Четирима отнесоха актове за пушене в заведения във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=311223

Четирима варненци са глобени през настоящата седмица заради пушене в заведения за седмица, съобщиха за Moreto.net от Регионалната здравна инспекция. За периода здравните власти са извършили 300 проверки. Във връзка със забраната за продажба на алкохолни напитки на лица под 18 години са реализирани 17 инспекции.

Министър Лиляна Павлова: Очакваме влошаване на пътната обстановка в следващите дни, ще затваряме пътища за 2-3 часа, за да можем да ги почистим и обработим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262961_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9E%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%

 Въпреки интензивните валежи в цялата страна на места от сняг, на места от дъжд няма, затворени пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването „Седмицата” „Дарик радио”. Министър Павлова обясни, че освен затворените за целия зимен сезон пътища от републиканската мрежа, всички останали са отворени, обработени и проходими при зимни условия. През изминалата нощ в Ситуационният център на Агенция „Пътна инфраструктура“ не са получавани сигнали за проблеми на пътя. Министър Павлова предупреди, че по-тежката обстановка предстои, защото още днес следобед, се очаква усилване на снеговалежа, а там, където сега вали дъжд, ще се обърне в сняг и ще вали интензивно до края на деня. Очакват се и сериозни заледявания, поради драстичното падане на температурите в понеделник и вторник. По думите й при тези ниски температури няма да действа солта, с която се обработват пътищата, затова  ще бъде използван калциев бихлорид, който действа при температури под минус 10 градуса, особено в градовете, в които има градски транспорт, най-натоварените пътища и автомагистралите. По-ниския клас пътища ще се обработват основно с пясък. Министърът апелира водачите да са изключително внимателни предвид усложнената метеорологична обстановка и да не тръгват на път без зимни гуми и вериги със себе си. 

Министър Павлова бе категорична, че стандартите за почистване на пътищата у нас са като европейските. „Нормите, които ползваме са различни за различните класове пътища, но хората трябва да знаят, че когато вали сняг пътищата няма как да са на асфалт, те се почистват основно до 2-3 часа след спиране на снеговалежа“, обясни тя и подчерта, че проблемите идват именно от желанието на повечето шофьори да пътуват по черен асфалт при обилен валеж, но това е много скъпо удоволствие, при което напрактика пари отиват в канала.  Регионалният министър отбеляза, че съгласно изискванията при обилни валежи пътищата трябва да се затварят, докато не се почистят, но за да не затрудняват гражданите, особено през почивните дни, е хвърлен сериозен ресурс. „За три дни по празниците около нова година изразходихме толкова материали, колкото за един месец, което оскъпява значително“, даде пример Павлова. По думите й годишно за зимно поддържане на републиканските пътища се изразходват около 60 млн.лв., а заедно с почистването на общинските пътища и улици сумата набъбва в пъти, защото градското поддържане е много по-скъпо. „Ето защо трябва да се постига най-сериозния ефект по отношение на цена-качество“, апелира още министърът. Тя допълни, че използваните химикали са изключително ефективни при борбата със снега и леда, но повреждат сериозно пътищата, особено тези, които са правени преди 20 години.  „Химикалите не вредят на магистралите, защото те са построени по новите стандарт с полимер модифициран асфалт, който има за цел да реагира на сериозните температурни амплитуди. Стария път обаче се скапва и това значи още хиляди лева за ремонт на пролет“, обясни тя. По думите й затова е нужно да се търси баланс, защото към сметката за зимно поддържане се прибавят и сумите за ремонт след това. Според Павлова новата концепция към която трябва да се премине е със средствата от винетки да се извършват цялостни ремонти и асфалтиране на лошите участъци, а не закърпване на дупките всяка година, защото това е само частично решение за кратък срок.

Министър Павлова каза още, че снега не изненадва институциите, а изненадва ТИР-овете, които най-често блокират пътищата и пречат за тяхното почистване. Обикновено това са чужди превозвачи, но има и българи, които не спазват ограниченията и създават проблеми.  „По време на влошената обстановка от падналия сняг в началото на годината имахме само две критични ситуации и двете породени от неподготвени водачи, които блокираха пътища и спряха почистването.  Имаме глобени шофьори и фирми на товарни автомобили, заради неспазени ограничения. Глобяваме обаче  и поддържащи фирми“, даде пример тя. Министър Павлова заяви, че при влошаване на обстановката ще се предприема затваряне на пътища за почистването им. Ограниченията ще се налагат обикновено за 2-3 часа, най-вече за високопланински проходи  и области в които има поледици.

В предаването министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и идеята да се въведат еднодневни винетки, лансирана от националния омбудсман. Според Павлова, предложението е подвеждащо за гражданите и е породено от непознаването на нормативната база. Тя отбеляза, че в цяла Европа няма еднодневни винетки за леки автомобили, заради икономически причини, като ефективност за отпечатване. Освен това винетката е ценна книга, която трябва да е залепена на стъклото, за постоянен контрол. Министърът обясни, че взетото решение да се въведат електронни винетки и тол- такси за товарните автомобили ще е най-справедливо за българските граждани.  Новата система ще позволява електронно заплащане, а и срокът ще е за една календарна година, а не както сега. Очакванията са електронните винетки да влязат в приложение през 2018 г., като в момента екипа на междуведомствената група работи за разработване на документацията за търга за избор на фирма, която да внедри системата. „Популистките предложения за еднодневна винетка звучат красиво на гражданите, но не са сериозни, защото няма такива никъде“, категорична бе Лиляна Павлова. По думите й новите цени на винетките ще осигурят повече средства за ремонт и даде за пример, че всеки ден има запитвания от кметове и депутати за ремонт на пътища от всички краища на страната, което няма как да стане без средства. По думите й реално повишението е от около 2 лв. на месец, което прави винетката не най-скъпия фактор, за да може да се движи една кола, паралелно с другите административни разходи и консумативи.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството избори и приоритетните обекти, по които ще се работи през тази година. Завършването на Лот 3 на АМ „Струма“, стартиране на строителството на 60 км от АМ „Хемус“ между Ябланица и разклона за Плевен и Ловеч, завършване на връзката между Западната дъга и Северната скоростна тангента, изграждането на връзката София- Калотина, обхода на Димово и Бяла, уширението на Казичане и довършването на Южната дъга при Горубляне са сред най-важните проекти, за които се работи и се търси финансиране. Уширението на пътя Бургас- Слънчев бряг с обходите на Бургас и Поморие също е приоритетен обект, където се разчита и на съдействие от общините за отчуждителните процедури, които са изключително скъпи.

Лиляна Павлова заяви още, че с огромен интерес продължава и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. По нея до момента са одобрени близо 2000 сгради в цялата страна.

България измести Тунис за белгийските туристи

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-izmesti-tunis-za-belgiiskite-turisti-209615/

Страната ни е хит сред зимните туристически дестинации заради близостта и изгодните оферти

Става страшно! Река Арда излезе от коритото си

http://pik.bg/става-страшно-река-арда-излезе-от-коритото-си-news469292.html

Става страшно! Река Арда излезе от коритото си

Река Арда е излязла от коритото си на 3-4 места. Това съобщи пред bTV кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Отнесена е стена на градския колектор. На друго място пък се е срутила постройка, а водата е завлякла микробус, в който е имало АТВ.

Засега в общината не е обявено бедствено положение, тъй като няма проблеми с тока и водата.

Отнесен е и скат до близко село, а един автомобил е паднал във водата. В района има активизирали свлачища и залети пътища.

В същото време 15 населени места в област Кърджали са без ток след падналите валежи. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене – Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център, съобщиха от Областна администрация.

Спирането на електрозахранването е заради наводнени трафопостове. Като цяло най-сериозни са пораженията в община Кирково, където сумарно са отчетени най-големи количества дъжд – 234 л/кв.м в Кирково и 129 л/кв.м в Бенковски. 257 л/кв.м са измерени в Момчилград, 173 л/кв.м в Токачка. В района на селата Вълчанка и Кремен има активирани свлачища, но пътищата са проходими. Общинският яз. „Амбарица” се изпуска контролирано. Поради разрушен водосток от придошлите води е прекъснат пътя между селата Красино и Морянци, община Крумовград, но за населението е осигурен обходен маршрут. Очаква се днес на мястото да пристигне строителна техника за възстановяване на трасето.

Нивото на река Крумовица се е покачило с 1,5 м. Залята е помпената станция за питейна вода на Крумовград, но водоподаването не е спряно. Екипи на „Пожарната" изпомпват водата. През последните 24 часа аварийно спасителните групи са се отзовали на повече от 30 сигнала за произшествия – отводнявали са сгради, отстранявали са паднали дървета, спасявали са домашни животни, блокирани от водата.

10 села в община Момчилград са откъснати от света. Свлачища са нарушили целостта на пътните артерии. Създаден кризисен щаб, който се ръководи от кмета на общината Сунай Хасан.

Активирало се свлачище всеки момент може да събори къща в кирковското село Орлица. „Ще евакуираме хората. Имаме готовност да им предоставим общинско жилище, но може да бъдат настанени и при роднини”, заяви пред 24rodopi.com кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

Отнесен е пътят за махала Люляк, която е в състава на кметство Чорбаджийско. „В Люляк живеят 5 семейства, които се занимават с животновъдство. Вече е ангажирана техника, за да имат хората временен път. Пропадналите участъци ще бъдат запълнени с баластра”, поясни кметът.

Дървета, надвиснали под тежкия сняг, изгониха колите от улиците на Шумен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238399

Около 25 см е снежната покривка, натрупала тази нощ в Шумен. Снегът ще вали през целия ден обилно, като се очаква той да спре едва утре.
Към момента са затворени всички третокласни пътища. Десетки са падналите дървета, които затрудняват разчистването.
Малко коли и хора се движеха в неделя из Шумен заради непрекъснатия валеж,
Около 25 см е снежната покривка, натрупала тази нощ в Шумен. Снегът ще вали през целия ден обилно, като се очаква той да спре едва утре. Към момента са затворени всички третокласни пътища. Десетки са падналите дървета, които затрудняват разчистването. Малко коли и хора се движеха в неделя из Шумен заради непрекъснатия валеж,

Руски министър: Не се водят никакви преговори за "Южен поток"

http://frognews.bg/news_105430/Ruski-ministar-Ne-se-vodiat-nikakvi-pregovori-za-IUjen-potok/

Руският енергиен министър Александър Новак заяви пред БНР в Москва, че страната му не планира да намали експорта на нефт от Руската федерация през тази година. Според него, прогнозната цена на "черното злато" през 2016 – та ще се движи в диапазона между 30 и 50 щатски долара.

Критична е зимната обстановка във Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544339

11 снегопочистващи машини на БКС обработват улиците на Враца от 17:00 часа вчера. В 04:00 ч. тази сутрин в почистването са включени и 17 машини на външни фирми, с които дружеството е сключило договор. Обработени са централните булеварди и основните пътни артерии в града. Служители на БКС ръчно почистват спирките и тротоарите. След като бъде почистен снегътот улиците, ще се премине към обилно осоляване на трасетата. Подготвени са и 160 куб. м сол, част от която е депонирана на определени места места в града, за да улесни гражданите при почистван...

6 автомобила бяха повредени от паднали дървета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544336

25 сигнала за паднали дървета и скъсани жици са подадени до Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендилска област,съобщи говорителят на ОД на МВР Катя Табачка. 6 автомобила са с материални щети от падналите върху тях дървета,вследствие от тежкия сняг.Няма пострадали хора. 5 от автомобилите са в Дупница и един в Кюстендил. Екипи работят по отстраняването на падналите дървета....

Лов на вещици срещу учени в Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262960_%D0%9B%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Натискът върху учени, подписали се под декларация,

призоваваща за мир чрез прекратяване на продължаващите военни
операции в Югоизтока, се засили със започването на разследване
срещу всички тях от истанбулската прокуратура, а също и
допълнителни разследвания спрямо някои от тях на прокурори и на
Висшия съвет за образованието. (Днес полицията започна да
арестува учени, заподозрени в разследванията, бел.ред.)

Истанбулската прокуратура даде ход на разследване на
всички въпросни учени вчера, след като известен брой прокурори
преди това задействаха разследвания на местно ниво по
подозрения, че подкрепят и разпространяват терористична
пропаганда. Няколко университета предприеха собствени
административни проверки на десетки свои академични кадри.

Учените са обвинени също в нарушаване на
печалноизвестния член 301 от турския наказателен кодекс, който
криминализира обиждането на “турската национална идентичност”.
На фона на натиска броят на подписите достигна 2000.
Редица университети и Висшият съвет за образованието
започнаха разследвания, които може да доведат до уволнения.

Проф. Лятифе Акюз от факултета по социология на
университета в Дюздже беше временно отстранена от поста си, след
като офисът на ректора започна административно разследване
срещу нея. В публична декларация университетът заяви, че
преподавателката е част от кампания, подкрепяща актове на
тероризъм, насочени срещу неделимата цялост на държавата,
добавяйки: “Подкрепящите подобни кампании никога няма да бъдат
толерирани”. Изявлението е подобно на тези на президента Реджеп
Тайип Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу.

Премиерът Давутоглу заяви в четвъртък, че петицията не
може да бъде толерирана като свобода на словото, като добави:
“Това е неразумна декларация. Ако я прочетат отново, ще
съжаляват. Тя не може да бъде разглеждана в контекста на свобода
на мисълта”.

Декларацията критикува операциите на силите за сигурност
и призовава за прекратяване на комендантските часове и за нови
усилия за мир.

Давутоглу продължи: “Тъжно е, че нашите учени са
подписали подобна декларация, в момент когато говорим за борба
срещу тероризма - “Ислямска държава” от една страна и от друга,
сепаратистка групировка, която уби бебе”, предаде Ройтерс.

“СВОБОДАТА НА СЛОВОТО Е ПОД ГОЛЯМА ЗАПЛАХА В ТУРЦИЯ”

В отговор на леещите се реакции срещу декларацията някои
от подписалите я надигнаха глас и отново заявиха подкрепата си
за завръщане към мира в предимно кюрдския район на Турция и в
цялата страна.

Пред “Тудейс заман” вчера Баки Тезджан, преподавател по
история от Калифорнийския университет, обърна внимание, че
разследванията идват след критичните забележки на Ердоган.

“Има турска поговорка: “Щом имамът прави така, какво да
правят вярващите”. Вчера турският президент Ердоган нарече
подписалите декларацията “колониалисти” и “изменници”, а днес
няколко университета започнаха административни разследвания
срещу служители, подписали декларацията, съд предприе действия
срещу един от тях в Кайсери, а Седат Пекер (лидер на престъпна
групировка, известен с националистическите си възгледи,
бел.ред.) обяви, че ще се къпе в кръвта им”, посочи Тезджан.

“Единственият глас на разума този ден беше на Исмаил
Рющю Джирит, първи председател на Върховния касационен съд,
който изтъкна значението на свободата на изразяване по време на
реч на конференция на Анкарската адвокатска колегия. За
съжаление свободата на словото е силно застрашена в Турция,
където от самия президент на страната се води лов на вещици
срещу подписите под тази декларация”, продължи Тезджан.

Проф. Неше Йозджен, която е сред участвалите в
петицията, заяви пред БиБиСи, че те ще продължат да следват вече
начертаната пътна карта и че под декларацията има нови подписи
въпреки криминалните и административни разследвания на учени.

“Това не е първата атака, понасяна от учените, и
очевидно няма да е последната. Подкрепата за декларацията от
академичния свят расте. Ще бъдат направени и нужните правни
стъпки по отношение на заплашителните забележки и действия на
университетите”, каза Йозген.

Тахсин Йешилдере, председател на Асоциацията на
университетските преподаватели и също един от подписалите
петицията, заяви пред “Тудейс заман” вчера, че академичните
свободи са от първостепенно значение в университетите. “Никой не
бива да търпи заплахи заради своите становища”, подчерта
Йешилдере.

Междувременно проправителствените медии продължават
кампанията по очерняне на учените. В. “Йени акът” публикува
пълня списък на подписалите декларацията и ги обвини в държавна
измяна.

Депутатът от опозиционната Партия на националистическото
действие Иззет Улви Йонтер окачестви университетите като дом на
терористи.

“Правителството трябва незабавно да предприеме действия,
а борба като тази, провеждана в Сур, Джизре, Даргечит и Силопи,
трябва да бъде приложена на практика и срещу изменниците в
университетите”, заяви Йонтер.

В понеделник президентът Ердоган взе на мушка учените,
подписали петицията, и ги нарече изменници, обвинявайки ги, че
са пета колона на чужда сила със задачата да подкопаят турската
национална сигурност.

Дори известният престъпник Седат Пекер заплаши учените,
като в сряда заяви: “Ще пролеем вашата кръв и ще се къпем в
нея”.

Миналата неделя 1128 учени от 89 университети, както в
страната, така и в чужбина, излязоха с декларация, в която
призовават за възстановяване на мира чрез прекратяване на
продължаващите военни операции в Югоизточна Турция и завръщане
на масата за преговори с цел подновяване на усилията за мирно
решение на кюрдския проблем.

Голям брой цивилни бяха убити в стълкновенията между
силите за сигурност и ПКК в югоизточните градове след провала на
примирието в края на юли. Комендантски часове, продължаващи
повече от цяла седмица, бяха наложени в няколко напрегнати
района в окръзите Диарбекир, Хаккяри, Мардин, Шърнак и Ван.

Без алкохол в кръвта на водача на цистерната, която се обърна вчера на пътя Разград-Кубрат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544324

10-тонна цистерна, пълна с 8 тона нафта, се преобърна на завой и мокра настилка по пътя Кубрат – Разград – съобщават днес от ОДМВР-Разград. 33-годишният водач на специалния автомобил изгубил контрол над него около 11 часа на 16 януари и се преобърнал на една страна в другата лента за движение. Пробата на шофьора - М.Р. от град Русе, за алкохол е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство. Ще припомним, че заради инцидента вчера през целия следобед пътят бе затворен и от А...

Почина композиторът Юбер Жиро - авторът на Mamy Blue

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544326

На 94 години почина френският композитор Юбер Жиро, известен с песента Mamy Blue. Жиро издъхна в швейцарския град Монтрьо, където живееше през последните 30 години. Погребението ще бъде на 22 януари. Mamy Blue, написана през 1971 г., донесе голям успех на Жиро. Песента е изпълнявана от такива известни музиканти като Далила, Селин Дион, Хулио Иглесиас, Демис Русос. Юбер Жиро е известен също и с песента "Под небето на Париж", написана за едноименния филм от 1951 г. През дългата си кариера е писал музика за Далида, Селин Дио...

Заради скандала с есемеса членове на ВСС предлагат да се покажат разпечатки от телекомите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/17/2687236_zaradi_skandala_s_esemesa_chlenove_na_vss_predlagat_da/?ref=rss


Заради скандала с есемеса, който председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов получи от премиера Бойко Борисов по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък, членове на съвета ще предложат на колегите си да се съгласят да покажат разпечатки от това до кого са пращали съобщения по време на заседанието. Това каза пред БНР членът на съвета от квотата на съдиите Калин Калпакчиев.

Причина за предложението е, че все още не е известно кой от членовете на съвета...

Пожар прати четирима в болница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544338

Четирима души са обгазени при пожар тази нощ в къща за гости край Гоце Делчев. Към 2.00 часа е изгоряла постройка в гърменското село Ковачевица, информираха от полицията. В МБАЛ Гоце Делчев са приети двама мъже и две жени от Варна и столицата. Те са със затруднено дишане, типичен симптом на отравяне от дим. Няма реална опасност за живота им. Причините за пожара по всяка вероятност е късо съединение в електроуред....

Снегът остави без ток множество домакинства в област Враца

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544325

Много клиенти на ЧЕЗ в Западна България са без ток заради обилния снеговалеж, съобщават от компанията. Най-тежка е обстановката в област Враца. Точна бройка на засегнатите към момента няма, защото обстановката е изключително динамична и се мени всяка минута. 400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България. Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непрох...

Австрия излиза от Шенген временно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238394

На фона на бежанската криза Австрия временно преустанови действието на Шенгенското споразумение. Виена въвежда повсеместен контрол на границата си, ще контролира строго мигрантите и ще връща онези, които нямат право на убежище, заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за вестник „Остеррайх”.
На фона на бежанската криза Австрия временно преустанови действието на Шенгенското споразумение. Виена въвежда повсеместен контрол на границата си, ще контролира строго мигрантите и ще връща онези, които нямат право на убежище, заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за вестник „Остеррайх”.

Първанов категоричен: Ще бъдем алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент

http://pik.bg/първанов-категоричен-ще-бъдем-алтернатива-на-политиката-провеждана-от-настоящия-президент-news469288.html

Първанов категоричен: Ще бъдем алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент

Днес излизам тук и искам да бъда пределно ясен, ние от АБВ ще бъдем твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов по време на "Президентски дебати 2016".

По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания", заяви Първанов.

"Правил съм кампания за един месец през 2001 г. и съм правил кампания за цяла година през 2006 г. Разумното, отговорното е да има кампания от поне една година, да се обменят идеи, защото обратното означава да се примирим, и да изчакаме технолозите на изборите да си свършат работата", коментира председателят на АБВ.

"Няма да крия, че част от екипът ни се притесняваше не звучи ли малко грубо този придатък. Нека да бръкнем в раната, да назовем нещата със собствените им имена. Дебатът изисква откровеност и острота, не само идеи и позиции", уточни Първанов.

Той подчерта, че АБВ организира този първи дебат, за да може стъпвайки на основите на президентската институция досега, да се види кои са актуалните измерения на тази политика. Първанов добави, че присъстват колеги, с които съвместно са правили 2 успешни кампании, и са ревизирали два успешни мандата.

"Президентските дебати са дебатите по целия дневен ред на нацията, държавата, българските граждани. За това сме се събрали тук. Президентската институция няма голяма история. Много по-важно е да окуражим гражданите да направят своя избор върху модела на реализирането на президентските правомощия", каза още Първанов.

Журналистика или възхвала на престъпленията?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262959_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BB%D0%B5%

 Интервюто с трафикант на дрога в една страна, където журналистите, убити от наркокартели, се броят с десетки, съвсем логично породи коментари, дори известни притеснения. Поместеният от сп. “Ролинг стоун” разговор на актьора Шон Пен с издирвания тогава от властите наркобарон широко се обсъжда в Мексико - едни виждат в него апология на престъпността, други пък някаква шоу журналистика.

В доста дългия си текст носителят на Оскар представя наркотрафиканта “като човек, обречен от обстоятелствата да избере този житейски път, несклонен към насилие и търсещ само начин да се защити; човек, който би бил почти симпатичен, ако ги нямаше десетте хиляди убийства, приписвани на неговия картел”, коментира журналистът Леон Краусе във всекидневника “Насионал”. Хоакин Гусман приел да разговаря с Шон Пен и с актрисата Кейт дел Кастильо, уредила тази продължителна среща, но трафикантът поставил условие да изчете текста, преди да бъде разпространен.

Мисълта, че Ел Чапо е поканил актьорите на трапеза и ги е черпил с текила, впрочем е непоносима за някои в тази страна, където картелите обичайно тероризират или ликвидират всеки, доближил се до тях твърде много.

Да се описва срещата им “като интервю е страхотна обида към журналистите, платили с живота си възможността да кажат истината”, възмущава се в Туитър Алфредо Корчадо, бивш американски журналист в Мексико, принуден да замине в изгнание след заплахи от картела “Лос Сетас”.

Но според други критиките срещу актьора са продиктувани само от завист, че друг е грабнал този ексклузив.

“Никога не съм бил фен на журналистиката ала Шон Пен, но и аз, и всеки друг журналист бихме направили поне същите компромиси, само и само да получим интервю с Ел Чапо. Който твърди обратното, лъже”, заявява Дани Голд, журналист от сп. “Вайс”.

През 2010 г. журналистът Хулио Шерер, основател на сп. “Просесо”, направи също тъй оспорвано интервю с Исмаел Самбада по прякор Ел Майо, доверен човек на Ел Чапо, поел според някои ръководството на картела Синалоа след ареста на Гусман в петък.
“Предложи ли ми интервю сатаната, заминавам и в ада”, оправдаваше се мексиканският журналист.

“Какво очаквате от нас?”

Данните на “Репортери без граници” за 89 убити и 17 изчезнали журналисти от 2000 г. насам показват, че
журналистиката е твърде рискова дейност в Мексико. През 2010 г., след поредното убийство в редакцията,
ръководството на в. “Диарио де Сиудад Хуарес” от Северно Мексико се обърна пряко към наркотрафикантите и поиска примирие. “Какво очаквате от нас? (…) Кажете ни какво да публикуваме и какво - не, за да знаем какво да чакаме”, писаха редакторите на първата страница на изданието, добавяйки: “Фактически вие сте
градските власти тук”.

Нежелаещи по принцип да излизат на светло, наркотрафикантите обаче се случва да търсят публичност.
През 2013 г. Сервандо Гомес по прякор Ла Тута, главатар на картела “Лос кабалерос темплариос” от северния щат Мичоакан, стана медийна звезда заради видеозаписите, които качи в Ютюб, и дългите интервюта за международни телевизии като “МундоФокс” и “Ченъл фор”.

Медийната активност на Ел Чапо - с посредничеството на Шон Пен и Дел Кастильо, особено силно дразни мексиканските репортери в регионите с най-жестоко насилие. Например Хавиер Гарса Рамос, бивш главен редактор на всекидневника “Сигло де Тореон” от северния щат Коауила, заплашван в миналото от наркотрафиканти.

“Има нотка на фалшив героизъм в разказа на Пен. Ако искаше наистина да види колко е опасно да отразяваш картелите, той би могъл да се хване на работа в някой вестник от (щат) Синалоа или Дуранго и да отразява разни престъпления ден след ден, както правят десетки смели репортери и редактори”, пише журналистът
във в. “Паис”.

 


Разказът на Шон Пен

Денят е 28 септември 2015 г. Главата ми е бръмнала от инструкции за тракфони - по един телефон за контакт, по един за всеки ден, да запомня кои да унищожа, кои да запазя, с нива на криптиране, анонимни имейл адреси, неизпратени съобщения в папката за чернови. Това е шпионски хорър филм за мен, последния останал технологично неграмотен мъж на планетата.

Аз съм на 55 години и не се научих да работя с лаптоп. Още ли произвеждат лаптопи? Нямам никаква представа.

Часът е 4 следобед. Още един прекрасен есенен ден в Ню Йорк. Улиците жужат от светлини и сирени на дипломатически автомобили, дошли са президенти, делегати на ООН, тайни агенти, полицаи - това е седмицата, в която заседава Общото събрание на ООН. Папа Франциск си тръгна преди два дни, а аз стоя в хотелската стая с колегата ми и брат по оръжие Еспиноза*.

Двамата сме пътували много, но пътят, който сега предстои да поемем, е най-непредведимият, по който сме поемали

Еспиноза е бухалът, който лети сред соколи. Няма значение, дали се намира в центъра на гето, в джунглата или на бойното поле, той ликвидира опасностите с особняшка елегантност, обезоръжаващ чар и пакостлива усмивка. Плешивото му теме, гарнирано с две блестящи очи, приковава вниманието ти. Той е очарователен и посветен на делата си мъж.

Шептим си някакъв код. Най-сетне къс от кибертехнологиите проникна в мозъка ми. Намираме се зад дебелите стени на един от най-старите хотели в Ню Йорк, като защитени от крепост по времето, когато стените бяха наистина стени, а телефоните бяха на разположение само за хора с докторска степен.

Тихо кроим нашите планове. Не забравяме парадоксалния факт, че в същия хотел е настанен президентът на Мексико Енрике Пеня Нието.

С Еспиноза напускаме хотела, за да подишаме свеж въздух навън и да се разходим пеша на пет преки до японския ресторант, където имаме среща с Ал Алто Гарсия. По 55-та улица заобикаляме бронирани джипове, които ще транспортират президента на Мексико до Общото събрание на ООН.

Двуметров човек от охраната му иска да си направи селфи с мен. Парадоксално, наистина. Ето защо - Мексико има двама президенти. И Енрике Пеня Нието не е човекът, с когото искаме да говорим и не заради него през последните две седмици правим нелегално планиране.

Интересува ни човек на моята възраст, с когото нямам никакво сходство.

На 4-годишна възраст, през 1964-та година, докато копаех въображаеми съкровища в задния двор на бащината ми къща, типична къща на средната класа в Америка, този рисува песос на хартия. Ако бяха истински, те щяха да са единствата възможност на семейството му да се откъсне от селското стопанство и да мечтае за нещо повече.

На 9-годишна възраст, докато сърфирах по вълните на Малибу, той вече работи из полетата с марихуана в труднодостъпната провинция Синалоа, Мексико. Днес той командва най-големия наркокартел, известен някога в света, надминал дори Пабло Ескобар. Той пренася и продава повече от половината кокаин, хероин, метаамфетамин и марихуана в САЩ.

Наричат го Ел Чапо. Или Късия. Хоакин Аркивалдо Гузман Лоера. Същият, който унижи и Пеня, и правителството, който изуми света с невероятното си бягство от затвора Алтиплано през подземен тунел с дължина 1.5 километра.
—— —–
* Името е сменено от съображение за сигурност

Ел Чапо пред Шон Пен: Харесва ми как изглежда светът в момента; Не съм употребявал наркотици от 20 години

- Какво беше твоето детство?

- Помня нещата от 6-годишна възраст. Моите родители бяха много смирени и много бедни. Помня, че майка ми правеше хляб, а аз го продавах, както и портокали и безалкохолни напитки. Майка ми работеше много здраво. Отглеждахме царевица и боб. Грижех се и за животните на баба ми и режех дърва.

- Как се замеси в бизнеса с наркотици?

- Когато бях на 15 години живеех в Бадирагуато, където нямаше как да си намериш работа. До днес е така. Единственият начин да имаш пари и да си вземеш храна беше да отглеждаш марихуана и мак. И на тази възраст започнах да гледам тези растения и да ги продавам. Това е, което мога да ти кажа.

- Кога си тръгна оттам? Как се разрасна всичко?

- Тръгнах си от ранчото на 18 години и отидох в Куликан, след това в Гуандаладжара. Често се връщах, за да видя майка ми, която, слава Богу, е жива и днес.

- Как се промени семейният ти живот от тогава до днес?

- С цялото си семейство се разбирам прекрасно.

- Сега, когато си свободен, как ти се отразява това?

- За свободата - щастлив съм, защото тя е хубава. Има напрежение, но няма нищо, което да застрашава моето здраве или ума ми. Чувствам се добре.

- Вярно ли е, че наркотиците разрушават човечеството и носят само вреди?

- Наркотиците разбиват реалността. За жалост, както казах, там, където отраснах, нямаше друг начин да оцелееш.

- Мислиш ли, че си причината за високия процент на наркозависими в света?

- Не, това е лъжа, защото в деня, когато мен ме няма, нищо няма да се промени.

- Разрасна ли се бизнесът ти, докато беше в затвора?

- Всичко е същото.

- Какво ще кажеш за насилието, свързано с този тип бизнес?

- Отчасти то идва, защото хората са отраснали с проблеми и има някаква завист. Има и хора, които знаят нещо за друг и това създава насилието.

- Ти агресивен ли си?

- Не, сър.

- Съгласен ли си с насилието, или това е последно решение на проблеми?

- Виж, това, което правя, е да се защитавам. Аз да започна проблема? Никога.

- Какво си мислиш за Мексико и ситуацията в страната?

- Наркотрафикът вече е част от културата ни. Не само тук, а в целия свят.

- Гледаш ли на твоя бизнес като на картел?

- Не, изобщо.

- Как този бизнес се разви от началото до днес?

- Има огромна разлика. Днес има много видове наркотици, докато в миналото имаше само марихуана и мак.

- Каква е разликата между хората днес и хората преди?

- Ден след ден селата стават все по-големи. Така има и повече хора и повече начини на мислене.

- Мислиш ли, че този вид бизнес ще изчезне? Или ще се разрасне?

- Няма да изчезне, защото с времето се появяват повече хора и това няма да спре.

- Ще попречи ли тероризмът на наркотрафика?

- Няма да има разлика.

- Видя последните дни на Пабло Ескобар. Как виждаш своите?

- Знам, че ще умра някой ден. Надявам се да е естествена смърт.

- Американските власти смятат, че в Мексико не искат да те арестуват, а да те убият. Какво мислиш?

- Ако ме намерят, ще ме арестуват, разбира се.

- Има ли твоят бизнес съществено въздействие върху Мексико?

- Не.

- Защо?

- Защото наркотрафикът не зависи от един човек. Зависи от много хора.

- Кой е по-виновен? Дилърите или хората, които приемат наркотици. Каква е връзката между производство, продажба и консумация?

- Ако нямаше консумация, нямаше да има продажби. Вярно е, че консумацията расте ден след ден все повече.

- Авокадото и лимонът са полезни за здравето. Никой не казва, че наркотиците са полезни. Правил ли си нещо, за да увеличиш популярността на наркотиците?

- Никога. Това увеличава вниманието. Хората искат да знаят какви са вкусът и въздействието им. И зависимостта се увеличава.

- Сънуваш ли?

- Не всеки ден.

- Имаш ли мечти и надежди?

- Искам да живея със семейството си в дните, които Бог ми е отредил.

- Ако можеше да промениш света, щеше ли да го направиш?

- Харесва ми как изглежда той в момента.

- Каква е връзката с майка ти?

- Перфектна.

- Как виждаш бъдещето на твоите синове и дъщери?

- Много добро. Справят се добре.

- Как живееш след бягството?

- Щастлив, заради свободата.

- Ползваш ли наркотици?

- Никога. Преди много години пробвах, но не съм бил зависим.

- Преди колко време?

- Не съм взимал наркотици през последните 20 години.

- Не си ли си мислил, че застрашаваш семейството си с бягството от затвора?

- Така е.

- На всяка цена ли искаше да избягаш?

- Никога не съм искал да нараня никого. Всичко, което направих, беше да помоля Бог и стана. Всичко беше перфектно и сега съм тук.

- Заслужава си да се спомене, че и двата пъти, в които си бягал от затвора, не е имало ранени.

- Никога не съм го искал. В други ситуации е било възможно, но това, което направихме, не е било с цел агресия.

- Като вземем предвид твоя образ в медиите, какво би искал да кажеш на хората, които четат това интервю?

- Мога да кажа, че е нормално хората да се чувстват объркани. Някой ме познават, други не. Заради това смятам, че е нормален образът за мен.

- Опиши себе си, ако не беше Хоакин, а човекът, който го познава най-добре.

- От всяка една гледна точка Хоаким е човек, който не търси проблеми.


 

Подлудиха пловдивската пожарна, 150 сигнала за паднали дървета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238392

150 сигнала за паднали дървета по улици са получени в пловдивската пожарна от снощи досега. Екипите не смогват. 20 автомобила са пострадали, след като върху тях са се стоварили клони. Повечето са със смачкани тавани и предни брони, потрошени стъкла. В момента огнеборците отстраняват 15 дървета, които препречват улици в града.
150 сигнала за паднали дървета по улици са получени в пловдивската пожарна от снощи досега. Екипите не смогват. 20 автомобила са пострадали, след като върху тях са се стоварили клони. Повечето са със смачкани тавани и предни брони, потрошени стъкла. В момента огнеборците отстраняват 15 дървета, които препречват улици в града.

Да убиеш мечка, да вземеш Оскар. Историята на трапера Хю Глас

http://web.barometar.net/83333/

Кое кара човек да оцелее в най-трудните условия? Този въпрос се върти в главата на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту, докато снима филма „Завръщането”. Историята, която иска да разкаже, е епос за силата на духа: един мъж, който ловува бобри край река Мисури, е нападнат от мечка и оставен на произвола на съдбата от останалите […]

Аварийни екипи отстраняват аварии по електропреносната мрежа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544322

Аварийните екипи на „Енерго-Про" са мобилизирани за отстраняване на повредите по електропреносната мрежа в Североизточна България. Това съобщават от електроразпределителното дружество. Екипите са снабдени със специализирана техника и са напълно оборудвани за работа в усложната зимна обстановка. Те работят по отстраняването на повредите по всички съоръжения, до които имат достъп. Едно от най-големите предизвикателства пред тях е да достигнат до местата на авариите, поради навяванията, заради които отделни райони са недостъпни дори за специализир...

Извратеняк, изнасилвал системно 13-годишната си дъщеря, иска по-лека присъда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238575

36-годишен извратеняк, осъден, че на 4 пъти изнасилил родната си 13-годишна дъщеря, се изправя пред Апелативния съд в Търново с искане за по-лека присъда. Златко Ц. извършвал гнусните деяния в Плевенско в периода 15 февруари - 2 април 2015 г. Той демонстрирал изключителна привързаност към момичето и го водел със себе си на кафе, гости и разходки,
36-годишен извратеняк, осъден, че на 4 пъти изнасилил родната си 13-годишна дъщеря, се изправя пред Апелативния съд в Търново с искане за по-лека присъда. Златко Ц. извършвал гнусните деяния в Плевенско в периода 15 февруари - 2 април 2015 г. Той демонстрирал изключителна привързаност към момичето и го водел със себе си на кафе, гости и разходки,

Кметът на Враца: Тодор можеше да бъде спасен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262958_%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B0%3A+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%

 "Това момче можеше да бъде спасено. Хората, които са били там, вместо да стоят и да

гледат, са можели да му помогнат. Можели са да го качат в колата си и да го откарат в болницата". Това заяви за Нова тв кметът на Враца Калин Каменов във връзка със смъртта на 18-годишния Тодор, който загина след спор на улицата.

"Агресията е навсякъде около нас – в градския транспорт, на улицата, дори в начина на шофиране", изтъкна градоначалникът.

Михаил Въжаров, баща на Кирил, който беше убит пред дискотека „Соло” преди години, изрази съмнение, че протестите след смъртта на Тодор са наистина спонтанни.

"Задавам си въпроса доколко тези протести след смъртта на младото момче са наистина спонтанни. Преминаването на протеста от Враца в София ми навява мисли, че трагедията на хората става захранка на определени политически кръгове", изтъкна Въжаров.

Снежният ад в София! Дървета блокираха улици, оголени жици падат върху тролей

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262957_%D0%A1%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D0%B4+%D0%B2+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%21+%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%83%D

 С тежка зимна обстановка осъмна столицата след непрекъснатия снеговалеж през съботния ден. От снощи се подават непрекъснато сигнали за паднали дървета и изпочупени клони под тежестта на снежната покривка.
В „Света Троица”, на улица „Иван Александър”, пред „Софиямед”, на улиците „Осогово”, „Макгахан”, „Крум Чолаков”, „Николай Хайтов”, „Милин камък”, „Драгалевска” – са подадени сигнали за паднали стотици клони и десетки дървета. 

Някои от дърветата са рухнали върху паркирани автомобили. Няма данни за пострадали хора при тези снежни инциденти.

За паднала жица върху тролейбусна линия по бул. „Владимир Вазов” сигнализираха читатели на БЛИЦ. Колите са били спрени до отстраняването на опасната авария. След това движението на тролейбусите е било възстановено. 

Калфин: Президентът трябва да говори от името на цялата нация

http://pik.bg/калфин-президентът-трябва-да-говори-от-името-на-цялата-нация-news469281.html

 Калфин: Президентът трябва да говори от името на цялата нация

Изборите за държавен глава ще се проведат преди края на тази година. Това каза заместник-председателят на АБВ и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на "Президентски дебати 2016", предаде  "Фокус".

"Последните 2 месеца преди да се проведе самия вот на предишните избори, така и не можа да се проведе една кампания за това какво очаква обществото, какво бихме искали ние като избиратели да видим в избраните. В една по-спокойна атмосфера в следващите няколко месеца да се опитаме да създадем дискусия за това какво очакваме от президента", заяви Калфин.

"България вече има опит с няколко държавни глави и всеки от тях има своите особености. Всеки един президент слага една табелка на период от историята. Очакванията към държавен глава трябва да са такива, че да излизат извън рамките на една предизборна кампания и предизборни обещания", подчерта зам.-председателят на ПП АБВ.

Той подчерта, че президентът трябва да говори от името на цялата нация, да бъде един от международните лидери и да води целия народ, независимо от разделението, което има в страната. Калфин уточни, че темата, която трябва да се повдигне е президентът лидер ли е, зависи ли от изпълнителната власт. Той допълни, че дебатите ще се състоят на още няколко места в страната.

Около 90 л/кв.м дъжд за денонощие в Смолянско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544320

Между 70-90 л/кв.м за денонощие са падналите валежи, причинили бедствено положение в община Смолян и проблеми в целия регион, съобщи зам. областният управител Адриан Петров. Над 20 населени места в област Смолян са без електричество. В отделни места е прекъсната и телефонната комуникация заради изключени клетки на мобилни оператори. Най- усложнена на този етап е обстановката в Рудозем. Автомобили и постройка на автомивка в Рудозем са пропаднали и отплували в речните води. От пороя са активизирани свлачища на територията на община  Рудозем, отне...

Игрите на дълга

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262956_%D0%98%D0%B3%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0

 Дефицит под 3% и 1.8 млрд. лв. по-малко дълг спрямо заложеното в бюджета за 2015 г. Това бяха добрите новини, с които Министерството на финансите ни честити коледните и новогодишните празници. И те наистина изглеждат добри, особено след като предварително обществеността беше подготвяна за доста по-високи стойности на двата показателя. За съжаление и в двата случая подобрението не може да се отдаде нито на повишената събираемост на приходите, нито на по-ниските разходи. В първия случай добрите резултати се дължат на номиналното покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) за годината, а във втория – на ударното взимане на заеми в последните два месеца на 2014 г. Тук трябва да се отбележи и заслугата на предишния финансов министър - Петър Чобанов, който вече беше подсигурил близо 2 млрд. лв. във фискалния резерв за предстоящия голям падеж, с които впоследствие неговият наследник Владислав Горанов имаше възможност да оперира.

Основният въпрос обаче остава как финансовият министър успя да покрие бюджетен дефицит от 2.3 млрд. лв. за 2015 г., при положение че нетното увеличение на дълга през миналата година е едва 700 млн. лв.? Азбучна истина е, че надвишаването на разходите над приходите може да се покрие или с взимане на нов дълг, или с продажба на активи. Но през миналата година от приватизация няма почти никакви постъпления в бюджета, така че тайната се крие другаде. А именно в сложните дългови операции, започнали през ноември 2014 г. и завършили с погасяването на последната краткосрочна емисия година по-късно. Трябва да се уточни, че през различните месеци на годината нивото на дълга е било и по-високо. Състоянието на държавните финанси обаче е от значение само към края на бюджетната година.

Помощ във всичко това изигра фискалният резерв, който беше използван активно от финансовото министерство, за да се справи със сложната ситуация, в която се намираха държавните финанси в четирите месеца между ноември 2014 г. и февруари 2015 г. При идването на новата власт имаше около 6 млрд. лв. по депозити в БНБ. Три месеца по-късно резервът беше изтънял до такава степен, че на Горанов му се наложи публично да обяви, че свободният ресурс, с който може да оперира държавата, е около 500 млн. лв. В крайна сметка резервът завърши годината със 690 млн. лв. по-малко пари на депозит спрямо 12 месеца по-рано. От това число става ясно, че дори сборът между стойностите на нетното повишение на дълга и нетното намаление на резерва не са достатъчни да покрият дори половината от постигнатия дефицит.

Дългови игри

Сложните операции с българския дълг започнаха веднага след влизането на Владислав Горанов във финансовото министерство. В средата на ноември 2014 г. екипът му успя да договори 6-месечен мостов заем на стойност 2.9 млрд. лв. от четири международни банки - Citibank, HSBC, Societe Genеrale и UniCredit. Две седмици по-късно вътрешният пазар даде на държавата 1.56 млрд. лв. С получените средства се осигури спешното финансиране, с което да се върнат парите, взети по време на кабинета "Орешарски" за спасяването на Първа инвестиционна банка (ПИБ), за изплащане на гарантираните депозити в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) и за покриването на допълнителния бюджетен дефицит.

Тези две операции всъщност доведоха до рязкото увеличаване на държавния дълг през декември 2014 г., който пък сега се използва за база за сравнение и помага чисто статистически да бъде регистрирано минимално нетно нарастване на годишна база. Впоследствие всички операции с дълга бяха насочени единствено към рефинансирането на тези два големи заема и пълненето на резерва, който впоследствие да се използва при голямото харчене в последните месеци на 2015 г.

Все още обаче остава неясно как със 700 млн. лв. Министерството на финансите успя да покрие тройно по-голям дефицит. Тази "магия" започна през януари 2015 г., когато беше падежът на т.нар. дълг на Милен Велчев. За неговото покриване държавата имаше нужда от 1.9 млрд. лв., но тези пари вече бяха набавени от предишния финансов министър Петър Чобанов. Той още през лятото излезе на международните пазари, за да осигури необходимите средства и те вече бяха отчетени както в статистиката за общия дълг, така и в статистиката за фискалния резерв. Плащането на това задължение всъщност намали номиналната стойност на държавния дълг, оставяйки пространство на правителството да вземе нов заем, с който да покрие целия дефицит за 2015 г.

Трябва да се отбележи, че въпреки приоритета на Владислав Горанов през годината да търси основно външно финансиране с по-дълъг матуритет (над 10 години), на вътрешният пазар бяха емитирани ДЦК на стойност 1.3 млрд. лв. Освен това трябва да се има предвид, че от началото на тези сложни еквилибристики ПИБ успя да върне на държавата близо 800 млн. лв., които също са помогнали да се запази ниското нетно ниво на новия дълг за годината.

Фискален резерв

След инфарктните първи два месеца на 2015 г., в които резервът е бил на толкова ниско ниво, че на правителството реално му се е налагало да използва за текущи нужди средства от целевите фондове вътре, нещата коренно се променят. През март финансовото министерство успява да емитира на международните капиталови пазари три облигации на обща стойност над 6 млрд. лв. С парите веднага е върнат мостовият заем, взет 4 месеца по-рано във връзка с ПИБ и КТБ, а останалата сума влиза в резерва. Така в края на третия месец на годината неговата стойност достига 11.1 млрд. лв. (9 млрд. лв. на депозит в БНБ), или близо до нивата от предкризисната 2008 г.

Това обаче е "междинен резултат", който, както се оказа в края на годината, не е показателен. Данните на Българската народна банка към декември показаха, че по сметките на държавата там са останали под 6 млрд. лв.  Намалението само за декември е близо 2.6 млрд. лв. Предварителните данни на МФ за изпълнението на бюджета към последния месец на годината показват, че правителството е изхарчило 1.8 млрд. лв. от тези средства за покриване на дефицита и близо 800 млн. за плащане на последния краткосрочен заем на държавата. Трябва да се има предвид, че във фискалния резерв освен парите на седмичен депозит в БНБ влизат още неразплатените средства от Европейския съюз, както и депозити в търговски банки.

Приходи и разходи

Предварителните данни към края на годината показаха, че приходите в централния бюджет са надхвърлили 1.92 млрд. лв., основно заради по-добрата събираемост на преките и косвените данъци. Оказва се обаче, че разходите са нараснали дори с повече – 2.17 млрд. лв. Парите бяха разпределени в последния момент между министерства и общини за заплати, текущи разходи и ударно завършване на проекти по европейските програми.

Това в крайна сметка доведе до ситуацията, в която бюджетният дефицит като дял от БВП да бъде намален до 2.7%, но заради очакваната по-силна икономика номинално дефицитът ще е с няколко десетки милиона по-голям от първия вариант на бюджет 2015. Остава успокоението, че не се изпълни актуализираната фискална рамка, която предвиждаше дефицит от 3.3%. За съжаление счетоводните козове в ръкавите на финансовия министър вероятно са се изчерпали и всеки лев дефицит отсега нататък ще се превръща отново в лев дълг.

Над 90 000 лева глоби за неизвинени отсъствия са натрупали депутатите

http://www.moreto.net/novini.php?n=311286

Над 90 хиляди лева са се натрупали за близо една година от санкции на депутатите, наложени за безпричинно отсъствие от работа. Точната сума, натрупана от глоби за отминалата година, е 90 188 лв. Общо неизвинените отсъствия са 471.

Снегът затваря в понеделник училищата в Русенско, натрупа 30 см

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238343

Заради тежката зимна обстановка понеделник е обявен за неучебен ден за всички училища в Русенско, съобщиха от областния кризизен щаб. Децата ще влязат в класните стаи само в Русе. Със заповед на губернатора на крайдунавския град Стефко Бурджиев се въвежда планът за защита при екстремални зимни условия в региона.
Заради тежката зимна обстановка понеделник е обявен за неучебен ден за всички училища в Русенско, съобщиха от областния кризизен щаб. Децата ще влязат в класните стаи само в Русе. Със заповед на губернатора на крайдунавския град Стефко Бурджиев се въвежда планът за защита при екстремални зимни условия в региона.

Няма населени места без ток в областите Сливен и Ямбол

http://pik.bg/няма-населени-места-без-ток-в-областите-сливен-и-ямбол-news469206.html

Няма населени места без ток в областите Сливен и Ямбол

Няма населени места без ток в областите Сливен и Ямбол, съобщиха от Електроразпределителното дружество, предаде "Фокус".

С нарушено захранване е единствено Индустриалната зона на Твърдица.

75 дежурни екипа на електроразпределителната компания са в готовност заради лошото време. Целта е в случай на аварии, компанията да може да реагира максимално бързо. Основните рискове са комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг в условията на променящи се температури, водещи до обледенявания на електропроводи.

Увеличен е броят на дежурните, проверени са мобилните генератори и специалната механизация: моторни шейни, автовишки, АТВ и рактраци, кабелни лаборатории и екипировка. Информация се поддържа с местната и централната власт и съответните служби и звена.

Дежурните екипи поддържат връзка с денонощно функциониращите два специализирани диспечерски центъра за управление на електроразпределителната мрежа, откъдето се осъществява текущ контрол и мониторинг на съоръжения.

Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника при извънредни ситуации, както и да активира специален кризисен щаб.

В случай на прекъсване на снабдяването клиентите могат да сигнализират на специализираната денонощна линия за повреди 0700 1 0007. При избиране на 0700 1 0007 клиентите могат да получат информация за вече известни аварии.

По този начин не е необходимо клиентът допълнително да се свързва със сътрудник от телефонния център, за да предостави информация за липса на захранване в изброените населени места, тъй като аварията е регистрирана и се работи по нейното отстраняване.

МВР: Обстановката на територията на страната е усложнена

http://pik.bg/мвр-обстановката-на-територията-на-страната-е-усложнена-news469279.html

МВР: Обстановката на територията на страната е усложнена

Обявено е бедствено положение в Община Смолян. Няма данни за бедстващи хора, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Усложнена е метеорологичната обстановка на територията на страната. В дежурните центрове на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са подадени десетки съобщения за паднали дървета, наводнени приземни етажи и инфраструктура, и нарушено електрическо захранване. Червен код за опасно време е обявено за областите Смолян, Хасково и Кърджали.

Бедствено положение е обявено за територията на община Смолян. Валежите са предизвикали преливане на реките Черна и Бяла. Екипите на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ работят по отстраняването на паднало дърво и земна маса на околовръстния път на града. Отводняват се различни обекти в населеното място. 

Сигнали за наводнения има и на територията на област Кърджали. Пожарникари отводнят приземни етажи на 26 къщи в Момчилград. През нощта са били евакуирани петима души край село Жинзифово. Получени са сигнали за паднали дървета и по пътя за село Русалско. Над 40 сигнала за паднали дървета, клони и други предмети има на територията на област Пловдив. Пожарни екипи работят за отстраняването им. 

Нарушено електрозахранване има в населени места на територията на областите Враца, Кюстендил и Пазарджик. 

ООН вдигна повечето санкции срещу Иран след доклада на МААЕ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544319

Съветът за сигурност получи вчера доклад от Международната агенция за атомна енергия, потвърждаващ, че Иран е изпълнил задълженията си съгласно ядреното споразумение със световните сили от 14 юли 2015 г., което автоматично слага край на повечето санкции от ООН, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.Получаването на доклада на МААЕ от Съвета за сигурност отменя седем предишни резолюции, което сега са заменени от една, приета на 20 юли, която продължава само някои ограничения.Посланикът на Уругвай Елбио Росели, ротационен председател за януари, р...

Благоевградчани излязоха да чистят тротоарите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238342

Около обяд благоевградчани масово излязоха да почистят тротоарите пред домовете си, установи репортерска проверка. В града основните пътни артерии са почистени до асвалт, но малките улички в крайните квартали все още не са изчистени. На много от тях има паркирани леки коли, което затруднява минаването на снегорините.
Около обяд благоевградчани масово излязоха да почистят тротоарите пред домовете си, установи репортерска проверка. В града основните пътни артерии са почистени до асвалт, но малките улички в крайните квартали все още не са изчистени. На много от тях има паркирани леки коли, което затруднява минаването на снегорините.

Родопската яка блокирана, селата бедстват без ток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238338

Родопската яка край Пловдив е затисната от преспи. В Белащица, Първенец, Бойково, Ситово и Лилково няма ток.
Родопската яка край Пловдив е затисната от преспи. В Белащица, Първенец, Бойково, Ситово и Лилково няма ток. "Републиканският път до Лилково не е почистен, по тази причина и фирмата, с която община "Родопи" има договор, не може да влезе с машините си", съобщи кметският наместник на Ситово Димитър Насков.

Читателски сигнал: Дърво падна върху кола във Варна

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Darvo-padna-varhu-kola-vav-Varna-__141542

снимки: moreto.net   "На улица ""Морска сирена" 13 голямо дърво се разцепи и падна върху паркирания под него лек автомобил", съобщава наш...

Във Варна заваля суграшица! Стойте си вкъщи, има непроходими локви (снимки)

http://petel.bg/Vav-Varna-zavalya-sugrashitsa--Stoyte-si-vkashhi--ima-neprohodimi-lokvi--snimki-__141541

фото Веселин Златков Много неприятно е времето във Варна, след като валежа от дъжд беше заменен от малки замръзнали топчета. Това не са...

Влакът Варна-София „замръзнал” 6 часа край Стара Загора

http://petel.bg/Vlakat-Varna-Sofiya----zamraznal----6-chasa-kray-Stara-Zagora__141547

Влакът Варна-София е закъсал тази нощ край Стара Загора и пътниците в него са били блокирани повече от 6 часа. За това съобщи читател...

Снегът дойде и във Варна! Ето какво ни чака в следващите часове

http://petel.bg/Snegat-doyde-i-vav-Varna--Eto-kakvo-ni-chaka-v-sledvashhite-chasove-__141548

Варна беше едно от малкото места в страната, където нямаше сняг. Температурите обаче и тук паднаха под нулата и в момента над морската...

Влакът Варна-София е спрял между Мадара и Каспичан

http://www.cross.bg/vlaka-vlakut-kontaktnata-1494847.html

/КРОСС/ Влакът от Варна за София, потеглил в 7.15 ч., престоява вече повече от час на гара Мадара и не е известно кога ще продължи по маршрута си, съобщи БНР. Причина е обилният снеговалеж и проблеми по контактната мрежа. Влакът е пълен с пътници, включително малки деца, информира радиото. Олег Атанасов пътува във влака и заедно с десетки други хора е блокиран на гара Мадара от сутринта. От БДЖ обяснили, че има проблем с контактната мрежа. Прогнозата за лошото време била предварително ясна, но превозвачът решава, че ще пусне електрически, а не дизелов локомотив. Атанасов разказа още: „Обясняваха ни, че имало клони, които най-вероятно правят контакт с мрежата, и затова няма ток. След това ни обясняваха, че така ще бъде, защото много отдавна се знае, че ще вали сняг. Било ясно, че могат да се случат подобни неща. Някои диспечери от централното управление се оправдаха с отсъствието на ток, което се управлявало от Национална компания „Железопътна инфраструктура". Поисках телефон на компанията, но казаха, че на граждани не можело да дават телефони". Атанасов обясни, че температурата във влака непрекъснато пада: „Температурата непрекъснато пада и е студено. Вагоните са общи, няма купета. Съставът е от пет вагона. Сигурно има поне 100 човека вътре във влака, но и един човек да има, пак не е добре

Влакът Варна-София е спрял между Мадара и Каспичан

http://www.cross.bg/vlakut-varna-sofiya-e-spryal-mezhdy-madara-i-kaspichan-1494847.html

/КРОСС/ Влакът от Варна за София, потеглил в 7.15 ч., престоява вече повече от час на гара Мадара и не е известно кога ще продължи по маршрута си, съобщи БНР. Причина е обилният снеговалеж и проблеми по контактната мрежа. Влакът е пълен с пътници, включително малки деца, информира радиото.  

7 евакуирани от коли в преспите, линейка закъса в село край Полски Тръмбеш

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238303

Линейка на Спешния център в Полски Тръмбеш закъса в преспите край с.Петко Каравелово около 7.30 ч. в неделя, съобщиха от Регионалната дирекция
Линейка на Спешния център в Полски Тръмбеш закъса в преспите край с.Петко Каравелово около 7.30 ч. в неделя, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението във Велико Търново. Специалният автомобил с лекар и шофьор, ходил на адрес, за да окаже помощ на жена с инфаркт в селото.

Всички селища в Еленско са без ток

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544318

Всички селища в Еленско са без ток, с изключение на града, но и в него на определени места няма електрозахранване. В общината има 124 кметства, наместничества и махалички. Заради натежалия сняг по електропроводите, те са се накъсали и селата са без електрозахранване. Няма сигнали за прекъснато водоподаване, освен там където системите са с електрически помпи. Проходът Елена- Твърдица не е подходящ за движение, тъй като северната страна откъм Елена е почистена, но откъм Твърдица- не, информира още кметът Дилян Млъзев. Останалите пътища в Община...

Холивудският поход на най-богатия човек в Китай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/17/2686347_holivudskiiat_pohod_na_nai-bogatiia_chovek_v_kitai/?ref=rss


Заобиколен от модели с блестящи бели рокли на фона на оглушителна музика и ослепителни светлини, най-богатият човек в Китай се наслаждава на последния си триумф: покупката на холивудското студио Legendary Entertainment за 3.5 млрд. долара, разказва "Ройтерс".

Legendary Entertainment е създател на хитови филми като Jurassic World, последните филми за Батман и Годзила. Сделката приближи с още една крачка Уан Жианлин и неговия конгломерат Dalian Wanda Group към голямата цел: изграждане...

Свлачище отнася къща в Кирковско, петимата й обитатели отказват да я напуснат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238312


Активирало се от обилните дъждове свлачище е на път да отнесе двуетажна къща в кирковското село Орлица. По постройката има множество пукнатини, най-големите от които достигат 50 см. Въпреки опасността 5-членното семейство Алиеви отказва да напусне дома си. 
Активирало се от обилните дъждове свлачище е на път да отнесе двуетажна къща в кирковското село Орлица. По постройката има множество пукнатини, най-големите от които достигат 50 см. Въпреки опасността 5-членното семейство Алиеви отказва да напусне дома си.  "Няма никъде да ходим, къщата няма да падне, и преди е имало пукнатини", заяви Рафим Алиев.

Леонардо ди Каприо е очарован от руската история, иска да играе Путин или Ленин

http://web.barometar.net/83331/

Холивудската звезда Леонардо ди Каприо заяви в интервю пред немския „Ди Велт“, че много би се радвал, ако му се отдаде възможността да изиграе ролята на Владимир Путин във филм. Той каза, че това би било „много, много интересно предизвикателство“. Актьорът се срещна с руския президент преди няколко години в Санкт Петербург, където двамата обсъдиха […]

Порой отнесе микробус и лека кола в Рудозем

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238307

В цялата община Рудозем обстановката е критична, алармира кметът Румен Пехливанов. В града река Арда е отнесла 4 ламела от защитната стена на градския колектор, не е ясно какви ще са щетите за съоръжението, засега водоснабдяването обаче не е застрашено. Реката е отнесла и автомивка, заедно с микробус, в който е имало и АТВ.
В цялата община Рудозем обстановката е критична, алармира кметът Румен Пехливанов. В града река Арда е отнесла 4 ламела от защитната стена на градския колектор, не е ясно какви ще са щетите за съоръжението, засега водоснабдяването обаче не е застрашено. Реката е отнесла и автомивка, заедно с микробус, в който е имало и АТВ.

Около 8500 души в Тетевен са без ток

http://www.cross.bg/lovech-santimetra-teteven-1494846.html

/КРОСС/ Стотици домакинства в област Ловеч са без ток. Обстановката в региона е усложнена. Снежната покривка на места вече е 45 сантиметра. Най-дебела е снежната покривка в Априлци. В Троянско тя достига 40 сантиметра, в Ловеч е 26 сантиметра, а в Тетевен е 17 сантиметра. В Тетевен около 8500 души са без ток. Заради авария е прекъснато електрозахранването в селата Глогово, Галата, Градежница и Български извор. Екипите ще работят до отстраняване на авариите. Без ток са и няколко населени места в общините Ловеч, Троян и Угърчин. Областният управител на Ловеч Ирина Митева съобщи, че засега няма информация за бедстващи хора, но пътната обстановка в региона е силно усложнена. Засега затворени за движение са само проходът Троян-Кърнаре и пътят Шипоково-Рибарица, но има готовност цялата републиканска пътна мрежа да бъде временно затворена за почистване. Всички пътища са проходими при зимни условия, като по третокласните и четвъртокласните движението е затруднено. От автогарата в Ловеч съобщиха, че засега всички автобуси пътуват.

Разследват фирма, завлякла училище с фалшиви банкови гаранции за 23 000 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238315

Полицията и прокуратурата в Горна Оряховица разследват фирма, завлякла местната Професионална гимназия по електротехника и електроника „М.В.Ломоносов” по проект за енергийна ефективност с фалшиви банкови гаранции за 23 000 лв.
През 2014 г. училището сключило два договора за обследване на сградата с фирма от Видин,
Полицията и прокуратурата в Горна Оряховица разследват фирма, завлякла местната Професионална гимназия по електротехника и електроника „М.В.Ломоносов” по проект за енергийна ефективност с фалшиви банкови гаранции за 23 000 лв. През 2014 г. училището сключило два договора за обследване на сградата с фирма от Видин,

Иран продължава да се опитва да се сдобие с ядрено оръжие, твърди Нетаняху

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544317

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран, че продължава да се опитва да се сдобие с ядрено оръжие въпреки историческото ядрено споразумение между световните сили и Техеран, предаде АФП. Дори и след като подписа споразумението, Иран не се отказа от амбициите си да се сдобие с ядрено оръжие и продължава да дестабилизира Близкия Изток и да сее терор по целия свят, нарушавайки международните си ангажименти. Това коментира Нетаняху в комюнике след влизането в сила на споразумението, като предупреди, че Израел ще следи прилагането му.Световни...

Станишев: Не виждам коя партия би влезнала в партньорство с Местан

http://offnews.bg/news/n_1/n_621746.html

Очевидно господин Местан ще остане в политиката и възнамерява да прави свой политически проект, коментира пред БНР президентът на ПЕС Сергей Станишев. Какъв ще бъде успехът на проекта на Местан в електорален план не мога да кажа, въпреки че има вече опити в миналото на отцепване на части от ДПС. Но от гледна точка на държавния интерес и на политическата среда аз не виждам коя българска партия би влезнала в партньорство с този проект - заради тежките съмнения, че политиките на този проект биха се диктували отвън, каза Станишев. Когато лидер на българска политическа сила прекалено дълго време пребивава в едно посолство, това е публичен акт, който буди своите притеснения и съмнения в хората. Освен това излезе много информация от депутати от ДПС за голям натиск, който турската държава е оказвала върху тях. Да не говорим за това, че премиерът на Турция се е обадил на българския премиер с искането да се намеси във вътрешни работи на българска политическа партия, което е абсолютно неприемливо във всяка една държава, която уважава себе си. Това е проблемът, заяви президентът на ПЕС. ДПС е достатъчно зряла партия, за да може да реши своите проблеми и напрежения, прогнозира още Станишев.

Закачалка-сушилня разрешава проблема с мокрите дрехи и обувки

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544316

Сутрешният дъжд или сняг неминуемо оставят мокър отпечатък върху дрехите и обувките на хората, които пътуват до работа с обществен транспорт. В подобна ситуация човек няма голям избор, освен да остане с мокрите дрехи през целия ден или да се преоблече изцяло. За щастие вече има бързо и лесно разрешение на проблема - електрическа закачалка-сушилня, съобщава сайтът Ред Ферит.Използването на приспособлението е изключително просто - човек трябва само да окачи мократа дреха на закачалката-сушилня и да я включи. Докато изпълнява някоя дребна задача, ...

Антоновден е!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544315

  На 17 януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики.В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, А...

И още паднали дървета

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544313

Само през нощта служители на ОД“Пожарна безопасност и защита на населението“-Разград са отстранили от различни шосета две пречупени от тежкия сняг дървета, а читатели на Дарик-Разград продължават да ни информират за подобни инциденти. В 4,30 ч. е получен сигнал в пожарната за паднало дърво на пътя Разград-Исперих, а в 5,10 ч. е отстранено друго дърво от бул. „Априлско въстание“ в областния град. Тази сутрин пък дърво е препречило ул. „Арда“ в Разград, до магазин „Ками“ – ни съобщи Рейхан Вели. В соци...

Исторически момент: ЕС и САЩ вдигнаха санкциите срещу Иран

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238317

САЩ и ЕС вдигнаха в нощта срещу неделя икономическите и финансовите санкции срещу Иран малко след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) даде зелена светлина за прилагането на ядреното споразумение, подписано през юли, предаде АФП. Европейският съюз обяви пълна, а САЩ - частична отмяна на санкциите.
САЩ и ЕС вдигнаха в нощта срещу неделя икономическите и финансовите санкции срещу Иран малко след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) даде зелена светлина за прилагането на ядреното споразумение, подписано през юли, предаде АФП. Европейският съюз обяви пълна, а САЩ - частична отмяна на санкциите.

В община Силистра разпускат учениците за три дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544314

Преустановяват се от понеделник за три дни учебните занятия в Силистренската община, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра.Няма да учат учениците в общинските и държавните училища.Мярката се налага заради влошената зимна обстановка. Очаква се да бъдат преустановени учебните занятия и в другите общини на Силистренска област.Днес вече са спрени автобусите в Силистренско заради тежката пътна обстановка, показва справка от Областното пътно управление. Забранено е движението на товарни автомобили над 12 т. За леки автомоб...

Вижте как реки влачат сгради и коли в Смолянско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238316

Придошли реки отнесоха сгради и коли в Смолянско. Бедствието в община Смолян продължава, но има наченки да се овладее кризисната ситуация, заяви кметът Николай Мелемов, който тази сутрин с екипа си от общината и зам.-областният управител Андриян Петров бяха на едно от най-критичните места в кв. Устово.
Придошли реки отнесоха сгради и коли в Смолянско. Бедствието в община Смолян продължава, но има наченки да се овладее кризисната ситуация, заяви кметът Николай Мелемов, който тази сутрин с екипа си от общината и зам.-областният управител Андриян Петров бяха на едно от най-критичните места в кв. Устово.

Почистена е основната улична мрежа в Благоевград

http://pik.bg/почистена-е-основната-улична-мрежа-в-благоевград-news469274.html

 Почистена е основната улична мрежа в Благоевград

Основните пътни артерии в Благоевград са почистени и проходими след падналия сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Около 100 служители почистват пътните платна от снощи. По пътищата на града е изкарана и цялата налична техника, която е оборудвана със сол и пясък. Машини почистват и основните улици и в кварталите в града. Към момента не са постъпили сигнали от граждани за сериозни проблеми, породени от снега, който натрупа тази нощ. 

Във връзка с падналия сняг и усложнената зимна обстановка, Община Благоевград и фирма „Биострой“ призовават собствениците и шофьорите на автомобили да паркират на обозначените за това места, без да възпрепятстват работата и движението на техниката за снегопочистване.

Община Благоевград апелира към собствениците на жилищни сгради и имоти и търговски обекти да предприемат действия по почистване на прилежащите тротоари и подходи към обектите.

Усложнена остава обстановката в област Велико Търново

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544312

Усложнена остава обстановката в област Велико Търново, информират от  Областа дирекция на МВР. Временно е преустановено движението на товарни автомобили по всички пътища от Републиканската пътна мрежа на територията на областта. Те изчакват на обозначените за целта места. Екипи на пожарната и БЧК ги снабдяват с топли напитки и храна. От вчера сутринта до момента в областния оперативен център са получени 22 сигнала от граждани, от тях 14 за паднали дървета, 4 за пожари, 2 за техническа помощ и два за евакуиране на граждани. Тази нощ екипи на по...

Повече от 100 населени места в област Велико Търново са без електричество

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544310

Повече от 100 населени места в област Велико Търново са без електричество след обилния снеговалеж. Най-тежко е положението в община Елена. Трудности има и в общините Стражица и Златарица. Областният управител проф. Пенчо Пенчев е в постоянна връзка с всички ведомства. Екипи на електроразпределителното дружество работят и към този момент за отстраняване на авариите. Към момента в цялата страна има забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона по всички пътища от републиканската пътна мрежа. Всичката налична техника в областта е анг...

20 катастрофи във Варна през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=311289

20 катастрофи са регистрирани във Варна през денонощието. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от „Пътна полиция”. Всички инциденти са само с материално щети по автомобилите, допълниха от полицията. Оттам информираха, че движението във Варна към момента се осъществява нормално.

Над 600 британци заловени при опит да заминат на джихад

http://frognews.bg/news_105427/Nad-600-britantsi-zaloveni-pri-opit-da-zaminat-na-djihad/

Около 600 британци са били заловени от 2012 г. досега, докато се опитвали да отидат в Сирия, за да се присъединят към джихадистки групировки, съобщи министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, цитиран от АФП.

Яне Янев потвърди топлата връзка на Борисов във ВСС

http://www.cross.bg/panov-yzynov-borisov-1494845.html

/КРОСС/ Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост" Яне Янев потвърди версията на премиера Бойко Борисов, че СМС-ът, от който става ясно, че някой докладва в реално време на Борисов какво се обсъжда на заседанието на Висшия съдебен съвет, му е пратен от негов съветник. „Да, аз изпратих SMS-а. Като съветник на г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него", казва Янев, цитиран от в. „Струма". Янев, който беше върл политически противник на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и се заканваше да го уволни в предизборната кампания за президент през 2011 г., сега е съветник на премиера по въпросите за борба с корупцията.Скандалът, който се превърна в доказателство за привидното разделение на трите власти и зависимостта на членове на ВСС от политическите формации, по чието предложение са избрани в кадровия орган на съдебната власт, избухна в четвъртък, докато съветът се готвеше да прекрати проверката по записите „Яневагейт" със заключение, че нито един от замесените - кадровици, председателят на ВАС Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров, не са извършили етични нарушения

Кемал Ататюрк е обичал българката Димитрина цял живот

http://web.barometar.net/83329/

По излъскания паркет в царския дворец в София се носят много двойки, но една от тях приковава погледите на присъстващите. Тя е Димитрина, или както я наричат приятелите Мити, втората дъщеря на генерал Стилиян Ковачев (по онова време министър на войната в правителството на Стоян Данев). Той е Кемал Ататюрк, военен аташе на Турция, облечен […]

Спряха влаковете в осем железопътни участъка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238302

Поради усложнената зимна обстановка е преустановено движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната. Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ.
Железопътните участъци,
Поради усложнената зимна обстановка е преустановено движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната. Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Железопътните участъци,

Спрени са влаковете в осем железопътни участъка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/17/2687232_spreni_sa_vlakovete_v_osem_jelezoputni_uchastuka/?ref=rss


Движението на влаковете в осем железопътни участъка е спряно заради обилния сняг, съобщават от Дъргажавните железници. Причините са повреди по мрежата, паднали скали и дървета под тежестта на обилния сняг.

Влакове няма да се движат по следните линии:

Пирдоп – Тъжа – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;
Тулово – Змейово – в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;
Мост – Кърджали – в участъка има паднала скална маса върху железния...

Руската общност в Русе отпразнува Нова година

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544311

Председателят на Общинския съвет чл.кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева присъстваха снощи на тържеството на руската общност в Русе, по повод отбелязването на Руската Нова година. „Приемете най-сърдечните ми поздрави по случай отбелязването на Руската Нова година. Убеден съм, че изградените през годините контакти между двете институции, ще продължат да утвърждават традиционно добрите взаимоотношения между България и Русия!“, се казва в поздравителния адрес от името на кмета Пламен Стоилов. Наталия...

В Завет засякоха пиян шофьор без книжка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544308

Без шофьорска книжка и след употреба на алкохол е хванат да шофира 22-годишен младеж от заветското село Веселец – съобщават от ОДМВР-Разград. Полицейската проверка е извършена около 0.25 часа на 16 януари по улица „Лудогорие” в град Завет. Д.Х. управлявал „Фиат Панда” с 1,64 промила алкохол в издишания въздух. Задържан е за 24 часа, а по случая е образувано незабавно производство.   ...

Кметът на Пловдив: Тук няма да има дървена ваканция

http://petel.bg/Kmetat-na-Plovdiv--Tuk-nyama-da-ima-darvena-vakantsiya-__141545

Ситуацията в Пловдив постепенно се нормализира. Навсякъде, с изключение на отделни абонати, има електричество, парно и топлоснабдяване....

Спират влакове заради опасното време

http://petel.bg/Spirat-vlakove-zaradi-opasnoto-vreme__141546

кадър: Нова тв Изцяло е спряно движението на влакове по линията от Тулово до Карлово. Пътнически и бързи влакове са блокирани в по...

Рецидивист отмъкнал уреди за 400 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544306

Криминално проявен и осъждан 40-годишен мъж влязъл в двора на имот, собственост на 46-годишна жена в Разград и извършил кражба – съобщават от ОДМВР-Разград. Около 14 часа на 13 януари той отмъкнал винтоверт „Хилти” и ударна дрелка, тип перфоратор, марка „Кинг”, собственост на 51-годишен мъж, извършващ строителни работи в имота. Нанесените щети са за над 400 лева. По случая е образувано бързо производство.   ...

Съвети на специалисти: Как да се пазим в студа

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/syveti-na-specialisti-kak-da-se-pazim-v-studa-6048575

„При студените температури се увеличава броят на инфарктите”, заяви кардиологът д-р Сотир Марчев

100-метрова лавина затвори "Петрохан", бедствие в Северозапада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238301

100-метрова лавина затвори проход "Петрохан". През участъка в момента не може да се минава, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Снежната покривка в областта е 50 сантиметра, съобщиха "Стандарт" и "Конкурент".
Тежко положение в Северозапада
Над 17 000 души в Северозападна България са без ток и вода, а на моменти дори и без телефон.
100-метрова лавина затвори проход "Петрохан". През участъка в момента не може да се минава, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Снежната покривка в областта е 50 сантиметра, съобщиха "Стандарт" и "Конкурент". Тежко положение в Северозапада Над 17 000 души в Северозападна България са без ток и вода, а на моменти дори и без телефон.

Прокуратурата да разследва действията на Бруно Рош, настоява ДКСМП

http://www.cross.bg/vodata-voda-sofiiiska-1494844.html

/КРОСС/ Освобождаването на Бруно Даниел Пол Рош идва 1,5 месеца след разпита му в Румъния заради корупция. Той стана изпълнителен директор на „Софийска вода" през април 2014 г., а от юли 2015 г. е регионален мениджър на „Веолия" за България и Румъния. Преди това ръководеше от 2008 до 2013 г. водното дружество на Букурещ „Апа Нова", което е концесионер на ВиК-мрежа в румънската столица. Според румънското обвинение Бруно Рош е подкупвал политици, за да вдигат цената на водата в Букурещ. Така от 2000 до 2014 г. поскъпването е достигнало 1400%, а приходите на „Апа Нова" за същия период са нараснали близо 28 пъти - от 6 млн. до 167 млн. евро, според румънското следствие, заявява Дискусионният клуб за социална местна политика в декларация по повод информацията за оставката на изпълнителния директор на „Софийска вода" Бруно Рош.Оставката е била приета от директорския борд на концесионера на 7 декември миналата година. Това се потвърждава и от публикуваните документи в Търговския регистър. Той е освободен и от поста член на съвета на директорите на „Софийска вода".У нас концесията бе одобрена, за да свали драстично загубата на вода в мрежата, да осигури по-добро качество наводата, да осигури инвестиции да подобри събираемостта и да осигури средна цена на водата за целият период на концесията от 1 лв. на куб. метър. Практически нищо от тези цели не се осъществява според обещанията, в т

15 населени места в област Кърджали са без ток заради наводнени трафопостове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544305

15 населени места в област Кърджали са без ток след падналите валежи, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Това са Люляково в община Кърджали, Крън, Стрижба, Малкоч, Тихомир и Фотиново в Кирковско и други девет населени места на територията на Черноочене - Каблешково, Пряпорец, Минзухар, Габрово, Комунига, Даскалово, Ябълчене, Железник и самият общински център. Спирането на ел.захранването е заради наводнени трафопостове. Като цяло най-сериозни са пораженията в община Кирково, където сумарно са отчетени най-големи количества дъж...

Над 320 села в Югоизточна България са без ток

http://society.actualno.com/nad-320-sela-v-ugoiztochna-bylgarija-sa-bez-tok--news_518724.html

Обилният мокър сняг в Югоизточна България остави без ток много от потребителите на ЕВН- България. Ситуацията е аварийна, съобщават от дружеството, на терен работят над 140 екипа за отстраняване на повредите. Паднали дървета по електропроводи, счупени стълбове на места, затруднен достъп до села, останали блокирани от снежните преспи- с това се борят в момента техниците. Към 11.30 часа проблемни са областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора. 49 села в област Пазарджик в

Обстановката в община Смолян се нормализира

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544309

Обстановката на територията на община Смолян се нормализира, съобщи кмета Николай Мелемов. "Нивото на река черна се понижава, в с.Смилян вече има ток, без електричество са единствено в момента селата Мугилица и Арда. Няма достъп само до с. Горна Арда, тъй като пътя е пропаднал", съобщи Мелемов.Бедствено положение бе обявено в общината в 2.00 ч. след полунощ. Сформиран бе кризисен щаб. Най-тежко положението беше по Арденското корито. Имаше десетки населени места без ток и вода. Има активизирани десетки свлачища, една голяма част от тях се разчис...

Антоновден е!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544307

На 17 януари църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики.В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.На този ден имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Ант...

Лавина падна в прохода Петрохан и затвори пътя Монтана - София

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544302

Лавина е паднала през нощта в старопланинския проход "Петрохан" и е блокирала движението по пътя Монтана - Берковица - София, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана.Проходът е затворен за движение за всички автомобили, снегът се разчиства с тежки верижни машини, но все още не е проходим, уточниха от пътното управление.В момента всички машини чистят и опесъчават пътищата в региона и те са проходими при зимни условия с изключение на пътя през "Петрохан", уточниха от пътното управление.От две денонощия в област Монтана непрекъснато вали...

30 см е снежната покривка в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544304

Около 30 см е снежната покривка в Пловдив, като снеговалежът продължава вече близо 16 часа, съобщи за Дарик шефът на фирма "Чистота" Иван Стоянов. По думите му цяла нощ 70 снегорина се опитват да почистят улиците, но снегът много бързо се натрупва обратно. Отделно около 30 машини разпръскват сол и калциев дихлорид, защото през цялата седмица се очакват минусови температури.Техниката на "Чистота" вече е минала и през няколко от вътрешнокварталните улици в централната градска част, но на много места се връщат, заради паркираните от двете страни н...

400 екипа на ЧЕЗ възстановяват електрозахранването в Западна България

http://frognews.bg/news_105426/400-ekipa-na-CHEZ-vazstanoviavat-elektrozahranvaneto-v-Zapadna-Balgariia/

400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България. Служители си проправят път пеша през дълбок сняг и отстраняват паднали дървета, за да локализират повредите.

Екипите на Енерго про отстраняват повреди вследствие на падналия мокър сняг

http://web.barometar.net/83327/

Обилният снеговалеж, придружен със силен вятър и обледенявания, предизвика през изминалата нощ многобройни повреди по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Начупените дървесни клони, паднали дървета и обледяванията от тежкия мокър сняг скъсаха множество проводници и начупиха изолатори. На отделни места има и счупени стълбове, включително по линии средно напрежение. Към 11:00 часа днес без електрозахранване […]

200 души са изправени срещу бедствието в Смолян (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238274

Бедствието в община Смолян продължава, но има наченки да се овладее кризисната ситуация, заяви кметът Николай Мелемов. Преминаването на дъжда в сняг улесни преодоляването й. Критична е ситуацията в кв. Устово, където сграда към мебелна фирма се е килнала в река Черна. Сутринта тя е преляла и около градския стадион, но диги са спрели водата.
Бедствието в община Смолян продължава, но има наченки да се овладее кризисната ситуация, заяви кметът Николай Мелемов. Преминаването на дъжда в сняг улесни преодоляването й. Критична е ситуацията в кв. Устово, където сграда към мебелна фирма се е килнала в река Черна. Сутринта тя е преляла и около градския стадион, но диги са спрели водата.

Огнеборци гасиха 4 пожара, изтеглиха от преспите линейка и спасиха 7 бедстващи в Търновско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238295

Огнеборци от Великотърновска област почти цяло денонощие са на крак заради усложнена обстановка от обилния снеговалеж. За 16 часа спасителните екипи са се отзовали на 22 произшествия. Разчистили са 14 паднали дървета и са гасили 4 пожара. С техника на пожарната е била изтеглена закъсала в преспите линейка край село Петко Каравелово,
Огнеборци от Великотърновска област почти цяло денонощие са на крак заради усложнена обстановка от обилния снеговалеж. За 16 часа спасителните екипи са се отзовали на 22 произшествия. Разчистили са 14 паднали дървета и са гасили 4 пожара. С техника на пожарната е била изтеглена закъсала в преспите линейка край село Петко Каравелово,

Отворено писмо до д-р Москов от лекар емигрант в САЩ

http://www.bnews.bg/article-146518

Откакто съм пристигнал тук, Америка отделя по малко време всеки ден, за да ми каже колко съм й необходим, споделя д-р Виктор Хинов.

Движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната е преустановено

http://www.moreto.net/novini.php?n=311291

Поради усложнената зимна обстановка е преустановено движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната, съобщиха от БДЖ за Moreto.net. Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път.

Празнуваме Антоновден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544300

На 17 януари църквата почита паметта на преподобний Антоний Велики, първият всепризнат основоположник на монашеския аскетизъм. В народния календар на българите Антоновден влиза в състава на тридневен празничен комплекс. Празнува се за здравето на домашните животни. Отбелязва се първото пролетно затопляне и затова се изкарват животните на улицата. Жените не работят, а мъжете не впрягат добитъка. В българските вярвания двамата братя Антон и Атанас се представят като ковачи (среща се и като ножари, железари, налбанти) за това са и покр...

Кметът на Враца: Тодор можеше да бъде спасен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238278


"Това момче можеше да бъде спасено. Хората, които са били там, вместо да стоят и да гледат, са можели да му помогнат. Можели са да го качат в колата си и да го откарат в болницата". Това заяви за Нова тв кметът на Враца Калин Каменов във връзка със смъртта на 18-годишния Тодор, който загина след спор на улицата.

Движението на влаковете в осем жп участъка на страната е преустановено поради усложнената зимна обстановка

http://www.cross.bg/ychastuka-kontaktnata-povredi-1494843.html

/КРОСС/ Поради усложнената зимна обстановка е преустановено движението на влаковете в осем железопътни участъка на страната. Причините за прекъсването на влаковото движение са нанесени повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси върху железния път. Железопътните участъци, в които е преустановено движението на влаковете, са следните:Пирдоп-Тъжа - в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;Тулово-Змейово - в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;Мост-Кърджали - в участъка има паднала скална маса върху железния път;Самоводене-Велико Търново - в участъка има паднал електрически далекопровод върху контактната мрежа;Благоевград-Симитли - в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;Каспичан-Мътница - в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;Бойчиновци-Монтана - в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа;Гавраилово-Шивачево - в участъка има нанесени повреди по контактната мрежа. Аварийни екипи на Национална компания „Железопътна инфраструктура" работят по разчистването на железния път и възстановяване на повредите в контактната мрежа в засегнатите участъци. Движението на влаковете в цялата страна се осъществява в условията на тежки зимни условия като са възможни закъснения и престои за неопределено време в някои участъци

Читатели на ZaPernik.com пращат снимки на бедственото положение в града

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chitateli-na-zapernik-com-prashtat-snimki-na-bedstvenoto-polojenie-v-grada_41201/

Силният сеговалеж се превърна в бедствие за перничани. Улиците са затрупани, а почистващите машини не могат да смогнат. По селата са блокирани в преспите, а ЧЕЗ се бори с аварии. За капак, падащи клони застрашвт безопасността на гржданите.

Читатели на ZaPernik.com ни изпратиха снимки на снежен Перник.

"Перник - кв.Твърди ливади, чупят се огромни клони от натежалия им отгоре сняг и мисля, че трябва да отразите тази гледна точка в статия поне за предупреждение за хората да...

Продължава

Читател: Няма кой да премести паднал върху кола клон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=311290

Клон падна върху автомобил снощи във Варна и днес все още няма кой да го премести. Това съобщи на редакционната поща на Moreto.net наш читател. Инцидентът е станал на улица "Морска сирена". Автомобилът не е пострадал сериозно.

Около 600 британци заловени от 2012 г. при опит да заминат на джихад в Сирия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544298

Около 600 британци са били заловени от 2012 г. досега, докато се опитвали да отидат в Сирия, за да се присъединят към джихадистки групировки, съобщи министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, цитиран от АФП. "Около 800 британци са отишли в Сирия, а половината от тях са още там. Но освен тези 800, ние спряхме още 600, докато се опитваха да заминат", заяви Хамънд по време на посещение в Турция.Сред тези 600 кандидати за джихад, някои са били арестувани още докато са се готвели да напуснат острова, а други - при пристигането си ...

Красимир Янков: Електронната идентификация - нов метод за печалби на близки фирми до властта

http://www.cross.bg/yankov-krasimir-administratori-1494842.html

/КРОСС/ В самия Закон за електронната идентификация има заложен механизъм, чрез който ще бъдат ощетени българските граждани, заяви пред радио „Фокус" народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков. Той поясни, че за издаването на карта с електронна идентичност ще бъде заплащано от всички български граждани. Янков даде за пример Испания, където тази услуга е безплатна за гражданите. Янков направи паралел със смяната на регистрационните номера на автомобилите преди няколко години, където се оказа, че гражданите са били принуждавани да заплащат за новите номера в пъти по-висока цена от реалната. „При реална цена от 13 лв., хората плащаха на касите в КАТ 75 лв.", посочи Янков. По думите му все пак тази печалба е отивала в държавната фирма „БМВ" ЕООД, която е собственост на МВР, но сега се предвижда, административните услуги по издаването на електронна идентификация да бъдат прехвърлени на външни администратори, определени от министъра на вътрешните работи. „Ние знаем как се избират фирмите около властта. Затова от БСП ще следим много внимателно критериите, по които ще се избират тези администратори", отбеляза Красимир Янков. „Вие знаете колко милиона са българите и какви огромни печалби ще бъдат формирани от администратори, близки до властта, и това всъщност е скандалното", каза народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков.  

"Голдън стейт" загуби второ поредно гостуване и се размина с нов рекорд

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/01/17/2687219_goldun_steit_zagubi_vtoro_poredno_gostuvane_i_se/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" даде признаци на умора, след като загуби второ поредно гостуване в НБА.

Шампионите отстъпиха на "Детройт пистънс" с 95:113 и така пропуснаха изравнят рекорда за най-добра първа половина на редовния сезон.

Лидери по този показател са тимовете на "ЛА Лейкърс" от сезон 1971-1972 и легендарният "Чикаго булс" от шампионата през 1995-1996, които са стартирали с баланс от по 38 победи и три загуби, докато "Уориърс" вече са с 37 успеха и четири поражения....

Ограничения по някои пътища в страната

http://www.cross.bg/dvizhenieto-prohodite-oblastite-1494841.html

/КРОСС/ Движението на товарни моторни превозни средства над 12 т. се ограничава за цялата страна с изключение на областите Бургас и Варна, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".  На автомагистрала „Тракия" в участъка на облст Пазарджик временно е ограничено движението на автомобили над 10 т. Затворени са проходите Върбишки, Златишки и Троянски. Забрана за преминаване на моторни превозни средства с обща маса над 3,5 т има през проходите Пампорово и Дюленски, над 10 т. през проходите Вратник, Твърдица-Елена и Котленски и над 12 т през проходите шипка и Петрохан. Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 10 т в областите София, Плевен, Благоевград, Видин и по третокласната пътна мрежа на областите Монтана и Враца, както и по пътя Велико Търново-Бяла.Временно е ограничено движението на МПС по път II-81 проход Петрохан, поради влошена метеорологична обстановка.В сила са ограничения и по редица второкласни и третокласни пътища в страната. Възможно е да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа, каквото важи за областите Враца и Монтана.Снежната покривка в област Ловеч е между 25 и 35 сантиметра. Всички пътища са проходими при зимни условия, но по третокласната и четвъртокласната пътни мрежи движението е затруднено. Затворен за движение продължава да бъде само проходът Троян-Кърнаре. 84 машини на Областното пътно управление продължават да почистват и обработват републиканската пътна мрежа

Извънредно: Лавина в Пирин! Изчезнаха двама скиори

http://petel.bg/Izvanredno--Lavina-v-Pirin--Izcheznaha-dvama-skiori__141543

снимката е илюстративна   Лавина е паднала в Пирин в района на местността Ечмище, извън района на ски пистите. Информацията до момента...

Стотици селища са без ток заради снега

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/17/2687213_stotici_selishta_sa_bez_tok_zaradi_snega/?ref=rss


Стотици селища в цялата страна а са без ток заради повреди в елктропреносната мрежа, нанесени от снега, предаде агенция "Фокус". Във Великотърновска област към обяд те са над 100. 70 са в Пловдивско, за около 30 съобщи БТА във всяка от общините Разград, Габрово, Търговище, Старозагорска и Шуменска област.

Стотици са и счупените изолатори и проводници и в Западна България. На места снежната покривка е над половин метър и достъпът до повредените участъци е много труден. Най-тежко е...

Над 100 селища са без ток заради снега

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/17/2687213_nad_100_selishta_sa_bez_tok_zaradi_snega/?ref=rss


Над 100 селища в цялата страна а са без ток заради повреди в елктропреносната мрежа, нанесени от снега, предаде агенция "Фокус". Във Великотърновска област към сутринта те са над 60. Подобна е ситуацията в общините Разград, Габрово, Търговище, Старозагорска област, предава БТА.

Стотици са счупените изолатори и проводници и в Западна България. На места снежната покривка е над половин метър и достъпът до повредените участъци е много труден. Най-тежко е положението в област Враца, пишат...

Кери: Иранската сделка проправя пътя за уреждане на кризите в Близкия Изток

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544297

Влизането в сила на ядреното споразумение с Иран ще улесни справянето с другите кризи в Близкия Изток, заяви във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА.Когато споразумението бъде приложено изцяло, международната общност ще може най-сетне да работи за уреждане на други регионални предизвикателства без надвисналата заплаха от въоръжен с атомна бомба Иран, включително кризата в Сирия, каза Кери, косвено намеквайки за подкрепата на Техеран за сирийския режим. САЩ отменят само второстепенни сан...

Дъждът отнесе автомобили в Рудоземско, няма населено места в общината без щети

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544296

Проливните дъждове в последното денонощие причиниха сериозни щети и в община Рудозем. „Нямаме населено място, което да не е засегнато от пороите. Река в града отнесе няколко укрепителни панели на градския колектор, отнесен е един микробус, а в съседното село Рибница, водите отнесоха лек автомобил. Активизирани са десетки свлачища, наводнени са пътища, буквално плуваме във вода“, коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Според него, в общината няма проблеми с електричеството. „Има премигвания, но за сега е само това. Търсим в момента...

Съдебна битка в час по литература: Седмокласници станаха адвокати на Македонски

http://education.actualno.com/sydebna-bitka-v-chas-po-literatura-sedmoklasnici-stanaha-advokati-na-makedonski-news_518717.html

Истинска съдебна битка се проведе в час по български език и литература в столичното 76 ОУ „Уилям Сароян“. Седмокласници се разделиха на два лагера по време на обсъждането на X глава на Иван-Вазовата повест „Немили-недраги“, в която Македонски е пратеник на хъшовете до Васил Левски в Русчук. По пътя си той преодолява редица препятствия. Спорът в час възникна около епизода с убийството на влаха, което Македонски извършва. Обвинителният акт бе съставен и прочетен от седмокла

Арда излезе от коритото си, помете коли и стени

http://society.actualno.com/arda-izleze-ot-koritoto-si-pomete-koli-i-steni-news_518720.html

Река Арда е излязла от коритото си на 3-4 места. Това съобщи кметът на Рудозем Румен Пехливанов. Отнесена е стена на градския колектор. На друго място пък се е срутила постройка, а водата е завлякла микробус, в който е имало АТВ. Засега в общината не е обявено бедствено положение, тъй като няма проблеми с тока и водата. Отнесен е и скат до близко село, а един автомобил е паднал във водата. В района има аквтивизирали свлачища и залети пътища, предаде бтв. В същото време 15 населени места в обл

Енерго Про: 458 населени места в Североизточна България са без ток

http://society.actualno.com/energo-pro-458-naseleni-mesta-v-severoiztochna-bylgarija-sa-bez-tok--news_518722.html

Обилният снеговалеж, придружен със силен вятър и обледенявания, предизвика през изминалата нощ многобройни повреди по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Начупените дървесни клони, паднали дървета и обледяванията от тежкия мокър сняг скъсаха множество проводници и начупиха изолатори, съобщиха от Енерго Про. На отделни места има и счупени стълбове, включително по линии средно напрежение. Към 11:00 часа днес без електрозахранване са 458 населени места в областите Вели

Лавини паднаха в Пирин и на "Петрохан"

http://society.actualno.com/lavini-padnaha-v-pirin-i-na-petrohan-news_518723.html

Лавина е паднала в Пирин в района на местността Ечмище, извън района на ски пистите. Информацията до момента обаче не е официално потвърдена. Румънец е бил очевидец и е подал сигнал. Чужденецът обяснил, че се е качил на дърво и се е спасил. Той обаче обяснил, че е видял двама скиори, които после изгубил от поглед, съобщава "24 часа". Планинските спасители от Банско са вдигнати на крак, тръгнали са да търсят изчезналите, с тях са и спасителни кучета. Съоръженията в горната част на ски зоната

Жълт код за опасни валежи и силен вятър е обявен за Бургас

http://pik.bg/жълт-код-за-опасни-валежи-и-силен-вятър-е-обявен-за-бургас-news469196.html

Жълт код за опасни валежи и силен вятър е обявен за Бургас

Жълт код за обилни валежи и силен вятър е обявен за Бургас за 17 януари, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Очаква се и днес валежите да продължат.

По Черноморието е възможно количествата да са между 20-30 л/кв.м. В Бургас дъждът се очаква да премине в сняг, ще духа силен, по крайбрежието на морето временно и бурен североизточен вятър. Температурата на морската вода е 8-9 градуса. Към 14:00 часа температурите ще бъдат между 0 и 5 градуса.

Вълнението на морето ще бъде между 4 и 5 бала, с пориви на вятъра до 21-24 м/с.

Към момента Пристанище Бургас е отворено. Пътните настилки са мокри, но обстановката е нормална.

Пропускането на товарни автомобили през Капитан Андреево е временно преустановено

http://www.cross.bg/avtomobili-gkpp-lekite-1494840.html

/КРОСС/ От Харманли камионите се отбиват в посока към ГКПП - Лесово, към момента леките автомобили се пропускат през платното за излизащиКъм 8 ч. днес е преустановено пропускането на товарни автомобили през ГКПП - Капитан Андреево в двете посоки, съобщава ГД „Гранична полиция". Поради интензивните валежи от дъжд нивото на водата в района на пункта е повишено. Това е причина за спиране работата на рентгените. Към момента леките автомобили, влизащи в страната, се пропускат през платното за излизащи. Камионите се отбиват от Харманли в посока към ГКПП - Лесово.Останалите гранични пунктове в страната работят в обичаен режим.

Сложна обстановка в Ловеч

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238273

Обилен снеговалеж и проблеми с ел. захранването очертават сложната обстановка в ловешка област. Почистващи машини минават непрекъснато по улиците на града, за да не допуснат обледяване. Пътят към село Тепава е напълно затрупан, навявания има по пътя за селата Лисец, Баховица, Славяни, Къкрина и Прелом.
Обилен снеговалеж и проблеми с ел. захранването очертават сложната обстановка в ловешка област. Почистващи машини минават непрекъснато по улиците на града, за да не допуснат обледяване. Пътят към село Тепава е напълно затрупан, навявания има по пътя за селата Лисец, Баховица, Славяни, Къкрина и Прелом.

Антоновден е, честит празник!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544295

Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинд...

Бедствената обстановка в Смолян се усложнява от снеговалежа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544294

  Бедствената обстановка в Смолян е динамична и се усложнява от преминаващия в сняг валеж, заяви зам. областният управител на Смолян Адриян Петров. По негови думи вече се отстраняват част от последиците от наводненията и продължителния дъжд, но усилията на спасителните екипи се насочват към предотвратяване на проблеми от мокрия сняг. Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд Нивото на р. Черна в Смолян вече се задържа и водите се прибират в коритото в зоните, в които тази...

Десетки села в Смолянско са без ток, няма пострадали хора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544292

Десетки села в община Смолян са без ток заради наводнени трафопостове, това съобщи кметът на общината Николай Мелемов. „Населените места от Арденското корито са без ток. В Смолян имаше няколко критични точки, но положението на този етап е овладяно. На този етап има една наводнена улица в Северна промишлена зона, която затруднява достъпа до няколко предприятия. Няма опасност за хората“, коментира още Мелемов. Тоя заяви още, че са мобилизирани всички възможни фирми и тяхната техника, с помощта на които се разчистват пътища. „В момента се разчиств...

Фирмите за почистване на снега да се активират и да почистят пътищата!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/firmite-za-pochistvane-na-snega-da-se-aktivirat-i-da_41200/

Всяка година се случва едно и също нещо - при обилен снеговалеж се реагира бавно, ненавременно. Не би ли трябвало още рано сутрин снегорините да минат и да разчистят пътищата? В село Дивотино е истински снежен ад. На няколко километра от Перник. Представете си какво е по населените места, които са доста по-отдалечени от градовете. Защо всяка година се случва едно и също нещо и само разни хора си тропат зъбите как тези въпроси ще се разрешат. Цените на винетките скочиха, но какво качество на...

Продължава

Обстановката в Русе и региона, въвеждат плана за защита при екстремални зимни условия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544290

В кабинета на Областния управител на Русе Стефко Бурджиев тази сутрин беше свикан Щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с Националния щаб при екстремални зимни условия, кметовете на общини и ръководители на ведомства и организации за координация на службите за бързо реагиране, които работят при екстремални зимни условия. Обсъдено бе състоянието на пътната обстановка, електро- и водоснабдяването на населените места от областта. Особено внимание се обърна на въпроса с обезпечаването на медицинскат...

Снегът затвори пътища в Хасковска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544291

ГКПП село Славеево - Кипринос при община Ивайловград е затворен заради лошите метеорологични условия, съобщиха от областната администрация в Хасково. Затворен за движение е и пътят село Долни Главанак - Малко Брягово - Ефрем в община Маджарово. Нивото на река Марица при Харманли е 3,35 метра, при критични 6, а това на река Харманлийска - 4,70 метра при критични 5,70. Река Мусачевска при симеоновградското село Калугерово е излязла от коритото си, но няма наводнени къщи. В Стамболово е пропаднал път в центъра на селото....

Враца въстана срещу съдебната система: Пускате убийци! (ОБЗОР)

http://www.bnews.bg/article-146516

Лекари, колеги на почернените родители, изказаха в декларация огромното си разочарование от съдебната ни система

Непознати спасиха сляп бездомник - дадоха му дом и му върнаха зрението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238272

Напълно непознати хора спасиха бездомник в Карлово. Мъжът бил сляп, спял пред джамията. Един ден ден преди няколко месеца го среща Ивайло - млад мъж от града. 54-годишният Минчо, само с едно бастунче, пресичал улица, но се блъснал с стълб. Точно когато щял да падне, Иво го хваща и така започва приятелството им, разказва Нова тв.
Напълно непознати хора спасиха бездомник в Карлово. Мъжът бил сляп, спял пред джамията. Един ден ден преди няколко месеца го среща Ивайло - млад мъж от града. 54-годишният Минчо, само с едно бастунче, пресичал улица, но се блъснал с стълб. Точно когато щял да падне, Иво го хваща и така започва приятелството им, разказва Нова тв.

Община Смолян обяви бедствено положение заради щетите от проливния дъжд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544289

Община Смолян обяви бедствено положение през нощта заради щетите от проливния дъжд, съобщи заместник- областният управител на Смолян Адриян Петров. Река Черна е преляла в отделни зони в пределите на града, а пътят Смолян – Арда е залят на места. Наводнени са дърводелски цехове в кв. Устово в Смолян и ВЕЦ в с. Средногорци. Нивото на р. Черна се е повишило с над 1 метър за последното денонощие, а валежът вече преминава в сняг. Свикан е Общинският щаб за бедствия и аварии в Смолян. Разрушителното пълноводие е отнесло понтонен мост при с. Средногор...

Хранителните стоки продължават да поскъпват на едро

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544293

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,15 на сто до 1,402 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Доматите поскъпват тази седмица с 9,9% и се търгуват по 2,11 лв/кг. Цената на краставиците от внос се понижава с 1,1% до 1,76 лв/кг. Зелето поевтинява с 0,06 лв. до 0,76 лв/кг, а картофите се продават по 0,63 лв/кг на едро.Ябълките поскъпват с 1,8% до 1,14 лв/кг. Цената на лимоните се повишава с 0,5 на сто до 1,96 лв/кг средна цена. Порто...

Многобройни арести в Дюселдорф на северноафрикански мигранти

http://www.cross.bg/predimno-aresti-dyuseldorf-1494839.html

/КРОСС/ Около 300 представители на федерални и местни органи на реда проведоха мащабна операция в т. нар. Магребски квартал на Дюселдорф, населен предимно с бежанци от Северна Африка, съобщава Deutsche Welle. Полицейската акция е започнала около 17.30 ч. в събота и е приключила късно вечерта с многобройни арести. Извършена е проверка на най-малко 18 ресторанти и барове, разположени в района. Целта на операцията е била разбиването на престъпни групи, съставени предимно от северноафриканци. По първоначални данни под подозрение са попаднали 2,2 хиляди мигранти. Акцията в столицата на провинция Северен Рейн-Вестфалия няма отношение към новогодишните събития, които разтърсиха рейнския град Кьолн. Разследването на дюселдорфските банди тече от 2013 г., уточняват от полицията.  

Бивша US атлетка, избрала проституцията: Сексът е по-хубав от състезанията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238265

С всеки клиент стигах до олимпийското злато, сексът е много по-хубав от състезанията, заяви в интервю за Би Би Си бившата атлетка Сузи Фийвър Хамилтън. От звезда на пистата тя се превърна в момиче на повикване в Лас Вегас. 
Сузи обаче успява да се отърве от пристрастяването си към секса. Хамилтън и брат й са родени с психически проблеми.
С всеки клиент стигах до олимпийското злато, сексът е много по-хубав от състезанията, заяви в интервю за Би Би Си бившата атлетка Сузи Фийвър Хамилтън. От звезда на пистата тя се превърна в момиче на повикване в Лас Вегас.  Сузи обаче успява да се отърве от пристрастяването си към секса. Хамилтън и брат й са родени с психически проблеми.

Всяко трето село в Разградско е без ток и вода

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544286

28 от общо 103-те населени места в област Разград са без електричество вследствие на зимната обстановка – съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова. Дежурните екипи на „Енерго Про“ работят по отстраняване на авариите. Най-много са бедстващите села в община Лозница, където от 16 населени места само в 2 има ток. В община Разград  без ток са Побит камък и Киченица. Црънгалова съобщи още, че продължава да е в сила забраната за движение на тежкотоварни автомобили до 12 тона, а за останалите веригите са задължителни.

Затворен е пътя Четирци- Бобошево

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544287

Затворен е пътя Четирци- Бобошево заради паднали дървета вследствие на обилният снеговалеж, съобщи за Дарик дежурният в Областно пътно управление. Снежната покривка в момента е около 45 см. „Забранено е движението на камиони по пътя Гюешево- Перник и Кюстендил- Самоков. Останалите пътища в областта са проходими, почистват се и се опесъчават", заяви дежурният. ...

Влакът Варна - София закъса на гара Мадара

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/01/17/2687206_vlakut_varna_-_sofiia_zakusa_na_gara_madara/?ref=rss


Влакът от Варна за София, потеглил в 7.15 ч., престоява вече повече от час на гара Мадара и не е известно кога ще продължи по маршрута си, съобщи БНР.

Причина е обилният снеговалеж и проблеми по контактната мрежа.

Влакът е пълен с пътници, включително малки деца, информира радиото.  


Швеция легализира изкуственото оплождане и за жените без партньор

http://offnews.bg/news/n_1/n_621729.html

Шведският парламент гласува промени в закона, които легализират изкуственото оплождане и за жените без партньор. Досега изкуственото оплождане в страната беше разрешено само ако жената е встъпила в брак или живее в регистрирано партньорство. От 1 април право на изкуствено оплождане ще имат и дамите без партньор. При гласуването на промените в закона християндемократите бяха против - с аргумента, че това е стъпка към "създаването на семейства само с един родител". 218 депутати обаче подкрепиха промените, а едва 40 гласуваха "против". До голяма степен това е признание за нашите деца. До неотдавна имаше случаи, при които лекарите "съветваха" жените, че ако искат бебе, най-добре да си хванат гадже или да отидат на дискотека, коментира пред общественото радио в Стокхолм Елида Кинд, която е представител на феминистка организация, подкрепяща промените в закона. Досега на множество шведки, които не са в брак или регистрирано партньорство, се налагаше да пътуват до Дания за изкуствена инсеминация.

Тежка е пътната обстановка в цялата страна

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tezhka-e-pytnata-obstanovka-v-cialata-strana-6048574

Забраната на АПИ за тежкотоварни МПС важи за магистралите „Тракия“ и „Хемус“ и „Люлин” в област София. Проходите „Върбишки”, „Златишки” и „Троянски” са затворени.

Ограничено е движението по някои пътища в страната

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ogranicheno-e-dvizhenieto-po-niakoi-pytishta-v-stranata-6048574

Забраната на АПИ за тежкотоварни МПС важи за магистралите „Тракия“ и „Хемус“ и „Люлин” в област София. Проходите „Върбишки”, „Златишки” и „Троянски” са затворени.

Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел Витиня на "Хемус", поради проблем с осветлението

http://pik.bg/шофьорите-да-се-движат-с-повишено-внимание-в-тунел-витиня-на-хемус-поради-проблем-с-осветл-news469234.html

Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел Витиня на "Хемус", поради проблем с осветлението

Шофьорите да се движат с повишено внимание в тунел Витиня на АМ "Хемус", поради проблем с осветлението, след авария на далекопровод, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Стотици проводници са скъсани, най-тежко е във Врачанска област

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1544285

Служители си проправят път пеша през дълбок сняг и отстраняват паднали дървета, за да локализират повреди. Най-тежко е положението във Врачанско.400 екипа на "ЧЕЗ-Разпределение България" работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България. Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета. Има стотици счупени изолатори и ск...

400 екипа на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България

http://www.zapernik.com/biznes/400-ekipa-na-chez-rabotyat-za-vuzstanovyavane-na-elektrozahranvaneto-v_41199/

Служители си проправят път пеша през дълбок сняг и отстраняват паднали дървета, за да локализират повредите400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България. Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета. Има стотици счупени...

Продължава

Всички пътища в пловдивска област са проходими (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238263

Пътищата от републиканската пътна мрежа в пловдивска мрежа са проходими в зимни условия. Това съобщи пред
Пътищата от републиканската пътна мрежа в пловдивска мрежа са проходими в зимни условия. Това съобщи пред "24 часа" шефът на областното пътно управление Петър Попов. "56 машини чистят шосетата, но снеговалежът е интензивен и се образува нова снежна покривка. Шофьорите не са спали цяла нощ. Работата е затруднена от силния сняг и вятър", каза Попов.

Читателски сигнал: Дърво падна и разцепи кола във Варна

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Darvo-padna-i-raztsepi-kola-vav-Varna-__141542

снимки: moreto.net   "На улица ""Морска сирена" 13 голямо дърво се разцепи и падна върху паркирания под него лек автомобил", съобщава наш...

Във Варна заваля нещо много гадно! Стойте си вкъщи, има непроходими локви (снимки)

http://petel.bg/Vav-Varna-zavalya-neshho-mnogo-gadno--Stoyte-si-vkashhi--ima-neprohodimi-lokvi--snimki-__141541

фото Веселин Златков Много неприятно е времето във Варна, след като валежа от дъжд беше заменен от малки замръзнали топчета. Това не са...

Кметът на община Перник Вяра Церовска свика кризисния щаб във връзка с усложнената пътна обстановка вследствие на обилния снеговалеж

http://www.zapernik.com/pernik/kmetut-na-obshtina-pernik-vyara-cerovska-svika-krizisniya-shtab-vuv_41198/

Кметът на община Перник Вяра Церовска свика кризисния щаб във връзка с усложнената пътна обстановка вследствие на обилния снеговалеж.

На заседанието представителите на ресорните служби ще докладват за състоянието на пътната мрежа и ел.захранването на територията на Перник. С оглед на събраната информация ще бъдат предприети допълнителни мерки.

През цялата нощ кметът Вяра Церовска поддържаше телефонна връзка с кметовете на малките неселени места,които са я информирали за...

Продължава

Швейцария ще налага данък на мигрантите, които се установят в страната

http://www.cross.bg/stranata-bezhantzite-franka-1494838.html

/КРОСС/ Швейцарските власти ще конфискуват ценните вещи на бежанците, пристигащи в страната, и ще облагат с 10-процентов данък заплатите на тези от тях, които в крайна сметка решат да се установят в конфедерацията, съобщава британският вестник The Daily Express. Тежките мерки следват датския пример. Властите в Швейцария ще бъдат оторизирани да изземват всички вещи на бежанците на стойност над 1000 франка (около 900 евро) с цел да бъде осигурена издръжката им. „Ако в срок до седем месеца бежанецът напусне доброволно страната той ще може да получи обратно парите си, в противен случай средствата ще отидат за покриване на разходите, които генерира", обясни говорител на швейцарските миграционни служби. В случай, че кандидатстващият за убежище реши да се установи в страната след признаване на хуманитарния статут, то той ще трябва да се откаже от 10% от заплатата си за период от 10 години - или докато върне обратно на държавата 15 хил. франка. Американското издание The Washington Post констатира, че конфискуването на ценности от бежанците има „особено горчива конотация в Европа", където нацистите са имали подобна практика в годините на Втората световна война.

13 машини чистят снега в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238262

Основните улици в Благоевград са почистени и проходими. Цяла нощ и в момента 13 снегопочистващи машини работят. С предимство се почистват главните пътни артерии, както и местата, които са подходи към болницата и Спешния център, обясниха от общинската фирма
Основните улици в Благоевград са почистени и проходими. Цяла нощ и в момента 13 снегопочистващи машини работят. С предимство се почистват главните пътни артерии, както и местата, които са подходи към болницата и Спешния център, обясниха от общинската фирма "Биострой". Десетки работнички на фирмата почистват автобусните спирки,

Бащата на убития Кирил пред "Соло": Доколко са спонтанни протестите за Тошко?

http://frognews.bg/news_105409/Bashtata-na-ubitiia-Kiril-pred-Solo-Dokolko-sa-spontanni-protestite-za-Toshko/

Михаил Въжаров, баща на Кирил, който беше убит пред дискотека „Соло” преди години, изрази съмнение, че протестите след смъртта на Тодор във Враца са наистина спонтанни. Според него същите тези хора след време се обръщат против полицаите, когато се вземат мерки.

Антон Хекимян на имения си ден: Опитвам се да не бъда лош

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5238261

Има и добри хора, които не попадат в обектива на камерата, и когато успееш да ги видиш, не губиш надеждата. Това разказа на имения си ден водещият по бТВ Антон Хекимян. Журналистът разкри, че е вярващ и че не губи надеждата, въпреки нещата, които вижда всеки ден.
"Опитвам се да не бъда лош. Възпитан съм добре, според мен,
Има и добри хора, които не попадат в обектива на камерата, и когато успееш да ги видиш, не губиш надеждата. Това разказа на имения си ден водещият по бТВ Антон Хекимян. Журналистът разкри, че е вярващ и че не губи надеждата, въпреки нещата, които вижда всеки ден. "Опитвам се да не бъда лош. Възпитан съм добре, според мен,

Кметът Даниел Панов лично координира разчистването на Велико Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5238255

След непрекъснат обилен снеговалеж в продължение на повече от 18 часа снежната покривка във Велико Търново е близо 40 сантиметра. Цялата налична специализирана техника от 50 машини и личният състав са мобилизирани и работят непрекъснато по почистването на снега. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов свика в 6 ч.
След непрекъснат обилен снеговалеж в продължение на повече от 18 часа снежната покривка във Велико Търново е близо 40 сантиметра. Цялата налична специализирана техника от 50 машини и личният състав са мобилизирани и работят непрекъснато по почистването на снега. Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов свика в 6 ч.

Какво става в Перник? Ето подробна актуална зимна обстановка в града от кмета Вяра Церовска

http://www.zapernik.com/pernik/kakvo-stava-v-pernik-eto-podrobna-aktualna-zimna-obstanovka-v_41197/

Кметът на Перник д-р Вяра Церовска информира читателите на ZaPernik.com за актуалната пътна обстановка в града. “Положението е изключително тежко, екипи работят постоянно, към 10 часа сутринта състоянието е следното:

В град Перник най-тежко е положението на улица Брегалница, квартал Васил Левски, а през нощта е било много затруднено движението в кв. Драгановец.

В Кв. Изток горещата точка е на ул. Карл Маркс, на канала. Там е по-трудно да се почисти, тъй като има много...

Продължава

Българският филм "Колко си хубав" със сериозни заявки на световните фестивали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/262955_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC+%22%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D1%85%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%22+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B5%D1%8

 Късометражният филм “Колко си хубав” вече е в официалната селекция на някои от най-големите фестивали за кино в света като: Los Angeles Cine Fest, Los Angeles Independent Film Festival Awards, Barcelona Planet Film Festival, Miami Independent Film Festival, Los Angeles Urban Film Festival 2015 и др., а скоро се очаква да има и номинации за някои от тях, хвалят се организаторите.
Филмът е на режисьора Христо Порязов и е копродуциран от Националния дворец на културата. Личната и много човешка история е за 16-годишно момче, коeто избира любовта пред опцията да живее нечий чужд живот, скрит зад различни обществени маски. В лентата се изповядва философията, че има само две емоции - страх и любов, а единственият грях, който извършваме e именно страх – моментите, в които любовта отсъства. 

Създателите на филма го определят като “смела стъпка към разбиването на анонимността, която съществува навсякъде и принуждава много хора да изберат да не бъдат себе си”.

Актьорският състав включва Роберт Радев, Милена Стоноевич и Данаил Обретенов. Сценарият е на Александър Мануилов, музиката е дело на Милена Иванова и Стоян Ганев, оператор – Иван Палейков. Продуценти са Белана Средкова и Красимир Порязов, съвместно с НДК.
Любопитен факт е, че актьорът Роберт Радев, изпълняващ ролята на подрастващото момче, за първи път застава пред камера, а Милена Стоноевич, която влиза в образа на майката на младежа, освен актриса е и режисьор. 

“Колко си хубав” ще бъде представен в Националния дворец на културата в първите месеци на настоящата година. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване