Ясен Тодоров: "Кръгове" и физически лица атакуват със записите премиера, ВСС и главния прокурор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238257

Има сценарий, чиято цел е да бъде разклатена държавата и негови основни мишени са легитимно избраните премиер, Висш съдебен съвет и главен прокурор. Това заяви пред БиТиВи председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров.
„Определени кръгове и определени физически лица пеят в един общ хор срещу ВСС, главния прокурор.
Има сценарий, чиято цел е да бъде разклатена държавата и негови основни мишени са легитимно избраните премиер, Висш съдебен съвет и главен прокурор. Това заяви пред БиТиВи председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. „Определени кръгове и определени физически лица пеят в един общ хор срещу ВСС, главния прокурор.

През 2015 г. каналджиите са спечелили близо $6 млрд.

http://europe.actualno.com/prez-2015-g-kanaldjiite-sa-spechelili-blizo-6-mlrd-news_518711.html

“През 2015 г. престъпници са спечелили от контрабандата на хора между 2 и 4 милиарда британски лири (3-6 млрд. долара), съобщава в. „Индипендънт“, като цитира директора на Европол Боб Уейнрайт. Според него нелегалното прехвърляне на мигранти носи същите печалби като контрабандата на наркотици. Близо 90% от пристигналите в Европа бежанци са платили на каналджии, предаде БГНЕС. Знаем, че всеки мигрант плаща от 3000 до 6000 долара. От простата сметка виждаме, че това са

Първанов: АБВ застава категорично против политиката на Плевнелиев

http://politics.actualno.com/pyrvanov-abv-zastava-kategorichno-protiv-politikata-na-plevneliev-news_518715.html

Днес излизам тук и искам да бъда пределно ясен, ние от АБВ ще бъдем твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов по време на "Президентски дебати 2016". "По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания", заяви Първанов. "Правил съм кампания за един месец през 2001 г. и съм правил кампания за цяла година през 2006 г. Разумното, отговорното е да има кампания от поне една година, да се

Водата във Варна в "жълт код" заради съдържание на нитрати

http://www.moreto.net/novini.php?n=311288

Водата във Варна е в жълтия сектор за съдържание на нитрати. Това показва изследване на "Активни потребители", публикувано на сайта на организацията, видя репортер на Moreto.net. В проучването са анализирани 53 проби от 29 града в страната.

Емирът на Катар пристига в Москва

http://www.cross.bg/emirut-ryskiya-moskva-1494837.html

/КРОСС/ Емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани птистига днес в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и председателя на Държавната дума Сергей Наришкин, предава РИА „Новости". Според Кремъл приоритет при преговорите в понеделник ще бъдат енергетиката и ситуацията в Близкия Изток. „Главно внимание ще бъде отделено на руско-катарското сътрудничество в търговско-икономическата, инвестиционната, енергийната и хуманитарни сфери", поясняват от администрацията на руския президент.

Ясен Тодоров: Има сценарий срещу прокуратурата, премиера и ВСС, който клати държавата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262954_%D0%AF%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B9+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0

 Скандалът с SMS-ите е преекспониран. Заседанията на ВСС са публични. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет по повод показания от Лозан Панов SMS от Бойко Борисов, след който премиерът лично отиде на заседанието на съвета, разглеждащо скандала „Яневагейт”.
Тодоров изтъкна, че експертиза категорично е доказала, че записът с разговора между Румяна Ченалова и Владимира Янева за „опраскването” е манипулиран. 

„Има сценарий, който се опитва да разклати държавата и има за цел да разклати легитимно избрани органи – ВСС, главния прокурор и премиера”, смята Тодоров. По думите му, определени кръгове „пеят в един хор” срещу тези институции. 

„Но главната цел е премиерът”, каза още юристът.

По отношение на „SMS скандала” той посочи, че от него са станали ясни два факта – че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов има лични контакти с премиера и с комуникира с него направо по телефона и че по време на изслушването си за поста миналата година Панов е скрил, че е разговарял с Борисов във връзка с пътно-транспортно произшествие.

Самият Тодоров каза, че познава Борисов като главен секретар на МВР. Той държи връзка с доста депутати от различни партии, най-вече с юристите. 

Дъждът отнесе автомобили в Рудозем, няма населено места в общината без щети

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544282

Проливните дъждове в последното денонощие причиниха сериозни щети и в община Рудозем. "Нямаме населено място, което да не е засегнато от пороите. Река в града отнесе няколко укрепителни панели на градския колектор, отнесен е един микробус, а в съседното село Рибница, водите отнесоха лек автомобил. Активизирани са десетки свлачища, наводнени са пътища, буквално плуваме във вода", коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Десетки села в Смолянско са без ток, няма пострадали хора<...

Затворено е едното платно на пътя Ахелой – Поморие заради проливния дъжд

http://pik.bg/затворено-е-едното-платно-на-пътя-ахелой-–-поморие-заради-проливния-дъжд-news469228.html

Затворено е едното платно на пътя Ахелой – Поморие заради проливния дъжд

Проливният дъжд е наложил затварянето на едното платно на пътя Ахелой – Поморие, съобщиха от Областно пътно управление. Движението в участъка се осъществява само в едната лента, а пътят е обозначен със знаци.

Ограничение на движението има и на разклона за Кошарица.

Засега няма други затворени участъци заради усложнената метеорологична обстановка. На Ришкия проход вали сняг. Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Камионите от 3,5 тона нагоре е задължително да се движат с вериги и без ремаркета или полуремаркета.

400 екипа на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България

http://pik.bg/400-екипа-на-чез-работят-за-възстановяване-на-електрозахранването-в-западна-българия-news469229.html

400 екипа на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България

400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ България.

Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снеговалежът не е спирал повече от 24 часа, а снежната покривка е над половин метър.

Обстановката е изключително динамична и броят на засегнатите от силния сняг клиенти се мени всяка минута. Най-тежка е ситуацията в област Враца.
Ръководителите по места са в комуникация с областните администрации и местната власт за обмен на информация и координиране на действията.
„Въпреки че телефонните линии са претоварени, в компанията има информация за всички засегнати райони, тъй като тя се получава автоматично от диспечерската система и областните управи.

Призоваваме нашите клиенти да не използват веднага телефонната линията, тъй като при мащабни прекъсвания на електроснабдяването, ние вече имаме информация“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Чудо в МКС: Земно цвете цъфна за първи път в безтегловност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262953_%D0%A7%D1%83%D0%B4%D0%BE+%D0%B2+%D0%9C%D0%9A%D0%A1%3A+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%BE+%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%86%D1%8A%D1%84%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%82

 На борда на Международната космическа станция за пръв път разцъфнаха цветовете на циния. Това съобщи в профила си в Туитър астронавтът от НАСА Скот Кели. Той е поел функциите на градинар на Международната космическа станция и се похвали с постижението си в Туитър
"Да, има и други форми на живот в Космоса", пошегува се астронавтът под снимка на цветето, отгледано в условия на безтегловност. Цинията е позната у нас и под имената оченце или лятно лале. Цветовете й приличат на гергина (далия). Тя е непретенциозно цвете, родината й е Мексико. 

В съобщението на НАСА се отбелязва, че Кели е поел длъжността на космически градинар и се грижи за растенията, които се отглеждат в рамките на проекта Veggie. 

А иначе, още през миналия август астронавтите на борда на Международната космическа станция пробваха израснала на борда римска маруля.

Сложна пътна обстановка в Старозагорско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544284

Вече е отворен за движение пътят Стара Загора - Казанлък, в отсечката на село Ягода, след затварянето му през нощта за няколко часа, заради паднал електрически стъл за високо напрежение, в непосредствена близост до снегорин.  Падналият и продължаващ да вали сняг в областта прави изключително тежка  пътната обстановка в Старозагорска област,  съобщи Илия Златев, директор на Областното пътно управление. в Стара Загора . Движението на автомобили в някои участъци е ограничено до 12 тона, има и затворени пътища заради мъгла и снегонавявания. Заради...

Я. Тодоров: BalkanLeaks не може да гарантира анонимното споделяне на информация

http://www.cross.bg/todorov-borisov-garantira-1494836.html

/КРОСС/ Има сценарий, чиято цел е да бъде разклатена държавата, и негови основни мишени са легитимно избраните премиер, Висш съдебен съвет и главен прокурор, заяви председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров в интервю за BTV. „Определени кръгове и определени физически лица пеят в общ хор срещу ВСС, главния прокурор. Главната цел в този сценарий е премиерът", коментира още той.По думите му има ясни аргументи зад решението на кадровия орган да не се занимава със публикуваните от сайта „Бивол" записи от разговори на съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова.Записите са незаконни, защото не представляват СРС и има техническа експертиза, която доказва, че са манипулирани, посочи Тодоров и допълни, че източникът, платформата BalkanLeaks, е с изтекъл преди 1,5 години дигитален сертрификат, което означава, че не може да гарантира анонимното споделяне на информация.Ясен Тодоров отбеляза, че новият запис (в който се обсъжда личният живот на политик и кръгът „Котараците" б.р.) е насочен директно към министър-председателя, макар името на Бойко Борисов да не е споменавано в прав текст до момента.„Много добър юрист, много интелигентен човек, съдия Румяна Ченалова може да изважда дивиденти за себе си от всяка ситуация", заяви председателят на Етичната комисия.Вчера Р. Ченалова заяви, че Я. Тодоров е един от приближените до Борисов членове на ВСС.Той заяви, че не е говорил с министър-председателя от 2004 г

24 сурвакарски групи гониха злото от Брезнишко. В Радомир опънаха на софра с гозби. Кметът на Перник Вяра Церовска уважи празнуващите сурвакари и се весели с тях

http://www.zapernik.com/politika/24-survakarski-grupi-goniha-zloto-ot-breznishko-v-radomir-opunaha_41196/

Кметът на община Перник уважи празника на Сурва в Брезник и Радомир

 

24 сурвакарски групи гониха злото от Брезнишко.Наричания за добруване, берекет и късмет отправяха маскираните на ХІІІ маскараден фестивал „Сурва 2016" в Брезник.Въпреки лошото време на площада се събраха...

Продължава

Ясен Тодоров изкара ВСС чист като момина сълза, захапа Ченалова

http://frognews.bg/news_105425/IAsen-Todorov-izkara-VSS-chist-kato-momina-salza-zahapa-CHenalova/

"Колегите от етичната комисия във ВСС проведоха много заседания. Бяха извикани и изслушани всички хора, магистрати, адвокати, които бяха споменати в записите и се отзоваха на поканите", заяви председателят на етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред бТВ.

Снежната буря The Big One достига и Гърция

http://www.grreporter.info/snezhnata-burya-big-one-dostiga-i-grtsiya/18518

От днес сутринта снеговалежите се усилиха и се очаква през следващите два дни времето да се влоши още повече, температурите ще паднат под нулата

прочети повече

Какви са вредните ефекти от похапването нощем?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544191

Храненето в обичайните за сън часове влияе върху умствените способности, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Похапването нощем може да е лошо за фигурата Ви и да повлияе върху метаболитното здраве, довеждайки до преддиабетно състояние. Но това не е всичко - този навик може да има вредни последствия върху когнитивните способности, по-специално върху обучението и запаметяването, са установили учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Изследването им е извършено с мишки. Учените констатирали, че ...

Фюри се закани на Уайлдър, след като американецът защити титлата си

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/17/2687198_fjuri_se_zakani_na_uaildur_sled_kato_amerikanecut/?ref=rss


Световният шампион в три версии Тайсън Фюри в типично свой стил се закани на американеца Дионтей Уайлдър след успешната защита на световната му титла във версия WBC му срещу Артур Шпилка.

Уайлдър нокаутира поляка след девет тежки рунда и така вече има 36 победи, от които 35 с нокаут, на професионалния ринг, без  да познава поражението.

Следващият съперник на американския боксьор е Александър Поветкин, а победителят от двубоя ще се изправи срещу Фюри. Британецът не изчака...

Граждани бутат автобус 102, закъсал в софийските преспи

http://pik.bg/граждани-бутат-автобус-102-закъсал-в-софийските-преспи-news469227.html

Граждани бутат автобус 102, закъсал в софийските преспи

Група млади мъже избутаха по заснежена столична улица закъсал автобус 102 на градския транспорт. Това се е случило през нощта, а кадрите са изпратени от зрител на bTV. На тях се вижда как мъжете бутат с всичка сила, за да изкарат закъсалия автобус.

На другото платно е спрял още един, а покрай тях са паркирали коли. В един момент, когато машината тръгва, тя поднася на една страна и ентусиастите са принудени да спрат.

„Не снимай, не е хубаво", казва един от тях. „Къде са снегорините? При толкова предупреждения", пита „операторът".

Във връзка с продължаващия обилен снеговалеж, обстановката в София е усложнена, съобщават от пресцентъра на СО. Обработки се изпълнявате приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове.

По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30 см.

На терен работи цялата налична снегопочистваща техника. Снегопочистващите машини изпълняват обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Работи се във всички 24 района на Столична община.

Поради усложнената зимна обстановка пътищата в Природен парк Витоша - Драгалевци-Алеко и Бояна – Златни мостове са затворени за движение.

Екипите на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столична община са реагирали на 18 сигнала за паднали клони и дървета по пътните платна.

Големите дарители: Иван Стоянов-Соларя е благодетелят на революционерите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262952_%D0%93%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%3A+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%A1%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%8F+%D0

 Русенка съм и в детството си живеех с родителите си в стара къща, която се намираше в съседство до дома на Иван Стоянов-Соларя. Неговото огромно жилище приличаше на потънал в някаква приказка замък. Беше кацнал на едно възвишение на кея край река Дунав и будеше любопитство у нас, децата. Знаехме, че негов собственик е търговец на сол.

Минаха години. Веднъж в Русе бях на гости на братовчедка ми Мария Йорданова. Тя ми разказа, че бащата на нейния свекър - Йордан Йорданов, бил търговец на сол и близък приятел на Иван Стоянов-Соларя. Мария ми съобщи, че неговият син бил един от най-известните хирурзи в България след Освобождението. Братовчедка ми ме запозна с д-р Панайот Хитов, прочут русенски дерматолог, внук на войводата Панайот Хитов. От тях събрах информация за Соларя, която по-късно допълних със съществуващите документи.

И така, кой е Иван Костов Стоянов, наречен от народа Соларя? Единствено Никола Обретенов в своите спомени, Райчо Блъсков в своята “Автобиография” и генерал Кирил Ботев в мемоарите си отделят малки фрагменти за Соларя, както са го наричали навремето неговите съвременници. Според създадения през 1863 г. официален турски документ “нюфуз дефтер”, който отразява

резултатите от преброяването

на българските домакинства в град Русе, по онова време Иван Стоянов е на 18 години. Вземайки предвид разликата между годината на изготвянето на документа и тогавашната възраст на възрожденеца, излиза, че годината на неговото раждане е 1844-а. Данните за родителите на Стоянов също са много малко. Баща му - Стоян Костов, който имал прозвището Букурещлията, е роден през 1813 г. в Търново. Той е от “кюркчийския еснаф, висок на ръст, със сиви мустаци”. Предполага се, че е замесен във Велчовата завера от 1822 г.

За да се спаси от турските репресии, Стоян бяга в съседна Румъния. Към 1830 г. той се връща в България и избира да живее в Русе. Жени се за русенката Мариола, която му ражда трима сина: Васил, Иван и Стати. Към края на 1840 г. Стоян Костов остава вдовец. Съпругата му умира от върлуващата тогава холерна епидемия. Децата му остават сираци и Стоян се жени отново. Втората му съпруга Цонка му ражда още деца. През 1862 г. кюркчията Костов също си отива от върлуващата нова холерна епидемия в Русе. Мащехата не обръща големи грижи на заварените Васил и Иван и те започват да работят. През този период Иван Стоянов участва в

движение срещу гръцкия владика Синесий

Докато брат му Васил взема занаята на баща си, Иван става търговски чирак, а по-късно и турски чиновник. Не след дълго Иван Стоянов става самостоятелен търговец. Доставя вар “киреч” на английската компания, която тогава строи железопътната линия Гюргево-Букурещ. През този период управителят Мидхад паша определя Русе за столица на Туна вилает. Валията обръща внимание на енергичните, работни и материално осигурени българи, като ги включва в управлението на областта.

В своите спомени Никола Обретенов пише, че предпазливият паша взема в общината интелигентния Иван Стоянов, който

знае няколко езика

и Никола Димитрикоолу с цел да се притъпят революционните настроения сред българите. Фанатично настроените турци не желаят да приемат нововъведенията на Мидхад и подгонват друговерците. По тези причини младият Иван бяга в Гюргево, където после става крупен търговец на сол. През 1867 г. Стоянов посещава хъшовското ханче на Петър Царски, където се запознава със Стефан Караджа, който и тогава е кумир на патриотично настроените българи. Двамата често кроят планове да реализират мечтата си - да видят България свободна.

Соларя е изключително предприемчив. Той спечелва търгове от румънското правителство за изкупуване на каменна сол на едро и я продава на българските търговци по пристанищата. Купува параходите “Горни-Студен” и “Породим” от Дунавската флотилия. Става богат и започва финансово да

помага на четите на Панайот Хитов,

Караджата и Христо Ботев

Почетен член е на революционния комитет в Букурещ. Дарител е на Книжовното дружество в Браила. Фактор е в националноосвободителните борби, а след 1878 г. е независим депутат в Народното събрание (1882-1884 г.). Ботевият четник Сава Пенев разказва следното за Соларя: “Един от българските градинари в Гюргево, като разбра, че гладуваме, казал на Иван Стоянов-Соларя, прочут търговец на каменна сол по целия Дунав. Името му беше познато дори във висшите кръгове в Букурещ, но за разлика от мнозина преуспели българи в Румъния, той помага на младите, обрекли живота си на Отечеството. Той ни изпрати една каруца с един волски бут, боб, хляб, петдесет кила леща, сол, паници, лъжици, вилици, два казана за готвене и печка. На другия ден ни изпрати дърва, брадва, трион, чук, двайсет кила сапун за пране и къпане, чер и червен пипер. За да няма неприятности с румънската полиция, се изготви правилник на казармата, преведе се и се представи на префекта Адамеску. Имахме редица привилегии, издействани с помощта и влиянието на Иван Стоянов. По-късно той и Димитър Горов ни намериха друга квартира, безплатна за всички емигранти, свързани с освободителното дело.”

След Освобождението Иван Стоянов остава да живее и да работи в Русе. Жени се за австрийската благородничка Габриела фон Валтер, от която има 8 деца: Параскев, Николай, Мария, Вена, Димитър, Александър, Елен и Екатерина. Вена и Мария учат пиано в Женева заедно с Иванка Ботева. След време стават известни пианистки в Русе. Александър работи като адвокат в Букурещ, а по-късно е дипломат в Рим. Николай и Димитър завършват медицина. Мария се омъжва за д-р Антон Антонов, чийто баща, д-р Стат Николов, лекува Левски. Екатерина е съпруга на ротарианеца Иван Недков, богат търговец и виден общественик в Русе. Най-известен от децата на Соларя е проф. д-р Параскев Стоянов, който е основател на хирургията в България.

Стефан Караджа пише

благодарствено писмо

на Соларя: “Бъдете уверени, господине Иван Стоеанов, че Вашето дело е извършено без съмнение от дълбоката и безпределната Ви любов към нашето мило и драго Отечество. Не ще бъде никога забравено както от мене и мойта дружина, така и от сичкийт наш народ.”

Стефан Стамболов също уважава изключително много Иван Стоянов и неслучайно Соларя е независим депутат в Народното събрание. Като народен представител той издържа само две години, след което, за да изхранва многобройното си семейство, се връща към търговията.

Възрожденецът е тачен от гражданите на Русе. Умира през 1917 година. Погребан е в гроб до църквата “Всях светих”, която е разрушена през 1975 г. и днес на нейно място се издига Пантеонът на възрожденците, който прилича на турски хамам.

Празнуваме Антоновден

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238254

Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден.
В житието на Антоний Велики е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на
Православната църква почита днес паметта на преподобни Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. В житието на Антоний Велики е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на

В ход е снегопочистването при усложнени зимни условия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544281

След непрекъснат обилен снеговалеж в продължение на повече от 16 часа снежната покривка във Велико Търново е близо 40 сантиметра. Цялата налична специализирана техника и личният състав са мобилизирани и работят непрекъснато по почистването на снега, информираха от Общината в старата столица. Кметът Даниел Панов свика в 06,00 ч. тази сутрин на спешна оперативно заседание Звеното за аварийно-спасителни дейности. Отново бяха координирани всички дейности с всички институции по време на усложнената зимна обстановка. Панов се обръща с апел към всички...

В Търговищко снегът е над 40 см, 35 села са без ток

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544279

Снежната покривка в община Търговище надвишава 40 см, съобщиха от Общинския съвет по сигурност в града. Повече от 35 села са без ток, а част от тях и без вода.По пътните артерии и в града, и по междуселските пътища има множество паднали дървета, което затруднява разчистването. Електрически стълб е паднал в село Драгановец.Към момента затворени за движение са третокласните и четвъртокласните пътни мрежи в община Търговище.  ...

Снегът в Пловдив спира след 20 часа (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238248

Снеговалежът в Пловдви ще продължи интензивно до 20 часа днес, след което ще намалее и до полунощ ще спре. Такава прогноза направиха пред "24 часа" метеоролозите от овиобаза Крумово. Температурите утре сутринта ще бъдат от минут 2 до минус 4 градуса, а максималните през деня ще са от 0 до 2 градуса.

Италианският регион Венето пуска собствена виртуална валута

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544280

Привържениците на независимостта на италианския регион Венето и възстановяването на Венецианската република като независима държава, планират да въведат тази година собствена виртуална валута.Както посочва сайтът Plebiscito.eu, до края на годината ще бъде пусната "експериментална икономическа система" на базата на криптовалута. Достъпът до тази системата ще получат жителите на Венето, които срещу неголяма сума във виртуална валута ще придобият венецианско гражданство.Венето е административен регион в Североизточна Италия. Той е един от 20-те ре...

Най-висока степен на опасност: Червен код за сняг в Южна България

http://www.moreto.net/novini.php?n=311287

Червен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат и да надхвърлят първоначално прогнозираните до 60 литра на кв.м. Това сочи справка на сайта на НИМХ към БАН, като до вчера синоптиците предупреждаваха за оанжев код там.

Обилни валежи предизвикаха кризисна ситуация в Кирковско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238251


Обилните валежи през последните денонощие предизвикаха кризисна ситуация в кирковското село Чакаларово. За последните 24 часа в общината са паднали 243 литра на квадратен метър. Съществува риск пътят за Чакаларово да пропадне и селото, заедно с още няколко населени места да останат откъснати от света.
Обилните валежи през последните денонощие предизвикаха кризисна ситуация в кирковското село Чакаларово. За последните 24 часа в общината са паднали 243 литра на квадратен метър. Съществува риск пътят за Чакаларово да пропадне и селото, заедно с още няколко населени места да останат откъснати от света.

България в плен на снега

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgariia-v-plen-na-snega-6048573

Бедственото положение в Смолян се усложнява, много населени места са без ток

Пътуване от Добрич за Силистра и Шумен само в краен случай, пет села са без ток

http://pik.bg/пътуване-от-добрич-за-силистра-и-шумен-само-в-краен-случай-пет-села-са-без-ток-news469187.html

Пътуване от Добрич за Силистра и Шумен само в краен случай, пет села са без ток

Републиканската пътна мрежа в област Добрич е проходима при зимни условия, съобщават от Областния съвет за сигурност.  

Наложени са сериозни ограничения за движение по пътищата Добрич-Силистра, Добрич-Честименско-Алеково  и Добрич-Шумен, по искане на Пътните управления в Силистра и  Шумен. Не се препоръчва пътуване по тях, освен в краен случай, обясни дежурният от Областно пътно управление в Добрич. Той предупреди, че пътуващите трябва да са подготвени за зимни условия.

Снеговалежът в областта се засилва, температурите падат и има вероятност от заледявания. Вятърът е много силен и навява. Около 25 машини на пътноподдържащата фирма почистват и опесъчават републиканските  пътищата в областта.

В град Добрич машините на фирма „А.С.А. България” са работили от 16,30 ч. до 24 часа вчера и от 3 часа досега не са спирали почистване на булеварди и улици и разпръсване на соли.

В областта има пет села без ток, които са в общините Тервел и Шабла.

На Международната космическа станция цъфна първото цвете (СНИМКА)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544278

На борда на Международната космическа станция цъфна за пръв път цвете - циния. Съобщението и снимка публикува в Twitter американският астронавт Скот Кели."Да, има и други форми на живот в космоса", е написал астронавтът под друга снимка на отгледаното в безтегловност растение.В съобщение на НАСА се отбелязва, че Кели се е нагърбил с космическото градинарство и се грижи за растенията, които се отглеждат в рамките на проекта Veggie (Вегетарианец). Yes, there are other life forms in space!

Три дни дървена ваканция в Силистра

http://petel.bg/Tri-dni-darvena-vakantsiya-v-Silistra-__141539

Преустановяват се от понеделник за три дни учебните занятия в Силистренската община, съобщиха от Регионалния инспекторат по...

Бедствието в Родопите: Арда излезе от коритото си, помете коли и стени

http://petel.bg/Bedstvieto-v-Rodopite--Arda-izleze-ot-koritoto-si--pomete-koli-i-steni__141540

кадър: Бтв   Река Арда е излязла от коритото си на 3-4 места. Това съобщи пред bTV кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Отнесена е стена на...

Кметът на Враца: Вместо да гледат, да бяха помогнали на Тодор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238245

&quot;Това момче можеше да бъде спасено. Хората, които са били там, вместо да стоят и да гледат, са можели да му помогнат. Можели са да го качат в колата си и да го откарат в болницата&quot;. Това кметът на Враца Калин Каменов пред Нова тв за пребития до смърт 18-годишен Тодо Йорданов. Както стана ясно, десетки хора са правили снимки и видеа,
"Това момче можеше да бъде спасено. Хората, които са били там, вместо да стоят и да гледат, са можели да му помогнат. Можели са да го качат в колата си и да го откарат в болницата". Това кметът на Враца Калин Каменов пред Нова тв за пребития до смърт 18-годишен Тодо Йорданов. Както стана ясно, десетки хора са правили снимки и видеа,

Община Смолян обяви бедствено положение

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/obshtina-smolian-obiavi-bedstveno-polojenie-209610/

Червен код за днес за три области – Смолян, Кърджали и Хасково, оранжев – за 13 области от Централна България, а за останалите – жълт

Погребаха Дейвид Бауи на тайно място, това било желанието му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238243

Прахът на Дейвид Бауи е бил погребан на място, достъпно само за близките му. Това е последното желание на музикалната легенда, пише
Прахът на Дейвид Бауи е бил погребан на място, достъпно само за близките му. Това е последното желание на музикалната легенда, пише "Съндей мирър".  "Мястото, където е погребан Дейвид Бауи знаят само членовете на семейството му, които ще го пазят в тайна до края на дните си", съобщава изданието. Последният дом на музиканта ще бъде посещаван само

54 литра дъжд на квадратен метър са се изсипали за денонощие в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/33Xs5vXgAPs/

Няколко екипа на Община Бургас работят по наводнени участъци в определени населени места, съобщи кметът Димитър Николов. За изминалото денонощие са паднали 54 литра дъжд на кв. м.
В момента се правят отводнителни канавки в Долно Езерово, Равнец, Лозово и устието на река Отманлийска. Непрекъснато се наблюдава нивото на язовирите в общината, като контролирано изпускане на водата е извършено на двата язовира в село Драганово, допълни кметът на Бургас.
Мерките предприети от Община Бургас за едни от най- рисковите места досега при дъжд – надлезът на СОМАТ и Гаров площад дават резултат. Участъците не са наводнени и водата се изтича нормално след осъществените там проекти.
Сутринта е било критично нивото на водитев кв. „Акациите“ и кв. „Победа“ поради повреда в помпената станция. Аварията вече е отстранена.
В момента допълнително се прокопават отводнителни канавки около устието на река Отманлийска за увеличаване на пропускливостта на водата.Дежурна техника има в Равнец, Долно Езерово, Ченгене скеле.
В момента два екипа обстойно обследват територията на местностите Черниците и Трите кладенчета, където единият мост е залят.
Дежурен екип наблюдава нивото на водата на територията на цялата община.
Според прогнозите, в следващите часове ще се създадат условия за образуване на заледявания, а с преминаване на валежите в сняг и за навявания. Дъждът вече е преминал в скреж в село Драганово.
В момента вълнението на морето е 4-5 бала. Очакваните температури на въздуха за понеделник ще са най- често в интервал минус 7 – минус 2 градуса. Ще е ветровито със силно вълнение.

Пресцентър Община Бургас

Казак: Ще проведем среща с БСП за консолидиране на темата за вота на недоверие

http://politics.actualno.com/kazak-shte-provedem-sreshta-s-bsp-za-konsolidirane-na-temata-za-vota-na-nedoverie-news_518710.html

Проведоха се първоначални консултации между ДПС и БСП за предстоящия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Това каза Четин Казак, съпредседател на Движението за права и свободи. Той уточни, че срещата е проведена по инициатива на колегите им от БСП. „Както стана ясно, тогава бяха обсъдени няколко теми една от които е здравеопазване, другата свързана с демографската политика, проблемите в сектор сигурност и борбата с престъпността и също така беше обсъден въпроса за внасяне

Над 60 селища са без ток в област Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238226

Над 60 селища в област Велико Търново са без ток в следствие на тежкия и мокър сняг, който вали повече от 18 часа. Без захранване са почти целите общини Елена и Златарица, където натрупа 40 см снежна покривка, каза областният управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев. Засега не се съобщава за бедстващи населени места.
Над 60 селища в област Велико Търново са без ток в следствие на тежкия и мокър сняг, който вали повече от 18 часа. Без захранване са почти целите общини Елена и Златарица, където натрупа 40 см снежна покривка, каза областният управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев. Засега не се съобщава за бедстващи населени места.

Ясен Тодоров от ВСС: Ченалова умее да извлича дивиденти от всяка ситуация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238207

&quot;Румяна Ченалова е много интелигентен човек и много добър юрист, но умее да извлича дивиденти от всяка ситуация&quot;, заяви председателят на етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред бТВ.
&quot;Колегите от етичната комисия във ВСС проведоха много заседания. Бяха извикани и изслушани всички хора, магистрати, адвокати,
"Румяна Ченалова е много интелигентен човек и много добър юрист, но умее да извлича дивиденти от всяка ситуация", заяви председателят на етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров пред бТВ. "Колегите от етичната комисия във ВСС проведоха много заседания. Бяха извикани и изслушани всички хора, магистрати, адвокати,

Вдигнаха санкциите срещу Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=311281

Светът вдигна икономическите санкции срещу Иран. Това обявиха във Виена първите дипломати на ЕС и Иран - Федерика Могерини и Мохамад Зариф. От своя страна американският президент Барак Обама съобщи, че е разписал документ за вдигане на санкциите срещу Иран.

Заради обилния снеговалеж е спряно движението към Витоша

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544276

Затруднено е предвижването по пътя Бистрица - Железница и заради обилния снеговалеж превантивно е спряно движението към Витоша, за да може да се почиства трасето. Това заяви пред журналисти столичния кмет Йорданка Фандъкова. Обстановката в София е усложнена заради падналия сняг По думите и над 200 снегорина работят в момента по основните трасета на градския транспорт в София. Едва след като се осигури нормално предвижване на по големите булеварди машините ще влязат и в квартални...

Японци направиха секс кукли деца за педофили (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238236

Фирма в Япония започва производство и продажба на секс кукли, които изглеждат като деца. Компанията обяснява извратеното си решение с това, че куклите щели да повлияят за намаляване броя на сексуални престъпления срещу деца, защото педофилите щели да се задоволяват само с тях. Куклите следват анатомичния модел на хората и изглеждат реалистично.

78,3 л/кв.м валеж в Хасково, довечера спира

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544275

78,3 литра на квадратен метър е общото количество на валежите от дъжд и сняг, паднало към 8,00 часа сутринта в Хасково, съобщиха от Синоптичната станция в града. В момента продължава да вали. Снежната покривка е около 15 см, температурата - около 0 градуса. Надвечер се очаква валежите да спрат, а температурите да паднат с още няколко градуса. Възможни са поледици. Днес за Хасковска област е обявен червен код за опасни валежи. Вижте подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg....

Почина авторът на едни от най-известните песни на Селин Дион

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238237

Френският композитор Юбер Жиро, който бе автор на едни от най-известните хитове на Селин Дион, както и на Едит Пиаф, почина на 95 години в Швейцария. Жиро е автор на музиката на много песни, превърнали се в шлагери в цял свят. Песните &quot;Mamy Blue&quot; и &quot;Sous le ciel de Paris&quot; могат да бъдат разпознати от първите ноти.
Френският композитор Юбер Жиро, който бе автор на едни от най-известните хитове на Селин Дион, както и на Едит Пиаф, почина на 95 години в Швейцария. Жиро е автор на музиката на много песни, превърнали се в шлагери в цял свят. Песните "Mamy Blue" и "Sous le ciel de Paris" могат да бъдат разпознати от първите ноти.

Премахнаха международните санкции срещу Иран

http://www.bnews.bg/article-146514

Техеран е изпълнил условията по споразумението за ядрената програма на Ислямската република от юли 2015 г.

25 см сняг в Шумен, има опасност от падащи дървета и клони

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544274

25 см е снежната покривка в Шумен. Обстановката в региона е усложнена, но няма бедстващи граждани или населени места без ток и вода. Аварийни екипи на пожарната и общината са реагирали на около 20 сигнала за паднали дървета и клони в града, които затрудняват движението. Заради продължаващата опасност от падане на още дървета властите съветват шуменци да не предприемат пътувания в града или извън него. Вижте къде са въведени ограничения на движението Движението по пътищата в региона се...

Усложнена пътна обстановка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544277

Усложнена е пътната обстановка в цялата Старозагорска област. За тежкотоварни автомобили, участък от главен път 1-5 Стара Загора - Казанлък до с.Ягода е затворен поради паднал електрически стълб. За всички автомобили е затворен пътят Мъглиж - Гурково поради силен вятър, който възпрепятства видимостта. Към 04:30 ч. общо 54 машини са почиствали и опесъчавали пътищата в областта. Съветват се водачите да тръгват на път само ако е наложително и да не предприемат рискови изпреварвания.  ...

Столичният квартал „Лозенец” остава без вода

http://pik.bg/столичният-квартал-„лозенец”-остава-без-вода-news469184.html

Столичният квартал „Лозенец” остава без вода

Във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. „Никола Йонков Вапцаров“ в жк. „Лозенец“ , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18 часа на клиентите на „Софийска вода”, съобщават от дружеството.

Засегнати ще бъдат живеещи в района на ул. „Атанас Дуков“ №29, №36
и бул. „Никола Йонков Вапцаров“ №53Б, №53В, №55.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Атанас Дуков“№29.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването, уверяват от дружеството.

Църквата почита Свети Антоний Велики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544273

На 17 януари църквата почита паметта наПреподобни Антоний Велики.Той се родил около 251 г. в Среден Египет. Бил дете на заможни и благочестиви родители, но те починали когато бил на 20 години. След това Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот. Отначало се заселил в една изсечена в скалите египетска гробница, където го посетили първите изкушения. Той не спял по цели нощи и не приемал храна по няколко дни, защото бил убеден, че "силата на духа укрепва, ...

Следете къде има въведени ограничения на движението

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544272

Метеорологичната обстановката в страната се усложнява. Валежите се усилват, в повечето райони те ще бъдат предимно от сняг, в югоизточните райони и по Черноморието - от дъжд. Снежната покривка ще се увеличава, предупреждават синоптиците. Ще продължи да застудява. За областите Смолян, Кърджали и Хасково заради валежите от дъжд в региона е обявен червен предупредителен код. През нощта срещу неделя и през деня се очаква количествата дъжд да достигнат около и над 65 л/кв.м. Ограничава се движението на всички товарни МПС над 10 т за цялата

Генералски пуч изхвърли шефа на армията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262951_%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%83%D1%87+%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов беше изхвърлен от армията по безпрецедентен начин.

В 17 ч в петък му е връчен протокол, подписан от членовете на Съвета по отбрана, че му прекратяват мандата заради пределна възраст, научи „Труд“ от свои източници. Малко преди това Валерия Кардашевска, началник на кабинета на военния министър, е привиквала в канцеларията си един по един всички генерали, които участват в Съвета по отбрана, за да разпишат протокола за махането на вицеадмирала три седмици преди той да навърши 59 г. За първи път такова важно решение се взема не на Съвет по отбрана, на който всички гласуват открито.

В четвъртък военният министър Николай Ненчев беше извикан в комисията по отбрана в Народното събрание, за да даде отчет какво смята да прави с бъдещето на шефа на армията. Ненчев обеща, че до идния вторник ще извърши всички съгласувателни процедури и ще обяви решението си.

Още през 2014 г. с идването си в Министерството на отбраната Ненчев реши да прекрати предсрочно мандата на вицеадмирала. Мотивите му са, че той е предложен от бившия военен министър Ангел Найденов (БСП), както и че Ненчев не можел да контактува „нормално“ с Николов. Двамата не се засичали и не обменяли информация дълги периоди от време, твърдят хора от ведомството. Ненчев не разбирал и защо не получава пълно подчинение от вицеадмирала, тъй като му бил шеф.

Казусът с началника на отбраната се очерта, след като министърът не предложи Николов да получи званието адмирал, което отговаря на неговата длъжност. По закон шефът на Българската армия е четиризвезден генерал, което означава, че може да служи на тази длъжност, докато навърши 62 години.

 

Новият шеф – ген.-лейт. Попов

Мандатът на началника на отбраната по закон е 4 години. На 9 февруари вицеадмирал Румен Николов навършва 59 години. Това е пределната възраст, която позволява на вицеадмиралите да останат на служба. Новият началник на отбраната ще бъде сегашният зам.-началник ген.-лейтенант Константин Попов. В началото на миналата седмица премиерът Бойко Борисов вози с джипа си генерала от авиобаза „Граф Игнатиево“ до София. Сега се очаква Министерският съвет да вземе решение да възложи на президента да издаде указ за освобождаването на вицеадмирал Николов и да назначи нов началник.

Международната общност отмени санкциите срещу Иран

http://www.cross.bg/iran-mezhdynarodnata-sporazymenie-1494833.html

/КРОСС/ Международната общност вдига всички икономически санкции, свързани с ядрената програма на Техеран, съгласно ядреното споразумение от 14 юли 2015 г., обявиха ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини и външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, предадоха световните медии. Иран изпълни всички свои задължения и многостранните и едностранните икономически и финансови санкции, свързани с иранската ядрена програма, са вдигнати, заявиха двамата дипломати в обща декларация. САЩ официално вдигнаха санкциите срещу Иран снощи, когато държавният секретар Джон Кери обяви в официална декларация във Виена, че Международната агенция за атомна енергия е удостоверила, че Иран изцяло е изпълнил изискваните от него ангажименти съгласно ядреното споразумение, предаде Reuters.Ядреното споразумение с Иран ще улесни справянето с другите кризи в Близкия Изток, заяви Кери, цитиран от DPA. По думите на държавния секретар на САЩ когато споразумението бъде приложено изцяло, международната общност ще може най-сетне да работи за уреждане на други регионални предизвикателства, включително кризата в Сирия, каза още Кери. Днес е първият ден на един по-сигурен свят, каза Кери снощи, но подчерта, че международната общност трябва да запази бдителност, проверявайки спазването от страна на Иран „всеки час във всеки ден през идните години"

Преп. Антоний Велики. Преп. Ахил Изповедник

http://www.cross.bg/antoniii-zhivot-podvizi-1494835.html

/КРОСС/ Преподобният Антоний Велики бил родом от Египет. Родителите му, хора благородни и известни с християнското си благочестие, възпитали сина си така, че знаел само тях и своя дом. Стигнал юношеска възраст, той не бързал да се занимава с наука, нито да се сприятелява с други деца, но прекарвал времето у дома си, пазел чистотата на сърцето и се стремял да преуспява в благочестието. Той не търсел забавления, както е характерно за младежката възраст, но обичал да ходи заедно с родителите си в Божия храм и да слуша четенето от божествените книги. Стараел се да извлече оттук цялата възможна полза и да живее точно според тяхното учение. Не искал от възрастните сладкиши, както е обичайно за децата, и изобщо не обръщал много внимание на храната, задоволявайки се винаги с това, което му давали. Родителите на преподобния починали, когато бил на двадесет години. Останал сам с мъничката си сестра, първоначално сам се грижел за дома и за възпитанието на девойката. Често, по обичая си, посещавал храма и там слушал да четат от божествените книги как апостолите, оставяйки всичко, последвали Спасителя и как, според свидетелството на книгата "Деяния на светите Апостоли", мнозина от християните продавали своето имущество и слагали цената при нозете на апостолите за милостиня към нуждаещите се. Юношата размишлявал колко крепка била вярата на тези хора и каква голяма награда е приготвена за тях на небесата

70 снегорина, 30 разпръсквача и 400 работници борят преспите в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238232

Над 70 снегорина, 30 разпръсквача на сол и калциев дихлорид се борят в момента с преспите в Пловдив. По улиците работят и 400 служители на общинска фирма
Над 70 снегорина, 30 разпръсквача на сол и калциев дихлорид се борят в момента с преспите в Пловдив. По улиците работят и 400 служители на общинска фирма "Чистота", които премахват снега от дъждоприемните шахти и почистват спирките. "В момента в града има близо 30 см сняг и продължава да вали. В Пловдив снеговалежът беше един от най-интензивните в

При усложнена обстановка, АПИ спира движението по третокласните пътища

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544271

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти. При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа, заявяват от пътната агенция. Временно се ограничава дв...

Къща за гости се запали, четирима пострадаха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238230

Четирима души са обгазени при пожар тази нощ в къща за гости край Гоце Делчев, съобщава БГНЕС. Малко след 2.00 часа тази нощ е изгоряла къщата за гости в село Ковачевица, община Гърмен. Вследствие на пожара в Кондевата къща в МБАЛ-Гоце Делчев са приети четирима гостуващи в къщата - трима от Варна и един от София.
Четирима души са обгазени при пожар тази нощ в къща за гости край Гоце Делчев, съобщава БГНЕС. Малко след 2.00 часа тази нощ е изгоряла къщата за гости в село Ковачевица, община Гърмен. Вследствие на пожара в Кондевата къща в МБАЛ-Гоце Делчев са приети четирима гостуващи в къщата - трима от Варна и един от София.

Смолян обяви бедствено положение

http://offnews.bg/news/n_1/n_621716.html

Община Смолян обяви бедствено положение през нощта заради щетите от проливния дъжд. Река Черна е преляла в отделни зони в пределите на града, а пътят Смолян - Арда е залят на места. Наводнени са дърводелски цехове в кв. Устово и ВЕЦ в с. Средногорци. Нивото на р. Черна се е повишило с над 1 метър за последното денонощие, а валежът преминава в сняг. Свикан е Общинският щаб за бедствия и аварии в Смолян. Разрушителното пълноводие е отнесло понтонен мост при с. Средногорци. Аварийни екипи са отводнявали през нощта наводнени къщи в Смолян и Неделино. Ангажирани са доброволци, които работят за отстраняване на паднали дървета и издигането на диги за ограничаване на речното корито в областния град.

Единадесета заповед: Кафето се пие само от бяла порцеланова чаша

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262950_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%3A+%D0%9A%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%B8%D0%B5+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D

 Как се прави перфектното кафе? С този въпрос се занимава сериозната наука, която се помещава в университета Оксфорд, и отговорът е: кафето се вари 4 минути, добавя му се малко обезмаслено мляко и се сипва задължително в бяла порцеланова чаша.

Тази свръхважна информация е публикувана по повод събирането на тазгодишната реколта на кафе в Колумбия. Колумбийското кафе се смята за най-доброто, но то не е оригинално местно растение. Привнесено е от Африка. Зърната му се отличават с плътен карамелен вкус с лек лимонов нюанс. Внимателното печене на кафето, и то на голяма надморска височина, допринася за още по-доброто качество на напитката.

Научното име на кафето е Coffea - близко до предназначението му да ни накара да куфеем.

Всеки ден в света се изпиват повече от 2,25 милиарда чаши кафе!

Донякъде кафето се родее с родната синя слива, защото когато е зелено, е червено. А когато цъфти, то е в прекрасни бели цветове, които приличат на орхидея. Освен това - за който не знае - е дърво, но не голямо, а ниско и деликатно.

Много важно е зърната да се оберат навреме. Останат ли върху клоните твърде дълго, презряват. Селяните почти интуитивно определят точния момент, когато зърната са вече наситено малиноворозови. Учените казват, че за да получи нужната киселинност, обраното кафе първо трябва да се измие. Както и при любителите на уискито разбирачите твърдят, че идеалното кафе се вари от един-единствен сорт, но пък има и противоположен лагер, според който блендът (или смеските) е по-добър.

Кафето си вдига цената

Сушата в Бразилия взе свидни жертви. Реколтата на популярните сортове робуста и арабика падна с 10%. Като добавим, че, от друга страна, търсенето на кафето се повишава в световен мащаб, то равносметката е, че напитката е кът и поскъпва. Селкостопански прогнози вещаят спад в добива на бразилската робуста - това все пак е по-лошото, горчиво и некачествено кафе - от 3,7 млн. чувала на 13,3 млн. Добивите на арабиката също намаляват с 1,2 млн. чувала от предходните 36,1 млн. чувала. (Един чвал кафе съдържа 60 кг, а в света се събират годишно около 90 млн. чувала.) Регионите Сао Пауло и Минаш Жераис ще доставят само 80 процента от обичайните количества кафе.

Пече се в Алпите над Шамони

По природа кафето е с лош тен - сивкаво-зеленикаво. Добрият аромат и приятен кафяв цвят се постигат при печенето. След печенето, което е толкова майсторска работа, че не подлежи на описание, зърната трябва бързо да се охладят. Краткото печене освобождава по-плодов и кисел вкус, а при по-дългото кафето става по-черно и наситено на аромати.

Най-доброто кафе - както вече беше отбелязано - е печеното нависоко. Специалистите от Оксфорд твърдят, че перфектното място за печене на кафе е на 3842 м във Френските Алпи, точно над курорта Шамони! Това е, защото на голяма надморска височина и ниска температура се получава камерализиране, което понижава горчивината и акцентира върху сладостта и киселината на кафето. С други думи - запазват се най-деликатните му нюанси.

Колкото по-фино смляно, толкова е по-горчиво

Как е смляно кафето - ситно или едро, е от значение за начина на приготвяне на различните видове кафе. За експресото е нужно много фино смляно кафе, почти като брашно. За френската преса кафето трябва да е като пясък, за цедене с филтри - като трапезна сол. По-едро се мели за кафеварка. Колкото е по-фино смляно, толкова е по-горчиво. Правилото е: колкото по-едри са частиците кафе, толкова повече време е нужно за приготвяне на напитката. Според специалистите кафето трябва да се пакетира и транспортира, след като се опече.

Сомелиерът на кафето се нарича барист

Барист е италианска дума и означава „човекът зад бара, който разбира от кафе и всичките тънкости около приготвянето и сервирането му”. На български по-подходящата дума би била кафелиер. Повечето хора биха могли с лекота да овладеят професията на кафелиера. Всичко се свежда до тренировки по дегустация. Професионалното обучение е две години, при което се тестват до 200 вида кафе на ден. Така усетът се изпилва деликатно. Завършилият курса получава диплома за специалист, след като минава през изпит. Рецепторите му трябва да различат 25 нюанса на вкуса и аромата на едно кафе. В обучението са включени пътувания до местата, където се отглежда кафето, придобиване на познания за почвите, климата, при които растението се развива.

Най-доброто кафе

Прави се от зърна, смлени за около 6 секунди. После напитката се приготвя в кафеварка за около 4 минути. Този метод отпуска най-силния аромат. От състава на водата вкусът също много се влияе. Британските учени установили, че слабо минерализираната вода от точно определен извор в Швейцария! Къде се намира по-точно, не издават. Ферма на кришнари близо до Лондон пък произвеждала най-подходящото прясно мляко като добавка за кафето. Там доели кравите на ръка, докато им пускали да слушат серенади на санкскрит, а това било от решаващо значение. Млякото променя коренно вкуса на кафето. Професорът по психология от Оксфорд Чарлз Спенс казва, че видът на кафето поражда определени очаквания за вкуса му и щом млякото го промени, сменят се и очакванията!!! Това е едно от кардиналните наблюдения, до които стига изследователският екип. Кафето с мляко е доста по-благо. Другият важен извод е, че 60 г на литър вода произвеждат нормално силно кафе. Дозата от 10 г резултира в слабо кафе дори да се вари по-дълго. Добавената захар също променя вкусовите качества, натъртва проф. Спенс. Най-забележителното заключение на научния колектив е, че вкусът на кафето се влияе от каната или чашата, по-точно от нейния цвят!!!

Белите порцеланови съдове извличат повече аромат, показали тестовете. Сравнението е с пиене на кафе от прозрачни кани и чаши. В порцелана кафето се оказало и по-горчиво, установили повторните изпитания. Наситеният кафяв до черен цвят засилва усещането за горчивина и сила на кафето, сочат резултатите. Когато пием кафе, първо езикът усеща вкуса, а при поглъщането имаме възвратим аромат, който минава през носа. Така че пиенето на кафе прилича на дегустацията на вино с вкус, аромат, послевкус и посленос. Най-силното усещане се поражда в посленоса (понаучному това са ретроназалните аромати) и затова за качеството на напитката са толкова важни привкусовете и ароматизирането. Кафето може да има нюанс на карамел, на плодове, на шоколад, на пушек. Мозъкът смесва всички усещания от пиенето на кафе в единно възприятие, което е блаженство или неудовлетвореност в очакванията, споделя наблюденията си психологът Спенс. Ако само едно от сетивата ни е изключено от процеса - например не сме в състояние да уловим аромата, ефектът от кафето върху целия организъм се променя. Ароматът събужда емоциите и спомените, уточнява ученият. Ароматът има значителен дял и в утринното разбуждане. 5% от хората, участвали в тестовете, се разведрявали само от аромата на сутрешното кафе.

 

Безценни напътствия

 

1. За кафето трябва да се ползват порцеланови съдове, но не похабени, а нови.

2. Точното съотношение за добрата напитка е 60 г кафе на 1 л вода.

3. За да не стане горчиво, водата, с която го правите, е между 88 и 94 градуса.

4. Разбъркайте го, за да си отпусне аромата!

5. Повече от 4 минути не бива да ври, ако го приготвяте в кафеварка. Всяка допълнителна секунда качва горчивината му.

6. Ако правите кафе с така наречената френска преса, буталото трябва да се натиска много бавно.

7. Сервира се винаги и само в бяла порцеланова чаша.

Пет нови функции в обновения iOS 9.3

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2016/01/17/2684862_pet_novi_funkcii_v_obnoveniia_ios_93/?ref=rss


По-рано тази седмица Apple изпрати новата версия на мобилната платформа iOS до създателите на приложения, за да я тестват и да започнат работа по обновяване на собствените си разработки. iOS 9.3 ще има и няколко нови функции, които ще са достъпни и за потребителите.

Сред тях е функция за нощно четене на книги. При нея дисплеят променя основния си цвят в леко жълтеникав, което не изморява очите и не спира производството на мелатонин, както прави синята светлина, която по принцип...

30 см е снежната покривка в област Пазарджик, има селища без ток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238221

Усложнена от продължаващия снеговалеж е обстановката в област Пазарджик. Снежната покривка в региона е около и над 30 сантиметра. Снегопочистващи машини обработват основните улици и пътища в Пазарджик и областта. Заради скъсани проводници от тежкия мокър сняг има проблеми с електрозахранването в общините Велинград, Пещера, Брацигово и Пазарджик.
Усложнена от продължаващия снеговалеж е обстановката в област Пазарджик. Снежната покривка в региона е около и над 30 сантиметра. Снегопочистващи машини обработват основните улици и пътища в Пазарджик и областта. Заради скъсани проводници от тежкия мокър сняг има проблеми с електрозахранването в общините Велинград, Пещера, Брацигово и Пазарджик.

Фандъкова: Обстановката в София е усложнена

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/fandykova-obstanovkata-v-sofiia-e-uslozhnena-6048572

Кметът на столицата уточни, че по-малките улици ще бъдат почистени, след като спре снеговалежът

Михаил Миков участва във възпоменателна годишнина във видинското село Макреш

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238222

Лидерът на БСП Михаил Миков отдаде почит към смъртта на 17-те партизани от отряд &quot;Георги Бенковски&quot;, загинали в боевете от 15 до 18 януари 1944 г. край видинското село Макреш. Това съобщиха от БСП-Видин, чийто членове и симпатизанти участваха в събота във възпоменателната годишнина.
&quot;Случилото се преди 72 години в района на село Макреш е част от
Лидерът на БСП Михаил Миков отдаде почит към смъртта на 17-те партизани от отряд "Георги Бенковски", загинали в боевете от 15 до 18 януари 1944 г. край видинското село Макреш. Това съобщиха от БСП-Видин, чийто членове и симпатизанти участваха в събота във възпоменателната годишнина. "Случилото се преди 72 години в района на село Макреш е част от

Опасност от лавини в планините

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262949_%D0%9E%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5

 При обилен снеговалеж като този в момента има сериозна опасност от лавини. За момента опасността отива към трета степен, т.е. значителна степен, предупреждават от Планинската спасителна служба.

Опасни са север-североизточните склонове и източните склонове на планините, тъй като там има сериозни снегонавявания.

Спасителите определят обстановката в планините по-скоро за лоша. Сняг вали навсякъде, но температурите са високи, което също е предпоставка за лавини. По високите части усещането е по-скоро за мъгливо време, защото има такава облачност, която създава усещането за мъгла.

Времето не е подходящо за посещение на планините, особено в по-високите части. Очакванията са температурите да паднат значително и да стане много студено.

От ПСС допълват, че новият сняг е от порядъка на 15-20 см, но снегонавяванията на места са над 40 см.

Спасителите предупреждават, че туристите трябва да се движат само по зимните маркировки и то избягвайки участъците, където има повишена опасност от лавини. Освен това е важно и да бъдат със ски или снегоходки, а ако не са - трябва да имат поне гети върху обувките си, за да си запазят краката сухи.

Села без ток, шофьори чакат с часове на Северозапад

http://petel.bg/Sela-bez-tok--shofori-chakat-s-chasove-na-Severozapad-__141537

архив Снимка: Аз, репортерът   В Северозападна България времето също е изключително сериозно. Проходът Петрохан е затворен заради...

32 къщи са наводнени в хасковско село

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544270

32 къщи са наводнени в село Динево вследствие на обилните валежи от дъжд и сняг, съобщиха от общинската администрация в града. Хората от тях са евакуирани с помощта на служители на Пожарна безопасност и защита на населението. Няма пострадали хора. Пътя към селото е затворен.Затворен за движение заради наводнение е и пътят за съседното село Любеново. Село Зорница е без ток, за което е подаден сигнал в EVN.Кметът на Община Хасково Добри Беливанов е запознат със ситуацията от 5.00 ч. тази сутрин и лично координира действията за осигуряване на безо...

Бедствената обстановка в Смолян се усложнява от снеговалежа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544269

Бедствената обстановка в Смолян е динамична и се усложнява от преминаващия в сняг валеж, заяви зам. областният управител на Смолян Адриян Петров. По негови думи вече се отстраняват част от последиците от наводненията и продължителния дъжд, но усилията на спасителните екипи се насочват към предотвратяване на проблеми от мокрия сняг. Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд Нивото на р. Черна в Смолян вече се задържа и водите се прибират в коритото в зоните, в които тази сутрин реката беше преляла.

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров: Има сценарий, който се опитва да разклати съдебната власт (обновена)

http://pik.bg/шефът-на-етичната-комисия-ясен-тодоров-има-сценарий-който-се-опитва-да-разклати-съдебната--news469176.html

Шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров: Има сценарий, който се опитва да разклати съдебната власт (обновена)

"Прозорецът в съдебната система отдавна е отворен, въпреки че сме обвинявани непрестанно в задкулисие. Мисля, че няма нищо скрито за хората в работата на Висшия съдебен съвет (ВСС)", заяви шефът на Етичната комисия Ясен Тодоров в ефира на Би Ти Ви.

"Интересът не е нулев относно скандала "Яневагейт". Всички хора, замесени в него, бяха извикани и изслушани. Аз също бях изслушан и чух дебатите и аргументите на моите колеги, които бяха изключително сериозни. Записите са незаконни, те са манипулирани и техническа експертиза го доказва", категоричен е Тодоров.

"Определено има сценарий, който се опитва да разклати съдебната власт. Имам своите отговори за това, но не искам да коментирам сега. Има хора, които искат да навредят на главния прокурор Сотир Цацаров и най-вече на премиера Бойко Борисов", смята той.

 "Не съм човек на Борисов, нямам неговия телефон и не комуникирам с него заразлика от председателя на ВКС", каза още Ясен Тодоров на въпрос какви са отношенията му с министър-председателя.

"По отношение на мен никой политик не е оказвал влияние. Познавам много политици, с които сме имали съвместни заседания, но дотам. Най-вече моята работа е свързана с юристи, завърши Тодоров.

Гласуваш ли за НФСБ и ВМРО, гласът ти отива при ДПС

http://www.bnews.bg/article-146513

Той определи Фронта като бизнескооперация за усвояване на милиони, а депутатите като коалиционни слуги на ГЕРБ.

Спокойна е обстановката във Варненска област, няма сведения за аварии

http://www.moreto.net/novini.php?n=311284

Спокойна е обстановката във Варненска област, няма сведения за аварии. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна оперативният дежурен при Областния съвет за сигурност. Общините не са докладвали тази сутрин за извънредни ситуации през нощта, свързани с метеорологичната обстановка.

Доц. Марчев: Рискът от инфаркти през януари е значителен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238208

Рискът от инфаркти в студените януарски дни е значителен. Само за първата половина на този месец в Плевенско например са регистрирани толкова случаи на инфаркт, колкото са били за цялата календарна 2015 година. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на Българския кардиологичен институт доц. д-р Сотир Марчев.
Рискът от инфаркти в студените януарски дни е значителен. Само за първата половина на този месец в Плевенско например са регистрирани толкова случаи на инфаркт, колкото са били за цялата календарна 2015 година. Това заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на Българския кардиологичен институт доц. д-р Сотир Марчев.

Фискалните правила – като не могат да се спазват, се променят

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/fiskalnite-pravila--kato-ne-mogat-da-se-spazvat-se-promeniat-209568/

Със Закона за публичните финанси се промъкват и промени, които засягат фискалните правила на национално ниво

32 къщи са наводнени в село Динево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544267

32 къщи са наводнени в село Динево вследствие на обилните валежи от дъжд и сняг, съобщиха от общинската администрация в града. Хората от тях са евакуирани с помощта на служители на Пожарна безопасност и защита на населението. Няма пострадали хора. Пътя към селото е затворен. Затворен за движение заради наводнение е и пътят за съседното село Любеново. Село Зорница е без ток, за което е подаден сигнал в EVN. Кметът на Община Хасково Добри Беливанов е запознат със ситуацията от 5 часа тази сутрин и лично координира действията за осигуряване на без...

Населени места в област Ловеч останаха без ток заради обилните валежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544268

Няколко населени места в Ловешка област са без електроснабдяване заради аварии от обилния мокър и тежък сняг. Над 10 села са без ток в община Ловеч, пет големи села в община Тетевен, няколко населени места в общините Троян и Угърчин, в община Летница няма електричество и вода. Това съобщи областният управител Ирина Митева. За момента няма информация за бедстващи хора.Обстановката в областта е усложнена от продължаващия обилен снеговалеж. Затворен за движение е пътят Шипково - Рибарица, както и Троянският проход. Всички ...

Спряха влаковете в 8 участъка заради снега

http://society.actualno.com/sprjaha-vlakovete-v-8-uchastyka-zaradi-snega-news_518706.html

Поради усложнената зимна обстановка е преустановено движението на влаковете в 8 железопътни участъка на страната. Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Железопътните участъци, в които е преустановено движението на влаковете, са: Пирдоп – Тъжа – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа; Тулово – Змейово – в участъка има нанесени повреди по контактната

Клинтън заяви, че ще въведе нови санкции срещу Иран, ако стане президент

http://asia.actualno.com/klintyn-zajavi-che-shte-vyvede-novi-sankcii-sreshtu-iran-ako-stane-prezident-news_518707.html

Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент на страната от Демократическата партия Хилари Клинтън призова към нови санкции срещу Иран заради неговата ракетна програма, предаде Reuters. По време на свое предизборно обръщение Хилари Клинтън заяви, че ако стане президент, нейната политика спрямо Иран ще остане такава - на „недоверие и контрол“. САЩ не са свалили всичките си санкции по отношение на Иран след изпълняването от страна на Техеран на последните точки от споразу

Санкциите срещу Иран са отменени, петрол залива света

http://frognews.bg/news_105424/Sanktsiite-sreshtu-Iran-sa-otmeneni-petrol-zaliva-sveta/

Иран излиза от години на международна изолация, след като късно в събота бяха отменени санкциите, наложени на ислямската република заради недостатъчната прозрачност на ядрената ѝ програма. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че Техеран е спазил ангажиментите си по споразумението с водещите държави в света.

Празнуваме Антоновден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544204

На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. В народния календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата. Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка. В българските вярвания двамата братя Антон и Атанас се представят като ковачи (среща се и като ножари, железари, налбанти) за това са и покровите...

Троицки се оплака, че играел сред пияници на турнира в Сидни

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/17/2687190_troicki_se_oplaka_che_igrael_sred_piianici_na_turnira/?ref=rss


Сърбинът Виктор Троицки спечели за втора поредна година турнира в Сидни, след като на финала победи Григор Димитров.

Въпреки това сръбският тенисист разкритикува организаторите на надпреварата в австралийския град и ги упрекна във фаворизиране на Димитров, който игра всичките си мачове на централния корт.

Троицки пък е бил принуден да провежда своите срещи на по-малките кортове, където на трибуните, според думите му, е било пълно с пияници.

"Имах чувството, че...

Мъже избутаха автобус от преспите в София (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238204

Група мъже избутаха по заснежена столична улица закъсал автобус по линията 102 на градския транспорт. Това се е случило през нощта, а клипът е изпратен от зрител на БиТиВи. На кадрите се вижда, че на другото платно е спрял още един автобус, а край тях са паркирали коли.  „Не снимай, не е хубаво”, казва един от мъжете във видеото.

Blackstar на Дейвид Бауи измести "25" на Адел от британския хит парад

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544266

Албумът Blackstar на Дейвид Бауи, който излезе два дни преди смъртта на легендарния музикант, оглави британския хит парад и измести "25" на Адел, който остана на върха в продължение на 7 седмици. Blackstar е пълен с необичайни за Дейвид Бауи препратки към смъртта Както съобщи Official Charts Company, през изтеклата седмица във Великобритания са продадени 623 000 записи на Боуи - 241 000 копия от албума и 167 000 сингли. Освен това през последните седем дни хитове на изключителния певец и композитор са слу...

Пътят Варна – Русе е затворен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544265

Пътят Варна – Русе е затворен заради по искане на пътните служби в Русе и Шумен – съобщи дежурният в Областно пътно управление-Разград. По думите му на територията на област Разград е почистено, но в съседните региони не е и за да не се получават тапи, е забранено движението по целия път. По останалите шосета в Лудогорието движението е при зимни условия, забрана има за тежкотоварни автомобили над 12 тона. 34 машини работят по почистване на пътищата, няма данни за закъсали автомобили. Снежната покривка е ок...

32 са родените бебета в Кюстендилска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543839

32 са родените бебета в Кюстендилска област, от началото на годината досега, показват данните на Министерство на здравеопазването. Това нарежда областта на 14 място от 28- те области в страната. Едно място пред Кюстендил е Силистра с 37 бебета. С по- малко родени деца са областите София- област, Перник, Смолян, Ямбол, Разград, Габрово, Монтана, Видин, Добрич, Враца, Търговище, Кърджали, Хасково и Шумен.Най- много бебета са родени в София- град- 519, следвани от Пловдив- 192, Бургас- 105 и Варна- 79....

Местните власти съветват шуменци да не пътуват в града или извън него

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544264

От общинската администрация в Шумен се обръщат с молба към гражданите да не предприемат пътувания в града и извън Шумен поради създалата се сложна зимна обстановка. Заради падналия обилен сняг през нощта има опасност от падане на клони и цели на дървета. От три часа през нощта ОП "Паркинги, гаражи и благоустройство" и машините на Титан БКС работят по районите си и почистват улиците и булевардите в града. Машините на фирма „Барс" работят в момента по общинската пътна мрежа в направленията село Васил Друмев - Друмево, Царев брод - Велино, Шумен -...

Четирима са в болница след пожар в къща за гости край Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238201

Четирима души са обгазени при пожар тази нощ в къща за гости край Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. Малко след 2,00 часа тази нощ е изгоряла къщата за гости в село Ковачевица, община Гърмен.
Вследствие на пожара в МБАЛ-Гоце Делчев са приети четирима гостуващи в къщата - трима от Варна и един от София.
Пострадали са двама мъже - на 52 и 35 години,
Четирима души са обгазени при пожар тази нощ в къща за гости край Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. Малко след 2,00 часа тази нощ е изгоряла къщата за гости в село Ковачевица, община Гърмен. Вследствие на пожара в МБАЛ-Гоце Делчев са приети четирима гостуващи в къщата - трима от Варна и един от София. Пострадали са двама мъже - на 52 и 35 години,

Автобус буксува в снега в София, група столичани се опитаха да го избутат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238202

Автобус 102 закъса насред София, заради непочистен булевард. Машината, която е от новите екоавтобуси, буксува и не може да продължи по маршрута си, като дори залита към паркираните коли. Група момчета се опитват да избутат автобуса, но заради многото сняг гумите отказват, показва видео, пратено на бТВ.
Автобус 102 закъса насред София, заради непочистен булевард. Машината, която е от новите екоавтобуси, буксува и не може да продължи по маршрута си, като дори залита към паркираните коли. Група момчета се опитват да избутат автобуса, но заради многото сняг гумите отказват, показва видео, пратено на бТВ.

Кардиологът д-р Марчев: Инфарктите скачат двойно в студа

http://frognews.bg/news_105410/Kardiologat-d-r-Marchev-Infarktite-skachat-dvoino-v-studa/

Само за първата половина на този месец в Плевенско например са регистрирани толкова случаи на инфаркт, колкото са били за цялата календарна 2015 година.Рискът от инфаркти в студените януарски дни е значителен. Това предупреди пред Нова телевизия изпълнителният директор на Българския кардиологичен институт доц. д-р Сотир Марчев.

Община Смолян сформира кризисен щаб заради бедственото положение

http://pik.bg/община-смолян-сформира-кризисен-щаб-заради-бедственото-положение-news469178.html

Община Смолян сформира кризисен щаб заради бедственото положение

Община Смолян сформира кризисен щаб във връзка с бедственото положение в региона. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

От там уточняват, че Бедствено положение е обявил кметът Николай Мелемов в 2 часа след полунощ. Сформиран е кризисен щаб. Най -тежко е положението по Арденското корито. Има населени места без ток и вода, активизирали са се свлачища.

Реката в Устово е излязла от коритото си и е заляла промишлената зона, приземни етажи и цехове. Няма пострадали и евакуирани хора на този етап.14 доброволци са работили за изграждане на диги през нощта.

Поставиха кутия за дарения в къщата- музей на Владимир Димитров- Майстора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1543994

Кутия за дарения е поставена в къщата- музей „Владимир Димитров- Майстора" в село Шишковци. Събраните средства ще отиват за поддръжката на къщата, която на година е около 500 лв., това съобщи кметът на Шишковци Климент Терзийски. „Идеята за такава кутия е от миналата година. Освен за къщата парите ще се използват и за поддръжка на двора. Миналата година дадохме повече пари за къщата, тъй като се разлепиха улуците. Ако от дарения се събират на година около 1 000 лв. ще са ни от голяма помощ", заяви Терзийски....

Прахът на Дейвид Бауи бе погребан на тайно място

http://www.bnews.bg/article-146512

Британският музикант почина на 10 януари – два дни след 69-ия си рожден ден

Австрия излиза временно от Шенген

http://www.cross.bg/bezhantzi-avstriya-faiiman-1494831.html

/КРОСС/ Австрия въвежда повсеместен контрол на границата си, ще контролира строго мигрантите и ще връща онези, които нямат право на убежище, заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за вестник Оsterreich.  Това означава, че Виена прекратява временно действието на Шенгенското споразумение. На фона на бежанската криза Австрия временно преустанови действието на Шенгенското споразумение. Всички пристигащи мигранти ще бъдат подлагани на щателни проверки на границата, заяви Файман. Той отбеляза, че след като ЕС не е в състояние да защитава външните граници на Общността, всяка страна-член трябва сама да се погрижи за охраната на националните си граници. Ако имигрантът няма право на убежище или отхвърлим молбата му, той трябва да напусне Австрия, предупреди Файман. Ако не се осигури бързо охраната на външните граници, съществуването на Шенген ще бъде поставено под въпрос, опасява се Вернер Файман. Той не пропусна да напомни, че Виена ще блокира финансовата подкрепа за всяка държава, която отказва да приема бежанци. Чехия не иска да приема бежанци Чехия не може и не е задължена да приема бежанци на основата на приетите от Европейската комисия квоти за разпределяне на мигрантите между държавите-членове, заяви първият вицепремиер по въпросите на икономиката и министър на финансите Андрей Бабиш в интервю за пражкия вестник Právo. Ситуацията днес принципно се промени - казва той

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1494830.html

/КРОСС/ Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит Радка Петрова, началник „Връзки с обществеността" на Министерство на културата Полк. Иван Граматиков, полицейски експерт Проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология Нели Петрова, депутат в 43-ото НС Камен Михов, представител в „Евроюст”, организация за борба с тежката престъпност, бивш зам.-главен прокурор

М. Миков: Историята на Макреш е писана с кръвта на загиналите за свобода и справедливост

http://www.cross.bg/makresh-partizani-te-1494832.html

/КРОСС/ „Случилото се преди 72 години в района на с. Макреш е част от 125-годишната история на Българската социалистическа партия. Историята тук е писана с кръвта на обикновени българи, които са искали повече свобода и справедливост в едни времена, когато фашизмът е бил господстваща идеология." Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във видинското с. Макреш по време на възпоменателната годишнина от героичната смърт на 17-те партизани от отряд „Георги Бенковски", загинали в боевете от 15 до 18 януари 1944 година. Лидерът на социалистите участва във възпоменанието заедно с народните представители от „БСП лява България" Чавдар Георгиев и Филип Попов и десетки социалисти, които отдадоха почит и поднесоха цветя пред паметниците на загиналите. Членове на Младежкото обединение в БСП във Видин се включиха в традиционния поход до лобното място на 17-те партизани в местността „Дзебляка".

Предстоящи събития в страната за днес, 17 януари

http://www.cross.bg/provede-sofiya-plocha-1494828.html

/КРОСС/ Виена/Техеран. Иран очаква изявление на Международната агенция за атомната енергия МААЕ, че е изпълнил ангажиментите си към световните сили. *** Дубай. Започва визита на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун (17-18 януари). *** Москва. Първо официално посещение на емира на Катар Тамим Бен Хамад ал Тани (17-19 януари). *** Ватикана. Очаква се най-малко 5 хиляди мигранти да се съберат на площад „Свети Петър" във Ватикана. ***София. От 11 ч. в зала 3 на НДК ПП АБВ слага началото на серия от дискусии под надслов „Президентски дебати 2016". По време на събитието ще бъде дебатирана темата „Президентът - национален лидер или придатък на изпълнителната власт " ***София. От 11 ч. в галерия „Академия" на Националната художествена академия, ул. „Шипка" 1,Българският червен кръст организира официалното награждаване на победителите от Националния конкурс за стипендии за творческо развитие на деца и младежи със специални образователни потребности и/или нисък социален статус за учебната 2015/2016 г. ***Чипровци. От 9 ч. в Чипровската света обител ще бъде отслужена тържествена Света литургия. ***Антоново. От 11 ч. в НЧ „Христо Ботев- 1921" ще се състои тържествено честване на празника на град Антоновден, както и на Деня на религиозната толерантност. ***Бургас. От 10.30 ч

17 януари в историята

http://www.cross.bg/voiina-okruzi-vladetel-1494829.html

/КРОСС/ 49 г. пр.н.е. - Рим е бил опразнен заради настъпващите от север легиони на Юлий Цезар. 395 г. - Римската империя е поделена между синовете на император Теодосий I на източна с владетел Аркадий и западна с владетел Флавий Хонорий.1562 г. - Във Франция са легализирани хугенотите.1718 г. - Огромно свлачище унищожава село Лойкербад в Швейцария, при което загиват 56 души.1773 г. - Английският капитан Джеймс Кук става първият мореплавател, пресякъл южния полярен кръг.1765 г. - Братът на Паисий Хилендарски Лаврентий подарява бащината си къща в Банско за метох на Хилендарския манастир.1775 г. - За пръв път е поставена пиесата Съперници на Ричард Шеридан.1793 г. - Конвентът на Франция гласува да бъде екзекутиран крал Луи XVI.1819 г. - Симон Боливар обявява Колумбия за самостоятелна република.1852 г. - Великобритания признава независимостта на Трансваал - провинция в Южна Африка.1878 г. - Руско-турска война (1877-1878): Битката при Пловдив открива пътя за руско настъпление към Цариград; освободени са Ямбол и Сливен.1917 г. - САЩ купуват от Дания Вирджинските острови за 25 млн. долара.1919 г. - В Месинския пролив потъва френският кораб Chaonia, загиват 460 пътници и екипаж.1945 г. - Втората световна война: Червената армия влиза във Варшава.1959 г. - Извършена е реформа на административното разделение на България - разформировани са административните окръзи и околии и да се създадени 30 нови административно-икономически окръзи, които по-късно стават 28.1966 г

Най-четеното в "Дневник": Истанбул, Враца, Москва и един есемес

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/17/2687080_nai-chetenoto_v_dnevnik_istanbul_vraca_moskva_i_edin/?ref=rss


Атентатът в Истанбул, убийството във Враца, ситуацията в Русия и скандалът с есемесите от Висшия съдебен съвет, който все още не е приключил, бяха темите, предизвикали най-голям интерес у читателите на "Дневник" през изминалата седмица.  

Ето и десетте най-четени статии (справката е направена в 19 часа на 16 януари):

1. Президентът Ердоган: Самоубийствената атака в Истанбул е дело на сириец - 27779 прочитания

2. Прокуратурата повдигна най-тежкото обвинение за...

Фандъкова: Градският транспорт се движи нормално

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238195

Ситуацията в столицата е усложнена. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус.
Ситуацията в столицата е усложнена. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщи Фокус. "Вали обилно сняг, снежната покривка е над 30 см, а в южните райони на София и повече. Всички екипи работят на терен повече от 24 часа, продължават обработките на основните трасета", заяви Фандъкова.

Паднали дървета затрудняват движението в Шумен, снежната покривка е 25 см

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544263

Падналият сняг предизвика редица трудности в Шумен. На много места в града има паднали дървета и клони, които затрудняват движението по улици или части от тях. От община Шумен са изпратили 5 екипа, които отстраняват падналата дървесна маса. Снегопочистваща техника е пусната по пътищата от общинската мрежа. Заради опасно надвисланли клони са затворени общинските пътища към Новосел и Лозево, през кв. „Боян Българанов". От местната администрация съветват гражданите да се въздържат от пътувания както в града, така и извън него. На територията на об...

Австрия временно излезе от Шенген

http://www.moreto.net/novini.php?n=311282

На фона на бежанци Австрия временно преустанови действието на Шенгенското споразуменеи. Всички пристигащи ще бъдат подлагани на тотални проверки на границата. Това заявява в интервю за „Йостеррайх” канцлерът на страната Вернер Файман.

Кога ще спре да вали? Довечера от север ни връхлита леден ураган (прогноза)

http://petel.bg/Koga-shhe-spre-da-vali---Dovechera-ot-sever-ni-vrahlita-leden-uragan---prognoza-__141535

кадър: Нова тв Червен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат. Това сочи...

Читателски сигнал: Това представлява магистралата Девня - Варна в момента (снимки)

http://petel.bg/CHitatelski-signal---Tova-predstavlyava-magistralata-Devnya---Varna-v-momenta--snimki-__141536

Наша читателка изпрати снимки от магистралата  Девня - Варна в този момент. Снегът вече е почнал да натрупва и движението е доста...

Четири села и няколко квартала в Габрово са без ток

http://pik.bg/четири-села-и-няколко-квартала-в-габрово-са-без-ток-news469188.html

Четири села и няколко квартала в Габрово са без ток

Четири габровски села са без ток поради усложнената метеорологична обстановка, съобщихат от пресцентъра на общината.

Електричеството е преустановено в Зелено дърво, Стомонеци, Баевци, Малуша, курортен комплекс Узана, връх Шипка,СБАЛ по белодробни болести и близките къщи, улиците „Тотю Иванов“ и „Изток“, кварталите Водици и Червена локва, както и Соколски манастир.

Времето в община Габрово е спокойно, вали сняг. Снежната покривка е 38 см. Температурата на въздуха, измерена в централна градска част от общинската метеорологична станция е минус 2,7 °С . Градът се почиства от 20 машини.
Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Пътната настилка се обработва. Температурата на въздуха е минус 3°С. Няма наложени ограничения и допълнителни изисквания, но продължава забраната за движение на МПС над 10 тона.

Пътят за Узана е затворен, на места има преспи и навявания. Височината на снежната покривка там е 60 см. Пътните настилки в участъците Габрово – Трявна, Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново се обработват и са проходими при зимни условия. Общинската пътна мрежа се обработва с 19 машини.За днес от НИМХ е обявен оранжев код за сняг в 13 области, включително и Габрово.

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка.

При възникване на кризисна ситуация, можете да потърсите помощ на националния единен телефон за спешни повиквания 112 и денонощните телефони - 066 803 328 и 066 818 375.

ЕС ще изключи около 300 имена от черния си списък за Иран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544262

Европейският съюз започна вчера процеса на вдигане на икономическите и финансовите санкции срещу Иран, които наложи през 2012 г. ЕС стартира процедурата за вдигане на санкциите срещу Иран Вдигането на санкциите ще означава, че европейските граждани и компании отново ще могат да търгуват с петрол, газ и нефтохимикали с Иран, както и да го снабдяват с оборудване за тези сектори и да имат делови отношения с държавната организация за атомна енергия. Те щ...

Къде ще спира тока в Кюстендилска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544007

Кюстендилска областОбщина Бобов дол На 18.01.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Град Бобов дол улици: „Васил Коларов" № № 6, 7, 8, 5 5; ул. „Стефан Стамболов" № 1.На 19.01.2016 г. /09:00 - 16:00 ч./ - Град Бобов Дол Улици: Васил Коларов 17; Георги Димитров Кафе; Двадесет и Седми Октомври 13, 14, 15, 16, 19, 23, 25, 33, 13, 13 13, 14 14, 15 15, 19 19, 2, 22 22, 24; Димитър Благоев 31Еп, 18, 31, Еп-31, 12, 14, 15, 16, 18, 18 18, 2, 22, 31 Еп-31, 4, 6, 8; Иван Вазов 13, 14, 15, 16, 18, 19, 23, 25, 33, 13, 13, 14 14, 15, 17 17, 18, 24; Никола Й. Вапца...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2016/01/17/2687066_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите, които БНТ ще следи днес:


Населени места във Врачанско останах без ток заради снега (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238192

Над 30 сантиметра е снежната покривка във Врачанско. В някои населени места в три общини е прекъснато електрозахранването. Причината е, че снегът се натрупва върху кабелите и ги къса, съобщи Нова тв. Третокласната пътна мрежа в областта е частично затворена за почистване. Във Враца главните пътни артерии са вече почистени.

Рохани: Ядреното споразумение отвори нова страница в отношенията на Иран със света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544260

Ядреното споразумение, което влезе в сила вчера, отвори нова страница в отношенията на Иран със света, заяви в послание до нацията иранският президент Хасан Рохани, съобщи агенция ИРНА, цитирана от АФП. "Ние, иранците, протягаме ръка към света в знак на мир и загърбваме всички вражди, подозрения и заговори", подчерта Рохани. МААЕ даде зелена светлина за вдигане на санкциите срещу Иран Историческото ядрено споразумение, подписано през юли между Техеран и световните сили, влезе в сила ...

Червен код е обявен в областите Смолян, Хасково и Кърджали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/17/2687187_cherven_kod_e_obiaven_v_oblastite_smolian_haskovo_i/?ref=rss


Червен код за опасен дъжд и сняг е обявен в областите Смолян, Хасково и Кърджали.

Тази нощ в Смолянско е обявено и бедствено положение заради проливния дъжд.  Заради неспиращия повече от 24 часа дъжд река Черна преля на няколко места в града. В кв. "Устово" са залети няколко малки цеха и няколко дървени постройки са отнесени от водата, съобщи заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров пред БНР. Междувременно дъждът премина в сняг.

В 13 области от Централна...

Църквата почита Свети Антоний Велики

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544261

На 17 януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики.Той се родил около 251 г. в Среден Египет. Бил дете на заможни и благочестиви родители, но те починали когато бил на 20 години. След това Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот. Отначало се заселил в една изсечена в скалите египетска гробница, където го посетили първите изкушения. Той не спял по цели нощи и не приемал храна по няколко дни, защото бил убеден, че "силата на духа укрепва,...

Санкциите срещу Иран са отменени, още петрол ще залее пазара

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/17/2687185_sankciite_sreshtu_iran_sa_otmeneni_oshte_petrol_shte/?ref=rss


Иран излиза от години на международна изолация, след като късно в събота бяха отменени санкциите, наложени на ислямската република заради недостатъчната прозрачност на ядрената ѝ програма.
  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че Техеран е спазил ангажиментите си по споразумението с водещите държави в света. 
За три месеца бяха демонтирани 14 000 центрофуги за обогатяване на уран (две трети от капацитета на държавата) и бяха предадени на съхранение под контрола на...

243 литра на квадрат са паднали в Кърджалийско, язовир на път да прелее

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238190

243 л/кв. м – това са количествата на валежите в кърджалийската община Кирково в последните 24 часа, сочат данните на автоматичната станция в центъра на селото, предаде Родппи. Най-тежка е ситуацията в село Чакаларово, където има наводнени къщи, пътят е пред пропадане, риск има и за стената на близкия язовир „Амбарица&quot;.
243 л/кв. м – това са количествата на валежите в кърджалийската община Кирково в последните 24 часа, сочат данните на автоматичната станция в центъра на селото, предаде Родппи. Най-тежка е ситуацията в село Чакаларово, където има наводнени къщи, пътят е пред пропадане, риск има и за стената на близкия язовир „Амбарица".

Национален ексхибиционизъм

http://viewpoint.actualno.com/nacionalen-ekshibicionizym-news_518701.html

Реакцията на побоя във Враца и цирковете във Висшия съдебен съвет са страни на едно и също нещо - на националния ексхибиционизъм. Сякаш сатаната върти голямата си камера, а ние се тълпим пред обектива й и се кълчим с надеждата някой да ни забележи и да ни каже "Браво!". Поредният просташки побой, състоял се този път във Враца, не беше по-различен от десетките други, случващи се всеки ден, с изключение на това, че една от страните по случайност загина. И ето че това ни даде повод да се почувства

Пътешествие в страната на чудесата с Google Street View (ВИДЕО)

http://sciencelogy.actualno.com/pyteshestvie-v-stranata-na-chudesata-s-google-street-view-video-news_518329.html

Благодарение на Google Street View е станало възможно виртуалното пътешествие из Миниатюрната страна на чудесата. Разположената в Хамбург Миниатюрна страна на чудесата (Miniatur Wunderland) е открита през 2001 година. От 6400 кв. общо пространство една пета заема железопътният макет. Самата страна е разделена на десет секции, включващи истински или измислени градове, брегове, планини, дори и летище. На макета се използват 930 влака, включващи 14 450 вагона, 335 000 лампи, 228 000 дървета и 21

Времето на петрола и на Русия изтича (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-146511

Според председателя на най-голямата банкова организация в Русия, страната не се е ориентирала в правилната насока на технологично и обществено развитие

И ЕС стартира процедурата за вдигане на санкциите срещу Иран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544259

Европейският съюз вдигна снощи икономическите и финансовите санкции срещу Иран малко след като Международната агенция за атомна енергия даде зелена светлина за прилагането на ядреното споразумение, подписано през юли, предаде АФП.Решението за вдигане на санкциите влезе в сила с публикуването му в Официалния вестник на ЕС - по-малко от час след официалното му одобряване от 28-те страни членки. МААЕ даде зелена светлина за вдигане на санкциите срещу Иран Малко по-рано вчера вечерта

Единадесета заповед: Кафето се пие само от бяла порцеланова чаша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5237543

Как се прави перфектното кафе? С този въпрос се занимава сериозната наука, която се помещава в университета Оксфорд, и отговорът е: кафето се вари 4 минути, добавя му се малко обезмаслено мляко и се сипва задължително в бяла порцеланова чаша. Тази свръхважна информация е публикувана по повод събирането на тазгодишната реколта на кафе в Колумбия.
Как се прави перфектното кафе? С този въпрос се занимава сериозната наука, която се помещава в университета Оксфорд, и отговорът е: кафето се вари 4 минути, добавя му се малко обезмаслено мляко и се сипва задължително в бяла порцеланова чаша. Тази свръхважна информация е публикувана по повод събирането на тазгодишната реколта на кафе в Колумбия.

Спорт по телевизията днес - "Ливърпул" - "Юнайтед" и още 14 мача, ски, биатлон и баскет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5237751

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Фандъкова: Ще чистим малките улици, когато снегът спре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238153

По-малките улици ще започнем да чистим тогава, когато спре снеговалежът, когато са почистени главните пътни артерии. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв.
Фандъкова помоли, ако може, хоата да не излизат с автомобили днес.
В момента се чистят тротоарите, след това ще се чистят и спирките на градския транспорт.
По-малките улици ще започнем да чистим тогава, когато спре снеговалежът, когато са почистени главните пътни артерии. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред Нова тв. Фандъкова помоли, ако може, хоата да не излизат с автомобили днес. В момента се чистят тротоарите, след това ще се чистят и спирките на градския транспорт.

Областното ръководство на ГЕРБ-Перник присъства на празненствата „Сурва“ в Радомир и Брезник

http://www.zapernik.com/politika/oblastnoto-rukovodstvo-na-gerb-pernik-prisustva-na-praznenstvata-surva-v-radomir_41195/

Областния координатор на ГЕРБ-Перник и кмет на град Перник д-р Вяра Церовска присъства на народния празник „Сурва“ в Радомир и Брезник. Официални гости бяха също Председателят на ЖГЕРБ и народен представител Ирена...

Продължава

БГ учени: Щастието на човек е заложено в неговото ДНК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238152

Според изследването на учените от Висшето училище по мениджмънт във Варна водено от антрополога Михаил Минков върху равнищата на щастие не влияят единствено външни фактори, съобщи AzerTac.
Експертите са съставили рейтинг на щастието по държави и са стигнали до неочаквани избоди. Оказва се, че най-щастливи са жителите на Мексико, Гана, Нигерия,
Според изследването на учените от Висшето училище по мениджмънт във Варна водено от антрополога Михаил Минков върху равнищата на щастие не влияят единствено външни фактори, съобщи AzerTac. Експертите са съставили рейтинг на щастието по държави и са стигнали до неочаквани избоди. Оказва се, че най-щастливи са жителите на Мексико, Гана, Нигерия,

Вечерна служба за храмовия празник на черквата "Свети Атанасий"

http://www.moreto.net/novini.php?n=311276

Днес от 17:00 часа в черкавата "Свети Атанасий" ще се отслужи вечерня (вечерна служба) с петохлебие, научи Moreto.net. Поводът е храмовия празник. На 18 януари (понеделник), от 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митроплит Йоан ще отслужи празнична Света Литургия.

Снежната покривка в София е над 30 сантиметра

http://offnews.bg/news/n_1/n_621707.html

Ситуацията в столицата е усложнена. Вали обилно сняг, снежната покривка е над 30 см, а в южните райони на София и повече. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус". Умолявам всички граждани да се съобразят с тежките зимни условия, ако нямат спешна необходимост, да не излизат навън с автомобилите си. След като спре снеговалежът, ще влезем и в квартални улици. За момента обаче трябва да осигурим движението по основните трасета в града, за да може да се движат градският транспорт, линейките и пожарните, каза кметът на София. Моля всички граждани да се включат и да почистят пред домовете си, офисите, за да може да облекчим и движението на пешеходците, призова Йорданка Фандъкова.

Десетки села в Смолянско са без ток, няма пострадали хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544258

Десетки села в община Смолян са без ток заради наводнени трафопостове, това съобщи кметът на общината Николай Мелемов. Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд "Населените места от Арденското корито са без ток. В Смолян имаше няколко критични точки, но положението на този етап е овладяно. На този етап има една наводнена улица в Северна промишлена зона, която затруднява достъпа до няколко предприятия. Няма опасност за хората", обобщи обстановката в региона Мелемов. <...

Миков: Историята на Макреш е писана с кръв

http://frognews.bg/news_105423/Mikov-Istoriiata-na-Makresh-e-pisana-s-krav/

„Случилото се преди 72 г. в района на с.Макреш е част от 125-годишната история на Българската социалистическа партия. Историята тук е писана с кръвта на обикновени българи, които са искали повече свобода и справедливост в едни времена, когато фашизмът е бил господстваща идеология.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във видинското с.Макреш.

Бедствено положение обявиха в Смолян

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262948_%D0%91%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD+

 В община Смолян беше обявено бедствено положение, заради неспиращия повече от 24 часа дъжд, от които река Черна вдигна застрашително нивото си и преля на няколко места в града. В кв. Устово, където се събират двете реки Бяла и Черна, са залети няколко малки цеха и няколко дървени постройки са отнесени от водата, а една къща е наводнена, съобщи зам-областният управител на Смолян Андриян Петров.

Дъждът в Смолян вече премина в тежък сняг. Вдигната е цлата почистваща техника и са разположени наблюдателни постове, за да се знае къде какво се случва. От Областната управа препоръчват гражданите да не предприемат пътуване, ако това не е наложително заради усложнената обстановка.

Според Петров голяма част от града е спасена от заливане заради превантивните мерки взети през ноща. Пожарникари и доброволния отряд на Смолян са спрели с диги от чували с пясък излизането на река Черна на много места в областния град.

Откъснати от света са селата Смилян,Могилица,Арда и още десетина махали от поречието на река Арда. На две места при Кошница - Могилица и Арда - Горна Арда реката е заляла основния път, който се разчиства. Река Арда е заляла участъци и в село Смилян и на изхода на селото. Откъснатите села са без ток и без обхват на основен мобилен оператор.

 

 

От валежите е пропаднала земна маса на околовръстния път в Смолян и по основния път Стойките - Широка лъка. Откъснат на две места е пътя в девинското село Триград при Буков мост и Алибов завой. Понтонен мост край маданското село Средногорци е отнесен от реката и се издирва. Наводнена от дъждовете е къща в Неделино. Навсякъде по пътищата в областта има паднали камъни и дървета, които се разчистват в момента.Без ток през нощта са били населени места в община Баните, община Рудозем и в Арденското корито. Аварирали са 4 далекопровода, екипи от ЕВН отстраняват авариите.

 

В община Смолян беше обявено бедствено положение, заради неспиращия повече от 24 часа дъжд, от които река Черна вдигна застрашително нивото си и преля на няколко места в града. В кв. Устово, където се събират двете реки Бяла и Черна, са залети няколко малки цеха и няколко дървени постройки са отнесени от водата, а една къща е наводнена, съобщи зам-областният управител на Смолян Андриян Петров.

Дъждът в Смолян вече премина в тежък сняг. Вдигната е цлата почистваща техника и са разположени наблюдателни постове, за да се знае къде какво се случва. От Областната управа препоръчват гражданите да не предприемат пътуване, ако това не е наложително заради усложнената обстановка.

Според Петров голяма част от града е спасена от заливане заради превантивните мерки взети през ноща. Пожарникари и доброволния отряд на Смолян са спрели с диги от чували с пясък излизането на река Черна на много места в областния град.

Откъснати от света са селата Смилян,Могилица,Арда и още десетина махали от поречието на река Арда. На две места при Кошница - Могилица и Арда - Горна Арда реката е заляла основния път, който се разчиства. Река Арда е заляла участъци и в село Смилян и на изхода на селото. Откъснатите села са без ток и без обхват на основен мобилен оператор.

От валежите е пропаднала земна маса на околовръстния път в Смолян и по основния път Стойките - Широка лъка. Откъснат на две места е пътя в девинското село Триград при Буков мост и Алибов завой. Понтонен мост край маданското село Средногорци е отнесен от реката и се издирва. Наводнена от дъждовете е къща в Неделино. Навсякъде по пътищата в областта има паднали камъни и дървета, които се разчистват в момента.Без ток през нощта са били населени места в община Баните, община Рудозем и в Арденското корито. Аварирали са 4 далекопровода, екипи от ЕВН отстраняват авариите.

В София продължава да вали сняг, положението е тежко

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262947_%D0%92+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D1%8F%D0%B3%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D

 Продължаващия обилен снеговалеж е причина за усложнената обстановка в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Обработки се изпълняват приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. Поради непрекъснатия снеговалеж пътищата са заснежени. По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30 см.

Продължава работата по почистване на града. На терен работи цялата налична снегопочистваща техника. Снигопочистващите машини изпълняват обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Работи се във всички 24 райони на Столична община.

В момента продължават обработки срещу заледяване в районите Средец, Витоша, Нови Искър, на Южната дъга на Околовръстен път, бул.Брюксел. Обработват се трасета на градския транспорт, но поради непрекъснатия валеж са заснежени. Започва почистване на спирките на градския транспорт и подходи към подлезите.

Градският транспорт се движи по своите маршрути. Затруднение има по планинските пътища Железница – Бистрица и за Желява, по които се движат автобусни линии 70, 98 и 118.

Поради усложнената зимна обстановка пътищата в Природен парк Витоша - Драгалевци-Алеко и Бояна – Златни мостове са затворени за движение.

Екипите на звеното за аварийно-спасителни дейности на Столична община е отреагирало на 18 сигнала за паднали клони и дървета по пътните платна.

Обстановката е усложнена и призоваваме гражданите, ако не се налага, да не излизат с автомобили.

При необходимост през деня,за да се извършват обработки на пътните платна и механично снегопочистване, е възможно да бъдат затворени за движение отделни участъци от столичните улици и булеварди.

Напомня се на гражданите да почистят пред входовете на своите жилищни кооперации. Собствениците на търговски обекти и офиси пред съответните имоти.

Въвежда се и временна забрана за паркиране в участъка на бул. „Витоша“ заради националната конференция в НДК на ПП АБВ.

От 8.00 ч до приключване на конференцията се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите, превозващи участниците в мероприятието на бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Пенчо Славейков“.

Отстранено е падналото дърво, което препречваше движението на ул. „Султан тепе”, съобщи „Фокус”. Дървото бе паднало от тежестта на снега. Екипи на Столична община отстраниха падналото дърво и освободиха пътното платно за движение.

Днес отбелязваме Антоновден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262946_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%90%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD

 Днес църквата празнува житието на преподобния отец Антоний Велики. По този повод празнуват: Антон, Антонио, Антония, Андон, Донка, Доньо, Дончо, Тонко, Тони, Тоника, Тончо, Тотка.

Преподобният Антоний Велики бил родом от Египет. Родителите му, хора благородни и известни с християнското си благочестие, възпитали сина си така, че знаел само тях и своя дом. Стигнал юношеска възраст, той не бързал да се занимава с наука, нито да се сприятелява с други деца, но прекарвал времето у дома си, пазел чистотата на сърцето и се стремял да преуспява в благочестието. Той не търсел забавления, както е характерно за младежката възраст, но обичал да ходи заедно с родителите си в Божия храм и да слуша четенето от божествените книги. Стараел се да извлече оттук цялата възможна полза и да живее точно според тяхното учение. Не искал от възрастните сладкиши, както е обичайно за децата, и изобщо не обръщал много внимание на храната, задоволявайки се винаги с това, което му давали.
Родителите на преподобния починали, когато бил на двадесет години. Останал сам с мъничката си сестра, първоначално сам се грижел за дома и за възпитанието на девойката. Често, по обичая си, посещавал храма и там слушал да четат от божествените книги как апостолите, оставяйки всичко, последвали Спасителя и как, според свидетелството на книгата „Деяния на светите Апостоли", мнозина от християните продавали своето имущество и слагали цената при нозете на апостолите за милостиня към нуждаещите се. Юношата размишлявал колко крепка била вярата на тези хора и каква голяма награда е приготвена за тях на небесата. С такива мисли дошъл веднъж в храма и чул отново думите на Христос към богатия юноша: „ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си, и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене". Той приел това като откровение свише. Сякаш Христос изрекъл тези думи лично към самия него. Той излязъл от храма и още същия ден продал имуществото си, а спечелената от продажбата голяма сума пари раздал на бедните като оставил само незначителна част от тях за малката си сестра. Притежавал триста много хубави и плодоносни финикови палми и ги подарил на съседите, за да освободи себе си и сестра си от всякакви грижи за тях.
Наскоро след това той отново дошъл в храма и чул думите на Господа в Евангелието: „не се грижете за утре". Веднага излязъл и раздал на бедните и останалата част от имуществото си. Понеже не искал повече да живее в своя дом, поверил сест-pa си на верни и познати му девственици, посветили себе си да служат на Жениха - Христос, за да се възпитава сред тях чрез примера на добрия им живот. Самият той започнал да води суров и строг подвижнически живот.
По онова време в Египет манастирите били все още малко и пустинничеството още не било разпространено. Всеки, който желаел да служи на Христос и да се спасява, се усамотявал някъде наблизо до своето селище, за да се упражнява в добродетелите. Недалеч от родното село на Антоний живеел старец, който от младини се предавал в уединение на монашески подвизи. Като се срещнал с него и получил полза за душата си, Антоний започнал да му подражава и също да търси уединение на различни места близо до своето село. И по-късно ако се случело да чуе за някой отшелник, той, подобно на благоразумна пчела, тръгвал да го търси и не се завръщал обратно докато не го откриел, и от срещата и беседата си с него не извличал също тъй, както пчелата извлича меда, някаква полза за себе си.
Такива били първите подвизи на блажения и като преуспявал в тях, той все повече и повече укрепвал своите помисли в добра насока. Заедно с това припечелвал с труда на ръцете си, помнейки словата на Писанието: „който не иска да се труди, не бива и да яде". Със спечелените от продажбата на своите изделия пари купувал хляб и хранел гладните. Душата му била в непрекъснато молитвено общение с Бога, понеже той знаел от Писанието, че трябва да се молим непрестанно. Четенето на Свещеното Писание изслушвал тъй съсредоточено, че не забравял нищо от прочетеното и при строгото съблюдаване на всички Господни заповеди, паметта започнала да заменя за него самите свещени книги. 
Така живял Антоний и всички братя, при които идвал, за да получи душевна полза го обикнали, а той се поучавал от добродетелта им, кой с каквато се отличавал най-много: на едни се стараел да подражава във въздържанието, на други в бодростта, на един в кротостта, на друг в бдението, на трети - в съсредоточеност при четенето; от едни се учил да се подвизава в пост, от други бил учуден от почивката им на гола земя, прославял смирението на един, търпението на друг.
Докато той преуспявал и укрепвал в доброто, врагът на християнското име - дяволът, който не можел да гледа такива дабродетели у юношата, въстанал против него със своето древно коварство и се опитвал да го прелъсти и отклони от добрите му намерения и да го отвърне от правия път. 
Дяволът скланял младия Антоний да стъпи на хлъзгав път, водещ към падение, а той, мислейки за вечните мъки след страшния съд, въпреки изкушенията, ненарушимо съблюдавал чистотата на душата си. При тези думи привидението изчезнало. Това била първата победа, която младият подвижник удържал над дявола с помощта на благодатната Христова сила. Обаче нито той станал небрежен към себе си след своята първа победа, нито у дявола след първото поражение отслабнали силите, понеже той като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътне. Антоний помнел от Писанието, че козните на дявола са много и различни, постоянно се упражнявал в различни подвизи, разсъждавайки, че дори и сатаната да бил победен, когато изкушавал с плътска похот, но той би могъл да го подложи на някакви още по-тежки и опасни изкушения. Затова все-повече и повече изнурявал и подчинявал тялото си, за да не би след като е победил в едно, да бъде победен в друго. Привиквайки постепенно към все по-строг начин на живот, той привикнал към необикновено високи подвизи в служене на Бога, превърнал навика в своя природа. Всеки ден постел до залез слънце и цялата нощ прекарвал в молитва; понякога вкусвал храна през два дни и чак на четвъртата нощ си позволявал малко сън. Храната му била хляб и сол, също и малко количество вода. За постеля му служела рогозка или власеница, а понякога - и голата земя. Изобщо не употребявал масло за храна, за месо и вино да не говорим, тях не употребяват и по-малко усърдните монаси. Блаженият казвал, че за юношеското тяло е невъзможно да победи врага, ако то бива размеквано със сладостта на маслото и че е нужно да се налагат на тялото възможно по-тежки подвизи, така че при неговото изнуряване духът да става по-силен, според думите на апостола: „кога съм немощен, тогава съм силен".
Но време е да разкажем за кончината на преподобния. Той имал обичай да слиза от върха на планината, където прекарвал сам при братята, които живеели в подножието й, и да ги посещава. При едно от тези обичайни посещения им казал за приближаването на смъртта си, което му било открито от Бога.
- За последен път съм дошъл при вас, чеда мои - казал той, - повече няма да ви видя през този живот и вече идва време да се освободя от този живот и да почина, понеже преживях сто и пет години.
При тези думи братята се предали на дълбока скръб, плакали и целували стареца, като че вече си отивал от света. А той ги убеждавал да се трудят с неотслабващо усърдие, да не униват сред подвизите на въздържание, но да живеят като че всеки ден се готвят за смъртта, да пазят душата си от нечисти помисли, да следват примера на светиите, да не се сближават с разколниците - мелетиани, да не влизат в общение с нечестивите ариани; напротив, убеждавал ги да държат отеческите предания и да пазят в цялата й чистота благочестивата вяра в нашия Господ Иисус Христос, която са научили от Писанието и от неговите наставления. 
След като се простил с братята, той се отправил на върха на планината в любимото си жилище, мястото на неговите подвизи. След няколко месеца заболял тежко. Тогава повикал при себе си двама монаси, които се подвизавали заедно с него в течение на последните петнадесет години и прислужващи на преподобния поради старостта му, и им казал:
- Чеда мои! Както е написано, „аз заминавам по пътя на целия свят"', Господ ме вика при Себе Си и аз се надявам да вкуся небесните блага. Но вас, мои възлюбени деца, умолявам - пазете се да не изгубите плодовете на своето многогодишно въздържание, но ревностно и с успех продължавайте започнатите от вас подвизи. Известно ви е колко различни препятствия ни поставят бесовете, но не се бойте от нищожната им сила. Надявайте се на Иисуса Христа, твърдо вярвайте в Него от цялото си сърце и от вас ще бягат всички демони. Помнете всичко, на което съм ви учил, старайте се да водите благочестив живот - и несъмнено ще получите награда на небето. Избягвайте всяко общение с разколниците, еретиците и арианите; известно ви е, че аз нито веднъж не съм беседвал дружески с тях, по причина на техните лоши замисли и христоборна ерес. Най-вече се старайте да изпълнявате заповедите Господни, за да ви приемат, след смъртта във вечните обители като сродници и приятели. Помнете, размишлявайте и винаги разсъждавайте за това. И ако вие действително се грижите за мен, обичате ме като баща и сте готови да изпълните волята ми, не позволявайте на никого да отнесе в Египет тленните ми останки, за да не предадат там тялото ми на пищно погребение, понеже главно по тази причина се усамотих на тая планина. Вие сами. деца мои, ме погребете в земята и изпълнете следната заповед на своя старец: нека никой, освен вас, не знае гроба, където ще бъде погребано тялото ми, което, по моята вяра в Господа, ще се вдигне нетленно при общото възкресение на мъртвите. Разделете одеждите ми тъй: милота и овехтялата долна дреха, на която лежа, дайте на епископ Атанасий, другия мил от дайте на епископ Серапион, власеницата вземете за себе си. Прощавайте, деца мои! Антоний си отива и няма да е повече с вас в тоя живот.
След тези думи учениците се простили с него, целунали го и свети Антоний с радостно лице, гледайки дошлите за душата му ангели като свои приятели, умрял и се присъединил към светите отци. Учениците на светията, съгласно неговото завещание, облекли тялото му, предали го на земята и никой освен тях до днес не знае мястото на погребението на свети Антоний.
Епископ Атанасий получил от учениците износената дреха и милота на светията. Той приел в тези подаръци като че самия Антоний. Той винаги с благоговейна радост гледал на тези одежди, като ощастливен с богато наследство, припомняйки си светия му образ.

САЩ отменят само второстепенни санкции срещу Иран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544256

Министерството на финансите уточниха, че САЩ засега са отменили само второстепенните санкции срещу Иран, които са засягали чуждестранните филиали на американски компании и чуждестранни фирми, предаде ТАСС."Първостепенните санкции", забраняващи бизнес контакти с Иран на американски физически и юридически лица, засега остават в сила, поясни пресслужбата на министерството. По думите й вътрешното ембарго на САЩ върху търговията с Иран продължава да действа. Банковите авоари и собствеността на правителството на Иран в САЩ засега ще останат замразени...

Карловските села без ток, хората зъзнат от 2 през нощта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262945_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D1%82%D0%BE%D0%BA%2C+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D

 Заради обилния снеговалеж и паднали жици почти всички села на община Карлово са без ток, алармираха БЛИЦ наши читатели. Информацията потвърди кметът на село Войнягово Тодор Танковски.
При тях няма електричество от 2 часа през нощта. Хората зъзнат на студено, защото много домакинства се отопляват на ток. От ЕВН съобщиха, че всички екипи на дружеството са навън и работят по отстраняването на авариите. Все още не се знае кога ще има електричество. 

Дебела снежна покривка е натрупала в подбалканската община, продължава да вали, снегорините минават на час по главните пътни артерии, но не смогват да изчистят, казаха още наши читатели. Без ток са и много селища в различно области на страната. 

Русия към САЩ: Не бомбардирайте болници и сватби

http://www.bnews.bg/article-146510

Щатите и Москва в спор кой доставя повече хуманитарна помощ за сирийците.

Проблем с влака Варна – София! Композицията е блокирана и не мърда от Мадара!

http://petel.bg/Problem-s-vlaka-Varna-----Sofiya--Kompozitsiyata-e-blokirana-i-ne-marda-ot-Madara--__141533

снимката е илюстративна Влакът от Варна за София, тръгнал от морския град тази сутрин в 7:25 ч. , е блокиран на гара Мадара....

Важно! Лавина затвори Петрохан! В никакъв случай не пътувайте в района

http://petel.bg/Vazhno--Lavina-zatvori-Petrohan--V-nikakav-sluchay-ne-patuvayte-v-rayona-__141534

Лавина затвори проходът Петрохан. Тя е 100 метра широка. В момента се извършва почистването ѝ. Не минавайте от там, предупреждава "Стандарт"....

На този ден: През 1960 г. океанът отвлича четирима съветски моряци и ги носи 49 дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262944_%D0%9D%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BD%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B7+1960+%D0%B3.+%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%

 На 17 януари 1960 г. сутринта в залива Касатка на курилския остров Итуруп неочаквано връхлита силен ураган. Скоростта на вятъра бързо достига 60 м/сек (216 км/ч). Отначало от пристана е откъсната от котвата и привързването 220-тонна десантна баржа Т-97, последва я 100-тонна Т-36, предназначена да превозва само по един танк.
На борда на Т-36 се намира екипажът й от четирима срочнослужещи, числящи се към инженерно-строителни войски на Съветската армия: татаринът младши сержант Асхат Зиганшин (21 г.), руснакът Иван Федотов (20 г.) и украинците Филип Поплавски (20 г.) и Анатолий Крючковски (21 г.).

Екипажът се бори със стихията 10 часа, но вечерта мотористите долагат, че запасите от гориво са на привършване. Зиганшин предлага да изхвърлят баржата на брега, но и трите опита са без резултат. При един от тях съдът дори получава пробойна. Температурата е минус 18 градуса. Вятърът се усилва до 70 м/сек (250 км/ч). Вълните достигат височина 15 м. Ударът на една от тях изкарва радиостанцията от строя. Към 22 ч. лишената от движение баржа е отнесена в открития океан.

На брега е известно за борбата на екипажа със стихията, обаче съобщенията неочаквано престават. След като вятърът стихва, войници обхождат брега. Те намират изхвърлени на брега предмети от баржата, решават и че тя е потопена от урагана. Издирвателните действия са преустановени и по причина, че в тази част на океана се извършват ракетни стрелби.

По принцип по време на суровата зима Т-36 е изтеглена на брега, но е спусната във водата предния ден, за да участва в разтоварването на пристигащ кораб. По тази причина тя все още не е заредена с достатъчно гориво и не е попълнен 10-дневният запас от провизии.

На втория ден от дрейфа екипажът прави инвентаризация на хранителните запаси: 15-16 лъжици брашно, малко хляб, кутия консерва и малко картофи в машинното отделение, пропити от нафта по време на урагана. Прясна вода има само в системата за охлаждане на двигателя, а когато тя свършва, започват да събират дъждовна.

На 30-ия ден баржата е отнесена от течението към Хавайските острови – става топло, но се появяват стада акули, които сякаш усещат, че на метри от тях хора са изправени пред гладна смърт.

На 24 февруари изяждат последната картофена обелка. Ядат всичко възможно: от ситно нарязаните кожени ремъци си варят „супа”, следват сапунът и пастата за зъби, накрая идва ред на седемте чифта кирзови ботуши от импрегниран брезент...

На 45-ия ден виждат голям кораб – викат за помощ, палят огън, но не ги виждат. След три дни това се повтаря. Важното, че са навлезли в корабоплавателен район.

На 7 март умиращите моряци лежат безпомощни на палубата на 1930 км. от атола Уейк. От унеса ги изтръгва бумтене на вертолет. Надигат глави и виждат недалеч огромен кораб – американския самолетоносач „Кирсардж”. От вертолета им спускат въжена стълба, но неочаквано корабокрушенците отказват да се изкачат.

Всичко това става по време на апогея на Студената война. Съветските военнослужещи са с промити мозъци и за тях американците са античовеци. За нищо на света няма да приемат тяхната помощ! По-добре достойна смърт, отколкото позора на предателството, инквизиции, военен съд, лагери и затвори...

Корабът и вертолетът изчезват като мираж. Край, това е смъртта!

Американците обаче се догаждат за ставащото. След като се консултират по радиото с експерти-съветолози на брега, те пак се завръщат. Лежащите на палубата моряци чуват от репродукторите по руски: „Помощь вам! Помощь вам!” Руската реч стопява враждебността и посява кълнове на доверие.

Зиганшин пръв намира сили да се хване за стълбата. За 49 дни той е отслабвал по 800 грама на ден – от 70 кг. вече тежи едва 40.

На кораба най-напред им дават да се нахранят. Асхат Зиганшин е прекарал изключително гладно детство и знае как трябва да стане захранването след продължително гладуване. Той разрешава на тримата да изпият само по една купичка калоричен бульон. Американците кимат разбиращо и се възхищават на младежите, които намират сили да не се нахвърлят на предложената храна. 

Едва после ги отвеждат да вземат душ. Тук Зиганшин губи съзнание и се свестява на болнично легло. Корабният лекар е категоричен, че са на прага на пълното изтощение и са можели да преживеят не дни, а броени часове.

През следващите дни домакините не спират да се удивляват как техните неочаквани гости си подават един на друг чиниите с ястия, без да ги задържат за себе си. Доведени до ръба на смъртта, те не са загубили човешкото у себе си, запазили са достойнство.

Вестниците в САЩ вече гърмят за спасените млади руснаци. В Сан Франсиско ги посрещат като герои. На устроената пресконференция младежите, облечените в елегантни костюми и остроноси черни мокасини, отговарят на многобройни въпроси за произшествието и чудесното си спасение. Те не могат да повярват, че обикновените американци всъщност са хора като в родината им и могат да излъчват толкова доброжелателност и човещина.

Губернаторът на Сан Франсиско връчва на героите символичен ключ от града. Там те за първи път виждат телевизор. На всеки от четиримата са дадени по 100 долара, които похарчват за подаръци за близките си. След това те заминават за Ню Йорк, където се срещат с представители на съветското посолство и една седмица почиват на вила.

„Гласът на Америка” съобщава за станалото още на 7 март, но Москва мълчи цяла седмица. Очевидно през това време е решавана съдбата им. Накрая здравият разум надделява и е решено да се направи позитивна рекламна кампания. Тежко на оная нация, която има нужда от герои, а Съветският съюз очевидно без тях не може.

Едва на деветия ден съветските вестници съобщават за тяхното избавление. Първата публикация „По-силни от смъртта” се появява във вестник „Известия” се появява едва на 16 март и дава старт на мощна пропагандна кампания в съветските медии.

От Ню Йорк те отплават на кораба „Куин Мери” в Европа. По време на плаването, след еуфорията от спасението и прекосяване на територията на САЩ, не спира да ги занимава тревожната мисъл какво ги чака в родината. Надяват се да не е най-лошото.

В Европа ги посрещат съветски дипломати, развеждат ги из Париж. После ги обличат в съветски военни униформи и ги изпращат в Москва. Там ги посрещат тържествено като герои, наградени са с орден „Червена звезда” и получават небивала известност. Министърът на отбраната Родион Малиновски им подарява щурмански часовници, „за да не блуждаят повече”. На Асхат Зиганшин е присвоено извънредно званието старши сержант, на негово име е наречена улица в Сизран.

След медицински преглед ги връщат в тяхната военна част на Курилите. Така те затварят обиколката си около Земното кълбо.

В едно късно интервю Асхат Зиганшин признава, че едва след година се отърсва от страха да не им потърсят отговорност за това, че са се предали доброволно на смъртните си врагове. А след няколко десетилетия той научава, че след изчезването им от Итуруп в домовете на родителите им са правени обиски да не би по тайнствен начин да са се спасили и да са дезертирали от военна служба.

Зиганшин, Крючковски и Поплавски постъпват в Ломоносовското военноморско училище. Крючковски служи в Северния флот, след пенсионирането се прибира в Киев. Зиганшин в продължение на 41 г. е професионален морски спасител в аварийно-спасителната служба на Ленинградската военноморска база. Само Иван Федотов избира свой път, завръща се в своя Далечен изток, като предпочита да живее тихо и незабележимо.

Публикацията подготви Ганчо Каменарски

Обстановката в София е усложнена заради падналия сняг

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544254

Във връзка с продължаващия обилен снеговалеж обстановката в София е усложнена. Обработки се изпълнявате приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. Поради непрекъснатия снеговалеж пътищата са заснежени. По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30 см.Продължава работата по почистване на града. На терен работи цялата налична снегопочистваща техника. Снегопочистващите машини изпълняват обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса от пътните платна. Работи се във всичк...

Фандъкова: Ситуацията в столицата е усложнена

http://society.actualno.com/fandykova-situacijata-v-stolicata-e-uslojnena-news_518696.html

Ситуацията в столицата е усложнена, зимна. Повече от 24 часа вали обилно сняг. Снежната покривка вече е над 30 см, а на места в южните райони на София и повече. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Повече от 24 часа работят всички екипи на терен. Общо над 200 машини са постоянно на терен. Продължават обработките на основните трасета, по които се движи градският транспорт, който от сутринта се движи нормално при зимни условия. На места обаче има закъснения. Цялата техника към м

ЧЕЗ: Стотици проводници са скъсани, най-тежко е във Врачанска област

http://society.actualno.com/chez-stotici-provodnici-sa-skysani-naj-tejko-e-vyv-vrachanska-oblast--news_518698.html

Служители си проправят път пеша през дълбок сняг и отстраняват паднали дървета, за да локализират повреди. Най-тежко е положението във Врачанско. 400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България. Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце

В София продължава да вали сняг, положението е тежко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238128

Продължаващия обилен снеговалеж е причина за усложнената обстановка в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Обработки се изпълняват приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. Поради непрекъснатия снеговалеж пътищата са заснежени. По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30
Продължаващия обилен снеговалеж е причина за усложнената обстановка в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Обработки се изпълняват приоритетно по трасетата на обществения градски транспорт, опасни и стръмни участъци и мостове. Поради непрекъснатия снеговалеж пътищата са заснежени. По данни на БАН снежната покривка в града средно е 30

Има ограничения за движението по пътя Добрич-Силистра

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544257

Тежки са условията за пътуване по пътя Добрич-Силистра, съобщиха от Областно пътно управление Добрич. Въведени са ограничения за товарни автомобили и автобуси на територията на Силистренска област. Затворен за движение е и пътят от Добрич за Шумен през Одринци и Бдинци. Републиканската пътна мрежа в областта е проходима при зимни условия. 25 автомобила на пътноподдържащата фирма чистят настилките. На места обастановката се усложнява от падащия леден дъжд. Ще продължи да вали слаб сняг през целия ден, показва прогнозата за времето. Температурата...

България в снежна клопка, леден ураган връхлита нощес от североизток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262943_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D0%B2%D

 Червен код за опасно време е обявен за Хасково, Смолян и Кърджали, където се очаква валежите да продължат. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). Валежите ще продължат. В тези населени места през нощта срещу неделя и в неделя количествата ще бъдат около и над 65 л/кв.м
Оранжев код за сняг и вятър е обявен в други 13 области на страната. Областите, за които кодът е валиден са: Плевен, Пловдив, Ловеч, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Ямбол. Там се очакват продължителни валежи от сняг, които да натрупат до15-20 см и силен вятър. 

В останалите 12 области в страната е обявен жълт код за предупреждение. В Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил и Благоевград се очаква валежите да продължат . По Черноморието е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м. В градовете Бургас и Варна дъждът ще премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър.

Вълнението на морето ще бъде между 4 и 5 бала, като се очакват пориви на вятъра до 21-24 м/с.

Обилният снеговалеж из цялата страна, започнал в събота, ще спре във вторник. От сряда обаче ни чака арктически студ - температурата ще падне до минус 20 градуса - най-ниските температури тази зима.

През последното денонощие над страната ни преминава средиземноморски циклон и той е причината за обилния снеговалеж и дъжда в Югоизточна България и по Черноморието. През нощта обаче дъждът премина в сняг.

Силен, леден вятър ще нахлуе от североизток в страната ни в неделя вечерта. Той ще предизвика виелици и преспи в Добруджа, Централна 

В понеделник ще продължи да е ветровито и температурите навсякъде в страната ще са под нулата. Във вторник облачността ще се разкъса, вятърът ще отслабне, но ще стане още по-студено. Минусовите температури ще се задържат до края на седмицата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване