19 пияни шофьори хванати във Великотърновско по Коледа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202912

19 водачи са заловени седнали зад волана след употреба на алкохол през периода от 21-ви до 27-ми декември във Великотърновско, съобщиха от МВР. На шестима от тях дрегерът е отчел над 1,2 промила алкохол в кръвта. За отчетения период във Великотърновска област е станало едно пътно-транспортно произшествия с един ранен.
19 водачи са заловени седнали зад волана след употреба на алкохол през периода от 21-ви до 27-ми декември във Великотърновско, съобщиха от МВР. На шестима от тях дрегерът е отчел над 1,2 промила алкохол в кръвта. За отчетения период във Великотърновска област е станало едно пътно-транспортно произшествия с един ранен.

Приета е Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма

http://www.cross.bg/radikalizatziyata-terorizma-protivodeiistvie-1493110.html

/КРОСС/ Министерският съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020) и План за изпълнението й. Стратегията отразява волята и вижданията на правителството за прилагане на политики за противодействие на радикализацията и тероризма. Фокусът е поставен върху превенцията, без да се подценява значимостта и ролята на реактивните мерки. Предвижда се да бъде направен междинен преглед и актуализация на документа към средата на 2018 г., както и допълването му с нови елементи при внезапни и значителни изменения в средата за сигурност. Основните цели на стратегията са свързани с превенция на насилствената радикализация на отделни личности или групи в българското общество, противодействие на разпространителите на терористична и радикална пропаганда и лицата, набиращи членове на терористични организации, предотвратяване и пресичане на терористична дейност на и от територията на България, осигуряване чрез правни и институционални механизми на ефективно наказателно преследване на организаторите, извършителите и помагачите на действия, свързани с радикализация или тероризъм, минимизиране на последствията от терористична дейност, изграждане на доверие в гражданите и обществото, както и на активност по отношение на противодействието на радикализацията и тероризма. Планът е разработен с цел определяне на конкретни дейности, които да подпомогнат изпълнението на Стратегията

КЕВР утвърди с 2,32% по-ниска цена на природния газ за първото тримесечие на 2016 г.

http://pik.bg/кевр-утвърди-с-232-по-ниска-цена-на-природния-газ-за-първото-тримесечие-на-2016-г-news459830.html

КЕВР утвърди с 2,32% по-ниска цена на природния газ за първото тримесечие на 2016 г.

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление от 09.12.2015 г. за утвърждаване на цени за I-во тримесечие на 2016 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. Предложенията на „Булгаргаз“ ЕАД в подаденото заявление са обосновани с тримесечното изменение на условията на търговските договори, по които общественият доставчик купува природен газ за вътрешния пазар, съгласно разпоредбата на чл. 17, ал. 2 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ. Тъй като към момента, на пазара на природен газ не са налице фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда, Комисията регулира цената на природния газ за крайните снабдители и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа. 
С Решението си , считано от 1 януари 2016 г., КЕВР утвърждава цена на природния газ за крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, в размер на 405.56 лв./1000 nm3 или 43.59 лв./MWh (без акциз и ДДС). В сравнение с предишното ценово решение на Комисията от 30.09.2015 г. за IV–то тримесечие на 2015 г., намалението е с 2.32%. Новата цена на природния газ е определена въз основа на предоставените данни и документи и направените изчисления от експертите на регулатора. Към определената цена за I-во тримесечие на 2016 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ, се добавя цена за пренос на природен газ по газопреносна мрежа ниско налягане в размер на 7.72 лв./1000 nm3 (без акциз и ДДС), утвърдена с Решение № Ц-10 от 25.06.2003 г. на Комисията. По този начин за I-во тримесечие на 2016 г. цената на природния газ за клиентите, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на „Булгартрансгаз” ЕАД, ще бъде в размер на 413.28 лв./1000 nm3 или 44.42 лв./MWh (без акциз и ДДС). 
На проведения брифинг след заседанието, председателят на КЕВР доц.д-р Иван Иванов подчерта, че общото намаление на цената на природния газ за цялата 2015 г. е 31,16 на сто, което има важно значение както за българската индустрия, така и за всички останали потребители. По неговите думи това води до повишаване на рентабилността и конкурентността на промишленото производство, което използва синьото гориво като основен енергоизточник. В същото време намалението на цената на природния газ има пряко позитивно отражение върху цялата верига участници в енергийната система на страната и допринася за нейното видимо стабилизиране, каза доц. Иван Иванов. 

Правителството наема адвокати за анализ на дългосрочните договори за ток

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/pravitelstvoto-naema-advokati-za-analiz-na-dylgosrochnite-dogovori-za-tok-208667/

Част от защитата на държавния интерес е да бъде изчислен размерът на държавната помощ за двете американски централи

Триумвиратът на ДПС пристига в Кърджали, определят кой ще оглави областната структура

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203081

Тримата съпредседатели, които са на чело на ДПС, пристигат в Кърджали днес следобед, за да участват в заседание на областния съвет на ДПС. То е насрочено за 15 часа. Очаква се на събирането да бъде взето решение кой да оглави областната структура на ДПС до провеждането на партийна отчетно-изборна конференция през следващата година.
Тримата съпредседатели, които са на чело на ДПС, пристигат в Кърджали днес следобед, за да участват в заседание на областния съвет на ДПС. То е насрочено за 15 часа. Очаква се на събирането да бъде взето решение кой да оглави областната структура на ДПС до провеждането на партийна отчетно-изборна конференция през следващата година.

GQ класира най-стилните мъже на 2015 година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540203

Рапърът и моден дизайнер Кание Уест беше избран от списание GQ (Джи Кю) за най-стилния мъж на 2015 г., съобщи Контактмюзик. В последния кръг от надпреварата, в която участваха 64 мъже, Уест надделя над другия финалист, модела Лъки Блу Смит, с 54 процента от гласовете на феновете. На по-ранните етапи от съревнованието за стил конкуренти на Кание Уест бяха актьорът и певец Джаред Лето, актьорът Кит Харингтън, световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън и рапърът и продуцент Джей Зи.

Правителството закри свиленградската митница

http://offnews.bg/news/n_1/n_614278.html

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. Според мотивите със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата. "Ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация", пише още там. До идеята за закриването на митницата се стигна преди две седмици, когато бяха задържани 33 митничари заради корупция. Общинските съветници в Свиленград веднага приеха декларация срещу закриването, а хора заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до закриването на митницата. Проектопромените предвиждат още създаване на ново звено, което ще отговаря за мрежовата и информационна сигурност, пряко подчинено на директора на Агенция "Митници". Разширяват се функциите на дирекцията "Митническо разузнаване и разследване" и се предвижда създаване на денонощен център за анализ на рентгеновите изображения от митническия контрол.

Правителството закри митницата в Свиленград (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/30/2677784_pravitelstvoto_zakri_mitnicata_v_svilengrad_dopulnena/?ref=rss


Митницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът на последното си за годината редовно заседание.

Със закриването на митницата се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ресурсите се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация. Идеята за закриването излезе на дневен ред, след като над 30 митнически служители в Свиленград бяха арестувани при специализирана полицейска акция през декември. Срещу закриването имаше протести в града, подкрепени и от местния общински съвет, а жителите на града се заканиха да блокират граничния пункт "Капоитан Андреево".

Междувременно днес Апелативният специализиран съд остави в ареста 12 от задържаните за корупция митничари. Друг митничар е оставен под домашен арест. Всички те, заедно с още 9 митнически служители, са обвинени в участие в организирана престъпна, искала и приемала подкупи, уточнява пресцентърът на прокуратурата.

С решението на Министерския съвет днес се правят промени в устройствения правилник на Агенция "Митници", с които се закрива митница "Свиленград" и се създава "Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление.

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване на изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция "Митници" с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция "Митници", както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.

С решението се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на митническата агенция. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.

С промените се актуализират и прецизират функциите на дирекции "Финансово-стопански дейности и обществени поръчки", "Митнически режими и процедури", "Митническо разузнаване и разследване" и "Управление на собствеността и логистика" в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция "Митници" се правят без промяна в общата численост на персонала, уточнява правителствената информационна служба.

Решено: Закриват митница "Свиленград"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203091

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. Това съобщават от прaвителствената информационна служба.
Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на
Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. Това съобщават от прaвителствената информационна служба. Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на

Правителството закри митницата в Свиленград

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/12/30/2677784_pravitelstvoto_zakri_mitnicata_v_svilengrad/?ref=rss


Митницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът на последното си за годината редовно заседание.

Министерският съвет направи промени в кстройствения правилник на Агенция "Митници", с които се закрива митница "Свиленград" и се създава "Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление, съобщи правителствената информационна служба.

Със закриването на митница "Свиленград" се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ресурсите се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация. Идеята за закриването излезе на дневен ред, след като над 30 митнически служители в Свиленград бяха арестувани при специализирана полицейска акция през декември. Срещу закриването имаше протести в града, подкрепени и от местния общински съвет, а жителите на града се заканиха да блокират граничния пункт "Капоитан Андреево".

Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване на изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция "Митници" с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция "Митници", както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност. Новото административно звено ще отговаря за защитата на интелектуалната собственост и материалните активи на Агенцията в областта на информационните и комуникационните технологии, ще разработва и предлага иновативни решения и архитектури за подобряване на информационната сигурност на Агенцията.

С решението се засилват координацията, контролът и ръководството върху цялостната дейност в рамките на митническата агенция. Предвижда се да се създаде денонощен център за анализ на рентгеновите изображения, получени в хода на митническия контрол, който да обобщава резултатите, както и да координира и контролира дейностите по извършването на анализа.

С промените се актуализират и прецизират функциите на дирекции "Финансово-стопански дейности и обществени поръчки", "Митнически режими и процедури", "Митническо разузнаване и разследване" и "Управление на собствеността и логистика" в Централно митническо управление.

Структурните промени в Агенция "Митници" се правят без промяна в общата численост на персонала, уточнява правителствената информационна служба.

Кабинетът закрива митницата в Свиленград

http://frognews.bg/news_104496/Kabinetat-zakriva-mitnitsata-v-Svilengrad/

Митницата в Свиленград ще бъде закрита, реши кабинетът на последното си заседание за годината. Въпреки протестите срещу закриването на миническия пункт, правителството е убедено, че решението ще помогне за превенцията срещу корупционни практики в системата.

Правителството закри митница "Свиленград"

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pravitelstvoto-zakri-mitnica-svilengrad-6047815

Създава се "Звено за информационна сигурност", което ще осъществява контрол за спазване на изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация

НСИ: Влошен бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите

http://pik.bg/нси-влошен-бизнес-климат-в-строителството-търговията-на-дребно-и-услугите-news459831.html

НСИ: Влошен бизнес климат в строителството, търговията на дребно и услугите

През декември 2015 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0.7 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на влошения бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, съобщиха от НСИ. 
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” остава приблизително на равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира известно подобрение на производствената активност през последните три месеца. Същевременно обаче осигуреността на производството с поръчки намалява, което е съпроводено и с по-резервирани очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.
Основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, макар че през последния месец се наблюдава намаление на негативното въздействие на първия фактор. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
През декември съставният показател „бизнес климат в строителството” намалява с 1.2 пункта в резултат на влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата строителна активност и осигуреността на производството с поръчки са намалени в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са по-песимистични.
Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да бъдат основните пречки за развитието на дейността в отрасъла. Относно продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 0.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на влошените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно анкетата регистрира и песимизъм в прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.
Основните фактори, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.
По отношение на продажните цени в отрасъла очакванията на търговците на дребно са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.
През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 2.6 пункта в резултат на по-песимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги са резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.
Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки, затрудняващи дейността на предприятията. Относно продажните цени мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца. 

Ексхумираха тялото на починал в Якоруда заради ракията-убиец

http://blagoevgrad.actualno.com/ekshumiraha-tjaloto-na-pochinal-v-jakoruda-zaradi-rakijata-ubiec-news_515845.html

В 10.00 ч. тази сутрин в Якоруда бе ексхумирано тялото на починалия на 26.12. Вайдин Мисанков, на 38 години. Ексхумацията е по искане на Окръжна прокуратура, за да бъде иззет материал за химичен анализ за 100-процентно потвърждение, че Мисанков е починал от отравяне с метилов алкохол, предаде БГНЕС. Заради ексхумацията бе отцепен гробищният парк в Якоруда, тя започна в 10 ч. тази сутрин в присъствието на близки на Вайдин, следователи и съдебният лекар д-р Яни Златин. След като тялото на Мисанко

Последният ден от годината ще е мразовит

http://society.actualno.com/poslednijat-den-ot-godinata-shte-e-mrazovit-news_515849.html

С умерен, в източните райони и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде мразовито, с минимални температури между минус 10° и минус 5°. През деня ще бъде предимно слънчево, но студено. Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони. Максималните температури ще са между минус 5° и 0°. Вечерта вятърът ще отслабне. Навръх Нова година ще бъде ясно и студено, с температури между минус 8° и минус 3°, съобщиха от НИМХ. В планините

Цитат на 2015 година: Език мой, враг мой

http://cite.actualno.com/citat-na-2015-godina-ezik-moj-vrag-moj-news_515682.html

Има живот и извън аурата на Бойко Борисов. Това е основният извод, до който достигна Actualno.com в тазгодишната си класация за най-запомнящите се цитати на 2015 година. Със сигурност ще има хора, които няма да са съгласни с тезата за живота извън сянката на Борисов – например самият той, но ето на – осмеляваме се да излезем „на светло”. А там, оказва се, има други сенки, други творци и други знамените изказвания, белязали изминалата година. Представяме на вниманието на

Белгийски войници устроили оргии по време на антитерористичната операция

http://europe.actualno.com/belgijski-vojnici-ustroili-orgii-po-vreme-na-antiteroristichnata-operacija-news_515854.html

Редица белгийски медии, по-конкретно изданията La Dernière Heure и De Standaard, съобщиха за оргии по време на провеждането на антитерористичната операция в Брюксел, предава Politico. В оргиите участвали осем войници и две служителки на полицията. Инцидентът станал в полицейския участък на комуната Гансхорен, която се намира недалече от селището Моленбек – мястото на основните антитерористични мероприятия. Както изяснили журналистите, за двете седмици на провеждане на спецоперация

Какво не се случи във Варна през 2015 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=310003

Макар и с реализирани инвестиции за милиони в инфраструктура и ремонти, Варна ще изпрати 2015 година и с поредица от разочароващи резултати. Велоалеите. Според много варненци те са недомислени, криволичещи, тесни и свършващи в нищото, но пък струващи милиони левове.

Решено: Закриват митница "Свиленград"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203079

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. Това съобщават от прaвителствената информационна служба.
Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на
Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. Това съобщават от прaвителствената информационна служба. Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на

Оркестър „Южни ритми“, сурвакари и фойерверк шоу в новогодишната нощ в Казанлък

http://pik.bg/оркестър-„южни-ритми“-сурвакари-и-фойерверк-шоу-в-новогодишната-нощ-в-казанлък-news459829.html

Оркестър „Южни ритми“, сурвакари и фойерверк шоу в новогодишната нощ в Казанлък

Община Казанлък организира празнична програма в новогодишната нощ, която ще се проведе на открита сцена в центъра на града. В последните минути от отминаващата 2015-та година ще прозвучи речта на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от община Казанлък. 
Точно в 00:00 часа ще чуем химна на Републиката, след него, в първите мигове от Новата 2016-та година, всички присъстващи ще имат възможност да се хванат на традиционното Дунавско хоро.
За празничното настроение на площад „Севт - III“ ще се погрижат и сурвакари, чиито ритуал ще бъде съпроводен от фойерверк шоу. Оркестър „Южни ритми“ със солисти Тодор и Донка Кожухарови ще зарадват с изпълненията си всички събрали се да отпразнуват настъпването на 2016-та година на площада в града.

Стоп на "кирките"! Нова бургаска вендета: Заливат колите с боя и силикон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540202

Бургазлийка пусна жалба след като леката й кола беше залята със силикон. Новата мода при наказателните акции вече включва силикон, латекс и блажна боя, а не забиване на килки по автомобила.На 29 декември около 10.20 ч. във Второ Районно управление - Бургас е получено съобщение от 43-годишна бургазлийка. За времето от 19.00 ч. на 28.12. до 06.00 ч. на 29.12. личният й автомобил "Опел Корса", паркиран в района на бл. 132 в комплекс "Славейков", е залят със силикон. От инцидента са пострадали таванът, предният капак, четирите врати и всички стъкла...

Задържаха непълнолетни момчета, обрали брокерски офис в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203028

Две непълнолетни момчета са задържани за разбиване на брокерски офис във Велико Търново навръх Коледа, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В следобедните часове на 25 декември е установено, че е взломена входната врата на офиса, намиращ се на ул.
Две непълнолетни момчета са задържани за разбиване на брокерски офис във Велико Търново навръх Коледа, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В следобедните часове на 25 декември е установено, че е взломена входната врата на офиса, намиращ се на ул. "Цанко Церковски". Липсвала сумата от 493 лв. Полицията бързо взеле в дирите на извършителите -

8 неща, които не трябва да правите, когато сте ядосани

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/8-neshta-koito-ne-triabva-da-pravite-kogato-ste-iadosani-6047813

Колкото и да се опитваме да бъдем смирени и добри, някои ситуации и хора във всекидневието, все намират начин да осуетят намерението ни

Двама задържани за организиране на атентат на Нова година в Анкара

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540200

Турската полиция е задържала двама души, заподозрени в организиране на самоубийствено нападение в Анкара на Нова година. Очаквайте подробности!  ...

10 държави от Югоизточна Азия основават икономически алианс

http://www.investor.bg/aziia/336/a/10-dyrjavi-ot-iugoiztochna-aziia-osnovavat-ikonomicheski-alians-208658/

Те интегрират икономиките си в опит да постигнат по-добро глобално равновесие и просперитет за 622-та милиона жители на региона

Сняг заваля в голяма част от страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677781_sniag_zavalia_v_goliama_chast_ot_stranata/?ref=rss


По-голямата част от страната беше покрита със сняг тази нощ . В много райони се образува и снежна покривка около 1 см, предаде БНТ.

Снегът продължи да вали и тази сутрин на много места в страната, а утрото беше много студено. Сутринта заваля сняг и в София, както и в Смолянско.В Разград температурата падна до -6 градуса.

През целия ден ще остане студено. Код жълто за силен вятър и ниски температури важи за източната половина на България.

В Смолян всички пътища...

Нападнаха и ограбиха мъж

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540201

43-годишен мъж е нападнат и ограбен. Инцидентът е станал на ул. "Георги Байданов" в Стара Загора. Извършителят е установен. Той е на 21 години. След като е нанесъл побой на мъжа, му е отнел 530 лева. Извършителят е задържан за срок до 24 часа във Второ РУ - Стара Загора.  ...

НСИ: Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост

http://pik.bg/нси-намаление-на-цените-е-регистрирано-в-добивната-промишленост-news459826.html

НСИ: Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2015 г. е с 0.6% под равнището от предходния месец. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.7%, в преработващата промишленост - с 0.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.9%, съобщиха от НСИ. 
В преработващата промишленост намаление на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 2.5%, при производството на напитки - с 1.6%, и при производството на тютюневи изделия - с 0.8%, а увеличение е отчетено при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 0.6%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 0.4%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2015 г. спада с 3.8% в сравнение със същия месец на 2014 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 9.1%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 3.7%.
Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо ноември 2014 г. е отчетено при: производството на основни метали - с 9.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 1.7%. Нарастване на цените се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 6.8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 3.4%, и производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.2%. 
Общият индекс на цените на производител през ноември 2015 г. намалява с 0.3% спрямо предходния месец. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 1.1%, в преработващата промишленост - с 0.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8%.
По-съществено намаление на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на напитки - с 1.5%, и при производството на основни метали - с 1.0%, а нарастване е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1.6%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 1.4%.
Общият индекс на цените на производител през ноември 2015 г. намалява с 4.2% в сравнение със същия месец на 2014 година.
В преработващата промишленост спадът на цените на производител през ноември 2015 г. е с 4.2% спрямо ноември 2014 година. По-съществено намаление се наблюдава при производството на основни метали - с 8.6%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 1.6%, и при производството на електрически съоръжения - с 0.6%, а увеличение е регистрирано при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 6.9%, при производството на тютюневи изделия - с 6.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 5.6%

Президентът на Грузия назначи Гиорги Квирикашвили за премиер

http://frognews.bg/news_104495/Prezidentat-na-Gruziia-naznachi-Giorgi-Kvirikashvili-za-premier/

Президентът на Грузия назначи Гиорги Квирикашвили за премиер. Новият министър-председател обеща да продължи политиката на сближаване на Грузия със Запада и да се опита да подобри отношенията с Русия. Досега той беше външен министър на страната си.

Представят Астрокалендар 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540190

Най-интересните небесни явления, включени в 29-то издание на стенен Астрономически календар - 2016 ще бъдат представени днес в Сливен. В сбирката ще вземат участие астрофизиците д-р Веселина Калинова, д-р Дарио Коломбо и д-р Николай Качаров. Присъстващите ще имат възможността да чуят д-р Веселина Калинова, университет "Алберта", Едмонтон, Канада, която ще разкаже за "Тъмна материя и динамична класификация на галактиките". Д-р Калинова е завършила ПМГ-Сливен и физика в СУ „Св. Климент Охридски". Защитила е докторат в Макс Планк Институт, Бон, Г...

Жерар Депардийо влиза в ролята на Сталин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540197

Звездата на френското кино Жерар Депардийо, който вече е руски гражданин, ще се превъплъти в образа на съветския диктатор Йосиф Сталин във филм на Фани Ардан, съобщи АФП. Холивудска актриса е най-споменаваната чужда звезда в руските медии Фани Ардан, която вече се изяви като режисьор на два филма ("Натрапчиви мисли" и "Пепел и кръв"), адаптира за големия екран романа на Жан-Даниел Балтаса "Диванът ...

За януари - октомври 2015 г. преките инвестиции в чужбина намаляват с 27.2 млн. евро

http://pik.bg/за-януари---октомври-2015-г-преките-инвестиции-в-чужбина-намаляват-с-272-млн-евро-news459823.html

За януари - октомври 2015 г. преките инвестиции в чужбина намаляват с 27.2 млн. евро

През декември в сравнение с ноември 2015 г. се регистрира увеличение на осигуреността на производството с поръчки от чужбина с 0.9 пункта, според оценките на мениджърите от промишлеността.
За януари - октомври 2015 г. текущата сметка е положителна и възлиза на 1 064.4 млн. евро (2.5% от БВП) при излишък от 934.6 млн. евро (2.2% от БВП)3 за януари - октомври 2014 година, съобщиха от НСИ. 
За януари - октомври 2015 г. търговското салдо е отрицателно в размер на 1 378 млн. евро (3.2% от БВП)3 при дефицит от 2 212.9 млн. евро (5.2% от БВП)3 за същия период на 2014 година. За януари - октомври 2015 г. износът (FOB)2 е за 18 677.9 млн. евро, като нараства с 1 207.6 млн. евро (6.9%) в сравнение със същия период на 2014 г. (17 470.4 млн. евро). За януари - октомври 2015 г. вносът (FOB)2 е за 20 055.9 млн. евро, като нараства с 372.6 млн. евро (1.9%) спрямо същия период на 2014 г. (19 683.3 млн. евро).
За януари - октомври 2015 г. преките инвестиции в чужбина намаляват с 27.2 млн. евро (при нарастване от 459 млн. евро за януари - октомври 2014). За януари - октомври 2015 г. преките чуждестранни инвестиции2 в страната са в размер на 1 371.5 млн. евро (при 997.6 млн. евро за януари - октомври 2014).
За януари - октомври 2015 г. портфейлните инвестиции – активи2 се понижават с 645.2 млн. евро при нарастване със 190.5 млн. евро за същия период на 2014 година. За януари - октомври 2015 г. портфейлните инвестиции – пасиви2 се повишават с 598.4 млн. евро при увеличение с 1 454.5 млн. евро за същия период на 2014 година. 
Външнотърговското салдо от стоки и услуги през третото тримесечие на 2015 г. е положително. Износът на стоки и услуги се увеличава с 5.8%, а вносът на стоки и услуги - с 3.3%.
През ноември 2015 г. хармонизираният индекс на потребителските цени намалява с 0.9% в сравнение със същия месец на 2014 година. Най-голямо намаление на цените е регистрирано в групата „Транспорт” - със 7.5%.
Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2015 г. спада с 3.8% в сравнение със същия месец на 2014 година. Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 9.1%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 3.7%. 
По данни от конюнктурната анкета през декември 2015 г. мениджърите очакват продажните цени в промишлеността да запазят равнището си през следващите три месеца.
През ноември 2015 г. тримесечният индекс на междубанковия пазар СОФИБОР2 се понижава в сравнение с ноември 2014 г. с 0.17 процентни пункта - от 0.66 до 0.49%. През ноември 2015 г. широките пари (паричният агрегат М3) се увеличават на годишна база с 11.2% при годишно нарастване от 2.7% през октомври 2015 година. В края на ноември т.г. широките пари са 72.772 млрд. лв. (86.4% от БВП) при 71.967 млрд. лв. към октомври 2015 г. (85.4% от БВП).
Кредитите на Нефинансови предприятия и домакинства и НТООД2 през ноември 2015 г. възлизат на 49.388 млрд. лева. Кредитите за Нефинансови предприятия се увеличават с 0.3% на годишна база през ноември т.г. (14.7% годишно понижение през октомври 2015 г.) и в края на ноември достигат 31.071 млрд. лв. (36.9% от БВП)3. Кредитите за Домакинства и НТООД са 18.317 млрд. лв. (21.7% от БВП) в края на ноември 2015 година.
През ноември 2015 г. обменният курс на лева спрямо долара достига 1.85 лв. за 1 щатски долар.

Харманлийски полицай с индивидуална награда от церемонията "Полицай на годината”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540198

Младши експерт Петър Христов - младши разузнавач в група "Криминална полиция" към РУ-Харманли при ОДМВР-Хасково спечели втората индивидуална поощрителна награда "Полицай на годината 2015", съобщават от регионалния пресцентър на МВР в Хасково. Наградите на церемонията връчиха министър Румяна Бъчварова, нейните заместници - Красимир Ципов и Цвятко Георгиев, кметът на София Йорданка Фандъкова, главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов, зам.-главният секретар Георги Арабаджиев, директорите на главните дирекции "Национална полиция", "Борба ...

White&Case и Arnold&Porter ще консултират преуреждането на отношенията с американските ТЕЦ

http://www.cross.bg/dogovori-energiya-elektricheska-1493108.html

/КРОСС/ Правителството възложи на министъра на финансите да проведе преговори и да наеме адвокатските дружества White & Case и Arnold & Porter да предоставят съвети в процеса на White & Case и Arnold & Porter с „Ей И Ес-3С Марица Изток 1" ЕООД и „КонтурГлобал Марица Изток 3" АД по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия, съобщава правителственият пресцентър. Основание за решението са сключените през декември 2013 г. рамкови договори за процесуално представителство и правни съвети в международни арбитражни дела между Министерството на финансите и двете адвокатски дружества. То е продиктувано от необходимостта за своевременна, ефективна и професионална защита на държавните интереси при процесуално представителство в бъдещи международни арбитражни и съдебни дела, както и свързаните с тях съдебни производства. Защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане.

Лавров: Високомерието на коалицията позволява на Турция да се държи нагло в Ирак

http://www.cross.bg/irak-koalitziya-siriya-1493109.html

/КРОСС/ Високомерният подход на ръководената от САЩ коалиция към операцията в Сирия позволява на Турция да се държи толкова нагло в Ирак, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал „Звезда”, предаде РИА Новости. По думите на Лавров международната коалиция има различно отношение към Ирак и Сирия, което произтича от факта, че Багдад е поискал нейната помощ, докато режимът в Дамаск е считан за диктаторски и затова западните страни си позволяват да не искат разрешение от властите за въздушните удари. „Ако водената от САЩ коалиция нямаше този арогантен подход в Сирия, мисля, че и Турция не би се държала толкова нагло с Ирак“, посочи  министърът във връзка с изпращането на турски войски в Ирак. По данни на иракските власти на 4 декември турски военни и бронетехника са навлезли в иракската провинция Найнава под предлог, че ще обучават бойци от народните отряди, воюващи с терористите. Външното министерство и министерството на отбраната на Ирак нарекоха присъствието на турските военни „враждебно действие“, което не е съгласувано с властите, и заявиха за нарушение на суверенитета на страната. Според медиите, става дума за 150 турски военни.

Ще плащаме между 20 и 30% по-ниски сметки за парно

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540199

Сметките за парно през този отоплителен сезон се очаква да бъдат между 20 и 30% по-ниски за същото потребление през изминалия. Това прогнозира председателят на КЕВР Иван Иванов. Причините - по-топлото време и поевтиняването на парното с около 15 -20% заради поевтиняването на природния газ през годината. Иначе цената на синьото гориво за първите три месеца на 2016 ще падне с 2.32 %, в сравнение с последното тримесечие на тази година. По-ниската му цена обаче няма да повлияе на това, което плащаме за парно и топла вода за първото тримесечие на 20...

През октомври 2015 г. нараства производството на пропан-бутан

http://pik.bg/през-октомври-2015-г-нараства-производството-на-пропан-бутан-news459820.html

През октомври 2015 г. нараства производството на пропан-бутан

През октомври 2015 г. спрямо септември 2015 г. нараства производството на пропан-бутан - с 14.3% до 8 хил. т; безоловен бензин - с 8.3% до 157 хил. т; дизелово гориво - с 3.7% до 195 хил. т; електроенергия - с 0.7% до 3 588 ГВтч. 
Намалява производството на твърди горива - с 10.6% до 3 225 хил. т; природен газ - с 16.7% до 5 млн. м3. През октомври 2015 г. спрямо октомври 2014 г. намалява производството на пропан-бутан - с 20.0%; безоловен бензин - с 6.0%; дизелово гориво - със 7.6%; природен газ - с 50.0%; електроенергия - с 10.4%. Производството на твърди горива остава без изменение. 
През октомври 2015 г. спрямо септември 2015 г. се увеличават доставките на безоловен бензин - с 38.9% до 50 хил. т; природен газ - с 36.6% до 235 млн. м3; електроенергия - с 10.9% до 2 708 ГВтч. Намаляват доставките на твърди горива - с 11.0% до 3 290 хил. т; пропан-бутан - с 10.0% до 36 хил. т; дизелово гориво - с 3.1% до 156 хил. т.

Наказаха с условна присъда пиян шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540195

Варненският районен съд одобри споразумение, с което наложи условно наказание на шофирал в нетрезво състояние водач. 38-годишният П. Петков беше осъден на 3 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. На 14 декември тази година във Варна той управлявал лек автомобил „Рено“ с алкохолна концентрация от 1,73 промила, установена с химическа експертиза на взетата му кръвна проба в МБАЛ „Св.Анна“. Съдът му наложи условното наказание и го лиши от право да управлява моторно превозно средство за 12 месеца. Със споразумението мъжът ...

Росица Кирилова пее за ловчалии навръх Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540196

С концерт на откритата сцена в кв. Вароша, ловчалии ще посрещнат Новата година. За жителите и гостите на града ще пеят Росица Кирилова, Ангел Ковачев (от творческия дует Ангел и Мойсей), Иво Танев, който ще бъде и водещ, Владислав Савов и Общинският духов оркестър. Концертът започва в 22.30 ч. на 31 декември. Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и нейните заместници ще посрещнат настъпването на 2016-а заедно с ловчалии на площада. Точно в полунощ ще има празнична заря, както и светлинни ефекти. Преди тържественото отброяване на последните минути н...

Създават Звено за информационна сигурност към Агенция „Митници“

http://www.moreto.net/novini.php?n=309999

Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници“, с които се закрива митница „Свиленград“ и се създава „Звено за информационна сигурност“ в администрацията на Централно митническо управление. Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация.

Иде ли следващият месия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5201959

Нова година - нови избори.
Дори и да не се случи предсрочният парламентарен вот, с който умело се замерват и партньори, и конкуренти, президентските избори вероятно ще доведат до размествания в политическото пространство. Едва ли и след тях обаче ще се реши рецидивиращият проблем с липсата на обществено доверие в политиците и партиите.
Нова година - нови избори. Дори и да не се случи предсрочният парламентарен вот, с който умело се замерват и партньори, и конкуренти, президентските избори вероятно ще доведат до размествания в политическото пространство. Едва ли и след тях обаче ще се реши рецидивиращият проблем с липсата на обществено доверие в политиците и партиите.

Кънев: Доган и Местан да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата

http://offnews.bg/news/n_1/n_614263.html

Триумвиратът, който застана начело на ДПС, може да бъде заподозрян в протурска и проислямска политика повече от Лютви Местан. Това смята лидерът на ДСБ Радан Кънев, който обяви, че излиза в опозиция на управляващото мнозинство. Той публикува коментар по повод случващото се в ДПС в личния си блог. "От две години насам, Мустафа Карадайъ беше размахван като плашило с цел да бъде пазен “българският Ибрахим Ругова” - Местан. Представянето на Карадайъ за по-светски и по-отдалечен от Анкара политик е просто несериозно. Същото се отнася и за почетния гост на конгреса на партията на Ердоган Рушен Риза", защитава тезата си Кънев. Той припомня, че премиерът Борисов многократно е изтъквал като основание за толерантност към ДПС на Местан поддържането на добри отношения с Турция и нейната роля за опазването на границата ни. "Което означава, че ролята на Движението като агент на турски интерес в България никога не е било тайна за службите ни", смята Кънев. "Нямаме избор между Русия с Доган и Турция с Местан. Не сме между Сцила и Харибда. Нашият избор е с Европа и САЩ, без Доган и Местан. А те да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата", пише още Кънев. Ето какво написа Кънев в блога си: "Накратко: Основните предизвикателства пред българската национална сигурност са две: опитите на две бивши империи да възстановят политическата си сила в някогашните си сфери на влияние, в т.ч. и на българска територия, и корупционната парализа на българските държавни институции. И двата проблема имат общи решения: пълноценно и искрено участие на България в политическите съюзи на западния свят - ЕС и НАТО и ускорена изолация на всички крила на ДПС от политическата власт, държавните поръчки и службите за сигурност. Никой здравомислещ българин не се съмнява, че поддържането на добри политически отношения с Русия и Турция е полезно за страната ни. В още по-голяма степен е полезно пълноценното използване на културните и икономически връзки. На това обаче пречат опитите на двете бивши империи да отглеждат зависими политически, икономически и религиозни кръгове в страната. Намесата във вътрешните ни работи, чрез посредници, трови добросъседските ни отношения, българската политика и икономика. А именно засилването на ролята на тези кръгове е начинът, по който днешният руско-турски конфликт се отразява на националната ни сигурност. Сблъсъкът на интереси помежду им предизвика и политическия конфликт в партията, която повече от две десетилетия се опитва да обслужва тези интереси в България - Движението за права и свободи. 1) Турция поддържа влиянието си върху българската политика чрез два свързани инструмента - мюсюлманското изповедание и ДПС . Колкото и Доган да се прави на “светски лъв”, именно той през годините гарантира влиянието на Турция върху Главно мюфтийство и се възползва от политическата агитация, осъществявана в българските джамии. И няма никакви белези, че с “пиянската реч” от Сараите тази практика е приключила. Напротив - “триумвиратът” начело на ДПС може да бъде заподозрян в протурска и проислямска политика значително повече от Лютви Местан. От две години насам, Мустафа Карадайъ беше размахван като плашило с цел да бъде пазен “българският Ибрахим Ругова” - Местан. Представянето на Карадайъ за по-светски и по-отдалечен от Анкара политик е просто несериозно. Същото се отнася и за почетния гост на конгреса на партията на Ердоган Рушен Риза (който, по стечение на обстоятелствата, беше придружен там от близнака на Четин Казак, Метин…). Между другото, поддържането на добри отношения с Турция и нейната роля за опазването на границата ни от мигранти бяха многократно изтъквани от премиера Борисов като основание за толерантност към ДПС на Местан. Което означава, че ролята на Движението като агент на турски интерес в България никога не е било тайна за службите ни. 2) Русия упражнява влиянието си, чрез доста по-широк набор от инструменти. Сред тях са традиционното политическо влияние в партиите от левицата (БСП и особено Георги Първанов, т.е. днес - АБВ), а по-късно и прякото инвестиране в “Атака” и Сидеров като чист проруски проект. Но руското влияние е най-вече медийно и икономическо. А за основен инструмент в това отношение, Кремъл използва Доган и Пеевски. Традицията е силна още от времето на “Мултигруп”, премина през Библиотекарско-мулташката връзка, а днес медиите, свързани с ДПС и Пеевски, са основен проводник на пропаганда. Следователно - “вътрешният конфликт” в ДПС е всъщност пряка последица от опита на Доган да слугува едновременно на поне двама господари и по този начин да упражнява огромен контрол върху вътрешната политика на България. Веднъж - чрез контрол върху гласовете на българите мюсюлмани, втори път - чрез финансиране от руските енергийни проекти и Пеевската медийна империя. Провалът на Доган да е добре и с тъщата, и със свекървата, щеше да е почти забавен, ако не беше третото и ключово предизвикателство за националната ни сигурност: 3) Корупционната парализа на право-охранителните институции и службите ни за сигурност. За днешна България, домогванията на Русия и Турция не би трябвало да са страшни. Ние сме пълноправен член на най-силния военно-политически пакт и на най-мощната икономическа общност в света. Разполагаме със защитата на най-добрите партньорски служби и най-здравата правна рамка за борба с корупцията и свобода на медиите. За нас опитите на г-н Доган да обслужи едновременно нелегитимен интерес на съюзника ни в НАТО - Турция и на традиционно влиятелната на Балканите Русия би трябвало да са малък риск. Той може лесно да бъде пресрещнат и от службите ни, и от прокуратурата ни, и от регулаторите - най-вече КЗК - които отговарят за свободна медийна среда и честни обществени поръчки. Но реалността е друга. Освен нелегитимни руски и турски интереси, през годините Доган (първо чрез “Мултигруп”, а после чрез Пеевски) обслужва и ненаситната алчност на управляващите политици. И в резултат упражнява огромно влияние в службите, съдебната система, регулаторите. През последните години, властта допусна в ръцете на Доган и Пеевски да се концентрира не само огромна медийна власт, но и контрол върху КЗК; Допусна не само четвъртата по големина банка в страната да бъде фалирана от ДПС със съдействието на БНБ, ДАНС и Прокуратурата, но и сега активите и да бъдат плячкосвани от същите среди. Нещо повече - ДПС да запази ключов контрол върху БНБ като гласува заедно с ГЕРБ подуправителите на банката… В “коалиция” с ДПС беше съхранена безконтролната роля на прокуратурата, подготвя се и нов, зависим от същите кръгове състав на КЗК. Дълбоката корупция на институциите ни и проникването на мафията в тях, особено в службите за сигурност, правят България слаб и непълноценен партньор на ЕС и НАТО. Лишават ни от сигурността, която можем да получим. Решението е едно: Нямаме избор между Русия с Доган и Турция с Местан. Не сме между Сцила и Харибда. Нашият избор е с Европа и САЩ, без Доган и Местан. А те да си решават проблемите с алкохола, свекървата и тъщата…"

Северната скоростна тангента вече е факт

http://econ.bg/Новини/Северната-скоростна-тангента-вече-е-факт_l.a_i.711422_at.1.html

Близо 1 млрд. лв. са усвоени по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. за рехабилитация и строителство на пътища в страната. С...

Две катастрофи с трима пострадали през денонощието в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540193

Двама пътници пострадаха след ПТП,съобщиха от полицията. Катастрофата е станала вчера в 21,50 часа до района на пивоварна в посока Хасково. 50-годишна водачка от областния град, шофираща лек автомобил Фиат, при излизане от пивоварната не е спазила пътен знак В2 и е ударена от движещ се с несъобразена скорост лек автомобил Хюндай с водач 24-годишен младеж от кърджалийското село Прилепци. От удара са пострадали 54-годишна пътничка във Фиата, която е с контузия на главата и 20-годишен румънец, возещ се в Хюндая - с охлузена лява вежда. Двамата пос...

НСИ: През октомври е регистриран ръст в промишленото производство

http://pik.bg/нси-през-октомври-е-регистриран-ръст-в-промишленото-производство-news459817.html

НСИ: През октомври е регистриран ръст в промишленото производство

По данни от бизнес анкетите на НСИ през декември 2015 г. показателят на доверие в промишлеността се понижава с 0.6 пункта в сравнение с предходния месец, съобщиха от НСИ. 
През октомври 2015 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 1.0% спрямо съответния месец на 2014 година. На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4.4%, а спад е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.9%, и в добивната промишленост - с 9.3%.
По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на 2015 г. възлиза на 23 490 млн. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 3 267 лв. от стойностния обем на показателя. При среден за тримесечието валутен курс от 1.75978 лв. за 1 щатски долар БВП възлиза на 13 348 млн. долара и съответно на 1 857 долара на човек от населението. Преизчислена в евро, стойността на БВП е 12 010 млн. евро, като на човек от населението се падат 1 671 евро. Сезонно изгладените данни1 показват растеж от 2.9% на БВП през третото тримесечие на 2015 г. в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.7% спрямо второто тримесечие на 2015 година.
През октомври 2015 г. общият показател на доверие на потребителите запазва равнището си от юли 2015 година. Мненията на потребителите относно развитието на общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията им за следващите дванадесет месеца, са по-малко негативни спрямо предходното наблюдение.
През октомври 2015 г. оборотът в търговията на дребно (по предварителни данни), изчислен въз основа на календарно изгладени данни, намалява с 1.3% спрямо същия месец на предходната година. През октомври 2015 г. спрямо същия месец на 2014 г. оборотът нараства при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 3.7%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2.4%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 2.2%, и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.6%. По-значителен спад е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.7%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.4%.
За индивидуално потребление на населението през третото тримесечие на 2015 г. се изразходват 61.9% от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя спрямо съответното тримесечие на 2014 г. е 0.3% (според сезонно изгладените данни).
През октомври 2015 г. средното натоварване на мощностите в промишлеността е с 1.8 пункта под нивото от юли и достига 72.5%.
Бруто образуването в основен капитал през третото тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на предходната година според сезонно изгладените данни намалява в реално изражение с 0.4%. Относителният дял на този показател в БВП е 21.4% . 

Сеитби през зимните месеци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203039

По принцип през зимните месеци няма много работа в зеленчуковата градина. По-заетите любители е възможно да имат неизчистени лехи от късните култури, от зелето например, други да не са успели да наторят и обработят почвата.
Целия материал четете
По принцип през зимните месеци няма много работа в зеленчуковата градина. По-заетите любители е възможно да имат неизчистени лехи от късните култури, от зелето например, други да не са успели да наторят и обработят почвата. Целия материал четете

Сеитби през зимните месеци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203035

По принцип през зимните месеци няма много работа в зеленчуковата градина. По-заетите любители е възможно да имат неизчистени лехи от късните култури, от зелето например, други да не са успели да наторят и обработят почвата.
Целия материал четете
По принцип през зимните месеци няма много работа в зеленчуковата градина. По-заетите любители е възможно да имат неизчистени лехи от късните култури, от зелето например, други да не са успели да наторят и обработят почвата. Целия материал четете

Оставиха в ареста българка, осъдена за търговия с деца в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203022

Бургаският Апелативен съд остави в ареста Ивелина Желева, която е с Европейска заповед за арест от съда в Солун.
31-годишната Желева има влязла в сила осъдителна присъда от 14 г. „лишаване от свобода“, която е обща за извършени от нея три престъпления.
Ивелина е от село Полски извор, община Камено. Тя е осъдена за продажба на дете за осиновяване,
Бургаският Апелативен съд остави в ареста Ивелина Желева, която е с Европейска заповед за арест от съда в Солун. 31-годишната Желева има влязла в сила осъдителна присъда от 14 г. „лишаване от свобода“, която е обща за извършени от нея три престъпления. Ивелина е от село Полски извор, община Камено. Тя е осъдена за продажба на дете за осиновяване,

Касовите бележки ще са с телефон за жалби и сигнали

http://frognews.bg/news_104494/Kasovite-belejki-shte-sa-s-telefon-za-jalbi-i-signali/

От следващата година горещият телефон за подаване на жалби в Комисията за защита на потребителите ще бъде отпечатан на касовите бележки. И по време на Новогодишните празници комисията ще има дежурни екипи на разположение на хората.

Безработните в страната са 279 300 през третото тримесечие на 2015 г.

http://pik.bg/безработните-в-страната-са-279-300-през-третото-тримесечие-на-2015-г-news459816.html

Безработните в страната са 279 300 през третото тримесечие на 2015 г.

През третото тримесечие на 2015 г. общият брой на заетите лица на възраст 15 и повече навършени години е 3 104.7 хил., a относителният дял от населението на същата възраст - 50.3%. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. относителният дял на заетите лица се увеличава с 1.0 процентни пункта, съобщиха от НСИ. 
През третото тримесечие на 2015 г. безработните лица в страната са 279.3 хил., а коефициентът на безработица - 8.3%, като в сравнение с третото тримесечие на 2014 г. броят на безработните е по-нисък с 24.3%, а коефициентът на безработица - с 2.5 процентни пункта.
Според бизнес анкетите на НСИ през декември 2015 г. 18.3% от промишлените предприятия посочват недостига на работната сила като фактор, затрудняващ дейността им.
През септември 2015 г. средната работна заплата е 885 лв., което е с 3.1% повече в сравнение с предходния месец. Спрямо септември 2014 г. ръстът е 7.9%.

Читател от Варна: Тези храсти дали няма да ги махнат? (Снимки)

http://petel.bg/CHitatel-ot-Varna--Tezi-hrasti-dali-nyama-da-gi-mahnat---Snimki-__139516

Снимки с обрасло от храсти пътно платно изпрати до "Петел" читател от Варна. Възмутен варненецът се чуди защо храстите не са окастрени,...

До В и К - Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/do-v-i-k-pernik_41018/

До кога от чешмите в кв. Бела Вода ще тече кал, направихте всички пътища в квартала като швейцарско сирене от копаене и НЕасфалтиране, а проблемът остава, вече е така от около месец?

Лионел Меси - звездата, която се готви да излезе на сцената за мач номер 500

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/12/30/2677778_lionel_mesi_-_zvezdata_koiato_se_gotvi_da_izleze_na/?ref=rss


Звездата на "Барселона" Лионел Меси се подготвя за специална вечер. Очаква се днес той да изиграе своя мач номер 500 с екипа на каталунците.

Това ще се случи в домакинството срещу "Бетис" в среща от 17-ия кръг в Примера дивисион.

От действащите футболисти в испанския футбол единствено Андрес Иниеста има повече мачове. Трети в класацията е Серхио Рамос от "Реал" (Мадрид) с 463.

Постигнатото от Меси от дебюта му през 2004 г. насам е впечатляващо. Той е вкарал 424...

Опасност за живота на шефа на КТБ и в Сърбия. Двама гавази с пищови пазят банкера.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203030

Скандалният банкер Цветан Василев тръгна с въоръжена охрана по улиците на Белград. Това разказаха за
Скандалният банкер Цветан Василев тръгна с въоръжена охрана по улиците на Белград. Това разказаха за "България Днес" очевидци на ситуацията, в която Василев под ръка с половинката си Антоанета обикалял из улиците на сръбската столица. Василев, който от две години твърди, че се страхува за живота си в България и затова не се прибира, се оказа,

МС осигури защита на държавните интереси при евентуални арбитражни и съдебни дела

http://pik.bg/мс-осигури-защита-на-държавните-интереси-при-евентуални-арбитражни-и-съдебни-дела-news459811.html

МС осигури защита на държавните интереси при евентуални арбитражни и съдебни дела

Правителството възложи на министъра на финансите да проведе преговори и да наеме адвокатските дружества „УАЙТ енд КЕЙС“ и „АРНОЛД енд ПОРТЪР“ да предоставят съвети в процеса на преуреждането на отношенията с „Ей И Ес-3С Марица Изток 1“ ЕООД и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД по сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.
Основание за решението са сключените през декември 2013 г. рамкови договори за процесуално представителство и правни съвети в международни арбитражни дела между Министерството на финансите и двете адвокатски дружества. То е продиктувано от необходимостта за своевременна, ефективна и професионална защита на държавните интереси при процесуално представителство в бъдещи международни арбитражни и съдебни дела, както и свързаните с тях съдебни производства.
Защитата на държавата изисква да се изчисли размерът на държавната помощ, която е била предоставена на производителите на електрическа енергия чрез сключените договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Също така следва да се изчислят невъзвръщаемите разходи, които производителите на енергия със сключени договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия биха имали в резултат на прекратяването им, да се преуредят отношенията с онези от тях, с които има сключени такива договори, и да се предвиди механизъм или схема, по която това да стане.

От Нова година община Разград ще предоставя услугата „Обществена трапезария”

http://razgrad.actualno.com/ot-nova-godina-obshtina-razgrad-shte-predostavja-uslugata-obshtestvena-trapezarija-news_515828.html

От първи януари община Разград, чрез Домашен социален патронаж за осма поредна година ще предоставя социалната услуга „Обществена трапезария”, съобщиха от общинската администрация. Дейностите се реализират по Национален проект „Обществени трапезарии”, финансиран чрез фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика, с който общината подписа договор на 16 декември, посочва Topnovini.bg. До края на месец април 50 потребители на услугат

В Плевен усъвършенстват приемната грижа с нов проект

http://pleven.actualno.com/v-pleven-usyvyrshenstvat-priemnata-grija-s-nov-proekt-news_515837.html

Да се усъвършенства моделът на предоставяне на социалната услуга „Приемна грижа" и да се разшири обхватът й в страната, са целите на новия проект „Приеми ме" 2015, който се финансира безвъзмездно по Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, информираха от пресцентъра на Община Плевен. Изпълнението на проекта стартира на 1 декември 2015 г., след сключване на договор между Управляващия орган /Министерство на труда и социалната политика/ и конкретния бенефици

Подписаха договорите за магистрала "Струма" от Благоевград до Крупник

http://society.actualno.com/podpisaha-dogovorite-za-magistrala-struma-ot-blagoevgrad-do-krupnik-news_515839.html

Лот 3.1 от АМ "Струма" е дългоочакван проект. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, подписаха договори за проектиране и строителство и за супервизия, по проект за изграждане на Лот 3.1 от АМ „Струма“, предаде "Фокус". "Решихме на принципа "Не оста

Столичната полиция призовава да бъдем внимателни в Новогодишната нощ

http://sofia.actualno.com/stolichnata-policija-prizovava-da-bydem-vnimatelni-v-novogodishnata-nosht-news_515841.html

На пл. “Княз Александър I” няма да бъдат допускани хора, употребили прекомерно количество алкохол, носещи оръжие, стъклени бутилки, пиротехнически изделия и други опасни предмети, съобщават от СДВР. Очаква се кулминацията на празника да бъде след 22 часа на пл. “Княз Александър I”, където ще се проведе тържественият концерт-спектакъл „Сцена под звездите“, организиран от Българската национална телевизия и Столичната община. СДВР предприема мерки за опазване н

Годишен хороскоп 2016: Везни

http://curious.actualno.com/godishen-horoskop-2016-vezni-news_515739.html

Едно спокойно начало очаква представителите на знака Везни на Новата 2016 година. Първите 20 дни на януари ще бъдете в нещо като отпуска. Всичко ще протича спокойно и без никакъв натиск от когото и да е било от офиса ви или семейството. Опитайте се да използвате максимално това време за себе си. Погрижете се за външния ви вид, подредете у дома ви, прочетете любимите ви книги. Може да си направите и срещи с приятелите, с които не сте успели да се видите по празниците. През последната седмиц

Песков: Путин не е говорил с Кери за участието на Асад в изборите

http://www.cross.bg/peskov-ychastieto-izborite-1493105.html

/КРОСС/ Говорителят на руския президент Дмитрий Песков опроверга информацията за това, че по време на срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери Владимир Путин е говорил за участието на сирийския лидер Башар Асад в изборите, тъй като бъдещето на Сирия не бива да бъде определяно отвън, предаде РИА Новости. „Не, това не отговаря на действителността“, заяви Песков, отговаряйки на въпрос за достоверността на информацията за изказването на Путин по време на срещата с държавния секретар за необходимостта от участието на Асад в изборите в Сирия. По думите на Песков обаче, на тази среща действително е бил обсъждан въпросът за политическото разрешаване на сирийската криза. „Това е многоетапен процес на това разрешаване и достатъчно последователно президентът се придържаше към линията, че бъдещето на вътрешносирийското устройство не бива да бъде определяно отвън, а това може да направи единствено самият сирийски народ“, поясни Песков.

12 митничари от Свиленград остават в ареста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540191

Дванайсет митничари от Свиленград остават в ареста, информира прокуратурата, като се позовава на решението на Специализирания съд. В ареста остават Атанас Стойчев, Георги Райковски, Цветомир Петров, Стоян Чолаков, Георги Грамелов, Стоян Кръстев, Николай Колев, Атанас Атанасов, Димитър Костов, Димитър Лилянов, Коста Костадинов и Антон Стефанов. Петко Айръков остава с "домашен арест", а Стефан Крумов е без мярка. Всички те, заедно с още осем митнически служители, са обвинени за участие в престъпна група в периода от март до сега. Според Апел...

Ако кучетата се хранеха като хора - забавно видео

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/ako-kuchetata-se-hraneha-kato-hora-zabavno-video-6047814

Вижте как биха изглеждали кучетата, ако похапваха с прибори от чиния и имаха човешки ръце

Одобрен е годишен план за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие

http://pik.bg/одобрен-е-годишен-план-за-изпълнение-на-актуализираната-национална-стратегия-за-демографск-news459808.html

Одобрен е годишен план за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие

Правителството прие план за 2016 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).
В документа са включени комплексни мерки за преодоляване на демографските дисбаланси, свързани с ниската раждаемост, високата смъртност, динамичните миграционни процеси, намаляването и застаряването на населението и на работната сила.
Мерките са групирани в 12 стратегически направления. Сред тях са насърчаване на раждаемостта чрез създаване на среда, благоприятна за отглеждането и възпитанието на деца; подобряване на репродуктивното здраве, общата демографска информираност и репродуктивна култура на населението; подобряване на общото здравословно състояние на населението и намаляване на общата, преждевременната, детската и майчината смъртност; разработване на адекватна миграционна (външна и вътрешна) и имиграционна политика и намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст. Стратегически направления в плана за изпълнение на стратегията за демографско развитие са и възприемането на комплексен междусекторен подход за активен и продуктивен живот на възрастните хора в добро здраве, адаптиране на социалните системи към демографските промени и остаряването на населението – пазар на труда, пенсионна система, социално подпомагане и грижи, здравеопазване, образование, култура; развитие на солидарност между поколенията; повишаване на образователното, духовно и културно равнище, квалификация, способности и умения на населението от всички възрастови групи. Останалите са създаване на условия за равни възможности за пълноценен социален и продуктивен живот на всички социални групи; ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата, както и въвеждането на задължителна оценка на въздействието върху демографското развитие и качеството на човешкия капитал на всеки нов, изменян или допълван нормативен акт на държавата.
Демографските процеси имат инерционен характер. Затова мерките са насочени не само към повлияване на основните демографски показатели, но и към развитието на качеството на човешките ресурси и към адаптиране на секторните политики към демографските промени.
Поради многопосочното въздействие на демографските процеси, в документа е спазен принципът за предприемане на интегриран подход с участието на максимално широк кръг институции и организации.

LG ще покаже новата си миялна машина с много нови функции по време на CES 2016

http://www.cross.bg/yredi-predlaga-ldtst-1493106.html

/КРОСС/ На 29 декември 2015 г. в Сеул по време на международното изложение за потребителска електроника CES 2016, LG Electronics (LG) ще покаже най-иновативната си миялна машина (модел LDT8786ST) с функциите TrueSteam и MultiMotion, благодарение на които съдовете се измиват по-добре от всякога, а досадните петна от вода остават в миналото. Патентованата технология TrueSteam на LG облива съдовете с високо температурен облак от пара, за да гарантира превъзходни резултати от миенето и по-малко петна от вода. TrueSteam е създаден по начин, по който буквално разтапя дори и твърдите остатъци от храна, като загоряло сирене, яйчен жълтък и мазнина от бекон. Червилото и упоритите пръстови отпечатъци върху чашите също не представляват никаква трудност за деликатната сила на парата. Друга интересна нова функция в LDT8786ST е MultiMotion, която използва иновативна миялна приставка за по-мощни и по-бързи миялни цикли. Тази приставка-робот съчетава кръгообразно почистващо действие с мощно двупосочно въртене, за да разпръсква вода във всички посоки, като така гарантира блестящи и чисти съдове, независимо от формата и мястото им в съдомиялната. MultiMotion спестява и време, като завършва пълния миялен цикъл само за 59 минути. Задвижвана от мощния инверторен Direct Drive мотор, миялната LDT8786ST предлага на потребителите почистващата мощ, от която те се нуждаят, като предлага и 10-годишна гаранция

Във Варна има създадена организация за зимна поддръжка

http://www.moreto.net/novini.php?n=310000

При евентуално влошаване на метеорологичните условия във Варна е създадена организация за зимна поддръжка, научи Moreto.net. Петте Фирми, отговарящи за тази дейност са назначили дежурни екипи. По райони са сформирани и комисии, които ще следят за изпълнението на дейностите.

Полякът, свалил след шега самолет за Египет остава в панелката

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540194

"Терористът" Маевски ще посрещне нова година зад панелни стени в комплекс "Изгрев". Вече близо месец полякът, свалил на бургаското летище самолет за Египет, заради нелепа шега, е под домашен арест. 67-годишният Войчех Маевски е обвинен за "застрашаване сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, съобщавайки лъжлива информация". При доказана вина законът предвижда наказание от 3 до 15 години, а глобата може да достигне 100 000 лв. - разходи на дъравата за мобилизация на службите.Сега той обитава апартамент в Бургас, заедно със с...

Средно по 2000 бебета изоставят у нас на година

http://pik.bg/средно-по-2000-бебета-изоставят-у-нас-на-година-news459804.html

Средно по 2000 бебета изоставят у нас на година

Общо 334 бебета са били изоставени още в родилния дом от началото на 2015 година до края на ноември. Социалните са започнали работа в този период по 1050 нови случая за превенция на изоставянето на пеленачета. Те са успели да предотвратят тази съдба за 438 деца.

От Агенцията за социално подпомагане обяснили, че сред най-честите причини за изоставяне на деца са ранната и нежеланата бременност, създаването на многодетни семейства, липсата на образование и ниският социален статус.

Според информацията, тиражирана от редица неправителствени организации и цитирана от "Монитор", България заема челното място в класацията на ЕС по изоставени деца, като годишно у нас тази съдба застига обикновено около 2000 хлапета, при половината от които още след раждането.

Дете пострада при катастрофа край Попово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540192

10-годишно момиче пострада при катастрофа близо до град Попово. За случая потвърдиха от областната дирекция на МВР в Търговище. Мъж от София е управлявал лек автомобил „Ситроен", когато при спускане е изгубил контрол над управлението. Автомобилът преминал през лентата за насрещно движение и пропаднал в обработваема нива. Детето, което е било на задната седалка, е с фрактура на ребро и с контузия на бял дроб. Няма опасност за живота му. В кръвта на шофьора няма наличие на алкохол - това е показала взетата проба на място. По случая е образувано д...

Пиян младеж катастрофира в бетонна ограда

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540187

Младеж попадна в полицейския арест за шофиране в нетрезво състояние. Към 4.15 часа днес в полицията в Асеновград постъпва сигнал за катастрофа на ул. “Княз Борис І”. На място е установено, че лек автомобил “Форд”, управляван от 24-годишен асеновградчанин, се е забил в бетонна ограда. Водачът е тестван с дрегер и техническото средство отчита 1,27 промила в издишания въздух. По случая е започнато бързо производство, а извършителят – задържан за едно денонощие.

Лечебни заведения получават 520 000 лева за ремонти

http://pik.bg/лечебни-заведения-получават-520-000-лева-за-ремонти-news459807.html

Лечебни заведения получават 520 000 лева за ремонти

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 520 000 лв. 
Средствата са предназначени за основни ремонти или ремонти, свързани с преустройството на държавни лечебни заведения за болнична помощ, и се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.
Направени бяха и вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие”. Спестени 5 млн. лв. по бюджетна програма „Администрация” се насочват към програма „Развитие на селските райони” за финансиране на разходи за ДДС по проекти на общини по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.
С три други акта бяха направени технически промени в постановления №№373, 374 и 379 от тази година. С измененията се указва, че одобрените вече вътрешнокомпенсирани промени по бюджетите на министерствата на регионалното развитие и благоустройството, на туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията влизат в сила от 28 декември 2015 г. 

Закрива се митница „Свиленград”

http://www.bnews.bg/article-145640

Със закриването на митница „Свиленград“ се цели превенция на корупционни практики.

Полицията иззе над 100 литра алкохол от двор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540185

Над 100 литра течност с мирис на алкохол са били иззети при специализирана полицейска акция в Поморие, съобщават от ОД на МВР-Бургас.За времето от 13:00 до 17:00 часа вчера на територията, обслужвана от Районно управление - Поморие, е проведена специализирана полицейска операция за съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол, като в частен имот (двор и пристройка), разположени на улица „Солено езеро" в Поморие, собственост на 53-годишния С.К. от Поморие, са открити 11 туби с вместимост от по 10 литра, съдържащи общо 103,5 литра течност ...

Руски учени разработили технология за "компютър на бъдещето"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540184

Учени от Института по геология и минералогия (ИГМ) към Сибирското отделение на Руската академия на науките са разработили технология за растеж на модифицирани диаманти, които в перспектива могат да се превърнат в един от основните елементи за създаване на фотонен "компютър на бъдещето", предаде РИА "Новости", като се позова на директора на института Николай Похиленко. В института създават диамантени кристали с германиеви дефектни центрове. "Това е много важен материал за производството на ново поколение компютри, на т.нар. фотонни ...

Оркестър "Южни ритми", сурвакари и фойерверк шоу в новогодишната нощ в Казанлък

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540188

Община Казанлък организира празнична програма в новогодишната нощ, която ще се проведе на открита сцена в центъра на града. В последните минути от отминаващата 2015-та година ще прозвучи речта на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Точно в 00:00 часа ще чуем химна на Републиката, след него, в първите мигове от Новата 2016-та година, всички присъстващи ще имат възможност да се хванат на традиционното Дунавско хоро. За празничното настроение на площад „Севт - III" ще се погрижат и сурвакари, чиито ритуал ще бъде съпроводен от фойе...

Закриват митница Свиленград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540183

Митница Свиленград ще бъде закрита, реши правителството, като прие промени в устройствения правилник на Агенция "Митници". Предложението на финансовото министерство е аргументирано с необходимостта от оптимизиране на работата на агенцията, както и с борбата с бъдещи корупционни практики. Решението на кабинета беше взето дни след като общинският съвет на Свиленград се обяви с декларация против закриването на митническия пункт, а хората заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до това. 12 митничари от Свиленград остават в ареста

Министерството на енергетиката ще представлява България в „Интерокеанметал”

http://pik.bg/министерството-на-енергетиката-ще-представлява-българия-в-„интерокеанметал”-news459806.html

Министерството на енергетиката ще представлява България в „Интерокеанметал”

Правителството определи Министерството на енергетиката да представлява България в Съвместната организация „Интерокеанметал”. До момента тези функции се изпълняваха от Министерството на икономиката и енергетиката.
Организацията изразява интересите на шест държави (България, Куба, Полша, Русия, Словакия и Чехия) пред Международния орган по морско дъно. Членството в нея дава възможност на страната ни да заеме стратегическа позиция при евентуална бъдеща експлоатация на ресурсите на Тихия океан и създава условия редица български научно-изследователски институти и университети да участват активно в процеса на усвояване на бъдещи находища. 

КНСБ събра от дарения 1700 лева за социални заведения в Добрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540189

Регионалният съвет на КНСБ в Добрич организара дарителска кампания по повод Коледните и Новогодишните празници за социалните заведения, съобщи председателят Гинка Василева. Дарението е предназначено за Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи до 29 годишна възраст, Преходни жилища за младежи над 18 годишна възраст и Защитени жилища. Събраните средства са на стойност от 1700 лева, а дарители са синдикални организации и индивиндуални синдикални членове. Парите са предназначени за столове за трапезарията на ЦНСТ, ремонт на кухненския...

Горещ телефон за жалби ще се появи върху касовия бон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540181

Телефон за жалби ще се появи върху касовите бележки, които получаваме при пазаруване. Така хората ще могат веднага да подават сигнали до Комисията за защита на потребителите, ако се почувстват измамени или ощетени още в магазина. Това съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов в интервю пред "Стандарт". Промяната трябва да влезе в сила скоро след Нова година. Идеята възникнала след успешния старт на лотарията с касови бележки, организирана от данъчните. Само месец след старта й за участие са подадени над 3 млн. фишове за над 50 млн. л...

Българите в чужбина ще могат да подновяват лични документи по електронен път

http://pik.bg/българите-в-чужбина-ще-могат-да-подновяват-лични-документи-по-електронен-път-news459805.html

Българите в чужбина ще могат да подновяват лични документи по електронен път

Правителството одобри промени в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси. 
Измененията и допълненията се правят във връзка с въвеждането на електронни услуги за издаване на лични документи за българските граждани, живеещи в чужбина.
МВнР приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г. След реализирането на проекта българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за подновяване на паспорта и личната си карта по електронен път, чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на министерството. Условието за това е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.
Допълнително в Тарифа №3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт. 

Доган да се върне начело на партията, призова изключен депутат от ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677765_dogan_da_se_vurne_nachelo_na_partiiata_prizova/?ref=rss


Ахмед Доган трябва да се върне начело на партията, за да оправи нещата, най-малко това може да направи триумвирата. Това мнение изрази в ефира на БиТиВи независимият депутат от ДПС Гюнай Хюсмен.

Според него Лютви Местан не е действал нито срещу интересите на държавата, нито срещу интересите на партията, а всички проблеми тръгват отдолу - от структурите по места, където хора, които нямат общо с ДПС са заели водещи позиции и са лъгали центалата, дори и лидера им Доган. По думите му,...

Младши инспектор от Първо РУ стана "Полицай на годината"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540182

Служител от пловдивската дирекция на МВР получи приза „Полицай на годината“ Младши инспектор Емануил Манолов – полицай в група “Охрана на обществения ред” в сектор “Охранителна полиция” към Първо РУ при ОДМВР – Пловдив е отличен с голямата индивидуална награда “Полицай на годината 2015-та”. Тя му бе връчена за постигнати значими успехи в борбата с престъпността, опазването на обществения ред и сигурността на гражданите на официална церемония днес, проведена по инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация “Доверие и закрила”.

Правителството закри Митница „Свиленград”

http://www.cross.bg/sigyrnost-informatzionna-ypravlenie-1493104.html

/КРОСС/ Министерският съвет направи промени в Устройствения правилник на Агенция „Митници", с които се закрива митница „Свиленград" и се създава „Звено за информационна сигурност" в администрацията на Централно митническо управление. Това съобщават от прaвителствената информационна служба. Със закриването на митница „Свиленград" се цели превенция на корупционни практики и подобряване на работата, като ще се оптимизират човешките, финансовите и материалните ресурси и те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация. Звеното за информационна сигурност ще осъществява контрол за спазване изискванията за сигурност на информационните системи на митническата администрация, ще организира и осъществява политиката за информационна сигурност на Агенция „Митници" с цел защита на обработката, съхранението и разпространението на информацията. Една от основните функции на звеното е да ръководи дейностите, свързани с постигане на мрежова и информационна сигурност на Агенция „Митници", както и да следи за прилагането на стандартите, политиките и правилата за информационна сигурност и управление на риска в администрацията в съответствие с целите за мрежова и информационна сигурност

Приета е Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма

http://pik.bg/приета-е-стратегия-за-противодействие-на-радикализацията-и-тероризма-news459803.html

Приета е Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма

Министерският съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015-2020) и План за изпълнението й.
Стратегията отразява волята и вижданията на правителството за прилагане на политики за противодействие на радикализацията и тероризма. Фокусът е поставен върху превенцията, без да се подценява значимостта и ролята на реактивните мерки. Предвижда се да бъде направен междинен преглед и актуализация на документа към средата на 2018 г., както и допълването му с нови елементи при внезапни и значителни изменения в средата за сигурност.
Основните цели на стратегията са свързани с превенция на насилствената радикализация на отделни личности или групи в българското общество, противодействие на разпространителите на терористична и радикална пропаганда и лицата, набиращи членове на терористични организации, предотвратяване и пресичане на терористична дейност на и от територията на България, осигуряване чрез правни и институционални механизми на ефективно наказателно преследване на организаторите, извършителите и помагачите на действия, свързани с радикализация или тероризъм, минимизиране на последствията от терористична дейност, изграждане на доверие в гражданите и обществото, както и на активност по отношение на противодействието на радикализацията и тероризма.
Планът е разработен с цел определяне на конкретни дейности, които да подпомогнат изпълнението на Стратегията. Комплексът от мерки обединява дейностите на държавните органи, институции, организации и на гражданите за формиране и използване на способности за разкриване, възпиране, предотвратяване и активно противодействие на рисковете, заплахите и последиците, породени от насилствената радикализация и тероризма. Основните цели в него конкретизират целите на Стратегията и са: изработване на ефикасна правнонормативна рамка за превенция на радикализацията на отделни лица или групи от българското общество и на привличането на български граждани към терористична дейност; изграждане на система за мониторинг и координация с цел възпиране на разпространителите на радикална пропаганда и на лицата, набиращи членове на терористични организации; подобряване организацията и дейността на специализираните структури на държавата с цел ефективно противодействие на използваните от международните терористични организации методи и средства за осъществяване на терористична дейност; разширяване и задълбочаване на административния капацитет на служителите от държавния сектор, изпълняващи задачи по противодействието на радикализацията и тероризма.
Проектите са разработени от междуведомствена група по ръководството на заместник-министър на вътрешните работи и с представители на ВКП, администрациите на президента и на МС, министерства и неправителствени организации. Те бяха публикувани за публично обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg. 

Анализ: Ракията-убиец не е домашна, а чист метилов спирт с изкуствени оцветители

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203017

Ракията-убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Това е показал анализът на лабораторията на "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение пред Нова телевизия.
Във вторник съдът прати в ареста търговеца на алкохола-менте. Пред съда Тайфи Мекльов прехвърли вината върху един от починалите.
Ракията-убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Това е показал анализът на лабораторията на "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение пред Нова телевизия. Във вторник съдът прати в ареста търговеца на алкохола-менте. Пред съда Тайфи Мекльов прехвърли вината върху един от починалите.

Архитекти предлагат водно пречистване за Делхи

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/12/30/2626227_arhitekti_predlagat_vodno_prechistvane_za_delhi/?ref=rss


Ако в медиите се говори за замърсени градове, където нормите на запрашаване са с пъти над допустимите, това обикновено са Пекин и няколко други от китайските мегаполиси. Всъщност обаче първенството по замърсяване държи столицата на Индия Делхи, която през 2014 г. е определена от Световната здравна организация за най-замърсеният град в света с концентрация на прахови частици три пъти над средните норми в Пекин. 

Проблемът произтича главно от транспорта в града, където улиците са...

Баба от Свищов плати 3000 лв. за радиаторите на "братовчед си"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540180

68- годишна жена от Свищов стана жертва на телефонна измама, съобщиха от полицията. Вчера около 15.30 ч. непознат се обадил на домашния телефон на жената, като се е представил за братовчед й. Помолил я да заплати капаро за поръчани от него радиатори. Свищовлийката получила обаждане и от мним служител на магазин за бяла техника, който поискал спешно да се заплати капаро в размер на 3000 лева за шест радиатора. Малко по-късно пред дома си пострадалата предала на непознато за нея лице исканата парична сума.В Районно управление- Свищов е образувано...

Анализ: Ракията-убиец не е домашна, а чист метилов спирт с изкуствени оцветители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5203007

Ракията-убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Това е показал анализът на лабораторията на
Ракията-убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Това е показал анализът на лабораторията на "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение пред Нова телевизия. Във вторник съдът прати в ареста търговеца на алкохола-менте. Пред съда Тайфи Мекльов прехвърли вината върху един от починалите.

Непълнолетни момчета обраха брокерски офис във В. Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540179

Две непълнолетни момчета са задържани за кражба от брокерски офис във Велико Търново, информираха от Областната дирекция на МВР в старата столица. В следобедните часове на 25 декември е установено, че е взломена входната врата на офиса, намиращ се на ул. "Цанко Церковски". Липсвала е сумата от 493 лв. Полицията бързо взеле в дирите на извършителите- две момчета на 17 и 15 години. Част от сумата е възстановена на пострадалия. Материалите по образуваната преписка са подготвени за доклад на Районна прокуратура- Велико Търново с мнение за налагане ...

Борисов: Турция опитва да се меси във вътрешната ни политика

http://offnews.bg/news/n_1/n_614259.html

"Вие видяхте само за няколко дена каква буря се разрази, и всъщност много маски паднаха – че действително има интерес към нашата вътрешна политика да има възможност да й се влияе от страна на Турция". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на 13-километров участък от Северната скоростна тангента. За мен това са абсолютни внушения, че има спор, чрез ДПС, за взаимоотношенията с Русия и Турция. Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения. Това ми е призванието, да си защитавам България. Мисля, че го правя по най-добрия начин, коментира Борисов.  Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет аз му казах всичко и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра и вицепремиерът им и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава, на частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело много лошо от правителството и българите като цяло като народ, допълни премиерът.  Мисля, че към момента, когато те са ни помагали с бежанската криза, аз на висок глас съм изказвал своята благодарност. Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна, коментира още той.  По думите на Борисов спирането на "Южен поток" и заобикалянето на България с "Турски поток", както и решението на Русия да строи реактори в Турция, са знак за "чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България".  Тогава не реагирах публично, както сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било. Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборотът на зеленчуци, плодове, хранителни стоки за сметка на нашите производители - над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те направиха милиарди обороти от този туризъм за сметка на българския, аз пак си мълчах. И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време, заяви Бойко Борисов. Аз се надявам с турското правителство да продължим да работим добре, солидарно като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме нито те, нито ние, каза още той. По повод твърденията, че Лютви Местан е бил няколко часа в турското посолство, "за да се погрижи за сигурността си", Борисов обясни: „Не съм говорил с него. Той има охрана от Националната служба, която не е по-малко от моята, така че не знам от какво се притеснява. В ежедневните си контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства - сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали - но с министрите и депутатите много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде си е негова работа". Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не се сещам някой така да се грижи за нас, подчерта Борисов.

6,7 млрд. лв. похарчени с обществени поръчки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5203009



Двойно по-малко са проведените търгове с европари за последните 12 месеца

Държавата, общините и доставчици на комунални услуги са харчили средно по 18 млн. лева на ден с обществени поръчки през тази година. Според данните на Агенцията по обществените поръчки с търгове са договорени над 6,7 млрд. лева за строителство, доставки и услуги.
Двойно по-малко са проведените търгове с европари за последните 12 месеца Държавата, общините и доставчици на комунални услуги са харчили средно по 18 млн. лева на ден с обществени поръчки през тази година. Според данните на Агенцията по обществените поръчки с търгове са договорени над 6,7 млрд. лева за строителство, доставки и услуги.

Ирански кораб изстрелял ракети в близост до самолетоносач на САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_614262.html

Американският самолетоносач „Хари Труман” се е оказал миналата седмица на около километър и половина от пробно изстрелване на ирански ракети, съобщи Ен Би Си. Източник на информацията за случая в Ормузкия пролив са двама ненаименувани американски военни. С събота, докато «Труман» минавал през пролива, който свързва Арабско море и Персийския залив, ирански военни кораби провеждали там огнево учение. В района, освен самолетоносача плавал и американският разрушител «Бъкли», една френска фрегата, както и търговски кораби. Корабите на САЩ били не в териториални води, а в «международно признат морски път» по думите на американските военни служители. Но в този момент от иранския кораб предупредили, че провеждат учение със стрелба. След това били изстреляни няколко неуправляеми ракети от позиция на около 1300-1400 метра от самолетоносача, но в обратната посока от него и от всички други минаващи съдове. Ракетите не са били изстреляни по корабите, а само от позиция близо до тях, уточнява Ен Би Си. Иранците определено не са се целили в корабите, казват американските военни и все пак, според тях, действието било «ненужно провокационно и небезопасно». Коалиционните сили продължили пътя си без друг инцидент. Самолетоносачът «Хари Труман» сега е в Персийския залив, откъде подкрепя въздушната кампания в операциите против «Ислямска държава».

Полицай от Смолян с отличие “Полицай на годината”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540178

Старши инспектор Христо Георгиев Палагачев, служител при ОД МВР – Смолян беше класиран на първо място сред номинираните и награден с престижното отличие “Полицай на годината” за конкретен съществен принос при разкриването на тежко криминално престъпление – телефонна измама и постигнати трайни високи резултати в служебната дейност. 22-то поредно издание на церемонията “Полицай на годината” се проведе днес от 11 часа в Националния дворец на културата в София. На нея са отличени полицейски служители и колективи, постигнали значими успехи в борбата...

МФ добави ОАЕ и Оман към списъка с офшорните зони

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mf-dobavi-oae-i-oman-kym-spisyka-s-ofshornite-zoni-208662/

От новия списък отпадат 10 страни, сред които са Гибралтар, Лихтенщайн, Холандските Антили, Сан Марино и Соломоновите острови

Българите в чужбина ще могат да подновяват лични документи по електронен път

http://www.moreto.net/novini.php?n=309996

Правителството одобри на днешното си заседание промени в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси.

Тръмп се закани да харчи по 2 млн. долара за реклама седмично

http://petel.bg/Tramp-se-zakani-da-harchi-po-2-mln--dolara-za-reklama-sedmichno__139514

Милиардерът Доналд Тръмп, кандидат за президентската номинация на Републиканската партия в САЩ, заяви, че ще харчи по 2 млн. долара...

Задържаха шуменец заради незаконно притежание на оръжие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540176

56-годишен шуменец е задържан заради неправомерно притежание на боеприпаси и огнестрелно оръжие. Това съобщават от пресцентъра на шуменската полиция. Около 13:30 ч. вчера на ул. „Цар Освободител" в града криминалисти проверили 56-годишния мъж. В него са намерени - В него са открити предмет с вид на огнестрелно оръжие, пистолет и 7 броя боеприпаси. Шуменецът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство. Предстои да бъдат назначени експертизи....

Във Варна се готвят за студ и сняг

http://pik.bg/във-варна-се-готвят-за-студ-и-сняг-news459792.html

Във Варна се готвят за студ и сняг

Варненската пожарна има готовност да изпълнява своите задължения при влошаване на метеорологичната обстановка, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Структурните звена на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” във Варна разполагат с високопроходима техника за пожарогасене (4х4 и 6х6), голяма част, доставена по Оперативна програма „Околна среда” и Оперативна програма „Регионално развитие”. Също така сектор „Специализирани оперативни дейности” разполага с два броя верижни машини МТЛБ, като едната е дислоцирана в местност „Малка Чайка”, а другата в град Аксаково. „Разполагаме с влекач Татра. В готовност са специализирани автомобили Зил 131 и Газ 66 – тип фургони с отопление, с които могат да се извозват хора от места на евентуално закъсване на техните автомобили”, допълниха от полицията.

Брюксел забрани пиратките и фойерверките на Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540173

Управата на Брюксел съобщи, че забранява утре вечер използването на пиратки и фойерверки в целия град с обяснението, че в настоящата обстановка употребата на такива средства изнервя хората допълнително. Общината реши, че няма да отмени зарята в полунощ за посрещането на Нова година в центъра на белгийската столица. Хората по улиците ще бъдат постоянно и внимателно проверявани от полицията, а ако се установи притежание на забранени материали (включително пиратки), те ще бъдат отнемани. Гражданите, които желаят да присъстват на зарята в центъра н...

Закриват митница Свиленград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540175

Митница Свиленград ще бъде закрита, реши правителството, като прие промени в устройствения правилник на Агенция "Митници". Предложението на финансовото министерство е аргументирано с необходимостта от оптимизиране на работата на агенцията, както и с борбата с бъдещи корупционни практики. Решението на кабинета беше взето дни след като общинският съвет на Свиленград се обяви с декларация против закриването на митническия пункт, а хората заплашиха с протести и блокади, ако се стигне до това. След арестите на 33-ма митничари от пункта в Свиленград ...

Нов спад на цените на петрола след ръст на седмичните петролни запаси в САЩ

http://www.cross.bg/petrol-spad-syrov-1493102.html

/КРОСС/ Цените на „черното злато" обърнаха вчерашната възходяща посока и отново бележат спад след данни показващи изненадващ ръст на петролните запаси в САЩ. Според Американският петролен институт (API) запасите на суров петрол за седмицата до 25 декември са нараснали с 2,9 млн. барела при очаквания на инвеститори и анализатори за спад на запасите с около 1 млн. барела. Вчера петролът поскъпна с близо 3% на фона на изгледите за предстоящо по-студено време в Северна Америка, което да доведе до по-силно потребление на горива за отопление. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари 2016 г. се повишиха към 37,94 долара за барел, докато аналогичните фючърси на петрола сорт брент нараснаха до 37,93 долара.Новината на API за рязко повишение на петролните запаси в САЩ обаче парира доброто възходящо движение и днес фючърсите на американския лек суров петрол се понижават с 1,7% към 37,23 долара за барел, а на петрола сорт брент - спад с 0,85% към 37,47 нивото.Днес вниманието на участниците на пазарите на суровини ще бъде насочено към официалните данни за седмичните петролни запаси на Енергийната информационна администрация (EIA), които ще бъдат оповестени в 17.30 часа

Toyota завършва четвърта година поред като №1 по продажби

http://www.cross.bg/miliona-toyota-prodazhbi-1493101.html

/КРОСС/ Японският концерн Toyota ще завърши за четвърта поредна година като най-големият автомобилен производител на света. Според последните резултати японците изпреварват по продажби на нови коли своя най-голям съперник Volkswagen AG. За периода януари-ноември 2015 г. Toyota е реализирала 9,207 милиона продажби на нови автомобили, докато резултатът на Volkswagen е 9,095 милиона. До средата на годината германският производител бе начело с 5,04 милиона, срещу 5,02 милиона за азиатците, но през последните пет месеца нещата се промениха и Toyota отново е лидер. Причина за това е избухналият през септември скандал с манипулираните резултати на дизеловите двигатели на немския концерн. Той доведе до спад на продажбите на Volkswagen с 2,2% в сравнение със същия период на 2014 година. Прогнозите сочат, че Toyota няма да успее да постигне планирания резултат от 10,16 милиона продажби за цялата 2015 година. Японците очакват да завършат годината с 10,09 милиона. През 2014 г. те записаха 10,23 милиона, срещу 10,14 милиона за Volkswagen. Най-продаваният модел на Toyota в световен мащаб си остава Corolla.

12 от 14-те задържани митничари от "Капитан Андреево" остават в ареста

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202978

Съдът остави в ареста 12 митнически служители от
Съдът остави в ареста 12 митнически служители от "Капитан Андреево". По-рано поискаха постоянен арест за 14 митничари. Един от тях е пуснат под домашен арест, а на друг не е наложена никаква мярка, съобщава Нова телевизия. Всички те са обвинени в приемането на подкупи в качеството си на длъжностни лица.

90 души са посетили новия кметски екип в приемните дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540174

Към 29 декември 2015 година гражданите, посетили кметския екип на Община град Добрич в приемните дни, са общо 90 души. Най-много от тях изявяват желание да говорят лично с кмета Йордан Йорданов (63 души). Основните проблеми, за които искат съдействие, са осигуряване на работа, жилищно настаняване, разрешаване на социални проблеми. Поставят въпроси в сферата на строителството и градския кадастър. Хората се интересуват също от общинската собственост, спорта, сферата културата и образованието. От общината напомнят, че кметът и неговият екип са отк...

92-годишен ловец гръмна чакал край Дунав

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202993

Един от най-старите ловци в България - 92 годишният Иван Киров от ломското село Станево, отстреля голям чакал в дните преди Нова година. Ветеранът бе поздравен за успеха от колеги по оръжие, близки и познати. Пред празничните дни ловци от крайдунавското село излезли из горичките в района на лов за хищници.
Един от най-старите ловци в България - 92 годишният Иван Киров от ломското село Станево, отстреля голям чакал в дните преди Нова година. Ветеранът бе поздравен за успеха от колеги по оръжие, близки и познати. Пред празничните дни ловци от крайдунавското село излезли из горичките в района на лов за хищници.

Пирогов: Метилов спирт с оцветители убил мъжете в Якоруда

http://frognews.bg/news_104493/Pirogov-Metilov-spirt-s-otsvetiteli-ubil-majete-v-IAkoruda/

Ракията - убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Това е показал анализът на лабораторията на "Пирогов", съобщава НТ.

Пирогов: Ракията-убиец е чист спирт с оцветители

http://frognews.bg/news_104493/Pirogov-Rakiiata-ubiets-e-chist-spirt-s-otsvetiteli/

Ракията - убиец не е домашна, варена в казан, а е чист метилов спирт с изкуствени оцветители и овкусители. Това е показал анализът на лабораторията на "Пирогов", съобщава НТ.

12 от 14-те задържани митничари от "Капитан Андреево" остават в ареста

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5202998

Съдът остави в ареста 12 митнически служители от "Капитан Андреево". По-рано поискаха постоянен арест за 14 митничари. Един от тях е пуснат под домашен арест, а на друг не е наложена никаква мярка, съобщава Нова телевизия.
Всички те са обвинени в приемането на подкупи в качеството си на длъжностни лица.
Съдът остави в ареста 12 митнически служители от "Капитан Андреево". По-рано поискаха постоянен арест за 14 митничари. Един от тях е пуснат под домашен арест, а на друг не е наложена никаква мярка, съобщава Нова телевизия. Всички те са обвинени в приемането на подкупи в качеството си на длъжностни лица.

Две деца в болница след катастрофа, предизвикана от неправоспособен шофьор

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540171

Две деца са пострадали при пътен инцидент станал в село Веселиново вчера около 21:15 ч. Това съобщават от ОД на МВР-Шумен. На ул. „Брестова" лек автомобил „Сеат", с шуменска регистрация, управляван от 34-годишен мъж от Смядово е навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил в товарен автомобил „Волво", с шуменска регистрация, управляван от 29-годишен шуменец. В многопрофилната болница в Шумен са настанени за лечение две деца, пътували в лекия автомобил. Момиче на 4 години от Върбица, което е с фрактура на ляв крак и момче на 5 години от С...

Борисов: Интерес от Турция да влияе на политиката у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-interes-ot-turciia-da-vliiae-na-politikata-u-nas-6047812

Българският премиер подчерта, че иска страната ни да е в приятелски отношения и с Турция, и с Русия

Борисов: Турция с интерес да влияе на политиката у нас

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-turciia-s-interes-da-vliiae-na-politikata-u-nas-6047812

Българският премиер подчерта, че иска страната ни да е в приятелски отношения и с Турция, и с Русия

Борисов: Турция се меси в политиката на България

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-turciia-se-mesi-v-politikata-na-bylgariia-6047812

Българският премиер подчерта, че иска страната ни да е в приятелски отношения и с Турция, и с Русия

Борисов: Абсолютни внушения са, че чрез ДПС има спор за отношенията с Русия и Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/30/2677766_borisov_absoljutni_vnusheniia_sa_che_chrez_dps_ima/?ref=rss


"За мен това са абсолютни внушения, че има спор чрез ДПС за взаимоотношенията с Русия и Турция." Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция "Фокус", след като откри 13-километров участък от Северната скоростна тангента.

В коментар за твърденията в някои медии, че сваленият лидер на ДПС Лютви Местан е търсил сигурност в посолството на Турция в София, Борисов заяви, че политиците имат чести контакти с различни посланици.

"Не съм говорил с него. Той има охрана от...

12 митничари от Свиленград пак отиват в ареста

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/12-mitnichari-ot-svilengrad-pak-otivat-v-aresta-6047811

Митническите служители са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел поискване и приемане на подкупи

12 митничари от Свиленград остават в ареста

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/12-mitnichari-ot-svilengrad-ostavat-v-aresta-6047811

Митническите служители са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел поискване и приемане на подкупи

Общински съветник от Варна дарява заплатата си на две болни деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=309985

Варненският общински съветник Григор Григоров реши да дарява заплатата си на две болни деца до края на пребиваването си в Общинския съвет. 8-годишната Деница и брат й Николай приемат специални храни, защото организмът им не може да разгражда белтъчините.

Телефонът за жалби на КЗП ще присъства на касовите бележки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540170

От следващата година горещият телефон за подаване на жалби в Комисията за защита на потребителите (КЗП) - 0700 111 22, ще присъства на касовите бележки. „Идеята е да бъде под ръка на хората и при възникване на нередности те да могат да направят консултация или да подадат сигнал още докато са в магазина", съобщава Димитър Маргаритов, председател на институцията в интервю за в. „Стандарт". През почивните дни за Коледните празници в КЗП на него са регистрирани около 45 обаждания. „Хората ни търсиха преди всичко за консултации относно възможността ...

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202956

Одобрен е годишен план за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие
Правителството прие план за 2016 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). В документа са включени комплексни мерки за преодоляване на демографските
Одобрен е годишен план за изпълнение на Актуализираната национална стратегия за демографско развитие Правителството прие план за 2016 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). В документа са включени комплексни мерки за преодоляване на демографските

Филипините се присъединяват към AIIB в последния момент

http://www.investor.bg/aziia/336/a/filipinite-se-prisyediniavat-kym-aiib-v-posledniia-moment-208653/

Крайният срок за записване на държавите, които искат да станат част от основателките на банката, изтича на 31 декември

Джихадисти подготвяли атентат в Брюксел в навечерието на Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540169

Мохамед Карай (27 г.) и Саид Суати (30 г.) са двамата задържани в последните дни в Белгия за подготовка на атентати в навечерието на Нова година в Брюксел, съобщават местни медии. Двамата членуват в клуб на мотоциклетистите "Ездачи-самоубийци" (Kamikaze Riders). Клубът е известен с постоянни нарушения на закона за движение по пътищата от неговите членове, с връзки с ислямистката групировка "Шериат за Белгия", с вербуването на джихадисти за Сирия, както и с участието във въоръжени грабежи. При обиските, пред...

Мъж ограби 30-годишна благоевградчанка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540168

Неизвестен крадец ограби 30-годишна жена от Благоевград, информираха от Областната дирекция на МВР - Благоевград. Тази нощ малко преди 02:00 ч. в Първо районно управление в Благоевград е получен сигнал за престъплението. Кражбата станала в района на ул.”Тодор Александров” към 01:40 ч., като престъпникът бутнал благоевградчанката и взел от нея два мобилни апарата на приблизителна стойност около 400 лв., след което е избягал в неизвестна посока. Образувано е досъдебно производство, а работата по случая продължава....

Бойко Борисов: Заради експеримента Орешарски българите щяха да загубят 220 млн. лева (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202959

„Не съм виновен нито аз, нито тези хора, че експериментът Орешарски забави и провали проектите. 220 млн. щяха да загубят българите заради тези партии, които направиха експеримента Орешарски. Това, което правят днес тези хора действително е геройство. Това преди пет месеца беше ливада.“, каза още Борисов.
„Не съм виновен нито аз, нито тези хора, че експериментът Орешарски забави и провали проектите. 220 млн. щяха да загубят българите заради тези партии, които направиха експеримента Орешарски. Това, което правят днес тези хора действително е геройство. Това преди пет месеца беше ливада.“, каза още Борисов.

Планираните реформи в МВР засега се отлагат

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/planiranite-reformi-v-mvr-zasega-se-otlagat-208654/

Вътрешното министерство към настоящия момент не е съвсем наясно какво трябва да се направи, заяви зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов

Християндемократ беше назначен за почетен консул на България в Германия

http://pik.bg/християндемократ-беше-назначен-за-почетен-консул-на-българия-в-германия-news459787.html

Християндемократ беше назначен за почетен консул на България в Германия

Правителството прие решение за назначаване на Вернер Йостмайер за почетен консул на България в Германия със седалище в Мюнстер и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Йостмайер е член на Ландтага на Северен Рейн-Вестфалия, говорител на Комисията по основните въпроси, член на Комисията по въпросите на ЕС, пълномощник на ХДС по проблемите на изселниците, прокудените и германските малцинства, както и председател на Германо-полската група парламентаристи и говорител на депутатите от ХДС от Мюнстерланд. Назначаването му за почетен консул е важно за България, тъй като Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата като население (над 17,6 млн.) германска провинция, в нея се намират градовете Кьолн, Дюселдорф и Дортмунд, и тя произвежда над 1/5 от БВП на Германия. Същевременно федералната провинция е привлекателна и за български граждани, избиращи да живеят и работят в Германия. Според германската статистика, през 2014 г. във ФРГ са били регистрирани 183 263 български граждани, от които 39 590 (21,5%) са в Северен Рейн-Вестфалия.
България има интерес да развива активно икономическите, политическите и културно-образователните си контакти с федералната провинция, което кореспондира напълно със стратегически значимите и динамично развиващи се българо-германски отношения.

Министерски съвет разреши проучвания за подземни богатства в общините Венец и Каолиново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1540167

Инвестиции за над 185 000 лева ще бъдат направени в търсене и проучване на подземни богатства в общините Венец, Каолиново и Етрополе. Решение за това взе правителството по време на днешното си заседание. Одобрено е издаването на две разрешения за проучване на възможностите на добив на подземни богатства. За срок от три години „Ботера Индъстри" ООД ще търси и проучва индустриални минерали в площта „Голямата нива", разположена на територията на общините Венец и Каолиново. Дружеството ще вложи минимум 45 300 лв. в геологопроучвателни дейности. Сто...

Стрелба по туристи в Дагестан! Убит е един, ранени са 11

http://frognews.bg/news_104492/Strelba-po-turisti-v-Dagestan!-Ubit-e-edin-raneni-sa-11/

Мъж откри огън по група туристи, посещаващи историческа крепост в Дагестан, в южната част на Русия, уби един от тях и рани други 11. Нападението е станало вчера вечерта. Четирима от ранените са в тежко състояние.

Стрелба по туристи в Дагестан! Убит е един, ранените са 11

http://frognews.bg/news_104492/Strelba-po-turisti-v-Dagestan!-Ubit-e-edin-ranenite-sa-11/

Мъж откри огън по група туристи, посещаващи историческа крепост в Дагестан, в южната част на Русия, уби един от тях и рани други 11. Нападението е станало вчера вечерта. Четирима от ранените са в тежко състояние.

Борисов призова Турция да не се бърка във вътрешните ни работи

http://www.mediapool.bg/borisov-prizova-turtsiya-da-ne-se-barka-vav-vatreshnite-ni-raboti-news243661.html

Премиерът Бойко Борисов призова Турция да не се бърка във вътрешните ни работи и се надява Москва и Анкара да вземат пример от България за водене на балансирана политика. След седмица на мълчание относно разцеплението в ДПС, отстраняването на бившия лидер Лютви Местан, приютяването му в турското посолство в София и искането на Анкара да вземе страната на изключения лидер, Борисов реши да говори по темата при рязането на лентата на 13-километра от Северната скоростна тангента на София. Премиерът обясни, че реагира публично едва сега, "защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било". За Борисов "са абсолютни внушения, че има някакъв спор чрез ДПС" за отношенията ни с Русия и с Турция. "Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения. Аз съм си избрал и това ми е призванието да си защитавам България и мисля, че го правя по най-добрия начин", каза Борисов. "Така че се надявам Русия и Турция да се равняват по България и да се спре с тези конспиративни теории, че някой може да ни повлияе. Не, на нас може да ни влияе Европейският съюз", каза премиерът.   Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган мотивира изключването на Местан от ДПС с аргумента, че е предал България с прочитането на декларацията в подкрепа на Турция за сваления руски самолет на турско-сирийската граница. Борисов заяви, че не се е срещал с Лютви Местан след отстраняването му. Не стана ясно обаче дали е имал среща с Ахмед Доган или други дейци от ДПС. Намесата на Турция във вътрешните работи "Многократно... даже някои от моите приятели и колеги от Реформаторския блок, визирам примерно колегата Атанасов, е казвал, че страховете ми са неоснователни. Вие видяхте само за няколко дена каква буря се разрази и всъщност много маски паднаха, че действително има интерес към нашата вътрешна политика, да има възможност да й се влияе от страна на Турция", каза Борисов. "Съвестта ми е чиста, защото на Ахмет (Давутоглу – турският премиер бел.ред.) аз му казах всичко и когато беше в България, и в телефонен разговор. Искам специално да му благодаря, че той ме разбра и вицепремиерът им, и външният министър, които трябваше да дойдат в събота, не дойдоха. Защото аз им отказах среща с мен и им казах, че България е свободна държава. На частно посещение всеки може да дойде, но това би било много лош знак и би се разчело лошо от правителството и българите като цяло, като народ", каза Борисов по повод информациите, че той е отказал официална среща с външния министър на Турция, както и да се намеси в конфликта с ДПС на страната на Местан. "Външната политика между двете държави се води на ниво правителство, на ниво външни министри, на ниво премиери и разбира се президент", каза още Борисов. Премиерът заяви, че когато Турция е помагала за бежанската криза, той на "висок глас" е  изказвал своята благодарност. "Разбира се, има много теми, по които ние не сме се разбирали и тогава пак тихо, но достатъчно твърдо съм им казвал, че не съм съгласен с това, което правят и то им се върна", допълни още Борисов. Чудовищното сближаване на Турция и Русия за сметка на България "Защото когато те взеха двата реактора от "Белене" и решиха да ги строят в Турция , това беше индиректен удар срещу България.  Когато "Южен поток" се прекръсти на "Турски поток" и тръгна да обикаля България през Гърция и Македония и това беше съобщено от президентите Ердоган и Путин в Анкара, аз видях чудовищно сближаване между Турция и Русия за сметка на България, но пак не реагирах публично, както сега. Защото те си позволяват да говорят, че едва ли не едни или други в България хора са подвластни – едни на Турция, едни на Русия или на който и да било", продължи премиерът. "Когато ние спазвахме европейското ембарго за Русия, за около 10 млрд. евро им беше оборота на зеленчуци, плодове, хранителни стоки за сметка на нашите производители, които над 300 млн. лв. са загубите ни от ембаргото за Русия и контраембаргото руското към България. Когато руският президент негласно каза, че не е хубаво да се ходи в България на почивка, а да отидат в Турция, те правиха милиарди обороти от този туризъм, за сметка на българския, аз пак си мълчах", каза още министър-председателят. Балансирана политика "И сега някой да казва, защото водим една балансирана политика – искаме да си направим газоразпределител, където от 3-4 източника на газ, пет дори, да си получаваме газ, сме подвластни на една или друга политика на Русия, това е не само невярно, не само голяма глупост, но и несправедливо с оглед на събитията, които ставаха през това време", заяви Бойко Борисов. "Така че тяхната заигравка (на Турция – бел.ред.), нека да я наречеме с голямата мечка им донесе някои несгоди след това", допълни той. Премиерът се надява България да продължи да работи добре с турското правителство, "солидарно като натовски държави и да не си прехвърляме проблеми, които по никакъв начин не ги искаме нито те, нито ние". Местан и турското посолство Бойко Борисов заяви, че не е говорил с Лютви Местан след отстраняването му от лидерския пост в ДПС. Относно визитата на Местан в турското посолство, за да търси закрила за сигурността си, Борисов отбеляза, че бившият лидер на ДПС има охрана от Националната служба, която не е по-малко от неговата. "Така че не знам от какво се притеснява", учуди се премиерът. "В ежедневните си контакти посланици идват при нас, ние ходим в посолства, сега аз не ходя, даже и на националните им празници не ходя, ако сте забелязали, но с министрите и депутатите много често се срещат, така че след това какво обяснение всеки ще даде си е негова работа", каза Борисов по повод твърдението на Местан за заплахата за живота му. "Когато се случваха нещата в ГЕРБ и нас ни тормозеха, не се сещам някой така да се грижи за нас", каза още Борисов.

Борисов: Надявам се Русия и Турция да се равняват по България

http://www.mediapool.bg/borisov-nadyavam-se-rusiya-i-turtsiya-da-se-ravnyavat-po-bulgaria-news243661.html

"Надявам се Русия и Турция да се равняват по България и да се спре с тези конспиративни теории, че някой може да ни повлияе". Така премиерът Бойко Борисов коментира за първи път разрива в ДПС и изключването на бившия лидер на партията Лютви Местан. "Аз мисля, че с турския премиер ще се разберем и затова му благодаря, че вицепремиерът и външният министър не дойдоха" в България, каза още Борисов по повод информациите, че Ахмет Давутоглу е поискал от Борисов да се намеси и да подкрепи Местан. "Абсолютни внушения са, че има някакъв спор чрез ДПС за отношенията с Русия и Турция. Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения", каза Борисов. Той допълни, че призванието му е да защитава България и мисли, че го правя по най-добрия начин. Очаквайте подробности

Повече от 185 хил. лв. ще бъдат инвестирани в проучване на подземни богатства в общините Венец, Каолиново и Етрополе

http://www.cross.bg/venetz-obshtinite-kaolinovo-1493100.html

/КРОСС/ Повече от 185 хил. лв. ще бъдат инвестирани в търсене и проучване на подземни богатства в общините Венец, Каолиново и Етрополе. Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на възможностите на добив на подземни богатства. За срок от три години „Ботера Индъстри" ООД ще търси и проучва индустриални минерали в площта „Голямата нива", разположена на територията на общините Венец и Каолиново. Дружеството ще вложи минимум 45 300 лв. в геологопроучвателни дейности. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 4530 лева. Отново за срок от три години „Елаците-Мед" АД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта „Каменица" в община Етрополе. Очакваните инвестиции, които дружеството ще направи, са в размер на 140 хил. лв., като са предвидени и 14 хил. лв. за мероприятия по опазване на околната среда.

Васил Найденов и Богдана Карадочева разучават нова песен на купон за Стефановден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202215

До 2 часа през нощта купонясваха на Стефановден Васил Найденов, импресариото му Ивайло Манолов, Богдана Карадочева и съпругът - композиторът Стефан Димитров. Компанията се събира по случай имения му ден от близо 30 години. “Имаше всичко - морска кухня, пържоли, сармички... Както винаги Богдана беше сготвила почти професионално”, разказа Манолов.
До 2 часа през нощта купонясваха на Стефановден Васил Найденов, импресариото му Ивайло Манолов, Богдана Карадочева и съпругът - композиторът Стефан Димитров. Компанията се събира по случай имения му ден от близо 30 години. “Имаше всичко - морска кухня, пържоли, сармички... Както винаги Богдана беше сготвила почти професионално”, разказа Манолов.

Бащата канибал и свидетелят Назиф на съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5202952

Изродът Станислав Бакарджиев, който закла и свари телцето на собствената си дъщеричка, най-накрая отива на съд. Рамо до рамо с него на подсъдимата скамейка за нечуваното престъпление ще застане и основният свидетел по делото, приятелят му Назиф Ахмед. Прокуратурата в Атина е приключила с разследването и е повдигнала обвинение на двамата българи
Изродът Станислав Бакарджиев, който закла и свари телцето на собствената си дъщеричка, най-накрая отива на съд. Рамо до рамо с него на подсъдимата скамейка за нечуваното престъпление ще застане и основният свидетел по делото, приятелят му Назиф Ахмед. Прокуратурата в Атина е приключила с разследването и е повдигнала обвинение на двамата българи

Любиша Самарджич в специално интервю за БНТ

http://www.cross.bg/lyubisha-samardzhich-intervyu-1493099.html

/КРОСС/ В последният ден на 2015 г. „Денят започва" ще се излъчи специалното интервю на Люба Пашова с известният артист и режисьор Любиша Самарджич.  Роден в Скопие, днес възпитаникът на Белградската академия за драматични изкуства е един от най-известните сръбски кинотворци. Снимал се е като актьор в повече от 150 заглавия, носител е на множество награди. През 2016 г. предстои да чества 80-годишен юбилей.С България го свързват не само любовта на телевизионната публика към героите му в „Горещ вятър" и „Полицаят от Петльово бърдо", но и близките приятелства със Стефан Данаилов, Хачо Бояджиев и Джоко Росич. Люба Пашова се срещна с Любиша Самарджич в Белград. Интервюто гледайте утре, 31 декември в предаването „Денят започва".  

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване