдбата на НГДЕК се обвързва с едно неразбиране от страна на институциите, които трябва да я ръководят. Всичко тръгва експериментално, а когато през 1989 г. идват промените, гимназията минава под шапката на МК, което е наследник на Комитета по култура. С прехода обаче нерешените сградни проблеми на училището си остават и те водят до спорове с 12-о училище, където се е базирала тогава Класическата. И така в един момент тя остава без сграда, въпреки че в библиотеката съм попадал на изключителен проект за създаване на нова сграда, където в момента е Бизнес паркът, която да е предназначена само и единствено за НГДЕК и която включва кампус и всичко останало, от което има нужда. За съжаление, тук пак се сблъскваме с неразбирането, с липсата на представа какво е Класическата гимназия, нейната задача, важност, какви нужди има тя. Настоящият, надявам се вече отминал проблем, е резултат от едно неразбиране, защото ми се струва, че у управляващите няма генерална визия и няма идея за това как трябва да се развива НГДЕК и как от там ще се развият и други подобни класически училища. В никакъв случай не твърдя, че училището е по-специално от другите училища в България, но то има своето съществено място в нашата образователна система. Държа да отбележа, че са важни резултатите. НГДЕК остава сред най-добрите училища в България, защото учениците и учителите ѝ са носители на многобройни национални и международни признания, всички завършващи без изключение влизат в най-добрите университети в България и по света. Остават и духовните придобивки от образованието там само по себе си, които няма как да бъдат измерени. Какво е мнението Ви като бивш ученик и като преподавател за сегашното ѝ място в кв. "Модерно предградие" – добро ли е, или трябва да се намира в центъра? Първо, важното е сградата, в която се базира Класическата гимназия, да е нейна собственост, да не я дели с други училища. Най-добре би било да се направи нова сграда в центъра на София или в по-централно място, защото нуждите на гимназията са специфични, например обучението по езици става на групи, необходими са кабинети за това обучение и т.н. Добре е тя да е в центъра, но местоположението трябва да е обвързано с визия за развитието на училището, не може да се каже, че НГДЕК трябва да е в центъра просто така, за да е близо до СУ, БАН и други институции, с които работи заедно. По Закона за закрила и развитие на културата НГДЕК е училище по културата и същевременно държавен културен институт. Следва да има ясна визия от страна на МК и министъра, който по този закон е методически ръководител на училищата по културата, и то в сътрудничество със Софийския университет, чийто лицей е НГДЕК и където има доста идеи. Без ясен план местоположението е без значение. Лятната школа по латински. Снимка: Михаила Георгиева и Д.Драгнев. Какво мислите за решението Класическата гимназия да приема ученици след 4-и клас, а не след 7-и, както беше досега? Като цяло е добра идея, в много държавни и частни училища в Европа обучението по древни езици започва от по-ранна възраст - например в много гимназии в Германия именно от пети клас - и това е съобразено с възможностите на децата, разбира се. Родителите и децата обаче трябва да са наясно със значението и предимствата да изучаваш класически езици. Въобще в контекста на новия Закон за училищното и предучилищното образование смятам, че институциите, свързани с образованието, не трябва да определят, да задължават и оказват натиск на учителите, директорите и училищата, а трябва преди всичко да насърчават и подкрепят инициативността, да са връзката между добрите практики в образованието, между учители и ученици с идеи и родители, които искат да помагат в образователния процес. Основна ценност в образованието е доверието. Когато има доверие между учители, директори, ученици, родители и институции, участниците в учебния процес се чувстват свободни, а не притискани от закони и наредби. Правилата и изискванията трябва да се спазват, но сами по себе си те не са гаранция за качество и успех на образованието. Необходима е свобода, за да може да има творчество в образованието, тъй като всеки учител е творец. Той образова учениците, оформя техните личности и този процес рефлектира и върху колегите му учители, но и върху родителите. Няма как да пропусна да спомена, че идеята за личността, понятието личност възниква в първите векове след Христа чрез рефлексиите на раннохристиянските (предимно гръкоезични) автори върху античното понятие за persona-та или просопон, както е на гръцки. Личността е това, което е собствено, неизменно наше и ни от-лич-ава от другите. Тук бих си позволил и една метафора в смисъла на оценката „отличен“: добре е всички да се стремим да бъдем отличници, защото по този начин напълно представяме, явяваме себе си на другите, с нещо, което те нямат, всеки следва да е „отличник“ по своему. Това отличаване се случва най-вече чрез творчеството, защото да твориш е най-великата възможна дейност на човека и за човека. И тъй като творчество с поставени граници няма как да е истинско творчество, става ясно, че няма как да се отличиш, без да си свободен. От личността на човека, за чието съществуване е необходима свобода, произтича всичко в живота, защото животът е живот само между свободни личности . Понякога сякаш забравяме, че освен материалното има и духовно творчество, чиято много съществена част е изграждането на личности. Както е казано в Светото писание: „Буквата убива, а духът животвори“. Трябва да имаме духа, за да осъществим всички тези неща.

Дочакахме го! Първи сняг вали над Варна в момента

http://petel.bg/Dochakahme-go--Parvi-snyag-vali-nad-Varna-v-momenta__139418

Снимка: Булфото, архив Най-после във Варна заваля сняг. След като вчера температурите бяха от характерните за късната пролет, днес рязко...

Награденият "Полицай на годината" смята, че заслугата е колективна

http://pik.bg/награденият-полицай-на-годината-смята-че-заслугата-е-колективна-news459443.html

Награденият "Полицай на годината" смята, че заслугата е колективна

За мен тази награда е колективна, не индивидуална. Това заяви носителят на голямата индивидуална награда “Полицай на годината” за 2015 г. младши инспектор Емануил Петров Манолов – полицай в група “Охрана на обществения ред” в сектор “Охранителна полиция” към Първо РУ – Пловдив при ОДМВР – Пловдив.
Той получи наградата, защото на 25 юли 2015 г. в извънработно време е предотвратил взломна кражба от съседен имот в Асеновград и заедно с баща си е спрял извършителите.
Винаги съм на работа, дори и в извънработно време, каза Манолов. Той благодари на колегите и на ръководителите си за доверието, което са му гласували. Според него за случая, в който той се е проявил, е необходима и доза късмет. Манолов разказа също, че от малък е искал да стане полицай и работи професията си с желание и сърце. Според него тази професия не е опасна, а отговорна.
Голямата колективна награда “Полицай на годината” бе връчена на служителите на ОДМВР - Бургас, защото от началото на годината в дирекцията са образувани 1416 бързи и 142 незабавни производства, което поставя дирекцията на първо място в страната.
Калоян Калоянов, директор на ОДМВР – Бургас, заяви, че приема тази награда като оценка за работата на служителите на дирекцията. “Аз лично съм горд със своите колеги”, посочи той. Една от причините за добрите резултати в работата им, според него е добрата мотивация.
Калоянов посочи, че полицейската професия е такава, че водещото при нея не е материалното изражение и неговите колеги са приели това за себе си. “За нас критерият за успех е чувството за сигурност сред обществото. Ако то е високо, значи сме си свършили работата”, посочи той. Калоянов не пропусна да отбележи, че бургаската полиция за поредна година няма неразкрито убийство.
Първи подгласник сред колективите са служителите от Втори сектор “Грабежи” към Столична дирекция на вътрешните работи, защото са показали много добри резултати при предотвратяването и разкриването на тежки криминални престъпления на територията на София.
Първи подгласник при индивидуалните награди е старши инспектор Христо Георгиев Палагачев, началник на Участьк-Устово, Районно управление Смолян, ОДМВР-Смолян
Палагачев е получил информация за извършена телефонна измама на възрастна жена за около 250 000 евро в района на Първомай, която е предотвратил и е заловил измамниците.
Втори подгласник е Златослав Анков Атанасов – разследващ полицай в ГПУ – Малко Търново, сектор „РДГП Елхово” от отдел „Разследване” при Главна дирекция “Гранична полиция”. Той е награден, защото от началото на годината е разследвал 164 досъдебни производства, а общо 155 лица са привлечени като обвиняеми.
Третата индивидуална награда бе връчена на младши инспектор Николай Росенов Николов, младши автоконтрольор I степен в група „Охранителна полиция“, РУ- Кубрат, ОДМВР-Разград. Наградата му е връчена, защото многократно е отказвал подкуп.
В рамките на церемонията бе връчена и индивидуална поощрителна награда на Антон Любомиров Тодоров – разузнавач I степен в сектор „Грабежи“ на отдел „Криминална полиция“ при ГД „Национална полиция“. Той е награден, защото е доказал своя професионализъм при разкриване на тежки криминални престъпления с висока обществена опасност на територията на страната.
Втората индивидуална поощрителна награда бе връчена и на мл. експерт Петър Ангелов Христов – младши разузнавач /издирване/ в група „Криминална полиция“ към РУ-Харманли при ОДМВР-Хасково. Той е награден, защото през годината заради него са задържани общо 239 нелегални чужденци.
Втората колективна награда бе присъдена на служителите на Гранично полицейско управление - Царево към РД “Гранична полиция” - Бургас. В следствие на проведените през годината полицейски операции са задържани 28 групи с общо 768 незаконни мигранти, 28 автомобила, като 8 от тях са отнети в полза на държавата. По случаите са образувани 37 досъдебни производства с 37 влезли в сила присъди.
Трети подгласник е колективът от служители от Първа криминална група “Престъпления против личността” в сектор “Противодействие на криминалната престъпност” във Второ РПУ при СДВР. Те са наградени заради успешното разкриване на множество криминални престъпления на територията на районното управление.
Специална награда за граждански принос към работата на полицията бе присъдена на Георги Апостолов, който е координатор на националната гореща линия за безопасен интернет „WEB 112.NET“. Той е награден, защото успява да разкрие и задържи извършителите на подобен вид престъпления.

Спасители от "Гражданска защита" извадили ръката на жена, заклещена до над лакътя, от тоалетната

http://pik.bg/спасители-от-гражданска-защита-извадили-ръката-на-жена-заклещена-до-над-лакътя-от-тоалетна-news459442.html

Спасители от "Гражданска защита" извадили ръката на жена, заклещена до над лакътя, от тоалетната

Прогнозата за рязко застудяване мобилизира екипите на "Гражданска защита". Спасителите молят да се съобразяваме с обстановката, когато тръгваме на път. И още - да не злоупотребяваме с времето им, като подаваме абсурдни сигнали.

„Налага се да вършим всичко” – така накратко описват своята работа служителите. И пример за всичко – жена със заклещена до над лакътя ръка в ... тоалетна. Редовно ги търсят и за бедстващи по дървета котки. Имало е случаи, в които са сменяли даже и памперси, разказа в репортаж Нова телевизия.

Смешните ситуации обаче свършват с падането на снега и тежките катастрофи. И въпреки всичко - за тях най-ценното от работата остава мисълта за спасения човешки живот.

Глобиха турската футболна федерация заради отстранен рефер гей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5201080

Турската футболна федерация ще трябва да заплати глоба от 23 000 лири (около 7 200 евро), след като преди години отстрани от структурите си рефер гей.
През 2007 година централата спря правата на съдията Халил Ибрахим Динчдаг, след като стана ясно, че той е хомосексуален. Динчдаг заведе дело срещу федерацията преди три години с претенция за
Турската футболна федерация ще трябва да заплати глоба от 23 000 лири (около 7 200 евро), след като преди години отстрани от структурите си рефер гей. През 2007 година централата спря правата на съдията Халил Ибрахим Динчдаг, след като стана ясно, че той е хомосексуален. Динчдаг заведе дело срещу федерацията преди три години с претенция за

Глобиха турската футболна федерация заради отстранен рефер гей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201092

Турската футболна федерация ще трябва да заплати глоба от 23 000 лири (около 7 200 евро), след като преди години отстрани от структурите си рефер гей.
През 2007 година централата спря правата на съдията Халил Ибрахим Динчдаг, след като стана ясно, че той е хомосексуален. Динчдаг заведе дело срещу федерацията преди три години с претенция за
Турската футболна федерация ще трябва да заплати глоба от 23 000 лири (около 7 200 евро), след като преди години отстрани от структурите си рефер гей. През 2007 година централата спря правата на съдията Халил Ибрахим Динчдаг, след като стана ясно, че той е хомосексуален. Динчдаг заведе дело срещу федерацията преди три години с претенция за

Как да се грижим за домашните любимци в празничните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540006

В периода между Коледа и Нова година има най-много изгубени домашни любимци, сочат наблюденията на специалистите от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи", съобщиха от организацията. Причина за това са фойерверките и пиратките, които предизвикват силен стрес и паника както при домашните, така и при дивите животни. Експертите на организацията съветват собствениците на кучета да бъдат внимателни по време на разходка и да спазват няколко основни правила - извеждане за кратко по светло, на повод и само на...

В още три града в България може да има биопазари, ще има кампания срещу пестицидите

http://business.actualno.com/v-oshte-tri-grada-v-bylgarija-moje-da-ima-biopazari-shte-ima-kampanija-sreshtu-pesticidite-news_515659.html

В България се наблюдава определено повишаване на интереса към биопродуктите и биоземеделието. Това заяви Албена Симеонова от ФОСЗ на специална пресконференция. По думите на Симеонова догодина в София се подготвя откриване на още един биопазар. Припомняме, че на пазара "Иван Вазов" вече редовно се провежда такъв - всяка сряда. Симеонова каза още, че се водят разговори с градоначалниците на Пловдив, Бургас и Варна - за откриване на биопазари и там. Хората, занимаващи се с биоземеделие в България

Годишен хороскоп 2016: Близнаци

http://curious.actualno.com/godishen-horoskop-2016-bliznaci-news_515651.html

Още през първия месец на Новата година представителите на знака Близнаци ще усетят промяната в живота си. Ще се наложи да преразгледате всичките си планове. Не забравяйте, че всяка промяна носи добро. Освен това промяната ще е свързана с много нови неща и това ще ви даде усещане за нов живот. Най-важното е да не се съмнявате във възможностите ви. През втория месец на годината най-важното качество за вас ще бъде дипломатичността. Може да имате някои пререкания с началниците си, но вие не сте в п

"Зелените" прогнозират мрачно бъдеще за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://business.actualno.com/zelenite-prognozirat-mrachno-bydeshte-za-7-mi-blok-na-aec-kozloduj-news_515652.html

Не виждам как в следващите години ще се придвижи изобщо 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви председателят на Института за зелена политика Петко Ковачев на специална пресконференция. Според Ковачев Westinghouse е в тежка ситуация, тъй като компанията-майка Toshiba е прикрила огромни загуби заради аварията във Фукушима. Невъзможността на американците да инвестират блесна през тази година, когато всъщност те не поискаха да са инвеститор в 7-ми блок и това провали окончателното спора

Задържаха камион със 109 мигранти край пазарджишко село

http://society.actualno.com/zadyrjaha-kamion-sys-109-migranti-kraj-pazardjishko-selo-news_515670.html

Камион със 109 мигранти бе задържан от полицията в землището на пазарджишкото село Калугерово около обяд днес, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Сигналът до местното полицeйско управление подали местни жители, коrто видели от ремаркето на камиона "ДАФ" да слизат много хора. Сред тях има жени и деца. По първоначална информация те са се представили за сирийци, но никой от задържаните не е представил документи за самоличност. Задържан е и шофьорът на камиона - 55-годишен македон

За година "Росатом" увеличи чуждите си поръчки с 9 млрд. долара

http://www.mediapool.bg/za-godina-rosatom-uvelichi-chuzhdite-si-porachki-s-9-mlrd-dolara-news243632.html

Близо десетпроцентен ръст на чуждестранните поръчки за 2015 г., отчете руската държавна корпорация "Росатом“ във вторник. Така ядрената компания прибави около 9 млрд. долара към десетгодишния си портфейл от чуждестранни поръчки и той вече надхвърля 110 млрд. долара. "Росатом" отчита още ръст на приходите от износ с 28% от 5 млрд. долара през 2014 г. до 6,4 млрд. долара за тази година. Целта на руската държавна корпорация е през следващите две години десетгодишният портфейл от чуждестранни поръчки да нарасне до 160 млрд. долара. Така очакванията са в края на 2018 г. задграничните обеми да нараснат с 45.5%. Според публичният отчет на "Росатом“ за 2014 г. чуждестранният поръчков портфейл на корпорацията до 2030 г. може да достигне 80 енергоблока. През септември 2015 г. генералният директор на "Росатом“ Сергей Кириенко на среща с руския премиер Дмитрий Медведев съобщи, че към онзи момент поръчковият портфейл на държавната корпорация включва договори за строителството на 30 енергоблока в 12 държави, а по още 10 енергоблока се водят преговори. Сумата на общия поръчков портфейл на "Росатом“ възлиза на 300 млрд. долара и продължава да расте.

Мними доктори прибраха 5500 лв. от старици в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201084



Мними доктори прибраха спестяванията на две възрастни жени в Русе по схемата за пострадали роднини, съобщиха от полицията. В първия случай изгоряла старица, която дала 2000 лв. и 1100 евро на "д-р Василев". Непознатият мъж й се обадил по телефона, че дъщеря й е със счупен крак. За спешната операция били нужни 11 000 лв.
Мними доктори прибраха спестяванията на две възрастни жени в Русе по схемата за пострадали роднини, съобщиха от полицията. В първия случай изгоряла старица, която дала 2000 лв. и 1100 евро на "д-р Василев". Непознатият мъж й се обадил по телефона, че дъщеря й е със счупен крак. За спешната операция били нужни 11 000 лв.

Турските консули звънели по списък в защита на Местан

http://www.bnews.bg/article-145604

Очевидно това не е помогнало, защото тези, които застават зад Местан, засега са малцина.

Скандал! Шефът на ДАТО управлява най-секретната служба без Указ на президента

http://frognews.bg/news_104451/Skandal!-SHefat-na-DATO-upravliava-nai-sekretnata-slujba-bez-Ukaz-na-prezidenta/

Шефът на ДАТО управлява най-секретната служба у нас против законовите разпоредби, установи Фрог нюз. Причината е, че в продължение на 10 месеца спрямо Цветан Китов не е приложен чл .19, т. В ал . 1 от Закона за СРС , който изисква председателят на ДАТО да се назначи с Указ на президента по предложение на МС.

Варненка загина след скок от шестия етаж на блок

http://www.moreto.net/novini.php?n=309933

Жена на 43-години загина на място след като падна от шестия етаж на жилищен блок във Варна. Фаталният инцидент е станал малко преди 20 часа в квартал "Младост", съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. Загиналата не е живеела в блока.

Арестуваха млад ром за убийството на зърнен бос

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540004

Има задържан за убийството във врачанското село Добролево, което стана в навечерието на коледните празници. Известният зърнопроизводител Кунчо Кунчев беше намушкан многократно в дома си, припомня "24 часа". След проведено полицейско разследване служителите на реда установили самоличността на извършителя. Това е 35-годишният Мариан, който е криминално проявен, съобщиха от полицията. Трагедията се разигра в нощта срещу 21 декември. Близки се притеснили, че Кунчев не вдигал телефона си и отишли да го потърсят в дома му. Там те се натъкнали на тяло...

Роскосмос се отказва от проектите, свързани с полети до Луната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540003

Практически всички работи по проекти, свързани с пилотирани полети до Луната, отсъстват от новата версия на Федералната космическа програма за 2016-2025 година, подготвена от Роскосмос след съкращаването на бюджета на ведомството, пише в. "Известия", цитиран от ТАСС. Изданието отбелязва, че лунната програма е била жертвана заради недостиг на средства. До неотдавна тя беше обявявана като стратегическа за развитието на руската космонавтика. Индия изстрелва съвместно с Русия изследователс...

Малките футболисти от ФК"Добруджа 2006" поздравиха кмета на Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540005

Новогодишен поздрав към кмета на Добрич Йордан Йорданов отправиха малките състезатели от футболен клуб „Добруджа 2006“. Клубът е сформиран през април 2015 г., а треньор е бившият играч на жълто-зелените Венцислав Желев. За краткото време от създаването си отборът вече е участвал в редица международни и национални турнири, от които 4 е спечелил. През септември 2015 г. децата се класираха на първо място в Бургас на „Звездичка Къп“, през октомври са победили в зонален турнир на Добричка област, а през декември – на Коледния турнир „Болярчета къп“ ...

Билбордове с исторически забележителности ще рекламират вътрешния туризъм

http://www.mediapool.bg/bilbordove-s-istoricheski-zabelezhitelnosti-shte-reklamirat-vatreshniya-turizam-news243631.html

Билборд кампания за насърчаване на вътрешния туризъм започват Министерството на туризма и общините, които ще предоставят безплатно рекламни площи за билбордовете, които пък ще бъдат изработени от туристическото ведомство. Кампанията ще обхване всички по-големи общини и ще рекламира възможностите за туризъм по региони. Рекламните билбордове ще са на централни локации, като на територията на една община ще се рекламират възможностите за туризъм в друга – така знакови културно-исторически забележителности от един регион ще бъдат представени в друг. Визиите са с подчертано културно-исторически фокус и отразяват редица емблематични забележителности – средновековната крепост Баба Вида, археологическия комплекс Перперикон, късноантичната крепост Хисарлъка, Бесарбовския скален манастир, Александровската гробница и др., съобщават от Министерството на туризма във вторник. То ще изработи над 40 билборда, a общините ще ги поставят безплатно на ключови локации за срок от близо 6 месеца. Предстои рекламните пана да бъдат сложени в 11 големи общини – Разград, Русе, Силистра,  Хасково, Видин, Велико Търново, Бургас, Кърджали, Габрово, Монтана и Перник, като на по-късен етап ще бъдат включени и други. Целта на кампанията е както да повиши информираността на българите за страната им, така и да разнообрази националния туристически продукт. Тя надгражда и постигнатите резултати от приключилия проект "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм“, която успя да достигне до около 2 млн. души. Ведомството припомня, че за първите десет месеца на 2015 г. са българите са реализирали над 7  млн. нощувки, което е ръст от 6.2% в сравнение със същия период на 2014 г. Пренощувалите българи са били над 2.8 млн., което е с 8,9% повече от 2014 г., а приходите от нощувките им възлизат на над 260 млн. лв. – увеличение от 6.9% спрямо година по-рано.

Reuters: Порошенко разваля репутацията на Обама

http://www.moreto.net/novini.php?n=309932

Политическата вражда в Украйна поставя под заплаха не само бъдещето й, но и репутацията на американския президент, чиято администрация оказва подкрепа на украинските власти, пише анализатор на Reuters, предаде РИА Новости. По време на последното си посещение в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че разговаря с украинските чиновници по-често, отколкото с жена си.

Телефонни измамници взеха от две възрастни русенки общо около 6000 лева

http://pik.bg/телефонни-измамници-взеха-от-две-възрастни-русенки-общо-около-6000-лева-news459441.html

Телефонни измамници взеха от две възрастни русенки общо около 6000 лева

Телефонни измамници са взели от две възрастни жени в Русе общо около 6000 лева. Това съобщиха от полицията в крайдунавския град.  Двете измами са били извършени в ранния следобед вчера.

Около 13.00 часа на домашния телефон на възрастна жена позвънил непознат мъж, който се представил за "доктор Митев".

Той съобщил, че синът й е пострадал - има фрактура на крак, като се налага спешна операция, за която са необходими 9000 лева. Жената обяснила, че има в себе си около 1500 лева, които предала на "доктор от здравната каса" пред дома си, допълва БТА.  Два часа по-късно по същата схема била измамена друга възрастна русенка. За "спешна операция" на дъщеря си тя предала 2000 лева и 1100 евро.  

Жена загина при падане от 6-ия етаж на блок във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5201069

Трагедия разтърси живущите в блок 155 в квартал „Младост” във Варна. Снощи около 22 часа пред сградата е открит труп на млада жена. На място веднагаса пристигнали веднага криминалисти, които са започнали разследване, съобщава petel.bg. Съседите са в шок и в момента коментират каква може да е причината за драмата.
Трагедия разтърси живущите в блок 155 в квартал „Младост” във Варна. Снощи около 22 часа пред сградата е открит труп на млада жена. На място веднагаса пристигнали веднага криминалисти, които са започнали разследване, съобщава petel.bg. Съседите са в шок и в момента коментират каква може да е причината за драмата.

Жена загина при падане от 6-ия етаж на блок във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201076

Трагедия разтърси живущите в блок 155 в квартал „Младост” във Варна. Снощи около 22 часа пред сградата е открит труп на млада жена. На място веднагаса пристигнали веднага криминалисти, които са започнали разследване, съобщава petel.bg. Съседите са в шок и в момента коментират каква може да е причината за драмата.
Трагедия разтърси живущите в блок 155 в квартал „Младост” във Варна. Снощи около 22 часа пред сградата е открит труп на млада жена. На място веднагаса пристигнали веднага криминалисти, които са започнали разследване, съобщава petel.bg. Съседите са в шок и в момента коментират каква може да е причината за драмата.

Мариана Георгиева обяви, че ще последва Местан

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/29/2677402_mariana_georgieva_obiavi_che_shte_posledva_mestan/?ref=rss


Депутатът от ДПС и министър на спорта в правителството на Пламен Орешарски Мариана Георгиева ще последва бившия лидер на Движението Лютви Местан. Това се разбира от право на отговор на Георгиева до сайта "24 часа", публикувано след като в днешния си брой бестникът съобщи, че тя и Венцислав Каймаканов са избрали да останат в парламентарната група на ДПС.

"Ще следвам г-н Лютви Местан, защото е последният човек, който може да бъде обвиняван в антисветско поведение. Каквото и да направи, то ще е в името на онова, което превърна в емблема на своето политическо поведение – евро-атлантическото развитие на България", пише Мариана Георгиева.

Тя посочва, че в статията се орави невярно внушение и защитава Лютви Местан.

"Няма нищо по-нелепо от това, да бъде обявяван за национален предател, за ислямист и прочие характеристики, които не се покриват с безспорния му профил на убеден либерал-демократ, доказван неизменно цели две политически десетилетия в България", заявява още депутатът.

След като Лютви Местан беше изключен от ДПС, трима депутати от партията обявиха, че напускат парламентарната група и стават независими - Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али. Местан бе последван и от лидерът на формацията в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер, който също обяви, че напуска ДПС.

Пиян "коледар" скочи в канавка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540002

На 25 декември, Коледа, около 20:10 ч., в РУ – Севлиево е получен сигнал за ПТП на пътя Севлиево – с. Душево, преди разклона за с. Шумата. На място е изпратен полицейски екип. Установено е, че инцидентът е възникнал с л.а. „Фолксваген Голф“. Водачът му – 54-годишен от с. Душево, изгубил контрол и автомобилът навлязъл в крайпътна канавка. Пострадали няма. На водача е взета кръвна проба за химически анализ. Химическата експертиза установила концентрация на алкохол в кръвта му 2.98 промила. По случая е започнато бързо полицейско производство....

Най-пиратстваните телевизионни сериали през 2015 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540001

Сериалът Game of Thrones (Игра на тронове) за четвърта поредна година е начело в класацията за най-теглени нелегално телевизионни шоута, съобщи Контактмюзик. Първи тийзър трейлър на новия сезон на Game of Thrones (ВИДЕО) По данни на сайта TorrentFreak.com през изминалите 12 месеца епизоди от сериала по книгите на Джордж Мартин са били свалени незаконно над 14,4 милиона пъти. Второ и трето място в тазгодишната класация заемат сериалите The Walking Dead (Живите мъртв...

Опасностите на мъглата и какъв въздух дишаме

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/opasnostite-na-myglata-i-kakyv-vyzduh-dishame-6047764

Възрастни хора, малки деца, хора с белодробни заболявания не трябва да прекарват дълго време при тези фини прахови частици

Ваксинираха над 69 000 животни за „син език“ в Област Силистра

http://pik.bg/ваксинираха-над-69-000-животни-за-„син-език“-в-област-силистра-news459439.html

Ваксинираха над 69 000 животни за „син език“ в Област Силистра

Над 69 000 животни са ваксинирани за „син език“ в Област Силистра през тази година. Обхванати са 24 337 говеда и 44 864 овце, съобщи пред Радио „Фокус”-Шумен д-р Себхатин Халид, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

Срещу заболяването „антракс“ са имунизирани 2 267 едри преживни и 11 869 дребни преживни животни. За туберкулоза са изследвани 4 459 животни, като тази дейност продължи и през декември и броят на обхванатите ще бъде с още 9000 повече. Проверени са 92 550 пчелни семейства. 111 са извършените проверки за класическа чума по свинете. По отношение на кръвните проби д-р Халид посочи, че са взети 9 251 проби от едри преживни и 10 840 проби от дребни преживни животни.

Тази година са маркирани 683 едри преживни животни, т.е. новородени и 6 679 дребни преживни. Изпратени са около 500 кръвни проби, взети от птици, с което приключва и имунопрофилактичният план за годината. „Във връзка с установените случаи на птичи грип на територията на резервата „Сребърна“ в началото на годината най- доброто е, че не допуснахме заболяването да излезе извън територията на резервата“, заяви д-р Халид.

Пътничка пострада при ПТП в Хасково, велосипедистка - в Свиленград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540000

48-годишна пътничка пострада при ПТП, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера в 13,15 часа на булевард „Освобождение” в Хасково. 59-годишен водач от село Малево на лек автомобил Сеат е извършил неправилно изпреварване, навлязъл е в насрещната лента за движение и се е ударил в задната част на насрещно движещ се Мерцедес с водач 59-годишен хасковлия, след което се е блъснал челно в друг насрещно движещ се лек автомобил Опел, управляван от 68-годишен мъж от областния град. От удара е пострадала возещата се в Сеата пътничка, която е с конт...

Турската футболна федерация бе глобена, защото наказала съдия гей

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/29/2677400_turskata_futbolna_federaciia_be_globena_zashtoto/?ref=rss


Турската футболна федерация бе глобена от местния съд с 23 000 лири (около 7 200 евро), след като преди години отстрани от структурите си рефер гей.

През 2007 година централата спря правата на съдията Халил Ибрахим Динчдаг, след като стана ясно, че той е хомосексуален.

Динчдаг заведе дело срещу федерацията преди три години с претенция за обезщетение в размер на 110 000 лири (около 34 000 евро).

"Да спечеля този случай означава много за мен. Съдът знаеше, че съм...

Преведени са 460 хил. лв. за безплатни плодове и зеленчуци в училище

http://www.mediapool.bg/prevedeni-sa-460-hil-lv-za-bezplatni-plodove-i-zelenchutsi-v-uchilishte-news243630.html

Направени са първи плащания от близо 460 хиляди лева по схемата "Училищен плод”, по която близо половин милион деца получават безплатни плодове и зеленчуци, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" във вторник. Средствата са за Кампания 2015/2016. Доставките по схемата започнаха от ноември 2015 г. и ще продължат до 31 май 2016 г. В този период децата от детските градини и училищата получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството и грамажът на доставяните продукти ще се проверяват от земеделския фонд и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Tази година плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусите и бананите, се набавят от местни покупки и от местни пазари. Промените в наредбата, по която се администрира схемата, целят да бъдат стимулирани българските производители. Децата, които получават пресни плодове и зеленчуци по „Училищен плод” през 2015/2016 г., са  над 456 000 в близо 3 500 учебни заведения в цялата страна. За настоящата кампания по схемата са предвидени 14 млн. лева като на дете се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27.29 лева без ДДС. Запазва се стойността на порция – 0.68 лв. без ДДС.

2015-а или Как Сирия стана център на света / център на страха

http://offnews.bg/news/n_1/n_613261.html

Политическите прозрения може да са дошли след продължително съзряване, но резултатът им все пак да изненадва. От две години насам по-предвидливите наблюдатели предупреждаваха, че регионалната гангрена с епицентър столицата на ДАИШ (ДАЕШ, ИДИЛ, „Ислямска държава”) град Ракка генерира глобална терористична заплаха, която пряко визира Европа. И най-после Западът като че ли проумя, че третирането на тази заплаха като второстепенно предизвикателство, е било погрешно. Скъпо платено проглеждане Цената на досегашната заблуда бяха кървавите атентати, организирани и извършени от хора, които са заразени с вируса на фанатичния ислямизъм и организационно или идейно са свързани с „Ислямска държава“. А вторият шок с етикет „Сирия“, бе бежанската вълна от Близкия изток, помела илюзията, че европейската сигурност е гарантирана веднъж завинаги. Оказва се, че онова, което се случва на арабите, пряко засяга и нас, европейците. И че, за да пресъхне бежанският поток, е необходимо първо да се сложи край на разпадането на близкоизточния ред и да бъде ликвидиран хаосът, родил чудовището ДАИШ. Затова финалът на 2015 г. преминава под знака на антитероризма като доминанта на военно-политическите действия на Вашингтон, Париж, Берлин, Лондон и Москва. Ракка - столица на тероризма Кървавото нападение в Сан Бернардино (Калифорния) на 2 декември се превърна в поредния световен - но вече и американски - шок от новото настъпление на тероризма, което сякаш не признава граници. Разстрелът на невинни граждани от едно джихадисткото семейство в сърцето на САЩ опроверга тезата, че американците напълно успяват в борбата си срещу тероризма. Ответната антиислямска кампания пък разклати менторската нагласа на американските медии и политици спрямо Европа, която страда от неудачи в своите политики на мултикултурализъм и/или интеграция на мюсюлманските малцинства. Видя се, че дори врящото или претопяващо „гърне“ (melting pot), каквато е славата на интегрирана Америка, вече не е имунизирано против верската и расовата дискриминация спрямо цели деноминации и/или народности. И макар президентът Обама да не реагира по очаквания от мнозина начин, САЩ вече са на път да преодолеят илюзиите за защитеност от „Ислямска държава“. Същият или сходен ефект терористичните акции на ДАИШ имаха преди това и върху Франция – след касапницата в Париж от 13 ноември т.г., и върху Русия със свалянето на пътническия самолет над Синай. И макар че посредническата инициатива на Оланд за създаване на обща антитерористична коалиция с Москва донесе скромни резултати, този път световните столици се съгласиха, че именно Ракка – административният център на халифата на Абу Бакр ал-Багдади, е коренът на злото. Какво препъва „вертикалната” коалиция Войната от въздуха обаче едва ли ще гарантира ликвидирането на ДАИШ, съгласни са както експертите, така и политиците. Нужна е и друга коалиция – „вертикална” коалиция между авиация и сухопътна армия. Засега такава е налице единствено в координираните атаки на руските ВВС и армията на Асад, които вече доведоха до освобождаването от джихадисти на редица селища, включително и на град Хомс. Вашингтон също бе стимулиран да направи нещо по въпроса. Засега обаче неговите съюзници „на терен“ – кюрдите и сунитските антиджихадистки отряди – все още не са сериозна заплаха за Ракка. Причината? От една страна кюрдите не са мотивирани да излязат от своята територия, а от друга – някои сунитски племена в Ирак продължават да виждат в ДАИШ съюзник против шиитските отряди на Багдад. Същевременно Вашингтон не може да разчита на сътрудничество от Анкара, тъй като Ердоган играе двойна игра. За турските стратези кюрдите са по-голямо предизвикателство от „Ислямска държава”. Цялата тази диспозиция не вдъхва оптимизъм за бързо отвоюване на териториите, завладени от ордите на Абу Бакр ал-Багдади. Дипломатическа главоблъсканица С военните си усилия държавите, които участват в операциите в Сирия и Ирак, се стремят и да засилване своите позиции на политическия и дипломатическия фронт. Той е известен като Виенски процес или Женева – 3 (тъй като предишните два кръга на преговорите за Сирия бяха в Швейцария). В края на годината дипломатическият ажиотаж около сирийските преговори навлезе в решаваща фаза. В него могат да се откроят няколко писти, които като че ли се развиват самостоятелно. Всъщност те са в пряка или косвена зависимост от останалите политически и военни процеси в Близкия изток и в света. В Рияд на 9-10 декември „обединителна“ среща на над 100 представители на сирийската опозиция трябваше да приеме обща платформа, както и да направи възможно сформирането на сборна делегация за междусирийските преговори (те започват веднага след Нова година). Твърде шарена „съпротива” От срещата в саудитската столица бяха изключени организациите, признати от участниците за терористични - ДАИШ и Джебха ал-Нусра – клон на ал-Каида. Но бяха допуснати джихадистите от Северна Сирия, наричащи себе си „Ахрар аш-Шам ал-исламия“, т.е. радетели на ислямска Сирия, както и просаудитската „Ислямска армия“ от южната част на страната. От друга страна, Турция успя с ветото си да не допусне сирийския клон на ПКК – Партията на патриотичния съюз, която е основен фактор в разгрома и освобождаването на Кобане и други кюрдски територии. Но дори в отсъствието на кюрдите, съставът на „съпротивата“ е твърде разнороден политически. В Рияд бяха представени двете основни сборни формации: Сирийската национална коалиция, перманентно гостуваща на Турция, и „Националният координационен комитет“, който е провъзгласен в Кайро и включва предимно представители на опозиционни сили от Дамаск. Каква е разликата между тях? Контролираната от Турция и Саудитска Арабия коалиция представлява твърдата линия против Башар Асад, а координационният комитет заема по-компромисна позиция по обясними причини. Освен това и двете политически групировки са критикувани от въоръжените отряди, които в Рияд бяха представени от 15 души. Най-силната военна формация – споменатите вече джихадисти от „Ахрар ал-Шам”, дори напуснаха форума, но впоследствие обявиха, че ще подпишат документа му. Това се случва на фона на новината, разпространена от панарабският просаудитски вестник „Ал-Хаят”, че САЩ са се съгласили с настояването на арабските си съюзници „Ахрар ал-Шам ал-ислами” и Ислямската армия да бъдат кооптирани като нетерористични организации. Кой ще дърпа конците В крайна сметка конгресът потвърди, че участниците приемат да се търси политически изход от кризата, и излъчи Висш комитет или секретариат от 34 члена, 11 от които представители на въоръжените организации. Оглавява го от бившият сирийски премиер и настоящ опозиционер Рияд Хиджаб. Основната задача на комитета е да излъчи 15-членна делегация за преговорите. Това на практика бе възприето като удар срещу най-представителната, досега поне, Сирийска национална коалиция. При това, новата опозиционна структура ще е постоянно базирана в Рияд, което показва кой ще дърпа конците в бъдещите преговори. Колкото и компромисни да са тези стъпки, те бяха наложени от безмилостния календар за свикване на сирийските преговори, определен от съпредседателите на Виенския процес - САЩ и Русия. Единодушно приетата на 18 декември т. г. Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН изразява желанието на великите сили за такъв преговорен процес, който да открие път към край на сирийската гражданска война. А това на свой ред е необходимо за да се стигне до решаващо поражение на ДАИШ. Постигнатият в Съвета компромис заобикаля най-деликатните въпроси (съдбата на Асад и окончателната редакция на „черния списък“ на терористичните организации в Сирия). Но той ясно говори за съотношението на силите, както и за ограниченото влияние на регионалните държави, които претендират за глобален статус. На първо място това е Турция. Съветът за сигурност на ООН няколко пъти през 2015-та се вглеждаше в Близкия Изток. Ключовите му решения – безкомпромисна борба против „Ислямска държава”; политическо решение в Сирия час по-скоро. Снимка Архив Реваншът на Турция След като на 24 ноември турски изтребител свали руски „Су-24”, участващ във въздушната кампания над Сирия, и след предвидимата реакция на Путин, Анкара бе принудена, да се откаже от полети над раздираната от конфликти страна. Беше отчасти поради обяснимо благоразумие, отчасти по внушение на Вашингтон. Това обстоятелство съвпадна по време с американското настояване Турция да укрепи границата си със Сирия. (Което пък прилича на предупреждение от Обама против турска военна експанзия в северната част на тази страна). Така или иначе, то подтикна Анкара към реализацият на нейните „План Б“, а именно намеса в Ирак. Разполагането на турски контингент, подкрепен от 20 танка на около 30 км североизточно от иракския град Мосул стана поредната авантюра, разтърсила региона. Според Анкара, с акцията бил съгласен Кюрдският автономен регион, както бившият губернатор на окръг Ниневия, чийто административен център е Мосул. Багдад обаче официално протестира срещу хода на Ердоган - Давутоглу, който е „в нарушение на суверенитета на страната”. Макар официално мисията на турската част е да обучава кюрдските военни – Пешмерга, за борба с терористите, същинската цел на Ердоган е трайно военно присъствие в Ирак, като предмостие към по-нататъшното разчленяване на страната. Някои коментатори припомниха, че по сходен начин е започнала и една друга турска авантюра – десантът в северната част на Кипър през 1974 г., довел до трайното разделяне на острова. И понастоящем там са дислоцирани хиляди турски войници, и не се виждат някакви реални перспективи за възстановяване на кипърското единство. Хора за използване – кюрди, туркмени и други Геополитическият прочит на новата авантюра на Анкара припомня едно събитие от далечната история. Преди близо 90 години Турция отказва да признае откъсването на «Мосулския вилайет» и неговото присъединяването му към британската подмандатна територия, която по-късно е новата държава Ирак. Може да очакваме, че ако не официално, то използвайки безвластието в Северен Ирак, Анкара ще се стреми към фактическа ревизия на Лозанския договор от 1928 г. За целта турците ще използват стремежа на иракските кюрди към по-нататъшното си обособяване като независима територия. Неслучайно при неотдавнашната между премиера Давутоглу и иракския кюрдски лидер Барзани в Анкара за пръв път бил вдигнат флага на Иракски Кюрдистан. Друг съюзник Анкара има и в лицето на местните туркменски общности като постоянна Пета колона в рамките на неоосманския проект. Въпросните общности вече бяха използвани от Анкара в конфронтацията с Москва. Туркмени бяха бунтовниците, разстреляли пилота на сваления Су-24. На туркмени се отреждаше и ключовата роля да овладеят предлаганата от Анкара „защитена зона“ в Северна Сирия. Истинско предназначение на зоната бе не допусне възникването на т.нар. Кюрдски коридор под контрола на съюзниците на ПКК – въоръжените отряди на Партията на патриотичния съюз на Салих Мусаллим. Самите туркмени обаче са разслоени религиозно – на шиити и сунити, разслоени са и политически. Част от тях предпочитат да търсят закрилник и да се съюзяват с кюрдите в борбата срещу общия враг – терористите от ДАИШ. Заплетени мотиви около Мосул Ако някой ще изтласка терористите от Мосул, ако някой ще освободи териториите на окръг Ниневия, Анкара предпочита в ролята на този герой да бъдат местни кюрди и други турски съюзници. Следователно нейна близка цел е да попречи освободителната мисия да бъде извършена от шиитските отряди на Багдад, включващи и ирански военни формации и инструктори. Естествено, Иракски Кюрдистан няма да е лесен съюзник. Лидерите там добре осъзнават имперските стремежи на Анкара, както и голямата притегателна сила на петролните залежи в Киркук. Затова е вероятно разширяването на турското военно присъствие в Ирак да върви успоредно с политическа шетня и дипломатически усложнения по всички посоки. Във всички случаи, конфликтът шиити - сунити ще се задълбочи както в рамките на Ирак, така и на целия близкоизточен регион. Засега обаче, въжделенията на Турция бяха охладени от настояването на Обама за бързо изтегляне от Ирак. Тази категоричност на американската политика е продиктувана не само от нежелание да се насърчи по-нататъшния разпад на държавната система в региона. Тя е съобразена и с други фактори. А именно: опасността от разширяване на руското влияние в Ирак заедно със засиленото иранско присъствие в Двуречието - като контрамярка на турския експанзионизъм. * * * Много неща, често съвсем неочаквани станаха в близкоизточния регион през 2015-та. Един от начините да я обобщим е: годината на закъснялата ревизия на една погрешна стратегия. Какво обаче се задава през 2016 година? Всякаква прогноза за развитието на събитията около Сирия ще бъде рискована. Основните препятствия пред намирането на военно-политическо решение на сирийско-иракската криза са свързани с подмолните, но вече очертали се амбиции на регионалните сили, които заиграват с екстремистите. Сред тях: - стремежът на Ердоган да вземе своя реванш след унизителната стратегическа грешка в Сирия и последвалата криза в отношенията с Русия; - налагането на саудитска опека върху въоръжената и политическата сирийска опозиция, която намалява шансовете за светска Сирия; - засилването на иракско-иранското военно-дипломатическо сътрудничество, което на свой ред пренася конфликта в конфесионално русло... Тези амбиции контрастират с намеренията на световните актьори да поставят фокус върху разгрома на ДАИШ и мира в Сирия. Затова пък предстоящите събития ще покажат доколко антитероризмът действително се е превърнал в приоритет на Запада и Русия. И доколко те са в състояние да преодолеят, в името на собствената си сигурност, онова, което ги разделя.

Дянков: 2015 беше празна година с неслучили се промени

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/diankov-2015-beshe-prazna-godina-s-nesluchili-se-promeni--208597/

БЕХ e гнездо на корупция, за което единственото решение е да бъде премахнато, заяви бившият финансов министър

Белослава: Жените искаме само любов и чаша вино

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5200758

Някои срещи са по-важни от други. И, повярвайте, те се описват най-трудно. Искаш да задържиш цялата емоция с всичките й стърчащи, танцуващи по теб адреналинови искри, да ги събереш и опаковаш в думи, да ги затвориш в бурканче и да надникваш в него от време на време, за да си взимаш по някоя дума, по някоя топлинка, по някое бонбонче спокойствие.
Някои срещи са по-важни от други. И, повярвайте, те се описват най-трудно. Искаш да задържиш цялата емоция с всичките й стърчащи, танцуващи по теб адреналинови искри, да ги събереш и опаковаш в думи, да ги затвориш в бурканче и да надникваш в него от време на време, за да си взимаш по някоя дума, по някоя топлинка, по някое бонбонче спокойствие.

Заловиха крадла на дърва за огрев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539999

Служители от РУ Елхово разкриха кражба на дърва за огрев от частен имот в село Гранитово. На 28 декември 58-годишен жител на селото е съобщил в полицията за констатирана от него кражба на два куб. метра дърва за огрев от имота му. След проведените бързи оперативно издирвателни мероприятия е установено че посегателството е извършено от 47-годишна жителка на същото село. Работата по случа продължава.  ...

Министерството на туризма съвместно с общините стартират билборд кампания за насърчаване на вътрешния туризъм

http://www.cross.bg/tyrizum-ministerstvoto-vutreshniya-1493043.html

/КРОСС/ Министерството на туризма съвместно с общините стартират билборд кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Кампанията ще обхване всички по-големи общини и ще рекламира възможностите за туризъм по региони. Рекламните визии ще бъдат разположени на централни локации, като на територията на една община ще се рекламират възможностите за туризъм в друга - така знакови културно-исторически забележителности от един регион ще бъдат представени в друг. Визиите са с подчертано културно-исторически фокус и отразяват редица емблематични забележителности - средновековната крепост Баба Вида, археологическия комплекс Перперикон, късноантичната крепост Хисарлъка, Бесарбовския скален манастир, Александровската гробница и др. Министерството на туризма се ангажира с изработването на над 40 билборда, a общините предоставят безплатно рекламно пространство на ключови локации, където рекламните визии ще бъдат изложени за период от близо 6 месеца. Стартът на кампанията вече е даден, а билбордове ще бъдат поетапно поставени в 11 големи общини - Разград, Русе, Силистра, Хасково, Видин, Велико Търново, Бургас, Кърджали, Габрово, Монтана и Перник, като на по-късен етап ще бъдат включени и други. Инициативата е първа по рода си и е естествено продължение на усилията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм и популяризирането на възможностите за целогодишен отдих у нас

Коледа на макс в „Еврофутбол”

http://www.cross.bg/leva-manchestur-koleda-1493042.html

/КРОСС/ Коледа на макс в „Еврофутбол" - този слоган е най-подходящото описание за страхотните успехи, които участниците на букмейкърската къща „отбелязаха" в най-празничния ден. Емблематичен е примерът с феновете на СПОРТМАКС в с. Шумата - двама си тръгнаха с четирицифрени суми, след предвиждания за Точен резултат в различни срещи. Първият взе 3 600 лева, а вторият - 3 221,70 лева. На следващият ден ямболия прибра 4 329 лева, а в неделя двама пловдивчани направо „избиха рибата" - те получиха, съответно по 5 805 лева и 5 745 лева. Техен другар по интереси пък „отнесе" 3 519 лева в същия ден. Свищовлии направиха истински маратон в последния почивен ден и понеделник - неделята донесе 4 500 лева от Гонки и прогноза за победител на единия и още 2 100 лева със същото предвиждане, но за друг. В първия работен ден трети си тръгна с 5 250 лева отново със залог за първенеца, финиширал в едно от надбягванията. Русенци също „се разписаха" - в събота участник от крайдунавския град взе 2 400 лева.Футболните фенове пак бяха на линия - бургазлия получи 6 720 лева в деня след Коледа срещу скромната сума от 2 лева за специалните си прогнози на два мача в права колонка, от Турция и Англия. Друг, от к.к. Слънчев бряг, взе 4 351,03 лева за максимално успешна система 2, 3 и 4 от 4, с различни предвиждания за срещи от Австралия, Белгия и Турция

Удар в бордюр е причинило фаталното падане на моториста по пътя за Златни

http://petel.bg/Udar-v-bordyur-e-prichinilo-fatalnoto-padane-na-motorista-po-patya-za-Zlatni-__139410

Удар в бордюр е причината за нещастния инцидент вчера, при който моторист намери смъртта си. Припомняме, че около 14.30 часа на пътя от...

Откриха паметник на Кирил Шиваров във Варна

http://petel.bg/Otkriha-pametnik-na-Kiril-SHivarov-vav-Varna__139411

Паметник на големия скулптор Кирил Шиваров бе открит днес в градинката до Търговската гимназия във Варна. Автор на творбата е проф....

Освен мед по покрива: Откриха липси и на кабел от Кукления театър във Варна

http://petel.bg/Osven-med-po-pokriva--Otkriha-lipsi-i-na-kabel-ot-Kukleniya-teatar-vav-Varna__139413

На 28 декември в Първо РУ-Варна е съобщено от г-н Костадинов – заместник-директор по техническата част на Държавен куклен театър-Варна, че...

Руските учени с нов пробив! Измислиха как да контролираме техниката със силата на мисълта

http://petel.bg/Ruskite-ucheni-s-nov-probiv--Izmisliha-kak-da-kontrolirame-tehnikata-sas-silata-na-misalta__139414

Кадър 360tv.ru Руски учени от компанията Neurobotics създадоха неврошлем, с който може да се контролира техниката, използвайки само силата на...

В България има цяло поколение, което не иска да работи

http://petel.bg/V-Balgariya-ima-tsyalo-pokolenie--koeto-ne-iska-da-raboti__139412

"От 1992-а година насам имаме едно цяло израснало поколение, което е убедено, че не се работи. Тук не говорим само за малцинствата". Това заяви...

Трагедия в Уганда! 13 младежи потънаха в езерото Виктория по време на празник

http://petel.bg/Tragediya-v-Uganda--13-mladezhi-potanaha-v-ezeroto-Viktoriya-po-vreme-na-praznik__139415

Най-малко 13 души са потънали по време на рождественските празници на африканското езеро Виктория на територията на Уганда след...

Крепостта Царевец във Велико Търново посреща туристи на Нова година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201057

Крепостта Царевец във Велико Търново ще посреща туристи в първия ден на новата година. Архитектурно-музейният резерват ще е отворен за посещения от 12 до 17 часа.
Първият посетител по традиция ще бъде официално посрещнат от директора на Регионален исторически музей Иван Църов. Гостът ще получи като подарък информационни материали за музеите в
Крепостта Царевец във Велико Търново ще посреща туристи в първия ден на новата година. Архитектурно-музейният резерват ще е отворен за посещения от 12 до 17 часа. Първият посетител по традиция ще бъде официално посрещнат от директора на Регионален исторически музей Иван Църов. Гостът ще получи като подарък информационни материали за музеите в

И през 2015 година жертвите на катастрофи се увеличават

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/29/2677369_i_prez_2015_godina_jertvite_na_katastrofi_se/?ref=rss


И през 2015 година се запазва тенденцията за увеличаване на катастрофите и жертвите от тях. Това показват данните от сайта на МВР до 29- ти декември.

От началото на годината са станали 7172 катастрофи, а загиналите са 678. За сравнение до същата дата през преходната година произшествията са били 6966, а жертвите - 651. През ноември от "Пътна полиция" отчетоха, че катастрофите през 2015 година, но тенденцията за увеличаване на жертвите също се е запазила.

Комисар Тенчо...

Задържаха мъж заради кражба и наркотици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539998

32- годишен мъж от Нова Загора е задържан за кражба и притежаване на наркотици. Вчера, в участък "Надежда" е получено съобщение от 38-годишен мъж, който е заявил, че е задържал лице, което се е опитало да открадне четири торби цимент от дома му. На място е изпратен екип, който е отвел заловения крадец в участъка. При последвалите процесуално-следствени действа в него са намерени и иззети две полиетиленови пликчета, съдържащи неустановено количество кристално вещество, което при полеви тест е реагирало на амфетамин. За случая е уведомена Рай...

Варненци ползвали по-малко ток тази Коледа

http://www.moreto.net/novini.php?n=309927

Варненци са консумирали по-малко електрическа енергия тази Коледа, в сравнение с периода 24-27 декември 2014 година. Това съобщиха от енергоразпределителното дружество за Moreto.net. Отчетеният спад за всички клиенти, които обслужва Енерго про е 3 %.

Верижна катастрофа на бул. "Г. М Димитров" в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5201056

Верижна катастрофа стана на булевард
Верижна катастрофа стана на булевард "Г. М Димитров" в София, съобщи bTV. При инцидента няма пострадали. Ударили са се 4 коли. Засега причината за сблъсъка не е известна. Когато е станала катастрофата, мъгла вече не е имало, а пътят не е бил мокър. Дамата, която е управлявала една от колите, разказа, че пред нея са спрели рязко.

Жена загина след падане от шестия етаж във Варна!

http://pik.bg/жена-загина-след-падане-от-шестия-етаж-във-варна-news459437.html

Жена загина след падане от шестия етаж във Варна!

Трагедия разтърси живущите в блок 155 в квартал „Младост” във Варна. Снощи около 22 часа пред сградата е открит труп на млада жена. На място веднагаса пристигнали веднага криминалисти, които са започнали разследване, съобщава petel.bg. Съседите са в шок и в момента коментират каква може да е причината за драмата.

"Около 20 часа в понеделник е получен сигнал за инцидент в бл. 155 в кв. "Младост". На място веднага са пристигнали полицаи, които са установили, че е загинала жена на 43 години, която е паднала от шестия етаж.

Данни за насилствена смърт няма. Образувано е досъдебно производство, като разследването по случая продължава. Предстои да бъде направена аутопсия на починалата жена", внесе яснота по случая с жената Ивана Милева, пресаташе на ОДМВР Варна. 

Заловиха "министъра на финансите" на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/zaloviha-ministyra-na-finansite-na-isljamska-dyrjava-news_515661.html

Армията на Ирак е успяла да залови терориста, изпълняващ ролята на „министър на финансите“ на „Ислямска държава“, съобщава РИА Новости. „Жителите на Рамади са съобщили на силите за сигурност на Ирак, че така нареченият „министър на финансите“ на „Ислямска държава“ се укрива сред жителите на града и се опитва да избяга след разгрома на терористите. Той е арестуван“, се посочва в съобщение на информационното бюро на военното командване н

Германия отдели 17 млрд. евро за бежанците през 2016 г.

http://europe.actualno.com/germanija-otdeli-17-mlrd-evro-za-bejancite-prez-2016-g--news_515668.html

Федералните провинции на Германия планират да похарчат около 17 милиарда евро през 2016 г. за бежанския поток в страната, показва проучване на финансовото министерство, предаде БГНЕС. Средствата ще отидат за подслон, храна, образование на идващите от Сирия и други горещи точи от Близкия изток и Африка, които се стичат в най-голямата европейска икономика. Според информация на „Ди Велт” за 16 федерални провинции на страната в бюджета са отделени 16,5 млрд. евро за следващата г

Британците връщат нежелани коледни подаръци за 207 млн. лири

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539997

Днес е "вторникът на голямото връщане", в който британците ще върнат нежелани коледни подаръци на обща стойност 207 милиона лири, пише в. "Дейли мейл". Днес е първият работен ден за поданиците на Нейно Величество след коледните празници. Статистиката сочи, че една четвърт от получените под елхата подаръци са нежелани. Най-много дарове, както всяка година, се очаква да върнат дамите. Според някои изчисления британците харчат около 2,4 милиарда лири за нежелани подаръци. Моторната резачк...

Арестуваха предполагаеми терористи в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201051

Двама души бяха арестувани в Брюксел по подозрение, че планират атентат в белгийската столица по време на новогодишните празници. Националността на задържаните не се съобщава, предава БНТ.
До арестите се е стигнало след обиски, проведени в неделя и понеделник в град Лиеж и фламандската област Брабант.
Двама души бяха арестувани в Брюксел по подозрение, че планират атентат в белгийската столица по време на новогодишните празници. Националността на задържаните не се съобщава, предава БНТ. До арестите се е стигнало след обиски, проведени в неделя и понеделник в град Лиеж и фламандската област Брабант.

Арестуваха предполагаеми терористи в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5201039

Двама души бяха арестувани в Брюксел по подозрение, че планират атентат в белгийската столица по време на новогодишните празници. Националността на задържаните не се съобщава, предава БНТ.
До арестите се е стигнало след обиски, проведени в неделя и понеделник в град Лиеж и фламандската област Брабант.
Двама души бяха арестувани в Брюксел по подозрение, че планират атентат в белгийската столица по време на новогодишните празници. Националността на задържаните не се съобщава, предава БНТ. До арестите се е стигнало след обиски, проведени в неделя и понеделник в град Лиеж и фламандската област Брабант.

30 хил. литра сярна киселина изтекоха в Австралия

http://offnews.bg/news/n_1/n_613957.html

Повече от 30 хил. литра сярна киселина по всяка вероятност са изтекли от дерайлиралия товарен влак в Австралия. Той е превозвал не 200 000 литра сярна киселина и дизелово гориво, както бе съобщено вчера, а близо 820 000 литра, предадоха световните агенции, като цитираха официалните власти в страната. Влакът дерайлира вчера в Северна Австралия с 26 цистерни, пълни със сярна киселина и дизелово гориво. При катастрофата една от цистерните е била пробита и от нея изтича сярна киселина, съобщава австралийската полиция. Възможно е изтеклото количеството да достигне 31 500 литра. Засега близката река не е замърсена, са показали тестове. Тримата леко ранени машинисти вече са изписани от болница. Причината за инцидента остава неизвестна. Предполага се, че тя може да е свързана с наводнението там. Полицията е отцепила района на катастрофата в радиус от 2 км., за да предпази населението и да улесни екипите работещи по овладяването на ситуацията.

74 аварийни екипа на ЕНЕРГО-ПРО ще дежурят за новогодишните празници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539996

В навечерието новогодишните празници 74 аварийни екипа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи продължават да бъдат в пълна готовност да реагират своевременно при възникване на повреди по електрическите съоръжения в Североизточна България. Те са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло. Както и през изминалите години, при усложняване на зимната обстановка в отделни региони, компанията има подготвени планове за пренасочване на допълнителни екипи и техника от един район към друг. При възникване на извънредна ситуац...

Die Linke: Военните намеси на Запада само помагат на „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/islyamska-asad-idil-1493041.html

/КРОСС/ В интервю за Spiegel председателката на Die Linke („Левите") Сара Вагенкнехт нарича турския президент кръстникът на терора, ругае американците и обяснява какво всъщност прави Путин в Сирия. Г-жо Вагенкнехт, Въоръжените сили на Германия се намесват в Сирия, а вие в същото време предупреждавате за Трета световна война. Не казвам това, за да създавам излишнa паника у хората. Но опасностите ескалират все повече и ситуацията става все по-екстремна. В Сирия в момента воюват 15 държави, една срещу друга или заедно. Но няма никаква обща стратегия. Няма никакво обединение, каквото незабавно би трябвало да видим, ако вярваме, че борбата срещу ИДИЛ е истинска. Очевидно Турция си има други приоритети. Германия се включва в една война, чийто развой не е ясен. Вие какво предлагате? Решаващо е да лишим ИДИЛ от нови бойци, оръжие и пари. Това означава, че вместо да се правят сделки с Ердоган, той трябва най-накрая да бъде притиснат, за да спре подпомагането на терора, както и да затвори границите на Турция за Ислямска държава. Същото важи за Саудитска Арабия, където най-богатата фамилия финансира солидно терористите. Спрат ли се парите към ИДИЛ, силовите им бази веднага ще започнат да ерозират. Така армиите на засегнатите държави ще могат да освободят завоюваните територии. Военните интервенции на Запада досега показват тъкмо обратното, че подпомагат Ислямска държава. Тези бомбардировки водят до много цивилни жертви. А това подхранва омразата

Die Linke: Военните намеси на Запада само помагат на „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/idil-islyamska-asad-1493041.html

/КРОСС/ В интервю за Spiegel председателката на Die Linke Сара Вагенкнехт нарича турския президент кръстникът на терора, ругае американците и обяснява какво всъщност прави Путин в Сирия. Г-жо Вагенкнехт, Въоръжените сили на Германия се намесват в Сирия, а вие в същото време предупреждавате за Трета световна война. Не казвам това, за да създавам излишнa паника у хората. Но опасностите ескалират все повече и ситуацията става все по-екстремна. В Сирия в момента воюват 15 държави, една срещу друга или заедно. Но няма никаква обща стратегия. Няма никакво обединение, каквото незабавно би трябвало да видим, ако вярваме, че борбата срещу ИДИЛ е истинска. Очевидно Турция си има други приоритети. Германия се включва в една война, чийто развой не е ясен. Вие какво предлагате? Решаващо е да лишим ИДИЛ от нови бойци, оръжие и пари. Това означава, че вместо да се правят сделки с Ердоган, той трябва най-накрая да бъде притиснат, за да спре подпомагането на терора, както и да затвори границите на Турция за Ислямска държава. Същото важи за Саудитска Арабия, където най-богатата фамилия финансира солидно терористите. Спрат ли се парите към ИДИЛ, силовите им бази веднага ще започнат да ерозират. Така армиите на засегнатите държави ще могат да освободят завоюваните територии. Военните интервенции на Запада досега показват тъкмо обратното, че подпомагат Ислямска държава. Тези бомбардировки водят до много цивилни жертви. А това подхранва омразата

Доброволци дариха близо 500 килограма храна за бездомни животни

http://pik.bg/доброволци-дариха-близо-500-килограма-храна-за-бездомни-животни-news459434.html

Доброволци дариха близо 500 килограма храна за бездомни животни

Близо 500 килограма суха храна и консерви, одеяла и постелъчен материал събраха и дариха любители на бездомни животни от Казанлък и София, заедно с фондацията Animal Hope, в кампанията "Подари консерва, нахрани куче от Общинския приют в гр. Казанлък".

Кампанията се организира за втори път с помощта на местната фондация "Помощ за животните", съобщи д-р Антония Илиева - ветеринарен лекар в община Казанлък. Събраното количество храна за изоставените и захвърлени на улицата животни е три пъти повече от дареното през миналата година и ще е достатъчно за почти едномесечното изхранване на оставените в момента в общинския приют 34 големи и 7 малки бездомни кучета.

Общо през годината в приюта са били изоставени или прибрани от улицата 272 кучета. Свой нов дом и стопани са намерили 43 от тях. В кампании за кастриране са били обхванати 228 кучета, част от тях домашни. Общинският приют в Казанлък се издържа със средства както от общината в града, така и с помощта на австрийска организация за защита на животните, която осигурява средства за храна и за кастрационни материали.

Пловдивският апелативен съд отсече: Убиецът с хамъра ще посрещне и Нова година в ареста!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201038

Апелативният съд в Пловдив потвърди определената от Пазарджишкия окръжен съд мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 27-годишния Иван Янакиев. Срещу младия мъж е повдигнато обвинение по чл.343, ал.1 от НК за това, че на 18 декември 2015 г. е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост със своя джип "Хамър" е причинил
Апелативният съд в Пловдив потвърди определената от Пазарджишкия окръжен съд мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 27-годишния Иван Янакиев. Срещу младия мъж е повдигнато обвинение по чл.343, ал.1 от НК за това, че на 18 декември 2015 г. е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост със своя джип "Хамър" е причинил

Убийството на 4-годишната Ани Борисова, Янис Варуфакис и Димитър Бербатов са най-четените теми в GRReporter за 2015

http://www.grreporter.info/ubiistvoto-na-4-godishnata-ani-borisova-yanis-varufakis-i-dimitr-berbatov-sa-nai-chetenite-temi-v-grreporter-za-2015/18437

Новинарският калейдоскоп на 2015 се завъртя и ни донесе богата палитра от събития. Ужасяващи и драматични, кризисни, политически, археологически и исторически, човешки.

прочети повече

Добруджанци са изразходвали повече ток по Коледа отколкото миналата година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539995

С около 3% по-малко ток са консумирали клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през периода 24-27 декември в сравнение със същите дни на 2014 година. Това показват данните на компанията, която доставя електроенергия на 1.1 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен. За четирите почивни дни около Коледа общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на ЕНЕРГО-ПРО е било близо 62 хил. мегаватчаса. През същите дни на 2014 година са били потребени с около 2 хил. мегаватчаса по...

Шофьорът, убил пешеходец в Пазарджик, остава в ареста

http://offnews.bg/news/n_1/n_613986.html

Пловдивският апелативен съд остави в ареста 27-годишният Иван Янакиев, който на 18 декември прегази с джипа си „Хамър“ пешеходец на оживен булевард в Пазарджик, съобщава БНР. Магистратите отхвърлиха искането на защитата му за налагане на парична гаранция и бяха категорични, че има опасност той да се укрие или извърши друго престъпление, както и че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Според апелативния прокурор Росен Димов, събраните до момента доказателства сочат, че Иван Янакиев е имал възможност да види преминаващия по улицата 70-годишен пешеходец и ако е шофирал с по-ниска скорост, той е можел да предотврати жестокия удар. По думите му сред четиримата свидетели на трагичния инцидент са и двама полицаи от патрулиращ автомобил, според които младият мъж се е движил с над 90 километра в час. Росен Димов подчерта също, че шофьорът на "Хамъра" е с богато досие от нарушения. Срещу него има пет наказателни постановления, едното от които е висящо. От 2010 до 2014 година са му съставени 11 фиша, от които не е платил нито един, а за няколко месеца му е била отнета шофьорската книжка. Освен това, той е подсъдим и по друго дело - за грубо нарушение за управление на автомобил след употреба на наркотично вещество. На това демонстративно поведение трябва да се противодейства, подчерта още апелативният прокурор, с настояването си пред съда Иван Янакиев да остане в ареста. Агресивността, унижението към човешкия живот, това е неуважение към себе си. Това, което се случва, е безумие и обществото иска адекватен отговор, каза прокурорът, цитиран от БНР. Междувременно адвокатът на обвиняемия - Иво Лулчев, заяви, че той е шофирал с 50 километра в час. Резултатите от експертизите още не са изготвени. От своя страна синът на загиналия подчерта, че той и близките му се готвят да поискат и ДНК експертиза на шофьора, която да докаже, дали дадената проба за кръв е на Иван Янакиев: Молбата ми е, ако има някой очевидец, да се обърне, дали към мен, дали към полицията, за да бъде изяснен случаят и да възтържествува правдата. И това не е само заради баща ми, а и за всички тези убийства по пътищата, за всички тези деца. Близките на убития - Никола Лазаров, се събраха на мирен протест пред Пазарджишкия окръжен съд преди седмица, когато стана ясно, че срещу обвиняемия има множество наказателни постановления за шофиране с висока скорост и под въздействието на алкохол и дрога, които обаче са отпаднали в съда.

90 000 останаха без ток заради големите горещини в Буенос Айрес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539994

Деветдесет хиляди потребители на аржентинската столица Буенос Айрес останаха без ток след пренатоварване на енергопреносната мрежа заради големите горещини, предаде ТАСС. В столицата и околностите й температурата, надвишава 33 градуса по Целзий, а потреблението на електроенергия за един ден достигна 23 727,27 мегавата, което е почти колкото рекорда от 20 януари 2014 г., когато дневното потребление беше от 24 034 мегавата. Метеоролози прогнозират, че високите температури ще се задържат няколко дни. Източник: БТА...

По-ниско потребление на ток през Коледните празници в сравнение с миналата година регистрираха специалистите на Енерго-Про

http://www.cross.bg/energo-pro-elektroenergiya-praznitzi-1493040.html

/КРОСС/ С около 3% по-малко ток са консумирали клиентите на Енерго-Про през периода 24-27 декември в сравнение със същите дни на 2014 година. Това показват данните на компанията, която доставя електроенергия на 1,1 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен. За четирите почивни дни около Коледа общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на Енерго-Про е било близо 62 хил. мегаватчаса. През същите дни на 2014 г. са били потребени с около 2 хил. мегаватчаса повече.  Според специалистите на Енерго-Про, вероятната причина за по-ниското потребление на електроенергия през тазгодишните Коледни празници е изключително топлото за сезона време. Най-сериозен е спадът на потреблението в област Варна. Единствено в областите Добрич и Разград се наблюдава по-висока консумация на електрическа енергия спрямо Коледните празници през 2014 година. В навечерието Новогодишните празници 74 аварийни екипа на Енерго-Про Мрежи продължават да бъдат в пълна готовност да реагират своевременно при възникване на повреди по електрическите съоръжения в Североизточна България. Те са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло. Както и през изминалите години, при усложняване на зимната обстановка в отделни региони, компанията има подготвени планове за пренасочване на допълнителни екипи и техника от един район към друг

С билборд кампания Министерството на туризма ще насърчава пътуванията из страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/29/2677390_s_bilbord_kampaniia_ministerstvoto_na_turizma_shte/?ref=rss


Министерството на туризма започва билборд кампания за насърчаването на вътрешния туризъм, съобщиха от ведомството.

Кампанията ще обхване всички по-големи общини и ще рекламира възможностите за туризъм по региони. Билбордовете ще бъдат разположени на централни места, като на територията на една община ще се рекламират възможностите за туризъм в друга.

Фокусът на кампанията е върху културно-историческите забележителности – средновековната крепост Баба Вида, археологическия...

Мъж, проиграл пари на комар, лъже полицията, че е ограбен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201033

Неверен сигнал за извършен грабеж е разкрит от полицаи от управлението на МВР Стражица. В 1 часа в нощта срещу вторник на тел. 112 е получено съобщение от Б.Х. на 28 години от Исперих, че е станал жертва на дързък грабеж. Той се ожалил, че е бил нападнат и със сила и заплахи му е отнета сумата от 3200 лева.
При разследването обаче се оказало, че Б.
Неверен сигнал за извършен грабеж е разкрит от полицаи от управлението на МВР Стражица. В 1 часа в нощта срещу вторник на тел. 112 е получено съобщение от Б.Х. на 28 години от Исперих, че е станал жертва на дързък грабеж. Той се ожалил, че е бил нападнат и със сила и заплахи му е отнета сумата от 3200 лева. При разследването обаче се оказало, че Б.

Мощни магнитни бури в новогодишната нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=309907

Руски учени отбелязват мощно изригване на Слънцето и по техни прогнози вълните от него ще достигнат Земята в новогодишната нощ. Изригването започва в 16,00 ч. на 28 декември 2015 г. московско време и продължава повече от три часа, съобщава ТАСС, като се позовава на Лабораторията по вариации на космическите лъчи при Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълни "Н.

Лиляна Павлова обясни кога ще приключи безплатното саниране на панелките

http://pik.bg/лиляна-павлова-обясни-кога-ще-приключи-безплатното-саниране-на-панелките-news459432.html

Лиляна Павлова обясни кога ще приключи безплатното саниране на панелките

Безплатното саниране с пари от хазната на жилищни блокове най-вероятно ще продължи само до края на 2018 г. Това каза пред „Монитор” строителният министър Лиляна Павлова.„След това субсидията ще започне да намалява и ще се изисква финансово съучастие и на собствениците на апартаментите”, поясни тя. По думите й засега не е решено още какъв ще бъде неговият дял.

Трябва да минат 1-2 отоплителни сезона ида се види какви са икономиите на енергия. „След това ще видим колко сгради ще могат да бъдат финансирани с наличните пари и тогава окончателно ще решим въпроса”, поясни тя. По думите й в други страни от ЕС също са реализирани подобни програми за саниране със 100-процентова субсидия. Това е станало в Румъния, в Чехия и Словакия. Там обаче финансирането е изцяло от общинските бюджети, а не от държавната хазна.

Министърът каза още, че досега по националната програма за обновяване на жилищни сгради изцяло са завършени 5 блока, около 340 са в някаква фаза на процедурите. Едни са на етап обследване, други си избират изпълнители, а по трети работят строителите. Засега не се знае какъв финансов ресурс ще е нужен за обновяването им. „Нямаме точна сметка, но средно за една сграда отиват около 500 000 лв.”, добави тя. Павлова поясни, че от догодина и по националната програма ще могат да се обновяват кооперации с по-малко от 36 апартамента.

Строителният министърът обясни още, че забавянето на санирането по ОП „Региони в растеж” (2007-2013) се дължи на замразяването на програмата за определен период от време след 2013 г. Търговете за изпълнители бяха спрени за около 10 месеца, а след това се проведоха процедури с много специфични изисквания. „От ноември миналата година, когато поехме отново изпълнението на програмата от подадените проекти 299 отговаряха на изискванията”, каза още Павлова. „За около 200 от тях успяхме да обявим търгове за изпълнител, но не за всички се намериха строители. Причината е, че невинаги условията по сключените рамкови споразумения ги устройваха”, поясни тя.

По думите й стотина сгради са довършени по европрограмата, а останалите ще минат към националната. За целта в средата на януари ще бъде прието и специално постановление на правителството.

Reuters: Порошенко разваля репутацията на Обама

http://www.cross.bg/ykraiina-poroshenko-yatzenyuk-1493039.html

/КРОСС/ Политическата вражда в Украйна поставя под заплаха не само бъдещето й, но и репутацията на американския президент, чиято администрация оказва подкрепа на украинските власти, пише анализатор на Reuters, предаде РИА Новости. По време на последното си посещение в Киев американският вицепрезидент Джо Байдън заяви, че разговаря с украинските чиновници по-често, отколкото с жена си. Според информация от офиса на Байдън, от 2014 г. до днес той е говорил с украинския президент по телефона цели 40 пъти и 16 с премиера Арсений Яценюк. В допълнение Байдън четири пъти е посетил Киев, като също така се е срещнал още няколко пъти с Порошенко и Яценюк във Вашингтон и Европа. „Въпреки това разногласията в управляващата коалиция растат, и много от реформите не се провеждат. Ако украинското ръководство падне, то в неловко положение ще се окажат Вашингтон, Евросъюзът е МВФ, които пожертваха отношенията си с Русия заради Украйна. Администрацията на Обама заедно с Евросъюза положиха много усилия, за да осигурят успешния революционен преврат в Украйна през февруари 2014 г.“, се казва в публикацията. Авторът на статията отбелязва, че въпреки че през 2014 г. американските чиновници и членовете на конгреса над 100 пъти са посетили Украйна, „проектът в момента е под заплаха от провал“

Отец Саръев: Една сутрин ще се събудим и Родопите ще бъдат част от друга държава

http://www.bnews.bg/article-145603

В интервюто си той каза още, че за да бъдат запазени Родопите български, трябва да има държавно усилие и политика.

Коледни подаръци за малките пациенти в пловдивските болници

http://pik.bg/коледни-подаръци-за-малките-пациенти-в-пловдивските-болници-news459431.html

Коледни подаръци за малките пациенти в пловдивските болници

Малките пациенти на пловдивските болнични заведения днес бяха зарадвани с подаръци от доброволците на БМЧК.

Днешната инициатива е финалният етап от Коледната благотворителна кампания "Приятел в нужда се познава", реализирана благодарение на БЧК и ученици от седем училища в града. Кампанията за изготвяне на "Кутии на приятелството" от 7 до 18 декември е организирана от Областния съвет на БЧК-Пловдив и ученици от ОУ "Райна Княгиня", ОУ "Никола Вапцаров", ОУ "Пейо Яворов", Френската езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери", Езиковата гимназия "Иван Вазов" и гимназията с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий". "Подготвили сме около 160 подаръка за момиченца и момченца. А целта е да зарадваме децата, които не са си в къщи по празниците и да им подарим няколко усмивки", каза Диляна Статева - дългогодишен доброволец към БМЧК, цитирана от БТА.

Идеята на традиционната коледна кампания е да окаже подкрепа на хоспитализираните деца, които са далеч от своите родители и близки по време на празниците, като бъдат зарадвани освен с коледни подаръци и с приятелска обич и загриженост.

Загубеното доверие в знанието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5200990


Стотици милиони левове е предвидила да даде държавата за задържането или връщането на децата в училищната система. Изписаните мерки в новата стратегия са цял куп - безплатни учебници, допълнителни уроци, занимания по интереси, обучение на родители, занимания за над 16-годишни лица и т.н. и т.н. Причината - за съжаление България е на шеста
Стотици милиони левове е предвидила да даде държавата за задържането или връщането на децата в училищната система. Изписаните мерки в новата стратегия са цял куп - безплатни учебници, допълнителни уроци, занимания по интереси, обучение на родители, занимания за над 16-годишни лица и т.н. и т.н. Причината - за съжаление България е на шеста

Неподкупният катаджия от Кубрат – с приз от „Полицай на годината“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539992

Служител на реда от разградската дирекция на МВР е сред отличените в националния конкурс „Полицай на годината“ – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград. Младши инспектор Николай Николов – младши автоконтрольор в РУ-Кубрат попадна в селекцията за «Полицай на годината», след като бе номиниран за приза от колегите си и ръководството на ОДМВР-Разград. Традиционно отличието, което се присъжда на полицейски служители от цялата страна, е под формата на индивидуални и колективни награди. По регламент се избират носители на приза «Полицай на годината...

Оставиха в ареста шофьора, прегазил пешеходец в Пазарджик

http://frognews.bg/news_104450/Ostaviha-v-aresta-shofjora-pregazil-peshehodets-v-Pazardjik/

Пловдивският апелативен съд остави в ареста 27-годишният Иван Янакиев, който на 18 декември прегази с джипа си „Хамър“ пешеходец на оживен булевард в Пазарджик. Магистратите отхвърлиха искането на защитата му за налагане на парична гаранция и бяха категорични, че има опасност той да се укрие или извърши друго престъпление, както и че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да му бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.

Спайс Гърлс се събират отново

http://www.bnews.bg/article-145605

Намек за това направи една от вокалистките на "Спайс гърлс" и бивша жена на Еди Мърфи - Мел Би.

Спипаха крадец на местопрестъплението

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539993

Полицаи от Нова Загора спипаха крадец в момент на кражба, информират от ОДМВР Сливен. На 28 декември, около 11,30 часа, при обход на южна индустриална зона патрулен екип е хванал 39-годишен мъж в момент на изнасяне на крадени автомобилни елементи. Той е проникнал в склад в бившия месокомбинат "Родопа", след като е взломил входната врата. В помещението са се съхранявали различни видове автомобилни части. Мъжът е задържан за 24 часа. Срещу него е образувано досъдебно производство.  ...

Блъснаха пешеходка в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539991

63- годишна пешеходка пострада при пътно произшествие в Сливен, информират от полицията. Инцидентът е станал на 28 декември около 10.37 часа на бул. „Панайот Хитов". 28-годишен водач на товарен автомобил "Мерцедес 815 Атего" е ударил пострадалата. Тя е откарана за лечение в областната болница с фрактура на ходилото на долен ляв крайник, без опасност за живота. Пробата за употреба на алкохол на водача е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство.    ...

Не превръщайте празника в ужасно изживяване!

http://www.cross.bg/horata-vnimavat-pirotehnicheski-1493038.html

/КРОСС/ Пазаруването на пиротехника бележи бум последните дни, специалистите съветват хората да са внимават за ментета с оглед на здравето и сигурността си. Опасни фойерверки се продават по магазините в цялата страна, установява проверка в специализираните магазини преди празниците, съобщава Нова ТВ. Потребителите трябва преди всичко да внимават за следното:1. Стоката трябва да има знак, който удостоверява, че продуктът е в съответствие с европейските стандарти за безопасност.2. Инструкциите за употреба на български език също са абсолютно задължителни.3. На етикета трябва да пише и името на производителя. През последните дни поверяващи установиха липса на такава маркировка при редица пиротехнически изделия, предлагани у нас, като те спешно са изтеглени от пазара. Забелязват се промени в предпочитаните от хората пиротехнически средства - пимските свещи са все по-предпочитани за забавление в новогодишната нощ. Те летят на височина от 30 до 50 м.Ефектните, но и доста опасни традиционни пиробатерии осезаемо биват изместени от предлаганите екобатерии.За добре познатите ни пиратки става ясно, че вече излизат от мода.  

Британски наркобос заловен с български паспорт в Солун

http://www.grreporter.info/britanski-narkobos-zaloven-s-blgarski-pasport-v-solun/18436

Гръцката полиция задържа 39-годишния Simon Dutton, издирван за трафик на наркотици от Испания в Манчестър и северна Англия

прочети повече

Книга твърди, че първият премиер на комунистически Китай е бил гей

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539989

Книга, която ще излезе в Хонконг в началото на новата година, твърди, че дълбоко уважаваният първи премиер на комунистически Китай Чжоу Енлай вероятно е бил гей въпреки дългогодишния си брак и че е бил влюбен като младеж в свой съученик, съобщи Ройтерс. Авторката Цой Вън-мю е бивша редакторка в либерално политическо списание, в което е писала по темата за хомосексуалността. Тя проучила публично достъпни писма и дневници на Чжоу и съпругата му Дън Инчао и попаднала на писма, разкриващи емоционалната привързаност на Чжоу към негов съученик. <...

Идеи за декорация на ястията за новогодишната трапеза

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201015

Новогодишната трапеза винаги е пищна, калорична и отрупана. Ние обаче ви даваме идеи как да я направите и стилна, красива и интересна.
Вижте сами и събирайте идеи от галерията
Новогодишната трапеза винаги е пищна, калорична и отрупана. Ние обаче ви даваме идеи как да я направите и стилна, красива и интересна. Вижте сами и събирайте идеи от галерията

Идеи за декорация на ястията за новогодишната трапеза

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5200997

Новогодишната трапеза винаги е пищна, калорична и отрупана. Ние обаче ви даваме идеи как да я направите и стилна, красива и интересна.
Вижте сами и събирайте идеи от галерията
Новогодишната трапеза винаги е пищна, калорична и отрупана. Ние обаче ви даваме идеи как да я направите и стилна, красива и интересна. Вижте сами и събирайте идеи от галерията

Обмислят дали да спре вносът на дрехи от Турция в Русия

http://petel.bg/Obmislyat-dali-da-spre-vnosat-na-drehi-ot-Turtsiya-v-Rusiya__139408

Министърът на промишлеността и търговията в Русия Денис Вантуров заяви, че страната в близко бъдеще няма да налага санкции на турски...

България продължава да е сред топ дестинациите за руски туристи

http://petel.bg/Balgariya-prodalzhava-da-e-sred-top-destinatsiite-za-ruski-turisti__139409

На фона на това, че политиката затваря любимите места за отдих на руснаците (местата са предимно в Турция), туристите търсят нови...

Ченге от Пловдив стана „Полицай на годината“

http://frognews.bg/news_104448/CHenge-ot-Plovdiv-stana-Politsai-na-godinata/

Ченге от Пловдив стана „Полицай на годината“. Това е младши инспектор Емануил Петров Манолов.

Ръстовете на БФБ продължават*

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/rystovete-na-bfb-prodyljavat-208594/

До обяд се изтъргуваха 3,33% от капитала на Атоменергоремонт в първия му ден като публично дружество

Жена загина след падане от шестия етаж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539990

Жена на 43 години е загинала след падане от шестия етаж на блок в кв. "Младост". Инцидентът е станал вчера, минути преди 20:00 часа, съобщиха за Дарик от варненската полиция. Няма данни за насилствена смърт или криминално деяние. По случая е образувано досъдебно производство....

Румяна Бъчварова: МВР създава положителни истории

http://pik.bg/румяна-бъчварова-мвр-създава-положителни-истории-news459428.html

Румяна Бъчварова: МВР създава положителни истории

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова присъства на 22-та церемония "Полицай на годината".

Тя връчи голямата индивидуална награда за "Полицай на 2015 година" на младши инспектор Емануил Петров Манолов – полицай в група “Охрана на обществения ред” в сектор “Охранителна полиция” към Първо РУ – Пловдив при ОДМВР – Пловдив.

Той беше отличен за това, че на 25 юли 2015 г. около 0.40 часа, в извънработно време, младши инспектор Емануил Манолов без колебание предприема действия за предотвратяване на взломна кражба от съседен имот в Асеновград и заедно с баща си, въпреки риска, спират извършителите. Изяснява, се, че задържаните са част от организирана престъпна група за домови кражби на територията на Асеновград и Пловдивска област.

На 21 септември към 1.55 часа автопатрул от Емануил Манолов и колегата му Сергей Бочуков  са изпратени по сигнал от гражданин към жилище, в което е нахлул непознат. Двамата задържат на място 45-годишен мъж, регистриран за поредица извършени кражби. Министър Бъчварова благодари на всички отличили се полицаи и подчерта, че "тук са събрани най-добрите, но има и други ваши колеги, които работят добросъвестно. Освен грешките, МВР има и своите постижения.

Чрез вас можем да покажем, че МВР създава положителни истории. През 2015 година вътрешното министерство и вие служителите бяхме изправени пред редица трудности, като бежанския проблем, контрабандата, битовата престъпност и създалото се етническо напрежение в някои региони на страната. Навсякъде полицаите се справиха с достойнство и показаха, че могат да работят и да се справят с предизвикателствата", каза още Бъчварова.

На събитието присъстваха бившите вътрешни министри Цветан Цветанов, Румен Петков, Емануил Йорданов и Веселин Вучков. Младши инспектор Емануил Манолов разказа след края на церемонията, че е сбъднал детската си мечта да стане полицай. "За мен това е отговорност, а не страх. Не очаквах да получа голямата награда", призна чистосърдечно той. Ето и кои други полицаи бяха наградени: Първи подгласник при индивидуалните награди е старши инспектор Христо Георгиев Палагачев, началник на Участьк-Устово, Районно управление Смолян, ОДМВР-Смолян.

Втори подгласник при индивидуалните награди е Златослав Анков Атанасов – разследващ полицай в ГПУ – Малко Търново, сектор „РДГП Елхово” от отдел „Разследване” при Главна дирекция "Гранична полиция". Третата индивидуална награда отиде при младши инспектор  Николай Росенов Николов, младши автоконтрольор  I степен в група „Охранителна полиция“, РУ- Кубрат, ОДМВР-Разград. Индивидуална поощрителна на града "Полицай на годината 2015" се присъди на Антон Любомиров Тодоров – разузнавач I степен в сектор „Грабежи“ на отдел „Криминална полиция“ при ГД „Национална полиция“, доказал своя професионализъм при разкриване на тежки криминални престъпления с висока обществена опасност на територията на страната.

Втора поощрителна награда получи мл. експерт Петър ангелов Христов – младши разузнавач /издирване/ в група „Криминална полиция“ към РУ-Харманли при ОДМВР-Хасково. Голямата колективна награда "Полицай на годината 2015" е за служителите на ОДМВР - Бургас. Техни първи подгласници станаха служителите от втори сектор "Грабежи" към отдел "Противодействие на криминалната престъпност" при СДВР. Втора колективна награда получиха служителите на Гранично полицейско управление - Царево към Регионална дирекция "Гранична полиция - Бургас" при Главна дирекция "Гранична полиция".

Трети подгласник е колективът от служители от Първа криминална група 'Престъпления против личността" в сектор "Противодействие на криминалната престъпност" във Второ РУ при СДВР.  Специалната награда за граждански принос към работата на полицията се присъди на Георги Апостолов  – координатор на националната гореща линия за безопасен интернет „WEB 112.NET“.

Шри Девраха Баба: Кървав залез над България през 2016 г.

http://frognews.bg/news_104449/SHri-Devraha-Baba-Karvav-zalez-nad-Balgariia-prez-2016-g/

България ще преживее кървав залез през 2016 г. Именно тази съдбоносна година ще определи по-нататъшното развитие на страната. Това пророчество е на великия индийски мъдрец, йога и предсказател Брамбха Риши Йогирадж Шри Девраха Баба.

През 1955 година той намира изоставено бебе в гората. 58 години по-късно е шокиран да чуе това

http://curious.actualno.com/prez-1955-godina-toj-namira-izostaveno-bebe-v-gorata-58-godini-po-kysno-e-shokiran-da-chue-tova-news_515604.html

На 22 септември, 1955, 14-годишният Дейвид Хикман отива на лов с дядо си. Момчето не подозира, че в този ден животът му ще се промени завинаги. Когато Давид чува шум в гората, той бързо се втурва да открие източника. Дейвид разказва: „Чувах много странен звук. Не приличаше на детски плач, по-скоро на плахо гукане. Знаех, че трябва да разбера какво става. Не можех да се откажа оттърсенето.“ За негова изненада, Дейвид намира мокро до кости, почти измръзнало момиченце. „Покате

Царевец посреща туристи на Нова година

http://society.actualno.com/carevec-posreshta-turisti-na-nova-godina-news_515658.html

Крепостта Царевец във Велико Търново ще посреща туристи в първия ден на новата 2016-та година. Архитектурно-музейният резерват ще е отворен за посещения от 12,00 до 17,00 часа, предаде Дарик. Първият посетител ще бъде официално посрещнат в 12,00 часа от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново Иван Църов. Той ще получи като подарък  информационни материали за търновските музеи, а при обиколката си на историческата забележителност ще бъде придружен от екскурзовод. Жите

Български природозащитници разкритикуваха споразумението за климата

http://business.actualno.com/bylgarski-prirodozashtitnici-razkritikuvaha-sporazumenieto-za-klimata-news_515654.html

Сериозни критики отправиха известни фигури от българския зелен сектор към сключеното в средата на декември глобално климатично споразумение в Париж. 1,5 градуса по Целзий намаляване на средната температура на планетата – това беше предложение на ЕС и беше включено в Споразумението от Париж, но само на доброволен принцип, посочи Сандов. Според него това е от изключителна важност, тъй като касае и България. Вероятно ще има преоценка на екополитиката на Съюза, предположи Сандов, който прогно

Банката на Путин се нуждае от спасяване

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/bankata-na-putin-se-nujdae-ot-spasiavane-208582/

Помощта за държавната Внешекономбанк, оценявана на 18 млрд. долара, може да се окаже най-скъпата за Кремъл

Във Варна пускат квартални автобуси, които ще ни водят до ключови спирки

http://www.moreto.net/novini.php?n=309930

С влизането в сила на новата билетна система във Варна ще заработи и нова транспортна схема за градските автобуси. Идеята е с прикачвания и синхронизиране на разписанията да не се дублират линии, както е сега. С къси квартални линии пътникопотокът от кварталите ще достига до ключови спирки по така наречения високоскоростен коридор, по който пък автобусите ще спират на всяка спирка на интервал между 3 и 5 минути.

При сегашния добив в „Марица-изток” има опасност от свлачище

http://www.cross.bg/opasnost-bulgariya-sredstva-1493037.html

/КРОСС/ Ако в следващите три години „Мини Марица-изток" не ограничат добива на въглища до 27 млн. т, има опасност от свлачища, които може да извадят от равновесие енергийната система, предупреди инж. Андон Андонов - изпълнителен директор на най-голямото въгледобивно дружество в България.  Тази година дружеството е произвело под натиск повече от 32 27 млн. т въглища, необходими, за да могат двете американски централи да работят на пълна мощност. Така не се плаща за разполагаемост и се държи под контрол цената на енергийния микс. Мините не разполагат със средства за разкриване на нови въглищни пластове и при този добив има опасност в някой от рудниците да бъде предизвикано свлачище. Това би довело до трайно прекратяване на добива, а оттам - и до срив в производството на електроенергия. Според инж. Андонов трябва да се прекрати порочната практика, въведена през 2009 г., според която цената на въглищата се определя от министъра на енергетиката. Сега на световните борси тя е между 50 и 60 долара на тон условно гориво, а в България е 77 лв. на тон - значително под пазарните цени. Дружеството страда от недостиг на средства и има до получава 428 млн. лв., от които 393 млн. лв. - просрочени задължения, и дължи 182 млн. лв. на фирми и кредитори. Още 630 млн. лв. са необходими на „Мини Марица изток" за изселването на хората от село Бели бряг, за преместване на коритото на река Съзлия, на пътя Русе-Свиленград и за други инфраструктурни проекти.

Книга: Първият премиер на комунистически Китай бил гей

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kniga-pyrviiat-premier-na-komunisticheski-kitaj-bil-gej-6047762

Това става ясно от публично достъпни писма и дневници на Чжоу Енлай и съпругата му Дън Инчао, разкриващи емоционалната привързаност на Чжоу към негов съученик

Ахмед Башев избра Доган пред Местан

http://pik.bg/ахмед-башев-избра-доган-пред-местан-news459426.html

Ахмед Башев избра Доган пред Местан

"Уважавам г-н Лютви Местан както и всеки, който е бил лидер на ДПС, но избирам г-н Ахмед Доган. Оставам верен на движението и ще работя за него".

Това заяви бившият кмет на Гърмен и бивш депутат Ахмед Башев пред struma.bg. Според него, всеки опит да бъде пришит към групата на отцепилите се от ДПС, е спекулация. Башев пристигна заедно с общински прецедатели на ДПС от община Гоце Делчев на площада в село Брезница, където всеки момент се очаква да започне възпоменателният митинг Куртулуш Байрам, посветен на годишнината от възтановяване на имената през 1989 година.

Самият Башев е бил сътрудник на ДС от 1988 година, според публични информации. До началото на събитието не са пристигнали тримата нови лидери на ДПС в лицето на Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риз

Индонезийска провинция забрани празнуването на Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539987

Властите в Банда Ачех, столицата на индонезийската провинция Ачех, забраниха празнуването на Нова година, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. Ачех е единствената провинция в Индонезия, където е в сила ислямският закон. Това бе условие за сключването на мирното споразумение с централното правителство за прекратяване на продължилия десетилетия сепаратистки конфликт. Таджикистан забрани коледните елхи и фойерверките за празниците "Забранява се на ...

Фонд „Земеделие“ преведе първите близо 460 000 лева по схема „Училищен плод“

http://pik.bg/фонд-„земеделие“-преведе-първите-близо-460-000-лева-по-схема-„училищен-плод“-news459425.html

Фонд „Земеделие“ преведе първите близо 460 000 лева по схема „Училищен плод“

Държавен фонд „Земеделие“ направи първите плащания от близо 460 хиляди лева по „Училищен плод” за Кампания 2015/2016. Доставките по схемата започнаха от ноември 2015 г. и ще продължат до 31 май 2016 г.

В този период децата от детските градини и училищата получават пресни ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството и грамажът на доставяните продукти ще се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Tази година плодовете и зеленчуците, с изключение на цитрусовите и бананите, се набавят от местни покупки и от местни пазари. Промените в наредбата, по която се администрира схемата, целят да бъдат стимулирани българските производители, информират от ДФЗ.
Децата, които получават пресни плодове и зеленчуци по „Училищен плод” през 2015/2016 г., са над 456 000 в близо 3 500 учебни заведения в цялата страна. За настоящата кампания по схемата са предвидени 14 млн. лева като на дете се полагат свежи плодове и зеленчуци на обща стойност 27,29 лева без ДДС. Запазва се стойността на порция – 0,68 лв. без ДДС.

Задават се ледени дни, сериозен сняг може да има в средата на януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539988

Мъглата, която се появи на места в страната, си отива. Мъгла имаше най-вече в София в последните 7 дни и отчасти в Югозападна България, около Благоевград, Пернишко. От север вече се появиха облаци и започва да нахлува обещаният студ, който ще се задържи до 4 януари, сочат средносрочните прогнози. Ще бъде истинска зима откъм температури - те ще са отрицателни и през деня. Ще наблюдаваме това, което синоптиците наричат "ледени дни" - температурата дори в равнинните части на страната и през деня ще е под нулата. Идва сух студ по Но...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/12/29/2677372_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите в обедната емисия:

Двама души бяха арестувани в Брюксел по подозрение, че планирали атентат в белгийската столица по време на новогодишните празници 

Конвой от десетки ливански линейки и автобуси навлезе в Сирия, за да евакуира от граничното село Забадани цивилни и бойци от опозицията, включително ранени
...

110 журналисти убити през 2015 г., повечето в "мирни" страни

http://offnews.bg/news/n_1/n_613909.html

110 журналисти са били убити по света през 2015 години, по данни на "Репортери без граници" . Живота на 2/3 от тях е отнет в уж мирни страни. Най-малко 67 журналисти са били убити заради работата им. Останалите са загинали при неясни обстоятелства. Сред тях има 27 представители на гражданската журналистика и 7 други служители на медии. Големият брой жертви показва провала на инициативите да пазят правата на медиите, казва докладът и призовава Обединените нации да предприемат действия. С 67-те репортери, убити през 2015 г. заради работата си, общият брой на загиналите в изпълнение на служебния си дълг журналисти става 787 (от 2005 г. досега). През 2014 г. са били убити 66 журналисти заради работата си. Франция е била една от най-смъртоносните страни за журналистите през 2015 г. С 8-те си жертви тя е на трето място след Сирия (11 убити заради работата им) и Ирак (10 убити заради работата им). За обръщането на миналогодишната тенденция, когато 2/3 от жертвите бяха дадени в зони на военни конфликти, допринася атентатът в редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо", отбелязва докладът. "Това беше безпрецедентна трагедия. Страна от западния свят никога не е преживявала клане като това в миналото", се казва в доклада на "Репортери без граници".  От нападението досега журналистите и служителите на "Шарли Ебдо" живеят под повишена охрана, някои от тях - на друго място. Алепо, Сирия е описан в доклада като "минно поле" за професионалните и гражданските журналисти. Сред опасните за журналистическа работа страни е и Индия. Петима журналисти бяха убити заради работата си там, други четирима са загинали при неясни обстоятелства. Затова и Индия се нарежда след Франция, в която причината за убийствата на всички загинали журналисти беше работата им. Опасни за журналистическата работа са също Пакистан и Афганистан. В Бангладеш четирима светски блогъри бяха убити от местни джихадисти. Докладът също поставя във фокуса на вниманието 54 журналисти, които са били държани в плен към края на 2015 г., 26 от които в Сирия, както 153-ма журналисти, които са в затвора. От тях 23 са в Китай, а 22-ма - в Египет. Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите дава различна цифра за броя на убитите журналисти - 69, и посочва, че 28 от тях са били убити от ислямистки групировки. Различна е и цифрата за жертвите през 2014 г. - 61.

Арестуваният Тайфи: Не съм правил аз смъртоносната ракия!

http://pik.bg/арестуваният-тайфи-не-съм-правил-аз-смъртоносната-ракия-news459422.html

Арестуваният Тайфи: Не съм правил аз смъртоносната ракия!

Тайфи Мекльов, който бе задържан по обвинение, че е произвел и продал на хората от Якоруда ракията убиец, най-сетне проговори. Пред органите на реда той признал, че не е правил ракията, а я бил купил от Петрич и след това я препродал на хората от Якоруда, съобщи преди минути Би Ти Ви. Тайфи отрече да е правил домашен алкохол когато и да било в живота си.

Един от транспортираните късно снощи мъже в реанимация на благоевградската болница след натравяне с ракия е в критично състояние. Няма опасност за живота на останалите седем, но е възможно да имат последващи увреждания на органи, съобщи struma.bg Човекът, който е докаран през нощта е в кома, интубиран е и остава под активно лекарско наблюдение.

Мъжете, които постъпиха тази нощ в МБАЛ - Благоевград обясниха, че ракията която пили била много приятна на вкус и мирис и въобще не допускали че е отровна.

Припомняме, че след натравяне от алкохол по време на "свинска сватба" в събота, в град Якоруда четирима души починаха. Други осем в момента са настанени в реанимация на МБАЛ - Благоевград. Вчера Окръжна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за престъпление по чл. 350 ал. 3, вр. ал. 1 от НК по повод смъртните случаи в Якоруда. По Закона за МВР за 24 часа бе задържан 46 – годишен мъж, от който е бил закупен алкохола. В дома на сочения за продавач на отровното питие е намерен алкохол, но все още не е изследвана неговата идентичност с консумирания от починалите.

Юрген Апело идва в България, ще ни покаже как да заобичаме работата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539986

Един от най-успешните лектори за ИТ лидерство и управление, Юрген Апело, идва за BulgariaWebSummit 2016. Апело е автор на книги, статии във Forbes и Entrepreneur, както и на теории и практики, които помагат на хора и организации да работят по ефективно. Той е признат за един от ТОП 50 световни експерти по лидерство и е чудесен лектор, който ще ни накара и да се засмеем и да научим нещо ново. „Данните са ясни", споделя той в последната си книга, „щастливите хора са по продуктивни. Не е ли чудесно мениджърите да вършат работата си с удоволствие с...

Индийски пророк: Българите са велики, но тънат в тъмнина

http://frognews.bg/news_104447/Indiiski-prorok-Balgarite-sa-veliki-no-tanat-v-tamnina/

Любовта и самоутвърждаването ще спасят българите. Само вярата в собствените сили могат да избавят вашия народ от надвисналата тъмнина над неговото бъдеще. Той е велик народ, но е заразен от неверието, отказал се е от предаността към корена си, както и от интелектуалното усъвършенстване.

Само във Фрог: Доган се готви да „опраска “ и главния мюфтия

http://frognews.bg/news_104446/Samo-vav-Frog-Dogan-se-gotvi-da-opraska-i-glavniia-miuftiia/

След Лютви Местан, почетният председател на ДПС Ахмед Доган се готви да „опраска “ и главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Това разкриха пред Фрог нюз източници от ДПС.

Новите пистолети масово без предпазители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5200010

Модели на “Хеклер и Кох” и “Зиг Зауер” разчитат на бързината при зареждането

Упорита тенденция на отказ от предпазител при нови модели пистолети прокарват оръжейни конструктори напоследък.
Първите опити всъщност са отпреди 15-ина години, но те само пробваха почвата. В един момент дори бяха отхвърлени като неуспешни най-вече заради
Модели на “Хеклер и Кох” и “Зиг Зауер” разчитат на бързината при зареждането Упорита тенденция на отказ от предпазител при нови модели пистолети прокарват оръжейни конструктори напоследък. Първите опити всъщност са отпреди 15-ина години, но те само пробваха почвата. В един момент дори бяха отхвърлени като неуспешни най-вече заради

Мъж подаде лъжлив сигнал за откраднати пари, оказало се, че ги е проиграл на хазарт

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539985

Лъжлив сигнал вдигна на крак полицията в Стражица. Тази нощ 28- годишен мъж от Исперих звъннал на телефон 112 и обяснил, че е бил ограбен, като са му отнети 3 200 лв. След бързата реакция на полицията в Стражица е установено, че мъжът е проиграл паричната сума на 27 септември в игрални зали във Велико Търново и Казанлък. Оказало се, че парите са оборот, собственост на разградска фирма. Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем за две престъпления- за присвояване и за невярно повикване за помощ. Взета му е мярка за неотклонение “подписка”. ...

Само 103 казана за ракия регистрирани в Пиринско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539802

Започват проверки на легални и нелегални казани за варене на ракия в района на Якоруда и съседни населени места в региона, съобщиха за Дарик. В акциите ще участват и митнически инспектори. В района на Якоруда, където четирима починаха от метилов алкохол, а други деветива са в болница, няма нито един регистриран казан за домашна ракия. Към момента в Благоевградско са издадени 103 разрешения за регистриране на специализирани малки обекти за дестилация на спиртни напитки. За последните десет месеца на годината са извършени 244 проверки в Благо...

Баскетболист на Берое най-ефективен от тройката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539984

Американското попълнение на Берое Остин Барнс е най-ефективният баскетболист при стрелбата от далечно разстояние след първите 12 кръга на Vivacom Национална баскетболна лига. Играчът на „зелено-белите" е с 50% ефективност. Трети в същата класация, правена от НБЛ е друг играч на Берое - Еврик Гари с 47,8% ефективност. Остин Барнс попада в топ 5 на още една от индивидуалните класации на Лигата - за овладени борби. Американският баскетболист е на четвърто място с 86 борби от старта на сезона до този момент. 67 от тях са овладени в защита, което от...

Пет технологични прогнози за 2016 г.

http://www.cross.bg/prognozi-tehnologichni-informatziya-1493036.html

/КРОСС/ След изключително бурната 2015 година за технологичния свят Wall Street Journal обръща поглед към 2016 г. с прогноза за пет тенденции, на които ще станем свидетели през следващите 12 месеца. Ето и какво ни очаква догодина според анализа на медията. 1. Ще има още кръв Според журналиста Кристофър Мимс през предстоящата година голяма част от печелившите и губещите стартиращи компании ще попаднат на правилните си места от гледна точка на своята пазарна оценка. Истинските еднорози (стартиращи компании, достигнали пазарна стойност от 1 млрд. долара) ще абсорбират още повече средства, докато оценките на много фирми ще се понижат. Това не е нещо лошо, а е страхотно, защото показва, че пазарът работи. Ако има някакъв недостатък в тази система, той е, че акциите на стартиращите компании преди първичното им публично предлагане са относително неликвидни и има относително ограничена информация за истинското състояние и потенциала на тези фирми. Ако анализаторите, които имат тежката задача да прогнозират отвъд всички неясноти, успеят да си свършат работата, цял куп стартъпи с големи имена ще получат понижения на оценките си. Но това е само началото. През 2016 г. някои стартиращи фирми могат да спрат да съществуват в сегашния си вид. Цели сектори са узрели за консолидация, в това число доставките на храна, технологичните реклами и финансовите технологии

Над 40 билборда рекламират туризма по региони

http://pik.bg/над-40-билборда-рекламират-туризма-по-региони-news459421.html

Над 40 билборда рекламират туризма по региони

Министерството на туризма съвместно с общините стартират билборд кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. Кампанията ще обхване всички по-големи общини и ще рекламира възможностите за туризъм по региони.
Рекламните визии ще бъдат разположени на централни локации, като на територията на една община ще се рекламират възможностите за туризъм в друга – така знакови културно-исторически забележителности от един регион ще бъдат представени в друг. Визиите са с подчертано културно-исторически фокус и отразяват редица емблематични забележителности – средновековната крепост Баба Вида, археологическия комплекс Перперикон, късноантичната крепост Хисарлъка, Бесарбовския скален манастир, Александровската гробница и др.
От Министерството на туризма информират, че се ангажират с изработването на над 40 билборда, a общините предоставят безплатно рекламно пространство на ключови локации, където рекламните визии ще бъдат изложени за период от близо 6 месеца. Стартът на кампанията вече е даден, а билбордове ще бъдат поетапно поставени в 11 големи общини – Разград, Русе, Силистра, Хасково, Видин, Велико Търново, Бургас, Кърджали, Габрово, Монтана и Перник, като на по-късен етап ще бъдат включени и други.
Инициативата е първа по рода си и е естествено продължение на усилията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм и популяризирането на възможностите за целогодишен отдих у нас. Целта на кампанията е както да повиши информираността на българите за страната им, така и да разнообрази националния туристически продукт. Тя надгражда и постигнатите резултати от приключилия проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм“, която успя да достигне до около 2 млн. души.
За периода януари-октомври 2015 г. броят на реализираните нощувки от български граждани в страната е над 7 млн., което е ръст от 6,2% в сравнение със същия период на 2014 г. Пренощувалите българи са били над 2,8 млн., което е с 8,9% повече от 2014 г., а приходите от нощувките им възлизат на над 260 млн. лв. – това е ръст от 6,9% в сравнение със същия период на миналата година.

Димитровградчани задържаха ямболлия, докато се опита да обере жена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539981

Димитровградчани проявиха гражданска съвест и помогнаха на своя съгражданка при опит за грабеж, съобщиха от полицията в Хасково. Вчера в 15,30 часа, в местността „Юрдере” в Димитровград, 50-годишна жена се спряла да храни бездомните кучета. В този момент към нея пристъпил мъж, поискал й парите и започнал да дърпа чантата й и нея към дерето. Жената се развикала за помощ. Отзовали се намиращи се наблизо граждани, които успели да удържат до пристигането на полицията 38-годишен мъж от Ямбол, стар познайник на органите на реда. Нападателят е задържа...

Тайфи купил ракията-убиец от Петрич, после я препродал в Якоруда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5200964

Тайфи Мекльов, който бе задържан по обвинение, че е произвел и продал на хората от Якоруда ракията убиец, най-сетне проговори. Пред органите на реда той признал, че не е правил ракията, а я бил купил от Петрич и след това я препродал на хората от Якоруда, съобщи преди минути bTV. Тайфи отрече да е правил домашен алкохол когато и да било в живота
Тайфи Мекльов, който бе задържан по обвинение, че е произвел и продал на хората от Якоруда ракията убиец, най-сетне проговори. Пред органите на реда той признал, че не е правил ракията, а я бил купил от Петрич и след това я препродал на хората от Якоруда, съобщи преди минути bTV. Тайфи отрече да е правил домашен алкохол когато и да било в живота

Тайфи купил ракията-убиец от Петрич, после я препродал в Якоруда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5200988

Тайфи Мекльов, който бе задържан по обвинение, че е произвел и продал на хората от Якоруда ракията убиец, най-сетне проговори. Пред органите на реда той признал, че не е правил ракията, а я бил купил от Петрич и след това я препродал на хората от Якоруда, съобщи преди минути bTV. Тайфи отрече да е правил домашен алкохол когато и да било в живота
Тайфи Мекльов, който бе задържан по обвинение, че е произвел и продал на хората от Якоруда ракията убиец, най-сетне проговори. Пред органите на реда той признал, че не е правил ракията, а я бил купил от Петрич и след това я препродал на хората от Якоруда, съобщи преди минути bTV. Тайфи отрече да е правил домашен алкохол когато и да било в живота

Потреблението на ток по Коледа с 3 % по-голямо от миналогодишното

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539982

С около 3 % по-малко ток са консумирали клиентите на ЕНЕРГО-ПРО между 24 и 27 декември в сравнение със същите дни на миналата година. Това показват данните на компанията, която доставя електроенергия на 1.1 милиона потребители в Североизточна България. Най-сериозен е спадът на потреблението във Варна, а единствено в областите Добрич и Разград се наблюдава по-висока консумация на електрическа енергия. За четирите почивни дни около Коледа общото количество консумирана електрическа енергия е било близо 62 хил. мегаватчаса. През същите дни на 2014 ...

Двама задържани в Белгия по подозрения, че са планирали атентати на Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=309911

Белгийските власти арестуваха двама души по подозрения, че са планирали атентати в Брюксел по време на новогодишните празници, съобщи Reuters, като се позова на местната прокуратура. Полицията е открила пропагандни материали на „Ислямска държава" и военни дрехи у двамата задържани, но не и експлозиви или оръжия.

Петер Чех подобри рекорда за най-много чисти мрежи в Премиършип

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/29/2677378_peter_cheh_podobri_rekorda_za_nai-mnogo_chisti_mreji_v/?ref=rss


Живата легенда Петер Чех остави името си в историята на английския футбол след снощния мач на "Асенал" срещу "Борнемут".

"Артилеристите" победиха с 2:0, а чешкият вратар запази мрежата си си "суха" за рекорден 170-ти път във Висшата лига.

Така той вече е едноличен лидер в тази класация, изпреварвайки Дейвид Джеймс, който не е допускал гол в 169 мача, но кариерата му в Англия приключи преди няколко години. 

Третият в класирането - Марк Шварцер, е все още в отбор...

Кола влезе в насрещното и помете два автомобила (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1539979

Автомобил с хасковска регистрация потроши два автомобила - Опел и Мерцедес, след като влезе в насрещното на булевард в Хасково. Въпреки че на мястото на инцидента има двойно непрекъсната осева линия, 55-годишният водач я пресякъл и се ударил последователно в двата автомобила, като ги изблъскал почти на тротоара. Автомобилът, предизвикал катастрофата, останал на средата на платното с разбита предница, а шофьорът му е с леки охлузвания. ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване