Над 100 литра алкохол иззеха митничари в Поморие

http://varna.actualno.com/nad-100-litra-alkohol-izzeha-mitnichari-v-pomorie-news_515781.html

За времето от 13.00 ч. до 17.00 ч. на 29 декември на територията, обслужвана от Районно управление - Поморие, е проведена специализирана полицейска операция за съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол, информира Радио Варна. В частен имот /двор и пристройка/, на улица "Солено езеро" в Поморие, са открити 11 туби с вместимост от по 10 литра алкохол. Общото количество е 103,5 литра течност. Имотът и алкохолът са собственост на 53-годишния С.К. от Поморие. За откритото количество е съ

Отрицателни температури през целия ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540117

  Прогноза за времето за 30 декември, сряда С температури от минус 4 градуса започва 30 декември в региона на Габрово. Около обед слънцето ще се покаже и ще стане с около два градуса по-топло. Главно в планинските райони, в западната половина на страната ще превали слаб сняг. През деня от североизток облачността ще се разкъса и ще намалее до предимно слънчево. С до умерен, в Източна България - и силен северен, вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и минималните ще са между минус 6 и минус 1 градуса...

Проф. Христина Вучева: Членството на България в ЕС повлия положително на икономиката ни

http://pik.bg/проф-христина-вучева-членството-на-българия-в-ес-повлия-положително-на-икономиката-ни-news459694.html

Проф. Христина Вучева: Членството на България в ЕС повлия положително на икономиката ни

Приказките, че нищо особено не се е случило в българската икономика след като сме членове на Европейския съюз, не са верни.

Брутният вътрешен продукт за 2015 г. в номинално изражение, около 86 млрд. лв., значително превишава този от 2006 г., когато достигаме 54 млрд. лв. Следващите редове са посветени на икономическите резултати през 2015 г. и намеренията за тяхното развитие през 2016 г. Така определена темата е много широка. В случая ще се ограничим и ще разгледаме тази част от икономическите процеси, чийто резултат се усеща пряко от хората.

Това ограничение на темата цели да обърне внимание на тези икономически факти и проблеми, които са важни за гражданите, особено по отношение на техните доходи. Ще се направи опит да се отговори на два въпроса - първо, кои икономически събития и факти от 2015 г. указаха влияние върху нашия живот-пряко, или косвено; второ, ще донесе ли повече благосъстояние на страната ни предвиденото в общата финансова програма на 2016.

Въпреки появилите се след финансовата криза от 2007-2009 г. многобройни възражения срещу Брутния вътрешен продукт /БВП/ и неговия растеж, като показател характеризиращ икономическите реалности, това е общоприетият показател и до днес. Ще започнем с него и съответно с Брутната добавена стойност /БДС/. Всички се чувстваме по-спокойни, когато БВП отбелязва растеж – особено ако това се осъществява равномерно по тримесечия. За 2015 г. за всяко от трите изминали тримесечия растежът е около 3%, което е по-добър резултат в сравнение с предходната година.

Малко под два процента е приблизителния растеж по тримесечия и по показателя БДС. Данните показват, че през 2015 г., както и през предходните няколко години, не може да се говори за криза. Може да се коментира единствено дали тези темпове на растеж са ни достатъчни с оглед на заявената от години амбициозна цел за приближаването ни до средното равнище на страните-членки на ЕС и догонване на средните европейски доходи.

Отговорът е отрицателен – резултатите ни не са достатъчни за тази позабравена цел. Това обаче не означава, че не сме постигнали напредък през годините след 2007 г. Според данните на европейската статистика в началото доходите ни са били около 32 % от средното за ЕС равнище, прието като 100 единици. За 2014 г. това съотношение е вече 45%, което все още ни определя като най-бедната страна в ЕС.

Брутният вътрешен продукт за 2015 г. в номинално изражение, около 86 млрд. лв., значително превишава този от 2006 г., когато достигаме 54 млрд. лв. Достижението ни за 2015 г., въпреки че данните не са окончателни, надхвърля и отчетените за 2010 г. 73 млрд. лв., както и за всяка от следващите години. Най-значителният скок в номинално изражение на БВП е през 2011 г., около 7 млрд. лв. Тук ще отворим скоба, за да споделим, че този значителен резултат се разминава с всички други показатели и особено с данните за доходите на хората и дори със състоянието на публичните финанси.

Ще припомним, че в периода 2010 до 2014 , включително, са отчетени на касова основа дефицити в бюджета /реално излезли пари от бюджетната каса/ около 9 млрд. лева, от които през 2011 г. около 1.5 млрд. лв. През следващите години БВП равномерното нарастване всяка година с около един милиард, за да отчетем през 2014 г. 83.4 млрд. лв. и 86 млрд. лв. за 2015 г. Тези данни показват, че приказките, че нищо особено не се е случило в икономиката след като сме членове на ЕС – не са верни.

Посоченото обаче не е достатъчно, за да сме уверени, че животът на хората се подобрява също така равномерно през годините и през отиващата си 2015 г. в сравнение с предходните години. За тази цел е добре да обърнем внимание на относителния дял на секторите, в които се създава БДС – нещо, което обикновено не се отбелязва.

По данни на НСИ основната част от създадения БВП през 2015 г., както и за предходните години, е резултат от работата на няколко сектора. За третото тримесечие на 2015 г. около 22% от БДС се отчита в сектора за добив на полезни изкопаеми, производство и разпределение на електроенергия, топлоенергия; около 21% - в търговия и хотелиерство; 12% в сектор държавно управление, образование и здравеопазване. Следва секторът на недвижими имоти - с дял около 9 %; финанси и застраховане с около 7%.

Създаването на информация и далекосъобщенията заемат 5.7%. Селското стопанство има висок спрямо другите тримесечия дял от 8%. В годишен разрез делът на селското стопанство е около 4.5%. Строителството заема около 5%. През 2015 г. не се наблюдават изменения спрямо предходните години в установената структура на БВП и БДС. Данните показват, че около 32% от БВП и БДС се създават от реалната икономика и около 68% от услуги, при цялата условност на едно подобно разделяне.

Тази особеност определя равнища на средната работна заплата, на разходите на труд за единица продукция, както и на заетостта и възможностите за намаляване на безработицата. Посочените резултати за 2015 г. са доказателство доколко са изпълнени обещанията от управленската програмата на правителството за бързи реформи и структурни изменения, увеличаващи дела на секторите свързани с нови технологии и повече добавена стойност. Към края на трето тримесечие на 2015 г. средната работна заплата е 885 лв.

Спрямо края на 2014 г. нарастването е 106.9%. Най-висока е средната заплата в сектор "Създаване и разпространение на информацията, творчески продукти и далекосъобщения” - 1900 лв. месечно. На второ място е сектор производство и разпределение на електрическа енергия и производство на газообразни продукти - 1584 лв. Държавното управление е на шесто место - 980 лв. По данни за 2014 г. в страната са изплатени за работна заплата, включително допълнителни възнаграждения, около 21 млрд. лв., от които 15 млрд. лв. в частния сектор и 6 млрд. лв. в публичния.

Произведената брутна добавена стойност по данни на НСИ за 2014 г. е 71 млрд. лв. Това означава, че делът на средствата за работната заплата е около 30 %. Съотношението е същото и в предходните години. Не можем да определим тази важна пропорция за 2015 г., защото годишните данни ще станат известни до средата на 2016 г. На основа на отделни изчисления може да се приеме, че няма да има съществени изменения, което означава, че не може да се очаква 2015 г. да ни изненада с някакво непознато нарастване на работната заплата.

Известно е, че съществуват не малък брой привърженици на идеята рязко и бързо да се повиши нивото на заплащане по административен път – първоначално в сферата на публичните услуги, а след това и в останалите сектори. Този подход е непродуктивен. Неговото отхвърляне обаче не означава, че се пренебрегва налагащото се изменение на трагично ниските размери на възнаграждението за труд в много сфери, финансирани от държавния и от общинските бюджети, какъвто е случая със заплатите на работещите в музеи, библиотеки, симфонични оркестри и други сфери на културата.

По данни на европейската статистика заплащането за един час у нас е в размер на около 3.60 евро, което се определя като най-ниско сред останалите страни-членки. Въпреки значителното изоставане на работната заплата в сравнение със страните от ЕС, заетите /около 2200 хиляди души/ разполагат със значително по-високи доходи от останалото население.

В сравнение с пенсионери /достигнат среден размер на пенсия около 300 лв./, безработни и такива, които нямат никакви шансове да имат каквито и да са доходи - работещите и особено тези в отбелязаните няколко сектора, които получават над 1500 лв. месечно, са обект на завист. Всичко това създава натрапващата се картина за бедност и безнадеждност – нещо, което се потвърждава и от данните на европейската статистика, които ни определят като страна с висока степен на неравенство, достигаща до предели, които застрашават общата устойчивост и перспективата за развитие.

По данни на европейската статистика хората застрашени от бедност у нас са повече от 20 %. Този процент се удвоява, ако се изключат социалните помощи, предоставяни на различни групи от населението и през 2015 г. Посоченото разслоение на населението се отразява и на структурата на бюджетните разходи за социални нужди. В тях ежегодно се увеличава делът на различните социални помощи. За 2015 г. сумата за тези плащания е около 900 млн. лв. За следващата година тази сума е около 1 млрд. лв.

По наша оценка през 2015 г. събитията в икономическата сфера с определено влияние върху живота на хората, които не намериха подходящо решение бяха следните: ратификацията от Народното събрание на тригодишен договор, подписан от правителството за ползване на 16 млрд. лв. дълг; изменението на Кодекса за социално осигуряване по отношение на някои от условията за пенсиониране; актуализацията на бюджета за 2015 г. приета в края на годината, неточното и неясно говорене за данъци.

По отношение на одобреното споразумение с някои банки за тяхното посредничество при емисии на дълг за тригодишен срок, влиянието му за 2015 г. беше ограничено от установения в бюджета лимит за нов дълг от 6 млрд. лв., който беше изтеглен. Приблизителната оценка за неговото използване може да бъде следната – покриване на дефицита за 2015 г. - около 3 млрд. лв. и погасяване на стари задължения с падеж през 2015 г. Не е известна сумата на стари задължения, защото не беше приета изискващата се по закон стратегия за управление на дълга в периода 2015-2017 г.

Тази неяснота позволи да се говори неточно както от страна на управляващите, така и от опозицията. Същият подход се прилага и по отношение на дълга за 2016 г. Предвижда се лимит за нов дълг от 5 млрд. лв. с общи обяснения и без да се казва за какво ще се използват събраните досега средства във фискалния резерв. Отново отсъства актуализирана стратегия за управление на дълга. Говоренето на тази тема и от страна на управляващите, и на опозицията е непоследователно и често противоречиво.

Промените в кодекса за социално осигуряване, свързани с идеята за пенсионна реформа, не успяха да разрешат проблема породен от постоянното нарастване на разходите за инвалидни пенсии, проблема за ранното пенсиониране, както и проблема със задълбочаващото се разминаване между приходите от осигурителни вноски и разходите на фонд ”Пенсии”.

Това отклонява всяка година значителна сума данъчни приходи от тяхното основно предназначение. Продължава практиката около 4 млрд. лв. данъчни приходи да отиват вместо за публични услуги, за плащане на пенсии. Това обезсмисля пенсионната система. Промените не включиха и въпросите по т.н. ранно пенсиониране на заетите в сектор сигурност, вътрешен ред, отбрана. Общественото внимание продължително беше ангажирано с промяната, която позволи вноските за т.н. втора пенсия да се насочват не само към частните пенсионни фондове.

По отношение на данъчните плащания управляващите избраха нетрадиционен подход. Те бяха обявили в своята управленска програма, че няма да допуснат увеличаване на съществуващите данъчни ставки и няма да въвеждат нови данъци. Това не изключва възможността да се предложи подобряване на данъчната организация на съществуващите данъци, но предполага ясно представяне на тези намерения преди приемането на закона за държавния бюджет.

Вместо този подход управляващите правеха отделни опити за увеличаване на някои данъчни плащания, от които бързо се отказваха под натиск на обществото. Това не само разрушава доверието в управлението на публичните финанси, но пречи и на бизнеса да има увереност и сигурност в работата си. Може да се съжалява за това, че при подготовката на проекта за бюджет 2016 г., както и в процеса не неговото обсъждане и приемане, всички тези странности по отношение на важни за всички икономически решения, се повториха.

Отново не беше представена ясна данъчна концепция, която да предхожда обсъждането на държавния бюджет. Примерите са много. Ще започна със странната идея да се въведе данък за вредни храни и то по предложение на министъра на здравето и министъра на спорта. При обсъждането му министърът на финансите заяви, че не е запознат с идеята.

Още по неприятен е последният случай. След като при обсъждане на данъчните закони беше отхвърлена идеята за промени в начина за т.н. връщане на данъчен кредит за доставки на активи, които биха могли и на практика се използват за лични цели, а не за дейността на съответното предприятие, тази идея все пак се превръща в закон.

Правят се промени, които не са забелязани от народните представители при гласуваното от тях изменение на закона. На практика промените ще породят много въпроси и вероятно приложението им ще е противоречиво и без особен ефект за приходите. В заключение може да се отбележи следното: през 2016 г. вероятно ще се постигнат предвидените темпове за растеж на БВП.

Не можем да очакваме обаче някакво по-различно в сравнение с 2015 г. изменение на заплати, пенсии и други доходи, както и намаляване на броя на хората живеещи в бедност. Много вероятно е предвиденото значително увеличение на приходите от данък добавена стойност да не се постигне. Съществува и реална опасност да се появят непредвидени бюджетни разходи, с които да се компенсират, или уреждат недообмислените резултати от продължаващото действие на преференциални договори с отделни производители на електрическа енергия при едновременно действие на енергиен пазар и енергийна борса. / ----------------------------------------------------- Професор Христина Вучева, финансист. Тя е вицепремиер и министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995/ на България след промените през 1989 г. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС. 

Преселението на народите в Европа е режисирано, но от кого и защо

http://www.cross.bg/kriza-evropa-krizata-1493077.html

/КРОСС/ Очевидно 2015-та година ще остане в историята на Евросъюза с мигрантската криза. А тази пък криза показа, че общността има тумор. Засега той като че ли е доброкачествен, но за да не стане злокачествен Съюзът ще трябва да си даде отговор на всички причини за кризата. За ролята на Германия, която търсеше работна ръка в мигрантите, вече е говорено достатъчно. Кризата обаче навява размисли и за геополитически причини от по-планетарен мащаб. Евросъюзът вече призна, че Арабската пролет, последвалият конфликт в Сирия, както и в Ирак отпреди това са най-видимите причини. Но готов ли е Съюзът да признае, че сам е посеял тези причини – чрез износа на демокрация и собствени ценности в регион, където те просто не могат да виреят? Готов ли е открито да каже, че мигрантската криза е предизвикана и от собствената му политика? А тя в немалка степен е налагана от Вашингтон. В тази връзка ще бъде ли готов ли занапред да спре износа на ценностите си, да се ръководи от прагматични и собствени, а не от идеалистични, но чужди и разрушителни подбуди? Бившият чешки президент Вацлав Клаус вижда и друга причина, която е доста страховита. Кризата с миграцията е изкуствено предизвикано преселение на народите, с цел да се ускори създаването на единно образувание на базата на Евросъюза, заяви той при представянето на книгата, посветена именно на кризата

Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната

http://pik.bg/жълт-код-за-силен-вятър-и-ниски-температури-е-обявен-в-12-области-в-страната-news459702.html

Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната

Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната. Това сочи справка на сайта наНационалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали. С умерен и временно силен север-североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и в съчетание с вятъра ще се създаде усещане за още по-студено време. 


По крайбрежието скоростта на вятъра ще достига 14-17, на пориви до 18-20 м/сек. На юг от Бургаски залив вълнението ще нарасне до 4 бала.
При този предупредителен код са възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни, деца и бездомници.

Ограничават движението на камиони по магистралите за Новогодишните празници

http://offnews.bg/news/n_1/n_614225.html

В периода на Новогодишните празници се въвеждат ограничения на движението за тежкотоварните автомобили над 12 тона. Между 16 ч. и 20 ч. днес се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е да се осигури по-голяма безопасност и да не се създават предпоставки за задръствания в деня, в който се очаква мнозина да тръгнат на път за празниците. Същите ограничения ще важат и за последния почивен ден на 3 януари. Тогава забраната за движение ще бъде в сила от 14:00 до 20:00 ч. По време на празниците се променя и организацията на движение на Владая. На 30 и 31 декември ще има две ленти за движение в посока София - Перник. На 3 януари за улеснение на пристигащите в столицата в шофьори пък ще има две ленти към София. Алтернатива на първокласния път през Владая е автомагистрала "Люлин".

Владислав Горанов: Няма данък "уикенд"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202625

Нека кажа така - няма данък „уикенд”. Нека говорим за системата за ДДС и възстановяване на справедливостта, каза финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв.
„Става въпрос за следното: като физическо лице плащаме ДДС от 20% върху всяка стока, която купуваме. Фирмите, регистрирани по ДДС, пък тези 20% им се приспадат.
Нека кажа така - няма данък „уикенд”. Нека говорим за системата за ДДС и възстановяване на справедливостта, каза финансовият министър Владислав Горанов пред Нова тв. „Става въпрос за следното: като физическо лице плащаме ДДС от 20% върху всяка стока, която купуваме. Фирмите, регистрирани по ДДС, пък тези 20% им се приспадат.

Д-р Красимира Иванова, сестрата на премиера: Внучето на Бойко Борисов ще се роди в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202623

Внучето на Бойко Борисов ще се роди в София. Това стана ясно от думите на д-р Красимира Иванова, сестрата на премиера, пред Би Ти Ви. Тя разказа, че знае отдавна за бременността на племенницата й. Бебето ще се роди обаче в друга болница в София, а не в
Внучето на Бойко Борисов ще се роди в София. Това стана ясно от думите на д-р Красимира Иванова, сестрата на премиера, пред Би Ти Ви. Тя разказа, че знае отдавна за бременността на племенницата й. Бебето ще се роди обаче в друга болница в София, а не в "Света София", където работи сестрата на премиера.

Касите в центровете за административно обслужване на гражданите ще работят до 11,30 ч.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540114

Всички каси в центровете за административно обслужване на гражданите в Стара Загора ще работят до 11,30 ч. днес. В последния работен ден на 2015 г., касите на Данъчните и Административните бюра, както и на Информационния център в Община Стара Загора, ще работят с граждани до 11,30 ч.  ...

Тревожно ли е наистина забавянето на Китай?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/trevojno-li-e-naistina-zabavianeto-na-kitai-208600/

Прогнозата за темп на растеж от 6,9% е под средното 10-процентно ниво от предишните десет години

Жълт код в половин България за смразяващи температури и силен вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540118

Днес е обявен жълт код в 12 области на Централна и Източна България за много ниски температури и бурни ветрове, предупреждават от НИМХ-БАН. С умерен и временно силен север-североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и в съчетание с вятъра ще се създаде усещане за още по-студено време.

“Роскосмос”: За една година Русия е изстреляла 29 ракети-носители

http://www.cross.bg/rysiya-raketi-nositeli-chetiri-1493070.html

/КРОСС/ Тази година Русия е осъществила 29 изстрелвания на ракети-носители – с три по-малко отколкото през 2014 година, и е изпълнила всичките си международни договори за извеждане на спътници и космически кораби, съобщиха във вторник от пресслужбата на “Роскосмос”, предаде ТАСС. През 2014 година Русия е била световен лидер по изстрелване на ракети с космическо предназначение, като 35 на сто от космическите стартове са се падали на нея. През 2015 година е осъществила 29 изстрелвания на ракети-носители – 18 от космодрума Байконур, 3 от космическия център във Френска Гвиана и 1 от базата Ясний в Оренбургска област. Седем от стартовете са били осъществени от космодрума на Министерството на отбраната в Плесецк. Русия е извела в орбита през 2015 година 6 чуждестранни космически апарата. Били са изстреляни четири транспортни и четири пилотирани кораби по програмата на Международната космическа станция. Били са изстреляни и 17 спътника, сред които и апарати за дистанционно сондиране на Земята.

Изгонен от ДПС: Местан ме наричаше "язвата на ДПС"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202608


"Имаше едно изказване на Лютви Местан, който ме нарече "язвата на ДПС". И каза, че моето отстраняване е операция, от която ще спечели движението. Е, видя се, че и опериращите ги оперират". Това каза пред bTV от Исперих независимият в момента депутат Гюнай Хюсмен, коxто беше изгонен от ДПС, докато Местан беше лидер Според Хюсмен Ахмед Доган е лидер

Депутатът Гюнай Хюсмен: Местан ме наричаше "язвата на ДПС"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202614

"Имаше едно изказване на Лютви Местан, който ме нарече "язвата на ДПС". И каза, че моето отстраняване е операция, от която ще спечели движението. Е, видя се, че и опериращите ги оперират". Това каза пред bTV от Исперих независимият в момента депутат Гюнай Хюсмен, който беше изгонен от ДПС, докато Местан беше лидер
Според Хюсмен Ахмед Доган е лидер
"Имаше едно изказване на Лютви Местан, който ме нарече "язвата на ДПС". И каза, че моето отстраняване е операция, от която ще спечели движението. Е, видя се, че и опериращите ги оперират". Това каза пред bTV от Исперих независимият в момента депутат Гюнай Хюсмен, който беше изгонен от ДПС, докато Местан беше лидер Според Хюсмен Ахмед Доган е лидер

Откриват 13-километров участък от Северната скоростна тангента

http://pik.bg/откриват-13-километров-участък-от-северната-скоростна-тангента-news459691.html

Откриват 13-километров участък от Северната скоростна тангента

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров ще открият 13-километров участък от Северната скоростна тангента на 30 декември.

Ще бъде пуснато движението по отсечките между „Ботевградско шосе“ и булевард „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км. Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Над 200 000 автомобила се очаква да се насочат към столицата на 3 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540113

Основният трафик ще е на 3 януари. Тогава се очаква над 200 000 автомобила да се насочат към София, съобщи в „Здравей, България" по Нова телевизия началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски.

Иван Гарелов: Местан е бита карта, вероятно ще има нова партия

http://petel.bg/Ivan-Garelov--Mestan-e-bita-karta--veroyatno-shhe-ima-nova-partiya__139497

Кадър: bTV Радвам се от това, което се случва, имаше един застой в политиката. Така журналистът Иван Гарелов коментира отстраняването на...

Декларираме доходите си още от 1 януари

http://www.bnews.bg/article-145628

Който подаде формулярите до 31 март 2016 г. по интернет, ползва 5% отстъпка.

Астрологът Гал Сасон пред Гала – 2016-а е лоша за Стрелците, Близнаците, Девите и …

http://petel.bg/Astrologat-Gal-Sason-pred-Gala-----2016-a-e-losha-za-Streltsite--Bliznatsite--Devite-i----__139496

Кадър: Нова тв 2016 г. ще е добра за Овните. Те трябва да внимават заедно с Везните за затъмнението на 23 март. Стрелците, Близнаците, Девите и...

Немски икономист: Не изтласквайте Русия в ъгъла

http://www.cross.bg/rysiya-kordes-sanktziite-1493072.html

/КРОСС/ При напускането на поста си председателят на Източния комитет на германската икономика Екхард Кордес разкритикува политиката на ЕС и западните санкции срещу Русия в интервю за германския вестник Sueddeutsche Zeitung, цитиран от “Руски дневник”. „Европа е естествен партньор на Русия както в политически, така и в икономически план…Русия сама по себе си представлява огромен пазар в непосредствена близост до нас, на който можем да работим. Отделно от това Русия още дълго ще продължи да е най-значимият ни доставчик на енергоресурси. Затова смятам за погрешна политиката да „се изтласква Русия в ъгъла“, заяви Кордес, цитиран от „Инопреса“. По думите му една изолирана и икономически отслабена Русия няма да стане „по-лесен партньор“. Икономистът подчерта, че Източният комитет „от самото начало се е съмнявал, че санкциите ще постигнат целта си, а именно – да принудят Русия да промени своя курс“. „Винаги сме казвали, че санкциите няма да са ефективни, ако не бъдат подкрепени и от други силни икономики като Китай, Корея, Япония и Латинска Америка“, отбеляза Кордес, добавяйки, че до момента наказателни мерки спрямо Русия са наложили само европейците и американците. Кордес подчерта, че Германия „е понесла огромни щети от санкциите и през 2015 г

„Черно море“ порт Варна победи „Академик“ Бултекс 99

http://www.moreto.net/novini.php?n=309969

„Черно море“ порт Варна победи като гост „Академик“Бултекс 99 с 90-72 в мач от 13-ия кръг на НБЛ. Това бе последната среща на възпитаниците на Спас Натов за календарната 2015-а година. В отделните четвъртини резултатът се движеше така: (27-17, 17-22, 25-15, 21-18) Варненци реализираха 7 тройки от 24 опита срещу 5 (22) за домакините.

УЖАС! Ракия за левче сее смърт в цялата страна! Правят скоросмъртницата от дървени стърготини и боя за яйца

http://pik.bg/ужас-ракия-за-левче-сее-смърт-в-цялата-страна-правят-скоросмъртницата-от-дървени-стърготин-news459698.html

УЖАС! Ракия за левче сее смърт в цялата страна! Правят скоросмъртницата от дървени стърготини и боя за яйца

Ракия за левче сее смърт в цялата страна. Опасната напитка, която само на мирис наподобява традиционния алкохол, у нас се произвежда в повечето населени места, особено където има по-бедно население, пише „Монитор“ след направена проверка.

Технологията не е сложна. Ракията се произвежда от т.нар. дървен спирт, който съдържа предимно метилов алкохол. За набавянето му са необходими дървесни стърготини, отпадъци от плодове, сено и почти всичко останало, което може да ферментира и цената му е символична. За получаването на спирта цялата смеска се изварява в казан. Това обаче не може да стане в обикновен домашен казан. Необходимо е оборудване, което наподобява промишленото. Такова има в повечето по-големи села в страната.

Според контролните органи у нас има регистрирани около 9 хиляди такива спиртоварни. 

ВиК-аварии

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540111

- Община Добрич – ул. "Д.Ковачев", жк. Добротица, ул. "Захари Стоянов", - Община Добричка – няма аварии, - Община Балчик – няма аварии, - Община Каварна – няма аварии, - Община Шабла – няма аварии, - Община Ген. Тошево – с. Изворово, - Община Тервел – няма аварии, - Община Крушари – няма аварии,...

Чувствително понижение на температурите

http://pik.bg/чувствително-понижение-на-температурите-news459690.html

Чувствително понижение на температурите

До обяд времето ще е облачно и на места, главно в планинските райони, в западната половина на страната ще превали слаб сняг. През деня от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево.

С до умерен, в Източна България и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух, информират от НИМХ. Температурите чувствително ще се понижат и минималните ще са между минус 6° и минус 1°, а максималните ще достигнат минус 2° - плюс 3°.

През последния ден от тази година застудяването ще продължи. Ще има променлива облачност, без валежи. Вятърът в Западна България ще отслабне, а в Източна ще е все още умерен от север. Температурите ще се понижат още и минималните ще са между минус 10° и минус 5°, а максималните между минус 7° и минус 2°. В новогодишната нощ ще е студено, с разкъсана облачност, в източните райони - ветровито. 

Франция алармира ЕС за фалшивите сирийски паспорти

http://offnews.bg/news/n_1/n_614214.html

Франция поиска Европейският съюз да засили контрола за фалшиви сирийски паспорти, използвани от хора, които се опитват да влязат Европа, съобщи Ройтерс. Двама от атентаторите, окървавили Париж на 13 ноември, имаха такива документи. В писмо до Европейската комисия френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов призова да се затегне сигурността. Той настоя да се внедрят по-качествени съоръжения за проверка на документи по външните граници на съюза, по-специално в Гърция и Италия. Разпространяват се непопълнени паспорти, които са били откраднати от административни служби в районите, контролирани от «Ислямска държава» . След като в тях се впише някаква самоличност, е много трудно те да бъдат разпознати като нередовни, се казва в писмото. «Проверките на пътни документи, представяни от бежанци на външните граници на ЕС, са крайно важен и обезпокояващ проблем», подчертава Казньов. Той припомня, че двама атентатори самоубийци, причинили на 13 ноември взривове край стадиона в Сен-Дени - «Стад дьо Франс», са имали фалшиви сирийски паспорти. Представили са ги в Гърция, влизайки в ЕС на 3 октомври. Атаките «за съжаление показаха, че някои терористи възнамеряват да влязат в нашите страни и да извършат криминални актове, присъединявайки се към притока на мигранти и бежанци», подчертава той. Френските власти се надяват предложението на Казньов да бъде обсъдено през януари на следващата среща на вътрешните министри от ЕС. Няколко съобщения от последните два месеца показват, че фалшиви сирийски паспорти се използват и за влизане в страни извън Европа, по-специално в Централна Америка.

Томислав Николич: Турция се опитва да въвлече Русия и НАТО във военен конфликт

http://www.cross.bg/vuzdyshno-siriya-samolet-1493076.html

/КРОСС/ През ноември турски F-16 свали руски Су-24 в Сирия с ракета въздух-въздух, изстреляна от турското въздушно пространство, докато руският самолет летял близо до сирийско-турската граница. Анкара твърди, че военният самолет е нарушил въздушното ѝ пространство, но руският Генерален щаб и Сирийското въздушно отбранително командване потвърдиха, че руският самолет никога не пресичал турското въздушно пространство. „Това е опит да се въвлекат две сили, участващи в един голям военен конфликт в Сирия“, каза сръбският президент Томислав Николич, като добави, че това, което се случва в Сирия е „сблъсък на идеи“, предаде агенция FARS. Сръбският лидер твърди, че сирийският народ трябва да бъде свободен да избира своето правителство в честни избори, вместо властта да бъде наложена чрез външна намеса. Той добави, че въпросът за ролята на президента Башар Асад в бъдещето Сирия е в основата на спора.

По-лоши ли са източноевропейците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202125

Солидарността в общността
е илюзия и никога не е
съществувала. Бившият
соцблок добре знае


ИЗТОЧНА Европа е новата Гърция. Бившият соцблок се опъна на плановете на Западна Европа за квотно разпределение на бежанците и лази по нервите на някои от старите членки до такава степен, че те директно заплашиха с орязване на еврофондовете.
Солидарността в общността е илюзия и никога не е съществувала. Бившият соцблок добре знае ИЗТОЧНА Европа е новата Гърция. Бившият соцблок се опъна на плановете на Западна Европа за квотно разпределение на бежанците и лази по нервите на някои от старите членки до такава степен, че те директно заплашиха с орязване на еврофондовете.

Bloomberg разкри подробности от преговорите между Путин и Кери за Сирия

http://www.cross.bg/asad-pytin-yverenost-1493069.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин в хода на състоялите се на 15 декември преговори с държавния секретар на САЩ е изразил увереност, че Башар Асад ще спечели предстоящите през 2017 година президентски избори, ако участва в тях, съобщи агенция Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, предаде РИА Новости. По информация на агенцията, Путин е изразил увереност, че Асад ще удържи победа на изборите, ако участва в тях. Отбелязва се, че Кери не се е съгласил с позицията на руския лидер и е заявил, че САЩ вече са пристъпили към разработването на правилата за гласуване, които намаляват шансовете за победа на Асад. Руският президент е отбелязал, че Москва не е против участието в политическия процес на опозиционните сирийски групировки, подкрепяни от редица страни от Персийския залив и Турция, но само в случай, че те престанат да воюват.

Ограничават движението на тежкотоварни автомобили за Новогодишните празници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540110

В периода на Новогодишните празници се въвеждат ограничения на движението за тежкотоварните автомобили над 12 тона. Днес в интервала между 16:00 ч. и 20:00 ч. тежкотоварният трафик няма да може да минава по автомагистралите и някои от първокласните и второкласни пътища в страната. На 3 януари ще важат същите ограничения, но за времето между 14:00 и 20:00 ч. За да се улесни придвижването на големия брой леки автомобили за предстоящите новогодишни празници, се въвеждат ограничения на тежкотоварните автомобили над 12 тона, каза Георги Златев от пъ...

Напълно ликвидиран е пожарът край Златоград

http://smolyan.actualno.com/napylno-likvidiran-e-pojaryt-kraj-zlatograd-news_515769.html

Пожарът в Златоградско е ликвидиран напълно. Това каза пред "Фокус" Симеон Цървуланов, директор на РД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ПБЗН) – Смолян. По думите му, за това е помогнала и снежната покривка. Вече няма горящи или тлеещи участъци и дървета. Цървуланов каза още, че въпреки това кметът на Златоград е ангажиран периодично да наблюдава местността, като изпраща някой на място, но вече няма да има дежурни, които да са на терен денонощно. Горският пожар, който избухна

Путин и Кери обсъдиха съдбата на Асад

http://asia.actualno.com/putin-i-keri-obsydiha-sydbata-na-asad-news_515772.html

В преговори между руския президент Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва руският лидер заявил за невъзможно недопускането на сирийския президент Башар Асад до президентските избори през 2017 година, съобщава Bloomberg. Руският лидер заявил, че Асад ще спечели на изборите, ако бъде допуснат до тях. Кери не се съгласил с позицията на Путин. Властите на САЩ се занимавали с разработката на правила за гласуване, които съществено да намалят шансовете на Асад за победа, незави

Въведени са временни ограничения на движението по автомагистралите и натоварените пътища

http://society.actualno.com/vyvedeni-sa-vremenni-ogranichenija-na-dvijenieto-po-avtomagistralite-i-natovarenite-pytishta-news_515770.html

Днес от 16 ч. до 20 ч. се ограничава движението на МПС над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления, информира от Агенция "Пътна инфраструктура". На 30 декември – сряда, последният работен ден преди четирите почивни дни за Нова година, между 16 ч. и 20 ч., ще бъде ограничено движението на моторните превозни средства над 12 т по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност

Слагат телефона за жалби на КЗП върху касовите бележки

http://society.actualno.com/slagat-telefona-za-jalbi-na-kzp-vyrhu-kasovite-belejki-news_515773.html

Телефон за жалби ще се появи върху касовите бележки, които получаваме при пазаруване. Така хората ще могат веднага да подават сигнали до Комисията за защита на потребителите, ако се почувстват измамени или ощетени още в магазина. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред "Стандарт". Промяната трябва да влезе в сила скоро след Нова година. Идеята възникнала след успешния старт на лотарията с касови бележки, организирана от данъчните. Само месец след старта й за участие са подаден

България през 2015 година: Полицейските протести

http://society.actualno.com/bylgarija-prez-2015-godina-policejskite-protesti--news_514698.html

Полицейските протести може и да не спечелят награда „Събитие на годината“, но бяха ясен знак за едно - правителството не може да удръжи непопулярна реформа. Какво ги предизвика? Подготвяни реформи в системата на МВР, които предвиждаха свиване на социалните привилегии на служителите, намаляване на заплатите при обезщетение от 20 на 10 (бел. ред. - когато текстът най-после се появи публично, се оказа, че всъщност са 50% от 10 т.е. 5), отмяна на бонусите за прослужен стаж, ограничаване

Най-после усетихме , че е Зима! Заваля сняг и студ скова земята.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262249_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D0%97%D0%B8%D0%BC%D0%B0%21+%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0

 Децата с нетърпение очакваха този сняг, за да грабнат шейните и да хукнат навън. Колко е приятно, да чуваш детски гласчета от парзалките.Намокрят крачолите , измръзнат им ръчичките , зачервят бузките и хайде,тръгват обратно,  да се приберат у дома. 
В къщи е топло, но още по-топло и уютно е, когато  БАБА е у дома : всичко е наредено, подредено и яденето ври на печката ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ.

Кметът на Кюстендил насрочи обществено обсъждане на проекто- бюджета на общината

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540112

Предстои приемането на бюджета на Община Кюстендил за 2016 година и средносрочната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. Кметът на общината кани гражданите на общественото обсъждане на проекта за бюджет на община Кюстендил за 2016г. Обсъждането ще се проведе на 08.01.2016г. (петък) от 17,00 часа в залата на общината. 30 551 000 лв са предвидените разходи в проекто - бюджета на община Кюстендил за 2016 г. Предвидените собствени приходи са в рамките на 13 026 000 лв.Проекто-бюджета в частта на собствените приходи е направен на базата на прогн...

Как „Арабската пролет” се превърна в „Арабска зима”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201882

Преди 5 години Мохамед Буазизи, тунизийски уличен продавач, отказа да плати поискан за пореден път подкуп от 7 долара на проверяващ го държавен инспектор. За човек, който помага с издръжката на майка си, петима по-малки братя и сестри и болен чичо 7 долара е доходът за цял работен ден, при това при добри обстоятелства.
Преди 5 години Мохамед Буазизи, тунизийски уличен продавач, отказа да плати поискан за пореден път подкуп от 7 долара на проверяващ го държавен инспектор. За човек, който помага с издръжката на майка си, петима по-малки братя и сестри и болен чичо 7 долара е доходът за цял работен ден, при това при добри обстоятелства.

Сирийският посланик в ООН разказа за плана на Ердоган да възроди Османската империя

http://www.cross.bg/siriya-erdogan-dzhafari-1493078.html

/КРОСС/ Сирия призова международната общност да сложи край на „нарушенията и престъпленията“, извършвани от турските власти по отношение на Сирия и сирийските бежанци и разказа за плановете на президента Тайип Ердоган да възроди Османската империя, предаде РИА Новости. Постоянният представител на Сирия в ООН Башар Джафари заяви, че въоръжените групировки, които от 2011 година водят „безпрецедентна терористична война“ срещу Сирия, са подкрепяни от държавите в региона и извън него, по-специално от „режима на Ердоган“. Писмо, адресирано до генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност на ООН, беше разпространено в световната организация. „По време на кризата, турската намеса във вътрешните работи на Сирия се проявяваше под различни форми, включително като пряко участие на режима на Ердоган и турските въоръжени сили в офанзивни военни операции в подкрепа на терористите“, се казва в писмото на Джафари. Той добави, че Турция е допринесла за проникването на терористите в Сирия и е осигурявала „прикритие по време на движението на терористите в Сирия и по протежение на сирийско-турската граница“

Пушачите не трябва да подценяват кашлицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=309970

Пушачите в никакъв случай не трябва да подценяват кашлицата, тъй като тя може да бъде ранен признак за появата на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА. Във Великобритания тютюнопушенето е повлияло негативно на живота на 1 милион граждани, причинявайки им сериозни и прогресиращи белодробни заболявания.

Българските курорти трябва да са хит за българите догодина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201842

Нужни са ни повече и по-качествени екосистемни услуги  През 2015 г. липсваше маркетингова комуникационна стратегия за черноморските ни СПА и ски дестинации
Румен Драганов* До края на 2015 г. се очаква България да приеме общо 9308 чуждестранни посетители, което е спад от 1% спрямо предходната година. Намалението в абсолютни числа е от 100 хил.
Нужни са ни повече и по-качествени екосистемни услуги През 2015 г. липсваше маркетингова комуникационна стратегия за черноморските ни СПА и ски дестинации Румен Драганов* До края на 2015 г. се очаква България да приеме общо 9308 чуждестранни посетители, което е спад от 1% спрямо предходната година. Намалението в абсолютни числа е от 100 хил.

Леко намаление на болните от грип в областта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540109

Леко намаление на болните от грип в Кюстендилска област, отчитат от РЗИ- Кюстендил. Седмичната заболяемост от грип и ОРЗ е 7097 на десет хиляди души, спрямо 75,70 за предходната седмица. 10 са заразните заболявания регистрирани през изминалата седмица от инспекторите на РЗИ- Кюстендил. От тях най- много са случаите на ентероколити - 6 и по едни на варицела,вирусен менингит, скарлатина и ротавирусен гастроентерит.  ...

Георги Атанасов: Някои очевидно доста забогатяха

http://www.vesti.bg/bulgaria/georgi-atanasov-niakoi-ochevidno-dosta-zabogatiaha-6047800

Въпреки големите ни хвалби България се оказва първа по годишен ръст на държавния дълг в ЕС

Пазарът на офиси - отличникът в сектора на бизнес имотите в България

http://www.investor.bg/analizi/113/a/pazaryt-na-ofisi-otlichnikyt-v-sektora-na-biznes-imotite-v-bylgariia-207742/

Развитието на аутсорсинг индустрията тласка напред сегмента на офис площите, при индустрията стъпките са още плахи

Имигранти мизерстват по площадите на Атина

http://www.grreporter.info/imigranti-mizerstvat-po-ploshchadite-na-atina/18441

Стотици афганистанци, иранци и иракчани, сред които жени и деца търсят временно убежище по улиците на гръцката столица в мразовитите дни

прочети повече

Жълт код за силен вятър в 12 области в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202596

Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи
Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус". Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Жълт код за силен вятър в 12 области в страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202602

Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус".
Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.
Жълт код за силен вятър и ниски температури е обявен в 12 области в страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус". Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Силистра, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Жълт код за ниски температури и силен вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540108

На 30 декември е обявен жълт код в 12 области на Централна и Източна България за много ниски температури и бурни ветрове, предупреждават от НИМХ-БАН. С умерен и временно силен север-североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и в съчетание с вятъра ще се създаде усещане за още по-студено време. Предупреждението на НИМХ за смразяващи температури и за силен вятър е за областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Шумен, Търговище,

Знаменитости, които светът изгуби през 2015 година

http://petel.bg/Znamenitosti--koito-svetat-izgubi-prez-2015-godina__139494

Снимка: Булфото През 2015 година редица видни представители на литературата, политиката и музикалния свят ни напуснаха. На 3 януари...

Жертвите на пътя се увеличават, по 290 пияни на седмица хващат полицаите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202590

290 шофьори с алкохол за заловили служителите ан Пътна полиция само за седмица покрай коледните празници, каза комисар Бойко Рановски в сутрешния блок на Нова телевизия. 144 от тях са били с над 1,2 промила. Той посочи, че в последните 6 месеца броят на пияните е около 200, , а на неправоспособните - около 300 на седмица.
290 шофьори с алкохол за заловили служителите ан Пътна полиция само за седмица покрай коледните празници, каза комисар Бойко Рановски в сутрешния блок на Нова телевизия. 144 от тях са били с над 1,2 промила. Той посочи, че в последните 6 месеца броят на пияните е около 200, , а на неправоспособните - около 300 на седмица.

Радарите за превишена скорост днес - 30 декември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309955

Служители на пътната полиция ще следят днес - 30 декември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10-09:30 - южен пътен възел-вход 09:30-10:30 - северен пътен възел на Аспаруховия мост 11:00-12:30 - кв.

Поне 13 жертви, стотици напуснали домовете си и хиляди отменени полети в САЩ заради бурите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202587

Във вторник стотици хора са били принудени да напуснат домовете си в американския щат Мисури след 4-дневните бури, които са увеличили реките до рекордни нива.
Най-малко 13 души са загинали, а стотици пътища са били затворени заради лошото време. Трафикът по река Мисисипи също е преустановен, предаде Ройтерс.
Във вторник стотици хора са били принудени да напуснат домовете си в американския щат Мисури след 4-дневните бури, които са увеличили реките до рекордни нива. Най-малко 13 души са загинали, а стотици пътища са били затворени заради лошото време. Трафикът по река Мисисипи също е преустановен, предаде Ройтерс.

МВнР на РФ: Опитите на САЩ да постигнат изолация на Русия се провалиха

http://www.cross.bg/rysiya-vashington-postignat-1493067.html

/КРОСС/ Опитите на САЩ да постигнат изолация на Русия са обречени на провал. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, обобщаващо резултатите от изминалата година, предаде ТАСС. „През изминалата година стана очевиден провалът на опитите на САЩ да постигнат „изолация“ на страната ни, за което красноречиво свидетелства интензивният двустранен диалог на висше и високо равнище, – отбелязаха във ведомството. – Продължихме съвместната дейност с Вашингтон в направленията, където това сътрудничество отговаря на руските интереси и задачите по гарантирането на международната сигурност и стабилност, включително и за ситуацията в Сирия и Украйна. Русия и САЩ внесоха важен съвместен принос за постигането на всестранното споразумение за иранския ядрен проблем“. От руското външно министерство отбелязаха още, че Москва очаква от Вашингтон равноправен диалог. „Предприеманите от Вашингтон неприятелски стъпки и опитите за оказване на натиск върху Русия бяха посрещнати с ответни действия от наша страна, – подчертаха от министерството. – В същото време ние постоянно посочвахме на американците необходимостта от спазването в двустранния диалог на принципите на равноправието, взаимното уважение и ненамесата в във вътрешните дела при пълен отказ от опитите за шантаж“.

Правителството решава съдбата на митница Свиленград

http://offnews.bg/news/n_1/n_614204.html

На последното си заседание за тази година правителството ще разгледа предложението на финансовия министър Владислав Горанов за закриване на митница Свиленград. До идеята за закриването на митницата се стигна преди две седмици, когато бяха задържани 30-ина митничари заради корупция. Общинските съветници в Свиленград веднага приеха декларация срещу закриването, а хора заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до закриването на митницата. На днешното си заседание кабинетът ще приеме и план за изпълнението на Стратегията за демографското развитие на страната до 2030 година. В нея е заложено насърчаване на раждаемостта като се подпомагат семействата с деца. Например - еднократна парична помощ за бременност и раждане на дете. Другият важен документ е стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма. Сред основните цели е да се подобри организацията и дейността на спецструктурите ни. Една от идеите - да се оцени актуалното състояние на ефективността на охраната на поделенията в Българската армия. 

Задници клатят държавата!

http://viewpoint.actualno.com/zadnici-klatjat-dyrjavata-news_515584.html

Няма нищо обидно! "Задници", защото са отзад, на задна линия, в сянка, на втори план. Но, ако някой предпочита, може и обидно - "задници", защото миришат, защото са назадничави, защото дърпат каруцата на държавата назад! "Задник №1" (класацията е според актуалността) е почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Писна му на почетния председател да е в рамка и на стената, и реши да поразрови малко мравуняка. Игнорирал бил Русия подставеният Местан в самолетната битка на Путин и Ердоган и затова б

В един кошер с пчелички не може да имаш царица и баш-царица

http://cite.actualno.com/v-edin-kosher-s-pchelichki-ne-moje-da-imash-carica-i-bash-carica-news_515760.html

Вредно е, както за ДПС, така и за страната, в редиците на партията, да има омраза и нейни членове да бъдат заклеймявани. Това каза бившият кмет на Исперих от ДПС Гюнай Хюсмен, сега независим депутат, предаде БНР. "Недоумявам защо в случая струи, не струи, ами направо извира гняв и омраза в бившите мои срещи. Това за мен е непонятно и ненормално. В момента в България имаме нужда от спокойствие, да успокояваме обстановката, не да я нажежаваме с геополитически заплахи, със стратегически контрагент

Платини се вижда като жертва

http://football.actualno.com/platini-se-vijda-kato-jertva-news_515759.html

Президентът на УЕФА Мишел Платини смята, че е станал жертва на пъклен заговор от страна на Етичната комисия на Международната федерация (ФИФА), предаде БГНЕС. На 21 декември комисията по етика отстрани Платини и ръководителя на ФИФА Сеп Блатер от всякаква футболна дейност за осем години. Повод за решението стана съмнителен превод на 2 млн. франка от страна на Блатер към Платини през 2011 г. Французинът за пореден път обяви, че ще обжалва пред всички възможни инстанции и ще иска обезщетение за

Високомерието на коалицията позволявало на Турция да се държи нагло в Ирак

http://asia.actualno.com/visokomerieto-na-koalicijata-pozvoljavalo-na-turcija-da-se-dyrji-naglo-v-irak-news_515762.html

Високомерният подход на коалицията, оглавявана от САЩ, към операцията в Сирия позволява на Турция да се държи нагло в Ирак, заявил външният министър на Русия Сергей Лавров през тв „Звезда“. По думите на Лавров международната коалиция има различно отношение към Ирак в сравнение със Сирия. По данни на иракските власти на 4 декември турски военни и бронирана техника нахлули в иракската провинция Нинава под предлог подготовка на бойците на народните отряди, воюващи с терористите. Външ

Симеонов: "Данък ракия" ще доведе до още смъртни случаи

http://politics.actualno.com/simeonov-danyk-rakija-shte-dovede-do-oshte-smyrtni-sluchai-news_515765.html

С налагането на тежък акциз на малките казани и увеличаването му два пъти – от 2.20 лв./л. на 4.40 лв./л., ефектът ще бъде, че те ще трябва да затворят, защото ще трябва да работят на загуба и хората масово ще започната да си варят ракия и спиртни напитки вкъщи в тенджери. Тогава ще се стигне до множество такива смъртни случаи като този в Якоруда. Това каза председателят на ПГ на Патриотичния фронт и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод случая в Якоруда, при който петима мъже починаха сл

Германия: Държави, които не приемат бежанци, да плащат

http://europe.actualno.com/germanija-dyrjavi-koito-ne-priemat-bejanci-da-plashtat-news_515766.html

Държави, които отказват да приемат сирийски бежанци, трябва да вкарат средства в общия фонд, предложи германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер, предаде БГНЕС. "Европейска държава, която не приема бежанци, трябва поне да плати пари в общия фонд и по този начин да помогне за възстановяването на Сирия”, заяви той пред вестник „Билд”. „Европа трябва да се разглежда проблема с бежанците цялостно, това е изпитание за всички европейски държави

Спират движението на тировете по пътя Русе-Велико Търново в днешния последен работен ден

http://ruse.actualno.com/spirat-dvijenieto-na-tirovete-po-pytja-ruse-veliko-tyrnovo-v-dneshnija-posleden-raboten-den-news_515767.html

На днешния 30 декември, който се явява последен работен ден за 2015 г. и преди четирите почивни дни за Нова година, между 16 ч. и 20 ч., се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по пътя Русе - Велико Търново, автомагистралите и натоваренитe пътни направления, съобщиха от АПИ. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с мете

Поне 13 жертви, стотици напуснали домовете си и хиляди отменени полети в САЩ заради бурите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202579

Във вторник стотици хора са били принудени да напуснат домовете си в американския щат Мисури след 4-дневните бури, които са увеличили реките до рекордни нива.
Най-малко 13 души са загинали, а стотици пътища са били затворени заради лошото време. Трафикът по река Мисисипи също е преустановен, предаде Ройтерс.
Във вторник стотици хора са били принудени да напуснат домовете си в американския щат Мисури след 4-дневните бури, които са увеличили реките до рекордни нива. Най-малко 13 души са загинали, а стотици пътища са били затворени заради лошото време. Трафикът по река Мисисипи също е преустановен, предаде Ройтерс.

Държавния департамент на САЩ: Русия играе конструктивна роля за политическото решение на кризата в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-konstryktivna-igrae-1493068.html

/КРОСС/ В процеса на политическо решение на кризата в Сирия Русия играе конструктивна роля, призна говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер, цитиран от ТАСС. „На политическата сцена Русия играе конструктивна роля“, каза той, като отбеляза, че голям брой руски въздушни удари биват нанасяни по „гражданската инфраструктура и цивилното население“. Той беше запитан за проведения в понеделник телефонен разговор между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров. По думите на Тонер, Съединените щати и Русия „честно и откровено са обменяли мнения“. „Именно такива отношения поддържат държавният секретар и министърът на външните работи Лавров“, добави Тонер.

Днес е последният момент за смяна на личния лекар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677539_dnes_e_posledniiat_moment_za_smiana_na_lichniia_lekar/?ref=rss


Днес е последният възможен срок, в който здравноосигурените граждани могат да сменят личния си лекар, ако имат такова желание. Следващият "прозорец" за избор на нов семеен лекар ще бъде през юни 2016 г.

Не е необходимо хората, които избират нов семеен лекар, да известяват досегашния, тъй като това се случва по служебен път. За смяната е необходимо пациентът да има регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар, която може да бъде разпечатана от сайта на Националната...

Старинен мост рухна в Англия заради наводнения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202560

Наводнение и опасения от експлозия на газ доведоха до масова евакуация в английския град Тадкастър. Придошлите води на река събориха стар мост, а части от него паднаха върху тръбите на газопровод, съобщава
Наводнение и опасения от експлозия на газ доведоха до масова евакуация в английския град Тадкастър. Придошлите води на река събориха стар мост, а части от него паднаха върху тръбите на газопровод, съобщава "Нова телевизия". Властите наредиха хората незабавно да напуснат домовете си заради огромен риск за живота им.

Как Местан и Хафъзов искаха да прокарат в закон проислямски идеи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202142


Предложиха ислямът да бъде вписан като традиционна религия
наравно с православието в България

Никога не съм си позволявал да давам публичност на разговори от “кухнята на политиката”, в които съм участвал или на които съм бил свидетел. Но сега по изключение ще разкажа един епизод отпреди 14 години,
Предложиха ислямът да бъде вписан като традиционна религия наравно с православието в България Никога не съм си позволявал да давам публичност на разговори от “кухнята на политиката”, в които съм участвал или на които съм бил свидетел. Но сега по изключение ще разкажа един епизод отпреди 14 години,

Старинен мост рухна в Англия заради наводнения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202576

Наводнение и опасения от експлозия на газ доведоха до масова евакуация в английския град Тадкастър. Придошлите води на река събориха стар мост, а части от него паднаха върху тръбите на газопровод, съобщава "Нова телевизия".
Властите наредиха хората незабавно да напуснат домовете си заради огромен риск за живота им.
Наводнение и опасения от експлозия на газ доведоха до масова евакуация в английския град Тадкастър. Придошлите води на река събориха стар мост, а части от него паднаха върху тръбите на газопровод, съобщава "Нова телевизия". Властите наредиха хората незабавно да напуснат домовете си заради огромен риск за живота им.

Класация на най-добрите художествени изложби за 2015 г.

http://pik.bg/класация-на-най-добрите-художествени-изложби-за-2015-г-news459681.html

Класация на най-добрите художествени изложби за 2015 г.

Британският вестник „Гардиън” класира най-добрите художествени изложби през отминаващата 2015 година. Класацията е съставена от водещия художествен критик на изданието Ейдриън Сърл, посочва сайтът Artprice.

1. Най-добрата изложба на годината бе организирана в новата сграда на Музея за американско изкуство „Whitney” и носи наименованието „America Is Hard to See”. Експозицията е посветена на историята на американското изкуство и е организирана от група от куратори, оглавявани от Донна Де Салво.

2. На второ място е ретроспективната изложба на Соня Делоне в Tate Modern в Лондон. Соня Делоне е ключова фигура в парижкия авангард и един от европейските доайени на абстрактното изкуство. Изложбата е резултат от съвместната работа на галерия Tate, Музея на модерното изкуство в Париж и обществената организация Paris-Musées.

3. "Гоя. Портрети "в Националната галерия, Лондон. Изложбата представя 70 портрета на Франциско Гоя, притежание на най-големите музеи и частни колекции в света.

4. Изложбата „Slip of the Tongue” в Музея „Punta della Dogana - Palazzo Grassi”, Венеция. Експозицията представя творби, част от колекцията на видния френски меценат – Франсоа Пино. Експозицията, наречена „Prima Materia” представи около 80 творби на 30 художници, датиращи от последните 50 години.

5. Самостоятелна изложба на китайския художник-десидент Ай Вейвей в Кралската академия на изкуствата, Лондон. Ретроспективата представи едни от знаковите произведения на известния художник.

6. Ретроспективна изложба на испанския скулптор Хуан Муньос „Double Bind & Around” в изложбеното пространство HangarBicocca, Милано. В експозицията бяха представени някои от знаковите за художника инсталации. През 80-те години испанският художник започва да прави своите мащабни скулптурни инсталации с човешки фигури, с които става известен по цял свят.

7. Агнес Мартин – ретроспективна изложба в Tate Modern, Лондон. Често свързвана с минимализма, художничката определя себе си по-скоро като представителка на абстрактния експресионизъм. Това бе първата ретроспектива, посветена на творчеството й от 1994 г. насам.

8. Изложба на португалските видео артисти Хуан Гусма и Педро Пайва (João Gusmão + Pedro Paiva) в художествения център Camden в Лондон. Художественият тандем работи съвместно от 2001 г. в областта на инсталациите, фотографията, 16mm-видео филми.

9. Посмъртна изложба на Шантал Акерман „Now” в галерия Амбика P3, Лондон. Във филмите на белгийския режисьор Шантал Акерман са участвали звезди от френското кино като Орор Клеман, Магали Ноел, Жюлиет Бинош, Мария де Медейрос, Уилям Хърт, Жан-Пиер Касел и др.

10. Изложбата „Crossroads” на Брус Конър в галерия Thomas Dane, Лондон. Брус Конър работи в областта на живописта, скулптурата, асамблажа, графиката, колажа, видео арт-а и фотографията. Най-известният филм на художника е именно – „Crossroads”, който включва архивни кадри от подводните атомни тестове край атола Бикини в Тихия океан, проведени през 1952 г. Взривът е показан 27 пъти на забавен каданс и в различна перспектива.

Варна пак в жълто заради силен вятър и студ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540028

Предупредителният код жълто е в сила за Варненска област заради силен вятър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. С умерен и временно силен север-североизточен вятър ще нахлува студен въздух. Температурите рязко ще се понижат и в съчетание с вятъра ще се създаде усещане за още по-студено време. Скоростта на вятъра по крайбрежието ще достига 14-16 м/сек. с пориви до 20 м/сек. Заради бурния вятър Канал 1 и "Варна Изток" на пристанището са затворени за празни кораби....

Днес енергийният регулатор ще определи цената на природния газ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202566

На закритото заседание от 10,00 часа КЕВР ще вземе решение за цената на природния газ от 1 януари 2016 година. Очаква се синьото гориво да намалее с 2,3%, съобщава Фокус.
Така цената за първото тримесечие на 2016 г., по която общественият доставчик следва да продава природен газ, ще е в размер на 405.56 лв./1000 nm3 или 43.59 лв.
На закритото заседание от 10,00 часа КЕВР ще вземе решение за цената на природния газ от 1 януари 2016 година. Очаква се синьото гориво да намалее с 2,3%, съобщава Фокус. Така цената за първото тримесечие на 2016 г., по която общественият доставчик следва да продава природен газ, ще е в размер на 405.56 лв./1000 nm3 или 43.59 лв.

Преглед на печата - 30 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309965

„24 часа” Комисии решават спорове за парно, ток и вода Новата година ще започне с новост в решаването на проблемите на потребителите и търговците у нас. От началото на 2016 г. ще започнат да действат т.нар. секторни помирителни комисии в 5 важни области - енергетика, ВиК услуги, телекомуникации, транспорт и финансови услуги.

След обяд ще е слънчево, но нахлува студен въздух

http://offnews.bg/news/n_1/n_614189.html

До обяд днес ще е предимно облачно и на места, главно в планинските райони, в западната половина на страната ще превали слаб сняг, се казва в прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. По-късно от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. Вятърът е до умерен, а в Източна България и силен, от север. С него ще продължи да нахлува студен въздух, отбелязва дежурният синоптик Боряна Маркова. Температурите чувствително ще се понижат и максималните ще са между минус 2° и плюс 3°. Атмосферното налягане е по-високо от средното и през деня ще се повиши. В планините ще бъде предимно облачно с превалявания от слаб сняг. След обяд облачността над Източна България ще се разкъса. Ще духа силен, по билата до бурен север-североизточен вятър. Температурите рязко ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 11°. Над Черноморието облачността от север ще се разкъса и до обяд ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде силен и студен, от север. Максималните температури ще са между 0° и 3°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, по южното крайбрежие до 4. Температурата на морската вода е 9°-11°.

Гишетата за данъци във Варна работят днес само сутринта

http://www.moreto.net/novini.php?n=309966

Гишетата за плащане на местни данъци във Варна днес ще работят само сутринта, съобщиха от общинска дирекция "Местни данъци" за Moreto.net. Касите отварят точно в 8.30 часа и приключват работа в 10.30 часа. Причината за намаленото работно време е годишно приключване, обясниха от общината.

Откриват 13 км от Северната скоростна тангента в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202544

13 километра от Северната скоростна тангента в София вече са факт. Те ще бъдат открити по-късно през деня от регионалния министър Лиляна Павлова и кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщава
13 километра от Северната скоростна тангента в София вече са факт. Те ще бъдат открити по-късно през деня от регионалния министър Лиляна Павлова и кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщава "Нова телевизия". Това са отсечките между бул. „Ботевградско шосе“ и бул. „Лазар Михайлов“ и от Околовръстния път до пътя за Требич.

Днес енергийният регулатор ще определи цената на природния газ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202552

На закритото заседание от 10,00 часа КЕВР ще вземе решение за цената на природния газ от 1 януари 2016 година. Очаква се синьото гориво да намалее с 2,3%, съобщава Фокус.
Така цената за първото тримесечие на 2016 г., по която общественият доставчик следва да продава природен газ, ще е в размер на 405.56 лв./1000 nm3 или 43.59 лв.
На закритото заседание от 10,00 часа КЕВР ще вземе решение за цената на природния газ от 1 януари 2016 година. Очаква се синьото гориво да намалее с 2,3%, съобщава Фокус. Така цената за първото тримесечие на 2016 г., по която общественият доставчик следва да продава природен газ, ще е в размер на 405.56 лв./1000 nm3 или 43.59 лв.

Актьорът Краси Ранков в ефира на Нова: Другите ловци отстрелват глигани, а ние заловихме афганистанци

http://petel.bg/Aktorat-Krasi-Rankov-v-efira-na-Nova--Drugite-lovtsi-otstrelvat-gligani--a-nie-zalovihme-afganistantsi__139491

Кадър: Нова тв Бяхме на лов в неделя и забелязахме група хора, които ги взехме за дървосекачи в първия момент, но след това забелязах, че...

От 2016-та: Горещият телефон на КЗП ще е върху касовите бележки. При проблем звъним още в магазина

http://petel.bg/Ot-2016-ta--Goreshhiyat-telefon-na-KZP-shhe-e-varhu-kasovite-belezhki--Pri-problem-zvanim-oshhe-v-magazina__139493

От следващата година горещият телефон за подаване на жалби в Комисията за защита на потребителите (КЗП) - 0700 111 22, ще присъства на касовите...

Район „Централен“ има проектна готовност за 5 млн. лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540041

Район „Централен“ има подготвени инфраструктурни проекти за около 5 млн. лева, съобщи за Дарик радио новият кмет Георги Стаменов. Те включват изграждането на няколко детски и кучешки площадки, облагородяване и обособяване на зелени площи в 8 междублокови пространства с прилежащи към тях паркоместа, пейки и осветление. 300 хил.лева са предвидени за свързването на ул. „Леденика“ с бул.“Копривщица“ и още 320 хил. за ремонт и подмняна на подземната онфраструктура на ул. „Капитан Георги Цанев“.   Готов е и...

Жители на Златарица и младежи от В. Търново проведоха благотворителна акция

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540106

Жители на Златарица и младежи от Ротаракт клуб и Интеракт клуб във Велико Търново се включиха в кампанията „Купи и дари“ в навечерието на празниците. Златаричани направиха своите дарения от продукти на определените за целта места. Даренията са за Дома за стари хора „Венета Ботева” във Велико Търново. Част от хранителните продукти ще са в помощ и на социално слаби семейства в Златарица. В кампанията се включи и кметът на Община Златарица Пенчо Чанев....

Ливанските власти откриха три тона наркотици в училищни чинове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202550

Митническата служба на пристанището в Бейрут е открила 3 тона наркотици, предназначени за изпращане в Египет, съобщи ливанският вестник The Daily Star.
„Митническите служители на пристанището в Бейрут действително са заловили 3 тона наркотици - каптагон (синтетичен наркотик на базата на амфетамин) и канабис.
Митническата служба на пристанището в Бейрут е открила 3 тона наркотици, предназначени за изпращане в Египет, съобщи ливанският вестник The Daily Star. „Митническите служители на пристанището в Бейрут действително са заловили 3 тона наркотици - каптагон (синтетичен наркотик на базата на амфетамин) и канабис.

Ливанските власти откриха три тона наркотици в училищни чинове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202541

Митническата служба на пристанището в Бейрут е открила 3 тона наркотици, предназначени за изпращане в Египет, съобщи ливанският вестник The Daily Star.
„Митническите служители на пристанището в Бейрут действително са заловили 3 тона наркотици - каптагон (синтетичен наркотик на базата на амфетамин) и канабис.
Митническата служба на пристанището в Бейрут е открила 3 тона наркотици, предназначени за изпращане в Египет, съобщи ливанският вестник The Daily Star. „Митническите служители на пристанището в Бейрут действително са заловили 3 тона наркотици - каптагон (синтетичен наркотик на базата на амфетамин) и канабис.

Япония, корейските сексробини и невидимият Трети

http://features.actualno.com/japonija-korejskite-seksrobini-i-nevidimijat-treti-news_515754.html

Китай очевидно е изиграл решаваща роля за помирението между Япония и Южна Корея заради корейските сексробини по време на Втората световна война. Не бива да се подценява също и влиянието на САЩ, пише Петер Щурм във ФАЦ. Не видяхме Си Цзинпин да седи на масата за преговори в Сеул. Но Пекин играеше важна роля за постигането на споразумение между Япония и Южна Корея по въпроса за корейските проститутки по принуда. И слава богу, защото този спор между двете водещи демокрации в Североизточна Аз

AFP: САЩ продължават да следят Нетаняху и Ердоган

http://america.actualno.com/afp-sasht-prodyljavat-da-sledjat-netanjahu-i-erdogan-news_515757.html

САЩ следят комуникацията на израелския премиер Бенямин Нетаняху и на турския президент Реджеп Тайип Ердоган въпреки обещанието си да ограничат шпионажа на съюзниците си след скандала около Агенцията за национална сигурност, съобщава AFP. Белият дом не отрече статията на вестник Wall Street Journal, който цитира анонимни източници от американската администрация. Президентството обаче подчерта тесните връзки между САЩ и Израел. „Не извършваме разузнавателна дейност срещу другите страни, осв

2015 – една от най-лошите за климата в историята

http://climate.actualno.com/2015--edna-ot-naj-loshite-za-klimata-v-istorijata-news_515755.html

2015 година ще се запомни от климатолозите, и то не от положителна страна. През тази година планетата прескочи още един температурен рекорд, видя съкращаване на арктическите ледове и продължаване на силните суши. Представителите на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) са на мнение, че 2015 е най-горещата за цялото време на наблюдения. Средната глобална температура през юли достигна 16,59 градуса, в резултат на което той е обявен за най-горещия месец в исто

Изпращаме първите 2 двигателя на МиГ-29 за ремонт в Полша

http://society.actualno.com/izprashtame-pyrvite-2-dvigatelja-na-mig-29-za-remont-v-polsha-news_515756.html

С полет на самолет С-130 "Херкулес" на полските военновъздушни сили (ВВС) от Авиобаза "Граф Игнатиево“ ще бъдат транспортирани първите два двигателя на самолетите МиГ-29, предаде БГНЕС. Двата двигателя са собственост на българските ВВС и ще бъдат ремонтирани в Полша.  Вчера за осигуряване на логистична подкрепа на нашите самолети, в "Граф Игнатиево" бяха доставени два двигателя, собственост на полските ВВС. Монтажът им ще бъде извършен от специалисти на авиобазата. Срокът за ползване

Данък уЙкенд

http://actualno.actualno.com/danyk-ujkend-news_515758.html

На практика данъчните служители няма да могат при проверка да преценят дали използваш служебна вещ за лични нужди. Това стана ясно от обясненията на финансовия министър Владислав Горанов относно т.нар. данък „уикенд”, който го прекръсти на данък „всеки ден”. Коментар на редактора Какъв е смисълът от данък, който не можеш да събереш? Според Горанов идеята била да се ловят големите нарушители, при които явно имало престъпване на закона. Чудесно – само дето това ще

Три награди от международни музикални конкурси завоюва горнооряховчанката Василия Стоичкова

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540105

Три награди от престижни международни музикални конкурси в Румъния завоюва 15-годишната Василия Стоичкова от Горна Оряховица. На конкурса Star Melody в Букурещ, горнооряховчанката завоюва Гран При в категория "Румънски поп" с изпълнение на песента „Prin ochii tai pot visa” във възрастова група - 15-18+. В категория „Международен поп”, Василия спечели първо място с изпълнение на песента „Сам”. На международния музикален форум “The Golden monkey festival”, горнооряховското момиче завоюва второ място в категория „Международен поп”. На Международни...

Проф. Хр. Вучева: Членството на България в ЕС повлия положително на икономиката

http://bulgarski.pogled.info/news/70382/Prof-Hr-Vucheva-CHlenstvoto-na-Balgariya-v-ES-povliya-polozhitelno-na-ikonomikata

/Поглед.инфо/ Приказките, че нищо особено не се е случило в българската икономика след като сме членове на Европейския съюз, не са верни. Брутният вътрешен продукт за 2015 г. в номинално изражение, около 86 млрд. лв., значително превишава този от 2006 г., когато достигаме 54 млрд. лв.

Най-важното от Варна във вчерашния 29 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309959

Автобусните карти на пенсионерите във Варна вече с чип Пенсионерските карти за автобусите във Варна вече ще са с чипове. С въвеждането на новата автоматизирана система за таксуване, документите на хартиен носител ще отпаднат, съобщи за Moreto.

Георги Василев на невиждан купон с 28 000 фенове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201604

Георги Василев стана част от най-големия коледен купон на стадион в света. 28 000 фенове на „Унион“ пяха „Тиха нощ, свята нощ“ на терена на стадион „Старото лесничейство“ в Берлин. Традицията е от няколко години и кадрите традиционно обикалят света. Василев, който е най-известният треньор в историята на клуба, бе поканен като част от шоуто.
Георги Василев стана част от най-големия коледен купон на стадион в света. 28 000 фенове на „Унион“ пяха „Тиха нощ, свята нощ“ на терена на стадион „Старото лесничейство“ в Берлин. Традицията е от няколко години и кадрите традиционно обикалят света. Василев, който е най-известният треньор в историята на клуба, бе поканен като част от шоуто.

В последния работен ден за 2015 г. се ограничава движението на камиони по магистралите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677589_v_posledniia_raboten_den_za_2015_g_se_ogranichava/?ref=rss


В последния работен ден от 2015 г. се ограничава движението на камиони по магистралите и най-натоваренитe пътища.

Между 16 ч. и 20 ч., се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е да се осигури по-голяма безопасност и да не се създават предпоставки за задръствания в деня, в който се очаква мнозина да тръгнат на път за празниците.

Очаква се интензивно движение на изходите на София, по...

За най-уязвимите хора в България цените се повишиха

http://bulgarski.pogled.info/news/70381/Za-nai-uyazvimite-hora-v-Balgariya-tsenite-se-povishiha

/Поглед.инфо/ Държавният дълг на България или коефициентът държавен дълг спрямо Брутния вътрешен продукт (БВП) расте с най-бързо темпо сред всички страни от Европейския съюз. Това заяви финансовият анализатор от Българския финансов форум Георги Атанасов.

Шеста жертва на ракията-менте

http://offnews.bg/news/n_1/n_614186.html

Още един мъж почина от отровната ракия, продавана в Якоруда, съобщи Нова телевизия. Той е починал късно снощи в благоевградсаката болница. С него жертвите на некачествения алкохол стават шест, а други шестима остават в тежко състояние. Всички са приети в болницата със симптомите на отравяне с метилов алкохол - гадене, повръщане, световъртеж. Те са пили от алкохола, продаван от 46-годишния Тайфи Мекльов. Той вече е обвинен за продажба на отровна ракия.  Как да познаете дали алкохолът е опасен, симптомите за отравяне с метилов алкохол и как да окажете първа помощ - прочетете в "Тест: Как да различим опасния алкохол в домашни условия" .

Температурите падат, до обяд ще е облачно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202527

До обяд ще е предимно облачно и на места, главно в планинските райони, в западната половина на страната ще превали слаб сняг. По-късно от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево.
С до умерен, в Източна България и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и
До обяд ще е предимно облачно и на места, главно в планинските райони, в западната половина на страната ще превали слаб сняг. По-късно от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. С до умерен, в Източна България и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и

Температурите падат, до обяд ще е облачно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202538

До обяд ще е предимно облачно и на места, главно в планинските райони, в западната половина на страната ще превали слаб сняг. По-късно от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево.
С до умерен, в Източна България и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и
До обяд ще е предимно облачно и на места, главно в планинските райони, в западната половина на страната ще превали слаб сняг. По-късно от североизток облачността ще се разкъса и намалее до предимно слънчево. С до умерен, в Източна България и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Температурите чувствително ще се понижат и

Според сръбския президент: Турция се опитва да въвлече Русия и НАТО във военен конфликт

http://petel.bg/Spored-srabskiya-prezident--Turtsiya-se-opitva-da-vavleche-Rusiya-i-NATO-vav-voenen-konflikt__139484

Снимка: Уикипедиа През ноември турски F-16 свали руски Су-24 в Сирия с ракета въздух-въздух, изстреляна от турското въздушно пространство,...

Путин открито заяви на Турция онова, за което Западът мълчи

http://petel.bg/Putin-otkrito-zayavi-na-Turtsiya-onova--za-koeto-Zapadat-malchi__139480

Снимка: Уикипедия Руският президент Владимир Путин открито заяви, че правителството на Ердоган е "помагач на терористите" - факт, който...

Ограничават движението на тежкотоварни автомобили за Новогодишните празници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540099

В периода на Новогодишните празници се въвеждат ограничения на движението за тежкотоварните автомобили над 12 тона. Днес в интервала между 16:00 ч. и 20:00 ч. тежкотоварният трафик няма да може да минава по автомагистралите и някои от първокласните и второкласни пътища в страната. На 3 януари ще важат същите ограничения, но за времето между 14:00 и 20:00 ч. За да се улесни придвижването на големия брой леки автомобили за предстоящите новогодишни празници, се въвеждат ограничения на тежкотоварните автомобили над 12 тона, каза Георги Златев от пъ...

Управляващите се снишиха, докато отмине бурята

http://bulgarski.pogled.info/news/70380/Upravlyavashtite-se-snishiha-dokato-otmine-buryata

/Поглед.инфо/ "В средата на миналата година основната политическа теза на тогавашната опозиция, сега управляващи, бе: „България няма време за губене“. Сякаш разполагаха с готови програми за реформи и с ясен план за действие... Уви, повече от година по-късно се оказва, че нищо старо не е забравено и нищо ново не ни се предлага." Това пише в профила си във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски.

Шести починал от отровната ракия в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202524

Още един мъж почина от отровната ракия, продавана в Якоруда, късно снощи в благоевградсаката болница, съобщи Нова тв. с него жертвите на некачествения алкохол стават шест.
                                                                                                                                                    Други шестима са в тежко
Още един мъж почина от отровната ракия, продавана в Якоруда, късно снощи в благоевградсаката болница, съобщи Нова тв. с него жертвите на некачествения алкохол стават шест.                                                                                                                                                     Други шестима са в тежко

ЕС е полезен за икономиката на България

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/es-e-polezen-za-ikonomikata-na-bylgariia-6047798

Финансист: Данните показват, че през 2015 г., както и през предходните няколко години, не може да се говори за криза

Годишен хороскоп 2016: Лъв

http://curious.actualno.com/godishen-horoskop-2016-lyv-news_515730.html

Още първите дни на Новата 2016 година ще донесат промени за представителите на знака Лъв. Това, което ще се иска от вас е да реагирате бързо и решително. Промените ще преминат през живота ви, засягайки личната и професионалната сфера. Онези от вас, които имат дългогодишна връзка ще трябва да проведат сериозен разговор. Каквото и да става, то е действително необходимо и дълго отлагано. Самостоятелните Лъвове ще осъзнаят, че не могат да продължават сами и ще предприемат действия за това да спод

49 души загинаха при катаклизмите в Америка

http://america.actualno.com/49-dushi-zaginaha-pri-kataklizmite-v-amerika-news_515752.html

Броят на загиналите в резултат на природните катаклизми в централната и южната част на САЩ стигна 49 души, предава CNN. По-рано бе съобщено за 43 загинали. По данни на телевизията повечето хора са загинали, след като колите им били отнесени от потоците вода. Според данните на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA) над 18 млн. души сега се намират в райони, в които е обявена заплаха от наводнение. Стихията е засегнала вече 13 американски щата, най-сериозна е

По коледните празници: Стотици хванати да карат след като са пили

http://crime.actualno.com/po-kolednite-praznici-stotici-hvanati-da-karat-sled-kato-sa-pili-news_515751.html

290 шофьори, употребили алкохол, са заловили служителите на КАТ само за седмица покрай коледните празници, каза комисар Бойко Рановски в сутрешния блок на Нова телевизия. 144 от хванатите са били с над 1,2 промила. Той посочи, че в последните 6 месеца броят на пияните шофьори е около 200, а на неправоспособните - около 300 на седмица. "Сега колегите спират автомобила на неправоспособните от движение, но явно не е достатъчно. В проекта за закона, който е в народното събрание се предлага автомоб

Пътна обстановка в страната - 30 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309961

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Бургас: от км 312+500 до км 357+850 в участъка Деветак-Ветрен поради монтаж и демонтаж на ОСП – движение с повишено внимание. Срок до 30.12.2015 г; от км 324+500 до км 327+000 – рязане на храсти.

Изолацията на Турция

http://svetoven.pogled.info/news/70379/Izolatsiyata-na-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Отношенията между Русия и Турция са далеч от възстановяване. Москва се е „съсредоточила“ да обърне санкциите срещу турската икономика, информира световната общественост за „скелетите в гардероба“ президентът Ердоган, и се готви за поредните проблеми от страна на Анкара в Сирия и извън пределите й (няма съмнения, че такива ще има).

Пускат отсечка от Северната скоростна тангента край София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540098

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров ще открият 13-километров участък от Северната скоростна тангента на 30 декември. Ще бъде пуснато движението по отсечките между „Ботевградско шосе" и булевард „Лазар Михайлов" и от Околовръстния път до пътя за Требич. Общата дължина на тангентата е 16,54 км. Проектът е лот 70 от ОП „Регионално развитие" 2007-2013 г., която се съфинансира от Европейски...

Шести починал от отровната ракия в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202519

Още един мъж почина от отровната ракия, продавана в Якоруда, късно снощи в благоевградсаката болница, съобщи Нова тв. с него жертвите на некачествения алкохол стават шест.
                                                                                                                                                    Други шестима са в тежко
Още един мъж почина от отровната ракия, продавана в Якоруда, късно снощи в благоевградсаката болница, съобщи Нова тв. с него жертвите на некачествения алкохол стават шест.                                                                                                                                                     Други шестима са в тежко

Дневник на чумавата година

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/12/30/2673873_dnevnik_na_chumavata_godina/?ref=rss


Един българин – Гошо ли, Ваньо ли – седнал да гледа дневника на събитията през годината и като гледал в телевизора, заспал. И като заспал, засънувал чумата. Водела го да го дере и да му показва някаква страна.

И първо го завела в едно село, цялото затрупано от сняг. Край селото няколко мъже с хубави нови кожуси колели прасе. Водата в котела завирала, няколко мършави кучета лаели възбудено, прасето квичало. Всичко си било както трябва, но се усещала тревога – мъжете били неуверени,...

Българин 2015: Болнав, охарчен, пести от ток и парно (Инфографика)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5201958

Еднакво го е страх от атентат като в Париж, следене в интернет и поскъпване на електричеството
Задлъжнял - този е общият знаменател, който определя портрета на българина през 2015 г. Стресът от кризата е заместен от отегчение и смирение пред нетърпящия от години промени масов национален сюжет. Вой от сметките за ток и парно (93%),
Еднакво го е страх от атентат като в Париж, следене в интернет и поскъпване на електричеството Задлъжнял - този е общият знаменател, който определя портрета на българина през 2015 г. Стресът от кризата е заместен от отегчение и смирение пред нетърпящия от години промени масов национален сюжет. Вой от сметките за ток и парно (93%),

Андрей Пантев пред „Труд“: Светът не може да бъде подреден завинаги

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201875

2015-а беше година на тайнствата
Необяснимо за обикновения човек е защо великите сили не могат да надвият „Ислямска държава“
Андрей Пантев е роден през 1939 г. в с. Раковица, Видинско. Завършва история в СУ “Св. Кл. Охридски". От 1982 до 1984 г. преподава балканска история в САЩ. От 1984 г. е доктор на науките. Специализира в Англия и в САЩ.
2015-а беше година на тайнствата Необяснимо за обикновения човек е защо великите сили не могат да надвият „Ислямска държава“ Андрей Пантев е роден през 1939 г. в с. Раковица, Видинско. Завършва история в СУ “Св. Кл. Охридски". От 1982 до 1984 г. преподава балканска история в САЩ. От 1984 г. е доктор на науките. Специализира в Англия и в САЩ.

Порошенко подписа закон за въвеждане на санкции в отговор на руските

http://svetoven.pogled.info/news/70378/Poroshenko-podpisa-zakon-za-vavezhdane-na-sanktsii-v-otgovor-na-ruskite

/Поглед.инфо/ Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закон, според който министерският съвет на страната може да въведе икономически санкции срещу Русия в отговор на решението на Москва за отмяна на ЗСТ и въвеждането на продуктово ембарго, предаде “Взгляд“ във вторник (29 декември).

Бивш член на ДПС: Местан се скри в турското посолство, защото се чувстваше застрашен

http://petel.bg/Bivsh-chlen-na-DPS--Mestan-se-skri-v-turskoto-posolstvo--zashhoto-se-chuvstvashe-zastrashen__139489

Кадър: bTV „Бях изхвърлен като куче от парламентарната група на ДПС и от партията. Изключващите също ги изключват. Най-големият изключващ...

Американски самолетоносач се присъединява към операциите срещу „Ислямска държава“

http://petel.bg/Amerikanski-samoletonosach-se-prisaedinyava-kam-operatsiite-sreshhu----Islyamska-darzhava---__139483

Снимка: Уикипедиа Американският самолетоносач „Хари Труман“ ще се присъедини към водената от САЩ антитерористична операция срещу...

Горанов: Данък "вредни храни" няма да бъде приет

http://petel.bg/Goranov--Danak-vredni-hrani-nyama-da-bade-priet__139490

Снимка: Булфото „Приходи от данък „вредни храни” не са планирани. Хората няма да сменят потребителските си навици. Другата цел на...

30 декември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=309953

Събития 1699 г. – С указ на император Петър I в Русия е въведено летоброенето от Рождество Христово. 1703 г. – При земетресение в Токио загиват около 37 000 души. 1853 г. – САЩ купуват от Мексико южната част на Аризона и Ню Мексико.

Приятно изненадан съм от случилото се в ДПС

http://cite.actualno.com/prijatno-iznenadan-sym-ot-sluchiloto-se-v-dps-news_515748.html

Така журналистът Иван Гарелов коментира какво се случва в Движението за права и свободи. Гарелов посочи, че му липсвал "по-сложния" политически език. Лютви Местан е бита карта – това не е Big Brother, да обсъждаме отношения, категоричен беше Гарелов. Според него историята е показала, че който е излязал от ДПС, не е успял да направи силна политическа партия. Припомняме, че в момента шестима депутати напуснаха парламентарната група на ДПС и в момента тя остава от 30 души.

Горанов: Ако имаш кухня и спалня в офиса и ти връщат ДДС, значи крадеш

http://business.actualno.com/goranov-ako-imash-kuhnja-i-spalnja-v-ofisa-i-ti-vryshtat-dds-znachi-kradesh-news_515749.html

Няма данък „уикенд” – говорим за системата на ДДС и въстановяването на справедливостта в нея. Не е коректно да ползвате служебен актив за лични цели без да се плаща, поясни финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. По думите му правилата се нарушават най-често при купуването на голям актив – имот, яхта, които после не се ползват служебно. Когато го правиш, крадеш ДДС, заяви финансовият министър. При ниска данъчна тежест не ни остава друго, освен максимал

САЩ гледат с безпокойство на възраждането на Ал Кайда

http://asia.actualno.com/sasht-gledat-s-bezpokojstvo-na-vyzrajdaneto-na-al-kajda-news_515750.html

Изглежда, в Афганистан се възражда стар враг, тъй като тренировъчни лагери на "Ал Кайда" са започнали да никнат в страната. Това принуждава американските разузнавателни агенции и Пентагона да преценят дали САЩ отново може да станат мишена на тази терористична групировка, пише БГНЕС, цитирайки "Ню Йорк Таймс". Повечето от новите тренировъчни лагери за терористи не са с размерите на тези, които бяха създадени от Осама бен Ладен преди 11 септември 2001 г. Ако те се бяха появили преди няколко годин

Трябва по-строга забрана за тирове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202157

Спирането на тировете от движение в празнични дни безспорно е положително. (Виж 5-а стр.) Остава въпросът дали часовете, определени за това, са достатъчни. И кой е решил, че камионите се пускат след 20 часа. Ясно е, че след този час останалите автомобили не спират да се движат.
А и сегашната забрана не се спазва особено стриктно.
Спирането на тировете от движение в празнични дни безспорно е положително. (Виж 5-а стр.) Остава въпросът дали часовете, определени за това, са достатъчни. И кой е решил, че камионите се пускат след 20 часа. Ясно е, че след този час останалите автомобили не спират да се движат. А и сегашната забрана не се спазва особено стриктно.

Давутоглу моли Сърбия да помогне за подобряване на отношенията с Русия

http://svetoven.pogled.info/news/70376/Davutoglu-moli-Sarbiya-da-pomogne-za-podobryavane-na-otnosheniyata-s-Rusiya

/Поглед.инфо/ Турският премиер Ахмет Давутоглу призова президента на Сърбия Томислав Николич да помогне за нормализирането на отношенията между Москва и Анкара, съобщи във вторник (29 декември) пресслужбата на сръбския президент, предаде “Взгляд“.

Сърбия ще помирява Русия и Турция

http://svetoven.pogled.info/news/70376/Sarbiya-shte-pomiryava-Rusiya-i-Turtsiya

/Поглед.инфо/ Сръбският президент Томислав Николич прие молбата на гостуващия турски премиер Ахмет Давутоглу да съдейства за помиряването на Русия и Турция, съобщи агенция Танюг.

Атракцията SeaWorld се отказа през 2015г. от шоуто си с косатки

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/30/2677391_atrakciiata_seaworld_se_otkaza_prez_2015g_ot_shouto_si/?ref=rss




Отиващата си 2015 г. не беше само войни, тероризъм, масови убийства и бедствия. Мнозина хора направиха тази година с действията си света едно малко по-добро място. Предлагаме ви някои от тези истории.

Един документален филм от 2013 г. все пак постигна целта си две години по-късно. След растящ обществен натиск увеселителният парк "Морски свят" (SeaWorld) в Сан Диего обяви, че до 2017 г. ще закрие известното си шоу с косатки.
След излъчването на Blackfish управата на...

Поляци претендират за имущество в Украйна за 5 млрд долара

http://svetoven.pogled.info/news/70375/Polyatsi-pretendirat-za-imushtestvo-v-Ukraina-za-5-mlrd-dolara

/Поглед.инфо/ Във Варшава се проведе мирна демонстрация на поляци, които имат претенции към Украйна да им възстанови имуществото, които след Втората световна война се оказа в Украйна.

Цветната кариера на Карло Анчелоти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201593

Той е един от хората, на които в Италия с основание им казват маестро с главно М. Беше такъв като футболист, сега е доказана марка като треньор. Трикратен европейски шампион, който е влюбен в купата с големите уши. Но далеч Шампионската лига не е единственото признание на Карло Анчелоти. Доказал се е, че където отиде, печели.
Той е един от хората, на които в Италия с основание им казват маестро с главно М. Беше такъв като футболист, сега е доказана марка като треньор. Трикратен европейски шампион, който е влюбен в купата с големите уши. Но далеч Шампионската лига не е единственото признание на Карло Анчелоти. Доказал се е, че където отиде, печели.

Сусамови елхи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202015

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

В Русия спасиха диво тигърче от нападение на куче

http://offnews.bg/news/n_1/n_614180.html

Сътрудници на националния парк «Земля леопарда» в руския Далечен Изток се грижат за четиримесечна рожба на Амурски тигър, нападната от кучета край едно село. Това съобщи от Владивосток РИА Новости. Търсейки храна, котето от редкия вид влязло в една зеленчукова градина, където го стреснали кучетата, а едно от тях се отвързало и атакувало. Стопанинът успял да го спре, после потърсил специалисти. «Тигърчето е в крайно изтощено състояние и е ранено при нападението – се казва в съобщение на националния парк. – Взето е решение да се прати в карантинния блок на Центъра за рехабилитация и реинтродукция на тигри.» Ветеринарна лекарка е казала, че котето е самка и вероятно не е яло пълноценно от три седмици. За него се полагат грижи, «но е рано да се правят прогнози дали ще живее». Специалистите поясняват, че на 4 месеца тигрите живеят с майка си, защото още не могат сами да си намират храна. Какво е станало в този случай с тигрицата, не се знае – дали са я убили, дали е изоставила потомството си.

Прогноза за времето - 30 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=309954

Над Черноморието облачността от север ще се разкъса и до обяд ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще бъде силен от север и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Максималните температури ще са между 0° и 3°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, по южното крайбрежие до 4.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване