Светът осъди севернокорейското изпитание на водородна бомба

http://asia.actualno.com/svetyt-osydi-severnokorejskoto-izpitanie-na-vodorodna-bomba--news_516667.html

САЩ и Южна Корея строго осъдиха тестовото взривяване на водородна бомба от КНДР, докато Китай евакуира жителите по границата си с полуострова. Свикано е и извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. По-рано тази сутрин сеизмична активност около севернокорейски ядрен полигон показа, че комунистическата страна е провела нови изпитания. По-късно държавните медии в откъснатата държава оповестиха първия успешен тест на водородна бомба. Четвъртият ядрен тест от страна на Северна Корея е нару

Експерт: При застрахователните брокери цари хаос заради "Гражданска отговорност"

http://business.actualno.com/ekspert-pri-zastrahovatelnite-brokeri-cari-haos-zaradi-grajdanska-otgovornost-news_516671.html

В момента при всички застрахователни брокери цари пълен хаос заради новите разпоредби. Това заяви пред БНР Борислав Богоев, експерт по застраховане и бивш заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН). Застраховката "Гражданска отговорност" няма да поевтинее след като промените в Кодекса по застраховането влязоха в сила, посочи Богоев. В края на миналата година депутатите приеха застраховката "Гражданска отговорност" да се сключва онлайн без електроне

Стотици мъже в борба за кръста на Йордановден

http://offnews.bg/news/n_1/n_616470.html

Стотици мъже ще се хвърлят в борба за кръста на днешния Йордановден. Традицията гласи, че този, който се пребори и успее да извади кръста от водата, ще бъде здрав през цялата година. Според част от поверията, ако кръстът, хвърлен във водата замръзне, то годината ще бъде здрава и плодовита.  Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен пред паметника на Незнайния воин в София. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската армия. Два кръста ще хвърли на днешния Йордановден пловдивският митрополит Николай – в Асеновград и в Пловдив, съобщава БНР. Празникът ще започне с литийно шествие в Асеновград от църквата „Свети Николай Чудотворец“ до пешеходния мост, където от 9 часа пловдивският владика ще отслужи водосвет и след това ще хвърли кръста във водите на Чая. Тържествено ще бъдат осветени и бойните знамена на Военно формирование 24490 на централния площад "Акад. Николай Хайтов". За доброто настроение на асеновградчани ще се погрижат солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев. Водосветът на брега на Марица срещу Водната палата в Пловдив ще започне от 11,30 часа. След службата по стародавна традиция за здраве Пловдивският митрополит ще хвърли кръста в реката. За първи път тази година в Пловдив имаше предварително записване за мъжете, желаещи да вадят кръста. До вчера в църковния списък имаше около 30-ина имена – предимно на млади мъже от 20 до 30 години, но сред тях се открояваше и 55-годишен мъж, който също е заявил желанието си да се хвърли в ледените води на реката. Вероятно за светинята ще скочат повече мъже, които не са успели да се запишат в църковния списък. Тази година списъкът беше изготвен като предпазна мярка срещу грозни сцени при ваденето на кръста. Миналата година на няколко места в страната младежи и компании под въздействието на алкохола влязоха в юмручна схватка при участието си в ритуала.

Българските волейболисти скачат към мечтата за Рио 2016 въпреки проблемите

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/06/2680346_bulgarskite_voleibolisti_skachat_kum_mechtata_za_rio/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол поема към мечтата за Рио де Жанеро. Изправен пред много трудности, воденият от Пламен Константинов състав е амбициран да си заслужи правото да играе на олимпийските игри това лято.

Националите излизат срещу Финландия днес в 16.00 часа българско време в първия си мач от квалификацията в Берлин, който ще можете да проследите на живо с "Дневник".

Турнирът беше открит с двубоя между скандинавците и Русия, който беше спечелен убедително...

Честваме 168-годишнината на Христо Ботев

http://frognews.bg/news_104819/CHestvame-168-godishninata-na-Hristo-Botev/

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина днес - 6 януари ще се проведе тържествено честване по повод 168-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист. Ще участва хор "България" с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Нционалната гвардейска част ще изпълнят военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.

Затвориха за движение пътищата в Ловеч!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541475

Заради заледяване временно е спряно движението на всички моторни превозни средства по общинската пътна мрежа в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на кметската администрация. Затварянето е потвърдено и от началника на полицейското управление. Забраната е в сила от полунощ на 6 януари. Тя важеше и за републиканската пътна мрежа в областта до 6.30 ч. сутринта, когато движението бе възстановено с изключение на пътищата Ловеч-Плевен и Луковит-Плевен, информират от Агенция „Пътна инфраструктура". На практика положението в общината е бедствено. Леденият д...

Йорданка Фандъкова ще присъства на тържествения водосвет за Йордановден

http://pik.bg/йорданка-фандъкова-ще-присъства-на-тържествения-водосвет-за-йордановден-news463021.html

Йорданка Фандъкова ще присъства на тържествения водосвет за Йордановден

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на тържествения водосвет, отслужен по традиция, по случай църковния празник Богоявление (Йордановден), съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Водосветът ще започне от 13.00 часа до езерото в ж.к. „Дружба”, след което ще бъде проведен ритуалът на изваждане на Светия кръст от водите на езерото. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Григорий - викарен епископ на Софийската митрополия.

Правителството гледа проекта на спогодба между България и Черна гора за социална сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5214625

На първото си за годината заседание Министерският съвет ще разгледа проекта на спогодба между България и Черна гора за социална сигурност, както и административно споразумение за нейното прилагане. Документът създава възможност за лицата, работили и в двете страни, да придобият осигурителни права.
Очаква се правителството да одобри предоставянето
На първото си за годината заседание Министерският съвет ще разгледа проекта на спогодба между България и Черна гора за социална сигурност, както и административно споразумение за нейното прилагане. Документът създава възможност за лицата, работили и в двете страни, да придобият осигурителни права. Очаква се правителството да одобри предоставянето

Само за месец хазната натрупа близо 1.9 млрд. лв. дефицит

http://pik.bg/само-за-месец-хазната-натрупа-близо-19-млрд-лв-дефицит-news463020.html

Само за месец хазната натрупа близо 1.9 млрд. лв. дефицит

През декември 2015 г. хазната е натрупала рекорден за последните години дефицит на месечна основа - минусът в сметките на държавата е нараснал с 1.88 млрд. лв. Така, с отчетения към края на ноември дефицит от 406.4 млн. лв., бюджетната година приключва с отрицателно салдо от 2.287 млрд. лв. Ударните разходи в последния месец на годината очаквано водят и до чувствително намаление на размера на фискалния резерв, пише "Сега".

Това показва прегледът на предварителните данни за изпълнението на бюджета към края на декември 2015 г.

От числата става ясно, че хазната приключва годината с изпълнени на 100% разходи, а дефицитът е по-нисък от планираното заради леко преизпълнение на приходите. Според предварителната прогноза на Министерството на финансите бюджетната 2015 г. е приключила с приходи в размер на 32.3 млрд. лв. при заложени след актуализацията на бюджета 31.65 млрд. лв. Преизпълнението при приходите идва както по линия на постъпленията от ЕС, така и по националния бюджет.

При разходите почти няма разлика между план и изпълнение - харчовете са стигнали 34.55 млрд. лв. при заложени при актуализацията 34.52 млрд. лв. По-доброто изпълнение на приходите води и до по-нисък дефицит - в размер на 2.7% при заложени 3.3%. Финансовото министерство все още не е предоставило информация каква част от дефицита се дължи на националния бюджет и каква част - на еврофондовете, при които се натрупаха плащания в последния момент заради приключването на стария програмен период.

За сравнение към края на ноември - последния месец, за който има подробни данни, дефицитът при еврофондовете бе 324 млн. лв., а по националния бюджет - 82.5 млн. лв. Негативен принос за дефицита тази година към ноември имаха и общините, които отчетоха минус от 80.6 млн. лв. при традиционно отчитани през този месец излишъци в предходни години. Ударните разходи през декември са се отразили и на размера на фискалния резерв, показват данните на МФ и БНБ.

Към края на годината фискалният резерв, държан в БНБ, възлиза на 5.98 млрд. лв. при 8.64 млрд. лв. към края на ноември. Извън парите в БНБ резервът държи суми и в търговски банки, включително дадената ликвидна подкрепа на ПИБ. С отчитането на тези суми общият размер би стигнал 6.6 - 6.8 млрд. лв. Част от резерва са и бъдещите вземания от ЕС, но данни към края на декември за размера им няма. Впечатление тази година правят солидните излишъци към края на ноември по бюджетите на разпоредители като държавните вузове, БАН, обществените медии. При тях се отчита общ излишък от 250 млн. лв. при 85 млн. лв. за същия период на миналата година.

 

Миков: Промяната в отношенията между Русия и Турция е шанс за България (Видео)

http://petel.bg/Mikov--Promyanata-v-otnosheniyata-mezhdu-Rusiya-i-Turtsiya-e-shans-za-Balgariya--Video-__140211

Кадър: Нова тв "Промяната в отношенията между Русия и Турция дава нови шансове за България. Москва има нужда от спокойно трасе за пренос...

"Високо" на ФСБ е с най-великия текст сред българските песни

http://petel.bg/Visoko-na-FSB-e-s-nay-velikiya-tekst-sred-balgarskite-pesni__140213

Песента "Високо" на ФСБ е с най-красив и вдъхновяващ текст сред бългрските, стана ясно от класация на "БГ радио". Общо 11 000 вота подредиха...

Отбелязваме 168 г. от рождението на Ботев

http://petel.bg/Otbelyazvame-168-g--ot-rozhdenieto-na-Botev__140214

Навършват се 168 години от рождението на Христо Ботев. Един от най-великите български поети и революционери е роден на 6 януари 1848 в Калофер....

Уникален поздрав за Ани Цолова в ефир: Да ги режеш всичките!

http://petel.bg/Unikalen-pozdrav-za-Ani-TSolova-v-efir--Da-gi-rezhesh-vsichkite-__140215

Преди минути водещата на сутрешния блок на "Нова телевизия" Ани Цолова получи един от най-нестандартните си поздрави.  При поредното...

Външният министър на България Даниел Митов с остро изказване срещу Русия

http://petel.bg/Vanshniyat-ministar-na-Balgariya-Daniel-Mitov-s-ostro-izkazvane-sreshhu-Rusiya__140216

България се стреми да развива нормални дипломатически отношения с всяка една държава, коментира външният министър на въпрос за...

Банковите обирджии от "Люлин" са разполагали с вътрешна информация?

http://petel.bg/Bankovite-obirdzhii-ot-Lyulin-sa-razpolagali-s-vatreshna-informatsiya-__140217

Кадър: bTV Обирджиите на банковия клон в „Люлин 7” са разполагали с вътрешна информация. Това каза в предаването „Тази сутрин” Красимир...

Най-важното от Варна във вчерашния 5 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310362

Марешки: Варна показа, че цените на бензина не трябва да са над 1,80 лева При доставна цена от около 1.50 лева, в бензиностанциите най-масовите бензини А95 и А98 трябва да са на цена от под 1.80 лева. Такава е ситуацията във Варна – всички играчи се конкурират на това ниво.

Шоколадова торта с круши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5213689

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

На Богоявление почитаме Ботев и вадим кръста от водите на р. Вит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541466

На 6 януари, след освещаването на бойните знамена на плевенските военни формирования, което ще се състои на пл. "Възраждане", кметът на Плевен Георг Спартански и представители на Общинската администрация ще поднесат в 12.00 часа цветя пред паметника на Христо Ботев на едноименния булевард по повод 168-та годишнина от рождението на поета революционер. Малко по-късно - в 12.30 часа по традиция при историческия мост край село Ясен ще бъде отслужен водосвет и ритуално ще бъде изваден православния кръст от водите на река Вит. ...

Богоявление е! Мъжкото хоро загрява в Калофер, патриархът оглавява празничния водосвет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5214621

Днес празнуваме Кръщение Господне, Богоявление, Йордановден - това е третият по значимост християнски празник. Според православния календар този празник ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан.
Имен ден днес имат Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данка, Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божана, Божил, Божидар, Божидара,
Днес празнуваме Кръщение Господне, Богоявление, Йордановден - това е третият по значимост християнски празник. Според православния календар този празник ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Имен ден днес имат Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данка, Бистра, Богдан, Богдана, Богомил, Божана, Божил, Божидар, Божидара,

Родителите ще подават искания за детски надбавки по график

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2016/01/06/2679887_roditelite_shte_podavat_iskaniia_za_detski_nadbavki_po/?ref=rss


Агенцията за социално подпомагане е определила график, в който родителите трябва да подадат заявления за отпускането на месечни помощи за деца за тази година. Първият краен срок е 31 януари (виж графика по-долу).

Всички родители, които са подали документи преди 28 юли 2015 г., трябва да подадат нови декларации, за да продължат да получават семейните помощи.

Причината е, че от  тази година са в сила нови разпоредби, според една от които ще се отчита общият доход на родителите, които живеят на семейни начала без брак, а не само на единия. Освен това размерът на помощта вече се определя от броя на децата, а не от поредността им. Семействата с едно дете ще получават 37 лв., с две - 85 лв., а с три - 130 лв. 

Кандидатствалите за помощи след края на юли 2015 г., няма нужда да подават документи повторно, защото те вече са оценени по новите правила. 

Графикът е следният:

1. До 31 януари 2016 г.  подават заявления лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 март 2015 г.;

2. До 29 февруари 2016 г. –  лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 април и от 1 май 2015 г.;

3. До 31 март 2016 г. – за лицата и семействата, на които са отпуснати помощи от 1 юни и от 1 юли 2015 г.

Родителите, живеещи без сключен граждански брак, следва да подадат ново заявление - декларация с всички необходими документи, напомня Агенцията за социално подпомагане. Те са длъжни да уведомят писмено съответната дирекция "Социално подпомагане" за всички промени на условията, при които е отпусната помощта, включително и дали семейството живее постоянно в страната. 

В срок до 30 дни от получаване на информацията, съответната дирекция "Социално подпомагане" ще извърши проверка, в резултат на която може да измени, да спре или прекрати помощта за всички или за част от децата в семейството, уточнява агенцията.

Дъжд в цялата страна днес, предупреждават за поледици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5214615

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижава.
Днес ще е облачно, в по-голямата част от страната с прекъсвания ще има валежи от дъжд. В северозападните райони, където температури са отрицателни се образува поледица. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от югоизток.
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижава. Днес ще е облачно, в по-голямата част от страната с прекъсвания ще има валежи от дъжд. В северозападните райони, където температури са отрицателни се образува поледица. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от югоизток.

Защо "Газпром" притиска "Овергаз"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262472_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%22%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%22+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%22%D0%9E%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%B7%22

 Ако ви кажем, че в края на 2015 г. не се е случило нищо кой знае какво, едва ли ще ни повярвате. Все пак премиерът Бойко Борисов заподозря заговор срещу правителството, свързан с прекъсването на газовите доставки към "Овергаз". "Те ни поставиха до стената", драматично обяви Борисов пред бТВ, след като стана ясно, че в края на миналата година "Газпром експорт" не е потвърдил заявките на българското дружество за януари. "Овергаз" е единствената друга компания освен държавната "Булгаргаз", която внася газ у нас, като освен това е най-голямото газоразпределително дружество. "Можеха да излязат 200 хил. на улицата и да кажат: при минус 15 децата измряха от студ."

"Няма никаква, повтарям никаква опасност за крайните клиенти в България", каза за "Капитал Daily" председателят на КЕВР Иван Иванов, който поддържа контакт с всички заинтересовани страни. Причината най-малкото е в това, че "Овергаз" внася около 1.5 млн. от общо 10-12 млн. кубически метра газ, които се потребяват в зимните месеци. Т.е. не е трудно да се поеме от "Булгаргаз", макар и това да доведе до допълнителни разходи. Затова и проблемът всъщност беше решен изключително експедитивно - на 31 декември беше подписан договор между държавната компания и "Овергаз" за доставка на газ.

Самата кореспонденция между двете дружества започва още на 3 декември по инициатива на частната компания, която първоначално настоява за договор за заместващи доставки, т.е. ако има прекъсване, позовавайки се на статута на държавната компания като обществен доставчик. В крайна сметка "Булгаргаз" предлагат стандартен договор за доставки на 8 декември, който е приет от частното дружество малко преди новата година. Единственият проблем идва от това, че "Газпром експорт" обявяват в последния момент, че няма да доставят газ на "Овергаз", и то не в кореспонденция с него, а с "Булгартрансгаз", че обявява нулеви количества. Т.е. твърдението на Борисов, че "Газпром" нямат никаква вина", е, меко казано, некоректно. А драмата е предизвикана по-скоро от паническите изявления на служители на Българския енергиен холдинг.

Цялата шумотевица има две причини. Първата е законодателна, тъй като в България не е разписано ясно кой играе ролята на доставчик от последна инстанция за търговците в страната. При електропроизводството това е НЕК, но за "Булгаргаз" не са разписани такива задължения. Втората и по-важна причина е бракоразводна - част от явно трудната раздяла между "Газпром" и дъщерното й "Овергаз инк".

Газ, партенки...

Хронологията на прекъсването на доставките е най-логично да започне от съобщението на руското министерство на външните работи, цитирано от руската агенция ТАСС. "Бихме искали да отбележим, че по информация на руската компания "Газпром" доставките на руски природен газ за България продължават без проблем по линията на държавната компания "Булгаргаз"... С компанията "Овергаз", чрез чието сътрудничество досега се осигуряваха не повече от 10% от годишното потребление на газ, продължават преговорите по урегулиране на натрупалите се през последните години търговски въпроси."

Съобщението е странно, защото такава информация би трябвало да дойде от самия "Газпром", а не от руското дипломатическо ведомство. Вярно, че руският газов гигант често е продължение на руската политика с други средства, но в случая става дума за търговски спор. С подобна намеса изглежда сякаш проблемите на газовите доставки не са се обсъждали между "Газпром" и неговото дъщерно дружество в България, а между властите в  София и тези в Москва. И вече не изглежда да става дума само за търговски спор, нито за редовна практика на объркани заявки, както твърдят от "Овергаз".

Една от версиите е, че "Газпром" е недоволен от това, че в последната година "Овергаз" започна да навлиза на пазарите на големите индустриални потребители, които не са присъединени към неговата мрежа. То използва факта, че получава с около 10% по-ниски цени за газа си от "Газпром" и по този начин може да предложи доста конкурентни условия на доскорошните клиенти на "Булгаргаз". Отстъпката обаче е била дадена от руската компания за крайните клиенти на "Овергаз", за да разшири продажбите си. В предновогодишното интервю на изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен той дори открито призовава Комисията за защита на конкуренцията да се намеси. За "Булгаргаз" отнемането на клиенти е изключително опасно - ако дружеството изгуби и един голям платежоспособен потребител, то ще остане само с тези, които никой не иска, и скоро ще стигне до фалит. От действията на "Овергаз" губи и "Газпром", който иначе би продавал по-скъпо на "Булгаргаз". В случая обаче става дума за много малки обеми, за да предизвикат такава реакция от руския газов гигант.

По-вероятно е нещо друго. В средата на 2011 г. "Овергаз" подаде оплакване в Европейската комисия, че без мотиви не е допускана до газопреносната мрежа на страната от "Булгартрансгаз". Обяснението на газопреносното дружество винаги е било, че капацитетът му е вече резервиран, най-вече от "Газпром". На практика "Овергаз" се оказва в ситуация, в която се оплаква от единия си акционер.
Втората версия е, че руската компания не е доволна от парите, които ще вземе от напускането си на "Овергаз инк", и затова подхожда с тежката артилерия. Но според източници от "Овергаз" процесът все още не е стартирал, за да се смята, че това води до неговите текущи проблеми.

Най-интересното обаче е съвпадението между мненията и реакциите на българските власти и тези в Москва. Може би отговорът ще се чуе скоро на съвместната българско-руска междуправителствена комисия, която ще се състои в края на този месец.

Оправдателните присъди по аферата "Батко" бяха потвърдени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262471_%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%22%D0%91%D0%B0%D1%82%D0%

 Бившият шеф на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (сега преобразуван в Агенция "Пътна инфраструктура") Веселин Георгиев беше оправдан и на втора инстанция по делото срещу него, станало известно в общественото пространство като "Батко и братко", става ясно от сайта на Софийския апелативен съд. Делото е приключило след едно единствено съдебно заседание.

Аферата "Батко и братко" датира от 2008 г. Тогава, по време на правителството на "тройната коалиция" с министър-председател Сергей Станишев, тя стана повод Европейската комисия да спре близо 160 милиона евро плащания по програмите ИСПА и ФАР. 

Делата срещу Георгиев се наблюдават от Европейската комисия. Днес прокуратурата съобщи, че ще протестира оправдателните присъди.

През април 2015 г. Софийски градски съд на първа инстанция също оправда Георгиев, а делото се проточи близо 6 години. Веселин Георгиев беше подсъдим за това, че е нарушил Закона за обществените поръчки (ЗОП) и е сключил осем договора за общо 120 млн. лв. с фирми, свързани с неговите двама братя Емил и Бойко Георгиеви – "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти".

На първа инстанция съдът прие, че въпросните договори не са били подписани лично от Георгиев, а от шефове на областни дирекции в пътния фонд. Именно обласните дирекции са били възложители на обществените поръчки, а не Георгиев - следователно няма как да е нарушена забраната в ЗОП поръчки да се възлагат на свързани лица. Съставът беше председателстван от тогавашния зам.-председател на СГС Петя Крънчева – която до юли беше последният останал заместник на скандалния бивш председател на съда Владимира Янева. В средата на юли Крънчева подаде оставка.

Първоначално делото беше разпределено на съдия Георги Колев, който междувременно беше назначен за председател на Върховния административен съд, и в крайна сметка се озова у Крънчева чак през 2012 г.

През октомври Веселин Георгиев беше оправдан по друго дело срещу него – за длъжностно присвояване на близо 100 хил. лв. от сключени договори с пет фирми. Основната теза на прокуратурата беше, че дружествата са имали предмет на дейност, съвсем различен от дейностите, предвидени в договорите с тях. Съдът установи, че с действията си Георгиев нито е превишил правомощията си на директор на пътния фонд, нито е ощетил по някакъв начин държавното ведомство.

Спират 350 000 коли без застраховка

http://pik.bg/спират-350-000-коли-без-застраховка-news463012.html

Спират 350 000 коли без застраховка

До два месеца близо 350 000 автомобили у нас може да бъдат спрени от движение. Причината е, че те нямат сключена задължителната застраховка "гражданска отговорност".

Става въпрос за 12 на сто от целия автопарк. Нарушителите попадат под ударите на промените в Кодекса за застраховане, които са в сила от 1 януари. Според тях КАТ трябва да отнема регистрацията на всяка кола без "Гражданска". "На практика това ще се случи в близките 2 месеца", заяви пред "Стандарт" шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

През януари ще бъдат извършени последни тестове, а през февруари ще започне реалното спиране на автомобилите. Сега от Гаранционния фонд подават колите без застраховка всяка седмица. Обменът на данни се извършва на дискове.

До 6 месеца това ще става онлайн, след като системите на фонда и КАТ бъдат свързани.

 

Демонстрация против нападенията срещу жени в Кьолн (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5214593

Стотици жени са взели участие в протестна демонстрация в германския град Кьолн с искане към властите да сложат край на случващите се по улиците на града нападения от сексуален характер, съобщава Би Би Си.
Някои от протестиращите са държали в ръце плакати с призив канцлерът на Германия Ангела Меркел незабавно да вземе мерки против насилниците,
Стотици жени са взели участие в протестна демонстрация в германския град Кьолн с искане към властите да сложат край на случващите се по улиците на града нападения от сексуален характер, съобщава Би Би Си. Някои от протестиращите са държали в ръце плакати с призив канцлерът на Германия Ангела Меркел незабавно да вземе мерки против насилниците,

Варварските екзекуции на Саудитска Арабия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262470_%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B5%D0%BA%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B0%

 Екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр ан Нимр и още 46

затворници в събота беше вероятно най-лошият начин, по който
Саудитска Арабия можеше да започне очертаващата се мрачна и
размирна година за кралството и целия Близък изток. Трудно е да
си представим, че сунитските управници на кралството не са си
давали сметка за религиозните страсти, които убийствата могат да
разпалят в региона. Възможно е дори те да са разчитали да
използват острата реакция в Иран и на други места като средство
за отклоняване на вниманието от икономическите проблеми у дома и
като повод да смълчат несъгласните. Отдавнашният съюз на
Америка с династията Сауд не дава основание на правителството на
Обама да направи нещо по-малко от това да осъди по недвусмислен
начин този безразсъден и опасен курс, предприемайки по-твърда
реакция от призива, който отправи в понеделник към двете страни
да проявяват сдържаност.

Непосредствената последица от екзекуциите беше изблик на
враждебност между Саудитска Арабия и Иран. Двамата съперници
вече подкрепят противникови страни в гражданските войни в Сирия
и Йемен. Разгневени от убийството на уважавания духовник иранци
веднага нахлуха в саудитското посолство в Техеран и го
подпалиха. Макар че ирански лидери осъдиха тези действия и
арестуваха демонстранти, Саудитска Арабия и нейните ръководени
от сунити съюзници в Бахрейн, Судан и Обединените арабски
емирства побързаха да скъсат или да ограничат връзките с Иран.

На свой ред това обещава да затрудни международните усилия
за уреждане на войните в Сирия и Йемен и за борба с “Ислямска
държава” и други ислямистки терористични организации. Само преди
седмици след поредица от преговори начело със Съединените щати
и Русия и с участието на външните министри на Саудитска Арабия и
Иран съперническите сили бяха доведени на масата за обсъждане
на пътна карта за мир в Сирия. След това в събота, след
обявяването на екзекуциите, саудитците сложиха край на крехкото
прекратяване на огъня в Йемен.

Приходите на Саудитска Арабия рязко намаляват в резултат на
продължителното падане на цените на петрола, причинено донякъде
от настояването на режима да запази производствените равнища, а
правителството обявява съкращения на значителните социални
разходи, които саудитците отдавна приемат за даденост.
Екзекуциите осигуриха криза на религиозна основа, която да
отклони гнева от съкращенията, и дадоха нагледно предупреждение
какво може да сполети критиците.

Екзекуциите обаче не бяха нещо необичайно за Саудитска
Арабия. Страната има лоша репутация в областта на правата на
човека, като прилага строга форма на ислямското право и
упражнява репресии срещу жените и хората, които изповядват
религиозни традиции, различни от сунитския ислям. Режимът стана
още по-репресивен в годините след Арабската пролет. Според
“Хюман райтс уоч” масовата екзекуция този уикенд е била
извършена, след като миналата година са били екзекутирани 158
човека, най-големият брой в последно време, като в много от
случаите това е станало въз основа на неясни закони и съмнителни
съдебни процеси. Шейх Нимр беше гласовит критик на режима и
защитник на правата на шиитското малцинство в Източната
провинция на Саудитска Арабия, но не се застъпваше за
насилствени действия.

Заплетената и променлива обстановка в Близкия изток не
позволява на Съединените щати или Европейския съюз да избират
или да отхвърлят съюзници по морални критерии. Вашингтон няма
друг избор, освен да работи с режими като този в Техеран, който
също има лоша репутация в областта на правата на човека,
включително с почти 700 екзекуции през първата половина на
миналата година, или в Рияд, за да се бори с явната и настояща
заплаха, която представляват ислямистките терористи, или да
търси решения на силно дестабилизиращи конфликти като сирийската
гражданска война. Но това не може да означава да се извиняват
действия, които очевидно разпалват религиозна омраза, подкопават
усилията за стабилизиране на региона и грубо нарушават правата
на човека.

Жълт код в 5 области на Северна България заради поледици

http://pik.bg/жълт-код-в-5-области-на-северна-българия-заради-поледици-news463011.html

Жълт код в 5 области на Северна България заради поледици

Жълт код е обявен за 6 януари – Богоявление в 5 области на Северна България заради опасност от поледици, предаде БГНЕС. Кодът е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска и Ловешка. В тези области ще има валежи от дъжд. Поради ниските температури ще има условия за образуване на поледица.

За останалата част от страната е обявен зелен код. Над страната ще бъде предимно облачно. Главно в Северна България и западните райони ще превалява дъжд. В северозападната част от страната, където сутрешните температури ще останат отрицателни ще има условия за поледици, уточниха от НИМХ.

В източните райони ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Минималните температури в Северна България ще са между минус 6° и минус 2°, в Южна България между 0° и 3°. Максималните температури ще са между 4° и 9°, в северозападните райони около 1°. Над планините ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, а над 2000 м от сняг. Ще духа силен, по високите части бурен югозападен вятър.

Температурите още ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра около 2°. По Черноморието ще бъде облачно и ще има превалявания от дъжд. Ще духа предимно умерен югоизточен вятър. 

Понеже нашият началник е във връзка с "Големия началник", се знаеше, че снегът ще е ден и половина

http://cite.actualno.com/poneje-nashijat-nachalnik-e-vyv-vryzka-s-golemija-nachalnik-se-znaeshe-che-snegyt-shte-e-den-i-polovina-news_516654.html

Хубаво е, че мрънкаме, а малкият човек не се е надигнал още да прави друго. Това заяви председателят на Съюза на автомобилистите в България Йонко Иванов. На обратната позиция беше актьорът и режисьор Калин Сърменов, който поздрави някои кметове за почистването през регион, през който пътувал. Извинявайте, но не е работа на министрите да излизат да обясняват къде са снегорините и къде чистят, посочи Сърменов пред Нова телевизия, визирайки вчерашното интервю на Лиляна Павлова. Два месеца е ясно

Джамбазки за Кьолн: Ще е така, ако тези брадати майки с деца нахлуват в Европа

http://europe.actualno.com/djambazki-za-kioln-shte-e-taka-ako-tezi-bradati-majki-s-deca-nahluvat-v-evropa-news_516656.html

Не мога да коментирам какви са традициите при мюсюлманите. Аз пък мога. С тези две гледни точки беше повдигната темата за случаите на насилие над жени в германския град Кьолн по Нова година. Двете гледни точки бяха защитени от председателят на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) Деница Сачева и евродепутатът Ангел Джамбазки. Джамбазки заяви пред Нова телевизия, че „да речем има такава традиция” в отговор на предположението, че в исляма сама и незабулена жена се счита за св

Миков вижда възможност за "Южен поток" заради отношенията Русия - Турция

http://politics.actualno.com/mikov-vijda-vyzmojnost-za-ujen-potok-zaradi-otnoshenijata-rusija---turcija-news_516660.html

Не може нито една страна да има претенции по отношение на промяна на граници. Очевидно е, че Турция прокарва политика и по отношение на България и на други съседни страни, която не съответства на евроатлантическите ценности, заяви в ефира на Нова телевизия Михаил Миков. На въпрос как ще коментира думите на премиера, че Русия ни обича, Миков заяви, че това са едни ПР-ски маневри на Бойко Борисов, "защото в последната година те се гордееха, че са спрели трите руски проекта и сега се прави опит да

Пътна обстановка в страната - 6 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310401

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: няма ограничения. АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ „Струма”: няма ограничения. АМ „Марица”: няма ограничения. АМ“Черно море”: няма ограничения. АМ „Люлин: няма ограничения.

По-топло следващата седмица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541474

Идва по-топло време през януари. До няколко дни почти навсякъде в страната снегът ще се стопи в равнинните части и до края на следващата седмица ни чакат по-високи температури, сочи средносрочната прогноза, представена в "Дарик Кафе". Тази седмица ни чака динамично време - през деня температурите ще бъдат положителни, а през нощта - отрицателни. В сряда и четвъртък се очакват валежи предимно от дъжд, а в петък - временно захлаждане. Този уикенд не се очакват валежи, температурите ще бъдат положителни през деня, на юг ще е по-топло. Снегът в рав...

Най-важното за казуса с "Овергаз"

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/01/06/2679090_nai-vajnoto_za_kazusa_s_overgaz/?ref=rss


Газовите вълнения от последните дни потвърдиха, че седем години след газовата криза от януари 2009 г. газов пазар в България на практика не съществува и това превръща страната, правителството и компаниите в заложник на бизнес и международни интереси и създава форсмажорни ситуации.

Какво се случи

В последните дни на 2015 г. се разбра, че частната "Овергаз Инк"  (с акционери свързаната със Сашо Дончев "Овергаз Холдинг" АД (50%) и руските "Газпром (0.49%) и "Газпром експорт"...

Облаци и дъжд днес, поледици в Северозапада, градусите скачат до 9

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5214592

Днес ще е облачно, в по-голямата част от страната с прекъсвания ще има валежи от дъжд. В северозападните райони, където температурите са отрицателни, се образува поледица. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от югоизток.
Максималните температури ще са между 4° и 9°, в северозападните райони - около 1°.
Днес ще е облачно, в по-голямата част от страната с прекъсвания ще има валежи от дъжд. В северозападните райони, където температурите са отрицателни, се образува поледица. В Източна България ще духа слаб до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 4° и 9°, в северозападните райони - около 1°.

Над 150 хиляди празнуват имен ден на Богоявление

http://pik.bg/над-150-хиляди-празнуват-имен-ден-на-богоявление-news463010.html

Над 150 хиляди празнуват имен ден на Богоявление

Не само българи с името Йордан и Йорданка, които са на десето място в класацията, са именници у нас. Общо 151 852 души ще отбележат своя имен ден на Йорданов ден – 6 януари, предаде БГНЕС.

Към края 2015 г. мъжете с името Йордан са 79 354, жените, носещи това име са 72 498, показват статистическите данни на НСИ.

В класацията за най-често срещани мъжки имена в България към края на 2015 г., името Йордан е на девето място, като броят на мъжете, носещи това име е 52 212. Преди името Йордан, на първо място сред най-често срещаните мъжки имена е Георги, след него са Иван, Димитър, Николай, Петър, Христо, Александър, Стефан.

При жените името Йорданка е четвърто в класацията среда най-често срещаните, като това име носят 39 627 българки. През 2015 г. най-предпочитани имена за новородените момчета са Георги и Александър - съответно 1 109 и 1 052. Сред 20-те най-разпространени имена преобладават Мартин, Димитър, Иван, Николай, Никола, Даниел, но липсват имена като Йордан, Васил, Тодор, Стоян, Атанас, които са едни от най-често срещаните при мъжете като цяло. 

Арменците празнуват Коледа

http://pik.bg/арменците-празнуват-коледа-news463009.html

Арменците празнуват Коледа

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера.

И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения.

Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа на 6 януари. Масата в дома е подредена предварително. На Бъдни вечер за трапезата арменците приготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче. Рибата е основно ястие и се пие червено вино. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле.

На Рождество Христово арменците се поздравяват така: "Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му". На самата Коледа на 6 януари се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони. И за арменците, и за българите Рождество Христово е свързано главно с трапезата. За разлика от българите арменците обаче не кичат елха. Те стриктно спазват традицията за Голямата празнична литургия на 6 януари. 

 

Над 150 000 души празнуват имен ден на Богоявление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541473

  Макар празнуващите българи с името Йордан и Йорданка да са на десето място в класацията по брой именници у нас, все пак общо 151 852 души ще отбележат своя имен ден на Йорданов ден - 6 януари. Най-популярните имена у нас са... Към края 2015 г. мъжете с името Йордан са 79 354, жените, носещи това име са 72 498, показват статистическите данни на НСИ.В класацията за най-често срещани мъжки имена в България към края на 2015 ...

В Германия вече може да се лежи в затвора за допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/06/2680247_v_germaniia_veche_moje_da_se_leji_v_zatvora_za_doping/?ref=rss


Германските спортисти, които дадат положителна проба за забравени вещества, могат да лежат в затвора след влизането в сила на спорния нов антидопингов закон. 
 Законът премина пред през двете камари на парламента Бундестага и Бундесрата през ноември, след което беше подписан и от президента Йоахим Гаук.

Според неговите разпоредби спортистите, които дадат положителни проби или бъдат уличени в притежание на забранени препарати може да лежат в затвора до три години. Доставчиците на...

Интернет води до по-малко размисъл

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5214180

Днес светът е застрашен
от катастрофа, която
бе немислима за
предишните поколения


МИГРАНТСКАТА криза в Европа е много рядко историческо събитие, при което регионът не защитава границите си, а вместо това ги е отворил. Това не се е случвало няколко хилядолетия. Дилемата е, че има хуманитарна подбуда, когато човек вижда страданието на бежанците.
Днес светът е застрашен от катастрофа, която бе немислима за предишните поколения МИГРАНТСКАТА криза в Европа е много рядко историческо събитие, при което регионът не защитава границите си, а вместо това ги е отворил. Това не се е случвало няколко хилядолетия. Дилемата е, че има хуманитарна подбуда, когато човек вижда страданието на бежанците.

Д. Добрев изключи борба за монопол по случая с "Овергаз"

http://frognews.bg/news_104818/D-Dobrev-izkliuchi-borba-za-monopol-po-sluchaia-s-Overgaz/

Единствено от "Овергаз" и "Булгаргаз" могат да отговорят на въпроса за това какви са причините за спирането на доставките на руски газ от "Газпром" към "Овергаз". Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в ON AIR

Температури от 1 до 9 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541404

През следващото денонощие ще бъде облачно. След временно спиране, още през нощта от югозапад ще започнат превалявания, предимно от дъжд. РЕКЛАМА През деня, главно в Северна Българи...

Северна Корея съобщи за успешен опит с водородна бомба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5214585

Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, съобщава AFP.
Ако това бъде потвърдено, ще означава, че Пхенян е направил важна крачка в ядреното си развитие, предава Фокус.
„Първото изпитание на водородна бомба беше успешно изпълнено в 10.00 часа сутринта (местно време) на 6 януари 2016 година,
Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, съобщава AFP. Ако това бъде потвърдено, ще означава, че Пхенян е направил важна крачка в ядреното си развитие, предава Фокус. „Първото изпитание на водородна бомба беше успешно изпълнено в 10.00 часа сутринта (местно време) на 6 януари 2016 година,

"Овергаз": "Булгаргаз" се опитва да запази положението си на монополист

http://frognews.bg/news_104817/Overgaz-Bulgargaz-se-opitva-da-zapazi-polojenieto-si-na-monopolist/

На "Овергаз" на са спрени доставките на природен газ, а държавният доставчик се опитва да запази позицията си на монополист на пазара. Това се разбира от думите на Светослав Иванов, заместник-изпълнителен директор на "Овергаз Инк".

Софийските улици обработени срещу заледяване, уверяват от общината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5214584

Обработки със смеси срещу заледяване са направени през нощта в София заради дъжда и минусовите температури, съобщиха от Столична община. Обработени са пътните настилки по улици и булеварди, по които се движи общественият транспорт във всички столични райони, на Южната дъга на Околовръстен път, по бул.
Обработки със смеси срещу заледяване са направени през нощта в София заради дъжда и минусовите температури, съобщиха от Столична община. Обработени са пътните настилки по улици и булеварди, по които се движи общественият транспорт във всички столични райони, на Южната дъга на Околовръстен път, по бул.

Джамбазки: Ще има все повече посегателства над жени от мигранти

http://petel.bg/Dzhambazki--SHHe-ima-vse-poveche-posegatelstva-nad-zheni-ot-migranti-__140208

Кадър: Нова тв Посегателства срещу десетки жени шокираха Германия. Престъпленията са били извършени в Кьолн само в рамките на...

Ето кога и къде хвърлят кръста на Богоявление във варненското море!

http://petel.bg/Eto-koga-i-kade-hvarlyat-krasta-na-Bogoyavlenie-vav-varnenskoto-more--__140209

Снимка: Булфото Ритуалът с хвърляне на кръста в морето във Варна на Йордановден утре ще започне в 11,30 часа до буна 1 на плажа. Това стана...

Референдумът на Слави събра 250 000 подписа. Трябват му още 150 000

http://petel.bg/Referendumat-na-Slavi-sabra-250-000-podpisa--Tryabvat-mu-oshhe-150-000__140210

250 000 са подписите, които хората на Слави Трифонов е събрал за инициирания от неговото предаване "Шоуто на Слави" референдум за промяна на...

Два района остават без вода днес във Варна

http://petel.bg/Dva-rayona-ostavat-bez-voda-dnes-vav-Varna__140212

Поради възникнала авария без вода ще останат абонатите от тези райони във Варна: - курортна зона от местност Св. Никола до Златни пясъци, където режимът ще продължи до 21 часа и в промишлена зона на село Тополи - до 17 часа.

Заради обвинения в злоупотреба сайтът с информация за градския транспорт във Варна ще бъде спрян

http://www.dnevnik.bg/morski/2016/01/06/2680274_zaradi_obvineniia_v_zloupotreba_saitut_s_informaciia/?ref=rss


Варненската софтуерна компания "Мап софт" обяви, че от 2 февруари ще прекрати поддържането на сайта си varnatraffic.com, който предоставя безплатно и в реално време информация за движението на автобусите от системата на градския транспорт града. Съобщението беше публикувано днес както в самия сайт, така и във Фейсбук.

Спирането на услугата ще блокира и работата и на мобилните приложения "Варна бус" (Varna Bus) и "Варна трафик инфо" (Varna Traffic Info) , които използват информация от...

Хамелеон изстрелва езика си със скорост 2590.8 метра в секунда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262469_%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%B2%D0%B0+%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82

  Ученият Кристофър Андерсън изследва начина на хранене и поведението на хамелеоните. Това може не звучи впечатляващо, особено ако не сте наблюдавали хранещ се хамелеон, пише The New York Times. 
Гущерите, известни най-вече със способността да променят цвета си, за се сливат с околната среда, изстрелват дълъг, лепкав език към плячката си подобно на някои жаби и саламандри. Това е едно от действията, които бихме могли да наблюдаваме отново и отново, особено на забавен кадър, и точно това прави д-р Андерсън от Университета Браун в САЩ. При предишни проучвания той е забелязал, че колкото по-малък е един хамелеон, толкова по-голям е апаратът на езика му. Той се състои от език, мускул и кост и позволява на хамелеона да съхранява енергия като свит лък и да изстрелва езика си като стрела. 
Хамелеоните изстрелват езика си на разстояние до два и половина пъти дължината на тялото. Най-малкият хамелеон, който д-р Андерсън е тествал - Rhampholeon spinosus, не само разтяга езика си най-много. Това е движението с най-високо ускорение и сила сред всички движения, извършвани от влечуги, птици или бозайници. Скоростта е 2590.8 метра в секунда, което означава, че езикът издърпва приблизително 264 грама в секунда, а приложената сила е 14040 вата на килограм. 
Причината по-малките хамелеони да имат пропорционално по-големи и по-мощни хранителни апарати в сравнение с по-големите им братовчеди, посочва д-р Андерсън, вероятно се крие в метаболизма им. Като цяло малките животни имат по-бърз метаболизъм и се нуждаят от повече храна на килограм. Затова и им е необходим по-ефективно стрелящ език. 
Д-р Андерсън не е имал възможност да наблюдава най-малкия хамелеон в света, който живее в Мадагаскар, тъй като той е защитен вид и не може да се хваща и тества в лаборатория. Ученият се надява, че ще има възможност да го изследва в местообитанието му.

Над 5 хиляди души празнуват на Йордановден в Русе

http://pik.bg/над-5-хиляди-души-празнуват-на-йордановден-в-русе-news463004.html

Над 5 хиляди души празнуват на Йордановден в Русе

Днес, 6 януари, Йордановден в община Русе най- много са празнуващите, които носят името Йордан. На този ден имен ден празнуват още: Божидар, Дана, Божан, Йорданка, Данчо, Данка, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa, Бетина и др.

Богоявление е един от най- старите християнски празници, който разказва за явяването на Бог по време на Кръщението, на Исус в река Йордан. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С него се слага край на така наречените „мръсни дни”. На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста.

Вярва се, че този, който извади кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. По обичай след това се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет, на който се обновява светената вода в храмовете.

Девойките, също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце, те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят "света" вода. На реката измиват домашната икона и своите лица.

София планира да е сред водачите в киното в Югоизточна Европа до 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/06/2680077_sofiia_planira_da_e_sred_vodachite_v_kinoto_v/?ref=rss


София се цели във водеща позиция в производството и разпространението на кино в Югоизточна Европа, както и в лидерство в производството на видео и компютърни игри, мобилни приложения и други дигитални продукти, включително свързвани с културно-историческото наследство в Европа.

Това е записано в нова стратегия на Столичната община, публикувана за обществено обсъждане на сайта на общинския съвет, която предстои да бъде гласувана. Документът, който е озаглавен "Иновационна стратегия за интелигентна специализация на София (2016 - 2020 г.)", е внесен от зам.-кмета по културата и образованието Тодор Чобанов и съветниците от ГЕРБ Николай Стойнев, който е и председател на стопанската комисия, и Ирина Йорданова - председател на комисията по европейските въпроси и връзки с гражданското общество.

Стратегията ще бъде изпълнявана от новосформираната Агенция за инвестициите, която наследи Столичната общинска агенция за приватизация.

Местната управа подпомагане на предприемачите в културните и творческите индустрии чрез повишаване на капацитета им за разработване и управление на проекти с външно финансиране и чрез електронни образователни системи. Като задача е посочено и създаването на предприемачество в творческите среди; привличане на нови аудитории чрез дигитални технологии; разработване на съвременни образователни програми.

За финансирането в стратегията се предвижда разработване на специални финансови инструменти за подкрепа на новаторски и експериментални форми на изкуство и иновативни на представяне и интерпретиране на богатото културно наследство на София; развитието на Фонда за иновациите в културата, създаването на нови финансови инструменти с по-бърз ефект и по-висока степен на гъвкавост при планирането на разходите - грантови схеми/ваучери за иновативните технологии, бизнес модели и сътрудничества. Също така се предвижда създаването на фондове (центрове) за иновации.

В документа е записано, че трябва да бъдат въведени повече дигитални технологии в музеите и обектите на културното наследство.

В културните и творческите индустрии са включени секторите архитектура, архивно дело и библиотекарство, артистично занаятчийство, аудио-визуални форми (филми, телевизии, видеоигри и мултимедия), културно наследство, дизайн, включително моден, фестивали, музика, сценични изкуства, издателства дейност, радио.

В стратегията е отбелязано, че културните и творческите индустрии формират 7% от брутния вътрешен продукт на света (БВП) и всяка година нараства. В София добавената стойност по факторни разходи за 2010 г. е 6.7%, двойно повече от страната. В столицата са концентрирани над 90% от филмовата индустрия и производството на видеоигри и софтуер.

Затова сред целите в стратегията е продължаването на стимулирането на IT сектора в столицата  и утвърждаването на София като европейски и световен лидер.

Над 150 000 души празнуват имен ден на Богоявление

http://frognews.bg/news_104816/Nad-150-000-dushi-praznuvat-imen-den-na-Bogoiavlenie/

Макар празнуващите българи с името Йордан и Йорданка да са на десето място в класацията по брой именници у нас, все пак общо 151 852 души ще отбележат своя имен ден на Йорданов ден - 6 януари.

Румен Порожанов: През 2015 г. България е усвоила 99% от парите за земеделие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5214113

Не остана и едно неразгледано заявление от над 3000, казва изпълнителният директор на фонд "Земеделие"

Платихме почти 3,3 млрд. лв. през миналата година. Това е с 850 млн. повече от 2014 г.
Ще проверим проектите за селски туризъм и за калифорнийски червеи. Някои ще връщат субсидията
Одитите на ЕК ни помогнаха да изчистим процедурите и да
Не остана и едно неразгледано заявление от над 3000, казва изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Платихме почти 3,3 млрд. лв. през миналата година. Това е с 850 млн. повече от 2014 г. Ще проверим проектите за селски туризъм и за калифорнийски червеи. Някои ще връщат субсидията Одитите на ЕК ни помогнаха да изчистим процедурите и да

Космическият телекоп Hubble видя сливането на две галактики

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262468_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BF+Hubble+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD

 Понякога между две галактики съществува силно привличане под въздействието на гравитацията, пише CNET. Тези две галактики могат да се сблъскат и слеят, формирайки нова галактика. Телекопът Hubble е заснел точно такъв удивителен процес. На изображението на легендарната космическа обсерватория се вижда галактиката NGC 6052. 

NGC 6052 е странен миш-маш от звезди. Американската Национална космическа агенция (NASA) описва формата й като „хаотична“. Процесът на сливане изхвърля някои от звездите от обичайните им орбити и ги изпраща на безкрайни космически обиколки в нова посока. Галактическата каша в NGC 6052 все пак няма да продължи вечно. „В крайна сметка тази нова галактика ще улегне в стабилна форма, която може да не прилича на никоя от двете първоначални галактики,“ отбелзва NASA.
Двете сливащи се галактики са предмет на научен интерес от години. Изследване, публикувано през 1969 година, се спира на необичайната структура и неправилна форма на NGC 6052. NASA посочва, че първоначално галактиката е била класифицирана като една анормална галактика, но по-задълбочени проучвания са разкрили двойнствената й природа. 
Hubble е съвместен проект на NASA и Европейската космическа агенция (ЕКА). Космическият телескоп, изведен в орбита през 1990 година, е изпратил някои от най-впечатляващите изображенията за времето си, включително прочутото „Стълбове на сътворението“ – драматична фотография на мъглявината М16. 

Свето Богоявление - Исус е покръстен в река Йордан

http://frognews.bg/news_104811/Sveto-Bogoiavlenie---Isus-e-pokrasten-v-reka-Iordan/

Богоявление /Йордановден/ е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб.

Кабинетът „Борисов” 2 на първо заседание след празниците

http://pik.bg/кабинетът-„борисов”-2-на-първо-заседание-след-празниците-news463003.html

Кабинетът „Борисов” 2 на първо заседание след празниците

Кабинетът „Борисов” 2 се събира за първо правителствено заседание след празниците, предаде БГНЕС.

На първото си за годината заседание Министерският съвет ще разгледа проекта на спогодба между България и Черна гора за социална сигурност, както и административно споразумение за нейното прилагане. Документът създава възможност за лицата, работили и в двете страни, да придобият осигурителни права.

Очаква се още министрите да одобрят предоставянето на две концесии и издаването на пет разрешения за проучване на възможностите за добив на строителни и скалнооблицовъчни материали. Решенията ще позволят привличането на допълнителни инвестиции, създаване на нови работни места и заетост на инженерно-технически персонал в седем общини, съобщиха от правителствената информационна служба. Създават се и условия за увеличаване на суровинния потенциал на страната.

Могерини посочи дванадесет постижения, които ЕС трябва "да отнесе" в 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2016/01/06/2680223_mogerini_posochi_dvanadeset_postijeniia_koito_es/?ref=rss


Сделката за ядрената програма на Иран и отговорът на ЕС на бежанската криза са измежду основните постижения на Европейския съюз във външната политика през изминалата година според върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Историческата сделка" и "инвестиция в сигурността на региона" - така Могерини определя резултата от ядрените преговори във Виена в своя публикация, озаглавена "12 неща, които да вземем със себе си в 2016 г."...

ЕС или ЗЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5213980

Европа започва да се капсулира като при Студената война, доверявайки се само на „най-близките” и „най-верните” си членки

Съвсем сериозно питам помните ли при Европа от Студената война онази организация, която в международните отношения бе известна като „Спящата красавица” - Западноевропейския съюз.
Европа започва да се капсулира като при Студената война, доверявайки се само на „най-близките” и „най-верните” си членки Съвсем сериозно питам помните ли при Европа от Студената война онази организация, която в международните отношения бе известна като „Спящата красавица” - Западноевропейския съюз.

Проф. Сашо Пенов: Независимо от секс скандала юридическият факултет е свято място

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5213245

С декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. д-р САШО ПЕНОВ  разговаря Анна Заркова 

- Проф. Пенов, не стигат скандалите покрай съдебната реформа, ами и секс скандал в Юридическия факултет на Софийския университет!
- Има връзка между събитията, някои от които наистина са скандални.
С декана на Юридическия факултет на Софийския университет проф. д-р САШО ПЕНОВ  разговаря Анна Заркова  - Проф. Пенов, не стигат скандалите покрай съдебната реформа, ами и секс скандал в Юридическия факултет на Софийския университет! - Има връзка между събитията, някои от които наистина са скандални.

2016 г. е изключително важна за БСП, защото партията отбелязва пети четвърт век

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262467_2016+%D0%B3.+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%A1%D0%9F%2C+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%

 2016 г. е изключително важна за БСП, защото партията отбелязва пети четвърт век. Това каза по време на пресконференция след първото за 2016-та година заседание на Изпълнителното бюро на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той отбеляза, че през 2016 г. партията влиза в петия си четвърт век. Той посочи, че вече 125 години БСП е неразривно свързана с историята, настоящето и бъдещето на страната. Лидерът на Столетницата заяви, че продължава процесът на уточняване на членския състав и партийните организации, преди отчетно-изборната кампания в партията. Според него не бива заради важността на големите политически въпроси партията да се отнася неглижиращо към организационното състояние и дисциплината на партийната машина.Михаил Миков заяви, че през 2016 г. БСП ще внесе предложения за промяна в изборното законодателство. Той бе категоричен, че през тази година партията ще бъде още по-настойчива в отстояване на още по-справедливо данъчно законодателство, като част от мерки насочени срещу борбата с бедността. По думите му, правителството е представило на обществото демографска стратегия с хоризонт 2030 година. Той обясни, че следят с особена тревога снабдяването на хляб в малките населени места. Миков бе категоричен, че в редица сфери настъпват кризисни процеси. Той отбеляза образованието, където по думите му, в малките селски училища трудно може да се реализира увеличението на учителските заплати. Миков посочи, че за БСП процесите в здравеопазването са изключително тревожни и определи като абсурдно една модерна, европейска, социална държава да изисква майките да си плащат за хотел, когато са заедно с децата си в болница. Миков отбеляза, че през 2016 г. се навършват 25 години от приемането на Българската конституция. По думите му, в България не е била изградена, нито социалната държава, нито модерното върховенство на закона – правовата държава и има достатъчно индикации,че институциите не функционират и нямат доверието на гражданите. Михаил Миков коментира и ситуацията с ДПС. По думите му, Движението е зряла политическа сила и ще намери пътя, по който да бъде ангажирана в демократичното представителство на България и уточни, че не си спомня политик от БСП да се е крил в посолство. Във връзка със случващото се в ЕС, Миков коментира, че 6 държави фактически денонсират Шенген. По думите му, тълкуването на външните граници като шенгенски поставя страната ни в ситуация, в която европейската солидарност отсъства. Той призова българското правителство да помисли за ангажиране на европейската солидарност свързана със защитата на националната сигурност и бежанската вълна.

Алтъните на падишаха

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262466_%D0%90%D0%BB%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%85%D0%B0

 

 

От бая време в определени краища на родината се долавя мръсно тихият звън от алтъните на падишаха.

От бая време пак така мръсно тихичко тоя звън се материализира в джамии и минарета, в мюсюлмански кръжоци и школа.

Мръсно тихичко процесът се опакова в искрящо благородната приказка за правата на човека, които безспорно включват и вярата му. Докато някой Местан или някой Лютви дотам се замаят от мръсно тихия звън на алтъните, че решат публично да целунат задника на падишаха.

Нека никой не си прави илюзии, че падишахът е забравил раята и нейната продажност.

Слава на НАТО и нейните членки.

Честваме 168-годишнината от рождението на Христо Ботев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541461

На 6 януари от 13.00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 168-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист.Водещ на честването ще бъде актьорът Мариус Донкин, ще участва хор "България" с диригент Валентин Бобевски, а гвардейци от Националната гвардейска част ще изпълнят военен ритуал с поднасяне на венци и цветя.Слово ще произнесе доц. д-р Георги Вълчанов, зам.-ректор на Софийски университет "Св. Климент Охридски". На събитието ще присъстват учен...

Банков обир в София, въоръжените бандити атакували със спрей служителите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262465_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%80+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B2%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0

 Четирима въоръжени и маскирани мъже са нападнали банка в София. Те са отмъкнали торби със 100 000 лева, съобщи бТВ. 

Според първоначалната информация те са обрали клон в жк "Люлин"7. Сигналът за обира е постъпил в полицията в 18,30 ч. От МВР потвръдиха за случая.

Престъплението е станало в края на работния ден, когато клонът затварял, парите били приготвени в чували за прехвърляне в инкасо автомобила.

Двама от нападателите са влезли в банката, а другите двама са чакали отвън, уточнява бТВ. Те са били въоръжени. Заплашили са служителки на банката и са ги напръскали с лютив спрей. След като задигнали огромната сума пари, те отпрашили пеша към вътрешността на квартала.

При грабежа няма пострадали хора. На място се извършва оглед.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване и задържане на извършителите на наглия обир тази вечер.

В момента униформени правят оглед на мястото. Проверяват се записи от камери. Не е ясно обаче, дали те ще помогнат, тъй като нападателите носели маски.

Надеждата на разследващите е, че камерите все пак са заснели колата, с която бандитите са избягали.

Тройнят разстрел в Пловдив - с пистолет с фашистки орел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262464_%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2+-+%D1%81+%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D1%81+%D

 Шофьорът на камион Благой Сапунджиев е застрелял първо съпругата си Йорданка, а след това и 5-годишната си дъщеричка Петя, докато двете спят. После легнал до тях, обърнал дулото към слепоочието си и дръпнал спусъка за трети последен път. Това гласи заключението на криминалистите след два поредни огледа в жилището в пловдивския квартал „Кючук Париж”. Те изключват напълно версията за участие на друг човек в кървавата семейна драма.

Гърмежите отекнали около 5,30 ч в понеделник в спалнята на квартирата на Сапунджиеви на втория етаж в блока на ул. "Асен Христофоров" 21. Сигналът за откритите три мъртви тела е бил получен на тел.112 в 11.17 ч, когато роднини се спуснали с въже от балкона на горния етаж, за да проникнат в заключеното отвътре жилище.

След разпит на свидетели и извършени огледи на мястото на трагедията основната версия на разследващите е, че вероятният мотив е патологична ревност на 35-годишния Благой. Смята се, че той е полудял, след като 29-годишната му жена Йорданка, наричана от всички Дани, му поискала развод. Според комшии семейството живеело разделено от есента, а се събрало за Коледа и Нова година. Благой, който при раздялата бил отишъл в дома на майка си, смятал, че вече може да остане при Дани и детето. Много е възможно вечерта преди първия работен ден красивата му съпруга да му е заявила, че трябва пак да се изнесе, или да му е споделила, че има нов мъж в живота й. Така Благой изпаднал в афект и взел фаталното решение.

Другата вероятност обаче е т.нар. разширено самоубийство да е било планирано предварително. Разследващите изясняват кога и от кого шофьорът се е снабдил с оръжието и защо го е носел със себе си в семейната квартира по празниците. Има версия, че го е купил в дните преди Коледа, но тя все още не е доказана.
Армейският „Валтер П 38” е изключително разпространено и у нас оръжие, тъй като такива оръжия са широко използвани в германската армия през Втората световна война. Намереният в жилището пищов имал щемпел със стилизиран фашистки орел. Благой нямал крими досие и никой не бил чувал да се е занимавал с престъпления. Възможно е обаче да си е купил незаконното оръжие за самозащита, тъй като карал ТИР, а също и зареждал бензиностанции с цистерна и понякога носел големи суми служебни пари.

Според съседи и близки нито Благой, нито Дани страдали от безпаричие и финансови проблеми. И двамата имали джипове - той карал сиво "Мицубиши", а съпругата - "Тойота", купена наскоро. Роднини на двамата са отрекли твърденията на съседите, че Благой се бил изнесъл преди 3 месеца. Те обясняват отсъствията му с курсове в чужбина. Дани, която вече работела като счетоводителка в голяма фирма, тази година трябвало да завърши Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Понякога тя излизала с приятелки по нощни клубове, като оставяла детето на Благой или на свекърва си, без да е имало и сянка от ревност у съпруга. Полицията до момента няма никакви данни за битови скандали или лоши отношения в семейството, нито за употреба на алкохол или наркотици.

Премиера на нов супер електромобил

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262463_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB

 Нов супербърз спортен автомобил, вдъхновен от НАСА, ще представи на изложението в Лас Вегас китайската компания от Калифорния „Фарадей Фючър“. Освен че ще бъде супермощна, колата ще се захранва с електрически батерии и ще има вграден смартфон. Първите бройки на футуристичния модел FFZero1 ще са готови през 2017 г.

Едноместното возило ще има мощност от 1000 конски сили и ще развива над 320 км в час. Батериите му ще бъдат разположени под купето на нещо като „скейтборд“. Панелът ще се състои от редички от батерии, като броят им ще зависи от големината на колата. Компанията нарича системата си за захранване Variable Platform Architecture (VPA).

Корпусът на автомобила ще бъде изграден от карбонови нишки, като плътно ще обвива шофьора. Забележително е ускорението на колата, която ще може да вдига до 100 км в час за под 3 секунди. Към момента първенец по този показател е луксозната суперкола „Бугати Вейрон“ - 2,5 секунди.

Заради високото ускорение новата суперкола ще бъде снабдена с каска и кислородна маска за водача.

Все още не е обявена очакваната цена на возилото, но е малко вероятно тя да бъде под 100 хил. евро. Поне ако се съди от конкурентния автомобил на марката „Тесла“. Според Блумбърг именно „Тесла“ най-много ще пострада от създаването на новия спортен автомобил. В момента компанията разполага с един основен спортен модел - S, чийто последен ъпгрейд може да ускорява под 3 секунди.

Цената на суперколата за Европа е над 110 хил. евро. Максималната скорост е над 250 км в час.

Компанията „Фарадей Фючър“ разполага със завод в Невада. Един от основните източници за нейното финансиране е китайският милиардер Джия Юетинг, който вложи в дружеството 1,2 млрд. долара. Основатели на „Фарадей Фючър“ и директори са бивши кадри на другия голям производител на електрически коли „Тесла Моторс“.

Дизайнерът на автомобилите на дружеството пък е поверено на бивш кадър на БМВ. Според публикуваната информация компанията „не смята, че днешните коли задоволяват днешните потребности на хората“. От дружеството са си поставили за цел масово производство на коли и представения FFZero1 е само началото.

6 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=310387

Събития: 963 г. — Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. — Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. — В Еквадор е образуваната испанска колония с център — новия град Сан Франциско де Кито.

Какви и колко българи "изтичат"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262462_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%22%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%82%22

 В този анализ ще погледна проблемите на миграцията през призмата на притока и отлива на умения. Обичайно този процес се нарича “изтичане на мозъци”. Това общоприето наименование е доста ограничаващо.

Предразсъдъците

Преди сериозните данни искам да мина набързо през някои от фолклорните интерпретации на тази тема на изток и на запад в Европа, които са колкото изпълнени с предразсъдъци, толкова и важни. В балканския фолклор битува представата, че ученето и особено работата в по-развити страни са своеобразен атестат за успех, за това, че си нещо повече от другите.

Наскоро чух един не много добронамерен белгийски виц, който се отнася до френскоговорещата част от страната. Ще го възпроизведа, защото попада в десетката по отношение на темата, която искам да засегна в този анализ. Правя уговорката, че имам еднакво неутрално отношение към всички граждани на Белгия и че осмиването на различните и с особена сила на най-близките комшии е обща човешка черта. Във вица се пита следното:“Какво става, когато френскоговорящ белгиец се пресели във фламандската част на страната?”. Отговорът е, че и в двете части коефициентът на интелигентност спада.

Емигрантите

с диплома

Нека видим какви са потоците от мигранти от България. Насочвам поглед първо към младите, които по принцип са по-склонни да мигрират и поемат рискове. Имам предвид завършилите висше образование в България, които заминават на първо място, за да работят или за да учат допълнително в чужбина, и завършилите средно училище, които заминават със същите цели, но в обратен ред по честота и важност.

От данните на НОИ не може да се определи с абсолютна точност кой от завършилите висше образование е заминал в чужбина. Все пак с достатъчна сигурност може да се предполага, че голяма част от тези, които изобщо не присъстват или задълго изчезват от регистрите на НОИ и не са регистрирани като безработни, са заминали в чужбина. Може да се твърди, че част от тях

работят в сивата

икономика

и не се осигуряват или нямат работа, без да са регистрирани като безработни. Според мен обаче вероятността да има много висшисти, които изобщо да не се осигуряват, не е голяма.

Сред завършилите висше образование от 2007 до 2014 г. ,т.е. за период от 8 г. , тези, за които може да се предполага, че са заминали в чужбина, са между 60 и 70 хиляди. От тях за 18 хил. души разполагаме с данни за оценката от дипломата им за завършено средно образование. Тя много по-добре от оценките във висшето образование дава представа за общите академични способности на младите хора, а и тя най-добре показва бъдещото представяне на пазара на труда. В българските данни не можем да намерим доказателства, че заминалите в чужбина са с по-високи академични постижения от останалите. Средният успех при тях e дори малко по-нисък - 5,19 срещу 5,28 при останалите. Разликата е статистически значима, но на практика незначителна, така че изводът е, че висшистите, заминаващи в чужбина, от гледна точка на академичните способности

по нищо не се

отличават от

оставащите в

България

По косвени оценки на базата данни от българската осигурителна система и от МОН това са приблизително 7-9 хиляди души на година. Бих поставил 10 хиляди като горна граница, която обаче е вече малко вероятна.

Висше в чужбина

- къде и колко

За заминаващите да учат след средно образование не разполагам с толкова точна оценка чрез български данни. Някаква представа за мащабите на този процес може да се добие, ако се вземе информация за преведените и легализирани дипломи за средно образование, която не е публично достъпна. Тя също няма да е съвсем точна.

 

Ако трябва да предположа на сляпо къде в чужбина има най-много студенти българи, бих заложил на Великобритания. Британската агенция за статистика във висшето образование публикува периодично данни за чуждестранните студенти. В официалната публикация се изброяват първите 10 страни извън ЕС и от ЕС със значими дялове студенти във Великобритания.

Оказва се, че страните извън ЕС имат значително повече студенти там. На първо място е Китай с почти 70 хиляди студенти, записани за 5-годишен период до 2013 г. Сред страните от ЕС първите места са за Германия с 14 520 студенти, записани за 5-годишен период, следвани от Ирландия, Франция и Гърция (10 840 студенти). От България за същия период има 6060 студенти - малко по-малко от Румъния. До учебната 2011/2012 г. бройките от България, а и от останалия свят нарастват, а през следващата година за пръв път от много време има спад. Британски експерти го отдават на затягането на режима за прием на чуждестранни студенти.

Сравним с този към Великобритания, но все пак значимо по-малък поток от студенти би могло да има само към страни като САЩ, Германия и Франция. Има и по-малки страни в Европа, чиито университети предлагат програми на английски език, привличащи чуждестранни студенти, но не бих предположил, че там може да има хиляди българи. Като цяло разполагаемите данни от българската образователна система и откъслечните данни от чужбина дават основание да се предположи, че е възможно

на година страната да

напускат около 20 хиляди завършили средно и висше образование общо. Това са 2 големи университети, или 20 големи училища. От гледна точка на нашата икономика този брой е доста съществен, от гледна точка на приемащите страни - българските студенти и млади имигранти с висше образование са капка в морето от прииждащи хора, които в страните от ЕС все повече не са от други страни-членки на ЕС.

Политики за привличане

на талантливи

студенти и квалифицирани имигранти

Борбата в развитите икономики и образователни системи е за привличане на “най-умните и най-добрите”, както често я наричат в доклади за висшето образование, а и в заявените цели на държави и образователни институции. По-глобалните образователни системи се прицелват в талантливи студенти от цял свят, докато други, като Франция, се насочват към страни, с които имат дълбоки културни връзки от миналото, за да преодолеят проблемите с езиковата бариера.

В ЕС страните от Средиземноморието, но също така Германия, Белгия и Франция имат традиции в приемането на нискоквалифицирани имигранти, които работят в определени сектори на икономиката, докато Великобритания е пример за голяма икономика, чиято политика е за привличане “на най-умните и най-добрите”, включително чрез предлагане на глобално конкурентни програми в сферата на висшето образование. Няма нужда да обяснявам, че и в тази надпревара английският език дава огромно предимство. Това обяснява голяма част от политическите реакции във Великобритания към перспективата за неограничен достъп до тяхната икономика и на много неквалифицирани имигранти в резултат от разширяванията на ЕС. Освен това данните показват, че във Великобритания родените в чужбина като цяло се представят по-добре в езиковата грамотност от родените във Великобритания с изключение на онези, за които английският не е майчин, които се справят много по-зле.

Класацията на уменията

Истина ли е, че тези, които заминават да учат или работят в чужбина са по-умни от тези, които остават? “Умен” включва широк кръг от знания и умения и в крайна сметка такива сложни и многопластови неща като способността да бъдеш адекватен във всяка конкретна социална ситуация.

Сега се обръщам към данните от най-голямото международно изследване на уменията на възрастни PIAAC - Програма за международна оценка на компетентностите на възрастните, което се провежда от относително скоро от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Тя организира и провежда и изследването PISA на 15-годишни ученици, което е вече доста популярно в България.

PIAAC оценява директно три основни области на компетентност - езиковата и числовата грамотност и уменията за решаване на проблеми в технологично богата среда.

Езиковата грамотност при възрастните е дефинирана в PIAAC като “разбиране, оценяване, използване и работа с писмени текстове с цел участие в обществото, постигане на лични цели и развитие на своите знания и потенциал”. Числовата грамотност е дефинирана като “способност да се намират, използват, интерпретират и комуникират математическа информация и идеи с цел да се посреща и управлява нуждата от използване на математиката в разнообразни ситуации в живота на възрастните”.

Уменията за решаване на проблеми в технологично богата среда включва “използване на цифрови технологии, средства за комуникация и мрежи с цел намиране и оценяване на информация, общуване и изпълнение на практически задачи”. Фокусът е върху специфични проблеми, които се пораждат от самото използване на съвременни компютърни технологии, но и върху сложното взаимодействие между тези технологии и други задачи, с които възрастните трябва да се справят.

Мигранти от държави

извън ЕС

- с бонус пред източноевропейците.

Анализът на данните от PIAAC показват според самия доклад на ОИСР, че имигрантите имат по-ниска грамотност на езика на приемащата страна. Но колкото и странно да звучи пристигащите от Централна и Източна Европа може да са в по-неизгодно положение по отношение на уменията си, отколкото някои имигранти от трети страни извън ЕС, които още от детството си владеят много по-добре и редовно са използвали в дома и в училище някой от езиците на големите икономики в ЕС.

PIAAC ни напомня и друго - хората, за които някой от най-големите световни езици е майчин са облагодетелствани. Към Европа идват много мигранти, за които езици като английски, френски или испански са или майчини или са изучавани от ранното детство и са използвани като втори език в ежедневната комуникация. Същото не може да се каже за страните от Централна и Източна Европа като България.

Как се представят Българските имигранти в ЕС според PIAAC. В извадките на проучването за съжаление могат да бъдат идентифицирани твърде малко българи. Това се дължи и на факта, че за две от големите европейски икономики - Германия и Италия, в които можем да очакваме по-забележимо присъствие на български емигранти в изследването няма данни за страната на произход на имигрантите. Най-много българи има в извадките от Испания и Великобритания. Направих усилие да обобщя резултатите за всички българи, които намерих в първичните данни по страни. Взех само страните от ЕС, които участват в PIAAC. Оказа се, че средните резултати по езикова и числова грамотност са ниски. При езиковата грамотност те са с 22% по-ниски от средните за страните от ЕС резултати на имигрантите, за които езикът на приемащата страна е майчин и с 15% по-ниски от средните за ЕС резултати на имигрантите, за които езикът на приемащата страна не е майчин.

Почти не е имало случай да обсъждам на живо подобни данни и някой да не даде конкретен пример или да не разкаже лична история било в подкрепа или в противовес на някаква обща тенденция. Затова накрая искам специално да направя уговорката, че направеният анализ не противоречи на ничия лична история.

Служат Богоявленски водосвети във всички гарнизони на Българската армия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541433

Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен в 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин в София. На ритуала ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани. Богоявленският водосвет ще бъде отслужен и във всички гарнизони на Българската ар...

Оранжев код за поледици е в сила за две области, жълт - в три

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/06/2680225_oranjev_kod_za_poledici_e_v_sila_za_dve_oblasti_jult_-/?ref=rss


Оранжев код за поледици е обявен в две области в страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките. Кодът е в сила за областите Видин и Монтана. Там ще има валежи от дъжд. Поради ниските температури ще има условия за образуване на поледица. При тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни, когато вървят или шофират заради заледените повърхности.

Жълт предупредителен код за поледици е в сила за областите Враца, Плевен и Ловеч.

"Бъдете внимателни за обширни области със сняг и/или лед на пътя. Възможни са ограничения при дейности на открито. Внимавайте когато вървите, карате колело или шофирате при заледени повърхности", гласи предупреждението на метеоролозите.

След временното спиране на валежите вчера, днес преваляванията отново ще започнат – те ще са от югозапад, предимно от дъжд и ще са предпоставка за образуване на поледици в северозападните части на страната. Ще бъде облачно, в източните райони ще духа слаб до умерен вятър от югоизток.

Температурите леко ще се повишат и минималните ще са между минус 6 и минус 2 градуса в Северна България, а в Южна – между нула и 3 градуса. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса, в северозападните райони – около 1°.

Над планините ще бъде облачно, с превалявания от дъжд, а над 2000 м – от сняг. Ще духа силен, по високите части и бурен вятър от югозапад. Максималната температура на височина 1 200 метра ще бъде около 6°, на 2000 метра – около 2°.

Облачон и с превалявания от дъжд ще бъде и по Черноморието, където температурите ще достигат 6-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 3 бала.

Войната на пътя зачерня

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262461_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%8F

 НАЙ-ПОСЛЕ и снега дочакахме, новата година сякаш влезе в обичайните рамки за бяло и чисто, за нова страница, върху която да почнем да пишем отначало и без грешки. Дотук с оптимизма, романтизма и добрите намерения. Белият сняг се стопи от черната статистика и калта напомни за това, че пътят към ада е постлан с бързи скорости за необмислени намерения.

Ще кажете, че ви помрачавам празниците. Не, аз просто ви предлагам точни цифри, ако искате, ги четете, ако искате, се замисляйте над тях. Загиналите в негласната, необявената, но неподлежаща на примирие война по пътищата за миналата година са 679. За 2014-а са били 655, с 24 души повече. Не е дребнотемие - за 24 семейства, български, някое от които сто на сто е от ваше село или от вашия панелен комплекс.

Само че ние, вижте как и аз се присламчвам към целокупността на незасегнатите, подминаваме некролозите, пирамидките, кръстовете и цветята около тях по пътищата на родината. Колкото и на корави да се правим, колкото и да навиваме глава, че каквото търсело, това намерило, дълбоко в себе си въздъхваме, че някой не навреме си е отишъл мърцина и че не е наш близък. Не сме толкова безчувствени, колкото се правим, скрити зад анонимните си силуети. Не сме чак такива човекомразци.

24 души, пометени в пътната надпревара към смъртта, е пренебрежимо малка цифра. През 1990 г. над 1000 души са предали Богу дух, значи вървим към оправяне. Вървим, ама другия път. През 1990 г. все още емиграцията не е обезлюдила страната ни, така че на глава от населението, намаляло поне с една трета от тогава, не спад, а увеличение на покосените с косата на газ до дупка и три гроздови с бира за изтрезняване има.

Милион и двеста хиляди годишно по света загиват в катастрофи. Нали няма да се борим да сме и тук в челната тройка. Въпреки че такава точно статистика не открих да е направена. Навръх Нова година по пътя от Айтос към Бургас загина 17-годишно момче. 6 минути преди да се слеят стрелките и да влезе в годината на пълнолетието си. Колата се забила в мантинелата, сигурно много са бързали за новогодишната наздравица, за фойерверките, целувките и поздравленията с пожелания за сбъднати мечти. Мечтите - дотам. На цяла една рода и цял един приятелски кръг.

Та какво викахте - че това не се отнася до вас? Колцина обаче си отдъхнаха, когато до Благоевград дъщеря спря колата в електрически стълб, та не се срути пет метра надолу да паркира върху жп линията? Цялата рода и целият приятелски кръг си отдъхнаха.

Само с уплахата

се е разминало Както и цялата рода и близките на онези, които висяха в джип над пропаст между с. Драганово и Якоруда, заради хлъзгавата пътна настилка. Щото пустият сняг пак ни изненада, и нас, и тристата снегорина в пълна бойна готовност, та опесъчаването - на плажа в Дубай, дето празнуват елитът и плеймейтките. Нищо против празнуващите. Много против нехайството. Като мухи мрем, размазани от несъобразената скорост по магистрали и междуселски пътища, от напомпаното си до 2-3 промила его, от самочувствието, което ни дават конските сили и петдесетолевката, удобно легнала в документите, когато ни спрат да ни ги поискат.

Това е истината. Във война сме. Не хибридна, а съвсем реална. Всекидневно взимаща жертви. Война, за която никого не го е грижа, докато не попадне на бойното поле от страната на губещите.

А страната на губещите непрекъснато мени позициите си. Днес е в посока Велико Търново - Варна, през нощта вече се обърнала в посока Айтос - Бургас, за да ни изненада в гръб след поредния завой в Кресненското дефиле, пък да ни застигне на тротоара в центъра на София или по пешеходната пътека в Свиленград.

Не знаеш къде ще те пресрещне и къде ще те стигне. Защо, бе? Защото сме велики ние, недосегаеми сме, венец на природата сме. Да, докато не щръкне този венец с развети траурни ленти над пресния гроб или край канавката на шосето.

Празниците отминаха, та нямам намерение да ви спестявам непразничните неща. Колко катастрофи станаха по тия празници, колко хора се разминаха на косъм и колко ще се разминат през дългия път към дома, натоварили дамаджаните и кому каквото от прасето се паднало, по пътищата, засипани с изненадващия януарски сняг?

Дано всички се разминат.

Няма кой да я

спре тая война с

указ, капитулация

или примирие Нарушават се правилата, нарушават се законите, всеки бяга по тъча, бърза и си мисли, че ще избяга от невъзвратимото. Ами не става. Как бягаш от нещо, натискайки педала срещу него?

Отговорността засяга всеки друг, с изключение на теб самия. Обаче така не става. Колкото и цинично да звучи, спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Т.е. да стигнеш жив от т.А до т. В или обратно, е дело на самия теб и на никой друг.

Ако спазваме това просто правило, войната по пътищата ще се изчерпи от само себе си. Пазейки себе си, пазиш и околните. Това са азбучни и овехтели истини, за какво ли ги предъвквам? Просто ми се струва, че много от участниците в движението изобщо са пропуснали този урок. И защото пак ще писне някой, че не давам решение на задачата, давала съм го неведнъж: крути мерки за всеки, нарушил закона и правилника. Конфискувай му колата в полза на потърпевшите. Запорирай му част от заплатата в полза на осакатения от него човек. Вкарай го да лежи не по бързата процедура, а реално. Ми викайте ми от днес Лаврентия или Хенриета, ако щете, или Крумка Страшна, че по-нашенско, но доказано е, дето ако не се страхуваш от наказанието за престъплението, ще си го вършиш, без да се замисляш много-много. Омръзна ми да чета как мачкат децата ни, родителите ни и де каквото попадне под автомобилите. Как белият сняг почернява от следите на гумите, водещи в отвъдното. Опесъчете си хлъзгавите помисли за недосегаемост и вечност. Няма такова животно. Спрете се и я карайте агале-агале, и без това животът е не само един и единствен, ами и прекалено кратък, та да го превръщате в скоростна отсечка. Черно на бяло ви го пиша, пък как ще го тълкувате, си е ваша работа. Но не сте сами на пътя!

Великотърновец плати 446 лв. данък за колата си с жълти стотинки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541471

Великотърновец стъписал служителите на Общинската данъчна служба в старата столица след като в първия работен ден от 2016 год. решил да плати данъка на колата си с жълти стотинки. Мъжът се появил в данъчното с три найлонови торби, пълни с монети от по 1,2 и 5 стотинки. С килограмите стотинки, той заявил, че плаща годишния си налог от 446 лв за автомобила си. Трима данъчни служители пък били мобилизирани два дни да броят парите. Мъжът споделил, че действията му са в знак на протест срещу неразринати от снега квартални улици и размера на данъцит...

КНДР обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба

http://asia.actualno.com/kndr-objavi-che-e-izvyrshila-uspeshen-opit-s-vodorodna-bomba-news_516647.html

КНДР обяви, че е извършила успешен опит с водородна бомба, предаде БГНЕС. По-рано сеизмичните центрове засякоха трус, какъвто би предизвикал взрив на ядрено устройство. Трусът, регистриран с магнитуд между 4,9 и 5,1, според различни източници, е с повърхностен хипоцентър. Той се намира в зоната на севернокорейски ядрен полигон. Страните в района вече посочиха, че това може да означава четвърти пореден опит с ядрено взривно устройство в Северна Корея.

Морската градина не е зелена площ според общинските власти във Варна

http://varna.actualno.com/morskata-gradina-ne-e-zelena-plosht-spored-obshtinskite-vlasti-vyv-varna-news_516651.html

Морската градина не е зелена площ - или поне не според общинските власти във Варна. Емблематичният символ на морската ни столица не влезе в регистъра на озеленените площи, който беше представен от Община Варна. Документът съдържа информация за всеки вид дърво и храст по улиците на града, както и за всяка общинска градинка. Авторите на проекта обясниха, че пропускът се дължи на различните форми на собственост там. Именно те станаха причина за ожесточени спорове преди местните избори и бяха сочен

Митов за случая "Местан": С дипломацията се гони резултат, не публичност

http://politics.actualno.com/mitov-za-sluchaja-mestan-s-diplomacijata-se-goni-rezultat-ne-publichnost--news_516658.html

Да не правим реториката прекалено темпераментна. Така външният министър Даниел Митов коментира твърдението на премиера Бойко Борисов, че преди Коледа турският премиер Ахмет Давутоглу и турският президент Реджеп Ердоган настоявали да говорят с него заради разцеплението в ДПС. Чух купища неща какво трябва да правим сега – да викаме някого, да не викаме. Направихме всичко възможно, за да не бъдат повлияни българо-турските отношения от процесите в една партия. Не може българска или турска

Оранжев код за поледици е обявен в две области в страната

http://montana.actualno.com/oranjev-kod-za-poledici-e-objaven-v-dve-oblasti-v-stranata-news_516657.html

Оранжев код за поледици е обявен в две области в страната, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при Българската академия на науките. Кодът е в сила за областите Видин и Монтана. Там ще има валежи от дъжд. Поради ниските температури ще има условия за образуване на поледица. При тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни, когато вървят или шофират заради заледените повърхности. Жълт предупредителен код за поледици е в сила за области

Twitter не издържа на лаконичността

http://interest.actualno.com/twitter-ne-izdyrja-na-lakonichnostta-news_516652.html

Екип от специалисти микроблогинг мрежата Twitter разработва нова функция, която ще позволи да се изпращат съобщения с дължина повече от 140 символа, предаде БГНЕС. Както съобщи сайтът Re/code, позовавайки се на източници от компанията, разработчиците разглеждат нов лимит от 10 000 знака, който понастоящем се прилага за лични съобщения. Датата на старта на нововъведението не е определена, но компанията се надява това да стане до края на март. Социалната мрежа Twitter е създаден през 2006 година

НАТО: България е консуматор, а не източник на сигурност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262460_%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%2C+%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B

 НАТО поставя България твърдо в лагера на консуматорите, а не на източниците на сигурност. Това се казва в доклад на Северноатлантическия пакт за състоянието на българската отбрана, който е обсъждан на 10 и 11 септември в София на двустранните консултации за преглед на националните отбранителни планове и тяхното финансиране между НАТО и България, съобщи БГНЕС.

В доклад на НАТО за състоянието на българската отбрана неколкократно е обърнато особено внимание на факта, че разходите за армията ни непрекъснато спадат, което намалява качествата на войската ни.

В началото на документа е констатирано, че през 2014 г. средата на сигурността на България се промени драматично. Украинската криза има дестабилизиращ ефект за българската сигурност и използването на хибридна война от страна на Русия буди дълбока загриженост. Анексирането на Крим от Русия значително промени баланса на силите в Черно море. Поради което създаването на Интеграционен център на натовските сили като елемент от Плана за готовност за действие на НАТО е приоритет за България.

В допълнение България развила мерки за противопоставяне на заплахата от Русия. Бързото завземане на територии и влиянието на Ислямска държава в Ирак и Сирия (ИДИС) в Близкия изток е друг риск за националната сигурност. Свързаното с това увеличаване броя на бежанците от Близкия изток и проникването на терористи и престъпни елементи също буди загриженост, констатира докладът.

Политиката на България в сферата на сигурността и отбраната цели гарантиране на националния суверенитет, сигурността, независимостта и националния интегритет на страната в рамките на международни организации, включително НАТО и ЕС.

Тази политика се основава на принцип, че заплахите за сигурността в голяма степен ще бъдат разгледани отвъд националните граници и поради това се изисква българските въоръжени сили да могат да се разгърнат и да действат в чужбина. Това е присъщо на Националната стратегия за сигурност от 2011 г. (НСС) и Националната стратегия за отбрана за 2011 г. (НСО).

За постигането на приоритетите ще са необходими значителни финансови ресурси, които към днешна дата не са предвидени от правителството.

Отбелязано е реструктурирането на отбраната и разработване на единен набор от съвременни, ефективни, професионални сили, способни на териториална отбрана и/или участие в пълния спектър от мисии в чужбина. Това се изразява при сухопътните войски в разформироването на механизирана бригада, за да бъдат осигурени средства за укрепване на останалите две бригади.

Личният състав на силите за защита от химически, бактериологични, радиоактивни и ядрени оръжия (CBRN), както и на разузнавателните полкове също е намален до батальони, а броят на батальоните за CBRN е намален от три на два. При военноморските сили две флотски бази са обединени в една- единствена с две станции. При ВВС техническата поддръжка беше консолидирана в една база, изтребители и учебни звена бяха разположени съвместно с друга авиобаза, а хеликоптерите и транспортни единици са прегрупирани в трета авиобаза.

В документа е отбелязано и съкращаването на личния състав на българската армия от 44 100 души през 2010 г. на 37 100 през 2014 г.(на практика става дума за 29 000 бойци, 8100 цивилни служители и 3400 запасняци). Проблемът е, че военният бюджет е намаляван в съответствие със съкращаването на личния състав, поради което не са били освободени средства за реинвестиране в отбраната.

В тази връзка има спешна необходимост от финансиране модернизирането на екипировката, критична необходимост от адекватно обучение и участие в учения на персонала и поддържане на компетентността в съответствие със заеманите постове, отбелязват авторите на документа. Нивото на финансовите ресурси за отбраната в момента прави невъзможно балансирането между българската решимост за участие в подсилващи операции и подготовката и модернизирането на въоръжените сили на България, подчертават аналитиците.

Шефовете на НАТО въобще не вярват на приказките от българска страна, че България - въпреки големия недостиг на инвестиране в отбраната - ще е способна да посреща рисковете и опасностите от средата за сигурност и ще допринася за колективните отбранителни способности на НАТО и на ЕС. Поради това Северноатлантическият пакт твърдо поставя България в списъка на консуматорите, а не на източниците на сигурност.

В предвидения значителен ръст военни разходи през 2018 г. НАТО вижда вероятността именно през тази година да бъде предприето от България закупуване на бойни самолети. В същото време е отбелязано, че поради скромните разходи за периода 2016-2018 г. няма да има възможност за никакви големи проекти и модернизация на въоръжените ни сили.

За пореден път е направена равносметката, че БВП на страната ни се е увеличил със 7,6% от 2007 до 2015 г., докато разходите за отбрана са спаднали от 1,71% през 2010 г. на 1,13% през 2015 г.

Въпреки това обаче са предвидени придобиването на нови многофункционални бойни самолети и осигуряване на интегрирана логистична подкрепа; модернизиране на фрегатите Е-71; създаване на батальонни бойни групи в рамките на механизираните бригади; придобиване на триизмерен радар; придобиване на високопроходими патрулни превозни средства; развиване на технически системи за стратегическо разузнаване; инвестиции в киберотбраната и др.

Недостигът на средства също така ограничава или изключва реализиране на придобивки за армията ни в сферата на т. нар. проекти за умна отбрана.

След няколко фалстарта, включително неуспешен опит за провеждане на Подробен преглед на сигурността и отбраната, Министерството на отбраната издаде документ за визиите си.

КНДР обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

http://www.cross.bg/koreya-izpitanie-kndr-1493562.html

/КРОСС/ Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, като предаде специално изявление в ефира на държавната телевизия, съобщи РИА Новости. „Днес бе извършено първото изпитание на водородно оръжие“, заяви директорът на телевизията. По думите й притежанието на „водородно оръжие е станало историческо събитие“ за Северна Корея. Изявлението е било преведено и излъчено и по южнокорейските телевизионни канали. Тази сутрин в източната част на Северна Корея е регистрирано земетресение с магнитуд между 4,2 до 5,1 по скалата на Рихтер, причината за което според различни източници е била от „изкуствен характер“, предаде ТАСС. Трусът е регистриран в 9:30 ч. местно време на север от град Килчжу, където се намира ядреният полигон Точхан-ри. През последните години КНДР е осъществила три ядрени изпитания: през 2006, 2009 и 2013 г. В отговор Съветът за сигурност на ООН въведе различни санкции по отношение на Пхенян. През последните две години републиката не е провеждала ядрени изпитания, ограничавайки се с изстрелването на балистични ракети в отговор на мащабните военни маневри на Южна Корея и САЩ. За наличието у КНДР на собствена водородна бомба спомена на 10 декември лидерът на страната Ким Чен Ун

Режат войската на 37 хиляди, на 1 офицер се падат 2-ма войници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262459_%D0%A0%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+37+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8%2C+%D0%BD%D0%B0+1+%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D

 29 бойни самолета и 102 танка в плана за развитие на армията до 2020 г. , приет на закрито заседание на правителството

Армията да бъде намалена до 37 000 души, предвижда одобрен от правителството план за развитие на въоръжените сили до 2020 г.

Документът е бил разгледан на закрито заседание на кабинета на 30 декември - последния работен ден на 2015 г., научи в. “24 часа”.

Това означава, че войската

ще бъде свита с

близо 3000 бройки, след като при служебното правителство на Георги Близнашки числеността ѝ бе увеличена до близо 40 000 души. Преди това според правителствен план от 2010 г. бройката бе 37 100.

И при новото щатно разписание на армията обаче е нужно да бъдат назначени поне 2300 души, за да бъдат попълнени въоръжените сили, става ясно от документа. 1500 трябва да бъдат привлечени още през тази година. Още 1300 трябва да бъдат назначени през 2017 и 2018 г. За целта трябва да бъдат отпуснати още около 120 млн. лв. към годишния бюджет за отбрана, възлизащ на 1,2 млрд. лева.

Едва

28 860 души ще са

всъщност военните според новия план.

Останалите 8140 ще са цивилни служители. Войниците пък ще са 47% от военнослужещите, или 13 564 човека. 28% ще са сержантите и 23% - офицерите. Това означава, че на всеки двама войници ще се пада по един офицер.

Почти половината от армията ще са сухопътните сили.

След 2018 г. ще започне и усилената модернизация на армията с нова техника, става ясно от правителствения план. Според него в края на 2020 г. Военновъздушните сили ще разполагат с 29 бойни самолета. В момента страната ни има 4 годни за употреба МиГ-29.

В посочената бройка от 28 влизат както ремонтираните в Полша МиГ-29, така и планиранити нови многоцелеви изтребители. Планът предвижда миговете да продължат да охраняват въздушното пространство на България, докато летците се учат да управляват новите самолети. Бойните вертолети ще са 6. Планирано е и купуването на 20 радиолокационни системи и

безпилотна летателна

система с 4 дрона

102 танка ще има армията през 2020 г. 90 от тях са за сухопътните войски, а 12 ще са зачислени на военния университет. Освен това пехотата ще има и 404 БТР-а и 190 оръдия. Още 32 оръдия ще има във военния университет.

За флота е предвидено купуването на патрулиращи кораби и модернизация на двете фрегати, като в края на 2020 г. моряците трябва да разполагат със 7 бойни кораба, 10 за бойна подръжка и 6 спомагателни, както и 3 вертолета.

Финансирането на модернизацията ще е от бюджета и от продажба на войскови имоти. Планира се до 2020 г. да бъдат продадени 50 550 кв. м разгърната застроена площ.

С механизирана бригада ще участва България при защита на територията на друга страна от НАТО при активиране на договора за колективна отбрана, става ясно още от документа. При мироопазващи мисии зад граница пък предлагаме да участваме с 1 усилен батальон (около 1000 души).

Планът предвижда запазване на бригадата Специални сили, за която се предлагаше да се свие до полк.

На Богоявление християните честват кръщението на Исус

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/06/2670082_na_bogoiavlenie_hristiianite_chestvat_krushtenieto_na/?ref=rss


На 6 януари църквата чества един от дванадесетте Господски и Богородични празници, известен като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден. Той е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Богоявление се нарича, защото за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица: Отец, Син и Дух Свети, напомнят от Светия синод. Това ясно е изразено в тропара на деня: "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Света Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те наричаше възлюбен Син, а Духът във вид на гълъб потвърждаваше верността на тия думи. Христе Боже, който си се явил и си просветил света, слава Тебе".

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.



Традицията повелява всички да участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година.

Традиционният Богоявленски водосвет и освещаването на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде пред паметника на незнайния воин в София и ще бъде отслужен от патриарх Неофит в 11 часа, съобщиха от Синода. Преди това главата на Българската православна църква ще оглави празничната света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".



На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министри и депутати. Държавният глава ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на незнайния воин.

В 13 часа ще бъде отслужен и традиционният водосвет до езерото в ж.к. "Дружба" в столицата, след което ще бъде проведен ритуалът на изваждане на Светия кръст от водите на езерото. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Григорий - викарен епископ на Софийската митрополия, ще присъства и кметът Йорданка Фандъкова.

Калоферци влязоха в студените води на Тунджа за мъжкото хоро. Понесоха и Никол Станкулова (снимки)

http://petel.bg/Kalofertsi-vlyazoha-v-studenite-vodi-na-Tundzha-za-mazhkoto-horo--Ponesoha-i-Nikol-Stankulova--snimki-__140207

Преди минути започна мъжкото хоро в студените води на Тунджа. Жителите на Калофер влязоха в реката, за да спазят обичая на Богоявление....

Джамбазки: Ще има все повече сексуални нападения над жени от мигранти

http://petel.bg/Dzhambazki--SHHe-ima-vse-poveche-seksualni-napadeniya-nad-zheni-ot-migranti-__140208

Кадър: Нова тв Сексуални посегателства срещу десетки жени шокираха Германия. Престъпленията са били извършени в Кьолн само в рамките на...

Днес е Богоявление

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-e-bogoiavlenie-6048049

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана

Честваме Богоявление - Йордановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541472

Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан дошъл Исус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се гл...

Раздават пакети с храна на най-бедните

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541432

От днес започва раздаването на първите хранителни пакети по новата европейска програма за подпомагане на най-бедните. Право на тях имат хората, които са получавали помощ за отопление през миналата зима, както и пострадалите от бедствия от 2012 г. досега, или около 255 000 души. Пакетите ще бъдат раздавани чрез структурите на Българския червен кръст поетапно, като днес работа започват 42 пункта в 22 от областните градове.  Заради жалбата на една от фирмите-производители и съдебно производство пред Върховния административен съд, хранителните паке...

„Вашингтон пост”: САЩ не разполагат с достатъчно експерти по Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262458_%E2%80%9E%D0%92%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%82%D0%BE%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%E2%80%9D%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BD%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%B4%D

 „Висши представители на американското разузнаването и службите за сигурност се опасяват, че познанията им за Русия и възможностите за събиране на информация са недостатъчни, предвид значимостта на текущите конфликти и опасността, произтичаща от непредвидимите действия на Кремъл от гледна точка на интересите на САЩ“, съобщава „Вашингтон пост“, цитиран от „Инопреса”.
„Апаратът на американските спецслужби работи с експерти на по-ниски нива, които не са в състояние да влияят пряко върху политиката”, пише Карън Демирджян, позовавайки се на американски експерти, законодатели и бивши сътрудници в администрацията.

"В резултат, както твърдят източниците, САЩ за пореден път пропуснаха възможността да предвидят последните ходове на Москва в Украйна и Сирия, дори когато признаците за тях бяха налице”, смята журналистката.

Сенатор Джон Маккейн признава пред изданието, че намесата на Русия в Крим, а по-късно и в Сирия, е изненадала САЩ.

"През последните месеци американски военни и служители на разузнаването нееднократно предупреждаваха, че Русия представлява потенциална заплаха за съществуването на САЩ, но този факт не беше отчетен при определяне на ресурсите за специализирани изследвания, необходими за по-доброто разучаване на Москва и нейните планове“, коментира изданието. 

Бившият посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол също твърди, че през последните 15 години в САЩ рязко е спаднало нивото на правителствените експерти и качеството на анализите, свързани с Евразия. "Опитите да се разберат основанията на Русия за вземането на определени външнополитически решения, изискват стратегическа дълбочина на анализа ... за което трябват нови капиталовложения и познания”, разсъждава Макфол. И предупреждава, че би било жалко, ако към обичайните принципни разногласия между Вашингтон и Москва, се насложат и такива, основани на взаимно неразбиране и неточна информация.

Според автора на статията, това оголване на службите се дължи на масовите съкращения след края на студената война, на кадри, специализирани в областта на анализа и потенциалните заплахи от страна на Москва. Към това се добавя и липсата на средства за езиково обучение в американските университети. Орязано бе и финансирането на програми за културен обмен с бившите съветски републики, а неотдавна бе прекратена и грантовата програма за стратегически изследвания по въпросите на Русия и съседните страни.

"Според заключението на експертите, с изключение на няколко души (като Селест Уолендър, старши директор на Националния съвет по сигурността по въпросите на Русия и Евразия, както и Виктория Нюланд, зам.-държавен секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия) , сред американските висши чиновници, имащи отношение към Русия, почти няма такива, които да познават изтънко страната и нейните лидери”, пише Демирджян.

"Когато високопоставени представители на администрацията се запътят към Капитолийския хълм, се предполага, че имат някакъв опит. Но ще ви издам една страшна тайна: нивото у нас е кошмарно, просто ужас”, казва Матю Роджански, ръководител на Института „Кенан” към Центъра „Уилсън”. Той разказва как му се случило да проведе пресконференция за Беларус, на която нямало нито един човек, посещавал страната. И допълва, че има страни от НАТО, в които САЩ нямат човек, способен да чете руска преса.

Експертите са категорични, че докато не бъде възстановен корпусът от експерти по Русия, САЩ неизменно ще се оказват в неизгодно стратегическо положение.

Според Макфол преди 20 години САЩ са сбъркали в преценката си за Русия като „слаба държава”. „Може да се спори дали е велика или средна, но при всички положения това е една голяма държава, сред първите пет или десет икономики в света, крупна ядрена сила, а напоследък, ако се вземат предвид инвестициите на Путин във въоръжаване, и една от най-могъщите във военно отношение държави. И в близките 20-30 години тази тенденция няма да се промени”, твърди бившият посланик на САЩ в Русия. 

Кинолегендата Жан-Пол Белмондо: Говоря за последен път

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262457_%D0%9A%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%96%D0%B0%D0%BD-%D0%9F%D0%BE%D0%BB+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%3A+%D0%93%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%8F+%D0

 Жан-Пол Белмондо е роден през 1933 г., син е на скулптор и художничка, но избира кариерата на актьор. Снима се в шедьоври: „До последен дъх“ на Жан-Люк Годар, „Сирената от Мисисипи“ на Франсоа Трюфо, „Чочарка“ на Виторио де Сика. Бележи с харизмата си филмите на Клод Соте, Анри Верньой, Алберто Латуада, Жан-Пиер Мелвил и Клод Льолуш. Мъжката му харизма, страстта му към спорта и каскадите и широкия му актьорски диапазон му позволяват да се изявява в екшъни като „Професионалистът“ и камерни психологически драми като „Модерато кантабиле“. Считан е за една от живите икони на световното кино.
Най-голямата френска частна телевизия TF1 излъчи документален филм на Пол Белмондо за знаменития му баща, актьорът Жан-Пол Белмондо. „Не минава ден без да ме питат, как е баща ми“, споделя Пол. Това е и причината да се захване с документалния проект, да посетят заедно с Жан-Пол местата, където са снимани най-знаменитите му филми.

Този филм не е свързан с никакъв юбилей. Защо приехте да участвате?

Приех, защото Пол ме помоли. На друг бих отказал. По-лесно ми е да се доверя на него, пък и знам, че няма да ме предаде.

Хареса ли Ви?

Да, много. Филмът е много сполучлив. Този път говоря за последно.

Върнахте се в Рио, в Нормандия…Какво почувствахте?

Бях щастлив да се върна в Рио, където не бях стъпвал от 50 години. Вълнуващо беше да срещна отново момчето-ваксаджийче от „Човекът от Рио“. Днес този юнак е прехвърлил 60-те и има девет деца! Гледах го и си казах: времето наистина мина прекалено бързо… Бяхме и в студиата на Чинечита, в Италия. Те вече не работят. Печално бе да се разходя и из студиата „Викторин“ край Ница, които също затвориха.

Видяхте се отново и с Урсула Андрес, с която сте живели цели седем години…

Ако можехте да ни видите отстрани, щяхте да помислите, че още сме заедно! Във филма тя споделя, че не може да разкаже всичко за нас двамата. Хората ще си рекат, че помежду ни е имало кой- знае какви истории… Действително, животът с нея беше много наситен.

Давате ли си сметка, че създадохте определен стил в киното? Най-вече в „Страх над града“ (1974 г.), където видът Ви беше много авангарден за времето…

Да, вдъхновен бе от Америка, където преди това бях прекарал известно време. Привнесох оттам образа на полицай с по-небрежен стил, който днес се среща навсякъде.

А Холивуд никога ли не Ви изкуши?

Не. Впрочем продуцентът Сам Спийгъл, чрез посредничеството на Урсула, ми предложи златен договор, за да снимам в Америка. Искаше да ми наеме учител по английски. Но аз отказах. Предпочетох да съм първи във Франция, вместо втори някъде другаде.

Разминахте се с Бриджит Бардо в киното?

Да. Снимахме проби. Тя трябваше да играе ролята на Катрин Деньов в „Сирената от Мисисипи“ на Франсоа Трюфо, но беше заета.

Съблазнител като Вас, сигурно щеше да се поддаде на чара й?

Да, тя ми се стори очарователна. Но нещата спряха дотук, защото така и не снимахме заедно. Затова пък станахме приятели. Възхищава ме нейната отдаденост на каузата за защита на животните. Впрочем, моето куче е взето от един от нейните приюти.

Много от Вашите приятели вече ги няма. Страхувате ли се от старостта?

Беше мъчително да гледам как Брюно Кремер гасне от рак. Но не се страхувам от старостта. Предпочитам да си остана оптимист.

Във филма участва и Жан Дюжарден. Често го наричат Ваш наследник. Вашето мнение?

Намирам го за много добър актьор, който въобще не копира стила ми. Има си свой стил и своя харизма.

Ален Делон също изглежда много развълнуван, когато говори за Вас…

Вестниците ни замесваха в някакво измислено съперничество, пишеха, че сме скарани, че сме се сдобрили, после пак сме се скарали, и прочее. Всъщност с Ален винаги сме били приятели. Ако има нужда от мен, бих му помогнал, а обратното също е така. Той е от малцината, за които мога да го кажа.

Осъзнавате ли се като част от златната епоха на киното?

Днес киното е в криза, но ще я преодолее. Знаете ли, когато прохождах, киното пак беше в криза. Сетне се възроди с Трюфо, Шаброл и Годар. Проблемът е, че когато някой актьор пробие, го искат навсякъде. Изстискват го като лимон. И когато някой филм не сполучи, актьорът изчезва. Киното вече не е кариерна писта.

Гледате ли телевизия?

Гледам спортните предавания, разбира се. Плюс някои други, като Top Gear с моя приятел Филип Льолуш. Намирам предаването за чудесно, пък и винаги съм обожавал колите.

Вашето мнение за атентатите във Франция?

Много се тревожа за моите деца, внуците ми, и за всички младежи във Франция. Ужасно е да те застрелят на улицата. Това вече не е обществото, което аз помня! През 40-те и 50-те хората се наслаждаваха на живота. Бяха преживели войната и животът беше празник.

Бихте ли снимали отново?

Какво? Да изиграя някой инвалид от войната? Ръката ми вече е парализирана. Трябва да играя седнал, а нямам желание… 

Прогноза за времето - 6 януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=310400

През следващото денонощие ще бъде облачно. Над Черноморието ще бъде облачно и ще има превалявания от дъжд. Ще духа предимно умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 6°-10°. Температурата на морската вода е 4°-7°.

Земетресение с магнитуд 5.1 разтърси Северна Корея, може да е предизвикано от подземен взрив на атомна бомба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262456_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82%D1%83%D0%B4+5.1+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1

 Земетресение с магнитуд 5.1, което може да има техногенен характер, е регистрирано в източната част на Северна Корея, съобщава ТАСС, цитиран от "Фокус". По данни на Геоложката служба на САЩ епицентърът на земетресението се намира на 48 километра северозападно от град Килху.В този район има ядрен полигон.
Министерството на отбраната на Япония и Националното управление по метеорология на страната проверяват характера на земетресението. 

Редица южнокорейски медии съобщават, че земетресението може да е било предизвикано от подземен взрив на атомна бомба. Министерството на отбраната на Япония смята, че земетресението може да е изкуствено.

По данни на хидрометеорологичната служба на Южна Корея магнитудът на земетресението е 4.2  

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5213678

Св. Богоявление (Йордановден)
 Днес е третият по значимост и един от най-древните християнски празници през годината - Свето Богоявление или Кръщение Господне. Това е денят, в който Исус Христос бил покръстен във водите на р. Йордан от св. Йоан Кръстител. Тогава Бог се явил за първи път като Божествена Троица.
Св. Богоявление (Йордановден) Днес е третият по значимост и един от най-древните християнски празници през годината - Свето Богоявление или Кръщение Господне. Това е денят, в който Исус Христос бил покръстен във водите на р. Йордан от св. Йоан Кръстител. Тогава Бог се явил за първи път като Божествена Троица.

Сексът в Съветския съюз: тайната свобода на тялото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262455_%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%3A+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0

 Писателят Денис Драгунски си спомня в статия на "Большой город", цитирана от "Руски дневник", как съветските граждани са запазили свободата на телата си в тоталитарната държава, говори за това кой е имал достъп до порнография и разкрива защо хората рядко посещавали проститутки.
Около секса в СССР винаги е витаел ореол на забрана. В същото време естествено, че е имало секс. И то много – не по-малко от сега. Обаче се смяташе за срамно и неприлично да се говори за това. 

Широко известно е изказването на една жена по време на перестройката по телемоста Ленинград – Бостън: „У нас в СССР няма секс”. Това не е точно така: всъщност тя каза, че у нас няма секс по телевизията.

Още преди това, през 1977 г., излезе книгата на Георгий Василченко „Обща сексопатология”, в която той обобщава своя опит и описва двойките, с които се е срещнал по време на своята работа. От неговия опит става ясно, че повечето сексуални проблеми се дължат на неумението и незнанието на хората как да говорят за това.

Думите, свързани с половия акт и половите органи, бяха неприлични илимедицински термини – нито едното, нито другото предразполага към открит разговор по темата. 

През 1978 г. избухна друг скандал, когато по кината излезе филмът „Странна жена”, в който се разказва за един младеж и по-възрастна жена, които се влюбват. В „Комсомолская правда” излезе рецензия за филма, в която пишеше: „Какво странно има в това, след като е известно, че всеки трети брак в Съветския съюз се разпада?“

Тогава работих в Дипломатическата академия и научих новината на сутринта от един гръцки вестник – всички вестници по света я бяха разпространили. Дори спрямо Запада това си беше огромен брой разводи.

Как сексуалната свобода отстъпи пред липсата на свобода

През 20-те години на миналия век съветската власт отпуска юздите на сексуалните нрави. Сексуалната свобода и еманципацията на жените се възприемаха като част от борбата с религията, девическите гимназии, преподаването на гръцки и латински езици, работните униформи и царската йерархия на званията. 

Пак тогава се декриминализира хомосексуалността. Разводите били абсолютно свободни: можело да се разведеш, без да е необходимо да информираш партньора си.

След това, по времето на Сталин, започва имперската политика: забраняват се абортите, криминализира се хомосексуалността и разводите стават бавни и трудни. Дори през 60-те години, за да се разведеш, трябваше да публикуваш обява във вестник „Вечерна Москва”. Само много влиятелните хора можеха да си позволят развод без много шум.

След края на войната имаше остра липса на мъже, така че плащанията за издръжка бяха отменени. Въпросът за признаване на бащинство дори не се повдигаше. Неомъжените жени просто оставяха празно място в акта за раждане на детето.

След това, в началото на 50-те години, ситуацията започна да се стабилизира и отново имаше движение за укрепване на семейството. Появиха се и такива, които упорито отказваха да плащат издръжка. Тяхното преследване беше заменено през 60-те от друго популярно развлечение – преследването на врагове на народа.

Полицията изправяше отказващите да плащат издръжка пред съда и изпращаше съдебни заповеди на работните им места. За едно дете те трябваше да плащат 25% от заплатата си; за две деца издръжката беше 33%, а за три или повече – 50%.

Мъжете съзнателно си намираха ниско платени работни места, плащаха издръжката от тази заплата, а пари за себе си изкарваха нелегално. Всеки от тях беше убеден, че парите му ще отидат за изхранване на един мързеливец – новия съпруг на бившата му жена.

Черният пазар на порнографията 

Много се търсеха порнографските снимки. Предлагаха ги по влаковете хора, които, неизвестно защо, наричаха беларуси. Те наистина донякъде приличаха по нещо на беларусите – русоляви, скулести, с хлътнали небесносини очи. Преструваха се на глухонеми, без да са такива. Доближаваха се до хората, бутаха ги по лакътя и им показваха порнографските снимки. 

Снимките можеха да се разделят на две различни части: по-малката част представляваше преснимани чужди фотографии, а по-голямата група – очарователно домашно производство. Всички снимки от втората група показваха железни кревати с никелирани топки и дантелени възглавнички, с картини на мечки от Шишкин по стените.

Всяка снимка показваше различна сцена, а един комплект такива снимки струваше 3 рубли. За сравнение: бутилка водка струваше 3 рубли, а билет за театър – 1,5 рубли.

Понякога снимките се продаваха като тесте карти, като от другата страна на всяка снимка, имаше например дама спатия. Освен тях се предлагаха и ръчно изработени местно производство порнографски истории на традиционни руски теми.

По-късно се появиха преводи от английски, като например известната книга „Почивка в Калифорния”. Разпространяваше се и „Кама Сутра”, ръчно препечатана на машина. 

И все пак само сериозни книги на автори като Кафка, Пастернак и Цветаева се продаваха на черния пазар в Съветския съюз. Имаше черни пазари, на които се продаваше научна фантастика и пазари, на които се продаваше религиозна литература, но нямаше порнографска литература.

В началото на 70-те е имаше и друг пробив: малки албуми с поредица от порнографски сцени, като порнографски комикси, започнаха да се появяват в Съветския съюз. Те бяха копирани през нощта. Появиха се също и аматьорски филми на аматьорската 8-милиметрова лента.

Филмите бяха вносни и произведени от професионалисти, ако се съди по качеството. Те се внасяха предимно от Германия. Бяха като неми филми: нямаше нужда от звук, за да се разбере сюжетът. Но определено имаха сюжет. Всички филми от 60-те, 70-те и 80-те години имаха остроумна или смешна история, което ги правеше интересни за гледане.

Съветските контрацептиви

Презервативите бяха общодостъпни в аптеките. И все пак обсъждането на презервативи и лубриканти на глас не беше социално приемливо. Повечето мъже влизаха в аптека и прошепваха едва-едва или казваха: „Торбичка, моля!” или дори „Аспирин!” с намигване.

По това време беше невъзможно да се предположи, че един огромен стъклен шкаф с презервативи някога може да бъде поставен в центъра на аптека, или че клиентите ще се консултират с фармацевтите за качество, вкус, цвят и мирис на презерватива.

„Аспирините” струваха две копейки и имаше три размера. Презервативите бяха поръсени с талк, така че те трябваше да бъдат смазани или с вазелин или със слюнка – каквото хората предпочитаха. Вносните презервативи на пазара се появиха около средата на 70-те. В началото се предлагаха само индийски, а след това се появили и такива от други страни.

Имаше и други форми на контрацепция, както днес, само че те бяха много по-малко сигурни и безопасни. По-отворени опитни жени учеха приятелките си къде точно да сложат резен лимон, като вкарваха лимона заедно с кората.

Това в повечето случаи работеше. Лимонът в крайна сметка е киселина. Жените също се къпеха с калиев перманганат. Те скачаха от леглото и тичаха до банята, където преди това бяха оставили малка чаша с розова вода. 

Модерен сексуален тоталитаризъм

Сексът беше един от начините да се окаже съпротива на тоталитаризма. Нищо чудно, че Оруел пише, че целта на тоталитарната държава е да се подчини тялото и да унищожи всякакво сексуално удоволствие. Сега има нова сексуални правила – кола маска, химичен пилинг и физическа подготовка.
В миналото всички жени бяха толкова различни: имаше пълнички, кльощави или дори кривокраки. Никой не беше обсебен от това. Нямаше култ към тялото, защото всички знаеха много добре, че това е важно само за спортистите и професионалистите.

В съвременна Русия, сега, има култ към пластмасовото, обработено на Фотошоп тяло. Това е просто друг вид тоталитаризъм – тоталитаризмът на рекламата и модата. В Съветския съюз беше по-различно, може би защото всички бяха бедни и правеха секс без всякакви задни мисли и колебания.
Ето защо имаше по-малко проституция. Беше време, когато всичко беше безплатно, и това неминуемо се отнасяше и за секса. Защо да плащате на проститутка, когато можете просто да излезете и да танцувате?

Проститутки и компаньонки-интелектуалки

Проститутките чакаха върху платформите на големите крайградски железопътни гари. Те седяха с изпънати крака и вирнати обувки, като цените им бяха написани на подметките на обувките им, така че всеки минувач може да ги провери. Имаше две ценови нива за проститутки в Москва: 3 или 5 рубли.
Момичетата компаньонки-интелектулки обикновено се навъртаха около метростанция „Проспект Мира“. Те носеха пръстени, направени от 3- или 5-рублеви банкноти. Едната банкнота беше зелена, а другата синя, така че беше лесно да се разбере цената, която момичетата искаха. Но малко хора ходеха на проститутки.

Използването на услугите на проститутка беше като плащане за питейна вода, когато тя е на разположение безплатно на всяка чешма. Имаше много момичета, които бяха готови да се отдадат на удоволствието от секса безплатно.

Имаше, разбира се, и риск от болести, предавани по полов път. Хората се страхуваха от гонорея и сифилис, които бяха много чести. Имаше дори улични легенди, свързани с тях. Например хората знаеха, че носът на човек може да падне от сифилис, но малко хора знаеха, че това можело да стане едва след около 10 години, ако болестта не се лекува. Така понякога на сутринта след бурна нощ, някои мъже напълно сериозно проверяваха носовете си.

Проблеми възникваха и защото общото ниво на лична хигиена беше ниско. Хората се къпеха рядко и не много внимателно. Говореше се, че сексуално активните момичета се къпели по-често, докато честните благоприлични момичета сменяха бельото си само при къпане, което беше веднъж на всеки четири дни.

Дори през 70-те години съседите смятаха, че една студентка, която е наела стая в общ апартамент и си взима душ всеки ден, трябва да е проститутка. По онова време се смяташе, че само една проститутка би се къпала всеки ден. 

Честваме Богоявление - Йордановден, какви са традициите и обичаите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262454_%D0%A7%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+-+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD%2C+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0

 Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан дошъл Исус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове.
Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан дошъл Исус. Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове.

Когато видял Исус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото йорданското събитие просвещава като показва Бога, изявен в непостижимата тайна на неразделна Троица. Всеки чрез светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За честването на този празник съществуват свидетелства още през II век, но до IV век той се съединявал с Рождество Христово.

Общият празник за двете събития се наричал Богоявление, защото при кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение. По-късно църквата приела да празнува двете събития поотделно - на 25 декември Рождество Христово, а на 6 януари Богоявление.

Има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична църковна служба свещеникът хвърля светия кръст във водата.

Млади мъже се хвърлят, въпреки студа и ниската температура, и изваждат кръста от водата - който го хване, бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът наръсва хората за здраве.  След изваждането му от водата, се чете тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея вкъщи, тъй като пречиства душата и предпазва от болести. Светената вода се съхранява през цялата година и се използва в трудни за семейството моменти.


Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. „мръсни дни". Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.


На 6 януари при военна обстановка се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление да се освещават бойните знамена на Българската армия. 

Калофер влиза мъжки в река Тунджа

http://pik.bg/калофер-влиза-мъжки-в-река-тунджа-news462976.html

Калофер влиза мъжки в река Тунджа

Мъжкото хоро отново ще влезе в ледените води на Тунджа рано сутринта тази сряда. Богоявление е На 6-ти януари, Йордановден. Още призори, калоферци в носии и под звука на тъпани и песента "Залюбила е Василка двама" нагазват в ледените води на река Тунджа. Мъжкото хоро в Калофер, вече известно и по света, е единствено по рода си. То се играе в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са подготвяли духовете и телата си с традиционната балканска сила, червено вино и домашна ракия. Така направиха и през тази нощ срещу 6 януари на 2016. 

Правилникът спира 18-годишна феноменална финландка за маратона в Рио

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5213962

През ноември Алиса Вайнио навърши 18 години. По финландските закони е пълнолетна - може да гласува, да взема кредит, да си купува алкохол. Детето чудо в дългите бягания обаче няма да може да стартира в маратона на олимпиадата в Рио. Независимо че още при първото си участие в тежката дисциплина покри норматива за игрите,
През ноември Алиса Вайнио навърши 18 години. По финландските закони е пълнолетна - може да гласува, да взема кредит, да си купува алкохол. Детето чудо в дългите бягания обаче няма да може да стартира в маратона на олимпиадата в Рио. Независимо че още при първото си участие в тежката дисциплина покри норматива за игрите,

Нов инцидент с мигранти в София

http://bulgarski.pogled.info/kriminalen/news/70530/Nov-intsident-s-migranti-v-Sofiya

/Поглед.инфо/ След масово сбиване, трима афганистански мигранти са били ранени с нож в центъра на София снощи, предаде БНР.

Кои са петте тайни на интелигентните хора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262453_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%85%D0%BE%D1%8

 Интелигентните хора никога не спорят с глупаци. А ако някой не им харесва, те знаят как правилно да общуват с него.
Човекът не е долар – той не може да се харесва на всички

Умните хора разбират, че на Земята живеят голям брой хора, и със сигурност ще се намери такъв (и вероятно не само един), който ще има коренно противоположна гледна точка. Но това не означава, че този човек (или хора) е лош. Можете да не сте съгласни с него за някои неща и дори да започнете спор, но както се знае – в спора се ражда истината.

Умните хора винаги ще намерят точните думи

Независимо от това, което умният човек си мисли или чувства към друг човек, той винаги е учтив. Дори ако са го нагрубили (или са използвали срещу него рязка дума), интелигентният човек винаги остава спокоен. А реакцията към опонента винаги може да бъде “красива”.

Умните хора са егоцентрични 

Мъдрият човек не се разпилява за другите. Дори, когато някой го ядоса, той винаги мисли за следното – какво означава това чувство за него. Защото понякога онова, което не се харесва на някого, е отражение на вътрешни недостатъци.

Основното нещо е …. да се диша

Когато някоя “уникална” личност докара интелигентен човек до нервна криза, той прави пауза и поема дълбоко дъх. И за пореден път за да не хаби своите нервните клетки, интелигентният човек отива да пие кафе. И се зарежда с бодрост, и всички са непокътнати.

Умните хора знаят как да пазят дистанция

Ако всички методи и дихателни практики не помогнат, интелигентните хора умело запазват дистанция от тези, които не харесва. Нека просто да вървят по пътя си.

Стачка парализира белгийските железници

http://europe.actualno.com/stachka-paralizira-belgijskite-jeleznici-news_516648.html

Общонационална стачка парализира във вторник вечерта белгийските железници. Напълно спря движението на високоскоростните пътнически влакове Thalys между Брюксел и Париж, както и Eurostar между Брюксел до Лондон. Стачката ще продължи 48 часа - до четвъртък вечерта. В сряда и четвъртък международните влакове няма да се движат. По две трети от вътрешните линии, главно във Валония (френскоезичната южна половина от Белгия) и в Брюкселския федерален регион, също няма да се движат влакове. Северната

"Хъбъл" засне галактика с гладна черна дупка

http://cosmos.actualno.com/hybyl-zasne-galaktika-s-gladna-cherna-dupka-news_516599.html

Телескопът "Хъбъл" е направил нова снимка на спиралната галактика NGC 4845, разположена на около 65 млн. светлинни години от Земята в съзвездие Дева. Галактиката е открита от британския астроном Уилям Хершел през XVIII век. В нейния център е разположена свръхмасивна черна дупка, която е сто хиляди пъти по-тежка от Слънцето. През 2013 година европейските астрономи по време на наблюдения са фиксирали енергийна емисия, излизаща от центъра на NGC 4845. Източник на тази емисия била черната дупка,

Спират временно водата в някои части на столицата на 6 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541424

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 6 януари  2016 г. (сряда).Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за подмяна на уличен водопровод на ул. "Асен Йорданов" в кв. "Кръстова вада" се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21.00 ч. на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района по ул. "Асен Йорданов" от ул. "Емилиян Станев" до ул. "Никола Крушкин-Чолака", по ул. "Гатьо Шишков" от ул. "Йосиф Брадати“ до ул. "Гатьо Шишков" №21.Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконстр...

Северна Корея е провела успешно изпитание на водородна бомба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262452_%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%8F+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD

 Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, съобщава AFP, цитирана от "Фокус"
Ако това бъде потвърдено, ще означава, че Пхенян е направил важна крачка в ядреното си развитие.

„Първото изпитание на водородна бомба беше успешно изпълнено в 10.00 часа сутринта (местно време) на 6 януари 2016 година, основавайки се на стратегическите решения на Работническата партия“, заяви говорител на севернокорейската държавна телевизия. 

Над 150 хиляди празнуват имен ден на Богоявление

http://bulgarski.pogled.info/news/70529/Nad-150-hilyadi-praznuvat-imen-den-na-Bogoyavlenie

/Поглед.инфо/ Не само българи с името Йордан и Йорданка, които са на десето място в класацията, са именници у нас. Общо 151 852 души ще отбележат своя имен ден на Йорданов ден – 6 януари.

Бури потопиха части от Калифорния под вода

http://petel.bg/Buri-potopiha-chasti-ot-Kaliforniya-pod-voda__140205

Илюстрация: Уикипедия Бури с проливни дъждове предизвикаха наводнения в много райони на Калифорния. Издадени са предупреждения за...

Честваме Богоявление - най-почитаният зимен празник след Коледа! Ето какво вещае той...

http://petel.bg/CHestvame-Bogoyavlenie---nay-pochitaniyat-zimen-praznik-sled-Koleda--Eto-kakvo-veshhae-toy---__140196

Снимка: Булфото На 6 януари, с празника Йордановден, православната църква отбелязва кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител, което...

Юнаци искат да вкарат Никол Станкулова в ледените води на Тунджа. Взеха й част от микрофона

http://petel.bg/YUnatsi-iskat-da-vkarat-Nikol-Stankulova-v-ledenite-vodi-na-Tundzha--Vzeha-y-chast-ot-mikrofona__140206

Водещата на прогнозата за времето по "Нова телевизия" е хит в Калофер, където след минути ще започне мъжкото хоро в ледените води на Тунджа...

Арменците празнуват Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541435

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения. Бъдни вечер се от...

Днес рожден ден има Саня Каменова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5213963


Днес рожден ден празнува Саня Каменова, която е дизайнер в “24 часа”. Желаем ѝ да е много здрава, щастлива и да има много поводи за усмивки!
Честито!                                                                                                                                                                                                    
Днес рожден ден празнува Саня Каменова, която е дизайнер в “24 часа”. Желаем ѝ да е много здрава, щастлива и да има много поводи за усмивки! Честито!                                                                                                                                                                                                    

Тържествено честване на 168-годишнината от рождението на Христо Ботев

http://bulgarski.pogled.info/news/70528/Tarzhestveno-chestvane-na-168-godishninata-ot-rozhdenieto-na-Hristo-Botev

/Поглед.инфо/ На 6 януари от 13.00 часа, пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина ще се проведе тържествено честване по повод 168-годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист.

"Ислямска държава" загубила 30 на сто от територията си

http://offnews.bg/news/n_1/n_616459.html

Територията на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия вече е с една трета по-малка, съобщава БГНЕС, цитирайки АФП. Данните са на Министерството на отбраната на САЩ, които водят действия против ислямистите начело на международна военна коалиция. В Ирак джихадистката групировка е изгубила около 40% от територията си, а в Сирия около 20%, е заявил говорителят на Пентагона полковник Стийв Уорън. Коалицията продължава да снабдява с оръжия местни групи, които се сражават с „Ислямска държава”, както и да подсигурява настъпленията им с въздушни удари. През последните седмици джихадистите загубиха контрола върху ключовия град Рамади в Ирак, а Сирийските демократични сили, съставени от кюрди и араби, напредват в северната провинция Рака, чийто едноименен главен град е „столица” на групировката в Сирия. Предишното съобщение за териториалните загуби на ИДИЛ беше направено във втората половина на декември. Тогава те бяха оценявани на 14 процента.

Живот зад тъмните очила

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/06/2675461_jivot_zad_tumnite_ochila/?ref=rss


Цветелина Минчева е фотограф и студент по история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Нейният материал е част от рубриката, посветена на кампанията срещу домашното насилие и насилието над жени, инициирана от Българския фонд за жените с подкрепата на Центъра за развитие на медиите и dnevnik.bg.

Животът невинаги е това, което искаме или поне сме се надявали да бъде. Милиони хора на този свят преживяват своите лични трагедии и ежедневно поемат ударите на съдбата. Само за миг...

Кабинетът „Борисов 2” на първо заседание след празниците

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541460

Кабинетът „Борисов 2” се събира за първо правителствено заседание след празниците.Очаква се Министерският съвет да разгледа проекта на спогодба между България и Черна гора за социална сигурност, както и административно споразумение за нейното прилагане. Документът създава възможност за лицата, работили и в двете страни, да придобият осигурителни права.Предстои още министрите да одобрят предоставянето на две концесии и издаването на пет разрешения за проучване на възможностите за добив на строителни и скалнооблицовъчни матери...

Странно животно предизвика спорове в мрежите

http://curious.actualno.com/stranno-jivotno-predizvika-sporove-v-mrejite-news_516591.html

Потребителите на социални мрежи спорят какво животно е изобразено на снимка, публикувана в BuzzFeed. "Преди дни се натъкнах на снимка на странно животно в Instagram. Публикувах тази снимка в социалните мрежи, защото ме интересува, какво е това, по дяволите", се казва в описанието към изображението. На снимката е запечатано пухкаво животно, подобно на мече или на куче. Някои потребители смятат, че това е храстово куче – рядко животно, което се среща основно в Южна Америка. Според авторка

Британският парламент ще решава дали да забрани визита на Тръмп

http://europe.actualno.com/britanskijat-parlament-shte-reshava-dali-da-zabrani-vizita-na-trymp-news_516653.html

Британският парламент ще обсъжда на 18 януари дали да наложи забрана за влизане в страната на кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп, предаде БГНЕС. Около 568 000 души подкрепиха петиция към британския парламент, искаща налагането на тази забрана, след като Доналд Тръмп призова да се наложи забрана за влизане на мюсюлмани в САЩ. Британският парламент е длъжен да обсъди всяка петиция, събрала над 100 000 подписа.

Корман Исмаилов: ДПС е една холдингова мафиотска организация

http://politics.actualno.com/korman-ismailov-dps-e-edna-holdingova-mafiotska-organizacija-news_516655.html

Обвързването на партията ни с Турция е пропаганда. Времето най-добре изчиства лъжата. Всяка държава се опитва да изнася култура и влияние. Трябва много ясно да се формулира нашия интерес. Със сигурност имаме интереси, които съвпадат с тези на Турция или на Русия, има такива, които не съвпадат. Това заяви в студиото на bTV Корман Исмаилов в коментар за сътресенията покрай свалянето на Лютви Местан и връщането на Доган в политиката. На въпрос дали Доган ще се върне, Исмаилов заяви, че той никога

Църквата отбелязва Богоявление, хиляди посрещат имен ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541440

Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление. Тази сутрин от 8.30 ч. се очаква българският патриарх Неофит да оглави празничната Св. Лит...

Автобуси с променени маршрути на Богоявление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541405

Заради литийното шествие по повод Богоявленския водосвет, от 11:00 ч. до 13:00 ч. се затварят за движение частично двете платна на бул. „Цар Борис III Обединител” в участъка от кръстовището с бул. „Шести септември” до бул. „България”. ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщава, че маршрутите на автобусни линии  № 1, 4, 7, 9, 15, 25 и 27 от градския транспорт се променят както следва: Линия № 1 /АПК „Тракия” – кв. Коматево/: бул. „Цар Борис III Обединител” - спирк...

Близо 8000 пловдивчани празнуват на Йордановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541366

Близо 8000 пловдивчани празнуват своя имен ден днес, на Богоявление. Това съобщиха за Дарик от ГРАО-Пловдив. 2 497 пловдивчани носят името Йордан, а 2 248 са кръстените Йорданка. Сред празнуващите днес са още Богдан (227) и Богдана (138), Богомил (94), Божидар (968) и Божидара (210), Борислав (975) и Борислава (241), както и Найден (312)...

Мачовете и спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5213669

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Земетресение с магнитуд 5.1 е регистрирано в Северна Корея, може да има техногенен характер

http://petel.bg/Zemetresenie-s-magnitud-5-1-e-registrirano-v-Severna-Koreya--mozhe-da-ima-tehnogenen-harakter__140200

Илюстрация: Уикипедия Земетресение с магнитуд 5.1, което може да има техногенен характер, е регистрирано в източната част на Северна...

Калин Сърменов: София и магистралите бяха перфектно почистени. Национална черта ни е да мрънкаме

http://petel.bg/Kalin-Sarmenov--Sofiya-i-magistralite-byaha-perfektno-pochisteni--Natsionalna-cherta-ni-e-da-mrankame__140201

Актьорът Калин Сърменов говори преди минути в студиото на "Нова телевизия" за обилните снеговалежи в България и обвиненията, че улиците и...

Дъжд ще вали в по-голямата част от страната днес. Опасност от поледици

http://petel.bg/Dazhd-shhe-vali-v-po-golyamata-chast-ot-stranata-dnes--Opasnost-ot-poleditsi__140202

Днес ще продължи да вали главно в западните и северните райони от страната. Максималните температури - в по-голямата част от страната...

„Коммерсант“: Пред петрола всички са равни - Русия затъва в икономическа криза

http://petel.bg/---Kommersant-----Pred-petrola-vsichki-sa-ravni---Rusiya-zatava-v-ikonomicheska-kriza__140203

Снимка: Уикипедия Четвъртата за четвърт век икономическа криза в Русия е съпровождана от небивал в последните 15 години спад на доходите...

Настинка спря Хекимян за мъжкото хоро на Йордановден. Никол Станкулова предава за "Нова" от Калофер

http://petel.bg/Nastinka-sprya-Hekimyan-za-mazhkoto-horo-na-Yordanovden--Nikol-Stankulova-predava-za-Nova-ot-Kalofer__140204

Водещият на bTV Антон Хекимян тази година пропуска мъжкото хоро за Йордановден в Калофер, на което в последните години присъстваше....

На Йорданводен областният се хваща на Мъжкото хоро в Калофер, Дядо Николай хвърля кръста в Асеновград и Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1541399

Областният управител на Пловдив Здравко Димитров ще се хване на традиционното Мъжко хоро, което всяка година, точно в 8.00 ч. на Богоявление, се извива в ледените води на река Тунджа в Калофер. Традицията е на повече от 200 години, а ритуалът, който се прави за здраве, предхожда хвърлянето на кръста в реката. От 11.00 ч. областният управител Здравко Димитров ще присъства и на освещаването на бойните знамена в Пловдив и на ритуала по хвърля...

Северна Корея извършила ядрено изпитание

http://offnews.bg/news/n_1/n_616452.html

Правителството на Япония събира информация за земетресение с магнитуд до 5,1, станало днес в Северна Корея, предаде ТАСС. «Това би могло да е ядрено изпитание», е съобщил днес пред журналисти Иосихиде Суга, генерален секретар на Министерския съвет. «Земетресението е имало техногенен характер и е приличало на предишни подземни ядрени изпитания», съобщиха по-рано министерството на отбраната и метеорологическото управление на страната. Според японските метеоролози, епицентърът на земетресението е бил до самата земна повърхност, «близо до 0 км». В Южна Корея министърът на външните работи Юн Бьон Се е свикал спешно съвещание «за незабавно изясняване на ситуацията». За три труса съобщава хидрометеорологическата служба на Южна Корея. Силата им била 4,2, 4,9 и 5,1 степен, а епицентърът – на 49 км северно от град Килджу, където е ядреният полигон Тачхан-Ри. В сеизмичния център на Китай също допускат, че трусовете са резултат от ядрено изпитание. Северна Корея обяви, че ще направи „специално изявление“, съобщи тази сутрин агенция "Фокус", цитирайки АФП. „Ще има специално, забележително обявление на обяд, пхенянско време“, е разгласило севернокорейското държавно радио. Това означава, че съобщението се очаква всеки момент.

Арменците празнуват Коледа днес

http://society.actualno.com/armencite-praznuvat-koleda-dnes-news_516630.html

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството

Слух: Местан още не говори, защото няма подкрепа за нова партия

http://politics.actualno.com/sluh-mestan-oshte-ne-govori-zashtoto-njama-podkrepa-za-nova-partija-news_516649.html

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан се бави с обещанието си да говори публично, защото не намира външна подкрепа за идеята да прави нова партия. Това предположение изказва в. "Стандарт", който е считан за една от медиите, приближени до Делян Пеевски. Според медията Местан се е видял с двама западни дипломати, но от срещите му не било излязло нищо. Утре, 7 януари, бившият лидер на ДПС ще даде пресконференция в пресклуба на БТА - от 12:30 часа. Заедно с Местан пред журналистите ще застанат и депута

Колко видове целувки познавали римляните?

http://literature.actualno.com/kolko-vidove-celuvki-poznavali-rimljanite-news_516477.html

Точно като нас римляните познавали различни видове целувки в зависимост от обстоятелствата. Както подчертава професор Ева Кантарела, имало например целувка за поздрав между военните, целувка за раздяла, целувка, която се дава на починалия, целувка за сдобряване, целувка за честитене и т.н. Естествено, имало и любовни целувки. И ето ти сега една изненада! Ако при нас между мъжа и жената съществува основно само една любовна целувка, римляните използвали три думи, за да определят различния произхо

КНДР обяви, че е провела успешно изпитание на водородна бомба

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/f9Uo7UyyCSM/

Северна Корея обяви, че е провела първото си успешно изпитание на водородна бомба, като предаде специално изявление в ефира на държавната телевизия, съобщи Кросс. Тази сутрин в източната част на Северна Корея е регистрирано земетресение с магнитуд между 4,2 до 5,1 по скалата на Рихтер, причината за което според различни източници е била от „изкуствен характер“. Трусът е регистриран в 9:30 ч. местно време на север от град Килчжу, където се намира ядреният полигон Точхан-ри.

През последните години КНДР е осъществила три ядрени изпитания: през 2006, 2009 и 2013 г. В отговор Съветът за сигурност на ООН въведе различни санкции по отношение на Пхенян. През последните две години републиката не е провеждала ядрени изпитания, ограничавайки се с изстрелването на балистични ракети в отговор на мащабните военни маневри на Южна Корея и САЩ.

За наличието у КНДР на собствена водородна бомба спомена на 10 декември лидерът на страната Ким Чен Ун. „Ние успяхме да станем ядрена държава, способна да защити независимостта и националното достойнство на нашата родина с мощността на ударите на ядрени и водородни бомби“, заяви той по време на посещение на обновения оръжеен завод в Пхенян. Севернокорейският лидер подчерта още, че „за страната е необходимо да продължи активното развитие на военната промишленост“.

Замък на 450 години е на ръба да пропадне в река (Видео)

http://petel.bg/Zamak-na-450-godini-e-na-raba-da-propadne-v-reka--Video-__140198

450-годишният „Abergeldie Castle“ в Шотландия е на ръба да се свлече в коритото на близката река. Той е собственост на Джон Ситън Хауърд Гордън,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване