Борисов: Да си тираджия беше мечта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330139

Много хора отказват работа. Има глад за шофьори на тирове, на автобуси. А в социализма ни беше мечта да станем тираджии – валута, купони за Кореком, пътуване в чужина.Сега им предлагат заплати по 2000-3000 лева, а няма желаещи. Не им се работи”, това каза в разговор с младежите на ГЕРБ в Сандански премиерът Бойко Борисов.
Много хора отказват работа. Има глад за шофьори на тирове, на автобуси. А в социализма ни беше мечта да станем тираджии – валута, купони за Кореком, пътуване в чужина.Сега им предлагат заплати по 2000-3000 лева, а няма желаещи. Не им се работи”, това каза в разговор с младежите на ГЕРБ в Сандански премиерът Бойко Борисов.

Палестински екипи ще разследват смъртта на Омар Зайед

http://www.mediapool.bg/palestinski-ekipi-shte-razsledvat-smartta-na-omar-zaied-news246153.html

Следователи влизат в палестинското посолство в София, заради смъртта на Омар Зайед, съобщи бТВ в събота. Палестинецът бе открит мъртъв в двора на мисията в петък. Пред разследващите ще дадат показания всички служители на мисията, съобщава още бТВ, позовавайки се на свои източници. Криминалистите проверяват всички версии за смъртта на палестинеца, за когото има искане за екстрадиция от Израел. Причината е убийство, извършено от Зайед преди 22 години. На този етап разследващите не коментират дали става дума за убийство или за самоубийство. Очаква се палестинска делегация да пристигне, за да направи свое разследване. Според радикалния "Народен фронт за освобождение на Палестина” става въпрос за убийство, зад което стоят тайните служби на Израел МОСАД. От израелското посолство заявиха, че нямат коментар по случая.

Електронното таксуване в градския транспорт на Пловдив с тримесечен гратисен период

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330257

Новата система за електронно таксуване в градския транспорт в Пловдив ще стартира на 1 април, но ще бъде с тримесечен гратисен период, през който плавно ще се преминава от кондукторно към безкондукторно обслужване в автобусите. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев след втората си среща с частните превозвачи.
Новата система за електронно таксуване в градския транспорт в Пловдив ще стартира на 1 април, но ще бъде с тримесечен гратисен период, през който плавно ще се преминава от кондукторно към безкондукторно обслужване в автобусите. Това съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев след втората си среща с частните превозвачи.

Р. Кадиров: Времето ми отмина

http://www.cross.bg/kadirov-mandat-repyblikata-1499834.html

/КРОСС/ Чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че времето му като глава на републиката е отминало и постът трябва да бъде поет от друг, предаде РИА „Новости". Кадиров коментира, че няма желание да се кандидатира за нов мандат, но е готов да „да служи, ако кажат". „Ако трябва са съм честен, върша си работата и досега се получаваше. Но за да не използват името ми против моя народ, смятам, че трябва да бъде намерен нов човек, който да ръководи държавата. Казвам - моето време отмина. В екипа ни има много приемници, има много добри специалисти", каза Кадиров в интервю за телевизионния канал НТВ. По думите му, всеки човек има предел. „Това е пикът. Това е пикът за Кадиров", отбеляза чеченският лидер. За първи път той беше утвърден от чеченския парламент като глава на републиката през март 2007 г., с четиригодишен мандат. В края на 2007 г. с референдум бяха одобрени поправки в конституцията, с които президентският мандат стана петгодишен. Кадиров беше утвърден от парламента за втори мандат начело на страната през март 2011 година. Правомощията му изтичат през март 2016 година. През 2012 г. председателят на чеченския парламент Дукуваха Абдурахманов заяви, че правомощията на главата на републиката не бива са бъдат ограничавани до два мандата. Наскоро Кадиров заяви, че е изпълнил работата си като ръководител на Чечня, но „ако кажат" да продължи „да служи", ще го направи.  

Самолети на водената от САЩ коалиция атакуваха ИДИЛ на границата с Турция

http://petel.bg/Samoleti-na-vodenata-ot-SASHH-koalitsiya-atakuvaha-IDIL-na-granitsata-s-Turtsiya__146854

Снимка Булфото Самолети на водената от САЩ международна коалиция за борба с ИДИЛ нанесоха въздушни удари по позиции на джихадистите в ...

В Якоруда протестираха срещу продавача на ракията-убиец, искат бърз и справедлив процес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330256

Стотици жители на Якоруда се събраха на протест срещу мудното разследване на случая с отровната ракия, които отне живота на петима млади мъже, а други осем се лекуваха в благоевградската болница и бяха на косъм от смъртта.
Митингът се състоя в събота сутринта на площада в градчето. Той бе организиран от близките на починалите и пострадалите от
Стотици жители на Якоруда се събраха на протест срещу мудното разследване на случая с отровната ракия, които отне живота на петима млади мъже, а други осем се лекуваха в благоевградската болница и бяха на косъм от смъртта. Митингът се състоя в събота сутринта на площада в градчето. Той бе организиран от близките на починалите и пострадалите от

Управляващата коалиция в Иралндия губи изборите

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtata-koalitsiya-v-iralndiya-gubi-izborite-news246152.html

Управляващата коалиция в Ирландия вероятно ще загуби парламентарното си мнозинство, необходимо за втори мандат, съобщава БНР в събота. Това сочат първите "екзит пол” данни, след вчерашните парламентарни избори в страната.  Подкрепата за дясноцентристката партия на премиера Енда Кени се е сринала до 26,1 процента, което е с 10 на сто по-малко в сравнение с предишните избори през 2011 година. Коалиционните партньори от Лейбъристката партия получават подкрепа от 7,8 процента, в сравнение с 19,5 през 2011г.  Крахът на управляващата коалиция беше предречен от повечето анализатори. Причината е умората на избирателите от мерките за икономии, които Ирландия беше принудена да въведе, след като прие да приложи анти-кризисната програма на ЕС и Международния валутен фонд през 2013г.

Ненчев се огъна и подписва споразумението с ГЕРБ

http://politics.actualno.com/nenchev-se-ogyna-i-podpisva-sporazumenieto-s-gerb-news_526048.html

Заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност. Това се заявява в позиция на БЗНС, разпространена до медиите. Позицията идва в момент, когато точно Ненчев не иска да подпише меморандума за анекс към коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Той обаче в крайна сметка обяви, че сигурността на страната ни в условията на усложнената ситуация с бежанската криза ост

Реформаторите и умерените консерватори печелят парламентарните избори в Иран

http://www.moreto.net/novini.php?n=314509

Реформаторите и умерените консерватори водят на парламентарните избори в Иран, съобщава Асошиейтед прес. Към момента официалните предварителни данни показват сравнително висока избирателна активност от 58%. Реформаторите, които се борят за повече демократични промени ще имат най-голямото си присъствие от 2004г.

Орешарски изравни със земята ПМ, ГЕРБ и псевдореформаторите

http://www.bnews.bg/article-149013

Водещ принцип на настоящото Правителство е да харчи, без каквато и да е загриженост за последиците, отсече Орешарски.

Възхвала на политическата коректност

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/02/27/2713329_vuzhvala_na_politicheskata_korektnost/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста на политолога Даниел Смилов от портал "Култура".

Този текст не настоява идиотите да бъдат наричани "умствено предизвикани" в публичното пространство. Нито пък е призив да се обръщаме към крадците като към "хора с атрофирало чувство за чужда собственост". Единственото, което се твърди, е, че публичният език не трябва да деградира до езика на улицата, нито да се превръща в инструмент за тормоз и унижение на индивиди или цели групи хора.

Това са...

Над 9 600 са били фирмите в IT-сектора у нас през 2014 г.

http://www.investor.bg/softuer/458/a/nad-9-600-sa-bili-firmite-v-it-sektora-u-nas-prez-2014-g-212187/

Реализираният оборот е за 3,5 млрд. евро, а най-силно развит във високите технологии е Югозападният регион

Брюксел: България трябва да полага непрестанни усилия за реформи

http://www.mediapool.bg/bryuksel-bulgaria-tryabva-da-polaga-neprestanni-usiliya-za-reformi-news246151.html

България трябва да полага непрестанни усилия за реформи, за да възстанови потенциала си за растеж, пише в доклад на ЕК с икономически анализ на страната ни, предаде Българското национално радио. Работният документ е част от задълбочен преглед на българското стопанско управление заради открити макроикономически дисбаланси. Бюрокрацията, корупцията и политическата нестабилност се смятат за едни от най-големите пречки пред извършването на стопанска дейност. Все още не е разработен прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и на минималните социалноосигурителни вноски, отбелязват експертите на Еврокомисията. Промените в заплатите и данъчните политики не доведоха до по-бързо създаване на работни места, особено за ниско квалифицираните работници. Системата на здравеопазването е изправена пред значителни предизвикателства - ограничена достъпност, ниска степен на финансиране и незадоволителни здравни резултати Пречките пред участието на децата в неравностойно положение, и особено на ромските деца, в предучилищното и началното образование все още не се отстраняват по последователен начин. Функционирането на финансовия сектор като цяло се стабилизира, но продължават да съществуват рискове. Съществуването сделки между свързани лица при банковите кредити, застраховането и пенсионните фондове, продължават да представляват значителни предизвикателства за надзорния орган. През следващите години Комисията очаква промени в структурата на собствеността в банковия сектор. Продажбата на банките с гръцка собственост, които държат 20% от пазара, експертите в доклада смятат за възможни заради промените в техните институции майки. Корупцията продължава да буди значително безпокойство в България, а отговорът на националните органи продължава да бъде възпрепятстван от слаби и фрагментирани институции. Оставащите слабости на системата на обществените поръчки ограничават използването на европейските структурни и инвестиционни фондове. Ограниченият приток на преки чуждестранни инвестиции и банково кредитиране възпират растежа на частните инвестиции в България. Несигурността и големият обем на необслужваните кредити ограничават капацитета на банките да разширят кредитирането и са отрицателен фактор за инвестициите, са част от заключенията в анализа на Еврокомисията.

Лекари: Пръстовият отпечатък като вход за болниците - пореден абсурд

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555250

Проектът на здравния министър Петър Москов за национална здравна карта е неадекватен и неприемлив, а идеята да се влиза в болници и аптеки с пръстов идентификатор е поредният административен абсурд. Около това мнение се обединиха делегатите от Българския лекарски съюз по време на събора на съсловната организация, който се провежда в столицата. След като с мнозинство отхвърлиха националния рамков договор, лекарите гласуваха и декларация, в която изразяват крайното си неудовлетворение от кризата, "в която отчетливо навлиза българското здравеопазв...

Близо 200 хиляди българи и над 28 хиляди гости от чужбина посетиха музеите в Копривщица през 2015 година

http://pik.bg/близо-200-хиляди-българи-и-над-28-хиляди-гости-от-чужбина-посетиха-музеите-в-копривщица-пр-news492907.html

Близо 200 хиляди българи и над 28 хиляди гости от чужбина посетиха музеите в Копривщица през 2015 година

Близо 200 хиляди българи и над 28 хиляди гости от чужбина посетиха музеите в Копривщица през изминалата 2015-та година, съобщават от Дирекцията на музеите - най-голямата културна институция на територията на община Копривщица.

През 2016-та година, в която ще отбележим 140 години от Априлското въстание, интересът към нашите музеи ще бъде още по-голям, убедени са в музейната институция в града. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата .

Дирекцията на музеите опазва, съхранява и стопанисва редица недвижими културни ценности във възрожденска Копривщица, която има статут на национален архитектурен резерват с международно значение: сред тях са и Къща музей „Любен Каравелов”, Къща музей „Димчо Дебелянов”, Къща музей „Тодор Каблешков”, Къща музей „Георги Бенковски”, Битов музей „Лютова къща”, Постоянна изложба „Копривщица, просветен център през Възраждането”, Галерия „Палавееви къщи”, Тракийски Тюрзис в местността „Смиловене” и др. От края на 2015 година с Решение на Общинския съвет на Дирекцията на музеите е предоставена и „Гъркова къща” /културна ценност от национално значение/, която да замени реституираната „Ослекова къща” и да се обособи като нова постоянна етнографска изложба. Ежегодно и регулярно във всички музейни обекти в Копривщица се извършват ремонтни и консервационно-реставрационни дейности.

През тази година са предвидени извършване на импрегниране и освежаване на всички дървени елементи и конструкции в Къща музей „Георги Бенковски”, съобщават от Дирекцията на музеите. Повечето ремонтно-възстановителни дейности в Къща музей „Тодор Каблешков”, паметника „Първа пушка” и паметника на Тодор Каблешков бяха извършени още през 2015 година.

От музейната дирекция в града допълват, че голяма част от средствата са предвидени и за ремонтно-възстановителни работи в „Гъркова къща” - културна ценност от национално значение.

Дирекцията на музеите в Копривщица ще търси в близките месеци средства за извършване на реставрационни дейности на Мемориалния комплекс „Човекът що даде фаталния знак…”, който е изграден през 1976 г. по повод 100 години от избухването на Априлското въстание и се извисява величествено над града. Паметникът на Георги Бенковски, в гранитната основа на който са изсечени словата „Ставайте робове, аз не ща ярем” от Вазовата ода за предводителя на Хвърковатата чета, е дело на архитект Петко Татаров и скулптора Христо Танев, но през всичките тези десетилетия не е бил ремонтиран.

Дирекцията на музеите предвижда и редица мероприятия и инициативи, посветени на 140-годишнината от Априлската епопея. На 2 май 2016 г. в Копривщица ще има интересна възстановка на епизоди от избухването на Априлското въстание, за която в града очакват стотици гости от всички краища на страната. Кръгла маса „Неизвестните копривщенски въстаници”, организиране на Родова среща на Каблешковия род съвместно с Фондация „Тодор Каблешков”, както и откриване на изложба „Април 1876-та” са само част от проявите, с които в Копривщица ще отбележат 140 години от Априлското въстание.

Предвижда се също така и издаване на Юбилеен вестник съвместно с Общобългарския комитет „Васил Левски”, преиздаване на сборника „Бунтовният щурм на Копривщица”, както и представяне пред копривщенска публика на театрален спектакъл, посветен на Априлското въстание. Заснемането на филм по повод кръглата годишнина, съвместно със Студентски съвет при Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, както и организиране на конкурс: „В нас ли е пламъкът от Април, 1876-та?” между самодейни състави от Средногорието също са сред инициативите и проявите по повод 140 години от Априлското въстание, отбелязват от Дирекция на музеите в Копривщица.

В процес на разработка е и създаването на нов сайт, представящ музеите в Копривщица, посочват още от Дирекция на музеите. Новият сайт ще е много полезен с богатата си информация за всички, които искат да се запознаят с възрожденската архитектура на националния архитектурен резерват, да се поклонят пред подвига и саможертвата на легендарни дейци на българското националноосвободително движение, както и да научат повече за маршрутите до исторически места в околностите на Копривщица.

Остро писмо до Христо Мутафчиев изпратиха артисти от търновския театър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555249

Остро писмо до синдикалният председател на САБ Христо Мутафчиев изпратиха артистите от драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов”. Десет от водещите и знакови актьори от великотърновския театър подкрепят колегите си от Народния и изразяват възмущение по повод официална позиция на Мутфчиев за провинциалните театри. „Ние, артистите от драматичната трупа на МДТ „Константин Кисимов”, които САБ отказва да приеме в своите редове, се присъединяваме към протеста на своите колеги от цяла България. Категорично заявяваме своята подкрепа и на откритото...

Г-20 прогнозира шок за световната икономика, ако Великобритания излезе от ЕС

http://www.cross.bg/velikobritaniya-ikonomika-svetovnata-1499833.html

/КРОСС/ Финансовите министри на водещите световни икономики предупреждават за шок за световната икономика, ако Великобритания напусне Евросъюза. Министрите дават своята оценка в становище, разпространено в края на двудневната среща на държавите от Г-20 в Китай. Британският министър на финансите Джордж Озбърн, който присъства на събитието, заяви пред ВВС, че въпросът е смъртоносно сериозен. На 23 юни Великобритания ще гласува дали да напусне, или да остане в ЕС. Британски, китайски и американски официални лица и директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард са обсъдили ключови въпроси за световната икономика по време на срещата на върха на Г-20 в Шанхай. Резултатът от референдума на Великобритания за ЕС е споменат сред световните рискове за световната икономика и се очаква да се появи в окончателното комюнике, според черновата, с която разполага ВВС. Не се очаквало да има промени в нея. Официални лица, пътуващи с Джордж Озбърн, казват, че подчертаното споменаване на британския референдум в заключителното комюнике е необичайно, но Озбърн отрича, че той настоял за него. „Финансовите лидери на най-големите страни в света са единодушни, че ако Великобритания излезе от ЕС, това ще бъде шок за световната икономика. Ако това е шок за световната икономика, представете си какво ще стане с Великобритания", коментира британският финансист номер 1

Община В. Търново подкрепя децентрализацията на Института за недвижимо културно наследство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555248

Община Велико Търново подкрепя децентрализацията на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, информираха от кметската администрация. Процесът е заложен в промените, които се предвиждат с приемането на измененията на Закона за културното наследство. Допълненията и променмите в нормативната база са в синхрон с дългогодишните усилия на кмета Даниел Панов и екипа му да намерят решение на проблема с опазването на сградите паметници на културата. Заместник-кметовете Ганчо Карабаджаков и проф. Георги Камарашев, както и експерти о...

Откъс от "Нулев брой" на Умберто Еко

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/02/27/2713006_otkus_ot_nulev_broi_na_umberto_eko/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Нулев брой" - последния роман на Умберто Еко, издаден на български от "Бард". Италианският писател и философ почина миналата събота на 84 години.

Преводът е на Мария Панева.

1.

Събота, 6-и юни 1992 г., 8 ч.

Тази сутрин чешмата не течеше.

Бълбук, бълбук, оригна се като новородено, и толкова.

Почуках на съседката: у тях всичко било наред. Да не би да сте затворили спирателния кран, попита...

Борисов очаква след 20 дни компромати за себе си

https://www.24chasa.bg/Article/5330149

Борисов очаква след 20 дни компромати за себе сиПремиерът Бойко Борисов обяви, че след 20 дни очаква атака срещу себе си заради борбата с контрабандата, спрените обществени поръчки и мерките на кабинета. "Такива компромати ще чуете за мен, но това ще стане след 20 дни. Сега още всички са шокирани и стреснати. Няма да има милост за никого. Водим битка срещу монополите,

Гроздан Караджов в огледалния свят

http://www.cross.bg/karadzhov-prokyratyrata-grozdan-1499832.html

/КРОСС/ „От обществените поръчки се изпомпват държавни средства, които финансират мафиотските метастази", заявява на 17 февруари т.г. Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Въпросният депутат е сред най-ревностните радетели за нова прокуратура по румънски модел. Жестоката ирония на думите му се корени в това, че фирмата на съпругата му печели обществена поръчка с неистински документи. Не че някой очаква реформаторите да държат на принципите си, но дори и наглостта следва да има някакви разумни граници.Впрочем, интересен е въпросът как се вижда в огледалото Гроздан Караджов? И какво е сторило семейството му с тези 1,5 млн. лева, спечелени от обществена поръчка на прокуратурата с помощта на нередовни документи? Може би Караджов е използвал част от тези средства, за да громи прокуратурата? Или ги е изхарчил в собствен кръг?Ето и историята, която е пример за новия морал на реформаторите: На 26.06.2014 г. е открита обществена поръчка на прокуратурата на Република България с предмет на дейност: „Извършване на писмени преводи на официални документи от български на чужд език и от чужд на български език" (пълното наименование може да бъде открито в официалните сайтове на институциите).Предвид прогнозната стойност от 1,5 млн. лв. е приложена най-тежката процедура и обявлението е публикувано в „Официален вестник" на Европейския съюз. Работата по разглеждане на документите продължава до 19.01.2015 г

Бомбен атентат срещу министерството на отбраната в Кабул

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555247

Мощна експлозия избухна тази сутрин пред министерството на отбраната в Кабул, съобщиха световните агенции. Става дума за атентат, при който има убити и ранени, заяви началникът на полицията в афганистанската столица Абдул Рахман Рахими, без да уточни броя на жертвите.Говорителят на вътрешното министерство Надиб Даниш потвърди, че има жертви и че става дума за атентат, макар че още не е ясно какво точно е причинило взрива. Източник: БТА...

Психолог: 27 % от децата са обект на насилие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330219

Близо 27% от децата в България са обект на някаква форма на насилие или още по-лошо на тормоз, което е насилие, което се среща продължително време или често”, заяви Иван Игов, специалист по детска и юношеска психология, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с последния случай на детска агресия в столичното училище в кв. „Княжево”.
Близо 27% от децата в България са обект на някаква форма на насилие или още по-лошо на тормоз, което е насилие, което се среща продължително време или често”, заяви Иван Игов, специалист по детска и юношеска психология, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с последния случай на детска агресия в столичното училище в кв. „Княжево”.

"Квота на състрадание" за бежанците въвежда Лондон

http://www.mediapool.bg/kvota-na-sastradanie-za-bezhantsite-vavezhda-london-news246150.html

Нова стратегия за защитана бежанците, пристигащи във Великобритания, се готви да въведе Лондон, съобщава в. "Гардиън". Според изданието британският министър на вътрешните работи Тереза Мей има намерение да предложи страната да предоставя минимална защита на търсещите убежище, а само на най-уязвимите бежанци ще се осигуряват по-голяма сигурност - т.нар. "квота на състраданието“. На фона на очакванията за наплив на бежанци през пролетта, британското МВР работи по нова стратегия на Лондон по намаляване на броя на търсещите убежище във Великобритания и предоставянето само на временна защита на всички, с изключение на "най-заслужаващите“ бежанци. "Стратегията за бежанците ще фокусира нашите усилия върху най-уязвимите бежанци. Ще погледнем по-строго на тези, чиито молби за убежище са неоснователни“, заяви министърът по имиграцията на Великобритания Джеймс Брокъншиър.

Кулинарни шедьоври от руската кухня опитваме днес на Флората

http://pik.bg/кулинарни-шедьоври-от-руската-кухня-опитваме-днес-на-флората-news492816.html

Кулинарни шедьоври от руската кухня опитваме днес на Флората

Кулинарен базар, посветен на пролетта и руската кухня, ще се проведе днес /27 февруари/ в Експо център "Флора", информират от Община Бургас.

Организаторите обещават всеки посетител да намери отговор на въпроса "има ли по-вкусно от домашно приготвената храна".

Цял ден в зала 4 на експозиционния център кулинари и творци от региона ще представят своите майсторски произведения.

Организатори и изложители ще представят кулинарни шедьоври на руски майстори-готвачи и уникални предмети ръчна изработка, което превръща мястото в една добра идея за интересно и полезно изкарване на последната събота на февруари.

Новите квалификации във Формула 1 се отлагат до петия старт

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713326_novite_kvalifikacii_vuv_formula_1_se_otlagat_do_petiia/?ref=rss


Въвеждането на новия формат на квалификациите във Формула 1 се отлага до петото състезание този сезон.

Софтуерът, контролиращ новата система, няма да бъде готов за старта на шампионата, обяви промотърът на най-популярната автомобилна надпревара Бърни Екълстоун.

Сезонът започва с уикнеда за Гран при на Австралия между 18 и 20 март. 

"Моите момчета, които работят върху тайминга, ми казаха: "Г-н Е, не искаме да бъдем поставяни в такава позиция, защото не мислим, че...

Новите квалификациите във Формула 1 се отлагат до петия старт

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713326_novite_kvalifikaciite_vuv_formula_1_se_otlagat_do/?ref=rss


Въвеждането на новия формат на квалификациите във Формула 1 се отлага до петото състезание този сезон.

Софтуерът, контролиращ новата система, няма да бъде готов за старта на шампионата, обяви промотърът на най-популярната автомобилна надпревара Бърни Екълстоун.

Сезонът започва с уикнеда за Гран при на Австралия между 18 и 20 март. 

"Моите момчета, които работят върху тайминга, ми казаха: "Г-н Е, не искаме да бъдем поставяни в такава позиция, защото не мислим, че...

Христо Иванов: Гражданите и магистратите могат да сложат край на гробищната омерта и плесен

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/27/2713316_hristo_ivanov_grajdanite_i_magistratite_mogat_da/?ref=rss


Оттук ще се чуе много ясно, че централният проблем на съдебната реформа, е неспособността на българските власти да се борят с корупцията по високите етажи на властта. Това е, което чуваме оттук и от цяла България, и от нашите партньори в Европейския съюз. И тази тема е свързана с неспособността на прокуратурата да бъде ефективен инструмент за борба ссрещу корупцията.

Това беше част от изказването на бившия министър на правосъдието Христо Иванов, който говори пред журналисти. Той беше...

Средната заплата в област Сливен е 701 лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555150

С 2,2% намаляват наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен спрямо края на септември и към края на декември 2015 г. достигат 37.3 хиляди, собщават от Териториално статистическо бюро. В края на декември 2015 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в областта са с 2.6% повече в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват с 0.8%, а в частния сектор се увеличават с 4.0%. През четвъртото тримесечие на 2015 г. средната брутна мес...

Предприети са мерки за 37 новородени бебета на непълнолетни майки във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=314479

Предприети са мерки за 37 новородени бебета на непълнолетни майки през 2015 година във Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Ана Конукова, началник на отдел „Закрила на детето” – Дирекция социално подпомагане – Варна. По думите й, едно от децата е настанено в звеното „Майка и бебе” заедно с майката, 18 са настанени в приемни семейства, 9 са приведени към специализирана институция, тъй като са родени с увреждания или синдроми.

Родопска розова вода за пиене стана хит в Китай

https://www.24chasa.bg/Article/5330138

Родопска розова вода за пиене стана хит в КитайЕксперти от малкото родопско село Орехово успяха да разработят технология, която позволява да се използва розово масло в производството на минерална вода. Продуктът основно се изнася за Китай и вече се е превърнал в истински хит там. Това лято се очаква износ за общо 10 страни, съобщава БНТ. Първоначално идеята на технолозите във фабриката в

БСП е категорично против електронното гласуване

http://www.cross.bg/glasyvane-protiv-narodniyat-1499831.html

/КРОСС/ Ние сме категорично против електронно дистанционно и по интернет гласуване. Не само по съображения за сигурността, а и заради свободната воля. Ако не се гарантира тайната на вота, се ограничава свободата на избирателя „Със законодателните промени в Изборния кодекс искаме да гарантираме честността на изборите", заяви народният представител от „БСП лява България" Чавдар Георгиев в интервю за Дарик радио. Той подчерта, че последните избори са били най-манипулираните.  „Има порочна изборна практика, която бе проведена от управляващото мнозинство. Срещу това трябва преди всичко да се борим", каза още той. Според него промените в Изборния кодекс имат връзка с бъдещи предсрочни парламентарни избори. „Очевидно е, че има разногласия в управляващото мнозинство. Два месеца не могат да подпишат един меморандум", коментира народният представител. Той е на мнение, че политиката, която се води от управляващите, предизвиква противоречия и несигурност. „Ние сме категорично против електронно дистанционно и по интернет гласуване. Не само по съображения за сигурността, а и заради свободната воля. Ако не се гарантира тайната на вота, се ограничава свободата на избирателя. Ние сме против това", категоричен е Георгиев. Той подчерта, че БСП би трябвало да подкрепя задължителното гласуване като стимул хората да изразяват своя вот, но към настоящия момент това би било противоконституционно

Близък съюзник на Меркел я разкритикува заради бежанците

http://europe.actualno.com/blizyk-syuznik-na-merkel-ja-razkritikuva-zaradi-bejancite-news_526047.html

Хорст Зеехофер, председателят на ХСС – баварската посестрима на партията на Ангела Меркел ХДС - обвини германския канцлер, че е загубила чувство за реалността в бежанската криза и настоя за ограничаване на притока на мигранти, предаде БГНЕС. За момент човек може да избяга от реалността, тъй като тя не отговаря на въведената политическа концепция. При това положение населението ни ще избяга, подчертава Зеехофер в интервю за „Шпигел“. Не можем да искаме от другите страни да реша

Десетте български учени, за които може би не знаете! Вижте защо трябва да се гордеем, че сме българи!

http://www.bnews.bg/article-149003

За съжаление обаче голяма част от родните открития са направени от хора, живеещи и работещи извън България.

Д-р В. Грозев: Очакваме постигнатите споразумения с НЗОК да останат

http://www.cross.bg/dogovor-suyuz-ramkov-1499830.html

/КРОСС/ Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев очаква вече постигнатите споразумения със Здравната каса да останат, независимо от това, че съсловната организация се обяви против сключването на Национален рамков договор за 2016 година. Има два основни момента, които са породили недоверие у делегатите на събора на Българския лекарски съюз, заради които те са се обявили против подписването на Националния рамков договор за тази година, обясни д-р Грозев: Българският лекарски съюз от няколко месеца насам декларира, че ако пръстовият идентификатор - тази електронна идентификация на здравноосигурените лица в лечебните заведения за болнична помощ, остаава в Рамковия договор, то този факт няма да бъде приет по никакъв начин. Останалата част, която натежа във връзка с решението за неподписване на Рамковия договор 2016 година, е това, че всички наредби, които би трябвало да излязат до подписването на Рамковия договор и до заседанията на Събора ни, във връзка с подписване на Рамков договор, ги няма. Те не са в сила. Не като компромис, а като унижение определиха обаче договореностите със Здравната каса някои от участниците в събора. Председателят на варненската колегия на Лекарския съюз проф

"Дунав" трябва да е идея и гордост на Русе

http://pik.bg/дунав-трябва-да-е-идея-и-гордост-на-русе-news492814.html

"Дунав" трябва да е идея и гордост на Русе

"Целта ни е "Дунав" да се превърне в идея и гордост на Русе".

Това заяви в интервю за Topnovini.bg председателят на Управителния съвет на "драконите" д-р Симеон Симеонов.

"Mечтата ми винаги е била "Дунав" да е в "А" група и да играем пред пълен стадион. За целта се постарахме да обърнем пирамидата и освен мъжкия отбор имаме и заразени хиляди дунавски сърца. Това го постигнахме с проекта "Драконче", който вкара футбола в детските градини и училищата с треньори от нашата школа. Чрез него освен до децата, стигаме и до техните родители, с които малчуганите идват на стадиона да видят своите батковци от мъжкия отбор. Имаме и представители в елитните групи до 15 и до 17 г. Така целта ни е с всички ангажирани по един или друг начин с клуба на мачовете да идват поне 10 000 човека, които милеят и живеят с идеята "Дунав", сподели още д-р Симеонов.

Той не пропусна да отбележи, че към момента "драконите" имат почти всичко необходимо за да се качат с едно стъпало нагоре, след 1/4 век изгнание в долните дивизии.

"Имаме отбор, имаме колектив и добро треньорско ръководство и смятам, че по-подходящ момент от този футболът да се качи с едно стъпало нагоре няма. Припомням и че първите ни три домакинства са с "Нефтохимик", "Поморие" и "Локомотив" Горна Оряховица - по-добро зрелище от това няма да има. Пълен стадион и едно мощно "Дунав" в началото веднага предполага резултат 1:0 още от съблекалните", коментира още д-р Симеонов.

Припомняме, че "драконите" подновяват първенството на "Б" група с мач срещу "Нефтохимик" на днешния 27 февруари от 14 ч. на Градския стадион в Русе.

 
 

Двама са в ареста, двама – в болница! Ето подробностите за скандала на пътя във Варна!

http://petel.bg/Dvama-sa-v-aresta--dvama-----v-bolnitsa--Eto-podrobnostite-za-skandala-na-patya-vav-Varna-__146850

Двама младежи – на 19 и 21 години, от варненското село Тополи, са арестувани за саморазправа при днешния инцидент на бул. „Република“ във В...

Капитанът на Черно море Георги Илиев: Играхме антифутбол и със страх (видео)

http://petel.bg/Kapitanat-na-CHerno-more-Georgi-Iliev--Igrahme-antifutbol-i-sas-strah--video-__146851

Капитанът на Черно море Георги Илиев бе доста критичен към играта на отбора след загубата от Левски с 0:2 на „Тича”. „Левски имаше повеч...

Кольо Спасов: Левски бе много ефективен в атака след почивката (видео)

http://petel.bg/Kolo-Spasov--Levski-be-mnogo-efektiven-v-ataka-sled-pochivkata--video-__146852

Старши треньорът на Черно море Никола Спасов сподели, че няма притеснения, и на отбора му трябва време, за да влезе в синхрон. Варненци от...

Нова мода! Младежи шмъркат дрога, маскирана като мартеници!

http://petel.bg/Nova-moda--Mladezhi-shmarkat-droga--maskirana-kato-martenitsi-__146853

Снимка Булфото Сред младежите вече се разпространява и шмърка дизайнерска дрога, маскирана като мартеници. Това са различни фигурки от ...

Русенската опера гостува с„Орфей”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554974

Русенската опера за първи път ще представи в Стара Загора тази вечер от 19 часа спектакъла на едноактната опера-маска „Орфей" от канадския композитор Джон Робъртсън - една нова творба на 21 век, създадена специално за трупата на Русенската опера. Диригент Антъни Арморе, режисьор Огнян Драганов. Участват солистите Владимир Попов /Орфей/, Петя Цонева /Евридика/, Пламен Бейков /Харон/, Пламен Троански /Хадес /, хор, оркестър и балет на Държавна опера-Русе. Първата среща на българската публика с канадския композитор Джон Робъртсън и неговото творч...

Искат филиал на Института за паметниците във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/Article/5330119

Искат филиал на Института за 
паметниците във Велико ТърновоЗа да се ускори реставрацията на сградите-културни паметници, във Велико Търново трябва да има поделение на Националния институт за недвижимо културно наследство. Това казаха участници в провелата се в града публична дискусия за промените в Закона за културното наследство. Депутати, представители на местната власт, архитекти, юристи,

Русенската библиотека потапя децата в невероятния свят на пчелите

http://pik.bg/русенската-библиотека-потапя-децата-в-невероятния-свят-на-пчелите-news492813.html

Русенската библиотека потапя децата в невероятния свят на пчелите

Традиционната детска съботна инициатива на Регионалната библиотека "Невроятно, но факт! Защо? Какво? Как?" днес ще бъде посветена на пчелите.

Това съобщиха от културния институт.

Редовните читатели и всички желаещи гости на Детския отдел ще имат възможност се запознаят с живота на пчелите и пчелните семейства, а производители на мед ще разкажат откъде идва този вкусен продукт. Малчуганите ще имат възможност да чуят интересни и забавни истории за пчели.

За посетилите на събитието домакините са подготвили и специални изненади. 

6 неща, които не знаем за Умберто Еко

https://www.24chasa.bg/Article/5329263

6 неща, които не знаем за Умберто ЕкоФренски издател отказва да публикува “Името на розата”, италиански критик нарекъл романа “средновековна манджа” 1. Иска Дарио Фо за филма “Името на розата” Мнозина може би си мислят, че между Умберто Еко и Дарио Фо е тлеело съперничество и завист. И двамата са експерти по Средновековието, и двамата са много известни в чужбина,

Борисов: Снощи се видях с Ненчев, за оставка не сме говорили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330131

Премиерът Бойко Борисов сподели в Сандански, че се надява Николай Ненчев да подпише меморандума межу РБ и ГЕРБ още в събота.
„Снощи имах среща с него, за оставки не сме говорили. Смятам, че ще подпише, иначе ще е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на правителтвото, а аз да съм премиер.
Премиерът Бойко Борисов сподели в Сандански, че се надява Николай Ненчев да подпише меморандума межу РБ и ГЕРБ още в събота. „Снощи имах среща с него, за оставки не сме говорили. Смятам, че ще подпише, иначе ще е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на правителтвото, а аз да съм премиер.

Борисов се надява министър Ненчев да подпише споразумението с ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/Article/5330127

Борисов се надява министър Ненчев да подпише споразумението с ГЕРБЛидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов изрази надежди, че министърът на отбраната Николай Ненчев, който е и лидер на БЗНЕС, част от Реформаторския блок, да подпише меморандума с ГЕРБ.  "Снощи говорих с министър Ненчев доста и днес той ще обяви решението си. В Реформаторския блок помеждуси не си говорят, там има тежки сътресения.

М. Андреев: Комисията за Турция и Русия е сериозна грешка на парламента

http://www.cross.bg/bulgariya-andreev-vliyanie-1499829.html

/КРОСС/ Комисията, проверяваща намесата на Турция и Русия във вътрешната политика на страната, е сериозна грешка на българския парламент, каза депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред Радио „Фокус". Такава комисия е исторически прецедент, посочи той. „Подведохме се по ДПС, за да гласуваме такава комисия. Тя е абсолютно безсмислена. Тя не може да излезе с никакво заключение и с никакво сериозно предписание. Когато Турция и Русия са в конфликт, първият постулат, първата аксиома е България да не се намесва в конфликта между двете империи. Друг важен момент е, че България в такъв момент може много добре да защити своите национални интереси, което обаче не минава през влошаване на отношенията с едната държава за сметка на другата. България трябва да запази добрите си отношения и с двете спорещи в конфликта държави - Русия и Турция. Тази комисия ще бъде просто поредната безсмислена комисия, правена от българския парламент. Има много такива примери", коментира Андреев. Според него, е нормално Русия и Турция да имат влияние в България, но контролирането и регулирането на това влияние е работа на българските специални служби. „С Русия и Турция ние имаме обща граница. Би трябвало да се знае кои са нашите приоритети и докъде е позволено нашите съседни държави да проявяват интерес към политиката ни. Има една черта, която не може да бъде преминавана, и тя трябва да бъде определена от страните, които стоят от едната и от другата страна

Пловдивчани майсторят мартеници в Етнографския музей

http://pik.bg/пловдивчани-майсторят-мартеници-в-етнографския-музей-news492812.html

Пловдивчани майсторят мартеници в Етнографския музей

Весела работилница за изработване на мартеници организира днес Регионалния етнографси музей в Пловдив.

Желаещите да преплитат белите и червените конци могат да се забавляват почти през целия ден, от 10 до 16 часа, на топло място в музея. Мартеничките ще се правят по традиционна технология, уточниха организаторите. Те осигуряват всички необходими материали срещу входна такса 4 лева.

В работилницата ще се включат и училищни групи деца, за тях входната такса е 3 лева, а заявки се приемаха през седмицата.

И злоупотребата със сол може да доведе до диабет

http://www.moreto.net/novini.php?n=314512

Солта, а не само захарта, играе роля за поява на диабет, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от АФП. Авторите му смятат, че откритието им може да доведе до разработване на нови методи за превенция. Прости ограничения, свързани с хранителния режим, като намаляване на едновременната консумация на сол и захар, биха могли да предотвратят поява на диабет тип 2.

Оставиха в ареста трафиканти на метаамфетамини

http://offnews.bg/news/n_1/n_624922.html

Двамата мъже, опитали се да внесат близо 157 кг. метаамфетамини в Турция, остават за постоянно в ареста, реши окръжният съд в Бургас. Дрогата, която Ахмед Мустафов и Севгин Алиев са транспортирали в товарен автомобил, се оценява на почти 4 милиона лева. Те са арестувани при митническа проверка на пункт „Малко Търново“ в четвъртък. Наркотикът е бил разпределен в 87 пакета. Мустафов и Алиев са от село Звездица, община Омуртаг. Окръжният прокурор по делото допълни, че мъжете са закупили товарния автомобил два дни преди пътуването до Турция и са се сдобили с паспорти три дни преди да бъдат заловени. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15г. до 20г. и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лв. Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.

Енио Мориконе вече има звезда на Холивудската алея на славата (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555246

На прочутата Холивудска алея на славата се появи звезда с името на италианския композитор на филмова музика Енио Мориконе, съобщиха Ройтерс и ТАСС. По този начин бе отбелязан неговият принос към киното - от 1960 г. 87-годишният Мориконе е написал музиката за над 450 филма, от спагети уестърни от 60-те години на миналия век, като "Добрият, лошият и злият" на Серджо Леоне, до новата лента на Куентин Тарантино "Омразната осморка".За музиката към филма "Омразната осморка" Мориконе е с номинация за тазгодишна награда "Оскар"."Не съм и помислял, че щ...

Цецка Цачева: ГЕРБ ще има най-голяма полза от предсрочни избори, но това е недържавническо мислене

http://pik.bg/цецка-цачева-герб-ще-има-най-голяма-полза-от-предсрочни-избори-но-това-е-недържавническо-м-news492890.html

Цецка Цачева: ГЕРБ ще има най-голяма полза от предсрочни избори, но това е недържавническо мислене

ели голяма отговорност, затова отговорното държавническо поведение е ние да продължим  да работим в интерес на хората. Това каза председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева по време на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански.

„Правителството е стабилно, управлението е стабилно. Работим за пълен мандат, работим да изпълним всички ангажименти, които поехме. Винаги трябва да сме готови да тръгнем на избори – затова структурите трябва да са в добро състояние“, подчерта Цачева.

Цецка Цачева заяви,че отговорността се прехвърля и към МГЕРБ. „Това предполага много отговорности към вас. Трябва да сте много подготвени – едно са професионалните знания, друго е да имате политическата култура“, обясни тя.

Председателят на парламента бе категоричен, че парламентарният диалог изисква консенсус и адаптиране във всяка ситуация. „Трябва да отчитаме възможното от невъзможното. За коалиционните ни партньори в лицето на Реформаторския блок бе много важно да застанем зад предложенията им за разделяне на квотите на ВСС. Само ние ги подкрепихме, но се оказа, че 83 плюс 24 прави 107 гласа. Такава политика, на фона на демокрация и пъстър парламент, не може да се провежда“, заяви Цачева.

Цецка Цачева обясни пред младежите от ГЕРБ, че чисто партийният интерес в моменти се бие с държавният интерес. „За мен винаги приоритет е имал държавният интерес“, категорична бе Цачева.

„Фатима“ спечели награда „Сезар“ за най-добър филм

http://www.investor.bg/novini/346/a/fatima-specheli-nagrada-sezar-za-nai-dobyr-film-212186/

Лентата на режисьора Филип Фокон бе отличена и в категориите за най-добра филмова адаптация и за талантлива млада актриса

ОТВРАТ: Префосор педофил прави необуздан секс със студентки! Запечатва моментите в СНИМКИ! 18+

http://www.bnews.bg/article-149011

"За висока оценка при палавия професор Толстих са важни не познанията в технологиите, а креватните такива", коментират ужилени студентки.

Опазването на културно-историческото наследство обсъждаха в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330129



Широка обществена дискусия по повод промените в Закона за културното наследство се проведе в събота във Велико Търново.Депутати, представители на местната власт, архитекти, юристи, учени и експерти се включиха във форума . В дискусиите участваха и депутатите Иван Иванов от Реформаторския блок и Евгени Стоев от ГЕРБ,
Широка обществена дискусия по повод промените в Закона за културното наследство се проведе в събота във Велико Търново.Депутати, представители на местната власт, архитекти, юристи, учени и експерти се включиха във форума . В дискусиите участваха и депутатите Иван Иванов от Реформаторския блок и Евгени Стоев от ГЕРБ,

ЦСКА с нов рекорд - този път за цени на билети

http://bgfootball.actualno.com/cska-s-nov-rekord---tozi-pyt-za-ceni-na-bileti-news_526043.html

ЦСКА е номер едно в нова класация - тази за най-скъпи билети в аматьорския футбол в Европа. Онзи ден от „Армията" обявиха цените на пропуските за днешното домакинство на Септември (Сф), като най-скъпият от тях, този за сектор "А", струва 12 лева. Проучване на "Меридиан Мач" показва, че това е най-скъпият билет за аматьорски мач в цяла Източна Европа. Нещо повече - за да гледаш домакински двубой на изхвърления при аматьорите италиански Сиена, се плащат... 2 евро. През есента домакинските

Христо Иванов: Няколко души с пури управляват, но гробището се събужда

http://politics.actualno.com/hristo-ivanov-njakolko-dushi-s-puri-upravljavat-no-grobishteto-se-sybujda-news_526041.html

Бившият правосъден министър Христо Иванов и следовател Бойко Атанасов подкрепиха днешната демонстрация с искане за радикална съдебна реформа. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също беше на проявата. Тя започна пред Съдебната палата по инициатива на „Правосъдие за всеки”, като хората направиха шествие по жълтите павета. "Правосъдието в България беше сравнявано с гробище. Няколко души с пури управляват България. Дали техните имена са Пеевски, Доган и Борисов не е важно - важното е, че

Цачева: ГЕРБ ще има най-голяма полза от предсрочни избори, но това е недържавническо мислене

https://www.24chasa.bg/Article/5330124

Цачева: ГЕРБ ще има най-голяма полза от предсрочни избори, но това е недържавническо мисленеГЕРБ ще има най-голяма полза от предсрочни избори, но това е недопустимо за нас, защото би показало едно недържавническо мислене. Ние сме поели голяма отговорност, затова отговорното държавническо поведение е ние да продължим да работим в интерес на хората. Това каза председателят на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева по време на VII-ия Зимен

Борисов призова гърците да спрат с „безобразията”

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-prizova-gyrcite-da-sprat-s-bezobraziiata-6050666

Министър-председателят съобщи, че е бил на границата, за да се срещне с гръцките фермери и гръцката полиция

Йордан Цонев: Партията на Местан не е безопасна

http://www.mediapool.bg/yordan-tsonev-partiyata-na-mestan-ne-e-bezopasna-news246149.html

Това, което ще се случи днес (събота - бел.ред.), учредяването на новата партия на Местан, е опит за подмяна на ДПС и този опит започва с опит за присвояване на идеологията и развитието на ДПС", смята депутатът Йордан Цонев. "Създаването на тази партия не е безопасно, но не за ДПС, а за страната", каза той пред бТВ. Местан няма никакво влияние върху електората на ДПС, той използва инструменти, които не са в инструментариума на партиите, като натиск от чужда държава, обясни Цонев. По думите му и досега много депутати и членове на партията получават обаждания от хора, близки до Лютви Местан, както и от Турция. "Предлагам да оставим временната парламентарна комисия да си свърши работата и тогава ще коментираме фактите, защото това са лични разговори", допълни депутатът.

Черно море с пета загуба поред от Левски! Бакари се завърна на терена след 9 месеца (видео)

http://petel.bg/-CHerno-more-s-peta-zaguba-pored-ot-Levski--Bakari-se-zavarna-na-terena-sled-9-mesetsa--video-__146838

Черно море падна от Левски с 0:2 в мач от XXII кръг на „А” група на стадион „Тича”. Загубата е пета поред за "моряците" от "сините" в елита и ...

Извънредно! Русия потвърди спирането на бомбардировките си в Сирия

http://petel.bg/Izvanredno--Rusiya-potvardi-spiraneto-na-bombardirovkite-si-v-Siriya__146847

Снимка Булфото Полетите на руската авиация в Сирия са спрени, съобщи ТАСС. „Предвид влизането в сила на резолюцията на Съвета за сиг...

Северна Корея плаши с портативна лазерна ракета, която има най-дългия обсег в света

http://petel.bg/Severna-Koreya-plashi-s-portativna-lazerna-raketa--koyato-ima-nay-dalgiya-obseg-v-sveta__146848

Снимка Facebook Северна Корея се похвали с ново анти-танково оръжие, което според лидера на страната Ким Чен Ун може да превърне и най-тежко ...

Борисов към младежите: В социализма да си тираджия ни беше мечта!

http://petel.bg/Borisov-kam-mladezhite--V-sotsializma-da-si-tiradzhiya-ni-beshe-mechta-__146849

Снимка Булфото "Много хора отказват работа. Има глад за шофьори на тирове, на автобуси. А в социализма ни беше мечта да станем тираджии – ...

Проверяват охранителни фирми в Пиринско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555243

Полицията в Благоевградско провежда специализирана операция. Към този момент са проверени 19 питейни заведения в региона, както и 8 охранителни фирми, осигуряващи сигурността в тях, информираха от Областната дирекция на МВР. Установени са 16 души, които са наети без трудови договори в охранителните фирми. По време на акцията са установени 12 непълнолетни момичета и момчета, които били в нощни заведения в Санданско и Петричко. Задържан е и мъж за шофиране на автомобил след употреба на алкохол....

Р. Риза за ДОСТ: Имало е много опити за разцепване на ДПС

http://www.cross.bg/partii-riza-nashiya-1499827.html

/КРОСС/ „През тези години е имало много, но неуспешни опити да се разруши единството на нашия избирател и да се разцепи ДПС. Ние сме демократична страна - има 400 партии, нека да има 401", каза съпредседателят на ДПС Рушен Риза в коментар на учредяването на новата партия ДОСТ на Лютви Местан. Вече 26 години ДПС се доказва като една от най-устойчивите, най-стабилните и прогнозируеми партии в българската политика, допълни той. „Всеки сам избира пътя си. Те избраха пътя на разделението и конфронтацията. Ние сме били винаги за единството, за баланса и правенето на положителна политика в страната", каза още Рушен Риза. Според него в България има много политически партии, които се борят за електорат и проценти. „ДОСТ ще е наш противник в това отношение. Те се опитват да разединят нашия избирател", посочи съпредседателят на ДПС.

Местан: ДПС е изчерпан проект, обратното броене започна

http://www.mediapool.bg/mestan-dps-e-izcherpan-proekt-obratnoto-broene-zapochna-news246148.html

Движението за права и свободи (ДПС) е изчерпана партия, за която е започнало обратното броене. Така  изключеният от движението бивш председател Лютви Местан се обърна към инициативния комитет за учредяването на партията "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) в събота. Бившият председател на ДПС каза още, че новата партия ще обединява патриотите за гражданска либерална демокрация и ще разчита на гласовете не само на разочарованите от ДПС, а на всички. "Известни като медии на депутат от ДПС наричат "хора от кол и въже" героите на българската свобода. Само това обстоятелство вече ни задължава да дадем решителен политически отговор. Сред нас е първият, който прозря тази необходимост още през далечната 1993 година - господин Мехмед Ходжа", заяви Местан, цитиран от БНР. На събитието присъстват около 200 души.  Сред тях са бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали. Политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права, които формират инициативен комитет.  Словото на Местан бе своеобразен задочен спор с почетния председател на ДПС Ахме Доган и неговата реч от края на миналата година. В нея Местан бе разкритикуван, че е направил гаф с декларацията, с която е защитил Турция по повод свалянето на руския самолет. Малко след това ДПС изключи лидера си. "Доган разцепи ДПС и сведе пронатовската ни позиция до протурска като в същото време обслужи Русия. Вижте кои го защитиха - Красимир Каракачанов, Горан Симеонов, Димитър Иванов - Гестапото, Румен Петков, Георги Първанов и дори Божидар Димитров, който каза "Аз съм Доган, аз съм Пеевски", заяви Местан. Същевременно той декларира, че ДОСТ ще бъде приятелски настроена към свободолюбивите руски граждани, които знаят много добре какво ознчава тоталитарен режим. Новата партия щяла да разчита, както на гласовете на разочарованите от ДПС, така и на всички останали българи, турци, роми, евреи и "дори арменци".  В речта си Местан изрази съмнения, че може да бъде направен опит ДОСТ да не получи съдебна регистрация. "Ние ще сме радикална натовска и европейска партия и сме получили регистрация чрез симпатията на хилядите, които ни подкрепят", убеден е Местан.  И допълни, че нямам никакви илюзии, че ще му е лесно. "Скъпи, приятели, от тук нататък нашето обръщение ще бъде - скъпи, приятели”, обърна се Местан към присъстващите в залата. "Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който ще ни последва. Цели се и включване на инструментариума на държавата чрез мита за националния предател, който щял да основе протурска партия. Кого и какво виждаме в тази зала, обаче, запита Местан. Тук виждам само български патриоти", каза Местан. "Защо сега, сега ли сме погледнали, ще ни задават този въпрос и ни трябва ясен отговор. Отговорът е категоричен - виждахме, но си затваряхме очите, правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш", призна Местан.  По думите му единство като "Аз съм единствен и ще ме следвате безропотно" не е единство, а авторитаризъм и точно това се е разкрило на 17 декември 2015 г. при речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието, амбивалентната същност на ДПС", посочи Местан. "Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка", заяви Местан и припомни случая с декларацията от името на ПГ на ДПС по отношение на сваления от Турция руски самолет. Според Местан дълбоко в себе си депутатите от ДПС осъзнават, че с речта си Доган е разцепил ценностно ДПС. Тази реч е ценностен вододел, посочи Местан. "Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнение за политика на пета или шеста колона, и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече се от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство, пътят на автентичния евроатлантизъм", каза той. ДПС: Висока летва сме, ренегатите нямат ръст да ни прескочат По-късно през деня  от ДПС коментираха учредяването на новата формация.  "Несъстоятелно е ренегати, втора-трета употреба, които сами не могат да изброят партиите, през които са минали, днес да се опитват да се представят като автентични либерали, като за пореден път се опитват да осмислят съществуването си, съизмервайки се с ДПС", заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ в събота във Велинград. "ДПС, както каза нашият почетен председател д-р Ахмед Доган, не може да се изгради отново, не може да се подмени!  Те заявяват, че искат да са проевропейска партия, истината е друга - ДПС е европейската либерална партия на България. Те казват, че искат да са пронатовски, но България отдавна е член на НАТО и именно ДПС  проправи пътя на страната ни към пълноправното членство в НАТО. И то последователно, провеждайки национално-отговорната си политика през всички тези 26 години. ДПС беше създадена за да отстоява основните човешки ценности – правата и свободите на всички български граждани и независимо от предизвикателствата на времето, независимо от предателствата, остава, докзала своята национална значимост и отговорност. ДПС е твърде висока летвата, тези хора нямат ръста да я прескочат!", заяви Крадайъ на отчетно-изборната конференция на ДПС Велинград, цитиран от партийния пресцентър. По-късно другият съпредседател на ДПС Рушен Риза обяви в Кърджали, че присъствието на 40 души от Кърджалийско на учредителното събрание на ДОСТ не е никак обезпокоително. "Все пак говорим за 40 човека. Всеки сам избира посоката. Поддръжниците на Местан избраха пътя на разделението и конфронтацията. Ние, от ДПС сме били винаги за единна и положителна политика", коментира той, цитиран от пресцентъра на ДПС.  

Местан обяви ДПС за изчерпан проект, за който е започнало обратното броене

http://www.mediapool.bg/mestan-obyavi-dps-za-izcherpan-proekt-za-koito-e-zapochnalo-obratnoto-broene-news246148.html

Движението за права и свободи (ДПС) е изчерпана партия, за която е започнало обратното броене. Така  изключеният от движението бивш председател Лютви Местан се обърна към инициативния комитет за учредяването на партията "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) в събота. Бившият председател на ДПС каза още, че новата партия ще обединява патриотите за гражданска либерална демокрация и ще разчита на гласовете не само на разочарованите от ДПС, а на всички. "Известни като медии на депутат от ДПС наричат "хора от кол и въже" героите на българската свобода. Само това обстоятелство вече ни задължава да дадем решителен политически отговор. Сред нас е първият, който прозря тази необходимост още през далечната 1993 година - господин Мехмед Ходжа", заяви Местан, цитиран от БНР. На събитието присъстват около 200 души.  Сред тях са бившите депутати от ДПС Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, Мариана Георгиева, Хюсеин Хафъзов и Шабанали Дурмуш, както и Бахри Юмер, бивш областен лидер на ДПС-Кърджали. Политическа партия се учредява по инициатива на най-малко 50 граждани с избирателни права, които формират инициативен комитет.  Словото на Местан бе своеобразен задочен спор с почетния председател на ДПС Ахме Доган и неговата реч от края на миналата година. В нея Местан бе разкритикуван, че е направил гаф с декларацията, с която е защитил Турция по повод свалянето на руския самолет. Малко след това ДПС изключи лидера си. "Доган разцепи ДПС и сведе пронатовската ни позиция до протурска като в същото време обслужи Русия. Вижте кои го защитиха - Красимир Каракачанов, Горан Симеонов, Димитър Иванов - Гестапото, Румен Петков, Георги Първанов и дори Божидар Димитров, който каза "Аз съм Доган, аз съм Пеевски", заяви Местан. Същевременно той декларира, че ДОСТ ще бъде приятелски настроена към свободолюбивите руски граждани, които знаят много добре какво ознчава тоталитарен режим. Новата партия щяла да разчита, както на гласовете на разочарованите от ДПС, така и на всички останали българи, турци, роми, евреи и "дори арменци".  В речта си Местан изрази съмнения, че може да бъде направен опит ДОСТ да не получи съдебна регистрация. "Ние ще сме радикална натовска и европейска партия и сме получили регистрация чрез симпатията на хилядите, които ни подкрепят", убеден е Местан.  И допълни, че нямам никакви илюзии, че ще му е лесно. "Скъпи, приятели, от тук нататък нашето обръщение ще бъде - скъпи, приятели”, обърна се Местан към присъстващите в залата. "Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който ще ни последва. Цели се и включване на инструментариума на държавата чрез мита за националния предател, който щял да основе протурска партия. Кого и какво виждаме в тази зала, обаче, запита Местан. Тук виждам само български патриоти", каза Местан. "Защо сега, сега ли сме погледнали, ще ни задават този въпрос и ни трябва ясен отговор. Отговорът е категоричен - виждахме, но си затваряхме очите, правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш", призна Местан.   

Борисов бесен: Новата комисия в НС ще ни скара и с Русия, и с Турция

http://www.bnews.bg/article-149010

От нея няма да произлезе нищо добро, освен да влоши отношенията, смята премиерът.

Утре във Варна арт творци откриват базар за ръчно творчество

http://www.moreto.net/novini.php?n=314506

Нова среща с майсторите на приложните изкуства очаква почитателите на изяществото и традициите в последната неделя на февруари. Творците на ръчно изработени уникати от Арт базар „Артистико“ за пореден път ще подредят произведения на изкуството, научи Moreto.

Масирани полицейски проверки се провеждат в цялата страна

http://www.cross.bg/ypotreba-zavedeniya-alkohol-1499826.html

/КРОСС/ С разпореждане на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов от вчера на територията на цялата страна са в ход масирани полицейски действия за предотвратяване на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили и по други показатели. Досега на територията на столицата са проверени 45 заведения и 321 души, от които 23 са с различни криминални регистрации. Установен е обявен за общодържавно издирване, в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни. Служителите на реда са съставили 11 акта - основно по Закона за българските документи за самоличност, два са за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила. Съставени са и шест фиша - четири за неправилно паркиране, два - за неизползване на предпазни колани. Пет автомобила са репатрирани на наказателен паркинг. По време на акцията на територията на ОДМВР - Пловдив служителите са инспектирали общо 15 заведения, 125 автомобила и 916 лица. Установени са два случая на посетители в нощните клубове, ползвали лична охрана, не са установени нарушение. В обектите са засечени петима непълнолетни без придружители. Констатирани са 16 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 15 акта, а с фишове са глобени 24 души - по ЗДвП и ЗБДС

МВР в акция в големите градове

http://www.cross.bg/ypotreba-zavedeniya-akta-1499826.html

/КРОСС/ Досега на територията на столицата са проверени 45 заведения и 321 души, от които 23 са с различни криминални регистрации. Установен е обявен за общодържавно издирване, в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни. Служителите на реда са съставили 11 акта - основно по Закона за българските документи за самоличност, два са за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила. Съставени са и шест фиша - четири за неправилно паркиране, два - за неизползване на предпазни колани. Пет автомобила са репатрирани на наказателен паркинг. По време на акцията на територията на ОДМВР - Пловдив служителите са инспектирали общо 15 заведения, 125 автомобила и 916 лица. Установени са два случая на посетители в нощните клубове, ползвали лична охрана, не са установени нарушение. В обектите са засечени петима непълнолетни без придружители. Констатирани са 16 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 15 акта, а с фишове са глобени 24 души - по ЗДвП и ЗБДС. Двама са били задържани за срок до 24 часа за притежание на наркотици, по случаите са образувани две досъдебни производства.Служителите на ОДМВР-Бургас извършиха проверки в районите на изградените контролни пунктове по главните пътни артерии и в населените места, в нощни увеселителни заведения и дискотеки в областния град и курортните центрове. Съставени са общо 18 акта: три по ЗДвП - два за неправоспособност, един - за употреба шофиране след употреба на алкохол , 15 - по ЗБДС

Първото голямо примирие в Сирия влезе в сила

https://www.24chasa.bg/Article/5330114

Първото голямо примирие в Сирия влезе в сила в полунощ. Въпреки съобщенията за отделни престрелки, на повечето места примирието се спазва, съобщават наблюдатели на място, цитирани от Нова тв.  To беше договорено от САЩ и Русия. Правителството в Дамаск обеща да го спазва. Над 100 различни бунтовнически групи също обявиха, че спират огъня.

Зрелостници показват знания по руски на национално състезание в ПУ "Паисий Хилендарски"

http://pik.bg/зрелостници-показват-знания-по-руски-на-национално-състезание-в-пу-паисий-хилендарски-news492807.html

Зрелостници показват знания по руски на национално състезание в ПУ "Паисий Хилендарски"

Национално състезание по руски език за зрелостници "Я знаток русского языка" се провежда днес в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Най-добре представилите се участници ще бъдат приети за студенти във Филологическия факултет в специалностите "Руска филология" и "Български и руски език", съобщиха от висшето училище.

Състезанието започва в 11 часа в 9-а аудитория на Ректората на ПУ.

Оценяването ще става по точкова система, като резултатите ще бъдат приравнени към шестобалната система. Класирането ще бъде обявено на официална церемония, а кандидат-студентите с най-високи постижения ще бъдат наградени.

Участниците ще разполагат с 2 астрономически часа. Формата е писмена и отговаря по компонентно съдържание на ниво А2 според приетите от Съвета на Европа Единни критерии за познанията по езици.

Оценката от състезанието е равностойна на другите балообразуващи оценки при кандидатстване за горепосочените специалности. 

Арестуваха стрелеца тийнейджър и вуйчо му

http://frognews.bg/news_107676/Arestuvaha-streletsa-tiineidjar-i-vuicho-mu/

Задържан е вуйчото на 16-годишното момче, което вчера стреля по 14-годишен ученик пред столичното 26-то училище. Той ще дава обяснение как оръжието му е попаднало в ръцете на племенника му.

Борисов: Няма да предизвикам избори, но се готвя за война

http://offnews.bg/news/n_1/n_624921.html

Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сандански, съобщава "Фокус". По думите му стабилността е важна, но "по-важно е стабилността на партията и на нашия морал". „Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството. В РБ помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа", каза той. „Ако беше пропаднал изборът на Меглена Кунева, тя щеше да подаде оставка и да падне правителството. РБ осигури 13 гласа. Не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, коментира Борисов. Премиерът добави, че сегашното правителство е било създадено "под натиска на хаоса, който се задаваше". "Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави, е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите", каза още той. Той коментира и спрените наскоро обществени поръчки, като заяви, че "нищо по-тежко няма от това да вземеш на някого парите". По думите му държавната администрация е тежък механизъм, много дълго се подготвят търговете, явяват се на конкурси фирмите, после обжалват, това е дълъг процес. „Нямаше шанс да не се намесим в един такъв момент, когато не всичко е направено, както трябва. Сега съм пратил инспкеторатите на проверка – ще проверим самата същност на детайлите, как са ставали тези процеси. Но факт е, че че поголовно министерствата ги спират днес сигурно още”, каза още премиерът. Борисов каза още, че от парламентарната комисия, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика няма да излезе нищо добро, а само ще се стигне до влошаване на отношенията с двете страни. "Неслучайно реакциите и от двете страни са много остри и то в момент, в който в ЕС търсим с Турция някакъв вариант за справяне с мигрантската вълна. Дори за загражденията, които правим, те не реагират така остро, както биха реагирали. Руската федерация направи голям завой по темата с туризма", каза той.

Намушкаха мъж с нож

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555242

47-годишен мъж е настанен благоевградската болница с наранявания от нож. Мъжът е в хурургично отделение. Няма опасност за живота му, информираха от болницата. Инцидентът станал в нощните часове. Благоевграчанинът бил в компания, употребили солидно количество алкохол. В момент на пиянски скандал, той бил намушкан от сътрапезник. От полицията в Благоевград не съобщават името на нападателя. Той е арестуван. Случаят се разследва....

Главните градове в Сирия осъмнаха без да чуват оръдейна стрелба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555241

Главните градове в Сирия осъмнаха днес, без да чуват оръдейни изстрели, след като влезе в сила примирието между режима и бунтовниците. Това заявиха Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) и местни активисти, предаде АФП. Спирането на огъня, договорено от Вашингтон и Москва и подкрепено от ООН, се спазваше от полунощ (22.00 ч. в петък по Гринуич) във всички райони, контролирани от бунтовниците и от режима, уточняват правозащитниците. Оръдейните гърмежи в страната спряха за пръв път от началото на войната през март 2015 г., о...

МВР в акция срещу мутрите в големите градове

https://www.24chasa.bg/Article/5330112

МВР в акция срещу мутрите в големите градовеПолицията отчете първите резултати от акцията срещу мутрите, лимузините и свърталищата им. Досега на територията на столицата са проверени 45 заведения и 321 души., от които 23-ма са с различни криминални регистрации. Установен е обявен за общодържавно издирване, в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни .

Рекламата в традиционните медии в САЩ намалява

http://america.actualno.com/reklamata-v-tradicionnite-medii-v-sasht-namaljava--news_526038.html

Количеството пари, харчено за реклами в традиционните медии, от няколко години постоянно върви надолу, но януари буди особени притеснения, пише в сп. “Медиалайф“. В основните видове медии – радио, вестници и кабелни - видяха големи спадове в сравнение с миналата година, което е отражение отчасти на внезапна несигурност по отношение на икономиката, което доведе до оттегляне на рекламодателите от не-цифрови инвестиции, посочва БГНЕС заключението на специализираната медия. Рекла

Борисов: До 20 дни компроматите ще завалят! Милост няма да има за никого

http://petel.bg/Borisov--Do-20-dni-kompromatite-shhe-zavalyat--Milost-nyama-da-ima-za-nikogo__146845

Снимка Булфото Премиерът Бойко Борисов обяви, че след 20 дни очаква атака срещу себе си заради борбата с контрабандата, спрените обществ...

Черно море с пета загуба поред от Левски! Бакари се завърна на терена след 9 месеца

http://petel.bg/-CHerno-more-s-peta-zaguba-pored-ot-Levski--Bakari-se-zavarna-na-terena-sled-9-mesetsa__146838

Черно море падна от Левски с 0:2 в мач от XXII кръг на „А” група на стадион „Тича”. Загубата е пета поред за "моряците" от "сините" и четвърт...

Синоптиците вещаят облаци и мъгли в неделя

http://petel.bg/Sinoptitsite-veshhayat-oblatsi-i-magli-v-nedelya__146846

Снимка Булфото През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, ниска. В низините и равнините ще има условия за о...

Местан: Доган се отрече от верния път, по който ДПС вървеше с мен

http://www.moreto.net/novini.php?n=314504

Не декларацията за сваления руски самолет, а словото на Ахмед Доган е стратегическа грешка. Това заяви Лютви Местан при откриването на учредителното събрание на новата му партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ).

Вижте какво каза Бойко за комисията за Русия и Турция

http://pik.bg/вижте-какво-каза-бойко-за-комисията-за-русия-и-турция-news492878.html

Вижте какво каза Бойко за комисията за Русия и Турция

Нищо добро няма да произлезе от Комисията, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сандански, където бе гост на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ. 

„Тук е председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Обръщам се към него. Иска ми се да помислите по казуса с новоучредената комисия, която направихте. Тя ще ни влоши отношенията и с Русия, и с Турция. Реакциите и на двете страни са остри. И то в момент, в който в ЕС търсим с Турция някакъв вариант за справяне с мигрантската вълна. Дори за загражденията, които правим, те не реагират така остро, както биха реагирали. Руската федерация направи голям завой по темата с туризма", каза още Борисов. Той посочи, че в момента руските туроператори се пренасочват да работят в страната ни и само за Бургас им 67% повече заявки в сравнение с миналата година.

„С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и дойде създаването на тази комисия", коментира премиерът. Той заяви, че се надява комисията да прояви цялата си дипломация и дипломатически опит, да намери решение по казуса с Русия и Турция.

„Не се меся в работата на парламента. Не може външният министър да се чуди как да отговори на нотите, които ни заливат. Това ми е молбата", допълни премиерът. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че в последните дни се правят консултации с институциите, за да се коментира има ли необходимост от такава комисия. „Май се подведохме по медийни публикации. Ще търсим разумно решение, за да не застрашим двустранните отношения на България с Русия и Турция. Ще търсим диалог и консенсус с останалите политически формации, за да вземем решение в интерес на държавата", увери Цветанов.

Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено към България. Няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на седми март в Брюксел. Ще наложа вето – ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили. Това каза още министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 150 младежи по време на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански, цитиран от пресцънтъра на партията.  

Той обясни, че е отишъл до границата с Гърция, където е видял, че българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация. „Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция, защото се чувствам безсилен да казвам, че сме изчерпали всичките си възможности да спрем това безобразие. Огромни милиарди се изляха в Гърция, за да им спасим държавата им. Помагал съм на всички гръцки премиери, независимо дали са леви или десни“, обясни още Борисов.

Той подчерта пред младежите от ГЕРБ, че могат да ходят с високо вдигната глава, защото могат да бъдат горди със своята партия. 

Времето на 28 февруари: Предимно облачно, на места и мъгливо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555240

Прогноза за неделя, 28 февруари През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, ниска. В низините и равнините ще има условия за образуване на мъгла. Предимно ясно ще е над югозападните райони. Вятърът ще е съвсем слаб от изток. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса. В неделя над по-голямата част от страната ще се задържи предимно облачно, на места в низините и равнините преди обяд - мъгливо. Почти без валежи. Вятърът ще се ориентира от югоизток, ще е слаб до умерен. Максималните температури ще са пре...

Б. Борисов: В каква друга форма на управление РБ щяха да имат властта, която имат днес?

http://www.cross.bg/gerb-borisov-boiiko-1499825.html

/КРОСС/ Не знам друга партия с 13 гласа да има седем министри и хора в над 20 агенции и във всички бордове на държавни фирми. Ако РБ си мислят, че ще си правят президентската предизборна кампания, и ние ще сме боксовата круша, това няма да стане. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ „Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено към България. Няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на седми март в Брюксел. Ще наложа вето - ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили", каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 150 младежи по време на VII Зимен университет на МГЕРБ в Сандански. Той обясни, че е отишъл до границата с Гърция, където е видял, че българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация. „Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция, защото се чувствам безсилен да казвам, че сме изчерпали всичките си възможности да спрем това безобразие. Огромни милиарди се изляха в Гърция, за да им спасим държавата им. Помагал съм на всички гръцки премиери, независимо дали са леви, или десни", обясни още Борисов

Б. Борисов: В каква друга форма на управление РБ щяха да имат властта, която имат днес?

http://www.cross.bg/gerb-borisov-pravitelstvoto-1499825.html

/КРОСС/ Не знам друга партия с 13 гласа да има седем министри и хора в над 20 агенции и във всички бордове на държавни фирми „Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено към България. Няма да отида на извънредната среща на високо равнище между Европейския съюз и Турция, която ще се проведе на седми март в Брюксел. Ще наложа вето - ще отида на границата, за да привлека вниманието на европейските колеги какви съседи имаме. Не можем да обсъждаме никакви теми, свързани с Гърция, докато са ни блокирали границата. Българите са ни по-мили", каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов пред над 150 младежи по време на VII Зимен университет на МГЕРБ в Сандански. Той обясни, че е отишъл до границата с Гърция, където е видял, че българските гранични полицаи и митничари са създали перфектна организация. „Минах да видя и гръцките фермери и тяхната полиция, защото се чувствам безсилен да казвам, че сме изчерпали всичките си възможности да спрем това безобразие. Огромни милиарди се изляха в Гърция, за да им спасим държавата им. Помагал съм на всички гръцки премиери, независимо дали са леви, или десни", обясни още Борисов. Борисов заяви пред младежите от ГЕРБ, че могат да ходят с високо вдигната глава и трябва да бъдат горди със своята партия. „Нямаме претенции, че всяко едно решение е възможно най-доброто и сме безгрешни. Знаете колко трудно направихме правителство

БСП настоя държавата да оповести кой държи данъчните складове

http://www.mediapool.bg/bsp-nastoya-darzhavata-da-opovesti-koi-darzhi-danachnite-skladove-news246147.html

Управляващите трябва да разкрият кой е собственикът на данъчните складове за горива. За това призова Румен Гечев, народен представител от БСП Лява България пред Нова Телевизия в събота. "Проблемът е и в данъчните складове. Не само, че цената на колонка не е стимулирана за вносителите, но те нямат и достъп до складове в България". Тази информация първоначално бе поискана от депутатите – гражданска квота на Реформаторския блок . Според държавата обаче това е търговска тайна.  Гечев изрази недоумение как така в една страна-член на Европейския съюз министърът на финансите и премиерът отказват да кажат на българската общественост кой е собственикът. "Да не би да произвеждат ядрени оръжия. Това, че управляващите, които и да са те, отказват информация кой контролира данъчните складове на горива, означава, че те са вързани с тези складове. Ако не са, да кажат още днес кои са собствениците", заяви още Гечев. По думите му нещата няма да се оправят,  докато тези, които взимат решения и защитават интересите на хората, играят карти и ритат топка с тези, които взимат парите от акцизите. Спирането на обществени поръчки "по съмнение" сигнализира на чуждите инвеститори, че България е абсолютно непредвидима "Дори и да са еднакви цените на горивата в България и ЕС, проблемът е в структурата. При нас печалбата отива в продавачите на горива в страната в по-голяма степен, отколкото в останалата част от Европа, където отива в бюджета", смята още Гечев "За мен е важно дали отиват в някои олигарх или в нашия общ бюджет, в който ние всички участваме", допълни народният представител и обясни, че в България акцизът върху горивото е три пъти по-малък от този в Холандия, Германия, Италия, Англия.   Гечев поясни, че крайната цена на колонка в България е малко под средната. Според него това е причината да няма силен интерес за австрийци, румънци или гърци да внасят в България големи количества.  

Б.Т.Р. тръгва на турне из Европа

https://www.24chasa.bg/Article/5329200

Б.Т.Р. тръгва на турне из ЕвропаГрупата ще изнесе 11 концерта в 6 европейски държави. Първата им спирка ще бъде Виена на 4 март. Следват градове в Германия, Швейцария, Белгия и Холандия. Крайната дестинация на турнето ще бъде на 25 март в Лондон. Феновете на рок бандата ще могат да чуят легендарни нейни хитове, сред които са песните “Спасение”, “Елмаз и стъкло” и други.

Борисов с ултиматум към гръцките фермери (обзор)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330101

Ако до два дни не приключат безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа какъв съсед имаме. Реших, че това е последната възможност да напрява нещо по въпроса. Превозвачите виждат, че полагаме усилия, особено министър Московски, на когото благодаря.
Ако до два дни не приключат безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, а на границата, за да покажа какъв съсед имаме. Реших, че това е последната възможност да напрява нещо по въпроса. Превозвачите виждат, че полагаме усилия, особено министър Московски, на когото благодаря.

Борисов: Не искам избори, но се готвя за война

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330103

"Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ.
"Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук.
"Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ. "Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук.

В Русия и по света днес има шествия за годишнината от убийството на Немцов

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/27/2713313_v_rusiia_i_po_sveta_dnes_ima_shestviia_za_godishninata/?ref=rss


Год #немцов pic.twitter.com/GeYBH9qoQj

— Alena Vershinina (@alenawenger) February 27, 2016
В няколко града в Русия, както и в Украйна, САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и други държави днес се провеждат шествия в памет на руския опозиционен политик Борис Немцов, който бе застрелян под стените на Кремъл точно преди една година.
  В Москва на организаторите е позволен маршрут, който не минава по Големия Москворецки мост, където с 5 куршума чеченец застреля в...

ЕК: България е изправена пред едно от най-високите равнища на бедност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264618_%D0%95%D0%9A%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-

 Не се наблюдава широкообхватно възстановяване на българската икономика. Икономическият растеж през 2016 г. ще бъде 1,5%, но той няма да бъде достатъчен и икономиката ще остане отслабена. Дълготрайната безработица продължава да нараства въпреки повишаването на заетостта като цяло. България продължава да е изправена пред едно от най-високите равнища на бедност и неравенство на доходите в ЕС.

Това се казва в доклада на Европейската комисия за икономическите и социални предизвикателства пред страната ни за 2016 г.

“Необходимата фискална консолидация потиска вътрешното търсене, а все още съществуващите рискове оказват разубеждаващ ефект по отношение на частните инвестиции, въпреки здравословния растеж на нетния износ и положителните тенденции на пазара на труда”, се казва в анализа.

“Предвид все още слабия потенциален растеж, спадът на усвояването на средствата от ЕС води временно до забавяне на растежа на БВП до 1½ процента през 2016 г. Растежът се очаква да се увеличи до 2 % през 2017 г. с подновеното ускоряване на изпълнението на проектите на ЕС. Поради кризата равнището на потенциалния растеж на България намаля с над 50%, като по този начин спря сближаването с другите икономики по отношение на реалните доходи”, се посочва в доклада.

Бедност и социално изключване

България продължава да е изправена пред едно от най-високите равнища на бедност и неравенство на доходите в ЕС. И двата проблема имат дългосрочни последици за благосъстоянието и икономическия просперитет и заплашват да се отразят отрицателно на здравеопазването, постигнатото образователно ниво и перспективите за заетост.

Децата, ромите, хората с ниска квалификация и жителите на селските райони са сред най-уязвимите групи, засегнати от бедност. Въпреки непрекъснатото увеличаване на минималната работна заплата и растежа на медианните доходи, доходите на най-богатите 20% са почти седем пъти по-високи от тези на най-бедните 20%. В България е силна връзката между социално-икономическата среда и постигнатото образователно ниво на учениците, се казва още в доклада, предава Бтв.

Корупцията остава проблем

Корупцията продължава да буди значително безпокойство в България, а отговорът на националните органи продължава да бъде възпрепятстван от слаби и фрагментирани институции. Бавното изпълнение на реформите в областта на публичната администрация и електронното управление не позволява значителни подобрения в бизнес средата. Освен това оставащите слабости на системата на обществените поръчки ограничават използването на европейските структурни и инвестиционни фондове. Недостатъчният достъп до финансиране и липсата на подходящи рамкови условия за инвестиции в научни изследвания и развойна дейност възпрепятстват иновациите и конкурентоспособността. Забавянето на важни структурни реформи в ключови сектори като енергетиката би могло допълнително да възпрепятства конкурентоспособността.

Пазар на труда

Възстановяването на пазара на труда е стабилно, но слабо заради продължаващите структурни проблеми. След първоначалното съкращаването на работни места, икономиката не успя да усвои наличното предлагане на труд поради структурни проблеми, включително въздействията върху пригодността за заетост от дълготрайната безработица и несъответствията между търсените и предлаганите умения.

Дълготрайната безработица продължава да нараства въпреки повишаването на заетостта като цяло. Това подчертава структурния ѝ характер и ниските възможности за активизиране на политиките на пазара на труда, възпрепятствани от ограничено приоритизиране и насочване. Младежката безработица и неактивност са особено важни предизвикателства в това отношение.

Бързото застаряване на населението и значителната емиграция допринасят за поддържане на низходяща тенденция на безработицата, но намаляват потенциала за растеж и водят до недостиг на умения. Безработицата спадна до 9,6 % през първите три тримесечия на 2015 г., което е малко над средната стойност за ЕС. Продължаващото слабо нарастване на заетостта, което се предвижда да достигне годишно 0,5% през 2017 г., заедно с продължаващото намаляване на работната сила се очаква да доведе до допълнително намаляване на равнището на безработица до 8,8% през 2017 г.

Двигатели на растежа и перспективи

Очаква се след спад през 2016 г. растежът да се възстанови през 2017 г., но икономиката продължава да бъде отслабена.

Производството нарасна с над 2% на годишна основа през първите три тримесечия на 2015 г., подкрепяно главно от силното увеличение на нетния износ и на публичните инвестиции. Според зимната прогноза на Европейската комисия за 2016 г. се очаква реалният БВП да се е увеличил с 2,2% през 2015 г., като спадне на 1,5% през 2016 г. с намаляването на финансираните от ЕС инвестиции, преди да се увеличи до 2,0% през 2017 г.

Потреблението на домакинствата се предвижда да продължи да нараства умерено през 2016 и 2017 г., подкрепено от слабо подобряване на условията на пазара на труда и на заплатите. Очаква се нетният износ да влияе положително на растежа през цялото време, макар и в намаляваща степен. Въпреки това безработицата продължава да бъде висока и икономиката остава под потенциала си през цялото време.

Възстановяването досега все още не беше достатъчно силно, за да повлияе положително на икономическото сближаване с държавите от региона. В сравнение със сходните икономики България отбеляза значително по-слаби резултати от началото на кризата, както по отношение на растежа на БВП, така и на БВП на глава от населението.

Сближаването на доходите може да се възобнови само ако потенциалът за растеж бъде укрепен. Кризата нанесе тежък удар на икономиката. Тя намали значително нивото на потенциалния растеж, макар и вероятно от неустойчиво високо равнище преди кризата. Натрупването на капитал, особено в корпоративния сектор, намаля значително и общата факторна производителност спадна. Макар че все още прекомерната задлъжнялост на корпоративния сектор намалява, частните инвестиции остават ниски.

Инфлация

Инфлацията все още е рекордно ниска. От средата на 2013 г. преобладава дефлационна тенденция в резултат на спад на цените на суровините на международните пазари, слабото вътрешно търсене и намаленията на административно регулираните цени. Предвижда се инфлацията да остане отрицателна през 2016 г. и под средното равнище за ЕС.

Обезцененото евро и увеличаването на паричната маса на Европейската централна банка обаче, заедно с неблагоприятните условия на пазара на труда, би трябвало да окажат известен инфлационен натиск, като се има предвид, че паричната единица е фиксирана спрямо еврото. Въпреки това средата на ниска инфлация прави по-трудно за частния сектор и правителството да намалят съотношенията на задълженията си поради бавния растеж на номиналния БВП и на доходите.

БГНЕС

И злоупотребата със сол може да доведе до диабет

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555238

Солта, а не само захарта, играе роля за поява на диабет, сочат резултатите от френско изследване, цитирани от АФП. Авторите му смятат, че откритието им може да доведе до разработване на нови методи за превенция.Прости ограничения, свързани с хранителния режим, като намаляване на едновременната консумация на сол и захар, биха могли да предотвратят поява на диабет тип 2. Учените стигнали до тези заключения, след като изследвали прасета джуджета, на които бил приложен стомашен байпас. През последните няколко години над 200 000 души във Франция се ...

КНСБ: 1260 лв. стартова заплата за доктор, 840 лв. за медсестра

http://pik.bg/кнсб-1260-лв-стартова-заплата-за-доктор-840-лв-за-медсестра-news492804.html

КНСБ: 1260 лв. стартова заплата за доктор, 840 лв. за медсестра

За 1260 лв. стартова заплата за доктор и 840 лв. за медицинска сестра настояват от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

От там искат тези цифри да залегнат задължително в новия колективен трудов договор, който трябва да бъде подписан през месец юли, пише "Монитор".

Мотивът на синдикалистите е, че с увеличаването на месечните възнаградения ще се преодолее дефицитът на кадри в сектора.

Към момента с новата наредба за специализациите младите лекари в болниците, които специализират, взимат три минимални работни заплати месечно възнаграждение, което прави заплата от близо 950 лева. Често пъти се оказва, че те са по-добре платени, отколкото лекарите с дългогодишен стаж, коментира председателят на федерацията д-р Пламен Радославов.

 

Рушен Риза за ДОСТ: Имало е много опити за разцепване на ДПС

https://www.24chasa.bg/Article/5330002

Рушен Риза за ДОСТ: Имало е много опити за разцепване на ДПС"Имало е много опити през тези години да се разруши единството на нашия избирател и да се разцепи ДПС, но са били неуспешни. Ние сме демократична страна - има 400 партии, нека да има 401". Така коментира учредяването на новата партия ДОСТ на Лютви Местан съпредседателят на ДПС Рушен Риза. Той допълни,

Протестиращи искат по-малко права на обвинител №1

http://frognews.bg/news_107675/Protestirashti-iskat-po-malko-prava-na-obvinitel-1/

Десетки недоволни от Темида у нас се събраха на протест пред сградата на Съдебната палата в София.

Нови ожесточени сражения в Сирия след атака на "Ислямска държава"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555239

Сирийските кюрдски сили за защита на народа YPG съобщиха, че тежки сражения се водят близо до северния граничен град Тел Абияд след атака на "Ислямска държава", предприета час след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня, предаде ДПА. Съобщението, разпространено от агенция Хауар, близка до кюрдската милиция, съобщи, че боеве започнали на 15 позиции след мащабна атака на екстремистите един час преди полунощ. Сирийската бунтовническа групировка Джаиш ал ислам обвини правителствените сили, че са пуснали две бомби варели...

Колко голям е всъщност Wal-Mart?

http://www.investor.bg/sasht/337/a/kolko-goliam-e-vsyshtnost-wal-mart-211715/

Броят на служителите на компанията надвишава армиите на много страни, включително САЩ

Задържаха 7 души във Варна за криминални престъпления

http://www.moreto.net/novini.php?n=314502

С разпореждане на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов, на територията на цялата страна стартираха масирани полицейски проверки. Поводът са зачестилите случаи на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства, при които водачите извършват рискови маневри и създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, както и явното присъствие на лица, ползващи демонстративно охрана и ескортиращи автомобили.

Борисов пресече пеша границата с Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264617_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F

 Преди минути преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но, ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно.

Кога полярните мечки изяждат малките си?

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/koga-poliarnite-mechki-iziazhdat-malkite-si-6050535

В края на лятото и есента, когато тюлените – обичайната плячка на полярните мечки, са в морето и са трудно достъпни, се стига до тези кръвожадни случаи

На театър през март

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1554986

ДТ „ГЕО МИЛЕВ"-ПРОГРАМА ЗА МАРТ 2 МАРТ сряда 13.00 „Котаракът в чизми" голяма залапо Шарл Перо сценичен вариант и постановка Ивет Лазарова2 МАРТ сряда 19.00 „Гласовете на България... за България" ЗАЛА ОПЕРАконцерт - спектакъл 7 МАРТ понеделник 19.00 „Заарска завера 1873" камерна залаот Елена Димитрова сценичен вариант и постановка Ивалин Димитров9 МАРТ сряда 19.00 „Тайната на Джордж Вашингтон" камерна залаот Миро Гавран ПРЕМИЕРАрежись...

Борисов не иска избори, но се подготвя

http://politics.actualno.com/borisov-ne-iska-izbori-no-se-podgotvja-news_526037.html

Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на младежката организация на ГЕРБ, който се провежда в Сандански. „Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всич

Местан: Започна обратното броене за ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_624920.html

Започна обратното броене за ДПС, заяви Лютви Местан пред инициативния комитет за учредяването на партията "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ), съобщава БНР. Нямам никакви илюзии, че ще е лесно. Това заяви Лютви Местан по време на Учредителното събрание на партия ДОСТ, предаде репортер на БГНЕС. „Срещу нас стои огромен финансов ресурс и машината на статуквото, която ще репресира всеки, който ще ни последва. Цели се и включване на инструментариума на държавата чрез мита за националния предател, който щял да основе протурска партия. Кого и какво виждаме в тази зала, обаче? Тук виждам само български патриоти”, каза Лютви Местан, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че няма илюзии, че ще му бъде лесно. „Защо сега, сега ли сме погледнали, ще ни задават този въпрос и ни трябва ясен отговор. Отговорът е категоричен - виждахме, но си затваряхме очите, правихме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш”, призна Местан. Той каза още, че не неговата декларация за сваления турски самолет, а словото на Доган е било стратегическа грешка. Според закона за партиите, за да се пристъпи към създаването на нова партия, трябва първо да се събере инициативен комитет, който да е от най-малко 50 души.  успя да събере като присъстващи, а Местан събра около 200. Местан обясни, че всички тези хора са били наречени "пандизчии и хора, събрани от кол и въже" от определени медии, свързани с Пеевски. Според него когато Доган произнесе речта си са паднали маските и се разкрило двуличието. По думите му депутатите, които са останали в ДПС, осъзнават дълбоко в себе си, че с речта си Доган разцепи ценностно партията.

Местан обяви, че започва обратното броене за ДПС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/27/2713304_mestan_obiavi_che_zapochva_obratnoto_broene_za_dps/?ref=rss


Започна обратното броене за ДПС - така изключеният от движението бивш председател Лютви Местан се обърна към инициативния комитет за учредяването на партията "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

Бившият председател на ДПС каза още, че новата партия ще обединява патриотите за гражданска либерална демокрация и ще разчита на гласовете не само на разочарованите от ДПС, а на всички. 

 "Известни като медии на депутат от ДПС наричат "хора от кол и въже"...

От полицията потвърдиха за сблъсъка на шофьори във Варна. Първо е имало катастрофа!

http://petel.bg/Ot-politsiyata-potvardiha-za-sblasaka-na-shofori-vav-Varna--Parvo-e-imalo-katastrofa--__146843

Екипи на полицията изясняват на място ситуацията със сблъсъка между шофьори на бул. „Република“ във Варна. От пресцентъра на ОД на МВ...

Второ полувреме: Черно море – Левски 0:2. Бакари се завърна на терена след 9 месеца (на живо)

http://petel.bg/Vtoro-poluvreme--CHerno-more-----Levski-0-2--Bakari-se-zavarna-na-terena-sled-9-mesetsa--na-zhivo-__146838

Черно море губи от Левски с 0:2 през второто полувреме на мача от XXII кръг на „А” група на стадион „Тича”. На трибуните са повече от 8000...

Топ 3 на най-страховитите и прокълнати места в България

http://petel.bg/Top-3-na-nay-strahovitite-i-prokalnati-mesta-v-Balgariya__146844

Снимка Булфото Във всяка страна има места, свързани с легенди за ужаси, страховити призраци и енергийни вампири. За хора, изчезнали при н...

Борисов: Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война

https://www.24chasa.bg/Article/5330088

Борисов: Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за войнаНе искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански. „Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира,

Местан учреди партията ДОСТ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-uchredi-partiiata-dost-6050665

Сред учредителите са и двама от основателите на ДПС – Неджметин Хак и Мехмед Ходжа

Бразилия разследва за корупция президента на Перу

http://www.mediapool.bg/braziliya-razsledva-za-koruptsiya-prezidenta-na-peru-news246146.html

Бразилските власти разследват президента на Перу Олянта Умала заради съмнения за корупция, предадоха информационните агенции. Смята се, че той е замесен в мащабната корупционна схема около държавната петролна компания "Петробраз". Разследващите подозират Умала, че е взел подкуп в размер на 3 млн. долара от "Одебрехт" - голяма строителна компания, разследвана за връзки с държавния петролен гигант "Петробраз". В замяна държавният глава осигурил нафирмата договори в Перу. Според полицейски доклад разследващите "Петробраз" открили имейли от бивш служител на "Одебрехт", който споменава 3 млн. долара за "проект ОУ", което според тях се отнася до президента на Перу. Бразилският съд може да поиска перуанските власти да разследват Олянта Умала.

Хиляди мигранти в капан на гръцко-македонската граница

http://www.cross.bg/granitza-grutzko-makedonskata-migranti-1499824.html

/КРОСС/ По около 4 хиляди бежанци пристигат всеки ден на пункта в Идомени на гръцко-македонската граница. Македония обаче отказва да пропуска всички мигранти. По непотвърдена информация границата на ден ще преминават по едва 500 души. Това ще доведе до огромно струпване на хора на мястото. В импровизирания лагер там има и много деца, видя камерата на Нова телевизия.

Най-подходящият за всекидневна употреба "Макларън"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/02/27/2712542_nai-podhodiashtiiat_za_vsekidnevna_upotreba_maklarun/?ref=rss


След насочените предимно към любителите на състезателното шофиране модели 570S Coupé и 540C Coupé британският производител на суперавтомобили "Макларън" пуска и най-подходящата за всекидневна употреба кола. Двуместният 570 GT не лишава хората на борда от нищо, като предлага удобни седалки с всички възможни настройки, автоматичен двузонов климатик, серийна аудиосистема с осем говорителя и опционална Bowers & Wilkins с 12 озвучителни тела.

Серийният стъклен покрив осигурява максимална...

Най-подходящият за ежедневна употреба "Макларън"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2016/02/27/2712542_nai-podhodiashtiiat_za_ejednevna_upotreba_maklarun/?ref=rss


След насочените предимно към любителите на състезателното шофиране модели 570S Coupé и 540C Coupé британският производител на суперавтомобили "Макларън" пуска и най-подходящата за ежедневна употреба кола. Двуместният 570 GT не лишава хората на борда от нищо, като предлага удобни седалки с всички възможни настройки, автоматичен двузонов климатик, серийна аудиосистема с осем говорителя и опционална Bowers & Wilkins с 12 озвучителни тела.

Серийният стъклен покрив осигурява максимална...

Премиерът призна: Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война

http://pik.bg/премиерът-призна-не-искам-избори---това-е-пагубно-за-държавата-и-няма-да-ги-предизвикам-но-news492858.html

Премиерът призна: Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война

Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански, предаде "Фокус".

„Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството.

В РБ помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа. Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше нито ни ще станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме с колегата Цветанов, аз, правителството и парламентът да търсим някакъв баланс, да има някаква стабилност и най-вече да можем да си приключим финансовата година, защото помните ние заварихме спрени европейските фондове, а сроковете изтичаха”, заяви Борисов.

„Ако беше пропаднал изборът на Меглена Кунева, тя щеше да подаде оставка и да падне правителството. РБ осигури 13 гласа. Не знам дали има партия,която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, коментира министър-председателят.
Борисов припомни, че в последните дни на 2015 г. на Северната тангента в София се е асфалтирало и са поставяни мантинели, за да можем да оправим фактурите и от Брюксел да ни дадат парите, тъй като в противен случай е трябвало да ги връщаме.

По думите му всички усилия са си заслужавали, тъй като имаме 98-99% усвояемост на еврофондовете. „Над 7 млрд. лв. сме разплатили миналата година на български фирми, граждани, организации . 3 млрд. лв. са повече спестяванията в банките за миналата година, 2,850 млрд. лв . сме събрали повече от битката с контрабандата със звеното „Антиконтрабанда ”, отбеляза премиерът. Той посочи, че през януари имаме 950 млн.лв. събрани повече средства от борбата с контрабандата в сравнение с януари 2015 г.

„За февруари към миналата седмица бяха 350 млн.лв. Затова ние си позволихме нещо, което го нямаше в програмите - за всяка Коледа и Великден и до този момент сме дали над 200 млн.лв. насъбрани от контрабандистите за нашите майки и бащи, баби и дядовци – за пенсионерите, извън това, което е заложено в бюджета”, посочи Бойко Борисов.

Борисов призна: Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война

http://pik.bg/борисов-призна-не-искам-избори---това-е-пагубно-за-държавата-и-няма-да-ги-предизвикам-но-с-news492858.html

Борисов призна: Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война

Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ, който се провежда в Сандански, предаде "Фокус".

„Държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството.

В РБ помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения. Вътрешнопартийните им проблеми ги прехвърлят след това на ниво правителство - аз или ГЕРБ да ги арбитрираме, което не е наша работа. Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше нито ни ще станем любими на другите партии, нито те на нас, но ние се опитахме с колегата Цветанов, аз, правителството и парламентът да търсим някакъв баланс, да има някаква стабилност и най-вече да можем да си приключим финансовата година, защото помните ние заварихме спрени европейските фондове, а сроковете изтичаха”, заяви Борисов.

„Ако беше пропаднал изборът на Меглена Кунева, тя щеше да подаде оставка и да падне правителството. РБ осигури 13 гласа. Не знам дали има партия,която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, коментира министър-председателят.
Борисов припомни, че в последните дни на 2015 г. на Северната тангента в София се е асфалтирало и са поставяни мантинели, за да можем да оправим фактурите и от Брюксел да ни дадат парите, тъй като в противен случай е трябвало да ги връщаме.

По думите му всички усилия са си заслужавали, тъй като имаме 98-99% усвояемост на еврофондовете. „Над 7 млрд. лв. сме разплатили миналата година на български фирми, граждани, организации . 3 млрд. лв. са повече спестяванията в банките за миналата година, 2,850 млрд. лв . сме събрали повече от битката с контрабандата със звеното „Антиконтрабанда ”, отбеляза премиерът. Той посочи, че през януари имаме 950 млн.лв. събрани повече средства от борбата с контрабандата в сравнение с януари 2015 г.

„За февруари към миналата седмица бяха 350 млн.лв. Затова ние си позволихме нещо, което го нямаше в програмите - за всяка Коледа и Великден и до този момент сме дали над 200 млн.лв. насъбрани от контрабандистите за нашите майки и бащи, баби и дядовци – за пенсионерите, извън това, което е заложено в бюджета”, посочи Бойко Борисов.

Сани Жекова спечели малкия финал в Корея

http://www.moreto.net/novini.php?n=314503

Водещата българска сноубордистка Сани Жекова спечели днес малкия финал в сноубордкроса от старта на Световната купа в Бокуанг (Кор). Състезанието бе тестово за трасето на което ще се проведе сноуборда по време на олимпиадата в Пьончанг 2018.

Цветанов: Президентските избори ще бъдат генерална проверка за силата на ГЕРБ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555237

Президентските избори ще бъдат генерална проверка за мощта на ГЕРБ, за това дали структурите ни работят със същата мощ, с която неутрализираме популизма на всички избори. Това е казал председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пред над 150 младежи от цялата страна на откриването на 7-ия Зимен университет на МГЕРБ в Сандански, съобщава пресцентърът на партията."Въпреки че призовават за предсрочни избори, всъщност нито една от парламентарните групи, с които разговарям, не искат да отидат на предс...

Борисов обяснил на гръцките фермери, че блокадата е "пълно безобразие"

http://www.mediapool.bg/borisov-obyasnil-na-gratskite-fermeri-che-blokadata-e-palno-bezobrazie-news246145.html

Премиерът Бойко Борисов е посетил тази сутрин границата с Гърция, стана известно от публикувани снимки в неговия профил във "Фейсбук". Не е уточнено на кой пункт той се е срещнал както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. "Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но, ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно", съобщава сам Борисов чрез социалните мрежи. Междувременно пред Дарик транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че България ще иска от Европейската комисия да промени регламентите си така, че да може да се намесва бързо и физически със свои органи при конфликти като продължаващата повече от месец блокада на българо-гръцката граница.

МВР погна кортежи и хора с частна охрана, търси незаконно оръжие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330084

С разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, на територията на цялата страна стартираха масирани полицейски проверки, съобщава пресцентърът на МВР.
Поводът са зачестилите случаи на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства, при които водачите извършват рискови маневри и създават непосредствена
С разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, на територията на цялата страна стартираха масирани полицейски проверки, съобщава пресцентърът на МВР. Поводът са зачестилите случаи на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства, при които водачите извършват рискови маневри и създават непосредствена

Проф. Захарина Савова: „Слаба = красива” е много опасен еталон!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330065

- Проф. Захариева, защо е нужно да има Седмица за превенция на хранителните разстройства?
- Това се прави отдавна в много страни. Аз и мои колеги решихме и у нас официално да обявим такава седмица, защото хората не си дават сметка за опасностите от хранителните разстройства, които все повече се увеличават.
- Проф. Захариева, защо е нужно да има Седмица за превенция на хранителните разстройства? - Това се прави отдавна в много страни. Аз и мои колеги решихме и у нас официално да обявим такава седмица, защото хората не си дават сметка за опасностите от хранителните разстройства, които все повече се увеличават.

Пентагонът докладва за голяма победа на US-командоси и кюрди в Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264616_%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0

 Военни от специалните сили на САЩ са помогнали на местни бойци да удържат важна победа срещу "Ислямска държава" в Сирия. Американските войници са играли важна роля в битката за Шададе, бастион на джихадистите, който беше превзет от кюрдските сили и техните съюзници, като са помагали за насочване на въздушните удари на коалицията.
 Те са ускорили комуникациите между бойците на бойното поле и самолетите, без да влизат в преки сблъсъци, обясни полковник Крис Гарвър, говорител на коалицията срещу "Ислямска държава", цитиран от АФП и БТА.

Благодарение на това Сирийските демократични сили, съюз от милиции, в който доминират кюрдските сили, са успели да превземат града само за шест дни, далеч по-бързо от предвижданията.

Според Пентагона превземането на града е важен етап към обграждането на Ракка, столицата на самопровъзгласения халифат на "Ислямска държава", който е крайната цел на коалицията в Сирия.

"Прекратяването на враждебните действия" в Сирия, което влезе в сила в полунощ, като цяло се спазва, съобщава Асошиейтед прес. В провинция Хомс силите на режима са продължили офанзива до 12:15 ч., но след това ситуацията се е успокоила. Прекратяването на огъня обаче не обхваща групировките "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", който е свързан с Ал Каида, припомня АП.

Борисов: Комисията ще ни влоши отношенията с Русия и Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330068

Нищо добро няма да произлезе от комисията, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сандансдки, където бе гост на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ.
„Тук е председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Обръщам се към него.
Нищо добро няма да произлезе от комисията, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сандансдки, където бе гост на откриването на VII-ия Зимен университет на МГЕРБ. „Тук е председателят на парламентарната група на ГЕРБ. Обръщам се към него.

Вижте най-доброто копие на Николета Лозанова (Видео)

https://www.24chasa.bg/Article/5330071

Жоро Кучков – момчето, което държи да се знае, че е най-доброто копие на… Николета Лозанова. Той вярва, че е роден, за да бъде под прожекторите. Обича скандала. И има хиляди последователи в социалните мрежи. Жоро е от Котел. Казва, че е много известен в града си. Същевременно обаче се страхува от агресията на онези, които не го харесват.

Гардовете на инкасото спасили 2 милиона лева с яростна съпротива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264615_%D0%93%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8+2+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Охранителите на инкасото, от което бандити с калашници задигнаха над 400 000 лева в понеделник, са успели да предотвратят кражбата на близо 2 милиона лева от бронирания автомобил. Това пише "Телеграф", позовавайки се на разследващи случая от столичната полиция.
Към 10.30 часа на 22 февруари тримата гардове спрели със служебната кола на подземното ниво -2 в The Mall на бул. "Цариградско шосе", за да вземат чувалче с към 400 бона от клиент в търговския център и след това да продължат курса си. 

В същото време във возилото им имало малко под 2 милиона лева от различни пратки, които всъщност са били основната цел на бандитите. "Четирима мъже е трябвало да вземат всички пари. Затова са нападнали гардовете с автомати "Калашников" и са произвели изстрели срещу тях и инкасо автомобила", категорични са от полицията в София. Професионалната реакция на тримата охранители обаче успяла да подплаши бандитите. 

"Вместо да се предадат, вдигайки ръце, гардовете са спазили абсолютно всички вътрешни правила и процедури на компанията и са предприели най-добрите възможни мерки за ограничаване на щетите и избягването на човешки жертви", хвалят ги от фирмата "ВИП секюрити", за която работят тримата мъже. 

Пред множеството работещи камери единия от охранителите веднага е натиснал паник бутона.Незабавно на сигнала реагирали три мобилни патрула на фирмата и се отзовали на мястото. Преди да пристигнат нападателите успели да повалят друг от гардовете, който държал в ръка чувала с пратката в размер на над 400 бона. Взели парите и тръгнали към бронирания автомобил, за да вземат голямата сума пари. В това време обаче третият от служителите на "ВИП Секюрити" извадил служебния си пистолет и започнал да стреля срещу бандитите, които побегнали.

Кобрата: Ако има война, ще дам живота си за България! (ВИДЕО)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264614_%D0%9A%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%BC+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B7%D0

 Най-добрият ни боксьор Кубрат Пулев обяви, че ако стане война, е готов да даде живота си за България и ще застане най-отпред на фронтовата линия. Кобрата говори пред Нова телевизия и предаването „Събуди се" за ситуацията у нас, за политиците и за личните си планове извън спорта.

Пулев в момента е на подготовка на Белмекен, където доведе и двама световни шампиони в професионалния бокс - Джак Кулкай и Артур Абрахам.

Кобрата бе попитан дали е добре да бъде върната казармата у нас, на което той отвърна: „При така стеклите се обстоятелства, не е лошо да има кратка военна служба. Има много хора, които нямат понятие от повечето неща. За съжаление. Така са просто възпитавани. Смятам, че не е лошо. Но по-важното е, че ако има война, аз ще съм един от хората, които са най-напред. Дори нещо да се случи с мен, за мен ще е чест да дам живота си за България“.

„Не искам да влизам в детайли, но много от нещата в държавата не функционират. Хората ги мързи, на повечето места си пият кафе, пушат си цигарки и това е. Никой не си дава зор, всички ги мързи и викат защо така. Един народ без ясни и точни правила, без закони няма как. Ако ги няма тези неща, ние сме просто едно племе", продължи Пулев.

„Искам да променя нещата, но за съжаление нямам такава възможност. В момента съм активен спортист, но милея за България и ме е яд, когато виждам такива теща. Ние с нищо не сме по-лоши и не сме по-назад като цяло, но за съжаление седим и много си мълчим. Но да се внимава, когато ходят на протест, да не е продиктувано от даден интерес - личен или нещо друго“, каза Кубрат Пулев.

Той коментира и подготовката на Белмекен.

„Пристигнаха да снимат от немска телевизия. Чест му прави на човека, че дойде до България. Премръзна. Падаше, ставаше, изобщо сериозно преживяване имаше. И вашата работа на журналистите не е лесна“, коментира Кубрат Пулев.

„Моите колеги се радват, че са на такова място и могат да се докоснат до такава красива природа като нашата“, продължи Кобрата по повод съотборниците му от „Зауерланд“, които тренират с него в България.

„Аз се чувствам към 19-20 години. Още съм в пубертета. Гледам година за година. Важно е какво предстои“, каза още Кубрат Пулев.

Всичко, което каза Кубрат Пулев вижте във видеото!

Борисов не очаквал нищо добро от комисията, разследваща намесата на Турция и Русия у нас

http://www.mediapool.bg/borisov-ne-ochakval-nishto-dobro-ot-komisiyata-razsledvashta-namesata-na-turtsiya-i-rusiya-u-nas-news246144.html

Премиерът Бойко Борисов не очаква да излезе нищо добро от парламентарната комисия, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България. Това обяснява той, цитиран от агенция „Фокус“ в събота. Министър-председателят препоръча на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов депутатите да помислят много добре по това, защото, по думите му, работата й единствено ще влоши отношенията на България и с Турция, и с Русия.  Неслучайно реакциите и от двете страни са са много остри , коментира Борисов на среща с младежката структура на ГЕРБ, която се провежда в Сандански.  Борисов напомни, че Руската федерация "направи голям завой по темата с туризма", а Турция не реагира така остро на оградата на границата, както би могло да се очаква. "С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и тази комисия", коментира премиерът. Той заяви, че се надява комисията да прояви цялата си дипломация и дипломатически опит, да намери решение по казуса с Русия и Турция.  Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов отговори, че ще положат усилия да се справят с въпроса по най-добрия и благоприятен начин за България, информира "Фокус".  В петък българското външно министерство отхвърли като "неуместен и лош тон" обвиненията на Москва в "цинизъм и "неомакартизъм" заради създаването на парламентарната комисия . "МВнР смята, че такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание", посочва в изявление говорителят на министерството Бетина Жотева. Преди това Москва за пореден път коментира в нарушение на дипломатическите правила вътрешни решения на България. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, заяви, че създадената комисия е "нелепа" и " проявява на неблагодарност от страна на България към Русия". "Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията й с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет." По думите на Захарова, цитирана от БНР, възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомакартизъм. Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България", бе създадена миналия петък по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Комисията ще работи два месеца под ръководството на Валентин Радев от ГЕРБ. Реформаторският блок засега не е предложил свои членове, тъй като нито едно от предложенията му по отношение на проучването, което ще извършва комисията, не бяха приети. Засега няма официална реакция на Анкара спрямо това решение на НС, но отношенията между България и Турция вече са достатъчно напрегнати покрай вътрешния конфликт в ДПС.

Държавата трябва да е в ролята на силния срещу картелите, заяви Томислав Дончев

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/02/27/2713302_durjavata_triabva_da_e_v_roliata_na_silniia_sreshtu/?ref=rss


Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да разследва за картел пазара на горива е смело, защото засяга големи световни публични компании. Правителството е готово да й окаже всякакво съдействие, ако такова й потрябва. Това каза в интервю за Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев.

Държавата трябва да е в ролята на силния, каза вицепремиерът, запитан какъв ще е изходът от двубоя между Давид и Голиат. Той напомни, че с промените в законодателството антимонополният орган...

Московски: Гръцките фермери вече изтеглят машините си от границата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/moskovski-gryckite-fermeri-veche-iztegliat-mashinite-si-ot-granicata-212184/

Ако до два дни не приключат безобразията на българо-гръцката граница, няма да отида на извънредния Европейски съвет, заплаши премиерът Бойко Борисов

Нови ожесточени сражения в Сирия след атака на "Ислямска държава"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555236

Сирийските кюрдски сили за защита на народа YPG съобщиха, че тежки сражения се водят близо до северния граничен град Тел Абияд след атака на "Ислямска държава", предприета час след влизането в сила на споразумението за прекратяване на огъня, предаде ДПА. Съобщението, разпространено от агенция Хауар, близка до кюрдската милиция, съобщи, че боеве започнали на 15 позиции след мащабна атака на екстремистите един час преди полунощ. Сирийската бунтовническа групировка Джаиш ал ислам обвини правителствените сили, че са пуснали две бомби варели в Източ...

Съседите от с. Звездица, не знаели, че возят дрога за 4 млн., оставиха ги в ареста

https://www.24chasa.bg/Article/5330019

Съседите от с. Звездица, не знаели, че возят дрога за 4 млн., оставиха ги в арестаАхмед Мустафов и и Севгин Алиев, които бяха задържани на 25 февруари на ГКПП - Малко Търново заради наркотрафик, заявиха пред съда, че не са знаели за забранения товар. Мустафов купил автомобила "Пежо Експерт" два дни преди пътуването, дошъл до бургаския кв. "Ветрен", за да го вземе. Не съм проверявал какво има вътре, заяви 50-годишният арестант.

Ски курортите на бунт срещу Зеления октопод! Еколози олигарси рекетират срещу десетки милиони българския бизнес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/264613_%D0%A1%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D0%BD%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B

 Жители и представители на граждански сдружения от Банско, подкрепени от техни колеги от Самоков и Сепарева баня, връчиха на премиера Бойко Борисов писмо с искане за спиране на обществените поръчки, обслужващи зелените олигархични кръгове.

В писмото конкретно са посочени кои зелени НПО-та и лица са ги спечелили. От него става ясно какво огромно разхищение на европейски и национални средсва е извършвано през последните години под фалшивия предтекст за опазване на природата. 

След като връчиха писмото на премиера хората от Банско,Самоков и Сепарева баня се отправиха на протест с викове: „Зелена мафия”; „Екорекетьори”; „Вън зелените олигарси от планините”. Протестиращите се насочиха към Шератон, където МОСВ и зелени организации разпределят нови 100 млн.лв ужким за опазване на биоразнообразието за 2016 г.

 Ето и пълният текст на писмото до премиера Бойко Борисов: 

 До

 Г-н Бойко Борисов, 

Министър-председател 

на Република България 

 

Уважаеми господин министър-председател,

  

С това писмо искаме да Ви запознаем с едно от най-уродливите лица на българската олигархия – тази на псевдоеколозите. 

В приложения списък ще намерите спечелените проекти от НПО-та, състоящи се от 5-6 души и съпругите им. Не претендираме за изчерпателност, заради основателните съмнения, че същите лица имат още НПО-та, фирми и допълнително усвояват пари като експерти в проекти, спечелени с чужди имена. 

От милионите, които зелените са усвоили, в българската икономика не влезли постъпления - няма платени данъци, няма разкрити работни места. Движението на парите е еднопосочно.

  Поради нишата, която хитро са си избрали, косвени ползи от дейността им не могат да бъдат измерени - единственото видимо са протестите им и действията им срещу туризма и управлението в България.

 Зелени Балкани, Стара Загора - бенефициент/изпълнител/партньор (Тома Белев, член на Междуведомствената комисия – специализиран състав на Висш екологичен експертен съвет към МОСВ) 

http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19663

 650 000 лева да хранят черни лешояди

  ttp://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19494

  1 100 000 лева за отглеждане на планински кеклик

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=59985

 420 000 лева за даване на акъл как да се управлява Язовир Овчарица

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19447

 470 000 лева за отглеждане на лалугери

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=59556

 1 700 000 лева за садене на върби

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=3534

 3 милиона лева за броене на големи европейски лешояди

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4282

 3 Милион лева за броене на соколи

 Българско Дружество за Защита на Птиците - бенефициент/изпълнител/партньор

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=3361

 4 милиона лева да броят ястреби и орли

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=3533

  4 Милиона лева да опазват пеликани около Бургас (те измряха)

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=3819

 5.5 милиона лева да напишат план как да се опази червеногушата гъска. Поискали са в този план още 50 милиона лева, за да я опазят – вижте на сайта на МОСВ.

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4045

 5.5 милиона лева да наглеждат египетски лешояд

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4762

 8 милиона лева да пазят царски орли от жици

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4765&docType=pdf

 4 милиона лева за строене на гнезда за малък петнист орел

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19773

 95 000 лева за опазване на лешояди в Родопите

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=3476

 18 000 лева за лятна лекция сред природата

  http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=23716

  90 000 лева за училищни лекции

 Зелени Балкани Пловдив - бенефициент/изпълнител/партньор

 (Тома Белев, член на Висш екологичен експертен съвет към МОСВ)

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19840

 780 000 лева за строене на гнезда с мидички в Поморийско езеро

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=59567

 700 000 лева за броене на чапли в Марица

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=59986

 200 000 лева за даване на акъл как да се управлява язовир Конуш

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19665

 ВВФ - бенефициент/изпълнител/партньор (Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев + Любомир Костадинов, Александър Дуцов и Константин Иванов, които провалиха форума на министър Ангелкова)

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=59388

 700 000 лева за опазване на лияни и хвойни около Марица

 ttp://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19418

 1 400 000 лева за броене на пеликани и даване на акъл как да се опазят в Сребърна (те после измряха всичките)

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4761

 800 000 лева да помагат на риби в русенски лом да плуват

 Фондация Биоразнообразие - бенефициент/изпълнител/партньор

 (Петко Цветков, член на Национален Съвет на ПП Зелените) и Стефан Аврамов)

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4322

 4 милиона лева да броят птици в Атанасовско езеро

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4761

 800 000 лева да помагат на риби в русенски лом да плуват

 http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=4322

 4 милиона лева да броят птици в Атанасовско езеро

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=3422

 50 000 лева за лятна екологична академия

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=3556

 50 000 лева за издаване на екологични книжки

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=19846

 580 000 лева за наблюдение на диви кози и мечки във Витоша

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=beneficient&id=59604

 450 000 лева за броене на трипръсти кълвачи, глухари и белогръби кълвачи

 СДП Балкани – бенефициент/изпълнител/партньор (Андрей Ралев, ковчежник на ПП Зелените, Андрей Ковачев, бивш съпредседател на ПП Зелените + Катерина Раковска – съпруга на Андрей Ковачев и действащ съветник в съвета разпределящ парите за биоразнообразие в МОСВ)

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=partner&id=19846

  580 000 лева за броене на диви кози и мечки

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=partner&id=59508

 1 000 000 лева за мътене на яйца от костенурка в Алдомировското блато

 http://umispublic.government.bg/srchProjectInfo.aspx?org=partner&id=59356

 2 милиона лева да гледат дива коза, да заплождат пеперудата Червен Аполон и да търсят спокойни храсти за дива мечка. Тук партньор по проекта е Природонаучният музей към БАН, където зам.-директор е Стоян Бешков – член на национален съвет на ПП Зелените и кандидат-депутат от Кърджали, където е роден Тома Белев

 600 000 лева да просвещават билкари да не берат много билки, че щели да  свършат. БНР участва официално!!!

 Оставаме на Вас да прецените дали има корист в действията им и кои са хората, претендиращи да изразяват общественото мнение по въпросите на туризма и екологията.

 

ГОСПОДИН ПРЕМИЕР,

 Търпението на българския народ вероятно няма граници. Но на цинизма в политиката веднъж завинаги трябва да се сложи край. Народът в Пиринско Ви приканва ЗАЕДНО ДА СЕ ИЗПРАВИМ СРЕЩУ ЗЕЛЕНАТА ОЛИГАРХИЯ в името на интересите на гражданите, закона и справедливостта.

 Не е възможно, докато всички отговорни фактори в държавата се мъчат да подсигурят социалната, здравната, стопанската и системите за сигурност и образование, да съществува добре организирана мафия за източване на европроекти и на държавната хазна!

 ЗЕЛЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ СА ИСТИНСКАТА ОЛИГАРХИЯ В БЪЛГАРИЯ и е крайно време правителството и лично Вие да пресечете порочната им практика да работят срещу интересите на народа и да обричат бъдещето на държавата.

 НЕ МОЖЕМ ДА ОБЯСНИМ НА ДЕЦАТА СИ, ЧЕ ЕДИН ЛЕШОЯД Е СТО ПЪТИ ПО-ЦЕНЕН ОТ ТЯХ.

 СВЪРШЕТЕ СИ РАБОТАТА, ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, ЗА ДА ОСТАНАТ ХОРА В БЪЛГАРИЯ!  КАКТО ВИЖДАТЕ, ЗА ЛАЛУГЕРИТЕ ИМА КОЙ ДА СЕ ПОГРИЖИ. ВРЕМЕ Е ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ХОРАТА!

 

960 проверени при спецакция на полицията по нощни барове в Пловдив

https://www.24chasa.bg/Article/5330048

960 проверени при спецакция на полицията по нощни барове в ПловдивДвама души са били арестувани за 24 часа заради притежание на наркотици при снощната спецакция на полицията в Пловдив. От областната дирекция на МВР уточниха, че в изпълнение на разпореждане на главния секретар на МВР в 1 часа снощи в Пловдив и областта е стартирала операцията. Поводът за нея са зачестилите случаи на опасно и рисково поведение на

Федерер ще се завърне на корта за сезона на клей

http://tennis.actualno.com/federer-shte-se-zavyrne-na-korta-za-sezona-na-klej-news_526034.html

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер обяви, че ще се завърне на корта през април, написа сайтът tennis24.bg. Това ще стане на турнира от "Мастърс 1000" в Монте Карло, който започва на 10 април, предаде БГНЕС. Маестрото оперира менискус в края на януари, ден след загубата му от Новак Джокович на Australian Open. Първоначално се очакваше, че той ще почива един месец, но сега стана ясно, че пропуска първите два турнира от сериите "Мастърс 1000" в Индиън Уелс и Маями през март. "Рех

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване