Навалица в Пловдив на "Агра" и "Винария"

https://www.24chasa.bg/Article/5330445

Навалица в Пловдив на "Агра" и "Винария"Средно по 8500 души на ден разглеждат международните изложения "Агра", "Винария", "Фудтех" и "Хорека", които се провеждат в пловдивския панаир. Организаторите твърдят, че тази година интересът е огромен. За първи път групи от страната правят резервации на билети по телефона. "Толкова хубави вина не е имало от 10 г.

Борисов: Що за съседи имаме? Премиерът дава два дни на гърците да свалят блокадата

http://petel.bg/Borisov--SHHo-za-sasedi-imame--Premierat-dava-dva-dni-na-gartsite-da-svalyat-blokadata__146861

Снимка: Булфото, архив Ако блокадата на границата ни с Гърция не приключи до два дни, ще считам, че това е насочено срещу България, казва п...

Внимание! Вирусът Зика стигна по полов път и до Европа

http://petel.bg/Vnimanie--Virusat-Zika-stigna-po-polov-pat-i-do-Evropa__146862

Френският здравен министър Марисол Тюрен заяви, че в страната е забелязан първият случай на предаване на вируса Зика по полов път.  Споре...

Александрово избра нов кметски наместник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bMEtSCqes5o/

45-годишният Петър Хараламбов е новият кметски наместник на село Александрово, община Поморие. Той беше избран на провелото се от 11.00 часа днес допитване до местните жители.
Инициативата за промяна и избор на нов управник дойде от самите жители на селото по време на предизборната кампания на кмета Алексиев. Въпреки, че законът му дава право директно да назначава наместниците в селата с под 100 души, Алексиев предостави на местните хора условия за демократичен избор. За целта бяха осигурени урна, бюлетини, изборна комисия и избирателен списък. Жителите на селото обаче предпочетоха да гласуват поименно, като имаха възможността да одобрят или отхвърлят кандидатурата на Хараламбов. Тя бе единствената, отговаряща на всички изисквания в предварителния подбор на кандидати, предшестващ състоялия се вътрешен избор.
На този първи етап, под формата се яви и досегашният кметски наместник Милан Георгиев. Той обаче отпадна от подбора, поради неспазване на условието за уседналост.
Право да участват в избора имаха всички жители на Александрово, които са навършили 18 години, не са поставени под запрещение и към днешната дата са с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес в селото най-малко 6 месеца или общо 72 души. На събранието присъстваха 41 от имащите право на глас, 39 от тях гласуваха в подкрепа на Петър Хараламбов, а двама гласуваха с „въздържал се“.
„Тепърва ни предстои много работа, но най-важното е да не се губи връзката с хората“, каза Хараламбов, обръщайки се към всички присъстващи с признателност за подкрепата. В края на срещата александровци поздравиха за успеха новия кметски наместник и благодариха на кмета на община Поморие Иван Алексиев за това, че е спазил поетия по време на предизборната кампания ангажимент.

Арестуваха двама младежи във Варна за саморазправа след пътен инцидент

https://www.24chasa.bg/Article/5330442

Арестуваха двама младежи във Варна за саморазправа след пътен инцидентДвама младежи – на 19 и 21 години, от варненското село Тополи, са арестувани за саморазправа при пътен инцидент на бул. „Република“ във Варна. Други двама мъже – на 44 и 50 години от Варна, са пострадали в сблъсъка. Те са откарани за преглед в болница, като предварителната информация е, че не са сериозно наранени, съобщава „Петел“,

За първи път грузински и арменски вина на "Винария 2017" в Пловдив

http://pik.bg/за-първи-път-грузински-и-арменски-вина-на-винария-2017-в-пловдив-news492962.html

За първи път грузински и арменски вина на "Винария 2017" в Пловдив

Вина от Грузия и Армения се очаква да се борят за пръв път за "Златните ритони" и медали на международната изложба "Винария 2017" в Пловдив. Новината изскочи покрай майсторския клас с дегустации на селекция от местни казказки сортове, проведен на "Винария 2016" от магистъра по технология на виното Николета Дикова, която работи в тясно партньорство с винопроизводители от Грузия и Армения. Еноложката представи 4 сорта кавказки вина, отлежавали в "квеври" (глинени амфори) и разказа за най-древния метод за правене на вино, практикуван от 8000 години в Кавказкия регион - винифициране в глинени съдове, заровени в земята.

Амфорите се запечатват, след което над тях се поставя слой глина и пръст, а над земята се отбелязват с кръст. Напролет се разравят от земята и виното "възкръсва", следвайки природните ритми. Това символизира събуждането за нов живот. Квеврите обикновено са с вместимост 1500 и 2000 литра, но достигат и до 5000 литра. За съжаление майсторите, които ги произвеждат са малко, но се наблюдава тенденция за завръщане към корените и древните традиции, тъй като методът на винификация "квеври" е под егидата на ЮНЕСКО.

В Грузия се отглеждат 525 местни сорта вино, като се смята, че началото на световното лозарство и винопроизводство е започнало именно там. Е

В Разград ще е регионалният кръг на „Spelling Bee“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555267

Разградското училище „Васил Левски“ ще е домакин на регионалния кръг на състезанието по спелуване на английски език „Spelling Bee“ – стана ясно днес след приключване на училищния кръг в това учебно заведение. В театралната зала на ОУ“Васил Левски“ познания премериха 28 ученика от 4 до 7 клас. Те са излъчени след предварителен подбор, тъй като имало много желаещи са определени по двама от паралелка – обясни учителката по английски език Цветанка Пенчева. Тя заедно с американката Сирина Уърд – преподавател по английски език в ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ къ...

Превозвачите ни готвят контрапротест, ако блокадата на границата остане

https://www.24chasa.bg/Article/5330438

Превозвачите ни готвят контрапротест, ако
блокадата на границата останеСъюзът на международните превозвачи е готов за контрапротест, в случай че гръцките фермери не премахнат блокадата най-късно до 09.00 часа на 29 февруари. Това съобщиха от Съюза на международните превозвачи, цитирани от "Фокус". В писмото си Съюзът на международните превозвачи посочва, че поддържа заявеното намерение на брифинга,

Хора в неравностойно положение от Бургас изпращат мартеници в Брюксел по инициатива на евродепутата Мария Габриел

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/zW6i3JZpwjU/

1По идея на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел, хора с уврежданияизработиха тематични картички и мартеници за чуждестранните членове на Европейския парламент.

Под вещото ръководство на ръководителката Марионела Стоянова, членовете на творческата работилница към сдружение „Социален център Бургас” изработиха пъстри картички със символите на пролетта и първомартенските традиции. Освен картички, от сдружението оплетоха и красиви мартеници към всяка от тях.

Евродепутатът Мария Габриел ще занесе изработените картички и мартеници на своите колеги в Европейския парламент от другите европейски държави. Те ще бъдат придружени с послание, разказващо за символиката на носенето на мартеници като български народен обичай.

Творческата работилница на хора с увреждания се посещава от лица с физически, умствени и сензорни увреждания. С помощта на социални работници те не просто творят, но и общуват по-пълноценно. Всички участници в изработването на картичките и мартениците бяха изключително развълнувани да разберат къде ще отидат техните изделия и пожелаха да носят на европейските депутати здраве и късмет.

Превозвачи: Блокираме границата на 29 февруари, ако гръцките фермери не се оттеглят

http://pik.bg/превозвачи-блокираме-границата-на-29-февруари-ако-гръцките-фермери-не-се-оттеглят-news492961.html

Превозвачи: Блокираме границата на 29 февруари, ако гръцките фермери не се оттеглят

Съюзът на международните превозвачи поддържа заявеното намерение на брифинга, проведен на 24 февруари, да отвърне с реципрочни действия на блокадата на гръцките фермери, блокирали българо-гръцката граница. 
Създадена е организация за контрапротест, в случай че гръцките фермери не премахнат блокадата най-късно до 9.00 часа в понеделник, 29февруари. 
Ако срокът не бъде спазен, контраблокадата ще бъде факт, считано от 9.00 часа на 29 февруари /понеделник/, обявяват превозвачите в своя декларация.
Те уточняват, че блокадата ще засегне единствено товарни автомобили и микробуси, натоварени с гръцка селскостопанска продукция. 
Тези превозни средства няма да бъдат допускани на територията на Република България, независимо дали нашата страна е дестинация на доставка или се извършва транзитно преминаване през територията ни.
Гореспоменатите мерки ще бъдат прилагани на следните гранични пунктове: ГКПП „Кулата” – „Промахон”, ГКПП „Илинден” – Ексохи”, ГКПП „Капитан Петко войвода” – „Ормениеон”, ГКПП „Маказа” – „Нимфея”, както и ГКПП „Гюешево”, ГКПП „Логодаж” (по-рано и ГКПП Станке Лисичково) и ГКПП„Златарево”.

Габриела Петрова спечели златен медал от Балканиадата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713394_gabriela_petrova_specheli_zlaten_medal_ot_balkaniadata/?ref=rss


Габриела Петрова спечели златния медал в тройния скок на Балканиада по лека атлетика в зала в Истанбул. За нея това беше първо състезание в дисциплината за новата година.

Тя направи силен първи опит, в който записа 14.32 метра.

Саша Бабшек от Словения заслужи сребърния медал с 13.50 метра. Другата българка Андриана Бънова завърши трета с 12.98 м.

Петрова заяви наскоро, че е насочила всичките си усилия към подготовката си за олимпийските игри в Рио де Жанейро...

В Южна Каролина започнаха изборите за кандидат за президент на САЩ от Демократичeската партия

http://www.cross.bg/partiya-shtata-klintun-1499846.html

/КРОСС/ В американския щат Южна Каролина започнаха изборите за кандидат за президент на страната от Демократическата партия. Претенденти са бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс, предаде AFP. Според предварителните социологически проучвания Клинтън е фаворит в щата, където Демократическата партия провежда своите четвърти поред предварителни избори.

Мюмюн Али е новият шеф на ДПС - Кърджали

http://pik.bg/мюмюн-али-е-новият-шеф-на-дпс---кърджали-news492959.html

Мюмюн Али е новият шеф на ДПС - Кърджали

Мюмюн Али бе избран за председател на Общинската организация на ДПС в Кърджали. Той е кмет на село Люляково. За поста той се пребори срещу досегашния председател Мухарем Мухарем.

Благодаря за подкрепата, за мен това бе едно приятелско състезание, заяви новоизбраният председател. Мухарем също благодари на тези, които са гласували за него.

От 301 регистрирани делегати в избора за председател са участвали 295. От тях за Мюмюн Али гласовете са 162, а за Мухарем Мухарем 132. Има една недействителна бюлетина, оповести комисията по избора.

Александра Жекова със седмо място в Южна Корея

http://www.cross.bg/zhekova-generalnoto-kypa-1499845.html

/КРОСС/ Александра Жекова спечели малкия финал и завърши на седмо място в генералното класиране на дисциплината сноубордкрос от състезанието за Световната купа в Бокванг, Република Корея. Жекова отпадна на полуфиналите на "Финикс сноу парк" с четвърто време, като първите три от общо шест състезателки продължиха напред към финалната серия. Това отреди място на българката в малкия финал, където тя се пребори с конкуренцията на швейцарката Александра Хаслер и канадката Зоуи Бергерман, която обаче я изпревари в генералното класиране за Световната купа. Жекова е девета с актив от 1640 точки след пет от седем старта, а Бергерман е осма с 1700.Победител в Република Корея стана французойката Клоуи Треспьош, следвана от лидера в генералното класиране за световната купа по сноуборд Микаела Мойоли от Италия. На трето място завърши чехкинята Ева Самкова, която изостава на 40 точки от Мойоли в битката за титлата от сезон 2016 в сноуборда, съобщава ВTV.  

Стойчо Стоев: С такива мачове наистина ставаме по-добри

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713392_stoicho_stoev_s_takiva_machove_naistina_stavame/?ref=rss


Старши треньорът на "Левски" Стойчо Стоев изрази задоволство от представянето срещу "Черно море" и заяви, че с подобни мачове неговият отбор ще се подобрява. Сините спечелиха с 2:0 и прекъснаха серия от три поредни срещи без победа. 

"Надиграхме "Черно море" и съвсем безапелационно си ги победихме. Те имат едно силно оръжие - центриранията, където играят доста добре. Там ни създадоха някакви проблеми, но като цяло контролирахме мача, създадохме положения и най-хубавото е, че...

Паяк вдигна кола на МВР в София (снимка)

http://offnews.bg/news/n_1/n_624929.html

Полицейски автомобил беше репатриран в центъра на София. Колата беше вдигната от ъгъла на бул.“Цар Освободител“ с улица „6-ти септември“, показва снимка, разпространена във Фейсбук. Вероятната причина за вдигането на автомобила обаче не е нарушение, а повреда. 

Ново жестоко убийство в САЩ, 5-ма души са загинали

http://www.moreto.net/novini.php?n=314510

Четирима души, сред които и деца, загинаха при поредно масово убийство в САЩ. В провинциален град в щата Вашингтон въоръжен мъж най-напред е застрелял жертвите си преди да се самоубие. Според регионални медии, които се позовават на официална информация, стрелецът е убил съпругата и децата си.

Бонева стана европейска вицешампионка, Гроздева намеква за отказване

https://www.24chasa.bg/Article/5330423

Бонева стана европейска вицешампионка, Гроздева намеква за отказванеАнтоанета Бонева донесе първи медал за България от европейското първенство по спортна стрелба в Дьор. Българската състезателка спечели сребро на 10 метра пистолет с резултат във финала 199,0 точки. "Антоанета можеше да спечели златото, но направи два неудачни изстрела във финала от 9,2 и 9,1, което я спря за първото място.

УЖАС В СОФИЙСКО! Труп свит на кълбо!

http://www.bnews.bg/article-149022

Мъртвият мъж живеел в един от големите столични комплекси

Знаково дело в Гватемала завърши с 360 години затвор

http://america.actualno.com/znakovo-delo-v-gvatemala-zavyrshi-s-360-godini-zatvor-news_526069.html

Знаково дело в Гватемала завърши с тежки осъдителни присъди. Двама бивши представители на гватемалската военна хунта, която превзе страната през 80-те години на миналия век, получиха общо 360 години затвор заради убийства, изнасилвания и подлагане на сексуално робство на жени, предаде BBC. Осъдените са Франциско Рейес Хирон и Ериберто Валдес. Хирон е признат за виновен за това, че е държал в сексуално робство 15 жени и за убийството на общо три жени – майка и двете ѝ дъщери. Валдес също е

Облачно време ни очаква утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=314507

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна, ниска. В низините и равнините ще има условия за образуване на мъгла. Предимно ясно ще е над югозападните райони. Вятърът ще е съвсем слаб от изток. Минималните температури ще са между 2° и 7°.

БЗНС реши Ненчев да остане военен министър

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555266

Политическото ръководство на БЗНС реши лидерът на партията Николай Ненчев да остане министър на отбраната, като му дава мандат да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на Реформаторския блок. Решението е било взето на заседание в Банско, след като през седмицата се заговори за оставка на Ненчев, посочват в съобщение до медиите от БЗНС. Военните по границата ни ще бъдат въоръжени От позицията обаче не става ясно дали партията ще подпише меморандума към ко...

БЗНС остава в РБ, Ненчев няма да подава оставка

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bzns-ostava-v-rb-nenchev-niama-da-podava-ostavka-6050669

Самият Николай Ненчев обяви, че сигурността на страната ни в условията на усложнената ситуация с бежанската криза остава основният му приоритет в работата му на министър

Масирани полицейски проверки в Шумен

http://pik.bg/масирани-полицейски-проверки-в-шумен-news492954.html

Масирани полицейски проверки в Шумен

Масирани полицейски проверки за недопускане на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства започнаха от днес на територията на област Шумен, съобщиха от ОД на МВР-Шумен.

Разпореждането за засилените проверки е на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, а поводът са зачестилите случаи в страната, при които водачите извършват рискови маневри и създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, както и явното присъствие на лица, ползващи демонстративно охрана и ескортиращи автомобили.

Подобно поведение предизвиква възмущение и недоволство сред останалите участници в движението по пътищата. Целта е да се сведат до минимум предпоставките за пътно -транспортни произшествия, както и да се избягват конфликти между водачи на моторни превозни средства. Проверки се извършват на територията на четирите районни полицейски управление, до момента нарушения не са констатирани.

Има и четвърти задържан при акцията за дрога в Шумен

https://www.24chasa.bg/Article/5330389

Има и четвърти задържан при акцията за дрога в ШуменТримата общо са осъждани 42 пъти, рекордьорът е с 29 присъди Общо четирима са задържаните при показната акция на шуменските ченгета, проведена в четвъртък вечерта срещу притежатели на наркотици. Това съобщиха днес официално от Областната дирекция на полицията в Шумен.    Както писахме вчера, по тъмно малко след 18,

Верижна катастрофа в Бургас! Блъснали са се пет автомобила! Към мястото пътуват линейки

http://pik.bg/верижна-катастрофа-в-бургас-блъснали-са-се-пет-автомобила-към-мястото-пътуват-линейки-news492950.html

Верижна катастрофа в Бургас! Блъснали са се пет автомобила! Към мястото пътуват линейки

Пет омобила се нанизаха един в друг по бул. "Захари Стоянов" в Бургас, съобщи очевидец за Флагман.Бг. Не е ясно сблъсъкът първоначално в кое от двете платна е възникнал, една от колите е изхвърчала в другото платно. Лудницата е страшна - хвърчат линейка и полиция.
Петте ударени автомобила са в посока центъра на Бургас, една от колите се е завъртяла.
Очаквайте подробности!

 

 

 

Парламенът ще разгледа промените в Закона за адвокатурата до средата на годината

http://www.cross.bg/promenite-advokatyrata-zakona-1499844.html

/КРОСС/ Парламенът ще разгледа промените в Закона за адвокатурата до средата на годината, прогнозира председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. Един от текстовете предвижда и адвокатите да могат да заверяват документи, което предизвика недоволство от страна на нотариусите. Адвокатите нямат намерение да се намесват в работата на други правни професии, коментира председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова и изрази надежда, че след промените в Конституцията, която дава право на съвета да сезира Конституционния съд, депутатите ще разгледат и промените в Закона за адвокатурата: Законът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата би трябвало да бъде една част от тази съдебна реформа с промените не само на Конституцията, а и на други основни закони, които касаят тази дейност.  Адвокат Емил Ядков смята, че промените в закона ще улеснят достъпа до услугата: Дядото от село, разположено на 50 км от общински център, няма да ходи до този общински център, тъй като в населеното му място има адвокат, който би могъл да извършва тези заверки. Тук, специално за София, където има около 130 нотариуса, опашките са огромни. Те отказват да извършват такива заверки, поради ниската им цена. Такова нещо би могло да се извършва съвсем спокойно от адвокатите

Превозвачите твърди – блокират границата в понеделник, ако гръцките трактори са още там

http://petel.bg/Prevozvachite-tvardi-----blokirat-granitsata-v-ponedelnik--ako-gratskite-traktori-sa-oshhe-tam__146860

Снимка: Булфото Съюзът на международните превозвачи поддържа заявеното намерение на брифинга, проведен на 24 февруари, да отвърне с реци...

"Не искам да живея в мутренска държава"

http://offnews.bg/news/n_1/n_624928.html

Дълбока реформа на прокуратурата и създаването на фигурата на независим заместник-главен прокурор за борба с корупцията поискаха участниците в "Шествие за правосъдие”. То беше организирано от инициативата "Правосъдие за всеки". Сред участниците в шествието, което тръгна от столичната Съдебна палата, беше и бившият правосъден министър Христо Иванов. Има по принцип в живота две позиции: едната е да гледаме кое е възможно и кое е невъзможно, да не се отказваме, а другата - да опитаме да го направим. Хората са тук, мислите ли, че преди година, година и половина това беше възможно. Има много неща, които бяха невъзможни преди година и половина, които започнаха да се случват. Малко с определени жертви и трудности, напред, назад и т.н., но нещата се променят, пластовете се разместват, това е видно, обществени поръчки се отменят. Това, което е различно и очевидно, е промяната в общественото мнение, очевидно промяна в ключови обществени групи в самата съдебна власт, промяна в търпимостта на нашите европейски партньори. Дори и парламент сега да подвие опашка и да не посмее отново да погледне този проблем, рано или късно тази реформа ще се случи, заяви Иванов, цитиран от БНР. Ексминистърът беше посрещнат пред Съдебната палата в София с аплодисменти. Близо 500 души се включиха в шествието. Сред тях бяха и депутатът от ГЕРБ Методи Андреев и следователят Бойко Атанасов .   Идеите на "Правосъдие за всеки", които са описани в седем точки, се намират и в парламента във вид на гражданска инициатива, по която след време депутатите трябва да се произнесат. Активистите призовават и гражданите да ги подкрепят в настояването за дълбока съдебна реформа, чрез отварянето отново на Конституцията. В очакване на гражданите да дадат подкрепата си, тук звучи словото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от отбелязването на 135-годишнината от създаването на съда, станало известно със своята реплика - да кажем "не" на страха.

Комедия с Ненчев: Остава министър в името на народа и лапането

http://www.bnews.bg/article-149021

От партията отчитат като успехи на Нечев разбиването на корупционни схеми в Министерството на отбраната

"Левски" победи "Черно море" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=314520

Отборът на Левски победи Черно море като гост с 2:0 в двубоя от 22-я кръг на А група между двата тима. Попаденията за „сините“ паднаха през второто полувреме, като се разписаха Георги Костадинов в 53-ата и Мигел Бедоя в 65-ата минута.

НУ „Христо Ботев” участва в състезанието Spelling Bee 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555265

Катрин Нинова се класира на първо място в училищния кръг на Шестото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 27.02.2016 г. в НУ „Христо Ботев" - гр. Плевен, област Плевен. Катрин Нинова спелува правилно думата puzzel и победи Теодор Цветков, който се класира на второ място. И двамата ученици се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 26 март 2016 г. в гр. Ловеч. Националният кръг на състезанието ще се проведе на 23 април в София. Spelling Bee е състезание, в което участниците спел...

Моторист пострада при катастрофа с кола в София

https://www.24chasa.bg/Article/5330379

Моторист пострада при катастрофа с кола в СофияМоторист е пострадал след катастрофа с лек автомобил в столичния квартал „Овча купел”, предаде агенция "Фокус". Сигналът за инцидента е подаден около 14.00 часа. Той е станал на булевард "Президент Линкълн" в квартал "Овча купел 1", като причините за него все още се изясняват. По данни на МВР мотоциклетист е пострадал сериозно и е настанен в

Аамод Килде донесе 18-а победа на Норвегия за сезона в Световната купа

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713386_aamod_kilde_donese_18-a_pobeda_na_norvegiia_za_sezona/?ref=rss


Александър Аамод Килде спечели супергигантския слалом в австрийския зимен център Хиндерщодер и донесе 18-ата победа за Норвегия в 34 състезания от началото на сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини. 

Аамод Килде записа първа победа в тази дисциплина, втора в кариерата си и втора през 2016 г. Първият му успех беше в спускането в Гармиш на 30 януари. 

23-годишният норвежец преодоля трасето в Хиндерщодер за 1:19.89 мин. Той изпревари с 0.24 сек. словенеца Бостян...

Двама души са арестувани при опит за трафик на наркотици към Турция

http://www.mediapool.bg/dvama-dushi-sa-arestuvani-pri-opit-za-trafik-na-narkotitsi-kam-turtsiya-news246159.html

Двама мъже са арестувани в събота при опит да прекарат над 156 кг. метамфетамини през границата с Турция, съобщиха от окръжната прокуратура в Бургас. Те са задържани на 25 февруари при проверка на ГКПП Малко Търново. Наркотиците са били натоварени в камион. Според прокуратурата те са стойност около 4 млн.лв. Двамата мъже са от село Звездица, Омуртаг. Те са купили камиона два дни по-рано и са си извадили паспорти три дни преди пътуването. Двамата са оставени за постоянно в ареста от окръжния съд в Бургас. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Взрив пред военото министерство в Кабул

http://www.mediapool.bg/vzriv-pred-voenoto-ministerstvo-v-kabul-news246158.html

Мощна експлозия избухна пред Министерството на отбраната в Кабул, предадоха информационните агенции. Най-малко 11 души са загинали при взрива, сочат първоначалните данни. "Става дума за атентат, при който има убити и ранени", заяви началникът на полицията в афганистанската столица Абдул Рахман Рахими, но без да уточнява броя на жертвите и пострадалите от експлозията. Говорителят на афганистанското МВР Надиб Даниш потвърди, че има жертви и че става дума за атентат. Все още никой не е поел отговорност за нападението. Малко преди експлозията в Кабул, атентатор камикадзе се взрива на пазар в главния град на източната провинция Кунар- Асадабад, предаде Би Би Си. Най-малко 10 души загинаха, сред жертвите има и деца, които играели на намиращата се наблизо площадка. И за тази атака още никой не е поел отговорност.

Президентът на Чечня подаде оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330378

Президентът на Чечня Рамзан Кадриов е подал оставка, съобщава РИА Новости. Кадиров заявява, че времето му на поста е изтекло и трябва да се намери нов човек. 
"За да не използват името ми срещу моя народ, смятам, че ръководството на страната трябва да премине в друг човек. Казвам - времето ми изтече.
Президентът на Чечня Рамзан Кадриов е подал оставка, съобщава РИА Новости. Кадиров заявява, че времето му на поста е изтекло и трябва да се намери нов човек.  "За да не използват името ми срещу моя народ, смятам, че ръководството на страната трябва да премине в друг човек. Казвам - времето ми изтече.

АТРАКЦИЯ В ЦЕНТЪРА! Паяк вдигна кола на МВР!

http://www.bnews.bg/article-149019

Паяк репатрира полицейски автомобил на ъгъла на бул.“Цар Освободител“ с улица „6-ти септември“

Намери се някой, който да вкара гол на ЦСКА във "В" група

https://www.24chasa.bg/Article/5330376

Намери се някой, който да вкара гол на ЦСКА във "В" групаЦСКА допусна първи гол в Югозападната "В" група чак в 18-тия мач от сезона. До момента единствено Александър Бранеков си бе отбелязал автогол (срещу Вихрен в Сандански), но нито един играч от съперников тим не бе реализирал във вратата на "червените". Бяха нужни 1576 минути, докато в първата минута от добавеното време на първото полувреме на

МВР започна акция срещу "демонстративна охрана" и опасно шофиране

http://www.mediapool.bg/mvr-zapochna-aktsiya-sreshtu-demonstrativna-ohrana-i-opasno-shofirane-news246157.html

МВР е започнало акция в цялата страна с цел предотвратяване "на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили и по други показатели", съобщават от министерството. Това се случва ден, след като главният секретар на МВР Георги Костов и главният прокурор Сотир Цацаров след съвместно съвещание обявиха началото на проверки на хората, които използват охрана, която не отговаря на закона и поискаха промяна в нормативната уредба. Повод за тези действия стана инцидент от средата на седмицата на Околовръстното шосе в София, при който трима частни охранители набиха мъж и жена от друга кола. От съобщението на МВР за обявената като "масирана" акция, обаче става известно, че резултатите са свързани по-скоро с проверка на заведения и хора, които са били без документи. Досега на територията на столицата са проверени 45 заведения и 321 души., от които  23-ма са с различни криминални регистрации. Установен е обявен за общодържавно издирване, в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни. Служителите на реда са съставили 11 акта  - основно по Закона за българските документи за самоличност, 2 - за управление на МПС след употреба на алкохол над  1,2 промила. Съставени са и 6 фиша – 4 за неправилно паркиране, 2 – за неизползване на предпазни колани. 5 автомобила са репатрирани на наказателен паркинг.  

Хотелиери и туроператори в битки за руски туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=314516

Битка да привлекат руски туристи водят туроператори и хотелиери. Те разчитат на това руснаците да предпочетат нашите курорти пред турските заради конфликта между Анкара и Москва. В усилията си да върнат руските групи на Черно море, държавата обещава да има облекчения за визите.

БЗНС остава в Реформаторския блок, Борисов настоял Ненчев да не сдава поста

http://pik.bg/бзнс-остава-в-реформаторския-блок-борисов-настоял-ненчев-да-не-сдава-поста-news492940.html

БЗНС остава в Реформаторския блок, Борисов настоял Ненчев да не сдава поста

БЗНС остава в реформаторския блок и като част от коалиционното управление на страната, а Николай Ненчев няма да подава оставка като министър на отбраната. Това стана ясно след заседание на националното ръководство на партията в Банско, предаде БНР.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е обявил, че сигурността на страната ни в условията на усложнената ситуация с бежанската криза остава основният му приоритет в работата му на министър. Това е бил сред най-основните му лични и на партията аргументи да подкрепи коалиционното управление между ГЕРБ и Реформаторския блок, подписвайки анекса към договора, което предстои да се случи. 

"Вчера имах продължителна среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която получих категорична подкрепа за водената от мен политика. Министър-председателят настоя да запазя поста си и да продължа с политиката, която съм водил до момента. Имах разговори с председателя на ДСБ, с колегите от Гражданския съвет, от които също получих възможно най-висока оценка и категорична подкрепа и настояване от тяхна страна да запазя поста си. В този смисъл нямам колебание, запазвам поста, който изпълнявам, както и длъжността, която заемам. Продължаваме разговорите, правим всичко възможно и ще направя всичко възможно да запазим целостта на Реформаторския блок", заявява Ненчев.

След PR акцията на МВР заради боя на Околовръстното - петима хванати да карат пияни

http://crime.actualno.com/sled-pr-akcijata-na-mvr-zaradi-boja-na-okolovrystnoto---petima-hvanati-da-karat-pijani-news_526044.html

Масираната полицейска проверка на територията на цялата страна, наредена след случая, при който мутри-охранители пребиха мъж и жена на Околовръстното в София, не доведе до някакви съществени резултати. С проверката трябваше "да се предотврати опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението". Тя беше и за установяване на ползване на демонстративна охрана и ескор

Превозвачите са твърди: Ако на 29-ти февруари има гръцка блокада, блокираме и ние

http://business.actualno.com/prevozvachite-sa-tvyrdi-ako-na-29-ti-fevruari-ima-grycka-blokada-blokirame-i-nie-news_526066.html

Съюзът на международните превозвачи поддържа заявеното намерение на брифинга, проведен на 24 февруари, да отвърне с реципрочни действия на блокадата на гръцките фермери, блокирали българо-гръцката граница. Създадена е организация за контрапротест, в случай че гръцките фермери не премахнат блокадата най-късно до 9:00 часа в понеделник, 29 февруари. Ако срокът не бъде спазен, контраблокадата ще бъде факт, считано от 9:00 часа на 29 февруари /понеделник/, обявяват превозвачите в своя декларация.

БЗНС остава в Реформаторския блок, министър Ненчев няма да подава оставка

https://www.24chasa.bg/Article/5330369

БЗНС остава в Реформаторския блок, министър Ненчев няма да подава оставкаБЗНС остава в реформаторския блок и като част от коалиционното управление на страната, а Николай Ненчев няма да подава оставка като министър на отбраната. Това стана ясно след заседание на националното ръководство на партията в Банско, съобщи БНР. Министърът на отбраната Николай Ненчев е обявил, че сигурността на страната ни в условията на

БЛС отхвърли Националния рамков договор с НЗОК

http://www.cross.bg/leva-razmer-deiinost-1499843.html

/КРОСС/ Лекарите не приемат в рамковия договор да бъде вписан текст за въвеждане на пръстов идентификатор за пациентите, обясни представителят на пациентската квота Станимир Хасърджиев.Българският лекарски съюз не даде мандат за подписване на Националния рамков договор за 2016 година. „За" гласуваха 10 души, „против" - 265, въздържали се - 15.Преди това председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев представи новите договорености и цифровото изражение на средствата за дейност по съответните параметри, както следва: за ПИМП (Първична извънболнична медицинска помощ) увеличението е в размер на 18 354 309 лева, за СИМП (Специализирана извънболнична медицинска помощ) - увеличение в размер на 21 081 685 лева, за медико-диагностична дейност - с 14 515 429 лева.Увеличение на средствата за дейност в болнична помощ за периода от 01.04.2016 г. до 30.11.2016 г. са в размер на 213 603 000 лева. Реалното увеличение на средствата за 2016 година в БМП, спрямо отчетените дейности за 2015 г., е в размер на 33 млн. лева (за 2015 година за БМП са отчетени дейности за 1,522 млрд. лева, а за 2016 г. предвидените във финансовата рамка на проекта за НРД-2016 средства са в размер на 1,555 млрд. лева.

Цветанов на предизборна обиколка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555264

Жители в гоцеделчевското село Хвостяне се оплакаха пред зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов за забавената изкупна кампания на тютюна. Цветанов коментира, че правителството, начело с Бойко Борисов, полага максимални усилия да се изкупи тютюна и този проблем да бъде разрешен скоро. Депутатът Георги Андонов заяви, че парламентът е гласувал промени в Закона за тютюна, с които ще се създадат арбитражни комисии към Дирекциите по земеделие. "Тези комисии ще дават становища в седемдневен срок при спорове между фирмите и тютюнопроизводителите. Нов...

Ненчев остава военен министър реши БЗНС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330368

БЗНС остава в Реформаторския блок и като част от коалиционното управление на страната, а министърът на отрбаната Николай Ненчев няма да подава оставка - това стана ясно след заседание на националното ръководство на партията в Банско, предаава БНР.
Ненчев е обявил, че сигурността на страната ни в условията на усложнената ситуация с бежанската криза
БЗНС остава в Реформаторския блок и като част от коалиционното управление на страната, а министърът на отрбаната Николай Ненчев няма да подава оставка - това стана ясно след заседание на националното ръководство на партията в Банско, предаава БНР. Ненчев е обявил, че сигурността на страната ни в условията на усложнената ситуация с бежанската криза

БСП: Василев се държи като собственик на стадион „Сан Сиро“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555261

Липсата на диалогичност е основен проблем в новото общинско ръководство – коментираха от групата общински съветници от БСП в навечерието на февруарската сесия на местния парламент. Елка Неделчева и Стоян Димитров дадоха за пример три от докладните, внесени за заседанието на Общинския съвет в понеделник, две от тях са на кмета д-р Валентин Василев. Първата е за концесията на стадион „Лудогорец Арена“. И двамата съветници от БСП обявиха, че основната цел на местната управа по тази тема трябва да е намиране на дългосрочен стопанин на общинския имо...

Двама арестувани при опит да пренесат наркотици за 4 млн. лв. в Турция

http://www.cross.bg/byrgas-tyrtziya-dvama-1499842.html

/КРОСС/ Двама мъже са арестувани при опит да прекарат над 156 кг. метамфетамини през границата с Турция, съобщава пресцентърът на окръжната прокуратура в Бургас. Те са задържани на 25 февруари при проверка на ГКПП Малко Търново. Наркотиците са били натоварени в камион. Според прокуратурата те са стойност около 4 млн. лева. Двамата мъже са от село Звездица, Омуртаг. Те са купили камиона два дни по-рано и са си извадили паспорти три дни преди пътуването. Двамата са оставени за постоянно в ареста от окръжния съд в Бургас. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Бонева спечели сребро от европейското, Гроздева остана без квота за Рио

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713351_boneva_specheli_srebro_ot_evropeiskoto_grozdeva_ostana/?ref=rss


Антоанета Бонева донесе първи български медал от европейското първенство по спортна стрелба в Дьор. 30-годишната състезателка спечели сребро на 10 метра пистолет, докато Мария Гроздева не успя да стигне до седмо поредно участие на олимпийски игри. 

Двукратната олимпийска шампионка заврши на 25-о място в крайното класиране и остана без квота за Рио де Жанейро. 43-годишната състезателка постигна 376 точки и отпадна в квалификациите на надпреварата. 

Бонева влезе във финала с...

Конфликт на бул. "Република", млади мъже биха по-възрастни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555262

Двама младежи - на 19 и 21 години от село Тополи са задържани след конфликт с други двама мъже на бул. "Република", съобщиха за Дарик от полицията. Потърпевшите са варненци на 44 и на 50 години. Сигнал за инцидента е подаден около 13:20 часа. Двете двойки са пътували в два различни автомобила. Стигнало се е до конфликтна ситуация, която е прераснала във физическа саморазправа. По-младите нападнали по-възрастните. Те обаче не са сериозно ранени, увериха от пресцентъра на полицията. След приключване на работата по случая ще бъде ясно какъв е пово...

Христо Мутафчиев ще играе Стамболов в Брюксел

https://www.24chasa.bg/Article/5329125

Христо Мутафчиев ще играе Стамболов в БрюкселПиесата на Стефан Цанев “Духът на поета” е изненадата за националния празник 3 март, която е подготвил евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков за колегите си в Брюксел. Той гледал клип за постановката на Маргарита Младенова в Народния театър и се убедил, че точно този текст ще е най-подходящ да бъде показан в Европарламента.

Пл. Гетова: В театъра не се прави никаква реформа

http://www.cross.bg/vreme-nezhni-rezhisyorite-1499841.html

/КРОСС/ - Вашите родители са искали да станете лекарка, а избирате ВИТИЗ. Как ви откри Георги Дюлгеров? - Дюлгеров беше асистент и още като студенти ни подхвана. Правихме заедно едно представление "До трети петли" на Василий Шукшин с моите колеги студенти. Най-вероятно там се харесахме. Аз безкрайно много го ценя и обичам, както и моя професор Гриша Островски. Той е вторият човек, който ми подаде ръка и ме доведе в киното; оттам тръгна моята филмова кариера. Постепенно започнаха да ме канят за драматични роли и това повлия; през цялата ми филмова кариера се опитвах да направя нещо по-различно, но бяха сложили вече клишето "драматична актриса" и така и остана. Имаше един динамичен период от десетина години, когато много снимах и това ми носеше голяма радост. - Подбирате ли ролите и режисьорите, с които да работите? - Тогава имах възможност да си избирам ролите. В момента нещата не са вече така, сега ни избират - седиш на опашката, непрекъснато се правят кастинги... Наистина, отказвала съм една-две роли, защото не са ми харесали. А срещите с режисьорите бяха истинско преживяване. Една от най-привлекателните фигури, с които съм работила, е Людмил Кирков. След Стара Загора заминах за четири години в Бургаския театър. По това време снимах и "Равновесие" в Поморие. Людмил Кирков беше толкава изтънчен, толкова фин човек, деликатен; работеше се брилянтно с него, той не повишаваше тон на терена

Най-известната чистачка в България! Това е жената, която спря обществена поръчка за милиони

http://petel.bg/Nay-izvestnata-chistachka-v-Balgariya--Tova-e-zhenata--koyato-sprya-obshhestvena-porachka-za-milioni__146858

Автор Кристина Кръстева, снимка в. "24 часа" Жената, която се прочу тези дни като най-известната чистачка, или като чистачката на Бойко Бор...

Бивш турски дипломат: Скоро Турция ще се окаже в епицентъра на сирийското торнадо

http://petel.bg/Bivsh-turski-diplomat--Skoro-Turtsiya-shhe-se-okazhe-v-epitsentara-na-siriyskoto-tornado__146859

Снимка Булфото Ставащото с Турция както във външната, така и във вътрешната политика може да се сравни с торнадо, което вече е съвсем бли...

Седемте чудеса на Русия (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/sedemte-chudesa-na-rusiia-video-6050668

Русия е огромна (най-голямата по-площ в света) страна, изпълнена с чудеса, както в архитектурно отношение, така и сред природата

НОВА МОДА! Младежите шмъркат дрога, маскирана като мартеници!

http://pik.bg/нова-мода-младежите-шмъркат-дрога-маскирана-като-мартеници-news492930.html

НОВА МОДА! Младежите шмъркат дрога, маскирана като мартеници!

Сред младежите вече се разпространява и шмърка дизайнерска дрога, маскирана като мартеници. Това са различни фигурки от щампован синтетичен наркотик, вързани с бели и червени кончета, съобщи по време на двудневно обучение на педагози в Хасково лекторът д-р Иван Добринов, психиатър в Държавна психиатрична болница в Раднево.

Специалистът обясни за Haskovo.info, че вече дрога се маскира като тор за теменужки, соли за вана, билков тамян и др.  Д-р Добриков алармира, че сред учениците продължава да бъде хит пушенето на така наречения чай. Това е смес с променлив синтетичен състав, който води до тежки психози, а няколко младежи в страната бяха приети в болница, като вече има и смъртен случай. Той подчерта, че чаят е много по-силен от марихуаната и най-тревожното е, че се разпространява безконтролно през интернет.

Популярен сред гимназистите бил и къпаният джойнт, който е марихуана, смесена със синтетика. Тези, които пушат тази смес стават агресивни за разлика от напушените с марихуана, които се развеселяват.

ОбучениеОт пушенето на чай и къпан джойнт настъпват психози с шизофренни състояния, при които младежите си въобразяват, че някой ги следи, трови, чуват гласове. Въпреки че родителите и училищата крият за тези проблеми, често учениците стигат до психиатрия. Д-р Добриков обясни, че психозата се лекува в болница с лекарства. Той посочи и друг голям проблем в България, че няма специализирани заведения за лекуване на деца под 18-годишна възраст.

Друга притеснителна мода сред младежите е и смесването на алкохола с дрогата. Все по-често на купоните се употребява водка, пуши се трева, чай и се вземат метаамфетамини, което взривно разбива психиката и здравето на учениците.

Днешното обучение бе за педагогическите специалисти - старши възпитатели от Обединените ученически общежития в Хасково. В петък пък сесиите бяха с лектори-психолози от Психологически център "Идентичност" - Пловдив и Минчо Николов, психолог от Стара Загора.

Обученията се организираха от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково, съобразно Плана за действие за изпълнение на Национална стратегия за борба с наркотиците (2014 – 2018г.), чрез финансиране на Програма за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества, насочена към рискови групи.

 

СКАНДАЛ! Рамзан Кадиров подаде оставка!

http://www.bnews.bg/article-149018

Имам приемници в екипа си, имаме добри специалисти, заяви президентът на Чечения

Психолог: 27 % от децата са обект на насилие

http://www.moreto.net/novini.php?n=314515

Прекият тормоз в училище и на улицата се премести в социалните мрежи и трудно може да бъде контролиран от възрастните. Това заяви Иван Игов, специалист по детска и юношеска психология, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с последния случай на детска агресия в столичното училище в кв.

БЗНС реши Ненчев да остане министър и му възложи да запази Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/27/2713349_bzns_reshi_nenchev_da_ostane_ministur_i_mu_vuzloji_da/?ref=rss


Политическото ръководство на БЗНС реши лидерът на партията Николай Ненчев да остане министър на отбраната, като му дава мандат да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на Реформаторския блок.

Решението е било взето на заседание в Банско, след като през седмицата се заговори за оставка на Ненчев. Също така във вторник на Изпълнителния съвет на партиите в Блока той изразил резерви към меморандума за ускоряване на реформите,...

Рамзан Кадиров: Времето ми на поста президент на Чечения изтече

https://www.24chasa.bg/Article/5330350

Рамзан Кадиров: Времето ми на поста президент на Чечения изтечеПрезидентът на Чеченската република заяви, че времето му на поста ръководител на региона е изтекло. Той заяви, че за ръководството му трябва да се намери нов човек, предаде УНИАН. „Честно да кажа правя дела и те ми се получаваха до днес. За да не използват името ми срещу моя народ, аз смятам, че ръководството на страната трябва да премине в друг

Мръсни номера, използвани от политиците, да спечелят изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5329017

По целият свят жаждата за власт кара хората да правят какво ли не, за да се доберат до нея. Британският сайт "Мирър" показва някои от най-калните номера в съвременната история. 

Кенеди срещу Никсън  По време на кампанията на американските избори кандидатите Джон Ф. Кенеди и Ричард Никсън трябва да участват в първия излъчван в цяла Америка
По целият свят жаждата за власт кара хората да правят какво ли не, за да се доберат до нея. Британският сайт "Мирър" показва някои от най-калните номера в съвременната история.  Кенеди срещу Никсън  По време на кампанията на американските избори кандидатите Джон Ф. Кенеди и Ричард Никсън трябва да участват в първия излъчван в цяла Америка

Борисов се готви за война и иска РБ да управлява според ресурса си

http://www.mediapool.bg/borisov-se-gotvi-za-voina-i-iska-rb-da-upravlyava-spored-resursa-si-news246156.html

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, който сутринта се скара на гръцките фермери за блокираната граница и обсъди ситуацията с български граничари, продължи деня си със семинар на младежката организация на ГЕРБ. Там той увери младежите, че могат да ходят с високо вдигната глава, защото са част от ГЕРБ и защото: "държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук“. “ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството", обяви Борисов, цитиран от пресцентъра на партията. Войната вече е започнала Премиерът обяви, че се готви за война, която всъщност вече е започнала. Той не иска да има избори, защото те били пагубни за държавата и няма той да ги предизвика.Борисов заявява това, говорейки за новия антикорупционен закон, който беше отхвърлен на първо четене и поправеният му вариант трябваше вече да е в парламента. След няколко месечно отлагане, проектът все още не е готов, а пред младежите премиерът говори за нова шестмесечена отсрочка.  "Мисля, че ще направим един работещ орган, но е нужно обсъждане, за да приемем закона единодушно, начело с депутатите от ГЕРБ. Законът за съдебната власт е готов, надявам се скоро да влезе в Народното събрание. Заедно с целият пакет от закони в тази сфера ще се даде възможност да се допълни доброто, направено с промените в Конституцията. Дайте 6 месеца срок – ще видите, че това, което правим, ще даде резултат. Готвя се за война, ние вече сме във война. Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си", казва Борисов. Стабилността на партията Според него стабилността е важна, но много по-важна е стабилността на партията и морала. "Много често от Реформаторския блок се опитват да изкарат, че заради подкрепа на някои други партии ГЕРБ има зависимост към конкретни обществени поръчки. Само че аз си давам сметка, че стабилността е важна, но по-важно е стабилността на партията и на нашия морал. Над 1,7 – 1,8 млрд. лв. обществени поръчки сме спрели. Нищо по-тежко няма от това да вземеш на някого парите.. Нямаше шанс да не се намесим в един такъв момент, когато не всичко е направено, както трябва. Сега съм пратил инспкеторатите на проверка – ще проверим самата същност на детайлите, как са ставали тези процеси. Но факт е, че че поголовно министерствата ги спират днес сигурно още", каза още премиерът. РБ нарочни ни поставят в ситуация да изглеждаме зависими "На няколко пъти Реформаторският блок ни поставиха умишлено в ситуации, в които да изглеждаме зависими. Не влизат в пленарна зала, не ни подкрепят, а когато някой друг ни подкрепи, йезуитски обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те целите в бяло, ние – в черно, възмути се Борисов. “Реформаторите помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения”, допълни премиерът. След което се разграничи от доскоро демонстрираната близост с блока. "Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше, нито ние ще станем любими на другите партии, нито те на нас”, каза премиерът. Според Борисов ако изборът на Меглена Кунева беше пропаднал, тя е щяла да подаде оставка и да падне правителството. РБ трябва да управляват на база собствения им ресурс “Реформаторите осигуриха 13 гласа, не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, допълни той, влизайки идеално в старата теза на ДПС, че РБ "преяжда с власт". Премиерът добави, че реформаторите трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. “От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ”, поясни след това Борисов. Той увери, че партията няма никакви зависимости. Министър-председателят каза още, че се надява Николай Ненчев да подпише споразумението между ГЕРБ и РБ. "Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна”, допълни той. Коментарът на Борисов идва ден след като той влезе в ролята на спасител на измъчения меморандум между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), чиято съдба изглежда крайно несигурна, след като "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е инициатор и автор на меморандума, се оказа единствената партия от РБ, която безрезервно го подкрепя. Ненчев няма да подава оставка, ще работи за единството на блока Малко по-късно през деня стана ясно пък, че военният министър Николай Ненчев няма да подава оставка, а партията му БЗНС няма да напуска Реформаторския блок. “БЗНС заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност“, се казва в съобщение на формацията. Земеделското ръководство заявява, че всяка атака срещу лидера им и министър на отбраната ще се приеме като атака срещу всеки един от тях, срещу БЗНС и РБ. Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ, се казва още в декларацията. По неофициална информация на Mediapool в началото на идната седмица от БЗНС най-вероятно ще обявят, че ще подпишат меморандума с ГЕРБ, въпреки че преди бяха разколебани.

Борисов се готви за война и иска РБ да управлява според ресура си

http://www.mediapool.bg/borisov-se-gotvi-za-voina-i-iska-rb-da-upravlyava-spored-resura-si-news246156.html

Лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов, който сутринта се скара на гръцките фермери за блокираната граница и обсъди ситуацията с български граничари, продължи деня си със семинар на младежката организация на ГЕРБ. Там той увери младежите, че могат да ходят с високо вдигната глава, защото са част от ГЕРБ и защото: "държавата прави много добри неща и както виждате всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук“. “ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите. Около година, година и половина знаете колко трудно направихме правителство и в момента виждаме какви тежки отношения са вътре самите партийни организации и партии, които имаме в правителството", обяви Борисов, цитиран от пресцентъра на партията. Войната вече е започнала Премиерът обяви, че се готви за война, която всъщност вече е започнала. Той не иска да има избори, защото те били пагубни за държавата и няма той да ги предизвика.Борисов заявява това, говорейки за новия антикорупционен закон, който беше отхвърлен на първо четене и поправеният му вариант трябваше вече да е в парламента. След няколко месечно отлагане, проектът все още не е готов, а пред младежите премиерът говори за нова шестмесечена отсрочка.  "Мисля, че ще направим един работещ орган, но е нужно обсъждане, за да приемем закона единодушно, начело с депутатите от ГЕРБ. Законът за съдебната власт е готов, надявам се скоро да влезе в Народното събрание. Заедно с целият пакет от закони в тази сфера ще се даде възможност да се допълни доброто, направено с промените в Конституцията. Дайте 6 месеца срок – ще видите, че това, което правим, ще даде резултат. Готвя се за война, ние вече сме във война. Най-важното е да бъдеш в мир със себе си и с партията си", казва Борисов. Стабилността на партията Според него стабилността е важна, но много по-важна е стабилността на партията и морала. "Много често от Реформаторския блок се опитват да изкарат, че заради подкрепа на някои други партии ГЕРБ има зависимост към конкретни обществени поръчки. Само че аз си давам сметка, че стабилността е важна, но по-важно е стабилността на партията и на нашия морал. Над 1,7 – 1,8 млрд. лв. обществени поръчки сме спрели. Нищо по-тежко няма от това да вземеш на някого парите.. Нямаше шанс да не се намесим в един такъв момент, когато не всичко е направено, както трябва. Сега съм пратил инспкеторатите на проверка – ще проверим самата същност на детайлите, как са ставали тези процеси. Но факт е, че че поголовно министерствата ги спират днес сигурно още", каза още премиерът. РБ нарочни ни поставят в ситуация да изглеждаме зависими "На няколко пъти Реформаторският блок ни поставиха умишлено в ситуации, в които да изглеждаме зависими. Не влизат в пленарна зала, не ни подкрепят, а когато някой друг ни подкрепи, йезуитски обвързват тази подкрепа с обществените поръчки. Те целите в бяло, ние – в черно, възмути се Борисов. “Реформаторите помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения”, допълни премиерът. След което се разграничи от доскоро демонстрираната близост с блока. "Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше, нито ние ще станем любими на другите партии, нито те на нас”, каза премиерът. Според Борисов ако изборът на Меглена Кунева беше пропаднал, тя е щяла да подаде оставка и да падне правителството. РБ трябва да управляват на база собствения им ресурс “Реформаторите осигуриха 13 гласа, не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, допълни той, влизайки идеално в старата теза на ДПС, че РБ "преяжда с власт". Премиерът добави, че реформаторите трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. “От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ”, поясни след това Борисов. Той увери, че партията няма никакви зависимости. Министър-председателят каза още, че се надява Николай Ненчев да подпише споразумението между ГЕРБ и РБ. "Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна”, допълни той. Коментарът на Борисов идва ден след като той влезе в ролята на спасител на измъчения меморандум между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), чиято съдба изглежда крайно несигурна, след като "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е инициатор и автор на меморандума, се оказа единствената партия от РБ, която безрезервно го подкрепя. Ненчев няма да подава оставка, ще работи за единството на блока Малко по-късно през деня стана ясно пък, че военният министър Николай Ненчев няма да подава оставка, а партията му БЗНС няма да напуска Реформаторския блок. “БЗНС заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност“, се казва в съобщение на формацията. Земеделското ръководство заявява, че всяка атака срещу лидера им и министър на отбраната ще се приеме като атака срещу всеки един от тях, срещу БЗНС и РБ. Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ, се казва още в декларацията. По неофициална информация на Mediapool в началото на идната седмица от БЗНС най-вероятно ще обявят, че ще подпишат меморандума с ГЕРБ, въпреки че преди бяха разколебани.

Премиерът: Няма да предизвикам избори, но се готвя за война

http://www.mediapool.bg/premierat-nyama-da-predizvikam-izbori-no-se-gotvya-za-voina-news246156.html

Не искам избори – това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в събота. “ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави е без грешка и че всички решения са възможно най-добрите”, поясни още той. И припомни колко трудно са сформирали правителството с Реформаторския блок. След което Борисов се съсредоточи върху ситуацията при неговите коалиционни партньори.   “Реформаторите помежду си не си говорят и имат много тежки сътресения”, допълни премиерът. След което се разграничи от доскоро демонстрираната близост с блока. "Ние създадохме правителство под натиска на хаоса, който се задаваше, нито ние ще станем любими на другите партии, нито те на нас”, каза премиерът. Според Борисов ако изборът на Меглена Кунева беше пропаднал, тя е щяла да подаде оставка и да падне правителството. “Реформаторите осигуриха 13 гласа, не знам дали има партия, която досега с 13 гласа да има 7 министри и над 20 агенции и всички бордове на държавни фирми”, допълни той, влизайки идеално в старата теза на ДПС, че РБ "преяжда с власт". Премиерът добави, че реформаторите трябва да управляват на базата на техния собствен ресурс. “От доклада на КТБ се вижда колко добре са си работили, а сега се джафкат. Само ние от ГЕРБ нямаме сметки в КТБ”, поясни след това Борисов. Той увери, че партията няма никакви зависимости. Министър-председателят каза още, че се надява Николай Ненчев да подпише споразумението между ГЕРБ и РБ. "Много е смешно. Това е все едно Цветанов да остане в опозиция на кабинета, а аз да съм премиер. Радан е в опозиция, а Москов – министър. Ненчев – шеф на военните сили, да го реши този парадокс, защото на мен ми омръзна”, допълни той. Коментарът на Борисов идва ден след като той влезе в ролята на спасител на измъчения меморандум между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), чиято съдба изглежда крайно несигурна, след като "Движение България на гражданите" (ДБГ), което е инициатор и автор на меморандума, се оказа единствената партия от РБ, която безрезервно го подкрепя.

Хиляди почетоха паметта на Борис Немцов

http://europe.actualno.com/hiljadi-pochetoha-pametta-na-boris-nemcov-news_526060.html

В шествието в Москва в памет на застреляния преди година руски политик Борис Немцов участваха повече от 24 000 души, предаде БГНЕС. Шествието тръгна от Пушкиновия площад и завърши на една от главните улици – Садовое колцо. Не бяха отбелязани произшествия. Съпредседателят на партията Парнас и депутат от Ярославската областна Дума Борис Немцов бе убит на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва. Според мнозина зад убийството стои руският президент Владимир Путин. Снимка: Архив

Борисов: Не искам избори, но се готвя за война

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555259

"Не искам избори - това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред МГЕРБ в Сандански. Цветанов: Президентските избори ще бъдат генерална проверка за силата на ГЕРБ „Държавата прави много добри неща и както виждате, всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук. ГЕРБ като най-голяма партия няма претенцията, че всичко, което прави, е без грешка...

Цветанов: Нa изборите в Хвостяне ГЕРБ ще постигне запомнящ се резултат

https://www.24chasa.bg/Article/5330338

Цветанов: Нa изборите в Хвостяне ГЕРБ ще постигне запомнящ се резултат "Нека на изборите на 13 март в село Хвостяне кандидатът на ГЕРБ Сейхан Ахмедов постигне такъв резултат, който да не остави усещане, че силите са изравнени". Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на предизборна среща в село Хвостяне, община Гърмен,

Хиляди руснаци излязоха на шествие в памет на Борис Немцов (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_624927.html

Хиляди души излязоха днес по улиците на някои градове в Русия в шествия в памет на Борис Немцов. Руският опозиционен лидер беше убит в центъра на Москва на 27 февруари 2015 година.  Най-масово беше шествието в руската столица, където по данни на министерството на вътрешните работи, се събраха близо 7.5 хил. души. Подобни шествия се проведоха и в Санкт Петербург, Самара, Екатеринбург, Воронеж, Нижни Новгород и Мурманск.   На мястото, на което беше убит Немцов на 27 срещу 28 февруари в Москва, днес бяха поставени венци и цветя.  Руският съд повдигна обвинение в убийство на грузинеца Руслан Мухудинов за показния разстрел на опозиционера Немцов.  Мъжът е бивш боец от батальона Север и е обявен за федерално издирване, заяви адвокатът на дъщерята на Немцов - Жана. Мухмудинов е приятел и бивш шофьор на зам.командира на батальона Север - Руслан Геремеев.

Примирието в Сирия влезе в сила, Русия спря полетите

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/02/27/2713348_primirieto_v_siriia_vleze_v_sila_rusiia_spria_poletite/?ref=rss


Сраженията в Западна и Северна Сирия спряха с началото на договореното между САЩ и Русия примирие в страната, а Русия прекрати полетите на бойната си авиация в района, съобщи "Ройтерс". 
  Краят на враждебните действия, за който някои сирийски групировки обвиха ограничение от 2 седмици, е най-добрият шанс за мир от избухването на гражданската война преди 5 години, заяви ООН.
Башар ал Асад, подпомаган от Русия, Иран, ливанската групировка "Хизбула" и шиитски милиции от Ирак и...

Александрово избра новия си кметски наместник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555260

45-годишният Петър Хараламбов е новият кметски наместник на село Александрово, община Поморие. Той беше избран на провелото се от 11.00 часа днес допитване до местните жители.Инициативата за промяна и избор на нов управник дойде от самите жители на селото по време на предизборната кампания на кмета Алексиев. Въпреки, че законът му дава право директно да назначава наместниците в селата с под 100 души, Алексиев предостави на местните хора условия за демократичен избор. За целта бяха осигурени урна, бюлетини, изборна комисия и избирателен списък. ...

БЗНС: Оставката на Ненчев не стои на дневен ред

http://pik.bg/бзнс-оставката-на-ненчев-не-стои-на-дневен-ред-news492927.html

БЗНС: Оставката на Ненчев не стои на дневен ред

Заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност.

Това се заявява в позиция на БЗНС, разпространена до медиите.

Приемаме като изключителен успех в упражняваната от него власт, подчертават земеделците и изброяват постигнатите от Ненчев цели - разбити корупционни схеми, категорична воля за разсекретяване на досиетата на комунистическото военно разузнаване, извършената геостратегическа промяна на ориентацията на България и връщането й в лоното на демократичния цивилизован свят и скъсване с евразийския проект, приемането на програмата за модернизация на армията в условията на надвиснали заплахи.

В този смисъл оставката му не стои на дневен ред за БЗНС.

„Заявяваме, че всяка атака срещу лидера ни и министър на отбраната приемаме като атака срещу всеки един от нас, срещу БЗНС и РБ. Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ”, заявяват от партията на Ненчев.

Борисов: В социализма да си тираджия ни беше мечта!

http://pik.bg/борисов-в-социализма-да-си-тираджия-ни-беше-мечта-news492924.html

Борисов: В социализма да си тираджия ни беше мечта!

"Много хора отказват работа. Има глад за шофьори на тирове, на автобуси. А в социализма ни беше мечта да станем тираджии – валута, купони за Кореком, пътуване в чужина.Сега им предлагат заплати по 2000-3000 лева, а няма желаещи. Не им се работи”, това каза в разговор с младежите на ГЕРБ в Сандански премиерът Бойко Борисов.

Други пък търсят заетост там, където се изисква много висока квалификация. Иска им се да се трудят в банки, да получават по-високи възнаграждения.

„Докога държавата ще поддържа платена безработица? Министър Калфин е много добър професионалист, прави много в социалната сфера. Бил ми е опонент, но не мога да не призная качествата му. Факт е, че на много хора не им се работи. А е добре да започнат, ако са кадърни и добри, то и заплатите им ще се увеличат. И аз съм бил частник, давал съм бонуси за празници, после съм вдигал заплати, защото фирмата печели от кадърния човек и работник. Но няма как ние да караме частния бизнес да назначава. В държавния сектор пък тенденцията е към съкращаване, защото се харчат пари на данъкоплатците”, каза още премиерът Борисов.

20 предписания за качеството на питейните води са издадени от инспекторите на РЗИ-Варна през 2015-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=314480

20 предписания за качеството на питейните води са издадени от инспекторите на РЗИ – Варна през 2015 година във връзка с бедствия, аварии и планови ремонти. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от пресцентъра на институцията. Заради обилните валежи и повишена мътност на питейната вода в зона за водоснабдяване „Батова” е издадено предписание до управителя на „ВиК- Варна” за предприемане на мерки по компетентност, до кметовете на засегнатите общини за информиране на населението, за саниране на населените места и на рисковите обекти с обществено предназначение, както и до директорите на детските градини за осигуряване на бутилирана вода за децата.

„Трапезица” затворена днес и утре

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555256

Кръстовище "Трапезица" ще бъде затворено този уикенд заради ремонт. Причината- извършване на довършителни дейности по асфалтиране на кръговото. Кръстовището ще бъде изцяло затворено до 24. 00 часа на 28 февруари 2016 г. Движението ще се пренасочи по обходен маршрут, както следва:- Обход Созопол - София - бул. "Тодор Александров" - ул. "Спортна" - ул. "Индустриална" - ул. "Христо Ботев" - бул. "Сан Стефано" - бул. "Стефан Стамболов";- Обход София - Созопол бул. "Стефан Стамболов" - бул. "Сан Стефано" - ул. "Христо Ботев" - ул. "Индустриална" - у...

Мерджанов: Добричката организация на БСП върви по възходящ път

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555257

Добра оценка за работата на Областния съвет на БСП в Добрич даде зам.-председателят на парламентарната група и говорител на партията Атанас Мерджанов. „Местната организация върви по един възходящ път", заяви той и добави, че най-вероятно добричките социалисти ще имат представители в националните органи, което е заслуга на народните представители от региона и местните партийци. Мерджанов бе гост на проведено събрание на Областния съвет, той е oпределен от националното ръководство да наблюдава региона. Според него най-важните задачи след доброто ...

Германка съди туроператор, заради кошмарна почивка в България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555258

43-годишната Аня М. страда повече от две години от тежките последствия на една неприятна почивка в България, споделя немското издание Bild. Козметичката от немския град Гезеке (край Дуисбург) е прикована към инвалидния стол. Тя ежедневно приема морфин, за да притъпи болките и вече не може да работи. Тежкото й физическо състояние е причинено от нелепа катастрофа по време на сафари с джип.През август 2013 год. Аня М., съпругът й Торстен и синът им Адриан пристигат на едноседмична почивка в България. Те отсядат в 4-звезден олинклузив хотел срещ...

Бойко Борисов: До 20 дни очаквам да ме атакуват заради борбата с контрабандата и спрените обществени поръчки

http://pik.bg/бойко-борисов-до-20-дни-очаквам-да-ме-атакуват-заради-борбата-с-контрабандата-и-спрените-о-news492913.html

Бойко Борисов: До 20 дни очаквам да ме атакуват заради борбата с контрабандата и спрените обществени поръчки

Премиерът Бойко Борисов предрече, че до 20 дни очаква атака срещу себе си заради борбата с контрабандата, спрените обществени поръчки и мерките на кабинета.

"Такива компромати ще чуете за мен, но това ще стане след 20 дни. Сега още всички са шокирани и стреснати. Няма да има милост за никого. Водим битка срещу монополите, контрабандата и лошите практики", каза премиерът Борисов.

"Не сме срещу някоя фирма, но не може горивата да са толкова скъпи. От вчера тече операция по бензиностанциите", обяви той. Каза, че по пътя от София до Сандански видял три малки странни бензиностанции, на които пишело, че горивото е по-евтино.

"Пратихме шпиони, те заредиха и поискаха фактура, но не им дадоха. Две от тези бензиностанции са вече затворени", разказа Борисов.

Бизнесменът Стефан Шарлопов, босът в “Звездни стажанти”: На 30 г. вече бях милионер

https://www.24chasa.bg/Article/5328821

Бизнесменът Стефан Шарлопов, босът в “Звездни стажанти”: На 30 г. вече бях милионерБизнесменът Стефан Шарлопов ще участва в новото тв предаване “Звездни стажанти”. Направено по световен модел, чийто водещ 14 сезона бе Доналд Тръмп, шоуто проследява как 14 участници, разделени на 2 отбора, се справят с бизнес задачи. Отборът, събрал най-малко пари в дадената мисия, трябва да се раздели с някои от играчите.

Трафикантите с дрога за 4 млн. лв. остават в ареста

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555255

Задържаха под стража Ахмет Мустафов и Севгин Алиев, които са направили опит да пренесат контрабандно метамфетамин за около 4 млн. лв. през границата от България към Турция.Окръжна прокуратура -Бургас ги обвини за това, че на граничен пункт „Малко Търново", с товарен автомобил, направили опит да пренесат през границата 87 пакета метамфетамин за 4 млн. лв.За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода" до 20 години. и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лв.Прокурорът поиска от съда на Мустафов и Алиев от село Звездица д...

Моторист ранен в катастрофа в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330313

Мотоциклетист е ранен в катастрофа в столичния квартал „Овча купел”,  съобщават от МВР пред  за агенция „Фокус”.
Сигналът за инцидента е подаден около 14:00 часа, допълват от ведомството, като причините удара все още се изясняват.
По данни на МВР мотоциклетистът е пострадал сериозно и е настанен в болница с травми.
Мотоциклетист е ранен в катастрофа в столичния квартал „Овча купел”,  съобщават от МВР пред  за агенция „Фокус”. Сигналът за инцидента е подаден около 14:00 часа, допълват от ведомството, като причините удара все още се изясняват. По данни на МВР мотоциклетистът е пострадал сериозно и е настанен в болница с травми.

Движението по Дунав мост - Русе се извършва в едно платно

http://pik.bg/движението-по-дунав-мост---русе-се-извършва-в-едно-платно-news492921.html

Движението по Дунав мост - Русе се извършва в едно платно

По данни на румънските гранични власти, до края на месец април 2016 г. ще се извършват ремонтни дейности по платното за движение на МПС на мостовото съоръжение “Дунав мост”- Русе и дотогава преминаването през моста ще се извършва само в едното платно, съобщиха от МВР.

Пропускането по платното се осъществява със светофарна уредба, като интензитета на пропускане се регулира според натовареността при влизане или излизане от страната.

В тази връзка е възможно затрудняване на движението за излизане от страната и изчакване от страна на товарни автомобили. 

Професионална гимназия по туризъм в Русе стана на 65 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555254

Професионална гимназия по туризъм Русе отбеляза 65 години от своето създаване.Учебното заведение е основано през 1951 г. и през годините се е утвърдило като едно от най-предпочитаните от деца и родители училища в Русе. Тържеството вчера беше открито със слово на директорката на гимназията Ренета Вълева, която разказа за успехите и постиженията на училището. Гости на събитието бяха преподаватели, родители, бивши и настоящи ученици, представители на бизнеса, Регионален инспекторат по образованието – Русе, Община Русе и др. Станимир Станчев – заме...

БЗНС: Въпросът за оставката на Н. Ненчев не стои на дневен ред

http://www.cross.bg/bzns-smisul-nenchev-1499840.html

/КРОСС/ Категорична подкрепа за водената от министър Николай Ненчев „патриотична, и в този смисъл евроатлантическа", политика в сферата на националната сигурност заявява политическото ръководство на БЗНС в писмо до медиите. „Разбитите корупционни схеми, категоричната му воля за разсекретяване на досиетата на комунистическото военно разузнаване, извършената геостратегическа промяна на ориентацията на България и връщането й в лоното на демократичния цивилизован свят и скъсване с евразийския проект и приемането на програмата за модернизация на армията в условията на надвиснали заплахи" са определени от партийното ръководство като изключителен успех на Ненчев. В този смисъл оставката му не стои на дневен ред за БЗНС, обясняват от БЗНС.Всяка атака срещу Ненчев ще бъде приемана като атака срещу всеки един от нас, срещу БЗНС и РБ, заявява ръководството и допълва, че дава на своя лидер мандат да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ.

Зловещи кръстове изплашиха жители на Бургас (СНИМКА)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555253

Бургаският комплекс „Възраждане" осъмна днес с нова зловеща "инсталация" от кръстове, подредени директно на улицата във формата на гроб. Това е седмият такъв случай в града в рамките на по-малко от десет дни. За засилване на ефекта неизвестните вандали са разположили край християнските символи от пластмаса пера от гълъби, карамфили и свещи. Всичко това се случи на метри от офиса на БЧК в Бургас. Жители на комплекса признаха, че са се уплашили от случилото се. Към момента никой не знае кой стои зад тези случаи....

Двама арестувани след масирана полицейска акция в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330306

Двама задържани за срок от 24 часа за притежание на наркотици, 15 съставени акта и 24 души глобени с фишове и 16 констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата - това са резултати от масираната полицейска операция в Пловдивска и областта, стартирала в 1 часа през нощта в петък срещу събота по разпореждане на главния секретар на МВР
Двама задържани за срок от 24 часа за притежание на наркотици, 15 съставени акта и 24 души глобени с фишове и 16 констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата - това са резултати от масираната полицейска операция в Пловдивска и областта, стартирала в 1 часа през нощта в петък срещу събота по разпореждане на главния секретар на МВР

Извънредно! Жестока верижна катастрофа в Бургас

http://petel.bg/Izvanredno--ZHestoka-verizhna-katastrofa-v-Burgas__146857

Снимка Флагман.бг Жестока верижна катастрофа стана на бул. "Захари Стоянов" в Бургас, съобщи очевидец за Флагман.Бг. Не е ясно сблъсъкъ...

Гръцката блокада при Кулата на практика изчезна съвсем

http://blagoevgrad.actualno.com/gryckata-blokada-pri-kulata-na-praktika-izchezna-syvsem-news_526056.html

Днес и утре (27 и 28 февруари) най-вероятно заваряне на ГКПП „Промахон” от страна на гръцките фермери няма да има, едва 15-ина са протестиращите на граничния пункт днес, предаде БГНЕС. Най-вероятно в събота и неделя няма да има затваряне от гръцка страна на пункта за преминаване на товарни автомобили, разбира се доколкото може да се вярва на фермерите. Част от тях вчера си тръгнаха с тракторите по родните места, а останалите на пункта ги нарекоха „комунисти” и „стр

"Черно море" падна от "Левски"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555252

"Левски" победи "Черно море" с 2:0 в мача от 22-я кръг на А група. Георги Костадинов реализира за 1:0 за "сините" с удар фронтално срещу вратата на домакините в 53-ата минута на мача. Второто попадение бе дело на Мигел Бедоя в 65-ата минута на срещата. "Сините" удариха и две греди между двата гола.Играта през първите 45 минути бе често прекъсвана от нарушения, а съдията Станислав Тодоров раздаде седем жълти картона - пет за играчи на Черно море и два за футболисти на Левски.Варненци пропуснаха една добра възможност за гол в 34-ата минута, когат...

Ненчев остава министър, но не казва ще подпише ли меморандума с ГЕРБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_624926.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев е получил подкрепа от съпартийците си от БЗНС и няма да напусне поста си. Не е ясно обаче дали той има намерение да подпише меморандума към коалиционното споразумение с ГЕРБ.  Това става ясно от позиция на БЗНС.  Заявяваме категоричната си подкрепа за водената от министър Николай Ненчев патриотична и в този смисъл евроатлантическа политика в сферата на националната сигурност, се казва в позицията. От партията отчитат като успехи на Нечев разбиването на корупционни схеми в Министерството на отбраната, разсекретяването на досиетата на комунистическото военно разузнаване, извършената геостратегическа промяна на ориентацията на България и връщането ѝ в лоното на демократичния цивилизован свят и скъсване с евразийския проект и приемането на програмата за модернизация на армията в условията на надвиснали заплахи. В този смисъл оставката му не стои на дневен ред за БЗНС, съобщават от партията. Заявяваме, че всяка атака срещу лидера ни и министър на отбраната приемаме като атака срещу всеки един от нас, срещу БЗНС и РБ. Даваме мандат на лидера ни да води преговори за намиране на ефективно решение и запазване целостта, силата и първоначалния смисъл на РБ, се казва още в позицията. В петък стана ясно, че премиерът Бойко Борисов пръв е подписал  меморандума към коалиционното споразумение. Част от партиите в РБ обаче имат сериозни резерви и не искат да подпишат документа. 

"Левски" торпилира "Черно море" с два снаряда след почивката

https://www.24chasa.bg/Article/5330290

"Левски" торпилира "Черно море" с два снаряда след почивката"Левски", който имаше премеждия снощи по пътя си към Варна, в крайна сметка си тръгна доволен с трите точки от морската ни столица. В мач от 22-ия кръг на "А" група "сините" спечелиха с 2:0 срещу "Черно море", като попаденията паднаха през втората част.  В 53-ата минута халфът на гостите Георги Костадинов получи топката в средата на терена,

Хашим Тачи бе избран за президент на Косово

http://www.cross.bg/kosovo-tachi-prezident-1499839.html

/КРОСС/ Парламентът на Косово избра външния министър, вицепремиер и бивш министър-председател Хашим Тачи за президент на страната, съобщи AFP. Това стана едва от третия опит, след драматична изборна процедура. Опозицията се опита да прекрати гласуването с аргумента, че Тачи е съдействал за споразумението със Сърбия, даващо по-голяма автономия на сръбското малцинство в Косово. Петгодишният мандат на сегашния президент Атифете Яхяга ще изтече на 7 април. Хашим Тачи е най-популярното лице на независимо Косово. Той беше водач на бунтовническите групировки, които се сражаваха със сърбите. След това стана премиер на Косово и обяви неговата независимост от Белград през 2008 г., която бе призната от повечето страни от ЕС и САЩ.

Прогледнала за двуличието на ДПС, ДОСТ щяла да къса с олигархията и задкулисието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/27/2713338_proglednala_za_dvulichieto_na_dps_dost_shtiala_da_kusa/?ref=rss


ДПС е изчерпана като модел и за тази партия започва обратното броене. Това заяви, цитиран от БТА, доскорошният председател на движението Лютви Местан на заседанието днес на Инициативния комитет за учредяване на новата политическа партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ).

"Затова всички ние, хора от различни поколения, повярвали някога в идеалистичната кауза на правата и свободите, за чието знаме се представяше ДПС, сме се събрали да поставим основите на истинска, автентична, либерална партия на България в името на огромна, скъпоценна, национална, демократична, а това означава патриотична кауза", посочи той. 



Тук виждам само патриоти, български патриоти, подчерта Местан. По думите му в залата са герои от съпротивата срещу т. нар. Възродителен процес, някои от първоучредителите на ДПС, както и много млади хора. Той благодари и на дамите, които са в залата.

Каузата ни е патриотична, ние сме патриоти на гражданската либерална демокрация, която не изключва, а включва, подчерта Местан. Той заяви, че ще разчитат не само на гласовете на разочарованите от ДПС, а на всички български граждани. 

В основата на нашата идея е тази за реална, а не фиктивна правова държава, каза Местан.



Учредителите ще работим за отговорност да се реформират системите на обществено-икономическото развитие, да се търси и носи отговорност за всичко, което държи България между тоталитаризма и демокрацията, каза Местан. "Трябва да защитим каузата си и разбирането си за гражданска демокрация, да скъсаме с олигархията и задкулисието и да се върнем към перспективата на прозрачни и естествени политически отношения, просветена гражданска енергия и разбирането, че това ще бъде възможно в условията на силен, укрепнал и мултикултурен ЕС, силно, принципно и ефективно НАТО", отбеляза той. 

ДОСТ ще бъде радикална, натовска и евросъюзническа партия, подчерта Местан. По думите му изборът за тях никога не е бил между Турция и Русия, а е "избор да бъдем реален съюзник и стожер на евроатлантическата демокрация срещу беззаконието и произвола". Според него европейската демокрация и свобода са съкровена кауза и на демократичната руска интелигенция. 

Местан заяви, че дължат отговор на въпроса "защо сега, сега ли сме прогледнали". "Отговорът е категоричен: Виждахме, но си затваряхме очите, правехме компромиси в името на единството. Носим отговорност, че превърнахме единството в самоцел, в своеобразен фетиш", каза той.



По думите му единство като "Аз съм единствен и ще ме следвате безропотно" не е единство, а авторитаризъм и точно това се е разкрило на 17 декември 2015 г. при речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. "На тази дата маските паднаха, разкри се и двуличието, амбивалентната същност на ДПС", посочи Местан.

"Не моята декларация, а словото на г-н Доган бе стратегическа грешка", заяви Местан и припомни случая с декларацията от името на ПГ на ДПС по отношение на сваления от Турция руски самолет.

Според Местан дълбоко в себе си депутатите от ДПС осъзнават, че с речта си Доган е разцепил ценностно ДПС. Тази реч е ценностен вододел, посочи Местан. "Доган реши да сведе пронатовската ми позиция до протурска, внуши съмнение за политика на пета или шеста колона, и така обслужи проруските настроения в българското общество. Отрече се от верния път, по който ДПС се движеше при моето председателство, пътят на автентичния евроатлантизъм", каза той. 

"Ако в нечий ум се върти безумната идея да потърси измислени основания за нерегистрирането на партия ДОСТ, нека да знае, че с присъствието си в тази зала днес всички вие казвате най-важното - ДОСТ вече е регистрирана в сърцата на хиляди български граждани и няма сила, която да я спре", завърши словото си Местан.

Борисов: Не искам избори, но се готвя за война

http://www.moreto.net/novini.php?n=314514

Не искам избори, това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това разкри премиерът Бойко Борисов в Сандански. „Държавата прави много добри неща и както виждате, всеки лош повод, независимо от бързата реакция, която се демонстрира, получава огромен обществен отзвук.

"Левски" се върна към победите след 2:0 срещу "Черно море"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713340_levski_se_vurna_kum_pobedite_sled_20_sreshtu_cherno/?ref=rss


"Левски" спечели гостуването на "Черно море" с 2:0 и прекъсна серията от три поредни мача без победа. 

Сините взеха първи успех от края на ноември, когато се наложиха със същия резултат над "Славия", след което записаха загуби от "Берое", "Лудогорец" и равенство с "Ботев".

Трите точки във Варна върнаха "Левски" на втората позиция в А група. Тимът на Стойчо Стоев събра 34 точки от 19 мача и изпревари с една "Берое", който има същия брой срещи, а в неделя гостува на...

Алисия: С Ники Михайлов сме в добри отношения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330300

С Николай Михайлов сме в много добри отношения и се виждаме редовно, въпреки че се разделихме. Това заяви в предаването „Тази събота” певицата Алисия.
Фолк фурията е категорична в решението си да не коментира повече в публично личния си живот, тъй като й носи само негативи. Точно поради тази причини нито отрече, нито потвърди информацията,
С Николай Михайлов сме в много добри отношения и се виждаме редовно, въпреки че се разделихме. Това заяви в предаването „Тази събота” певицата Алисия. Фолк фурията е категорична в решението си да не коментира повече в публично личния си живот, тъй като й носи само негативи. Точно поради тази причини нито отрече, нито потвърди информацията,

Задържаха собственика на пистолета, с който младеж простреля ученик

http://offnews.bg/news/n_1/n_624925.html

Собственикът на оръжието, с което вчера 16-годишен ученик простреля 15-годишно момче в Княжево, е задържан от полицията. От МВР не уточняват дали мъжът и стрелеца имат роднинска връзка. По случая от вчера са образувани две досъдебни производства. Едното е за опит за убийство, а второто - за неправилно съхранение на оръжие. След доклад на материалите в Софийска градска прокуратура досъдебното производство срещу 16-годишния младеж е преобразувано в следствено дело. Материалите по случая за неправилно съхранение на оръжие са докладвани в СРП, повдигнато е обвинение и е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок от 72 часа, на мъжа, чието оръжие е използвано при инцидента. Пострадалият бе откаран в болница, няма опасност за живота му. 

"Хората правосъдие не ядат"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/27/2713336_horata_pravosudie_ne_iadat/?ref=rss


"Дневник" публикува текста от блога на Божидар Божанов с негово разрешение. 

Пирибрах се от шествието за правосъдие, което събра 200 човека, повечето от които се познават. Имаше плакати за събитието, 11 хиляди поканени във фейсбук. Може би пък хората вече не смятат протеста за ефективна форма на гражданско участие, може би разхождането между празни сгради в студа не е нещо, което им се струва смислено.

Но може би има и друго – както отбеляза Динко в туитър, правосъдието е...

Кръстове с пера от гълъби ужасиха бургаски комплекс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555251

Бургаският комплекс „Възраждане" осъмна днес с нова зловеща инсталация от кръстове, подредени директно на улицата във формата на гроб. Това е седми пореден случай в града само в рамките на по-малко от десет дни. За засилване на ефекта неизвестните вандали са разположили край християнските символи от пластмаса и пера от гълъби, карамфили и свещи. Страх от прокоба надвисна над комплекса, а най-зловещите коментари отвеждат към седемте смъртни гряха. Към момента никой не знае кой стои зад всичко това....

400 въстанаха в Якоруда срещу продавача на ракията, убила 5 души

https://www.24chasa.bg/Article/5330291

400 въстанаха в Якоруда срещу продавача на ракията, убила 5 душиБлизо 400 души се събраха днес в центъра на Якоруда срещу Тайфи Мекльов, който на Коледа продаде ракия, убила 5 души и причинила тежки увреждания на още деветима, съобщи struma.bg. Протестиращите настояха за справедлив процес срещу продавача на ракията-убиец и изразиха опасения, че правосъдната система може да се подаде и Мекльов да остане

Кметът на Созопол: Да се обединим в суперобщина с Царево, Приморско и Малко Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330293


Кметът на Созопол Панайот Рейзи взриви духовете вчера с революционнна идея. Той заяви, че в една община могат да се обединят Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Градоначалникът разказа за предложението си в паузата на сесията на местния общински съвет, която се проведе в петък. Той заяви, че създавайки една суперобщина,
Кметът на Созопол Панайот Рейзи взриви духовете вчера с революционнна идея. Той заяви, че в една община могат да се обединят Созопол, Царево, Приморско и Малко Търново. Градоначалникът разказа за предложението си в паузата на сесията на местния общински съвет, която се проведе в петък. Той заяви, че създавайки една суперобщина,

КНСБ: 1260 лева стартова заплата за лекар, 840 – за медсестра

http://www.cross.bg/zaplata-knsb-startova-1499838.html

/КРОСС/ За 1260 лв. стартова заплата за лекар и 840 лв. за медицинска сестра настояват от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. От там искат тези цифри да залегнат задължително в новия колективен трудов договор, който трябва да бъде подписан през месец юли. Мотивът на синдикавистите е, че с увеличаването на месечните възнаградения щесе преодолее дефицитът на кадри в сектора.Към момента с новата наредба за специализациите младите лекари в болниците, които специализират, вземат три минимални работни заплати месечно възнаграждение, което прави заплата от близо 950 лева.Често пъти се оказва, че те са по-добре платени, отколкото лекарите с дългогодишен стаж, коментира председателят на федерацията д-р Пламен Радославов.

Томислав Дончев: Държавата трябва да е в ролята на силния срещу картелите

http://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-darzhavata-tryabva-da-e-v-rolyata-na-silniya-sreshtu-kartelite-news246155.html

Искрено се надявам КЗК да си свърши работата докрай и да успее да докаже пред съда наличието на картелно споразумение при горивата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ в събота. Решението на комисията е смело. Искрено се надявам КЗК да си свърши работата докрай. Ако имат каквато и да е нужда от помощ, ще я получат от нас. Ниските цени на горивата дават огромни шансове икономиката да върви напред и да има растеж, коментира Дончев. Вицепремиерът припомни, че ако КЗК докаже пред съда картел, има право да наложи солени глоби на компаниите. Те могат да бъдат до 10% от оборота за последната финансова година. "А те много държат на репутацията си и се надявам това да е обеца на ухото за в бъдеще", добави Дончев. Държавата трябва да е в ролята на силния, каза вицепремиерът, запитан какъв ще е изходът от двубоя между Давид и Голиат. Той напомни, че с промените в законодателството антимонополният орган има повече правомощия при разследването, а може да налага и солидни глоби на компаниите, които на свой ред са загрижени за репутацията си.  Освен преките загуби за потребителите има и пропуснати ползи от завишените цени на горивата, каза Дончев. Ниските цени на горивата са фактор за растежа на икономиката, изтъкна той и напомни, че правителството е сезирало комисията за подозренията си за нередности на този пазар още прем юли 2015 г. Той коментира и темата "КТБ". “Мога да видя какво пише в доклада за КТБ, но все още не съм имал време да се запозная с него. Следим ежедневно какво се случва по тази тема. Има много политическо сладкодумие около КТБ. Интересно защо го нямаше това говорене преди да фалира банката, а сега не се спира", каза той.  Дончев коментира и темата със спрените обществени поръчки в последните две седмици. По думите му за спирането на всеки търг има технически и формални причини, сред които и обществените притеснения. Той заяви, че “не съзира формално собственост на Пеевски и Прокопиев в нито една от фирмите“.

Томислав Дончев: Дъравата трябва да е в ролята на силния срещу картелите

http://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-daravata-tryabva-da-e-v-rolyata-na-silniya-sreshtu-kartelite-news246155.html

Искрено се надявам КЗК да си свърши работата докрай и да успее да докаже пред съда наличието на картелно споразумение при горивата, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ в събота. Решението на комисията е смело. Искрено се надявам КЗК да си свърши работата докрай. Ако имат каквато и да е нужда от помощ, ще я получат от нас. Ниските цени на горивата дават огромни шансове икономиката да върви напред и да има растеж, коментира Дончев. Вицепремиерът припомни, че ако КЗК докаже пред съда картел, има право да наложи солени глоби на компаниите. Те могат да бъдат до 10% от оборота за последната финансова година. "А те много държат на репутацията си и се надявам това да е обеца на ухото за в бъдеще", добави Дончев. Държавата трябва да е в ролята на силния, каза вицепремиерът, запитан какъв ще е изходът от двубоя между Давид и Голиат. Той напомни, че с промените в законодателството антимонополният орган има повече правомощия при разследването, а може да налага и солидни глоби на компаниите, които на свой ред са загрижени за репутацията си.  Освен преките загуби за потребителите има и пропуснати ползи от завишените цени на горивата, каза Дончев. Ниските цени на горивата са фактор за растежа на икономиката, изтъкна той и напомни, че правителството е сезирало комисията за подозренията си за нередности на този пазар още прем юли 2015 г. Той коментира и темата "КТБ". “Мога да видя какво пише в доклада за КТБ, но все още не съм имал време да се запозная с него. Следим ежедневно какво се случва по тази тема. Има много политическо сладкодумие около КТБ. Интересно защо го нямаше това говорене преди да фалира банката, а сега не се спира", каза той.  Дончев коментира и темата със спрените обществени поръчки в последните две седмици. По думите му за спирането на всеки търг има технически и формални причини, сред които и обществените притеснения. Той заяви, че “не съзира формално собственост на Пеевски и Прокопиев в нито една от фирмите“.

Куче на "Армията" брани стадиона на ЦСКА, скъса панталона на инспектор

https://www.24chasa.bg/Article/5330283

Куче на "Армията" брани стадиона на ЦСКА, скъса панталона на инспекторС екшън приключи поредната глава от сагата между ЦСКА и общинската комисия, която затвори сектор "В" на "Българска армия". Инспектор се появи на стадиона, за да занесе предписанията за ремонт на изпълнителния директор на клуба Александър Тодоров. Човекът се спря при охраната, за да се ориентира къде е кабинетът на началника.

Борисов направи на прах и пепел реформаторите! Обяви, че за нищо не стават!

http://www.bnews.bg/article-149015

Ако си мислят, че ще си правят президентската предизборна кампания и ние ще сме боксовата круша, това няма да стане, отсече премиерът.

Георгиев: С промените на Изборния кодекс искаме гаранция за честността на изборите

http://frognews.bg/news_107678/Georgiev-S-promenite-na-Izborniia-kodeks-iskame-garantsiia-za-chestnostta-na-izborite/

„Със законодателните промени в Изборния кодекс искаме да гарантираме честността на изборите“. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. Той подчерта, че последните избори са били най-манипулираните.

"Лудогорец" дари 5 000 лева на ранената в катастрофа абитуриентка

http://pik.bg/лудогорец-дари-5-000-лева-на-ранената-в-катастрофа-абитуриентка-news492911.html

"Лудогорец" дари 5 000 лева на ранената в катастрофа абитуриентка

Съученици и приятели на 18-годишната Елина, която пострада при катастрофа събраха 1 477 лева за лечението й на благотворителен концерт. 
Още 5 000 лева дариха футболистите от „Лудогорец”, които пристигнаха в Монтана в четвъртък за футболен мач с местния отбор. Домакините от ФК ”Монтана” също се включиха с лични средства в благотворителната акция.
400 лева отпусна Общинския съвет. Местният клуб на Ротари дари за лечението на Елина 1 000 лева. 
В момента тя се лекува във Военно-медицинска академия.

Арестуваха мъж от Омуртаг, подхвърлил на полицаи 20 лева

https://www.24chasa.bg/Article/5330272

Арестуваха мъж от Омуртаг, подхвърлил на полицаи 20 леваНередовен шофьор от Омуртаг опита да пробута 20 лева на пътни полицаи, те извикаха свои колеги, които го арестуваха. Това стана днес към 9,30 часа на западния вход на Търговище на първокласния път София-Варна. В.Б., на 46 години, управлявал товарен бус "Фолксваген" с прекачено към него ремарке - платформа за превоз на автобобили.

Мустафа Карадайъ: ДПС е твърде висока летва за ренегати втора-трета употреба

http://pik.bg/мустафа-карадайъ-дпс-е-твърде-висока-летва-за-ренегати-втора-трета-употреба-news492910.html

Мустафа Карадайъ: ДПС е твърде висока летва за ренегати втора-трета употреба

Несъстоятелно е ренегати, втора-трета употреба, които сами не могат да изброят партиите, през които са минали, днес да се опитват да се представят като автентични либерали, като за пореден път се опитват да осмислят съществуването си, съизмервайки се с ДПС, заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ днес във Велинград.

"ДПС, както каза нашият почетен председател д-р Ахмед Доган не може да се изгради отново, не може да се подмени! Те заявяват, че искат да са проевропейска партия, истината е друга - ДПС е европейската либерална партия на България. Те казват, че искат да са пронатовски, но България отдавна е член на НАТО и именно ДПС проправи пътя на страната ни към пълноправното членство в НАТО. И то последователно, провеждайки национално-отговорната си политика през всички тези 26 години.

ДПС беше създадена за да отстоява основните човешки ценности – правата и свободите на всички български граждани и независимо от предизвикателствата на времето, независимо от предателствата, остава, докзала своята национална значимост и отговорност. ДПС е твърде висока летвата, тези хора нямат ръста да я прескочат!"

Съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ присъства днес на отчетно-изборната конференция на ДПС Велинград.

 

Радан Кънев (част I): КТБ и самоостракирането

http://offnews.bg/news/n_1/n_624923.html

Какво казва докладът за КТБ? Аз вече си признах, че не съм чел 500 страници за една сутрин и не съм способен на такова усилие. Стана малко като в онзи виц от края на 90-те – ако Иван Костов тръгне да ходи по водата, заглавието в “Труд” е “Иван Костов не може да плува” (смях). Днес в една медия вече имаше заглавие “Радан Кънев си призна, че не може да прочете 500 страници”. Истината е, че аз съм виждал подобни доклади - макар и не от такъв мащаб и не по такъв повод, но подготвяни от такива компании, - и знам, че става дума за нещо изключително трудно за четене; плюс това, че в секретния си вид, в който нямаш право дори да си водиш записки, прочитането по-скоро има общообразователен характер. Мен пък ме забавлява нещо съвсем идиосинкратично: според мен от 240 депутати едва ли има и 10, които могат да го прочетат на английски – да не говорим да го осмислят. Това сякаш за пореден път прави унила, безпомощна снимка на родното представителство – нещо като произведение на Араки. Примерно. Имаше вече скандал по темата с езика - сутринта на председателски съвет в парламента. Естествено, че високоспециализираният юридически английски език е достъпен само за неколцина души в парламента. Слава богу, част от тях са от нашата група. Вече и Мартин Димитров, и Пепи Славов, и Гроздан Караджов вече придобиха представа за съдържанието. Но тук – забележи - има два изключително важни момента. Единият е, че ние не знаем какво е заданието. Аха. Отговорът, един вид, е 42, но остава една дреболия - какъв е въпросът. (смях) Точно така. Ние имаме 500 страници отговор, но не знаем какъв е въпросът. И второто е, че независимо какъв е въпросът, този тип доклади имат за цел събиране на доказателства - било за гражданско, било за наказателно съдопроизводство. А не разкриване на истината за целите на справедливостта. Т.е. ако някой очаква от този доклад драматична информация и отговор на въпроса “кой”, ще бъде разочарован. Въпросът за мен е “къде” – т.е. къде са парите. И в случая, доколкото разбрах от колегите, в заданието няма откриване на т. нар. “beneficial owner” на офшорните компании; с други думи, фирмата не е имала за цел да открие кой стои зад компаниите, а къде са парите на банката. Може да се предположи, че “им” трябваха две години, за да преточат парите през някакви схеми и те да заминат нанякъде. Сега вече можем да поканим и марсианци да разследват – с приблизително същия резултат. Аз не мисля така. При желание от страна на прокуратурата в България, може да се стигне до всяка стотинка. Но и с високоспециализирано съдействие отвън, защото аз не вярвам в наличието на достатъчен брой професионалисти вътре в нашата прокуратура за такава задача. Виж, парите никога не изчезват. Един добър юрист знае методите за преточване на парите - и всеки от тези методи, сам по себе си, е атакуем. В една над десетгодишна перспектива аз смятам, че може да се стигне до почти всеки лев, както и до истината за почти всяко лице, което е въвлечено в такава операция. Но да припомня: не е реалистично да се очакват някакви драматични разкрития и шокиращи резултати от този доклад - и затова за мен темата “публичен ли е докладът или не” е второстепенна. По-важната тема е работи ли някой наистина за събиране на парите добросъвестно и професионално. Според теб има ли такава воля в прокуратурата? Дори да не достига моментната експертиза? Дълбоко ме съмнява. Пак ли заради цацаровия вид сатрапия? Вертикалната византийска структура в прокуратурата? И, още по-важно, ако прокуратурата разполага с доказателства, дали не ги пъха в най-долното чекмедже, с цел да ги “ползва” по своему? Това е сложен въпрос, но принципно да. Има папки с доказателства срещу лица на високи длъжности, политици, магистрати. Те обаче не водят до дела, а се използват за контрол. Тук връзката е абсолютно ясна. Да осъдиш някого за корупция, както правят румънците, не е просто публично назидание или публична демонстрация, че се налага справедливост. Или, както има един хубав български израз, “се въздава справедливост”. То е и знак, че освобождаваш този човек от зависимостта. Тук има едно по-абстрактно, но и по-значимо обществено съдържание на наказанието. Т.е. когато накажеш един човек, ти всъщност му връщаш свободата, той вече не е зависим. Той си изтърпява наказанието и не може да бъде изнудван до гроб. А в момента наличието на неразкрити корупционни престъпления създава верига от роби по най-високите етажи. Както, примерно, в Османската империя – и в Римската, и т.н. - най-високопоставените служители са били роби-евнуси, които са на позиции, съотносими с тези на министрите в България. Такъв човек няма свобода, макар че разполага с пари, собствени слуги, доста прилично битие и т.н. Той има богатство, но няма свобода. И всъщност България се управлява от роби-евнуси. Хора, които могат да имат всичко на света, но нямат свободата си - тя е в тези папки. Ако имаме нужда от външен доклад за КТБ, за какво ни служат всъщност БОРКОР, дирекцията “Финансово разузнаване” в ДАНС и въобще цялата паяжина от служби? “Защото не могат да разследват сами себе си” е единият възможен отговор (смях). Знаеш, че аз бях част от комисията за разследване на случая. За мен там вътре бяха най-скандални разговорите с представителите на ДАНС и тъкмо с дирекцията за финансово разузнаване, което е поделение на ДАНС – мисля, че повечето от колегите в комисията бяха искрено възмутени от отговорите, които получиха. Тези заседания са секретни, аз не мога да ти разкажа за тях, но в крайна сметка се натрапи един окончателен извод – всички тези хора за нищо не стават, тоест ние трябва да сме наясно, че нямаме финансово разузнаване. Вкупом непотребни. Да, вкупом станаха и са непотребни поради това, че не работят, а само взимат заплати. Или пък по-циничното обяснение – всъщност новите български служби не се различават много от службите при соца. Може ли да се каже, че българските служби са интегрална част от грабежа? Да. Никой не ни отговори на въпроса има ли в ръководството на банките по принцип ченгета на финансовото разузнаване – естествено, че трябва да има, какво друго правят, ако нямат агенти там? И има ли например в борда на КТБ високопоставени български ченгета, от новите? Неофициалната информация, която се предъвква е, че в точно тази банка всички - начело с главния банкер Цветан Василев - са били свързани със службите. Много голям е рискът службите да са били съпричастни към целия комплекс от машинации, които са се извършвали там. Интересно е, че ние направихме окончателния доклад на тази комисия, аз пуснах особено мнение към него в три точки: прокуратура, КФН и ДАНС. В частта ДАНС колегите възприеха моето особено мнение и го включиха в доклада. Там имаше много крайни препоръки за тотален преглед на това, което върши ДАНС в сферата на финансовото разузнаване. Нищо от тези препоръки не се е придвижило. Ето ти още по-интересен въпрос, макар и леко риторичен. Раздавала ли е – и, още по-хубаво, раздава ли в момента - някоя друга банка необезпечени кредити? Той въпросът звучи другояче. Защото по документи КТБ не е давала необезпечени кредити, по документи КТБ е най-изрядната банка на света и с най-добрия кредитен портфейл. Но да, естествено, че е възможно - точно по тази причина. Въпреки стрес-тестовете? Щом могат БНБ, ДАНС, прокуратура да се примирят с това, че КТБ им изпраща едни изрядни документи, защо не? При положение, че пресата бумти за конкретни нередности непрекъснато и че пред очите на всички КТБ инвестира в много специфични активи – създава медийна империя, създава партия? Това са публични тайни. Те обаче си преглеждат документите, изрядно фалшифицирани, и казват “чудесно”. Така че тук въпросът е дали са си взели поука, когато друга банка подава изрядни документи - да гледат какво стои зад тях и дали имат тези механизми. Да опитаме да обобщим. Външният доклад за КТБ препотвърждава, че мажоритарният собственик я е превърнал във вид “пирамида” – въпросът обаче е дали има документи, че далеч не е бил сам. Защото иначе всичко би могло да се сведе до следното - всички ядоха, пиха и си тръгнаха по-рано, оставяйки “булката-беглец” да плати сметката за всичко. Това, разбира се, не оправдава изумителната аматьорщина, гаргантюанска алчност и особения вид селска хюбрис на Цветан Василев, която направо плаче за своята, хм, Немезида. Безспорно е така. Подозирам, че прокуратурата ще сведе обвиненията до Цветан Василев и някакъв непосредствен антураж, а не до фигури, които са сложили “чадъра” над целия този процес, защото той без “чадър” не може да мине. Кой слага “чадър” в България? “Чадър” може да ти сложат НАП, ДАНС и прокуратурата, не са неограничен кръг хора. Но “чадър” може да има и донякъде над радикалните проблеми, повдигнати в програмата на Реформаторския блок. Вярно, че не успяваме да приложим решенията им в това управление, но си давам сметка, че може би трябва да се мисли и малко по-смело от това. Например? Например за мерки от типа на закриване и преучредяване на служби. Това, което направи Саакашвили в Грузия. Той – много грубо казано, за да опишем процеса – закри и създаде наново грузинската полиция, защото видя, че там има само две неща: безогледна корупция на всички нива и пряко ръчно управление от Русия, пак на всички нива. И прецени, че няма как да се лекува това тяло, защото то е чуждо на нацията. Добре, но пак опираме до проблема, фигуративно казано, “sine qua non” - “защото не могат да разследват сами себе си”. Според мен у хората вече се заражда подобно разбиране. Но имаме, така да се каже, и структурен проблем. Няколко пъти идват тия образи на политическия месия, уж да “изметат” старото - без обаче да можем да си го представим като спокойна и конструктивна мярка, а не като революция. Не е необходимо да има насилие, не е необходимо да има тълпи по улицата. Просто поредица от законодателни действия. Но това, което може би пречи на хората да си го представят конструктивно, се корени в следното: забравихме да си даваме сметка, че ние сме част от най-голямата общност на богатство и законност в този свят. А като членове на НАТО сме членове и на далеч най-голямата общност на сила и сигурност. Така че, ако се наложи, има какво да замести липсващата за една седмица българска институция, която е в такъв процес на, да кажем, крайно оздравяване. Ние не сме поднадзорни на някакви чичковци, които пишат доклади, пускат ни порции и някакви фондове. Ние сме част от общност от над 400 милиона души, които живеят най-добре на този свят от гледна точка на доходи, на сигурност, на образование, изхранване, здравеопазване. Но какво да правим с периферното мислене, оплетено с трагично-колективистична култура и незараснали обществено-стратификационни, манталитетни и какви ли още не рани от соца? Малко се страхуваме да мечтаем, според мен. Все още ни е трудно да си представим какви шансове имаме да се развиваме като държава в ЕС. Робите-евнуси – за които стана дума - на високите нива, около дивана на султана, не са там, за да мечтаят. Те са там, за да смятат, да подслушват, да събират информация, без да имат действителна функция. Те затова са евнуси, защото нямат функцията да полагат стратегически цели, да мечтаят за тях. Може би има връзка между мечтите и тестостерона (смях). Ще дам един пример, който много ме тормози: с прочутия плавателен канал “Варна-Русе”. В момента, в който областният управител на Варна – един много читав човек – си позволява да мечтае (Стоян Пасев – б.а.), постави тази тема, изрови някакви стари планове и се възторгна, и каза, “абе, защо да не мислим за това”? Той не каза “почваме утре да копаем”, не беше нарамил кирка, не ми се струва човек с политически амбиции да си прави евтин пиар или нещо такова - и на следващия ден такъв присмех настана, особено в нашите, десните среди, които сякаш винаги са цинични към мащабните идеи. Това има ли общо с роенето в РБ, впрочем? Не знам. Може би да. Мечтите понякога – и по-точно, в 97,4% от случаите - стават на парчета. (смях) Понякога да. Каналът, впрочем, е проект на дядо ми, който е бил шеф на пристанище “Варна” - бил е чиновник и същевременно мечтател. Но не е станало. Дълга история, която – накратко – ни препраща към 30-те, когато е имало мисловен, експертен и спокоен възход. За какъвто трябва да мечтаем. Което – кой знае защо – ме подсеща за премиера, с извинение. Какво всъщност прави Борисов в момента със спрените поръчки? Нищо - просто показва, че все още може да печели гласове с публични жестове, т.е. да печели истинска подкрепа, докато везирите могат само да купуват. Направи “показно” как с един жест може да им отнеме възможността да купят 200 000 гласа, а той да се опита да ги спечели публично. Друг въпрос е, че според мен му мина времето на тези жестове и въобще нямаше ефекта, който се очакваше. Този път, вместо да получи всенародни аплодисменти, той получи въпроси защо ги допусна тези поръчки. Един вид, защо априори се раздадоха парите на пеевци, златевци и всякакви “малки котета”, за да им се взимат след това? (смее се) Например. Но и това не изчерпва въпроса. Дали не става дума за живковско снишаване, докато всъщност истинската цел е всичко това да мине по прословутия вече нов ЗОП, за който дори ти каза, че има – ако си спомням правилно – поне осем нови вратички за корупция? Толкова броихме с един много сериозен екип, който работи по закона. Т.е. това не е мой извод, това е извод на хора, които цял живот с това са се занимавали. Гроздан Караджов беше координаторът на това усилие – да намерим вратите в закона и да се опитаме да ги затворим, само че не можахме. В пленарна зала не можахме. Добре, да кажем, че Борисов мести поръчките към други везири – и на нова цена . Когато говорим за Бойко, моето мнение е, че винаги публичният жест е водещ в мотивацията. Т.е. стремежът да се хареса на хората. Но тук неслучайно говорех и за мечтите преди малко - аз смятам, че този ситуационен популизъм, ad hoc разсичането на гордиеви възли пред медиите, се изчерпва. Защото ти, ако на едно въже, дълго 400 м, имаш гордиев възел на всеки метър... Накрая ще получиш 400 въженца по един метър. Без да насилвам философски метафората. И с които дори кръста не можеш да си опашеш (смях). Виж, Борисов е на този етап от живота си, в който вече вижда, че от неговите много талантливи публични жестове няма да има резултат. И хората вече питат какво следва след пет години, какво следва след десет. Дори 50-годишните почнаха да се замислят дали все пак не е по-добре да емигрират. Преди десет години, когато бяха 40-годишни, казваха “късно ми е”. А сега, на 50, казват “дали все пак не е достатъчно рано”. Ти специално в какви отношения си с Борисов? Ако Москов (за който ще говорим по-късно) се предполага, че му е вид приятел, ти какъв му се падаш? И още по-важно: в какви отношения си изобщо с властта в момента? Аз с Борисов винаги съм бил в едни и същи отношения - независимо че в момента сме се разделичили много, чисто политически. И тези отношения се градят на това, че ние никога не сме се лъгали в очите. Но целият този дебат в съдебната реформа, който доведе до раздялата ни в политиката, изигра своята роля в тези отношения. Хората загубиха всякакво доверие във властта и всякаква мотивация да се развиват в България. Въпросът е по-скоро, че ти си в самоостракирана позиция, която обаче страда от вид неопределеност. Дори в очите на симпатизантите на ДСБ. А Борисов – със специфичния си гочо- и дочоолувски нюх – сякаш се възползва от това за неговото своеобразно divide et impera. Ти го наричаш “самоостракиране” и това е може би не e лошо определение, но да не забравяме здравия разум зад това решение. Това е стратегически ход - и за мен самия, и за начина, по който виждам развитието на България. Това не е ход, който да донесе непосредствени позитиви - и хората, които го свързват примерно с президентски избори, показват изключително лоша преценка на ситуацията. Ако целта беше да постигна максимум на президентски избори, в България това се постига, когато седиш във властта, а не извън нея. Парадоксално, но е така. Въпросът е, че някой трябва да заеме позицията, в която казва, че има и друг път. Такъв тип ходове не може да очакваш да ги предприеме мнозинството, винаги ги предприема малцинство. Това е все едно на англичаните през 1940-а година да им поставиш въпроса, “ами така и така останахте сами, що не вземете да се присъедините към тази форма на европейски съюз, която Хитлер изгради” (смях). У нас в момента има шокиращо мнозинство около запазване на статуквото на привилегиите, на тоя дълбоко корумпиран модел на упражняване на властта. И някой трябваше да излезе и да каже, “вижте какво, пичове, има и друг път”. Сигурно бавничко ще тръгнем по него, но такъв има и той минава включително през отказ от властта. Някой трябва да може и да се отказва от тази пуста власт. Може ли да се каже, че Реформаторският блок се окопа във властта, макар и – ако позволиш - срещу огризки? Сам разбираш, че не мога да говоря от името на целия блок. Не знам. Знам само, че сегашният модел има страшно много измерения – от Пеевски надолу има доста по-префинени елементи на корупция. И най-опасният е, че присъствието във властта гарантира възможността за назначаване на партийни кадри на работа. Най-лошото е, че това се възприема за нормално в абсолютно всяка партия. И малките партии, както и големите, се превръщат в бюра по труда. Записването в партия се превръща в записване в листата на чакащите за някаква работа. И тъй като си достигнал до тази работа не с образование и труд, а с партийна вярност, ти съответно очакваш и работа, на която да не се пребиваш от бачкане, да тече заплата. И т.н. Да сме честни - говорим и за Реформаторския блок. Да. Включително дори за ДСБ. Аз бях много стреснат от първите ни два-три месеца във властта. Учудих се от броя хора вътре в ДСБ, които се хвърлиха за постове, за които нямат качествата, защото ние сме “дизайнерска” партия, създадена като опозиционна - и понеже, за съжаление, сме доста ограничени донякъде в биографичния кръг на семействата, пострадали от комунизма, при нас опозициоността се смята и за житейска ценност. Т.е. това да не си част от властта, а да се изолираш от властта, е ценност на тези семейства през комунизма, защото не се “продават”. Така че ние сме уникална опозиционна партия. Въпреки това се появиха веднага хората, които искаха бързо да бъдат назначени на работа, за която не стават. В много други партии това е преобладаващата част от членската маса. Каза, че спирането на обществените поръчки пряко засяга Пеевски, Златев и Цветан Цветанов. Това някакъв нов кръг ли е – или пък е съседен, със сечение? (смях) Цветанов е “везирът” на чиновническата партия ГЕРБ. Аз не й викам просто “ГЕРБ”, а “икономическа партия ГЕРБ”, за да съм донякъде в иначе непостижимата стилистика на г-н “везира”. Още по-добре. Истината е, че партийният апарат на ГЕРБ и на ДПС работи в силен синхрон, който - като се абстрахираме от публичните сблъсъци в пленарна зала и т.н. - е изключително логичен. ГЕРБ взеха модела, с който ДПС управляваше смесените или чисто мюсюлмански общини в България, и го наложиха като матрица на държавата с назначенията по партиен признак, с обръчите от фирми, внимателно изградени около всеки представител. Но демиургът на всичко това в ГЕРБ си остава Цветанов, или? Безспорно. Той е “изпълнителният директор” – така, както “изпълнителният директор” в ДПС е Делян Пеевски. (следва) Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov NB! Адвокатът на OFFNews.bg напомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става само с изрично писмено разрешение от OFFNews.bg и автора.

МВР с акция срещу опасно шофиране и демонстративна охрана

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/02/27/2713334_mvr_s_akciia_sreshtu_opasno_shofirane_i_demonstrativna/?ref=rss


МВР е започнало акция в цялата страна с цел предотвратяване "на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили и по други показатели", съобщават от министерството.

Това се случва ден, след като главният секретар на МВР Георги Костов и главният прокурор Сотир Цацаров след съвместно съвещание...

Йоко Оно е приета в болница

http://www.cross.bg/bolnitza-lenun-dzhon-1499837.html

/КРОСС/ Вдовицата на музикалната легенда Джон Ленън - Йоко Оно, е приета в болница в Ню Йорк с подозрения за пневмония, предадоха информационните агенции. Първоначално се появиха информации, че художничката авангардистка е получила инсулт, но неин представител определи информацията като неточна. По думите му, при 83-годишната Оно са се появили симптоми на пневмония и е постъпила в болница, за да й бъдат направени изследвания. Става дума за същата болница, в която през декември 1980 г. беше констатирана смъртта на простреляния Джон Ленън.  

Българска минерална вода с розово масло стана хит в Китай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330280

Българска минерална вода с розова масло се превърна в хит в Китай. Водата е разработена в родопско село Орехово. Засега продуктът основно се изнася за, това лято се очаква износ за общо 10 страни, съобщава БНТ.
Освен от Китай интерес към минералната вода с розово масло има още от Унгария, Германия и Обединените арабски емирства.
Българска минерална вода с розова масло се превърна в хит в Китай. Водата е разработена в родопско село Орехово. Засега продуктът основно се изнася за, това лято се очаква износ за общо 10 страни, съобщава БНТ. Освен от Китай интерес към минералната вода с розово масло има още от Унгария, Германия и Обединените арабски емирства.

Борисов: Готвя се за война

http://frognews.bg/news_107677/Borisov-Gotvia-se-za-voina/

Не искам избори – това е пагубно за държавата и няма да ги предизвикам, но се готвя за война. Това каза премиерът Бойко Борисов пред млади активисти от ГЕРБ в Сандански.

Не искам да живея в мутренска държава!

http://petel.bg/Ne-iskam-da-zhiveya-v-mutrenska-darzhava-__146855

Снимка Булфото Дълбока реформа на прокуратурата и създаването на фигурата на независим заместник-главен прокурор за борба с корупцият...

Скандал: Ето колко плаща българският данъкоплатец за изхранването на бежанците

http://petel.bg/Skandal--Eto-kolko-plashha-balgarskiyat-danakoplatets-za-izhranvaneto-na-bezhantsite__146856

Снимка Булфото Държавата купува на завишени цени храната за бежанците. Сделките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за нез...

Вижте как звезда на Реал Мадрид си намери майстора (Видео)

http://football.actualno.com/vijte-kak-zvezda-na-real-madrid-si-nameri-majstora-video-news_526053.html

Футболът безспорно е царят на спортовете, но неговата същност далеч не се изчерпва само с головете и резултатите. Играта е толкова обичана и заради майсторството на милиони, които всеки ден показват изумителни умения с топка в крака. Такъв е случаят със своеобразен двубой между една от звездите на най-великия клуб на XX век Реал Мадрид и един от т.нар. фри-стайлъри. В него неортодоксалният майстор скрива топката на футболиста на Реал. Кой е играчът на Кралския клуб и как му беше скрита топката

Как да излезем от профила си във "Фейсбук", ако вече сме влезли в него от чуждо устройство

http://pik.bg/как-да-излезем-от-профила-си-във-фейсбук-ако-вече-сме-влезли-в-него-от-чуждо-устройство-news492825.html

Как да излезем от профила си във "Фейсбук", ако вече сме влезли в него от чуждо устройство

Някога използвали ли сте обществен компютър, за да се логнете във Facebook профила си? Всеки е наясно, че когато използва чужд компютъртрябва да е много внимателен и задължително преди да си тръгне да излезе от всичките си профили, в които се е логвал. Понякога обаче едно малко разсейване е достатъчно, за да забравим за тези съвети.

Ако някога ви се случи да забравите да излезете от Facebook профила си когато сте използвали чужд компютър не се паникьосвайте, защото има начин да поправите тази грешка.

От PC World ще ни покажат кaк дистанционно да излезем от Facebook профила си.

От смартфон:

На смартфона си отворете Facebook приложението, а след това следвайте тези стъпки:

- Изберете „more“ в долния десен ъгъл

- След това изберете „settings“ и „account settings“

- Изберете „security“, а след това „active sessions“

- Прегледайте списъка и натиснете "X" за да затворите всяка сесия, която не разпознавате.

- За собствениците на Android устройства "more" опцията не е етикетирана в рамките на приложението. Кликнете върху трите хоризонтални линии в горния десен ъгъл, за да отворите „settings“.

От компютър:

- Влезте в своя Facebook акаунт.

- Кликнете върху иконата със стрелка в горния десен ъгъл и кликнете върху „settings“.

- В менюто с настройките кликнете върху „security“.

- След това кликнете върху „Where You're Logged In“. Ще видите списък на всички отворени сесии. Изберете тези, които ви изглеждат непознати и ги затворете.

Източник: digital.bg

 

Б. Борисов: Докога държавата ще поддържа платена безработица?

http://www.cross.bg/borisov-premierut-raboti-1499836.html

/КРОСС/ Много хора отказват работа. Има глад за шофьори на тирове, на автобуси. А в социализма ни беше мечта да станем тираджии - валута, купони за Кореком, пътуване в чужина. Сега им предлагат заплати по 2-3 хил. лв., а желаещи няма. Не им се работи. Други пък търсят заетост там, където се изисква много висока квалификация. Иска им се да се трудят в банки, да получават по-високи възнаграждения", каза премиерът Бойко Борисов в разговор с младежите на ГЕРБ в Сандански. „Докога държавата ще поддържа платена безработица? Министър Калфин е много добър професионалист, прави много в социалната сфера. Бил ми е опонент, но не мога да не призная качествата му. Факт е, че на много хора не им се работи. А е добре да започнат, ако са кадърни и добри, то и заплатите им ще се увеличат. И аз съм бил частник, давал съм бонуси за празници, после съм вдигал заплати, защото фирмата печели от кадърния човек и работник. Но няма как ние да караме частния бизнес да назначава. В държавния сектор пък тенденцията е към съкращаване, защото се харчат пари на данъкоплатците", каза още премиерът Борисов.

Звукът, който спираме да чуваме като прехвърлим 25 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=314513

Възрастта на един човек може да бъде отгатната по много външни белези - цвета на косата, характеристики на лицето, кожата и телосложението и дори начина на обличане. Британският "Индипендънт" припомня любопитен белег на възрастта, какъвто е реакцията на много специфичен звуков тон.

Ив. Костов: Турция се надява на Местан и Мустафа Хаджи

http://www.cross.bg/ankara-proval-bulgariya-1499835.html

/КРОСС/ Hа 24 февруари бившият премиер доц. Иван Костов изнесе лекция пред Българската академия на науките и изкуствата. Той уточни, че докладът му се основава на изследвания, зяпочнати от неговата Лаборатория за управление на риска преди повече от година Започвам с рисковите фактори направо. След 2002 г. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният лидер Реджеп Тайп Ердоган постепенно замениха конституционно закрепената доктрина на републикански национализъм на Мустафа Кемал Ататюрк. Установен беше политически ислямизъм и неоосманизъм. Замяната бе силно ускорена през 2010 г. като опит едновременно за компромис и противодействие на т.нар. Арабска пролет на настъпление на радикалните ислямисти. Опитът целеше запазване на турския държавен модел като алтернатива не само на монархическите и авторитарни режими, но и на джихадистите и халифата. Основни предпоставки за новите амбиции на Анкара бяха демографският подем - Годишен прираст около 1 милион души, и мощният икономически растеж, превърнал турската икономика в 17-а световна сила. Важно условие за успешно налагане на стратегията бе започването на преговори за членство с ЕС през 2005 година. Те трябваше да доведат до премахването на масовата корупция и намесата на армията в политиката и до преодоляване на задълбочаващата се конфронтация с кюрдите, до компромис с Кипър и преодоляване на латентното напрежение с Атина

Закичват евродепутати с мартеници от Бургас

https://www.24chasa.bg/Article/5330273

Закичват евродепутати с мартеници от БургасС мартеници, изработени в творческата работилница към сдружение "Социален център Бургас” ще бъдат закичени членовете на Европейския парламент в началото на първия пролетен месец. Идеята за връзката Бургас - Брюксел е на зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.

МВР с масови проверки срещу частните кортежи и "бухалките" на пътя (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_624924.html

МВР започна масови проверки в цялата страна, които са насочени срещу "бухалките" на пътя. Акцията идва, след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска по-строги санкции за хората на пътя, които демонстрират ненаказаност. С разпореждане на главния секретар на МВР Георги Костов от вчера на територията на цялата страна са в ход масирани полицейски проверки, съобщиха от МВР. Те са насочени за предотвратяване на опасно и демонстративно управление на моторни превозни средства с рискови маневри от страна на водачите, които създават непосредствена опасност за останалите участници в движението, за ползване на демонстративна охрана и ескортиращи автомобили и по други показатели, уточняват от Вътрешното министерство.  Досега на територията на столицата са проверени 45 заведения и 321 дуди, от които 23-ма са с различни криминални регистрации. При проверката полицаите попаднали на мъж, който е обявен за общодържавно издирване, а в дискотека в Студентски град са открити двама непълнолетни. Служителите на реда са съставили 11 акта - основно по Закона за българските документи за самоличност, 2 - за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила. Съставени са и 6 фиша – 4 за неправилно паркиране, 2 – за неизползване на предпазни колани. 5 автомобила са репатрирани на наказателен паркинг. По време на акцията на територията на ОДМВР–Пловдив служителите са инспектирали общо 15 заведения, 125 автомобила и 916 лица. Установени са два случая на посетители в нощните клубове, ползвали лична охрана, не са установени нарушениs. В обектите са засечени 5 непълнолетни без придружители. Констатирани са 16 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 15 акта, а с фишове са глобени 24 души - по ЗДвП и ЗБДС. Двама са били задържани за срок до 24 часа за притежание на наркотици, по случаите са образувани две досъдебни производства. Служителите на ОДМВР-Бургас извършиха проверки в районите на изградените контролни пунктове по главните пътни артерии и в населените места, в нощни увеселителни заведения и дискотеки в областния град и курортните центрове. Съставени са общо 18 акта: 3 по ЗДвП – 2 за неправоспособност и 1 - за шофиране след употреба на алкохол, 15 - по ЗБДС. Образувано е бързо полицейско производство за притежаване на наркотично вещество –амфетамин, както и преписка – за открито количество канабис. За притежаване на хладно оръжие в увеселително заведение е съставен акт по наредба на общината. През тази нощ полицаите от ОДМВР-Варна провериха 24 обекта и 74 лица, като 7 от тях са известни на МВР. Задържани са 7 души за извършени различни криминални престъпления. При проверките са констатирани 2 нарушения, свързани с присъствието на непълнолетни в заведения, съставени са им актове и са предадени на родителите. Служителите на „Пътна полиция” са извършили проверка на 61 МПС, като са установени 38 нарушения на Закона за движение по пътищата; съставени са 10 АУАН и 17 фиша. Двама водачи са управлявали автомобилите си след употреба на алкохол, като срещу единия е започнато бързо полицейско производство.

Сериалът "Кости" слиза от малкия екран

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1555235

Сериалът "Кости" с участието на Емили Дешанел и Дейвид Бореанас ще слезе от малкия екран след 12-ия си сезон, съобщи Контактмюзик. Последният му сезон ще включва 12 епизода. Изпълнителните директори на телевизия "Фокс" Дейна Уолдън и Гари Нюман заявиха, че феновете трябва да бъдат зарадвани със смислен и удовлетворителен финал на сериала, какъвто те заслужават."Това е за феновете", допълни Бореанас. "Благодаря на всички в телевизия "Фокс". Благодаря също на снимачния екип и колегите от актьорския състав за всеотдайната им подкрепа през всичките...

Най-добрите музикални плейъри за Android

http://pik.bg/най-добрите-музикални-плейъри-за-android-news492824.html

Най-добрите музикални плейъри за Android

Все още не сте открили любимия си музикален плейър, който да използвате всекидневно на Android устройството си? Не губете надежда, а разгледайте селекцията на Phone Arena за най-добрите музикални плейъри за Android. В списъка на медията може да откриете точно това от което имате нужда.

AIMP

AIMP е високо оценен музикален плейър, който поддържа много аудио формати, дори и такива които може да не сте чували.opus, .dff и .tta. Докато интерфейс на приложението не е сред най-хубавите, той е доста изчистен и прост, но ще ви свърши работа. Плейърът разполага с 8-бандов еквалайзер, персонализирани плейлисти, функция Scheduler (която ви позволява да спрете възпроизвеждането на музика по всяко време) и функция будилник, с която може да възобновите възпроизвеждането или да стартирате плейлист  при предварително избрано време. AIMP е напълно безплатен.

BlackPlayer

BlackPlayer има елегантен, минималистичен дизайн и лесен за използване интерфейс, който може да се персонализира. Плейърът поддържа .mp3, .wav, .ogg и .fla файлове, има еквалайзер с предварително зададени настройки, както и различни звукови ефекти. BlackPlayer е безплатен, но искате по-богат набор от функции ще трябва да заплатите $ 0,99.

Just Music Player

Въпреки името си, това приложение не е просто музикален плейър, който ви позволява да слушате наличните в устройството си песни. Just Music Player също така ви осигурява безплатен достъп до десетки хиляди песни, изброени по жанр (с текст, ако има такъв). Може да намерите както стари, така и нови хитове. Приложението е безплатно, но съдържа реклами. Ако искате да се отървете от тях ще трябва да си купите Just Music Player Pro за $ 2,99.

Music Folder Player

Ако искате добре организирана музикална колекция, това приложение е за вас. Освен това, приложението предлага всички функции, които бихте очаквали от един добре направен музикален плейър. Music Folder Player е безплатен, но съдържа реклами. Има версия без реклами, която може да бъде закупена за $ 1,99.

Източник: digital.bg

УЕФА ще избере наследник на Инфантино на 4 март

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/02/27/2713331_uefa_shte_izbere_naslednik_na_infantino_na_4_mart/?ref=rss


Изпълнителният комитет на УЕФА ще избере заместник на Джани Инфантино на 4 март. Швейцарецът беше избран за президент на ФИФА и трябва незабавно да напусне своя пост на генерален секретар на европейската централа.

Инфантино беше част от УЕФА от 16 години, а от 2009 г. беше генерален секретар на организацията. Той най-вероятно ще бъде наследен на поста от гръка Теодор Теодоридис, който е заместник генерален секретар и директор на националните асоциации. 

Теодоридис в...

Созопол се слива с 3 общини

https://www.24chasa.bg/Article/5329543

Созопол се слива с 3 общиниОбщина Созопол да погълне Малко Търново, Царево и Приморско. Тази идея подхвърлил кметът Панайот Рейзи, пише "Стандарт".  Така четирите общини ще бъдат с общ административен център, което ще спести ресурси. Освен това ще се получават и повече държавни субсидии.  Новото административно разпределение било заложено и в предизборната програма на ГЕРБ.

Орлин Горанов ще изпълнява песни от български филми с Плевенската филхармония

https://www.24chasa.bg/Article/5329188

Орлин Горанов ще изпълнява песни от български филми с Плевенската филхармония Певецът ще излезе заедно с Плевенската филхармония на сцената в зала “Емил Димитров” на 11 и 12 март. С тях ще бъдат и децата от вокална група “Арлекино”. Концертът с песни от любими български филми е по повод 100 години българско кино. Диригент ще бъде Левон Манукян, който заедно с Георги Милтиядов е автор на аранжиментите и оркестрацията.

Христо Иванов: Граждани и магистрати могат да сложат край на гробищната реформа

http://www.mediapool.bg/hristo-ivanov-grazhdani-i-magistrati-mogat-da-slozhat-krai-na-grobishtnata-reforma-news246154.html

Оттук ще се чуе много ясно, че централният проблем на съдебната реформа, е неспособността на българските власти да се борят с корупцията по високите етажи на властта. Това е, което чуваме оттук и от цяла България, и от нашите партньори в Европейския съюз. И тази тема е свързана с неспособността на прокуратурата да бъде ефективен инструмент за борба срещу корупцията. Това заяви пред журналисти бившият министър на правосъдието Христо Иванов. Той беше посрещнат с бурни ръкопляскания пред Съдебната палата, откъдето започна шествието за правосъдие, организирано  от инициативата "Правосъдие за всеки". Близо 500 души се включиха в инициативата. Повод за нея стана влизането на предложенията на организацията за съдебна реформа за обсъждане в пленарната зала, след като две парламентарни комисии го одобриха. Граждани и съдии вървяха от Съдебната палата до Народния театър и скандираха реформа. “Това е малка победа. В парламента за първи път ще се поставят на дневен ред радикалната реформа на прокуратурата и други условия за истинска съдебна реформа. Но все още сме далеч от постигането на крайната цел - ново "отваряне" на конституцията и записване на предложенията в основния закон на държавата”, заявяват от “Правосъдие за всеки” и отбелязват, че това може да стане само чрез законопроект, внесен от поне 60 депутати или от президента. От инициативата допълват, че подписката, с която седемте предложения стигнаха до парламента, “ни дава легитимацията да изискваме оформянето им в нов конституционен законопроект”. В началото на протеста пред Съдебната палата звучеше словото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, от отбелязването на 135-ата годишнина от създаването на съда. То стана известно с призива: "Стига вече толкова".  "Тези хора са тук да попитат: главния прокурор защо иска да остане още четири години на този пост. В името на какво иска да запази своята неограничена власт и своята безотчетност? Кое е онова, което оправдава неговото пребиваване на този пост?", каза пред медиите Христо Иванов. Той определи като "унижение и шамар" опасността България да бъде разделена от Румъния в мониторинга на Европейския съюз.  Попитан как може да се постигне реформа и дали тя е възможно при тази обстановка, Иванов каза: "в живота има две позиции - да гледаме кое е възможно или невъзможно да се направи, другата е да се направи. Хората са тук. Преди една година това беше ли възможно? Нещата се променят, пластовете се разместват. Може реформи и въпреки главния прокурор", заяви още бившия правосъден министър. По думите му има промяна в общественото мнение, в ключови групи от самата съдебна власт, в търпимостта на нашите международни партньори. Дори парламентът да не посмее сега да направи тези реформи, те ще се случат" и допълни: "Помним, че сравняваха съдебната власт с гробище, откъдето не може да се чака помощ, но виждаме, че вече не е така. Гражданите, заедно с магистратите, могат да сложат край на гробищната реформа и плесен. Това не е просто реформа, а революция", заяви още Иванов. "Има предложения в Народното събрание за това как може да се реформира прокуратурата и българският парламент трябва да има куража да ги обсъди и надявам се най-накрая да вземем решение и да се премине към втори пакет за изменение на Конституцията, с които най-сетне целият този статут на безконтролност на главния прокурор да бъде премахнат".

Граждани протестираха с искане за дълбока съдебна реформа

http://www.mediapool.bg/grazhdani-protestiraha-s-iskane-za-dalboka-sadebna-reforma-news246154.html

Гражданската инициатива "Правосъдие за всеки” организира "Шествие за правосъдие” с искане за започване на дълбока съдебна реформа и борба с корупцията. В нещо се включи и бившият правосъден министър Христо Иванов. С шествието организацията отбелязва влизането на предложенията й за съдебна реформа за обсъждане в пленарната зала, след като две парламентарни комисии го одобриха. “Това е малка победа. В парламента за първи път ще се поставят на дневен ред радикалната реформа на прокуратурата и други условия за истинска съдебна реформа. Но все още сме далеч от постигането на крайната цел - ново "отваряне" на конституцията и записване на предложенията в основния закон на държавата”, заявяват от “Правосъдие за всеки” и отбелязват, че това може да стане само чрез законопроект, внесен от поне 60 депутати или от президента. От инициативата допълват, че подписката, с която седемте предложения стигнаха до парламента, “ни дава легитимацията да изискваме оформянето им в нов конституционен законопроект”. В началото на протеста пред Съдебната палата звучеше словото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, от отбелязването на 135-ата годишнина от създаването на съда. То стана известно с призива: "Стига вече толкова".   

Задържаха шофьор, пробвал да подкупи полицаи с 20 лв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5330266

Полицията в Търговище задържа пътен нарушител, опитал да пробута подкуп от 20 лв. на катаджии. Арестът е станал към 9,30ч в събота на главния път София-Варна, близо до КАТ, при извършване на рутинна проверка на бус „Фолксваген” с прикачена платформа за извозване на автомобил.
Водачът В.Б. (46г.) от Омуртаг нямал категория „Е” за управление на
Полицията в Търговище задържа пътен нарушител, опитал да пробута подкуп от 20 лв. на катаджии. Арестът е станал към 9,30ч в събота на главния път София-Варна, близо до КАТ, при извършване на рутинна проверка на бус „Фолксваген” с прикачена платформа за извозване на автомобил. Водачът В.Б. (46г.) от Омуртаг нямал категория „Е” за управление на

Методи Андреев: Отношенията между Русия и Турция са една от причините за промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

http://pik.bg/методи-андреев-отношенията-между-русия-и-турция-са-една-от-причините-за-промените-в-закона-news492821.html

Методи Андреев: Отношенията между Русия и Турция са една от причините за промените в Закона за отбраната и въоръжените сили

Влошените отношения между Русия и Турция са една от причините за промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Това каза в предаването „Метроном” на Радио "Фокус"- Пловдив Методи Андреев, депутат от ГЕРБ.

По думите му, безспорно промените са продиктувани също и от заплахата, която произхожда от „Ислямска държава”. „В крайна сметка една държава, която мисли за своята национална сигурност, не може да не прави дългосрочни анализи, изхождайки от геополитическата ситуация и противопоставянето в нашия регион. Всяка една държава ще постъпи по този начин. Важното е България да защити своя национален интерес и да не влошава отношенията си със съседните държави повече, отколкото е необходимо, защитавайки единствено и само своя национален интерес, а не този на чужда за страната сила и държава.

Българските политици, които имат решаващо влияние по отношение на външната и вътрешната политика на държавата, трябва много внимателно да прочетат историята. Там всичко е станало поне веднъж и те трябва да го прочетат, за да знаят как да реагират в дадена ситуация”, коментира Андреев. Според него е абсолютно необходимо въоръжените сили да участват в охраната на българската граница. „Никой в страната не може да има друго мнение по този въпрос. В крайна сметка, ние затова имаме армия, за да може когато е необходимо, когато има твърде голям неконтролируем мигрантски поток, тя да подпомогне полицията и жандармерията, които също охраняват границата”, смята депутатът от ГЕРБ.

По отношение на доктрината, която България изпълнява откакто е член на НАТО, Методи Андреев каза, че страната е успяла само да намали числеността на армията, но не и да направи малка, добре въоръжена и мобилна армия. „Малкия брой на военнослужещите в армията, като професионални войници, трябва да бъде компенсиран от едно модерно, съвременно въоръжение, което да позволява бързо да се реагира при кризи. За съжаление, с модерното въоръжение сме много зле”, добави Андреев. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване