Свето Богоявление (Йордановден)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uVim5BDXKtQ/

Йордановден е днес. Един от най-големите християнски празници се отбелязва на 6 януари. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление.
В църквата се извършва служба, след която има тържествено шествие до водоем и се хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и успешен. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав. Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
На 6 януари се освещават и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

Честит имен ден на Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богдан, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара, Борислав, Борислава и техните производни!

Днес е Богоявление

http://celebrate.actualno.com/dnes-e-bogojavlenie-news_516646.html

Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българинът вярва, че както тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания. По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Дажбог, който изпълнява желания, в същата нощ. Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нари

В Северна България и западните райони ще превалява дъжд

http://society.actualno.com/v-severna-bylgarija-i-zapadnite-rajoni-shte-prevaljava-dyjd-news_516632.html

Над страната ще бъде предимно облачно. Главно в Северна България и западните райони ще превалява дъжд. В северозападната част от страната, където сутрешните температури ще останат отрицателни ще има условия за поледици, съобщиха от НИМХ. В източните райони ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Минималните температури в Северна България ще са между минус 6° и минус 2°, в Южна България между 0° и 3°. Максималните температури ще са между 4° и 9°, в северозападните район

КНДР обяви, че е извършила успешен ядрен опит с водородна бомба

http://asia.actualno.com/kndr-objavi-che-e-izvyrshila-uspeshen-jadren-opit-s-vodorodna-bomba-news_516647.html

КНДР обяви, че е извършила успешен ядрен опит с водородна бомба, предаде АФП. По-рано сеизмичните центрове засякоха трус, какъвто би предизвикал взрив на ядрено устройство. Трусът, регистриран с магнитуд между 4,9 и 5,1, според различни източници, е с повърхностен хипоцентър. Той се намира в зоната на севернокорейски ядрен полигон. Страните в района вече посочиха, че това може да означава четвърти пореден опит с ядрено взривно устройство в Северна Корея.

Събития и случки на 6 януари

http://offnews.bg/news/n_1/n_615909.html

В България 1883 Излиза брой 1 на в. "Южна България", орган на Либералната партия в Източна Румелия. В програмата му е вписана „солидарността ни като един неразделен народ”. 1921 Сърбия затваря българската гимназия в Цариброд. 1948 Съобщено е, че съветската легация в България и българската в СССР се издигат в ранг на посолства. 1965 Започва да излиза седмичният бюлетин на БТА „Наука и техника“. На 8 и 10 януари излизат и първите броеве на бюлетините ЛИК (Литература – Изкуство – Култура) и „По света“ (преобразуван по-късно в популярното списание „Паралели“). 1978 Открита е най-дългата дотогава международна редовна въздушна линия на БГА „Балкан“ София – Триполи – Лагос – Луанда. 1992 Град Станке Димитров се преименува – връща си името Дупница. 1993 Възобновен е ритуалът на Богоявление да се освещават бойните знамена на българската армия. Такава е била практиката от 1879 до 1946 г. 1996 Скъсва се висящият мост на река Тунджа в Елхово (по време на церемонията „Хвърляне на кръста” за Богоявление). Загиват 7 души, пострадали са деветима, от които пет деца. 1999 Учредена е Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). По света 1720 Във Великобритания обявяват първи данни от разследването на основаната през 1711 г. „Компания на Южните морета“ - една от първите в света мащабни финансови пирамиди. Няколко месеца по-късно съд разпуска мошеническата компания. Същата година са обявени за незаконни и разтурени още 86 (!) пирамиди. Сред тях са и „фирми”, привличали акционери в начинания като „развитие на изкуството за производство на сапун”, „внос на кожи от бобри”, „заселване на остров Санта Круз”, разработване на „вечно движещо се колело” и т.н. 1943 Върховният Съвет на СССР въвежда нови отличителни знаци за личния състав на Червената армия – пагони. Всъщност по-скоро ги възстановява. В края на 1917 г. болшевиките премахват пагоните като знак на неравенство и като „контрареволюционен” остатък от царската армия. Но горчивият опит от началото на Втората световна война налага връщането им. 1983 Британски военни кораби задържат датски траулер в 12-милната зона около страната. Арестуван е неговият собственик и капитан Кент Кирк, влязъл умишлено, за да протестира против незаконната според него забрана за риболов, наложена от Лондон. На 23-ти същия месец влиза в сила общата риболовна политика на Европейската икономическа общност (предшественик на ЕС), с която идва краят на честите „рибни войни” в Северно море. А през юли 1984 г. капитан Кирк печели в Европейския съд дело против британското правителство; отменена е наложената му глоба от 30 000 паунда (колкото близо 130 000 евро днес). 1998 Американският космически апарат „Лунър проспектър” е изстрелян в орбита около Луната. На 31 юли 1999 г. той е целенасочено разбит в лунната повърхност, в опит да се открият отдолу следи от вода.

Северна Корея е провела успешно изпитание на водородна бомба

http://petel.bg/Severna-Koreya-e-provela-uspeshno-izpitanie-na-vodorodna-bomba__140195

Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". Ако това бъде...

Около 100 пакистанци са се присъединили към ИДИЛ в Сирия и Ирак

http://petel.bg/Okolo-100-pakistantsi-sa-se-prisaedinili-kam-IDIL-v-Siriya-i-Irak__140197

Властите на пакистанската провинция Пенджаб съобщават, че около 100 нейни граждани са се присъединили към „Ислямска държава“ в Сирия и...

Роден е Христо Ботев

http://chronicles.actualno.com/roden-e-hristo-botev-news_516359.html

Христо Ботьов Петков, според собствения му правопис, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 6 януари 1848 г. (стар стил — 25 декември 1847) в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков (1815-1869) и Иванка Ботева (1823-1911). Детство, юношество и образование Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 година (25 декември 1847 година по Ю.К.) в Калофер. Син е на Ботьо Петков и Иванка Ботева,

Томислав Дончев: Трябва да се събуди вътрешното потребление

http://pik.bg/томислав-дончев-трябва-да-се-събуди-вътрешното-потребление-news463089.html

Томислав Дончев: Трябва да се събуди вътрешното потребление

Растеж над 4% - това е висока цел. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред БНТ очакванията за 4.5% ръст на брутния вътрешен продукт на страната през тази година.

Всъщност, този растеж - икономическият е не много по-различен от другия растеж - на културите. Доколкото за него са необходими две неща. Важно е климатът, това е безспорно важно, но са важни и грижите на стопанина. Ние това, върху което можем да влияем - това са грижите на стопанина, обобщи вицепремиерът. Дончев не се ангажира с прогноза какви ще са цените на горивата.

"Трудно е да се пророкува", предупреди той, посочвайки, че цената на петрола зависи и от политическите процеси в Близкия изток, които са трудно прогнозируеми. Чакат се резултатите от секторен анализ на българския пазар - дали е достатъчно конкурентен и дали предлага най-добрите условия за клиента, каза Томислав Дончев. Този анализ трябва да бъде изготвен от Комисията за защита на конкуренцията. И ако България не може да влияе на външните фактори, то може да влияе на състоянието на вътрешния пазар, каза още Томислав Дончев. Той посочи като допълнителен благоприятен фактор ниската цена на еврото, която благоприятства износа.

Един от моторите на растежа през 2015 г. беше експортът, който нарасна, вероятно над 12% ще излезе на годишна база, изтъкна вицепремиерът и добави: Това, което трябва да се събуди, е вътрешното потребление. Според Дончев, цената на тока не би трябвало да расте до въвеждането на напълно либерализирания пазар. Той все пак уточни че това зависи от КЕВР, но посочи, че "интересният въпрос е какво ще се случи след либерализацията.

По отношение на реалния потребител няма опасност либерализацията да се случи в отоплителния сезон и това не е случайно". Практиката показва и опитът на други държави, че след въвеждането на свободния пазар обикновено има едни флуктуации на цените докато пазарът се намести. Надявам се това да трае кратко. Икономическата логика показва, че когато има свободен, либерален пазар от това винаги печели потребителят.

Първо, той може да избира и второ, цената винаги е по-добра, коментира Дончев. Що се отнася до различните кризисни ситуации, които се развиват близо до България, Томислав Дончев каза, че изкуството на управлението е да се минимизират потенциалните щети и рисковете и да се търсят ползите. Управлението през последните години е съвсем различна задача от тази, която е била преди, защото няма исторически аналози, от които да се поучим, смята вицепремиерът. Запитан конкретно са влошените отношения между Русия и Турция, Дончев каза: Мисля, че нито една криза, която е в близост до нашите граници няма как да ни донесе ползи.

Особено когато говорим за държави, с които България има или съседски, или близки отношения. Той допусна, че е възможно в краткосрочен план да има някакви ползи, но не може да се развиват устойчиви проекти, каквито са например в енергетиката (а там по правило са дългосрочни проекти за десетилетия напред) от една кратковременна криза. 

С водосвет и мъжко хоро посрещаме Богоявление

http://pik.bg/с-водосвет-и-мъжко-хоро-посрещаме-богоявление-news462955.html

С водосвет и мъжко хоро посрещаме Богоявление

Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българинът вярва, че както тогава небето се отваря и Господ изпълнява желания. По същия начин вярвали и предците езичници, когато на същия ден се молели на Дажбог, който изпълнява желания, в същата нощ. Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици. На този ден се извършва празнична Богоявленска литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем (море, река, езеро), където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година. В Калофер на този ден се провежда и изключително зрелищното мъжко хоро във водите на река Тунджа като се вярва, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде пазен далеч от болести през цялата година. С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. мръсни дни, т.е. злите сили са победени и прогонени. Светото кръщение пък е едно от седемте тайнства на вярата (другите са миропомазване, евхаристия, покаяние, свещенство, брак, елеосвещение), при което човек се очиства от греховете. Според поверията на старите българи в полунощ в нощта на празника реките спират да текат и стават лековити. Вярва се и че водата на този ден има свещени свойства и затова се пази през цялата година, като се използва за лекарство. През нощта срещу празника, когато “небето се отвори” се вярва, че всяко желание се изпълнява, стига човек да изрече това, което иска на глас. Според православната традиция пък на този ден във всеки храм се прави водосвет като водата също се пази през цялата година и се вярва, че има лечебна сила. Интересен факт е, че тази светена вода не се смесва с други светени води, а се държи отделно. Според народната традиция с осветената вода се ръси домът, дворът, хамбарите и домовете и оборите с животни, за да бъдат здрави и “осветени” през годината. Всеки член на семейството пък бива поръсен със светена вода - също за здраве. На много места има и традиция свещениците да минават през домовете на хората и да ръсят със светена вода за здраве и освещаване. Пак народна традиция е момите да измиват с вода лицата си, за да са бели и румени лицата им. На реката се носят части от ралото, които се топят, за да е бяло житото, а три трески от бъдника се хвърлят в реката, за да изтече всяко зло. Със светената вода пък се замесва пита, от водата се слага и във виното и зелевия сок, като така се вярва, че няма да се развалят. На този празник се събира и пепелта от огнището като също се смята, че тя има лечебна сила. В някои краища на страната след като се върнат от църква хората слагат брадва с острието нагоре като всеки я прескача, за да се спрат болестите и всяко зло. В югозападна България обредът за къпане с вода на този ден се нарича Мъжки водици, а в Родопите го наричат Хаскане. На този празник се правят и различни гадания. Например гадае се по бръшляна за здраве и дълъг живот. Освен това за неомъжените в югозападните части на страната се гадае по пръстени коя мома за кого ще се омъжи. Има вярване, че ако на този ден замръзне китката, с която ръси светена вода свещеника, то годината ще бъде здрава и плодотворна, ако пък на самия ден е топло - житото ще бъде гъсто, а ако и в дните преди празника е меко времето, то годината няма да е хубава. Вярва се също, че ако на този ден духа вятър, цялата година ще бъде ветровита.

Митов: Отношенията ни с Турция не могат да зависят от партия или политик

http://pik.bg/митов-отношенията-ни-с-турция-не-могат-да-зависят-от-партия-или-политик-news463077.html

Митов: Отношенията ни с Турция не могат да зависят от партия или политик

Двустранните отношения между България и Турция не могат да зависят от политическата криза в една или друга българска партия или от действията на един или друг български или турски политик.

Това каза министърът на външните работи Даниел Митов във връзка със събитията около ДПС и отстранения лидер на партията Лютви Местан. Пред бТВ Митов подчерта, че трябва да си пазим отношенията с Турция, които той определи като прекалено важни, за да зависят от съдбата или действията на един или друг политик. Външният министър разкритикува Местан за това, че се е обърнал за закрила към посолството на Турция.

Не мога да си обясня поведението на български политик, който търси закрила в турско посолство. Неразбираемо е действието на Местан, посочи Митов и допълни, че не знае дали съществува заплаха по отношение на неговата сигурност. Българската дипломация направи всичко възможно, така че българо-турските отношения да не бъдат повлияни от събитията в една българска политическа партия, подчерта още Митов. Не може партия да се превръща в посредник между две правителства, категоричен беше той. Митов обаче отбеляза, че Местан не се е превръщал в посредник между България и Турция. Премиерите си говорят директно, няма посредници, разясни той. Митов разкри, че е призовал турския посланик у нас.

"Не влизат в разбирането ми за професионално дипломатическо поведение действията на един посланик, който си позволява поведение, което общественото мнение в България възприема като намеса във вътрешните ни работи. Затова съм го призовал по съответния начин да направи необходимото, за да преодолее това възприятие", обясни Митов. Във връзка с нападенията в Кьолн срещу жени в новогодишната нощ от група от около 1000 мъже с арабски и северноафрикански произход, Митов коментира, че не иска да хвърля камък върху никого. По думите му трябва да се изяснят обстоятелствата и който е виновен, да си понесе отговорността.

Според Митов проблемът с огромните потоци от хора, които прекосяват граници в Европа безконтролно, трябва да бъде адресиран по много по-сериозен начин. По думите му трябва да се превърне в европейска политика връщането в страни на произход на хора, влезли в Европа по незаконен начин. 

Поледица скова столицата, пътищата са мокри и хлъзгави

http://pik.bg/поледица-скова-столицата-пътищата-са-мокри-и-хлъзгави-news462933.html

Поледица скова столицата, пътищата са мокри и хлъзгави

Поледица скова пътищата в столицата тази нощ. Шосетата са мокри и хлъзгави. Все още вали дъжд и заради ниските температури изливащата се вода от небето се заледява бързо.

Пътищата са изключително опасни за движение. Утре сутринта ще бъдат още по-хлъзгави, защото и температурите ще бъдат по-ниски, според специалисти. 

Специалистите призовават шофьорите да пътуват много внимателно, да не се движат с висока скорост и да спават правилата за движение. Пешеходците също трябва да бъдат внимателни, да пресичат само на пешеходни пътеки, защото при хлъзгавите пътища спирачките на автомобилите могат да се окажат недостатъчни колата да може да спре бързо. 

 

Googlе Translate преведе Руската федерация като Мордор

http://pik.bg/googlе-translate-преведе-руската-федерация-като-мордор-news463119.html

Googlе Translate преведе Руската федерация като Мордор

Речникът на компанията Googlе се оказва, че показва необичайни резултати в превода на някои думи от украински на руски.

Руската служба на Би Би Си съобщава, че преводите на думи като Руската федерация и името на външния министър Сергей Лавров имат необичаен превод. Когато се превеждат от украински на руски името на министър Лавров излиза словосъчетанието „Грустная лошадка“ или тъжен кон. В същото време Руската федерация се превежда като Мордор – мястото, където живее злодеят в книгата на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“, което е известно със своята мрачност и негостоприемност.

От руското представителство на Googlе обясниха, че причина за този нестандартен превод е проблем в алгоритъма, който използва сайта. В момента необичайният превод вече е премахнат.

„Автоматичният превод е много сложна система, тъй като значението на думите зависи от контекста, в който се използват. Затова има грешки и неправилни преводи, които ние се стараем да поправим колкото се може по-бързо“, се казва в съобщението на компанията. През 2009 г. в Google Translate възникна подобен казус, при който превода на фамилията на Виктор Янукович (президент на Украйна от 2010 г. до 2014 г.) от руски на китайски. При задаване порталът превежда името му като Виктор Юшченко, който е президент на Украйна от 2005 г. до 2010 г. Тогава от Google също обясниха проблема с грешка в алгоритъма.

БЧК започва раздаването на хранителни продукти на нуждаещи се

http://pik.bg/бчк-започва-раздаването-на-хранителни-продукти-на-нуждаещи-се-news462918.html

БЧК започва раздаването на хранителни продукти на нуждаещи се

В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), от 6 януари 2016 г. Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 255 000 нуждаещи се, съобщиха от БЧК. Помощите ще се раздават в областите Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора, Търговище, Шумен и Ямбол. Раздаването ще продължи до 29 януари и всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат 13,6 кг хранителни продукти - 5 кг брашно, 3 кг леща, 3 кг спагети, 1,6 кг компот и 1 кг конфитюр. Освен хората, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон (2014-2015 г.), към правоимащите са добавени и лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии от 2012 г. до сега. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособените за целта 311 пункта, като всеки правоимащ ще получава хранителните продукти срещу подпис и документ за самоличност. Оперативната програма се управлява от Агенцията за социално подпомагане и се осъществява със съдействието на местните власти. За София град раздаването на продуктите ще стартира на 11 януари 2016 г. 

„Вашингтон пост”: САЩ нямат достатъчно експерти по Русия

http://svetoven.pogled.info/news/70527/Vashington-post-SASHT-nyamat-dostatachno-eksperti-po-Rusiya

/Поглед.инфо/ „Висши представители на американското разузнаването и службите за сигурност се опасяват, че познанията им за Русия и възможностите за събиране на информация са недостатъчни, предвид значимостта на текущите конфликти и опасността, произтичаща от непредвидимите действия на Кремъл от гледна точка на интересите на САЩ“, съобщава „Вашингтон пост“, цитиран от „Инопреса”.

Coca-Cola призна Крим за руски

http://svetoven.pogled.info/news/70526/Coca-Cola-prizna-Krim-za-ruski

/Поглед.инфо/ Компанията Coca-Cola поднесе извинения на руските си клиенти в социалната мрежа «ВКонтакте», заради сгрешена карта на Русия на страницата на корпорацията, предаде „Взгляд“ във вторник (5 януари).

Киев търси реципрочни мерки спрямо руското ембарго

http://svetoven.pogled.info/news/70525/Kiev-tarsi-retsiprochni-merki-spryamo-ruskoto-embargo

/Поглед.инфо/ Киев ще обсъди с ЕС възможните ограничения на транзита на руски стоки, съобщи зам.-министъра на Министерството на икономическото развитие на Украйна Наталия Николская, според публикация на „Взгляд“ от вторник (5 януари)

Съветът за сигурност обсъди турските оръжейни доставки за Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/70524/Savetat-za-sigurnost-obsadi-turskite-orazheini-dostavki-za-Siriya

/Поглед.инфо/ Съветът за сигурност на ООН обсъди днес, по инициатива на Русия, въпросът с доставките на оръжие от Турция за Сирия.

След като покани мигрантите, Меркел се стресна от масовите им сексуални набези

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/70523/Sled-kato-pokani-migrantite-Merkel-se-stresna-ot-masovite-im-seksualni-nabezi

/Поглед.инфо/ Германският канцлер Ангела Меркел е поискала да се отговори със строги мерки на масовите престъпления от сексуален характер, извършени в Кьолн в новогодишната нощ.

Не искат Доналд Тръмп в Англия

http://svetoven.pogled.info/news/70522/Ne-iskat-Donald-Tramp-v-Angliya

/Поглед.инфо/ Британският парламент ще обсъжда на 18 януари дали да наложи забрана за влизане в страната на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, предава Би Би Си.

Богоявленски водосвет на бойните знамена

http://pik.bg/богоявленски-водосвет-на-бойните-знамена-news462901.html

Богоявленски водосвет на бойните знамена

Днес на Богоявление, президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще участва в ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, който ще се състои от 11.00 часа на пл. „Свети Александър Невски“ в столицата. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. По време на водосвета ще бъдат осветени знамената-светини на Стилияна Параскевова, на Първи конен полк, 23-ти пехотен Шипченски полк, 15-ти Ломски полк, 13-ти пехотен Рилски полк, 24-ти пехотен Черноморски полк, 30-ти пехотен Шейновски полк и 25-ти пехотен Драгомански полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военни формирования 22320 – Божурище, 28860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево и 44510 – София. На ритуала в София ще присъстват председателят на НС Цецка Цачева, депутати, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия. Патриарх Неофит ще отслужи св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с начало 8,30 ч. От 10.30 ч. Патриарх Неофит ще оглави Богоявленския водосвет на площада пред храма, а от 11.00 освещаването на знамената пред паметника на Незнайния войн. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият в църковната йерархия на БПЦ в епархията, след прочитане на молитвата "За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена. По традиция на 6 януари ще бъде отслужен тържествен водосвет по случай Богоявление. Водосветът ще бъде отслужен от 13.00 часа до езерото в ж.к. "Дружба", след което ще бъде проведен ритуалът на изваждане на Светия кръст от водите на езерото. В цялата страна ще бъде отбелязан един от най-почитаните зимни празници – Богоявление или Йордановден. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Григорий - викарен епископ на Софийската митрополия. В Казанлък от 9.00 ч. ще бъде отслужена Света Божествена литургия в храм „Св. Пророк Илия”. От 10.30 ч. казанлъшки свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет в двора на храма, след което ще се проведе Литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия” до моста на Стара река, намиращ се в близост до входа на парк „Тюлбето“. Там ще се проведе и ритуалът за спасяването на Богоявленския кръст. Във всички християнски храмове в Стара Загора ще бъде отслужена празнична Света литургия. От 12.00 ч. в парк „Йордан Капсамунов" /Езерото/ старозагорското свещеничество ще извърши празничен водосвет и освещаване на бойните знамена на военни формирования. Отец Емилиян от храма „Св. Николай“ ще изпълни ритуала с хвърлянето на Богоявленския кръст.

Тържествено честване на 168-годишнината от рождението на Христо Ботев

http://pik.bg/тържествено-честване-на-168-годишнината-от-рождението-на-христо-ботев-news462900.html

Тържествено честване на 168-годишнината от рождението на Христо Ботев

Днес от 13.00 часа, пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 168-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист. Водещ на честването ще бъде актьорът Мариус Донкин, ще участва хор „България” с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Националната гвардейска част ще изпълнят военен ритуал с поднасяне на венци и цветя. Слово ще произнесе доц. д-р Георги Вълчанов, заместник-ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски" На събитието ще присъстват ученици от столични училища, носещи името на Христо Ботев. И в Стара Загора ще се проведе общоградско честване на 168-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев. От 11.00 ч., под звуците на военния духов оркестър, ще се състои военен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев".

Икономист: Много хора и фирми искат да се включат на помпата на „Газпром“

http://pik.bg/икономист-много-хора-и-фирми-искат-да-се-включат-на-помпата-на-„газпром“-news462899.html

Икономист: Много хора и фирми искат да се включат на помпата на „Газпром“

Случилото се на газовия пазар в края на миналата година показва, че по-скоро „Газпром“ има идея за сътрудничество с „Булгаргаз“ и българските политически власти за преразпределяне на пазара на синьо гориво вътре в България, така че руският монополист да вземе по-големи позиции от тези, които има, каза в предаването еМисия България на BiT икономистът Красен Станчев. Според него причината за последните събития е, че много хора и фирми в България искат да се включат на помпата на Газпром. По думите на Станчев, „Булгаргаз“ сам по себе си е креатура на „Газпром“, защото те продават 100% онова, което получават, докато другият самостоятелен играч, е много малък сегмент на пазара, но неговият пазарен дял не единственият решаващ фактор в случая. Перспективите за развитие, концесионните договори за проучване, разширяването на клиентелата и също играят важна роля и според Станчев именно всички тези неща сега „Булгаргаз“ иска да ги вземе и правителството му помага. Държавата няма право да се меси в частната сфера при спорове, абсурдно е прокуратурата да се „самосезира“, когато си поиска за проверки в енергетиката – тя не разбира от енергетика, коментира Станчев. „Иначе в тази ситуация, която е нормален търговски спор, ако има управление на закона, ако правителството не може да се меси в частни сделки […], ако гражданското, административното право работи нормално, ако се спазват всички права на собственост в крайна сметка на онези, които участват в дружеството, не би трябвало да се стигне до такава ситуация, до която вече се стигна,“ каза още Станчев, но прогнозира, че тепърва ще ставаме свидетели на подобни сценарии. Монополът в енергетиката се брани от всички правителства в България, коментира депутатът от Реформаторския блок и заместник-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание Мартин Димитров. Трябва да се осигури диверсификация на източниците на газ, а вместо това зависимостта от Москва в лицето на „Газпром“ е все по-голяма, смята той. Според Димитров проблемът на енергийния пазар в страната не е нито в България, нито в Европейския съюз, нито в Москва, а в това, че вече десетилетия няма никакви алтернативи. Той допълни, че алтернативата ще се появи с реализацията на интерконекторната връзка с Румъния, за която вече има отпуснати средства от ЕС и за която той има обещанието на министъра на енергетиката, че ще се случи през юни тази година Наличието дори на една алтернатива може да промени модела на енергийния пазар коренно, коментира Димитров. Според Красен Станчев обаче и през тази година коренни промени на енергийния пазар не ни очакват, освен системата да се разпадне под собствената си тежест. „Когато имате безредие, то в края на краищата и онези, които участват в безредието, също губят...“, обобщи ситуацията Красен Станчев.

Свободата не е само билет до Брюксел или Вашингтон

http://bulgarski.pogled.info/news/70521/Svobodata-ne-e-samo-bilet-do-Bryuksel-ili-Vashington

/Поглед.инфо/ На този бележит ден, 4 януари, ние, софиянци, по традиция обкичваме с цветя паметниците на героите, издигани през десетилетията от поколения българи, за да ни напомнят, че пътят към свободата е трудно постижим, че е резултат не на конформистични сделки, нито е въпрос на лично облагодетелствуване, не е самолюбие или властнически егоизъм.

Все още се издирва 21- годишната Ангелина Ангелова от Радомир!Помогнете, ако сте я виждали!

http://www.zapernik.com/krimi/vse-oshte-se-izdirva-21-godishnata-angelina-angelova-ot-radomir-pomognete_41068/

Младата жена е напуснала дома си на 27.10.2015 г. и оттогава е в неизвестност!

Описание на лицето: ръст - 168 см., телосложение -пълно, очи -сини, коса-черна, облекло -черно яке и клин с розови кантове с бели чехли. Родителите й са много притеснени, след като момичето не се прибрало вкъщи на...

Продължава

"Ливърпул" е на крачка от финала за Купата на лигата, Коутиньо и Ловрен се контузиха

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/06/2680355_livurpul_e_na_krachka_ot_finala_za_kupata_na_ligata/?ref=rss


"Ливърпул" направи важна стъпка към финала за Купата на лигата. Червените спечелиха с 1:0 срещу "Стоук сити" като гост в първата среща от полуфиналите.

Важния гол отбеляза Джордан Айб в 37-ата минута, когато се разписа с удар от близо.

Лошата новина за мениджъра Юрген Клоп са принудителните смени, които направи. Още през първата част контузии получиха Фелипе Коутиньо и Деян Ловрен.

"Ливърпул" беше по-активният отбор през първата част, но не успяваше да отбележи....

Тези родители загубиха всичко което имаха, заради грешка във Фейсбук

http://petel.bg/Tezi-roditeli-zagubiha-vsichko-koeto-imaha--zaradi-greshka-vav-Feysbuk__140188

Британската двойка Марк Хигинс и Беки Зенк научиха урок, който никога няма да забравят. Заради грешката, която направиха, те загубиха...

Честваме Богоявление - Йордановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541465

Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан дошъл Исус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се гл...

Близо 17 000 касови бележки регистрираха в област Плевен в първите дни на 2016-та

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541442

От началото на 2016 година са регистрирани нови почти 450 000 касови бележки, включени в лотарията на Министерството на финансите и НАП, в това число са и 16 750 броя от граждани на област Плевен. Това ингормираха от офиса НАП-Плевен. Всички тези бонове ще участват в тегленето на четвъртата седмична награда от Лотарията. До момента в нея са регистрирани близо 6.7 млн. касови бележки на обща стойност над 95 млн. лв., като само през първите 5 дни на новата година тяхната обща стойност възлиза на над 7 млн. лв. Георги Георгиев е името на късметлия...

Полша и Германия взеха победи в олимпийската квалификация по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/06/2680347_polsha_i_germaniia_vzeha_pobedi_v_olimpiiskata/?ref=rss


Волейболистите на Полша и Германия започнаха с победи участието си в европейската олимпийска квалификация в Берлин. Световните шампиони направиха обрат за 3:1 (22:25, 25:18, 25:23, 25:21) срещу Сърбия, а домакините на турнира се наложиха трудно с 3:0 (28:26, 25:19, 26:24) срещу Белгия.

Полша и Сърбия изиграха хубав мач с вълнуващи моменти. Червено-белите държаха инициативата в първия гейм, но накрая отборът на Никола Гърбич направи обрат и поведе.

Световните шампиони...

Йордановден (Богоявление)

http://offnews.bg/news/n_1/n_284498.html

Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с “нов” огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. ___ Съществуват свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово. Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението Си в Йорданските води Иисус Христос се явил  на света за обществено служение. Чрез раждането Си Той се явил на света в плът. По-късно Църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари - Богоявление. Твърде малко са подробностите за земния живот на Господ Иисус Христос преди Неговото кръщение, които можем да намерим в страниците на евангелските повествувания. Спасителят, Който наистина се постарал "да изпълни всяка правда" (Мат. 3:15), изчакал да навърши 30-годишната възраст, необходима по еврейския обичай за всеки свещеник или учител, и преди да излезе на обществена проповед приел кръщението на Своя Предтеча. Наскоро преди това Йоан Кръстител, синът на свещеник Захария и на  Елисавета, бил започнал по Божия повеля покайната си проповед "във Витавара отвъд Йордан" (Йоан 1:28). Йоан бил предсказаният от пророк Малахия Ангел, който трябвало да приготви пътя на Господа (Мат. 3:1). За него бил говорил още великият Исаия: "Гласът на викащия в пустинята говори: пригответе път Господу, прави направете в пустинята пътеките за нашия Бог" (Ис. 40:3). Неговият зов: "Покайте се, защото се приближи царството небесно!" (Мат. 3:2) привлякъл вниманието дори на фарисеите и садукеите. (Мат. 3:7). С тревога и упование пристъпвали към него люде от всички слоеве на народа. От Йерусалим били изпратени при него свещеници и левити измежду фарисеите, за да го питат: "Защо кръщаваш, ако не си Христос, ни Илия, нито Пророкът?" (Йоан. 1:19, 25), а Йоан им отговорил: "Аз кръщавам с вода, но посред вас стои Един, Когото вие не познавате. Той е Идещият след мене, Който ме изпревари, и Комуто аз не съм достоен да развържа ремъка на обущата Му" (Йоан. 1:26-27). И ето, Този Един дошъл "от Галилея на Йордан при Йоан, за да се кръсти от него. А Йоан го възпираше и думаше: аз имам нужда да се кръстя от Тебе, а Ти ли идваш при мене? Но Иисус му отговори и рече: Остави сега; защото тъй нам подобава да изпълним всяка правда. Тогава Йоан Го допуска" (Мат. 3:13-15).     "А когато се кръсти целият народ, и когато Иисус, след като се кръсти, се молеше, отвори се небето, и Дух Свети слезе върху Него в телесен вид, като гълъб" (Лука 3:21). "И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" (Мат. 3:17). При кръщението на Иисуса Христа се възвестила на света тази велика тайна, за която Старият Завет само загатвал и върху която древните Египет и Индия само баснословили - тайната на Божествената Троица. Отец се явил на нашия слух, Духът се явил на човешкото зрение, а Синът - на осезанието ни в многогодишното Си общуване с човеците. Отец изрекъл Своето свидетелство за Сина, Синът се кръстил, а Светият Дух като гълъб летял над водата. Чрез свидетелството на Йоан: "Ето Агнецът Божи, Който взема върху Себе Си греха на света" (Йоан 1:29) и чрез кръщението на Иисус беше показана Христовата мисия на света и посочен пътят на нашето спасение. А именно: с потопяването в Йорданските води Господ взе върху Себе Си греховете на човешкия род и умря под неговото бреме, а излизането от водата показва Неговото оживяване, Неговото възкресение. И в нас трябва да умре чрез светото Кръщение старият греховен и прокълнат човек и да излезем от свещения купел като наново оживели, очистени, обновени и възродени. Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие ни просвещава, като ни показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки от нас чрез светото Кръщение бва осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За това просвещение славослови и богоявленския кондак:     "Явил си се днес на вселената и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дошъл си и си се явил, Светлина непристъпна." Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което трябва да ни напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух нашата овехтяла от греха природа. Имен ден празнуват днес: Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5214135

Александър Секулов, писател, 52 г.
Венцислав Георгиев, директор на АДФИ, 46 г.
Виктор Гилтяй, фоторепортер, 71 г.
Чл.-кор. Генчо Скордев, математик, 73 г.
Димитър Петков, режисьор, 58 г.
Иван Григоров, бивш председател на Върховния касационен съд, 71 г.
Красимир Велчев, депутат от ГЕРБ в 43-ото НС, 65 г.
Александър Секулов, писател, 52 г. Венцислав Георгиев, директор на АДФИ, 46 г. Виктор Гилтяй, фоторепортер, 71 г. Чл.-кор. Генчо Скордев, математик, 73 г. Димитър Петков, режисьор, 58 г. Иван Григоров, бивш председател на Върховния касационен съд, 71 г. Красимир Велчев, депутат от ГЕРБ в 43-ото НС, 65 г.

На 6 януари рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5213779

Маргарита Гомес Асебо и Сехуела, съпруга на Симеон Сакскобургготски
Красимир Велчев, депутат
Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците
Проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ
Иван Григоров, юрист, бивш председател на ВКС
Цанко Цветанов, бивш национал и футболен треньор
Венцислав Георгиев,
Маргарита Гомес Асебо и Сехуела, съпруга на Симеон Сакскобургготски Красимир Велчев, депутат Никола Казаков, председател на Държавната агенция за бежанците Проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ Иван Григоров, юрист, бивш председател на ВКС Цанко Цветанов, бивш национал и футболен треньор Венцислав Георгиев,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване