Москва забрани на турски фирми да строят в Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262259_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%8

 Кремъл забрани на турски фирми да участват в строителство на територията на Русия и да им бъдат възлагани държавни поръчки от началото на следващата година, съобщи Reuters.

Компании от югоизточната ни съседка няма да могат да работят и в сферата на туризма и хотелския бизнес, оказването на услуги на държавни и общински структури, обработката на дървесина, както и в архитектурното и инженерно-техническото проектиране и анализите, се казва в подписаното днес постановлението на руското правителство.

Москва започна да обвява за санкциите срещу Турция след свалянето от турски изтребители на руски бомбардировач Су-24, участващ в атаки срещу сирийската въоръжена опозиция.

Подменят топъл водопровод в Кюстендил навръх празниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203966

5-6-километров участък от водопровода със 75-градусовата минерална вода се подменя в центъра на Кюстендил навръх празниците, казаха от общината. Екипите работиха и на самата Коледа, сигурно няма да си дадат почивка и за Нова година.
Работата е спешна, след като старите тръби не издържат на температурата на водата и налягането и се пукат и цепят.
5-6-километров участък от водопровода със 75-градусовата минерална вода се подменя в центъра на Кюстендил навръх празниците, казаха от общината. Екипите работиха и на самата Коледа, сигурно няма да си дадат почивка и за Нова година. Работата е спешна, след като старите тръби не издържат на температурата на водата и налягането и се пукат и цепят.

Стотици домове евакуирани, а хиляди без електричество в Шотландия и Северна Ирландия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203952

Стотици домове са евакуирани, а хиляди са без електричество в Шотландия и Северна Ирландия, след като бурята „Франк“ връхлетя Великобритания с проливни дъждове и силни ветрове, съобщават световните медии.
Спасителните екипи използват лодки, за да спасяват жителите на изолирано от водата село. Около 300 къщи в Хауаик, в областта Шотландски граници,
Стотици домове са евакуирани, а хиляди са без електричество в Шотландия и Северна Ирландия, след като бурята „Франк“ връхлетя Великобритания с проливни дъждове и силни ветрове, съобщават световните медии. Спасителните екипи използват лодки, за да спасяват жителите на изолирано от водата село. Около 300 къщи в Хауаик, в областта Шотландски граници,

Истина или лъжа: Невена Цонева се отказа от готвенето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202230

ЖЪЛТИНИТЕ: Невена Цонева уж обича да готви, но това не е много вярно, пише жълт всекидневник. Според изданието певицата обаче не припарва до печката по празниците под предтекст, че не смее да отнема привилегията на майка си и на свекървата си да властват в кухнята. С това певицата само се оправдавала. 
Потърсихме Невена Цонева и ето какво каза тя.
ЖЪЛТИНИТЕ: Невена Цонева уж обича да готви, но това не е много вярно, пише жълт всекидневник. Според изданието певицата обаче не припарва до печката по празниците под предтекст, че не смее да отнема привилегията на майка си и на свекървата си да властват в кухнята. С това певицата само се оправдавала. Потърсихме Невена Цонева и ето какво каза тя.

Нов завод край Хасково разкрива 4000 работни места, възможно е и изграждането на карго летище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540275

Голямо предприятие, което ще осигури работа на 4000 души, ще бъде изградено между Хасково и Димитровград от чужди инвеститори, съобщи днес на съвместна пресконференция с кмета Добри Беливанов областният председател на ГЕРБ Делян Добрев. Той обаче не уточни какво ще бъде производството му с мотива, че инвеститорите са много предпазливи. Каза само, че ще произвежда части. След връщането на военните имоти ще бъде направен опит за привличане на инвеститор за развитие на летището край хасковското село Узунджово като карго зона. Не се знае обаче кога...

1,7 млн. лв. от бандитско имане влизат в хазната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262258_1%2C7+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D0%BE%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D1%85%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D

 

Кабинетът нареди на НАП да осребри конфискуваното имущество

Близо 1,7 млн. лв. от бандитско имане се очаква да влязат в хазната. Парите трябва да дойдат от конфискувано в полза на държавата имущество, отнето от Комисията за незаконно придобито имущество.

По закон след като комисията установи доход на осъденото лице без законен произход на парите, се стига до конфискация на имуществото му. След това имането на бандита попада в междуведомствен съвет, който го управлява или най-често осребрява. Така конфискуваното имущество се прехвърля към НАП, откъдето се пуска на публичен търг.

С решение от вчера кабинетът възложи на НАП да събере и осребри имане за около 1,7 млн. лв., което е конфискувано по 9 дела на КОНПИ.

Сред бившите собственици на отнетото имане са бизнесдамата Мария Загорска, лихвари и измамници. Бившата шефка на "Клубове на жените – земеделки" ще се раздели с имущество за 108 бона, след като е била осъдена за това, че е присвоила чужди европари по проект за семейни ферми. Заради измамата 6 сметки на дамата в различни валути са били запорирани и сега предстои парите от тях да бъдат събрани от НАП в полза на държавата.

Друг от клиентите на КОНПИ – поповският бизнесмен Борислав Борисов, пък ще се раздели с имущество на обща стойност 186 693 лв. Предприемачът има влязла в сила условна присъда за данъчни престъпления и неплащане на данъци в размер на близо 47 000 лв. След нея той ще трябва да се раздели с с няколко лъскави автомобила, сред които три BMW X5 и „Фолксваген Пасат“, както и с наличните по няколко банкови сметки суми.

Най-голямата сума, която НАП трябва да вкара в хазната, е 450 000 лв. На толкова е оценено имущество на видински измамник от известната махала Нов път. Заради далавери той е бил осъден да се раздели с близо 10 имота в различни квартали на дунавския град. Сред тях има жилищни сгради, складове, магазини и кафенета.

Плевенски играч пък ще олекне със 167 000 лв. от сделки с акции отново заради присъда за измама. Заради валутни престъпления пък семейство от Хасково трябва да плати на държавата 32 000 лв., за които не могат да докажат законен произход.

В групата на осъдените са и двама лихвари – от Сливен и Варна, които ще трябва да се разделят с над 20 имота и коли заради незаконно отпускани от тях заеми. Измамник от Омуртаг пък ще остане без няколко автомобила, кафене, къща и дворно място заради крупни далавери.

ИЗВЪНРЕДНО! Тодор Славков в болница след тежка катастрофа (обновена)

http://pik.bg/извънредно-тодор-славков-в-болница-след-тежка-катастрофа-обновена-news459975.html

ИЗВЪНРЕДНО! Тодор Славков в болница след тежка катастрофа (обновена)

Тодор Славков е във ВМА и бере душа, съобщава Блиц. Внукът на Тато е пострадал тежко след катастрофата на бул. "Симеоновско шосе". Славков в момента е в болницата с комоцио, рана на главата, а лекарите предполагат, че има и счупвания. 

За сега не се знае до колко е тежко състоянието му. 

Говорителят на “Военно медицинска академия” Любомир Методиев заяви пред "Фокус", че един от пострадалите в автомелето е настанен в болничното заведение. По непотвърдена информация става въпрос именно на Славков.

"Той е с оплаквания от болки в дясната ключица и лека прорезна рана в главата, която се обработва. Човекът е в съзнание, адекватен е и няма опасност за живота му. В момента лекарите правят допълнителни изследвания, за да са сигурни, че всичко е наред", поясни Методиев.

 

Припомняме, че преди 14:00 ч. днес три коли се сблъскаха на "Симеоновско шосе". При катастрофата пострадаха четирима души. Първоначално от полицията съобщиха само за трима пострадали - мъж, жена и дете, пътували заедно в едната кола. По-късно стана яснио, че има и четвърти пострадали при инцидента.

 

ИЗВЪНРЕДНО! Тодор Славков в болница след тежка катастрофа

http://pik.bg/извънредно-тодор-славков-в-болница-след-тежка-катастрофа-news459975.html

ИЗВЪНРЕДНО! Тодор Славков в болница след тежка катастрофа

Тодор Славков е във ВМА и бере душа, съобщава Блиц. Внукът на Тато е пострадал тежко след катастрофата на бул. "Симеоновско шосе". Славков в момента е в болницата с комоцио, рана на главата, а лекарите предполагат, че има и счупвания. 

За сега не се знае до колко е тежко състоянието му. 

Очаквайте подробности!

Непосилната лекота на фирмената свобода

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262257_%D0%9D%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%

 Преди близо три години Дамян Дамянов и неговата съпруга са на почивка в Куба. Отседнали са в стар яхтен клуб от разточителните времена преди Кастро. В един от дните, докато съпругата му чете книга на брега на лазурносиньото море, той крачи нервно под сянката на голяма палма. Въпреки че е във ваканция и на хиляди километри от България, Дамянов не успява да откъсне съзнанието си от работните проблеми. "Давах си сметка, че има нещо объркано в отношението ми към работата, след като не мога да спра да мисля за нея дори и в свободното си време", споделя той в началото на нашия разговор.

Международната компания "ЮниКомс", която Дамянов управлява от повече от 15 години, се занимава с дистрибуция на продукти за здравословен начин на живот, хранителни добавки и домашна диагностика. И въпреки че фирмата е утвърдено име в своя бранш, той има усещането, че е като пясъчна кула, която може да рухне всеки момент без неговия постоянен контрол. Затова непрестанно мисли какво да предприеме, за да се разтовари от част от отговорностите си и да прехвърли повече права на служителите така, че да ги въвлече по-активно в управлението на процесите и да повиши ефективността на бизнеса. "Докато хората под тебе спят спокойно, а ти не - нещо в модела е сбъркано", повтарял му негов близък приятел.

Бразилецът, който откри фирмената демокрация

Преди повече от 12 години Дамян Дамянов остава силно впечатлен от историята на бразилеца Рикардо Семлер. Той е ръководител на компанията за производство на корабни части "Семко" от Сао Пауло и през 80-те години на миналия век става известен с това, че въвежда изцяло демократичен режим на управление в предприятието си - отменя йерархията в полза на т.нар. съвместен мениджмънт. Семлер премахва секретарките, организационните графици и фиксираното работно време.

Според новите правила, които той въвежда, заплатите се обсъждат колективно, ръководителите на проекти се избират с гласуване на екипите, а споделянето на знанията е част от фирмената култура. Така в рамките на 10 години семейната компания, която Рикардо Семлер наследява от баща си в окаяно състояние, постига ръст от 60%, оборотът й скача от 35 на 212 милиона долара, а броят на служителите нараства от около стотина до 3000 души с текучество от едва 1%.

Профил

Дамян Дамянов е основател на швейцарската холдингова структура "ЮниКомс" и управител на дъщерното дружество на групата "ЮниКомс България". Понастоящем компанията оперира в България, Румъния, Македония, Малта, Литва, Либия, Мали, Йордания, Черна гора. На българския пазар е позната с тестовете за бременност Surecheck, апаратите за кръвно налягане Sendo, витамините за диабетици Favio, продуктите Selenogin, Renovax, NeoVista и др. Завършил е математическото училище "Баба Тонка" в Русе и физика в Софийския университет.

 "Това не е просто даване на свобода на хората, а се изискват и определени правила и структура, по които да се случват всички процеси", разказва Дамян Дамянов. Той започва да разсъждава дали е възможно демократичният модел на Семлер да бъде приложен и в неговата компания - при нейните характеристики и структура и при специфичните условия на правене на бизнес в България.

Минават години, преди да успее да си отговори на този въпрос."Демокрацията не е фиксиран модел на управление и затова ми отне толкова много време, след като научих за "Семко", да измисля как да го въведа при нас", казва Дамянов. И така до онзи слънчев ден на кубинския плаж, когато парчетата от пъзела започнали да се нареждат в съзнанието му. "Нахвърлих основните принципи и ги нарекох демокрация", спомня си той. Няма търпение да се върне в София, за да сподели откритието с колегите си. 

Стандартите, върху които се основава идеята му, са описани в своеобразна конституция, към която служителите в организацията трябва да се придържат. "Става въпрос за базови правила, които позволяват на екипите да се самоуправляват като самостоятелни бизнес единици", обяснява Дамянов. Решенията се взимат от членовете на съответния екип чрез гласуване, като, за да бъдат приети, е необходимо да съберат две трети мнозинство. Всеки служител трябва да има поне една година трудов стаж във фирмата, за да придобие право на глас. 

Мениджърите не се избират от висшестоящите, а от служителите с 50%+1 от гласовете. Всеки, който желае, може да се кандидатира за ръководен пост. Изборите се провеждат веднъж годишно, като излъченият кандидат получава мандат за период от 12 месеца. По този начин авторитетът на мениджъра не зависи от позицията и силата на титлата. "Той влиза по-скоро в ролята на политик, който трябва да може да убеди обществото да тръгне в посоката, която смята за правилна", пояснява Дамянов.

Така мениджърът вече не е шефът, който контролира, а лидерът, който организира и води екипа, но не взима сам решенията. А хората го следват не защото трябва, а защото му имат доверие и ценят качествата му. "Моята задача като главен изпълнителен директор е да задавам основните насоки на компанията", уточнява Дамянов. Той самият не може да гласува, но си запазва правото на вето, макар и да избягва да го използва, за да не нарушава автономията на екипите.

Освен това всички решения са обвързани с финансовите резултати, които се формират като процент от оборота, а печалбата се дели 50/50 между екипа и компанията. "Това е мощен мотиватор за членовете на колектива да управляват бизнес единицата си ефективно", коментира Дамянов. В организацията не съществуват тайни. Чрез гласуване се определят не само заплатата и правомощията на лидера, но и възнагражденията и бонусите на служителите, както и всичко свързано с оперативната работа като работно време, отпуски, уволнения, болнични и всякакви служебни разходи. "Прозрачността е ключов принцип при демокрацията", подчертава Дамянов. А както по-нататъшният му опит ще покаже, налагането й е въпрос на желязно търпение, трудни решения и много усилия от страна на всички участници.
В началото бе хаосът

Когато най-накрая се изправя пред колегите си с новите правила, вместо очаквания ентусиазъм и радушен прием Дамянов заварва широко затворени врати. Първоначално решава да експериментира с модела в два български и един румънски екип. "В момента, в който им го представих, той беше приет изключително негативно", спомня си той. Реакцията на служителите е остра. Предложението решенията да се взимат не от един относително разумен и подготвен човек, а от всичките им колеги прозвучава нереалистично, дори плашещо. Най-голямата съпротива обаче идва от лагера на мениджърите. Те се чувстват предадени, понеже усещат, че ще изгубят властта във вида, в който са я имали преди. Според новите правила трябва да се отчитат за дейността си вече не само пред по-висшестоящите, но и пред всеки свой подчинен, ако искат да бъдат преизбрани на следващите избори.

При тези обстоятелства Дамянов взима единственото по думите му възможно решение и налага демокрацията абсолютно тоталитарно, против волята на всички. Въпреки добрите намерения  нещата не потръгват добре и компанията бързо попада в лапите на хаоса. Един месец след въвеждането на новия режим оборотът драматично пада наполовина. От всички страни валят критики, забележки и иронични подмятания от типа "може ли с новия режим на гласуване да върнем стария". Парадоксално тези първи препятствия се оказват и ключът към приемането и в крайна сметка утвърждаването на демократичната идея. "Кризите са учител и моделът няма как да заработи, ако не се мине през тях", разсъждава Дамянов днес.

В крайна сметка с много разговори, дълги срещи и интензивни обучения хората, които остават в компанията, постепенно свикват с новите правила и се научават да ги прилагат във всекидневната си работа. Финансовите резултати също започват да се подобряват. В края на първата финансова година екипите разделят значителна допълнителна печалба помежду си над стандартните бонуси. "Скърцайки, системата някак си се задвижи, но мога да кажа, че едва на втората година действително проработи", уточнява Дамянов. И допълва, че ако днес можеше да се върне назад и да промени нещо, би опитал да я въведе поетапно, а не изведнъж. "Ключовото е хората да осъзнаят, че с повечето свобода идват и повече отговорности, и да бъдат подготвени да носят последствията от това", категоричен е той.

Бъдеще с въпросителни

Три години по-късно корпоративната демокрация продължава да е поле с много неизвестни за Дамян Дамянов. Той все още няма отговор например как да я въведе и в управляващата компания на холдинга, която отговаря за бизнеса в международен мащаб. Или как да прехвърли на служителите и отговорността за стратегията за развитие на фирмата. "С всеки изминал ден откривам нови и нови рискове", споделя мениджърът. И дава пример с един от екипите, който преди няколко месеца уволнява лидера си чрез гласуване и въвежда колективна форма на управление. И понеже никой не иска да се нагърби с пълната отговорност, задачите на липсващия ръководител се разпределят между няколко колеги. "Бих го определил като изобретение на самия екип и към този момент смятам, че работи добре, но дали наистина е така, само времето ще покаже", коментира той.

Посочва и друг възможен риск, на който се е натъкнал през тази година - един от служителите да узурпира властта, защото е по-компетентен, по-информиран или с повече опит от колегите си. И така да започне да ги убеждава или, дори по-лошо, да ги притиска да вземат определени решения, които са в негова полза. "По този начин може да се получи сериозно изкривяване и демокрацията да се превърне в някаква странна форма на тоталитаризъм", предупреждава Дамянов. Защото моделът функционира правилно само при условие че служителите се чувстват свободни, компетентни и правят напълно информиран избор, убеден е той. 

Според него обаче предимствата далеч надминават недостатъците. "За последните три години не само ефективността на компанията се покачи значително, но и хората станаха по-мотивирани и отговорни", изтъква Дамянов. И тъй като автономията им е пряко обвързана с финансовите резултати, те са много по-заинтересувани да дават най-доброто, за да постигат по-високи резултати както за себе си, така и за екипа си.  "В крайна сметка демокрацията се базира на разбирането, че групата притежава колективна мъдрост и, статистически погледнато, тази мъдрост е по-голяма от мъдростта на който и да е мениджър", заключва Дамянов. А впечатлението, което оставя, е, че може би след толкова много години най-сетне е намерил своя начин да спи спокойно.

Медицински сестри осъдиха прокуратурата заради несправедливо обвинение

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540274

Две медицински сестри от Разградско осъдиха прокуратурата заради несправедливо обвинение. През 2014 г. Петрана Дръндова от село Гецово и Станка Коева от село Пороище заедно с още две свои колежки – медицински сестри в Дома за деца с умствена изостаналост в село Просторно и с двама фелдшери в социалното заведение – са разследвани заради причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда на 7-годишно дете от институцията. Пострадалото момиче е било родено с тежки заболявания - церебрална парализа, епилепсия, мозъчна атро...

Летящият холандец от София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262256_%D0%9B%D0%B5%D1%82%D1%8F%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%85%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%86+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F

 Патрик Смитьойс се съгласява да говорим само при едно условие - ако разговорът е положителен. Може би сте чували името му покрай програмата му за ИТ училища Windows To The World (http://windowstotheworld.eu/), каузата за възстановяване на делтата на р. Искър, документалната му поредица с видеа за България (http://www.mynewhomeland.org/). А може и да сте чули за него покрай скандала с искания от холандския гражданин и българската му съпруга подкуп, за да осиновят дете. Патрик публично изобличи замесените с надеждата за промяна. Водил е много и тежки битки, за да подобри условията за живот на мястото, което нарича "моята нова родина". Със спорен успех. И въпреки че е много критичен, не губи надежда и действа. "Ние не се борим нито за пари, нито за лична слава. Просто искам да бъда посланието. Трябва да има надежда, че евентуално нещата могат да станат по-добре. Ако това е идеята, аз съм "за", казва Патрик.

Спасяването на една делта

Разбираме за активната гражданска позиция на Патрик покрай драмата с планираното ново сметище в с. Драгушиново край Самоков. Няколко километра по-надолу от мястото на новото бунище е теренът, закупен от Патрик и холандски партньори преди няколко години - "хора с много пари", които към онзи момент искат да строят ваканционен комплекс. "Аз влязох в проекта на по-късен етап", обяснява той. Холандските му партньори купуват терена с площ 500-600 декара с атрактивна локация - близо до София и язовир Искър, по пътя за Самоков и планината Рила. "Те го купиха просто така, не бяха ходили на мястото. Видяха го след сделката и тогава разбраха, че този терен е много специален. Трябваше да се примирят, че за мястото има алтернативни планове", разказва Патрик.

В серия от срещи със съдружниците си той успява да ги откаже от проекта за ваканционен комплекс, за да възстановят старата делта на р. Искър и да направят в периферията на резервата детски лагер. "Искахме да реализираме и един проект с тръстикови полета за трайно пречистване на самата река", продължава разказа си Патрик. Съдружниците се съгласяват, почват да мислят как да финансират начинанието. Тогава почват неприятностите.

Първо разбират за планирано ново сметище няколко километра нагоре по течението. "Каквото и да приказват от общината и от всякакви РИОСВ-та, направят ли нещо там, всичко отива директно в реката", казва Патрик. Ентусиазмът на холандските предприемачи охладнява още при следващата новина. През 2014 г. РИОСВ София одобрява изграждането на малък ВЕЦ в горното течение на р. Искър, в землището на Широки дол, въпреки че местното население е категорично против. "ВЕЦ-ът е точно там, откъдето черпим вода от Искъра." Водите за бъдещата делта не идват директно от реката, а от един канал, изкопан навремето да захранва рибарници. Изграждането на ВЕЦ-а е равносилно на пресушаване на цялата територия и провал за проекта. "Според всички документи от този ВЕЦ няма никаква полза", казва Патрик. Срещу централата са внесени няколко жалби, които чакат окончателното произнасяне на Върховния административен съд. Тези събития, дори и да нямат директна връзка едно с друго, навеждат Патрик на мисълта, че към терена има определени апетити и целта е собствениците да го продадат за жълти стотинки. "Няма да се откажем", заявява холандецът, който спокойно обяснява, че не търси частна облага. Патрик е убеден, че проектът за резервата е добър за всички - за природата, за бизнеса, за нашите наследници.

Прозорецът на Патрик

На въпросът какво мисли за бизнес средата у нас той първо отсича, че такава няма. "Има някакви местни интереси." После се замисля, че все пак зависи от бизнеса. "Аз имам приятели холандци - единият има кол център, другият има фирма за управление на стокови борси от разстояние. На тях им трябва офис, умни, млади, нахъсани хора, които говорят английски, слагат ги в един офис и пускат оборотите на макс - данъците са ниски, работната ръка - евтина. И като говоря с тях, те ми казват: ти само някакви тежки истории разтягаш, ние сме супер! Супер са, защото внасят бизнес от чужбина, ползват евтиния труд, плащат малко данъци и това е. Това е добре за София, но не и за Тутракан", казва Патрик.

Това е причината да се заеме с каузата "Прозорци към света", финансирана от създадената от него Фондация "Кю" за изграждане на50 компютърни училища в цялата страна. Целта е "да отключим IT потенциала на България като същевременно помогнем за развитието на добрите преподаватели от всички кътчета на страната". Първото училище е изградено в Самоков в началото на тази година. "Аз съм много за IT индустрията, защото смятам, че светът ни търси заради това. На държавата не й дреме. Това е много жалко, защото българските деца са умни, това се знае в целия свят. IT индустрията ни търси - Sisco е тук, HР е тук, но няма никакво образование. Никой не ни учи колко е важно освен български, английски и някой друг език да знаем и HTML и PHP, JAVA, защото това е бъдещето. Решихме ние да го понаправим. Направихме училището в Самоков, докарахме компютри, оправихме залата, намерихме учители - караме ги от София. В началото имахме много ученици - 350, не всичките свръхспециалисти, има и начална компютърна грамотност. Гледам втората година - 70 човека са се записали. Българинът много обича да казва, че държавата не е наред, но, да ти кажа, самите хора след 25 години проблеми са вдигнали ръце. Даваш им шанс и пак се мотат, много е сложно положението", размишлява Патрик.

Сговорна дружина


Сложно или не, България вече е неговото място. Холандецът уточнява, че с жена му дори няма да си правят труда да вадят холандски паспорти на двете си деца. "Приемаме, че живеем тук. България наистина е много красива страна, имаме огромен потенциал. Не сме много хора. Ако всички даваме всичко от себе си, ще надминем Швейцария. Аз съм сигурен, че хората са се нагледали на лоши примери. Според мен липсват положителни. Когато хората видят добри инициативи, видят хора, на които им пука, тогава постепенно ще се променят нещата", смята той. Смитьойс съжалява най-много, че "почти всички млади, умни и нахъсани хора са в Чикаго, Берлин, Виена, Барселона, Амстердам". "Докато те не се приберат в България, може да има двеста, хиляда като мен обаче нищо няма да се получи. Тези хора, с техния опит, с тяхното ново виждане трябва да се приберат и да започнат да въртят колелото. Обаче те няма да се върнат, докато не видят, че нещата лека-полека почват да се променят. Може би това е грешката на всички като мен, които се борят за нещо по-добро - че на първо място трябва да се обединим - не всеки да се бори за неговата лична кауза. Но и дотам ще стигнем, просто пътят ще е много дълъг", допълва предприемачът.

А защо прави всичко това? "Да сме щастливи, да работим в едно почтено общество, децата ми да са щастливи, да не стане така, че на 18 години да избягат, защото "при нас нищо не става", продължава Патрик. Когато се сблъсква с прогнилата система на домовете за деца, лишени от родителски грижи, и искат на него и съпругата му подкуп, за да осиновят дете, чашата прелива. "Оттам разбрах, че или трябва да си вдигам чукалата и да си тръгвам със семейството си, или трябва да направя нещо."

Последната лична кауза на Патрик е изработването на кратки документални филми на английски (www.mynewhomeland.vanquish.bg), описващи различни проблеми - сагата със сметището, с делтата на Искъра, проблема с незаконната сеч в района на Самоков и др. Холандецът иска да заснема по един филм на седмица, но все още не смогва. "Говорил съм с чуждестранни медии да излъчват филмите. На някои от тях им харесва самият формат "западняк в България". Понеже съм независим, мога да покажа каквото си искам и да кажа каквото си искам." Последният филм е за българските гори и незаконната сеч, следващият ще е за земеделието. "Искам да констатирам, че има проблем. Да покажа няколкото останали в България хора, които въпреки всичко се борят срещу злото, които имат идеи, концепция как нещата могат да се променят, да покажа как се борят срещу вятърни мелници", казва Патрик.

Той се извинява, че не сме спазили първоначалната уговорка да си говорим само за положителни неща. "Да завършим с нещо положително", усмихва се Патрик. И казва, че покрай филмите се срещнал с фантастични хора. "Пълни с идеи, с енергия, готови да се борят с каквото и да било. Всеки ден се сблъскват с разочарования обаче знаят как да продължат. Тази енергия за мен е много вдъхновяваща. Тук вмъквам една скоба: даже да има една група от хора които са готови да дърпат каруцата от калта - нямаме време! Кадърните лесовъди, агрономи, които знаят как да стопанисват горите и земите по траен начин, по българския начин - всички са пред пенсия или вече са в пенсия. Ако изпуснем тях тук ще стане пълен Афганистан. Имаме още 5-6 години. Нещата, които ме крепят в момента са добрите хора с идеи, моите приятели, моето семейство и някакъв луд ентусиазъм", казва с усмивка холандецът.

Филмът за делата на р. Искър може да гледате тук:http://mynewhomeland.vanquish.bg/2015/09/09/01-my-new-homeland-bulgaria

Брюксел забрани пиратките и фойерверките в новогодишната нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=310019

Управата на Брюксел съобщи, че забранява утре вечер използването на пиратки и фойерверки в целия град с обяснението, че в настоящата обстановка употребата на такива средства изнервя хората допълнително. Общината реши, че няма да отмени зарята в полунощ за посрещането на Нова година в центъра на белгийската столица.

Парламентът се превърна от сергия в подвижни пясъци

http://www.bnews.bg/article-145652

Oтцепниците в групата на БДЦ винаги са готови да прислужват на повикване от ГЕРБ и ДПС.

Най-големите сделки на 2015 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262255_%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+2015+%D0%B3.

 Добрата новина за сливанията и придобиванията в България за изминалата година определено беше прекратяването на тенденцията от последните 5-6 години за изтегляне на чуждестранните инвеститори от местния пазар. И макар страната все още да остава по-скоро в периферията на инвеститорския хоризонт, не липсват и международни купувачи, като интересът е главно върху добре работещи компании със силен продукт и установено присъствие на българския, но и на чуждестранни пазари. Тези определения важат и за повечето от водещите сделки на пазара през 2015 г.

1. БТК
Най-голямата от тях е за БТК, за която българският бизнесмен Спас Русев и руската финансова група ВТБ ще платят 330 млн. евро. Продажбата, наложена от необслужването на мостов заем за 150 млн. евро, вероятно ще бъде завършена през януари 2016 г., след получаването на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Телекомът сменя собствеността си за шести пореден, но не и за последен път – целта на купувачите е още до края на 2016 г. да започнат да търсят възможности за препродажба срещу печалба. Операторът до тук все се придобива от финансови инвеститори и не успява да стане част от голяма телеком група.

2. "КАИ груп"
Продажбата на производителя на керамични плочки "КАИ груп" е един от редките случаи, в които глобалният лидер в даден сектор купува българска компания. За местната група американската Mohawk Industries плати около 195 млн. евро на досегашния собственик – също американския инвестиционен фонд Advent (пръввият приватизатор на БТК). Влизането в портфолиото на водещия световен играч при подовите настилки, който до момента нямаше други мощности в Източна Европа, дава на "КАИ груп" възможност да се превърне в ключова за региона компания.

3. "Близу"
Третата и последна в обзора на годината сделка на стойност над 100 млн. евро също е от телекомуникационния сектор. В нея срещу 119.7 млн. евро водещият кабелен фиксирани доставчик на телевизия и интернет стана собственост на "Мобилтел" и част от Telekom Austria. Сделката беше очаквана на пазара, тъй като досегашният акционер – шведския фонд EQT, вече на два пъти беше опитал да излезе от инвестицията.

4. "Амета холдинг"
Разградският производител на пилешко с марката "Лудогорско пиле" привлече като стратегически инвеститор един от най-големите европейски играчи в сегмента – германската Paul Wesjohann & Co. (PHW). Официалната цена на сделката, чрез която PWH придоби 50% от българския бизнес, не беше обявена, но по оценки на пазара е между 10 и 20 млн. евро. Продавач е "Бългериън американ фуудс лимитид", която се свързва с Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ).

5. Хотел Hilton
Само за две години столичният хотел Hilton сменя собствеността си за втори път, след като през 2013 г. беше купен от Спас Русев. Тогава той плати 24 млн. евро на изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group, като част от покупката беше финансирана със заем от пловдивската компания за недвижими имоти "Галакси инвестмънт груп", която е собственост на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Сега пловдивското дружество придобива хотела в сделка, чиято цена не се съобщава, но вероятно е от порядъка на платената преди две години, или около 20 млн. евро заради малък нов заем.

При останалите по-големи сделки за годината има и други примери за български компании, успели да привлекат като стратегически инвеститори водещи международни играчи. Такъв е случаят с австрийския лидер на мебелния пазар XXXLutz, който чрез собственика си XLCEE Holding, купи 67% от капитала на двете дружества, които развиват българските вериги "Аико" и "Моббо"

Раздвижването на имотния пазар през годината също е осезаемо. Сред знаковите сделки за изминалите месеци е договорената в края на 2015 г. продажба на незавършения софийски мол Plaza West, който ще стане мажоритарна собственост (89.4%) на гръцкия фонд за имоти NBG Pangаea срещу 23 млн. евро, след като бъде завършен и заработи. Друг незавършен мол, който обаче в бъдеще няма да бъде търговски център, а ще се превърне в здравно заведение, е варненският Galleria, който беше придобит от част от инвеститорите във веригата "Сити клиник". Собствеността си смени и пловдивският "Марково тепе".

Сред по-съществените сделки за годината е и придобиването на българския клон на гръцката Alpha Bank от Пощенска банка, която също е собственост на гръцка финансова институция – Eurobank. По информация от пазара продажбата е на символичната стойност от 1 евро, но включва "всички банкови дейности на Alpha, които са на обща стойност 500 млн. лв., както и кредити за 800 млн. лв." Сделката вече получи нужните регулаторни одобрения, но вероятно ще бъде финализирана след провеждането на надзорните проверки за качеството на активите в българската банкова система през първата половина на 2016 г.

Ако спазвате тези стъпки, ще имате здрав и щастлив живот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262254_%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B8%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2+%

 Има ли щастливият и здрав живот тайна, която да последваме? Стъпките, които могат да ни помогнат да живеем така, както искаме са съвсем прости. Най-напред трябва да постигнем вътрешен мир, който е важен за нашето физическо и психическо здраве. След това всичко идва от само себе си. Споделяме няколко съвета, които ще направят живота ви по-щастлив, а вас по-здрави.
Намалете темпото.
Не забравяйте, че животът се случва сега и в този момент.
Създайте си ритуал. Всеки следобед пийте чаша хубав чай. Всяка сутрин благодарете за това, което имате и сте постигнали. Всяка вечер се разхождайте в парка.

Предизвикайте себе си. Растежът идва, когато разширите вашите граници.

Всеки ден се упражнявайте. Независимо дали ще правите лека гимнастика или ще упражнявате ума си. Правете го като забавление.
Яжте с наслада. Обичайте храната си и отделяйте достатъчно време за храненията, за да може да й се насладите.
Усмихвайте се. Много!

Пийте достатъчно вода и не само, когато усетите жажда.

Спете добре.
 Качественият сън е важен за физическото и емоционално здраве.
Яжте много зеленчуци. Храната, която излиза от земята и е огрявана от слънчевите лъчи е добра за тялото, ума и духа.
Слушайте музиката, която ви прави весели и щастливи. Не забравяйте, че музиката има пълна власт над нашите емоции, а те над всичко останало.

Правете случайни актове на доброта, като да помогнете на колега в нужда, закъсал пътник с кола или да купите топъл хляб на бездомник.
Медитирайте всеки ден по 5 минути. Има безброй много начини да го правите.

Вземете си домашен любимец, защото той ще ви помогне да намалите кръвното налягане, стреса и ще живеете по-дълго.
Пътувайте. Новите места ще разширят вашето съзнание, ще ви вдъхновят и ще ви направят щастливи.
Обичайте себе си и се грижете добре за личността си. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, но работете всеки ден в тази посока.

Китай нареди държавните компании да наемат освобождаваните от армията военнослужещи

http://analysis.actualno.com/kitaj-naredi-dyrjavnite-kompanii-da-naemat-osvobojdavanite-ot-armijata-voennoslujeshti-news_515898.html

Китай нареди държавните компании да наемат освобождаваните от армията военнослужещи Китайската централна власт е наредила на държавните компании да приемат огромния брой войници, които ще бъдат съкратени като част от военната реформа, оповестена от президента Си Дзинпин миналия септември. Той обеща да намали 2,3-милионната армия с 300 000 души. „Настаняването и приемането на бивши военнослужещи е свързано с цялостната картина на военната конструкция, социалната хармония и стабилността&ld

Най-богатите хора в света са обеднели с 19 млрд. долара

http://asia.actualno.com/naj-bogatite-hora-v-sveta-sa-obedneli-s-19-mlrd-dolara-news_515903.html

Състоянието на 400-те най-богати хора на планетата е намаляло с 19 милиарда долара през 2015 г. на фона на спада на цените на суровините, а също така забавянето на икономическия подем в Китай. Това показва индексът на милиардерите, които е съставен от агенция „Блумбърг“. Индексът за пръв път отбелязва спад от 2012 г., когато започва да се води, предаде БГНЕС. “Свръхпредлагането на петрол, вялото потребителско търсене и Китай, който се разби като чиния, и повлече след себе си

Из "Джан" на Андрей Платонов

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/30/2677865_iz_djan_na_andrei_platonov/?ref=rss


В празничната рубрика "Четиво" публикуваме откъс от повестта "Джан" на Андрей Платонов, част от първия том с неговите събрани съчинения, издаден наскоро от "Изток-Запад". Преводът от руски е на Симеон Владимиров и Иванка Васева.

По-късно вечерта Чагатаев отново отиде в градината на икономическия институт. Облече си хубавия сив костюм, запазен през дългите студентски години, и се избръсна пред мъничкото моминско огледалце. Цялото му имущество се намираше под възглавницата и в нощното...

Касови бележки за 84 млн. лв. са регистрирани в лотарията на данъчните

http://econ.bg/Новини/Касови-бележки-за-84-млн-лв-са-регистрирани-в-лотарията-на-данъчните_l.a_i.711437_at.1.html

Близо 6 милиона фискални бонове на обща стойност 84 млн. лв. са регистрирани за участие в лотарията с касови бележки на Националната агенция за...

Кола се удари в крайпътна скала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540276

Жена от симитлийското село Крупник пострада при катастрофа в района на Кресненското дефиле. Тя е транспортирана в благоевградската болница с наранявания, които не застрашават живота й, информираха от полицията. 59-годишната пътувала в автомобил, който се ударил в крайпътен скат. Шофьорът завил встрани от пътя, за да избегне удар с друга кола. Нанесени са материални щети по катастрофиралия автомобил....

Кристин Лагард предвижда „разочароващ и неравен“ растеж през 2016 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_614397.html

„Разочароващ“ икономически растеж очаква за света през 2016 г. Кристин Лагард, генерален директор на Международния валутен фонд, съобщават Ройтерс, АФП и френският в. „Монд“. Те цитират нейна статия, публикувана днес в германския в. „Ханделсблат“. Шефката на МВФ смята, че и средносрочните прогнози не са добри. Тя обръща внимание на два обезпокояващи фактора – перспективата да продължи повишаването на лихвените проценти в САЩ и забавянето на китайската икономика. Те според нея подхранват несигурност и увеличават риска от икономическа уязвимост в световен мащаб. Освен това растежът на глобалната търговия се е забавил съществено, а спадът в цените на суровините поставя проблеми пред икономиките, зависещи от тях. Освен това финансовият сектор в много страни е има слабости, особено в т. нар. нововъзникващи пазари. „Всичко това означава, че глобалният растеж ще бъде разочароващ и неравен през 2016-та“, пише Лагард. Тя добавя, че средносрочните перспективи са влошени и от други фактори, които потискат растежа: ниска производителност, застаряващо население и последици от глобалната финансова криза. Кристин Лагард се спира специално на променената политика на централната банка на САЩ (Федералния резерв или Фед), която в средата на този месец повиши лихвите. Тя се опасява ,че тази мярка ще има „потенциално непряко въздействие“ върху финансовите пазари.

Българските антарктици ще посрещнат Нова година в Ушуая

http://www.cross.bg/pimpirev-arzhentina-yshyaya-1493132.html

/КРОСС/ След еднодневен престой в Буенос Айрес, групата учени, водена от проф. Христо Пимпирев, вчера пристигна в най-южния град на Аржентина - Ушуая. В Буенос Айрес, въпреки своеобразния температурен рекорд - над 39 градуса по Целзий, в разгара на лятото проф. Христо Пимпирев и посланикът на Република България в Република Аржентина Стоян Михайлов се срещнаха с директора на Дирекция „Антарктика" на Аржентина д-р Мариано Мемоли за да обсъдят подробности около готвеното посещение на президента Росен Плевнелиев на Българската полярна база „Св. Климент Охридски" на о-в Ливингстън в началото на февруари, за което Дирекция „Антарктика" ще окаже логистична подкрепа. Сега групата на проф. Пимпирев се намира в Ушуая, като към нея ще се присъединят българските полярници, които се завръщат от Антарктика. Всички те ще посрещнат заедно новогодишните празници, а на 3 януари 2016 г. с испанския военно-изследователски кораб „Есперидес" проф. Пимпирев и екипът му ще отплават за о-в Ливингстън. Очаква се те да пристигнат на българската база около 6 януари.

Актьор от "Клуб Веселие" арестуван за детско порно

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/aktior-ot-klub-veselie-arestuvan-za-detsko-porno-6047833

Това не е първата среща на Марк Салинг с органите на реда. През 2013 г. жена подаде срещу него иск в съда за битово и сексуално насилие

Ще е лоша ли годината на Червената маймуна за родените под знака на маймуната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262253_%D0%A9%D0%B5+%D0%B5+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%

 Наближава годината на Червената маймуна според Китайския хороскоп. Много маймуни ще се зарадват, че тяхната година наближава. Може да останете малко разочаровани, маймуни, защото се смята, че годината, в която се повтаря вашият зодиакален знак често не е особено късметлийска за вас.
Астролози съветват Маймуните да бъдат особено внимателни през тази година най-вече със здравето си, любовта, кариерата и инвестициите.

Трябва да се отбележи, че годината на Маймуната не започва на 1 януари, както е в нашия календар. В този на китайците новата година настъпва по различно време. През 2016 година тя ще настъпи на 8 февруари. 

Личността на Маймуната – най-вече бърз ум и интелигентност

Хората, родени под знака на Маймуната се отличават с висока интелигентност и ум като бръснач. Те са магнетични и чаровни. Могат понякога да са доста любопитни и злонамерени, но едновременно с това и много интелигентни, което ги прави типично по маймунски палави.

Маймуните са големи шегаджии. Винаги измислят начин как да поддържат настроението. Спогаждат шеги на колегите и приятелите си, понякога доста солени.

Родените под знака на маймуната са хитри опортюнисти. Те винаги успяват да се измъкнат от неприятни ситуации. Маймуните имат обширни интереси и се нуждаят от партньор, който да им импонира в лудориите.

Здравето на Маймуните

Обикновено Маймуните са много здрави заради енергичната им личност. Те се движат непрекъснато, с което оптимизират здравословното си състояние. Те са активни и искат да опитат всичко от живота.
Най-често спохождащите ги заболявания са на нервната и кръвоносните системи.
Маймуните прекарват много време на работните си места и често забравят времето за почивка, което е от огромно значение за здравето и психиката.

Най-добрите професии за Маймуните

Кариерата за Маймуните е много важна. Често околните ги наричат кариеристи заради усиленото им желание да работят и да се доказват.
Най-подходящи професионални сфери за Маймуните са инженерството, банковото дело, науката, счетоводството, кинорежисурата, бижутерията, търговията, контрол на въздушното движение.

Руски Су-34 бомбардира съвещание на Ислямска държава в Ракка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540270

Руски бомбардировач Су-34 нанесе въздушен удар в район на сирийския град Ракка по сграда, в която е имало среща на командири на терористите от "Ислямска държава". Сградата е била унищожена заедно с всичко, намиращо се в нея, съобщи на брифинг за журналисти в Москва говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС. Русия е имала информация за планираната среща на терористичните главатари край Ракка от представители на "патриотично настроени сирийски опозиционни сили"...

Задигнаха злато от къщата на британец край Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540271

Златни накити, пари и документи са били задигнати от къщата на 70-годишен британец в аксаковското село Ген.Кантарджиево, съобщават от варненската полиция. Кражбата е станала в понеделник вечерта, като крадецът е проникнал вътре с помощта на техническо средство, чрез отваряне на PVC прозорец на втория етаж. Гражданинът на Великобритания, продължително пребиваващ у нас, установил липсата на 70 лева, три златни пръстена, 2 златни верижки, 2 сребърни гривни и лични документи. Трима неизвестни пък заплашиха с нож и ограбиха 65-годишен мъж от провад...

170 долара на кубик цената на газа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203918

170 долара на кубик ще е цената на природния газ през следващата година, ако котировките на суровия петрол се задържат на сегашните нива до 40 долара за барел. Това са стойности по-ниски от спотовия пазар. Това обяви шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в Хасково.
Реформите в енергетиката са завършени на 80 %,
170 долара на кубик ще е цената на природния газ през следващата година, ако котировките на суровия петрол се задържат на сегашните нива до 40 долара за барел. Това са стойности по-ниски от спотовия пазар. Това обяви шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев в Хасково. Реформите в енергетиката са завършени на 80 %,

Каракачанов: Турция нахално се меси във вътрешните работи на България

http://frognews.bg/news_104516/Karakachanov-Turtsiia-nahalno-se-mesi-vav-vatreshnite-raboti-na-Balgariia/

Турция много нахално се меси във вътрешните работи на България. Това каза зам-председателят на НС и съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов. „Проблемът е, че българските правителства мълчаха и си затваряха очите. Това, което правеше Реджеп Ердоган като министър-председател, а сега и Давутоглу е прокарването на турската неоескпанзивна политика, която жертва станаха Сирия и Ирак”, допълни той.

Наръчник по Facebook безопасност за родители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203487

Модерността е нещо, което пъпли, превзема, оживява, заробва съществата ни. Нещо, което ни обърква понякога, а понякога ни примамва в лоното на виртуалния ексхибиционизъм, населил пространството на Facebook. Живеем във времена на дигитално съществуване. В интернет се влюбваме, в интернет се сприятеляваме, в интернет са децата ни.
Модерността е нещо, което пъпли, превзема, оживява, заробва съществата ни. Нещо, което ни обърква понякога, а понякога ни примамва в лоното на виртуалния ексхибиционизъм, населил пространството на Facebook. Живеем във времена на дигитално съществуване. В интернет се влюбваме, в интернет се сприятеляваме, в интернет са децата ни.

Жълт код в цялата страна за опасно ниски температури и бурен вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540273

Жълт код заради много ниски температури и силен вятър е обявен за последния ден на 2015 г. - 31 декември. В Западна и Централна България кодът е в сила заради опасно ниски температури, които през цялото денонощие ще са отрицателни. В Плевен температурите ще се движат между -7 и 1 градус. В 8 области на Източна и Южна България ниските температури ще са придружени от бурен вятър, който ще засилва усещането за студ. Задават се ледени дни, сериозен сняг може да има в средата на януари Това са областите Кърджалийска, Ха...

Топ 10 на технологичните тенденции през 2016 година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262252_%D0%A2%D0%BE%D0%BF+10+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016+%D0%

 - Новата година чука на вратата и няма как да не очертаем водещите технологични тенденции, които ще фокусират вниманието през 2016 година. Японският производител Toshiba обобщава най-интересните десет от тях:

 

1.       Сигурност

 

Сигурността остава критична сфера за корпорациите и подлага под въпрос техните ефективни и успешни ИТ стратегии. Работещите днес използват все повече мобилен хардуер, разположен на различни по вид устройства и платформи. Към този момент много от приложенията или не работят с всички видове операционни системи, или защитата им се базира върху лесно разбиваеми пароли. Разработчиците трябва да бъдат по-внимателни на тема сигурност, правейки интелигентни приложения, които да могат да откриват и да реагират на потенциални заплахи своевременно. В близко бъдеще тези интелигентни приложения ще могат да предвиждат проблеми в реално време. Нарушенията ще се засичат веднага и ще следва незабавна реакция. Тя може да включва своевременно уведомление към собственика или просто затваряне на като допълнителна предпазна мярка. 

 

2.       Корпоративни приложения и Bots

 

През 2016 година тенденциите за мобилност и гъвкавост по време на работа стават все по-важни. Това поражда огромен интерес за корпоративни приложения, като търсенето вече изпреварва предлагането. В действителност, според Gartner в края на 2017 година, търсенето ще изпреварва пет пъти предлагането на мобилни приложения. Догодина пазарът ще бъде наситен с доста Bots приложения – такива, които извършват редица автоматизирани процеси и задачи на вашите устройства. Те допълнително ще спомогнат да сме още по-продуктивни, смятат от Harvard Bussiness Review.

 

3.       Ухажване на Поколението Z

 

Ние вярваме, че разработчиците трябва да създават приложения, които са по-интелигентни, интуитивни и сигурни. Това е областта, която ще се повлияе силно от Поколението Z (родените между 1994 и 2004), което е израснало с приплъзване и тапване върху приложенията на своите умни телефони и желае да пренесе тази лекота и в света на бизнеса.  

 

4.       Практично използване на носимите устройства

 

Родените между 1994 и 2004 удобно работят с всички устройства – от десктоп системите, през лаптопите и таблетите, до умните часовници. Можем да предвидим, че те диктуват тенденциите в областта на мобилното пространство. Хардуерът е мъртъв – да живеят новите лица на високите технологии: - Google Now,Cortana, Alexa и Siri са само началото, смятат от techradar.com.

 

5.       Виртуална реалност

 

Друга ключова тенденция, която ще бележи ръст през 2016 година, е Виртуалната Реалност (VR). Бизнесът VR все още е в начален етап, но е хубаво да му хвърляме по едно око за в бъдеще. Неговата сила като образователно средство носи очевидни ползи за отрасли като здравеопазването или както перифразират Fastcodesign.com – не трябва да мислим толкова „извън кутията“, трябва да мислим „извън хапчето“.

 

6.       Информация от всичко

 

Около нас е истински хаос. Умни устройства от всякакъв вид произвеждат и ни заливат с текстове, видео, аудио и всякаква подобна информация. Независимо как ги наричаме – Интернет на вещите, Интернет на данни или информация от всичко, знаем едно – 2016 ще произведе повече и повече информационни единици за всичко.

 

7.       3D принтиране

 

Някои смятат, че 3D принтирането е достигнало своя най-висок капацитет, но всъщност това е едно огромно поле, което тепърва ще бъде разработванo. От материалите, с които ще се принтира, до всичко останало, което ще се произвежда. Огромни изследвания ще наблюдаваме в биопринта, в който храната се принтира точка по точка до завършен вид, годен за консумация, смятат от TechRadar.com.

 

8.       Самообучение на машините

 

Друг забележителен тренд при високите технологии ще бъде самообучението на машините. Вече отбелязахме, че те произвеждат информация за всичко. Сега се очаква компютрите и устройствата да анализират тази постоянна информация, за да се учат от нея и да се адаптират към новите условия. Крайният резултат би бил подобрен изцяло изкуствен интелект, смятат от TechRadar.com, анализирайки изследвания на Gartner.

 

9.       Blotooth сигнализация в реално време

 

Blotooth сигнализацията предстои да бъде инсталирана тепърва в големите шопиг центрове, хотели, летища и всичко това, което може да ни води и да ни навигира в реално време. Това означава в реално време според вашето местонахождение, да получавате информация за промяна във вашите полети или разписание, безконтактни плащания, директни рекламни съобщения на вашите устройства, когато преминавате в близост до определени магазини и редица други. 

 

10.    Сработване между всички устройства

 

Забравете за смартфоните – те са само началото. Наближаваме ерата на сработването между устройствата за споделяне на всякаква информация на всякакви устройства – между вашите телефон, кола, умен телевизор – всичко трябва да работи и да синхронизира цялата ваша информация. Това е едно от звената към Интернет на вещите.

 

 

Свържете се онлайн

Посетете уебсайта на Toshiba за допълнителна информация: www.toshiba.bg.

Всички споменати търговски марки са собственост на техните притежатели.

Точните продуктови спецификации зависят от модела и локалната наличност.

 

За Toshiba

Toshiba Corporation, компания в списъка Fortune 500, канализира възможности от световен клас в сферата на иновативни електронни и електрически продукти и системи в пет стратегически бизнес направления: енергетика и инфраструктура, общественополезни решения, системи и услуги в областта на здравеопазването, електронни устройства и компоненти, лайфстайл продукти и услуги. Направлявана от принципите, залегнали в мисията на Toshiba Group да бъде “Посветена на хората, посветена на бъдещето”, Toshiba осъществява своите глобални операции по отношение на осигуряване на “Растеж чрез креативност и иновация” и допринася за изграждането на свят, в който хората живеят в безопасно, сигурно и комфортно.

Основана в Токио през 1875 г., днес Toshiba е в сърцето на глобална мрежа от над 590 консолидирани компании, обединявайки над 200 000 служители от цял свят с годишни продажби, надвишаващи 6,5 трилиона японски йени (US$63 млрд.).

За да научите повече за Toshiba, посетете www.toshiba.co.jp/index.htm

Toshiba Europe GmbH, с централен офис в Нойс, Германия е подразделение на Toshiba Corporation, Токио, Япония.

 

Бизнес климатът се влошава през декември

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/30/2677864_biznes_klimatut_se_vloshava_prez_dekemvri/?ref=rss


През декември 2015 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта в сравнение с ноември, съобщи Националният статистически институт. Това се отдава на влошения бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите.

Показателят "бизнес климат в промишлеността" остава приблизително на равнището си от предходния месец. Въпреки регистрираното известно подобрение на производствената активност през последните три месеца, намаляват поръчките, което е...

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203892

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Слънчево, но студено по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=310012

През следващото денонощие, с умерен, в източните райони и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност над крайните южни райони, където ще превали мокър сняг.

Ски учителите ще бъдат вписвани в онлайн регистър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677861_ski_uchitelite_shte_budat_vpisvani_v_onlain_registur/?ref=rss


Предвижда се създаване на Списък на правоспособните ски учители, който ще е част от Националния туристически регистър и ще бъде достъпен онлайн. Това е заложено в нов Регламент за упражняване на професията ски учител, подготвян от Министерството на туризма и публикуван днес на сайта на ведомството.

Изискванията са разписани в проект на наредба за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на професията "Ски учител", която беше публикуваха днес за обществено обсъждане. Съществуването на този документ е предвидено в сега действащия Закон за туризма и в неговите предходни версии, но никога досега не е бил разписван и приеман, уточняват от министерството.  

Идеята на регистъра с действащите ски учители е всеки да може да провери правоспособността на обучаващия го ски учител и да бъде сигурен в неговите компетенции и умения.

Регистърът ще съдържа имената и данните за контакт на ски учителя (адрес, телефон, електронна поща); извършените промени във вписаните обстоятелства; номер на идентификационната карта; заповедта за вписване и съответно заличаване.

След включването в регистъра министърът на туризма ще издава на вписаното лице идентификационна карта, която ски учителите ще са длъжни да я носят на видно място.

В проекта за регламент са разписани още критериите, на които трябва да отговарят лицата, които искат да положат изпит за придобиване на правоспособност за ски учител в страната.

Предвижда се ски учителите да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд, за които ще се получава удостоверение за правоспособност. Тя ще се определя по нива във възходяща градация - "А"; "Б" и "С".

Обучението на лицата, желаещи да придобият правоспособност за професията ски учител, ще се извършва в курсове. Те ще се организират и провеждат от професионални туристически сдружения, членове на реципрочни международни организации и от други юридически лица, оторизирани по реда на специални закони да извършват обучение.

Обучението ще се осъществява по учебна програма и план, разработени от професионалните туристически сдружения като обучаващи организации, в съответствие със стандартите, нормите и препоръките на Международната асоциация на професионалните ски учители ІSІА и ще се утвърждават от нея.

Изпитите ще бъдат практически и по теория. Кандидатите с резултат "издържал" и на двата изпита ще получават удостоверение за правоспособност, издадено от съответната обучаваща организация.

Министерството на туризма е започнало срещи за обсъждане на  текста на наредбата с най-заинтересованите неправителствени организации в тази сфера, информират от ведомството. С днешното му публикуване от там  целят привличането на по-голямо внимание към наредбата и получаване на по-голям брой мнения от неправителствения сектор.
 

Правоспособните ски учители ще бъдат вписвани в онлайн регистър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677861_pravosposobnite_ski_uchiteli_shte_budat_vpisvani_v/?ref=rss


Предвижда се създаване на Списък на правоспособните ски учители, който ще е част от Националния туристически регистър и ще бъде достъпен онлайн. Това е заложено в нов Регламент за упражняване на професията ски учител, подготвян от Министерството на туризма и публикуван днес на сайта на ведомството.

Изискванията са разписани в проект на наредба за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на правоспособност за упражняване на...

Зрелищен арест след преследване в Пловдив

http://petel.bg/-Zrelishhen-arest-sled-presledvane-v-Plovdiv__139545

Снимка: Пловдив24 Двама мъже, които са са пътували в "Опел Корса", са арестувани на булевард "Дунав" в Пловдив , предаде Plovdiv24.bg. Колата им е...

Русия отписа волейболистите ни за Олимпиадата в Рио

http://petel.bg/Rusiya-otpisa-voleybolistite-ni-za-Olimpiadata-v-Rio__139546

Треньорът на руския национален отбор по волейбол Владимир Алекно отписа България от битката за олимпийска квота от турнира в Берлин след...

Майк Тайсън падна от ховърборда на дъщеря си (видео)

http://petel.bg/Mayk-Taysan-padna-ot-hovarborda-na-dashherya-si--video-__139547

Майк Тайсън със сигурност е понасял тежки удари в кариерата си, но едва ли е очаквал, че падне така нелепо от ховърборда на дъщеря си,...

Един убит и 11 ранени при стрелба в Дагестан

http://petel.bg/Edin-ubit-i-11-raneni-pri-strelba-v-Dagestan__139548

Един човек бе убит, а 11 - ранени, след като терористи откриха огън по туристи в историческа крепост в Дагестан, Южна Русия. Инцидентът...

Взеха алкохолна проба на Тодор Славков след катастрофата на "Симеоновско шосе"

http://petel.bg/Vzeha-alkoholna-proba-na-Todor-Slavkov-sled-katastrofata-na-Simeonovsko-shose__139549

На Тодор Славков, който пострада при жестока катастрофа с три коли на столичния булевард „Симеоновско шосе“, е направена алкохолна...

Простреляха играч от НБА при обир пред клуб

http://petel.bg/Prostrelyaha-igrach-ot-NBA-pri-obir-pred-klub__139550

Баскетболистът на Ню Йорк Никс Клийнтъни Ърли е бил ранен с куршум в крака в сряда сутринта, съобщи полицията в Ню Йорк, цитирана от АР....

Министър Лиляна Павлова: Спасихме 180 млн.лв. от загуба със строителството на Северната скоростна тангента, направихме невъзможното за пет месеца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262251_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+180+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.%D0%B

 Близо 1 млрд.лв. са усвоени по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. за рехабилитация и строителство на пътища в страната. С пускането на 13,5-километровия участък от Северната скоростна тангента се спасяват всички средства по програмата, която приключва успешно. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в официалната церемония по пускане на движението по новопостроения участък на тангентата. На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, зам. –министърът на регионалното развитие и благоустройството и председател на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие“  Деница Николова, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и др. 

Министър Павлова изказа благодарност на всички институции, строителите и надзора за положените усилия.  „Направихме и невъзможното за пет месеца. Преди пет месеца бяхме тук на гола поляна, а сега имаме 13, 5 км 8 -лентов участък, напълно готов и завършен с Акт 16 и разрешение за ползване. Изпълнени са всички условия на проекта въпреки, че никои не вярваше, че ще се справим“, отбеляза тя.  Министър Павлова подчерта, че благодарение на усилията и мащабната работа са спасени 180 млн. лв. по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 за проекта.

 По думите й участъкът е  изключително важен, защото съкращава движението, прави го безаварийно и безконфликтно в тази част на столицата. Министър Павлова увери, че в началото на следващата година ще бъде довършени строителните дейности по съвсем малък участък от под 3 км на тангентата, който в съществената си част е завършен.   Според нея Северната скоростна тангента ще допринесе за развитието на тази част на столицата, защото новите пътища винаги водят бизнес и инвестиции, развитие на икономиката, а това значи повече работни места и прогрес занапред.

Регионалният министър изказа благодарности и към фирмите – строители за денонощната работа в последните дни и седмици, за да може проектът да е факт.

Трасето на Северната скоростна тангента, с обща дължина 16,5 км, преминава през шест землища на територията на София – Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци и Враждебна.  Началото на участъка е при км 0+000, който се намира западно от Софийския околовръстен път (СОП), на около 1.1 км след разклона за с. Мрамор.  Краят на участъка е при пътния възел тип „пълна детелина” на СОП на 1.1 км след новото начало на АМ „Хемус”. По дължината на трасето са разположени 7 напречни връзки и 5 пътни възела - пътен възел „Булевард Рожен”; пътен възел „Булевард Илиянци”; пътен възел „Булевард Чепинско шосе”; пътен възел „Източна тангента” и пътен възел „Софийски околовръстен път – АМ ”Хемус”. Трасето преминава над 3 реки – р. Какач, Владайска и Перловска река, и 6 канала, пресича 20 електропроводи и газопроводи и 20 водопроводни и канализационни мрежи. Изграждането на Северната скоростна тангента е от изключително значение за трафика в района на София. Тя не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, но осигурява свързаност между няколко коридора от нея. Пресичат се три коридора от общоевропейските транспортни коридори - № IV, VIII и Х. Това от своя страна води до значително натоварване по отношение на трафика, тъй като през тях се осъществяват множество международни превози от и до Гърция, Румъния, Македония и Сърбия, преминаващи през територията на България. Освен това, в потока от автомобили по околовръстния път на София се включва и трафикът от АМ „Хемус“, АМ „Тракия“, път I-6, път I-8 и множество други второкласни и третокласни пътища. Това води до особено тежко натоварване по сегашния Софийски околовръстен път II-18.

Изпълнител на строително-ремонтните дейности е  Консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: "Хидрострой" АД, "Пътни строежи - Велико Търново" АД, "Пътинженерингстрой - Т" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Водстрой 98" АД. Стойност на договора за СМР: 180 млн.лв. с ДДС; Изпълнител строителен надзор: Обединение „СЖС ТЕХНОС - СЖС БЪЛГАРИЯ", в който участват „СЖС България“ ЕООД, гр. София и  „СЖС Технос С.А.“, Испания. Стойност на договора за строителен надзор: 882 000 лв. с ДДС;

Bank of America отписва 600 млн. долара

http://www.investor.bg/sasht/337/a/bank-of-america-otpisva-600-mln-dolara-208699/

Банката е отчела книжата, свързани с придобиването на Merrill Lynch, с отстъпка от номиналната им стойност

Огледалото в трапезарията помага да ядем по-малко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203873

Поставянето на огледало в трапезарията или кухнята може да е най-лесният начин да се избягва напълняването. То буквално засрамва хората и ги кара ядат по-малко, като храната вече не им се услажда толкова, показва наблюдение на американски учени, цитирано от
Поставянето на огледало в трапезарията или кухнята може да е най-лесният начин да се избягва напълняването. То буквално засрамва хората и ги кара ядат по-малко, като храната вече не им се услажда толкова, показва наблюдение на американски учени, цитирано от "Дейли мейл". Когато човек гледа как се храни в огледало, внимава какво яде.

Огледалото в трапезарията помага да ядем по-малко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203901

Поставянето на огледало в трапезарията или кухнята може да е най-лесният начин да се избягва напълняването. То буквално засрамва хората и ги кара ядат по-малко, като храната вече не им се услажда толкова, показва наблюдение на американски учени, цитирано от "Дейли мейл".
Когато човек гледа как се храни в огледало, внимава какво яде.
Поставянето на огледало в трапезарията или кухнята може да е най-лесният начин да се избягва напълняването. То буквално засрамва хората и ги кара ядат по-малко, като храната вече не им се услажда толкова, показва наблюдение на американски учени, цитирано от "Дейли мейл". Когато човек гледа как се храни в огледало, внимава какво яде.

6.7 млрд. лева усвоени с обществени поръчки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203808

Държавата, общините и доставчици на комунални услуги са харчили средно по 18 млн. лева на ден с обществени поръчки през тази година. Според данните на Агенцията по обществените поръчки с търгове са договорени над 6,7 млрд. лева за строителство, доставки и услуги.
Сумата е почти без промяна спрямо 2014 г.
Държавата, общините и доставчици на комунални услуги са харчили средно по 18 млн. лева на ден с обществени поръчки през тази година. Според данните на Агенцията по обществените поръчки с търгове са договорени над 6,7 млрд. лева за строителство, доставки и услуги. Сумата е почти без промяна спрямо 2014 г.

Арестуваха звезда от "Клуб Веселие" заради детска порнография

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540267

Американският музикант и телевизионен актьор Марк Сейлинг, който стана известен с ролята си в сериала "Клуб Веселие" (Glee), беше арестуван в Лос Анджелис по обвинение за притежание на детска порнография, съобщават световните агенции. Заповедта за ареста била връчена на актьора в неговия дом в Сънленд на север от Лос Анджелис, след което той бил откаран в един от полицейските участъци на мегаполиса. След това е бил освободен под гаранция срещу 20 хиляди долара. Той ще бъде изслушан от съд в Лос Анджелис на 22 януари. Това не е първата среща...

Убиецът на Вероника иска по-лека присъда, делото пред АС е насрочено за февруари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540269

Убиецът на студентката Вероника Здравкова иска по- лека присъда и обжалва наложеното му наказание, съобщиха от Апелативния съд във Велико Търново. Илиян Здравков ще застане отново пред Темида на 15 февруари 2016 год. Делото ще бъде поверено на съдия Петя Стоянова. С присъда от 15 септември Окръжният съд в старата столица призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка от Никопол. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди ...

След лечението си в Германия Рашидов се включи за кратко в заседанието на кабинета

http://www.mediapool.bg/sled-lechenieto-si-v-germaniya-rashidov-se-vklyuchi-za-kratko-v-zasedanieto-na-kabineta-news243667.html

След като дълго време отсъстваше от правителствените заседание заради лечение в Германия, в сряда министърът на културата Вежди Рашидов се включи за кратко в последната за годината среща на министрите. Той поздрави колегите си и благодари на всички, които са го подкрепили и пожела да са живи и здрави. От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че присъствието на Рашидов е много приятна изненада и също пожела да "сме живи и здрави всички”. Малко след началото на правителственото заседание Вежди Рашидов напусна сградата на Министерски съвет.

В присъствието на министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски бяха подписани договорите за строителство и надзор на Лот 3.1. на АМ „Струма“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262250_+%D0%92+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B

 В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Ивайло Московски, в последния работен ден на 2015 г.,  бяха подписани договорите за проектиране и строителство и супервизия  на Лот 3.1. на АМ „Струма“. Договорите бяха подписани от инж. Асен Антов – изпълнителен директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ с представители на строителя – ДЗЗД „АМ СТРУМА 3.1“, състоящо се от  „Агромах“ ЕООД, „Пътища Пловдив“ АД, „Хидрострой“ АД, „Пътища Пловдив Груп“ ЕООД, „АБ“, АД и „Алве Консулт“ ЕООД и с представители на фирмата за супервизия на проектиране – ДЗЗД „СН АМ Струма Лот 3.1 с участници „Мотт МакДоналд Лимитид“, Великобритания; „Трансконсулт-БГ“ ООД и „Тест Консултинг“ ООД.

 

Участъкът между Благоевград и Крупник е с дължина от около 13 км, а стойността на договора за строителство е 186 млн.лв., осигурени от новата  Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Малко над 2 млн.лв. е стойността на договора за строителен надзор. Предвидено е строителството на 8 бр. мостови съоръжения с обща дължина от около 850 м, 3 бр. надлези, 3 бр. подлези, 4 бр. селскостопански подлези, 3 пътни възли.

„Решихме на принципа „Не оставяй днешната работа за утре“ да завършим последния работен ден на 2015 г. със сключването на този изключително важен договор за пътното направление от АМ „Струма“, което предстои да завършим“, отбеляза регионалният министър. Павлова подчерта изключителната роля на министър Ивайло Московски и Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за подписването на договорите, които са първите за строителство и разплащания по новата оперативна програма, уточни министър Павлова.  

По думите й обаче най-тежкото  предстои, тъй като до тук е свършена само документалната подготовка и идва момента за активна работа. „Първи,  основен приоритет за 2016 г. е екипът на строителя да извърши всички необходими дейности по допроектирането на 13-километровото трасе и съоръженията, които трябва да се изградят. Екипът на НКСИП, с огромното съдействие и роля на областния управител на Благоевград и кметове на региона, трябва да се справят с отчуждаването на имотите, защото отчуждителните процедури са тези, които могат да „обърнат каруцата“ или да помогнат и още лятото на следващата година да започнат строителните дейности“, отбеляза Павлова. Според нея графикът е доста пренатегнат и свит, като строителните дейности трябва да приключат за около 3.5 г. „Колкото по-рано започнем толкова по-добре за всички. Ако проектираме и се издадат разрешенията за строеж, и извършим отчуждението на терените, още лятото на следващата година можем да започнем строителството. Нямаме причина за забавяне повече от това“, категорична бе министър Павлова.

Тя напомни, че в края на м. септември т.г. бяха подписани договорите за строителство на Лот 3.3 между Кресна до Сандански. Там вече вървят дейностите по проектиране и отчуждаване на терените, като министърът изрази надежда строителството също да започне през пролетта или лятото на 2016 г., но затова трябват максимални усилия, защото целият проект е сложен и предстои много работа.

Павлова напомни, че тече и тръжна процедура за избор на изпълнител за тунела при Железница. Макар и малко като съоръжение, с дължина от 3,5 км с довеждащите участъци, е много важно, защото е част от направлението Благоевград – Симитли – Крупник, така че бързото избиране на изпълнител, ще позволи стартиране на строителни дейности до края на следващата  година. По отношение на Лот 3.2, който е с дължина от 20 км и включва преминаването през самото дефиле, министър Павлова информира, че е готов идейният проект, като текат процедурите по изготвяне на Оценката за въздействие на околната среда. Предстои в началото на годината да се проведат обществени обсъждания, след което цялостният проект ще се подаде за издаване на решение от  МОСВ, след което ще се пристъпи към окомплектоване на апликационната форма за одобрение на проекта от ЕК. След нея ще бъдат обявени тръжните процедури за избор на изпълнител по трасето. „Предложените от нас варианти включват преминаване през дефилето, ползвайки съществуващия път, в комбинация от тунели и виадукти и не разглеждаме, тъй като е недопустим, големия тунел. Търсим преминаване по най-екологичния, технически и финансов модел. До лятото на 2016 г. се надявам да имаме прието, уточнено и от екологична гледна точка и техническа, трасе и до края на 2016 г. да обявим процедура за избор на строител, за да може в рамките на програмния период, до декември 2022 да завършим магистралата“, отбеляза министър Павлова.

„Отличното сътрудничество и координация между МТИТС и МРРБ са основната предпоставка за 100 % усвояемост на средствата по оста за Пътна инфраструктура на ОПТ“, отбеляза министър Московски. „Пред нас, с министър Павлова, днес бе подписан договора за изграждане и строителен надзор на Лот 3 на АМ „Струма“. Това е поредният проект, който се реализира с общите усилия на двете министерства. Неговата необходимост за страната и региона е безспорна, а за нас като Управляващ орган е важно и за да определим кои от останалите проекти можем да финансираме, като АМ „Хемус“ и тунела под връх Шипка“, коментира още той. 

Най-четените български новини през 2015

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2674402_nai-chetenite_bulgarski_novini_prez_2015/?ref=rss


Изборни игри, протести, катастрофи, фалитът на КТБ, образование - това са българските теми, които са привлекли най-голямо внимание през изминалата година.

Ето списък на десетте най-четени статии в "Дневник" за 2015 г. Публикацията на първо място е с над 83 хиляди прочитания.

Справката е изготвена към 22 декември 2015 г.
 
През юни разположеното край гръцката граница село Гърмен привлече вниманието с протестите срещу незаконните строежи в ромската му махала...

Р. Кънев: Няма да правим бързи крачки за дясна алтернатива на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_104515/R-Kanev-Niama-da-pravim-barzi-krachki-za-diasna-alternativa-na-GERB/

"Няма да правим бързи крачки. Както хода с излизане на ДСБ в опозиция беше отдавна обмислен и дълбоко политически аргументиран, далеч не емоционален, както се опитват да го изкарат, така и всички следващи крачки за конфигуриране на дясното пространство и изграждане на силна дясна алтернатива на ГЕРБ, ще бъдат предприети спокойно и не по празници."

Жълт код в цялата страна за опасно ниски температури и бурен вятър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540268

Жълт код заради много ниски температури и силен вятър е обявен за последния ден на 2015 г. - 31 декември. В Западна и Централна България кодът е в сила заради опасно ниски температури, които през цялото денонощие ще са отрицателни. В 8 области на Източна и Южна България ниските температури ще са придружени от бурен вятър, който ще засилва усещането за студ. Задават се ледени дни, сериозен сняг може да има в средата на януари Това са областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска, Добричка, Варненс...

Холифийлд предлага на Кличко нов треньор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203879

Легенда предлага на Кличко нов треньор
Легендарният боксьор Ивендър Холифийлд посъветва Владимир Кличко да смени своя треньор, ако иска да си върне титлите. 39-годишният украинец загуби всички пояси, след като бе победен от претендента Тайсън Фюри (Вбр).
“В ъгъла трябва да имаш човек, когото уважаваш.
Легенда предлага на Кличко нов треньор Легендарният боксьор Ивендър Холифийлд посъветва Владимир Кличко да смени своя треньор, ако иска да си върне титлите. 39-годишният украинец загуби всички пояси, след като бе победен от претендента Тайсън Фюри (Вбр). “В ъгъла трябва да имаш човек, когото уважаваш.

Германия предлага, който не приема бежанци да си плаща

http://www.moreto.net/novini.php?n=309976

"Държави, които отказват да приемат сирийски бежанци, трябва да вкарат средства в общия фонд”, предложи германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Герд Мюлер. "Европейска държава, която не приема бежанци трябва поне да плати пари в общия фонд и по този начин да помогне за възстановяването на Сирия”, заяви той пред вестник „Билд”.

Тежкотоварни автомобили над 12 т нямат да се движат по автомагистралите

http://pik.bg/тежкотоварни-автомобили-над-12-т-нямат-да-се-движат-по-автомагистралите-news459961.html

Тежкотоварни автомобили над 12 т нямат да се движат по автомагистралите

Днес между 16 и 20 часа, ще бъде ограничено движението на моторните превозни средства над 12 т по автомагистралите и натоварените пътни направления. 

Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Важно е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението, съобщават от МВР. 

Ограничението е за следните участъци от републиканската пътна мрежа: автомагистралите; път I-1 Видин – Ботевград; път I-1 Благоевград – ГКПП „Кулата“; път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен; път I-5 Русе - Велико Търново; път I-8 ГКПП „Калотина“ – ГКПП „Капитан Андреево“; път I-9 Дуранкулак – Варна - Бургас; път II-18 Околовръстен път София; път II-19 Симитли - Гоце Делчев; път II-86 Пловдив - Смолян; път II-99 Бургас - Царево. Същата организация в движението ще бъде въведена и в последния ден от почивните дни за Нова година – неделя, 3 януари 2016 г., от 14 до 20 часа.

Ограничението не важи за моторни превозни средства, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
На 30 декември, от 12 до 16.30 часа, за повишаване безопасността на движение при засиления трафик през Владая, ще има две ленти за движение в посока София – Перник на път I-1 (Е-79). Временната организация на движението ще е от км 285+660 /кръстовището за Рударци/ до км 286+847 /бензиностанция „Петрол“/.

На 31 декември, от 8 до 14 часа в същия участък отново ще има две ленти за движение в посока София – Перник.

В края на четирите почивни дни – на 3 януари 2016 г., от 10.00 до 16.30 часа, в светлата част от денонощието, ще има две ленти в посока Перник – София на път І-1 /Е79/ от км 278+910 до км 282+038 – след бензиностанция „Лукойл“ до пункта на „Пътна полиция“ при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.
Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - път II-18 от км 0+780 до км 6+308,17, е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Гражданите и транспортните фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Горанов: Агенция "Митници" трябва да носи приходи, а не да създава заетост

http://offnews.bg/news/n_1/n_614393.html

Агенция "Митници" трябва да осигурява приходи за хазната, а не работа в района. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира протестите след решението за закриване на митницата в Свиленград. Горанов уточни, че причините за преструктурирането на митниците са по целесъобразност, като призна, че конкретният повод за закриването на митницата в Свиленград са корупционните практики, които бяха установени. Има поводи и причини. Причината е необходимост от подобряване на работата на митниците. Поводът, ако искате, го търсете и в това. Всеки има правото да си изказва позицията в рамките на закона. Работата на агенция "Митници" е не да създава заетост, а да събира приходи. С програми за заетост се занимават други министерства, подчерта Горанов. Междувременно стана ясно, че 12 от първоначално задържаните 14 митничари от Свиленград остават в ареста. Един от арестуваните - Петко Айръков, остава под домашен арест, а друг - Стефан Крумов, е освободен без мярка. Обвинението срещу митничарите е за участие в престъпна група в периода от март до декември.

Откъс от "Студената война на горещо място"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/12/30/2677860_otkus_ot_studenata_voina_na_goreshto_miasto/?ref=rss


В празничната рубрика "Четиво" публикуваме откъс от "Студената война на горещо място" - необичайният мемоар на двама военни от двете страни на Желязната завеса. Британецът Рандал Бейкър и Микола Полонски от бившия Съветски съюз разказват с много чувство за хумор за преживяванията си в Африка от 60-те до 80-те години, където работят един срещу друг. Изданието е на "Изток-Запад", а преводът - от английски и руски - е на Светлана Комогорова-Комата.

Рандал Бейкър: Основи на...

Васко Василев води солисти от 3 континента за концерта си в “Арена Армеец”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203818

игуларят Васко Василев идва с тежката артилерия за концерта си в зала “Арена Армеец” на “високосния” 29 февруари 2016 година. С него пристигат солистът от Кралския балет Стивън Макрей от Австралия, барабанистът на Мадона и “Блек Сабат” Фергъс Джеранд, пианистът от Япония Кейто Сайто, с когото всъщност пианистите на концерта ще бъдат трима заедно с
игуларят Васко Василев идва с тежката артилерия за концерта си в зала “Арена Армеец” на “високосния” 29 февруари 2016 година. С него пристигат солистът от Кралския балет Стивън Макрей от Австралия, барабанистът на Мадона и “Блек Сабат” Фергъс Джеранд, пианистът от Япония Кейто Сайто, с когото всъщност пианистите на концерта ще бъдат трима заедно с

Ивайло Петев повтаря думите на Боби Михайлов: Няма да абдикирам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203874

Подобно на шефа на БФС Борислав Михайлов, и националният селекционер Ивайло Петев заяви, че не смята да абдикира от поста си. Той заяви за Дарик радио, че и ще се бори за добри резултати през следващите квалификации.
„Ако можем да върнем времето назад, отново бих поел националния отбор. Той е нещо велико,
Подобно на шефа на БФС Борислав Михайлов, и националният селекционер Ивайло Петев заяви, че не смята да абдикира от поста си. Той заяви за Дарик радио, че и ще се бори за добри резултати през следващите квалификации. „Ако можем да върнем времето назад, отново бих поел националния отбор. Той е нещо велико,

И Ивайло Петев като Боби Михайлов: Няма да абдикирам

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203851

Подобно на шефа на БФС Борислав Михайлов, и националният селекционер Ивайло Петев заяви, че не смята да абдикира от поста си. Той заяви за Дарик радио, че и ще се бори за добри резултати през следващите квалификации.
„Ако можем да върнем времето назад, отново бих поел националния отбор. Той е нещо велико,
Подобно на шефа на БФС Борислав Михайлов, и националният селекционер Ивайло Петев заяви, че не смята да абдикира от поста си. Той заяви за Дарик радио, че и ще се бори за добри резултати през следващите квалификации. „Ако можем да върнем времето назад, отново бих поел националния отбор. Той е нещо велико,

Първият проучвателен сондаж за газ в дълбоката част на Черно море - напролет

http://society.actualno.com/pyrvijat-prouchvatelen-sondaj-za-gaz-v-dylbokata-chast-na-cherno-more---naprolet-news_515895.html

През пролетта на следващата година ще бъде извършен първият проучвателен сондаж за наличие на газ в дълбоката част на Черно море, съобщи в Хасково председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Той обаче отказа да се ангажира с прогнози за евентуалните очаквани количества, предаде Дарик. "Споменавал съм 100 млрд. кубика, като основание за това са успешните сондажи в румънското море - само на 15 км от българската граница. В блок "Нептун" през 2012 г. бяха открити 84 млрд кубика

Остава в ареста ММА боецът, пребил сина на депутат от БСП и още двама

http://sofia.actualno.com/ostava-v-aresta-mma-boecyt-prebil-sina-na-deputat-ot-bsp-i-oshte-dvama--news_515906.html

Пловдивският районен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 24- годишен MMA боец, обвинен в хулиганство, предаде БНР. На 28 декември Сюрен Борисов пребил пред дискотека в район „Тракия“ трима младежи, сред тях и сина на депутата от БСП Георги Търновалийски - Жулиен. Според събраните до момента доказателства за инцидента, след разменени реплики между трите момчета и младата жена, с която Сюрен Борисов е бил в момента, той реагирал бурно

Георги Петров:От избори на избори ВМРО Кюстендил се представя все по- добре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540263

Посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокче и генералните консули в Пловдив и Бургас да бъдат отзовани, категоричен е евродепутатът Ангел Джамбазки.В клубът на ВМРО - Кюстендил евродепутатът Ангел Джамбазки и областният председател Георги Петров дадоха пресконференция по актуални регионални и национални теми. „Поведението на бившият председател на така наречената „българска партия" ДПС е национално предателство.Тази партия имаше претенции да управлява държавата и управляваше през миналия мандат, а Местан се укри за известно време в посолст...

Кола премаза дете

http://pik.bg/кола-премаза-дете-news459954.html

Кола премаза дете

Дете е блъснато на бул. "Възкресение" в столичния квартал "Красна поляна" срещу блок 132, съобщава  БЛИЦ. На мястото са пристигнали две полицейски коли и линейка. Детето е блъснато от лека кола, засега не се знае причината. То е откарано в болница за преглед.

Проф. Манов: 2015г. е ключова за българското кино

http://frognews.bg/news_104514/Prof-Manov-2015g-e-kliuchova-za-balgarskoto-kino/

Голямата киноиндустрия е отвъд Океана. Това коментира кинокритикът проф. Божидар Манов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му там се създават блокбъстърите и се залива планетата с движещи се изображения.

"Юрий Гагарин" взе инвестиционен кредит за 10 млн. лв. от ПИБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/iurii-gagarin-vze-investicionen-kredit-za-10-mln-lv-ot-pib-208684/

Със средствата ще бъде финансирано закупуването на 7 употребявани технологични линии за производство на филтри за цигари

Откриха изчезналото 13-годишно момиче от Аксаково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540265

13-годишната Ивайла Руменова Иванова от Аксаково, която беше в неизвестност 3 седмици, е открита. Това съобщиха от варненската полиция. Малолетната тийнейджърка напусна дома си в Аксаково на 9 декември и от тогава бе в неизвестност. Издирват 13-годишно момиче, от две седмици е в неизвестност Момичето е било установено в резултат на специализирана полицейска операция. Заедно с нея е установен и задържан за срок до 24 часа 18-годишният В.Д. от Игнатиево, известен на МВР, неосъждан. Срещу него е образувано до...

Двама отнесоха актове за пушене на закрито по празниците във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=310018

Двама души са глобени във Варна за пушене на закрито във Варна. Нарушителите са хванати с цигара в заведение в периода между 18 и 29 декември, съобщиха за Moreto.net от Регионалната здравна инспекция. Експертите от РЗИ са проверили общо 51 места за тютюнев дим.

Пламен недоволен от волейболистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203836

Пламен Константинов бе разочарован след втората загуба на волейболните ни национали в контролите със Сърбия. Нашите бяха надиграни категорично 0:3 (21, 23, 16), а според старши треньорът състезателите не са излязли с правилна настройка.
“Видях в играта на отбора много проблеми и очевидно трябва да търсим бърза промяна на някои неща.
Пламен Константинов бе разочарован след втората загуба на волейболните ни национали в контролите със Сърбия. Нашите бяха надиграни категорично 0:3 (21, 23, 16), а според старши треньорът състезателите не са излязли с правилна настройка. “Видях в играта на отбора много проблеми и очевидно трябва да търсим бърза промяна на някои неща.

Увеличават се пожаритe в контейнери за боклук

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540266

Зачестяват случаите на пожари в контейнери в Плевенско. За периода от 29 декември до 30 декември са изгорели три пластмасови контейнера за сметосъбиране, информираха от полицията в Плевен. Инцидентите са регистрирани на плевенските улици „Димитър Константинов" и „Митрополит Климент" и в град Долна Митрополия на улица „Трети март". Причините за призшествията служителите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" определят като небрежност при боравене с открит огън. Пожарникарите призовават към предпазливост и отговорнос...

Аварийните екипи на „Топлофикация" - с 24-часови дежурства по празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540259

Във връзка с предстоящите празнични и почивни дни в "Топлофикация София" ЕАД е създадена организация за дежурство на екипи за поддържане на нормално топлоподаване и отстраняване на аварии по топлопреносната мрежа. По време на всички почивни и празнични дни ще се осъществява 24-часово дежурство с аварийни екипи. Телефоните за връзка с тях са 951 51 96 и 951 52 58, съобщават от дружеството. Допълнително на 2 януари от 09.00 до 15.00 в топлорайоните ще има дежурни екипи, които ще могат да реагират на сигнали за възникнали проблеми в топлоснабдяван...

Кола се заби в скала в Кресненското дефиле

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540260

60-годишна жена е с гръдна травма, след като лек автомобил се заби в скала край път Е-79 в Кресненското дефиле. Пътният инцидент станал към 13.40 часа днес в района на Османска чешма. Водачът на автомобила, движещ се от Кресна в посока Симитли, обяснил, че бил засечен от идващ насреща му и изпреварващ джип. Инцидентът станал на десен завой. За да избегне челен удар, водачът минал през насрещната лента и се блъснал в скалата. Вследствие на удара е пострадала само съпругата му, пътуваща на предната седалка. С линейка пострадалата е транспортирана...

Ски учителите с книжки и категории като шофьорите

http://www.mediapool.bg/ski-uchitelite-s-knizhki-i-kategorii-kato-shofyorite-news243666.html

Въвеждане на категории за упражняване на професията ски учители и изисквания за полагане на изпити по теория и практика преди придобиването на удостоверение за правоспособност, подобни на тези за изкарване на шофьорска книжка, предвижда проект на наредба http://www.tourism.government.bg/sites/tourism.government.bg/files/uploads/normativni_docs/naredba-ski-uchiteli.pdf на Министерството на туризма, публикувана в сряда на сайта на ведомството за обществено обсъждане. В документа се предвижда ски учителите да имат специализации по алпийски ски, ски бягане и сноуборд, за които ще се получава удостоверение за правоспособност. Тя ще се определя по нива във възходяща градация - “А”; “Б” и “С”. Обучението на лицата, желаещи да придобият правоспособност за професията ски учител, ще се извършва в курсове. Те ще се организират и провеждат от професионални туристически сдружения, членове на реципрочни международни организации и от други юридически лица, оторизирани по реда на специални закони да извършват обучение. Досегашните ски учители ще имат възможност да получат автоматично признаване на способностите им, като за целта трябва да са упражнявали  професията поне десет години и да има документ за професионална квалификация. Има възможност досегашните ски учители, които не отговарят на някои от предвидените в наредбата критерии, да поискат да карат едномесечен стаж за признаване на способностите им или да се явят директно на изпит. В наредбата са предвидени минималните изисквания за брой часове теория и практика, които трябва да се преподават. Учебните програми и план на обучението ще се разработват от професионалните туристически сдружения като обучаващи организации, според международни стандарти. Програмите ще се утвърждават от министрите на спорта и на образованието. Съответно само ски учител с по-ниска категория може да се явява за следващата. Колко ще струват изпитите за бъдещите инструктори предстои да се види. След като издържат изпитите или им бъде призната квалификацията ските учители ще получават идентификационни карти с придобитата категория, която ще са длъжни да носят по време на работа. те също така ще влязат в специален списък на ски инструкторите, която ще е част от Националния туристически регистър, предвижда проектодокументът. Този регистър ще бъде достъпен онлайн и така всеки ще може да провери дали обучаващият го ски инструктор е наистина правоспособен. Предвижда се придобилите правоспособност ски учители да предлагат своите услуги чрез ски училището, към което са наети. Директор на ски училище пък ще може да бъде само инструктор с категория "С". От Министерството на туризма заявиха, че вече за започнали серия от срещи и дискусии и в оперативен порядък обсъжда текста на наредбата с най-заинтересованите неправителствени организации в тази сфера. Сега с публикуването на документа искат да привлекат още по-голямо внимание към наредбата и получаване на по-голям брой мнения от неправителствения сектор.

Хубаво е да си министър, дявол да го вземе, г-н Горанов!

http://frognews.bg/news_104513/Hubavo-e-da-si-ministar-diavol-da-go-vzeme-g-n-Goranov!/

Финансовият министър Владислав Горанов не чака новогодишната баница с късмети. Не купува и талони за лотариите, на които е подписал лицензите. На него не му трябват късмети и милионни печалби, защото си има всичко.

Скучният "Олд Трафорд" - там, където головете са рядкост

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/30/2677855_skuchniiat_old_traford_-_tam_kudeto_golovete_sa/?ref=rss


Може ли футболът да е интересен, ако ги няма головете? Въпрос, на който вероятно привържениците на "Манчестър юнайтед" най-добре биха могли да отговорят в момента.

Техният дом - "Олд Трафорд", се оказа на дъното на класация, обхващаща стадионите на всички отбори в английския футбол. Дотук през сезона в мачовете от първенството, играни на "Театъра на мечтите", са вкарани общо 13 гола. Това поставя "червените дяволи" на 92-ото място.

Последният двубой на "Олд Трафорд" беше...

Шамани извършват ритуали за световен мир

http://frognews.bg/news_104512/SHamani-izvarshvat-rituali-za-svetoven-mir/

Шамани от Перу извършват ритуали за новата година, използвайки образите на няколко световни лидери, включително руският президент Владимир Путин, президентът на САЩ Барак Обама и кандидатът за президент Доналд Тръмп.

Дете остана заклещено след катастрофа в София, ПТП-тата стават все по-вече!

http://www.bnews.bg/article-145650

„Екипите ни не могат да смогнат да обработват пътнотранспортните произшествия в последните три-четири часа”, каза шефът на КАТ.

Светът не може да бъде подреден завинаги

http://www.cross.bg/strana-partiya-durzhava-1493131.html

/КРОСС/ - Ще бъде ли запомнена 2015 г. с нещо по-голямо на фона на изтичащите една след друга години, проф. Пантев? Ще бъде ли „историческа година"? - Основните календарни граници невинаги съвпадат с действителните промени в съдбата на човечеството. Това не значи, че като свършва 2015 г., на 1 януари стъпваме в нова епоха. В същото време обаче е традиция в края на всяка година да се прави баланс какво е станало през нея - в световен, балкански, български мащаб. За мен тази година беше годината на тайнствата. Ставаха какви ли не внезапни, драматични и опасни събития, които нямаха предварителна причинна основа и въпреки това шокираха - от свалянето на самолет до разцепления на партии и оставки и укори на лидери до странното състояние, че ние не знаем в крайна сметка в какъв съюз сме и на коя страна стоим в тези противопоставяния. - Кое беше най-внезапното, най-драматично и най-опасно събитие?- От международните събития това, което стана на сирийско-турската граница. Свалянето на руския самолет. Това събитие за пръв път индикира конфликт между страна, членка на НАТО (Турция), и страна, която приема НАТО за неприятелски военнополитически съюз (Русия). От вътрешните събития поне за мен като страничен човек такива бяха събитията в ДПС през последните дни. Необяснимо за обикновените хора е конфликтното противопоставяне в лидерския екип на ДПС

Lego е все по-харесвана от момиченцата

http://www.investor.bg/zoom/355/a/lego-e-vse-po-haresvana-ot-momichencata-208682/

Продуктите на компанията дълго време бяха смятани за момчешки играчки, но нагласите се променят

Възстановяват стенописите в централната църква на Бачковския манастир

http://pik.bg/възстановяват-стенописите-в-централната-църква-на-бачковския-манастир-news459869.html

Възстановяват стенописите в централната църква на Бачковския манастир

Стенописите в централната църква на Бачковския манастир ще бъдат реставрирани, работата ще продължи поне две години и ще започне в късната пролет. Средствата - половин милион лева- са осигурени от пловдивски бизнесмени, които желаят да останат анонимни.

В църквата се съхранява чудотворната икона на Света Богородица, вратите няма да бъдат затваряни, докато трае възстановяването. До края на януари се очаква разрешението от Министерството на културата и благословията на Светия синод. Стенописите са почиствани през 1983 година от чешки специалисти, сега екипът ще бъде ръководен от проф. Григор Григоров, който реставрира Боянската църква. Три са църквите в Бачковския манастир.

Главната църква "Успение на Света Богородица" е построена през 1604 година върху основите на старата Бакурианова църква. Иконостасът е от първите десетилетия на 17 в и е един от най- старите дърворезбени иконостаси по българските земи. Иконите на Христос и Богородица са рисувани през 1793 година от монаха в светогорския манастир Ивирон- Яков. Църквата " Свети Никола" изцяло е изографисана от Захари Зограф, стенописите там бяха възстановени миналата година. 

Фискални бонове за 84 млн. лв. са регистрирани в Лотарията с касови бележки

http://www.moreto.net/novini.php?n=310015

Близо 6 милиона фискални бонове на обща стойност 84 млн. лв. са регистрирани за участие в Лотарията с касови бележки на НАП и Министерство на финансите от началото на кампанията досега, съобщиха от НАП за Moreto.net. Сайтът на играта www.

Жесток удар в скала на Османска чешма, жена е ранена

http://petel.bg/ZHestok-udar-v-skala-na-Osmanska-cheshma--zhena-e-ranena__139540

Снимка: Булфото, архив Жена е пострадала, след като лек автомобил се е ударил в скала край пътя на Главен път Е-79 в Кресненското дефиле,...

Тодор Славков нямал вина за катастрофата на "Симеоновско шосе"

http://petel.bg/Todor-Slavkov-nyamal-vina-za-katastrofata-na-Simeonovsko-shose__139541

Снимка: Йордан Симеонов, 24 часа Тодор Славков няма вина за катастрофата на "Симеоновско шосе", съобщиха от полицията. Вината е на...

Млад мъж се обеси в Добрич

http://petel.bg/Mlad-mazh-se-obesi-v-Dobrich__139542

Снимка: Google Street View 27-годишен мъж е намерен обесен в горичката до блок 67 в квартал „Дружба“ 4 в Добрич. Сигналът е подаден на тел.112 в 13:20...

Ето кои са предимствата на втория брак

http://petel.bg/Eto-koi-sa-predimstvata-na-vtoriya-brak__139543

Изхвърлете предразсъдъците и признайте, че някои повторения си имат своите предимства. Вторият брак също. Той предлага неща, за които...

Полицията на крак! Отцепиха центъра на София! Има съмнителен пакет до посолството на Египет!

http://petel.bg/Politsiyata-na-krak--Ottsepiha-tsentara-na-Sofiya--Ima-samnitelen-paket-do-posolstvoto-na-Egipet-__139544

Полиция, пожарна, спешна помощ и екип на ДОТИ са вдигнати на крак заради съмнителен пакет в центъра на София, алармираха в блицочевидци....

Тежка катастрофа на "Симеоновско шосе" в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/tezhka-katastrofa-na-simeonovsko-shose-v-sofiia-6047831

Гражданите карат невнимателно, не преценяват пътната обстановка след падналия сняг, предупреди шефът на Пътна полиция

Как ЕС би могъл да рухне през 2016 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540256

Арогантност, твърдост и самодоволство характеризираха отговора, който Брюксел даде на стратегията на британския премиер Дейвид Камерън за предоговаряне на отношенията на Великобритания с Европейския съюз. Преди британския референдум за членството в ЕС, който трябва да се състои преди края на 2017 г., премиерът поиска възможно най-скромния пакет от реформи. Но непреклонните европейски лидери отказаха каквито и да е отстъпки. Те не се съгласиха дори на най-малки промени в правата на мигрантите да искат социални помощи. Подобна позиция на незачита...

Секс задявки в тоалетната причинили побоя на депутатския син в Пловдив (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203789

Задявки в тоалетната с гаджето на ММА боеца Сюрен Борисов, са станали причина за побоя над депутатския син Жулиен Търновалийски и двамата му приятели. Това заяви в съда адвокат Красимир Алдъров, защитник на обвинения за побоя. Борисов бе оставен в ареста.
Според съдията има реална опасност задържаният Сюрен Борисов да извърши ново престъпление,
Задявки в тоалетната с гаджето на ММА боеца Сюрен Борисов, са станали причина за побоя над депутатския син Жулиен Търновалийски и двамата му приятели. Това заяви в съда адвокат Красимир Алдъров, защитник на обвинения за побоя. Борисов бе оставен в ареста. Според съдията има реална опасност задържаният Сюрен Борисов да извърши ново престъпление,

След снега в София - 80 катастрофи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203800

Няма засилен трафик в столицата, но броят на произшествията се е увеличил. „Гражданите карат невнимателно, не преценяват пътната обстановка след падналия сняг. Взривиха ни дежурната от сигнали за леки пътнотранспортни произшествия. Хората не взимат предвид, че пътят е хлъзгав, вали и карат по-бързо, което на места доведе до верижни катастрофи”.
Няма засилен трафик в столицата, но броят на произшествията се е увеличил. „Гражданите карат невнимателно, не преценяват пътната обстановка след падналия сняг. Взривиха ни дежурната от сигнали за леки пътнотранспортни произшествия. Хората не взимат предвид, че пътят е хлъзгав, вали и карат по-бързо, което на места доведе до верижни катастрофи”.

АЕЦ „Козлодуй” изпълни производствения план за годината

http://www.cross.bg/plan-proizvodstveniya-godinata-1493130.html

/КРОСС/ На 30 декември 2015 г. в 11.30 ч. АЕЦ „Козлодуй" произведе 15 303 928 МВтч електроенергия, с което вече преизпълни производствения си план за годината, в съответствие със съгласувания с „Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за натоварване.  За постигането на този резултат, осъществен при спазване на всички изисквания за безопасност, допринесоха ефективната и стабилна експлоатация на ядрените съоръжения и високия професионализъм на персонала на атомната електроцентрала. До края на 2015 г. се предвижда натоварването на производствените мощности на АЕЦ - 1000-мегаватовите Пети и Шести енергоблок, да бъде 100%.

Разлог посреща Нова година с кукерски карнавал

http://pik.bg/разлог-посреща-нова-година-с-кукерски-карнавал-news459867.html

Разлог посреща Нова година с кукерски карнавал

По традиция всяка година Разлог посреща на 1 януари Нова година с кукерски карнавал, съобщиха от общината. Така ще бъде отново в първия ден на 2016 година, когато планинският град ще оживее със стотиците участници в кукерския празник, наречен "Старчевата".

Моми и ергени, облечени в традиционни разложки носии, заедно с кукери, старци, баби и смешници ще останат верни на традицията да обикалят града, да "гонят злите сили" и да наричат за здраве и благополучие. Всеки един от седемте квартала на Разлог ще представи характерни за този ден обичаи на централния градски площад. Традиционното хоро се повежда от първия ерген и първата мома на квартала, обясниха организаторите.

Около хорото обикалят кукери - така те пазят местните хора от зли сили. Друга характерна особеност на пъстрия и шумен карнавал е обичаят кукерите да приемат благословия от старейшината на квартала. Емоцията и неповторимата атмосфера на "Старчевата" ще може да усети всеки жител и гост на града, който дойде на 1 януари в 10.30 часа на централния площад в Разлог, допълват домакините на празника.

Мост от 18 век рухна в Англия, погълнат от водите на река Уорф (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540254

Мост, построен през 18 век, рухна в Северна Англия, погълнат от придошлите води на река Уорф, предаде ДПА. Срутването на съоръжението предизвика и изтичане на газ от близък газопровод и районът беше отцепен от силите за сигурност. Инцидентът стана в район, засегнат от катастрофални наводнения по Коледа. В същия район вече бушува нова буря, наречена от метеоролозите Франк. Очаква се стихията да донесе още проливни дъждове и ветрове с пориви до 120 километра в час.Новата стихия...

СК „СЛАВИЯ-2009“ влиза в новата 2016 година с чисто нов уеб сайт, фейсбук страница, youtube канал и много изненади за всички обичащи спорта деца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203786

Най-успешният, най-българският спорт е безспорно борбата със своите 16 златни, 32 сребърни и 20 бронзови медали от олимпийски игри. Практикуването на борбата възпитава, закалява, освежава и укрепва морално волевите качества и изключително полезен за деца, юноши, кадети, младежи и девойки.
Като част от стратегията си за навлизане в дигиталната ера
Най-успешният, най-българският спорт е безспорно борбата със своите 16 златни, 32 сребърни и 20 бронзови медали от олимпийски игри. Практикуването на борбата възпитава, закалява, освежава и укрепва морално волевите качества и изключително полезен за деца, юноши, кадети, младежи и девойки. Като част от стратегията си за навлизане в дигиталната ера

След снега в София - 80 катастрофи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203782

Няма засилен трафик в столицата, но броят на произшествията се е увеличил. „Гражданите карат невнимателно, не преценяват пътната обстановка след падналия сняг. Взривиха ни дежурната от сигнали за леки пътнотранспортни произшествия. Хората не взимат предвид, че пътят е хлъзгав, вали и карат по-бързо, което на места доведе до верижни катастрофи”.
Няма засилен трафик в столицата, но броят на произшествията се е увеличил. „Гражданите карат невнимателно, не преценяват пътната обстановка след падналия сняг. Взривиха ни дежурната от сигнали за леки пътнотранспортни произшествия. Хората не взимат предвид, че пътят е хлъзгав, вали и карат по-бързо, което на места доведе до верижни катастрофи”.

Пиян шофьор засякоха в Лъвино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540255

Лек автомобил „Нисан Примера” е спрян за проверка по пътя за исперихското село Лъвино около 21.30 часа на 26 декември – съобщават от ОДМВР-Разград. Пробата с дрегер на 41-годишния водач от село Владимировци отчела 1,14 промила алкохол. Взета е и кръвна проба за химичен анализ. След излизането на резултатите на 29 декември станало ясно, че в кръвта на Е.З. има 1,63 промила алкохол. По случая е образувано бързо производство.   ...

Крадци тарашиха БМВ в Студенец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540252

Крадци взломили и обрали лек автомобил БМВ, паркиран пред частен дом в лознишкото село Студенец – съобщават от ОДМВР-Разград. През нощта на 29 срещу 30 декември след като строшили задното панорамно стъкло, отмъкнали газов пистолет, CD „Телефункен”, акумулатор, навигация, две тонколони и четирите алуминиеви джанти с гуми. Нанесените щети за 27-годишния собственик на колата възлизат на 2 400 лева.   По случая е образувано досъдебно производство....

Очакват засилен трафик и обилни снеговалежи на 3-ти януари

http://econ.bg/Новини/Очакват-засилен-трафик-и-обилни-снеговалежи-на-3-ти-януари_l.a_i.711434_at.1.html

Най-тежкият трафик ще е на 3-ти януари. Тогава се очаква и обилен снеговалеж. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството...

Еврокомисар е сериозно притеснен от разпада на ЕС

http://europe.actualno.com/evrokomisar-e-seriozno-pritesnen-ot-razpada-na-es-news_515897.html

Еврокомисарят по цифровата икономика Гюнтер Етингер предупреди за опасност за Евросъюза от някои страни. Според него ЕС може да прекрати своето съществуване, отбелязва ТАСС, като цитира изказване на Етингер пред Bild. "Евросъюзът се научи да преодолява кризи. Но страните с нестабилни или популистки правителства стават все повече. Притеснен съм от това. За първи път виждам сериозна опасност, че ЕС може да се разпадне", смята еврокомисарят. В същото време той се изказал за продължаването на прег

МВР иззе близо 30 000 пиротехнически изделия при проверки

http://society.actualno.com/mvr-izze-blizo-30-000-pirotehnicheski-izdelija-pri-proverki-news_515899.html

32 акта са съставени в процеса на засилена контролна дейност от 12 декември досега. Във връзка с опазването на обществения ред и сигурността преди и по време на Коледните и Новогодишни празници ръководството на ГД „Национална полиция“ разпореди на ОДМВР и СДВР засилени проверки за контрол на общоопасните средства. Създадена бе организация за завишен контрол при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, съобщиха от прес

Отслабване през зимата: златни правила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203460

Студените месеци без съмнение не са най-комфортният период за влизане във форма. За да избегнете грешките и да се спасите от неприятните усещания, спазвайте няколко прости правила – и до пролетта излишните килограми ще са зад гърба ви.
Правило 1: Не съсипвайте здравето си Преди всичко трябва да запомните, че чудотворни таблетки,
Студените месеци без съмнение не са най-комфортният период за влизане във форма. За да избегнете грешките и да се спасите от неприятните усещания, спазвайте няколко прости правила – и до пролетта излишните килограми ще са зад гърба ви. Правило 1: Не съсипвайте здравето си Преди всичко трябва да запомните, че чудотворни таблетки,

Кабинетът наема адвокатски кантори за предоговаряне с американските компании в "Марица-изток"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/30/2677851_kabinetut_naema_advokatski_kantori_za_predogovariane_s/?ref=rss


Правителството възложи на министъра на финансите да наеме адвокатските дружества "Уайт енд Кейс" и "Арнолд енд Портър" да предоставят съвети в процеса на преуреждането на отношенията с "AES Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3" по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

Решението е продиктувано от необходимостта за своевременна, ефективна и професионална защита на държавните интереси при процесуално представителство в бъдещи международни...

Групата Motorhead вече не съществува

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/12/30/2677852_grupata_motorhead_veche_ne_sushtestvuva/?ref=rss




Групата "Моторхед" (Motorhead) - една от първите легенди в историята на рока, прекрати съществуването си след смъртта на основателя ѝ Леми Килмистър. 
 Новината официално бе съобщена от барабаниста Мики Дий на сайта на групата. 
"Разбира се, с "Моторхед" е приключено. Леми беше "Моторхед". Но групата ще продължи да живее в спомените на мнозина", написа Дий.
"Няма повече да правим турнета или каквото и да е. Няма да има и повече записи. Но огънят остава да пламти и...

3000 плевенчани регистрираха касови бележки за над 2,6 млн в Лотарията на НАП и МФ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540257

Три хиляди плевенчани са активни потребители на сайта на играта www.kasovbon.bg и са регистрали до момента 235 хиляди касови бележки на стойност 2 630 284 лева. Само за последните 10 дни, след обявяването на първият печеливш, 350 са ново регистрирани жители от област Плевен. Третият късметлия от Лотарията на НАП и МФ ще стане ясен на 4 януари, отново в ефира на Българската национална телевизия в сутрешния информационен блок „Денят започва". Наградата е смарт телефон с четири-ядрен процесор, 2 СИМ-карти, 5,3 инча HD дисплей със 180-градуса з...

Вежди Рашидов дойде за първи път на заседание на МС след дългото лечение (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203486

Министърът на културата Вежди Рашидов се появи за първи път в сряда на заседанието на кабинета след дълго лечение в Германия от рак на гърлото. Той обясни на колегите си в кабинета, че няма точки в дневния ред, но е дошъл да ги види.
“Много се радвам, че си тук. Много приятна изненада. Живи и здраве да сме всички”,
Министърът на културата Вежди Рашидов се появи за първи път в сряда на заседанието на кабинета след дълго лечение в Германия от рак на гърлото. Той обясни на колегите си в кабинета, че няма точки в дневния ред, но е дошъл да ги види. “Много се радвам, че си тук. Много приятна изненада. Живи и здраве да сме всички”,

Щъркел долетя в село край Чирпан

http://frognews.bg/news_104511/SHTarkel-doletia-v-selo-krai-CHirpan/

В чирпанското село Свобода долетя бял щъркел. От маркировката му става ясно, че идва от Полша, а по всичко личи, че ще зимува у нас, съобщава БТВ. От Спасителния център за диви животни в Стара Загора съобщават, че местните хора са се отнесли много добре с обърканата птица.

Делото за убийството на студентката Вероника в Търново тръгва на 15 февруари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203613

Великотърновският апелативен съд насрочи за 15 февруари процеса за зверското убийство на студентката Вероника Здравкова, извършено на 28 февруари край жп гарата в старопрестолния град. В последния работен ден за 2015 г. чрез системата за случаен подбор за докладчик бе определена съдия Петя Стоянова, съобщиха от Съдебната палата.
Великотърновският апелативен съд насрочи за 15 февруари процеса за зверското убийство на студентката Вероника Здравкова, извършено на 28 февруари край жп гарата в старопрестолния град. В последния работен ден за 2015 г. чрез системата за случаен подбор за докладчик бе определена съдия Петя Стоянова, съобщиха от Съдебната палата.

Любим виц на Руслан Мъйнов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202225

Мъж тръгнал да сваля хубава жена. Пита я:
- Ти къде искаш да живееш?
- Зависи с кого, отговорила тя.
- И с кого?
- Ами зависи
Мъж тръгнал да сваля хубава жена. Пита я: - Ти къде искаш да живееш? - Зависи с кого, отговорила тя. - И с кого? - Ами зависи

Огромна баница с 1 късмет излапаха в Преслав

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203707


В старата столица Велики Преслав излапаха огромна баница на прага на новата година в сряда. Само един късмет - уикенд за двама в Трявна, имаше във вкусотия тази година. Сред 600 парчета почти веднага го уцели 60-годишната детска учителка Димитричка Кинова.
Кметът Александър Горчев (БСП) даде старт на изяждането на баницата заедно с доброволецът
В старата столица Велики Преслав излапаха огромна баница на прага на новата година в сряда. Само един късмет - уикенд за двама в Трявна, имаше във вкусотия тази година. Сред 600 парчета почти веднага го уцели 60-годишната детска учителка Димитричка Кинова. Кметът Александър Горчев (БСП) даде старт на изяждането на баницата заедно с доброволецът

Намериха изчезналото дете от Аксаково

http://www.moreto.net/novini.php?n=310023

След полицейска акция изчезналата в началото на декември 13-годишна Ивайла Иванова от Аксаково е намерена. Това съобщиха от МВР за Moreto.net. Заедно с Ивайла е установен и задържан за срок до 24 часа В.Д. (18 г.) от Игнатиево, известен на МВР, неосъждан.

Лютви къта 50 милиона лева

http://www.bnews.bg/article-145648

За ковчежник на Местан посочват бившия областен управител на Пловдив и настоящ депутат Веселин Каймаканов.

Съвети от психолог как да влезем в Новата година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540249

Ако всеки ден си поставяме ново предизвикателство, няма да се страхуваме от неизвестното, каза в интервю за БТА психологът Аксиния Цветанова от Велико Търново. Тя коментира нагласите на хората в началото на всяка една година, която се явява като пореден житейски цикъл.Всяко начало носи надежди, но и страх. В началото на новата година има множество опасения, защото това са 366 (на високосната година) неизвестни дни, смята тя. В момента, в който човек осъзнае, че е смъртен, страхът се загнездва в него, това разбира се, е маскирано в различни архе...

Къде с децата по празниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203692

Предпочитате ли този уикенд да разведете детето си из кино салоните? Най-новите детски филмчета и събития ще откриете тук!
Детско куклено шоу от 11ч. ОТ 01.01.2016 ДО 31.01.2016 Куклен театър за деца, всяка неделя, 11:00 ч. ниво -1, куклена сцена пред магазин Хиполенд в Сердика Център. Там ще се любувате и на уникална изложба Най-голямата изложба
Предпочитате ли този уикенд да разведете детето си из кино салоните? Най-новите детски филмчета и събития ще откриете тук! Детско куклено шоу от 11ч. ОТ 01.01.2016 ДО 31.01.2016 Куклен театър за деца, всяка неделя, 11:00 ч. ниво -1, куклена сцена пред магазин Хиполенд в Сердика Център. Там ще се любувате и на уникална изложба Най-голямата изложба

Коледните и новогодишни поздравления на Путин до западните лидери

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540248

Руският президент Владимир Путин изпрати коледни и новогодишни поздравления до световни лидери, сред които президентите на САЩ Барак Обама, на Франция - Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел, британската кралица Елизабет Втора и премиера Дейвид Камерън, предаде ТАСС. Българското куче Бъфи се появи на календар на Путин за 2016 г. (ВИДЕО) В приветствието си до Обама руският лидер о...

Левски губи Живко Миланов, защитникът подписа с кипърския АПОЕЛ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203639

Живко Миланов официално парафира контракта си с АПОЕЛ Никозия.
Договорът на бранителя е за 1.5 плюс 1 години, като влиза в сила от 1 януари 2016-а година.
В последните седмици Миланов бе в интензивни преговори с кипърския тим, а преди дни стана ясно, че двете страни са се споразумели.
През есента Живко Миланов бе един от стожерите в състава на
Живко Миланов официално парафира контракта си с АПОЕЛ Никозия. Договорът на бранителя е за 1.5 плюс 1 години, като влиза в сила от 1 януари 2016-а година. В последните седмици Миланов бе в интензивни преговори с кипърския тим, а преди дни стана ясно, че двете страни са се споразумели. През есента Живко Миланов бе един от стожерите в състава на

Трансферът е факт - Живко Миланов си тръгва от Левски, подписа с кипърския АПОЕЛ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203679

Живко Миланов официално парафира контракта си с АПОЕЛ Никозия.
Договорът на бранителя е за 1.5 плюс 1 години, като влиза в сила от 1 януари 2016-а година.
В последните седмици Миланов бе в интензивни преговори с кипърския тим, а преди дни стана ясно, че двете страни са се споразумели.
През есента Живко Миланов бе един от стожерите в състава на
Живко Миланов официално парафира контракта си с АПОЕЛ Никозия. Договорът на бранителя е за 1.5 плюс 1 години, като влиза в сила от 1 януари 2016-а година. В последните седмици Миланов бе в интензивни преговори с кипърския тим, а преди дни стана ясно, че двете страни са се споразумели. През есента Живко Миланов бе един от стожерите в състава на

Столичен седмичник: Митичният генерал Любен Гоцев седна в инвалидна количка

http://petel.bg/Stolichen-sedmichnik--Mitichniyat-general-Lyuben-Gotsev-sedna-v-invalidna-kolichka__139537

Снимка: Булфото, архив Митичният генерал Любен Гоцев вече не може да стои прав и се придвижва с инвалидна количка, съобщава столичен...

Фенове разплакаха съдия, обидиха майка му (видео)

http://petel.bg/Fenove-razplakaha-sadiya--obidiha-mayka-mu--video-__139538

Фенове на тунизийския Марса успяха да докарат до рев главния съдия на мача им с Бизертин от шампионата на Тунис. Атаката от трибуните...

Руското външно иска ареста на убиеца на пилота на Су-24

http://petel.bg/Ruskoto-vanshno-iska-aresta-na-ubietsa-na-pilota-na-Su-24__139539

Русия настоява Турция веднага да арестува Алпарслан Челик, който в интервю за местните медии е признал за убийството на пилота на руския...

Веднъж в живота ще можем да видим кометата Каталина

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/vednyzh-v-zhivota-shte-mozhem-da-vidim-kometata-katalina-6047828

Първата възможност кометата да бъде видяна в небето ще бъде на 1 януари. Най-добрият шанс за наблюдението ѝ ще е на 17 януари, когато Каталина ще се намира най-близо до Земята

Родителите на починалия Юсуф отричат той да е носил отровната ракия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203673

Полицаи, дознатели и съдебен лекар ексхумираха днес тялото на натровения от метанол Вайдин Мисанков в Якоруда. 38-годишният мъж почина първи миналата събота сутринта и близките му го погребаха без да му бъде направена аутопсия. Тогава още лекарите не подозираха, че след него ще има серия от натровени с ракия менте.
Полицаи, дознатели и съдебен лекар ексхумираха днес тялото на натровения от метанол Вайдин Мисанков в Якоруда. 38-годишният мъж почина първи миналата събота сутринта и близките му го погребаха без да му бъде направена аутопсия. Тогава още лекарите не подозираха, че след него ще има серия от натровени с ракия менте.

Бивши корейски секс робини протестират срещу споразумението с Япония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540247

Стотици южнокорейци се присъединиха към протеста на две бивши сексуални робини срещу постигнатото между Южна Корея и Япония споразумение, уреждащо спора за използването на корейки като сексуални робини от японски войници през Втората световна война, предаде Ройтерс. Те са известни с използваното от техните експлоататори название "жени за разтуха". "Не можем да вярваме на правителството", каза едната от двете жени - Ли Йон-су, която вече е на 88 г. Тя добави, че правителствени служители не са се допитали до малкото оцелели нейни сестри по съдба,...

12 митничари от Свиленград остават с белезници

http://frognews.bg/news_104510/12-mitnichari-ot-Svilengrad-ostavat-s-beleznitsi/

Съдът остави в ареста 12 от 14-те митнически служители от Митница Свиленград. Един от тях е пуснат под домашен арест, а друг е без мярка. Те са обвинени в приемането на подкупи в качеството си на длъжностни лица.

България: Турция или Русия?

http://offnews.bg/news/n_1/n_614386.html

"Никой не трябва да кара българите да избират между Русия и Турция", гласеше един от коментарите по повод на скандала, избухнал в ДПС. Как би трябвало да подходи България към руско-турския конфликт, пита "Deutsche Welle" .  Конфликтът между Москва и Анкара по повод свалянето на руския бомбардировач изненадващо се оказа основна причина за вътрешнополитическата схизма в ДПС, предизвикана предколедно от почетния председател на движението Ахмед Доган. Досегашният лидер на партията Лютви Местан беше свален от всичките партийни постове и дори изключен от политическата формация с обвинението, че прекалено прибързано е подкрепил Турция от парламентарната трибуна след обтягането на отношенията й с Русия. "За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан", обяви Доган пред елита на своята партия и предупреди , че "такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправи срещу българските национални интереси". Така той се опита да постави скандала във външнополитическата сфера и дори го позиционира върху геополитическа плоскост. В телефонен разговор с турския си колега Ахмет Давутоглу, опитал се да ходатайства за Местан, премиерът Бойко Борисов каза: "Пред Местан и Доган аз избирам България" и предупреди, че битката в ДПС "не бива да е заложник на отношенията България-Турция, както и българите не трябва да страдат от отношенията Турция-Русия". Интересите на Турция и Русия Само седмица преди драматичните събития в ДПС, на път за Брюксел турският премиер Давутоглу се отби за няколко часа в София. Целта на разговорите му с Борисов и президента Плевнелиев беше да чуе отново потвърждение за подкрепата на България за турското членство в ЕС. Отново, защото в средата на октомври в Истанбул българският премиер гарантира на турското ръководство пълната си подкрепа за това присъединяване и дори благодари на турския президент и министър-председател за помощта, която тяхната страна оказва с бежанците. След тази визита Борисов коментира в социалните мрежи, че двете съседки ще работят и за "либерализиране на визите между тях, тъй като това е важно както за туризма, така и за бизнеса като цяло". Не е тайна, че всяка година близо 2 милиона българи посещават Турция, а търговският стокообмен между двете страни надхвърля 5 милиарда долара. В интервю за печата тези дни директорката на Европейския съвет за външна политика в България Весела Чернева прогнозира, че на фона на сприхавия конфликт между Москва и Анкара, "Турция има нужда от съюзник в лицето на ЕС и това ще направи стратегически важни отношенията между ЕС и Турция". Неотслабващ е и интересът на Русия към България. В средата на август руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова на сътрудничество с България "въпреки всички сложни въпроси, свързани с реализацията на "Южен поток"". Думите му подсказаха също, че Русия изпитва все по-голяма необходимост от съмишленици в опитите си да смекчи ефекта от тежките икономически санкции срещу нея. Според бившия български посланик в Москва Илиян Василев , Русия има интерес да откъсне България от ЕС и НАТО и да премине към двустранен режим на взаимодействие, при който да доминира Москва. "Примери много", припомня пред Дойче Веле Василев. "Последният от тях е т.нар. голям енергиен шлем, по думите на бившият президент Първанов. Такива проекти са възможни единствено при двустранна дипломация, която не отчита ангажиментите на България към съюзите, в които тя членува", казва Василев. Анализаторът далеч не смята, че отношенията на България с Русия и Турция могат да се изчерпят със случващото се в ДПС. Той уточнява, че привнесената в речта на Доган геополитика съвсем не е философска концепция, а е много по-прагматична теза. "Тя трябва да обслужи съвършено конкретни материални и финансови интереси на съответните групи в ДПС, които имат интерес от реализацията на руски проекти или са свързани с турския бизнес и неговите икономически намерения. В подобен тип отношения България не може да бъде на равни разстояния, защото е членка както на НАТО, така и на ЕС. Обаче да се извежда тезата, че НАТО автоматически застава зад всяко действие на Ердоган, в това число зад отношенията му с Русия, също е прекалено обобщаващо, за да е вярно", коментира Василев. В дебата се включи и координаторът на ООН за Близкия изток и бивш външен министър Николай Младенов. Той определи като опасен за България опита един вътрешнопартиен конфликт да се оправдава с геополитика и обтегнатите отношения между две държави, макар че страната е съюзник на Турция в НАТО и има сериозни икономически отношения с Русия. По телевизията Младенов поясни, че съществува серия от приоритети, които България трябва да реализира с Анкара и Москва – контролът по югоизточната граница, бежанската вълна, изграждането на газовия хъб, който да стане разпределител за цяла Югоизточна Европа. "Реализацията на тези приоритети не може да минава през една партия", уточни българският служтел на ООН и допълни, че "отношенията между държавите са въпрос на политика на правителството", както и че "никой не трябва да кара българите да избират между Русия и Турция". Тишина, спокойствие и дистанция Може ли все пак мълчаливата засега официална София да извлече някакви дипломатически и икономически ползи и да изиграе най-правилно картите си в създалата се ситуация? "Нужни са тишина, спокойствие и дистанция в сегашната гореща фаза на конфликта Москва-Анкара", смята Илиян Василев. Според него, големият проблем не е в това, че България няма да отразява официалните нападки на двете страни, а във факта, че в повечето случаи става въпрос за натиск чрез местни "проксита" (бел. ред. заместници, пълномощници), каквито са българските русофили и други ангажирани хора, което превръща външния конфликт във вътрешен. "Затова най-голямото предизвикателство е България да съумее да осигури такива условия, в които да може сама да дефинира своите интереси, а не да прави това под натиска на едни или други вътрешни лобита. Да не забравяме, че голяма част от въпросните лобита са функция на собствените си материални интереси и зависимости", обобщава Илиян Василев.

Горещ телефон за жалби ще се появи върху касовия бон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540245

Телефон за жалби ще се появи върху касовите бележки, които получаваме при пазаруване. Така хората ще могат веднага да подават сигнали до Комисията за защита на потребителите, ако се почувстват измамени или ощетени още в магазина. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в интервю пред "Стандарт".Промяната трябва да влезе в сила скоро след Нова година.Идеята възникнала след успешния старт на лотарията с касови бележки, организирана от данъчните. Само месец след старта й за участие са подадени над 3 млн. фишове за над 50 млн. лв.С пост...

Държавата ще получи над 185 000 лв. за проучвания на подземни богатства

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677841_durjavata_shte_poluchi_nad_185_000_lv_za_prouchvaniia/?ref=rss


Правителството одобри две разрешения за проучване за добив на подземни богатства. Общата инвестиция е за над 185 000 лева, а проучванията ще са в общините Венец, Каолиново и Етрополе, информира пресцентъра на Министерски съвет.

За срок от три години "Ботера Индъстри" ООД ще търси и проучва индустриални минерали в "Голямата нива" на територията на общините Венец и Каолиново. Дружеството ще вложи минимум 45 300 лв. в геологопроучвателни дейности. Стойността на мерки по опазване на...

Борисов благодари на Давутоглу, че не e пратил Чавушоглу в София

http://www.bnews.bg/article-145647

Премиерът изказа благодарностите си по време на откриване на 13-километров участък от Северната скоростна тангента при надлеза над „Ботевградско шосе”.

Убиецът на Вероника иска по-лека присъда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540246

Убиецът на студентката Вероника Здравкова иска по-лека присъда и ще обжалва наложеното му наказание, съобщиха от Апелативния съд във Велико Търново. Илиян Здравков ще застане отново пред Темида на 15 февруари 2016 г. Делото ще бъде поверено на съдия Петя Стоянова. С присъда от 15 септември Окръжният съд в старата столица призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка. 30 години затвор получи убиецът на Вероника Магистратите постановиха 30 години з...

Секторни помирителни комисии ще решават потребителски спорове от Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540244

Секторни помирителни комисии ще решават потребителски спорове от Нова година. Те ще разглеждат конфликти в няколко области - енергетика, ВиК, телекомуникации, транспорт и финансови услуги. Това съобщиха от Комисията за защита на потребителите, която ще бъдат администратор на тези комисии. Целта на създаването им е да се решават спорове между потребители и търговци извън съда. Възползването от помирителните комисии няма да струва пари на потребителите, а според председателят на Комисията Димитър Маргаритов така споровете ще се решават по-бързо, ...

Убиецът на студентката Вероника застава пред Апелативния съд в Търново на 15 февруари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203622



Апелативният съд във Велико Търново насрочи дело срещу убиецът на студентката Вероника Здравкова за 15 февруари идната година. Въззивната инстанция ще заседава след като 41-годишният Илиян Здравков обжалва отдреденото му наказание от 30 г затвор при първоначален строг режим на изтърпяване от първата инстанция.
Апелативният съд във Велико Търново насрочи дело срещу убиецът на студентката Вероника Здравкова за 15 февруари идната година. Въззивната инстанция ще заседава след като 41-годишният Илиян Здравков обжалва отдреденото му наказание от 30 г затвор при първоначален строг режим на изтърпяване от първата инстанция.

Глобалното затопляне идва по-бързо от очакваното

http://www.cross.bg/emisii-gazove-parnikovi-1493129.html

Още интересни новини от света на науката можете да прочетете в новия брой на списание "Българска наука" /КРОСС/Глобалното затопляне ще се развие по- бързо, отколкото бе очаквано. Причината за това са емисиите парникови газове, които се изпаряват в атмосферата по стествен начин , повлияни от високите температури. Това е потвърдено в ново проучване за измерване на свободните емисии метан на университета Линкьопинг. „Всичко сочи, че глобалното затоп­ляне, причинено от човека, води до увеличение на свободните емисии парникови газове. Нашите детайлни измервания разкриват ясна тенден­ция за по-високи метанови емисии от езера, когато наблюдаваме и по-висо­ки температури", казва Сивакирути­ ка Начимуту, студент по докторанту­ра в Тема Промени в околната среда, университет Линкьопинг, Швеция, също и водещ автор на най-новата публикация по темата. През последните две години еки­път от изследователи в университет Линкьопинг е допринесъл в много­бройни проучвания, всички от кои­то сочат в една посока: свободните емисии парникови газове ще се уве­личат, щом температурите се увели­чават. В най-новото проучване са из­следвани емисиите на метана, който се изпарява от езерата. Ефектът бил ясен: метановите емисии нараствали видимо с температурите. Измерва­нията на учените показват, че тем­пературите се увеличават с 15 - 20 градуса и почти удвоили нивото на метана

През последното тримесечие броят на безработните спада

http://business.actualno.com/prez-poslednoto-trimesechie-brojat-na-bezrabotnite-spada-news_515885.html

През третото тримесечие на 2015 г. спрямо същото тримесечие на 2014 г. относителният дял на заетите лица се увеличава с 1 процентен пункт. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ)„ предаде Expert.bg. През третото тримесечие на тази година общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3 104.7 хил., a относителният дял от населението на същата възраст - 50.3%. През разглеждания период безработните лица в страната са 279.3 хил., а коефициентъ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване